Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εννά επήεν στα κατεχόμενα

Posted by sarant στο 24 Απριλίου, 2019


Θα αναδημοσιεύσω σήμερα ένα άρθρο από εφημερίδα της Κύπρου, ένα άρθρο που γράφτηκε πέρυσι αλλά έγινε τραγικά επίκαιρο φέτος. Ίσως δεν παρακολουθείτε την κυπριακή επικαιρότητα, αλλιώς θα ξέρατε για τα δύο πτώματα γυναικών που βρέθηκαν σε φρεάτιο ορυχείου. Ένας 35χρονος λοχαγός της Εθνικής Φρουράς ομολόγησε ότι τις δολοφόνησε, όπως και το εξάχρονο κορίτσι της μίας γυναίκας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν και άλλα θύματα, πιθανώς στο ίδιο φρεάτιο.

Και οι δυο γυναίκες ήταν οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες, που δούλευαν στην Κύπρο κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας. Φαίνεται ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος επέλεγε τα θύματά του: φρόντιζε να είναι απωανατολίτισσες οικιακές βοηθοί, για τον απλό λόγο ότι κανείς δεν θα τις αναζητούσε -η οικογένειά τους είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, ενώ η αστυνομία δεν χαλάει τη ζαχαρένια της για μαυρούες, ιδίως όταν υπάρχει έτοιμη η δικαιολογία «θα πήγε στα Κατεχόμενα». Και θα έμεναν «ελλείποντα πρόσωπα» (έτσι τους λένε τους αγνοούμενους στα κυπριακά) οι δυο δολοφονημένες, αν δεν τύχαιναν βροχές πρωτοφανούς έντασης, που έκαναν το φρεάτιο να ξεχειλίσει.

Μαυρούες αποκαλούν πολλοί Κύπριοι και πολλές Κύπριες τις οικιακές βοηθούς από την Άπω Ανατολή (η μαυρού στον ενικό). Οι κοπέλες έρχονται στην Κύπρο μέσω γραφείων εργασίας και επιτρέπεται να δουλέψουν μόνο στο σπίτι για το οποίο πήραν την άδεια εργασίας -γι’ αυτό μίλησα για ιδιότυπη ομηρία. Κάπου είδα ότι πληρώνονται 320 ευρώ το μήνα για εξαήμερη δουλειά. Και για να μπορέσουν να φύγουν πρέπει να πάρουν το λεγόμενο release από τα αφεντικά τους.

Κι αν είναι απαράδεκτη η στάση πολλών αφεντικών, εξοργιστική είναι η αδιαφορία της κυπριακής αστυνομίας για τις αλλεπάλληλες εξαφανίσεις αλλοδαπών οικιακών βοηθών. Ακριβώς αυτό το θέμα το θίγει ο πρόεδρος της Ένωσης Οικιακών Βοηθών σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε ανύποπτο χρόνο, πέρυσι, και που ήρθε βίαια και τραγικά στην επικαιρότητα.

Το άρθρο είναι γραμμένο σε διάλεκτο, και αυτό το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον για ένα γλωσσικό ιστολόγιο σαν το δικό μας. Προτίμησα να δώσω ελάχιστες επεξηγήσεις αλλά πιστεύω πως αν το διαβάσετε με προσοχή θα μπείτε στο νόημα και θα έχετε λίγες σχετικά απορίες.

Εννά επήεν στα Κατεχόμενα [= θα πήγε στα Κατεχόμενα]

Εν γίνεται ρε παιθκιά να εξαφανίζουνται πλάσματα στη Χώρα μας τζ’ να μεν φακκά πεννιά [να μη νοιάζεται] κανένας, ακόμα τζ’ η Αστυνομία. Όι Κύριε, τζ’ οι ξένοι έχουν ψυσσιή, εν τζ τζίνοι πλάσματα, αν τζ’ εμείς οι «ψευδό-Ευρωπαίοι», αποκαλούμε τες «μαυρούες». Ζαττί έσσιη πολλούς που εμάς, που ήμαστε κατάμαυροι, τζ’ μπορεί να μας περάσουν για Ιντιάνους, ή Πακιστανούς, αλλά η «μαυρούες», ακόμα τζ’ ολόασπρες νάνι, εννάν πάντα μαυρούες. Τζ’ επειδή είμαι καλά θκιεβασμένος, οποιανδήποτε άτομο ζει στην Ευρωπαϊκή Κυπρο, νόμιμα ή μη, έσσιη ίσα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν ανφέρουμε ποττέ σε ονόματα, αλλά σήμερα θα αναφερτώ, στο Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, Κύριο Ιωνά Νικολάου, που αν τζ’ δεν φταίει σε τίποτε , δεν παύει που να είναι ο υπεύθυνος Υπουργός της Αστυνομίας Κύπρου, και είναι έμμεσα υπεύθυνος. Το κολάνι όμως πιάνει τζ’ τον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρου, διότι όταν η Αστυνομία, με το να δέχεται καταγγελίες, πρέπει να προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να ανακλύφκει την αλήθκεια. Έσσιη στα σσιέρκα της το μηχανισμό τζ’ τη τεχνογνωσία που ακόμα τζ’ που μιαν τρίχα της κκελλές [κεφαλής], ή που ένα ποτσίαρο, να πιάνει το ένοχο.

Μια Φιλιππινέζα εξαφανίστηκε, τζ’ κάποιες φίλες της, εκαταγγείλασιν την εξαφάνιση στην Αστυνομία. Η Αστυνομία, μονομιάς λαλεί, «εννά επήεν στα κατεχόμενα», τραβούν τζ’ μια φωτογραφία στις εφημερίδες που λαλεί, «ελλείπων πρόσωπο», πάππαλλα, τζ’ ο Θεός βοηθός. Έννενι έτσι Κύριοι. Αν πραγματικά επήεν στα κατεχόμενα, πέρασε που κάποιον οδόφραγμα, τζ’ όσο παράνομο τζ’ αν ένι το καθεστώς, όποιος περνά που ποτζιή καταγράφουν το όνομα τους, διότι δείχνουν διαβατήριο, έντζιενι ούλλα ξαπόλυτα, τζ’ έννεν ούλλα εμπάτε σσιύλλοι αλέστε. Μπορεί η Αστυνομία να πει στη χαροκαμένη Μάνα της (που εν που ποδά, τζ’ δουλέφκει σε σπίτι), ότι η κόρη της εν στα κατεχόμενα , πέραν πάσης αμφιβολίας; Όι, αφού εν εκάμασιν τον έλεγχο, διότι όποια ξένη χάνεται, εν η ποιο εύκολη απάντηση. Εχάθην το Δεκέβρη του ‘17, αλλά αφού εν Φιλιππινέζα, είντα μας κόφτε Κύριοι, έννενι; Κόφτει μας Κύριοι, διότι εν άδρωπος τζ’ τζίνη, τζ’ ήρτε στη Χώρα μας, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην ασφάλεια της ΚΔ. Πρέπει να το ακούσετε ότι ο Πρόεδρος των Φιλιππινών απαγόρευσε να παέννουν οικιακοί βοηθοί στη Σ. Αραβία, διότι τζιμέσα, δέρνουν, βιάζουν, τζ’ σκοτώνουν τες, χωρίς καμία προστασία. Κάποιος ήβρε τη ταυτότητα της εξαφανισμένης, πετάμενη μέστο δρόμο. Εν έπρεπε να ρωτήσουν που την ήβρε, ή καν το όνομα του? Δακτυλικά αποτυπώματα? Μα επέλλανες [τρελάθηκες] Κύριε Λούη, τζίνα κάμνου με τα για αδρώπους, όι για Φιλιππινέζες

Πριν πέντε μήνες, το Μάρτη δηλαδή, μια άλλη Φιλιππινέζα επήεν στο αεροδρόμιο Λάρνακας μαζί με τη εννιάχρονη κορούλλα της, να συναντήσει «κάποιο», που «γνώρισε» σε ιστοσελίδα γνωριμίας. Που τζιαμέ τζ’ κάτω, άνοιξεν η γη, τζ’ εκατάπιεν την, μαζί με το μωρό της, τζ’ έκτοτε το κινητό της παραμένει βαούμενο [κλειστό]. Ειπε η Αστυνομία όταν «πιθανό να επήε ποτζιή». Έθεν να κάμω το ζαπτιέν , μα ούτε τον Αστυνόμο, διότι εν πολλοκαταλάβω, αλλά στη ζωή μου τα παραπάνω πράματα ακολουθούν μια λογική, τζ’ έρκουμε τζ’ ρωτώ την Αστυνομία. Αν ελοάρκαζεν να παει ποτζιή, στο αεροδρόμιο της Σκάλας, να πο γύρεφκεν; Τζ’ αν ελοάρκαζεν να παει ποτζιή, ήταν να συνάξει τα ριάλια της που τη Τράπεζα, να πκιάει τα ρούχα της , το Λάπτοπ της, τζ’ γιατί να βαώσει το κινητό της? Εδούλεφκεν σε ένα Ξενοδοχείο στη Δετζέλια, τζ’ ούτε εξαναπήεν δουλειά, που αμμένενι τίποτε άλλο, έπρεπε να παει να πκιάει το μισθό της, αλλά ούτε τζιαμέ επήεν. Για μένα, που είμαι νάκκο μαννός [λιγάκι χαζός], φαίνεται παράξενο τζ’ γιατί όι ύποπτο, για το που επήεν τζ’ εν έδωκεν σημεία ζωής; Αν ήμουν αστυνομικός, ήταν να πκιάω το Λάπτοπ να το δώκω σε ειδικούς, διότι τζιαμέ εννάβρω, με ποιον «εμίλαν», που τζ’ πότε. Το Λάπτοπ η Αστυνομία πάντως εν το έσσιει (απαράδεκτο), διότι με το τζιερό, εστείλαν το οι φίλες της, στους δικούς της εξαφανισμένης, στες Φιλιππίνες. Μπορούσε να ζητήσει από το Δικαστήριο, τες τηλεφωνικές κλήσεις από το παροχέα της. Εν έκαμε τίποτε που τούτα ούλλα, κάτι που ένας κόλοκος [κολοκύθας, βλάκας] σαν εμένα, θα έκαμνα. Εν βαρκιέσε Κύριε Λούη, είντα χολοσκάς για μιαν Φιλιππινέζα, άηστην ολάν να παει, μπορεί να μεν χέλει να βρεθεί. Τζ’ το μωρό? Να το αφήκουμεν τζ’ τζίνο στους πέντε ανέμους? Εν βαρκούμε Κύριε, θέλω να μάθω την αλήθκεια, μαζί με χιλιάδες μέλη του Συνδέσμου μου , κοντά στες δέκα σσιηλιάες μέλη. Ή πρέπει να περιμένουμε κάποιο εξωτερικό παράγοντα, να μας κατηγορήσει για ανεπάρκεια έρευνας, τζ’ ως μια, μη ασφαλή Χώρα; Ντροπή μας Κύριε Υπουργέ, αλλά έστω τζ’ αργά μπορείς να διατάξεις μιαν έρευνα, που πιθανό να σώσει τη ζωή της επόμενης, διότι νάσε σίουρος, ένενι η τελευταία.

Κύριοι, φίλοι αναγνώστες και μη, καταλάβετε ότι εχάθηκεν Μάνα τζ’ μωρό? Μια ενιάχρονη κορούα, εξαφανίστηκε, τζ’ εν κάμνει κανένας τίποτε? Εγιώ, εσείς, ούλλοι μαζί, αν ξέρετε κάποιον, ή κάποιους, βάρτε ένα σσ’ιέρι, κάμετε ένα ψυσσσιηκό, να χαρείτε τα παιθκιά σας. Εν έχω το λεγόμενο «μέσο», αλλά γιατί να χρειάζεται μέσο για μιαν αδρώπινη πιθανή τραγωδία; Έλεος δαμέσα δα σιόρ, διότι αν ήταν Κυπραία, η Αστυνομία ήταν να κάμει τη γη, πηγή, εν θα άφηννεν ρότσο [πέτρα] που να μη ετάρασσεν. Ηταν να μας πελλάνουν τα ράδια, τζ’ οι τηλεοράσεις, ήταν να φέρουν ακόμα τζ’ το Εφ Μπι Άι, Ιντερπόλ, ακόμα τζιε τα γιού ες μαρίνς. Ναι ρε, εννά τα κάμουμεν τούτα ούλλα για μια «μαυρού» τζ’ την εννιάχρονη κόρη της? Αν ήταν τζ’ καμιά επώνυμη Κυπραία με το μωρό της? Παναγία μου, παναγιά μου, ήταν να………

Περίμενε όμως, εν τζ’ ετέλειωσα ακόμα, διότι στη 21 Ιουλίου εχάθην τζ’ άλλη Φιλιππινέζα, τζ’ εκτοτε αγνοούνται τα ίχνη της. Τζ’ τζίνην ερευνά την η Αστυνομία, τζ’ με το να βάλλουμεν τη φάτσα τους στην εφημερίδα, ως ελλείπων πρόσωπο, εν εκάμαμεν τίποτε. Με δικαστικό ένταλμα μπορεί η Αστυνομία να εντοπίσει που ετηλεφώνηεν, ποιος της ετηλεφώνηεν, τζ’ ακόμα που ήταν το κινητό της τη τελευταία ημέρα που ήταν ενεργό. Μα εξαφανίστηκε μια, η δεύτερη με μωρό, τζ’ τρίτη, εν σύμπτωση; Άι τοντ θινκ σο. Αν κάποιος τες «εξαφανίζει», θα συνεχίσει να το κάμνει αφού το σσιέρι του νόμου εν κοντό, τζ’ εν έχουν μάνα τζ’ τζιύρη που ποδά, να τες γυρέψουν. Μακάρι τζ’ οι τρις Φιλιππινέζες τζ’ το μωρό, να πήασιν ποτζιή, τζ’ ναν καλά. Τίποτε άλλο

Τώρα μιλούμεν για άτομα που ξέρουμε ότι «εξαφανίστηκαν» από μαρτυρίες δικών τους αδρώπων, τζ’ μπορώ να τους δώσω μαρτυρίες, ονόματα, τζ τηλέφωνα. Εν έπρεπε Κύριοι να τα ερευνήσει το «Σώμα». Είντα χαμπάρκα για άλλες εξαφανισμένες, που εν τες γυρέφκει κανένας; Μήπως Κύριε Υπουργέ ξέρει η Αστυνομία να που σημαίνει κατά συρροή δολοφόνος; Μα έτσι πράμα δαμέσαδα εν έχουμεν Κύριε Λούη, ήμασταν το νησί των Αγίων, του «εμείς έντζιε» ….. κάμνουμεν έτσι πράματα. Μπορεί να είναι «μαυρομούτσουνες», να τες αποκαλούμεν «μαυρούες», αλλά δεν παύουν να είναι πλάσματα του Θεού. Κύριε Ιωνά Νικολάου, να χαρείς το φως σου, εν στο σσιέρι σου η διαταγή να ……

Ευχαριστώ

ΛΟΥΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΙΔΗΣ (Πρόεδρος της ΗΜΑ)

* Κι ένα άλλο καλό άρθρο για το ίδιο θέμα, αυτό όχι σε διάλεκτο.

 

230 Σχόλια to “Εννά επήεν στα κατεχόμενα”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    > ενώ η αστυνομία δεν χαλάει τη ζαχαρένια της για μαυρούες

    μαυρούλες;

    που δεν είναι βέβαια οι Φιλιππινέζες [αλλά ούτε και ενώ η αστυνομία δεν χαλάει τη ζαχαρένια της για μαυρούες όπως τις αποκαλείς]

  2. Καλημέρα

    Μεγάλη βδομάδα για μας τώρα, για άλλους στην Κύπρο προηγήθηκε …

  3. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    ωραίο, από πλευράς γλώσσας (πολλά χαμόγελα).

    Κατά τ΄ άλλα…, μέρες τώρα τα έχω διαβάσει κι έχει μαυρίσει η ψυχή μου, και με τον τρελό αυτόν (άσχετο το βλέπω το αν ήταν στρατιωτικός ή όχι, τρελοί υπάρχουν παντού) και με την αδιαφορία όλων των αρμοδίων για την τύχη τόσων ανθρώπων (22 νομίζω ;;;), κυρίως Φιλιππινέζων «οικ. βοηθών», που έχουν «χαθεί» και δεν ξέρουν/έψαξαν να βρουν τι έχει γίνει!

  4. loukretia50 said

    Συγκλονιστικό στην απλότητά του, δυστυχώς περιγράφει την πραγματικότητα που θέλουμε να αγνοούμε.

    Αν και συνήθως όταν μιλάω με Κύπριους δυσκολεύομαι να καταλάβω, ελάχιστες ήταν οι άγνωστες λέξεις και έβγαιναν από τα συμφραζόμενα.

  5. atheofobos said

    Η Κυπριακή αστυνομία δεν έκανε ούτε την στοιχειώδη σκέψη ότι, όποια θα πήγαινε στα κατεχόμενα για μεγαλύτερο μισθό, δεν θα άφηνε πίσω της το λαπτοπ της, το κινητό της, το διαβατήριο της κτλ και θα έπαιρνε έστω ένα τηλέφωνο σε κάποια συμπατριώτισσα της να την ενημερώσει.
    Είναι ντιπ για ντιπ κόλακες (κατά το κυπριακό ιδίωμα)

  6. Γς said

    1:

    διόρθωση:

    μαυρούλες;

    που δεν είναι βέβαια οι Φιλιππινέζες [αλλά ούτε και αποωανατολιτισσες, όπως τις αποκαλείς]

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%80%CF%89_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE

  7. Παναγιώτης Κ. said

    Με τη σκέψη αυτού του πραγματικά αποτρόπαιου εγκλήματος δεν μπόρεσα να φτάσω την ανάγνωση μέχρι τέλους.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-6 Όπως λέει και το άρθρο, μαυρούες αποκαλούν οι Κύπριοι τις οικιακές βοηθούς από χώρες της Άπω Ανατολής (Φιλιππινέζες, Βιετναμέζες, Σριλανκέζες) ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους.

    5 Δεν έκανε αυτές τις σκέψεις διότι το θύμα ήταν αμελητέα ποσότης….

  9. Νέο Kid said

    Μια χαρά τα γράφει ο Νικοκύρης. «Μαυρούες» αποκαλούνται όλες οι εσωτερικές υπηρέτριες . Φιλιπινέζες , Σ(ρ)σιλανκέζες,Ινδές, Βιετναμέζες η μεγάλη πλειοψηφία.
    Οι παρτ τάιμ πλύστρες-σιδερώστριες αποκαλούνται με τα εθνονυμικά τους. «Βουλγάρες», «Γεωργιανές» κ.λ.π.

  10. Aghapi D said

    Με τις «εξαφανίσεις» (=φόνους) μπορεί να έφριξα αλλά (μάλλον αναμενόμενο?) δέν ξαφνιάστηκα πολύ.
    Τί θα συνέβαινε αν εξαφανίζονταν με τις ίδιες συνθήκες μετανάστες εδώ, αφήνοντας δηλαδή πίσω κινητά, λαπτοπ και λοιπά;

  11. Να θυμηθούμε έναν παλιόφιλο εδώ που έχει καιρό να εμφανιστεί: https://youtu.be/8qayJBRFbAg

  12. Μαρία said

    9
    Το Μάιο του 2002 κάνοντας βόλτα στη παραλία της Λεμεσού μου έκανε εντύπωση το πόσο πολλές «Μαυρούες» έβγαιναν απ’ την καθολική εκκλησία. Φαντάζομαι οτι στο μεταξύ θα αυξήθηκε ο αριθμός τους.

  13. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    «Ναι ρε, εννά τα κάμουμεν τούτα ούλλα για μια «μαυρού» τζ’ την εννιάχρονη κόρη της?»
    Έλα μου ντε, για μια «μαυρού» και την κόρη της;

    β)»πληρώνονται 320 ευρώ το μήνα για εξαήμερη δουλειά»!!!
    Αν δεν είναι τυπογραφικό λάθος, βρήκαμε το λόγο που η Κύπρος έχει καλύτερη οικονομία από την ελληνική!

  14. Νέο Kid said

    12. Αυξήθηκε ναι. Μπάη δε γουέη , υπάρχει και το αρσενικό της μαυρούας. Ο μαυρής. (απασχολούνται κυρίως στον κλάδο της αρχιτεκτονικής τοπίου και λαντσκέηπινγκ…)

  15. Μαρία said

    >Οι κοπέλες έρχονται στην Κύπρο μέσω γραφείων εργασίας και επιτρέπεται να δουλέψουν μόνο στο σπίτι για το οποίο πήραν την άδεια εργασίας
    Το ίδιο ισχύει και για μετανάστευση στην Αμερική. Πρέπει να σε καλέσει ή συγγενής ή εργοδότης.
    Για τις Φιλιππίνες το ίδιο ίσχυε κι εδώ, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη. Η Ελβίρα που πρόσεχε τους θείους μου στην Αθήνα αρχές δεκαετίας του ’80 είχε έρθει με πρόσκληση και κάποιοι τους κορόιδευαν, επειδή τη δήλωσαν στο ΙΚΑ. Όταν πέθαναν, βρήκε αλλού δουλειά.

  16. Νέο Kid said

    13. Aνακριβές. Το κόστος μιας μαυρούας ,μαζί με τις υποχρεωτικές κοινωνικές ασφαλίσεις (κανα κατοστάρι ), είναι κάπου στα 6 κατοστάρικα . Γύρω στα 450 με 500 καθαρά δηλαδή. Στην Ελλάδα παίρνουν περισσότερα;

  17. Πέπε said

    Φρικαλέο. Θρίλερ.
    Δηλαδή πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα και τις τρώει το σκοτάδι.

    __________

    Τώρα μου φαίνεται λίγο ανάλγητο, όταν το άρθρο λέει αυτά που λέει, να σχολιάσουμε τη γλώσσα του. Θα κρατηθώ για αργότερα.

  18. Yiannis KYRiakides said

    Πολυ καλα τα ελεγε απο περσυ το καλοκαιρι…!
    -Ευκαιρια να θυμιζω οτι ΔΕΝ υπαρχει ένα επισημο, αποδεκτο απο ολους, προτυπο για την γραφη της Κυπριακης Διαλεκτου.
    Ομως πολλοι ξεχνουν και το σπουδαιοτερο, οτι απο τα Αρχαια μεχρι τη Δημοτικη και μεχρι την Κυπριακη Διαλεκτο, η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.
    Πχ. ειναι τραγικο να βλεπεις το «εκείνοι» να γραφεται «τζίνοι». Και για την ‘πιο σωστη’ απεικονιση της προφορας του περιβοητου τσιτακισμου θα μπορουσε να χρησιμοποιει σει καποιο σημαδι, πχ. τz̆ιείνοι (η κουπιτσα, ή κουππούδα, δεν φαινεται πανω απο το ζ, γι’ αυτο χρησιμοποιω το z).
    Οπως και το «τζ’ «, αφου ειναι το «κι», θα επρεπε να το γραφει «τζι», ή σωστοτερα «τz̆ι».
    Το «έχει» το βλεπω γραμμενο «έσσιη» αντι «έσσιει», ή σωστοτερα «έσ̆ιει».
    Το «νάνι» μπορειτε να καταλαβατε οτι σημαινει; Ενω με την ορθο-γραφια του «νά ‘νι»<- απο το "νά 'ναι" κατι βγαινει.
    ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ του αρθρου.

  19. sarant said

    13-16 Κιντ, το έλεγξα δυο φορές πριν το γράψω, με Κυπρίους. 320 παίρνουν οι κοπέλες. Ίσως παίρνει περισσότερα το γραφείο που την έφερε. Και ο πρόεδρος των γραφείων εργασίας το δικαιολόγησε σε συνέντευξη, αφού λέει στα Εμιράτα παίρνουν 200.

  20. Ανδρέας Τ said

    Ανατριχιαστικό μετά σπό όσα διαβάσαμε πρόσφατα.

  21. loukretia50 said

    19. Πόσα χρήματα παίρνουν καθαρά οι κοπέλες και κάθε πότε πληρώνονται, είναι κάτι που δεν εξακριβώνεται.
    Και μη μου πείτε ότι κάποιος το ελέγχει ή ότι μπορούν να βρουν το δίκιο τους αν παραπονεθούν.

  22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Να θυμηθούμε πως όταν βιτριόλισαν την Κούνεβα η αστυνομία έψαχνε τον υποτιθέμενο ζηλιάρη γκόμενο που της έκανε τη ζημιά. Κι όταν η ναζιστική συμμορία στη Γερμανία σκότωνε Τούρκους μεροκαματιάρηδες (κι έναν Έλληνα, μάλλον κατά λάθος) η πολιτσάι έψαχνε αποκλειστικά και μόνο την υποτιθέμενη σχέση των θυμάτων με τον υπόκοσμο. Τόσο πιεστικά που η ζωή των συγγενών του Έλληνα (για τους Τούρκους δεν ξέρω) έγινε αφόρητη και γύρισαν εδώ.
    Φίλος που ζει στη Γαλλία μου έλεγε παλιότερα για το υψηλό ποσοστό φασιστών στα γαλλικά ΜΑΤ. Κλπ, κλπ.
    Δεν είναι ανικανότητα. Πολιτική είναι. Διεθνώς.

  23. Χαρούλα said

    Καλημέρα.
    Σκληρή η πραγματικότητα. Κουραστικά για μένα τα κυπριακά, αλλά κατανοητά. Εντυπωσιακός ο λόγος του προέδρου. Σαφής και ανθρώπινος. Μας διδάσκει και κάτι επιπλέον. Εδώ, στην χώρα του πολιτισμού, οικιακοί βοηθοί=παρακατιανοί, αγράμματοι. Άλλο λάθος στερεότυπο.
    Πολύ ωραίο και το άρθρο του Μαρ.Νομικού.(Μαρίνο την αγάπη μου από την μικρή πατρίδα). Γροθιά στην υποκρισία μας!

  24. spiridione said

    Εγώ ξέρω στην Ελλάδα για 700 ευρώ καθαρά το μήνα.

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απέκτησε και η Κύπρος τον Παπαχρόνη της. Εντάξει, είναι γνωστό ότι η αστυνομία δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στη διαλεύκανση εγκλημάτων με θύματα εύπορους και «επιφανείς» πολίτες. Είναι τυχαίο πως όλες οι απαγωγές επιχειρηματιών διαλευκαίνονται και οι θύτες συλλαμβάνονται; Ε, τώρα αν τα θύματα είναι μαυρούες, φτωχοσυνταξιούχοι και λοιποί πληβείοι, ε, τι να γίνει, υπάρχουν δικαιολογίες: οι μισοί αστυνομικοί είναι σωματοφύλακες «επώνυμων», περικοπές, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τρεις κι εξήντα κλπ. Αυτά στην Ελλάδα, τα ίδια και στην Κύπρο απ’ ό,τι φαίνεται.

  26. Νέο Kid said

    24. Έχεις μείνει μάλλον σε τιμές προ «κρίσης». 700 καθαρά, μόνο αν έχεις ντοκτορά …

  27. ΓιώργοςΜ said

    22 Έτσι ακριβώς.
    Να προσθέσω στην κατακλείδα και την αδιαφορία.
    Η εκάστοτε αστυνομία θα κάνει όσα λιγότερα γίνεται. Άλλο να βρεθεί δολοφονημένος ένας «επώνυμος», άλλο ένας φραγκάτος (του οποίου οι συγγενείς μπορούν να πληρώσουν καλό δικηγόρο), άλλο ένας πολίτης με οικογένεια (που μπορεί να κυνηγήσει τις καταστάσεις ή να βγει στα κάγκελα), άλλο ένας άκληρος γέρος σ’ ένα χαμόσπιτο, κι άλλο ένας ξένος που δε θα τον αναζητήσει κανείς. Ενδελεχείς έλεγχοι, DNA, βαλιστικές έρευνες, ιατροδικαστικές μελέτες που βρίσκουν τα πούπουλα απ’ το φτερό της μύγας, μόνο στην τηλεόραση…

  28. Γς said

    Εχουν επίσης κει κάτω στη Κύπρο ένα σωρό εργαζόμενες κοπέλες από την άλλη παλιά αποικία της Αγγλίας την Σρι-Λάνκα. Τις λένε μάλιστα κάπως που θυμίζει το παλιό όνομα του νησιού. Κευλάνη. Κευλέζες, Σιελέζες; Δεν μπορώ να θυμηθώ πως τις λέει η δικιά μου. Και δεν θέλω να ρίξω τα μούτρα μου να πάω μέσα να την ρωτήσω.
    Τσακωθήκαμε πρωί πρωί και της είπα να φύγει, Να πάει στη Κύπρο.
    Αλλά πάλι να μείνω μόνος μου; Με το γάτο μου;

  29. Μαρία said

    24
    Τόσο ήταν, με την κρίση έπεσαν στα 600.

  30. loukretia50 said

    Και κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει αυθαίρετες περικοπές στην αμοιβή ανά πάσα στιγμή:
    Τόσα στοιχίζει η διατροφή/ ένδυση/ φάρμακα, να της χρεώσει ζημιές ακόμα και απώλειες αντικειμένων.
    Ή λένε το απλούστατο, «δεν έχω αυτό το μήνα».
    Δεν είναι όλοι τόσο έντιμοι όσο παρουσιάζονται.

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ με τον Πέπε. Αυτό το θέμα δεν σηκώνει γλωσσικό σχολιασμό. Και δεν αφορά την Κύπρο μόνο. Η εκμετάλλευση των μεταναστών συμβαίνει δίπλα μας. Και όχι μόνο των μεταναστών. Και των Ελλήνων. 550 ευρώ τον μήνα για οκτάωρη εργασία είναι ντροπή για όλους, εκτός από τους ποικιλόχρωμους κυβερνώντες. Γι’ αυτούς είναι σαξές στόρι.

  32. Μαρία said

    16
    Τα περισσότερα, που γράψαμε, είναι επειδή είναι ανασφάλιστες και κάποιες φορές χωρίς χαρτιά.

  33. nikiplos said

    Καλημέρα σε όλους. Πραγματικά συγκλονιστικό αυτό το γεγονός της ακατάπαυστης γυναικοκτονίας – στην ημεδαπή παλιά τους λέγαμε Δράκους, στην Κύπρο. Είναι βέβαιο, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, πως όταν φωτιστούν οι πλευρές του συγκεκριμένου δράκου, θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που συγκλίνουν στο προφίλ του. Ενός παρανοϊκού δολοφόνου. Η τοπική κοινωνία θα «πέσει από τα σύννεφα», οι γείτονες θα λεν «δεν είχε δώσει δικαιώματα, έλεγε καλημέρα κλπ», ενώ οι οικείοι του θα φορτωθούν τη ρετσινιά του σεληνιάρη «αν μη τι άλλο τρελλός θα είναι κι αυτός αφού είσαι συγγενής του, ένας από αυτούς… μακριά κι αλλάργα».

    Έτσι κι εμείς οι Βατοπεδινοί (κάτοικοι της οδού Βατοπεδίου στους Αμπελοκήπους). Καίτοι γνωρίζαμε τον ψυχάκια Φώτη, άπειρες φορές μας είχε πρήξει με τις μλκς του, ήταν έκδηλο το στράβωμα και οι εκρήξεις του, δεν ξέραμε τίποτε. Καίτοι ξημεροβραδιαζόταν με ΧΑτες, διαφήμιζε την ανάγκη για νέα ΤΕΑ κλπ. Σε μια γκόμενα της γειτονιάς είχε εκμυστηρευτεί πως θα πιστολήσει στα πόδια έναν «μπούστη». Μάλλον της είχε πει και ποιόν αλλά εκείνη το έκανε γαργάρα για να μην μπλέξει… Όλοι πέσαμε από τα σύννεφα όταν σκότωσε στο δρόμο-τη Βατοπεδίου – το Μάκη, ένα καθόλα αγαπητό πρόσωπο. Όλοι μέσα μας σταυροκοπηθήκαμε και χαρήκαμε κατά βάθος που δεν ήμασταν εμείς στη θέση του, γιατί όλοι μας είχαμε λίγο έως πολύ διαφωνήσει μεγαφώνως μαζί του. Και που φυσικά δεν φάγαμε καμία αδέσποτη… Την κατακλείδα ένας ταρίφας από το ίδιο χωριό με τον δολοφόνο: «Έλα μωρέ ο Φώτης είναι γνωστός καλό παιδί, απλά αρκεί να μην του γυρίσουν τα λαμπάκια». Φυσικά μετά που του είπα ποιός είμαι, μου εξομολογήθηκε το πρόβλημα που είχαν στο χωριό που πείραζε τις γυναίκες κλπ, αλλά κατά τα άλλα καλό παιδί…

    (Συγνώμη για την παρέκβαση της β’ παραγράφου, αλλά η ιστορία μου θύμισε έντονα κάποια κοινά συμπεριφορικά στοιχεία. )

  34. Φρίκη…
    Εδώ τα 700 είναι για βαριά περιστατικά και το συνηθισμένο είναι τα 600. Εννοείται χωρίς ασφάλιση. Διαφορετικά το κόστος ανεβαίνει.

  35. spiridione said

    26. 29. Δεν μιλάω προ κρίσης, μιλάω για τα τελευταία 2-3 χρόνια.
    31. Μακάρι νάταν οχτάωρη εργασία.

  36. spiridione said

    34. Ναι, όντως 700 για βαριά περιστατικά κι εγώ εννοούσα, και χωρίς ασφάλιση βέβαια.

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε περίπτωση που γνωρίζω, το οκτάωρο τηρείται αυστηρά, τα χρήματα και τα δώρα δίνονται εγκαίρως, αλλά έγραψα μια «καλή» περίπτωση, για να μη φανώ μεμψίμοιρος.😊

  38. Νέο Kid said

    Λαμακίες (what a surprise! ) γράφει ο μυνχάουζεν. «Σσιλανκέζες» (Schilankeses για όσους προφέρουν αουφ ντόϋτς) τις λένε, με παχύ σσ, διότι το Σριλανκέζες είναι δυσπρόφερτο για τους Κυπραίους (το «σρ» δηλαδή).

  39. Συγκλονιστικό. Τίποτε άλλο.

  40. loukretia50 said

    37. Όταν η οικιακή βοηθός μένει στο σπίτι, δεν υπάρχει οχτάωρο, ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες.
    Νομίζεις ότι έτσι απλά θα πει : «πήγε 4, πάω να ξαπλώσω ή βγαίνω» όταν φροντίζει ηλικιωμένο ή παιδιά και κάνει και τις δουλειές?

  41. nikiplos said

    Πριν πολλά χρόνια, στην οικογένεια αγνοούσαμε τον εκ μητρός θείο μου. Είχαμε φθάσει μέχρι το «χωλ» της Νικολούλη, χωρίς να εισέλθουμε στο στούντιο, οφείλω να ομολογήσω όμως την προσηνή της στάση και ουσιαστική βοήθεια. Μέσω μια προσωπικής μου γνωριμίας είχα δει φωτογραφίες από πτώματα που ευρίσκονται στην Αττική και δεν τα αναζητάει κανείς. Είχα δει περίπου 2500 φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες μου έχουν μείνει αξέχαστες. Ήταν πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση πεταμένα σε φρεάτια, σε σταθμούς τρένων, σε διαμερίσματα, σε χαλάσματα, σε υπονόμους, σε νταμάρια κλπ. Ένα μεγάλο ποσοστό τους ήταν νέοι άνθρωποι, θαρρώ το 60%. Ο Αξιωματικός που με είχε εξυπηρετήσει μου είχε ομολογήσει πως είχαν άλλες 5000 που έπρεπε να αποδελτιώσουν και αφορούσαν την τελευταία τότε 5ετία. Τα νούμερα αυτά ξεπερνούσαν κάθε φαντασία…

    Βέβαια αυτά όλα είναι στ’ αζήτητα. Το λέω αυτό όμως για να μην νομίζουμε πως όλα αυτά γίνονται κάπου μακριά από εμάς.

  42. Μαρία said

    40
    Ακριβώς. Με ένα ρεπό μια φορά τη βδομάδα ή κάθε δεκαπέντε.

  43. Χρήστος Π. said

    Το κράτος με την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και μάλιστα κακής (κρατικής) ποιότητας, ως προστάτης νταβατζής μειώνει τον μισθό κάθε εργαζόμενου. Του παίρνει χρήματα στο όνομα της προστασίας του αντι να τον αφήσει να αποφασίσει πού θα ασφαλιστεί παρέχοντας έστω πληροφόρηση και επιλογή. Ο μισθός όμως μειωνεται όπως και η ζήτηση εργασίας, που μειώνει και άλλο το μισθό, διότι στο όνομα της προστασίας παίρνει χρήματα και από αυτά που θα έδινε ο εργοδότης και η αγορά στον εργαζόμενο ως «κοινωνική ασφάλιση» του τελευταίου παλι. Υπέρογκα ποσά για κακή ασφάλιση και σύνταξη. Μια πετυχημένη ασφάλιση δεν επιβάλλει τον ασφαλιστή με νόμο.

    Από εκεί και πέρα, αν ακόμα και μια απελευθερωμένη αγορά εργασίας δίνει χαμηλούς μισθούς, δεν λύνεις το πρόβλημα με νόμους προστασίας και νομοσχέδια. Δεν πλουτίζουν ούτε βελτιώνουν δι αποφάσεως της ζωή τους οι άνθρωποι. Αν δεν φας τις κακές συνθήκες της αγοράς στη μάπα όταν η οικονομία και η παραγωγικότητα της εργασίας είναι χαμηλά, δεν θα βελτιώσεις ποτέ κανέναν και η πρόσκαιρη ή τεχνητή βελτίωση ενός εργαζόμενου θα δημιουργήσει φτώχεια και ανεργία αλλού.

    Συνιστώ ταπεινά να δέχεστε τα σκληρά μεροκάματα του σκληρού καπιταλισμού, που για να τα δέχονται κάποιοι σημαινει ησαν η καλύτερη εναλλακτική τους, γιατί αλλιώς δεν θα έχετε ποτέ καλύτερα μεροκάματα. Ούτε καν ελπίδα. Συνιστώ επίσης να ανησυχείτε για τα τεράστια ποσά που φεύγουν από εργοδότες και εργαζόμενους ως φόροι κοινωνικής προστασίας γιατί με τις σημερινές συνθήκες θα ήσαν πολύ ψηλότερα τα μεροκάματα χωρίς αυτούς και το ίδιο και η απασχόληση. Εκεί είναι η μεγάλη κλοπή και μεταβίβαση χρήματος στο κρατικό ή ευρωπαϊκό κορβανά.

    Η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση παραγωγικότητας της εργασίας διαχρονικά αυξάνουν τα εισοδήματα, ούτε οι νομοθεσίες προστασίας ούτε οι περιβόητοι κοινωνικοί αγώνες ούτε οι κραυγές καλοπληρωμένων πολιτικών. Στη καλύτερη περίπτωση αυξάνουν πρόσκαιρα εισοδήματα εις βάρος άλλων εργαζομένων και καταναλωτών.

  44. ΚΑΒ said

    700 και με 4 ρεπό, στη συνέχεια 600 με με 2 ρεπό. Εννοείται ούτε ασφάλεια, ούτε δώρα. Εμένα οι αποδοχές μου έχουν μειωθεί 45%,τα υπόλοιπα δεν τα υπολογίζω.

  45. Χρήστος Π. said

    41 Υπάρχουν και πολύ χειρότερα που γίνονται ανάμεσά μας. Πήγε να ξεσπάσει σκάνδαλο πριν λίγα χρόνια για εξαφανίσεις εκατοντάδων παιδιών (σε μεγάλο ποσοστό Τσιγγάνοι), από ιδρύματα, ορφανοτροφεία, κλπ. Μάλλον είχαν γίνει πηγές οργάνων, αυτό έλεγαν στην αρχή οι αναφορές που ξαφνικά σταμάτησαν και το θέμα θάφτηκε χωρίς καμμιά εξήγηση.

  46. Πέπε said

    Όταν λέμε «οικιακός/ή βοηθός», εννοούμε να έρχεται στο σπίτι ορισμένη ώρα και να φεύγει ορισμένη ώρα, ή να μέχει εσωτερικός/ή; Ή περιλαμβάνονται και τα δύο;

  47. Πέπε said

    @18, Γιάννης Κυριακίδης:

    Ναι, έχει ορθογραφικά. Αλλά δε γράφει γραφιάς, γράφει ο πρόεδρος των οικιακών βοηθών.

  48. Χρήστος Π. said

    Μόλις είδα τη νέα κοτσάνα του Πολάκη για το πως βλέπει ο σοσιαλισμός και πώς ο νεο-φιλελευθερισμός τη βοήθεια στα ΑΜΕΑ. Δεν υπάρχει κανείς λογικός πλέον στην αριστερά να του υποδειξει να το βουλώσει;; Αυτά που διαφημίζει κατηγόρησε. Στο κάτω-κάτω θυμάται τι νόμους ψήφισε; Ο ψευτοανθρωπισμός και η μπαρούφα των σοσιαλιστών μπορούν να ξεπεραστούν τελικά. Από τη βλακεία που δημιουργούν.

  49. loukretia50 said

    Πέπε,
    Οικιακές βοηθοί είναι οι εσωτερικές που μένουν μαζί με την οικογένεια και είναι απόλυτα εξαρτημένες από αυτή.
    Συνήθως τους κρατάνε και τα χαρτιά.
    Κυρίως αυτές έχουν μεγάλο πρόβλημα, οι άλλες μπορούν απλά να μην ξαναεμφανιστούν.

  50. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.
    Πέρα από το τραγικό του θέματος (και όλα τ’ άλλα που κρύβονται από πίσω• από το ΕΛΑΜ ως τον ΑΠΟΕΛ) γέλασα για τη γλώσσα και τη γραφή.

  51. ΚΑΒ said

    Στο δικό μου σχόλιο,νομίζω και των περισσότερων που αναφέρθηκαν στο ίδιο θέμα, αναφέρομαι σε εσωτερική «γυναίκα».

  52. Γιάννης Κουβάτσος said

    40: Προφανώς δεν αναφέρομαι σε οικιακή βοηθό. Αναφέρομαι σε πολυπροσοντολύχο Έλληνα νέο, που έπιασε δουλειά σε συστημική τράπεζα με ολιγόμηνη σύμβαση. Εννοείται πως ψάχνεται για το εξωτερικό, αφού εδώ αισθάνεται πολύ λαλάκας.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    52: Πολυπροσοντούχο. Παρεισέφρησε ένα λάμδα. 😊 Να συμπληρώσω ότι ο νέος μας αισθάνεται ακόμα πιο λαλάκας, όταν βλέπει ποια θέματα απασχολούν τους πολιτικούς μας στις δημόσιες κοκορομαχίες τους.

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    43: Ναι, και όταν η ασφαλιστική εταιρεία χρεοκοπήσει, πραγματικά ή εικονικά, τρέξε, κακό κράτος, μεγάλε αρωγέ του καπιταλισμού, να βρεις τρόπο να μη χάσουν τις συντάξεις τους και τις λοιπές παροχές οι εργαζόμενοι. Αρκετά με τις «σοσιαλιστικές», τις «κομμουνιστικές» και τις «φιλελεύθερες» συνταγές, φίλε Χρήστο, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι μπορούν να προβλέψουν οι ιδεοληψίες.

  55. loukretia50 said

    52. Δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση για τους περισσότερους νέους.
    Όμως έχουν τη δυνατότητα όταν φθάσουν στο αμήν (!) να φύγουν, αξιολογώντας το τίμημα, ενώ για τις σύγχρονες σκλάβες δεν υπάρχουν περιθώρια διαφυγής και η εκμετάλλευση που υφίστανται είναι συχνά και σωματική,

  56. Νέο Kid said

    Ο πολυπροσοντολύχος δε βγάζει νόημα ,όντως. Ο » πολυπροσοντολείχος » όμως; Σλοουυυρπ! https://www.nairaland.com/attachments/216128_obama_leaking_ice_cream_jpgcaf8c442b7c45cf03b2f92a7aa62f8e7

  57. sarant said

    22 Ως προς το ποσοστό ακροδεξιών στα γαλλικά ΜΑΤ, ισχύει

    38 Και για εμάς δυσπρόφερτο είναι το σρ, εδώ που τα λέμε.

    40 Πραχτικά, η μόνη πραγματικά ελεύθερη ώρα της είναι όταν κοιμηθούν όλοι.

    46 Στην Κύπρο μένουν στο σπίτι, εσωτερικές

  58. nikiplos said

    43@ Νομίζω το είπε σαφώς ο Ιωσήφ στον Φαραώ. «Μάσε τώρα που έχεις ευημερία, γιατί θα έρθει η ξηρασία». Η Οικονομία κάνει κύκλους, οπότε αυτούς ακολουθεί και η πιάτσα. Το πρόβλημα είναι αν έχεις ένα συντεταγμένο κράτος που προστατεύει τσι αδύναμοι, ή έχεις τη γνωστή σούπα με ολίγην απ’ όλα.

    Ο Πατέρας μου έχει 85% αναπηρία. Το κράτος έχει αναγνωρίσει μόνο το 75%, αφού στο 80% δίνει επίδομα, ενώ στο 75% δεν δίνει. Έχουμε φάει μια 3ετία στις ενστάσεις, επιτροπές, παρά επιτροπές, όπου φυσικά θα τελεσιδικήσει υπέρ μας, καθώς οι λόγοι είναι πραγματικοί και αποδείξιμοι. Εικάζω δε πως όταν τελεσιδικήσει και δοθεί το επίδομα θα είναι πολύ αργά. Το επίδομα είναι 750€ για εξωιδρυματική αρρωγή. Αν αποφασίσει κανείς να τα δώσει σε νοσηλευτή με ασφάλιση κλπ, το 50% θα πάει στα κερατιάτικα του κράτους. Αν αποφασίσει να τα δώσει σε αλλοδαπή, είναι βέβαιο πως θα βρει κάποια εσώκλειστη με ένα ρεπό την εβδομάδα. Αυτή η μπορεί να προσδώσει κάποια ποιότητα στον ανάπηρο, αλλά και στους οικείους του, φυσικά πάντα υπό την προϋπόθεση ποιοτικά αποδεκτών υπηρεσιών από την νοσηλεύτρια.

    Η κατάσταση που ζω την τελευταία 3ετία, με έχει οδηγήσει στο να λέω ότι οι πραγματικοί ήρωες της ζωής είναι αυτοί οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες. Που ξεσκατίζουν τους ανήμπορους ηλικιωμένους, παρκαρισμένους σε θαλάμους νοσοκομείων, σε κρεβάτια σπιτιών, σε part time φροντίδα. Και εμείς τα άλλοτε trendy παιδιά τους γυρίζουμε το κεφάλι αλλού, όταν ο γέρος χ@στεί και πρέπει να τον αλλάξουν…

    Κι εμείς ανήκουμε στους τυχερούς γιατί είχαμε κάτι πατρικά να σκοτώσουμε για να φροντίσουμε τους δικούς μας. Σκέφτομαι εκείνους που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα…

  59. Χρήστος Π. said

    58 Σε καταλαβαίνω, γιατί έχω αντιμετωπίσει κι εγώ καταστάσεις και δυστυχώς αντιμετωπίζω και τώρα.Σε λίγο θα πάω το πατέρα μου για μια απο τις ακτινοθεραπείες του σε ιδιωτικό νοσηλευτηριο όπου κι εμείς πληρώνουμε, μιας και δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια. Θα καλύψει ένα μέρος όμως το κράτος. Στην ηλικία του, με το συνωστισμό και μάλιστα επιθετικών καρκίνων που υπάρχει στα κρατικά νοσοκομεία, θα μας καθυστερούσαν. Έχω ζήσει δυο φορές παρόμοιες αγωνίες και με την αδελφή μου… Εκείνη όμως είχε ιδιωτική ασφάλεια όπως και εγώ τώρα και είδα τη διαφορά. Με δυό γονείς 84 και 87 περνάω συχνά καταστάσεις σαν τις δικές σου. Η γυναίκα μου που είναι γιατρός, μου περιγράφει πολύ άγριες καταστάσεις στο σύστημα. Έχασε τη μητέρα της από καρκίνο, έχει ζήσει όλο το κρατικό σύστημα που δεν αμφιβάλλω έχει πολλούς ήρωες νοσηλευτές και γιατρούς, αλλά έχουμε και ιδιωτική ασφάλεια πλέον. Μια συνάδελφός μου αντιμετώπισε επιτυχώς με ένσταση παρόμοιο πρόβλημα με τον πατέρα της όπως εσύ με το ποσοστό αναπηρίας. Προχθές μου έλεγε τα ίδια. Καλή τύχη σου εύχομαι.

  60. ΓιώργοςΜ said

    58 Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά μην τρέφεις πολλές ελπίδες από τα ταμεία. Προσπαθήσαμε προ ετών κάτι αντίστοιχο για τον πατέρα μου, αλλά ποτέ δεν χορηγήθηκε, και δεν ήταν το ποσοστό της αναπηρίας το πρόβλημα. Πήγαμε σε επιτροπή με ασθενοφόρο, ο άνθρωπος κλινήρης και με περιορισμένη διαύγεια, έσοδα μόνο η σύνταξη. Οι γιατροί της επιτροπής με κατανόηση, αλλά η απάντηση αρνητική.
    Στον ένα χρόνο που έζησε κλινήρης, τη φροντίδα την είχαμε η μητέρα μου, η αδελφή μου κι εγώ. Εμείς τα παιδιά επικουρικά, κυρίως κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομεία, όταν χρειάστηκε, καθώς υπήρχαν και οι τρέχουσες οικογενειακές υποχρεώσεις. Μόνο στη νυχτερινή βάρδια και μόνο στο νοσοκομείο αποκλειστική, το κόστος μεγάλο για περισσότερο (χώρια που η μάνα μου δεν κρατιόταν μακριά απ’ το πλευρό του ούτε με αλυσίδες). Οι συνθήκες του νοσοκομείου οικτρές. Βοήθεια από το τακτικό νοσηλευτικό προσωπικό ελάχιστη έως υποτυπώδης, υλικά και στρώμα κατάκλισης, ακόμη και σεντόνια από την τσέπη μας, χάλια μαύρα.
    Σε πλήρη απασχόληση είναι δύσκολη, σχετικά ακριβή αλλά και επισφαλής η πλήρης απασχόληση βοηθού. Από γνωσή περίπτωση ηλικιωμένων γονέων, οι βοηθοί συχνά εξαφανίζονταν μαζί με πιάτα, σεντόνια και λοιπά του νοικοκυριού, ο γιος εξόπλισε το σπίτι ξανά 2-3 φορές. Έτσι, οι περιπτώσεις αξιόλογων βοηθών καλοπληρώνονται (σχετικά), και προσφέρεται τροφή, στέγη και μία μέρα τη βδομάδα ή στις δεκαπέντε ρεπό.

  61. Georgios Bartzoudis said

    Φρικιαστικό έγκλημα. Συμφωνώ απόλυτα, τόσο με το κείμενο όσο και με τα πρώτα 58 σχόλια που έχω δει μέχρι τώρα. Έχω να κάνω και δυο προσθήκες, σχολιάζοντας επιμέρους αναφορές του κυρίως κειμένου:

    (α) «Δεν ανφέρουμε ποττέ σε ονόματα, αλλά σήμερα θα αναφερτώ, στο Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, Κύριο Ιωνά Νικολάου, που αν τζ’ δεν φταίει σε τίποτε , δεν παύει που να είναι ο υπεύθυνος Υπουργός της Αστυνομίας Κύπρου, και είναι έμμεσα υπεύθυνος»
    # Η παραπάνω αναφορά που θύμισε την …συριζοφιλεστάτη μαντάμ Δούρου!

    (β) «Εχάθην το Δεκέβρη του ‘17, αλλά αφού εν Φιλιππινέζα, είντα μας κόφτε Κύριοι»
    # Εντάξει. Και μεις λέμε ότι εχάθηΣΑΝ έναν Δεκέμβρη, προφανώς σε αντίποινα για τη δολοφονία του Φύσσα «αλλά αφού εν Χρυσαυγίτες , είντα μας κόφτε Κύριοι». (Άραγε βαλτός είναι ο Κύπριος συντάκτης και καταφέρεται έτσι εναντίον των καλών μας …συριζανθρώπων;;;)

  62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    61 Όλα ίσωμα ε? Μια αναγκεμένη γυναίκα που ξεκίνησε από την άλλη άκρη της γης για ένα κομμάτι ψωμί για να καταλήξει θύμα ενός ανώμαλου είναι το ίδιο με τα μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας που βρέθηκαν εκεί κατ’ επιλογήν τους?

  63. Γιώργος said

    Εξαιρετικό το κείμενο όπως και του Μαρίνου Νομικού (στο link στην κατακλείδα της ανάρτησης).

  64. nikiplos said

    61β προσπαθώ να κατανοήσω τι σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑς αφόταν το έγκλημα γίνεται τον Νοέμβριο του 2013. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε το 2014?

  65. Γιώργος said

    (σχόλιο 61 – α)
    Με μια μεγάλη διαφορά. Πολύ μεγάλη!
    Η Ρένα Δούρου δεν θα μπορούσε να είχε γκρεμίσει τα αυθαίρετα στο Μάτι (αντιλαμβάνεστε προφανώς τι θα γινόταν αν επιχειρούσε κάτι τέτοιο) ούτε, χωρίς έγκριση από το δασαρχείο (που δεν θα την έδινε ακόμη και αν ζητούνταν πιεστικά), να είχε κόψει τα πεύκα μες στον αυθαίρετο χωρίς διεξόδους οικισμό. Επίσης η κα Δούρου δεν ήταν υπεύθυνη για την εκκένωση ούτε για αυτή που δεν έγινε (στο Μάτι) ούτε για αυτή που έγινε (στην Κινέτα). Το αυτό και για τη Μάνδρα, που το 2003 με κοινή υπουργική απόφαση, ο πολεοδομικός ιστός επεκτάθηκε σε περιοχή που συντρέχαν τρία μεγάλα ρέματα.
    Ο κύπριος υπουργός από την άλλη θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί και να είχε δώσει εντολή από καιρό, στην αστυνομία, να ερευνήσει σοβαρά τις εξαφανίσεις και όχι με βάση τυπικές ρατσιστικές ιδεοληψίες.

    (σχόλιο 64)
    Μα συγνώμη αλλά ο κόσμος δημιουργήθηκε το 2014 και εξ απ’ ανέκαθεν κυβερνούν οι μπολσεβίκοι. Να βλέπετε και λίγο ΣΚΑΙ.

  66. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    43
    Η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση παραγωγικότητας της εργασίας διαχρονικά αυξάνουν τα εισοδήματα όλο και λιγότερων ζάπλουτων που έχουν τη δυνατότητα να κλέβουν.
    Το ιδιωτικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ έχει λειτουργικό κόστος πενταπλάσιο από του Καναδά και 80 εκατομμύρια ανασφάλιστους ή με υποτυπώδη ασφάλιση. Στον Καναδά το σύστημα είναι δημόσιο (οι γιατροί ομως είναι ελεύθεροι επαγγελματίες) και δεν αφήνει ανασφάλιστους(μάλιστα χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες περνάνε κάθε χρόνο τα σύνορα για να βρουν στον Καναδά φθηνοτερη ιατρική περίθαλψη).
    Αν όμως έχεις πολλά κλεμμένα λεφτά μπορείς να διαφημίζεις το ιδιωτικό σύστημα υγείας ως το καλύτερο. «Παπαγαλάκια» θα βρεις πολλά και πρόθυμα (με το αζημίωτο).

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    61: Κύριε Μπαρτζούδη, τι σχέση έχουν με το θέμα που συζητάμε τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών; Να μας λέγατε για τους φουκαράδες τους ηλικιωμένους που τους βρίσκουν οι οικείοι τους ή οι γείτονες δεμένους, φιμωμένους, τσακισμένους στο ξύλο ή και δολοφονημένους, μαζί σας. Το θέμα μας είναι η βία κατά των αδύναμων και το κράτος που πετάει χαρταετό και οι κυβερνώντες που πανηγυρίζουν για τη …μείωση της εγκληματικότητας.

  68. 59, 60 και άλλοι
    έχετε ελέγξει πόσα είναι τα χρήματα ιδιωτικής ασφάλισης στις κάπως μεγάλες ηλικίες; ακόμα και αν είσαι χρόνια ασφαλισμένο τα ποσά ξεφεύγουν. Χωρίς δημόσια ασφάλιση δεν υπάρχει ελπίδα να ανταπεξέλθεις στη δύσκολη στιγμή.
    Όσα για τα ποσοστά αναπηρίας όταν χρειάστηκε στον πεθερό μου (που είχε νωρίτερα χαρτί για 67%) ήρθε η επιτροπή του ΚΕΠΑ (περίπου 2 μήνες μετά την αίτηση) στο σπίτι για τον έλεγχο. Μας έβγαλαν από το δωμάτιο και μας ενημέρωσαν για το πότε θα παίρναμε το χαρτί. Του αναγνώρισαν 80% αναπηρία και επειδή είχε ικανοποιητική σύνταξη στην πράξη έπαιρνε πίσω όλη την προκαταβολή φόρου. Μπορέσαμε έτσι πιο άνετα να τον φροντίσουμε και με γυναίκες και με την καθημερινή μας παρουσία. Είμαστε όμως στην επαρχία.

  69. sarant said

    64 Όλα τα χρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αίρει τις αμαρτίες του κόσμου.

  70. spiridione said

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κλήρωση οικιακής βοηθού σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο πρώτο δημοτικό σχολείο Αραδίππου.
    Σύμφωνα με πηγές, το δώρο σε κλήρωση εκδήλωσης στο δημοτικό σχολείο ήταν στην ουσία δωρεάν διευθέτηση διαδικασιών για να φέρει ο νικητής οικιακή βοηθό στην Κύπρο.
    Ήδη κύκλοι του υπουργείου Παιδείας καταδικάζουν την εν λόγω κίνηση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως το υπουργείο Παιδείας δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το εν λόγω ζήτημα και ότι αφορά καθαρά σε ευθύνη του Συνδέσμου Γονέων.
    http://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/228268/?ctype=ar

  71. spiridione said

    16. 19.
    Επομένως στα συμβόλαια με κατώτατο ακάθαρτο (!!!) μισθό €460,00, ο καθαρός μισθός αναπροσαρμόζεται στα €309,00.
    http://www.moi.gov.cy/moi/CRMD/crmd.nsf/All/6AA34C0AC4F6E3BFC2257A3F004621AB?OpenDocument

  72. Νέο Kid said

    70. 3 χρόνια πριν είναι αυτό ,όμως…

  73. spiridione said

    19. Η συνέντευξη του Προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εργασίας που λες Νικοκύρη πρέπει να είναι αυτή στο λινκ
    http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/535278/katangelia-ga-to-kykloma-me-oikiakes-boithoys
    -Ποτέ δεν είδα όμως κανέναν από τους συντάκτες σας να καταλήγει στο βάθος και να διερωτηθεί γιατί αυτές οι κοπέλες φεύγουν από τους τόπους εργασίας τους, ποια είναι τα κίνητρα, γιατί κανείς δεν τις ενοχλεί, γιατί δεν συλλαμβάνονται να αποσταλούν στες χώρες τους; Ποιος τες ανέχεται να κάνουν αυτά τα πράγματα και χάρη αυτής της ανοχής το κακό καθημερινά αυξάνεται, καθημερινά πολλαπλασιάζεται και ουδείς ενδιαφέρεται να βάλει μια τάξη; Πού καταλήγουμε με όλη αυτή την αταξία, με όλη αυτή την ανοχή; Γιατί όλα αυτά; Ποιος φταίει; Οι εργοδότες; Το σύστημα; Η Κυβέρνηση; Οι ίδιες, που τους δώσαμε εμείς τέτοια ανοχή και τέτοια δικαιώματα για να πάρει ο νους τους αέρα; Ή μήπως επειδή δεν φοβούνται κανένα μάς εμπαίζουν; Είδα στο παρελθόν να γράφει κάποιος ότι φταίει ο μισθός, Κατ’ εμένα και λόγω της μακράς μου πείρας, ούτε ο μίσθος φταίει ούτε και το ωράριο. Απλώς κάποιες απ’ αυτές τες κοπέλες μάθανε στην παρανομία. Πρέπει να ξέρει ο καθένας ότι ο πραγματικός μισθός τους δεν είναι μόνο αυτός που παίρνουν σε μετρητά κάθε τέλος του μήνα αλλά είναι επιπλέον και το φαγητό, η διαμονή, το ρεύμα, το νερό, διάφορα προσωπικά χρειώδη τους και τα έξτρα λεφτά τους κάθε Κυριακή. Γνωρίζουμε πόσα έπαιρναν αυτές οι κοπέλες στις αραβικές χώρες μέχρι και πρόσφατα; USD200 μηνιαίως. Γνωρίζουμε πόσα έπαιρναν στον Λίβανο επίσης μέχρι πρόσφατα; USD100 μηνιαίως. Άρα λοιπόν αν λάβει κανείς υπόψη τι πληρώνει ένας Κύπριος και τι προσφέρει, η ισχύουσα σημερινή αμοιβή μπορεί να θεωρηθεί μια λογική κατάσταση.

    Για τις οικιακές βοηθούς στην Κύπρο χρήσιμο και αυτό:
    «Είσιες τζαι στη χώρα σου κρέας να φάεις;»
    https://politis.com.cy/politis-news/koinonia/eisies-tzai-sti-chora-soy-kreas-na-faeis/
    Το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθεί σιωπηρώς στην Κύπρο. Οι γυναίκες μετανάστριες, και κυρίως οι οικιακές βοηθοί, ανήκουν σε μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες εργαζομένων στον τόπο μας, και σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έρχονται και εργάζονται στην Κύπρο εμπεριέχουν αυξημένο κίνδυνο εκμετάλλευσης.
    Ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί γιατί οι συνθήκες επιτρέπουν αυτές οι γυναίκες – ως επί το πλείστον είναι γυναίκες και μάλιστα νεαρές- να εξελιχθούν σε θύματα. Γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη ούτως ή άλλως. Βρίσκονται ξαφνικά σε έναν ξένο τόπο όπου δεν μιλάνε τη γλώσσα και δεν ξέρουν κανέναν και τίποτα. Όλα γύρω είναι άγνωστα και συνεπώς εχθρικά. Μπαίνουν σε ένα ξένο σπίτι, τον χώρο εργασίας και διαμονής τους, και καλούνται να συμβιώσουν με άγνωστους ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας.
    Έχουν πληρώσει μέχρι και 4-5 χιλιάδες ευρώ στον ατζέντη στη χώρα τους για να τους κανονίσει τη βίζα για να φύγουν, χρήματα που πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να αποπληρώσουν. Το μηνιάτικό τους καθαρίζει στα 300 ευρώ, αφού από τα 460 που πρέπει να λαμβάνουν ως μισθό (αυτό από μόνο του αποτελεί εκμετάλλευση αφού ο αντίστοιχος μισθός για τις Κύπριες είναι κοντά στα 900 ευρώ) αποκόπτεται ένα 15% για το φαγητό τους, ένα 10% για τη διαμονή τους και ένα 8% για τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις.
    Αν είναι τυχερές και κουμαντάρουν, θα κάνουν ένα κομπόδεμα για να στείλουν στην οικογένειά τους. Το σίγουρο είναι πως χρειάζονται πάνω από έναν χρόνο μισθών για να πληρώσουν τον ατζέντη. Συνεπώς, αν τα καταφέρουν, θα στείλουν από την ξενιτιά στη χώρα τους γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ στα τέσσερα χρόνια που θα μείνουν εδώ.

  74. nikiplos said

    Ξέρω κάποιον (εργολάβο οικοδομών, μικρόν, όχι μεγάλον) που πλήρωνε 40 χρόνια τον ΑΣΠΙΣ (Ψωμιάδης, είναι από … χωριό δεν τον ξέρετε) για να έχει κάπως ποιοτικά γεράματα…

    Θέλω να πω, πως αυτά τα ιδιωτικά είναι καλά σε οργανωμένες χώρες και όχι στα δικά μας, που μπορούν να γίνουν… πυραμίδες.

  75. Γιάννης Ιατρού said

    68: Μαγδαλινή
    Έτσι είναι, όπως τα λες, και πολλά άλλα ακόμα. Όποιος θέλει, μπορεί να πληρώσει και το θεωρεί συμφέρον *και τον δέχονται* … ας ασφαλιστεί επικουρικά ιδιωτικά, γι αυτά που θέλει να έχει επιπλέον.

  76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    64 – Συμβουλή προς ναυτιλομένους.☺ Όταν διαβάζεις σχόλια επιστημονικής φαντασίας, μην προσπαθείς να βγάλεις νόημα από αυτά στον πραγματικό κόσμο, θα βραχυκυκλώσεις, αυτά είναι υψηλά νοήματα για τους Νιμπιριότες.☺

    Κι όπως είχε πεί κι ο Αναξαγόρας, Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ (άλλο καπέλο το ότι η Ελλάδα, είναι γερμανική.☺)

  77. leonicos said

    31 Γιάνννη

    550 ευρώ τον μήνα για οκτάωρη εργασία είναι ντροπή για όλους, εκτός από τους ποικιλόχρωμους κυβερνώντες.

    αι ασφάλιση 2 ωρών και πολύ σου λέω. Αν τον πιάσουν ανασφάλιστο, το πρόστιμο είαι 10.000 ναι, δεκα χιλιάδες. Αν είναι εκτός ωραρίου, 1500. Τον βάζει και δουλεύει 12, τον πληρώνει 8 και τονα ασφαλίζει 2.

  78. leonicos said

    Για έλληνες μιλάμε. Άσε τους αλλοδαπους

  79. ΚΑΒ said

    58. nikiplos said
    24 Απρίλιος, 2019 στις 12:19

    Νομίζω το είπε σαφώς ο Ιωσήφ στον Φαραώ. «Μάσε τώρα που έχεις ευημερία, γιατί θα έρθει η ξηρασία».

    Είναι άσχετο με το θέμα μας, αλλά μου θύμισε το «Πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον έχει πολλή ξηρασία» του Κατσαρού.

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    74: Ακόμα και σε οργανωμένες χώρες, εταιρείες καθόλα αξιόπιστες σκάνε κανόνι και αφήνουν χωρίς σύνταξη τους ασφαλισμένους τους. Πρόσφατα χρεοκόπησε μεγάλη δανέζικη ασφαλιστική εταιρεία.Ας μην ξεχνάμε τι έγινε και στην Αργεντινή, όταν 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι έμειναν χωρίς σύνταξη, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες τζόγαραν τα λεφτά και τα έχασαν. Και ύστερα, ως συνήθως, το κράτος ανήγγειλε ότι θα εθνικοποιήσει τα ιδιωτικά ασφαλιστικά κεφάλαια, μετακυλίοντας το μεγάλο οικονομικό βάρος στις πλάτες των φορολογουμένων. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά.

  81. 15, … Το ίδιο ισχύει και για μετανάστευση στην Αμερική. Πρέπει να σε καλέσει ή συγγενής ή εργοδότης. …

    Σωστό.
    Ή – λέμε τώρα – αν έχεις να επενδύσεις «at least $1 million (or $500,000 in a targeted employment area) in a new commercial enterprise in the U.S. which will create full-time positions for at least 10 qualifying employees».

  82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Εν αντιθέση με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό, είναι Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟ. Βέβαια μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κοροϊδίες και κλοπές εις βάρος των εργαζομένων, είναι η δημόσια ασφάλιση, αλλά αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση γιατί έχει περαστεί στην συλλογική συνείδηση για καλό δημόσιο αγαθό, σαν την υποχρεωτική εκπαίδευση ενα πράμα.☺

  83. Νίκος Κ. said

    80: Ας μην ξεχνάμε και τη «διάσωση» (με δεκάδες δισεκατομμυρια δολλάρια) από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2008 της μεγαλύτερης ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας του κόσμου, της American International Group (AIG)

    https://www.reuters.com/article/aig-treasury-idUSL1E8K93M820120909

  84. Γιάννης Ιατρού said

    82: Λάμπρο
    …Εν αντιθέση με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό, είναι Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟ…

    για δώσε μας τα φώτα σου ρε συ για την ιδ, ασφ. υγείας.

  85. Triant said

    84: Άμα μάθεις τι προμήθειες πληρώνεις για να σε βοηθήσουν να αποταμιεύσεις/επενδύσεις θα καταλάβεις. Ποσοστό επί των εισφορών (ειδικά στην αρχή τεράστιο) και ποσοστό (μεγάλο) επί των αποδόσεων.
    Όταν όμως τα ασφάλιστρα αυτά εξέπιπταν(!) από το φορολογητέο εισόδημα, ίσως συνέφερε τα ψηλά εισοδήματα. Τώρα…

  86. Triant said

    85: Απάντησα σε μη ερώτηση 🙂

  87. # 84

    έχεις μέηλ

    σχετικά με τα φώτα της ιδ. ασφ. δεν έχεις προσέξει την αύξηση των πυγολαμπίδων τελευταία ;

  88. loukretia50 said

    73.
    Διαβάζω στο άρθρο που αναφέρεται στο σχόλιο τη συνέντευξη προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εργασίας, σχετικά με το οχτάωρο που λέγαμε:
    « Ελέγχει κάποιος εργοδότης τι κάνει όλη μέρα μόνη της στο σπίτι η οικιακή βοηθός, από τη στιγμή που τα πλείστα ζευγάρια είναι εργαζόμενα και όλη μέρα λείπουν».

    Α, καλά! Έτσι λένε οι περισσότεροι, ότι όλο το πρωί είναι μόνη και ελεύθερη, κανείς δεν την ελέγχει.
    Το γεγονός ότι το πρωί πρέπει να κάνει ένα σωρό δουλειές, μαγείρεμα, ψώνια κλπ (αν δεν την έχουν κλειδώσει) δε μετράει?
    Και όταν οι άλλοι επιστρέφουν, αρχίζει υποτίθεται το κανονικό ωράριο.
    Την περίπτωση οι κοπέλες να δουλεύουν στον «ελεύθερο χρόνο τους» και στο σπίτι της πεθεράς/κόρης/νύφης χωρίς να μπορούν να αρνηθούν?
    Δεν είναι από σήριαλ – κάποιοι λίγοι που ασχολούνται γνωρίζουν περιπτώσεις – συμβαίνει και όχι περιστασιακά , δυστυχώς ακόμα ΚΑΙ στην Αθήνα.
    Βέβαια τι να κάνουν οι άνθρωποι, να πληρώνουν 2 ή 3 κοπέλες?
    Όσο γι΄αυτές που φροντίζουν ηλικιωμένους ή παιδιά, η φουλ απασχόληση είναι δεδομένη.
    Πιστεύει κανείς ότι οι εργοδότες όταν γυρίζουν απ΄τη δουλειά αναλαμβάνουν αυτοί τη φροντίδα και καθαριότητα του ηλικιωμένου? Δε νομίζω.
    Και αν η γιαγιά δε νοιώθει καλά (δηλ. συνέχεια) ή το παιδί είναι ανήσυχο, κλαίει και τη ζητάει (συνηθέστατο, ειδικά αν είναι καλή), ή ο εργοδότης έχει κάποια κοινωνική υποχρέωση, εννοείται πως το ρεπό αναβάλλεται επ΄αόριστον ή την ειδοποιούν να γυρίσει επειγόντως.
    Σε συνθήκες ιδανικές αυτά ρυθμίζονται με καλή συνεννόηση. Όμως συνήθως δεν είναι.

    Παρακάτω γράφει:
    «Είμαστε ρατσιστές οι Κύπριοι όταν σχεδόν σε κάθε σπίτι σήμερα, υπάρχει μια αλλοδαπή οικιακή βοηθός, από κάποια χώρα της Ασίας ή και αλλού και το 90% των εργοδοτών τις έχει στα ώπα-ώπα;»*
    Ω, ναι! Και στον Αμερικάνικο Νότο σιγά που ήταν ρατσιστές! Επέτρεπαν σ΄αυτά τα υποκείμενα να τους υπηρετούν, χωρίς να δίνουν σημασία στο χρώμα τους όταν τα βασάνιζαν!
    * στο χωριό μου θάλεγαν «σήκω-κάτσε»

    Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι μόνο θύματα, πάντοτε υπάρχουν άτομα που εκμεταλλεύονται , όποια κι αν είναι η θέση τους, αλλά σίγουρα η δική τους είναι πολύ ευάλωτη.
    Δεν τις διασφαλίζει κανένα συμβόλαιο και η τύχη τους εξαρτάται από τον άνθρωπο που θα τις προσλάβει.
    Και φυσικά υπάρχουν τα διάφορα κυκλώματα, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος.

    Συγνώμη για το σεντόνι.

  89. Ενα παλιό μου ποίημα που ένας φίλος συμπλήρωσε με περικοπές τροπαρίου

    Μαρία Μαγδαληνή

    Μεγάλη εβδομάδα, μεγάλης διάρκειας

    Με ξύδι πλένεις τη πληγή… Μύρα σοι κομίζει
    Χωρίς να πλησιάσεις… καταφιλήσω
    Σωσίβιο η απόσταση… μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν
    Από τη μυρουδιά μου… τη σην αισθομένη θεότητα.

    Το χρέος κι’ η εκδίκηση… κάμφθοιτί μοι προ τους στεναγμούς της καρδίας
    Συνέχεια παλεύουν… ότι νυξ μοι υπάρχει
    Στο βλέμα των ματιών σου… Δέξαι μου τα πηγάς των δακρύων
    Συμπόνοια η επικάλυψη… αμέτρητον έχων το έλεος

    Βγάζω τις κακίες μου… Αμαρτιών μου τα πλήθη
    Σα σκοτωμένο πύον… οίστρος ακολασίας
    Η αενάως χαίνουσα πληγή.. Οίμοι!
    Να μη κακοφορμίσει… Μη με παρίδεις

    Ξέρω ειν’ σιχαμερό… ζοφώδης τε
    Μα όχι επικίνδυνο… και ασέληνος
    Σαν το ζεστό το αίμα
    Της μετάγγισης
    … έρως της αμαρτίας

  90. nikiplos said

    Επειδή οι εικόνες μετρούν

    Ο Δράστης Λοχαγός Νικόλαος Μεταξάς

    Η Μαίρη Ρόουζ και η κόρη της

  91. sarant said

    88 Έτσι είναι.

  92. nikiplos said

    @88, Τις καλές νοσηλεύτριες τις «χτυπάει» συνήθως η ιδρυματοποίηση. Γνωρίζω γεωργιανή που για 5 χρόνια κοιτούσε μια γιαγιά. Έπαιρνε κάτι παραπάνω, την είχαν στα όπα-όπα, αλλά τα τελευταία 3 χρόνια κλονίστηκε η υγεία της από ορμονικά + βαριά κατάθλιψη. Η γιαγιά ξενυχτούσε όλη τη νύχτα και έκλαιγε, η κοπέλα την προσέτρεχε και τα μεσημέρια που προσπαθούσε λίγο να κοιμηθεί, έμπαιναν στο σπίτι τα παιδιά της και δεν υπήρχε η προσήκουσα ησυχία, αλλά η χάβρα. Ευτυχώς συγχωρέθηκε η γιαγιά και τώρα η Θάμαρ τρέχει και καθαρίζει σπίτια. Με την έλευση του airbnb υπάρχουν δουλειές, όμως την συνήθως την βάζουν να συμμαζέψει τρώγλες, οι οποίες δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό. Άπειρες φορές μου έχει διηγηθεί πως από τις 07:00 το πρωί, μέχρι τις 22:00 το βράδυ ούτε έχει φάει ούτε έχει πιεί νερό… Έχει να δει τα παιδιά της από 2 ετών και τώρα είναι 20 εκείνα…

  93. Λ said

    Αποτρόπαια τα εγκλήματα του γυναικοπαιδοκτόνου και κολοκασόφυλλα οι άρχοντες της Κύπρου. Ντρέπομαι πραγματικά.

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άκουσα στις ειδήσεις έναν φίλο του δολοφόνου να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του. Δεν γίνεται αυτός ο γλυκός, ο ευγενικός, ο πρόθυμος πάντα να βοηθήσει άνθρωπος να έκανε αυτά τα εγκλήματα, δεν το πιστεύει ο φίλος. Παρόλο που υπάρχει ομολογία, δεν το πιστεύει. Μόνο που αυτού του είδους οι εγκληματίες δεν το ‘χουν γραμμένο στο κούτελο το ποιόν τους. Δεν βλέπει CSI και όλες αυτές τις σειρές;

  95. loukretia50 said

    Αληθινό παραμύθι

    «Η ωραία και το κτήνος»
    Παραμύθι για παιδιά
    Στη ζωή σκοτώνει εκείνος
    Την αιχμάλωτη ομορφιά

    Και το ρόδο όταν ρίχνει
    πέταλο άλικο, στερνό
    η κλεψύδρα πάντα δείχνει
    του θανάτου το κενό

    «Δύναμη η αγάπη έχει!»
    Είναι μύθος τελικά
    Αν τη βία δεν αντέχει
    Και τα μάγια δε νικά
    ΛΟΥ
    Στιχάκια είναι απλοϊκά,
    με στυλ ξεπερασμένο
    ίσως τα νοιώθει ένα παιδί
    απ΄όλους ξεχασμένο

  96. 89. Εξαιρετική ιδέα! Η συνονόματη υπερθεματίζει!
    Το κρατάω.
    95. Μπράβο Λου! Ξεπερασμένο στυλ, αλλά τρυφεράδα και συγκίνηση…

  97. Georgios Bartzoudis said

    62, ΣτοΔγιαλοΧτηνος said….
    # Με το μπαρδόν, αλλά δεν ήξερα ότι τα δύο δολοφονηθέντα εικοσάχρονα ΠΑΙΔΙΑ ήταν μέλη «εγκληματικής συμμορίας». Άξιος του ονόματός σου και άξιος …συριζόφιλος. Και εις …κατώτερα!

    64, nikiplos said……
    # Ναι. Γνωστόν τοις πάσι ότι το έγκλημα έγινε παλαιότερα, αλλά εσύ το δικαιολογείς ΤΩΡΑ!

    69, sarant said….
    # Λάθον εποίκας: Τη (εύλογη) παράφραση του Κύπριου, ΘΕΛΟΥΝ να την χρεώνονται οι πάσης φύσεως «συριζάνθρωποι» μέχρι αυτή τη στιγμή!

    76, ΛΑΜΠΡΟΣ said……
    # Ταύτα λέγονται μακεδονιστί «άρτζι, μπούρτζι και λουλάς»

    65, Γιώργος said…..
    # Συνονόματε άΣΚΑστε: Σε παραπέμπω στο σχετικό εδάφιο του Κύπριου, που ανέφερα. Δεν το διάβασες;; Καλά να πάθεις!

    67, Γιάννης Κουβάτσος said….
    # (α) Δάσκαλε, καλά τα είπα. Απλώς ξεσκέπασα τον ρατσισμό σου (σας), όπως και άλλη φορά!
    # (β) Ώστε δάσκαλε έγινες και …αυτόματος δικαστής. Ώστε τα δυο δολοφονηθέντα εικοσάχρονα παιδιά ήταν μέλη «συμμοριών». Σκέψου ότι θα μπορούσαν να ήταν και μαθητές σου! Και σου θυμίζω ότι το ίδιο λένε για ουκ ολίγους συριζανθρώπους και οι Χρυσαυγίτες (το alter ego σου)!

  98. sarant said

    94 Άσε που έβγαζε και ωραίες φωτογραφίες (ο δολοφόνος)

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κακώς σας απευθύνω τον λόγο, κύριε Μπαρτζούδη. Ήταν η τελευταία φορά. Και ο δημοκρατικός διάλογος έχει όρια και κανόνας. Δεν θα μας βρίζετε κιόλας.

  100. Πέπε said

    99
    Ποιος δημοκρατικός διάλογος βρε δάσκαλε; Πρώτα απ’ όλα, πώς λέγεται αυτό το «δημοκρατικός διάλογος» μακεδονιστί;

    Έχεις ένα μήνυμα, στο οποίο ο κ. Μπαρτζούδης πιάνει 6 σχολιαστές που είχαν απαντήσει σε προηγούμενό του σχόλιο ή το είχαν αντισχολιάσει. Και τους έξι τους λούζει. Αν δεν τους βρίζει όλους (άλλον ρατσιστή, άλλον άξιο του «στο διάολο χτήνος»…), πάντως πραγματική ευπρέπεια δεν κρατάει με κανέναν. Έναν καιρό που ασχολούμουν με αυτό τον σχολιαστή είχα παρατηρήσει ότι αυτό συμβαίνει ΟΛΕΣ τις φορές που ανταπαντά: αν γράψει οτιδήποτε και του απαντήσει οποιοσδήποτε, αυτός που απαντά έχει εξασφαλίσει ειρωνεία, προσβολή, σε σπάνιες περιπτώσεις εκλεκτών απαντητών όπως ο οικοδεσπότης (και κλειδοκράτορας) απλή υπεροψία συνδυασμένη με συγκαταβατικό δήθεν χιουμοράκι (λάθον εποίκας), και απόλυτα εγγυημένη απουσία κάθε συνέχειας στην ουσία του εκάστοτε θέματος.

    Δεν τροφοδοτούν όλοι οι σχολιαστές πάντοτε τον διάλογο. Ωστόσο δεν έχω παρατηρήσει κανέναν που να κόβει τόσο συστηματικά διαλόγους που έχουν ήδη ξεκινήσει. Επίσης, είναι με διαφορά ο πιο αρπαγμένος σχολιαστής, με μόνιμα λυμένο το ζωνάρι.

    Κι εσύ λες ότι ο δημοκρατικός διάλογος έχει όρια; Για να φτάσουμε στα όρια κάποιου πράγματος πρέπει πρώτα να το αρχίσουμε.

  101. nikiplos said

    97@ Georgios Bartzoudis: Δεν ήξερα ότι δικαιολογώ ένα έγκλημα με την απλή αναφορά του πότε συντελέστηκε… Ενδιαφέρον αυτό… 🙂

  102. sarant said

    100 Και δεν θα διαφωνήσω

  103. ΚΩΣΤΑΣ said

    Λόγω και των ημερών, ας προσπαθήσουμε να ανεβούμε λίγο πιο πάνω από τα πάθη μας και να δείξουμε περίσσευμα ψυχής.

    Κι εγώ, φιλικά, θα σε παρακαλούσα Γ. Μπαρτζούδη να αλλάξεις κάπως το στυλ των απαντήσεών σου, χάνεις και το δίκιο σου 🙂

    Επί της ουσίας τώρα. Αυτό που κατάλαβα εγώ από το σχόλιο #61 του Γιώργου Μπ. είναι ότι δείχνουμε, αναλόγως, επιλεκτική συμπάθεια στα δολοφονημένα θύματα. Ούτε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αντιπάλων συμμοριών δέχομαι, ούτε μέλη εγκληματικής οργάνωσης, γιατί δεν κατηγορούνταν για τίποτα. Άλλοι έχουν παραπεμφθεί με αυτή την κατηγορία. Μανούλες όμως είχαν όλοι και όλες σπαράζουν, οι δύο βουβά.

  104. mitsos said

    Καλησπέρα σε όλους

    Αισθάνομαι λίγο περίεργα με όλο αυτό το θέμα …
    Δεν θα άνοιγα θέμα συζήτησης για αυτό.
    Ναι όλοι ξέρουμε ότι η ισονομία είναι παραμύθι για παιδιά . Αλλά εδώ μιλάμε για ακραίες καταστάσεις ( δολοφόνος κατά συρροή , αδιανόητη απανθρωπιά και αδιαφορία της αστυνομίας ) … σε σημείο που αρχίζεις να αναρωτιέσαι για το ανθρώπινο είδος

    Το κείμενο είναι συνταρακτικό στο περιεχόμενό του. Ακόμα λοιπόν και αν ήξερα καλά την κυπριακή διάλεκτο , την μορφή του λόγου δεν θα τολμούσα να την σχολιάσω ακόμα και αν δεν υπηρετούσε ( όπως συμβαίνει ) μια χαρά το περιεχόμενο.

    Βέβαια δεν ομιλώ την κυπριακή διάλεκτο και δεν ξέρω αν η μορφή της γραφής αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την προφορά … αλλά αυτό ας το σχολιάσουν οι Κύπριοι …

    Εγώ απλά καταλαβαίνω τον άνθρωπο αυτόν και δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου

    Υ.Γ. Ίσως είναι που πριν λίγο διάβαζα και για την εξάπλωση του έμπολα:
    https://tvxs.gr/news/kosmos/o-ios-empola-krybetai-mesa-sta-kinita-tilefona-mas

  105. 100 Έτσι, Πέπε. Πάντως για να με διαολοστέλνει δε μπορεί, κάτι σωστό θα είπα 🙂

  106. Γιάννης Ιατρού said

    100: Σχόλια του τύπου «τού την είπα για να τού την πω, επειδή κι εκείνος μού την είπε για το άλλο που είπε κι εγώ είχα πει» είναι. Και γενικά, επιτέλους για μία κάποια τοξικότητα ζούμε στην ηλεπλάση ρε συ!

  107. voulagx said

    Πολλή αξία του δίνετε. Αγνοήστε τον.

  108. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Οι συνέπειες του «καταπληκτικού» ιδιωτικού συστήματος υγείας:
    «Πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να εργάζονται σε ηλικία άνω των 65 ετών, καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους αν συνταξιοδοτηθούν. Κι αυτό γιατί είναι χαμηλές οι συντάξεις, οι ίδιοι δεν έχουν αποταμιεύσει αρκετά και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει εκτιναχθεί στα ύψη.»
    Δεν είναι από τον Ριζοσπάστη από την Καθημερινή είναι.
    http://www.kathimerini.gr/1021147/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/dia-vioy-ergasia-gia-oloena-kai-perissoteroys-amerikanoys

  109. venios said

    Νομίζω πως τα είδη που σπανίζουν σ’αυτό το μπλογκ (ενώ αφθονούν αλλού) πρέπει να κηρυχθούν προσταρευόμενα και διατηρητέα (προσέχοντας βέβαια να μην εξαπλωθούν απεριόριστα, όπως τα κουνέλια στην Αυστραλία).

  110. 107 Κοίτα, το μπάτμαν το φαντάζομαι σαν ένα κωλοπαίδι που μπαίνει σπίτι σου από την ανοιχτή πόρτα και χέζει καταμεσής στο σαλόνι σου. Από την άλλη, το μπαρτζούδι σαν ένα καλικαντζάρι που έρχεται στα καλά του καθουμένου και σου μασουλάει τη σακούλα με το αλεύρι για να χυθεί το υλικόν. Κι άμα το ρωτήσεις γιατί το έκανε αυτό, γρυλίζει και σου δείχνει τα δόντια του, αντί να ζητήσει συγνώμη ή τέσπα να πει κάτι σε άπταιστα καθιαυτού μακιδονικά. Πλάκα έχει. Κρίμα το αλεύρι όμως.

  111. Πισμάνης said

    Απορία. Οι δύο αστυνομίες στό νησί δέν συνεννοούνται μεταξύ τους;

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    92 Nikiplos>> Έχει να δει τα παιδιά της από 2 ετών και τώρα είναι 20 εκείνα…
    Αυτό ήταν το θέμα του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ τηςΙρίνας Μπόικο «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα;»
    Ψάχνω μια ώρα μήπως το έβρισκα στο Υ/Τ να το πόσταρα. Αυτό και τίποτε άλλο ήθελα στη μνήμη των εξαφανισμένων φτωχών γυναικών και παιδιών. Τί να πεις γι΄ αυτή τη κτηνωδία που εδώ,απόψε αργά, έμαθα/διάβασα και αλαλόισα. Επιγραμματικά είχα ακούσει στο ράδιο με τ΄όνομα μόνο της γυναίκας, του κοριτσιού και του κτήνους από χθες αλλά δεν κατάλαβα το μέγεθος και τις φρικτές πτυχές των εγκλημάτων.
    Την ταινιούλα είδα πριν 15 χρόνια και μου έμεινε καρφί στην καρδιά.

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    103 ΚΩΣΤΑ
    Δεν μπορεί να μπερδεύουμε όμως τα θύματα που ξέρουμε ποιος τα δολοφόνησε με αυτά που δεν ξέρουμε και που έχει μεγάλη σημασία σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, για τον τρόπο αναφοράς μας στα περιστατικά.
    Το προφανές μπορεί για άλλους να είναι η «πληρωμή» αλλά για άλλους η προβοκάτσια ή κάτι άλλο. Αποκλείεται;

  114. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    Ήταν το πρώτο πράγμα που μου έκανε αλγεινή εντύπωσι στην Κύπρο όταν εγκαταστάθηκα στις αρχές του 2008. Είδα ταμπέλα από ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας, σε αρκετά κεντρικό δρόμο στη Λευκωσία, να γράφη: «Εργάτες από Ευρώπη, Οικιακές Βοηθοί από Ασία». Σαν να λέμε «Βοδινό Γαλλίας, Ρίφι Κρήτης». Δυστυχώς, 11 χρόνια μετά, η ταμπέλα υπάρχει ακόμη, με μόνη αλλαγή «Εργάτες από Βουλγαρία, Οικιακές Βοηθοί από Ασία».

    Ο ρατσισμός, για λόγους οικονομικούς, είναι ευρύτατα θεσμοθετημένος στην Κύπρο. Για παράδειγμα, πριν το 2012 υπήρχε πολύ μικρός αριθμός νοσηλευτών με πτυχίο πανεπιστημίου (η εδώ Νοσηλευτική Σχολή εντάχθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο το 2008 κι ουσιαστικά οι πρώτοι πτυχιούχοι βγήκαν το 2012). Έτσι, κυρίως τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αναζητούσαν προσωπικό από το εξωτερικό. Όσοι ήμασταν πτυχιούχοι από χώρα της Ε.Ε., καλώς, το πτυχίο αναγνωριζόταν αυτόματα, εντασσόμασταν στο Μητρώο Νοσηλευτών Α΄ Επιπέδου και, παρά το ότι είχαμε πτυχίο κι όχι δίπλωμα όπως οι Κύπριοι, άρα, τυπικά, περισσότερα προσόντα (το δίπλωμα στην Κύπρο είναι κατώτερο του πτυχίου, λόγω Αγγλοσαξωνικής ορολογίας) αμειβόμασταν με τον μισθό που αμειβόταν κι οι Κύπριο. Όσοι είχαν δίπλωμα ή πτυχίο από τρίτη χώρα (Ινδία, Φιλιππίνες, ακόμη και Σερβία), άσχετα με τις πραγματικές σπουδές ή την εμπειρία, εντάσσονταν στο Μητρώο Β΄ Επιπέδου, με αποτέλεσμα να παίρνουν περίπου τα 2/3 του μισθού. Φυσικά, ούτε κουβέντα για αναγνώρισι προηγούμενης εμπειρίας, όλοι με τον ελάχιστο δυνατό της νομοθεσίας.

    Σχετικά με τις αμοιβές των οικιακών βοηθών, κάπως έτσι είναι. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο εργοδότης οφείλει να καλύπτη την διαμονή (στην πράξι, ένα δωμάτιο στο σπίτι ή και στον κήπο), την διατροφή (στην πράξι συνήθως όχι, γιατί «εν αρέσκουσι στην μαυρού τα φαϊά μας») και ασφάλισι υγείας. Όμως, αν δείτε τα ειδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια για οικιακές βοηθούς, θα γελάτε (ή θα κλαίτε). Ούτε η Θάτσερ στην καλλίτερη φαντασίωσί της δεν θα πρότεινε τέτοιους όρους!

    Ως αποτέλεσμα, στο ένα και μοναδικό ρεπό τους (συνήθως Κυριακή) οι οικιακές βοηθοί (και οι οικιακοί βοηθοί, γιατί έχει και άντρες, σαφώς λιγότερους, αλλά υπαρκτούς) κατέκλυζαν τα Τμήματα Επειγόντων των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς οι εξετάσεις και η φροντίδα ήταν πρακτικώς δωρεάν. Με την κρίσι άλλαξε κι αυτό, καθώς εφαρμόστηκε εισιτήριο €10, με αποτέλεσμα πολλές να μην μπορούν να το δώσουν ή να το σκέφτονται διπλά. Υπάρχουν μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνες από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου που δείχνουν ότι ήταν η βασική ομάδα πληθυσμού που χτυπήθηκε από το εισιτήριο, καθώς ένας Κύπριος ή ένας Ευρωπαίος στην Κύπρο λίγο-πολύ το βρίσκει εύκολα το δεκάευρο.

  115. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    Σχετικά με το σύστημα υπηρεσιών υγείας των Η.Π.Α., δεν είναι ακριβώς ιδιωτικό, αφού η μισή σχεδόν χρηματοδότησι (κάπου στο 45% αν δεν με απατά η μνήμη μου) είναι από τα δημόσια ταμεία, συγκεκριμένα στα Medicare, Medicaid και στο Veterans Health Administration. Αναφέρομαι δε στην κατάστασι πριν το ObamaCare, γιατί με αυτό ανέβηκε κι άλλο η δημόσια χρηματοδότησι.

    Η παροχή των υπηρεσιών, όμως, βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα τεράστια κόστη για αναλώσιμα και για αμοιβές. Όμως, με δεδομένο ότι όλη η Αμερικανική αγορά βασίζεται στο καπιταλιστικό (και μάλιστα πλέον νεο-φιλελεύθερο) μοντέλο, αυτά είναι αναμενόμενα. Όταν η εκπαίδευσι ενός νοσηλευτή ή ενός γιατρού είναι τόσο ακριβή (από δίδακτρα σε πανεπιστήμια, μέχρι συμμετοχές σε συνέδρια και έξοδα για συνεχιζόμενη εκπαίδευσι και πιστοποιήσεις που είναι απαραίτητες για ανανέωσι των επαγγελματικών αδειών), όταν η ασφάλισι των γιατρών και των νοσηλευτών για προστασία από αγωγές για malpracrice είναι μονόδρομος, όταν τα (κυλιόμενα κατά βάσι) ωράρια είναι απίστευτα εξοντωτικά, είναι δυνατόν το κόστος αυτό να μην μετακυλισθή στον πελάτη/ ασθενή; Όταν η έρευνα για ανάπτυξι νέων αναλωσίμων, υλικών, τεχνολογίας και φαρμάκων είναι τόσο πολυδάπανη (καθαρό κόστος έρευνας, ρύθμισι από ρυθμιστικούς φορείς, κατοχύρωσι πατεντών, κ.α.), είναι δυνατόν το κόστος να μην μετακυλισθή;

    Αυτό που χρειάζεται αλλαγή είναι το όλο υπόδειγμα. Το πώς, είναι ακόμα ζητούμενο.

  116. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  117. Σήμερα στις 13.00 στο Αγρίνιο γίνεται ο τελικός της Κ17 μεταξύ ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ.

    Θα είναι το κερασάκι στην τούρτα του ΠΑΟΚ που έχει κατακτήσει τον ποδοσφαιρικό τίτλο σε άνδρες, γυναίκες, Κ19 και Κ15 !!!!!

    Το 2019 είναι η χρονιά μας !

  118. ΚΩΣΤΑΣ said

    113 –> Το προφανές μπορεί για άλλους να είναι η «πληρωμή» αλλά για άλλους η προβοκάτσια ή κάτι άλλο. Αποκλείεται;

    Τίποτα δεν αποκλείεται, Έφη. Μια λέξη συμπάθειας όμως για δυο παιδιά που πήγαν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, ανεξάρτητα ποιοι ήταν οι υπαίτιοι, και μια παρηγορητική κουβέντα σε δυο χαροκαμένες μάνες, δεν θα ήταν κακό να ειπωθούν, με την ευκαιρία καταδίκης άλλων δολοφονιών, που συζητάμε σε αυτή την ανάρτηση.

  119. Λ said

    Ο φονιάς Νικός Μεταξάς επέλεξε το ψευδώνυμο Ορέστης. Κάποιοι είδαν το συνδυασμό ψευδωνύμου και του αρχικού του επωνύμου του σε βουστροφηδόν ανάγνωση: Μιτσερό (ο τόπος που χρησιμοποίησε για να ξεφορτωθεί τα θύματα του)

  120. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    119 Τη μάνα του δε σκότωσε ο Ορέστης? Κι αυτός εδώ γυναίκες σκότωνε. Ας πουν για τους συμβολισμούς οι αρμόδιοι ψυχοκλπ.

  121. sarant said

    119 !!

  122. Georgios Bartzoudis said

    99, Γιάννης Κουβάτσος said….
    # Δεν θα μου καεί και καρφί αν δεν μου «απευθύνει τον λόγο» ένας σαν και σένα Κουβάτσε! Θα ήθελες πολύ να σε …βρίσω, αλλά δεν θα σου κάνω το χατήρι. Βέβαια, σε θεωρώ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ αλλά αυτό μάλλον θα το θεωρείς τιμή σου και όχι βρισιά! Εσύ όμως, έβρισες τα δύο δολοφονηθέντα θύματα, που τα χαρακτήρισες μέλη «συμμοριών»!! Εγώ απλώς χαρακτηρίζω αυτή τη βρισιά σου ως ρατσιστική ακρότητα.

    101, nikiplos said: «Δεν ήξερα ότι δικαιολογώ ένα έγκλημα με την απλή αναφορά του πότε συντελέστηκε… Ενδιαφέρον αυτό»
    # Ναι, κάπως έτσι αλλά όχι έτσι: Πού είδες να έχω πει εγώ ότι για τη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών ευθύνεται ο «ΣΥΡΙΖΑς»;; Απλώς είπα ότι η ρήση του Κύπριου ταιριάζει και για κάποιους (επίσης ρατσιστές) συριζανθρώπους! Τί κάνει λοιπόν ένας που …ρίχνει τη μπάλλα στην εξέδρα;;

    103, ΚΩΣΤΑΣ said…
    # Ευχαριστώ πολύ για τη σύσταση, αλλά …δεν θα πάρω: Δεν έχω καμία διάθεση να χαϊδεύω τα αυτιά όσων δείχνουν «επιλεκτική συμπάθεια στα δολοφονημένα θύματα… Μανούλες είχαν όλοι, και όλες σπαράζουν…». Όσοι (κάνουν πως) δεν το καταλαβαίνουν αυτό, από μένα θα παίρνουν απάντηση ΑΝΑΛΟΓΗ με τα αντι-σχόλιά τους.
    Με την ευκαιρία να πω στον «ευπρεπή» …αντιμακεδονιστή (;) Πέπε (σχόλιο 100) που …έλυσε το ζωνάρι του: Δεν κάνω καμία …έκπτωση σε κανέναν, ακόμα και αν είναι «εκλεκτός απαντητής όπως ο οικοδεσπότης (και κλειδοκράτορας)». Στον καθένα απαντώ ανάλογα με το ύφος του και τα λεγόμενα του (με ή χωρίς «χιουμουράκι»). Και βέβαια δεν ευθύνομαι εγώ για τα …ονόματα που διάλεξαν μερικοί όπως ο ΣτοΔγιαλοΧτηνος (σχόλιο 105), ο οποίος μάλιστα αισθάνεται ότι είπε «κάτι σωστό», μολονότι …μουντζουρώθηκε (μακεδονιστί) με αλεύρι (σχόλιο 110), παραπλανημένος από τον «άξιο» voulagx (σχόλιο 107)

  123. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κώστα, όλοι έχουν μανούλες. Και οι σακατεμένοι από τους χρυσαυγίτες μετανάστες. Δεν επιχαίρω για καμιά πράξη βίας έναντι οιουδήποτε, το έχω πει πολλές φορές και έχω λοιδορηθεί ως ισαποστασάκιας. Υπάρχουν όμως θύματα με τα οποία ταυτίζεσαι και συμπάσχεις και θύματα με τα οποία αδυνατείς να ταυτιστείς και να συμπάσχεις. Καταδικάζεις σαφώς τη βία εναντίον τους, ιδίως τη φονική βία, αλλά δεν συμπάσχεις. Όσο για τα περί συμμορίας, έτσι αποκαλούν ομόφωνα αυτή την οργάνωση οι πολιτικές δυνάμεις του πολιτικού τόξου.

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    123: Οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, διορθώνω. Και ας μην ξεχνάμε τα λόγια που είπε σαν σήμερα ο Αμνός του Θεού:»Βάλε το μαχαίρι στη θήκη του, γιατί όσοι πάρουν μαχαίρι θα χαθούν από μαχαίρι».

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    118 Όχι Κώστα, καμία λέξη συμπάθειας για οποιονδήποτε φασίστα, γιατί είναι εναντίον της φυσικής λειτουργίας της ζωής και οι χρυσαυγίτες είναι φασίστες και καμαρώνουν γι’ αυτό. Όσο για τις χαροκαμμένες μάνες τους, γέννησαν ανθρώπους και μεγάλωσαν φίδια κι έχουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό.
    Βέβαια δεν έχει μόνο η Χ.Α φασίστες, υπάρχουν και σε άλλους κομματικούς αλλά και θρησκευτικούς χώρους, απλώς εκεί το ποσοστό είναι μικρότερο και μπορούν να κρυφτούν πίσω από την προοδευτικότητα ή την αγάπη και ειρήνη για όλο τον κόσμο ενώ στην Χ.Α είναι όλοι και το φωνάζουν.
    Μη συμψηφίζεις τις δολοφονίες με αποδεδειγμένα φασιστικά κίνητρα μ’ αυτές με αναπόδεικτα, δεν είναι το ίδιο.
    Και μη ξεχνάς πως και τους Χίτλερ, Γκαίμπελς, Χίμλερ ,Γκαίρινγκ κλπ, χαροκαμμένες μάνες τους γέννησαν, να τις συμπονέσουμε κι αυτές.

  126. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μέρες που είναι, Γιάννη και Λάμπρο, δεν ενδείκνυται να ανοίξουμε τέτοια κουβέντα, ας το αφήσουμε. Ίσως στο μέλλον, με άλλη ευκαιρία, να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε αυτά τα θέματα.

    Σήμερον κρεμάται…, ω γλυκύ μου έαρ … καλή ανάσταση! 🙂

  127. Alexis said

    #122: Μπορείς και χειρότερα.
    Προσπάθησε λίγο ακόμα…
    Η αθλιότητα δεν έχει πάτο…

  128. loukretia50 said

    127. άσχετη σφήνα – για σένα
    Χθες κάποιος ρωτούσε αν είναι γνωστή η συνέχεια σε μια ενότητα στο νήμα για τα …αληθινά Ομηρικά έπη.
    Ίσως εσύ μπορείς να τον φωτίσεις – ή να συμπληρώσεις.

  129. Μαρία said

  130. Γιάννης Ιατρού said

    117: Τζί, τι βλέπουν τα μάτια μου;;
    Νίκησε τον ΠΑΟΚ και το σήκωσε η Κ17 του Ολυμπιακού !

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    130:Γιατί όχι; Μάνες τούς γέννησαν και τους ερυθρόλευκους πιτσιρικάδες. 😎

  132. Γιάννης Ιατρού said

    κι αυτό !!! …

  133. Georgios Bartzoudis said

    127, Alexis said…

    # Χάθηκες …από το στερέωμα, αλλά δεν άντεξες. Φαίνεται πάντως πως σου αρέσει να βουτάς στην αθλιότητα. Κουράγιο και ίσως βρεις τον πάτο που γυρεύεις! Επί του παρόντος …Καλή Ανάσταση!

  134. Alexis said

    #128: Καλή μου Λουκρητία…
    Σ’ ευχαριστώ για την υπόδειξη.
    Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες η σκέψη μου είναι βαριά, λόγω ενός τραγικού γεγονότος που συνέβη στον ευρύτερο φιλικό μου κύκλο.
    Γι’ αυτό δεν έχω όρεξη για πολλά σχόλια και παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στο ιστολόγιο από κάποια απόσταση.
    Θα δω πάντως αυτό που λες και αν μπορέσω θα απαντήσω.

  135. ΓιώργοςΜ said

    133 Δεν πας να ευχηθείς και πουθενά αλλού; Χορτάσαμε πραότητα και αγάπη, μοίρασέ τη και σε άλλους, μην τυχόν και σου σωθεί!

  136. Alexis said

    #133: Έχω πάντα επίγνωση και του τι λέω και το πότε το λέω.
    Εσύ αντιθέτως, παρά την ηλικία σου, φαίνεται ότι έχεις χάσει κάθε μέτρο και κάθε αίσθηση του γελοίου.
    Αλλά έννοια σου και δεν θα σου κάνω την χάρη να ασχοληθώ άλλο μαζί σου και να μετατρέψω το νήμα σε ριγκ.
    Δεν πα να κάνεις και την μαϊμού, δεν πα να κάνεις και τον αναστενάρη από δω και πέρα, από μένα τέλος η κουβέντα…

  137. loukretia50 said

    134. Αλέξη, διάβασα – καθυστερημένα – για το τραγικό γεγονός και ακριβώς γιαυτό σκέφθηκα ότι κι εσύ μπορεί για λίγο να ξεχαστείς και κάποιος άλλος θα χαρεί αν απαντήσεις.
    Ξέρω ότι δεν υπάρχει τρόπος να νοιώσεις καλύτερα, αλλά ήταν μια απλή σκέψη πως τα στιχάκια καμιά φορά είναι καλή διέξοδος.

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132. Τρολοφέρνει…

  139. Pedis said

    https://www.thepressproject.gr/article/140543/Ek-genetis-tis-upotagis-kai-ti-upiresias-oi-Filippinezes-gia-ton-Th-Askiti

    «Πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι ο 35χρονος ήταν σαδιστής, ερχόταν σε ηδονή με τη διάπραξη των φόνων. Ως εκ τούτου, επέλεγε φυλές που έχουν τα χαρακτηριστικά της υποταγής και της υπηρεσίας. Οι Φιλιππινέζες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Εκ γενετής, οι πλείστες γυναίκες αυτής της φυλής κουβαλούν μαζί τους αυτό το χαρακτηριστικό, της υποταγής και της υπηρεσίας» δήλωσε ο Θ. Ασκητής, συμπληρώνοντας πως έτσι «έτσι ένιωθε πιο άντρας».

    «Αυτός ο άνθρωπος ήταν 100% σεξουαλικά ψυχοπαθητικός, για να μην πω σεξουαλικά ψυχοπαθής. Έπασχε από πολύ σοβαρή σεξουαλική διαταραχή, την οποία ικανοποιούσε μέσα από την φρίκη» συμπλήρωσε.

    για τον θύτη, εντάξει, ο Ασκητής, τι σόι επιστημονική (ή και άλλη) διαταραχή έχει; Ας την πούμε διαταραχή …

  140. sarant said

    132 Προβοκάτσια προφανώς

  141. Μαρία said

    139
    Ως εκ τούτου, επέλεγε φυλές τις οποίες θεωρούσε ότι είχαν τα χαρακτηριστικά της υποταγής και της υπηρεσίας. Ο 35χρονος θεωρούσε ότι στις γυναίκες αυτής της φυλής θα μπορούσε να βρει παθητικά άτομα για να βγάλει το σεξισμό του».
    http://www.sigmalive.com/news/local/565223/gi-afto-o-35xronos-epelege-filippinezes-to-stoixeio-tis-elksis?fbclid=IwAR0kWmPrkbTRndP_ko2Rw1IvsY_LXtP8fL01uPrTaVF08f6od4HIWacLIBs
    Αλλά

    Πάσχει απ’ τη διαταραχή του κώλου τα εννιάμερα 🙂

  142. janetweiss said

    Διάβασα αυτό το άρθρο σήμερα και σοκαρίστηκα, αλλά σοκάρομαι πάρα πολύ και από το γεγονός (και συγνώμη αν αναφέρθηκε ήδη) ότι και οι οικογένειες δεν ασχολήθηκαν. Έχεις κάποιον μέσα στο σπίτι σου, μένει εκεί, και μια μέρα εξαφανίζεται και δεν ξανάρχεται και δεν ασχολείσαι καθόλου; Φυσικά δεν αναιρεί καθόλου τις ευθύνες της αστυνομίας, αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό καθόλου.

  143. loukretia50 said

    142. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και ίσως επίγνωση ότι είχε σοβαρούς λόγους να θέλει να φύγει.

  144. Γς said

    142:

    Μακάρι να ήσαν όλοι σαν τον αδελφό του Unabomber

    https://www.psychologytoday.com/us/articles/201601/my-brother-the-unabomber

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μόλις άκουσα στο ράδιο για εφτά (τουλάχιστον) δολοφονημένες! Αρρώστησα, το κάθαρμα. Το κάθαρμα και μαζί αυτό που λένε πιο πάνω οι Janet και Lou. Χάνονταν οι γυναίκες σαν εντομάκια του κήπου. Αθόρυβα σχεδόν κι ανεζήτητα! 😦

  146. loukretia50 said

    Αχ, Γς! τη φωτό τι την ήθελες?
    Γκώσαμε από ψυχάκηδες.

  147. sarant said

    145 Κι αν δεν ήταν οι πρωτοφανείς βροχές που έκαναν να ξεχειλίσει το φρεάτιο αλλά και η περιέργεια δυο Γερμανών τουριστών, δεν θα είχε βρεθεί τίποτε και θα ήταν ακόμα «ελλείπουσες» οι γυναίκες.

  148. Pedis said

    # 141 – Δεν μπορώ να πω για τα κίνητρα του θύτη, πέραν των οφθαλμοφανών σε αυτές τις περιπώσεις, αλλά διαβλέπω ότι ένα από τα κίνητρα του Ασκητή να πάρει θέση είναι ο ρατσισμός.

    ‘Επειτα, λίγο ακόμη και θύμα και θύτης θα μοιραστούν τις ευθύνες.

  149. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παραδέχτηκε και τρίτη δολοφονία ο ψυχάκιας. Κάποια γυναίκα από την Ινδία ή από το Νεπάλ, δεν θυμάται όνομα. Είναι και σ’ αυτές τις χώρες φύσει άβουλες και υποτακτικές οι γυναίκες; Τι λέει ο επιστήμων κ. Ασκητής;

  150. Μαρία said

    148
    Στο μεταξύ ομολόγησε οτι σκότωσε και μια Ρουμάνα, που την αναζητούσαν οι δικοί της, οπότε το ψωλογράφημά του πάει για τα σκουπίδια.

  151. Μαρία said

    149
    7 μέχρι τώρα.

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    148 Δολοφόνησε και γυναίκες από τη Βουλγαρία. Πάει του Ασκητή το οικοδόμημα περί υποτακτικότητας κλπ

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μην ξεχάσουν οι γυναίκες να ψηφίσουν τον κύριο Ασκητή για ευρωβουλευτή. Ιδίως οι φύσει υποτακτικές και κακομοίρες χρειάζονται μια ισχυρή αντρική παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο, μια προστασία, βρε αδερφέ.

  154. Pedis said

    # 149-152: μα δεν χρειάζεται η ακύρωση/ανασκευή της θέσης του με αντιπαραδείγματα. Το «επιχείρημά» του είναι σαθρό και η επιστημονικό, ο λόγος του κι αυτός επιστημονικά απαρχαιωμένος (φυλές, συμπεριφορές εκ γενετής) και, γενικά, αποπνέει ρατσιστοειδή καφενίλα.

    Λίγο-πολύ, αυτός σαδιστής, αυτές μαζοχίστριες, ταιριάξανε, ε, δεν μπορει να γίνει τίποτα.

  155. Pedis said

    και η μη επιστημονικό.

  156. sarant said

    152 Ή από τη Ρουμανία;

    153 Είναι υποψήφιος ο Ασκητής;

  157. 156 αν δεν κάνω λάθος, με τη Φώφη.

  158. Pedis said

    -> 155 – τζίφος πάλι: η επιστημονικο -> μη επιστημονικό

  159. Μαρία said

    156
    Σταθερός. Ήταν και παλιά βουλευτής του πασοκ και παραιτήθηκε, όταν με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ψηφίστηκε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

  160. ΓιώργοςΜ said

    154 κλπ για να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, η δήλωση που είδα είναι πολύ χοντροκιμμένη και αρκετά αποσπασματική, και ακριβώς επειδή είναι αντιεπιστημονική, μπορεί να υπάρχουν και συμφραζόμενα. Κάτι δεν πάει καλά.

    Δεν αποκλείεται να αναφερόταν στο ρόλο της γυναίκας σε κάποιες κοινωνίες. Άλλη η θέση της γυναίκας στη Σουηδία και άλλη στη Σρι-Λάνκα ή τις Φιλιππίνες. Μπορεί το «εκ γενετής» να αναφέρεται σε κοινωνικό προγραμματισμό των γυναικών στην εν λόγω κοινωνία.

    Υπάρχει πουθενά πιο πλήρες κείμενο άραγε;

  161. ΓιώργοςΜ said

    160 συνέχεια: Βρήκα μάλλον την πρωτότυπη δήλωση εδώ
    http://www.sigmalive.com/news/local/565223/gi-afto-o-35xronos-epelege-filippinezes-to-stoixeio-tis-elksis. Η υπογράμμιση δική μου.
    «Πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι ο 35χρονος ήταν σαδιστής, ερχόταν σε ηδονή με τη διάπραξη των φόνων. Ως εκ τούτου, επέλεγε φυλές τις οποίες θεωρούσε ότι είχαν τα χαρακτηριστικά της υποταγής και της υπηρεσίας. Ο 35χρονος θεωρούσε ότι στις γυναίκες αυτής της φυλής θα μπορούσε να βρει παθητικά άτομα για να βγάλει το σεξισμό του».

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ανασκεύασε τη φερόμενη ως αρχική δήλωσή του, ισχυριζόμενος ότι δεν μεταφέρθηκαν σωστά τα λεγόμενά του:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.alfavita.gr/koinonia/287130_shetika-me-feromeno-ratsistiko-sholio-toy-koy-askiti-se-kypriako-meso%3Famp&ved=2ahUKEwjo8e3xgOzhAhUSK1AKHZiLB0cQFjAEegQIBhAB&usg=AOvVaw3cCFY72j9AZA7i_zFIlbI-&ampcf=1&cshid=1556221535621

  163. Μαρία said

    161
    Δες 141.

  164. voulagx said

    #147: Σαραντ: «…αλλά και η περιέργεια δυο Γερμανών τουριστών»
    Τι εκαναν οι γερμανοι τουριστες; Μαλλον εχω χασει επισοδια. Δωσε κανενα λινκ.

  165. nikiplos said

    165, Πρέπει να σημειώσουμε πως καθοριστική ήταν η συνεισφορά των Άγγλων Αστυνομικών που συνεισέφεραν κατόπιν του σάλου που πήρε η υπόθεση…

    Φυσικά την υπόθεση την λύνει η Κυπριακή Αστυνομία, που παρακάτω βλέπετε το ανελέητο ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει, προκειμένου να διαλευκάνει την εξαφάνιση των γυναικών.

  166. nikiplos said

    Καλά ο Θάνος δεν έχει πια στασίδι, και ψάχνει τα 5 λεπτά δημοσιότητας που δικαιούται με τέτοιες αρπαχτές? Αχάριστοι οι Καναλάρχαι ως φαίνεται…

  167. Μαρία said

    166
    Συνεργάζεται με το σίγμα. Εδώ καλείται να ερμηνεύσει την κτηνοβασία. http://www.sigmalive.com/news/local/494684/quoto-ktinovatis-eixe-elleipsi-erotaarxeio-30-eton-gia-kyproquot
    Πού; Στην Κύπρο. Θού, Κύριε 🙂

  168. nikiplos said

    Η Ρουμάνα μητέρα και κόρη

  169. nikiplos said

    @162, νομίζω την ανασκεύασε γιατί βγήκε τον πόρισμα των Κυπραίων συναδέλφων του… 🙂

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    164 .Voulagx >>η περιέργεια των Γερμανών τουριστών
    Την ίδια απορία είχα κι εγώ κι έψαξα λίγο. Οι τουρίστες φωτογράφιζαν το λατομείο, όπου ‘ηταν το φρεάτιο-πηγάδι 130τόσα μέτρα αλλά με τις πρωτοφανείς βροχές φούσκωσε το νερό κι ‘ετσι είδαν τη γυναίκα.
    Εδώ το πέτυχα, όταν ακόμη κατηγορούσαν/κρατούσαν το Ρουμάνο σύντροφο ως ύποπτο(μετά βεβαιότητος δηλδή..)
    https://www.athensmagazine.gr/article/news/eglima/397546-kypros-taytopoihthhke-to-ptwma-ths-gynaikas-poy-brethhke-se-freatio

  171. voulagx said

    #170: Ευχαριστω, Εφη. Εισαι καλυτερη στο γκουγκλισμα απο μενα. 🙂

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    171. Τώρα ψάχνονται και στην Ελλάδα λέει,όταν ήταν εδώ μην και θαυματούργησε. Δεν (θέλω να) το πιστεύω, εκεί ήξερε τα κατατόπια το κτήνος. Καταρρίφθηκε κι άλλος ισχυρισμός των κοινωνικοψυχοτέτοιων που λέγανε ότι μετά από κάποιο γεγονός που τον σημάδεψε άρχισε τα εγκλήματα υπονοώντας (όπως φάνηκε μετά) το διαζύγιο αλλά αυτός αποκαλύπτεται ότι σκότωνε και εν γάμω. Πωπω βρυκολακιάσαμε…
    >>Το κολάνι όμως πιάνει τζ’ τον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρου
    τί είναι το κολάνι, «το κατηγορώ»;

  173. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πιάνει τους ούλους το κολάνι: ο ιμάντας, το λουρί. Έχουν όλοι ευθύνες.

  174. Μαρία said

    Κύπριος κοινωνιολόγος μιλάει για το ρατσισμό των κουμπάρων.

  175. Γ-Κ said

    Εγώ έχω την εντύπωση ότι ο Ασκητής είπε ό,τι είπε για τη θεωρία του ενυδρείου και ο άλλος απλώς έγραψε «Δεν έχει ενυδρείο σπίτι του, άρα είναι π…»

  176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    173 Γιάννη ευχαριστώ! Δεν το είχα ξανακούσει.

  177. Χρήστος Π. said

    Γράφτηκαν κάποιες λαθεμένες απόψεις που έχουν όμως επικρατήσει, από καλοπροαίρετους συνομιλητές, πάνω στο ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης.

    54 Ρωτάς Γιάννη τι θα γίνει με τη πιθανή πτώχευση των ιδιαωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Έχεις βέβαια την άνεση να μην με ρωτήσεις τι θα γίνει με τα κρατικά ταμεία ασφάλισης που είναι ουσιαστικά μονίμως πτωχευμένα, ακόμα και στις ΗΠΑ. Διότι απλούστατα ξέρεις ότι εκεί το κράτος θα καλύψει τη κάθε τρύπα, αρπάζοντας από τους φορολογουμένους. Έτσι, η κακοδιαχείριση, η έλλειψη ενδιαφέροντος για κερδοφόρα αξιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα συνέβαλε και στην αύξηση του ΑΕΠ, η απατεωνιά αν όχι και η αρπαγή από άτομα και άλλους φορείς, καλύπτονται πάντα με τη ληστεία που λέγεται βαριά φορολογία. Αφού όμως δεν τη κάνει ο κακός ιδιώτης, είναι καλοδεχούμενη. Άγιο το κράτος και οι σοσιαλιστές απόστολοί του. Μέσα δε στο μειωμένο πλούτο που παράγει μια κοινωνία τέτοιας αντίλιψης, εφυσηχάζουμε γιατί η κακή σύνταξη και περίθαλψη είναι κρατικά εξασφαλισμένη.

    Θα μπορούσα αν θέλεις να σου περιγράψω τρόπους που εφαρμόζονται άλλωστε, για να μην χάνεται η στήριξη των ασφαλισμένων όταν μια ιδιωτική εταιρεία πέφτει έξω. Αυτό δε, χωρίς καμμιά κρατική στήριξη ή -ανάλογα με το σύστημα- με ελάχιστη (πολύ λιγότερη βέβαια από αυτή που καλύπτει τις κρατικές ασφαλιστικές τρύπες). Γιατί δεν βλέπουμε τους ασφαλισμένους αυτών των εταιρειών κάθε μέρα στους δρόμους αλλά χρησιμοποιούν μια χαρά τα συμβόλαιά τους; Πόσες εταιρείες τέτοιες πέφτουν τέλος πάντων έξω και κάθε πότε για να δούμε κι εμείς οι αδαείς και άκαρδοι καπιταλιστές το μέγεθος του προβλήματος; Στη πραγματικότητα, όσο περισσότερο είναι βασισμένο ένα σύστημα στην ιδιωτική ασφάλιση τόσο πιο ασφαλές αποδεικνύεται. Στις χώρες με κρατική περίθαλψη (Καναδάς, Βρετανία), όσο καλή οργάνωση και να έχουν η σπατάλη είναι στην ημερήσια διάταξη, συχνά και η εφαρμογή σκληρών «πραγματιστικών» ιατρικών πρωτοκόλλων για ασθενείς με λίγες ελπίδες ή κάποια χαρακτηριστικά, και φυσικά το δικαίωμα της επιλογής γιατρού το ξεχνάμε. Το κόστος ξεφεύγει και εκεί, και συμμαζεύεται με θυσίες σε επιλογές και ανέσεις των ασθενών, ενώ δεν είναι τυχαία και η επιλογή του NHS να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα.

    Στην Ελλάδα που δεν φημιζόμαστε και τόσο για την ομαδική δουλειά μας και τον συντονισμό μας (εννοώ τουλάχιστον πως σαν άτομα απόδίδουμε συνήιως καλύτερα απ’ ό,τι σαν ομάδα), η ανάγκη για περιορισμό της σπατάλης, της διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ιδιωτικό σύστημα υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας έχει προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και στο κρατικό σύστημα. Βέβαια, έχουμε προσπαθήσει να βρούμε στοιχεία ιδιωτικής αποτελεσματικότητας στο κρατικό σύστημα (πχ η επιλογή γιατρού με φακελλάκι, αντί να πάς στο νοσοκομείο και να περιμένεις το γιατρό που θα σου στείλει η πατρίς, πράγμα που λίγοι σχετικά κάνουν).

    Αναφέρθηκε επίσης πως στις ΗΠΑ οι φουκαράδες συνταξιούχοι αναγκάζονται να δουλεύουν γιατί .εχουν μικρή σύνταξη. Καταφέραμε να οικτίρουμε και έναν από τους τυχερότερους συνταξιουχους στο κόσμο. Τους Αμερικάνους! Στο φαινόμενο που περιγράφτηκε δεν ανήκει κάποιο σημαντικό μέρος των συνταξιούχων. Έχω ζήσει εννέα χρόνια εκεί για να ξέρω πως εργάζονται όσοι δεν θέλουν να τα παρατήσουν.Αλλά ας υποθέσουμε ότι όσα ειπώθηκαν ισχύουν. Ποιός τους δίνει μικρλη σύνταξη; Το ιδιωτικό έξτρα ταμείο που κάνουν οιΑμερικάνοι παίρνοντας μάλιστα και επενδυτικά ρίσκα ανάλογα με τα γούστα τους;; Ή μήπως το ελειμματικό κρατικό σύστημα του Social Security;;

    Στη Βρετανία και Καναδά που αναφέρθηκαν εδώ ως παραδέιγματα, γίνεται προσπάθεια να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας. Έζησα έξι χρόνια το Βρετανικό σύστημα. Πληρώνεις για περίθαλψη στο NHS το 7% περίπου του μισθού σου και αν δουλεψεις εκεί 15 τουλάχιστον χρόνια, δικαιούσαι μια ασήμαντη και ανίκανη να σε συντηρήσει αξιοπρεπώς σύνταξη. Το κράτος λοιπόν, για επιπλέον σύνταξη σου ζητάει να ασφαλιστείς με επί πλέον χρήματα. Υπάρχει ως επιλογή το κρατικό σύστημα και τα ιδιωτικά. Τα τελευταία προτιμώνται φυσικά. Απόδοση χρημάτων εξαιρετική σε σχεση με το κράτος, καταλαβαίνεις δε τι γινεται σε σχέση με ένα κακώς οργανωμένο κράτος σαν το δικό μας. Χάρη σε αυτή την ιδιωτική αξιοποίηση των εισοφρών μου ελπίζω να πάρω από εκεί με τα λίγα χρόνια δουλειάς το αντίστοιχο ενός καλού επικουρικού ταμείου εδώ.

    Κάποια άλλη συνομιλήτρια έθιξε το θέμα του κόστους ως μια αντίρρηση στο ιδιωτικό σύστημα. Μα το κόστος είναι ασήμαντο μπροστά στο κρατικό! Αφού μας άρπαξε τις εισφορές το κράτος, εννοείται βέβαια ότι δεν έχουμε όλοι να πληρώσουμε ιδιωτική ασφάλεια. Αλλά η πρόταση για ιδιωτική ασφάλιση φυσικά συνοδεύεται με προτάσεις απαλλαγής από αντίστοιχες εισφορές προς κράτος και φόρους, απαλλάγες που θα στηρίξουν το εισόδημα. Μια ανάπτυξη του κλάδου θα ήταν εφικτή σε ακόμα μικρότερο κόστος και η ιδωτική ασφάλιση θα αγκάλιαζε όλο και περισσότερο κόσμο.

    Μια κοινωνία φτωχή, σε χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, δεν θα μπορούσε φυσικά να προσφέρει ιδιωτικό τομέα ασφάλισης θα σκεφτείτε, και πολύ σωστά. Σε αυτή τη φάση αναπτυξης φαίνεται θεμιτό όχι μόνο να ρυθμίσει και να τη προσφέρει το κράτος, αλλά και από καθαρά οικονομική απόψη έχει μάλλον καλό αποτέλεσμα αυτό στην ανάπτυξη. (Το ίδιο ισχύει και για τη παιδεία). Εδώ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έτσι κι αλλιώς ένα φτωχό κράτος με φτωχούς πόρους, φτωχή κοινωνική προστασία θα προσφέρει, εκτός αν θέλει να χρεωκοπήσει και να τα τινάξει όλα. Καθώς αναπτύσσεται όμως, και η ζήτηση για καλύτερη ασφάλιση ομοίως, τη φτώχεια υποκαθιστά σταδιακά η αναποτελεσματικότητα και βαριά φορολογία. Η ιδιωτική ασφάλιση, η ρύθμιση της αγοράς της στην οποία το κράτος μπορεί να παίξει εκεί σημαντικό ρόλο,και να αφήσει τον ιδιωτικό τομέα να λειτουργήσει αντί να δημιουργησει κρατικά τέρατα με περίθαλψη και ασφάλιση ανεπαρκέστατης ποιότητας.

    Μια κοινωνία με τέτοια λογική, αναπτύσσεται γρηγορότερα (εκτός αν συμβούν καταστροφικά λάθη πολιτικής, κάτι που ισχύει όμως για όλα τα συστήματα ασφάλισης) και προσφέρει ανθρωπιά σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Στις ΗΠΑ, οι ανασφάλιστοι δεν πεθαίνουν στο δρόμο αν πάθουν κάτι, αλλά περιθάλπτονται στα νοσοκομεία των κομητειών. Οι αμερικάνοι σχολιάζουν αρνητικά αυτά τα νοσοκομεία ακριβώς γιατί η αναπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας και τα καπιταλιστικά επιτευγματα, τους επιτρέπουν να πηγαίνουν με την ασφάλειά τους σε καλύτερα όσον αφορά τη ξενοδοχειακή υποδομή. Όμως πρόκειται για νοσοκομεία κομητειών πολύ καλύτερα από τα δικά μας κρατικά.

    Δεν χρειαζόμαστε απλώς ιδιωτικό τομέα ασφάλισης και ελεύθερη επιλογή. Μια νοοτροπία ανάλογη για κάθε τομέα χρειαζόμαστε που θα δημιουργεί πλούτο για όλους με οποιαδήποτε, λιγότερο ή περισσότερο, άνιση διανομή. Καταλαβαίνω τα λόγια τα ωραία τα μεγάλα που μαθαμε με το πρώτο μας το γάλα αλλά η πραγματικότητα περιγράφεται στεγνά. Αυτά όλα είναι γνώμες μου και όσοι με διαβάσατε ως το τέλος, είτε διαφωνείτε είτε συμφωνείτε σας ευχαριστώ που με τιμάτε.

  178. Χρήστος Π. said

    Όχι δεν ισχύει ότι η βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν την ωφελεί μισθολογικά αλλά ευνοεί τους κεφαλαιούχους. Η παραγωγικότης του κεφαλαίου ευνοεί αυτούς. Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αυξάνει τη ζήτησή της και δημιουργεί κερδοφόρα απασχόληση σε ψηλότερα μεροκάματα. Αυτό που πρέπει όμως να καταλάβεις είναι ότι παραγωγικότητα δεν σημαίνει δουλεύω περισσότερο ή σκλαβώνομαι. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Επίσης χαμηλότερη ή ψηλότερη παραγωγικότητα εργασίας δεν σημαίνει ότι εργασία με χαμηλότερη παραγωγικότητα είναι ανθρωπίνως «κατώτερη» και άλλες τέτοιες βλακείες. Η παραγωγικότητα της εργασίας δεν είναι θέμα μόνο της δικής της ποιότητας αλλά και της ποσότητας και ποιότητας κάθε είδους κεφαλαίου που συνδυάζεται μαζί της. Δεν είναι κατώτερος ο Φιλιπινέζος ούτε έχει δουλικά γονίδια όπως είπε ένας μαψιλάκας. Εκτός από την επαγγελματική εκπαίδευση ενδεχομένως, η αυξημενη παραγωγικότητα της εργασίας στη Σουηδία πχ, προέρχεται από το συσσωρρευμένο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και τεχνολογία.

  179. Γς said

    177:

    «Οταν ο Χρήστος συνάντησε το Λάμπρο»

    Μην το χάσετε!

  180. Γιάννης Ιατρού said

    179: χαχα, καλοοοό.
    Αυστηρώς ακατάλληλο (Τα χυτεί αίμα 🙂 )

  181. sarant said

    172-176 Ναι, είναι κυπριακή έκφραση. Το κολάνι είναι το λουρί, ιδίως στο υποζύγιο.

  182. Triant said

    Όχι, ο Λάμπρος ξέρει ότι αν δεν πληρώνουν εισφορές αυτοί που μπορούν να πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση, αυτοί που δεν μπορούν θα έχουν ένα θεματάκι. Αλλά όπως μάθαμε οι φτωχοί είναι φτωχοί γιατί κάνανε τις λάθος επιλογές. Άρα, όπως στρώσανε έτσι θα κοιμηθούνε!

    177: Τα νοσοκομεία της κομητείας (όπου υπάρχουν) ποιός τα πληρώνει;

  183. nikiplos said

    Μα κι αυτοί οι βιτσιόζοι οι Γερμανοί. Τόσο ωραία μωρά, τόσο ωραίους κώλους έχει στον πρωταρά ή στην αγιά Νάπα… το ορυχείο βρήκαν να φωτογραφήσουν!!!

  184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    180 – Γιατί τα χυτεί αίμα;☺ Η βασική διαφορά μου με τον Χρήστο Π. είναι πως βλέπουμε από διαφορετική οικονομική οπτική γωνία τα πράγματα, (παραγωγική αυτός, χρηματιστηριακή εγώ) και προς διαφορετική κατεύθυνση, (προς το παρελθόν αυτός, προς το μέλλον εγώ) χρησιμοποιώντας ο καθένας τα δεδομένα που έχει. Για μένα δεν υπάρχει η παραγωγικότητα στον 21ο αιώνα, είναι μύθος του 20 ου, οι κεφαλαιούχοι λειτουργούν άλλο οικονομικό μοντέλο για τα υπερκέρδη τους κι απλώς μέσω των ιδιόκτητων ΜΜΑ, παραμυθιάζουν τους οικειοθελείς οικονομικούς σκλάβους περί του αναγκαίου της μεγαλύτερης παραγωγικότητας, των οικονομικών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων και άλλων φανταστικών ανόητων δημιουργημάτων, για να κρύψουν προς το παρόν, το ανώφελο της ύπαρξής τους και να τους κρατούν χειραγωγημένους σ’ αυτή την μεταβατική περίοδο μέχρι την αντικστάστασή τους από την τεχνητή νοημοσύνη.
    Γνωρίζουν πολύ καλά πως οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν την έμφυτη λογική και την κριτική τους σκέψη και αρέσκονται να πιστεύουν διάφορες φανταστικές ιστορίες για αληθινές, πολλές φορές μέχρι θανάτου.

    Καλημέρα

  185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    182 – Ο Μπάφετ είχε πεί προ ετών «η γραμματέας μου πληρώνει περισσότερο φόρο από μένα, αυτό είναι παράλογο και κάπως πρέπει να αλλάξει». Φυσικά δεν έκανε τίποτε για να αλλάξει, το παράδοξο όμως, είναι πως ούτε η γραμματέας του έκανε κάτι.☺

    τέλος – Τα γνωστά κορόϊδα που πληρώνουν φόρους.☺

  186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    182 – «Αλλά όπως μάθαμε οι φτωχοί είναι φτωχοί γιατί κάνανε τις λάθος επιλογές. Άρα, όπως στρώσανε έτσι θα κοιμηθούνε.»
    Εδώ και πολλά χρόνια κάνω σε χιλιάδες φτωχούς την ερώτηση «πώς μπορούμε να βγάλουμε νόμιμα 1.000.000» και απ’ όλους παίρνω ακριβώς την ίδια απάντηση «δεν ξέρω, δεν μ’ ενδιαφέρει» δεν είναι λίγο περίεργο αυτό; αφού όλοι δουλεύουν για λρφτα και δεν τους φτάνουν, πώς εξηγείται αυτή η συλλογική απάντηση;

  187. Triant said

    Γειά σου Λάμπρο.
    Απευθυνόμουνα στον ΧρήστοΠ γιατί ήθελα να το πει (και να το εμπεδώσει) ο ίδιος: Την ιατρική περίθαλψη των μη εχόντων θα την πληρώνουν (όπου την πληρώνουν) πάντα οι έχοντες (τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι). Απλώς αλλάζει το ταμείο (εισφορές ή φόροι).

  188. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως, το παραμύθι της παραγωγικότητας καλά κρατεί. Έχει εμπεδωθεί τόσο πολύ στην κοινή συνείδηση, που σε κοιτούν σαν ούφο, όταν εκφράζεις τις σχετικές αντιρρήσεις σου. Μου συνέβη την περασμένη εβδομάδα, πίνοντας καφέ με αγαπητό φίλο. «Μα δεν παράγουμε τίποτα!».»Οκ, ρε φίλε, ας μιλήσουμε τότε για την Πανάθα και τα προβλήματά της, μπας και συνεννοηθούμε και σε κάτι». 😊

  189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    187 – Το θέμα φίλε μου, είναι πως «ξημερώνει» ένας καινούριος θαυμαστός κόσμος που επεκτίνεται με εκθετικό τρόπο και κανείς άμεσα θιγόμενος δεν ασχολείται μαζί του, όλοι προσκολλημένοι στο παρελθόν, λειτουργούν με αστήρικτες φανταστικές βεβαιότητες και σκέφτονται συναισθηματικά κι όχι ορθολογιστικά. Ο χρόνος θα δείξει πού θα μας βγάλει όλο αυτό.

  190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα
    188 Γιάννης Κ. >>’δεν παράγουμε τίποτα»
    Γνωστή καραμέλα κι απαντώ, κλεμμένο από δω (ίσως του Λάμπρου 🙂
    Τί παράγει το Λουξεμβούργο;

  191. nikiplos said

    Η παραγωγικότητα έχει πολλές παραμέτρους. Ας πούμε στη Δύση που υπερτερεί η καταρτισμένη κι εξειδικευμένη εργασία, η χειρωνακτική αμείβεται καλά γιατί σπανίζει. Αντίθετα σε μη ανεπτυγμένες χώρες καλά, πληρώνεται η καταρτισμένη αφού η χειρωνακτική πλειοψηφεί. Αυτός είναι κυρίως και ο λόγος που οι ινδοπακιστανοί των 0.10$/ώρα θέλουν να παν στην ΝΥ όπου θα παίρνουν 2$/ώρα.
    Η εργασία δεν είναι ελεύθερη συνόρων, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια αφού και τα κεφάλαια πλέον δεν έχουν σύνορα. Η παγκοσμιοποίηση έμεινε μισή…

  192. nikiplos said

    190@ Τι παράγει μια τράπεζα ώστε να είναι τόσο πλούσια?

  193. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με βάση το παραμύθι της παραγωγικότητας, ο Σόρος πρέπει να είναι τρομερός δουλευταράς. 😊

  194. # 186

    Ελα ρε Λάμπρο, αυτά για τους φτωχούς τα έλεγε ο Αλαν Πράις εδώ και 45 χρόνια, πες να σου μεταφράσουν τα στιχάκια !

  195. Γς said

    177:

    >Όμως πρόκειται για νοσοκομεία κομητειών πολύ καλύτερα από τα δικά μας κρατικά.

    Τα νοσοκομεία της κομητείας για` ανασφάλιστους.

    Δεν ξέρω αν έχουν βελτιωθεί τώρα αλλά κατα λάθος, ενώ ήμουν ασφαλισμένος, πήγα τον γιο μου, που έσπασες το πόδι του στο νοσοκομείο Ben Taub του Health System της κομητείας του Harris στο Χιούστον και περίμενα περίπου ένα 24ωρο,
    Ούτε στα χειρότερα εξωτερικά ιατρεία εδώ.

    Και να φέρνουν τραυματισμένους τη νύχτα από συμπλοκές [και με την αστυνομία].
    Θυμάμαι έναν μαύρο να τον έχουν στο φορείο να περιμένει. Μαχαιρωμένος. Εβλεπα τα πλευρά του σπασμένα να εξέχουν. Τον κοίταζα, με κοίταζε. Πέθανε. `

    the hospital had exceeded U.S. federal patient mortality rates for two years in a row; Ben Taub and Jefferson Davis were the sole Houston hospitals above their predicted mortality rates

    Εντρομος πήρα το παιδί και πήγα δίπλα στο Texas Children’s.
    Πεντάστερο ξενοδοχείο περιποίηση. ιατρική φροντίδα, δωσ μου και μένα μπάρμπα.
    Κι από την άλλη, το τι πλήρωσε η ασφάλειά μου, δεν λέγεται.
    Απίστευτα ποσά.

  196. τα μυαλά said

    «Κι από την άλλη, το τι πλήρωσε η ασφάλειά μου, δεν λέγεται.
    Απίστευτα ποσά.»
    #Επίσης δεν λέγετε τι πληρώνουν άλλοι που είχαν την ατυχία στην τύχη τους να πληρώνουν και ποτέ να μη χρειαστεί να πάνε σε νοσοκομεία. Κάποιος αναρωτήθηκε πιο πάνω αν έχετε ποτέ σκεφτεί τι θα πληρώνατε σε μια ιδιωτική ασφάλεια για να έχετε ακριβώς τις ίδιες παροχές με αυτές του δημοσίου. Ξέχωρα που δεν υπάρχει στο κόσμο τέτοια ασφαλιστική εταιρία, αλλά αν υπήρχε θα ζητούσε αστρονομικά ποσά.

    Εμένα όμως που κάνει ελεεινή εντύπωση πόσο εύκολα πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα και αρχίσατε να λέτε λόγια ανούσια για παραγωγικότητες και τα ταύτα αλλά δεν απαντήσατε σε αυτό, που είναι το ζουμί της υπόθεσης. «54 Ρωτάς Γιάννη τι θα γίνει με τη πιθανή πτώχευση των ιδιαωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Έχεις βέβαια την άνεση να μην με ρωτήσεις τι θα γίνει με τα κρατικά ταμεία ασφάλισης που είναι ουσιαστικά μονίμως πτωχευμένα,»
    Ναι, αν πτωχεύσει μια ιδιωτική εταιρία να επέμβει το κράτος, όπως το κάνει στις μονίμως πτωχευμένη κρατική ασφάλιση. Και το κράτος οφείλει να συνδράμει στην ιδιωτική ασφάλιση όπως συνδράμει στην κρατική. Είναι πασίγνωστο πλέον, εκτός αν έχει κάποιος κομματικές παρωπίδες και είναι τελείως πολάκγης, η ιδιωτική ασφάλιση έχει πάντα καλίτερα αποτελέσματα, με καλίτερες παροχές για του ασφαλισμένες, με χαμηλότερο κόστος, και πάνω σε όλα αυτά να έχει και κέρδος η εταιρία. Σε αντίθεση, το ΙΚΑ πάντα θα είναι σε άθλια κατάσταση, με άθλιες παροχές, πάντα υπερχρεομένο και κάθε λίγο και λιγάκι θα θα τραβά από τους φορολογούμενους ποσά χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Θεωρητικά, με τα ίδια ποσά που κοστίζει η δημόσια ασφάλιση, ο ιδιωτικός τομέας θα κάνει θαύματα.

    Και για τελευταίο σας έχω ένα δημόσιο μυστικό. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημόσια ασφάλιση. Υπάρχει μόνο υποχρεωτική ασφάλιση σε φορέα που ορίζει και διοικεί το κράτος και ορίζει τι ποσά πληρώνεις (1/4 εσύ, 1/4 ο εργοδότη, 2/3 οι φορολογούμενοι (πάλι εσύ)). Στο τέλος όλα εσύ τα πληρώνεις, με τον ένα ή το άλλο τρόπο. Αυτοί που δεν είναι ασφαλισμένοι, τα πληρώνει όλα το κράτος. Σκεφτείτε τώρα λιγάκι, αν μπορούσε έστω την διοίκηση να αναλάβει μια ιδιωτική εταιρία. Με τρόμο θα τιναχτούν στον αέρα οι συνδικαλιστές και τα κομματόσκυλα, αλλά πόσο καλλίτερα θα ήταν τα πράματα. Αυτά τα αχρείαστα, αφού μας έτυχε η μαύρη μοίρα να κυβερνούν αστοιχείωτοι συριζαίοι.

  197. τα μυαλά said

    Έχετε πάει ποτέ σε οδοντίατρο του ΙΚΑ? Ο θεός να σας φυλάξει. Γενικά οι γιατροί του ΙΚΑ είναι μόνο για την μηναία συνταγογράφηση, για τριγλυκερίδια και τέτοια, οι οδοντίατροι τους δεν είναι ούτε για αυτά. Και όμως μας κρατάνε κρατήσεις.

  198. Θρασύμαχος said

    Οι ανώνυμες και μη αναζητούμενες φιλιππινέζες μου θύμισαν τους τσιγγάνους του «Ηράκλειον»
    http://www.topontiki.gr/article/197451/falkonera-50-hronia-meta-nayagio-poy-sygklonise-tin-ellada-photos-video
    http://www.madeincreta.gr/el/article/εφιαλτικές-μνήμες-από-το-ναυάγιο-του-1866 https://www.kriti24.gr/falkonera-to-navagio-pou-sigklonise-tin-kini-gnomi-me-277-nekrous/
    που ποτέ δεν έγινε γνωστός ούτε καν ο αριθμός τους!

  199. Γιάννης Ιατρού said

    Εμ, όταν επιστρέφονται πινακίδες ….

  200. Νίκος Κ. said

    Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλος χρόνος σε ένα τόσο τραγικό θέμα αλλά έχω μια λεξιλογική απορία: Γράφεται συχνά ότι πήγε η αστυνομία με τον δράστη για «υπόδειξη σκηνών». Είναι καινούργια η έκφραση; Είναι κυπριακή;

  201. Γιάννης Ιατρού said

    Πιθανώς κυπριακή έκφραση για την «αναπαράσταση» που συνηθίζεται να λέγεται εδώ.

  202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    198 Αυτό με τους τσιγγάνους στο ναυάγιο του «Ηρακλείου» δεν το θυμόμουν! Αλλά και στη φωτιά στο Μάτι είχαν πει για πιθανότητα να υπήρχαν άνθρωποι παράνομοι (χωρίς χαρτιά) και να μην τους αναζητούσε κανείς.

  203. Γς said

    198:

    >Αλλά και στη φωτιά στο Μάτι είχαν πει για πιθανότητα να υπήρχαν άνθρωποι παράνομοι (χωρίς χαρτιά) και να μην τους αναζητούσε κανείς.

    Και τι ωραία και χρήσιμη η υπηρεσία του ΦΒ που σε τέτοιες περιπτώσεις κάνει έλεγχο για την τύχη των μελών του στην πληγείσα περιοχή και ενημερώνει αμέσως τους φίλους τους.

    Κάτι τέτοιο έγινε προχθές με τις βόμβες στις Χριστιανικές εκκλησίες στη Σρι Λάνκα. Αμέσως μας ειδοποίησε ότι ήταν καλά ο φίλος μας, ο καπετάνιος βετεράνος της Ολυμπιακής Αντρέας Δακανάλης, που ζει μόνιμα εκεί.

    Και στη περίπτωση των πυρκαγιών στο Μάτι και Ραφήνα αμέσως άνοιξε τις λίστες του το ΦΒ και πήρε παρουσίες Και τα μηνύματα των φίλων μου ερχόντουσαν βροχή, που ήμουν καλά.

    Μόνο για την Ειρήνη δεν είχε νέα και έπρεπε να ανοίξω το λογαριασμό της για να τους πω ότι ήταν καλά εκεί που είχε πάει πριν δυο χρόνια

  204. Λ said

    https://www.facebook.com/groups/Cypriotmemories/permalink/10157356326309783/

  205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Καναδάς: «Κόκκινα Φορέματα» για τις 1200 δολοφονημένες και αγνοούμενες αυτόχθονες γυναίκες
    https://omniatv.com/5606

  206. Γιάννης Ιατρού said

    205: Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί γράφουν εγκλημάτων κατά των Αβορίγινων γυναικών. Στον Καναδά (;;), αφού οι Αβορίγινες ζουν/είναι στην Αυστραλία κλπ.

  207. Γιάννης Κουβάτσος said

    206: Μεζεδάρα ως ορεκτικό για την αυριανή πιατέλα 😊

  208. Γς said

    206:

    Aboriginal ειναι ο ιθαγενής, ο αυτόχθονας,

    Εδώ οι αγνοούμενες αυτόχθονες γυναίκες tου Καναδά

  209. Μαρία said

    206
    Γιατί διαβάζουν Aboriginal women http://www.redressproject.org/?page_id=27
    https://indigenousfoundations.arts.ubc.ca/marginalization_of_aboriginal_women/

  210. Γς said

    208:

    Καμία σχέση βέβαια με τους αυτόχθονες Αυστραλούς [Aboriginal Australians]

  211. Γς said

    Aboriginal interpretation of Zorba the Greek.

  212. Γιάννης Ιατρού said

    209 (208): Μάλιστα, ευχαριστώ πολύ.
    ab+origin =>aboriginal / αβοργίνες (!!!) λοιπόν. Αλλά με μικρό ‘a’ όταν το εννοούμε έτσι. Με κεφαλαίο ‘Α’ νοούνται αυτοί της Αυστραλίας.
    Δεν ήξερα τον όρο έτσι, native στα αγγλικά, αυτόχθονες (αφού έχουμε δική μας λέξη!) στα Ελληνικά χρησιμοποιούσα. Μαθαίνω 🙂

  213. Μαρία said

    212
    Στα ελληνικά αυτόχθονες τους λέμε όπως κι οι Γάλλοι. Απλώς ο/η μεταφράστρια παρασύρθηκε απ’ το αγγλικό.
    Έχουν υποστεί τα ίδια κι αυτοί και τα παιδιά τους με τους Αυτόχθονες της Αυστραλίας.

  214. Georgios Bartzoudis said

    135, ΓιώργοςΜ said….
    # Χριστός Ανέστη «αδερφέ» ….χορτάτε!

    136, Alexis said…
    # Εγώ πάντως, χωρίς να ξέρω το πρόβλημά σου, εύχομαι να το ξεπεράσεις. Κατά τα λοιπά, δεν μου χρειάζονται τα αντισχόλιά σου. Κράτησέ τα, μαζί με την «αίσθηση του γελοίου». Η «μαϊμιού», μάλλον σε περισσεύει. Χριστός Ανέστη!

  215. Χαρούλα said

    214
    Ποιόν Χριστό εννοείτε;;; Της αγάπης και της συγχώρεσης; Της ταπεινότητας και της μετάνοιας; Αυτό συγκεκριμένα πιστεύετε;

    Κακόμοιρε Χριστέ… Σαν να θυσιαστηκες άσκοπα!

  216. Γιάννης Κουβάτσος said

    215: Υπάρχουν και οι ευχές από συνήθεια, λόγω των ημερών. Πώς λέμε «γεια χαραντάν»; Τυπικές, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

  217. Μαρία said

    Σορός γυναίκας εντός της πρώτης βαλίτσας http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/693719/soros-gnaikas-entos-tis-protis-balitsas

  218. Georgios Bartzoudis said

    215, Χαρούλα said…

    # Ένας είναι ο Χριστός: Αυτός που δεν ξεχωρίζει τα δολοφονηθέντα θύματα σε «δικά μας παιδιά» και Χρυσαυγίτες, ούτε τα βρίζει ως μέλη «συμμορίας»!. Αυτή την «συνήθεια» είχε ο Χριστός, όπως λένε οι Γραφές, και όχι την άλλη, του συντάκτη του υπ’ αριθ. 216 σχολίου. Και γι’ αυτό ούτε θυσιάστηκε άσκοπα ούτε «κακόμοιρος» ήταν!! Αμήν!

  219. Πέπε said

    Καλά σας λέει ρε! Μάθετε χριστιανική αγάπη από τον άρχοντα!

    Ένας ήταν ο Παπαδιαμάντης της διπλανής ανάρτησης, που ζήταγε ταπεινωμένα συγγνώμη από όποιον τύχαινε, κάποιες σπάνιες φορές, να επιπλήξει, κι ένας που τιμά την παρέα μας.

  220. sarant said

    219 🙂

  221. Γς said

    219:

    > κι ένας που τιμά την παρέα μας.

    Για τον Γς θα λέει…

  222. θανάσης 60 said

    παρ’ όλο που πολλές αναρτήσεις εξήψαν εκείνο το -πώς να το πω- κομμάτι μέσα μου που βαριέται έως θανάτου με τα φιλελεύθερα κολλήματα περί ανταγωνισμού, παραγωγικότητας, πρωτοκαθεδρίας τής ιδιωτικής πρωτοβουλίας και άλλους επικοινωνιακούς πομφόλυγες των εχόντων, δεν θα σεντονηρηγορήσω, επιτρέψτε μου δύο μόνον σχόλια:
    εν ελλάδι (μας), όταν, λόγω απληστίας, χρεοκόπησαν οι καλές -ιδιωτικότατες- τράπεζες, ενισχύθηκαν απ’ ευθείας -μεταξύ άλλων- καί από τα κακά -κρατικά, φυσικά- ταμεία μέσω και του δυσώνυμου PSI τού δυσωνυμέστατου (;) εμπνευστή του, που μείωσε έως και κατά 70% τα αποθεματικά τους.
    και κάτι αμιγώς γλωσσολογικό: δεν θα έπρεπε το αρνητικό «εν» να τονίζεται, όπως και ηχητικά είναι ο επιτονισμός του εμφανής;

  223. sarant said

    222 Για το τελευταίο έχετε δίκιο

  224. Πέπε said

    222, 223
    Αφού πιάσατε αυτή την κουβέντα, δε θα έπρεπε και το «εννα» (έν’ να = είναι να = θα, εννα επήεν = θα πήγε) να τονίζεται στην πρώτη συλλαβή; Δεν ξέρω αν κατά την προφορά είναι ευδιάκριτο σε ποια συλλαβή πέφτει ο τόνος, αλλά, αν δεν είναι καθιερωμένη ορθογραφική σύμβαση το «εννά», τότε το «έννα» θα μου φαινόταν λογικότερο.

  225. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν θυμάμαι καλά τα προφορικά κυπριακά, πρέπει να είναι δύο λέξεις: εν να π.χ. εν να φύω τζιαι γω, ήγουν θα φύγω κι εγώ. Κάπως έτσι το θυμάμαι.

  226. Μαρία said

    Ο Γεωργίου εδώ http://www.biblionet.gr/book/194853/%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85,_%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%88%CE%BD%CE%B1_%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BC_%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82
    το γράφει εννά π.χ.επήα, τζαι εννά ξαναπάω.

  227. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αλλού είναι γραμμένο εν να. Αλλά και μια λέξη να το θεωρήσουμε, οι Κύπριοι τα προφέρουν τα διπλά σύμφωνα, οπότε δεν το λένε όπως θα το λέγαμε εμείς «ενά» αλλά «έννα», με μακρόσυρτα τα νι.

  228. Μαρία said

    Η προφορά των διπλών δεν επηρεάζει τη θέση του τόνου.

    http://lexcy.library.ucy.ac.cy/

  229. Πέπε said

    225
    Δύο λέξεις είναι, αλλά εφόσον έχει ειδική σημασία, διάφορη από το σύνολο των δύο επιμέρους σημασιών, καλή είναι η μονολεκτική γραφή. «Εννά» (βάζω τελικά κάτω τον τόνο γιατί μάλλον με πείσατε) σημαίνει «θα», σαν το «εν» (=είναι) να έχει λάβει εδώ τη σημασία του «πρόκειται»: εννά πάω = πρόκειται να πάω = θα πάω. Σε άλλα ιδιώματα χρησιμοποιείται αντίστοιχα το «θέλω», άλλοτε απρόσωπα και άλλοτε κλινόμενο μαζί με το κυρίως ρήμα (άλλωστε και το κοινό «θα» προέρχεται από το «θέλω να > θενα»). Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στ’ αγγλικά με το will (αφού ως ουσιαστικό σημαίνει «θέληση», φαντάζομαι ότι και ως ρήμα αρχικά θα σήμαινε «θέλω»), ενώ στα γαλλικά ο πρόχειρος προφορικός μέλλοντας σχηματίζεται περιφραστικά με το ρήμα «πηγαίνω» – γενικά υπάρχει τάση σε αρκετές γλώσσες να σχηματίζεται περιφραστικά ο μέλλοντας μ’ ένα βοηθητικό ρήμα που όταν δεν είναι βοηθητικό σημαίνει κάτι άλλο.

    Όμως υποθέτω, σύμφωνα με κάθε λογική, ότι στα κυπριακά θα απαντά και το σκέτο «εν» (είναι) ακολουθούμενο από «να», χωρίς να σημαίνει τίποτε περισσότερο παρά «είναι να». Φαντάζομαι π.χ. πως όταν θέλουν να πουν «το θέμα είναι να ξέρεις τι θέλεις» θα λένε «το θέμαν εν να ξεύρεις είντα θέλεις», όπου το «εν να» δε σημαίνει κάτι ειδικό, είναι απλώς δυο λέξεις στη σειρά. Άρα, καλόν εν να ξεχωρίζει ( 🙂 ) από το «εννά» του μέλλοντα.

    Για το διπλό σύμφωνο, όπως τα λέει η Μαρία, αν και δεν κατάλαβα τι ακριβώς κοιτάμε στο λινκ της (δε βρήκα «εννα» ούτε οξύτονο ούτε παροξύτονο ούτε άτονο).

  230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι «εκ γενετής υποτακτικές»
    …………….
    (Κατά) τον «εθνικό μας σεξολόγο» Θάνο Ασκητή, υποψήφιο ευρωβουλευτή, … τις διάλεγε επειδή «οι πλείστες γυναίκες αυτής της φυλής κουβαλούν μαζί τους εκ γενετής το χαρακτηριστικό της υποταγής, της υπηρεσίας». Σίγουρα έχουν να μάθουν πολλά στις Βρυξέλλες, αν εκλεγεί ο κ. Ασκητής.
    https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/oi-ek-genetis-ypotaktikes

Σχολιάστε