Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 μέσα από το πενάκι του Γιάννη Ιωάννου

Posted by sarant στο 18 Οκτωβρίου, 2016


Συμπληρώνονται σήμερα 35 χρόνια από τις 18 Οκτωβρίου 1981, τη μέρα που έγιναν οι εκλογές «της Αλλαγής», μια οπωσδήποτε πολύ σημαντική μέρα για τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας.

Στις επετείους συνηθίζεται να γίνεται απολογισμός, αλλά τον απολογισμό των πεπραγμένων του ΠΑΣΟΚ το ιστολόγιο τον έχει ήδη κάνει, πρόπερσι, τότε που έκλειναν τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Τότε είχα γράψει:

Ενώ μέσα στο ίδιο το αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ ακούγονται έντονες οι φωνές αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας του, από το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα διατυπώνεται δριμύτατη κριτική για τα πεπραγμένα αυτού του κόμματος. Και από τη μεν δεξιά επιχειρείται, με την καταδίκη του ΠΑΣΟΚ, να απαξιωθούν τα κεκτημένα εκείνα που κερδήθηκαν στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ: άνοδος του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων, συντριβή του αυταρχικού κράτους της δεξιάς και του ‘φόβου του χωροφύλακα’, αναγνώριση της εθνικής αντίστασης και επιστροφή (όχι όλων) των πολιτικών προσφύγων, εκδημοκρατισμός και επέκταση του συνδικαλιστικού κινήματος, νόμος-πλαίσιο στα πανεπιστήμια, πολιτικός γάμος, μονοτονικό κτλ.

Η αριστερά είχε αμφίθυμη σχέση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο οικειοποιήθηκε τα συνθήματά της, ικανοποίησε κάποια αιτήματά της και προσεταιρίστηκε τους ψηφοφόρους της. Στις 18 Οκτωβρίου 1981 βγήκαν στο δρόμο να πανηγυρίσουν όχι μόνο νέοι με πράσινες σημαίες αλλά και με πολίτες με κόκκινες. Όντας το μόνο αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ συμπορεύθηκε σε πολλά με το ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας μια στάση κριτικής στήριξης, και στήριξε καθοριστικά την υποψηφιότητα Σαρτζετάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985 (…) Αλλά και η ανανεωτική αριστερά κράτησε φιλική στάση, ενώ μετά την ίδρυση του ενιαίου ΣΥΝ πολλά στελέχη της συμμετείχαν στον κρατικό μηχανισμό και στήριξαν π.χ. τις κυβερνήσεις Σημίτη.

Ωστόσο, η κριτική της αριστεράς απέναντι στα εκφυλιστικά φαινόμενα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ίδιας τάξης με την κριτική της δεξιάς -αλλιώς, επαληθεύεται το παλιό κλισέ για το μωρό και τα βρομόνερα του μπάνιου του. Και αυτό το λέω εγώ που πρέπει να ανήκω στη μειοψηφία, αφού δεν έχω ποτέ μου ψηφίσει ΠΑΣΟΚ σε καμιά απολύτως εκλογική διαδικασία.

iw1Οπότε, σήμερα θα μπορούσαμε να εστιαστούμε ακριβώς σε κείνη τη μέρα, στις 18.10.1981, τη μέρα που έγιναν οι εκλογές -καθώς και στις αμέσως επόμενες μέρες.

«Στις 18 σοσιαλισμός» έλεγε ένα σύνθημα που ίσως θυμούνται κάποιοι, αλλά το σύνθημα αυτό δεν ακούστηκε στις εκλογές του 1981 αλλά σε μια παλιότερη εκλογική αναμέτρηση, στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Το νεοπαγές τότε ΠΑΣΟΚ πλειοδοτούσε σε αριστερή φρασεολογία και η νεολαία του, ανάμεσα στα άλλα, είχε ρίξει και το σύνθημα αυτό.

Αντίθετα, τον Οκτώβριο του 1981, που η εκλογική νίκη ήταν σχεδόν σίγουρη, το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν η «Αλλαγή», αν και ακούγονταν επίσης τα περί σοσιαλισμού, ή μάλλον περί σοσιαλιστικής κυβέρνησης («Να διαλυθεί τώρα η Βουλή, θέλουμε κυβέρνηση σοσιαλιστική» ήταν ένα σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στις διαδηλώσεις του 1980, παραλλαγή στο «…θέλουμε κυβέρνηση δημοκρατική» που φωναζόταν από τα μπλοκ του ΚΚΕ).

Την αλλαγή του 1981 διάλεξα να τη δούμε μέσα από τα σκίτσα του Γιάννη Ιωάννου, που ήταν ασφαλώς ο κυρίαρχος πολιτικός γελοιογράφος της ευρύτερης δεκαετίας του 80 (από το 1977 ως το 1990 δηλαδή). Όπως θα δείτε και από τα σκίτσα αυτού του αφιερώματος, ο Ιωάννου σατίριζε όλες τις πλευρές -απέχει δηλαδή πολύ από στρατευμένους σκιτσογράφους τύπου Χαντζόπουλου, που στρέφονται μονομανιακά κατά της αριστεράς, είτε αυτή είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση.

Τα σκίτσα του Ιωάννου τα πήρα όλα από το πρώτο μετεκλογικό τεύχος του ΑΝΤΙ, που βγήκε την Παρασκευή 30.10.1981. Ο γελοιογράφος κρατούσε ταχτική στήλη στο ΑΝΤΙ τότε, με τον Ευρωπαίο, ολοσέλιδο κόμικ, αλλά για την έκτακτη περίσταση του εκλογικού απολογισμού έκανε υπερωρίες και κόσμησε το τεύχος με έξοχες γελοιογραφίες, μερικές από τις οποίες αναδημοσιεύω εδώ. Ίσως η καλύτερη:

iwser

Για τους νεότερους, η γελοιογραφία δείχνει τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ (1913-1998) που διηγείται στον Ανδρέα Παπανδρέου πόσο… αφοσιωμένος οπαδός του ΠΑΣΟΚ είναι! Προσέξτε και την έκφραση του Ανδρέα. Ο Σεραφείμ είναι ο μακροβιότερος αρχιεπίσκοπος μέχρι σήμερα, αφού έμεινε στον θρόνο 24 χρόνια και όρκισε έξι ΠτΔ και 13 πρωθυπουργούς. Ωστόσο, η αναφορά στην ορκωμοσία του Γκιζίκη δεν είναι και τόσο αθώα, αφού αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων: ο Σεραφείμ δεν ήταν τότε παρά απλός μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Στο μετεκλογικό τεύχος του ΑΝΤΙ ο Ιωάννου αφιέρωσε μία σελίδα στους «Κιγκινάτους» της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή φαντάζεται πως αντέδρασαν μετά την εκλογική ήττα διάφορα προβεβλημένα στελέχη της δεξιάς παράταξης -θυμίζω πως ο Κιγκινάτος ήταν Ρωμαίος πολιτικός που κλήθηκε να αναλάβει επικεφαλής με αυξημένες εξουσίες (dictator, αυτή ήταν η αρχική σημασία) της Ρώμης σε μια κρίσιμη για τη δημοκρατία περίοδο και μόλις απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αποσύρθηκε στον λαχανόκηπό του.

Εδώ βλέπουμε, αριστερά, το σκίτσο το αφιερωμένο στον απερχόμενο πρωθυπουργό Γ. Ράλλη -η σύζυγός του είχε (ή έτσι έλεγαν) την αντιπροσωπεία της Λακόστ, με σήμα τον κροκόδειλο, εξού και το «ψωρολακόσταινα», που είχε πει τότε το Ποντίκι.

Δεξιά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατέρας του Κούλη. Αν προσέξετε, στην άκρη δεξιά βλέπετε να γράφει «WC Νο 7». Είχε τότε κυκλοφορήσει ότι η βίλα Μητσοτάκη στα Χανιά ήταν χτισμένη με απίστευτη πολυτέλεια και είχε εφτά αποχωρητήρια -εξού και το «καμπινεδάρχης» που είχαν κολλήσει στον Μητσοτάκη.

iwral2iwmits2

Το ΚΚΕ είχε κατέβει στις εκλογές του 1981 με στόχο να συγκεντρώσει 17% και να περάσει στη δεύτερη κατανομή, οπότε θα έπαιρνε μεγάλο αριθμό εδρών και θα εξασφαλιζόταν αντιδεξιά πλειοψηφία στη νέα βουλή (να πούμε εδώ ότι έναν χρόνο πριν από τις εκλογές εθεωρείτο απίθανο να περάσει το ΠΑΣΟΚ το 38-40% και επομένως ήταν πιθανό να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Αλλά η δυναμική των τελευταίων μηνών ή και των τελευταίων ημερών λειτούργησε σαν χιονοστιβάδα υπέρ του προπορευόμενου κόμματος). Ο Ιωάννου είχε και πριν από τις εκλογές κάνει ένα δηκτικό σκίτσο για τον στόχο του 17% (εμφάνιζε τον Μαρξ να έχει γράψει το Das 17% κτλ.) και τώρα συνεχίζει:

iwkke

Το ΚΚΕ τελικά έμεινε στο 10,92% και έβγαλε 13 βουλευτές. Το άλλο κόμμα της Αριστεράς, το ΚΚΕ εσωτ. έμεινε στο 1,35% και  δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν βουλευτή, όπως και κανένα άλλο από τα λοιπά κόμματα (δηλαδή ό,τι έμενε από την ΕΔΗΚ, καθώς και το ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ και το ακροδεξιό Κόμμα Προοδευτικών), κι έτσι η Βουλή του 1981 ήταν τρικομματική, που ίσως να είναι ο μικρότερος αριθμός κομμάτων στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου (από τότε που υπάρχουν κόμματα, βέβαια). Δεν υπήρχε όριο του 3% τότε, αλλά ένα κόμμα που δεν έμπαινε στη β’ κατανομή έπαιρνε μόνο όσες έδρες είχε βγάλει στην α’ κατανομή, σε όσες περιφέρειες είχε πιάσει το εκλογικό μέτρο.

Ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές έγιναν και οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο. Εκεί το δίλημμα της χαμένης ψήφου δεν υπήρχε κι έτσι το ΚΚΕ εσωτ. πήρε πάνω από 5% και έβγαλε ευρωβουλευτή τον Λεωνίδα Κύρκο -εδώ τον αποχαιρετά στον Σταθμό Λαρίσης ο Μπάμπης Δρακόπουλος, ο γραμματέας του κόμματος:

iwkyrk

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σχηματίστηκε η κυβέρνηση.

iwertΟ Ανδρέας Παπανδρέου, εκτός από πρωθυπουργός, κράτησε και το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Προκάτοχός του ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που εθεωρείτο ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και προεκλογικά είχε γίνει κόκκινο πανί για τους αντιδεξιούς πολίτες που του καταλόγιζαν αμφιλεγόμενη στάση «γεφυροποιού» κατά τη δικτατορία. Τα αισθήματα αγαλλίασης κατά την αποκαθήλωση του Αβέρωφ δεν είναι υπερβολή του γελοιογράφου.

Εγώ θυμάμαι τι έκανα εκείνη τη μέρα -αν και δεν έκανα πολλά. Ήμουν εκλογικός αντιπρόσωπος, οπότε πέρασα τη μέρα κλεισμένος σε ένα εκλογικό κέντρο στο δημοτικό σχολείο της περιοχής μου, εκεί που ψηφίζω ανέκαθεν -που είναι, κατά σύμπτωση, και το σχολείο όπου έκανα μαθητής. Η Β’ Αθηνών δεν είχε τόσες πολλές έδρες τότε, αλλά και πάλι η καταμέτρησή της ήταν βάσανο -ή μάλλον η καταχώρηση των σταυρών στα πρακτικά. Τελειώσαμε αρκετά μετά τα μεσάνυχτα -το αποτέλεσμα το είχα μάθει βέβαια, τα κορναρίσματα στο δρόμο είχαν κοπάσει, που δεν ήταν και πολλά στην περιοχή μας. Γύρισα σπίτι μέσα από άδειους και πένθιμους δρόμους -η περιοχή μας ψήφιζε δεξιά- έτσι κι αλλιώς χωρίς διάθεση για πανηγύρια, είχα όμως τη σαφή εντύπωση ότι μια σελίδα έχει γυρίσει.

 

 

 

270 Σχόλια to “Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 μέσα από το πενάκι του Γιάννη Ιωάννου”

  1. Θρασύμαχος said

    Απολύτως άδικο αυτό για τους «στρατευμένους σκιτσογράφους τύπου Χαντζόπουλου, που στρέφονται μονομανιακά κατά της αριστεράς, είτε αυτή είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση». Άδικο και, εν τέλει, αυτεπίστροφο.

  2. ChrisMaGR said

    Καλημέρα,
    Το ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει τα γενέθλιά του την ίδια μέρα ίσως να είναι κάτι που σας διαφεύγει (εγώ το έμαθα μόλις σήμερα, που πέρασε από το timeline μου στο FB).
    Αυτό που μου έχει μείνει από εκείνη την εποχή (ήμουν επτά χρονών) είναι οι αφίσες που υπήρχαν στο σπίτι μας. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που συνέβη αυτό.
    Κάποιοι παριστάνουν ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα μέχρι την εκλογή του Ανδρέα ήταν ένας παράδεισος. Ή είναι πολύ μικροί ή δεν θυμούνται ή (το χειρότερο) κάνουν πως δεν θυμούνται. Και το λέω εγώ, που ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Αντρέα δεν ψήφισα ποτέ μου.

  3. spiral architect said

    Θα’ λεγα κάτι για τον Κύρκο και τους επιγόνους του, αλλά ας όψεται η αστική μου ευγένεια. 👿 😈

    Καλημέρα. 🙂

  4. Γς said

    Συντρόφισσες και σύντροφοι

    καλημέρα

  5. spiral architect said

    Για τους νεώτερους υπενθιμίζεται ότι, το «καμπινεδάρχης» και συγκεκριμένα «καμπινεδάρχης των Χανίων» το’ χε λανσάρει ο Κώστας Παπαϊωάννου ο πρώτος εκδότης του Ποντικιού.

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Σωστά.. Όπως και πολλά άλλα της εποχής, που ξεκίνησαν από το Ποντίκι.

    2 Έμμεσα μαθαίνουμε και ηλικίες 🙂

    1 Αν αδικώ τον Χαντζόπουλο όταν λέω για μονομέρεια στην κριτική του, ειναι εύκολο να το δούμε. Άραγε κάνει και τώρα σκίτσα με δριμεία κριτική κατά της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έκανε την περίοδο 2012-2014 κατά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης; Εγώ δεν έχω δει κανένα, αλλά ομολογώ πως δεν τον παρακολουθώ πλέον. Εσύ που τον παρακολουθείς, έχεις λινκ με γελοιογραφίες όπου σατιρίζει τον Κούλη;

  7. Πάνος με πεζά said

    Και η συνήθης ατάκα που ακολουθεί την αναπόληση του γεγονότος : «Έφαγε ο κόσμος ψωμάκι…» Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τον μη προνομιούχο Έλληνα, μέχρι που γίναμε μη προνομιούχοι όλοι μας… 🙂
    Καλά γενέθλια και στον Επίτιμο, δυστυχώς το πάρτι του αναβλήθηκε γιατί από τη σειρά του, έχουν ολοκληρωθεί και οι εκταφές…(black humour, αλλά «κολλάει»…)

  8. Θρασύμαχος said

    #6γ: με Κούλη δεν θυμάμαι, ωστόσο με Κ.Αλ.Καραμανλή είχε δώσει ρέστα (και πάντως νομίζω ότι η μονομέρεια αποτιμάται ποιοτικά και όχι ποσοτικά)

  9. spiral architect said

    Και που λέτε, είχα καβαλήσει το RD ζωσμένος με τη σημαία με το σφυροδράπανο ήμουν σα τη μύγα μες το (πράσινο) γάλα από τα Δυτικά μέχρι την Ομόνοια. Το 17% δεν πιανόταν με τίποτα μπροστά στη δυναμική του ΠΑΣΟΚ και η θεωρία της χαμένης ψήφου έπιασε τόπο.

    Μετά ήρθε η ΑΤΑ και ο έρμος προσπαθούσα να εξηγήσω στον πατέρα ενός φίλου, που’ βλεπε τα λεφτά στα χέρια του να αβγαταίνουν, ότι η ΑΤΑ σημαίνει πληθωρισμός και τα επιδόματα που΄παιρνε στη δουλειά του, ότι κάποτε θα έρθει ένας τρελός και θα του τα πάρει πίσω τη στιγμή που δεν είχαν ενσωματωθεί στο μισθό.
    Μόνος μου τα’ λεγα, μόνος μου τα’ κουγα. 😦

  10. Πάνος με πεζά said

    @ 9 : Εμείς στις δεύτερες, του ’85 όμως, γυρίζαμε με 2CV και σημαία ΚΚΕ Εσωτερικού…Τότε, τα είχε καταφέρει.

  11. Babis said

    Να θυμίσω ότι όταν ο πατέρας του Ανδρέα ο Γεώργιος Παπανδρέου συγκρούστηκε με το παλάτι για το θέμα του υπουργείου αμύνης που θέλησε να αναλάβει ο ίδιος ενώ ήταν παγιωμένη πρακτική να επιλέγει ο βασιλιάς τον υπουργό αμύνης. Αυτή η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου με τις γνωστες συνέπειες (αποστασία, δικτατορία κλπ). Η ανάληψη λοιπόν του υπουργείου αμύνης από τον Ανδρέα είχε ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα ακόμα και για μας που δεν ήμασταν οπαδοί του Πασοκ.

  12. sarant said

    7 και πριν: Δεν το είχα προσέξει ότι είναι και τα γενέθλια του επίτιμου σήμερα!

    9 Εμένα μου είχαν πει ότι είχε κάμποσες κόκκινες σημαίες και φώναζαν «ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ συνεργασία» Εγώ από πρώτο χέρι δεν τα είδα, διότι όπως είπα ήμουν κλεισμένος στο εκλογικό τμήμα.

    8 Ναι, πριν το 2012 όμως είναι αυτές οι γελοιογραφίες.

  13. Πάνος με πεζά said

    @ 11 : Δεν είχαν περάσει τότε ούτε 10 χρόνια από τη μεταπολίτευση, και ένα πραξικόπημα εναντίον του ορμητικού Αντρέα της Αλλαγής θα μπορούσε να φαντάζει και πιθανό. «Είχαν γνώσιν οι φύλακες», λοιπόν…

  14. Πάνος με πεζά said

    Τουλάχιστον τότε, αρκετοί το δικαιολογούσαν (και) έτσι.

  15. Καλημέρα, και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, είτε από το Καλέντζι, είτε από τα Χανιά!

    Εσύ Νίκο ήσουν εφορευτική στην πρώτη νίκη του πατέρα, εγώ ήμουν στην πρώτη νίκη του υιού! Το 2009 (που λέει και το τραγούδι).

  16. Σωτήρς said

    Καλημέρα. Γνωστή μου, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο-πασόκ έως το κόκκαλο, μας έλεγε ότι τον πρώτο χρόνο της Αλλαγής σχεδόν τριπλασιάστηκε ο μισθός των δασκάλων στα σχολεία. Από π.χ. 7000 δρχ σε 20.000 δρχ. Θυμάται κανείς; Spiral; Εγώ ήμουν αγέννητο ακόμη.

  17. Γς said

    18 Οκτ 1981, τη μέρα που έπεσε στην παλάντζα κι ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυραίων της δικτατορίας.

    Οι ίδια εκλογική συνιστώσα που αυγάτισε το 4%.

    Οι ίδιοι [… αριστεροί] που ήδη άρχισαν να ψάχνονται.

    Χούντα, Πασόκ, Σύριζα, ?

    Για να δούμε, τι θα δούμε. Ακόμα

  18. Corto said

    Καλημέρα!

    Η κραυγή των λύκων στην τηλεόραση της 3ης γελοιογραφίας ήταν δημοφιλής τηλεοπτική σειρά του Φώσκολου, με την Μαρία Αλιφέρη (που ο κόσμος την έλεγε η Μαρία η τυφλή).

    Άλλος σπουδαίος γελοιογράφος της εποχής ήταν ο BAS (Βασίλης Μητρόπουλος), που νομίζω του αξίζει ιδιαίτερη μνεία.

    Μία ερώτηση:
    Από πού προέρχεται η τυποποιημένη έκφραση «με το πενάκι του τάδε», που χρησιμοποιείται κατά κόρον για τους σκιτσογράφους/ γελοιογράφους;
    Πάντως ο Σπύρος Ορνεράκης, σε συνέντευξη στην Μπήλιω Τσουκαλά, είχε διευκρινίσει ότι το «πενάκι» δεν είναι το κύριο εξάρτημα των σκιτσογράφων (σίγουρα όχι το αποκλειστικό).
    Δεν αναφέρομαι στο παρόν άρθρο, αλλά σε διάφορες περιπτώσεις η συγκεκριμένη έκφραση οδηγεί ατυχώς στην πρόσληψη της γελοιογραφίας ως μία τέχνη ταπεινή, σχεδόν κατώτερη. Δεν είναι όμως έτσι. Η γελοιογραφία και τα κόμιξ αποτελούν ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές εκφράσεις.

  19. Πέπε said

    18
    Δε μου έχει αφήσει αυτή την εντύπωση, Κόρτο.
    Δεν ήξερα αυτό που είπε ο Ορνεράκης. Φανταζόμουν τους σκιτσογράφους με κάποιο είδος πένας, και δε μου φαινόταν ταπεινό αυτό…

  20. Παναγιώτης Κ. said

    » Το νεοπαγές τότε ΠΑΣΟΚ πλειοδοτούσε σε αριστερή φρασεολογία «…
    Όποιος μετράει κάμποσα χρόνια πολιτικής πείρας δεν δυσκολεύεται να καταλάβει ότι ένα κόμμα, αν δεν υποσχεθεί δεν πρόκειται να φτάσει στην κυβέρνηση. Η κυνική πολιτικάντικη συμβουλή προς πολιτευτές είναι: » Τάξτε. Κανείς δεν ζημίωσε τάζοντας «. Όντας μετά στην κυβέρνηση, έχουμε υποσχέσεις και απόκρυψη της αλήθειας. Οι υποσχέσεις είναι προς όλους ενώ τα ψεύδη κυρίως προς τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του κόμματος που κυβερνά για να συσπειρώνονται σε αυτό.
    Εμμέσως καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος αρέσκεται στο παραμύθι.

    Θυμήθηκα την αποτίμηση της Ανανεωτικής Αριστεράς (στις εκλογές του ΄81 ήταν; δεν θυμάμαι ακριβώς) που είχε πει ότι ο λαός έκανε λάθος και έπεσαν τότε να την φάνε. Αμφισβήτησε δηλαδή την κυριαρχούσα άποψη ότι ο λαός είναι σοφός !

  21. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  22. Ευάγγελος said

    #15
    Εκλογικός αντιπρόσωπος γράφει ότι ήταν ο κος Σαραντάκος τ0 81 και όχι εφορευτική……

  23. Το σάιτ του Ιωάννου το ξέρουμε; https://yannis-ioannou.com/
    Δεν έχει, γενικά, τόσο παλιά σκίτσα, έχει όμως το αντίστοιχο τεύχος του Αντί για τις εκλογές του ’77.

  24. Γς said

    Κι αυτό το Υπουργείο Αμύνης, οι κύκλοι του.

    Απ τον Πέτρο [Γαρουφαλιά] μέχρι τον Πάνο.

    Επιστροφή στη γραφικότητα

  25. Πάνος με πεζά said

    Ο Ορνεράκης νομίζω ότι δεν ήταν σκιτσογράφος (με την έννοια των υπόλοιπων) · έκανε ρεαλιστικά σκίτσα των πολιτικών αρχηγών (θυμάμαι στον «Ταχυδρόμο») αλλά χωρίς λεζάντες, ιστορίες και τέτοια. Όχι;
    Δηλαδή, ήταν σκιτσογράφος, αλλά δεν ήταν γελοιογράφος (αν στέκει μια τέτοιου είδους διάκριση).

  26. Corto said

    19:
    Πέπε, αν και κάθε σκιτσογράφος έχει δική του τεχνική, σε κάποιες περιπτώσεις προηγούνται προσχέδια, ακολουθεί σκίτσο με μολύβι και στο τέλος γίνεται το μελάνωμα. Σε άλλη περίπτωση, αν σκιτσάρεις κατευθείαν με μελάνι, μπορεί να χρησιμοποιήσεις διάφορες πένες, μαρκαδοράκια, ακόμα και ραπιντογράφους κλπ. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν είναι αρκεί ένα πενάκι.
    Στα σκίτσα του Ερζέ, του δημιουργού του Τεν Τεν, του κατεξοχήν εκπροσώπου της καθαρής γραμμής, γίνεται εμφανής η διαφορά στο πάχος του εξωτερικού περιγράμματος από τις εσωτερικές γραμμές.

  27. Παναγιώτης Κ. said

    @17. Γς πολύ σωστά επισημαίνεις την…χουντοεπέλαση.
    Μου πήρε κάμποσο καιρό να καταλάβω γιατί δεν μπορούσα να συνεννοηθώ με διαφόρους οπαδούς του (μαρξιστικού) ΠΑΣΟΚ.

  28. Σχολιαστής said

    Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό άρθρο. Νομίζω ότι ο ιστορικός του μέλλοντος εάν θέλει να αναφερθεί στη δεκαετία του 80 πρέπει να λάβει υπόψη του τα σκίτσα του Ιωάννου.

    2: Κάποιοι παριστάνουν ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα μέχρι την εκλογή του Ανδρέα ήταν ένας παράδεισος. Ή είναι πολύ μικροί ή δεν θυμούνται ή (το χειρότερο) κάνουν πως δεν θυμούνται.

    Έτσι ακριβώς. Το 1980 υπηρετούσα στο στρατό και ήμουν φακελωμένος, όπως και χιλιάδες άλλοι φαντάροι, με δυνατότητα να βλέπω μόνο «αδιαβάθμητα» (σικ) έγγραφα….

    Όντως με τον ΑΝτρέα άλλαξαν κάποια πράγματα που σήμερα μας φαίνονται αδιανόητα.

  29. […] […]

  30. Corto said

    25:
    Πάνο, όχι. Ο Ορνεράκης είναι και γελοιογράφος. Ένα από τα γελοιογραφικά του στοιχεία είναι η απόδοση του σωμάτων σε κάπως δυσανάλογο μέγεθος σε σχέση με το κεφάλι. Αυτό φαίνεται κάπως στο περίφημο σκίτσο του με τους πολιτικούς αρχηγούς σε αγώνα δρόμου (με αθλητικά σορτσάκια) λίγο πριν τις εκλογές του 1981.
    Η λεζάντα ή το κείμενο δεν είναι απαραίτητη για την γελοιογραφία. Και οι γελοιογραφίες του BAS ήταν χωρίς λόγια. Το ίδιο και του Θέμου Άνινου τον 19ο αιώνα. Αλλά και ο Ονορέ Ντωμιέ επίσης θεωρείται γελοιογράφος.

  31. Παναγιώτης Κ. said

    Και την συνέντευξη στο ABC που είχε δώσει ο Ανδρέας την είχαμε δει κάμποσες φορές, κατ΄απαίτηση φυσικά του κοινού.

  32. Πέπε said

    26:
    Εντάξει, δεν έχω σχέση με τα εικαστικά και δεν έχει νόημα να λέω τι φανταζόμουν.
    Ένας σκιτσογράφος (κομίστας, όχι γελοιογράφος) που εμφανίζεται αρκετά συχνά στα κόμιξ του εαυτού του είναι ο Ταμπαρί του Ιζνογκούντ.

  33. Παναγιώτης Κ. said

    Στον Ιωάννου περισσότερο από το σκίτσο απολάμβανα την λεζάντα. Πιο επιτυχής ψυχογραφία του Αντρέα και του ΠΑΣΟΚ ολόκληρου από αυτή που έκανε ο Ιωάννου δεν νομίζω να υπήρξε.
    Όσο για τον Χαντζόπουλο, νομίζω στρέφεται κατά της Αριστερής εξουσίας και γενικώς εναντίον της εξουσίας και όχι κατά των αριστερών ιδεών.

  34. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    11-13 Πλανιόταν στον αέρα το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Θυμάστε ίσως τι έγινε το 1982 (;) όταν κυκλοφόρησε μια φήμη και κατέβηκε κόσμος στους δρόμους.

    15 Όχι στην εφορευτική όμως. Ήμουν εκλογικός αντιπρόσωπος.

    18α Ναι μπράβο.
    Αλλά όχι υποτιμητικό το πενάκι, αντίθετα φέρνει στο μυαλό τη λεπτοδουλειά (σε μένα τουλάχιστον)

    20 Οι ιδέες και οι κάλπες, θυμάμαι -άρθρο του Αναγνωστάκη, του ποιητή, που ήταν και υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη και πρώτος σε σταυρούς.

    23 Α μπράβο, παράλειψή μου που δεν έβαλα τον λίκνο

    25 Θαρρώ πως στέκει η διάκριση. Υπάρχει και ο εικονογράφος, ή υπήρχε. Αυτός που σχεδιάζει εικόνες που κοσμούν τα αναγνώσματα του περιοδικού -παλιότερα- ή τις βινιέτες.

    28 Ακριβώς. Το ΠΑΣΟΚ έδιωξε τον φόβο του χωροφύλακα.

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Φαντάστηκα να παίρνουν δημοσιότητα οι κουβέντες που λένε ιδιωτικά οι διάφοροι πολιτικοί ανεξαρτήτως του που ανήκουν πολιτικά . Θα εμπλουτίζαμε τις περί φασισμού γνώσεις μας !
    Για παράδειγμα, κανένας δεν θα παραδεχθεί ότι τον εκφράζει το (λανθασμένο) ρητό » ο σκοπός αγιάζει τα μέσα » και θα το απορρίψει. Στην πράξη όμως τηρείται αυτό και μόνο αυτό!

  36. Stella said

    Αγαπητε Νικο, τι μας θυμιζεις τωρα.
    !8-10-1981, Cite Universitaire, Maison Hellenique, Παρισι, ο μακαριτης Γεωργουλης επετρεψε την πολιτικη συναξη και ακουμε τα αποτελεσματα ραδιοφωνικα, στα βραχεα. Απο την τοτε συναξη, αρκετοι εφυγαν για Βρυξελλες και Στρασβουργο, σχεδον αμεσως. Αρχιζε η επισημη συμμετοχη μας στην ΕΟΚ. Λοιποι, επωνυμοι καποιοι σημερα, τριγυριζουν Αθηνα, με τα φωτα νυσταγμενα και βαρεια… κατα Ρασουλη. Αλλα, αλησμονητη η στιγμη του Μαιου 1981, με τους τρεις , Ανδρεα ,Μελινα και Μικη να συνοδευουν τον Mitterrand στο Pantheon. Λεγαμε οτι το αποτέλεσμα των εκλογων ειχε ηδη φανει (δεν θελω ου..). Παρα τις αντιδρασεις, κλεισαμε ολοι, γαλλοι, ελληνες κλπ το συντηρητικο Πανεπιστημιο και δεν χρεωθηκαμε απουσιες.

  37. #33: Όντως, το ζουμί ήταν στα κείμενα και τους διαλόγους, ειδικά στα ολοσέλιδα (Τρίτος δρόμος και τα σχετικά), αλλά και το σκίτσο του, παρότι είναι μίση μονοκονδυλιά, αποδίδει αξιοθαύμαστα εκφράσεις και συναισθήματα. Όπως ο Κύρκος στο τραίνο, ή η οικογένεια στην τελευταία γελοιογραφία. Ή ο Αντρέας με τον Σεραφείμ. Και τότε ήταν ακόμα παλιά σχετικά, αργότερα σχεδίαζε ακόμα πιο αφαιρετικά.

  38. Corto said

    Η γελοιογραφία του Ορνεράκη (που αναφέρω στο σχ.30). Δεν βρήκα καλύτερη ανάλυση:

  39. sarant said

    36 Στα βραχέα!

  40. raf said

    Ευχαριστούμε για το άρθρο και το οπτικό υλικό. Ο Χαντζόπουλος σαφώς αναδίδει μονομανία. Αλλά πόσοι και πόσοι των Μέσων δεν καταφέρονται συστηματικά εναντίον της κυβέρνησης -δε σχολιάζω αν αυτό συμβαίνει «άδικα» ή όχι.

  41. Πάνος με πεζά said

    @ 38 : Nαι, σύμφωνοι. Αυτό θα μπορούσες να το πεις γελοιογραφία. Η ακόμα καλύτερα αυτό.Ο Ορνεράκης όμως, τουλάχιστον εκείνη την εποχή, νομίζω ότι πιο συχνά έκανε ρεαλιστικά σκίτσα με αφορμή θέματα του περιοδικού. Εικονογραφούσε, δηλαδή, με τυχαίες φιγούρες προσώπων. Εμένα, ας πούμε, με είχε εντυπωσιάσει για τη ρεαλιστικότητα του σκίτσου του, σε αντιπαραβολή με την «καρικατούρα» που καθιέρωνε κάθε γελοιογράφος.

  42. Corto said

    «Ο Γιώργος ξεμπαρκάρει, μπουκάρει ο Αντρέας μου δίνει το κοντάρι της πράσινης σημαίας και κάτω για το Γιώργο και ζήτω ο Αντρέας και κάτω για το Γιώργο, βρε, και ζήτω ο Αντρέας»

    (Άκης Πάνου – Πριν, Τώρα, Πάντα)

  43. Corto said

    41:
    Πάνο δίκιο έχεις για την διαφορά του Ορνεράκη ως προς την ρεαλιστικότητα της γραμμής του. Απλά λέω ότι ήταν και γελοιογράφος (όχι μόνο σκιτσογράφος). Έχει και κείμενο πολλές φορές.
    (Δυστυχώς δεν μπορώ τώρα να ανοίξω τον σύνδεσμο του σχολίου σου)

  44. Μπετατζής said

    α) Είναι λίγο απλοϊκό να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ έδιωξε το φόβο του χωροφύλακα. Υπάρχουν εποχές για σκληρή καταστολή και καταπίεση και εποχές που τα ίδια αποτελέσματα επιτυγχάνονται με ηπιώτερα μέσα, οπότε οι χωροφύλακες παραμένουν στην εφεδρεία. Από το 1981 μέχρι το 2007 περίπου οι χωροφύλακες παρέμειναν λίγο στην εφεδρεία και το παρασκήνιο επειδή απλά δεν χρειαζόταν. Με το που έσκασε η λεγόμενη «κρίση» ο ρόλος τους αναβαθμίστηκε, π.χ. στην καταστολή πλήθους και αναβαθμισμένος είναι και σήμερα. (οι περιοδολογήσεις είναι για τους ιστορικούς, αλλά τα συμπεράσματά μου είναι ίδια ανεξαρτήτως ακρίβειας της περιοδολόγησης). Αν το ΠΑΣΟΚ κληροδότησε μια κουλτούρα του τύπου «δεν φοβόμαστε το χωροφύλακα» αυτό μένει να αποδειχθεί. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι κληροδότησε μια κουλτούρα του τύπου «άμα λάχει γινόμαστε και εμείς οι ίδιοι χωροφύλακες». Και ο νοών νοείτω. β) Ο Ιωάννου καταπληκτικός, εμένα μου έχουν καρφωθεί στη μνήμη τα σκίτσα του για την υπόθεση Σαρτζετάκη – Ρούσσου.

  45. spiral architect said

    Ρολογάκι χεριού LCD τύπου Casio ΠΑΣΟΚ είχατε:

    και άλλα πολλά εδώ: http://bit.ly/2e3Sh4Y με θεϊκότερο το παρακάτω:

  46. https://twitter.com/akisterzis/status/788045188165996545

  47. Πάνε κιόλας 35 χρόνια. Εκείνο το βράδυ ήμουνα σε μια σχετικά μικρή πορεία, οργανωμένη από το ΚΚΕ (μ-λ), με κόκκινα πανώ και τέτοια, που κατεβαίναμε την Πανεπιστημίου, ενώ δίπλα μας περνούσαν τρελλαμένοι οι Πασόκοι, κορνάροντας και ανεμίζοντας πράσινες σημαίες.

    Για τη Λακόστ της κας Λένας Ράλλη, να πούμε πως μετά λίγα χρόνια το πούλησε το μαγαζί ως μη κερδοφόρο.

  48. spiral architect said

    Κοινώς ο ΑΓΠ είχε υποκλέψει κανονικά και με το νόμο όλη την συνθηματολογία (όχι τις θέσεις) του ΚΚΕ και έπαιζε μπάλα εν ου παικτοίς στις μάζες.
    Τότε και τώρα …

  49. sarant said

    42 Aυτή η στροφή δεν θυμάμαι να υπάρχει στον δίσκο (Επειγόντως), είναι από άλλη ηχογράφηση ή για το πάλκο;

    44 Τι να πω, εμείς που θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση πριν το 1981 τη διαφορά τη βλέπουμε.

  50. LandS said

    44 Άλλο ο Χωροφύλακας τότε, άλλο ο Μπάτσος σήμερα. Δεν υπάρχει σύγκριση. Ας σκεφτείς μόνο ότι τότε οι συγκρούσεις με την αστυνομία δεν ήταν αποκλειστικά στις διαδηλώσεις.

  51. Corto said

    42:
    Η στροφή λογοκρίθηκε στην πρώτη ηχογράφηση. Ηχογραφήθηκε αργότερα:

    «Το 1985 ο Άκης Πάνου θα κάνει κάτι μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα. Θα κυκλοφορήσει ένα δισκάκι 45 στροφών με τον τίτλο «ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ 100% ΠΡΟΒΑ» και θα συμπεριλάβει σε αυτό δυο τραγούδια του, το «Πες μου Παππού» και το «Πριν, τώρα, πάντα» τα οποία ηχογράφησε και ερμήνευσε μόνος του, παίζοντας τη μουσική με όργανα που κατασκεύασε ο ίδιος,(ο μεγάλος δημιουργός Μανώλης Ρασούλης έλεγε ότι πρέπει να μοιράζεται στους τουρίστες δωρεάν ως δείγμα πολιτισμού).»

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BA%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85

  52. Η 10χρονη Ηλιάνα πήρε το 10 στην έκθεση γράφοντας για τότε με το ΠΑΣΟΚ που τρώγαμε μπριζόλες

    http://luben.tv/stream/91454

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 30 υπέροχες ΠΑΣΟΚ αντίκες που μπορείς να βρεις στο eBay

    http://luben.tv/originals/91340

  53. 50

    Ίσως, αλλά τότε ο χωροφύλαξ είχε ένα μικρό ξύλινο γκλοπάκι. Του΄ριχνες το πηλίκιο και έφευγε να το βρει. Τώρα ο μπάτσος είναι θωρακισμένος.

  54. Παλαιά και Νέα Δημοκρατία. https://gregoriusworld.wordpress.com/2016/05/22/%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1/

  55. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Ο γελοιογράφος κρατούσε ταχτική στήλη στο ΑΝΤΙ τότε, με τον Ευρωπαίο, ολοσέλιδο κόμικ

    Πρόσφατα ξεκίνησε να φτιάχνει τη συνέχεια, τον «Ευρωτέως», με τον ίδιο χαρακτήρα στο σήμερα.

    https://yannis-ioannou.com/2016/03/09/%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%89%cf%83/

  56. Πάνος με πεζά said

    Γελοιογραφία, υπό τον πιθανό τίτλο «Αυτά πληρώνουμε…»

  57. Avonidas said

    #49. Τι να πω, εμείς που θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση πριν το 1981 τη διαφορά τη βλέπουμε.

    Η διαφορά είναι αυτή που λέει ο Μοντεχρήστος στον Ισοβίτη του Αρκά. Παλιά, ο μπάτσος έσπαζε το κλομπ πάνω στο κεφάλι σου, τώρα τα κλομπ είναι πλαστικά και δεν σπάνε.

    Αλλά, σοβαρά τώρα. Η βία της αστυνομίας δεν ήταν ποτέ σκοπός, ένα μέσο είναι για την επίτευξη του πραγματικού σκοπού. Και ο πραγματικός σκοπός είναι η συμμόρφωση με τις επιταγές της εξουσίας. Επί Χούντας, χρησιμοποιήθηκε απροκάλυπτη βία για να συμμορφωθεί ο κόσμος, επί Αλλαγής χρησιμοποιήθηκε μετριασμένη βία και επί ΠΦΑ χρησιμοποιείται τηλεόραση με βία στα διαλείμματα. Η ουσία είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις, αριστερές ή δεξιές, είναι αποφασισμένες να επιβάλουν τη θέλησή τους κόντρα στη θέληση των αποκάτω — με όποιο μέσο χρειαστεί.

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν ψήφισα τότε, ήμουν δύο χρόνια μικρότερος από το όριο των 21 ετών της εποχής εκείνης. Δεν υπήρχαν έγκυρες δημοσκοπήσεις (λες και τώρα υπάρχουν), ούτε έξιτ πολ και τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν με ρυθμό χελώνας. Υποστήριζα ΠΑΣΟΚ για αλλαγή και ΚΚΕεσ. από ιδεολογία. Αργά το βράδυ άρχισαν οι πλάκες σε δεξιούς φίλους, που μέχρι τότε έλπιζαν ακόμα. Ωραίες εποχές, γεμάτες προσδοκία για κάτι καλύτερο. Στην πρώτη τετραετία γίνανε σημαντικές αλλαγές, μετά…
    Α, και είναι ιεροσυλία να συγκρίνουμε τον μεγάλο Ιωάννου με κάποιον Χατζόπουλο.

  59. LandS said

    53 και 57
    Επαναλαμβάνω. Η διαφορά, ως προς τον «φόβο του χωροφύλακα», δεν βρίσκεται ούτε στον εξοπλισμό ούτε στη συμπεριφορά στις διαδηλώσεις.

  60. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σαφώς και υπήρχε διαφορά μετά το ’81σε ό, τι αφορά τον ρόλο του χωροφύλακα στην κοινωνία, του επιθεωρητή στα σχολεία, του βάναυσου βαθμοφόρου στον στρατό. Υπήρξε σαφής φιλελευθεροποίηση, που μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο αν συγκρίνουμε, ως συνήθως, την εκάστοτε πραγματική πολιτικοκοινωνική κατάσταση με κάποια ιδανική.

  61. Μπετατζής said

    Ίσως και εγώ δεν έγινα απολύτως κατανοητός : Δεν αμφισβήτησα ότι υπήρξε φιλελευθεροποίηση από το 1981 και μετά. Αμφισβήτησα τη φράση : Το ΠΑΣΟΚ έδιωξε το φόβο του χωροφύλακα. Το ότι η φιλελευθεροποίηση συνέπεσε χρονικά με την έλευση του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει αναγκαστικά και ότι οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ. Και επίσης αμφισβητώ ότι ξεμπερδέψαμε μια και καλή με το «χωροφύλακα» το 1981. Αυτά έρχονται και παρέρχονται, σε διαφορετικές μορφές, αναλόγως των αναγκών και των συγκυριών. Αυτό είπα.

  62. leonicos said

    Εσύ που τον παρακολουθείς, έχεις λινκ με γελοιογραφίες όπου σατιρίζει τον Κούλη;

    Μη βιάζεστε! Το γέλιο που θα πέσει θα μείνει παροιμιώδες. Μετά από 1000 χρόνια θα έχουν ξεχάσει τη χούντα και τη μεταπολ’ίτευση αλλά τον Κούλη όχι. Θα λένε ‘τ’οτε που βγήκε ο Κούλης’

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οφείλεται και στο ΠΑΣΟΚ, φίλε Μπετατζή, διότι αυτή η φιλελευθεροποίηση έγινε αισθητή αμέσως μετά τον Οκτώβριο του ’81. Στον στρατό π.χ. οι εντολές για απαγόρευση του καψονιού και της κακομεταχείρισης των στρατιωτών, εντολές με ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι για τα μάτια, συνδέονται μ’ εκείνη την περίοδο. Έχει δίκιο ο Νίκος, πρέπει να έχει κανείς κάποια ηλικία για να τα θυμάται αυτά. Η δεξιά του Καραμανλή και του Αβέρωφ ήταν καραμπινάτη δεξιά και ο σχετικά φιλελεύθερος Ράλλης παρομοίαζε με τιμωρούς ρομφαιοφόρους αγγέλους τους μπάτσους που σκότωσαν τον Κουμή και την Κανελλοπούλου.

  64. Το 1981 είδαμε και μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το Blues Brothers.

    «Μισώ τους ναζήδες του Ιλλινόις» https://www.youtube.com/watch?v=-ukFAvYP3UU

  65. spiral architect said

    @61: Γεγονός είναι ότι, όταν πήγα φαντάρος (από αναβολή) το ΄85, αυτά που άκουγα απ’ τους συνομήλικους μου που πήγαν στην ώρα τους φαντάροι, δεν τα γνώρισα. Μέσα σε πέντε χρόνια είχαν αλλάξει οι συνθήκες για τα φαντάρια και ακόμα λέω ότι πέρασα καλά στο στρατό.
    (εξαιρουμένου του χαμένου χρόνου της ζωής μας)

  66. Μπετατζής said

    65 : Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν το αμφισβητώ αυτό.

  67. 65

    Το 1981 άρχισε τη δράση της η (αριστερίστικη) επιτροπή για τα δικαιώματα των στρατευμένων. Τον Οκτώβριο του 1983 στα Προπύλαια έφαγε ένα γενναίο ξύλο από τα ΜΕΑ (μπρατσωμένους μουσάτους μπάτσους με πολιτικά) και η υπόθεση έγινε πιο γνωστή.

  68. leonicos said

    Μόλις επέστρεψα από κάπου έξω. Σ’ ένα φανάρι ανατράπηκε μια μοτοσικλέτα. Δυο ντελιβεράδες έσπευσαν να βοηθήσουν. Μόλις άνοιξε το φανάρι, όλα τα γαϊδούρια πίσω μου και γύρω μου άρχισαν να κορνάρουν για να φύγουν.

    Περιστοιχιζόμζστε από δίποδα κτήνη με αμάξι και κόρνα. Ευτυχώς που δεν οπλοφορούν. Θα τον είχαν στρώσει κάτω τον τραυματία

  69. LandS said

    68 Στο χωριό τους θα έβαζαν τα γμάρια τους να γκαρίζουν

  70. Μπετατζής said

    67 : Εξ ου και το σύνθημα : ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα.

  71. 70

    Ναι, είχα φάει πολλές κλωτσές (+ τέσσερις μήνες με αναστολή) τότε.
    Πράγμα, το οποίον με ωφέλησε στο στρατό όταν με πήραν σε ένα γραφείο αλλά μετά από δύο μήνες διαπίστωσαν πως δεν μπορούσα να γίνω χειριστής απορρήτων επειδή είχα ποινικό μητρώο.
    Τους αποκάλυψα γιατί ακριβώς είχα καταδικαστεί και μέσα σε μια βδομάδα ξαναβρέθηκα στο φυλάκιο, όπου και τέλειωσε τη θητεία μου. ❤

  72. Μπετατζής said

    71 : Συμπληρώνω : Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα.

  73. Avonidas said

    #65. Μέσα σε πέντε χρόνια είχαν αλλάξει οι συνθήκες για τα φαντάρια

    Θυμάμαι ένα άλμπουμ του Ιωάννου, «Ο Τρίτος Μελόδρομος«, ενταγμένο στη σειρά «Ο Τρίτος Δρόμος» — που πρωτοκυκλοφόρησε το ’88-’89, αν δεν κάνω λάθος, αλλά που φυσικά εγώ το διάβασα πρόσφατα σε επανέκδοση.

    Σε κάποια από τις ιστορίες του, λοιπόν, ο Αντρέας (Παπανδρέου) προσπαθεί να πείσει έναν αντιρρησία συνείδησης να σταματήσει την απεργία πείνας· τον ρίχνουνε «σπιούνο» στο κελί, ντυμένο φαντάρο, και καλά αντιρρησίας κι αυτός… Τον αρχίζει λοιπόν στις παπαντρεϊκές πουστιές, ότι ναι, δίκιο έχεις, αλλά και τι κερδίζουμε εδώ μέσα, έχουν κι αυτοί τα δίκια τους, διότι σκέψου άμα γίνει πόλεμος, αλλά τέλος πάντων υπάρχει κι άλλος τρόπος, παίξτο τρελός να απολυθείς να πας σπιτάκι σου… ο άλλος τίποτα, κάθεται βλοσυρός στη μούγκα του. Οπότε ο Αντρέας χτυπάει το πορτάκι του κελιού και λέει δε γίνεται τίποτα με δαύτον, βγάλτε με, και του απαντάει ο φρουρός «με τόσα που έσουρες του στρατού, δε βγαίνεις από κει μέσα ούτε σε 100 χρόνια»! 😀

    Γενικά, τσακίζει κόκαλα το πενάκι του Ιωάννου 🙂

  74. Πάνος με πεζά said

    @ 63 : «…και ο σχετικά φιλελεύθερος Ράλλης παρομοίαζε με τιμωρούς ρομφαιοφόρους αγγέλους τους μπάτσους που σκότωσαν τον Κουμή και την Κανελλοπούλου…»
    Τότε τα είχε βάλει με την Καμπότζη και την Κελαηδόνη…

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Συγκέντρωση δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα,
    αυτός δεν είναι άνθρωπος, αυτός είναι ιδέα! » Τι άλλο θα θυμηθούμε σήμερα. 😊Κίμωνας Κουλούρης π.χ. Τον θυμάμαι να μιλάει με τις ώρες στη σοσιαλιστική ΕΡΤ για τα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ στον τομέα του αθλητισμού, περιδιαβάζοντας στους χώρους του νεότευκτου ΣΕΦ, έχοντας δίπλα του έναν φουκαρά δημοσιογράφο σε ρόλο κομπάρσου να του κρατάει το μικρόφωνο. Μεγάλες στιγμές! 😊

  76. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    61 και πριν: Όταν λέω για φόβο του χωροφύλακα ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ την καταστολή στις διαδηλώσεις -άλλωστε η καταστολή δεν ήταν έργο των χωροφυλάκων. Ήταν όμως το φακέλωμα, η παρακολούθηση, ο φόβος να αγοράσεις εφημερίδα κτλ. Αυτά υπήρχαν, έστω και μετριασμένα, και μετά το 1974. Και όποιος πήγε φαντάρος από το 83 και μετά ξέρει ότι δεν υπήρχε καμιά σχέση με τα προ του 1981.

    55 Σε ευχαριστώ, αγνοούσα εντελώς τη σειρά αυτή. Το έχει ακόμα ο Ιωάννου: η ατάκα για τα βερνίκια είναι θεϊκή.

    57 Πώς χρησιμοποιείται η τηλεόραση (και από ποιον) επί ΠΦΑ;

    59 Ε, ναι.

  77. Μπετατζής said

    76 α : Δεν φταίω εγώ που δεν διαβάζετε τι γράφω. Δεν τα αμφισβήτησα αυτά. Λέω όμως ότι δεν οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ ότι τα φαινόμενα αυτά μειώθηκαν ή και εξαλείφθηκαν. Επίσης λέω ότι αντικαταστάθηκαν με άλλα. Και επίσης λέω ότι δεν εξαλείφθηκαν οριστικά.

  78. Γιάννης Ιατρού said

    Χατζόπουλος

  79. Πάντως, μιλώντας για την αστυνομία, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως σε μερικούς τομείς πήγε χιλιετίες πίσω.

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τότε πού οφείλονταν, Μπετατζή, αν όχι στο ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου (τις επόμενες περιόδους κόπηκε για διάφορους λόγους η δημιουργική φόρα); Στην ωρίμαση των συνθηκών; Σωστό, αλλά δεν φτάνει, χρειάζονται και τα κατάλληλα πρόσωπα που θα προωθήσουν τις απαραίτητες αλλαγές. Τότε ίσχυε ακόμα το φακέλωμα, ο θεσμός της προίκας, η ποινικοποίηση της μοιχείας, ο θρησκευτικός γάμος ως μοναδική επιλογή και ένα σωρό ακόμα αναχρονισμοί που η δεξιά τους υπεράσπιζε με νύχια και με δόντια. Ένα απλό παράδειγμα: όταν αποφασίστηκε να κυκλοφορούν οι στρατιώτες εκτός υπηρεσίας με πολιτικά ρούχα και να μπορούν να διαβάζουν πολιτικές εφημερίδες στο καψιμί, ο Αβέρωφ και ο φιλικός του Τύπος χάλασαν τον κόσμο, διότι και καλά διαλυόταν ο στρατός. Και πολλά άλλα τέτοια.

  81. Γιάννης Ιατρού said

    κι αυτή

  82. Μπετατζής said

    80 : Το βασικό είναι οι συνθήκες που και εσύ διαπιστώνεις την ωρίμανσή τους. Τα πρόσωπα κάθε φορά βρίσκονται και εναλάσσονται. Και για να μην τρελαθούμε εντελώς, από στρατόκαβλους γεμάτο ήταν το ΠΑΣΟΚ «της πρώτης περιόδου». Γενικά διαπιστώνω μια φούρια να ωραιοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ και να ντυθεί με προβιά φιλελευθερίας με την ευρεία έννοια. Και κάπου εδώ αρχίζω να έχω υποψίες για το τι παίζεται. Οπότε ας το αφήσουμε εδώ για να μη στεναχωρηθούμε. Ωραία ανασκόπηση της εποχής έγινε, τέρμα από εμένα.

  83. 82

    http://rnbnet.gr/details.php?id=7545

  84. Πέπε said

    Παιδιά, όταν λέμε ότι υπήρχε ή δεν υπήρχε ο φόβος του χωροφύλακα, τι ακριβώς εννοούμε «χωροφύλακα»; Εγώ το αντιλαμβάνομαι ως έκφραση σχετική κυρίως με το φακέλωμα και τις προσκλήσεις δι’ υπόθεσίν σας. Κάτι σαν βίαιη πρόληψη, σε αντιδιαστολή με τη βίαιη καταστολή που υπάρχει κάργα και σήμερα.

  85. Πέπε said

    Το 76 με πρόλαβε.

  86. ChrisMaGR said

    Όταν σε τριάντα χρόνια θα μνημονεύεται η επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης ως ένα από τα σημαντικότερα που θα μας άφησε ΠΦΑ να μην ξεχνάτε να τονίζετε την ωρίμανση των συνθηκών.

  87. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Μπετατζή.

  88. Avonidas said

    #83. Ν’ αγιάσει το στόμα του!
    (Αναρωτιέμαι τι έγραφε όταν είδε τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ… η εκδίκηση της εκδίκησης;)

  89. 88

    Έπαψε να γράφει και πήγε σπίτι του.

    87

  90. Avonidas said

    #89. Έπαψε να γράφει και πήγε σπίτι του.

    Σπουδαία και σπάνια αρετή αυτή. Ο Κιγκινάτος που λέγαμε…

  91. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    81 και πριν: Θαρρώ είναι έκδηλη η διαφορά στην οξύτητα.

  92. Avonidas said

    Πολλοί πίστεψαν στον Αντρέα, οι πονηροί επένδυσαν στον Σημίτη, αλλά έπρεπε να είσαι μπετόβλακας για να εμπιστευθείς το Γιωργάκη ή τον Βενιζέλο!

    Θέλω να γελάσω, μα δεν μπορώ. Είναι κι η θέση μου δύσκολη… 😦

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κακό πράγμα η ωραιοποίηση, κακό και η δαιμονοποίηση. Απεχθάνομαι και τα δύο. Οι συνθήκες ήταν ώριμες και επί δεξιάς, αλλά αυτή δεν προχώρησε στις εντελώς απαραίτητες αλλαγές. Αντιθέτως, τις πολέμησε λυσσαλέα. Οι παλιότεροι θυμούνται, έτσι; Και βέβαια υπήρχαν στρατόκαβλοι, με πρώτο-πρώτο τον Δροσογιάννη, ο οποίος μάλλον υπουργοποιήθηκε για να γλυκάνει το χάπι στους στρατιωτικούς. Και βέβαια έγιναν πολλά στραβά, με πρώτο-πρώτο την ανάδυση των πρασινοφρουρών και της αγοραίας συμπεριφοράς τους. Ποιος τ’ αρνείται αυτά; Αλλά ότι η κοινωνία εκσυγχρονίστηκε αρκετά, δεν μας το αφηγήθηκε κανένας προπαγανδιστής παραμυθάς, το ζήσαμε, το είδαμε να συμβαίνει. Ε, ύστερα το ΠΑΣΟΚ εξελίχτηκε σε «σύστημα ΠΑΣΟΚ» και την πορεία του μέχρι σήμερα την ξέρουμε όλοι.

  94. Σα σήμερα, το ’79, έγινε κι αυτό:

  95. LandS said

    Τώρα στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή «Έλληνες Γελοιογράφοι» παρουσίαση Ορνεράκη.
    «Η γελοιογραφία ή, όπως λέω, το σατιρικό σκίτσο»

  96. Avonidas said

    #93. Εγώ δεν το βλέπω σαν πρόοδο. Η παραδοσιακή δεξιά ήξερε καλά την καταστολή και την τρομοκρατία, και είχε επενδύσει σ’ αυτές. Καλώς ή κακώς δεν μπορούσαν να αλλάξουν μυαλά. Έλα όμως που ο κόσμος γύρω τους είχε ήδη αλλάξει, και η καταστολή απλώς δεν έκανε τη δουλειά της, γιατί ήταν έκδηλη και δημιουργούσε αντίδραση. Ήρθε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και απέδειξε ότι η εξαγορά των συνειδήσεων (το «μαζί τα φάγαμε») είναι πολύ πιο αποτελεσματική — με την προϋπόθεση να υπάρχει το μπικικίνι. Όσο λοιπόν έρεε το μπικικίνι, για 3 δεκαετίες, λειτούργησε κι η ψεύτικη ευμάρεια στον εκμαυλιστικό της ρόλο, που τον έμαθε κι η δεξιά μια χαρά, κρατώντας μόνο την παλιά της πρόσοψη. Μόλις έκλεισε η στρόφιγγα, επέστρεψε κι όλος ο αταβιστικός δεξιός συρφετός, η βία, η καταστολή, τα φασισταριά.

    Εν ολίγοις, 3 δεκαετίες χάθηκαν για τη χώρα, αφού καμιά υποδομή δεν δημιουργήσαμε, σοφότεροι δεν γίναμε, τα παλιά μίση και τον αρχαίο διχασμό τα διατηρήσαμε, μαζί με νέα και θαυμαστά φυντάνια, άστα να πάνε.

  97. Πάνος με πεζά said

    Να γυρνάς ρε παιδί μου, στο δρόμο, με τον τίτλο της εφημερίδας απ’ έξω. Κάτι τέτοιο δεν είναι ο φόβος/μη φόβος του χωροφύλακα;
    Συν το κάψιμο των φακέλων, που έγινε (ΑΝ έγινε…) το 1989…

  98. Κάποιος σημερινός Πασόκος, δε θυμάμαι ποιος, είπε ότι «πρώτη φορά αριστερά» στην κυβέρνηση δεν ήταν ο Σύριζα, αλλά το Πασόκ του 1981.
    Εκ των υστέρων δεν είχε και πολύ άδικο. Για μας τότε, την έξαλλη αντικαπιταλιστική νεολαία, το Πασόκ ήταν το φίδι, που άλλη μια φορά κορόιδεψε το λαό. Αν πάρεις όμως τη λέξη αριστερά με το συναισθηματικό και ιστορικό της περιεχόμενο, όντως το πασοκ ήταν αντι-δεξιό και μάζεψε τους εαμογενείς. Ακόμα και Μάρκο Βαφειάδη κατέβασε στις εκλογές.

    Οι δεξιοί τότε είχαν φρυάξει. ΄Το άκουγες σοβαρά ότι ο «Αντρέας θα μας πάρει τα σπίτια» και στα χωριά της Μεσηνίας, ένας παπάς είχε βγει με το πετραχήλι και το ευαγγέλιο και όρκιζε τις γριές να μην ψηφίσουν τον τρισκατάρατο .

    Φυσικά ήταν και μια κοροϊδία οι λήσταρχοι του Πασόκ και φάνηκε η ποιότητά τους τα επόμενα χρόνια. Όμως κάποιες αλλαγές γίνανε. Πχ η λογοκρισία στην τηλεόραση. Μπήκαν στην ερτ πρώτη φορά θέματα για την αντίσταση, ντοκυμαντέρ για το Πολυτεχνείο, τα οικολογικά θέματα, κλπ.

    Υπό κανονικές συνθήκες ο σύριζα, που δεν είναι παρά ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που γέρνει κάπως στ’ αριστερά, θα έπρεπε να κάνει ένα ακόμα μικρό βηματάκι προς την σκανδιναβοποίηση της Ελλάδας. Όμως…

  99. 99 Ιάκωβε, ιδού

  100. Μια ωραία ιστορία είχε πει ο Κύρκος. Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πιάσει τον πατέρα του Κύρκου που ήταν βουλευτής και του για παραπονέθηκε για τον Αντρέα:
    – Ο Λεωνίδας, του λέει ο Γέρος, εντάξει, είναι κομμουνιστής, αλλά σε κάτι πιστεύει τέλος πάντων. Εκείνος ο δικός μου δεν πιστεύει σε τίποτα.

    Συμφωνώ, το μεγάλο έγκλημα των πολιτικών τα μεταπολεμικά χρόνια και κυρίως τα μεταχουντικά ήταν οτι δεν νοιάστηκαν για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Κάνουμε τις επιχορηγήσεις της ΕΟΚ εξοχικά και αποβιομηχανοποιούμε την Ελλάδα. Και όταν έρχεται η κρίση, λέμε: «Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός»

  101. paolodrosi said

    Το καψιμο των φακελων εγινε το 89, επι οικουμενικης κυβερνησης Τζανετακη. Και βεβαιως ηταν μεγαλο εγκλημα, γιατι αφορουσαν γεγονοτα του εμφυλιου.

    Το μεγαλο καλο του ΠΑΣΟΚ, ηταν η Αυτοματη Τιμαριθμικη Προσαρμογη (ΑΤΑ). Τοτε τα μεσαια και κατωτατα οικονομικα στρωματα, ειδαν βελτιωση των οικονομικων τους.
    Η πολιτικη αποφαση ομως, των υποτιμησεων, ηταν αυτη που οδηγησε τη χωρα, στο τσακ της χρεωκοπιας.
    Ευτυχως που υπηρχε η δραχμη και το μηχανημα τυπωνε αβερτα.

    Επισης η ανεργια ηταν σε ιστορικα χαμηλα.

  102. Avonidas said

    #100. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/bb/e4/64/bbe4642be1c6c74e1b0acdf2d3ee64e5.jpg

  103. sarant said

    98 Aκριβώς αυτό!

    100 Αυθεντικό, ε;

  104. LandS said

    87 ε, να μη χάσεις και δεν υποστηρίξεις το συνάφι, εργοδηγέ.

  105. 104β

    Από το προσωπικό του τουήτα

  106. Σταδιακά, το ΠαΣοΚ στηρίχθηκε τόσο από τα μεσαία στρώματα που είδανε μια ευκαιρία κοινωνικής ανόδου, όσο και από τα λαϊκά στρώματα που η Αριστερά, παραδομένη ήδη από τη δεκαετία του ’50, εγκατέλειπε πολιτικά για να λάβει και αυτή μερικά ψίχουλα στην νομή της εξουσίας. Στηρίχθηκε φυσικά από τα ανώτερα στρώματα (τα λεγόμενα νέα τζάκια) που βλέπανε στην Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας μια καθαρή προοπτική για κονόμα. Όπως και έγινε.

    http://giati-baba.blogspot.gr/2015/07/blog-post_22.html

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    98. Έτσι, Πάνο. Ή να τυλίγεις την αριστερή εφημερίδα σου μέσα σε μια δεξιά και να μην ψωνίζεις πάντα απ’ το ίδιο περίπτερο, για να μη σε σταμπάρει ο περιπτεράς, πιθανός πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Κι αυτά μετά τη χούντα, έτσι;
    Ο πατέρας μου, μετριοπαθής δεξιός ο ίδιος, ακόμα λέει ότι πιο πιασάρικο σύνθημα από το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» δεν θα μπορούσε να βρει ο Αντρέας.

  108. Το αλάνθαστο πολιτικό μου κριτήριο, που με εγκαταλείπει μόνο όταν είναι να αποτιμήσω την εκάστοτε παρούσα κατάσταση 🙂 με εξαπάτησε μια φορά ακόμα και σε σχέση με το σύριζα, παρόλο που δεν είχα αυταπάτες και τον υποστήριξα,εκλογικά μόνο. (Και λίγο στις δημοτικές).

    Στις εκλογές το «πρώτη φορά αριστερά» μου είχε φανεί κακό επικοινωνιακά. Θα προτιμούσα ένα καθαρά αντιμνημονιακό κεντρικό σύνθημα, αφού έτσι κι αλλιώς το μέτωπο με καμένους και γενικά η η αλλαγή αυτή έγινε με αιχμή του δόρατος το αντιμνημονιακό μένος του κόσμου.

    Πλην, είχαν γνώσιν οι φύλακες…

    Δε λέω, όπως το ΚΚΕ και άλλοι, ότι ο σύριζα είχε σχέδιο από την αρχή να μας δουλέψει, σα πράχτορας του κεφαλαίου που είναι, αλλά θα είπανε, άσε να κρατήσουμε και καμιά πισινή με το μνημόνιο, γιατί δε ξέρει κανείς τι μας ξημερώνει αύριο…

  109. Neo Kid phone home said

    105. Senior Foreman!if you don’t mind…

  110. Κάπου εδώ να παινέψομε τα γένια μας

    Σύρα, Νεώριο, 1994

    http://valiacaldadog.blogspot.gr/2007/02/blog-post_3739.html

  111. Pedis said

    Διάβασα το σημερινό του Νικοκύρη, τα σχόλια …

    (Α, μην ξεχάσω να τον πειράξω: Σκύλε, σταλινικός ήσουν; Χαχαχαχα!)

    Εγώ αν και αγέννητος (λέμε και κάνα ψεμματάκι) αναπολώ την ανδρεοπαπανδρεική πολιτική κυριαρχία εκεί στα τέλη του 70 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80.

    Υπήρχε ένας σεβασμός στον πολίτη, στον ψηφοφόρο. Τον προοδευτικό, όπως τον λέγανε τότε, τον αριστερό. Παίρνανε στα σοβαρά τη γνώμη του, τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις του, τον φοβόντουσαν και λίγο, για να πούμε την αλήθεια. Και ο Αντρέας ήταν ο πολιτικός ηγέτης που πήρε το βάρος στις πλάτες του, δηλαδή με μπόλικη μαεστρία, ταλέντο και ικανότητες δούλεψε κόσμο και κοσμάκη.

    Ε, εμένα, εδώ και εικοσιπέντε χρόνια μου λείπει αυτός ο σεβασμός, η διακριτικότητα από την ηγεσία των κυβερνητικών κομμάτων.

    Με περνάνε για τόσο μαλάκα που είναι πεπεισμένοι ότι οι τυχάρπαστοι τενεκέδες μου κάνουν και πολύ μου είναι.

    Δεν το ανέχομαι!!

  112. Κασσάνδρα said

    @76,αυτοι που δεν είδαν την ειδοποιό διαφορά ,ως πρός τον φόβο του χωροφύλακα,απλά δεν έχουν «βεβαρημένο» αριστερό οικογενιακό παρελθον.
    Κάπου μέσα στα τσιμπράγκαλα που μάζευα ,έχω φυλάξει και το φύλλο του ημερολογίου » 18 Οκτωβρίου 1981″

  113. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  114. Ηλεφούφουτος said

    82 «… να ντυθεί με προβιά φιλελευθερίας με την ευρεία έννοια. Και κάπου εδώ αρχίζω να έχω υποψίες για το τι παίζεται.»
    Αργείς, αργείς, αλλά το πιάνεις τελικά!

  115. 112

    Pedis, άρχισε η καζούρα και με η-μέιλ. 😉

    Δεν ήμανε σταλινικό, περισσότερο επιρροή από Β’ Πανελλαδική κι έτσι.
    Μετά το φρικτό Νοέμβρη του ’80, η άκρα αριστερά αραίωσε για λίγο καιρό το ιδεολογικό κρασί της και είπε να συνεργαστεί. Δεν τα κατάφερε, όπως ίσως θα ξέρεις.

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    113. Ακριβώς, Κασσάνδρα. Γι’ αυτό και ήταν ουτοπικό το 17% που είχε βάλει στόχο το ΚΚΕ. Ήταν ποτέ δυνατόν τόσες ταλαιπωρημένες γενιές αριστερών να μην ψηφίσουν μαζικά ΠΑΣΟΚ, ώστε να στείλουν τη δεξιά και το αστυνομικό κράτος της στο περίφημο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

  117. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Αντι μνημοσυνου…..

    «…..Συνοπτικά, οι κυβερνήσεις των δυο κομμάτων εξουσίας έκαναν διαρκώς «λάθη» την τελευταία 40-ετία :

    1. Δεν είχαν άλλο σχέδιο από την μέγιστη παραμονή τους στην εξουσία
    2. Δεν διευκόλυναν/επιδότησαν τις επενδύσεις για πραγματική ανάπτυξη και εξαγωγές, αλλά την επιδότηση αμφίβολης αποτελεσματικότητας επενδύσεων και αγροτών για παραγωγή ασύμφορων, εικονικών ή για καταστροφή προϊόντων
    3. Ευνόησαν το «παρκάρισμα» πολλών υψηλόμισθων, χαμηλής μόρφωσης υπαλλήλων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ εις βάρος πολλών απόφοιτων ΑΕΙ υψηλών ικανοτήτων.
    4.Διατηρούσαν μεγάλες κρατικές δαπάνες και ελλειμματικούς κρατικούς προϋπολογισμούς
    5. Τα ελλείμματα συσσωρεύονταν διαχρονικά ως κρατικό χρέος, με αποτέλεσμα συνεχή δανεισμό για εξυπηρέτηση ελλειμμάτων, παλαιοτέρων δανείων,….
    6. Δημιούργησαν κράτος με την υψηλότερη διαφθορά, μαύρη και γκρίζα οικονομία στην Ε.Ε., της τάξης του 40%.
    7. Δημιούργησαν ένα πλήρως αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο φορολογικό σύστημα με πλειάδα διατάξεων φοροαποφυγών, φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τους συνδικαλιστικούς φορείς ελ. επαγγελματιών, που τώρα -εκ των υστέρων- σε συνθήκες ύφεσης αρχίζει να καταργεί, διατηρώντας τους διεφθαρμένους εφοριακούς.
    8. Δεν «ήθελαν» να γνωρίζουν την ακίνητη κρατική περιουσία, αφήνοντας μικρούς, μεσαίους και μεγάλους καταπατητές να αποκτούν δια χρησικτησίας και άλλων μεθόδων δημόσιες εκτάσεις.

    “Για να δούμε αν μπορούμε να ελπίζουμε στα … κόμματα εξουσίας στη χώρα μας, θα πρέπει να μελετήσουμε τις κοινωνικοοικονομικές καταβολές τους, την συνολική δημοκρατική συμπεριφορά τους και την προσφορά τους στον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμματα με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Δεν υπήρξαν ποτέ κόμματα δημοκρατικών αρχών με μακρά δημοκρατική παράδοση. Είναι κόμματα ιδιοκτησίες των δημιουργών τους. Ο μεν Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν επέστρεψε στη λογική της ΕΡΕ, αλλά έφτιαξε το δικό του σπίτι, όπως το ήθελε αυτός, ο δε Ανδρέας Παπανδρέου δεν επέστρεψε στη λογική της Ένωσης Κέντρου, αλλά έφτιαξε και αυτός τη δική του ιδιοκτησία.

    Και τα δύο κόμματα δημιουργήθηκαν μετά την πτώση της δικτατορίας από τους δύο αυτούς πολιτικούς με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών τους στη λογική της ιδιοκτησίας. Γύρω από τους ιδιοκτήτες αναπτύχθηκε, με το πέρασμα του χρόνου, μια πολιτική ολιγαρχία από διάφορες οικογένειες, συγγενείς και παντός είδους φίλους και παρέες…. Τελικά τα κόμματα, αυτά, όπως ήταν φυσικό ως ιδιοκτησίες περιήλθαν στους κληρονόμους των ιδρυτών τους. Ως κύρια πολιτική πρακτική και τα δύο κόμματα εφάρμοσαν την πελατειακή λογική της εξαγοράς της ψήφου με διάφορα ρουσφέτια και διορισμούς, το καθένα με τον δικό του τρόπο.”

    Τελικά, ο θεσμός της βασιλείας, και των τίτλων ευγενείας (δούκας, μαρκήσιος, κόμης, υποκόμης, βαρόνος,…) με τα αντίστοιχες ιδιοκτησίες δεν έχουν καταργηθεί ουσιαστικά.

    “Η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) προέρχεται από τα βάθη της προ-δικτατορικής ΕΡΕ, με τον εθνο-λαϊκισμό και τον ιδιόρρυθμο πατερναλιστικό κρατισμό να αποτελούν τη καταστατική ιδεολογική αναφορά της. Παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας …, συνήθιζε … να λέει πως, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό το γεγονός ότι το κόμμα, που εκφράζει τη συντηρητική παράταξη δεν αρέσκεται σε ιδεολογικές αναζητήσεις. Τούτο διότι, όταν αποφασίζει να το πράξει, ξεπροβάλει κυρίαρχο το ρεύμα μίας παλαιο-συντηρητικής και πατερναλιστικής τάσης, που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο έκφρασης ενός σύγχρονου φιλελεύθερου και προοδευτικού λόγου.”

    «2011:Οι νεοδημοκράτες … είναι οργισμένοι, αγανακτισμένοι, και πολλοί από αυτούς έγιναν πολιτικά «άστεγοι». Νέα παιδιά, που οραματίζονταν το μέλλον με αισιοδοξία, απογοητεύτηκαν και άλλαξαν πορεία. Πολλά μέλη, στελέχη και φίλοι του κόμματος, αλλάζουν απόψεις και συστρατεύονται σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. “

    “Αγνώστου :…1.Το 1977, το 13,5% του ΠΑΣΟΚ του 1974, έγινε 25% για να φθάσει το 1981 στο 48 % και στην άλωση της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, υπό σχεδόν τριτοκοσμικές συνθήκες.
    2.Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε και πλαισιώθηκε κυρίως από εσωτερικούς μετανάστες και είναι – μακράν- το πρώτο κόμμα στους «προοδευτικούς» επαρχιώτες της υπαίθρου και των χωριών των πόλεων, οι οποίοι μπορεί να κινούνται ολίγον προς τα αριστερά ή τα δεξιά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ξαναγυρίσουν αμέσως στην στάνη, όταν ο τσοπάνος θα ανοίξει την πόρτα της για να βοσκήσουν λίγο χορτάρι.(Σ.Σ. πλέον δεν είναι τόσον βέβαιο, αλλά αρκετοί θα αναγκασθούν να επιστρέψουν στην γενέθλια γη).
    3. Την πρώτη 4ετία στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ συνέρρεε παντός τύπου και είδους πληθυσμός, εφόσον ως αρχηγικό ‘’κίνημα‘’ προσέλκυσε αγρότες-κτηνοτρόφους , μικροέμπορους, βιοτέχνες, εσωτερικούς μετανάστες κάθε είδους. Μάλιστα, κάθε μη δεξιός διοριζόταν αυτή την 4ετία, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καν επαρκή οργανωτική δομή και αρκετά μέλη με προσόντα για διορισμό (λόγω και των διαγραφών-αποχώρησης πολλών σημαντικών σοσιαλιστών με δράση στην Χούντα καθώς και πολλών φοιτητών τον Μάιο του 1975, που διασκορπίσθηκαν σε άλλες ‘’προοδευτικές’’ οργανώσεις και κόμματα) και πολλές θέσεις στην δημόσια διοίκηση (αφού εξυπηρετήθηκαν οι σχετικά λίγοι οργανωμένοι οπαδοί του) περίσσευαν. (Σ.Σ. Την περίοδο 1981-1985 οι περισσότεροι πλέον επιστρέψαν και διετέλεσαν, είτε είναι, υφυπουργοί ή υπουργοί ).
    4. Με αυτό τον μηχανισμό διορίστηκαν αρκετοί απόφοιτοι 6-τάξιου γυμνασίου και πολλοί επιστήμονες μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, μαοϊκοί, τροτσκιστές κ.λ.π., πολλοί από τους οποίους – στη συνέχεια- λόγω των σημαντικών γνώσεων τους επί της πολιτικής πρακτικής, συνεργάσθηκαν –νωρίτερα ή αργότερα – με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αποκομίζοντας διάφορα οφέλη.”

    Εκτός από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που φέρνουν την κύρια ευθύνη για την βαθμιαία διόγκωση του χρέους από το 1981 έως σήμερα και μάλιστα την μεταολυμπιακή αφασία της ΝΔ (2004-2009) έχει πλέον χαθεί η τελευταία ευκαιρία των «αριστερών» κομμάτων και των αντίστοιχων συνδικαλιστών/ μόνιμων επί 35-ετία “στελεχών” να κάνουν την αυτοκριτική τους.

    Στο «υπερρυθμισμένο» ελληνικό κράτος δεν υπήρξε μακρόχρονο όραμα πορείας της χώρας μες τον κόσμο. Πραγματική ανάπτυξη, εξαγωγές, μείωση δημοσίων δαπανών, αγορά ελληνικών προϊόντων, καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ήταν για τριάντα έτη “πουκάμισα αδειανά” παρά τα -περί του αντιθέτου- ψέματα των κομμάτων εξουσίας. Επίσης, η εξαιρετική διάσταση «πολιτικής ιδεολογίας» και καθημερινής πρακτικής χαρακτηρίζει τον μέσο αριστερό επιχειρηματία/ επαγγελματία/εργαζόμενο σχεδόν σε βαθμό σχιζοφρένειας. ….»

  118. Mπετατζής said

    115. Μου θυμισες τον Ηλία του 16ου που περιγράφει ο αστυνομικός που συνέλαβε το Βέγγο : «Και πηδάει κάτω από τη μάντρα ετούτος εδώ, μου δίνει την αρβύλα στο χέρι και μου λέει : Την ψήσαμε αδερφέ μου. Εγώ τότε κάτι ψυλλιάστηκα ……». Και του λέει ο Χατζηχρήστος : Ε άμα δεν ψυλλιαζόσουνα και τότε συνάδελφε 🙂 Ε, έτσι είμαι και εγώ, αργώ αλλά τα πιάνω.

  119. Pedis said

    # 116 – Καλά ντε, δεν σ’ είπαμε και καμπούρη!

    Συγγνώμη, οι ΒητοΠανελλαδικοί με τους μουλούδες; Αγέννητο ήμουνα αλλά αυτό δεν το έχω ακούσει. (Μάλλον, θα θέλουν να το ξεχάσουν και οι Πανελλαδικοί και δεν το διαδίδουν στις ρετροσπεκτίβες της ουτοπίας του δημοκρατικού σοσιαλισμού μέσω Βρυξελλών. Τι να πω.)

  120. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    118. συνεχεια….

    Φαινόμενα αναξιοκρατίας, μετριοκρατιας, μικρής- μεσαίας και μεγάλης διαφθοράς, νεποτισμού, κομματοκρατιας, παρεοκρατιας και ερωμενο-κρατιας(είναι ανθρώπινα)αλλά οι κλίμακες στην Ελλάδα έως σήμερα ήταν σε επίπεδο καθυστερημένων χωρών. Φαινόμενα μικρο-μεγαλομανίας συμβαίνουν από τον πετυχημένο βιοτεχνη έως τον καθηγητή πανεπιστημίου, τον συνδικαλιστή, τον πολιτικό,….Με την οικονομική κρίση προστέθηκε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και ο όρος κλεπτοκρατια , που –ως τώρα- είχα αρνηθεί να χρησιμοποιήσω ως πολύ βαρύ χαρακτηρισμό, ίσως από κακή εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, λόγω έλλειψης πληροφόρησης για τα δημοσιονομικά μας….Στο ελληνικό κράτος ανέκαθεν υπήρχε διαφθορά, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, κατάλαβα όμως, ότι από το 1989, με την δημιουργία επιχειρηματικών ομίλων πολυποίκιλων δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη ιδιοκτησία ΜΜΕ, αυτή μεταμορφωνόταν σε κλεπτοκρατία. Όταν ο πληθωρισμός έπεσε το 1996, άρχισε η περίοδος του “εκσυγχρονισμού” και της δημιουργίας οργανωμένου δικτύου καλπαζουσας κρατικο-κεντρικής κλεπτοκρατίας με αποκλειστικό σκοπό την αφαίμαξη τόσο των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πακέτων όσο και των χρημάτων από ιδίους πόρους καθώς και αυτά που δανειζόμαστε για την ίδια συμμετοχή, με σκοπό την εκτέλεση δημοσίων έργων, την διενέργεια κρατικών προμηθειών, συμπεριλαμβανόμενης της “ιερής αγελάδας“ δηλ. του πολεμικού εξοπλισμού.
    Αυτό αποδεικνύεται από την συσσώρευση του κεφαλαίου με την γιγάντωση των γνωστών επιχειρηματικών ομίλων σε 15 έτη.

    Πρόκειται περί διαγώνιας συγκέντρωσης, δηλ. διακλάδωσης των επιχειρηματικών συμφερόντων των ιδιοκτητών συγκροτημάτων ΜΜΕ σε τομείς που δεν συνδέονται με τον ευρύτερο χώρο της μαζικής επικοινωνίας όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η τάση αυτή αναπτύσσεται ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παραπληρωματικά των προαναφερθέντων οικονομικών πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την οριζόντια συγκέντρωση στον χώρο της επικοινωνίας (οικονομίες κλίμακας) εμφανίζονται επίσης και συνέργειες μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων κοινής όμως ιδιοκτησίας του ιδίου κύκλου επιχειρηματιών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται άμεσα οφέλη και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Η έννοια της δεσπόζουσας θέσης είναι προϊόν του δικαίου περί ανταγωνισμού και αφορά το σύνολο της οικονομίας. Νοείται ως η δυνατότητα μιας επιχείρησης να ασκεί έλεγχο σε μία συγκεκριμένη αγορά περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό.
    Παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάστασης ολιγοπωλίων σε πολλούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, γεγονός που δυσχεραίνει την διατήρηση η ανάπτυξη (και αποθαρρύνει την δημιουργία νέων) μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον δεν υπάρχουν ουσιαστικά κανόνες του παιχνιδιού και “η τράπουλα είναι σημαδεμένη”.

    ”Κλεπτοκρατία (εξουσία των κλεπτών) : η μορφή της κυβερνητικής διαφθοράς, όπου οι ασκούντες την εξουσία βρίσκονται σε διαρκή οικονομική συναλλαγή με θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες, διανέμοντας παράνομα τον πλούτο μιας χώρας. Σκοπός αυτής της …διαρκούς αρπαγής είναι ο παράνομος ατομικός ή εταιρικός πλουτισμός ή η εδραίωση συμμαχιών για την απόκτηση της πολιτικής εξουσίας. Κλεπτοκρατικό είναι το καθεστώς παράνομου πλουτισμού των κατεχόντων την κρατική εξουσία και των συνεργών τους, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου”

    “Πολλές χώρες έχουν χρεοκοπήσει, γιατί ήταν φτωχές, απλά διεφθαρμένες η από λάθος οικονομικές αποφάσεις. Αλλά καμία από αυτές δεν είχε χρηματοδοτηθεί για 30 ολόκληρα έτη. H Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση χρεοκοπημένης χώρας υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ-ΕΕ.-ΕΚΤ, που τελεί συγχρόνως και υπό ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καταναλώνοντας το 4ο αναπτυξιακό της πακέτο! Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει ακόμα στην παγκόσμια Ιστορία. Από το 1986 μέχρι σήμερα, μέσα από 4 αναπτυξιακά πακέτα, η ελληνική πολιτεία έχει απορροφήσει τουλάχιστον 60 δις ευρώ…. Καμία χώρα στην παγκόσμια Ιστορία δεν έχει χρεοκοπήσει αφού πρώτα κατανάλωσε τέτοιον τεράστιο αναπτυξιακό πλούτο.
    Η «έλλειψη αξιοπιστίας» της χώρας μας, αφορά την σύσταση ενός στρατηγικά οργανωμένου δικτύου κρατικο-κεντρικής κλεπτοκρατίας με αποκλειστικό σκοπό την αφαίμαξη του πλούτου των Ευρωπαίων πολιτών που χρηματοδότησαν το ευρωπαϊκό όραμα. Τα κεφάλαια … που για πρώτη φορά στην ιστορία μας ήρθαν στην Ελλάδα, αρκούσαν για την ανάπτυξη όλης της χώρας. Το εγχώριο σύστημα της ελληνικής κλεπτοκρατίας κατέστρεψε την Ελλάδα. Το σύστημα βούλιαξε από μια νοητή μάζα παρατρεχάμενων που άλλοι εμπορευόμενοι από τα κομματικά γραφεία, άλλοι κατοικοεδρεύοντες σε δήμους, πόλεις και υπουργεία (απ’ όπου εκπορεύονται και οι προϋπολογισμοί), επέπεσαν … πάνω στα κοινοτικά πακέτα. Και η διαφθορά αυτή, (που καλλιεργήθηκε και ιδεολογικά μέσα από την οντότητα «ο λαός που δεν έχει ανάγκη θεσμούς»), μας οδήγησε στην εικονική πραγματικότητα του σήμερα. Διαφθορά είχαμε πάντα, αλλά από το 2000 και μετά, περάσαμε στην ωμή κλεπτοκρατία.

    Κατά τα πρότυπα της Κόζα Νόστρα, η κορυφή κρατούσε τα πολλά, αλλά τροφοδοτούσε τους υπηκόους της με μια ιδεολογία «κοινωνικού σοσιαλισμού», προικοδοτώντας τις λαϊκές μάζες με φανταστικά «κεκτημένα», και απίθανες παροχές, οι προσδοκίες των οποίων με τον καιρό γιγαντώθηκαν σε επίπεδο συνδικαλιστικού ληστρικού εκβιασμού. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατήρησαν την ίδια λαϊκιστική πολιτική των παροχών, την ίδια ρητορική και συμπεριφορά, σαν να υπήρχε κάπου μια στρόφιγγα ατέλειωτου πλούτου.”
    Στα πολιτικά κόμματα, στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και σ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ακόμα και στην αριστερά (ανθρώπινο είναι) παρουσιάζονται σημαντικά φαινόμενα παρεοκρατιας και νεποτισμού (γόνοι συνδικαλιστών η πολιτικών που συνεχίζουν την συνδικαλιστική- πολιτική πορεία των γονιών τους) όχι δε σπάνιο και το φαινόμενο της ερωμενο-κρατιας (δηλ. η αιφνίδια εκτόξευση της με όρους οικονομικούς και lifestyle (δηλ. η τοποθέτηση της νυν η πρωην ερωμένης του εκάστοτε καθηγητή, βουλευτή, υπουργού, πρωθυπουργού,…σε θέση πολύ καλύτερη των προσόντων της, η προώθηση της από τα MME, κ.λ.π.).

    Μάλιστα δε το αυτό συμβαίνει και με την «νύχτα». Η καλλίπυγος τραγουδίστρια , αν τα φτιάξει με τον επιχειρηματία του νυχτερινού κέντρου διασκέδασης (έστω και για 20 έως 30 φεγγάρια), θα εκτοξευθεί στο αθηναϊκό στερέωμα των «φωνάρα-κορμαρα» αοιδών (διαφήμιση με αφίσσες, στα MME κ.λ.π.). Διαφορετικά, θα προχωρά “δια της αρχαιότητας” και είναι αμφίβολο αν σε 15 έτη θα τραγουδά ακόμα.

    “Αγνώστου :Πνευματικός ναρκισσισμός (ανθρώπινο είναι αλλά όχι αποδεκτό από πνευματικούς ανθρώπους όπως ποιητές, συγγραφείς, ..) : Τελικά και οι σύντροφοι ποιητών de facto έχουν ανέλθει στο πάνθεον της ποίησης και είναι υπεράνω κριτικής;
    Μηχανισμός : το παίζω υπεράνω, απόμακρος, είμαι δύσκολος, εσείς δεν καταλαβαίνετε, δεν ανέχομαι κριτική, σχόλια.
    Αποτελέσματα : Γίνομαι κάποιος, οι ενδιαφερόμενοι με παιδική περιέργεια θα με αγοράσουν να με διαβάσουν, θα δημιουργηθεί τελικά ο μύθος, θα γίνω ημίθεος και .. ενδέχεται θεός.”

    Πόσο πολύ ταιριάζει ο ψυχολογικός μηχανισμός προσέλκυσης ψηφοφόρων από τα πολιτικά κόμματα με τον παραπάνω μηχανισμό, για την δημιουργία λαμπερών υπερ-πολιτικών, που σκέπτονται “πριν από μας για μας” και –τελικά- δεν διαφέρουν και πολύ με την προώθηση ενός εμπορικού προϊόντος η μιας καλλίπυγου τραγουδίστριας!! Παράλληλα έχουν ενσωματώσει στην επικοινωνία τους και τους μηχανισμούς «αγκιτάτσιας» και «προπαγάνδας» με σκοπό να διεγείρουν –αφενός- το συναίσθημα και την ψυχή των ψηφοφόρων και –αφετέρου- τον νου τους με πολιτική επιχειρηματολογία.

    Δεν γνωρίζω άλλη χώρα, με τόσα αριστερά “αφεντικά” (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες) και τόσους δεξιούς εργαζόμενους. Η αιτία ίσως πρέπει να αναζητηθεί στους απογόνους των Βενιζελικών αστών, στην ευρύτατη συμμετοχή όλων των τάξεων στο ΕΑΜ, στην αποχή από τις εκλογές του 1946 και την ταύτιση -από τις σκληρές δεξιές κυβερνήσεις μετά το 1944- εαμιτών και κομμουνιστών, στην ‘’δήλωση’’ που έπρεπε να υπογραφεί από τους μετανοήσαντες για να ενταχθούν στους κόλπους του μετεμφυλιακού κράτους ….και στην εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις που άμβλυνε το καθημερινό άγχος των διωκώμενων από την τοπική εκδικητικότητα των νικητών. Επομένως, αφού στο ΕΑΜ συμμετείχε -σε μεγάλο ποσοστό- το πιο ανήσυχο τμήμα του λαού, το οποίο, στη συνέχεια, δεν μπορούσε λόγω ‘’κοινωνικών φρονημάτων’’ να διορισθεί στο Δημόσιο, είναι ευνόητο γιατί, ήδη από την δεκαετία του ’60, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ.λ.π. επιχειρηματιών έχει προοδευτική-αριστερή προέλευση και αποτελεί –πλέον- σημαντικό ποσοστό της μεσαίας τάξης.

    [….]

  121. #120
    Η Β’ Πανελλαδική συνεργαζόταν με την ΠΠΣΠ στα πανεπιστήμια, ειδικά την περίοδο των καταλήψεων για το ν.815.

  122. 120

    Σ’ εκείνες τις εκλογές είχε κατέβει η Επαναστατική Αριστερά (πήρε κάτω των 10.000 ψήφων) ως συνεργασία του ΚΚΕ (μ-λ) και της ΚΟ Μαχητής. Οι ηγέτες των δύο αυτών οργανώσεων: τώρα οι αδελφές τους είναι βουλεύτρις του Σύριζα. Η Β’ Πανελλαδική δεν είχε θέση επί των εκλογών αλλά ο Χώρος, που λέγαμε τότε, είχε. Και οι τροτσκιστές υποστήριξαν.
    Την επόμενη Πρωτομαγιά, κράταγα στην Ομόνοια κάτι προκηρύξεις της ΟΚΔΕ κι έρχεται ένας παππούκας και με πλακώνει με τη μπαστούνα! Και του λέει ο σχωρεμένος ο Θάνος Δημάκος του ΚΚΕ (μ-λ), ένας ευγενέστατος άνθρωπος, «Μη Πολύδωρε, είναι δικό μας το παιδί!» Ο οργισμένος παππούς ήταν ο Πολύδωρος Δανιηλίδης…

  123. Τον Πολύδωρο Δανιηλίδη τον είχαν καρφώσει στην Ασφάλεια αρχειομαρξιστές, όπως λέει στο βιβλίο του.

  124. 124

    Χαλάλι οι μπαστουνιές, λοιπόν.

    Κατά τις λοιπές ειδήσεις στη σημερινή Ελλάδα

    http://ellinikahoaxes.gr/2016/10/17/pertussis/

  125. 125 χαχαχα. Δεν το λέω γι’αυτό

  126. spiral architect said

    Τα στερνά τιμούν τα πρώτα: Tsipras and the band

    Με ετικέτα: Θανάσης Καρτερός, οπορτουνισμός, Γελαδερό παιδί, Ιστορία, Κώστας Λαλιώτης, Θείον Βρέφος, σκληρό ροκ, ξεφτίλα

  127. 126

    Εντάξει, λέγανε για τον Πολύδωρο, πως όταν ο Ζαχαριάδης «παραίτησε» τον Βαφειάδη από αρχηγό του ΔΣΕ, έστειλε τον Π.Δ. να τον σκοτώσει καθώς θα έφευγε προς Αλβανία. Αλλά ο Μάρκος την είχε ήδη κάνει με γοργά και ο Πολύδωρος θα έπρεπε να τον κυνηγήσει μέσα στο αλβανικό έδαφος.
    Πάντως, έτσι κι αλλιώς, δεν έπρεπε να αντιδράσω ή να αμυνθώ. Ένα 19χρονο γομάρι ήμουνα κι αυτός ένας ογδοντάρης κουτσός γεράκος. Ε, με δυό μπαστουνιές στον ώμο, δεν έπαθα και τίποτε.

  128. 127

    Προσωπολατρεία μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Εντωμεταξύ, ο Θέμος http://www.efsyn.gr/arthro/hioymor-toy-themoy-live

  129. Pedis said

    # 122-123, δεν τάξερα αυτά.

  130. Πάνος με πεζά said

    Διάβασα αυτό. Δεν τον ήξερα αυτόν τον άνθρωπο.
    http://www.newsit.gr/ellada/Pethane-o-dimosiografos-Andreas-KSyftilis/666236

  131. 130

    Εδώ https://kanali.wordpress.com/2011/10/19/ekloges1981/ αυτόν πρέπει να τον γνωρίζω προσωπικά.
    Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα για τις φωτογραφίες που τραβούσε τότε.

    Μια ιστορική φωτογραφία (#1) (Updated)

  132. Pedis said

    Σκύλε, όχι πέμου τώρα, είναι διαδικασίες αυτές;

    https://www.alfavita.gr/arthron/politiki/vinteo-ntokoymento-i-stigmi-poy-o-tsipras-ita-epanalipsi-tis-psifoforias

    Ήθελα να το γράψω και προχτές, σχετικά με το «Σύντροφοι και Συντρόφισσες» του Καμμένου. ΟΚ, δουλευόμαστε κανονικά, ακόμη και τα φυσεκλίκια του Βελουχιώτη θα ζωστεί, αν χρειαστεί … αλλά δεν είναι αυτό που με απασχόλησε. Είδα το σχετικό βίντεο και εξαιρώντας ενδεχόμενο πρόβλημα στην ηχογράφηση, ο Σύντροφος Καμμένος μιλάει και «πίσω» από την κάμερα γίνεται ο κακός χαμός, μπροστά του, δε, άλλος είναι όρθιος, αλλος μιλάει στο κινητό, ούτε σε ρεμπετάδικο τέτοιο κλάσιμο στο παλκοσένικο. Πετάχτηκε κανείς μέχρι εκεί; Έτσι γινόταν γενικώς ή μόνο για καζούρα στον Σαλαμινομάχο;

  133. 133

    Δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ συνέδριο Σύριζα, για την ακρίβεια δεν ήμουν ούτε μέλος. Απλώς «συνιστώσα».
    Αλλά παλιά ήταν πιο συλλογικές οι διαδικασίες. Τώρα έγινε προσωποπαγής η διαδικασία.

  134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    3 – ΕΥΓΕ νέε μου, αυτό μας έλειπε να εκφράζεσαι όπως ο λαουτζίκος. 🙂

    9 – H θεωρία της χαμένης ψήφου, ήταν (και εν πολλοίς είναι ακόμα) το άλοθι του ΚΚΕ για την ανικανότητά του να προσελκύσει τους ψηφοφόρους, και τον συμβιβασμό του (ξεπούλημα κανονικό δηλαδή) με την οικονομική ελίτ και την εκκλησία.

    Υ.Γ – RD έ; ήσουν και γκαζιάρης στα νιάτα σου. 🙂

    17 – Άστα Γς, κι οι Μπουλούκοι σοσιαλιστές, η βλακεία του λαού δεν έχει όριο.

    20 – «Εμμέσως καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος αρέσκεται στο παραμύθι.»
    Όμως για να γίνει οπαδός και να πιστέψει φανατικά, θέλει ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ παραμύθι.

    27 – Έχω σκάσει στα γέλια, ώστε σου πήρε καιρό ε; τουλάχιστον έστω κι αργά το κατάλαβες. Πιστεύω να έμαθες και να μην την ξαναπάτησες άλλη φορά, π.χ το 15 ας πούμε. 🙂

    48 – Τις μάζες, αν δεν αποτελούνται από αυτοδιοίκητες οντότητες, τις κάνει ό,τι θέλει ο κάθε λαοπλάνος δημαγωγός, όλως περιέργως, ΠΟΤΕ, κανείς και κανένα κόμμα, δεν ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει αυτοδιοίκητες οντότητες, μόνο για άβουλους οπαδούς και υπάκουους στρατιώτες.

    57 – «Επί Χούντας, χρησιμοποιήθηκε απροκάλυπτη βία για να συμμορφωθεί ο κόσμος,»
    Μιά χαρά συμορφωμένος ήταν ο κόσμος, κίχ δεν ακουγόταν, όπως και τώρα, η απροκάλυπτη βία χρησιμοποιήθηκε για να συμορφωθούν μερικοί «ανεγκέφαλοι» όπως και τώρα.

    65 – Το 82 που πήγα εγώ (με δυο χρόνια αναβολή) ελάχιστα είχαν αλλάξει στην 1η ΜΑΛ, είχαν μαζευτεί εκεί όλα τα φασιστόμουτρα κι οι εσατζήδες αξιωματικοί όπως ο Κοτούλας. Κι εγώ καλά πέρασα (τηρουμένων των αναλογιών) αν και από άλλη σκοπιά.

    68 – Έστω και αργά, καλώς ήρθες στην πραγματικότητα Λεώνικε. 🙂

    76 – » Ήταν όμως το φακέλωμα, η παρακολούθηση,» Eνώ τώρα που γίνονται ηλεκτρονικά και εν αγνοία μας τι να φοβηθούμε, καθαρές και ήσυχες δουλειές.

    112 – «Με περνάνε για τόσο μαλάκα που είναι πεπεισμένοι ότι οι τυχάρπαστοι τενεκέδες μου κάνουν και πολύ μου είναι.
    Δεν το ανέχομαι!!»
    Και τότε το ίδιο σε (μας) περνάγανε, αλλά δεν το καταλάβαινες γιατί ήσουν νέος και το ανεχόσουν. Τώρα μεγάλωσες (δεν γέρασες 🙂 κι έγινες πιό σοφός, τώρα το καταλαβαίνεις, αλλά πάλι το ανέχεσαι. 🙂

    Για τον φόβο των χωροφυλάκων, συμφωνώ με τον Μπεταζή σε όλα του τα σχόλια. Ο φόβος του χωροφύλακα έφυγε για τους «κοιτάζω το συμφέρον μου διαβάζω εφημερίδα, και στο στρατό υπηρέτησα για την μαμά πατρία» για τους άλλους, δεν άλλαξε τίποτα, εικοσιτετράωρη εξακρίβωση στοιχείων, ή σαρανταοκτάωρη αν ήταν Σάββατο, πολύωρες ανακρίσεις, και ξύλο στους «απέιθαρχους» και η ζωή συνεχίζεται έτσι, μέχρι σήμερα.

    Έχει σκεφτεί κανείς, γιατί ήρθε η αλλαγή την δεκαετία του 80 όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης;

  135. spiral architect said

    @16: Σωτήρ’, έχω ακόμα βιβλιάριο της Εθνικής κείνης της εποχής με επιτόκιο ταμιευτηρίου 14%. Ο πατέρας του φίλου μου στο σχόλιο #6 δούλευε στα Ναυπηγεία του Ανδρεάδη (Ελευσίνας) τα οποία μαζί με άλλες υπό πτώχευση ιδιωτικές επιχειρήσεις πέρασαν στον περιβόητο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων γύρω στο ’83. Ο κυρ-Κώστας λοιπόν, ναυπηγός μεγαλωμένος και σπουδαγμένος στη Γερμανία, με δουλειά στα ναυπηγεία του Κιέλου ήρθε με τις περγαμηνές του στην Ελλάδα να δουλέψει στον Ανδρεάδη, για να μεγαλώσουν τα πιτσιρίκια του στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων έγινε κολλητός μου. Τα λεφτά που’ παιρνε ίσα που’ φταναν να θρέψει την οικογένεια και άξαφνα με το ΠΑΣΟΚ και τη θεσμοθέτηση της ΑΤΑ, σπίτι του, μού κουνούσε το βιβλιάριο της Εμπορικής (του Ανδρεάδη ήταν κι αυτή) στη μούρη λέγοντάς μου:
    – Κοίτα κουμούνι. Λεφτά! ΑΤΑ! Αντρέας!
    – Ρε κυρ-Κώστα σπουδαγμένος άνθρωπος και λες τέτοια πράματα. Να, ρώτα το Γιώργο (το γιο του και φίλο μου) που’ ναι στην ΑΣΟΕΕ να σου πει για τον πληθωρισμό.
    – Τι ξέρετε εσείς ρε νιάνιαρα! Ήρθε ο Αντρέας, να φάει ο κόσμος κρέας!

    «Το ήρθε ο Αντρέας, να φάει ο κόσμος κρέας» ήταν -εν μέρει- αλήθεια. Όμως τα σπίτια φτιάχνονταν τούβλο-τούβλο, η οικογένεια του κυρ-Κώστα έμενε με νοίκι σε ένα τριαράκι, αυτοκίνητο έπαιρνες αν είχες το 80% του ποσού στο χέρι, δάνεια στο πόπολο δεν δινόντουσαν και το επιτόκιο ταμιευτηρίου ήταν εκεί που’ γραψα στην αρχή.

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γι’ αυτό γουστάρω αυτό το ιστολόγιο. Ξεκινήσαμε από Αρκουδέα και καταλήγουμε να γκουγκλάρουμε για Πολύδωρο Δανιηλίδη. 😊 Και μόλις πήρε να νυχτώνει.

  137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    136 – «Ρε κυρ-Κώστα σπουδαγμένος άνθρωπος και λες τέτοια πράματα. Να, ρώτα το Γιώργο (το γιο του και φίλο μου) που’ ναι στην ΑΣΟΕΕ να σου πει για τον πληθωρισμό.»
    Με καταλαβαίνεις λίγο τώρα; 🙂

  138. ΟΦΗ-ΠΑΣΟΚ-ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ

  139. Νίκος Κ. said

    Οι εκλογές του 1981 έλυσαν κάποια σημαντικά προβλήματα δημοκρατίας, έφεραν επίπλαστη οικονομική ευμάρεια και απέδειξαν ότι μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος κι από κάτι άλλο (εκτός της Δεξιάς). Έβαλαν επίσης γερά τα θεμέλια γι αυτό που ζούμε όλα τα τελευταία χρόνια.
    Η γρήγορη πολιτισμική κατρακύλα ήταν ίσως το πρώτο σύμπτωμα (αλλά πόσοι έδιναν σημασία μέσα στο πάρτι;).

    Ας της αφιερώσω λοιπόν μια στροφή από το «κακόηθες μελάνωμα» του Άλκη Αλκαίου που κυκλοφόρησε σε δίσκο εκείνη την εποχή (Εμπάργκο, Μικρούτσικος, 1982):

    Μέχρι ν’ αρχίσεις, μέχρι να τελειώσεις
    το πρόσωπο τους αποστρέψαν άφωνοι
    οι φίλοι και γελούν στις συγκεντρώσεις
    μεγάφωνοι, μικρόφωνοι, παράφωνοι

  140. spiral architect said

    @137: Το καλό επίσης είναι ότι γραδάρουμε και ηλικίες σχολιαστών. 😀

  141. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    141: Προφανώς. Ευτυχώς που έγραψαν και καναδυό νεότεροι 🙂

  142. spiral architect said

    @135β: Λάμπρο,ένα καλό του ΚΚΕ είναι ότι μαζί του μαθαίνεις θεωρία. Η εφαρμογή της αφίεται στους αποδέκτες. Όταν όμως οι αποδέκτες εντυπωσιάζονται από πληθωριστικά λεφτά, κούφιες υποσχέσεις περί σοσιαλισμού αλακάρτ και πρασινοκόκκινες χαντρούλες είναι άξιοι της τύχης τους.

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η αλήθεια είναι, Αρχιτέκτονα, πως μόνο όσοι είναι πενήντα και άνω μπορούν να θυμηθούν κάποια καλά του ΠΑΣΟΚ. 😊

  144. agapanthos said

    Παντως μου φαίνεται ότι τα γενέθλεια του Μητσοτάκη δεν είναι κανονικά σήμερα, έχει γεννηθεί 18 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο.

    Επίσης, μην πολυκάνετε πλάκα για τα σπίτια με τις πολλές τουαλέτες, ξέρω τουλάχιστον έναν εδώ μέσα που έμενε σε σπίτι με 4 καμπινέδες.

  145. ΣΠ said

    19 απίστευτα πράγματα που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ.

  146. nikiplos said

    ΑΦΩΤΙΣΤΕ, ++++! και για τα δύο σχόλια…

    Σκύλε θα περίμενα να βρεις τίποτε του ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ… 🙂

    Επιγραμματικα:

    Στα 1981 ήμουν στο γυμνάσιο, πρώτη γυμνασίου. Δεν καταλαβαίναμε πολλά τότε εμείς τα παιδιά ας πούμε. Ήταν εκλογές πιο αμφίρροπες από τις ξεκάθαρες του 1977, και όπως έδειξαν τα πράγματα μάλλον ήταν αμφίρροπες για το δικό μας μέρος που υπήρξε πληθυσμιακά μπλε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης· για την υπόλοιπη Ελλάδα που πρασίνισε τότε μάλλον δεν ήταν αμφίρροπες. Ένας συγγενής μας για να μας πικάρει, μας έφερε ως δώρα κάτι ΠΑΣΟΚοσουβενίρ, τασάκια, μπρελόκ και τέτοια συναφή που όλα έγραφαν:
    ΠΑΣΟΚ από τη μία όψη κι από την άλλη: ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
    Τα τασάκια που είχαν μεγαλύτερο χώρο έγραφαν ολόκληρο το ονοματεπώνυμο: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΟΥΝΤΑΣ. Ο Λεωνίδας στη συνέχεια στα 90ς γέρων πιά, είχε κανάλι, το ΙΤΑ8 και έπαιζε συνέχεια λάϊβ από το μαγαζί που τραγουδούσε η Αννα Μαρωνη, μια αοιδός Γ’ Εθνικής.
    Μόνο για σκληροπυρηνικούς ο λίκνος

    Φυσικά μην ξεχνάμε και την ΑΥΡΙΑΝΗ του Κουρή, που αν μη τι άλλο, ήταν το κυρίαρχο της εποχής εκείνης στα 1981.

    Ήρθε η Αλλαγή και εν πολλοίς δεν θυμίζει εκείνη η εποχή τη σημερινή, καθώς άνεργοι τότε ήταν μόνο οι ανεπρόκοποι· η προηγούμενη γενιά ανέργων είχε φύγει για την ξενητιά στα 60ς. Θυμάμαι έντονα που επισκεπτόμουν με τον Πατέρα μου, χωριά τα οποία ήταν τότε γεμάτα από παιδιά-παιδομάνι- και νεολαίους με ρούχα της δουλειάς. Σήμερα αυτά τα χωριά, οι νεολαίοι με τα ρούχα της δουλειάς είναι τραγική μειοψηφία και μιλούν Αλβανικά, ενώ εκείνοι οι νεολαίοι του 1981, γέρασαν και έγιναν 60ρηδες και 70ρηδες. Κι από αυτούς η πλειοψηφία είναι στην Αθήνα πλέον… Την εποχή την θυμάμαι ηλιόλουστη και φωτεινή, σε αντίθεση με τη σημερινή, όπου τα σύννεφα έχουν πυκνώσει πλέον κι ο καιρός γαρ εγγύς…

  147. Πάνος με πεζά said

    Ίσως για τον ίδιο λόγο η Μελίνα Μερκούρη αλλού γράφεται ότι είχε γενέθλια σήμερα, και αλλού στις 31 Οκτωβρίου.

  148. Γεννήθηκα το Φλεβάρη του ’77 και οι πρώτες αναμνήσεις της ζωής μου είναι από τον προεκλογικό αγώνα του ’81 (τα γράφω κι ανατριχιάζω)! 🙂 Ο Αντρέας να μιλάει στην πλατεία στα Γιάννενα, και στο Κάστρο να έχει συναυλία το ΠΑΣΟΚ (Λάκης Χαλκιάς;). Οι μισθοί των δύο δασκάλων γονέων μου εκτοξεύτηκαν. Με τα λεφτά που μάζευαν τότε, κάνοντας το σκατό παξιμάδι ακόμη και την εποχή της ΑΤΑ, μου έφτιαξαν 25 χρόνια μετά σπίτι για να έχω να πληρώνω ΕΝΦΙΑ. 🙂
    Εδώ διάφορα ενθυμήματα https://www.facebook.com/paliopasok/?fref=ts 😀
    Α στο καλό, συγκινήθηκα…

  149. Πάνος με πεζά said

    @ 147 : Άνεργοι; Ήταν η εποχή που τα βρόνταγες στα μούτρα του αφεντικού σου, και το να βρεις άλλη δουλειά σε ένα μήνα έδινε 1.20… 🙂

  150. gpoint said

    Για φαντάσου σύμπτωση στις εκλογές του 81 ήμουνα και γω εφορευτική επιτροπή στο Ικόνιο όπου ήταν γνωστός μου ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Πρώτη και τελευταία φορά.

  151. Ριβαλντίνιο said

    Το ’81 δεν ήμουν ούτε στα @@ του πατέρα μου .

    Το μόνο καλό που είχε και έχει το ΠΑΣΟΚ είναι το πράσινο χρώμα.

    Κατά τ’άλλα μόνο συμφορές έφερε. Η ανηθικότητα του Τσιφτετέλληνα έφτασε στο μηδέν και καταστράφηκε εντελώς την δεκαετία του ’80 το Greek economic miracle που με τόσες θυσίες είχε πετύχει ο ελληνικός λαός το 1950 – 1973 (μόνο η Ιαπωνία μας ξεπέρασε).

    Οπότες ας αφήσω δυο χιουμοριστικά βιντεάκια :

  152. spiral architect said

    Όχι ρε πούστη. Θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ!
    Ατάκα-απόσπασμα από την ταινία-θρύλο του Σταύρου Τσιώλη «Ας περιμένουν οι γυναίκες»

  153. Εγώ πάντως τα πρώτα λεφτά από στοίχημα τα έβγαλα (20 δρχ) παίζοντας στο δημοτικό την νίκη του Πασοκ με τον τότε κολλητό μου που ήταν δεξιός.

  154. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  155. cronopiusa said

    και της Μελίνας τα γενέθλια σήμερα

  156. ΓιώργοςΜ said

    Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως σε ~150 σχόλια (άρα μόνο καμμιά εικοσαριά σχολιαστές, μέσες-άκρες) είναι η μεγάλη διαφορά των απόψεων.
    Είναι τριανταπέντε χρόνια από τότε και υποτίθεται πως η χρονική απόσταση θα πρέπει να έχει αμβλύνει τη συναισθηματική προσέγγιση του καθενός στα γεγονότα και οι απόψεις να συγκλίνουν, λίγο-πολύ, τουλάχιστον στην περιγραφή της ατμόσφαιρας (η περιγραφή των επιπτώσεων και η ανάλυση είναι λογικό να αποκλίνουν καθώς μπαίνει μέσα ο υποκειμενικός παράγοντας).
    Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, είναι δύσκολο να είμαι σίγουρος για το πόσο και η δική μουπεριγραφή θα είναι όσο αντικειμενική θα ήθελα.

    Το ’81 ήμουν στην τρίτη γυμνασίου· αρκετά μεγάλος για να έχω κάπως συγκροτημένη σκέψη, αρκετά έφηβος για να είμαι περισσότερο ενθουσιώδης απ’ ότι ένας τριαντάρης-ή απ’ ότι εγώ στα τριάντα μου.
    ‘Εχοντας πει αυτά λοιπόν:
    επαγγελόμενη αλλαγή (ή «η Αλλαγή», αν προτιμάτε) ήταν τότε ένα γεγονός ιστορικής σημασίας αντίστοιχης με την πτώση της δικτατορίας. Πιστεύω πως το «πρώτη φορά αριστερά» είχε περισσότερο νόημα τότε παρά τώρα· ο Σύριζα και πολλά από τα στελέχη του είναι πολύ γιαλαντζί επαναστάτες σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πασόκους που και τις εξορίες τους είχαν κάνει, και το ξύλο τους είχαν φάει επί δικτατορίας. Οι σημερινοί κυβερνώντες εκτός από μερικές καταλήψεις και απεργίες δεν έχουν ούτε αντίστοιχες περγαμηνές ούτε την αντίστοιχη συμπάθεια στον κόσμο.
    -Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως η αγωνία «των πρώτων 100 ημερών» ήταν για το αν θα επιβιώσει η κυβέρνηση ή θα αντιδράσει ο στρατός με νέα χούντα. Ακραίο ίσως σενάριο, αλλά δεν το απέρριπτε κανείς ασυζητητί, αν θυμάμαι καλά ακόμη και οι πιο συγκρατημένες εφημερίδες το συζητούσαν. Πολλοί είπαν πως για το λόγο αυτό κράτησε ο Ανδρέας το ΥΠΕΘΑ, ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού είχε το ρόλο της αυτή η κίνηση.
    -Ο φόβος του «χωροφύλακα» που αναφέρθηκε όντως υπήρχε πριν. Δεν άλλαξε η κατάσταση εν μία νυκτί, όμως ζεματίστηκαν αρκετά οι δομές εκείνες (κρατικές ή παρακρατικές), οι αλήστου μνήμης. Η δυσπιστία κράτησε χρόνια: Θυμάμαι, δυο-τρία χρόνια μετά, μια συζήτηση μ’ έναν (σαραντάρη; πενηντάρη;) αριστερό, ενώ περιμέναμε σε μια ουρά. Διατεινόταν πως ακόμα τα φρονήματα παρακολουθούνται-«Τολμάς εσύ να πας να πάρεις Ριζοσπάστη;» μου είχε πει, υπονοώντας πως θα έπρεπε να φοβάμαι μήπως με σταμπάρει ο περιπτεράς (κατά τεκμήριο ρουφιάνος). Φυσικά εγώ εκείνη τη στιγμή πήγα στο περίπτερο και πήρα, μόνο για να του αποδείξω το αντίθετο, αλλά και να του δείξω, σ’ ένα τυχαίο άρθρο, πόσο ξύλινα και αγκυλωμένα ήταν τα εκεί γραφόμενα (μερικά πράγματα δεν αλλάζουν με τα χρονια 🙂 )

    Αναμφισβήτητα, η διάψευση των προσδοκιών πρόδωσε εκείνο το 48%. Επειδή ακριβώς οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, ήταν μεγάλη κι η απογοήτευση. Ίσως ήταν μια από τις μεγαλύτερες ζημιές που έγιναν τότε, λειτούργησαν σαν εμβόλιο· αν καταπιείς κάτι τέτοιο, οι κυβιστήσεις αυτών που προεκλογικά έσκιζαν μνημόνια και μετά έκαναν γαργάρες είναι κάτι το αποδεκτό, δεδομένου του εκ των προτέρων αναμενόμενου αποτελέσματος των λεονταρισμών.

  157. spiral architect said

    Και του χρόνου!
    (και βλέπουμε)

  158. sarant said

    157 Νομίζω ότι ξεχνάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά στελέχη που συμμετείχαν ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα -οι συνομήλικοι του Τσίπρα είναι μάλλον μειοψηφία.

  159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    143 – Το ΚΚΕ Spiral, είχε πολλά καλά, αλλά είχε και έχει ένα ΜΕΓΑΛΟ κακό, χρησιμοποιώντας την αλήθεια, έλεγε και λέει ψέματα. Αυτή είναι και η βασική του διαφορά από όλα τα άλλα κόμματα, που λένε απροκάλυπτα ψέματα, και μου πήρε πολλά χρόνια για να το χωνέψω και να μην με πονάει.
    Όσο για την εφαρμογή της θεωρίας από τους αποδέκτες, μ΄όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, λέει η παροιμία, και έχει αποδειχτεί αληθινή.

  160. raf said

    Έχει τη σημασία του το πώς το ΠΑΣΟΚ σήμερα περνάει σαν καλτ στη αριστερή φοιτητική υποκουλτούρα της μνημονιακής εποχής -το luben.tv αποτελεί καλό δείγμα της, αν και τελευταία κάνει ελεύθερη πτώση ποιοτικά. «Το ΠΑΣΟΚ έκανε έργα» λέμε και σκάμε στα γέλια. Κάποιοι λένε πως τα πασοκοκατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη σπουδαιότερα. Οι νηφαλιότεροι αναγνωρίζουν πίσω από τον χαβαλέ την ιστορική υφή του πράγματος.

    Στα μάτια μου, η αμφισβήτηση του καταλυτικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ στην εξάλειψη του φόβου του χωροφύλακα (γαμώ τις γενικές) απαιτεί και τα αντίστοιχα επιχειρήματα. Δεν είμαι κάθετος, θα εντυπωσιαστώ αν κάποιος κατάφερνε με μια δελεαστική ερμηνεία να με πείσει για το αντίθετο – δεν είδα κάτι τέτοιο σήμερα βέβαια.

  161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    159 – Και τώρα που είναι κυβέρνηση, σε ποιόν αγώνα συμμετέχουν; Δύσκολο πράγμα η αξιοπρέπεια.

  162. Ας μην στενοχωρούμε τους πασοκατζήδες, μέρα που είναι. Ας αναφέρουμε το μέγα παπανδρεϊκό μέτρο των πρώτων χρόνων: ΑΤΑ. Αυτόματη Τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Οχι Τσίπρες, πείτε μου έναν οικονομολόγο σήμερα που θα το εξέταζε σαν πιθανή διέξοδο από την ακρίβεια. Θα του σκίζανε το πτυχίο.

  163. nikiplos said

    Καμία σχέση δεν είχε ο χωροφύλακας πριν το 1981 και μετά… Μετά το ΠΑΣΟΚ τους έκανε Δημοσίους Υπαλλήλους, με τα γνωστά αποτελέσματα… Πριν ήταν μπασκίνες με τα επίσης γνωστά…
    Εκτός κι αν κάποιοι ήταν μικροί και μπερδεύουν τους χωροφύλακες (με το σχοινάκι) με τους αστυφύλακες (με το μπλοκάκι).
    Δεν μπαίνω στον κόπο να κάνω πολιτική συζήτηση, θα επιμείνω αισθητικά…

    Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, ήμαν με τον Πατέρα μου σε δουλειές στην Καλαμάτα (πριν ανοίξουν τα σχολεία, τότε η προεκλογική περίοδος διαρκούσε καιρό). Λοιπόν, σε μια πλατεία είχε συγκέντρωση ένας υποψήφιος βουλευτής της ΕΠΕΝ, ονόματι Νικολιτσέας, αν δεν με γελάει η μνήμη μου. Το κοινό ήταν ευάριθμο, οπότε ο Βουλευτής αντί να αγορεύει αντήλασσε συνομιλία με τους οπαδούς του από κάτω, η πλειοψηφία των οποίων ήτο χωροφύλακες – τότε φορούσαν τη στολή και στο … χειρουργικό κρεβάτι, τόσο κύρος τους προσέδιδε!
    Σε μιαν αποστροφή της ομιλίας του, ο Βουλευτής λέει: «Άμα είναι έτσι, καλύτερα να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, παρά τον προδότη» (σσ εννοούσε τον άρτι εξελεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας μας, δλδ το κόμμα του).
    Ένας χωροφύλακας από κάτω ρωτάει φοβισμένος «Μα θα μας πάρουν τις περιουσίες!»
    Κι ο Βουλευτής του απαντάει: «Εσένα ρε τι θα σου πάρουν? το καπέλο ή την τσουτσούνα?» 😆

  164. Μαρία said

    159
    Με μια νέα δικτατορία θα μπορέσουν κι οι κάτω των 65 Μαΐων να αποκτήσουν αντιδικτατορικές περγαμηνές και να συγκριθούν επάξια με τους πασόκους του ’81 🙂

  165. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    Εκμεταλλευόμενοι την ασυλία που μάς έχει χορηγήσει μέχρι τις 8 Νοέμβρη ο κ. Σαραντάκος, είμεθα και σήμερα στην ευχάριστη θέση να ομιλήσουμε επί της ουσίας, πέραν των δακρύβρεκτων νεανικών αναμνήσεων των συνταξιούχων αναγνωστών που προηγήθηκαν…

    Όπως ίσως πληροφορηθήκατε,, στις 14 και 15 Νοέμβρη έρχεται στην Αθήνα ο απερχόμενος Πλανητάρχης, ηλιοκαμμένος Ομπάμιας, για να στηρίξει τον Αλέξιο στο θέμα του Χρέους. Οι πληροφορίες μας λένε πως οι Συριζαίοι θα του ετοιμάσουν αποθεωτική υποδοχή, μπάς και σώσουν το τομάρι τους.

    ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Πόσο αλητάμπουρας πρέπει να ήταν ο Ανδρέας Παπανδρεόυ που επί 10 χρόνια είχε πείσει τους Ρωμιούς ότι υπάρχει θέμα Αμερικανικής Κατοχής στην Ελλάδα; Και πόσο μεγάλη κωλοτούμπα έχει κάνει η Ρωμέικη Αριστερά που επί μισό αιώνα πίστευε τα ίδια με τον Ανδρέα και χειρότερα, ενώ σήμερα τρέχει να υποδεχθεί σαν σωτήρα τον Ομπάμια;

    Για τους άπιστους Θωμάδες, ΙΔΟΥ το μόττο του βιβλίου του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα» (που σάς το προσφέρουμε απόψε από την έκδοση του «Λιβάνη» το 2006)

    Επίσης, από την προσωπική μας βιβλιοθήκη προσφέρουμε και το εξηφανισμένο εδώ και χρόνια «Συμβόλαιο με τον Λαό» του ΠΑΣΟΚ, για να θυμηθείτε πόσο καραγκιόζηδες είσαστε όλοι εσείς που ψηφίζατε επί 15 χρόνια τον μεγαλοαπατεώνα Ανδρέα

  166. Pedis said

    Ο προοδευτικός ρόλος του πασόκ ήταν υπαρκτός και αφορούσε κάποιους κοινωνικούς, κυρίως, θεσμικούς εκσυγχρονισμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ηλικία ήδη είκοσι, τριάντα ή και περισσότερα χρόνια στις πιο προηγμένες ευρωπαικές χώρες.

    Για παράδειγμα, ο θεσμός του πολιτικού γάμου, η ισότητα των δύο φύλων (που βγήκε σε κακό και για τα δύο φύλα από οικονομική άποψη.)

    Όμως, υπάρχει και το ριζοσπαστικό παράδειγμα της νομιμοποίησης των εκτρώσεων (μάλλον χάρη στο δυναμικό κίνημα κάποιων γυναικείων οργανώσεων εντός κι εκτός πασόκ).

    Η σχετική νομοθεσία στις περισσότερες χώρες μοντέλο του αστικού κοινοβουλευτισμού μετρούσε δεν μετρούσε μερικά χρόνια:

    τα πρώτα σχετικά νομοθετήματα ψηφιστηκαν στη Σουηδία το 1974, ΜΒ 1967, Ιταλία 1978, στη Γαλλία 1975, Δυτ. Γερμανία 1976, Καναδάς 1988! κλπ.

    Αν είχαν παραμείνει τα ταγάρια οι (ακρο)δεξιοί στην καβάλα, τότε … κααλά! (Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των πασόκων και των μετεμφυλιοπολεμικών θρησκόληπτων πολιτικών δούλων της ακρο-δεξιάς, άσχετα αν οι πασόκοι μάθαν γρήγορα στην κομπίνα.)

    Όσο για τη ζημιά που έκανε το πασόκ, ο προβοκατόρικος ρόλος του, το φούσκωμα … για το ξεφούσκωμα (καλλιώρα όπως ο σύριζα) είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα.

    Μα η διακυβέρνηση από τους πασόκους προξένησε ένα επιπλέον κακό που είναι, ίσως, το χειρότερο, διότι το πληρώνουμε ακόμη και μάλλον για πολύ.

    Ακόμη επί των ημερών της δόξας του και αναντίρρητα κατά την μακρά περίοδο της πολιτικής σήψης που ακολούθησε (1985-2004) έγινε κατορθωτό να μειωθεί στο ελάχιστο το ποσοστό των αθώων, των ανέγγιχτων από τη λοβιτούρα, το ρουσφέτι, την (μικρο)απατεωνιά και να μετατραπούν πολλοί προοδευτικοί πολίτες, άνθρωποι με αρχές, αριστεροί με πολιτικό και κοινωνικό όνειρο να έρθουν στα μέτρα των χειρότερων δουλικών, ίδιοι με τους κλακαδόρους και τους γλείφτες του παραδοσιακού δεξιού και ακροδεξιού πολιτικού συντηρητισμού.

    Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η χειρότερη ζημιά που προκάλεσε το πασόκ.

  167. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    167 τέλος: Σωστό.

  168. Pedis said

    Όταν το 1967 οι χουντικοί πιάσαν τον ΑΓ Παπανδρέου τον έσωσε από τα χειρότερα η παρέμβαση του J.K. Galbraith (αυτοί θα το ‘χουν οικογενειακό το χούι να ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν, στα ελληνικά χωράφια!).

    Παρόλο που οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο Johnson, εκείνη την περίοδο δεν ήταν πολύ στενές, τηλεφώνησε κι άφησε μήνυμα-παράκληση για ενδεχόμενη προεδρική παρέμβαση προς τους συνταγματάρχες. Η απάντηση του Johnson ήταν το ακόλουθο μήνυμα στον υφυπουργό εξωτερικών Katzenbach:

    Call up Ken Galbraith and tell him that I’ve told those Greek bastards to lay off that son of-a-bitch-whoever he is.

    Name-Dropping: From F.D.R. on
    John Kenneth Galbraith

    https://books.google.gr/books?id=pm5t980Ej_EC&pg=PA150&lpg=PA150&dq=John+kenneth+galbraith+papandreou+Johnson&source=bl&ots=6vQYRrJMtA&sig=em4hTLP6oeLxy504PN-FdrIXOKk&hl=it&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=John%20kenneth%20galbraith%20papandreou%20Johnson&f=false

  169. raf said

    164 η ΕΠΕΝ δεν ιδρύθηκε το ’84;

  170. 1η Οκτωβρίου 1981 είχα αναλάβει υπηρεσία στην ΕΟΚ, όπως λέγαμε τότε, οπότε στις 18 ήμουν μάλλον μουδιασμένος: λες να μιλάει σοβαρά ο π… όταν λέει «έξω απ´ την ΕΟΚ» και να μας βγάλει σταλήθεια; Δεν το πολυπίστευα βέβαια, και γρήγορα μου ´φυγε η ανησυχία…
    Παπανδρέου ποτέ δεν ψήφισα. Σημίτη ναι.

  171. Raf, δεν ξέρω πότε ιδρύθηκε τυπικά η ΕΠΕΝ, αλλά βασιλοχουντικό κόμμα υπήρχε συνεχώς από τη Μεταπολίτευση: ΕΔΕ το λέγανε στις εκλογές του 1974, και είχε επικεφαλής τον Πέτρο Γαρουφαλιά, Εθνική Παράταξη (νομίζω) στις εκλογές του 1981, οπότε είχε βγάλει και ευρωβουλευτή (με 1,6%), τον Χρύσανθο Δημητριάδη.

  172. Μαρία said

    172
    Ο Δημητριάδης (ΕΠΕΝ) το ’84. http://www.europarl.gr/el/greek-meps/oldrepep/pep3.html;jsessionid=C6F9ADE90C96DF5475512DEBBB624615

    Στις ευρωεκλογές του ’81 πήραν μια έδρα οι …προοδευτικοί του Μαρκεζίνη http://www.europarl.gr/el/greek-meps/oldrepep/pep2.html

  173. gpoint said

    ηθικό δίδαγμα όλων των ανωτέρω σχολίων

    Οταν επί χούντας δεν άλλαξαν ο παπάς, ο χωροφύλακας κι ο δάσκαλος πάει να πει πως ήταν μια ανεκτή κατάσταση

    Οταν μετά την χούντα δεν άλλαξαν ο χωροφύλακας, ο παπάς κι ο δάσκαλος πάει να πει πως δεν υπήρχε λόγος

    Οταν μετά τις εκλογές του 81 δεν άλλαξαν ο δάσκαλος, ο χωροφύλακας κι ο παπάς πάει να πει πως ο λαός δεν ήταν έτοιμος για αλλαγή

    Οταν μετά τις εκλογές του 15 και μέχρι σήνερα δεν άλλαξαν ο χωροφύλακας, ο παπάς κι ο δάσκαλος πάει να πει πως η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για αλλαγή. Το παλεύει (;) στα κανάλια και το ποδόσφαιρο

    Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν και μένα τα χειλάκια της με λύνουν και με δένουν, για όσους ασχολούνται ακόμα με το σπορ…

  174. raf said

    Το http://www.greek-language.gr που φιλοξενεί την ψηφιακή έκδοση του ΛΚΝ από το απόγευμα βλέπω πως δε λειτουργεί. Ελπίζω απλώς να γίνεται κάποια συντήρηση…

  175. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συγγνώμη, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαφθαρεί, αν δεν το ‘χει η κούτρα του να κατεβάζει ψείρες. Επί ΠΑΣΟΚ, μεγάλες μάζες πολιτών β’ κατηγορίας προβιβάστηκαν στην Α’ εθνική και, συν τω χρόνω, απέδειξαν ότι κανείς δεν είναι υπεράνω διαφθοράς και λοβιτούρας, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Υπήρξαν, όμως, και οι ακέραιοι, οι αθώοι, που μες στο γενικευμένο τσιμπούσι και την κατασπατάληση των κοινοτικών κονδυλίων έμειναν αμέτοχοι. Γι’ αυτό και το «όλοι τα φάγαμε» ισχύει για τον Πάγκαλο και τα μυριάδες παγκαλοειδή, αλλά όχι για όλους. Το όλοι δεν παίζει.

  176. spiral architect said

    @160:Το ΚΚΕ Spiral, είχε πολλά καλά, αλλά είχε και έχει ένα ΜΕΓΑΛΟ κακό, χρησιμοποιώντας την αλήθεια, έλεγε και λέει ψέματα
    Aκόμα γελάω!

  177. spiral architect said

    @176: […] Γι’ αυτό και το «όλοι τα φάγαμε» ισχύει για τον Πάγκαλο και τα μυριάδες παγκαλοειδή, αλλά όχι για όλους. Το όλοι δεν παίζει.

    Προφανώς. Το «όλοι τα φάγαμε» κλπ είναι θεωρίες συλλογικής ευθύνης.

  178. spiral architect said

    Πάντως Κουβάτσε, την ηλιθιότητα του 25% του ελληνικού πληθυσμού που στέκεται με επιφύλαξη απέναντι στα εμβόλια 😮 δεν πρέπει να τη φορτώσουμε και αυτή στο ΠΑΣΟΚ.
    http://ellinikahoaxes.gr/2016/10/17/pertussis/
    http://ellinikahoaxes.gr/2016/09/27/vaxxers/

  179. Pirros said

    Κατά το «στις 18 σοσιαλισμό», πλάστηκε λίγα χρόνια αργότερα το «στις 17 και πάλι δεξιά» (Ευρωεκλογές, 17 Ιουνίου 1984).

  180. αγάπες λάθρες said

    Ενάμισο εκατομύριο άνεργοι, η οικονομία στο ναδήρ, και μερικοί ακόμα αναρωτιούνται αν το ρητό «όλοι μαζί τα φάγαμε» ισχύει. Ναι, ισχύει στο ακέραιο. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη. Ότι οι έλληνες αδυνατούμε να το καταλάβουμε είναι να σε φέρει σε απελπισία.

  181. spiral architect said

    Μετα τους μεταμεσονύχτιους τραμβιστάς των Κιούρκων ήρθε και η σειρά των πρωινών οπαδών του αυταπόδεικτου. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει.
    Πάω για δεύτερο καφέ.

  182. μανιατολεσβιος said

    δεκα χρονων το 81, δεν καταλαβαινα και πολλα. ο πατερας μου με πηγαινε σε συγκεντρωσεις της ΝΔ που μου φαινονταν τρομακτικες. σιγουρα τα πραγματα θα ηταν χειροτερα πριν το ΠΑΣΟΚ αλλα μπαινωντας στην εφηβεια για μενα ηταν η εξουσια, δυστυχως γεματη αλαζονεια και διαφθορα. Η Αυριανη, ο Γιαννοπουλος κι ο Τομπρας, το σκανδαλο Κοσκωτα και του Γιουγοσλαβικου καλαμποκιου ειναι ο,τι μου εμεινε. αλλα το χειροτερο δεν ηταν πραγματικα αυτο. ηταν η συνεχιση και τελειωση ενος κρατους Μεσης Ανατολης, χωρις πραγματικους θεσμους με γραφειοκρατια διαφθορα κι αναποτελεσματικοτητα παντου. Παντου ομως. απο το στρατο ως την υγεια κι απο την παιδεια ως την εξωτερικη πολιτικη. Τοσο που δεν φαινεται να μπορει να αλλαξει τιποτα πλεον.

  183. αγάπες λάθρες said

    @181
    Θα μου πεις, εδώ δεν μπορούνε να καταλάβουν απλούστερα πράματα, μη έχουμε απαιτήσεις για νομπελίστες

    https://twitter.com/sakisioann/status/788480995653812224

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είμαι ικανοποιημένος που είναι μόνο 25%, Αρχιτέκτονα. Στις ΗΠΑ το 60% βλέπει ούφο, κι όχι μόνο βλέπει, αλλά τα ψηφίζει και για προέδρους. 😊

  185. spiral architect said

    Εν τω μεταξύ στο Αμέρικα το απόλυτο αδιέξοδο: Περίπου το 1/4 των νέων Αμερικανών προτιμούν να καταστρέψει τη Γης ένας μετεωρίτης παρά να δουν σαν Πρόεδρο τη Χίλαρι ή τον Τρόμπα. http://reut.rs/2eCkNdG

  186. spiral architect said

    Γιάννη, εδώ τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και τα πράματα σοβαρεύουν. Οι οπαδοί των ούφο και της Area 51 είναι απλά γραφικοί και με αυτές τις φάσεις βγαίνει και κάνα εργάκι ή σειρά με εξωγήινους και αστρικές πύλες. Οι εμβολιοαρνητές όμως είναι επικίνδυνοι ειδικά για την υγεία των παιδιών τους.
    Είναι φοβερό.

  187. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    187 Ακριβώς, εδώ διακυβεύονται ζωές.

    175 Ακόμα πεσμένο είναι. Εχει ξανασυμβεί βέβαια.

  188. Pedis said

    # 176 – Σε ποιον απαντάς;

    (Αν απαντάς στο # 167 διάβασέ το πάλι. Να το πω ότι το κάνεις συστηματικά να απαντάς χωρίς να αναφέρεις το νούμερο του σχολίου. Το κάνεις λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος στην οθόνη σου ή στο «εγώ την πετάω και φεύγω»; )

  189. Καθυστερημένα τα χρόνια πολλά μου…

  190. giorgos said

    118. Σωστός

  191. Avonidas said

    #144. Η αλήθεια είναι, Αρχιτέκτονα, πως μόνο όσοι είναι πενήντα και άνω μπορούν να θυμηθούν κάποια καλά του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εγώ είμαι μόλις τριανταφεύγα κι ακόμα θυμάμαι την κηδεία του Αντρέα 😉

    (Αλλά θυμάμαι και τη φούρκα μου: ε, τον μπαγάσα, έλεγα, κρατήθηκε μέχρι το καλοκαίρι, μη και χάσουμε καμιά μέρα σχολείο!)

  192. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση σε βάρος του λογιστή της Μεγάλης Στοάς
    Μίνα Μουστάκα | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2016 13:40 |

    Ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης καθώς και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας σε βάρος του λογιστή της μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και των συνεργατών του .

    Η υπόθεση άνοιξε μετά από καταγγελία από μέλος της Τεκτονικής Στοάς για παρατυπίες στη διαχείριση των συνδρομών των μελών. Ακολούθησε έρευνα από την οικονομική Αστυνομία που διενήργησε τον έλεγχο διαπίστωσε διαρροές δύο εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια των ετών 2006-2015.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα προέκυψε ακόμα ότι η Στοά δεν κατέβαλε ΦΠΑ και ότι δεν είχε εκδώσει ούτε καν ΑΦΜ.

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5393592/poinikh-diwksh-gia-ypeksairesh-se-baros-toy-logisth-ths-megalhs-stoas/

    ΥΓ Τίποτα δεν μας σώνει ούτε οι μασόνοι 🙂 , Μανωλης Ρασουλης , 1979.

  193. raf said

    189: Εγώ πάντως όταν μπαίνω από το κινητό δε βλέπω τα νούμερα, πρέπει να ενεργοποιήσω πρώτα την προβολή για υπολογιστές. Λάθος του wordpress να φανταστώ.

  194. sarant said

    195 Ναι, είναι γνωστό πρόβλημα.

  195. #194 Αφώτιστε Ελληνα

    Προσπαθώ να καταλάβω που κολλάνε οι μασώνοι, πλην του προφανούς: εμένα παιδιά αυτά με ενδιαφέρουν, γι αυτά θα γράψω, σε αυτά θα (σας αναγκάσω να) πέσει η ματιά σας. Δεν υπάρχει σαν λέξη στο κείμενο του άρθρου, δεν αναφέρθηκε καν σε κάποιο σχόλιο, πχ ο Παπανδρέου ήταν μασώνος ξέρω ‘γω.
    Τι είναι αυτό το πράγμα ρε παιδί μου, ενώ πολλά σχόλια να είναι πολύ ενδιαφέροντα, να υπάρχει και τόση σκαρταδούρα με εκτός θέματος σχόλια, λες και είναι φέισμπουκ. Που τουλάχιστον εκεί έχεις την επιλογή να κάνεις hide all from.

  196. spiral architect said

    Πρωτοδεύτερο Τσεκελώτο: Διαπραγματευθήκαμε και κερδίσαμε το 1% του ΟΤΕ http://bit.ly/2erMbG2 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Ούτε το ΠΑΣΟΚ. Ούτε!

  197. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο σχολείο πάντως δεν μπορούν να εγγραφούν παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Είναι μια απ’ τις περιπτώσεις που η πολιτεία προστατεύει τα παιδιά απ’ τους αδιάφορους ή συνωμοσιολόγους γονείς τους. Κι εδώ έγκειται η μεγάλη αξία του κράτους πρόνοιας, κι εδώ βλέπουμε τη νεοφιλελεύθερη ανοησία, σύμφωνα με την οποία η οικογένεια πρέπει να έχει τον αποκλειστικό λόγο σ’ αυτά τα θέματα και το κράτος να μην ανακατεύεται.

  198. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    147. Ευχαριστω πολυ για την αποδοχη 2 κειμενων μου προ πενταετιας. Για τους υπολοιπους , φαινεται δεν τους λενε τιποτα.

    ΥΓ Ο Σωκράτης στο ‘Κρίτων’ του Πλάτωνα
    «..-ο ὐ χ ἱ κ α ν ῶ ς δοκ ε ῖ σοι λ έ γ ε σ θ α ι ὅ τ ι ο ὐ πά σ α ς χ ρ ὴ τ ὰ ς δ ό ξ α ς τ ῶ ν
    ἀ ν θ ρ ώ π ω ν τ ι μ ᾶ ν ἀ λ λ ὰ τ ὰ ς μ έ ν ,τ ὰ ς δ᾽ ο ὔ , ο ὐδ ὲ π ά ν τ ω ν ἀ λ λ ὰ τ ῶ ν μ έ ν ,
    τ ῶ ν δ᾽ ο ὔ ; … »

    .∆ ε ν σου φ α ί ν ε τ α ι σωστό άλλε ς από τ ι ς γ ν ώ μ ες τ ω ν ανθρώπων να ε κ τ ι μού μ ε κ ι ά λλ ε ς ό χ ι ; Ό χ ι ό λ ε ς , α λλά άλλες ν α ι , άλλες ό χ ι .

    ΥΓ2 Τίποτα δεν μας σώνει ούτε οι μασόνοι🙂 , Μανωλης Ρασουλης , 1979.

  199. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όταν γράφω στο κινητό, δεν φαίνονται οι αριθμοί των σχολίων. Όταν γράφω στο λάπτοπ, βάζω τον αριθμό του σχολίου στο οποίο αναφέρομαι.

  200. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    197. Παρακαλω ονομαζομαι Αφώτιστος Φιλέλλην

    Διακρινω σχολαστικισμο και ελλειψη φαντασιας και επαγωγικης σκεψης.
    Η εξηγησςι ειναι απουστατη : Αφου καταφεραν να κλεψουν τους Ελληνες Τεκτονες (που υποτιθεται οτι ειναι υψηλης και υπερυψηλης ευφυϊιας) , τι μπορουμε να καταφερουμε οι απλοι ελληνες και οι Φιλελληνες ;

  201. spiral architect said

    Σε android ταμπλέτες >7″ το wordpress βγάζει τους αάξοντες αριθμούς σχολίων έχοντας το ίδιο template με το πισί. Σε κινητά όχι.
    (απορώ, πώς πληκτρολογείς εκτεταμένα κείμενα στο κινητό)

  202. Avonidas said

    #203. απορώ, πώς πληκτρολογείς εκτεταμένα κείμενα στο κινητό

    πολύ προσεκτικά 😉

  203. Pedis said

    # 195-196-201 : κατάλαβα.

    # 201 : αν δεις δεν έγραψα το ισοδύναμο του ότι όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά ανέγγιχτοι από το χτικιό, στη συνείδηση, μείναν πολύ λίγοι.

    Η προβοκάτσια του Παγκαλου είναι στο ότι κατηγορεί όλους τον πληθυσμό ότι έγινε σαν τη μούρη τους, δηλ. απατεώνες, διαπλεκόμενοι, λαμόγια, κλέφτες, μιζαδόροι.

    Αυτό δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη, όχι μόνο γιατί ο καθένας μας είναι ένα απλό γρανάζι στη μηχανη, αλλά είναι και πρακτικά ασύμφορο για τον απλό λόγο ότι αν το έκαναν δέκα εκατομμύρια Έλληνες, όπως τους καταλογίζει ο Πάγκαλος, τότε η λεία θα ήταν ψίχουλα για όλους εκείνους που έστησαν τη δουλειά και φάγαν τον αγλέουρα.

    Όμως είναι δυνατόν για εκείνο το μέρος του πληθυσμού (προοδευτικοί, αριστεροί, έντιμοι μικροαστοί δεξιοί και συντηρητικοί) που γι αυτούς πριν το ’81 θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά, με την εμπειρία της διακυβέρνησης από το πασόκ (που δεν ήταν διαφορετική από κείνη της δεξιάς σε κομπίνες και διαφθορά) αν και όποτε του παρουσιαζόταν ή του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να λυγούσε υπό το βάρος της γενικής λοβιτούρας και ή να έκλεινε το στόμα ή να «έπαιζε» παθητικά.

    Άσε που οι ενεργοί πασόκοι, οι πρασινοφρουροί της πρώτης ώρας, οι οποίοι μέχρι το 81 δεν ειχαν δώσει δικαίωμα, μέσα σε δυο-τρια χρονάκια χώθηκαν ολόκληροι στη μαρμίτα.

    Έπειτα, όσον αφορά μερικούς τομείς της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής, δες το αλλιώς: Από τα τέλη του ’70 και δώθε, εκτός από προσλήψεις με βάση καποια επετηρίδα, η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων ήταν στο μιλήτό, με μέσο, γλύψιμο και πολιτική αλητεία. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα! Εκεί κι αν έπαιξε το πολιτικό μέσον! Και αυτό δεν αναφέρεται παρά σπάνια!

    Πολύς κόσμος ήταν και παρέμεινε όμηρος (της κατάστασης αλλά και των επιλογών του, αφού τους ψήφιζε, πασοκ-νδ και παρατρεχάμενους).

  204. Ωσάν το μωροκόπελο
    μολέρνω την κατρούλα
    κι είναι βουρίδι ύστερα
    τα σώρουχά μου ούλα.

  205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    177 – Υγιής αντίδραση, κι εγώ που έκλαψα τι κατάλαβα; θόλωσα τα 9μορφα και λαμπερά μου μάτια.☺ Έτσι κι αλλιώς το κόμμα είναι για γέλια και για κλάματα, χίλιες φορές το πρώτο. ☺
    Πάντως, κι εγώ πέλον γελάω μ’ αυτά που λένε οι σύντροφοι κκεδες, πασόκοι, συριζαίοι, ανελίτες, και οσονούπω οι κμνδίτες. Πήξαμε στους συντρόφους, μιά ωραία συντροφιά είμαστε.☺
    Υ.Γ – Αυτό που έγραψα στο 160, άστο στο πίσω μέρος του μυαλού σου, σίγουρα κάποια μέρα θα με θυμηθείς, μόνο που δεν θα γελάς τότε.

  206. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχω κινητό με μεγάλη οθόνη, γκάλαξι κι έτσι, Αρχιτέκτονα. 😊 Να πάρουμε κι εμείς τζούρα καπιταλισμού.

  207. Γιάννης Κουβάτσος said

    205. Αυτό με τα ρουσφέτια και τις αναξιοκρατικές προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να λέγεται και να ξαναλέγεται, αφού, υποτίθεται, οι επιχειρηματίες δεν προσλαμβάνουν όποιον να ‘ναι, ό, τι να ‘ναι, παρά μόνο ικανούς και προσοντούχους. Είναι άλλωστε και το σημαντικότερο επιχείρημα κατά του δημόσιου τομέα.

  208. 209

    Ναιαιαιαιιιι, πώωωωωωωωωωωως! ❤

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    179 – Και σε ποιόν πρέπει να το φορτώσουμε, στην εκπαίδευση; μορφωμένοι «άνθρωποι» είναι.☺

    187 – Δεν είναι επικίνδυνοι μόνο για τα παιδιά τους, αλλά για όλους μας, οι ιοί είναι δημοκρατικοί, δέν κάνουν διακρίσεις.

    199 – Αυτό ισχύει και για τα ιδιωτικά; Γνωρίζω βαρεμένους γονείς δύο οικογενειών, που δεν είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους, αλλα πήγαν τα μεν στο κολέγιο και τα δε στον Πλάτωνα.

    205τέλος – Και τι έπρεπε να ψηφίσει κατά την γνώμη σου; Πάντως το ΚΚΕ το ξεκαθάριζε πρίν τίς εκλογές, λέγοντας πάντα την αλήθεια στον λαό, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ.
    Υ.Γ – Όποιος βρεί πού είναι το ψέμα- πλάνη σ’ αυτή την ΕΝΤΙΜΗ φράση, κερδίζει ηλελουκούμι.☺

  210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    210 – Σκύλε σοβαρέψου, ο επιχειρηματίας, θα κάνει κάποια εξυπηρέτηση για ίδιο όφελος, και σε λίγο καιρό, αν δεν του κάνει ο υπάλληλος, θα τον απολύσει, στο δημόσιο το ρουσφέτι (και όχι μόνο) δεν το κουνάει ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση.

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    211. Στα δημόσια ισχύει απολύτως για όλα τα παιδιά, ελληνόπουλα, μεταναστόπουλα και προσφυγόπουλα. Για τα ιδιωτικά δεν ξέρω, εκεί ο θεός του χρήματος μπορεί να κουμαντάρει όπως θέλει τα πράγματα. Του κυρίου Θεμιστοκλέους, βεβαίως-βεβαίως! 😊

  212. Pedis said

    # 212 – Καλά, ρε Λάμπρο, ακόμη δεν έχεις πάρει πρέφα ότι τα τελευταία 15 χρόνια και βάλε το πολιτικό ρουσφέτι ξεσκίστηκε για διορισμό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τράπεζες;

    Ή δεν γνωρίζεις ότι διορισμοί, ας πούμε στις τράπεζες (ιδιωτικο-δημόσιο-τέτοιες) γίνονταν (γίνονται;) επί … πληρωμή;
    Ο/η εργαζόμενος/η, δηλ οι γονείς της, αγοράζουν τον διορισμό απευθυνόμενοι σε μεγαλοστελέχη ή/και πολιτικούς;

    Και να το όφελος για τον επιχειρηματία: και δυο φορές μουγκός ο εργαζόμενος (μία προς το πολιτικό μέσον, δεύτερη στον εργοδότη ή στο στέλεχος) και συμβιβασμένος και ξεφτιλισμένος.

    Όλα μαζί. Και τον Πάγκαλο να του τη λέει.

    ΥΓ. Οι Πάγκαλοι είναι σαν εκείνα τα ζώα που πάνε με την κοπέλα επί πληρωμή, που η ανάγκη την οδηγεί να εκδίδεται, γίνονται άντρες, κάνουν τον καμπόσο, έπειτα την κράζουν ανήθικη και πουτάνα.

  213. 214ΥΓ

  214. Pedis said

    # 215 – Πάρντον?!

  215. Ριβαλντίνιο said

    Εννοεί :

  216. 217

    Α-κ-ρ-ι-β-ώ-ς!

  217. sarant said

    214 Πάντως και οι παλιοί κομματάρχες διόριζαν, ιδίως σε μεγάλες βιομηχανίες.

  218. Pedis said

    # 219 – Ναι. Αυτή είναι η εντύπωσή μου.

    Δεν γνωρίζω αν ήταν διαδεδομένος ο χρηματισμός (με κασέ εννοώ) ή το αλισβερίσι από τη μεριά του πολίτη είχε μονάχα ανταλλάγματα σε ψήφους και άλλες χάρες και δώρα.

    Το γενικότερο θέμα κατά τη γνώμη μου, οπως άλλωστε επίμονα το έθετε ο Γκαλμπρέιθ ο πρεσβύτερος, είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει μια τόσο άθλια γραφειοκρατία εξαιτίας και της κακής οργάνωσης και της κακοδιαχείρισης προς όφελος των στελεχών που ο δημόσιος τομέας είναι μπροστά του παναγία.

    Το ότι ο ιδιωτικός τομέας φέρεται να έχει κέρδη, όταν δεν κτυπάει κανόνι για να τα διαφυλάξει -δηλ αποτελεσματικότητα- είναι συνέπεια (1) ξεζουμίσματος των εργαζόμενων (2) κρατικών επιχορηγήσεων (3) θαλασσοδανείων που λέγαμε και τις προάλλες (4) λεόντιων συμβάσεων με τον κρατικό τομές όπου πουλάνε ό,τι σκατά παράγουν.

    Τέλος, η αναρρίχηση στις στελεχικές θέσεις στον παλιό δημόσιο τομέα, παλιά, όταν ακόμη υπήρχε, ήταν συνάρτηση (1) αρχαιότητας (2) τυπικών προσόντων (3) πολιτικών συμβιβασμών (4) δημόσιων σχέσεων (γλύψιμο). Στον ιδιωτικό τομέα, τα «αξιοκρατικά» κριτήρια είναι (1) φιλοδοξία για αναρρίχηση και πλουτισμό (2) δημόσιες σχέσεις (γλυψιμο) και (3) ο αποπάνω να μην πάρει πρέφα, ενώ χρησιμοποιεί τον αποκάτω για την προβολή και την ανέλιξή του, ότι ο αποκάτω είναι ικανός να του φάει τη θέση απευθυνόμενος ραδιουργώντας στον παραπάνω, αλλιώς θα τον σούταρει.

  219. Pedis said

    -> 220 Για το κασέ για πρόσληψη σε τράπεζα, τουλάχιστον στις αρχές του 2000, κόβω το λαιμό μου.

  220. 220

    Pedis, τη θυμάσαι την ΕΤΜΑ, τη βιομηχανία μουσταρδών, φορτηγό της οποίας σκότωσε τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ, η οποία μοίραζε προκηρύξεις απ’ έξω;
    Πριν πολλά χρόνια, πριν τη δολοφονία, επί Καραμανλή του Α’, είχε προσπαθήσει ο αδελφός μου να πιάσει δουλειά. Όχι μόνο για το μεροκάματο αλλά και για να «κάνει πολιτική δουλειά». Προσωπάρχης ήταν ένας πρώην μοίραρχος της Χωροφυλακής. Τον πήρε πρέφα τον μαλλιά/μουσάτο πιτσιρικά και τον ξαπόστειλε. Μετά αποκαλύφθηκε πως ο μοίραρχος προσλάμβανε μόνο από συγκεκριμένο νομό, νομίζω Αιτωλοακαρνανία, και κατά προτίμηση συγγενείς ήδη εργαζομένων.
    Έτσι, εάν έκανες μλκία (απεργία κλπ) δεν την πλήρωνες μόνο εσύ αλλά κι όλο σου το σόι και μελλοντικά.

  221. Pedis said

    # 222 – Κατάλαβα.

  222. Γιάννης Κουβάτσος said

    222. Και η δική μου εμπειρία παρόμοια είναι, τη μοναδική φορά που θέλησα να δουλέψω στον ιδιωτικό τομέα, πιτσιρικάς, για χαρτζιλίκι. Ήταν στου Σαρακάκη, όπου υπεύθυνος ασφαλείας ήταν ένας απόστρατος αξιωματικός του στρατού, φίλος του πατέρα μου. Πήγα μιλημένος, λοιπόν, και θα προσλαμβανόμουνα, αφού ο απόστρατος, ως γιο αξιωματικού, με θεώρησε κατά τεκμήριο «δικό τους». Αυτό τον ενδιέφερε μόνο και :
    -Έχεις αστυνομικό δαιμόνιο; με ρώτησε.
    -Ξέρω γω; Γιατί, τι πρόκειται να κάνω;
    -Θα είσαι στην ομάδα ασφαλείας και θα πρέπει να έχεις τον νου σου στους εργάτες, μη κλέψουν τίποτα, κάνα εργαλείο, ας πούμε. ..
    Ανατρίχιασα.
    -Για τέτοια δουλειά πρόκειται; Χαίρετε!
    -Στο καλό.

  223. giorgos said

    Aυτά , (διορισμοί από κομματάρχες στόν ιδιωτικό τομέα) μόνο στόν έλληνικό «καπιταλισμό»»συμβαίνουν.

  224. Pedis said

    # 225 – Όοοοχι, δεν νομίζω.

  225. αγάπες λάθρες said

    225 Όχι δεν συμβαίνει ούτε στο ελληνικό καπιταλισμό (εκτός ΄περιπτώσεων). Απλά, αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και προβάλουν την ανικανώτητα τους για να την διακιολήσουν. Προβλέπω μεγάλω πλιάτσικο, προετοιμάζετε το έδαφος, αλλά ευτυχώς που υπάρχει ο Σόιμπλε να μας φυλάει, (ο θεός να τον έχει καλλά γιατί με αυτούς τρόμαξε το μάτι μας), ή μήπως θα του το φορτώσουν κι αυτό?

  226. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σωστά, Αγάπες Λάθρες ή όπως αλλιώς. Άλλωστε, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, το είπε κι ο Σταρένιος. Όσο για τον ελληνικό καπιταλισμό, έχεις δίκιο. Τι αξία έχει η πραγματικότητα μπρος στην ιδεοληψία; Τα μάτια μας και την πείρα μας να πιστέψουμε ή τον Πάσχο και τον Μπάμπη;

  227. giorgos said

    » Η διαφορά μεταξύ άλλοδαπού πλούσιου μέ έλληνα πλούσιο είναι ότι ό μέν πρώτος παράγει προιόν , ένώ γιά τόν δεύτερο παράγετε προιόν (νομοθετικά ή τραπεζικά) . »
    Αυτό νομίζω , πού τό διάβασα σάν σχόλιο σέ ένα άλλο μπλόκ καί τό μεταφέρω εδώ , πιστεύω ότι εξηγεί γιατί λειτουργεί έτσι μόνο ό έλληνικός ¨καπιταλισμός» .

  228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    214 – Δεν ξέρω πού δουλεύεις Pedis (και δεν χρειάζεται να μάθω 🙂 ) στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αλλά έχεις πολύ περίεργη αντίληψη για τον ιδιωτικό τομέα, όπως κι οι περισσότεροι εδώ μέσα. Δεν είναι ξέρεις όλα μεγάλες βιομηχανίες και τράπεζες, υπάρχει (μάλλον υπήρχε) η οικοδομή, με όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα που την στηρίζουν και στηρίζονται από αυτήν, τα σούπερ μάρκετ, ο αγροτικός τομέας, η ναυτιλία, ο τουρισμός κλπ, που καλύπτουν πάνω από το 75% των εργαζομένων, κι εκεί βέβαια, ουσιαστικά μέσω γνωστών και γνωριμιών προσλαμβάνονται, αλλά αν δεν ικανοποιούν την εργοδοσία απολύονται.
    Το πολιτικό ρουσφέτι, μάλλον εσύ δεν έχεις πάρει πρέφα πως ξεσκίζεται σε διορισμούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, κι αυτό συνέβαινε και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις χώρες, σε όλα τα καθεστώτα. Η διαφορά του ιδιωτικού τομέα, είναι ότι ο επιχειρηματίας αν δεν του κάνει το ρουσφέτι, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα το απολύει, ενώ στο δημόσιο είναι ακλόνητο, ούτε ο θεός ο ίδιος δεν μπορεί να το κουνήσει.

    «Και να το όφελος για τον επιχειρηματία: και δυο φορές μουγκός ο εργαζόμενος (μία προς το πολιτικό μέσον, δεύτερη στον εργοδότη ή στο στέλεχος). Ειλικρινά, ψάχνω να δώ το όφελος (κέρδος) του επιχειρηματία και δεν το βλέπω, το ότι είναι διπλά μουγκός, σημαίνει πως είναι το ίδιο ικανός και παραγωγικός; αν ναί τότε όντως έχει μεγάλο όφελος ο επιχειρηματίας, αν όμως δεν είναι καν απλά ικανός και παραγωγικός, τότε ο εργαζόμενος έπαιξε (πολιτικό μέσον) κι έχασε, μόνο οι χρήσιμοι ρουφιάνοι (όχι όλοι) επιβιώνουν χωρίς ικανότητα και παραγωγικότητα. Είναι σκληρός ο κόσμος εκεί έξω, τον έχω ζήσει από πολύ κάτω προς τα πάνω κι έχω αρκετή επίγνωση.
    Όσο για το «και συμβιβασμένος και ξεφτιλισμένος. Όλα μαζί. Και τον Πάγκαλο να του τη λέει.» αν και δεν έχω τέτοιες αναστολές, δεν μου αρέσει να γίνομαι προκλητικός και εριστικός, αλλά σ΄αυτή την περίπτωση, θα σου πώ πως όσοι ψήφιζαν και ψηφίζουν Πάγκαλους, ήταν και είναι ξευτιλισμένοι, αναξιοπρεπείς, ελεεινοί, τρισάθλιοι και χαμερπείς γλύφτες, άβουλα υποζύγια που κουβαλάνε σερνάμενοι αυτό το σαθρό αναξιοκρατικό, δικτατορικό και απάνθρωπο σύστημα, πάνω σ΄αυτούς βασίζεται αιώνες τώρα. Είναι αυτοί με το αλάθητο κριτήριο, είναι αυτοί που τους χαϊδεύουν τ΄αυτιά όλα τα κόμματα (και το ΚΚΕ βεβαίως βεβαίως), και που ξεπέρασαν ακόμα και τον Πάγκαλο, κι έστειλαν στην Βουλή, ΓεΟργιάδηδες, Βορίδηδες, Μιχαλολιάκους, κι ένα σωρό άλλα αποβράσματα και ηλίθιους απ΄όλα τα κόμματα, μήπως ξέρεις να μου πείς γιατί; Λερώθηκα βραδιάτικα, ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ.

    «ΥΓ. Οι Πάγκαλοι είναι σαν εκείνα τα ζώα που πάνε με την κοπέλα επί πληρωμή, που η ανάγκη την οδηγεί να εκδίδεται, γίνονται άντρες, κάνουν τον καμπόσο, έπειτα την κράζουν ανήθικη και πουτάνα.»
    Μιλάς για πάνω από το 95% των ανδρών, και όλων των αγάμητων γυναικών, συν τις νευρωτικές κι αγχωτικές. Αν και η νέα γενιά δεν παέι σε πουτάνες, στην πλειονότητά της έχει ρέψει στην μαλακία από το δωρεάν διαδικτυακό πορνό, (όπως κι οι γονείς τους) κι έχει αποβλακωθεί από τα ΜΜΑ και τα social media, (όπως κι οι γονείς τους) τελείως ασεξουαλική, ΟΠΩΣ ΚΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.

  229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    227 – » αλλά ευτυχώς που υπάρχει ο Σόιμπλε να μας φυλάει, (ο θεός να τον έχει καλλά γιατί με αυτούς τρόμαξε το μάτι μας),» Τελικά είσαι πιο βλήτο κι απ΄τα βλήτα, μήπως ξέρεις γιατί είναι ανάπηρος ο φύλακάς μας;

    229 – «Η διαφορά μεταξύ άλλοδαπού πλούσιου μέ έλληνα πλούσιο είναι ότι ό μέν πρώτος παράγει προιόν , ένώ γιά τόν δεύτερο παράγετε προιόν (νομοθετικά ή τραπεζικά) . »
    Για πές μου σε παρακαλώ, ο Μπίλ Γκέϊτζ εν μέσω τρομακτικής παγκόσμιας οικονομικής υφέσεως, πώς το έκανε αυτό το μαγικό; Τι προϊόν παρήγαγε που υπερδιπλασίασε μέσα σε πέντε χρόνια την τεράστια περιουσία του, που είχε κάνει 34 χρόνια για να την αποκτήσει; Και 15 δις σε ένα χρόνο πώς το έβγαλε; ποιό καινοτόμο προϊόν παρήγαγε;
    «Μεταξύ των ετών 2009 και 2014, η περιουσία του διπλασιάστηκε από US$40 δισ δολλάρια σε περισσότερα από US$82 δισ δολλάρια. Κατά τα έτη 2013 και 2014, η περιουσία αυξήθηκε κατά US$15 δισ δολλάρια. Σήμερα ο Γκέιτς είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως.»
    Κάτι καλό παίρνετε, κι εμένα δεν μου δίνετε, γι΄αυτό βλέπω οράματα σαν κι αυτό που έβαλα, δεν εξηγείται αλλιώς.

  230. Pedis said

    # 230 – Λάμπρο, μου φαίνεται ότι πάσχεις από σύνδρομο αντίρρησης κι εκεί όπου συμφωνείς.

    Για το ΥΓ σου ξαναδιάβασε τι έγραψες για να μην μπω στον κόπο να σου πω πόσο μεγάλη μαλακία είπες! (φιλικά, έτσι …)

  231. nikiplos said

    Οι Πάγκαλοι είναι σαν εκείνα τα ζώα που πάνε με την κοπέλα επί πληρωμή, που η ανάγκη την οδηγεί να εκδίδεται, γίνονται άντρες, κάνουν τον καμπόσο, έπειτα την κράζουν ανήθικη και πουτάνα.

    Αυτό είναι ό,τι πιο ωραίο και ταιριαστό έχω διαβάσει κι αισθανόμουν για το εν λόγω πολιτικό απόβρασμα, και δεν μπορούσα να το περιγράψω… Σαπό στον Pedis.

  232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    232 – Το ξαναδιάβασα και δεν αλλάζω κάτι, αν θέλεις κάνε κι εσύ ένα κόπο να το ξαναδιαβάσεις, ίσως καταλάβεις γιατί υπάρχουν Πάγκαλοι και πώς δημιουργούνται, γιατί δεν φυτρώνουν, γεννιούνται από αυτό το σύστημα. Δεν ξέρω αν το έχεις αντιληφθεί, αλλά δεν είμαι εχθρός της εξουσίας, ήμουν και είμαι εχθρός αυτών που την τρέφουν και την στηρίζουν, χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει, γι΄αυτό δεν έχει κανένα νόημα να κατηγορώ τον όποιο Πάγκαλο.
    Αλήθεια, το ξέρεις πως έχουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα; αυτόν ντε, που είχε πεί πως δεν είναι πρωθυπουργός παντώς καιρού, και αποδείχθηκε σούπερ πούμα, τρείς φορές ψηφίστηκε σε λιγότερο από 10 μήνες, δεν κάνω πλάκα, σοβαρά το λέω.
    Μη χαϊδεύεις τον λαό Pedis, έχει την μεγαλύτερη ευθύνη.

  233. 118,121,194,200,202

    Υποκλίνομαι στον …’Αφώτιστο Φιλέλληανα’, όμως πραγματικά … ‘Φωτισμένο’ .
    Διακρίνω, Σκέψη, Λογική και Γνώση ‘… Είδος Σπάνιο στις Μέρες μας .

    Συγχαίρω την Ευθυκρισία και Ειλικρίνεια του όπου οι … Πολιτικοί Τίτλοι στο Καλάθι των Αχρήστων :
    ¨Δεξιός,Αριστερός, Δεξιόστροφος, Αριστερόστροφος, κλπ που θα θύμιζε ή θυμίζει … Καφέ … Βαρύγλυκο, Ελαφρύ, με ολίγη ή με ‘ναι και όχι’ (220 είδη αριθμπούν τους καφέδες, οι Ειδήμονες του είδους) ..

    Συγχαίρω εκ βάθους καρδίας το ΝΙΚΟ τον Ακούραστο που Πάντα κατορθώνει να κρατά το ενδιαφέρον μας … Αμείωτο με τη δύναμη της … γραφίδος του(sic) .

    Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας θα ήθελα να πληροφορηθώ, αν ο ίδιος ή κάποιος άλλος από την Εκλεκτή συντροφιά γνωρίζει τη διαφοροποίηση
    Βενετία – Βενετσιάνοι, Βενετοί ,αλλά … Ενετοί ;

  234. Stella tsi tsi said

    Πες τα Μπετατζη!

  235. αγάπες λάθρες said

    227
    Ο Σόιμπλε το είπε σε ανύποπτο χρόνο: «αν τους βολεύει (τους έλληνες), ας πούν ότι φραίει αυτός.» Έτσι του είναι πολύ βολικός και ακούς τον Αλέξη ξεδιάντροπα να λέει στο συνέδρειο «όπως όλοι ξέρουμε, ο Σόιμπλε…» Όχι δεν ξέρουμε όλοι τα ίδια. Αυτό θα πει, ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι. Ο Αλέξης είναι τόσο γκάου, που νόμιζε ο Πούτιν θα το κρατούσε μυστικό και δεν θα το διέδειδε σε όλη την υφήλιο να μοιραστεί την χαρά του. Ξέρανε τα πάντα με όλες τις λεπτομέρειες. Όλοι οι άλλοι (εκτός από τους άλλους τους όλους χαχαχα ).

  236. spiral architect said

    Σόιμπλε εντ ντράι μπρεντ μαρτίνι. 😛

  237. giorgos said

    231. Ο Μπίλ Γκέιτζ ρε φίλε είναι έπιστήμονας ύπολογιστών , έφευρέτης καί επιχειρηματίας πού πουλάει τεχνολογία σ’ όλο τό κόσμο . Μέ βάση λοιπόν τήν καπιταλιστική ήθική , θά μπορούσαμε νά πούμε ότι δικαίως είναι πλούσιος καί έχει αυτά πού εχει . Εχει καμία σχέση ή περίπτωση Γκέιτζ μέ όλους αύτούς τούς χαραμοφάηδες πού περνούν κάθε βράδυ από την εξεταστική τής Βουλής ?

  238. spiral architect said

    @239: Εχει και παραέχει. Ολοι τούτοι σαν και τον Μπιλ Γκέιτς, που παρεμπιπτόντως πολλοί έχουν θεοποιήσει, αν δεν υπήρχαν οι κρατικές προμήθειες δεν θα ήταν πάμπλουτοι με ρευστό, μετοχές και υλικές αξίες, στηριζόμενοι μόνο στην EULA (end-user license agreement) αυτήν που αποδεχόμαστε κάθε φορά που αγοράζουμε πισί ή λειτουργικό, δηλαδή μόνο απο το πόπολο.
    Η σχέση κράτους-ιδιωτικού τομέα είναι αλληλενδετη και αλληλοσυμπληρούμενη

  239. αγάπες λάθρες said

    @237
    Για να μην ειπάρχουν παρερμηνίες, ο Πούτιν δεν χάρηκε με την προοπτική η Ελλάδα να φύγει από την ΕΕ. Η χαρά που αναφέρω είναι ειρωνική. Ο Πούτιν θέλει την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ. Αλλά είπαμε και να μη τα ξαναπούμε, φταίει ο Σόιμπλε νάναι καλά να ζήσει χίλια χρόνια.

  240. spiral architect said

    @240 συνέχεια: Eν πολλοίς, θα μπορούσαν να σταθούν οι HDW, Microsoft, Singular Logic (βάζω ανάκατα εταιρείες από διαφορετικές χώρες) που θα πουλούσαν υποβρύχια, λογισμικό και υπηρεσίες μόνο στο πόπολο, ή η CocaCola, Pepsico, Nestle, Αττική Οδός/Ακτωρ (πάλι ανάκατα) αν δεν πουλούσαν ολιγοπωλιακά και «υποχρεωτικά» τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο πόπολο μέσω κυβερνητικών-νομικών ρυθμίσεων, ρυθμίσεις που εξαφανίζουν τον κάθε μικροανταγωνιστή τους από την αγορά;

  241. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, χτες το βράδυ είχα έξοδο 🙂

  242. Γς said

    …μετα θεαμάτων

  243. Pedis said

    # 242 – Σωστός!

    Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τρόποι με σκοπό τη μεγέθυνση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Και στους τέσσερις είναι ο δημόσιος τομέας, η κρατική γραφειοκρατία και η εκτελεστική/νομοθετική πράξη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που έχουν τον καθοριστικό ρόλο. Να οι τέσσερις τρόποι:

    (α) η απευθείας ανάθεση/αγορά υπηρεσιών/προιόντων, (π.χ. στρατιωτικά υλικά, κατασκευές, υλικοτεχνικός εξοπλισμός για το δημόσιο τομέα, μέσα μεταφοράς, ανταλλακτικά, φάρμακα, διαγνωστικά μέσα κλπ)

    (β) ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η συντήρηση των υποδομών, (μεταφορικό-ηλεκτρικό-τηλεφωνικό-σιδηροδρομικό-αποχετευτικό-δίκτυο, ταχυδρομεία, νερό, το ίδιο το νομικό πλαίσιο! κλπ)

    (γ) αδρή χρηματοδότηση της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας, (εδώ κι αν λέγονται και γράφονται τα τερατώδη συνειδητά ψέματα – όπως στη βικι, την αγγλική, την έγκυρη … )

    (δ) θεσμοθέτηση και διαφύλαξη των ευνοικών όρων στην αγορά π.χ. έγκριση προιόντων μετά από ανεπαρκή ή μηδενικό έλεγχο, ενεργά μέτρα *μη*προστασίας της δημόσιας υγείας, ανεπαρκής έλεγχος τιμών, συνθηκών εργασίας, μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων, συνθηκών ασφαλείας.

  244. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    235. Ευχαριστω.

    Ας ποσταρω ενα αειθαλες σχολιο μου του 2013

    1.Δεν ειδα να θρηνουμε τους χιλιαδες θανατους βρεφων, παιδιων και νεων στον τριτο κοσμο απο διαφορες αιτιες. Ο θρηνος μας ειναι -σχεδον- εθνικιστικος, προπαγανδιστικος.

    Τι ειναι η ζωη; Τι ειναι ο θανατος για τον “γυμνο πιθηκο” (Ντεσμοντ Μορρις);

    Μηπως, δινοντας τοσο μεγαλη σημασια στον φοβο της απωλειας των “κεκτημενων” της χρυσης εποχης της νεωτερης ελλαδας (1954-2004) και του φοβου του θανατου, αγομεθα και φερομαστε απο τσαρλατανους της πολιτικης που καλλιεργουν τον φοβο, ωστε και αυτοι να συνεχιζουν να ….φοβουνται εξουσιαζοντας μας;

    Μια ηττοπαθης χωρα, χωρις οραμα, σχεδιο για το μελλον, φοβαται συλλογικα και δεν θα πολεμησει για τιποτα (μεταφορικα ή πραγματικα)

    2.Συμπερασμα :

    H τιιτιβιζουσα (ή θορυβουσα) ευπορη μεσηλικη «αριστερα» κινειται σε δυο κατευθυνσεις :

    η πρωτη κινειται στην κατευθυνση της «επαναστασης» (μαλιστα θελοντας να ηγηθει ως “ειδικος” της εξουσιας)
    η δευτερη (θα λεγαμε η «σημιτικη” ) θελει -σχεδον με καθε κοστος- τον υστερο ευρωπαϊκο εκσυγχρονισμο της χωρας

    3.Παρατηρω οτι , απο την μεταπολιτευση και εντευθεν , αντι να αναπτυσσεται η – καλως εννοουμενη- ατομικη πνευματικη και συναισθηματικη βελτιωσις ακολουθειται η αγελαια-μιμητικη κατηφορικη οδος της συλλογικοτητας στην εμφανιση, την συμπεριφορα και λιγοτερη στην σκεψη, η οποια βεβαιως εχει αποδειχθει-παγκοσμιως- οτι ευνοει και μονον την συλλογικοτητα των καθε λογης ηγετισκων, ηγετων και εξουσιαστων. Ακομη και σε ελευθεριακα ή αλλου τυπου κοινοβια, παντοτε ο αρχηγος ειχε διαφορα προνομοια πλεον το χαρεμι του (Charles Manson,…)

    Πλειστα οσα παραδειγματα μπορω να αναφερω, οπως
    τα μπααθικα μαρξιζοντα επαρχιωτακια πασποπουλα, τα κνιτοπουλα, ….
    τα πανκια, τα σκινχεντοπουλα-χουλιγκανους
    τους ‘κουρσαρους” με τα σκουλαρικια και τα tattoo
    του γιαπηδες και τους μεταγιαπηδες του Πασοκ, του Ρηγα και της ΚΝΕ
    τους νεοφασιστες και προσφατως τους χρυσαυγιτες
    [……]

    Το κοινο στοιχειο της συλλογικοτητας ειναι οτι ενω το ατομο εχει αταβιστικα τον φοβο της επαφης (μην με πλησιαζεις, προσωπικη αποσταση κ.λπ.)
    οταν αποτελει ομαδα, ακομη καλυτερο μαζα παυει να φοβαται και αισθανεται τεραστια δυναμη (Ελιας Κανεττι) , αλλα φευ αυτη ειναι προσωρινη και fake καταστασις..

    Μετα την καταστροφη, ακολουθουν τα ασθενοφορα με τους τραυματιες και τους νεκρους, οι μανικες και τα σαρωθρα του δημου που θα πλυνουν τα αιματα απο τις πλατειες και τους δρομους και θα σαρωσουν τα καμμενα σκουπιδια, τα σπασμενα τζαμια, τα εμπορευματα απο τις βιτρινες των καταστηματων,……και καθε μελος της «επαναστασης» θα παει σχεδον οπως ηταν και πρν (χωρις καμμια ουσιαστικη βελτιωση) να ξαποστασει στο τσαρδι του, ενω δημοσιολογουντες, ηγετισκοι και ηγετες θα βγαζουν πυρινους λογους υπερ ή κατα, συνεχιζοντας την αεναη διαιώνιση της συλλογικοτητας τους 🙂 .

    Δεν γνωριζω πως ολο αυτο μου ηλθε αυτοματα απο τον στιχο των Ανιμαλς
    “Oh Lord! Please don’t let me be misunderstood …”

    Προφανως, σκεφτηκα υποσυνειδητα, οτι αν επαπειλειται βια μεγαλης εντασης, θα προκειται για μια πολλη μεγαλη παρεξηγηση, αφου πριν δεν εχει προηγηθει η μεγαλη διαβουλευση αναμεσα στους πολλους.

    Γνωριζετε βεβαια οτι η γλωσσα δημιουργηθηκε για την εκφραση νοηματων, προτασεων, επιθυμιων, διαφωνιων, συμφωνιων, συναισθηματων,….
    και εν τελει οι ανθρωποι πρεπει να ομιλουν μεταξυ τους για να συννενοουνται.

    Και ας μην λησμονουμε οτι το καλυτερο οπλο ειναι ο εξασκημενος ανθρωπινος νους σε λειτουργια, ας μην δισταζουμε να τον χρησιμοποιησουμε.

  245. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Συμπληρωματικα στοιχεια

    1. Εδω δεν εχουμε αστακο🙂 να βαλουμε στην κατσαρολα μας, και αυτην επι της κεραμικης εστιας μας και σεις της ΕΜΑ* λεξιλογειτε! Μονον η ΡΕΥΜΑ** δεν ανησυχει.

    *Ευπορη Μεσηλικη Αριστερα

    ** Ριζοσπαστικη Ευπορη Υπερμεσηλικη Αριστερα

    2. Διαχειρισις ατομων. Σκηνη 1η. Εξερχομεθα απο ερυθραν ή olive green Alfa Romeo υψηλης αξιας (παιδικον μας ονειρο- ναυαρχιδα του στολου ΙΧ που ηδη κατεχουμε: 1 renault που οδηγουσαμε ως ξυπνιοι, 1 smart ή υβριδικο, ενα 4×4 και ενδεχομενως 1 2CV η VW σκαραβαιο) προσεγγιζουμε τον ηλιθιο συμφοιτητη μας-βιοπαλαιστη και συνομωτικα, του λεμε με ακρα μυστικοτητα στο αυτι, καλυπτοντας το με την αριστερη μας χειρα :
    «Μη δεν κανει, με ποιους εισαι, με τους δεξιους, τους πλουτοκρατες, τους καπιταλιστες;»

  246. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Γλωσσαρι κοινωνικης αριστερας

    Εμμονή : η επιμονη αναφορα πολλακις του αυτονοήτου. Ένδειξη έναρξης ψυχικής διαταραχής.

    Μεταρρύθμιση : απανταται και αναφερεται σε διαφορα πεδια της οργανωμενης κοινωνιας(εκπαιδευτικη, διοικητικη, οικονομικη) με δηθεν στοχο παντα βεβαιως την κοινωνικη προοδο, αλλα ουσιαστικα για να λαβουν καλυτερες θεσεις σε ολες τις εκφανσεις της ανθρωπινης δραστηριοτητας “οι πονηροι της κοινωνιας”
    Λ.χ. η κλασσικη ρηση στον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα οπως τον μαθαμε απο τον Βισκοντι :
    «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια»

    Αριστερος : ανωριμο υβριδιο,παροτι σχεδον μεσηλιξ.
    Συνηθως επαρχιωτης, που ως πρωτοετης ακριβως μετα την δικατορια ενταχθηκε στην ΠΣΚ, ΑΑΣΠΕ, ΠΠΣΠ,… και στην συνεχεια στο ΚΚΕ, ΕΚΚΕ,…Ξεχωριστη περιπτωση αποτελουν τα μελη του Δημοκρατικου Αγωνα και του Ρηγα Φεραιου, στην πλειονοτητα Αθηναιοι η απο πρωτευουσες νομων, αφου ειχαν επηρεαστει απο τις σοβιετικες επεμβασεις της Βουδαπεστης και της Πραγας, τον ευρωκομμουνισμο και ιδιαιτερα απο την ιταλικη αριστερα.Σκεφτομενοι αριστεροι, κατι εγραψαν, γενικα ωραιοι τυποι, ακουγαν rock και jazz οταν οι υπολοποι ακουγαν δημοτικα,ρεμπετικα, Θεοδωρακη και ανταρτικα, αντε και Σοστακοβιτς.

    Τώρα κάτι με τους 400, κάτι με την Β πανελλαδική, μετά από μια 20ετια επήλθε η ώσμωση και γεννήθηκε το ως άνω υβρίδιο (έτσι χωρίς περαιτέρω σχόλια)

    Ανθρωπισμός (ουμανισμός): φιλοσοφία που θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο κέντρο κάθε δραστηριότητας και ως κεντρικό άξονα κάθε απόφασης.
    Στην πράξη, απουσιάζει από όλες τις φιλελεύθερες και αριστερές ιδεολογίες.

    Ενηλικίωση :
    ψυχολογικά, το στάδιο της ωριμότητας τους ανθρώπου μετά το πέρας του οποίου μπορεί να αναλάβει πλήρως την ευθύνη του εαυτού του.
    -νομικά, ο πολίτης που έχει συμπληρώσει το σχετικό όριο ηλικίας σύμφωνα με τη νομοθεσία του οικείου κράτους θεωρείται ενήλικος. Σύμφωνα με τον ελληνικό αστικό κώδικα (άρθρο 127) ενήλικος είναι “όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του” και κατά συνέπεια “είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία.”
    -βιολογικά, το στάδιο πλήρους ανάπτυξης ενός οργανισμού.

    Δανεισμός :
    Ο άνθρωπος όταν δανείζεται υποδουλώνεται, Σόλων
    το δάνειο είναι η αρχή της σκλαβιάς, ακόμη χειρότερο και απ’ τη σκλαβιά, γιατί ο δανειστής είναι πιο σκληρός από τον δουλοκτήτη: είναι ιδιοκτήτης της αξιοπρέπειάς σας και μπορεί όποτε θέλει να την πληγώσει θανάσιμα Β. Ουγκώ

    Αξιοπρέπεια : η αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος όταν οι άλλοι τον σέβονται και όταν ο ίδιος νιώθει ότι έχει κάποια αξία.

    Συνήθως η αξιοπρέπεια είναι αντιστρόφως ανάλογη των πραγματικών η τεχνητών αναγκών.

    Συνεχίζεται…

  247. spiral architect said

    Αν δεν σε κλάσει ο μάστορας, δεν γίνεσαι τεχνίτης.
    [off topic]

  248. Γιάννης Κουβάτσος said

    245 και πριν: Χωρίς το κράτος, ο νοτιοκορεάτικος π.χ. καπιταλισμός, το λεγόμενο «νοτιοκορεάτικο οικονομικό θαύμα», απλώς δεν θα υφίστατο. Περισσότερα για το θέμα στο «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», του Χα – Τζου Τσανγκ, μη αριστερού Κορεάτη οικονομολόγου.

  249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    239 – Εγώ σε ρώτησα, πώς κατάφερε να υπερδιπλασιάσει σε πέντε χρόνια εν μέσω οικονομικής υφέσεως, την περιουσία των 40δις που απέκτησε σε 34 χρόνια, κι όχι αν είναι δίκαια πλούσιος ή όχι. Σε ξαναρωτάω λοιπόν, ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ; Αν ξέρεις πές μου, αν δεν ξέρεις ρώτα να σου πώ εγώ που ξέρω, αν δεν ξέρεις και δεν θέλεις να μάθεις, συνέχισε να ονειρεύεσαι, και να γράφεις αυτά τα κουφά που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

  250. giorgos said

    Ωραία , καί πού θέλεις νά καταλήξεις? Οτι κι’ αύτός τά κατάφερε μέ τόν ίδιο τρόπο πού τά κατάφεραν ό Μπόμπολας , ό Αλαφούζος καί οί άλλοι ?

  251. αγάπες λάθρες said

    Μερικοί ανακαλύπτουν συνεχώς την Aμερική εκ νέου. Εννοείται ότι υποχρέωση της πολιτεία είναι να βοηθήσει την βιομηχανία της χώρας της. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι υποχρέωση της πολιτείας, να το τονίσω αυτό μπας και το εμπεδώσετε (Το ξέρω, έχω αυταπάτες, δεν πρόκειται). Μόνο εδώ θεωρείτε μίασμα κάτι τέτοιο και θα σε κράξουν για διαπλεκώμενο.

  252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    252 – Όχι, άλλωστε με αυτόν τον τρόπο (εν μέρη μόνο) τα κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2009. Θέλω να καταλήξω, πως η παγκόσμια οικονομία τον 21ο αιώνα, και ειδικά από το 2005, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τον προηγούμενο αιώνα, δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση. Τα ΥΠΕΡκέρδη των κεφαλαιούχων, δεν προέρχονται από τις πωλήσεις των εταιρειών τους που λειτουργούν ως επί το πλείστον σαν κελύφη, και οι μεταρρυθμίσεις, αναδιοργανώσεις, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, είναι μπούρδες, παραμύθια για μωρά παιδιά. Ο Ζούκερμπεργκ π.χ, έχει περουσία πάνω από 40 δις, που δεν προκύπτει oύτε κατά διάνοια από τις πωλήσεις του facebook, που αθροιστικά, είναι κατά πολύ λιγότερες από το έτος ίδρυσής του το 2004. ΠΟΘΕΝ ΤΟΤΕ; Και νάταν μόνο αυτός, και νάταν μόνο αυτός, 🙂 όλοι οι υπερπλούσιοι, αλλά και οι απλώς πλούσιοι, συν των υπηρετών – εξυπηρετητών τους στα χειραγωγημένα κοινοβούλια, με τον ίδιο τρόπο βγάζουν το παντεσπάνι τους, καταχρεώνοντας τον πλανήτη, και συνεργαζόμενοι, ρίχνουν το φταίξιμο στα ΑΙΩΝΙΑ κορόϊδα που τους χειροκροτάνε και τους θαυμάζουν. ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΡΟΠΟΣ; αν όχι, φρόντισε να τον μάθεις, δεν είναι κρυφός, αντιθέτως, είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟΣ, για τόσο ηλίθιους μας έχουν, και δυστυχώς για μάς, δικαιώνονται. Πάντως, αυτός ευθύνεται για την παγκόσμια ύφεση, για τον επερχόμενο γ΄π.π, αλλά και για την δική μας χρεοκοπία, κι όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι που (πολλοί) τεμπελιάζουν, ούτε οι εργαζόμενοι – οικονομικοί σκλάβοι που τάχα δεν είναι παραγωγικοί, ούτε η ανταγωνιστικότητα, με τις διακυμάνσεις στα νομίσματα, καταληστεύονται οι πόροι και οι κόποι ολόκληρων χωρών, και με τα δανειακά χρέη, μεταφέρεται ο πλούτος από την μεσαία τάξη αλλά και την κατώτερη στους πλούσιους, ποιά ανταγωνιστικότητα και παπαριές Γιωργίτσα μου, αλλά έτσι τους βολεύει, έτσι μας λένε από τα δικά τους ΜΜΑ, τώρα γιατί εμείς τους πιστεύουμε και τους εμπιστευόμαστε, είναι ένα ερώτημα που θέλει ψυχανάλυση. 🙂

    Υ.Γ – Για να σε βοηθήσω, δεν είναι οι μετοχές ο τρόπος αλλά κάπου εκεί γύρω είναι. 🙂

  253. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να βοηθάει το κράτος τη βιομηχανία; Ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση των ζημιών λέγεται. Στην Ελλάδα το ξέρουμε καλά αυτό το σπορ.

  254. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    253. Μια αναγκαια επαναληψις

    Περί “Πολλαπλασιαστή” , Του Αντώνη Π. Ντρέκου, Οικονομικα Χρονικα Διμηνιαία έκδοση | Μάϊος-Ιούνιος 2013, Αρ. Φύλλου1
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΕ)

    1. «‘…..‘Πολλαπλασιαστής είναι ο αριθμός επί τον οποίο πρέπει να
    πολλαπλασιάσουμε την μεταβολή της επένδυσης για να έχουμε την εξ΄ αυτής προκληθείσα μεταβολή του εισοδήματος’’.

    Με μια σειρά εξαιρετικά απλών υπολογισμών, ο Samuelson καταλήγει στο ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα για τον πολλαπλασιαστή με εκείνο του Keynes.
    Με κοινή τη λογική παραδοχή ότι η οριακή ροπή προς κατανάλωση είναι 2/3 , οδηγείται και αυτός στο συμπέρασμα ότι ο πολλαπλασιαστής είναι 3 (1 ως προϊόν της πρωτογενούς δαπάνης συν 2 ακόμα από τις δευτερογενείς επαναληπτικές δαπάνες κατανάλωσης).

    Στην περίπτωση, όμως, που η οριακή ροπή προς κατανάλωση κινείται στα επίπεδα των ¾, ο Samuelson ανεβάζει τον πολλαπλασιαστή του στο 4.
    Υπενθυμίζουμε εδώ ότι λίγο πριν είχαμε σημειώσει πως και ο Keynes θεωρούσε ότι η οριακή ροπή προς κατανάλωση ήταν απίθανο σε περιόδους ύφεσης να μην φτάνει ή και να ξεπερνά τα ¾…..»
    […]

    Click to access OikXronika_May2013low3.pdf

    ΥΓ Ενας φιλος μου εργοληπτης, οταν του ειπα για το προβλημα του πολλαπλασιαστη του ΑΕΠ (δηλ. οτι με καθε δις επενδυση επρεπε με ροπη προς καταναλωση 2/3 να απεφερε ΑΕΠ 3 δις), μου απαντα

    -και πως θελεις να λειτουργησει ο πολλαπλασιαστης, οταν πολλα απο τα υλικα ειναι εισαγομενα , ενω
    οι μεταναστες εργαζομενοι βγαζουν τα χρηματα που κερδιζουν στις πατριδες τους;

    Τελικο συμπερασμα

    Δυστυχως, απ’ οτι φαινεται , ο πολλαπλασιαστης ως αθροισμα φθινουσας γωμετρικης προοδου που θεωρητικα τεινει στο 3 αν η ροπη προς καταναλωση ειναι 2/3, επαληθευεται και στην πραξη οταν συντρεχουν ορισμενες προυποθεσεις ( που ικανοποιούνται σε κανονικες χωρες, λ.χ. στην Γαλλια) οπως :
    υπαρξη βιομηχανιας και βιοτεχνιας ωστε στις επενδυσεις να ενσωματωθει σε μεγαλο μερος ο παραγομενος στην χωρα εξοπλισμος , δηλ. ισορροπημενη σχετικα σχεση εισαγωγων -εξαγωγων,
    και ντοπιους εργατες, τεχνιτες και τεχνικους που καταναλωνουν στην χωρα σε σημαντικο βαθμο ελληνικα προίοντα (τροφιμα, ηλ. συσκευες,ειδη ενδυσης /υποδησης, κ.λ.π.)

    Οταν συμβαινει αυτο που επισημανε ο φιλος μου εργοληπτης τοτε δυστυχως η συνειφορα των επενδυσεων στην αυξηση του ΑΕΠ, ειναι αρκετα εως πολυ μικροτερη.

    `

  255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    214.>>κάνουν τον καμπόσο,
    Παραλήρημα κατά του ΕΑΜ και των Αριστερών από τον Δ. Καμπόσο σε «μυστική» εκδήλωση στο «Μ. Αλέξανδρο»
    http://argolika.gr/2016/10/18/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B1%CE%BC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5/

  256. αγάπες λάθρες said

    Γι αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει σοβαρή βιομηχανία εδώ, αλλά μια ζωή επαίτες και γκαρσόνια της Ευρώπης. Με τέτοιες αντιλήψεις είναι να απορείς που απέμεινε αυτή η υποτυπώδη βιομηχανία και μερικοί επιμένουν ακόμα ελληνικά και δεν αναχώρησαν για άλλους τόπους. Εννοείτε ότι θα κοινωνικοποιήσεις τις ζημιές όπως ακριβώς έχεις κοινωνικοποιήσεις τα κέρδη.

  257. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποια κέρδη θα κοινωνικοποιήσεις; Αυτά που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους; Δεν έχεις ακουστά για πλούσιους ιδιοκτήτες με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις; Μάντεψε ποιος επωμίζεται τα βάρη της χρεοκοπημένης επιχείρησης. Και κατάληξε κάπου: ή θα ηθικολογείς ή θα επιχειρηματολογείς.

  258. Γς said

    257:

    [από το λίκνο σου]

    >Εκτός από το 5% που είναι οι αμετανόητοι απόγονοι αυτών οι οποίοι σφάξανε».

    Κι όμως τον ψηφίζουνε τον δήμαρχο Αργους-Μυκηνών.
    Κι οι απόγονοι των Ατριδών.

    Κι ήταν προχθές που μια φίλη της κόρης μου μου άπλωσε το χέρι της [ξερολούκουμο]:

    -Ηλέκτρα
    -Ω! Της γνωστής οικογενείας
    -…
    -Των Ατριδών.
    -Φυσικά

    Και της άφησα το χέρι

  259. αγάπες λάθρες said

    Μιλάω για τα κέρδη στις ξένες βιομηχανίες, σε άλλα μέρη. Ως γνωστών, στην Ελλάδα οι βιομηχανίες δεν έχουν κέρδη. Εκτός περιπτώσεων, και αυτές οι λίγες περιπτώσεις από σπόντα έχουν κέρδη. Αφού έχουν κάνει τα πάντα και έχουν εφαρμόσει όλα τα κόλπα να κρύψουν τα κέρδη τους. Διότι υπάρχει μια δαιμονοποίηση των κερδών και ο βιομήχανος που παρουσιάζει κέρδη δεν θέλει να τον κράξουν για κλέφτη και να του σταλεί μια διμοιρία να κάνει κατάλληψη. Αυτά βλέπει η τρόικα και τραβάει τα μιαλιά της. Αφου παρουσιάζουν ζημιές οι βιομηχανίες μας επί σειρά ετών, γιατί δεν τις κλείνουν να κάνουν σορτ σέιλ όπως γίνετε στο χρηματιστήριο να γλιτώσουν τουλάχιστον τα έξοδα. Μετά τους μυείουν στα ενδότερα. Στην Ελλάδα οι βιομηχανίες υπάρχουν (ακόμα) ως ένα είδος σπόρ. Γίνεται ένας αγόνας με την εκάστοτε κυβέρνηση πως ποιος θα του την φέρνει στον άλλο. Αν θα κερδίσει τον αγόνα η εκάστοτε κυβέρνηση ή ο βιομήχανος. Πρώτα θα κρύψουν τα κέρδη. Μετά θα τα εξάγουν στο εξωτερικό. Αν τώρα επί Σύριζια τους στερήσεις και αυτή την χαρά, δηλαδή να κλέβουν την κυβέρνηση και να τα εξάγουν τα κέρδη στο εξωτερικό, ποιος ο λόγος της ύπαρξης τους. Μετακομίζουν κι αυτοί στο εξωτερικό και ηρεμούν. (Δια ταύτα, φράπαλα και η καταπολέμιση της φοροφυγής.) Διότι από ένα σημείο και πέρα ο πλούτος τους είναι μόνο ένας αριθμός σε λίστες τύπου ποιοι οι πιο πλούσιοι στο κόσμο που αρέσκεται τόσο πολύ το Forbes. Στην τελική, πόσα χαβιάρα θα φας, κάποτε θα νοσταλγήσεις το σπανακόρυζο και ένα σκούρο νεροζούμι στο καφενείο στη γωνία. Δεν τους ζηλεύουν τον Γκέιτς και τον Σόρος, υποψιάζομε ότι αυτή με ζηλεύουν.

  260. giorgos said

    254. Kαλημέρα ,( Ζουκεμπεργκ 40 δίς ) Τί νά τά κάνει ρέ φίλε τόσα λεφτά ! Καί τί νόημα έχει όλη ή άνθρωπότητα νά είναι πάμφτωχοι ,καί νά δουλεύουν όλοι γιά ένα κομμάτι ψωμί γιά νά έχει μιά μειοψηφία δίς . Συμφέρει κανέναν αυτό ?

  261. αγάπες λάθρες said

    Πάντα ηθικολογίες, μόνο ηθικολογίες.

  262. spiral architect said

    Δεν ηθικολογείς, όταν έχεις λαμβάνειν. Καλά είναι τότε. Να είσαι όμως φτωχομπινές και να υποστηρίζεις τις πρακτικές του κεφαλαίου είσαι τουλάχιστον κορόιδο.

  263. αγάπες λάθρες said

    Άλλη μια ηθικολογία, η τελευταία. Κάτι που είπε ο Πάγκαλος σε μια συνέντευξη. Τόχουν αυτό οι παλαίμαχοι πολιτικοί, μόλις βγαίνουν στην σύνταξη να λένε αλήθειες, ενώ όσο ήταν ενεργοί μόνο μπούρδες ξέρουν να λένε και τα κάνουν όλα σκατά.

    Λέει λοιπόν: Μόνο με δεξιά πολιτική παράγεις πλούτο, μόνο με αριστερή διανέμεις τον παραχθέντα πλούτο. Αυτό είναι αποδεδειγμένο σε όλες τις χώρες του κόσμου με όλες τις κυβερνήσεις και δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Βάλτε το πολύ βαθιά στο νου σας. Με δεξιά πολιτική κερδίζεις, με αριστερή τα ξοδεύεις.

    Αυτό το διαπίστωσε και το Πασόκ την πρώτη περίοδο. Το Πασόκ ήταν δεκάδες φορές πιο αριστερό και στην φρασεολογία και στην οργάνωση του και στην πρακτική και είχε όλα τα μέσα να κάνει αριστερή πολτική και το προσπάθησε τα πρώτα χρόνια. Μετά κατάλαβε το λάθος του, ότι με αριστερή πολιτική δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένα στο δισεκατομμύριο να παραχθεί πλούτος παρά μόνο σπατάλη πόρων. Γιαυτό το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά» είναι τόσο γελοίο, επειδή είναι τελείως ανιστόρητο.

    Αυτός ο προβληματισμός υπάρχει και στην θεωρία και έχει απαντηθεί προ πολλού. Έχεις ένα κεφάλαιο, πως θα πράξεις καλύτερα για να παράγεις πλούτο. Αν το διανέμεις ισόποσα σε δέκα εκατομμύρια άτομα, ή αν το δόσεις σε μερικούς επιλεγμένους (με την υποχρέωσή τους να βάλουν κι αυτοί άλλα τόσα, ή να μη βάλουν καθόλου) να κάνουν την επένδυση. Η θεωρία θέλει να τα δόσεις σε λίγους επιλεγμένους.

    Διαβάσατε την λέξη Πάγκαλος και αμέσως βραχυκυκλώσατε. Ηρεμείστε και μη γκουγκλάρετε να όντως τα είπε αυτά και που. Ίσως να τα έβγαλα από το μυαλό μου και να τα αποδίδω σε αυτόν για να σας βραχυκυκλώσω, κάπως λέγετε αυτό στην ρητορική αλλά μου διαφεύγει ο όρος.

  264. spiral architect said

    Όπερ έδει δείξαι.

  265. αγάπες λάθρες said

    Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε. Με κουράσατε, ίδρωσα, είμαι και ξενύχτεις από δύσκολη βάρδεια, τόν α΄λλο μήνα πάλι.

  266. Γιάννης Ιατρού said

    260: Γς
    Ααααα, αυτό εννοούσες με «θερμές χειραψίες¨ 🙂 🙂

    Ρε γμτ%$#% το, τι πάρτυ έχασα και δεν την πήρα πρέφα νωρίς την ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων σ΄αυτό νήμα χθες 😦 .
    Ας όψεται η ογκοχρέωση κλπ. των παρόχων (στο ερημητήριο γαρ…) που αποτρέπει να τρέχουν τα σκριπτάκια (για τα στατιστικά ντε 🙂 🙂 ) στο παρασκήνιο!

    257: ΕΦΗ
    🙂 Ο Καμπόσος!!! Είναι μιά κάμπια λύση (παλιό, θκιό σου αυτό!)

  267. Γιάννης Κουβάτσος said

    267: Όταν ξεκουραστείς, διάβασμα:
    http://www.politeianet.gr/books/9789600353280-chang-ha-joon-kastaniotis-23-alitheies-pou-den-mas-lene-gia-ton-kapitalismo-205319

  268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    262 – Καλησπέρα.
    Συγγνώμη, πλάκα μου κάνεις; θα μπορούσες να το πείς από την αρχή, γιατί υποτίθεται πως συζητούμε σοβαρά για σοβαρό θέμα. Να σου θυμίσω πως ξεκινήσαμε με αφορμή αυτό το σχόλιο που έγραψες στο 229 » Η διαφορά μεταξύ άλλοδαπού πλούσιου μέ έλληνα πλούσιο είναι ότι ό μέν πρώτος παράγει προιόν , ένώ γιά τόν δεύτερο παράγετε προιόν (νομοθετικά ή τραπεζικά) . »
    Κι ενώ σου απέδειξα με αδιάσειστα στοιχεία ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαφορά μεταξύ αλλοδαπών και ελλήνων πλουσίων, κανείς δεν παράγει ουσιαστικά προϊόν, τα YΠΕΡκέρδη τους βασίζονται στον «αέρα» και στην ΝΟΜΙΜΗ φοροαποφυγή, κι ότι ο καπιταλισμός, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΙΔΙΟΣ, και είναι ευθέως ανάλογος στην απάτη και την διαφθορά με το μέγεθος της χώρας (αυτό τώρα το λέω) άρα αυτό το «αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται» είναι για αδαείς, για πορωμένους ή ονειροπαρμένους, μη έχοντας να μου αντιπαραθέσεις κάτι, το γυρνάς στο τσάμικο και στην φιλοσοφία «Τί νά τά κάνει ρέ φίλε τόσα λεφτά ! Καί τί νόημα έχει όλη ή άνθρωπότητα νά είναι πάμφτωχοι ,καί νά δουλεύουν όλοι γιά ένα κομμάτι ψωμί γιά νά έχει μιά μειοψηφία δίς . Συμφέρει κανέναν αυτό ?». Μπορεί να θέλει να τα μετράει για να τον πάρει ο ύπνος, ή μπορεί να θέλει να τα πάρει μαζί του, αυτό είναι το θέμα μας; Λυπάμαι αλλά μπαίνεις κι εσύ στην (μεγάλη πλέον) λίστα μ΄αυτούς που δεν μπορώ να συζητήσω σοβαρά θέματα, όχι γιατί δεν σας κόβει ή δεν έχετε γνώσεις, αλλά γιατί δεν μπορώ ΕΓΩ να συνεννοηθώ μαζί σας, δεν μιλάω την γλώσσα σας.
    Κι ένα τελευταίο, επειδή κυκλοφορούν πολλοί ξύπνιοι στο διαδίκτυο, (και πολλοί περισσότεροι έξω) που επιμένουν ότι οι ξένοι επιχειρηματίες, είναι περίπου Ρομπέν των δασών, και η διαφθορά και η διαπλοκή είναι ελληνικό φαινόμενο, παραθέτω αυτά τα παραδείγματα από πηγές, τουλάχιστον αντιαριστερές.

    Για να έχεις ένα μέτρο μεγέθους της απάτης, τα ποσά που διαχειρίζονταν οι τράπεζες, είναι της τάξης των 300τρις (φανερά, στην πραγματικότητα ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει) 1 της χιλίοις να επηρέαζαν το επιτόκιο, νάτο το ελληνικό «χρέος», φαντάσου με παραπάνω τι λεφτά έβγαλαν, και πόσο ΜΕΓΑΛΟ είναι το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε, που με μεγάλη χαρά θέλουν να πληρώσουν. Φυσικά μπορείτε να επιμένετε σε οικονομικές θεωρίες και μελέτες του προηγούμενου αιώνα που δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα, όπως κάνουν όλοι οι δογματικοί όλων των δογμάτων.
    http://www.athensvoice.gr/kosmos/prostimo-25-dis-dolaria-plironei-i-ntoitse-mpank

    http://www.protothema.gr/world/article/606414/apple/

    Οι ΗΠΑ φοροδιαφεύγουν; ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΕΙ, αυτά τα λένε οι κομουνιστές.
    http://www.protothema.gr/economy/article/605269/apisteuti-apeili-ipa-se-ee-min-tolmisete-na-zitisete-forous-apo-tin-apple/

    Υ.Γ – Αν θέλεις κι αλλες αποδείξεις γι΄αυτές τις εταιρείες ή γενικώς, ευχαρίστως να σου δείξω όσες θέλεις, ακόμα και χιλιάδες, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν θα σου αλλάξουν γνώμη, οι συγκινησιακές πεποιθήσεις, ΠΑΝΤΑ υπερισχύουν της λογικής,
    ή όπως μου αρέσει να λέω, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ.

    Ευχαριστώ για την συζήτηση, τα λέμε για πιο χαλαρά πράγματα, δεν υπα΄ρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας.

Σχολιάστε