Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λογοκρισία στο protagon.gr και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 13 Οκτωβρίου, 2012


Σάββατο σήμερα, μέρα για μεζεδάκια, ένα από τα οποία το προαναγγέλλω στον τίτλο. Χτες εκτάκτως είχαμε δύο άρθρα, αλλά δεν θα μπορούσα να μην βάλω σήμερα άρθρο, γιατί τα μεζεδάκια δεν περιμένουν, μπαγιατεύουν. Ίσως δεν βάλω κυριακάτικο, δεν προλαβαίνω να μεταγράψω ένα διήγημα (του Θ. Φραγκόπουλου για τον ξάδερφό του Θ. Φραγκόπουλο) στο οποίο είχαμε αναφερθεί τις προάλλες. Ή μάλλον, μου ήρθε μια ιδέα. Το διήγημα είναι έντεκα σελίδες, σε πολυτονικό, καλή γραμματοσειρά αλλά φωτογραφία κι όχι σκαναρισμένο, κι έτσι αν το περάσω από οσιάρ η φακή θα φάει το λάδι, εννοώ ότι δεν θα κερδίσω πολύ χρόνο -οπότε αν βρεθούν ένας ή δυο-τρεις εθελοντές που θα πληκτρολογήσουν τις 11 σελίδες σήμερα, προλαβαίνω να κάνω το χτένισμα και να το παρουσιάσω αύριο. Οπότε, στα σχόλια, δηλώστε αριθμό σελίδων (και στείλτε και μέιλ στο sarantπαπάκιpt.lu να σας στείλω τις σελίδες).

Ένα ευκολάκι για αρχή, από το ηλεΒήμα, αν και το βρίσκω και στην Καθημερινή και σε δεκάδες άλλους ιστότοπους: Η Σκωτία αναμένεται να διεξάγει εκλογές το 2014 για την ανεξαρτητοποίησή της. Επειδή προφανώς δεν θα κάνουν εκλογές όλη τη χρονιά, αλλά μία μέρα, το «να διεξάγει» είναι λάθος -το σωστό είναι «να διεξαγάγει», και για να το δούμε αυτό αρκεί να αλλάξουμε το ρήμα, να το κάνουμε, έστω, «διοργανώνω», οπότε βέβαια θα πούμε ότι η Σκωτία «θα διοργανώσει εκλογές το 2014». Ο τύπος «θα διεξαγάγει» ενοχλεί, ίσως, και από την άλλη ο αναλογικός τύπος (στο πρότυπο του «να παράξει») που θα έλυνε το πρόβλημα, «να διεξάξει», δεν συνηθίζεται ακόμα. Βέβαια, ο Κοραής κι ο Κούμας κι άλλοι του 19ου αιώνα τον χρησιμοποιούσαν, ενώ και στην Κύπρο χρησιμοποιείται αρκετά, οι κουμπάροι είναι πρωτοπόροι σε αρκετά πράγματα, οπότε ίσως μας έρθει το φως από νοτιοανατολικά.

Στην Αυγή διάβασα μια εκτενή κριτική στο τελευταίο βιβλίο του Krugman. Για κάποιο λόγο, ο συντάκτης επιμένει να γράφει Γκρούγκμαν το όνομα του συγγραφέα, και δεν είναι τυπογραφικό λάθος γιατί το γράφει έτσι καμιά δεκαριά φορές· δεν είναι σοβαρό, αλλά είναι ανεξήγητο. Από την άλλη, κάτι μάλλον σοβαρότερο γιατί είναι ένδειξη μιας υπαρκτής τάσης στη μεταγραφή ξένων ονομάτων. Ο Κασιμάτης, σε πρόσφατο άρθρο στην Καθημερινή, μας διηγείται για τον 25ο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον William McKinley, τον οποίο μεταγράφει «Μακίνλι», κάτι που το βρίσκω άστοχο. Είναι καινούργια μόδα αυτή, τα αγγλικά επώνυμα σε -ey να μεταγράφονται σε -ι, όπως φαίνεται και με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, που οι περισσότεροι τον γράφουν Κλούνι. Δεν θα πω πολλά, γιατί με καλύπτει παλιότερο άρθρο του Γιάννη Χάρη, ο οποίος αποκαλεί «αλεξηκωσταλισμό» την εμμονή σε μεταγραφές που δήθεν αποτυπώνουν σωστότερα την προφορά και αναρωτιέται αν θα γράψουμε και Έλβις Πρίσλι ή Χάρλι Ντάβιντσον. Πάντως, δεδομένου ότι το ey δεν προφέρεται ούτε ακριβώς -ι ούτε ακριβώς -εϊ, καλύτερα είναι να γράφουμε Πρίσλεϊ, Ρόμνεϊ, Μακίνλεϊ, που ειναι και πιο κοντά στην οπτική εικόνα της λέξης. Και εδώ που τα λέμε, αν αναζητήσουμε στο forvo.com την προφορά του William McKinley, θα διαπιστώσουμε ότι το προφέρουν (οι περισσότεροι) σαφώς Μακίνλεϊ.

Γιατί είπα για λογοκρισία στο protagon.gr; Επειδή, όπως θα καταλάβατε, μου κόψανε ένα σχόλιο. Σιγά τα λάχανα, θα πείτε -και δεν θα διαφωνήσω. Επειδή όμως πρόκειται και για μεζεδάκι, ας το αφηγηθούμε. Το πιο πρόσφατο άρθρο του Τάκη Μίχα ξεκινάει ως εξής: Αν επισκεφθεί κανείς τα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην Μπανγκόγκ δύσκολα να χάσει μία μεγάλη φωτογραφία πού στολίζει το γραφείο του διευθυντή. Ίσως είμαι αυστηρός, αλλά το θεωρώ (και όχι μόνο εγώ) ενοχλητικόν αγγλισμό, σαν κακή μετάφραση από το you can’t miss ή κάτι τέτοιο. Πώς θα χάσει τη φωτογραφία; Στην τσέπη του την έχει και θα του πέσει; Σε καλά ελληνικά, λέμε «δύσκολο να μην προσέξει/να μην δει/ να του ξεφύγει μια μεγάλη φωτογραφία». Βέβαια, το λένε κι άλλοι -αλλά εξακολουθώ να το θεωρώ αποδοκιμαστέο, αν το έβρισκα σε μετάφραση θα το διόρθωνα.

Λοιπόν, έγραψα ένα ενυπόγραφο σχόλιο, ειρωνικό το παραδέχομαι, στο οποίο έλεγα περίπου (δεν το έχω κρατήσει) ότι το άρθρο του κ. Μίχα έχει μεταφραστικά λάθη, διότι το it’s difficult to miss στα ελληνικά δεν μεταφράζεται «δύσκολα να χάσει» αλλά «είναι δύσκολο να μην προσέξει» ή κάτι ανάλογο, και παρακαλείται το protagon.gr στο εξής να προσέχει τις μεταφράσεις του. Πήρα το τυποποιημένο μήνυμα, ότι το σχόλιό μου θα ελεγχθεί από τον διαχειριστή του ιστοτόπου, αλλά το σχόλιο δεν δημοσιεύτηκε. Έχω πάντως καλή παρέα, διότι πριν από καναδυό βδομάδες είχε κοπεί αιχμηρό σχόλιο του Γ. Χάρη κατά του Απ. Διαμαντή. Επομένως, από το protagon.gr δεν κόβονται μόνο τα υβριστικά κτλ. σχόλια, καλό είναι να το ξέρουμε.

Ωραίο μαργαριτάρι στο περιθώριο της συζήτησης για την ενέργεια της Χρυσής Αυγής να ζητήσει στατιστικά στοιχεία για τη φιλοξενία μεταναστόπαιδων σε παιδικούς σταθμούς ώστε να ξέρουν τα τάγματα εφόδου σε ποιους παιδικούς σταθμούς να κάνουν έφοδο. Λοιπόν, στο ρεπορτάζ του Έθνους, διαβάζω: «Τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ελληνική παιδεία», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Στυλιανίδης, επικαλούμενος τη ρήση του Μεγάλου Αλεξάνδρου ότι «Ελλην είναι ο μετέχων της ελληνικής παιδείας», κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Φυσικά, η ρήση είναι του Ισοκράτη. Από τη διατύπωση το μαργαριτάρι φαίνεται να χρεώνεται στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, αλλά επειδή κι ο κ. Στυλιανίδης κατά καιρούς φιλοτεχνεί εξαιρετικά μαργαριτάρια (θυμάστε ίσως την ετυμολογία του εντέρου, από τον αέρα που ρέει εντός) ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Δεν άκουσα ολόκληρη την κατάθεση Βενιζέλου στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, μου έκανε όμως εντύπωση ότι ενώ στην αρχή είχε πει ότι δεν είδε καθόλου το υλικό που βρισκόταν στο στικάκι, τώρα θυμήθηκε πως είχε ρίξει μια ματιά σε κάτι εκτυπωμένες σελίδες, και μάλιστα θυμήθηκε ακόμη πως τρία από τα ονόματα ήταν εβραϊκά -τόσο ποταπός ο επιφανής νομικός, και μετά μας φταίει ο Παναγιώταρος.

Κατά τα άλλα, σε κάποιο σημείο, ο Βενιζέλος χτύπησε το χέρι στο έδρανο, και η Κωνσταντοπούλου του είπε: «Έχετε καταστρέψει τη χώρα και δεν δικαιούστε να χτυπάτε το χέρι.»

Και τότε συνειδητοποίησα ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πολύ νεότερη στην ηλικία, δεν έχει διαβάσει Μποστ, διότι έχασε την ευκαιρία για μιαν ωραία ατάκα. Συγκεκριμένα, στην Αλληλογραφία με τον Κόστα(σικ, βεβαίως) που γράφτηκε την περίοδο των εκλογών του 1963 (που τις έχασε η ΕΡΕ), ο Μποστ έδινε, υποτίθεται, συμβουλές στον Καραμανλή. Σε ένα σημείο, γράφει: Κόστα, επειδή σε αγαπό, θέλο να σε παρακαλέσο κάτι. Όταν τελειόνης την ομιλία σου, μην κτυπάς το χέρι εις το αφτοκίνητον φονάζων «απετώ σεβασμόν διότη σας κυβερνώ μίαν οκταετίαν». … Δεν είναι ορθόν να φέρεσαι τοιουτοτρόπος. Διότη οι αναρχοκουμουνισταί προθύμως θα διαδόσουν «Βούλιαξε την Ελλάδα, βουλιάζει τόρα και το καπό». Πρόσεξέ τα αφτά και ας φένονται λεπτομέρειαι ασήμαντοι.

Θα μπορούσε λοιπίν και η Κωνσταντοπούλου να πει: «Καταστρέψατε τη χώρα, δεν θα καταστρέψετε τώρα και το έδρανο».

287 Σχόλια to “Λογοκρισία στο protagon.gr και άλλα μεζεδάκια”

  1. ππαν said

    Καλημέρα!
    Τι ωραία, να τα βάζεις έτσι πρωί τα μεζεδάκια, να τα προλαβαίνω 🙂

  2. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  3. Γς said

    Καλημέρα
    Λογοκρισία αυτοί;
    ούρμπι ετ όρμπι εσύ!

  4. lieinzenith said

    Το protagon εχει δημιουργήσει παράδοση στη λογοκρισία. Σε ένα κείμενο, το οποίο -τι ειρωνεία! – αναφερόταν στην ελευθερία της έκφρασης, είχαν λογοκριθεί επανειλλημένως σχόλια δικά μου, αλλά απ’ότι διάβαζα και άλλων σχολιαστών.
    Δεν είναι και να ξαφνιαζόμαστε. Συστημικό μέσο είναι, τις απόψεις που δεν προωθούν τους σκοπούς του, τις λογοκρίνει.Τόοσ απλά….
    Το αστείο είναι πως προσπαθούν να το παίξουν και εναλλακτικοί, και μεταμοντέρνοι, σε γνήσιο Θεοδωράκειο ύφος (γιακ!).

    ΥΓ.: Τρισμέγιστος Μίχας. Τα κείμενα του μόνο ως ευθυμογραφήματα μπορεί κανείς να τα διαβάζει…

  5. ππαν said

    Α ναι, αυτό για τα εβραϊκά ονόματα και τον Βενιζέλο μου φαίνεται ακόμη δύσκολο να το πιστέψω. Όχι πως έχω καμιά εκτίμηση στον άνδρα, αλλά ακόμη και γι αυτόν παραείναι χοντρό.

  6. sarant said

    Eυχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Το άκουσα σου λέω με τ’ αυτιά μου, είμαι αυτόπτης! [Προς κυρίαν Αλ. Στ.: πλάκα κάνω με το ‘αυτόπτης’!]

  7. Νέο Kid Στο Block said

    » Όχι πως έχω καμιά εκτίμηση στον άνδρα, αλλά ακόμη και γι αυτόν παραείναι χοντρό.»

    Tα ***ικά αστειάκια παρακαλώ να περιοριστούν! Ππαν μέτρον άριστον! 😆

    YΓ. το » ***ικά» σημαίνει αστειάκια με χοντρούς, αλλά δν ξέρω πώς λέγονται, την μπάκα μου μέσα γμ! Σεξιστικά ή ρατσιστικά δεν είναι, φαλλοκρατικά ή σωβινιστικά δεν είναι, πώς λέγονται ρε παιδιά;; 🙂

  8. kz said

    Αγαπητέ Νικοκύρη, συγγνώμη, αλλά θα διαφωνήσω, μάλλον για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια που σε διαβάζω. Το καταληκτικό -ey στα παραδείγματα που φέρνεις (και σε άλλα ανάλογα) προφέρεται ως καθαρό, μακρό [i] (συνήθως το μεταγράφουν ως [ee] για να μην μπερδεύονται οι αγγλόφωνοι), και μόνο ιδιολεκτικά μετατρέπεται σε κάτι που μοιάζει με δίφθογγο, καθώς σε κάποιες περιοχές προφέρουν γενικά τα μακρά φωνήεντα με αυτό τον τρόπο.

    Τέλος, το «εξάξει» το βρίσκω ηχητικά φριχτό (ΟΚ, κολοκυθόπιτα).

  9. Ναυτίλος said

    Ένα γάμμα παραπάνω στο όνομα του Κρούγκμαν δεν είναι και πράγμα σπουδαίο, κ. Σαραντάκο. Εδώ διάσημος πολιτικός, ο εξοχότατος Θανάσης ο Μπούρας, του άλλαξε φύλο και μας μίλησε στη Βουλή για την οικονομολόγο κυρία Κρούγκμαν. Και ήταν και υφυπουργός οικονομικών ο αθεόφοβος! Όσο για τον κ. Μίχα και τη λογοκρισία του, προφανώς ο εν λόγω κύριος είναι φιλελεύθερος μόνο σε ό,τι αφορά την οικονομία. Κλασικός νεοφιλελεύθερος, δηλαδή.

  10. Νέο Kid Στο Block said

    Δηλαδή, ο κομήτης του Halley θα είναι σκέτο Χάλι όταν μας ξαναεπισκεφτεί; (ευτυχώς, τότε θα είμαι μια απλή οδοντόκρεμα για να πλένουν τα δόντια τους οι γεωσκώληκες)
    Τώρα πα ν’ακούσω το θρυλικό «Κουτσουμπιλάααα» του Μπομπ Μάρλι. 🙂

  11. Απλός said

    Το «δύσκολα να χάσει», ακόμα και αγγλισμός να μην είναι, δεν είναι λάθος; «Δύσκολο να χάσει» δεν θα λέγαμε;

  12. sarant said

    8: Απάντησε και ο Νεοκίντ στο 10, αλλά ακούστε παρακαλώ στο forvo την προφορά του Μακίνλεϊ, ακούγεται μακρό ι;

  13. sarant said

    11: Ε, ναι.

  14. Απλός said

    Α, και σχετικά με τη λογοκρισία: πολύ πρόσφατα θάφτηκε σχόλιό μου σε ένα ακόμη κακό και επιπόλαιο άρθρο του Βαγγέλη Μακρή στη LIFO.

  15. Ο φίλος και παλαιός συνάδελφος-εκπαιδευτικός Θανάσης Μπούρας είναι εκ σπουδών και εξ επαγγέλματος Φυσικός. Όταν τον ρώτησαν, τι σχέση έχει με τα οικονομικά και ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών, απάντησε με θάρρος: Γιατί οι άλλοι έχουν καμιά σχέση; (Αλογοσκούφης κτλ.) 😀

  16. Διασκεδαστικός. Σου έχω κι άλλο. Στα «Νέα» προχθές, σε άρθρο που αναφερόταν στον εντοπισμό του σημείου όπου δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρ, διαβάζουμε: «Τα κατάλοιπα από τον χώρο συνεδριάσεων, που είναι γνωστός ως curia, ανήκουν σε έναν ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο γνωστό ως Τorre Argentina (Αργεντίνικος Πύργος)». Προφανώς δεν άντεξε ο Νίκος Μπελογιάννης και τους έγραψε από κάτω σε σχόλιο: Αργεντίνικος Πύργος! Η Αργεντινή το 44 προ Χριστού! Δεν είναι απαραίτητο να ξέρει κανείς ρωμαϊκή ιστορία, για να ξέρει ότι η χώρα ιδρύθηκε αρκετούς αιώνες μετά την ανακάλυψη της Αμερικής – Η οποία Αμερική επίσης ήταν απολύτως άγνωστη στον Καίσαρα, τον Πομπήιο, τον Βρούτο, τον Αύγουστο.

  17. Γς said

    4:
    >Δεν είναι και να ξαφνιαζόμαστε. Συστημικό μέσο είναι
    Προχτές ρώτησα για το φαινόμενο της ξαφνικής υπερβολικής χρήσης ορισμένων λέξεων λ.χ συστημικός
    Και να που …συστηματικά τη βρίσκω σε κάθε σχεδόν άρθρο σχετικό με το Corpus Cristi.

    τον
    συστημικό
    και βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής

    το γελοίο επιχείρημα της διασήμου όσο και
    συστημικής
    δημοσιογράφου πως τάχα μου είναι

    Δέν είμαστε
    συστημικοί
    δημοσιογράφοι ούτε γλύφτες πολιτικών

    ην ανάγκη της κοινωνικής μέριμνας με την
    συστημική
    ελαφρότηα των κομμάτων

    Βάλαμε στή Βουλή
    έξωσυστημικό
    κόμμα

    που υπερασπίζονται τις πορδές συστημικών φασιστών

    συστημική η απορία μου

  18. dr7x said

    Και επειδή αυτό με τον αργεντίνικο πύργο δεν είναι ευκολάκι, προέρχεται από τη λατινική επωνυμία του Στρασβούργου, Αργεντοράτουμ.

  19. maskarat said

    «Τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ελληνική παιδεία»
    ——————
    Είναι δυνατόν να απαντάει ο Υπουργός τέτοια -λανθασμένα- πράγματα και μάλιστα μέσα στο Κοινοβούλιο (κι ακόμα περισσότερο σε ερώτηση της ΧΑ;)

    ΌΛΑ τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας έχουν αυτό το δικαίωμα ανεξαρτήτως της νόμιμης ή παράνομης κατάστασης των γονέων τους.
    (Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού κυρώθηκε με το Ν. 2101/1992)


    Πρόσβαση ανήλικων αλλοδαπών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

    Δύο επιστολές του Συνηγόρου προς το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών στην εκπαίδευση.

    Όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την καταγωγή τους έχουν δικαιώματα. Ένα από τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και άρα και των παιδιών είναι το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τους νόμους, όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην χώρα μας έχουν δικαίωμα να γράφονται στο σχολείο, ακόμη και όταν οι γονείς τους είναι από άλλη χώρα και μένουν παράνομα στην Ελλάδα. Τα παιδιά μετανάστες δεν πρέπει να είναι στο δρόμο αλλά να πηγαίνουν στο σχολείο.

    Αναλυτικά οι επιστολές του Συνηγόρου του Παιδιού για το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών στην εκπαίδευση: Επιστολή 1, Επιστολή 2
    http://www.0-18.gr/gia-paidia/keimena-1/prosbasi-anilikon-allodapon-stin-protobathmia-kai-ti-deyterobathmia-ekpaideysi

  20. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    16-18: Δεν το είχα ψάξει για την προέλευση του ονόματος, νόμιζα ότι είναι απλώς η λέξη για το ασήμι (που βέβαια είναι η απώτατη αρχή).

    19: Σωστά!

  21. Νέο Kid Στο Block said

    Επιβεβαιώνω (για τυχόν κακόπιστους) το 19. !
    Στην Κύπρο μπορείς να γράψεις το παιδί σου στο δημοτικό (υποθέτω και στο γυμνάσιο,αλλά λέω για δημοτικό λόγω προσωπικης εμπειρίας) με ένα πιστοποιητικό γέννησης και ένα αποδεικτικό ότι έχεις μόνιμη κατοικία στην περιοχή του σχολείου. Ούτε «γέλλοου σλιπ» ούτε τίποτε!

  22. ΝεοΚίντ στο 7 αναρωτήθηκε: «το ” ***ικά” σημαίνει αστειάκια με χοντρούς, αλλά δν ξέρω πώς λέγονται, »

    Αγαπητέ, εξ ιδίας πικράς πείρας, σας διαβεβαιώ πως λέγονται χοντρά. ‘Ασε, αδερφέ, άσε…

  23. Νέο Kid Στο Block said

    Ωχ! Σκύλε μου,συνάδελφος; Εσύ, με τόση εκδρομικότητα και βουνίσια ορμή; 😆
    Kόψε τη μηχανοκίνηση κι άρχισε πεζοπορία!
    (εντάξει, δε λέω για τα ψτά γιατί αυτά ΔΕΝ κόβονται γμτ..)

  24. Ευχαριστώ τον φίλο που δημοσίευσε το σχόλιο υπ. αριθ. 17, διότι παραπέμπει στο ιστολόγιό μου και μάλιστα μέσω αιχμηρού αποσπάσματος!
    Εδώ βρέθηκα ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία και δεν μπορώ παρά να σχολιάσω κι εγώ:
    1) Φίλε Γς πάντα υπάρχουν λέξεις-εκφράσεις της μόδας. Τα ρήματα «επικεντρώνω» και «επικεντρώνομαι» για παράδειγμα, δεν υπήρχαν στην καθομιλουμένη πριν τον σεισμό του 1981. Χρησιμοποιήθηκαν τότε κατά κόρον και επιβλήθηκαν τελικά, για να τα υφιστάμεθα ακόμη.
    2) Ο κύριος Τάκης Μίχας μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «Αμερικανάκι». Εγώ έβαλα εισαγωγικά, εσείς μπορείτε να τα αφαιρέσετε. Αρθρογράφος που αρχίζει δημοσίευση με τη φράση «Φανταστείτε τον Πρόεδρο Ομπάμα να …» είναι προφανές ότι σκέφτεται (;) στην αγγλική και μεταφράζει-γράφει στην ελληνική, με τα γνωστά γελοία αποτελέσματα.
    3) Η μη έγκριση ή διαγραφή σχολίων από ιστοσελίδες έχει μία και μοναδική εξήγηση. Αφαιρούν «κλικς» και οι χρηματοδότες θυμώνουν.
    4) Δεν ξέρω τι λέτε εσείς για την κατάληξη -ey της αγγλικής και την προφορά της, όταν όμως οι Ελληνοαμερικανοί συγγενείς μου με προσκάλεσαν να παρακολουθήσω αγώνα «χάκι» (πεντακάθαρα και κοφτά και το α και το ι) προ ετών στις ΗΠΑ, εννοούσαν χόκεϊ (hockey).
    5) Τα περισσότερα γέλια σε παρέα με Ελληνοαμερικανούς προκαλούσε Ελληνίδα φίλη παντρεμένη με Αμερικανό, η οποία υποχρέωνε τον σύζυγό της να αναγνώσει δυνατά από ένα χαρτάκι όπου είχε γράψει Kawasaki, Rowenta, Schwarzenegger κτλ.
    Αναφωνούσε ο δυστυχής Καουασάκι, Ροουέντα, Σουορτσενέγγερ κτλ και μετά απορούσε γιατί ξεκαρδιζόμασταν.

  25. piou said

    Νομίζω ότι περισσότερα σχόλια μου έχουν κόψει στο protagon παρά μου έχουν δημοσιεύσει….χαρακτηριστικότερο όλων σ’ενα άρθρο του Μόσιαλου που έγραφε «στις μια το μεσημέρι πήγα σ ενα εστιατόριο» και γράφω εγώ στο σχόλιο από κάτω «στις μια το μεσημέρι καλύτερα να πηγαίνετε στο σχολείο να μάθετε ελληνικά…». το έστειλα 4 φορές και δεν μου το βάλανε.
    γράφω του γιαννακίδη «…Καλησπέρα σας,
    τέσσερις φορές προσπαθησα να αναρτήσω το σχόλιο που σας προωθώ στο κείμενο του Μόσιαλου.
    Και τις τέσσερις φορές ο ανθρωπός σας που λογοκρίνει το έκοψε σαν ταγματάρχης επί χούντας που έκοβε στίχους.
    Δεν παραβίασα τους όρους χρήσης οι οποίοι αναφέρονται στην σελίδα σας και συγκεκριμένα αναφέρουν
    «Δικαιούμαστε ωστόσο να ελέγχουμε το περιεχόμενο αυτό και να εμποδίζουμε τη δημοσίευση υλικό παράνομου, απειλητικού, δυσφημιστικού, προσβλητικού, άσεμνου, σκανδαλώδους, εμπρηστικού, εκβιαστικού, πορνογραφικού ή ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε να θεωρηθεί εκτός νόμου, να εγείρει νομική ευθύνη ή με άλλο τρόπο παραβιάζει το νόμο…»
    Και στην συνέχεια γράφω….Το σχόλιο μου αφορούσε γραμματικο λάθος του πρώην Υπουργού που προστατεύετε μέσω του ανθρωπου σας που ντύθηκε ταγματάρχης χουντικός και κόβει σχόλιο που προσβάλλουν τον κηπουρό του γιώργου που τον έμαθε και γραμματική μάλλον.Άσχετα αν σας αρέσει ή οχι το σχόλιο μου εδώ κρίνεται η λογική του ιστοτόπου να κόβει σχόλια…..
    Ο Γιαννακίδης μου απάντησε «…Συγγνώμη, αλλά όταν λέτε για κηπουργό του Γιώργου δεν είναι ελαφρώς προσβλητικό; 🙂
    Αν θέλετε τη γνώμη μου, ναι, ένας υπουργός δικαιούται να κάνει και αυτός ορθογραφικά λάθη, όπως έχει και το δικό σας mail.
    Επίσης, πάντα κατά γνώμη μου, αν θέλετε να θίξετε τον κάθε Μόσιαλο, να απαντήσετε επί των επιχειρημάτων και των θέσεων του, όχι για ένα λάθος που μπορεί να έκανε.
    Σας ευχαριστώ..»

    μου απαντά στο μήνυμα που του έγραψα το οποίο βρήκε προσβλητικό το κηπουρό του γιώργου το οποίο δεν είχα στο προς δημοσιεύση κείμενο….

  26. gpoint said

    #14
    Στην lifo η λογοκρισία είναι συνηθισμένη μόλις θίγονται τα «καλώς κείμενα» των συνταkτών της, πόσο μάλλον του θλιβερού vam

  27. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἐπιβεβαιώνεις Νίκο αὐτὸ ποὺ εἶπα σὲ σχόλιο ἄλλου ἄρθρου. Ὅτι τὸ σωστὸ δὲν εἶναι ἡ μεταγραφῆ τῶν ξένων ὀνόματων μὲ βάση τὴν προφορὰ ἢ τὴν ὀπτικὴ εἰκόνα ἀλλὰ ὁ πλήρης ἐξελληνισμὸς τῶν ξένων ὀνομάτων μὲ τὸν τρόπο ποὺ γινόταν τὸ 19ο αἰώνα.

  28. ΝεοΚίντ: πώς να το κάνομε; Είμαι βαρύνουσα προσωπικότης

    Αφού πιάσαμε τα περι λογοκρισίας, να θυμηθώ το περασμένο καλοκαίρι όταν στο (μετά συγχωρήσεως) Πρώτο Θέμα, ο (μετά συγχωρήσεως) Θέμος Αναστασιάδης ορυόταν για την υπόθεση του βιασμού της 15χρονης στην Πάρο. Ο ανεκδιήγητος, λοιπόν, έλεγε και ξανάλεγε για την ψυχούλα του κοριτσιού που οι αντιρατσιστές δεν την αφήνου να ησυχάσει κι από κάτω εισέπραττε χρυσαυγίτικα σχόλια και άλλες υλακές. Προσπάθησα, λοιπόν, να του υπενθυμίσω πως ευτυχώς το κοριτσάκι ζει και αγωνίζεται διασωληνωμένη, οπότε είναι μάλλον δείγμα δημοσιογραφικής ανεπάρκειας να μιλάει κανείς σαν να είναι νεκρό. Σε δύο περιπτώσεις τα σχόλιά μου δεν εμφανίστηκαν, ενώ στη μια έγινε μια ελαφριά διόρθωση-πασάλειμα στη σχετική αναφορά. Αλλά μήπως δεν το περιμέναμε;

  29. gpoint said

    #25
    Υπάρχει γενικά κάποιο πρόβλημα με την ώρα (χρονολόγηση) και τις ώρες, π.χ. η ώρα είναι πέντε (ώρες μετά μ.μ. ή π.μ αντίστοιχα )δλδ 1=5

    ή θα σε δω στις 5(ώρες, θα είναι) η ώρα

    ακόμα
    – τι ώρα είναι ;;
    – πέντε η ώρα

  30. Θρασύμαχος said

    Σωστά επιφυλαχθήκατε για το Στυλιανίδη. Όπως αδιάψευστα αποτυπώνεται στα πρακτικά της Βουλής (4.10.2012), http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es121004.doc ο λόγιος υπουργός πράγματι είπε «αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ελληνική παιδεία, διότι, όπως έλεγαν κι οι φιλόσοφοι της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, Έλλην είναι ο μετέχων της ελληνικής παιδείας». Μετά από 7 μέρες, όταν βγήκε στη δημοσιότητα το ζήτημα των παιδικών σταθμών, το επιτελείο του προσπάθησε ασθμαίνοντας να τα μπαλώσει και έτσι στο σχετικό δελτίο τύπου http://www.ypes.gr/el/MediaCenter/Minister/PressReleases/?id=fdf545fb-475b-4957-b91b-99a60603355d διαβάζουμε: «κατά τη συνεδρίαση [της 4ης Οκτωβρίου], ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι “Έλληνες είναι οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού” όπως έλεγε ο Ισοκράτης». Προσέξτε ότι ο Ισοκράτης εμφανίζεται έξω από τα εισαγωγικά της υπουργικής φράσης, μη μας κατηγορήσουν και για αλλοίωση!

  31. Στο protagon άμα σε βάλουν στο μάτι σε έχουν μόνιμα στη μαύρη λίστα. Ήδη από το πρώτο μου σχόλιο μπήκα σ’ αυτή καθώς αρνούνταν να το εγκρίνουν και έπρεπε να πέσει μεσολάβηση για να δημοσιοποιηθεί, τη θυμάται τη φάση ο Π. Δημητράς με αφορμή ένα ρατσιστικό παραλήρημα συντάκτη. Από τότε όσες φορές δοκίμασα με το κανονικό μου μέηλ να γράψω σχόλιο, κανένα δεν εγκρίθηκε. Απεναντίας όταν δοκίμασα εναλλακτικό μέηλ και νικνέημ, έβαλαν! Δεν είναι μόνο ότι δεν τους αρέσουν μερικά σχόλια, δεν θα τους αρέσουν ούτε κι εσάς.

  32. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    30: Α, μπράβο! Πάντως, έχει ατσίδες στο επιτελείο του, κάτι είναι κι αυτό.

    28: Και αλλού συνηθίζουν να διορθώνουν μεν (σιωπηρά) το λάθος αλλά να μην δημοσιεύουν το σχόλιο που το επισημαίνει. Όχι όλοι -υπάρχουν και κάποιοι που το παραδέχονται και αναγνωρίζουν τη διόρθωση.

    27: Ο εξελληνισμός είναι αδύνατος για δεκάδες χιλιάδες ονόματα -σκέψου μόνο πως θα χανόταν η ομοιομορφία- πέρα από το γελοίο του θέματος. (Και η μεταγραφή θέλει οξεία).

    24: Καλώς ήρθατε!

  33. Γς said

    31:
    >και έπρεπε να πέσει μεσολάβηση για να δημοσιοποιηθεί

    βύσμα ε;

  34. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    27. Οἱ Γάλλοι ποὺ λένε τὸν Ρόμπερτ ντέ Νίρο Γομπέγ ντέ Νιγὸ εἶναι γελοῖοι; Ἀπροσεξία, εἶχα ξεκινήσει ἀλλιῶς τὴ φράση μὲ γενική

  35. Γς said

    «Ο θεός αγαπάει φασολάδα«.
    Ο Δ. Δανίκας σε νέες … μαλακίες, σΤΑ ΝΕΑ
    (για το έργο του Σμαραγδή: Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι)

  36. sarant said

    34: Οι Γάλλοι γράφουν απαράλλαχτα το όνομα του άγγλου, κι αν είναι John δεν το κάνουν Jean. Ότι το προφέρουν κατά τη φωνητική της γλώσσας τους, συμφωνώ, και καλά κάνουν. Εσύ με τον εξελληνισμό του 19ου αιώνα, όπως είπες στο προηγούμενο σχόλιο, φαντάστηκα ότι εννοείς να τον πούμε ο Ροβέρτος Δενίρος.

  37. 33: Ναι, βύσμα βυσματένιο. Γιατί τέσσερις φορές το έστειλα και στο τέλος έβαλαν και τα τέσσερα! Άμα με πιάνει το πείσμα…

  38. Alexis said

    Ρε παιδιά αυτό το «σοβεί» που τσαμπουνάνε κάθε τρεις και λίγο κάποιοι «ψαγμένοι» δημοσιογράφοι τι ακριβώς είναι;
    Από το προχθεσινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: «Ο πόλεμος που σοβεί εδώ και πολύ καιρό μεταξύ του ΔΝΤ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών…».

  39. Γς said

    35:
    Ζωή κι αυτή! Το κρασί παλιό, το χαβιάρι μαύρο, το τυρί μουχλιασμένο.
    Ο Θεός αγαπάει φασολάδα.
    Μας είχαν βάλει έκθεση στο δημοτικό με θέμα: Το εθνικό μας φαγητό (ή κάτι τέτοιο).
    Ημουν ο μόνος που έγραψα για τη φασολάδα.
    Μου την έπεσε άγρια η δασκάλα.

    Να ζήσει η Ελλάδα μας κι η φασολάδα μας!

  40. sarant said

    38: Ωραίο θέμα, να δω μήπως γράψω κάποτε. Σοβεί θα πει, περίπου, υποβόσκει. Εδώ μάλλον καλά χρησιμοποιείται, αν εννοεί ότι δεν είναι ανοιχτός πόλεμος. Αλλά πολλοί το χρησιμοποιούν σαν συνώνυμο του «μαίνεται».

    39: Και ποιο ήταν το εθνικό μας φαγητό κατά την κυρα-δασκάλα; (Και μάλιστα σε μια εποχή που ο κόσμος δεν έτρωγε και τόσο κρέας;)

  41. Γς said

    40 β:
    Μπιλίβ ιτ ορ νοτ: ο Οβελίας!
    Το 1950 τόσο!
    ‘Ντάξει δεν λέω έχει και τα παράπλευρά της η φασολάδα μας:

    Περιμένω στο φανάρι. Δίπλα μου ένα αυτοκίνητο της ΔΕΦΑ.
    Διαβάζω: Natural Gas
    Με βλέπει ο συνοδηγός που κουνάω το κεφάλι μου.
    -Τι συμβαίνει κύριος;
    -Ρε συ φυσικό αέριο είναι μόνο ένα!

  42. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    36. Οἱ Γαλλοκαναδοὶ ὅμως τὸ Johny Walker τὸ λένε Jean le Marcheur. Καὶ ὄχι γιὰ πλάκα. Ἄσχημο εἶναι τὸ Ροβέρτος Δενίρος; Ἂν ὁ ἴδιος τὸ ἀκούση εἶμαι σίγουρος πὼς θὰ τοῦ ἀρέσει. Γιατὶ δηλαδὴ νὰ τὸ κάνουμε μόνο γιὰ τοὺς βασιλιάδες;

  43. ππαν said

    7: Δεν το πρόσεξα, εννοώ το αστείο έγινε κατά λάθος.

    Για την Λάιφο: χτες είχαν ανεβάσει μια «είδηση» (πηγή: Ζούγκλα!) που μύριζε τρολιά. ‘Οτι η δηλαδή η Θέμις Σκορδέλη, η γνωστή υπόδικη μαχαιοροβγάλτισα, ήταν μπλεγμένη σε άλλη υπόθεση αστυνομικού ενδιαφέροντος. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποια είναι η εκδοτική τους γραμμή, δεν μπορεί να καταδικάζεις από την μια όταν δημοσιεύονται φωτογραφίες ιερόδουλων από την Αστυνομία κι από την άλλη να κάνεις το ίδιο χωρίς μια στοιχειώδη διασταύρωση απλώς επειδή αφορά μέλος της χα. Έγραψα -για πρώτη φορά στην ζωή μου- σχόλιο, δεν δημοσιεύτηκε αλλά ευτυχώς η «είδηση» κατέβηκε μετά απο καμιά ώρα

  44. kz said

    12: Ναι. Σε μερικούς χρήστες υπάρχει μια ελαφριά ολίσθηση λόγω του [nl] που προηγείται, αλλά πρόκειται ξεκάθαρα για [i].

    Σε ονόματα που έχουν ήδη καθιερωθεί από παλιά (όπως στην περίπτωση του κομήτη του Χάλεϊ), προτιμώ κι εγώ την παλιά μεταγραφή. Αλλά δεν βλέπω γιατί πρέπει να λέμε «Ρόμνεϊ», τη στιγμή που όλοι οι Αμερικανοί λένε «Ρόμνι» (έστω με ανοιχτό ο).

  45. Αλίκη Στούκα said

    Τα σχόλια, τα κείμενα και τα άρθρα του Χάρη, είναι σχεδόν πάντα υβριστικά και χυδαία. Στάζει δηλητήριο ο άνθρωπος. Εχει δε υπογράψει, ένα από τα χυδαιότερα κείμενα της ελληνικής δημοσιογραφίας όλων των εποχών, το κείμενο που δηλώνει την χαρά και τους πανηγυρισμούς του για τον θάνατο του Χριστόδουλου.
    Κι ύστερα, χορεύοντας πάνω σε τάφους και γιορτάζοντας τον θάνατο, γράφει για τον ρατσισμό και την Χρυσή Αυγή.
    Από κάτι σαν τον Χάρη έφτασε η Χρυσή Αυγή εδώ που έφτασε.

  46. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    44. Κι ἂν ὅλοι οἱ Ἀμερικάνοι πᾶν νὰ πνιγοῦν θὰ πᾶςκι ἐσύ; 🙂

  47. Γιάννης said

    Καλά οι Γάλλοι, είναι για γέλια φορές-φορές. Λένε Ντυνίλ, Φρεντ, Μπακ (Dunhill, Freud, Bach) και άλλα τέτοια χαριτωμένα.
    @24: Πες στη φίλη σου να βάλει τον άντρα της να προφέρει τον (στρατηγό) Schwarzkopf!
    Επίσης: Γιατί στη κουβέντα για την αγγλική προφορά συζητάμε για το πώς προφέρουν τις λέξεις οι Αμερικάνοι κι όχι οι Άγγλοι; (ή οι σκωτσέζοι :Ρ)

  48. sarant said

    45: Εννοείτε αυτό το άρθρο του Χάρη (που λέτε πως είναι ένα από τα χυδαιότερα όλων των εποχών);

    http://yannisharis.blogspot.com/2008/02/blog-post_10.html

  49. ππαν said

    47: Διαβάζουν απλώς με τους δικούς τους φωνητικούς κανόνες το λατινικό αλφάβητο, πού είναι το γελοίο; Ο «Φρεντ» δεν είναι ακριβώς Φρεντ, βέβαια.

  50. sarant said

    47: Με κάλυψε το 49 για τους Γάλλους, αλλά όντως είναι αστείο να το ακούς, επειδή δεν το έχεις ξανακούσει.

    Για τον Μακίνλεϊ που ήταν αμερικανός, ενδιαφέρει καταρχάς η αμερικανική προφορά, όχι;

  51. Γς said

    45:

    Χριστόδουλος: Με τον αέρα που τέλειωσε το ίδιο σχολειό με μένα, πήγα και τον βρήκα για να ζητήσω τη βοήθειά του για μια υπόθεση ενός «μαύρου» ΧΟ της Ουγκάντα που τον είχαν τυλίξει σε μια κόλα χαρτί. Βοήθησε. Πριν από μερικές μέρες φιλοξενήσαμε το βαφτιστήρι μας τη Βανέσα (κόρη του «μαύρου»). Αυτή και η αδελφή της φοιτούν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και όλοι τους, μια αδελφή ακόμα και ένας αδελφός μιλάνε άπταιστα ελληνικά και νοιώθουν έλληνες στο Λονδίνο.
    Γιάννης Η. Χάρης : Είναι αυτός που διαβάζω εδώ;. Ποσώς με νοιάζει για το τι γράφει για τον μεγαλύτερο κατά δεκα χρόνια «συμμαθητή» μου Χριστόδουλο, αλλά για αυτά που λέει για το Μίκη θα πρέπει να είναι και πολύ, τι πολύ; Πάρα πολύ (beep)!
    Μην το σβήσεις Νίκο μου!
    Ποιος είναι;

  52. @47: μα, υποθέτω, επειδή δυτικώς του Ατλαντικού ευρίσκεται ο Νέος Αυτοκράτωρ.
    @47, 49, 50: η κόντρα μεταξύ Γάλλων και Αγγλοσαξόνων και οι εκατέρωθεν μπηχτές είναι παλαιά. Θυμηθείτε το κλασσικό «ο Αστερίξ και οι Βρεττανοί» και το «χάβ γιου γκοτ ε πιλ» (το ι με γαλλικό u, προφερόμενο μεταξύ ι και ου) του επιθεωρητή Κλουζό όταν ρωτούσε στην υποδοχή ενός ξενοδοχείου αν διαθέτουν πισίνα!

  53. Γιάννης said

    49,50: Επειδή τυχαίνει κι οι Γάλλοι να χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, θεωρείτε ότι προφέρουν σωστά το ντυνίλ ή το σκι σανέλ (ποιο;). Τότε τι σημασία έχει αν το χόκεϊ λέγεται ορθότερα, στα αμερικάνικα, χάκι; Και σε ποια αμερικανική διάλεκτο; Υπάρχει προφορά «αναφοράς»; Παλιά μας έλεγαν στο φροντιστήριο να μιλάμε «royal english». Πώς θα πρόφερε άραγε η βασίλισσα το χόκεϊ;
    Πάντως συμφωνώ να διατηρείται η προφορά των ξένων λέξεων που έχει ήδη επικρατήσει στη χώρα μας και για τις καινούργιες ν’ αφήνουμε τη … ζωή να δείξει πού θα καταλήξει.
    Παρεμπιπτόντως οι Γάλλοι κοροϊδεύουν τους Γερμανούς όταν λένε «γιε φε (je veux)».

  54. Θαυμάζω την εφευρετικότητα της κυρίας Στούκα, με τι θαυμαστό τρόπο βρίσκει πάντα, μα πάντα κάτι.

  55. spiral architect said

    – Ντου γιου λάικ Τουλούζ Λωτρέκ;
    (ο Γάλλος στον Αμερικανό έμπρος από πίνακα στο μουσείο του Λούβρου)
    – Άι ντοντ λάικ του λουζ άνιθινγκ.
    (απάντηση Αμερικανού)
    😆

    Mην σπαταλάτε το χρόνο σας ποστάροντας στο πρόταγκον, στο λάιφο, στο άθενς βόις … 😛

  56. spiral architect said

    … και μην ταΐζετε τα παντός φύλου τρολ. 😛 😛

  57. Servitoros said

    Πριν από λίγο καιρό είχαν γραφτεί δυο αγιογραφικά άρθρα στο protagon.gr για τον Φούχτελ, τον γερμανό υφυπουργό που έχει πάρει σβάρνα την Ελλάδα προωθόντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Άφησα και στα δυο άρθρα το ίδιο σχόλιο, ότι δηλαδή είναι περίεργο το ότι δεχόμαστε ασυζητιτί τις πολιτικές του Φούχτελ για τις ιδιωτικοποιήσεις στους ελληνικούς δήμους όταν στην Γερμανία αρκετοί γερμανικοί δήμοι προχωράνε στην επανακρατικοποίηση υπηρεσιών στα πλαίσια του κινήματος του remunicipalization, βάση του οποίου οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών και την λειτουργία των δήμων.

    Τα σχόλια δεν δημοσιεύτηκαν, γεγονός που με κάνει να σκέφτομαι ότι σχόλια που είτε διορθρώνουν λάθη στα άρθρα είτε αμφισβητούν την άποψη του αρθρογράφου τα τρώει η μαρμάγκα.

  58. Γς said

    54:
    Θαυμάζω την εφευρετικότητα της κυρίας Στούκα;

    Της ποιάς;

  59. Θρασύμαχος said

    #45: «Από κάτι σαν τον Χάρη …»! Τς τς τς, κυρία Αλίκη μας, πώς επιτρέψατε στον εαυτό σας τέτοιαν ασυνταξία;

  60. gmix said

    Πολλά site λογοκρίνουν σχόλια αναγνωστών. Δεν μιλάω βέβαια για σχόλια που θυμίζουν τον Παναγιώταρο και που καλώς δεν δημοσιεύονται Μιλάω για σχόλια τα οποία ίσως να είναι λιγάκι δεικτικά για τον σχολιαστή αλλά οπωσδήποτε κόσμια.
    Εκτός από το protagon λογοκρίθηκαν σχόλια μου και στην axmi. ¨ Όταν κάποτε δεν δημοσίευσαν ένα σχόλιο μου στην aixmi, επανήλθα με ένα δεύτερο στο οποίο επικαλέστηκα το τσιτάτο που έχει στην προμετωπίδα το site του κ. Παναγιωτόπουλου το οποίο λέει : Ιδέες που μοιράζονται δεν πεθαίνουν ποτέ. Ρώτησα τον κ. Παναγιωτόπουλο να μας πει μήπως οι ιδέες που πρέπει να μοιράζονται για να μη πεθαίνουν είναι οι δικές του ή όσες αρέσουν στον ίδιο; Φυσικά ούτε αυτό δημοσιεύτηκε.

  61. gpoint said

    #51
    Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να γνώρισε προσωπικά τον Χριστόδουλο και να μην σχημάτισε καλή εικόνα γι αυτόν, Θυμάμαι που είχε έρθει στο 30 Λύκειο και μίλησε μισή ώρα σε 500 παιδιά χωρίς ανέκδοτο (όπως είπε μόνο αυτά πρόβαλαν οι εφημερίδες για να αγνοήσουν τα υπόλοιπα ) και χωρίς τα παιδιά να βαρεθούν ή να αντιδράσουν. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν όσοι αποτελούσαν το «επιτελείο» του, μου φάνηκαν παραθρησκευτικοί και λαμόγια. Νομίζω πως αυτοί ευθύνονται για όσα έβγαιναν στον τύπο.
    Εκείνη την εποχή ο Τύπος τον κατηγορούσε για δεσποτισμό επειδή ήθελε η ελληνική εκκλησία να ανεξαρτοποιηθεί από το Οικ.Πατριαρχείο και ο ίδιος μας εξήγησε σε χαμηλούς τόνους πως ο Οικ.Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος και με την συρρίκνωση του ελληνισμού στην Πόλη δεν θα υπάρχει ομογενής και θα κινδυνεύσει η ελληνική εκκλησία να έχει προκαθήμενο Τούρκο ορθόδοξο Την θέση του αυτή δεν την είδα ποτέ δημοσιευμένη στις εφημερίδες ίσως φταίει που αυτός τα χρόνια της δικτατορίας σπούδαζε ενώ οι δημοσιογράφοι (που μάλλον δεν τάιζε) έκαναν…αντίσταση
    Οσον αφορά την χούντα όσοι την έζησαν ξέρουν ότι το 95% δεν αντέδρασαν και μετά την πτώση της το 95% δήλωσαν «αντιστασιακοί». Οσοι νεότεροι την έμαθαν μέσω δημοσιογράφων ενοχλούνται που ο Χριστόδουλος διάβαζε, δηλαδή ήθελε .να πει πως δεν συμμετείχε στην ομαδική παραμόρφωση της πραγματικότητας.

  62. Θρασύμαχος said

    http://news.in.gr/world/article/?aid=1231217526 «Η κατάσχεση έγινε στο βελγικό λιμάνι Αντγουέρπ»!!!

  63. sarant said

    62: Μα κι αυτοί οι Βέλγοι να έχουν διαφορετικά ονόματα για τις πόλεις τους!

    57: Αυτό το κρούσμα είναι πιο σοβαρό γιατί πρόκειται για διαφωνία ουσίας.

  64. 7,
    «…πώς λέγονται ρε παιδιά;;»

    Το κάζο για την μπάκα είναι casus belly!

  65. Μαρία said

    Φρέσκο, της ώρας: «λόγω του άβατον» του Αγίου όρους. Παρακολουθώ στην ΕΤ3 την υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους της εικόνας Άξιον εστί.

  66. sarant said

    64-65: 🙂

  67. Γς said

    62:
    >στο βελγικό λιμάνι Αντγουέρπ”!!!

    Αντβέρπ στα φλαμαδικά. Αμβέρσα στα Ελληνικά απο τα Γαλλικά

  68. Μαρία said

    30 Κυκλοφορεί και το βίντεο με τη φάση. Κάπου το έχω λινκάρει.

  69. Γς said

    61:
    Στον κόσμο του πρέπει να ήταν. Απαράδεκτος σε πάρα πολλά. Ομως μου έκανε εντύπωση, όταν πήγα να τον συναντήσω για εκείνη την υπόθεση (#51) πόσο αφοσιωμένος ήταν στη δουλειά του, «λειτούργημά» του.
    Ηταν Κυριακή και έκανε μια ειδική λειτουργία στον Αγιο Κωνσταντίνο στην Ομόνοια για τους λίγκαλ και ιλίγκαλ μετανάστες. Είχα μπει μέσα στο ιερό και περίμενα σε μια ακρούλα να τελειώσει. Είδα να κάνει όλη την λειτουργία συνεπικουρούμενος από 5-6 νεαρούς κληρικούς. Μέχρι τότε νόμιζα ότι όλα αυτά ήταν της πλάκας. Αλλά μπρος τα μάτια μου έβλεπα όλο το τελετουργικό να ξετυλίγεται σαν αρχαία τρεαγωδία. Το ζούσανε. Ακόμα και γω, αντίχριστος του κερατά, εντυπωσιάστηκα. Όχι, δεν παίζανε θέατρο. Κάνανε θέατρο!

  70. 10,
    Μαζί με τον Μάρλι, «Κοίτα Μιχάλη μου το Halley μου«.

  71. Νέο Kid Στο Block said

    Α ρε Μιhalley! Νάσαι καλά! Το χρειαζόμουνα το γέλιο. 🙂

  72. Γς said

    65:
    > με τιμές αρχηγού κράτους της εικόνας Άξιον εστί.
    Εχουμε και τη ζώνη της Παναγίας!
    Θα μπορούσαμε να έχουμε και το πρεντίκτορ της εγκυμοσύνης…

  73. Άσχετον. Προς λεξικοπόντικες:
    Πρόσφατα, με την επίσκεψη της κυρα Άνγκελας, θυμήθηκα τη λέξη «μαρκαλάω» ή κάπως έτσι, συνώνυμη του βατέματος, της ζωικής συνουσίας, δηλαδή. Πώς ακριβώς είναι η λέξη;

  74. Νίκος Μαστρακούλης said

    65: Του άβατον; Μήπως πρόκειται για την εικόνα Action ST; 🙂

  75. Νέο Kid Στο Block said

    73. Εγώ όπως ακριβώς τόπες το ξέρω. Μαρκαλάω! Και το ουσιαστικό «Η μαρκάλα ή το μαρκάλεμα» (τα έχω ακούσει και τα δύο, μάλιστα κάποιος γνωστό μου συνήθιζε να λέει όταν το φαί ήταν υπέρ το δέον αρμυρό «Για μαρκάλα θα πάμε;»
    Ως γνωστόν ,το άλας βοηθάει το ζωικό σεξ! 🙂
    74. 😆 Υου wrote!!

  76. gpoint said

    #69
    Ούτε εγώ είμαι της εκκλησίας και της θρησκείας απλά νομίζω πως μπορώ να καταλάβω ποιοί μας δουλεύουνε και ποιοί όχι ανεξάρτητα από το αν συμφωνώ με τις θέσεις τους

  77. Yes man said

    δυ-φορούμενο
    http://www.lifo.gr/now/world/10855

  78. Yes man said

    συμβαίνει και εις Παρισίους
    http://goo.gl/H9OjZ

    Αν το Krug είναι ουαλλικής ή γαλατικής προέλευσης, τότε μάλλον είναι η παλιά προφορά Grug
    Το επώνυμο Grugman εμφανίζεται σήμερα στις Ην. Πολιτείες.

  79. 74 marr (παίρνω) kalë (άλογο) λέει το slang
    72 και με τιμές Μπουτάρη…κάποιον αποδοκίμαζαν ορισμένοι ταραξίες αλλά δεν είπαν.

  80. freierdenker said

    Η σπόντα του Βενιζέλου για την λίστα Λαγκάρντ ίσως έχει και κάποιο λεξικολογικό ενδιαφέρον γιατί δεν είναι απαραίτητο η κατάταξη των στοιχείων της λίστας να ήταν κατά την στήλη ποσό όταν άνοιξε το αρχείο Excel στο στικάκι. Θα μπορούσε να είναι κατά την πρώτη στήλη, π.χ. το πρώτο όνομα, και αν δεν κάνω λάθος, λεξικογραφικά το πρώτο ελληνικό όνομα είναι Ααρών. Στα αγγλικά βιβλία ονομάτων το πρώτο όνομα είναι Aaron.

  81. Yes man said

    Προφανώς Κrugman σημαίνει «potter», το οποίο και συνηθίζεται μέχρι και σήμερα στις ανά την Βρεττανία pubs.

    Αυτές οι (ενίοτε) κρεμαστές ταμπέλες είναι τα κατάλοιπα παλιότερου συστήματος «αρίθμησης» των κτισμάτων.
    Πολλοί Εβραίοι άλλαξαν τα ονόματά τους χρησιμοποιώντας (μεταφράζοντας σε) το πινακίδιο που «αριθμούσε» το σπίτι που έμεναν. Δυστυχώς δεν βρήκα στο διαδίκτυο το σχετικό ογκώδες βιβλίο (αυτοέκδοση Βρεττανο-εβραίου).

  82. Νέο Kid Στο Block said

    Κρουγκ (круг) στα ρώσσικα είναι ο κύκλος/ο στρογγυλός . Ίσως το Krugman να είναι και εξέλιξη/απόδοση του γερμανικού Kreismann (συνηθισμένο γερμαν. όνομα) Κράις (Kreis) ο κύκλος στα γερμανικά.

  83. sarant said

    81: Ναι, γενικά οι εβραίοι άργησαν να πάρουν επώνυμα και για αιώνες ήταν Χ μπεν Ψ (ο τάδε ο γιος του δείνα). Όταν τους ανάγκασαν, πολλοί πήραν περίεργα επώνυμα, π.χ. ο Ρότσιλντ πήρε επώνυμο τον θυρεό της λέσχης του, μια κόκκινη ασπίδα.

  84. Yes man said

    83 Οχι, αυτό με το Μπεν είναι άσχετο. Συνηθιζόταν από τα χρόνια της Βίβλου (προσδιορίζοντας ιδιότητα) – είναι μακρύ το κεφάλαιο. (ii) Ναι αναγκάστηκαν για λόγους αυτοπροστασίας ή/και αφομοίωσης.

  85. Φχαρ΄στώ για το μαρκαλάω. Ελπίζω να μην παραμαρκάλεψα τη συζήτηση…

  86. Immortalité said

    Σε καλό μου τα γέλια με τον Μποστ, τον Ροβέρτο Δενίρο και τον Τουλούζ Λωτρέκ 😀 😀 😀

    Το «μαρκαλάω» πρώτη φορά τ’ ακούω.

  87. Μαρία said

    85 Ίσως.
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CF%89&dq=

  88. spiral architect said

    Σε παλαιότερη επίσκεψή μου στα επείγοντα νοσοκομείου, μαζί μου εξεταζόταν υπερήλικας ασθενής σε καροτσάκι. Πίσω από την κουρτίνα του εξεταστηρίου του παθολογικού και μέσα στη βαβούρα ακούω:
    – Το όνομά σας;
    Γιώργος Κλούνης.
    Γέλασε ακόμα και η ειδικευόμενη γιατρίνα που με εξέταζε, άρα δεν παράκουσα … 😆

  89. Θανασάκης said

    Λογοκρισία στα σχόλια πέφτει και στην ιστοσελίδα των ΝΕΩΝ. Κατά τ’ άλλα το παίζουν και δημοκράτες.

  90. Για το Μακίνλι και άλλα σχετικά: το τελικό φωνήεν που γράφεται ey διαφέρει από διάλεκτο και διάλεκτο αλλά δεν είναι ΠΟΤΕ δίφθογγος. Στις περισότερες αμερικανικές διαλέκτους είναι πιο κοντά στο ελληνικό [ι], και στις πιο κυριλέ διαλέκτους της Αγγλίας πιο κοντά στο ελληνικό [e] (ή καλίτερα, ανάμεσα στα ελληνικά [i] και [e]), αλλά ουδέποτε είναι [eι] (ήταν πριν κάτι αιώνες). Σε φωνητική μεταγραφή είναι είτε [ι] είτε [Ι] ανάλογα με τη διάλεκτο. Οπότε ναι, αν θέλουμε να είμαστε κοντά στην προφορά και να μας καταλαβαίνουν όταν μιλάμε αγγλικά, ο George είναι Κλούνι και όχι Κλούνεϋ και ο κομήτης είναι όντως του Χάλι. Αλλαγές βέβαι γίνονται πολλές στις μεταγραφές κυρίως για να αποφύγουμε ατυχείς συνδυασμούς; π.χ. η Κάμιλα είναι φυσικά Καμίλα στ’αγγλικά, και ο Charlton Heston δεν είναι Ήστον αλλά Χέστον. Λογικό να αποφύγουμε το Χέστον, αλλά ο Κλούνι και ο Μακίνλι γιατί να αλλάξουν όνομα και γιατί να θεωρούμε ότι αν τα αγγλικά μας δεν βγάζουμε μάτι είμαστε ντε και καλά κωστοπουλικοί;

  91. LandS said

    Καταρχάς καλά να πάθετε με το δεν-φτάνει-που-το-διαβάζετε-θέλετε-να-το-σχολιάσετε-κιόλας Protagon και τα συναφή. Και ξέρετε κάτι; ΔΕΝ είναι λογοκρισία. Φτύσιμο είναι.
    Ποιοσεσυρέ! Που θα προσέξεις γραμματικό λάθος του Μόσιαλου; Δεν μπορείς ρε να του βρεις πολιτικό ή λογικό λάθος, γιατί, εξ ορισμού, ως κολεγιόπαις, δεν κάνει τέτοια.

    Αφού μας έβαλα στη θέση μας, πάμε για το άλλο θέμα. Κίνλεϊ. ή Κίνλι; Κλούνεϊ ή Κλούνι;
    Καταρχάς, Χ(ε/α)λι και όχι Χάλι. Πάνε πάρα πολλά χρόνια αλλά η τότε 14χρονη Κέιτ (Κατερίνα – κάποιο τότε 7χρονο αγόρι ήταν ερωτευμένο μαζί της) χόρευε ροκ επί εικοσιτετραώρου βάσεως στους ήχους του γνωστού τραγουδιού του Μπίλ Χέιλι (αλά Χέιλι Μιλς) εντ δη κάμετς.

    Και πείτε μου, δεν ήταν κάπως περίεργο να αναφερόσουν σε κάποιον Κίσιντζερ όταν μιλούσες με συμφοιτητές σου, και σε κάποιον Κίσινγκερ στις συνεδριάσεις της όβας; Δεν είναι δα και η ίδια περίπτωση με τον Τσάρλτον Ήστον/Heston. Και μη ξεχνάμε και την επιμονή του Τζιν Γουάιλντερ: Φράνκενστιν.

    Με αυτή την Μπάσινγκερ/τζερ που τη λένε ( ; ) Μπέισινγκερ θα βγάλουμε ποτέ άκρη;

    Δηλώνω οπαδός της μεταγραφής του ey σε ι, όπως και του oe σε ο, σαν το Joe σε Τζο. Αλλά ξέρω θα αρχίσετε να με κοροϊδεύετε, όπως με κοροϊδεύει και η γυναίκα μου, όταν με ακούτε να λέω Μάριλιν Μονρό.

  92. Servitoros said

    @77-78 Υπάρχει και η κυρία Γκρουγκμαν (γειά σου Θανάση Μπούρα, ο δικός μας άνθρωπος) http://www.youtube.com/watch?v=pWTyU_pbFGM

  93. Γιάννης said

  94. sarant said

    90: Για αλεξηκωσταλισμό έγραψε ο Χάρης, όχι για κωστοπουλισμό 🙂 Αλλά, παρόλο που έχει καεί η γούνα μου από τα προφορικά και πώς τα ακούει ο καθένας, εδώ, τον George Clooney τον ακούω καθαρά Κλούνι
    http://www.forvo.com/word/george_clooney/#en
    ενώ εδώ, τον McKinley
    http://www.forvo.com/word/george_clooney/#en
    και στους τέσσερις ομιλητές, άλλον καθαρότερα, άλλον λιγότερο καθαρά, τον ακούω σαφώς -εϊ, δίφθογγο. Εσείς ακούτε i;

  95. Yes man said

    Ο δούκας Ουίλλιαμ της Ακουιτανίας στα 910, υποτελής του προπροπροπροπροπάππου του γνωστού αρχι … 🙂
    http://goo.gl/uxrO5
    Για το όνομα …
    http://goo.gl/5JtVY

  96. munich said

    Στο προταγκον κάνουνε φρικτά λάθη και γράφουνε και ψέματα χαζά. μου είχαν στείλει ένα πολύ ωραίο άρθρο της βαγιάνη και έτσι το είχα ανακαλύψει. Σιγά σιγά άρχισα να ενοχλούμε από τη γραμμή του, ήταν η αρχή της κρίσης και οι συντακτές σιγοντάρανε περί δημοσίων υπαλλήλων, τεμπέληδων, η κρίση ευκαιρία κτλκτλ. Σε κάποια δόση παρατήρησα ότι για απλά γεγονότα που ήξερα καλά γράφανε ότι να ναι. Πχ ένας τελικός μπάσκετ είχε γίνει στην Τουρκία τη με΄ρα των εκεί εκλογών και ο συντάκτης έγραφε ότι παρεβρέθηκε ο Ερντογάν ενώ φυσικά ο κουμπάρος ήταν στο εκλογικό του επιτελείο!!! Ήταν εκεί βέβαια ο Γκιουλ και ο σπικερ μας το έλεγε συνέχεια. Δηλαδή ο συντακτης έγραφε για τον τελικό που προφανώς δεν είχε παρακολουθήσει!!!! όταν σχολίασα σχετικά, το σχόλιο μου εννοείται δεν εμφανίστηκε ονλάιν και απλά σβήστηκε από το κείμενο η αναφορα στον Ερντογάν

  97. Μαρία said

    94 🙂
    http://el.forvo.com/word/william_mckinley/#en
    έι καθαρότατο εκτός απ’ τον 3.

  98. ππαν said

    53: Μην πιστεύετε όσα ανέκδοτα σας λένε. Τόσα χρόνια στην Γαλλία δεν έχω ακούσει ποτέ να λένε «Σκι σανέλ» το Σκάι Τσάνελ.

  99. munich said

    Για τις μεταγραφές, όταν πρωτοπήγα στο Αμστελόδαμο δεν κατάλαβα οτι ο πρίγκηπας βιλεμ φαν οράνιε ήταν ο γνωστός Γουλιελμος της Οράγγης!

  100. Νίκος Μαστρακούλης said

    98: Μήπως είναι το Σανέλ Νο.5; (Εκεί που πιάναμε κάποτε την ΥΕΝΕΔ;) 🙂

  101. Νέο Kid Στο Block said

    90. «Οπότε ναι, αν θέλουμε να είμαστε κοντά στην προφορά και να μας καταλαβαίνουν όταν μιλάμε αγγλικά, ο George είναι Κλούνι και όχι Κλούνεϋ και ο κομήτης είναι όντως του Χάλι.»

    Τώρα με συγχωρείτε κιόλας, αλλά το θέμα που εξετάζει ο Νίκος νομίζω ότι δεν είναι πώς να το λέμε όταν μιλάμε Αγγλικά ,αλλά πώς το αποδίδουμε γραπτώς στα ελληνικά ώστε να καταλαβαίνει κάποιος ελληνόφωνος για ποιο αγγλοσαξονικό όνομα μιλάμε.
    Το Χάλι, ο μπάρμπας μου στο χωριό θα το πει Χαgli και ο άλλος μπάρμπας μου στην πόλη θα το πει Xάλι-Γκάλι (μικροί μεγάλοι πού λέγαν και στις παλιές ταινίες). Το Χάλεη δεν είναι –κατά την ταπεινή μου γνώμη- περισσότερο «λανθασμένο» φωνητικά όταν το εκφέρει κάποιος μέτριος ή κακός γνώστης της Αγγλικής (για τον καλό δεν τίθεται έτσι κι αλλιώς θέμα) απότι το Χάλι και έχει και το πλεονέκτημα (πέραν της γραπτής παράδοσης) που λέει ο Νίκος της προσομοίωσης στην πρωτότυπη γραφή . Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ας πούμε κάποιος να ανατρέξει εύκολα στο πρωτότυπο όνομα.

  102. J.D.Lewey said

    Για την προφορά από γλώσσα σε γλώσσα:

  103. Νέο Kid Στο Block said

    «Καταρχάς, Χ(ε/α)λι και όχι Χάλι.» Are you sure, ore LandS? 🙂
    «Comet Halley is commonly pronounced /ˈhæli/, rhyming with valley, or /ˈheɪli/, rhyming with daily.[15] Spellings of Edmond Halley’s name during his lifetime included Hailey, Haley, Halley, Hawley, and Hawly, so its correct pronunciation is uncertain»

    O Νιούτον (pun for Ppun intended!) τον έλεγε «Χάλλεηη» νο ντάουτ αμπάουτιτ! (του πλέρωσε(του Νιούτονα) και κάτι κερατιάτικα για την έκδοση του Πρινσίπια να πούμε) 🙂

  104. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (19) Με πρόλαβες. Βέβαια το κατά πόσο δε δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αυτό το δικαίωμα αργότερα όταν τα παιδιά θα θελήσουν να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι άλλου παπά ευαγγέλιο αλλά θέλει ανοιχτό μυαλό να το συζητήσεις. Πρόσφατα πέρασε με προεδρική απόφαση μια προσωρινή λύση σε αυτό το θέμα ο Ομπάμα στις ΗΠΑ γιατί είχε γίνει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

    Περί Μπένυ: Πως ακριβώς τα κατάλαβε τα «εβραϊκά» ονόματα; Εδώ προχθές θάψαμε οικογενειακό φίλο με εβραϊκού τύπου κατάληξη στο επώνυμο που καμμία σχέση δεν είχε (πρώτη φορά σε κηδεία να τα ακούσω 99.9% στα αγγλικά, μου κακοφάνηκε δε λέω αλλά ήταν το λιγότερο).

    Περί λογοκρισίας στο protagon τουλάχιστον είναι «equal opportunity censors»: Έχουν αρνηθεί να μου περάσουν σχόλια για αριστερούς και δεξιούς και βέβαια τον ανήκοντα σε δική του κατηγορία Μίχα. Δε βοηθάει που είμαι πάντα σαρκαστικός βέβαια. Και ναι, άμα σε σταμπάρουν παίρνει κάτι χρόνια να αφήσουν να περάσει ακόμα και κάτι πολύ χαλαρό.

    Τι το κακό έχει το «διεξαγάγει» και ενοχλεί;

    ΥΓ> Ο Βενιζέλος μπορεί να μου κάνει τη χάρη να πάρει τη Ζωϊτσα και να πάνε παρέα στον αγύριστο; 🙂

  105. ππαν said

    Ο Χέλμουτ είχε κάποι πρόβλημα με τα αγγλικά του αλλά του το συγχωρούμε διότι ήταν καλός φωτογράφος.

  106. ππαν said

    104: Πως ακριβώς τα κατάλαβε τα “εβραϊκά” ονόματα;
    Φοβερή ειρωνία που τον λένε Βενιζέλο εντωμεταξύ 🙂

  107. Μαρία said

    104 Δεν είπε ο Στυλιανίδης τέτοια πράματα. Αντίθετα στο 13:30 τονίζει «ακόμα και σε παιδιά παράνομων» Κακώς δεν έπαιξα νωρίτερα το βίντεο.

  108. sarant said

    106: Δεν ξέρουμε αν είναι εβραϊκό το Βενιζέλος, πάντως. Ή ξέρουμε;

    101: Ακριβώς!

  109. Νέο Kid Στο Block said

    107. Ε τότε μπράβο του του Στυλιανίδη! Τα χαλάει βεβαια στο τέλος με το «έστω για να περάσουμε μια καλή εικόνα στους έξω..» αλλά δε βαριέσαι! Έτσι κι αλλιώς τσαρούχι με αρχαιοελληνική φούντα βουτηγμένο σε μίγμα πατσουλιού και κοκό σανέλ 5 εξήγαμε, εξάγουμε και θα ξαναματαεξάξουμε !

  110. ππαν said

    108: Ακριβώς αυτό. Επειδή το επώνυμό του έχει γίνει αντικείμενο τέτοιου είδους φαντζί εκτιμήσεων δεν θα έπρεπε να είναι, εκτός των άλλων, των σπουδαιότερων, έστω λίγο πιο προσεκτικός στα συμπεράσματά του;

  111. panavros said

    Άσχετο αλλά διαβάζοντας ένα άρθρο βρήκα μπροστά μου τη λέξη «ενεχείρισε». Μήπως ξέρει κανείς να μου πει απο που προέρχεται και τι σημαίνει;

  112. Μαρία said

    109 Μην είσαι ανευχαρίστητος 🙂

  113. Μαρία said

    111 Του το ‘δωσε στο χέρι 🙂

  114. Είναι πολλά τα λεφτά Βαγγελάκη said

    Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα αναρωτιόμουνα ποιος ηλίθιος θα είναι ο πρώτος
    http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=2457:2012-10-13-07-35-13&catid=69:2011-03-21-15-02-30&Itemid=78

  115. panavros said

    111,113 Ο ενεστώτας πως είναι; Δεν βρίσκω κάτι στα λεξικά.

  116. Μαρία said

    115 εγχειρίζω, ίδιο με το χειρουργώ αλλά άλλο λήμμα.

  117. Όσο μιλάνε τόσο αποκαλύπτονται. Δεν είδε τίποτα περισσότερο στη λίστα ο Βενιζέλος απ’ ό,τι θα έβλεπε και ο Πλεύρης; Ίδια οπτική γωνία έχουν τελικά;

    @84 ben σημαινει γιος στα εβραϊκά, bar σημαινει γιος στα αραμαϊκά, bat σημαίνει κόρη και στις δύο γλώσσες. Λεών μπεν Σμουέλ είμαι εγώ διότι τον πατέρα μου τον έλεγαν Σαμουήλ

    Τα επώνυμα των εβραικών οικογενείων (ή των οικογενειών με εβραϊκή καταγωγή) έχουν παραχθεί μετον ίδιο τρόπο που παρήχθησαν και τα επώνυμα όλων των άλλων ανθρώπων α) παρατσούκλια από χαρακτηριστικά ή ελαττώματα β) επαγγέλματα γ) τόπος καταγωγής δ) δάνεια επώνυμα και ε) τυχαία επιλογή.
    Τα α και β συνηθίζονται κυρίως μεταξύ των ασκεναζίμ (Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Ρωσία) ενώ τα γ μεταξύ των σεφαρντίμ (Ισπανία, Πορτογαλία).
    Ως δάνεια χαρακτηρίζονται επώνυμα που έπαιρναν πολλές οικογένεις, όχι μόνο εβραϊκές, ως μέρη (οικογενείς) του σπιτικού ενός μεγάλου αφέντη. Τέτοια είναι συνήθως τα ιταλικά τύπου Ventura κ.ο.κ.
    Τα επώνυμα του Magrib (Βόρεια Αφρική) και από τις αραβικές χώρες, του Κουρδιστάν και το Ιράν, δεν διακρίνονται από τα αντίστοιχα των μουσουλμάνων.
    Στην Ελλάδα υπήρξαν δύο κατηγορίες κυρίως εβραίων, οι σεφαρντίμ και οι ρομανιότ. Οι πρώτοι, όπως ελέχθη ήρθαν από την ‘Δεύτερη Έξοδο’ προτου κινδύνου του υποχρεωτικού εκχριστιανισμού από την Ιερά ἔξέταση, και διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι ρομανιότ είναι οι εβραίοι της πρώτης διασποράς, δηλαδή αυτοί που ήσαν διασκορπισμένοι στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τις διάδοχες καταστάσεις της.
    Οι σεφαρντίμ εχουν συνήθως ονόματα που παραπέμπουν σε ισπανικές λέξεις (π.χ. επαγγέλματα ή και άλλα π.χ. Amarilio) ή τοπωνύμια, όπως το δικό μου από την Calahorra, μια κωμόπολη. Οι ρομανιότες έχουν επώνυμα είτε μη διακριτά ή επιλεγμένα π.χ. Ραφαήλ, Ραφαηλίδης, ή εξελληνισμένα π.χ. Παρνασάς (< Farnaz), ή παραδοσιακά π,χ, Δαβίδ, Ελιγιά, Μεναρντούτ, Αμπραβανέλ (ο ποιητής Γιοσέφ Ελιγιά ήταν ρωμανιότης από τα Γιάνενα). Επίσης λόγω του εμπορικού άξονα Επτανήσων – κρήτης κατά την τουρκοκρατία, υπάρχουν πολλά ιταλικής προέλευσης π.χ. Βεντούρας (άλλος ποιητής, σύγχρονος ο Σήφης Βεντούρας), Κωνσταντίνης κ.ο.κ.

    Και δεν τα πήρανε ούτε για να προστατευθούν ούτε για ν' αφομοιωθούν αλλά επειδή το απαίτησαν οι διαμορφούμενες κοινωνικές συνθήκες, όπως και σεόλους τους άλλους.

  118. Κάτι ξέχασα

    Μια πολύ έξυπνη και αξιόλογη τεως (το τέως αφορά εμένα) είχε πει ότι τον θεοδωράκη πρέπει νατον κλείσουν σε μια φυλακή, νατου πουν πως έχουμε χούντα και να μη μαθαίνει ειδήσεις αλλά να τον αφήνουν να γράφει μουσική.

    Όποτε μίλησε κι έγραψε αυτός ο άνθρωπος…. για ν’ αμαυρώσει το μεγαλείο του το έκανε. Βλ. από το ‘η ΚΝΕ θέλει να με σκοτώσει’ μέχρι το προλόγισμα στη βιογραφία του Μητσοτάκη.

    Ευτυχώς θα μείνει για τα άλλα, που είναι σπουδαία. αλλά αυτα ΤΙ ΤΑ ΗΘΕΛΕ;

  119. sarant said

    110: Έτσι συμφωνούμε

    118: Ακριβώς, τα άλλα θα μείνουν.

  120. Νέο Kid Στο Block said

    Λεώνικε , το Abravanel είναι κάτι σαν το ελληνικό «Παπαδόπουλος»; Ο Ισαάκ Αμπραβανέλ ήταν από τους πιο επιφανεις σεφαρντίμ και ο βρετανός (ισπανικής καταγωγής εκ πατρός) ιστορικός Φελίπε Φερνάντες Αρμέστο γράφει ότι του επιτράπηκε(κατ’εξαίρεση σε σχέση με άλλους εβραίους σύμφωνα με τους «νόμους» Αραγονίας και Καστίλλης) να πάρει μαζί του φεύγοντας 10.000 δουκάτα σε χρυσό και κοσμήματα/πολύτιμους λίθους.

  121. Yes Man said

    117 Λίγα από τα πολλά:

    http://motlc.wiesenthal.com/site/pp.asp?c=gvKVLcMVIuG&b=395167

    http://conservativetendency.blogspot.gr/2012/03/english-jewish-surnames-revisited.html

  122. Yes Man said

    http://french-genealogy.typepad.com/genealogie/2012/07/changing-names-to-assimilateand-back-again.html

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/7898978/Jews-pressured-into-adopting-French-sounding-surnames-fight-to-change-them-back.html#

  123. Yes Man said

    την συνέχεια την έπιασε η σπαμοπαγίδα

  124. 117# 120#
    Η ονοματολογία των Εβραίων στην Ελλάδα:

  125. sarant said

    123: Απελευθερώθηκε

  126. gpoint said

    Διαβάζοντας στην παραπομπή του 114 κάποιον Ζαν Κοέν να υπογράφει σαν Ελληνας πολίτης εβραϊκού θρησκεύματος σκέφθηκα αυθορμήτως πως αυτό το Ζαν παραείναι ελληνικό,δεν μπορεί παρά να είναι κάποια παραλλαγή του ονόματος του Δία, πως λέμε ο Ζευς του Ζηνός, κάπως έτσι.
    Μετά σκέφθηκα πως συνδυάζει αυτός ο άνθρωπος το ελληνικό σύνταγμα με τα περί ισότητος των πολιτών εντός της επικράτειας με το θρήσκευμά του όπου κάποιος λαός περιούσιος είναι πιο… ίσιος από τους άλλους έστω και εκτός επικράτειας και βραχυκύκλωσα…
    Οπότε άκουσα ένατρίλεπτο ηχητικό ντοκουμέντο, ήρθα στα ίσα μου, .ηπια ένα ποτήρι κρασί και πήγα για ύπνο

  127. ππαν said

    Όπως γράφει κι ο Λεώνικος, όσο μιλάνε τόσο αποκαλύπτονται.

  128. Τζι ποιντ, αν σε ενοχλεί, να του πω να το αλλάξει.
    Μόνο το Ζαν σε ενοχλεί ή και το Κοεν;

  129. Γς said

    117:
    >όπως το δικό μου από την Calahorra

    Καλαχώρας λοιπόν που δένει κι όμορφα με τα ελληνικά.
    Δεν λέω και το Καλαγκούρης καλό θα ήταν αν δεν συνέβαινε η ονομασία Calagurris της ρωμαϊκής εποχής να αλλάξει σε Calahorra 🙂

  130. rogerios said

    Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Δόκτωρ (σχ. 18) αυτό με τον Torre Argentina του σχολίου 16 δεν είναι καθόλου ευκολάκι. Βεβαίως, η απόδοση «αργεντίνικος πύργος» είναι εντελώς άστοχη, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν του ταιριάζει αντίκρουση του στυλ «Αργεντινή του 44 π.Χ.», διότι απλούστατα το τοπωνύμιο δεν είναι ρωμαϊκό. Ορθώς σημείωσε ο Δρ ότι οφείλεται στη λατινική ονομασία του Στρασβούργου. Για την ακρίβεια οφείλεται στον Αλσατό Ιωάννη Μπούρχαρτ (1450-1506), τελετάρχη κάμποσων παπών. Ο Μπούρχαρτ έζησε αρκετά ώστε να προλάβει την ανακάλυψη της Αμερικής, αλλά όχι και τη χρήση του τοπωνυμίου Αργεντινή (που ανάγεται στις αρχές του 17ου αι.). Στην τοποθεσία που έμεινε αργότερα γνωστή ως Largo di Torre Argentina έχτισε το μέγαρό του, μαζί με τον πύργο Argentina που όφειλε το όνομά του στο Στρασβούργο, πατρίδα περίπου του τελετάρχη (για την ακρίβεια καταγόταν από το Νίντερχάσλαχ, 40 χλμ. μακριά από το Στρασβούργο).

    Ο Κρούγκμαν κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια του Μπρεστ (Μπρεστ-Λιτόφσκ για να θυμηθούμε και τη σχολική Ιστορία) της σημερινής Λευκορωσίας. Ο Μπούρας νομίζω ότι τον έλεγε «Γκρούκμαν» (εφαρμογή της justitia equatrix).

  131. Γς said

    130:
    >οφείλεται στη λατινική ονομασία του Στρασβούργου

    Argentoratum.

    (Πες το gamotum!)

  132. Yes man said

    128 Σσσσσ πήγε για ύπνο …άσε που βραχυκύκλωσε το G-spot

  133. rogerios said

    @131: Το είχε πει ο Δρ στο σχόλιο 18. 😉

  134. Γς said

    130, 131:
    Mea culpa. Το είχε πει ο Δρ στο #18…

  135. Γς said

    133, 134:
    Πιάσε <a href=http://www.youtube.com/watch?v=gtmlW2RhImY κόκκινο!

  136. Γς said

    133, 134:
    Πιάσε κόκκινο!

  137. 132#
    Α, τι κρίμα…
    Και ήθελα να τον ρωτήσω για τον Τέρενς Κουίκ, τον Ζακ Στεφάνου, κλπ
    Αλλά υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα είναι η θρησκεία του Ζαν, και όχι το όνομα.
    Τέλος πάντων…
    http://www.biblioasi.gr/author_info.php?authors_id=59906

  138. Αντώνης Αντωνίου said

    Όταν σπούδαζα στη Γαλλία (τον περασμένο αιώνα) έτυχε να ακούσω στο ραδιόφωνο ένα καταπληκτικό κομμάτι κλασικής μουσικής. Όταν τελείωσε, ο εκφωνητής ανακοίνωσε το όνομα του συνθέτη. Ήταν ο Αϊντόν. Παρόλο που ήξερα από κλασική μουσική αναρωτιόμουνα για μέρες ποιός ήταν αυτός ο άγνωστος σε εμένα συνθέτης μέχρι που κατάλαβα ότι επρόκειτο απλά για τον HAYDN

  139. ππαν said

    Αϊντόν ακούγατε; Σίγουρο αυτό;

  140. gpoint said

    #128, # 136
    Εμάς τους ΠΑΟΚgήδες δεν μας ενοχλεί τίποτε, ούτε που δεν παίρνουμε τίτλους, όχι η εθνικότητα ή το θρήσκευμα οποιουδήποτε, στην πράξη κι όχι στα λόγια, είμαστε ομάδα ελληνικού, βαλκανικού, ευρωπαϊκού, διεθνιστικού βεληνεκούς
    Απόδειξη πως οι του κέντρου μας λένε Βούλγαρους και τα σκουλήκια Τουρκόσπορους (τώρα με τον Ιβάν θα μας λένε και Ρώσους)
    Αλλοι δεν έχουν πρόβλημα με τις μεθόδους που παίρνουν τίτλους και τονίζουν την δήθεν υπεροχή εθνική ή θρησκευτική (Θρύλε-ΘΕΕ μου και ΠΑΟ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ)
    Δεν είναι τυχαίο που ο Σαββίδης επέλεξε τον ΠΑΟΚ για να μπει στα ελληνικά (και πολιτικά) πράγματα

  141. Μαρία said

    137 Στο πλατύ κοινό είναι γνωστός απ’ το καζίνο του Λουτρακίου αλλά και ως ίματζ μέικερ του Μητσοτάκη.

  142. ππαν said

    Από τις πιο αστείες συνωμοσιολογίες που έχω ακούσει είναι πως ο Μητσοτάκης είναι Εβραίος (και γι αυτό κλπ.)

  143. Μαρία said

    142 Άλλο και τούτο!

  144. 141#
    Σωστά, εγώ τον γνωρίζω από του Αμπραβανελ.
    Σε πολλά συμφωνούσαμε, σε άλλα διαφωνούσαμε, εδώ πάντως έχει δίκιο, η διαρροή Βενιζέλου ήταν στην καλύτερη περίπτωση ρατσιστική.

    140#
    Τρείς λαλούν και δυο χορεύουν, Τζι Πόιντ.
    Άντε βρε, καλά κρασιά, ή όπως θα το έλεγε και ο μπαμπάς του Τέρενς, γκούντ γουάηνς.

  145. ππαν said

    143: Παλιά που έπαιρνα ταξί μάθαινα πολλά!

  146. 143# 145#
    Ναι , έχει γραφτεί και εδώ παλιότερα, ο μουρλό Χατζάρας-Παπάρας τα έλεγε στην εκπομπή του.

  147. ππαν said

    Γκουγκλίζεται κιόλας. Σκέψου βρε Μαρία, αν υπολογίσουμε πως κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν, λογικό 🙂

  148. Γς said

    138:
    Άϊdν ακούγατε. Τέλος πάντων αυτοί οι γάλλοι Ζερσουάν λένε τον Τσαϊκόβεν, αυτόν που έγραψε την 9η Ραπσοντί 😉

  149. Γς said

    142:
    >ο Μητσοτάκης είναι Εβραίος

    Ναι. Ευρέως γνωστός χρουσούζης 🙂

  150. Μαρία said

    144 Α είναι πολύ παλιός στην πιάτσα.

    146, 147 Παιδιά εγώ έχω μείνει στο Σημίτη.

  151. קונסטנטינוס מיצוטאקיס said

    אני לא יהודי

  152. kz said

    94 Μην μένετε μόνο στην ακουστική εντύπωση, η οποία εύκολα μπορεί να μας ξεγελάσει. Βλέπετε ήδη ότι εγώ ακούω [i] ενώ εσείς [ei]. Δείτε καλύτερα τη γραπτή αποτύπωση της προφοράς σε διάφορες ιστοσελίδες. Αλλού γράφεται [i] κι αλλού [ee] (που απλώς δηλώνει το [i] με άλλον τρόπο). Πουθενά δεν έχω δει [ei].

  153. Μαρία said

    151 Γι’ αυτό δεν αμφιβάλλουμε. Είσαι όμως γκαντέμης.

  154. Yes man said

    Εχετε μείνει πίσω διότι και ο σκηνοθέτης είναι Εβραίος. Οπως γράφει και ο Δημητράκης ο πρωκτόδοξυ:

    ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΚΙΝΑΙΔΟΣ Ο TERRENCE MCNALLY, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΥΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΒΛΑΣΦΗΜΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «CORPUS CHRISTI»!

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ ! ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΟΣ Ε Β Ρ Α Ι Ο Σ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ Του βλάσφημου «CORPUS CHRISTI» Τerrence ΜcΝally!

    1. Εάν πληκτρολογήσετε στην μηχανή αναζήτησης «»terrence mcnally» jewish» σας βγάζει 416.000 αποτελέσματα !!!

  155. gpoint said

    #144
    Δεν ξέρεις να μετράς ούτε αυτούς που λαλούν ούτε αυτούς που χορεύουν. Είναι καλύτερο να χωρίζεις τους ανθρώπους σε ΠΑΟΚgήδες και μη, από κάποιους άλλους που προβάλλουν τις θρησκευτικές ή εθνικές καταβολές τους και κατηγορούν τους απέναντι για διαχωριστικές τάσεις..
    Μια που χαράζει πάω για ψάρεμα που καθαρίζει λιγάκι το μυαλό…

  156. panavros said

    116. Μαρία σ’ ευχαριστώ.

  157. Κακώς βέβαια δεν δημοσιεύθηκε το σχόλιο στο πρώταγκον. Από την άλλη μεριά, σχόλια που εστιάζουν σε πραγματικά ή φανταστικά γλωσσικά ολισθήματα και όχι στην ουσία των απόψεων του αρθρογράφου τα γράφουν συνήθως μικρά μαύρα τριχωτά καλικαντζαράκια. Εντάξει, όλοι το έχουμε κάνει, αλλά δεν είναι και προς περηφάνια μας.

  158. Παπαρούνα Παπά said

    Αγαπητέ κ. Σαραντάκο,
    Λέτε «θα μπορούσε λοιπόν και η Κωνσταντοπούλου να πει: «Καταστρέψατε τη χώρα, δεν θα καταστρέψετε τώρα και το έδρανο».
    Θα μπορούσε και ο Βενιζέλος να της απαντήσει: Καταστρέφει η Χρυσή Αυγή το Κοινοβούλιο, μην το καταστρέφετε κι εσείς με τη κενολόγο λογοδιάρροια σας, την καταπάτηση του Κανονισμού και την αδιακρισία σας (βλ. την απαίτηση της να διαβαστεί δημόσια το σημείωμα που έλαβε)
    Υ.Γ. Δεν είμαι οπαδός του Βενιζέλου (το αντίθετο θα έλεγα), ούτε καν τον συμπαθώ. Παρακολούθησα, όμως, τη σχετική «συζήτηση» μεταξύ αυτού και της κας Κωνσταντοπούλου, από το κανάλι της Βουλής και δεν σας κρύβω ότι έφτασα να νιώσω ακόμα και μια μικρή συμπάθεια γι’ αυτόν, μετά την κενολόγο λογοδιάρροια της Κωνσταντοπούλου.

  159. spiral architect said

    @154: Πρόταση: Το σημαντικότερο ίσως δικαιολογητικό που θα έπρεπε να ζητούν οι πάροχοι ίντερνετ για νέες συνδέσεις, θα έπρεπε να ήταν μια γνωμάτευση από ψυχίατρο δημοσίου νοσοκομείου, δεόντως χαρτοσημασμένη. 😛
    @158: Eσάς επειδή σας πείραξε η λογοδιάρροια της Κωνσταντοπούλου, δεν αναρωτηθήκατε, που στην ευχή χάθηκε το speech generator του αρχιαπατεώνα.
    Άσχημο πράμα το ξεβράκωμα. 😦

  160. Γιάννης said

    @98. Μην είστε απόλυτος αγαπητέ. Κι εγώ στη Γαλλία ζούσα, και το σκι σανέλ μου το έλεγε ο τότε πεθερός μου, καθώς και φίλοι της οικογένειάς του. Όπως και το τραγούδι «σομτίν στυπίντ» και άλλα χαριτωμένα.

  161. Παπαρούνα Παπά said

    @159
    Το ξεβράκωμα που εκτιμώ εγώ τουλάχιστον, αγαπητέ Spiral Architect, γίνεται με περιεκτικό, μεστό και σύντομο λόγο και όχι με απέραντη λογοδιάρροια, αδιακρισία και αγένεια. Η εν λόγω κυρία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τον Κανονισμό και τους συναδέλφους της, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, από τους οποίους «κλέβει» το χρόνο που δικαιούνται κι αυτοί να μιλήσουν.

  162. spiral architect said

    @159: Γιατί χρησιμοποίησα το κοσμητικό επίθετο: αρχιαπατεώνας.
    Υ.Γ.: Ούτε κι εγώ είμαι οπαδός της Κωνσταντοπούλου. 😉

  163. spiral architect said

    @161: ‘Νταξ’, υπάρχει και η politically correct άποψη να τον «ανέκρινε» ο Πρετεντέρης, ή ο Μπάμπης. Σωστή και αυτή, δεν λέω, αλλά … πάλι κουκιά σήμερα;
    Σκάσαμε! 😛

  164. sarant said

    Καλημέρα!

    158 και επόμενα: Όλη η συζήτηση στην επιτροπή (ξαναείδα αποσπάσματα μετά που έγραψα) ήταν προβληματική, ακόμα και από τη διαδικασία της (συνολικές ερωτήσεις-απαντήσεις). Και οι παρεμβάσεις του προέδρου ήταν τραγικές, π.χ. εκείνο το «η κυρία ερεθίζεται». Η Κωνσταντοπούλου δεν είναι από τους χαρακτήρες που προκαλούν συμπάθεια, και πράγματι μιλάει πολύ (δεν είναι βέβαια η μόνη), αλλά δεν νομίζω ότι κενολογεί. Δηλαδή, το ότι πήγαμε σε εκλογές με το στικάκι στο συρτάρι του Βενιζέλου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, και όπως και να το δει κανείς, είναι σκάνδαλο. Και η Κωνσταντοπούλου, παρά την ενοχλητική στάση της, βοήθησε να αναδειχτούν πτυχές του.

    154: Φοβερη απόδειξη!

  165. sarant said

    152: Μα, η μεταγραφή που λέτε ΔΕΝ βασίζεται στην ακουστική εντύπωση των μεταγραφέων; Τις μεταγραφές τις έχουμε επειδή παλιότερα ήταν πρακτικά δύσκολο έως αδύνατο να ακούσουμε πώς το λένε οι ντόπιοι ομιλητές. Πιθανότερο θεωρώ ότι άλλοι λένε -ι και άλλοι -έι.

    138: Γεια σου Αντώνη!

    157: Δεκτή η παρατήρηση -αλλά, όπως και στο παράδειγμα του Γ. Χάρη στο αρχικό άρθρο ή σε άλλα σχόλια, το protagon κόβει και σχόλια επί της ουσίας.

  166. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Τὸ ἐπώνυμο τῆς Βίσση στὰ Κυπριακὰ προφέρεται «Vishi», ἐνῶ μιᾶς συνονόματης Ἐλλαδίτισσας «Vissi». Πῶς θὰ μεταγραφῆ τὸ ὄνομα σὲ μιὰ ξένη γλῶσσα; Θὰ λάβη ὑπ’ὄψιν ὁ μεταγράφων τὸ ὄνομα, τὴν τοπικὴ προφορὰ τοῦ ὀνόματος στὴν ἰδιαίτερη πατρίδα αὐτοῦ ποὺ τὸ φέρει; Αὐτονόητο εἶναι, λοιπόν, ὅτι δὲν μποροῦμε νὰ μεταγράφουμε διαφορετικὰ τὸ ἴδιο ὄνομα ἀνάλογα μὲ τὸν ἂν εἶναι Ἄγγλος ἢ Ἀμερικάνος αὐτὸς ποὺ τὸ φέρει. Κι ἂν πρέπει νὰ λάβουμε ὑπ’ὄψιν ἐκτὸς τῆς γραφῆς καὶ τὴν προφορά, ἐφ’ὅσον εἴμεθα Εὐρωπαῖοι, ἐξυπακούεται ὅτι θὰ λάβωμε ὑπ’ὄψιν τὴν ἀγγλικὴ κι ὄχι τὰ βλαχοαμερικάνικα. Ἂν ἡ θέση τῆς χώρας μας ἦταν στὴν ἀμερικανικὴ ἤπειρο, δεδομένο εἶναι θὰ ἦταν ἡ ἀμερικανικὴ ἀγγλικὴ σημεῖο ἀναφορᾶς γιὰ τὴν ἀγγλικὴ γλῶσσα. Δὲν εἶναι ὅμως.

  167. Immortalité said

    Γιατί μέχρι σήμερα το πρωί είχα την εντύπωση πως στα ελληνικά λέμε «δεν είναι για να περηφανευόμαστε, δεν είναι να το παινευόμαστε»;
    Καλημέρα!

  168. Είναι πολλά τα λεφτά Βαγγελάκη said

    http://stokokkino.gr/oi-eythynes-den-mono-politikes-kai-den-aforoyn-mono-ton-k.-benizelo/popup-play.html

  169. Δρυός Πεσούσης said

    Από την Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βενιζέλο του κ. Ζαν Κοέν με τίτλο «Δηλαδή αν ήταν Χριστιανοί όλα θα ήταν εντάξει;»

    «Και ξαφνικά στα καλά καθούμενα ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο να λέει στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής πως του έκανε εντύπωση ότι στην λίστα Λαγκάρντ «τα τρία πρώτα ονόματα ήταν εβραϊκής καταγωγής» και επειδή δεν είμαι ξανθός κάθισα και σκέφτηκα τα εξής:»

    Δηλαδή αν ήταν ξανθός δεν θα ήταν όλα εντάξει;

  170. sarant said

    🙂

  171. Yes man said

    169

    Σαν τον Ιησού δηλαδή (πρώτο σχόλιο)

    Η υποκρίσια του φασίστα

  172. The Magus said

    Τα παόκια πάντως αποκαλούν υποτιμητικά τους παραδοσιακούς τους αντίπαλους Εβραίους οπότε δικαιολογείται μια κάποια προκατάληψη από τον τσι-ποιντ.

  173. LandS said

    Κα Παπαρούνα,
    Θέλω να σας συγχαρώ που ανακαλύψατε κενολόγο λογοδιάρροια σε άλλο άτομο παρουσία του κ. Ευ. Βενιζέλου.
    Όσο για την απαίτηση να διαβαστεί το σημείωμα που έλαβε ο Β., δεν ήταν αδιακρισία, αφού, τουλάχιστον χρονικά η λήψη του σημειώματος συνέπεσε με αλλαγή τοποθέτησης του. Και, αν επρόκειτο περί αδιακρισίας, ο Β. δεν θα το έδινε, ούτε μετά το τέλος της συνεδρίασης.
    Επίσης θα μου επιτρέψετε να αξιολογήσω το γεγονός ότι το σημείωμα δόθηκε εκ των υστέρων, όταν πλέον ο Β. είχε όλο το χρόνο να αποκτήσει διαφορετικό σημείωμα, όπως με την λίστα που δεν είδε αλλά πρόσεξε εβραϊκά ονόματα στη αρχή της.

    Τέλος, αν νιώσατε μικρή συμπάθεια για αυτόν, για την επίθεση που υπέστη από την κενολόγο λογοδιάρροια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, φαντάζομαι ότι η συμπάθεια προς όλους τους Έλληνες οι οποίοι υφίστανται την κενολόγο λογοδιάρροια του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη δεκαετία του 80, όταν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα γνωμοδοτώντας (ο μόνος μεταξύ των τότε αναγνωρισμένων συνταγματολόγων) προς το συμφέρον του Α. Παπανδρέου, θα είναι υπερμεγέθης.
    Ή κάνω λάθος;

  174. ππαν said

    172: Ο Ηρακλής είναι ο παραδοσιακός αντίπαλος των παοκτσηδων; Μπα, μην το ψάχνετε, η προκατάληψη εξηγείται από τα αντισημτικά του κολήματα.

  175. 120@Νέο Kid Στο Block
    Τους Αμπραβανέλ που γνώρισα εγώ δεν είχαν δουκάτα. Μάλλον τους είχαν τελειώσει κατά τους διαρρεύσαντες τέσσερεις αιώνες. (Μη μου διορθώσετε σε τέσσερις· κατ’ εμέ το ‘τέσσερις’ είναι επιρρηματική χρήση αποκλειστικά για την ώρα, είναι τρεις η ώρα, είναι τέσσερις η ώρα). Αλλά οι ώρες και οι αιώνες είναι από τέσσερεις. (Αυτό αντίκειται στη Γραμματική Ε΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού, που ασπάζεται ο νοικοκύρης και ο αυτόματος διορθωτής, αλλά δεν με αφορά)
    124@ Ντίνο. Πολύ ωραία παράθεση. Οφείλω να σ’ ευχαριστήσω. Βέβαια ο Moshe Asher (Μωυσής Ασέρ) ήταν ένας παλαιού τύπου λόγιος, που ανέπτυσσε τις απόψεις του χωρίς να περιμένει αντίλογο. Έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο όπου προσπαθεί ν’ αποδείξει ότι κάποιοι ‘γεφυραίοι’ των αρχαίων Αθηνών ήσαν εβραίοι. Αρχαίες συναγωγές υπήρξαν όπως είναι γνωστό, με περιφημότερες της Δήλου και της Αίγινας, αλλά ως εκεί. Από εκεί και πέρα αρχίζει το χάος των ευρηματικών φαντασιοπληξιών ή των επικίνδυνων εμμονών τύπου Χ.Α.
    Εδώ, σε γενικές γραμμές είναι σωστός, με μερικές επιφυλάξεις όπως π.χ. η λέξη Εύα (Χαβά) σημαίνει Ζωή και όχι γυναίκα, ενώ δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι Αδάμ σημαίνει άνθρωπος. Υπάρχει η λέξη adamah που ερμηνεύεται ως ‘χώμα’ αλλά το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μεταλαμπάδευση από παλαιότερη παράδοση, και ότι το adamah πλάστηκε πάνω στο Adam όπως το ὁδυσσάομαι πλάστηκε πάνω στο Ὁδυσσεύς, για να παράσχει έτυμον. Άλλωστε περί τον Αδάμ, ο ίδιος ο Μ.Α. αντιφάσκει παραθέτοντας τον Ιώσηπο. Έχω επίσης πολλές επιφυλάξεις για τους Carasso από το Keresh = σανίδα, διότι οι σανιδοφόροι είχαν παύσει να υπάρχουν πολλούς αιώνες πριν εμφανιστούν οι Carasso. Επίσης οι Loeb κλπ, κοινότερα Λέον (Leon) όπβς είμαι κι εγώ, είναι η ελληνιστική μετάφραση του ‘aryeh’ (στους Ο΄ Ουρίας) = λεοντάρι, και δεν έχει σχέση με τους Levi. Το ενδιαφέρον είναι ότι από την γονιδιακή έρευνα επί του Χ χρωμοσώματος (δεν μπαίνω σε τεχνικές λεπτομέρειες αλλά αν τις θέλεις ευχαρίστως) αποδείχτηκε ότι όλοι οι Levi και οι Koen, και μόνο αυτοί, προέρχονται από τέσσερεις γυναίκες. Για τους άνδρες δεν είναι δυνατή η λήψη ανάλογης πληροφορίας. Επίσης όλα τα ονόματα που μεταφράζει ως ‘ήκουσαν τον Θεόν, ο Θεός εθεράπευσε’ κ.ο.κ. είναι παθητικές μετοχές ‘εισακούσθησαν / θεραπεύθηκαν από τον Θεό’ αλλ’ αυτό μπορεί να το έγραψε έτσι χάριν απλότητας.
    Κι ενώ έχει τόσα από την Ισπανία… ξέχασε το δικό μου. Αλλά, όπως είναι γνωστό, δεν μπορώ να του διαμαρτυρηθώ πλέον.
    Κι επειδή οι ελληναράδες δεν περιορίζονται στην Ελλάδα, όλα σχεδόν τα ονόματα (και οι οικογένειες που τα φέρουν) έχουν κατά τον Μ.Α. εβραϊκή καταγωγή. Δεν ξέρω αν ξέχασε τον Πλεύρη και τον Γεωργιάδη.
    Το διάβασα επί τροχάδην και δεν θυμάμαι αν αναφέρεται στο όνομα Κορέ = αναγνώστης

    @114 (Βαγγελάκη) Τι να πω; Είπα και πριν ότι κατ’ ουσία συμπλέει με τον Πλεύρη και τη Χ.Α. ο κ. Ατυχήσας τη Στιγμή που θα εχρίετο πρωθυπουργός’

    @115 Πάναβρος Εγχειρίζω τινί τι = βάζω κάτι στο χέρι κάποιου

    @117 Ππαν: Γειά σου καλή μου, να είσαι καλά

    @129 Γς: You know everything dear! Calagurra Invincible

    @151 Δεν είσαι εβραίος, φιλαράκι; Πολλοί γύρω μας δεν είναι. Αλλά κάτι ξέρεις

  176. Δύτης των αποχετεύσεων said

    Τα μπέρδεψα λίγο,ένας αχταρμάς από mezeler ,αλλά αφεντικό σε κάνα δυό χτύπησες διάνα.Το Κλούνεϊ σε Κλούνι ,μου θύμισε,παράδοξα,την τροπή του αρχαιοελληνικού εΐ σε ι.Γιαυτό σου λέω ,μπος,περιορίσου στα γλωσσολογικά που τα κατέχεις.Στα πολιτικά έχεις κόκκινη σύγχιση.

  177. Δύτης των αποχετεύσεων said

    175 Παρεπιμπτόντως,ο Πίτα του Παπού είναι καλή;Από τα λεγόμενα μου έδωσε την εντύπωση 80χρονου κόκκινου παππού.

  178. LandS said

    Για να γελάσουμε λίγο με τις μεταγραφές. Έχω συναντήσει τουλάχιστον ένα αμερικανό που στην Ελλάδα κυκλοφορούσε με πιούτζοτ. Και αγγλίδα, η οποία μεταξύ αστείου και σοβαρού, έλεγε ότι ήρθε η ώρα να παραγγείλουμε τα χόρσες ντούβρις!

  179. sarant said

    175: Υπάρχει και ο λαϊκός συνθέτης (τραγουδοποιός ίσως) Μωυσής Ασέρ, πάντως.

    176: Προτιμώ τον άλλον των Νιπτήρων.

  180. gpoint said

    Οι οπαδοί της ομάδας του Χαριλάου αποκαλούνται βασικά σκουλήκια ή ασπόνδυλα. Το Εβραίοι έχει διπλή προέλευση : αφ΄ενός υποστηρίζουν πως είναι «παιδιά» του θεού Αρη σε αναλογία με τον «περιούσιο» λαό και αφ’ ετέρου ειρωνικά επειδή η ομάδα αυτή έπαιζε επό κατοχής αγώνες με τα ΕςΕς ώστε να διατηρείται σε φόρμα εξ ου και το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα,

    Ο Λεώνικος Καλαχώρας δήλωσε την προέλευση του επιθέτου του και όπως πολλοί του έχει δώσει «ελληνική» χροιά. Αν δεν το έκανε δεν νομίζω ότι ο μέσος άνθρωπος θα καταλάβαινε την καταγωγή του, την οποία κανένας δεν του ζητάει να απαρνηθεί. Εχουμε χιλιάδες αλβανικά επίθετα τα οποία έχουν «ελληνικοποιηθεί» με την προσθήκη ενός τελικού σίγμα (Σίνας, Σούτσος κ.λ.π.) που είναι λογική συνέπεια στην κοινωνία που ζούνε. εφ’ όσον δεν έχουν λόγο να ξεχωρίζει η διαφορετικότητά τους. Η μόνη εξαίρεση που ξέρω είναι ο Βύντρα.

    Οταν κάποιος τονίζει την όποια ιδιαιτερότητά του εμφανίζεται αυτόματα η αντί-οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, τόσο απλά

  181. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (178) Εμ τα πουτζό 🙂 δυστυχώς δε κυκλοφορούν πια στις ΗΠΑ. Εδώ τα Φίατ τώρα ξαναήρθαν ελέω Κράϊσλερ.

    Πάντως καλός και άγιος ο Κοέν στην ένσταση του αλλά σημειολογικά παντελώς φάουλ. Από όλα έχει ο μπαξές: Έλληνες πολίτες με εβραϊκό θρήσκευμα και εβραϊκή καταγωγή, με εβραϊκό θρήσκευμα χωρίς εβραϊκή καταγωγή, με άλλο θρήσκευμα και και χωρίς εβραϊκή καταγωγή, άθεους με και χωρίς εβραϊκή καταγωγή κλπ. κλπ. Και αν βάλεις σε άλλους άξονες πόσοι από τους παραπάνω νιώθουν Έλληνες με την εθνική, την εθνοτική ή μια πιο αφηρημένη πολιτιστική έννοια και πόσοι όχι πήξαμε στις κατηγορίες.

    Τι εννοούσε ο Βενιζέλος βέβαια από τις παραπάνω κατηγορίες δε ξέρω – δεν τον έχω και για τόσο εφυή – κοτζάμ συνταγματολόγος και δε μπόρεσε να κατασκευάσει μια λύση να βουτήξει το Τατόϊ το ελληνικό δημόσιο που να μη καταρρεύσει στο ΕΔΔΑ. Αυτό και μόνο δείχνει πως ακόμα και στον τομέα του είναι πατάτας.

  182. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Προφανώς εννοούσα «με άλλο θρήσκευμα με και χωρίς εβραϊκή καταγωγή». Καλά να πάθω που βιάζομαι.

  183. The Magus said

    Και εγώ που νόμιζα ότι τους αποκαλείτε έτσι επειδή στα ιδρυτικά μέλη της ομάδας υπήρχαν εβραϊκά ονόματα (και αρμενικά εξάλλου) και η συγκεκριμένη ομάδα υποστηριζόταν κυρίως από τους αστούς της Θεσσαλονίκης, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ήταν Εβραίοι μέχρι την παγκόσμια περιοδεία του Αδόλφου .
    Την αποκάλυψη για τα ες-ες την έχει κάνει η έγκριτη αθλητική εφημερίδα «Σπορ του Βορρά»;
    Μήπως δεν φταίει το ότι ισχυρίζονται ότι είναι παιδιά του θεού του πόλεμου αλλά το ότι προσθέτουν ότι είναι παιδιά της Ραχήλ ή της Θημάρ (Αν δεν κάνω λάθος για τους Εβραίους το γένος της μάνας είναι το σημαντικό και όχι του πατέρα) και οι φίλαθλοι του παοκ ,αντιδρώντας σε αυτήν την χάλκευση της ένδοξης ελληνικής μυθολογίας ,τους στόλισαν με το εν λόγω παρατσούκλι;
    Τέλος ένα ακόμη πιθανό σενάριο είναι οι διαπρεπείς ιστορικοί της Θύρας 4 να ειρωνεύονται την ομάδα λόγω του κίτρινου χρώματος (χαρακτηριστικό χρώμα των Εβραίων κατά τον Μεσαίωνα).
    Τι να πω;
    Γηράσκων,αεί διδασκόμενος.

  184. Mπετατζής said

  185. 175#
    Εγώ ευχαριστώ για την απάντηση.
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά για τον Μωυσή Ασέρ, τα οποία και αγνοούσα.
    Ομολογώ πάντως πως έχω μεγαλύτερη ανοχή στις υπερβολές των κατατρεγμένων, αλλά συμφωνώ πως η αλήθεια είναι μία, είτε μας βολεύει είτε όχι.

    Τα γονίδια και τα χρωμοσώματα είναι πολύ χρήσιμα στην ιατρική, αλλά νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα υπόλοιπα περί καταγωγής κλπ.
    Στο παρελθόν είχαμε πολλά παραδείγματα διαφόρων φανατικών (Ελλήνων, σλαβόφωνων Μακεδόνων, κλπ) που χρησιμοποίησαν αποσπασματικά αποτελέσματα αμφιλεγόμενων ερευνών.
    Και μια που το έφερε η κουβέντα, να ρωτήσω ποια είναι η άποψή σου για την θεωρία του Shlomo Sand;
    http://www.monde-diplomatique.gr/spip.php?article162

  186. gpoint said

    $183

    Ο,τι νάναι…
    Για τους αγώνες με τα ΕςΕς μήπως απαγορεύεται η συγκεκριμένη εφημερίδα να έχει πρόσβαση σε αρχεία ;Παρεπ. δεν την έχω αγοράσει ή διαβάσει ποτέ.
    Για το κίτρινο χρώμα θα έπρεπε να ξέρεις πως το διεκδικούσε και ο ΠΑΟΚ, κιτρινόμαυρα ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου όπως τα έχει και η ΑΕΚ και πως το παίξανε στοίχημα σε αγώνα ποδοσφαίρου που κέρδισε ο Αρης.
    Επίσης είναι γνωστό πως Αρη λέγανε το σκυλί ενός από τους ιδρυτές του ή του ιδιοκτήτη στο καφενείο που μαζεύονταν, δεν θυμάμαι καλά.
    Οσο για το θεός του πολέμου, από που προκύπτει ; παντού απεικονίζεται ξεβράκωτος σε αντίθεση με την πάνοπλη Αθηνά, και ο πόλεμος απαιτεί μυαλό. Θεός του τσαμπουκά και της βαβούρας ήταν, άσε που τον πλάκωσε στις σφαλιάρες ο θνητός Διομήδης, στα δικαστήρια έχασε, όλοι οι θεοί κεράτωναν κι αυτόν μόνο πιάσανε στα πράσσα ή τα μπινελίκια που του χώνει ο Δίας στην Ιλιάδα, ένα ρεζίλι και μισό με λίγα λόγια.

  187. sarant said

    Καλά, άμα βάλω ανάρτηση για Πάοκ-Άρη θα χτυπήσουμε ρεκορ σχολίων!

  188. Τώρα που το σκέφτομαι λίγο, το » δύσκολα να χάσει» δεν μου φαίνεται τόσο ξεκάθαρη περίπτωση καταδικαστέας αμερικανιάς. Δεν λέμε «η τρίτη παράλληλος είναι η Σκουφά, στρίψε αριστερά και αποκλείεται να την χάσης!»; Είναι αυτό διαφορετική έκφραση; Είναι εξοβελιστέα; Δεν νομίζω.

  189. Μαρία said

    185
    As of today, no study based on anonymous DNA samples has succeeded in identifying a
    genetic marker specific to Jews, and it is not likely that any study ever will. It is a bitter irony to see the descendants of Holocaust survivors set out to find a biological Jewish identity: Hitler would certainly have been very pleased! And it is all the more repulsive that this kind of research should be conducted in a state that has waged for years a declared policy of “Judaization of the country” in which even today a Jew is not allowed to marry a non-Jew.

    http://inventionofthejewishpeople.com/2010/06/new-york-times-on-sand-and-jewish-origins/

  190. Νέο Kid Στο Block said

    Αυτό : http://www.nooz.gr/greece/ligmena-trofima-sta-soupermarket-apo-deutera είναι κάποιου είδους ανέκδοτο; 😦
    Ξέρει κάποιος φίλος λεπτομέρειες;

  191. munich said

    νομίζω τον παρεξηγήσατε τον τζι πόιντ, που τον παρακολουθώ και είναι καλό παιδί και φίνος παοκτζής. απλά στην επιστολή του ο κ. Κοέν με το να δηλώνει την υπηκοότητα και το θρήσκευμα τί καταφέρνει? αν ήταν δηλαδή γερμανός εβραίος, ή ισραηλίτης μωμαμεθανός θα ήταν, ή ακόμα και έλληνας βουδιστής θα είχαν λιγότερη βαρύτητα τα επιχειρήματά του? δεν μπορούσε απλά να υπογράψει με το όνομά του?
    και το δικό μου όνομα είναι εντελώς ξενικό για το πειβάλλον που ζω, δεν δηλώνω συνεχώς την εθνικότητα και την αθεϊα μου

  192. Γς said

    190:
    Θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και τέτοια ανέκδοτα. Χωρίς γέλιο.
    Φοβάμαι για τα πολύ χειρότερα.

  193. Γς said

    191:
    Παπίρεν!

  194. Yes man said

    189

    Να τα διαβάζουμε όλα έτσι Μαρία; Οχι μόνο ό,τι ταιριάζει στην προπαγάνδα που μας πιπίλησε το μυαλουδάκι

    http://elderofziyon.blogspot.gr/search?q=+Shlomo+Sand+

  195. Yes man said

    Εχει φάει σφαλιάρες ο Sand – όπως ο Πλεύρης. Πάντα ταπωμένος και πάντα προκαλεί σε διάλογο

    Click to access Anita%20Shapira%20-%20Shlomo%20Sand%20book%20review.pdf

    Σταματώ εδώ.
    Να τα διαβάζουμε όλα για να γενούμε χρήσιμοι άνθρωποι στην κενωνία
    (πρώτα τη δικιά μας και μετά των «άλλων» – και δυο καμπούρες ναχει η καμήλα πάλι δεν τις βλέπει 🙂 )

  196. Μαρία said

    190 Τα ίδια ξέρουμε κι απο ρεπορτάζ στην τιβί
    Εδώ η διακωμώδηση.
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=720749

    Κάτι μου λέει απο χτες οτι ξαναχτύπησε ο παλιός λινκάκιας στο πιο συγκρατημένο.

  197. Νέο Kid Στο Block said

    196.Καλά, πέρασε τέτοιο πράμα έτσι στη μούγκα;
    Κυνωνική πολιτική σε αγαστή σύμπνοια με την ελεύθερη αγορά…ΣΚΑΤΑ!

    YΓ. Αυτό με τον παλιό λινκάκια, δεν τόπιασα (;)

  198. gryphon said

    186
    Πολυ μού άρεσε αυτή αναφορα στήν Αθηνά και τόν Αρη οπως και η επισημανση τής ουσιαστικης διαφοράς μεταξυ τους. Ετσι είναι.
    Η Αθηνα ηταν η πραγματικη πολεμικη θεα τών αρχαίων ελληνων αυτήν και τις ιδιότητες που αυτή συμβολιζε εκτιμουσαν και γιάυτο ηταν η αγαπημενη θεα και των αρχαιων Αθηναιων και τών Μακεδονων μεταξυ αλλων.
    Ειναι γραμμενα αυτα συντομα και περεκτικα στήν παλια καλη Δομη.

  199. sarant said

    188: Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Εκεί κινείσαι.

  200. 189#
    Πονεμένη ιστορία αυτή με τα γονίδια…

    194-5#
    Γιατί τέτοια ένταση και εκνευρισμός;

  201. Μαρία said

    197 Δες τα βίντεα. Συμβαίνει κι αλλού. Είναι λέει για την προστασία του καταναλωτή.
    http://www.enikos.gr/tags/%CE%9B%CE%97%CE%93%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%91+%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9C%CE%91/

    Έλα ρε, δεν θυμάσαι τον λινκάκια; Μια υπόθεση διατύπωσα, δεν έχει σχέση με τα ληγμένα.

  202. Γς said

    201:
    >Δες τα βίντεα. Συμβαίνει κι αλλού. Είναι λέει για την προστασία του καταναλωτή.

    Ωραίος ο Μίχας στο βίντεο.
    Τον έκανε ο τότε Υπουργός Υγείας Λοβέρδος πρόεδρο του ΕΦΕΤ μόλις ο μέχρι τότε πρόεδρος Καθηγητής Μικροβιολογίας Γ. Νυχας έκανε το μοιραίο –όπως αποδείχτηκε– λάθος να απαιτήσει για μια φορά το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, βάσει της οποίας έπρεπε να απαιτηθεί η απόσυρση παρτίδας προϊόντων του γερμανικού LIDL, στα οποία ανιχνεύτηκε το μικρόβιο E.coli.
    Βλέπετε για το Εσερίσια κολάι (η κόλι ή Κολοβακτηρίδιο) ήταν πιο αρμόδιος ο Μίχας από τον φίλο μου καθηγητή τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που τον σχόλασε αστραπιαία ο LIDL, ούπς, ο Λομβέρδος.
    Αξιος ο μισθός του από ότι βλέπω στο βίντεο!
    Και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς γι αυτόν;
    Την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποβρυχίων;
    Τους βεντετισμούς του στο αεροδρόμιο των Βρυξελών;΄
    Δεν παραβλέπω βέβαια την πατριωτική αντιμοναρχική του πράξη να ρίξει πρόστιμο στον τέως 300.000 ευρώ για την τέντα στις Σπέτσες τη μέρα του γάμου του «Πρίγκηπος» Νικολάου.

  203. The Magus said

    Χμμ… http://www.lemonde.fr/technologies/article/2012/10/14/unbonjuif-un-concours-de-blagues-antisemites-derape-sur-twitter_1775233_651865.html

  204. Γς said

    203:
    >#UnBonJuif est un juif mort

    C’est à vomir !

  205. τυφλόμυγα said

    Αν μου επιτρέπει ο κύριος Καλαχώρας, θέλω να συμπληρώσω το τέλος του #117 και να ζητήσω μια διευκρίνιση.

    Να συμπληρώσω για τον κ. Σήφη Βεντούρα πως κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια των Χανίων. Η οικογένεια του μαζί με τον ίδιο επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοίο Ταναΐς, από θαύμα κατάφεραν να μην επιβιβαστούν. Έτσι, ο Ιωσήφ Βεντούρας και η οικογένειά του σώθηκαν από το προγραμματισμένο ναυάγιο. Πολλά χρόνια μετά αποτύπωσε την εμπειρία του στην ποιητική συλλογή που φέρει το όνομα του πλοίου.
    Υποσημείωση: δεν ήξερα ότι και στο Ηράκλειο υπήρχε μία μικρή εβραϊκή κοινότητα. Πρόσφατα έμαθα πού ήταν η εβραϊκή συναγωγή, το εβραϊκό νεκροταφείο και ποιοι συμπατριώτες μου εντελώς κυνικά επωφελήθηκαν οικονομικά και επαγγελματικά από την εξόντωση των εβραίων της Κρήτης.

    Η διευκρίνιση: Επίσης λόγω του εμπορικού άξονα Επτανήσων – κρήτης κατά την τουρκοκρατία, υπάρχουν πολλά ιταλικής προέλευσης π.χ. Βεντούρας (άλλος ποιητής, σύγχρονος ο Σήφης Βεντούρας), Κωνσταντίνης κ.ο.κ.

    Εννοείται την εμπορική συνεργασία μεταξύ Επτανήσων -Κρήτης το διάστημα από το 1453 ως το 1669 ή και μετά το 1669;

  206. τυφλόμυγα said

    Ο Πολ Κρούγκμαν υποφέρει στα χέρια των Ελλήνων. Πότε του αλλάζουμε το φύλο μέσα στην Βουλή, πότε μεταφράζουμε το ίδιο βιβλίο του με δύο τίτλους παρότι υπάρχει επίσημη μετάφραση στα ελληνικά, πότε του ξεκάνουμε το επίθετο.

    Προσυπογράφω το #1 της Ππαν. 🙂

    Πολύ καλό το ανέκδοτο του Αρχιτέκτονα @55.

    #73, Έχω ακούσει το μαρκαλάω ως συνώνυμο του βατεύω κι εδώ τελειώνουν οι γνώσεις μου.

    Πανέξυπνη η ιδέα του #118!

    Κιντ @190, Αυτό άκουσα στο ράδιο την περασμένη εβδομάδα. Τα τρόφιμα, λέει, δεν λήγουν ακριβώς στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, αλλά διαρκούν κάμποσο ακόμα (αδιευκρίνιστο το πόσο ακόμα), οπότε μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται με χαμηλότερη τιμή. Συμφέρει λέει τους πολίτες αυτή η τακτική η οποία ακολουθείται και στο εξωτερικό. Εμένα μου μυρίζεται κοινωνία δύο ταχυτήτων αλλά μπορεί να είμαι υπερβολικά καχύποπτη.

    @35, Μα τι έχετε οι περισσότεροι Αθηναίοι με τον Δανίκα; Γιατί τον αντιπαθείτε; Τέλος πάντων. Έχει δίκιο για την ταινία του Σμαραγδή –και λίγα λέει. Ευτυχώς, την είδα χωρίς να πληρώσω (ούτε κανείς άλλος πλήρωσε για μένα).

    Ωραίο το διήμερο (Παρ. -Σ.) φεστιβάλ μεζέδων. Σταματάω εδώ.
    Καλημέρα, καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι!

  207. Γς said

    205:
    επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοίο Ταναΐς,[..] προγραμματισμένο ναυάγιο

  208. sarant said

    205: Ούτ’ εγώ ήξερα για εβραίους του Ηρακλείου. (Και μάλλον έχεις δίκιο και για τον Δανίκα, αν και δεν έχω δει την ταινία).

  209. Γς said

    118:
    >Μια πολύ έξυπνη και αξιόλογη τεως (το τέως αφορά εμένα) είχε πει ότι τον θεοδωράκη

    Στοιχηματίζω ότι «πρώην» ήθελε να πει

  210. JeanClaude said

    Ο Mποστ διακρινοταν σαφως για το χιουμορ του. Υπο αυτην την εννοια, θεωρω επιεικως ακομψο το σχολιο για την Ζ. Κωνσταντοπουλου. Δεν ειναι σωστο να κριτικαρουμε καποιον για κατι για το οποιο η φυση σταθηκε φειδωλη μαζι του, χωρια που εχει και σαφη στοιχεια κληρονομικοτητας.

  211. gpoint said

    # 207
    και γιατί οι μισοί το γράφουν ΔΑΝΑΗ ;

  212. Ο Πάσχος Μανδραβέλης γράφει σήμερα για τη θεωρία των άκρων (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_14/10/2012_466014) και αναφέρει κάποιο τσιτάτο ενός «γνωστού αριστερού καθηγητή» πως στο Β’ Π. Π. κανείς, πλην των δοσιλόγων, δεν αναρωτιόταν για τις δίκες της Μόσχας. Η απορία μου ποιός άραγε νάναι αυτός ο καθηγητής και η παρατήρησή μου ότι δεν ξέρουμε για όλους αλλά μόνον ο Τσόρτσιλ και ο Ρούζβελτ σίγουρα δεν αναρωτήθηκαν… ναι, καλά το μαντέψατε, πήγαν άπατες!

  213. Μαρία said

    212 Για τον καθηγητή δες την Ελευθεροτυπία της 5/5/1999.
    Το έχει γράψει ο Πάσχος παλιότερα.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_3_25/12/2008_297375

  214. Μαρία said

    ενώ ο καθηγητής της Παντείου Γ. Ρούσσης στο ίδιο φύλλο στηλίτευε όσους ζητούσαν σφαιρική ενημέρωση για την Γιουγκοσλαβία: «…όπως την ώρα που κρινόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κανενός, πέρα από ελάχιστους δωσίλογους, δεν του πέρασε από το μυαλό να κάνει
    λόγο για τις δίκες της Μόσχας…».
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=9156

  215. sarant said

    212: Μου φαίνεται πως σε λίγο δεν θα δημοσιεύουν κανένα αντίθετο σχόλιο!

  216. LandS said

    # 190 Δυστυχώς δεν είναι ανέκδοτο!
    Πιασμένοι από τον Κανονισμό που λέει για οτιδήποτε πόσιμο ή βρώσιμο που κυκλοφορεί στην ΕΕ πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία του ημερομηνία λήξης το πολύ ένα έτος από την ημερομηνία συσκευασίας, και από το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα και ποτά που αρκετούς μήνες ή χρόνια μετά δεν αλλοιώνονται σε βαθμό που να είναι επικίνδυνα για την υγεία (π.χ. η κόκα-κόλα), και αν δεν υπήρχε ο Κανονισμός μπορεί και να μην έγραφαν καθόλου λήξη, βρήκαν τρόπο να μη χάνονται λεφτά από τους συσκευαστές, διακινητές, λιανέμπορους κλπ. με τις επιστροφές και τις καταστροφές.

    Βέβαια, θα μπορούσε να αναγνωριστεί το γεγονός αυτό με το να ενθαρρύνονται τα σούπερ μάρκετ να βάζουν σε ξεχωριστά ράφια με έκπτωση, όχι τα ληγμένα, αλλά αυτά που πρόκειται να λήξουν σε λίγες ημέρες. Όσο δε για αυτά που θα ξεμείνουν, μπορούν να διοχετεύονται, μετά από κατάλληλο έλεγχο, σε ευαγή (πλην τραπεζών :)) ιδρύματα ή σε οργανώσεις αλληλεγγύης.

  217. spyroszer said

    Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει δημοσιευθεί κανένα σχόλιο. Πάντως, στο άρθρο του Κασσιμάτη πριν 2 εβδομάδες για την εξίσωση των άκρων, που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, είχαν δημοσιευθεί πολλά αντίθετα σχόλια, ακόμα και υβριστικά. Δεν ξέρω αν από τότε άλλαξαν τακτική στη Καθημερινή και δεν δημοσιεύουν αντίθετα σχόλια.

  218. ππαν said

    Να αναφέρουμε και την άλλη πλευρά για το θέμα με τα ληγμένα: όταν ο μισός πλανήτης πεινά, είναι τρομακτικό να πετιούνται τέτοιες ποσότητες τροφίμων* που ουσιαστικά είναι απόλυτα ασφαλείς για την υγεία. Το γιαούρτι πχ είναι καλύτερο, πιο «ζωντανό» ληγμένο. Το τυρί αν δεν έχει εμφανείς αλλοιώσεις -που έτσι κι αλλιώς αφαιρούνται- δεν έχει κανένα πρόβλημα. Η ζάχαρη άραγε λήγει; Το αλάτι; Η πρωτοβουλία «Feeding the 5000» οργανώνει τεράστια υπαίθρια γεύματα όπου όλα τα προϊόντα προέρχονται από «ληγμένα».
    Αυτό που εμένα με κάνει αν αντιδρώ είναι πως πολύς κόσμος έπαιρνε μέχρι τώρα αυτά τα «ληγμένα» από τις πίσω πόρτες των σουπερμάρκετ όταν τα πετούσαν, και τα έπαιρνε δωρεάν. Τώρα απλώς φτηνότερα… Δεν είναι η δημόσια υγεία το θέμα, είναι ποιοι είναι πάλι οι ωφελημένοι.

    *ορισμένα στοιχεία εδώ: http://www.canalplus.fr/c-infos-documentaires/c-global-gachis/pid4808-le-banquet-des-5-000-a-paris.html?news=728048

  219. Immortalité said

    Η αλήθεια είναι πως από τότε που μπήκε το Σ/Μ στη ζωή μας έχουμε χάσει λίγο την επαφή μας με το τι είναι βρώσιμο και τι όχι. Ληγμένο ή όχι, το αλεύρι το κοσκινίζουμε πριν ζυμώσουμε διότι μπορεί να έχει πιάσει μαμούνια. Το γιαούρτι όπως λέει η Ππαν απλώς ξινίζει λίγο παραπάνω και χάνει τα υγρά του. Το γάλα κόβει άμα ο καιρός το γυρίσει σε καταιγίδα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κόβει αν του ρίξουμε ξύδι στο βράσιμο για να κάνουμε μυζηθράκι. Ο ξινόχοντρος γίνεται με γάλα που είχε μείνει επί τούτου εκτός ψυγείου για να ξινίσει. Το αλάτι χρησιμοποιούνταν τόσους αιώνες ως συντηρητικό τροφίμων, η μαρμελάδα που έχει πιάσει μούχλα θέλει ξαναβράσιμο, δεν είχε δέσει καλά, το μπαγιάτικο ψωμί κάνει κεφτέδες και σκοδαλιές ταραμοσαλάτες. Έχω δει άνθρωπο να χύνει ολόκληρο μπουκάλι γάλα στον νεροχύτη επειδή είχε λήξει χτες. Η μόνο ένσταση σε αυτό που λέει η Ππαν είναι ότι δυστυχώς όλα τα τρόφιμα δεν πετιόταν όταν έληγαν, οι εταιρείες ήταν υποχρεωμένες να τα παίρνουν για καταστροφή. Διαδικασία η οποία έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο από τον ΕΦΕΤ/Υγειονομικό. Και οι ίδιες οι εταιρείες αλλά και τα Σ/Μ δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν δωρεάν διότι θα ήταν υπόλογες σε περίπτωση επαναδιάθεσης από τρίτους ή δηλητηρίαση. Αυτό στην Ελλάδα. Ακόμα και τα κόκκαλα από τα κρεοπωλεία των Σ/Μ που παλιά πετιότανε και μπορούσες να ζητήσεις, όταν είδαν ότι είχαν ζήτηση άρχισαν να τα χρεώνουν. Το Καρφούρ νομίζω τα έχει 1€ το κιλό. Επίσης το Καρφούρ έχει και κωδικό για τα τρίμματα φέτας, τα κομμάτια που μένουν στις ντενέκες, τα άλλα Σ/Μ δεν τα δίνουν καν, τα πετάνε. Οπότε νομίζω ότι εφόσον πάντα δεν τα έπαιρναν δωρεάν, δεδομένου ότι σε άπειρα προϊόντα η ημερομηνία λήξης είναι πλασματική, είναι καλό που μπορούν να διατεθούν και δεν πάνε για ταφή ή κάψιμο.

  220. Immortalité said

    δυστυχώς όλα τα τρόφιμα δεν πετιόταν όταν έληγαν, ώστε να μπορεί κάποιος να τα πάρει δωρεάν από την πίσω πόρτα.

  221. LandS said

    218 Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μία κονσέρβα μπορεί να διατηρηθεί για εικοσαετίες χωρίς να γίνει επικίνδυνη για την υγεία (στις συνήθεις ποσότητες) . Μόνο που κατά κανόνα δεν ξέρουμε τι θα έχει γίνει με την θρεπτική της αξία μετά από τόσα χρόνια. Αν πάρω ένα ληγμένο εδώ και καιρό ατακάντ (φάρμακο για την πίεση) δεν θα πάθω τίποτα απολύτως, ούτε εγώ ούτε και η πίεσή μου. Οι κονσέρβες, τα προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση και άλλα, την σήμερον ημέραν, παράγονται με τέτοιο τρόπο, ακολουθείται η μία και όχι η άλλη διαδικασία, ώστε να καταναλώνονται εντός των προθεσμιών. Άλλη παστερίωση περνάει η μπύρα σε μπουκάλι, άλλη σε κουτάκι. Όλα αυτά οπτιμάρονται έτσι ώστε ο ισχυρότερος παράγοντας, ή η ισχυρότερη ομάδα παραγόντων, σε όλη την αλυσίδα από την πρώτη ύλη μέχρι την κατανάλωση να βγάζει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Και αυτό είναι που κάνει την φτηνή διάθεση αυτών των προϊόντων μετά τη λήξη τους αντιδεοντολογική αν όχι ανήθικη.
    Και άλλο το κρίμα όταν πετάμε το τυρί (το καλό τυρί, όπως και το καλό κρασί δεν εμπίπτει στον κανονισμό του ενός έτους) άλλο με την ζάχαρη ή με το αλάτι. Η ζάχαρη είτε ληγμένη είτε άληκτη το ίδιο καλό ΔΕΝ κάνει στη υγεία μας. Η δε παραγωγή αλατιού ρυθμίζεται πολύ εύκολα με βάση την τρέχουσα ζήτηση.

  222. Immortalité said

    Νομίζω ότι όλη η ουσία κρύβεται στο Αν πάρω ένα ληγμένο εδώ και καιρό ατακάντ. Αν όμως το πάρεις 15 μέρες μετά μάλλον θα κάνει την ίδια δουλειά. Το θέμα λοιπόν είναι να βρεθεί για κάθε τρόφιμο/φάρμακο το επιπλέον χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η ωφέλεια του δεν επηρεάζεται. Από την άλλη γιατί άλλο το κρίμα άμα πετάς το τυρί και άλλο τη ζάχαρη; Τροφή και η μία τροφή και η άλλη και εφόσον δεν είναι ακατάλληλη προς βρώση η διαλεκτική για το τι είναι «ωφέλιμο» σηκώνει πολύ νερό. Το θέμα με τους παράγοντες που βγάζουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος είναι διαφορετικό. Ένα κιβώτιο γάλα υψηλής παστερίωσης που θα καταναλωθεί μετά τη λήξη του σε σχέση με αυτό που θα καταστραφεί, κέρδος είναι. Πρέπει όμως να μπει ένα όριο στον μετά χρόνο ώστε να μη φτάσουμε να βγάλουν από τις αποθήκες τα προς καταστροφή των τριών τελευταίων ετών και τα πουλήσουν.

  223. Stardark said

    Νομίζω ότι το θέμα με τη διάθεση σε χαμηλότερες τιμές και σε ξεχωριστά ράφια τροφίμων που πλησίαζαν την ημερομηνία λήξης (όχι ληγμένα) είχε συζητηθεί πριν από αρκετά χρόνια αλλά δεν θυμάμαι να είχε προχωρήσει.
    Όσο για τα τρίματα της φέτας ήξερα ότι τα έπαιρναν χοντρικά και αφού τα εμπλούτιζαν τεχνητά σε γεύση γιατί βέβαια ήταν τελείως ξεθυμασμένα τα πήγαιναν για τυρόπιτες. Τώρα τα πουλάνε και στον κόσμο;

  224. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Το τι πετιέται από τρόφιμα ενώ δεν υπάρχει λόγος είναι μια ακόμα ντροπή του πολιτισμού μας κατά τη γνώμη μου. Και ενώ το νέο μέτρο ξεκάθαρα ορίζει πως τα τρόφιμα πρέπει να είναι σε ξεχωριστά ράφια με ξεκάθαρη αναγραφή του χαρακτήρα τους και σημαντικά χαμηλότερη τιμή με λύπη βλέπω πως πάλι θέμα πολιτικής/λαϊκιστικής εκμετάλλευσης θα γίνει. Οι Οικολόγοι και οι έχοντες αντίστοιχες ευαισθησίες θα περίμενα να το υποστηρίζουν τουλάχιστον.

    Εδώ στην αρχή της κρίσης το 2008 σχολίαζαν στις τηλεοράσεις εικόνες ατόμων που περίμεναν να πάρουν ληγμένα από τα σκουπίδια των Σ/Μ. Δυστυχώς δε αυτά που κοντεύουν να λήξουν είναι στις ίδιες προθήκες, απλώς πολλές φορές έχουν ένα manager’s special αυτοκόλλητο πάνω τους με άλλη τιμή. Έχω φάει ωραιότατη μπριζολίτσα (αλλά θέλει προσοχή να τη μαγειρέψεις την ίδια μέρα). Και βέβαια έχω πέσει και σε φάση που ψάχνοντας το ΦΑΓΕ (*) στο πίσω μέρος του ραφιού έπεσα σε ληγμένο. 🙂

    (*) η οποία ΦΑΓΕ παρεμπιπτόντως – για να μη νομίζετε πως ο μόνος της καημός είναι η επιλογή Λουξεμβούργο ή Ελλάδα για τα κεντρικά της γραφεία – αφού ξεκίνησε μόνη της την αγορά ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ κατέληξε να χάσει την πρωτοκαθεδρία στην πιο γοργά εξελισσόμενη κατηγορία γιαουρτιού σε μια εταιρία Τουρκοαμερικάνου (με το πιασάρικο όνομα Τσομπάνι 🙂 λόγω υποδεέστερου μάρκετινγκ και τώρα να αγωνίζεται για τα αποφάγια της αγοράς.

  225. Νέο Kid Στο Block said

    Βλέπω να μπλέκονται πάλι τα πράγματα ,ως συνήθως, και να ανακατεύουμε και το απαραίτητο αλατοπίπερο δηλαδή την «πολιτική/λαϊκιστική εκμετάλλευση».
    Το ότι πετιούνται καλά τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν, είναι σίγουρα ντροπή για το νοικοκυριό μας και για τον πολιτισμό μας που δέχεται σαν «αναγκαίο κακό» να λιμοκτονούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά τι σχέση, που να πάρει ο μέγας Παν!, έχει αυτό με το ότι οι υπερκολοσσοι της σίτισης θα ξεφορτωθούν ό,τι σαπάκι έχουν κι όχι μόνο δεν θα τους κοστίσει ευρώπουλο τσακιστό η αποκομιδή/απόρριψη αυτή αλλά θα βγάλουν και κέρδος κιόλας πουλώντας τα σε απελπισμένους οικονομικά ασθενέστερους;
    Δηλαδή, μια αγορανομική απόφαση αίρει την ημερομηνία λήξης ενός τροφίμου; Η ημερομηνία λήξης υπάρχει εκεί για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, υποτίθεται ότι έχει ελεγχτεί από κάποιον υπεύθυνο υγιεινομικό φορέα, και εμπεριέχει την χρονική καβάντζα (που λέτε και στο σημ. νήμα) των «έξτρα» ημερών ή μηνών. Αλλιώς, η ημερομηνία λήξης θα ήταν πιο μπροστά χρονικά εξαρχής. Έτσι δεν είναι; Αν όχι, κάτι καταλαβαίνω πολύ λάθος.

  226. Νέο Kid Στο Block said

    Και κάτι βασικό θεωρώ που ξέχασα να γράψω πριν. Το θέμα είναι βέβαια νομικό,αλλά υποθέτω ότι αν (ή μάλλον όταν!) δηλητηριαστούν κάποιοι, δεν θα υπάρχει και καμία συνέπεια για τους Λιντλοκαρφίρηδες διότι «τα είχες αγοράσει ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ σου ότι ήταν ληγμένα!»

  227. Immortalité said

    @225 οι υπερκολοσσοι της σίτισηςθα ξεφορτωθούν ό,τι σαπάκι έχουν μα αυτό το είπαμε στο 222 🙂 Πρέπει να μπει ένα όριο.
    Σε πολλά προϊόντα η ημερομηνία λήξης μπήκε με αγορανομική απόφαση χωρίς ν’ αντικατοπτρίζει απαραίτητα την πραγματικότητα.
    Σχετικά με το 226, κακώς υποθέτεις. Ληγμένα δε σημαίνει ακατάλληλα ή επικίνδυνα. Ό,τι διατίθεται στα καταστήματα πρέπει να μην είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αλλιώς να επιτρέψουμε και το ψαχούλεμα των κάδων και να το χρεώσουμε κιόλας.

  228. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Ρε Νέο Παιδί στη Γειτονιά :-), αυτό με τους υπερκολοσσούς ειδικά έγραψε. Υπερκολοσσός δεν είναι η Όλυμπος με τα ωραία της τα γιαουρτάκια (που σε αντίθεση με τα της ΦΑΓΕ φτιάχνονται στην Ελλάδα και στέλνονται στο εξωτερικό) – υπερκολοσσός είναι η 3Ε. Έλα που οι Κόκες δεν έχουν και καμμία σοβαρή ημερομηνία λήξεως… Κατά τα άλλα διάβαζε την Αθανασία (που ως νομικός πολλά περισσότερα ξέρει από εμένα).

    Καλή η ξύλινη γλώσσα αλλά τελικά κουράζει… 🙂

  229. Νέο Kid Στο Block said

    Iμμόρ, δεν καταλαβαίνω πράμα (σχεδόν) από το 227. σου.
    Δεν ξέρω τις διαδικασίες ακριβώς με τις οποίες μπαίνει μια ημερ. Λήξης σε μια ετικέτα προϊόντος, αλλά ακόμη κι αν μπαίνει βάσει μιας αγορανομικής ντιρεκτίβας αυτή πρέπει να βασίζεται (λέει η κοινή λογική τουλάχιστον) σε προϋπάρχουσες σχετικές μελέτες τεχνολογίας τροφίμων, χημικές μελέτες και στατιστικές μελέτες διατηρησιμότητας. Δηλαδή ακόμη και στη χειρότερη Μπανανία(καλή ώρα) υποθέτω ότι δεν βγαίνει κάποιος χαρτογιακάς αυθαίρετα και λέει «Α, το γιαουρτάκι απ’τη στρούγκα μου βαστάει και δυο-τρεις μήνες!» και ορίζει το αντίστοιχο όριο.
    Με μπερδεύει επίσης το «Σχετικά με το 226, κακώς υποθέτεις. Ληγμένα δε σημαίνει ακατάλληλα ή επικίνδυνα. Ό,τι διατίθεται στα καταστήματα πρέπει να μην είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.»
    Τι σημαίνει «Ληγμένα» ; Ουσιαστικά και νομικά δηλαδή. Αν δεν είναι ακατάλληλο, γιατί να είναι ληγμένο in the first case;
    Kαι επι του νομικού θέματος πάλι. Αν δηλητηριαστείς από ένα «ληγμένο» εφόσον αποδεδειγμένα το έχεις αγοράσει από τα «ληγμένα», υπάρχει συνέπεια νομική για τον πωλητή;

  230. Νέο Kid Στο Block said

    228. Το ότι το Lidl, το Καρφούρ κλπ είναι υπερκολοσσοί είναι «ξύλινη γλώσσα»; Ό,τι πεις αφεντικό!

  231. ππαν said

    Ληγμένα δεν σημαίνει ακατάλληλα. Και προσοχή, «ληγμένα» σημαίνει δυο διαφορετιά πράγματα: άλλη ετικέτα γαι όσα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καταναλωθούν μετά διότι είναι επικίνδυνα, άλλη για οσα ειναι χειρότερα ή πιθανολογείται να είναι χειρότερα (πχ πιο άνοστα, πιο σκληρά, ή πιο μαλακά για μπισκότα, ξεθυμασμένα για κοκακόλες ή λιγότερο αποτελεσματικά πχ για μπεήκιν παουντερ) χωρίς να είναι επικίνδυνα. Εδώ, στην Γαλλία, και φαντάζομαι εκεί, η σήμανση είναι διαφορετική.

  232. Νέο Kid Στο Block said

    231. Ληγμένα ΔΕΝ σημαίνει ακατάλληλα!
    Εγώ ξέρω ΜΙΑ σήμανση «Ημ.Λήξης Χ/Χ/20ΧΧ»
    Και ΓΙΑΤΙ; Και ΠΏΣ ο καταναλωτής πρέπει και μπορεί να ξέρει πότε το μπισκότο παύει να είναι απλώς πιο μαλακό ή πιο άνοστο και αρχίζει να είναι πιο μουχλιασμένο; Κι αν κάποιος έχει πρόβλημα όρασης ή όσφρησης και δυσκολεύεται να καταλάβει τη μούχλα;

  233. Μαρία said

    229 Κιντ, θα έχεις δει και το «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι…». Γι’ αυτό υπάρχει κι η διαβάθμιση. Το θέμα νομίζω οτι δημιουργείται, επειδή εδώ δεν εμπιστευόμαστε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

  234. ππαν said

    232: Αυτά με τα προβλήματα όρασης είναι λίγο δικολαβίστικα. Αν ένας με προβλήματα όρασης παει στο ράφι με τα «ληγμένα» ξέρει πςω αγοράζει ληγμένα. Αντίθετα σε πολλά σουπε΄ρμαρκετ έχω δει να πουλάνε ληγμένα σε κανονικές τιμές ή μη ληγμενα σε άλλες τιμές από αυτές που φαίνονται. Δυστυχώς οι απάτες των μαγαζιών έχουν πολλά ποδάρια.

    Τέλος πάντων, το παραβλέπω και πάω στο ζουμί. Πώς ένας νιουτονικός, ένας ορθολογιστής, ένας επιστήμονας, ένας σκακιστής σαν κι εσένα και με καλή όραση ξέρει μόνο ΜΙΑ ημερομηνία λήξης; Αφού υπάρχει και το «να καταναλωθεί ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ». Το «κατά προτίμηση» είναι το χιντ, σε βοηθάω.

  235. Μπουκανιέρος said

    232-234 Σκακιστική τύφλωση, μάλλον. 🙂

  236. ππαν said

    Αβλεψία δεν το λενε; 🙂

  237. ππαν said

    Να πω τι με ενοχλεί σε όλη αυτήν την ιστορία, όπως και τον Χασάπη: αυτή η διάχυση της διαμαρτυρίας σε θέματα δευτερεύοντα, που παίρνει κιόλας και μια διάσταση πανικού που απευθύνεται σε ανθρώπους σαν την μάνα μου και τον πατέρα μου, που δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν την αλήθεια της πληροφορίας «μας δηλητηριάζουν».

  238. Νέο Kid Στο Block said

    237. Εμένα με ενοχλεί που η κοινωνική πολιτική (μιας και μιλάμε για αγορανομική απόφαση, είναι βέβαιο ότι στην Ελλάδα είναι μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση) συνδέεται και πάλι -όλως τυχαίως- με αύξηση κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων .
    Ευτυχώς ,όπως φαίνεται, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Προτείνω δε, να αρχίσει ,για να δοθεί όπως συνηθίζεται το καλό παράδειγμα, η αποκλειστική κατανάλωση ληγμένων στην καντίνα της Βουλής ,στα υλικά για τα γεύματα του Προεδρικού μεγάρου κλπ. Οι δημόσιες παιδικές κατασκηνώσεις (υπάρχουν κάποιες ακόμη υποθέτω) και τα κυλικεία των σχολείων ,είναι επίσης μέρη που μπορεί να εφοδιαστούν αποκλειστικά με ληγμένα ,προς μεγάλη ικανοποίηση των γονιών.
    Όσο για το πόσο δευτερεύον είναι το θέμα της διάθεσης και της ποιότητας των τροφίμων (και ποιες οι συνέπειες για την υγεία) και το ποιοι έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τη δυνατότητα να ελέγξουν την αλήθεια, άστο καλύτερα.

  239. ππαν said

    Μετά θυμώνεις όταν μιλάνε για λαϊκισμό…

  240. Ηλεφούφουτος said

    Ππαν, αυτό που με απασχολεί εμένα πρωτίστως είναι η σημειολογία του πράγματος. Μία έκπτωση με σκεπτικό πανομοιότυπο με αυτό που δικιολογεί την παιδική εργασία στην Αφρική. Κάτι σαν «αυτά θα κοιτάμε τώρα;»
    Και το λέω εγώ που καταναλώνω κατά κόρον ληγμένα (το ‘χω αυτό το συνήθειο) που έχουν ξεχαστεί στα ράφια μου αλλά έχοντας επίγνωση του τι κάνω.

  241. ππαν said

    240: Για σένα είναι το ίδιο, η παιδική εργασία στη Αφρική, μια πραγματικότητα όχι σημειολογική αλλά απτή, και το να πουλιούνται μισοτιμής προϊόντα που κι εσύ λες πως είναι κατάλληλα για κατανάλωση και θα απευθύνονατι σε ανθρώπους που επισης ξέρουν τι κα΄νουν; Πλάκα κάνεις φαντάζομαι.
    Παραλληλισμοί σαν αυτον με βγάζουν από τα ρούχα μου.

  242. Νέο Kid Στο Block said

    240. Τη σημειολογία και τις «παράπλευρες απώλειες»= απαρτχάιντ στα σούπερμαρκετ, δεν τις ανέφερα γιατι εδώ που φτάσαμε προέχει η επιβίωση και όχι η κουλτούρα! ΕΠΙΒΙΩΣΗ όμως! Όχι , «όποιος ζήσει έζησε!»

  243. Νέο Kid Στο Block said

    241. Τώρα σοβαρομιλάς; Νομίζεις ειλικρινά ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα πέσουν σ’αυτά τα προϊόντα οι «άνθρωποι που ξέρουν τι κάνουν» ή όσοι δεν έχουν κυριολεκτικά να φάνε;

  244. Ηλεφούφουτος said

    241 Άμα αρχίσουμε με το ποια λεγόμενα του ενός βγάζουν απ τα ρούχα του τον άλλον δεν θα τελειώσουμε, πάντως προσπαθώ όσο μπορώ να τηρώ μια ισορροπία ανάμεσα στο να μην αυτολογοκρίνομαι και στο να μην προσβάλλω φυσικά τον άλλον προσωπικά, αλλά πέρα από αυτό κωλύομαι.

  245. ππαν said

    Δυστυχώς όσοι δεν έχουν «κυριολεκτικά» να φάνε δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε στην μισή τιμή, βγες από την μικροαστική σου πραγματικότητα. Και το επισήμανα πιο πάνω, ότι ακριβώς το μέτρο στερεί δωρεάν τροφή από ανθρώπους που κυκλοφορούν δίπλα μας. Αλλά η κινδυνολογική ρητορική κολάει σε άλλα, καληώρα, στην «σημειολογία» και τα προβλήματα οράσεως…

  246. Νέο Kid Στο Block said

    Αν είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ, ας τα πουλήσουν μισοτιμής ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ λήξουν, που θα ήταν και το λογικό και ηθικά τίμιο ,όπως είπε και ο LandS.

  247. Immortalité said

    @229 Δεν καταλαβαίνεις γιατί το έγραψα τηλεγραφικά, γιατί κάνουμε και δουλειά 🙂

    Ήθελα να πω πως η ημερομηνία λήξης στα προϊόντα είναι απότοκο της ανάγκης ποιοτικού ελέγχου στην διατροφική αλυσίδα κυρίως στο βιομηχανοποιημένο μέρος. Για να μην πουλάει ο καθένας ό,τι του γουστάρει. Μέχρι εδώ καλώς.
    Επειδή όμως όλα τα τρόφιμα δεν είναι ίδια, έχουμε ευτράπελα του τύπου ημερομηνία λήξης στη ζάχαρη, στο αλάτι, στο μέλι που δεν αλλοιώνονται.
    Φαντάζομαι αν έχεις αγοράσει μέλι από παραγωγό δεν τον ρώτησες αν είναι φετινό ή περσινό και πότε λήγει.
    Επειδή όμως η ημερομηνία λήξης είναι περισσότερο κανονιστική παρά πραγματική έχουν παρατηρηθεί διάφορες πατέντες με την ανακύκλωση ληγμένων που επανασυσκευαζόταν και πουλιόταν ως μη ληγμένο. Πριν από μερικά χρόνια δόθηκε αγορανομική παράταση στην διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος διότι δεν πρόφταινε να φτάσει στην επαρχία και έληγε. Έληγε δε χαλούσε. Και τότε γιατί δεν φώναζε κανείς; Επειδή παρατείνοντας την ημερομηνία λήξης ο καταναλωτής θεωρούσε ότι ήταν εντάξει και δεν το αντιμετώπιζε ως «ληγμένο». Το ζήτημα, το ουσιαστικό ζήτημα είναι να μην καταλήγει στις χωματερές τροφή που είναι κατάλληλη για κατανάλωση από ανθρώπους.
    Προσωπικά αν ήταν στο χέρι μου, στις παλιές καλές εποχές, θα φορολογούσα τις επιστροφές των προϊόντων σαν σπατάλη φυσικών πόρων.
    Με ρωτάς αν υπάρχει περιθώριο για ρεμούλα; Ναι σαφώς. Περιθώριο όμως υπάρχει και με την ισχύουσα κατάσταση.Πάντα υπάρχει περιθώριο για ρεμούλα.
    Το ζήτημα είναι όμως να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το περιθώριο και όχι να καταργήσουμε τη δυνατότητα.
    Και να μην θεωρηθεί ότι όποιος το αγοράζει το αγοράζει υπ’ ευθύνη του και ότι το κατάστημα ή η εταιρεία δεν έχει συνέπειες.
    Το ληγμένο αλεύρι είναι μια χαρά αλεύρι και ας έχουν περάσει και 5 χρόνια. Δεν είναι κρίμα να πετιέται στις χωματερές;
    Το σύστημα μειωμένης τιμής κοντά στην ημερομηνία που εφαρμόζουν δεν το είχες πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια; Στη δε Γαλλία το κομμένο κρέας που έληγε αύριο πουλιόταν πιο κάτω από τη μισή τιμή με μια ταμπέλα να! «μειωμένη τιμή». Αυτό το κρέας, «αύριο» θα ήταν για πέταμα;

    @Ηλεφού, η παιδική εργασία που κολλάει ακριβώς;

  248. ππαν said

    Δηαλαδή σας πειράζει που δίνεται η δυνατότητα να αγοράζει κανείς, εθελοντικά και με επιλογή του, τρόφιμα που είναι «καλύτερα να καταναλωθούν πριν» μια ορισμένη ημερομηνία, άρα όχι ακατάλληλα (αν τα έχουμε στο ντουλάπι μας τα τρώμε) και θα πετούνταν αλλιώς, κατάλαβα καλά;

    Ωραία που είναι τα σημειολογικά προβλήματα των πλουσίων παιδιά…

  249. ππαν said

    247: Ιμμόρ για νομοθέτης!

  250. Immortalité said

    🙂

  251. Νέο Kid Στο Block said

    245.Λοιπόν, αντιστεκόμενος με μεγάλο κόπο στην παρόρμηση να ανταπαντήσω και γώ με ειρωνεία , σού λέω το εξής.
    Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι Γαλλία. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οργανισμοί είναι για γέλια! Αλλά με την ημερομηνία λήξης ο κάθε παραγωγός και προωθητής έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ προσωπική ευθύνη. Τώρα, επαφίεται στον πατριωτισμό και στη γνώση του καταναλωτή. Η δωρεάν τροφή που λες δινόταν μέχρι τώρα με τη μορφή δωρεάς (ξέρω σίγουρα δύο (2) περιπτώσεις που μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που ήταν έτοιμα για σάπισμα δωρίθηκαν στην εκκλησία. Μπορεί λογω καλής πρόθεσης των δωρητών , μπορεί και λόγω ότι τους κόστισε λιγότερο από το να τα πετάξουν μόνοι τους. ) . Αυτό πλέον παύει! ΔΕΝ έχουν κανένα λόγο να δωρίσουν γιατί απλούστατα θα τα πουλήσουν(μισοσαπισμένα), δυνατότητα που τους απονέμεται «διοικητικά» και ΌΧΙ βέβαια γιατί τα εν λόγω προϊόντα έπαθαν καμιά μαγική μετάλλαξη προς το καλύτερο(και «μακροβιότερο»), αλλά γιατί δεν έχουν προφανώς καμιά συνέπεια από οποιαδήποτε βλάβη υγείας του καταναλωτή. ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ είναι να γίνει αυτό κατανοητό;
    Επειδή μπλέκεις και τον ορθολογισμό κι εκτός από λαϊκιστή κινδυνολόγο θα με βγάλεις και μαλάκα, σκέψου σαν ευφυές και μορφωμένο άτομο που είσαι αν τα παραπάνω είναι σωστά ή λάθος.

  252. Immortalité said

    @251 Μου κάνει εντύπωση η ακλόνητη σιγουριά σου για την ανυπαρξία συνεπειών σε περίπτωση βλάβης από την κατανάλωση. Διάβασες το νομικό πλαίσιο και το λες ή το υποθέτεις;
    Ποιος μιλάει για λαχανικά και φρούτα; Υπόκεινται τα λαχανικά σε ημερομηνία λήξεως αν δεν είναι σελοφανοσυσκευασμένα; Πόσες φορές έχεις δει φράουλες ας πούμε, που συσκευάστηκαν χτες και έχουν αρχίσει να σαπίζουν επειδή α) κάνει ζέστη β) ταλαιπωρήθηκαν στην μεταφορά γ) ήταν υπερώριμες κτλ; Η κουβέντα γίνεται για προϊόντα συσκευασμένα. Μακαρόνια ας πούμε.

  253. ππαν said

    Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν ημερομηνία λήξης, δεν ειρωνεύομαι αλλά δεν πας ποτέ στο σούπερμάρκετ ή στην λαϊκή;
    Οι μηχανισμοί ελέγχου είναι άσχετοι εδώ (δεν ελέγχουν πουθενα΄τα ληγμένα προϊόντα που αγοράζουμε ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ευθύνη οπως γράφει κι η Ιμμόρ εδώ και χρόνια, και ζούμε). Υπάρχουν προϊόντα μέσα στις ημερομηνίες που είναι επικίνδυνα, και στην Γαλλία και στην Ελλάδα. Ναι, ο καταναλωτής αγοράζει και καταναλώνει με ευθύνη του, όπως βράζει το γάλα για να δει αν έκοψε -κι ας γράφει το κουτί- ή κοιτάει το κρέας να δει αν μυρίζει ΄ή κοιτάει την φακή για πετραδάκια και το αλεύρι για σκώρους.

    Αυτό για το ότι πριν έδιναν δωρεαν το ξαναγράφω ότι εγώ το πρωτοέγραψα ως το μόνο πρόβλημα για μένα, και μην μου το στρέφεις εναντίον μου, έτσι; Πολύ περισσότερο που δεν πήρα είδηση να το χρησιμοποίησες πιο πα΄νω, αν όχι λάθος μου…

  254. Νέο Kid Στο Block said

    252. Ιμμόρ, αυτό για το νομικό πλαίσιο είναι πολύ βασική παράμετρος στην κουβέντα.
    Δεν έχω καμμία σιγουριά γι’αυτό σε ρώτησα και πιο πάνω και ξαναρωτάω αν ξέρεις (δεν είναι υποχρεωτικό να ξέρεις,εξάλλου είναι μια καινούρια κατάσταση έτσι;). Η κοινή λογική μου ,που αντιλαμβάνομαι ότι δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με τη νομική λογική, μού υπαγορεύει ότι αν αγοράσεις μια ληγμένη φακή και πάθεις οτιδήποτε δεν μπορεί να έχει ευθύνη αυτός που σου την πούλησε.

  255. Immortalité said

    @254 Δεν ξέρω, περιμένω να δω. Αποκλείω όμως την πιθανότητα ανυπαρξίας ευθύνης. Δεν μπορείς να διαθέτεις κάτι που είναι επικίνδυνο.

  256. Μαρία said

    254 Μα κι εσύ τη φακή βρήκες για παράδειγμα; Μια ζωή όσπρια με τη σέσουλα αγοράζαμε κι αγοράζουμε δηλαδή ακόμη.
    Απ’ ότι άκουσα στα ρεπορτάζ δεν θα αλλάξει κάτι στο ζήτημα της ευθύνης αλλά οψόμεθα.

  257. “ Κύριε Υπουργέ,
    Σας εφιστούμε την προσοχή οι εμπλεκόμενοι φορείς που θα καταρτίσουν οποιαδήποτε διάταξη, να ζητήσουν την άποψη και τη θέση των υπευθύνων, που άπτονται θεμάτων Δημόσιας Υγείας, σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, καθώς επίσης και της τυχόν διάθεσης και χρήσης αυτών μέσω των διαφόρων αναθέσεων τροφοδοσίας με χαμηλότερη τιμή, σε διάφορα ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα (Κυλικεία Σχολείων – Γηροκομεία –Κυλικεία Νοσοκομείων – Κυλικεία Στρατού- υπαίθριους χώρους – Καντίνες κ.λ.π).
    Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά επειδή η κατανάλωση τροφίμων θεωρείται ένα ευαίσθητο Υγειονομικό θέμα, θα παρακολουθήσει με άγρυπνο μάτι τις εξελίξεις του θέματος και θα επανέλθουμε εκ νέου. ”

    Καλύτερα λοιπόν να αφήσετε τους ειδικούς να αποφανθούν για το νέο μέτρο.
    Στην παραπάνω λίστα του Ιατρικού συλλόγου, θα έβαζα και τα εστιατόρια, μια τρομακτική προοπτική για όσους γνωρίζουν σχετικά περί τροφοδοσίας των εστιατορίων, ειδικότερα στην τουριστική Ελλάδα..

  258. Παιδιά να μπω κι εγώ στην κουβέντα περί ληγμένων. Νομικός δεν είμαι, αλλά απ’ ό,τι κατάλαβα η νέα αγορανομική διάταξη αφορά μόνο προϊόντα μεγάλης διάρκειας ζωής, π.χ. μακαρόνια, αλεύρι, ρύζι, κτλ, αυτά που δεν αναφέρουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης αλλά «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».
    Για αυτά τα προϊόντα, ίσχυε και με τις προηγούμενες διατάξεις ότι μπορείς να τα διαθέσεις για κάποιο χρόνο μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής. Και μόνο ο όρος που χρησιμοποιείται, αυτό δείχνει.

    Απ’ ό,τι κατάλαβα, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στην δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων αυτών προς πώληση. Τα ίδια ίσχυαν και πριν. Ένα πακέτο μακαρόνια μπορούσε να πουληθεί νόμιμα ένα μήνα μετά από την ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση», απλά η νέα διάταξη υποχρεώνει τα καταστήματα να βάλουν τα προϊόντα αυτά σε ειδικά ράφια, με ειδική σήμανση, και ειδική τιμή.

    Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, και νομίζω ότι καλά κατάλαβα, αυστηρότερη έγινε η διάταξη, όχι χαλαρότερη.

  259. Immortalité said

    @257ιν φίνε: Θες να σου πω και για την τροφοδοσία των σουβλατζίδικων; Άστα να πάνε…

    @258 Ορίστε, ήρθε ο ποιητής και σε τρεις γραμμές ξεκαθάρισε το πρόβλημα. Θα σκίσω το πτυχίο μου! 😀

  260. Νέο Kid Στο Block said

    «Απ’ ό,τι κατάλαβα, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στην δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων αυτών προς πώληση. Τα ίδια ίσχυαν και πριν. Ένα πακέτο μακαρόνια μπορούσε να πουληθεί νόμιμα ένα μήνα μετά από την ημερομηνία “ανάλωσης κατά προτίμηση”, απλά η νέα διάταξη υποχρεώνει τα καταστήματα να βάλουν τα προϊόντα αυτά σε ειδικά ράφια, με ειδική σήμανση, και ειδική τιμή.

    Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, και νομίζω ότι καλά κατάλαβα, αυστηρότερη έγινε η διάταξη, όχι χαλαρότερη.»

    Ρε συ Στέλιο, για όνομα του …ξέρεις! Πώς γίνεται αυστηρότερη –επί της ουσίας- η διάταξη;
    Ξέρεις πολλούς που θα αγόραζαν ένα ληγμένο αλεύρι που νόμιμα όπως λες είναι σ’αυτά που πουλιούνται σήμερα δίπλα στα «μη ληγμένα»; Με βάση ποια λογική ,μέχρι σήμερα, θα αγόραζε κάποιος κάτι που κατά προτίμηση (και τι σημαίνει «κατά προτίμηση»; ΔΕΝ σημαίνει ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό; Αλλιώς θα έγραφε «κατανάλωσέ το όποτε σου γουστάρει») έχει λήξει. Πόσα απ’αυτά τα προϊόντα πωλούνταν; Κοντά στο 0% έτσι; Όλοι κοιτάμε τις ημερομηνίες λήξης ή «συνιστώμενης λήξης»! Τώρα αυτό το ποσοστό ανεβαίνει πολύ! Θα τα πουλάνε και θα αγοράζονται από όσους θα το ρισκάρουν. Άσχετα αν κάποιος έχει τις προηγμένες γνώσεις αναγνώρισης ποιότητας τροφίμων της Ππαν ή όχι, ας παραδεχτούμε ότι ΚΑΠΟΙΟ ρίσκο υπάρχει, έτσι; Άρα ποιος ωφελείται ΣΙΓΟΥΡΑ; Ο πωλητής.

  261. Ηλεφούφουτος said

    258 Μμμ, λες; Αισιόδοξο σε βλέπω.

    Ιμορ 247, τον παραλληλισμό τον έκανα, γιατί βλέπω μία σειρά από εκπτώσεις σε θέματα ελέγχων και περιορισμών οι οποιοι ώς τώρα είχαν στόχο την προστασία του εργαζομένου/ του καταναλωτή, και το σκεπτικό που υφέρπει για να τους δικιολογεί είναι ότι αφού έτσι κι αλλιώς εξαθλιωμένοι είναι, άφησε τα πράγματα πιο χαλαρά για να βολευτούν και οι μεν και οι δε. Το ίδιο σκεπτικό προβάλλουν και όσοι δικιολογούν την παιδική εργασία.

    248 «Ωραία που είναι τα σημειολογικά προβλήματα των πλουσίων παιδιά…»

    Μ έχουν πει ωραίο, μ έχουν πει ακριβοδίκαιο, μ έχουν πει καζουαλιστή, αλλά πλούσιο πρώτη φορά. Πού να σφίξουν και οι κρίσεις!

  262. Ηλεφούφουτος said

    Όσο για τι προηγμένες γνώσεις αναγνώρισης κατάλληλων/ακατάλληλων ληγμένων, τις δικές μου μπορώ να τις αξιοποιώ αφού ανοίξω το προϊόν.

  263. Νέο Kid Στο Block said

    262. Ε, για όσους πλούσιους δεν διαθέτουν μαντικές ικανότητες, θα γίνονται δεκτές επιστροφές! (από ένα λογικό ποσοστό μαμουνιών και πάνω βέβαια..) 😆

  264. Μαρία said

    http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17533&subid=2&pubid=29832963
    Στην ουσία, πρόκειται για την ενεργοποίηση ανενεργούς επί 20ετίας(sic) αγορανομικής διάταξης. Η νέα παράμετρος είναι η υποχρεωτικά μειωμένη τιμή πώλησης των προϊόντων και η διάθεσή τους σε ξεχωριστό ράφι.

    Το γεγονός οτι ενεργοποιείται τώρα είναι που δημιουργεί τις αντιδράσεις.

  265. ππαν said

    264: Μα είναι όπως έγραψε κι ο Στέλιος καλύτερα για τον καταναλωτή που ενεργοποιήθηκε!

    261 τέλος: Τα πράγματα αυτά είναι σχετικά, εσύ βρίσκεις σκανδαλιστικό το όλο θέμα, προφανώς γιατί δεν σε ενδιαφέρει να αγοράσεις φτηνότερα ληγμένα, για άλλους όμως που μετράνε και την δεκάρα που δεν έχουν αυτό θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον, και για περισσότερους ακόμη αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η υστερία. Εσύ σε σχέση με αυτούς είσαι πλούσιος, όχι; Κι εγώ δηλαδή.
    Ανθρώπους, κανονικούς, καλοντυμένους ας πούμε, να παίρνουν τα τρόφιμα που πετάνε τα σουπερμάρκετ εγώ έχω δει, κι όχι στις ειδήσεις. Και πριν την κρίση.

  266. Γς said

    Προβλέπω εμφάνιση νέων εκφράσεων, ανάλογων των «ληγμένων». Λ.χ.
    -Πάλι ληγμένα έφαγες;
    -Απ τα ληγμένα του Καρφούρ σιτίζεσαι;
    -Τα ποτά, τα τσιγάρα και τα ληγμένα.
    – Ληγμένα: ξέπλυμα βρώσιμου λήμματος.
    κοκ

  267. τυφλόμυγα said

    Αυξάνονται και πληθύνονται. 😦
    http://www.parapolitiki.com/2012/10/blog-post_748.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+parapolitiki+%28%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%29

  268. alexandros_a said

    Δεν ξέρω αν θεωρείτε ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία με το Μακίνλι, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι το Εθνικό Θέατρο φέτος ανεβάζει Ευγένιο Ο’ Νηλ και τον παρουσιάζει ως Γιουτζήν Ο’ Νηλ. Με «η» μάλιστα: Γιουτζήν. Μου θυμίζει που είχαμε μία φίλη Ευδοκία και ως εσωτερικό αστείο την φωνάζαμε Γιουντόκια.

    http://www.n-t.gr/el/events/mourning_becomes_electra/

  269. sarant said

    Πάντως το έχω ξαναδεί Γιουτζήν (με ήτα) από παλιά, δεν είναι καινοφανές.

  270. ππαν said

    Ε ναι, αλλά είναι λίγο ξιπασιά ο Γιουτζήν νομίζω.

  271. Γς said

    Ναι μπορεί να τον πει έτσι κάποιος Έλληνας(;) που δεν γνώρισε, που δεν γνωρίζει τους
    Φώτη Πολίτη, Κατίνα Παξινού, Αιμίλιο Βεάκη, Αλέξη Μινωτή, Δημήτρη Ροντήρη, Τίτο Βανδή, Κάρολο Κουν, Λυκούργο Καλλέργη, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Έλλη Λαμπέτη, Αντιγόνη Βαλάκου, Μάριο Πλωρίτη, Νίκο Γκάτσο, Δημήτρη Χορν, Τάκη Μουζενίδη, Παύλο Μάτεσι, Μαίρη Αρώνη

  272. LandS said

    Διαβάζω στην «Ημερησία on line» 16/10 16:48: Σϋμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση των τριετιών.
    Απορρίπτει επίσης την ερμηνεία των εκπροσώπων των δανειστών στη διατύπωση «with a statutory minimum wage», που περιλαμβάνεται στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου. Η τρόικα υποστηρίζει ότι το «a» είναι αριθμητικό και αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την ερμηνεία αυτή και αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.»

    Και επειδή δεν ξέρω να υπογραμμίζω: Η τρόικα υποστηρίζει ότι το «a» είναι αριθμητικό !!!!!

    Τόσο κακά είναι τα αγγλικά των Τροϊκανών λοιπόν! Ή τόσο βλάκες μας θεωρεί η καλή Εφημερίδα!

    Το άκουσα και στις ειδήσεις του ΑΝΤ1 εχτές το βράδυ (μη με παρεξηγήσετε, δεν ακούω ειδήσεις στον ΑΝΤ1, …περιμένω να αρχίσει ο Σουλεϊμάν) όπου το είχαν κιτρινίσει, αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω όλη την αγγλική παράγραφο. Την έχει κανείς;

  273. sarant said

    Δεν ξέρω αν η τρόικα στηρίζεται στο a ή στο statutory, πάντως έχει άδικο.

  274. LandS said

    Τα μέσα πάντως κόλλησαν στα a.
    Όλες οι τρόικες έχουν άδικο, ακόμα και αυτή που κάνει ότι δεν δέχεται να καταργηθούν οι τριετίες και δέχεται να μας επιβάλει όλα τα άλλα. Αλλά το «with a statutory minimum wage» μόνο του καταλαβαίνω «με νομοθετημένο ελάχιστο μισθό» και σε καμιά περίπτωση «με νομοθετημένο μοναδικό ελάχιστο μισθό».
    Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για κείμενο των αρχών του περασμένου Φεβρουαρίου για το οποίο οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι ήταν 50 σελίδες στα αγγλικά και δεκαέξι στα ελληνικά. Με βάση αυτό το κείμενο τότε έλεγαν ότι ο κατώτατος για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα μειωνόταν κατά 20-25%. Κάτι που τελικά και έγινε με μικροδιαφορές στο ακριβές ποσοσστό.

  275. spiral architect said

    @272, 273, 274: Το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου Slaughter and May (!) που συνέταξε το μνημόνιο ξέρει … 😉

  276. cronopiusa said

    265

    Μιχάλης Γενίτσαρης – ΟΙ ΛΑΔΑΔΕΣ

  277. eb144 said

    Σχετικά με την κατάθεση Βενιζέλου στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής,
    και όπως φαίνεται στην λίστα της Τ.τ.Ε. για πολιτικούς που «έβγαλαν» χρήματα στο εξωτερικό,
    προκύπτει σαφώς ότι και ο κύριος Βενιζέλος όχι μόνο «δικαιούται» να κτυπά το χέρι στο έδρανο αλλά να κάνει και ότι άλλο του επιτρέπουν οι ψηφοφόροι του….
    …..
    ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 56.262,770 ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΡΩ 1.462.840,000 ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ 2.175.530,010 ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΥΡΩ 145.000,000 ΜΕΤΡΗΤΑ

    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 130.000,000 EUROBANK
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 500.000,000 EUROBANK
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 454.295,530 MARFIN
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 500.000,000 MARFIN
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΡΩ 82.836,360 ΕΘΝΙΚΗ
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 170.000,000 EUROBANK
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 54.000,000 MARFIN
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 83.000,000 MARFIN
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 209.000,000 MARFIN
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 210.621,030 ΕΘΝΙΚΗ
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 93.939,460 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΥΡΩ 214.498,200 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

    ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 56.738,960 ΚΥΠΡΟΥ ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩ 58.426,860 ΚΥΠΡΟΥ
    ….

  278. Δρυός Πεσούσης said

    O Κασσιμάτης επιμένει: «Το «Ντάουντον Αμπυ» είναι μια σαπουνόπερα ποιότητας Χάροντ’ς.»

    Πάω να φάω ένα χάνι μασταρντ σνακ στα Μακντόναλτ’ς τώρα.

  279. sarant said

    Ναι, το είδα… άκου Άμπυ!

  280. Δρυός Πεσούσης said

    Ενώ Χάροντ’ς; Κατ’ αρχάς η επωνυμία στα Αγγλικά είναι Harrods, χωρίς απόστροφο, κι ας πρόκειται για το κατάστημα που ίδρυσε ο Harrod.
    Αλλά κι έτσι να ήταν, μεταγράφεται και η απόστροφος που δηλώνει την κτήση στα Αγγλικά;

  281. Αγγελος said

    Καλό βέβαια θα ήταν να μην είχε πει ο Βενιζέλος την περί εβραϊκών ονομάτων χοντράδα του, αλλά κοιτάζοντας τον κατάλογο των ονομάτων που δημοσιεύτηκε στο hot doc, βλέπω κι εγώ, και χωρίς να το ψάξω ιδιαίτερα, 9-10 εβραίικα ονόματα ανάμεσα στα πρώτα 20 — δύο μάλιστα τα αναγνωρίζω (φίλος οικογενειακών φίλων και σύζυγος παιδικής φίλης). Σύμπτωση άραγε; Υπήρχε μήπως κάποιος Εβραίος αντιπρόσωπος της HSBC στην Ελλάδα και προσέλκυσε τους γνωστούς του και τους γνωστούς των γνωστών του, και θα βρίσκαμε αναλογικά πολύ λιγότερους σε κατάλογο πελατών π.χ. της UBS;

  282. ππαν said

    Ειλικρινά πιστεύετε πως οι τράπεζες ελκύουν πελάτες ανάλογα με το δόγμα τους κι ότι έχουν μάλιστα και τραπεζίτες ομόδοξους για να τους πείθουν πιο αποτελεσματικά ή μόνο για τους Εβραίους το πιστεύετε αυτό;

  283. Μαρία said

    281 Εγώ πάντως μεταξύ των 10 πρώτων βλέπω έναν εφοπλιστή.

  284. ππαν said

    Μπορεί να έστειλαν κανέναν εφοπλιστή τραπεζοϋπαλληλο να κάνει ζύμωση!

  285. Μαρία said

    http://tvxs.gr/news/internet-mme/poia-kanalia-den-trone-hot-doc

  286. Όχι βέβαια, Ππαν (282), αλλά πιστεύω ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας γνωρίζονται μεταξύ τους έτσι λίγοι που είναι, και ότι δεν θα ήταν περίεργο περισσότεροι να βάλουν τα λεφτά τους στην Τάδε τράπεζα (μεταξύ τραπεζών ίσης αξιοπιστίας — γι’αυτό ανέφερα την UBS) αν συνέβαινε να είναι ομόθρησκός τους ο πράκτορας/αντιπρόσωπος της συγκεκριμένης τράπεζας στην Αθήνα. Το ίδιο θα έλεγα αν διαπίστωνα ότι οι 10 από τους 20 πρώτους αναγραφόμενους στη λίστα ήταν λ.χ. Παξινοί ή Τσιριγώτες — απλώς δεν θα μπορούσα να το μαντέψω από τα ονόματά τους!

  287. Γς said

    252:

    >Ποιος μιλάει για λαχανικά και φρούτα;
    Υπόκεινται τα λαχανικά σε ημερομηνία λήξεως αν δεν είναι σελοφανοσυσκευασμένα;

    Ντάξει.

    Φωνάζουν μόνα τους σαν έρθει η ώρα τους.
    Ντομάτες αρχίζουν και σαπίζουν.
    Αγγουράκια κιτρινίζουν.
    Πατάτες βγάζουν φύτρες.
    Τα πετάς κι ούτε γάτα κι ούτε ζημιά

    Οχι όμως όλα.

    Ηταν μια μυστήρια μυρωδιά στην κουζίνα που δεν μπορούσε να την εντοπίσω.

    Τα κρεμμύδια ήταν εντάξει, άοσμα. Το ίδιο οι πατάτες, τα σκόρδα. Όλα. Εψαξα τα πάντα. στα σταντ των φρούτων, στα ράφια στα ντουλάπια, στα ψυγεία. Μέχρι που άρχισα να αδειάζω την κουζίνα. Εξω όλα.
    Η απαίσια μυρωδιά παρούσα.

    Και τότε είδα ένα υπεράνω πάσης υποψίας μικρό λαχανάκι σε μια πλαστική σακούλα που δεν γέμιζε το μάτι μου. Και την μύτη μου

Σχολιάστε