Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, η λέξη του 2022!

Posted by sarant στο 31 Δεκεμβρίου, 2022


Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου, χτες το βράδι έληξε η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, που είχε αρχίσει από τις 15 Δεκεμβρίου πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μας χρειάζεται σασπένς, γι’ αυτό και ο τίτλος φανερώνει αμέσως την ετυμηγορία σας: λέξη της χρονιάς, λέξη του 2022, είναι η ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ. Τη βλέπετε άλλωστε να φιγουράρει σε περίοπτη θέση στο υπέροχο λεξοσύννεφο που έφτιαξε ο φίλος μας ο Στάζιμπος, που είναι άλλωστε κάθε χρόνο ο μάγος που στήνει όλον τον μηχανισμό της Λέξης της χρονιάς και που χωρίς τη δική του υλικοτεχνική υποστήριξη δεν θα γινόταν τίποτα.

Να προσέξουμε ότι η Λέξη της χρονιάς δεν είναι η λέξη «δικαιοσύνη» ή «Δικαιοσύνη», αλλά ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, γραμμένη με κεφαλαία γράμματα, να φωνάζει, όπως είχε αποτυπωθεί στο πανό της οικογένειας Σαμπάνη μετά την εκτέλεση του γιου τους από αστυνομικό πέρυσι, κι όπως επανήλθε τραγικά στην επικαιρότητα κι έγινε πρωτοσέλιδο μετά την εκτέλεση φέτος του Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη, οπότε ο όρος, έτσι γραμμένος, έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και κυριάρχησε στα σόσιαλ (το ιστορικό και φωτογραφίες π.χ. εδώ).

Έτσι, ο όρος ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ δεν έχει ενδιαφέρον μόνο πραγματολογικό, αλλά και λεξικογραφικό, αφού, από μια άποψη, είναι νεολογισμός. Είναι επίσης μονολεκτικός όρος, κι έτσι αρχίζει να δημιουργείται ένα σερί τετραετίας όπου στην πρώτη θέση έχουμε μονολεκτικούς όρους (2021: γυναικοκτονία, 2020: κορονοϊός, 2019: κανονικότητα). Στη δεύτερη θέση είχαμε τον όρο επισύνδεση, που είχε προβάδισμα τις πρώτες μέρες και στην τρίτη τις υποκλοπές, δηλαδή δυο λέξεις από το σκάνδαλο που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της χώρας (το νεότερο σκάνδαλο, το Καταργκέιτ, δεν πρόλαβε να αποτυπωθεί στην ψηφοφορία). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν λάθος που είχαμε δύο συναφείς όρους, κι ότι αν έλειπε ο ένας τότε θα έπαιρνε περισσότερες ψήφους ο άλλος, αλλά μας φάνηκε σωστό να έχουμε και τον νεολογισμό και τον γενικότερο όρο, κάτι που έχουμε επανειλημμένα ξανακάνει -άλλωστε, πολλοί ψήφισαν και τους δύο όρους.

Στην τέταρτη θέση είχαμε το ακρώνυμο ΤΨΡΜ, στην πέμπτη τον παιδοβιαστή, στην έκτη τη ρήτρα αναπροσαρμογής, στην έβδομη τα πουτινάκια (η διεκδίκηση της 6ης θέσης είχε σασπένς έως το τέλος), στην όγδοη ήταν ο πόλεμος, ένατη η ενεργειακή κρίση και η δεκάδα κλείνει με το καλάθι του νοικοκυριού. Εύλογα, μετά από δύο πανδημικές χρονιές, φέτος δεν είχαμε πανδημική λέξη στην πρώτη δεκάδα.

Να θυμηθούμε όμως τους νικητές των προηγουμενων διαγωνισμών: πέρυσι η γυναικοκτονία, πρόπερσι ο κορονοϊός, πρόπερσι η κανονικότητα, το 2018 η Συμφωνία των Πρεσπών, το 2017 τα φέικ νιουζ, το 2016 το Μπρέξιτ, το 2015 τα κάπιταλ κοντρόλς, το 2014 ο ΕΝΦΙΑ, το 2013 το σαξές στόρι, το 2012 η επαναδιαπραγμάτευση, το 2011 οι αγανακτισμένοι και το 2010 το μνημόνιο. Το 2009 δεν είχαμε κάνει διαγωνισμό.

Και να δουμε τα στατιστικά του διαγωνισμού, οπως τα ετοιμασε η EuroStaz.

Φέτος είχαμε ρεκόρ συμμετοχής, για μια ακόμα φορά. Σκεφτόμουν πως το περυσινό (3215) θα ήταν δύσκολο να καταρριφθεί αλλά τελικά έπεσα έξω αφού φέτος ξεπεράσαμε τις 4000 συμμετοχές, φυσικά συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Για την ιστορία, η τρίτη καλύτερη χρονιά ήταν το 2020 με 2817 συμμετοχές και τέταρτη το 2018 με 2387 συμμετοχές.

Το ρεκόρ συμμετοχής καταρρίφθηκε αρκετά νωρίς, από ανώνυμη ψήφο, στις 11:21 της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων. Όπως και πέρυσι, αλλά και το 2020, φρόντιζα σχεδόν καθημερινά να κάνω υπενθυμίσεις στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ, και αυτή η μέθοδος ενίσχυσης (με… αναμνηστικές δόσεις για να θυμηθούμε τον κόβιντ) αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική από την εμφάνιση στην τηλεόραση (όπως το 2018) ή την αναδημοσίευση από δημοφιλείς ιστότοπους (παλιότερα).

Αλλά φέτος σημειώθηκαν και άλλα ρεκόρ:

Παρόλο που το ιστορικό 1.509 της γυναικοκτονίας, από πέρσι, έμεινε αλώβητο, όπως και το ποσοστό του (46,94%), οι δύο πρώτες λέξεις φέτος, η ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ με 1352 και η επισύνδεση με 1150, έσπασαν το φράγμα των χιλίων προτιμήσεων, και μαζί με τη γυναικοκτονία αποτελούν σε απόλυτους αριθμούς τις διαχρονικά πιο ψηφισμένες Λέξεις της Χρονιάς, κάτι που κάνει περήφανο μεν, αλλά όχι και χαρούμενο, το ιστολόγιο.

Το φράγμα των χιλίων έσπασαν φέτος και οι επώνυμες ψήφοι (απόλυτος αριθμός): 1147, ξεπερνώντας τις 989 πέρσι.

Ρεκόρ είχαμε και στα μονοκούκια μιας λέξης. Η ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ ψηφίστηκε μόνη της 335 φορές.

Για λόγους που ακόμη εξετάζονται, το Σάββατο 17/12, κόντεψε να φρακάρει το εκλογικό μας τμήμα. Ψηφίσατε 870 εκείνη τη μέρα, συντρίβοντας τις 473 ψήφους των περσινών Χριστουγέννων. (Κι έτσι αμφισβητείται έντονα η άποψη ότι καλύτερες μέρες για ψηφοφορία είναι οι εργάσιμες, επειδή υπάρχει κόσμος στα γραφεία).

Μετά την πρώτη ώρα ψηφοφορίας, η ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, έδωσε την πρωτιά στην επισύνδεση για δύο μέρες, μέχρι το μεσημέρι περίπου του Σαββάτου 17/12. Τότε, στις 11:38, ξαναπήρε κεφάλι, μεγαλώνοντας σταδιακά την ψαλίδα από την επισύνδεση. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεχώρισαν και οι υποκλοπές στην τρίτη θέση, αφήνοντας τέταρτο το ΤΨΡΜ. Την πεντάδα των λέξεων που ξεχώρισαν ακριβώς από το ίδιο σαββατιάτικο μεσημέρι συμπλήρωσε ο παιδοβιαστής. Έτσι η εφορευτική έμεινε να παρακολουθεί τη μάχη για την έκτη θέση ανάμεσα στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα πουτινάκια.

Η κατάταξη των 42 λέξεων ως κείμενο παραγράφου:

ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ (1352), επισύνδεση (1150), υποκλοπές (657), ΤΨΡΜ (569), παιδοβιαστής (503), ρήτρα αναπροσαρμογής (406), πουτινάκια (404), πόλεμος (339), ενεργειακή κρίση (324), καλάθι του νοικοκυριού (267), ακρίβεια (258), αδιευκρίνιστος (246), θέση 108 (215), και τα πόμολα (204), σωστή πλευρά της ιστορίας (187), βάουτσερ (163), κεταμίνη (155), τοξικότητα (141), επαναπροωθήσεις (134), πληθωρισμός (133), Long Covid (132), ενεργειακή φτώχεια (131), ακροκεντρώος (127), Power Pass (125), ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (100), κακοποιητικός (94), θεσμική εκτροπή (91), κακόβουλο λογισμικό (90), ακαταδίωκτο (71), πάτερ (71), αναθεωρητισμός (67), καταραμένο Μουντιάλ (64), ολιστική θεώρηση (62), χρηματιστήριο ενέργειας (59), ολιγάρχες (46), ανατιμήσεις (43), Wordle (36), επίδομα θέρμανσης (36), ανιψιός (31), προσωπικός γιατρός (24), ρευματοκοπή (12), μολυσμένο μήνυμα (4).

Το σερί συμμετοχής με το ίδιο παρανόμι βαστάει καλά για τους aerosol (ανώνυμα το 2011), Alexis, Silent Bob, voulagx και την εφορευτική επιτροπή (ο Νικοκύρης με διάφορα χρηστώνυμα), για 13η χρονιά. Το σερί για Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, τον spikon, την Κασσάνδρα και τον ΚΑΒ (με άλλα χρηστώνυμα τις 2 πρώτες χρονιές) είναι κατά μια χρονιά μικρότερο. 12 χρόνια, αλλά όχι σερί, ψηφίζουν και ο δύτης με τον LandS. Τα υπόλοιπα σερί και τις πολύχρονες συμμετοχές πρέπει να μας τις επιβεβαιώσετε εσείς, αφού δεν είστε σταθεροί στο παρανόμι σας. Μιλώντας για συμμετοχές, θυμόμαστε και αυτούς που φύγανε μέσα στη χρονιά, τον αξέχαστο φίλο μας και στυλοβάτη του ιστολογίου, τον Γιάννη Ιατρού. Ας αφιερώσουμε στη μνήμη του το σημερινό άρθρο.

Από τις 42 λέξεις του ψηφοδελτίου, οι 40 ψηφίστηκαν 1.260 φορές μονοκούκι· πιο συχνά, ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ 335, επισύνδεση 179, ΤΨΡΜ 125. Δεν ψηφίστηκαν μονοκούκι ο προσωπικός γιατρός και η ρευματοκοπή.

Από τα 861 πιθανά ζευγάρια, ψηφίστηκαν τα 131, συνολικά 241 φορές, πιο συχνά, τα δίδυμα [ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, επισύνδεση] 32 φορές και [επισύνδεση, πουτινάκια] 13 φορές.

Από τις 11.480 πιθανές τριάδες, ψηφίστηκαν οι 1.301, συνολικά από 2.527 από εσάς, πιο συχνές, η [ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, επισύνδεση, ΤΨΡΜ], 37 φορές, η [ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, επισύνδεση, πουτινάκια], 36 φορές, η [ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, επισύνδεση, παιδοβιαστής], 27 φορές και η [ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, ΤΨΡΜ, υποκλοπές], 24 φορές. Ακολούθησε η νικήτρια τριάδα με 21 φορές. Κατά μέσο όρο, ψηφίσατε 2,32 λέξεις ο καθένας, λίγο λιγότερες από πέρσι.

Η νικήτρια τριάδα ψηφίστηκε νωρίς-νωρίς, μόλις στην 2η ψήφο στις 9:47:05 το πρωί που ξεκίνησε η ψηφοφορία, ανώνυμα, όπως και στην 51η αργότερα. Στη συνέχεια, όμως, χρειάστηκαν δυο μέρες, ως την 1089η ψήφο, για να εμφανιστεί ξανά.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στην ανάδειξη της Λέξης του 2022 και βέβαια εύχομαι καλή χρονιά σε όλες και όλους!

120 Σχόλια to “ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, η λέξη του 2022!”

  1. Τα σύμφωνα δεν τα γράφουμε ποτέ λάθος (όταν είναι μόνα). Καλημέρες.

  2. Christoforos Saradimas said

    ηταν δηκεο εγινε πραξι !

  3. Και του χρόνου !

  4. miltos86 said

    Καλημέρα!
    Ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα, ειδικά όταν παρουσιάζονται με τόσο λεπτομερή στατιστικά.

    Κρίμα ωστόσο που δύο παραπλήσιες λέξεις έπιασαν τις θέσεις στην τριάδα, αφήνοντας εκτός θέματα όπως η ενεργειακή κρίση ή ο πόλεμος που χαρακτήρισαν έντονα τη χρονιά. Πιστεύω έχασαν το παιχνίδι της εκπροσώπησης εξαιτίας της συνύπαρξης συναφών λέξεων στην ψηφοφορία.

    Καλή χρονιά!

  5. LandS said

    Καλημέρα και του Χρόνου με Δικαιοσύνη Παντού (στη Κοινωνία και ας μην είναι η λέξη της χρονιάς 2023)

    Μια φορά μου ξέφυγε και δεν έγραψα το παρανόμι και συνεχώς μου το κοπανάς στο δόξα πατρί.
    Έτσι θα πάμε μπροστά;

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και σας ευχαριστώ επίσης που συμμετείχατε μαζικά στην ψηφοφορία!

  7. LandS said

    Θα ήταν ενδιαφέρον αν υπήρχε το ποιοι συνδυασμοί από τους 13.244* δυνατούς αν πήραν ή μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις και αν υπήρξαν συνδυασμοί που συνέπεσαν στις 3 πρώτες λέξεις.
    Είναι πολύ δύσκολο ένα τέτοιο ρουτινάκι;

    * 42 λέξεις + απλό κενό + διπλό κενό = 44 επιλογές. Συνδυασμοί 3 από 44=13.244

  8. Στην Ιαπωνία αναζητείται από το 1995 κάθε χρονιά ο «χαρα-κτήρας κάντζι της χρονιάς» (今年 の 漢字 Kotoshi no kanji) με εθνική ψηφοφορία και ανακοινώνεται σε τελετή στις 12 Δεκεμβρίου (Ημέρα Κάντζι) σε ναό στο Κιότο. Η περυσινή πρωτιά:
    金 Kin Χρυσό (μετάλλιο κ.ά.).

  9. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Είχαμε μια ακόμα πρωτιά. Ψηφίστηκε λέξη που δεν υπάρχει. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, η λέξη είναι ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ, όχι ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ.

  10. Avonidas said

    Καλημέρα.
    Περίμενα ότι η λέξη της χρονιάς θα ήταν ο πόλεμος. Ξέχασα πως ό,τι είναι μακριά δεν μας ενδιαφέρει· μόνο η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και η έλλειψη στα καύσιμα, από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ενδιαφέρουν κατά βάθος τον Έλληνα που ζει στην Ελλάδα.

  11. Avonidas said

    Τολμώ ακόμα να πω ότι κι οι λέξεις που πρώτευσαν θα ήταν διαφορετικές, αν το ιστολόγιο και οι φίλοι του είχαν άλλο πολιτικό προσανατολισμό 🙂

    Εικάζω ότι η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και το καλάθι του νοικοκυριού θα πρώτευαν σε μια ψηφοφορία όπου θα συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα.

  12. aristea k said

    Εγώ αλλάζω από χρονιά σε χρονιά χρηστώνυμο ☺, δεν θυθόμουν και χρησιμοποίησα το όνομα στο φέις!
    Δεν ψήφισα την πρώτη λέξη και ήταν έκπληξη για μένα.
    Και του χρόνου!
    Χρόνια καλά, με Υγεία!

  13. aristea k said

    12. Προδόθηκε η δυσλεξική μου προδιάθεση: θυμόμουν ☺

  14. Καλημέρα

    # 11

    Για δώσε από ένα απτό παράδειγμα για γαλάζιους προσανατολισμούς και πράσινες (επαν)ανατολές !

  15. Κασσάνδρα said

    Πέτυχα την ΤΨΡΜ, και του χρόνου!

  16. Ούτε που θυμάμαι τι είχα ψηφίσει… σίγουρα πέτυχα την επισύνδεση, αυτό ναι. Και του χρόνου!

  17. Avonidas said

    #14. Τι εννοείς; Παράδειγμα φίλων του ιστολογίου που έχουν γαλάζιο προσανατολισμό, ή ποιες λέξεις πιστεύω ότι θα ψήφιζαν;

    Για τις λέξεις, είπα ήδη. Όσο για γαλάζιους και πράσινους ψηφοφόρους, έχουμε φυσικά μεταξύ μας, κάποιους και δηλωμένους. Αλλά δεν είναι καν αυτό το θέμα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους περισσότερους από τους ψηφοφόρους που πασχίζει να προσελκύσει, και που τελικά θα προσελκύσει, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρει μόνο τους ενεργούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ (ως εργαλείο πολιτικής πίεσης), και τους αριστερούς ακτιβιστές (που αντιλαμβάνονται τη σημασία του, και βλέπουν τι άλλο θα μας φέρει αν το αγνοήσουμε). Η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων, ανεξάρτητα του τι (και αν) ψηφίζουν, θα πουν ότι έτσι κι αλλιώς οι πάντες παρακολουθούνται και σιγά το νέο (που ισχύει, αλλά άλλο να το ξέρεις κι άλλο να το αποδέχεσαι).

  18. ndmushroom said

    10
    Προχτές σε διπλανό τραπέζι δυο πενηντάρηδες σχολίαζαν το κύμα ψύχους στην Αμερική και ο ένας είπε με νόημα στον άλλον: έτσι είναι αυτή η κλιματική αλλαγή, να δεις που κάποτε θα επηρεάσει και την Ελλάδα! 🤷‍♂️

    Για να κάνω βέβαια και το δικηγόρο του διαβόλου, θα έλεγα ότι ο πόλεμος είναι το ακριβώς αντίστροφο από αυτό που περιγράφεις: πρωτόγνωρος για την (Δυτική) Ευρώπη, αλλά όχι για την Ελλάδα, που στην εξίσου κοντινή γειτονιά της ζει εδώ και δέκα χρόνια τον εμφύλιο στη Συρία και, μέσω των προσφυγικών ροών, τις επιπτώσεις όλων των πολέμων της ευρύτερης περιοχής, από το Κουρδιστάν μέχρι το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Και όλα όσα περιγράφεις, από την ενεργειακή κρίση μέχρι τις ανατιμήσεις, είχαν αρχίσει πολύ πριν το Φεβρουάριο του ’22 και θα συνεχίσουν, φοβάμαι, πολύ μετά τη λήξη του πολέμου, όποτε κι αν έρθει αυτή.

  19. LandS said

    Τώρα διάβασα τα στατιστικά των θανάτων λόγω Κόβιντ.
    Κατά προσέγγιση:
    2020 – 5.000
    2021 – 16.000
    2022 – 13.800
    Τί διάολο 34.800 συνολικά. Ρεκόρ σε ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε Νότια & Δυτική Ευρώπη.
    Και 8,6δισ απευθείας αναθέσεις.

  20. ndmushroom said

    1-2-6 τα δικά μου. Το 1 το περίμενα, λόγω συγκυρίας, λόγω διάσπασης του υποκλεπτικού στρατοπέδου (😋) και λόγω της ολοένα πιο ακτιβιστικής ψήφου (το είχα επισημάνει και πέρυσι: όταν αυξάνεται τόσο πολύ η συμμετοχή αυξάνονται και οι «πολιτικές» ψήφοι), αλλά παραμένει πανάξιος νικητής κτγμ.

  21. Avonidas said

    #18. Μα, και τον εμφύλιο στη Συρία κυρίως λόγω των προσφυγικών ροών τον αντιλαμβανόμαστε. Εμπειρία πολέμου στην Ελλάδα έχουμε πια περίπου όση και η Δυτική Ευρώπη· πόσοι ζουν ακόμα που να θυμούνται κατοχή, ή που να έχουν πολεμήσει; (βάζω μέσα και την Κορέα, αν θέλεις, μικρή διαφορά κάνει).

    Για να πούμε βέβαια την αλήθεια, και η Πολωνία τον πόλεμο στην Ουκρανία κυρίως τον αντιλαμβάνεται από το τεράστιο κύμα προσφύγων – που τους βλέπουν πολύ πιο θετικά από ότι εμείς τους Σύρους, τουλάχιστον για την ώρα – και την ενεργειακή κρίση. Αν θέλουμε να το τεντώσουμε, έχει ήδη και νεκρούς αμάχους εξαιτίας του πολέμου (από εκείνες τις 2 αδέσποτες ρουκέτες στο Przewodów, που ακόμα δεν ξέρουμε στα σίγουρα ποιος τις έριξε), αλλά αυτό δεν αλλάζει ουσιαστικά τη διάχυτη αγωνία για τον πόλεμο που πλανιόταν και πριν το χτύπημα.

  22. Πουλ-πουλ said

    9.
    Εμ βέβαια, δεν εμφανίστηκε ακόμη ο μετρ της στατιστικής (λέγε με Kid) να μας υπολογίσει όλους τους συνδυασμούς ανορθογραφίας της λέξης, αφού.

  23. ndmushroom said

    21
    Αυτό που εννοώ είναι ότι ο «πόλεμος» είναι εντυπωσιακός, τόσο που να αξίζει το χαρακτηρισμό της λέξης της χρονιάς, μόνο για όσους μέχρι τώρα δεν έδιναν σημασία στους άλλους, «μακρινούς» πολέμους. Που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι οι Έλληνες, αλλά οι (δυτικο)ευρωπαίοι, κι ας εμπλέκονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε πολλούς από αυτούς.

  24. 9: τουίτ της 18/11/2021, 4:43 μ.μ., https://twitter.com/AretiAthanasiu/status/1461344252726763522

  25. sarant said

    9 Ωχ, κάναμε τέτοιο λάθος; Δεν το έλεγες νωρίτερα;!

  26. π2 said

    Πάλι κουβά πήγα (2,3%). Ομολογουμένως δεν είναι σέξι η θεσμική εκτροπή, αλλά και πάλι.

  27. 25: Νομίζει… Και περίμενε…

  28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δικαιοσύνη στη ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ!

    Και του χρόνου και
    είθε να μην διαγωνιστούν (και δϊαγκωνιστούν) λέξεις που θίγουν τα βασικά τουλάχιστον (παναν)ανθρώπινα δικαιώματα.

  29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    26 Πίδυε, Παρηγορήσου, αν ξωπεταχτεί το άθλιο παρεάκι που τώρα κυβερνά, θα αναφέρονται του χρόνου οι μπομπές τονε και πιστεύω κυρίως η πρωτόγνωρη στη χώρα, θεσμική εκτροπή , το σκάνδαλο των (τρομερού εύρους) παρακολουθήσεων, και όχι μόνο βέβαια.

  30. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  31. ΣΠ said

    24
    Α, δεν ήξερα ότι ήταν δύο τα πανό με διαφορετικές ανορθογραφίες. Τώρα όμως έχουμε άλλο θέμα. Δεν θα έπρεπε στην ψηφοφορία να είχε μπει ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ/ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ;

    25, 27
    Τώρα το πρόσεξα από το λινκ στο άρθρο όπου όλες οι φωτογραφίες γράφουν ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ. Και όχι, δεν περίμενα για να το πω. Αν το είχα προσέξει από την αρχή θα το είχα πει.

  32. sarant said

    24-31 Εγώ ομολογώ πως δεν είχα προσέξει ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές βερσιόν.

  33. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    {ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΗ} λοιπόν, σαν να θυμίζει και ότι “Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν”, σαν τελεσίγραφο-υστερόγραφο που υπονοεί “ευθύνεστε για το έλλειμμα παιδείας μας και άμα το δίκιο μας το “γράφετε”, θα γράφουμε όπως θέλουμε κι εμείς το Δίκαιό σας ”.
    {ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ} -ή και{δηκεοσινη}-, ως ευκταία διόρθωση ή αποφευκτέα αβλεψία, σαν συμπαιγνία Μποστ και Κατσαρού, ένα κρυπτόλεξο που γίνεται –ως το θωρείς – σκεπάρνι γύφτικο, τσαντήρι με ίσκιους Πλάτωνα ή Σπαθάρη:{ΙΔΕΟ-ΣΚΗΝΗ}.
    Με πρόσωπο αργίας άνευ ευδίας και έμπνευσης θείας: {ἡ κενή Διός,}-{ὀκνῆς εἰδή}
    Κρετίνος Κατής, κατόπιν αορτής. Ανίκανος να αποτρέψει, εν απωλεία ρανίδος απόντος οικείου, την έριδα : {κήδειος ἦν- ἤδη: νεῖκος}.
    Σήμα λυγρό κακοποιητικής επικοινωνίας, για αντεκδίκηση ή προσδοκία χαράς από δίκαιη τιμωρία έστω και ενός Τρανού εκμεταλλευτή {ἑνός ἡ δίκη/ ἡδέος νίκη}, ελπίδα δικαίωσης και προτροπή για πρόστιμο τσουχτερό {ἔσο ἡ κνίδη}.
    {Δηκεοσηνι}, που σημαίνει -πρωτίστως και κυρίως- ότι όλα και όλοι, ζώντες- τεθνεώτες, πλανιόμαστε φτιαγμένοι απ’ το ίδια υλικά, ατμός θρασυβούλειος, ρομά από αστρόσκονη, χους απο χουν— ίδια στοιχεία μας συνθέτουν και στα ίδια αναλυόμαστε. Προς τί λοιπόν ο αλληλοσπαραγμός, οι ανισότητες και η αδικία;
    {ίδε η σκόνη, δέση κοινή}.

  34. Alexis said

    Καλημέρα.
    Και του χρόνου να ‘μαστε καλά!

    Θα συμφωνήσω με το #11 του Αβονίδα.

  35. 7: Ας το γράψω κι εδώ, δεν το βλέπετε στο άρθρο, αφού θέλετε συνδυαστική:
    42 οι συνδυασμοί μιας λέξης + 861 οι συνδυασμοί δυο λέξεων + 11.480 οι συνδυασμοί τριών λέξεων, κάνει 12.383 διαφορετικά ψηφοδέλτια.-

  36. xar said

    «ο όρος ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ δεν έχει ενδιαφέρον μόνο πραγματολογικό, αλλά και λεξικογραφικό, αφού, από μια άποψη, είναι νεολογισμός»

    Ως νεολογισμός, ή νεοορθογραφισμός 🙂 , μπορεί να θεωρηθεί μόνο από εμάς και λοιπούς γραμματιζούμενους, φιλοσοφίζοντες και εστέτ. Για τους ανθρώπους που το έγραψαν είναι κυριολεκτική χρήση της υπάρχουσας λέξης/έννοιας, μια κραυγή αγωνίας. Ανεξάρτητα από όποια αντικειμενική βάση θεωρεί κάποιος ότι έχει ή δεν έχει το αίτημά τους για δικαιοσύνη.

    Χρόνια πολλά, καλύτερα και δικαιότερα σε όλους μας!

  37. michaeltz said

    21.α
    Πόλεμος στην Κορέα! Δεν ήξερα τι είναι πόλεμος και γιατί γίνεται ό,τι γινόταν, αλλά το τραγούδι μένει ακόμα στη μνήμη μου, μ’ όλο που κάθε άλλο παρά υπάκουσα στο ρεφρέν του. Μετά από πολλά κακά της μοίρας μας που ομοιοκαταληκτούν με κάποιο γυναικείο όνομα, ο τελευταίος στίχος πριν το ρεφρέν τα λέει όλα:
    …και για μια Ρέα, φεύγω τώρα εθελοντής για την Κορέα!
    Και το ρεφρέν:
    Η γυναίκα είναι ζημιά,
    μη μπλεχτείτε με καμιά,
    μη μπλεχτείτε με καμιά,
    η γυναίκα είναι ζημιά,
    Πω πω τι ζημιά
    μη μλεχτείτε με καμιά
    πω πω τι ζημιά
    μη μπλεχτείτε με καμιά.

    ΥΓ. Γράφοντας σκέφτηκα να ψάξω αν οι στίχοι υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ε, ναι! με έκπληξή μου τους βρήκα εδώ.
    https://stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=50180

    Καλή Χρονιά σε όλους!

  38. sarant said

    37 Για του λόγου το αληθές

  39. # 17

    Είχα βγει έξω, με συγχωρείς

    Ναι ποιές λέξεις θα φήφιζαν οι γαλάζιοι και ποιές οι πράσινοι Οντας έξω από τα κομματικά δεν μπορώ να σκεφτώ σαν κι αυτούς και να βρω ποιές λέξεις ψήφισαν.

    Οσον αφορά τις υποκλοπές, το έγραψα υπό μορφήν πλάκας αλλά το εννοώ (το ποδόσφαιρο είναι πραγματικά πιο σοβαρό από την πολιτική, κι ο Μαρινάκης από τον Αδωνη) αλλά όποιος ασχολήθηκε με τις υποκλοπές και δεν παραξενεύτηκε που ο Κούλης παρακολουθούσε τους υπουργούς του -αλλά όχι τον Αυγενάκη και τον Γεωργιάδη που είναι οι μόνοι ακούνητοι από τις θέσεις τους- πάει να πει πως δεν μετράει καλά τα πράγματα ή να στο κάνω πιο λιανιά αλλιώς διοικείται η χώρα κι αλλιώς το φαντάζεται αυτός

  40. Και για να μην ψάχνει ο Νικοκύρης του χρόνου τα συγκεντρωτικά της 13ετίας:

    Όλα τα φετινά «καλλιτεχνικά»

  41. sarant said

    40 Α γεια σου!

  42. ΓΤ said

    «Σέλεροι Εβοίας» χτες στη Βαρβάκειο.
    Ενδεχομένως έστεκαν οι Σέλεροι σε χάρτη Ευβοίας, αφού ήδη Καθενοί 😛

  43. ΓΤ said

    Πέθανε ο Βενέδικτος.

  44. Χαρούλα said

    ΓΤ καθενοί;;; Δεν έπιασα το υπονοούμενο🤔

    Για άλλη μια φορά στον κόσμο μου!😂🤣Ευτυχώς συνέπεσα στο 3! Κατα τα λοιπά; 11-10-3. Του χρόνου πάλι, γεροί να είμαστε! Ευχαριστώ Στάζυ κ Νικοκύρη για την ιδέα και την υλοποίηση.

    Έχω ξαναγράψει πως εμένα με ενοχλεί η χρήση της ανορθόγραφης λέξης συνειδητά, γιατί μου φαίνεται πως παίζουμε με την αγραμματοσύνη τους για την οποία είμαστε κατά κάποιον τρόπο συνυπεύθυνοι. Αλλά οι πολλοί διαφωνούν μαζί μου! Άρα δεν έχω δίκιο….

    Καλή βραδυά να περάσετε!

  45. nwjsj said

    Κοίτα να δεις που έχασα το στοίχημα και τώρα σας χρωστάω μια ταψάρα σπακανόπιτα! Την ευχόμουν αυτή την πρωτιά, όμως ομολογώ ότι δεν την περίμενα καθόλου. Με συγκίνησε η αφιέρωση του άρθρου στον αλησμόνητο Γιάννη Ιατρού μιας και η απουσία του από τα σχόλια είναι κάθε μέρα πολύ αισθητή.

    ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ θυμάμαι να έγραφε το πανό της οικογένειας του Σαμπάνη πέρυσι στη γιορτή του Πολυτεχνείου, ούτε καν είχα συγκρατήσει ότι υπήρχε και το δεύτερο πανό από δίπλα. Κι επειδή είναι κάπως σπαζοκεφαλιά να θυμάται κάποιος αυτή την ανορθογραφία, μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η έτερη ανορθογραφία, ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ, ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας να αναπαραχθεί η λέξη στα συνθήματα της κάθε συλλογικότητας. Η φωτό που ανέβασε ο Στάζιμπος απέδειξε ότι θυμόμουν και σωστά, αλλά και λάθος ταυτόχρονα.

    Καλό 2023 με περισσότερες χαρές και λιγότερες απώλειες. Μακάρι την επόμενη χρονιά να έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στην κοινωνία μας, ώστε να μην χρειάζεται να ψηφίζουμε γυναικοκτονίες, δηκεοσήνες, επισυνδέσεις, κοροναϊούς και πολέμους, αλλά γι’ αυτά χρειάζονται και κάποιες συγκρούσεις στην καθημερινή μας ζωή που πρέπει ν’ αρχίσουμε να κάνουμε κι όχι απλώς μια ψήφος σε μια διαδικτυακή κάλπη.

  46. ΣΠ said

    7, 35
    Η διαφορά οφείλεται στο ότι ο LandS μέτρησε και τους 861 συνδυασμούς δύο λέξεων με διπλό κενό.

  47. Alexis said

    Δεν είναι μόνο πολιτικά χρωματισμένη η φετινή επιλογή, είναι και μια «λέξη» που την γνωρίζουν μόνο οι ασχολούμενοι ενεργά με τα σόσιαλ και δη με το Τουίτερ.
    Το 90% των Ελλήνων δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται.
    Άρα καμία σχέση με «λέξη της χρονιάς», μια ψήφος διαμαρτυρίας είναι, των αναγνωστών του ιστολογίου.

  48. Alexis said

    Το ίδιο ισχύει και για την ΤΨΡΜ.
    Αυτή κι αν είναι για τους πολύ «μυημένους»

  49. aerosol said

    Ομολογώ πως μου κάνει εντύπωση το πόσο χαμηλά βρέθηκε ο πόλεμος, δεδομένης της πολύμηνης κυριαρχίας του σε οθόνες και τίτλους. Ίσως ακριβώς αυτή η τριβή τον έκανε κάτι μπανάλ -ακόμα και την φρίκη του το μυαλό κάπου τη «συνηθίζει», για να μπορεί να πάει παραπέρα. Ίσως είναι και η γενικότητα του όρου, μια που όντως δεν έχει λείψει από την ευρύτερη γειτονιά μας.
    Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθώ και τα όρια της προσωπικής μου φούσκας από ενδιαφέροντα και προσλαμβάνουσες: δεν είχα αντιληφθεί την εξάπλωση της ΔΙΚΕΟΣΙΝΗΣ αλλά και μετά βίας θυμόμουν το ΤΨΡΜ, ίσως επειδή δεν ασχολούμαι με το τουήτερ. Απ’ την άλλη, εντυπωσιάζομαι που μπήκε στις πρώτες 20 η τοξικότητα. Και θυμάμαι ένα σχόλιο που έγινε όταν την χρησιμοποίησα, για το πόσο της μόδας έχει γίνει. Είναι μεν σχετικά πρόσφατος όρος αλλά τον γνωρίζω εδώ και κάμποσα χρόνια, δεν τον θεωρώ πλέον κάτι νέο ή αξιοσημείωτο.

  50. 46: Έχω κουραστεί τόσα χρόνια… Άμα κατάλαβες και τι ζητάει, που δεν το βλέπει ήδη, πες μας.

  51. aerosol said

    #47
    Θεωρείς πως οι ασχολούμενοι με τα σόσιαλ είναι μικρή μειοψηφία. Μπορεί να πέφτεις αρκετά έξω. Φυσικά οι θαμώνες του Νικοκυριού δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό δείγμα της κοινωνίας αλλά και πάλι…

  52. Κων said

    Θα έλεγα ότι το γνωστό γνωμικό περί «φεγγαριού» και δαχτύλου» ταιριάζει απόλυτα στο ζήτημα που προέκυψε με την ορθογραφία της νικητήριας λέξης της χρονιάς.
    Όπως και να ‘χει, ευχές για Καλύτερη Χρονιά και περισσότερη ΔΙΚΕΟΣΙΝΙ!

  53. Χαίρετε-χαίρετε. Ψήφισα 1-2-8 αλλά χάρηκα που το ΤΨΡΜ πήγε τόσο ψηλά.
    Για τον πόλεμο που ψήφισα, κάπως έτσι όπως τα λένε ο Αβό #10 και ο Ζολ #49.
    Πάντως, κοιτώντας πίσω, αν κρίνω από μνημόνια, σαξεστόρια, ένφιες, φεκινιούζια, κορονιούς, γυναικοκτονίες κλπ, καλά πήγε η προηγούμενη δωδεκαετία, καλά θα πάει κι αυτή.

  54. 47# Μα η Δ. είναι λέξη διαμαρτυρίας. Tων αποσυνάγωγων. Και δεν εξαπλώθηκε μόνο στα ΜΚΔ. Με την υπάρχουσα δυνατότητα πληροφόρησης, όποιος δεν την είδε, δεν ήθελε να τη δει. Όπως ας πούμε δεν ήθελε να ξέρει για τον επι μήνες αδίκως προφυλακισμένο Ινδιάνο, ενώ τα αποδεικτικά της αθωότητάς του στοιχεία βοούσαν.

  55. Pedis said

    Κι εγω τολμώ να πω ότι εξεπλάγην με το #11α του Αβο. 😜 Το κομμάτι μας δεν κάνουμε ως σαραντακοφανς και σελφ σελεξιον μπαιαζντ; Τι άλλο;

  56. Aghapi D said

    Χρόνια καλά να έχουμε
    Και του χρόνου με λιγότερες (και λιγότερο) τρομαχτικές (;) λέξεις

  57. sarant said

    45 Καλώς την. Καλύτερη χρονιά να έχουμε!

  58. aerosol said

    Ας είμαστε όλοι καλά, να ψηφίζουμε λέξεις για πολλά, πολλά χρόνια! Είθε και οι λέξεις της επόμενης χρονιάς να είναι ομορφότερες από ποτέ.
    Εύχομαι χαρούμενο βράδυ στις κυρίες και τους κυρίους του ευλογίου τούτου, και να μας φερθεί πιο τρυφερά ο χρόνος που έρχεται.

  59. 47
    Αν το μοναδικό κριτήριο είναι η συχνότητα της χρήσης της, τότε έχεις δίκιο (ούτε καν την είχα προτείνει, αρχικά – αλλά την ψήφισα τελικά). Από την άλλη, μια λέξη που ανασύρεται από αυτό το πανό και καταφέρνει να αναπτύξει τέτοια δυναμική (και μάλιστα, χάρη στην ανορθογραφία της, αποκτά περισσότερες αναφορές και σημασίες)- ε, νομίζω της αξίζει ο τίτλος, τον κέρδισε με το σπαθί της! Εύχομαι να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση, αλλά και ουσιαστικό αντίκρισμα (μια και είναι η μέρα για τις μεγάλες ευχές…)
    Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους και όλες!

  60. 8, … Στην Ιαπωνία … Η περυσινή πρωτιά:
    金 Kin …

    Συνεχίζεται και φέτος με την
    Next of Kin

  61. Avonidas said

    #55. Εγώ πάλι περίμενα να σε εκπλήξει το #10 (όπου λέω πως κι από την παρέα του ιστολογίου, αυτή που είναι, περίμενα άλλες λέξεις να πρωτεύσουν), κι όχι το #11 (που εικάζω ποιες λέξεις θα κυριαρχούσαν ΑΝ οι θαμώνες εδώ δεν κάναμε το κέφι μας, και ήμασταν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, δηλαδή αν η γιαγιά μου είχε καρούλια που λέει η παροιμία).

    Για να σου δώσω ένα παράδειγμα και προηγούμενο: και το 2020 κατά την ψηφοφορία κάποιοι σχολίασαν ότι, αν ψηφίζαμε με κριτήριο ποιες λέξεις κυριάρχησαν στη χρονιά που πέρασε, όλες οι λέξεις θα ‘πρεπε να είναι πανδημία-κορονοϊός-λοκντάουν και δε συμμαζεύεται – όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης. Και κάποιοι, επίσης, είπαν ότι σκόπιμα θα ψηφίσουν άλλες λέξεις, γιατί ψυχοπλακώθηκαν με την πανδημία, ή για να ξορκίσουν το κακό.

    Ε, φέτος λοιπόν λέω ότι, αν ψάχνουμε ποια λέξη κυριάρχησε στη σκέψη και στα χείλη μας το 2022, αυτή η λέξη είναι «πόλεμος». «Κυριάρχησε» σημαίνει να αναφέρθηκε πολύ, και συνεχώς, και με ένταση. Τα σχετικά με τις υποκλοπές ούτε κατά διάνοια δεν κυριάρχησαν· είναι, αν θες, μια ακίδα (ή κάμποσες από δαύτες) στις λέξεις που μας απασχόλησαν. Όσο για τη «ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ», αφορά ένα ζήτημα που, αν κι έχει βαρύνουσα σημασία ανάμεσα σ’ εκείνα που απασχολούν τον κόσμο του ιστολογίου, ανέκυψε τις τελευταίες μέρες του χρόνου· δεν μπορεί να θεωρηθεί λέξη της χρονιάς. Παρόλα αυτά, έχουμε την τάση αυτές ακριβώς τις λέξεις να προμοτάρουμε στις ψηφοφορίες μας – επειδή τις έχουμε φρέσκες, κι επειδή γι’ αυτό μας φαίνονται πιο σημαντικές.

    (Και πάλι καλά κι ευτυχώς να λέμε που δεν προφτάσαμε το Kailigate στην ψηφοφορία. Δε θ’ άντεχα να ψηφιστεί η παρωνυχίδα της παρωνυχίδας για λέξη της χρονιάς)

  62. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Τολμώ (σχ. 11) να πω ότι οι λέξεις που πρώτευσαν θα ήταν ΙΣΩΣ διαφορετικές, αν υπήρχε έλεγχος για διπλο-τριπλο-ψηφίες… Παρά το ότι είμαστε μεγάλα παιδιά 🙂

    Και του χρόνου, όλοι να είμαστε καλά να ξαναψηφίσουμε!
    Καλή Πρωτοχρονιά!

  63. ndmushroom said

    61
    Με κίνδυνο να γίνω βαρετός, θα επιμείνω ότι μπορεί στην Πολωνία αυτός ο πόλεμος να απασχολεί την επικαιρότητα 24/7 (που λένε και στο χωριό μου) για προφανείς λόγους, μπορεί σε μεγάλα τμήματα της Δυτικής Ευρώπης που χαρακτηρίζονται από μακροχρόνια γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα (αυτός) ο πόλεμος να έκανε όντως μεγάλη εντύπωση, αλλά στην Ελλάδα ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Θα έλεγα μάλιστα ότι η ενασχόληση με τον πόλεμο είναι ακόμα περισσότερο δυσανάλογη στα σόσιαλ/ΜΜΕ σε σύγκριση με τις καθημερινές κουβέντες του μέσου Έλληνα κι από ό,τι η δηκεοσίνη ή οι υποκλοπές. Από την προσωπική μου εμπειρία, εκτιμώ ότι το ενδιαφέρον για τον πόλεμο είχε ξεφτίσει ήδη από το Πάσχα (στην Ελλάδα πάντα).

  64. Νέο Kid said

    22. Δ*ΚΕΟΣ*Ν* Για 5 ι (ι,η,υ,ει,οι) ας αφήσουμε το υι έξω, 125 συνδυασμοί. Επί 2*2 για ε,αι, και ο,ω συνολικά 500 διαφορετικές ορθογραφίες της Δ*Κ**Σ*Ν*Σ
    ΚΑΛΕΙ ΧΡΩΝΥΆ!

    p.s. Συντάσσομαι με Αβονίδα! Περίμενα ο πόλεμος να είναι οπωσδήποτε στην τριάδα τουλάχιστον.

  65. Νέο Kid said

    63. Υπάρχει και ο επικρεμάμενος ελληνοτουρκικός πόλεμος…

  66. Νέο Kid said

    Οπωσδήποτε βέβαια , άλλη η «πρόσληψη» του Αβονίδος άμα τε και εμού (και όλων των ξενιτεμένων) και άλλη των ημεδαπών . Διότι δεν ξέρω πως το λέτε εσείς εδώ (στο Ελλάντα!) αλλά σίγουρα κάπως αλλιώς το λέμε εμείς εκεί ( Στα ξένα) 😊

  67. ndmushroom said

    65
    Ένας λόγος παραπάνω που η λέξη «πόλεμος» ΔΕΝ μπορεί να είναι λέξη της χρονιάς στην Ελλάδα. Ο επικρεμάμενος επικρεμάται χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ο μόνος τρόπος να ακουστεί η λέξη περισσότερο από ό,τι ακούγεται ούτως ή άλλως στην Ελλάδα θα είναι να έχουμε όντως κήρυξη ελληνοτουρκικού πολέμου, αλλά νομίζω ότι σε τέτοια περίπτωση το τελευταίο που θα μας απασχολήσει θα είναι η λέξη της χρονιάς.

  68. 61# Έτσι, για τον πόλεμο. Οι υποκλοπές κλπ σχετικά όμως, όσο νάναι δεσπόζουν στην τοπική επικαιρότητα επί μήνες, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Όσο για τη ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, αν και ανέκυψε στο τέλος της χρονιάς, η πάγια έλλειψή της σημαδεύει δεκαετίες ολόκληρες στη ζωή της χώρας. Και η δολοφονία του παιδιού ήταν μια κατάμαυρη ευκαιρία να επισημανθεί αυτό.
    Από την άλλη: Κρατώντας, κτγμ, πρώτο τον πόλεμο, θα μπορούσε βέβαια στη θέση της Δ. και της επισύνδεσης να είναι οποιεσδήποτε άλλες λέξεις της λίστας. Πάλι το ίδιο κλίμα ζόφου και σήψης θα ανέδιδαν. Καμιά από τις λέξεις της λίστας δεν μυρίζει χαρά.

  69. Νέο Kid said

    Ούτε εγώ κατάλαβα τι ακριβώς λέει και ζητάει ο LandS … 🤔 τι πα να πει, και γιατί είναι «διακριτό» δηλαδή το «απλό κενό» και το «διπλό κενό» (;)
    Οι ολικές δυνατές ψήφοι είναι όπως τα γράφει ο Στάζυ στο 35.

  70. Νέο Kid said

    69.,Εκτός αν εννοεί κάτι σε σχεση με τη «βαρύτητα» (weighing) της ψήφου. Ότι άλλο δηλαδή το 1. πόλεμος 2. Δικεοσίνη ,3. τίποτα ,κι άλλο το 1. Δικεοσίνη, 2. Πόλεμος … αλλά τότε πάμε σε Κοντορσέ κι άλλες παραδοξότητες … (που τα έχουμε ξαναματααναλύσει)

  71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ψήφισα μόνο Παιδοβιαστής, γιατί όπως είχα πεί, για μένα μπροστά σ΄αυτό, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία. Μία κοινωνία που βιάζει τα παιδιά της αντί να τα έχει χαρούμενα, είναι μιά άρρωστη κοινωνία χωρίς ανθρώπινο μέλλον, και φυσικά δεν εννοώ μόνο τον διαστροφικό σεξουαλικό βιασμό, αλλά όλων των ειδών που είναι όλοι ανεξαιρέτως φρικτοί. Το χειρότερο, είναι πως το πρόβλημα, είναι παγκόσμιο, τεράστιο και πρακτικά δεν ενδιαφέρει κανέναν αληθινά, όλοι έχουν άλλες προτεραιότητες προβλημάτων.

    Για την νικήτρια λέξη, έχω να πώ πως, εκτός του ότι δεν υφίσταται καμία δικαιοσύνη στην πραγματικότητα, κρύβει μεγάλη υποκρισία κι από τις δύο κοινωνικές πλευρές.

    Καλή αλλαγή να έχετε (αν και αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ😊) και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ παλιοί και νέοι, σχολιαστές και μη.😊

  72. ΚΩΣΤΑΣ said

    Από καρδιάς, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στον Νικοκύρη και σε όλες/ους εδώ μέσα! 😂 

    Δεν ψήφισα.

    Αβονίδας, Αλέξης … κλπ
    Έρευνα της Κάπα Research: Τα 10 πιο σημαντικά ευρήματα του 2022 …

    1. Ο πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη: η ανησυχία στο κόκκινο
    2. Η πλειονότητα σταθερά με τη Δύση στο πλευρό της Ουκρανίας
    3. Η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία
    4. Οι ΑΠΕ ελπίδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
    5. Η διεθνής αναταραχή οξύνει τα πνεύματα στο Αιγαίο
    6. Η ευρύτερη αστάθεια οδηγεί στο καταφύγιο της ΕΕ
    7. Στο εσωτερικό μέτωπο, η ακρίβεια εκθρονίζει την πανδημία
    8. Επικίνδυνη συσσώρευση προβλημάτων στη Μακεδονία
    9. Η αρχηγοκεντρική δομή των κομμάτων επιβεβαιώνεται
    10. Τάση ενίσχυσης του δικομματισμού σε δεύτερη κάλπη

    https://www.iefimerida.gr/politiki/ta-10-simantika-eyrimata-2022-dimoskopiseis-kapa-research

  73. ΣΠ said

    69
    Απλό κενό σημαίνει δύο λέξεις και κενή η τρίτη, διπλό κενό σημαίνει μία λέξη και κενές οι άλλες δύο (μονοκούκι).

  74. ΚΑΒ said

    Πίστευα ότι η επισύνδεση θα ήταν η λέξη της χρονιάς, αν και δεν την ψήφισα.
    Ψήφισα τις υποκλοπές (2η) και την ενεργειακή κρίση (9η). Πίστευα ότι ο αναθεωρητισμός θα ήταν πολύ ψηλότερα και όχι 31ος.

    Και του χρόνου.

    Καλή πρωτοχρονιά.

  75. ΚΑΒ said

    Τελικά οι υποκλοπές είναι 3η.

  76. Pedis said

    Ο πόλεμος βρίσκεται κοντά μας, στη γειτονιά μας, τουλάχιστον 30 χρόνια τώρα. Επιπλέον, οι λέξεις της χρονιάς για ένα μικρο, νομίζω, μέρος των καθημερινών αναγνωστών του ιστολογίου που ψήφισαν, δηλαδή τίποτα το αντιπροσωπευτικο, είναι πολύ πιθανόν να
    λαμβανονται κάποιες «νέες» λεξεις, νεολογισμοι, λέξεις πολυνεοχρησιμοποιημενες, φρέσκα σλογκαν, όροι που έχουν κάνει εντύπωση κλπ.

  77. Κατερίνα Γ said

    Καλή χρονιά σε όλους!
    Συγχαρητήρια για μια ακόμη φαντασμαγορική διοργάνωση.
    Δεν την ψήφισα αλλά εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι η συγκεκριμένη λεκτική κατασκευή ίσως συγκινεί ευρύτερα αντιπροσωπεύοντας όλα τα θεμελιώδη που ποθούμε και δε ζούμε. Υπό αυτή τη συναισθηματική ερμηνεία και την εναντίωση στον πόλεμο που κι αυτός άδικος.

  78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Να πούμε φυσικά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Stazybo Horn, την ακούραστη καρδιά του ιστολογίου!

    Αυτό που ακούω τώρα για σένα φίλε μου, κάπως παλιό 😊 αλλά καλό.

  79. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    72 Χρόνια πολλά ΚΩΣΤΑ, να σε βλέπουμε!

    77 Φαντασμαγορική, ωραίο -στον Στάζιμπο οι έπαινοι!

  80. @ 60 Μιχάλης Νικολάου

    Ναι, ναι.
    Να δούμε και τη φετινή 戦 Sen Πόλεμος αν θα συνεχιστεί…

  81. Χαρούλα said

    #72 ΚΩΣΤΑ χρόνια πολλά με χαρές και υγεία! Χάρηκα πολύ που φάνηκες!
    Τώρα περιμένω και τον δάσκαλο… Κουβάτσε λείπεις και συ!
    Άντε με την αλλαγή(του χρόνου,ε;!😉) να σας διαβάζουμε συχνότερα!🎄⭐️🎅🏻

  82. Χαρούλα said


  83. # 72

    Με το συμπάθειο αλλά αυτός ο πόλεμος που επιστρέφει στην Ευρώπη είναι μεγάλο τρολλ !!

    Αρχικά όταν λέμε Ευρώπη πολιτικά δεν εννοούμε την γεωγραφική αλλά την διευρυμένη πλέον ΕΕ. Πότε ήταν εδώ, πότε έφυγε και …πότε επιστρέφει ο πόλεμος ; Σαν τους πολιτικούς και οι ερευνητές πετάνε μια παρόλα πιασσάρικη και δεν βαριέσαι…
    άσε που η ενεργειακή κρίση δοκινάζει την ελληνική κοινωνία και όχι τα σούπερ-ντούπερ κέρδη των εταιριών ενέργιας που ξεφύτρωσαν σαν μην πω για να ρίξουν τις τιμές με τον…συναγωνισμό !!
    Βαριέμαι να πιάσω και τα υπόλοιπα, 10 ευρήματα, 10 πιασσάρικες μπούρδες.

    Αίσιον και ευτχές το νέον έτος !

  84. Νίκος Κ. said

    Παρατηρώ ότι από τις πρώτες επτά λέξεις οι έξι (δηλ. όλες με εξαίρεση τις υποκλοπές) περίπου δεν υπήρχαν πριν λίγα χρόνια. Ίσως για αυτό να αδικήθηκε ο «πόλεμος» που είναι όγδοος στη σειρά: ως λέξη δεν είχε αρκετή πρωτοτυπία

  85. sxoliastis2020 said

    Τώρα θυμήθηκα και μια άλλη λέξη που θα μπορούσε να είναι υποψήφια για λέξη της χρονιάς: εποποιία! Αλλά αυτά συνέβησαν τον Φλεβάρη και τά ‘χουμε ξεχάσει!

    …Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας δήλωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…».

    «Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» ακούγεται κάποιος να λέει.

    «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι»… συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σπάρτης.

    Στη συνέχεια, παρεμβαίνει στέλεχος προκειμένου να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό. Εκείνη τη στιγμή, παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός λέγοντας: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

    https://www.kathimerini.gr/politics/561707224/spilios-livanios-to-vinteo-me-tis-diloseis-gia-tis-pyrkagies-poy-eferan-tin-apopompi/

    Καλή χρονιά σε όλους!

  86. ΣΠ said

    (2+0+2+3)(2²+0²+2²+3²)²=2023 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

  87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    44 – «Αλλά οι πολλοί διαφωνούν μαζί μου! Άρα δεν έχω δίκιο….»
    Αν το δούμε ιστορικά, υπερισχύει το αντίθετο, άρα;😊

  88. Καλή Χρονιά, αγόργια και κορίτσα. Με το καλό να μας μπει (γλυκά το λέω).

  89. leonicos said

    Καλή Χρονιά, αγόρια και κορίτσiα.

  90. leonicos said

    Νομίζω ότι κι εγώ ψηφίζω κάθε χρόνο και δεν αλλά ψευδώνυμο, όνομα

  91. rogerios said

    Καλή Χρονιά στον Νικοκύρη, στις φίλες και στους φίλους του ιστολογίου! Ειρήνη και αγάπη! Υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα! Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου τέτοια μέρα!
    Για τη λέξη της χρονιάς και για τα υπόλοιπα, τα λέμε κι άλλη ώρα. 😉

  92. Aghapi D said

    Τέσσερα λεπτά μετά την είσοδο τής καινούριας χρονιάς: καλή τύχη, αγάπη σε όλες και όλους.
    Πυροτεχνήματα.
    Όμως το φεγγάρι παραμένει ομορφότερο.

  93. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Καλή χρονιά σε όλους. Υγεία ευτυχία και ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ.
    Πρώτη φορά από κινητό

  94. Καλή χρονιά !

  95. Λεύκιππος said

    Καλή χρονιά.

  96. Μαρία said

    Καλή χρονιά.

  97. sarant said

    Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους! Χικ!

  98. ΓιώργοςΜ said

    Καλή χρονιά!

  99. Καλή μας χρονιά!

  100. Εύχομαι σας καλή χρονιά
    μ’ υγεία και ειρήνη
    κι ότι επιθυμήσατε
    αληθινό να γίνει !

  101. dryhammer said

    Καλή χρονιά κι ό,τι αγαπάτε να πάθετε!

  102. ndmushroom said

    Ομοφωνία 😉
    https://www.naftemporiki.gr/opinion/1423245/dikeosini-olo-to-2022-se-mia-lexi/

  103. sarant said

    102 Μπα;! Ευχάριστη έκπληξη

  104. > βλέπουμε τη ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ να φιγουράρει σε διάφορες λίστες με τις κορυφαίες λέξεις τη χρονιάς για την Ελλάδα
    Έχει κι άλλες; Πού ‘ν’ τες;

  105. Καλή χρονιά! Υγεία σε όλους και όλες!

  106. spyridos said

    Καλή Χρονιά με Υγεία στο Νικοκύρη και στους αναγνώστες του ιστολογίου.

    Ξανά ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την καταπληκτική δουλειά του Νικοκύρη και το Στάζιμπου για την Λέξη της Χρονιάς.

    Ετσι συγκριτικά.
    Παρακολουθώ από το 2007 τη δουλειά που γίνεται για την λέξη της χρονιάς στις ολλανδόφωνες περιοχές.
    Φλαμανδία και Ολλανδία μαζί μια περιοχή με περίπου 25 εκ. ομιλητές στην οποία οργανώνεται η ψηφοφορία από έναν τεράστιο,
    πλούσιο και επιδοτούμενο (από δυο κυβερνήσεις) οργανισμό, το λεξικό Van Dale.
    Στη 17η έκδοσή του ψήφισαν κάτι λιγότερο από 15.000 άτομα για τη λέξη της χρονιάς.
    Οι 4000+ συμμετοχές της ψηφοφορίας ΜΑΣ, είναι άθλος αν συγκρίνουμε τα νούμερα.
    Ποιοτικά συγκρίνοντας.
    Η επιτροπή των συντακτών του λεξικού προτείνει 10 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ λέξεις για την ψηφοφορία.
    Το επισύνδεση θα περνούσε από την εκεί επιτροπή αλλά το υποκλοπές δεν έχει τόσο ενδιαφέρον, γλωσσοπλαστικά κρίνοντας.
    Το αν οι λέξεις είναι γνωστές σε πλατύ κοινό ή σε ένα μικρό κύκλο, αν είναι αντιπροσωπευτικές για τα γεγονότα της χρονιάς κτλ κτλ
    δεν απασχολεί την επιτροπή.
    https://woordvanhetjaar.vandale.nl/nl
    Οι λέξεις που βγήκαν πρώτη και δεύτερη δεν μου ήταν γνωστές πριν το διαγωνισμό παρόλο που παρακολουθώ κοινωνικά δίκτυα, αλλά μου άρεσαν, κυρίως η δεύτερη.
    Η πρώτη είναι klimaatklever, είναι αυτό το καινούργιο φρούτο ακτιβίστριας(-η). Η ακτιβίστρια (-ης) που γίνεται αυτοκόλλητο σε κάποιο διάσημο συμβολικό αντικείμενο (πχ πίνακας ζωγραφικής) για να επιστήσει την προσοχή του κοινού στα κλιματικά ζητήματα.
    Η δεύτερη zevenvinker αφορά κάποιον που συμπληρώνει και τα 7 κουτάκια στη λίστα: άνδρας, λευκός, ετεροφυλόφιλος, κάτοχος μπακαλορεά, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, παιδί αυτοχθόνων, πλούσιοι ή υψηλά μορφωμένοι γονείς.
    Δηλαδή κάποιος με προνομιούχα κοινωνική θέση, λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών.

  107. sarant said

    106 Να είσαι καλά!
    Δεν την ήξερα την ιστορία μετην ολλανδική Λέξη της χρονιάς. Περίεργο πάντως να ψηφίζουν τόσο λίγοι.
    (Και τρίτος ο ενεργειακός τουρισμός!)

  108. Πέπε said

    Καλή χρονιά!

    Σχετικά με τα σωστά λάθος «ι» της Δικαιοσύνης:

    Και άλλες φορές δεν έχουμε σχολιάσει πόσο δύσκολο είναι να κάνεις σωστή αντιγραφή λάθος ορθογραφίας; Και για όσους το βρίσκουν αυτό πολύ εξεζητημένο, κάτι πιο χειροπιαστό: δεν έχουμε ακόμη συχνότερα σχολιάσει πόσο αμίμητες είναι οι ανορθογραφίες του Μποστ, και πόσοι έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να ακολουθήσουν την ίδια συνταγή με αποτελέσματα ακαλαίσθητα, τραβηγμένα από τα μαλλιά, και σε κάθε περίπτωση όχι αστεία; Όσο εύκολο είναι να κάνεις ένα γνήσιο ορθογραφικό λάθος (από άγνοια, αφηρημάδα, λάψους πλήκτρι, δυσλεξία ή οτιδήποτε), τόσο δύσκολο είναι να το μιμηθείς σωστά.

    Οπότε, ο άλλος πήγε να γράψει Δικαιοσύνη, όλοι παρατήρησαν ότι είχε λάθη, αλλά αποδείχτηκε δύσκολο να παρατηρήσουν και να συγκρατήσουν ποια ακριβώς ήταν τα λάθη!

  109. Πέπε said

    @86
    Συγγνώμη αλλά πώς είναι ποτέ δυνατόν να το βρήκες αυτό το μαγικό; Μένω έκπαγλος και διόφαντος.

  110. Missing Ink said

    @97
    Γεια σου ρε Νικοκύρη, μερακλή («Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους! Χικ!»)
    Εγώ μόνο μια μπύρα κι ένα σφηνάκι ουίσκι πρόλαβα να πιω…
    1:30-2:00 παρά ήμουνα τέζα, ο φλώρος :-Ρ

    Ευχές κι από μένα στην εκλεκτή παρέα του ιστολογίου! Υγεία, πάνω απ’ όλα…

  111. sarant said

    110 Nα είσαι καλά αγαπητέ!

  112. […] https://sarantakos.wordpress.com/2022/12/31/woty2022-3/ — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/12/31/woty2022-3/ […]

  113. FocalPoint said

    Καλή χρονιά. Στο Βικιλεξικό, στη σελίδα «Βικιλεξικό:Θεματικές Εβδομάδες/2022/51α» έχουμε τις λέξεις του 2022, που δεν προέκυψαν από ψηφοφορία, αλλά από τον αριθμό των αναζητήσεων. Έχουμε εκεί και τον πλήρη κατάλογο ανά μήνα, σε απόλυτους αριθμούς, των δημοφιλέστερων λέξεων. Ίσως τις βρείτε ενδιαφέρουσες. Βάζω εδώ το σύνδεσμο της σελίδας: https://el.wiktionary.org/wiki/Βικιλεξικό:Θεματικές_Εβδομάδες/2022/51α

  114. sarant said

    113 Ευχαριστούμε πολύ!

  115. sarant said

    113 Στο μεταξύ, βγήκε στις δημοφιλείς αναζητήσεις η Σλάτινα επειδή έψαχναν για τη «σλατίνα»

  116. Παναγιώτης Κ. said

    113. Πολύ καλή αυτή η ιδέα!

  117. Αυτό

  118. Νέο Kid said

    Το σκότωμα είναι επίσης ανορθογραφίας και φαλτσοσύνης (στη μουσική/τραγούδι) σημαντικό.

  119. Νέο Kid said

    118. Ωχ! Μα πώς βρέθηκε αυτό το σχόλιο εδώ;;!
    Έπαθα «Λεώνικο»!

  120. […] παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περυσινά αποτελέσματα είναι εδώ. Πέρυσι είχαμε λέξη της χρονιάς τη ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, με […]

Σχολιάστε