Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μνημόνιο, η λέξη του 2010!

Posted by sarant στο 31 Δεκεμβρίου, 2010


Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου, χτες το βραδάκι έληξε η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, που είχε αρχίσει από τις 16 Δεκεμβρίου πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο.

Δεν χρειάζονται τα σασπένς, γι’ αυτό και διάλεξα τέτοιον τίτλο στο σημείωμα που να φανερώνει αμέσως την ετυμηγορία σας: λέξη της χρονιάς, λέξη του 2010, είναι το μνημόνιο –κι αν με ρωτήσετε, κι εγώ αυτήν θεωρώ λέξη της χρονιάς, κι αυτήν ψήφισα (μαζί με άλλες δύο). Ωστόσο, πρέπει να πω ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν ήταν ακριβώς αυτά που περίμενα. Η επικράτηση της λέξης μνημόνιο δεν ήταν καθόλου άνετη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις μου. Τρεις μόνο ψήφοι ήταν η διαφορά της πρώτης λέξης από τη δεύτερη -και μάλιστα λίγο πριν από το κλείσιμο της κάλπης η διαφορά ήταν μία μόνο ψήφος.

Η απρόσμενη (για μένα) δευτεραθλήτρια του 2010 είναι το ΔΝΤ ή ΔουΝουΤου, τα αρχικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πήρε 92 ψήφους, μόλις τρεις λιγότερες από το μνημόνιο. Στην τρίτη θέση βρέθηκε, με άνεση, αλλά μακριά από τις δυο πρώτες, η τρόικα –που προσωπικά την περίμενα λίγο ψηλότερα (την ψήφισα άλλωστε). Τέταρτη θέση για το τυχαίο; της πετυχημένης διαφήμισης του 11888, πέμπτη για τη βουβουζέλα (παραβιάζοντας εντελώς την αρχή της μυστικότητας της ψήφου αποκαλύπτω πως αυτή ήταν η τρίτη επιλογή μου) και έκτη για τον διπλό νεολογισμό (αντι)μνημονιακός.

Ορίστε λοιπόν η πρώτη εικοσάδα των Λέξεων του 2010:

1 μνημόνιο 95 30,9% ███████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████
2 ΔουΝουΤου (ΔΝΤ) 92 30,0% ████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████
3 τρόικα 65 21,2% █████████████████████████████████████████████████████████████████
4 τυχαίο; 38 12,4% ██████████████████████████████████████
5 βουβουζέλα 33 10,7% █████████████████████████████████
6 (αντι)μνημονιακός 32 10,4% ████████████████████████████████
7 σπρεντ 31 10,1% ███████████████████████████████
8 τροϊκανός 28 9,1% ████████████████████████████
9 Γουίκιλικς (Βίκιλικς) 24 7,8% ████████████████████████
9 χούντα 24 7,8% ████████████████████████
11 ανεργία 22 7,2% ██████████████████████
11 χρεοκοπία 22 7,2% ██████████████████████
13 σοσιαληστές 20 6,5% ████████████████████
14 πτώχευση 19 6,2% ███████████████████
15 επιμήκυνση 18 5,9% ██████████████████
16 αναδιάρθρωση 14 4,6% ██████████████
17 φτώχεια 13 4,2% █████████████
18 περικοπές 12 3,9% ████████████
19 βαρβαρότητα 11 3,6% ███████████
20 αποχή 8 2,6% ████████
20 εξορθολογισμός 8 2,6% ████████

Οι υπόλοιπες υποψήφιες λέξεις συγκέντρωσαν λιγότερες ψήφους.

Μερικά στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε και ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή:
Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 307 φίλοι του ιστολογίου. Από αυτούς, περισσότεροι από το 1/3 (οι 108) ψήφισαν την πρώτη μέρα της ψηφοφορίας, στις 16 Δεκεμβρίου, και τα 2/3 (συγκεκριμένα 204) είχαν ψηφίσει μέσα στο πρώτο τριήμερο.

Μπορούσατε να ψηφίσετε έως τρεις επιλογές. Κατά μέσο όρο καθένας ψήφισε 2,33 λέξεις. Συγκεκριμένα:
1 λέξη ψήφισαν 91
2 λέξεις ψήφισαν 25
3 λέξεις ψήφισαν 190
4 λέξεις ψήφισε 1 (τον συγχώρεσε και τον μέτρησε η εφορευτική)

Ακόμα, στην ψηφοφορία μπορούσατε να δηλώσετε (προαιρετικά, εννοείται) την ταυτότητά σας (ψευδώνυμο, χρηστώνυμο, πείτε το όπως θέλετε). Τη δυνατότητα αυτή την εκμεταλλεύτηκαν σχεδόν οι μισοί: 151 δήλωσαν ταυτότητα, 156 όχι.

Υπήρχε επίσης η δυνατότητα να προτείνετε δικές σας λέξεις έξω από τον αρχικό κατάλογο -φυσικά, οι επιλογές αυτές δεν είχαν μεγάλη τύχη. Πάντως, προτάθηκαν και άλλες 23 τέτοιες λέξεις. Και με την ευκαιρία, να δώσω και τα πλήρη αποτελέσματα:

Έλαβον:

μνημόνιο (95), ΔουΝουΤου (ΔΝΤ) (92), τρόικα (65), τυχαίο; (38), βουβουζέλα (33), (αντι)μνημονιακός (32), σπρεντ (31), τροϊκανός (28), Γουίκιλικς (Βίκιλικς) (24), χούντα (24), ανεργία (22), χρεοκοπία (22), σοσιαληστές (20), πτώχευση (19), επιμήκυνση (18), αναδιάρθρωση (14), φτώχεια (13), περικοπές (12), βαρβαρότητα (11), αποχή (8), εξορθολογισμός (8), κούρεμα (7), κωλοτούμπα(ς) (7), έλλειμμα (6), ΜΑΡΦΙΝ (6), ψαλίδισμα (6), Ζίμενς (5), σέχτα (4), Καστελλόριζο (3), λαθρομετανάστες (3), συναίνεση (3), τζαμί (3), αυτοδιοικητικός (2), ΔΕΚΟ (2), επανάσταση (2), ΟΣΕ (2), Τιτανικός (2), _άγνωστη1_ (1), _άγνωστη2_ (1), _άγνωστη3_ (1), dada (1), αγάπη (1), Aνατροπή (1), αφήγημα (1), ΓΑΠ (1), δοσίλογος (1), εμβόλιο (1), εξαθλίωση (1), επικαιροποίηση (1), Καλλικράτης (1), κρίση (1), λίπος (1), μεσοπόλεμος (1), σάλιο (1), Στρόςκαν (1), τρωκτικό (1), υποταγή (1), φαγαμε (1), χρυσαυγίτες (ή Άγιος Παντελεήμονας) (1)

ΣΥΝΟΛΟ 714 (60 λέξεις -οι 3 άγνωστες, λόγω κακής κωδικοποίησης σε μία συμμετοχή, ευτυχώς δεν αλλάζει το αποτέλεσμα).

Για πολλές από αυτές τις λέξεις έχουμε ήδη συζητήσει στο ιστολόγιο. Θυμίζω προηγούμενα άρθρα για το μνημόνιο και την τρόικα, για τα ταμεία γενικώς και ειδικά για το ΔΝΤ, που άλλωστε μας απασχόλησε ώστε να του βρούμε το καλύτερο μπατιρώνυμο, για τη βουβουζέλα, τα σπρεντ τώρα τελευταία, τη Βίκιλικς (ή Ουίκιλικς). Κάποιες άλλες δεν συζητήθηκαν επειδή δεν έχουν ετυμολογικό ή λεξικογραφικό ενδιαφέρον ή επειδή απλώς δεν το σκέφτηκα -για όλα υπάρχει καιρός.

Σαν υστερόγραφο: άλλο λέξη της χρονιάς κι άλλο λέξη της βδομάδας. Λέξη της χρονιάς μπορεί να είναι το μνημόνιο, αλλά λέξη της εβδομάδας είναι ασφαλώς οι ντιντήδες, από το άρθρο του (κατ’ εμέ ακροδεξιού) Φαήλου Κρανιδιώτη, που συζητήθηκε αρκετά. Επειδή έλειπα, δεν έχω προφτάσει να ασχοληθώ με το θέμα –όμως υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο κείμενο στη Λεξιλογία -που επεκτείνεται και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Στη συζήτηση της Λεξιλογίας, γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα αν οι ντιντήδες είναι κυρίως οι κομψευόμενοι, οι φλούφλήδες, οι αβροδίαιτοι, οι κολωνακιώτες, οι κουραμπιέδες, οι λαπάδες που έλεγε ο Κούβελας, ή αν είναι, για να χρησιμοποιήσουμε κρανιδιώτικη ορολογία, οι αδερφές. Παρόλο που του Κρανιδιώτη η τεστοστερόνη τού τρέχει από τα μπατζάκια, και οι ομοφοβικές ατάκες δεν είναι καθόλου σπάνιες στα βαρβάτα γραφτά του, νομίζω ότι εδώ εννοούσε τους πρώτους -τους κομψευόμενους κτλ.- που είναι άλλωστε και η βασική σημασία της λέξης -και τούτο παρά τον στίχο «κι άσε που θυμάμαι τη νονά μου, την φοράδα / που ερχόταν κάθε Πάσχα να μου φέρει την λαμπάδα / και είπε: το παιδί δεν μου γυάλισε για μάγκας/ θα γίνει ντιγκιντάγκας, θα γίνει ένας ντιντής». Τον οποίο στίχο μπορεί να τον έχουν εκτελέσει και τα Ημισκούμπρια, αλλά η πρώτη του ερμηνεία είναι από τον Μαρίνο και έχει γραφτεί από τον Σταμάτη Κραουνάκη -αυτά για να διορθωθεί το σχετικό λήμμα του σλανγκρ, το οποίο, με όλο το σεβασμό, νομίζω ότι πάσχει από πολλές απόψεις και θέλει γενική επισκευή και πέταμα.

Και μια τελευταία παρατήρηση στο άρθρο του Φαήλου: ο Πιτιγκρίλι, που από ρητό δικό του προέρχεται ο τίτλος του άρθρου, εκτός από ιδιοφυής ήταν και χαφιές της μυστικής αστυνομίας του Μουσολίνι -λεπτομέρεια που θεώρησε αμελητέα ο Φαήλος, παρόλο που αναφέρει στο άρθρο του την πολιτική διαδρομή του Ιταλού συγγραφέα.

 

Έλαβον:

μνημόνιο (95), ΔουΝουΤου (ΔΝΤ) (92), τρόικα (65), τυχαίο; (38),

βουβουζέλα (33), (αντι)μνημονιακός (32), σπρεντ (31), τροϊκανός (28),

Γουίκιλικς (Βίκιλικς) (24), χούντα (24), ανεργία (22), χρεοκοπία (22),

σοσιαληστές (20), πτώχευση (19), επιμήκυνση (18), αναδιάρθρωση (14),

φτώχεια (13), περικοπές (12), βαρβαρότητα (11), αποχή (8),

εξορθολογισμός (8), κούρεμα (7), κωλοτούμπα(ς) (7), έλλειμμα (6),

ΜΑΡΦΙΝ (6), ψαλίδισμα (6), Ζίμενς (5), σέχτα (4), Καστελλόριζο (3),

λαθρομετανάστες (3), συναίνεση (3), τζαμί (3), αυτοδιοικητικός (2),

ΔΕΚΟ (2), επανάσταση (2), ΟΣΕ (2), Τιτανικός (2), _άγνωστη1_ (1),

_άγνωστη2_ (1), _άγνωστη3_ (1), dada (1), αγάπη (1), Aνατροπή (1),

αφήγημα (1), ΓΑΠ (1), δοσίλογος (1), εμβόλιο (1), εξαθλίωση (1),

επικαιροποίηση (1), Καλλικράτης (1), κρίση (1), λίπος (1), μεσοπόλεμος

(1), σάλιο (1), Στρόςκαν (1), τρωκτικό (1), υποταγή (1), φαγαμε (1),

χρυσαυγίτες (ή Άγιος Παντελεήμονας) (1)

ΣΥΝΟΛΟ 714 (60 λέξεις -οι 3 άγνωστες, λόγω κακής κωδικοποίησης σε μία

συμμετοχή, ευτυχώς δεν αλλάζει το αποτέλεσμα)

72 Σχόλια to “Μνημόνιο, η λέξη του 2010!”

  1. newagemama said

    Αντε, ας ελπίσουμε ότι του χρόνου τέτοιο καιρό η ψηφοφορία θα αναδείξει πρώτη για το 2011 τη λέξη «ανάκαμψη»! Μέχρι τότε κουράγιο!
    Καλή χρονιά, με έμπνευση, δημιουργικότητα και δύναμη σε όλους!

    http://newagemama.com

  2. Μνημόνιο ftw.

  3. Επιτέλους ψήφισα και ένα νικητή σε εκλογές….

    Χρόνια πολλά και καλή δύναμη στο νοικοκύρη του μπλογκιού και σε όλους τους καλεσμένους του.

  4. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Χαίρομαι που το «μνημόνιο» ψηφίστηκε «λέξη της χρονιάς (υπήρξε, άλλωστε, και δική μου πρώτη επιλογή). Είναι μια σοβαρή, λόγια λέξη, που ευθέως παραπέμπει και στη μνήμη. Φοβάμαι ότι τις χρειαζόμαστε και τις δύο.
    Χαίρομαι, επίσης, που ανάμεσα στις πρώτες βρέθηκε και το «τυχαίο», μια λέξη με ιδιαίτερο ειρωνικό βάρος, η οποία, προ πολλού, έχει ξεφύγει απ’ το ρόλο που αρχικά τής δόθηκε, σε μια τηλεοπτική διαφήμιση κι έχει προσλάβει χαρακτήρα πανελλήνιο.
    Σκέφτομαι πόσο δυσάρεστη γεύση θα μου είχε αφήσει η όλη ψηφοφορία, αν είχε βγει πρώτη η «φτώχεια», η «ανεργία» ή οι «σοσιαληστές». Θα ήταν κακόγουστο.

    Άντε, και σε καλύτερες ημέρες! Ας «ελπίσουμε στους σεισμούς που μέλλονται να ‘ρθούν/ να μην αφήσουμε τα βιρτζίνια απ’ την πίκρα να μας σβήσουν…»

  5. papoylis said

    Καλή χρονιά σε σένα και σε όλους τους εδώ μακαντάσηδες Νικόλα

  6. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Σε κάθε περίπτωση, αυτό το «τυχαίο» θα πρέπει να γράφεται με το ερωτηματικό του δίπλα.
    Γιατί, όμως, να θυσιάζεται το «δεν νομίζω»;

  7. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τις ευχές -εύχομαι κι εγώ καλή χρονιά.

    Ναι, το «τυχαίο» συνοδεύεται από το ερωτηματικό -αλλά επειδή ψηφίζουμε λέξη και όχι φράση προτάθηκε μόνο του, χωρίς το «δεν νομίζω».

  8. Καλή Χρονιά από το Κιριτιμάτι στα Κιριμπάτι (ή το Κίριμπα(ς))

  9. Ο δεύτερος λίκνος ήθελε να είναι το άρθρο της Βικιπεδίας:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kiribati

  10. Καλή χρονιά Νικοδέσποτα! Υγεία, ευημερία, ευτυχία σε σένα, τους δικούς σου, και σε όλες και σε όλους τους εδώ ιστολογούντες.

  11. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Στάζυμπε (@8 κι 9),
    εδώ και 2011 χρόνια, η καινούργια χρονιά ξεκινάει πάντα στα Κιριμπάτι. Λίγο άδικο, ίσως, για εμάς, τα μικρότερα έθνη -αλλά τι να κάνουμε; αυτή είναι η φύση μας…

    Ευχαριστούμε για την αποδελτίωση των ψήφων και την όλη παρουσίασή τους.
    Καλή Χρονιά!

  12. Μπα! Το πολύ τα τελευταία 190 χρόνια. Πιο πριν δεν νομίζω οι ντόπιοι να δίνανε σημασία σε Χριστούς και ζώνες ώρας 🙂

    Καλή χρονιά!

  13. Alexis said

    Χωρίς εκπλήξεις και αναμενόμενα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
    Το «Τυχαίο; Δε νομίζω» είναι, κατά τη γνώμη μου, η φράση της χρονιάς, όπως το 2009 ήταν μία άλλη φράση-σλόγκαν από τηλεοπτική διαφήμιση: «Για τη φουκαριάρα τη μάνα μου». Καλώς ή κακώς η τηλεόραση είναι πια αυτή που λανσάρει και καθιερώνει, εκτός όλων των άλλων, και νέα σλόγκαν, συνθήματα και φράσεις κλισέ.
    Όσο για τους «ντιντήδες» πιο πολύ κλίνω κι εγώ προς την πρώτη σημασία, του λεπτεπίλεπτου και κομψευόμενου δηλαδή παρά της αδερφής. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ως «Φατσέας» στο «Καφέ της Χαράς», μέσα στο γενικότερο γλωσσικό του σουρρεαλισμό, χρησιμοποιούσε τη λέξη αποκλειστικά με τη δεύτερη έννοια. (Ανέμπνευστο και μέτριο ποιοτικά το σίριαλ, ωστόσο οι γλωσσικοί ακροβατισμοί του συγκεκριμένου τύπου είχαν ενδιαφέρον).
    Καλή χρονιά Νίκο, σε σένα και σ’ όλους τους φίλους του ιστολογίου.

  14. Ντιντής ήταν σύνηθες όνομα της καλής τάξης, στο Κολωνάκι. Θα θυμάστε και τον Αθανάσιο (Νάνα) Τσαλδάρη, που διετέλεσε και πρόεδρος της Βουλής. Ντιντής, λοιπόν, έγινε -στα χρόνια της Κατοχής, νομίζω, οπότε και με τη συνέργεια της ΕΑΜίτικης αριστεράς- συνώνυμο του καλομαθημένου και τρυφηλού μαμόθρεφτου, που δεν είναι για σοβαρές κακουχίες και αγώνες. Οπότε, όταν οι ΕΑΜίτες έβλεπαν τους Κολωνακιώτες (εκεί που βόσκει ο κ. Φαήλος) να γράφουν μεγάλα Χ με ασβέστη στους δρόμους της γειτονιάς τους, τους ειρωνεύονταν ως Ντιντήδες. Ή Λάκηδες, σαν να λέμε σήμερα.

  15. Από μάνα και γιαγιά, ντιντή ξέρω την αδερφή· μάλιστα ήταν πιο επιτρεπτή λέξη από το πούστης που ξέρω απ’ τον πατέρα μου. Αδερφή κι ομοφυλόφιλο στα βιβλία έμαθα ως όρους.

  16. ΣοφίαΟικ said

    Δε θυμάμαι αν ψήφησα το μνημόνιο, πάντως θυμάμαι ότι οι ΄δυο ψήφοι μου πήγαν σε διεθνή ζητήματα (Βικιλίξ, βουβουζέλα), που δέιχνει πόσο έξω από την ελληνική πραγματικότητα της τρόικας και του ΔΝΤ είμαι, κλασσικά.
    Νομίζω έξω από την ίδια πραγματικότητα ήταν και τα πλήθη Έλληνες τουρίστες που είχαν ορμήσει τη Δευτέρα στις εκπτώσεις του Λονδίνου- και ήταν σίγουρα τουρίστες κι όχι της διασποράς. Τι κρίση και πράσινα άλογα. Και όχι, δεν ήταν τίποτα μεγαλοβιομήχανοι κλπ, αυτοί είναι στο σαλέ τους στην Ελβετία για διακοπές.

    Τεσπά, σήεμρα πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε κατί που γραφω, οπότε εξαφανίζομαι και βγάζω τηλέφωνα και ιντερνετια από την πριζα για μερικές ώρες.
    Καλή χρονιά σε όλους.

  17. Είναι φανερό πως, χωρίς προσπάθεια, παραμένει ο καθένας μας στην κοσμάρα του. Άλλος θαρρεί πως η (γλωσσική) πραγματικότητα είναι η τηλεόραση κι οι διαφημίσεις, άλλος πως η οικονομική πραγματικότητα είναι οι Έλληνες που ψωνίζουν στο Λονδίνο. Του ΓΑΠ του λένε ότι κυβερνά άψογα… Άντε, κι άλλες νίκες το 2011.

  18. Μας αποχαιρετά το 2010 με δύο λέξεις στην επικαιρότητα, πέρα από αυτές της δημοσκόπησης. «Ντιντής» και «Κοπρίτης»!
    Εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

  19. sarant said

    Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές!

    ΣκύλεΒΚ, δίκιο έχεις για τους Ντιντήδες του Κολωνακίου το 1945. Αντιγράφω απόσπασμα από χρονογράφημα του Απ. Σπήλιου (Ριζοσπάστης 3.6.45): Έστι δε Ντιντίκος ον δίπουν, άπτερον, μυροβόλον, οκελλόβιον, σαντακρουτοειδές και σεληνιαζόμενον τρις της ημέρας «περί Μεγάλη Ελλάς». Το μόνο του παράπονο είναι που δεν μπορεί να τα εκφρασει κι εγγλέζικα όλ’ αυτά γιατί ο μπαμπάκας του, ύστερ’ απ’ το κλασικό «πιάνο και γαλλικά» τον έστειλε στη Γερμανική Σχολή να μάθει τη γλώσσα του Δόκτορος Σαχτ προς τον οποίο αισθάνονταν οφειλέτης του ελληνογερμανικού Κλήριγκ εμπορικής ευγνωμοσύνης.

  20. Ας ξαναπώ καλή χρονιά σε όλες και όλους μια και σας ξαναβρίσκω. Θα τα πούμε του χρόνου πάλι! 🙂

  21. Καλή Χρονιά, Δύτη (χωρίς Μητσό)

  22. @19: Το «οκελλόβιον» το κατάλαβα: είναι αυτός που ζει σε οκέλλα, ήγουν πολυκατοικία (είδος εν ανεπαρκεία και ελιτίστικο την εποχή εκείνη).

    Αλλά τί είναι το «σαντακρουτοειδές»; Πάει λίγο το μυαλό μου στο croûte, κρούστα, αλλά δε βγάζω άκρη. Καμιά βοήθεια;

    Καλή μας χρονιά, συνάνθρωποι!

  23. ΣοφίαΟικ said

    17: Η μόνη σταθερη αξία που αντέχει στην αλλαγη του χρόνου είναι η από καθέδρας ειρωνία του κα΄τα τα λεγόμενά του αλάθητου Στάζ.

  24. sarant said

    22: Σαντακρούτα είναι παραφθορά του σέτα κρούτα (από ιταλ. seta cruda), είδος μετάξινου υφάσματος από το οποίο έφτιαχναν ακριβά αντρικά θερινά κοστούμια. Γκουγκλίζεται μάλιστα.

  25. Εγώ απείχα της ψηφοφορίας, είναι «άποψη» η στάση μου;
    Καλή χρονιά σε όλους, χωρίς άλλα μνημόνια και Τιτανικούς.

  26. akindynos said

    Να τι παθαίνει όποιος δεν (αντέχει να) διαβάζει μέχρι τέλους τα πονήματα του Φαήλου. Μου ξέφυγε ο Πιτιγκρίλι!

    Νίκο είσαι σίγουρος ότι ήταν χαφιές; Ο Έκο του αφιερώνει καμιά τριανταριά σελίδες στον Υπεράνθρωπο των Μαζών, «Ο άνθρωπος που έκανε τη μαμά να κοκκινίζει». Και ενώ αναφέρει πως οι άριστες σχέσεις που είχε με τον Μουσολίνι του εξασφάλιζαν ασυλία από τις εισαγγελικές διώξεις για ανηθικότητα των γραπτών του, δεν έχω συγκρατήσει κάτι περί χαφιεδισμού.

    Καλή χρονιά σε όλους.

  27. Alexis said

    # 17: Στάζιμπε, είναι φανερό πως, χωρίς προσπάθεια, άλλα διαβάζεις και άλλα (κάνεις πως) καταλαβαίνεις…
    Καλή χρονιά!

  28. sarant said

    26:
    Ναι, και είχε νούμερο 373, και ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος διότι είχε πατέρα εβραίο κι έτσι τον θεωρούσαν υπεράνω υποψίας.

    Η Βικιπαίδεια γράφει: According to documents and accounts by members of the clandestine anti-fascist movement Giustizia e Liberta` (Justice and Freedom) operating in the city of Turin, Pitigrilli acted as an informant for the Fascist secret police OVRA [2] . Since the fascist regime issued openly anti-Semitic “racial laws” and Pitigrilli was a Jew he had credibility among anti-fascist activists. According to a statement of an Italian post-war government committee: “…the last doubt (on Pitigrilli being OVRA informant number 373) could not stand after the unequivocal and categorical testimonies … about encounters and confidential conversations that took place exclusively with Pitigrilli.” It was later found that elements of these conversations were used by the Fascist secret police to carry out arrests and prosecutions of anti-fascist friends of Pitigrilli.

    Και στα ιταλικά:
    Collaboratore dell’Ovra negli anni del fascismo è parente e amico di molti appartenenti al gruppo di Giustizia e Libertà di cui causa l’arresto nel marzo del 1934. A causa della sua opera di spionaggio finiscono in carcere Sion Segre Amar, Leone Ginzburg, Giuseppe Levi, Gino Levi, Carlo Levi e Augusto Monti. Nel maggio del 1935, a seguito di nuove sue accuse, vengono arrestati altri appartenenti al gruppo di Giustizia e Libertà, la redazione della rivista La Cultura, tra cui Cesare Pavese e Giulio Einaudi. Fiduciario numero 373 dell’Ovra definisce la redazione de La Cultura come » un ago calamitato sul quale si raduna tutta la limatura di ferro dell’antifascismo torinese».

  29. Νικοκύρη (@ 19)
    Δεν πρόκειται για δική μου ανάμνηση. Ο Χρόνης Μίσσιος το αναφέρει κάπου.

  30. Θρασύμαχος said

    Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί η (μικρή, έστω) συμμετοχή του όρου «δΟσίλογος» στην ψηφοφορία, με την παραδοσιακή, ιστορική, καθαγιασμένη, νόμιμη (βλέπε «Δικαστήριον Δοσιλόγων») και εν τέλει ετυμολογικώς μόνη ορθή γραφή του, σαν μια πράξη αντίστασης στην πανΏλη των εξεζητημένων Ωμέγα.

  31. Θρασύμαχος said

    Επίσης, μια που ανακατέψατε τον κ. Φαήλο, προσέξτε στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ http://www.i-reportergr.com/2010/12/n_29.html «ο κ. Κρανιδιώτης … είναι ένα απλό μέλος του κόμματος, που επικοινωνεί τις απόψεις του» τον τερατώδη νεολογισμό του ρήματος «επικοινωνώ» ως μεταβατικού!

  32. akindynos said

    @28, έχεις δίκιο http://bit.ly/fwG0oG

  33. Γιάννης Κτενίδης said

    Καλή χρονιά σε όλους!Αναμενόμενο λίγο-πολύ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.Εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα συναφή σχόλια που την συνόδεψαν όλες αυτές τις μέρες!Συγχαρητήρια, φίλτατε Sarant!

  34. Κωνσταντίνος Φλωρίδης said

    Το πρωί στην εκπομπή της Μάρως Λεονάρδου στον Φλας,ήταν προσκεκλημένος ο κ. Μπαμπινιώτης . Έγινε αναφορά στη λέξη της χρονιάς και στις υποψήφιες λέξεις .Ο Μπαμπινιώτης έκανε ετυμολογική προσέγγιση του μνημονίου (ομηρική προέλευση αν κατάλαβα καλά,γιατί εκείνη την ώρα οδηγούσα σε δύσκολες συνθήκες),στην αναδιάρθρωση-ρίζα αρ- ,στα σπρεντ (όχι ,αυτή δεν έχει ομηρική προέλευση).Δεν έχω πρόχειρο κάποιο λινκ,αλλά είμαι βέβαιος ότι θα το αναρτήσει κάποιος και θα ανοίξει η σχετική συζήτηση.
    Σα δε ντρέπομαι,τέτοιες μέρες,να υποδαυλίζω αντιπαραθέσεις. Ας είναι αυτή η τελευταία μου σκανταλιά τη χρονιά τούτη.
    Εύχομαι στο Νίκο Σαραντάκο και σε όλους εμάς που τον παρακολουθούμε καλή χρονιά!

  35. Κωνσταντίνος Φλωρίδης said

  36. #23 Σαν το BBC ένα πράγμα… 😛

    #27 Αν μου αποδείξεις, αγαπητέ, ότι «η τηλεόραση είναι πια αυτή που λανσάρει και καθιερώνει, εκτός όλων των άλλων, και νέα σλόγκαν, συνθήματα και φράσεις κλισέ», τότε να προσπαθήσω να ξανακαταλάβω. Αλλιώς, δικαιούμαι να ενίσταμαι ότι είναι περισσότεροι οι μη τηλεορασόπληκτοι· διευκρίνιση, οι ομιλούντες 🙂

  37. Ανακάλυψα ότι πρέπει να βγω στην τηλεόραση αααααν θέλω κάποτα να γίνει σλόγκαν το «κουφός είσαι ρε; δεν ακούς; » ;-)) Κατά τ’ άλλα η ψήφος μου ήταν από καιρό γνωστή υπέρ του μνημονίου (με δεύτερη την τρόικα).

    Σας αφιερώνω και το παρακάτω για καλή χρονιά:

    http://blog.sofiakolotourou.gr/archives/1770

  38. REISIS said

    Καλή χρονιά Νικόλα και σε όλους τους επισκέπτες – συνδιαμορφωτές του ιστολόγιου σου

  39. sarant said

    Πολύ σωστά, συνδιαμορφωτές.

    Ευχές σε όλους, με το καλό να μας βγει!

    Θα τα πούμε του χρόνου 🙂

  40. Immortalité said

    Καλή χρονιά και από μένα. Διαπιστώνω ότι για μια φορά η ψήφος μου έπιασε όλο το φάσμα του ψηφοδελτίου. Και τον νικητή και τη μέση κατάσταση και την μοναχή λέξη. Πάω να φάω την πιο νόστιμη μπουγάτσα του μάταιου τούτου κόσμου, και σας αφιερώνω το αγαπημένο μου πρωτοχρονιάτικο τραγουδάκι. Και του χρόνου λοιπόν γιατί ελπίζω να να μη τελειώσαμε φέτος 😉


    Τι έγινε η εφορευτική; Πρόλαβε να παραδώσει και να κάνει και τη βασιλόπιτα;

  41. Μπουκανιέρος said

    Να το πιστέψω; Ότι τόσες ώρες 2011 κανείς δεν έχει μπει να γράψει κουβέντα;
    Α, αυτό θα σημαίνει ότι περνάτε καλά… (σσσ, σιγά, μην το ακούσουνε, τόχουνε γι’ αμαρτία – και ξέρετε από πέρσι τις συνέπειες)

  42. […] ΕΔΩ τα […]

  43. […] ΕΔΩ τα αποτελέσματα και ΕΔΩ το άρθρο του Νίκου Σαραντάκου […]

  44. sarant said

    Το σωστό να λέγεται, το σχόλιο 41 του Μπουκανιέρου είναι το πρώτο του 2011 -καλή χρονιά και από εδώ!

  45. sarant said

    Για το ίδιο θέμα έγραψα ένα παρεμφερές άρθρο στην πρωτοχρονιάτικη Αυγή:

    Αναζητώντας τις λέξεις της χρονιάς

  46. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά στους Βασιλείους.
    Ξεχάσαμε πολλές λέξεις όπως πχ το kouragio λέξη ίσως της επόμενης δεκαετίας.
    Δεδομένου ότι εκτός από έτος κλείσαμε και δεκαετία, την πρώτη της δευτέρας χιλιετίας, ίσως θα μπορούσαμε να ψάξουμε και την λέξη της παρελθούσης δεκαετίας.
    Ως απέχοντας της ψηφοφορίας δικαιούμαι να λέω εξυπνάδες 🙂

  47. Βασιλική Μετατρούλου said

    Καλή χρονιά, ή έστω κάπως υποφερτή, ας ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου.
    Ο Μιχάλης Μυστακίδης (κατά κόσμον B.D.Foxmoor) των Active Member έχει ήδη γράψει τραγούδι για την κρίση και για το μνημόνιο
    («Οσο το δίκιο μου παλεύει με το αιώνιο/ποιος το γαμάει και το μνημόνιο», λέει).
    Μπορείτε να το ακούσετε ή/και να το κατεβάσετε από τη σελίδα με τα δωρεάν mp3 των Active Member
    http://www.lowbap.com/gr/downs.asp?type=6
    Είναι αυτό που λέει «Από που ν’ αρχίσεις».

  48. ,βια said

    […] online δημοσκόπηση στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου για τη λέξη της […]

  49. […] online δημοσκόπηση στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου για τη λέξη της […]

  50. Espectador said

    Καλή χρονια σε όλες/ους. Προβλέπω οτι του χρόνου θα μπει και η λέξη «αποτέφρωση» στις υποψήφιες.

  51. ,βία said

    […] Σε online δημοσκόπηση στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου για τη λέξη της χρονιάς, το αποτέλεσμα δεν εξέπληξε κανέναν: βγήκε η λέξη Μνημόνιο. Το ζητούμενο φέτος είναι να βρεθεί μια έννοια που θα αποφορτίσει και θα αντιστρέψει ελπιδοφόρα το παρόν δυσμενές για τη χώρα μας κλίμα. […]

  52. gbaloglou said

    Ήμουν σίγουρος ότι η λέξη «τρόϊκα» ακούγεται, με την αρχική της έννοια (τριάδα αλόγων), στον δίσκο «12 Ρωσσικά λαϊκά τραγούδια» (μετάφραση Γιάννη Ρίτσου, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεία Μαργαρίτας Ζορμπαλά), πλην όμως η διαδικτυακή αναζήτηση δεν με δικαίωνε … οπότε έψαξα στους παλιούς μου δίσκους και βρήκα τελικά τον «Μακρινό Δρόμο» (ή και «Χαμένα Όνειρα» (Ζωή Κουρούκλη), «Those were the days» (Mary Hopkins), «Au temps du fleurs» (Vicky Leandros, Dalida)) του Boris Fomin, ακόμη και στο γιουτούμπ (ανάρτηση 2-12-10):

  53. gbaloglou said

    «Le temps des fleurs» (και όχι «Au temps du fleurs») και σε μια πιο σύγχρονη ερμηνεία-έκπληξη:

  54. sarant said

    Προφητικό τραγούδι 🙂

    Χρόνια πολλά Γεώργιε!

  55. gbaloglou said

    Χρόνια Πολλά και από εδώ, ιδού και το προφητικό πρωτότυπο:

  56. Αγγελος said

    Ехали на тройке с бубенцами,
    А вдали мелькали огоньки…
    Эх, когда бы мне теперь за вами,
    Душу бы развеять от тоски!

    Ρεφρέν:
    Дорогой длинною,
    Погодой лунною,
    Да с песней той, что вдаль летит звеня,
    И с той старинною,
    Да с семиструнною,
    Что по ночам так мучила меня.

    (κλπ., το πλήρες κείμενο εδώ.

  57. gbaloglou said

    Άγγελε ο σύνδεσμος σου (βικιπαίδεια) μας δίνει πάμπολλα στοιχεία για το τραγούδι, αλλά τους Ρωσσικούς στίχους δεν τους βλέπω εκεί. Πιστεύω, και ας επιβεβαιώσει όποιος γνωρίζει Ρωσσικά, ότι η Ελληνική απόδοση του Ρίτσου είναι αρκετά πιστή στο πρωτότυπο. Παραθέτω την τρίτη στροφή που ίσως δεν ακούγεται ευκρινώς στην ερμηνεία της Ζορμπαλά:

    άτρομη ας διαβαίνει πάντα η νιότη
    σαν απ’ τα δακτύλια το νερό,
    μόνο η τρόϊκα μας η λεβέντρα
    θα κυλάει με μας μεσ’ τον καιρό

    [Έκανα και μια αναζήτηση για την «λεβέντρα», να δω πόσο συχνή είναι η λέξη, αλλά μου βγήκαν άλλα πράγματα, μακριά από μας 🙂 Επίσης έχω να αναφέρω ότι η «εφτάχορδη» του εσώφυλλου του LP έχει αντικατασταθεί με την «κιθάρα» που ακούγεται στην ερμηνεία της Ζορμπαλά.]

    Ιδού και μια ζωντανή εκτέλεση στα Ρωσσικά:

  58. Αγγελος said

    Συγνώμη, αφηρημάδα μου. Οι στίχοι είναι από το αντίστοιχο γαλλικό άρθρο.

  59. Αγγελος said

    Και εδώ το πλήρες κείμενο, συνοδευόμενο από αγγλική μτάφραση.

  60. gbaloglou said

    Χμμ, βλέπω ότι οι στίχοι του Ρίτσου ταιριάζουν αρκετά με την πρώτη και τρίτη στροφή και το ρεφραίν, καθόλου όμως με την δεύτερη στροφή.

  61. Γιάννης Κτενίδης said

    Χρόνια πολλά, φίλε gbaloglou!
    Ευχαριστώ που με τις αναφορές σου στο αγαπημένο αυτό κομμάτι μου ξύπνησες αναμνήσεις (κι έμαθα όλες τις εκδοχές του, απ’ την αρχική ρώσικη μέχρι την πλέον πρόσφατη, αυτήν με την Παπαρίζου-ομολογώ ότι γνώριζα μόνο αυτήν με την Βίκυ Λέανδρος)! Κοίτα, φίλε μου, πού σε οδηγεί (ορθότερα: πού μπορεί να σε οδηγήσει μια …ψηφοφορία για την λέξη της χρονιάς!!!)

  62. gbaloglou said

    Γιάννη Κτενίδη αν είχες κάποτε κινηματογράφο … είμαστε παλιοί γνωστοί!

  63. Γιάννης Κτενίδης said

    Επειδή δεν ξέρω αν η απάντησή μου μέσω e-mail έφθασε σε σένα, σου απαντώ για σιγουριά και από δω: απλή συνωνυμία!Γνώριζα για ΚΤΕΝΙΔΗ, κινηματογραφικές επιχειρήσεις (στην Περαία είχε αίθουσα;), αλλά καμιά συγγενική σχέση.

  64. gbaloglou said

    Ήταν ‘παντού’ ο Κτενίδης 🙂

    [e-mail σου δεν έλαβα, ούτε ξέρω ποιο και πως το βρήκες — μπορεί πάντως να βρεθεί (και) μέσω του παρόντος ιστολογίου σε 5 κινήσεις 🙂 Τέλος πάντων, σου αφιερώνω μια ακόμη ζωντανή εκτέλεση, έτσι για να ξυπνήσουν μνήμες — δεν πειράζει που δεν είμαστε γνωστοί τελικά — και ν’ ανάψουν αίματα…]

  65. ΣοφίαΟικ said

    Ομολογώ ότι ούτε εγώ ήξερα την προέλευση του άσματος, αν και παντα θεωρούσα ότι το ρεφράιν παρέπεμπε προς το ανατολικό μπλοκ. Με πληροφορεί η Βίκι ότι Gene Raskin is credited as the writer of the song, even though he just wrote the English lyrics and not the melody και θυμόmουν ότι το Scarborough Fair ο Πωλ Σαίμον αναφέρεται σαν συνθέτης του παραδοσιακού άσματος, ενώ έκανε την ενορχήστρωση- ή όπως τα λέει η Βίκι: The copyright credited only Simon and Garfunkel as the authors, causing ill-feeling on the part of Carthy, who felt the «traditional» source should have been credited.
    Κι άλλα πολλά τέτοια…

  66. Γιάννης Κτενίδης said

    Μακαντάσι gbaloglou,
    δεν βρήκα με κανένα μυστηριώδη και χακερικό τρόπο το e-mail σου,μην ταράζεσαι…Να παραμείνεις ψύχραιμος!»Εκανα» απάντηση στο mail που έλαβα (λάθος τρόπος), με πολλές βάσιμες αμφιβολίες γι’ αυτό και στόστειλα και διά της «θεμιτής» οδού…Οι Κτενίδηδες τόχουν αυτό, είναι (και τρυπώνουν…) παντού!Σαλονικιός είσαι, καρντάσι?
    Μερσί για το νοσταλγικό άσμα! Το δικό μου e-mail είναι:
    johnktenidis@hotmail.com

  67. Γιάννης Κτενίδης said

    Η Βίκυ απ’ το Stratford upon Avon είναι, Σοφία μου;Κι είχα την εντύπωση ότι είναι απ’ τους Μολάους Λακωνίας!…

  68. ΣοφίαΟικ said

    67: Η Βίκι είναι από το Σαν Φρανσίσκο, ως γνωστόν.

  69. Γιάννης Κτενίδης said

    Ναι, βέβαια, το ότι η Βίκυ είναι απ’ το Σαν Φραντσίσκο είναι κάτι περισσότερο από πασίγνωστο: είναι πασίδηλον!Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι η αδυναμία σου να μεταγλωττίσεις τα λεγόμενά της, αφού θέλεις να τα κοινοποιήσεις…

  70. YOSEF22ADAR said

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nepotism
    Nepotism

    Nepotism is favoritism granted to relatives or friends regardless of merit.
    The word nepotism is from the Latin word nepos, nepotis (m. «nephew»),
    from which modern Italian nipote («nephew» or «grandchild») is also descended.

  71. […] του Νίκου Σαραντάκου για τη λέξη της χρονιάς (του 2010) την κατέταξε στην εντέκατη θέση με ποσοστό 7,2% και 22 ψήφ…. Βέβαια αυτό έγινε το 2010 και…κατέτασσε πρώτη τη […]

  72. […] Από την άλλη, να μην ξεχνάμε ότι στην πρώτη-πρώτη ψηφοφορία για Λέξη της χρονιάς, που τη διοργανώσαμε τον Δεκέμβριο του 2010, είχατε […]

Σχολιάστε