Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα έπη των Αριμασπών – 19 (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 17 Ιανουαρίου, 2017


Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, κάθε δεύτερη Τρίτη συνήθως, το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004). Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη ένατη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Κανονικά έπρεπε να συνεχίσουμε την προηγούμενη Τρίτη, αλλά είχα κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Η σημερινή συνέχεια είναι η δεύτερη από το έβδομο κεφάλαιο που έχει τον τίτλο «Η ανασύνθεση των επών – Το ταξίδι του Αριστέα». Τόσο σε τούτο το κεφάλαιο (με τρεις συνολικά συνέχειες) όσο και στο επόμενο θα δούμε τους τέσσερις φίλους να διαβάζουν τη νεοελληνική μετάφραση των Επών, που έφτασαν στα χέρια τους εκεί που δεν το περίμεναν. Αναπόφευκτα, η δράση δεν προχωρεί και τα κεφάλαια είναι κατάφορτα από ιστορικές αναφορές. Ίσως κάποιοι το βρουν βαρετό.

Διευκρινίζω ότι δεν έχει σωθεί αραβικό ή άλλο κείμενο των Αριμάσπειων Επών, πρόκειται για μυθοπλαστικό εύρημα του πατέρα μου! Συνεχίζουμε λοιπόν με την ανάγνωση των Επών, που τα αντέγραψε ο κύριος Αντωνάκης κρυφά από τον Χρήστο και τα έδωσε στους τέσσερις φίλους:

mimis_jpeg_χχsmallΣτους Γελωνούς έμεινα, ω Μουσηγέτη! όλο το φθινόπωρο και τον βαρύ χειμώνα, τον ήλιο και τη θάλασσα της Προποντίδας νοσταλγώντας. Ζήτησα την άδεια από τους ιερείς της πόλης και έχτισα βωμό για σένα και θυσίασα ένα βόδι. Έτσι έφερα τη λατρεία σου στη χώρα των Βουδίνων, που μόνο τον νεφεληγερέτη Δία γνωρίζουν και λατρεύουν ονομάζοντάς τον Περύνον, όπως οι Σκύθες τον αποκαλούν Παπαίον. Οι Σκύθες όμως όπως και οι Έλληνες λατρεύουν πολλούς θεούς εκτός από τον Παπαίο. Την συνετή και αυστηρή Ταβιτί, που οι Ελληνες ονομάζουμε Εστία, την θελκτική Αργίμπασα, την Αφροδίτη των Ελλήνων, την ευρύστερνη και γόνιμη Γαία, που την ονομάζουν Απί, τον ενοσίγαιο Ποσειδωνα, που τον αποκαλούν Θαγιμάσαδα και εσένα ω Φοίβε Μουσηγέτη και Πυθοκτόνε, που σε ταυτίζουν με τον θεόν τους τον Οιτόσυρο.

Όταν το άρμα του Φοίβου άρχισε και πάλι να περνά κοντά στη χώρα των Βουδίνων, λυώνοντας τα χιόνια και στεγνώνοντας την ευρύστερνη γή, κινήσαμε ω Μουσηγέτη για την Ανατολή, προς τη χώρα των θείων Θυσσαγετών. Αφήσαμε τη μεγάλη και φιλόξενη πόλη του Γελωνού,  διαβαίνοντας την ανατολική της πύλη. Ψηλά από τα ξύλινα τείχη μας αποχαιρετούσαν οι ευγενικοί της κάτοικοι. Μας συνόδευαν έφιπποι τρεις ευπατρίδες Γελωνοί, ο Βίας Ανδροκίδου, ο Ίππων Ατέου  και ο Σπενδίας Αγαθύρσου, που θα μας προστάτευαν από τους μιαρούς Ανδροφάγους, που διασχίζουν τα δάση και τις πεδιάδες, σκοτώνουν τους μοναχικούς ταξιδιώτες και ευωχούνται με τις σάρκες τους

Μετά από πορεία επτά ημερών, διασχίσαμε την έρημο που βρίσκεται  πέρα από τη χώρα των Βουδίνων και κατόπιν πορευθήκαμε προς την ανατολή. Επί δέκα ημέρες περνούσαμε μέσα από πυκνά δάση και χλοερούς λειμώνες, ξεπερνώντας τα εμπόδια που δημιουργούσαν τα ρυάκια κι οι μικροί ποταμοί ως που φθάσαμε στη μητέρα των ποταμών, τον πλατύ σαν τη  θάλασσα, τον πολύυδρο Όαρο.

“Πρόκειται για τον Βόλγα” με διέκοψε ο Δημήτρης. “Το όνομα Όαρος είναι το αρχαιότερό του, προφανώς σκυθικό, γιατί σχετίζεται με την αρχαία περσική λέξη βόαρου, που τη συναντούμε στα αβεστικά κείμενα και σημαίνει ακριβώς πλατύς.  Μεταγενέστεροι συγγραφείς, ο Πτολεμαίος και ο Αμμιανός Μαρκελίνος  τον ονομάζουν Ρα. Ας σημειωθεί ότι Ραβ και Ράου λένε και σήμερα ακόμα το Βόλγα οι Μορντβίνοι”

Είχα κάποιες αντιρρήσεις:

“Πού τα ξέρεις εσύ αυτά, μηχανικός άνθρωπος;” τον πείραξα “μου φαίνεται πως οι αρχαίοι συγγραφείς μη έχοντας σωστές πληροφορίες τον μπερδεύουν με άλλα ποτάμια, ο Εκαταίος, (ο Αβδηρίτης, όχι ο Μιλήσιος), να πούμε, τον ονομάζει Άραξη και τον βάζει να εκβάλει στη Μαιώτιδα, θεωρόντας τον Τάναϊ, δηλαδή τον Δον, παραπόταμό του, ενώ ο Αριστοτέλης τον ονομάζει επίσης Άραξη αλλά πιο σωστά τον θέλει να εκβάλλει στην Υρκανική θάλασσα, δηλαδή στην Κασπία”.

Αυτός επέμεινε:

“Η επικρατούσα γνώμη είναι ότι ο Όαρος ή Ρα, είναι πράγματι ο Βόλγας, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ποτάμι. Ο χαρακτηρισμός του σαν μάνα των ποταμών, μου θυμίζει το τραγούδι του Στένκα Ράζιν: Βόλγκα Βόλγκα ματ’  ραντνάγια δηλαδή μάνα γεννήτρα”.

Συνέχισα το διάβασμα

Μείναμε μια βδομάδα στις όχθες του μεγάλου ποταμού, περιμένοντας να φανούν οι Θυσσαγέτες, οι κάτοικοι της χώρας που απλώνεται στα ανατολικά και έχει πλάτος δέκα ημερών πορείας με το άλογο. Εκτός από τον Οαρο άλλοι τρεις μεγάλοι ποταμοί τη διασχίζουν και πυκνά δάση τη σκεπάζουν. Οι Θυσσαγέτες δεν καλλιεργούν τη γη και εκτός από το σκύλο, το άλογο και το βόδι,  δεν έχουν εξημερώσει άλλα ζώα. Δεν κατοικούν σε κτιστές αλλά σε τροχοφόρες κατοικιες, που τις σέρνουν βόδια  και τρέφονται με γάλα. Ζουν απ’ το κυνήγι και το ψάρεμα και δεν γνωρίζουνε τον πόλεμο.

Οι Γελωνοί συνοδοί μας μας άφησαν στην όχθη του ποταμού και γύρισαν στην όμορφη πολιτεία τους.

Συνέβη τις ημέρες εκείνες να πεθάνει ο βασιλιάς των Θυσσαγετών Ιδάθυρσος και οι αρχηγοί τους μας προσκάλεσαν στη νεκρική τελετή. Στη μέση της άδενδρης πεδιάδας, κάτω από το φλογερό μάτι του Ηλιου οι θεϊκοί Θυσσαγέτες έσκαψαν μεγάλο τετράγωνο λάκκο όπου κατέβασαν το χρυσό τετράτροχο άρμα, με το νεκρό βασιλιά τους καθισμένο πάνω του. Το άρμα ήταν στολισμένο με περίτεχνα σκαλίσματα, που έδειχναν σκηνές από τις εκστρατείες και τα κυνήγια του βασιλιά. Ο ίδιος ήταν αλειμένος με κερί και ντυμένος επίσημα με λαμπρά χρυσοκέντητα ρούχα. Κρατούσε στο ένα χέρι του το σκήπτρο και στο άλλο τα χαλινάρια των έξι κατάμαυρων αλόγων, που έσερναν το άρμα. Γύρω από το άρμα παρατάχθηκαν πενήντα άλογα και πενήντα νέοι, υπηρέτες του βασιλιά. ‘Αλογα και άνθρωποι είχαν προηγουμένως θανατωθεί και τους είχαν βγάλει τα σπλάχνα και είχαν γεμίσει την κοιλιά τους με αρωματικά χόρτα: κύπερο, θυμίαμα, σέλινο και άνηθο. Τα άλογα τοποθετήθηκαν γύρω από το νεκρικό άρμα του βασιλιά και στερεώσαν επάνω τους τους πενήντα νέους, που θα τον συνόδευαν στον άλλο κόσμο.

Όταν αντήχησαν οι σάλπιγγες και ενώ ο λαός  ολόκληρος τραγουδούσε για τη δόξα του βασιλιά του, χώματα σκέπασαν και άρμα και βασιλιά και άλογα και ακολούθους. Τότε όλος ο λαός και ο στρατός σχημάτισαν μιαν ατέλειωτη γραμμή  και κάνοντας κύκλους γύρω από τον τάφο έριχναν πάνω του χώμα που κουβαλούσαν στα κράνη και τις σκούφιες τους. Κάθε κύκλος που έκλεινε, ύψωνε πάνω από τον τάφο το χώμα, ώσπου ένας αληθινός λόφος σχηματίστηκε σημαδεύοντας τη θέση του βασιλικού τάφου για πάντα.

Μετά την ταφή ακολούθησαν επιτύμβιες σπονδές και τελετές καθαρμού που κράτησαν επτά ημέρες. Οι Θυσσαγέτες ανάβανε μεγάλες φωτιές και τοποθετούσαν πάνω τους πέτρες που έτσι πυρακτώνονταν. Πάνω στις πυρακτωμένες πέτρες ρίχνανε σπόρους από κάνναβη, που καίονταν βγάζοντας πυκνούς ατμούς, που κάνανε τους ανθρώπους να πέφτουν σε έκσταση και να μεθούν. Κατόπιν οι γυναίκες τους τρίβανε και αλέθανε μαζί κυπαρισσόμηλα, ξύλα κέδρου και λίβανο, παράγοντας παχύρρευστο πολτό με τον οποίο οι άνδρες αλείφανε ολόκληρο το σώμα τους, και το κρατούσαν επάνω τους μιαν ολόκληρη μέρα. Τη επομένη το αφαιρούσαν και τότε το σώμα τους έμενε καθαρό και η ψυχή τους απαλλαγμένη από κάθε λύπη.

Μετά τις τελετές και τις σπονδές με τη συνοδεία των Θυσαγετών αρχηγών, Αριαπείθη, Οκταμάσδη, Σπαργαπείθη και Αριάντα, που έφιπποι πάνω στα ζωηρά μικρόσωμα άλογά τους, μας οδηγούσαν μεσα απ’ την πλατειά τους χώρα, περάσαμε μέσα από χλοερά λειβάδια, διασχίσαμε πυκνά δάση και διαβήκαμε μεγάλους ποταμούς. Όταν συναντούσαμε σιδερένια ξίφη μπηγμένα στο χώμα, σταματούσαμε και οι Θυσσαγέτες προσφέρανε θυσία ένα άλογο στον θεό Αρη που τον λατρεύουν με μορφή σιδερένιου ξίφους μπηγμένου στο χώμα και είναι γι’ αυτούς το άγαλμα του θεού.

 ‘Yστερα από πορεία δέκα ημερών, φτάσαμε στη χώρα των Ιυρκών, που ζουν κι αυτοί απ’ το κυνήγι, χωρίς να καλλιεργούν τη γη. Ζούνε σε χώρα πυκνοδασωμένη, όπου υπάρχουν  άφθονα θηράματα. Έχουν εξημερώσει και γυμνάσει το σκύλο και το άλογο κι όταν πηγαίνουν να κυνηγήσουν ανεβαίνουν σε ένα δέντρο και καραδοκούν υπομονητικά να περάσει το θήραμα, ενώ οι πιστοί τους σύντροφοι, ο σκύλος και το άλογο έχουν διδαχτεί να περιμένουν εκεί κοντά, ακουμπώντας την κοιλιά στο έδαφος, χωμένοι μέσα στα ψηλά χορτάρια. Όταν το θήραμα που καρτερούν περάσει κάτω από το δέντρο, όπου παραμονεύει ο κυνηγός, αυτος σφυρίζει με συνθηματικό τρόπο και τότε ο σκύλος ρίχνεται πίσω από το αγρίμι, το άλογο φτάνει κάτω από το δέντρο  και ο Ιύρκας πηδά στη ράχη του και τρέχει να καταδιώξει το θήραμα.

Στα ανατολικά των Ιυρκών κατοικούν επίσης Σκύθες, από το γένος των βασιλικών Σκυθών που έφτασαν εκεί πριν από πολλές γενεές και ζουν απομονωμένοι από τους ομόφυλούς τους. Ανατολικότερα η γη παύει να είναι παχιά και δασωμένη  και γίνεται βραχώδης και άδενδρη. Μπροστά μας φάνηκαν τα ιερά Ριπαία όρη, σε μια σπηλιά των οποίων βρίσκεται η κατοικία του Βορέα, που ομίχλη επικάθεται πάντοτε σ’ αυτά, η δε κορυφή τους, η πελώρια Φλέγρη και ο αυχένας τους ο Κάλπιος εμποδίζουν το φως του ήλιου να θερμάνει τις χώρες που βρίσκονται πίσω από τα όρη αυτά. Στους πρόποδες των Ριπαίων κατοικούν οι φιλόξενοι Αργιππαίοι, άνθρωποι εκ γενετής φαλακροί και σιμοί, με μεγάλες γενιάδες. Οι Αργιππαίοι δεν έχουν χτιστές κατοικίες αλλά διαλέγουν ένα δέντρο και το χειμώνα  απλώνουν γύρω από τον κορμό του ένα μεγάλο άσπρο κετσεδένιο σκέπασμα ενώ, το καλοκαίρι τους αρκεί η σκιά των φύλλων του.

Είναι άνθρωποι δίκαιοι και ειρηνικοί,  που δε γνωρίζουν τα όπλα  και όλοι οι γείτονες τους τούς σέβονται και όχι μόνο δεν τους πειράζουν αλλά κι όποιος καταφύγει σ’ αυτούς βρίσκει άσυλο και προστασία. Τρέφονται με το γάλα των πολυάριθμων προβάτων,  που βόσκουν στα χλοερά λειβάδια της χώρας τους, μα το αγαπημένο τους ποτό είναι το άσχυ, μεθυστικό ποτό που το παράγουν  αναμιγνύοντας γάλα με τον παχύ και μαύρον οπό,  που βγαίνει όταν στύψουν τους καρπούς  ενός δένδρου που φυτρώνει στα μέρη τους καθώς και στα παράλια του Πόντου.

“Ουφ, ξεράθηκε το στόμα μου”, σταμάτησα το διάβασμα και κατέβασα μισό ποτήρι κρασί.

“Με την ευκαιρία θέλω να σχολιάσω μερικά πράγματα” επωφελήθηκε από τη διακοπή η Μαργαρίτα. “Οι Θυσσαγέτες, κατά τον Ηρόδοτο, ήταν νομαδικές σκυθικές φυλές που κατοικούσαν ανατολικά του Βόλγα, στο σημερινό Καζαχστάν. Είναι ενδεχομένως οι Ιππομολγοί του Ομήρου.

“Ο Χρήστος μου είχε πει” τη διέκοψα “πως το όνομα των Θυσσαγετών επιβιώνει στην ονομασία ενός ποταμού της περιοχής αυτής, της Τσουσόβαγια. Όσον αφορά τον τρόπο ταφής, διάβασα κάπου πως τον επιβεβαιώνει η αρχαιολογική σκαπάνη. Αυτούς τους τύμβους, που συχνά τους ονομάζουν σκυθικούς τάφους, οι Ρώσσοι τους λένε κουργκάν και η προϊστορική αρχαιολογία γνωρίζει τον λεγόμενο πολιτισμό κουργκάν. Σε τύμβο που ανασκάφθηκε στο Παζιρίκ της Δυτικής Σιβηρίας βρέθηκε ένα ολόκληρο νεκρικό άρμα, πλούσια κτερίσματα και οι σκελετοί του βασιλιά και των ακολούθων του”.

Η Μαργαρίτα συνέχισε:

“Τους Ιύρκες ο Πλίνιος τους ονομάζει Tyrcae και ίσως είναι η πρώτη γραπτή μνεία του ονόματος των Τούρκων”.

Οι Ανδροφάγοι” παρατήρησε ο Δημήτρης “προφανώς είναι φυλές που ασκούσαν τον κανιβαλισμό. Κάπου διάβασα ότι ο κανιβαλισμός επιβίωνε στις φινοουγγρικές φυλές της βόρειας Ρωσίας ως τις αρχές του Μεσαίωνα. Όσο για τους σιμούς και φαλακρούς Αργιππαίους, που οι Λατίνοι συγγραφείς τους ονομάζουν Αριμφαίους, γιατί ο Πλίνιος γράφει Arimphaei qui ad Rhipaeos pertinent montes [Οι Αριμφαίοι, που κατοικούν στα Ριπαία Όρη], φαίνεται πως είναι οι πρόγονοι των Καλμούχων, λαού της μογγολικής φυλής, που σε σύγκριση με τους καυκασοειδείς έχουν πολύ λιγότερη τριχοφυία”.

“Ναι αλλά εκείνη την εποχή οι μογγολικοί λαοί δεν είχαν προωθηθεί τόσο δυτικά. Κάπου διάβασα πως οι μη σκυθικοί λαοί της περιοχής, όπως οι Αργιπαίοι και οι Ιύρκες, ανήκαν  στον Φινο-ουγγρικό κλάδο και ήταν πρόγονοι των Οστιάκων”, παρατήρησα

“Και όμως, διάβασα κάπου πως και σήμερα ακόμη οι Καλμούχοι, μογγολικός λαός που ζει σ’ αυτήν περίπου την περιοχή, παράγουν με γάλα που έχει υποστεί ζύμωση  και χυμό από αγριοκέρασα,  ένα μεθυστικό ποτό που το ονομάζουν άτσιχ, που μοιάζει με το άσχυ του Ηρόδοτου”

“Πάντως τα Ριπαία όρη πρέπει να είναι τα Ουράλια”, συμπλήρωσα εγώ

“Σ’ αυτό δεν συμφωνούν όλοι οι ιστορικοί”, παρατήρησε ο Δημήτρης “Ανάλογα με την πρόοδο των γεωγραφικών τους γνώσεων, οι Έλληνες μετατόπιζαν τα Ριπαία όρη διαρκώς προς τα βόρεια και ανατολικά μέχρι τα Αλτάια. Αρχικά ονόμαζαν έτσι τα Καρπάθια, μου φαίνεται. Kαί εγώ όμως πιστεύω πως είναι τα Ουράλια. Τα θεωρούσαν κατοικία του Βορέα.

Βορέου προσαγορευόμενον άντρον

τα ονομάζει ο Πλούταρχος, ενώ τα μνημονεύει ο Σοφοκλής στον Οιδίποδα επί Κολωνώ, ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά, ο οποίος τα τοποθετεί υπέρ της εσχάτης Σκυθίας υπ΄αυτήν δε την Άρκτον, έτσι μου φαίνεται πως λέει, ο Καλλίμαχος και ο Πλίνιος και άλλοι. Για προχώρα”

Στις παρυφές των Ριπαίων ορέων είναι χτισμένος Λίθινος Πύργος υψηλός, στρογγυλός και συμπαγής, περιβαλλόμενος με πλατιά σκαλιά, που δεν ανήκει σε καμιά φυλή, αλλά είναι κοινός σε όλες. Σ’ αυτόν έρχονται μια φορά το χρόνο, στη μέση του καλοκαιριού,  όταν η ημέρα αρχίζει να μικραίνει, άνθρωποι από όλες τις γύρω φυλές και ανταλλάσσουν διάφορα αντικείμενα, που οι μεν έχουν οι δε στερούνται.

  Πρώτοι έρχονται οι ειρηνικοί Αργιππαίοι και αποθέτουν στα σκαλιά που περιβάλλουν από όλες τις πλευρές τον Πύργο, πήλινους κύλικες με το μεθυστικό άσχυ. Ακολουθούν οι μικρόσωμοι ευκίνητοι Ιύρκες, που αποθέτουν γούνες και δέρματα ζώων. Έπονται οι θείοι Θυσαγέτες, δένοντας στους ειδικούς πασσάλους τα ατίθασσα, μικρόσωμα άλογά τους, οι αγέρωχοι βασιλικοί Σκύθες και παρατάσσουν στα σκαλιά του πύργου τα περίτεχνα χρυσά κοσμήματά τους. Γούνες και δέρματα επίσης φέρνουν και οι Σαυρομάτες και οι Βουδίνοι, ενώ οι Γελωνοί περηφανεύονται για τα περίτεχνα κεραμεικά τους σκεύη. Οι Ισσηδόνες που κατοικούν στα γεμάτα λίμνες βουνά της Ανατολής, φέρνουν πολύχρωμους, υφασμένους με περίσσια τέχνη τάπητες. Πολύ συχνά έρχονται από τη μακρυνή Τάναϊ και την πλούσια Ολβία Έλληνες, μεταλλικά όπλα και εργαλεία προσφέροντας, καθώς και κεραμικά αγγεία γεμάτα κρασί και λάδι.

Όταν φθάσουν και οι τελευταίοι, γίνεται κοινή θυσία λευκών αλόγων στον Ήλιο και αρχίζουν οι ανταλλαγές. Για να συνεννοηθούν όλοι αυτοί  μεταξύ τους, που μιλούν επτά διαφορετικές γλώσσες, χρειάζονται επτά διερμηνείς.

“Για παρόμοιους πύργους ανταλλαγής προϊόντων”, λέει ο Δημήτρης,   “μιλά ο Μάρκο Πόλο στο “Εκατομμύριο” του. Τους ονομάζει μάλιστα “Πύργους των Αλανών” και δεδομένου ότι οι Αλανοί της ύστερης Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα ήταν απόγονοι Σκυθών, επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο τα Έπη”.

“Ξέρεις οι Αλανοί αυτοί, είτε εθελοντικά είτε με το ζόρι, ακολούθησαν τους Ούννους και μετά τους Γότθους και τους Βανδάλους στις επιδρομές τους και σκόρπισαν σ΄ όλη την Ευρώπη. Αλανοί να πούμε εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βόρεια Αφρική, ενώ στην αυλή του Αυτοκράτορα Αρκάδιου, στην Κωνσταντινούπολη, έγινε πανίσχυρος ένας Αλανός, ο Γαϊνάς, που έφτασε ως εκεί με μια ορδή Γότθων και Αλανών μισθοφόρων”.

“Κάπου διάβασα πως η λέξη αλάνι προέρχεται ακριβώς από τους Αλανούς. Είναι αλήθεια Δημήτρη;  ρώτησε η Μαργαρίτα.

“Δεν το έχω ακούσει. Πάντως το λεξικό της Ακαδημίας δεν αναφέρει την ετυμολογία της λέξης. Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι οι Αλανοί που μείνανε στον τόπο τους, μετακινήθηκαν νοτιότερα, ως την οροσειρά του Καυκάσου και ονομάζονται  σήμερα Οσετίνοι. Όσοι έγιναν μουσουλμάνοι κατοικούν στη Βόρεια Οσετία, αυτόνομη δημοκρατία που υπάγεται στη Ρωσική Ομοσπονδία και όσοι μείναν χριστιανοί στη Νότια Οσετία, που υπάγεται στη Γεωργία”.

“Ξέρετε πως ο Στάλιν δεν ήταν Γεωργιανός, όπως συνήθως πιστεύεται αλλά Οσετίνος; Ο Όσιπ Μάντελσταμ, ένας Ρώσος ποιητής του μεσοπολέμου, είχε γράψει ένα ποίημα για τον “κοντό Οσετίνο”, το οποίο τελικά του στοίχισε τη ζωή”, τους λέω και  συνέχισα το διάβασμα.

(συνεχίζεται)

Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, να πω ότι η λέξη «αλάνι» έχει τουρκική-αραβική ετυμολογία.

 

113 Σχόλια to “Τα έπη των Αριμασπών – 19 (Δημήτρης Σαραντάκος)”

  1. Λεύκιππος said

    Πως να λέγεται η καλημέρα στα Αραμασπιανά; Τέλος πάντων. Καλημέρα

  2. Λεύκιππος said

    Αριμασπιανά βρε Μέφρυ

  3. Γς said

    Ουφ,
    το διάβασα όλο.

    Κι έμαθα τα πάντα για την Τουρκοαραβική εισβολή στην κάτω Σιλεσία

  4. spiral architect said

    Καλήμέρα.

    Μα, από πού έβγαζε η παρέα αυτά τα ιστορικά συμπεράσματα; 🙄

  5. Γς said

    1:

    Στα Σουαχίλι πάντως είναι Τζάμπο

  6. Γς said

    5:

    Σας χαιρέτησα;

    Τζάμπο!

  7. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Είχαν διαβάσει το παρακάτω 🙂

  8. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα! Χορταστικό το σημερινό, και σε έκταση και σε περιεχόμενο.
    >(…) ο Βίας Ανδροκίδου, ο Ίππων Ατέου και ο Σπενδίας Αγαθύρσου,(…)
    Τι Γελωνοί και Ξεγελωνοί, Ρουμάνοι είναι, φαίνεται από το επώνυμο! 😛

  9. Γς said

    Χρόνια Πολλά είπαμε στον Αντώνη τον Βαρκάρη τον Σερέτη που γιορτάζει σήμερα;

  10. lafiatis said

    Τα ‘Επη είναι το αγαπημένο μου ανάγνωσμα . Περιμένω κάθε φορά με λαχτάρα το επόμενο κεφάλαιο.

    1. Ο πιό διάσημος, πιστεύω , τύμβος – κουργκάν είναι αυτός του Μαμάγιεφ στο Βόλβογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ), ποτισμένος με άφθονο αίμα.
    http://www.panoramio.com/photo/60411820?source=wapi&referrer=kh.google.com

    2. Αν οι Θυσσαγέτες δεν γνώριζαν τον πόλεμο γιατί τα σκαλίσματα στο άρμα του βασιλιά έδειχναν σκηνές από τις εκστρατείες του;

  11. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    μιας και λεξιλογούμε, εδώ πολλές λεπτομέρειες και βαθειά ανάλυση της λέξης «αλάνι«, από το λεξικό των θωρακικών ανθρώπων και πραγματεία για τα μικρασιάτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια (1900 – 1960)
    αλάνης ο, αλάνι το, ουσ. [+] (για χαρακτηρισμό ανδρών) (τουρκ. alan = ξέφωτο δάσους) ……………
    * Θα μας τα πεί κι ο Κώστας, που σίγουρα το γνωρίζει το λεξικό αυτό 🙂

    κι ένα γνωστό άζμα επ’ αυτού (Τράβα ρε Μάγκα και Αλάνη, με την Ρόζα Εσκενάζυ, 1934): https://www.youtube.com/watch?v=eGyZjfPUDNY :

  12. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    11 Ούτε τους θωρακικούς ανθρώπους είχα ακουστά, ούτε το λεξικό τους!

    10β Θα έψαχνε ο βασιλιάς να γνωρίσει τον πόλεμο 😉

  13. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «είχε γράψει ένα ποίημα για τον «κοντό Οσετίνο» το οποίο τελικά του στοίχισε τη ζωή» – Τον κόντυνε ο κοντός Οσετίνος.☺

    4 – Θα είχαν χτυπήσει τίποτα σφηνάκια άτσιχ.☺

  14. Γιάννης Ιατρού said

    12α: Νίκο, εδώ το μπλογκ του συγγραφέα/ερευνητή για το ρεμπέτικο, του Κώστα (λες να τόχει τ΄όνομα; 🙂 ) Λαδόπουλου, αυτού με το «θωρακό» 🙂 λεξικό!

  15. Γιάννης Ιατρού said

    14: ..θωρακικό …

  16. sarant said

    14 Μερσί!

  17. ΓιώργοςΜ said

    10β,12 Μήπως ήταν οι προεκλογικές; 😀

  18. Γιάννης Ιατρού said

    16: Κι εξήγηση που δίνει ο ίδιος γι αυτή την επιλογή του, εδώ


    Τα ρεμπέτικα και ιδιαίτερα τα μικρασιάτικα, είναι δημιουργήματα της καρδιάς και όχι του κεφαλιού…

    Με τη συμβολική χρήση της λέξης "θώραξ" εννοώ το στέρνο, εκεί που λαμβάνονταν οι αποφάσεις των ομηρικών ηρώων. Πιό συγκεκριμένα, θέλω να δώσω, έμμεσα, ένα σήμα γιά το περιεχόμενο αυτού του blog.

    Διαλέγω το χώρο των θερμών συναισθημάτων της καρδιάς, του στέρνου, του θώρακα. Χρησιμοποιώ το μυαλό βάφοντάς το κόκκινο, με το χρώμα του αίματος που βράζει, ορίζοντας και τη στάση μου απέναντι στον κόσμο
    ….

  19. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  20. Πάνος με πεζά said

    Νομίζω ότι βγήκε και ο πρώτος χόακας του 2017, ότι αν κάνεις selfie με το σήμα της νίκης, παίρνει ο χάκερ το δαχτυλικό σου αποτύπωμα, και το εκμεταλλεύεται αναλόγως… Ή, εν πάση περιπτώσει, αν βγάζετε με τέτοια ανάλυση, χαλάλι του…

  21. spatholouro said

    «Λεξικό θωρακικών ανθρώπων» Κ. Λαδόπουλου

    Εδώ βρίσκει κανείς την κριτική αντιμετώπιση της προδημοσίευσης που έγινε σε ρεμπετοφόρουμ πριν από 7 χρόνια:

    http://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?t=3545

    Από όσο ξέρω, ο άνθρωπος προσπάθησε να βρει εκδότη, μα φαίνεται πως δεν τα κατάφερε μέχρι τώρα. Δεν ξέρω βέβαια εάν στο μεταξύ άλλαξε γνώμη και δεν επιθυμεί την έκδοση αυτού του ιδιότυπου λεξικού. «Ιδιότυπου», διότι τα λήμματα -καθώς υποδηλώνει το προδημοσιευθέν- πρέπει να είναι υπερεκτεταμένα.

    Επί της ουσίας τώρα, θα έλεγα ότι εκτιμώ την προσήλωσή του και αγάπη και έρευνα για το ρεμπέτικο (με ιδιαίτερη έμφαση στη σμυρναίικη διάσταση). Ωστόσο, κάπου με κουράζει, τόσο ένα είδος «λογόρροιας» που φαίνεται πως ασκεί ασφυκτική επιρροή επάνω του, όσο και ένα είδος υπέρογκου λυρισμού με υφολογικές απολήξεις (π.χ. «έτζι») επίσης υπέρογκες.

  22. Γιάννης Ιατρού said

    21: Κώστα χαιρετώ,
    Κρίμα, γιατί έγραφε πως το 2008/2009 είχε συμφωνία με τον Λιβάνη κλπ.
    Καποιο απόσπασμα (π.χ. για το μάγκα) βλέπω στο περιοδικό ΙΑΜΒΟΣ, τεύχος 19 (2008),
    (βλέπω κι ένα δικό σου εκει, …γιά τη βιβλιογραφία του ρεμπέτικου 🙂 )

  23. Corto said

    Χαίρετε!

    Τον Κώστα Λαδόπουλο τον αναφέραμε και χθες σε σχέση με τον ταμπαχανιώτικο μανέ του Νούρου:

    Ο Ροβιόλης στην οδό Γραφημώνος και άλλα ραμόνια

    Με την ευκαιρία θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Κώστας Λαδόπουλος (που παλιότερα υπεδύετο τον κωμικό μετεωρολόγο – μαριονέτα Φώντα Λαδοπρακόπουλο) στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έκανε μια προσεγμένη εκπαιδευτική εκπομπή για την ΕΡΤ, τους Ερευνητές, όπου παρουσίαζε πειράματα φυσικής για παιδιά. Στην εκπομπή αυτή συμπαρουσιαστής ήταν ο στενός μου φίλος Γιώργος Πογιατζής, ο οποίος τυχαίνει να είναι εξαιρετικός μουσικός.

  24. sarant said

    21 Κρίνοντας εξ όνυχος, δίκιο έχεις.

    20 Την ίριδα του ματιού δεν την αποτυπώνει;

  25. Γιάννης Ιατρού said

    στα ύψη η χρηματιστηριακή αξία του μπλογκ 🙂

  26. ΓιώργοςΜ said

    25 Αν ένας περιπτεράς έχει ραδιοφωνάκι στο περίπτερο, θα έρθει η ΑΕΠΙ να του κόψει κοστούμι, και να πληρωθεί ο κάθε τραγουδιάρης τα ποσοστά του από ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε όταν η Ακρόπολη ήταν οικόπεδο. Ενώ όταν ο καθένας παίρνει αυτούσια τη δουλειά κάποιου άλλου, τη βάζει στη σελίδα του και μαζεύει κόσμο και διαφημίσεις, μέλι-γάλα…
    Καλά που υπάρχει και το χρηματιστήριο…. :-/

  27. Γιάννης Ιατρού said

    26: Έλα ρε συ, για μια υστεροφημία δουλεύουμε όλοι 🙂

  28. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παραλήρημα της τρέλας του μεγαλείου. «Ευτυχώς» που υπάρχουν οι ιδεολογίες, ώστε να μπορούν οι ψυχάκηδες να μασκαρεύουν την πάθησή τους και να εκλογικεύουν τα συμπτώματά της…
    http://www.efsyn.gr/arthro/roypa-anapneo-gia-ton-epanastatiko-agona

  29. ΓιώργοςΜ said

    27 Δε διαφωνώ καθόλου, αλλά από την αντιγραφή της αντιγραφής (την αντιγραφή, ώ αντιγραφή), χωρίς απαραίτητα ενδιάμεσες αναφορές, κι η υστεροφημία χάνεται (αφού δεν αναφέρεται η πηγή). Πιστεύω πολύ στο «δωρεάν λάβατε, δωρεάν δότε», αλλά τελευταία συνήθως το «δότε» δεν καλύπτεται εύκολα από το «λάβατε», κι αυτό ίσως φέρνει γκρίνια…
    Διασπείρεται βέβαια η Γνώση, είναι κι αυτό κάτι, αρκεί να μη γίνεται (καταστρεπτική) κοπτοραπτική. Ενδιαφέρον είναι ακόμη πως επιλέχθηκε αυτό το άρθρο, κι όχι εκείνο για τον Παπαδιαμάντη….
    Τέλος, ψιλοάσχετο με το νήμα αλλά μας έχει απασχολήσει γενικά: http://www.avgi.gr/article/10839/7814860/apokleistiko-to-neo-polykladiko-lykeio-ton-epilogon
    Μικρό το καλάθι, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

  30. sarant said

    25 Η αρχική αναδημοσίευση έγινε από το tvxs, βλέπω. (Δεν με ενοχλεί, εννοείται)

    29 Θέλω να το μελετήσω και να το συζητήσουμε

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάρτε κι ένα γλωσσικό κουιζάκι, μια που πολυμιλήσαμε γι’ αυτά και θα λοξιγκιάζονται. 😊 Ενδιαφέρων ο βαρβσρισμός στο 14:
    http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/quiz/poso-kala-ksereis-tis-paraksenes-ellhnikes-lekseis.4480472.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos4

  32. sarant said

    28
    Λέει η Ρούπα: Οι βρισιές που χρησιμοποιούσα είχαν αντληθεί από το καθεστωτικό λεξιλόγιο. Είπα π… τον Χαρδαλιά είπα καρ…τη Νικολού,

    Καρδιοκλέφτρα; Καρβουνιάρα; Καρντασίνα;

  33. http://www.bbc.com/culture/story/20170116-striking-photos-of-readers-around-the-world

  34. ΓιώργοςΜ said

    31 Πλάκα είχε, είδα και τον ενδιαφέρων 😛 βαρβαρισμό!

  35. gpoint said

    # 32

    και από π…

    Πορτοφολά ; ΟΠαραγκάρχη ; Περδικόστηθο ;

  36. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    28 – Αν δεν θεωρείς πως όλα είναι όμορφα κι ωραία σ’ αυτό το σύστημα, και πιστεύεις πως το κράτος καταληστεύει και δολοφονεί τους πολίτες του,
    σε τι διαφωνείς μ’ αυτά που λέει;
    Δηλαδή αν η Ρούπα που ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών της και πληρώνει το τίμημα, είναι ψυχοπαθής, οι ψηφοφόροι γενικώς, και ειδικά οι κοψοχέριδες, που λένε με σκυμένο κεφάλι, ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΑΓΑ ΜΟΥ Ν’ ΑΓΙΑΣΩ, τι είναι;

  37. Ριβαλντίνιο said

    Λίθινος Πύργος υψηλός,

    Ο πύργος του Δράκουλα ! 🙂

    Αλανοί

    Έγιναν και μισθοφόροι των Κινέζων κατά μια άποψη. Σίγουρα όμως των Βυζαντινών και πολέμησαν τους Τούρκους στην Μικρά Ασία κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο. Το όνομα «Άλαν» ίσως προήλθε από αυτούς.

    Οι Οσσετοί μουσουλμάνοι πρέπει να είναι ελάχιστοι.

    Μερικής καλμουκικής καταγωγής ίσως ήταν ο Ρωσογερμανοσουηδοεβραιοτουρκομογγόλος Λένιν.

  38. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    32 – Καριόλα.

    35 – Ποΰστη.

  39. ΓιώργοςΜ said

    35 Πσηλό; Πσαρά; (μπα, patent pending)… Πσωμομένο;

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι λες, βρε Λάμπρο; Η γυναίκα κοκορεύεται ότι τους πρόλαβαν στο τσακ πριν ανατρέψουν το σύστημα, το καθεστώς και ξέρω γω τι άλλο. Δεν βλέπεις ότι είναι του γιατρού; Μήπως αν την επαινούσα, έβγαινες εσύ και την κατηγορούσες; Μήπως είσαι λίγο, λιγάκι, πνεύμα αντιλογίας; Την έχω αυτή την υποψία, ειδικά για σένα απ’ όλους τους σχολιαστές. 😊

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η ωραία ιστορία συνεχίζεται

    >>στο Παζιρίκ της Δυτικής Σιβηρίας
    Τύμβοι και ταφές αλόγων

    Ιππέας του πολιτισμού Πάζιρικ
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%A0%CE%AC%CE%B6%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA
    οι εθνολόγοι επεσήμαναν ως κεντρικό θέμα της τέχνης των Πάζιρικ τον γρύπα, τον φύλακα του χρυσού, των Αριμασπείων του Αριστέα και των Ιστοριών του Ηροδότου iii 116, iv. 13, 27

  42. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Πολυ διαβασμενος ο συγγραφεας με καλπαζουσα φαντασια.

    ΥΓ «Σκύθες
    […]

    Με το όνομα Σκύθες αναφέρονται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς ένα σύνολο νομαδικών φυλών που έρχονταν σε επαφή μαζί τους και ζούσαν στην Κεντρική Ασία και στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

    Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο[1], οι Σκύθες ονόμαζαν τους εαυτούς του Σκολότες. Το Ελληνικό Σκύθες προφανώς αντικατοπτρίζει μια παλαιότερη αντήχηση του ιδίου ονόματος *Skuδa- (όπου ο Ηρόδοτος μεταγράφει το [δ] σε λάμδα ενώ το -τοι αντιπροσωπεύει την κατάληξη πληθυντικού -τα της γλώσσας του Νότιου Ιράν). Η λέξη αρχικά σήμαινε τοξευτής, τοξότης και προήλθε πιθανά αρχικά από την γλωσσική ρίζα σανσκριτικών -skeud- εκτοξεύω, πετώ (σύγκρινε με την αγγλική λέξη shoot).

    […]
    Σκυθική Κοινωνία

    Οι Σκύθες αποτελούσαν ένα χαλαρό δίκτυο από νομαδικές φυλές από έφιππους βοσκούς και καβαλάρηδες. Εισέβαλαν σε πολλές περιοχές στις στέπες της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σήμερα αποτελούν το Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, τη νότια Ουκρανία και τη Νότια Ρωσία. Οι Σκύθες, που κυβερνώνταν από ολιγάριθμες ελίτ οι οποίες συνδέονταν με στενές συμμαχίες, ήταν διάσημοι για τους τοξότες τους και πολλοί έβρισκαν εργασία ως μισθοφόροι. Οι σκυθικές ελίτ είχαν τάφους τύπου «κουργκάν»: ψηλοί λόφοι υψωμένοι πάνω από τάφους-δωμάτια από ξύλο πεύκου, ένα φυλλοβόλο κωνοφόρο, το οποίο πιθανόν να είχε ιδιαίτερη σημασία ως το δέντρο της ανανέωσης της ζωής, επειδή μένει γυμνό το χειμώνα. Χώροι ταφής στο Πάζυρυκ στα όρη Αλτάι περιλαμβάνουν ορισμένους εντυπωσιακά διατηρημένους Σκύθες του πολιτισμού Πάζυρυκ — συμπεριλαμβανομένης της «Παγωμένης Παρθένας» του 5ου αιώνα π.Χ.

    Οι Σκύθισσες γυναίκες ντύνονταν περίπου με τον ίδιο τρόπο με τους άντρες, και περιστασιακά πολεμούσαν στο πλευρό τους στη μάχη. Ένας τάφος Πάζυρυκ που βρέθηκε στη δεκαετία του 1990 το επιβεβαιώνει αυτό. […]
    Αυτό δείχνει ότι ορισμένες γυναίκες, κυρίως νέες και ανύπαντρες, μπορούσαν να είναι πολεμίστριες, στην κυριολεξία Αμαζόνες. […]

    Οι Σκύθισσες πολεμίστριες έγιναν πολύ δημοφιλείς συναγωνιζόμενες για την τιμή τού να έχουν εμπνεύσει τον Ελληνικό μύθο των Αμαζόνων.

    [….]

    Ο Όμηρος αποκαλούσε τους Σκύθες «αρμεχτές φοράδων» και τους περιέγραψε με λεπτομέρειες: η στολή τους αποτελούνταν από παραγεμισμένα κεντημένα δερμάτινα παντελόνια, σουρωμένα μέσα σε μπότες, και ανοιχτούς χιτώνες. Ίππευαν δίχως αναβολείς ή σαμάρια, μόνο σαμαροσκούτια. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Σκύθες χρησιμοποιούσαν κάνναβη τόσο για να υφαίνουν τα ρούχα τους, όσο και για να καθαρίζονται στον καπνό της [3]. Η χρήση της κάνναβης σε ταφικές τελετές έχει επιβεβαιωθεί από την αρχαιολογία. Ο Σκύθης φιλόσοφος Ανάχαρσις επισκέφθηκε την Αθήνα τον 6ο αιώνα π. Χ. και έγινε διάσημος σοφός. Οι Σκύθες είναι επίσης γνωστοί για τη χρήση αγκυλωτών και δηλητηριωδών βελών πολλών τύπων, τη νομαδική ζωή που επικεντρώνονταν γύρω από τα άλογα – τρέφονταν από το αίμα των αλόγων σύμφωνα με τον Ηρόδοτο- και την ικανότητά τους στον ανταρτοπόλεμο.

    […]

    Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα π.Χ. οι Σκύθες φαίνεται να ευημερούσαν. Όταν ο Ηρόδοτος έγραψε την «Ιστορία» του κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες διέκριναν την «Μεγάλη Σκυθία» η οποία εκτείνονταν σε απόσταση 20 ημερών με το άλογο από τον ποταμό Δούναβη, προς τα δυτικά, κατά μήκος των στεπών της σημερινής Ουκρανίας έως το κατώτερο μέρος της λεκάνης του ποταμού Ντον, από την «Μικρή Σκυθία». Ο Ντον που ήταν τότε γνωστός ως «Τανάις» χρησίμευε ως κύρια εμπορική αρτηρία ήδη από τότε.

    […]

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%82

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η πολιτεία καταδικάζει φραστικά, η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά, οι εγκληματίες αλωνίζουν. Πώς δεν έχουν έρθει ακόμα στο σχολείο μας, να γίνουμε μπίλιες;
    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/perama-xrysaygites-trampoukisan-daskaloys-giati-dexthhkan-prosfygopoyla.4482887.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αφιερωμένο στον φίλτατο Λάμπρο…😊
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://toixo-toixo.blogspot.com/2015/02/blog-post_13.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwia4sHowcnRAhUGlSwKHU4xCAAQFghSMA8&usg=AFQjCNH6UfPwqLXOYXRA0LpH7v7bScPkdQ&sig2=3QYmxoaVZCrZwtAJoXpJmQ

  45. Μαρία said

    32
    πουρό
    καρακαλτάκα

  46. giorgos said

    42. Επίσης , όπως διαβάζω στό βιβλίο «Η Ανατολική Μεσόγειος ώς Ευρωπαική Ιστορία»
    Η Αστυνομία τών Αθηνών άπετελείτο άπό 300 Σκύθες δούλους .

  47. Πάνος με πεζά said

    Τι θέλετε; Αστυνομικούς να φυλάνε τα σχολεία; Μα, εδώ στο Παγκράτι, στο γραφείο του Κυριάκου αποκάτω από τότε που έγινε αρχηγός κωλοβαράγαν 4 αστυνομικοί σκρολλάροντας τα κινητά τους, και τώρα είδα ότι έγιναν έξι ! Με τρεις μηχανές !

  48. Spiridione said

    Εγώ ξέρω μόνο την Αλάνια Βλαντικαβκάζ απ’ το στοίχημα

  49. Πάνος με πεζά said

    Γραφείο Κυριάκου με ΠΑΣΟΚ : https://www.google.gr/maps/@37.9729322,23.748349,3a,75y,186.27h,77.91t/data=!3m6!1e1!3m4!1smKGmx1exQ0tNOrDhSm8-ww!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1
    (Με ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι αστυνομικούς, όταν ξαναπεράσει το Γκουγκλάμαξο).

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ας μην τους ενοχλούμε, Πάνο, επιτελούν σημαντικό έργο. 😊 Απλώς, σκέφτομαι πόσο εύκολο είναι να μπουκάρουν οι χρυσαβγίτες σε δημόσια σχολεία, να τα κάνουν μπάχαλο και να αποχωρούν όποτε γουστάρουν υπό τα αποδοκιμαστικά βλέμματα της συντεταγμένης (χα!) πολιτείας. Και η πλάκα είναι ότι αν βρίσκονταν τίποτα μπρατσωμένοι δάσκαλοι ή γυμναστές και τους έριχναν μερικές φάπες, πιθανότατα θα είχαν νομικούς και υπηρεσιακούς μπελάδες. Ελλαδάρα, λέμε!

  51. 50

    Σημειωτέον πως ο φουσκωτός λαγός έχει ακόμη βουλευτική ασυλία κι όποιος δάσκαλος του χώσει την προβλεπόμενη μπούφλα, προστατεύοντας τα παιδιά, θα αντιμετωπίσει σίγουρα τις κυρώσεις του νόμου.

  52. Γιάννης Κουβάτσος said

    51. Το θέμα είναι, Σκύλε, ότι οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων συνοψίζονται στο «η τρομοκρατία των χρυσαβγιτών δεν θα περάσει». Εγώ βλέπω ότι μια χαρά περνάει. Πώς θα εμποδιστούν δηλαδή; Με αφισοκόλληση και συναυλίες;

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μάνατζερ ημών, ο εν τοις υψηλοίς ορόφοις, αγιασθήτω το όνομά Σου, ελθέτω η εξουσία Σου, γενηθήτω το θέλημά Σου, ρύσαι ημάς από του πονηρού συνδικαλισμού και δος ημίν τον άρτον τον επιούσιον. Αμήν.
    http://www.efsyn.gr/arthro/ta-ofeli-tis-proseyhis-stin-paragogikotita-kai-kerdoforia-ton-epiheiriseon

  54. Μαρία said

    51, 52
    Και θα βγει και στην τηλεόραση, όπως τιτιβίζει η Ζαρούλια. «Στις 19:50 ο Γιάννης Λαγός ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel για τα γεγονότα…»

  55. 55 αυτός δεν τρώγεται με τίποτε

  56. Pedis said

    … και σε καμιά πενηνταριά χρόνια θα ασχολούνται (αν είναι δηλ. τυχεροί) με το πώς ρε παιδί μου κατάφεραν οι ναζιστές να έρθουν στα πράγματα και θα εφευρίσκονται διάφορα ευφάνταστα, απίθανα, σοφιστικέ, εξεζητημένα και ψαγμένα επιχειρήματα.

    Ο Πουλαντζάς είχε ήδη αναλύσει εξαντλητικά πολλές διαστάσεις του φαινομένου. Δεν μας φτάνει;

    Η ασυλία των κομμάτων του φασισμού και η διατήρηση (μέχρι ενός σημείου) της επιρροής τους

    1) είναι προς το συμφέρον πολλών ετερόκλιτων καθεστωτικών δυνάμεων. Άλλες στοχεύουν σε εκλογικά οφέλη, άλλες σε προώθηση της ατζέντας τους με λαγό τους φασίστες και όλες μαζι στο φόβο και στην επιλογή από τον λαό «του μικρότερου κακού», και δουλεύουν, είτε το θέλουν είτε όχι, για τους φασίστες.

    2) υποστηρίζεται ιδεολογικά και ενισχύεται στην πράξη από ολοένα και ευρύτερη μερίδα του κρατικού μηχανισμού «διατήρησης της τάξης» (δικαστικό σώμα, αστυνομία, στρατός).

    Ας κάνουν καλά οι «αριστεροί» που κυβερνούν μαζί με τους φορείς του βασικού ιδεολογικού υπόβαθρου των ναζί.

  57. Αιμ said

    10. Βολγογκραντ. Το Βολβογκραντ είναι στη …Σουηδία !

  58. giorgos. said

    Αλήθεια , ή ίδεολογική ύπεροχή πού είχε κάποτε τό ΚΚΕ σέ περιοχές όπως τό Περαμα , ή Νίκαια , ό Κορυδαλός κλπ πού πήγε ? Είναι καί τό ΚΚΕ υπεύθυνο πού κατάφεραν οί ναζί νά έρθουν στά πράγματα .

  59. 59

    Όχι. Η διεθνής κρίση και ιδιαίτερα η ανεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Συνετέλεσε και το χαμηλό μέσο μορφωτικό επίπεδο. Πολλοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ είτε έφυγαν από την περιοχή, είτε έφυγαν από τη ζωή.

    http://ekloges.ypes.gr/current/v/public/index.html#%22cls%22:%22level%22,%22params%22:%22level%22:%22ep%22,%22id%22:41

  60. Pedis said

    # 59 – ναι, καλά …

    η χα δρα και αναπτύσσεται μόνο και χάρη στο πέραμα και στον κορυδαλλό …

  61. sarant said

    59 Από ποια άποψη «ήρθαν στα πράματα»;

  62. 62

    Κατά π.π. εννοεί να φτιάχνουν εργοδοτικά σωματεία με τα φράγκα των εφοπλιστών.

  63. gpoint said

    # 57

    Ρε συ Pedis,δεν ασχολούμαι με τα κομματικά γιατί συνήθως μπουρδολογούν με ύφος Σουσούς αλλά αυτό το 1 του Πουλατζά που μοστράρησες είναι το απαύγασμα του κομματικού παραλογισμού. Για σκέψου λιγάκι ποιοί κερδίζουν και κυρίως ποιοί χάνουν (γιατί δεν μπορεί να κερδίζουν όλοι) από την άνοδο ή την διατήρηση του φασιστικού κόμματος κι αν δεν το κάψεις, τυχερός θάσαι

  64. giorgos. said

    62.Από τήν άποψη ότι σ’ αυτές τίς περιοχές είναι κυρίαρχοι καί ίδεολογικά καί πολιτικά.
    Καί άν δέν υπήρχαν αυτοί οί πρωτοφανείς περιορισμοί καί απόκλεισμοί από τά ΜΜΕ καί από τό έπισημο Κράτος , τά πράγματα θά ήταν πολύ χειρότερα .

  65. Pedis said

    # 64 – ασχολήσου με τα μπαοκομματικά κι άσε τον Πουλαντζά …

    # 62 – αν δεν είναι στα πράγματα και κάνουν ό,τι γουστάρουν, φαντάσου το πανηγύρι όταν … έρθουν στα πράγματα.

    # 65 – και τι σημασία έχει αυτό που μου λες με το ότι οι φασίστες έχουν ασυλία (δικαστική, αστυνομική και πολιτική με τη μια ή την άλλη μορφή) σε όλη την ελλάδα (κάθε φορά γίνεται ο κακός χαμός για να πάει σε δικαστήριο και να (αν …) καταδικαστεί (τελικά, με ψιλές) ακόμη κι ένας παλιοκερατάς από δαύτους με βάση το κοινό ποινικό δίκαιο που το έχουν κάνει χαρτί για τον κώλο τους, άσε που σέρνεται η περίφημη δίκη από τότε που με το στανιό ξεκίνησε και στο τέλος δεν θα ανοίξει ρουθούνι … )

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    65. Πρωτοφανείς περιορισμοί και αποκλεισμοί, ε; Μάλιστα, συνεννοηθήκαμε.

  67. gpoint said

    # 66

    Με συγχωρείς που σου είπα να σκεφτείς-ξένη ήπειρος για σένα- φροντίζουν άλλοι γι αυτό…1000 φορές ανώτερες οι ανακοινώσεις της Θ4, της μόνης αντικαθεστωτικής δύναμης !!

  68. Γιάννης Ιατρού said

  69. Γιάννης Ιατρού said

    69: ==>65/69

  70. Γιάννης Ιατρού said

    65/67 γμτ%$$#^

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    42. >>στο Πάζυρυκ στα όρη Αλτάι

    Η πριγκίπισσα με τα τατουάζ

  72. sarant said

    67 Ε ναι…

  73. Μαρία said

    Ο κ.Σκλάβενίτης σημείωσε ότι ο αστυνομικός διευθυντής «είτε υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του ή υποτίμησε την αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης της Χρυσής Αυγής … Ήταν μόνος του ο αστυνομικός διευθυντής στο «ντου» που έκαναν οι χρυσαυγίτες, πήγαν να τον υπερασπιστούν μόνο δύο αστυνομικοί, οι υπόλοιποι -τουλάχιστον δέκα- και μία μονάδα των ΜΑΤ έμειναν απ’ έξω», όπως ανέφερε.
    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000052629/Oi-xrusaugites-propilakizan-kosmo-kai-oi-perissoteroi-astunomikoi-xazeuan-to-theama

  74. giorgos. said

    70/ Xάρη στήν Ευρωπαική Ενωση δέν θά ξημερώσουν οί μαύρες μέρες τού Φασισμού. Γιατί όλοι οί άλλοι ,κόμματα , πνευματικές ηγεσίες ,κλπ είναι ανύπαρκτοι καί δυστυχώς ανικανοι να τούς αντιμετωπ’ισουν .

  75. Ριβαλντίνιο said

    Αργιππαίοι

    Ο Ηρόδοτος προσθέτει γι’αυτούς : [4.23.5] Κανένας άνθρωπος δεν τους πειράζει αυτούς· γιατί τους θεωρούν ανθρώπους του θεού. Κι ούτε κρατούν κανένα πολεμικό όπλο. Κι είναι αυτοί που τους βάζουν κριτές στις διαφορές τους οι γειτονικοί λαοί, κι ακόμα όποιος, αποδιωγμένος απ᾽ την πατρίδα του, καταφύγει σ᾽ αυτούς, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από κανένα· κι ονομάζονται Αγριππαίοι.

    Αυτοί λένε κάποιες θεωρίες πως μπορεί να είναι σαμάνοι.

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στοχοποιούν σχολεία, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, η πολιτεία απούσα, κάτι ετοιματζίδικες ανακοινώσεις, απ’ αυτές που ανασύρονται σε επετειακές εκδηλώσεις, τα κόμματα αναλώνονται στους συνήθεις αντιφασιστικούς λεονταρισμούς, φραστικούς βέβαια και ατελέσφορους…Ας περιμένουμε λοιπόν παθητικά το μοιραίο.

  77. Ριβαλντίνιο said

    Φαίνεται πως δεν ήταν μόνο οι Ανδροφάγοι που χλαπάκιαζαν ανθρώπους.
    Οι Μασσαγέτες, η βασίλισσα των οποίων σκότωσε τον Κύρο τον Β΄ τον Μέγα, ήταν πιο περίεργοι τύποι :

    [Ηρόδοτος 1.216.2] Δεν έχουν βάλει οι Μασσαγέτες κανένα άλλο όριο στη ζωή του ανθρώπου· όταν όμως κανείς παραγεράσει, οι συγγενείς του μαζεύονται όλοι και τον θυσιάζουν μαζί και μ᾽ άλλα σφάγια, κι ύστερα ψήνουνε τα κρέατα και τρώγοντας γλεντούν. [1.216.3] Αυτό πιστεύουν οι Μασσαγέτες πως είναι το πιο ευτυχισμένο τέλος· όποιος όμως πεθαίνει από αρρώστια, αυτόν δεν τον τρώνε, αλλά τον παραχώνουνε στη γη, θεωρώντας συμφορά του, που δεν έφτασε ο νεκρός στην ηλικία για να θυσιαστεί..

    Και ύστερα λέμε για τις γερονοκτονίες στην Κέα ! 🙂

    Οι Ισσηδόνες ήταν λίγο καλύτεροι. Περίμεναν να πεθάνει ο άλλος πρώτα και μετά να τον φάνε :

    [Ηρόδοτος 4.26.1] Νά τώρα τί λογής έθιμα ακούμε πως έχουν οι Ισσηδόνες· όταν πεθάνει κάποιου ο πατέρας, όλοι οι συγγενείς φέρνουν ζώα της βοσκής και κατόπι, αφού τα θυσιάσουν και λιανίσουν τα κρέατά τους, λιανίζουν και τον πεθαμένο γονιό του νοικοκύρη, και, αφού ανακατέψουν όλα τα κρέατα, στρώνουν τραπέζι. [4.26.2] Και το κεφάλι του νεκρού, αφού το ξυρίσουν και το παστρέψουν, το επιχρυσώνουν, κι έπειτα το κρατούν σαν κειμήλιο, προσφέροντάς του κάθε χρόνο μεγάλες θυσίες.

    Πάλι καλά που δεν κάνουν το κεφάλι κύπελλο να πίνουν, όπως έκανε ο Κρούμος το κεφάλι του Νικφόρου Α΄ . 🙂

  78. Pedis said

    # 68 – Βρε πας καλά;

  79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    40 – «Τι λες, βρε Λάμπρο; Η γυναίκα κοκορεύεται ότι τους πρόλαβαν στο τσακ πριν ανατρέψουν το σύστημα, το καθεστώς και ξέρω γω τι άλλο. Δεν βλέπεις ότι είναι του γιατρού;»
    Γιατί ξέρεις εσύ το σχέδιο που είχαν; γρήγορα τότε στην αντιτρομοκρατική γιατί αυτοί
    εκεί δεν το ξέρουν. Όμως κατά γράμμα (του δημοσιεύματος) είπε τα εξής -«Ο
    πυρήνας της δράσης μας είναι η στρατηγική που αφορά και τον σαφή εντοπισμό για το που είναι πιο ευάλωτο το σύστημα. Αυτά που σχεδίαζα αφορούσαν νευραλγικά σημεία του συστήματος, που είναι ήδη αποσταθεροποιημένο από την κρίση. Γνωρίζαμε ότι θα δημιουργούσαμε ισχυρές αντανακλάσεις διεθνώς που θα τους έπαιρνε ο διάολος.» βλέπεις πουθενά να λέει ότι θα ανατρέψουν το σύστημα, το καθεστώς ή ό,τι άλλο; Και εν πάση περιπτώση, απ΄αυτό το κείμενο εσύ διέγνωσες ότι είναι ψυχοπαθής;
    Η Ρούπα ψυχοπαθής, εγώ πνεύμα αντιλογίας, μιά χαρά σε βρίσκω γιατρέ μου, αν είσαι το ίδιο καλός δάσκαλος όσο γιατρός ψυχολόγος, τα παιδιά ψώνισαν από σβέρκο.

    44 – Το αφιέρωμα πρίν μου το αφιερώσεις το είδες; όχι τιποτε άλλο αλλά βάση των μέχρι τώρα σχολίων σου, σε περιγράφει τέλεια, ενώ δεν έχει καμία σχέση με μένα.
    Μπορεί να με θεωρείς πνεύμα αντιλογίας, κι όπως λέει στο αφιέρωμα «Για κάθε θέμα έχω δυο απόψεις, συνήθως αντίθετες μεταξύ τους, σε απόλυτη συμμετρία.» αλλά από τους δυό μας εγώ έχω δώσει το πολιτικό μου στίγμα, πιστεύω και πρεσβεύω την σεξουαλική αυτορρυθμιζόμενη δημοκρατία, που υπήρχε σε αρκετές φυλές του Ειρηνικού και του Αμαζονίου, πρίν έρθουν σε επαφή με τα σεξουαλικά στερημένα διεστραμένα λευκά θρησκευτικά λιγούρια, και υπάρχει και λειτουργεί βελτιωμένη στην οικογένειά μου (ίσως κι σ΄άλλες). Έχω δηλώσει άθρησκος, αντιφασίστας, κατά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που την θεωρώ την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους, και τους εκπαιδευτικούς «λειτουργούς» άβουλα πιόνια του συστήματος, πως θεωρώ όλα τα κόμματα ανεξαρτήτως χρώματος χειραγωγημένα από την οικονομική ελίτ την οποία υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια, πως το σύστημα που μας κυβερνάει είναι η τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία, (κι έχω φέρει δεκάδες παραδείγματα κι αποδείξεις αλλά….) ότι όσοι δουλεύουν για λεφτά είναι κορόϊδα γιατί μόνο οι βλάκες και τα ρολόγια δουλεύουν, (αν ενδιαφέρεσαι, εγώ είμαι και τα δύο) κι ότι όσοι έχουν την οποιαδήποτε κατάθεση σε τράπεζα, (εκτός από τους μετόχους) πέρα από μεγάλα κορόϊδα, είναι συνεργοί και συνένοχοι στο έγκλημα της παγκόσμιας χρηματιστηριακής φούσκας (μεγάλα κορόϊδα γιατί δεν παίρνουν φράγκο εννοείται), και πως ο μόνος ανέξοδος, αναίμακτος και ουσιαστικός τρόπος να αντιεμτωπιστεί και να ανατραπεί αυτό το απάνθρωπο σύστημα, είναι η χρησιμοποίηση των όπλων του από μέρους μας, που μας τα δίνει απλόχερα και ΔΩΡΕΑΝ. Αν βρείς έστω και ένα σχόλιό μου από τα μερικές χιλιάδες που έχω κάνει στα 5-6 χρόνια που σχολιάζω εδώ, να είναι αντίθετο από αυτές τις απόψεις, υπόσχομαι πως μέχρι το τέλος της χρονιάς, σε κάθε σχόλιό μου, θα ξεκινάω με το ΕΙΜΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ, αν δεν βρείς, καλό θα ήταν να σκεφτείς λίγο παραπάνω, γιατί εσύ παρ΄όλο που κρίνεις Δεξιά κι Αριστερά, πολιτική θέση δεν έχεις πάρει, κι από προτάσεις ΜΗΔΕΝ.

    Σκέφτηκα πάρα πολύ για να σου απαντήσω, γιατί ενοχλήθηκα αρκετά, κι από την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ γνωμάτευσή σου για την Ρούπα, αλλά και γιατί σε ένα ιστολόγιο αριστερών πεποιθήσεων, μερικοί αριστεροί την χλεύασαν με βάση την λογοκριμένη φράση «Είπα π… τον Χαρδαλιά είπα καρ…τη Νικολού,» από την πουριτανική, τάχα ανεξάρτητη φυλλάδα, ψάχνοντας να βρούν τι είπε. Βλέποντας αυτή την σκληρή αντιμετώπιση από σένα και τους άλλους αυτής της επαναστάτριας, γυναίκας, και μητέρας, αναρωτήθηκα τι παραπάνω θα έλεγαν ο ΓεΟργιάδης και τα διάφορα δεξιά τρόλ. Ανεξαρτήτως αν επικροτούμε τις σκέψεις και τις ενέργειές της (προσωπικά όχι, την θεωρώ κορόϊδο, γιατί εν αγνοία της εξυπηρετεί την οικονομική ελίτ που νομίζει πως πολεμάει) δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος που αντέδρασε στο τραπεζικό φασιστικό κατεστημένο, ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών της, δεν άλαξε άποψη, δεν κλαψούρισε «δεν ήξερα, παρασύρθηκα, τους πίστεψα αλλά μου είπαν ψέματα» όπως εκατομμύρια ψηφοφόροι, παρ΄όλο που ξέρει πως θα πεθάνει στην φυλακή, (ενώ κάποιοι ζήμενς-μίζενς, ζούν και βασιλεύουν εις υγείαν των κορόϊδων που τους εκλέγουν και τους ανέχονται) οπότε θεωρώ πως της άξιζε τουλάχιστον η σιωπή μας.
    Φαίνεται, πως για πολλούς με την αναρρίχηση στην εξουσία του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η επανάσταση ολοκληρώθηκε.
    Καληνύχτα.

    Aφιερωμένο σε όλους όσοι δεν είναι-έγιναν κομφορμίστες.

  80. Ριβαλντίνιο said

    (συμπλήρωση στο 78)
    Καλά θυμόμουν ότι υπήρχαν και χειρότεροι !!! 🙂 🙂 🙂 Ενώ οι Μασσαγέτες δεν έτρωγαν όποιον αρρώσταινε, μια ινδική φυλή έκανε το αντίθετο :

    [Ηρόδοτος 3.99.1] Άλλοι τώρα Ινδοί, που κατοικούν στα ανατολικά των προηγουμένων, είναι νομάδες, τρώνε ωμά κρέατα και ονομάζονται Παδαίοι. Και λέγεται ότι έχουν τα εξής έθιμα: όταν αρρωστήσει κανένας συμπολίτης τους, άνδρας ή γυναίκα, αν είναι άνδρας, τότε οι άνδρες που είναι οι πιο στενοί του φίλοι τον σκοτώνουν, επειδή, λένε, τον λιώνει η αρρώστια κι αυτοί χάνουν το κρέας· 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 αυτός ας αρνιέται ότι είναι άρρωστος, εκείνοι δεν τον πιστεύουν, μόνο τον σκοτώνουν και τον κάνουν τσιμπούσι. [3.99.2] Αν πάλι αρρωστήσει γυναίκα, παρόμοια οι γυναίκες που είναι οι καλύτερές της φιλενάδες κάνουν τα ίδια όπως κι οι άνδρες. Όσους φτάνουν στα γηρατειά, τους θυσιάζουν και τους κάνουν τσιμπούσι. Μόνο που δεν φτάνουν πολλοί σ᾽ αυτό το σημείο, επειδή προηγουμένως, όσους αρρωστήσουν, τους σκοτώνουν όλους. 🙂

    Τελικά ο Ηρόδοτος το φιλοσόφησε :

    [3.37.1] Έκανε λοιπόν πολλές τέτοιες τρέλες ο Καμβύσης στους Πέρσες και στους συμμάχους τους· και όταν έμεινε στη Μέμφιδα άνοιγε τους παλιούς τάφους και εξέταζε τους πεθαμένους· [3.37.2] πήγε μάλιστα και στο ιερό του Ηφαίστου και ξεκαρδίστηκε στα γέλια με το άγαλμα· γιατί το άγαλμα μοιάζει εξαιρετικά με τους φοινικικούς Πατάικους, που οι Φοίνικες τους κουβαλούν στις πλώρες από τις τριήρεις τους. Για όποιον δεν τους έχει δει ποτέ, σημειώνω ότι μοιάζουν με νάνους. [3.37.3] Ο Καμβύσης όμως μπήκε και στο ιερό των Καβείρων, όπου δεν επιτρέπεται να μπαίνει άλλος πάρεξ ο ιερέας· αυτά τα αγάλματα μάλιστα τα έκαψε κιόλας αφού τα κορόιδεψε με το παραπάνω. Είναι και αυτά όμοια με του Ηφαίστου και λέγεται ότι είναι γιοι του.
    [3.38.1] Από όλα αυτά λοιπόν είναι για μένα φανερό ότι ο Καμβύσης ήταν τελείως τρελός· αλλιώς δεν θα δοκίμαζε να κοροϊδέψει ιερά και έθιμα. Γιατί αν κανείς πρότεινε σε όλους τους ανθρώπους και τους παρακινούσε να διαλέξουν από όλους τους νόμους εκείνους που είναι οι καλύτεροι, οι άνθρωποι θα τους εξέταζαν και θα διάλεγαν ο καθένας τους δικούς του: τόσο βέβαιοι είναι οι άνθρωποι ότι οι καλύτεροι νόμοι είναι οι δικοί τους. [3.38.2] Δεν είναι λοιπόν σωστό να κοροϊδεύει κανείς αυτά τα πράγματα, εκτός βέβαια αν είναι τρελός. Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν σχετικά με τους νόμους αυτές τις πεποιθήσεις, μπορεί κανείς να συμπεράνει και από πολλές άλλες αποδείξεις, αλλά και από τούτην: [3.38.3] ο Δαρείος, όταν ήταν βασιλιάς, κάλεσε τους Έλληνες που είχε γύρω του και τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα δέχονταν να φάνε τους πατέρες τους όταν πέθαιναν· αυτοί απάντησαν ότι τέτοιο πράγμα δεν θα το έκαναν με κανέναν τρόπο. [3.38.4] Ύστερα ο Δαρείος κάλεσε τους Ινδούς τους λεγόμενους Καλλατίες, που τρώνε τους γονείς τους, και μπροστά στους Έλληνες, που τα λεγόμενά τους τα μετάφραζε διερμηνέας, τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα δέχονταν να καίνε τους πατέρες τους όταν πέθαιναν· αυτοί έβαλαν τις φωνές και του σύστησαν να μη λέει τέτοια φρικτά πράγματα. Έτσι είναι λοιπόν αυτές οι πεποιθήσεις, και νομίζω σωστά τα λέει ο Πίνδαρος, στο ποίημά του, ότι το έθιμο είναι ο βασιλιάς των πάντων..

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έλα, βρε Λάμπρο, που μιλάς κι εσύ για απαράδεκτες γνωματεύσεις. Εσύ έχεις απόλυτη γνώμη επί παντός του επιστητού, από τη μετάφραση του Παπαδιαμάντη μέχρι τι βίδες είχε ο Απόλλων 11. Πριν από δυο εβδομάδες έθαβες τη Ρούπα και τώρα την αγάπησες. Καταστάλαξε, μια επαναστάτης του πληκτρολογίου, την άλλη υπέρ των νεοφιλελεύθερων ιδιωτικοποιήσεων, την παρ’άλλη έτσι και γιουβέτσι…

  82. gpoint said

    # 81 το ότι βέβαια όλοι ξέρουμε από την μυθολογία τους και όχι μόνο πως οι ινδοί έκαιγαν τους νεκρούς τους ( την ζωντανή γυναίκα τους ενίοτε) οτδεμία σχέση 9θα) έχει…

  83. gpoint said

    # 80

    Λάμπρο ένα λάθος που κάνεις (και μαζί σου και άλλοι) είναι να κρίνεις εκπαιδευτικούς από τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Κι ακόμα μεγαλύτερο να θεωρείς πως όλοι οι εκπαιδευτικοί ωφείλουν να είναι άριστοι ενω αντίθετα πρέπει να έχουν ποιοτικές διαφορές μεταξύ τους ώστε τα παιδιά να συνηθίσουν να ξεχωρίζουν από μικροί ποιούς θα έχουν σαν πρότυπα.

  84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    82 – Αντί να φέρεις ΕΝΑ αποδεικτικό στοιχείο που σου ζήτησα γι’ αυτά που με κατηγορείς, καταφεύγεις στην προσφιλή σου μέθοδο όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση, πετάς την μπάλα στην εξέδρα και ρίχνεις λάσπη. Αφού λές πως πρίν δυο βδομάδες έθαβα την Ρούπα, γιατί δεν βάζεις το σχόλιο να το δώ κι εγώ; κι από πού προκύπτει ότιι αγάπησα την Ρούπα; ο σεβασμός σε μια αγωνίστρια κατά του συστήματος είναι αγάπη;
    Πρίν δυο χρόνια γινόταν ο κακός χαμός εδώ υπέρ του τρομοκράτη απεργού πείνας Ρωμανού , και κατά του δεξιού καταπιεστικού σωφρονιστικού συστήματος του Σαμαρά, τώρα λοιδορείται η τρομοκράτησα Ρούπα που συνεληφθηκε από την αριστερή ακροδεξιά αντιτρομοκρατική, γιατί έβρισε τα στελέχη της. Σημεία των καιρών.
    Όσο για το «επαναστάτη του πληκτρολογίου» τι να κάνουμε, υπάρχουν οι επαναστάτες του πληκτρογίου σαν κι εμένα, του καναπέ, της τηλεόρασης, των φρικιών, των πόλεων όπως η Ρούπα, και των διορισμένων κομματόσκυλων, ο καθένας διαλέγει αυτήν που του ταιριάζει.

    84 – Gee μη γίνεσαι Κουβάτσος, όχι μόνο δεν έχω κρίνει ποτέ κάποιον εκπαιδευτικό με βάση τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, (φέρε μου ΕΝΑ παράδειιγμα) αλλά ούτε καν μεμονωμένα (επίσης φέρε ΕΝΑ παράδειγμα) παρά μόνο στο γενικό πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι σαν το «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» είναι όλοι οι αστυνομικοί τέτοιοι; ή μήπως αυτό το σύνθημα καταφέρεται εναντίων των αστυνομικών; Ούτε όλοι οι αστυνομικοί είναι γουρούνια, ούτε όλοι οι παπάδες είναι κλέφτες, ούτε όλοι οι εκπαιδευτικοί άβουλα πιόνια, η όποια ποιοτική μειοψηφία όμως, χάνεται στην υποταγμένη στον κρατικό μηχανισμό πλειοψηφία.
    Όσο για την αριστεία των εκπαιδευτικών, έχω πεί πως από τη στιγμή που τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα επιλογής δασκάλου, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να υπάρχει τέτοια αξιολόγηση (και μάλιστα συνεχής) ώστε να διδάσκουν οι άριστοι. Στο κουρμπέτι ήσουν μιά ζωή ξέρεις την ποιότητα των εκπαιδευτικών, αν είχαν τα παιδιά δικαίωμα επιλογής, οι περισσότεροι θα έξυναν πατσές στην κρεαταγορά.
    Μιά χαρά είναι το εκπαιδευτικό σύστημα, κι οι εκπαιδευτικοί κάνουν ΤΕΛΕΙΑ την δουλειά τους.

  85. Ριβαλντίνιο said

    @ 83 gpoint

    Μπορεί όμως οι Παδαίοι και οι Καλλατίες κανίβαλοι του Ηροδότου να μην ήταν Ινδοάρειοι Ινδοί, αλλά Ινδοί Δραβίδες και να είχαν διαφορετικά έθιμα. Πάντως και οι κότες στο κοτέτσι κάνουν τσιμπούσι τους άρρωστους συναδέλφους τους. 🙂 🙂 🙂

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    81. Ρίβα, πολλή χοληστερίνη όμως ε; 🙂 🙂 Ευτυχώς ρέπω προς τη φυτοφαγία (βέβαια δεν ρέπουν και οι άλλοι, χαααα!)
    Στο πνεύμα «κάθε εποχή και κάθε κοινωνία κι ο πολιτισμός της» και >>το έθιμο είναι ο βασιλιάς των πάντων..
    ξεπήδησε στο νου μου των Ιαπώνων το «έθιμο», όπου (κατά το μύθο και το σενάριο της ταινίας «Η Μπαλάντα του Ναραγιάμα»), οι γέροι άνθρωποι υποχεώνονταν να πάνε στα βουνά για να πεθάνουν,για να μην είναι βάρος στους δικούς τους. Μπρρ

  87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    87 – «Η μπαλάντα του Ναραγιάμα» Τι μου θύμησες τώρα, μηπως την είχες δεί στον Δαναό;

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λάμπρο, δύο καλά βιβλιαράκια, για να καταλάβεις το ποιόν και την ψυχοσύνθεση ανθρώπων σαν τη Ρούπα: «Οι δαιμονισμένοι» του Ντοστογέφσκι και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» του Καμύ. Θα σου ανοίξουν τα μάτια.

  89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    89 – Άστο Γιάννη γύρισε σε προσωπική κόντρα το θέμα και κατάντησε σαπουνόπερα, δεν έχω κάτι μαζί σου όπως και με κανέναν εδώ, άλλωστε δεν είναι τα βιβλία που αλλάζουν τους ανθρώπους. Δύο πράγματα μόνο, όταν κατηγορείς ανθρώπους, καλό είναι να έχεις αποδείξεις, κι όσο πίσω από την κάθε Ρούπα μπορούν να κρύβονται οι αληθινοί τρομοκράτες και εγκληματίες αυτού του κόσμου όπως οι παρακάτω, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει προς το καλύτερο.

    http://www.euro2day.gr/news/world/article/1510782/credit-suisse-sta-53-dis-o-telikos-diakanonismos-m.html

    Υ.Γ – Τα βιβλία τα έχω διαβάσει, και του Ντοστογιέφσκι το έχω φτιάξει μόνος μου, όπως και εννιά του Παπαδιαμάντη (αυτού που δεν μπορώ να έχω γνώμη εγώ). Σου προτείνω κι εγώ να (ξανά μάλλον) διαβάσεις το Άκου ανθρωπάκο του Ράϊχ, για να καταλάβεις το ποιόν και την ψυχοσύνθεση αυτών που επευφημούν τους θύτες τους, κι εκλέγουν επανηλειμμένως ΨΕΥΤΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ. ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ, ΚΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ για να τους εκπροσωπούν, η Βουλή είναι γεμάτη από τέτοιους.
    Νάσαι καλά.

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    88. Μπορεί στο Δαναό αλλά σίγουρα και στη Θεσσαλονίκη σ΄ένα αφιέρωμα στον Ιμαμούρα ,αρχές του 2000. Πήρα και το βιβλίο γι΄αυτόν.Όλο και κάπου προβάλλεται σε αφιερώματα στο Γιαπωνέζικο σινεμά.Πρόπερσι στον Κακογιάννη και πέρσι θαρρώ στην Ίριδα.

  91. lafiatis said

    58. Δεν το γνώριζα. Ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση.

  92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    91- Για πιο παλιά λέω πριν τριάντα χρόνια, πολύ δυνατή ταινία, αν και τα πράγματα για τους γέρους στην Ιαπωνία, είναι πολύ χειρότερα τώρα. Πολύ σκληρή νευρωτική και άκαμπτη κοινωνία, και παρ’ ολο που είναι πασίγνωστη χώρα, ουσιαστικά δεν ξέρουμε τίποτα για τους Ιάπωνες.

  93. gpoint said

    # 85

    Λάμπρο σοβαρέψου… το πως τα παιδιά ψώνισαν από σβέρκο που γράφεις στο 80 δεν είναι κριτική αρνητική και την στηρίζεις σε άποψη του για την Ρούπα ; Σαν άνθρωπο κρίνε τον αλλά όταν μιλάς για τους μαθητές του σε σχέση για τη άποψή του για την Ρούπα κάνεις ακριβώς αυτό που σου έγραψα.

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    93.Στο Στούντιο και στα θερινά σινεμά τις έβλεπα νομίζω αυτές τις ταινίες.Όπως λες, περισσότερα από 30 χρόνια πίσω: την Τελετή, το Αγόρι κλπ

  95. Γιάννης Ιατρού said

    42, 46: Αφώτιστος, Giorgos κλπ.
    περισσότερα (κάπου 19 σελίδες) για τους Σκύθες στην αρχ. Ελλάδα, ειδικά στην αρχ. Αθήνα, ανέβασα εδώ, σαν πιντιέφι.

    Εϊναι γραμμένο στα γερμανικά (Die Skythen in Athen) από τον Ρώσο Фролов Давидович (Φρόλοφ Νταβίντοβιτς), καθηγητή στο Τμήμα ‘Ρωμαϊκής και αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας’ του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ) και δημοσιεύτηκε το 2000 στο Hyperboreus – Studia classica Petropolitana (Vol.6, Fasc.1, σελ..3-30)

  96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    94 – Gee όσο και να σοβαρευτώ, αν διαβάζετε αυτό που θέλετε κι όχι αυτό που γράφω, θα υπερισχύει η προκατασκευασμένη γνώμη σας.
    Εν αντιθέση με τον Κουβάτσο που έβγαλε γνωμάτευση για την Ρούπα «ψυχοπαθής» και για μένα «πνεύμα αντιλογίας, επαναστάτης του πληκτρολογίου, δεξιός κι αριστερός, δυο αντίθετες απόψεις για ένα θέμα, χωρίς ιδεολογία, όπου φυσάει ο άνεμος, θάβω την Ρούπα και ξαφνικά την αγαπάω, κλπ.» χωρίς να μας γνωρίζει και χωρίς αποδείξεις (μία ζήτησα αλλά δεν) επειδή ακριβώς δεν τον γνωρίζω προσωπικά, και δεν έχω αποδείξεις για το πόσο καλός ή κακός δάσκαλος είναι, αλλά επειδή γνωρίζω πολύ καλά εμένα, (συν ότι δεν έφερε την έστω μία απόδειξη) κι επειδή διαβάζοντας το κείμενο που στήριξε την γνωμάτευσή του (που βολεύει πολύ την ακροδεξιά κυβέρνηση και την οικονομική ελίτ που υπηρετεί) για την Ρούπα, δεν είδα κάτι το μεμπτό, (εκατομμύρια άλλοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι, είναι κατά πολύ χειρότεροι, για να μην πώ για τους εκλεκτούς που υπογράφουν χωρίς να διαβάζουν τι, δολοφονικά μνημόνια και psi, που σκότωσαν κυριολεκτικά χιλιάδες Έλληνες, οι χρυσαυγίτες βουλευτές μπόνους☺) έβγαλα το βάσιμο συμπέρασμα πως δεν είναι καλός ψυχολόγος, κι ΑΝ είναι το ίδιο σαν δάσκαλος, (που σημαίνει ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, άρα δεν μπορώ να τον κρίνω άμεσα για την εκπαιδευτική του ιδιότητα, παρά μόνο έμμεσα, που δεν αποδεικνύει κάτι) τα παιδιά ψώνισαν από σβέρκο.
    Άμα εσύ έβγαλες το συμπέρασμα πως τον κρίνω άμεσα αρνητικά σαν δάσκαλο, δεν μπορώ να κάνω κάτι, ίσως δεν έχεις ακούσει την χιλιοειπωμένη φράση, «αμα είσαι τόσο καλός (;) όσο και στο (π.χ τάβλι☺) άστα να πάνε.
    Εσύ με γνωρίζεις σχετικά καλά από κοντά, μ’ έχεις κόψει για άνθρωπο που θάβει τους άλλους για να δειχτεί;
    Όπως είπα και πιο πάνω, αυτό που μ’ ενόχλησε ιδιαίτερα, είναι η χλευαστική αντιμετώπιση της Ρούπα από μερικούς αριστερούς σ’ αυτό το ιστολόγιο, (συν του Κουβάτσου που δεν ξέρω τι είναι) ανεξαρτήτως αν είναι αποδοκιμαστέες οι απόψεις της και οι ενέργειές της. Μέχρι πριν δυό χρόνια, όποιος αντιδρούσε στην όποια κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο, στην χειρότερη περίπτωση έβρισκε κατανόηση εδώ, στην εποχή συριζανελ, η όποια αντίδραση στην καλύτερη, χλευάζεται. Λογικό θα μου πείς, όταν κυβερνάει μια λαϊκή ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση, είναι αδιανόητο να διαμαρτύρεται ο λαός, σωστά, έτσι είναι.
    Το συμπέρασμά μου Gee απ’ όλη αυτη την αδιέξοδη συζήτηση, είναι πως δεν έχει νόημα να κάνω διάλογο για σοβαρά θέματα εδώ, γιατί δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τους περισσότερους, ίσως γιατί είμαι ανεπαρκής ως συζητητής, ίσως για άλλο λόγο που δεν αντιλαμβάνομαι. Σε κάθε περίπτωση θα την κόψω αυτή την συνήθεια, τουλάχιστον με το 98% όσων έχουμε συζητήσει σοβαρά, μ9νο αστειάκια και χαβαλέ από δω και πέρα, δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας, προσωπικά, δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανέναν εδώ.☺
    Καλημέρα.

  97. spiral architect said

    Βασικά, δεν βάζεις παραγράφους! 😀

  98. giorgos said

    96. Ευχαριστώ πολύ αλλά δυστυχώς δέν ξέρω γερμανικά . Εγώ αυτήν τήν πληροφορία τήν πήρα από ένα βιβλίο στό όποίο ό συγγραφέας του αποδεικνύει ότι ή δουλεία στήν αρχαία ελλάδα είχε ανθρώπινο χαρακτήρα καί ότι οί δούλοι δέν εμειονεκτούσαν καθόλου οικονομικά έναντι τού μή δούλου . Ο μόνος λόγος πού διαμαρτύρονταν , άν μπορούμε νά τό πούμε έτσι , ήταν ή μή συμμετοχή τους στά κοινά .

  99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    98 – Από δω και στο εξής δεν θα χρειάζεται.☺
    Τελικά τα εκατοστήσαμε και σ’ αυτό το νήμα ζωή νάχουμε.☺

  100. gpoint said

    # 97

    Βρε Λάμπρο ακριβώς επειδή σε ξέρω στο έγραψα για να δεις πως άλλο είναι τα προφορικά όπου μ’ ένα χαμόγελο μια κίνηση καταλαβαίνει ο άλλος τι θέλεις να πεις και άλλο τα γραφτό γιατί και τώρα θα σου πει ο συνήγορος του
    διαβόλου πως ισχύει το ΑΝ σου οπότε…ναι τον κρίνεις !

  101. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    101 – Έτσι κι αλλιώς οι συνήγοροι είναι του διαβόλου (από ενα πρόσφατο ανεκδοτάκι του κιντ☺), το ΑΝ δηλώνει αυτό που είπα, το πώς θα το ερμηνεύσει ο διαβολοσυνήγορος δεν μ’ ενδιαφέρει, και τέλος Gee σε παρακαλώ μ’ αυτή την κουβέντα, υπάρχουν ένα σωρό σοβαρά θέματα, όπως η ΑΕΚ που έμαθα πως δεν έχει προπονητή.
    Κάνας χριστιανός ρε παιδιά (Ρίβα μήπως εσύ; το Βυζάντιο εκπροσωπεί η ΑΕΚ) να πληρώσει κάνα πεντακοσάρικο (δεν βγαίνει ο τίγρης, έχει έξοδα) και να αναλάβει προπονητής στην ένδοξη ομάδα μας;☺

  102. gpoint said

    # 102

    για την ΑΕΚ σου έχω ξαναπεί πως ΟΛΟΙ όσοι έχουν υποβιβασθεί μια φορά δοκιμάζουν και μια δεύτερη, είναι νόμος ! Δες Αρη, Πανιώνιο, Ηρακλή, ΟΦΗ κ.λ.π.Το ερώτημα είναι αν θα πέσετε με τίγρη ή όταν φύγει
    Είπεν ο τίγρης πως δεν παίρνει προπονητή που είχε ο Αδαμίδης για τον Δέλλα και πήρε τον Μανόλο που διέπρεψε επί Αδαμίδη !!!
    Προσοχή γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται και το 6-ο από τον ΟΣΦΠ επί Μανόλο έγινε…

  103. Γιάννης Ιατρού said

  104. Μηχανικοί, κανονιίστε!

    https://gfycat.com/ifr/LikableCloseGlobefish

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    103 – Μου βάζεις δύσκολα, ποιός είναι ο Μανόλο; αφου σου έχω πεί πως δεν ασχολούμαι, μόνο κατά τύχη αν δώ κάτι.

  106. gpoint said

    # 106

    Μανόλο Χιμένεζ προπονητής (;) εξ Ισπανίας

    Εφυγε από την ΑΕΚ μετά το 6-0 πήγε στην Ισπανία υποβίβασε μια ομάδα, μετά πήγ στο Κατάρ ή κάπου προς τα κει και υποβίωασε άλλη μίακαι μετά περίμενε κάποια χρόνια άνεργος να τον ξαναφωνάξει η ΑΕΚ…

    Τον έφερε ο τίγρης, μπορερί και να αναλάβει το κτίσιμο της Αγίας Σοφί(τ)ας…

  107. gpoint said

    # 196

    Δεν χρειάζεται να λες πως δεν ασχολείσαι, είναι προφανές…αλλιώς θάχες γίνει ΠΑΟΚτσής εδώ και πολλά χρόνια

  108. Ριβαλντίνιο said

    Κοροϊδεύει ο Gpoint τον Αρούλη και το ΑΕΚάκι επειδή έπεσαν απ’την Α΄Εθνική και το Μπαοκάκι όχι. Ας θυμίσω λοιπόν ότι το δικέφαλο πετούμενο του Βορρά έπρεπε να έχει πέσει κατηγορία από το 1996 όταν και τερμάτισε στην 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Και εξηγούμαι. Όλοι γνωρίζετε τη νίκη του Παναθηναϊκού μας επί του Πανιωνίου με το περίφημο πέναλτι του Σπανέα. Όμως η υπερομαδάρα του ΠΑΟ μας, που έφτασε μια ανάσα από την σίγουρη κατάκτηση του ευρωπαϊκού εκείνης της χρονιάς, δεν είχε ανάγκη διαιτητικής εύνοιας. Ποιον ευνοούσε λοιπόν αυτό το μπενάλτι ; Μα φυσικά τον ΠΑΟΚ που ανταγωνιζόταν τον Νιώνιο στο σώσιμο της κατηγοράς.

  109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    107 – Α, έχει όλες τις απαραίτητες (τσάμπα☺) περγαμηνές, για να τον φέρνει ο τίγρης κΑλος θα είναι.☺

    108 – Ε όχι και μπαοκτσής ρε να με δουλεύει ο ρωσοπόντιος (έχουμε ορίτζιναλ εμείς) χίλιες φορές με τον ένδοξο ατρόμητο κι αγνό ΠΟΨ που έχω αφήσει για χάρη του, κιλά από δέρμα και αίμα στα ξερά της Αττικής.☺

    109 – Όχι και δικέφαλο πετούμενο του βορά, ερπούμενο ναί.☺
    Τελικά άργησες και απ’ ό,τι λέει ο Gee, την έχασες την επίζηλη θέση, νάσαι πιο γρήγορος άλλη φορά.☺

  110. voulagx said

    #105 Σκυλε, τι περιμενεις, αφου ο Κιντακος την εχει αραξει στην Αραπια… 🙂

  111. 111

    Ναι, εκεί που δεν έχει χιόνι, να συσσωρευθεί στο στέγαστρο. Χαζός είναι;

  112. vequinox said

    Reblogged στις Manolis.

Σχολιάστε