Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κορόιδα με περικεφαλαία

Posted by sarant στο 18 Ιουλίου, 2019


Με το που ανακοινώθηκαν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων παρατηρήθηκε και η πρώτη έντονη αντίδραση ενός τμήματος της βάσης του κυβερνώντος κόμματος, αντίδραση ιδιαίτερα έντονη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -να το διευκρινίσουμε αυτό, διότι δεν είναι πάντοτε ίδιος ο αντίκτυπος στο άλλο κοινό.

Έντονες διαφωνίες εκφράστηκαν για τον διορισμό του Γ. Μαυρωτά ως Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού -όχι τόσο επειδή ο Γ.Μ. προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο, το Ποτάμι, (και μάλιστα δηλώνει πως εξακολουθεί να ανήκει στο Ποτάμι) αλλά διότι ηταν ένας από τους βουλευτές του Ποταμιού που με την ψήφο του συνέβαλε στην οριακή έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Κι έτσι, πολλοί μακεδονομάχοι, εννοώ συμπολίτες μας που έσπευσαν στα συλλαλητήρια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάποιοι απο αυτούς φορώντας χλαμύδες και περικεφαλαίες και κραδαίνοντας σάρισες, αισθάνθηκαν προδομένοι -πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο Γ. Μαυρωτάς δηλώνει ότι τώρα στη ΝΔ το κλίμα έχει αλλάξει για τις Πρέσπες.

Ενδεικτικές αντιδράσεις σταχυολογημένες από το Τουίτερ:

.

.

.

Τόσο μεγάλη είναι η αγανάκτηση που ακόμα κι ένας απόλυτα στρατευμένος δημοσιογράφος αισθάνεται την ανάγκη να διαχωρίσει κάπως τη θέση του και να δηλώσει ότι εκπροσωπεί απλώς τον εαυτό του!

Προσωπικά, δεν επικρίνω τον διορισμό του Γ. Μαυρωτά στη θέση του Γ.Γ.Α. ούτε θεωρω πως είναι κατι το εξαιρετικά θετικό. Προτιμότερος είναι πάντως από κάποιον άλλον ακραιφνή νεοδημοκράτη, αλλά θα κριθεί από το έργο του σε αυτή τη θέση.

Κάποιοι είπαν ότι η στάση του υπέρ των Πρεσπών ήταν προσυμφωνημένη με τη ΝΔ, που μπορεί να ανέβηκε στα κάγκελα εναντίον της συμφωνίας αλλά κατά βάθος ήθελε να περάσει από τη Βουλή ώστε να απαλλαγεί από την καυτή πατάτα -ας θυμηθούμε και τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι «τους παρακαλούσαν από τη ΝΔ να ψηφίσουν Ναι».

Το μόνο που έχω να προσάψω στον Μαυρωτά είναι ότι με την επιλογή του να αποδεχτεί τον διορισμό μάλλον επιταχύνει τη διάλυση του κόμματός του, στο οποίο εξακολουθεί να κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου. Αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά τον ίδιο τον κ. Μαυρωτά και το Ποτάμι.

Από την άλλη, ξέραμε ότι η ΝΔ δεν έχει καμιά διάθεση να μην εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό δεν το προοιωνιζει μόνο ο διορισμός του κ. Μαυρωτά. Για παράδειγμα, ο υπουργος Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, που εκλέγεται στην Καβάλα και προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει «άθλια» τη συμφωνία των Πρεσπών, τώρα υποστηρίζει πως «επιτεύχθηκε με καλό σκοπό» και πως αν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον! Τελικά, το μόνο άθλιο στην ιστορία αυτή είναι η σπέκουλα πάνω σε ένα εθνικό θέμα.

Από την άλλη, είδα με θυμηδία την αγανάκτηση των «προδομένων» μακεδονομάχων και έγραψα το εξής σχόλιο στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ, σχόλιο που μου έδωσε και τον τίτλο στο σημερινό άρθρο:

Βλέποντας τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στους Μακεδονομάχους ο διορισμός του Μαυρωτά καταλαβαίνει κανείς πόσο εύστοχη είναι η έκφραση «κορόιδα με περικεφαλαία «.

Και όχι μόνο τον τίτλο. Διότι συνειδητοποίησα ότι δεν έχουμε αναφερθεί, παρά μόνο παρεμπιπτόντως, στην έκφραση «βλάκας με περικεφαλαία» ή, για να το γενικεύσουμε «Χ με περικεφαλαία» -για να μην αναφερθώ στις ποικίλες παραλλαγές της έκφρασης, διότι βέβαια, όπως θα δούμε παρακάτω, και όπως ξέρουμε, οι βλάκες και οι συναφείς ομάδες δεν φοράνε μόνο περικεφαλαία αλλά έχουν και άλλα διακριτικά.

Βλέπω στο Διαδίκτυο ότι κάποιοι, όπως η ολοένα και περισσότερο αναξιόπιστη Μηχανή του Χρόνου, συνδέουν τη γέννηση της εκφρασης «βλάκας με περικεφαλαία» με τον Ναπολέοντα, τον Κωλέττη και άλλα ιστορικα πρόσωπα. Πρόκειται για νατσουλισμό, για εντελώς ατεκμηρίωτες και εντελώς αβάσιμες εικασίες. Πολυ θα ήθελα ας πούμε μια ακριβή παραπομπή στα πρακτικά της Βουλής για να δω αν ο Κωλέττης είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση «βλάκας με πατέντα».

Κατά τη γνώμη μου, για να βρούμε την αρχή της έκφρασης «βλάκας με περικεφαλαία» δεν είναι αναγκη να πάμε στον Ναπολέοντα ή στον Κωλέττη. Όταν βρίζουμε κάποιον, δεν αρκούμαστε να τον χαρακτηρίσουμε βλάκα ή ηλιθιο ή ό,τι άλλο. Θέλουμε να πούμε ότι έχει στον ανώτατο βαθμό αυτό το κουσούρι, ότι είναι ξεχωριστός βλάκας, όχι απλός, της σειράς.

Οπότε, ο βλάκας με περικεφαλαία, όπως γράφω στο βιβλίο μου «Λόγια του αέρα» είναι ο βλάκας σε ύψιστο βαθμό, κατά κάποιο τρόπο ο στρατηγός των ηλιθίων. Το μόνο στο οποίο έχει δίκιο ο παραπάνω νατσουλισμός είναι ότι η περικεφαλαία είχε γίνει οικεία από τον 19ο αιώνα χάρη στον Κολοκοτρώνη.

Και βέβαια η περικεφαλαία συνδυάζεται και με άλλα μειωτικά επίθετα όπως ηλίθιος, κορόιδο ή το εθνικό μας επίθετο.

Και δεν είναι μόνο η περικεφαλαία που ξεχωρίζει τους βλάκες. Στις παρελάσεις του φανταστικού αυτού (αλλά πολυπληθέστατου) τάγματος άλλοι φέρουν λοφία, όπως στα παλιά στρατιωτικά πηλήκια -είναι δηλαδή, ας πούμε, «κορόιδα με λοφίο». Σπανιότερα και «με παράσημο».

Υπάρχει όμως και ο βλάκας με πατέντα, δηλαδή ο αναμφισβήτητα βλαξ, κατά γενική ομολογία, σαν η βλακεία του να ήταν πιστοποιημένη με έγγραφο δημόσιας αρχής.

Σε ένα θεατρικό του, ο Λένος Χρηστίδης ανακεφαλαιώνει με κέφι όλες τις διακρίσεις του τάγματος των ολιγοφρενών:

Να, μαλάκα! (Μουντζώνεται) […] Τι είπα χτες; Μαλάκας με περικεφαλαία; Ε, λοιπόν, με πατέντα. Με λοφίο. Με παράσημο. Με έγκριση του υπουργείου. Με άδεια του υγειονομικού. [Λ. Χρηστίδης, Ωραία φάση]

Όλα αυτά τα σύνεργα συνδυάζονται κυριως με μειωτικά επίθετα που δηλώνουν ευήθεια, αλλά όχι αποκλειστικά: μπορούμε επίσης να πούμε ότι κάποιος είναι γάιδαρος με περικεφαλαία ή κάθαρμα με πατέντα ή απατεώνας με πατέντα, αλλά συνήθως το λέμε για τους βλάκες και τα συναφή.

Και βέβαια, υπάρχει και ο… προσαυξημένος βλάκας, δηλαδή ο «ένας βλάκας και μισός» -όχι απλώς βλάκας αλλά κάτι παραπάνω. Η έκφραση, που έχει χρησιμοποιηθεί και στον τίτλο θεατρικού έργου του Ψαθά, λέγεται επίσης για κάθε άλλου είδους μειωτικό χαρακτηρισμό. Νομίζω μάλιστα πως πιο εύκολα θα πούμε για κάποιον «είναι ένα κάθαρμα και μισό» παρά «είναι κάθαρμα με πατέντα».

Στα σχόλιά σας περιμένω να συμπληρώσετε, αν υπάρχει περιθώριο, τα διακριτικά των βλακών -όλο και κάποιο μπορεί να μου ξέφυγε.

Αλλά ας γυρισουμε στον διορισμό του κ. Μαυρωτά, που δεν ήταν ο μόνος που προκάλεσε αντιδρασεις. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν διότι ορίστηκε ΓΓ Δημόσιας Τάξης ο κ. Τσουβάλας, ο οποίος ήταν αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας οταν έγινε η τραγωδία στο Μάτι και για τον οποίο τότε η ΝΔ είχε ζητήσει την αποπομπή του θεωρώντας ότι επέδειξε ανικανότητα. Για τον διορισμό αυτό υπήρξαν αντιδράσεις όχι μόνο στα κοινωνικά μέσα αλλά και από τον Όμιλο Μαρινάκη -σε σχετικό άρθρο ο διορισμός χαρακτηρίζεται «αδιανόητος».

Την επιλογή αυτή δεν μπορώ να την εξηγήσω. Περιορίζομαι να αντιγράψω ανάρτηση του συγγραφέα Κώστα Κωστάκου στο Φέισμπουκ -και κλείνω με αυτήν:

…Το βασικό θέμα λοιπόν είναι πως όταν παίρνεις μια τραγωδία από το χέρι για να σε βοηθήσει να έρθεις στην εξουσία, όταν για ένα χρόνο φωνάζεις Μάτι – Μάτι – Μάτι, όταν σε κάθε πιθανή αφορμή το ανασύρεις για να το συνδέσεις με οτιδήποτε άσχετο και να γαργαλήσεις το θυμικό του ψηφοφόρου, τότε το να διορίζεις Γενικό Γραμματέα ένα από τα τέσσερα – πέντε πρόσωπα που λόγω πόστου εμπλέχθηκαν άμεσα με την τραγωδία και έδωσαν θεσμικό πρόσωπο στο κράτος που δεν κατάφερε να την αποτρέψει, είναι ύβρις. Είναι η πιο κυνική και η πιο χυδαία ομολογία ότι πάτησες επί εκατό καμμένων πτωμάτων για να πάρεις την κουτάλα της εξουσίας και τώρα που την πήρες μπορείς και να κανιβαλίσεις εμπράκτως και συμβολικά τη μνήμη τους.

Γιατί μπορείς. Γιατί σε παίρνει. Γιατί στηρίζεσαι σε εξίσου χυδαίους και κυνικούς μισθοφόρους που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, ενώ δεν είναι παρά σκυλιά των αφεντικών τους. Γιατί δεν θα βγει να σκίσει τα ρούχα του ούτε ένας από αυτούς. Γιατί τα ίδια τομάρια που σε έφεραν στην εξουσία, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σε κρατήσουν στην εξουσία. Γιατί είστε όλοι μαζί διαβρωμένοι ως το μεδούλι.

Γιατί το πλέον αυτονόητο που θα έπρεπε να κάνετε -για το δικό σας επικοινωνιακό και πολιτικό συμφέρον- ήταν μόλις ερχόταν η πρόταση για τον Τσουβάλα στο τραπέζι, να την πετούσατε στα σκουπίδια. Δεν το κάνατε. Δοκιμάζετε τη δύναμή σας. Δοκιμάζετε τον μιθριδατισμό των ψηφοφόρων σας.

Ελάτε να κάνετε επέτειο των πάνω από εκατό νεκρών με τον Τσουβάλα νεοδιορισθέντα Γενικό Γραμματέα. Ελάτε.

 

 

233 Σχόλια to “Κορόιδα με περικεφαλαία”

  1. Και εδώ για όσους δίνουν τόση σημασία στην ποιότητα των αγγλικών των πολιτικών μας:
    https://twitter.com/Capt_Ahab_1851/status/1151477780695212032

  2. Το «…και μισός», όπως και η «μισή μερίδα», πρέπει να προέρχονται από τα μαγέρικα, την εποχή που συνηθιζόταν να μπορείς να παραγγέλνεις μισή μερίδα αν δεν πεινούσες (ή, συχνότερα, αν δεν είχες λεφτά).

  3. LandS said

    Καλημέρα.

    Και του Κολοκοτρώνη η περικεφαλαία (των αξιωματικών του τότε 1st Regiment Greek Light Infantry βικιπεδίστε το) έχει λοφίο 🙂

    Γενικά οι καλές περικεφαλαίες είχαν λοφία, οπότε παίζει έκφραση να είναι η ίδια.

  4. ndmushroom said

    Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε, με απίστευτο κυνισμό και δημαγωγία, αυτό που ήθελε. Χρησιμοποιώντας ως κεντρικούς άξονες της αντιπολιτευτικής και, εν συνεχεία, της προεκλογικής της στρατηγικής τρία πράγματα με τα οποία δεν διαφωνούσε στην πραγματικότητα (τη συμφωνία των Πρεσπών, τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Μάτι και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης -η οποία «μεσαία τάξη» σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τη ΝΔ και για τους ψηφοφόρους), κατάφερε, για πρώτη, από όσο θυμάμαι, φορά στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του κράτους: βουλή, αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη και σώματα ασφαλείας, ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ.
    Παρότι είναι παρήγορο το ότι ξεφορτώνεται γρήγορα τη ρητορική της ακροδεξιάς και του κομματικού οπαδισμού (οι χρήσιμοι ηλίθιοι δεν είναι πλέον απαραίτητοι, άλλωστε), ας μην ξεχνάμε ότι οι προτεραιότητες της ΝΔ, όπως και κάθε άλλου οικονομικά νεοφιλελεύθερου κόμματος της Δύσης, είναι δεδομένες, σταθερές και μπορούν, λόγω του μονοπωλίου της ΝΔ στην εξουσία, να εφαρμοστούν σε πρωτοφανή βαθμό. Τα ΜΜΕ και, στη χειρότερη, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί (που θα χαλιναγωγήσει η Πρώτη Φορά Αριστερά, όταν επιτέλους πραγματωθεί) θα φροντίσουν για αυτό.

  5. Alexis said

    Καλημέρα.
    Ωραίο το άρθρο και καταπληκτικό το κείμενο του Κ.Κ. στο φινάλε.
    Προσυπογράφω.

  6. Alexis said

    Να θυμίσω και το «ούφο με σκούφο» από την αργκό της νιότης μας…

  7. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  8. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Βασική στόχευση της (ευπρόσδεκτης) Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν η συμμόρφωση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. (σωστά, πολύ σωστά, για όποια χώρα δεν θέλει να την καταπιεί η μαρμάγκα..). Δευτερεύουσα στόχευση ήταν η διάλυση της ΝΔ. Η ΝΔ θα έκανε σίγουρα μιά παρόμοια σημφωνία αν ήταν στα πράγματα αλλά θα διαλύονταν αν συμφωνούσε με τον Τσίπρα. Γι αυτό και δεν τσίμπησε. Οι τωρινοί εξεγερμένοι -και εν πολλοίς γραφικοί- αντιρρησίες θα ξεχαστούν, όπως ξεχάστηκαν και εκατοντάδες άλλα ηχηρά συνθήματα που πρόσφεραν στους φορείς τους εκλογικούς θριάμβους («ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο», «θα καταργήσουμε τα μνημόνια με ένα άρθρο» κλπ κλπ). Έτσι, θα μας μείνει ένας καλός γείτονας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Καλημέρα σας!

  9. rizes said

    Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ

    Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ

  10. Φώτης said

    Άρα και σεις κύριε Σαραντάκο δλδ αποδέχεστε ότι για τους εκατό και πλέον νεκρούς στο Μάτι δε φταίει η κακιά η ώρα, δε φταίει η κλιματολογική αλλαγή, δε φταίει ο στρατηγός άνεμος, δε φταίνε ούτε και τα αυθαίρετα.
    Αλλά ότι φταίνε κυρίως τα πρόσωπα και η ηγεσία ενός ανίκανου κρατικού μηχανισμού.

  11. Alexis said

    Και οι εδώ Μακεδονομάχοι (διάβαζε Γ.Μπ. 😊 ) παρατηρώ ότι τηρούν «σιωπή παλαιάς αρσακειάδας» όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, περιοριζόμενοι σε μονότονους κρωγμούς για τον «Τσίπρα που πούλησε τη Μακεδονία»
    Για την ολική κολοτούμπα Μητσοτάκη και ΝΔ, μούγκα στη στρούγκα.
    Τι έγινε παλικάρια;
    Για συλλαλητήριο κανείς;

  12. Alexis said

    #10: Επειδή η ερώτηση απευθύνεται στον οικοδεσπότη του ιστολογίου, εγώ θα περιοριστώ να πω μόνο τούτο:
    Μάλλον έχετε καταλάβει απολύτως τι λέει το κείμενο του Κ.Κ. αλλά παριστάνετε τον χαζό.

  13. Pedis said

    Το παράδειγμα του Μαυρωτά είναι ένα από τα πολλά ότι έχουμε πληθώρα Πολιτικών της αρπαχτής που χωρίς ντροπή παίζουν

    … φουνταριστοί για τα πόστα!

    (είτε τα πόστα τα δίνει η νδ είτε ο σύριζα)

    —-

    Γουστάρω «αγωνιστές» που τώρα κάνουν τα χαϊβάνια που δήθεν διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία των Πρεσπών και έκαναν ότι δεν ήξεραν ότι την έχει επιβάλλει ο μεγάλος φίλος της πατρίδας κι έκαναν κόνξες ότι δεν θα την αποδέχονταν …

  14. Κουνελόγατος said

    «ακόμα κι ένας απόλυτα στρατευμένος δημοσιογράφος»…

    Τα παραλές, όχι και στρατευμένος ο Πορδοσάλτε… :mrgreen:

  15. Alexis said

    #8: Χμμμ, λίγο προβληματικό αυτό που λέτε.
    Δηλαδή σ’ ένα μείζον εθνικό θέμα η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθορίζεται από το τι μας συμφέρι κομματικά, προκειμένου να μην εισπράξουμε το πολιτικό κόστος από τους «εξεγερμένους μακεδονομάχους»;
    Δεν το λες και υπεύθυνη στάση κόμματος αυτό…

  16. spyridos said

    απάντηση στο 12

    10 απλώς γραφικότητα και βλακεία

    8 η απόλυτη δεξιά χυδαιότητα. Σε αυτή πιστεύω ότι αναφέρεται το κείμενο του Κ.Κ. στο οποίο αναφέρεστε. Η απόλυτη έλλειψη αρχών και ήθους. Κάνουμε πολιτική χωρίς να τσιμπάμε ΜΟΝΟ για να αρπάξουμε την κουτάλα και να ξεκοκαλίσουμε ξανά όσα με κόπο μάζεψε η φτωχολογιά.

  17. greggan193 said

    Λες, Νίκο, η έκφραση «Χ με περικεφαλαία» να έχει κάποια σχέση (επιτατική, ίσως) με την έκφραση «Χ με κεφαλαία»;

  18. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Δηλαδή τί περίμενες, τέτοιος ΓΓ (Τσουβάλας), να πάει χαμένος; Το ανησυχητικό βεβαίως είναι ότι η μνήμη, όλο και κονταίνει · σε άλλες εποχές θα περνούσαν τουλάχιστον κάποια χρόνια… Τώρα πια δεν τηρούνται ούτε τα περίφημα «προσχήματα»…

  19. LandS said

    10 Καλά όταν εσύ λες σε κάποιον «όταν τα έλεγες αλλιώς υποκρινόσουν» λες ποιο ήταν το σωστό και ποιο όχι; Το ότι ο Μητσοτάκης εργαλειοποίησε τη τραγωδία δεν σου πέρασε από το μυαλό;
    Μήπως η κριτική για την τοποθέτηση του κ. Τσουβάλα λέει: Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι έφταιξε κυρίως η κακιά η ώρα, η κλιματ[ολογ]ική αλλαγή, ο στρατηγός άνεμος και τα αυθαίρετα, και δευτερευόντως τα πρόσωπα και η ηγεσία ενός ανίκανου κρατικού μηχανισμού (που χτιζόταν επί δεκαετίες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση);

  20. leonicos said

    Στα σχόλιά σας περιμένω να συμπληρώσετε, αν υπάρχει περιθώριο, τα διακριτικά των βλακών -όλο και κάποιο μπορεί να μου ξέφυγε.

    Δεν ξέρω αν πρόλαβα….

    βλακεπίβλαξ

    κατά το κακεπίκακος,

  21. Jago said

    Παρέλειψες να αναφερθείς και στο κλασικό δοκίμιο του Ευάγγελου Λεμπέση, Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ. Καλημέρα.

  22. BLOG_OTI_NANAI said

    «χλαμύδες, περικεφαλαίες, σάρισες»

    Ας μην εμμένουμε στους αναπόφευκτους γραφικούς και να χάνουμε την ουσία του δικαιώματος.

    Κλασικό παράδειγμα για σύγκριση: είναι γνωστό ότι στην παρέλαση των γκέι εμφανίζονται άτομα με μια λουρίδα στον πισινό ή και χωρίς καν λουρίδα. Και ενώ οι γκέι αγωνίζονται με προσωπικό κόστος ώστε η διαφορετιικότητα τους να γίνει δεκτή όχι ως μια μονοδιάστατη σεξουαλική κατηγορία αλλά ως μια διαφορετική κοσμοθεωρία (ως προς την κατανόηση της συντροφικότητας, των σχέσεων, τη μορφή της οικογένειας κ.λπ.), έρχονται αυτοί οι γραφικοί (για τους οποίους υπάρχουν πλέον και έμμεσες δηλώσεις ενόχλησης από τους ίδιους τους γκέι) που με τη λουρίδα στον πισινό ρίχνουν νερό στον μύλο όσων δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν τι σημαίνει ομοφυλόφιλος και τον υποβιβάζουν σε άνθρωπο με μονοδιάστατη σεξότροπη σκέψη.

    Αν λοιπόν δώσουμε δίκιο στις ακραίες απόψεις ότι η ουσία του δικαιώματος χάνεται από «χλαμύδες, περικεφαλαίες, σάρισες«, τότε δικαιούνται κάποιοι να πουν ότι το κίνημα των γκέι και όσοι εμπίπτουν σε αυτή την διαφορετικότητα υποβιβάζονται εξίσου από τις αντίστοιχες ακραίες εμφανίσεις;

    Οι μαζικές «βαφτίσεις» χρειάζονται προσοχή για να μην θίξουμε τον σεβασμό στη Δημοκρατία και στην ελευθερία της έκφρασης και της αντίρρησης.

  23. LandS said

    Ο Παναγιωτόπουλος δεν είχε απλώς πει την Συμφωνία «άθλια», φρόντισε να φωτογραφηθεί στο συλλαλητήριο.

  24. leonicos said

    3

    Οι αρχαίες τουλάχιστον είχαν, τον φαλό (όχι φαλλό) και λοφίο, εξ ου και τρυφάλεια

    μεσσηγὺς σάκεός τε καὶ ὑψιλόφου τρυφαλείης

    Κοϊντος Σμυρναίος, Τα Μεθ’ Όμηρον, στ Β 462

  25. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Με περικεφαλαία καθιαυτού μακιδονική 🙂

  26. alsatiancousin said

    Kolotumba, a Greek word που είχε γράψει κάποτε ο Νικοκύρης…

    @1 Και μιλάμε για άριστο χαρβαρντιανό!

    Αυτό το «δε του πιπλ» στην αρχή είναι κρύα εκδίκηση (9 χρόνια στο ψυγείο) για την κοροϊδία του «peoples of Europe, raise up».

  27. Κουνελόγατος said

    Ναι, αλλά για τη Μαρφίν δε λέτε τίποτα…

    Υ.Γ. Περισσότερο απ’ όλα μου αρέσει ο τύπος που γράφει πως τον έδιωξαν από τη δουλειά του. Για γέλια ή για κλάματα;

  28. leonicos said

    Γιατί τα ίδια τομάρια που σε έφεραν στην εξουσία, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σε κρατήσουν στην εξουσία. Γιατί είστε όλοι μαζί διαβρωμένοι ως το μεδούλι.

    Συγνώμη,,,

    αλλά έχει ανακαλυφθει η Αμερική… ή μήπως με περιμένει;

  29. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    10 Εγω δεν έγραψα ποιος φταίει. Με καλύπτει το σχόλιο αρ 19.

    17 Δεν νομίζω.

  30. leonicos said

    Λουκρητία

    Σχολίασα το ποίημά σου για την Αρκουδα και τον οικολόγο και το σχόλιό σου στο 65

    διά της εξης ιαχής:

    Λουκρητία! Λουκρητία! Λουκρητία! Λουκρητία!

  31. Πάνος με πεζά said

    Στα παιδικά μου χρόνια είχαμε και την έκφραση «βλακόμετρο». Αναφερόταν απευθείας σε πρόσωπο («Aυτός είναι βλακόμετρο»), αργότερα εκφυλίστηκε σε «βλακόμουτρο» και τώρα ίσως δε λέγεται καν…

  32. leonicos said

    😎 ξέφυγε συγγνώμη

  33. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα. Σᾶς εἶπα; Δὲν σᾶς εἶπα. Χαίρετε, τί κάνετε; Καλά, εὐχαριστῶ (Γιάννης Βογιατζής, ὁ ἠθοποιός, ὁ ἀξέχαστος Μικές στὸ ρόλο τοῦ βλάκα).
    Νὰ θυμίσω τὸ «Σεμινάριο Βλακείας» τοῦ Σάκη Σερέφα, ποὺ ξεκινᾶ μὲ τὸ ἀράδιασμα λέξεων ποὺ χαρακτηρίζουν τοὺς βλάκες:
    Ἀρχιβλάκα! Ἀχμάκη! Βλακέντιε! Βλακομαρία! Βλακόμουτρο! Βλῆμα! Βλίτο! Βοῦρλο!
    Γκούφι! Γκάγκα! Ζεβζέκη! Ζωντόβολο! Θεόβλακα! Κάλε! Κοιμήση! Κολλημένη! Κόπανε! Κοτόμυαλη!
    Μαλακαντρέα! Μάπα! Μουρόχαβλη! Μπάζο! Μπουζουκοκέφαλε! Οὐφάκλα! Πανηλίθια! Πανύβλακα! Παπάρα!
    Σαχλαμπούχλα! Σερσέμη! Σκράπα! Στοῦρνε! Τρόμπα! Χαϊβάνι! Χάπατο!
    (Παύση γιὰ ἀνάσα καὶ) Βλάκα! Βλάκα! Βλάκα!
    Βλέπετε πόσες λέξεις ὑπάρχουν γιὰ τὸν βλάκα; Ἀμέτρητες, κι ἄλλες τόσες, καὶ δυὸ φορὲς παραπάνω καὶ βάλτε κι ἀκόμα χίλιες.

    Στὸ τέλος παραθέτει καὶ τὴ σχετικὴ ἀπαραίτητη βιβλιογραφία:

    Ματάος Φὸν Μπόξελ, Ἡ Ἐγκυκλοπαίδεια τῆς Βλακείας (Ἀλεξάνδρεια 2007)
    Μπὸμπ Φένστερ, Ἡ ἱστορία τῆς ἀνθρώπινης ἠλιθιότητας (Ὠμέγα 2004)
    Ἐράσμου, Μωρίας Ἐγκώμιον (μετάφραση Στρατῆ Τσίρκα, Ἠριδανὸς 1970)
    Ρόμπερτ Μούζιλ, Περί βλακείας (Ὀλκός 2001)
    Μάρτεν Πάζ, Πῶς ἔγινα βλάκας, Ἀστάρτη 2004)
    Κάρλο Τσίπολα, Δοκίμιο περὶ ἀνθρώπινης βλακείας, Ἑλληνικὰ Γράμματα 2007)
    Θόδωρος Καρζῆς, Ἡ βλακεία ὡς παράγων τοῦ ἀνθρωπίνου βίου (Καστανιώτης 2007)
    Διονύσης Χαριτόπουλος, Ἐγχειρίδιο Βλακείας (Τόπος, 2008)

    Καὶ στὴν κατακλείδα τῆς βιβλιογραφίας:
    «Ἐπιπλέον, γιὰ τὴ συγγραφὴ αὐτοῦ τοῦ θεατρικοῦ ἔργου πολύτιμα ὑπῆρξαν τὰ πάντοτε ἐπαρκῆ καὶ ἀνανεούμενα ἀποθέματα βλακείας τοῦ γράφοντος».

  34. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Κάπως πιο μοντέρνα και ξενόγλωσσα, υπάρχει κι η έκφραση «βλάκας με ISO», στο πνεύμα της πιστοποίησης της βλακείας.

  35. Avonidas said

    Α, και μην ξεχναμε και το έργο «Η τεραστία σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω», του Ευάγγελου Λεμπέση, καθώς και την κατάταξη των ανθρώπων σε κρετίνους, ανόητους, βλάκες και τρελούς, που κανει ο Μπέλμπο στο «Εκκρεμές του Φουκώ» του Ουμπέρτο Έκο.

  36. Avonidas said

    Πρεπει να πω οτι θεωρώ οσους πίστεψαν εστω και για μια στιγμή στην ειλικρίνεια του Κουλη πιο βλάκες κι απ’ τα πόμολα, ότι εχουν άι-κιου ραδικιού, εγκεφαλική δραστηριότητα παραμήκιου, μνήμη αμοιβάδας, αντίληψη ταβανόπροκας. Τους θεωρώ απόλυτα άξιους της μοίρας τους και δεν τους λυπάμαι ούτε στο ελάχιστο, ποσο μαλλον που εξαιτίας τους θα πρέπει να μοιραστούμε αυτή τη μοίρα.

  37. leonicos said

    22 Αγαπητε Μπλογκ ό,τι νά’ναι

    η διαφορετιικότητα τους να γίνει δεκτή όχι ως μια μονοδιάστατη σεξουαλική κατηγορία αλλά ως μια διαφορετική κοσμοθεωρία (ως προς την κατανόηση της συντροφικότητας, των σχέσεων, τη μορφή της οικογένειας κ.λπ.), έρχονται αυτοί οι γραφικοί (για τους οποίους υπάρχουν πλέον και έμμεσες δηλώσεις ενόχλησης από τους ίδιους τους γκέι) που με τη λουρίδα στον πισινό ρίχνουν νερό στον μύλο όσων δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν τι σημαίνει ομοφυλόφιλος και τον υποβιβάζουν σε άνθρωπο με μονοδιάστατη σεξότροπη σκέψη.

    Δεν θέλω να εκτρέψω τη συζήτηση, οι άνθρωποι που αναφέρονται μου είναι πρωτάκουστοι αλλά δεν με ξαφνιάζουν τα αναφερόμενα. Είμαι βέβαιος ότι όσα κι αν πείτε για την αθλιότητα της νέας κατάστασης (γιατί δεν θα την πω κυβέρνηση) δεν θα εξαντληθεί το θέμα

    Αλλά έβαλες ένα άλλο ζήτημα

    Είμαι ανάμεσα σε πολλούς φίους που είναι ομοφιλόφιλοι. Γιατροί, νοσηλευτές, ποιητές κοκ που είναι ακριβώς αυτό γατροί, νοσηλευτές, ποιητές ΚΑΙ ομοφιλόφιλοι, αξιοπρπέστατοι και ως προς τα δύο. Τους σέβομαι και κάποιους τους αγαπώ. Κανένας τους δεν πήγε στην παρέλαση, ούτε ως θεατής.
    Τι σημαίνει όμως δεν έχουν μονοδιάστατη σεξότροπη σκέψη;»

    Από το σεξ εκπηγάζουν σχεδόν το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, εκτός ίσως των οικονομικών.
    Κι εγώ, που είμαι ετεροφυλόφιλος, δεν έχω μονοδιάστατη σεξότροπη σκέψη; Πολύδιάστατη την έχω; Και το τι συνεπάγεται αυτό σε προσωπικό επίπεδο ως προς τις άλλες σχέσεις είναι πολυδιάστατο; Οι γυναίκες είναι για μένα γυναίκες, ό,τι και αν σημαίνει αυτό κατά περίπτωση, κόρη, φίλη, φιλαινάδα, γκόμενα, ερωμένη, σύντροφος, σύζυγος, παρέα, συνάδελφος κλπ, χωρίς ν’αποκλείεται να συμπίπτουν δυο ιδιότητες συνάδελφος και κάτα από τα υπόλοιπα.

    Αλλά το να είμαι μπροστά σε έναν άντρα που να με βλέπει ως πιθανό ερωτικό σύντροφο, είναι μια κατάσταση που δεν τη θεωρώ αποδεκτή. Ποια είναι τα υπόλοιπα στοιχεία της κοσμοθεωρίας, πέρα από αυτή όλων των άλλων; Έχουν τις ίδιες φιλοσοφικές, κοινωνικές, πολιτικές ή θρησκευτικές απόψεις, κάνουν τα ίδια επαγγέλματα, είναι εξίσου ερευνητές.

    Εάν η ομοφυλοφιλία επηρεάζει κατ’ανάγκη και τις άλλες εκφάνσεις του βίου (σικ ρε) δηλαδή όταν προσπαθεί να επιβληθεί ως ο βασικός παρονομαστής όλων των άλλων, τότε μιλάμε για εκτροπή

  38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πλάκα έχει αυτό του Μαυρωτά «εξακολουθώ να είμαι στο Ποτάμι». Το Ποτάμι εξακολουθεί να είναι?

  39. Pedis said

    # 36 – προτείνω μια πιο απλή κατηγοριοποίηση:

    οι μισοί είναι ηλίθιοι που νόμιζαν ότι προσποιούνταν με επιτυχία την αντίθεσή τους με τη Συμφωνία, ενώ οι υπόλοιποι μισοί είναι ηλίθιοι χωρίς σαφή λόγο.

  40. nikiplos said

    Καλημέρα…

    Λεξιλογικά προσθέτω το «καρά»: καράβλαχος, καραμ@λ@κας, καρα-κίτσος κλπ (ίσως επιρροή από την υβριστική εκδοχή του Καραγκιόζη)
    Επίσης με την επιρροή των μαθηματικων: τρίβλαξ, τριμ@λ@κας, δωδεκαμ@λ@κας κλπ
    Υπαρχουν και οι Γρόνθος από τους Κρητικούς και Γουδί από τους Μεσσήνιους, Μινάρας από τους Πατρινούς που δημιουργούν τα παράγωγα που είχα ακούσει στο ευαγές στράτευμα:
    «γούδαρχος», «ματρα-γούδας», «καραγρόθος», «Αρχιμινάρας».

    Εικάζω πως το «βλακόμετρο» βγήκε υπό την έννοια ότι κάποιος είναι μέτρο της βλακείας, εάν υποθέσουμε πως η τελευταία πληροί τις ιδιότητες Διάταξης ως προς τα στοιχεία του συνόλου.

    ΥΓ> Ελπίζω οι (λογικές) αντιδράσεις που υπερπροβάλλονται από τα κοινωνικά δίκτυα και ενδεχομένως από κάποια ΜΜΕ να μην οδηγήσουν σε αυτό που λέμε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

  41. Την φράση με την πατέντα τη συνάντησα αρκετά αργά, ίσως οριακά μεταξύ του αιώνα μας και του προηγούμενου. Τα δε υπόλοιπα του ΛΧ, σχεδόν ποτέ.

    Ο Κωστάκος είναι ο αγαπητός μας old boy καi στο φβ έκανε αναδημοσίευση του άρθρου του από το Greek Cloud, όπου μετακόμισαν αρκετοί μπλόγκερ.

  42. nikiplos said

    ετυμολογικά διαβάζω στην κυρά Βίκη:
    Η λέξη προέρχεται από το ουσιαστικό «βλάκας» ή «βλαξ», με ρίζα το βλᾱ- < *μλᾱ- πβ. μαλ-ακός, μαλ-θ-ακός και μ(α)λάκ-ς = μλαξ = βλαξ – βλ. ρήμα «βλακεύω».
    Δλδ το μάλαξ είναι το ίδιο παλαιό με το βλαξ?

  43. ΣΠ said

    Το slang.gr έχει αρκετές εκφράσεις για τον βλάκα. Ενδιαφέρον έχει η βλάκας με κεφαλαίο μι.

  44. Alexis said

    #22: Σωστή η επισήμανσή σου ότι οι όποιοι γραφικοί και καραγκιόζηδες δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν το σύνολο των συμμετεχόντων σε μια μαζική εκδήλωση.
    Από την άλλη, αν εγώ πάω σε μια εκδήλωση και δω τους καραγκιόζηδες να την καπελώνουν, θα την κάνω και δεν πρόκειται να ξαναπατήσω. Ίσως αυτό να αποτελεί και μια εξήγηση γιατί το συλλαλητήριο της Αθήνας ήταν πολύ μικρότερο σε όγκο και παλμό από εκείνο της Θεσσαλονίκης, παρά την τεράστια κινητοποίηση των διοργανωτών. Τα καραγκιοζιλίκια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη από κάποιους ακραίους θεωρώ ότι αποθάρρυναν πολλούς σοβαρούς ανθρώπους από το να πάνε στην Αθήνα.

  45. Avonidas said

    Πάντως έχει πλάκα να βλέπεις τους δεξιούς να παραπονιούνται για τα χημικά και το ξύλο που φάγανε, αυτοί οι άκαπνοι που μάθανε τις πορείες και τα συλλαλητήρια απ’ τις Πρέσπες (για να ‘μαστε δίκαιοι, βέβαια, το μερίδιό τους στα χημικά το φάγανε και στους Αγανακτισμένους, ως πάνω πλατεία). Για τις «διώξεις» τι να σχολιάσω; Μάλλον ακολουθούν το ίνδαλμά τους που ήταν πολιτικός κρατούμενος στα γεννοφάσκια του 😛

  46. Avonidas said

    #44. Δεν τα καπέλωσαν τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία οι γραφικοί. Τα οργάνωσαν.

    Αν λάβω πρόσκληση σε δείπνο στο Δαφνί απ’ τους τρόφιμους, δεν θα λέω μετά ότι ήταν ένα ωραίο τραπέζωμα, αλλά έσκασαν και μερικοί τρελοί.

  47. Pedis said

    Στο μεταξύ με πλειοψηφία ρεκόρ εκλέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής …

    Δηλαδή, όλοι μαζλι θα χρεωθούν τις θεσμικές κουτσουκέλες που κάνει ο πρόεδρος της Βουλής για χάρη του κόμματός του.

    Στην επόμενη Βουλή, λένε, θα προταθεί ως ΠτΒ ένας από την αντιπολίτευση.

    Έτσι κι αλλιώς …

  48. cronopiusa said

  49. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ

    21: Jago
    κι εγώ αυτό σκέφτηκα όταν διάβασα το σημερινό 🙂

    Για τα της (νέας) κυβέρνησης, ο συμφωνώ με τον nd-μανιτάρι (#4), ιδίως στο «…κατάφερε,….να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του κράτους: βουλή, αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη και σώματα ασφαλείας, ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ«.
    Μόνο τα σόσιαλ μύδια απέμειναν να κάνουν μια κάποια κριτική κλπ.
    Α, και οι επιτυχίες του Κυριάκου συνεχίζονται (και δεν βλέπω να το τονίζετε): «…Η Β. Μακεδονία αναγνωρίζει τον Ήλιο της Βεργίνας ως ελληνικό σύμβολο – Απαγορεύεται η χρήση του στα Σκόπια…» 🙂

    Για τις περικεφαλαίες (και τα παράγωγα) μην ξεχνάμε πως δεν είναι κάτι πρόσφατο, από την αρχαιότητα προσπαθούσε ο καθένας να προφυλάξει το κεφάλι του, αλλά και να φιγουράρει/ξεχωρίσει/’δηλώσει αξίωμα’, όπου ήταν ενδεδειγμένο ή/και νόμιζε πως ήταν ωφέλιμο (μάχες, συγκέντρωση κλπ.). Επομένως το «με περικεφαλαία» (και) σε αυτό τείνει, να δείξει, στο «ξεχωριστό» (εναλλακτικά: και το τουρμπάνι, καπέλο, στέμμα κλπ.) 🙂

  50. ΣΠ said

    Η κωλοτούμπα του Μητσοτάκη.
    https://www.gov.uk/government/news/pm-call-with-the-prime-minister-of-greece-9-july-2019?fbclid=IwAR1ggf9HJ6DSUB9K8hpFByG-8hHevYYNX7pHd6-7zv6d68aDLlKku6jXfUM

  51. ΓιώργοςΜ said

    41 Όχι και τόσο αργά.

  52. Avonidas said

    «Για παράδειγμα, ο υπουργος Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, που εκλέγεται στην Καβάλα και προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει «άθλια» τη συμφωνία των Πρεσπών, τώρα υποστηρίζει πως «επιτεύχθηκε με καλό σκοπό» και πως αν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον! Τελικά, το μόνο άθλιο στην ιστορία αυτή είναι η σπέκουλα πάνω σε ένα εθνικό θέμα.»

    Και στ’ αριστερά είδαμε μερικές κωλοτούμπες (ή πιρουέτες, στο πιο περίτεχνο). Για παράδειγμα, ο Στάθης (Σταυρόπουλος), που έγραψε κατεβατά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μετά έβαλε υποψηφιότητα με το ΜέΡΑ25, τη στιγμή που ο Βαρουφάκης είναι 100% υπέρ των Πρεσπών. Δικαιολογήθηκε περίπου α λα Πορτοσάλτε, ότι έχουμε τις διαφορές μας αλλά παρ’ όλα αυτά κλπ. κλπ. Βέβαια σε αντίθεση με τον Πορτοσάλτε είναι μοναχικός καβαλάρης κι όχι κοντυλοφόρος σε διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά και πάλι βγάζει μάτι η αλλαγή πορείας. Ίσως είναι που είδε ότι το ΜέΡΑ25 τραβάει κάπως, ενώ οι ΛΑΕ και σία καθόλου.

  53. gpoint said

    Δεν έχω ακούσει κάποιον να παραγγέλνει μισή μερίδα, έχω ακούσει όμως απο πολλούς το » ολίγη από…»

    Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό βλάκας, ίσως γιατί τον χρησιμοποιούν συχνά οι γνωστοί μου δικηγόροι. Μερικές φορές επεμβαίνω και τους λέω να μην λένε βλάκες τους χαζούς !
    Προτιμώ το (βετζετέριαν) βλήτο και το (πολεμικό) βλήμα όπου το μέγεθος μετριέται σε χιλιοστά ( το είσαι βλήμα 90 χιλιοστών είναι ανώτατη διάκριση ) και…μετράει !

  54. Γιάννης Ιατρού said

    53: …όπου το μέγεθος μετριέται σε χιλιοστά..
    Γιώργο, τα μεγέθους σημαντικά συνοδεύονται «με το συμπάθιο» 🙂

  55. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    33α Δεν ήξερα το έργο. Ο κατάλογος μάλλον μπορεί να εμπλουτιστεί, ίσως το επιχειρήσουμε σε προσεχές άρθρο

    34 Μπράβο, να το μοντέρνο!

    50 Η οποία λογοκρίθηκε από το ΑΠΕ, διάβασα

    52 Προφανώς αυτό είδε, ότι τραβάει το ΜέΡΑ. Βλέπω δεν τα πήγε και άσχημα, βγηκε τέταρτος.

  56. Φώτης said

    @16 οι χαρακτηρισμοί εσάς χαρακτηριζουν
    και την αγωγή σας προδίδουν αγαπητέ κύριε όχι τη δική μου

    @19 Δε νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν η άποψη μου. Αλλά αφού τη ζητατε θα την πω επιγραμματικά.
    Είμαι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπων και γι’αυτό δεν με προβληματίζει καθόλου η επιλογή Μαυρωτα. Και στη ΝΔ υπέρ ήταν αλλά άμα έλεγαν ότι είναι κατά θα έχαναν το μισό κόμμα υπέρ της ΧΑ.
    Στη φωτιά στο Μάτι πιστεύω πως φταίνε αποκλειστικά όσοι διοικούσαν το κράτος εκείνη τη στιγμή. Επομένως με προβληματίζει η επιλογή του τότε αρχηγού της ΕΛΑΣ.

    @36 εδώ φίλτατε υπήρχαν πολίτες που πίστεψαν στα λεφτοδεντρα και στους ιπτάμενους γάιδαρους που έταξε ο Σύριζα. Η επιλογή του Κούλη σας πείραξε?

  57. Πάνος με πεζά said

    Εμένα μου αρέσει και η old-fashionned καθαρευουσιάνικη χρήση : «Πρόκειται περί βλακός !»
    Κι από μουσική επένδυση,

    και το γλυκό «Σ’ αγαπάω ρε βλάκα» της αείμνηστης Βέτας Μπτίνη.

  58. loukretia50 said

    Μικρή σφήνα για βιβλία
    John Kennedy Toole, Συνασπισμός ηλιθίων

    Κι ο Μ.Μπρεχτ στις «Ιστορίες του κ.Κόινερ» δεν αναφέρεται σ΄αυτόν που συνήθως αποκαλούμε βλάκα, αλλά στο μέσο άνθρωπο κι αυτό φοβάμαι πως είναι χειρότερο…
    https://www.tofonikokouneli.com/2018/03/keuner.html

  59. loukretia50 said

    Παράλειψη
    John Kennedy Toole

    John Kennedy Toole, Συνασπισμός ηλιθίων

  60. Mard said

    Την σάρισσα την ήξερα με δύο σίγμα, αλλά τελικά βλέπω ότι γράφεται και με ένα. Από τις δύο γραφές, ποια πιστεύετε ότι είναι η προτιμότερη;

  61. ΣΠ said

    55γ
    Έτσι φαίνεται.
    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/203237_logokrinan-tin-tereza-mei-gia-ti-symfonia-ton-prespon

  62. spyros chamenos said

    Κατ’αρχήν, να πω ότι εγώ γνωρίζω μόνο βλάκες με περικεφαλαία και όχι άλλους.
    Να συμπληρώσω μετά ένα σχόλιο για την σύγκριση ομοφυλοφίλων και μακεδονομάχων, ότι δηλαδή, υπάρχει η εξής μικροδιαφορά: Οι πρώτοι κρύβονταν μέχρι πολύ πρόσφατα, οι δεύτεροι δεν κρύφτηκαν ποτέ (επειδή είμαι και μιας ηλικίας, θυμάμαι μια φορά που στην δεκαετία του’ 80 πήγα στο γνωστό τότε γκέι μπαρ Ταμπού στην Θεσσαλονίκη: απ’ έξω δεν μπορούσες να δεις τίποτα, μέσα, χαμηλός φωτισμός, γενικά, ατμόσφαιρα «παρανομίας» που θύμιζε αριστερούς στην δικτατορία… επειδή είμαι και Μακεδόνας όμως, θυμάμαι και την αντίδραση μιας κοπέλας – που ίσως να ήθελα και να την ρίξω- όταν της είπα ότι δεν θα πάω στο συλλαλητήριο του 92. Δεν το ξαναείπα σε κανέναν από τότε, μόνο σε στενούς φίλους). Έτσι λοιπόν, οι υπερβολές των πρώτων δεν μπορούν να συγκριθούν με τις υπερβολές των δεύτερων.
    Στο θέμα της Μακεδονίας και των μακεδονομάχων, ήθελα να αναφερθώ εκτενέστερα:
    Πρώτα απ’όλα, δεν ήταν όλοι όσοι πήγαν στα συλλαλητήρια βλάκες με περικεφαλαία, η τεράστια πλειοψηφία ήταν απλά άνθρωποι που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονταν ποιος θα αποδειχθεί πιο πατριώτης όταν συγκέντρωναν πάνω από το 80% των ψηφοφόρων και η αριστερά ήταν πολύ αδύναμη (εγώ δεν πιστεύω ότι είναι και πολύ πιο δυνατή σήμερα). Το φυσιολογικό αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να ασχολείται με το όνομα και να μην βλέπει πράγματα όπως η ιστορία, ο αλυτρωτισμός, κλπ. Η στάση του ΚΚΕ (που εγώ θεωρώ δεξιό κόμμα, έτσι κι αλλιώς), είναι η γνωστή «όχι σε όλα» στάση του.
    Συμπεράσματα:
    1. Δεν είναι όλοι όσοι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια βλαμμένοι.
    2. Για την σημερινή κατάσταση στο Μακεδονικό, όλοι έχουμε κάποιες ευθύνες.

  63. sarant said

    62 «η τεράστια πλειοψηφία ήταν απλά άνθρωποι που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου εδώ και σχεδόν 30 χρόνια»

    Ναι, έτσι.

  64. nikiplos said

    Η μικροκομματική εργαλειοποίηση των Εθνικών Θεμάτων αποτελεί την αποθέωση του ραγιαδισμού. Ταπεινώνει το (όποιο) πολιτικό μας σύστημα και τις (όποιες) Δημοκρατικές Κατακτήσεις είχαμε ως σήμερα.

    Είναι η πρώτη φορά? Όχι φυσικά. Ανέκαθεν από την εποχή του Δεληγιάννη και του Κουμουνδούρου, μέχρι τη σημερινή, είμαστε ακραία πρόθυμοι να χαρακτηρίσουμε τον αντίπαλο εφιάλτη, προδότη, πουλημένο κλπ. Εκλείπει δηλαδή η στοιχειώδης πολιτική ωριμότητα που θα ήταν συνέπεια κάποιας στοιχειώδους πολιτικής οργάνωσής μας ως κράτος δικαίου. Γιαυτό άλλωστε διαβάζει κανείς σήμερα κείμενα του Ροΐδη, του Σουρή ή άλλων της εποχής εκείνης και τα βρίσκει τραγικά επίκαιρα…

    Η συστράτευση πολλών επώνυμων κι ανώνυμων σε ένα πλαίσιο που αποκαλούσε εκείνους που διενέργησαν την συμφωνία (Προδότες, πουλημένους κλπ) αποτέλεσε ένα ακόμη πολιτικό μας όνειδος, όποιο χρώμα κι αν είχαν αυτοί, γιατί αυτή η συστράτευση έγινε από σύμπασα την αντιπολίτευση, του εκ περισσού ευαγούς ιδρύματος συμπεριλαμβανομένου… Οι γραφικοί με τις περικεφαλαίες, τις ασπίδες, τις παναγίτσες κλπ, απλά αποτελούσαν το κερασάκι στην τούρτα των προηγούμενων.

    Σε άλλα νέα, στην Τουρκία ποτέ δεν έχουν κάνει τέτοια εργαλειοποίηση, ούτε στην Αγγλία, ούτε στην δύσμοιρη Γερμανία… Ίσως γιατί έχουν λυμμένα τέτοια ζητήματα όσον αφορά την πεποίθηση ότι αυτός που θα διαχειριστεί τις τύχες τους, κατ’ αρχήν δεν είναι προδότης ούτε «αντί»…

    Εμείς από την άλλη είμαστε βέβαιοι πως αφού αυτός που διαχειρίζεται τις τύχες μας είναι «από τους άλλους», είναι βλαξ, προδότης, ανθέλλην κλπ άλλες γραφικότητες… Αυτές άλλωστε οι βεβαιότητες μαζί με τον περισσό πολιτικό βολονταρισμό μας, μας οδήγησαν σταθερά σε «επιτυχίες» όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Εμφύλιος και η Κύπρος.

  65. Κιγκέρι said

    Η γιαγιά μου έλεγε «ο χαζός δεν έχει κέρατα για να φαίνεται», εννοώντας ότι τον καταλαβαίνεις από τις πράξεις του. Ε, ο βλάκας με περικεφαλαία ξεχωρίζει βρε παιδί μου από μακριά!

  66. atheofobos said

    Εδώ οι νόμοι του Κάρλο Μ. Τσιπόλα για την ανθρώπινη ηλιθιότητα
    ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.
    http://atheofobos2.blogspot.com/2013/04/blog-post_11.html

    και εδώ πως ο Κολοκοτρώνης βρέθηκε με περικεφαλαία!
    ΚΡΥΦΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2019/06/blog-post_23.html

  67. Αγγελος said

    Στάζυμπε, την έκφραση «βλάκας με πατέντα» εγώ την έμαθα από τα Μίκυ-Μάους την εποχή που τα διάβαζα, δηλαδή γύρω στο 1960, πολύ προτού μάθω τι θα πει κυριολεκτικά «πατέντα». Δεν είναι καινούργια δηλαδή.

  68. low said

    Βλάκας με την βούλα

    Επίσης, ωραία προσάυξηση ειναι και το κοροϊδάρα.

  69. ΓιώργοςΜ said

    65 Η αντίστοιχη έκφραση που ξέρω εγώ είναι με μορφή ερώτησης: «Οι τρελλοί, κουδούνια έχουν;» με εννοούμενη συνέχεια «… κάτι τέτοια κάνουν και τους αναγνωρίζουμε».

  70. nikiplos said

    Ως βλάκα θα χαρακτηρίζαμε κάποιον που δρα με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική του, επιδεικνύοντας εν τέλει όλα εκείνα τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που πολύ σωστά περιγράφει ο ΓΛεμπέσης στο βιβλίο του. Εκείνον πχ που στα πλαίσια της ελάχιστης ενέργειας και του ελάχιστου κόπου, στα πλαίσια της ευκολίας, συναγελάζεται με το κύριο ρεύμα άκριτα, χωρίς να θεωρεί ότι πρέπει να ψαχτεί για αυτό.

    Ή εκείνον που προσπαθεί ασμένως να δικαιολογήσει μια επιζήμια πράξη του, συχνά μεταθέτοντας σε άλλους τις ευθύνες, χωρίς να αναρωτηθεί πως την πάτησε, τι λάθη έκανε, που ακριβώς δεν έβαλε τη λογική του.

    Στα πλαίσια της νευροεπιστήμης είμαστε 95% συναισθηματικοί δηλαδή «βλάκες» και 5% ορθολογικοί, δηλαδή έξυπνοι. Αυτό το έχει επιβάλει η φύση μας, για λόγους αυτοσυντήρησης. Σε διάσημα πειράματα που έχουν γίνει, από απλούς αγαθούς πολίτες μέχρι σούπερ επιστήμονες, όλοι ανεξαιρέτως επιδεικνύουμε τα ίδια συμπεριφορικά χαρακτηριστικά: σπεύδουμε να ταυτιστούμε με την φαινομενικά επικρατούσα άποψη ακόμη κι αν έχουμε ενδείξεις για το αντίθετο. Σπεύδουμε να ταυτιστούμε με την κρίση του «ειδικού» ακόμη κι αν δεν έχει προβάλει κανένα πειστικό επιχείρημα. Ακόμη κι ο «ειδικός» ακολουθεί συχνά τη διαίσθησή του, ακόμη κι αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μετρήσεις.

    Στα ίδια πλαίσια επιδεικνύουμε ασυμμετρία όταν κρίνουμε τους γύρω μας, ή το περιβάλλον μας. Εμπεριέχεται δυστυχώς και αυτή στη φύση μας. Δεν συνηθίζουμε να θυμόμαστε τα 100 καλά που μας έχουν κάνει αλλά τα 2-5 κακά ή τις 2-5 φορές που οι άλλοι γύρω μας δεν μας συνέτρεξαν. Το αυτό, αποστρεφόμαστε έντονα, υπέρ το δέον ενίοτε, ένα μέρος που είχε κάτι αρνητικό για μας [πχ όχληση ή προσβολή μας σε μπαρ, παραλία, ταξίδι, περιοχή επίσκεψης]. Όσα καλά κι αν μας δώσει στη συνέχεια εμείς πάντα θα το αποφεύγουμε.

    Ο ασυνείδητος μιμητισμός μας, συχνά μας βάζει να ακολουθούμε τις «μόδες» και το «ρεύμα» αγνοώντας πως αυτά είναι σαφώς κατευθυνόμενα από μερικούς μόνο συμπολίτες μας, οι οποίοι βεβαίως έχουν προφανή οφέλη από την αγελαία μας αυτή υποταγή… Αυτό φυσικά αφορά τα διάφορα σύμβολα που υιοθετούμε και ακολουθούμε άκριτα.

    Σπάνια μπαινουμε στον κόπο να σκεφτούμε πως ο εμφανησιακά αντικομφορμιστής συμφοιτητής μας, ίσως τελικά να αφιερώνει περισσότερο χρόνο για την επίδειξη του αντικομφορμισμού του (και χρήμα συχνά), παρά στο τι συμβολίζει αυτός ακριβώς ο αντικομφορμισμός. Είναι άλλωστε πιο εύκολο να αφήσεις μακριά μαλλιά και να φορέσεις αμπέχωνο και αρβύλες, από το να διαβάσεις Μπακούνιν και Κροπόκτιν, ακόμη πιο δύσκολο να κάνεις πράξη κάποια από τα λεγόμενά τους…

    Στις ημερίδες Social Engineering που καμιά φορά παρακολουθούμε μας λένε: «αφήστε τη βλακεία των άλλων και μελετήστε προσεκτικά τη δική σας»…

  71. Alexis said

    #64: Είναι η πρώτη φορά?

    Εεεε όχι, αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά που αυτοί που το έκαναν το ομολογούν ευθαρσώς και δίχως τσίπα:
    «Και μεις υπέρ ήμασταν αλλά άμα το λέγαμε θα χάναμε τα πελατάκια μας»
    «Το κάναμε για το καλό του κόμματος, για να μην διαλυθεί»
    «Αμάρτησα για την κουτάλα» (το καλυτερότερο όλων) 😂

  72. nikiplos said

    Σχετικά με τα ρούχα του, ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης διηγείται πως στην αρχή του αγώνα φορώντας τη στολή του Άγγλου Αξιωματικού (που είχε κερδίσει από τα χρόνια του στη Ζάκυνθο, υπηρετώντας την εκεί φρουρά), χρυσοκέντητη και με μια περικεφαλαία, είχε πέραση και έδινε το αίσθημα της ασφάλειας στους αγράμματους χωριάτες που πάσχιζε να τους κάνει στρατιώτες. Να μη σκορπίζουν από φόβο, ούτε να κρύβονται όταν εμφανίζονται οι Τούρκοι…

    Στην κρίσιμη μάχη στο Βαλτέτσι όμως αυτή η στολή πρόδινε τη θέση του. Οι Τούρκοι μπαϊρακτάρηδες, άοπλοι και τρελοί προσπαθούσαν να μπουν στο ταμπούρι του και να καρφώσουν τη σημαία, ως ένδειξη πως το ταμπούρι του αντίπαλου αρχηγού έπεσε, τους τσακίσαμε, ορμήστε αδέρφια κλπ… Κάπου τριακόσιους τέτοιους γράφουν ότι σκότωσαν αμέσως τις πρώτες ώρες της μάχης, ξοδεύοντας έτσι τα πολύτιμα φυσεκλίκια τους… Στη μάχη αυτή κινδύνευσε κι ο ίδιος ο στρατηγός. Έτσι έκτοτε κι αφού πλέον είχε γίνει γνωστός, ξαναφόρεσε τα αρβανίτικα που φορούσε και δεν ξαναέβαλε ούτε τη στολή, ούτε την περικεφαλαία…

    Στις μάχες τα μακριά μαλλιά ήταν αδυναμία γιατί μπορούσε ο αντίπαλος να σε βουτήξει από εκεί. Έτσι ξύριζαν τους κροτάφους και το εμπρός και πάνω μέρος, αφήνοντας μόνο την αλογοουρά την οποία στις μάχες έβαζαν μέσα στα ρούχα και την άφηναν να ανεμίζει για κύρος μόνο έφιπποι…

  73. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ως προς το πολιτικό σκέλος της σημερινής ανάρτησης. Νικοκύρη, μια χαρά τα λες, από την δική σου οπτική γωνία, βέβαια! Ως καθ’ ύλην αρμόδιος εδώ στο ιστολόγιο της κυβερνητικής οπτικής! (χε, χε, χε,… τι λέω, αυτοδιορίστηκα κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ 😛 ) θα πω κι εγώ τα ακόλουθα.

    Η ΝΔ ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας από το 2008 και μετά, με διασφάλιση και των λοιπών προϋποθέσεων… Η συμφωνία των Πρεσπών πάσχει σε δύο σημαντικά σημεία, στην αναγνώριση αποκλειστικής και ψευδώνυμης εθνότητας και γλώσσας. Η διαφωνία της έγκειται σε αυτά και δεν ήταν πρόσχημα οι αντιδράσεις της. Δυστυχώς δεν κατάφερε να τα αποτρέψει. Αυτά τα σημεία αφήνουν ουρές και δεν ξέρουμε τι γίνεται στο προσεχές ή το απώτερο μέλλον. Ένα παράδειγμα, η πρόβλεψη στη συμφωνία της Ζυρίχης εγγυητριών δυνάμεων στο κυπριακό, «νομιμοποιεί» σήμερα την Τουρκία να κατέχει το 1/3 της Κύπρου και να τρυπάει όπου θέλει για πετρέλαια. Υπήρξαν και τραγικά λάθη δικά μας βέβαια (βλέπετε χούντα).

    Αποτελεί έπαινο και όχι μομφή για την κυβέρνηση που δηλώνει δια των εκπροσώπων της ότι θα προσπαθήσει να εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα την εν λόγω συμφωνία. Η ΝΔ είναι ένα σοβαρό κόμμα, και ως τέτοιο είναι υποχρεωμένη να τηρήσει μια ήδη υπάρχουσα διεθνή συμφωνία. Όχι σαν τον Αντρέα που έλεγε ότι θα μας βγάλει από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και τον Αλέξη που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Όλες τις βασικές επιλογές της ΝΔ σε βασικά ζητήματα, τις ασπάστηκαν όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και λοιπές δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις, ανεξάρτητα πως αρχικά ξεκίνησαν και από το καταδειχθέν στην πράξη το «πού ’σαι νιότη πού ’λεγες πως θα γινόμουν άλλος». 😛

    Πάμε και στα πολιτικάντικα τώρα. Ο Αλέξης, εκτός της τυφλής υπακοής στις πιέσεις των Αμερικάνων, ΝΑΤΟ… κλπ για λύση του μακεδονικού, απεδείχθη και πολιτικά αφελής. Έχοντας υποτιμήσει τις ικανότητες του Κυριάκου, σκέφτηκε ότι θα εμβολίσει τη ΝΔ, βάζοντάς την σε διαδικασία διάσπασης, με τους Σαμαρικούς να τραβάμε το δρόμο τους. Έλα μου όμως που ο Κυριάκος το γύρισε το παιχνίδι! Κι εκεί που πήγε για μαλλί, βγήκε με ξυρισμένο κεφάλι ο Αλέξης.

    Και μια ερώτηση κρίσεως. Αν υποτεθεί πως κάποιο πίστευαν ότι ο Μητσοτάκης δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία των Πρεσπών και τώρα θεωρούνται «κορόιδα με περικεφαλαία», ως τί πρέπει να θεωρηθούν αυτοί που ακλόνητα πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα σκίσει τα μνημόνια: 😉

    * Συγνώμη για το σεντόνι, πρι λίγο μπήκα, δεν διάβασα καλά ούτε όλη την ανάρτηση και καθόλου σχόλια.

  74. sarant said

    65-69 Κι εγώ με κουδούνια το ξέρω.

  75. Eli Ven said

    Βλάκας με δίπλωμα .
    και https://www.youtube.com/watch?v=_mCY0znNR0g

    αν έχουν αναφερθεί και δεν τα είδα, συγγνώμη

  76. Divolos said

    #72 Στις μάχες τα μακριά μαλλιά ήταν αδυναμία γιατί μπορούσε ο αντίπαλος να σε βουτήξει από εκεί. Έτσι ξύριζαν τους κροτάφους και το εμπρός και πάνω μέρος, αφήνοντας μόνο την αλογοουρά την οποία στις μάχες έβαζαν μέσα στα ρούχα και την άφηναν να ανεμίζει για κύρος μόνο έφιπποι…

    Εγώ ήξερα ότι το πάνω μέρος του κεφαλιού το ξύριζαν για να στέκεται καλά το φέσι που φορούσαν σχεδόν όλοι τότε. Κι ότι στις πρώτες συνεδριάσεις της βουλής είχαν πρόβλημα. Από την μία λόγω σεβασμού έπερεπε να μην φορούν καπέλα και φέσια ki από την άλλη το θέαμα με τα ξυρισμένα κεφάλια ήταν γελοίο. Δεν ξέρω τι αποφάσισαν τελικά.

  77. Κιγκέρι said

    Η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλιά Βουλή. Στην κάτω αριστερή γωνία της προθήκης διακρίνεται και η νεκρική μάσκα του.

    Πολεμική εξάρτυση Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

    Αγγλική περικεφαλαία, ζεύγος αρχυρών επίχρυσων επωμίδων και σπάθη από τη θητεία του σε Σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών του αγγλικού στρατού στη Ζάκυνθο μεταξύ 1810-1816, βοσνιακός, θώρακας (τόκας), διοικητική ράβδος (τοπούζι), ζευγάρι πιστόλες πυρολίθου, σελαχλίκι (ζωνάρι για τα όπλα), χαρμπί (αιχμηρό εργαλείο καθαρισμού των όπλων), ζευγάρι παλάσκες και γιλέκο (αρ. 1580-1583, 1588).

  78. leonicos said

    60 Μαρδ

    Με δύο σσ γράφονται μόνο οι λέξεις που στην Αττική διάλεκτο είχαν δύο ττ (θάλαττα, μέλιττα) και στις λοιπές διαλέκτους σσ. Κάτι ανάλογο με το σύμπλεγμα ‘ρσ’ π.χ. αρσενικός που στην Αττική έγινε ρρ π.χ. άρρεν. Αναλογικά με δύο σσ γράφουμε κι σήμερα τα εις -ισσα, π.χ. βασίλισσα, αγράτοσσα. μαγείρισσα

    Επομένως οι υπόλοιπες λέξεις όπως Λαρισα (=ύψωα,οχυρός τόπος) και σάρισα γράφονται κανονικά με ένα σ

  79. cronopiusa said

    https://twitter.com/zaralikos/status/1151814932733841408

  80. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ο διορισμός του Τσουβάλα με προβληματίζει, λάθος κίνηση ή άλλη σκοπιμότητα; … Θα φανεί στο μέλλον

  81. spyridos said

    Κατέβασαν δημοσίευμα κατά του Μητσοτάκη από το in.gr του Μαρινάκη – Παρεμβάσεις Μαξίμου καταγγέλλει ο διευθυντής (ΒΙΝΤΕΟ)

    Χθες το in.gr δημοσίευσε αποκαλυπτικό βίντεο με το οποίο ξεμπρόστιαζε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πριν από ένα χρόνο ζητούσε την καρατόμηση του τότε αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνου Τσουβαλά για την τραγωδία στο Μάτι.

    http://www.periodista.gr/the-media/article/107601/salos-katebasan-dimosieuma-kata-tou-mitsotaki-apo-to-in-gr-tou-marinaki-parembaseis-maximou-kataggellei-o-dieuthuntis-binteo

  82. spyridos said

    37

    Αγαπητέ Λεώνικε

    Γράφεις
    «Αλλά το να είμαι μπροστά σε έναν άντρα που να με βλέπει ως πιθανό ερωτικό σύντροφο, είναι μια κατάσταση που δεν τη θεωρώ αποδεκτή. »

    Δεν το καταλαβαίνω.
    Αυτό είναι κάτι έξω από τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να το επηρεάσεις.
    Είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να σε βλέπει σαν πιθανό ερωτικό του σύντροφο ‘η το αντίθετο να σε απεχθάνεται.

    Δεν μπορούμε να επέμβουμε στις σκέψεις.
    Η κάνω λάθος?

  83. Avonidas said

    #6 Να θυμίσω και το «ούφο με σκούφο» από την αργκό της νιότης μας…

    Με πράσινο σκούφο;

  84. leonicos said

    82 Σπυριδο

    Φυσικά δεν μπορούμε να επέμβουμε στις σκέψεις των αλλων. Αλλά αν ήταν να επιδιώξω να με δει κάπιος ως ερωτικό σύντροφο, θα προτιμούσα να είναι γυναίκα, για να έχει νόημα και για μένα

    Τα λέω με ευφρόσυνη διάθεση. Δεν τα λέω ως απάντηση. Είναι προφανές τι εννοούμε και οι δυο

  85. leonicos said

    ἐπέψαυον δὲ λόφοισιν
    ἀλλήλαις ἑκάτερθεν ἐρειδόμεναι τρυφάλειαι

    από τη μάχη σώμα προς σώμα του Αχιλλέα και του Μέμνονα (Κοιντος)

  86. leonicos said

    Τη λέξη βλακόμετρο (μου τη θύμησε άλλος πιο πάνω) τη βρίσκω πολύ ευρηματική

    Σημαίνει είσαι το όριο κάτω από το οποίο αρχίζουν οι βλάκες.

    Το πρόβλημα είναι βεβαίως στους συν-πλην 5

  87. Θανάσης60 said

    73 Νά και μια χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικής ανάλυσης που μου έλυσε το άλυτο πρόβλημα του πώς σκέφτεται η πλειονότητα.

    «αποτελεί έπαινο και όχι μομφή για την κυβέρνηση που δηλώνει δια των εκπροσώπων της ότι θα προσπαθήσει να εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα την εν λόγω συμφωνία».
    Α, ναι; Και όλα τα προηγούμενα καραγκιοζλίκια; Οι πολεμικές κραυγές περί προδοσίας; Το (θηριώδες) ποσοστό που θα πάρει στις προσεχείς εκλογές η απροσποίητη ακροδεξιά, το μετρήσατε;

    «όλες τις βασικές επιλογές της ΝΔ σε βασικά ζητήματα, τις ασπάστηκαν όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και …».
    Όπως, π.χ., τον υποκατώτατο, το αφορολόγητο, την «απελευθέρωση» των δυνάμεων της «επιχειρηματικότητας» (ωχ! πάει πάλι ο ΦΠΑ) με φοροελαφρύνσεις μόνο γι’ αυτήν επιχορηγούμενες από τις απώλειες (και πάλιν) των μισθωτών; Όπως και τους ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας;

    «έχοντας υποτιμήσει τις ικανότητες του Κυριάκου»:
    μα, στ’ αλήθεια πιστεύετε πως ο Μητσοτάκης ο Β’ παίρνει τις αποφάσεις;

    «ως τί πρέπει να θεωρηθούν αυτοί που ακλόνητα πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα σκίσει τα μνημόνια»:
    ως μισθωτό, μου αρκεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ (κι όχι ο Τσίπρας) έβαλε ένα φρένο στη μείωση των εισοδημάτων μου. Και μια και τέθηκε έτσι το θέμα, ποτέ δεν μπόρεσα να δω την πολιτική αντιπαράθεση ως «Μάχη των αρχηγών» (φυλάρχων, για τους δεξιούς). Έτσι (θέλει και) το βλέπει η τηλεπρωινάδικη ανοησία, προεξάρχοντος του κ. Αυτιά.

    Επειδή, όμως, εσείς θα προσπερνάτε τον επερχόμενο αρμαγεδώνα με μια λογική ριγκ («είδες τι τρικλοποδιά έβαλε ο Κούλης στον Αλέκθη;»), κάποιοι θα είμαστε εδώ να καταμετράμε μία προς μία τις απώλειες. Όχι πως θα πάρουμε κάτι πίσω (τι, στο καλό, δικαστικοί ή ντάκοι είμαστε;), απλώς θα ξέρουμε, πλέον, από ποιους να κόψουμε την καλημέρα.

    Καλά, μην έχετε και τύψεις που Τον ψηφίσατε…

    (Μήπως άκουσε/είδε κανείς κάτι για τον Μίκη;)

  88. Tomás de Torquemada said

    #72, 76
    Νομίζω οι ξυρισμένοι κρόταφοι και μέτωπο των χριστιανών έχει να κάνει με επιβολή εκ μέρους της οθωμανικής εξουσίας. Είναι κάτι που γενικότερα συνδέεται με τον εξευτελισμό και το σκλάβωμα. Έχω στο μυαλό μου ότι σε μεταγενέστερους χρόνους η επιβολή αυτή ατόνησε, αλλά οι συντηρητικότεροι πληθυσμοί (και οι αλβανόφωνοι) το τηρούσαν πλέον σαν «μόδα». Όμως δεν θυμάμαι από πού έχω αυτές τις πληροφορίες στο μυαλό. Ίσως ξέρει ο Δύτης να μας πει ακριβώς.
    Και λέω εγώ, ότι το μακρύ μαλλί το άφηναν μετά από γινάτι που δεν μπορούσαν να έχουν το μπροστά.

  89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @73. Προσυπογράφω σχεδόν όλο το κείμενό σου, αγαπητέ Κώστα! (Υπάρχουν, όμως, πολλές άλλες πλευρές του Μακεδονικού -θα τις συζητήσουμε κάποια μέρα, ίσως από κοντά- οι οποίες καθιστούν λιγότερο δύσπεπτη την Συμφωνία)

  90. ΚΩΣΤΑΣ said

    87 Αγαπητέ Θανάση, αν και φαίνεται ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις, ωστόσο εκτιμώ τον νηφάλιο και ευπρεπή τρόπο που καταθέτεις τις αντιρρήσεις σου, γι΄αυτό θα επιχειρήσω κι εγώ μια απάντηση στις αιτιάσεις σου.

    –> Α, ναι; Και όλα τα προηγούμενα καραγκιοζλίκια; Οι πολεμικές κραυγές περί προδοσίας; …

    Από πλευράς ΝΔ κανένα καραγκιοζιλίκι. Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να ματαιώσει τη συμφωνία για το θέμα γλώσσας και εθνότητας και από την στιγμή που ψηφίστηκε η συμφωνία, το δήλωσε πεντακάθαρα και προεκλογικά ότι θα την τηρήσει. Οι νεοδημακράτες το γνωρίζαμε αυτό. Οι καραγκιόζηδες και οι γραφικοί που μας δείχναν και τους κώλους τους, ψάξτους σε άλλους χώρους. Όπως σε άλλους χώρους, εκτός ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω, ότι ανήκαν και εκείνοι που έδειραν άσχημα τον Χατζηδάκη και τον Κουμουτσάκο σε κάποιες άλλες συγκεντρώσεις.

    –> «όλες τις βασικές επιλογές της ΝΔ σε βασικά ζητήματα,…

    Εννοώ βασικές κατευθύνσεις στην μορφή του πολιτεύματος και στον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής.

    –> μου αρκεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ (κι όχι ο Τσίπρας) έβαλε ένα φρένο στη μείωση των εισοδημάτων μου.

    Δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις εσύ, αλλά εγώ που είμαι συνταξιούχος γνωρίζω πόσο μειώθηκε το εισόδημά μου εκτός των προηγουμένων και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜΤΠΥ σχεδόν εξαφανίστηκε, το ΤΕΑΔΥ περιορίστηκε δραστικά και μείον το 6% για περίθαλψη που δεν υπήρχε σε αυτά και στην κύρια σύνταξη ήταν πρωτύτερα 4%.

    –> Επειδή, όμως, εσείς θα προσπερνάτε τον επερχόμενο αρμαγεδώνα με μια λογική ριγκ …

    Τον Αρμαγεδδώνα; χμ.. ας περιμένουμε να τον δούμε πρώτα. 🙂 Ήδη ξεκίνησε προχθές με μείωση του αριθμού των διορισθέντων γενικών και ειδικών γραμματέων και την εξαγγελία πρόσληψης 2.000 νοσηλευτών.

  91. 88 Μονσινιόρ, δεν έχω ιδέα περί αυτού.

  92. ΚΩΣΤΑΣ said

    89 Γιώργο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, γενικώς ομονοούμε εμείς οι δυο. 🙂

    Τη συμφωνία τη συζητήσαμε εδώ στο ιστολόγιο λίγο παλαιότερα, έλειπες τότε εσύ. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχει και καλά. Τα δύο όμως σημεία γλώσσας και εθνότητας τα θεωρώ πολύ σημαντικά και σε αυτή τη μορφή τα φοβάμαι. Σίγουρα βέβαια είμαι κι εγώ της άποψης ότι επιτέλους κάποτε έπρεπε να λυθεί αυτό το θέμα και να υπάρξει συμφωνία.

    Ας το αφήσουμε όμως εδώ, εμένα με έχει κουράσει αυτό το θέμα και γενικά δεν θέλω να επανέρχομαι.

  93. Avonidas said

    #73. Η συμφωνία των Πρεσπών πάσχει σε δύο σημαντικά σημεία, στην αναγνώριση αποκλειστικής και ψευδώνυμης εθνότητας και γλώσσας. Η διαφωνία της έγκειται σε αυτά και δεν ήταν πρόσχημα οι αντιδράσεις της. Δυστυχώς δεν κατάφερε να τα αποτρέψει. Αυτά τα σημεία αφήνουν ουρές και δεν ξέρουμε τι γίνεται στο προσεχές ή το απώτερο μέλλον.

    Έχει υποστηριχτεί πολλές φορές εδώ, και νομίζω με πειστικά επιχειρήματα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με τα όσα προβλέπει βάζει φρένο στον αλυτρωτισμό των βορείων γειτόνων και στην παραχάραξη της Ιστορίας. Αυτό το κάνει με τον μόνο πρακτικό τρόπο που θα μπορούσε να γίνει, με την απαίτηση για κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας.

    Τα υπόλοιπα, η πιστοποίηση της… γνησιότητας της εθνότητας (!) και της γλώσσας των Βορείων Μακεδόνων, δεν είναι πράγματα που χωράνε σε νομικές διατάξεις και διεθνείς συμφωνίες, και θα ευχόμουν επιτέλους να γίνει κατανοητό αυτό. Μπορείς να απαιτήσεις από τους γείτονές σου να σεβαστούν τα σύνορα που έχουν χαραχθεί και να μην κάνουν αλυτρωτική προπαγάνδα στα σχολεία· δεν μπορείς να τους εμποδίσεις να σκέφτονται ότι είναι ξεχωριστό έθνος και να θεωρούν ότι μιλούν γλώσσα κι όχι διάλεκτο*. Και γι’ αυτό απορώ και θαυμάζω με το κόλλημα γνωστού θαμώνα του ιστολογίου που γκρινιάζει μονίμως ότι «παραχωρήσαμε» τη μακεδονική γλώσσα, λες και έσβησε η γλώσσα αυτή απ’ τον κόσμο ή λες και τον εμπόδισε κανείς να τη μιλάει (και με την ευκαιρία είναι άλλοι που όντως εμποδίστηκαν, μέχρι κι επί ποινή θανάτου, να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, κι αποτελεί ύβρι να συγκρίνουμε τέτοιους γλωσσικούς διωγμούς με τη Συμφωνία των Πρεσπών).

    * Αναλογιστείτε για λίγο τι θα σήμαινε μια τέτοια απαίτηση αν την πρόβαλαν σ’ εμάς. Την πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεωρίες του Φαλμεράυερ, το λιγότερο, αν για να δηλώνουμε Έλληνες έπρεπε ν’ αποδείξουμε την εθνοφυλετική μας συνέχεια με τους αρχαίους.

  94. Tomás de Torquemada said

    #91
    Caramba! 😉

    Βρήκα αυτό https://academic.oup.com/hwj/article-abstract/doi/10.1093/hwj/dbz004/5369196 στο μεταξύ, αλλά δεν πολυβοηθάει.

  95. ΚΩΣΤΑΣ said

    93 Αβονίδα, θα περιοριστώ σε λίγες λέξεις. Αφ’ εαυτού οι ψευδώνυμες ονομασίες γλώσσας και εθνότητας υποκρύπτουν αλυτρωτισμό. Δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο, γιατί όπως είπα και πιο πάνω στον Γιώργο, με έχει κουράσει αυτό το θέμα και δεν θέλω άλλο να ασχολούμαι με αυτό.

    Ζητώ συγνώμη και από εσένα γιατί δεν είμαι πιο διεξοδικός στην απάντησή μου.

  96. Avonidas said

    #95. Αν δεν θέλεις να το συζητήσεις ΟΚ, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω αυτή τη διάκριση της «ψευδώνυμης» γλώσσας, κι αυτή είναι η ένστασή μου. Αν βγει ένας Βορειομακεδόνας και πει «η γλώσσα που μιλάω είναι αυτή που μιλούσε ο Μ. Αλέξανδρος» (ή εξέλιξή της), αυτό είναι αποδείξιμα ψευδές. Αλλά αν πει «μιλάω μακεδονικά», το να πεις ότι όχι, δεν μιλάς μακεδονικά, γιατί μακεδονικά είναι αυτά που μιλάω εγώ είναι στην καλύτερη περίπτωση παρεξήγηση.

    Όσο για το να πεις, «μιλάω μακεδονικά, άρα φέρτε και την (υπόλοιπη) Μακεδονία», ε, αυτό είναι ανέκδοτο και θεωρώ ότι δεν αξίζει να το συζητάμε για σοβαρό.

    tl;dr Το τι φαντάζεται κανείς ότι υποκρύπτει αλυτρωτισμό και το τι εκπεφρασμένα είναι αλυτρωτισμός είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, και κάθε σοβαρός πολιτικός πρέπει να μπορεί να τα διακρίνει.

  97. gpoint said

    Λεώνικε, ο φαλλός με δυο λάμδα γραφότανε από τους αρχαίους έλληνες. Το ένα λάμδα εξέπεσε με την εισαχθείσα συνήθεια της περιτομής….

  98. aerosol said

    #8
    «Βασική στόχευση της (ευπρόσδεκτης) Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν η συμμόρφωση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. (σωστά, πολύ σωστά, για όποια χώρα δεν θέλει να την καταπιεί η μαρμάγκα..). Δευτερεύουσα στόχευση ήταν η διάλυση της ΝΔ.»

    Αυτές ακριβώς ήταν οι στοχεύσεις. Ενώ θεωρώ γενικά ευπρόσδεκτη την συμφωνία -λόγω της διεθνώς παγιωμένης κατάστασης που δε μας εξυπηρετούσε σε τίποτα- δεν ξέρω αν συμμερίζομαι το αυτονόητό της, ούτε τα περί μαρμάγκας. Την δευτερεύουσα στόχευση την θεωρώ δείγμα πολιτικής ανοησίας, που μόνο κάποιος που έχει επενδύσει συναισθηματικά σε έναν χώρο (τόσο που να τυφλώνεται η λογική του) μπορεί να πιστεύει. Θεωρώ πολύ προβληματικό που αρκετοί στον Σύριζα το πιστέψανε.

    Τώρα, όσον αφορά τα πλήθη που ειλικρινά πίστεψαν πως η ΝΔ ήταν συνολικά εναντίον της συμφωνίας… Όσο κι αν μεγαλώνω, η αποκοπή του κόσμου από την πραγματικότητα δεν σταματά να με εκπλήσει. Ακόμα και στα πιο προβλεπόμενα ή γνωστά πράγματα, βρέχει κόσμο που πέφτει από τα σύννεφα. Αλλά το πώς βρίσκονται μονίμως εκεί είναι και δική τους ευθύνη, δεν τα εξηγεί όλα η προπαγάνδα.

  99. Pedis said

    Η Συμφωνία των Πρεσπών όπως το Μνημόνιο πριν από τις εκλογές του 2015 λειτούργησαν ως σλόγκαν για να μαζευτούν ψήφοι από τις δύο μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων.

    Υπάρχει μια διαφορά: ενώ η κυβ. συρανέλ άφησε να περάσει ένας μήνας από τις εκλογές για να αρχίσει να αναφέρεται με ηπιους και μετριπαθείς τόνους ως προς το Μνημόνιο ή τέλος πάντων στο 70% των συμφωνιών, η κυβέρνηση Κούλη αποδέχθηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών μια εβδομάδα μετά τις εκλογές.

    Βέβαια, το ένα θέμα είναι απείρως πολύ πιο σοβαρό από την άλλο, οπότε θεωρώ ότι η κυβέρνηση συρανέλ πρέπει ακόμη να διατηρήσει το ρεκόρ κωλοτούμπας.

    Άλλωστε, πρέπει να ήταν φανερή και στο 90% των πιο ηλίθιων δεξιών η μετεκλογική στάση της νδ, ενώ δεν ήταν εντελώς αναμενόμενη ακόμη και στο 50% πιο έξυπνων συριζόφιλων τι θα προσπαθούσε να κάνει ο σύριζα στον καιρό του.

  100. kostas f said

    υπάρχει και ο βλάκας με πιστοποίηση ή βλάκας με ISO…

  101. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Το σχόλιο 100 το είχε κρατήσει η παγίδα, συγγνώμη!

  102. Avonidas said

    #101. Ναι, αλλά για πόσο; Για να ξέρουμε δηλαδή ποιος έχει τα πρωτεία, σε σχέση με το #34. 😉

  103. Λ said

    https://i.guim.co.uk/img/media/fec7b07a7575c33e2bc28cd1fb6d913695c4ad44/0_0_2419_1451/master/2419.jpg?width=1225&quality=85&auto=format&fit=max&s=56d1b600d2e64e72c511c23c6b6408e5

  104. Neo Kid said

    “Stis maxes ta makria mallia htan adynamia”
    Xmmm… oi Spartiates tha diafonousan elafros mallon 😊

  105. π2 said

    60: Τις δυο και μόνο φορές που μαρτυρείται επιγραφικά η σάρισα, με ένα σίγμα γράφεται. Δεδομένου ότι και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για επίσημα κείμενα χωρίς ορθογραφικά και χαρακτικά λάθη (βασιλικό διάγραμμα με τον κανονισμό εκστρατείας του μακεδονικού στρατού από την Αμφίπολη και κατάλογος δωρεών στον ναό της Αθηνάς της Λίνδου, όπου καταγράφεται δωρεά του Φιλίππου), θα έλεγα ότι μάλλον προτιμότερο είναι το σάρισα.

  106. π2 said

    Όσο για το κυρίως θέμα, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να είναι κανείς αφελής για να πιστεύει ότι η ΝΔ στενοχωρήθηκε με την συνθήκη των Πρεσπών. Ήταν πασιφανές από τότε ότι η ηγετική ομάδα της πανηγύριζε που ξεφορτώθηκε μιαν άχρηστη καυτή πατάτα.

  107. ΓΤ said

    Επίθετο κάποτε, με παραθετικά ασφαλώς

    βλαξ
    βλακίστερος
    βλακίστατος

  108. Γιάννης Ιατρού said

    60 Μαρδ
    Και οι δύο γραφές (με ένα ή με δύο σίγμα) έχουν τηυ βάση τους, ανάλογα με την ετυμολογία της λέξης. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες περί αυτού, πιθανώς (σύμφωνα με τον Furnée) να είναι προελληνικής προέλευσης, (#78 Λεώ…. γενικά όπως λες, αλλά μόνο γενικά. Επί του συγκεκριμένου κοίτα και τα κιτάπια λίγο, προτού σχολιάσεις 🙂 )

  109. Γιάννης Ιατρού said

    106: Π2
    Έτσι μεν, αλλά δεν καταλαβαίνω το «άχρηστη» που γράφεις

  110. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @98. Χαίρομαι που κάνουμε την ίδια εκτίμηση για τα μείζονα, αλλά διαφέρουμε στην βαρύτητα που αποδίδουμε στα «ελάσσονα». Η αποκοπή του κόσμου από την πραγματικότητα εμένα πλέον δεν με εκπλήσσει, εδώ και πολλά χρόνια. Στην νεώτερη πολιτική ιστορία μας έχουμε εκατοντάδες βροντερά παραδείγματα ασύλληπτου παραμυθιάσματος του λαού, που όχι μόνο φτουράει, αλλά εξασφαλίζει επιπλέον εκλογικούς θριάμβους. (Δυστυχώς, από αυτά τα αεροστατικά ξελογιάσματα, συνήθως μας προσγειώνουν κάποια οδυνηρά εθνικά στραπατσαρίσματα.. Δυστυχώς!)

  111. ݂Μανούσος said

    Εγώ ξέρω να σας πω ότι σε σημαντικά υπουργεία το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό….
    Αν συνυπολογίσεις και τους παλαιούς πρασινοφρουρούς που ακόμη εμφιλοχωρούν στις περισσότερες θέσεις προϊσταμένων και διευθυντών στην Δημόσια Διοίκηση κατ’ ουσίαν δεν αλλάξαμε κυβέρνηση από το 1989 κι έπειτα…

  112. Georgios Bartzoudis said

    (α) «Έντονες διαφωνίες εκφράστηκαν για τον διορισμό του Γ. Μαυρωτά ως Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού -όχι τόσο επειδή …ηταν ένας από τους βουλευτές … που …συνέβαλε στην οριακή έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών…»
    # Ένας από τους διαφωνούντες είμαι και γω, όχι μόνο διότι ακολούθησε την οδό της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ αλλά και διότι τον θεωρώ κακαβάν(η)

    (β) «πολλοί μακεδονομάχοι … αισθάνθηκαν προδομένοι … Από την άλλη, είδα με θυμηδία την αγανάκτηση των «προδομένων» μακεδονομάχων…. Βλέποντας τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στους Μακεδονομάχους ο διορισμός του Μαυρωτά καταλαβαίνει κανείς πόσο εύστοχη είναι η έκφραση «κορόιδα με περικεφαλαία «.
    # Ναι. Και από μια άλλη μεριά οι ΜΑΚΕΔΟΝΟΚΛΑΣΤΕΣ αισθάνθηκαν ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ. Ας το καταλάβουν οι πάσης φύσεως χαμουτσήδες ότι για τον Μακεδονικό Λαό η επαίσχυντη τσιπροσυμφωνία είναι όχι μόνο ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ αλλά και ΑΚΥΡΗ. Έγινε ερήμην του. Οι χαμουτσήδες άμα θέλουν ας πουληθούν οι ίδιοι. Η πρωτοφανής ΠΡΟΔΟΣΙΑ βαρύνει κυρίως τους δήθεν αριστερούς Συριζαίους. Όσους συνενόχους και να βρουν δεν ξεπλύνονται με τίποτα!

  113. aerosol said

    #110
    Ενώ και σε καθημερινό επίπεδο έχω άφθονα παραδείγματα δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω μια θυμόσοφη στάση. Κακώς εκπλήσσομαι πλέον, αλλά δυσκολεύομαι να αποδεχτώ συναισθηματικά τα τείχη που υψώνει κανείς γύρω του, ειδικά για να μην του χαλάσουν τα γεγονότα ένα αγαπημένο παραμύθι. Το μυαλό μου ξέρει αλλά δεν το χωνεύω.
    Ίσως κι αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο δύσκολα μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει to cognitive dissonance (συγνώμη, δε μου έρχεται ο ελληνικός όρος) του άλλο να θέλεις και άλλο να ισχύει.
    Νομίζω πως πάρα πολλοί λύνουν το πρόβλημα με το να απομονώνονται πλήρως από το τι ισχύει. Αυτό μου εξηγεί και διαπροσωπικές και κοινωνικές/πολιτικές συμπεριφορές.

  114. Γιάννης Ιατρού said

    γνωστική ασυμφωνία

  115. sarant said

    102 Τα πρωτεία τα έχει το 34.

  116. Ακόμα και για τους χαμουτσήδες υπάρχει σωτηρία πάντως:

  117. spiridione said

    Ως προς τας τρίχας της κεφαλής• οι μεν πλείονες,των χωριτών μάλιστα,ξυρίζουσι πέριξ την κεφαλήν,ως τρεις δακτύλους υψηλά,τας δε άλλας τρίχας πλέκουσιν εις πλόκαμον,ον οι μεν περιτυλίσσοντες υποβάλλουσιν υπό τον σκούφον ή το φέσι,οι δ΄ αφίνουσιν αυτόν επί τα νώτα.Τον τρόπον τούτον της κουράς κακώς τινες των περιηγητών διισχυρίζονται ότι οι νυν Έλληνες παρέλαβον παρά των βαρβάρων, και δη παρά των Αλβανών.Τουναντίον ημείς νομίζομεν ότι οι Αλβανοί παρέλαβον αυτόν παρά των Ελλήνων,παρ΄ οις πανάρχαιος ην ο ως είρηται τρόπος της κουράς• διότι ούτω διέθετον τας της κεφαλής τρίχας οι αρχαιότατοι κάτοικοι τής Ευβοίας Άβαντες,ους και ο Όμηρος αυτός διά τον τρόπον της κουράς «όπισθεν κομόωντας» καλεί• παρά τούτων δε των Αβάντων, εις Αιτωλίαν αποικησάντων,παρέλαβον αυτόν ύστερον οι Αιτωλοί,παρ΄ ων πολλώ ύστερον παρέλαβον τον ειρημένον τρόπον της κουράς οι γείτονες τούτων Αλβανοί και άλλοι των βαρβάρων, ως περί τούτου καλώς και ο Αίνιος νομίζει (Johann Georg von Hahn,Albanesische Studien,heft II,172).
    https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/e/a/7/metadata-312-0000001.tkl&do=62597.pdf&pageno=177&pagestart=1&width=362&height=566&maxpage=369&lang=el

    Ο Αίνιος (Hahn) (για τους γερμανομαθείς)
    https://archive.org/details/ahy9953.0001.001.umich.edu/page/n192

    Στο Ισλαμ λέει ήταν απαγορευμένο το κούρεμα μέρους της κεφαλής, αλλά επιτρεπόταν το ολικό κούρεμα.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tonsure#Islam

  118. Θανάσης60 said

    90 Κώστα, θα ήθελα να συμμεριστώ την αισιοδοξία σου, αλλά τίποτε από τις ανεπίσημες ώς τώρα προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης δεν μου το επιτρέπει.
    Έζησα παρόμοια αλλαγή στην Αργεντινή το 2015 και οι προγραμματικές ομοιότητες με τρομάζουν. Θα δούμε, εύχομαι ειλικρινά να έχεις δίκαιο εσύ. Ο προσανατολισμός της σκέψης τους, όμως, στηρίζεται στο ουδαμού επιβεβαιωθέν δόγμα «παίρνω από τη μισθωτή εργασία -καί τους απόμαχους της ζωής- και τα δίνω στην επιχειρηματικότητα, ώστε να επενδύσει (με τα λεφτά μας, προφανώς) και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τώρα, το ποιος εχέφρων επιχειρηματίας θα επενδύσει στην αγορά μίας χώρας με περιορισμένη την αγοραστική δύναμη της πλειονότητας, είναι ερώτημα που η απάντησή του αποφεύγεται σαν το λιβάνι από τους νεοφιλελεύθερους. Εκτός κι αν ως επενδύσεις εννοούν τον χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο, που, σημειωτέον, ήταν ακριβώς η σκανδάλη της χρεοκοπίας. Η μόνη λύση είναι η αύξηση της κυκλοφορίας -έστω και πληθωριστικού- χρήματος.

    Για το μακεδονικό, ε, όχι και κανένα καραγκιοζλίκι. Μήπως θέλεις να ψάξω εγώ για σένα και να σου στείλω ένα σκασμό συνδέσμους; Αρκεί να (ξανα)δεις την συζήτηση στην Βουλή.

    «βασικές κατευθύνσεις στην μορφή του πολιτεύματος»: Δηλαδή; Πιστεύεις πως ο -εν πολλοίς μικροαστικός- ΣΥΡΙΖΑ θα επέβαλε την δικτατορία τού προλεταριάτου;

    Είμαι δάσκαλος (τάξης, δηλ. μάχιμος) και το ετήσιο εισόδημά μου κατέρρευσε το 2011 από 18 χιλιάδες (και κάτι) € στις ούτε 12 χιλιάδες. Όσο για τις περικοπές των συντάξεων καί επί ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες ήταν ήδη ψηφισμένα προαπαιτούμενα (θαρρώ πως το ξέρεις) και κάποιες έγιναν για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Απλώς, εσάς σας τα πήραν τμηματικά, από εμάς σχεδόν δια μιάς. Γιατί, όμως, το συνταξιοδοτικό σύστημα χρεοκόπησε, όπως και η χώρα, άσχετο αν δεν το είπε κανείς; Κάθε εξήγηση στοιχειωδώς ειλικρινής, ευπρόσδεκτη ως βάση συζήτησης.

    Για τις προσλήψεις, μην ξεχνάς ότι αν μπορεί να τις κάνει (αν τις κάνει), είναι χάρη στην τυπική έξοδο από την επιτροπεία. Το πουλέν σας που ψωμίζεται ως κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, κάτι που δεν θα επέτρεπε μονομερείς ενέργειες. Επί πλέον, είναι θιασώτης τής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Με φαντάζεσαι να δουλεύω μέχρι τα 70 μου με 20-25 εξάχρονα;

    Για τις βορειοκορεάτικες πρακτικές (ΚΥΠ, ΑΠΕ και ΕΡΤ απευθείας στον πρωθυπουργικό έλεγχο, κατέβασμα της κριτικής για τον διορισμό Τσουβαλά, λογοκρισία των δηλώσεων Μέι), έχεις να σχολιάσεις κάτι;

    Και, τέλος, αν απεχθάνομαι την δεξιά, είναι γιατί με αναγκάζει να ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει και για σένα, απλώς αντεστραμμένο.

    Να είσαι καλά και υγιής, για να έχεις χρόνο να μετανιώσεις…

  119. Θανάσης60 said

    112 Να σε δω, όταν σας πάρουν και το πρωτάθλημα…

  120. Την καλησπέρα μου από δω. Για να δούμε, αύριο θα πέσει ο αντίστοιχος χαιρετισμός από κει που πρέπει 🙂

  121. Γιάννης Ιατρού said

    120: Ανταποδίδουμε ρε συ, τι νομίζεις; 🙂

  122. sarant said

    Ευχαριστώ σας για τα νεότερα! Γεια σου Γιάννη από εδώ!

  123. aerosol said

    #114
    Ευχαριστώ!

    #112
    «Χαμουτσήδες» είναι σαφώς μειωτικός/υβριστικός όρος για τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας. Για να μην πω ρατσιστικός…
    {Οι οποίοι χαμουτσήδες ήταν καλοί όταν χύναν αίμα για να γίνει η Μακεδονία μερός του Ελληνικού κράτους.]
    Το οποίο μαζί με τη χρήση του «Μακεδονικός Λαός», το κάνει πιο συγκεκριμένα διχαστικό/τοπικιστικό/ρατσιστικό. Αν υπάρχει αυτός ο συμπαγής «Μακεδονικός Λαός», και αν είναι ΤΟΣΟ διαφορετικός από εμάς τους άθλιους χαμουτσήδες, τότε να δω με συμπάθεια μια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης. Βέβαια έχω και κάποιους μακεδονίτες φίλους που όλα αυτά τα θεωρούν παντελώς ηλίθια, οπότε καλή τύχη στον εμφύλιο με αυτούς. Φαντάζομαι εμπίπτουν στο «πάσης φύσης», που περιέχει τους… «ξεπουλημένους»;

    Υπάρχει και το «βούλγαρος» ως μειωτικός/υβριστικός όρος αλλά εμείς τον θεωρούμε αυστηρά γηπεδικό φαινόμενο και δεν θέλουμε καθόλου να τον χρησιμοποιούμε για τους βόρειους συνέλληνες, το θεωρούμε ντροπή. Εμείς οι χαμουτσήδες θεωρούμε ανεκδιήγητο να βρίζουμε τη μισή Ελλάδα. Κάτι που θα έκαναν σε πολιτισμένη παρέα μόνο μεγάλοι μαλάκες, με το συμπάθειο.

  124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Eπιτέλους, μετά από 4,5 χρόνια επανήλθαμε στην κανονικότητα στο ιστολόγιο, γίνεται κριτική στην κυβέρνηση. 🙂

    Κοιτώντας τον κόσμο από ψηλά (όχι υπεροπτικά) βλέπω παντού περικεφαλαίες, ποιοί να τις φοράνε άραγε; 🙂

    73 – » Όχι σαν τον Αντρέα που έλεγε ότι θα μας βγάλει από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και τον Αλέξη που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Όλες τις βασικές επιλογές της ΝΔ σε βασικά ζητήματα, τις ασπάστηκαν όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και λοιπές δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις, ανεξάρτητα πως αρχικά ξεκίνησαν και από το καταδειχθέν στην πράξη το «πού ’σαι νιότη πού ’λεγες πως θα γινόμουν άλλος».

    ‘Ολες τις βασικές επιλογές της ΝΔ που είναι η εξής ΜΙΑ σε όλο τον κόσμο, ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, (ούτε καν στην ΕΣΣΔ) τα χρηματιστηριακά παράγωγα κλπ, τους φορολογικούς παραδείσους και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όλα τα άλλα κατά την γνώμη μου, είναι για τους αφελείς.

    «Και μια ερώτηση κρίσεως. Αν υποτεθεί πως κάποιο πίστευαν ότι ο Μητσοτάκης δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία των Πρεσπών και τώρα θεωρούνται «κορόιδα με περικεφαλαία», ως τί πρέπει να θεωρηθούν αυτοί που ακλόνητα πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα σκίσει τα μνημόνια:»

    Ως Νεοδημοκράτες, κι αυτοί πίστεψαν τον Σαμαρά ΑΚΡΙΒΩΣ για τον ίδιο λόγο. 🙂 Σα να μου λύνεται σιγά σιγά η απορία για το ποιοί φοράνε τις περικεφαλαίες. 🙂 🙂 🙂

    98 – «Ακόμα και στα πιο προβλεπόμενα ή γνωστά πράγματα, βρέχει κόσμο που πέφτει από τα σύννεφα. Αλλά το πώς βρίσκονται μονίμως εκεί είναι και δική τους ευθύνη, δεν τα εξηγεί όλα η προπαγάνδα.»

    Εξηγούνται περίφημα από την υποχρεωτική εκπαίδευση της αμάθειας και την πατριαρχική σεξουαλική καταπίεση, κυριολεκτικά γίνονται ολοφάνερα, χρειάζεται όμως διαφορετικό τρόπο σκέψης για να το κατανοήσει κανείς κι αυτό είναι πάαααρα πολύ δύσκολο, (συν ότι έχει πολύ μοναξιά) αυτό είναι και το μεγάλο επίτευγμα της οικονομικής ελίτ, η ομογενοποιημένη σκέψη και η δημιουργία βολικών συνειδήσεων.

    Ακούστε τον δίσκο οι νεώτεροι για να μαθαίνετε πως κι οι δεξιοί μπορούν να γράψουν πρωτοποριακή μουσική. 🙂

  125. Γιάννης Ιατρού said

    τι να κάνουμε ρε Λάμπρο, αναρχία στο μαντρί… βλέπεις!

  126. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ. Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στο σύγχρονο βίο. ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ. ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ. Μεταγλώτισση και ένα κείμενο γραμμένο απο τον Θωμά Γκορπα.

    Click to access __54211.pdf

  127. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    70. Σε υποστηρίζω με το 126 !

  128. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    112.

    Με καλυπττει ο Aerosol .

    Άντε και μια ομοσπονδοποιηση (Παλιά Ελλάδα, Κρήτη, Νέες χώρες) !

  129. gpoint said

    # 110

    οσο υπάρχουν ξένοι διαιτητές δεν χάνεται το πρωτάθλημα από την ΣΑΦΩΣ καλύτερη ομάδα, η άλλη απλά θα παίζει την καλύτερη μπάλα για παρηγοριά
    και πολιτικά να το δεις η κόντρα Κούλη- Βαγγέλα είναι αναπόφευκτη γιατί και οι δυο είναι φαταούλες

  130. sarant said

    129 Εξαρτάται σε πόσα παιχνίδια θα παίξουν οι ξενοι.

  131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    125 – Είσαι ΗΜΙΘΕΟΣ.☺☺☺

  132. Theo said

    @112:
    «Μακεδονικό Λαό», εννοείς μάλλον τους διαφόρων προελεύσεων κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας (γιατί αλλού παραπέμπει διεθνώς αυτός ο όρος). Μην παίρνεις όμως και όρκο ότι η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής μας θεωρεί προδοτική και άκυρη τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ελάχιστοι αντιδρούν στην εμφανέστατη κωλοτούμπα των Μακεδόνων πολιτευτών της ΝΔ για τη συμφωνία κι όταν αυτοί που διαδήλωναν κατά της προεκλογικά ήταν περίπου το 5% του πληθυσμού της ελληνικής Μακεδονίας (100.000-150.000 από τα 2,5 εκατομμύρια).

    @123:
    Πρώτη φορά συναντώ κάποιο που θίγεται από τον όρο «χαμουτζής» και να τον θεωρεί «σαφώς μειωτικό/υβριστικό» και σκέφτομαι μήπως υπερβάλλεις.
    Εγώ τον χρησιμοποιώ ειρωνικά κι εννοώ τους Πελοποννήσιους και όσους από τους Αθηναίους λένε «χάμω» αντί για «κάτω». Αν σε ενοχλεί, οπότε θα ενοχλεί και άλλους, μάλλον δεν θα τον ξαναχρησιμοποιήσω.

  133. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    73, 90, 92
    Αγαπητέ Κώστα, διακρίνω μικρή πτώση του επιπέδου ψυχραιμίας που σε χαρακτηρίζει (-ριζε;;):)

    – Γιατί δεν μπορεί να λες σοβαρά «εγώ που είμαι συνταξιούχος γνωρίζω πόσο μειώθηκε το εισόδημά μου εκτός των προηγουμένων και από τον ΣΥΡΙΖΑ».
    Ποια σύγκριση μπορεί να υπάρξει μεταξύ των γιγαντιαίων μειώσεων των συντάξεων στο διάστημα 2012-14, και αυτών που έγιναν μετά το 2015; Και οι όποιες (μικρές) μειώσεις υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επιβλήθηκαν; Μήπως γιατί προϋπήρξαν κάτι δομημένα ομόλογα, κάτι PSI κλπ από τους προηγούμενους;
    Επιπλέον, αποσιωπάς και την «διαφυγούσα ζημία» 🙂 λόγω της μη περικοπής των συντάξεων, που θα ήταν πραγματικά τσουχτερή, αν εφαρμοζόταν.
    [Έχω αναλυτικά στοιχεία για τις αποδοχές μου από το 2011 – που έγινα συνταξιούχος – μέχρι σήμερα. Σίγουρα έχεις ανάλογα κι εσύ… Βάλ’τα κάτω, βγάλε συμπέρασμα και –αν θέλεις- κοινοποίησέ μας το…].

    – Γράφεις: «Όλες τις βασικές επιλογές της ΝΔ σε βασικά ζητήματα, τις ασπάστηκαν όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και λοιπές δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις». Φαντάστηκα ότι έκανες πλάκα! [Ένα είναι το κόμμα, δηλαδή…:)].
    Αλλά η (#90) απάντησή σου στον Θανάση, με επέπληξε. Και εφόσον μιλούσες σοβαρά, τέτοια γενικούρα ως τεκμηρίωση δεν την περίμενα…

    – Για συμφωνία Πρεσπών κλπ δεν σχολιάζω, αφού έχεις κουραστεί… (Πάντως, κι εγώ νομίζω ότι έχουν ειπωθεί –μέχρι τώρα- αρκετά, ένθεν και ένθεν).

    ΥΓ. Έχω έναν καλό φίλο Κώστα επίσης, ΝΔκράτη κι αυτόν. Μαλώνουμε, φωνάζουμε, αλλά ξαναφιλιώνουμε γρήγορα…:)

  134. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    133. Κάποια:) έπρεπε να είναι φατσούλες. 🙂 🙂 🙂

  135. Αγγελος said

    Θανάση, μπράβο, είπες την κουβέντα που κανείς, ούτε καν ο Βαρουφακης, δεν τόλμησε να πει: «Η μόνη λύση είναι η αύξηση της κυκλοφορίας -έστω και πληθωριστικού- χρήματος.»
    Το ερώτημα όμως είναι ακριβώς αν αυτή η μόνη λύση είναι όντως λύση…

  136. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Απορίες στα λεξιλογικά:

    – Αρχαία: βλαξ, (ο, η). Χωρίς ουδέτερο (προφανώς, χαρακτηρίζεται έτσι μόνο άνθρωπος…)

    – Νεοελληνική: ο βλάκας, η ;;;, το ;;;.

    – Γιατί άραγε στα μεσαιωνικά κείμενα δεν συναντάται, σχεδόν καθόλου, η λ. βλαξ;

    Για όποιον έχει κέφια (ή και ακεφιές…):
    Μια διαφορετική εκτέλεση του «Κορόϊδου» του Μ. Βαμβακάρη:https://youtu.be/qWupnxl5wTY?t=51

  137. spyridos said

    Εδώ για την επιγραφή που βρέθηκε κάτω από την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη το 2002 στις εργασίες συντήρησης του αγάλματος της Σταδίου.

    https://tinyurl.com/y5vh2m66

    Το πρόπλασμα του αγάλματος Κολοκοτρώνη που είχε παρουσιαστεί σε διεθνή έκθεση στο Παρίσι, αποσπά χρυσό μετάλλιο. Ωστόσο, η ιδέα του Σώχου να εικονίζεται ο Κολοκοτρώνης έφιππος χωρίς περικεφαλαία δεν άρεσε στην επιτροπή παρακολούθησης. Μιας και ο καλλιτέχνης ήθελε να διακρίνεται η πλούσια χαίτη του στρατηγού. Όμως αναγκάστηκε να πειθαρχήσει στις εισηγήσεις της επιτροπής. Στην συντήρηση που έγινε πριν μια δεκαετία στον ανδριάντα «εμφανίστηκε» λίγο καθυστερημένα η αντίδραση του καλλιτέχνη. Στο εσωτερικό της χαίτης και της περικεφαλαίας ο Σώχος είχε χαράξει την επιγραφή: «Παρά τη θέλησιν του Σώχου, Κολοκοτρώνη μου, ξαναφόρεσε την περικεφαλαία, Paris 1909.»

  138. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    118 «Με φαντάζεσαι να δουλεύω μέχρι τα 70 μου με 20-25 εξάχρονα;»
    Αν εργάζεσαι σε δημόσιο σχολείο ναι! Στα ιδιωτικά ο μεγαλύτερος δάσκαλος θα είναι 50 χρονών. Στα 51 θα τρώνε σουτ!
    Οι ηλικιωμένοι εκπαιδευτικοί θα είναι μόνο για τα σχολεία των κορόιδων, δηλαδή τα δημόσια.
    Και αυτό δεν θα αφορά μόνο την εκπαίδευση.
    Γνωστή μου δούλευε σε πολυεθνική στη χώρα μας(καλοί όροι εργασίας), στα 57 τους δίνανε απόλυση και καλή αποζημίωση(να τους φτάσει μέχρι τη σύνταξη). Ο ιδιωτικός τομέας ξέρει μέχρι ποια ηλικία είναι παραγωγικός ο άνθρωπος. Οι συντάξεις στα 65 και πάνω είναι άλλη μια λωποδυτιά για τα κορόιδα.

  139. spyridos said

    135

    Τη μία και μοναδική φορά που εφαρμόστηκε συνειδητά αυτό στην Ελλάδα αύξησε αισθητά το πραγματικό εισόδημα των ασθενέστερων τάξεων.
    Το 1981-84. Τότε μάλιστα παρουσίασε τεράστια αύξηση μεγάλο μέρος της βιοτεχνίας.
    Ο Δρεττάκης διώχθηκε από την κυβέρνηση λόγω του νομοσχεδίου που ετοίμασε για την Εκκλησιαστική Περιουσία και τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
    Αλλά η συνειδητά ταξική οικονομική πολιτική του, ακολουθήθηκε (εκτός φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας) για ένα διάστημα.
    Τώρα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ακόμα και εκτός ευρώ. ¨Η θα έπρεπε να ακυρωθούν όλες οι διεθνείς οικονομικές συμφωνίες (συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στην ΕΕ)
    και να μπουν δασμοί.
    Αυτό μόνο δυο χώρες στον πλανήτη μπορούν να το εφαρμόσουν. Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα.

  140. aerosol said

    #132
    Theo απαντάω σε συγκεκριμένο σχόλιο που είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένο τόνο. Αν δεν σου έκανε τίποτα εντύπωση στο σχόλιο στο οποίο απαντώ και σου έμεινε μόνο πως κάποιος μυστήριος ενοχλήθηκε με μια λέξη… μάλλον με ξεπερνά η φάση και σηκώνω τα χέρια ψηλά.
    Ξέρω από πού βγαίνει, ξέρουμε όλοι πως είναι κοροϊδευτικός στην καλύτερη περίπτωση, απλά δεν δίνουμε σημασία και συνήθως δε μας νοιάζει. Για να σου απαντήσω στην προσωπική σου ερώτηση: αν λες κάτι ειρωνικό σε κάποιον, όντως υπάρχει περίπτωση να ενοχληθεί. Ειδικά αν του πεις κάτι ειρωνικό για να του εξηγήσεις πως είναι «προδότης» που πουλάει τον «Λαό» σου, υπάρχει περίπτωση σοβαρή περίπτωση ή να κατεβάσει καντήλια ή να απομακρυνθεί τρέχοντας ενώ σταυροκοπιέται.

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βλάκας με φέσι

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μούσκαρο ή και γρόθο λέμε στην Κρήτη τον ηλίθιο (και τον πανηλίθιο) 🙂

    Από την παράσταση του Κραουνάκη «Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω» (του Ευ. Λεμπέση)
    Των βλακών η ομοσπονδία
    εκατάντησε αηδία
    Όλοι οι σοφοί για πλάκα
    κάναν ήρωα τον βλάκα
    Στους αιώνας των αιώνων
    η ζωή των επιγόνων
    Ήττα τρώει τεραστία
    απ’ αυτή τη δυναστεία

  143. gpoint said

    # 130

    Nίκο στην κανονική διάρκεια είναι 8 στα 30 και μετά σε όλα τα πλέηοφφς που θα βγάλουν τον πρωταθλητή. Από την άλλη μεριά η ψαλίδα έχει ανοίξει τόσο πολύ που δεν γίνεται να χάσει βαθμούς από τους λεγόμενους μικρούς χωρίς να διασυρθεί το άθλημα.
    Εν τω μεταξύ η καυτή πατάτα που άφησε στα αθλητικά πεσκέσι ο Σύριζα στην Νουδούλα, είναι πως κάποτε πρέπει να γίνει η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Τζήλου με βεβαιωμένη την συμμετοχή του στελέχους της ΠΑΕ ΟΣΦΠ Συντιχάκη στο γνωστό λευκό πόλο που θα επιφέρει από μείον βαθμούς μέχρι υποβιβασμό γι αυτό και σηκώνει τους τόνους απειλώντας ο ιδιοκτήτης του ιντζιαρ. Αυτό καίει περισσότερο από τον τίτλο για φέτος και η Ουέφα θα φύγει από τα γραφεία της ΕΠΟ στο επόμενο πρωτάθλημα. Ο πονηρός «τίγρης» τώρα που του τελείωσε ο Βασιλειάδης ψάχνεται με τον Κωστάκη για καμιά πρόσβαση στην Νουδούλα αλλά δεν φαίνεται να βρίσκει γι αυτό και κάνει καλές μεταγραφές φέτος !!

  144. Κουνελόγατος said

    Ρώτησε κάτι ο Θανάσης, αλλά κανένας δεν απάντησε (σχόλιο 87, τέλος)…

    Καλημέρα.

  145. Alexis said

    #133β: Συμφωνώ.
    Ο όρος «χαμουτζής» δεν είναι μειωτικός/υβριστικός ούτε βεβαίως ρατσιστικός. Πρόκειται για ειρωνικό χαρακτηρισμό με τον οποίο χαρακτηρίζουν οι Βορειοελλαδίτες τους Νότιους και ιδίως τους Πελοποννήσιους, για τη συνήθειά τους να χρησιμοποιούν τη λέξη «χάμω» αντί για «κάτω». Λέγεται τελείως χαλαρά, τον έχω ακούσει πάμπολλες φορές από το σόι της Βορειοελλαδίτισσας μάνας μου, και δεν έχω διαπιστώσει ποτέ να γίνει αιτία παρεξήγησης ή ενόχλησης. Τ’ αδέρφια της μάνας μου απευθύνονταν συχνά στον πατέρα μου (Πελοποννήσιο) με το «εσείς οι χαμουτζήδες», αλλά πάντα μέσα σε κλίμα χαλαρότητας και εκατέρωθεν πειραγμάτων.
    Θεωρώ ότι ανήκει στην ίδια ακριβώς κατηγορία με τα «Γκάγκαροι» (Αθηναίοι), «Σούρδοι» (Κοζανίτες), «Παγουράδες» (Γιαννιώτες), «Σαρδελάδες» (Πρεβεζάνοι), «Καρντάσια» (Θεσσαλονικιοί) και πολλά άλλα, που τα περισσότερα έχουν φανταρίστικη προέλευση, λέγονται περιπαικτικά στις παρέες και δε νομίζω να ενοχλούν κανέναν.

    Βέβαια ο Aerosol έχει και κάποιο δίκιο, γιατί ο κ. Μπαρτζούδης στο σχόλιο 112 τον χρησιμοποιεί λες και είναι βρισιά (που δεν είναι).

  146. Alexis said

    #144: Για την υγεία του Μίκη δεν ξέρω να υπάρχει κάτι νεώτερο πέραν όσων δήλωσε η κόρη του εδώ και ένα μήνα περίπου. Εντάξει, είναι γνωστό ότι η υγεία του είναι επιβαρυμένη τον τελευταίο καιρό, άλλωστε είναι και 94 χρονών, αλλά πέραν αυτού ουδέν.
    Τώρα, αν ο Θανάσης εννοούσε την εμπλοκή του Μίκη με το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, ε, εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να το σχολιάσω…

  147. giorgos said

    «Τό αεικίνητον»
    http://katotokerdos.blogspot.com/2014/06/blog-post_9.html

  148. sarant said

    137 Φοβερη ιστορία!

    143 Είχα ξεχάσει τα πλέι-οφ

  149. Με την σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κυρ-Κυριάκος απαλλάχθηκε από έναν μεγάλο μπελά.
    Βλέποντας από ευρεία οπτική γωνία («εθνική», όπως αποκαλείται συνήθως), είναι ευτυχές που έγινε έτσι.
    Αλλά είναι αυτονόητο ότι κάποτε πρέπει να πεί ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κυρ-Αλέξη.
    Και άν το κάνει, θα είναι ακόμη πιο ευτυχές – υπό την ευρεία οπτική γωνία. Γενικά. Για αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους ή άλλους δημοκράτες

  150. Εκλεκτά ενδημικά είδη της λιμναίας ιχθυοπανίδας των Πρεσπών. Υπάρχουν μόνον εκεί – ούτε κάν στη γειτονική λίμνη της Οχρίδας – αλλά δυστυχώς απειλούνται με αφανισμό.
    Ας προστατευτούν. Ιδού ένα ακόμη πεδίον δόξης λαμπρόν για τις υπηρεσίες και τους ενδιαφερόμενους πολίτες των δύο χωρών

  151. LandS said

    135 Όχι «ούτε καν ο Βαρουφάκης» .
    Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, τότε επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ.
    Ο Μπεν Μπερνάκε ως επικεφαλής του FED προχώρησε στη «ποσοτική χαλάρωση»
    Ακόμα και ο Ντραγκι με το whatever it takes»

  152. Στη γειτονική Οχρίδα υπάρχει κίνημα πολιτών (OHRID SOS) για την προστασία της λίμνης, η οποία απειλήθηκε από διάφορα φαραωνικής έμπνευσης σχέδια, τουλάχιστον επί της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι

    Europe’s Greatest Treasure



    Στις Πρέσπες υπάρχουν και άλλα είδη (ψαριών, πουλιών) που κινδυνεύουν
    https://www.spp.gr/life_prespafish/index.php?option=com_content&view=article&catid=1%3Apagia&id=28%3A2011-05-27-13-12-21&Itemid=19&lang=el

  153. ΚΩΣΤΑΣ said

    Έφυγε η βυζαντινολόγα και την πέσατε σε μένα, ε; 😛

    Για τους αγαπητούς φίλους που μου απηύθυναν χθες σχόλια, επειδή δεν είχα χρόνο για απάντηση, μια-δυο λέξεις σήμερα, τιμής ένεκεν, μη θεωρηθεί ότι σας προσπερνάω. Για ουσιαστική και λεπτομερή απάντηση, πάλι δεν υπάρχει δυνατότητα.

    96 Αβονίδα, δεν θέλω να λέω ότι είμαι Μακεδόνας και να είμαι υποχρεωμένος να δίνω περαιτέρω εξηγήσεις ή να με θεωρούν πολίτη της Βόρειας Μακεδονία. Η αποκλειστικότητα δημιουργεί συγχύσεις το λιγότερο, και μη θεωρείς ως ανέκδοτα περαιτέρω πονηρές σκέψεις των γειτόνων μας…

    116 –> εύχομαι ειλικρινά να έχεις δίκαιο εσύ …
    Θανάση, άμα πιάσει η ευχή σου, θα περνάμε όλοι καλά! 😉 Κι εσύ να είσαι καλά και υγιής, και περήφανος που δουλεύεις σε δημόσιο σχολείο, τα περισσότερα ιδιωτικά είναι της πλάκας. Ώσπου να γίνεις 70, αν υπάρχει τότε Κυριάκος στην κυβέρνηση, μπορεί να εφαρμόσει την κινητικότητα και να σε στείλει σε καμιά πιο ευάερη και ευήλια εργασία. 🙂

    124 Λάμπρο, μιας και βλέπεις όλες τις περικεφαλαίες, να σε ρωτήσω για τη δική μου, είναι με ή χωρίς λοφίο; 😛

    133 Μικιε φίλε μου, η αναφορά στη σύνταξή μου έγινε μόνο και μόνο για να υπενθυμίσω στον Θανάση ότι οι μειώσεις συνεχίστηκαν, γιατί ισχυρίστηκε ότι μετά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σταμάτησαν. Ένεκα μειώσεων παραμένω ταπί … αλλά ψύχραιμος, που είδες ότι έχασα την ψυχραιμία μου. Όσο για την «διαφυγούσα ζημία…» ας είναι καλά… η συμφωνία! 😛
    ΥΓ Καλέ μου φίλε, αυτό το «Έχω έναν καλό φίλο Κώστα επίσης, ΝΔκράτη κι αυτόν. Μαλώνουμε, φωνάζουμε, αλλά ξαναφιλιώνουμε γρήγορα…» με έβαλε σε περίεργες σκέψεις. Μπας και είμαστε κολλητάρια στην καθημερινότητα, κι εγώ … αγρόν αγοράζω; Μ΄αρέσει πολύ το χιούμορ σου, να είσαι καλά και να τα λέμε! 🙂

  154. nikiplos said

    124@ Αγαπητέ Λάμπρο, εκείνης της εποχής το progressive το έκανε άλλος…

  155. nikiplos said

    154@ στο 12:43 το αγαπημένο μου τραγούδι με τη φωνή της ηθοποιού Γεωργίας Ζώη

  156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    135 – Άγγελε δεν είναι δυνατόν να το λές εσύ αυτό, δεν μπορεί να έχεις τέτοιο σκεπτικό, θα παλαβώσω τελείως εδώ μέσα. Δηλαδή εδώ και μια δεκαετία που εφαρμόζεται αυτή πρακτική από την FED την ΕΚΤ αλλά και την BOJ, δεν έχει αντιληφθεί κανείς τι έχει γίνει; Δύο τετράκις $ (τουλάχιστον) είναι το παγκόσμιο άνοιγμα στα παράγωγα, βάση δημοσίευσης της BIS που είχα αναρτήσει πρίν δύο χρόνια εδώ, μπορείς να φανταστείς με τι λεφτά έγινε αυτό; και το κυριότερο, ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ;

    Υ.Γ – Για 600 τρις $ έλεγε η δημοσίευση, αυτό που δεν έλεγε, είναι πως το 70% των χρηματιστηριακών συναλλαγών, γίνονται εκτός χρηματιστηρίων (είχα αναρτήσει τότε και μία μελέτη της Ε.Ε το 2012 για το πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η «νόμιμη» πρακτική των υπερπλουσίων, ακόμη το μελετάνε, 🙂 ). Απ΄όσο ξέρω, αριθμητική ξέρεις πολύ καλή 🙂 βγάλε συμπέρασμα συνυπολογίζοντας πως το 70% είναι θεωρητικό ως προς το μέγεθος των αξιών, αφού δεν φορολογούνται οι πράξεις, κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό.

    Υ.Γ – Όταν τελειώσει με τους Κινέζους ο Ντόναλντ Ντάκ, είναι βέβαιο πως θα στραφεί κατά της Ιαπωνίας και της Ε.Ε και τότε θα γελάσουμε πραγματικά.
    Νομοτελειακά κάποια στιγμή, ο ελέφαντας στο δωμάτιο γίνεται αντιληπτός.

    Καλημέρα

  157. 151.
    Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, δεν προκαλεί καθόλου πληθωρισμό αυτή η κυκλοφορία «νέου χρήματος» υπό την μορφή που προωθούν οι κεντρικές τράπεζες (EKT, Fed, Βank of Japan κτλ). Ας ξεχάσουμε παλιές εκφράσεις του τύπου «κοπή» ή «τύπωμα» «ένυλου» χρήματος κτλ. Αυτό που συμβαίνει είναι μεγάλη αύξηση του ενεργητικού των κεντρικών τραπεζών υπό τη μορφή ηλεκτρονικού χρήματος, το οποίο απλώς πιστώνεται «με το ποντίκι του ΗΥ» στους λογαριασμούς που τηρούν οι εμπορικές τράπεζες στις κεντρικές τράπεζες. Δηλαδή παροχή ρευστού έναντι αγοράς από τις κεντρικές τράπεζες κρατικών ομολόγων ή άλλων χρεώγραφων, που μεταφέρονται από τα περιουσιακά στοιχεία των εμπορικών τραπεζών στα περιουσιακά στοιχεία των κεντρικών τραπεζών.
    Αυτό το ηλεκτρονικό νέο ρευστό, μόνον σε ελάχιστο πoσoστό μετατρέπεται σε κυκλοφορία χάρτινου χρήματος. Κυρίως χρησιμοποιείται – πάντα ως ηλεκτρονικό χρήμα – από τις εμπορικές τράπεζες και τους επενδυτές που αυτές χρηματοδοτούν για επενδύσεις σε άλλα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, futures ενέργειας, πρώτων υλών και άλλων εμπορευμάτων, ακίνητα κτλ ή ανακύκλωση της αγοράς κρατικών ομολόγων). Έτσι γίνεται εδώ και χρόνια, και θα συνεχίσει, η τεράστιας έκτασης αγορά κρατικών (και όχι μόνον) ομολόγων – δηλαδή χρέους – από την EKT, την Βank of Japan κτλ
    Το «whatever it takes» του 2012 δεν χρειάστηκε κάν να το κάνει πράξη ο Ντράγκι. Λειτούργησε τότε ως ισχυρή απειλή (γι αυτό το αποκάλεσαν μπαζούκας, πυρηνικό όπλο κτλ). Έτσι παρέλυσε το ρεύμα πωλήσεων κρατικού χρέους και έρριξε ραγδαία το επιτόκιο στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Έτσι έμειναν η Ιταλία και η Ισπανία «εντός αγορών». Διαφορετικά θα κατέρρεε τη ευρωζώνη. Ήταν στην ουσία πολιτικό μέτρο: Η ευρωζώνη υπερασπιζόταν επιτέλους με το οπλοστάσιό της την οικονομική επικράτειά της. Μπορούσε να είχε εφαρμοστεί από το 2010 (όπως είχε ζητήσει, πολιτικά σκεπτόμενος, ο Τρισέ αλλά διαφώνησαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζύ επειδή ήθελαν «πολιτική συμβατή με τις αγορές» – δηλαδή «να αξιολογούν οι αγορές» την οικονομία καθεμιάς χώρας της ΕΕ ξεχωριστά, χωρίς να εμποδίζονται από πολιτικές αποφάσισεις επίσημων φορέων όπως οι κεντρικές τράπεζες. Άν είχε γίνει τότε, πολλά δεινά θα είχαν αποφευχθεί, π.χ.το χάος με την δήθεν «ιδιαίτερη περίπτωση» Ελλάδα και το καταστροφικό PSI, η συμπαράσυρση της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου εκτός αγορών κρατικού χρέους μετά το «Ντωβίλ» (συμφωνία Σαρκοζύ-Μέρκελ για ελληνικό PSI και «κούρεμα») κτλ
    Το μετά το 2014 πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, άν και μοιάζει με εφαρμογή στην πράξη του «whatever it takes», γίνεται για να ανέβει το (υπερβολικά χαμηλό) επίπεδο πληθωρισμού στην ε/ζ λίγο κάτω από το 2 % -πράγμα που δεν επιτεύχθηκε ακόμη σε σταθερή βάση. Με άλλα λόγια, για να ανέβουν κάπως οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής δραστηριότητας. Η σταθεροποίηση της αγοράς κρατικού χρέους χωρών της ε/ζ είχε ήδη γίνει πριν αρχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

  158. Ιδού και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίλογου εναντίον των Ντράγκι, Τρισέ και άλλων επικεφαλής η διοικητικών συμβουλίων κεντρικών τραπεζών, προερχόμενο από εκείνη την οικονομολογική «ορθοδοξία» που διατηρεί (ακόμη) μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις «αγορές»:

    Hans-Werner Sinn (ο τότε πρόεδρος στο Ινστιτούτο ifo του Μονάχου): Η μαρξική θεωρία των κρίσεων και πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταστρέφει τον καπιταλισμό. Με ένα επίμετρο
    https://aftercrisisblog.blogspot.com/2017/02/blog-post_16.html

  159. nikiplos said

    Η μόνη λύση είναι η αύξηση της κυκλοφορίας -έστω και πληθωριστικού- χρήματος.

    Αγαπητέ Θανάση60

    Ενίοτε προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε πολιτικά προβλήματα με τεχνικούς όρους. Εσωτερική Υποτίμηση, Πληθωριστικό χρήμα κλπ, είναι τεχνικοί όροι, δηλαδή όροι που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν μια κοινωνία, τις ιδιαιτερότητές της, το παραγωγικό της σχήμα που εντάσσεται στην κουλτούρα της κλπ. Για αυτό και έχουν αποτύχει παντού εγχειρήματα τέτοια, που βασίζονται μόνο σε εμμονικη τήρηση λογιστικών αριθμών.

    α. Το ζήτημα είναι αν θελουμε κατ’ αρχήν να αλλάξουμε το παραγωγικό σχήμα.

    1) Αν θέλουμε, τότε πρέπει να επιβάλλουμε φαβοριτισμό στις παραγωγικές δομές που θέλουμε να προκρίνουμε. Το σχήμα έχει κινδύνους, προτιμώ όμως έναν Κόκκαλη από έναν Μαρινάκη, δηλαδή έναν που έχει ολόκληρο δίκτυο παραγωγής στην Παιανία, από έναν δήθεν εφοπλιστή, δήθεν χρηματιστή, γενικώς νταραβεριτζή…

    2). Θα το πληρώσουμε ακριβά γιατί αναγκαστικά θα στενοχωρήσουμε και «φίλους» και «εταίρους» και αυτό είναι δύσκολο για φτωχή κι ανίσχυρη χώρα. Κοινώς θα ήταν εφικτό μόνο αν κάποιες ισχυρές οικογένειες το επιθυμήσουν. Φυσικά μέχρι να επιτύχουμε κάποια ανταγωνιστική παραγωγή, το σχήμα θα είναι μεικτό, δλδ και εισαγωγές και ήκιστη παραγωγή.

    3) Εκπαίδευση του πληθυσμού σε αυτό το νέο παραγωγικό σχήμα. Όχι εκπαίδευση αγράμματων που παίρνουν πτυχίο με μπύρες και μάϊκονος, αλλά εκπαίδευση προσανατολισμένη να υπηρετήσει αυτό το σχήμα. Πράγμα που σημαίνει πως αρκετοί που θα προσανατολιστούν εκεί, θα φαν τα μούτρα τους, αφού θα προκριθούν άλλοι.

    β. Το ζήτημα να βρεθεί ένα παραγωγικό σχήμα που θα μπορούσε να ταιριάξει η χώρα γεωστρατηγικά. Αυτό δεν είναι αστείο. Ας πούμε μαίνεται τώρα που μιλάμε ο πόλεμος ΗΠΑ Κίνας ως προς το δίκτυο 5G αν είναι της Huavei ή όχι. Τα ψηφιακά σύνορα, αύριο θα είναι και τα σύνορα των χωρών. Επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως χώρα και ως κόσμος, ώστε να προσαρμοστούμε σε ένα εφικτό παραγωγικό σχήμα, χωρίς το γνωστό μας βολονταρισμό, με βάση τα πραγματικά δεδομένα (αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, χρέη, δημογραφικό κλπ)

    γ. Υπηρετώντας αυτό το παραγωγικό σχήμα με τη γεωστρατηγική δυνατότητά του, πορευόμαστε με τους ξένους εταίρους με άλλους όρους και φυσικά κάθε ικμάδα μας δίνεται προς ένα ιδιωτικού τομέα πρόκριμα, δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτό το παραγωγικό σχήμα. Και φυσικά όχι να ιδρύσουμε 200.000 θέσεις δημοσιων υπαλλήλων ιδιωτικού χρόνου (όπως έκαναν ο Σημίτης και ο ΚΑΚ) για να λύσουμε προσωρινά το πρόβλημα, αλλά να το λύσουμε για πάντα και για βάθος χρόνου…

    Επομένως για μένα δεν ξέρω αν υφίστανται μόνες ή περισσότερες, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η οποιαδήποτε λύση στο προβλημά μας δεν μπορεί να βασίζεται σε λογιστικούς και αναλογιστικούς τεχνικούς όρους…

  160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    153 – Δεν είπα πως τις βλέπω όλες καλέ μου φίλε κι από την στιγμή που δεν γνωριζόμαστε, δεν μπορώ να ξέρω αν φοράς κι εσύ πόσο μάλλον αν έχει και λοφίο. Αν φοράς πάντως, είναι εύκολο να το δείς, απλά βγάλε την από το κεφάλι σου και κοίταξέ την. 🙂

    154 – Toν έχω αυτόν τον δίσκο, τον είχα αγοράσει από το υστέρημά μου μαζί με το a night at the opera των Queen και μου είχε βάλει τις φωνές ο αδερφός μου – τι είναι αυτά που ακούς ρε, πας και ξοδεύεις τα λεφτά μας σε μαλακίες- τα είχαμε μαζί τότε λεφτά και δίσκους, αλλά είχα διαφορετικά ερεθίσματα, είχαμε ήδη κόντρα από τον προηγούμενο χρόνο που είχα πάρει το Selling England by the pount των Genesis και τα Απέραντα χωράφια του Τουρνά και μ΄αυτό το ποτήρι ξεχείλισε 🙂 και χωρίσαμε τα «τσανάκια μας». 🙂
    O Tουρνάς πάντως προηγήθηκε κατά 4 χρόνια.

  161. 153.
    Κύριε Κώστα, παρακάτω βλέπουμε ένα από τα μηνύματα υπευθυνότητας του Αντώνη Σαμαρά:
    https://www.naftemporiki.gr/story/268536/pantodunamo-minuma-kata-tou-mnimoniou-zitise-o-ant-samaras

  162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    159 – «Το ζήτημα είναι αν θελουμε κατ’ αρχήν να αλλάξουμε το παραγωγικό σχήμα.»
    Το ζήτημα είναι, πως από τη στιγμή που δεν μας λαμβάνει κανείς υπόψιν, αν μπορούμε το οτιδήποτε, η μέχρι τώρα γραπτή ιστορία, αποδεικνύει πως όχι αλλά είναι γνωστό πως η ιστορία δεν διδάσκει τίποτε. 🙂

    «Το ζήτημα να βρεθεί ένα παραγωγικό σχήμα που θα μπορούσε να ταιριάξει η χώρα γεωστρατηγικά.»
    Κάθε φορά που ακούω-διαβάζω για παραγωγικότητα κλπ, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω η να κλάψω, βρε Nikiplos, από την πρώτη εισβολή στο Ιράκ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στον κόσμο, ολοφάνερο είναι, τόσο δύσκολο είναι να το δείτε; Ορίστε ένα από τα ΑΠΕΙΡΑ παραδείγματα (το έχω βάλει και πιο παλιά αλλά….! 🙂 )

    «Αρχίζοντας από το 1987, ο Γκέιτς συμπεριλαμβάνεται στην λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως και ήταν ο πλουσιότερος συνεχόμενα 1995 έως το 2014 – με μόνη εξαίρεση κάποια χρόνια μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2007–08. Μεταξύ των ετών 2009 και 2014, η περιουσία του διπλασιάστηκε από US$40 δισ δολλάρια σε περισσότερα από US$82 δισ δολλάρια. Κατά τα έτη 2013 και 2014, η περιουσία αυξήθηκε κατά US$15 δισ δολλάρια.»
    Για πές μου, με ποιά παραγωγική διαδικασία το πέτυχε αυτό ΤΟ ΘΑΥΜΑ ο Γκέιτς μέσα σε 5 χρόνια και μάλιστα εν μέσω βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης;

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΓΗ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ ΓΙΑΤΙ ΖΑΛΙΖΟΜΑΙ. 🙂

  163. spyridos said

    151 157
    Ετσι ακριβώς.
    Η ποσοτική χαλάρωση δεν είχε σκοπό και δεν δημιούργησε πληθωρισμό.
    Ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του αποταμιευμένου χρήματος και αυξάνει την αξία της εργασίας.
    Έχωσε απλώς περισσότερο άχρηστο χρυσό στα σεντούκια των πλουσίων.
    Αλλά φυσικά οι ελπίδες των ψιχίων που θα πέσουν από το τραπέζι των πλουσίων (τρικλ ντάουν) ήταν φρούδες.
    Μόνο οι ξαφάδες και τρισέδες τα πιστεύουν ακόμα αυτά.
    Η συνεχής παραμονή σε βίλες διαβάλλει την προσωπικότητα.

    159
    Νίκιπλε πολύ καλά τα λες σε μεγάλο μέρος.
    Σε μια δημιουργία ενός (νέου) παραγωγικού μοντέλου ο πληθωρισμός θα ήταν ένα από τα εργαλεία επανεκκίνησης.
    Από μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά.
    Η πίστη σου όμως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με ανησυχεί.
    Ζω σε μια χώρα (Ολλανδία) που το 60% των θέσεων εργασίας είναι κρατικές ή κρατικοδίαιτες.
    Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Γερμανία. Ακόμα και η ΟΠΕΛ επανεκκινήθηκε με 100% κρατικά χρήματα μέσα στην κρίση.
    Οι μόνες χώρες που δεν καταποντίστηκαν μέσα στην οικονομική κρίση έχουν οικονομίες αυστηρά κατευθυνόμενες από το κράτος.

  164. Γιάννης Ιατρού said

    156: Λάμπρο, επειδή οι άρχοντες του σκότους 🙂 εξαφάνισαν εκείνες τις αναρτήσεις σου πριν δύο χρόνια (δεν λες και πότε ακριβώς γμτ$%#), δεν τις ξαναβάζεις (αυτή των 600 τρις $ και την άλλη με το 70% του 2012, της ΕΕ ) να τις θυμηθούμε;

  165. Theo said

    @140:
    Αγαπητέ Aerosol, ευχαριστώ για την απάντηση/επεξήγηση. Φυσικά και κατάλαβα την ουσία του σχολίου σου, με την οποία και συμφωνώ. Απλώς, θέλησα να καταλάβω αν ενοχλήθηκες από αυτήν καθεαυτήν τη χρήση του όρου ή από τη συνάφειά της στο σχόλιο του Γ.Β.
    Γιατί κι εγώ έχω την ίδια εντύπωση με τον Αλέξη (σχ. 145), δηλαδή πως «ο όρος «χαμουτζής» δεν είναι μειωτικός/υβριστικός ούτε βεβαίως ρατσιστικός. Πρόκειται για ειρωνικό χαρακτηρισμό…» Αλλά στο εξής θα τον χρησιμοποιώ με φειδώ. 🙂

  166. nikiplos said

    163@, Σπυριδε,

    Η πίστη μου δεν έγκειται σε κάποια ιδιαίτερη προτίμησή μου στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στο γεγονός ότι εδω δεν υφίσταται το Γερμανικό, ούτε και το Ολλανδικό βέβαια οργανωμένο κράτος δικαίου. Επομένως δεν μπορώ να αντιγράψω ένα μοντέλο από εκεί…

    Η ιδέα είναι, ότι βασίζεις το εγχείρημα σε πολλούς παίχτες με την ελπίδα κάποιοι από αυτούς να προσδέσουν τα συμφέροντά τους με αυτό και να έλξουν προς τα εμπρός το κάρο της παραγωγής. Συνεπώς ο φαβοριτισμός που περιέγραψα πιο πάνω, δεν δίνει χρήμα αλλά job opportunities, αυτό που εσύ λες «κρατικοδίαιτος».

    Όλα αυτά δεν εγγυώνται καμία επιτυχία αν τα θαλασσώσουμε. Δεν βλέπω όμως άλλον τρόπο να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το σπιράλ, οικονομικού, δημογραφικού και κοινωνικού θανάτου που μας έχουν προσδέσει οι εγχώριοι ηγέτες μας, εντός κι εκτός του κρατικού μηχανισμού…

  167. ΚΩΣΤΑΣ said

    161 Σπύρο, δεν βρίσκω κάτι ιδιαίτερο στο μήνυμα του Σαμαρά. Είναι ένα από αυτά τα τετριμμένα που λένε οι πολιτικοί μπροστά στην κάλπη. Γενικώς όμως για τον Σαμαρά κι εγώ τον έχω… γραμμένο.

    * Μ’ αρέσει που περιηγείσαι και γράφεις για τη Θεσσαλονίκη, χαίρομαι για τα πατριωτάκια μου! 🙂

  168. nikiplos said

    162@, Ο Γκέϊτς ηγείται της Microsoft. Εκτός από αποκλειστικούς συμβαλλόμενους, όπως το ελληνικό δημόσιο, η εταιρεία αυτή αυξάνει το πελατολόγιό της κάθε φορά που αυξάνεται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως είναι σε μια ανηφόρα που αυξάνεται ολοένα η ζήτηση των προϊόντων της και αυτή ασθμαίνοντας τρέχει να την καλύψει όσο το δυνατόν. Φυσικά έχει καταφέρει να έχει στο πλευρό της και το Δημόσιο των ΗΠΑ, τις μυστικές υπηρεσίες κλπ, αλλά αυτό το είχε κάνει και η Siemens παλαιότερα…

    Πέρα από αυτό, τα περισσότερα σπίτια και οι περισσότεροι πελάτες ψηφιακών υπηρεσιών έχουν συστήματα microsoft. Ανεξαρτήτως αν ένας πελάτης έχει αγοράσει τα λογισμικά ή τα έχει σπασμένα, σε κάθε διαδικτυακή δράση του, η microsoft πληρώνεται αδρά…

    Ο πληροφοριακός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει απασφαλίσει… και ο θεός βοηθός…

  169. nikiplos said

    στο 168@ ξέχασα να βάλω το Αγαπητέ Λάμπρο, βεβαίως βεβαίως το οποίο το εννοώ!

  170. LandS said

    151 Να μείνουμε στο ότι το χρήμα-χρήμα, αυτό με το οποίο μπορείς να πληρώσεις τους φόρους σου ή πιο κιριλέ αυτό που ταυτόχρονα έχει και τις τρεις λειτουργίες που το κάνουν χρήμα είτε σε χάρτινη μορφή είτε σε ηλεκτρονική είναι το ίδιο πράγμα.
    Ή μάλλον όχι. Η χάρτινη μορφή δεν βολεύει και τόσο.

  171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    163 τέλος – Οι μόνες χώρες που δεν καταποντίστηκαν στην κρίση, είναι αυτές που λειτουργούν σαν φορολογικοί παράδεισοι και ξεπλένουν μαύρο χρήμα (στις κορυφαίες η Γερμανία και η Ολλανδία) μία από αυτές, είναι και το Λουξεμβούργο με ΑΕΠ 65 δις, που τι είπαμε πως παράγει;

    164 – Μου βάζεις δύσκολα γιατί ξέρεις πως το ψάξιμο στο διαδίκτυο δεν είναι το καλύτερό μου, αλλά έναν κακόψυχο τον έχουμε, ☺ θα τα βρώ και θα στα στείλω, εδώ δεν τα δημοσιεύω ξανά γιατί δεν έχει νόημα, οι αναπόδεικτες βεβαιότητες των ανθρώπων δεν αναιρούνται από καμία απόδειξη. Τίποτε πιο δυνατό από την πίστη.☺

    168 – Αυτά τα δεδομένα υπήρχαν και πρίν από το 2009 και σε 33 χρόνια, είχε μαζέψει ΜΟΝΟ 40 δις ο φουκαράς☺, την διαφορά την έκαναν κυρίως η γνωριμία του που εξελίχθηκε σε φιλία με τον Μπάφετ και η ποσοτική χαλάρωση της FED.
    Τα δεδομένα υπάρχουν και δεν είναι κρυφά, γνώσεις έχεις περισσότερες από μένα, θα σου είναι πολύ εύκολο να τα βρείς και να κάνεις τις σχετικές συγκρίσεις όχι μόνο για τον Γκέιτς αλλά για όλους τους (φανερούς) υπερπλούσιους και τις μεγάλες πολυεθνικές, τότε θα καταλάβεις πως δεν βγαίνουν με την παραγωγή και την αυξημένη παραγωγικότητα των οικονομικών σκλάβων τα δισεκατομμύρια, αυτά είναι παραμύθια των ΜΜΑ που όλως τυχαίως, ανήκουν στους δισεκατομμυριούχους.☺ Τώρα γιατί οι οικονομικοί σκλάβοι τα πιστεύουν, άβυσσος η ψυχή του οικονομικού σκλάβου,☺ ίσως για τον ίδιο λόγο που πιστεύουν στα παραμύθια των χειραγωγημένων πολιτικών και των θρησκειών με τους αναπόδεικτους θεούς.

    Ψευδαισθήσεις, ματαιοδοξία, ελπίδα, οι τρείς ακλόνητοι πυλώνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, από τι να κινδυνέψει μετά η οικονομική ελίτ, ίσως λόγο εντροπίας, μόνο από τον εαυτό της.

    Φρόντισε να βάλλεις το παιδί σου στον σωστό οικονομικό δρόμο, είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει αξιοπρεπώς σ’ αυτό που έρχεται και θ’ αντιμετωπίσει.

  172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    169 – Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και δεν χρειάζονται κάθε φορά τέτοιες φιλοφρονήσεις, κανόνισε να βρεθούμε να γνωριστούμε και να τα πούμε από κοντά κι ακόμη καλύτερα, να έρθεις στην επόμενη σύναξη (μόλις γίνει τελείως καλά το τρελό αγόρι ☺).
    Η πρόσκληση ισχύει για ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ που σχολιάζουν στο ιστολόγιο η που απλώς το επισκέπτονται.
    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας πως εδώ κρίνουμε απόψεις κι όχι ολοκληρωμένα άτομα, ελάτε να βρεθούμε από κοντά και θα δείτε πως με λίγο (ή πολύ☺) κρασί, αρκετούς μεζέδες (αν είναι και η ΘΕΑ Λου θα χορτάσουμε κεφτεδάκια☺) σκωπτικά ποιήματα από τον πσαρά μας τον Gee και παρεΐστικο τραγούδι, δεν μας χωρίζει τίποτε σημαντικό.

    Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.☺

  173. aerosol said

    #165
    Όλα ΟΚ. Πιο επεξηγηματικά: δεν με έχει ενοχλήσει ο όρος ως τώρα και δεν προβλέπω να με ενοχλήσει ξανά στο μέλλον. Η χρήση καθορίζει τα πράγματα.
    Πάντως όλα τα αστεία εις βάρος κάποιου δυνητικά μπορεί κάποτε να φέρουν σύγκρουση -ακόμα και παλιά αστεία μεταξύ φίλων. Ποτέ δεν είναι τελείως «αθώα», κάποιο βάρος κουβαλάνε όλα.
    Αν κάτι είναι ειρωνικό (όσο ήπια και να είναι) σαφώς σου προξενεί κάποιο πλήγμα. Αυτή είναι η λειτουργία του, το να μειώνει με κάποιον τρόπο. Η «σωστή» χρήση κάνει το πλήγμα παιχνιδιάρικο. Σαν φιλική σφαλιαρίτσα από κολλητό. Αλλά έχουν σφαχτεί άνθρωποι για τη λάθος σφαλιαρίτσα την λάθος ώρα.

    Έχω γνωρίσει κι έχω κάνει παρέα με πολλούς Θεσσαλονικείς. Συχνά ήταν εξαιρετικά παιδιά! Νομίζω πως σχεδόν όλοι (ίσως και όντως όλοι), αργά ή γρήγορα έκαναν ένα αστειάκι εις βάρος της πόλης μου ή του τόπου καταγωγής μου. Δεν θύμωσα αλλά σαφώς κάτι δείχνει αυτό. Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο με γνωστούς από την Ελασσόνα, τις Σέρρες, την Δράμα ή οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας. Σύμπτωση;

    #156
    Λάμπρο νομίζω πως ο Ντόναλντ έχει ήδη ανακοινώσει από την άνοιξη επικείμενα μέτρα/δασμούς για προϊόντα της ΕΕ. Αν θυμάμαι, απλά μας παίζει με το ότι τάζει στην ΕΕ καθυστέρηση μηνών στην εφαρμογή τους. Πράγμα το οποίο είναι σαφές εργαλείο ελέγχου, όπως καλά ξέρεις.

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    159 >>μαίνεται τώρα που μιλάμε ο πόλεμος ΗΠΑ Κίνας ως προς το δίκτυο 5G αν είναι της Huavei ή όχι
    168 >>Ο πληροφοριακός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει απασφαλίσει

    Νίκιπλε, άκουγα προ ημερών αυτό το θέμα από το Χρυσόστομο Λουκά ΣτοΚόκκινο και προσπαθούσα να καταλάβω. Για πες, αν κατάλαβα: Μια αμερικάνικη προμηθεύτρια εταιρία προκειμένου να μην χρεωκοπήσει, προ ετών, πούλησε κάτι μικροαγωγούς (;) που τους έχουν ηλεκτρονικές συσκευές ,από σμαρτ μέχρι πυραύλους στην κινέζικη Huavei (;) και τώρα αυτή βρίσκεται κυρίαρχος του παιχνιδιού γιατί κατασκεύασε δικές της πλέον ηλ.συσκευές και απειλεί τα αμερικανικά προϊόντα .Σωστά;
    (Μη γελάσετε με την ασχετοσύνη. Εψαχνα να βρω περί τίνος πρόκειται και τώρα νομίζω ότι σε αυτό αναφέρθηκες)

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    174.Και μόλις έπεσα πάνω σ΄αυτό
    Η Huawei θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android
    http://www.epixeiro.gr/article/134206

  176. Γιάννης Ιατρού said

    174 (τέλος): Στην ουσία επειδή απειλεί την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στα ηλεκτρονικά, ειδικά σε σχέση με τηλ/νίες (π.χ. 5G) νέας/επόμενης γενιάς κλπ.
    Πολύ συνοπτικά:
    Έτσι θέλουν (ήδη το κάνουν) να μην της παρέχουν αμερικάνικα προϊόντα, από software (π.χ. το σύστημα android για τα κινητά της) μέχρι hardware/τσιπ (π.χ. μ-επεξεργαστές) κλπ. και επίσης απαγορεύουν (απειλούν με κυρώσεις) σε εταιρείες να συνεργάζονται με την Huawei.
    Σαν πρόφαση οι αμερικάνοι φέρνουν (ισχυρίζονται πως έγινε/θα γίνεται) την υποκλοπή πληροφοριών πάσης φύσεως και τεχνολογίας (δηλ. από τηλεπικοινωνίες μέχρι πατέντες) από την εν λόγω εταιρεία.
    Οι υποκλοπές (έγιναν/θα γίνονται, κατά τους αμερικάνους) ειδικά με πειραγμένα τσιπ (που είναι και δύσκολο να τα ελέγξεις, μιας και το κόλπο γίνεται μέσα στα τσιπ). που βρίσκονται σε καίρια διαδικτυακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον π.χ. σε data center και δίκτυα.

  177. Γιάννης Ιατρού said

    175: Το παλιότερο μπορεί de facto να το χρησιμοποιεί, όχι όμως την τελευταία (επόμενη) έκδοση. Ήδη έχει αναπτύξei δικό της σύστημα, συμβατό με το android και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει.

  178. Γιάννης Ιατρού said

    Έφη, δες κι εδώ (18/7/2019): https://www.techradar.com/news/huawei-ban

  179. nikiplos said

    174@, 176@ Έτσι όπως τα λέει ο Γιάννης Ιατρού είναι… Επιπλέον αν οι κινέζοι με την huavei στήσουν εκτεταμένα δίκτυα 5G στην Ευρώπη, την Ασία και περιοχές αμιγώς Δυτικών συμφερόντων, τότε θα γίνουν συμπαίκτες και αναγκαστικοί συνδαιτημόνες στην τηλεπικοινωνιακή πίτα των ΗΠΑ. Οι υποκλοπές είναι το ελάχιστο. Το σημαντικό είναι ο έλεγχος των ειδήσεων (news), του ηλεκτρονικού (smart) χρήματος μέσω των συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιακών διαύλων κλπ. Εκτός από τα γεωφυσικά σύνορα, υπάρχουν ως γνωστόν και τα ηλεκτρονικά τηλεπικοινωνιακά τέτοια. Τελευταία αυτά τα δεύτερα φέρνουν περισσότερα έσοδα από τα κλασσικά παλαιά…

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    176 – 179 Γιάννη Ι. , Νίκιπλε, σας ευχαριστώ!
    Κι όσα δεν ήξερα, τα ψυχανεμίστηκα. Αυτός είναι πόλεμος, όχι αστεία. Χρήμα κι επιβολή 😦 .

  181. spyridos said

    Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% που είχε ψηφιστεί για φέτος.
    Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 70.000 (κατώτατη τάξη ντε) και ψήφισσαν Κούλη

  182. Servitoros said

    Προσωπικά μου αρέσει το μπετόβλαλας λόγω του συνδυασμού του όρου βλάκας με οικοδομικά υλικά, εξίσου ενδιαφέρον ότι πολλές φορές χρησιμοποιείται αντί του βλάκας το στόκος. Έχω πλέον μεταλλαξει το στόκος σε τζημερόστοκος

  183. Georgios Bartzoudis said

    123, aerosol said: «Χαμουτσήδες» είναι… έχω και κάποιους μακεδονίτες φίλους…»

    # «Μακεδονίτες» ε! Αφού πουλήσαμε το «Μακεδόνες», τώρα πάμε στο «Μακεδονίτες»! Τι ντροπή!
    Αγαπητέ μου, οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ ξεπούλησαν τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και όχι την χαμουτσίδικη. Ποιοι είναι οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ χαμουτσήδες;; Όχι βέβαια ο χαμουτσήδικος λαός. Ούτε όλοι οι Συριζοπαθείς, χαμουτσήδες ή μη. Ούτε όλη η απελθούσα συριζοκυβέρνηση. Μα τότε ποιοι είναι; Ναι είναι 4-5 πρόσωπα της συριζοκυβέρνησης που έλεγχαν την εξουσία και «το κόμμα»: Όλοι τους ΧΑΜΟΥΤΣΗΔΕΣ και όλοι τους εργολάβοι (Ναι, η συριζοκυβέρνηση ήταν και κυβέρνηση εργολάβων. Δικτατορία του … «εργολαβιάτου»). Όλοι οι άλλοι ακολούθησαν τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ, είτε για να προστατέψουν τα οφφίκια και άλλα προνόμιά τους, είτε διότι το είπε «το κόμμα». Ναι, αυτή η αγκύλωση μας έμεινε από τα χρόνια του …ανύπαρκτου σοσιαλισμού. Και είναι αντιστάθμιση στο τσιπροπροσκύνημα κατουρημένων αμερικάνικων και γερμανικών ποδιών.
    Πιστεύω να λύθηκαν οι απορίες, τόσο οι δικές σου, όσο και των άλλων σχολιαστών [128 Αφώτιστος Φιλέλλην, 132 165 Theo, 145 Alexis κλπ]

    Υ/Γ: Επειδή στο μπλογκ αυτό λεξιλογούμε, ας κάνω και μια σχετική διευκρίνιση: Χρησιμοποιώ τον όρο ΠΡΟΔΟΤΗΣ με την καθαρώς γλωσσική της έννοια. Δεν γνωρίζω αν έχει, ή πρέπει να έχει, η μπορεί να έχει, και νομικές συνέπειες για τους …πρωταγωνιστές της προδοσίας]

  184. spyridos said

    Πιείτε τον κι απ τον πάσχοντα τώρα.
    Η μεγάλη απόλαυση είναι τα σχόλια. Ποπκορν και πατατάκια να έχουμε να το απολαμβάνουμε

    https://www.kathimerini.gr/1034481/opinion/epikairothta/politikh/h-gkrinia-gia-ton-k-mayrwta

  185. Γιάννης Ιατρού said

    181: spyridos
    Αντικαθίσταται (**να το δούμε κι αυτό βέβαια, ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί**) με οριζόντιο κούρεμα κατά 10% για το 2019 (και 10% για το 2020 και 10% για το 2021, επίσης οριζόντια). Το είχε εξαγγείλει ο ΚΜ, πως δεν ήθελε να ευνοήσει τις χαμηλές περιουσίες (<100.000, έστω έως 200.000), αλλά ήθελε οριζόντιο κούρεμα (που ευνοεί σαν ποσό πιό πολύ τις υψηλές αξίες).

  186. Μαρία said

  187. Γιάννης Ιατρού said

    Θεός ο φωτογράφος !

  188. sarant said

    186 Κιόλας!

  189. Γιάννης Ιατρού said

    187: Τα σημερινά νούμερα όπως βγήκαν από τον επιλοχία:
    12-2 Βορίδης, 2-4 Χρυσ/δης, 4-6 Κικίλιας, δεκανέας αλλαγής ο Άδωνις 🙂 🙂

  190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    189. άλλοι σκοπιά (με περικεφαλαία)
    κι άλλοι ελεύθεροι…σκοπευτές 🙂

  191. #183
    ««Μακεδονίτες» ε! Αφού πουλήσαμε το «Μακεδόνες», τώρα πάμε στο «Μακεδονίτες»! Τι ντροπή!»

    Το να γράφεις με τόση ένταση σε κάποιους ξένους στο ίντερνετ με κάνει να σκέφτομαι πως είσαι σε μεγάλη πίεση.
    Ίσως να ήταν καλή ιδέα να μιλήσεις σε κάποιον – οι εποχές είναι περίεργες και τα ζόρια συχνά μας καταβάλλουν.

  192. sarant said

    189 🙂

  193. gpoint said

    # 191

    Εννοείς πως έχει καβαλήσει …την σάρισσα ;;

  194. π2 said

    188: Και πολύ άργησαν. Η ρεβανσιστική ορμή στην εκλογική βάση της ΝΔ είναι πολύ ισχυρή, αυτή ουσιαστικά εξασφάλισε την υψηλότατη συσπείρωση (άνω του 90% αν θυμάμαι καλά). Ο Σαμαράς, που μιλούσε ως χωριστό παράκεντρο εξουσίας, έγραφε για ειδικά δικαστήρια με ρητορική μεσοπολέμου. Επειδή ακριβώς η νέα ηγετική ομάδα του Κούλη προτιμά, προς το παρόν τουλάχιστον, την feelgood, όλοι μαζί μπορούμε, τεχνοκρατική αισιοδοξία, είναι πολύ λογικό να αρχίσουν οι γκρίνιες.

  195. Γιάννης Ιατρού said

    193: κοντεύει και τη Σάριζα 🙂

  196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    173 – Ναι έχει κάνει ανακοινώσεις για κυρώσεις όμως δεν εννοώ αυτό λέγοντας πως θα στραφεί εναντίον της Ε.Ε, αλλά ολομέτωπη οικονομική επίθεση αν δεν καταφέρουν οι χρεοκοπημένες ΗΠΑ να δημιουργήσουν συνθήκες β΄π.π ώστε να ξεκινήσει ο γ΄π.π για να ενσωματώσουν σ΄αυτόν την χρεοκοπία τους και να βγούν και κερδισμένες (οι μόνες) όπως έγινε με τον β΄π.π. Μέχρι τώρα πάντως δεν βρίσκεται ο μαλάκας που θα παίξει τον ρόλο του Χίτλερ κι αν δεν κάτσει και το «deal» με τους αγιατολάχ, δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για στρατιωτικό πανηγύρι, τι άλλο μένει μετά;
    Το θέμα, είναι πως ενώ ο Τράμπ σαν αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας δεν θέλει πόλεμο γιατί ξέρει πως μπορεί να κερδίσει εμπορικά (φαίνεται άλλωστε πως έχει για τα @@του όλους τους τεχνοκράτες ηγέτες του κόσμου) τα γεράκια του στρατιωτικοβιομηχανικού κατεστημένου τον θέλουν και η ιστορία έχει αποδείξει πως έχουν τον τρόπο να επιβάλλουν την άποψή τους όταν χρειασθεί, (για να θυμηθούμε και τον Κένεντι) είδομεν τι μέλλει γενέσθαι. 🙂

    Υ.Γ – Έχε κατά νού αυτά τα στοιχεία. Το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλήρη χρηματιστηριακή άγνοια, το 5% έμμεση γνώση και συμμετοχή και το 2% είναι αυτό που κάνει όλες τις συναλλαγές και διακινεί κάπου 5 τρις $ ημερησίως!!! (70 τρις περίπου το παγκόσμιο ΑΕΠ) κι αυτές είναι οι φανερές και φορολογημένες (με αστείο ποσοστό 🙂 ) δηλαδή το 30% των συνολικών συναλλαγών, το 70% είναι άδηλο και κανείς δεν γνωρίζει το ύψος τους που λογικά είναι μεγαλύτερο από τον αυθαίρετο υπολογισμό.
    Οποιαδήποτε οικονομική συζήτηση που δεν περιλαμβάνει αυτά τα δεδομένα, στην καλύτερη περίπτωση, (όταν π.χ γίνεται από μισθωτούς και συνταξιούχους) είναι αστεία, στην χειρότερη (όταν γίνεται από οικονομολόγους και λοιπές χαρτορίχτρες που δίνουν συμβουλές σε κυβερνήτες) γίνεται άκρως επικίνδυνη για τους οικονομικά αδυνάτους.

    Η πραγματικότητα είναι μία για όλους, η φανταστικές ερμηνείες της είναι τόσες πολλές που την καθιστούν υποκειμενική, μένει να αντιληφθεί κανείς ποιός ωφελείται από αυτό.

    Υ.Γ – Επειδή οι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη, δές κι αυτά τα στοιχεία σε μια δεκαετία παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα.

    https://money.cnn.com/2007/04/25/markets/markets_0945/index.htm?section=money_topstories

    https://www.cnbc.com/id/29474077

    https://gr.investing.com/indices/us-30-historical-data

    Καλημέρα

  197. 163.
    Ο πληθωρισμός σίγουρα μειώνει την αξία του αποταμιευμένου χρήματος. Αλλά αυξάνει (γα την ακρίβεια διατηρεί – μη λέμε μεγάλα λόγια) την αξία της εργασίας, αποκλειστικά και μόνον εκείνων που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν μια απλή, άδολη και επακριβής τιμαριθμική ανπροσαρμογή των μισθων.
    Δηλαδή είναι προνόμιο που πουθενά στον κόσμο τούτο δεν ισχύει για συνήθεις μισθωτούς.
    Ας θυμηθούμε την ΑΤΑ της πασοκικής και νεοδημοκρατικής εποχής. Καπνός και απάτη για όσους ήταν συνήθεις μισθωτοί του Ιδιωτικού Τομέα ή «άτυποι» μισθωτοί (μισθωτοί με «μπλοκάκια» κτλ). Αλλά χρυσωρυχείο για όσους είχαν μπεί (με τον γνωστό τρόπο του «μπάρμπα», κομματικού ή μή) σε «καλές» ΔΕΚΟ, Υπουργεια, «ειδικά μισθολόγια» κτλ.
    Ξέχνα το φίλε μου – από διασπορά ψευδών υποσχέσεων προέρχεται και αυτή η ψευδαισθητική ελπίδα.
    Τις διασπείρουν βέβαια κάποιες εξασφαλισμένες μισθωτές η μη επαγγελματικές ελίτ. Άλλοτε όλους αυτούς τους λέγανε «εργατική αριστοκρατία», τώρα τους λένε golden boys, ακρίδες, «νεοκεϋνσιανούς» ή «μετακεϋνσιανούς» (αλλά σίγουρα όχι και τόσο Κεϋνσιανούς) οικονομολογούντες κτλ. Τους μιμούνται και μερικοί μαρξιστές – σαν εκείνους που παρακίνησαν τον Μαρξ να δηλώσει, «συγγνώμη, αλλά εγώ δεν είναι μαρξιστής».

  198. Βλ. και
    Eδώ στο Νότο – Για την τοπική ιστορία μιας παγκόσμιας πολιτικής
    Φιλοκυκλικές μακροοικονομικές πολιτικές, διχοτομημένη αγορά εργασίας, μεγαλομεσαία κοινωνική συμμαχία, καθοδηγούμενη αποβιομηχάνιση
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/11/blog-post_11.html

  199. Θανάσης60 said

    138 – 153 Χαριεντισμού χάριν ανέφερα τα της ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι βέβαιο πως θα είμαστε η πρώτη γενιά που δεν θα δει σύνταξη. Και είναι βέβαιο, επειδή η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος καί στις κύριες συντάξεις θα γυμνώσει το υφιστάμενο σύστημα από πόρους. Δείτε τι έγινε (δεκαετία ’80) στην Αργεντινή: https://es.wikipedia.org/wiki/Administradora_de_Fondos_de_Jubilaciones_y_Pensiones. Επειδή το λήμμα είναι μόνο στα ισπανικά, αν κάποιος θέλει, αναρτώ ή του αποστέλλω μια μετάφραση.

    146 Εντάξει, ο Μίκης είναι ιερή αγελάδα, αλλά μόνον ως μουσικός. Οι πολιτικές του επιλογές ήταν διαχρονικά άθλιες.

    135 – 159 Οικονομολόγος δεν είμαι, ώστε να μιλάω με τσιτάτα μιας επιστήμης ελάχιστα πιο αξιόπιστης από την αστρολογία. Γνωρίζω, όμως, καλά και ζώντας το επί εξαετία ότι η Αργεντινή, αφού, μετά από δέκα χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χρεοκόπησε (Δεκ. 2001, γιατί, άραγε;), κατάφερε μέσα σε τρία μόλις χρόνια (2003-2006):
    > να αυξήσει τη ζήτηση, θέτοντας σε κυκλοφορία πληθωριστικό χρήμα (20-25% ετησίως, αλλά με αυξήσεις στους μισθούς μία με τρεις μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό), προκαλώντας την μήνιν των απανταχού συστημικών οικονομολόγων, που, βέβαια, εκπαιδεύτηκαν σε δίκτυα να ενδιαφέρονται για τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία τού χρηματιστηριακού κεφαλαίου, που αποζητά σταθερά επενδυτικά περιβάλλοντα και, κατά συνέπεια, μεταφορά κεφαλαίων από τη μισθωτή εργασία στην «επιχειρηματικότητα», κάτι που δρομολογήθηκε κι εδώ. Ο πόλεμος που ακολούθησε μπορεί να συγκριθεί με όσες τερατολογίες και τυμβωρυχίες (εθνικιστικές και πραγματικές -βλ. Μάνδρα, Μάτι) χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τού εδώ -συστημικότατου- ΣΥΡΙΖΑ, με τόσο όμοια επιχειρήματα, που αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάποιο σχετικό εγχειρίδιο αναφοράς. Κι εκεί κι εδώ, ο πόλεμος (ξανα)έφερε στην κυβέρνηση μία φωτοτυπία πολιτικού. Εκεί, τριάμισι χρόνια μετά, έχουν ήδη γονατίσει και βογκήξει. Να (ή θα;) δούμε κι εδώ.
    > να αποπληρώσει το χρέος, πληρώνοντας σε μία δόση μόνο το 1/3 του (με το επιχείρημα του Νεστορα: «ποτέ και κανείς δεν μπόρεσε να εισπράξει ένα χρέος από τους νεκρούς» https://www.clarin.com/ediciones-anteriores/kirchner-nadie-pudo-cobrar-deuda-muertos_0_SkOGxWex0Kg.html)
    > να αυξήσει εντυπωσιακά τους μισθούς, σε βαθμό που ελαχιστοποίησε την ανεργία
    > να επανεθνικοποιήσει:
    τον «τρίτο πυλώνα» ιδιωτικής ασφάλισης, με τεράστιο κόστος για το κράτος
    τον εθνικό τους αερομεταφορέα
    την παραγωγή ενέργειας
    σταματώ, όμως, εδώ, επειδή θα μπορούσα να γράφω επί ώρες. Για πράγματα γνωρίζω, επειδή είδα τα κι έζησά τα, κι όχι από αναγνώσεις τίτλων και σχολίων.

    Η Αργεντινή, όμως, είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες πρωτογενούς παραγωγής, που σύντομα απέτρεψαν το φάσμα τής πείνας. Η Ελλάδα, που ήταν κάποτε αυτάρκης πρωτογενώς, χάρη στις πολιτικές τής ΕΕ, έμεινε παραγωγικά μονόπαντη (ποιος θυμάται, στα τέλη των ’80s τις 80 (; – διορθώστε με, αν θυμάστε καλύτερα) δραχμές που εισέπρατταν οι αγρότες για κάθε κομμένη ρίζα ελιάς – άσε που τους έμενε και η ξυλεία- για να τις κάνουν ουίσκια και γαρδένιες στα σκυλάδικα ή σπίτια για τις κόρες τους) και διατροφικά εξαρτώμενη, κάτι που απαγορεύει, προφανώς, παρόμοιες μαγκιές.
    Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν μπορεί ν’ αρχίσει από την τεχνολογία 6 ή 7 ή 39 G, πρέπει να έχεις πρώτα κάτι σε φαΐ, για να συντηρείται, βρε αδερφέ, το επιχειρηματικό σου πνεύμα.
    Α, ναι, πρέπει να μπορείς να τυπώνεις και το νόμισμά σου και να μην περιμένεις χατζηρλίκι (έτσι το έμαθα) από τους ξένους.

    Συγνώμη για τη σεντονολογία.

  200. Γιάννης Ιατρού said

    199: Καλά τα λες, ρίξε και την μετάφραση να μάθουμε κι άλλα…

  201. aerosol said

    #193
    Όχι Τζι, δεν βγάζω κανέναν καβαλημένο. Νομίζω μόνο πως όταν και δημόσια εκφραζόμαστε με υπερβολική ένταση δεν είμαστε στην καλύτερη φάση της ζωής μας.

    #196
    Λάμπρο είμαι λιγότερο απαισιόδοξος και ελπίζω πως στην δυτική λογική του «κρατάμε τα προσχήματα» ο Τραμπ δεν θα φτάσει σε ολομέτωπη οικονομική επίθεση. Προς το παρόν ούτε με την Κίνα δεν το κάνει αυτό. Φυσικά μάγος δεν είμαι, θα δούμε.
    Η προσπάθεια να δημιουργηθεί κάποιος Υπερ-Κακός είναι μοτίβο στην πολιτική των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Ο Πούτιν κατάφερε να μην αποδεχτεί τον ρόλο, παρόλο το τρομερά στενό μαρκάρισμα. Ακόμα και ο Άσαντ μια χαρά ήθελε να τα έχει με τη Δύση, αλλά του κλήρωσε ο μουτζούρης, καθώς δεν είχε τη Ρωσία του Πούτιν αλλά τη μικρή Συρία. Δυστυχώς η ΕΕ φέρεται λες και τσιμπάει κάθε δόλωμα, που ουσιαστικά στοχεύει και στην αποσταθεροποίησή της. Τώρα ζορίζουν το Ιράν (του οποίου του έπαιξαν τρομερά βρώμικο παιχνίδι, ακριβώς τη στιγμή που έκανε κωλοτούμπες για να τα βρει με την Δύση).
    Συμφωνώ πως μέσα στην αφασία του ο Ντόναλντ έχει στοιχεία θετικά για εμάς. Εξαρχής ήταν «εσωστρεφής» στρατιωτικά, δεν παίζει το παιχνίδι των γερακιών του. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον εσωτερικό πόλεμο που δέχεται (τον οποίο δυστυχώς ταϊζει με τα απίστευτα φερσίματά του).
    Συμφωνώ απόλυτα με το ΥΓ σου.

  202. Georgios Bartzoudis said

    191, mysterytrainshow said: «Το να γράφεις με τόση ένταση σε κάποιους ξένους στο ίντερνετ με κάνει να σκέφτομαι πως είσαι σε μεγάλη πίεση. Ίσως να ήταν καλή ιδέα να μιλήσεις σε κάποιον – οι εποχές είναι περίεργες και τα ζόρια συχνά μας καταβάλλουν».

    # Πολύ καλή η ιδέα σου, αν τα λες στον «ξένο» που βλέπεις στον καθρέφτη. Πρόσεχε όμως μην μπερδευτείς διότι από πίσω σε παρακολουθούν και άλλοι «ξένοι»: 193 gpoint, 195 Γιάννης Ιατρού, 201 aerosol

  203. Γιάννης Ιατρού said

  204. aerosol said

    Α,και μια αβλεψία μου.
    Συμμετέχω και σε κάποιο μουσικό μπλογκ με δική του ταυτότητα.
    Μια δεδομένη στιγμη ξέχασα να βγω από εκεί.
    Το σχόλιο #191 ήμουν εγώ, όχι κάποιος άγνωστος ή «γνωστός/άγνωστος».
    Οπότε ας χρεωθεί κανονικά στον aerosol , όπως αρμόζει.
    Παρντόν αν σας μπέρδεψα, συνήθως τα προσέχω αυτά.

  205. Θανάσης60 said

    200 σύντομα

  206. gpoint said

    # 196

    c’è un dollaro d’argento sul fondo del Sand Creek

    Λάμπρο, για σένα που βουτάς ο στίχος (κάποιον θα βρεις να στον ερμηνεύσει), το τραγούδι είναι από τα ωραιότερα που έχω ακούσει και φυσικά αναφέρεται σε μακελειό…( για τον γ.π.π. και τον ΠΑΟΚ στάλεγα αλλά δεν μ’ άκουγες! )

  207. Γιάννης Ιατρού said

    205: Πρόσχωμεν 🙂

  208. Θανάσης60 said

    207 {> 205} Με την άδεια του οικοδεσπότη, καθότι το κείμενο θα πέσει λίγο μακρύ.

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    201 – Δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξος Αerosol, μάλλον ο πλέον αισιόδοξος άνθρωπος στον πλανήτη, 🙂 απλώς αυτή είναι η ερμηνεία που δίνω στα δεδομένα που βλέπω και δεν έχουν να κάνουν με κανέναν Τράμπ η οποιονδήποτε άλλον παρά με την δομική λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
    Πάρε για παράδειγμα τα στοιχεία του Dow Jones που παρέθεσα λίγο πρίν το κράχ, λίγο μετά και πού βρίσκεται σήμερα. Δεν ξέρω αν τα είδες και τι συμπέρασμα έβγαλες, αλλά το δικό μου, είναι πως δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό με βάση την παραγωγή και παραγωγικότητα. Από τις 6000 (και κάτι για την ακρίβεια) έφτασε σήμερα στις 27,000 +, αν κοιτάξουμε τα στοιχεία, θα δούμε πως ουσιαστικά από το 2009 ξεκίνησε από την FED η ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ διαστάσεων ποσοτική χαλάρωση, μιλούμε για πάνω από 15 τρις $, και ο πληθωρισμός ασυγκίνητος, ΓΙΑΤΙ; Τι λένε οι οικονομολόγοι και τα ΜΜΑ; ότι μαλακία τους λένε να πούν οι κεφαλαιούχοι. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; μήπως στην οικονομία; ο πληθωρισμός κι η καθημερινότητα των εργαζομένων, μας λένε πως όχι, τότε πού; Όπως έχω πεί και στις κόρες μου, η αλήθεια βρίσκεται στο πάρα πολύ χρήμα κι αυτό βρίσκεται στο χρηματιστήριο, οι 27,000 μονάδες του δείκτη μας λένε ΞΕΚΑΘΑΡΑ που έχει πάει όλο αυτό το χρήμα γι΄αυτό και δεν έχουμε πληθωρισμό (λέω δεν έχουμε γιατί και στην Ε.Ε το ίδιο συμβαίνει) τόσο απλά, ενώ στην Τουρκία π.χ συμβαίνει το λογικό με την πληθωριστική λίρα, στο 25% έχει φθάσει ο πληθωρισμός.

    Πάμε τώρα στα δύσκολα. Το 2007 ο δείκτης ήταν στις 13000 + όταν έσκασε η φούσκα και κατέρρευσε, σήμερα είναι υπερδιπλάσιος και σε παγκόσμιο υφεσιακό κλίμα, δηλαδή όχι μόνο η νέα φούσκα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αλλά δεν υπάρχουν και τα «οπλα – εργαλεία» για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειές της όταν νομοτελειακά θα σκάσει, μια και εξαντλήθηκαν για την αντιμετώπιση της προηγούμενης χωρίς όμως να διορθωθούν οι λόγοι που την δημιούργησαν, αντιθέτως πριμοδοτήθηκαν οι υπεύθυνοι για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη.
    Πώς λύνεται αυτή η εξίσωση; η λογική λέει με μηδενισμό των παγκόσμιων χρεών και επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η γραπτή ιστορία μας λέει πως μόνο με πόλεμο, ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ. 🙂

    «και ελπίζω πως στην δυτική λογική του «κρατάμε τα προσχήματα» »
    Δεν καταλαβαίνω ακριβώς την ελπίδα σου σ΄αυτή την λογική, γιατί και στον β΄π.π τα προσχήματα κρατήθηκαν «πολεμώντας τον φασισμό» αλλά και στο Βιετνάμ, στο Ιράκ με τα πυρηνικά (που δεν βρέθηκαν ποτέ) στην Σερβία, στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, αλλά και στην τραγική Συρία, πάντα κρατάει τα προσχήματα η υπερδύναμη γιατί πάνω απ΄όλα, όλες οι επεμβάσεις της, είναι ανθρωπιστικές.

    «Δυστυχώς η ΕΕ φέρεται λες και τσιμπάει κάθε δόλωμα, που ουσιαστικά στοχεύει και στην αποσταθεροποίησή της.»
    Δεν υπάρχει καμία κρατική οντότητα Ε.Ε, ένα οικονομοτεχνοκρατικό μόρφωμα είναι που μπορούμε να κάνουμε διάφορες εικασίες για τον σκοπό της δημιουργίας του, αλλά δεν γίνεται να αμφισβητήσουμε πως ελέγχεται ολοκληρωτικά από τις ΗΠΑ και πως η υπερδύναμη ΚΑΙΓΕΤΑΙ να την σύρει σε πόλεμο με την Ρωσία, είτε μέσω του ΝΑΤΟ είτε αυτόνομα η όπως αλλιώς.

    Υ.Γ – Έχε υπόψιν σου, πως με βάση το βιβλίο – Πώς να αυξήσετε το οικονομικό σας IQ – του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ρόμπερτ Κιγιοσάγκι, το 2008 οι ΗΠΑ χρωστούσαν 74 τρις$ για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και λέει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας – αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, πού θα βρεθούν;- μήπως ξέρεις εσύ; 🙂
    To σημαντικό, είναι πως αυτό το το στοιχείο το γνωρίζει κι ο Τράμπ, μαζί έγραψαν το βιβλίο.

    Ευχαριστώ για την συζήτηση, τα ξαναλέμε.

  210. aerosol said

    Λάμπρο το Βιετνάμ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η Συρία δεν είναι δυτικές χώρες. Επίσης, μιλάγαμε για οικονομική επίθεση, όχι στρατιωτική επέμβαση ή αποσταθεροποίηση.
    Ο Τραμπ μπορεί να αποφασίσει τελικά να βάλει δασμούς στη Μερσεντές (ας πούμε). Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να θελήσει να τσακίσει οικονομικά πλήρως τη Γερμανία. Μάλλον απίθανο να τη βομβαρδίσει. Η Δύση -μεταξύ της- κρατά τα προσχήματα εδώ και 75 χρόνια. Όλα μπορούν να αλλάξουν αλλά δεν είναι όλα τα σενάρια το ίδιο πιθανά..

    ‘Οπου ΕΕ, εσύ βάλε «οι χώρες που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη». Same difference που λένε! Ακριβώς για την προσπάθεια να συρθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία είπα κι εγώ. Αλλά και σε άλλες συράξεις. Το ότι το σύστημα μπορεί να μηδενιστεί μόνο με παγκόσμιο πόλεμο είναι κάτι που φοβάμαι και, ειλικρινά, θα έλπιζα να μην το ζήσω.

  211. sarant said

    208 Δεν πειράζει, δεν πληρώνουμε με την αράδα 🙂

    Ας είναι όσο μακρυ χρειάζεται

  212. Γιάννης Ιατρού said

    209: …με βάση το βιβλίο – Πώς να αυξήσετε το οικονομικό σας IQ – του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ρόμπερτ Κιγιοσάγκι, το 2008 οι ΗΠΑ χρωστούσαν 74 τρις$ για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη…

    Δεν λέει πως χρωστούσαν με την έννοια του χρέους ρε Λάμπρο, αλλά πως το συνολικό ποσό με την έννοια της *μελλοντικής* υποχρέωσης ειναι 74 τρις (στη σελ. 31: 10τρις Social Security και + 64τρις Medicare).

    …According to the U.S. government, the obligations for Social Security are approximately $10 trillion, and the obligation for Medicare is $64 trillion….

  213. Γιάννης Ιατρού said

    209/212: Α και κάτι ακόμα: (άντε, με το κοπυπάστωμα με παρέσυρες κι εμένα στο 212 να γράψω τρις)

    Όταν οι Αμερικάνοι (και γενικά σε «American English») λένε ή διαβάζουν «trillion» *ΔΕΝ είναι τρις-εκατομμύριο* (10^8) αλλά δις-εκατομμύριο (10^12). Σε «American English» δεν χρησιμοποιείται ο long scale όρος.

    Αυτά, γιατί τα μπερδεύεις συχνά τα τρις και τα δις, ανάλογα την ιστοσελίδα ή το βιβλίο στο οποίο αναφέρεσαι 🙂

  214. Θρακιώτης said

    Μπράβο στον βετεράνο σχολιαστή κ. Ιατρού (212 + 213), που τόλμησε να δείξει και στους άλλους σχολιαστές την καφενειακού επιπέδου οικονομική σκέψη του σχολιαστή Λάμπρου. Μιλάμε για το άκρον άωτον της θρασύτητος: Ο κ. Λάμπρος δεν καταλαβαίνει στοιχειώδη αγγλικά και μάς παραμυθιάζει πως διαβάζει «προχωρημένα» αμερικάνικα βιβλία οικονομικής συμπεριφοράς!

    Και είναι τόσο αφελής ο μπαγάσας, που – για να πληροφορηθεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της Αμερικάνικης Κυβέρνησης – καταφεύγει στον εντελώς ανυπόληπτο συγγραφέα λαϊκών οικονομικών βιβλίων Robert Kiyosaki που όλοι στις ΗΠΑ ξέρουν πως είναι ένας ΚΟΙΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ και ουδέποτε υπήρξε «δισεκατομμυριούχος επενδυτής» όπως διατείνεται στο σχόλιο 209 ο απερίγραπτα αφελής και οικονομικά αναλφάβητος σχολιαστής Λάμπρος

    Μετά τα σχόλια 212 + 213 του κ. Ιατρού και το παρόν δικό μου, διερωτώμαι: Υπάρχει έστω και ένας σχολιαστής που να μή συμφωνεί ότι το σχόλιο 209 του κ. Λάμπρου συνιστά 100% ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ των αδαών αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου;

    ΥΓ-1: Όσοι θέλουν να μάθουν πόσες είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις του Αμερικανικού Δημοσίου για τις συντάξεις και την δημόσια υγεία, ας διαβάσουν το έγκυρο Forbes ή το σχετικό λήμμα της Wikipedia

    ΥΓ-2: Είναι τόσο αθεράπευτα παραμυθατζής ο σχολιαστής Λάμπρος που διατείνεται στο σχόλιο 209 ότι ο απατεών Kiyosaki (που όντως είναι υποστηρικτής του Τράμπ) έχει γράψει μαζί με τον Πλανητάρχη Ντόναλντ το περί ού ο λόγος βιβλίο. Και νομίζει ο αφελής ότι δεν θα βρεθούν κάποιοι σχολιαστές που θα ψάξουν τον ισχυρισμό του και θα βγάλουν στην φόρα το ψέμμα του. Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ

  215. Γιάννης Ιατρού said

    214: Τι σού ΄κανε μωρέ το παιδί και το αποπαίρνεις; Ορφανό νομίζεις πως είναι;
    ΥΓ2: Bάταλe, σε .epub δεν μπορούν αν το διαβάσουν όλοι, γι αυτό (και για ΄σενα, να μην παιδεύεσαι 🙂 ), εδώ σε πιντιεφι
    http://www.mindwareconsulting.org/resource-centers/book/21

  216. Γιάννης Ιατρού said

    lapsus calami:
    213: έφαγα ένα 1 ==> τρις-εκατομμύριο* (10^8) => το σωστό: τρις-εκατομμύριο* (10^18)

  217. aerosol said

    #213
    Γιάννη στην Ελλάδα το 1 τρις είναι χίλια δις, δηλαδή 10^12. Το ίδιο με τις ΗΠΑ.
    Αλλά μη μπλέκουμε με ασήμαντες διαφωνίες. Το επίσημο χρέος των ΗΠΑ (όχι κάτι αμφισβητούμενο) έτσι κι αλλιώς είναι 22,5 τρις.
    Ποσά που δεν αντιστοιχούν σε τίποτα, που εμφανίζονται στην παγκόσμια οικονομία κατόπιν απόφασης ή συμφωνίας, υπό όρους που δεν καταλαβαίνει κανείς μας, με κριτήρια παντελώς αδιαφανή, ενώ κάποιοι απλά κόπτωνται μη τυχόν πούμε το ρήμα «τυπώνω». Ναι, δεν τυπώνονται τέτοια ποσά, απλά τα εμφανίζουν κάποιοι από ένα μαγικό καπέλο, με τρόπο πολύ πιο αυθαίρετο από του ταχυδακτυλουργού.
    Τα ποσά που καθορίζουν τη ζωή μας, αυτά που ορίζουν αν ζεις καλά ή αν πεινάς, είναι τα ψιλά. Κι επειδή εκεί εμείς βιώνουμε σαφέστατους όρους του πότε έχεις, πότε δεν έχεις, έχουμε καταπιεί το παραμύθι πως η παγκόσμια οικονομία είναι ανάλογη με την σπιτική μας. Το μεγαλύτερο παραμύθι που πουλιέται αυτή τη στιγμή στον κόσμο της κρίσης.

  218. Γιάννης Ιατρού said

    Λάμπρο, για να μην κουραστείς να ερευνήσεις 🙄😏 την ισχύ του σχολίου 213, εδώ η εικόνα και το σχετικό κείμενο από την Wiki, https://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States , όπου τα ποσά φαίνονται με τα μηδενικά τους και την ορολογία τους (trillion => 10^12 => δις-εκατομμύριο και όχι 10^18 τρις-εκατομμύριο 🙂 ).

  219. Θρακιώτης said

    Κύριε Ιατρού (215), παρά τη φήμη του «τεχνολογικά προηγμένου» που σε συνοδεύει, οι υπηρεσίες που χρησιμοποιείς είναι εντελώς ΠΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΕΣ, με αποτέλεσμα να γελάνε μαζί σου όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ

    Όσοι αναγνώστες θέλουν να μετατρέπουν γρήγορα και εμφανίσιμα τα αρχεία epub + mobi σε pdf (το βιβλίο pdf που μάς μόστραρε ο κ. Ιατρού στο 215 ΔΕΝ διαβάζεται για λόγους αισθητικής) άς καταφεύγουν : Δωρεάν online μετατροπές αρχείων epub + mobi σε pdf με υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα

  220. Γιάννης Ιατρού said

    217: Αν είναι έτσι καλώς, γι αυτό κι έβαλα τις δυνάμεις του 10 και το σχόλιο 218 για να είμαστε ξεκάθαροι τι εννουούμε, οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται. Το trillion έχει διπλή έννοια, εξ αυτού η παρατήρηση.

  221. Γιάννης Ιατρού said

    219: Εγώ δεν χρησιμοποίησα τίποτα, προϋπήρχε. Αλλά οι μετατροπές που λες, αισθητικά, το ίδιο αποτέλεσμα έχουν, καθότι τα αρχεία ebup δεν έχουν ενσωματωμένη την αναγκαία πληροφορία (διαστάσεις σελίδας, περιθώρια, λεπτομέρειες font κλπ.) για να γίνει καλή μετατροπή σε pdf. ΄Ασχετος είσαι!

  222. Θρακιώτης said

    219 συνέχεια: Ας καταφεύγουν εδω: Δωρεάν online μετατροπές αρχείων epub + mobi σε pdf με υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα

  223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    210 – Ναι για οικονομική επίθεση μιλάγαμε και για αυτήν λέω κι εγώ. με το παράδειγμα αυτό, εννοώ πως σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να γίνει πόλεμος, δεν θα έχουν άλλη επιλογή, ε θα βρούν κάποια προσχήματα για να αναιρέσουν αυτά τα προσχήματα. 🙂 Eδώ βρε Aerosol, έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και βγήκε στην δημοσιότητα πως η NSA παρακολουθούσε (και συνεχίζει φυσικά) τα τηλέφωνα όλων των ηγετών του κόσμου και δη των συμμάχων των ΗΠΑ στα προσχήματα θα κωλώσουν; τους έχεις για τόσο ευαίσθητους; 🙂

    «Το ότι το σύστημα μπορεί να μηδενιστεί μόνο με παγκόσμιο πόλεμο είναι κάτι που φοβάμαι και, ειλικρινά, θα έλπιζα να μην το ζήσω.»
    Καλή είναι η ελπίδα αλλά δεν βοηθάει καθόλου στην αντιμετώπιση μιάς δυσμενούς πραγματικότητας, καλού κακού φρόντισε να βρείς πρακτικούς τρόπους και μη ξεχνάς πως την φρίκη του β΄π.π δεν την έζησε όλος ο κόσμος, μόνο αυτοί που δεν είχαν άλλη επιλογή, το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τα 5/7 του παγκόσμιου πληθυσμού που υποφέρει, καταλαβαίνεις τι εννοώ.

    212 – Δεν ξέρω Γιάννη, ακριβώς αυτά που λέω γράφει το βιβλίο στην ελληνική έκδοση που το διάβασα πρίν δέκα χρόνια στο πλαίσιο της προσπάθειας μου να αποκτήσουν τα κορίτσια οικονομική και επενδυτική παιδεία (που τελικώς πέτυχε 🙂 ) να στο δώσω να το δείς. Δεν το θεωρώ απόλυτα αξιόπιστο στοιχείο, άλλωστε γι΄αυτό έβαλα και την πηγή για να κριθεί αναλόγως.

    213 – «Αυτά, γιατί τα μπερδεύεις συχνά τα τρις και τα δις, ανάλογα την ιστοσελίδα ή το βιβλίο στο οποίο αναφέρεσαι.»
    Πότε ακριβώς τα μπέρδεψα; τα στοιχεία που σου έστειλα για δις μιλούν κι όχι για τρις; θεωρείς πως οι παγκόσμιες ημερήσιες (24ωρου) χρηματιστηριακές συναλλαγές, δεν είναι 5 τρις αλλά 5 η 50 δις;
    Ψάξε λίγο στο διαδίκτυο κι αν δεν βρείς στοιχεία, θα σου στείλει η κόρη μου και μάλιστα χωρίς την μόχλευση (π.χ 1,000 $ εμφανίζονται ως 200,000 στο ταμπλό). Ο κόσμος που μας δείχνουν τα ΜΜΑ, είναι εικονικός, στον πραγματικό, δεν ισχύει ΤΙΠΟΤΕ από όλες αυτές τις φανταστικές ιστορίες έχουμε διδαχθεί.

    Υ.Γ – Συμφωνείς φαντάζομαι πως 27,000 μονάδες του Νταουτζόνυ, δεν είναι τις φαντασίας μου :).

  224. Χαρούλα said

    223 ΛΑΜΠΡΟ
    Μπράβο! Συγχαρητήρια! Την εκτίμηση μου!
    …για αυτά που δεν έγραψες!
    Έτσι είναι οι πραγματικοί Θρακιώτες!

  225. Αγγελος said

    Γιάννη Ιατρού, σωστά αυτά που λες για τα αγγλικά, αλλά λάθος … για τα ελληνικά. Στα ελληνικά, εκατομμύριο θα πει χίλιες χιλιάδες (10^6), δισεκατομμύριο χίλια εκατομμύρια (10^9), τρισεκατομμύριο χίλια δισεκατομμύρια (10^12), κ.ο.κ., ακριβώς όπως στα αγγλικά (τουλάχιστον της Αμερικής, αν και νομίζω πως και οι Βρετανοί ευθυγραμμίζονται τις τελευταίες δεκαετίες) million/billion/trillion κλπ.

  226. Γιάννης Ιατρού said

    225: Όντως Άγγελε, από το 1970 και μετά (νομίζω) ευθυγραμμίστηκαν και οι Βρετανοί. Μόνο οι αριθμοί (οι δυνάμεις του 10 ή/και μηδενικά στην εικόνα) είναι σωστοί, όπως τους έβαλα (213, 218).

  227. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    224 – Γειά σου πατρίδα. Xαρούλα, έχω σαν μοτο στην ζωή τους στίχους Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ, ΜΗ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, (Τρύπες) και κριτική δέχομαι μόνο από πιο έξυπνους από μένα όπως είναι ο Ιατρού κι ο Αerosol (που είναι μια κατηγορία μόνος του). Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να σε προσβάλλει αν έχεις το γνώθει σ΄αυτόν και αυτοεκτίμηση, ενώ αυτοί που θέλουν το καλό σου, δεν το κάνουν ποτέ.
    Πάντως μη σε πιάνει το τοπικιστικό σου, έχουμε κι εμείς τα ανάλογα ΤΟΥΡΜΟΥΚΙΑ. 🙂 🙂 🙂

  228. Γιάννης Ιατρού said

    227: Είσαι λέρα 🙂 🙂 🙂
    ΥΓ: Θα κατέβεις ρε συ να πάμε στην γνωστή ψαροταβέρνα;

  229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    228 – Γιατί λέρα; ξέρεις πως ότι λέω για ανθρώπους το εννοώ.

    Στον Άσσο είσαι πουλάκι μου; και μας κάνεις και τον άρρωστο.
    Μάλλον το Σάββατο Γιάννη και θα φύγω την επομένη, θα το κανονίσουμε αν είναι.

  230. Γιάννης Ιατρού said

    229: Όχι ρε συ, στη βάση μου είμαι. Αφού έχω «προπόνηση» αύριο 🙂

  231. Θανάσης60 said

    207, 211: Κατάφερα, τελικά, να τελειώσω τη μετάφραση, που, δεν πρέπει παρά να θεωρηθεί πρόχειρη. Αναμένω από οικονομολόγους και νομικούς, εκτός από φαρμακερές παρατηρήσεις, να προτείνουν καλύτερες μεταφράσεις για τους ειδικούς όρους. Αν μου ξέφυγε κανένα τελικό νι στο θηλυκό άρθρο, ας μου συγχωρεθεί -είμαι οπαδός τής διατήρησής του πάντα. Κράτησα, μέσα σε αγκύλες, την αρίθμηση των παραπομπών τού πρωτότυπου, για όποιον θέλει να καταφύγει στον έλεγχο των στοιχείων, όπως και λίγα δικλα μου σχόλια. Το άρθρο τής Βίκι αποτελεί, με βεβαιότητα, συγκόλληση επικαιροποιήσεων σε κάποιο αρχικό σώμα, που η αρχική του μορφή πρέπει να ανάγεται στο 2002. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά, επειδή σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας:
    το μεγάλο φαγοπότι έρχεται (όχι για εμάς, βέβαια) και, αφού τα αποθεματικά θα έχουν εξαφανιστεί σε διάφορες offshore, οι διάδοχοι -και κληρονόμοι- των εγκληματιών θα κουνάνε το δάχτυλο στον όποιον μελλοντικό ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε άλλωστε ολοκάθαρα πρόσφατα.
    Για την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων, ας μην παραβλέπονται τόσο το ομοσπονδιακό σύστημα της Αργεντινής, όσο και οι τρομακτικές διακυμάνσεις τής ισοτιμίας πέσο προς δολάριο.
    Το διπλό ele {ll} στην Αργεντινή μπορεί να προφέρεται λι,γι, ζι μέχρι και σι.
    Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ακολουθεί η μετάφραση του λήμματος:

    Εταιρείες Διαχείρισης Αποθεματικών Συνταξιοδοτήσεων και Συντάξεων (AFJP)
    Οι Εταιρείες Διαχείρισης Αποθεματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων {ΕΔΑΣΤ στο εξής, Amdinisradoras de Fondos de Jubilaciones y Pensiones – AFJP} ήταν εταιρείες συγκροτημένες από ιδιωτικά, κρατικά ή μικτά κεφάλαια, με αντικείμενο τη διαχείριση των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από τις συνταξιοδοτικές εισφορές, τις οποίες κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι που επέλεξαν να συμπεριληφθούν στο καθεστώς ατομικής κεφαλαιοποίησης, το οποίο καθιερώθηκε στην Αργεντινή με τον Νόμο 24.241 περί μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, Νόμο που ψηφίστηκε κατά το έτος 1993, επί κυβερνήσεως του Carlos Menem {Κάρλος Μένεμ}.
    Κάθε ΕΔΑΣΤ εισέπραττε μία προμήθεια, υπολογιζόμενη επί των υποχρεωτικών συνταξιοδοτικών εισφορών των ασφαλισμένων, και διαχειριζόταν την επένδυση του συσσωρευμένου κεφαλαίου. Τη λειτουργία της ρύθμιζε η Υπερεποπτεία των ΕΔΑΣΤ {Superintendencia de Administradoras de Fondos de Jubilaciones y Pensiones – SAFJP}, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας.
    Το έτος 2007, η κεντρική διοίκηση εφάρμοσε διάφορα μέτρα προσανατολισμένα στο να αυξήσουν τον αριθμό των ασφαλισμένων στο αναδιανεμητικό σύστημα (που υπολογιζόταν σε 1,4 εκατομμύρια στα τέλη τού 2006, ένα 19% του συνόλου) , μέτρα που συνίσταντο στο να διευκολύνουν την επιλογή των ασφαλισμένων στο σύστημα της κεφαλαιοποίησης να μεταπηδήσουν στο αναδιανεμητικό, κάτι που έπραξαν τελικά 800.000 ασφαλισμένοι . Στην αρχή του 2008 ενισχύθηκαν τα μέτρα αυτού του είδους με την ισχύ τού διατάγματος 313/2007 , που εισήγαγε την αυτόματη εγγραφή στο αναδιανεμητικό σύστημα κάθε νέου εργαζόμενου που δεν θα επέλεγε ρητά το κεφαλαιοποιητικό.
    Τον Νοέμβρη τού 2008, η πρόεδρος Cristina Fernández de Kirchner {Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ}, παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου για να καταργήσει τόσο το κεφαλαιοποιητικό σύστημα όσο και τις ΕΔΑΣΤ, ενοποιώντας τα υφιστάμενα καθεστώτα. Λόγω της ιδιαιτερότητας του καθενός, τελικά το Κράτος πλήρωνε το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων που καταβάλλονταν τότε (οι ΕΔΑΣΤ χρηματοδοτούσαν μόνο το 40% του συνόλου και το υπόλοιπο χρηματοδοτούταν από το Κράτος).
    Αφού εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο στάλθηκε για επικύρωση στη Σύγκλητο. Εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία και στα δύο Σώματα και δημοσιεύθηκε ως Νόμος 26.425 , που έβαλε τέλος στις ΕΔΑΣΤ, μεταφέροντας στο Κράτος τα ενεργητικά που διαχειρίζονταν.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    Συνταγματικές προβλέψεις
    Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Αργεντινής βασίζεται στην Τρίτη παράγραφο του άρθρου 14, β του Εθνικού Συντάγματος, όπου καθιερώνεται ότι: «Το Κράτος θα παρέχει τα αγαθά τής κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα έχει χαρακτήρα ενιαίο και αμετάκλητο. Ειδικότερα, νόμος θα καθορίσει: την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, που θα ανατίθεται σε φορείς είτε της κεντρικής κυβέρνησης είτε της κάθε επαρχίας χρηματοδοτικά και οικονομικά αυτόνομους, διοικούμενους από τους ενδιαφερόμενους, με συμμετοχή τού Κράτους, χωρίς να μπορεί να υπάρξει καταβολή εισφορών σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα· συντάξεις αναπροσαρμοζόμενες· την άμεση προστασία τής οικογένειας· την προάσπιση του αγαθού τής οικογένειας· την οικογενειακή οικονομική αποζημίωση και την πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή κατοικία».

    Προνοιακό Σύστημα της Αργεντινής
    Το 1973 καθορίστηκαν οι συντάξιμες αποδοχές στο 70% του μισθού κατά τη στιγμή παύσης τού εργασιακού βίου, ενσωματώθηκε ένα εκατομμύριο νέων συνταξιούχων και καταργήθηκαν οι Εργοδοτικές Εισφορές. Η στρατιωτική δικτατορία που πήρε τη διακυβέρνηση το 1976 προχώρησε σε μια αποδιάρθρωση των συνδικάτων ως κοινωνικών συνομιλητών τού συστήματος πρόνοιας και υγείας (Rulli, 2008). Σ΄ αυτό το πλαίσιο, το 1980 κατάφερε να προωθήσει μια ριζικά οπισθοδρομική μεταρρύθμιση του προνοιακού συστήματος, η οποία επεδίωξε να στηρίξει τη χρηματοδότησή του βασιζόμενη στους πόρους των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων. Αυτή η μεταφορά πόρων υλοποιήθηκε μέσω της κατάργησης, το 1980, των εργοδοτικών εισφορών και την αντικατάστασή τους από δημόσιους πόρους μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, με την κοινωνικοποίηση του κόστους του προνοιακού συστήματος (Arza, 2009). Παγιώνοντας τις ενδο- και διαγενεακές ανισότητες, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν μια προσπάθεια να καταλυθεί το αξίωμα της αναδιανεμητικής δικαιοσύνης, όπως ίσχυε μέχρι τότε, από την εποχή τού περονισμού . Το 1986, ο πρόεδρος Raúl Alfonsín {Ραούλ Αλφονσίν} κηρύσσει με διάταγμα «Κατάσταση Ανάγκης τού Συστήματος Πρόνοιας» .

    ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
    Κατά τη δεκαετία τού 1990, η αύξηση του χρέους και οι πιέσεις που ασκούσαν οι πολυμερείς διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί οδήγησαν στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και η αντίληψη ότι η κοινωνική πρόνοια δεν πρέπει να έχει ως λειτουργία την αναδιανομή των εισοδημάτων, αλλά την τροφοδότηση της αγοράς κεφαλαίων, μέσω ενός αναγκαστικού πλαισίου ατομικής κεφαλαιοποίησης (6). Μ’ αυτόν τον τρόπο, έμενε ανοικτός ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος πρόνοιας στην Αργεντινή (7).
    Το 1994, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας τού Carlos Menem (1989-1995), δημοσιεύεται ο νόμος 24.241, που θέσπισε το ονομαζόμενο Ενιαίο Συνταξιοδοτικό Σύστημα {ΕΣΣ, Sistema Integrado de Jubilaciones y Pensiones – SIJP), που η διαχείρισή του ήταν στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών (ΕΔΑΣΤ), με τους εργαζόμενους να μην μπορούν, αναμφίβολα, να επιστρέψουν στο αναδιανεμητικό κρατικό σύστημα . Αυτό σήμαινε ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, που προκάλεσε μεγάλες διαμάχες. Κατά τη διάρκεια της ισχύος του, ο νόμος όριζε πως δεν υπήρχε δυνατότητα αναθεώρησης, ούτε αποδεχόταν το αναπαλλοτρίωτο των υφιστάμενων αποθεματικών .
    Η αναμενόμενη μείωση των δημόσιων δαπανών και η βελτίωση των αποδόσεων των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων δεν εκπληρώθηκαν. Συνεχίζοντας να καταβάλλει τις υφιστάμενες συντάξεις, αλλά χωρίς, πλέον, να βασίζεται στους προερχόμενους από τις εισφορές πόρους, η μετάβαση συνεπαγόταν ένα μη βιώσιμο δημόσιο κόστος, που κατέληξε σε μια ειρωνική υπερχρέωση του Κράτους με τους ίδιους τους συνταξιοδοτικούς του πόρους. Από την άλλη, η καταβολή των συντάξεων στο νέο σύστημα αντιστοιχούσε μόνο μερικά στις ΕΔΑΣΤ, που κεφαλαιοποιούσαν τις εισφορές των εργαζομένων. Το Κράτος έπρεπε να συμπληρώνει τις προαναφερθείσες εισφορές, αλλά συνέχιζε χωρίς να επιλύει ένα από τα αρχικά προβλήματα, που έκανε το συνταξιοδοτικό σύστημα δημοσιονομικό βάρος: την ανάκτηση των εργοδοτικών εισφορών (των εργαζομένων) για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Από την άλλη, το Κράτος έπρεπε να ανταποκριθεί στα προβλήματα κάλυψης του ιδιωτικού συστήματος, όπως και στην ανεπάρκεια των κεφαλαιοποιημένων αποθεματικών. Αυτό το τελευταίο ήταν ένα σημείο ιδιαίτερα ανησυχητικό, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι περίπου το 30% των εισφορών των εργαζομένων δεν κατευθυνόταν στις προσωπικές τους μερίδες, παρά στις προμήθειες των ΕΔΑΣΤ (11, 12, 13, 14>

    Συσταθείσες Εταιρείες
    Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nación, από τις δέκα υπάρχουσες ΕΔΑΣΤ, τέσσερις ήταν ιδιοκτησία τραπεζών, δύο ασφαλιστικών εταιρειών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Perfil, ο κατάλογος των ΕΔΑΣΤ που υπήρξαν -και οι αντίστοιχοι μέτοχοί τους- ήταν ο παρακάτω: από τις 26 εταιρείες που άρχισαν να λειτουργούν το 1994, το 2008 απέμεναν μόνο 10: μια τάση μονοπωλιοποίησης της αγοράς, που αντιβαίνει στα υποτιθέμενα κίνητρα μείωσης του κόστους και βελτίωσης των υπηρεσιών
    • Arauca Bit: Όμιλος OSDE {Organización de Servicios Directos Empresarios} (99,9%) και Urgencias Médicas de Rosario (0,1%)
    • Consolidar: Όμιλος BBVA {Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA} (100%)
    • Futura: Federación Argentina de Luz y Fuerza {Αργεντίνικη Ομοσπονδία Φως και Δύναμη}, Sindicato del Seguro (3,54%), Federación Nacional de Trabajadores de Obras Sanitarias {Εθνική Ένωση Εργαζομένων σε Υγειονομικά Ταμεία} (3,54%) y Sindicato Único de Trabajadores del Estado de la Ciudad de Buenos Aires {Μοναδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στο Κράτος τής Επαρχίας τού Μπουένος Άιρες} (SUTECBA) (2,69%)
    • Máxima: New York Life International (39,99%), HSBC Argentina Holdings(39,92%), HSBC Chacabuco Inversiones Argentina (20,07%) και Oscar A. Ataide (0,01%)
    • Met: MetLife Inc. (100%)
    • Nación: Banco de la Nación Argentina (99,99%) και Fundación Banco de la Nación Argentina (0,01%)
    • Orígenes: ING Latin American Holdings B.V. (70%) και ING Insurance International (30%)
    • Previsol: Grupo Previsional Cooperativo Diacronos S.A. (70,16%) και CNP Assurances (29,84%)
    • Profesión + Auge: Consejo Profesional de Ciencias Económicas de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires {Επαγγελματικό Συμβούλιο Οικονομικών Επιστημών τής πόλης τού Μπουένος Άιρες} (50,02%), Mutual del Fondo Compensador para Jubilaciones και Pensiones del Personal Civil de la Fuerza Aérea {Ταμείο Αμοιβαίας και Επικουρικής Βοήθειας του Πολιτικού Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας} (13,56%), Mutual Fondo Compensador Personal Civil del Ejército {Ταμείο Αμοιβαίας και Επικουρικής Βοήθειας του Πολιτικού Προσωπικού τού Στρατού Ξηράς} (13,56%), Fundación Fondo Compensador Móvil {Ίδρυμα Επικουρικού Ταμείου} (11,58%), Banco Supervielle (5,97%), Provincia de San Luis {Επαρχία τού Σαν Χουάν} (4,35%), Caja de Seguridad Social del Consejo Profesional de Ciencias Económicas de Salta {Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης τού Επαγγελματικού Συμβουλίου Οικονομικών Επιστημών της Σάλτα} (0,68%) (και άλλα επτά που κατείχαν συνολικά ένα 0,25%)
    • Unidos: Emprendimiento Compartido {Κοινή Επιχειρηματικότητα} (92,87%), ProBenefit (3,59%), Asociación Mutual Personal Sancor {Ένωση Αμοιβαίας Βοήθειας του Προσωπικού της Sancor} (1,63%), Federación de Cooperativas Agropecuarias {Συνομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συνεταιρισμών} (0,65%), Asociación de Trabajadores de la Industria Lechera {Ένωση Εργαζομένων της Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας} (0,65%) και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Club Atlético de Rafaela (0,65%)
    Οι ΕΔΑΣΤ ελέγχονταν από την Υπερεποπτεία των ΕΔΑΣΤ και εξαρτιόταν από το Υπουργείο Εργασίας, επιφορτισμένο να επιβάλλει την εφαρμογή των εφαρμοστέων στις εισφορές συνταξιοδοτικές εισφορές και συντάξεις νόμων . Αυτός ο οργανισμός καταγγέλθηκε για εύνοια προς τις ΕΔΑΣΤ, μέσω της διαγραφής προστίμων ύψους εκατομμυρίων {ισοτιμία εποχής: 1 $ προς 1 pesos, σημερινή: 1$ προς 43,72 pesos} . Το πρώτο και σοβαρότερο από τα προβλήματα ήταν η έλλειψη πρόβλεψης εκ μέρους των οικονομολόγων που προώθησαν τη μεταρρύθμιση του κόστους τής μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο. Όταν έγιναν οι αναλογιστικές μελέτες, ήταν ολοφάνερο ότι θα υπήρχε μια αποχρηματοδότηση, που εκτιμήθηκε σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ή πέσος. Ένας από τους άξονες της έκρηξης του χρέους ήταν η απουσία πρόβλεψης πόρων. Το Κράτος έπρεπε να χρεωθεί, και το έκανε μέσω τού μηχανισμού έκδοσης ομολόγων υπέρ των ΕΔΑΣΤ με πολύ υψηλά επιτόκια. Αυτό τροφοδότησε μια υφεσιακή διαδικασία, μια που ο ιδιωτικός τομέας, όταν αναζητούσε χρηματοδότηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, βρισκόταν αντιμέτωπος με το ότι έπρεπε να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια, επειδή στις τράπεζες συνέφερε να δανείζουν το Κράτος .

    Μηχανισμοί εισφορών και προμήθειες
    Ο εργαζόμενος που θα προτιμούσε τις ΕΔΑΣΤ όφειλε να εισφέρει υποχρεωτικά ένα ποσοστό τού μισθού του (που ποίκιλλε μεταξύ 11 και 7%). Οι ΕΔΑΣΤ ενεργούσαν ως οικονομικοί διαχειριστές και κάθε μία όριζε τις προμήθειες που παρακρατούνταν από τις εισφορές τού εργαζόμενου, ως ασφάλιστρο ζωής και λειτουργικά έξοδα. Οι προμήθειες μείωναν τις εισφορές τού εργαζόμενου και τελικά ανέρχονταν σε ένα ποσοστό γύρω στο 30%, φθάνοντας κάποιες εποχές ένα 54% των μηνιαίων εισφορών τού εργαζόμενου, κάτι που εξαρτιόταν από την κάθε ΕΔΑΣΤ και το ύψος των εισφορών (μια και ένα μέρος τής προμήθειας μπορούσε να οριστεί ως σταθερή χρέωση, κι όχι ποσοστιαία) . Οι ΕΔΑΣΤ ιδιοποιήθηκαν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες, ενόσω άλλα 35 δισεκατομμύρια διανεμήθηκαν για την κερδοφορία των εταιρειών, που ευεργετήθηκαν με τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών.

    Λειτουργία τού ιδιωτικού συστήματος
    Η σημαντική συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων υπήρξε εν μέρει μία από τις αιτίες τής οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας τού 1990 έως το 2001. Για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, το εθνικό {εν αντιθέσει προς τα κράτη των Επαρχιών} Κράτος συνήπτε δάνεια, που οι σημαντικότεροι πιστωτές του ήταν οι ίδιες οι ΕΔΑΣΤ, παρουσιάζοντας μια παράδοξη κατάσταση, όπου ένα χρηματικό ποσό, που πριν διαχειριζόταν απευθείας το Κράτος, τώρα χρησιμοποιούταν από ιδιωτικές εταιρείες για να εισπράττουν τόκους χρηματοδοτώντας το ίδιο το Κράτος. Μετά την εμφάνιση των ΕΔΑΣΤ, υπήρξε μεταφορά πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που προκάλεσε τη συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων, που έπρεπε να καλυφτεί με κάποιο τρόπο. Κατά παράδοξο τρόπο, η Κυβέρνηση έλαβε μεγάλο αριθμό δανείων από τις ίδιες τις ΕΔΑΣΤ, μολονότι, σε αντάλλαγμα αυτού του χρήματος, το Κράτος έπρεπε τώρα να πληρώνει επιτόκια .
    Όσο, τώρα, για τις προμήθειες που εισέπρατταν οι ΕΔΑΣΤ, το σύνολό τους από το 1994 ανέρχεται σε 19 δισεκατομμύρια πέσος εποχής, που αντιστοιχούν σε 37 δισεκατομμύρια σημερινά πέσος {η παράγραφος αυτή του λήμματος πρέπει να γράφτηκε το 2002, βλ. http://www.billetesargentinos.com.ar/articulos/cotizacion.htm, όπου και πίνακας με τις ισοτιμίες τού πέσο από το 1914 έως σήμερα}, και στο 31,5% των συνολικών εισπράξεων. Μετρημένο σε δολάρια, βλέπουμε πως οι ΕΔΑΣΤ ενθυλάκωσαν, γι’ αυτό τον σκοπό, 12 δισεκατομμύρια δολάρια στα 14 χρόνια τής ύπαρξής τους. Κάτι που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του ποσού που υπάρχει σήμερα εκφρασμένο σε δολάρια, 27 δισεκατομμύρια.
    Ανάμεσα στο 2002 και το 2008, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων προβλημάτων τού ιδιωτικού καθεστώτος, εκπονήθηκαν διάφορα σχέδια για την τροποποίηση του συστήματος, είτε με την επιστροφή στο προηγούμενο κρατικό «αναδιανεμητικό σύστημα» είτε με την εφαρμογή ενός μικτού συστήματος. Χωρίς αμφιβολία, το 2007, τροποποιήθηκε μόνον η δυνατότητα των εισερχόμενων στον εργατικό βίο να μπορούν να επιλέγουν να εισέλθουν στο κρατικό αναδιανεμητικό σύστημα, χωρίς να πρέπει να υποχρεώνονται να εισφέρουν σε κάποια ΕΔΑΣΤ . Μόλις ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών η Felisa Miceli {Φελίσα Μι(τ)σέλι} κατά τα τέλη τού 2005, δήλωσε πως ένας από τους στόχους της ήταν η αναθεώρηση του συστήματος των ΕΔΑΣΤ, που το έβλεπε ως φιάσκο .
    Κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής διαχείρισης των ΕΔΑΣΤ, παρατηρήθηκαν αντικανονικές καταστάσεις στη διαχείριση των κεφαλαίων των ασφαλισμένων, με εμβληματικές περιπτώσεις όπου διάφορες επιχειρήσεις πήραν τα χρήματα των κεφαλαίων για τις συντάξεις για να ξεπληρώσουν ίδια χρέη. Αυτός ο ελιγμός καταγγέλθηκε στη δικαιοσύνη από την Unidad de Información Financiera {UIF – Ουνιδάδ δε Ινφορμασιόν Φινανσιέρα – Μονάδα Οικονομικής Πληροφόρησης}. Ηη δικαιοσύνη επιβεβαίωσε πως υπήρξε μία οικονομική στρατηγική σχεδιασμένη από τη διοίκηση της εταιρείας στα τέλη τού 2006, που στόχος της ήταν να χρησιμοποιήσει τα κατατεθειμένα στις ΕΔΑΣΤ κεφάλαια των ασφαλισμένων, για να αποφύγει την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που αντιμετώπιζε η εταιρεία. Οι ισολογισμοί τού 2005 δείχνουν ότι είχε συσσωρευμένες ζημίες 1,303 δισεκατομμυρίων, ένα τρέχον παθητικό (βραχυπρόθεσμα χρέη) 3,345 δισεκατομμυρίων και φορολογικές εκκρεμότητες 200 εκατομμυρίων .
    Όσο για τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό που θα προέκυπτε ανάμεσα στις ΕΔΑΣΤ, από τις 26 εταιρείες που άρχιζαν να λειτουργούν το 1994, το 2008 απέμεναν μόνο δέκα. Από την τάση ολιγοπωλιοποίησης της αγοράς, οι ΕΔΑΣΤ ιδιοποιήθηκαν μέσω προμηθειών, κατά μέσο όρο, το ένα τρίτο των εισπραχθεισών εισφορών. .

    Παρακμή των ΕΔΑΣΤ
    Κρίση τού ιδιωτικού συστήματος
    Ήδη από τη δεκαετία του 2000, το σύστημα της ατομικής κεφαλαιοποίησης, που διαχειρίζονταν οι ΕΔΑΣΤ (και που καθιερώθηκε το 1994) άρχιζε να δείχνει σημεία τρωτότητας απέναντι στην αστάθεια του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και την ευμεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών, κυρίως κατά τη διάρκεια της Κρίσης λόγω του Tequila Effect {https://www.investopedia.com/terms/t/tequilaeffect.asp}, την και αποκληθείσα «Κρίση του ΔΝΤ», το 1997 (όπου, μεταξύ άλλων συνεπειών, χάθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες περίπου 600 εκατομμύρια πέσος/δολάρια) , και η «κρίση τού ρουβλίου» που κτύπησε κυρίως τη Ρωσία και την επόμενη χρονιά προκάλεσε το «Vodka Effect» στις διεθνείς αγορές .
    Με τη μετατροπή σε πέσος των αποταμιεύσεων το 2002 {έως τότε υπήρχε η δυνατότητα αποταμίευσης σε δολάρια}, η αξία των αποταμιευμένων κεφαλαίων μειώθηκε σε λιγότερο από το μισό. Σε 8 μόνο χρόνια από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που επέβαλε ο Carlos Menem, η συζήτηση για μια νέα μεταρρύθμιση επέστρεφε στο προσκήνιο .
    Σύντομα το ιδιωτικό σύστημα κατέληξε μη βιώσιμο. Αν εξεταστεί ο αριθμός εκείνων που πραγματικά κατέβαλλαν εισφορές, παρατηρείται ότι τον Ιανουάριο του 2007 υπολογιζόταν σε 4.669.469, μειωμένος στα μέσα τού 2008 σε 3.600.007, δηλαδή 1.069.462 λιγότεροι .
    Η κατάρρευση του ιδιωτικού συστήματος ολοκληρώθηκε με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων {Subprime mortgage crisis} το 2007, όταν οι ΕΔΑΣΤ έχασαν τελικά όλη την κεφαλαιοποίηση της χρονιάς . Σ’ αυτήν προστέθηκαν μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης, που έκανε κάθε φορά πιο δύσκολο στις εταιρείες να προσελκύουν νέους ασφαλισμένους για το σύστημα , όσο και μια εντολή επαναπατρισμού κεφαλαίων αξίας 8 δισεκατομμυρίων πέσος, που είχαν αντικανονικά επενδύσει στο εξωτερικό . Αυτή η σειρά κτυπημάτων βούλιαξε τις ΕΔΑΣΤ σε μια κρίση που θα κορυφωνόταν στην κρατικοποίηση των κεφαλαίων που διαχειρίζονταν .
    Στις 22 Οκτωβρίου τού 2008, ο επικεφαλής τής Εισαγγελικής Μονάδας Ερευνών Κοινωνικής Ασφάλισης {Unidad Fiscal de Investigaciones de la Seguridad Social – UFISES}, εισαγγελέας Guillermo Marijuán {Γκιζέρμο Μαριχουάν}, υπέβαλε μια καταγγελία στον ομοσπονδιακό δικαστή Claudio Bonadío {Κλάουδιο Μποναδίο}, στην οποία κατηγορούσε δέκα ΕΔΑΣΤ για «κακουργηματική υπεξαίρεση λόγω υποψιών ρευστοποίησης κρατικών ομολόγων» . Ο εικαζόμενος ελιγμός των ΕΔΑΣΤ θεμελιωνόταν στο ότι ξεφορτώθηκαν κρατικό χρέος και αγόρασαν δολάρια, μέσω της πώλησης σε χαμηλές τιμές κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα είχε προκαλέσει, σύμφωνα με τις εισαγγελικές υποψίες, το ρήμαγμα των κεφαλαίων των συνταξιούχων, την απόκτηση ρευστού εκ μέρους των ΕΔΑΣΤ και την υπερτίμηση του νομίσματος των ΗΠΑ . Βάσει αυτής της έρευνας, ο δικαστής Claudio Bonadío απαγόρευσε στις ΕΔΑΣΤ να συναλλάσσονται για επτά ημέρες, εκδίδοντας διαταγή «αναστολής συναλλαγών» μέχρι να ξεκαθαριστεί εκείνη η κατάσταση .
    Παρά τις υποσχέσεις ότι η ιδιωτικοποίηση των συντάξεων θα ελάφρυνε τα κρατικά βάρη, επειδή τα χρήματα στις ΕΔΑΣΤ είχαν εξαερωθεί, το Κράτος έπρεπε να πληρώνει σε 33.000 άτομα το σύνολο της σύνταξής τους, σε 220.000 άτομα τουλάχιστον το μισό τής σύνταξής του και σε άλλες 100.000 άτομα ένα μέρος τής σύνταξής τους. Μόνο το 23% (103.000 συνταξιούχοι) εισέπραξαν το σύνολο των αποδοχών τους από τις ΕΔΑΣΤ .

    Επανακρατικοποίηση του συστήματος
    Η πρόεδρος Cristina Fernández de Kirchner μαζί με τον Amado Boudou {Αμάδο Μπουδού}, τον τότε επικεφαλής τής ANSES { Administración Nacional de la Seguridad Social – Εθνική Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης}, στις 21 Οκτωβρίου τού 2008 ανήγγειλαν πως θα έστελναν ένα νομοσχέδιο στο Κονγκρέσο {sic}, για να μπει τέλος στο σύστημα των ΕΔΑΣΤ και να οργανωθεί ένα νέο κρατικό αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα . Η απόφαση αυτή θεμελιωνόταν στο ότι το Σύνταγμα της Αργεντινής (Άρθρο 14β) ορίζει πως η κοινωνική ασφάλιση παρέχεται από το Κράτος και στη χαμηλή αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού συστήματος, μια και ήταν το ίδιο το Κράτος που στην πράξη, εκείνη τη στιγμή, πλήρωνε το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων.
    Το νομοσχέδιο στάλθηκε για διαβούλευση στο Κοινοβούλιο και εγκρίθηκε από αυτό το σώμα στις 7 Νοεμβρίου του 2008, με 162 ψήφους υπέρ και 75 κατά, με την UCR {Unión Cívica Radical – Πολιτική Ριζοσπαστική Ένωση}, το PRO {Propuesta Rebublicana – Δημοκρατική Πρόταση} και την Coalición Cívica {Πολιτικός Συνασπισμός} επικεφαλής να αντιτίθενται στην πρόταση με τα επιχειρήματα περί «παραβίασης του δικαιώματος στην ιδιοκτησία», «πρόκλησης δικονομικής ανασφάλειας» και «χρήσης της μεταρρύθμισης για υπεξαίρεση του αποθεματικού των συνταξιούχων» .
    Αφού εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο πέρασε στη Σύγκλητο, όπου τέθηκε σε ψηφοφορία στις 19 Νοεμβρίου και υπερψηφίστηκε από μία ευρεία πλειοψηφία 46 ψήφων υπέρ, 18 κατά και μία αποχή (65, 66, 67>. Μετά την επικύρωση από την Σύγκλητο, το νομοσχέδιο θα γινόταν λοιπόν ο Νόμος 26.425, που κρατικοποιούσε το συνταξιοδοτικό σύστημα και έβαζε τέλος στις ΕΔΑΣΤ. Ο Νόμος αυτός ίσχυσε μετά την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως {Boletín Oficial de la República Argentina} στις 9 Δεκεμβρίου τού 2008.

    Επιπτώσεις
    Σχετικά με την κρατικοποίηση των συνταξιοδοτικών αποθεματικών, η πρόεδρος Cristina Fernández de Kirchner διαβεβαίωσε πως «όταν οι πόροι των εργαζομένων βρίσκονταν σε χέρια ιδιωτών, πληρώθηκαν 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια δε προμήθειες, περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια πέσος» . Από τη μεριά του, ο επικεφαλής τής ANSES, Diego Bossio, επιβεβαίωσε ότι «αν οι ΕΔΑΣΤ υπήρχαν [σήμερα], θα ήταν τοκογλύφοι» . Ο Amado Boudou, επικεφαλής τής ANSES έως το 2011, διαβεβαίωσε ότι «αν συνέχιζαν οι ΕΔΑΣΤ, θα ήταν ένα δράμα […] για όσους θα συνταξιοδοτούνταν τώρα, μια και τα κεφάλαιά τους δεν θα άξιζαν τίποτε» .
    Ο πρεσβευτής τής Ισπανίας στο Μπουένος Άιρες, Rafael Estrella, εκτίμησε το πέρασμα των ΕΔΑΣΤ στο ομοσπονδιακό Κράτος ως «ανεξάρτητη απόφαση της αργεντίνικης κυβέρνησης» και υποστήριξε σχετικά ότι το πέρασμα αυτό «δεν ενοχλεί καθόλου την ισπανική κυβέρνηση, ούτε επηρεάζει τις σχέσεις με την Αργεντινή» .
    Υπήρξαν μεταγενέστερες ειδικότερες εξαιρέσεις που διεκπεραιώθηκαν στα δικαστήρια . Η ζημία για το Κράτος από εκείνη την ιδιωτικοποίηση των ’90, λόγω της απώλειας δημοσιονομικών εσόδων, εκτιμήθηκε σε 56 δισεκατομμύρια δολάρια (για την περίοδο 1994-2003). Οι ΕΔΑΣΤ ιδιοποιήθηκαν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες, ενόσω άλλα 35 δισεκατομμύρια αύξησαν την κερδοφορία των εταιρειών, που ευνοήθηκαν από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που δρομολόγησε ο Domingo Cavallo {Ντομίνγκο Καβάλο, αρχιτέκτονας της νεοφιλελεύθερης στροφής των ΄90 στην κυβέρνηση Menem, που τα εδώ νεοφιλελέ παπαγαλάκια θέλησαν να μας τον πλασάρουν κατά το 2011 ως σύμβουλο εξόδου από την κρίση βλ. και https://en.wikipedia.org/wiki/Domingo_Cavallo https://www.newsbeast.gr/media/arthro/276658/hrusohoidis-kai-domingo-kavalo-stous-neous-fakelous , https://www.kathimerini.gr/733956/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/ti-pragmatika-mas-didaskei-h-argentinh, με το τελευταίο να είναι μνημείο πολιτικής ανακρίβειας/αλητείας}. Αργότερα διεξήχθησαν εισαγγελικές έρευνες εναντίον διαφόρων εταιρειών και ΕΔΑΣΤ για εκτροπή κεφαλαίων . Μεταξύ εκείνων των ερευνών πολλές ήταν σχετικές με εγκλήματα οικονομικής φύσης, όπως η στρέβλωση της τιμής των μετοχών που φέρονται να είχαν αγοράσει οι ΕΔΑΣΤ, εκ μέρους μιας μονοπωλιακής εταιρείας ΜΜΕ, που κατηγορήθηκε πως είχε χειραγωγήσει μια συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο υψώνοντας τις τιμές, κάτι που, αφού η διαχειρίστρια συνταξιοδοτικών κεφαλαίων ενσωμάτωσε τις μετοχές στα χαρτοφυλάκιά της, προκάλεσε την κατάρρευση της τιμής τους, προξενώντας ζημίες στους κατόχους τους .

    Αποτελέσματα της κρατικής διαχείρισης
    Η εθνικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η κρατικοποίηση των κεφαλαίων των ΕΔΑΣΤ επέτρεψε μια πιο διαφανή διαχείριση των πόρων, προκαλώντας θετικά αποτελέσματα και εξοικονόμηση λόγω των υψηλών προμηθειών που καταβάλλονταν στις ΕΔΑΣΤ, αυξάνοντας τους πόρους και ενσωματώνοντας περισσότερους πολίτες στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
    Το μέτρο απέφερε στα πρώτα πέντε χρόνια εξοικονόμηση 58,5 δισεκατομμυρίων πέσος Αργεντινής (6,866 δισεκατομμύρια δολάρια {βλ. http://www.billetesargentinos.com.ar/articulos/cotizacion.htm}, ποσό που έπαψε να εισπράττει ο ιδιωτικός τομέας εν είδει προμηθειών επί των συνταξιοδοτικών εισφορών τού πληθυσμού .
    Το ποσό τού Fondo de Garantía de Sustentabilidad – FGS {Ταμείου Εγγύησης Βιωσιμότητας}, ένα αποθεματικό που η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως αντασφάλιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, τριπλασιάστηκε από την κρατικοποίηση των κεφαλαίων που πριν βρισκόταν στην διάθεση των ΕΔΑΣΤ μέχρι και το 2012 . Παρατηρήθηκε αύξηση των επενδύσεων του ανωτέρω ταμείου, που από 98,083 δισεκατομμύρια πέσος (28,353 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2008 πήγε στα 482,66 δισεκατομμύρια πέσος (56,79 δισεκατομμύρια δολάρια) . Παρομοίως, το κεφάλαιο του FGS διπλασιάστηκε από τη στιγμή τής κρατικοποίησης των ΕΔΑΣΤ και το κεφάλαιο προς αντασφάλιση της καταβολής των συντάξεων ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια πέσος. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από το διπλάσιο αυτού που είχαν συσσωρεύσει οι ΕΔΑΣΤ έως τη στιγμή που σταμάτησαν να λειτουργούν, τον Δεκέμβρη τού 2008: δεκατέσσερα χρόνια ιδιωτικής διαχείρισης των συνταξιοδοτικών εισφορών έκλεισαν με {αποθεματικό ύψους} 98,224 δισεκατομμύρια πέσος, ενόσω, σε λιγότερο από δύο χρόνια, το Κράτος κατόρθωσε να υπερδιπλασιάσει αυτό το ποσό, που, εκείνη τη χρονική στιγμή, έφτασε τα 201,027 δισεκατομμύρια πέσος .
    Ταυτόχρονα με την κρατικοποίηση των ΕΔΑΣΤ, ψηφίστηκε, τον Οκτώβρη τού 2008, ο νόμος περί Συνταξιοδοτικής Κινητικότητας {Mobilidad Jubilatoria}, που εγγυόταν δύο επικαιροποιήσεις των συντάξεων κάθε χρόνο, επαναθεσμοθετώντας για τους συνταξιούχους το δικαίωμα αύξησης, που είχε καταργηθεί υπό την πίεση των ΕΔΑΣΤ από το καθεστώς Μένεμ, επειδή, από την επιβολή τού μοντέλου των ΕΔΑΣΤ, οι συντάξεις παρέμειναν παγωμένες επί 11 χρόνια . Το νομοσχέδιο καθιέρωσε μία αύξηση των αποδοχών τού ανενεργού τομέα, σύμφωνα με την εξέλιξη των μισθών, με την πρόθεση να διατηρούν οι συντάξεις κάποια αναλογία με τους μισθούς των ενεργών εργαζομένων, διαμέσου μιας περιοδικής επικαιροποίησης των αποδοχών, συνδεόμενες με την αύξηση των μισθών . Αυτός ο νόμος θα άλλαζε στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο τού 2017, από την νέα κυβέρνηση {τού νεοφιλελεύθερου Μαουρίσιο Μάκρι}, με στόχο τη μείωση του κόστους των συντάξεων.
    Όσο για τον αριθμό των ασφαλισμένων, χάρη στον νόμο 25.994, που δημοσιεύτηκε από την αργεντίνα πρόεδρο Cristina Fernández de Kirchner, ενσωματώθηκαν στο συνταξιοδοτικό σύστημα περισσότερο από δυόμισι εκατομμύρια άτομα, που μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένα από την κάλυψη. Το 2003, κατά την διάρκεια του ιδιωτικού καθεστώτος, υπήρχαν τριάμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι, και ένα 4,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατευθυνόταν στις συντάξεις. Στα τελευταία πέντε χρόνια, το σύνολο των συνταξιούχων από 3,2 εκατομμύρια έφτασε στα 5,6 εκατομμύρια .
    Το 2013, ο αριθμός των εργαζομένων με κοινωνική κάλυψη ανήλθε σε 5,89 εκατομμύρια (86% περισσότερο από τα 3,16 εκατομμύρια του 2003). Μέσω της ANSES, που διαχειρίζεται τα κρατικά κονδύλια, αυξήθηκε από 30% σε 90% ο αριθμός των συνταξιούχων και αυτών με 100% φαρμακευτική κάλυψη από 9.000 σε 1.400.000 συνταξιούχους. Οι συντάξεις μη ανταποδοτικού χαρακτήρα από 0,18 εκατομμύρια δικαιούχους (2003) έφτασαν τα 1,3 εκατομμύρια (20 2012) .

    Εξέλιξη του συστήματος των ΕΔΑΣΤ στην Λατινική Αμερική
    Το 2004, σε μια έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε για την αποτυχία τής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθήθηκε σε όλη την Λατινική Αμερική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (FMI) κατά την δεκαετία τού 1990 , με βάση το μοντέλο των ιδιωτικών συντάξεων που επέβαλε στην Χιλή το 1980 η στρατιωτική δικτατορία τού στρατηγού Augusto Pinochet {Αουγκούστο Πινοτσέτ}. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η ιδιωτικοποίηση του συστήματος δεν προσφέρει τα ευεργετήματα που είχαν ταχθεί στους συνταξιούχους. Μεταξύ των αιτιών αναφέρονται οι «υπερβολικές προμήθειες» που εισέπρατταν οι ΕΔΑΣΤ {στη Χιλή: AFP}, προμήθειες που διατηρήθηκαν από τα πρώτα χρόνια, όπως και ο σχηματισμός ολιγοπωλίων .
    Ακριβώς όπως και στην Αργεντινή, σε πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες επιβλήθηκαν οικονομικές πολιτικές τής νεοφιλελεύθερης κοπής τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προώθησαν την ιδιωτικοποίηση των αποθεματικών για τις συντάξεις. Το μοντέλο αυτό παρουσίασε διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων, τις δυσκολίες να είναι τρωτό στην κυκλική αστάθεια του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων αγορών, στις οποίες είναι δυνατή η απόκτηση μεγάλων οφελών ή η συγκομιδή σημαντικών απωλειών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των συνταξιούχων που δεν διαθέτουν άλλο εισόδημα για να συντηρηθούν. Διαπιστώθηκε, επί πλέον, στις περιπτώσεις τής Χιλής και της Νικαράγουας, ότι με την ιδιωτικοποίηση των κεφαλαίων δεν κατορθώθηκε η αύξηση της κοινωνικής ασφάλισης, θεμελιώδης προϋπόθεση της επιχειρηματολογίας υπέρ των ιδιωτικών συστημάτων έναντι των κρατικών . Στη Βολιβία, εξαιτίας της αποκεφαλαιοποίησης των ιδιωτικών ταμείων και τις πολλαπλές τους καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων, από τις 10 Δεκεμβρίου τού 2010 άρχισε η επιστροφή τής διαχείρισης των συνταξιοδοτικών ταμείων στο Κράτος .
    Στην Λατινική Αμερική, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων άρχισε το 1980 στην Χιλή με την δημιουργία των Administradoras de Fondos de Pensiones (AFP), κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τού Augusto Pinichet και με την αντικατάσταση των κρατικών αναδιανεμητικών συστημάτων από κρατικές εταιρείες ασφάλισης των συντάξεων . Σύμφωνα με μία μελέτη τού Νοεμβρίου τού 2013 του Centro de Estudios Nacionales de Desarollo (CENDA) {Κέντρου Εθνικών Σπουδών για την Ανάπτυξη} που επικεφαλής της ήταν ο οικονομολόγος Manuel Riesco, οι χιλιάνοι εργαζόμενοι το 2012 εισέφεραν στις AFP περισσότερα από το διπλάσιο (4,3 τρισεκατομμύρια πέσος) των συντάξεων που συνολικά καταβλήθηκαν (2,1 τρισεκατομμύρια πέσος) και, επί πλέον, το Κράτος κατέβαλε 1,4 τρισεκατομμύρια ως επιδότηση στις ιδιωτικές AFP, ποσό που αντιστοιχούσε στα δύο τρίτα των συντάξεων. Δηλαδή, για κάθε 3 πέσος που εισέρχονταν στις ιδιωτικές AFP από εισφορές και επιδοτήσεις, εξερχόταν μόνο ένα (37%) για την πληρωμή συντάξεων . Η παγκόσμια πτώση των αποδόσεων των μετοχών, λόγω της κρίσης των υποθηκών subprime στις ΗΠΑ, προκάλεσε σοβαρές βλάβες στο σύστημα. Ως αντιστάθμιση, στις 16 Ιουνίου τού 2014, η πρόεδρος Michel Bachelet {Μιτσέλ Μπατσελέτ} υπέγραψε σχέδιο για την δημιουργία μιας κρατικής AFP.

  232. Κουνελόγατος said

    ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Αφιερωμένο σε κάποιους λαλίστατους που κατάπιαν τη γλώσσα τους κι έχασαν τη φωνή τους.

  233. […] https://sarantakos.wordpress.com/2019/07/18/perikefalaia […]

Σχολιάστε