Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στο μεϊντάνι της σύγχυσης: σημειώσεις για την Ουκρανία (του Ρογήρου)

Posted by sarant στο 24 Φεβρουαρίου, 2014


Το ιστολόγιο διστάζει να γράφει για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ιδίως όταν ένα ενδεχόμενο άρθρο δεν έχει να δώσει κάποιαν προστιθέμενη αξία. Για το λόγον αυτό, απόφυγα ως τώρα να γράψω για την Ουκρανία. Από την άλλη, ειδικά σ’ αυτό το ιστολόγιο η ροή των πληροφοριών είναι αμφίδρομη, οπότε τα δικά σας σχόλια έχουν κι αυτά μεγάλη αξία. Γι΄αυτό το λόγο, διάλεξα σήμερα να βάλω ένα άρθρο του φίλου Ρογήρου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που δημοσιεύτηκε χτες στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής και έχει επίσης αναδημοσιευτεί σε άλλους ιστοτόπους. Ο Ρογήρος, αν δεν το ξέρετε, έχει ένα εξαιρετικό ιστολόγιο με έφεση στη μεσαιωνικήν ιστορία, που ένα μόνο ψεγάδι του βρίσκω, ότι τα άρθρα του είναι ακριβοθώρητα, ίσως επειδή κάθε άρθρο του περιέχει κόπο και γνώσεις που άλλοι θα έβγαζαν βιβλίο.

Σαν δική μου συμβολή στο άρθρο του Ρογήρου, και επειδή εδώ λεξιλογούμε, μια γλωσσική πληροφορία: η πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, στα ουκρανικά λέγεται Майдан Незалежності, δηλαδή «Πλατεία της Ανεξαρτησίας». Η λέξη μαϊντάν, μ’ άλλα λόγια, σημαίνει «πλατεία» και είναι δάνειο από τα τουρκικά, meydan (περσικής αρχής). Πρόκειται για την ίδια λέξη που έδωσε και το δικό μας μεϊντάνι, που βέβαια σ’ εμάς χρησιμοποιείται κυρίως μεταφορικά («βγήκε στο μεϊντάνι» / «το έβγαλε στο μεϊντάνι», όταν κάποιος κοινολογήσει μυστικό κτλ.). Πρόσθεσα επίσης, πάλι από τον Ρογήρο, έναν χάρτη με τις επαρχίες της Ουκρανίας και το ποσοστό όσων δήλωσαν ως μητρική γλώσσα τα ρωσικά. Και πριν παραθέσω το κυρίως άρθρο, δίνω ξανά τον λόγο στον Ρογήρο, για ένα σχόλιο σχετικά με τον χάρτη: «Τα ποσοστά (που, για λόγους που δεν θα αναλύσω επί του παρόντος, εικάζω ότι μπορεί να είναι κατά τι υψηλότερα) είναι υψηλά έως πολύ υψηλά σε ολόκληρη την Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία (περιλαμβανομένου του συνόλου των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας) και στις αστικές περιοχές εν γένει. Επισημαίνω επίσης τη θέση σε ισχύ, τον Αύγουστου του 2012, του νέου ουκρανικού νόμου περί γλωσσικού καθεστώτος, βάσει του οποίου δόθηκε η δυνατότητα σε δήμους και διοικητικές περιοχές και περιφέρειες να χαρακτηρίσουν άλλη γλώσσα πλην της ουκρανικής ως «τοπική». Μεταξύ των δήμων που ανακήρυξαν τη ρωσική «τοπική γλώσσα» τους, καταλέγονται η Οδησσός, το Χάρκοβο, η Χερσών, η Σεβαστούπολη, το Ζαπαρόζε/ Ζαπαρίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ».

ukralangΠροκαλεί πράγματι εντύπωση ο απλοϊκός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται στην Ελλάδα οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Από τη μία πλευρά, δημοσιεύονται πολιτικές αναλύσεις, υποτίθεται «φιλοευρωπαϊκές», τις οποίες υποψιάζομαι ότι, τηρουμένων των αναλογιών, δεν θα καταδεχόταν να υπογράψει ούτε κομματικός ινστρούχτορας μικρομεσαίας πόλης του Κάτω Βόλγα. Από την άλλη, είναι αδύνατο να συμφωνήσει κάποιος με απόψεις του τύπου «στην Ουκρανία την Ε.Ε. την υποστηρίζουν μόνον οι νεοναζί». Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια κρίση που μπορεί να εξηγηθεί με όρους γεωπολιτικής και η οποία έχει τα αίτιά της σε πολύ παλαιότερες εποχές. Για να είμαστε ακριβείς, η «καλή» ή «κακή» Ε.Ε. δεν είναι παρά μια πρόφαση, μια αφορμή· το διακύβευμα είναι εντελώς διαφορετικό.

Καταρχάς, πρέπει να επισημανθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα γεγονότα που αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία.

* Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα χαρακτηρίζονται ως «αντιευρωπαϊκές» ήταν αυτές που «έτρεχαν» την υπόθεση της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας. Επομένως, οι διακρίσεις με γνώμονα το ευρωπαϊκό κριτήριο δεν είναι τόσο ευχερείς.

* Η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης είχε παγώσει για περίπου 1,5 χρόνο, επειδή η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη ζητούσαν –όχι αδικαιολόγητα– από την Ουκρανία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και της έννομης τάξης της εν γένει (εμβληματικά επισημαινόταν η υπόθεση της συνεχιζόμενης φυλάκισης της πρώην προέδρου Τιμοσένκο).

* Είναι προφανές ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι μια συμφωνία σύνδεσης. Πρόκειται για γενικού περιεχομένου συμφωνία με την οποία διακηρύσσεται ότι τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν κοινές αρχές και η οποία συνοδεύεται ενίοτε (αλλά όχι κατ’ ανάγκη) με εμπορικά προνόμια για τη συνδεδεμένη χώρα και κάποιες διευκολύνσεις κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε. για τους υπηκόους της. Δεν συνεπάγεται καμία απολύτως δέσμευση περί ένταξης, ούτε καν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ένωση έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Τουρκία ήδη από το 1963, χωρίς βέβαια η χώρα να ενταχθεί στην Ε.Ε. Συμφωνίες σύνδεσης έχουν υπογραφεί ακόμη με χώρες όπως το Μαρόκο ή η Χιλή. Δεν νομίζω να αναμένει κανείς ότι η Χιλή θα αποτελέσει το 29ο μέλος της Ένωσης.

Σημαντικότερα είναι, όμως, τα βαθύτερα αίτια της ουκρανικής κρίσης.

Τα εδάφη της Ουκρανίας υπήρξαν κάποτε κοιτίδα του ρωσικού κράτους (το οποίο, για να είμαστε ακριβείς, συγκροτήθηκε από Σκανδιναβούς). Τον 15ο αιώνα, όμως, βρέθηκαν υπό πολωνικό έλεγχο. Το 1648 η εξέγερση του Μπαγκντάν Χμελνίτσκι οδήγησε σε μια πρόσκαιρη ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, αρκετά επισφαλή πάντως ώστε να αναζητηθεί η βοήθεια του ομόδοξου ισχυρού γείτονα: τον Ιανουάριο του 1654, με τη Συνθήκη του Περεγιασλάβλ, οι Κοζάκοι αναγνώριζαν την επικυριαρχία του τσάρου Αλέξιου της Ρωσίας. Σχετικά γρήγορα η επικυριαρχία εξελίχθηκε σε απορρόφηση. Κατά τους αιώνες που ακολούθησαν, η τάση της αφομοίωσης από τη Ρωσία συνυπήρχε με τις δυνάμεις ενός πολύμορφου ουκρανικού εθνικισμού οι οποίες ενεργοποιούνταν αναλόγως των ιστορικών συγκυριών (μεταξύ των οποίων και η ναζιστική κατοχή).

Η Ουκρανία σήμερα δεν είναι μία χώρα· είναι δύο τουλάχιστον. Υπάρχει «ουκρανική» Δύση και «ρωσική» Ανατολή, κάτι πολύ λογικό για ένα λαό του οποίου η εθνογένεση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πολύ λογικό για μια χώρα της οποίας τα σύνορα χαράχτηκαν με γνώμονα πολλούς και διάφορους λόγους, έτσι ώστε σήμερα να περιλαμβάνει εδάφη που μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πολωνικά ή την έως το 1954 ρωσική Κριμαία η οποία ήταν το δώρο του Νικίτα Χρουστσόφ προς την Ουκρανία για τα 300 χρόνια από την «επανένωση Ρωσίας-Ουκρανίας».

Με απλά λόγια, το ζήτημα δεν είναι άλλο από την απομάκρυνση ή την προσάρτηση (όχι απαραίτητα τυπική) στη Ρωσία. Η Ε.Ε. είναι το πολύ ένα μέσο, τίποτε περισσότερο.

***

Το γεγονός ότι ίσως υπήρξε η διάθεση να «αποσπασθεί» από τη Ρωσία μια χώρα που ανήκει κατεξοχήν στη σφαίρα επιρροής της δεν είναι παράδοξο στο πλαίσιο των σύγχρονων γεωστρατηγικών συσχετισμών. Εφόσον όμως υπήρξε τέτοια βούληση, θα έπρεπε και τα μέσα να είναι ανάλογα (π.χ. γενναία οικονομική ενίσχυση, πολιτική στήριξη κ.ο.κ.). Στην προκειμένη περίπτωση, επιχειρήθηκε να γίνει επική παρτίδα πόκερ με μέσα που έφταναν για να παιχτεί το πολύ ένα άθλιο δελτίο ξυστού! Το αποτέλεσμα ήταν να απελευθερωθούν δυνάμεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν και να προκληθεί αστάθεια που βλάπτει τα συμφέροντα της Ευρώπης, όπως κι αν τα εννοεί ο καθένας.

171 Σχόλια to “Στο μεϊντάνι της σύγχυσης: σημειώσεις για την Ουκρανία (του Ρογήρου)”

  1. leonicos said

    1 Γς

  2. leonicos said

    Παραδέχομαι πως ήταν τυχαίο. Για άλλο βγήκα πρωί πρωί και η ανάρτηση εμφανἰστηκε αφού είχα ανοίξει. Άρα Γς μη μου θυμώσεις!

  3. leonicos said

    Φυσικά, η πρωτιά είναι εκ του πονηρού, διότι δεν διάβασα το άρθρο

  4. leonicos said

    Αναρωτιέμαι, με τόσα μειονεκτήματα, πώς δε με πετάτε έξω;

  5. leonicos said

    Κοπυσούρια ήθελα να πω

  6. sarant said

    Καλημέρα Λεώνικε! Ανέβασα πιο νωρίς σήμερα το άρθρο γιατί φεύγω κι εγώ.

  7. leonicos said

    Για το άρθρο: Ούτε η Ουκρανία ούτε η Λευκορωσία θα πάψουν ποτένα είναι Ρωσία, όπως η Κύπρος δεν θα πάψει ποτέ να είναι Ελλάδα, εκτός αν ‘ξυρίσουν από γης’ όλους τους ελληνοκυπρίους

  8. leonicos said

    Και την πάτησαν τα κοκόρια

  9. Γς said

    Οι Γερμανοί πάλι στα πρόθυρα του «Στάλινγκραντ»;

  10. Γς said

    Καλημέρα Λεώ

  11. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.
    Δείτε ένα χάρτη (via RIA Novosti & Ζerohedge) που δείχνει τη στρατηγική θέση της Ουκρανίας και την ειλημμένη (όπως δείχνουν ολοκάθαρα τα πράματα) απόφαση να είναι η χώρα μια ελεγχόμενη βάνα ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    Δεν συμφωνώ με την κατακλείδα της ανάρτησης. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν έχουν απολύτως κανένα ενδοιασμό να «απελευθερώσουν τις οποιεσδήποτε δυνάμεις», που εμάς μας φέρνουν αποστροφή, προκαλώντας αστάθεια στη χώρα. Ξέρουν καλά το πρωτόκολλο, απ’ τον καιρό της Γιουγκοσλαβίας η μεν και από τις βρωμοδουλειές στις μπανανοδικτατορίες οι δε. Όταν τελειώσουν θα τις πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων και θα προκηρυχθούν εκλογές με επικύρωση των αποτελεσμάτων.
    Αλλά τι λέω, με εκλογές δεν εξελέγη και ο Γιανουκόβιτς; Η Τιμοσένκο δεν κλείστηκε στη φυλακή για λάδωμα απ’ τη Γκασπρόμ; Είναι σαν εδώ, να αναβιώσει το Σύνταγμα και οι Αγανακτισμένοι του ’11, ο Παπούλιας να φύγει με ελικόπτερο για τη Ρόδο και από εκεί να απευθύνει διάγγελμα, ότι δεν παραιτείται, η Βουλή όμως να τον αποπέμψει, να αποφυλακιστεί ο Άκης και απ’ το περιστύλιο της Βουλής να βγάλει λόγο στους συγκεντρωμένους με την παραίνεση να συνεχίσουν τον αγώνα: 😀
    Μα είναι πράματα αυτά; 😛

  12. Ορεσίβιος said

    6. Φεύγεις και ξέρουμε πως δεν πας στο μεϊντάνι αλλά στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής. Έκανες πολύ καλά που ανέβασες το εξαιρετικό άρθρο του Ρογήρου, το οποίο διάβασα χθες αλλού αλλά εδώ περιμένω με ενδιαφέρον και τα σχόλια που θα ακολουθήσουν.

    1 ως 8. Το μυδραλιοβόλο του Λεώνικου.

    Καλημέρα.

  13. Βαγγέλης said

    Κάπου είχα διαβάσει-δεν ξέρω αν ισχύει- πως Ουκρανία σημαίνει παραμεθόριος χώρα.
    Μέχρι χθες τα Ελληνικά ΜΜΕ, βλέποντας τα τεκταινόμενα στη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης, σχολίαζαν θετικά την «Επανάσταση», που έσπευσε να υποστηρίξει-μονάχα λεκτικά- η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως μετά τις αποσχιστικές τάσεις των ανατολικών επαρχιών και της Κριμαίας και την αποκαθήλωση των αγαλμάτων του Λένινν στη δύση, μιλούν για το φόβο εμφυλίου πολέμου, που αποδεικνύει πως έχουν άγνοια της ιστορίας της χώρας αυτής. Ξεχνούν πως στην Ρωσόφωνη Κριμαία είναι η βάση του Ρωσικού (και του Ουκρανικού) στόλου. Ξεχνούν πως η Ουκρανία είναι δυο χώρες: Η ορθόδοξη ανατολή και η καθολική και ουννίτικη δύση, λόγω επιρροών (και ιστορικών) της γειτονικής καθολικής Πολωνίας.

  14. Alexis said

    #11, τέλος: Ωραίοι παραλληλισμοί αλλά το ρόλο της Τιμοσένκο πρέπει να τον πάιξει η …Βίκυ Σταμάτη, είναι πιο glamorous 🙂

  15. spiral architect said

    @9: Σίγουρα ναι, αλλά με μια διαφορά: Δεν υπάρχει ΕΣΣΔ!
    (και Στάλιν και Στάλινγκραντ)

  16. qq said

    Εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του αρθρογράφου να αποφύγει το βαθύτερο αίτιο του μίσους των Ουκρανών προς τους Ρώσους. Το οποίο και εγώ δεν τολμώ να θίξω από το φόβο μη μου την πέσουν τα ορφανά και με λυντσάρουν.

  17. Γς said

    15:
    Ναι δεν υπάρχει η ΣΣΣΡ (Σαγιούζ Σαβιέτκιχ Σοσιαλιτίσεσκσιχ Ρεσπούμβλικ).
    Ομως εγώ φαντάστηκα τον πατερούλη Στάλιν να λέει στον Αγιο Πέτρο:

    -Δώσε μου μια 24ωρη άδεια να κατέβω κάτω κάτω να κανονίσω κάτι δουλίτσες.

  18. Εγώ Μεϋνταν ξέρω στο Ντουμπάι το τελειότερο ιπποδρόμιο του κόσμου με τις ακριβότερες κούρσες του κόσμου, σε χώρα μάλιστα που απαγορεύεται ο στοιχηματισμός αλλά κερδίζουν λεφτά από όλο το καταπληκτικό τουριστιοτικό πακέττο που προσφέρουν στην ακολουθία του αλόγου κατά τους μήνες της παραμονής του εκεί.
    Το ελληνικών συμφερόντων άλογο Πρέσβυς έχει θριαμβεύσει εκεί

    Οποιος θέλει μπορεί να πάρει μια ιδέα των εκπληκτικών εγκαταστάσεων

  19. ππαν said

    Πολύ διαφωτιστικό, πολύ ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε, Ρογήρε και Νικοκύρη!

  20. spiral architect said

    To άσμα της ημέρας:


    Είδα μισή Λευκωσία, βουλιαγμένη Σερβία
    στο Βελιγράδι ένα φάντασμα σ άδειο ξενοδοχείο
    Αμερικάνικες βόμβες και εγώ να κοιμάμαι
    αύριο θα τραγουδάμε στης πλατείας τη γιορτή.

  21. Γς said

    Κι ήταν ο Τσαϊκόφσκι που άκουσε στην αγορά της Καμένκα στο Κίβο έναν τυφλό ζητιάνο να παίζει μια μελωδία.
    Είναι το πρώτο θέμα μετά την εισαγωγή του Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1

  22. Γς said

    >στο Κίβο
    στο Κίεβο

  23. Κ έτσι αποσαφηνίζεται πώς γινεται οι φασίστες να ειναι φιλοευρωπαϊστές στην Ουκρανία 🙂

    Σημειωσούλα: οι ελληνοκύπριοι δεν είναι έλληνες και εν πάση περιπτώσει δε νιωθουν όλοι έλληνες, ειναι πολλοί αυτοί που νιώθουν απλά κύπριοι. Υποθέτω, χωρίς να το γνωρίζω όμως, πως ομοίως συμβαίνει με Ουκρανούς και Λευκορώσους. Αν και οι Ουκρανοί του Λβύβ πχ δηλώνουν -λογικότατα- Πολωνοί.

  24. rogerios said

    Ευχαριστώ θερμά τον οικοδεσπότη για την απόφασή του να φιλοξενήσει το σύντομο κείμενό μου που δημοσιεύθηκε χτες στα Ενθέματα.

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι το κείμενο γράφτηκε στην τελική μορφή του την Πέμπτη (κι επομένως λάμβανε υπόψη τις μέχρι τότε εξελίξεις και μόνο) και να υπενθυμίσω ότι κάθε κείμενο προς δημοσίευση υπόκειται σε περιορισμούς ως προς την έκτασή του. Είναι σαφές ότι δεν ήθελα να πάρω θέση όσον αφορά ορισμένα ζητήματα, εκτός των άλλων και γιατί δεν θα υπήρχε επαρκής χώρος για τεκμηρίωση. Ούτε ήθελα να βιαστώ ως προς τον «καταλογισμό ευθυνών» και την αναζήτηση «υποκινητών» χωρίς να έχω ακριβώς αυτή τη δυνατότητα τεκμηρίωσης. Ας μου συγχωρήσει, επομένως, ο αγαπητός Spiral Architect, την «ατολμία» της κατακλείδας. Η βασική μου επιδίωξη ήταν να επισημάνω πτυχές του ουκρανικού ζητήματος που σχετίζονται με την (όχι απαραίτητα πρόσφατη) Ιστορία της περιοχής οι οποίες δεν είχαν ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη μέχρι τότε στα ελληνόφωνα δημοσιεύματα.

    Τέλος, επειδή ο φίλος Qq (σχόλιο 16) μου προσάπτει την κατηγορία ότι έχω αποσιωπήσει τα βαθύτερα αίτια της «έχθρας» Ρώσων και Ουκρανών και υποψιαζόμενος ότι αναφέρεται (και) στην ιστορία Голод/ Голодомор, να του υπενθυμίσω ότι: 1. οι περιορισμοί χώρου δεν καθιστούν δυνατή την πλήρη ανάλυση, 2. μια χαρα έχω γράψει εγώ ο ίδιος για τον Μεγάλο Λιμό, όπως μπορεί να δει κι εδώ .

  25. rogerios said

    Ππαν, να είσαι καλά, εγώ ευχαριστώ!

  26. Κιούφε said

    Δε νομίζω πάντως οι κάτοικοι του Γιακούτσκ και του Βαλδιβοστόκ να είναι περισσότερο «Ρώσοι» από τους Ουκρανούς…

  27. Ανδρέας said

    Ίσως μπορούσε ο Ρογήρος μιας και τον βρήκαμε πρόχειρο εδώ 🙂 να μας πει για την σάλπιγγα του Θωρ του Σκανδιναβού, το κράτος τον Ρως στο Κίεβο, για τις 22 Φεβρουαρίου 2014 προχτές και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία αν έχουν καμιά σχέση. Δύσκολα βάζω το ξέρω…

  28. Στην ειδησεογραφία για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, νομίζω ότι γίνεται ένα βασικό λάθος στην εκτίμηση των συσχετισμών: Η Αμερική λογίζεται ως ένας παίκτης περίπου ισοβαρής με τους άλλους δύο, την ΕΕ και τη Ρωσία. Όμως, αν γινόταν κάτι αντίστοιχο στο Μεξικό ας πούμε, θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς ανάμιξη της Ευρώπης ή – και της Ρωσίας στα εσωτερικά αυτής της χώρας, στο υπογάστριο της Αμερικής; Θα ήταν αδιανόητο νομίζω. Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι η Αμερική έχει τον πρώτο λόγο στα πράγματα όλου του πλανήτη, μακράν όλων των άλλων δυνάμεων και ότι η αστάθεια σε κάθε περιφερειακή χώρα είναι βούτυρο στο παντεσπάνι της. Η εκκωφαντικότερη απουσία στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι αυτή της ΕΕ και φυσικά αυτό θα καταγραφεί ως άλλη μια – πολλοστή – ήττα στη διεθνή σκακιέρα. Μια ήττα που ακολούθησε αυτές της Γιουγκοσλαβίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου κλπ. Ακόμη και με ενιαία φωνή η Ευρώπη δεν θα είχε και πολλά πράγματα να αντιτάξει στη συντριπτική παρουσία της Αμερικής, αλλά θα αποτελούσε τουλάχιστον ένα παίκτη. Τώρα, παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις και ούτε κοινή εκτίμηση δεν υπάρχει, πόσο μάλλον κοινή γραμμή με συνέπεια και βάθος. Για να δούμε λοιπόν τι θα πουν οι μεγάλοι για άλλη μια φορά για τα της γειτονιάς μας.

  29. Ανδρέας said

    Όχι τίποτα άλλο, αλλά να επιβεβαιώσουμε και την σύγχυση στον τίτλο του άρθρου.

  30. rogerios said

    Λες, τελικά, Ανδρέα, να είχαν δίκιο οι διοργανωτές του φεστιβάλ στην Υόρκη και το Ragnarök να ξεκίνησε πράγματι αυτό το Σάββατο, αλλά με επίκεντρο την Ουκρανία; Φοβούμαι μόνο μη βγει ο Γιαροσλάβ ο Σοφός να μας κυνηγήσει. 🙂

  31. rogerios said

    @Odysseasgrey: πολύ σωστή ανάλυση, κτγμ, δυστυχέστατα για την Ευρώπη.

  32. Ηλεφούφουτος said

    Έχω κι εγώ επιφυλάξεις ως προς την παρουσίαση του Ρογήρου.
    Η διατύπωση π.χ. «Το 1648 η εξέγερση του Μπαγκντάν Χμελνίτσκι οδήγησε σε μια πρόσκαιρη ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας» αφήνει την εντύπωση ότι υπήρχε τότε Ουκρανία και απλώς βρισκόταν υπό ξένη κυριαρχία.
    Στην πραγματικότητα η σύνδεση της συγκεκριμένης εξέγερσης με «ουκρανικότητα» απαιτεί πολύ σπρώξιμο.
    Πάσχει και η διατύπωση «Κατά τους αιώνες που ακολούθησαν,η τάση της αφομοίωσης από τη Ρωσία συνυπήρχε με τις δυνάμεις ενός πολύμορφου ουκρανικού εθνικισμού». Ουκρανικός εθνικισμός εμφανίζεται το 19ο αιώνα.
    Όχι «κατά τους αιώνες που ακολούθησαν». Τότε εμφανίζονται και εθνικιστικές αντιδράσεις από τη Ρωσία. Το να μιλάς για τέτοιες προσπάθειες το 18ο αιώνα ή το 17ο, όταν αυτά τα κόλπα ήσαν άγνστα και η επίσημη γλώσσα του ρωσικού βασιλείου διέφερε πάνω κάτω εξίσου από όλα τα ιδιώματα που μιλιούνταν στα εδάφη της σημερινής Ρωσίας και Ουκρανία,ς είναι κάτι τελείως εκτός ιστορικού πλαισίου.

    Απουσιάζει επίσης αναφορά στην εκτεταμένη εκστρατεία «εξουκρανισμού» (украинизация) που αναπτύχθηκε από τους μπολσεβίκους στα εδάφη της Ουκρανίας στις δεκαετίες ’20 και ’30 αλλά και υποβαθμίζεται το γεγονός ότι η πρώτη όντως μαζική εκδήλωση ουκρανικού εθνικισμούς (και όχι π.χ. από κάποιους διανοουμένους του 19ου) εκδηλώνεται το 41-45 με τη συνεργασία με τους Γερμανούς ναζί.

    Ακόμα και η κριτική που ασκεί στην πολιτική της ΕΕ, ότι δεν έδωσε αρκετά λεφτά , δεν ξέρω, με ξενίζει. Εγώ το καταλαβαίνω πιο πολύ σαν: «εμ δε σου δίνω λεφτά, εμ απαιτώ από σένα να έρθεις μαζί μου, γιατί έτσι, κι αν δεν έρθεις θα σου κάνω ότι έκανα στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία και στην Αίγυπτο με τις διαδηλώσεις-πραξικόπημα. Πέρα βέβαια του κατά πόσο η πρακτική της πολιτισμικής αλλοτρίωσης μδ πρακτικές τύπου Σόρος και θεωρητικό υπόβαθρο Χάντιγκτον μπορεί να περνά στο ντούκου από Έλληνες αριστερούς.

    Τέλος, μία ερώτηση προς το Νικοδεσπότη: Είναι εξακριβωμένο ότι το ουκρανικό (και όχι το σέρβικο) μαϊντάν προέρχεται από τα Τουρκικά και όχι από ιρανική ή τουρκοειδή (Turkic) γλώσσα της Κεντρικής Ασίας;
    Άσχετο: mejdan στα Τσέχικά λένε το πάρτι.

  33. @31: Ευχαριστώ Ρογήριε, πολλά συγχαρητήρια για το ιστολόγιο που ανακάλυψα σήμερα μόλις. Έχει να πέσει πολύ διάβασμα…

  34. Παγανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο,

    διατί άραγε ο φίλος σας ο Ρογήρος δεν βγάζει άχναν διά το πραγματικόν αίτιον του φοβερού μίσους των Ουκρανών προς τους Ρώσσους; Διατί εντρέπεται να είπη πως οι μισοί Ουκρανοί μισούν θανασίμως τους Ρώσσους διότι θεωρούν πως τους απεβλάκωσαν επί 11 αιώνας, υποχρεώνοντάς τους να δεχθούν διά της βίας την Ορθοδοξίαν, την πλέον κρετινικήν παραλλαγήν του Χριστιανισμού;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Christianization_of_Kievan_Rus%27

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BA%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A1%CF%89%CF%82

    Διατί ο μαρξιστής Ρογήρος δεν λέγει λέξιν διά τον αισχρόν τρόπον του Εκχριστιανισμού των Ρώς εις Κίεβον υπό της Βυζαντινής πριγκηπίσσης Άννης, αδελφής του Βασιλείου Β΄ Βουλγαροκτόνου, ήτις υπεχρέωσε τον Άγιον Βλαδίμηρον (τον Μέγα Κωνσταντίνον των Ρώσσων) να βαπτίσει διά της βίας 10 εκατομμύρια Ρώς εις τα ποτάμια της Ουκρανίας, προκειμένου να δεχθή να γίνη γυναίκα του;

    Διατί αποκρύπτει ο κύριος Ρογήρος το Ολοκαύτωμα των Παγανιστών Ουκρανών, που ηναγκάσθησαν να ασπαστούν με ανείπωτα βασανιστήρια την αποβλακωτικήν Θρησκείαν των Εβραίων Ραββίνων Σαούλ και Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ;

    Διατί δεν βγάζει τσιμουδιάν ο πολύς κ. Ρογήρος, διά το ότι οι Ουκρανοί πιστεύουν πως όσα τράβηξαν επί 70 έτη ως αποικία της Σοβιετικής Ένωσης οφείλονται εις την βρωμεράν Ορθοδοξίαν, που προπαγάνδιζε επί 9 αιώνας την παλαβήν ιδέαν της Κοινοκτημοσύνης, με αποτέλεσμα να επικρατήσει τόσον εύκολα ο Μπολσεβικισμός εις την Σοβιετίαν; Διατί αποκρύπτει ο (πολυδιαφημισμένος από εσάς) κ. Ρογήρος ότι οι Ουνίτες (Ρωμαιοκαθολικοί που το παίζουν Ορθόδοξοι) κάμνουν θραύσιν εις την Ουκρανίαν, λόγω του μίσους των Ουκρανών προς την Ορθοδοξίαν; Με αποτέλεσμα ο γιός του Ρωμηού κουρέα της Ϊμβρου, Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, να αντιμετωπίζει φοβερά προβλήματα εις Ουκρανίαν με τον διχασμόν του ποιμνίου λόγω θρησκευτικού δόγματος;

    Επειδή οι Ρωμηοί είναι τεμπελχανάδες και οι περισσότεροι δεν θα το διαβάσουν από την πηγή, μεταφέρω ένα απόσπασμα από το ελληνικό άρθρο της WIkipedia διά τον βίαιον Εκχριστιανισμόν των Ρώς, προκειμένου να αντιληφθήτε διά ποίον λόγον ησπάσθη την Ορθοδοξίαν ο Άγιος Βλαδίμηρος: Διότι τον εθάμπωσαν τα καλούδια της Αγίας Σοφίας, που είχον κατασκευάσει οι παγανιστές Έλληνες μηχανικοί, Ανθέμιος και Ισίδωρος!..

    «…Σύμφωνα με το Πρώτο Χρονικό, ο Βλαδίμηρος έστειλε τους σοφούς του να επισκεφθούν όλες τις γειτονικές χώρες και να ανακαλύψουν ποια θρησκεία είναι καλύτερη. Για τους μουσουλμάνους Βουλγάρους του Βόλγα του είπαν ότι βασιλεύει η μιζέρια και η θλίψη, δεν τρώνε χοιρινό, δεν πίνουν οινοπνευματώδη. Αυτό του προκάλεσε έκπληξη και είπε μα το ποτό είναι η χαρά μας. Μετά συμβουλεύθηκε κάποιους ιουδαϊστές απεσταλμένους, πιθανότατα χαζάρους, αλλά απέρριψε τη θρησκεία τους με το αιτιολογικό πως αν ο Θεός σάς υποστήριζε, δε θα χάνατε την Ιερουσαλήμ.
    Τελικά ο Βλαδίμηρος αποφάσισε να υιοθετήσει το χριστιανισμό. Στις εκκλησίες των Γερμανών οι απεσταλμένοι δε βρήκαν καμία ομορφιά, αλλά στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψαν αυτό που έψαχναν. Περιγράφοντας τις εντυπώσεις τους από μια Θεία Λειτουργία που παρακολούθησαν στην Αγια-Σοφιά, ανέφεραν πως δεν ξέραμε εάν βρισκόμαστε στη γη ή στον ουρανό. Δεν ξέρουμε πώς να το περιγράψουμε με λόγια. Έτσι ο Βλαδίμηρος ζήτησε από το βυζαντινό αυτοκράτορα να τον βαπτίσει χριστιανό. Η τελετή έγινε το 988 στη Χερσώνα της Κριμαίας – ο Βλαδίμηρος έλαβε το χριστιανικό όνομα του νονού του (Βασίλειος) και παντρεύθηκε την αδελφή του Άννα, χωρίζοντας όλες τις άλλες γυναίκες του.»..

    Τελειώνω με μερικά λόγια Χριστιανικής Αγάπης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού από το Ευαγγέλιον του Ματθαίου, μήπως καταλάβουν μερικαί αγαθαί ψυχαί τί ακριβώς γίνεται σήμερον εις Ουκρανίαν…

    «Ματθ. 10,34 Μή νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γήν· ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν.
    Ματθ. 10,35 ήλθον γάρ διχάσαι άνθρωπον κατά τού πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά
    της πενθεράς αυτής·
    Ματθ. 10,36 και εχθροί τού ανθρώπου οι οικιακοί αυτού.
    Ματθ. 10,37 Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος· και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου
    άξιος·»

  35. @34: Αγαπητέ, είναι στη φύση όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών να είναι αποβλακωτικές. Είναι η βασικότερη λειτουργία τους.

  36. rogerios said

    Ετοιμαζόμουν να απαντήσω στον Ηλεφού για να του πω ότι είναι αυστηρός κι άδικος ζητώντας πληρότητα από κείμενο που δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 700 λέξεις (για ανεξαρτητοποίηση μιλούμε κι όταν δεν υπήρχε πρωτύτερα τέτοια οντότητα, πώς να την πούμε δηλαδή; – πώς υποβαθμίζω τη σχέση ουκρανικού εθνικισμού και ναζιστικής κατοχής όταν είναι το μόνο παράδειγμα που αναφέρω;)… αλλά εν συνεχεία διαπίστωσα ότι χρειάζομαι νέο συκώτι, διότι το παλιό μου, το μαρξιστικό και χριστιανικό μαζί, τα έπαιξε. 😉

    [την ίδια ώρα κάποιος σχολιαστής στο Ιστολόγιο με κατηγορεί για «αντιβυζαντινισμό» και «αντιχριστιανισμό» – όλα λάθος τα κάνω, να πάρει]

  37. spiral architect said

    @35: Γκρίζε Οδυσσεύ,
    Αποβλακωτικές ναι, με εξαιρέσεις το Δωδεκάθεο και το Μανιτού! 😀

  38. Παγανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο,

    ΙΔΟΥ τί σημαίνει Αγάπη Χριστού: Ο οπαδός της Ορθόδοξης Κοινοκτημοσύνης και τσιράκι των Ρώσσων, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζούσε με νηστεία και προσευχή, όπως ταιριάζει σε κάθε πιστό Χριστιανό…

    http://www.protothema.gr/world/article/356167/fotografies-to-bbc-mesa-sto-palati-tou-gianoukovits/

    Τσιμουδιά για όλα αυτά ο φίλος ο κ. Ρογήρος…

  39. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Έχετε δίκιο, Παγανιστά (38). Ευχαριστούμε για τις χαρούμενες φωτογραφίες του πραξικοπήματος, που μας προσφέρετε.

  40. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    …όσο για την «μάρτυρα» Τιμοσένκο, εύχομαι κατά το προσκύνημά της στο Μεϊντάνι της Ανεξαρτησίας να απέτισε φόρο τιμής και στους αστυνομικούς που, πιστοί στις εντολές των ανωτέρων τους, έπεσαν από τα πυρά και τις βολές των εξεγερμένων ηρώων, στο όνομα της διαφύλαξης της τάξης.

  41. Γιαννίκος Στρατής said

    Η νήσος Λευκή της Μαύρης θάλασσας, τα χωρικά ύδατα Ρουμανίας – Ουκρανίας,( μήπως αύριο και Ρουμανίας- Ουκρανίας- Ρωσίας;) το φυσικό αέριο καιι η διεκδίκησή του νησιού από Ουκρανία – Ρουμανία. http://alfavitario.blogspot.gr/2008/10/blog-post_26.html

  42. Τσιμουδιά ο Παγανιστής για τη νησίδα Λευκή ή Zmeinyj όπως το έγραφαν οι χάρτες του. Παρόλο που στα 40 χρονια καποιο ναυλο για Οδησσό θα είχε και την παράλαξε..

    Προς ενημερωση του Παγανιστή στο 45° 15′ Β 030° 12′ Α
    http://www.charts.noaa.gov/NGAViewer/55001.shtml

  43. Ανδρέας said

    Από εκεί λένε οι θρύλοι ξεκίνησαν οι συμπαθέστατοι Έρουλοι, κατά το Παγανόν, που ρήμαξαν την Ελλάδα τον 3ο αιώνα Μ.Χ. Γκρεμοτσάκισαν χιλιάδες αρχαιοελληνικά μνημεία αλλά σουςς τσιμουδιά.

    Οι παπάδες τα γκρέμισαν. 😀

    Ακολούθησαν τους θρύλους του Αχιλλέα και του Τρωικού πολέμου.

    tovima.gr/science/article/?aid=182949

  44. Νεο Kid Στο Block said

    Ρογηρε, πολυ ωραιο και ευχαριστουμε! Ουτε εγω καταλαβαινω τα »παραπονα» καποιων. Τελος παντων, προσωπικα δεν θα σου ζητησω να πληρωσεις και τον οδοντογιατρο του γαιδαρου.:-) δεν καταλαβαινω επισης το βιτσιο καποιων να ασχολουνται με αυνανιστες…παγανιστες,πως διαλο αυτοαποκαλουνται…

  45. rogerios said

    Τώρα που κάπως αποκαταστάθηκε η κατάσταση με το συκώτι μου, να επιστρέψω στην κριτική του Ηλεφού, μετά τα όσα βιαστικά επισήμανα πιο πάνω:

    – Πράγματι, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ουκρανικό «εθνικισμό» πριν τον 19ο αι., όχι, όμως, για κάποιον άλλο λόγο, αλλά γιατί εθνικισμός όπως τον εννοούμε σήμερα δεν υπάρχει πιο νωρίς. Εντούτοις, δεν νομίζω ότι είναι ακριβής η άρνηση οποιασδήποτε αυτονομιστικής τάσης, ακόμη κι αν την ονομάσουμε «τοπικισμό» ή βλέψεις τοπικών «βαρόνων». Όπως και να το κάνουμε, Χετμανάτο κι αταμάνοι δεν εξαφανίστηκαν μέσα σε μια ημέρα, με τη Συνθήκη του Περεγιασλάβλ, αντιθέτως, η εξάλειψη των τοπικών κέντρων εξουσίας ήταν σταδιακή κι όχι απρόσκοπτη.
    – Πράγματι αποτελεί παράλειψή μου η μη αναφορά στον εξουκρανισμό κατά την πρώτη σοβιετική περίοδο (σε κάποιους μπορεί να θυμίσει και τα μεταγενέστερα τιτοϊκά πειράματα σε κάποιες τέως γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες). Ομοίως παρέλειψα, κι ας μην το αναφέρει ο Ηλεφού, τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Ουκρανία μεταξύ Οκτωβριανής Επανάστασης και σταθεροποίησης του σοβιετικού καθεστώτος. Όπως δεν μπόρεσα, εσκεμμένα και αναγκαστικά, να μην επισημάνω πολλά ακόμη.
    – Την ευθύνη για τα συμπεράσματα της τελευταίας παραγράφου την αναλαμβάνω. Ό,τι γράφτηκε απορρέει από τις δικές μου πεποιθήσεις που, το αναγνωρίζω, μπορεί να μη βρίσκουν σύμφωνο αρκετό κόσμο ή να θεωρούνται απλούστατα αφελείς. Πρώτα, όμως, βγαίνει το χούι και μετά η ψυχή, οπότε εγώ θα συνεχώς αφελώς (;) να πιστεύω στο ιδανικό μιας ενιαίας Ευρώπης.

    Ξέχασα να ευχαριστήσω τον Ορεσίβιο και τον odysseasgrey. Να είστε καλά, αγαπητοί φίλοι!

    – Τέλος, μάλλον θα πρέπει να ευχαριστήσω και τον φίλο Παγανιστή. Μετά από μια εβδομάδα καταραμένης ίωσης, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να βγει μπόλικη δουλειά, οι παρατηρήσεις του ήταν ό,τι το καλύτερο για να φτιάξει λίγο η διάθεσή μου.
    .

  46. rogerios said

    Μερσί και στον Νεοκίδιο! (σ’ αυτόν, μάλιστα, πρέπει διπλό). 😉 🙂

  47. Παγανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο,

    είναι φοβερά τα πλοκάμια της Χριστιανικής Προπαγάνδας: Δεν τολμώ να γράψω κάτι τετριμμένον που γνωρίζουν και αι όρνιθες, και πλακώνουν ξαφνικά στο Ιστολόγιόν σας 5-6 χριστιανοί να με αποστομώσουν.

    1) Κύριε Ανδρέα (σχόλιον 43),

    οι Έρουλοι ισοπέδωσαν την Ελλάδα κατόπιν προτροπής του ανθελληνικου Ιερατείου των Χριστιανών. Επικεφαλής των Ερούλων ήσαν μελανοχίτωνες μοναχοί που τους εδείκνυον τί πρέπει να πλιατσικολογήσουν και τί να καταστρέψουν. Βεβαίως, η επίσημος άποψις της Εκκλησίας (πρώτος διδάξας ο Παπαρρηγόπουλος) είναι ότι οι μοναχοί αυτοί ήσαν Αρειανοί, τουτέστιν αιρετικοί, τουτέστιν άξιοι διά την Κόλασιν.

    2) Κύριε Παναγιώτη (σχόλιον 42),

    μόνον 3 φοράς επέρασα από τους λιμένας της Ουκρανίας κατά την μακράν σταδιοδρομίαν μου εις τα πλοία. Δεν γνωρίζω την νήσον Λευκήν, αλλά είμαι βέβαιος πως είναι παρονυχίς το φυσικόν της αέριον εις το προαιώνιον μίσος των Ουκρανών εναντίον των Ρώσων. Την πρώτην φοράν που ευρέθην εις Ουκρανικόν λιμένα (1976) ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός ήτο εις τα «φόρτε» του και καταφέραμε να πηδήξωμε μισήν ντουζίναν Ουκρανάς (αι δύο επήγαιναν ακόμη σχολείον) με αντάλλαγμα ολίγην ζάχαριν, μερικά καλσόν και 6 τζήν πανταλόνια.

    3) Περαίνω την έκτακτον αυτήν παρέμβασίν μου (προκειμένου να απαντήσω εις τους χριστιανούς εγκαθέτους) με μίαν πρόβλεψιν: Είναι ολίγαι αι ημέραι ελευθερίας εις το Ελληνικόν Διαδίκτυον. Με τον Σύριζα εις την Εξουσίαν θα περάσουν Νόμοι πολύ χειρότεροι από αυτούς που πέρασε προ ημερών ο Έρντογαν στην Τουρκία: Θα μπαίνουν στα σπίτια μας και θα ψάχνουν τους υπολογιστές μας, αν γράφουμε κάτι που δεν τους αρέσει. Δείτε, για παράδειγμα, πώς αντέδρασαν οι μπολσεβίκοι δημοσιογράφοι της «Ελευθεροτυπίας» στο άκουσμα ότι η διεύθυνσις της Τεγοπουλικής εφημερίδος θα δημοσιεύσει συνέντευξιν με τον Τέως Βασιλέα των Ρωμηών, Κωνσταντίνον Γλύξμβουργκ

    Ψήφισμα εργαζομένων: «Aποδοκιμάζουμε ομόφωνα την σχεδιαζόμενη κυκλοφορία συνέντευξης του τέως βασιλιά σε ένθετο προσφερόμενο περιοδικό μαζί με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

  48. Νέο Κid said

    Δεν τόπιασα αυτό το «διπλόμερσο» Ροζέ! Υπαινιγμούλης διά το δυσάριθμον των κιλακίων μου; Εντάξει, αστειεύομαι. Κατάλαβα σε ποια κοινή μας ιδιότητα πήγαινε. 🙂 (φαντάσου τώρα λέει, να δηλώσει και ο πέηγκαν παπς συμβάζελος! Θα καταρεύσουν όλα τα στερεότυπά μου ωσάν χάρτινος πύργος.)

  49. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για όλα τα νεότερα σχόλια, και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία μου, ήμουν στη Φιλοσοφική, όπου η διάλεξη πήγε πολύ καλά.

    32: Η ουκρανική λέξη θα μπορούσε πράγματι να είναι δάνειο από ιρανική ή τουρκ-ική (πώς τις λέμε, είπαμε;) γλώσσα.

    18: Και στα αραβικά υπάρχει το meydan.

  50. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @32, Το «μεϊντάν» από τα Τατάρικα της Κριμαίας δεν είναι η πιο απλή και πειστική εκδοχή;
    Ένας Ουκρανός («ομογενής», βεβαίως, βεβαίως) που είχα πετύχει στο στρατό είχε κάνει σε όλους μας εντύπωση με το φανατισμό του εναντίον των Ρώσων.

  51. Nikos21, ο συνονόματος. said

    Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ότι πρόκειται για την επιβολή στην πιο καθαρή τους μορφή των ολοκληρωτικών, δικτατορικών και φασιστικών τάσεων του πιο αχαλίνωτου, του πιο επιθετικού καπιταλισμού, που γνώρισε η ανθρωπότητα.
    Του καπιταλισμού του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των προτεσταντικών εθνών που κυριαρχούν σε αυτόν.
    Η επίθεση αυτή, που εκμεταλλεύεται τις πολλές και ποικίλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της Χώρας, έχει στόχο να επεκτείνει με κάθε τρόπο και μέσο την απόλυτη κυριαρχία του (που επέβαλε μετά την Σοβιετική κατάρρευση), σε όλο τον κόσμο.
    Η έκβαση της “μάχης του Κιέβου” δείχνει την μέχρι στιγμής αδυναμία της Ρωσίας να απαντήσει στην επίθεση, που στρέφεται εναντίον της.
    Πρόκειται για παιγνίδι με ένα κύριο παίκτη.
    Είναι δυνατόν υποθετικά μιλώντας να επέτρεπαν οι ΗΠΑ να συμβεί κάτι αντίστοιχο στον Καναδά π.χ ή στο Μεξικό; στην αυλή τους;
    Η νίκη τους στο Κίεβο άνοιξε το δρόμο για τη Μόσχα, το μεγάλο τους έπαθλο και ίσως Ανατολικότερα.
    Αναίμακτα;
    Τα μέσα που χρησιμοποίησαν στο Κίεβο, δείχνουν το αντίθετο.
    Ίδωμεν…
    Υ.Γ1. Προς Γερμανολογούντας:
    Δεν είναι η Γερμανία, αλλά οι ΗΠΑ πίσω από τα γεγονότα. Αν ήταν μόνο η Γερμανία, μια μεσαίου βεληνεκούς δύναμη με μικρές στρατιωτικές και γεωπολιτικές δυνατότητες, για άσκηση ίδιας πολιτικής, θα την είχε αντιμετωπίσει εύκολα η Ρωσία, αλλά μια ανάγνωση των τελευταίων γεγονότων δείχνει ότι εδώ δρα ως το μακρύ χέρι των ΗΠΑ.
    Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τον Odysseasgrey.

  52. andam said

    Καλό το άρθρο του κ. Ρογήρου αλλά λόγω της μικρής του έκτασης, πιστεύω, δεν αναλύει επαρκώς κάποια σημαντικά ιστορικά γεγονότα που εξηγούν την σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.
    Επίσης πολύ ενδιαφέροντα βρήκα, το άρθρο του Γιώργου Ιεροδιάκονου
    http://dimtris-kypriotis.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8241.html?spref=fb
    αλλά και ενός ομογενούς μας που ζει τα γεγονότα από κοντά του Θ.Ευτυχίδη
    http://totalpress365.gr/?p=28746
    Παρόλα αυτά δεν κατάλαβα υπό ποία ιδιότητα αναμιγνύεται ο Ομπάμα στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα γεγονός στον κόσμο και να μην έχει λόγο και η Αμερική; Αμάν πια…

  53. ΘΝΣ said

    «Το προσχεδιασμένο μέλλον» ( http://tinyurl.com/oxkogg8 )
    Προφητείες του 1990 για την Ευρώπη του σήμερα.

  54. sarant said

    Τα παραπάνω σχόλια τα είχε πιάσει η σπαμοπαγιδα, να με συμπαθάτε!

  55. Ηλεφούφουτος said

    Ζητώ συγγνώμη αν το σχόλιό μου δείχνει αυστηρό (όντως και μένα μου φάνηκε έτσι όταν το ξαναείδα μετά) και άδικο. Δεν ήταν η πρόθεσή μου.

    Βέβαια μετά τις παρεμβάσεις δίκωλων παπαριστών-αυνανιστών το όλο θέμα τίθεται υπό μία άλλη οπτική γωνία, οπότε δικαιούμαι πλέον κι εγώ Ρογήρε να σε ψέξω επειδή δεν έκανες καμία αναφορά:

    – στον καταχθόνιο ρόλο του Βίι (http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B9), των Κυνοκέφαλων (http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%8F) και της Μπάμπα-Γιάγκα στην ανάπτυξη ουκρανικών αποσχιστικών τάσεων.
    Όχι τυχαία όλα τα παραπάνω η ουκρανική Βίκυ τα συγκαταλέγει στην «ουκρανική δαιμονολογία» σφετεριζόμενη δαιμόνια και βουρκολάκους που αποτελούν κοινή πολιτιστική κληρονομιά των σλαβικών και άλλών ομόδοξων λαών

    – στο πώς δενότανε το ατσάλι

    – στη σιγανοπαπαδιά Ουκρανή που πήρανε τα ξαδέρφια μου για να γεροντοκομήσει το θειο μου και τελικά τον παντρεύτηκε και πήρε την κληρονομιά χριστιανικότατα μόνη της

    – στην ανθελληνική νίκη της Ουκρανίας στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον το 2004 (μετά την πορτοκαλιά επανάσταση) που άφησε στην τρίτη θέση το Σακη Ρουβά και το Shake it

    – στον παράγοντα Πινόκιο

    – στον παράγοντα Τάρας Μπούλμπα

  56. Νέο Κid said

    Ρε μπάρμπα, καμμιά καλή «στατιστική» ερμηνεία για την Ουκραίνα, δεν έχεις; να ξαναγελάσει λίγο το χειλάκι μας το πικραμένο με την πρακτική σου αριθμητική. 🙂 τα σεξοθρησκευτικά σου κούρασαν πια. Άσε που ούτε μία καινούργια στάση δεν μας δίνεις πια..σε απέλυσε και το σκριπτ..χάλια μαύρα! (Ππαν ξέρω! Δασκαλε που δίδασκες κ.λ.π. αλλά μικρό ρίφι είμαι και παρασύρομαι ,γμτ..)

  57. rogerios said

    Ηλεφού, έγραψες ποικιλοτρόπως και δικαίως υποκλίνομαι! 🙂

    Νεοκίδιες, όχι βρε παιδί μου, δεν ήτο συμβαζελιακό το ευχαριστώ, απλώς εννούσα ότι εκτός των άλλων με υποστήριξες και έναντι της κριτικής που μου ασκήθηκε σήμερα. 🙂

    Μπορεί να φταίνε οι Τάταροι του Τουγάυ Μπέη και για το μεϊντάνι, τελικώς. 😉

  58. rogerios said

    Παρόραμα (που θα έλεγε κι ο Κορνήλιος): «Νεοκίδιε» (το ς μου ξέφυγε) 😦

  59. gryphon said

    51
    Συμφωνω γενικά μαζι σου.Ποια Γερμανία ρε παιδια.Αυτά τα λεει ο Τραγκας και ο Κουρης.Δεν υπαρχει ακομη και σημερα ουσιαστικα ανεξαρτητο γερμανικο κρατος.Μεχρι πριν μερικα χρονια βρισκονταν μονιμα εκει πανω απο εκατο χιλιαδες αμερικανοι στρατιωτες και ακομη υπαρχουν αρκετοι.Ακομη και τα μμε οι εφημεριδες κλπ μεχρι πριν λιγα χρονια ελεγχονταν απολυτως αποδιαφορες αμερικανικες επιτροπες για το τι θα πουν τι θα δημοσιευσουν κλπ.Η εκπαιδευση τα παντα.Υπαρχουν και λειτουργουν μεχρι σημερα σαν κρατος αυστηρα βασει των ορων που τους εχουν επιβληθει συνεπεια της ηττας και της ανευ ορων παραδοσης στον Β Παγκοσμιο πολεμο.Αλλα ενταξει μην το φωναζουμε κιολας γιατι ο μεσος αποβλακωμενος γερμανος μαλλον το αγνοει.Το ιδιο περιπου ισχυει και για την Ιαπωνια.
    Στην Ουκρανια λοιπον κατα την γνωμη μου το σκηνικο αυτο εχει σχεδιασθει απο καιρο.Ακομη και η χρονικη στιγμη που επελεγη πρεπει να μην ειναι τυχαια.Το σχεδιασαν ετσι ωστε να συμπεσει με τους Ολυμπιακους στο Σοτσι για να καταφερουν να αιφνιδιασουν τον Πουτιν και την Ρωσια που ειχαν πονταρει πολλα στην επιτυχια και την ασφαλεια των αγωνων .Πολυ ανθρωπινιο δυναμικο των ρωσων (μυστικες υπηρεσιες κλπ ) ηταν απασχολημενες εκει και ετσι οι αλλοι…. βρηκαν ελευθερο πεδιο.
    Υπεθυμιζω οτι ο ανθρωπος που σχεδιασε κατα κυριο λογο την πορτοκαλι «επανασταση » δεν ειναι αλλος απο τον μεχρι σημερα (αλλα οχι απο αυριο) πρεσβευτη των ΗΠΑ στην Ρωσια Micheal McFaul.
    Προσπαθησε σκληρα να κανει το ιδιο και εκει τα 3 τελευταια χρονια αλλα ειχαν γνωση οι φυλακες και τον παρακολουθουσαν ακομη και οταν πηγαινε για κατουρημα.Απετυχε οικτρα και αποχωρει.
    Αλλα στην Ουκρανια κατι φαινεται να καταφερνουν αν και δεν ειναι σιγουρο.Σιγουρα ελεγχουν τον Κλιτσκο και την Τιμοσενκο η οποια ομως αντιθετα απο οσα προπαγανδιζουν οι ντοπιοι παπαγαλοι δεν χαιρει καμμιας ιδιαιτερης εκτιμησης στην χωρα της.
    Τον αντικαταστατη της δε στο κομμα οσο ηταν στην φυλακη τον ξερουν οι παντες στην Ουκρανια οτι ειναι ενα ανδρεικελο των ξενων οπου παει λοιδωρειται και προσφατα που πηγε να το παιξει ηγετης της εξεγερσης εφαγε γιουχαισμα και αρκετη μπογια στα μουτρα.
    Οποτε ας μην βιαζομαστε.Δεν εχω αποψη για τους εθνικιστες η νεοναζι οπως τους λενε καποιοι.Δεν μπορω να βγαλω ακρη τι ρολο παιζουν αν ειναι ελεγχομενοι απο τους αμερικανους η λειτουργουν αυτονομα.Εχουν εκφρασει εκτος απο την αντιθεση τους στους ρωσους και πολυ εντονο αντισημητισμο και θεωρω απιθανο οι αμερικανοι να υποστηριζουν ενα τοσο εχθρικο προς τους εβραιους κομμα.

  60. SpyridonV said

    Νομίζω πως και στο άρθρο και στα σχόλια αγνοείται ο σημαντικότερος παράγοντας, που θα βάλει στο σωστό δρόμο τις εξελίξεις στην περιοχή: η ελληνική προεδρία της ΕΕ! Μετά μάλιστα από την θεόπνευστη επίσκεψη σαμαρά στο Άγιο Όρος και την ενίσχυση της θεοπνευστίας του, οι εξελιλξεις στο ζήτημα θα είναι σύντομα δραματικά ευχάριστες…

  61. Παγανιστής said

    Αγαπητέ κύριε Ρογήρε (σχόλια 45 και 57)

    αντί να ειρωνεύεσθε έναν σεβάσμιον εμποροπλοίαρχον που εσπατάλησε την νιότην του εις τας θαλάσσας διά να φέρει αρκετόν συνάλλαγμα εις το Ρωμέηκον, σάς συνιστώ να μελετήσετε την κατωτέρω ανταπόκρισιν από την Ουκρανίαν, μήπως και συνειδητοποιήσετε πόσον ολίγιστον είναι το αναρτηθέν ενταύθα άρθρον σας.

    http://www.iefimerida.gr/news/144519/%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

    ΕΡΩΤΗΣΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ: Διατί, άραγε, ουδείς εις την Δύσιν καταγγέλλει τον «Μιχαλολιάκον» της Ουκρανίας και αρχηγόν του νεοναζιστικού κόμματος Svoboda που αποκαλεί την κυβέρνησιν Γιανουκόβιτς «Εβραιο-Ρωσσικήν Μαφίαν» και δηλώνει συνεχώς πως οι Εβραίοι Ολιγάρχαι ελέγχουν την Ουκρανίαν από το 2012 που εισήλθον εις την Βουλήν;

    Έχετε καμμίαν εξήγησιν, κύριε Ρογήρε, ή γράψατε στο πόδι το άρθρον σας διά να τυπωθεί το ονοματάκι σας εις την συριζέϊκην «Αυγήν»;

  62. kamateros said

    Τι είναι έθνος; Αλλά κυρίως, πώς δημιουργείται ένα έθνος; Πώς εξελίσσεται, και με τι διαδικασίες εκλείπει (εξαιρεθέντων βέβαια Τατάρων ιπποτοξοτών, Γερμαναράδων ειδικών της εξολόθρευσης, και τροϊκανών εμπειρογνωμώνων); «Άγνωστες εξισώσεις» αυτές οι απορίες για τους συνέλληνες, τους νεοβαρβάρους, και ας είναι από τους Έλληνες που έχει εφευρεθεί η έννοια «Κοσμοπολιτισμός», αλλά και η αναλυτική σκέψη, που γέννησε την Επιστήμη…

    Σχετικά με το Ουκρανικό Ζήτημα, επιτρέψτε μου μιαν παρέμβαση. Δεν νομίζω ότι υφίσταται πόλωση του λαού της Ουκρανίας, που να μην είναι όψιμη!

    —> πολωνο-λιθουανο-γερμανίζοντες VS γνήσιοι Ουκρανοί
    —> γερμανολάγνοι €υρωλιγούρηδες VS ρωσόφιλοι ή και ρωσόφωνοι
    —> φασίστες VS δημοκράτες
    —> διεφθαρμένοι VS εραστές του δικαίου
    —> ουνίτες Ορθόδοξοι VS ημέτεροι Ορθόδοξοι
    —> εβραιόσποροι (Κλίτσκο) VS εβραιοκυβέρνητοι
    Κάθε μανιχαϊστική διαίρεση του Ουκρανικού Έθνους, είναι απλοϊκή, ή και υστερόβουλη! Ναι μεν έποικοι Ρώσοι έβρισκαν νέα πατρίδα στην Ουκρανία, ήδη από την εποχή της Αικατερίνης Β’ (18ος αι), όπως και άνθρωποι από δεκάδες άλλα έθνη όμως, από Γερμανούς και Εσκενάζους, μέχρι Αρμένιους και Έλληνες, όπως π.χ. και ο Λάμπρος Κατσώνης στο κτήμα του, τη «Λεβαδειά» http://en.wikipedia.org/wiki/Livadiya,_Ukraine , δίπλα στη Γιάλτα. Όμως στα ίδια χρόνια, αντίστοιχα και οι Ουκρανοί συνέβαλλαν στον αποικισμό της ρωσικής απεραντοσύνης! http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainians_in_Russia

    Το έθνος των Ρουσηνών/Ρουθηνών/Ουκρανών διαμορφώνεται από τη σουηδική φυλή των Ρως, πάνω σε ποικιλόεθνο υπόστρωμα (10ος αι μ.Χ κι εξής):
    —> Αντυγάμπζιοι (απόγονοι των οποίων είναι οι Αμπχάζιοι, και οι Καμπαρντίνοι/Κασόγκοι/Τσερκέζοι),
    —> Σαρμάτες (Αλανοί, Ροξολανοί κ.ά),
    —> Γότθοι (πρωτογερμανική φυλή, επίσης με [απώτερη] καταγωγή από τη σημερινή Σουηδία),
    —> Έλληνες, αλλά κυρίως σλαβικά έθνη:
    —> Πολυάνες (η κύρια συστατική φυλή των Ουκρανών),
    —> Ντρεβλιάνες (ζόρικη φυλή, που θ’αργήσει να χάσει την ταυτότητά της),
    —> Δούλεβοι,
    —> Βολύνιοι,
    —> Μπούζανες,
    —> Άντες,
    —> Τίβερτσοι,
    —> Ουλίχοι,
    —> Χροβάτες, κ.ά

    Εν τούτοις και το έθνος των Ρώσων αποτελεί προϊόν εκτεταμένης μίξης, αφού σχηματίζεται από τις σλαβικές φυλές των Σεβεριάνων, των Σμολεάνων, των Ραντίμιτσων, των Βιάτιτσων, των Κρίβιτσων, των Σλοβένων (στα πέριξ του παλαιού Νόβγκοροντ), αν και βέβαια το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα κτιστεί το ρωσικό έθνος του βορρά, από τη σουηδική φυλή των Ρως (Ρως ρωσικό (10ος αι κι εξής),
    —> αμερικανικό (18ος αι κι εξής, https://sites.google.com/site/romeandromania/Home/18th-c/usa ),
    —> τουρκικό (14ος – 20ος αι),
    —> ελληνικό (4ος αι π.Χ – 3ος αι μ.Χ, 9ος – 13ος αι, 1821-1936)! Ουσία της έννοιας του Κοσμοπολιτισμού, αποτελεί η συνειδητοποίηση της ασημαντότητας οποιασδήποτε εθνικής υπόστασης. Και πράγματι, θλιβερά παρωπιδικά κρούσματα, όπως π.χ. η καθαρολογική προγονολατρεία, σαφώς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και μπορεί να οδηγήσουν οποιαδήποτε ανθρώπινη κοινότητα σε αυτάρεσκη -όσο και αυτοκαταστροφική!- απομόνωση, σε πολιτιστικό μαρασμό, και σε αναπόφευκτη ποιοτική & ποσοτική συρρίκνωση, ιδίως και αν συνοδεύονται και από πολιτισμικό μαρασμό, και εγκατάλειψη της γλωσσικής παρακαταθήκης και δυναμικής.

  63. spiral architect said

    Ο σεβάσμιος εμποροπλοίαρχος καλό είναι λοιπόν να πάει να ταχταρίσει τα εγγονάκια του, να λύσει κανα σταυρόλεξο και να πάψει να ξημεροβραδιάζεται στα ιστολόγια παρέα με συριζαίους!

  64. kamateros said

    Η εξάπλωση της ρωσικής γλώσσας, άρα και της ρωσικής «εθνικής συνείδησης», συνεχίζεται στις μέρες μας! Ακόμα και τώρα που οι Ρώσοι έχουν παρακμάσει πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, η επιρροή της γλώσσας τους επιβιώνει και κατά περιοχές αυξάνεται, κυρίως βέβαια στις χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Μεγάλα και ανεξάρτητα έθνη, όπως οι Λευκορώσοι και οι Τουρκμένοι, έχουν πλέον την πατρική τους ως 2η γλώσσα, χρησιμοποιώντας τη ρωσική ως καθομιλουμένη..! Προφανώς σε αυτήν την κατηγορία νέων Ρώσων, μάλλον εμπίπτει και η πλειονότητα των κατοίκων στη νότια και ανατολική Ουκρανία…

  65. BLOG_OTI_NANAI said

    34 + 47: Αγαπητέ «Παγανιστή».

    Γιατί δεν μας εξηγείς πώς είναι δυνατόν να ισχύουν τα παραμύθια της Χαλιμάς που γράφεις, όταν η στρατιά του Αλάριχου και οι μμοναχοί που τον ακολουθούσαν ήταν αρειανιστές;

    Γιατί δεν μας εξηγείς, πώς είναι δυνατόν να πήρε εντολές από το Ορθόδοξο Ιερατείο, τη στιγμή που ο Αλάριχος επιτέθηκε στην Κων/πολη; Δηλαδή, πώς μπορεί να σταθεί η ανοησία που γράφεις ότι πήρε εντολές από την Εκκλησία για να επιτεθεί στους… Ορθοδόξους;

    Γιατί δεν μας λες ότι το Βυζάντιο έστειλε στρατό κατά του Αλάριχου για να προστατέψει τα ελληνικά εδάφη;

    Γιατί δεν μας λες ότι σύμφωνα με τον Ζώσιμο, τον παγανιστή ιστορικό, την Αττική την άφησε εντελώς απείραχτη ενώ εσύ μας διηγείσαι παραμύθια;

    Γιατί δεν μας λες ότι ο Αλάριχος όχι μόνο δεν «πήρε εντολές από το ιερατείο», αλλά αντιθέτως, ενώ άφησε απείραχτη την ειδωλολατρική Αττική, ισοπέδωσε την Μακεδονία όπου υπήρχαν πλήθος ορθοδόξων;

    Γιατί δεν μας λες ότι στo Κίεβο οι σλάβοι ειδωλολάτρες ομόπιστοι σου έσφαζαν όσους είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό, και τελικά, όχι μόνο δεν κατάφερναν να τους μεταστρέψουν, αλλά αντιθέτως οι χριστιανοί συνεχώς πολλαπλασιάζονταν και το ρεύμα ήταν αδύνατο να αντιστραφεί;

    Γιατί δεν μας λες ότι τα ίδια ακριβώς που έγιναν στη Ρωσία είχαν γίνει και με τον Ιουλιανό που έβριζε και απειλούσε τους ιερείς της ειδωλολατρίας, και όμως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι δούλοι τους παρέμεναν χριστιανοί;

    Γιατί δεν μας λες ότι βασική αιτία για τέτοιας έκτασης εκχριστιανισμούς είναι απλώς η ακραία θρησκευτική αδιαφορία του λαού που επιτρέπει την διείσδηση της νέας θρησκείας; Αυτό ακριβώς συνέβη όταν έχασαν οι Ρωμαίοι παγανιστές το παιχνίδι με τους διωγμούς. Οι χριστιανοί είχαν κατακτήσει το στράτευμα, παρέμεναν ανυποχώρητοι, και ταυτόχρονα ουδείς ειδωλολάτρης κοβόταν στο ελάχιστο να διατηρήσει την πίστη του εκτός από τους ιερείς της ειδωλολατρίας σου που έκρυβαν τους θησαυρούς τους στα υπόγεια των ναών.

    Κανείς δεν θα χάριζε την ανεξιθρησκεία στους Χριστιανούς ούτε θα τους έδινε δικαιώματα, αν δεν έβλεπαν ότι επρόκειτο για ένα τσουνάμι που κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει, διότι εκτός άλλων οι σοβαροί μελετητές διαπιστώνουν ότι είχε έρθει πλέον το τέλος του παγανισμού.

    Σύνελθε λοιπόν και άσε τις διαρκείς φαιδρές ερωτήσεις «γιατί δεν μας λες» και «γιατί δεν μας λες», διότι όπως βλέπεις, είναι πάρα πολλά αυτά που εσύ δεν θες και ούτε μπορείς να μας πεις…

    Α, ξέχασα, ίσως η Wikipedia να έχει τις απαντήσεις που ψάχνεις…

  66. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    64: Να μας πουν οι σλαβολόγοι πόσο μοιάζουν αυτές οι γλώσσες (ρωσικά-ουκρανικά-λευκορωσικά)

  67. @Παγανιστής

    Πολλά θα μπορούσε να μου προσάψει κανείς, σίγουρα όμως όχι φιλοχριστιανική διάθεση. Το να στρέφετε όμως την κουβέντα για οτιδήποτε γράφεται εδώ μέσα στον χριστιανισμό, με όλο τον σεβασμό, ξεπερνά τα όρια της μονομανίας. Δεν είναι ότι κάποιοι προϊούσης της συζήτησης θέτουν ζητήματα κι εσείς απαντάτε. Αυτό θα το καταλάβαινα. Απλώς εσείς το γυρίζετε μονίμως εκεί: γίνεται συζήτηση για τα Γρίκλις; – Ο Εβραίος ραββίνος φταίει! Ανεβαίνει ανάρτηση για τις ψευδόφιλες λέξεις; – Μα γιατί κανείς δεν μιλάει για τα ευτράπελα της τάδε ή της δείνα οικουμενικής Συνόδου; Γράφει ο Ρογήρος για την Ουκρανία; – Μα πώς είναι δυνατόν να λείπει το Ματθ. 10, 34 από την ανάλυση; Θα μου πείτε, κανείς δεν είναι αναγκασμένος να διαβάζει τα σχόλιά σας και εν μέρει, δε θα ’χατε άδικο. Όμως δεν θα ’ταν καλύτερο αν αυτά που γράφετε, τα γράφατε μόνο όταν η κουβέντα το ’φερνε; Ή θα μπορούσατε ακόμα να στήνατε το δικό σας θεματικό μπλογκ όπου θα γράφατε γι’ αυτά που έχετε να πείτε χωρίς να βγαίνετε εκτός θέματος.

  68. kamateros said

    Σε καμιάν περίπτωση πάντως, δεν είναι οι Ρουσηνοί/Ρουθηνοί/Ουκρανοί/»Μικροί Ρώσοι» λιγότερο γνήσιοι από τους «Μεγάλους» Ρώσους.. Μπορεί να έγιναν ουνίτες πολλοί από τους Ουκρανούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, από τον 15ο αι και μετά, αλλά ας μην ξεχνάμε και ποιοι προωθούσαν την Ουνία σε αυτά τα μέρη τότε, δηλαδή οι Παλαιολόγοι με την γραικική αυλή τους, έτσι; Αργότερα, ενώ οι ανατολικοί Ουκρανοί μπασταρδεύονται με Τάταρους σχηματίζοντας τους Ζαπορόζιους Κοζάκους, οι δυτικοί Ουκρανοί, οι απόγονοι του ηγεμόνος (κνυάζ) Γαλικίας & Βολυνίας, Ρωμανού του [επονομαζόμενου] Αυτοκράτορος, διαβιούν στην Πολωνική – Λιθουανική Κοινοπολιτεία (Rzeczpospolita), με τόση επιτυχία ώστε το 1658 προτείνεται η μετατροπή του κράτους αυτού σε ..Τρόικα, Κοινοπολιτεία Τριών Εθνών (Rzeczpospolita Trojga Narodów), που όμως δεν θα υλοποιηθεί, διότι ακριβώς αποφασίστηκε να μην ενωθούν οι αστοί Ρουθηνοί (Γκαλίς & Βολύνια), με τους άξεστους Ρουθηνούς της στέπας (Ζαποροζία).

    Όσον αφορά π.χ. το θέμα της «..φυλετικής καθαρότητας», και το έθνος των Ρώσων αποτελεί προϊόν εκτεταμένης μίξης, αφού σχηματίζεται από τις σλαβικές φυλές των Σεβεριάνων, των Σμολεάνων, των Ραντίμιτσων, των Βιάτιτσων, των Κρίβιτσων, των Σλοβένων (στα πέριξ του παλαιού Νόβγκοροντ), αν και βέβαια το υπόστρωμα πάνω στο οποίο χτιστηκε το ρωσικό έθνος του Βορρά, από τη σουηδική φυλή των Ρως (Ρως <= Ρουοτσι = οι Σουηδοί στη φιλανδική), δεν είναι αποκλειστικά σλαβικό, αφού τα περισσότερα από τα ουραλικά έθνη της Ευρασίας κατακτώνται και αφοιμοιώνονται στους Ρώσους του Βορρά!

  69. Theo said

    @23:
    Από πού προκύπτει πως οι ελληνοκύπριοι δεν είναι Έλληνες;
    Αν το βλέπεις ρατσιστικά (που δεν το νομίζω), πάω πάσσο, γιατί άλλο Ιστορία κι άλλο ζωολογία.
    Η Ιστορία, όμως, ασχολείται με πολιτισμούς, κι οι Κύπριοι πολιτισμικά είναι περισσότερο «Έλληνες» από τους Ελλαδίτες.

    @64:

    Ένας γνωστός μου Ουκρανός γλωσσολόγος μου έλεγε πως τη δεκαετία του ’80 υπήρχε ένα μόνο ουκρανικό λύκειο στο Κίεβο, ενώ την περασμένη δεκαετία υπήρχε ένα μόνο ρωσικό.

  70. Παγανιστής said

    Αγαπητέ κ. BLOG_OTI_NANAI (σχόλιον 65),

    ειλικρινώς δεν θέλω να συζητήσω το θέμα του Αλαρίχου, διότι είναι λυμένον ζήτημα και δεν φιλοδοξώ να ξανα-ανακαλύψω τον τροχόν.

    Ωστόσον, έχω δι’ υμάς τρείς ερωτήσεις:

    1) Ο πάτρονάς σας, παπα-Γιώργης Μεταλληνός (υιός Μαλτέζας λαθρομετανάστριας εν Κερκύρα), παραδέχεται πως όταν η πόρνη στα νιάτα της Αγία Ελένη

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7

    ανεκάλυψε τον Τίμιον Σταυρόν εις τα Ιεροσόλυμα (327), οι Χριστιανοί δεν ξεπερνούσαν το 5% του πληθυσμού της Αυτοκρατορίας. Πώς, λοιπόν, εσείς ισχυρίζεσθε ότι «επρόκειτο για ένα τσουνάμι που κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει»; Παρεμπιπτόντως, 5% ήσαν και οι Μπολσεβίκοι εις την Αγίαν Ρωσσίαν το 1917, ότε ο Λένιν τους έφερε εις την Εξουσίαν.

    2) Αρνείσθε ότι το 379 που ο δολοφόνος 15.000 Ελλήνων εις τον Ιππόδρομον της Θεσσαλονίκης Άγιος και Μέγας Θεοδόσιος (τον εορτάσαμε εις τας 17 Γενάρη, μεγάλη η χάρη Του)

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%27

    ανέλαβε την Εξουσίαν, υμείς οι Ορθόδοξοι δεν είχατε ούτε έναν ναόν εις την Κωνσταντινούπολιν, πλήν του παρεκκλησίου της Αγίας Αναστασίας όπου λειτουργούσε ο φανατικός μισέλλην και κακάσχημος Καππαδόκης, Γρηγόριος ο Θεολόγος; Αρνείσθε ότι χρωστάτε την επανάκαμψίν σας εις το κνούτον του Μεγάλου Θεοδοσίου, που σάς έδωσε πραξικοπηματικά ΟΛΟΥΣ τους ναούς των Αρειανών και ολίγα έτη αργότερον τον επείσατε να καταργήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνας;

    3) Χθές Κυριακή, η χριστιανή σύζυγός μου ήκουε εις τον Ραδιοσταθμόν της Εκκλησίας 89,5 Fm την εκπομπήν του φανατικού Ρωμηού Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου Βλάχου. Μεταφέρω έν απόσπασμα απ’ όσα εξεστόμισεν αυτός ο ανθέλλην, διά να συνειδητοποιήσουν οι αναγνώσται ποίος είναι ο σκοπός της Ορθοδόξου Εκκλησίας:

    «Όλα τα έργα που κάνουν οι Επίσκοποι και οι ιερείς, πρέπει να αποβλέπουν στην σωτηρία του ανθρώπου, στην θέωσή του, στην θεραπεία του. Γι’ αυτό έχει λεχθή χαρακτηριστικά ότι ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΛΕΙΨΑΝΑ, με την έννοια ότι θεραπεύεται η ψυχή και το σώμα και εξαγιάζεται το σώμα… Δηλαδή, όταν θεραπευθεί ο άνθρωπος και φθάσει στην Θέωση, τότε θεώνεται και το σώμα, οπότε το σώμα γίνεται με την Χάρι του Θεού ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ»!..

    ΙΔΟΥ, ποιός είναι ο σκοπός της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κύριε BLOG_OTI_NANAI: Να μάς κάνει Ιερά Λείψανα!.. Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πάρω από το προϊόν που πουλάτε στους αποβλακωμένους από το Ιουδαιοχριστιανικό Ευαγγέλιο Ρωμηούς,κύριε BLOG_OTI_NANAI…

    Καλόν Παράδεισο να έχουμε…

  71. kamateros said

    @69

    Theo, κ’εμένα άνθρωποι από το Μινσκ, και μιαν Τουρκμένα με διαβεβαίωσαν, για την εξάπλωση της ρωσικής γλώσσας: «Όλοι συνεννοούνται έτσι. Όλοι εκτός από τους παππούδες. Βοηθάει και η τηλεόραση, που τα μεταδίδει όλα στα ρώσικα». Αυτά για μετά από το 2007..

    Ό, τι και αν κάνουν οι Ρώσοι πετυχαίνει, και από διάφορα έθνη γουστάρουν να μιλούν ρώσικα («πλην Λακεδαιμονίων» /Τσετσένων, βεβαίως 😛 )

  72. Λ said

    Ρογήρε, ευχαριστώ με τη σειρά μου για το άρθρο. Εγώ θα έγραφα μάλλον Μπογκντάν αντί Μπαγκντάν. Βέβαια είναι οξύμωρο που ένας κοζάκος με πολωνικό όνομα έδιωξε τους πολωνούς από την Ουκρανία και συνέβαλε στην ένταξή της στο τότε Ρωσικό κράτος.

    Πάντως οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Εδώ και μέρες πολλοί ρωσόφωνοι έχουν καταταγεί εθελοντικά σε παραστρατιωτικές ομάδες. Πάμε όπως φαίνεται για εμφύλιο.

  73. Theo said

    @68:
    Επειδή οι Ουνίτες της (Δυτικής κυρίως) Ουκρανίας στον ΒΠΠ, στην πλειονότητά τους, πήγαν με τους Γερμανούς, ο Στάλιν μεταπολεμικά τους υποχρέωσε να (ξανα)γίνουν Ορθόδοξοι δίνοντας όλες τις εκκλησίες τους στους Ορθοδόξους. Μέχρι το 1991, όσοι ήθελαν να παραμένουν Ουνίτες (δηλαδή, ρωμαιοκαθολικοί που ακολουθούν τα τελετουργικά της Ορθοδοξίας) δρούσαν μόνο υπόγεια, και το Βατικανό τους στήριζε ποικιλότροπα (και μέσω της CIA).

    Με την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την έξαρση του εθνικισμού, οι πολιτικές αρχές ξαναέδωσαν όλες σχεδόν τις εκκλησίες στους Ουνίτες. Όμως, οι περισσότεροι των ενοριτών προτίμησαν να παραμείνουν Ορθόδοξοι. Κι έχτισαν καινούργιες εκκλησίες. Ουσιαστικά είχαν παραμείνει Ορθόδοξοι, και κατά τους αιώνες που τυπικά ήσαν Ρωμαιοκαθολικοί.

    Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τους Ουνίτες Ρουθηνούς μετανάστες στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις νέες τους πατρίδες αναγκαστικά μπήκαν υπό ρωμαιοκαθολική εποπτεία και διοίκηση. Τότε διαπίστωσαν πως διαφέρουν πολύ από τους ρωμαιοκαθολικούς και τα 2/3 τους έγιναν Ορθόδοξοι. Σήμερα συγκροτούν κάποιες «Russo-Carpathian» επισκοπές σε ΗΠΑ και Καναδά υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  74. Κύριε Παγανιστά έχω κι εγώ δι’ υμάς μια ερώτηση

    Πως πήγατε στην Οδησσό χωρίς να θυμάστε την νησίδα Λευκή ή Zimeniy στο χαρτη που σας παρέθεσα;

    Τι στιγμή μάλις τα που ειναι πανω στις πορείες από το Βόσπορο στην Οδησσό και μάλιστα η παράλαξη ειναι χαρακτηριστικό σημείο. Πολύ περισσοτερο που στην περιοχή της νησίδας υπάρχουν ναυτιλιακή κίνδυνοι.
    Παραθέτω προς ενημέρωσή σας απόσπασμα από τον πλοηγό του έγκριτου Βρετανικόυ Ναυαρχείου Black Sea Pilot NP24:

    Attention is drawn to a wreck, dangerous to navigation and an obstruction which lie respectively, approximately 5 miles SW and 6 miles W of Ostriv Zmiyinyy.

    Ουτε μια από τις τρεις φορες δεν ήσασταν ΑΦ κοντα στη νησίδα ούτε μια φορα δεν σημειώσατε στις εντολές σας πορς τον ΑΦ να προσεχει στην προσεγγιση της νησιδας;

  75. Theo said

    @71:
    Μάλλον δεν εκφράστηκα καλά στο σχ. 69β.
    Την περασμένη δεκαετία, δηλαδή του 2000, υπήρχε ένα μόνο ρωσικό σχολείο στο Κίεβο, άρα η ουκρανική επανακτά το χαμένο έδαφος στην πρωτεύουσα της χώρας.

  76. spiral architect said

    […] Όμως αυτό που έχει αποδείξει η Ιστορία (του Μεσοπολέμου, του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και των τελευταίων 25 χρόνων μετά την πτώση του Τείχους), είναι ότι όπου γκρεμίζεται ένα άγαλμα του Λένιν, ένας μικρός Χίτλερ κάνει την εμφάνισή του. […]
    Επειδή καλά τα λέει ο Ρογήρος για την (όχι απαραίτητα πρόσφατη) ιστορία της Ουκρανίας, αλλά να, τώρα δα η ιστορία περνάει μπρος απ’ τα μάτια μας και θαρρώ ότι, πρέπει να πάρουμε θέση. 🙂
    (για το σχόλιό του στο 24)

  77. Theo said

    75:
    ένα ρωσικό λύκειο, ήθελα να γράψω.

  78. kamateros said

    @ 73

    Έτσι είναι! 🙂

  79. munich said

    Διάβασα το άρθορ του κ. Ρογήρου σε μια αναδημοσίευση χθες. σε μια θάλασσα αποσπασματικής ειδησεογραφίας και άγνοιας στα ελληνικά ΜΜΕ, βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους, όσο του επιτρέπει ο περιορισμόνος χώρος μιας δημοσίευσης. Ευχαριστούμε πολύ


    στη Γερμανία γνώρισα πολλές Ουκράνες κυρίως, λιγότερους Ουκρανούς.Ένας γνωστός μου μάλιστα που κατάφερε να πάρει τη γερμανική υπηκοότητα κάλεσε και κάτι ξαδέρφια του οικογενειακώς και μέναν μαζί σπίτι του για όσο να σταθούν στα πόδια τους. Όλοι μου λέγανε για τη χώρα τους που την έδερνε η μαύρη φτώχεια.
    Οι ανατολικοουκρανοί δήλωναν ευθαρσώς Ρωσσοι.

  80. Και μιας και λεξιλογούμε, το «ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν» επιδέχεται και δεύτερη ανάγνωση: ότι δηλαδή εδώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε απαρέμφατο του σκοπού, αλλά εισάγεται ρητορικά (ή εν είδει προφητείας ή πρόβλεψης) το αποτέλεσμα.

  81. ΠΑΝΟΣ said

    Παλιότερα διασκέδαζα κι εγώ να ανταλλάσσω απόψεις με χριστιαναραίους και μάλιστα γραπτώς σε περιοδικά(επωνύμως!),πέραν των προφορικών.Νεαρός ήμουν,είχα κέφι.Έπειτα,κατάλαβα το μάταιον,άσε που τούς βαρέθηκα.Τα ίδια και τα ίδια τσαμπουνάνε.Ρωμιοί χριστιαναραίοι.Δυο λέξεις,η ίδια ιστορία.

    Και κάτι άλλο.Τι Ήθος άφησε 70 χρόνια μπολσεβικισμού; Σ’ όλες αυτές τις χώρες ανθούν η μαφία,οι εμφύλιοι,οι ανατινάξεις,η μεγάλη φτώχια κι ανέχεια,οι «λαμπροί»ηγέτες,η οπισθοδρόμηση,ο αυταρχισμός,η θρησκοληψία κ.λπ.,κ.λπ. Σκέφτομαι…Δεν μπορεί κάποιος να είναι αυτό που λέμε αριστερός,δίχως να είναι μπολσεβίκος;Άσε που σχεδόν κατ’ ανάγκην ακολουθεί ο σταλινισμός.Νομίζω…Αυτό τουλάχιστον ανθίζομαι εν ρωμιοΕλλάδι…

  82. kamateros said

    @75

    Μα ναι! Απλά η Ουκρανία στήριξε θεσμικά την επίσημη ουκρανική, εις βάρος της ακμάζουσας -ίσως και επικρατούσας- ρωσικής.

    Είτε τεχνητά (με νομοθεσία), είτε πιο αυθόρμητα (από τη λαϊκή βάση), είναι καθοριστικό πλεονέκτημα για μια γλώσσα, το να υποστηρίζεται από κράτος _κ υ ρ ί α ρ χ ο. Παράδειγμα πάλι από Ανατολική Ευρώπη, αποτελούν οι γλώσσες της Ουραλικής Ομογλωσσίας! Εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν φιλανδικά, εσθονικά, λετονικά και ούγγρικα, επίσημες λαλιές κρατών. Όμως οι υπόλοιπες γλώσσες απειλούνται με εξαφάνιση, αφού τα έθνη τους προτιμούν [ή ενθαρρύνονται!] να μιλούν άλλες γλώσσες: ρωσικά, φιλανδικά, σουηδικά

    https://4fb66111-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/evdaemonia/home/public-debt/uralics.png?attachauth=ANoY7cqovqhzNpLZ1Kp45MaldWoueIdvFwdgThqM9pQTqISHeJperlj1Xnu_VMe9trSuUXe6qZAdaTTpfFh2H7odO0vQyNAKTl9_cd4kyDRVchFhWgYXNGNTGuOaCXalgNCuDnvhXyaUaCrZ57FFJfch69LFe0nR5kCq06OV8L2CfzsHDF-C9INy2_NSvK7dhCW0AIsHAD1F_xUN_1s1gbx5hXq-eyA13Ha7WOUIWVnA_WhvnzCbTL0%3D&attredirects=0

  83. kamateros said

    *
    Παρδόν για τα λετονικά, που είναι γλώσσα βαλτική! Κεκτημένη ταχύτης! 😛

  84. Πολύ διαφωτιστικό το άρθρο.Μάλλον χρειάζονται κι άλλες διασαφηνίσεις από το Ρογήρο, που είναι τόσο καλός γνώστης της Ιστορίας της περιοχής εκείνης.

    Υπάρχουν κάπου εφτά με οχτώ χριστιανικές Εκκλησίες.Και οι Ορθόδοξοι μεταξύ τους σφάζονται.

    Δύο σημαντικά ιστορικά σημεία που χωρίζουν τα δύο σημερινά εθνάρια της Ουκρανίας είναι από τη μια τα Γκουλάγκ και το Χολομόντορ του Στάλιν και από την άλλη η προσχώρηση τμήματος των Ουκρανών στη Βέρμαχτ και τους Ουκρανούς «ταγματασφαλίτες».
    Ό ένας Ουκρανός που ο πατέρας του πολέμησε από τις γραμμές του Κόκκινου στρατού τους Ναζί δύσκολα θα γίνει ένα έθνος με τον άλλον, εκείνον που ο παππούς του πέθανε στα Γκουλαγκ του Στάλιν και η γιαγιά του στην Πείνα, ή με τον άλλονα, τον χειρότερο, που η οικογένειά του διακρίθηκε στις σφαγές Εβραίων του Μπάμπι Γιαρ και του Κίεβου.
    Μάλλον το πάνε για δυο Κράτη. Να γίνουν ένα Ενιαίο, Ένδοξο και Περήφανο Ουκρανικό Έθνος, προς το παρόν φαίνεται αδύνατο.
    Μόνο αν απαρνηθούν τον τυφλό τους εθνικισμό όλοι. Αλλά δεν είναι δυστυχώς εποχή για τέτοια.

    Οπότε, όταν οι χρυσαυγίτες καταθέσουν στεφάνι στον Άρη Βελουχιώτη κι όταν εμείς, οι άλλοι, στεφανώσουμε το μνημείο (αν υπάρχει) του Παπαδόγγωνα πατρός, τότε θα γίνουν ένα έθνος οι Ουκρανοί.

    Πέρα από τα πρόσφατα ιστορικά ζητήματα και τα θρησκευτικά τους είναι μπλεγμένα, πχ έχουν κάπου εφτά με οχτώ χριστιανικές Εκκλησίες. Πέρα από την Ουνία, μεταξύ τους σφάζονται και οι Ορθόδοξοι .

    Πάντως όπως και να το δεις, φαίνεται ότι σήμερα σε μια χώρα που οι λαοί της δεν έχουν κατασταλάξει ως προς την εθνική τους ταυτότητα, την έχουν πέσει δυο γάιδαροι σε ξένο σιτοβολώνα, οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι- Αμερικάνοι με σκοπό το σουρσιμό της στη δικιά του σφαίρα επιροής ο καθένας.

    Αρα δεν έχει νόημα να παίρνουμε την πλευρά κανενός από τους δύο.

  85. sarant said

    79: Κι εγώ όσους ανατολικοουκρανούς έχω γνωρίσει, Ρώσοι δηλώνουν.

  86. Παγανιστής said

    1) Αγαπητέ κ. Παναγιώτη (σχόλιον 74),

    ειλικρινώς δεν ενθυμούμαι καμμίαν νήσον Λευκήν ή όπως αλλιώς λέγεται. Εις Οδησσόν ευρέθην δύο φοράς (1976 και 1995) αλλά δεν ενθυμούμαι το όνομα της νήσου. Σημειώσατε ότι κατά την 40ετή περιπλάνησίν μου εις τας θαλάσσας (1970-2011) εγύρισα δεκάκις την Υφήλιον και κατέβηκα σε εκατοντάδες λιμάνια. Εις την περίπτωσίν μου ισχύει το γνωστόν άσμα του αοιδού Δάκη «Τι να σού κάνω Μαίρη, μ’ ένα μυαλό χειμώνα – καλοκαίρι;»…

    2) Κύριε Κώστα (σχόλιον 80)

    φιλότιμος η λεξιλογική προσπάθειά σας να καλύψετε τον μισανθρωπισμόν του αποσυναγώγου Εβραίου Ραββίνου Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ, που είχε το θράσος να τρομοκρατήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με την Κόλασιν, επειδή ο ίδιος δεν είχε γαμήσει και δεν είχε γελάσει ποτέ. Δεν μάς λέτε καλύτερα, διατί απεκάλει την μητέρα του Μαριάμ «γύναι» εις τον Γάμον της Κανά;

    «Ιω. 2,3 και υστερήσαντος οίνου λέγει η μήτηρ τού Ιησού προς αυτόν· οίνον ουκ έχουσι..
    Ιω. 2,4 λέγει αυτή ο Ιησούς· τι εμοί και σοί, γύναι; ούπω ήκει η ώρα μου.
    Ιω. 2,5 λέγει η μήτηρ αυτού τοίς διακόνοις· ό,τι αν λέγη υμίν, ποιήσατε».

    Και εις τον λόφον του Γολγοθά;

    «Ιω. 19,26 Ιησούς ούν ιδών την μητέρα και τον μαθητήν παρεστώτα ον ηγάπα, λέγει τή μητρί αυτού· γύναι, ίδε ο υιός σου».

    Δεν αμφιβάλλω ότι θα έχετε μία θεολογικότατη απάντηση, αλλά εγώ σάς ερωτώ λεξικολογικώς: Υπήρξε κανείς άλλος ελληνόφωνος τα τελευταία 3.000 χρόνια που να αποκαλούσε την μητέρα του με την υποτιμητική προσφώνηση «γύναι»;

    ΥΓ: Θα απουσιάσω μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, διότι η οικογένεια έχει και απαιτήσεις

  87. kamateros said

    @84

    Καλά τα λες Ιάκωβε! Αλλά, προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι η φαγωμάρα στην Ουκρανία οφείλεται σε αμερικανικό [κατ’άλλους και σιωνιστικό] δάκτυλον. Περισσότερο φαίνεται ως αποτέλεσμα Realpolitik, από την ελίτ του €υρώ και από την ελίτ του Ρουβλιού, πέραν από την παρακαταθήκη Μίσους του 20ου αι

  88. @Παγανιστής

    Το θέμα που θέσατε για το »γύναι» το έθεσε πριν από μερικούς μήνες και κάποιος άλλος σχολιαστής: ο αγαπητός Εθνικόφρων. Την προσωπική μου άποψη την εξέφρασα με δυο λόγια εδώ.

  89. Λ said

    23 και 69. Οι αναλύσεις ντι εν έι δείχνουν ότι ε/κ και τ/κ έχουν κοινό γενετικό υλικό και δεν συγγενεύουν (γενετικά πάντα) με τους έλληνες και τους τούρκους αντίστοιχα. Πριν 2-3 χρόνια μια μελέτη υποστήριξε ότι γενετικά συγγενεύουμε περισσότερο με τους ιταλούς, μετά με τους έλληνες και ακολούθως με τους εβραίους και τέλος, σε αρκετά μικρό ποσοστό, με τους τούρκους, άραβες κλπ.

    Με τους ιταλούς εξηγείται γιατί όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κύπρο οι ενετοί έτρεξαν στα χωριά μας για να σωθούν. Εξάλλου στο χωριό μου τουλάχιστον τα μισά ονόματα ιταλοφέρνουν: Γιάκουμος, Φλώρα, Λορέντζος, Τομάζος, Πιέρος και πολλά άλλα.

    Αυτό δεν μας κάνει λιγότερο έλληνες. Εθνικιστής δεν είμαι και αγαπώ πολύ τους τ/κ συγχωριανούς μου αλλά όταν ο Περίανδρος Πόποτας αναφωνεί «είμαι Αρκάς» εγώ λέω «κι εγώ, κι εγώ» (λόγω κυπρο-αρκαδικής διαλέκτου βέβαια).

  90. BLOG_OTI_NANAI said

    70: Αγαπητέ «Παγανιστής», με συνείδηση ότι το έχουμε παρατραβήξει σου απαντώ, ελπίζω για τελευταία φορά:

    Όποιος κι αν είπε ότι η Αγία Ελένη ήταν πόρνη, είτε είναι παγανιστής, είτε όχι, κάνει λάθος. Το μόνο που ξέρουμε από τις αρχαιότερες, νηφάλιες πηγές, είτε χριστιανικές είτε ειδωλολατρικές, ήταν ότι η Αγία Ελένη ήταν ταπεινής, λαϊκής καταγωγής και τίποτε άλλο. Αντιθέτως, οι δύο βρισιές που γνωρίζουμε, ότι η Ελένη ήταν ανήθικη, προέρχονται -μάντεψε- από τον Ιουλιανό και τον Ζώσιμο! Πολύ πρωτότυπο. Όμως, η Ελένη δεν μπορούσε να ήταν πόρνη διότι έχουμε μαρτυρία του Ευτρόπιου για γάμο της Ελένης, και γάμος με πόρνη δεν ήταν επιτρεπτός. ΟΠΟΙΟΣ κι αν λέει ότι η Αγία Ελένη ήταν πόρνη, κάνει ασφαλώς λάθος. Οι πηγές δεν επιτρέπουν τέτοιες βεβαιότητες σε καμία περίπτωση.

    Επίσης, το ποσοστό των χριστιανών στην εποχή που αναφέρεις ήταν διπλάσιο, δηλ. 10% και όχι 5% όπως μας λες. Με βάση το «Rise of Christianity» του Rodney Stark, η υπολογιζόμενη αύξηση των χριστιανών κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων αιώνων ήταν 40% ανά δεκαετία, οπότε το έτος 350 είχαμε 56,5% χριστιανική πλειοψηφία και αν προσθέσεις εκεί το 40% ανά κάθε επόμενη δεκαετία, καταλαβαίνεις για τι ποσοστά μιλάμε επί Μ. Θεοδοσίου. Αυτό ήταν το τσουνάμι το οποίο για να το δεις θα πρέπει να διαβάσεις πρώτα. Ήταν βέβαιο ότι οι ειδωλολάτρες είχαν λιγοστέψει αισθητά όντας εντελώς αδιάφοροι για την πίστη τους, γι’ αυτό ο Dodds μας λέει ότι η ειδωλολατρία μετατράπηκε σε «πτώμα» όταν σταμάτησαν να την στηρίζουν οι αυτοκράτορες. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ουσιαστικά ο ίδιος ο παγανιστής Ζώσιμος ομολογεί, ότι οι δημόσιες τελετές προς τιμήν ηρώων, ως έκληση για θαυματουργική βοήθεια, ήταν αντικείμενο ειρωνικής αντιμετώπισης ακόμα και στην ΑΘΗΝΑ.

    Για τον Θεοδόσιο, όπως εύκολα μπορείς να διαβάσεις στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» εκδ. Αθηνών, τα θύματα ήταν 7.000 και έχασαν τη ζωή τους επειδή άργησε να φτάσει η εντολή ανάκλησης που είχε δώσει μετανιωμένος για την απόφαση ο Θεοδόσιος. Αν ο Θεοδόσιος ήταν δολοφόνος, ούτε εντολή ανάκλησης θα είχε δώσει, ούτε φυσικά θα είχε αφήσει να λήξει αναίμακτα λίγο πριν, μια άλλη πολύ σοβαρή στάση που έγινε στην Αντιόχεια.

    Όσο για τον Αρειανισμό, θα πρέπει να ξέρεις ότι η αυτοκρατορία ήταν ορθόδοξη ασφαλώς, το μήνυμα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου ήταν σαφές και όπως γνωρίζουμε πρόεκιται για αποφάσεις που ίσχυαν στην παράδοση της εκκλησίας εξαρχής, απλά ήταν η πρώτη φορά που ελέυθερα μπορούσαν να συμφωνήσουν για τα παραδεδομένα οι Ορθόδοξοι.

    Και όλες οι πηγές αναφέρουν τον Αρειανισμό ως «νεωτερισμό» του 4ου αιώνα.
    Επειδή όμως οι Κωνστάντιος και Βάλης ήταν αρειανιστές, κατέσφαζαν τους ορθοδόξους σε ένα νέο κύμα διωγμών και φυσικά παρέδωσαν όλους τους ναούς στους Αρειανιστές. Παρά τις σφαγές όμως, η ορθόδοξη εκδοχή που επιβεβαιώθηκε στα 325 επέζησε και ο Θεοδόσιος όντως, ως νέος Μ. Κων/νος σταμάτησε και αυτός τους νέους διωγμούς του 4ου αιώνα. Ο Κων/νος σταμάτησε τα σφαγεία των ειδωλολατρών και ο θεοδόσιος σταμάτησε στα σφαγεία των Αρεριανιστών, όπως και αργότερα ο Ιουστινιανός, όντας στο πλευρό του θείου του, σταμάτησε τις διώξεις εις όφελος μανιχαίων και αρειανιστών και εις βάρος των ορθοδόξων. Βεβαίως ο Ιουστινιανός ως αυτοκράτορας, επειδή νοιαζόταν κυρίως για την πολιτική ενότητα, άσκησε και αυτός διώξεις στην Εκκλησία για να την αναγκάσει να ασπαστεί τον αφθαρτοδοκητισμό και έτσι να πλησιάσει του μονοφυσίτες, πράγμα που βεβαίως δεν έγινε.

    Επίσης, για τους ολυμπιακούς αγώνες, υπάρχουν μελέτες και διατριβές που περιγράφουν με σαφήνεια την κατάντια των ολυμπιακών αγώνων οι οποίοι είχαν μετατραπεί σε κάτι εντελώς βάρβαρο και άσχετο με το αρχικό τους ξεκίνημα. Υπήρχαν λουτρά αίματος και μονομαχίες με ανθρώπους και ζώα. Μπορείς να διαβάσεις στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» τον 6ο τόμο πλούσιες πληροφοριες για την κατάντια των αγώνων. Επίσης, ενδεικτικό της κατάντιας ήταν ότι ο Περεγρίνος Πρωτεύς δερνόταν δημοσίως και τελικά κάηκε ζωντανός και πάλι δημοσίως, σε Ολυμπιακούς αγώνες του 2ου αιώνα μ.Χ. Αυτά ήταν τα θεάματα τότε.

    Όσο για τα ιερά λείψανα έχει πλάκα ο «Παγανιστής» που δεν γνωρίζει ότι στην πίστη του τιμούσαν με το παραπάνω τα «ιερά λείψανα», διότι στην ειδωλολατρική ηρωωλατρεία, ο νεκρός ήρωας δρούσε υπέρ των δεομένων μόνο στο σημείο όπου ήταν θαμμένος και βρίσκονταν τα λείψανα του!

    Απορώ:
    Δεν βαρέθηκες ακόμα να συλλέγεις νεοπαγανιστικές ανοησίες από το διαδίκτυο και να μας τις σερβίρεις; Θα σταματήσεις καμιά φορά ώστε να μείνουμε στο θέμα του blog πέρα από θρησκευτικές διαμάχες για πράγματα που έγιναν πριν από 1.700 χρόνια και τα θυμηθήκατε ξανά πριν καμιά 15αριά χρόνια για να ζαλίζετε τον κόσμο;
    Εγώ θα σταματήσω αλλά φρόντισε κι εσύ να μην γίνεσαι συνέχεια προκλητικός. Έχεις κάνει εύστοχα σχόλια κατά τη γνώμη μου, οπότε, μείνε στο θέμα των άρθρων επιτέλους.

  91. Συγγνώμη για τις επαναλήψεις, στο προηγούμενο.

    18,
    Τον Ιππόδρομο της Πόλης, επίσης τον λένε μειντάνι, για τα άτια, at meydan.

    Ο πιο διάσημος Ουκρανός είναι βέβαια ο Γκόγκολ, από τους μεγαλύτερους …Ρώσους συγγραφείς. Έγραψε και τον Τάρας Μπουλμπα, που ξέρουμε από την παλιά ταινία και μόνο ο Ρογήρος θα μπορούσε να μας εξηγήσει ποιοι ήταν στην πραγματικότητα οι καλοί στο σενάριο, ποιοι οι κακοί και κυρίως γιατί.

    Είναι σαφές οτι το στυλ της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της ταινίας είναι παρμένη από τον περίφημο πίνακα του Ρέπιν Οι Κοζάκοι του Ζαπορόζιε γράφουν γράμμα στο Σουλτάνο, επι τω χολλυγουντιανότερο.

    Οι Κοζάκοι τώρα, έτσι, όπως φαίνονται στον πίνακα ήτανε, μεγάλη κλεφτουριά , και στη λαϊκή κουλτούρα της ΕΣΣΔ, είχαν περάσει σαν οι άξεστοι πειρατές του Δνείπερου(οι διάφοροι Τιμοσένκο και λοιποί, καπιτάλες της κλοπής αυτούς έχουν σαν μοντέλο). Ο τσάρος μετά τους χρησιμοποιούσε για να χτυπάνε τις διαδηλώσεις. Στο Ποτέμκιν, στη σκηνή με τα σκαλιά της Οδησσού οι έφιπποι είναι κοζάκοι.

    Στον πόλεμο οι περισσότεροι πέρασαν με τους Ναζί, γνωστότερος όλων ο Αταμάνος Σκουρό.

    Τωρα, οι κοζάκοι είναι οι εθνικοί ήρωες των Ουκρανων, άλλοι των Ρώσων, και η πλάκα είναι οτι στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα υπερεθνικό λεφούσι ατάκτων. Ελπίζω ο Ρογήρος να γράψει κι άλλα στο μπλογκ του, μπας και καταλάβουμε.

  92. Theo said

    @89:
    Να με συμπαθάς, αλλά τις μελέτες για το DNA διαφόρων λαών δεν τις παίρνω στα σοβαρά.
    Αυτά που συνάντησα στην κυπριακή ύπαιθρο στις δυο επισκέψεις μου εκεί με κάνουν να σας θεωρώ πιο «Έλληνες» από μας και τα περί «κυπριακού έθνους» εκ του πονηρού.

  93. # 86

    οι υποχρεώσεις, υποχρεώσεις αλλά στοιχηματίζω την ημίσειαν περιουσίαν μου πωςθα παρευρεθείς στην βιβλιοπαρουσίαση της Τετάρτης !

    # 74

    επό της απορίας ισχύει ό,τι και με τις φοιτήτριες της ιατρικής που νέος γνώριζα το βράδυ και το ξημέρωμα θυμότουσαν πως ήταν νοσοκόμες…

    Ου κρανία εν Ουκρανία

  94. Α, ναι να μη ξεχάσω και την αφιέρωση στον παγανιστή

  95. Γς said

    85:
    Κι εγώ τον καιρό της CCCP παρουσίασα έναν καθηγητή ως Ρώσο και κόντεψε να με φάει.
    Ηταν Ουκρανός. Και σιγά μην δίναμε σημασία τότε σε τέτοιες λεπτομέρειες.

  96. Γς said

    93 @ Τζι

    Υπάρχει κανείς άλλος για κανά ποτήρι μετά τη βιβλιοπαρουσίαση της Τετάρτης, ή θα πάμε μουά αβέκ τουά;
    Να το αναβάλουμε;

  97. rogerios said

    Να ευχαριστήσω τους Λ, Munich και Ιάκωβο για τα καλά λόγια!

    Αναρωτιέμαι πόσο καλά έκανα γράφοντας το άρθρο αυτό, βλέποντας τα σχόλια σε άλλους ιστοτόπους κι ιστολόγια. Ο ένας με κατηγορεί ότι βρίσκομαι σε διατεταγμένη υπηρεσία από την «υπερεθνική ελίτ» κι ο άλλος βλέπει ότι το κείμενο σηματοδοτεί τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις υπέρ της ΕΕ και άρα την «προδοσία» της Αριστεράς (βλ. σχόλια σε ιστολόγιο μάλλον φίλα προσκείμενο στις θέσεις του ΚΚΕ). Να πω λοιπόν το αυτονόητο, δηλαδή ότι μόνο τις δικές μου προσωπικές απόψεις εκφράζω κι αν κάποιοι διαφωνούν με αυτές δεν μπορώ να κάνω κάτι. 😦

    Για την απορία του Ιάκωβου: δύο είναι τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα που καταπιάνονται με τη σχέση Πολωνών και Κοζάκων. Ο «Ταράς Μπούλμπα» του Γκόγκαλ (1835 και τελική εκδοχή 1842) και το «Διά Πυρός και Σιδήρου» του Χένρυκ Σενκιέβιτς (1884). Στον «Ταράς Μπούλμπα» είχα την εντύπωση ότι ήταν σαφές ποιοι είναι οι «καλοί», ειδικά στη βερσιόν του 1842 όπου ο ήρωας πεθαίνει στην πυρά: οι ορθόδοξοι Κοζάκοι, φυσικά. Το έργο είναι ασαφώς ιστορικό (από την άποψη ότι δεν παραπέμπει ευθέως σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα), το πλαίσιό του, όμως, είναι αρκετά ακριβές κι αφήνει να διαφανεί η περιπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ κυρίαρχων Πολωνών και τυπικά υποτελών, ουσιαστικά ανυπότακτων, Κοζάκων. Το μυθιστόρημα του Σενκιέβιτς από την άλλη έχει σαφέστατα ιστορικό χαρακτήρα: η πλοκή του είναι δομημένη ακριβώς πάνω στα γεγονότα της εξέγερσης του Χμελνίτσκι (ο Πολωνός ήρωας αιχμαλωτίζεται από τους Κοζάκους λίγο πριν τη μάχη στα Ζόφτι Βόντι κ.ο.κ.). Προφανώς είναι ένα μυθιστόρημα καταρχήν φορέας του πολωνικού εθνικισμού (όταν γράφτηκε η Πολωνία βρίσκεται κυρίως υπό ρωσική κυριαρχία), ωστόσο είναι εξαιρετικά ισορροπημένο (ο Γιούρι Μποχούν, ο Κοζάκος αντίζηλος του βασικού ήρωα είναι γενναία κι ειλικρινής μορφή, ο Χμελνίτσκι παρουσιάζεται με αρκετά αντικειμενικό τρόπο). Η όποια κριτική αφορά σημεία δευτερευούσης σημασίας και πάντως όχι σχετικά με την πολωνο-ουκρανική αντιπαλότητα (π.χ. η σχεδόν αγιογραφική παρουσίαση του πρίγκιπα Γερέμι Βισνοβιέτσκι). Για περισσότερα μπορείτε να δείτε και τη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο ).

  98. sarant said

    97: Φαντάζομαι ότι έπρεπε να τα περιμένεις, αυτά που λες στη μεσαία παράγραφο…. 😦

  99. Άλλος σπουδαίος Ουκρανός, ο Ντοβζένκο, μεγάλος σοβιετικός ποιητής-σκηνοθέτης, αλλά και ο μαθητής του, ο μοναδικός Παρατζάνωφ, που όμως ήταν Αρμένικης καταγωγής. Κατηγορήθηκε όμως για εθνικισμό, και έφαγε πέντε χρονάκια στα γκουλάγκ,στο μειον εξήντα, όταν έφτιαξε την ταινία Οι Σκιές των Λησμονημένων μας Προγόνων, που μάλιστα τη γύρισε σε μια Ουκρανική διάλεκτο.(Τη μιλάνε λίγοι, αυτοί στην ταινία κατά τα άλλα, στολές, μουσικές, κλπ μοιάζουν πολύ με Ρουμάνους)

    Η Σοβιετία, κακά τα ψέμματα, ήταν μια ρωσόφωνη αυτοκρατορία, και ακόμα και σήμερα όλοι οι Ουκρανοί, όχι μόνο οι κυρίως Ρωσόφωνοι, μιλάνε τα Ρώσικα.

    Πραγματικά, όπως αναρωτιέται και ο Νίκος, πόσο διαφέρουν μεταξύ τουςτα Ρωσικα με τα Ουκρανικά; όσο πχ τα τα Γαλλικά με τα Λανγκντόκ (δηλαδή αρκετά), ή όσο τα Σερβικά με τα Κροατικά και τα Βοσνιακά (δηλαδή καθόλου);

    Σπάιραλ,
    τον Λένιν δεν τον γκρεμίζουν μετά από σοβαρή πολιτική σκέψη. Είναι χειρότερα, τον γκρεμίζουν σαν σύμβολο Εθνικής καταπίεσης. Σ΄αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει συνεννόηση καμιά.
    Από την άλλη μεριά, όλοι οι λαοί και ο Ρώσικος μαζί, το «σοσιαλισμό» τον βίωσαν σαν μια μεγάλη και φριχτή καταπίεση. Οι Ουκρανοί, τώρα ελπίζουν ότι αν πλησιάσουν στην Ευρώπη θα γίνουν κι αυτοί η Δανία της Κεντρο-ανατολής.
    Και αν κοτζαμ ΚΚΕ κάνει μετά είκοσι χρόνια μελέτης μια τόσο βλακώδη ανάλυση για την πτωση της ΕΣΣΔ, τι να πουν και οι ουσιαστικά από εβδομηκονταετίας απολίτικοι Ουκρανοί; Έθνος, και ξερό ψωμί.
    Μπορεί να την πάθουν όπως στον πόλεμο. Είδαν τους Ναζί σαν Ελευθερωτές αλλά μετά ανακάλυψαν τι τέρατα ήτανε οι Γερμαναράδες και το μετάνοιωσαν. Φυσικά όχι όλοι.
    Σύντομα, στον πολύ κόσμο, όχι στους Ουκρανούς Ναζιστές, θα κρυώσει και ο έρωτας με την Ευρώπη, αλλά θα είναι αργά.

  100. Γς said

    Τελικά για το νησάκι Λευκή η Ουκρανία και η Ρουμανία πήγαν το 2008 στο δικαστήριο της Χάγης, που έβγαλε απόφαση το 2011.
    Μια απόφαση που δεν ήταν καθόλου καλή για την Ουκρανία.
    Και για μας θα έλεγα, διότι σύμφωνα με αυτήν οι βραχονησίδες δεν λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό των ορίων, ΑΟΖ και τέτοια.

    Κι έχει πολύ πετρέλαιο στην περιοχή. Και όχι μόνο εκεί 😦

  101. rogerios said

    Νίκο (98), κατά κάποιο τρόπο ναι, αλλά διαφορετική είναι η (πρόσκαιρη) στεναχώρια όταν τα βλέπεις και γραμμένα.

  102. Ρογήρε,
    Το Δια πυρός και σιδήρου δεν το διάβασα, στον Ταρας Μπουλμπα, εννοείται ότι οι καλοί είναι οι Κοζάκοι, το θέμα είναι , ποια ήταν η πραγματικότητα της εποχής. Ο Γκόγκολ προφανώς θέλει να συμβάλλει στην (Ουκρανική; Ρωσική; ) εθνική Ιδέα. Το άλλο ζήτημα είναι πώς παρουσιάζονται γενικά οι Κοζάκοι μέσα στη ρομαντική λογοτεχνία και τι ήταν στην πραγματικότητα. Φαντάσου τους δικούς μας κλεφταρματολούς. Καμία σχέση με αυτά που έχουν επικρατήσει και που διδάσκονται ακόμα στα σχολεία.

  103. # 96

    Εγώ είμαι πρόθυμος αλλά τίποτε δεν είναι υποχρεωτικόν. Ο Νικοκύρης τί λέει ;

  104. rogerios said

    Ιάκωβε, μια χαρά μου φαίνεται ο παραλληλισμός που κάνεις μεταξύ Κοζάκων και κλεφταρματολών, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια. 😉

  105. Στην Κρήτη, τις λέμε ακόμα μεϊντάνια τις πλατείες στα χωριά -πέρα από το Μεϊντάνι στο Ηράκλειο.

  106. #96: θα ‘μαι κι εγώ εκεί, και ελεύθερος μετά.

  107. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    105.
    Χρόνους ψάχνω και ζαμάνια στ΄ουρανού τα μεϊντάνια
    Φυσά βοριάς κι αυτή περνά μέσα από το μεϊντάνι, με τόνα χέρι στα μαλλιά και τ΄άλλο στο φουστάνι

  108. Δημήτρης Μ. said

    Για τη διαφορά (ομοιότητα) ρωσικών-ουκρανικών δε νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί, για την ώρα τουλάχιστον, άκρη. Εγώ, ξέροντας καλά πολωνικά και αρκετά ρώσικα, καταλαβαίνω το 80% των ουκρανικών, όταν τα βλέπω γραμμένα, και έχω την εντύπωση ότι η γλώσσα αυτή απέχει εξίσου και από τις δύο που μιλάω. Φυσικά και τα ρώσικα με τα πολωνικά μοιάζουν, τουλάχιστον, κατά 50%.
    Τα ποσοστά, που έδωσα, το επαναλαμβάνω, στηρίζονται σε προσωπική μου εντύπωση, και όχι σε κάποιες μελέτες. Οι μελέτες είναι αμφίβολο αν θα έχουν, στοιχειώδη έστω, αντικειμενικότητα, σε συνθήκες πολιτισμικού και γλωσσικού εμφυλίου, που ελπίζω να μην γίνει και ένοπλος.

  109. Δημήτρης Μ. said

    Ο χάρτης απεικονίζει, μάλλον, όσους δήλωσαν ότι πολύ θα ήθελαν η μητρική τους γλώσσα να είναι τα ουκρανικά. Έζησα το 2007 έξι μήνες στην Οδησσό. Δεν συνάντησα κάποιον που να μιλάει ουκρανικά στην καθημερινή του ζωή. Έζησα, επίσης, από το 2008 μέχρι το 2011 στο Κίεβο. Δε συνάντησα κανέναν που να μη μιλάει καλά ρώσικα. Στο σπίτι τους ουκρανικά μίλαγαν ελάχιστοι.

  110. Μαρία said

    http://orta.dynalias.org/inprecor/article-inprecor?id=1575

  111. Γς said

    107:
    Γλύκας
    Κι ήταν το φόρεμα λεπτό πάνω της κολλημένο όπως αρχαίο άγαλμα μεταξωτά ντυμένο
    Πίσω απ’ το τζάμι σε κοιτώ και κρυφοκαταπίνω το πόθο μου και τον καημό στη φαντασία αφήνω

  112. # 111

    Δεν το περίμενα ποτέ να ερωτευθείς τη Ρούλα που οι θρησκόληπτοι γονείς τη βγάλανε Σταυρούλα…

    ούτε τη Νατάσσα, ούτε το ΝαΤάσο (το Να συνοδεύεται από χαρακτηριστική κίνηση)

  113. spiral architect said

    ΟΔΥΝΗΡΗ ήττα υπέστη η Ουκρανία από την πιο έτοιμη Ουγκανία με 58-40.

  114. Β said

    «Οι Έλληνες της Ουκρανίας στο μάτι του κυκλώνα…

    Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα σήμερα στον κόσμο όπου υπάρχουν ακόμα σημαντικές κοινότητες των Ελλήνων (150.000 περίπου), oι οποίες διατηρούν πλήρη κοινωνική δομή, διαθέτουν αγροτική ενδοχώρα και έχουν τη συνείδηση της εντοπιότητας. Σε αντίθεση με τη δυτική ελληνική διασπορά, η οποία είναι πολύ πιο πρόσφατη και έχει αστικά χαρακτηριστικά, αυτή που διατηρήθηκε στον χώρο της Σοβιετικής Ενωσης υπήρξε προϊόν ιστορικών διεργασιών που είχαν μεγάλο χρονικό βάθος. Ειδικά οι Ελληνες της Ουκρανίας με μητροπολιτικό κέντρο την Κριμαία –την Ταυρική των αρχαίων Ελλήνων και την Περατεία των Βυζαντινών– αποτελούν τον αρχαιότερο λαό που κατοίκησε στα εδάφη αυτά, πολύ πριν από την έλευση των Τατάρων και των σλαβικών φύλων. Η αίσθηση της εντοπιότητας αποκτήθηκε εξαιτίας αυτού του χρονικού βάθους και η ιστορική αυτή σχέση επέτρεψε τη δημιουργία μιας ελληνικής αγροτικής ενδοχώρας……….
    …………………….»

    Οι Έλληνες της Ουκρανίας στο μάτι του κυκλώνα…

  115. Β said

    «…Μετά από τόση βία και φόβο, τόσες φωτιές και σφαγές, ακούει κανείς ακόμη ελληνικά στο Μεϊντάνι, την πλατεία της Τραπεζούντας, που κοσμείται από βασικά ελληνικά κτίσματα…» http://farofylakes.blogspot.gr/2013/05/blog-post_11.html

    http://www.epm.gr/src_images/m2_24_1_0.jpg (Στη φωτ., οι δίδυμοι κήποι στο Μεϊντάνι, Τραπεζούντα πριν το 1914)

  116. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    113: Δεν τους ήξερα αυτούς, ευχαριστώ!

    114-115: Σε έπιασε η παγίδα και διανυκτέρευσες στο φρέσκο, συγνώμη.

    109: Δημήτρη, πολύ πιθανό είναι αυτό που λες, αφήνει και το άρθρο έναν υπαινιγμό.

  117. Γς said

    113:
    >Ουγκανία [-Ουκρανία] 58-40

    Ουγκανία;
    Από το ογκανίζω του γαϊδαράκου;

  118. spiral architect said

    Η πρόσφατη παγκόσμια ιστορία δείχνει ότι, όπου ανακύπτουν εμφύλιοι με πρόσχημα τα εθνοτικά ή/και τα γλωσσικά, στις πλείστες των περιπτώσεων κάτι άλλο κρύβεται από πίσω και τα προαναφερθέντα είναι απλά η επιφάνεια εργασίας.
    Πάντως μην ανησυχείτε, διότι ο τέως σομελιέ της συγκυβέρνησης απεφάνθη ότι oι εξελίξεις στην Ουκρανία συνιστούν θετικό βήμα. 😛

  119. 115 Βασίλη, παράδειγμα για το είδος της «συνείδησης εντοπιότητας, κλπ.» μπορείς να δεις κι εδώ και σε άλλα παρόμοια ρεπορτάζ. Συνονθύλευμα από λανθάνουσες και μη εθνικές αναμνήσεις, πατριωτισμό, εθνικισμό, κιτς και μπίζνα…

  120. Β said

    @119 Ας αφήσουμε κατά μέρος την παλαιοελλαδίτικη υπεροψία και τον οριενταλισμό των Νεοελλήνων και ας δούμε μια άλλη εκδοχή του ελληνισμού, η οποία ποτέ δεν έζησε υπό την προστασία ενός δικού του έθνους-κράτους. Βιώνοντας τα καλά και τα κακά της σοβιετικής εποχής -μια εμπειρία που οι Βαλκάνιοι Έλληνες δεν την είχαν και ούτε κατά πάσα πιθανότητα θα την έχουν- διατηρώντας φυσιολογικά μια ταυτότητα χωρίς καμιά κατασκευαστική απόπειρα κανενός…. Ακόμα και το κιτς, αλλά και η εξωπραγματική ελλαδολατρεία, σχετίζεται με την προσπάθεια μιας (κατακρεουργημένης μέσα στον 20ο αι.) μειονότητας να δημιουργήσει σύμβολα και μύθους για την επιβίωση.

  121. Δημήτρης Μ. said

    119. Απολύτως!

  122. kamateros said

    99.
    108.
    Ωραία ταινία φαίνεται Ιάκωβε. Θα την δω! Υποψιάζομαι και για το πως την πάτησαν οι Ντοβζένκο & Παρατζανώφ: Από τη στιγμή που η ταινία είναι του 1964, ενδεχομένως η κυκλοφορία της να συνέπεσε με την πτώση του Νικήτα Χρουστσώφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ..Χρουστσοφικού Λιωσίματος (1956-64), και σε αντίθεση με όλους τους άλλους ηγέτες της ΕΣΣΔ/CCCP, επένδυε στη συνύπαρξη των Ρώσων με τους Ουκρανούς, στους οποίους μέχρι και την Κριμέα δώρισε, άρα φρονώ ότι δεν θα υπήρχε ζήτημα μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα.

    Σχετικά με το πόσο μοιάζουν τα ουκρανικά με τα ρώσικα, ξέρω μόνο ότι π.χ οι πόλεις Κίεβ, Λβοφ, Τσερνιγκόφ, Χάρκοβο, γίνονται Κίιφ, Λβιφ, Τσερνιχίφ, Χάρκιφ, αντίστοιχα.. Χμμμ! Δεν επιλύει το αν πρόκειται για διάλεκτο ή για γλώσσα, αν και μερικές φορές αυτό είναι σχετικό, περνάει μέσα από κνισάρα «εθνικής συνείδησης», ή και εθνοφαντασίωσης. Παραδείγματος χάριν οι υποτιθέμενες διάλεκτοι της κινεζικής, που όμως είναι γλώσσες, αφού ειναι ακατάληπτες μεταξύ τους! Παράγοντες που καθορίζουν την μετατροπή των διαλέκτων σε διακριτές λαλιές, φυσικά είναι ο χρόνος, όπως και η διακοπή ή διαλειπτικότητα στην επικοινωνία μεταξύ των διαλεκτικών ομάδων. Εχει επισημανθεί ότι τέτοια διαδικασία διαφοροποίησης βρίσκεται εν εξελίξει στις παραλλαγές της αραβικής, που μιλιέται από Μαρόκο, μέχρι Αραβιστάν (εντός του Ιράν), και παρά την χρήση σταθερής γραπτής γλώσσας, της «κλασικής αραβικής», ως αναφορά (όπως λειτουργούν οι δικές μας, Καθαρεύουσα και η εκκλησιαστική). Πάντως, και οι γκρεκάνικες διάλεκτοι (grika & griko), η τσακωνικη, και οι ποντιακές λαλιές (σε Πόντο και Καππαδοκία), είναι σαφώς ακατάληπτες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις διαλέκτους της νέας ελληνικής (άρα είναι γλώσσες!).

    Οι Κροάτες και οι Σέρβοι τονίζουν υπέρμετρα τις διαφορές στην [κοινή] λαλιά τους. Αντίστοιχη σύγχυση προκαλούν και οι διαβιούντες στη σερβο-βουλγαρική μεθόριο, όπου ο ίδιος ακριβώς λαός περνάει ως η σερβική φυλή «Τορλάκοι», ή η βουλγαρική φυλή «Σόπσκοι ή Σόποι», αναλόγως με την οικεία «εθνική συνείδηση»! Γενικά πάντως όλες οι σλαβικές γλώσσες συγγενεύουν στενά μεταξύ τους, επειδή η επέκταση του πρωταρχικού έθνους με την επακόλουθη δημιουργία θυγατρικών φυλών, πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα. Έτσι και μόνο μέσω απλής γειτνίασης, διακριτά σλαβικά έθνη μπορούσαν κάποτε [και μπορούν?] να καταλήξουν να μιλούν την ίδια ή παραπλήσια γλώσσα. Γι’αυτό π.χ οι Σλαβομακεδόνες μιλούν γλώσσα «νότια σλαυική», κοντινή στην βουλγαρική, ενώ οι απόγονοι των προγενητόρων τους, των Ντρεγκοβιτών, την «βόρεια σλαβική» λευκορωσική (μέχρι πρόσφατα βέβαια, αν είναι αληθή τα περί ρωσοφωνίας και στην Μπελαρούς! 😛 ) http://s017.radikal.ru/i403/1303/de/c59aab5bda21.png

    Πάντως στο Λάγκεντοκ κάποτε μίλαγαν νεο-λατινική λαλιά, διακριτή από τη γαλλική/φρανσέζικη, και περισσότερο συγγενική με την καταλανική, αν και σήμερα έχουν αφομοιωθεί, ύστερα μάλιστα και από μια γενοκτονία, άλλη μιαν από τις περιβόητες σταυροφορίες του Ιννοκεντίου Γ’, αυτήν εναντίον των Αλβιγηνών/Καθαρών (1209-29).

    Προσωπικά με θλίβει, που εξακολουθεί να υφίσταται πόθος για «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», π.χ στους Ουκρανούς και τους Λετονούς, ενώ έχουν συμβεί σημεία και τέρατα, ύστερα από την υλοποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, που έχει εμπεδώσει την μετατροπή της €νωσης σε τερατούργημα.

  123. kamateros said

    102.
    Η σύγχρονη Ουκρανία μπορεί να χρωστάει την ταυτότητά της στους μπασταρδεμένους Ζαπορόζιους Κοζάκους (εξού και μαϊντάν/μεϊντάνι 😛 ), όμως και η Ρωσία κατέστη αυτοκρατορία, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τους κραταιούς εχθρούς της, προσεταιριζόμενη ποικίλα έθνη της Ευρασίας, π.χ. βαλτικά και ουραλικά έθνη, αλλά τους κατοίκους χανάτων (Κασίμ, Αστραχάν, Καζάν και Σιμπήρ (εξού και Σιβηρία)) που διαδέχονται τη Χρυσή Ορδή. Επίσης, οι Ρώσοι και όχι οι Μικροί Ρώσοι (Ουκρανοί) είναι που προσεταιρίζονται τους περισσότερους από τους Καζάκους/Κοζάκους, παραστρατιωτικές αλταϊκές ομάδες της στέπας, που στην πορεία στρατολογούν [και συγχωνεύονται με] Σλάβους και άλλους ιθαγενείς. Οι Κοζάκοι (Казах) είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, με την εξαίρεση των πιο όψιμων, των Καλμούκων, που παραμένουν Βουδιστές μέχρι τις μέρες μας.

  124. kamateros said

    109.
    Ακόμα και στο Κίεβο μιλούν μόνο ρώσικα; Τι να πω; Μήπως επιχειρούσαν αναβίωση της ουκρανικής, όπως π.χ αναστήθηκε εκ του του μη-όντως η επίσημη γλώσσα του Ισραήλ, με βάση την γραπτή γλώσσα των ιερών κειμένων (όπως μας ενημερώνει ο Αμος Οζ);

  125. kamateros said

    114.
    Αυτοί οι 150.000 «Έλληνες» της Ουκρανίας, τι ακριβώς περιλαμβάνουν; Τους απογόνους των Γοτθογραικών και των Ποντίων υπηκόων του δεσποτάτου του Θεοδώρου και της γενοβέζικης «Γαζαρίας»; Τους απογόνους των Χερσωνιτών και των Βοσποριτών/Βοσπορανών της Ύστερης Αρχαιότητας; Τις ομάδες Ουρουμλάρ ( http://en.wikipedia.org/wiki/Urums ), ήτοι των τουρκοφώνων Ρωμιών; Τους Ελλαδίτες κληρούχους της ολέθριας τσαρίνας Αικατερίνας Β’;

    23.
    Όλοι οι καλοί χωρούν, ακόμα και οι ..τουρκόφωνοι, ακόμα και οι Μουσουλμάνοι, σαν τους Κιριτλίδες.. Ακόμα και οι κάποτε Έλληνες από μέρη όπως η Μεσσίνα, το Καργκέζι και η Μαρσίγια. Ακόμα και οι Ελληνο-Κύπριοι που «δε νιωθουν όλοι έλληνες», έτσι ρε Кроткая (23.); Ακόμα και άνθρωποι από Συρία, Κουρδιστάν, Νουριστάν, Καζακστάν, που όμως γουστάρουν να συμμετέχουν στο Ρωμέικον. Δεν ειρωνεύομαι! Δηλαδή, ήμαρτον! Είναι θλιβερό, στη χώρα όπου εφευρέθηκε ο Κοσμοπολιτισμός, να σκέφτεται κανείς με όρους εθνικής αποκλειστικότητας, ή και φυλετικής καθαρότητας. Και βέβαια, ναι Theo (92.)! Tα περί αποκωδικοποήσης του γονιδιώματος (DNA) είναι όντως όλα κουραφέξαλα: Λιβανέζοι («καταγόμαστε από τους Φοίνικες, πλην απειροελαχίστων πινελιών από Δυτική Ευρώπη, αλλά –προς Θεού– ουχί από Αιγαίον»), Μογγόλοι: «καταγόμαστε άπαντες από έναν άνδρα (ω, και τι άνδρας!), που έζησε στις αρχές του 13ου μ.Χ. Μα ποιος να είναι, ποιος να είναι.. Α, μα αυτός με το μεγαλύτερο χαρέμι! Ο Τζέγκις Χαν είναι μπαμπάκας ολονών μας». πρασινομάτες/γαλανομάτες: Οψίμως κυκλοφορεί ως επιστημονική αποκάλυψη, η θεωρία ότι προέρχονται από μιαν μοναδική γονιδιακή μετάλλαξη. Αυτό που δεν εξηγούν, είναι το πώς βρίσκονται φυλές ολόκληρες απομονωμένες σε Καύκασο και σε Παμίρ, χιλιόμετρα και μίλια από την κοιτίδα των αρχαίων Γερμανών. Η προφανής εξήγηση είναι ότι -αν μη τι άλλο- η μοναδική μετάλλαξη πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές, σε τρία διαφορετικά σημεία της Υδρογείου.

  126. Δημήτρης Μ. said

    112. Οι Κοζάκοι είναι казаки (казак). Οι Καζάχοι казахи (казах) είναι άλλο έθνος. Οι κάτοικοι του Καζαχ(κ)στάν. Οι κοζάκοι ήταν λαός αγροτών-πολεμιστών, περίπου σαν τους Σουλιώτες, Λέω ότι μοιάζουν περισσότερο με τους Σουλιώτες και όχι με τους κλεφταρματωλούς, που αναφέρθηκε παραπάνω, γιατί στους κοζάκους δεν εντάσσονταν μόνο οι πολεμιστές, αλλά και ο άμαχος πληθυσμός τους και είχαν ιεραρχική οργάνωση με αρχηγό (Αταμάνο), που βγαίνει από την πολεμική τους αριστοκρατία (σταρσίνα). Υπήρχαν εσωτερικές έριδες για τίτλους, αντιζηλίες, ανταγωνισμοί, όπως με τις φάρες των Σουλιωτών κλπ. Βέβαια ήταν ανοιχτοί σε νέα μέλη. Εάν κάποιος γινόταν χριστιαανός και έτρωγε μαζί τους, μπορούσε να ενταχθεί στην κοινωνία τους (сечь)

    109. Στο Κίεβο προσπαθούν να μιλήσουν ουκρανικά. Πολλοί μου έλεγαν «Μιλάω ρώσικα, αλλά δεν είναι σωστό. πρέπει να μιλάω ουκρανικά». Οι νεότεροι μιλάνε, λόγω εκπαίδευσης, αρκετά άνετα τα ουκρανικά, αλλά τα ρώσικα είναι πιο εύχρηστα για την πλειονότητα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Γιανουκόβιτς, ο Αζάροβ, είχε γίνει ανέκδοτο, γιατί δε μίλαγε καλά ουκρανικά (σαν τα κυπριακά του Νεοκίδιου…) (γελαστή φατσούλα)

  127. Δημήτρης Μ. said

    Έκανα μαντάρα τις παραπομπές…

    112 – 123
    109 – 124

  128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Σε συμπύκνωση σεμιναρίου οι σπουδαίες ανθρωπο-γεωγραφικο-πολιτικο-ιστορικές πληροφορίες για μένα.Πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα όλα όλα.
    125.β.>>πλην απειροελαχίστων πινελιών από Δυτική Ευρώπη
    σταγονίδια ! 🙂 🙂

  129. Η αναφορά στους κλέφτες και αρματολούς έγινε κυρίως για να υπογραμμιστεί ο ρομαντικός τρόπος που τόσο εκείνοι όσο και οι Κοζάκοι αποτυπώνονται στις εθνικές λογοτεχνίες του προπερασμένου αιώνα. Τους περιγράφουν σαν τους ευγενείς αλλά άγριους ιππότες των Ορέων ή της στέπας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κάτι διαφορετικό.

    Με τους Σουλιώτες υπάρχουν και άλλες διαφορές, ποσοτικές, οι Κοζάκοι ήταν λαοί πολυάριθμοι, κάποιοι ήταν εγκατεστημένοι αγρότες ή προερχόντουσαν από δουλοπάροικους, ενώ οι Σουλιώτες δεν ξέρανε άλλη τέχνη από τον πόλεμο και ουσιαστικά ήταν η συνένωση λίγων οικογενειακών συμμοριών.
    Ακόμα, ενώ οι Σουλιώτες ήταν όλοι Ελληνόφωνοι Ορθόδοξοι Αλβανοί, οι Κοζάκοι δεχόντουσαν άτομα όλων των εθνοτήτων, και αργότερα όλων των δογμάτων.Υπήρχαν και Τουρκόφωνοι και Βουδιστές* και Βλάχοι και Εβραίοι Κοζάκοι.Ήδη όμως από τις μεγάλες εξεγέρσεις εναντίον των Πολωνών,μέχρι τον 19ο αώνα ήταν ιδιαίτερα αντισημίτες. ΄Ενας λόγος, ίσως, που τόσοι Ουκρανοί προσχώρησαν στους Ναζί και σήμερα ακόμα στο Γιουρομεϊντάν έχουν μεγάλη παρουσία οι νεο-ναζί.

    Η καταδίωξη του Παρατζάνωφ είχε αρχίσει πιο πριν, αλλά τον στείλανε στα γκουλαγκ το 1973. Ήδη τα σταλινικά χιόνια που λιώσαν λίγο επί Χρουστσωφ, είχαν ξαναγίνει πάγος.

  130. Δημήτρης Μ. said

    129. Έτσι.

  131. Πέπε said

    @129:

    > > οι Σουλιώτες ήταν όλοι Ελληνόφωνοι Ορθόδοξοι Αλβανοί

    ???
    Πρώτον, «Αλβανοί» είναι αρκετά συζητήσιμη έννοια για κείνη την εποχή. Θα υπέθετα ότι ήταν απλώς Σουλιώτες και τέρμα, ούτε Αλβανοί ούτε μη Αλβανοί.
    Δεύτερον, πώς ελληνόφωνοι; Δεν ήταν αλβανόφωνοι (ή αρβανιτόφωνοι);

  132. kamateros said

    126:
    Δημήτρη, μ’αρέσει ο παραλληλισμός των Σουλιωτών, και ως προς την δι-εθνή σύνθεση (Αρμπερίτες & Γραικοί)!
    Όμως, ο Ιάκωβος έχει δίκιο στο 129…

    Τα μπέρδεψα με το κυριλλικό αλφάβητο! 🙂 Εν τούτοις, οι ονομασίες των Κοζάκων και των Καζάκων έχουν την ίδια ετυμολογία, από αλταϊκή ρίζα που σήμαινε «ελεύθερος», άρα και ανυπότακτος, τυχοδιώκτης εύκαιρος για μισθοφόρος, maverick που λένε οι Αμερικάνοι.. Τη σύνδεση που θα παραθέσω τώρα, την έγραφε παλιά στην αγγλική Βικιπαίδεια, αλλά την έχουν αποσύρει:

    Ο ιδρυτής του Καζάχ Χανάτ (χανάτο των Ελευθέρων, που θα εξελιχθεί στο σημ. Καζακστάν), Γιάνιμπεκ (1465-80), υπήρξε επιφανής εμιγκρές από τας Ρωσίας, ως γιος δολοφονηθέντος χάνου της Χρυσής Ορδής, Μπάρακ, λίγο μετά από την εμφάνιση των Κοζάκων του π. Ντον (θεωρίες πολλές, αλλά μάλλον με αυτήν την σύνθεση: σλάβοι Ρώσοι & Ρουσηνοι, κιρκάσιοι Κασόγκοι, σαρμάτες Ιασσοι, με Τάταρους αξιωματικούς), για λογαριασμό των χάνων!

    Άσχετο:
    Και το «Kojak», το επώνυμο του τηλε-άβαταρ του Τέλυ Σαβάλα, μάλλον από τους Κοζάκους βγαίνει..!

  133. Δημήτρης Μ. said

    132. Δεν υπάρχει απόλυτη ομοιότητα. Είπα ότι περισσότερο μοιάζουν με τους Σουλιώτες, επειδή είναι ολόκληρη κοινωνία και όχι στρατιωτικές ομάδες, όπως οι κλεφταρματωλοί. Οι διαφορές, που επισημαίνει ο Ιάκωβος ισχύουν.

    Επίσης και τα ελληνικά επώνυμα Καζάκος, Καζάκης κλπ.

  134. B said

    @125 Πολύ καλή η ερώτηση…. ήδη από την εποχή του σοβιετικού melting pot, οι απόγονοι όλων των ομάδων των ελληνορθόδοξων, όπως σωστά τις περιγράφεις, ενοποιήθηκαν υπό την ονομασία Grek. Tην πολιτική και πολιτιστική ηγεσία απάρτιζαν διανοούμενοι ελληνικής εθνικής συνείδησης. Οι οιποίοι είχαν σχέση διαμορφωθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα τόσο με τα ελληνικά προοδευτικά ρεύματα όσο και με τα ρωσικά. Οι ίδιοι δήλωναν Έλληνες στις επίσημες απογραφές και ήταν ενταγμένοι στην ελληνική μειονότητα.

    Ο Τσέχωφ τους περιγράφει με σαφήνεια το 1877: «Μες στο πλήθος, στο μοναστήρι – στις όχθες του ποταμού Ντόνετς, στους πρόποδες του Ιερού Όρους- έπιανε το μάτι μια πολύχρωμη σειρά με τους Έλληνες της Μαριούπολης. Που ήταν αγρότες, δυνατοί και στοργικοί και δεν έμοιαζαν καθόλου μ’ εκείνους τους παλιοκαιρινούς εκφυλισμένους συμπατριώτες τους που γεμίζουν τις νότιες παραθαλάσσιες πόλεις μας «

    Άνθισαν κατά το Μεσοπόλεμο και συντρίφτηκαν την περίοδο 1937-1938 κατα τη διάρκεια των αντιμειονοτικών διώξεων του σταλινισμού.

    Στην τελευταία απογραφή σοβιετική απογραφή δήλωσαν εθνικότητα ‘Έλληνα» κοντά στα 100.000 άτομα από την Ουκρανία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός τους ξεπερνά τις 150.000…

    Ένα ενδιαφέρον κείμενο για τη συγκεριμένη ομάδα της ελληνικής Διασποράς τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι το εξής:

    «Ελληνισμός της Ουκρανίας: Δεν λυγίσαμε, ούτε θα λυγίσουμε!
    Written by Στέλιος Ελληνιάδης»
    http://goo.gl/1LJWFd

  135. sarant said

    109: Δημήτρη έχεις παρτίδες με Κίεβο;

  136. Δημήτρης Μ. said

    135. Ναι, Νίκο. Έχω φίλους και συναδέλφους και παρακολουθώ ειδησεογραφία διαδικτυακά.

  137. sarant said

    Ωραία, λέγε μας κι εμάς τίποτα 🙂

  138. Οι Σουλιώτες ,ναι, ήταν δίγλωσσοι, τα ονόματά τους καθαρά Αλβανικά, οι Αλβανοί σήμερα τους θεωρούν και δικούς της εθνικούς ήρωες, όπως όμως και τον Αλή πασά . Ηταν μαφιόζικες οικογένειες που ζούσαν με τη «φορολόγηση» χωριών που αλλιώς θα ήταν κάτω από τη δικαιοδοσία του αυτονομημένου Αλή.
    Αντίθετα το αρματολίκι( Καραισκάκης και λοιποί), ήταν επίσημος θεσμός της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενίοτε κληρονομικός.
    Οι δε κλέφτες του Μοριά, ήταν ο ξεκληρισμένος από το 1815 υπόκοσμος, που εκλεβε και Ρωμιούς και Τουρκους.
    Αυτά, όχι για να υποσκαφθή το εθνικόν μας φρόνημα, αλλά για να καταλάβουμε καλύτερα οτι στην ιστορία τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, και να είμαστε έτοιμοι. 🙂

    Αλλιώς, Ουκρανία γινόμαστε κι εμείς στο πι και φι.

    Τελικά, οι πιο άδολοι, ανιδιοτελείς και ηρωικοί και συγχρόνως απλοί ήρωες της Ελληνικής Ιστορίας, ήταν οι ΕΛΑΣίτες και όλοι όσοι συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση.

    Όσο για τα Γιουρομεϊντάν, μας δείχνουν οτι οι εμφύλιοι κρατάνε περισσότερο από ότι νομίζουμε και φαίνεται και στους χάρτες:

    Μα και σ’ έναν εκλογικό χάρτη της Πολωνίας σημερινό, μπορείς να διακρίνεις την Πολωνία των διαμελισμών μεταξύ Τσάρου και Κάιζερ.

    http://bigthink.com/strange-maps/348-an-imperial-palimpsest-on-polands-electoral-map

  139. Η Ουκρανία, νομίζω, υπήρξε καθοριστικό σημείον αναφοράς στήν ιστορία τής νεωτέρας Ελλάδος και εκπλήττομαι που δεν έχει αναφερθή τό γεγονός αυτό.
    Ο μακαρίτης ο πατέρας μας, με τήν απελευθέρωση, σπούδασε στήν Νομική Σχολή τού Παν/μίου Αθηνών και όταν περι τό 1950, που πήρε τό πτυχίο του, έκανε τήν στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός τού Πεζικού ατύχησε να βρεθή υπηρετών στίς Καταδρομές κατά τήν διάρκειαν τού πολέμου τής Κορέας. Η μονάδα του απεστάλη στόν 38ον παράλληλο και ο ίδιος πολέμησε ως διμοιρίτης Λόχου υπό τόν κοντοχωριανό του Γ. Κουμανάκο. Επιστρέφοντας πίσω πολυπαρασημοφορημένος, απελύθη και, μην έχοντας ιδιαίτερον ενθουσιασμό για να δικηγορίσει, ενεγράφη στό Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας τού Παν/μίου Αθηνών. Τότε, περί τό 1953, ο ελληνικός Στρατός διενεργούσε διαγωνισμό για τήν πρόσληψη διαφόρων πτυχιούχων μέχρι 25 ετών ως μονίμων Αξιωματικών τού Στρατολογικού Σώματος και ο πατέρας μας συμμετείχε επιτυχώς στόν διαγωνισμόν εκείνον καθότι οι οικονομικοί του πόροι ήσαν ιδιαιτέρως περιορισμένοι και δεν τού επέτρεπαν να ολοκληρώσει τίς σπουδές του στήν Φιλοσοφική για να γίνει Αρχαιολόγος όπως ήθελε. Έτσι, έχοντας αποφοιτήσει από τήν Νομική και από τήν Σχολήν Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, διαθέτοντας πολεμικήν εμπειρίαν στίς Καταδρομές και αριστεύσας στόν εισαγωγικόν Διαγωνισμό, προσελήφθη και –μετά από 8μηνη συμπληρωματικήν εκπαίδευση στήν Σχολή Στρατολογίας τού Γ.Ε.Σ.– (επανε)κατετάγη στόν Στρατό Ξηράς ως μόνιμος Αξιωματικός ονομασθείς Υπολοχαγός Στρατολογικού. Υπηρέτησεν έτσι όλα του τά χρόνια, δίχως να τελειώσει τίς σπουδές του στήν Φιλοσοφική και να γίνει Αρχαιολόγος: έφθασε στόν βαθμό τού Ταξιάρχου και απεστρατεύθη ως Υποστράτηγος ε.α. Εγώ, όταν πρωτοπήγα σχολείο, τόν θυμάμαι ως Λοχαγό, λίγο προτού προαχθή σε Ταγματάρχη και αρχίσουμε τίς μεταθέσεις στά Στρατολογικά Γραφεία ανά τήν Ελλάδα. Ενθυμούμαι, λοιπόν, ότι ανάμεσα στά άλλα ελληνικά και ξένα στρατιωτικά βιβλία τής βιβλιοθήκης του υπήρχαν και οι εκδόσεις τής Δ/νσεως Ιστορίας Στρατού τού Γ.Ε.Σ. τίς οποίες υποχρεωτικώς επρομηθεύοντο οι μόνιμοι Αξ/κοί τού Στρατού Ξηράς με τήν μισθοδοσία τους (καθότι τούς εγένοντο οι σχετικές κρατήσεις από τόν μισθό τους ένεκα τού λόγου τούτου). Αντίθετα από τόν αδελφό μου ο οποίος ουδόλως ενδιεφέρετο περί τά στρατιωτικά, εγώ πάντοτε με ενδιαφέρον ξεφύλλιζα τούς τόμους τής στρατιωτικής βιβλιοθήκης τού πατέρα μας και ενθυμούμαι καλώς τήν μεγάλην έκπληξη που εδοκίμασα όταν μαθήτρια τής Γ’ ή Δ’ Γυμνασίου διάβαζα τίς νύχτες στό κρεββάτι μου έναν ογκώδη τόμο τής ΔΙΣ που περιείχε –μετά απιθάνων λεπτομερειών!– τά διαδραματισθέντα επί Ελευθερίου Βενιζέλου εις Ουκρανίαν: κατεγράφοντο όλες οι (στρατιωτικές, βεβαίως) επιχειρήσεις τού Εκστρατευτικού Σώματος που η (ανέκαθεν ταλαίπωρος!!!) Ελλάδα (κυβερνωμένη ανέκαθεν από ΠΡΟΔΟΤΑΣ τούς οποίους ανεκήρυσσεν εις …»Εθνάρχας»!!!) απέστελλεν εις τήν Ουκρανία για να καταπνίξει(!) τήν επανάσταση τών Μπολσεβίκων και να συνδράμη τούς Κοζάκους και τούς Λευκοφρουρούς…! Από εκείνα τά χρονικά είναι μνημειώδης ο τηλεφωνικός διάλογος ενός νεαρού ρωσσομαθούς έλληνος υπολοχαγού και κάποιου τοπικού οπλαρχηγού τών Κοζάκων, τού Αταμάνου Γκρηγκόριεφ (εάν ενθυμούμαι καλώς), όταν ο δεύτερος πληροφορηθείς τήν ύπαρξη ελληνικού τάγματος απέναντί του έλαβεν τήν πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τήν διοίκησή τού τάγματος και να ζητήσει τήν αποχώρησή του πριν τήν έναρξη τής επιθέσεως τών συντεταγμένων Κοζάκων…!!!
    Θυμάμαι τά γεγονότα που είχα διαβάσει σ’εκείνο τό βιβλίο (τό οποίον ασφαλώς θα πρέπει να υπάρχει ακόμη στήν βιβλιοθήκη τού αειμνήστου πατέρα μας που εκληρονόμησεν ο αδελφός μου) γιατί όταν μερικά χρόνια αργότερα διάβασα τίς «10 μέρες που συγκλόνισαν τόν κόσμο» είχαμε (εξ αφορμής τής Ουκρανίας) με τόν μακαρίτη τόν πατέρα μας μίαν εκτενή συζήτηση περί γεωπολιτικής και στρατηγικής (όπου συμμετείχαν, βεβαίως, ο αρχαίος Ξενοφών –ο πατέρας μας εγνώριζεν σχεδόν από στήθους τήν «Κύρου Ανάβασιν & Κάθοδον τών Μυρίων»– αλλά και ο Μακιαβέλλι, ο Νικόλαος Ουλιάνωφ «Λένιν», κλπ). Ισχυρίζετο, λοιπόν, ο πατέρας μας, ότι ανέκαθεν η στάση τών Σοβιετικών απέναντι στήν Ελλάδα ήταν καθόλα αρνητική εξ αφορμής εκείνης ακριβώς τής διαταγής τού Ελευθερίου Βενιζέλου: η εξόντωση τών ελληνικών πληθυσμών τού σοβιετικού Πόντου, η αναγκαστική εκδίωξη και διασπορά τών Ελλήνων από τίς προαιώνιες εστίες τους προς τά αφιλοξενα βάθη τής Ασίας, η συμφωνία τής Γιάλτας, η ύποπτη καθοδήγηση τού ΚΚΕ από τό ΚΚΣΕ και η ανύπαρκτη αρωγή τών Σοβιετικών κατά τόν ελληνικόν εμφύλιον, η δραματική αντιμετώπιση τών διαφυγόντων ηττημένων ελλήνων κομμουνιστών από τό ΚΚΣΕ και η τραγική μοίρα όσων επίστευσαν στήν θαλπωρή τής «μαμάς» Μόσχας, η στάση τών Σοβιετικών στό Κυπριακό, τά εκλογικά ποσοστά τού ΚΚΕ στήν μεταπολίτευση, κλπ, κλπ, ΟΛΑ μα ΟΛΑ –κατά τόν αείμνηστον Στρατηγό πατέρα μας– είχαν κάποιαν σχέση με τήν Ουκρανία!!!… Μίαν Ουκρανία η οποία σήμερα ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ενσωματώνει εδάφη τής Πολωνίας, τής Ρουμανίας και τής Ρωσσίας, και τής οποίας ο πληθυσμός είνα ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ εθνολογικώς ανομοιογενής.

  140. @ 139 «Ισχυρίζετο, λοιπόν, ο πατέρας μας, ότι ανέκαθεν η στάση τών Σοβιετικών απέναντι στήν Ελλάδα ήταν καθόλα αρνητική εξ αφορμής εκείνης ακριβώς τής διαταγής τού Ελευθερίου Βενιζέλου: η εξόντωση τών ελληνικών πληθυσμών τού σοβιετικού Πόντου, η αναγκαστική εκδίωξη και διασπορά τών Ελλήνων από τίς προαιώνιες εστίες τους προς τά αφιλοξενα βάθη τής Ασίας…»

    Οι κλασικοί μύθοι -ακροδεξιοί κάποτε για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία και την απραξία (ίσως και αντιπαλότητα) της «εθνικής μητέρας-πατρίδας» προς τους πληθυσμούς εκείνους- που τους αναπαράγει σήμερα με θαυμαστή συνέπεια το ΚΚΕ για να δικαιολογήσει τους σκληρούς διωγμούς κατά των μειονοτήτων που πραγματοποίησε η δική του «σταλινική μητέρα-πατρίδα» (όλων των γραφειοκρατών) μετά το 1937….

    Σας προτείνω ένα κείμενο, απ’ όπου προκύπτει ότι εκείνη η εκστρατεία στην Ουκρανία του τέλους του ’18-αρχές ’19, ουδόλως επηρέασε την τύχη των ελληνικών κοινοτήτων κατά το Μεσοπόλεμο και έως το 1937-38:

    http://www.marxistikiskepsi.gr/index.php/el/marxistiki-skepsi-tomos-8os-oktovriani-epanastasi/151-otan-oi-ellines-kommoynistes-piran-tin-exoysia-agtzidis

  141. Δημήτρης Μ. said

    137. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Έχουν αρχίσει συγκρούσεις στην Κριμαία, μεταξύ ρωσόφωνων και τατάρων (μουσουλμάνων με αρκετές σχέσεις με Τουρκία). Τα ΜΜΕ του Κιέβου μιλάνε και δείχνουν εικόνες από κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δεν υπερβάλλουν και ότι αυτές οι κινήσεις δεν είναι συνηθισμένες μετακινήσεις των μονάδων της ρωσικής βάσης.

    Μάλλον θα πρέπει να ψάξω και για ενημέρωση από πωσικές ιστοσελίδες.

  142. Δημήτρης Μ. said

    ρωσικές

  143. Earion said

    @ 139
    Συνδιάλεξις από τηλεγράφου μεταξύ του Αταμάνου Γρηγόριεφ και του διοικητού του 1/34 Λόχου υπολοχαγού Μιχαήλ Μαθιού εις Χερσώνα, κατά την 16ην Φεβρουαρίου/1ην Μαρτίου 1919

  144. Earion, ότι ετοιμαζόμουνα να σε τσιτάρω αλλά βέβαια με πρόλαβες!

  145. sarant said

    143: Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε από τα ΑΣΚΙ το ημερολόγιο του γιατρού Σμπαρούνη από αυτή την εκστρατεία. Είναι, φευ, κι αυτό στη ντάνα με τα αδιάβαστα.

  146. Earion said

    «Η οδός η άγουσα προς την Σμύρνην διέρχεται διά της Κριμαίας». Ελ. Βενιζέλος.

    «Από τη Ρωσία σύρει / δρόμος ίσια για τη Σμύρνη». Η μετάφραση του παραπάνω σε τραγουδάκι των στρατιωτών.

    Γεια σου, Δύτη.

  147. Συναρπαστικά σχετικά κομμάτια έχει και το ημερολόγιο ενός φαντάρου, που είχε πολεμήσει πριν στη Μακεδονία και μετά στη Μικρασία: Η ιστορία ενός στρατιώτη (1918-1922)

  148. Αγγελος said

    Η εκστρατεία της Ουκρανίας είναι από τις μάλλον άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της νεοελληνικής ιστορίας, κι ας μνημονεύεται και στις επιγραφές του Άγνωστου Στρατιώτη. Μάλλον υπερβολικό μου φαίνεται να πούμε πως σ’αυτήν οφείλεται ο διωγμός των Ελλήνων της Αζοφικής επί Στάλιν, οπωσδήποτε όμως συντέλεσε στην κατάρρευση και τον ξεριζωμό του ανθηρού αστικού ελληνισμού της Οδησσού και του όλου ρωσικού Πόντου, ο οποίος βέβαια έτσι κι αλλιώς μάλλον δεν είχε πολύ μέλλον στη νέα κατάσταση πραγμάτων…

  149. Παγανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο,

    είναι φοβερόν αυτό που συμβαίνει με τους αναγνώστας της Ιστοσελίδος σας: Δεν τολμώ εγώ να είπω μερικάς κοινοτοπίας διά τον Εβραίον Ραββίνον Ιησούν Μπέν Γιοζέφ και «μού την πέφτουν» εν ριπή οφθαλμού 5-6 χριστιανούληδες διά να με αποστομώσουν. Ετόλμησε προ τριώρου η εξαίρετος Ελληνίς του Εξωτερικού κ. Στράτα Στρατούλα να μάς αποκαλύψει τάς αναμνήσεις του μακαριστού πατρός της και σε 44 λεπτά επενέβη η «ναυαρχίς» των ζώντων Βενιζελικών Ιστορικών, κ. Βλάσης Αγτζίδης, διά να την βγάλει σκάρτην και ακροδεξιάν, επειδή ετόλμησε να εκφράσει αυτό που ήτο κοινόν «πιστεύω» εκατομμυρίων Ελλήνων: Ότι η απίστευτα βλακώδης εκστρατεία του Βενιζέλου εις Ουκρανίαν είχε τραγικά αποτελέσματα διά το Ρωμέηκον:
    1) Ο Λένιν εκδικούμενος, εβοήθησε καθοριστικώς τον Κεμάλ να συντρίψει τους αποβλακωμένους από το Ιουδαιοχριστιανικόν Ευαγγέλιον Ρωμηούς εις τα Μικρασιατικά κράσπεδα (βλέπε 10τομον εργασίαν του κατεξοχήν ειδήμονος, καθηγητού Κώστα Φωτιάδη).
    2) Η ΕΣΣΔ εχρηματοδότησε υπερβολικώς τον εθνοπροδότην Ζαχαριάδην διά να στήσει το ανθελληνικόν ΚΚΕ και αργότερον ο Στάλιν έδωσε το Ο.Κ. διά την έναρξιν του Ρωμέηκου Εμφυλίου, ενώ είχε συμφωνήσει με τον Τσώρτσιλ εις την Γιάλταν να μείνει αμέτοχος.

    ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ο πολύς κ. Βλάσης Αγτζίδης:

    1) Διατί εις τα παλαιά του άρθρα («Καθημερινή» κλπ.) κατεκεραύνωνε τον Βενιζέλον, επειδή άφησεν εις την τύχην του τον Ποντιακόν Ελληνισμόν, με αποτέλεσμα να γίνει εύκολον θύμα του Ντονμέ Μουσταφά Κεμάλ, ενώ εσχάτως υμνεί τον Βενιζέλον αηδιαστικώς; Μήπως ορέγεται καμμία πανεπιστημιακή έδρα, όπως ο έτερος «καππαδόκης», γεωπολιτικός κ. Ιωάννης Μάζης; Ο οποίος από τότε που ήρχισε να προπαγανδίζει την αναγκαιότητα της συμμαχίας Ελλάδος – Ισραήλ, είναι μόνιμος καλεσμένος εις τας εκδηλώσεις του ΚΙΣ και απέκτησε εν ριπή οφθαλμού πανεπιστημιακήν έδραν!..

    2) Ποίος είναι χειρότερος, κύριε Αγτζίδη; Ο εθνικοπαράφρων Νίκος Μιχαλόλιας που θαυμάζει τον Αδόλφον Χίτλερ ο οποίος εφόνευσε μερικές χιλιάδας Ρωμηών εις Δίστομον, Κάνδανον και αλλαχού, ή ο Εθνάρχης Βενιζέλος που προέτεινε διά το Βραβείον Νόμπελ Ειρήνης το 1931 τον σφαγέα ενάμισυ εκατομμυρίου Ελλήνων της Μικρασίας Μουσταφά Κεμάλ; Και επιπλέον εχάρισε το 1930 με το «έτσι θέλω» τας ανεκτιμήτου αξίας Περιουσίας των Μικρασιατών Ελλήνων εις την Τουρκιάν, τάχα διά να πάρει την κυριαρχίαν εις το Αιγαίον; Με αποτέλεσμα, οι μέχρι τότε Βενιζελικοί Μικρασιάται να υπάγουν μαζικώς εις το ΚΚΕ και να φάμε εις την μάπαν δέκα χρόνια αργότερα τον αιμοσταγή κίναιδον Άρην Βελουχιώτην με τα κονσερβοκούτια του και όλην την σάραν και την μάραν του εγχωρίου μπολσεβικισμού…

    ΥΓ: Μού λέγουν, κύριε Σαραντάκο, ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αγτζίδης γράφει εις το Ιστολόγιόν σας. Τόσην δύναμιν, λοιπόν, έχει ο λόγος σας κυρία Στράτα Στρατούλα και τόση είναι η φούρια των Βενιζελικών εγκαθέτων να μή ακουστεί η άλλη άποψις!.. Μακάρι να μεταφραστεί εις τα ελληνικά η διδακτορική διατριβή του εθνικομπολσεβίκου καθηγητού Δημητρίου Κιτσίκη (Παρίσιοι 1963), διά να καταλάβουν οι αποβλακωμένοι από τας χριστιανικάς παρλαπίπας Ρωμηοί τί στυγνός Δικτάτωρ υπήρξεν ο Βενιζέλος και τι φοβερόν πράγμα ήτο η Βενιζελική Προπαγάνδα… Σημειώσατε ότι ο καθηγητής Κιτσίκης, ο αγαπημένος υιός της φανατικής μπολσεβίκας Μπεάτας Πετυχάκη και του Μεγάλου Κομμουνιστού Πρυτάνεως του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Νικολάου Κιτσίκη δηλώνει σήμερον ότι θα ψηφίσει Χρυσήν Αυγήν και Λιάκον Κασιδιάρην!..

    http://endiameseperioche.blogspot.gr/

  150. Μα καλά, ρε παιδιά… Τετάρτη δεν είναι σήμερα;;

  151. Μαρία said

    Ουκρανία: οι ναζιστές στην εξουσία (;)
    http://rednotebook.gr/details.php?id=11918

  152. Αντίθετα με το Χίτλερ που ανόρθωσε τα οικονομικά της Γερμανίας με Κευνσιανές μεθόδους,οι σημερινοί Ναζιστές είναι φανατικοί νεο-φιλελεύθεροι και τσιράκια της κλεφτοκρατίας. Και στην Ουκρανία και εδώ.

    Στην Ουκρανία μιλάνε για το Ρωσοεβραίο εχθρό του Έθνους, στην Ελλάδα οι Μιχαλολιάκοι μιλάνε για τον Αμερικανοεβραίο εχθρό. Και φαίνεται ότι η Ελληνική ακροδεξιά και γενικά οι περισσότεροι «αντι-νεοταξίτες» και άλλοι ψεκασμένοι μάλλον τρέφουν φιλικά αισθήματα προς τους Ρώσους.
    Κυκλοφορούν μάλιστα την πληροφορία(που μπορεί και να μην είναι μούφα) ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές-ναζιστές-ουνίτες- αντι-πατριαρχικοί ορθόδοξοι έχουν σκοπό να απαγορεύσουν εκτός της ρωσικής και τη γλώσσα των 150.000 Ελλήνων της περιοχής.

    Και η αριστερά, όμως, επίσης εξεγείρεται εναντίον των φιλο-ευρωπαίων και υπέρ του «νομίμου» Ρωσόφιλου προέδρου.Ίσως λόγω ΕΣΣΔ και αντιφασιστικού πολέμου. Υπάρχει δηλαδή και σε μας ένα παλίμψηστο που αφήνει αποκάτω από τις προτιμήσεις, να φανούν, κάπως μπερδεμένες, οι παλιές ιστορικές αντιθέσεις . Και κάποια πραχτοριλίκια.

    Όμως, στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με δυο παρατάξεις φασιστων-εθνικιστών-φανατικών παπάδων-πρακτόρων ξένων δυνάμεων-και-κυρίως -κλεφτοκρατών και έτσι δεν μπορούμε να θεωρούμε κάποιον από τους δυο καλύτερον από τον άλλον και να τον υποστηρίζουμε.

  153. Yunanca ve Rumca said

    «…των ζώντων Βενιζελικών Ιστορικών»

    Ουάου!!! or Άφεριμ!!!

    Που λέμε και μεις Εις την Πόλιν

  154. kamateros said

    @ 133
    Ώπα! Τι είναι αυτά Δημήτρη;
    Καζάκος (ΚΚΕ), Καζάκης (ΕΠΑΜ);
    Ο κύριος πρωθυπουργός απειλείται από άπλυτους αντιμνημονιακούς σιωνιστές Χαζάρους Κοζάκους;
    H Εξοχοτάτη, τι λέει; Πες κι εσύ ρε Μπαλούρδο! 😛
    😀

  155. —————————————————————-
    ΣΤΟ ΜΕΙΝΤΑΝΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗΣ…
    —————————————————————-

    -Μπράβο στους δημοσιογράφους της “Ελευθεροτυπίας”

    Μάθανε πως πηδιόμαστε,
    πλακώσανε και οι γύφτοι
    ( Μοναρχικοί διαμέσου των “Δημοκρατικών”)

    …και μαζί τους ο νεοελληνικός αμοραλισμός, όπως εκφράζεται από τους νέους ενοικιαστές της ιστορικής, δημοκρατικής “Ελευθεροτυπίας“, οι οποίοι επιχείρησαν να μοιράσουν την περασμένη Κυριακάτικη ένα άθλιο ένθετο με μια γλοιώδη συνέντευξη του τέως που του πήρε ο “πρόεδρος” των (ψευτο)”Δημοκρατικών” Μελέτης Μελετόπουλος, ο οποίος όπως φαίνεται από το στιλάκι των ερωτήσεων μάλλον εποφθαλμιά τα κονδύλια των μοναρχικών που σκέφτονται να παρέμβουν και αυτοί στην νεοελληνική πολιτική χαβούζα με τον “πρίγκηπα” Νικόλαο Γκλίξμπουργκ. Να σημειωθεί ότι ο “πρίγκηψ” -ο οποίος σίγουρα θα θέλει να μας σώσει από τους κακούς, όπως και ο Μελετόπουλος- ήδη εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και ήδη χαριεντίζεται με τον άλλο πανάθλιο Γιωργάκη Παπανδρέου……..
    ………………….
    ………………….

    -Μπράβο στους δημοσιογράφους της «Ελευθεροτυπίας»

  156. sarant said

    Οι δημοσιογράφοι όμως έδειξαν καλά αντανακλαστικά και το ματαίωσαν.

  157. Παγανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο,

    Ο Συριζαίος βουλευτής Κώστας Μπάρκας εδήλωσε προ ολίγου στον Ναό της Δημοκρατίας ότι ο Σαμαράς θα έχει το τέλος του Γιαννούκοβιτς

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63970853

    Συγγνώμη, με τους εξεγερμένους ναζιστές του Σβόμποντα τάσσεται ο Σύριζα;

    Κατά τα άλλα, κ. Σαραντάκο, ιδού ένα έξοχο άρθρο του κορυφαίου εκκλησιαστικού συντάκτου Γιώργου Παπαθανασόπουλου,για το τί συμβαίνει με τον Χριστιανισμό στην Ουκρανία: Αν το διαβάσετε, θα πειστείτε ότι η αποκλειστικά υπεύθυνη για τον βαθύ διχασμό (τριχασμό) της Χώρας αυτής είναι η Χριστιανική Θρησκεία…

    http://thriskeftika.blogspot.gr/2014/02/blog-post_26.html

  158. kseeath said

    Ουκρανία: άλλη μια μαύρη σελίδα της αστικής αντεπανάστασης http://fb.me/3669OaNTJ
    Επανάσταση και Αντεπανάσταση την εποχή των ταραχών

    Επανάσταση και Αντεπανάσταση την εποχή των ταραχών


    Από μια αμυχή (λατρεία του κινήματος) στον κίνδυνο της γάγγραινας

    Από μια αμυχή (λατρεία του κινήματος) στον κίνδυνο της γάγγραινας

  159. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Άλλη μια ανάλυση https://www.youtube.com/watch?v=ROTwyP5no08&feature=share

  160. 158,159
    Το πρόβλημα στην περίπτωση της Ουκρανίας, που σίγουρα σε μερικά χρόνια θα είναι και πρόβλημα της Ελλάδας, είναι το εξής: Μπορεί οι φιλοευρωπαϊστές ναζιστές που έκαναν την εξέγερση-πραξικόπημα να μας είναι απεχθέστατοι, και οι άλλοι όμως, οι φιλορώσοι, πυροβόλησαν το πλήθος και τελικά, και τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα αντιπροσωπεύουν την κλεφτουριά της μετασοβιετικής κεφαλαιοκρατίας.

    Η λογική, λοιπόν, θα έλεγε ότι στη σύγκρουση αυτή, για μας, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, άρα η Ελλάδα μάλλον πρέπει να μείνει αμέτοχη και να επιδιώξει μια αξιοπρεπή ουδετερότητα. Σε τέτοιες οξυμένες καταστάσεις, όμως, και μάλιστα αν κάποιος είναι ήδη ενταγμένος σε ένα πολιτικό μπλοκ, δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος, αναγκάζεται να πάρει θέση. Οπότε ποιο είναι το συμφέρον για τον Ελληνικό λαό; Δεν είναι εύκολο ερώτημα.

  161. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #160
    Νομίζω ότι πρέπει να πάρει θέση η Ελλάδα (όσο μπορεί να έχει αυτόνομη πολιτική με τέτοια οικονομικά χάλια), αλλά το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό που είπατε: ποιο είναι το συμφέρον μας;

  162. spiral architect said

    @160, 161: Πάρτε θέση. 😉

  163. […] sarantakos.wordpress.com […]

  164. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #162
    Έτσι που το έγραψες νόμισα ότι εννοούσες assume the position! http://el.urbandictionary.com/define.php?term=assume%20the%20position
    Αλλά θα μου πεις αυτή τη θέση τη «λάβαμε» εδώ και χρόνια… 🙂
    Επί της ουσίας, τι θέση να πάρουμε; Όλες οι πλευρές εκεί είναι σκατά, με το συμπάθιο…

  165. […] την επομένη στο ιστολόγιο του φίλου Νίκου Σαραντάκου "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία", με πλούσιο […]

  166. 62,
    Μακάρι η πραγματικότητα να ήταν τόσο απλή όσο το σκιτσάκι. Τότε ο ηρωικός μας λαός, άλλη μια φορά θα έπαιρνε μια ηρωική θέση μέσα στην ηρωική αλυσίδα που …διαφεντεύει τα σύμβολα του σοσιαλισμου (οΘντκ) και του αντι-ναζιστικού αγώνα. Και βέβαια μετα θα περιμέναμε την ανταμοιβή για τις θυσίες μας, όπως στον προηγούμενο πόλεμο ( όπου επίσης λάβαμε μια οΘντκ ανταμοιβή, δηλ.το ξεπούλημα της Ελλάδας από του Στάλιν στους Δυτικούς, την αποκατάσταση των δοσίλογων ,τα Μακρονήσια κλπ).

    Όμως το αριστερό μέρος του σκίτσου με τους βρυκόλακες ναζί είναι σωστό, το δεξιό όχι. Από εκείνη την πλευρά δεν είναι ο ουκρανικός λαός αδελφωμένος με το ρωσικό που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Είναι ο Πούτιν που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του Χαλίφη, οι κλεφτοκτάτορες γραμματείς του κόμματος που, ενώ για τα Γκουλάγκ δεν είχαν πει λέξη, επί καπιταλισμού πήραν δάνεια από τους συν-συμμορίτες τους ολιγάρχες και αγοράσανε μπιρ παρα σε μια νύχτα τεράστιες μονάδες εξόρυξης ορυκτού πλούτου, είναι ο Πατριάρχης Μόσχας με τον Εφραίμ και την Αγία Ζώνη, ο Ζηρινόφσκι, Ρώσοι ναζιστές, δηλαδή ένα πλοίο των τρελών που πλέει πάνοπλο στο Βόλγα-ε-ουχ-νιεμ.

    Μοιάζει με πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μάλλον, όπου κανείς δεν ήταν ο κακός και κανείς δεν είναι ο καλός.

    Το χειρότερο αλλά πιθανό σενάριο είναι να διχαστεί η Ελλάδα, όχι όπως θα ήταν ας πούμε φυσιολογικό, πλούσια λαμόγια μνημονιακοί από δω -φτωχοί,πτωχευμένοι και λογικοί άνθρωποι από κεί, αλλά Ευρώπη,μνημόνιο, Βορίδης, Αδωνης από δω- Ρωσία, κλήρος, Μιχαλολιάκος από κεί.

  167. spiral architect said

    ΔουΤού: The new Voice of America in Greece:

    Κομψές εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ ρωσόφιλων και δυτικόφιλων ανταποκριτών. 😛

  168. Vouts said

    Ευχαριστουμε για τα ενημερωτικά σχόλια και κυρίως αυτά που δαιτυπώνονται ψύχραιμα.
    Δημητρη Μ. αν δεν σε κουραζουν οι ασχετες παρεμβολες εημερωνε μας για αυτα που μαθαίνεις σε παρακαλώ.
    Οσον αφορα το γλωσσικο υπάρχει αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο
    http://www.lrb.co.uk/blog/2014/01/29/peter-pomerantsev/do-you-speak-surzhyk/
    Μια Ουκρανή σχολιάστρια του αρθρου (σικ;) ισχυρίζεται οτι η Σιρζουκ ειναι περισσότερο ταξική διαλεκτος.

  169. Ριβαλντίνιο said

    Να έχει κάποια σχέση ο κλεφταρματολός Πάνος Μεϊντάνης (17ος) αι. με το μεϊντάνι ;

    Η wiki λέει :

    Η τουρκική λέξη «μεϊντάνης», που πήρε στα ελληνικά τη σημασία του «ληστής», «κλέφτης», πρέπει να του προσκολλήθηκε ως επίθετο δίπλα στο μικρό του όνομα ύστερα από την ανταρσία. (Α.Ε. Βακαλοπούλου, Ο αρματολός Μεϊντάνης (τέλη 17ου), Ελληνικά, τομ.13, τ/χ.1 (1954), σελ.160)

  170. […] τον εαυτό του ως Ρώσο. Μετά την επανάσταση euromaidan (της «πλατείας») το Φεβρουάριο του 2014, επί ένα χρόνο ταξίδεψε στην […]

  171. […] δηλαδή Μαϊντάν σημαίνει πλατεία. Όπως είχαμε γράψει σε άρθρο μας του 2014: Η λέξη μαϊντάν, μ’ άλλα λόγια, σημαίνει «πλατεία» και […]

Σχολιάστε