Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Επιστολή στα Νέα για τη διακοπή της συνεργασίας με τον Γιάννη Χάρη (επανάληψη)

Posted by sarant στο 18 Σεπτεμβρίου, 2011


Τις προάλλες είχα δημοσιεύσει μια επιστολή διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα Τα Νέα για τη διακοπή της συνεργασίας με τον Γιάννη Χάρη και είχα ζητήσει από όσους φίλους θέλουν να την υπογράψουν. Η ανταπόκριση με εξέπληξε, αφού μέσα σε λίγες ώρες πήρα πολλές δεκάδες ηλεμηνύματα, από ανθρώπους που ήθελαν να συνυπογράψουν την επιστολή. Ωστόσο, λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο ίδιος ο Γιάννης Χάρης με παρακάλεσε να ανασταλεί προς το παρόν η πρωτοβουλία, επειδή γινόταν στην εφημερίδα κάποια συζήτηση για το θέμα (το σχόλιο του Γ.Χάρη, εδώ). Οπότε, παγώσαμε προσωρινά τη διαδικασία συλλογής των υπογραφών (αν και, πρέπει να πω, υπογραφές συνέχισαν να έρχονται όλες τις επόμενες μέρες!)

Δυστυχώς, τελικά η διεύθυνση της εφημερίδας έδειξε στον Γιάννη Χάρη την πόρτα της εξόδου -το πώς και το γιατί το αφηγείται αναλυτικότατα ο ίδιος στο ιστολόγιό του. Δεν θα σταθώ στις λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται ότι η διακοπή της συνεργασίας δεν οφείλεται απλώς στην ανάγκη για περικοπές και μείωση κόστους, αλλά και σε μια σαφή διάθεση να χαμηλώσουν την έντασή τους οι «ενοχλητικές» φωνές -τόσο πολιτικά όσο και γλωσσικά ενοχλητικές.

Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι η επιστολή διαμαρτυρίας πρέπει να σταλεί. Δεν την αλλάζω για τεχνικούς λόγους, επειδή έχουν ήδη συγκεντρωθεί τόσες υπογραφές. Αναγνωρίζω ωστόσο ότι μπορεί κάποιος, μετά τις εξελίξεις, να κρίνει άσκοπο ή άστοχο να υπογράψει, οπότε αν μου έχετε στείλει ηλεμήνυμα ότι υπογράφετε πρέπει να μου στείλετε καινούργιο όπου να μου λέτε ότι αλλάξατε γνώμη. Αν δεν αλλάξατε γνώμη, δεν είναι ανάγκη να στείλετε νέο μέιλ, έχω τα στοιχεία σας από το παλιό. Εννοείται βέβαια ότι αν θέλετε να υπογράψετε την επιστολή και δεν το είχατε ήδη δηλώσει, πρέπει να στείλετε ηλεμήνυμα, κοινώς ιμέιλ, στο sarant-παπάκι-pt.lu.

Η συλλογή των υπογραφών θα κρατήσει έως την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Μετά θα στείλω την επιστολή με τα ονόματα όσων την υπέγραψαν. Καλύτερα είναι να στείλετε Ονοματεπώνυμο, τόπο και ιδιότητα (δηλαδή επάγγελμα ή απασχόληση).

Η επιστολή είναι η εξής:

Κύριε Διευθυντά

Διαβάσαμε με έκπληξη ότι η εφημερίδα σας αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Γιάννη Η. Χάρη. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι το μοντέλο που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες θεωρούμενες μεγάλες εφημερίδες δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι παράδοξο οι περικοπές να αρχίζουν από τις καλύτερες πένες της εφημερίδας, πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε ότι πρόσφατα η στήλη του Γ. Χάρη έγινε εβδομαδιαία από δεκαπενθήμερη, δηλαδή διπλασιάστηκε η συχνότητά της σε αναγνώριση της μεγάλης αναγνωσιμότητάς της. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αγόραζαν τα σαββατιάτικα Νέα κυρίως για τον Χάρη και που άνοιγαν την εφημερίδα κατευθείαν στη σελίδα του. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη διακήρυξη του κ. Ψυχάρη, ο οποίος έκανε αυτοκριτική (πόσο ειλικρινή τάχα;) για το μοντέλο των αφειδών προσφορών και της υποβάθμισης του περιεχομένου της εφημερίδας –με τη διακοπή της συνεργασίας του Γιάννη Χάρη, αλλά και γενικότερα με τη συρρίκνωση της ενότητας του Βιβλιοδρομίου, τα σαββατιάτικα Νέα κάνουν ένα ακόμα βήμα στο να αποτελούν απλώς το περιτύλιγμα των βιβλίων και δίσκων που προσφέρονται προς άγραν αγοραστών.

Με τιμή
(Υπογραφές)

Περιμένω υπογραφές (ονοματεπώνυμο, τόπος, και αν θέλετε ιδιότητα) με ηλεμήνυμα στο sarant-παπάκι-pt.lu έως την Τρίτη 20.9 στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Ενημέρωση, Σάββατο 24.9: Έστειλα πράγματι την επιστολή με 135 υπογραφές την Τρίτη το βράδυ. Μερικές ακόμα υπογραφές έφτασαν δυστυχώς αφού είχα στείλει το ηλεμήνυμα στην εφημερίδα. Ως τώρα που γράφω, Σάββατο μεσημέρι, δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από την εφημερίδα, ούτε δημοσίευση της επιστολής. Νομίζω ότι αν μέχρι και το επόμενο Σάββατο δεν έχει εκδηλωθεί αντίδραση από την εφημερίδα, μπορούμε να συμπεράνουμε πως η εφημερίδα μας περιφρόνησε -και να πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας…

16 Σχόλια to “Επιστολή στα Νέα για τη διακοπή της συνεργασίας με τον Γιάννη Χάρη (επανάληψη)”

  1. αλλά και σε μια σαφή διάθεση να χαμηλώσουν την έντασή τους οι “ενοχλητικές” φωνές -τόσο πολιτικά όσο και γλωσσικά ενοχλητικές
    και σε αυτήν την επιλογή υπάρχει σαφής διάθεση να δυναμώσουν οι ενοχλητικές φωνές!

  2. Μαρία said

    Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ο συμπατριώτης μου ήθελε μ’ αυτά τα τηλεοπτικά να μετατρέψει το Χάρη σε Διαμαντάκου νούμερο 2;

  3. Ξενοφώντας Τζαβάρας said

    Η στήλη του Γιάννη Χάρη συνέβαλλε στην διατήρηση ενός επιπέδου των ΝΕΩΝ τόσο γλωσσικά όσο και γενικότερα. Η απουσία της θα φανεί σίγουρα τόσο στην εφημερίδα όσο και στους αναγνώστες. Προσθέστε κι εμένα στις υπογραφές.

  4. tamistas said

    Επί χρόνια αναρρωτιόμουν. Ο Χάρης στα Νέα, ο Μπαμπινιώτης στο Βήμα. Μπράβο πλουραλισμός…
    Χωρίς καμιά ελπίδα, συνυπέγραψα (ημεηλικώς).
    Κυρίως επειδή μου αρέσουν τα ανέλπιστα.

  5. sarant said

    3: Για να σας προσθέσω στις υπογραφές, πρέπει να μου στείλετε ημέιλ στη διεύθυνση sarant-παπάκι-pt.lu

  6. Γιάννης Τσιχλής said

    Υπογράφω κι εγώ, Νίκο. Σου έστειλα ήδη ημέιλ.

  7. Φωνές που σίγησαν σημαίνει λιγότερες φωνές (κι αυτονόητα, το αντίστροφο). Πλήγμα για την πολυφωνία, την πρόκληση σκέψης, το ενδιαφέρον για την επιστροφή σε ένα φύλλο εφημερίδας. Πλήγμα και στην ευαισθησία μας, για ό,τι θεωρούμε ότι έπρεπε να αποτελεί, σε ένα έντυπο, καθήκον προαγωγής του ελεύθερου λόγου, και όχι μόνον στον τίτλο του. Ελπίζουμε να αναθεωρηθεί η απόφαση για σίγηση του κ. Χάρη, τάχιστα.

  8. sogar said

    Διάβασα την εξιστόρηση όσων συνέβησαν στο μπλογκ του Γ. Χάρη. Νομίζω πως η συμπεριφορά της εφημερίδας, εκ μέρους τουλάχιστον του διευθυντή, ήταν άθλια και χυδαία απέναντι σ’ ένα πρόσωπο σαν το Γ. Χάρη. Λες και χειρίζονταν υπόθεση νεαρού δημοσιογράφου υπό δοκιμή! Τελικά οι καιροί έχουν να αποκαλύψουν πολλές υποκριτικές συμπεριφορές. Πέφτουν τα προσωπεία και σκάνε μύτη τα πρόσωπα. Τι άλλο να πω!

  9. Hellegennes Alexandrine said

    Βρίσκω απολύτως αρμόζον το γεγονός ότι οι πρώτες και φαρμακερότερες περικοπές είναι πάντα στον πολιτισμό, σ’ αυτήν την χώρα. Αυτός ο λαός είμαστε, αυτό μάς αξίζει. Δεν λυπάμαι τους Έλληνες, όποιος έχει πολιτισμική και πολιτιστική άγνοια αξίζει τέτοια τύχη. Λαός χωρίς μνήμη, χωρίς παρρησία και αίσθημα ευθύνης, που ψηφίζει τον άλφα, μετά από δυο χρόνια απαιτεί εκλογές για να ψηφίζει τον βήτα και μετά από δύο χρόνια θα μετανιώσει και θα ξανααπαιτήσει εκλογές για να ξαναψηφίσει τον άλφα. Εκπτώσεις πολιτισμού είναι αυτό που παίρνει ο Έλληνας γιατί αυτό προτιμάει να κόψει από ό,τι κοστίζει.

  10. betatzis said

    Βρε Νικοκύρη, χίλια συγγνώμη, είμαι πολύ ζαλισμένος και κουρασμένος από τα δικά μου, μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά είσαι σίγουρος ότι υπάρχει Τρίτη 21η Σεπτεμβρίου 2011 ;;;; Το γράφω μόνο και μόνο μην μπερδευτεί κανένας και ξεχάσει να στείλει μέιλ, αλλιώς δε θα με νοιαζε, εγώ έστειλα με την πρώτη φουρνιά.

  11. sarant said

    Ωχ, δίκιο έχεις αγαπητέ, το διόρθωσα!

  12. Ein Steppenwolf said

    Βάλτε τώρα που γυρίζει…

  13. Νέο kid στο block said

    Νίκο, είχαμε κάποιο νέο ή ένδειξη; Αν και μάλλον είναι νωρίς ακόμη, ε;

  14. sarant said

    Νωρίς είναι -δεν είχα καμιά είδηση.

  15. sarant said

    Ενημέρωση, Σάββατο 24.9: Έστειλα πράγματι την επιστολή με 135 υπογραφές την Τρίτη το βράδυ. Μερικές ακόμα υπογραφές έφτασαν δυστυχώς αφού είχα στείλει το ηλεμήνυμα στην εφημερίδα. Ως τώρα που γράφω, Σάββατο μεσημέρι, δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από την εφημερίδα, ούτε δημοσίευση της επιστολής.

  16. sarant said

    Νομίζω ότι αν μέχρι και το επόμενο Σάββατο δεν έχει εκδηλωθεί αντίδραση από την εφημερίδα, μπορούμε να συμπεράνουμε πως η εφημερίδα μας περιφρόνησε -και να πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας…

Σχολιάστε