Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η οργή της Γκρέτας

Posted by sarant στο 26 Σεπτεμβρίου, 2019


Της Γκρέτας Τούνμπεργκ, βέβαια, της 16χρονης από τη Σουηδία που εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει τον ακτιβισμό για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και έχει καταφέρει να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή.

Η οργή της Γκρέτας είναι η οργή που η ίδια εξέφρασε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, όταν κατηγόρησε τους αρχηγούς των κρατών ότι με την απραξία τους έκλεψαν το μέλλον και τα όνειρα της γενιάς της:

Η οργή της Γκρέτας είναι επίσης η οργή την οποία προκαλεί η Γκρέτα σε πολύ κόσμο. Δεν εννοώ γενικά όσους την επικρίνουν, διότι μπορεί κανείς να την επικρίνει με επιχειρήματα, που πολλά έχουν βάση. Εννοώ τις επιθέσεις που δέχεται, κυρίως από δεξιούς, ότι είναι ψυχοπαθής, ότι κηρύττει έναν νέο Μεσαίωνα, ότι μοιάζει με τον εξορκιστή, ότι είναι επικοινωνιακό κατασκεύασμα, ότι είναι ενεργούμενο του Σόρος και άλλα πολλά, ενώ κάποιος αποκάλεσε «γκρετίνους» όσους πείθονται από τα κηρύγματά της. Τέτοιες επιθέσεις δεν συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Ενοχλεί η Γκρέτα διότι θίγει ένα πρόβλημα υπαρκτό: την κλιματική αλλαγή. Ένα πρόβλημα δύσκολο, καθώς όλα τα κοινωνικά συστήματα μέχρι σήμερα (και ο υπαρκτός σοσιαλισμός) συνδέουν την πρόοδο της ανθρωπότητας με την αδιάλειπτη ανάπτυξη -αλλά και η λύση της «αποανάπτυξης» πόσο εφικτή και δίκαιη είναι όταν π.χ. στα αυτοκίνητα (για να πάρουμε έναν μόνο τομέα) στις ΗΠΑ υπάρχουν 800 αυτοκίνητα για 1000 κατοίκους, στην ΕΕ έχουμε 540 αυτοκίνητα για 1000 κατοίκους, στην Κίνα όμως 180 ενώ στην Ινδία μόλις 22; Γιατί να μη δικαιούται ο Ινδός (και ο Πακιστανός, και ο Ινδονησιος, και ο Μπαγκλαντεσιανός και ο Νιγηριανός και ο Αιθίοπας) να προσβλέπει αν όχι στο αμερικανικό τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό επίπεδο;

Κάποιοι θεώρησαν υποκριτική την πρωτοβουλία της Γκρέτας να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο, επισημαίνοντας πως τρία-τέσσερα άτομα θα χρειαστεί να πάρουν το αεροπλάνο για να φερουν πίσω το ιστιοφόρο, άρα λιγότερο θα επιβαρυνόταν  το περιβάλλον αν η Γκρέτα ταξίδευε αεροπορικώς. Παραβλέπουν όμως ότι το ταξιδι με το ιστιοφόρο ήταν μια συμβολική χειρονομία -για να συνειδητοποιήσουμε ότι με βάση το σημερινό επίπεδο της τεχνολογίας τουλάχιστον, τα συχνά αεροπορικά ταξίδια δεν είναι βιώσιμη επιλογή (και πάλι: τα συχνά ταξίδια του Δυτικού και μάλιστα του όχι πλούσιου Δυτικού).

Θα συζητήσουμε σήμερα το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ακτιβιστικής δράσης της Γκρέτας Τούνμπεργκ. Σαν βάση για τη συζήτηση, πέρα από τα ελάχιστα δικά μου εισαγωγικά, παραθέτω και μια τοποθέτηση του Δημήτρη Τσίρκα από το Φέισμπουκ, που τη βρίσκω ευστοχη:

Οι δεξιοί την καθυβρίζουν ως φανατισμένη ψυχοπαθή που θέλει να επιβάλλει τις ολοκληρωτικές φαντασιώσεις της πάνω στην κοινωνία. Πολλοί αριστεροί την καταγγέλλουν ως δημιούργημα του συστήματος για να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από τις ταξικές αντιθέσεις στον πράσινο καπιταλισμό.

Ό,τι και αν της καταλογίσουν όμως, η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει ήδη κερδίσει. Αυτή δρα ενώ οι επικριτές της αντι-δρουν. Αυτή κινητοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και συνδιαμορφώνει τους όρους της συζήτησης για ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας, ενώ οι υβριστές της τρέχουν ασθμαίνοντας να αποδομήσουν τις πρωτοβουλίες της.

Η Γκρέτα, με άλλα λόγια, παράγει παγκόσμια πολιτική, ενώ όσοι την καταγγέλλουν απλώς σχολιάζουν. Και μπορεί η πολιτική της να είναι ενσωματώσιμη, αδιέξοδη ή και βλαπτική, εκείνη των αντιπάλων της όμως είναι ανύπαρκτη.

Ίσως από εκεί να πηγάζει το μένος εναντίον της: ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι με βλοσυρό ύφος και «αντιαισθητικό» παρουσιαστικό έχει το θράσος να μιλά για ένα ζήτημα που και περίπλοκο είναι, και πολιτικά διχαστικό. Πώς τολμά, από ποια θέση και με ποια εχέγγυα εκφράζει άποψη;

Και όχι μόνο μιλάει αλλά ακούγεται κιόλας. Ακόμη χειρότερα, την ακολουθούν και άλλοι πολλοί. Αντίθετα, όλους αυτούς με την «ώριμη» ηλικία, το «σωστό» φύλο, την «κατάλληλη» ιδιότητα, την «ορθή ταξική» άποψη, τους αγνοούν σχεδόν οι πάντες – οι λόγοι τους δεν είναι παρά θόρυβος στα σόσιαλ μήντια που περνάει και χάνεται.

Η Γκρέτα καταπατά όλες τις ιεραρχίες: της ηλικίας, του φύλου, της επιστημοσύνης, της ψυχικής υγείας. Δεν διαθέτει καμία από τις ιδιότητες που «οφείλει» να έχει κάποιος για να μιλά δημόσια, πόσο μάλλον να ακούγεται. Και όμως το κάνει, οποία ύβρις!

Όπως λοιπόν, η femme fatale φονεύεται στο τέλος των ταινιών noir γιατί αμφισβήτησε την πατριαρχική εξουσία, έτσι και η μικρή Σουηδέζα πρέπει να εκμηδενιστεί συμβολικά για να αποκατασταθεί η καθεστηκυία τάξη, αυτή που διασάλευσε με το θράσος της.

164 Σχόλια to “Η οργή της Γκρέτας”

  1. dryhammer said

    Καλημέρα!
    Ως γνωστόν, με τα χάδια αποκοιμιέσαι. Με τα χαστούκια ξυπνάς!

  2. rizes said

    ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ

    Πρoστατευμένο: ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ

  3. Αὐγουστῖνος said

    Μουδιασμένη καλημέρα, μετὰ τὰ χθεσινὰ μαντάτα.
    Ad hominem ἐπιθέσεις ἀπὸ δεξιὰ κι ἀπὸ ἀριστερά: οἱ μὲν ἑστιάζουν στὴν «ψυχικὴ ὑγεία» της, οἱ δὲ στὸ ὅτι δὲν κάνει ἐμβριθεῖς μαρξιστικολενινιστικὲς ἀναλύσεις γιὰ τὸν καπιταλισμὸ ποὺ εὐθύνεται, ἀλλὰ κανένας δὲν στέκεται νὰ ἀκούσει καί, ἂν θέλει, νὰ ἀντικρούσει τεκμηριωμένα τὰ ὅσα λέει διὰ τοῦ στόματὸς της ἡ νέα γενιά, τῆς ὁποίας τὸ μέλλον ἐπιμένουμε νὰ θέλουμε νὰ τὸ φτιάξουμε ἐμεῖς οἱ «νουνεχεῖς» κατὰ τὰ πρότυπά μας: δηλαδὴ σὰν τὰ μοῦτρα μας!
    Ἄ, ρὲ Κρόνη, πόσο λείπεις ἤδη!

  4. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα!

    Μου μοιάζει παρακινδυνευμένο -και πάντως δεν νομίζω ότι ευσταθεί- να ταυτιστούν οι επικριτές της Γκρέτας με την «δεξιά» και οι υποστηρικτές της με την «αριστερά». Δεν είναι το μήνυμα που ενοχλεί ή τέρπει. Ενοχλεί η παρουσία μιας δύστροπης και αντιαισθητικής νέας ηθοποιού, η τέχνη και το μήνυμα της οποίας, επειδή ξέφυγε του μέτρου, έχει πάψει πλέον να μας πείθει.

  5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Για να πάρεις θέση πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δεν παίζει καθοριστικό ρόλο η αριστερή ή δεξιά τοποθέτηση (απόδειξη το ότι της την πέφτουν και από τις δύο μεριές). Το ζητούμενο δεν είναι το πώς βλέπουμε την Γκρέτα αλλά το τί κάνουμε εμείς, οι πολλοί. Τί είμαστε έτοιμοι να απαιτήσουμε από τα κόμματα που ψηφίζουμε; Τί είναι έτοιμα αυτά να κάνουνε προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως όταν κατέχουν την εξουσία (στην αντιπολίτευση είναι πολύ πιό εύκολες οι κραυγές..). Τί είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε από τις ανέσεις μας που βλάπτουν το περιβάλλον;

  6. μήτσκος said

    Η Γκρέτα μιλά με τα εχέγγυα αυτού που στάθηκε μόνος του με ένα πλακάτ στην άκρη του δρόμου για να εκφράσει την οργή του. Και που εμπνέει τον κόσμο να βγει στους δρόμους.
    Πόσοι από αυτούς που τρώμε στη μάπα στα μήντια έχουν σοβαρότερα εχέγγυα;

  7. Costas X said

    Καλημέρα!

    Η Γκρέτα, απέναντι σε έναν ηλίθιο, ή κουτοπόνηρο, ή απατεώνα, δισεκατομμυριούχο γέρο «πλανητάρχη», σύμφωνα με τον οποίο οι ανεμογεννήτριες παράγουν «καρκινογόνο θόρυβο» και οι λάμπες οικονομίας πρέπει να καταργηθούν γιατί τον κάνουν να φαίνεται πορτοκαλί !

    «…τρία-τέσσερα άτομα θα χρειαστεί να πάρουν το με αεροπλάνο…»
    Κάτι περισσεύει, ή είναι κάποια νησιώτικη ντοπιολαλιά; 🙂

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σας σχόλια!

    1 Οπότε, η Γκρέτα δεν βλάφτει.

  9. LandS said

    Αυτό πάντως δεν είναι υποκρισία.

  10. dryhammer said

    8. Τα είπε στο #5.

  11. ChrisMaGR said

    Η Γκρέτα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, και από ό,τι βλέπω είναι με το ίδιο ιστιοφόρο με το οποίο ξεκίνησε. Δεν καταλαβαίνω την παρατήρηση ότι «τρία-τέσσερα άτομα θα χρειαστεί να πάρουν το αεροπλάνο για να φέρουν πίσω το ιστιοφόρο».

  12. Παναγιώτης Κ. said

    Και οι τεράστιες διαφορές δεν είναι μόνο στην αναλογία των αυτοκινήτων.
    Είναι πρωτίστως οι διαφορές που παράγει η μηχανική του χρήματος και την εφαρμόζουν υπέρ τους τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης (κερδισμένοι και μεις που ζούμε σε αυτά) σε βάρος των υπόλοιπων κοινωνιών.
    Γι αυτή την ανισότητα λέγονται πολύ λίγα. Από άγνοια; Από σκοπιμότητα; Έχουμε μια οιονεί συνωμοσία σιωπής;

  13. Pedis said

    Παρατήρηση: μέχρι πριν πεντέξι χρόνια παρατηρούσα δεξιούς και νεοφιλεύθερους και βασικά … τους «ξύπνιους» που δεν τους πιάνουν κορόιδο … που έλεγαν κι έγραφαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι φέικ, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις κλπ κλπ.

    Πρέπει να έχει μειωθεί ο αριθμός τους.

    Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα όπου οι περιβαντολλογικοί προβληματισμοί δεν ήταν ποτέ ούτε καν η προτελευταία προτεραιότητα των κυβερνήσεων και των περιφερειακών διοικησεων (εκτός όταν πέφτουν οι μίζες για τη διαχείριση των απορριμάτων).

    Τι άλλαξε στο μεταξύ στην ενημέρωσή τους και το ποσοστό τους στον πολιτικά συντηρητικό πληθυσμό συρρικνώνεται;

  14. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα.
    Χρειάστηκε ένα παιδί για να πει πως ο βασιλιάς είναι γυμνός, στο γνωστό παραμύθι.
    Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, λέει η παροιμία.

    Από την άλλη, το ψηλό το δέντρο το πετροβολάνε όλοι, λέει η άλλη παροιμία. Και είναι ψηλό δέντρο ένα κοριτσάκι 16 χρονών που έκανε όλο τον κόσμο να ασχολείται, όχι με τις σωματικές της αναλογίες, αλλά με τις καταγγελίες και τα επιχειρήματά της. Που, ενώ άλλα συνομήλικά της παιδιά με το ζόρι καταφέρνουν να απαγγείλουν ένα ποίημα σε μια σχολική γιορτή, αυτή βλέπει στα μάτια τους ηγέτες του κόσμου και τους ζητάει το λόγο.

    Πιστεύω οι περισσότεροι που την κατηγορούν απλώς ζηλεύουν το θάρρος της.

  15. ΚΩΣΤΑΣ said

    «Αυτόν τον κόσμο δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας» Μ. Γκάντι

    Το θετικό της Γκρέτας είναι ότι αφυπνίζει, για ένα ολοταχώς επερχόμενο καταστροφικό για τον πλανήτη μας φαινόμενο. Περιβάλλον και ανάπτυξη τεχνολογίας είναι δύο πράγματα αντίθετα και αέναα συγκρουόμενα μεταξύ τους. Η εύρεση του μέτρου, του χρυσού κανόνα, είναι για μένα το ζητούμενο.

  16. ndmushroom said

    4
    Δηλαδή πιστεύεις ότι η στάση μας απέναντι στην Τούνμπεργκ είναι παντελώς άσχετη από τη στάση μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή (όπου, πέραν πάσης αμφιβολίας, η διαφορά -τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και ψηφοφόρων- αριστεράς-δεξιάς είναι ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη από εκατοντάδες άρθρα, μελέτες, δημοσκοπήσεις);
    Όσο για την «ηθοποιό» που «πέρασε το μέτρο» και «δε μας πείθει πια»… Μπα, άστο, ας σχολιάσουν άλλοι.

  17. Παναγιώτης Κ. said

    Και η γνωστή παροιμία: Από τρελό και από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια. 🙂

  18. ΓιώργοςΜ said

    >Περιβάλλον και ανάπτυξη τεχνολογίας είναι δύο πράγματα αντίθετα και αέναα συγκρουόμενα μεταξύ τους

    Μόνο τα τελευταία 150-200 χρόνια.

    Μια εικόνα, χίλιες λέξεις κλπ:

  19. ChrisMaGR said

    Αυτά παθαίνει όποιος σχολιάζει βιαστικά… Η φωτό στο 12 δεν σημαίνει ότι η Γκρέτα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Αγνοήστε το, αν και η ένστασή μου για την παρατήρηση σχετικά με το πώς το ιστιοφόρο θα επιστρέψει ισχύει.

  20. BLOG_OTI_NANAI said

    Το κορίτσι αυτό δεν μπόρεσε να με παρακινήσει για οτιδήποτε. Κι όταν την είχα δει κάποτε να περνάει κάπου στις ειδήσεις δεν έψαξα κάτι γι’ αυτήν. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω ποτέ χρήματα ούτε για ταξίδια, ούτε για διακοπές, μόνο για επιβίωση και ένα αυτοκίνητο 700 κυβικά που το κινώ μόνο όταν είναι απαραίτητο. Για την δική μου αντίληψη θα προτιμούσα να μου μιλούσε ένα ντόπιο πάμφτωχο παιδάκι από τον Αμαζόνιο που να μιλούσε για το πλήγμα που δέχεται με την καταστροφή των δασών η ήδη χωρίς πολλά «όνειρα» φτωχή ζωή του.
    Η επιλογή του κοριτσιού για την προώθηση του μηνύματος νομίζω έχει την ίδια μηδενική επιρροή που έχει μια ομιλία για τη Χούντα κάποιου «αυτοεξόριστου» στο Παρίσι με μια ζωή τσιγάρο, φλερτ, ταβέρνες, καλό κρασί και ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές, «βαθιά σκεπτόμενες» φωτογραφίες, σε σχέση με δυο λόγια για το ίδιο θέμα από τον Αλέκο Παναγούλη.

  21. Να ξεκινήσω με το σχόλιο του Σίλα Σεραφείμ (έτσι το είδα γραμμένο) πως δεν θέλει να την δει ούτε με μαγιό, κάτι που θα ίσχυε και για μένα ΜΟΝΟΝ αν ήξερα πως αυτά που λέει της τα υπαγόρευαν άλλοι που εκμεταλλεύονται την ηλικία και το παρουσιαστικό της για να προωθήσουν τις ιδέες τους. Ισως ο ηθοποιός είναι καλύτερα πληροφορημένος. Εμένα πάντως το σκηνικό μου θυμίζει παλιότερα χρόνια όταν σε μια «σαπουνόπερα» της δημοκρατίας μαθητές μιλούσαν μια μέρα στην βουλή απα γγέλλοντας με ξύλινη φωνή το παραμύθι που τους είχαν μάθει οι κομματικές οργανώσεις στις οποίες ανήκαν. Εχω την εντύπωση πως αυτό σταμάτησε, δεν βλέπω τηλεόραση για να ξέρω.

    …ενώ κάποιος αποκάλεσε «γκρετίνους» όσους πείθονται από τα κηρύγματά της…
    Ηθελα νάξερα αυτός που το έγραψε πως χαρακτηρίζει όσους (χιλιάδες) ψήφισαν Σόρρα…μόνο το σουρωμένους τους πλησιάζει

    Φυσικά; το ίδιο ακριβώς επιχείρημα (οπαδοί του Σόρρα) ισχύει και γι αυτούς που την ακολουθούν άκριτα- το υπολογίζω στο 87,36% των ακολούθων

    Και θυμήθηκα τον Αντώνη τον Βασιλειάδη που πήγε μόνος του στην Ν.Υ. με το Κισμέτ Σακί, ιστιοφόρο δικής του κατασκευής με χορηγία της OldNavyΠαπαστράτος, τότε δεν είχαν ανακαλύψει ακόμα πως το τσιγάρο είναι βλαβερό για την υγεία και διαφημιζότανε…

  22. Να πω την αλήθεια, περίμενα ότι (στο πλαίσιο της κουλτούρας «Βουλή των Εφήβων», «μικρός Αλέξανδρος» -για όποιον θυμάται- κ.ο.κ.) θα τύχαινε ευρείας αποδοχής το κορίτσι, συν τοις άλλοις μέχρι πρότινος ο Τραμπ έμοιαζε αντιπαθής και σε ένα μεγάλο ποσοστό της εν Ελλάδι δεξιάς. Με εξέπληξε πραγματικά το μένος κάποιων τύπων όπως ο Θεοδωρόπουλος ή ο Σεραφείμ. Και ναι, εννοείται ότι τώρα τη συμπαθώ πολύ περισσότερο 🙂
    Στο μεγαλύτερο ζήτημα, και πάλι δεν με εκπλήσσει ότι κανείς με vested interests -δηλαδή, κανείς από όσους παίρνουν τις αποφάσεις- δεν παίρνει στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή, σε ένα (και πολιτισμικό πλέον) σύστημα βασισμένο στο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Η έκταση της άρνησης στο δημόσιο λόγο, ωστόσο, με εκπλήσσει λίγο.

  23. …συμφωνώ απολύτως με τη Γκρέτα και την καταθλιψάρα της, αλλά…μη μου πείτε ότι ΜΟΝΗ ΤΗΣ η μικρή Γκρέτα ξεκίνησε ΟΛΟ ΑΥΤΟ…ΜΗΝ τρελαθούμε. Πίσω από την 16χρονη Γκρέτα σαφώς και βρίσκονται οι γονείς οι κηδεμόνες της και θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μαθαίναμε πώς τα του βίου απαραίτητα αυτοί οι καλοί άνθρωποι, (οι γονείς της Γκρέτας) τα προσπορίζονται.

  24. giorgos said

    http://katotokerdos.blogspot.com/2009/04/1940-2003-1.html

  25. spyridos said

    Η Σεσίλια Ζαμούδιο για την Γκρέτα Τούνμπεργκ

    https://tinyurl.com/y42r26xs

    «Αλλά όπως η γάγγραινα δεν γιατρεύεται με μια γάζα, έτσι και η καταστροφή του πλανήτη δε θα σταματήσει με μεθοδους πλασέμπο, που το ίδιο το σύστημα προσφέρει, για να κατευθύνει την απογοήτευση του κόσμου προς αδιέξοδα.

    Για τους νεκρούς μας λοιπόν, δεν θα κάνουν ούτε ενός λεπτού σιγή. Πάνω απο 1500 ακτιβιστές, αγρότες, ιθαγενείς, αυτόχθονες δολοφονημένοι στην Κολομβία σε λιγότερο απο 5 χρόνια, άλλοι 1000 στο Μεξικό και ακόμα πολλοί στη Βραζιλία, στην Αφρική και την Ασία.

    Και μας παρουσιάζουν τώρα, ενα εξοργισμένο κοριτσάκι, το οποίο όμως δε βλέπει κανένα λάθος στο καπιταλιστικό σύστημα, παρά μόνο επιρρίπτει ευθύνες στον καθένα από εμάς. Ένα θεατράκι, έτσι ώστε τα πάντα να συνεχίσουν κανονικά. «

  26. ΓιώργοςΜ said

    23 Τί σημασία έχει για τα επιχειρήματά της αν ο μπαμπάς της είναι βιομήχανος ή η μαμά της κάνει πεζοδρόμιο; Ο ορισμός του ad hominem…

  27. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @16,

    Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή, η οικολογική ευαισθησία εν γένει, αποτελεί σημαία μόνο της αριστεράς;
    Αυτό λέγεται ρομαντισμός.

  28. sarant said

    Κασιμάτης στην Καθημερινή:

    Η πραγματική Γκρέτα, όμως, είναι ένα υστερικό κοριτσάκι, με ύφος που σου επιτρέπει εύκολα να τη φαντάζεσαι με στολή της Hitlerjugend και η οποία, σε ρόλο Ιωάννας της Λωρραίνης για τον πλανήτη και την οικολογία, αποφάσισε να σώσει τον κόσμο. Είναι το προϊόν της διασταύρωσης του σκανδιναβικού καλβινισμού με την παλαβή Αριστερά, που μόνο στη Σουηδία θα μπορούσε να υπάρξει στην τέλεια μορφή του, εκεί όπου το χιούμορ είναι άγνωστο και, δυστυχώς, ακατάληπτο.

  29. 27
    Όχι. Αλλά η άρνηση της κλιματικής αλλαγής, για κάποιο λόγο (όχι παράδοξο), αποτελεί αυτή τη στιγμή σημαία (μέρους) της δεξιάς. (Δεν αρνούμαι ότι τα πράγματα ίσως ήταν αλλιώς αν υπήρχε ακόμα ΕΣΣΔ με τη βιομηχανική της ανάπτυξη). Αν δεν το βλέπει κανείς αυτό, μάλλον εθελοτυφλεί.

  30. νεσσίμ said

    άλαλα τα χείλη των ασεβών… 🙂

  31. LandS said

    Και για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

    Όπως λέει ο Τσίρκος:
    «Οι δεξιοί την καθυβρίζουν ως φανατισμένη ψυχοπαθή που θέλει να επιβάλλει τις ολοκληρωτικές φαντασιώσεις της πάνω στην κοινωνία. Πολλοί αριστεροί την καταγγέλλουν ως δημιούργημα του συστήματος για να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από τις ταξικές αντιθέσεις στον πράσινο καπιταλισμό»

    Είτε αριστεροί, είτε δεξιοί είναι οι επικριτές της ή οι υποστηρικτές της, με απόλυτη ασφάλεια μπορούμε να ταυτίσουμε τις επικρίσεις με την Δεξιά και την υποστήριξη με την Αριστερά.

    Δείτε το διακύβευμα
    Δείτε το είδος των επιχειρημάτων
    Δείτε το αποτέλεσμα των πράξεων

    Και πάνω από όλα: Πώς χαρακτηρίζεις τα παιδιά που γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες της Υδρογείου προχτές; Παρασυρμένα από μια δύστροπη και αντιαισθητική νέα ηθοποιό, η τέχνη και το μήνυμα της οποίας, επειδή ξέφυγε του μέτρου, έπρεπε να είχει πάψει πλέον να τα πείθει; Και αυτά που εναντιώθηκαν στο να πάνε, ενοχλημένα από μια δύστροπη και αντιαισθητική νέα ηθοποιό, η τέχνη και το μήνυμα της οποίας, επειδή ξέφυγε του μέτρου, έχει πάψει πλέον να τα πείθει.

    Όσο για τους «δὲ στὸ ὅτι δὲν κάνει ἐμβριθεῖς μαρξιστικολενινιστικὲς ἀναλύσεις γιὰ τὸν καπιταλισμὸ ποὺ εὐθύνεται» δεν είναι έτσι. Δεν την κατηγορούν για αυτό. Τη κατηγορούν ότι είναι κατασκεύασμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και η δράση της αποπροσανατολίζει. Δηλαδή ότι και αυτή είναι Δεξιά.
    Πρέπει να πούμε ότι έχουν επιχειρήματα τα οποία κάποιος μπορεί να τα συζητήσει πριν τα κρίνει ως σωστά ή λάθος. Αναφέρονται σε ισχυρούς που την έχουν υπό τη προστασία τους, σε σπόνσορες, σε μέσα και μεθοδεύσεις κλπ. Δεν σου κοπανάνε ούτε σεξισμό, ούτε τις αηδίες περί ψυχοπάθειας.

  32. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @25,

    είμαι κι εγώ με τη Σεσίλια και τις Σεσίλιες όλου του κόσμου.

  33. νεσσίμ said

    η κλιματική αλλαγή συντάσσεται με «ανθρωπογενούς»,
    αλλιώς δεν έχει νόημα όλο αυτό το θέαμα..

    (εκεί είναι το ..ψητό)

  34. Κιγκέρι said

    Άθλια αυτή η παράγραφος του Κασσιμάτη. Η επόμενη όμως έχει ενδιαφέρον:

    Φυσικό ήταν ο πρόεδρος Τραμπ να την ειρωνευτεί: «Ενα πολύ ευτυχισμένο κορίτσι, με ένα πολύ λαμπρό μέλλον», έγραψε στο Twitter. Ενα τόσο αντιπαθητικό μέσον αχρηστεύει τελείως το μήνυμα. Ποιους νομίζετε ότι μπορεί να πείσει αυτό το κοριτσάκι πέραν των ήδη πεπεισμένων; Αν ο Τραμπ ήθελε να το διασκεδάσει περισσότερο, θα μπορούσε να της στείλει καραμέλες, παιχνίδια, ίσως ακόμη και τα βιβλία της, αφού τόσο της λείπει το σχολείο. Της χρωστάει χάρη· διότι η παράστασή της πολώνει το ζήτημα, δεν απλώνει το μήνυμα: κάνει δηλαδή ό,τι ακριβώς και ο Τραμπ.

  35. @1:
    Έτσι ακριβώς.
    καλημέρα

  36. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  37. sarant said

    34 Νομίζεις ότι η Γκρέτα πείθει μόνο τους πεισμένους; Με το να θέτει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη με τρόπο που να μη μπορείς να το αγνοήσεις, κάνει κάτι διαφορετικό.

  38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Το έβαλα στο χτεσινό νήμα, το βάζω και εδώ να υπάρχει:

    Η κηδεία της Αμαλίας θα γίνει αύριο, στις 13:45 στο 3ο Νεκροταφείο Νίκαιας, Π. Ράλλη και Λαμπράκη. Στη μικρή εκκλησία (έχει δύο).

  39. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Νικοκύρη έχεις μέιλ.

  40. […] Της Γκρέτας Τούνμπεργκ, βέβαια, της 16χρονης από τη Σουηδία που εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει τον ακτιβισμό για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και έχει καταφέρει να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή. Η οργή της Γκρέτας είναι η οργή που η ίδια εξέφρασε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, όταν κατηγόρησε τους… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/09/26/greta/ […]

  41. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Στην Εφ. Συντ. (10-11/8/2019) έχει δημοσιευθεί -από τον Θαν. Γιαλκέτση- ένα άρθρο του Τζορτζ Μόνμπιοτ με τίτλο «Η αποτυχία του καπιταλισμού». Αντιγράφω κάποια, κτγμ, ενδιαφέροντα αποσπάσματα.

    ’’στον 21ο αιώνα … η αυξανόμενη ανάλωση πόρων έχει μέχρι τώρα φτάσει ή ξεπεράσει το ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης’’.

    ’’… όσο ο καπιταλισμός επηρεάζει τα πάντα, από την ατμόσφαιρα ως τα βάθη του ωκεανού, ολόκληρος ο πλανήτης γίνεται μια ζώνη θυσίας. Όλοι εμείς κατοικούμε στην περιφέρεια της μηχανής που παράγει κέρδος. Αυτό μας ωθεί σε έναν κατακλυσμό τέτοιων διαστάσεων, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν καν να τον φανταστούν. Η απειλούμενη κατάρρευση των συστημάτων υποστήριξης της ζωής είναι κατά πολύ χειρότερη από τον πόλεμο, τον λιμό, την πανούκλα ή την οικονομική κρίση, αν και είναι πιθανό να τα ενσωματώνει όλα, και τα τέσσερα.’’

    ’’Από την περιβαλλοντική σκοπιά όμως, η δημιουργία πλούτου είναι κλοπή πλούτου. Η οικονομική ανάπτυξη, που από την ίδια τη φύση της συνδέεται με την αυξανόμενη ανάλωση υλικών πόρων, σημαίνει ότι κλέβουμε τον φυσικό πλούτο τόσο από τα έμβια συστήματα, όσο και από τις μελλοντικές γενεές.’’

    Τα παραπάνω, όπως και οι συγγενικές απόψεις της Γκρέτας και των υποστηρικτών της, αν μη τι άλλο, είναι σκέψεις και προβληματισμοί που οι προοδευτικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι, φορείς, κόμματα, οργανισμοί οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στη χάραξη πολιτικών, δράσεων κλπ.

    #5. Πάντως, οι δεξιόστροφες κυβερνήσεις, φορείς κλπ, ως υποστηρικτές «κάποιου» καπιταλισμού, διάκεινται εμφανώς πιο εχθρικά σε πρωτοβουλίες και μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας. Τα παραδείγματα διαχρονικά είναι πολλά. Σε ελάχιστες συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν συμφωνήσει σε δράσεις θετικές οικολογικά/περιβαλλοντικά (π.χ. η συμφωνία για τη σταδιακή διακοπή της χρήσης χλωριωμένων υδρογονανθράκων ως ψυκτικών, διογκωτικών, προωθητικών κλπ μέσων).

    #20. BLOG: Τα λεγόμενα και οι δράσεις της Γκρέτας δεν υποστηρίζουν, έστω λειψά, και το παιδάκι του Αμαζονίου «που να μιλούσε για το πλήγμα που δέχεται με την καταστροφή των δασών η ήδη χωρίς πολλά «όνειρα» φτωχή ζωή του»;

  42. sarant said

    39 ΟΚ

  43. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @41. Μήπως φαντάζεσαι ΜΙΚ_ΙΕ πως επειδή εξαπολύω κατά καιρούς φαρμακερά βέλη εναντίον της (Μ-Λ, κυρίως) Αριστεράς, είμαι ενθουσιασμένος από τον καπιταλισμό; Όχι, βέβαια! 🙂 (Δεν μου διαφεύγει η λενινιστική ατάκα «Μην τους φοβάστε τους καπιταλιστές. Είναι έτοιμοι να σας πουλήσουν το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσετε!»). Ο στυγνός καπιταλισμός θέλει ΜΟΝΟ κέρδη αλλά εμείς, οι πολίτες, που απολαμβάνουμε τα ελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα (με ή χωρίς εισαγωγικά..) στα οποία έχει αναπτυχθεί ο καπιταλισμός [δική μας η ευθύνη για τον αχόρταγο χαρακτήρα που προσέλαβε..], έχουμε ελεύθερο το πεδίο δράσης. Όμως, ποιές από τις ανέσεις μας είμαστε έτοιμοι εμείς οι δυτικοί να απαρνηθούμε; Κι ακόμη: Πόσες γενναίες κινήσεις προς την υπό συζήτησιν κατεύθυνση είδες να αναλαμβάνουν στο λεγόμενο σοσιαλιστικό στρατόπεδο; Κι εδώ, η -ας την πούμε- αριστερή επί 4ετία κυβέρνηση πόσα επιτεύγματά της θα μπορούσε να επιδείξει περήφανα στην Γκρέτα;,

  44. Σηλισάβ said

    Ρε παιδιά, άμα η Γκρέτα είναι επικίνδυνη για το σύστημα, θα της δίνανε βήμα στον ΟΗΕ;
    Όλα τα θέματα, είτε είναι οικολογικά, είτε είναι κοινωνικά, είτε είναι πολιτικά, πηγάζουν από την οικονομία και τις σχέσεις παραγωγής. Δεν γίνεται να είσαι σκέτος οικολόγος, ή είσαι με τον καπιταλισμό ή δεν είσαι

  45. Babis said

    «Κάποιοι θεώρησαν υποκριτική την πρωτοβουλία της Γκρέτας να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο, επισημαίνοντας πως τρία-τέσσερα άτομα θα χρειαστεί να πάρουν το με αεροπλάνο για να φερουν πίσω το ιστιοφόρο, …»

    To επιχείρημα είναι εντελώς ηλίθιο και απευθήνεται σε ηλίθιους.

    Είναι δυνατόν να επιτράπηκε σε ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι να διασχίσει μόνο του τον Ατλαντκό; Σε ποιά ηλικία πήρε το δίπλωμα ιστιοπλοιας και πότε απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία για να της επιτραπεί κάτι τέτοιο; Αν υποθέσουμε ότι μπορούσε να πάει μόνη της γιατί χρειάζονται 3-4 άτομα για να κάνουν την δουλειά ενός δεκαεξάχρονου; Και τέλος γιατί δεν μπορεί να γυρίσει με το ιστιοφόρο και πρέπει κάπιος άλλος να το φέρει πίσω;

    Φυσικά η Γκρέτα ταξίδευσε σαν επιβάτης στο ιστιοφόρο που είχε το δικό του πλήρωμα και με αυτό θα γυρίσει/γύρισε πίσω.

  46. BLOG_OTI_NANAI said

    26: «ΓιώργοςΜ»: «Τί σημασία έχει για τα επιχειρήματά της αν ο μπαμπάς της είναι βιομήχανος ή »

    Δηλαδή αν έχει καλά επιχειρήματα σε ομιλία της για την πείνα στον κόσμο η κόρη του Τράμπ και ένα υποσιτισμένο παιδάκι από την Αφρική, δεν παίζει ρόλο; Η κλιματική αλλαγή ένα παιδί στην Αφρική μπορεί να το υποχρεώνει να κάνει 4 ώρες δρόμο για να βρει νερό ενώ ένα παιδάκι από εύπορους γονείς πίνει εμφιαλωμένο και μάλιστα με ειδική προσαρμογή να βγαίνει από τη βρύση.
    Αν κάνει ομιλία για την αναπηρία κάποιος που έχει υγιή παιδιά και κάποιος που έχει παιδί με αναπηρία, δεν παίζει ρόλο;
    Για δημόσιο λόγο μιλάμε, πώς δεν παίζει ρόλο το βίωμα;
    Το ίδιο αναφέρω στο σχ. 20.

  47. ndmushroom said

    27
    Απάντησε ο Δύτης, αλλά ας απαντήσω κι εγώ: ΗΠΑ. ΕE. Αυστραλία. Καναδάς. (Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη, αλλά βαριέμαι να εξηγώ τα αυτονόητα)
    Ποιος από τους δύο μας είναι ο ρομαντικός;

  48. Νέο Kid said

    Γράφετε το μακρύ και το κοντό σας!
    Περιμένετε να μπει ο ΛΑΜΠΡΟΣ και θα σας ξηγηθεί αλμυρό φυστίκι!

  49. Babis said

    #46
    Δηλαδή αν βγει ένα παιδί από την Αφρική που η κλιματική αλλαγή το υποχρεώνει να κάνει 4 ώρες δρόμο γνα βρε νερό και πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή και όλα είναι καλά και να μείνουν όπως έχουν, θα είσαι εντάξει θα το δεχτείς; δεν έχει σημασία αν αυτά που λέει κάποιος ευσταθούν ή όχι;

  50. Νέο Kid said

    H Γκρέτα πάντως πρέπει να το φυσάει το παραδάκι!
    Ένα 747 σε εισητήρια κοστίζει ο διάπλους του Ατλαντικού με ιστιοπλοϊκό.
    Χώρια ότι παίζει και να έχει μεγαλύτερο «ενεργειακό αποτύπωμα» από το αεροπλάνο … τόσα φαγιά τόσες μέρες τόσοι ανθρώποι…

  51. Georgios Bartzoudis said

    (α) «Αυτή δρα ενώ οι επικριτές της αντι-δρουν».
    # Έτσι στραβά άρχισε αυτός ο Τσίρκας. Αγαπητέ Τσίρκα, καλή (συνήθως) η δράση αλλά όχι κατ’ ανάγκην κάθε δράση. Κακή (συνήθως) η αντίδραση αλλά όχι κατ’ ανάγκην κάθε αντίδραση. Δρα και ο κλέφτης, δρα και ο δολοφόνος, μισοσκεπτόμενε Τσίρκα. Αντιδρά και το θύμα, μισοσκεπτόμενε Τσίρκα.

    (β) «Δεκαεξάχρονο κορίτσι με βλοσυρό ύφος και ‘αντιαισθητικό’ παρουσιαστικό»
    # Έτσι ακριβώς: Τσίρκο έγινε (ή το έκαναν) το κορίτσι. Μπορούσε να πει τα ίδια πράγματα με χίλιους δυο τρόπους. Η γυναίκα πρέπει να είναι γυναίκα ακόμα και όταν βρίζει! Και αν κάποια θέλει, σώνει και καλά, να τσιρκοποιείται, ο ίδιος ο γυναικόκοσμος τη λεει Κατινίτσα. Και το κορίτσι μας, ξεκατίνιασε τους πάντες. Ξεπέρασε ακόμα και την παραδοσιακή ζηλιάρα γειτόνισσα. Αισθάνονται άραγε κάποια ντροπή αυτοί που οδήγησαν σ’ αυτό το χάλι ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι;;; Σίγουρα πάντως δεν αισθάνονται καμιά ντροπή οι άνθρωποι …του τσίρκου: Δουλειά τους είναι να αυτογελοιοποιούνται για να διασκεδάζουν τον κόσμο!

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  53. ΓιώργοςΜ said

    46 >Δηλαδή αν έχει καλά επιχειρήματα σε ομιλία της για την πείνα στον κόσμο η κόρη του Τράμπ και ένα υποσιτισμένο παιδάκι από την Αφρική, δεν παίζει ρόλο;

    Με μια λέξη, όχι.
    Τα επιχειρήματα είναι επιχειρήματα. Το Πυθαγόρειο Θεώρημα ισχύει είτε ήταν πλούσιος είτε φτωχός ο Πυθαγόρας.

    Βέβαια, δεν είμαστε αφελείς κι έτσι υποψιαζόμαστε τα κίνητρα που έχει πχ η κόρη του Τραμπ για να ανακινήσει ένα θέμα, ψυλλιαζόμαστε πως ίσως είναι προπέτασμα καπνού κλπ επειδή δε γεννηθήκαμε χτες. Αν όμως αποδείξει κάτι με επιχειρήματα πρέπει να γίνει αποδεκτό· αν, επειδή η ζωή δεν είναι Μαθηματικά, ισχυριστεί κάτι με επιχειρήματα θα πρέπει να αντικρούσει κανείς τον ισχυρισμό της με επιχειρήματα.

    Το βίωμα παίζει σημαντικό ρόλο ως κίνητρο (ή αντικίνητρο). Φυσικά και μπορεί κάποιος που έχει υγιή ή καθόλου παιδιά να υποστηρίξει το ίδιο καλά ή καλύτερα τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία σε σχέση με κάποιον γονέα τέτοιου παιδιού: Ο γονιός μπορεί να είναι αγράμματος και να μη μπορεί να εκφραστεί καλά, να παρασύρεται από ένα σωρό λάθος ιδεολογήματα, να έχει ένα σωρό τρύπες στην ψυχή του, μπορεί να μην αγαπάει το παιδί του, οτιδήποτε. Ένας υπουργός Υγείας θα πρέπει δηλαδή να κόψει το χέρι του παιδιού του για να κάνει ένα καλό νομοσχέδιο;

    Μπορεί εκατό παιδιά στο Κονγκό να κάνουν την ίδια διαμαρτυρία με τη Γκρέτα, αλλά ποιος θα δώσει σημασία; Η κοπέλα βρήκε έναν τρόπο να κάνει κάτι χρήσιμο, όπως κρίνει, για τον κόσμο. Στα δεκάξι της, δε μπορεί κανείς να της προσάψει δόλο. Κι όποιος καταφεύγει σε κάτι άλλο εκτός από επιχειρήματα (δεν είδα και πολλά στην κουβέντα), είναι μάλλον επειδή δεν τα διαθέτει.

  54. Babis said

    #50
    Εμαι σίγουρος ότι μπορείς και καλύτερα.

    Το ιστιοφόρο προσφέρθηκε δωρεαν από την Team Malizia (αυτοί το φυσάνε το παραδάκι)

    «… τόσα φαγιά τόσες μέρες τόσοι ανθρώποι…»

    Δηλαδή αν έμεναν σπίτι τους δεν θα έτρωγαν αυτές τις μέρες. Επίσης δεν ξέρω πόσο τρώνε αλλά δύσκολα θα έτρωγαν φαγητό με ενεργειακό αποτύπωμα όσο μερικές εκατοντάδες τόνους κηροζίνης ανά επιβάτη.

  55. ΣοφίαΟ said

    Περί ταξιδιού της Γκρέτας, γιατι βλέπω πολλή άγνοια:
    α. Το ιστιοφόρο ανήκει στον γιο της Καρολίνας του Μονακό, ο οποιος είναι ενας απο τους πολλούς εκατομυριούχους ακριβιστες της κλιματικής αλλαγής.
    β. Το ιστιοφόρο δεν ειναι το παραδοσιακό που είχαν οι προπαπουδες μας, το οποιο ήταν όντως 100% οικολογικό και βιοδιασπώμενο, είναι η τελευταία λέξη στην τεχνολογία της κατηγορίας του.
    γ. Το ιστιοφόρο είχε πλοίαρχο πολύ γνωστό πρωταθλητή της ιστιοπλοίας, ο οποιος νομίζω πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του (δεν είμαι σίγουρη) και ο οποίος μετά την άφιξη στη Ν. Υόρκη πήρε το αεροπλάνο κι επέστρεψε στη βάση του στη Γερμανία.
    δ. Το ιστιοφόρο, αν βρίσκεται ακόμα στη Ν.Υόρκη, είναι αγκυροβολήμενο σε κάποια μαρινα με δύο ατομα πληρωμα το πολύ για τη φύλαξή του. Έτσι γίνεται συνήθως. Δεν πληρώνει κανείς το πλήρωμα για να κάθεται. Το υπόλοιπο πλήρωμα τώρα ή κάνει αλλο ταξίδι ή κάνει διακοπές στη Ν. Υόρκη ή έχει πάρει το αεροπλάνο κι έχει επιστρέψει σπιτι του.
    ε. Δεν ξέρω αν η Γκρέτα θα επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο, νομίζω πως όχι. Πάντως για να επιστρέψει το ιστιοφόρο στην Ευρώπη ο πιο πιθανός τρόπος είναι ότι θα το φέρει είτε το μόνιμο πλήρωμά του, οι οποίοι είπαμε βρίσκονται αλλού, είτε θα προσλάβοουν πλήρωμα απο τθς ΗΠΑ, που θα επιστρέψουν μετά στις ΗΠΑ με κάποιο μέσο (αν είναι τυχεροί και βρουν άλλη δουλεια θα πληρωθουν για την επιστροφή με πλοίο αλλιως θα παρουν αεροπλάνο).
    Επομένως, όχι, δεν είναι οικολογικό το ταξίδι της Γκρέτας. Προφανώς είναι συμβολικό, αλλά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αν θέλει κανείς να κανει ταξίδι στις ΗΠΑ χωρίς να επιβαρύνει ο ίδιος το περιβάλλον, μπορεί να βρει μια πλοιοκτητρια εταιρία που δεχεται επιβάτες και να περάσει δυο βδομάδες σε φορτηγό πλοιο που μεταφέρει εμπορευματα, παρέα με τους ναυτες και χωρίς βέβαια τις ανεσεις ενός κρουαζιερόπλοιου.
    Ελπίζω να ξεκαθαρίστηκαν μερικά για το ταξίδι.

  56. Greta Thunberg isn’t the only trailblazing young climate leader. Activists from the Amazon to Nigeria share their ideas for battling the climate crisis.

  57. Συγνώμη αλλά ξέχασα αυτό: https://www.insider.com/greta-thunberg-activists-climate-change-who-are-they-2019-9

  58. Νέο Kid said

    54. Ναι, αλλά σκέψου πόσους και τί πόρους έχουν απομυζήσει από τον πλανήτη οι Γκριμάλντιδες για να φτάσουμε στο Μαλίτσια… ενώ το μπόινγκ είναι όχημα λαϊκό και friendly to the environment (construction-wise)
    Και η λογική «θα έτρωγαν και στο σπίτι τους » δεν στέκει. Μπορεί να πέθαιναν , οπότε το φαί χρεώνεται στο ενεργειακό φουτπριντ του ταξιδιού.

  59. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μην πάτε μακριά. Ξέρετε τί κινητοποιήσεις έγιναν όταν ήταν να κατασκευαστεί ο πρώτος περιφερειακός δρόμος της Θεσσαλονίκης; Όλες οι αναρχικές και αριστερές δυνάμεις της πόλης, με την συμπαράσταση και μερίδας πασόκων, βγήκαν στους δρόμους, ενάντια στην κατασκευή του έργου. Θα μολύνονταν, έλεγαν, η ατμόσφαιρα του Σέιχ Σου από τα καυσαέρια, θα κινδύνευε το δάσος από πυρκαγιά, (τσιγάρα – εξατμήσεις) και δεν θα είχαν πρόσβαση, λέει, στον αστικό ιστό της πόλης οι λύκοι, οι αλεπούδες, τα αγριογούρουνα, τα κουνάβια, οι ασβοί…

    Καλή είναι η οικολογική συνείδηση και η επαγρύπνηση, χρειάζεται όμως και κάποιο μέτρο και λίγη σοβαρότητα.

  60. @55 από τη Wikipedia αυτό:

    In August 2019, Thunberg sailed across the Atlantic Ocean from Plymouth, UK, to New York, US, in a 60 ft racing yacht equipped with solar panels and underwater turbines. The trip was announced as a carbon-neutral transatlantic crossing serving as a demonstration of Thunberg’s declared beliefs of the importance of reducing emissions.

    The voyage lasted 15 days, from 14 to 28 August 2019. While in the Americas, Thunberg attended the UN Climate Action Summit in New York City, and will attend the COP 25 Climate Change Conference in Santiago, Chile, in December.[20][21]

    Πηγαίνοντας παρακάτω, στη σελίδα της Team Malizia, στα FAQ’S [https://www.borisherrmannracing.com/news/frequently-asked-questions-on-the-transat-with-greta-thunberg/] βρήκα αυτό:

    How is Team Malizia involved in environmental protection?

    Team Malizia and its associated Malizia Ocean Challenge is based on three main pillars: sailing, science and education.

    Οι άνθρωποι κάνουν δουλειά εκεί πάνω, όχι μόνο ταξίδι για να ευαισθητοποιήσουν.

  61. Reblogged στις penelopap.

  62. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και την κόσμια αντιπαράθεση 🙂

  63. Pedis said

    ίσως να είναι ενδιαφέρον για κάποιους:

    https://monthlyreview.org/2019/07/01/imperialism-in-the-anthropocene/#en2

    Imperialism in the Anthropocene

    by John Bellamy Foster, Hannah Holleman and Brett Clark

    A strong international scientific consensus is thus emerging with respect to the designation of the new geological epoch of the Anthropocene—a term often said to have been “coined” by Paul Crutzen and Eugene Stoermer in 2000, though it first appeared in English decades earlier in “The Anthropogenic System (Period)” in The Great Soviet Encyclopedia.

    The Anthropocene, in the scientific worldview, stands for both a quantitative and qualitative break with all previous geological epochs.
    […]

    I

  64. Theo said

    Καλημέρα!

    Θεωρώ πως το θέμα της κλιματικής είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανθρωπότητα σήμερα.
    Κάθε φωνή που συμβάλλει στην αναστροφή της πορείας προς την καταστροφή του πλανήτη (ή, έστω, μέρους του) είναι καλοδεχούμενη. Κι η φωνή της Γκρέτας, που τυχαίνει να προβάλλεται πολύ από τα ΜΜΕ, για λόγους που ελάχιστα με ενδιαφέρουν, δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Τα υπόλοιπα είναι «να ‘χαμε, να λέγαμε». «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια», κατά το ρηθέν υπό του αειμνήστου Ντεγκ 🙂

  65. spyridos said

    55 και αλλού

    Η μικρή Γκρέτα που κατάφερε μέσα σε 1,5 χρόνο να γίνει από 12 – 16 χρονών είναι απλώς ένα θύμα μιας ολόκληρης βιομηχανίας που βρίσκεται πίσω της.
    Το οικολογικό αποτύπωμα του ταξιδιού της είνα 30-40 φορές μεγαλύτερο ενός απλού ταξιδιού με αεροπλάνο.
    Αυτό στα πλαίσια του «Do as I say NOT as I do».

    α.
    Ολοι αυτοί οι «ακτιβιστές¨ για την κλιμ αλλαγή είναι πλούσιοι
    Είναι η νέα ανώτερη τάξη. Σε λίγο θα επιτρέπονται μόνο Τα Τέσλα των 100.000+ χιλιάδων και τα ποδήλατο.
    Σκέψου τώρα σε ποια κατηγορία ανήκεις.
    Εγώ στη δεύτερη. Σε περίπτωση αρρώστιας ο κοντινότερος γιατρός σε μη εργάσιμες ώρες βρίσκεται στα 25 χλμ. στη δική μου περίπτωση.
    Συνηθισμένο αυτό στη Δ. Ευρώπη. Ο μέσος όρος στη Γαλλία είναι ψηλότερος.
    Δεν πειράζει ας πεθάνουν τα παιδιά μας είναι καλύτερο για το ενεργειακό αποτ’υπωμα της Γκρέτα.
    Οι φτωχοί στη Γαλλία και στη Γερμανία φοράνε κίτρινα γιλέκα και διαμαρτύρονται γιατί τους έκοψαν τα αυτοκίνητα και δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες.
    Στη Στουτγάρδη (περίχωρα) οι εργαζόμενοι στη Μερσεντές φοράνε κίτρινα γιλέκαι και διαμαρτύρονται.
    Με τα νέα μέτρα ΔΕΝ μπορούν πλέον να έχουν αυτοκίνητο.
    Πέδανε δηλαδή και ο Φορντισμός και ο Καπιταλισμός και είμαστε σε ένα ΜΕΤΑΣΤΑΔΙΟ.
    Η Αριστερά κοιμάται ύπνο βαθύ και συμπορεύεται με τη Δεξιά της πλουτοκρατίας που έβαλε κι αυτή σημαία της (με τους τελευταίους προϋπολογισμούς σε Γερμ. Ολλανδία , Γαλλία , Βέλγιο)
    την «οικολογία». Οι μόνοι που πλέον αφουγκράζονται τα προβλήματα των φτωχών της Δ Ευρώπης είναι οι δεξιοί.
    Πες τη φασιστική , λαϊκή ή λαϊκιστική δεξιά το ίδιο κάνει. Ακούν τα προβλήματα και τα παρουσιάζουν σαν δικά τους. Οι λύσεις αστα να πάνε βέβαια.
    Αλλά όταν δεν υπάρχει αριστερός αντίλογος για μια επανίδρυση των ιδεών μας και αλλαγή αυτού του μοντέλου της «ανάπτυξης» η λαϊκίστικη δεξιά θα είναι το μοντέλο.
    Ο Τραμπ θα πάρει 70% στις επόμενες εκλογές. Στη Δ. Ευρώπη ο πανικός υου κατεστημένου είναι απόλυτος.
    Η Γκρέτα δεν θα κρατήσει για πολύ. Μόνο με τανκς στους δρόμους θα σταματήσουν τον κόσμο.
    Ο Μακρόν τελείωσε επίσης γρήγορα. Στη Γερμανία και Ολλανδία ανεβαίνουν ταχύτατα το AfD και το FvD αντίστοιχα.
    Οχι για το λόγο μίσους ενάντια στους μετανάστες. Αλλά γιατί υπόσχονται ότι αν έλθουν στην εξουσία θα καταργήσουν τα «οικολογικά» μέτρα των δεξιών κυβερνόντων.
    Στις τελευταίες εκλογές το FvD πήγε από το 0 στο 11%. Με μόνη πραγματική υπόσχεση την παραπάνω.
    Η Πράσινη Αριστερά πήρε επίσης 11% και το SP (αδελφό του Συριζα) 3%. Το SP ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις και ετοιμαζόταν να κυβερνήσει εκεί γύρω στο 2014.
    Ωσπου ήρθαν οι δεξιοί.
    Τα προβλήματα είναι άμεσα και καυτά και η ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι ανύπαρκτη. Είναι μια ελιτίστικη κεντροδεξιά.
    Πριν 1 μήνα άρχισαν να έρχονται φιρμάνια σε γειτονιές που θα αποκοπούν από το γκάζι (μοναδικός τρόπος θέρμανσης στην Ολλανδία) μέσα σε 3 χρόνια γιατί το γκάζι είναι ορυκτό και δεν αρέσει στις Γκρέτες.
    Ευτυχώς ήταν στη διπλανή γειτονιά και μου δίνει 2 χρόνια παραπάνω.
    Οι Γκρέτες δεν θα έχουν πρόβλημα γιατί θα τοποθετήσουν τις τελειότερες αντλίες θερμότητας. Οι υπόλοιποι ας πεθάνουμε μέσα στο γαμόκρυο.
    Αλίμονο σε εμάς τους υπόλοιπους. Γνωστή μου (πάντα ψηφοφόρος της Πράσινης Αριστεράς) έλαβε το γράμμα του δήμου.
    Βρίσκεται σε λάθος γειτονιά δηλαδή. Δουλεύει και αυτή και ο άντρας της είναι σίγουρα 2-3Χ πάνω του Μ.Ο. αλλά δεν έχουν ούτε χώρο , ούτε τα τουλάχιστον 100 χιλιάρικα (ελάχιστο) που θα χρειαστούν
    για να αποκτήσουν θέρμανση , ΟΥΤΕ το χώρο για να τοποθετήσουν εγκαταστάσεις. Στη βίλα της Γκ΄ρετας υπάρχει χώρος αρκετός.
    Λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι περί βιωμάτων της Γκρέτας αλλά Η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.
    Κι όσο αργότερα το καταλάβει η αριστερά τόσο το χειρότερο για όλους μας.

    β.
    Το παραδοσιακό που είχαν οι παππούδες μας και έχει ακόμα ο θείος μου είναι σίγουρα οικολογικότερο.
    Οπως πολύ εύκολα μπορεί να αποδειχτεί ότι μια βαριά Μερσεντές του 1975 είναι οικολογικότερη από ένα σημερινό Πρίους.
    Αν βάλουμε μέσα στη συνάρτηση όλες τις μεταβλητές. Ενέργεια και υλικά κατασκευής και χρόνο ζωής.

    γ. Ο γνωστός πρωταθλητής έχει ετήσιο ενεργειακό αποτύπωμα 30 φορές μεγαλύτερο από εμένα (σιγουράκι).

    δ. Το μόνο που μου έρχεται να πω σε ένα (επιεικώς) χαζό επιχείρημα είναι το τραγούδι Μαρίνα του Ρόκο Γκρανάτα και ότι 3 βδομάδες μια μαρίνα στη Νέα Υόρκη κοστίζει 3-4 ετήσιους βασικούς μισθούς στο Ελλαδιστάν. Ελπίζω να βλέπεις την ανισότητα εδώ.

    ε. 30-40 φορές έγραφα στην αρχή??? Χμμ πολύ παραπάνω.

  66. Pedis said

    In this system [capitalism], the planetary environment is not viewed as a place with inherent boundaries within which human beings must live, together with Earth’s other species, but rather as a realm to be exploited in a process of growing economic expansion in the interest of unlimited acquisitive gain, most of which ends up in the hands of a very few. Businesses, according to the inner logic of capital, must either grow or die—as must the system itself.

    […]

    According to Gyekye Tanoh, head of the Political Economy Unit of the Third World Network-Africa based in Accra, Ghana, recently released Bank of Ghana data show that,

    » of the $5.2 billion worth of gold exported by foreign-owned mining interests from Ghana [from 1990 to 2002], the government received only $68.6 million [in] royalty payments and $18.7 million in corporate income taxes. In other words, the government received a total of less than a 1.7% share of the global returns from its own gold. Since these figures grossly underestimate the value of gold exports, the returns to Ghana would be much less. What’s even more shocking is that—based on the analysis of the Bank of Ghana—the share of wealth that goes to the communities directly impacted by the mining is 0.11%.»

  67. Pedis said

    Carbon dioxide emissions are cumulative, so what matters is the amount that each country or region has contributed. The United States, Canada, Europe (and Eurasia), Japan, and Australia have together contributed around 61 percent of the total, as compared to 13 percent for China and India taken together. Russia accounts for another 7 percent, and world ship and air transport are 4 percent. The entire rest of the globe accounts for 15 percent of cumulative emissions. These disparities are only increased if consumption-based rather than production-based emissions are used.

    https://monthlyreview.org/2019/07/01/imperialism-in-the-anthropocene/#en2

  68. Triant said

    @21 Που τον ξέρεις τον Αντώνη, Γιώργο; Πρέπει να είναι ο (Δυτικός) άνθρωπος με το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα 🙂 Μέχρι που το πρώτο του σκάφος με το οποίο ήρθε από την Γαλλία δεν είχα καν μηχανή.

  69. Νέο Kid said

    «..αναστροφή της πορείας προς την καταστροφή του πλανήτη»
    Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές και ακριβολόγοι Τεό μου!
    Ο πλανήτης ΔΕΝ πρόκειται να καταστραφεί απ’τον άνθρωπο! Ό πλανήτης παραείναι μεγάλο μέγεθος για να καταστραφεί απ’τον άνθρωπο.

    Αν όντως η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα οδηγήσει σε πρόβλημα, το πρόβλημα θα το έχει ο άνθρωπος. ΑΥΤΟΣ θα καταστραφεί , καθότι ο πλανήτης έχει τη λύση… σε στέλνει στον οξαποδώ και ξεβρωμίζει ο τόπος , νάρθει κάτι καθαρότερο…

  70. Αναστό said

    Αυτό που με αποκαρδιώνει, είναι ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια χειραφέτησης των πολιτών, της ενασχόλησης με τα μεγάλα φλέγοντα ζητήματα, της προσπάθειας του να υπάρξει συνολική απεύθυνση/απόπειρα διαχείρισης σε συλλογική διάσταση, αντιμετωπίζεται από τους «υπεύθυνους», την ελίτ και τους οπαδούς της, ως παιδικότητα, ως αφέλεια. Νομίζω πως ενδόμυχα, αν και ούτε σαν παρουσία ή ιδεολογικό περιεχόμενο δεν θέλγει τα πλήθη η Γκρέτα, αυτή η αναγωγή είναι που κάνει κάποιον κόσμο να γέρνει προς το μέρος της. Αυτός που υφίσταται και θα υποστεί για περισσότερα χρόνια τις συνέπειες της εγωιστικής και στενόμυαλης πολιτικής, αυτός που έχει κάθε λόγο να νοιάζεται είναι ο μικρός, ο ανίδεος, ο αναρμόδιος για να ασχολείται με θέματα πολύ υψηλότερα από όσο επιτρέπει το ανάστημά του.

    Ξέρω ότι πάω μακριά τη βαλίτσα αλλά και με τα της ΜΒ, δεν νομίζω πως έγινε το μισό νησί φασίστες και λαϊκιστές. Τα ίδια και στην Ιταλία και στη Γαλλία και σε όσες χώρες καλείται ο κόσμος θεσμικά ή άτυπα (ή και κινηματικά) να πάρει θέση. Τι (φαίνεται πως) θυμώνει, στριμώχνει, ξεβολεύει τις ελίτ; Αυτό επιλέγει όποιος δεν επιθυμεί να συμμορφώνεται μόνιμα στις επιταγές της. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή ορατή η δυνατότητα να ξεπροβάλει θεσμικά αλλά στον κόσμο των συνειδήσεων μια ολοκληρωμένη απάντηση αλλά, διάολε, είναι πασιφανές ότι η ιδεολογία που τρέχει τώρα τα πράγματα τα έχει σκατώσει τόσο εμφατικά, που δεν μπορεί να απαιτεί πια από τους πάντες να μην την αμφισβητούν.

  71. Pedis said

    Nevertheless, there is very little consciousness at present that imperialism, representing the global rift inherent in the world capitalist system, is an active force organized against ecological revolution, seeking to lock in the fossil fuel system and the current regime of maximal environmental degradation and human exploitation. Twenty-first-century imperialism is, in this sense, the exterminist phase of capitalism.

  72. Triant said

    @69
    Μια από τις ωραιότερες για μένα γελοιογραφίες δείχνει δυο πλανήτες (προφανώς ο ένας είναι η Γη) και την εξής στιχομυθία:
    – Πως τα πας;
    – Άστα, έχω βγάλει άνθρωπο.
    – Μη στενοχωριέσαι, περνάει μόνο του.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πολλοί υποστηρίζουν τον αγώνα της Γκρέτας. Πόσοι όμως είναι διατεθειμένοι να ελέγξουν τον καταναλωτικό τους οίστρο και να υποστούν τις απαραίτητες θυσίες για τη διάσωση του περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, του είδους μας; Να ζήσουν σε «πλούσια φτώχεια», που έλεγε ο κυρ Φώτης ο Κόντογλου, σε λιτή αφθονία, κατά τον άγρια λοιδορούμενο Σερζ Λατούς; Η ψήφος στους παντοειδείς Πράσινους δεν φτάνει, όταν δυσκολευόμαστε να στερηθούμε ακόμα και το πλαστικό ποτήρι και το καλαμάκι των φρεντοφραπέδων (μ’εμένα πρώτο).

  74. Theo said

    @69:
    Ευχαριστώ για τη διόρθωση.
    Πλανήτη, συνεκδοχικά, εννοώ την ανθρωπότητα. Και επειδή είχα γράψει τη λέξη στην προηγούμενη αράδα, απέφυγα την επανάληψη, χάνοντας στην ακριβολογία 🙂

    ———————-

    Κάποια σχόλια απηχούν την εξαπανέκαθεν στάση της παραδοσιακής, λενινομαρξιστικής Αριστεράς μπροστά σε ό,τι είναι/φαίνεται καλό αλλά δεν εκπορεύεται από τους ημετέρους: Ρίχνει νερό στον μύλο της αντίδρασης/του φασισμού/καπιταλισμού/ιμπεριαλισμού, κάτι σαν τους «προβοκάτορες» του Πολυτεχνείου του 1973, δηλαδή 🙂

  75. Theo said

    @73:
    Ναι, Γιάννη, ο κόσμος, το σύστημα δεν αλλάζουν από μόνα του. Οι αλλαγές αρχίζουν από τον καθένα μας.

  76. Μπούφος said

    Δεν μου αρέσει, καλέ, αυτό το μικρομέγαλο η Γκρέτα ούτε αντέχω να διαβάσω τα λόγια της. Βρίσκω …αγριευτική μια 16χρονη έφηβη που σε κοιτάζει (την δασκάλεψαν άραγε; ) με ύφος μαρμαρωμένης Μέδουσας. Η κλιματική αλλαγή βέβαια είναι ΕΔΩ και μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Και έχει τεράστια σημασία αν ο πατέρας της Γκρέτας είναι βιομήχανος.

  77. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @73, 76. Πριν από καιρό αποπειράθηκα να πλένω με λίγο νεράκι το καλαμάκι από τον καφέ ενός παιδιού μου (ψηφοφόρος ΣΥΡΙΖΑ παρακαλώ 🙂 , με οικολογικές και άλλες ευαισθησίες 🙂 ) για να το ξαναχρησιμοποιήσει.. Κόντεψε να με φάει! 🙂

  78. BLOG_OTI_NANAI said

    53: «Ένας υπουργός Υγείας θα πρέπει δηλαδή να κόψει το χέρι του παιδιού του για να κάνει ένα καλό νομοσχέδιο;»

    Επειδή προσπαθώ να μιλήσω σοβαρά, θα πως μόνο το εξής: έχεις υπόψη σου πως χαρακτηρίζουν έναν υπουργό που θέλει να εκπονήσει νομοσχέδιο για τους ανάπηρους χωρίς να λάβει υπόψη του τους ίδιους ή τα μέλη συλλόγων γονέων με παιδιά με αναπηρία που έχουν βιώσει το πρόβλημα; Αν τον πούνε ηλίθιο, θα είναι ευγενικοί…

    Κατά συνέπεια, καλό είναι να μην αντιδράμε ενστικτωδώς χωρίς πρώτα να σκεφτόμαστε.

    49: Γιατί φίλε μου να μιλήσουμε για ένα παιδάκι από την Αφρική που θα «πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή και όλα είναι καλά«;! Συγκρίνω δυάδες ανθρώπων που θα πρέσβευαν τα ίδια, αλλά ο ένας ΜΕ ΤΟ ΒΙΩΜΑ και ο άλλος ΧΩΡΙΣ το ΒΙΩΜΑ, ποιανού ο λόγος έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια δημόσια ομιλία.

    Αλλιώς τι είδους συζήτηση θα κάναμε άμα ο ένας έλεγε όλα είναι μια χαρά;!!!

  79. BLOG_OTI_NANAI said

    53: Τώρα παρατήρησα το απίστευτο: ««να μη μπορεί να εκφραστεί καλά»»

    Δηλαδή τα άτομα με αναπηρία που συμμετέχουν στους παραολυμπιακούς αγώνες, επειδή κάποια από αυτά δεν μπορούν να εκφραστούν καλά, δεν μπορούν να πείσουν αν πουν με δυσκολία 5 λέξεις: «περνάω καλά και είμαι χαρούμενος». Αντιθέτως, αν φέρουμε έναν ρήτορα τα λόγια του έχουν μεγαλύτερη δύναμη από την θέση και τη σκέψη εκείνου που το βιώνει μαι που δεν μπορεί να πει πάνω από 5 λέξεις κι αυτές με δυσκολία!

  80. Triant said

    80:
    Αντιθέτως, αν φέρουμε έναν ρήτορα τα λόγια του έχουν μεγαλύτερη δύναμη από την θέση και τη σκέψη εκείνου που το βιώνει μαι που δεν μπορεί να πει πάνω από 5 λέξεις κι αυτές με δυσκολία
    Αυτομάτως μου ήρθε στον νου ο απόλυτος φελλός με το βαρύ όνομα (και το βαρύτερο σώμα άλλωστε).

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το να επιτίθεσαι ad hominem στην κάθε ακτιβίστρια Γκρέτα, επειδή έχει πλούσιο μπαμπά και επειδή προβάλλεται από τα κατεστημένα ΜΜΕ, είναι κατανοητό. Ιδίως αν ήσουν από αυτούς που έτρωγαν δημοσία φρούτα και λαχανικά (☺) το καλοκαίρι του 1986, προκειμένου να μας πείσουν ότι τα κομμουνιστικά Τσερνομπίλ δεν μολύνουν το περιβάλλον και ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες και προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών. Πέρα από την πλάκα, όμως, το πρόβλημα «κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της» είναι υπαρκτό και όποιος το θέτει επιτακτικά είναι σύμμαχός μας.

  82. Μάντις said

    Οι γονείς της Γκρέτας είναι ηθοποιοί και η ίδια έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε δυο τρεις ταινίες διάβασα κάπου.

  83. Αν και δεν είναι καρμπόν
    της Greta Garbo
    την έχει πλέον ξεπεράσει σε φήμη
    η Greta Carbon.

  84. venios said

    Στη μνημη της Κρονης

  85. Ηλίας Φωλιας said

    Δεν ξέρω αν παίζει το απόσπασμα απο την εκπομπη του Σαχίνη αλλά νομιζω ότι δίνει αρκετά στοιχεία για να δούμε τι συμβαίνει: https://youtu.be/FTTtpRH4PdQ

  86. gpoint said

    # 68

    Φίλος φίλου μου, γνωριστήκαμε και βρισκομαστε συχνά σε ένα σπίτι που είχε νοικιάσει η παρέα στην Ιεροσολύμων (ή Μοσχονησίων ήτανε; το μόνο που θυμάμαι σίγουρα πως ήτανε μεταξύ δυο κακοφήμων οίκων ! )τέλη δεκαετίας 70. Μετά πήγα ναυτικό, 30 μήνες Πόρο και χαθήκαμε

  87. ΓιώργοςΜ said

    79-80 Δεν έχω αυτό τον καιρό, για δικούς μου λόγους, διάθεση για πολλά λόγια, λυπάμαι αλλά δε μπορώ να συμμετέχω πολύ στη συζήτηση.
    Αυτό που λέω, κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε, είναι πως δικαίωμα λόγου έχουν όλοι, και πως δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς προσωπικά ισχυρά βιώματα για να δράσει θετικά.

    Στο παράδειγμα με τον υπουργό, δε διαφωνούμε. Πρέπει να ακούσει όλους τους ενδιαφερόμενους και να φτιάξει ένα νόμο ή να πάρει μια απόφαση. Δεν είναι απαραίτητο να πάσχει ο ίδιος.

    Αν κάποιος είναι επικοινωνιακός, είναι ευκολότερο να υποστηρίξει τα δίκια του, και ίσως και τα δίκια των άλλων, που δε μπορούν. Αν ο επικοινωνιακός τύπος δεν έχει το πρόβλημα όσων θέλει να υποστηρίξει, δεν είναι αυτό λόγος μομφής ούτε μειώνει τα επιχειρήματά του.

  88. Μπούφος said

    γιατί χάθηκε η όμορφη Κρόνη; μετακόμισε κάπου;

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    89: Δες το χτεσινό 72 και τα μετέπειτα σχόλια.

  90. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    https://en.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg

  91. giorgos said

    79.k.blog Τά βιώματα δέν λένε τίποτα…βιώματα πείνας καί δυστυχίας είχαν καί οί εργάτες τής Ανατολής . Η εργατική πάλη όμως εφευρέθηκε από τούς υψηλά αμειβόμενους εργάτες τής Δύσης .

  92. ndmushroom said

    If you’re a grown adult enraged by 16-year-old activist @GretaThunberg, satirist @markhumphries and his co-writer @evanwilliams have created a new service that could help. #abc730 pic.twitter.com/vkbuSpwa9U— abc730 (@abc730) September 26, 2019

    https://platform.twitter.com/widgets.js

    (Μόλις το είδα σας θυμήθηκα!)

  93. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #43. Ωραίες ερωτήσεις για διάλογο, αλλά γμτ υπό περιορισμό χρόνου (και σεβασμό του χώρου του ιστολογίου).

    >> Όμως, ποιές από τις ανέσεις μας είμαστε έτοιμοι εμείς οι δυτικοί να απαρνηθούμε;

    Έλα ντε! Γράφοντας στο νήμα της 12-9-2019 για την ανάγκη (κτγμ) απορρόφησης περισσότερων προσφύγων από τις χώρες της Ευρώπης, κατέληγα με το εξής: Αν έγκαιρα οι Ευρωπαίοι δεν θυσιάσουν ένας μέρος της ευημερίας του σημερινού «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» τους, δεν θα αργήσει η μέρα που θα βρεθούν να τον έχουν χάσει εξ ολοκλήρου…
    Το ίδιο θα έλεγα (προκύπτει άλλωστε από το περιεχόμενο του σχολίου μου #41) και για την ανάγκη θυσιών που θα αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, με γενίκευση όμως σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.
    Αλλά είναι θέμα εφαρμοζόμενων πολιτικών, κυρίως…

    >>Πόσες γενναίες κινήσεις προς την υπό συζήτησιν κατεύθυνση είδες να αναλαμβάνουν στο λεγόμενο σοσιαλιστικό στρατόπεδο;

    Δεν ξέρω τι εννοείς «σοσιαλιστικό στρατόπεδο». Αν έχεις κατά νου τα κράτη του πρώην υπαρκτού, τότε θα σου πω σαφέστατα: Καμία! Ο βασικός λόγος, νομίζω, ήταν το ότι η οικονομική/βιομηχανική ανάπτυξή τους είχε να ανταγωνιστεί ακριβώς τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, οργάνωσης κλπ, και έθεταν, εξ ανάγκης, στο περιθώριο τις όποιες περιβαλλοντικές ευαισθησίες για τις προκαλούμενες καταστροφές.
    Για το σήμερα, όμως, το πράγμα συζητιέται: Γιατί, δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές χώρες τα κόμματα του «σοσιαλιστικού στρατοπέδου» συνεργάζονται και συνδιαμορφώνουν πολιτικές και δράσεις -έστω μικρής εμβέλειας και αποτελεσματικότητας- με τα κινήματα Πρασίνων και Οικολόγων.
    (Η Κίνα είναι –τηρουμένων των αναλογιών- προβολή στο σήμερα της πρώην ΕΣΣΔ, όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική)

    >>Κι εδώ, η -ας την πούμε- αριστερή επί 4ετία κυβέρνηση πόσα επιτεύγματά της θα μπορούσε να επιδείξει περήφανα στην Γκρέτα;

    Μα τι είδους φοβερά και τρομερά επιτεύγματα μπορούσε να είχε επιδείξει!
    Αφού «ανήκομεν εις την Δύσιν» 🙂 ! Και δη στην Ευρ. Ένωση. Και είμασταν και χρεωκοπημένοι… Αναμενόμενο το αποτέλεσμα: Ο συνδυασμός των παραπάνω καθόλου δεν ευνοούσε πρωτοβουλίες που θα έβαζαν σε (κάποια) προτεραιότητα το περιβάλλον!
    Οι λίγες παρεμβάσεις που προσπάθησε να κάνει, είναι αμελητέες μπροστά στις συνολικά απαιτούμενες για συγκράτηση-φρένο στον περιβαλλοντικό κατήφορο.

  94. aerosol said

    Η Γκρέτα, ως άνθρωπος, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιδί που στρέφει την προσοχή πολλών σε ένα τρομερά σημαντικό θέμα. Αυτό είναι καλό.
    Επίσης κάνει ανάγλυφη την αντίθεση ανάμεσα στόν φοβικό συντηρητισμό (που αγωνίζεται να μη μάθει τίποτα για αυτά που τον απειλούν και σκαρώνει φαντάσματα για να πολεμήσει) και όσους αρθρώνουν λόγο για σημαντικά και υπαρκτά θέματα. Κι αυτό καλό.

    Ως επικοινωνιακό φαινόμενο όμως… δεν είναι παρά μια σαπουνόφουσκα που το σύστημα πουλάει στον εαυτό του για να δείξει τι προοδευτικό είναι -την ίδια ώρα που θάβει προσεκτικά και συντονισμένα τις φωνές που μπορεί να φτάνουν πιο βαθειά στο πρόβλημα. Η Γκρέτα απευθύνεται σε μια κοινωνία που μεγάλωσε βλέποντας Hunger Games, και λατρεύει την ιδέα μιας επαναστάτριας πιτσιρίκας που ανατρέπει το σύστημα, στην χολυγουντιανή λογική του one person can make a difference.

    Συμφωνώ με τον Spyridos (και την Σεσίλια) και αυτό δεν αποτελεί ad hominem. Άλλο το πώς βλέπω το πρόσωπο Γκρέτα κι άλλο το πως βλέπω τον κοινωνικό του ρόλο σε ένα περίπλοκο πλαίσιο πραγμάτων, συμφερόντων και μηχανισμών. Τα «παιδιά στις πλατείες» είναι καλύτερο από «τα παιδιά τελείως αδιάφορα», αλλά τα παιδιά στις πλατείες δεν θα αλλάξουν απολύτως τίποτα -δεν ανατρέπεις πορεία αιώνων με γιορτές. Αυτό μου κάνει λίγο σαν θέμα ζωγραφικής «Αν τα παιδιά όλου του κόσμου ένωναν τα χέρια» ή βαθυστόχαστο λόγο υποψήφιας Μις Ελλάς. Φοβάμαι πως η Γκρέτα δεν παράγει καθόλου «παγκόσμια πολιτική». Είναι σαν τον βασιλιά για μια μέρα που στα παγανιστικά έθιμα στεφόταν και γινόταν το επίκεντρο, μόνο για να εξαφανιστεί (ή και εκτελεστεί) την επόμενη. Μια ιεροτελεστία εκτόνωσης με σκοπό να συνεχίσει ακριβώς ο ίδιος κύκλος και τίποτα να μην τον απειλήσει. Δεν φταίει η Γκρέτα, μάλλον ειλικρινά προσπαθεί. Αλλά το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο από την Γκρέτα, την οικογένειά της ή τους σπόνσορές της.

    Δυστυχώς τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται με την ψευδαίσθηση μιας κοινής λογικής (έκφραση βασικά άνευ περιεχομένου).
    Δυστυχώς όντως απαιτούν «ἐμβριθεῖς ἀναλύσεις» και κόπο και χρόνο. Διότι η «κοινή λογική» σου λέει πως η ήλιος γυρνάει γύρω από την Γη: στα περίπλοκα και μη προφανή θες δουλειά για να δεις τι συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις.

    Συμπέρασμα: δεν ξέρω τι πρόσημο να βάλω στο φαινόμενο. Ίσως ελαφρώς θετικό. Πολύ ελαφρώς, κατηγορία φτερού.

  95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @94. Συμφωνούμε! 🙂

  96. Νικοκύρη, διέκρινες την «καρδιά αυτού του σκότους» (και σκοταδισμού) – αξίζεις κάθε έπαινο:
    «Η μικρή Σουηδέζα πρέπει να εκμηδενιστεί συμβολικά για να αποκατασταθεί η καθεστηκυία τάξη, αυτή που διασάλευσε με το θράσος της».
    Είναι, πάντως, πολύ σκληρή για να εκμηδενιστεί. Και αλεπού χωρίς ουρά. Δύσκολο να τα καταφέρουν. Η απάντησή της στην χοντροκομμένη ειρωνεία χιλιοτόννων του Τραμπ ήταν επική: Λεπτή ειρωνεία μεγατόννων. («Greta Thunberg turns tables on Trump», έγραψε αμέσως ο Guardian – με μια κίνηση «του τά ‘φερε τούμπα»). Τρολάρισμα του αιώνα.

    «Ο καιρός που οι ισχυροί μας αποκοίμιζαν με παραμύθια έχει περάσει» – Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Κογκρέσο
    https://aftercrisisblog.blogspot.com/2019/09/blog-post_25.html

    Αυτή η νεαρή γυναίκα – παιδί ακόμη – έχει κάτι από Τολκινική ηρωίδα. Eίναι σαν να επιβεβαιώνει, ότι «εάν τελικά σωθεί ο κόσμος – εάν σωθεί – θα σωθεί χάρις στους μικρούς και άσημους», τους Φρόντο και τις Γκρέτες μιας Γης και μιας εποχής σε κρίση.
    Αλλά ο Tζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν έστειλε αυτό το μήνυμα γιατί δεν ήταν απλά ένας εύγλωττος δημιουργός ευφάνταστων επικών ιστοριών: Ήταν σοφός και ήξερε τον πραγματικό κόσμο όσο λίγοι.

  97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μετά την πλούσια χαζοβιόλα Γερμανίδα ακτιβίστρια Κάρολα που ήθελε να σώσει (τάχα μου) τους μετανάστες που πνίγονται στην Μεσόγειο και επέμενε να τους αποβιβάσει στο στόμα του φασίστα λύκου Σαλβίνι που έλεγε πως δεν τους θέλει κι όχι π.χ στο Μονακό που θα τους υποδέχονταν μετά βαϊων και κλάδων, ήρθε η σειρά της πιτσιρίκας για τα 15 λεπτά (η 15 μέρες το ίδιο είναι) δημοσιότητας που χρειάζεται για τους δικούς της προσωπικούς λόγους. Ευτυχώς που υπάρχει κι ο πάμπλουτος βοράς και μένει ζωντανό το όνειρο της παγκόσμιας επανάστασης. 🙂

    Ας αφήσουμε το κοριτσάκι που ούτε μόνο του ενεργεί, ούτε ξέρει τι είναι η κλιματική αλλαγή και πώς λειτουργεί (και πώς άλλωστε, ούτε οι φτασμένοι επιστήμονες μπορούν να εξηγήσουν το αέναο φυσικό φαινόμενο) κι ας έρθουμε στο δια ταύτα. Δεν ξέρω πόσοι το έχετε αντιληφθεί αλλά εδώ και κάμποσα χρόνια η υπερθέρμανση του πλανήτη από ανθρώπινες ενέργειες, άλλαξε σε κλιματική αλλαγή, πόσο τυχαίο είναι αυτό και τι εξυπηρετεί αφού δεν είναι ταυτόσημα;
    Υπάρχει κλιματική αλλαγή; φυσικά, ανέκαθεν υπήρχε, ευθύνεται ο άνθρωπος γι΄αυτήν που μετρούμε; ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει, όποιος λέει πως ξέρει, ή άσχετος είναι ή απατεώνας, αυθαίρετες μετρήσεις κάνουν οι περισσότεροι και ακόμη πιο αυθαίρετες προσομοιώσεις, βγάζοντας τα αποτελέσματα που θέλουν να δείξουν, (σαν τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις ένα πράμα 🙂 ) προσπερνώντας το γεγονός πως οι ευαίσθητες αρχικές συνθήκες επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, ένα κλίκ δεξιά ή αριστερά κι έχουμε εντελώς άλλο μοντέλο.

    Άρα το σημαντικό δεν είναι η κλιματική αλλαγή που ούτως η άλλως θα συμβεί αλλά η μόλυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος που μας ευνοεί.
    Υπάρχει αυτή η άσχημη περιβαλλοντική κατάσταση; ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ, ευθύνεται ο άνθρωπος γι αυτήν; 100%, γιατί τότε δεν επικεντρωνόμαστε σ΄αυτήν και μπερδεύουμε τα μήλα με τα κάστανα; εγώ έχω μια εξήγηση, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ, είτε δεξιό είτε αριστερό, αλλιώς είναι να μιλάς γενικά κι αόριστα για την κλιματική αλλαγή και πως πρέπει οι ηγέτες να πάρουν αποφάσεις, κι αλλιώς να λειτουργείς εσύ με περιβαλλοντική συνείδηση που έχει ατομικό κόστος.
    Για να μείνουμε στα απλά, δύο απλές περιπτώσεις, γνωρίζουμε π.χ πως τα καυσαέρια επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα, πόσοι αριστεροδεξιοί που υποστηρίζουν τα λεγόμενα της πιτσιρίκας (κι όχι απαραίτητα την ίδια) θα υποστήριζαν και μια παγκόσμια απόφαση για κατάργηση του μαζικού τουρισμού που χρησιμοποιεί όλα τα ΜΜΜ σε υπερβολικό βαθμό, πέρα από την ΜΕΓΑΛΗ ευθύνη του για την περιβαλλοντική καταστροφή;
    Πόσοι από τους καπνιστές έκοψαν το τσιγάρο για τον ίδιο λόγο και πόσοι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν; γιατί οι οικολόγοι της συμφοράς (vegan και άλλοι ψυχασθενείς) που κόπτονται για τις κλανιές των βοοειδών δεν αναφέρουν ΤΙΠΟΤΕ για τα τρισεκατομμύρια τσιγάρα που καίγονται τον χρόνο από τους θεριακλήδες; 🙂

    Το πράγμα είναι από μόνο του περίπλοκο αλλά όταν προσπαθούν να το λύσουν οι κατ΄εξοχήν θύτες, γίνεται τραγικά γελοίο εις βάρος ΠΑΝΤΑ των 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού που ευθύνεται ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΑ.

    Πρίν τριάντα τόσα χρόνια, θυμάμαι που οι ευαίσθητοι «οικολόγοι» φώναζαν ΤΙ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ; Τα χρόνια πέρασαν κι οι «οικολόγοι» αποδείχθηκαν υποκριτές και βολεύτηκαν στις καταναλωτικές συνήθειες μεγαλώνοντας τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο κι αυτά τα δικά τους σημερινά μικρά με ακόμη χειρότερο, από την βρεφική ηλικία με το τάμπλετ στο χέρι και κινητό στο νηπιαγωγείο.
    Σήμερα το κρίσιμο ερώτημα είναι, ΣΕ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

    ΟΥΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΝΤΗΛΑΝΑΦΤΕΣ.

    Υ.Γ – Έχω από μικρός μια συνήθεια, οτιδήποτε που θέλω να πάω βρίσκεται μέχρι τα 1500 μέτρα, πάω με τα πόδια, πόσοι το κάνετε; όσοι θέλετε δοκιμάστε το και θα δείτε πως θα έχετε πολλαπλά οφέλη και θα μειωθεί και το ενεργειακό σας αποτύπωμα. 🙂

    Για την Κρόνη μας.

  98. ΣΠ said

    Όταν οι Simpsons είχαν προβλέψει την κόντρα Τραμπ – Τούνμπεργκ

  99. giorgos said

    Η Γκρέτα θυμίζει λίγο τήν περίπτωση τής Μ.Βαρδινογιάννη , ή οποία πρίν μερικά χρόνια έβγαινε στά Μ.Μ.Ε. καί παρώτρυνε τόν κόσμο νά μήν αγοράζει κινέζικα προϊόντα γιατί τά φτιάχνουν μικρά παιδιά ! Αποσιωπώντας φυσικά ότι καί τά δικά της λεφτά (εκτός από τά κλεμένα) προέρχονται καί από τήν εκμετάλλευση τών μικρών παιδιών . Η διαφορά , πιστεύω είναι ότι ή μέν Γκρέτα είναι ένα αυθόρμητο καί τίμιο παιδί , ενώ ή Βαρδινογιάννη είναι ένα συνειδητοποιημένο λαμόγιο , πού τό παίζει φιλάνθρωπος…

  100. BLOG_OTI_NANAI said

    Για να τονίσω ακόμα περισσότερο όσα ισχυρίστηκα περί βιώματος, καθώς αφορμή για όσα έγραψα ήταν ασφαλώς το θέμα του ιστολογίου.

    Τα λεγόμενα για τα οποία μνημονεύεται το κορίτσι, μήπως θυμόμαστε ποια είναι; κυκλοφορούν παντού στο διαδίκτυο και αφορούν καθαρά στο θυμικό και όχι σε κάποια επιστημονική διάλεξη. Τα παρακάτω λόγια, και μάλιστα σε ήρεμο τόνο, από ένα παιδί με βιώματα πείνας δίψας, φτώχειας την οποία πολλαπλασιάζει η κλιματική αλλαγή θα αποτελούσαν πυρηνική βόμβα αντί για καψούλι σε παιδικό πιστόλι:

    «Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας. Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε; Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας. Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ.

    Τα παραπάνω λόγια του κοριτσιού είναι αυτά που άκουσε στις ειδήσεις ο πολύς κόσμος, που η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο της δεν αφορά τη δυναμική της φυσικά αλλά την γνωστή συνήθεια των μίντια να καταναλώνουν πρόσωπα και δράματα και χαριτωμένα ή θυμωμένα παιδάκια και δάκρυα και πόνο και θύματα και περσόνες και αίμα και βία και σκυλάκια και γατάκια με τα οποία περνάει την ώρα του ο κόσμος που νομίζει ότι όταν κάνει «λάικ» σώζει τον κόσμο.

  101. Με αφορμή τη στάση που επιφυλάσσουν στην Γκρέτα Τούνμπεργκ, με «εντυπωσίασαν» (για πολλοστη φορά) πολλοί Έλληνες φιλελεύθεροι (ή να γράψω «φιλελεύθεροι»;) Σοβαροί και ασόβαροι.
    Π.χ. συγχέουν τον Διαφωτισμό με τους μετά Χριστόν προφήτες (ως επί το πλείστον, αυτοί είναι ή καθιερωμένοι ή λαϊκιστές πολιτικοί).
    Και γιατί τη φοβούνται τόσο πολύ; Τι θέτει σε κίνδυνο; Life-styles; Ή το πετρέλαιο των ελληνικών θαλασσών – που με τόσο μεγάλες προσδοκίες ψάχνουν διάφοροι, τόσο όψιμα και καθυστερημένα, ως συνήθως; Η Γκρέτα φταίει, ώ ανιστόρητοι;
    Δεν έμαθαν ακόμη ότι, ούτως ή άλλως. «όποιον καθυστερεί, τον τιμωρεί η ζωή»;

  102. Για τους Έλληνες αριστερούς ή «αριστερούς» που εζήλωσαν (και πάλι!) τα «υγιή» ένστικτα της καθεστηκυίας μορφής κακοπιστίας, και δεν θέλουν να μειονεκτούν σε μοχθηρή ενατένιση του δάχτυλου που δείχνει το φεγγάρι, μάλλον δεν είναι η ώρα και ο χώρος για να ειπωθούν τα δέοντα.
    Και γι αυτούς, θα χρειαζόταν ικανότητα ίση με την ικανότητα της Γκρέτας να ειρωνεύεται και να τρολάρει.

  103. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    97 Ο έπαινος ανήκει στον Δημ. Τσίρκα, δικό του κείμενο παραθέτω.

  104. ΓιώργοςΜ said

    98 >και πώς άλλωστε, ούτε οι φτασμένοι επιστήμονες μπορούν να εξηγήσουν το αέναο φυσικό φαινόμενο

    Στο 18 περιγράφεται το φαινόμενο, με αρκετά απλό και κατανοητό τρόπο. Οι επιστήμονες προσπαθούν κι έχουν δώσει αρκετές εξηγήσεις, που γίνονται πληρέστερες όσο περνάει ο καιρός και προχωράνε οι έρευνες, όμως το φαινόμενο αυτό καθεαυτό είναι εκεί. Παρατηρούμε αύξηση τα τελευταία 50-100 χρόνια που δεν έχει δει ο πλανήτης για πάνω από 20.000 χρόνια (εποχή των παγετώνων. Σύμπτωση;

    Θυμάμαι ένα άρθρο σε περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης, τέλος δεκαετίας ’80, για την αύξηση της θερμοκρασίας που ήδη παρατηρούταν τότε, αλλά επειδή οι διαφορές ήταν ακόμη μικρές, δε μπορούσε κανείς να αποφανθεί με ασφάλεια. Στο άρθρο έλεγε πως όταν η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι τέτοια ώστε να αποδεικνύει πως όντως ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, θα είναι αργά για να αναστρέψουμε ή να ανακόψουμε την κατάσταση, και πως θα έπρεπε να λάβουμε μέτρα. Τότε, πριν το 1990.

    >Άρα το σημαντικό δεν είναι η κλιματική αλλαγή…
    Αν δεν είναι η κλιματική αλλαγή, που θα ερημοποιήσει τις εύκρατες χώρες, τί είναι; Να δω τι θα τρώνε τα παιδιά μας μετά από 50-100 χρόνια, μάλλον καμήλες στιφάδο.

  105. Υποθέτω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο, υπάρχει ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο (κατ’ ευφημισμόν και κοροϊδίαν, Green Invedtment Scheme), στο οποίο γίνονται αγοραπωλησίες των υποχρεώσεων των μελών για τις μειώσεις και τα χρονικά ορόσημα που αναλογούν στο καθένα. Ως κι η χώρα μας πούλησε μερικά από τα quota της…
    Δεν περιγράφω άλλο.

  106. π2 said

    Στα περί Γκρέτας συμφωνώ μέχρι κεραίας με το κείμενο του Τσίρκα.

    Κατά τα άλλα, ως άτομο, δεν μ’ ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Καταλαβαίνω την χρησιμότητα του ντόρου, παρατηρώ με ενδιαφέρον τις λυσσαλέες αντιδράσεις (το πώς ο κακοχωνεμένος γιαλαντζί φιλελευθερισμός συμβαδίζει με τη νέα μόδα του non politically correct και καταλήγει σε ξεκάθαρη μισαλλοδοξία), αλλά δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου να ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες της ζωής της, να υπερασπιστώ τον λόγο της ή να γίνω καχύποπτος για τις προθέσεις της. Προτιμώ να μείνω στην ουσία του θέματος. Κάποια σκόρπια σχόλια:

    13: Η κλιματική αλλαγή έχει μια πρακτική παράμετρο που δεν πρέπει να παραβλέπουμε: κοστίζει, και κοστίζει πολύ. Στις ΗΠΑ, ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των (συχνά καταχρεωμένων) πολιτειών ξοδεύεται στην αντιμετώπιση των συνεπειών της. Ο κόσμος αρχίζει να ευαισθητοποιείται απέναντι στην κλιματική αλλαγή και επειδή πονάει η τσέπη του (έστω η συλλογική).

    – Βλέπω σε πολλά σχόλια αναφορά στο διοξείδιο του άνθρακα, το πρόβλημα των μετακινήσεων και το ενεργειακό αποτύπωμα. Ίσως πιο επιβαρυντικός παράγοντας, και πιο ενδιαφέρον ζήτημα, γιατί δείχνει τον βαθμό των αναγκαίων αλλαγών στον τρόπο ζωής μας, είναι το πρόβλημα της κτηνοτροφίας και της υπερκατανάλωσης κρέατος (ένα συναρπαστικό άρθρο που διάβασα πρόσφατα: https://www.newyorker.com/magazine/2019/09/30/can-a-burger-help-solve-climate-change). Πόσο διατεθειμένοι θα ήμασταν να αλλάξουμε διατροφικά τις συνήθειες και τις ανάγκες μετακίνησης ή τις διατροφικές μας συνήθειες επειδή οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή που έρχεται; Οι δυσκολίες που συνδέονται με την προσπάθεια αναστροφής της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των καταστροφικών -σε μαζική κλίμακα- επιδράσεων που αυτή θα φέρει νομοτελειακά εξηγεί ίσως και την οξύτητα της αντίδρασης στην κάθε Γκρέτα. Τα κίνητρα των αρνητών των συνεπειών της παρούσας κλιματικής αλλαγής δεν είναι αποκλειστικά τα μεγάλα συμφέροντα. Τμήμα της απροθυμίας μας να δεχτούμε την πραγματικότητα οφείλεται και στη συναισθηματική αντίδραση που απαιτεί η ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής που θα απαιτηθεί, ιδίως αν δεν δράσουμε συλλογικά το συντομότερο.

  107. mitsos said

    Καλησπέρα
    Διάβασα το σημερινό πολιτικό και όχι λεξιλογικό άρθρο και τα μισά σχόλια
    Ζόρικο θέμα οπότε θα περιοριστώ στην δική μου απάντηση πάνω σε μερικά από τα ερωτήματα.

    1. Το φαινόμενο Γκρέτα είναι αυθόρμητο ή προβαλλόμενη κατασκευή ;
    Κατασκευή είναι αλλά… Αν αυτό σημαίνει πως δεν έχει τα πλεονεκτήματα του αυθόρμητου δεν έχει και τα μειονεκτήματα του αυθόρμητου και αντίστροφα έχει τα πλεονεκτήματα της κατασκευής.

    2. Υποκριτικός ή ελπιδοφόρος ο ακτιβισμός της Γκρέτας ;
    Η Ιστοπρία θα δείξει. Πάντως έχει επιδράσει θετικά στο οικολογικό κίνημα και στην νεολαία ιδιαίτερα. Αυτό μου αρκεί για να το δω θετικά. Δηλαδή τι άλλο περιμένει κανείς από τον ακτιβισμό ; Την προετοιμασία της παγκόσμιας επανάστασης ;

    3. Γιατί η Γρέτα ξεσηκώνει τόσο παθος και ένταση;
    Εκτός των άλλων νομίζω πως είναι συνδυαμός τεσσάρων πραγμάτων
    α) ένα παιδί που ακόμα βλέπει το σακουλάκι ακόμα γεμάτο τολμά να χειριστεί
    β) ένα πρόβλημα τόσο δύκολο που φοβηθήκαμε ακόμα και να θελήσουμε να ψάξουμε λύσεις. Και μέσω αυτού τολμά
    γ)να αμφισβητεί τις επιλογές των μεταπολεμικών γενεών να στηριξουν
    δ) ένα τρόπο ζωής που αναζητά ως αξία μόνο το «easy & fast» …φωνάζοντας μας κατάμουτρα και προκλητικά ότι «Όποιος βιάζεται φτάνει στο ΤΕΛΟΣ γρήγορα».

    4. Και οι κακοί καπιταλιστές ; Στο απυρόβλητο;
    Όχι δεν θα ήθελα . Αλλά επειδή ο καπιταλισμός ακόμα και αν κάπου κοιλοπονά (π.χ. Αργεντινή ), δεν είναι επειδή κυοφορεί τον σπόρο του καινούριου συστήματος, αλλά επειδή πάσχει από οξεία νεοφιλελευθερίτιδα του μεταλλαγμένου φασιστοβάκιλου. Επειδή δεν βρισκόμαστε σε προεπαναστατικές περιόδους και επειδή δεν φαίνεται στον ορίζοντα Σοσιαλισμός .. Αν είναι να σώσουμε τον πλανήτη το σχέδιο δεν πρέπει να προϋποθέτει την ανατροπή του Καπιταλισμού.
    Μακάρι τα κινήματα και τα οικολογικά και τα νεολαΐστικα, να αρχίσουν να σπέρνουν τους σπόρους δικαιότερων , αληθινότερων και ομορφότερων σχέσων από τις καπιταλιστικές .

    Και όχι δεν πιστεύω ούτε στον βιασμό της ιστορικής ανάπτυξης. Ούτε στον ρόλο του κόμματος στην ιδεολογική ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα… ¨ολα αυτά δεν είναι ούτε διαλεκτική ούτε σύγχρονος Μαρξισμός . Είναι μηχανιστικές αντιλήψεις που αρνούνται βασικές αρχές της επιστήμης .

    Σεντόνι ; 🙂
    Συγνώμη

  108. Γιάννης Ιατρού said

    Επανήλθε… 🙂

  109. sarant said

    Πράγματι!

  110. LandS said

    Μιας και επανήλθε

    https://twitter.com/markhumphries/status/1177178666402365440?s=20

  111. Μια χαρά και το κείμενο και τα σχόλια

  112. Γιάννης Ιατρού said

    Εμ τι, μπρίκια κολλάμε; 🙂 🙂 🙂 (λέμε τώρα…, μόνο του έφτιαξε 🙄🙄😋)

  113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Είναι νομίζω σκόπιμον να επαναλάβω το ποιηματιδιον που περιγράφει λίαν συντόμως τι συνέβαινε με τα οικολογικά την περίοδο 1982-1989.

    Ενώ απο παλιά ήμουν οικολόγος
    στο τέλος εκαταντησα …..αναπτυξιολογος.

    Ι. Ουτε τον Μπουκτσιν, ουδε τον Σαμουελ(1982-1989)
    Όταν εσείς ω αφελείς με τα κομμουνιστικά
    τον Ανδρέα , τον Άκη, και τον Γεννήματα
    ήδη ασχολιόμαστε με τα οικολογικά
    το νέφος λέξη άγνωστη, τα αλογονωμενα
    σουβλάκια τρώγατε, λίπη υδρογονωμένα
    Το Τσερνομπίλ γέννησε μπόλικη υστερία
    μετρήσεις οι καθηγητές μεγάλη φασαρία
    (έπρεπε κάποιοι βοηθοί να κοιμηθούνε
    και μαγικά επαύριον, προφέσορες να γενουνε)

    Αυθαίρετα σαν έκτιζαν γονείς και συγγενείς
    χωματερές στο πουθενά είναι να απορείς
    στα ρέματα επεταγαν σκουπίδια και ψοφίμια
    και η πεινασμένη αριστερά μια απο τα ίδια
    δημόσιοι υπάλληλοι, οι πιο καλοί στις ΔΕΚΟ
    απο την ντοπιολαλιά μάθαινα τον ποιον βλέπω
    (τι κρητικούς και πατρινούς, απο Αιτωλοακαρνανία
    μυτιληνιούς, Φθιώτιδα, λίγο Μακεδονία,….)

    Και να σου ξε-πετιέται η οικολογική τριάδα
    γαλλομαθείς : δυο ψηλοί κι ένας ….κοντός
    οικολόγος, ενεργειολογος, μηχανικός
    εργολαβικά ανέλαβαν να φέρουν στην Ελλάδα
    (πράσινη ειρήνη, άγρια ζωή, λεφτά για μη-κυ-ο
    να σου το θειο βρέφος, τζάμπα διακοπές
    ένα τσούρμο φρικιά, ρηγάδες, Υπ. Νέας Γενιάς.,
    και Πανελλλαδικαριοι, ας τα μη τα ρωτάς)
    σιχάθηκα, ωρε παιδιά την οικολογική ομάδα
    ενώ απο παλιά ήμουν οικολόγος
    στο τέλος εκαταντησα …..αναπτυξιολογος.

    01.05.2013

    Αφώτιστος Φιλέλλην

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    55 ΣοφίαΟ >>Το ιστιοφόρο ανήκει στον γιο της Καρολίνας του Μονακό, ο οποιος είναι ενας απο τους πολλούς εκατομυριούχους ακριβιστες της κλιματικής αλλαγής.

    ακριβιστές! Θεϊκό

    Αχ Κρόνη Κρόνη. πόσα θα είχες να μας πεις και να μας τραγουδήσεις 😦

  115. Μπούφος said

    θα μου πει κάποιος γιατί κλαίτε για την Κρόνη;

  116. Σωτήρς said

    116 Σου απάντησε ακριβώς κάτω από την προηγούμενη σου ερώτηση αλλά δεν το είδες. Η Κρόνη έφυγε από τη ζωή χθες.

  117. aerosol said

    #108
    Δεν μιλάω κατ’ ανάγκη εξ αριστερών -και σίγουρα όχι «κομμουνιστικά». Σκέφτομαι πάνω σε αυτο:
    «Αν είναι να σώσουμε τον πλανήτη το σχέδιο δεν πρέπει να προϋποθέτει την ανατροπή του Καπιταλισμού.»

    Αυτή η πρόταση σημαίνει πως μπορουμε να σωθούμε, και μάλιστα πως υπάρχουν τουλάχιστον 2 οπτικές/τρόποι να διαλέξουμε.
    Αν πεθαίνεις συχνά δεν έχεις την πολυτέλεια να πεις «το σχέδιο σωτηρίας μου δεν πρέπει να προϋποθέτει το Χ».
    Αν έχεις γάγγραινα και οι καλύτεροι γιατροί κρίνουν πως πρέπει να σου κοπεί το πόδι… πρέπει να σου κοπεί το πόδι. Αλλιώς θα πεθάνεις.
    ΑΝ μια αριστερή οπτική έχει δίκιο (από τις διάφορες), τότε η ίδια η κυριαρχία του καπιταλισμού σημαίνει την σταδιακή εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.
    Και πάλι: ΑΝ ισχύει αυτό, τότε δεν υπάρχει επιλογή, όσο αδιανόητη κι αν φαίνεται η προτεινόμενη λύση.

    Βασικά, το μόνο ζήτημα προς εξέταση είναι το ποιος είναι ο τρόπος που θα αντιστρέψουμε μια κατάσταση που μας απειλεί.
    Το πού ανήκει ιδεολογικά αυτός ο τρόπος είναι πολυτέλεια ανθρώπων που έχουν ακόμα επιλογή.
    Παιδί του καπιταλισμού είμαι, δεν γεννήθηκα ούτε στα Σοβιέτ ούτε ανάμεσα σε χίπιδες. Αλλά φαίνεται πρακτικά δεδομένο πως η καπιταλιστική λειτουργία της οικονομίας έχει απόλυτη ανάγκη μια ανάπτυξη συγκεκριμένου τύπου η οποία (έστω προς το παρόν) καταστρέφει το περιβάλλον. Οι πιθανές λύσεις φαίνονται τόσο ριζικές (ακόμα κι αν παραμείνουν στα πλαίσια κάποιου τύπου «καπιταλισμού») που , βασικά, μιλάμε για πλήρη ανατροπή συστήματος και τρόπου ζωής. Αν αυτό το πεις «αριστερό», «χριστιανικό», «εξωγήινο» ή «Θανάση», το ζήτημα δεν αλλάζει.

    Το «βρες μου μια λύση αλλά να μου αρέσει» μου θυμίζει το να ψάχνεις υδραυλικό για τις σωλήνες. Σαν να μιλάμε για πρόβλημα που λίγα χρήματα το αντιμετωπίζουν χωρίς να εμπλακούν πολιτικού ή κοινωνικού τύπου αποφάσεις. Αυτό μου δείχνει μια χαρακτηριστική άρνηση του τι είδους πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και το τι θυσίες πιθανόν να χρειαστούν. Το οποίο ίσως ειναι και η ρίζα του ίδιου του προβλήματος. Όλοι περιμένουν κάποιον υπερ-υδραυλικό να φτιάξει τους σωλήνες, αλλά να είμαστε έτοιμοι πριν το βράδυ, παρακαλώ, γιατί περιμένουμε κόσμο. Κανείς δεν είναι πρόθυμος να σκεφτεί πως η ζωή του θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα από αυτό που ήξερε -κι ότι αυτό είναι πιο σοκαριστικό από το αν θα επιβιώσει ο… καπιταλισμός.

  118. mitsos said

    Έγραψα σχόλιο (108 ) και κόλλησαν οι σέρβερ.
    Ήταν τόσο δυνατό το σόκ ; Ή να ρωτήσω το Μητσοτακέϊκο για φυλακτά ; 😉

  119. Σωτήρς said

    Ιστορικά είχαμε: τρύπα του όζοντος – το φαινόμενο του θερμοκηπίου – υπερθέρμανση του πλανήτη και τώρα κλιματική αλλαγή. Ίσως είναι η πιο σωστή απεικόνιση έως τώρα.
    Η οικολογία έχει αδέξια επικοινωνία με αποτέλεσμα πολλοί να αμφισβητούν κάθετι. Έχει αποδειχθεί πως η κλιματική αλλαγή (αύξηση ή μείωση) ενισχύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Έχουν συμπτυχθεί οι κύκλοι κρύου-ζέστης λόγω ανθρώπινης, καπιταλιστικής έστω, δραστηριότητας. Αναμφισβήτητα και έχει αποδειχθεί.

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    105 – «το 18 περιγράφεται το φαινόμενο, με αρκετά απλό και κατανοητό τρόπο. Οι επιστήμονες προσπαθούν κι έχουν δώσει αρκετές εξηγήσεις, που γίνονται πληρέστερες όσο περνάει ο καιρός και προχωράνε οι έρευνες, όμως το φαινόμενο αυτό καθεαυτό είναι εκεί.»

    Κατ΄αρχάς δεν λέω πως δεν έχει καμία ευθύνη ο άνθρωπος για την μετρούμενη κλιματική αλλαγή αλλά πως κανείς δεν ξέρει με σιγουριά, αντιθέτως η ευθύνη για την μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος που τον ευνοεί, είναι 100% δική του.

    Το 18 μπορεί να είναι απλό και κατανοητό αλλά δεν εξηγεί τις αιτίες των πολλαπλών κλιματικών αλλαγών πολλές φορές ακραίων, που συμβαίνουν στα 4 δις χρόνια της Γής, ούτε οι επιστήμονες το γνωρίζουν, άλλο εικασίες και ενδείξεις κι άλλο αποδείξεις.

    «Παρατηρούμε αύξηση τα τελευταία 50-100 χρόνια που δεν έχει δει ο πλανήτης για πάνω από 20.000 χρόνια (εποχή των παγετώνων. Σύμπτωση;» Εκτός του ότι τα 20,000 χρόνια είναι ασήμαντο δείγμα, τον παγετώνα του μεσαίωνα τον μέτρησε κανείς; κι αν ναί πώς τον εξηγεί;

    >Άρα το σημαντικό δεν είναι η κλιματική αλλαγή…
    Αν δεν είναι η κλιματική αλλαγή, που θα ερημοποιήσει τις εύκρατες χώρες, τί είναι; Να δω τι θα τρώνε τα παιδιά μας μετά από 50-100 χρόνια, μάλλον καμήλες στιφάδο.
    Mπορεί να ερημοποιήσει τις εύκρατες χώρες αλλά θα ευνοήσει τις βόρειες παγωμένες και ειδικά την Ρωσία με την Σιβηρία, η Σαχάρα πρίν μερικές χιλιάδες χρόνια ήταν βεβαιωμένα πράσινη, στην Ελλάδα υπήρχαν λιοντάρια ελέφαντες κι άλλα τροπικά ζώα, δεδομένου πως δεν υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση, τι έφταιξε γι΄αυτές τις αλλαγές;

    Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, οι δικές μας γνώσεις για την κλιματική αλλαγή λόγο της ανθρώπινης παρέμβασης, είναι ότι μας λένε τα ΜΜΑ και κάποιων πιο ψαγμένων από διάφορες επιστημονικές μελέτες που όμως η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους αμφισβητείται από άλλους επιστήμονες, στην πράξη δηλαδή δεν έχουμε απτές αποδείξεις ενώ υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ορυκτής και πράσινης ενέργειας και παράγωγα ρύπανσης στο χρηματιστήριο που διακινούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Με λίγα λόγια, η αλήθεια μπορεί να μην είναι τόσο αληθινή όσο θέλουμε να πιστεύουμε ή θέλουν να πιστεύουμε χωρίς απαραίτητα να είναι ψέμα.
    Όμως για την καταστροφή και την μόλυνση του περιβάλλοντος που μας ευνοεί, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, είναι ΚΑΘΑΡΑ δική μας ευθύνη κι αντί αντί να σκέφτεσαι τι θα τρώνε τα παιδιά μας μετά από 50-100 χρόνια, καλύτερο είναι να ανησυχείς γι΄αυτά που τρώνε και πίνουν τώρα, όποιος ασχολείται ερασιτεχνικά με την θάλασσα, με δυσκολία δεν παθαίνει εγκεφαλικό με αυτά που βλέπει, ειδικά αυτό που είδα φέτος για πρώτη φορά στην ζωή μου να συμβαίνει με τα πλαστικά σε πολύ μεγάλο βάθος, μ΄έκανε να αναρωτηθώ για την εξυπνάδα του homo sapiens και να ξέρεις, τα ψαράκια που τρώς και τρώνε τα παιδιά σου, τρώνε πλαστικά «ψίχουλα».

    Κοντολογίς, την κλιματική αλλαγή δεν μπορούμε να την αντιστρέψουμε, θα συμβεί ούτως ή άλλως γιατί μας υπερβαίνει ενώ την καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος μπορούμε, ας κάνουμε λοιπόν το αυτονόητο και λογική συνέπεια θα είναι και η μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

  121. ΚΩΣΤΑΣ said

    108 Mitsos –> … δεν φαίνεται στον ορίζοντα Σοσιαλισμός ..

    Τέτοια πρόβλεψη ούτε ο σέρβερ δεν την άντεξε! 😜

  122. Ο χρήστης Doing Things Differently (@dtdchange) έγραψε το Tweet:
    A thing of beauty from @markhumphries
    @abc730
    THE GRETA THUNBERG HELPLINE:
    For adults angry at a child.

    If you are an adult who hates Greta please call the #GretaThunberg help line and get the help you need. https://t.co/7hUMGC3HJK https://twitter.com/dtdchange/status/1177212754534387712?s=17

  123. spyridos said

    105

    «Θυμάμαι ένα άρθρο σε περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης, τέλος δεκαετίας ’80, για την αύξηση της θερμοκρασίας που ήδη παρατηρούταν τότε, αλλά επειδή οι διαφορές ήταν ακόμη μικρές, δε μπορούσε κανείς να αποφανθεί με ασφάλεια. Στο άρθρο έλεγε πως όταν η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι τέτοια ώστε να αποδεικνύει πως όντως ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, θα είναι αργά για να αναστρέψουμε ή να ανακόψουμε την κατάσταση, και πως θα έπρεπε να λάβουμε μέτρα. Τότε, πριν το 1990.»

    Εγώ θυμάμαι ως το 1988 ότι οι προβλέψεις όλων των επιστημόνων του κυρίαρχου παραδείγματος μιλούσαν για ΠΑΓΩΜΑ του πλανήτη. Όλες οι δημοσιεύσεις.
    Από το 1988 και μετά άρχισε να αντιστρέφεται αυτό.

  124. Σωτήρς said

    121 Λάμπρο δεν αμφισβητείται πως ο καπιταλιστικός τρόπος κατανάλωσης ευθύνεται για την επιτάχυνση, διατάραξη, ανατροπή των φυσικών κύκλων του κλίματος. Είναι το ίδιο πράγμα που λες με τους ελέφαντες στο Πικέρμι και στην Τήλο. Τι έφταιξε; Περίπου εφτά εκατομμύρια χρόνια έφταιξαν και χάθηκαν, ενώ τώρα δα μιλάμε για διακυμάνσεις αιώνων συμπτυγμένες σε έναν.

  125. spyridos said

    73 και 82

    Η Γκρέτα είναι ένας παντελώς αδιάφορος παράγοντας στην όλη συζήτηση για το περιβάλλον.
    Προσωπικά μόνο γέλια μου προκαλεί.
    Την συμπαθώ από τη στιγμή που διάφοροι ανώμαλοι δεξιοί τις κάνουν τέτοιες αισχρές επιθέσεις.
    Η συμπάθεια αυτη είναι σε ένα προσωπικό επίπεδο.
    Η περσόνα Γκρέτα , αυτό το δημιούργημα άπληστων γονιών εξακολουθεί να είναι από γελοία ως αδιάφορη.

    Τότε με το Τσερνομπίλ όλοι έτρωγαν φρούτα και λαχανικά. Κανένας δεν σταμάτησε.
    Αυτές οι φράουλες σε πάγκους τις εβδομάδες μετά το ατύχημα θα μου μείνουν αξέχαστες.
    Και μας καθησύχαζαν από τα ραδιόφωνα.
    Δεν θυμάμαι τι λέγαν οι ΚΚέδες.
    Είχα δυό φυσικούς στο σχολείο και οι δυό μας έκαναν την ίδια ανάλυση. Οτι η ραδιενέργεια ήταν πολύ χαμηλή και ακίνδυνη.
    Ο ένας ήταν ΝΔκράτης και ο άλλος ΚΚΕεσ. με τη βούλα.
    Και σήμερα όλοι μας καθησυχάζουν για τη Φουκουσίμα που ήταν πολλές φορές μεγαλύτερο ατύχημα από του Τσερνομπίλ.
    Τότε ήταν οι Σοβιετικοί ιμπεριαλιστές, τώρα οι Ιαπωνοαμερικάνοι.

    Το πρόβλημα της σωτηρίας του περιβάλλοντος έιναι πρόβλημα ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ.
    Ο χάρτινος πύργος που χτίσαμε κινδυνεύει να πέσει και δεν θα μας σώσει καμιά Γκρέτα.

    Ανισότητα ΜΑΚΡΟ
    Οι Ευρωπαίοι παράγουν 25% της μόλυνσης και θέλουν να πληρώσουν 5-10%
    Οι Αμερικάνοι 35% και…., 5%
    Οι Κινέζοι 15% και τους ζητούν να πληρώσουν 25%
    κτλ κτλ κτλ
    ΛΥΣΗ —-> δικαιότερη κατανομή

    Ανισότητα ΜΙΚΡΟ
    πχ στη Ευρώπη.
    Οι δυτικοΕυρωπαίοι αποφάσισαν να πληρώσουν ένα μικρό μέρος από το καθάρισμα που τους αναλογεί.
    Και τι σκέφτηκε η άρχουσα τάξη.
    Σε διεθνές επίπεδο
    Οι φτωχότερες χώρες (Ελλάδα Πορτογαλία κτλ) θα πληρώσουν μεγαλύτερο μέρος καθαρισμού από αυτό που τους αναλογεί.
    Σε επίπεδο εσωτερικού των χωρών
    Με τη βοήθεια της Γκρέτας θα βάλουμε τους πληβείους να υποφέρουν και μια Ελιτ του 5-10% θα καλοπερνάει και θα βρομίζει ανεξέλεγκτα.

    ΟΧΙ Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.

    Βάλτε κοινόχρηστα αμάξια με μικρές μηχανές και μικρό οικ αποτύπωμα για την πλειοψηφία.
    ΚΟΨΤΕ τα ανεξέλεγκτα μέσα ρύπανσης από τους πλούσιους και ταράξτε τους στους φόρους πολυτελείας (περιβάλλοντος)
    Επιδοτείστε έμμεσα και άμεσα τη μικρογεωργία.
    Κάντε αυτάρκη σε φαγητό δηλαδή σε μικρό επίπεδο (περιοχής) τον πληθυσμό. Όσο γίνεται περισσότερο.
    Ίσως το σημαντικότερο μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης.

    Οι λεγόμενοι σοσιαλιστές στην Ελλάδα (βλέπε ΓΑΠ) παρουσίαζε την Ολλανδία σαν παράδειγμα για την Ελλάδα,
    Την πιο ρυπογόνο χώρα του πλανήτη δηλαδή.

    Υπάρχουν πολλές λύσεις. Μόνο η Γερμανία έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
    Πάντα σε εθνικό επίπεδο. Χωρίς συνεργασία με την ΕΕ. Αυτό παράλληλα με την ντε φάκτο καθιέρωση βασικού εισοδήματος και δωρεάν συστ υγείας υψηλού επιπέδου.
    δείχνει μάλλον ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται να την κάνουν.

    Στις υπόλοιπες χώρες όλοι κοιμόνται
    Η αριστερά δεν έχει καμία λύση και κανένα σχέδιο.
    Η δεξιά έχει σαν μέτρο την καταπίεση και περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

  126. spyridos said

    120

    «τρύπα του όζοντος»

    Τι μου θύμισες,
    Θυμάμαι τις προβλέψεις του 1990. Ακόμα κι αν παίρναμε μέτρα ως το 2020 ένα τεράστιο μέρος (20 – 30 -40 % έλεγαν) του πληθυσμού θα είχε πάθει καρκίνο του δέρματος.
    Τα τελευταία χρόνια όλα αυτά τα άρθρα εξαφανίστηκαν. Κάτι δεν πήγε καλά.

  127. Pedis said

    https://i.guim.co.uk/img/media/9eb7e5dbdce936be222626a5cd46d414c7f5e204/0_0_3000_1800/master/3000.jpg?width=1920&quality=85&auto=format&fit=max&s=5a9cf67f1a43d2e4e395d7ae4f9248c1

    Canada’s Green Party alters photo of leader using single-use cup

    Image of Elizabeth May manipulated to make it seem as if she was using a reusable cup and metal straw instead of a disposable cup

    https://www.theguardian.com/world/2019/sep/25/canadas-green-party-alters-photo-of-leader-elizabeth-may-using-single-use-cup

    μπούμεραγκ υποκρισίας για μαλάκες …

  128. Pedis said

    Κάθε μέρα οι εικονες από αμέτρητα σημεία πώλησης στον κόσμο της καπιταλιστικής οικονομίας λ.χ.

    θα έπρεπε (αλλά πού;) να καθιστουν ολοφάνερο και στα μάτια του πιο άσχετου ή εύπιστου και απολίτικου πολίτη ότι ο περιβαντολλογικός Αρμαγεδώνας είναι συνέπεια της ασύλληπτης σπατάλης που οφείλεται καταρχήν και κατά κύριο λόγο στην παραγωγή (δηλ. στον τρόπο παραγωγής), στη διάθεση των εμπορευμάτων και των τύπων/υποκατάστατων τους και όχι στην κατανάλωσή τους και στον καταναλωτή.

    Σημαντικό μέρος των εμπορευμάτων που παράγονται για οικιακή κατανάλωση πετάγονται χωρις να πωληθούν ή κι αν αγοραστουν χωρίς να καταναλωθούν.

    Σε κάθε περίπτωση η συσκευασία, είτε το εμπόρευμα πωληθεί είτε όχι, έχει παραχθεί με ελάχιστο *οικονομικό* κόστος και με μοναδικό σκοπό να πείσει τον καταναλωτή να αγοράσει το προιόν ενώ είναι προορισμένη από τη στιγμή της παραγωγής της να πεταχτεί.

    Παρόλ’ αυτά είναι μονοψήφιο το ποσοστό των απορριμάτων που οφείλονται στην οικιακή κατανάλωση …

    Αλλά κανείς δεν μπορεί να κόψει τη χαρά σε τόσους οικολογικά ευαίσθητους που κάνουν το φορολογικά ορθό χρέος τους ως υπεύθυνων πολιτών να πληρώνουν για την οικολογική τρυπιοσακούλα του σουπερμάρκετ ή να φροντίζουν και να επιδεικνύουν με περηφάνεια ότι έχουν πάντα μαζί τους σε περίπτωση που χρειαστεί την πλαστική σακούλα πολλαπλής χρήσης. (Μην το πάρει κανείς προσωπικά … του λόγου μου κουβαλάω πάντα δύο τέτοιες σακούλες στην τσάντα μου … αλλά έτσι για προπόνηση, αν χρειαστεί στο μέλλον … όχι πώς έχω την ψευδαίσθηση ότ συνεισφέρω κάτι σημαντικό σήμερα …)

  129. Σωτήρς said

    124 Πάντως αυτοί (Peterson et al 2008) το 2008 έκαναν μια βιβλιογραφική έρευνα σε σχετικές δημοσιεύσεις από το 1965 έως το 1979 και από τις 71, οι 44 προέβλεπαν άνοδο της θερμοκρασίας, 19 είχαν ουδέτερη πρόβλεψη και μόνο 7 έδειχναν μείωση της θερμοκρασίας.

  130. Πέπε said

    Εξ αφορμής του #129:

    Δε νομίζω να έχω δει ποτέ (κι αν έχω δει, πάντως όχι συχνά) κοινά μήλα ή πορτοκάλια σε τέτοιες συσκευασίες. Βλέπω όμως μονίμως τα βιολογικά προϊόντα. Στην πράξη μπορεί να μην κάνει διαφορά -μια περιττή και επιβαρυντική συσκευασία φρούτων είναι εξίσου περιττή και επιβαρυντική είτε περιέχει κοινά φρούτα είτε βιολογικά-, σημειολογικά όμως είναι πολύ αντιφατικό.

    Γιατί γίνεται;

    Αν το σκεπτικό είναι να πιστοποιείται ότι το κάθε μήλο, ατομικά, ανήκει όντως στην παρτίδα που γράφει το ταμπελάκι, δηλαδή στα βιολογικά, δε με πείθει: κι αυτά που δεν είναι βιολογικά, πάλι αναγράφουν προέλευση, ποικιλία κλπ., και με κάποιο τρόπο πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν έχουν ανακατευτεί, αλλά κάπως τα καταφέρνουν και τα πουλάνε χύμα.

  131. spyridos said

    In Search of…The Coming Ice Age: An inquiry into whether the dramatic weather changes in America’s northern states mean that a new ice age is approaching. Narrated by Leonard Nimoy.
    Μάιος του 1978.

    Κρύψτε το γρήγορα από την Γκρέτα.
    Αν το δει αυτό το κακόμοιρο θα βραχυκυκλώσει.

  132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για την κλιματική αλλαγή ας πάει και το …παλιόκλημα
    (Ο Κ. Καρτάλης, σύμβουλος Μενδώνη)

  133. spyridos said

    Ο προφέσορας στο παραπάνω βίντεο (έδρα γεωλογίας του Columbia) που αναλύει 12′.15″
    γιατί βρισκόμαστε στην αρχή μιας εποχής παγετώνων πήρε το 2010 ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία για γεωλόγους.

    Και ο Πόπερ έλεγε ότι η κοινωνιολογία είναι μη επιστήμη.

  134. Γς said

    Βρε πως αλλάζουν οι καιροί.

    Κλιματική αλλαγή. Και ψάξε όσο θέλεις να την βρεις στα καθημερινά μας πριν πενήντα χρόνια
    Και θυμήθηκα τον Γιάννη Καλοπίση [αν δεν ξέρετε ποιος ήταν, εδώ].

    Απόφοιτος και της Σχολής μας ερχόταν στο εργαστήριο και δεν χορταίναμε να τον να τον ακούμε. Πανεπιστήμων. Μόνο που σαν όλους τους μεγάλους είχε τις παραξενιές του. Κάτι εμμονές για …υπερθέρμανση της Γης!

    Στα έρλι σέβεντιζ

  135. aerosol said

    #134
    Το αν βρισκόμαστε σε κλιματική αλλαγή λόγω ανθρώπινης παρέμβασης ή όχι, δεν θα το βρούμε σε εκπομπή εκλαϊκευμένης επιστήμης του 1978.
    Μη γίνουμε σαν τους αυτόκλητους ερασιτέχνες της γλώσσας που απορρίπτουν τις εξελίξεις επειδή ανακάλυψαν ένα βιβλίο του 1924 που… «έλεγε την αλήθεια που σας κρύβουν».
    Ο Χαίηζ μια χαρά μίλαγε για νέα εποχή παγετώνων, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Των πραγμάτων εχόντων… περιέργως, αντί για αύξηση των πολικών πάγων (όπως θα περιμένε ο προφέσορας και μας εξηγεί η εκπομπή λίγο αργότερα) έχουμε πρωτοφανή μείωση.
    Υπέρ της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής μιλάει η μεγάλη πλεοψηφία των σχετικών επιστημόνων και το ότι ο καθένας μας κάποτε, κάπου, κάτι άλλο είχε δει δεν το αλλάζει αυτό.

    Πέρα απ’ αυτό, η μόλυνση η ίδια μας απειλεί περισσότερο απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε καθημερινά.

  136. BLOG_OTI_NANAI said

    Ευτυχώς, οι ενέργειες της NASA κατάφεραν να θέσουν πάλι σε λειτουργία τον ιστότοπο, μετά από παρέμβαση της Ελένης Αντωνιάδου την οποία βεβαίως πήρα τηλέφωνο εγώ ο ίδιος.

  137. BLOG_OTI_NANAI said

    Παρατηρώντας την παραπάνω συζήτηση, ήθελα να ρωτήσω: η κλιματική αλλαγή εξαρτάται από το κόμμα που ψηφίζει κάποιος ή την πολιτική τοποθέτηση; Δεν το γνώριζα αυτό. Προσωπικά δεν θέλω να υπάρχει κλιματική αλλαγή, τι πρέπει να ψηφίσω;

  138. Το τυπικό προφίλ ανθρώπου που επιίθεται στη Γκρέτα – ή την βλέπει περιφρονητικά («καλομαθημένο κοριτσάκι», «προβληματικό παιδί», «θύμα της οικογένειας της» κτλ – η οποία παρεπιμπόντως, αποτελείται από καλλιτέχνες, όχι βιομήχανους):
    Άρρην, μεσήλιξ (ή και και άνω), «μεσαιοταξίτης», συχνά βλέπει αρνητικά ή σκεπτικιστικά την επικρατούσα επιστημονική άποψη για το κλίμα και τη μεταβολή του, politically anti-correct.
    Υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις. Επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
    Στην περίπτωσή της, η χρήση στερεότυπων (χωρίς λογικό έλεγχο) εκ μέρους των politically anti-correct σπάει ρεκόρ. Και τους βασικούς κανόνες της λογικής σκέψης
    Οσο για την εμμονική ενατένιση του δακτύλου που δείχνει το …αόρατο φεγγάρι,είναι κάτι σαν μεταμοντέρνα εκδοχή της ησυχαστικής ομφαλοσκόπησης. Στενάζουν οι καναπέδες.

  139. ndmushroom said

    138
    Η κλιματική αλλαγή προφανώς όχι. Η στάση απέναντί της, δυστυχώς, ναι. Βλ. σχόλια 29 και 47 (και πιθανότατα και άλλα).

  140. τα μυαλά said

    Μόνο δυο αλήθειες θα πω. 1.) Από τα 1 δις φτάσαμε αισίως τα 8 δις με προοπτική να γίνουν 12 (και βάλε). Αυτό από μόνο του αρκεί ως εξήγηση. 2.) μόνο μια λύση υπάρχει, η θρησκευτική ασκητική , αλλά αυτή την αρετή την χάσαμε.Ξεφύγαμε από το σωστό δρόμο, δεν υπάρχει επιστροφή. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο παίζει και η δραστική μείωση του πληθυσμού στα 1 δις. 3.) Η κλιματική αλλαγή υπάρχει και είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Ότι και να κάνουμε. είμαστε μέρος της φύσης, και τέτοιες καταστροφές συντελούνται συνεχώς. Δεν θα γίνει η εξαίρεση για χατίρι μας. Λέω καταστροφές, ένας ακραίος αδόκιμος όρος. Σιγά μη δακρύσει το σύμπαν αν χαθούμε εμείς ως ανθρωπότητα ή αν χαθεί όλη η ζωή στη γη. Επίσης να κατέβουμε από το καλάμι με την ψευδαίσθηση ότι έχουμε τη δύναμη να σώσουμε τον πλανήτη. Είμαστε πολύ μικροί, ανάξιοι και αδύναμοι για κάτι τέτοιο. (Εδώ παίζει η χριστιανική αντίληψη ότι είμαστε η κορώνα της φύσης και αυτή μας ανήκει.) Αν δεν υπήρχαν οι καταστροφές, στη γη σήμερα θα υπήρχε ένα στρώμα 2 μέτρων μόνο από έντομα. (τελικά είναι πολλές οι αλήθειες)

  141. Μπούφος said

    117 Σωτήρς
    Δεν είδα την πρώτη απάντηση..ευχαριστώ πολύ και πραγματικά ΛΥΠΗθηκαααααα! Τι να πω; ο θάνατος σε κάθε περίπτωση είναι μια απαρηγόρητη φρίκη…

  142. Πάντως, ο Κασιμάτης (στην Καθημερινή) έσπασε το κοντέρ του φιλελευθερισμού α λα ελληνικά.
    Φόβος και τρόμος έχει πέσει στην νοτιο-νοτιοβαλκανική Δανιμαρκία.
    Τι διάολο, τι τεράστιο διακυβεύεται στο επιτυχημένο κράτος; Το πετρέλαιο της υφαλοτρυπίδας; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω, λογικά
    Απορώ, ειλικρινά!

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    138: Εξαρτάται. Υπάρχουν, προφανώς, πολιτικοί και κόμματα που στέκονται με έγνοια και ευαισθησία απέναντι στο θέμα, το καθιστούν προτεραιότητα της πολιτικής τους δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας, αφού το πρόβλημα είναι δύσκολο, πολυσύνθετο και απαιτεί γενικευμένη παγκόσμια κοινητοποίηση. Και από την άλλη υπάρχουν ο ωμός Τραμπ με τους Ρεπουμπλικανούς αλλά και διάφοροι ψευτοευαίσθητοι που ψαρεύουν ψήφους ανενδοίαστα και αναιδώς απ’ όπου μπορούν.

  144. τα μυαλά said

    Επανάληψη της ιστορίας. Κάποτε υπήρχε το κίνημα για την ειρήνη και οι πορείες ειρήνης. Από αυτό μας έμειναν οι πλατείες και κάθε δήμαρχος που έκτιζε καριέρες βάφτιζε μια κεντρική πλατεία «πλατεία παγκόσμιας ειρήνης» ή το «στάδιο ειρήνης και φιλίας». Πρωταγωνιστούσαν οι αριστεροί με τους δε δεξιούς να κατγορούν τα σοβιέτ ότι χρηματοδοτούσαν αυτά τα κινήματα για να αποσταθεροποιήσουν το Νάτο. Τώρα έχουμε αυθόρμητες κινήσεις ανεξέλεγκτες, μη καθοδηγούμενες. Έτσι αριστεροί και δεξιοί ψάχνονται να μάθουν ποιοι βρίσκονται από πίσω στα παρασκήνια και κινούν τα νήματα. Ελπίζω να μη αρχίσουν οι δήμαρχοι να βαπτίζουν εκ νέου πλατείες και δρόμους. Τόσα χρόνια συνήθισα να το λέω ΣΕΦ, θα μου φαινόταν αλλόκοτα άλλο όνομα σχετικό με την υπερθέρμανση.

  145. Κι άλλο αίνιγμα με βασανίζει: Στο περιστατικό του κ. Κασιμάτη της «Καθημερινής» (ξαφνικά, γέμισε το επιτυχημένο κράτος με τέτοια περιστατικά), για τον φόβο που τρώει τα φιλελεύθερα (εξίσου και και δεξιο-«αριστερο»-εθνικoλαïκίστικα) σωθικά φταίνε τα πετρέλαια της υφαλοτρυπίδας ή τα μονοπύθμενα και απύθμενα πετρελαιοφόρα;
    Δύσκολη η διάγνωση του περιστατικού.

  146. giorgos said

    «Στό έως τώρα στάδιο τής ανθρώπινης ιστορίας , ή ανάγκη μοιάζει νά παρέμεινε ή γενεσιουργός αιτία τής δημιουργικότητας τού ανθρώπου . Αυτό άλλωστε είναι τό νόημα τής τεχνολογικής επανάστασης καί τού «διαφωτισμού» , ό οποίος σάν κίνημα στήν κοινωνική του σημασία υπήρξε μία από τίς υψηλότερες κορυφές πού ήγγισε ό δυτικός άνθρωπος , σάν φιλοσοφική αρχή όμως («εξουσία τού ανθρώπου επί τής Φύσης») υπήρξε μία από τίς μεγαλύτερες μπαρούφες πού επενόησε ό ανθρώπινος νούς (ώς σέ ποιόν βαθμό ό άνθρωπος μπορεί νά ελέγξη τίς προϋποθέσεις τής φυσικής καί βιολογικής υπάρξεώς του , όπως-θεωρητικά- μπορεί καί οφείλει νά ελέγξη τίς κοινωνικές , είναι επί τού παρόντος μάλλον πρόβλημα πίστης παρά επιστημονικής απάντησης ) . Μπορεί βέβαια νά έρθη εποχή πού ή ανθρώπινη εργασία θά εξομειωθή μέ τό πάτημα κουμπιών , συμπεριλαμβανομένης καί τής γενετικής τεχνολογίας , τό πρόβλημα όμως είναι κατά πόσον μπορεί ή Φύση νά επιτρέψει ένα τέτοιο πράγμα . Η ανθρώπινη φαντασία δέν απέκλεισε μιά τέτοια κατάσταση τού ανθρώπινου πολιτισμού , όπως μάς πείθει ή εδώ καί χιλιάδες χρόνια Αποκάλυψη τού Ιωάννη , μόνο πού ή οικολογική συμπεριφορά τής Φύσης μοιάζει μάλλον νά συμφωνή μέ τίς ενοραματικές απόψεις τού Ιωάννη παρά μέ τίς αισιοδοξίες τών φιλοσοφικών αρχών τού «Διαφωτισμού» …Καί αυτό σημαίνει ότι ή κατάσταση τού ανθρώπου θά παραμένη πάντα συμφυής μέ μιάν κατάσταση ανάγκης-αυτής δηλαδή πού θά αποτρέψη τήν πλήρη αποξένωση τού ανθρώπου από τήν προϋπόθεσή του Φύση μέσω τών …κουμπιών.»
    σελ.43 Η Ελλάς ώς Κράτος Δικαίου

  147. sarant said

    146 Μάλλον το δεύτερο, που είναι και σίγουρο

  148. spyridos said

    136
    Εκλαϊκευτικό ή όχι ο Χέηζ ήταν ο ΤΟΠ ΓΚΑΝ τη στιγμή εκείνη και αυτά μας τα λέγαν και στο σχολείο.

    138
    Σε προσωπικό επίπεδο η εγκράτεια βοηθάει.
    Σε κοματικοπολιτικό υπάρχουν άφθονα μη εγκρατή γουρούνια σε όλο το φάσμα. Πλειοψηφούν παντού.

    146
    Για να δούμε εδώ μια ωραία τρυπίδα αν δεν θυμάσαι

    https://en.wikipedia.org/wiki/Deepwater_Horizon_oil_spill

    για να έχουμε υπόψη μας τι μπορεί να πάθει η κρηπίδα και τα πέριξ της.

  149. τα μυαλά said

    Και κάτι άλλο ήθελα να γράψω, αλλά μου έφυγε η κάψα. Η Γκρέτα και ο Τραμπ έχουν κάτι πολύ κοινό. Ένα απρόσμενα κοινό στοιχείο τους προσδιορίζει. Και οι δυο τους δρουν εκτός πλαισίου. Έχουν τους ίδιους εχθρούς (με εισαγωγικά, ή χωρίς).

  150. nima7401 said

    Here’s The Other Young Climate Change Activists That Are Making A Difference Who Aren’t Talked About Much
    https://www.boredpanda.com/young-climate-activists-people-share-twitter/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=organic

  151. aerosol said

    #149
    Το τι μαθαίναμε 41 χρόνια πριν δεν ε’ιναι επαρκής πληροφόρηση για το σήμερα. Προς το παρόν περίπου το 97% των επιστημόνων που ασχολούνται με την παρατήρηση των φαινομένων του πλανήτη θεωρούν επαρκή τα στοιχεία για να υποστηρίξουν πως βλέπουμε μια ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο στους γεωλόγους. Κατά σύμπτωση (;) ένα σημαντικό ποσοστό τους απασχολούνται σε πετρελαϊκές, μεταλλευτικές και λοιπές εταιρίες παραδοσιακής ενέργειας.
    Μπορεί να κρατάμε πισινή, πιθανότατα πολλοί τριγύρω μας πουλάνε «πράσινα» μπουρμπούτσαλα και φύκια για μεταξωτές κορδέλες αλλά οι ενδείξεις σίγουρα είναι απαισιόδοξες.

    #138
    Βεβαίως η ψήφος επηρεάζει την κλιματική αλλαγή! Κάθε φορά που ψηφίζει κάποιος Βελόπουλο φυτρώνουν δέκα πλατάνια στη Σαχάρα.

  152. Μαρία said

    146
    Να ρωτήσουμε τον Κεφαλογιάννη.

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    152β >>η ψήφος επηρεάζει την κλιματική αλλαγή! Κάθε φορά που ψηφίζει κάποιος Βελόπουλο…
    εγκληματική αλλαγή
    ………………………
    129 Pedis, 131Πέπε Δυστυχώς, τα οφθαλμοφανή παραλείπονται: γέμισε ο τόπος, στεριά και θάλασσα πλαστικό σκουπίδι, το βλέπουμε ,το τρώμε,συνεχίζεται η παραγωγή. Ασκημαίνει η φύση και η ζωή μας ,αρρωσταίνουμε μα δεν ασχολούμαστε αλλά λοξοκοιτάμε να βρούμε γρέζια σε μια φωνή π΄ακούστηκε να λέει για το μεγεθυσμένο, σε διαστάσεις υφηλίου, σκουπιδότοπο που ολοένα κι απλώνει.Ίσως να μην ξέρουμε με βεβαιότητα αν με τα έργα του ο άπληστος άνθρωπος πλήξει ολοσχερώς τη γη, αλλά ότι την ασχημαίνει απελπιστικά ποιος αμφιβάλλει;
    Προ ημερών πηγαμε στον Πόρο και διασχίσαμε πάλι το δρόμο προς την Επίδαυρο. Από ψηλό αυτοκίνητο έχεις θλιβερή αποκρουστική, (συνεχόμενη!) εικόνα των πλαϊνών αυλακιών της ασφάλτου (χαντακιών-λέει ο μηχανικός εδώ) με κάθε είδους σκουπίδι (μπουκάλια,κουτιά, σακούλες κλπ) . Χρόνια αυτό το θέαμα με τσακίζει και είναι παντού, σε αυτοκινητόδρομους,παραλίες,εξοχές.
    Πώς θα θελα μια Γκρέτα κι εδώ να (μπορούσε να) φωνάζει γι΄αυτό!

  154. Dionysios Perdikis said

    Αμφισβητείς το ρεπορτάζ;:
    https://www.aixmi.gr/index.php/artos-theamata/

    Υπάρχει και η κριτική ότι το όλο θέμα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος αυτών που το δημιουργούν, με αποτέλεσμα να μένει μακρυά από τις πραγματικές αιτίες και ενόχους, και να είναι ακίνδυνο και ατελέσφορο.
    Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να μην «κερδίσει» τελικά η …Γκρέτα…

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Και ίσως η μικρή Γκρέτα να είναι απλώς ο καταλύτης για να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος στον δημόσιο χώρο και ένα μονοπάτι στις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, έτσι ώστε να αντιληφθούν πραγματικά ότι η ενδεχομενικότητα στην ιστορία μπορεί να περιλαμβάνει και τον αφανισμό της ανθρώπινης ζωής από τον πλανήτη.

    Εστω, λοιπόν, και γι’ αυτή τη μοναδική στιγμή «φώτισης» που μας προσφέρεται απλόχερα σήμερα, έχω μόνο να πω «σ’ ευχαριστούμε, Γκρέτα!»
    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/tasos-tsakirogloy/212478_s-eyharistoyme-gkreta

  156. Γιάννης Ιατρού said

    Όπως και να δει κάποιος τις ενέργειες της Γκρέτας και χωρίς να κρίνει το περιεχόμενο της επέμβασής της ΄ή/και την ίδια σαν άτομο ένα ερώτημα παραμένει:

    Η όλη αυτή υποστήριξη που της δίνεται από όλων των ειδών των Μέσων πληροφόρησης, είτε με θετικά σχόλια (η πλειοψηφία), είτε με αρνητικά κάπου-κάπου, όλη λοιπόν αυτή η δημοσιότητα δεν έχει δοθεί ποτέ πριν σε κανένα άλλο ακτιβιστή για την κλιματική αλλαγή ή το περιβάλλον κλπ.

    Γιατί λοιπόν στην Γκρέτα και όχι σε άλλους (μέχρι τώρα); Πιστεύει κανείς πως δεν υπήρξαν πριν την Γκρέτα άλλα άτομα με τον ίδιο προβληματισμό;

    Ως γνωστόν τα ΜΜΕ (ΜΜΑ 🙂 ) δεν είναι ανεξάρτητα από τους έχοντες και κατέχοντες, ούτε εν γένει τους περισσεύει η αντικειμενικότητα…

    Κατά τα άλλα στηρίζω τους προβληματισμούς οποιουδήποτε για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον κλπ., όπως και πολλούς άλλους προβληματισμούς (ενδεικτικά μόνο π.χ. για τους πρόσφυγες, μετανάστες, εξάπλωση ασθενειών, εκπαίδευση και χίλια άλλα που μας απασχολούν καθημερινά, είτε πρόσφατα είτε εδώ και πολύ καιρό..)

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα, αγαπητέ συνονόματε, το ότι η Γκρέτα γνωρίζει πρωτοφανή προβολή δεν την καθιστά αυτόχρημα ύποπτη. Απλώς, όπως λέει ο Τσακίρογλου και όπως γνωρίζουμε όλοι μας,η κοινωνία του θεάματος ξέρει να αφομοιώνει και να «καταπίνει» την αμφισβήτηση, την εξέγερση και την «αυθάδεια». Έκανε εμπορικό προϊόν τον Γκεβάρα, τον Μάη του ’68, τους μεγαλύτερους αμφισβητίες της δηλαδή, και κονόμησε και κονομάει τρελά. Η Γκρέτα θα γλίτωνε; Η ουσία όμως δεν αλλάζει: το κορίτσι αυτό κατάφερε να ακουστεί και να θέσει στην ημερήσια διάταξη το σημαντικότερο πρόβλημα της εποχής μας.

  158. mitsos said

    Τελικά έχει σημασία ποιος το λέει ή τι λέει ;
    Όχι δεν αναφέρομαι στην Γκρέτα

    Έχει σημασία αν η ερώτηση διατυπώνεται από τον μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ , ή αν η ίδια ερώτηση διατυπώνεται από ένα φίλο του Ιστολόγιου ;
    Απαντώ : Ναι μερικές φορές έχει .
    https://tvxs.gr/news/skitsa/poioi-ti-bazoyn-na-milaei

  159. Γιάννης Ιατρού said

    158: Γιατί, θες να πεις πως πριν απ΄αυτήν δεν τα είχαμε στην ημερήσια διάταξη και τώρα δεν συζητάμε τίποτα άλλο; Μόνο την ένταση της φωνής ανοίξανε λίγο περισσότερο Γιάννη, θα την ξαναχαμηλώσουν στο συνηθισμένο επίπεδο (μόλις δεν χρειάζεται για να καλύψει άλλες φωνές).

  160. Γιάννης Ιατρού said

    Και γω σας λέω, πως ναι μεν «χθές ήμασταν ένα βήμα πριν τον γκρεμό» με την υπερθέρμανση, σήμερα κάναμε όμως ένα βήμα εμπρός …

    Και επειδή είναι η εποχή που θέλουν να μεταβούν από τους υδρογονάνθρακες (η εύκολη αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας, αλλά και πρόβλημα με CΟ2, εξάρτηση από χώρες που έχουν σχετικά κοιτάσματα, άσε που σιγά-σιγά θα στερέψει κλπ.) στις ανανεώσιμες (ας τις πούμε έτσι, ε; γιατί χρειάζονται πρώτα πολλή ενέργεια για να κατασκευαστούν…) για να πάρει πάλι εμπρός η σχετική βιομηχανία (αυτοκίνητα, κινητήρες γενικά, μπαταρίες/αποθήκευση ηλεκτρ. ενέργειας κλπ.), ε έβαλαν τα δυνατά τους για να μας προετοιμάσουν (ανεμογαμήτριες, φωτοβολταϊκά, υδρογόνο και άλλα τριτοδεύτερα συστήματα όπως θερμοηλιακά και άλλα πιό εξωτικά, για να μην πούμε για την πυρηνική ενέργεια που έχει και πρόβλημα με τα απόβλητα ). Να δούμε πως θα μεταφερθεί η ενέργεια από τον τόπο παραγωγής στον τόπο ζήτησης …

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    160: Μα ποιες φωνές καλύπτει; Μάλλον τις ενδυναμώνει προσθέτοντας και τη δική της φωνή. Δεν υπάρχουν παντού συνωμοσίες, αλλά κι από την άλλη μια Γκρέτα δεν φέρνει την άνοιξη. Ίσως ο κόσμος είχε ανάγκη ένα φρέσκο πρόσωπο, μια φωνή καθημερινή να κάνει λιανά αυτά που λένε οι επιστήμονες, να φωνάξει ότι ο καταναλωτικός μας κόσμος είναι ουσιαστικά γυμνός. Γιατί όχι, λοιπόν;

  162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τοξικό και ταξικό νέφος πνίγει τα Βαλκάνια

    «Η Γκρέτα μας εμπνέει όλους», λέει ο 17χρονος Ισκρα Ιλιέσκα. «Τον χειμώνα, η μισή τάξη απουσιάζει λόγω προβλημάτων στους πνεύμονες. Δεν είναι φυσιολογικό».
    https://tvxs.gr/news/kosmos/toksiko-kai-taksiko-nefos-pnigei-ta-balkania

  163. sarant said

    163 Ναι, κυρίως το Βελιγράδι, αλλά και Πρίστινα, Σεράγεβο κτλ.

Σχολιάστε