Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μία ψήφος της κ. Διαμαντοπούλου και άλλα προπασχαλινά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 7 Απριλίου, 2012


Χτες δεν είχαμε άρθρο, ίσως για πρώτη φορά εδώ και μερικούς μήνες -ας πούμε πως το ιστολόγιο κράτησε ενός λεπτού σιγή.

Όμως σήμερα είναι άλλη μέρα, Σάββατο, μέρα για μεζεδάκια, τα τελευταία πριν τη Μεγάλη Βδομάδα [εδώ ο ρυθμός της φράσης δεν θέλει το «πριν από», τουλάχιστο στ’ αυτιά τα δικά μου]. Μεζεδάκια λοιπόν προπασχαλινά.

Ξεκινάμε από μια είδηση στο in.gr, η οποία δημιουργεί ζήτημα, πώς να το πω, κοτσανικής πατρότητας:

Ο κ. Ραγκούσης κατηγορεί τον κ. Βορίδη και τη ΝΔ ότι υποθάλπουν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ότι εκθέτουν για μια ακόμη φορά το πολιτικό σύστημα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Φυσικά, δεν υποθάλπουν. Υποθάλπω θα πει «συντηρώ ή τροφοδοτώ κρυφά κάτι που θεωρείται κακό» σύμφωνα με τον ορισμό του ΛΚΝ. Υποθάλπει εγκληματία όποιος του παρέχει στέγη, τροφή και προστασία. Υπονομεύουν, μάλιστα. Το λάθος είναι συνηθισμένο, αλλά δεν παύει να είναι κοτσάνα. Και επειδή δεν υπάρχουν εισαγωγικά, θα χρεώσουμε την κοτσάνα στο in.gr και όχι στον κ. Ραγκούση.

Αν όμως η παραπάνω κοτσάνα αυτή ήταν αμφίβολης πατρότητας, για την επόμενη ρήση, πάλι από το in.gr, δεν χωράει αμφιβολία, ανήκει στον κ. υπουργό: Ντρέπομαι για το υπαρκτό ελληνικό σύστημα και την εικόνα που βγάζει προς τα έξω. Είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσαμε να δείξουμε. Είναι μαργαριτάρι όμως; Εγώ θα έλεγα «το υπάρχον πολιτικό σύστημα», με ξενίζει η διατύπωση του Ραγκούση, αλλά δεν ξέρω αν θα τη θεωρούσα μαργαριτάρι κι αν θα τη διόρθωνα. Εσείς τι λέτε;

Αρκετά σχολιάστηκε μια φράση της κ. Διαμαντοπούλου από αγόρευσή της στη Βουλή’ σε αυτές τις εκλογές, είπε, «ο λαϊκισμός θα κλίνεται σε όλες τις πτώσεις και σε όλους τους χρόνους». Βέβαια, ο λαϊκισμός σε πτώσεις και αριθμούς κλίνεται -σε χρόνους και σε πρόσωπα κλίνονται τα ρήματα, αλλά δεν ξέρω αν θα το χαρακτήριζα σολοικισμό -μάλλον όχι, η ρητορική άδεια και η ανάγκη για κλισέ δικαιολογούν τέτοιες ακροβασίες . Όμως επί της ουσίας, δίκιο έχει η κ. υπουργός: όταν κάθε κριτική στο μνημόνιο και στην ακολουθούμενη πολιτική βαφτίζεται «λαϊκισμός» από τα κόμματα του κυβερνητικού συνεταιρισμού και από τα μεγάλα κανάλια, πράγματι η λέξη «λαϊκισμός» θα ακουστεί πολύ μέχρι τις εκλογές.

Και φτάνουμε στην κοτσάνα του τίτλου, που την ψάρεψαν τα παιδιά στη Λεξιλογία αλλά την κλέβω μια και αφορά τον σκληρό πυρήνα των ενδιαφερόντων του ιστολογίου. Απαντώντας, λέει, σε όσα είπε η κ. Διαμαντοπούλου στον Πάνο Καμμένο, μια υποψήφια του κόμματος του κ. Καμμένου (ή μάλλον μια… υποψήφια υποψήφια, αν κατάλαβα καλά) από τις Κυκλάδες φιλοτέχνησε το εξής υπέροχο κοτσανούργημα: Η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, με την ψήφο της και για το γεγονός ότι η Ελληνική γλώσσα δεν έγινε η επίσημη γλώσσα της Ευρώπης, με διαφορά μιας ψήφου από την Αγγλική, της δικής της αρνητικής σε βάρος της Ελληνικής γλώσσας ψήφου, μη συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων κακών που έχει κάνει η παράταξή της αλλά και η ίδια μέσα από αυτήν στην πατρίδα μας, παρακαλείται όσον αφορά τουλάχιστον εμένα, αλλά και για λογαριασμό των χιλιάδων πιστεύω, ιδρυτικών μελών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, να επιδείξει το στοιχειώδη σεβασμό στην ελληνική γλώσσα ακόμα κι αν δεν την ψήφισε ως επίσημη γλώσσα, κατά την αυθαίρετη κρίση της.

Εδώ η δικηγόρος από τις Κυκλάδες μπλέκει δύο πράγματα, κι έτσι δημιουργεί έναν «αληθόμυθο». Το υπαρκτό σκέλος είναι ότι πράγματι η κ. Διαμαντοπούλου, όλοι το ξέρουμε, είχε προτείνει να γίνουν τα αγγλικά δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλάδας -ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Το μυθικό σκέλος είναι ο γνωστός μύθος για τη μία ψήφο, ξέρετε, ότι για μία τάχα ψήφο η ελληνική γλώσσα έχασε την ευκαιρία να γίνει επίσημη γλώσσα των  ΗΠΑ στα τέλη του 18ου αιώνα. Μάλιστα, σε μία… πλευρική παραλλαγή του μύθου, ο ένας που έριξε την καθοριστική αρνητική ψήφο ήταν εβραίος, ο Ντάνιελ Γουέμπστερ (ο οποίος δεν ήταν εβραίος, αλλά ποιος είπε ότι τα λεγόμενα του Πλεύρη έχουν σχέση με την αλήθεια; ) Βέβαια, στη βερσιόν της κ. Ημέλλου η ελληνική δεν γίνεται επίσημη γλώσσα της ΕΕ (σημειωτέον ότι είναι επίσημη ενωσιακή γλώσσα!), αλλά σε κάθε περίπτωση η κυρία φαίνεται άξια υποψήφια βουλευτίνα του κόμματος του κ. Καμμένου. (Και μη μου πείτε ότι βλάπτει την Ελλάδα πολύ λιγότερο από την κ. Διαμαντοπούλου, διότι θα συμφωνήσω αλλά θα παρατηρήσω ότι μπορεί θαυμάσια να είναι κανείς αντίπαλος του ΝΔΣΟΚ χωρίς να είναι φαιδρός -για να μην πούμε για το σκληρό αυταρχικό πρόγραμμα του Καμμένου που μόλις κρύβεται κάτω από την αντιμνημονιακή προβιά).

* Σχολιάστηκε και επικρίθηκε πολύ η φράση «της πιο δημοφιλής ατάκας» σε κάποιον λαϊφοστυλάτο ιστότοπο -αλλά αν ήταν «του δημοφιλή ηθοποιού» και ακόμα περισσότερο «του διεθνή ποδοσφαιριστή» δεν θα το πρόσεχε κανείς -ή σχεδόν κανείς.

* Το άκουσα σε ένα ντοκιμαντέρ στον Αντένα την Τετάρτη: «θεωρείται προάγγελος κακών οιωνών». Αν δηλαδή έλεγε «θεωρείται κακός οιωνός» θα διέφερε;

* Το έχω ξαναπεί, με εκνευρίζουν πολύ οι λέξεις που είναι γραμμένες μισές με ελληνικό και μισές με λατινικό αλφάβητο, κι έχω ξαναγράψει γι’ αυτές. Τραγέλαφος της εβδομάδας: «σαν μια holywoodiaνη ταινία» -δεν θυμάμαι καλά πού το είδα και δεν θέλω να γκουγκλίσω για να το ξαναβρώ γιατί κατά πάσα πιθανότητα ήταν σε αριστερόν ιστότοπο. Όπως και με τη σχιζολεξία, κάποιος λόγος υπάρχει γι’ αυτό το φαινόμενο των τραγέλαφων, ασφαλώς, αλλιώς δεν θα είχαν τόση έκταση -πάντως, επιμένω ότι είναι φαινόμενο καθαρευουσιάνικο στη βάση του. Και για να μην τους λέω τραγέλαφους σκέτους, προκηρύσσω διαγωνισμό για μια πιο εύστοχη ονομασία, που πρέπει όμως να είναι σύνθετη λέξη, αλλά μία λέξη.

* Αν και το «πουλάω» με την έννοια του «διαφημίζω, πλασάρω, προωθώ» έχει καθιερωθεί, το «αγοράζω» με την έννοια του «πιστεύω, πείθομαι, ενστερνίζομαι» το βρίσκω φριχτόν αγγλισμό -προς το παρόν. Σχολιάζοντας το διάσημο πια αστείο του Άγγελου Τσέκερη για τις δηλώσεις που θα έκαναν την επομένη της αυτοκτονίας του Δημήτρη Χριστούλα ορισμένοι γνωστοί παράγοντες της δημόσιας ζωής, ένας δημοσιογράφος του nooz.gr έγραψε ότι «Πολλοί άνθρωποι, όμως, είχαν «αγοράσει» την είδηση, είτε γιατί δεν θέλουν να σκεφτούν λίγο παραπάνω είτε γιατί απλώς βόλευε ιδιοτελείς σκοπούς τους«. Είτε επειδή τον τελευταίο καιρό έχουν ακούσει με τ΄αυτιά τους πολύ χειρότερα, θα έλεγε κάποιος. Να σημειωθεί ότι η φωτογραφία οθόνης του nooz είναι παραχαραγμένη, αφού λείπει η φρασούλα «Τι θα διαβάσουμε αύριο», που προτασσόταν στις δήθεν δηλώσεις.

* Το θέμα είναι βέβαια ότι το αστείο του Τσέκερη το αναπάραξαν (σικ, αναπαρήγαγαν δεν γράφω) πολλοί χωρίς τη φρασούλα που ξεκαθάριζε ολοφάνερα ότι πρόκειται για αστείο ή για τρολιά, μεταξύ των οποίων και μια καθηγήτρια της δημοσιογραφίας, και ότι πολλοί το πίστεψαν. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι στο Διαδίκτυο μπορεί να γίνει πιστευτή και η πιο εξωφρενική κατασκευή, απλώς και μόνο επειδή περιβάλλεται με το κύρος του δημοσιευμένου.

* Ανακοινώσεις και διαφημίσεις, μέρος πρώτο: Ακόμα προλαβαίνετε να διαβάσετε τα εορταστικά κείμενα που έγραψαν διάφοροι μεταφραστές και λοιπά ύποπτα στοιχεία (κι εγώ μαζί) για να τιμήσουν τα τετράχρονα της Λεξιλογίας, του εγκυρότερου και καλύτερου ελληνικού μεταφραστικού φόρουμ.

* Ανακοινώσεις μέρος δεύτερο: Το σαββατοκυριακοδεύτερο θα έχει, διαβάζω, πολλά πασχαλινά παζάρια βιβλίου με μεγάλες εκπτώσεις. Ζήτησα να με δέσουν στο μεσιανό κατάρτι.

* Ανακοινώσεις μέρος τρίτο: Στο Αφιέρωμα στον Μενέλαο Λουντέμη, του Δ. Δαμασκηνού, που το ανεβάζω σε συνέχειες στον ιστότοπό μου, προστέθηκε έκτη συνέχεια: Το κρασί των δειλών.

161 Σχόλια to “Η μία ψήφος της κ. Διαμαντοπούλου και άλλα προπασχαλινά μεζεδάκια”

  1. Zazula said

    Νικοκύρη, ο μυθολογικός συμφυρμός είχε γίνει κάπου δύο χρόνια νωρίτερα: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?349-%CE%9F-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1&p=138478&viewfull=1#post138478 — απλώς με την επιστολή της Κυκλαδίτισσας δικηγόρου ξανάρθε στην επιφάνεια.

  2. Ίσως ο «προάγγελος κακών οιωνών» είναι κάτι που προφητεύει τους κακούς οιωνούς, δηλαδή ένας μάντης κοιτάζει τα εντόσθια και βλέπει ότι σύντομα κάποιος άλλος μάντης θα δει κάποια άλλα εντόσθια που θα προβλέπουν άσχημες εξελίξεις.
    Αν είναι πολύ έμπειρος μάντης (τρίτου βαθμού και πάνω) μπορεί να προβλέπει τους προάγγελους κακών οιωνών και αν είναι ακόμα εμπειρότερος να προβλέπει τους προάγγελους προαγγέλων κακών οιωνών και πάει λέγοντας.

  3. ππαν said

    Νοστιμότατα τα μεζεδάκια. Εγώ που δεν διαβάζω τίποτε άλλο, μόνο εσένα, από δω τα μαθαίνω αυτά τα πασίγνωστα, με το αστείο του Τσεκερη κλπ. Έτσι, από τα συμφραζόμενα ανακάλυψα ότι κι ο Χωμενίδης μπήκε στον κύκλο των παπαρολόγων. Ωραία παρέα έχει, κρίμα για τον παππού του.

  4. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Ζαζ, μερσί για την εξακρίβωση της πατρότητας του αληθόμυθου (και ταυ να κανουμε το θήτα, μέσα πέφτουμε).

  5. π2 said

    Το «υπαρκτό πολιτικό σύστημα» προφανώς επηρεάζεται από τον «υπαρκτό σοσιαλισμό» (και τον «υπαρκτό καπιταλισμό» που πλάστηκε κατ’ αναλογίαν). Λάθος ακριβώς δεν θα το έλεγα, άστοχο σίγουρα, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι οι συμπαραδηλώσεις του: κάτι μεταξύ αυτοοικτιρμού, επικηδείου και υποσυνείδητου θαυμασμού, ή δέους.

  6. voulagx said

    Μηπως το «υπαρκτο ελληνικο συστημα» του κ. Ραγκουση γεννηθηκε υπο την επηρεια των «χωρων του υπαρκτου σοσιαλισμου»;

  7. H υποψήφια του κόμματος του κ. Καμμένου από τις Κυκλάδες που φιλοτέχνησε το υπέροχο κοτσανούργημα που αποδομεί ο Νίκος Σαραντάκος είναι η δικηγόρος Αγγελική Ημέλλου συνεργάτρια στο δικηγορικό γραφείο του Καθηγητή της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νέστωρ Κουράκης στο οποίο εμφανίζεται ακόμα ως συνεργάτης ο Έλληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Καθηγητής Αλέξανδρος-Λίνος Σισιλιάνος.

    http://courakis.gr/dikigoriko-grafeio

  8. voulagx said

    Π2, θα ελεγα οτι τα μεγαλα πνευματα συναντωνται! 🙂

  9. artemis said

    Αυτό εδώ http://linguarium.blogspot.com/2007/05/blog-post_21.html μού φαίνεται ενδιαφέρον για την ερμηνεία της «παραμυθίας που παρέχουν οι γλωσσικοί μύθοι»

  10. Σταν said

    Για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε προτείνω με κλιμακωτή σαχλότητα: αμφιγραφία, αμφιγραφοφιλία, αμφιγλωσσοφιλία, τραβεστογραφία, transαλφαβητισμός.

  11. dr7x said

    Καλημέρα Νικοκύρη,

    Θα προτείνω το tragic-έλαφος και θα το τεκμηριώσω:

  12. Αυτό με τη μία ψήφο είναι ένας μαγικός μύθος που όσο μεγαλώνω βλέπω ότι το πιστεύουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Βέβαια, αν τους ρωτήσεις για ποιο λόγο θα απαρνιόταν κάποιος τη μητρική του και θα ψήφιζε (sic, γιατί μιλάμε υποτίθεται χρονικά για τις ΗΠΑ, πριν εφευρεθούν οι αστικές εκλογές και τα δημοψηφίσματα) μία ξένη γλώσσα; Μάλιστα εγώ μεγάλωσα με το μύθο περί αρχαίας ελληνικής, όχι της ΚΝ.

  13. nickel said

    Για τραγέλαφους όπως το Hollywoodιανός πρότεινα τον όρο «αλφαβητικό υβρίδιο» (που δεν αποτελεί πρωτολογισμό) και, για συντομία, «αλφυβρίδιο».

    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11082-hybrid-%CF%85%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%85%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%85%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%BF&p=138515&viewfull=1#post138515

  14. sarant said

    9-11: Α, χαίρομαι για την ασίστ που έδωσα!

    Τρατζικέλαφος, κάτι μου λέει, αλλά ο διαγωνισμός συνεχίζεται.

  15. sarant said

    9: Ναι, το κείμενο του Μωυσιάδη είναι πολύ εύστοχο.

  16. Zazula said

    Προτείνω το μπασταρδόγραπτο. 🙂

  17. π2 said

    Ωραίο το μπασταρδόγραπτο, μπασταρδόγραφο θα το έλεγα μάλλον.

    Σουσουδοπαστίς; 🙂

  18. Μιχαλιός said

    Μιξογράφημα.

  19. Zazula said

    @17: Πιδύε, σκόπιμη και η διαφορά στα επίπεδα ύφους των δύο συνθετικών, ώστε να είναι και να ακούγεται νοθόλεκτο. 😀

  20. sarant said

    Α, θα έχω δυσκολία να διαλέξω!

  21. π2 said

    Κι άλλο κρούσμα, επισημότατο αυτήν τη φορά, σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας, τρομάρα μας: internet-ισμός.

    Προτού αρχίσει να σπάει τα πισία του ο Στάζυμπος, να διευκρινίσω πως ο πολυαγαπημένος του Σφακιανάκης γράφει, τουλάχιστον, ιντερνετισμός (δες το συνημμένο στο δελτίο τύπου κείμενο των ομιλιών).

    Αν υποψιαστώ πως ο internet-ισμός είναι υπουργικής εμπνεύσεως…

  22. bernardina said

    Η μούφα της μούφας, για να μη χαϊδεύουμε αυτιά και, κυρίως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

    Όσο για την κυρία δικηγόρο, ή θα όφειλε να εξετάζει προσεκτικότερα τα πειστήρια που προσκομίζει ή να της υπενθυμίσει κάποιος ότι η ψευδομαρτυρία τιμωρείται.

    Transλεξία; 🙂

  23. Δημήτρης said

    Μεταφραστικό μαργαριτάρι:
    «περιέλουσε τον εαυτό του με το αέριο και παραθόθηκε στις φλόγες»
    tvxs.gr/node/90557

    Kι εδώ για όταν το διορθώσουνε στο TVXS
    http://awesomescreenshot.com/09e2zmwf2

    ΥΓ: το γιατί περιλούστηκε με «αέριο» το κατάλαβα μόνο όταν είδα πως είναι μετάφραση από το CNN.. Ολόκληρη η μετάφραση δεν είναι από google translate οπότε παραμένει η απορία μου για το πως είναι δυνατόν κάποιος να το γράψει αυτό.

  24. sarant said

    21: Ωχ! Λες να είναι μπαμπινιωτικής εμπνεύσεως ο τρατζικέλαφος; Δεν νομίζω, μάλλον από κάποιο στέλεχος του υπουργείου, αλλά ποτέ δεν ξέρεις!

    Παιδιά, ο Νικοκύρης θα λείψει για πολλές ώρες, να είστε φρόνιμοι!

  25. gmix said

    Τι να σχολιάσουμε; Αν η λέξη υπαρκτό είναι λάθος ή αν είναι ψέμα ; Δεν είναι μόνο λάθος είναι και ψέμα .Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι ανύπαρκτο . Και αν ο κ. Ραγκούσης ντρέπεται για το υπάρχον δεν έχει παρά να αποχωρήσει αφού δεν κατάφερε να το αλλάξει

  26. physicist said

    Έχω μιαν ένσταση στον τίτλο της ανάρτησης: όπως είναι γραμμένος, εμένα τουλάχιστον, και πριν διαβάσω το κείμενο, μού έδωσε την εντύπωση ότι το μεζεδάκι το διέπραξε η κυρία Διαμαντοπούλου, ενώ δεν είναι έτσι. Καταλαβαίνω ότι η κ. Δ. δεν είναι συμπαθής στο ιστολόγιο και στους περισσότερους επισκέπτες του. Ούτε κι εγώ είμαι οπαδός ή υπερασπιστής της σε ό,τι έχει πει και πράξει αλλά μου είναι εκατό φορές προτιμότερη από τον νέο Υπουργό Παιδείας.

    Θα το θεωρούσα πιο δίκαιο αν τα πυρά με αφορμή το κείμενο-τέρας, που ξεπερνάει τα όρια της κοτσανοσυλλογής, έπεφταν αποκλειστικά πάνω στην ανθυποψήφια που έβγαλε στη φόρα αυτό το εξάμβλωμα, χωρίς παράπλευρα στην κ. Δ. Επίσης δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι, ακόμα κι αν διαφωνεί κανείς 100% με την πολιτική της κ. Δ., ότι η κυκλαδίτισσα βλάπτει την Ελλάδα πολύ λιγότερο από την πρώην Υπουργό Παιδείας. Εκτός των άλλων, δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει σύγκριση. Αν, βέβαια, επέτρεπα στον εαυτό μου να αναρωτηθεί πόση ζημιά θα είχε κάνει η ανόητη αν είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Παιδείας και πώς θα συγκρινόταν το έργο της με αυτό της κυρίας Δ., τότε θα άφηνα τη φαντασία μου ελεύθερη να δώσει ένα σωρό απαντήσεις.

  27. Από του Nickel, πιο πάνω, αντλώ λεξυβρίδιο ή υβριδόλεκτο. Είναι κακό που είναι σοβαρά; Περιέχουν όμως και ύβρη.

    «το αναπάραξαν (σικ, αναπαρήγαγαν δεν γράφω)» Και πολύ σωστά. Είναι η πρώτη φορά που έχω τύψεις που γενικά δεν δέχομαι το «πάραξαν» και τα όμοια.

    Γιάννης

  28. Μιχαλιός said

    21: Το άλλο εκείνο φασούλι, να πρέπει καλά και σώνει να γράφουν «ο Υπουργός Παιδείας Καθηγητής…», λες και σκέτο «Υπουργός» δεν τον τιμά αρκετά, μόνο εμένα άραγε ενοχλεί;

    Φυσικά υπάρχουν και χειρότερα, π.χ. εδώ: http://vimeo.com/27569610

  29. Μόνο σε μένα δείχνει λαθάρα το υπαρκτό -αντί του τρέχοντος- σύστημα;

  30. Μιχαλιέ καλημέρα.

    Βαφτίζουν κάποιον με ένα όνομα και μετά αυτός το μεταπλάθει με δρ, πιτσιντί, κ.λπ. Νομίζω είναι αυτοπροσδιορισμός.

    Γιάννης

  31. bernardina said

    Φυσικέ, το μεζεδάκι που αφορά την πρώην Δια Βίου δεν είναι αυτό που μάλλον κατάλαβες, αλλά ένα ουσιαστικό που κλίνεται σε όλες τις πτώσεις και όλους τους χρόνους. Την τελευταία φορά που κοίταξα, χρόνους είχαν μόνο τα ρήματα, όχι τα ουσιαστικά 😀 Και δεν είναι θέμα συμπάθειας ή αντιπάθειας προς το συγκεκριμένο πρόσωπο (τουλάχιστον όσο με αφορά). Αντίθετα, αλλού τη δικαιολόγησα λέγοντας ότι ήταν ταραγμένη από τις απειλές του Αρχηγού της ακατατόπιστης δικηγορίνας που κουνάει το δάχτυλο σαν ημιμαθής επαρχιώτης γυμνασιάρχης του ’50 (και να με συμπαθούν όσοι χρημάτισαν γυμνασιάρχες στην επαρχία το ’50, αλλά το βάρος πέφτει στο ημιμαθής και έχω στη μνήμη μου συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν και μεταγενέστερες 😉 )

  32. bernardina said

    #30 Γιάννη, η ελληνική παιδεία συναντά τον ιταλικό πολιτισμό (σικ, ρε %$#@!%#$)

  33. Γεια σου Μπερναρντίνα! Μολτίσιμε γκράτσιε που θα έλεγε και ο ονόρις.

    Γιάννης

  34. physicist said

    #31. Μπέρνη (με τις καλημέρες μου!), ο τίτλος αναφέρεται στη μία ψήφο της κ. Δ. και, σε ό,τι αφορά αυτή την ανύπαρκτη ψήφο, η πρώην Υπουργός δεν είναι ένοχη για κανέναν μεζέ. Αντίθετα, είνα θύμα μιας χυδαίας επίθεσης. Περιμένω πολλές τέτοιες χυδαιότητες από τη μεριά του νέου κόμματος, μιας και τώρα τα στελέχη του απελευθερώθηκαν από το πλαίσιο της έστω ευπρεπέστερης Ν.Δ. Κι εκεί που είχα χαρεί ότι γλιτώσαμε από τον άλλο γελοίο και πανηλίθιο «πατριώτη», βρέθηκε αμέσως άξιος αντικαταστάτης. Εμένα η γνώμη μου είναι ότι τέτοια πράγματα πρέπει να παραδίνονται στη δημόσια χλεύη χωρίς καμιά υπόνοια ισοφαρίσματος με τις πολιτικές αποτυχίες των στόχων αυτών των δημοσιευμάτων, Εδώ ακριβώς βρίσκεται το κύριο σημείο της κριτικής μου στο κείμενο του Νίκου, αλλά μιας και ο Νίκος απουσιάζει, είναι άδικο να εντείνω εγώ την κριτική μου όσο εκείνος δεν έχει την ευκαιρία ν’ απαντήσει. Γι’ αυτό σταματάω εδώ.

    ΥΓ — Για το γλωσσικό πταίσμα της κ. Δ.: ασήμαντο γλίστρημα εν τη ρύμη του λόγου. Δεν έχω αμφιβολία ότι ξέρει πως τα ονόματα δεν έχουν χρόνους.

  35. ππαν said

    Οι τίτλοι που συνηθίζει ο Νικοκύρης, η αλήθεια είναι, μπερδεύουν όσους τους προσλαμβάνουν ως κυριολεξίες. Ευτυχώς δεν είναι πολλοί αυτοί 😉
    Πάντως για να βοηθήσω και να προλάβω σχετικές διαμαρτυρίες, ούτε ο Αρμστρογκ ήταν αντιβασιλιάς

  36. Μαρία said

    Στο πνεύμα του «Μίχα» ο Σωμερίτης. Αυτό δεν το πρόβλεψε ο Τσέκερης.
    http://www.metarithmisi.gr/el/readAuthors.asp?authorID=82&page=1&textID=7128

  37. physicist said

    #35. Ευχαριστώ, ππαν, για τη βοήθειά σου. Είναι φανερό ότι χωρίς αυτήν θα είχα ακόμη περισσότερα προβλήματα κατανόησης.

  38. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    «Είτε επειδή τον τελευταίο καιρό έχουν ακούσει με τ΄αυτιά τους πολύ χειρότερα, θα έλεγε κάποιος. » Όχι ρε Νίκο – με το που το είδα παραχαραγμένο αμέσως το ψιλλιάστηκα ακριβώς γιατί δεν έχουν ακουστεί χειρότερα όσο κι αν από ΣΥΡΙΖαίϊκο μένος ορισμένοι το ισχυρίζονται… Και να θεωρεί κανείς πως από μέσα τους τα πιστεύανε είναι απίθανο να τους έπιανε όλους τους ομαδική παράκρουση και να τα λέγανε δημόσια. Αλλά η προσπάθεια να δικαιολογηθεί ο Τσέκερης και όσοι τον αντέγραψαν (πετσοκομμένο) για το άθλιο αστείο τους από μόνη της δηλώνει κάτι πολύ λυπηρό.

  39. bernardina said

    Φυσικέ (αντικαλημερίζω!), απορώ πώς φαντάστηκες ότι είναι δυνατόν να γλιτώσουμε τόσο εύκολα από γελοίους πανηλίθιους «πατριώτες», (ειδικά στις μέρες μας που βλέπεις να γίνονται κοντρ-ρελάνς «πατριωτισμού» ακόμα και από μεριές που δεν θα το περίμενες ποτέ -αλλά αυτό είναι άααλλη κουβέντα). Το τοξικό έδαφος των ημερών μας προσφέρεται για θηριώδη ανάπτυξη τέτοιων φρούτων…
    Και τι άλλο πέρα από γελοιότητα είναι να βλέπεις έναν τύπο σαν τον Καμμένο να επιτίθεται στις αγορές(!) στους τραπεζίτες(!!) στην ολιγαρχία(!!!) και στον κακό ξενοκίνητο καπιταλισμό(!!!!) από τα οποία θα μας απαλλάξει με τη βοήθεια της Παναγιάς; (ακούγεται ότι έχει κλείσει αποκλειστικό συμβόλαιο μαζί της, γιατί τον μεγαλοδύναμο τον έχει καβαντζώσει ο Αντωνάκης και τον Άη-Γιώργη ο έτερος δεξιός Καππαδόκης)
    Η μόνη ικανοποίηση που μου δίνει η ύπαρξη αυτού του ανθρώπου είναι ότι φαντάζομαι τον Σαμαρά κάθε βράδυ να βλέπει σε εφιάλτη μια άρπυια με τη φάτσα του Καμμένου να σκληρίζει στο αυτί του δε θα γίνεις ποτέ πρωθυπουργόοοος :mrgreen:

  40. physicist said

    #39. Το φαντάστηκα γιατί υπέθεσα αφελώς ότι ένας, και μάλιστα αρχηγός κόμματος εξουσίας, αρκεί. 😛

    (Όσο για τη βοήθεια της Παναγιάς, έλεγα ότι φτάνει και περισσεύει το σύρμα που συνδέει τον νέο Υπουργό μαζί της αλλά ξέρω ότι καλά είναι να μην μπω σε τέτοιο μονοπάτι).

  41. aerosol said

    Νομίζω πως αληθεύει (αν και δεν έχω μπει στα βαθιά του περίπλοκου εκλογικού νόμου μας) πως όσο περισσότερα κόμματα μπουν στην Βουλή τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία.
    Από αυτή την οπτική, μια πιθανή επιτυχής -εκλογικά-πορεία του Καμμένου ενισχύει τις πιθανότητες να γίνει ο Αντώνης πρωθυπουργός παρά τις μειώνει. Ειδικά όταν ο Καμμένος αφαιρεί από άλλα κόμματα, είτε αντιμνημονιακά είτε εθνικιστικά, και έχει δείξει την επιθυμία του για μετεκλογική σύμπραξη με την ΝΔ.
    Κάποιοι συνομωσιολογούντες έφτασαν, μάλιστα, να θεωρούν τη δημιουργία του κόμματος Καμμένου νεοδημοκρατικό πολιτικό σχέδιο. Τραβηγμένο μεν, όχι τελείως παράλογο δε.

  42. #41 ὅσο μεγαλύτερο εἶναι τὸ ποσοστὸ ποὺ θὰ συγκεντρώσουν συνολικὰ τὰ ἐκτὸς Βουλῆς κόμματα τόσο εύλολύνεται στὴν αὐτοδυναμία τὸ πρῶτο κόμμα. περισσότερα κόμματα ἐντὸς Βουλῆς, δυσκολώτερη ἡ ἀυτοδυναμία. ἐγὼ εὔχομαι νὰ μποῦν ὅλοι στὴν Βουλή,.

  43. Μαρία said

    41 Εντελώς παράλογο. Αν μπουν 8 κόμματα στη βουλή, θα απαιτηθεί για αυτοδυναμία ποσοστό περίπου 45%. Όσο περισσότερα …., τόσο μεγαλύτερο όχι μικρότερο.
    Όπως τα λέει ο Κορνή. είναι, αφού κάθε κόμμα που μπαίνει κόβει απ’ την πίτα των 238 εδρών (300-50-12).

  44. aerosol said

    Έχω κάνει λάθος. Έχετε δίκιο. Η συνομωσιολογία μάλλον εστιάζει στην αφαίρεση ψήφων άλλων μικρότερων κομμάτων.
    [Αυτά για να μη μένω σε ό,τι πράγματι γνωρίζω!

  45. @26: Συνάδελφε δεν μπορώ να φανταστώ τον λόγο που ο τίτλος θα μπορούσε να αποτελεί μομφή προς την Α.Δ. Στο κάτω κάτω λέει «η ψήφος της κ.Διαμαντοπούλου», οπότε αυτόνομα δεν έχει κάποιο αρνητικό νόημα! Όποιος θέλει να καταλάβει τι αφορά η (υποτιθέμενη) ψήφος της, ας διαβάσει το άρθρο!
    Όσο για το ποιόν της Α.Δ. δεν καταλαβαίνω γιατί το ότι κατέθεσε έναν νόμο που ας πούμε είχε κάποια καλά σημεία, αλλά δεν κατάφερε ούτε καν να εφαρμοστεί στην πράξη, θα αποτελεί αιώνιο άλλοθι για μια καθόλα αποτυχημένη υπουργική θητεία! Δεν ξέρω καν αν έστω και σήμερα τα σχολεία έχουν όλα τους τα βιβλία! Αν έχεις όρεξη, θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω για ποιον ακριβώς λόγο την συμπαθείς τόσο πολύ. Τι το τόσο σημαντικό έκανε; Ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο νόμος των ΑΕΙ ήταν σε γενικές γραμμές στη σωστή κατεύθυνση, τι θα έβλαπτε μια διαβούλευση με τους πρυτάνεις; Γιατί έπρεπε να γίνει ετσιθελική επιβολή;

    Για το θέμα των υποτιθέμενων δηλώσεων των δημοσιογράφων έγραψε ένα άθλιο άρθρο και ο ίδιος ο θιγόμενος Τ.Μίχας.
    Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί ότι τις δηλώσεις (χωρίς τη λεζάντα) τις διέδωσαν «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» και ανησυχεί για την «πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης». Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, θεωρεί πως υπάρχει μια προσπάθεια φίμωσης των εν λόγω τεσσάρων δημοσιογράφων, και μάλιστα πρωτοφανής! Ότι δηλαδή φιμώνονται ο Μανδραβέλης, ο Πρετεντέρης, ο Παπαχελάς και η αφεντιά του!!!

    Δηλαδή πόσο θα τους βλέπαμε και θα τους ακούγαμε αν δεν «φιμώνονταν»; Και στον ύπνο μας;

  46. physicist said

    #45. Στέλιο, γεια και χαρά. Αν διαβάσεις ολόκληρη την άποψή μου, θα δεις ότι ερμηνεύω τον τίτλο σε συνδυασμό με μερικά χωρία του κειμένου, αλλά δεν θέλω να το τραβήξω τώρα για τους λόγους που εξήγησα στο #34. Προτιμώ να περιμένω την απάντηση του Νίκου, εφόσον θέλει βέβαια ν’ απαντήσει.

    Σε ό,τι αφορά τη θητεία της Α.Δ., συμμερίζομαι απόλυτα την κριτική σου στο θέμα του Νόμου για τα ΑΕΙ και νομίζω ότι αυτό, μαζί με το φιάσκο των διδακτικών βιβλίων, χρεώνονται σ’ αυτήν σαν πολιτικές αποτυχίες. Το θέμα του Νόμου, όμως, έχει και μιαν άλλη πλευρά, δηλαδή ότι η Α.Δ. πέτυχε να τον περάσει (με αδυναμίες) με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Οι διαβουλεύσεις με τους Πρυτάνεις δεν είχαν πια κανένα νόημα, αυτό είναι φανερό σε όσους γνωρίζουν τι γίνεται. Αλλά είναι άλλο θέμα, που δεν ταιριάζει να το συζητήσουμε εδώ.

    Μια άλλη, όμως, πτυχή της θητείας της Α.Δ., που έχει περάσει απαρατήρητη, είναι η θετικότατη επιρροή που είχε στην ερευνητική πολιτική: από τη στελέχωση του ΕΣΕΤ (όποιος θέλει ας συγκρίνει τα μέλη του τρέχοντος ΕΣΕΤ με κείνα επί Ν.Δ.) μέχρι τους μηχανισμούς κρίσης των ερευνητικών προτάσεων, κατά τη διάρκεια της θητείας της έγιναν πράγματα πολύ σοβαρά. Άλλος θα πει δεν ήταν η Α.Δ. που τα κατάφερε, ήταν ο Γιάννης Πανάρετος, ο τρίτος θα πει όχι, δεν ήταν ο Πανάρετος ήταν ο Αχιλλέας Μητσός κλπ. Καλά, δεν τα ξέρω τα εσωκομματικά, μια φορά ξέρω ότι αυτή ήταν τότε πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου.

  47. Κατά μίαν εκδοχή, η περί μιας ψήφου μαργαριτίζουσα υποψήφια ανήκει στην ομάδα Καμμένου Βούρλα.

  48. Hellegennes Alexandrine said

    Κι εμένα μού φαίνεται λαθάρα το «υπαρκτό πολιτικό σύστημα». Αυτό που ήθελε να πει έχει τόση σχέση με αυτό που είπε όσο και το «υπαρξιακό πολιτικό σύστημα». Προσωπικά δεν μ’ αρέσει ο «υπαρκτός σοσιαλισμός», αλλά τουλάχιστον εκεί σημαίνει τον εφαρμοσμένο, όχι τον υφιστάμενο.

  49. @46: Σ’ευχαριστώ πολύ συνάδελφε! Αγνοούσα πλήρως τα περι ΕΣΕΤ, και εμπιστεύομαι απόλυτα την άποψή σου.
    Πάντως πιστεύω πως σίγουρα θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα και σε όλα τα υπόλοιπα…

  50. physicist said

    Νάσαι καλά, Στέλιο. Η τελευταία πρότασή σου με βρίσκει σύμφωνο.

  51. Αγγληνικά

  52. Μαρία said

    46
    >όποιος θέλει ας συγκρίνει τα μέλη του τρέχοντος ΕΣΕΤ με κείνα επί Ν.Δ.
    Πώς να κάνουμε τη σύγκριση, φυσική; Το ΕΣΕΤ δημιουργήθηκε το 2010.

    Σημείωσε επίσης οτι ο Μητσός υπέβαλε την παραίτησή σου λόγω Πανάρετου κατά δήλωσή του πάλι με την ίδια πολιτική προϊστάμενη.

  53. physicist said

    #52. Υπήρχε, αν όχι με το ίδιο όνομα, οργανισμός με τον ίδιο σκοπό, και είχε σ’ αυτόν εξέχουσα θέση είχε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας. Είτε αναδιάρθρωσε τον παλιό είτε τον αντικατέστησε, δεν έχει σημασία επί της ουσίας. Αυτό που έχει σημασία είναι, επιτέλους, η ποιότητα των ανθρώπων που επιλέχτηκαν να επανδρώσουν το ΕΣΕΤ.

    Τα μαχαιρώματα Μητσού-Πανάρετου-Διαμαντοπούλου τα είχα ακούσει, γι’ αυτό και έγραψα δεν ξέρω τι ακριβώς παίχτηκε εκεί μέσα και σε ποιόν πιστώνεται/χρεώνεται τι ακριβώς. Αλλά εφόσον στην Υπουργό χρεώνεται πολιτικά η ανικανότητα να δοθούν έγκαιρα σχολικά βιβλία (για τα οποία η συγκεκριμένη, τεχνική ευθύνη πιθανότατα εντοπίζεται αλλού), στο ίδιο μοτίβο να της πιστωθεί πολιτικά η υγιής αναδιάρθρωση των ερευνητκών κρίσεων, έστω και αν ανήκαν στον άμεσο τομέα των αρμοδιοτήτων του Πανάρετου και του Μητσού.

  54. Alexis said

    Η «τρανσλεξία» της Μπερναρντίνας πολύ καλή σαν έμπνευση, αλλά περιγράφει το φαινόμενο και όχι τη λέξη.
    Προτείνω το υβριδιώνυμο.

  55. π2 said

    Μίχας, Πανάρετος, για πόσους ακόμη να συγκρατηθώ να μην εκφραστώ απρεπώς σ’ αυτό το νήμα;

  56. Μαρία said

    53 Δές κι εδώ:
    http://www.gsrt.gr/central.aspx?sId=106I465I1173I646I438202
    Ο Μεσογαίας είναι στην επιτροπή βιοηθικής κλπ. φυσικός με περγαμηνές απο Χάρβαρντ και ΜΙΤ, δηλαδή περίπτωση Νεύτωνα 🙂
    Για την υγιή αναδιάρθρωση κλπ δεν έχω γνώμη. Να πει ο Πιδύος.

  57. π2 said

    Δεν έχω πολλά να πω, Μαρία. Μετά τον Τσαλίδη και τον Πανάρετο οποιαδήποτε διάδοχη κατάσταση βελτιωμένη θα έδειχνε. Αν μιλάτε για τις συγχωνεύσεις είναι μεγάλη κουβέντα, πολύ εξειδικευμένη.

  58. Μαρία said

    57 Για τις ερευνητικές κρίσεις, που έγραψε ο Φυσικός. Άμα θέλεις κι άμα δε βαριέσαι.

  59. bernardina said

    Αν δεν κάνω λάθος, ο Μεσογαίας δεν είναι τυχαίο άτομο. Όχι μόνο σπούδασε στο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ αλλά δίδαξε κιόλα σ΄αυτά, πέρα από το ότι ήταν χρόνια συνεργάτης της ΝΑΣΑ και καθηγητής στις Ιατρικές σχολές της Αθήνας και της Κρήτης -το ότι μετά αποφάσισε να περιβληθεί το σχήμα είναι κάτι που αφορά μόνο τον ίδιο, ως απολύτως προσωπική επιλογή, και δεν στερεί ούτε ίχνος του επιστημονικού κύρους και των περγαμηνών του.

  60. bernardina said

    Αλέξη συμφωνώ με την επισήμανσή σου αλλά προσοχή στην ορθογραφία: transλεξία -έχει σημασία 😆
    Γι’ αυτό και αντιπροτείνω hybridιώνυμο 😉

  61. Μαρία said

    Και όλα αυτά τον οδήγησαν στην Ορθόδοξη Θεολογία. Φυσικέ, να προσέχεις. Κι αυτός μεγάλος το έπαθε.
    http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/nikolaos/curriculumvitae.htm

  62. physicist said

    #56. Το να υπάρχουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας στις επιτροπές βιοηθικής δεν είναι ασυνήθιστο (άσχετο αν δεν μ’ αρέσει εμένα). Το ότι επιλέχτηκε ο Μεσογαίας λέει περισσότερα για τα στελέχη της Εκκλησίας παρά για κείνους που τον επέλεξαν. Α, ναι, και η ιστορία με το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ και τις φοβερές σπουδές … από δημοσιεύσεις πώς τα πάμε;

    #57. Δεν αναφερόμουν στις συγχωνεύσεις αλλά στις κρίσεις των ερευνητικών προγραμμάτων, στις οποίες επίσης έπαιξε ρόλο ο Πανάρετος. Όχι πάντα τον καλύτερο αλλά όχι και τον χειρότερο.

    #59. Βλέπε παραπάνω. Το ISI-Web of Science, όταν δώσεις το εγκόσμιο όνομά του (γραμμένο με διάφορους τρόπους με λατινικούς χαρακτήρες) δίνει αριθμό δημοσιεύσεων: ΜΗΔΕΝ. Για ποιά επιστημονική συνεισφορά μιλάμε, για ποιό κύρος; Τι θα πει δίδαξε στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ; Υπάρχει κάπου (ίσως από τη θητεία του ως Καθηγητή στις Ιατρικές σχολές που αναφέρεις) κατάλογος δημοσιεύσεων; Αν ναι και δεν το ξέρω, ευχαρίστως να μάθω περισσότερα.

  63. π2 said

    Για τη στελέχωση του ΕΣΕΤ και τους μηχανισμούς κρίσεων των ερευνητικών προτάσεων έχω μόνο καλά λόγια να πω κι εγώ. Μάλιστα μια λεπτομέρεια που δεν νομίζω πως δημοσιοποιήθηκε αρκετά είναι πως τα μέλη των επιτροπών κρίσεων δούλεψαν -αρκετά γρήγορα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων- αμισθί και χωρίς οδοιπορικά, σχεδόν αποκλειστικά με τηλεδιασκέψεις, ενώ και τα υπέρογκα έξοδα μετακινήσεων των μελών του ΕΣΕΤ (μην ανοίξω το στόμα μου πάλι…) κόπηκαν δραστικά.

    Αλλά αυτά είναι διαδικαστικές λεπτομέρειες. Χαίρομαι που βελτιώνονται αλλά δεν αρκούν. Και υπάρχουν άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες όπου δεν υπάρχει βελτίωση, όπως το μπάχαλο με τον κυοφορούμενο νόμο για την έρευνα, όπου κάθε φορά συμφωνούσαν διάφοροι φορείς με την υπουργό και μετά εμφανιζόταν άλλο κείμενο για τη διαβούλευση, το οποίο μετά άλλαζε εν μέσω διαβούλευσης (!), ή η πρεμούρα για τις συγχωνεύσεις χωρίς ιδιαίτερο στρατηγικό πλάνο ώστε να εμφανιστεί στην τρόικα ότι «κάτι κάνουμε», ή τα συνεχιζόμενα ευχολόγια -20 χρόνια τώρα το ίδιο τροπάρι- για τη σύνδεση έρευνας και αγοράς. Και δεν μιλάω για ζητηματάκια όπως η περικοπή της επιχορήγησης στο μισό την ώρα που τα κόμματα παίρνουν 15 εκατομμύρια για «έρευνα» γιατί θα μου πουν πως δεν πρέπει να γκρινιάζω εν καιρώ μνημονίου. 😛

  64. physicist said

    #61. Αυτές τις αγιογραφίες τις ξέρω, Μαρία, αλλά γιατί στο λίκνο που παραθέτεις, ενώ υπάρχει λεπτομερές βιογραφικό, δεν βλέπω καμία δημοσίευση;

  65. sarant said

    Επανήλθα και ευχαριστώ για τα σχόλια!

    26: Φυσικέ, με παραξενεύει αυτό που λες για τον τίτλο, δεν έχω καθόλου την ίδια εντύπωση, ότι είναι ή ότι ακούγεται σαν μομφή για τη Διαμαντοπούλου -δεν το καταλαβαίνω, πώς θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει έτσι. Μαργαριτάρι είναι η διατύπωση ότι η Διαμαντοπούλου έριξε τη μία ψήφο -αλλά βέβαια για να καταλάβει ο αναγνώστης τι ακριβώς συνέβη πρέπει να διαβάσει το άρθρο, όπως και στην αντιβασιλεία του Άρμστρονγκ πρέπει να διαβάσει το άρθρο για να δει ποιος είπε το μαργαριτάρι.

    (Και κάτι ακόμα για την τρολιά του Τσέκερη, που δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν όλοι, αλλά ό,τι γράφω στον τοίχο μου για να το διαβάσουν οι φίλοι μου, ακόμα κι αν αυτοί είναι 1000, διαφέρει από μια δημοσίευση που μπορεί θεωρητικά να τη διαβάσει ο καθένας).

  66. π2 said

    62β: Επί Πανάρετου είχαν κολλήσει τα πάντα. Μπορεί να είχε καλές προθέσεις, μπορεί να είχε διαπιστώσει λαμογιές, μπορεί χίλια δυο. Το αποτέλεσμα όμως ήταν πως περνούσαν όλα από το γραφείο του, με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτε, κι όταν τελικά γινόταν, γινόταν πρόχειρα για να μη χαθούν τα κονδύλια. Όλες οι βελτιώσεις έγιναν μετά τον Πανάρετο.

  67. physicist said

    #65. Ευχαριστώ, Νίκο, και το δέχομαι για τον τίτλο. Δεν όμως αν θέλεις και το υπόλοιπο του 26, δες και το 34. Έχω την εντύπωση ότι στο κείμενό σου απολογείσαι/δικαιολογείσαι που υπερασπίζεσαι την Α.Δ., κι αυτό με ξενίζει.

  68. physicist said

    #67. Τα ξέρεις ασφαλώς πιο καλά, εγώ θα αντιτάξω(;) ένα πράγμα που μού είχαν πει αρκετοί σκετικά με το «κόλλημα των πάντων»: ο Πανάρετος είχε πάρει μυρωδιά ότι κάποιες αξιολογήσεις ήταν σικέ, γι’ αυτό και είχε μπλοκάρει επανειλημμένα κρίσεις, εξοργίζοντας έτσι δικαίους και αδίκους. Έχει δόση αλήθειας αυτό;

  69. physicist said

    Εεεε, το 68 πάει στο 66 …

  70. Μαρία said

    64 Ε άμα δεν έχει δημοσιεύσεις, να του δανείσει μερικές ο ανεψιός του. Η έμφαση για μένα ήταν αλλού, οτι στην ορθοδοξία τον οδήγησε η επιστημονική του ενασχόληση.

    65 Δες το 36.

  71. π2 said

    #68, ισχύει, αλλά το να μπλοκάρεις τα πάντα επειδή κάπου έγιναν ή μπορεί να έγιναν λαμογιές, να βγαίνουν αποτελέσματα κρίσεων δύο χρόνια μετά και τα αποτελέσματα να δείχνουν ακριβώς την ίδια ή και μεγαλύτερη προχειρότητα με το παρελθόν, δεν είναι χρηστή διοίκηση. Απόδειξη είναι, ακριβώς, η διάδοχη κατάσταση, με τη μέγιστη κινητοποίηση Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού και ξένων με φιλελληνική διάθεση, που δούλεψαν γρήγορα, φτηνότερα, εντός χρονοδιαγράμματος και, από τα λίγα που έχω μάθει, μάλλον δίκαια.

  72. sarant said

    67: Θα έλεγα ότι δεν υπερασπίζομαι τη Διαμαντοπούλου, αλλά την αλήθεια και ότι η αλήθεια επιβάλλει να θεωρήσουμε κοτσανούργημα αυτό που είπε η υποψήφια Καμμένου όποια κι αν είναι η γνώμη μας για την Δ και ανεξαρτήτως της γνώμης αυτής.

    Η οποία γνώμη -στην τελευταία πια παρένθεση: Και μη μου πείτε…- δεν είναι καλή, νομίζω ότι η κ. Δ. ήταν μια αποτυχημένη υπουργός Παιδείας.

  73. Μαρία said

    66
    Καθυστερούν όλα για απίθανα μεγάλο χρονικό διάστημα Δεν νομίζω ότι είναι σωστή διαδικασία, δεν γίνεται αντί να περνούν όλα αυτά τα θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προωθούνται γρήγορα και να μην καθυστερεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, να συγκεντρώνονται όλα στο γραφείο του υφυπουργού
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=375985

  74. physicist said

    #70(α). Ε, καλά, άλλον τον οδηγεί η επιστημονική απασχόληση στην Ορθοδοξία, άλλον στη Γουόλ Στρητ και άλλον στη συλλογή πεταλούδων, τι να κάνουμε τώρα; 😉

    #71. Συμφωνώ μαζί σου. Μικρή συμπλήρωση: οι ξένοι δεν το έκαναν απαραίτητα από φιλελληνική διάθεση, για τον ίδιο λόγο που όταν αξιολογούν π.χ. προτάσεις του ολλανδικού NWO δεν το κάνουν από φιλία στους Ολλανδούς.

  75. sarant said

    70: Ναι, το είδα το 36 -ηθικοί αυτουργοί της αυτοκτονίας… ναι, αυτό δεν μπορούσε να το προβλέψει ο Τσέκερης.

  76. Μαρία said

    75 Τα ίδια λέει κι ο «Μίχας». Θύμα χειραγώγησης ο αυτόχειρας.

  77. Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας said

    1. Η έκφραση υπάρχον σύστημα είναι ουδέτερη, δεν προσδίδει στο σύστημα κάποια ιδιαίτερη χροιά, είναι σχεδόν ισοδύναμη της αυτό το σύστημα ή το σύστημά μας κ.τ.ό. Αντίθετα η έκφραση υπαρκτό σύστημα αντιδιαστέλλεται προς το ανύπαρκτο σύστημα. Επομένως, στον βαθμό που δεν υπάρχει ζήτημα τέτοιας αντιδιαστολής, είναι άστοχη.
    2. Για τις τραγελαφικές λέξεις προτείνω: μιξιάρικη λέξη ή, σαν ουσιαστικό, μιξιάρικο (το). Άλλη εκδοχή, πιο προχώ, αντίστοιχα: μιξολίγδια λέξη ή μιξολίγδιο (το).

  78. sarant said

    76: Τώρα που το ξαναβλέπω, όντως μοιάζουν.

  79. Aρκεσινεύς said

    Καλησπέρα. Μόλις άνοιξα τον υπολογιστή μου και διάβασα το άρθρο. Μετά ξεκίνησα από το τέλος. Δέστε μια συνέντευξη του Μεσογαίας:

    ttp://www.youtube.com/watch?v=AnBSEjI3aZ0&feature=related

  80. Aρκεσινεύς said

    Συγνώμη, ακολουθεί το σωστό:

  81. Immortalité said

    Μάλιστα…
    Με μια πρόχειρη ματιά θα έλεγα ότι η κοτσανοπαραγωγός υποψήφια δικηγόρος πάσχει από την πιο συνηθισμένη νόσο του επαγγέλματος, αυτή που προσβάλει το 99,999% του κλάδου. Το μίσος για την τελεία. Όσο πιο μακροπερίοδος λόγος τόσο «επιστημονικότερο» το κείμενο. Μετά πήγα και στο κείμενο, είδα τα εφτακόσια θαυμαστικά, τα ατελείωτα κεφαλαία (αλλά οι Έλληνες με πεζό) και βεβαιώθηκα. Η περίπτωσή της είναι από τις ανίατες γιατί συνδυάζει και την ημιμάθεια με την τσαπατσουλιά και όλα αυτά με μια εσάνς εθνικισμού περασμένου από καποδιστριακή σήτα.
    Αλλά μπορεί και να τα λέω από ζήλια, γιατί διάβασα δυο φορές την παράγραφο για να καταλάβω τι ακριβώς έλεγε.

    Το υπαρκτό είναι λαθάρα μεγατόνων. Εκτός αν θέλει να μας πείσει ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι και υπαρκτό. Δεν ονειρευόμαστε, μας συμβαίνει.

  82. αλφαvitation

  83. DIR said

    Ο «τραγέλαφος» μάλλον είναι η πιό όμορφη λέξη από τις προτεινόμενες.

    Εκείνο το «αναπάραξαν» με σπάραξε.

  84. Πιδύε, θα συγκρατηθώ κι εγώ. Πάντως καθημερινά, κι άλλη μια φορά, κατανοώ πόσο παραμορφωμένα παρακολουθούν τον χορό, όσοι είναι έξω απ’ αυτόν. Τ’ αγγούρι όμως είναι ολόκληρο στον δικό μας πισινό.

  85. Aρκεσινεύς said

    Ναι, Νίκο
    στο μεσιανό κατάρτι, αλλά εγώ θα έλεγα και με βουλωμένα τ’ αφτιά (εγώ θα επιμείνω στο φ), αλλά, θα μου πείτε, τότε πώς θα σχολιάζουμε; Τουλάχιστο ακούοντας να θελγόμαστε κι εμείς λιγυρή αοιδή, όπως ο Ουσσέας! (Επειδή είμαι νέος στην παρέα, έχει γίνει λόγος για κείνο το κόμμα πριν από το «όπως»;Το ένα φέρνει τ’ άλλο και για το «πριν από»; DΙR συμφωνώ μαζί σου γι’ αυτό τον κακόηχο αόριστο. Ο Νίκος κάτι έχει πει στο παρελθόν.

  86. Immortalité said

    Σχετικά με τα υβριδιώνυμα* προτείνω να θέσουμε τις προτάσεις σε ψηφοφορία είναι όλες μία και μία. Προς το παρόν διάλεξα του Αλέξη γιατί μου θυμίζει και τα ιδιώνυμα 🙂
    Προσφάτως, ένας φίλος αγγλοσπουδαγμένος μου ζήτησε να κοιτάξω ένα ομολογουμένως ενδιαφέρον κείμενο που ήθελε να δημοσιεύσει. Μέσα σε μιάμιση σελίδα (637 λέξεις) είχε δύο υβριδιώνυμα ( tutorες, designιές) και πολλές πολλές αγγλικές. Όταν τον ρώτησα γιατί επιλέγει αυτόν τον τρόπο γραφής μου είπε ότι θέλει να επιτείνει την σημασία τη σημασία της δηθενιάς.
    Η ντιζαϊνιά δεν έχει αρκετό design μέσα της.
    Παρεμπιπτόντως στο κείμενο πριν από το πρώτο υβριδιώνυμο είχε γράψει « ας μου επιτραπεί το greeklish«

  87. christos said

    Σχετικά με το»υπαρκτό ελληνικό σύστημα» μάλλον είναι λάθος. Το ΛΚΝ σχετικά με το «υπάρχων, ουσα, ων» λέει οτι το χρησιμοποιούμε για κάτι που ισχύει αυτή τη στιγμή και μάλιστα έχει ως παράδειγμα το ακόλουθο: «Tο υπάρχον πολιτικό σύστημα». Όταν λοιπόν ο πολιτικός αυτός λέει οτι ντρέπεται για το υπαρκτό ελληνικό σύστημα δεν είναι δυνατον να αναφέρεται σε αυτο του 5ου αιώνα πΧ ή πριν πέντε χρόνια αλλά προφανώς σε αυτό που υφίσταται τώρα, οπότε θα έπρεπε να είχε πει το ύπαρχον-και όχι το υπαρκτό- ελληνικό σύστημα. Άν έχω λάθος ας με διορθώσει κανένας φίλος διοτι δεν είμαι και φιλόλογος.

  88. christos said

    …διορθώνω ήθελα να γράψω στην πρώτη γραμμή“υπάρχων, ουσα, ον” , συγγνώμη.

  89. sarant said

    86: Κι εγώ σκέφτομαι ψηφοφορία, ίσως αμέσως μετά το Πάσχα.

    87: Ε, ναι.

  90. Aρκεσινεύς said

    Το ναυτόπουλο από το μεσιανό κατάρτι γίνεται άγγελος κακών οιωνών.
    Προσέχτε το «νούλω». Απ’ αυτό έχουμε το αγγλικό hallo !

    http://imageshack.us/photo/my-images/9/85343556.jpg/

  91. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Αγαπητέ Νοικοκύρη… με όλη μου την αγάπη, ΠΡΙΝ ΑΠΟ και δεν υποχωρώ. Όσο για το ‘αναπάραξαν’ μάς τάραξε τα σωθικά (το είχα γράψει πριν διαβάσω το @83). Αν το ‘αναπάραξαν’ είναι ‘σικ ρε’ και ‘αναπαρήγαγαν’ δεν το γράφεις, πώς θα είναι το μη-σικ-ρε;
    Εξάλλου, έχουν ακουστεί και τα ‘ο προσφιλός νεκρός’, το διαφανή καλσόν… Γι’ αυτό γράψε αναπαρήγαγαν, δεν βλάπτει τη δημοτική, ούτε το ‘απέφυγε’ που θα μπερδευόταν με το ‘απόφυγε’. Δες και το ‘στο δικηγορικό γραφείο του Καθηγητή της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νέστωρ Κουράκης’ κι έλα πές μου.

    Είναι προφανές, λέχθηκε άλλωστε, ότι ο κ. Τάδε παρασύρθηκε από τον υπαρκτό σοσιαλισμό (τα περί υπαρκτού καπιταλισμού, ήμουν μικρός και δεν τα πρόλαβα), αλλά το υπαρκτό πολιτικό σύστημα το βρίσκω, προσωπικά, υποκειμενικά, όπως θέλετε, πολύ χοντρή κοτσάνα. Υπαρκτός σοσιαλισμός δε σήμαινε ‘ο σοσιαλισμός που υπάρχει’ αλλά ‘ο σοσιαλισμός που έχουμε μέχρι στιγμής πετύχει, το υπαρκτό, το δρον μέρος του σοσιαλισμού’ και αυτό δεν έχει τίποτε το κοινό ως έννοια με ‘το υπάρχον πολιτικό σύστημα.’ Αλλά από έναν άνθρωπο που δεν ξέρει τι θα πει θάλπη, θαλπωρή, περιθάλπω αρρώστους, μετανάστες, υποθάλπω εγκληματίες, και υπονομεύω μια ιδέα, μια πρόταση ή ένα κάστρο, δεν είναι καθόλου περίεργο να κάνει τέτοιες χοντράδες στην ελληνική γλώσσα, που θεωρείται πως μιλάει στον τόπο του. Και να φανταστείς ότι είναι ‘εκπρόσωπος του έθνους’• γι’ αυτό το πήγαν εκεί που το πήγαν.

    Ομολογώ ότι δεν είχα ξανακούσει ότι είχε υπάρξει τέτοια πρόταση, να κηρυχτεί η αγγλική δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι δεν είμαι ελληναράς, φασίστας, νεοναζί, χρυσαυγίτης κ.ο.κ. ίσως και να μη μου πέφτει λόγος, παρ’ όλα αυτά και μόνο το ότι έγινε τέτοια πρόταση μου σήκωσε την τρίχα. Σε τι θα χρησίμευε αυτό, εκτός από το να δείξουμε ότι έχουμε μια σαλιωμένη γλώσσα από την Αθήνα ώς τη Νέα Υόρκη; Αν δεν απατώμαι, η εν λόγω προτείνασα κάποτε φώναζε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ίδιο συνδικάτο, κι έκοβε τις φλέβες της για τη δημοκρατία; Έφτασαν όντως σε τέτοιο κατάντημα; Οι έλληνες θα συνέχιζαν να στραπατσάρουν τα αγγλικά, πολύ ωραία γλώσσα για τους λαούς που τη μιλάνε, εκτός αν με την ίδια λογική, πρότεινε κάποιος η εκπαίδευση από το Λύκειο και πάνω να γίνεται μόνο στ’ αγγλικά, εκτός των Αρχαίων Ελληνικών και πιθανώς της Εκθέσεως. Έτσι θα μαθαίναμε επιτέλους τι έκανε ο Leonidas in Thermopylae και ο Diacos ή μάλλον ο Deacon jn Alamana or how Karaiskakis, the nun’s son, fell in front of Acropolis ενώ στο λεξιλόγιο θα έγραφε Acropolis = Ακρόπολη. Εκτός αν με τον τρόπο αυτό μάθαιναν οι νεοέλληνες ότι κάποτε η Ακρόπολη ήταν Ακρόπολις και ο Δίας Ζευς (better Zeus). Το internet-ισμός και το Hollywoodianός είναι μια πρόγευση.
    Υπάρχουν βέβαια χώρες όπου η αγγλική είναι συνεπίσημη (μαζί με την αραβική), όπως το Ισραήλ, αλλ’ αυτό συνέβη διότι όταν ιδρύθηκε το κράτος η εβραϊκή ως ομιλούμενη γλώσσα μόλις διαμορφωνόταν και το 30% του πληθυσμού είναι αραβόφωνοι, χωρίς να υπολογίσουμε τους άπειρους μαροκινούς, υεμενίτες, αλγερινούς, ιρακινούς και αλγερινούς εβραίους. Τέτοια πρόταση δεν έχει γίνει ούτε στη Γεωργία, όπου στο άκουσμα της λέξης ‘αμερικέλι’ κατεβάζουν κυριολεκτικά τα βρακιά τους. Ειλικρινά απορώ, και πονάω, για το γεγονός ότι μια τέτοια αισχρή πρόταση αντιμετωπίστηκε με τόση ψυχραιμία. Και αν κάποιος αμφισβητήσει το δικαίωμά μου να μιλάω, ως παρατηρητής πια, θα γελάω.

  92. Hellegennes Alexandrine said

    #87:
    Πάλι απαρατήρητος πέρασα; :p

  93. τυφλόμυγα said

    83, Η πρόταση του drsiebenmal (@7) δεν είναι τραγέλαφος -είναι τρατζικέλαφος. Έχει διαφορά, νομίζω. 🙂

    65γ. Ώστε ήταν ανάρτηση στο φέισμπουκ; Γενικά συμφωνώ μαζί σας, όμως ο Τσέκερης θα έπρεπε να περιμένει την διάδοση του κειμένου.

    Τα λινκ προς την Λεξιλογία οδηγούν σε υπέροχες συζητήσεις. Ευχαριστούμε!

  94. Aρκεσινεύς said

    Για να διαβάζεται.

    http://imageshack.us/photo/my-images/845/68707218.jpg/

  95. Hellegennes Alexandrine said

    #91:
    Η πρόταση της Διαμαντοπούλου είχε μια λογική βάση, αν και η χρησιμότητα της εφαρμογής της θα ήταν αμφίβολη. Δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον τρόπο είναι κακό πράγμα αν και με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι ούτε καλό. Απ’ όσο θυμάμαι, η λογική της ήταν ότι όντας τα αγγλικά επίσημη γλώσσα, θα μπορούσαμε να έχουμε ξενόγλωσσα τμήματα στα πανεπιστήμιά μας. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος της πρότασης. Βέβαια, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν λειτουργούν όπως π.χ. της Αγγλίας και οι θέσεις πιάνονται από τους Έλληνες υποψηφίους. Για να δημιουργηθούν τμήματα που η διδασκαλία θα γίνεται στα αγγλικά, θα απαιτούνταν είτε να αυξηθούν οι θέσεις είτε να δημιουργηθούν νέα τμήματα, μόνο για ξενόγλωσσους. Επί του παρόντος δεν είναι εφικτή καμμιά λύση απ’ τις δυο. Εξάλλου τίποτα δεν εμποδίζει την δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων απ’ το μηδέν, άσχετα αν η αγγλική είναι δεύτερη επίσημη γλώσσα ή όχι (π.χ. υπάρχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης*).

    Υπάρχουν κι άλλα παράπλευρα θέματα που απορρέουν από μια τέτοια κίνηση, αλλά είναι λιγότερο σημαντικά.

  96. Aρκεσινεύς said

    Μόλις έλαβα από ένα φίλο το εξής:

    Οι χωριΣmoney δε γιορτάζουνε ποτέ.

  97. sarant said

    91: Λέωνικε, το αναπάραξαν είναι αναλογικός τύπος, έστω και όχι τόσο διαδομένος όσο το «να παράξει» -και τους αναλογικούς αυτούς τύπους τους έχουν χρησιμοποιήσει, χωρίς να γράφουν δημοτική, ο Κονδυλάκης, ο Κοραής, ο Κούμας, κ.ά., οπότε ποιος είμαι εγώ να κάνω τον εξυπνότερο; Ότι ξενίζει το καταλαβαίνω, αλλά για να παραφράσω τον Τσόρτσιλ, το «αναπάραξαν» αύριο θα σταματήσει να ξενίζει ενώ το «αναπαρήγαγαν» θα είναι άσκημο στον αιώνα τον άπαντα. Φυσικά, περί ορέξεως… αλλά μόνο περί ορέξεως.

  98. Μαρία said

    Click to access Chapter12.pdf

  99. ππαν said

    Α, τόχει προχωρήσει το θέμα. Το παράδειγμα της Ιαπωνίας για καλό το δίνει; Προφανώς δεν έχει υπόψη της ότι η Ιαπωνία γνώρισε αμερικάνικη κατοχή η οποία επέβαλε γλωσσική μεταρρύθμιση, ταπεινωτική για πολλούς.

  100. christos said

    89,92 Νίκο και Hellegennes Alexandrine συμφωνήσαμε σχετικά με το «υπάρχον» αλλά -πέραν του ΛΚΝ -υπάρχει σε γραμματική της Νέας Ελληνικής κάποιος κανόνας σχετικά με τη σωστή χρήση αυτής της μικρής κατηγορίας επιθέτων με κατάληξη ων-ουσα-ον;

    Προσωπικά θεωρώ οτι η πληροφορία πως πρόκειται για κλιτές μετοχές της ενεργητικής φωνής κάποιων ρημάτων της αρχαίας ή οτι σχετίζονται με τα αγγλικά επίθετα σε ing θα βοηθούσε ίσως μόνο κάποιους εξοικειωμένους με τη γλώσσα για να καταλάβουν πέντε πράγματα σχετικά με τη χρήση αυτών των επιθέτων. Ο απλός αναγνώστης δεν βοηθάται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα-αυτό φαίνεται άλλωστε και απο τον αρχικό δισταγμό του Νίκου να περάσει τη λέξη σαν «μαργαριτάρι».

  101. Μαρία said

    99 Μπα. Τα ίδια είχε πει στο Βήμα και πριν 10 χρόνια.
    Αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό γίνεται στα φροντιστήρια με τα αγγλικά δεύτερη ανεπίσημη γλώσσα.

    100 Η γραμματική κλίνει μετοχές που έγιναν ουσιαστικά: παρόν, μέλλον, ενδιαφέρον κλπ

  102. Μαρία said

    100 Στην καινούρια έχουν προστεθεί και αυτά τα επίθετα.

  103. Μαρία said

    97 Πρωτοπόρος ο κουμπάρος.
    http://new.ledras.net/?p=219
    25/02/2009 at 10:23 πμ

    Για να είμαι ειλικρινής εν ξέρω το πως ακριβώς ονομάζουνται τα χάπια.
    Το όνομα που χρησημοποιώ, εν ακριβώς όπως το άκουσα που τες ειδήσεις τζιαι έτσι το αναπάραξα.

  104. Συνέλληνες!

    Πρέπει να απαιτήσουμε την κατάργηση των πλειοψηφιών της μίας ψήφου!

    Έχουν καταστρέψει το Έθνος μας!

    😛

  105. Δημήτρης Μ. said

    Αχταμαλβητίαση, αχταρμαλφαβητισμός. Επίσης: αχταρμαλφαβητίζω, αχταρμαλφαβητιστής.

  106. Λευκάδιος Ελμάς said

    1. «Ντρέπομαι για το υπαρκτό ελληνικό σύστημα και την εικόνα που βγάζει προς τα έξω.»

    ο ομιλητής εκφράζει αποτροπιασμό (ενώ δεν έχει το δικαίωμα – είναι πολλά υπεύθυνος)

    2. Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός!
    Posted on 31/01/2012 by protovouliakatoikonvrilission
    Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός. Λίστα κοινωνικών αντιστάσεων

    Αλληλεγγύη και αντίσταση.
    Το κίνημα από τα κάτω αναπτύσσεται, λειτουργεί πέρα από τη κρίση και κάνει τις ουτοπίες (…)

    Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός!

    οι κάτοικοι εκφράζουν επιθυμία, ονειρεύονται, ουτοπίζουν (η λέξη υπαρκτός προβάλλεται στο μέλλον, σε αντίθεση με τις άλλες σημασίες)

    3. υπαρκτός σουρεαλισμός (ζόρικο οξύμωρο)

    έκπληξη, ευφρόσυνη διάθεση;

    4. Ο υπαρκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο σε κρίση ΣΥΡΙΖΑ

    Σήμερα έχουμε έναν «υπαρκτό ΣΥΡΙΖΑ» (κατά το «υπαρκτός σοσιαλισμός»), έναν ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση

    http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3763&catid=188&Itemid=30

    5. ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΙΛΑ 115 – Υπαρκτός Σιλαλισμός

    http://300-gr.blogspot.com/2012/03/blog-post_5789.html

    ………………………………..

    οι χρήσεις του «υπαρκτός» νομίζω ότι είναι ποικίλες, απροσδόκητες και ενδιαφέρουσες.

  107. ππαν said

    To 2 είναι έκτρωμα.
    Τα 3,4,5 είναι είναι αναφορές στον υπαρκτό σοσιαλισμό.

  108. Λευκάδιος Ελμάς said

    107 μήπως είστε λίγο υπερβολικός (-κή) σχετικά με το 2;

  109. ππαν said

    Μωρέ, ούτε υπερβολικός, ούτε υπερβολική. «Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός», οπως λέμε το τραγούδι «Είμαι υπαρκτός» με τον Καζαντζίδη;

  110. Μαρία said

    Έκτρωμα. Έχουν μπλέξει τις γλώσσες.
    Μόνο στα αρχαία υπαρκτός σημαίνει αυτόν που μπορεί να υπάρξει.

  111. Immortalité said

    @109 Και το άλλο το «δεν είμαι υπαρκτός» με τον Παπακωσταντίνου και ‘κείνο που λέει «δεν είναι υπαρκτή ευτυχία που να κόβεται στα τρία» και αυτό που λέει «είναι υπαρκτός λόγος σοβαρός» Πολλά τα υπαρξιακά άσματα 🙂

  112. sarant said

    Καλημέρα!

    103: Γενικά οι κουμπάροι είναι πολύ περισσότερο απελευθερωμένοι ως προς τη χρήση των αναλογικών τύπων.

  113. Aν «ο Ελληνισμός είναι ιδέα», ο «υπαρκτός» ελληνισμός είναι εξάμβλωμα εκφυλισμένο της ιδέας;

    Ο Πρωθυπουργός της πενίας μας (εις υποκατάστασιν εκείνων της πενιάς), επεσκέφθη την Κύπρο και μας φιλοδώρησεν έναν κότσανον, «η θεμελιώδες», κάτι τέτοιο…

    Τελικά, παραπέμποντας και στην υβριδική κοινωνικο-οικονομική μας πολιτική, να υβριδίσω ή… απλά υβρίσω με το «lexελαία», εξ του «lexus and the olive tree»;

    Συγχρονικότητα, Νικοκυρ, μόλις την κάνω για το παζαράκι βιβλίων στην Παλαιά Λευκωσία, αλλά εκεί τουλάχιστον «εννά άψουν τζιαι τα κάρβουνα»…

  114. Τρολλάρω: Είναι η πίστις μεταβατική ιδιότητα;
    Ο Physicist πιστεύει στον Einstein
    O Einstein πιστεύει στον Θεό
    άρα
    Και οι δυό τους, ή μάλλον οι τρεις, Einstein, Θεός και Physicist πιστεύουν στον Μεσογαίας;

  115. Aρκεσινεύς said

    Καλημέρα σε όλους σας
    Μήπως είναι ώρα να εφαρμοστεί η απλή αναλογική;

  116. Ο «υπαρκτός» Φαύλος Κύκλος της Πολιτικής
    (συμπληρώνοντας τον Παπαδιαμάντη…)

    Η αργία εγέννησε την πενίαν.
    Η πενία έτεκεν την πείναν.
    Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν.
    Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν.
    Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν.
    Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν…
    … Η πολιτική μας έφερεν την ανεργίαν.
    Η ανεργία έτεκεν την πενίαν.
    Η πενία έτεκεν την πείναν.
    Η πείνα παρήγαγεν την όρεξιν…
    … Και προκηρύσσονται εκ νέου εκλογαί.

    Σοφέ κοσμοκαλόγερε, αναδιφητά με αναφυλλητά των «Εμπόρων των Εθνών». Ναι, ιδού «η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου». Ιδού και ο φαύλος κύκλος που διαιωνίζει την πωλητικήν.

  117. Λευκάδιος Ελμάς said

    Ώστε στο ακόλουθο κειμενο

    «Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός. Λίστα κοινωνικών αντιστάσεων

    Αλληλεγγύη και αντίσταση.
    Το κίνημα από τα κάτω αναπτύσσεται, λειτουργεί πέρα από τη κρίση και κάνει τις ουτοπίες του πραγματικότητα. Ήδη χιλιάδες άνθρωποι σε όλη στην Ελλάδα παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους και γίνονται μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος.
    Πολλές πρωτοβουλίες σε μικρή κλίμακα που περιμένουν τη δική σου συμμετοχή, ή να αναλάβεις μια αντίστοιχη πρωτοβουλία.
    Στην έλλειψη χρημάτων απαντάμε με αλληλέγγυα ανταλλαγή χωρίς χρήματα και χαριστικά παζάρια. (…)»

    η φράση «Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός.» είναι έκτρωμα;

    Φράση που αναφέρεται σε

    τριάντα (30) Τοπικά ανταλλακτικά συστήματα, τράπεζες χρόνου και δίκτυα παραγωγών- καταναλωτών

    πέντε (5) Χαριστικά παζάρια

    πέντε (5) ομάδες Αλληλέγγυου εμπορίου

    οχτώ (8) εργασιακές κολεκτίβες

    τέσσερις (4) Συνεταιριστικούς- αυτοογρανωμένους πολυχώρους

    εννιά (9) –Οικοκοινότητες

    δώδεκα (12) –Φυσικές καλλιέργειες, σπορεία, αστικούς αγρούς

    και λοιπά …

    είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι αυτός ο κόσμος είναι υπαρκτός και η φράση «Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός» αποδίδει την πραγματικότητα και δεν έχει ανάγκη από καμία καθαρολογική νομιμοποίηση

  118. 114#
    « O Einstein πιστεύει στον Θεό »

    Ο συγχωρεμένος είχε πολύ συγκεκριμένη άποψη για τους θεούς, τους διαβόλους και τους τριβόλους.
    Πολύ πιθανόν αν ήταν χριστιανός ορθόδοξος η « εκκλησία της αγάπης» να τον είχε αφορίσει, αλλά ευτυχώς για τον ίδιο, ήταν εβραίος.

    Οπότε το ερώτημά σας πρέπει να διατυπωθεί ως εξής:
    Ο Einstein δεν πίστευε στον θεό
    Ο πρώην Μητροπολίτης Μεσογαίας Μπεζενίτης, πίστευε μόνο στην δύναμη του χρήματος
    Άρα, και ο τωρινός μητροπολίτης Μεσογαίας Χατζηνικολάου, είναι άθεος;

  119. ππαν said

    Τα έχετε μπερδέψει λίγο. Τι σχέση έχουν τα «χαριστικά παζάρια» και οι οικοκοινότητες με το ότι αυτοί που τα οργανώνουν έχουν μια δυσκολία έκφρασης; Ιδεολογικό το βλέπετε τι θέμα, ότι δεν μου αρέσουν, διότι είμαι ας πούμε μισθαρνο όργανο του καπιταλισμού, και γι αυτό το «είναι υπαρκτός» μου φαίνεται, κι όχι μόνο σε μένα, έκτρωμα; Εμείς οι καθαρολόγοι (γελάει ο κόσμος) θα βολευόμαστε και με το ρήμα «υπάρχω», το οποίο ως γνωστόν είναι ακραιφνής λογιωτατισμός.

  120. Immortalité said

    Συντάσσομαι με την Ππαν. Τι είδους επιχείρημα είναι το ότι επειδή χρησιμοποιείται από τα ανταλλακτικά παζάρια είναι και σωστό;

  121. Μαρία said

    120
    >Τι είδους επιχείρημα είναι το ότι επειδή χρησιμοποιείται από τα ανταλλακτικά παζάρια είναι και σωστό
    Σαν αυτό που θα αναπτύξεις, αν υπερασπιστείς π.χ. χασισέμπορο, λέγοντας οτι ο άνθρωπος είναι καλός οικογενειάρχης. Άγνοια ελέγχου λέγεται το σφάλμα στη Λογική.

  122. christos said

    117 Φίλε Λευκάδιε Ελμά πώς θα σου φαινόταν αν άκουγες «ένας άλλος κόσμος είναι υπάρχων»; Δηλαδή εσένα δεν θα σου ξίνιζε;Έτσι λοιπόν και σε κάποιους δεν αρέσει η φράση «το υπαρκτό πολιτικό σύστημα» έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε στο λόγο του υπουργου.Θεωρώ οτι η σύνταξη μιας πρότασης καθορίζει πια λέξη θα χρησιμοποιήσουμε, ας μη συγκρίνουμε λοιπόν τις λέξεις αυτόνομα διοτι οδηγούμαστε σε λάθη.
    ΄
    Αν αναφέρεσαι σε κάτι άλλο που ίσως δεν κατάλαβα θεώρησε το σχόλιο μου άκυρο.

  123. physicist said

    #114, #118. Ε, καλά, ο Τίτος ήταν ειλικρινής κι έγραψε ότι τρόλεψε κομμάτι, Κυριακή είναι, συγχωρείται. Αλλά μιας και ο Ντίνος ορθά διέψευσε το Δεύτερο Χριστοδούλειο Αξίωμα, να διαψεύσω κι εγώ το πρώτο: δεν πιστεύω στον Μονόλιθο (που λέει και μια άλλη ψυχή). Άρα δεν μένει τίποτε, βρε Τίτε, τζάμπα η τρολιά. 😉

  124. Immortalité said

    @121 Πήγα να γράψω ότι ποιος θα χρησιμοποιούσε τέτοια υπεραπιστική γραμμή για ένα χασισέμπορο και δεν θα γελάγαμε όλοι υπόλοιποι, αλλά θυμήθηκα τι άκουσα με τ΄αυτάκια μου σε υπόθεση ανέγερσης αυθαιρέτου. Μιας πολυκατοικίας δηλαδή στον ακάλυπτο χώρο της οποίας είχε χτιστεί και μια εκκλησούλα (επίσης αυθαίρετη).
    Σύμφωνα λοιπόν με τον έγκριτο συνήγορο, ο αυθαιρετούχος είχε βρει μια εικόνα στο σημείο που έχτισε το εκκλησάκι, θαυματουργή εικόνα, η οποία προκάλεσε κοσμοσυρροή πιστών. Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν το πρόβλημα της στέγασης των πιστών αναγκάστηκε ο έρμος να χτίσει και την πολυκατοικία. Και όχι δεν έκανε πλάκα, εμείς όμως (και το δικαστήριο) είχαμε ψοφήσει στα γέλια 😀

  125. physicist said

    #124. Ιμμόρ, ξέρω σε κάποια περιοχή της Αθήνας μια βίλλα πολυτελή, με ιδιωτική φρουρά, κάμερες, μέχρι και συρματόπλεγμα, και στην αυλή της ένα εκκλησάκι. Με παραξένεψε, κι όταν ρώτησα τους γείτονες, μού είπαν ότι υπάρχει κάποιος Νόμος που δίνει ένα είδος απαλλαγής από το φόρο ακινήτου αν χτίσεις εκκλησάκι, ή κάτι τέτοιο. Δεν τα ξέρω, εσύ θα το διαψεύσεις αν δεν είναι έτσι. Αν όμως ισχύει, τότε ο ιδιοκτήτης της βίλλας δεν θα χρειάστηκε να πει ότι η Παναγιά τού προσφέρει έξτρα προστασία (καλή η φρουρά και οι κάμερες αλλά και κανα κόνισμα δεν βλάπτει). Οπόταν, εαν με το χασισέμπορο ψοφήσατε στα γέλια, φαντάζομαι ότι με τον Νομοθέτη θάχατε πάθει γελαστικό αμόκ για κανα τριήμερο. 😀

  126. Immortalité said

    Α, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια φορολογική απαλλαγή, όμως πολεοδομική άδεια πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση. Και ο κατηγορούμενος δεν ήταν και χασισέμπορος, μόνο δυο αυθαίρετα είχε χτίσει 🙂

  127. physicist said

    #126. Ωωωπ, δίκιο έχεις, τον έβγαλα και χασισέμπορο το φουκαρά, δεν έπρεπε.

  128. ππαν said

    Το εκκλησάκι δίνει περισσότερα τετραγωνικά για να χτίσεις. Στις Κυκλάδες τα παρεκκλήσια στα οιικόπεδα γύρω από τις βιλάρες είναι κανόνας. Και για να μην χαλάει η μόστρα τα βάζουν κοντά στον εξωτερικό φράχτη΄.

  129. physicist said

    #126. Όμως, τώρα που το ξανασκέφτομαι: κι πού τα βρήκε τα λεφτά να χτίσει όχι ένα αλλά δύο αυθαίρετα; Χμμμμ …

  130. physicist said

    #128. Α, μάλιστα, ευχαριστώ για το ξεκαθάρισμα! Δηλαδή παραβιάζεται το ποσοστό του ακάλυπτου κανονικά και με το Νόμο, ε;

  131. Immortalité said

    @129 Το χασίς δεν είναι ο μόνος τρόπος για να βγάλει κανείς λεφτά. Υπάρχουν κι άλλοι 🙂

    Ππαν δηλώνω παντελή άγνοια γύρω από το θέμα.

  132. Immortalité said

    @130 Ναι αλλά γι’ αυτό δεν φταίει η Παναγία 😛

  133. physicist said

    #131. Αν είναι νόμιμοι, πες τίποτα βρε Ιμμόρ και μη μας κρατάς σε αγωνία. Μια ζωή την έχουμε (Στέλιοοοοοο, πού βρίσκεσαι;)

  134. physicist said

    #132. Όχι βέβαια, προς του Υιού της, δεν είπα εγώ τίποτα τέτοιο!

  135. 128#
    Σωστά.
    Μια άλλη παράμετρος με τα εκκλησάκια που φυτρώνουν δίπλα στις βίλλες (και όχι μόνο) είναι ότι απαγορεύεται η κατεδάφιση τους, οπότε η παρουσία τους δίπλα σε αυθαίρετα κτίσματα προσφέρει ουσιαστική προστασία από τις μπουλντόζες.
    Το κόλπο πιάνει πάντως γιατί κατά σύμπτωση το 99% των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων αφορούν παράγκες και φτωχόσπιτα ταλαίπωρων βιοπαλαιστών.

    Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουν και άλλη χρησιμότητα.
    πχ τσακώνεσαι με τον γείτονα και τον πλακώνεις στις κλασικές νεοελληνικές χριστοπαναγίες, κανένα πρόβλημα!
    Πας στο εκκλησάκι σου, μουρμουρίζεις κάνα θεέ μου σχώρα με, κάνεις τον σταυρό σου, και όλα καλά.

  136. Immortalité said

    @133 Αν περιμένεις συμβουλές από μένα, μεγάλο χαΐρι θα κάνεις! 😀
    Παρεμπιφτού αυτό το τραγούδι μου ‘χει κάνει μεγάλη ζημιά.
    Φοβάμαι πως άμα σαρανταρίσω με κάποιο μαγικό τρόπο θα μείνω και μπατίρω 🙂

    Έφυγα!

  137. artemis said

    Ποιά σχέση έχει η κυρία Ημέλλου με τον πάλαι ποτέ καθηγητή στη Φιλοσοφική;

  138. sarant said

    137: Ειλικρινά δεν ξέρω.

  139. Λευκάδιος Ελμάς said

    Φόρος τιμής στην Καταλονία II – ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός

    http://tvxs.gr/webtv/ντοκιμαντέρ/φόρος-τιμής-στην-καταλονία-ii-ένας-άλλος-κόσμος-είναι-υπαρκτός

    δεν πρόκειται για άγνοια ελέγχου, για άλλου είδους άγνοια πρόκειται

    ούτε ένα τόσο πολύμορφο και πολυεπίπεδο κίνημα έχει απλά «μια δυσκολία έκφρασης»,

    από το «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» περνάμε στο «ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός» (για σας αυτό είναι έκτρωμα)

    οι διαφωνίες μας παραμένουν υπαρκτές. και ευτυχώς!

  140. Hellegennes Alexandrine said

    #139:
    Πώς γίνεται να ταυτίζεται το «ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός» με το «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»; Το ένα δηλώνει δυνατότητα και το άλλο υφιστάμενη κατάσταση. Είναι απολύτως ίδιο με το να ταυτίζεις τις φράσεις «μπορώ να πετάξω τα σκουπίδια» και «πέταξα τα σκουπίδια».

  141. Λευκάδιος Ελμάς said

    140 ένα ερέθισμα για προβληματισμό

    http://www.european-village.org/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=51&Itemid=81&lang=el

  142. 123
    «…τζάμπα η τρολιά»

    Προέκυψε εντελώς συμπτωματικά, κάνοντας πλικ στο πληκ-τρολόγιο…
    (Προτείνω από τούδε το ποντίκι του υπολογιστή να λέγεται, κατ’ αναλογίαν, κλικτρολόγιο)

  143. physicist said

    #142. Και οι ζωγραφιές πάνω στα πλήκτρα πώς λέγονται; Πληκτικά σύμβολα;

  144. Μιχαλιός said

    Υπαρκτός ή εφικτός, ο άλλος κόσμος σε σωστά νεοελληνικά είναι μονάχα ένας, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

  145. 143,
    Αυτό θα ήταν καταπληκτικό!
    (Νομίζω οι υπόλοιποι αναγνώστες είναι στα πρόθυρα της αποπληξίας…)

  146. Μαρία said

    137 Εγώ αναρωτήθηκα για τη συγγένεια με τον σπουδαίο ηθοποιό.

    139 El otro mundo ya existe
    Un autre monde existe: Marinaleda
    Όλοι βυθισμένοι στην άγνοια.

    144 Καλά βαλτός είσαι και διάλεξες την Τσ.

  147. ππαν said

    Εδώ πάντως ταιριάζει κάπως να ρωτήσεις: «Μα αυτή η τραγουδίστρια είναι υπαρκτή ή πλάσμα της φαντασίας ;». Μετά το χαριστικό παζάρι, να κι η χαριστική βολή

  148. Μαρία said

    147 Κι όπως είπες για τον άλλο κρίμα στον παππού του, λέω γι’ αυτή κρίμα στο μπαμπά της που ήταν πολύ καλός ψάλτης.

  149. ἀκόμη τὸ θυμᾶμαι, ἤμουν κάπου 16-17, νύχτα στὰ σύνορα Θεσσαλονίκης Συκεῶν. ἕνας γυμνὸς χασικλῆς ἢ πρεζόνι ἢ κάτι τέτοιο (φοροῦσε μόνο τὸ βρακί του) εἶχε κλείσει τὴν κυκλοφορία στὴν μέση τοῦ δρόμου καὶ φώναζε «σύντροφοι, ὑπάρχω!»

  150. Μα βέβαια, το συνηθίζουν οι χασικλήδες να τραγουδούν γυμνοί στους δρόμους.
    Και εγώ θυμάμαι πριν δύο χρόνια που ήμουν 16, είχα δει έναν ακροδεξιό ή έναν εθνικιστή να τραγουδά το I will survive

  151. 149,
    «…στὰ σύνορα Θεσσαλονίκης Συκεῶν. ἕνας γυμνὸς…»
    …με φύλλον συκής!

  152. Καγκουρέλαφος; (συρραφή εξωτικού και δικού μας ζώου)
    Αλλά το ‘μπασταρδογράφημα’ και η «αχταρμογραφία» μου άρεσαν ακόμα πιο πολύ!

  153. Μαρία said

    152 Το πρώτο συνθετικό όμως απ’ τον καθόλου εξωτικό κάγκουρα.

  154. Μιχαλιός said

    146γ Πω πω χάλια, δίκιο έχεις. Τώρα το άκουσα μέχρι τέλους.

  155. Σήμερα είδα ένα ωραίο δείγμα ακλισιάς και λέω να το καταθέσω εδώ.
    Πέρασε ένα φορτηγάκι δίπλα μου που έγραφε «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΗΛΕΣΙ».

    Έψαξα για ιστοσελίδα του ναυτικού ομίλου, τη βρήκα, και όντως αυτό είναι το επίσημο όνομά τους!

    Εμ βέβαια, Δηλεσίου είναι πολύ λόγιο, Δηλεσιού πολύ λαϊκό, άσ’το άκλιτο να είμαστε μέσα…. 🙂

  156. κρις said

    Αφορμή έψαχνα να το πω και τη βρήκα με την ακλισιά.

    Είχα δει επιγραφή σε φορτηγάκι του δήμου που έλεγε «Δήμος Βύρων». Φαντάζομαι ότι οι Βύροι – των Βύρων ήταν γνωστή φυλή στην αρχαία Αθήνα, απ’ όπου και η ονομασία, δεν είχε να κάνει με τον ποιητή.

    Και μιας και άρχισα, στο δημοτικό είχα ρωτήσει τον δάσκαλό μου, «γιατί κύριε άλλοτε τον λέμε Βύρωνα και άλλοτε Μπάυρον;» «Διότι αυτό ήταν το όνομά του, Βύρων Μπάυρον».

    Εκεί άρχισε να κλονίζεται η πίστη μου στην παντογνωσία των δασκάλων.

  157. ppan said

    Ωραίος ο Βύρων Μπάυρον! Έχω ακούσει και Ιωάννα Ζαν ντ΄Αρκ.

  158. Μιχαλιός said

    155: Νομίζω πως ειδικά για το Δήλεσι η ακλισιά είναι παλιά ιστορία.

  159. Μαρία said

    Εμπειρίκος: Κοντά στη Σκάλα του Ωρωπού, στου Δήλεσι τα μέρη…

  160. sarant said

    Ε, ναι: έγινε ολόκληρη… σφαγή για το αν κλίνεται ή όχι το Δήλεσι!

  161. Καλά γιατί; Γιατί να μην κλίνεται;

Σχολιάστε