Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φλιμπουστιέροι στα έδρανα

Posted by sarant στο 17 Αυγούστου, 2015


Πέρασε ο Δεκαπενταύγουστος, έχω όμως ένα πολιτικογλωσσικό υπόλοιπο από την υπερμαραθώνια συνεδρίαση της Πέμπτης (13 Αυγούστου) που δεν έχει θαρρώ χάσει την (αν)επικαιρότητά του. Το ανεβάζω με αυτόματον πιλότο, μια και λογαριάζω να φύγω από το σπίτι πολλά πρωί και να μη γυρίσω ως το βράδυ.

Η συνεδρίαση εκείνη, θα θυμάστε, ολοκληρώθηκε μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής και κατά τη γνώμη μου η καθυστέρηση σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι αποκλειστικά) οφειλόταν στην παρελκυστική πολιτική της ΠτΒ Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τα συζητήσαμε και στο ιστολόγιο, στα σχόλια της ανάρτησης εκείνης της μέρας, οπότε δεν θα είχε νόημα να επανέλθω, αλλά το θέμα έχει, πέρα από το πολιτικό, και γλωσσικό ενδιαφέρον.

Σχολιάζοντας στο Φέισμπουκ έγραψα ότι η εμφάνιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν «αριστούργημα νομότυπης κωλυσιεργίας». Οι Αμερικάνοι, συνέχισα, το λένε αυτό filibustering, ένας όρος που εμφανίστηκε στην κοινοβουλευτική τους πρακτική τον 19ο αιώνα. Θα αφιερώσουμε το σημερινό άρθρο σε αυτή τη λέξη.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Βικιπαίδειας, filibuster είναι οποιαδήποτε παρελκυστική τακτική αποβλέπει στο να καθυστερήσει την ψηφοφορία επί ενός θέματος. Στην Γερουσία των ΗΠΑ δεν υπάρχει όριο στον χρόνο ομιλίας των γερουσιαστών, κι έτσι, αν δεν συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων, η μειοψηφία μπορεί να καθυστερήσει την ψηφοφορία όσο θέλει ή μάλλον όσο αντέχουν οι αγορητές της -διότι πρέπει να μιλάνε συνεχώς. Το ατομικό ρεκόρ το έχει ο Στρομ Θέρμοντ, γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας με ελαφρώς ρατσιστικές θέσεις, ο οποίος θέλοντας να εμποδίσει το 1957 την ψήφιση του Νόμου για τα Ατομικά Δικαιώματα, που θέσπιζε μέτρα εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού στις νότιες πολιτείες, μίλησε επί 24 ώρες και 13 λεπτά! Για να το καταφέρει αυτό, ανέγνωσε από το βήμα την εκλογική νομοθεσία όλων των πολιτειών των ΗΠΑ (αλφαβητικά) και ύστερα διάβασε διάφορα ιδρυτικά κείμενα του κράτους. Άλλοι κωλυσιεργοί έχουν καταφύγει σε εντελώς άσχετα κείμενα, άλλος διαβάζοντας τραγωδίες του Σέξπιρ (καλό αυτό) και άλλος τον τηλεφωνικό κατάλογο.

Η κωλυσιεργία γίνεται εφικτή διότι υπάρχει παραθυράκι: η διάταξη που επιτρέπει στους γερουσιαστές να αγορεύουν χωρίς περιορισμό του χρόνου αγόρευσης. Σε άλλα κοινοβουλευτικά σώματα ο χρόνος αγόρευσης είναι περιορισμένος κι έτσι η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει, αλλά οι κωλυσιεργοί βρίσκουν άλλες μεθόδους. Για παράδειγμα, στη γαλλική εθνοσυνέλευση μια μέθοδος κωλυσιεργίας είναι να καταθέτει η αντιπολίτευση πολλές τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να παρεμποδίσει. Πόσο πολλές; Το ρεκόρ, διαβάζω, σημειώθηκε το 2006, όταν οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές κατέθεσαν… 137.000 τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Αν τυπώνονταν σε σχεδόν 600 αντίτυπα η καθεμιά (για να διανεμηθούν σε όλους τους βουλευτές), το ύψος της χάρτινης στοίβας θα ήταν τετραπλάσιο από τον πύργο του Άιφελ. Τελικά όμως οι τροπολογίες αποσύρθηκαν, αν και δεν θυμάμαι καλά για ποιο λόγο. Πάντως, στη Γαλλία υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η χιονοστιβάδα των τροπολογιών, αφού προβλέπεται η δυνατότητα να τεθούν σε μία ενιαία ψηφοφορία όλες οι τροπολογίες τις οποίες δεν δέχεται η κυβέρνηση.

Η κοινοβουλευτική κωλυσιεργία, όμως, είναι αρχαία τακτική, αφού πρώτος τη χρησιμοποίησε επανειλημμένα και με επιτυχία ο Κάτων ο νεότερος, στην αρχαία Ρώμη. Ο Κάτων εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι οι εργασίες της Συγκλήτου έπρεπε να ολοκληρώνονται με τη δύση του ηλίου. Έτσι, π.χ., το 59 π.Χ. μίλησε με τις ώρες και εμπόδισε τη Σύγκλητο να αποφασίσει αν θα επέτρεπε στον Ιούλιο Καίσαρα να θέσει υποψηφιότητα χωρίς να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως.

Η αγγλική λέξη για την κοινοβουλευτική κωλυσιεργία είπαμε ότι είναι filibuster, ρήμα και ουσιαστικό, π.χ. A filibuster was indulged in which lasted .‥ for nine continuous calendar days.  Η ετυμολογία της λέξης είναι περίεργη, διότι ανάγεται σε χώρους και χρόνους εντελώς μακριά από την κοινοβουλευτική πρακτική -στους μπουκανιέρους πειρατές των Δυτικών Ινδιών τον 17ο αιώνα!

Η αγγλική λέξη filibuster, προέρχεται μέσω ισπανικών ή γαλλικών από το ολλανδικό vrijbueter, που θα πει ληστής, και του οποίου μεταφραστικό δάνειο είναι το «freebooter». Στα ελληνικά, τους λέμε φλιμπουστιέρους -και παλιότερα είχαμε συζητήσει στο ιστολόγιο και είχα παρουσιάσει στον παλιό μου ιστότοπο το αφήγημα του Φώτη Κόντογλου «Μπουκανιέροι και φλιμπουστιέροι» (που μας θυμίζει τον παλιό μας φίλο τον Μπουκανιέρο που έχει παρατήσει το Διαδίκτυο). Ξεσηκώνω ένα απόσπασμα από τον Κόντογλου:

Προ τρακόσια πενήντα χρόνια, στις Αντίλλες είχανε μαζευτεί λογής λογής τυχοδιώχτες, της λεμονιάς τ’ άνθος, κατά το λεγόμενο, και κλέβαν ο ένας τον άλλον, ανθρώποι από διάφορες φυλές, μα οι περισσότεροι ήτανε Εγγλέζοι, Φραντσέζοι κι Ολλαντέζοι. Στο τέλος ενωθήκανε όλοι μαζί, σμίξανε τα κεφάλαιά τους, κάνανε μια κομπανία και κουρσεύανε τα καράβια. Δεν ήταν όλοι κακοί άνθρωποι, μόνο ήτανε κακομαθημένοι και δυστυχισμένοι, έρημοι στον κόσμο κι επειδή δεν γνωρίζανε καμιά δουλειά, το ρίχνανε στο κούρσος και στην κλεψιά.

    Οι πρώτοι απ’ αυτούς πιάσανε το νησί της Σπανιόλας, που το λέγανε κι Άγιο Ντομίγκο, και κυνηγούσανε αγριόβοδα που ζούσανε απάνω σ’ αυτό το νησί. Άλλοι απ’ αυτούς ήτανε καραβοτσακισμένοι, άλλοι είχανε φύγει από τα καράβια, επειδής είχανε βαρεθεί ή είχανε κανωμένο κανένα φονικό, μ’ έναν λόγο, λίγο ως πολύ, ήτανε του σκοινιού και του παλουκιού.

    Οι περισσότεροι ήτανε θαλασσινοί, μα είχε και στεριανούς που κάνανε διάφορες δουλειές μέσα στα καράβια, μαραγκοί, σιδεράδες, τσαγκαράδες, χασάπηδες. Ζούσανε με πολλή σκληραγωγία, σαν τους αγριανθρώπους, και καθόντανε πεντέξι μαζί, σε κάτι καλύβες κανωμένες από χοντρά δέντρα, επειδή στη Σπανιόλα είχε πολλά δέντρα, και σκεπασμένες με χορτάρια ή με τομάρια. Τρώγανε κρέας και πωρικά, που τα κόβανε από τα δέντρα.

    Όπως είπαμε στην αρχή, κυνηγούσανε άγρια βόδια και καπνίζανε τα κρέατά τους και τα πουλούσανε στα καράβια. Κι επειδής αυτή την τέχνη την μάθανε από τους αγριανθρώπους Καραΐμπους που τη λέγανε «μπουκάν», τους είπανε κι αυτούς μπουκανιέρους. Τα πιο πολλά καράβια, που είχανε μαζί τους δοσοληψία, ήτανε κουρσάρικα κι απ’ αυτά σιγά σιγά κολλήσανε την αρρώστια και στο τέλος γινήκανε όλοι τους κουρσάροι και τους είπανε φλιμπουστιέρους.

Αλλά πώς οι φλιμπουστιέροι πέρασαν από τα κουρσάρικα καράβια στη Γερουσία των ΗΠΑ; Φαίνεται ότι η προσπάθεια του κωλυσιεργού γερουσιαστή να μονοπωλήσει τη συζήτηση μιλώντας με τις ώρες παρομοιάστηκε με την ενέργεια του πειρατή που κουρσεύει το ξένο σκάφος. Πάντως, να προσθέσουμε ότι κατά τον 19ο αιώνα η λέξη filibuster δεν είχε μόνο τη σημασία του μπουκανιέρου αλλά χρησιμοποιόταν επίσης για τους βορειοαμερικανούς τυχοδιώκτες που ανέτρεπαν καθεστώτα στη Νότιο Αμερική (αποσταθεροποιητές με την ανοχή του κράτους, τους χαρακτήρισε ένας φίλος) οπότε μπορεί και αυτή η σημασία να επηρέασε τη γέννηση του κοινοβουλευτικού όρου.

Παρελκυστικά τεχνάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί και στην ελληνική Βουλή και είναι μέσα στο θεμιτό οπλοστάσιο της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, διαφέρει το πράγμα όταν η κωλυσιεργία εκπορεύεται από εκείνον που, από τη θέση του την ίδια, έχει το καθήκον να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Στο δικό μου το μυαλό, ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ένας θεσμικός τροχονόμος που τόσο καλύτερος είναι όσο λιγότερο φαίνεται και ακούγεται, αλλά προφανώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει την ίδια αντίληψη -και ίσως να έχει εκείνη δίκιο.

Ασφαλώς η ΠτΒ έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται εντελώς άδικη, αήθη και λυσσασμένη κριτική από πολλά μέσα ενημέρωσης και από την αντιπολίτευση (και με την ευκαιρία να πω ότι η αξιωματική τουλάχιστον αντιπολίτευση, με την ευθέως αντικοινοβουλευτική και ελαφρώς τραμπούκικη στάση που έδειξε προχτές εναντίον του υπουργού Ευκλ. Τσακαλώτου έχει χάσει τη δικαιολογία ότι μόνον εναντίον της Ζωής Κ. παραφέρεται). Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις όπως και οι πρόσφατες αυριανιστικού χαρακτήρα σεξιστικές επιθέσεις από ανυπόληπτα έντυπα και ιστότοπους, που τις καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι τον Γενάρη ψηφίσαμε κόμμα και πρωθυπουργό, δεν ψηφίσαμε Πρόεδρο της Βουλής, ούτε νοείται να υπάρχει μόνιμη σύγκρουση κυβερνητικής πλειοψηφίας και προέδρου της Βουλής -ο τελευταίος πρόεδρος της Βουλής που συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό του ήταν ο Νόβας.

Αλλά αυτά θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε ξανά, αφού έχει ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στον μήνα. Όσοι πάντως δεν έχετε φύγει σε παραλία, μπορείτε να ταξιδέψετε σε πολύ πιο μακρινά ακρογιάλια, είτε με τους Μπουκανιέρους που έδωσα πιο πάνω το λινκ είτε, για ακόμα πιο μακριά, διαβάζοντας πάλι από τον Κόντογλου την Ανταρσία του Μπάουντι.

111 Σχόλια to “Φλιμπουστιέροι στα έδρανα”

  1. Καλημέρα! Οι αναγνώστες του Ιούλιου Βερν θα θυμούνται ίσως από τον «Μιχαήλ Στρογγώφ» και τον Γάλλο ανταποκριτή στο Ιρκούτσκ να στέλνει τηλεγραφήματα με τραγουδάκια, προκειμένου να καθυστερήσει τον αντίζηλό του, τον Άγγλο, μέχρι να έρθει το νέο που περίμενε και να το στείλει πρώτος στην εφημερίδα του (ο Άγγλος, αντίστοιχα, τηλεγραφούσε εδάφια της Βίβλου).

  2. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.
    Παρελκυστική – ξεπαρελκυστική η τακτική της Ζωής τηρεί όμως με τη στάση της το (οθντκ) πρόγραμμα του κόμματος που έγινε κυβέρνηση το Φλεβάρη. Βέβαια, όσο και να στηρίζω την τίμια σταση της, από ένα σημείο και μετά η εμμονικότητά της ίσως καταντάει εκνευριστική και ενδεχομένως να χάνει το δίκιο της.
    Κάλλιο όμως φλιμπουστιέρος παρά φλαμπουράρης.

  3. ndmushroom said

    δεν μπορούν να κρύψουν ότι τον Γενάρη ψηφίσαμε κόμμα και πρωθυπουργό

    Λάθος, και τυπικά και ουσιαστικά. Τυπικά ψηφίσαμε βουλευτές. Να δεχτώ ότι ψηφίσαμε κόμμα, δεν ψηφίσαμε όμως κυβέρνηση, και σίγουρα όχι πρωθυπουργό. Ουσιαστικά δε ψηφίσαμε πολιτικές και προγράμματα, τα οποία (δυστυχώς) ελάχιστοι θυμούνται, τουλάχιστον μέσα στην αίθουσα. Και όντως, σε μια ιδανική κατάσταση η ΠτΒ θα ακουγόταν λιγότερο. Γιατί κάποιος άλλος από τους 162 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα είχε τη στοιχειώδη εντιμότητα (απέναντι στους ψηφοφόρους του) να κάνει αυτό που μόνο η ΠτΒ (επίσης εκλεγείσα, και επίσης υπόλογη στους δικούς της ψηφοφόρους) έμοιαζε διατεθειμένη να κάνει.

  4. spiral architect said

    Άλλος φλιμπουστέρος από επάνω 😀

  5. spiral architect said

    Καλά, συνεννοημένοι είστε;

  6. spiral architect said

    Έτερες παρελκυστικές τακτικές. 😉

  7. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! Πίσω στην Αθήνα για μια βδομάδα…σχολιασμού !

    Εγώ πάλι, θυμάμαι το Μαγέρικο του Θεναρδιέρου, στους «Άθλιους»…
    Η ελληνική γλώσσα πάντως, λίγα τέτοια ξενόφερτα σε -έρος έχει. Το πιο συνηθισμένο ίσως, ο βέρος ή ο καβαλιέρος (αν και έγινε πλέον «συνοδός», και σωστά) και ένα από τα πιο ασυνήθιστα, ο «βερνιέρος», μια μηχανική διάταξη διπλών χαράξεων, ώστε να βρίσκουμε ενδιάμεσα δεκαδικά ψηφία σε όργανα μέτρησης.

  8. cronopiusa said

    Η κατάντια του πρώην «αντιμνημονιακού» τύπου

    5 και πλέον λόγοι για να μισoύν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

    …Δουλειά σου είναι μούπανε να κρύβεις τα τρωτά
    Των καθιερωμένων
    Για να διατηρήσουμε τα οικονομικά
    Των ευαρεστημένων.

    Σιγουριά και δόξα τω θεώ
    Τα καλά στον καπιταλισμό
    Είναι πως έχει βίδα.

    Άμα πιάσεις το μηχανισμό
    Από τ αυτιά τον πιάνεις το λαγό …

    ¿Democracias sin soberanía popular?

    Antonio Tabucchi, Όνειρο του Τζάκομο Λεοπάρντι, ποιητή και σεληνιασμένου

    Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, στις 12 το μεσημέρι στο Α Νεκροταφείο θα τελεστεί η πολιτική του κηδεία.

  9. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα!

  10. spiral architect said

    @8β: Πολύ σώψυχο ο Αργυρίου … 🙄

  11. spiral architect said

    Oι φλιμπουστιέροι και ο λαγός:
    (χωρίς αρχικό κεφαλαίο)

  12. Gpoint said

    Η κάτοχος του περσινού τίτλου, Φρανκφούρτη, αλλά και οι Λυών (Γαλλία), Βόλφσμπουργκ (Γερμανία), Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία), Μπρόντμπι (Δανία),, Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία),, Λίβερπουλ (Αγγλία), Βερόνα (Ιταλία) μεταξύ των υποψηφίων αντιπάλων.των κοριτσιών του ΠΑΟΚ στο Women’s Champions League..
    Μαζί του, στις ανίσχυρες, Τσέλση, Ατλέτικο Μαδρίτης, Στάνταρ Λιέγης, Σλάβια Πράγας, Μπρέσσια…

    Στα αθλητικά ΜΜΑ έχει πέσει απαγορευτικό…

  13. Alexis said

    Καλημέρα.
    Επειδή όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχα αποσυρθεί στο στερούμενο διαδικτύου ερημητήριό μου ( 🙂 ) μπορεί κάπιος να μου πει ποιές είναι «οι πρόσφατες αυριανιστικού χαρακτήρα σεξιστικές επιθέσεις από ανυπόληπτα έντυπα και ιστότοπους», που αναφέρει ο Νικοκύρης στο άρθρο;

    #3: Κανένα λάθος.
    Κόμμα και πρωθυπουργό ψηφίσαμε, και έτσι πρέπει να γίνεται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.
    Εγώ θα έλεγα «σίγουρα όχι κυβέρνηση» γιατί η κυβέρνηση προκύπτει μετά, και πιθανόν να είναι και προϊόν συνεργασίας, όπως η τωρινή.
    Το «σίγουρα όχι πρωθυπουργό» που λές από που προκύπτει;
    Όταν ψηφίζεις ένα κόμμα δεν ψηφίζεις και τον αρχηγό του ως (πιθανό) πρωθυπουργό;
    Οι αρχηγοί των κομμάτων δεν είναι αυτοί που παίρνουν τις διερευνητικές εντολές;
    (Είναι αυτονόητο ότι όταν ψηφίζεις ένα κόμμα το ψηφίζεις για το πρόγραμμά του, όχι για τα χρώματα που έχει στις σημαίες του… )

  14. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αυτό που κάνει απεχθή την Κωνσταντοπούλου, αγαπητέ Νίκο, δεν είναι η ιδεολογική και πολιτική της συνέπεια, παρόλο που και αυτή η ιδιότητα (επαινετή σε έναν άλλο βουλευτή) μπορεί να σε καταστήσει ακατάλληλο -ως ΠτΒ- για τα κρατούντα κοινοβουλευτικά ήθη. Ο ΠτΒ είναι ανώτατος πολιτειακός παράγων και γι αυτό φροντίζει να αίρεται (όσο είναι δυνατόν) πάνω από (μικρο)πολιτικές οξύτητες, να ακούει, να ρυθμίζει, να συμβιβάζει και όχι να κατεβαίνει κάθε τόσο από την υψηλού κύρους έδρα της, να ρίχνει το σακάκι κουτσαβάκικα στον ώμο και να παίζει ρόλο φανατικού επαρχιώτη βουλευτή. Πέρα όμως από αυτό, βγάζει μάτι η εριστική της συμπεριφορά, οι συνεχείς αντιπαραθέσεις της και ο εξοργιστικός της εθισμός να σχολιάζει αγορητές, αρχηγούς κομμάτων και πολιτικές θέσεις (Αυτές οι συμπεριφορές, σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την έννοια της πολιτικής συνέπειας..). Και κάτι τελευταίο. Όσοι έχετε στο φιλικό σας περιβάλλον κάποιον ψυχίατρο, ρωτήστε τον: «Τί είδους προσωπικότητα είναι η Ζωή;»

  15. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 14)
    τώρα τι είναι χειρότερο, η Ζωή με τις διαδικαστικές της εμμονές (όχι πάντως αδικαιολόγητες) ή ένας γιατρός που θα γνωμοδοτούσε για ένα ιατρικό θέμα εξ αποστάσεως;

  16. ακρ. said

    @ 3
    Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! 🙂
    (Για να κάνω κι εγώ τον αγγλισμό μου: I couldn’t agree more)

    @ 14
    Δε θα ‘θελα να ‘χω στο περιβάλλον μου ψυχίατρο που κάνει διαγνώσεις εξ αποστάσεως και δια τηλεοράσεως :- (

  17. ndmushroom said

    13
    Πρόκειται για βουλευτικές εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές εκλέγουν βουλευτές. Και οι βουλευτές εκλέγουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Οι ψηφοφόροι δεν εκλέγουν πρωθυπουργό, όπως, π.χ. οι ψηφοφόροι της Γαλλίας που εκλέγουν (σε προεδρικές εκλογές) τον Πρόεδρό τους. Και δεν είναι λίγες οι ελληνικές κυβερνήσεις (συνήθως συνεργασίας) όπου ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος (ενίοτε και κανένας πρόεδρος κανενός κόμματος) δεν εξελέγη (από το κοινοβούλιο, που εκλέγει τον πρωθυπουργό σε μια κοινοβουλευτική, και όχι κοινοβουλευομένη, δημοκρατία) πρωθυπουργός.

  18. lkoufk said

    Νομίζω πως αυτό που θεσμικά εκθέτει την ΠτΒ είναι ότι στα καθήκοντά της δεν μπορεί να ανήκει η ευθύνη να αξιοποιεί τις αρμόδιότητες του αξιώματός της για να «φέρνει στον ίσιο δρόμο» την κυβερνητική πολιτική, παρά τις επιλογές του πρωθυπουργού, όσο και αν ο ίδιος πιθανόν παρεκκλίνει από τις θέσεις της παράταξης. Ως μέλος του Κοινοβουλίου μπορεί φυσικά να έχει γνώμη και να ψηφίζει ανάλογα. Επιπλέον, το Σύνταγμα δίνει διέξοδο στην περίπτωση που αίρεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και προβλέπει ανάλογη διαδικασία. Αλλά η χρήση συγκεκριμένου αξιώματος και εξουσίας για το μπλοκάρισμα της πολιτικής της κυβέρνησης έχει άλλη σημασία και άλλη ονομασία. Ορισμένοι υποστήριξαν πως η Ζ.Κ. ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την τήρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ότι οι επιλογές της δεν είχαν σκοπό την κωλυσιεργία. Αυτό ισχύει μόνο αν θα ακολουθούσε ακριβώς τις ίδιες πρακτικές (της απόλυτης προσκόλλησης στο γράμμα του κανονισμού με κίνδυνο την εκπνοή της προθεσμίας) ακόμη και στην περίπτωση που η ίδια συμφωνούσε με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

  19. ακρ. said

    @ 15
    Με προλάβατε!

  20. Παναγιώτης Κ. said

    ΕπειδήS λοιπόν και ο Κόντογλου;
    Εγώ είχα νομίσει ότι το s στο τέλος του επειδή είναι ένδειξη…αγραμματοσύνης.
    Μάλλον θεωρείται στοιχείο λαϊκότητας!

  21. Raskolnick said

    Ενδιαφέρουσες όπως πάντα οι λεξικολογικές σας αναζητήσεις και σας ευχαριστούμε που τις μοιράζεστε μαζί μας.

    Επί του παράλληλου όμως ζητήματος, να παρατηρήσω ότι τον περασμένο Γενάρη δεν ψηφίσαμε ούτε κόμμα ούτε πρωθυπουργό ούτε, βέβαια, ψηφίσαμε Πρόεδρο της Βουλής.

    Πρόγραμμα διακυβέρνησης ψηφίσαμε και τα ερωτήματα παραμένουν είτε έτσι είτε αλλιώς… http://wp.me/p3ThAQ-zk

  22. cronopiusa said

    Κως: Νεκρός 15χρονος Σύριος από εξάντληση

    13 Alexis

    Σφοδρή αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου – Φλαμπουράρη

    Το παρασκήνιο της επίθεσης Φλαμπουράρη στην Ζωή

  23. ακρ. said

    @ 18
    Αυτό που τεχνηέντως παρουσιάζεται στα μέσα ως κωλυσιεργία, δεν είναι παρά η αγωνιώδης προσπάθεια της ΠτΒ να υπενθυμίσει στους βουλευτές ότι, εάν και εφόσον το πολίτευμά μας παραμένει κοινοβουλευτικό, ανήκει στους ίδιους η ουσιαστική αποφασιστική αρμοδιότητα για κάθε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης.
    Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει όσες κωλοτούμπες θέλει (σε σχέση με το πρόγραμμα που παρουσίασε στις προγραμματικέε δηλώσεις και επί του οποίου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης), αρκεί σε κάθε μια απ’ αυτές να συναινέσει ουσιαστικλα η βουλή. Και ουσιαστικά σημαίνει οι βουλευτές να αποφασίσουν συνειδητά και μετά απκ επαρκή ενημέρωση.
    Ομολογουμένως, οι τρόποι της Ζ.Κ. δεν είναι οι καλύτεροι. Και, ως νομικός, έχωνα της καταλογίσω οξύτατο νομικισμό. Όμως είναι, μακράν, η πιο «κοινοβουλευτική» απ’ όλους τους ΠτΒ στη σύχρονη κοινοβουλευτική μας ιστορία. Την αδικεί, νομίζω, βαρύτατα η σύγκριση με τον … Νόβα!

  24. Παναγιώτης Κ. said

    Ο πρωθυπουργός της χώρας , ο κάθε πρωθυπουργός , έχει συνολική πληροφόρηση που δεν την έχουν άλλοι αξιωματούχοι. Αποσπασματική μπορεί να έχουν.Συνολική όμως όχι. Φαίνεται λοιπόν την ουσιώδη αυτή αρχή η ΠτΒ δεν την λαβαίνει υπόψη και κάνει…αντίσταση.

    Αυτό τον καιρό μελετάω Λακάν οπότε η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι ερμηνεύσιμη…

  25. ndmushroom said

    24
    Μάλλον όμως δεν τη λαμβάνει υπόψη ούτε ο νομοθέτης, που για κάποιο περίεργο λόγο επιμένει πως οι προτάσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του (τα νομοσχέδια ντε!) πρέπει να περνάνε από την έγκριση του κοινοβουλίου, όπου μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος που βρέθηκε εκεί απλά επειδή τον ψήφισαν κάτι ακόμα πιο τυχάρπαστοι να λέει το μακρύ του και το κοντό του, αν όχι να απορρίψει τις προτάσεις του πεφωτισμένου και άκρως πληροφορημένου Ηγέτη! Εδώ ο άλλος μιλούσε με το Θεό και του τη λέγανε στο Κοινοβούλιο, θράσος απύθμενο!

    (Συγνώμη για το σαρκασμό, αλλά νομίζω ότι αν ξαναδιαβάσατε αυτό που γράψατε θα με δικαιολογήσετε: ουσιαστικά αρνείστε κάθε δημοκρατικό έλεγχο στις ενέργειες του πρωθυπουργού -κάθε πρωθυπουργού)

  26. 22 Πω πω ξεκατινιάσματα 🙂
    Διαβάζω όμως στο τρίτο λινκ («Το παρασκήνιο» κλπ): «Ο Αλέκος Φλαμπουράρης από τα ποιο δεξιά στοιχεία του πάλαι πότε ΚΚΕ Εσωτερικού, (μετά την διάσπαση του επέλεξε να ακολουθήσει τον πολιτικό φορέα του Μπανιά)…» Δηλαδή συγγνώμη, αν οι δεξιοί του Εσ. πήγαν με την ΑΚΟΑ του Μπανιά, οι αριστεροί είναι αυτοί που έμειναν με τον Κύρκο; Θα τρελαθούμε…

  27. Avonidas said

    #1. […]τον Γάλλο ανταποκριτή στο Ιρκούτσκ

    Τι μου θύμισες, Δύτη!

    «Είναι δικαίωμά του, κύριε, να τηλεγραφεί όσο θέλει!», έλεγε ο τηλεγραφητής στον άλλο.

    Όσο έχει να πληρώσει, εννοείται.

  28. spiral architect said

    @26: Τι ψάχνεις και συ ρε Δύτη … 🙄 😆

  29. Αβονίδα, θα θυμάσαι και ότι ο Γάλλος κρατούσε μυστική την ταυτότητα της εφημερίδας του. Αντ’ αυτού, έγραφε γράμματα και τηλεγραφήματα στην ξαδέλφη Μαγδαληνή 🙂

  30. Alexis said

    #22: Ευχαριστώ για την απάντηση.

    #16, 17: Αγαπητοί NdMushroom και Ακρ., νομίζω πως δεν έγινα κατανοητός:
    Στις εκλογές ψηφίζουμε βουλευτές. Οι βουλευτές είναι ενταγμένοι (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) σε κόμματα. Άρα στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζουμε σαφέστατα, εκτός από βουλετές, και κόμματα. Θα πρόσθετα δε, ότι πρωτίστως ψηφίζουμε κόμματα, αφού τα κόμματα (και όχι οι βουλευτές) είναι οι φορείς και οι εκφραστές των πολιτικών προγραμμάτων, τα οποία καλούμαστε να επιλέξουμε με την ψήφο μας.
    Από κει και πέρα το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Άρα εμμέσως πλην σαφώς ψηφίζοντας το Χ κόμμα ψηφίζω και αυτόν που προτιμώ να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, άρα να γίνει πρωθυπουργός.
    Ασφαλώς, όπως λέτε κι εσείς, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό μπορεί να μη συμβεί. Ή να συμβεί και να αλλάξει στη συνέχεια. [π.χ. περιπτώσεις πρωθυπουργοποίησης Ράλλη, Σημίτη (το 1995) και Παπαδήμου]. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι βούληση του ψηφοφόρου όταν ψηφίζει είναι να γίνει πρωθυπουργός ο αρχηγός του κόμματος στο οποίο δίνει την ψήφο του.
    Άρα, κατά τη γνώμη μου, το «ψηφίζουμε πρωθυπουργό» τυπικά μεν δεν ισχύει, ουσιαστικά όμως νομίζω πως αποτυπώνει την έκφραση της βούλησης του ψηφοφόρου.

  31. Avonidas said

    #29. Πάνε πολλά χρόνια, και δεν έχω και το βιβλίο πρόχειρο.

    Θυμάμαι ότι υπήρχε κάποια ξαδέλφη στην ιστορία.

    Επίσης, θυμάμαι ότι στο τέλος, όταν αποκαλύφθηκε πώς γλίτωσε την όρασή του ο Μιχαήλ Στρογκώφ, ήμουν της γνώμης ότι έπρεπε να βάλουν κι ένα ντισκλέημερ, «παιδιά, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι» 😛

  32. spiral architect said

    @30: Ψηφίζουμε πρωθυπουργό, αλλά προπάντων πρόγραμμα. 😉

  33. ndmushroom said

    30
    Έτσι είναι, αλλά είχα την εντύπωση ότι για το τυπικό μέρος διαφωνούσαμε. Εξάλλου, αυτό που είχα πει είναι ότι τυπικά ψηφίζουμε βουλευτές αλλά όχι πρωθυπουργό, και ουσιαστικά ψηφίζουμε θέσεις και όχι κόμματα.

  34. Alexis said

    #32: Σωστά, άλλωστε γιαυτό υπάρχει πάντα η δυνατότητα, αν ο πρωθυπουργός δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκε, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τον στηρίζει να τον στείλει σπίτι του.
    Λέμε τώρα… 😉

  35. cronopiusa said

    Το δικό μου όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης

    Ev’rybody’s talking about
    Bagism, Shagism, Dragism, Madism, Ragism, Tagism

  36. Spiridione said

    34. Μα αυτό δεν συμβαίνει τώρα;

  37. ακρ. said

    @ 25
    Πολύ σωστά

    @ 24
    Αν κυβερνούσε ο καλύτερα πληροφορημένος, θά ‘πρεπε να ‘χαμε κυβέρνηση, ξέρω γω, τη CIA ή τη Moody’s.
    Άλλωστε, δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα στο οποίο ο λαός επιτρέπεται να κάνει λάθος, (η έμφαση στο «λαός»).

    @ 30, 32-34
    Όλα σωστά. Και πράγματι ισχύει το «τυπικά είναι έτσι, αλλά ουσιαστικά…».
    Όμως αυτό το ρημάδι το «τυπικά» για κάποιο λόγο υπάρχει. Ας μην το εξοβελίζουμε τελείως.

  38. Παναγιώτης Κ. said

    @25. Μα το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε το κεφάλι έξω από το νερό. Αυτό είναι το ένα και το πιο σημαντικό.
    Η ΠτΒ δεν πήρε τη θέση αυτή για να αποστασιοποιηθεί και να κάνει μαθήματα δημοκρατικής καθαρότητας.Εξάλλου και τα ψεματάκια της λέει όταν αυτά βολεύουν τις απόψεις της και δεν μας έδειξε ότι νοιάζεται για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου χωρίς βεβαίως να είναι η μόνη πολιτικός με αυτή τη στάση.
    Όταν ο ο πρωθυπουργός προσκαλεί και προκαλεί να κατατεθεί αξιόπιστη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει θεωρώ ότι το κάνει γιατί ακριβώς έχει όλα τα στοιχεία του προβλήματος.
    Στο τέλος-τέλος (είμαι υποχρεωμένος να ) αναγνωρίζω μεγαλύτερη αξιοπιστία στον πρωθυπουργό της χώρας από τον οποιοδήποτε άλλο αξιωματούχο.
    Διαπράττουμε το λάθος να αμφισβητούμε τους πάντες και τα πάντα μηδέ του εκάστοτε πρωθυπουργού εξαιρουμένου. Στάση εγωιστική και ανεύθυνη. Υπάρχει ένα μείζον πράγμα που λέγεται συνοχή της χώρας και η συνοχή αυτή (πρέπει να) είναι πρωτίστως ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού.

    Η Ζωή αντικειμενικά υπονομεύει την όλη προσπάθεια που γίνεται, με το πρόσχημα της επιβολής του ορθού κατά την άποψη της τρόπου, κωλυσιεργώντας νομότυπα.

    Θυμήθηκα μια περίπτωση όπου οι τελωνειακοί στη Γαλλία, ως αντίδραση στην κυβέρνηση γιατί δεν τους ικανοποιούσε κάποια αιτήματα ,εφάρμοσαν σχολαστικά του κανονισμούς και οι ουρές στα σύνορα είχαν κάνει ρεκόρ μήκους!

    Αυτή η ρήξη που δημιουργήθηκε στους κόλπους του σύριζα με λυπεί για πολλούς λόγους σημαντικότερο όμως είναι που οι καναλάρχες θα την γλυτώσουν για να συνεχίσουν απερίσπαστοι να δηλητηριάζουν τον κόσμο με τα ψέματα, και την ιδιότυπη τρομοκρατία που ασκούν.

  39. LandS said

    Άλλο το work-to-rule ή πως λέγεται στη Γαλλία, (έχουν δώσει και ελληνικό όνομα) που είναι ένα μέσο για να ξεπεράσεις τους περιορισμούς που το κράτος-εργοδότης επιβάλει πάνω στο δικαίωμα της απεργίας, άλλο να αναλαμβάνεις τον ρόλο του κατά προτεραιότητα, για να μη πω αποκλειστικότητα, ερμηνεύοντος το κανονισμό του Σώματος στο οποίο Προεδρεύεις.

  40. ndmushroom said

    38
    Η θεώρησή μας (από το αν η συμφωνία βοηθάει να «κρατήσουμε το κεφάλι έξω από το νερό» έως το αν αυτό είναι το ένα και πιο σημαντικό που δικαιολογεί την αδιαμφισβήτητη δημοκρατική εκτροπή που υπερασπίζεστε με την απαξίωση του κοινοβουλίου) διαφέρει ριζικά. Όπως και η αντίληψή μας για το πόσο απειλητικός ήταν στην πραγματικότητα ο Σύριζα για τους καναλάρχες, ώστε αυτοί να «τη γλιτώσουν» τώρα που η ηγετική ομάδα του αποφάσισε τη ρήξη με τις αρχές και το πρόγραμμα του κόμματος.

  41. Παναγιώτης Κ. said

    40
    Συμπεριφορές σαν και αυτές της ΠτΒ δεν αναβαθμίζουν το κοινοβούλιο. Να σκεφτούμε ότι
    έρχεται σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της χώρας που συμβαίνει να είναι και πρόεδρος του κόμματος από το οποίο προέρχεται. Ανεβαίνει στο βήμα να μιλήσει και ο πρωθυπουργός βγαίνει από την αίθουσα! Είναι σοβαρά πράγματα όλα αυτά;
    Μια απάντηση του τύπου » η Αριστερά έχει άλλη κουλτούρα » είναι καλή προς χρήση των στελεχών της αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που δεν ανήκει στο σύριζα και δεν του αρέσουν εγωιστικοί πειραματισμοί.
    Ως χώρα βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Μη δραματοποιείτε τα πράγματα μιλώντας για δημοκρατική εκτροπή και διάφορα παρόμοια.
    Η κωλυσιεργία και τα διάφορα πολιτικά τερτίπια δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είναι χαρακτηριστικά μιας κατ΄επίφαση δημοκρατίας.

    (Των οικιών ημών εμπιπραμένων …)

  42. Πάνος με πεζά said

    Εγώ βεβαίως, είμαι κατά των «συμπεριφορών» στον πληθυντικό, γιατί όσες εκφάνσεις και να έχει, είναι μία και μόνη συμπεριφορά…

  43. NM said

    Κομμένη η πλάκα. Κόμμα και πρωθυπουργό (που διορίζει και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης) ψηφίζουμε στις εκλογές. Οποιαδήποτε άλλη διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος αποτελεί εγκωμιασμό αποστασίας. Οποιος εκφέρει τέτοιες απόψεις να έχει συναίσθηση του τι γράφει, αλλοιώς ας ανατρέξει στον Τύπο του ’65 (υποθέτω ότι ακροβάτες εννοιών, που στήριζαν νομικά τους αποστάτες, θα υπήρξαν και τότε)
    ………………
    (#26): Αδερφές και παλληκάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια, που λες κύριε Δύτα μου. Και να ‘ταν τα μοναδικά παραδείγματα…

  44. ndmushroom said

    41
    Το να κατηγορήσω την ΠτΒ επειδή όταν ανεβαίνει στο βήμα ο Πρωθυπουργός βγαίνει από την αίθουσα μου είναι αδύνατο, για λόγους στοιχειώδους λογικής (εκτός αν πατάει κάποιο κουμπάκι που εκτοξεύει τον Πρωθυπουργό από την καρέκλα του και τον προσγειώνει εκτός αιθούσης, παρά τη θέλησή του).

    43
    Να σας υπενθυμίσω ότι το Σύνταγμα του 1952 δεν είναι το Σύνταγμα του 2008. Τότε είχαμε βασιλευομένη δημοκρατία, τώρα έχουμε (οθντκ) Προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Κατόπιν αυτού αναφορές και συγκρίσεις με εκείνη την περίοδο είναι μάλλον άστοχες.

  45. NM said

    Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία πάντως, οι κλεψύδρες έδιναν κι έπαιρναν παντού (και στην Εκκλησία και στη Βουλή και στα διάφορα δικαστήρια).
    Επίσης: Αν κάποια πρόταση ψηφίσματος συγκέντρωνε λιγότερο από το 1/5 των ψήφων, αφαιρείτο για ένα χρόνο, κάθε δικαίωμα λόγου στον εισηγητή -αν βέβαια η πρόταση «κατέβαινε» χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής και ο αγορητής έπεφτε στο ίδιο ατόπημα για δεύτερη φορά-
    -Ο Δήμος,τότε, είχε πάρει τα μέτρα του ενάντια στους κωλυσιεργούντες.

  46. …καπνίζανε τα κρέατά τους… αυτή την τέχνη…τη λέγανε «μπουκάν»…

    Το αποτέλεσμα ήταν «μπουκάν και συχώριο»!

  47. Pedis said

    Στις εκλογές οι έλληνες ψηφίζουν κόμμα και διαμέσου αυτού τους βουλευτές. Η επιλογή του πρωθυπουργού έπεται. Και η υπερψήφιση του κόμματος ακολουθεί (ιδεατά) την έγκριση του πλοεκλογικού του προγράμματος.

    Αν στις εκλογές υπερψηφιζόταν ο πρωθυπουργός (όπως συμβαίνει στις προεδρικές δημοκρατίες, αλλά τότε θα λεγόταν πρόεδρος) τότε το κάτσιμο στο σβέρκο του Παπαδημα ως πρωθυπουργού θα ήταν αντισυνταγματική, αντικοινοβουλευτική, παράνομη και πραξικοπηματική. Ήταν; Κι αν ήταν τι έκανε η κυβέρνηση της αριστεράς επ’ αυτού; (Ό,τι έκανε και μα τον παράνομο ενφια, αλλά άστο να πάει στο διάολο …)

    Μονά-ζυγά δικά μας; Μην αποτρελλαθούμε!

  48. Pedis said

    Α προπό, καλύτερο επιχείρημα είναι εκείνο με το μπρεστ-λιτόφσκ. (Η Ζωίτσα ως Μπουχάριν, Χα χα χα, πώς και δεν το σκέφτηκε ακόμη ο διευθυντής της Αυγής που αυτά τα παίζει στα δάκτυλα; )

    Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ευτελίστηκαν και τυπικά με τις διαδικασίες σουπερεξπρές της υπερψήφισης του μνημονίου.

    Η Ζωή έχει δική της ατζέντα και θα αποδειχτεί πιο βρώμικη και από αυτή του μικρού. (Στοίχημα; εδώ θα είμαστε). Αλλά αυτό δεν αναιρεί την πολιτική ποταπότητα του μικρού και των πολιτικών νάνων που τον σηκώνουν στους ώμους τους.

  49. NM said

    (#44β): Καλώς. Τίποτα λοιπόν δεν εμποδίζει στο να προχωρήσουν αναλόγως όσοι σκέφτονται έτσι!

  50. stratosbg said

    Reblogged στις a hairless ape.

  51. Ιάκωβος said

    Γεια σου Νίκο.
    Γεια σας παιδιά.
    Χρόνια πολλά από προχτές και στις Μαρίες (τις ανύπαντρες και σε όσες παντρεμένες παρατυπούν γιατί προτιμάνε τη βυζαντινή γκλαμουριά του Δεκαπενταύγουστου).
    Καλά μπάνια σε όσους συνεχίζουν, καλό χειμώνα στους υπόλοιπους.

    Tη λέξη (και τη διαδικασία) την μάθαμε από την κλασική ταινία «O Κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσιγκτον», στην οποία η δραματική κορύφωση είναι ακριβώς εκείνο το filibuster του Τζέημς Στιούαρτ στη Γερουσία.

    Ωραία προπολεμικά σενάρια από τους αριστερούς συγγραφείς που αργότερα τους χώσανε στη Μαύρη Λίστα του Μακάρθι.

    Πρέπει να το πουμε όμως, στη Σοβιετία την ίδια εποχή κάνανε χειρότερα. Περιμένω με ανυποπονησία τη νέα ταινία του Γκρήναγουει, για τον Αιζενστάιν στο Μεξικό.

  52. Μπουκανιέροι (Tampa Bay Buccaneers) είναι και το επίσημο όνομα της ομάδας φούτμπολ (με το πεπόνι) της περιοχής Τάμπα στην Φλώριδα, όσο πιο κοντά γίνεται στην Καραϊβική (τώρα κοντά και στην Κούβα – ανοίξαμε και σας περιμένουμε!).

    Η οποία περιοχή περιλαμβάνει, εκτός από την Τάμπα, και την Αγιοπετρούπολη.

    Δίπλα, αλλά έξω από το(ν) κόλπο της Τάμπα(ς) είναι το αρκετά γραφικό και ελληνοκρατούμενο παραθαλάσσιο Τάρπον Σπρινγκς, παλιότερα κέντρο σφουγγαράδων.

    Τάρπον, επευκαιρία, είναι μεγάλο ψάρι που αφθονεί στην περιοχή.

  53. Ιάκωβος said

    52,
    Ναι, Τάρπον Σπρίνγκς. Είχε γυριστεί και μια ταινία εκεί, με Έλληνες σφουγγαράδες, το σενάριο το είχε γράψει ο Μπεζερίδης, Μπάζ, σεναριογράφος και επιδιορθωτής σεναρίων του Χόλυγουντ. Υποτίθεται ότι επινόησε το φιλμ νουάρ.

  54. cronopiusa said

    Ραφήνα Κως ασιτία Πρώτο Θέμα Ρατσισμός Τήλος Μόλυβος

    Un touriste belge sauve une migrante à la dérive en Mer Méditerranée

  55. Ιάκωβος said

    Όσο για τη Ζωή, τι να πει κανείς, μέσα στη γενική ήττα που φάγαμε…
    Σίγουρα όχι Μπουχάρινα. Εκτός αν είναι από το μπουχός,που δυστυχώς ή ευτυχώς, μπουχός θα γίνουν όλοι οι βουλευτές τη αριστερής φράξιας του κόμματος στις εκλογές.
    Ο Λαφαζάνης μάλλον για Μύντσερ ποζάρει, του Τσίπρα γυρίζοντάς το αλά Λούθηρος.Το κακό είναι ότι για να είναι κανείς Μύντσερ, χρειάζεται να έχει από πίσω του μια επανάσταση των Χωρικών.(Και να μην είναι έτσι νωθρός).

    Πραγματικά θα ήθελα να άκουγα μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση απ’ αυτούς.Και από το Βαρουφάκη. Και γιατί όχι, και από το ΚΚΕ, που ενώ φαίνεται να «ατσαλώνει την πειθαρχία του για να μπει μπροστά στους ταξικούς αγώνες σαν το κόμμα του προλεταριάτου κλπ,κλπ» στην πραγματικότητα είναι το πιο μπερδεμένο αλλοπρόσαλλο και παράλογο κόμμα από όλα.

    Πάντως, φοβάμαι ότι οι μόνοι που χρωστάνε χάρη στο σύριζα θα είναι οι Νουδουπασόκοι, γιατί αν έπεφτε σ’ εκείνους η μοίρα να εφαρμόσουν το ίδιο αυτό τρίτο μνημόνιο,η Ελλάδα θα καιγόταν και θα τους περίμεναν οι κρεμάλες στο Σύνταγμα.

  56. cronopiusa said

    Yanis Varoufakis: My question to Christine Lagarde, Eurogroup 25th June 2015 – as narrated by Landon Thomas in the NYT

    Yanis Varoufakis: A New Approach to Eurozone Sovereign Debt – op-ed in Project Syndicate

    unfollow Νίκος Δασκαλόπουλος: Ο σεξισμός ευνοεί τις αντιδραστικές πολιτικές, τις αριστερές όμως;

  57. Ιάκωβος said

    Πάντως όταν διαβάζω για τον «άσπρο καπνό » που κάθε τόσο βγαίνει από τις Βρυξέλλες, δεν μπορώ να μην ακούσω και την κραυγή των παρατρεχάμενων του Σόιμπλε για το αφεντικό τους:
    Habet duos et bene pendentes.

    Εντάξει, αλλά εμείς τι φταίμε!

  58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ζωή μια δε φτάνει. Καμμιά,περισσεύει…

    Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

  59. ακρ. said

    @ 47
    Δυστυχώς, ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν και αντικοινοβουλευτικός και αντισυνταγματικός. Αν διαβάσει κάποιος το άρθρο 37 του Συντάγματος (μολονότι, ομολογουμένως, κακογραμμένο), θα δει γιατί.
    Το ότι δεν αντιδράσαμε (ή δεν ακούστηκαν όσοι αντέδρασαν) στην επιλογή αυτή, δεν την καθιστά λιγότερο αντισυνταγματική.

  60. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    55.>>μπουχός θα γίνουν όλοι οι βουλευτές τη αριστερής φράξιας
    οι βουλευτίνες;

  61. atheofobos said

    55
    Πάντως, φοβάμαι ότι οι μόνοι που χρωστάνε χάρη στο σύριζα θα είναι οι Νουδουπασόκοι, γιατί αν έπεφτε σ’ εκείνους η μοίρα να εφαρμόσουν το ίδιο αυτό τρίτο μνημόνιο,η Ελλάδα θα καιγόταν και θα τους περίμεναν οι κρεμάλες στο Σύνταγμα.

    Πολύ σωστή παρατήρηση!
    Πράγματι θα καιγόταν η Αθήνα από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες με τις μολότοφ, ενώ τώρα που σύμφωνα με τον συνεργό της κυβέρνησης Καμμένο το Μνημόνιο αυτό αποτελεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων! οι μολότοφ απλά θα χρησιμοποιηθούν για να ανάβουν τα τσιγάρα οι κυρίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όπως στην μοναδικής αισθητικής μπλούζα της Γαΐτάνη !
    http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1914364/me-blouza-molotof-sti-vouli-i-gaitani

  62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Η ζωή είναι γυναίκα
    Μαριανίνα Κριεζή/ Μιχάλης Καπούλας/Ελένη Δήμου

    Παλιές μου φιλενάδες που χαθήκαμε,
    η μια απ’ την άλλη χώρια, κάτι βρήκαμε.
    Κι εγώ απ’ όσα είδα κι όσα έπαθα,
    για τη ζωή μονάχα ένα έμαθα.

    Με τη ζωή δεν κάνει να τα βάζουμε,
    γιατί η ζωή μάς μοιάζει και της μοιάζουμε.
    Με κάτι στην ψυχή μας είναι ανάλογη,
    είναι γλυκιά και άγρια και παράλογη.
    Η ζωή είναι γυναίκα,
    Μάρθα, Ξένια και Πηγή,
    η ζωή είναι γυναίκα,
    σαν γυναίκα αιμορραγεί.
    Ευανθία και Αλέκα,
    η ζωή είναι γυναίκα.

  63. cronopiusa said

    Είν’ η προσπάθειές μας, των συφοριασμένων·
    είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων…

    Ηράκλειο : Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Λέρου | 11-14/8 & 17-21/8 Πολύκεντρο Νεολαίας

    Νόστιμον ήμαρ: 4 + 1 απαντήσεις σε (κρυφο)φασίστες -του Κώστα Πάτση

  64. cronopiusa said

    σωστό
    Νόστιμον ήμαρ: 4 + 1 απαντήσεις σε (κρυφο)φασίστες -του Κώστα Πάτση

  65. Gpoint said

    Αδέρφια κάντε γρήγορα
    κάθε λεπτό που φεύγει
    η εξουσία η καλή
    του Τσίπρα του ξεφεύγει

    από τη μια η πρόεδρος
    Ζωή, κάνει παιχνίδι
    από την άλλη ο πλάτφορμος
    κραδαίνει το ψαλίδι

    και απειλεί του ΣύΡιζΑ
    να κόψει τόνα τρίτο
    και ίσως το μακρύτερο
    το σκέφτομαι και φρίττω

  66. Y. G. said

    Νικο, πολύ ενδιαφερουσα αναρτηση!

    1. « προέρχεται μέσω ισπανικών ή γαλλικών από το ολλανδικό vrijbueter»  vrijbuiter

    2. Καμμια οργανωμενη μορφη ζωης, ειτε είναι φαμπρικα, ειτε σχολειο, ειτε κοινοβουλιο, δεν μπορει να λειτουργησει εφαρμοζοντας τυπικους (φορμαλ) κανονες 100% και συνεχως. Είναι απαραιτητο να επιτρεπονται ατυπες (ινφορμαλ) συμπεριφορες σε ένα ποσοστο. Ο Νικλας Λουμαν το ελεγε αυτό useful illegality (*). Το ερωτημα είναι ποιο είναι το καταλληλο ποσοστο και σε ποια συγκυρια. Μονο ο φρονιμος ηγετης το γνωριζει αυτό. Εξ αλλου γιαυτο οι απεργιες work-to-rule (grève du zèle), οπου οι απεργοι εφαρμοζουν κατά γραμμα τις τυπικες διαδικασιες, μπορουν ανετα να παραλυσουν μια οργανωμενη μορφη ζωης.

    Δεν ειμαι σιγουρη αν αυτό που εκανε η ΠτΒ ηταν work-to-rule η’ ηταν ενδειξη αγνοιας αυτου του βασικου κανονα (για να μην πω ενδειξη αφροσυνης), δηλ. ότι καμμια οργανωμενη μορφη ζωηςδεν μπορει να λειτουργησει εφαρμοζοντας τυπικους (φορμαλ) κανονες (1) 100% και (2) συνεχως. Τεινω στο δευτερο, εχοντας δει και τις δυο συνεδριασεις.

    (*) Επικο σαυτο το κοντεξτ ηταν το στεϊτμεντ του κ. Μητροπουλου – « Θα τη ληξω και ας παρανομησω»

  67. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Οι Πρόεδροι της Βουλής μεταπολιτευτικά
    Στον πίνακα παρακάτω αναφέρονται όλοι οι Πρόεδροι από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, η χρονική περίοδος που κατείχαν το αξίωμά τους, καθώς και ο αριθμός των ψήφων με τις οποίες εξελέγησαν.

    Α΄ 1974 Κων. Παπακωνσταντίνου 217 09–12–1974/11–12–1977
    Β΄ 1977 Δημήτριος Παπασπύρου 157 12–12–1977/16–11–1981
    Γ΄ 1981 Ιωάννης Αλευράς 170 17–11–1981/17–06–1985
    Δ΄ 1985 Ιωάννης Αλευράς 161 18–06–1985/03–07–1989
    Ε΄Ι. 1989 Αθανάσιος Τσαλδάρης 144 04–07–1989/20–11–1989
    Στ΄Ν. 1989 Αθανάσιος Τσαλδάρης 146 21–11–1989/21–04–1990
    Ζ΄ 1990 Αθανάσιος Τσαλδάρης 151 22–04–1990/21–10–1993
    Η΄ 1993 Απόστολος Κακλαμάνης 165 22–10–1993/07–10–1996
    Θ΄ 1996 Απόστολος Κακλαμάνης 154 08–10–1996/20–04–2000
    Ι΄ 2000 Απόστολος Κακλαμάνης 156 21–04–2000/18–03–2004
    ΙΑ΄ 2004 Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα 163 19–03–2004/26–09–2007
    ΙΒ΄ 2007 Δημήτρης Σιούφας 158 27–09–2007/14–10–2009
    ΙΓ΄ 2009 Φίλιππος Πετσάλνικος 168 15–10–2009/17–05–2012
    ΙΔ΄Μ. 2012 Βύρων Πολύδωρας 179 18–05–2012/28–06–2012
    ΙΕ΄Ι. 2012 Βαγγέλης Μεϊμαράκης 223 29–06–2012/05–02–2015
    ΙΣτ΄ 2015 Ζωή Κωνσταντοπούλου 235 06–02–2015

  68. cronopiusa said

    Τα μεγάλα διλήμματα της Ζωής και του Γιάνη

    Φλιμπουστιέροι ιβηριστί obstruccionistas

    Paula Farias, coordinadora del proyecto de Médicos Sin Fronteras en el Mediterráneo: “La llave para que deje de morir gente en el Mediterráneo la tiene Europa”

    Europa ha muerto

  69. Y. G. said

    Α, και κατι ακομα. Στη Μηλο ο Π/Θ πηγε για να καταθεσει στεφανι στους αντιστεκομενους Μηλιους που σφαχτηκαν η’ σκλαβωθηκαν απο τους Αθηναιους ιμπεριαλιστες;

    Αν ναι, μπραβο του 🙂

  70. Alexis said

    #67: Ο Δ. Παπασπύρου έχει μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία και με το προσωνύμιο «Παλάτζας» για την τακτική των ίσων αποστάσεων που εφάρμοζε ως Πρόεδρος. Κάποιοι γελοιογράφοι μάλιστα τον απεικόνιζαν να κρατάει μιά ζυγαριά.
    Ο Απ. Κακλαμάνης πρέπει να είναι ο μακροβιότερος (δεν μπορώ τώρα να το επιβεβαιώσω) με 10 και μισό συνεχή χρόνια θητείας.
    Ο Β. Πολύδωρας είναι βέβαια ο Πρόεδρος με την πιο σύντομη θητεία, αφού η Βουλή του Μαΐου 2012 ήταν η συντομότερη που μπορεί να υπάρξει, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πρόεδρος χωρίς Βουλή ουσιαστικά, αφού το Κοινοβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα και αμέσως μετά διαλύθηκε.

  71. Alexis said

    #65:

    …Γιαυτό λοιπόν ας πάρουμε κι εμείς όσο μπορούμε
    τα μέτρα μας, και σ’ εκλογές τώρα να κατεβούμε

    Να μετρηθούνε τα κουκιά κι η ήρα από το στάρι
    να καθαρίσει, γιατί αλλιώς θα πάρουμε …παπάρι.

  72. antpap56 said

    Η ενδιαφέρουσα σημερινή ανάρτηση μου θύμισε κάτι που είχα αρχειοθετήσει προ πενταετίας:

    ‘Στην όμορφη χώρα μας, όταν κάποιος θέλει να διακόψει μια συζήτηση επί της ουσίας, συνήθως επειδή δεν τον «συμφέρει», ζητάει να παρέμβει «επί της διαδικασίας». Ο ίδιος άνθρωπος όμως, όταν οφείλει να εφαρμόσει συγκεκριμένη διαδικασία, όπως είναι ο νόμος, οι συναλλακτικές πρακτικές και η δεοντολογία, εμφανίζεται έτοιμος να τα αγνοήσει λέγοντας επιτιμητικά προς όσους δεν συμφωνούν: «Έλα μωρέ, μην είσαι τόσο τυπικός!»’ (Μπ. Παπαδημητρίου, Καθημερινή 18/7/2010).

    Μου θυμίζει τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο οι κατ’ επάγγελμα φοιτητοπατέρες απομάκρυναν τους πολλούς από τις συνελεύσεις της σχολής με το να συζητούν απέραντες ώρες ‘περί όνου σκιάς’, ώστε μόνο οι ‘ολίγοι και εκλεκτοί’ να μένουν για την καίρια ψηφοφορία, που κατά τα άλλα ήταν απόλυτα αντιπροσωπευτική της άποψης του σώματος των φοιτητών…

  73. Ο Sarant (δεν είχα καιρό να διαβάσω τα σχόλια) προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα! Εγώ θα πω μόνο ότι κάθε χωριό έχει …την Πρόεδρο της Βουλής του!

  74. Pedis said

    Η σαπουνόπερα με τη Ζωή και τον Αλέξη δίνει και παίρνει. Στο μεταξύ

    – «ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ FRAPORT ΤΑ 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ»
    «Η κυβέρνηση με απόφασή της παραχωρεί τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια στην γερμανική Fraport, σε υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί προ μηνών και μετά από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου.»

    http://kartesios.com/?p=194060

    Ε ρε σκίστηκαν στη διαπραγμάτευση! Κι έπειτα μας ξέσκισαν στη διαπραγμάτευση (και στη διαρπαγή και στη διαπόμπευση και στη διακόρευση, πρώτη φορά αριστερά, γαρ.).

  75. cronopiusa said

    Αν οι μνημονιακοί βουλευτές ήταν γιατροί… θα ήσουν νεκρός

  76. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    69/Y. G.
    ντουζ πουάν

    65,71,
    Ψήφισε ξαναψήφισε
    Μα ΄πο τα ψηφισμένα
    θαρρώ πως τάχει,φίλοι μου,
    ο λύκος φαωμένα

  77. cronopiusa said

    Lorca vuelve a ser uno más

  78. Χρήστος said

    Εδω θα διαφωνήσω εγώ, φίλε Νίκο.
    Η ΠτΒ κατήγγειλε παραβίαση του Συντάγματος του οποίου η υπεράσπιση είναι το πρώτο και κύριο καθήκον της και συνεπώς αυτά που έκανε τα θεωρώ ελαχιστα, πλην όμως στη σωστή κατεύθυνση. Θα προτιμούσα να εκμεταλλευτεί το θεσμικό της ρόλο για να καταθέσει επίσημα, ως ΠτΒ μήνυση κατά αγνώστων για κατάλυση του πολιτεύματος ώστε τουλάχιστον, ν’ απαξιώσει ηθικά κάθε μορφής και είδους μνημονιακή δέσμευση ή συμφωνία. Διότι, προφανώς, με την ποιότητα της δικαιοσύνης που έχουμε, δε θα περίμενα από τα ανώτατα δικαστικά σώματα της χώρας να καταδικάσουν τις παραβιάσεις του συντάγματος που συνέβησαν.

  79. sarant said

    Καλημέρα, καλησπέρα, καλό ξημέρωμα -τα έφερε η τύχη να λείπω ολημέρα σήμερα.

    10: Σε πολλά αυριανίζει πάντως και αυτός

    14-15: Οπωσδήποτε η Ζωή και σε αυτό διαφοροποιείται από τους προκατόχους της, ότι εκείνοι έδιναν το λόγο στους ομιλητές με φιλοφρονήσεις, όχι με ειρωνείες.

    17: Δεν έχεις δίκιο. Μετά τη δικτατορία, κυβερνήσεις όπου να μην ανέλαβε πρωθυπουργός ο επικεφαλής του πρώτου σε έδρες κόμματος είχαμε στην Ελλάδα μόνον το 1989. Και πιο πριν, το 1951. Οπότε, όταν ψηφίζεις π.χ. ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζεις και πρωθυπουργό Τσίπρα. Και πάντως δεν ψηφίζεις ΠτΒ.

    20: Επειδής και ποτές, παλιά το γράφανε πολλοί. Και ο Βάρναλης

    21 Τι να σας πω, εγώ έριξα στην κάλπη, εντός φακέλου, το ψηφοδέλτιο κόμματος. Αν εσείς ρίξατε το πρόγραμμα κόμματος, η ψήφος σας είναι άκυρη.

    23 Δεν υπάρχει σύγκριση. Της υπενθυμίζω ποιος ήταν ο προηγούμενος που συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό του

    26 Σωστά. Επιπλέον ο Φλαμπ. λέει ότι δεν είπε αυτό πυο του αποδίδουν.

  80. sarant said

    30 Στις εκλογές ψηφίζουμε κόμματα, εφόσον επιτρέπεται (και συνηθίζεται, ιδίως στα αριστερά κόμματα) να ρίχνουμε ασταύρωτο ψηφοδέλτιο. Αν στις εκλογές ψηφίζαμε βουλευτές, δεν θα υπήρχε το ασταύρωτο.

    32 Κάνεις λάθος. Είναι πάρα πολλοί που ψηφίζουν κόμματα αγνοώντας πλήρως το πρόγραμμά τους ή και διαφωώντας με το πρόγραμμά τους. Εγώ επί πάνω από 10 χρόνια ψήφιζα ΚΚΕ διαφωνώντας με όσα έλεγε.

    39 Νομίζω πως το λέμε «απεργία ζήλου» το work to rule

    47 Kάθε κόμμα έχει αρχηγό και ο αρχηγός έχει προνόμια. Διερευνητική εντολή παίρνει ο αρχηγός του κόμματος. Επίσης, στο 98% των περιπτώσεων ο αρχηγός του πλειοψηφούντος κόμματος γίνεται και πρωθυπουργός.

    51 Καλώς τον Ιακωβο!

  81. sarant said

    66 Ο ένας ολλανδικός τύπος είναι ο τοτινός και ο άλλος ο τωρινός

    70 Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο Παπασπύρου είχε αποκτήσει από νωρίτερα το παρατσούκλι, αλλά δεν θυμάμαι πώς ακριβώς

    78 Αναρωτιέμαι όμως αν αρμόδιος για τη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας είναο ο ΠτΒ (που μπορεί και να μην έχει νομικές γνώσεις)

  82. Pedis said

    Νικοκύριε, επειδή σήμερα παίζεις σιμουλτανέ δεν θα σε κουράσω περισσότερο με το ζήτημα αν στην ελληνική κοινοβουλευτική δημοκρατία ψηφίζουμε πρωθυπουργό, ύπατο, ανθύπατο ή τους βουλευτές που έχουν νου, γνώση, γνώμη, κύρος και υπεθυνότητα και στηρίζουν ή όχι τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

    Μόνο που όταν γράφεις «ούτε νοείται να υπάρχει μόνιμη σύγκρουση κυβερνητικής πλειοψηφίας και προέδρου της Βουλής» δεν έχεις δίκιο και το έχουμε ξαναθίξει. Δεν υπάρχει, πλέον εδώ και μερικές εβδομάδες, κυβερνητική πλειοψηφία. Κοινοβουλευτική (μνημονιακή) πλειοψηφία υπάρχει, αναντίρρητα.

  83. Gpoint said

    # 81β

    Ζύγιζε σιτηρά στην Κωπαΐδα, μήπως ;

  84. Gpoint said

    Πριν από δυο μήνες ΟΛΑ τα κόμματα χαρακτήριζαν τις εκλογές σαν καταστροφή για την Ελλάδα ενώ τώρα τις αποδέχονται… Είναι γιατί καταστράφηκε ήδη η Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο και ζούμε το κύκνειο άσμα μας ή γιατί μας δουλεύουν ‘ολους ΟΜΑΔΙΚΩΣ ;
    Ζώντας σ’ ένα τόπο που ελάχιστα τον έχει επηρεάσει η κρίση και όπου το απερίγταπτο χάλι της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεφυτρώνει παντού και καθημερινά, συνειδητοποιεί κάποιος πως η πολιτική δεν μπορεί ν’ αλλάξει την καθημερινότητά του παρά ελάχιστα σε αντίθεση με τους τοπικούς άρχοντες.και την κοινωνική πρωτοβουλία.
    Ισως γι αυτό η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφίζει στις δημοτικές, κομματικά !!!
    Τα μακρινά όνειρα σκοτώνουν το σήμερα

  85. spiral architect said

    @74: Μαζί με τα Σπατα πάνε και τα υπόλοιπα αεροδρόμια:

  86. sarant said

    82β Κυβερνητική πλειοψηφία υπάρχει μέχρις αποδείξεως του εναντίου (που θα το δούμε στην ψηφοφορία της εμπιστοσύνης). Παρέμπ, ενώ η ΖΚ είναι τόσο τυπική στην τήρηση του κανονισμού, θα πρόσεξες ότι επέμενε να μην χαρακτηρίζει «κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο/ εισηγητή» του ΣΥΡΙΖΑ τους Φίλη/Μπαλαούρα, με το επιχείρημα ότι υπήρχαν διαφωνούντες συριζαίοι, ενώ βέβαια ο κανονισμός δεν προβλέπει τέτοια διάκριση.

  87. sarant said

    (Όμως μού άρεσε αυτό με το σιμουλτανέ)

  88. spiral architect said

    Τέλος και η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου:

    […] Το χρέος, για παράδειγμα, δεν μειώνεται όταν το βρίζεις και το ονοματίζεις στο σύνολό του κιόλας με ένα κάρο επίθετα. Μειώνεται όταν επιμένεις και καταφέρνεις να συζητηθεί όπως έγινε τώρα. Το να υπονοείς ότι τα προβλήματα θα λυθούν αν πάμε τον κ. Τόμσεν στα δικαστήρια, είναι μια άποψη που υποβιβάζει μέχρι εκμηδενισμού την πολιτική, τα κόμματα, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και συμμαχίες", σημειώνει μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. […]

    Να ζήσουμε, να τη θυμόμαστε. 😥

  89. spiral architect said

    Ο Γιάνης, η Νάντια, ο Αλέκος και ο Αλέξης σε αναμνηστική φωτό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το τρίτο μνημόνιο»:

  90. Θρασύμαχος said

    Ο ορισμός του κοινοβουλευτικού φλιμπουστιέρου ενέχει μιάν ηρωική χροιά, ακριβώς επειδή αφορά απλούς βουλευτές ή γερουσιαστές, οι οποίοι εξαντλούν τα χρονικά όρια του δικαιώματος ρητορείας τους (και τα νεύρα των ακροατών τους) εκτιθέμενοι ταυτόχρονα και οι ίδιοι και διατρέχοντας τον κίνδυνο να τους αφαιρεθεί ο λόγος ή ν’ ανακληθούν στην τάξη. Όταν όμως διαπράττει συστηματική κωλυσιεργία ο ίδιος ο πρόεδρος ενός σώματος, καταχρώμενος την αρμοδιότητα διεύθυνσης της συζήτησης και μη διατρέχοντας κανένα κίνδυνο να του αφαιρεθεί ο λόγος ή ν’ ανακληθεί στην τάξη, τότε αλλιώς τον λένε και πολύ του πάει να του πιστώνουμε ηρωισμό.

  91. sarant said

    89 Ο σωστός τίτλος είναι «Ο Αλέξης Πότερ και το τρίτο μνημόνιο»

    90 Αυτή την παράμετρο δεν την είχα σκεφτεί.

  92. ακρ. said

    @ 81γ
    Ωπα! Ότι χρειάζεται νομική ειδίκευση για να διαπιστωθεί αντισυνταγματικότητα, είναι ένα παραμύθι που καλλιεργούν συστηματικά οι νομικοί (μάλλον, οι νομικάντηδες).
    Η βουλή βεβαίως και έχει την αρμοδιότητα να αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα μιας πράξης. Προβλέπεται, για παράδειγμα, ότι αποφαίνεται επί ενστάσεων αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση ν/σχ (Άλλο ότι μπορεί, αν χρειαστεί, να ζητήσει νομική συμβουλή).
    Και είναι παλιά ιστορία:
    Η βουλή του 1875 ακύρωσε ως αντισυνταγματικούς όλους τους νόμους που είχε ψηφίσει, επί Δ.Βούλγαρη, η προηγούμενη βουλή με τα στηλιτικά.
    Η εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον Απρίλιο 1826 ακύρωσε ως αντισυνταγματικό τον νόμο περί εκποιήσεως εθνικών κτημάτων που είχε ψηφίσει τον Φλεβάρη του ίδιου έτους η βουλή.

  93. sarant said

    92 Μη με διαστρεβλώνεις. Εν παρόδω ανέφερα ότι ο ΠτΒ μπορεί να μην είναι νομικός.

    Η Βουλή είναι σώμα. Και σήμερα αποφαίνεται, αν γίνει μια ένσταση αντισυνταγματικότητας. Ο ΠτΒ δεν είναι σώμα.

  94. ακρ. said

    @ 93
    Μα, εννοείται ότι μιλάμε για απόφαση της βουλής.
    Ο ΠτΒ μόνος του δεν έχει απολύτως καμία ουσιαστική αποφασιστική αρμοδιότητα (μόνο διαδικαστικές, για τη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού έργου).

  95. Θρασύμαχος said

    ##70α+81β: το παρατσούκλι από το καλοκαίρι του 1965, όταν ο περί ου ο λόγος αμφιταλαντευόταν (παλαντζάριζε), μια με την Ένωση Κέντρου και μια με τους αποστάτες (όπου και κατέληξε)

  96. Θρασύμαχος said

    #91β: ούτε και ‘γω, τώρα μού ‘ρθε!

  97. attikanet said

    79. Θα θέλατε φιλοφρόνηση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου π.χ. προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τη Ντόρα; Με τις ειρωνίες της η Πρόεδρος της Βουλής προς αυτούς, μπορεί να ήταν εκτός του σαβουάρ – βιβρ ή της εθιμικής ευγένειας του κοινοβουλίου, όμως εξέφρασε το περί δικαίου αίσθημα και το λαϊκό αίσθημα σε σχέση με ατιμώρητα σκάνδαλα ολκής (δηλ. όχι μόνο για τα τιμολόγια Ζήμενς του Κυριάκου, αλλά και για τους Χριστοφοράκους, τους άφαντους Καραβέλες κλπ. κλπ.)

    Πάντως στ’ αλήθεια, το πρόβλημα είναι η Ζωή, ο Βαρουφάκης, ο Γλέζος και οι άλλοι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Ειναι αναληθή όσα αρθρώνουν ή στην πραγματικότητα ενοχλούν οι φωνές αντίστασης στο ξεπούλημα της χώρας;
    Αυτή η ιστορία πάλι με το αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Βουλής να εκφράζει τις πολιτικές της απόψεις ως βουλευτής, τί είναι; Από που και ως πού καταργείται ως βουλευτής επειδή είναι Πρόεδρος; Εδώ και ο Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ενώ δε συμφωνούσε καθόλου μαζί της, δεν τόλμησε να πει ότι απαγορεύεται να αγορεύει από τα βουλευτικά έδρανα και ισχυρίστηκε πως παραβιάζει …έθιμο της Βουλής.

    Περισσότερο πρέπει να μας προβληματίζουν τα καλά λόγια του Σόιμπλε για τη σημερινή πορεία της Ελλάδας και κάτι ύμνοι από ευρωπαϊκά ΜΜΕ προς το νέο Τσιριμώκο (άσε που μάλλον τον αδικούμε τον Τσιριμώκο ιστορικά, όταν το συγκρίνουμε με τον Τσίπρα). Εδώ έχουμε Αρμαγεδδώνα, παραχωρούνται τα αεροδρόμια στους Γερμανούς, το ασφαλιστικό τούμπα και έπεται συνέχεια…

  98. 78, Χρήστος said: «Εδω θα διαφωνήσω…. παραβιάσεις του συντάγματος που συνέβησαν».
    Τα όσα λέγονται σε αυτήν τη «διαφωνία» θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ορισμός του ΦΑΣΙΣΜΟΥ!

  99. georgeilio said

    vrijbuiter: το καλό με τα ολλανδικά είναι ότι τα διαβάζεις και τα καταλαβαίνεις (auf deutsch: Freibeuter).

  100. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    97.>> παραβιάζει …έθιμο της Βουλής.
    Λένε και λένε «ποτέ μέχρι τώρα ,κανείς μέχρι τώρα κλπ.» μα πρώτη φορά αριστερά, να μην ταραχτούν τα έθη; Διάολε, αν είναι να πάει το πράμα συρτό στις παλιές ράγες, τότε προς τι;

  101. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Οι βρωμίτσες κάποιων ΠτΒ, ειδικά την τελευταία δεκαετία, που τους περιλάβανε ακόμη και δικοί τους βουλευτές,ξεπλένονταν με τις αβροφροσύνες και τις συμβατικές συμπεριφορές από την έδρα την αγία;

  102. sarant said

    99 Είπαμε, αν δεν είχαν στρατό και ναυτικό θα ηταν διάλεκτος 🙂

  103. Pedis said

    # 85 – «14 αεροδρόμια πουλήθηκαν στην ίδια γερμανική κρατική εταιρεία. …»
    στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού ερωτήθηκαν ένα-ένα (τα αεροδρόμια) και εξέφρασαν την ίδια επιθυμία . Συμβαίνουν αυτά στην ελεύθερη αγορά.

  104. Ριβαλντίνιο said

    Σε έγκυρη πηγή ( http://www.libver.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD/ ) είχα διαβάσει ότι κουρσάροι, πειρατές και φλιμπουστιέροι είχαν την εξής διαφορά :

    Οι κουρσάροι δούλευαν για λογαριασμό των κυβερνήσεών τους.

    Οι πειρατές δούλευαν για τον εαυτό τους.

    Οι φλιμπουστιέροι έκαναν και τα δύο και ήταν αυτοί που είχαν ιδρύσει «δημοκρατία» στο νησί της Χελώνας.
    ——————————————————————–

    @ 102 sarant

    Μπορεί και όχι γιατί π.χ. οι Φρίζιοι δεν έχουν πολεμικές δυνάμεις, αλλά η γλώσσα τους δεν θεωρείται διάλεκτος.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Frisian_languages_in_Europe.svg

    Και τώρα που το σκέφτομαι είναι σωστό να έχουν ξεχωριστά κράτη οι οι Λουξεμβουργιανοί, οι Λιχτενσταϊνοί, οι Αυστραιακοί και οι Ελβετοί και να μην έχουν οι Φρίσιοι ?

  105. sarant said

    Δεν θεωρούνται διάλεκτος τα φρίζικα; Περίεργο.

  106. Θρασύμαχος said

    #104a «oι φλιμπουστιέροι είχαν ιδρύσει δημοκρατία στο νησί της Χελώνας»: εξαιρετική ιδέα, ελπίζω μόνο να βρίσκεται αρκετά μακριά αυτό το νησί ώστε να μην ακούγονται μέχρις εδώ οι φωνές της Προέδρου του

  107. Χρήστος said

    81γ Η ΠτΒ δεν είναι αρμόδια να δικάσει αν είναι συνταγματική μια σύμβαση. Αυτή είναι κυρίως αρμοδιότητα των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να μην διαμαρτύρονται όταν βλέπουν ότι υπάρχει όντως καταφανής παραβίαση του Συντάγματος. Και οι όροι των δανειακών συμβάσεων (και όχι καθ’ αυτό των μνημονίων) είναι τόσο εξωφρενικοί που δε χρειάζεται να είσαι νομικός για να τους αναγνωρίσεις. Πιο εντυπωσιακός όλων, η άνευ όρων και αμετάκλητη παραίτηση από την εθνική κυριαρχία του δανειζομένου στο άρθρο 14 παρ. 5 της πρώτης δανειακής σύμβασης.
    Εφόσον διαπιστώνει το ίδιο με εμένα οποιοσδήποτε εκλεγμένος αντιπρόσωπος της χώρας, απαιτώ απ’ αυτόν να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της χώρας από την κατάλυση της με κάθε τρόπο, μέσο και κόστος. Συνεπώς, θεωρώ το filibuster ως μια ανεπαρκέστατη αλλά έστω υπαρκτή προσπάθεια υπεράσπισης της Δημοκρατίας από την ΠτΒ. Θα περίμενα πολύ περισσότερα, από όλους τους βουλευτές, αλλά…

    98 Νομίζω ότι είσαι φανατικός Ευρωπαϊστής και ως φανατικός δεν μπορείς να διαχωρίσεις δυο γαϊδουριών άχυρα. Πρέπει να πάρεις ένα λεξικό να μελετήσεις τον ορισμό του φασίστα, τον ορισμό του δημοκράτη, έπειτα να γκουγκλάρεις «δανειακή σύμβαση Γεώργιος Κασιμάτης» για να λάβεις την άποψη ενός συνταγματολόγου και μετά να έρθεις να με χαρακτηρίσεις ως οτιδήποτε. Είναι θλιβερό να καταλύεται το πολίτευμα μιας χώρας και οι πολίτες της να μην το γνωρίζουν καν.

  108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    107. Αυθόρμητα ,από την αναφορά του Γ.Κασιμάτη που ήταν καθηγητής μου, συμπληρώνω πως κατά την ακροτελεύτια διάταξη (άρθρο 120 του Συντάγματος), ο σεβασμός και τήρηση του Συντάγματος εκτός από δικαίωμα είναι και θεμελιώδης υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

  109. 107, Χρήστος said: «98 Νομίζω ότι είσαι φανατικός Ευρωπαϊστής….»
    Νόμιζε ότι θέλεις. Εγώ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι είσαι ατόφιος φασίστας. Άραγε διαβάζεις τι γράφεις; (Ακούς τι λες; που λέγανε και σε μια παλιά ταινία).

  110. Χρήστος said

    108 Ακριβώς. Δυστυχώς, παραμένει μέχρι σήμερα ευχή.

    109 Tο να επαναλαμβάνεις έναν άστοχο χαρακτηρισμό χωρίς να τον δικαιολογείς δεν τον κάνει σωστό. Προφανώς εσένα σ’ αρέσει η σημερινή κατάσταση, διότι η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ( http://www.naftemporiki.gr/story/892833/ekthesi-gia-ta-dikaiomata-tou-anthropou-parabiasi-atomikon-dikaiomaton ) δεν αγγίζει τα δικά σου δικαιώματα και άρα είναι (λίγο-πολύ) οκ. Και όποιος έστω δηλώνει την πρόθεση να κάνει κάτι για να την αλλάξει είναι φασίστας.

  111. 110: Εντάξει. Διάβασε τι έγραψες στο 78: «Η ΠτΒ κατήγγειλε παραβίαση του Συντάγματος….. Θα προτιμούσα να ….καταθέσει ….μήνυση κατά αγνώστων …. Διότι, προφανώς, με την ποιότητα της δικαιοσύνης που έχουμε, δε θα περίμενα από τα ανώτατα δικαστικά σώματα της χώρας να καταδικάσουν τις παραβιάσεις του συντάγματος που συνέβησαν».

    Καταργείς δηλαδή (ή έστω απαξιώνεις) την δικαιοσύνη, έναν από τους τρεις πυλώνες του Συντάγματος. Δεν έχει σημασία ποιον διαλέγεις για …Μουσολίνι. ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΕΙΣΑΙ;

Σχολιάστε