Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μπρέξιτ, η λέξη του 2016!

Posted by sarant στο 31 Δεκεμβρίου, 2016


Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου, χτες το βράδι έληξε η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, που είχε αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μας χρειάζεται σασπένς, γι’ αυτό και ο τίτλος φανερώνει αμέσως την ετυμηγορία σας: λέξη της χρονιάς, λέξη του 2016 είναι το μπρέξιτ.

brexit-cloud2

Θα μου πείτε, είναι ελληνική λέξη το Μπρέξιτ; Θαρρώ πως είναι -ασυμμόρφωτο δάνειο, βέβαια, από τα αγγλικά, αλλά και ταυτόχρονα διεθνής λέξη, αφού έτσι έχει περάσει σε όλες τις γλώσσες. Είχαμε όμως πει έγκαιρα ότι εννοούμε τη λέξη με την ευρύτερη δυνατή σημασία του όρου, και ότι κάνουμε δεκτές και ξένες λέξεις, και σύμπλοκους όρους όπως άλλωστε και τα ακρώνυμα. Άλλωστε και πέρυσι είχαμε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς ένα ασυμμόρφωτο δάνειο, τα κάπιταλ κοντρόλς. Λέξεις που επηρεάζουν τη ζωή σου, δεν είναι ξένες’ πάντως, προτιμώ, αφού γράφω ελληνικά και μιλώ ελληνικά, να γράφω τέτοιες πολύχρηστες λέξεις σαν το Μπρέξιτ με ελληνικούς χαρακτήρες. Εκτός κι αν εκείνοι που γράφουν Brexit το προφέρουν οξφορδιανά.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η νικήτρια λέξη ξεχώρισε από την αρχή και όσο προχωρούσε η ψηφοφορία το προβάδισμά της διευρυνόταν. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ένας μονολεκτικός όρος, οι πρόσφυγες (σε πληθυντικό βέβαια, δεν βάλαμε τις λέξεις με μορφή λημμάτων αλλά όπως συνήθως ακούγονται), ενώ στην τρίτη ένας άλλος όρος για το προσφυγικό ζήτημα, το χοτ σποτ. , όπως βλέπετε και στο Λεξοσύννεφο που έφτιαξε ο Στάζιμπος, που είναι άλλωστε κάθε χρόνο ο μάγος που στήνει όλον τον μηχανισμό της Λέξης της χρονιάς και που χωρίς τη δική του υλικοτεχνική υποστήριξη δεν θα γινόταν τίποτα.

Κοντά στο βάθρο, στην τέταρτη θέση, μια λέξη που οφείλει τη δημοτικότητά της στο ότι την αγνοούσαμε μέχρι πρόσφατα καθώς ήταν θαμμένη σε κονιοβριθή κιτάπια, ο υπερθεματιστής, ενώ στην πέμπτη λέξη ο ντόπιος νεολογισμός της χρονιάς, ο κόφτης. Η εξάδα κλείνει με τους αλληλλέγγυους, τόσο πολύτιμους και τόσο συκοφαντημένους.

Εκτός λάθους, η μόνη από τις λέξεις της φετινής εξάδας που είχε διακριθεί και πέρυσι είναι οι πρόσφυγες (πέρυσι στην 4η θέση).

Ανακεφαλαιώνοντας, η φετινή τριάδα είναι: 1. μπρέξιτ, 2. πρόσφυγες, 3. χοτ σποτ.

Ας θυμηθούμε όμως όλους τους νικητές: πέρυσι τα κάπιταλ κοντρόλς, πρόπερσι ο ΕΝΦΙΑ, το 2013 το σαξές στόρι, το 2012 η επαναδιαπραγμάτευση, το 2011 οι αγανακτισμένοι και το 2010 το μνημόνιο. Το 2009 δεν είχαμε κάνει διαγωνισμό.

Ο πίνακας με όλα τα αποτελέσματα και με στοιχεία για τη συμμετοχή σας (διά χειρός Στάζιμπου, είπαμε):

lexi2016results

Και σε κείμενο τα αποτελέσματα:

μπρέξιτ (415), πρόσφυγες (345), χοτ σποτ (255), υπερθεματιστής (181), κόφτης (155), αλληλέγγυοι (137), μετααλήθεια (109), λαϊκισμός (107), αριστεία (105), κωλοτούμπα (97), καναλάρχες (94), σανός (87), κόπυ πάστε (77), ελάφρυνση χρέους (71), ξενοφοβία (69), νόμος Παππά (68), θεσμοί (62), τραμπ(άλα) (61), μικρότερος πολιτικός κρατούμενος (59), σουλτάνος (54), πρωτογενή πλεονάσματα (50), αξιολόγηση (δεύτερη) (48), βιώσιμο χρέος (46), ΕΣΡ (40), λυκοσυμμαχία (40), ιδεοληψία (35), ισοδύναμα (32), καλύτερο βιογραφικό (32), συλλογικότητες (31), κανονικότητα (30), ποσοτική χαλάρωση (29), τέταρτο μνημόνιο (29), ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (27), τέσσερα κανάλια (27), μέτωπο της λογικής (25), ομάδα αλήθειας (24), χαμηλοσυνταξιούχοι (20), περικοπές (19), πλανητάρχης (19), υπερταμείο (19), αυτοδημιούργητος (18), δανειστές (18), μετάλλαξη (18), πραξικόπημα (18), δημοπρασία συχνοτήτων (15), έκτακτο βοήθημα (11), πολυνομοσχέδιο (11), προσδόκιμο (10), κεντρικός τραπεζίτης (6), αεροπειρατεία (3).

Μερικά άλλα στατιστικά στοιχεία που τα επεξεργάστηκε η Stazybostat:

Από το 2010 Stazybo Horn, LandS, Alexis, Silent Bob, voulagx, TAK συνεχίζουν να ψηφίζουν με το ίδιο παρανόμι – δύο οι απώλειες από πέρσι. Θα υπάρχουν ίσως κι άλλοι που ψηφίζουν όλα τα χρόνια, αλλά όχι πάντα επώνυμα ή με απαράλλαχτο παρανόμι· σίγουρα ο νικοκύρης, ίσως κι ο Δύτης. Ας αποκαλυφθούν αν θέλουν.

Εννέα από εσάς ψήφισαν την πρώτη τριάδα· επώνυμα οι Kostman, Σωτήρς και Αντιγόνη -ο πρώτος από τις 14/12, οι άλλοι δύο στις 30/12. Η σχετική σπαμακόπιτα, λοιπόν, που φέτος θα είναι προφανώς αποδομημένη, πάει στον Kostman.

46 από τις 50 λέξεις ψηφίστηκαν και μονοκούκι. Πιο δημοφιλείς οι πρόσφυγες (71) και το μπρέξιτ (56). Με διψήφιες προτιμήσεις επίσης οι υπερθεματιστής (25), μετααλήθεια (23), χοτ σποτ (23), αλληλέγγυοι (20), μικρότερος πολιτικός κρατούμενος (18), σανός (16), λαϊκισμός (15), κωλοτούμπα (13), αριστεία (12), κόπυ πάστε (11) και κόφτης (10).

Είχαμε ακόμη 65 διαφορετικά ζευγάρια λέξεων· πιο δηφοφιλή μπρέξιτ και υπερθεματιστής, έξι φορές, ενώ μπρέξιτ με πρόσφυγες και αλληλέγγυοι με πρόσφυγες, από πέντε. 688 ήταν οι διαφορετικές τριάδες που ψηφίστηκαν. Κόφτης, μπρέξιτ, χοτ σποτ και μπρέξιτ, υπερθεματιστής, χοτ σποτ προτιμήθηκαν από 12 φορές.

Φέτος ψήφισαν 1430 φίλοι του ιστολογίου, αρκετά λιγότεροι απο πέρυσι (1794) ή πρόπερσι (1694), ενώ το ρεκόρ του 2013 (2190) παραμένει ακατάρριπτο. Βέβαια τότε η ψηφοφορία είχε αναμεταδοθεί από μεγάλους ιστότοπους.

Μπορούσατε να ψηφίσετε έως τρεις επιλογές, αλλά αυτό δεν το αξιοποίησαν όλοι. Συγκεκριμένα:

1 λέξη ψήφισε το 29,5%
2 λέξεις ψήφισε το 6,5%
3 λέξεις ψήφισε το 64%
Τα ποσοστά αυτά διαφέρουν αρκετά από τα περσινά (24-5-71).

Για τη λέξη της χρονιάς, το Μπρέξιτ, έχουμε γράψει άρθρο στο ιστολόγιο, τις παραμονές του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενώ είχαμε αναρωτηθεί επίσης για το αν και κατά πόσο θα επηρεαστεί το γλωσσικό καθεστώς της ΕΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στην ανάδειξη της Λέξης του 2016 και βέβαια εύχομαι καλή χρονιά σε όλες και όλους!

 

 

 

 

144 Σχόλια to “Μπρέξιτ, η λέξη του 2016!”

  1. Γς said

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά

  2. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Πρώτη χρονιά που η λέξη δεν σχετίζεται (άμεσα) με την ελληνική πραγματικότητα. Δείγμα εξωστρέφειας ή απάθειας/εγκατάλειψης για τα εγχώρια ζητήματα;

  3. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  4. sarant said

    Kαλημέρα, καλή χρονιά σε όλους και ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Εύστοχη η παρατήρηση, δεν ξέρω όμως τι ερμηνείες επιδέχεται.

  5. ΚΑΒ said

    καλημέρα και χρόνια πολλά.

    Ψήφισα την τρίτη λέξη. Το μπρέξιτ δε νομίζω ότι είναι η λέξη της χρονιάς για τους Έλληνες.

  6. κουτρούφι said

    Επιτρέψτε μου μια παρέκκλιση από το κύριο θέμα, λόγω της ημέρας.
    Υπενθυμίζω ότι στη Σίφνο, κάλαντα υπάρχουν μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κάθε παιδάκι έχει δικά του κάλαντα, διαφορετικά κάθε χρόνο. Τα κάλαντα τα φτιάχνουν κάποιοι από την κοινωνία που έχουν έφεση στη ρίμα. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα περίπου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κάμποσα παιδάκια θα βγουν στους δρόμους πάλι σήμερα το απόγευμα με τα δικά τους κάλαντα έστω και με κακές καιρικές συνθήκες. Στα κάλαντα βγαίνουν επίσης σύλλογοι και επιτροπές εκκλησιών. Εάν γκουγκλίσετε θα βρείτε διάφορα παραδείγματα από Σιφνέικα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
    Συλλογή καλάντων από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1980 περίπου, βρίσκεται στο βιβλίο του Ν. Γ. Σταφυλοπάτη, «Τα λαϊκά τραγούδια και κάλαντα της Σίφνου, 1829-1980», Ελληνικά Γράμματα, 1997. Από τη συλλογή αυτή παρουσιάζω κάλαντα του 1951 για ένα ανώνυμο πιτσιρικά. Στιχουργός ήταν ένας ευφυής, λαϊκός άνθρωπος της εποχής, ο Ζαννής Ονούφριος. Στα κάλαντα αυτά υπάρχουν δυο λέξεις (πεσίνι, καεράτι) που έχουν απασχολήσει το ιστολόγιο.

    Βγήκα να πω έτη πολλά παντού σε κάθε μαχαλά,
    συνηθώ να τρέχω μόνου, πάντα στην αρχή του χρόνου

    Είμαι φτωχός και δεν μπορώ, και γω ετούτο τον καιρό,
    πού και πώς θε να μπορέσω, να’ αποχτήσω ένα μέσο

    Κάποιος μού είπε: Αν μπορείς, γνωρίσου με αρχιερείς,
    να σε κάνουν ρασοφόρο, αυτοί δεν πληρώνουν φόρο

    Μισθό θε να χεις μια φορά, θε να χεις και τα τυχερά,
    θα χεις και στη λουτρουγιά σου, βοηθό την παπαδιά σου

    Έτσι θα ζήσεις μια χαρά, θα χεις πεσίνι τον παρά,
    νέες και γριές και γέροι, θε να σου φιλούν το χέρι

    Και αν γεννά η παπαδιά, και κάνει μπόλικα παιδιά,
    πάντα θα ‘χεις καεράτι, δεν θα δεις ποτέ κεσάτι.

    Του φίλου μου τη συμβουλή, δεν θα υπάρχει πιο καλή,
    και θαρρώ πως δεν θ’ αργήσω, να την πραγματοποιήσω.

    Καλή Χρονιά!

  7. LandS said

    Καλημέρα, καλή πρωτοχρονιά και καλά κέρδη να έχουμε.

    2,5,6
    Ως γεγονός το Μπρέξιτ έχει τόσο σημαντικές επιπτώσεις όσο και οτιδήποτε άλλο ελληνικό γεγονός της χρονιάς που πέρασε.

  8. ΛΑΜΠΡΟΣτή η said

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι από το 10, όχι μόνο δεν πρώτευσε καμία λέξη της χαράς της προοπτικής και της αισιοδοξίας, αλλά αν δεν κάνω λάθος δεν ήταν ούτε καν υποψήφια, κι αυτό δείχνει κάτι σοβαρό κατά την γνώμη μου.

  9. Παναγιώτης Κ. said

    Μάλλον από την αρχή υπήρχε η αίσθηση του προβαδίσματος του Μπρέξιτ.
    Εκτιμήθηκε η σημαντικότητα του γεγονότος της εξόδου του UK από την ΕΕ.

    Έχω την…ικανοποίηση οι λέξεις της επιλογής μου μαζί με την πρώτη , να ανήκουν στην πρώτη 8-άδα.(τριψήφιες επιδόσεις δηλαδή πάνω από 100 ψήφοι).
    Όσοι ψήφισαν την μετααλήθεια νομίζω ότι το έκαναν για να ενισχύσουν την καθιέρωσή της στο ελληνικό λεξιλόγιο μιας και αυτή έχει πολύ ουσιώδες περιεχόμενο.
    Ο λαϊκισμός επιλέχτηκε για να στιγματιστεί ως πολιτική νοοτροπία.Καλό είναι να τον έχουμε κατά νου με τον αντίποδά του τον ελιτισμό.

    Καλή χρονιά και του χρόνου πάλι να…ξαναψηφίσουμε. 🙂

  10. ΚΑΒ said

    Λάμπρο, τι προβάλλεται στα ΜΜΕ; το αρνητικό και το μαύρο. Ας έχουμε εμείς οι κοινοί την καρδιά μας γεμάτη αγάπη για όλους με κατανόηση γι’ αυτήν την απελπισία και απογοήτευση που μας περιτριγυρίζει.

  11. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    2 – Μάλλον δείγμα επιρροής των μμα, αλλά και συνειδητοποίησης της δυναμικής της παγκοσμιοποίησης. Μαθαίνουν οι άνθρωποι σιγά σιγά, το πρόβλημα είναι πως η οικονομική ελίτ, δρομολογεί και τρέχει τις εξελίξεις πολύ γρήγορα, κι είναι τουλάχιστον είκοσι χρόνια μπροστά.

  12. gpoint said

    Καλημέρα και χρόνια πολλα

    Πολλά εύστοχη η παρατήρηση του Λάμπρου. Να προσθέσω πως από το 12 και μετά η λέξη της χρονιάς έχει πάντοτε σχέση με την Ευρώπη, φέτος η καθαρά αναφερόμενη στα ελληνικά πράγματα λέξη, οι υπερθεματιστές, ήρθε τέταρτη

  13. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    7 – Τι κρυμένος θησαυρός είναι αυτός που μας έφερες βρε Κουτρούφι;
    Νάσαι καλά, καλή χρονιά να έχεις και πάντα τέτοια.

  14. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Και οι τρεις λέξεις μου χτύπησαν δεκάδα (κόφτης, κωλοτούμπα, λαϊκισμός). Όχι άσχημα για βάζελο. 😊
    Τους συκοφαντημένους αλληλέγγυους τους γνωρίζω καλά. Με αυτούς συνεννοούμαστε για όσα θέματα προκύπτουν σχετικά με τα προσφυγόπουλα του σχολείου μας. Είναι πάντα εκεί, πάντα να προσφέρουν από το περίσσεμα της ψυχής τους. Μάλλον αυτό δεν καταλαβαίνουν οι επικριτές τους: πώς γίνεται να προσφέρει κάποιος χωρίς να κινείται από το ιδιοτελές κίνητρο της κονόμας.Ε, να που γίνεται, νοικοκυραίοι μου. Ίσως αυτούς έπρεπε να ψηφίσουμε για πρώτη λέξη, έτσι, για να μην ψηφίζουμε όλο γρουσούζικες λέξεις, έτσι, για να ξορκίσουμε το κακό. Αλληλέγγυοι. 👍

  15. gpoint said

    Μια πρόταση για του χρόνου είναι να μικρύνει το χρονικό περιθώριο της ψηφοφορίας. Κλασσικά ο Ελληνας λειτουργεί καλύτερα υπό πίεση, νομίζω πως ένα τριήμερο είναι αρκετό. Μερικοί συνεπείς στην αμεσότητα όπως η αφεντιά μου έχουν ήδη ξεχάσει τι ψήφισαν κουρασμένοι από την αναμονή των αποτελεσμάτων !! Αυτό νομίζω πως είναι η αιτία που εξασθένησε η δυναμική της ψηφοφορίας με τα χρόνια.

  16. Παναγιώτης Κ. said

    @9. Πολύ σωστή παρατήρηση !
    Παίρνω αφορμή από αυτή για να αναρωτηθώ: Μήπως ως νοοτροπία θεωρούμε…επίμεμπτο να μιλάμε για πράγματα της χαράς , του γέλιου και της αισιοδοξίας; Όλα αυτά μήπως τα θεωρούμε ασόβαρα και σοβαρά είναι η γκρίνια, η απαισιοδοξία και η διαρκής κριτική του…άθλιου συστήματος που υπάρχει σε όλο τον κόσμο; Π.χ σοβαρός είναι ο…Μπογιό και ο περισσότερος κόσμος ασόβαρος;
    ( Αν αναρωτηθείτε που…κολλάει ο Μπογιό σας προτείνω να τον διαβάζετε ή να τον ακούτε στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο )
    Να ξανασκεφτούμε γενικώς τον Αριστερό λόγο…

  17. Stella said

    Η προτίμηση της λέξης Brexit φανερώνει την (κρυφή) ελπίδα ότι θα έχει (έμμεση) επίπτωση στη δική μας περίπτωση.
    Κάτι σαν την πτώση της χούντας, που μας την έφερε η τραγωδία της Κύπρου.
    Περιμένουμε από άλλους να «φροντίσουν» για πάρτη μας.
    Επόμενος σταθμός (και ελπίδα ταρακουνήματος της ΕΕ) η Μαρίνα Λεπέν.
    Είμαστε η προέκταση του καναπέ μας.

  18. Babis said

    Εξαιτίας των προσφύγων, έχασα την ευκαιρία να βγει η πρώτη τριάδα με την σειρά που την ψήφισα.
    Είχα ψηφίσει: μπρέξιτ, χοτ σποτ, υπερθεματιστής

    Γίνεσαι ή δεν γίνεσαι χρυσαυγήτης μετά;

    Στον τομέα της πρόβλεψης όμως τα έκανα μαντάρα μόνος μου.
    Είχα δώσει: Υπερθεματιστής, μπρέχιτ, μεταλήθεια.

  19. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά ! Αναμενόμενη η λέξη, να δούμε πόσο θα αποτελέσει πραγματικότητα ή επιστημονική φαντασία…
    Καλή Πρωτοχρονιά, θυμίζοντας και αυτά τα ιδιότυπα κάλαντα…

  20. Babis said

    Ψήφισα μπρέχιτ με αποκλειστικό κριτήριο την υπερβολική χρήση της λέξης.

    Αν εξαιρέσουμε τα ΜΜΕ που το κάνουν μεγάλο θέμα για λόγους τηλεθέασης, δεν υπάρχουν πολλοί που να πιστεύουν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Φυσικά έχει μεγάλη συμβολική σημασία αφού είναι η πρώτη αποχώρηση από την ΕΕ, και φοβάμαι ότι η πιθανότητες να μην είναι η τελευταία είναι σημαντικές.

  21. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά!
    Υπερθεματιστής, μπρέξιτ, μετααλήθεια… Έχασα το γκανιάν, για τα πλασαρίσματα τι κερδίζω;
    (15: συγκρίσιμα τα αποτελέσματα Πανιωνίου, σωστά; 😛 )
    2 κλπ: Η έντονη έκθεση μέσω των ΜΜΕ, ίντερνετ, κοινωνικών δικτύων είναι ένας πιθανός λόγος. Ένας άλλος μπορεί να είναι η απουσία αξιόλογων εσωτερικών νέων: Ζούμε σ’ ένα όχι και τόσο ευώδες τέλμα, οπότε προτιμάμε να κοιτάμε τον ορίζοντα παρά τα πόδια μας, είτε για καλό, είτε για κακό.
    Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να μετρηθεί η έκθεσή μας (=του ελληνικού πληθυσμού) στις λέξεις αυτές. Αν συσχετίζαμε πχ με τι σειρά έρχονται οι λέξεις της ψηφοφορίας στο ιντερνέτι, να βγάζαμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πιστεύω πως οι στατιστικολόγοι/εκλογολόγοι/δημοσκόποι/γκαλοπιστές του ιστολογίου θα κάνουν τις αναλύσεις που έχουν ενδιαφέρον…

  22. Γιώργος Κόφτης said

    Καλή χρονιά, χρόνια πολλά.
    Πάντως έπιασα την πέμπτη θέση, χωρίς να κάνω προεκλογική εκστρατεία! 🙂

  23. nikiplos said

    Καλημέρα… εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους/ες…

    Πιστεύω πως το brexit επηρέασε κατά πολύ και είχε σχέση αρκετά με τα ελληνικά δρώμενα…

    Σε ένα πρώτο επίπεδο, οι θιασώτες φυγόκεντρων δυνάμεων στην ΕΕ έζησαν την εκδοχή του δικού μας grexit που δεν ήρθε ποτέ αν και είχε προαναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες από τα ΜΜΕ, με ιογενείς στο διαδίκτυο τύπους που έπιναν κρασάκι, ως «η τελευταία ημέρα στην Ευρώπη» (λες και ύστερα θα έφευγε η χερσόνησος) κοκ. Όλα αυτά τα ευτράπελα, με το brexit εκφράστηκαν κάπως συναισθηματικά…

    Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μεγάλο μέρος συμπατριωτών μας σπουδάζει, ζει, κάνει ειδικότητες κι εργάζεται στην Αγγλία, και με δεδομένο αυτό υπήρξε φόβος στους ίδιους και στις οικογένειές των μήπως και άλλαζε η σχέση εργασίας, τιμής διδάκτρων, δυνατότητα αναγνώρισης ειδικότητας κοκ. Σαφώς υπάρχει και ένα μέρος συμπατριωτών μας που εργάζεται στην Αγγλία υπό άλλες συνθήκες και ενδεχομένως να είχε συμφέρον από ένα brexit πχ ο εφοπλιστικός κλάδος με έδρα το βρετανικό νησί.

    Σε ένα τρίτο και πιο βαθύ επίπεδο, οι συνέπειες του brexit δεν έχουν ούτε καν εκτιμηθεί από τους ειδικούς. Θεωρητικά, αρχούσης της νέας χρονιάς το brexit θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Πέρα από τις άμεσες οικονομικές, υπάρχουν και οι ιδεολογικές, καθώς οι μεγάλες χώρες Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αρχίζουν πλέον να πιστεύουν ότι ένα Frexit, Italexit ή Spanexit, ενδεχομένως να μην είναι και τόσο κακή ιδέα… 🙂

  24. Και ανώνυμα ανοιχτά δεδομένα http://ltx2016results

  25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κάλαντα Πρωτοχρονιάς – από τις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ https://m.youtube.com/watch?v=i4gXTPzHook

  26. gpoint said

    Εύγε στον σύλλογο…

    http://www.paokfc.gr/nea/20161231-sto-proedriko-megaro-meso-paok/

  27. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλες και όλους
    τους σχολιαστές και κρυφαναγνώστες 🙂 , ξενιτεμένους ή εντός Ελλάδας…
    λογοτέχνες, ποιητές, χρηματοοικονομικούς εξπερ, λάτρεις του Ωραίου (…ονόματα δεν λέμε 🙂 ), ερασιτέχνες μουσικούς, γλωσσο* , ερευνητές γενικών και ειδικών θεμάτων, κομπιουτεράδες, γεωπόνους, νομικούς & tabularii, ερασιτέχνες πλανόδιους αλιείς, εχπεδεφτικούς, θεράποντες της χημείας (συμπεριλαμβανομένων και των «αντιδραστικών» free radicals 🙂 ), συνταξιούχους, χειριστές του μέτρου και του διαβήτου (άλλως ελεστιμνάρ الاستمناء ), ιατρούς και θεράποντες (και μη 🙂 ) των επιστημών της ζωής και γενικά σε όλα τα ύποπτα στοιχεία που συχνάζουν σ΄ αυτό το ιστΙολόγιο

    Ιδιαίτερα Νίκο σ’ εσένα, εύχομαι ευτυχισμένο και με υγεία το νέο έτος, ΄και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα όσα κάνεις για να το διατηρείς και να το εμπλουτίζεις καθημερινά, αλλά και στον φίλο μας τον Stazybo, που το συντηρεί και το προστατεύει από τεχνικής πλευράς 🙂

  28. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εύχομαι ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌ το 2017 για όλες-ους!

  29. Γιάννης Ιατρού said

    25: Stazybo
    Ο σύνδεσμος που δίνεις δεν μου ανοίγει

  30. Χρόνια πολλά κι από μένα. Διαπιστώνω πως η λέξη που πρότεινα αλλά δεν ψήφισα, η λυκοσυμμαχία, πήρε 40 σταυρούς.

  31. Γς said

    30:

    >Ο σύνδεσμος που δίνεις δεν μου ανοίγει

    κάπως σαν «δεν μου κάθεται» ακούγεται…

    😉

  32. Γς said

    31:

    Μπουφοσυμμαχία

  33. 25, 30: Ουπς… http://j.mp/ltx2016results

  34. spiral architect said

    Καλή χρονιά στο Νικοκύρη, στους συμφορουμίτες και στις οικογένειές τους πάντα με υγεία. Καλή χρονιά και στους πολιτικούς μας.

  35. synpan said

    Βrexit, hot spot και τραμπ(άλα) οι επιλογές μου.
    Δεν τα πήγα κι άσχημα για πρώτη συμμετοχή.
    Μπράβο λοιπόν σε μένα και εύγε σε όλους εσάς για την ευχάριστη κι ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συντροφιά.
    Καλή χρονιά και έτη πολλά.

  36. 34 Έφορα, Στάζυμπε

    Ιδέα μου είναι ή ψήφισαν λιγότεροι από άλλες χρονιές;

  37. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Ωραία σχόλια διαβάζω!

    7 Το έχουμε ξαναπεί, βέβαια, αλλά αυτο σημαίνει πως βγαίνουν 100 ή 200 (εστω, παλιότερα) καλαντοπαραλλαγές;

    15 Έτσι!

    23 🙂

    28 Ωραίες ευχές Γιάννη, νάσαι καλά!

    37 Το γράφει και το άρθρο, μπρε!
    Φέτος ψήφισαν 1430 φίλοι του ιστολογίου, αρκετά λιγότεροι απο πέρυσι (1794) ή πρόπερσι (1694), ενώ το ρεκόρ του 2013 (2190) παραμένει ακατάρριπτο. Βέβαια τότε η ψηφοφορία είχε αναμεταδοθεί από μεγάλους ιστότοπους.

  38. 38τέλος: δεν έχω τελειώσει ακόμη τον πρωινό καφέ. Καίει και το τζάκι δίπλα μου. Αντιλαμβάνεσαι…

  39. Ριβαλντίνιο said

    Καλή Πρωτοχρονιά να έχουν όλοι !

    Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει
    και σβήνεται και χάνεται ο παλιός.
    Μαζί του να σβηστούν κι όλοι οι πόνοι,
    το δάκρυ μας, η λύπη ο στεναγμός.

    Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει
    και λάμπει ο σκοτισμένος ουρανός.
    Μ’ ελπίδες ο Θεός να τον χρυσώνει
    και να’ν’ ευτυχισμένος και καλός.

    Ελάτε, να γυρίσουμε και πάλι
    στην πίστη του Χριστού σαν αδελφοί,
    κι ο χρόνος ο καινούριος θα μας βγάλει
    στης δόξας την ολόφωτη κορφή.

    Χριστέ, μεγαλοδύναμε Θεέ μας,
    Χριστέ γεμάτ’ αγάπη και στοργή,
    χαρούμενο το χρόνο χάρισέ μας
    και στείλε την ειρήνη σου στη γη!

  40. geobartz said

    Καλή χρινιά νάχουμε και να μην …βρέξει -exit!

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    41. Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με αυτό το βιντεάκι, που όλοι, υποθέτω, έχουμε δει και που είναι αντιπροσωπευτικό, φευ, εξηγεί πολλά:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/neo_viral_binteo_poso_enimeromenoi_einai_oi_ellines_gia_ta_diethni-64800982/&ved=0ahUKEwiA8ZjdvJ7RAhXIKcAKHbTtCh8QFggfMAI&usg=AFQjCNFrJedEuOgyzG7OgyH8jAGNKmUDNw&sig2=I_QAjm4aBuuwVxHqwwDzPg

  42. sarant said

    43 Τρολ είναι αυτός ε;

  43. 45 Ναι και πολύ καλό.

    44 Το χειρότερο δεν είναι η άγνοια, κε Κουβάτσο. Το χειρότερο είναι ο ξερολισμός που την διαποτίζει.

  44. Σουμελα said

    Ψήφισα μπρέξιτ, πρόσφυγες, τραμπάλα τα δυο τα πέτυχα διάνα.
    Χρόνια πολλά σε όλους με Ειρήνη.

  45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Θὰ ξεφύγω κι ἐγὼ ἀπὸ τὸ σημερινὸ κύριο θὲμα, ὅπως κι ὁ κοντονησιώτης (σὶκ ρὲ- κατὰ τὸ κοντοχωριανὸς), τὸ Κουτροῦφι (τυχαῖο; δὲ νομίζω) καὶ θὰ σᾶς χαρίσω κάποια ἁγιοβασιλιάτικα κάλαντα ἀπὸ τὰ Θερμιὰ ὅπως τὰ θυμᾶμαι ἀπὸ τὰ παιδικὰ μου χρόνια (δεκαετία τοῦ ’50) στὸ νησὶ:
    ….
    ‘Κούμπησε τὸ ραβδάκι του
    τὸ χλωρομπαστουνάκι του
    χλωρὰ βλαστάρια ‘πέτα
    ἄσπρη-κόκκινη βιολέτα.
    Κι ἀπάνω στὰ βλαστάρια του
    καὶ στὰ περικοκλάδια του
    πηγάδια καὶ λιβάδια
    πηγάδια πετροπήγαδα

    κι αὐλὲς μαρμαρωμένες
    ποὺ κατεβαίν’ ἠ πέρδικα
    πίνει νερὸ ἀνεβαίνει,
    δροσίζει τὴ φτερούγα τσης,
    δροσίζει τὸν ἀφέντη.
    Ἐσένα πρέπει ἀφέντη μου
    κορώνα στὸ κεφάλι
    νὰ σὲ ξεπερετήσουμε
    οὗλοι, μικροὶ-μεγάλοι…

    Τὸ δεύτερο κομμάτι εἶναι ἴδιο μὲ τὰ χριστουγεννιάτικα ποὺ εἶχα γράψει εδῶ: https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/23/kalanta-2/#comment-403229

    Τέλειωναν δὲ μὲ τὴν ἐπίκληση τῆς γενναιοδωρίας τοῦ νοικοκύρη:

    Ἄς φᾶμε (ἤ φάαμε) καὶ τὸν κόκκορα,
    ἄς φᾶμε (ἤ φάαμε) καὶ τὴν κότα
    δῶσ’ μας τὴν τρύπια σφάντζικα*
    νὰ πᾶμε σ’ ἄλλη πόρτα.

    * σφάντζικο < γερμανική zwanzig (είκοσι):
    (οικονομία) (παρωχημένο) (αυστριακό) νόμισμα που χρησιμοποιόταν τον 19ο αιώνα ἀπό: https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%BF

    Καλὴ Χρονιὰ σὲ ὅλους

  46. ΣΠ said

    Καλή χρονιά σε όλους/ες σας.
    Το περίμενα ότι μπρέξιτ και πρόσφυγες θα έβγαιναν στις δύο πρώτες θέσεις, αυτές άλλωστε ψήφισα. Εύχομαι πάντως η λέξη της χρονιάς για το 2017, που θα βγει από την ψηφοφορία του χρόνου, να έχει θετικό περιεχόμενο, π.χ. ανάπτυξη.

  47. 50

    …να έχει θετικό περιεχόμενο, π.χ. ανάπτυξη.{/i>

  48. spiral architect said

    Για το Λάμπρο.
    (μόνο)

  49. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    #44, 46
    σίγουρα ο ξερολισμός, ειδικά από καλλιεργημένους και ειδικούς

    αλλάς ας το δούμε και με λίγο χιούμορ το όλο ζήτημα, μέρες που ΄ναι

    εξάλλου, λίγο – πολύ, όλοι έχουμε κάποιο θέμα με τον ξερολισμό και την παντογνωσία

    Καλή χρονιά

  50. Και του χρόνου κύριε Σαραντάκο πιο εξιταρσμένοι

  51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μιὰ λέξη ποὺ θὰ μποροῦσε νὰ συμπεριληφθεῖ στὴν ψηφοφορία ἧταν ἡ λέξη συλλογικότητες.

    «Συλλογικότητες

    Ξεκίνησε ως ξύλινη γλώσσα νέας εσοδείας, αφού η λέξη ‘ομάδα’ δεν είναι πλέον αρκετή να εκφράσει το τιτάνιο εγχείρημα του να μαζεύονται δεκαριά νωματαίοι. Φύτρωσε και καλλιεργήθηκε στην εύφορη κοιλάδα της Αριστεράς των κινημάτων, αντιφά κ.ά., και εκπροσωπεί επάξια το κιτς που όλοι αυτοί παράγουν.»

    Δυστυχῶς τὴ θυμήθηκα πολὺ ἀργά, βλὲποντας σήμερα τὴν παραπάνω ἀνάρτηση ἐδῶ: http://el.slang.wikia.com/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82?venotify=created

  52. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Τὸ γράφω ἐκτὸς νήματος ἐπειδὴ τώρα τὸ θυμήθηκα. Εἶχε γραφτεῖ σὲ κάποιο ἔντυπο ἤ ἠλεκτρονικὸ μέσο (μὲ ἀφορμὴ τὴν τρομοκρατικὴ ἐπίθεση μὲ τὸ φορτηγὸ στὴ Γερμανία) ὁ τίτλος: Δώδεκα νεκροὶ ἀπὸ πτώση φορτηγοῦ σὲ χριστουγεννιάτικη ἀγορὰ ἤ κάπως ἔτσι. Φυσικὰ εἶχε σχολιαστεῖ καταλλήλως στὸ ἱστολόγιο. Ἔστω καὶ καθηστερημὲνα συνεισφέρω κι ἐγὼ τὸν «ὀβολό» μου προτείνοντας τὸν τίτλο:

    Δώδεκα νεκροὶ ἀπὸ ἐπίπτωση φορτηγοῦ σὲ χριστουγεννιάτικη ἀγορὰ

    ἐπειδὴ τὸ φορτηγὸ ἐπέπεσε στοὺς ἄτυχους ποὺ ἔτυχε νὰ βρίσκονται ἐκεῖ.

  53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @56. Διόρθωση: …συνεισφέρω κι ἐγὼ τὸν «ὀβολό» μου…

  54. ΓιώργοςΜ said

    55 =29η θέση

  55. sarant said

    55-58 Και προς στιγμή είπα κι εγώ «Μα καλά, πώς το ξεχάσαμε αυτό;» 🙂

  56. Babis said

    44
    Απολαυστικό το βίντεο αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν έχει νόημα να δείξουν αυτούς που γέλασαν με τις ερωτήσεις.
    Δεν είναι έτσι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Ελπίζω;

    Καλή χρονιά!!!

  57. 55

    κε Μαρτίνο, η λέξη «συλλογικότητες» άρχισε να διεισδύει στο γλωσσάρι της ελληνικής Αριστεράς από το 1999, μετά την πρώτη διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης στο Σηάτλ, αντικαθιστώντας την ομάδα/οργάνωση/κόμμα με το collective/community.

    https://en.wikipedia.org/wiki/1999_Seattle_WTO_protests

    Είχα φάρι τα ματάκια μου με τις μεταφράσεις από διάφορες διεθνείς λίστες αλληλογραφίας.

  58. Babis καλά τα πήγες στα έξιτ πολλζ

    Μαντέψτε τη Λέξη της χρονιάς 2016!

    Υπερθεματιστής

    Και η τριάδα θα συμπληρωθεί με:

    Μπρέξιτ και μεταάληθεια.

  59. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    55,58,59,61. Συγγνώμη, στραβ ἀβλεψία μου!

  60. Faltsos said

    2

    «Πρώτη χρονιά που η λέξη δεν σχετίζεται (άμεσα) με την ελληνική πραγματικότητα. Δείγμα εξωστρέφειας ή απάθειας/εγκατάλειψης για τα εγχώρια ζητήματα;»

    Είναι φανερό ότι μεγάλος αριθμός σχολίων έρχονται από πατριωτάκια που ζουν κάπου έξω. Ποιο είναι άραγε το ποσοστό των ψηφοφόρων του εξωτερικού και είναι άραγε ικανό ώστε να μη μιλάμε για εξωστρέφεια όταν ψηφίζουν «μπρέξιτ»;

  61. 64 Faltsos
    Αυτό μπορεί εύκολα να μας το πει ο Νικοκύρης από τα στατίστιξ του μπλογκ.

  62. sarant said

    64-65
    Ναι, αλλά άλλο είναι τα στατίστιξ του μπλογκ και αλλο οι συμμετοχές στην ψηφοφορία.

  63. Γς said

    Μπορώ να δω τι ψήφισα;

  64. Faltsos said

    Ας προσθέσω άλλη μια ευχή σ΄αυτές που προηγήθηκαν και που θα ακολουθήσουν

    Να είναι επιτέλους το 2017 μια πραγματικά Καλή Χρονιά

    ότι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας

  65. 66

    Ναι αλλά πρέπει να υπάρχει κάποια αντιστοιχία.

    67

    Πιστεύεις πως έχει ιδιαίτερη σημασία να το μάθουμε κι εμείς;

  66. Κασσάνδρα said

    Πέτυχα τις 2 από τις τρείς( καλή επίδοση).

    Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιιά!

  67. Νικοκύρηηηηη

    σε πόσα κομμάτια να τηνε κόψω;

  68. ΑχΜπαναΐαμ’!

    Μητσοτάκης: Να αφήσουμε πίσω μας ξεπερασμένες ιδεοληψίες

    http://www.naftemporiki.gr/story/1189065/kur-mitsotakis-na-afisoume-piso-mas-kseperasmenes-ideolipsies

  69. Ούτε γω θυμάμαι τι ψήφισα… Τέλος πάντων, καλή χρονιά παιδιά, να είμαστε καλά σε πείσμα των καιρών (που προφανώς δεν γίνονται καλύτεροι)!

  70. sarant said

    69α Θα δω τι μπορώ να κάνω αλλά όχι αύριο

  71. 73 για εδώ μιλάμε ή γενικά;
    Γενικά κι εγώ δεν θέλω να θυμάμαι :mrgreen:

  72. Γς said

    69β:
    Δηλαδής, δεν μπορώ να ρωτήξω αν υπάρχει τρόπος να μάθω τι ψήφισα, μιας που το ξέχασα;

  73. 76 Φυσικά! Με ένα e-mail στο Νικοκύρη. 😉

  74. 75 Για εδώ, για εδώ. Έχω να ψηφίσω Σύριζα από το ’09 😉

  75. 78 Πωπωωω… Ρε συ, τότε είχα και δουλειά. Κανονική, αμειβόμενη και με ένσημα, δηλαδής!

  76. Faltsos said

    Μετά τα σχόλια

    9 -«δεν πρώτευσε καμία λέξη της χαράς της προοπτικής και της αισιοδοξίας»

    50 – «Εύχομαι πάντως η λέξη της χρονιάς για το 2017, που θα βγει από την ψηφοφορία του χρόνου, να έχει θετικό περιεχόμενο»

    και το τραγικό μετασχόλιο 51

    δεν άντεξα μόλις το είδα και σας μεταφέρω ένα τρίτο σχετικό σχόλιο:

    Παρόλα αυτά μπορούμε να ευχόμαστε

    Καλή Χρονιά

  77. sarant said

    76 Ψήφισες δυο λέξεις, που και οι δύο είναι στην πρώτη δεκάδα. 5η και 10η αντιστοίχως.

    78 Θεσμοί, μπρέξιτ, πρόσφυγες

  78. Μαρία said

    Καλή χρονιά, παίδες.

    78
    Βλέπω τη μύτη σου να μεγαλώνει 🙂

  79. 82 Καλή χρονιά, πριγκήπισσα των ευρετηρίων!

  80. 82β
    Λες να μη θυμάμαι καλά; Και το ’12 ας πούμε; Μπορεί, γιατί ξεχνάω είν’ η αλήθεια.

    (Επειδή λεξιλογούμε: ξέρετε την νεολαιίστικη έκφραση «ισχύει», αντί για «ναι, έτσι είναι»; Και αν ναι, ξέρετε την ακόμα πιο νεολαιίστικη βερσιόν «λετζίτ»; Την έμαθα προχθές)

  81. 84 It seems legit, ειρωνική φράση στα ιντερνετικά μιμίδια

  82. Πάνος με πεζά said

    Ουφ ! Μόλις τώρα τέλειωσα… Έκρυψα τα δώρα έξω στην παγωνιά (και καλά ότι έρχονται από Ροβανιέμι…), πιο πριν τλελειωσα τη βασιλόπιτα (η οποία παραδοσιακά μου σκάει κάθε χρόνο στο ψήσιμο, αλλά επιμελούμαι την άνω επιφάνεια με άχνη και διακοσμήσεις, και δεν το καταλαβαίνεις), τελειώνουν και τα ψητά οσονούπω, και περιμένουμε ν’ ανάψουμε το τζάκι, να υποδεχτούμε λίγους φίλους με τα παιδιά τους, και να στείλουμε στο @#!$* αυτή τη χρονιά…

    Καλά να περάσετε όλοι, καλά να σας μπει, κι ένας Θεός ξέρει πώς θα βγει…

  83. Αυτό που έβαλες δεν παίζει, δεν έχει μήλο. Η παρέα της κόρης μου το χρησιμοποιεί λάιβ, στη θέση του «ισχύει»: – «Με τέτοιο ψοφόκρυο δεν μπορείς ούτε να μιλήσεις» – «Λετζίτ».

  84. Μαρία said

    84
    Το ’12 όχι με τη μία 🙂
    λετζίτ νι βι νι κονί.

  85. Γς said

    Στον STAR TV Τώρα.

    -Πες το μωρό μου: Χρόνα Πολλά.
    -Χρόνι Πολλά

    -Καλή Χρονιά.
    -Καλή Χρονιά

    -Μπράβο!
    -Μπράβο

  86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    52 – Έλα ρε θεέ πού χάθηκες, κι είχα αρχίσει να ανησυχώ.
    Ευχαριστώ για την αφιέρωση, κι ανταποδίδω, ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΟΝΟ.!!! 🙂
    Χρόνια πολλά, καλή και σεξουαλική χρονιά σύντροφε Σπιράλ, γιατί η υγεία είναι πάνω απ΄όλα. 🙂

    Στην Φιλαδέλφεια ήταν κανείς όταν τραγούδαγε το παλληκάρι;

  87. Γς said

    81:

    Ευχαριστώ.
    Αυτό ήθελα να μάθω κι εγώ:
    Αν είναι η ψηφοφορία μυστική
    😉

  88. 89 α μπράβο, τώρα θυμήθηκα, που είχα διορθώσει την ψήφο μου λέει 😉

  89. Εύα Σουρουκλεμέ said

    Καλώς σάς βρήκα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για όλους στη συντροφιά σας!

    Εγώ, εάν το ήξερα νωρίτερα και ψήφιζα, θα προτιμούσα τον «κόφτη» για λέξη της χρονιάς. Ας είναι. Και του χρόνου με υγεία!

    Με το καλό να μας μπει ο καινούργιος χρόνος και όταν πάλι έρθει κι αυτουνού η ώρα του να βγει να μάς έχει χαρίσει μόνο χαρές και ευτυχία.

  90. sarant said

    84 To «ισχύει» το ξέρω, το άλλο όχι

    89 🙂

  91. Εορταστικές οικογενειακές φωτογραφίες (προσοχή!) https://pbs.twimg.com/media/C09R1iBXAAY3OnM.jpg

  92. Spiridione said

    Καλή χρονιά

  93. Γιάννης Ιατρού said

    97: Τι λες ρε Σκύλε, αυτό δεν είναι τίποτα, εδώ να δείς τι έγινε !

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χαρούμενη πρωτοχρονιά σε όλους.

  95. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Ακόμα στο 2016 είστε; Στην αραπιά αλλάξαμε. Μάς μπήκε ήδη. 🙂 Kαλή χρονιά!

  96. Γιάννης Ιατρού said

    100: Επίσης, να περάσεις καλά σακάτω με τους δικούθς σου 🙂

  97. Γιάννης Ιατρού said

    101: Κίντο, νά ΄σαι καλά εκεί κάτω και ό,τι επιθυμείς για το 2017!

  98. Χίλιες ευχές σε όλες και όλους. Να χαίρεστε τα παιδιά σας και τα σκυλιά σας. Υγεία, ευτυχία και σκατά στο ρατσισμό.

    Έτσι, για να κλείσει καλά μια κωλοχρονιά.

  99. Γς said

    2017
    00:00:00

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  100. Γς said

    105:

    Το λες και ποδαρικό!

  101. Γιάννης Ιατρού said

    τις καλύτερες ευχές αε όλες κι όλους κι από μένα, ο χρόνος έκλεισε με 72224 Σχόλια συνολικά 🙂

  102. Γς said

    107:

    72224 σχόλια;

    Μα αυτό είναι ρεκόρ! Δεν είναι;

    Για πες περισσότερα Γιάννη…

  103. Γιάννης Ιατρού said

    το ταχυδρομείο σου το κοιτάς;

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά σε όλους, παιδιά. 😊

  105. Νίκος Μαστρακούλης said

    Καλή Χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία κι ευτυχία!

    [i]…κι ο Νικοκύρης του σπιτιού
    χίλια χρόνια να ζήσει…[/i]

  106. Γιάννης Ιατρού said


    Μας ψιλοαντιγράφουν …, με κάποια διαφορά φάσης, 🙂 εδώ

  107. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και ηρεμία σε όλους.

  108. Pedis said

  109. Pedis said

  110. Pedis said

    Ξέρω επίσης ότι για πολλούς, ο δρόμος είναι ακόμα ανηφορικός. Αλλά για πρώτη φορά ο δρόμος έχει ορίζοντα. Βλέπουμε πια το ξέφωτο.

    Αλ. Τσίπρας, πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    … σου λέει να δεις στο ξέφωτο τον ορίζοντα και καθώς ανηφορίζεις.

    (τα πράγματα μάλλον είναι πολύ χειρότερα με την περίπτωσή του αλλά θα ήθελα να μην μάθω ποτέ την αλήθεια … φοβάμαι, δηλαδή, ότι δεν ευθύνεται ο γκοστ ράιτερ.)

  111. Γς said

    116:

    >ο δρόμος είναι ακόμα ανηφορικός.

    Η ζωή τραβά την ανφόρα

    >Αλλά για πρώτη φορά ο δρόμος έχει ορίζοντα.

    Την νοητή γραμμή που χωρίζει τον ουρανό από τη γη

    >Βλέπουμε πια το ξέφωτο.

    Με ένα νόμο και ένα άρθρο…

    πάλι

  112. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    είμαι είς παλαιός σχολιαστής του Ιστολογίου σας που απεχώρησα οικεία βουλήσει προ μηνών. Καθώς αναμένομε εδώ εις την Βοστώνην να επισκεφθή και ημάς το Νέον Έτος 2017, λύω σήμερον (διά μίαν και μοναδικήν φοράν) το εμπάργκο που σάς έκαμα, προκειμένου να σάς ευχηθώ Χρόνια Πολλά επί τω Νέω Έτει…

    Κυρίως, όμως, διά να σάς ενημερώσω ότι εβγάλατε τα μάτια σας που ηρνήθητε (ως επληροφορήθην) την πλουσιοπάροχον πρότασιν του Ομίλου Τράμπ δι’ εξαγοράν του Ιστολογίου σας. ¨Ηδη ο Όμιλος Τράμπ βολιδοσκοπεί άλλο ρωμέικο γλωσσικό Ιστολόγιο δι’ εξαγοράν και από τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχετε έναν σκληρόν ανταγωνιστήν, που θα σάς ελέγχη καθημερινώς. Συντόμως θα τρίβετε τους οφθαλμούς σας αντιλαμβανόμενοι τα οικονομικά μέσα που θα διαθέτη και τον πάταγον που θα κάμη η είσοδος του Ομίλου Τράμπ εις τον ρωμέικον μικρόκοσμον

    Περαίνων, επιθυμώ να σάς ενθυμήσω ότι από τας 13 του παρελθόντος Απριλίου είχον προβλέψει από το παρόν Ιστολόγιον ότι ο Ντόναλδ θα εκλεγή Πλανητάρχης τον Νοέμβριον. Τότε, δεν είχε κάν λάβη το Χρίσμα απο το GOP και εθεωρείτο το απόλυτον outsider.

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  113. secondlight said

    Καλή χρονιά, δύναμη να εχουμε

  114. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα …my ass! Ούτε μια κουβέντα κανείς για πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον ο Ροναλντος θυμήθηκε να πει μια κουβέντα στους Πορτογάλους όταν πήρε το γιουρο…
    Ζώα αναίσθητα! Όλοι!

  115. giorgos said

    Καλημέρα καί καλή χρονιά σέ όλους μέ ύγεία καί μέ πολλές εύχές γιά όλους τούς έλληνες σέ όλο τόν κόσμο .

  116. Γς said

    – Ντάμες
    – Πόσες;
    – Μία
    – Κερδίζεις

    Ο Νικοκύρης. Στο ΦΒ.

  117. gpoint said

    Καλημέρα, καλομήνα, καλοχρόνο

    ώστε…Αλλά για πρώτη φορά ο δρόμος έχει ορίζοντα !

    Ας ελπίσουμε πως ο Τσίπρας θα σκίσει (επιτέλους) την θολή γραμμή των οριζόντων !!

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    Α, ρε Βάταλε, έχεις πολλή πλάκα…Κρίμα να είσαι ασυμάζευτος και προσβλητικός και να παίρνεις πιο πολλές κάρτες κι απ’ τον Γουακάσο…Αν και θα βρεις τρόπο εσύ να επιστρέψεις με κάποια απ’ τα άπειρες περσόνες σου. Καλή χρονιά και καλά μυαλά σού εύχομαι!

  119. Pedis said

    # 123 – Ας ελπίσουμε πως ο Τσίπρας θα σκίσει (επιτέλους) την θολή γραμμή των οριζόντων !!

    … η οποία φαίνεται ανεβαίνοντας και που σκάει το ξέφωτο.

    και θολή η σχέση του με τη γλώσσα του πράιμ μίνιστερ.

    # 120 – Ούτε μια κουβέντα κανείς για πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες μετανάστες τα τελευταία χρόνια.

    Αυτοί είναι ανθέλληνες. Την κάνουν από τη χώρα και τα μεροκάματα δεν έχουν πέσει όσο πρέπει και περιμένουμε επτά χρόνια να δούμε ανάπτυξη με θετικο πρόσημο.

  120. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ!

    120 Το πιο βασικό πρόβλημα ειναι αυτή η κατηγορία (στην οποία ανήκω με το ένα πόδι)

  121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    120 – Είναι που οι Πορτογάλοι έχουν υπερτριπλάσιους μετανάστες από μάς, κι που εμείς δεν έχουμε Ρονάλντο. 🙂
    Πάντως έχουμε κάποια κοινά μαζί τους, κι αυτοί κι εμείς έχουμε κυβερνήσεις Τσολάκογλου, και στις δύο χώρες αποφασίζουν οι κατακτητές Γερμανοί, και σ΄αυτούς και σε μας, τα ΜΜΑ λένε πως έρχεται η ανάπτυξη, αν κοιτάξουμε θα φανεί στον ορίζοντα. Θα ήταν πολύ καλό αστείο, αν δεν ήταν τόσο τραγικό. 😦

    Kαλή χρονιά Κίντο

  122. gpoint said

    # 127

    Ελα βρε Λάμπρο , σοβαρέψου ! Κοίταξε τον τράχηλό σου…βλέπεις κανένα Ζυγό ;; ( εγώ Κριός είμαι, χαχαχ)

  123. π2 said

    Το βάζω εδώ για να μη λερώσω το πρωτοχρονιάτικο νήμα.

    Είναι ίσως κακό κάρμα να ασχολείται κανείς τέτοια μέρα με αυτόν τον τύπο, αλλά βλέπω ότι μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα και δυο μέρες πριν από την πρωτοχρονιά, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος συνέγραψε δυο μανιφέστα με τον ίδιο τίτλο: Η Αθήνα δεν είναι πολυπολιτισμική.

    Η χολή, χρονιάρες μέρες, βγάζει στην επιφάνεια πολλά χαρακτηριστικά του νέου αντιμεταναστευτικού λόγου:

    1. Το ψέμα. Οι εμπειρίες των ελληνικών κοινοτήτων προσφύγων δεν έχουν καμιά σχέση με τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα. Οπότε:

    Γι’ αυτό όταν ακούω ότι οι κάτοικοι της Λέσβου περιέθαλψαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες επειδή είχαν κι αυτοί εμπειρία της προσφυγιάς το ακούω ως ιστορικό ανέκδοτο. Ομως λέγεται στα σοβαρά. Ο δημοσιογραφικός λυρισμός ταυτίζεται στις επιδόσεις του με τον προοδευτικό.

    Το γεγονός ότι τη συναισθηματική φόρτιση την προβάλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι το παρακάμπτουμε γιατί δεν χωράει στο μισανθρωπικό μας ερμηνευτικό πλαίσιο. Οι δημοσιογράφοι θα τα λένε αυτά, το ίδιο ψεύτες με τους προοδευτικούς.

    2. Την επιλεκτική απώλεια μνήμης. Αλβανοί, Βαλκάνιοι, Μεσευρωπαίοι = καλοί μετανάστες, αφομοιώσιμοι, πάντα τα έλεγα, έχω φίλο Αλβανό, αλλά μουσουλμάνοι = κακοί αναφομοίωτοι. Μόνο που οι Θεοδωρόπουλοι του δημόσιου λόγου ήταν εκείνοι που κινδυνολογούσαν τη δεκαετία του 90 για τους άξεστους εγκληματίες που κατέκλυζαν τα χωριά και τις πόλεις μας. Πολύ χαρακτηριστικά, ο ΤΘ μιλάει με χρυσαυγίτικης πνοής σιχασιά για τους «Αφρικανούς της υποσαχαρίου Αφρικής» που έχουν κατακλύσει το κέντρο και ζουν από τα ναρκωτικά και την πορνεία. Μόνο που οι Αφρικανοί είναι από τα παλαιότερα μεταναστευτικά σύνολα στην Αθήνα (και ιδίως στον Πειραιά, λόγω ναυτιλίας), χωρίς να έχουν ποτέ προκαλέσει ιδιαίτερα αντιμεταναστευτικά αντανακλαστικά. Θέλω να πω, θεωρητικά οι μη μουσουλμάνοι Αφρικανοί θα έπρεπε να συνανήκουν με τους Αλβανούς στο μανιχαϊστικό μοντέλο του ΤΘ, όπου κριτήριο είναι το επιθετικό Ισλάμ. Αλλά του ξέφυγε η σιχασιά και δεν πρόσεξε τη λογική ανακολουθία.

    3. Την υποστασιοποίηση. Ευρωπαϊκός πολιτισμός, επιθετικό Ισλάμ, ο (ένας) χριστιανισμός, το (ένα) Ισλάμ, επιβάλλονται βολικές ισοπεδωτικές ταμπέλες που επιτρέπουν καλούς και κακούς, λες και βρισκόμαστε σε γουέστερν της δεκαετίας του 50.

    4. Την κρυφή επίκληση της βίαιης περιχαράκωσης. Οι αδήλωτοι είναι παράνομοι άρα εξ ορισμού δεν μπορούν να ενταχθούν στους κανόνες μας. Άρα, είναι το μόνο λογικό συμπέρασμα, πρέπει να παταχθούν και να εκδιωχθούν γιατί μας χαλάνε τη θεωρητική μανέστρα.

    5. Τη μισαλλοδοξία, όχι μόνο ως προς τον Άλλον, αλλά και ως προς το (κατά τα άλλα υποστασιοποιημένο, ωραιοποιημένο και ομογενοποιημένο) Εμείς: Οι προοδευτικούληδες που αρνούνται να καταλάβουν τα προφανή που λέω εγώ, ο πεπαιδευμένος Έλλην BHL, είναι βλάκες, αμόρφωτοι και άχρηστοι. Άρα, είναι το μόνο λογικό συμπέρασμα, η γνώμη τους δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη. Είμαστε όλοι Εμείς, αλλά μερικοί είμαστε πιο Εμείς από τους άλλους.

    6. Την έλλειψη καθρέφτη. Είναι πολύ της μόδας η καταγγελία του προοδευτικού συναισθηματικού ανθρωπισμού ως αφελούς, ως ασύγγνωστα ασύμβατου με τη σκληρή πραγματικότητα. Δεν θα διαφωνούσα για την αφέλεια και την έλλειψη πρακτικού νου, αλλά σταθερά εκπλήσσομαι για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πώς είναι δυνατόν η σκεπτόμενη υποτίθεται πρωτοπορία του νέου αντιμεταναστευτικού λόγου να παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται το πασιφανές, το ότι η κατεξοχήν συναισθηματική αντίδραση (μίσος, φόβος, αταβιστική επιστροφή σε υποστασιοποιημένες, αιώνιες πολιτισμικές ταυτότητες) είναι η δική της;

  124. Τι θα γίνει βρε π2, θα ανοίξεις το μπλογκ να σε τσιτάρουμε ή θα μας αφήσεις με τα σχόλια; 🙂

  125. π2 said

    Ποτέ δεν μ’ ενδιέφερε Δύτη να έχω ένα δικό μου μετερίζι. Χρόνια παλεύω, ανεπιτυχώς, να γίνω τεμπέλης, να βάλω κι άλλους αναγκασμούς στο κεφάλι μου;

  126. 129, 130

    Πέστα Δύτη, πέστα!

  127. sarant said

    129 Πολυ καλός!

  128. Μαρία said

    Όλοι οι προοδευτικοί στα σχόλια του άρθρου της Κουναλάκη που τόλμησε να τον κρίνει http://www.kathimerini.gr/889729/opinion/epikairothta/politikh/ratsismos-kai-meta-alh8eia

  129. 134 Έφριξα! Μπράβο της Ξένιας Κουναλάκη.

  130. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μπουκάλας, Κουναλάκη, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, οι μόνοι που διαβάζονται στην «Κ». Για ξεκάρφωμα τους κρατάει ο Αλαφού; Γιατί οι συστηματικοί αναγνώστες της εφημερίδας, φιλελέδες και συντηρητικοί δεξιοί, δεν τους πάνε με τίποτα, όπως φαίνεται κι απ’ τα σχόλια.

  131. 71 Η σπαμακόπιτα δεν φαίνεται άσχημη. Παρακαλώ ενημερώστε πως να την παραλάβω.
    kostman

  132. sarant said

    134 Πίκρα!

    137 Η σπαμακόπιτα είναι βίρτσουαλ έπαθλο! Πάντως συγχαρητήρια!

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    134 – Μαρία, εφημερίδα έχω να διαβάσω πάνω από 15 χρόνια, και γενικά δεν βλέπω ειδήσεις τα τελευταία 25 χρόνια, κι έτσι πλήν των γνωστών παλιών «αστέρων» δημοσιογράφων που δεν μ΄ενδιαφέρει τι παπαριές γράφουν, δεν έχω ιδέα για τους καινούριους, ό,τι μάθω από εδώ μέσα. Διάβασα το άρθρο της Κουναλάκη (δεν την ήξερα μέχρι σήμερα) επειδή το έβαλες εσύ που σε εκτιμώ βαθύτατα, και μετάνιωσα την ώρα και τη στιγμή που το έκανα. Ειλικρινά τώρα, θεωρείτε (μαζί με τον Σκύλο τον Κουβάτσο και τον Νίκο) αυτό το άρθρο προοδευτικό, κι όχι ένα ασυνάρτητο (γιατί ιδεολογικό δεν το λές) και ατεκμηρίωτο αχταρμά; Η γυναίκα δεν ξέρει τι της γίνεται με το αυαίσθητο, πολύπλοκο, και κυρίως πολιτικό θέμα ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, που ελέγχουν και εκμεταλεύονται κατά το δοκούν οι παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις, στο πλαίσιο του παγκοσμίου πολέμου που έχει ξεκινήσει το 2008, και μένει να εκφραστεί και στρατιωτικά. Και μόνο που δεν έχει αντιληφθεί (;) η κυρία, πως τα προσφυγόπουλα δεν είναι επισκέπτες στην χώρα μας, ούτε ξεκίνησαν για να έρθουν εδώ, αλλά ούτε και θέλουν να μείνουν, ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ Ε.Ε, ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ, είναι αρκετό για να μην την πάρει κανείς στα σοβαρά για τις αρλούμπες που λέει μετά.
    Αλλά εκεί που το χάνει τελείως, είναι στις οικονομικές προεκτάσεις που δίνει, και ειδικά με τα υποτιθέμενα οφέλη στο ασφαλιστικό που θα το βοηθήσουν να μην καταρρεύσει. Πώς ακριβώς βρε κυρά μου θα γίνει αυτό όταν η χώρα βρίσκεται στην χειρότερη ύφεση της ιστορίας της, οι δουλειές που απασχολούσαν τους εκατοντάδες χιλιάδων προηγούμενους μετανάστες δεν υπάρχουν πλέον ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ, οι Έλληνες εδώ και πέντε χρόνια γίνονται οι ίδιοι μετανάστες με γεωμετρικά αυξητικό ρυθμό, το εξωντοτικό φορολογικό σύστημα σπρώχνει τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες (όπως εμένα) να κλείνουν τα βιβλία τους και να μένουν άνεργοι, κι όταν βρίσκουν κάποια δουλειά να δουλεύουν μαύρα; Πώς, ενώ η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία των υπαρχόντων μεταναστών, ήταν ο κανόνας στην καλή εποχή, οι δεκάδες (και εκατοντάδες αν «χρειαστεί») χιλιάδων ανεξέλεγκτοι πρόσφυγες θα πληρώνουν ασφάλιστρα στα ταμεία; Αυτή η ανοργάνωτη, ανεξέλεγκτη από την χώρα, και χαωτική κατάσταση, που δημιουργήθηκε από τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, είναι η έννοια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας;
    Εκτός των άλλων, τελικά πέφτει στο ίδιο αδίκημα που καταλογίζει στον Τ.Θ (δεξιός; δεν τον γνωρίζω, και μετά την Κ, δεν τόλμησα να τον μάθω 🙂 ) και «διολισθαίνει στο άλλο άκρο. Την αυθαιρεσία της μετα-αλήθειας,» που βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία που δεν παραθέτει, άσε που και να τα έβαζε, εκ των πραγμάτων είναι αναξιόπιστα, γιατί ο καθένας τα ερμηνεύει όπως θέλει (ξέρω πολύ καλά από τα οικονομικά που είναι και άμεσα μετρήσιμα).
    Αυτή είναι η προοδευτική άποψη για το τεράστιο ζήτημα πρόσφυγες;
    Χίλιες φορές να γίνω Προοδευτική τότε, γιατί αυτό, είναι βούτυρο στο ψωμί των συντηρητικών και των φασιστών.
    Αυτό που εξέπληξε δυσάρεστα όμως, είναι η δική σας άκριτη (κτγμ) αποδοχή αυτών των ασυναρτησιών.

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λάμπρο, σύμφωνοι, η Κουναλάκη προσεγγίζει το θέμα γενικόλογα, επιφανειακά και κάπως ρομαντικά. Είναι, όμως, αξιέπαινη, γιατί αντικρούει τον Θεοδωρόπουλο, έναν από τους αστέρες (Θου, Κύριε…) της Καθημερινής και ξέρει ότι θα μαζέψει πλήθος αρνητικά σχόλια από κάτω, όπως και συνέβη. Δεν είναι λίγα όλα αυτά, συγκεντρωμένα σε ένα μικρό άρθρο. Σου θυμίζω ότι η Καθημερινή είναι η ναυαρχίδα του νεοφιλελευθερισμού στον χώρο των εφημερίδων, ότι είναι ο Σκάι στον χώρο των καναλιών.

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    140 – Δεν ξέρω τι έγραψε ο Τ.Θ, κάτι λίγα που διάβασα στο 129 του π2, συν τα κατά καιρούς σχόλια του Νικοκύρη και άλλων εδώ, είναι αρκετά για να καταλάβω ότι είναι δεξιός στόκος, φυσικά δεν διάβασα τα σχόλια, θα ήταν σαν να διάβαζα του βάταλου. Όπως είπα δεν την γνωρίζω την κυρία, σήμερα την έμαθα, και δεν ξέρω αν το να αντικρούει τον όποιο Τ.Θ την κάνει αξιέπαινη, αλλά το άρθρο της με το οποίο το κάνει, για μένα είναι αξιολύπητο και εκτός πραγματικότητας, κάτι που όπως λέω (κι έχει αποδειχτεί στην πράξη, 7% για πλάκα παίρνει η χ.α) βοηθάει τον κάθε Τ.Θ, τους συντηρητικούς και τους φασίστες.
    Ναυαρχίδα του νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως, είναι το χειραγωγημένο και εξαρτημένο από την οικονομική ελίτ 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, που στηρίζει την παγκόσμια οικονομία, αδρανοποιώντας παράλληλα το υπόλοιπο χειραγωγημένο από τα μμα, και τα κόμματα 80%.

  136. […] Περισσότερα για τη ψηφοφορία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. […]

  137. Λ said

    Η άποψη της Dot Wordsworth του Σπεκτέιτορ είναι διαφορετική

    http://www.spectator.co.uk/2016/12/my-word-of-the-year-is-yeah/

  138. […] είχαμε ισοβαθμία των όρων POS και αντισπισιστής. Τα αποτελέσματα του 2016 θα τα βρείτε εδώ. Λέξη της χρονιάς για το 2016 ψηφίστηκε το Μπρέξιτ και […]

Σχολιάστε