Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τελευταία μεζεδάκια του 2016

Posted by sarant στο 30 Δεκεμβρίου, 2016


Όπως όλοι ξέρουν, οι μεγάλες αργίες φέρνουν αναστάτωση στην κυκλοφορία των εφημερίδων -έτσι, ας πούμε, συχνά συμβαίνει τα κυριακάτικα φύλλα να κυκλοφορούν το Σάββατο (και τα σαββατιάτικα την Παρασκευή), κάτι που θα γίνει και τούτο το σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς.

Οι εφημερίδες το κάνουν αυτό για να τηρήσουν τις αργίες του προσωπικού τους -λέτε να είναι αυτός ο λόγος που και το συνήθως σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο επισπεύδεται και δημοσιεύεται μια μέρα νωρίτερα; Όχι βέβαια, το ιστολόγιο δεν απασχολεί μισθωτούς, δεν τυπώνεται σε τυπογραφείο, δεν διακινείται από το πρακτορείο Τύπου. Η επίσπευση του άρθρου με τα τελευταία μεζεδάκια της χρονιάς γίνεται για έναν πολύ απλό λόγο -ότι αύριο, που ήταν να δημοσιευτεί κανονικά, θα βάλουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που κάνουμε για τη λέξη της χρονιάς.

Παρεμπιπτόντως, μπορείτε ακόμα να πάρετε μέρος στην ψηφοφορία, αλλά θα πρέπει να βιαστείτε, λίγες μόνο ώρες μένουν: στις 6μμ (ώρα Ελλάδος) η κάλπη θα κλείσει. Οπότε, στην απίθανη περίπτωση που δεν έχετε ακόμα ψηφίσει τη Λέξη του 2016, σπεύσατε σπεύσατε!

* Αν δεν ήταν τα τελευταία της χρονιάς, τα μεζεδάκια τούτης της εβδομάδας θα μπορούσα επίσης να τα έχω αποκαλέσει «Μεζεδάκια του χιονιά» ή ίσως «Μεζεδάκια του ιστορικού χιονιά» διότι το καινούργιο κοσκινάκι που βρήκαν τα μέσα ήταν να κάνουν λόγο για «ιστορικό χιονιά». Προκαλεί πάντως κατάπληξη ότι βρέθηκε μετεωρολόγος να μιλήσει για «έναν από τους ιστορικότερους χιονιάδες για την Αττική» λες και τον σύγκρινε με… τη χιονοθύελλα του 432 π.Χ. και με τον παγετό του 1368! (προσέξτε και τα περιττά εισαγωγικά). Αλλά η αμετροέπεια των μέσων είναι γνωστή -το κάθε τι πρέπει να συγκλονίζει ή να προκαλεί σάλο, οπότε ας γίνει και ιστορικός ο χιονιάς που, να πω την αμαρτία μου, δεν τον είδα καν στα νότια προάστιά μας, ενώ άλλες φορές το έχει στρώσει κανονικά (και χωρίς εισαγωγικά) -εκείνες θα είναι ιστορικοτερότερες.

roda* Θύμα του χιονιά πάντως ήταν η Ρόδα της πλατείας Συντάγματος, μια και η αναγγελία ακραίων καιρικών φαινομένων έδωσε στη δημοτική αρχή την εύσχημη δικαιολογία ώστε να αποσυναρμολογηθεί η Ρόδα και να τελειώνει εκεί το ρεζιλίκι.

Αριστερά βλέπετε το «πρακτικό αξιολόγησης» που συνέταξε ο Δήμος για το θέμα. Όπως βλέπετε, αν είσαι δεδηλωμένος υπέρμαχος της αριστείας, και τα μπακαλοδέφτερά σου έχουν κύρος. Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, επισημαίνω ότι η Ρόδα για κάποιο λόγο είχε πάρει την ονομασία «Ρόδα – Παρατήρησης». Τι θα παρατηρούσε;

Το «ανεξαρτήτου ηλικίας» ας το προσπεράσουμε…

* Το επόμενο λαθάκι είναι πολύ διαδεδομένο, αλλά με εντυπωσιάζει που το βρίσκω σε κείμενο του Ευάγγ. Βενιζέλου, διότι, παρά τα χίλια στραβά που έχει ο Βενιζέλος σπάνια κάνει γραμματικά λάθη.

Λοιπόν, σε μακροσκελέστατη απάντηση προς εφημερίδα, την οποία κάθισε και έγραψε και δημοσίευσε ανήμερα Χριστούγεννα στον ιστότοπό του, ο Ευάγγ. Βενιζέλος γράφει, μεταξύ πολλών άλλων:

Όμως πράγματι δεν κοιμάμαι τα βράδια. Λαγοκοιμάμαι. Είμαι σε εγρήγορση, έως ότου μας αδειάσουν τη γωνιά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μαζί ο τρίτος, εμφανής πλέον, εταίρος που εκφράζει  την  «αντιμνημονιακή» δεξιά. Αυτή με την οποία δηλώνει συγγένεια ο κ. Καμμένος. Αυτή που υπηρετεί τον κ. Τσίπρα στα κρίσιμα θέματα του βαθέως κράτους.

Το πολύ διαδεδομένο λαθάκι είναι το «βαθέως κράτους» και τέτοια λάθη γίνονται σε όλα τα επίθετα σε -ύς. Η αρχαιότροπη γενική τους, αν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να γραφτεί με -έος: βαρέος τύπου, ευρέος φάσματος, βαθέος κράτους. Τα αντίστοιχα επιρρήματα όμως πρέπει να γραφτούν με -έως: το φέρει βαρέως, είναι ευρέως γνωστό.

Ξαναλέω, με εξέπληξε η απροσεξία του Ευάγγ. Βενιζέλου. Φαίνεται ότι με το να μην κοιμάται τα βράδια έχει επηρεαστεί η ικανότητά του να συγκεντρώνεται. Και φοβάμαι ότι θα αργήσει να ξανακοιμηθεί…

* Κι  ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι, που το επισήμανε διαβαστερός φίλος σε σχόλιό του στο Φέισμπουκ. Ο φίλος διάβασε κάπου για την «Iερή Ρωμαϊκή Aυτοκρατορία». Προφανώς το πρωτότυπο έλεγε Holy Roman Empire, το οποίο, επίσης προφανώς, στα ελληνικά αποδίδεται Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Και να ήταν το λάθος σε κάποια ερασιτεχνική ιστοσελίδα ή έστω σε επαγγελματικόν ιστότοπο, να λέγαμε «πάει στα κομμάτια». Όμως όχι, ο φίλος το βρήκε σε βιβλίο, στο πολυδιαβασμενο «Η βιβλιοθήκη του Χίτλερ» του Timothy Ryback, που έχει εκδοθεί από σοβαρόν εκδοτικό οίκο. Αν έχετε το βιβλίο, το λάθος (που είναι χοντρό λάθος για επαγγελματία μεταφραστή) βρίσκεται στη σελ. 166.

* Και μια και πιάσαμε μεταφραστικά λάθη, να δούμε κι άλλο ένα, που δεν είναι πρόσφατο αλλά τώρα το είδε ο φίλος που το επισημαίνει.

Σε ιστοσελίδα της Κοινωνικής Αριστεράς διαβάζω περσινό κείμενο στο οποίο καταγγέλλονται (απ’ όσο ξέρω αβάσιμα) κάποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι επέτρεψαν να ψηφιστεί η TTIP. Αυτό δεν ισχύει, αλλά δεν θέλω να μπω στην ουσία. Το κείμενο αναφέρεται σε ιστοσελίδα της Κομισιόν η οποία «προπαγανδίζει πλέον ανοιχτά» την TTIP «με το παραπλανητικό – new speak –  σύνθημα : «Η Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων Κάνει την εμπορική δουλειά για σένα».

To «κάνει την εμπορική δουλειά για σένα» είναι όντως παραπλανητικό, αλλά είναι παραπλανητική ή τέλος πάντων πεπλανημένη μετάφραση. Το αγγλικό κείμενο λέει Making trade work for you, το οποίο φυσικά θα πει «Κάνοντας (ή: ας κάνουμε) το εμπόριο να αποδώσει καρπούς» ή κάτι τέτοιο, πάντως πολύ διαφορετικό.

ert12000* Δεν ήξερα ότι έχουν χειροτερέψει τόσο πολύ τα πράγματα με το συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσίασε η ΕΡΤ, για να πάρει κανείς σύνταξη πρέπει να έχει…. 12.000 έτη ασφάλισης!

Αναρωτιέμαι αν έχουν καλό ταμείο οι τροφοσυλλέκτες -κι αν οι κυνηγοί μαμούθ παίρνουν και ανθυγιεινό επίδο

 

μα.

Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς σκέφτηκε ο… υπεύθυνος που έφτιαξε την κάρτα. Αυτό το «12.000» δεν πρέπει να είναι 12 με περιττά δεκαδικά και λάθος σύμβολο στην υποδιαστολή. Μάλλον θα είναι 12.000 ένσημα ή κάτι τέτοιο.

Όσο για το τσαπατσούλικο «63ών» τι να πω; Αγέραστος πάντως -δουλεύει 12.000 χρόνια και είναι μόνο 63;

* Διαβάζω στο in.gr άρθρο για συνέντευξη διάσημου οικονομολόγου στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι «ο άρρωστος ασθενής της Ευρώπης». Ο άρρωστος ασθενής που δεν είναι καλά στην υγεία του, θα έλεγα. (Ναι, ξέρω, το αγγλικό θα λέει patient).

kouli-aristeia* Για την «κουλη αριστεια», όπως έγραψα στο Φέισμπουκ, τα είπαμε ήδη.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις Πόθεν έσχες των πολιτικών μας, και αριστερά βλέπετε τη δήλωση του Κούλη Μητσοτάκη, του πρωτομάχου της αριστείας, με τρία -τέσσερα ορθογραφικά λάθη σε δύο λέξεις.

Το…. καλύτερο βιογραφικό της χώρας δεν καταφέρνει να γράψει σωστά ούτε τη θέση στην οποία υπηρετούσε -γράφει: «ΔΙΟΙΚΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΙΘΜΗΣΗΣ»!

Ωστόσο, έγραψε σωστά το επώνυμό του μου επισήμανε ένας φίλος. Πράγματι. Το επώνυμό του είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να το ξέρει στην εντέλεια.

* Η Διεθνής Αμνηστία κάνει καμπάνια για τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Κατά περιεργότατο τρόπο, στον ιστότοπο της οργάνωσης το σχετικό άρθρο έχει δυο φορές λάθος το όνομα της οργάνωσης, και μάλιστα ένα τέτοιο λάθος που αν το έκανε κάποιος αντίπαλος της οργάνωσης θα ήταν πετυχημένο δηλητηριώδες λογοπαίγνιο: Διεθνής Αμνησία!

* Μου λέει φίλος:

Μόλις έπεσε διαφήμιση στην τηλεόραση που διαφημίζει τον… «παστιρμά»!!! Βλέπω στο ΛΚΝ ότι pastirma είναι η λέξη στα τούρκικα, απ’ όπου και προέρχεται. Άλλη μια «καθαρολογική» έμπνευση;

Δεν άκουσα τη διαφήμιση. Πιθανώς να το είπαν έτσι για να δείξουν, ξερωγώ, αυθεντικότητα του προϊόντος. Πάντως στα τούρκικα ο παστουρμάς είναι pastιrma, και αυτό το ι (χωρίς τελίτσα από πάνω) προφέρεται κάπως ανάμεσα σε «ι» και «ου».

apodom* Και κλείνω με μια είδηση δημόσιας υγείας. Διαβάζω ότι ανακλήθηκε επιτραπέζιο εμφιαλωμένο νερό «λόγω βρώμικων ιόντων».

Με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε. Εγώ άνοιξα αμέσως όλα τα μπουκάλια νερό που είχα, έβγαλα τα ιόντα ένα-ένα και άρχισα να τα πλένω και να τα σαπουνίζω. Τώρα τα ιόντα μου είναι πεντακάθαρα!

* Για ρεβεγιόν πάντως εγώ έχω κλείσει στο εστιατόριο που προσφέρει το μενού που βλέπετε αριστερά.

Προφανώς έχουν σεφ της σχολής Ντεριντά, που μεταξύ άλλων έχει ετοιμάσει αποδομημένη σπανακόπιτα. Και οι υφές ροκφορ δεν πηγαίνουν πίσω!

* Το ιστολόγιο εύχεται ευτυχισμένο το 2017, με αγάπη, υγεία και πολλά μεζεδάκια!

231 Σχόλια to “Τα τελευταία μεζεδάκια του 2016”

  1. gpoint said

    Καλημέρα

    και μεζεδάκια της Παρασκυής θα μπορούσαν να ονοματισθούν

  2. Cyrus Monk said

    Καλημέρα.
    Ὁρισμένα ἀπὸ τὰ σημερινὰ μεζεδάκια δὲν θὰ τὰ ἔλεγα μεζεδάκια, ἀλλὰ κυρίως πιάτο καὶ μάλιστα βαρύ. Ἀποδομημένη σπανακόπιτα, τὸ ἀπαύγασμα τῆς μοριακῆς μαγειρικῆς ποὺ σατιρίζει ὁ Σάκης Σερέφας σὲ οὐκ ὀλίγα ἔργα του. Πάντως τὸ συγκεκριμένο μεζεδάκι θὰ πρέπει νὰ ἀνήκει στὴ μοριακὴ μαγειρικὴ τοῦ Σεμιναρίου Βλακείας.

  3. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καλημέρα

    Βλέπω στο ΛΚΝ ότι pastirma είναι η λέξη στα τούρκικα, απ’ όπου και προέρχεται. Άλλη μια «καθαρολογική» έμπνευση;

    Χά, χά, χά. Μόνο ποὺ pastirma εἶναι στὰ ἀγγλικά. Στὰ τούρκικα εἶναι pastırma…Θὰ ἤθελα νὰ δῶ τὸ διαφημιστὴ νὰ τὸ προφέρει

  4. gpoint said

    αυτό το hors d’ oeuvre με χέλι…λίγο βαρύ δεν θάναι ;

    και εγώ προσωπικα τις αγγινάρες άμα δεν είναι Jerusalem, δεν τις τρώω

  5. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    3. Σωστὰ τὸ ἔχει καὶ τὸ ΛΚΛ.

  6. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    5. ΛΚΝ

  7. gpoint said

    αυτό το ανεξαρτήτου και γενικά η γενική αντί επιρρήματος είναι η πινελιά της ακαδημαϊκής Κικής στην ελληνική γλώσσα…σιγούρου

  8. Γς said

    Καλημέρα

    >Αυτή που υπηρετεί τον κ. Τσίπρα στα κρίσιμα θέματα του βαθέως κράτους

    Εδώ θα μπορούσε να είνα
    και του παχέως

  9. κουτρούφι said

    Για την προφορά του pastirma. Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=veT26PsdvMU, o Κόνιαλης με τη γνωστή Τουρκάλα Dilec Koc. Υπάρχουν αρκετές τουρκόφωνες εκτελέσεις (και με τον Καζαντζίδη).

  10. gpoint said

    # 9

    προτιμώ την ελληνική προφορά του παστουρμά και φυσικά το αντίστοιχο άσμα με την ποικιλία μεζεδακίων !!

  11. Γς said

    Η συζήτηση για hors d’ oeuvre(!}

    -Να σας φέρω μανιτάρια;

    -Πλευρότους;

    -Οχι κάτι μικρά.

    ΚαΙ δείχνει με τα δάχτυλά του πόσο μικρά και σφαιρικά ήταν.

    -Α, Ορχιδέτους

    [συμπλήεωσα]

  12. Το πιο ωραίο στον Καμίνη είναι το 17 τ.μ. × 24 τ.μ. = 408 τ.μ. Μας πέρασε στην 4η διάσταση…

  13. George said

    Καλημέρα και καλή πρωτοχρονιά !

    Αυτό με τον παστιρμά (ξέρω ποιο κατάστημα το κάνει) είναι μια γενικότερη μόδα στα τρόφιμα, σύμφωνα με την οποία οι μαγαζάτορες θυμούνται ξεχασμένες από το θεό ονομασίες για να κάνουν τάχα το προϊόν να ξεχωρίσει. Έτσι, ένα κεμπαμπτζίδικο στο Περιστέρι προσφέρει μπαστουρμά, το αλλαντοπωλείο παστιρμά, ένα τυροπιτάδικο στη γειτονιά μου σερβίρει πογάτσα, μια μάρκα τυριών φτιάχνει ζυμήθρα και ούτε καθεξής. Προσωπικά μου φαίνεται αρκετά εκνευριστικό….

  14. Alexis said

    Ωραία και η σημερινή πιατέλα!

    «βρώμικα ιόντα» χα, χα χα !!! 😀
    Όταν ο οτοκορέκτορας έχει κέφια…
    Θα ήταν από καμιά καντίνα με «βρώμικα» αυτά τα νερά!

  15. Αιμ said

    Χωρίς μεταμοντερνα μπουγάτσα και μύδια καρπατσιο με ρύζι… βαθεος ανατολής που πα (να φα) ρε κακομοίρηηη ;

  16. Panagiotis said

    Τα μεταφραστικά λάθη και τα λάθη επιμέλειας έχουν χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια πάντως, ακόμα και σε «σοβαρούς» εκδοτικούς οίκους. Δε βαριέσαι όμως, σημασία έχει να βγάζουν πρωτογενή πλεονάσματα… 😛

  17. Γς said

    >To «κάνει την εμπορική δουλειά για σένα» είναι όντως παραπλανητικό

    Σου κάνει τη δουλειά;

  18. Alexis said

    Το «ιστορικός χιονιάς» των καναλιών είναι μέγιστη μπούρδα!
    Ο πλέον «ιστορικός» χιονιάς που μπορώ να θυμηθώ ήταν εκείνος των αρχών Γενάρη του 2002.
    Δύσκολο να ξεπεραστεί, αν και με τον καιρό ποτέ δεν ξέρεις…
    Χιόνιζε ασταμάτητα επί τριήμερο και το είχε στρώσει παντού μέχρι τις παραλίες.
    Παρακαλώ οι σχολιαστές εξ Ανατολικής Αττικής να επιβεβαιώσουν, άλλωστε εγώ ήμουνα πολύ μικρός τότε (και εκτός Αττικής βεβαίως-βεβαίως)
    και δεν τα θυμάμαι καλά… 🙂

  19. Babis said

    «Αριστερά βλέπετε το «πρακτικό αξιολόγησης» που συνέταξε ο Δήμος για το θέμα. Όπως βλέπετε, αν είσαι δεδηλωμένος υπέρμαχος της αριστείας, και τα μπακαλοδέφτερά σου έχουβ κύρος. »

    Φαίνεται ότι αρίστευσε στο δημοτικό ο συντάκτης του «πρακτικού» γιατί αυτό το «τμ» στο Γυμνάσιο τους μαθαίνουν να μην το χρησιμοποιούν.

    12
    Και εγώ στην αρχή αυτό σκέφτηκα αλλά το αποτέλεσμα παραμένει δισδιάστατο αφού είναι σε (σικ) τμ.

  20. Η αποδομημένη πίτα μου θύμισε μια περίφημη περιγραφή (αγγλικό μενού στο Μεξικό) από το «Κάτω από το ηφαίστειο» (ξεκαρδιστικό κομμάτι — το μόνο βέβαια, σε ένα καταθλιπτικό αριστούργημα…). Δεν έχω το αγγλικό, αλλά και η ελληνική μετάφραση (της Μαρίνας Λώμη, εκδ. Αστάρτη) είναι πολύ καλή: μεταξύ άλλων, αυνάκι ψητό, κοτόπουλο ξωτικό του σπιτιού, κόκκινα φασόλια με τάρταρο τηγανητό, τζιν βιζ, κοκτέιλ με ξινόγαμο. («Τι προτιμάτε να φάτε; κουνουπίδι ή κουνουπάκι; […] Ή σιρόπι εξώσυκου. Αυνάκι ψητό με σκορδόσουπα κι αβγά […] Ή κοτόπουλο ξωτικό του σπιτιού; Πιστούνι. Κόκκινα φασόλια με τάρταρο τηγανητό, σας αρέσει; […] Μήπως θα θέλατε να πιείτε πρώτα ένα τζιν βιζ;»)

  21. Γς said

    >Το ιστολόγιο εύχεται ευτυχισμένο το 2017

    Τι φτάσαμε και στο 17;

    Να κατέβω

    http://caktos.blogspot.gr/2013/12/2014.html

  22. nikiplos said

    Καλημέρα κι από μένα με πολλές ευχές για το νέο έτος, 2017, στο οποίο πρωτίστως εύχομαι Ειρήνη και – κλισέ, το εύχομαι κάθε χρονιά- Δικαιοσύνη. Δευτερευόντως υγεία σε ούλους και χαρά…

    Προφανώς κάποιος «ανεψιός» θα συντάσσει τα έγγραφα του Κυριάκου, εντούτοις το σκώμμα περί αριστείας παραμένει· δεν διαλέγει και τους καλύτερους γύρω του… 🙂

    Με το patient/subject ημείς των επιστημών της ζωής είχαμε πάντα πρόβλημα στη μετάφραση. Στα ελληνικά το subject μεταφράζεται επίσης ως ένας ασθενής ο οποίος υφίσταται κάποιο ιατρικό πρωτόκολλο ή κάποια Ιατρική Θεραπεία… Συχνά γράφεται απλά ως «ασθενής». Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πάσχει από κάποια ασθένεια. Μέχρι την εμπεριστατωμένη διάγνωση κάποιος είναι subject, ενώ κατόπιν αυτής μπορεί να είναι patient.

    Στις επιστημονικές εργασίες που πραγματεύονται ομάδες υγιών και ασθενειών, οι υγιείς αναφέρονται ως κάποιοι που επίσης εμπεριστατωμένα έχουν διαγνωστεί ότι δεν έχουν την νόσο αναφοράς-εκείνη που πραγματεύεται η εκάστοτε εργασία. Έτσι
    οι υγιείς στο αγγλικό κείμενο συνήθως αναφέρονται ως «control subjects» ενώ οι ασθενείς ως «patients» και προκαλεί σύγχυση κατά τη μετάφραση… γιατί οι subjects, ιδίως στα αυτόματα μεταφραστήρια συχνά μεταφράζονται ως «ασθενείς».

    Περισσότερα εδώ: #http://english.stackexchange.com/questions/252461/patient-vs-subject-in-clinical-research

  23. ΓιώργοςΜ said

    18 Για τα κανάλια, ο ορίζοντας της αρχαιότητας αρχίζει από την πενταετία και πίσω.
    Δεν ήμουν εδώ για να συγκρίνω, αλλά το 1990-91 έγινε επίσης ένας βαρβάτος χιονιάς. Το 2002 είναι και για μένα ο μεγαλύτερος χιονιάς που έχω δει στην Αττική: Ξεκίνησα από τον Αγ. Δημήτριο στις 7 το πρωί με ένα ορατό χιονάκι να πέφτει, και μέχρι να φτάσω στα μισά της Κατεχάκη το είχε στρώσει (και η Κατεχάκη μποτιλιαρίστηκε επί μιάμιση ώρα τουλάχιστον). Έφτασα στην Αγ. Παρασκευή κατά τις 11, ξεπάγωσα στο γραφείο για λίγο, κι έφυγα (ζήτημα να είχαμε φτάσει 5-6 τολμηροί). Την επόμενη μέρα δε μπορούσα να βγω απ’ το πάρκιν του σπιτιού (που δεν είχε κλίση), από τον πάγο.
    Το 2005 ή 2006 έκανε επίσης ένα καλό χιόνι, περισσότερο από το χτεσινό. Αλλά είπαμε, κι αυτό ανήκει στους ιστορικούς χρόνους.

  24. sarant said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    13 Διαφημιστικό κόλπο δηλαδή, τάχαμ αυθεντικότητα…

    16 Γι’ αυτό και τα επισημαίνουμε μήπως και ιδρώσει κανένα αυτί

    23 Εγώ θυμάμαι τον χιονιά του 1987 που έπεσε και πολύ αργά, τέλη Μαρτίου.

  25. LandS said

    Εχτές δεν πρόλαβα να σχολιάσω και έτσι το πρώτο μου σχόλιο σήμερα είναι για τον χιονιά που φέτος είχε ιστορικό πρόσημο.

  26. LandS said

    για να πάρει κανείς σύνταξη πρέπει να έχει…. 12.000 έτη ασφάλισης

    Ή σαράντα ένσημα.

  27. 20: «What would you all prefer? Cauliflowers or pootootsies,» the Consul, innocent, drinkless in a booth, greeted them, frowning; the supper at Emmaus, he felt, trying to disguise his distant mescal voice as he studied the bill of fare provided him by Cervantes. «Or extramapee syrup. Onans in garlic soup on egg…
    «Pep with milk? Or what about a nice Filete de Huachinango rebozado tartar con German friends?»
    Cervantes had handed Yvonne and Hugh each a menu but they were sharing hers: «Dr. Moise von Schmidthaus’s special soup,» Yvonne pronounced the words with gusto.
    «I think a pepped petroot would be about my mark,» said the Consul, «after those onans.»
    «Just one,» the Consul went on, anxious, since Hugh was laughing so loudly, for Cervantes’s feelings, «but please note the German friends. They even get into the filet.»
    «What about the tartar?» Hugh inquired.
    «Tlaxcala!» Cervantes, smiling, debated between them with trembling pencil. «Sí, I am Tlaxcaltecan… You like eggs, Señora. Stepped on eggs. Muy sabrosos. Divorced eggs? For fish, sliced of filet with peas. Vol-au-vent a la reine. Somersaults for the queen. Or you like poxy eggs, poxy in toast. Or veal liver tavernman? Pimesan chike chup? Or spectral chicken of the house? Youn’ pigeon. Red snappers with a fried tartar, you like?»
    «Ha, the ubiquitous tartar,» Hugh exclaimed.
    «I think the spectral chicken of the house would be even more terrific, don’t you?» Yvonne was laughing, the foregoing bawdry mostly over her head however, the Consul felt, and still she hadn’t noticed anything.
    «Probably served in its own ectoplasm.»
    «Sí, you like sea-sleeves in his ink? Or tunny fish? Or an exquisite mole? Maybe you like fashion melon to start? Fig mermelade? Brambleberry con crappe Gran Due? Omele he sourpusse, you like? You like to drink first a gin fish? Nice gin fish? Silver fish? Sparkenwein?»
    «Madre?» the Consul asked, «What’s this madre here?–You like to eat your mother, Yvonne?»
    «Badre, señor. Fish también, Yautepec fish. Muy sabroso. You like?»
    «What about it, Hugh–do you want to wait for the fish that dies?»
    «I’d like a beer.»
    «Cerveza, si, Moctezuma? Dos Equis? Carta Blanca?»
    At last they all decided on clam chowder, scrambled eggs, the spectral chicken of the house, beans, and beer. The Consul at first had ordered only shrimps and a hamburger sandwich but yielded to Yvonne’s: «Darling, won’t you eat more than that, I could eat a young horse,» and their hands met across the table.

  28. Γς said

    18:

    >Χιόνιζε ασταμάτητα επί τριήμερο και το είχε στρώσει παντού μέχρι τις παραλίες.

    Τρεις μέρες ήταν αποκλεισμένη η Ραφήνα. Ούτε απ το σπίτι δεν μπορούσαμε να ξεμυτήσουμε.

    Και κρύο. Πολύ κρύο. Και δεν είχαμε και ρεύμα.

    Μόνο παστάδα και τέτοια. Επί δικαίους και αδίκους

  29. στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του 2002 βρέθηκα στην Αθήνα και πράγματι ο χιονιάς ήταν φοβερός(«ιστορικός»!!!!!!!!!!!!!!!). Χρειάστηκε να ξεθάψω το αυτοκίνητο με ένα μεταλλικό φαράσι(πού να βρεις φτυάρι!) για να φύγω!

  30. spatholouro said

    Ρόδα (1)-Πρακτικό (2)-ανεξαρτήτου (3)

    1)Θαρρώ δεν είναι εντόπιο εύρημα η ονομασία «ρόδα παρατήρησης»: έτσι βλέπω γενικότερα να ονομάζεται, διότι πράγματι δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης του περιβάλλοντος χώρου υπό διάφορες γωνίες.

    2)Δεδομένου ότι έχουν περάσει από μπροστά μου εκατοντάδες Πρακτικά Αξιολόγησης, τολμώ να πω ότι αυτό αποτελεί χειρόγραφο μνημείο που χάνεται στα βάθη του χρόνου: ελπίζω το ΕΛΙΑ να καιροφυλακτεί για να το βάλει στις συλλογές του…

    3)Το «ανεξαρτήτου ηλικίας» υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να το προσπερνάμε ούτε με σφαίρες: λέγε λέγε και γράφε γράφε, σε λίγα χρόνια θα το βάλει άνετα ο Χαραλαμπάκης στο Χρηστικό της Ακαδημίας…

  31. spatholouro said

    «καιροφυλακεί» ήθελα να γράψω (και ζητώ συγγνώμη από τον Κόντο!)

  32. Παναγιώτης Κ. said

    Το Μενού Παραμονής Πρωτοχρονιάς νομίζω ότι ξεχωρίζει στη σημερινή πιατέλα χωρίς βεβαίως να είναι…δυσδιάκριτα και τα άλλα μεζεδάκια.

    Αρχές δεκαετίας του εβδομήντα σε μια ζωγραφική έκθεση και στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μοίραζε στους επισκέπτες ο ζωγράφος έγραφε και την εξής φράση: «Αυτή η απροσδιοριστική τέχνη είναι ο πυρήνας της ζωτικής διαστημικότητας » .
    Στην παρέα μας ήταν και οι υποτίθεται ψαγμένοι της τέχνης. Ήταν εκείνοι και εμείς! Οι …εμείς λοιπόν αντί άλλου σχολίου προς… εκείνους είχαμε αποστηθίσει την παραπάνω φράση και την επαναλαμβάναμε κάθε φορά που συναντούσαμε το ακραίο και ακατάληπτο!
    Ταιριάζει η παραπάνω φράση και σε αυτή την περίπτωση θαρρώ.
    ( Ο διορθωτής κοκκινίζει και την απροσδιοριστική και την διαστημικότητα! 🙂 )

  33. Όσο για το άρρωστος ασθενής μου θύμισε μια συμμαθήτριά μου στο Δημοτικό που στο μάθημα των Θρησκευτικών είπε με τον στόμφο του παπαγάλου: » Η Παναγία εγέννησε ένα αρσενικό αγόρι! «! Νιώθω μεγάλη τρυφερότητα για εκείνη τόσα χρόνια μετά…

  34. Πώς στην ευχή βγήκαν έτσι τα εισαγωγικά στο σχόλιο 33; Ο δαίμων του υπολογιστή ή η ασχετοσύνη μου;

  35. Παναγιώτης Κ. said

    @21. 🙂

  36. Παναγιώτης Κ. said

    Κάποιος δεν πρέπει να πει στους εκφωνητές των ειδήσεων ότι μόνο χιόνι πέφτει. Δεν πέφτουν…μπόμπες ;

  37. gpoint said

    # 18,28, 29

    Ο χιονιάς αυτός ξέρανε τις λεμονιές δίπλα στη θάλασσα και στις δυο πλευρές του κορινθιακού που σημαίνει πως η θερμοκρασία πήγε πιο κάτω κι από το -10, ίσως και -15. Συγκρινότανε μόνο με τον (ιστορικό) χιονιά του 41 απ’ ότι έχω διαβάσει

  38. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    33. Καὶ στὰ βιβλία τῆς Παιδιατρικῆς τόσο στὴν Ἑλλάδα ὅσο καὶ στὴν Ἰταλία ὅπου σπούδασα βλέπεις συχνὰ νὰ γράφουν ὅτι τὸ μητρικὸ γάλα εἶναι ἔτσι κι ἔτσι κι ἔτσι ἐνῶ τὸ αγελαδινὸ γάλα εἶναι ἔτσι… λὲς καὶ τὸ ἀγελαδινὸ γάλα δὲν εἶναι μητρικό…

  39. sarant said

    31 Χαχαχά!

    34 Το κάνει συχνά η WordPress αυτό με τα εισαγωγικά

  40. spatholouro said

    22
    control subjects

    «Συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου» θα έλεγα, διότι οι μάρτυρες δεν είναι βέβαιο ότι είναι υγιείς (αλλιώς συνοδεύεται από το healthy)

  41. Avonidas said

    Καλημέρα και χιόνια πολλά 😉

    *Από ιστορικούς χιονιάδες, θυμάμαι του Φεβρουαρίου του 2006 (χιόνιζε στο Γαλάτσι, έχω και το φωτογραφικό μου αρχείο για να το τεκμηριώσω), καθώς και έναν Γενάρη ή Φλεβάρη στις αρχές δεκαετίας του ’90. Ίσως ήταν όντως το 90-91, αν και δεν είμαι σίγουρος, νομίζω πήγαινα Γυμνάσιο (92 και μετά).

    Με την ευκαιρία, ο καλός ο χιονιάς δεν γίνεται χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα, αλλά εκτός των γιορτών, για να χάνουμε και καμιά μέρα σχολείο 😀

    * Και φοβάμαι ότι θα αργήσει να ξανακοιμηθεί…

    Μεγάλη μπουκιά φάε…

    *Προφανώς το πρωτότυπο έλεγε Holy Roman Empire, το οποίο, επίσης προφανώς, στα ελληνικά αποδίδεται Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

    Πιο ολοκληρωμένα, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους. Από τις πιο αστείες ονομασίες κράτους στην ιστορία. Λένε χαριτολογώντας για τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» ότι δεν είναι ούτε λαϊκές ούτε δημοκρατίες, κι ότι όσο πιο πολλούς τέτοιους προσδιορισμούς έχει στην ονομασία του ένα κράτος, τόσο πιο ανελεύθο είναι. Στην περίπτωση της Α.Ρ.Α., μάλλον οι διάδοχοι του Καρλομάγνου προσπαθούσαν να πουν «είμαστε σαν τους Ρωμαίους, και σας είπαμε ότι τώρα είμαστε και Χριστιανοί;»

    *Το τελευταίο της πιατέλας ήταν κυριολεκτικό μεζεδάκι…

  42. Avonidas said

    #41. ανελεύθο -> ανελεύθερο, φυσικά.

  43. LandS said

    18 Το επιβεβαιώνω και εγώ για τον χιονιά του 2002 αν και νομίζω, στα δικά μας Νότια Προάστεια, αυτός του 81, λίγο πριν τους σεισμούς ήταν βαρύτερος. Και αυτός του ενενήντα τόσο ήταν πολύ βαρύς.
    Προσωπικά ο βαρύτερος που έχω ζήσει ήταν αυτός του Φλεβάρη 2008 που ξεκίνησα με παγετό από τα Γιάννενα με το ραδιόφωνο να λέει ότι το προηγούμενο βράδυ πολλά σημεία της διαδρομής Πάτρα-Αθήνα ήταν κλειστά. Μέχρι να φτάσουμε στη Γέφυρα είχαν ανοίξει οι δρόμοι και όταν πέρασα τον Ισθμό άρχισε να ρίχνει ξανά. Ένα χιλιόμετρο πριν τα διόδια της Ελευσίνας κατέβηκα να βάλω τις αλυσίδες και ήταν εκείνη την ώρα που βρήκαν οι κινέζοι να με εκδικηθούν για ότι κακό είχα πει για αυτούς μέχρι τότε. Ξεκίνησα χωρίς αλυσίδες τολμώντας να βάλω δεύτερη, μια ώρα μετά, στο ύψος του Μοσχάτου. Παλιό Φάληρο, Καλαμάκι η Ποσειδώνος είχε ορατότητα τρία μέτρα και στις απότομες ανηφοροκατηφόρες, κοντά στο σπίτι μου, ταλαιπωρήθηκα άσχημα.

    Αυτός και αν ήταν ιστορικός χιονιάς.

  44. spatholouro said

    20
    Δύτη, πολύ χαίρομαι που μνημόνευσες το «Κάτω απ’ το ηφαίστειο».
    Το διάβασα να φανταστείς μόλις πρωτοβγήκε προ αμνημονεύτων χρόνων στη μετάφραση της πράγματι πολύ καλής Λώμη (τότε δεν ήταν αυτονόητες οι καλές μεταφράσεις) και ακόμα με στοιχειώνει…

  45. Avonidas said

    #8. Εδώ θα μπορούσε να είνα
    και του παχέως

    Στο σπίτι του κρεμασμένου…

    …δεν μιλάνε για σκοινί.

  46. Παναγιώτης Κ. said

    Για άλλη μια φορά το ιστολόγιο δίνει απάντηση σε ερώτηση που μου δημιουργήθηκε πριν…πενήντα και βάλε χρόνια!
    Ας πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή.
    Στην Ήπειρο και στην περιοχή της Κόνιτσας, πριν βγουν τα ψυγεία και οι καταψύκτες συντηρούσαν το κρέας με δύο τρόπους.
    Τα κομμάτια του κρέατος (γιδίσιο) αφού τα αλάτιζαν τα περνούσαν σε ένα κοντάρι και τα κρεμούσαν στην οροφή του «μαγειριού» όπου αφυδατώνονταν και καπνίζονταν. Όταν ήθελαν να μαγειρέψουν έπαιρναν ένα κομμάτι κρέας το έβαζαν στο νερό για να μουσκέψει και εκτελούσαν την συνταγή.
    Ο άλλος τρόπος ήταν να το βάζουν σε ένα καδί με αρμύρα μπόλικη.
    Το κρέας λοιπόν αυτό ονομαζόταν παστιρμάς ή παστριμάς.
    Βρέθηκα λοιπόν στην μεγάλη πόλη και άκουσα τη λέξη παστουρμάς.
    Υπέθεσα ότι αυτή ήταν η σωστή λέξη και η άλλη η λανθασμένη πράγμα που δεν ισχύει καθώς φάνηκε σήμερα.
    Να λοιπόν γιατί έγραψα ότι μαθαίνω το σωστό μετά από πενήντα τόσα χρόνια.
    Παρεμπ. ένας άλλος τρόπος συντήρησης του κρέατος είναι και ο λεγόμενος καβρουμάς. Διαβάζω ότι τον χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες για να συντηρούν το κρέας και να το έχουν για τη διατροφή τους. Λεπτομέρειες του πως το παρασκεύαζαν δεν γνωρίζω. Από τα λίγα που διάβασα, το τσιγάριζαν με κρεμμύδι και το έψηναν (;).
    Πάντως σε μερικές ταβέρνες προσφέρουν και καβουρμά. Τον δοκίμασα και δεν μπορώ να φανταστώ ότι τέτοιο έδεσμα έτρωγαν οι αντάρτες. 🙂
    Εγώ ως παιδί, ούτε να πλησιάσω τον παστιρμά! Ούτε λίγο ούτε πολύ…ξερνούσα και για λογαριασμό των μεγάλων που τον έτρωγαν. 🙂 Δεν μπορώ να πω ότι…τρελαίνονταν αλλά έπρεπε να… σπρώξουν άλλη μια μέρα γεμίζοντας το στομάχι!
    Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με κάπνισμα συντηρούσαν και τα λουκάνικα.Η στάση μου σε αυτά ήταν εντελώς αντίθετη! Ό,τι το πιο νόστιμο από τα διάφορα εδέσματα της περιοχής!

    Ο παστουρμάς στα μαγαζιά της οδού Αθηνάς δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που παρουσίασα για την συντήρηση του κρέατος. Μένει πάντως κάποιο…υπόλοιπο από το όλο θέμα. Αυτό που περιέγραψα το κάνουν και οι προς Ανατολάς γείτονες και αν ναι πως το ονομάζουν;
    Παστιρμά θαρρώ λένε τον…παστουρμά.

  47. Παναγιώτης Κ. said

    Εδώ και κάμποσες μέρες το υγρασιομέτρο (σικ) δείχνει σχετική υγρασία γύρω στο 32% ενώ τα φυσιολογικά όρια είναι από 45 έως 55%.
    Κάποιοι πιο παρατηρητικοί από μένα πρόσεξαν ότι η χλόη στο πάρκο που είναι μπροστά από το σπίτι τους έχει ξεραθεί και δεν έχει να κάνει με το ότι είναι χειμώνας καιρός αλλά διότι δεν έβρεξε !

    Παρόλα αυτά… Καλή χρονιά.
    Αίσιον και Ευτυχές το Νέον Έτος έγραφαν στις κάρτες τα παλιότερα χρόνια.

  48. LandS said

    46 Για τον καβουρμά.
    Βρές Θρακιώτικο και κάντονε με αυγά συνοδεία τσίπουρου και θα με θυμηθείς.

  49. Μπράβο Στάζι (27)!

    46 Ο κανονικός παστουρμάς, αυτός που τρώνε οι Καππαδόκες και κατασκευάζουν οι Αρμένηδες 🙂 είναι βαφτισμένος στο τσιμένι, ένα μίγμα με δημητριακά και σκόρδο αν δεν κάνω λάθος, που είναι ας πούμε το μαύρο κομμάτι που βλέπεις στις φέτες του παστουρμά και, επίσης, η αιτία των συνεπαγόμενων οσμών.

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σ’ αυτό το ψαγμένο εστιατόριο παραγγέλνεις «μια πατσά και σβέλτα. Και …πού’σαι, παιδί, φέρε και μπόλικο ψωμί να κάνω παπάρα». Όλα τα μαγείρια γίναν τηλεοπτικοί σεφ και θέλουν να μας κουφάνουν με τις α-νόητες ελληνικούρες τους.
    Για την περίπτωση Μητσοτάκη θα επαναφέρω την πρόταση: γραπτές εξετάσεις στα βασικά μαθήματα για τους υποψήφιους εθνοσωτήρες. Δίκοπο μαχαίρι, βέβαια: θα ξεμέναμε από πολιτικούς.

  51. LandS said

    49 Το τσιμένι είναι μυρωδάτο από μόνο του. Τριμμένο με σκόρδο χρησιμοποιείται να καλύψει εξωτερικά το κρέας που θα γίνει παστουρμάς. Είναι η λεπτή στρώση που βλέπουμε γύρω γύρω στις φέτες. Αν το αφαιρέσεις χάνεις λίγη νοστιμιά αλλά κάνεις οικονομία στο αποσμητικό.

  52. Σωτήρς said

    Υγεία κ τύχη σε όλο το ιστολόγιο!

    47: Ο καβουρμάς που έχει γίνει της μόδας τα τελευταία δυο, τρία χρόνια έχω καταλάβει ότι είναι μοσχαρίσιο ή/και βουβαλίσιο ψητοπαστό κρέας. Βγαίνει νομίζω και σε «μπαστούνια». Οπτικά μου θυμίζει πηχτή, πατέ, κάτι τέτοιο.

    Έχω ακόμη φρέσκια την σουηδική εμπειρία να είναι η θερμοκρασία -25, σε δυο μέρες να ανεβαίνει στους -7 και να αρχίζει να χιονίζει αδιανόητα.Τα ισόγεια να μην φαίνονται και οι σωροί που μάζευαν το χιόνι έφταναν στον δεύτερο όροφο. Ιστορικός χιονιάς για εμένα.

  53. Γς said

    Και στο τραπέζι που έλεγα πάρα πάνω κάποιος μίλησε για παστουρμά κι άρχισαν όλοι να λένε τα δικά τους. Τόσο πολύ που εντυπωσιάστηκε η Αμερικάνα της παρέας. Κι έκανε χαρούλες που θα το δοκίμαζε.

    Χρειάστηκε βέβαια σε κάποια φάση να επέμβω και να την διαβεβαιώσω ότι είναι ανακριβές το λεχθέν από κάποιον της παρέας [περί καμήλας κλπ].

    Ομως, δεν τα κατάφερα. Οπότε

    -Ακυρον τα περί παστουρμά

    ———–

    Παστουρμάς Καμήλας Καραμανλίδικος Sary

    https://greenhousebio.gr/el/allantika-loukanika/4087-Pastourmas-Kamhlas-Karamanlidikos-Sary-greek.html

    Αυθεντικός καραμανλίδικος παστουρμάς από κρέας καμήλας με χαρακτηριστική λεπτή γεύση και ζεστά, πικάντικα αρώματα από το τσιμένι, το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και τα άλλα μπαχαρικά .Εκλεκτός και σπάνιος μεζές φερμένος κατ΄ευθείαν από την Καππαδοκία .Προϊόν ωρίμανσης και ξήρανσης .

    111,90 € ανά kg

  54. Πάνος με πεζά said

    Μου λέει κι αδερφός μου, «αν ο Σαραντάκος διάβαζε αθλητικά, θα είχε μεζεδάκια κάθε μέρα, όχι κάθε Σάββατο». Και για παράδειγμα μου έφερε την είδηση που διάβασε με έναν μπασκετμπολίστα νομίζω, ο οποίος «συνεπλάκη σε ατύχημα»…Είρε το ατύχημα να περνάει, και μπήκε μέσα και πλακώθηκε…
    Βεβαίως, βλέπω τη χρήση και σε παλιότερη είδηση : http://voicenews.gr/index.php/ellada/78872-troxaio-atyxima-gia-pasignosto-ellina-tragoudisti.html

  55. Avonidas said

    Μουσική δε βάλαμε…

  56. Πάνος με πεζά said

    Εντωμεταξύ, μόλις αυτή τη στιγμή βλέπουμε το χιόνι στη Ραφήνα, εδώ και μια ώρα δηλαδή… Και οι ειδήσεις, μας είχαν κάνει Λιτόχωρο…

  57. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ιστορικός χιονιάς ήταν αυτός του Μαρτίου του 1987. Έχω φωτογραφίες φαντάρος στο Γουδί και άνετα περνάω για υπερασπιστής του Στάλινγκραντ. Τηρουμένων κάποιων αναλογιών, βεβαίως. 😊 Και το καλοκαίρι αυτής της χρονιάς έκανε τον ιστορικό καύσωνα με τους δυο χιλιάδες νεκρούς. Φωτογραφίες δεν έχω, γιατί δεν μπορούσα να σταθώ όρθιος από τη ζέστη. Άρβυλα, κάλτσες, χιτώνιο και άλλα δροσερά. Από το Στάλινγκραντ στο Ελ Αλαμέιν. Τι τραβάγαμε κι εμείς οι παλαιοί μαχητές…

  58. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    53. Ὁ αὐθεντικὸς παστουρμὰς εἶναι ἀπὸ καμήλα. Πασοτυρμὰς ἀπὸ μοσχάρι εἶναι σὰ νὰ λέμε φέτα ἀγελαδίσια. Ὑπάρχει δὲ λέει κανεὶς ὅτι δὲν ὑπάρχει

  59. Alexis said

    Μου τρέχουν τα σάλια με τους παστουρμάδες-καρουρμάδες-αυγά-τσίπουρα κλπ.

    Ο χειμώνας 91-92 ήταν πραγματικά ιστορικός, από την άποψη ότι είναι «πρωταθλητής» σε αριθμό ημερών χιονόπτωσης στην Αθήνα. Χιόνισε συνολικά …19 φορές!!!
    Και εδώ η επιβεβαίωση.

  60. Ο Παύλος Ερευνίδης, που έχει γράψει την πιο εμπεριστατωμένη και εξαντλητική μελέτη περί παστουρμά, διαβεβαιώνει πάντως ότι τα περί καμήλας είναι αστικός μύθος (υπάρχει, στην Αίγυπτο, αλλά δεν είναι ο «αυθεντικός» – αν αυθεντικός θεωρηθεί ο καραμανλήδικος). Είναι και Καππαδόκης.
    http://www.ough.gr/index.php?mod=articles&op=view&id=1214

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    59. Ως προς τον αριθμό των ημερών, ναι, Αλέξη, αλλά ως προς την ποσότητα του χιονιού:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://antisimvatikos.blogspot.com/1987/03/1987.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwit7rmR4pvRAhXE1RoKHXD4AIkQFggYMAA&usg=AFQjCNExsUgpEuk5sui7n_Ag2Kr1k38rjA&sig2=EijVdNYC9P0Kn_QttjOE2g

  62. Άμα τα 70 εκατοστά φτάνουν μέχρι τον αστράγαλο της ρηπόρτερ, τι να σκεφτούμε για το μπόι της; Ή για τον φουκαρά τον άντρα της;

  63. Παναγιώτης Κ. said

    @50. Πόσο δίκιο έχεις!

  64. Spiridione said

    Από το μαγαζί που έχει καθιερώσει την ονομασία «παστιρμάς», μια μελέτη για την προέλευση του παστουρμά. Με Ησύχιο μέσα και δε συμμαζεύεται, προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν έχει τούρκικη προέλευση. Και με αναφορά (άσχετη) στον Νικοκύρη
    http://karamanlidika.gr/origin-of-pastirma-is-the-greek-word-paston/

  65. ΓιώργοςΜ said

    Στέκομαι διορθωμένος (παραδρομή), 91-92 ήταν ο χιονιάς (και ο χειμώνας που έλειπα από την Αθήνα). Μου έστειλαν φωτογραφίες όπου είχε δυο δάχτυλα χιόνι πάνω στα σύρματα του απλώματος!
    Περί παστουρμά, η επεξεργασία είναι που τον κάνει και δευτερευόντως το κρέας. Αυτό περί καμήλας άκουσα πως είναι μύθος (πόσες καμήλες να εκτρέφονται άραγε σήμερα;) και πιθανόν λύση ανάγκης στις περιοχές που η καμήλα ήταν το μόνο διαθέσιμο ζώο τέτοιου μεγέθους (στην ορεινή Καππαδοκία, πχ). Ο ευρέως διαθέσιμος είναι μοσχαρισιος. Η μητέρα μου θυμάται να φτιάχνει παστουρμά με τον πατέρα της με χοιρινό κρέας (το γνωστό γουρούνι που σφαζόταν τα Χριστούγεννα και τάιζε όλη την οικογένεια το χειμώνα). Όσο για τον καβουρμά, αν θυμάμαι καλά, πρόκειται για τα κομμάτια εκείνα του κρέατος που δεν είναι καθαρό ψαχνό (κομμάτια από το τεμάχισμα, κοιλιές κλπ), που συντηρούσαν μέσα στο λίπος του γουρουνιού και το χρησιμοποιούσαν για να νοστιμίσουν τη φασολάδα ή άλλο όσπριο, ή σα λίπος για τηγάνισμα (μια κουταλιά καβουρμά μαζί με αυγά πχ για ένα πρόχειρο γεύμα).

  66. Παναγιώτης Κ. said

    Τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής μου ήταν αλληλένδετα με το χιόνι!
    Κάθε φορά που χιονίζει όχι μόνο δεν μου κάνει κάποιαν εντύπωση ίσως και να με στενοχωρεί γιατί διαταράσσεται η ζωή μας .Δεν είμαστε συνηθισμένοι να το αντιμετωπίζουμε. Χώρια που γεμίζουν τα νοσοκομεία λόγω καταγμάτων!
    Στο υψόμετρο 930 μέχρι και την δεκαετία του 80 έπεφτε μπόλικο χιόνι.
    Τι μεσολάβησε και δεν παρατηρούνται μεγάλες χιονοπτώσεις, είναι μια απορία για μένα.Φυσικά δεν με…χαλάει η καινούργια κατάσταση. 🙂

  67. gpoint said

    # 66

    και όπως λέγαμε μικροί
    το χιόνι θέλει προσοχή
    γιατί στοιβάζει
    ή δεν σε νοιάζει ;

  68. https://twitter.com/kyrosgranazis_/status/814795479338848256

  69. rogerios said

    Οικοδεσπότη, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
    καλή νέα χρονιά, με ειρήνη, υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα!

    Κανένα πρόβλημα δεν βλέπω εγώ στο αποδομημένο (τι θέλεις τώρα εσύ, μοδάτο ρεστώ και να πει «σαλάτα με σπανάκι και τυρί»;). Τόσα χρόνια παίζει και στα μέρη μας, στα δε καλά κι αστεράτα της Γαλλίας δίνει και παίρνει. Έχω φάει αποδομημένο μιλφέιγ κι αποδομημένη ταρτ τατέν… Ξέρεις απλώς ότι θα βρεις τα υλικά ριγμένα χύμα στο πιάτο σου. 🙂 Κι είναι και πιο τίμιο το déconstruit από τα διάφορα révisité ή à la façon/ manière du chef. Άσε που και στην Ελλάδα είναι χρόνια που παίζουν οι αποδομημένοι μουσακάδες και τα αποδομημένα σουβλάκια. 🙂

  70. Nantia Amorgos (34), η WordPress μετατρέπει αυτόματα τα εισαγωγικά γραφομηχανής (αυτά που έχει το πληκτρολόγιο δυο θέσεις δεξιά του Λ) σε ελληνικά εισαγωγικά «***» όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άλλο γράμμα και κενό. όταν όμως βρίσκονται ανάμεσα σε δυο κενά, προσπαθεί να μαντέψει τι εννοούσε ο ποιητής και μπερδεύεται.

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    69 ταμάμ!
    Καράβια βγήκαν στη στεργιά και χάθηκαν στο χιόνι
    Κι αυτός που τα ονειρεύτηκε τα περιμένει ακόμη

  72. Avonidas said

    Εδώ στο Βόρειο Πόλο που ειμαι τωρα, πάντως, δεν εχει χιόνια 🙂
    (Βόρειος Πόλος ειναι μια στάση λεωφορείου στο Γαλάτσι)

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αυτά τα αποδομημένα κλπ στη συνταγή, με πήγαν στη διαφήμιση με τη γιαγιά Χρυσούλα Διαβάτη να λέει τη συνταγή με «σπανακόφυλλα» που «τα κάνεις φακελάκι» («το ˊπιασες ε;» — καταλήγει).
    Της μόδας να ψάχνεις το …σημαινόμενο

  74. Αποδομημένη σπανακόπιτα, σα να λέμε όπως έρχεται κατευθείαν από το ΙΚΕΑ;

  75. Λόγω μακράς θητείας στο εξωτερικό, δεν έχω ζήσει τους περισσότερους «ιστορικούς» χιονιάδες της Αθήνας που αναφέρθηκαν. Θυμάμαι όμως ένα Φλεβάρη (μήπως του 2007;) που η ΕΜΥ προειδοποιούσε ότι από την Κυριακή απόγεμα θα χιονίσει αγρίως, και μέχρι την Κυριακή το πρωί ήταν χαρά Θεού. Είχα να φύγω για τις Βρυξέλλες εκείνη την ημέρα και είχα κλείσει ταξί για τις 2μμ, το οποίο ήρθε κανονικά, παρόλο που είχε πια αρχίσει να ψιλοχιονίζει στα Πατήσια. Ο οδηγός μας είπε ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε στην Αττική Οδό και συνέστησε να πάμε στο αεροδρόμιο από τη Βάρη. Ωσπου να φτάσουμε εκεί, είχε αρχίζει να χιονίζει για καλά και η γυναίκα μου επέμεινε (σοφά, όπως αποδείχτηκε) να γυρίσουμε πίσω, ενώ εγώ έλεγα αφελώς «ας πάμε στο αεροδρόμιο κι εκεί βλέπουμε». Ce que femme veut, Dieu veut: γυρίσαμε ευτυχώς σπίτι όσο ήταν ακόμη ανοιχτοί οι δρόμοι, το αεροδρόμιο έκλεισε για ένα 24ωρο και κάποιοι φίλοι μας που θα ταξίδευαν μαζί μας και είχαν ξεκινήσει νωρίτερα διανυκτέρευσαν εκεί!
    Την άλλη μέρα ήταν όλα χιονισμένα και παγωμένα, τρόλεϊ δεν υπήρχαν μέχρι το μεσημέρι, και στο αεροδρόμιο, όπου πήγα αργά το απόγεμα με τον Προαστιακό (που ώ του θαύματος! δεν είχε πάψει να λειτουργεί), γινόταν της τρελής. Μόνο που δεν μου είπαν ευχαριστώ που ζήτησα να φύγω τη μεθεπομένη και όχι το ταχύτερο δυνατό…

  76. gpoint said

    Στην Ελλάδα κατασυκοφαντημένος γιατί τους έμπαινε στο μάτι, στην Ισπανία θυμούνται ακόμα το πέρασμά του…

    http://www.marca.com/otros-deportes/nueva-vida/2016/12/30/5865a79f22601d9b638b4671.html

  77. Πάνος με πεζά said

    Εγώ την αποδομημένη σπανακόπιτα κάπως έτσι την καταλαβαίνω.

    Αν και αυτό λάθος είναι, γιατί η σπανακόπιτα, τουλάχιστον φαγωμένη, ξέρουμε σε ποιά μορφή αποδομείται…

  78. Πάνος με πεζά said

    Αυτό το χιόνι του 91-92 το θυμάμαι, ήταν πρώτη φορά που στη Ραφήνα βούλιαξαν οι βάρκες μέσα στη θάλασσα, από το χιόνι που είχανε μαζέξει μέσα… Εκείνη την εποχή το σπίτι ήταν στα σοβδάδες, που λένε και οι Πόντιοι, και είχα έρθει μέχρι εδώ εκείνη τη μέρα. Ένα καλό χιόνι (για αλυσίδες δηλαδή), έκανε εκείνη την περίφημη Τσικνοπέμπτη του…πότε, καθώς και κάπου γύρω στο 2005-2006.
    Εκείνη την Τσικνοπέμπτη γύρισα αργά, και με τις αλυσίδες έκανα δυό ιστορικές ουλές στο μπετόν της ράμπας, το δε αυτοκίνητο ανέβηκε μέχρι τη μέση μόνο, και μετά το άλλο πρωί θάφτηκε…

  79. Ο Gpoint τώρα!

  80. spatholouro said

    57
    Αχ, Γιάννη, άλλοι στο Γουδί και άλλοι στα σύνορα στην εμπλοκή του 1987, να έρχονται οι «έφεδροι» και τι να τους έκανα με τέτοιο σουλούπι;;;

  81. 81 Μετά την Αχλαδερή, σε στείλαν Έβρο, βρε μαύρε;
    Ή έπρεπε να οργανώσεις τους έφεδρους μυτιληνιούς; Τόχω δει σε άσκηση επιστράτευσης κι έκλαιγα απ’ τα γέλια.

  82. Πάνος με πεζά said

    Περιμένοντας τέλος Αυγούστου τα αποτελέσματα των εισαγωγικών του 1987, που θα «σώριαζαν» τους δύο από τους τρεις εκτός ΑΕΙ (τότε, αυτή ήταν η αναλογία), έβλεπα τον υπόλοιπο κόσμο να σωριάζεται από τη θερμοπληξία…Κανείς δεν έμαθε τον ακριβή αριθμό των νεκρών, αλλά όλοι εικάζουν από 1600 μέχρι 2000…
    Μια λέξη που τη βλέπαμε μόνο στα πούλμαν και στα φιμέ τζάμια των ξενοδοχείων, μπαίνει για πάντα στη ζωή μας : «Air-conditioned»…

  83. Παναγιώτης Κ. said

    @67. 🙂 🙂 🙂
    Πρόσεξε τώρα. Με πρώτη ματιά σκέφτηκα την αστάθεια της διάταξης.
    Το παρατήρησα όμως πιο προσεκτικά και η μετάδοση της κίνησης γίνεται με άξονα και σταυρό που χρησιμοποιούνται στα οπισθοκίνητα αυτοκίνητα !!!

  84. Babis said

    Ένας φίλος αποφάσισε να αρχίσει να φτιάχνει αλλαντικά μόνος του, μεταξύ άλλων και παστουρμά. Αφού το έριξε στην μελέτη για κάμποσο διάστημα, ξεκίνησε την παραγωγή και όταν ωρίμασαν τα αλλαντικά, μας κάλεσε σπίτι του για την δοκιμή. Για να κάνω πλάκα του πήγα πεσκέσι λίγο παστουρμά καμήλας. Δοκιμάσαμε όλοι τον παστουρμά από καμήλα αλλά φάγαμε και φχαριστηθήκαμε τον μοσχαρίσιο του φίλου, ήταν δύο σκαλιά καλύτερος.

  85. Γς said

    62:

    >Άμα τα 70 εκατοστά φτάνουν μέχρι τον αστράγαλο της ρηπόρτερ

    Μέχρι τον αστράγαλο;

    Κάποιο λάθος θα’ γινε.

    Οχι τίποτ άλλο, αλλά η φωτό λέει ότι είναι από τον Βόλο.
    [είναι και χαμηλοκώλα η κυρία γμτ]

  86. Γς said

    67:

    Ναι, δεν είναι τόσο καλός ο Ελληνας στις κυκλικές κινήσεις. Δεν είναι του χεριού του.

    Στις παλινδρομικές όμως; Σκίζει

  87. Πάνος με πεζά said

    @ 67 : Έχω τύχει σε ψήσιμο με 3-4 σούβλες, ιδιοκατασκευή με γρανάζι και συνδεδεμένες με αλυσίδα ποδηλάτου. Το όλο σύστημα έπαιρνε κίνηση από κινητήρα υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτου, που θεωρείται ένα από τα πολύ δυνατά μοτεράκια που κουβαλάνε τα αυτοκίνητα.

    Φυσικά, η αντίστοιχη πατέντα μου την Καθαρή Δευτέρα, είναι συνταγή αλάνθαστης επιτυχίας. Ποιά συνταγή; Ε, από όλους αυτούς τους χαρταετούς που θα δείτε, ένας θα είναι που θα μαζεύει την καλούμπα με το δράπανο μπαταρίας…

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    81: Α, ναι, είχαμε κι αυτό τότε! Η κρίση του Μαρτίου 1987 λόγω Πίρι Ρέις και η παρατεταμένη επιφυλακή. Αξέχαστη χρονιά. Και ύστερα ο θρίαμβος της εθνικής μπάσκετ. ..

  89. spatholouro said

    81
    Μποχαλία, Σκύλε, όπως έχουμε ξαναπεί, Μποχαλία!
    Και να έχεις και τον Σνχη να μας δίνει θάρρος, αλλά άλλα έλεγε η γλώσσα του σώματός του…

  90. https://twitter.com/fouiter/status/814825257429245952

  91. Μαρία said

  92. ΣΠ said

    Η μητέρα μου με μικρασιάτικη καταγωγή πρόφερε το μεσαίο φωνήεν στον παστ*ρμά μεταξύ ου και ι. Εμείς τα παιδιά της το βρίσκαμε αστείο και την πειράζαμε. Τώρα μαθαίνω ότι αυτή είναι η σωστή τουρκική προφορά.

  93. 92

    Γιατί; Άδικο έχει;
    Εθελοντισμός στη ρουφιανιά, Προσφορά εκδουλεύσεων στον κατακτητή και Αλληλεγγύη μεταξύ απατεώνων.
    Έκπαλαι, που λέμε και στο χωργιό.

  94. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    2. και λοιποι

    Δηλωνω και ομολoγω οτι ειμαι κακος μαγειρας*, διοτι δεν εχω ουτε ενα μονιμο tatto 🙂
    Συχνα δημιουργουνται αθελα μου εφημερες μουτζουρες απο τον parker στην τσεπη μου (μπλε), απο την μελανωση της σφραγιδας,…. . Οπου να’ ναι θα βελτιωθω.

    *Το μενου περιλαμβανε ζυμαρικα με αυγα, τσιγαρισμενα με βουτυρο γαρνιρισμενα με σαλαμι, γραβιερα και ελληνικη κετσαπ, . Σερβιριστηκε με ντοματοσαλατα με ελιες καλαμων **(ιδιοπαραγωγη μου)

    **ξυδατες, λεμονατες, με χυμο λεμονι, δαφνοφυλλα και θρουμπι

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Α! Φουλ της αποδόμησης στα μαγερέματα! Τί λες;
    Βλέπω και χρωματκούς συνδυασμούς.Μελιτζανί και μωβ, στο πιάτο!

    Μουσακάς αποδομημένος με ταρτάρ βοδινού φιλέτου, κροκέτα μελιτζάνας, μωβ πατάτες ποσέ, σάλτσα μορνέ και κουλί ντομάταςhttp://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=4452

  96. https://twitter.com/o_kakos_o_lykos/status/814774553238970368

  97. […] Ημερ. Δημοσίευσης:30 December 2016 | 7:46 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και γιατί ενοχλεί το μπακαλοδέφτερο του πολύ σοβαρού δήμου Αθηναίων , παρακαλώ; Εδώ μοιράστηκε ο κόσμος στη Γιάλτα πάνω σ’ ένα χαρτάκι https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.onalert.gr/stories/symfwnia-ths-yaltas–to-diethnes-zatrikion/48098&ved=0ahUKEwiAj97Y-ZvRAhXJJMAKHSIjBFQQFggnMAI&usg=AFQjCNFfp3cBqIR89yNC4tyiyfO-8j8UPQ&sig2=0Qr0gOiU8FFWLjP6617hlw
    και θέλετε επίσημα έγγραφα για να στηθεί μια ρόδα; Γραφειοκρατίες, σφραγίδες, πρωτόκολλα και τα ρέστα; Σε ποια εποχή ζούμε; Του βλαχοδήμαρχου της Λεστινίτσας; Τώρα οι μοντέρνοι δήμαρχοι και τα τεχνοκρατικά επιτελεία τους έχουν απλοποιήσει τις διαδικασίες.
    Και για να μιλήσουμε σοβαρά: ας κάνουμε τον σταυρό μας που δεν λειτούργησε η ρόδα, γιατί θα θρηνούσαμε θύματα.

  99. ...?! said

    και οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ καμία σχέση με αγκινάρες και Ιερουσαλήμ. Τοπιναμπούρ ή κολοκάσια. Παλαιότερα ζωοτροφή,τώρα μέχρι και superfood.

  100. Spiridione said

    Μερικά ετυμολογικά για τον παστουρμά από το «Turkisms in Italian, French and German (Ottoman Period, 1300-1900). A historical and etymological dictionary» του Wolfgang Schweickard

    Click to access WWWArticles1.pdf

    Tk. pastırma (bastırma) (3*) (باطدمھ’) «pressed meat cured with garlic and other spices»
    (Meninski 655; Redhouse 135 and 920). The hypothesis that pastırma derives from
    Gr. πάστωμα «conservation with salt or in brine» (DGMI 763) (4*) is not plausible (Maidhof, Glotta 10,16).
    3* The alternation p- / b- (and vice versa) already appears in Turkish.
    4* The proposal was advanced for the first time in 1828 by Κοραής (KoraisAtakta 1,280), who was followed by RoeslerBestandtheile 601 and Cioranescu 608 and recently by SuciuInfluenţa 2,575 («pastramă < neogr. παστραμάς»).

    In reality, the etymological basis is Tk. bastırmak ʻto pressʼ (causative of basmak) (KraelitzCorrolarien 44; Zenker 1,166; Nişanyan6 481).
    Borrowings from Turkish in (South-) Eastern Europe:
    Gr. παστραμάς (1709, Somavera 318), παστραμᾶς (MiklosichElemente 2,140), παστρouμάς/ παστouρμάς (Maidhof, Glotta 10,16), SerboCr. pastrma (c1651, Kakuk 320; Škaljić10 511), Bulg. пастърмa / пастармa (Grannes 209), Hung. pasztormán (1626, Kakuk 320), Alb. pastërmá (MeyerAlbanesisch 323), Rom. pastramă (1719, Tiktin 3,22; ŞăineanuInfluenţa 2/1,285), Pol. bastrama (1874, StachowskiSłownik 57).
    Further records in Western European languages:
    Sp. pastramà (1622, SapienciaTurquia 12 r: «de la misma manera los Turcos guarda[n] la carne salada de bueyes, hecha pedaços, y la curan al sol, la cual llaman pastramà»), Engl. pasterma (1764, HarmerObservations4 2,76: «pasterma, is not potted, but is more like smoked beef»).

  101. Τα παστράμι σάντουις που τρώγαμε στη ΝιουΓιόρκ, τι σχέση έχουν με τον παστουρμά;

    Εδώ λέει μέχρι και γαλοπούλα! https://en.wikipedia.org/wiki/Pastrami

  102. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    57 Να κι ένας παλιός που θυμάται το δύσκολο 1987

    60 Ωραίο άρθρο!

    62 Τρίμετρη καλλονή!

    64 Καλά λογια λένε για μένα αλλά δεν συμφωνώ για τον παστουρμά

    91 Θα τυπωθεί και αφίσα αυτό (από τον ΣΥΡΙΖΑ)

    100 Και πολύ συνηθισμένο στην Κύπρο

    101 Α μπράβο!

  103. antpap56 said

    «Άρρωστος ασθενής»… Τι πρόβλημα κι αυτό… κι απ’ το ένα κι απ’ το άλλο.
    Ωστόσο, το πράγμα έχει την εξήγησή του. Το ουσιαστικό patient στην αγγλική δεν δηλώνει τίποτε περισσότερο από τον ίδιο τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως βαρύτητας του προβλήματος υγείας που έχει. Όταν λέμε «I’ve got a very sick patient», εννοούμε ότι έχω ένα πολύ βαριά άρρωστο. Κάτι που πρέπει να ξέρει ο μεταφραστής για να μην ταυτολογεί.

  104. ΓιώργοςΜ said

    104 (και προηγούμενα σχετικά) Ο ασθενής-patient είναι ασθενής πάντως. Για ν’ ακριβολογήσει κανείς, για όσους πχ πάνε να κάνουν εξετάσεις αίματος, δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται, αφού είναι εξεταζόμενος (δυνητικά μόνο ασθενής). Για μεν τα σχετικά συμφραζόμενα, μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τον όρο «εξεταζόμενος», όμως για όσους συμμετέχουν σε μια έρευνα όντας υγιείς (subjects) δε γνωρίζω να υπάρχει αντίστοιχη μονολεκτική απόδοση. Το «υποκείμενο», αν και ακριβές, δεν μπορεί προφανώς να χρησιμοποιηθεί.

  105. Pedis said

    Η δήλωση του πόθεν έσχες του Κούλη ποιας χρονιάς είναι; Δεν μοιάζει να είναι η δημοσιευμένη φετινή. Και τα λάθη παραείναι χαζόχοντρα …

    Βέβαια, είναι γεγονός διαπιστωμένο

    (από πολλούς και ιδιαίτερα από τους τέως μαθητές του, με τους οποίους ο Κούλης δεν παραλείπει να συντηρεί τα στενά κονέ … όχι ότι κάνει τίποτα κακό, αλλωστε, η αδελφότητα κολλεγιόπαιδων έχει το απάνω χέρι στη Βουλή/Διοίκηση/Μπίζνα του ελλην. «κράτους» εδώ και δεκαετίες)

    ότι το επίπεδο στο αμερικάνικο κολλέγιο έχει πέσει, αλλά ο Κούλης δεν πήρε απολυτήριο επί Σαμαρά … )

  106. 106 του 2014 (αφού αναφέρεται ως υπούργος (σικ ρε))

  107. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  108. Η αποδομημένη σπανακόπιτα πάει πολύ με
    μύδια σαδονάκι.

    Ο παστιρμάς φαίνεται να είναι πολυπολιτισμική
    ονομασία της πίτσας.
    Ταιριάζει και με φιντίκι.

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 12.000 έτη ασφάλισης είναι σίγουρα λάθος ή μέσω της ΕΡΤ μας προετοιμάζουν για τέταρτο μνημόνιο, όπου θα περιλαμβάνεται κι αυτό το μέτρο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος; Ακραίο; Ναι, γιατί όλα τ’ άλλα που απαιτούν οι θεσμοί (Θου, Κύριε! ) και υλοποιούν οι κυβερνώντες είναι φυσιολογικά.

  110. Μαρία said

    106
    2014 (χρήση 2013)
    Τώρα δημοσιεύτηκε http://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epitropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/dilosi-periousiakis-katastasis-arxiki

  111. Νίκος Κ. said

    Πάντως, σχετικά με τα … «βρώμικα ιόντα», στο κυρίως κείμενο της είδησης αναφέρονται σωστά ως βρωμικά ιόντα. Προκύπτουν μετά από επεξεργασία του νερού με όζον (ozonation), που είναι ένας άλλος τρόπος απολύμανσης του νερού (αντί της χλωρίωσης).
    Το Google μεταφράζει το ozonation ως «οζονισμό» (ορθά κατά την άποψή μου).

  112. Pedis said

    # 107, 112, Καλά, ντε. Να μυρίσω τα νύχια μου;

    Να τον κάνουμε τον καυμένο οπαδό της φωνητικής ορθογραφίας, όχι τίποτ’ άλλο αλλά να μην ξεφτιλίζει χωρίς λόγο και άδοξα τα δεκατρία πτυχια του, τώρα που θα αναλάβει καθήκοντα πρωθαρμοστού, να κάνει δηλ. κι ένα καλό;

  113. Μαρία said

    114
    Όψιμος οπαδός, μια και το 2013 (χρήση ’12) είχε μόνο ένα λάθος. http://www.f-1.gr/pothen-eshes/politikoi2013/%ce%9c%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82_%ce%9a%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%82.pdf

  114. Νεο kid Al Kuwaiti said

    107. Τώρα αυτό το γράφει στα σοβαρά , ή είναι πλάκα τρολια; ,:-)

  115. 107 Kiddo, δεν ξέρω αν είναι τρολιά αλλά με το δεδομένο το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας πιστεύω πως όχι. Εξάλλου, αν ήταν τρολιά θα έγραφε 1941 κι όχι 1931. Νομίζω…

    Και μετά λέμε για τα καναρίνια που τρώνε καναβούρι. Τα ψαρόνια πρέπει να παίρνουν LSD

    Magic Cloud from Marco Campazas on Vimeo.

  116. Βλέπω στο Νάσιοναλ Τζηογκράφικ δοκυμανδέρ για τη νεοζηλανδική βάση στην Ανταρκτική. Εκεί, κατά το χειμώνα, τα τρόφιμά τους δεν τα αποθηκεύουν σε ψυγείο αλλά σε … θερμαντήρα. Γιατί έξω έχει -30° C κι αυτοί θένε μόνο -10°!

  117. Λ said

    100. Εμείς τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ τις κάνουμε καππαμά με κρασί στερκό και μοσχοβολούν.
    http://www.xrysessyntages.com/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%83%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%82/

    Προστατευμένη ονομασία κολοκασιού
    http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/325554/sti-lista-ton-prostatevomenon-onomasion-proelefsis-kai-to-kolokasi-sotiras

  118. sarant said

    120 Σωτήρας το κολοκάσι!

    107-117 Υπάρχει φόβος να μην είναι τρολιά!

  119. Λ said

    Μιλούμε για τη Σωτήρα, χωριό της ελεύθερης Αμμοχώστου

  120. Pedis said

    # 116 – από 1 το 13 σε 3 λάθη το ’14, φέτος κανένα … ε, δεν είχε πλέον καθήκοντα μινίστρου στην ωργάνοσι της ειλαικτρωνικοίς δυακηβαίρνεισις και βρήκε χρόνο να κάνει φροντιστήριο.

    Τέλος πάντων, ευτυχώς που τα μνημόνια και η αλληλογραφία με τους θεσμούς της χώρας γίνονται στα Αγγλικά …

    για φαντάσου σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας να μιλά ο Τσακαλώτος, να συντάσσει τις αναφορές ο Κούλης και να τις μεταφράζουν έπειτα οι υπηρεσίες του υπουργείου εξωτερικών στα «αγγλικά»;

    Θα δημιουργούνταν τόσες και τόσες παρεξηγήσεις και θα πιανόταν το χέρι του Τσακαλώτου να γράφει επιστολές!

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    102. Παστράμι Δράμας.Ονομαστό λέει, αν κι εγώ γνωρίστηκα μαζί του μέσα από κάτι πολυδύναμες σαλάτες, τα τελευταία χρόνια.Παστό παίρναμε κλασικά και παστουρμά οι πιο μεζεκλήδες, από κει.

  122. sarant said

    122 Το ξέρω καλέ 🙂

  123. 124

    πολυδύναμες σαλάτες

    Για πέ’, για πέ’… Όταν η σαλάτα έχει παστουρμά, αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα!

  124. Μαρία said

    117, 118
    https://indy100.com/article/pearl-harbor-was-an-inside-job-caleb-harris-ii-politics-sociology-confederacy-map-7500086

  125. 127

    Ναι, τις ξέρω τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά γελάμε με τον κολοκύθα που σημάδεψε την πορεία στο χάρτη, με πορεία όλο προς τα δυτικά.

  126. 127, 128

    Ούπς, τώρα διάβασα το λινκ της Μαρίας. Νόμιζα πως ήταν άλλο το περιεχόμενο. Ο τύπος λέει ότι το έκανε για πλάκα αλλά δεν το νομίζω.

  127. Γιάννης Κουβάτσος said

    107: Από τις αγαπημένες θεωρίες συνωμοσίας ψεκασμένων δεξιών: η αμερικάνικη κυβέρνηση άφησε τους Ιάπωνες να βομβαρδίσουν το Περλ Χάρμπορ, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη της χώρας για την ανάγκη εισόδου στον πόλεμο (η εκδοχή του αυτοβομβαρδισμού είναι απλώς λίγο πιο προωθημένη). Ανάλογη είναι και η θεωρία των ίδιων βαρεμένων κύκλων ότι το «Λουζιτάνια» στον Α’ΠΠ δεν το βύθισε γερμανικό υποβρύχιο αλλά ήταν προβοκάτσια των Άγγλων, για να αναγκαστούν οι Αμερικάνοι να μπουν στον πόλεμο. Και χιλιάδες άλλα τέτοια κουφά που δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα, γιατί πολλοί αγαθιάρηδες τα πιστεύουν και τα αναπαράγουν και να τα λερναία.

  128. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    131. Εντάξει, για να λέμε και του στραβοΚούλη το δίκιο, υπερβολικό βρίσκω το κράξιμο. Ένα τυπικό -σε τέτοιες περιπτώσεις- συλλυπητήριο έγραψε. Τώρα η περίπτωση βγήκε ατυπική… δε φταίει ο Κούλης. 🙂

  129. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Για να μην υπαρχει μονοπλευρη κριτικη , η κριτικη διαπαρατεται 🙂 αδιακριτως!

    «ΤΟ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ»
    Προκλητική Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ): Φοροφυγάδες αυτοί που τους κόβεται το ΕΚΑΣ -Δεν το δικαιούνται

    Πηγή: Προκλητική Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ): Φοροφυγάδες αυτοί που τους κόβεται το ΕΚΑΣ -Δεν το δικαιούνται | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/267614/proklitiki-karakosta-syriza-forofygades-aytoi-poy-toys-kovetai-ekas-den-dikaioyntai#ixzz4U9biULwD

    ΥΓ Η κυρια με κατοχη καθ ‘ολοκληριαν ή εν μέρει 47 μικρων και μεγαλων κτισματων (βλ. εσχες 2015)

    Click to access KARAKOSTA_EYAGGELIA_EYI_7435.pdf

  130. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    διαπαρατεται🙂 = διαπρατεται🙂

  131. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Ντροπη μου : διαπράττεται

  132. 132

    Όχι, Κίντο μου. Ο Κούλης είχε στείλει συλληπητήρια και στον «24χρονο αστυνομικό που έσβησε αθόρυβα ύστερα από τον ξυλοδαρμό του από αναρχικούς». Μόνο που ο ξυλοδαρμός συνέβη το 2007 από τσαμπατζήδες σε συναυλία. Και ο Κούλης τόστειλε το 2016!
    Ό,τι κάνει ο μπ(ρρρρρ…)αμπάς του με τα βαφτίσα, το κάνει ο Κούλης με τα κηδειόσημα. Τούρχεται και φτηνότερα!

  133. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

    12/2/2004 Τσικνοπέμπτη. Είχαμε πάει οικογενειακώς να δούμε το Μαύρο Θέατρο της Πράγας κάπου στο Παγκράτι. Μόλις τελείωσε η παράσταση και βγήκαμε έξω είδαμε τα πάντα λευκά. Στο δίωρο της παράστασης είχε ρίξει τόσο πολύ χιόνι! Και βέβαια δεν χάσαμε ευκαιρία γυρίζοντας στο σπίτι να ανάψουμε τζάκι και να κάνουμε ένα ωραίο φαγοπότι μαζί με τους φίλους μας. Την άλλη μέρα μάλιστα στον παγωμένο δρόμο του σπιτιού μας είδαμε ένα αυτοκίνητο που έσερνε έναν σκιέρ! Σουρεαλιστικό!
    Επίσης είχε χιονίσει και στις 24/1/2006, το θυμάμαι γιατί το έχω συνδιάσει με κάποια γεγονότα επειδή είναι και τα γενέθλιά μου και θυμάμαι τη μητέρα μου να λέει ότι όταν γεννήθηκα το 1956 (δηλαδή πριν από 50 ακριβώς χρόνια) «είχε ρίξει ένα χιόνι, μα ένα χιόνι…»

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    133. Απαράδεκτη η κύρια Αντουανέτα. Όχι για τα ακίνητά της αλλά γιατί προεκλογικά έσκιζε κι αυτή μνημόνια και κατάπινε πέντε-πέντε στην καθισιά της τους Σόιμπλε και τις Μέρκελ , ενώ τώρα κουνάει το δάχτυλο στους άπληστους συνταξιούχους.
    136. Αυτό το «έσβησε αθόρυβα» με ξεπερνάει. Σαν να μιλάει για μηχανή πανάκριβου αυτοκινήτου. Ικανό τον έχω τον Κούλη να του λένε αυτές τις μέρες χρόνια πολλά και να απαντάει ζωή σ’ ελόγου σας.

  135. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Εντάξει, λοιπω από το Ψωροκωσταιν αρκετά χρόνια αλλά ο χιονιάς του 87 ήταν το κάτι άλλο. Τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη και θυμάμαι το Θεσσαλικό κάμπο που ήταν σα τις πεδιάδες του Βλαδιβοστόκ… και η εικόνα που μου έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη να κάνουν σκι-καταβασεις κανονικές στις ανηφοροκατηφοριες ( μιλάμε για κλίσεις τώρα!) της Λαμίας,στην καρδιά της πολης!

  136. Ριβαλντίνιο said

    Αν και πάρα πολύ μικρός τον χιονιά του ’91-’92 τον θυμάμαι και εγώ :

  137. Νεο kid Al Kuwaiti said

    140. Α!Ήμουνα μέσα σ’αυτο το ματς, στο πάνω διάζωμα τέρμα Θεού. Το είχαμε δαγκώσει με έναν κολλητό μου που είχε έρθει μόλις από Ιταλία όπου σπούδαζε, αλλά άμα είσαι βαζελος και πιτσιρικάς …Δε μασάς!

  138. Ριβαλντίνιο said

    @ 141 Νεο kid Al Kuwaiti

    +1

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    140, 141: Θύρα 26, κέντρο στο απάνω διάζωμα. 0-0 και σφαγή απ’ το κοράκι.

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    126.Σκύλεμ διες και κρίνε:
    Λόλα κα ρόκα (δε γένεται δίχως αυτά σαλάτα) φρέσκο σύκο από τα Κύθηρα(αμέ,τα βρήκαμε και μάσαμε και σύκα) ,κατσικίσιο γαλλικό— εννοείται— τυρί, παστράμι Δράμας,εδώ ‘μαστε,κάσιους—παραδοσιακά, σουσάμι και βινεγκρέτ μαυροδάφνης.
    Θε μου πολυδύναμέ μου 🙂 ˊ

  141. Alexis said

    Επανέρχομαι δριμύτερος με τους χιονιάδες:

    Ο χιονιάς του 1987 ήταν όντως από τους «ιστορικούς» χιονιάδες (αν μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιούμε πλέον αυτό το επίθετο, μετά το «μαγάρισμα» που υπέστη τελευταία από τα κανάλια 🙂 ), γιατί:
    1)Ήταν πολύ μεγάλος σε διάρκεια με πολλές μέρες χιονόπτωσης, όχι συνεχόμενες όμως. Ουσιαστικά κράτησε ολόκληρο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου
    2)Η εποχή που συνέβη (αρχές Μαρτίου) ήταν όντως ασυνήθιστη για ένα φαινόμενο τέτοιας διάρκειας και έντασης.
    3)Συνοδεύτηκε από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για πολλές μέρες με ισχυρό παγετό μέσα στην Αθήνα και τα προάστια. Θυμάμαι κάτι ρούχα που είχε απλώσει η μάνα μου στην ταράτσα να τα βρίσκουμε κοκαλωμένα το πρωί. Χτύπαγες το παντελόνι και αυτό έφερνε γύρα στο σύρμα λες και ήταν από ξύλο! 😀
    Φοιτητής ων, μου είχε καταστρέψει ένα πείραμα που έκανα για την πτυχιακή μου και αναγκάστηκα να το επαναλάβω την επόμενη χρονιά. Έχετε δει ποτέ σιτάρια να καίγονται από τον πάγο Μάρτη μήνα μέσα στην Αθήνα; Ούτε εγώ είχα ξαναδεί μέχρι τότε!

  142. Ριβαλντίνιο said

    @ 143 Γιάννης Κουβάτσος

    +1

    (Παναθηναϊκοκρατείται το ιστολόγιο ! 🙂 ).

  143. Για ‘ κείνον τον Μάρτη (του ’87) να προσθέσω και ‘γω. Πρώτη του μήνα ήταν Καθαρή Δευτέρα, λιακάδα, κάναμε κούλουμα δίπλα στη θάλασσα, καθόλου αέρας κι ο χαρταετός μας έμεινε στη γη παραπονεμένος. Το ίδιο βράδυ πήρε ν’ αλλάζει. Τρίτη 2 του μήνα ξυπνήσαμε (στη Χαλκίδα) με χιόνι. Μια βδομάδα έριχνε, στρώθηκε στην παραλία ως κι απάνω στο κύμα. Κλείσαν τα σχολεία, χαρά τα παιδιά, χαρά κι μεις οι δάσκαλοί κι οι δασκάλες τους.
    Ο άλλος βαρύς χιονιάς της επόμενης μέρας της Πρωτοχρονιάς του 2002 κουκούλωσε όλη την Εύβοια. Αλλά μέχρι του Αη Γιαννού καλοσύνεψε και τα σχολεία ανοίξαν με μόνο μια μέρα καθυστέρηση.
    Καλή χρονιά στον Νικοκύρη και σε όλους τους σχολιαστές και σχολιάστριες. Πάντα με γνώση, ευφυΐα και καλό χιούμορ! Υγεία πάνω απ’ όλα.

  144. Alexis said

    Πάντως ως προς τη συνολική ποσότητα χιονιού που έπεσε στην Αττική επιμένω ότι ο χιονιάς του 2002 ήταν μεγαλύτερος.

  145. gpoint said

    # 141, 142, 143

    Τι τις θέλετε μωρέ τις ευρωπαϊκές αναμνήσεις ; ξεχάστε τα, ΦΡΕΣΚΑ κουλούρια πουλάει ο κουλουράς , αντε τετραετίας όπου νίκη ούτε για δείγμα σε ομίλους (ειδικά φέτος κάποιος σας το έγραψε πριν κάν αρχίσουν οι αγώνες όταν ένας άλλος εδώ μέσα θριαμβολογούσε για το ρόστερ…) Ελλας-Ευρώπη-Νευροκόπι και να προσεύχεσθε να μην γνωρίσετε ΑΕΚτζήδικες εμπειρίες αν και το βλέπω δύσκολο με τα μυαλά που κουβαλάτε. Μου θυμίζετε τα σκουλήκια που όσο ήταν ο Ιωαννίδης υπουργός κοκορευότουσαν νομίζοντας πως έχουνε ομάδα…κι εσείς μόλις χάσετε την στήριξη του χοντρού θα τρέχετε και δεν θα φθάνετε.

  146. gpoint said

    # 145

    Αλέξη, θερμοκρασίες όμως (έστω και για μια νύχτα) που να πλησιάζουν το -15 δίπλα στη θάλασσα (!) και να κάψουν τα ξυνά (και όχι μόνο) στη μισή Ελλάδα μόνο το 1941 και το 2002 είχαμε. Αλλαξε όψη ο κήπος μου από τότε καήκανε μπανανιές, ιβίσκοι-δέντρα, λεμονιές, καλλωπιστικά μέσα σε μια νύχτα.

  147. Ριβαλντίνιο said

    @ 149 gpoint

    Μέχρι το 2020 η Πανάθα (η αγνή και η ατρόμητη) θα έχει παίξει τουλάχιστον σε έναν προημιτελικό ευρωπαϊκής οργάνωσης. Έχουμε ήδη καλή ομάδα, ενισχυόμαστε και με υπερπαικταράδες τύπου Κουρμπέλη ! To ντάμπλ είναι σίγουρο !

  148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    130 – » Και χιλιάδες άλλα τέτοια κουφά που δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα, γιατί πολλοί αγαθιάρηδες τα πιστεύουν και τα αναπαράγουν και να τα λερναία.»
    Συμφωνώ, αλλά δεν θα πρέπει κάποτε να μάθουμε και την αλήθεια; εκτός κι αν δεν θεωρείς ΘΕΟΚΟΥΦΟ, πως ένας ανισόρροπος φρενοβλαβής, παραλαμβάνοντας μια ηττημένη, διαλυμένη και χρεωκοπημένη χώρα, μέσα σε 6 χρόνια έκανε τον β.π.π.

    132 – 136 – Τώρα γελάς μαζί του, λείαν συντόμως που θα γίνει πρωθυπουργός να σε δώ τι θα κάνεις.

    146 – ΑΕΚ ρε, είμαστε πολλοί εδώ μέσα, μη κοιτάς που δεν εκδηλωνόμαστε, έχουμε επίπεδο εμείς. 🙂

    Η κομματάρα αφιερωμένη σε όλα τα Αεκόπουλα του ιστολογίου. 🙂

  149. Ριβαλντίνιο said

    «διοργάνωσης».

  150. Ριβαλντίνιο said

    @ 152 ΛΑΜΠΡΟΣ

    Τρείς κι ο κούκος είστε (κι ο κούκος έφυγε κι αυτός 🙂 ).

    Ερωτικό τραγουδάκι για σένα 🙂 :

  151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    147 – «Μια βδομάδα έριχνε, στρώθηκε στην παραλία ως κι απάνω στο κύμα. Κλείσαν τα σχολεία, χαρά τα παιδιά, χαρά κι μεις οι δάσκαλοί κι οι δασκάλες τους.»
    Aφού όταν είναι κλειστά τα σχολεία, όσοι συμμετέχουν σ΄αυτά είναι χαρούμενοι, γιατί τα ανοίγουν;

    148 – Κι εγώ αυτόν θεωρώ, από το 65 που θυμάμαι το πρώτο χιόνι στον Χολαργό.

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο χιονιά του 87 παίζοντας χιονοπόλεμο στη Σταδίου μου έσπασε τα γυαλιά ένας άγαρμπος. Χιόνι πολύ για πολύ.
    Στα χιόνια του 91 είχα αμυγδαλίτιδα, δε μˊέπιανε η αντιβίωση, άρχισε να κλείνει ο λαιμός με απόστημα κι από Χαλάνδρι δε μπορούσαε να πάμε στο νοσομομείο κι ούτε να ρθουν οι δικοί μας να κρατήσουν το μωρό.
    Τους άλλους χιονιάδες τους περάσαμε ευτυχισμένα.Στον κήπο με χιονάνθρωπο κλπ Οι σχετικές φωτό στηνΑθήνα, μαρτυρούν τις ακριβείς χρονιές.Δε θυμάμαι πότε κάηκαν οι λεμονιές στο λεκανοπέδιο, το 2007;

  153. Χιονιάς, τι να πούμε κι εμείς… https://www.youtube.com/watch?v=lUds1pWKMjs

    Πάγος, σιγά και μην… https://www.youtube.com/watch?v=IANi998cJSU

  154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    154 – Είμαστε πολλοί, αλλά έχουμε επίπεδο λέμε, όχι σαν το δικό σας που φαίνεται κι απ΄το τραγούδι με τις ΦΟΒΕΡΕΣ βωμολοχίες που έβαλες, αν και θρησκευόμενο βαζελάκι (τα ξέρει αυτά ο πατήρ Μεταλληνός 🙂 ) και το αποκαλείς ΧΩΡΙΣ ΑΙΔΩ ερωτικό.
    Αυτό το αληθινά ερωτικό, για σένα.

  155. gpoint said

    # 151 όχι μόνο αλλά θεωρώ πως πιθανόν να το πάρει κιόλας. Στο μπάσκετ… φυσικά…

  156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ρε παιδιά η Κρόνη τι έχει γίνει ξέρει κανείς;
    Κρόνη θεά, όπου κι αν είσαι, να είσαι καλά και να περνάς ακόμα καλύτερα. Η τελευταία τραγουδάρα για σήμερα, για σένα.
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

  157. Ριβαλντίνιο said

    @ 158 ΛΑΜΠΡΟΣ

    Εγώ νήστεψα πάνω από 40 μέρες (απ’του Αγιού Φιλίππου). Και όχι τίποτα νηστείες της πλάκας. Εσφιγμενίτικη έκανα. Το δικό μου άζμα είχε μερικά «μπίτς». Δεν έβριζε τα Θεία !!! 😦 😦 😦 Άντε μην γλεντήσω κανά Δία :

    Για αποζημίωση αν δεν σου άρεσε ο Έμινεμ πάρε ερωτικούς Θήριον :

  158. Ριβαλντίνιο said

    @ 159 gpoint

    Κορόιδευε αλλά όταν γίνει θα λές «πού είναι εκείνο το καλό, διορατικό και πανέξυπνο παιδί ο Ριβαλντίνιο που μου τα έλεγε» !

  159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    161 – Δηλαδή άμα νηστέψεις εσφιγμενίτικα, μπορείς να ξεσαλώνεις με «άσματα» με βωμολοχίες, ή με τα σατανιστικά συγκροτήματα μετά; ωραία θρησκεία ο χριστιανισμός. 🙂
    Ποιά θεία βρίζει ο Πανούσης; εγώ δεν ακούω να βρίζει κάποια θεία, για κάποιον δικό του χρίστο φαίνεται να λέει κάτι, αλλά όχι τίποτα μεμπτό. 🙂

    Άκου αυτό το θεϊκό ερωτικό τραγούδι που με συγκλόνισε όταν το πρωτοάκουσα, κι από τότε κάθε φορά που πέφτω από ψηλά τραγουδάω τον τελευταίο του στίχο.

    Στην Παπέν μου, το παπάκι της ζωής μου.
    Καληνύχτα σας.

  160. Σταυρούλα (137), τον χιονιά των γενεθλίων σου (24/1/1956) νομίζω πως τον θυμάμαι. Κατά πάσαν πιθανότητα πρώτη φορά έβλεπα χιόνι, και θυμάμαι ότι βγήκα στην αυλή, μάζεψα λίγο σ’ένα λεκανάκι και… το ‘φερα στο σπίτι, όπου βέβαια έλιωσε αμέσως. Αν δεν το μπερδεύω με κάτι άλλο, πρέπει να είναι και μία από τις πρώτες χρονολογήσιμες αναμνήσεις μου — ήμουν μόλις τριών ετών…

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    151: Έτσι όπως μας κατάντησαν οι πολυμετοχικοί ψευτοπανάθες και ο Αλαφού, κι ο προημιτελικός κυπέλλου Ελλάδας επιτυχία θεωρείται.
    152. Ακόμα και τα φαινομενικώς απροσδόκητα ιστορικά γεγονότα, Λάμπρο, έχουν τις αιτίες τους, που οι ιστορικοί τις εντοπίζουν και τις εξηγούν αλλά δυστυχώς κατόπιν εορτής.

  162. Ριβαλντίνιο said

    @ 163 ΛΑΜΠΡΟΣ

    Αυτό πολύ ωραίο ! Αυτό μάλστα ! (Και αν το θες και σε καλύτερη εκτέλεση εδώ ).

    Μπορείς να της αφιερώσεις και αυτό :

    αλλά όχι αυτό. 🙂

    Καλνύχτα !!!

  163. Μαρία said

    164
    Ο καλύτερος ήταν του ’62-63 με μισό μέτρο χιόνι μέσα στην πόλη . Διακοπές και καπάκι η απεργία των εκπαιδευτικών.

  164. Ριβαλντίνιο said

    @ 165 Γιάννης Κουβάτσος

    Χμμ, την μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο Βαρδηνογιάννης. Όταν ανέλαβε ο Αφραγκούζος είχαμε χρέη και άνοιγμα 51εκ. ευρώ. Το έριξε στα 22εκ. , αλλά με τις περσινές και φετινές αστοχίες ξανάφτασε τα 30 εκ. !!! Αν φύγει και ο Αλασκούζος όμως δεν θα έχουμε στον ήλιο μοίρα ! 😦

  165. Μαρία said

    Μπορεί να εννοεί τη Χασιά 🙂

  166. gpoint said

    # 168

    Οταν ανέλαβε ο Αλαφούζος δεν παρέλαβε από Βαρδινογιάννη αλλά από Πατέρα-Βγενόπουλο που πήρανε τίτλο και φεσώσανε υπερβολικά τον σύλλογο όπως έκανε ο Καλαφάτης το 84, γιατί ΞΕΡΑΝΕ πως δεύτερη χρονιά δεν έχει. Μέχρι και τα λεφτά του Παύλου Γιαννακόπουλου «εξαφανίσθηκαν». Καλή μπάζα από καλοστημένη δουλειά, ο Βγενόπουλος πήρε αυτό που ήθελε, ο Πατέρας ξεχρέωσε, ο Γιαννακόπουλος πλήρωσε κι όσοι είχαν κουκούτσι μυαλό την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Το ποιός την οργάνωσε (και με πάσα την παράγκα για ένα χρόνο) και σας ελέγχει έκτοτε με τον τοποτηρητή του που σας φόρτωσε ούτε που πήρατε χαμπάρι, εσείς να βλέπετε την δίκη της Δευτέρας και να νομίζετε πως πολεμά τον χοντρό…

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    168. Δεν λέω να φύγει, γιατί δεν υπάρχει άλλος να αναλάβει την ομάδα. Οι λεφτάδες Παναθηναϊκοί δεν ανακατεύονται. Αγοράζουν ένα ακριβό διαρκείας κι ως εκεί. Προσπαθώντας όμως ο Αλαφού να μειώσει τα ελλείμματα, μείωσε πολύ και το ανάστημα της ομάδας. Ίσως επειδή δεν ξέρει την ποδοσφαιρική νοοτροπία, διαχειρίζεται τα ζητήματα του Παναθηναϊκού με την οικονομίστικη λογική που διαχειρίζεται τα ζητήματα των υπόλοιπων εταιρειών του. Αυτή η λογική συν τις γκάφες τύπου Στραπατσόνι μικραίνουν πολύ την Πανάθα, σε σημείο να παρακαλάμε να καταφέρει να μας κάνει ο Ουζουνίδης έναν πολύ καλό Πανιώνιο. 😕

  168. gpoint said

    # 171

    Προπονητής του συστήματος μόνο σε συστημικές ομάδες δουλεύει και μόνο όσο αυτές παραμένουν στο σύστημα… και ο Τσιώλης όσο ήταν ο Μπέος στα πράγματα ήταν προπονητάρα, μετά του τελειώσαν οι καραμέλλες…
    Τάλεγα και στους ΠΑΟΚτσήδες όσο είχανε τον γιδοβοσκό για προπονητή. Θα δεις τώρα που θα προωθηθούν οι διάφοροι Χουχούμηδες στην εθνική όπου γίνεται η μύηση…

  169. Αιμ said

    Οι κάλπες κλείσαν απ τις 6, εξιτ πολ δε θα βγούνε ; Να πάμε για ύπνο ;

  170. Πέπε said

    @60:
    Ο καμηλήσιος παστουρμάς δεν είναι ο αυθεντικός;;;
    Μπορεί, δεν το ‘χω ψάξει. Για να το λέει ο Ερευνίδης (μα αυτός για μουσικές δε γράφει συνήθως;)… Πάντως, εγώ που τον είχα ακουστά από τα μικράτα μου, περίπου σαν κάτι μυθικό, και τον πρωτοέφαγα τώρα πριν 2-3 χρόνια που ανακάλυψα εκείνη τη Δραμινή φίρμα-φάρμα που τον βγάζει, διαπίστωσα ότι, ακριβώς αντίθετα από τις προσδοκίες μου, είναι πολύ πιο φίνος στη γεύση από τον κλασικό μοσχαρίσιο.

  171. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    136-138 Και βέβαια ο αστυνομικός δεν πέθανε -κι ας τον αναβοσβηνουν συνέχεια

    147 Να που βρισκονται πολλοί παλιοί 🙂
    Καλή χρονιά!

  172. sarant said

    173 Ες αύριον, λέμε!

  173. Πέπε said

    Ο προσωπικός μου ιστορικότερος χιονιάς ήταν κάπου μες στην τελευταία δεκαετία. Τριήμερο Κ. Δευτέρας ήμουν εκδρομή στη Β. Εύβοια. Πουρνό πουρνό της Δευτέρας πέφτει σύρμα ότι θα κλείσουν οι δρόμοι από το χιόνι και όπου φύγει φύγει. Έκανα 12 (twelve) ώρες να φτάσω Αθήνα, και δεν είδα πουθενά πάνω από 5 πόντους χιόνι στην άκρη του δρόμου. (Στους κάμπους μπορεί να ‘χε πιάσει και 15 πόντους, μιλάμε ιστορικότητες, όχι παίζουμε). Και είχε παραλύσει το πανελλήνιο.

  174. Μαρία said

    136
    Το έσβησε τελικά το τουί αλλά κάποιοι το κράτησαν ως συλλεκτικό.

  175. Ριβαλντίνιο said

    @ 170 gpoint

    Ο Πατέρας ( – Βγενόπουλος) έκανε κουμάντο το 2010 που πήραμε το ντάμπλ. Και όντως έγιναν κάποιες αστοχίες (2 εκ. ευρώ για τον Μελίση κ.α.). Το καλοκαίρι όμως του 2010 είπε ο Βαρδηνογιάννης πως αυτός έχει το 54 % και δεν μπορούν να κάνουν άλλοι κουμάντο με τα δικά του τα λεφτά. Έτσι σαν μεγαλομέτοχος ανέλαβε την προεδρία και έφερε Γκοβού, Μπουμσόνγκ κ.λπ. Όπως συνήθως δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα της ΕΠΟ (περίοδος αναδιοργάνωσης της ΕΠΟ) και ο οσφπ έστησε την δική του παράγκα με την βοήθεια του δημάρχου των «3 παιδιών που κλέψαν την Αννούλα». Ο Βαρδηνογιάννης είδε ότι δεν θα έλθουν πλέον επιτυχίες και τα παράτησε. Πήγε να αναλάβει ξανά για λίγο ο Πατέρας (δεν τα θυμάμαι ακριβώς), αλλά είδε ότι ο οσφπ είχε στήσει ήδη το μαγαζί του και έκανε πίσω (+ ότι ήταν θυμωμένος με τον Βαρδηνογιάννη). Τελικά εγκατέλειψαν όλοι τον ΠΑΟ (Πατέρας και Βαρδήν. είπαμε γιατί, ο Βγενόπουλος γιατί δεν θα φτιαχνόταν το γήπεδο στον Βοτανικό και οι Γιαννακόπουλοι γιατί δεν μπορούσαν να έχουν και την μπάλα και το μπάσκετ – εξάλλου μικρό ποσοστό είχαν οι τελευταίοι στον πολυμετοχικό ΠΑΟ). Και αυτό στα @@ μας, δεν πειράζει. Αλλά δεν πλήρωσαν και τις υποχρεώσεις τους. Άφησαν χρέη και άνοιγμα 51 εκ. ευρώ. Ευτυχώς μπήκε ο Αλαφούζος (θέλοντας να κτυπήσει τον Μαρινάκη) και προς στιγμήν μας ξελάσπωσε.

    όπως έκανε ο Καλαφάτης το 84,

    Αυτό δεν το κατάλαβα.

    την παράγκα για ένα χρόνο

    Την χρονιά που πήρε ο ΠΑΟ το ντάμπλ (2010) δεν έφτιαξε καμιά παράγκα. Αυτό είναι προπαγάνδα των οσφπιτών. Ουσιαστικά ο ΠΑΟ ποτέ στην ιστορία του δεν έφτιαξε παράγκα τύπου ΟΣΦΠ.
    Το 2010 ήταν χρονιά που ο Κόκαλης εγκατέλειπε και δεν ασχολήθηκε με τα της ΕΠΟ. Στην ΕΠΟ δε ήταν ο Πιλάβιος, ένας ψιλοέντιμος άνθρωπος που δεν νοιάστηκε να ευνοήσει ή να αδικήσει κάποιον. Τότε οι διαιτητές από μόνοι τους «κοίταξαν» προς τον ΠΑΟ που ήταν το πιο οργανωμένο σωματείο. Δεν πήραν αυτό που ήθελαν, αλλά επειδή όλοι οι άλλοι ήταν σκορποχώρι δεν αδίκησαν τον ΠΑΟ. ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Δεν βοήθησαν τον ΠΑΟ ! Απλώς δεν τον αδίκησαν !!! Την επόμενη χρονιά που ήρθε πρόσωπο που ήταν έτοιμο να συνεχίσει την πολιτική Κόκαλη στράφηκαν προς αυτόν και έσφαξαν τον ΠΑΟ μας ! Αυτή είναι όλη η ιστορία.

    Υ.Γ. Δεν πιστεύω ότι ο Αλαφούζος είναι τσιράκι του Μαρινάκη. Όλα αυτά είναι αναπόδεικτες συνωμοσιολογίες.

    @ 171 Γιάννης Κουβάτσος

    Θα δούμε τι θα γίνει. Δύσκολη κατάσταση.

  176. gpoint said

    # 179

    Αγνέ και ατρόμητε Ριβαλντίνιο…

    μην εθελοτυφλείς γιατί ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ δεν είσαι…
    Η παράγκα στήθηκε επί Κόκαλη στην Αλεξανδρούπολη μ’ ένα δις δραχμές δια χειρός Θωμά, την εποχή που τέλειωσαν τα πέτρινα χρόνια του ΟΣΦΠ, αυτά είναι αποδεδειγμένα. Είναι αστείο να πιστεύεις πως έκανε …διάλειμα την χρονιά που πήρε ο ΠΑΟ τίτλο, απλά για ένα χρόνο άλλαξε χρηματοδότη.
    Στα αθώα χρόνια του Καλαφάτη ο ΠΑΟΚ τερμάτισε αήττητος τον πρώτο γύρο και ο Καλαφάτης αρνήθηκε να αγοράσει 200 000 δρχ λαχεία στο χορό των διαιτητών. Αποτέλεσμα ήττα 3-0 από τον ΠΑΟΚ σε ματς που έμεινε ιστορικό γιατί οι ποδοσφαιριστές του Αρη έβλεπαν τι συμβαίνει και παρηγορούσαν τους παίκτες του ΠΑΟΚ !! Τότε υπήρχανε μόνο τοπικές παράγκες, ο Καλαφάτης αγόρασε μετά 300 000 λαχνούς, τον σφυρίξανε καλά στα δυο παιχνίδια που έδωσε στα Τρίκαλα και πήρε το πρωτάθλημα που αποφεύγουν να θυμούνται οι ΠΑΟΚτσήδες αν και είχε καλή ομάδα. Μετά και μέχρι να γίνει ο τελικός κυπέλλου με την Λάρισσα ο Καλαφάτης είχε ήδη πουλήσει δυο παίκτες στον ΟΣΦΠ κι έφυγε φεσώνοντας τον ΠΑΟΚ με 180 μύρια, αν θυμάσαι με το ζόρι σώθηκε την επόμενη χρονιά και φυσικά θα θυμάσαι τα «περίεργα» που έγιναν στον τελικό με την Λάρισσα
    Γήπεδο δεν υπήρχε περίπτωση να φιάξει ο ΠΑΟ, μια κομπίνα της Ντόρας με τον Κακλαμάνη ήταν, ο Βωβός την πλήρωσε τελικά. Ούτε η ΑΕΚ θα φιάξει μεγαλύτερο από μια Αγιασοφίτα, είναι θέμα κοινής λογιής ΠΟΥ και ΠΩΣ μπορούν να λειτουργήσουν τα γήπεδα, το ίδιο παραμύθι ξαναπαίζεται και τώρα με τις άδειες μπορεί να ρίξουνε και κανένα μπετό για τα μάτια του κόσμου και … ο τίγρης νάναι καλά και τα λεφτά του Παπα, μόνιμου αιμοδότη της ΑΕΚ
    Ο Βαρδινογιάννης κάλυπτε την χασούρα του ΠΑΟ από τα κέρδη της Παιανίας φυσικά και δεν θα έριχνε λεφτά σ’ ένα σύλλογο μ’ ένα γηπεδάκι που ΔΕΝ μπορεί να μεγαλώσει, πάντως κορόϊδο δεν πιάστηκε με τον Βοτανικό. Οι έχοντες λεφτά δεν είναι κορόιδα ούτε «αγνοί και ατρόμητοι» που δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους γι αυτό και οι λεφτάδες τύπου Γολέμη την έκαναν μόλις πήραν χαμπάρι τι παίζεται με Αλαφούζο να δούμε εσύ πότε θα το καταλάβεις
    Εγώ στα είπα και ελάλησα και αμαρτία ουκ έχω…

  177. gpoint said

    #180

    Αν δεν κατάλαβες πως έβγαζε κέρδη η Παινία, λειτουργούσε στο στυλ παίρνουμε ένα παίκτη με 50 000 τον δυναμώνουμε και τον πουλούσε με 500 000 επίσημα ή με περισσότερα κάτω από το τραπέζι-Μπορέλι είπες ;. Ετσι βέβαια ομάδα δεν έφιαχνε ποτέ και βολευότανε δεύτερος πίσω από τον ΟΣΦΠ είχε το τσουλου στο τσεπάκι, καλά ήτανε μέχρι που τελείωσε ο δεύτερος στο τσουλού και τα πόστα τα είχε άλλος…

  178. κουτρούφι said

    #140. Λοιπόν, σε αυτό το παιχνίδι είχα πάει και εγώ (αν και γαύρος). Φίλος μου (γαύρος και εκείνος), που ήταν σε άλλη κερκίδα, θυμάται ότι όταν περνούσαν οι κοπέλες από μπροστά τους, ένας τύπος άνοιγε την καμπαρντίνα του σαν επιδειξίας.

  179. Γς said

    Οι νιφάδες χιονιού είναι ένα από τα αληθινά θαύματα αυτού του κόσμου. Τα μικροσκοπικά σχέδιά τους φτιαγμένα από πάγο είναι τόσο ξεχωριστά μοναδικά, τόσο λεπτομερή, και τόσο θεαματικά που είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι συμβαίνουν με φυσικό τρόπο και δεν είναι κάποιο δημιούργημα από τα βάθη της φαντασίας μας

    http://antikleidi.com/2016/12/29/macro-nifades-hionioy/

  180. Γς said

    Χιόνι, νιφάδες, νυφάδες και λευκά νυφικά.

    http://caktos.blogspot.gr/2014/01/23-2012-2012-24.html

  181. .

    Μέ εκπλήσσει το γεγονός ότι κανείς σας δεν σκέφτηκε το αυτονόητο:

    η … «αποδομημένη» (!!!) σπανακόπιττα του μενού δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ δηλώνεται! «Σπανακόπιττα» ΑΠΟΔΟΜΗΜΕΝΗ (=διαλυμένη!) …! Τουτέστιν, η …»σπανακόπιττα» χωρίς την …πίττα: αυτό κάνει ο μαγκίτης βλαχομάγερας για να βγάλει κερδισμένο το αφεντικό του, και δεν είναι κάτι καινούργιο στην πιάτσα. (Το ίδιο γίνεται ΠΑΝΤΑ με κάτι περίεργες «συνθέσεις» ζυμαρικών , με διάφορες σούπες, κλπ). Ό,τι είχε περισσέψει στην κουζίνα του από τις προηγούμενες ημέρες σε σπανακόπιττες (και ό,τι περίσσεψε τόσο από τα διάφορα τυροπιττάδικα όσο και από τους πολυμορφικούς «φούρνους» – καφενέδες – ζαχαροπλαστεία – τυροπιτάδικα της τελευταίας χωριάτικης μόδας μας) φρόντισε και το …σάρρωσε (όλα τά μάζεψε κυριολεκτικώς, σχεδόν, ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ…!) ο πονηρός λωποδύτης μάγερας-σκουπιδιάρης και το … «αποδόμησε» …δημιουργικά: αφού «άνοιξε» στα δυό -«ξεκοιλιάζοντάς» τες στην μέση- τις μπαγιάτικες σκουπιδοσπανακόπιττες και ξεχώρισε το μουχλιασμένο εξωτερικό φύλλο από την γέμιση των χορταρικών (όπου, συνήθως, μόνον ένα 10% ΤΟ ΠΟΛΥ τυχαίνει νά ‘ναι το σπανάκι!) μέσα του, πέταξε το άχρηστο μπαγιάτικο φύλλο και μάζεψε όλο εκείνο το αηδιαστικό μισοσάπιο χορτομάνι που το είπε …»σπανάκι» (ίσως προσθέτοντας όντως μετά και λίγο φρέσκο πραγματικό σπανάκι ώστε να μην καρφωθεί αμέσως η απάτη του) και από το τίποτα, ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ, κατάφερε να κάνει πράξη την …ανακύκλωση των σκουπιδιών αλλά και να προσφέρει στους γευσιγνώστες της υψηλής γαστρονομίας πελάτες του ένα «μοντέρνο» πιάτο που δεν μπορεί παρά να το εκτιμήσει ο κάθε προχώ καλοφαγάς Λούκουλλος (αυτός, δηλαδή, ο οποίος ξέρει να διακρίνει τις λεπτές γεύσεις στην άκρη της γλώσσας του και τον ουρανίσκο του έχοντας συνηθίσει ήδη από μικρός στο χωριό του τα εκλεκτά οικογενειακά γκουρμέ πιάτα της βραστής γίδας ή του τραχανά, αλλά και της πρ(-ΟΒ-)ατίνας στην ταβέρνα-μπακάλικο της πλατείας, έτσι που μόνον και η σκέψη τους τού προκαλεί πάντα κατακλυσμιαία σιελόροια και όρεξη ακόρεστη…!) ο οποίος θα ντυθεί με σμόκιν (και τσαρούχι …λουστρίνι, άραγε;;;) και θα πάει να ρεβεγιονάρει πλερώνοντας όσο-όσο τον μαγκίτη κι αλανιάρη «σεφ» του 5άστερου ξενοδοχείου με τα σοφιστικέ πιάτα μόλις για …€45 κατ’ άτομον (τί πάιρνεις με €45;;; ΤΖΑΜΠΑ πράμα!!!) προκειμένου να κάνει κεφάλι ομαδικώς με την ανάμειξη σαμπάνιας, μοσχοφίλερου, σαρντοναί, αηγιωργίτικου, μπύρας, ρακής, και ό,τι άλλου μπότσου ήθελε προκύψει στην εκλεκτή ομήγυρι τού ρεβεγιόν του!!!!

    Και ο λόγος που εκπλήσσομαι είναι ο κοσμοπολιτισμός που με κάθε ευκαιρία επιδεικνύουν φανερά ή συγκαλυμένα οι περισσότεροι …πολυταξιδεμένοι …κοσμοπολίτες-διεθνιστές(!!!) εδωμέσα.
    Αλλά, τώρα, καταλαβαίνω…
    Καημένε μου, …αριστερέ «κοσμοπολιτισμέ», είσαι του …βουνού και του …λόγγου! (Γι’ αυτό, μόνον » … λόγος άρ’ ήσθα…! «)

    ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ !

  182. 180, 181, …Ο Βαρδινογιάννης…καλά ήτανε
    μέχρι που τελείωσε ο δεύτερος στο τσουλού…

    Για την εξέλιξη της ομάδας
    και επιβίωση του είδους χρειάζεται
    Δαρβινογιάννης.

  183. ΛΑΜΠΡΟΣτή η said

    186 – Ένας είναι ο Μιχάλης και μοναδικός, και τα λόγια φτωχά για να τον περιγράψουν. ☺☺☺
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, Μιχάλη του μέτρου και της λεπτότητας.

  184. Γς said

  185. sarant said

    187 Οντως!

    185 Μπαναρίστηκε ο Βάταλος κι ήρθες εσύ να προσβάλλεις ομαδικώς, χρονιάρες μέρες;

  186. gpoint said

    Επειδή πηγαίνω λαϊκή πολύ συχνά, το σπανάκι είναι το φθηνότερο χορταρικό…

  187. argyris446 said

  188. Γιάννης Κουβάτσος said

    187, 189. Δεν είναι εκπληκτική η αντίθεση του σχολίου του Μιχάλη με του αλλουνού; Η αντίθεση της φινέτσας και της ακριβολογίας με τη χοντροκοπιά και τη φλυαρία.

  189. Ασχετο αλλά σχετικό: πώς μεταφράζονται οι girasole /topinambour /Jerusalem artichokes, που καμια σχέση δεν έχουν με αγκινάρες, είναι είδος συγγενές με τον ήλιο.
    Δεν το έχω συναντήσει πουθενά, αλλά πρέπει να υπάρχει στη συνδυασμένη ονοματολογία, όπου κάποτε είχα βρει μέχρι και το εισέτι άγνωστο στην ελληνική αγορά ραβέντι. Αλλά είμαι βέβαιη ότι εάν εισαχθεί θα το πούν με την κακόηχη στα ελληνικά λέξη rhubarb (ετσι, με λατινικά γράμματα) και τέλος. Προφανώς οι εισαγωγείς απλώς κρατάνε στα καινούργια προίόντα τα ξένα τους ονόματα χωρίς να ελέγχουν μήπως υπάρχει ήδη ελληνικό, με αποτέλεσμα τη γελοιότητα του φραμπουάζ (αντί σμέουρο) και τζίντζερ (αντί πιπερόριζας).

  190. Μήπως είναι το κολοκάσι; (Όχι πως ξέρω τι είναι αυτό, αλλά έτσι το λέει η μεταφραστική υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ, παραπέμποντας στον Οδηγό Τροφίμων και Ποτών του Γ. Καρδούλη.) Αναφέρεται και ως ψευδοκολοκάσι
    Αν κρίνω πάντως από το ότι και στα ιταλικά επίσημα κείμενα της ΕΕ αποδίδεται topinambour (έτσι, à la française, ή εξιταλισμένο ορθογραφικά σε topinambur), μάλλον δεν θα έχει παραδοσιακό όνομα στη Μεσόγειο…
    [Οι πληροφορίες από το ΙΑΤΕ.

  191. ΣΠ said

    193, 194
    Ο μεταφραστής της google δίνει κολοκάσι για το topinambour. Όμως πρέπει να πρόκειται για διαφορετικά φυτά:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_artichoke
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CE%B7_%CE%B5%CE%B4%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82

  192. giorgos said

    185. Κοροιδία καί σκουπίδια σερβίρουν εκεί κάτω στό μαντρί τής Αθήνας καί τίποτ΄άλλο.
    Εξαιρετικό κείμενο . Μπράβο !

  193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    192 – Ας μη συγκρίνουμε το εσωτερικά σάπιο με το φρέσκο, είναι άδικο για το φρέσκο.

  194. Ριβαλντίνιο said

    @ 180, 181 gpoint

    Υπήρχε Καλαφάτης στον ΠΑΟΚ ; !!! Δεν το γνώριζα !
    Τόσο μακρινές εποχές δεν τις έχω ζήσει και δεν τις γνωρίζω. Από ότι διαβάζω το πρωτάθλημα του ’85 είναι ο ορισμός του το ότι δεν υπήρξε παράγκα επί Βαρδινογιαννισμού. Ανταγωνίστηκαν για το πρωτάθλημα η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας (=ΠΑΟ) και ο ΠΑΟΚ. Επειδή ο ΠΑΟ είχε και Ευρώπη (έφτασε ημιτελικά Πρωταθλητριών) κατέκτησε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. ( Όπως το ’71 το κατέκτησε η ΑΕΚ, με 2ο τον Πανιώνιο και 3ο τον ΠΑΟ. ) Στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ νίκησε στην έδρα του ΠΑΟ 0-1 και τελευταία αγωνιστική στην Θεσ/νικη ήρθαν 1-1 (άνευ σημασίας μάτς). Στα ημιτελικά Κυπέλλου ο ΠΑΟ νίκησε τον ΠΑΟΚ στον πρώτο αγώνα 2-0, αλλά στον επαναληπτικό έχασε 4-0 !!! Στον τελικό ο ΠΑΟΚ έχασε 4-1 από την Λάρισα. Αγνές εποχές μου μοιάζουν. Όλοι μπορούσαν να νικήσουν όλους.

    Εγώ προτιμώ για γήπεδο να μας δώσουν το Ολυμπιακό Στάδιο για 100 χρόνια με αντάλλαγμα την Λεωφόρο. Αν πέρναμε το ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος θα ανέπτυσσε όλα του τα αθλήματα.
    Για το γήπεδο της ΑΕΚ λένε πως είναι ο «ΣΥΡΙΖΑίος» δήμαρχος που τους ταλαιπωρεί.
    Για την Παιανία δεν ξέρω αν κέρδισε τόσα λεφτά η οικογένεια Βαρδηνογιάννη. Η Παιανία έβγαλε : Γκούμα, Μπασινά, Καραγκούνη, Λεοντίου, Πλιάγκα, Σικαλιά, Βελίδη, Οξύζογλου, Κρητικό, Μπουσινάκη, Τριποτσέρη, Νίνη, Τζόρβα και μερικούς ακόμη που δεν θυμάμε. Ε, πόσα να κέρδισαν από όλους αυτούς ;

    @ 182 κουτρούφι

    +1 σε έναν φιλοπαναθηναϊκό Ολυμπιακό !!! 🙂 🙂

    @ 186 Μιχάλης Νικολάου

    🙂 🙂 🙂

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    198. Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ του Σκότσικ ήταν πολύ καλή ομάδα. Ήμουν μέσα στο 0-1 με την κεφαλιά του Πάπριτσα. Είχαν πιο πολλές ευκαιρίες σ’ εκείνο το παιχνίδι. Στο τέλος του πρωταθλήματος ο πρώτος ΠΑΟΚ απ’ τον πέμπτο Ηρακλή είχε μόνο 5 βαθμούς διαφορά. Άλλες εποχές, όπου μπορούσε να πάρει πρωτάθλημα η Λάρισα, να πάρει τρία σερί η ΑΕΚ, κάτι που δεν κατόρθωσε να κάνει ο Παναθηναϊκός του πανίσχυρου Βαρδινογιάννη. Και τότε γίνονταν διάφορα (Ελλάδα, έτσι; ) αλλά καμία σχέση με τα όργια της τελευταίας εικοσαετίας.

  196. .

    […]
    ΥΓ
    Αποχωρώ δια παντός από το Σαραντακέικο και βγαίνω στον καθαρόν αέρα να αναπνεύσω…! Δεν θα μού λείψει κανείς σας. Αλλού υπάρχει Η ΖΩΗ, η ομορφιά και Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΟΧΙ ΕΔΩ…!

  197. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ααααααααχ! Τάπα και ξεθύμανα! 😀

  198. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Μα να μου μπανάρει τον άλλο λογαριασμό πριν τη συμφωνημένη μέρα και να μην προλάβω να αναρτήσω το κράξιμο που είχα ετοιμάσει;

  199. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @200. Νικοκύρη, ἄν καὶ εἶμαι ὑπὲρ τῆς ἐλευθερίας τῆς ἔκφρασης, παρακαλῶ νὰ διαγραφεῖ αὐτὸ τὸ σχόλιο, γιὰ νὰ μὴν ρυπαίνει τὸν ἱστότοπο μὲ τὴν παρουσία του.

  200. sarant said

    203 Λες; Ούτως ή άλλως, μακάρι να κρατήσει την υπόσχεσή του.

  201. sarant said

    204 Αποδόμησα το σχόλιο ώστε να μείνει ο αποχαιρετισμός μόνο

  202. Μα προς τι όλα αυτά; Δεν καταλαβαίνω, ο φουκαράς.

  203. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    206. Ἄμεση δράση ἤ μᾶλλον ἄμεση ἀποδόμηση.
    🙂

  204. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #205
    Σχεδόν όλα ανταποκρίνονται στο προφίλ που είχα φτιάξει…
    #207
    Ε καλά, χάνει και την ψυχραιμία της που και που! 🙂

  205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Είχαμε εξελίξεις βλέπω, κάποιο πουλάκι ξέφυγε από το κατασκότεινο Σαραντακοκλουβί, και πέταξε στο ΦΩΣ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

    Επαναστατημένοι συνοδοιπόροι του, μη μένετε αδρανείς στην σκλαβιά του Σαραντακέϊκου, ΕΜΠΡΟΣ ΣΤOΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΕΤΣΙ. 🙂

    Tελικά, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παίζει να είναι η πιο παρεξηγημένη λέξη, ειδικά από τους γεννημένους σκλάβους.

    Τρελά αγόρια και κορίτσια, ήταν κανείς στο ΟΑΚΑ όταν έπαιξαν αυτά τα γεροντοζωντανά; 🙂
    Mιλάμε για χαμό, μακράν το καλύτερο συναυλιακό συγκρότημα (κτγμ πάντα 🙂 )

    Υ.Γ – Δεν ξέρω, αλλά αναπνέω πολύ καλύτερα εδώ μέσα απ΄ό,τι πριν από μερικές ώρες, σαν να καθάρισε ο αέρας ένα πράμα, σαν να ξεμύρισε από κάτι βαριά σάπιο, μήπως έριξες γκλέϊτ Νικοκύρη ή ήρθε πρόωρα η άνοιξη; 🙂

    ΓΙΑ ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

  206. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το ότι έσκασε μύτη αμέσως μόλις εξοστρακίστηκε ο Βάταλος είναι τυχαίο; Του επιτελείου κι αυτός, μυρίζει θειάφι. 😊 Καλή του χρονιά, όπως και να ‘χει, δυστυχισμένος πρέπει να ‘ναι. Και δεν το λέω ειρωνικά.

  207. Γιάννης Ιατρού said

    211: Καλή χρονιά Γιάννη,

  208. Γιάννης Ιατρού said

    Ε, δεν γίνεται να μην σχολιαστεί 🙂

  209. κουτρούφι said

    #199. Και σε αυτό ήμουνα!

  210. Γς said

    211:

    Καλώς τα δέχτηκες

    Μπρέξιτ, η λέξη του 2016!

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    213, 215: 😊😊😊

  212. Γιάννης Κουβάτσος said

    214. Κουτρούφι, είσαι σίγουρα Ολυμπιακός; 😊 💚

  213. gpoint said

    # 198

    Είσαι μικρός και δεν γνωρίζεις…

    Τις παράγκες δεν τις φιάχνουν σωματεία αλλά παράγοντες της ΕΠΟ που πουλάνε τις υπηρεσίες τους στον κάθε ενδιαφερόμενο. Ανάλογα με την ηθική του φέρεται ο καθένας. Ο Βαρδινογιάννης χρόνια αρκετά έριχνε χρήμα σε τρύπια λεκάνη όπως κάνει τώρα ο Σαββίδης. Κάποια στιγμή χρησιμοποίησε την παράγκα αλλά δεν κόλησε εκεί προσπάθησε ξανά με τίμια μέσα και συμβιβάστηκε με την (κερδοφόρα τότε) δεύτερη θέση αφήνοντας τον Κόκαλη να κάνει παιχνίδι αφου ταλαιπωρήθηκε δυο-τρία χρόνια κι αυτός’ωσπου να πεισθει να..παραγκώσει. Οι ηλίθιοι της παναθηναϊκής συμμαχίας έριξαν τον Βαρδινογιάννη επειδή οι πολυμετοχικοί θα χρησιμοποιούσαν την παράγκα (όπως και ΕΓΙΝΕ) νομίζοντας πως θα μείνουν να παίρνουν πρωταθλήματα αλλά αυτοί κοίταξαν το δικό τους συμφέρον καταχρέωσαν τον ΠΑΟ, έκανε τις δουλειές του ο Βγενό κι έφυγαν. Ο χωρίς ηθικούς φραγμούς Μαρινάκης παρέλαβε την παράγκα και την αναβάθμισε στον απίστευτο βαθμό που βλέπουμε σήμερα, αν ποτέ γίνει η δίκη θα δεις μέχρι που έχει φτάσει η σαπίλα. Ηδη βλέπεις πως επειδή έχει χάσει την πλειοψηφία στην ΕΠΟ η παράγκα δεν έγιναν εκλογές, έβαλε η Ουέφα ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ διοίκηση κι έρχεται τώρα και προτείνει 360 000 ευρώ αμοιβή για δυο χρόνια στους Κουκουλάκη-Τσιρώνη για να παραμείνουν στην επιτροπή διαιτησίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών αν ποτέ γίνουν, δίνουν και μια ογδοντάρα χιλιάρικα στον Μπίκα για της ζημιές στο σπίτι του (ούτε τριάντα δεν θα το πούλαγε) για να κάτσει καλά… Τρομοκρατημένες κάποιες ενώσεις ξαναγυρίζουν στην ομπρέλλα του χοντρού να επιβιώσουν…συμπτωματικά αναφέρουμε τον μπαμπά αντιπρόεδρο του ΟΣΦΠ και τον γιο αντιπρόεδρο της Ουέφα…εν τω μεταξύ ο διάδοχος του Κοντονή καθεύδει.
    Και η ΑΕΚ είχε χρησιμοποιήσει την παράγκα, είχαμε και κάτι σφαίρες σε πόδια επί εποχής Γιδόπουλου, σε ταβάνι επι Ψωμιάδη και διάφορα επί Καρά Μελισσανίδη. Τον τελευταίο επειδή ξέρει από παλιά τα κόλπα δεν τον ρίχνει ποτέ η διαιτησία, είχε κι ένα ατυχηματάκι ο Ζωγράφος, στην δίκη όλα μέλι-γάλα βγήκανε

    Στην Παιανία έπαιρνε κυρίως ξένουν πιτσιρικάδες και τους άλλαζε σωματότυπο και χρηματικό επίπεδο. Είχε πάρει μια τριάδα από τον Αρη – του έμεινε ο Μόρις, τους άλλους -δεν θυμάμαι ονόματα-τους πούλησε, έναν που εξελίχθηκε πολύ από τον Ηρακλή και το μεγαλύτερο κλου ο Μπορέλι που τον παλεύανε δυο χρόνια και μόλις έγινε παιδαράς -από καλαμιά στον κάμπο- έφυγε με ελεύθερη μεταγραφή για την Ισπανία -οι κακιές γλώσσες λέγανε για τέσσερα δις υποτραπέζια…

    Τελειώνοντας την …εκπαίδευσή σου θα σου πω γεγονότα που έχουν «ξεχάσει» όλοι οι ασχολούμενοι με το ποδόσφαιρο…
    Πριν κάποια χρόνια ανέλαβε πρόεδρος των σκουληκιών ο Κοντομηνάς, λόγια παχιά, έριξε και την μπάλα από ελικόπτερο για την σέντρα ενός αγώνα και τέτοιες ομορφιές μαζί με κάποια μπίζνα ασφαλιστικοϊατρική στην συμπρωτεύουσα. Μετά κάποιες μέρες ανακάλυψε πως είχε δουλειές, δεν προλάβαινε, κι έβαλε στην θέση του κάποιον Ζαχουδάνη ή κάπως έτσι. Σε κάνα μήνα μέσα ο Ζαχουδάνης πούλησε τον Χαριστέα 6 δις στην Γερμανία, πήρε το χρήμα και…αντίο !!. Ο Κοντομηνάς είπε πως δεν τον γνώριζε τον άνθρωπο στον οποίον παρέδωσε την προεδρία κι έκανε την λαδιά, έκανε μια δωρεά 800 εκατομμυρίων στον σύλλογο, τα σκουλήκια τον ανακήρυξαν…μεγάλο ευεργέτη !!! κι όλα καλά, δυο φορές άρθρο 44 κ.λ.π. και τα φέσια στην κοινωνία (όπως και η ΑΕΚ)
    Πρόπερσι και πέρσι ο Κοντομηνάς προσπάθησε να εμπλακεί στο χειμαζόμενο μπάσκετ του ΠΑΟΚ…ε, δεν είμαστε σκουλήκια εμείς,ακόμα άφραγκοι και με ομάδα της πλάκας είμαστε στο μπάσκετ αλλά με ψηλά το κεφάλι.

  214. gpoint said

    # 213

    Νομίζω πως το πάθος δεν θα τον αφήσει πολύ καιρό εκτός…

  215. sarant said

    213-219 🙂

  216. Ριβαλντίνιο said

    @ 218 gpoint

    Καλή Πρωτοχρονιά.

    Μερικές παρατηρήσεις :

    – Συμφωνώ απολύτως μαζί σου ότι η τωρινή κατάσταση εξυπηρετεί τον ΟΣΦΠ και καθυστερούν όσο μπορούν τις εκλογές. Αυτή την στιγμή ο ΟΣΦΠ έχει διεθνή υποστήριξη. Που να δεις τι γίνεται στο Μπάσκετ. Ο κόσμος νομίζει ότι ο ΟΣΦΠ πήρε τις 2 τελευταίες ευρωλίγκες του χάρη στην … ολυμπιακή ψυχή. Το αντίθετο. Έχει τρομερή εύνοια. Αντίθετα τον εξάστερο τον σφάζουν !

    – Ο Μόρις έφυγε κλοτσηδόν από τον ΠΑΟ μετά από μια εμφάνισή του σε ένα Ξάνθη – ΠΑΟ 3-2 που τον πέρναγε μέχρι και ο Λαμπριάκος με ντρίπλα.

    -Θυμάμαι σχόλιο του Γεωργίου για τον Κοντομηνά σε έναν πετροπόλεμο στου Χαριλάου : «Μέχρι και του Κοντομηνά του έφυγε μια πέτρα… από το δαχτυλίδι !»

  217. Μαζί με το 2011, το 2017 αποτελεί ζευγάρι σέξι πρώτων.
    https://oeis.org/A046117

  218. Γιάννης Κουβάτσος said

    221. Είναι διαβόητο εκείνο το παιχνίδι, Ρίβα:

    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gazzetta.gr/article/item/198130-sta-upopta-xanthe-pao&ved=0ahUKEwi1l_Ta06HRAhUqCcAKHaqfAOYQFggcMAE&usg=AFQjCNG0pgINtjLefOg26wU09_XHOjUcrw&sig2=xzxxURJJUk-SH25GWRuqgQ

  219. Ριβαλντίνιο said

    @ 223 Γιάννης Κουβάτσος

    Ναι. Και νομίζω ότι μέχρι εκείνο το μάτς ήμαστε 1οι στο πρωτάθλημα ή κάτι τέτοιο.

  220. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλά θυμάσαι. Ήταν το «πρωτάθλημα Βάλνερ».

  221. spiral architect said

    Γυρίζοντας προχθές ξημερώματα με το λεωφορείο του αεροδρομίου είδα την περιβόητη «ρόδα του Καμίνη» να στέκει ακίνητη μέσα στο ημίφως της πλατείας Συντάγματος. Απ’ ότι διάβασα στα μέσα, την πρόταση εγκατάστασης της ρόδας την έκανε η εταιρεία, η οποία ήξερε τη χρονοβόρα πιστοποίηση από τον αρμόδιο (ιδιωτικό) φορέα TUV-AUSTRIA που χρειάζεται κάθε ανυψωτικό μηχάνημα που φέρει ανθρώπους. Από την άλλη, γιατί ο Δήμος (που και αυτός ξέρει τη διαδικασία) δέχτηκε να εγκατασταθεί ή ρόδα λίγες μέρες πριν τις γιορτές και επίσης αφού δέχτηκε την πρόταση γιατί δεν απαίτησε την εγκατάστασή της από τις αρχές Νοέμβρη, ξερωγώ, για να προλάβει τους χρόνους;

    Λέμε για το «δυσκίνητο δημόσιο» αλλά είναι και κάτι κουμάσια οι ιδιώτες … 🙄

  222. https://twitter.com/FainaretiRom/status/815600552029536256

  223. Γς said

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας για την Ρούπα
    σε ρεπορτάζ στον STAR TV τώρα.

    -Την επτά η ώρα

    Τι ωραίο θα ήταν:

    -Στις επτά

  224. gpoint said

    # 221

    Δεν γνωρίζω τόσο καλά από μπάσκετ ώστε να μπορώ να διακρίνω την πρόθεση του διαιτητή, αυτή έχει σημασία κι όχι το αν είδε λάθος μια φάση. Π.χ. φέτος ο Αρετόπουλος στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ αφου σφύριξε μέχρι το 92 όλα κόκκινα να γίνει τ0 2-1,στο 94 με ανύπαρκτο οφφσάιντ απέτρεψε το 3-1 ! Στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί τέτοια κατάσταση που φέτος οι διαιτητές παίζουν τον ΟΣΦΠ 70-30 αντί το συνηθισμένο 90-10 και οι γάβροι θεωρούν πως αδικούνται !!

    Ξάνθη- ΠΑΟ 3-2. Σ’ αυτό το ματς ακούστηκε πως κονόμησε χοντρά ο Τράκης

    Από το 58 που εμφανίστηκε το Προ-Πο αρχίσαν τα περίεργα αποτελέσματα… Το 76 που πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟκ με την ομαδάρα μόλις εξασφάλισε την διαφορά για το πρωτάθλημα έχασε στην έδρα του από τον Ατρόμητο 1-2. Στον πρώτο γύο τον είχε κερδίσει 1-6 στο Περιστέρι. Ηταν η δεύτερη ήττα του στο πρωτάθλημα , η άλλη ήταν κάποιους μήνες πίσω την τρίτη αγωνιστική στα Γιάννενα. Βρέθηκαν μόνο δυο 13άρια συμπτωματικά και τα δύο στην Θεσσαλονίκη…

  225. Ριβαλντίνιο said

    @ 229 gpoint

    α) Συμφωνώ.

    β) Έτσι είπαν, αλλά δεν αποδείχτηκε τίποτα.

  226. […] Greek translation & language Μια περιήγηση στις λέξεις του 2016 Τα τελευταία μεζεδάκια του 2016 […]

Σχολιάστε