Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρονιά -με αλληλεγγύη και κουράγιο!

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2014


Φέτος είναι η πέμπτη πρωτοχρονιά του ιστολογίου και αποφάσισα να ακολουθήσω την πεπατημένη σχεδόν σε όλα. Εννοώ ότι ο τίτλος του πρωτοχρονιάτικου άρθρου είναι ίδιος με πέρυσι, και παρόμοιος με τον τίτλο των άρθρων του 2010 και του 2011, το ίδιο και το θέμα του άρθρου, πέντε πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από περασμένες χρονιές. Εκεί που διαφοροποιείται το φετινό άρθρο είναι στις χρονολογίες των παλιότερων γελοιογραφιών: ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχα βάλει γελοιογραφίες από την αντίστοιχη χρονιά των πέντε προηγούμενων δεκαετιών, φέτος είπα να απλώσω πιο πολύ τη βεντάλια μου και να βάλω γελοιογραφίες από τις πρωτοχρονιές του 1914, 1934, 1954, 1974 και 1994.

Κι έτσι ξεκινάμε από το 1914. Είναι η χρονιά του μεγάλου πολέμου που θ’ άλλαζε τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί νέο δάνειο (Στο Ρωμηό του Σουρή, που κυκλοφορεί εκείνες τις μέρες το 1285ο φύλλο του, η προμετωπίδα γράφει: Χίλια διακόσια πέντε συν ογδόντα – Ο Βενιζέλος είδε την Τζοκόντα). Στην εφημερίδα «Αθήναι», που την εκδίδει ο Γ. Πωπ, δημοσιεύεται στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο η εξής γελοιογραφία που θα μπορούσε να θεωρηθεί και επίκαιρη. Αγνοώ τον γελοιογράφο, όπως επίσης αγνοώ και γιατί το δάνειο χαρακτηρίζεται «φιλελληνικό»:

gg1914a

Προχωράμε είκοσι χρόνια μπροστά και φτάνουμε στο 1934. Πρωθυπουργός στην Ελλάδα είναι ο Παναγής Τσαλδάρης του Λαϊκού Κόμματος και στο αντιπολιτευόμενο Βήμα ο Φωκίων Δημητριάδης παρουσιάζει τα «δώρα του κυρ Παναγή», δηλαδή τους μποναμάδες του πρωθυπουργού για τη νέα χρονιά:

gg1934a

Ογδόντα χρόνια μετά, δεν θυμόμαστε ποια ακριβώς σκάνδαλα καταγγέλλονται στο δεύτερο καρέ, ούτε όλες τις αναφορές στην τότε πολιτική επικαιρότητα. Βέβαια, στο έκτο καρέ βλέπουμε την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου, στην οδό (τότε λεωφόρο) Κηφισίας (τότε Κηφισιάς).

gg1954Η επόμενη στάση μας είναι το 1954, και, κατ’ εξαίρεση, θα δούμε όχι μια γελοιογραφία αλλά μια πρωτοχρονιάτικη ζωγραφική σύνθεση, που δημοσιεύτηκε στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της Αυγής.

Σε μια τυπική για τις θέσεις της αριστεράς σύνθεση, υποχρεωτικά αισιόδοξη, βλέπουμε έναν νεαρό αγόρι, στην κορυφή της υδρογείου, να κρατάει το περιστέρι της ειρήνης. Από όλες τις μεριές σκαρφαλώνουν και τον πλησιάζουν οι λαοί του κόσμου, άσπροι, μαύροι και κίτρινοι, και σ’ αυτό το ανέβασμά τους σπάζουν τα δεσμά της αποικιοκρατίας, της φτώχειας και του πολέμου.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Το 1974 έμελλε να είναι ο τελευταίος χρόνος της εφτάχρονης δικτατορίας. Μετά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη το καθεστώς είχε γίνει ακόμα πιο αυταρχικό. Ωστόσο, η αναφορά στην ενεργειακή κρίση και στις συνέπειές της ήταν ένα επιτρεπτό θέμα. Εδώ βλέπουμε πώς το σχολίασε ο Ηλίας Σκουλάς στην Απογευματινή:

gg1974a

gg1994Και τελειώνουμε με το πρωτοχρονιάτικο φύλλο του 1994 -ή μάλλον το φύλλο της 3.1.1994, μια και ανήκει σε απογευματινή εφημερίδα, οι οποίες δεν κυκλοφορούν την πρωτοχρονιά (το ίδιο ισχύει και για την Απογευματινή το 1974). Από τα Νέα λοιπόν βλέπουμε τη γελοιογραφία του Κ. Μητρόπουλου, ο οποίος από τη ζοφερήν επικαιρότητα των ημερών εκείνων (αν θυμάστε, το 1994 άνοιξε με την υπόθεση των σατανιστών και του παιδοκτόνου Δουρή) απομονώνει την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην (τότε) ΕΟΚ. Θόδωρος είναι ο Πάγκαλος, τότε αναπλ. υπουργός εξωτερικών με αρμοδιότητα για ευρωπαϊκά θέματα.

Κατά σύμπτωση και το 2014 ανοίγει με ελληνική προεδρία στην ΕΕ, αλλά μάλλον δεν είναι αυτό το γεγονός που θα σημαδέψει τη χρονιά. Η χρονιά που ανέτειλε θα δώσει αναμφίβολα κι αυτή άφθονο υλικό στους γελοιογράφους, όσο κι αν οι τόνοι μάλλον θα είναι πιο ζοφεροί. Όμως, τα δύσκολα ας τα αφήσουμε για μιαν άλλη μέρα.

Το ιστολόγιο εύχεται σε όλες και όλους καλή χρονιά, με αλληλεγγύη και κουράγιο!

55 Σχόλια to “Καλή χρονιά -με αλληλεγγύη και κουράγιο!”

  1. Και του χρόνου Νίκο! Καλή Χρονιά σε όλους!

  2. Νέα χρονιά, ας ευχηθούμε και ελπίσουμε…the best is always yet to come που λέει και το άσμα…

  3. dr7x said

    Καλή χρονιά, Νίκο. Υγεία και ευημερία!

  4. Γς said

    Καλή Χρονιά.
    Κ ένας πρωτοχρονιάτικος Μποστ του 1960.
    “Χρόνηα πολά – εφτηχές το νέον έτος!”

    Τον έκλεψα απ εδώ

  5. Προσγολίτης said

    Καλή χρονιά σε όλους!

  6. Τσούρης Βασίλειος said

    Καλή χρονιά σε όλους! Χρόνια πολλά στους Βασίληδες και στις Βασιλικούλες του ιστολογίου.

  7. sarant said

    Kαλημέρα, καλή χρονιά σε όλους και όλες και ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια! Χρόνια πολλά στον Βασίλη Τσούρη και σε όλους τους άλλους εορτάζοντες και τις άλλες εορτάζουσες του ιστολογίου!

    4: Πρότον είναι η ηγήα και κατόπιν τον λιρόν!

  8. καλή Χρονιά με αντοχές και ΥΓΕΙΑ !

  9. Αρκεσινεύς said

    «Έφυγον κακόν, εύρον άμεινον». Με αυτή την αρχαία λαϊκή φράση σας καλημερίζω ευχόμενος το β΄μισό της φράσης να γίνει πραγματικότητα σε όλους και στη χώρα μας. Όσο για το πρώτο να πάει στα βύθη και να μην ξαναγυρίσει.

    Χρόνια πολλά και καλά με υπομονή και αισιοδοξία. Στους Βασίληδες ιδιαιτέρως στέλνω τις ευχές μου.

  10. ΠΑΝΟΣ said

    Καλόν ενιαυτό,Νίκο!(άσε με μένα,να το λέω με τον τρόπο μου,έχω τούς λόγους μου!)

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Θαρσείν χρη, τάχ’ αύριον έσετ’ άμεινον.
    (αυτό τελικά το είπε ο Σκοτεινός ή είναι από τον Τρωικό πόλεμο;)
    Καλή χρονιά σε όλους και πολύχρονες οι Βασιλικές και οι Βασίληδες!

  12. Μαρία Χ. said

    Καλημέρα! Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά, Καλή Χρονιά σε όλους.

  13. Αρκεσινεύς said

    11.Ο Θεόκριτος αισιοδοξεί κι εγώ, αγαπητέ Νέο Kid, σου στέλνω μαζί με τις ευχές μου για κάθε καλό αυτο εδώ.

    http://cyprusnews.eu/stylista-psixagogia/1739716-o-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1-378-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-33-%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1.html

  14. Νέο Kid Στο Block said

    Ευχαριστώ αγαπητέ Αρκεσινέα!
    Να είσαι καλά, και να συνεχίσεις να μας χαρίζεις γνώση και ευδαιμονία και τη νέα χρονιά!

  15. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!

  16. spiral architect said

    Χρόνια Πολλά με υγεία σ’ όλους τους συνδαιτυμόνες του Νικοκυραίικου και στις οικογένειές τους! 🙂

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλες και σε όλους και ξεχωριστά στον φιλόξενο Νικοκύρη αυτού του ξεχωριστού ιστότοπου!

  18. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

    Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία.
    Ας βρούμε ο καθένας ησυχία μέσα μας!

  19. cronopiusa said

    Παντέλης Θαλασσινός – Παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα

    Εύχομαι το 2014
    να έχει περισσότερα χαμόγελα
    και νέες εμπειρίες!
    ούτε βήμα πίσω!
    καλή χρονιά!

  20. π2 said

    Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και αγάπη των οικείων.

  21. ππαν said

    Καλή χρονιά!

  22. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές!

    Υγεία και αγάπη σε όλους!

  23. Y. Georgiadou said

    Σε ολους τους φιλους αυτου του εξαιρετικου ιστοτοπου ευχομαι καλη αναρχικη γυμναστικη (*) τη καινουργια χρονια που ερχεται. Θα σας ξαναβρω παλι την ανοιξη.

    Και ¨στο μελλον πολυ θα ηθελα να διαβασω ιστοριες της Εφη Εφη, που φανταζομαι οτι γραφει επαγγελματικα.

    (*) Εδω ο James C. Scott (2012) στο Two cheers for anarchism απευθυνεται στους γερμανους και τους παροτρυνει σε αναρχικη γυμναστικη (anarchist calisthenics) – «You know, you and especially your grandparents could have used more of a spirit of law breaking. One day you will be called on to break a big law in the name of justice and rationality. Everything will depend on it. You have to be ready. How are you going to prepare for that day when it really matters? You have to stay ‘in shape’ so that when the big day comes you will be ready. What you need is anarchist calisthenics. Every day or so break some trivial law that makes no sense, even if it’s only jaywalking. Use your own head to judge whether a law is just or reasonable. That way, you’ll keep trim-and when the big day comes, you’ll be ready.”

  24. Άρτεμη said

    Καλή χρονιά σε όλες,-ους 🙂

  25. καλὴ χρονιὰ καὶ μὲ μιὰ καλύτερη λέξι τῆς χρονιᾶς ἐφέτος!

  26. Καλή Χρονιά σε όλους!

  27. Χρόνια Πολλά και καλή λευτεριά.

  28. Yannis said

    28. Καλή Χρονιά και πολλές ευχές στις εορτάζουσες και εορτάζοντες!

    «Ογδόντα χρόνια μετά, δεν θυμόμαστε ποια ακριβώς σκάνδαλα καταγγέλλονται στο δεύτερο καρέ, ούτε όλες τις αναφορές στην τότε πολιτική επικαιρότητα.»

    Που να «θυμόμαστε»; Δεν είχαμε γεννηθεί 🙂

    Ούτε στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά. (Υπάρχει μια τάση «αγιοποίησης» του Π. Τσαλδάρη.)

    Στο 2ο καρέ αναφέρεται «αντικατάσταση Τζωρτζάκη». Σχετίζεται με το 6ο καρέ. Ηταν ο ανακριτής για την απόπειρα δολοφονίας Βενιζέλου. Του αφαιρέθηκε η υπόθεση όταν κατέληγε ότι ηθικοί αυτουργοί ήταν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (Μαυρομιχάλης, Ι. Ράλλης).

    Στο 3ο καρέ αυτός δίπλα στον Παναγή μοιάζει με τον ανιψιό του (τον ανεκδιήγητο Ντίνο Τσαλδάρη).
    Οι ομολογιούχοι στο βάθος περιμένουν τα λεφτά των τόκων των δανείων που τους σκορπίζει(;) ο Τσαλδάρης, που είχε υιοθετήσει το σχέδιο Βαρβαρέσου για την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των τόκων.

    Στο 7ο καρέ πρέπει να εικονίζεται ο Γ. Κονδύλης, αντιπρόεδρος και υπουργός Στρατιωτικών.

  29. Αθανάσιος Ναλμπάντης said

    «Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με Υγεία»! …και μια απορία: Τώρα είναι πιο σωστό να λέγεται (και να γράφεται) η οδός «Κηφισίας» (αντί Κηφισιάς;).

  30. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    28: Μπράβο Γιάννη!

    29: Τώρα λέμε «Κηφισίας», καλώς ή κακώς.

  31. Γς said

    Λεωφόρος Κηφισιάς, πρώην Μαραθώνος, η οποία δεν άρχιζε από την διασταύρωσή της με την Αλεξάνδρας στους Αμπελοκήπους, αλλά από το Σύνταγμα. Μέχρι το 1932 που τμήμα της μετονομάστηκε σε Βασιλίσσης Σοφίας.

  32. nickel said

    Εύχομαι το 2015 να μας βρει όλους υγιείς και σοφότερους. Για το δεύτερο, είμαι σχεδόν βέβαιος. 🙂
    Ευχαριστούμε τον Νίκο για την αστείρευτη προσφορά του για άλλη μια χρονιά. Πολλά πολλά εύγε!

  33. Yannis said

    Συνέχεια από το 28…
    Στο 3ο καρέ πρέπει να εικονίζεται ο Σπυρίδων Λοβέρδος, τραπεζίτης και τότε υπουργός Οικονομικών, κρίνοντας από εδώ.
    Παραιτήθηκε στις 29/11/34 και τον διαδέχθηκε ο Γ. Πεσμαζόγλου.

  34. oikodomos said

    Καλή χρονιά με υγεία και αισιοδοξία.
    Καλούς αγώνες (σε αυτούς που αγωνίζονται).
    Χρόνια πολλά!

    Ακόμα… 14 «ευχές» για το 2014, διαθέτουμε εδώ:
    http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/01/14-2014.html

    Καλή δύναμη!

  35. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    34: Οικοδόμε, πολύ καλή η επιλογή σου με τους στίχους.

    32: Και να μην ξεχνάμε και τη lexilogia.gr, που μας βοηθάει να γινόμαστε σοφότεροι στα μεταφραστικά και όχι μόνο!

  36. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλή χρονιά, και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Κόντρα στους λογαριασμούς και τις προτροπές της κυβέρνησης και της τρόϊκας, εμείς θα χορεύουμε και θα έχουμε απίστευτο χαρακτήρα.

  37. ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .

    Είθε οι Πολιτικοί να αντιληφθούν το … Ξεπεσμό τους στη συνείδηση του Λαού και να ομονοήσουν χάριν της Σωτηρίας της Χώρας .

    Η πάταξη της Φοροδιαφυγής υπολογίζεται στο 1/3 του ΑΕΠ
    ή γύρω στα 15-20 δις ΕΥΡΟ το χρόνο,τα διαφεύγοντα έσοδα απο το φόρο .

    Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, η μπόχα της διαφθοράς σε… πνίγει .
    Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παπούλιας, … ‘Να πέσουν κεφάλια’

    Ενας πρώην Δήμαρχος, Ιστορικός και Ελληνικής καταγωγής έλεγε :
    «I have seen the Enemy and the Enemy is us» ( Hartford Connecticut) .

    Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, ‘Ο Εχθρός εντός των Τειχών’ .

    Το 2014 μπορεί να λειτουργήσει ως ‘Καταλύτης’ με λίγη καλή …Θέληση .

    ΕΙΘΕ

  38. Καλή χρονιά…

  39. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>σε όλες και όλους καλή χρονιά, με αλληλεγγύη και κουράγιο.
    Επίσης

    Δύναμη,υγεία, αθρωπιά
    για τον καινούργιο χρόνο
    γιατί την κρίση τη νικούν
    αυτά τα όπλα μόνο.

    και χρόνια πολλά επί προσωπικού:
    Βασιλική μετά τρούλου, Βασίλη Τσούρη
    Βίκες,Βάσες,Βασλικούλες, Βασίλειοι και Βασίληδες πέρα ως τα πέρατα του ιστολογίου.
    23.Y. Georgiadou 🙂 Πωπώ! Επαγγελματικά! Τί μποναμάς πρωτοχρονιάτικος!
    Τα που θυμούμαι, μολογώ και τίποτ΄ άλλο.Πριν απο δω, δεν είχα γράψει γραμμή (με εξαίρεση τις εκθέσεις στο δημοτικό 🙂 . Όσο το ξανασκέφτομαι, είναι τέλειο αν κάπως αρέσουν, έστω και σ έναν άνθρωπο οι γραμμές μου. Ευχαριστώ.

  40. Γς said

    23:
    >Και ¨στο μελλον πολυ θα ηθελα να διαβασω ιστοριες της Εφη Εφη, που φανταζομαι οτι γραφει επαγγελματικα.

    39:
    >Πριν απο δω, δεν είχα γράψει γραμμή (με εξαίρεση τις εκθέσεις στο δημοτικό

    Ερασιτέχνης στα Νέα Ταλέντα Σαραντάκου.
    Και ποιος θα την ανθολογήσει
    Θεοφίλητη νύμφη γερμένη στο πέλαγο
    1000 Εικόνες

  41. sarant said

    39: Σίγουρα δεν μας το κρύβεις; 🙂

    23: Να μη χαθούμε όμως!

  42. Καλή χρονιά κι από μένα, κι αφού το ιστολόγιο αγαπάει και τους αριθμούς, ιδού.

  43. sarant said

    Περιμένεις να τσεκάρω τις πράξεις;

  44. ilias said

    Καλή χρονιά!

  45. Yannis said

    42. Διαβάζω καλά ότι happy = new – year ?
    Δηλαδή κάθε πέρσι και καλύτερα; Απαισιόδοξο σε βρίσκω.

  46. ενωτική είναι η παύλα 🙂

  47. Yannis said

    46. Α! Είπα κι εγώ…

  48. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>στην οδό (τότε λεωφόρο) Κηφισίας (τότε Κηφισιάς).
    Οδός η Κηφισίας τώρα ,παρ όλο που τη λέμε όλοι
    λεωφόρο,ή η πρώτη παρένθεση θέλει ένα βήμα -μια λέξη- πίσω;
    Στις γελοιογραφίες του 1934, ο Παναγής Τσαλδάρης είναι άπαιχτη φιγούρα. Ίδιος μ ένα σύγχρονο κόμικ αλλά ποιό;(είδα φωτό του στη βίκι και δεν ήταν τόσο τέρας)
    40.>>Ερασιτέχνης στα Νέα Ταλέντα Σαραντάκου.
    Και ποιος θα την ανθολογήσει
    Γς πολύ με τιμάς! με πέρασες και στο κηπούλι του Κάκτου σου! Ευχαριστώ.Ούτε που θα ήξερα πού να βρω τα στιχάκια της Αίγινας και τώρα που τα ξαναδιάβασα μου φάνηκαν αλλουνού και μ άρεσαν κιόλας! Λες ν άρχισα να την ψωνίζω; Μπα,ανέκδοτο ανθολόγητο θα μείνω (το καημένο ώφου-ώφου!) 🙂
    41.>>Σίγουρα δεν μας το κρύβεις;
    Και σεις πάτερ Καίσαρ; 🙂 🙂

  49. Yannis said

    Πεσμένο βλέπω το ιστολόγιο σήμερα… Υποθέτω ότι φταίνε οι καταχρήσεις των ημερών.

    Συνέχεια εκ του 33: Ενδείξεις ετέρου σκανδάλου του Π. Τσαλδάρη (δε μπορώ να καταλάβω τί βρήκε στις φωτογραφίες του η Εφη που είπε).

    Καρέ 2ο, Κουκούλια: [Μού έκανε εντύπωση και διαπίστωσα ότι διακίνησή τους ήταν ελεγχόμενη.]
    Δε μπόρεσα να βρω κάτι συγκεκριμένο, όπως με τον Τζωρτζάκη… Ομως, ήταν στενές οι σχέσεις του με οικογένεια της Χαλκιδικής (Κότσιανοι), που είχαν εργοστάσιο που επεξεργαζόταν κουκούλια. Ο πολιτευτής Κύρκος Κότσιανος ήταν κουμπάρος της Λίνας Τσαλδάρη, συζύγου του Παναγή. Μεταπολεμικά, ο Μιχαήλ Κότσιανος ήταν υπουργός Υγείας από το Λαϊκό Κόμμα.

    Λέτε να είχε περάσει κανένα χαριστικό νόμο που να ευνοούσε τα συμφέροντα του κουμπάρου;
    Υπήρχαν πολιτικοί που προωθούσαν τ’ ανίψια τους και τους κουμπάρους τους; Τί εποχές! 🙂

    Νικοκύρη, σχετικά με το «φιλελληνικό» δάνειο της 1ης γελοιογραφίας. Μάλλον ονομάζεται έτσι διότι τα δάνεια την εποχή του Αγώνα δίνονταν με τη διαμεσολάβηση του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου.
    Από τότε φαίνεται ότι οι τραπεζίτες θεωρούνταν φιλέλληνες για το κάθε δάνειο που έδιναν στην Ελλάδα… 🙂
    Και ο Γ. Πωπ, που είχε περάσει ήδη στο αντιβενιζελικό στρατόπεδο, ειρωνευόταν το Βενιζέλο.

    [Παραπομπές δε βάζω, γκουγκλίζονται εύκολα.]

  50. sarant said

    Ώστε μονοπώλιο και στα κουκούλια;
    Πολλά βρήκες Γιάννη, εύγε! Για περισσότερα, χρειάζεται αναδίφηση των εφημερίδων, ένα προς ένα φύλλο -και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.

  51. Yannis said

    50. Εύγε σε σένα που μας δίνεις αφορμές να ψάχνουμε και να μαθαίνουμε!
    (Κάτι τέτοιο έγραψα και στο μηνολόγιο αλλά σε Μορς 🙂 )

    Ισως όχι μονοπώλιο. Οπως είδα στο αρχείο Βενιζέλου, πρέπει να υπήρχε στενός έλεγχος που απαγόρευε εισαγωγές κουκουλιών εκείνη την εποχή. Η παραγωγή συγκεντρωνόταν στα χέρια λίγων βιομηχάνων.
    Εχεις δίκιο με τις εφημερίδες.

    Καληνύχτα.

  52. Αγγελική said

    Καλή χρονιά και από μένα, καθυστερημένα, όπως πάντα.. Κι ο Νικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει!

  53. sarant said

    Μέχρι σαράντα μέρες πιάνουν οι ευχές -καλή χρονιά και σε σένα!

  54. emma said

    Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία και αισιοδοξία!

  55. […] 1964, 1974, 1984, 1994, 2004 την είχαμε καλύψει στο αντίστοιχο άρθρο της πρωτοχρονιάς του 2014 (είπαμε, περνάνε τα χρόνια!), οπότε φέτος προχωράμε 10 […]

Σχολιάστε