Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια περιήγηση στις λέξεις του 2014

Posted by sarant στο 5 Ιανουαρίου, 2015


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του καινούργιου χρόνου, στο ένθετο «Ενθέματα» της «Αυγής», στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Πρόκειται για μια λεξιλογική ανασκόπηση του 2014 και από αυτή την άποψη έχει κοινά στοιχεία με άλλα άρθρα του ιστολογίου, αφού, όπως ξέρετε, ψηφίσαμε κι εμείς εδώ τη Λέξη του 2014 όπως κάθε χρόνο. Στο τέλος, προσθέτω και μερικά που δεν τα είχε το άρθρο της Αυγής. (Ο πίνακας που κοσμεί το άρθρο, έργο του σύγχρονου Κινέζου ζωγράφου Ζανγκ Μπο, είναι επιλογή των Ενθεμάτων).

Με το σημερινό άρθρο, που δημοσιεύεται, όπως και το περσινό, την πρώτη Δευτέρα του χρόνου, μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται η ανασκόπηση του λεξιλογικού 2014, και ξεκινάει το λεξιλογικό 2015. Καλή χρονιά λοιπόν και πάλι!

7-sarantakosΓια τέταρτη χρονιά φέτος, η στήλη θα ενδώσει στο έθιμο των ημερών, κι έτσι θα έχει χαρακτήρα ανασκόπησης. Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τις λέξεις της χρονιάς, μ’ άλλα λόγια τις λέξεις που σημάδεψαν το 2014, που συζητήθηκαν και ακούστηκαν πολύ, ή και που γεννήθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε. Ωστόσο, φέτος υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί ριζικά την κατάσταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, μια και το 2014 όχι μόνο ήταν φορτωμένο με γεγονότα αλλά και κλείνει κατά εντελώς ασυνήθιστο τρόπο: μέσα σε προεκλογική περίοδο, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από το 1936.

Το ίδιο ερώτημα το συζητήσαμε και με τους επισκέπτες του ιστολογίου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», που έχει τον ίδιο τίτλο με τη στήλη μας, κι εκείνοι ψήφισαν για Λέξη του 2014 τον ΕΝΦΙΑ, παρόλο που δεν πρόκειται για «κανονική» λέξη αλλά για ακρώνυμο: ωστόσο, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, για να αναλύσουμε τον όρο, που ήρθε να αντικαταστήσει το χαράτσι και κατέληξε σε πολύ χειρότερον εφιάλτη, πράγματι σημάδεψε τη χρονιά που πέρασε και στάθηκε καθοριστικός για την οριστική μεταστροφή του πολιτικού κλίματος.

Από την άλλη πλευρά, αριθμός της χρονιάς είναι αναμφίβολα ο 180, ο αριθμός βουλευτών που δεν κατόρθωσε τελικά να συγκεντρώσει ο Σταύρος Δήμας ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι τόσο ελπιδοφόρες πρόωρες εκλογές στα τέλη του Γενάρη. Και βέβαια, λέξεις όπως Πρόεδρος, προεδρική εκλογή ή ΠτΔ ακούστηκαν πολύ τη χρονιά που μας πέρασε, ιδίως τον τελευταίο μήνα της.

Ένα εκ πρώτης όψεως μη πολιτικό γεγονός της χρονιάς που πέρασε, που στάθηκε αφορμή για πολλές νέες λέξεις, ήταν οι ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της απροκάλυπτης προσπάθειας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης. Έτσι, με τη βοήθεια των πάντα πρόθυμων καναλιών ζήσαμε μέρες αμφιπολίτευσης, καθώς ειδικοί και μη, με προεξάρχουσα γνωστή δημοσιογράφο που ορίστηκε εκπρόσωπος τάφου, προσπαθούσαν να απαντήσουν στο αγωνιώδες ερώτημα «ποιος είναι ο ένοικος του τάφου», που βέβαια για λόγους εθνικού γοήτρου δεν δεχόμασταν να είναι πιο κάτω από συγγενής του Μεγαλέξαντρου — μάθαμε πάντως ότι είναι κάποιος αφηρωισμένος θνητός, κι έτσι κέρδισε δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας αυτός ο σπάνιος αρχαιολογικός όρος.

Αλλά βέβαια οι ανασκαφές και τα ευρήματά τους δεν μπόρεσαν να επισκιάσουν τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα και τις λέξεις που τη συνόδευαν. Την ανθρωπιστική κρίση, τα κόκκινα δάνεια, τους ακατάσχετους λογαριασμούς, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, τον στόχο για έξοδο στις αγορές, την παράταση του μνημονίου και την πιστωτική προληπτική γραμμή, το συνεχώς διογκούμενο δημοσιονομικό κενό, τα στρες τεστ των χρυσοπληρωμένων τραπεζών μας, το υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα και την αγωνία μήπως βήξουμε και θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Από τη διεθνή επικαιρότητα ακούστηκαν πολύ λέξεις όπως Ισλαμικό Κράτος (μαζί με τα ακρώνυμά του, ISIS και IS) και Τζιχαντιστές, καθώς και το όνομα ενός ποταμού που έγινε δυσοίωνο από τότε που έδωσε το όνομά του σε μιαν αρρώστια των απόκληρων: Έμπολα. Κάποτε βέβαια η διεθνής επικαιρότητα έρχεται και κατασκηνώνει στην πλατεία Συντάγματος, όπως έκαναν οι Σύριοι Σύροι) πρόσφυγες.

Δυο λέξεις που χρησιμοποίησε ο μέλλων τέως πρωθυπουργός, κάνοντας τον κουτσαβάκη στην προσπάθειά του να φανεί λαϊκός ήταν το ξώπορτο, που σημαίνει κάτι σαν ξεδιάντροπο, και τα θρασίμια, όπως χαρακτήρισε τους φοιτητές. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο όρος που έκανε θραύση, προς το τέλος της χρονιάς, ήταν οι ιπτάμενοι αναρχικοί, οι οποίοι σύμφωνα με τον (οΘντκ) ρεπόρτερ του Αντένα πηδούσαν κάνοντας παρκούρ από ταράτσα σε ταράτσα στα επεισόδια το βράδυ της διαδήλωσης της 6ης Δεκεμβρίου. Μια άλλη λέξη που ακούστηκε πολύ το 2014 στα κοινωνικά μέσα, και που είναι σχετικά πρόσφατο δημιούργημα, είναι ο κλαρινογαμπρός, ο κακόγουστα ντυμένος νεαρός που κυνηγάει, συνήθως μάταια, το αντικείμενο του πόθου του.

Κάποιες άλλες λέξεις που ακούστηκαν είχαν να κάνουν με αγώνες που δόθηκαν — από τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ως την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, που έληξε με ικανοποίηση των αιτημάτων του, έστω και με βραχιολάκι.  Αλλά και η πολιτική έγινε αιτία να ακουστούν πολλές λέξεις, ιδίως ονόματα νεοπαγών κομμάτων, όπως το Ποτάμι (παρόλο που πολύ νωρίς τα νερά του θόλωσαν με δεξιότατες θέσεις), η Ελιά (που μάλλον θα μαραθεί), οι (φαιές) Ρίζες ή οι (ευκαιριακές) Γέφυρες, ενώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα ιδρύσει και ο Γιώργος Παπανδρέου το δικό του κόμμα, μακριά από το πατρικό ΠΑΣΟΚ.

Πάρα πολύ ακούστηκε βέβαια στη χρονιά που μας πέρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ — με φόβο κι ελπίδα. Με φόβο από τους κυβερνώντες, με ελπίδα από τους εργαζομένους αλλά και από την αριστερά όλης της Ευρώπης που έμαθε πια αυτό το κάπως δυσκολοπρόφερτο ακρώνυμο. Όπως όλα δείχνουν, το 2015 θα είναι η χρονιά της πρώτης στην ιστορία αριστερής κυβέρνησης — που είναι στο χέρι μας να μακροημερεύσει και να διαψεύσει τους ευσεβείς πόθους για «αριστερή παρένθεση». Καλή χρονιά λοιπόν — είναι στο χέρι μας!

Εδώ τελειώνει το άρθρο στην Αυγή. Παρόλο που είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, κάθε χρόνο η κατάρτιση του καταλόγου υποψηφίων λέξεων, και στη συνέχεια η ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς, γίνονται με κριτήρια περισσότερο πολιτικά παρά λεξικογραφικά, και αυτό είναι επόμενο αφού δεν είμαστε κλειστό κλαμπ λεξικογράφων. Και μερικές λέξεις μας ξεφεύγουν. Ας πούμε, μια λέξη που δεν μπήκε στην ψηφοφορία γιατί δεν προτάθηκε από κανέναν μας, παρόλο που ακούστηκε πολύ τη χρονιά που πέρασε, είναι η «σέλφι», που εγώ προτιμώ να τη γράφω εξελληνισμένη (σέλφη).

Ο φίλος Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία έγραψε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μας: Λεξικογραφικό ενδιαφέρον έχουν οι νέες λέξεις και οι νέες συμφράσεις (σύμπλοκα) ή οι νέες σημασίες λέξεων και συμφράσεων. Η ψηφιακή λεξικογραφία (με την άπλα που τη διακρίνει) δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παροδική αξία κάποιων όρων αν είναι να ερμηνεύσουν την επικαιρότητα μιας άλλης εποχής: ο φιλέρευνος αναγνώστης του 2050 είναι πιθανό να απορήσει για τη σημασία της φράσης «ιπτάμενοι αναρχικοί» που θα βρίσκει μόνο σε κείμενα του έτους 2014. Θα του είναι χρήσιμο το πλούσιο ψηφιακό λεξικό που θα του εξηγήσει εκείνη την «ιστορική» φράση, πιο χρήσιμο από το λεξικό που θα ερμηνεύει μόνο όρους της δικής του γνωστής επικαιρότητας.

Και πάλι, καλή λεξικογραφική χρονιά!

 

 

 

 

 

 

62 Σχόλια to “Μια περιήγηση στις λέξεις του 2014”

  1. kilkis said

    Καλημέρα και καλή Χρονιά!

  2. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα! Είχα ψηφίσει «τζιχαντιστές» και βγήκε σε καλή θέση.

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια, καλή λεξιλογική χρονιά!

  4. leonicos said

    Το ερώτημα είναι Ποιες λέξεις θ’ ακούσουμε το 2015, αν το προλάβουμε μέχρι το τέλος.

    Ως γνωστόν, όπως θα έλεγε και ο μακαρίως κοιμώμενος; Γς, που θα έπρεπε να είναι στις επάλξεις, Όλα παίζουν.

    Και κάτι που έλεγε η μάνα μου: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ

    Έασον τον κλαρινογαμπρό. Να δούμε τι γαμπρό θα πάρουμε. Ποιον θα βάλουμε τελικά στο κρεβάτι μας.

    Διότι περί αυτού πρόκειται. Η δημοκρατία έχει γίνει λόγω μεν δημοκρατία έργω δε ενός ανδρός αρχή. Ο κοινοβουλευτικός φασισμός ανακαλύφθηκε από τον Περικλή. Τον ζήσαμε από το 1981 και τον ξέρουμε καλά

  5. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
    Ένας είναι ο απόλυτος κλαρινογαμπρός:
    http://luben.tv/blogosphere/politics/25810/
    και ουδείς έτερος. 😀

  6. BLOG_OTI_NANAI said

    Αυτό το σχόλιο μου ήρθε να το γράψω μια που λέμε για λέξεις. Κατόπιν βέβαια, σκέφτηκα ότι είναι αδύνατον να μην έχει ασχοληθεί το ιστολόγιο με την μεγαλύτερη λέξη, και είχα δίκιο: https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/31/longestword/

    Έχω λοιπόν την εντύπωση, ότι σε σχέση με τις άλλες λέξεις της Χημείας που είχες παραθέσει εκεί, τα πρωτεία ίσως ανήκουν πάλι στη Χημεία, με τη μεγαλύτερη λέξη που μπόρεσα να βρω, και έχει 33 γράμματα (34 στη γενική):

    Είναι το νικοτιναμιδοαδενινοδινουκλεοτίδιο (εγκ. Πά.-Λαρ.-Μπριτ.)

    Εκτός Χημείας, η μεγαλύτερη υποφερτά χρησιμοποιήσιμη, και όχι αστεία, λέξη που βρήκα είναι με 32 γράμματα: «Θρησκευτικοιδεολογικοφιλοσοφικές» [απόψεις].

    Από αστείες-τεχνητές λέξεις, εσύ παραθέτεις κάποιες γιγάντιες. Προσωπικά, βρήκα δύο… αξιόλογου μήκους:

    – Με 49 γράμματα, στον «Νουμά» (20-11-1905), την αστεία λέξη: Τριπτοφλοιοκελανευωδεστατοφυτογαλακτοπλακουντίδης.

    – Με 50 γράμματα, στον Βακαλόπουλο, στον Γ΄ τόμο της «Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού», την αστεία λέξη: τζαγκαρομαραγγογουναροαυτοχρυσοχοοβοντικλαροχάλκας.

    🙂

  7. 5: Έχεις μείνει πίσω κι εσύ…
    https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/10/woty2014/#comment-258685 κ.ε.

  8. LandS said

    @4 Πριν το ογδόντα ένα δεν είχαμε ενός ανδρός αρχή στη κυβέρνηση;

  9. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα.

  10. spiral architect said

    @8: Ναι, αλλά η ατάκα «Καλή τύχη Τζον Ράμπο… τρελέ μπάσταρδε» σ’ αυτή τη φωτό παραμένει αξεπέραστη!
    (kid, where are you?) 😀

    To δε λήμμα «Κλαρινογαμπρός» στο slang.gr πρωτανοίχθηκε στις 28/05/08. Άρα, δεν θεωρείται τόσο πρόσφατο. 😉

  11. Το επίθετο «κλαρινογαμπρός»το λάνσαρε στον εγχώριο πολιτικό διάλογο ένας βουλευτής Σερρών της ΝΔ, πρώην συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, για να χαρακτηρίσει τον Κασιδιάρη. Το θεωρώ ταιριαστό…

  12. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    11 και πριν: Ο κλαρινογαμπρός μπορεί να είναι λέξη π.χ. δεκαετίας αλλά πράγματι πέρσι (εννοώ το 2014, να συνηθίζουμε) ακούστηκε πολύ.

    6: Μπράβο, βρήκες μερικά πολύ καλά. Με προβληματίζει η λέξη του Βακαλόπουλου, τα συστατικά της μέρη δεν τα αναγνωρίζω όλα.

  13. Και ο κλαρινοσώγαμπρος

  14. spiral architect said

    Απόσπασμα από το σημερινό διάλογο του κλαρινογαμπρού με τον ΠτΔ:

    «ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Θα έλεγα ο καινούργιος χρόνος μπήκε με πολλή δουλειά.
    ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με πολλή δουλειά, εμείς έχουμε μάθει, ξέρετε δεν καθίσαμε και ποτέ στη ζωή μας, από μικρά παιδιά δουλεύουμε.
    ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Αυτό είναι αλήθεια.
    «

  15. Νέο Kid Στο Block said

    14. #$@@%^&*@ Αλλάξτε και κανα φανελάκι να μη στεγνώσει ο ιδρώτας πάνω σας και πουντιάσετε ρε παιδιά… 😦

  16. Γς said

    «Θα με δείρει

    θα κουραστεί

    θα ιδρώσει

    θα κρυώσει

    θα πλευριτωθεί

    θα κρεββατωθεί

    και θα πεθάνει »

    Καραγκιόζης

  17. Αν δεν ζούσαμε σ’ αυτή τη χώρα, δεν θα το πίστευα πως ο κλαρινογαμπρός το παίζει Βασιλάκης Καΐλας και μικρός λουστράκος.

  18. Ρε Νεοκιντ και Σκύλε, γιατί, αμφισβητείτε ότι οι πολιτικοί δουλεύουν;
    Ή ότι η Πολιτική είναι δουλειά, όπως όλες οι άλλες;

    Δε φαντάζομαι να υπονοεί κανείς το γνωστό ερώτημα, (που αυτό είναι η πεμπτουσία του λαϊκισμού, όχι το να υποστηρίζεις το σωματείο σου): Πόσα ένσημα κολλήσανε αυτοί;

  19. spiral architect said

    Προς δόξαν της αντιπροσωπευτικής (οθντκ) δημοκρατίας, τα ματάκια μας θα δουν πολλούς υποψήφιους.

  20. Δεν δουλεύουν, φίλε μου. Κατά δήλωσή τους παίζουν!

  21. voulagx said

    #14: Αμ, έτσι εξηγείται το σπινθηροβόλο βλέμμα του, κουράστηκε…. από μικρός στα βάσανα.

  22. Γελούσα με τη λέξη κλαρινογαμπρός (κι εγώ σε σχέση με τον Κασιδιάρη την πρωτοάκουσα) αλλά, ηχητικά τουλάχιστον, μου φάνηκε πιο αστεία (και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από τυχόν θιγόμενους) η επωνυμία μαγαζιού με ανδρικά ρούχα αν δεν κάνω λάθος, που άνοιξε πέρυσι στο Κεφαλάρι: Παπαδογαμβρός.

  23. cronopiusa said

  24. Γς said

    Και μια [μαθητευόμενη] κλαρινομπράϊτ

  25. Avonidas said

    «[…] οι οποίοι σύμφωνα με τον (οΘντκ) ρεπόρτερ του Αντένα πηδούσαν κάνοντας παρκούρ από ταράτσα σε ταράτσα στα επεισόδια το βράδυ της διαδήλωσης της επετείου του Πολυτεχνείου.»

    Από πότε η επέτειος του Πολυτεχνείου πέφτει στις 6 Δεκεμβρίου; 😐

  26. Παλαιοημερολογίτης κι ο Νικοκύρης; 8-(

  27. Με το συμπάθειο αλλά αυτή η δήλωση του Ξηρού » δεν ήθελα να με συλλάβουν βράδυ» πως σας φάνηκε ;

  28. Avonidas said

    #27. Φάε λάδι κι έλα βράδυ…

  29. 27, λογική δήλωση: το βράδυ πέφτουν και παραπάνω πιστολιές…

  30. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    18.>>αμφισβητείτε ότι οι πολιτικοί δουλεύουν;
    τον κόσμο 🙂

  31. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >> έργο του σύγχρονου Κινέζου ζωγράφου Ζανγκ Μπο
    ξεστρατίζω αλλά καταγοητεύτηκα απ αυτή τη ζωγραφιά,Τα πουλάκια-παιδάκια θαύμα! Ήθελα να δω κι άλλα έργα του.Με την ελληνική εκδοχή του ονόματος του δε βρήκα πράμα. Ή μάλλον βρήκα έναν σαματατζή της μπάλας! Οι κατεχάρηδες ας βοηθήσουν. Σπάιραλ;

  32. BLOG_OTI_NANAI said

    Με αφορμή αυτό που έγραψες, κοίταξα στην πηγή από την οποία άντλησε ο Βακαλόπουλος και όντως, λείπει ένα «ρ»:

    τζαγκαρομαραγγογουναροραυτοχρυοσοχοοβοντικλαροχάλκαι (Κρητικά Χρονικά 5 (1951), σ. 256)

    Έτσι αποκαλύπτεται ένα ακόμα επάγγελμα (όχι «γουναροαυτο» αλλά «γουναροΡαυτό»)και τα σίγουρα είναι:

    – Τσαγκάρης
    – Μαραγκός
    – Γουναράς
    – Ράφτης
    – Χρυσοχόος

    Αλλά το «…βοντικλαροχάλκαι»?

    Το «κλαρο» μήπως αφορά το «κλάρος»=κληρικός, ή το «κλαρώται»=καλλιεργητές ξένων κτημάτων (βλ. Δημητράκος)

    το «χάλκαι» μήπως αφορά τους Χαλκείς δηλ. σιδηρουργούς (Ο Κουκουλές παραθέτει το εξής: «χαλκέας έλεγον τους τον σίδηρον έργαζομένους»).

    Αλλά το «…βοντι…»

  33. ΕΦΗ², δίκιο έχεις. Για δοκίμασε το όνομα Zhang Daqian

  34. Νέο Kid Στο Block said

    (Efi)^{2} :
    http://www.inkdancechinesepaintings.com/chinese-artists/zhang-bo_1.html

  35. Μαρία said

    11
    Βουλευτής Δράμας.

  36. sarant said

    25: Από τότε που πάθαμε Αλτσχάιμερ -και δεν το πρόσεξε και κανείς πριν τυπωθεί…

    32: Εμ, έτσι βγαίνει περισσότερο νόημα. Αυτό το βοντι- σαν σλάβικο μοιάζει.

    34: Εκζήτηση αυτό με τα τετράγωνα, αλλά μπράβο που βρήκες τον αρτίστα.

  37. Νέο Kid Στο Block said

    31. Αυτός στο άρθρο ,με τα πουλάκια και τα ρόδια, είναι πολύ καλός Εφη,όντως. 274 αμέρικαν μπακς ονλυ! Τζάμπα πράμα, μουχτι!

  38. Μαρία, στο 35, σωστά

    http://www.parliament.gr/Vouleftes/Ana-Eklogiki-Perifereia/?MPId=059adf29-aa1e-4f4b-a8bd-12f2ac591e25

    Ας όψεται ο Αλτσχάιμερ, που λέει κι ο Νικοκύρ’ς

    Σωστός ο ΝεοΚίντ, εγώ πέρ’ από Βικιπαίδεια βαρέθηκα να ψάξω…

  39. Ραμόν said

    Καλησπέρα και καλη χρονιά.
    Παρακολουθω καιρό το μπλογκ αλλά δεν έχει τύχει να σχολιάσω.
    Μια παρατήρηση θέλω να κανω, οι ιπταμενοι αναρχικοι του Αντ1 εμφανίστηκαν στην επέτειο της 6ης Δεκέμβρη.
    Στην επέτειο του πολυτεχνείου είχαμε τους….διψασμένους ματατζήδες.
    Καλή συνέχεια.

  40. Νέο Kid Στο Block said

    36.γ. Τετράγωνα; γουά ντου γιου μιν ;(pardon? στα κινέζικα) Νιχ Χουά;
    Εκτός αν εννοεις τη μέθοδο ελάχιστων τετραγώνων που χρησιμοποιώ όταν είμαι σε Μαρία mode γουγλοψαξιματος…😁

  41. ΝεοΚίντ, επειδή εξεπλάγης με την φτήνια του αρτίστα, διάβασε εδώ για την τέχνη της αντιγραφής, με ιδιαίτερη προσοχή στην πάνω δεξιά φωτό (Τσάινα κόπινγκ φάκτορυ)

    http://gurneyjourney.blogspot.gr/2014/07/the-art-of-copying.html

  42. Νέο Kid Στο Block said

    41. Kόπια λες είναι ,ε; Φτηνές κινέζικες απομιμήσεις… 😆
    -ωραίο παράδοξο! Αγοράζεις έναν ορίτζιναλ Μπο ,κι άντε ν’αποδείξεις πως δεν είναι …»απ’τα κινέζικα»… 😆

  43. sarant said

    39: Καταρχάς, καλώς όρισες στα σχόλια. Έχεις δίκιο για τη διόρθωση.

  44. Raptakis Dimitrios said

    Νίκο, καλή λεξιλογική χρονιά! Μπήκε μ’ έναν ωραίο νεολογισμό του Σταύρου Ζουμπουλάκη: μαρθισμός, μετάφραση του martalismo που χρησιμοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος για να περιγράψει την εκκλησιαστική γραφειοκρατία κατά τη χριστουγεννιάτικη ομιλία του ενώπιον της Κουρίας.

  45. Raptakis Dimitrios said

    Στην Καθημερινή της Κυριακής βεβαίως: http://www.kathimerini.gr/797817/article/epikairothta/kosmos/grafeiokratikos-xristianismos

  46. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ω πολύ ωραίος ο Ζαγκ Μπο!Επέστρεψα τώρα από το ψιλόχιονο και βρήκα λουλούδια,πουλιά, χρώματα και γύρω-τρόυρα λέξεις. Ευχαριστώ σας πάρα πολύ! Κιντ, είσαι θαυματάς (παιδική εκφορά του ταχυδαχτυλουργού από τον αδελφό μου),Έψαξα πριν και με αυτά τα γράμματα αλλά δεν τον πέτυχα.
    Σύγχρονος, ούτε 60 χρονών καλά καλά.Φτερωτά κι άνθη σ’ ολα του τα έργα,στην ιδιαίτερη ομορφιά της προσωπικής του τέχνης.Να τον παρακολουθώ ν΄ ανοίγει η καρδιά μου.
    Ετοιμάστηκα να υιοθετήσω το μαθηματικοειδές του Κιντ μα το λέει εκζήτηση ο Νικοκύρης και άστο (άσε που δεν ξέρω να το αντιγράψω 🙂 )

  47. Μαρία said

    44
    Ο μαρθισμός δεν περιγράφει τη γραφειοκρατία αλλά αναφέρεται στο «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και τυρβάζεις περί πολλά», όπως σωστά άλλωστε το εξηγεί ο Ζουμπουλάκης. Απλώς ο πάπας προκειμένου για την ανάπαυση δεν παραπέμπει στο Δεκάλογο αλλά στον Εκκλησιαστή (τοις πάσι χρόνος και καιρός τω παντί πράγματι ricordando quanto dice il libro del biblico del Qoelet, ‘c’è un tempo per ogni cosa'»)
    Το πρωτότυπο για τους ιταλομαθείς http://www.tgcom24.mediaset.it/cronaca/lazio/papa-ecco-i-15-mali-della-chiesa_2085902-201402a.shtml

  48. Πάνος με πεζά said

    Ερώτηση για το κοινό : η λέξη-συρμός τέτοιων περιόδων, «κυβερνησιμότητα», υπάρχει; Kι εν πάση περιπτώσει, είναι αυτό που εννοούμε όταν τη λέμε;
    Πάει με ενεργητική ή παθητική φωνή; Δηλαδή «κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είναι η προοπτική του να κυβερνήσει, ή «κυβερνησιμότητα ενός λαού» είναι η προοπτική του να κυβερνηθεί;
    Τι σκατά;

  49. BLOG_OTI_NANAI said

    Η «κυβερνησιμότητα» είναι επαληθεύσιμη στη βιβλιογραφία, ίσως όχι πολύ συχνή λέξη. Στις δύο περιπτώσεις που τη βρήκα έχει αρνητικό χαρακτήρα:

    1. Άρθρο1α & Άρθρο 1β
    2. Βιβλίο

    Σύμφωνα με τους ορισμούς, απ’ ότι κατάλαβα, εμείς τα τελευταία 30 χρόνια, ουσιαστικά δεν έχουμε δημοκρατικές κυβερνήσεις, αλλά διεκπεραιωτές «κυβερνησιμότητας», οι οποίοι δουλεύουν για τα συμφέροντα και τους εαυτούς τους, βολεύοντας ταυτόχρονα με ρουσφέτια τις ανάγκες του «λαού» και έτσι είναι όλοι «ικανοποιημένοι» πρόσκαιρα αλλά χωρίς ουσιαστικό δημοκρατικό βάθος στις λύσεις.

    Φαντάζομαι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαίρεται που τον κατηγορούν ότι δεν τα καταφέρνει στην «κυβερνησιμότητα», αλλά πολλοί από εμάς θα λέγαμε ότι χρειάζεται και λίγη ικανότητα στην «κυβερνησιμότητα» διότι δεν μπορείς να δώσεις γροθιά στο μαχαίρι (συμφέροντα).
    Έτσι κατάλαβα τουλάχιστον.

  50. BLOG_OTI_NANAI said

    12 & 36: Το μόνο που βρήκα, σε τόμο της «Λαογραφίας», είναι ότι το δόντι σε κάποιες περιοχές λέγεται και «βόντι», αλλά μου φαίνεται άσχετο με την περίπτωση μας.
    Δεν μπορώ να βρω τίποτα που να μπορεί να δώσει λογική λύση στο συνθετικό «…βοντι…». Κοίταξα ό,τι λεξικό υπάρχει, Κριαρά, Δημητράκο, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, τίποτα. Βεβαίως μπορεί να ήταν εκεί και να μην το είδα. Εκτός αν από τον εκδότη της επιστολής στα «Κρητικά Χρονικά» ξέφυγε κάποιο λάθος γράμμα.

  51. Πάνος με πεζά said

    @ 49 : Eυχαριστώ πολύ για την άποχη και τα παρατιθέμενα. Βέβαια, εκείνο που καταλαβαίνω διαβάζοντας, είναι ότι η λέξη «διακυβέρνηση» θα έφτανε και θα περίσσευε, ειδικά ως περίφραση με το «μοντέλο». Μοντέλο διακυβέρνησης, μέθοδος διακυβέρνησης, διεκπεραιωτής διακυβέρνησης…Πολύ πιο απλά από την «κυβερνησιμότητα». Μπερδεύει επίσης το ότι στα άρθρα αυτά βλέπουμε και τη λέξη σε εισαγωγικά. Μου φέρνει, π.χ. στο νου, το «πρωθυπουργεύων», ειρωνικής διάθεσης απέναντι στον εκάστοτε Πρωθυπουργό.

  52. voulagx said

    Απορώ και εξίσταμαι πώς στο διάλο μας ξέφυγε η «εντολή Σαμαρά»…ΟΙ λέξεις της χρονιάς!!!
    http://www.larissanet.gr/2015/01/05/i-entoli-samara-kai-oi-ithageneis/
    γαμώ το κεφάλι μου!

  53. Καλή χρονιά και πάντα δημιουργικός και πνευματώδης.
    Να προσθέσω ότι το 2014 ακούσαμε για πρώτη φορά και τον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών, αλλά οι κοινοί θνητοί δεν καταλάβαμε τίποτε και έτσι η φράση ξεχάστηκε. Όμως, πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο, αφού τους χαρίστηκε από την κυβέρνηση.

  54. sarant said

    44-45: Δημήτρη δεν τον είχα προσέξει τον νεολογισμό, σ’ ευχαριστώ!

    48: Ναι, ο όρος πάσχει σε αυτό που λες, και χρησιμοποιείτσι κυρίως με την πρώτη σημασία.

    50: Το μόνο που σκέφτηκα είναι μήπως έχει κάποια σχέση το βοντικλαρο- με το (μανιάτικο) επώνυμο Βουδικλάρης.

    52: Μεγάλη αμέλειά μας που δεν βάλαμε την εντολή Σαμαρά, θα χτύπαγε πεντάδα!

    53: Νάσαι καλά, έτσι είναι!

  55. Μαρία said

    52
    Βλέπω οτι με εντολή Παπαμιμίκου σχόλασαν το σκηνοθέτη.

  56. BLOG_OTI_NANAI said

    51: Ε, ναι, υπήρχαν τόσοι τρόποι να το πουν ώστε να το καταλάβουμε όλοι αμέσως.

  57. voulagx said

    #52: δεν μπόρεσε ο ανίκανος να αποτυπώσει στην οθόνη το μέγα πλήθος και το μέγα πάθος, δες εδώ: http://www.larissanet.gr/2015/01/03/to-paraskinio-tis-episkepsis-samara/
    και την Πέμπτη καταφτάνουν δυο βαρέων βαρών πολιτικοί άντρες, θα πλημμυρίσει το ποτάμι.

  58. Νέο Kid Στο Block said

    57. Δεν καταλαβαίνω γιατί ειρωνεύεσαι το μέγα πλήθος…εγώ βλέπω στις φωτογραφίες πρόσωπα και λεωφορεία ακόμα και από το Μπέογκραντ! Σαμαράς Ιντερμπαλκάν! 😆

  59. Για να φύγουμε λίγο από τη μαυρίλα του Charlie,

    46, ΕΦΗ ΕΦΗ

    Μου έκανε εντύπωση και μένα η τιμή, όμως δεν νομίζω ότιτο έργο αυτό πουλιέται σαν αντίγραφο.

    Ο δε ζωγράφος είναι μεν σύγχρονος αλλά η ζωγραφική του είναι παραδοσιακή. Η ζωγραφική στην Κίνα δεν χωριζόταν σε διακοσμητική και έργο τέχνης, όπως η δική μας. Ο ρυθμός είναι δεδομένος και το τι είναι κάθε έργο εξαρτάται από την ποιότητα του ίδιου του ζωγράφου. Θέλω να πω ότι όλοι λουλούδια, βουνά και έντομα ζωγραφίζουν,με τον ίδιο λίγο πολύ τρόπο, αλλά κάποιοι είναι μεγάλοι καλλιτέχνες. Ο συγκεκριμένος με τα εντυπωσιακά του χρώματα και την πολυλογία του,είναι στα όρια του πολύ καλού διακοσμητικού τεχνίτη.

    Αν θέλει κανείς να δει έναν Κινέζο πραγματικό καλλιτέχνη πρέπει να ψάξει για τον Τσι Πάι Σι.
    Να ,αυτές οι γαρίδες είναι δικές του:

    Εγώ ένα τέτοιο θα αγόραζα. Αν αρχίσω να μαζεύω λεφτά από τώρα, σε δέκα χρόνια θα έχω συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται για την κορνίζα.
    Το λέω γιατί είδα τις τιμές. Αυτό πχ http://www.artnet.com/WebServices/images/ll00343llda09GFgkzbR3CfDrCWQFHPKcpOeE/qi-baishi-%E5%90%9B%E4%B8%B4%E5%A4%A9%E4%B8%8B-%28pine-tree-and-eagle%C2%B7couplet%29.jpg

    …πουλήθηκε για δύο εκατομύρια εφτακόσιες χιλιάδες ευρώ.

    Υπάρχουν στην αγορά και φτηνότερα,αλλά δεν το υπογράφω οτι είναι αυθεντικά. Με την ικανότητα για ντιγραφή των Κινέζων, μπορο΄ν να ξεγαλάσουν ένα ανεκπαίδευτο μάτι σαν το δικό μας ή σαν του κινέζου νεόπλουτου.Να αυτό είναι πιο φτηνό:

    Σε Ευρώ, μόνο τετρακόσια χιλιάρικα 🙂

  60. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ιάκωβε,ναι,-τώρα σε είδα- αλλά δεν είπα γω καθόλου για τιμές.Ούτε που ασχολήθηκα αν είναι αντίγραφο και τέτοια.Για την ομορφιά μόνο που είναι τζάμπα πάντα και τον ευγνωμονώ το Ζαγκ Μπο για τη συγκίνηση.Παραδοσιακή αυτή η ζωγραφική, το ξέρω, αλλά στα μάτια μου ιδιαίτερη.Κάτι άλλο πέρα από τα στερεότυπα είδα. Και οι γαρίδες μ άρεσαν και η γλάστρα σου κι επειδή, όπως τα λες, είναι πανάκριβα. φαίνεται πως κόβει το μάτι μου 🙂 . Αφού μπορώ και τα βλέπω,είναι σα να τα έχω.Σαν τ΄ άστρα του Μικρού Πρίγκηπα
    Ευχαριστώ! γλυκαίνει η ψυχή μαζί λίγο με το βλέμμα που βουρκώνει διαρκώς και σκοτεινιάζει από τα φριχτά γεγονότα.Φοβάμαι πως το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα.

  61. Βλέπω τώρα την ταινία της Μαλέα «Ο οργασμός της αγελάδας» και μόλις άκουσα τη λέξη «κλαρινογαμπρός». Κι είναι από το 1996!

  62. sarant said

    61 Πολύ ωραία επισήμανση, ευχαριστώ!

Σχολιάστε