Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η κρίση ως ευκαιρία

Posted by sarant στο 23 Μαΐου, 2014


Μια βινιέτα σύντομη για σήμερα, επειδή εκτενές άρθρο δεν προλαβαίνω να γράψω.

crisisΑπό τότε που ξέσπασε η κρίση, λέγεται συχνά ότι πρέπει να τη δούμε σαν ευκαιρία (ή: ως ευκαιρία, αν είστε με την άλλη παράταξη). Σε μιαν άλλη διατύπωση, ακούμε εκκλήσεις από πολιτικούς «να κάνουμε την κρίση ευκαιρία«. Γράφτηκε μάλιστα ότι στα κινέζικα η λέξη «κρίση» αποδίδεται με δύο ιδεογράμματα, το ένα από τα οποία σημαίνει «κίνδυνος» και το άλλο «ευκαιρία». Γρήγορα αποδείχτηκε ότι τούτο αποτελεί μύθο, και ότι η κινεζική λέξη για την κρίση (που μεταγράφεται ως wēijī) γράφεται μεν με δύο χαρακτήρες, που τους βλέπετε εδώ αριστερά, από τους οποίους ο πρώτος (wei) πράγματι σημαίνει «κίνδυνος», όμως ο δεύτερος δεν σημαίνει «ευκαιρία» αλλά «δύσκολη/κρίσιμη στιγμή» (τουλάχιστον έτσι λένε οι σινολόγοι, περισσότερα π.χ. εδώ).

Τις προάλλες συναντήθηκα και γνωρίστηκα μ’ έναν φίλο του κυβερνοχώρου -μου αρέσει να γνωρίζω με σάρκα και οστά ανθρώπους που έχουμε ανταλλάξει απόψεις με ηλεμηνύματα ή μέσα από το ιστολόγιο ή τα κοινωνικά δίκτυα, κι όποτε βρίσκεται ευκαιρία δεν λέω όχι. Πρώην συνάδελφος, δηλαδή εκείνος είναι ακόμα μηχανικός ενώ εγώ άλλαξα ρότα, δουλεύει σε μεγάλη ημιδημόσια εταιρεία, καλή θέση. Έχουν βέβαια πολύ μειωθεί οι αποδοχές του, αλλά δεν πεινάει. Έχει όμως και κάτι χρόνια προβλήματα υγείας, και παίρνει κάμποσα φάρμακα, τα οποία, επειδή αυξήθηκε η συμμετοχή των χρονίως πασχόντων κι επειδή δεν είναι γενόσημα, καταλήγει να του κοστίζουν σχεδόν όσο θα πλήρωνε αν τα έπαιρνε από το φαρμακείο σαν ανασφάλιστος.

Ο φίλος είναι καναδυό χρόνια νεότερος από μένα, αλλά μπήκε από μικρότερος στα βάσανα κι έτσι ο γιος του είναι κάμποσα χρόνια μεγαλύτερος απ’ τις δικές μου κόρες. Ο γιος του έχει τελειώσει αγγλική φιλολογία (κι αυτός συνάδελφος) και τώρα σκέφτεται να κάνει ένα μεταπτυχιακό σε ναυτιλιακά, που κοστίζει κάπου εννιά χιλιάρικα -θα τα πληρώσει ο φίλος, είπαμε είναι προνομιούχος, μπορεί να πάρει δάνειο από τη δουλειά του και να του τα κρατάνε από τον μισθό του. Το μεταπτυχιακό αυτό προσφέρεται και φτηνότερα, αλλά τότε πρέπει να κάνεις μάθημα μεσοβδόμαδα, και ο γιος του φίλου δουλεύει σε φροντιστήριο εκείνες τις μέρες και ώρες.

Δουλεύει σε φροντιστήριο αγγλικών ο γιος του φίλου. Πληρώνεται 4 ευρώ και 20 λεπτά την ώρα, μικτά -και πόσες ώρες να γράψει τη βδομάδα; Αλλού δίνουν ακόμα λιγότερα, λέει ο φίλος, 3 και κάτι, πάντοτε μικτά (ξανάρθε η εποχή για ν’ αποκτήσει κυριολεκτικό νόημα η έκφραση ‘παίρνει τρεις κι εξήντα’).

Πριν απ’ την κρίση, οι καθηγητές αγγλικών στα φροντιστήρια έπαιρναν γύρω στα 10 με 12 ευρώ την ώρα. Θα μου πείτε, πολλά φροντιστήρια έχουν μέσα στην κρίση μειώσει τις τιμές τους: ασφαλώς αυτό συμβαίνει, αν και όχι πάντοτε· αλλά δεν έριξαν τα δίδακτρα στα μισά ή στο ένα τρίτο, έκαναν εκπτώσεις της τάξεως του 20%. Επιπλέον, με τόσο μειωμένες αμοιβές του καθηγητή, το φροντιστήριο βγάζει κέρδος ακόμα και από τριμελή τμήματα, ενώ παλιότερα τμήμα κάτω από εφτά-οχτώ παιδιά δεν σύμφερνε.

Το αν ο καθηγητής των 3-4 ευρώ προσφέρει μάθημα της ίδιας ποιότητας με τον καθηγητή των 10-12 ευρώ πριν από 5 χρόνια, αυτό δεν το ξέρω, αλλά δεν νομίζω πως μπαίνει καν στην εξίσωση.

Το βέβαιο είναι πως η κρίση, πράγματι, είναι ευκαιρία. Αλλά όχι για όλους, ούτε καν για πολλούς.

 

94 Σχόλια to “Η κρίση ως ευκαιρία”

  1. 😦

  2. Γς said

    Καλημέρρα
    Κι απάνω στην κρίση έχω και το φρικιό την κόρη μου.
    Με πήρε τηλέφωνο χτες να περάσω λέει να δώσω για προκαταβολή των επίπλων που παράγγειλε ι για το φροντιστήριο που ανοίγει.
    Μέγας είσαι Κύριε!

  3. spiral architect said

    «Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται καθώς τις αρπάζουμε».
    Σουν Τζου, ~5ος αιών π.Χ., Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής
    (λένε τα textbook των νεοφιλελέδων …)

    «Νι χάο!»
    Αντώνης Σαμαράς, 2013-2014, Ελληνας μετρ του στροβιλισμού της πίτσας,

    Καλημέρα σας! 🙂

  4. alexisphoto said

    «Η κρίση ως ευκαιρία» ……..κυρίως για τους τοκογλύφους και τους μαυραγορίτες.
    κάπως έτσι είναι ολοκληρωμένη η πρόταση..
    καλημέρα.

  5. Πάνος με πεζά said

    35 χιλιάδες θέσεις εργασίας μοιράζει ο Μώραλης. Και 780 χιλιάδες ο (γενεθλιάζων) Σαμαράς, 815. Και 550 ο Βενιζέλος, πιάσαμε 1.365.000.
    Μήπως ν΄αρχίσω να τα ξύνω;
    Καλημέρες !
    P.S. : Θυμάμαι ότι κάποτε σπεκουλάρανε την τελευταία Παρασκευή, πάνω στην κατώτατη σύνταξη. 150 χιλιάδες δραχμές ο ένας, 160 έλεγε την άλλη μέρα ο άλλος. Σήμερα, που η σύνταξη θεωρείται ουτοπία, πάλι βρέθηκε για σπέκουλα εκείνο που πονάει τον κόσμο περισσότερο…
    Εύχομαν να μη ζήσουμε να μας υπόσχονται δωρεάν μπριζόλες…

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Νι χάο;

    5: Λες νάναι μπριζόλες;

  7. Πάνος με πεζά said

    Ωραίο και το «δε σύμφερνε». 🙂

  8. spiral architect said

    @6β: Νι χάο!
    (κι έτσι …)

  9. Καλημέρα

    Ποτέ τα πάσης φύσεωςφροντιστήρια δεν έδιναν πάνω από το 25% απ’ όσο απέδιδε η διαδασκόμενη ώρα, άσε που στην δικιά μου ειδικότητα σου δίνανε τα «άχαρα» μαθήματα για να μην κάνεις ιδιαίτερα ούτε να αποκτήσεις «όνομα» κι ανοίξεις δικό σου.
    Τα πιασάρικα μαθήματα τα διδασκανε ιδιοκτήτες και «ονόματα» του φροντιστηρίου.
    Πότε δεν μπήκα στην διαδικασία να διδάξω σε τέτοια ευαγή ιδρύματα.
    Αντίθετα οι ημίωρες στην πράξη διδασκαλίες στα νυχτερινά είχαν αναλογικά καλές αποδοχές

    # 6 τελευταίο :

    Ναι, από δεινόσαυρο !!

  10. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Δηλαδή ο πρωθυπουργός μας υποσχέθηκε, κατά μέσο όρο, 300 θέσεις εργασίας την ημέρα (αργιών συμπεριλαμβανομένων) για τα επόμενα 7 χρόνια! Δηλαδή 12 θέσεις την ώρα, πέντε στο λεπτό. Από την ώρα που άρχισα να γράφω το σχόλιο, 5 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν!. Τρεχάτε άνεργοι! Να η ευκαιρία!
    Και να σκεφτείτε ότι κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε…

  11. Πάνος με πεζά said

    «Να φάο» 🙂

  12. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Το βέβαιο είναι οτι η κρίση, είναι πράγματι ευκαιρία για όλους, αλλα άμα το ήξεραν όλοι, δεν θα ήταν ευκαιρία, άσε που δεν θα υπήρχε και λόγος να υπάρχει κρίση.
    Το ερώτημα είναι, αφού η ευκαιρία είναι ολοφάνερη, γιατί δεν την βλέπουν όλοι;
    Μάλλον γιατι έμαθαν απο μικροί, οτι πρέπει να σπουδάσουν να πάρουν πτυχίο-α για να δουλεύουν για τρείς κι εξήντα, και το κυριώτερο, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
    Καλημέρα.

  13. spiral architect said

    @6: Πιθανόν, αν ψηφίσατε Σγουρό για Περιφέρεια και σταυρώσατε Τσιρώνη, να είχατε και δωρεάν μπριζόλες και πανσέτες. 😛

  14. Γς said

    Νι χάο, Τζονγκ Γκούο, νι χάο Σι Λα!

    中国 / 希腊 =1500

    Τζονγκ Γκούο (Κίνα) = 1500 Σι Λα (Ελλάδες)

  15. Πάνος με πεζά said

    Καμία κρίση δεν είναι ευκαιρία… Το να φτάσεις να παραγάγεις τα προίόντα σου με κόστος ένα ξεροκόμματο, επειδή ελέγχοντας την εργασία κατεβάζεις το κόστος εκεί που θες, δε σημαίνει αυτόματα ότι την ίδια στιγμή θα υπάρξει και κάποιος που θα έχει (πια) τη δυνατότητα να τα αγοράζει…
    Πάγια γνώμη μου για την κρίση, από τότε που άρχισε, είναι ότι αν δεν επιστρέψει η παραγωγική διαδικασία στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να τελειώσει καμία κρίση.
    Ίσα ίσα, όσο φτιάχνουμε στην Κίνα ένα προϊόν για 1 ευρώ, και φτάνουμε να το πουλάμε 50, πληρώνοντας άλλους 40 αεριτζήδες στο δρόμο, η κρίση θα διευρύνεται, κι αυτές οι αεριτζήδικες δουλειές μία-μία θα χάνονται, φτάνοντας προς το οριακό σημείο «εντροπίας» του συστήματος…

  16. spiral architect said

    @15: Θερμοδυναμική: Εντροπία.
    Οικονομία: Υπεραξία

  17. sarant said

    15: Και δεν έχει νόημα να προσπαθείς να ανταγωνιστείς τις μη ευρωπαϊκές χώρες με το κόστος της εργασίας.

  18. Πάνος με πεζά said

    Eγώ ξέρω ότι αν μια μέρα ξυπνήσει η Κίνα (όπως οι σκλάβοι, Αντωνάκη), και σταματήσει τις μηχανές, έτσι που τα έχουμε κάνει, δε θα έχουμε ούτε μαντήλι να κλάψουμε…
    Πόσο έτοιμοι είμαστε για εκείνη τη στιγμή; Ποιός θα τρέχει να ξεσκουριάσει τις πετσετομηχανές του Λεβεντάκη; Κανείς…

  19. spiral architect said

    Εγώ θα το θέσω αλλιώς:
    (και πείτε με Κασσάνδρα)
    Τέτοιες οικονομικές «κρίσεις» λύνονται μόνο με πόλεμο και επανεγκατάσταση νέου λειτουργικού. Πόσο έτοιμοι είμαστε για εκείνη τη στιγμή; 😉

  20. Γς said

    11:

    >“Να φάο”

    Bei mir bist du schön.

    Που έγινε στην Κατοχή:

    Πατάω ένα κουμπί
    και βγαίνει μια χοντρή
    και λέει στα παιδάκια
    νιξ φαΐ.

  21. Πάνος με πεζά said

    @ 19 : Ν’ ανοίξει και καμιά δουλίτσα στην οικοδομή… Ή πόλεμος, ή σεισμός…

  22. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    380 ευρώ δίνω μηνιαίως στο φροντιστήριο της κόρης μου, που την προετοιμάζει για τις πανελλαδικές. Δηλαδή, προ κρίσεως πόσα θα έδινα; Τώρα, πόσα απ’ αυτά καταλήγουν στους διδάσκοντες, δεν το γνωρίζω.

  23. spiral architect said

    Γέννηση –> Ανάπτυξη —> Θάνατος:
    Απολύει ακόμη 16.000 η HP … επειδή τα κέρδη στις πωλήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σημείωσαν πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

  24. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Έχω αρκετούς συνομήλικους (30+) καθηγητές που τη βγάζουν με φροντιστήρια και ιδιαίτερα καθώς διορισμός… γιοκ. Στους περισσότερους το φέσι από τους φροντιστηριάρχες έχει φτάσει ως τον αστράγαλο με δικαιολογία την κρίση.

  25. spiral architect said

    @22: Υπάρχουν πολλά παιδιά – φοιτητές που κάνουν φροντιστήρια (σε τάξεις ή ιδιαίτερα) σε μαθητές που οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν. Κακό πράμα το φροντιστήριο; Ναι μεν αλλά, υπάρχουν παιδιά που με μια μικρή εξωτερική βοήθεια γράφουν καλά και περνούν σε σχολές επιλογής τους.
    Ο γιος μου, εδώ και καναδυό χρόνια, κάνει κυρίως μαθηματικά, αλλά και φυσική με εντελώς συμβολικό ωρομίσθιο ή και καθόλου και πολλοί τέτοιοι μαθητές Λυκείου βοηθήθηκαν περνώντας σε σχολές της πόλης τους, για να μην επιβαρυνθούν οι γονείς τους περαιτέρω.
    Εννοείται βέβαια ότι εγώ τον ταΐζω στην πόλη που σπουδάζει, αλλά απ’ την άλλη χαίρομαι που δίνει ένα χέρι βοήθειας … 🙂

  26. sarant said

    22: Στα φροντιστήρια αυτά δεν είναι τόσο χάλια οι αμοιβές. Εγώ δίνω λίγο περισσότερα (ίσως επειδή είναι θετική).

  27. Πάνος με πεζά said

    @ 23 : Δεν πανε να γ…; Ένα laptop Probook πήρα από δαύτους, μια φορά μου έκαψε μητρική, μια το έκανα reballing (ξανακόλλημα κάρτας οθόνης) και την τρίτη το πέταξα, στα 3 του χρόνια… Θέλουν και κέρδη από πωλήσεις…

  28. Γς said

    Φροντιστήρια ιδιαίτερα.

    Γυμνάσιο ήμουν ακόμη όταν μπήκε ζεστό χαρτζιλίκι στην τσέπη μου από ιδιαίτερα.
    Κι ήταν ένας συμμαθητής μου με ματσό μπαμπά που τον προετοίμαζα μπας και γλυτώσει την απομάκρυνσή του από το κυριλέ σχολείο που έκανε επιλογή αυτών που θα συνέχιζαν στο επόμενο έτος.
    [Φαντασμένοι νεόπλουτοι. Δεν θα ξεχάσω κάποτε που η μάνα του μου υπέδειξε ευσχήμως να πάρω δρόμο όταν τελείωσα το μάθημα γιατί θα ερχόταν ο Τάδε φίλος του, γόνος μεγάλης εφοπλιστικής οικογενείας τότε (και τώρα)].

    Θα τον εξέταζε εκείνες τις ημέρες ο καθηγητής (εσωτερική πληροφόρηση;) και του είχα μάθει νεράκι τις 4 ασκήσεις της ημέρας.
    Και πράγματι τον φωνάζει. Ακούει την εκφώνηση και σε χρόνο μηδέν γεμίζει τον πίνακα.

    Ολη η τάξη κόκκαλο. Με ανοιχτό το στόμα. Κι ο καθηγητής.
    -Κάθισε.
    Και κάθισε δίπλα μου.
    -Τον έσκισα ε;
    -Να ρε παλιολακαμά. Σου έβαλε τη δεύτερη άσκηση της Γεωμετρίας κι εσύ έλυσες τη πρώτη της τριγωνομετρίας.

    Ναι ήταν κι η Αλέκα. [γιατί μπορεί να διαβάζει κι ο Λεώ]
    Κάτι είχε μυριστεί η μάνα της και γι αυτό είχε βάλει τη … μάνα της να είναι κοντά μας.
    -Σε συμπάθησε η γιαγιά. Μου έλεγε τι καλός που είσαι, που με άφηνες να …
    Κι εγώ που νόμιζα ότι δεν έβλεπε καλά καλά τι γινόταν πάνω στο τραπέζι.

  29. Αφού το λέει κι ο Μέγας κι ο παραΜέγας…

    nanochino

  30. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    15 – Στον καπιταλισμό, όλες οι κρίσεις είναι ευκαιρίες, και είναι αντιστρόφως ανάλογες με το μέγεθος. Η παραγωγή τί δουλειά έχει; στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε εδω και 14 σχεδόν χρόνια.

    19 – Γιατί να σε πούμε Κασσάνδρα; αυτή είναι η νομοτέλεια του συστήματος, με αυτό τον τρόπο τρέφεται και αναπαράγεται. Γραπτή ιστορία είναι, και για πολλούς ζωντανή, άλλο καπέλο αν δεν την βλέπουν.

    22 – Στην Ώθηση (μεγάλη απάτη) στο Μαρούσι 600+ εγώ στον Γέρακα για την Μεγάλη μου κόρη 500. Πέρυσι για την μικρή μου κόρη πλήρωνα 250 γιατι του είπα οτι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, οι περισσότεροι πλήρωναν 300. Στην Ώθηση μία συμμαθήτρια της κόρης μου, πλήρωνε 500, βάλε και τα έξοδα του πήγαιν΄έλα απο τον Γέρακα, και να πείς οτι τα έχουν οι άνθρωποι, αλλα έτσι είναι το σύστημα, βασίζεται στις ψευδαισθήσεις και στις φρούδες ελπίδες που δημιουργεί, με την εκπαίδευση της αμάθειας. Βάλε και την ματαιοδοξία, συν την απληστία, και έχουμε ένα κόσμο όμορφο αγγελικά πλασμένο.

  31. spiral architect said

    … μην κάνεις (αρνητική) διαφήμιση! 😉

  32. nestanaios said

    Η κρίση είναι ευκαιρία να απαλλαχθούμε από αυτούς που ευθύνονται για την κρίση. Είναι γνωστό σε όλους πως πολιτικοί στην Ελλάδα αυτόπροσδιορίζονται οι αποτυχημένοι στην ειδικότητά τους, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, φοιτητές, τελειωμένοι ποδοσφαιριστές και τελειωμένοι αρσιβαρίστες και παντός τύπου τελειωμένοι αθλητές και γνωστές “τσιτσιολίνες”.

    Κατηγορούμε τους Αμερικανούς ότι είναι πουριτανοί. Οι Αμερικανοί είναι πουριτανοί μία μέρα στα τέσσερα χρόνια και αυτή η ημέρα είναι η ημέρα των εκλογών. Όλες τις άλλες μέρες, οι Αμερικανοί μόνο πουριτανοί δεν είναι.

    Ψηφίζουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να βάλουν μια τάξη στην δική τους την ζωή και απαιτούμε από αυτούς να βάλουν τάξη στην πατρίδα μας. Ψηφίζουμε ανθρώπους αποτυχημένους και απαιτούμε από αυτούς να φέρουν τύχη στην πατρίδα μας.

    Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους αφήσουμε να βρουν αλλού την τύχη τους και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να αφαιρέσουμε τον μισθό από όλους τους πολιτικούς και να πολλαπλασιάσουμε τις πολιτικές θέσεις για να αποδυναμώσουμε την δύναμη κάθε θέσεως.

    Πιστεύει κανένας ότι δεν θα βρεθούν μερικές χιλιάδες ευκατάστατοι και ικανοί πατριώτες για να προσφέρουν υπηρεσίες στην πατρίδα χωρίς μισθό;

  33. Γς said

    Κάνε της κρίσης γκρίζα

  34. ΑΚ said

    Και οι υποψήφιοι (και δη σε δημοτικοί και περιφέρειας) σύμβουλοι βρήκαν την κρίση σαν ευκαιρία.

  35. υπάρχουν δυο παράδοξα στις σπουδές :

    ολοι σκίζονται για την «δωρεάν» παιδεία αλλά τα σκάνε στα φροντιστήρια. με τα μισά λεφτά ένα (σωστό) κράτος θα έκανε θαύματα

    η γνώση αποκτάται στο σχολείο και στα ιδιαίτερα, όχι στο φροντιστηριο όπως νομίζουν μαθητές και γονείς. Στο φροντιστήριο του μαθαίνουν πως να περάσει τις εξετάσεις. Από τον ηλίθιο τρόπο που «πρέπει» να γράψει κάποιος έκθεση για να πάρει βαθμό παθαίνουν αποβλάκωση και από την παπαγαλία στα μαθηματικά και την φυσική στενωπία (δεν ξέρω αν υπάρχει ο όρος, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω).
    Τελειώνουν τις σπουδές τους και δεν ξ΄΄ερουν ν’ ανοίξουν ένα μπουκάλι μπίρα; «Δεν το διδάχθηκα» σου λένε.

  36. michm said

    Συνοδοιπόροι στην ιστορία των λέξεων, στον καπιταλισμό η ευκαιρία δεν πηγαίνει ΠΟΤΕ μόνη της. Υπάρχει εργαλείο εκτίμησης το λένε SWOT analysis (alternatively SWOT matrix) is a structured planning method used to evaluate the strengths, weaknesses, opportunities, and threats involved in a project or in a business venture.
    για τους μη αγγλόφωνους είναι μέθοδος προγραμματισμού που αξιολογεί Δυνατά και Αδύνατα σημεία, Ευκαιρίες και ΑΠΕΙΛΕΣ όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμώνται.
    καλημέρα σε όλους ο επι των Οικονομικών γνώσεων συνοδοιπόρος σας

  37. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο Κινέζος:
    Νι-χάο

    Ο άνεργος:
    Πει-νάω

    Ο εργαζόμενος με έναντι:
    Θα-φάω;

    Ο Χρυσαυγίτης:
    Βα-ράω

    Οι συγκυβερνώντες:
    Που-λάω

    Οι δανειστές:
    Βου-τάω

    Ο χρεωμένος :
    Χρω-στάω

    Ο ψηφοφόρος που πιστεύει τα ίδια και τα ίδια:
    Ξε-χνάω

    Τα ΜΜΕ υπέρ της κυβέρνησης:
    Λυ-σσάω

    Οι διαφημίσεις του «Ποταμιού»:
    Το-πάω (το γράμμα)

  38. Πάνος με πεζά said

    @ 30 : ο καπιταλισμός δεν έχει σχέση με τα μέσα παραγωγής; Από πότε; Εδώ, μέχρι τους σπόρους των τροφίμων «πατεντάρανε».

    @ 32 : «Πιστεύει κανένας ότι δεν θα βρεθούν μερικές χιλιάδες ευκατάστατοι και ικανοί πατριώτες για να προσφέρουν υπηρεσίες στην πατρίδα χωρίς μισθό;»
    Τι να σου κάνω, δεν ψηφίζω Πειραιά να ψηφίσω Μαρινάκη (εεε, συγγνώμη, Μώραλη ήθελα να πώ, αυτός δεν είναι ο αχυρο-δήμαρχος;) Σήμερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο «χοντρός» δήλωσε προκλητικά
    – Εκείνο που κάνω όλη μου τη ζωή,είναι να δημιουργώ θέσεις εργασίας, αυτό θα κάνω και στον Πειραιά… (μιλάμε, ο William George Allum, o παράξενος Εγγλέζος θερμαστής, θα του είχε κάνει εικόνισμα…)

    Πάντως,πέρα από την πλάκα,ο ικανός και ευκατάστατος,δεν κάνει τίποτα χωρίς αμοιβή (άμεση ή έμμεση). Γιατί έτσι έχει μάθει,πολύ απλά. Να πουλάει τον εαυτό του, και ακριβά μάλιστα.

  39. Συνεταιριστικό φροντιστήριο (στο Ρέθυμνο).

  40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    31 – Μπα δεν έχουν πρόβλημα, όπως και όλα στο καταναλωτικό μας σύστημα, είναι θέμα ονόματος και όχι ουσίας. Οι άνθρωποι ξοδεύουν απίστευτα ποσά για το γυαλιστερό περιτύλιγμα των σκουπιδιών. Απο τα 18 μου αναρωτιέμαι τι είναι πιο ισχυρο, η ψευδαίσθηση ή η ματαιοδοξία. Τα τελευταία χρόνια έχω προσθέσει και την απληστία, αλλα δεν νομίζω οτι έχει τόση δύναμη.

    32 – Αυτοί που εθύνονται για την κρίση, έχουν φτιάξει κι ένα ωραίο παραμυθιένιο παιχνίδι, που το ονόμασαν εκλογές, ορίζουν τους κανόνες, και ελέγχουν την λειτουργία του με δικούς τους διαιτητές (όπως ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα). Πώς ακριβώς θα απαλαχτούμε απο αυτούς παίζοντας ο δικό τους παιχνίδι;

    35 – Συμφωνώ μαζί σου, μόνο στο σχολείο διαφωνώ, αν το σχολείο λειτουργούσε όπως τα ιδιαίτερα τότε ναί.

    37 – Ωραίο.!

  41. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    38 – Δεν έγραψα για το αν έχει σχέση ή όχι με τα μέσα παραγωγής, άλλο πράγμα έγραψα.

  42. Πάνος με πεζά said

    Τότε κάτι δε θα κατάλαβα εγώ. Αρχικά, με το «αντιστρόφως ανάλογη» εννοείς ότι όσο μεγαλύτερη κρίση, τόσο μικρότερη ευκαιρία;

  43. ΠΑΝΟΣ said

    Από τα φροντιστήρια δεν θυμάμαι να μού έμεινε σχεδόν τίποτα,κάτι ελάχιστα.Απ’ τα σχολεία,ναι,αρκετά. Ίσως γιατί τα φροντιστήρια δίνουν οδηγίες προς ναυτιλλομένους, ώστε να μπούμε στα πανεπιστήμια.

    Κρίση; Στις φορολογικές μας δηλώσεις παίζονται αρκετά πραγματάκια.(Στην διάθεση ΠΑΝΤΩΝ η δική μου).Εκεί τα λόγια πετούν,γίνονται καπνός.Το είδαμε σε αρκετές φορολογικές δηλώσεις βουλευτών, όλων των κομμάτων.Ψέματα;

  44. marulaki said

    Εξαρτάται το φροντιστήριο. Βασικά εξαρτάται από τον καθηγητή. Μπορεί ο καλός καθηγητής να σου τύχει στο σχολείο. Ο καθηγητής που είχα στο φροντιστήριο στα Αρχαία, ας πούμε, ήταν εξαιρετικός, τόσο σαν εκπαιδευτικός, όσο και σαν άνθρωπος. ‘Εγραψα άριστα στο άγνωστο, γιατί μας είχε μάθει να μεταφράζουμε από τη σύνταξη του κειμένου, να αναγνωρίζουμε τους βασικούς συγγραφείς και τις ιδιαιτερότητές τους, και κυρίως να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ΤΙ ΛΕΕΙ το κείμενο, και όχι τυφλοσούρτη, ώστε να είμαστε έτοιμοι για όλα. Εντάξει, είχε και βλαμένους του τύπου ‘δεν είναι στην κατεύθυνσή σας η φυσική οπότε είστε όλοι βλάκες και δεν καταλαβαίνετε από φυσική, οπότε γιατί να ασχοληθώ’, αλλά σταμάτησα το φροντιστήριο στη φυσική, γιατί τελικά δε μου χρειαζόταν. Για μένα ο καλός καθηγητής δεν απαντάει με το ‘είναι εκτός ύλης’. Στο σχολείο, (και κατόπιν στο φροντιστήριο και το ιδιαίτερο) πάμε να ξεστραβωθούμε να μάθουμε πέντε πράγματα. Ο ρόλος του καθηγητή, ανεξάρτητα από το κτίριο στο οποίο στέκεται η έδρα του είναι ένας. Οι εξετάσεις είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

  45. Ηλεφούφουτος said

    Και την Κατοχή κάποιοι την έκαναν ευκαιρία και όχι μόνο πλούτισαν με τη μαύρη αγορά και το δοσιλογισμό αλλά στη συνέχεια, με τις πλάτες των Αμρικάνων, έπιασαν και τα καλά τα πόστα.

    Αυτό το «να κάνουμε την κρίση μια ευκαιρία» είναι από τα πράγματα που με διαολίζουν περισσότερο μετά το Μνημόνιο. Ξεκίνησε σαν χαζοχαρουμενιά μερικών ρηχών σαν αυτούς που θα ψηφίσουν Ποτάμι και κατέληξε σε κυνική και ξετσίπωτη ομολογία.

    Παραστατικό το παράδειγμα, Νικοκύρη, και ωραία η παρουσίασή του.

  46. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    42 – Όχι λάθος διατύπωση, το αντίθετο, όσο πιο μεγάλη η κρίση τόσο πιο μεγάλες οι ευκαιρίες, είναι πολλές.

  47. Spiridione said

    Άσχετο: για μια συζήτηση που είχαμε χθες
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=598984

  48. spiral architect said

    Ζω για την ημέρα της Κρίσης που όλοι τούτοι θα ψάχνουν για μια ευκαιρία ζωής στο μεροκάματο των τρεις και εξήντα. 🙄

  49. Γιώργος Πρίμπας said

    “Τις προάλλες συναντήθηκα και γνωρίστηκα μ’ έναν φίλο του κυβερνοχώρου -μου αρέσει να γνωρίζω με σάρκα και οστά ανθρώπους που έχουμε ανταλλάξει απόψεις με ηλεμηνύματα ή μέσα από το ιστολόγιο ή τα κοινωνικά δίκτυα, κι όποτε βρίσκεται ευκαιρία δεν λέω όχι.”

    “Ο γιος του έχει τελειώσει αγγλική φιλολογία (κι αυτός συνάδελφος) και τώρα σκέφτεται να κάνει ένα μεταπτυχιακό σε ναυτιλιακά, που κοστίζει κάπου εννιά χιλιάρικα -θα τα πληρώσει ο φίλος, είπαμε είναι προνομιούχος, μπορεί να πάρει δάνειο από τη δουλειά του και να του τα κρατάνε από τον μισθό του.”

    Αυτά είναι δύο πράγματα σημαντικά που γράφτηκαν.
    Ως προς το πρώτο γιατί το διαδίκτυο πρέπει να είναι μέσο γνωριμίας και γνωριμία χωρίς κατ’ ιδίαν επικοινωνία δεν υπάρχει και όχι αυτοσκοπός. Αλλιώς το άτομο οδηγείται σε απομόνωση και στο να ζει μια εικονική πραγματικότητα την οποία σύντομα θα αναγνωρίζει ως πραγματικότητα.
    Ως προς το δεύτερο, κάποιος μισθωτός που ακόμη αμείβεται στο χέρι με ένα τετραψήφιο ποσό το μήνα (ας πούμε στα 1.500 – 2.500 ευρώ γιατί από εκεί και πάνω θα βρεις ελάχιστους) έφτασε να θεωρείται προνομιούχος. Στα μάτια του γιού του εξ αφορμής της ανάρτησης σίγουρα είναι. Αλλά τελικά με αυτά τα χρήματα, εάν δεν χρωστάς, απλά καλύπτεις τα βασικά και μπορείς να απολαμβάνεις και δυο τρία μικρά πράγματα (που και που καμιά ταβέρνα κλπ). Από κει και κάτω αρχίζει η σταδιακή περικοπή μέχρι και των τελείως βασικών. Δυστυχώς επίσης, ελέω κοινωνικού αυτοματισμού, τα «φώτα της δημοσιότητας» πέφτουν πάνω του και όχι στις 400-500 ανθρώπους που αύξησαν κατά 8-10 δις την περιουσία τους (που ξεκουράζεται Ελβετία) μόνο μες στο 2012 ούτε στα 20 δις ευρώ (σύμφωνα με την ανάλυση που διάβασα στο unfollow Απριλίου 2014) που χαρίστηκαν μες σε μια νύχτα στους τραπεζίτες.

  50. spiral architect said

    Άσχετο:
    (επίσης)
    @47: Όξω οι κρυόκωλοι πάσης εθνικότητας! 😀

  51. Νεο Kid Στο Block said

    Kουιζ. (Αφου δεν βαζει ο Νικοκυρης…)εμπνευσμενο απο το 47. του Σπυρου.
    Γιατι οι ευρωπαιοι σοσιαληστες και δη τα αρχιλαμογια του Spd λιγουρευονται τα Ποταμια μας;

  52. spiral architect said

    Mια καλή ευκαιρία … 😆

  53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    48 – Και οι χριστιανοί ζούν για την δευτέρα παρουσία, γιά να δούμε ποιός θα κερδίσει, εγώ θα παίξω σιγουράκι χριστιανούς.

  54. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    52 – ΓΑΜΑΤΟΟΟ!!!!

  55. Alma said

    Εγω είχα μάθει ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Τώρα αν η αναμπουμπούλα βαφτίζεται ευκαιρία…

  56. sarant said

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλιά σας, τα περισσότερα από τα οποία με βρίσκουν σύμφωνο.

    45: Ρηχοί στο ποτάμι, καλό.

  57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    55 – Για τον λύκο τι είναι; τωρα αν τα πρόβατα ελπίζουν οτι θα τα σώσει ο θεός, τι να κάνουμε, ας πάνε μια βόλτα στον χασάπη, κι αν δούν στα τσιγκέλια μαζί με τα πρόβατα να κρέμεται και κανένας λύκος, ας παραμείνουν πρόβατα ελπίζοντας να τα σώσει θεός απο τον λύκο, αλλιώς καλό είναι να γίνουν άλλο ζώο. Η μοίρα των προβάτων είναι γνωστή.

  58. Πάνος με πεζά said

    Ρηχοί στο «Ποτάμι» κι αλάδωτοι στην «Ελιά…» (πως λέμε ακριβοί στα πίτουρα)

  59. gmich said

    Καλό το παραμύθι «Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία» . Αλλά δεν είναι για όλους παραμύθι για τους λίγους, τους ελάχιστους είναι πράγματι ευκαιρία. Όπως ακριβώς στην κατοχή με τους μαυραγορίτες,
    Ένα άλλο παραμύθι που κυκλοφορεί είναι αυτό του πρωτογενούς τομέα. Άκουσα την υποψήφια ευρωβουλευτίνα της Ν. Δ Χατζηνάσιου να λέει για ανάπτυξη του πρωτογενούς .. παράγοντα!
    Παραμυθιάζουν τους άνεργους νέους πτυχιούχους ότι δήθεν η γεωργία αποτελεί σημαντική διέξοδο στα επαγγελματικά τους αδιέξοδα. Πρώτη είδηση στι Mega πρίν λίγους μήνες .» Πολιτικός Μηχανικός στη Λάρισα ασχολείται με τη γεωργία καλλιεργεί 10 στρέμματα αμπέλι».

  60. Spiridione said

    Ο Κέννεντυ λέει είναι υπεύθυνος για τη διάδοση της φράσης και τη σύνδεση με τα κινέζικα (αν και χρησιμοποιούταν και παλιότερα)
    http://itre.cis.upenn.edu/~myl/languagelog/archives/004343.html

  61. Πάνος με πεζά said

    Όλοι κάνουν την κρίση ευκαιρία. Ακόμα και οι νοικάρηδες που δεν πληρώνουν νοίκια…

  62. Ηλεφούφουτος said

    Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το ποιος προκάλεσε την κρίση:

    http://www.capital.gr/News.asp?id=2023241

  63. Ιάκωβος said

    Κινέζικο Λερναίο.
    Ωραία.

    Με την ίδια λογική το 机 σημαίνει και ελικόπτερο.
    Κρίση-εξέγερση-ελικόπτερο. Κολλάει. Άλλη μια απόδειξη για την προφητική ικανότητα των Κινέζων.

    http://www.yellowbridge.com/chinese/dictionary.php?word=%E5%8D%B1%E6%9C%BA

  64. Λ said

    Έχει κάποια σχέση με το θέμα (Είμαι μια φτωχή συγγενής)

  65. Left said

    Αληθεύει ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν μετέχουν της εκλογικής διαδικασίας?

  66. sarant said

    59: Φυσικά δεν είναι έτσι. Κάποτε με 1000 ρίζες ελιές ήσουν άρχοντας, τώρα βγαίνεις δε βγαίνεις (μου λένε)

  67. Πάνος με πεζά said

    Κάποιος γνωστός μου πάντως, με 60 ρίζες, παίρνει 1900 ευρώ το χρόνο επιδότηση, χωρίς να τις ακουμπάει άνθρωπος…

  68. spiral architect said

    Μια ωραία μπαλάντα σαν άσμα της ημέρας:

    Supertramp Album: Crisis? What Crisis?

  69. Spiridione said

    Ρεκόρ αριθμού υποψηφίων ευρωβουλευτών ανά έδρα κατέχει η Ελλάδα
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=599316

  70. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #69
    Δεν ξέρω για τους ευρωβουλευτές και τους υποψήφιους στους μεγάλους δήμους, πάντως σε μικρούς δήμους σαν τον δικό μου, πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων αγωνίζονται να εκλεγούν για να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα, δηλαδή από τα χρήματα για τα οδοιπορικά. Δεν το λέω με αρνητική διάθεση, τα πράγματα είναι δύσκολα, και 300 ευρώ το μήνα στο χωριό μετράνε.

  71. 66 67 Η μάνα μου στο χωριό έχει (και καλλιεργεί στα 86 της ) κάπου 200 ρίζες ελιές οι οποίες μεταφράζονται σε 11 στρέμματα (γιατί η επιδότηση είναι στρεμματική) και εισπράττει περίπου 300€ το χρόνο. Αλλά για να τα εισπράξει αυτά πρέπει να προπληρώσει 50€ στον υπάλληλο που θα συμπληρώσει τα χαρτιά!

    Το θέμα είναι τώρα πόσα έξοδα έχει για την καλλιέργειά τους και πόσα είναι τα έσοδα από το λάδι που βγάζει. Άστα να πάνε. Με 2€ το κιλό το λάδι… Αν μπορείς και τις δουλεύεις μόνος σου, τότε όσα και να πάρεις, κάτι είναι. Αν όμως (όπως στην περίπτωσή της) πρέπει να πληρώσεις τότε είναι περισσότερα τα έξοδα από τα έσοδα. Αλλά τουλάχιστον έχεις το λάδι σου 🙂

  72. sarant said

    71: Ακριβώς τα ίδια ξέρω κι εγώ.

  73. elic0ptero said

    Θα σας απογοητεύσω, δεν γνωρίζω κινέζικα.

    Αλλά θα σχολιάσω χρησιμοποιώντας Ιαπωνικά. H κρίση ονομάζεται «kiki» (危機) και μπορούμε να την προσδιορίσουμε ως «οικονομική» αν προσθέσουμε το ουσιαστικό «keizai» (経済) στην αρχή. Έτσι λοιπόν έχουμε την οικονομική κρίση, δηλαδή «keizai-kiki» (経済危機). Επιτρέψτε μου να αναλύσω τα κάντζι*, τα γνωστά σε εμάς ως «ιδεογράμματα», των δύο αυτών ιαπωνικών λέξεων που εκ νέου σχηματίζουν μια νέα.

    Η λέξη Keizai (経済), δηλαδή «οικονομία», γράφεται με το ιδεόγραμμα 経 το οποίο ενσωματώνει** την έννοια του ρήματος «περνάω» για εκφράσεις χρόνου (στα Αγγλικά «elapse» for time expressions), «διασχίζομαι» για εκφράσεις χώρου. Με το ιδεόγραμμα αυτό σχηματίζονται ορισμένες κοινές λέξεις όπως η «διοίκηση», «διαχείριση» (経営, keiei), η «εμπειρία» (経験, keiken), η «διαδρομή» μεταφορικά και κυριολεκτικά (経路, keiro), η έκφραση «διαμέσου», via στα αγγλικά (経由, keiyuu), το «σθένος», «νεύρο» (神経, sinkei), καθώς και η «σούτρα», δηλαδή οι ιερές βουδιστικές ψαλμωδίες (経文, kyomon) και πολλές ακόμη. Με αυτή την περιγραφή θα ήθελα να προσπαθήσω να εξηγήσω ότι τα κάντζι δεν σημαίνουν ένα αποκλειστικό πράγμα απαραίτητα και ότι είναι πολύ σημαντικό να εξετάζει κανείς τις κοινές λέξεις που σχηματίζονται με κάποιο κάντζι (συνήθως σε συνδυασμό με κάποιο άλλο ή άλλα κάντζι ή κάποιες καταλήξεις ή επιθήματα κλπ).

    Το δεύτερο συνθετικό της «οικονομίας» είναι το ιδεόγραμμα 済, το οποίο φέρει τις έννοιες των ρημάτων «ολοκληρώνω», «τελειώνω», «τα βγάζω πέρα», καθώς και της «διαχείρισης», καθώς και της (βουδιστικής) σωτηρίας. Χοντρικά. Με το συγκεκριμένο κάντζι γράφουμε λέξεις και εκφράσεις όπως «με συγχωρείτε» («excuse me» θα έλεγαν οι Αγγλόφωνοι και όχι «συγνώμη»), (済みません, sumimasen). Επίσης, «είμαι ασυγχώρητος», μία κλισέ έκφραση των Ιαπώνων όταν θέλουν να δικαιολογηθούν επειδή αργήσαν σε κάποιο ραντεβού (済まない, sumanai), καθώς και τα ουσιαστικά «αποζημίωση», «αποκατάσταση» και τα αντίστοιχα ρήματά τους «ξεπληρώνω», «αποζημιώνω», «αποκαθιστώ» (返済, hensai).

    Πάμε τώρα στην κρίση, την τόσο γνώριμή μας κρίση, την χιλιοειπωμένη, την κατακαημένη μας λέξη, που τόσοι και τόσοι χρησιμοποιούν αλλά λίγοι σεβάστηκαν. Γράφεται καταρχήν με το 危, ίδιο με τον κινέζικο χαρακτήρα. Στα ιαπωνικά φέρει την έννοια του «κινδύνου», του «επικίνδυνου», του «ρίσκου». Σχηματίζει λέξεις όπως ο «επικίνδυνος» (危ない, abunai), o «κίνδυνος» (危険, kiken) και άλλες τέτοιες ευχάριστες έννοιες.

    Επίσης, η κρίση για να σχηματιστεί στα Ιαπωνικά χρησιμοποιεί και το ιδεόγραμμα 機, το οποίο σημαίνει περίπου «μηχάνημα», «μηχανισμός», «ευκαιρία», «περίσταση». Κοινές λέξεις με το συγκεκριμένο είναι το «μηχάνημα», «συσκευή» (機械, kikai), αλλά και η ομόηχη λέξη «ευκαιρία» (機会, kikai), καθώς και η «περίσταση», «ευκαιρία» (時機, ziki). Να σημειώσουμε ότι το κάντζι αυτό έχει την προέλευσή του στον αργαλειό. Αυτό το πράμα με το οποίο υφαίναμε τα παλιά τα χρονια.

    Βλέπετε, λοιπόν, πολλές ομοιότητες. Στο χέρι μας είναι σε ποιές έννοιες θα επενδύσουμε. Οι λέξεις κρύβουν έναν τεράστιο πλούτο, ακόμα περισσότερο οι έννοιες.

    Γνωρίζω πολύ καλά ότι η «κρίση» έχει χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για πολλά περισσότερα δεινά. Είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι. Επίσης, δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ως διαπιστευτήρια το δράμα που ζω ή δεν ζω εγώ προσωπικά ή οι φίλοι μου ή διάφοροι γνωστοί.

    Αν θυμάμαι καλά, ο κ.Ντάγκλας Άνταμς δια στόματος Φορντ Εσκορτ σχολιάζει τη συνήθειά μας να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Τα προφανή, θα έλεγα.

    Πιστεύω όμως ότι τα πράγματα, ναι, έχουν δύο όψεις. Ότι η κρίση οδηγεί σε τραγωδίες, αλλά δημιουργεί και ευκαιρίες. Άλλωστε, δείτε τους εργοδότες, πως «αξιοποίησαν» την κρίση για ασυδοσία σε θέματα εργασίας και εργατικών δικαιωμάτων. Για τους υπόλοιπους ήρθε η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό μας. Ειναι μία τεράστια ευκαρία να κάνουμε αυτοκριτική και να μάθουμε από τα λάθη μας. Γιατί όσο αναλωνόμαστε σε αηδίες (να με συμπαθατε, μερικές φορές μιλάω άσχημα), κάποιοι άλλοι δράττονται των ευκαιρίων και ενισχύουν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους. Με το πάσο τους.

    Είναι καιρός να σκεφτούμε καλά που θα επενδύσουμε.
    Είναι καιρός να μάθουμε.
    Είναι καιρός να βρούμε τρόπους να γίνουμε καλύτεροι, ταχύτεροι, σοφότεροι.

    Αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις.

    Να συμπληρώσω ότι στα Ιαπωνικά υπάρχει το δεύτερο ιδεόγραμμα της κινέζικης λέξης που αναφέρετε. Είναι το 机 που διαβάζεται tsukue και σημαίνει θρανίο. Φέρει και την έννοια του «ακαδημαϊκού». Καλό, ε;

    Κλείνοντας, ζητώ ταπεινά συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου. Sumanai kedo που θα λέγαν και οι γιαπωνέζοι…

    —-

    * Πολλοί λένε ότι το τάδε κάντζι σημαίνει «το και το». Προτιμώ να εξηγώ ότι ένα κάντζι «φέρει» ή «εμπεριέχει» ή «ενσωματώνει» κάποιες έννοιες και ας κάνει πιο περίπλοκη και δύσκολη την εξήγησή τους.

    ** Παρεπιπτόντως «κάντζι» σημαίνει «γράμματα των Χαν» (漢字, kanji) και είναι ευρύτατα γνωστό ότι οι Ιάπωνες τα εισήγαγαν από την Κίνα. Ακόμα και σήμερα μαθαίνουν και τον κινεζικό τρόπο ανάγνωσής τους. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί δεν «παράγουν» τον ίδιο ήχο κάποιες λέξεις που γράφονται με το ίδιο κάντζι. Για παράδειγμα με το 経, έχουμε τις λέξεις keizai (οικονομία) ή keiron (διαδρομή, πορεία) που έχουν την κοινή εκφορά kei, ενω με το ίδιο κάντζι έχουμε και τη λέξη kyomon (βουδιστική σούτρα) όπου δεν υπάρχει πουθενά ο ήχος kei. Επειδή ακριβώς το συγκεκριμένο κάντζι «διαβάζεται» και ως kei και ως kyo.

    *** Για ψαχούλεμα Ιαπωνικών, παρακαλώ δοκιμάστε το denshi jisho (jisho.org). Αξιόλογο και αξιόπιστο. Με ένα απλό copy paste θα αναγνωρίσει τους χαρακτήρες.

    ***** Ποιος τον κλάνει τον κ.Δράκουλα; (με το συμπαθειο)

  74. Πάνος με πεζά said

    @ 71,72 : Τα χαρτιά φέτος πήγανε στα 65 ευρώ (πέρσι 25), γιατί ιδρύθηκε η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., και αυξήθηκε η εισφορά προφανώς για να κονομήσει η νεοσυσταθείσα εταιρία…Τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζω για τη Λακωνία.

  75. Πάνος με πεζά said

    Στην Κρήτη, που εννοείται ότι δε συμφέρει να καλλιεργείς, βάζεις τον «σιμισάρη» (λέξη για τον Νοικοκύρη), ο οποίος παίρνει τη μισή παραγωγή ως αμοιβή για την καλλιέργεια.

  76. sarant said

    Αν ήταν τα σιμισακά καλά, θάτανε κι οι γυναίκες 🙂

  77. sxoliko said

    #75 τις έδωσε/πήρε μισακές τις ελιές

  78. spiral architect said

    Απολείπειν ο θεός Αντώνιον

    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    αποχαιρέτα την κυβέρνηση που χάνεις.

    Κι όχι με των δειλών τα παρακάλια …

  79. sarant said

    Επηρεάστηκες από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα;

  80. Μαρία said

    Το καλύτερο φωτορεπορτάζ απ’ τη μεγαλειώδη.
    http://farmakoglwssa-kirki.blogspot.gr/2014/05/blog-post_4710.html

    Κι αυτό για την τρολιά στο τέλος.
    http://www.avantipopolo.gr/2014/05/1_23.html

  81. 72 Νίκο, εγγυημένα. Στο λογαριασμό της πρώην ΑΤΕ και νυν Πειραιώς που μπαίνουν οι επιδοτήσεις είμαι συνδικαιούχος και τα βλέπω 🙂

    74 Δεν μου είπε κάτι τέτοιο. Απ’ την άλλη μπορεί να μην κάνανε τα χαρτιά, αλλά να γίνουν αυτόματα (και η παρακράτηση, έτσι κι αλλιώς πάντα υπάρχει σου βάζουμε τόσα αλλά σου παίρνουμε αυτά.)

    75, 76, 75 Μισιακές; Ποιος τις παίρνει. Δεν συμφέρουνε! Αν ο ιδιοκτήτης πάρει το 1/3 ή το 1/4 θα πει κι ευχαριστώ.
    Πάντως, η μάνα μου δεν παραπονιέται γι’ αυτό. Μια ζωή δούλευε στις ελιές. Κάποια χρόνια σε ξένες, πολύ αργότερα σε δικές της, ξέρει τον κόπο και θυμάται πως έκανε αγώνα για να πληρώνονται αυτοί που δουλεύουν (οι εργάτες γης) κι όχι οι ιδιοκτήτες (τ’ αφεντικά). Αν τώρα στα γεράματα, έχει ανάγκη τους εργάτες, δεν μπορεί να αλλάξει ξαφνικά πλευρά.
    Χώρια πως μέχρι πέρυσι πήγε και μάζευε και η ίδια σ’ ένα σύστημα ανταλλαγής εργασίας.

  82. Νέο Kid Στο Block said

    80. Ψόφησα στο γέλιο. 😆
    H φιτς ανακοίνωσε πως εκτός από αστάθεια και ανάσχεση ανοδικής πορείας, υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος ο Τσίπρας να μάς πηδήξει τις γυναίκες και τις κόρες. (primae noctis)

  83. Γς said

    Jus primae noctis.

    Αστικός μύθος που ήθελε τοπικούς άρχοντες του μεσαίωνα να έχουν το «δικαίωμα της πρώτης νύχτας» με τις συζύγους από νιόπαντρα ζευγάρια;

    Παρθενοφθορία ο σχετικώς όρος για ένα είδος φορολογίας κατά την Βυζαντινή εποχή και νομολογίας σε σχέση με την απώλεια της παρθενίας.

    Ντε φάκτο σε αχρηστία λόγω παρθενοπενίας

  84. nestanaios said

    73.

    Είπες• « Δείτε τους εργοδότες πως αξιοποίησαν την κρίση για ασυδοσία σε θέματα εργασίας και εργατικών δικαιωμάτων.».

    Στόχος των μέτρων δεν είναι ο εργαζόμενος υπαλληλος αλλά η μεσαία και κυρίως η μικρομεσαία τάξη. Τα μέτρα είναι “δόλωμα” για να μη παύσουν τις δραστηριότητές τους οι μικρομεσαίοι. Ενώ είναι πολύ καλλίτερα να προβλεπτεί η ανερχομένη κρίση και να σταματήσουν τις άκαρπες δραστηριότητές τους οι μικρομεσαίοι, δεν το έκαναν για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι η άγνοια και ο άλλος λόγος είναι η απληστία.

    Με την άγνοια, εξαπατήθηκαν και συνέχισαν τις δραστηριότητές τους πληρώνοντας το κράτος και τους υπαλλήλους έστω και μειωμένα (το κράτος αυξημένα) με αποτέλεσμα τα περιουσιακά στοιχεία των εργοδοτών να μειώνονται μέρα με την μέρα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την μείωση του μισθού των εργαζομένων υπαλλήλων. Με την απληστία δε, οι εργοδότες, αυτοεξαπατήθηκαν και τιμωρήθηκαν για το αδίκημα.

    Και στις δύο περιπτώσεις, κερδισμένοι βρήκαν οι υπάλληλοι που μπορεί να μην κέρδισαν αυτά που κέρδιζαν κάποτε αλλά είχαν κάποια έσοδα.

    Τι έπρεπε να είχε γίνει. Κατά την γνώμη μου, την ημέρα της ανακοίνωσης των μέτρων πριν τέσσερα χρόνια, όλοι οι εργοδότες θα έπρεπε να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους με όποιο κόστος. Τι νομίζεις θα συνέβαινε αν 9 στους 10 επιχειρήσεις έκλειναν με την ανακοίνωση των μέτρων; Εγώ πιστεύω ότι δεν θα είχαμε γνωρίσει μακροχρόνια κρίση. Αυτό το έκαναν πολλοί εργοδότες εβραϊκής καταγωγής διότι είχαν την πληροφόρηση και την ψυχή για να το κάνουν. Εμείς, της ελληνικής καταγωγής, μόνο λόγια ξέρουμε να λέμε.

    Βλέπεις, ο υπάλληλος έχει υποφέρει πολύ λίγο. Το “αφεντικό του” είναι ο εσταυρωμένος. Δες αυτούς που δραπέτευσαν. Γιατί δραπέτευσαν και συνεχίζουν να δραπετεύουν στο εξωτερικό με τις επιχειρήσεις τους και δεν κάθισαν εδώ να “αξιοποιήσουν την κρίση”;

    Τι νομίζεις θα συνέβαινε αν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις κατέβαζαν ρολά με την ανακοίνωση των μέτρων; Εγώ πιστεύω ότι δεν θα είχαμε γνωρίσει μακροχρόνια κρίση. Ἂν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις έκλειναν, oι αγανακτισμένοι δεν θα έφευγαν από το σύνταγμα.

  85. BLOG_OTI_NANAI said

    Λέγαμε για την αηδία του MEGA αλλά και ο ANT1 κυριολεκτικά εμετικός τις τελευταίες ημέρες… Παίζουν όλα τους τα χαρτιά.

  86. sarant said

    85: Ναι, πλειοδοτούν. Μήπως όμως φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα;

  87. Πάνος με πεζά said

    Και μια σπάνια παροιμία με την εν λόγω λέξη, «Μισακό γαϊδούρι, το τρώει ο λύκος» (γιατί ο καθένας νομίζει ότι θα το φροντίσει ο άλλος…)

  88. nirevess said

    Το ωραίο στο άρθρο του Victor Mair που λινκάρισες για το κινέζικο είναι ότι κάπου λέει

    Since, in the Hippocratic-Galenic medical literature, “crisis” signified “a turning point in a disease; sudden change for better or worse,” this old Greek usage would be somewhat better positioned to serve as a justification for the “danger + opportunity” meme than does Chinese wēijī, which is, from the very beginning, always something worrisome and unwanted.

    Πράγματι, αυτό το jī, ποια καλύτερη απόδοσή του από το «καιρός» με την αρχαία έννοια, που την ανέστησε ο Καστοριάδης;

  89. 66, Κάποτε με 1000 ρίζες ελιές ήσουν άρχοντας, τώρα βγαίνεις δε βγαίνεις (μου λένε)

    Εξ ού και το πρόσφατο σουξέ «μπορεί να βγω, μπορεί να μπω». 😉

  90. taxus baccata said

    Ο – κυριολεκτικώς και μεταφορικώς – δολοφονικός λαϊκισμός και καιροσκοπισμός
    εκφράζει το βάναυσο και αγροίκο «α, ρε μια κατοχή που σας χρειάζεται για να καταλάβετε τι θα πει πείνα…». Ο προσωποποιημένος σαδομαζοχισμός αποφαίνεται ότι η «κρίση» έχει και τα «θετικά» της και πως η πείνα και η ανεργία θα φέρουν την «αλλαγή» και την «επανάσταση» ή τέλος πάντων ότι οι πολυποίκιλοι καραδοκούντες «αντιμνημονιακοί» Ιζνογκούντ θα γίνουν χαλίφηδες στην θέση των «μνημονιακών» χαλίφηδων. Ωσάν η δυστυχία, η αυτοκτονία (ως πράξη σκόπιμου θανάτου-ανθρωποθυσίας), οι λιμοί και λοιμοί να αποτελούν αναπόδραστη εξαγνιστική θυσία, προσφορά στον Μολώχ και το Υπέρτατο Κακό, προσφορά που στο τέλος καταλήγει παίγνιο στα χέρια των ξεφτιλισμένων ‘σωτήρων’ (= να φύγουν «αυτοί» για να έρθουμε εμείς), με ‘πρωτοπόρα’ πιόνια τους «αντιμνημονιακούς» ψηφοφόρους.

  91. Μανούσος said

    ωστόσο η κρίση-«κρίσις» δεν ειναι όπως η κρίση-crisis, αλλά δοκιμασία, δικαστική απόφαση.
    κρῖναι ζῶντας καὶ νεκροὺς, και (στον Ερωτόκριτο)
    M’ όλον τον Kόσμο επαίρνετον, ο-για να πολεμήσει,
    να δείξει πως ο Έρωτας δεν κάνει δίκια κρίση…

  92. Μαρία said

    91

    Τα λεξιλογικά της κρίσης

  93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Συμισακό,το μισιακό σ εμάς και συμισάτορας ο μισάτορας.
    Ελιές συμισακές,ελιές τριτάρικες (ούτε το΄να ούτε τ΄άλλο τώρα,ω ούτ ελιές οφέτος!)

    Στο διάολο το πέμπω γω
    συμισακό τσικάλι
    να μαγερεύω το φαητό
    και να το τρώνε άλλοι

    (μαντινάδα του Ν.Ξυλούρη)

  94. Γς said

    “Είμαι υπέρ των κρίσεων. Πιστεύω ότι στην κρίση υπάρχουν οι ευκαιρίες”
    Ελεγε ο συμμαθητής μου Μάκης Σαλιάρης.
    Μας έλεγε πολλά από πιτσιρικάς.
    -Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο Κομμουνισμός.

    Μετά έκανε την Αυτοκίνηση στην Κηφισίας από έκθεση αυτοκινήτων εστιατόριο.
    Αυτοκίνηση. Αυτό σκεπτόμουν σήμερα όταν μπήκα να πληρώσω τα έπιπλα της κόρης μου που σας έλεγα (#2).

    -Τι θα θέλατε;
    -Να πληρώσω ένα λογαριασμό.
    -Τι λογαριασμό;
    -Τράπεζας. Τράπεζα δεν είστε;
    -Όχι κύριε. Εκθεση επίπλων.
    -Μα τράπεζα γράφετε απ έξω.
    -Τραπεζομάνια, γράφει
    -Α, Τραπεζομάντηλα.

    [τελικά τα ακούμπησα κανονικά]

Σχολιάστε