Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θα κάνει την Ελλάδα αγνώριστη: υπόσχεση ή απειλή;

Posted by sarant στο 26 Ιουνίου, 2013


Κατά την παρθενική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου της δικομματικής πλέον κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είπε, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ότι η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στις «μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα όπως τη θέλουμε, αγνώριστη». Η διατύπωση αυτή είναι ελαφρώς παρεξηγήσιμη, και θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν πρόκειται για υπόσχεση ή για απειλή, όπως με εκείνον τον αμφίσημο χρησμό που είχε δώσει του Μαντείου των Δελφών στον Κροίσο της Λυδίας, ότι αν διαβεί τον ποταμό Άλυ θα καταλύσει ένα μεγάλο βασίλειο. Έσπευσε κι αυτός να κηρύξει τον πόλεμο στον Κύρο της Περσίας και ο χρησμός βγήκε αληθινός -μόνο που το μεγάλο βασίλειο που καταστράφηκε ήταν το δικό του. Κάπως παρόμοιο είναι και το ανέκδοτο με εκείνον που, κάνοντας τον απολογισμό από έναν χρόνο εντατικού παιχνιδιού στο χρηματιστήριο, διαπίστωσε ότι βρέθηκε με μια μικρή περιουσία. Ακούγεται καλό -μέχρι να διευκρινιστεί πως όταν ξεκίνησε να παίζει είχε μια μεγάλη περιουσία.

Έτσι και με την αγνώριστη Ελλάδα. Αγνώριστη προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; (Ας αφήσουμε κατά μέρος ότι και το καλύτερο δεν είναι απόλυτο, αυτό που είναι καλό για τους μεν είναι φριχτό για τους δε). Είναι περίεργο, αλλά από τις φράσεις που έχουμε για τη ριζική, θεαματική αλλαγή, κάποιες χρησιμοποιούνται περισσότερο για θετική μεταβολή και κάποιες άλλες περισσότερο για αρνητική. Κι έτσι, όταν λέμε ότι κάποιος «έγινε αγνώριστος» συνήθως υπονοούμε αλλαγή προς το χειρότερο, όπως θα σας πείσει μια αναζήτηση στα σώματα κειμένων. Λέγεται φυσικά και για αλλαγή προς το καλύτερο, αλλά κυρίως για επιδείνωση το χρησιμοποιούμε, είτε παροδική είτε μόνιμη.

Όταν, ας πούμε, ο εκφωνητής που περιγράφει τον ποδοσφαιρικό αγώνα πει ότι ο τάδε παίχτης «είναι αγνώριστος σήμερα», στο 90% των περιπτώσεων εννοεί ότι παίζει πολύ χειρότερα από το επίπεδο που μας έχει συνηθίσει, πολύ σπάνια να το πει για έναν παίχτη που κάνει το παιχνίδι της ζωής του. (Πιο σαφώς βέβαια αυτό δηλώνεται, ειδικά σε αθλητικά συμφραζόμενα, με το «είναι σκιά του εαυτού του»).

Παρόμοια, όταν όμως λέμε στον συνομιλητή μας «Δεν σε αναγνωρίζω!» εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και την κατάπληξή μας για την ασυνήθιστη και αλλαγμένη προς το χειρότερο συμπεριφορά του, σχεδόν ποτέ δεν το λέμε με θετική απόχρωση.

Από την άλλη πλευρά, όταν λέμε ότι κάποιος «έγινε άλλος άνθρωπος» ή «γίνεται άλλος άνθρωπος», συνήθως υπονοούμε μεταβολή προς το (πολύ) καλύτερο, παρόλο που η διατύπωση καθαυτή (ή: καθαυτήν αν είστε πουρίστας) δεν δίνει κάποια νύξη.Κάπως ανάλογο και το βιβλικό «απεκδυσάμενοι τον παλαιόν άνθρωπον»: βελτίωση υπονοεί παρόλο που δεν το λέει καθαρά.

Είχε και άλλες δύο παρόμοιες διατυπώσεις η ομιλία του πρωθυπουργού, που επιδέχονται δύο ερμηνείες. «Αυτό που κάνουμε δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα», ήταν η πρώτη από αυτές. Εννοεί τάχα το 27% της ανεργίας, τα πέντε ή έξι χρόνια ύφεσης, την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου ή τις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται; Και, παρομοίως: «να δώσουμε προοπτικές στη νέα γενιά, τέτοιες που δεν τις είχε ποτέ». Είχε όμως καλύτερες ή χειρότερες;

Φυσικά, όταν ένας πολιτικός παρουσιάζει το πρόγραμμά του πάντα υπόσχεται το καλύτερο για όλους (όσο κι αν αυτό είναι ανέφικτο), οπότε ξέρουμε πως ο κ. Σαμαράς για υπόσχεση το εννοούσε ότι θα κάνει την Ελλάδα αγνώριστη. Αν ένας πολιτικός είχε σκοπό να κάνει τη χώρα αγνώριστη προς το χειρότερο, δεν θα το έλεγε μπροστά στις κάμερες –το άρθρο απλώς επισημαίνει τις ασάφειες, τις αμφισημίες και τα πολλαπλά νοήματα, που μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί για χαριτολογήματα, ανέκδοτα κτλ. (ας πούμε, αν σας τύχει το τζίνι με τις τρεις ευχές πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί: αν ζητήσετε να γίνει π.χ. το σπίτι σας αγνώριστο, υπάρχει φόβος να το μετανιώσετε). Όπω

Προσθήκη: Όπως βρήκε ένας καλός φίλος του ιστολογίου (σχόλιο 79), και ο Ελ. Βενιζέλος είχε υποσχεθεί στις εκλογές του 1928 να κάνει την Ελλάδα αγνώριστη μέσα σε μια τετραετία -και τελικά έπεσε πάνω στην παγκόσμια κρίση και δεν απόφυγε τη χρεοκοπία. Η υπόσχεσή του αυτή τού είχε στοιχίσει το παρατσούκλι «ο αγνωριστοποιός» που χρησιμοποιούσαν οι αντίπαλοί του. Για παράδειγμα, σε κύριο άρθρο του Ριζοσπάστη το 1932 διαβάζουμε: Μα ο μεγάλος αγνωριστοποιός από την προλεταριακή Καβάλα έφυγε αγνώριστος.

Όσο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, τα είπαμε και σε συζητήσεις άλλων θεμάτων χτες και προχτές. Δεν θα σταθώ σε πρόσωπα, παρόλο που ο πειρασμός είναι μεγάλος, αλλά θα επισημάνω δυο στοιχεία που μου έκαναν αλγεινή εντύπωση.

Λέμε ότι η κυβέρνηση αυτή θα κάνει πρωτοφανή πράγματα, θα ξεκόψει μια και καλή από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, και άλλα τέτοια ηχηρά, κι όμως, από τα 42 συνολικά μέλη της (αν μέτρησα καλά) βρίσκω τουλάχιστον δέκα που είναι γόνοι βουλευτών και υπουργών -όχι και το καλύτερο μήνυμα για μια κυβέρνηση που υπόσχεται αξιοκρατία και πάταξη της οικογενειοκρατίας! Θα μου πείτε ότι ζητάω πολλά όταν στην πολύ πρόσφατη ιστορία της η χώρα μας φορτώθηκε πρωθυπουργούς που το βασικό τους προσόν ήταν το επώνυμό τους, αλλά όταν κάποιος επαγγέλλεται μια νέα αρχή πρέπει να το δείχνει και έμπρακτα.

Το χειρότερο: και πάλι, η νέα κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει το άθλιο παράδειγμα της προηγούμενης και περιλαμβάνει ελάχιστες γυναίκες: 4 στις 42, αν μέτρησα καλά. Θα μου πείτε ότι υπάρχει βελτίωση ως προς την προηγούμενη (όπου είχαμε μόλις 2 γυναίκες), αλλά θα σας απαντήσω ότι αν μετρήσουμε μόνο τους υπουργούς (δηλαδή όχι υφυπουργούς και αναπληρωτές) έχουμε επιδείνωση, αφού πριν είχαμε 1 γυναίκα σε σύνολο 17 υπουργών ενώ τώρα έχουμε 1 σε 19, δηλαδή το ποσοστό μειώθηκε, από 5.9% σε 5.3%, που είναι ντροπιαστικά χαμηλό (για να μην πούμε και για τη βαρύτητα των υπουργείων).

Αν κάνουμε μια σύγκριση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης (γιατί με τη βόρεια Ευρώπη υπάρχει φόβος να πάθουμε κατάθλιψη), βρίσκουμε τα εξής:

* Η Πορτογαλία έχει 12 υπουργούς, από τους οποίους 2 γυναίκες. 2 στους 12 είναι 16.7%, πολύ πάνω από το θλιβερό 5.3% το δικό μας.

* Η Ισπανία έχει 14 υπουργούς, από τους οποίους 4 γυναίκες. Ποσοστό 28,6% περίπου. Μία από τις υπουργούς είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

* Η Ιταλία έχει 23 υπουργούς, από τους οποίους 7 γυναίκες. Ποσοστό 30,4%, λίγο καλύτερο από των Ισπανών και απείρως καλύτερο από το απαράδεκτο δικό μας.

Προσέξτε ότι διάλεξα χώρες μεσογειακές, που επίσης αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και έχουν μπει σε μνημόνιο ή άλλα έκτακτα προγράμματα. Κι όμως, εκεί οι γυναίκες έχουν τριπλάσια ως πενταπλάσια και εξαπλάσια (αναλογικά) συμμετοχή απ’ ό,τι σε μας. Είναι να νιώθεις ντροπή.

Κρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχα γράψει ότι «κανονικά, κάτι τέτοιο» (δηλαδή η ντροπιαστική υποεκπροσώπηση των γυναικών) «θα έπρεπε να απαγορεύεται από το Σύνταγμα». Ξέρω ότι υπάρχουν και αντίθετες απόψεις στις ιδέες για καθιέρωση ποσόστωσης, τα έχουμε ξανασυζητήσει άλλωστε. Και ξέρω κι ότι ακόμα κι αν υπήρχε ποσόστωση, θα βρίσκονταν τρόποι καταστρατήγησής της (π.χ. αν έπρεπε το 1/3 των υπουργών να είναι γυναίκες, μπορεί να βλέπαμε διακοσμητικά Υπουργεία για να συμπληρωθεί η ποσόστωση). Όμως, εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι μόνο θετικά μπορεί να έχει η καθιέρωση ποσόστωσης για τις γυναίκες στα αιρετά αξιώματα. Και εξακολουθώ να λυπάμαι βαθύτατα που η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί το ιδιότυπο απαρτχάιντ κατά των γυναικών.

Τουλάχιστον, αν καθιερωνόταν η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών μπορεί να μην γινόταν η Ελλάδα αγνώριστη, αλλά η πολιτική μας ζωή θα μεταμορφωνόταν -προς το καλύτερο, σίγουρα!

113 Σχόλια to “Θα κάνει την Ελλάδα αγνώριστη: υπόσχεση ή απειλή;”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >από τα 42 συνολικά μέλη της (αν μέτρησα καλά) βρίσκω τουλάχιστον δέκα που είναι γόνοι βουλευτών

    Ντάξ’. Γονικές παροχές

  2. LandS said

    Μετά από τέτοια γλωσσολογική ανάλυση, τι να τη κάνεις τη πολιτική.

    Ως προς το τελευταίο. Το διακοσμητικά υπουργεία δεν χρειάζονται ποσοστώσεις για να δημιουργηθούν.
    Α ναι, καλό είναι να αρχίσουμε να μιλάμε για ποσοστώσεις φύλου. Δεν ξέρουμε τι θα έχει γίνει σε χίλια χρόνια.

  3. Mιχάλης said

    Δηλαδή η Διαμαντοπούλου καλυτέρευσε την πολιτική ζωή του τόπου;;;;;; Όχι βέβαια!!!! Ολα ειναι θέμα ανθρώπου όχι φύλου! Καλημέρα!!!

  4. physicist said

    Έχουμε ήδη ποσοστώσεις κομματικής ταυτότητας, με λαμπρά αποτελέσματα, να βάλουμε και ποσοστώσεις φύλου στο καπάκι να δούμε πού θα μας πάει. Αν και, τελικώς, τίποτε δεν θ’ αλλάξει, αφού όλα τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, και τα θετικά και τ’ αρνητικά, δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο.

  5. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Θαρρώ ότι το έχω εκφράσει κι αλλού, αλλά θα το ξαναγράψω: Δεν πιστεύω επ’ ουδενί ότι, το πρόβλημα διακυβέρνησης (ειδικά των τελευταίων ετών και κυβερνήσεων) είναι θέμα αποκλειστικά της ποσόστωσης ανδρών – γυναικών στην κυβέρνηση. Είναι καθαρά θέμα ιδεοληψιών και εφαρμογής των πιο αντιλαϊκών πολιτικών που μπορούν να εφαρμοστούν από υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς ανεξαρτήτως φύλου.
    Φέρνω για παράδειγμα (χωρίς να υποστηρίζω το κόμμα που ανήκει) τη Φωτεινή Σκοπούλη και την προ καιρού κόντρα της με τον Σαμαρά.
    Την υποστήριξε μήπως καμιά γυναίκα υπουργός (λέγε με Ολγα) λόγω φύλου;
    Την υποστήριξε κανείς άλλος;
    Αντίθετα, την λοιδόρησαν (μίντια και πολιτικοί) γιατί είπε κάποιες αλήθειες,
    (ρε παιδιά δεν συνεργαζόμαστε, ρε παιδιά δεν έχουμε γάζες κλπ)
    γιατί είχε απομείνει λίγη ανθρωπιά μέσα της.

    Όσο για το αν ο Σαμαράς θα κάνει την Ελλάδα αγνώριστη, ναι, είναι υπόσχεση. 😦

  6. Αν γίνει αγνώριστη, θα μπορούμε πλέον να άδουμε «σε γνωρίζω από την όψη»;

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Δεν επικεντρώνω σε άτομα αλλά ασφαλώς η Διαμαντοπούλου και άλλες πέντε γυναίκες θα ήταν καλύτερες από τον π.χ. Χατζιδάκη και άλλους πέντε άντρες.

  8. sarant said

    6: Χαχά! (Πολύ νωρίς ή πολύ αργά Μιχάλη; )

  9. Γς said

    Και μια που μιλάμε για γυναίκες.
    Κι όχι για «άντρες» γμτ το κέρατό μου.
    Ναι γυναίκες:
    Σοφία Βούλτεψη

  10. LandS said

    #4
    Είχαμε και ποσοστώσεις καταγωγής. Άτυπα μεν αλλά είχαμε. Πολλές φορές έχουμε δει να γράφεται «η Κρήτη εκπροσωπείται με τόσα υπουργεία». Τη Κρήτη δεν τη διάλεξα τυχαία. Επίσης αν ο ένας της α΄Θεσσαλονίκης γινόταν υπουργός, έπρεπε να γίνει και ο άλλος.
    Μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μοιράσει τα υπουργεία στα κόμματα που την απαρτίζουν. Άρα η ποσόστωση με βάση την κομματική ένταξη είναι χαρακτηριστικό μιας τέτοιας κυβέρνησης. Τα λαμπρά αποτελέσματα θα είναι της κυβέρνησης και των κομμάτων που την απαρτίζουν στο σύνολό τους, και όχι επειδή το ποσοστό των πασόκων θα είναι 35% ή 40%. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι λαμπρά, πάλι δεν θα φταίει η ποσόστωση αλλά, ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η ποσόστωση φύλου, που με τα σημερινά δεδομένα (είπαμε, δεν ξέρουμε τι θάχει γίνει σε χίλια χρόνια) πρόκειται για ποσόστωση γυναικών, είναι άλλης [ηθικής] τάξης ζήτημα από τα προηγούμενα.

  11. Ειρήνη Μ. said

    Το χειρότερο είναι ότι οι 4 (συγκεκριμένες) γυναίκες στους 42 θεωρείται λογικό και αυτονόητο. Δεν άκουσα να το σχολιάζουν. Έστω να πουν ότι αναζήτησαν στο 50% του πληθυσμού κάποια κατάλληλη και δε βρήκαν. Ή ότι βρήκαν αλλά δε δέχτηκε!
    Καλημέρα (τη γνωστή όχι την αγνώριστη…)

  12. «Όταν, ας πούμε, ο εκφωνητής που περιγράφει τον ποδοσφαιρικό αγώνα πει ότι ο τάδε παίχτης “είναι αγνώριστος σήμερα”, στο 90% των περιπτώσεων εννοεί ότι παίζει πολύ χειρότερα από το επίπεδο που μας έχει συνηθίσει, πολύ σπάνια να το πει για έναν παίχτη που κάνει το παιχνίδι της ζωής του»

    Είναι προφανές πως αγνώριστοι είναι οι παίκτες του βάζελου όταν παίζουν καλά, δυο φορές το χρόνο, κόντρα στον γαυρο…

    Για τους βάζελους η λύση είναι απλή προσθέτουν ένα Κ στα αρχικά της ομάδας τους και κατ’ ευθείαν μπαίνουν στο κλαμπ των μεγάλων (πραγματικά και με ευρωπαϊκό μέλλον) συλλόγων

  13. Βέβαια, παρατηρεί κανείς και το άλλο:
    Για κυβέρνηση που θα …»ξεκόψει από τις κακές συνήθειες…», το ξεκίνημα είναι στα παλιά (κακά) γνωστά πλαίσια…
    Τι εννοώ:
    Ιταλία με 60.000.000 (κατοίκους) 23,
    Πορτογαλία με 10.600.000 (σαν κι εμάς περίπου) 12,
    Ισπανία με 47.000.000 …14 και,
    …ταρατατζούμμμ!
    η Ελλάδα …42!
    (όσο όλοι οι άλλοι μαζί!)
    Αυτό δεν είναι απλώς (παλιά κακή) συνήθεια, είναι …κακοήθεια!
    (κάτι σαν τους όγκους*)

  14. Πάνος με Πεζά said

    Να θυμηθούμε την προκοπή της πρώτης κυβέρνησης ΓΑΠ, που ήταν γεμάτη γυναίκες (και οι πιο πολλές, εξαφανισμένες από προσώπου γης σήμερα : Μπατζελή, Κατσέλη, Διαμαντοπούλου, Μπιρμπίλη…); Τέλος πάντων…
    Όσον αφορά στον τίτλο, μου θύμισε το παλιό ανέκδοτο με τον (πρεσβύτερο) Καραμανλή, που επισκεπτόμενος γνωστό ελβετικό θέατρο αποφάσισε, με τη σερραϊκή του προφορά : «Θα κάνω την Αθήνα Chamonix»…

  15. sarant said

    12: Αν σου πω ότι περίμενα ένα τέτοιο σχόλιο;…

    13: Όχι Αιμίλιε, για να είμαστε δίκαιοι: στις άλλες χώρες μέτρησα μόνο υπουργούς, όχι υφυπουργούς. Επομένως για την Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι 19, όχι 42.
    12 (Πορτ.) – 14 (Ισπ.) – 19 (Ελλ.) – 23 (Ιταλ.)

  16. sarant said

    14: Γεμάτη, τηρουμένων των αναλογιών: 5 σε υπουργικές θέσεις επί συνόλου 17. Και 8 γυναίκες συνολικά σε 38 υπ-υφυπ-αναπλ.

  17. ΠΑΝΟΣ said

    Να αλλάξει…Αλλάζει τίποτα εδώ; Δεν το βλέπω.Από πουθενά.Ίσως,είμαι κακός μάντης ή προφήτης.(υπάρχουν τέτοιοι;;).Όσοι βλέπουν ότι από κάπου,μπορεί να επέλθει αλλαγή,μπράβο τους.Θαυμάζω το κουράγιο και την αισιοδοξία τους.Ειλικρινά,το λέω.Μακάρι να ανήκα κι εγώ σε κείνους,χίλιες φορές,μακάρι!

    Αν είναι άντρες ή γυναίκες.Από πλευράς ισότητας το βλέπουμε;Ισότητα νομίζω έχουμε εδώ και πολλά χρόνια.Ακόμα κι εμείς οι παλιότεροι,θέλαμε δεν θέλαμε αλλάξαμε νοοτροπία.Και καλά κάναμε!
    Η αποτελεσματικότητα μετράει κι αν κάποιος,άντρας ή γυναίκα,διαθέτει τα προσόντα για κάτι καλό(;).Έχω πικράν εμπειρίαν(και κάποια γλυκειά,βέβαια) απ’ αμφότερα τα φύλα,σε μιαν υπηρεσία.Οπότε να νιώσουμε ντροπή(!) ,κομματάκι υπερβολικό το βρίσκω.

  18. physicist said

    #10. — Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ποσόστωσης (φύλου και καταγωγής) είναι η Υπουργός για Θέματα Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας (φοβερή συνοχή των θεμάτων, μα την αλήθεια) της ΟΔΓ, Κριστίνα Σρέντερ. Αφού έγινε Υπουργός σε ηλικία 32 χρονών λόγω φύλου και καταγωγής από την Έσση, κι αφού απέτυχε παταγωδώς, βγήκε προχτές και στα μήντια και μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα επειδή άλλοι, τρίτοι, οι κακοί για, δεν την άφησαν να κάνει το έργο της. Η κακόμοιρη η ιδεαλίστρια νέα γυναίκα που δεν την άφησαν να πραγματοποιήσει τα οράματά της. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι, ανεξαρτήτως φύλου.

    Είναι γελοιότητες που τις πληρώνουμε ύστερα όλοι μας, όταν ασήματντα χαρακτηριστικά γίνονται το κριτήριο για να δοθεί η μία ή η άλλη (υπουργική) θέση.

  19. Γιώργος Πρίμπας said

    Ο πρωθυπουργός θα τους (μας) πατήσει ΟΛΟΥΣ!
    Τίποτα δεν θα είναι όπως το ξέραμε…

  20. Μ’ αρέσει η δικαιοσύνη.
    Και πάλι όμως είμαστε 50% πάνω από την Πορτογαλία με ίδιο πληθυσμό…
    Μήπως να ρωτήσουμε Ισπανούς και Ιταλούς πώς το κάνουν;
    😉

  21. (Αναφέρομαι στο #15.)

  22. ΣοφίαΟικ said

    Το πρόβλημα δεν είναι νομίζω πόσες γυναίκες υπουργοποιούνται αλλά πόσες και ποιές γυναίκες εκλέγονται.

  23. Αν κρίνω από τις γυναίκες που υπουργοποιήθηκαν στο Παιδείας δεν βλέπω ουσιαστική διαφορά από τα ανδρικά ανδρείκελα που πέρασαν από τις ίδιες θέσεις. Γενικά καλό θα ήταν να επιλέγονται οι καλύτερου ανεξαρτήτως φύλων αλλά στην πράξη ο σχηματισμός κυβέρνησης κοιτάζει να καλύψει άλλες προτεραιότητες, εντοπιότητα, τζάκια, κλίκες, σταυροθηρία οπότε το φύλον λογικά έπεται, δικαιούται όμως να μπει κι αυτό σ’ αυτές τουλάχιστον για αισθητικούς λόγους.
    Επίσης δεν είναι -λογικά- δυνατόν κάποιος να περνάει από τέσσερα-πέντε υπουργεία λόγω προσλοντων. Θυμίζει περισσότερο παιδάκι που σπάει ένα παιχνίδι του και συνεχίζει με άλλο ! Οπως κάποτε ήταν της μόδας οι γιατροί να γίνονται υπουργού Δημοσίων έργων και οι μηχανικοί…Υγείας, δείγμα κι αυτό της σοβαρότητας των σπουδών αλλά του υπουργείου.

  24. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    22: Προφανώς!

    23: Ανδρικά ανδρείκελα, λες. Προχτές διάβαζα ένα του Λασκαράτου, που είχε τη λέξη «γυνείκελο» (για μια γυναικεία κούκλα, μαριονέτα).

  25. physicist said

    #23. — […] στην πράξη ο σχηματισμός κυβέρνησης κοιτάζει να καλύψει άλλες προτεραιότητες, εντοπιότητα, τζάκια, κλίκες, σταυροθηρία οπότε το φύλον λογικά έπεται, δικαιούται όμως να μπει κι αυτό σ’ αυτές τουλάχιστον για αισθητικούς λόγους.

    Πολύ σωστά όλα μέχρι το οπότε … δικαιούται. Για να το πω κι αλλιώς, εφόσον το έχουμε πάρει χαμπάρι ότι οι ικανότητες παίζουν τον τελευταίο ρόλο στη σύνθεση μιας Κυβέρνησης, κι αφού ο πολιτικός είναι η πιο αντιπαθής απασχόληση στο λαό (παίζουν κοντά δημοσιογράφοι και έμποροι ναρκωτικών, υποθέτω), τι μας κόφτει τελικά να ποσοστώσουμε και τις γυναίκες;

    Επίσης θα ήθελα να δω και αναλύσεις σχετικές με την επαγγελματική τάξη των πολιτικών, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν έχει συζητηθεί. Το θεωρώ π.χ. απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει ούτε ένας σε δημόσιο αξίωμα που ν’ ασχολείται με τη Φυσική ή με τα Μαθηματικά ή με το χονδρεμπόριο κρεάτων. Από δικηγόρους, οικονομολόγους, γιατρούς και δικηγόρους χορτάσαμε, το ίδιο κι από τραπεζικούς και πολιτικούς επιστήμονες.

  26. Γς said

    >απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει ούτε ένας σε δημόσιο αξίωμα που ν’ ασχολείται με τη Φυσική ή με τα Μαθηματικά ή με το χονδρεμπόριο κρεάτων

    Πολύ σωστά. Ομως δεν μπορείς να πεις ότι δεν ασχολούνται με το (γιου νόου) τους

  27. ΦΦΧ said

    Καλημέρα.

    Έχω και εγώ μία δυσκολία να αντιληφθώ γιατί πρέπει σώνει και ντε να υποχρεούμαστε να έχουμε το ένα ή το άλλο φύλο. Δεν θα με ενδιαφερε , ειλικρινά όμως , εάν η κυβέρνηση αποτελείτο όλη από γυναίκες , από άνδρες ή σε όποιαδήποτε ποσόστοση. Τα δικαιώματα και η αναγνώριση του κάθε φύλλου δεν νομίζω ότι κρίνεται από το εάν θα έχουμε 5 γυναίκες ανά 10 άτομα που είναι τορναδόροι , οδηγοί ταξί/λεωφορείων/τραίνων ή υπουργοί και πρωθυπουργοί. Μακάρι να ήταν τόσο απλό θα έλεγα.
    Δεν ξέρω ποιός ήταν χειρότερος η Διαμαντοπούλου ή ο Λοβέρδος , η Νταλάρα ή ο Χρυσοχοϊδης , η κυρία του εκλεγμένου φασίστα ή ο κύριος της εκλεγμένης φασίστριας. Επίσης δεν μπορώ να πώ ποιός είναι καλλίτερος : Η κυρία που εργάζεται στην Άουντι ή ο κύριος που επελέγει να σχεδιάσει τα αγωνιστικά της Φεράρι.

  28. Προσγολίτης said

    6
    > Αν γίνει αγνώριστη, θα μπορούμε πλέον να άδουμε “σε γνωρίζω από την όψη”;

    Ή να κλαίμε (για να μην πω βρίζουμε): «σε γνωρίζω από την κόψη»

  29. 28. 🙂 Πολύ καλό!

    Γενικότερα πάντως, θα έλεγα ότι -αν και πάντα υπάρχουν χειρότερα-, ας την κάνει αγνώριστη!~
    Ας αλλάξει και ας είναι οτιδήποτε επιτέλους!
    Όταν είναι κάτι τόσο χαμηλά, οι πιθανότητας είναι περισσότερες προς τα πάνω.
    Αν μάλιστα πιάσει πάτο, μπορεί και να πατήσει κάπου (βλ. «δως μοι πα στω …») και να σηκωθεί έως και να πηδήξει προς τα πάνω.
    Α μα πια!

  30. Γς said

    Αιμίλιε κόσμια! ε;

  31. Γς said

    Μπλέκεις στα οικόπεδα μου

  32. andreas said

    Η ποσόστωση φύλου δεν προσπαθεί να βρει την τέλεια πολιτικό που θα μας λύσει τα προβλήματα αντικαθιστώντας τον ανίκανο συνάδελφό της. Στηρίζεται στη απλή λογική ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία τυχαιότητες (στη συγκεκριμένη περίπτωση : το φύλο, αλλού το χρώμα του δέρματος) ακόμα και αν γίνονται ανεκτές δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξη κάποιου και όπου υπάρχουν πρέπει να παίρνονται αντίμετρα που να ισοσταθμίζουν τη δυσκολία πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό (παιδεία, υγεία, πολιτικές θέσεις κλπ κλπ). Βέβαια στην Ελλάδα όπου τα πάντα περνούν από τα κόμματα, που λειτουργούν σα παιδική χαρά, αντίστοιχης ποιότητας είναι και οι προτάσεις τους και έχουμε τη χαρά να τις καμαρώνουμε και στους δέκτες μας (άνδρες ή γυναίκες). Ενδεχομένως μια καλή λύση θα ήταν η υποχρεωτική ποσόστωση σε θέσεις ευθύνης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα που θα συνήθιζε την κοινωνία και θα διαμόρφωνε και ένα ικανό στρώμα στελεχών για αξιοποίηση.

  33. 30, 31. Μουά? Πουρκουά μεσιέ?
    Β-)

  34. physicist said

    #32. — Γιατί ειδικά το φύλο και όχι κάποιο από τα πάμπολλα άλλα χαρακτηριστικά της ταυτότητας ενός προσώπου όπως η οικονομική-κοινωνική του τάξη, το επάγγελμά του ή οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις; Πόσοι άθεοι κατέχουν υπουργικό αξίωμα και ποιες πιθανότητες εκλογής θα είχε κάποιος που εκπεφρασμένα δηλώνει ότι δεν είναι οπαδός καμίας θρησκείας;

  35. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Ποσοστώσεις, σε φυλετική ή εθνοτική βάση, έχουν όλα τα συντάγματα συνεταιρικής δημοκρατίας, οι ‘power sharing’ διευθετήσεις σε πολυεθνοτικές χώρες. Έτσι και στην Κύπρο. Συγκρούονται εδώ οι αρχές της δημοκρατικής εκπροσώπησης των μειονοτήτων με την δημοκρατική αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας έναντι του νόμου.

  36. physicist said

    #35. — Μια μορφή να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι και το περίφημο gerrymandering.

  37. sarant said

    35: Και η αφορμή της εκδήλωσης της κυπριακής κρίσης του 63 ήταν η επιθυμία του Μακάριου, μεταξύ άλλων, να μην τηρήσει τις ποσοστώσεις στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.

  38. Bαγκ said

    Δε νομιζω οτι διασφαλιζεται η χρηστη διαχειριση και η κυβερνησιμοτητα μιας χωρας απο την ποσοστωση..Με πολιτικους ορους και αξιοκρατικους ειναι παντελως ασκοπο σε βαθμο επικινδυνο μαλιστα θεσεις ευθυνης να παρεχονται με κριτηρια φυλετικα(ανδρας-γυναικα)..Ο αξιοτερος ας παρει την θεση κ’ας ειναι και ευνουχος ή ερμαφροδιτος..Οποιουδηποτε ειδους ποσοστωσεις εντασσονται σ’εναν ανεξοδο και επαναλαμβανω επικινδυνο παιχνιδι πολιτικης ορθοτητας το οποιο και αντιδημοκρατικο ειναι και ανευ νοηματος..Αλλο ισοτητα-αλλο αξιοκρατια..

  39. Bαγκ said

    Ο ορος»κυβερνησιμοτητα»δε,τιθεται υπο κρισιν και συζητησιν-ισως ειναι αδοκιμος αλλα τον στηριζω..Δεχτη η οποια πολεμικη..

  40. LandS said

    Το φύλο, η φυλή, το χρώμα επιδερμίδας, ακόμα και η μητρική γλώσσα ή παρόμοια γνωρίσματα, είναι «τυχαιότητες» (εγώ θα τα έλεγα εξωτερικοί παράγοντες) όπως παρατηρεί ο Andreas. Δεν είναι δημοκρατικό, με τα στάνταρ της εποχής μας, να μπαίνουν εμπόδιο στην εξέλιξη κάποιου.
    Το επάγγελμα, η κοινωνικόοικονομική τάξη, κλπ. δεν είναι «τυχαιότητες» με την ίδια έννοια. Είναι η «εξέλιξη κάποιου».
    Στην εποχή μας, οι τυχαιότητες που αναφέραμε προηγουμένως συνεχίζουν να επηρεάζουν την επιλογή του επαγγέλματος, τις αμοιβές κλπ. δηλαδή «την εξέλιξη κάποιου». Σε παλαιότερες εποχές την καθόριζαν.
    Παλιά, στη Μητέρα των Κοινοβουλίων ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η ιδιοκτησία γης ή και ικανού εισοδήματος για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
    Αλλά η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει από τότε. Έτσι δεν είναι;

  41. physicist said

    #40. — Αυτή είναι εντελώς τεχνητή διάκριση, Λαντς. Εκείνο που έχει σημασία είναι αν κάποια από αυτά τα στοιχεία είναι παράγοντες που εμποδίζουν την εξέλιξη ενός προσώπου με τρόπο συστηματικό, κι εδώ θα έλεγα ότι η κοινωνικοοικονομική τάξη είναι βασικός παράγοντας. Άσε δηλαδή που, ακόμα και με τα δικά σου κριτήρια, το σε ποια οικογένεια θα γεννηθείς είναι το ίδιο τυχαίο με το φύλο που θα έχεις. Καμία διαφορά.

  42. 40. «…απαραίτητη προϋπόθεση η ιδιοκτησία γης ή και ικανού εισοδήματος για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.»
    Αυτό, είναι καλό εάν υπάρχει για να μην είναι ο εκλεγόμενος (οικονομικά) ελεγχόμενος από κάποιους, άρα έρμαιος.
    Αλλιώς, είναι «ελιτίστικο» ή προϊόν διάκρισης.
    Κι εγώ θέλω να πιστευω ότι η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει, αλλά…
    Δεν ξέρω αν αυτό που θα λέγαμε »συνολικό πρόσημο» μας αφορά και σε ποιο βαθμό…

  43. 42. Ααα, όχι!
    Το φύλο δεν είναι και τόσο τυχαίο, είναι θέμα χρονισμού ωορρηξίας, επαφής και φυσικής κατάστασης (του άρρενος).
    😉

  44. physicist said

    #40. — Κοίτα να δεις σύμπτωση:

    «Στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας σπουδάζουν περισσότεροι φοιτητές από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Σπάνια όμως βρίσκονται ανάμεσά τους παιδιά οικογενιεών από την εργατική τάξη».

    Ολόφρεσκο από την Zeit.

    http://www.zeit.de/studium/hochschule/2013-06/studenten-akademiker-arbeiterkinder-bafoeg

  45. Είναι εξαιρετική η ιδέα σας να ζητάτε περισσότερες γυναίκες στην μνημονιακή, ξεπουλημένη και προδοτική κυβέρνηση. Πιάσατε τον ταύρο από τα κέρατα.

  46. ndmushroom said

    Απορία: πόσες από τις 7 Ιταλίδες υπουργούς διετέλεσαν/διατελούν/θα διατελέσουν ερωμένες του διωκόμενου αγωνιστή Σίλβιο; Γιατί από ό,τι θυμάμαι η Ιταλία έχει σαφώς ενισχυμένα ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης σε υψηλά αξιώματα επί κυβερνήσεων PdL, με κοινά χαρακτηριστικά το νεαρόν της ηλικίας και το πεταχτόν του μπούστου (και την παντελή ασχετοσύνη με το χαρτοφυλάκιο, αλλά αυτό δεν είναι ίδιον της Ιταλίας) 🙂

  47. agapanthos said

    Χωρίς να είμαι αντίθετος στις θετικές διακρίσεις (το ξέρω ότι κάποιοι βγάζουν καντήλες με τον όρο, αλλά τι να κάνουμε, ας βρουν κα΄ποιον καλύτερο), νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι άκαιρο να μιλάμε γι’ αυτές με αφορμή τις καρέκλες των υπουργών. Καθώς, όσο ερίζουμε γι’ αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα των Χρυσαβγιτών, στέλνοντας τις γυναίκες σπίτι τους:

    http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7504064

  48. LandS said

    41 και (πιο πολύ) 42

    Κύριοι, αυτές οι ιδέες, έχουν χάσει όλους τους πολέμους από τα μέσα του 15ου αιώνα και δώθε. Έπαθαν πανωλεθρία το 1789, το 1848 το 1871 και το 1918, και υποβιβάστηκαν σε μουσειακό είδος γου κατηγορίας τον 20ο αιώνα.
    Ελάτε τώρα… Αν βάλουμε τη περιουσία ως προϋπόθεση του δικαιώματος θα έχουμε τη δημοκρατία αυτών που την κατέχουν. Μα άμα γουστάρεις εκπροσώπηση από τον έχοντα γιατί σε πειράζει η εκπροσώπηση από τον ελεγχόμενο από τον κατέχοντα;

    «Έχοντες και Κατέχοντες» και «Ρετιρέ» να προστεθούν στους όρους που εισήγαγε ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου και συζητούσαμε προχτές, την ημέρα της αποδήμησης του.

  49. Alexis said

    Το «έγινε αγνώριστος» ή το «δεν γνωρίζεται» δεν λέγεται απαραίτητα με αρνητική χροιά, π.χ. Έγινε αγνώριστος με τα γένια που άφησε, ακόμα κι εγώ δυσκολεύτηκα να τον αναγνωρίσω.
    Το «είναι αγνώριστος» ή το «δεν τον αναγνωρίζω» είναι ελαφρώς διαφορετικό και σχεδόν πάντα αρνητικό, π.χ. Η ομάδα σήμερα είναι αγνώριστη, σέρνεται στο γήπεδο.
    (Ο γαύρος ήταν αγνώριστος στους τελικούς του πρωταθλήματος, κι έτσι δίκαια έχασε την κούπα και κέρδισε τη …σκούπα) 🙂

  50. Alexis said

    #48, Όχι, το «έχοντες και κατέχοντες» δεν είναι του Αντρέα, είναι μεταγενέστερο.
    Του Αντρέα είναι το «μη προνομιούχοι», «περήφανα γηρατειά» και πολλά άλλα…

  51. physicist said

    #48. — Λαντς, γιατί απευθύνεσαι σε μένα στο 48; Δεν καταλαβαίνω τι έχει να κάνει η απάντησή σου με το #41 ή με το #44. Σε καμία περίπτωση δεν υπαρασπίστηκα την κατοχή περιουσίας ως προϋπόθεση για την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

  52. LandS said

    #44 Σιγά… Περίμενες κάτι καλύτερο από Μητρόπολη του Καπιταλισμού; Αν δεν το θεωρείς σωστό …είσαι για μια ανατροπούλα;

  53. physicist said

    #52. — Η ΟΔΓ δεν είναι μητρόπολη του Καπιταλισμού και το ξέρεις πολύ καλά. Για ανατροπούλα δεν είμαι, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι, αλλά το θέμα μας είναι άλλο, δηλαδή το εξής: οι ποσοστώσεις για γυναίκες σε υψηλά αξιώματα έχουν καταντήσει απλή ανακατανομή στο εσωτερικό της ανώτερης κοινωνικής τάξης και τίποτε περισσότερο.

  54. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    53: Αυτό θέλει σκέψη.

    45: Τον ταύρο από τα κέρατα εγώ; Οι υπουργοί του Σαμαρά κλήθηκαν να τον πιάσουν.

    49: Δες τα σώματα κειμένων (και) για το «έγινε αγνώριστος», τα περισσότερα είναι αρνητικά.

  55. LandS said

    #50 Από τεχνική άποψη είναι του Σημίτη. Όμως το ξεστόμισε για να το παίξει Αντρέας.

    #51 Σε κάποιες ιδέες που νόμισα ότι ίσως κρύβονται πίσω από παρόμοιες με τις δικές σου απόψεις στο 41, απάντησα. Και βέβαια κάνοντας χιούμορ, τραβώντας λίγο το «οι ιδέες αποκτούν υλική δύναμη» με τους πολέμους και τα άλλα φριχτά.

  56. physicist said

    #55(β). — Όχι βέβαια, δεν κρύβεται τίποτα παρόμοιο πίσω από το #41. Και μ’ αρέσει το χιούμορ σου αλλά βάζε τότε και καμια φατσούλα στη χάση και στη φέξη. 😉

  57. physicist said

    #54(α). — Θέλει στ’ αλήθεια σκέψη και δεν το κηρύττω σαν καμια μεγάλη αλήθεια που ανακάλυψα ξαφνικά. Λεω όμως από άμεση εμπειρία ότι οι ατελείωτες συζητήσεις για ποσοστώσεις στα Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων Εταιρειών (θέμα πανταχού παρόν τελευταία) έχουν αφήσει παγερά αδιάφορες όλες τις γυναίκες που ξέρω άμεσα κι άλλες πολλές που ξέρω έμμεσα. Ο νορμάλ κόσμος θέλει να έχει παιδικούς σταθμούς της προκοπής, θέλει να φέρει σε λογαριασμό τον συνδυασμό οικογένειας και δουλειάς, θέλει καλά σχολεία, και η πολιτική ασχολείται με τον αν τα Δ.Σ. και οι μάνατζερ της Αλλιάντς και της Ντώυτσε Μπανκ είναι κατά 10% κατά 25% ή κατά 40% γυναίκες.

  58. andreas said

    52 – Γιατί το λες αυτό έχεις υπόψη σου κάποια έρευνα πέρα από το δημοσίευμα ; Το ότι το ποσοστό είναι μικρό πιθανό δικαιολογείται από την εξαφάνιση – αριθμητική και πολιτική- της εργατικής τάξης από το προσκήνιο. Και δεν είμαι σίγουρος ότι το επάγγελμα που επιλέγω δεν είναι αποτέλεσμα τυχαιοτήτων (με αρέσει η λέξη) υπό την έννοια ότι αυτό που επιλέγω εξαρτάται εν πολλοίς όχι από εμένα αλλά από την επιρροή της οικογένειας μου, την κοινωνική της τάξη, την ηθική στήριξη που μου παρέχει για να τα καταφέρω. Είναι ίσως δύσκολο για κάποιο απόφοιτο ακριβού πανεπιστημίου να το χωνέψει αλλά το ότι πέτυχε οφείλεται λιγότερο στη δική του δουλειά και περισσότερο στην τύχη του να γεννηθεί σε μια συγκεκριμένη οικογένεια και ήθελε και μπορούσε να του προσφέρει την καριέρα «του».Για περισσότερα επιχειρήματα ρίξτε μια ματιά στις κυβερνήσεις των τελευταίων (πολλών) ετών.

  59. gmich said

    Η ποσόστωση των γυναικών είναι μεγάλο βάσανο στη συγκρότηση ψηφοδελτίων : Σε μικρό νομό μέχρι τελευταία στιγμή αναζητούσαμε γυναίκες για να ικανοποιήσουμε την ποσόστωση.στο ψηφοδέλτιο για το νομαρχιακό συμβούλιο. (Η παράταξη μας κέρδισε τις εκλογές). Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν βρίσκαμε γυναίκα να βάλουμε στο ψηφοδέλτιο γιατί στους άλλους νομούς της Περιφέρειας μας είχαν κλείσει τα ψηφοδέλτια και έπρεπε να μπει μια γυναίκα στο δικό μας νομό. Τελικά μας «δάνεισαν¨’ γυναίκα από άλλο νομό. (Το κόμμα μας ήρθε τρίτο στο νομό μας με 17%)
    Ο κ. Γ.Παπανδρέου είχε ονομάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής . Δεν μας διευκρίνιζε όμως αν ήταν υπέρ ή κατά της αλλαγής. Ο κ. Σαμαράς δεν μας το διευκρινίζει προς πια κατέυθυνση να κάνει τη Χώρα για να έχει σασπένς η ιστορία..

  60. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com  […]

  61. physicist said

    #58. — Όχι, δεν έχει να κάνει με την εξαφάνιση της εργατικής τάξης γιατί τα ποσοστά υπολογίζονται μέσα στην κοινωνική τάξη: στα 100 παιδιά από οικογένειες πτυχιούχων, σπουδάζουν τα 77. Στα 100 παιδιά από εργατικές οικογένειες, σπουδάζουν τα 23.

    (Το γεγονός ότι 77 + 23 = 100 θα πρέπει να είναι απλή σύμπτωση που μπερδεύει, εκτός κι αν έκανε κάποιο λάθος ο συντάκτης).

  62. marulaki said

    Ως προς το ποσοστό, δεν ξέρω αν το είπε κανείς παραπάνω, αλλά είναι θέμα παρονομαστή τα υψηλά ποσοστά των άλλων, και όχι απόλυτου αριθμού. 42 υπουργοί και υφυπουργοί μου φαίνονται κάπως πολλοί…

  63. sarant said

    62: Η σύγκριση με τις άλλες χώρες γίνεται μόνο για τους υπουργούς (επειδή δεν μπόρεσα να βρω μία από τις πλήρεις συνθέσεις των άλλων, και επειδή οι υφυπουργοί συχνά είναι θέσεις διακοσμητικές). Εμείς έχουμε 1/19, η Πορτογαλία 2/12, η Ισπανία 4/14 και η Ιταλία 7/23. Βασικά λοιπόν είναι θέμα αριθμητή.

  64. Γς said

    Οι ποσοστώσεις είναι μέτρο σεξιστικό έλεγε κάποιος, εδώ.
    Κι ότι και οι γυναίκες άνθρωποι είναι κι αυτές κι ας είναι γυναίκες.

  65. Γς said

    63:
    >και η Ιταλία 7/23
    Και με την πρώτη της μαύρη υπουργό.
    (και της ευρώπης;)

  66. physicist said

    #65. — Όχι: http://afroeurope.blogspot.co.at/2012/09/helen-grant-first-black-female-minister.html

  67. sarant said

    65: Ε όχι. Η ΜΒρετανία θα έχει μαύρη από καιρό υποθέτω (βαριέμαι να κοιτάξω) και η Γαλλία έχει τώρα δα υπουργό δικαιοσύνης την Τομπιρά που είναι Αντιλέζα ή κάτι τέτοιο.

  68. Γς said

    Ναι, το είχα ξεχάσει.

    >Τομπιρά που είναι Αντιλέζα ή κάτι τέτοιο

    κάτι τέτοιο. Λίγο παρακάτω: Γαλλική Γουιάνα

  69. Πάντως κι η Βούλτεψη με ποσόστωση φαίνεται να αντικαταστάθηκε από τη Μακρή.

  70. # 64

    Τόχουμε ξαναπεί οι γυναίκες είναι ο καλύτερος και πιστότερος φίλος του ανθρώπου και οι κρητικοί οι καλύτεροι και πιστότεροι σύμμαχοι των Ελλήνων

    (πολλές φατσούλες, δεν ξέρω πως μπαίνουν και μη μου λέτε, δεν τα παίρνω τα γράμματα πια)

  71. Φανατικός said

    Σχετικά με τα νούμερα των υπουργών. Είμαστε σίγουροι ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ο τίτλος του υφυπουργού; Εγώ δεν είμαι σίγουρος, έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν μόνο υπουργοί και σε κάποια -πολύ λίγα- υπουργεία υπάρχει αναπληρωτής υπουργός.

  72. @ 67, 68

    Και ο πρώτος μαύρος που έπαιξε στην εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου έχει τρεις εκδοχές, της ΑΕΚ και οι τρεις !

    θ(ε)ωμάς Μαύρος

    Κάποιος Παπαϊωάννου, δεν θυμάμαι το μικρό, που δεν έβαλε αντηλιακό και σκούρηνε πολύ

    Μπατίστα

  73. Γς said

    Είχαμε κι εμείς Μαύρο υπουργό.

  74. gryphon said

    46
    H Αριστερά όμως του την εφερε.Κανονισε και οι δικαστές και οι ενορκοι που τον δικασαν και τόν καταδικασαν να ειναι ολες γυναικες και ασχημες μαλιστα .Ξερουν τι κανουν.

  75. sarant said

    71: Υπάρχουν υφυπουργοί αλλά μπορεί να λέγονται αλλιώς, π.χ. Secretaire d’Etat στα γαλλικά.

  76. Triant said

    (Το γεγονός ότι 77 + 23 = 100 θα πρέπει να είναι απλή σύμπτωση που μπερδεύει, εκτός κι αν έκανε κάποιο λάθος ο συντάκτης).
    Επειδή οι δημοσιογράφοι δεν φημίζονται για τις μαθηματικές (και όχι μόνο) γνώσεις τους, το πιο πιθανό είναι να είδε πως στους 100 φοιτητές οι 77 είναι παιδιά πτυχιούχων κλπ, και να θεώρησε ότι είναι το ίδιο.

  77. physicist said

    #76. — 🙂

    Ναι, δεν φημίζονται καθόλου αλλά από την άλλη η πρόταση στο κείμενο είναι πολύ συγκεκριμένη: Demnach studieren von 100 Kindern aus Akademikerfamilien 77. Von 100 Kindern aus Facharbeiterfamilien sind es hingegen nur 23. Επιπλέον στοιχείο που εμπνέει εμπιστοσύνη είναι η Zeit, που έχει πολύ δυνατό και αξιόπιστο τημ σε θέματα εκπαίδευσης.

    Σταθμίζοντας με περίσκεψη τους παράγοντες, λέω φίφτυ-φίφτυ ανάμεσα στο να είναι αλήθεια ή παρεξήγηση. 😛

  78. cronopiusa said

    BASTA!

  79. spyroszer said

    Εκπληκτικό:
    «Όταν επανήλθε στην εξουσία το 1928, ο Βενιζέλος και πάλι εμφανίστηκε σαν «θαυματοποιός», με την υπόσχεση μάλιστα να κάνει την Ελλάδα «αγνώριστη» σε μία τετραετία. Στο πεδίο όμως της εσωτερικής και ιδίως της οικονομικής πολιτικής απέτυχε, εξαιτίας όχι μόνο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και δικών του άστοχων χειρισμών. .. Ο όρος «αγνωριστοποιός» έγινε μάλιστα μπούμερανγκ στο στόμα των αντιπάλων του, που μπορούσαν να ισχυριστούν ότι έκανε πράγματι την Ελλάδα «αγνώριστη», καταστρέφοντάς την».
    http://www.kairatos.com.gr/afieromata/venizelos/venizelos2.htm

    Πριν 85 χρόνια αυτή η φράση του Βενιζέλου, ότι θα κάνει την Ελλάδα αγνώριστη, θεωρήθηκε τόσο αμφιλεγόμενη όσο και σήμερα η αντίστοιχη φράση του Σαμαρά. Και βεβαίως έγινε αντικείμενο σάτιρας και θέμα γελοιογραφιών:
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=63907&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASJASLASVASmASZASRASbAScASPAAi&CropPDF=0

    Ο Ριζοσπάστης ανέβαζε και κατέβαζε τον Βενιζέλο «αγνωριστοποιό». Ένα απ’ τα πολλά δημοσιεύματα (και με λογοπαίγνιο):
    » Μα ο μεγάλος αγνωριστοποιός από την προλεταριακή Καβάλα έφυγε αγνώριστος».
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=11171&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASJASLASVAShASZASRASbAScASXASYASXASRASkASaAAi&CropPDF=0

  80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Βλέπω να έχουν τρέξει πολλά σχόλια ,αγχώθηκα κι άρχισα από το τέλος. Πέφτω στους μαύρους-μαύρες ,ωχ σκέφτομαι , καταλήξανε ότι θα μας κάνει και μαύρους (στο ξύλο;), άρα αγνώριστους πέρα για πέρα. 🙂 Πάω και στις ποσοστώσεις και λέω τώρα εξηγείται η σχολιοδιάρροια 🙂 . Η ισότητα των φύλων πάσχει από τις ίδιες στρεβλώσεις με τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
    Με κανόνες Δημοκρατίας φτάσαμε ως εδώ. Νόμιμος ο τρόπος; -Ίσως. Ηθικός, δίκαιος; -αμφιβάλλω.

    Μια άλλη δίκοπη φράση στην εισήγηση του Πρωθυπουργού:
    >>Και τέλος για να έλθει η μεγάλη Συνταγματική Μεταρρύθμιση! Που πρέπει να αρχίσει μέσα στα επόμενα
    χρόνια, και να ολοκληρωθεί αμέσως μετά την τριετία. :
    Τί θα περιλάβει άραγε η «μεγάλη Συνταγματική Μεταρρύθμιση»;. Να μην είμαστε φοβιστικοί αλλά αυτό το περιβόητο βίντεο με τα λόγια της Μπενάκη, ως Προέδρου της Βουλής,όταν καλωσόριζε τον Κάρολο στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2005, πρέπει να το ξαναδούμε.
    Στο Κολλέγιο Ψυχικού έχουν ‘εντονη οικοδομική δραστηριότητα. Μόλις έκλεισαν τα σχολεία, γκρέμισαν μεγάλο μέρος του βορινού τείχους και μπαινοβγαίνουν εκσκαφείς και τριαξωνικά φορτηγά για τα μεγάλα χωματουργικά έργα που ξεκίνησαν. Παράξενο να επεκτείνονται μέσα στην κρίση. Είναι ακριβό σχολείο όσο να πεις. Μήπως ετοιμάζονται για ιδιωτκά Πανεπιστήμια;

  81. sarant said

    79: Τι ευρηματάρα είναι αυτή; Μπράβο Σπύρο -αν ήταν σε χαρτί το άρθρο θα το έσκιζα για να το ξαναγράψω, τώρα θα προσθέσω κάτι στο τέλος.

  82. Γς said

    Μας έκανε το άρθρο αγνώριστο

  83. physicist said

    Παλιά υπήρχε το ανέκδοτο ότι ο Κ.Κ. ο Α’ είχε πει «θα την κάνω εγώ ρε την Ελλάδα Chamonix». Με σερραίικη προφορά κλπ.

  84. spiral architect said

    @79: Εξαιρετικό εύρημα. 😉

  85. sarant said

    83: Ή το είχε πει σε κάποιο χιονοδρομικό, στον Παρνασσό ή στο Βέρμιο. Βλέπε και το 14, βέβαια.

  86. Γς said

    Εγώ ήξερα ότι το «ου» το έκανε «ο» ο Καραμανλής και όχι το αντίθετο όπως εδώ στο Σαμονί.
    «Κύριοι Βολευταί»
    Πάντως αν δεν είναι ανέκδοτο αξίζει μια ακόμη προσθήκη στο άρθρο

  87. # 85

    ναι για το χιονοδρομικό του Παρνασσού είχε πει «εchείch του κάνατε chamounix »

    μια μέρα στην Αθήνα και στην βόλτα μου στην Φ.Ν. ββλέπω δυο αθλητικούς νεαρούς να σηκώνονται από μια καφετέρια βρίζοντας έναν ηλικιωμένο που τους είχε κάνει ανήθικες προτάσεις. Δυστυχώς ο ηλικιωμένος αν φορούσε ποδοσφαιρική φανέλλα θα είχε το νούμερο 9…

  88. Γς said

    Σαμονί ξε Σαμονί, πάντως στη φωτογραφία εδώ από το Σαμονί η τάβέρφνα λέγεται Ταβέρνα του Σαμουνί

  89. γενικά τα τελευταία χρόνια, χρόνια των μνημονίων σε όλες τις φωτογραφίες, βίντεο, συνομιλίες δεν υπάρχει γυναικείο δείγμα….μόνο κουστουμαρισμένα αρσενικά….. όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για γυναικεία εξυπνάδα αλλά μάλλον για τη γνωστή γυναικεία σιωπή, αποκλεισμό αλλά και έλλειψη διεκδίκησης… για να μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους…

  90. Γς said

    La Taverne de Chamouny

    12, avenue Michel Croz, 74400 Chamonix, France

    Καληνύχτα

  91. physicist said

    Ωχ, το 14 μου είχε ξεφύγει — να με συμπαθάει ο Πάνος με πεζά!

    Γς, αυτό λέμε. Το ου το έλεγε ο. Σκέψου λίγο παρακάτω, είσαι δυνατός σ’ αυτά.

  92. Earion said

    @ 80: Όχι, το αντίθετο, νηπιαγωγείο θα χτιστεί (και διάφορες άλλες βοηθητικές λειτουργίες)

  93. Γς said

    91 β @ Φυσικός

    Δύσκολα μου βάζεις.
    Εγώ ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω την βουλευτίνα Τσιτσολίνα (άλλη ποσόστωση κι αυτή – Η Τζούλια στη Βουλή!) που έλεγε ότι θα πάει στην ΒΙλγαρία, ΡΙμανία και που της άρεσε αι η ελληνική πΙτσα.

  94. Ακόμα και στην τμηματική παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φαίνονται τα κουσούρια της νεοελληνικής εχπαίδευσης αρχίζοντας από το ένα και τελειώνοντας στο…. μηδέν !!!!!
    Το ότι μαθαίνουν τα παιδάκια να μετράνε «ένα,δύο,τρία» και όχι «μηδέν,ένα΄δύο» έχει βαθύ θρησκευτικοπολιτικό υπόβαθρο (ένας είναι ο θεός, ένα ειν’ το κόμμα, το μηδέν δεν υπάρχει -είναι…τίποτα και πάει λέγοντας) και είναι από τις βασικές αιτίας της πνευματικής κακομοιριάς

  95. LandS said

    #94 Ρίξε μια ματιά στο τηλεφωνάκι σου.

  96. 48. ΔΕΝ είπαμε ότι γουστάρουμε εκπροσώπηση από τον έχοντα,
    είπαμε ότι «αν είναι έχων, ας είναι γι αυτόν τον λόγο» … «αλλιώς είναι ελιτίστικο (ξου ξου) κλπ κλπ».
    Σίγουρα πάντως δεν γουστάρουμε εκπροσώπηση από ελεγχόμενο, εκτός αν ελέγχεται από εμάς.-
    😉

  97. Gpoint (94), όταν μετράμε πλήθη, μετράμε συνήθως σύνολα μη κενά, οπότε είναι απόλυτα φυσικό να αρχίζουμε το μέτρημα από το 1. Ξέρεις άλλωστε καμία χώρα όπου οι άνθρωποι να μετρούν αρχίζοντας απ’ το μηδέν;

  98. Η ορθογραφία Chamouny είναι παλιότερη (βλ. π.χ. το γνωστό θεατρικό έργο του Labiche «Le voyage de M. Perrichon») και απηχεί πιστότερα την τοπική προφορά του τοπωνυμίου. Chamonix άρχισε να γράφεται όταν έγινε της μόδας. Χωρίς να το ξέρει, ο Εθνάρχης είχε δίκιο!

  99. physicist said

    #97. — Όταν με το καλό έρθουν στα πράγματα οι New Atheists με αρχηγό τον Dawkins, θ’ αλλάξουν αυτά και η μέτρηση θ’ αρχίζει από το μηδέν, ειδικά τώρα που ο Lawrence Krauss απέδειξε την Αρχή του Σύμπαντος από το Τίποτε.

    (Είπαμε, μεγάλη μορφή ο Ντώκινς αλλά επιβάλλεται να μην παίρνεις εντελώς στα σοβαρά αυτούς που θαυμάζεις).

  100. Γς said

    98:
    Ονομασία αρκετά συμβατή με τις κρίσεις των πελατών του εστιατορίου (στο λίκνο του #90)

  101. Νέο Kid Στο Block said

    Εξού και οι «φυσικοί» αριθμοί είναι οι 1,2,3,… και οι (θετικοί) ακέραιοι οι 0,1,2,3,… 🙂
    Πάρτε και ένα εύκολο(;) κουίζ. Eίναι το 0 άρτιος αριθμός, ή τσού;

  102. physicist said

    #101. — 0 x 2 = 0.

    Αν το μηδέν (στο αριστερό μέλος) ήταν περιττός, το γινόμενό του επί δύο θα ήταν άρτιος. Άρα το μηδέν (στο δεξί μέλος) είναι άρτιος. Άρα, στο αριστερό μέλος, δεν μπορεί να είναι περιττός. Άρα είναι άρτιος.

    Καλά τα πήγα;

  103. LandS said

    Δεν έχουμε ξανακουβεντιάσει για τα απόλυτα και τα τακτικά και ποια ήρθαν πρώτα;

  104. Νέο Kid Στο Block said

    102. Mάλλον καλά… 🙂 αλλά δες κι εδώ αν έχεις χρόνο. Έχει πλάκα (στα σχόλια).
    http://godplaysdice.blogspot.com/2009/09/is-zero-even.html
    103. Ναι. Και ασφαλώς τα τακτικά ήρθαν πρώτα. Ο Νεποτισμός προϋπήρξε της Ζahlentheorie! 🙂

  105. Φωτοτυπάκιας said

    Ακούω τώρα στη διαδικτυακή αναμετάδοση της ΝΕΤ, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Τρίτου Προγράμματος που απολύθηκαν.
    Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Μιχάλης Μεσσήνης, συνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΡΤ. Είπε ο άνθρωπος ότι ένιωσε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση. Ένιωσε σοκ! Έδειξε και το τελευταίο του εκκαθαριστικό: 1.358,48€ μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας! Είναι πραγματικά φοβερό. Από τις 600 τόσες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων οι μόνοι που απολύθηκαν τελικά, είναι εκείνοι οι πνευματικοί άνθρωποι-αγαπημένες φωνές- που υπηρετούν τόσα χρόνια το ποιοτικό ραδιόφωνο και οι ταπεινοί μουσικοί των συνόλων της ΕΡΤ με τους μισθούς των 600 ευρώ.

  106. 104α: «It would be odd if it were not even.» 😀 😀

  107. sarant said

    105: !!!

  108. physicist said

    #104. — Τα σχόλια, όλα τα λεφτά. Ειδικά αυτό:

    According to His Holiness Huzur Maharaj, the Second Most Revered Spiritual Head of Radhasoami Faith had stated : “Love or Force of attraction (i.e. the Force of Cohesion) is the Param Tattva or the chief ingredient of the creation, i.e. the entire creation has come into existence out of Love and is sustained by Love.” In scientific terminology this is known as Gravity.

    Αλλά ποιος είναι ο First Most Reverend Spiritual Head of Radhasoami Faith και γιατί τσιτάρει μόνο τον Δεύτερο;

    #106. — 😀

  109. LandS said

    Η απάντηση στον Gpoint είναι ότι το ΑΦΜ δεν είναι μέγεθος και δεν έχει νόημα το ποιος έχει μεγαλύτερο ή μικρότερο ΑΦΜ από τον άλλο, ή η πρόσθεση δυο ΑΦΜ. Μόνο να τα κατατάξεις με βάση κάποιον κανόνα μπορείς, στη προκειμένη περίπτωση, με το τελευταίο ψηφίο. Αν τώρα το 0 ερχόταν πρώτο σε αυτή τη κατάταξη θα είχες την 1η μέρα το 0, τη 2η το 1, τη 3η το 2 κ.ο.κ.
    Δεν είναι καλύτερα τώρα που έχεις τη 1η το 1, τη 2η το 2 κ.ο.κ ;

  110. Άρτεμη said

    Είναι ελαφρώς άσχετο, αλλά τώρα τούς πείραξε; Και τί ακριβώς; 🙂
    http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1

  111. Gpoint said

    97

    Ναι, στην Ιταλία, απλά δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, ούτε και έχει σημασία. Και στις άλλες χώρες δεν λένε αλφα, βήτα, γάμμα όπως εμείς αλλά το αντίστοιχο του α-βου-γου-δου

    Στην ερώτηση πόσα μήλα έχει ο Α η απάντηση προκύπτει με μέτρηση και είναι φυσικός αριθμός και όχι ακέραιος θετικός,δλδ 0,1,2,3
    Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει ο α μήλο, μπορεί να τόφαγε
    Απλά το μηδέν κοντράρει θεολογικά κείμενα αβρααμικών θρησκειών μια που ο παντοδύναμος θεός δεν μπορεί να είναι μηδέν αλλά ένα.ή άπειρον

  112. Πάνος με πεζά said

    @109 : Ωστόσο οι «έμπειροι» συγκρίνοντας δυο ΑΦΜ καταλαβαίνουν ποιος έχει γραφτεί νωρίτερα στην Εφορία…

  113. spiridione said

    Με λίγη καθυστέρηση, να προσθέσουμε και αυτό εδώ:

    Με αναφορές σε παλαιότερες ομιλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου έκλεισε την ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Όπως είπε, επιχειρώντας να εξηγήσει το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους», πρόκειται για αναφορές που έρχονται από το παρελθόν, αλλά διατηρούν στο ακέραιο την ισχύ και τη ζωντάνια τους.
    Η μία αναφορά έρχεται από τα Χανιά. Και η άλλη από εδώ, απ’ την Θεσσαλονίκη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, πριν ξεκινήσει να διαβάζει τα σχετικά αποσπάσματα:
    – «Γνωρίζομεν ότι ο αγών μας ούτος, είναι εκτάκτως δυσχερής. Αλλ’ όσον δυσχερής είνε ο αγών, τόσο υψηλά είνε τα έπαθλα του αγώνος τούτου. Και άλλο τόσον ακατάβλητος οφείλει να είναι -και θα είναι- η εις αυτόν εμμονή μας».

    – «Με δύο μόνον λέξεις δύναμαι να σας είπω, την στιγμήν αυτήν, ότι αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής. Και να καταστήσωμεν πλέον ανεκτήν την τόσον δύσκολον σήμερον ζωήν του λαού. Θα… σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και να την καταστήσωμεν αγνώριστον».

    «Είναι ο ίδιος άνθρωπος. Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νεαρός ριζοσπάστης πολιτικός στην Κρήτη, το 1903, αλλά και ώριμος οραματιστής εθνικός ηγέτης στη Θεσσαλονίκη το 1928. Με τρόπο λιτό και σαφή, θέτει το σχέδιο της χώρας: αγώνας για πρόοδο και μία Ελλάδα αγνώριστη σε σύγκριση με το κακό παρελθόν της. Για μια καλύτερη ζωή του λαού. Γι΄ αυτό, δηλαδή, που σήμερα αποτυπώνεται στο σύνθημα Ανάπτυξη για Όλους! Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούμε, λοιπόν, με οδηγό τα λόγια- παρακαταθήκες του Βενιζέλου. Ο αγώνας είναι και πάλι «δυσχερής», η εμμονή μας όμως σε αυτόν παραμένει «ακατάβλητη». Αλλά και τα έπαθλα του αγώνα, όπως και τότε, θα είναι και τώρα «υψηλά»: Ενωμένοι οι Έλληνες θα φέρουμε την πατρίδα μας στο δρόμο της προόδου!», κατέληξε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
    https://www.news247.gr/politiki/deth-me-anafora-ston-eleytherio-venizelo-ekleise-i-omilia-mitsotaki.7497118.html

    Το θυμήθηκα γιατί σήμερα έδωσε συνέντευξη στην WP και είπε ότι θέλει να παραδώσει μια διαφορετική χώρα.

Σχολιάστε