Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεύτερη πράξη

Posted by sarant στο 26 Ιουνίου, 2023


Τα αποτελέσματα των χτεσινών «δεύτερων» εκλογών δεν είχαν τη  δραματικότητα και τις θεαματικές αλλαγές των «πρώτων» εκλογών του Μάη. Σε πολύ αδρές γραμμές, και με  κάποιες εξαιρέσεις, χτες είδαμε μια συνέχιση της τροχιάς που είχε διαγραφεί τον προηγούμενο μήνα.

H Nέα Δημοκρατία διατήρησε τα ποσοστά της και, χάρη  στον εκλογικό νόμο απέσπασε άνετη αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απέφυγε τη λίγο-πολύ προαναγγελθείσα κατάρρευση, αλλά απώλεσε πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις καρπώθηκε το ΠΑΣΟΚ, αφού η εντυπωσιακή άνοδος που υποσχόταν το πρώτο έξιτ πολ τελικά περιορίστηκε σε σκάρτη  μισή μονάδα (0,4 για την ακρίβεια), ενώ και η αρχική φαινόμενη  άνοδος του ΚΚΕ τελικά συρρικνώθηκε κάτω από μισή μονάδα.

Από τα κόμματα που τον Μάιο είχαν μείνει εκτός νυμφώνος για λίγες ψήφους, τα δύο,  που είχαν ανοδική δυναμική τον Μάιο, κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 3% με σχετική άνεση, ενώ το  τρίτο, το ΜΕΡΑ25, που είχε πτωτική δυναμική, σημείωσε νέα, μικρή αλλά καταδικαστική, πτώση.  Τα αποτελέσματα στο 99,7% των  εκλογικών τμημάτων είναι:

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια υποδειγματικά σχεδιασμένη, ως την τελευταία λεπτομέρεια, προεκλογική εκστρατεία -μακάρι να ήταν εξίσου άρτια, στο τεχνικό κομμάτι, η επικοινωνιακή δουλειά των άλλων κομμάτων. Η νίκη της ΝΔ είναι στρατηγική, αφού θα έχει να αντιμετωπίσει στη νέα Βουλή μια πολυκατακερματισμένη και αλληλοσπαρασσόμενη αντιπολίτευση,  που θα  της επιτρέψει μια σχεδόν απόλυτη ηγεμονία, αν χειριστεί σωστά τις καταστάσεις και αν τα ΜΜΕ συνεχίσουν να την  ευνοούν σκανδαλωδώς (το δεύτερο είναι μάλλον βέβαιο).

Στο άρθρο της επομένης των εκλογών του Μαΐου είχα γράψει ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό  επιβεβαιώθηκε στην προεκλογική εκστρατεία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε επιθέσεις από όλες τις πλευρές, μια και όλοι επιδίωκαν να μοιραστούν τα ιμάτιά του. Από την άποψη αυτή, η πτώση θα μπορούσε να είναι χειρότερη, όπως και η απόσταση από το τρίτο κόμμα θα μπορούσε να έχει εκμηδενιστεί. Αλλά τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν τώρα, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί τον  προνομιακό στόχο όλων των  άλλων  κομμάτων  και θα εξακολουθεί να έχει την έχθρα των ΜΜΕ. Θα χρειαστούν βαθιές τομές για να αποτραπεί μια αργή διολίσθηση.

Ακόμη, ενώ η πτώση από τον Μάιο δεν ήταν  μεγάλη, ένα 12% ας πούμε, εξαιτίας του διαφορετικού εκλογικού συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 1/3 των βουλευτών που είχε πρόσκαιρα εκλέξει, κι έτσι τώρα, μέσα στη Βουλή, η κοινοβουλευτική του ομάδα θα είναι ολιγάριθμη και θα έχει λιγότερες θεσμικές και πρακτικές δυνατότητες.

Το πρωτοφανές, έστω και έλασσον, των χτεσινών  εκλογών είναι βέβαια η εκλογική επίδοση του κόμματος Σπαρτιάτες. Θεωρώ πρωτοφανές ότι ένα κόμμα με παντελώς άγνωστους υποψηφίους, χωρίς καν κομματικά γραφεία, μπαίνει άνετα στη Βουλή επειδή πήρε το χρίσμα του Κασιδιάρη (τον οποίο η κυβέρνηση άφησε ανενόχλητο επί μια τετραετία να κάνει πολιτική ζύμωση από τον Δομοκό). Πολλοί υποψήφιοι του νεόκοπου κόμματος είχαν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως και ο επικεφαλής του κόμματος, ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική ως μέλος της Πολιτικής Άνοιξης, του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά, μετέπειτα προέδρου της ΝΔ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΛΑΟΣ, όπου θα είχε συντρόφους τους Γεωργιάδη-Βορίδη-Πλεύρη. Επειδή δεν είναι αγνώμων, ευχαρίστησε τον Ηλία Κασιδιάρη στις δηλώσεις του μετά τις εκλογές.

Μια μικρή παρηγοριά στα ζοφερά (για μένα, βέβαια) αποτελέσματα ήταν ότι η ΝΔ τελικά δεν κατόρθωσε να αυξήσει το ποσοστό του Μαΐου, αν και το πλησίασε πολύ -κι έτσι δεν  επαληθεύτηκαν κάποια «κρυφά» έξιτ πολ και «κρυφές» δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες και τη μέρα των εκλογών, που έδιναν 42% ή και 44-45% στο κόμμα του Κ. Μητσοτάκη. Και μια δεύτερη, ότι άντεξε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη κι έτσι η «ροζ κουτσουλιά στον χάρτη» (όπως είχε πει ο βουλευτής ΝΔ της περιοχής Ευρ. Στυλιανίδης) δεν έγινε μπλε. Μάλιστα, οι κατάφωρες πιέσεις προς τη μειονότητα μάλλον μπούμερανγκ αποδείχτηκαν, αφού και στην Ξάνθη η υπέρ της ΝΔ διαφορά μειώθηκε αισθητά.

Αν προσέξετε τα αποτελέσματα στον πιο πάνω πίνακα, θα δείτε ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πολύ μικρότερη  απ’ό,τι τον Μάιο. Τότε είχαν ψηφίσει 6.061.000 ενώ χτες (με αναγωγή στο 100%) θα έχουν ψηφίσει περίπου 5.220.000. Είτε από κούραση, είτε από αδιαφορία, είτε όμως επειδή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε διπλά έξοδα ή επειδή δούλευαν σεζόν στον τουρισμό, ψήφισαν περίπου 840.000 λιγότεροι. Αν κάποιος θέλει να χρυσώσει το χάπι της χτεσινής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ  (και του ΜΕΡΑ25) μπορεί να υποθέσει ότι η πτώση οφείλεται (και) στους χτεσινούς παρά τη θέλησή τους απέχοντες, αλλά τέτoιες εικασίες δεν αλλάζουν  την πραγματικότητα.

Πάντως, εξαιτίας της μείωσης της συμμετοχής όλα τα κόμματα, ακόμα και εκείνα που αύξησαν το ποσοστό τους σε σύγκριση με τον Μάιο, σημείωσαν πτώση σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, με μία εξαίρεση, τη Νίκη -οι Σπαρτιάτες βέβαια δεν  είχαν  πάρει μέρος στις εκλογές τον Μάιο.

Αν αθροίσουμε Σπαρτιάτες, Νίκη, Ελληνική Λύση φτάνουμε στο 12,77% ενώ άλλη μια ποσοστιαία μονάδα συγκέντρωσαν μικρότερα ακροδεξιά κόμματα.  Όχι,  δεν είναι καλά τα χτεσινά εκλογικά αποτελέσματα…

268 Σχόλια to “Δεύτερη πράξη”

  1. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα (;)
    Κάκιστα είναι τα αποτελέσματα, δυστυχώς. Μετά το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος των μεταπολεμικών ετών, που το σάρωσε ο νεοφιλελευθερισμός, έρχεται τώρα η επελαύνουσα ακροδεξιά να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνικά δικαιώματα. Μια ακροδεξιά που δεν περιορίζεται στα σχετικά κόμματα, αλλά βρίσκεται και εντός των κυβερνώντων δεξιών κομμάτων, συντηρητικοποιώντας και αυταρχικοποιώντας περισσότερο την πολιτική τους. Και η αριστερά, το δημοκρατικό κέντρο τι κάνουν; Αλληλοσπαράσσονται για το ποιος θα αρπάξει τις όλο και λιγότερες ψήφους που τους αναλογούν. Τα ίδια δεν έκαναν και στον Μεσοπόλεμο;

  2. Avonidas said

    «Καλημέρα».

    Διαβάζοντας τον τίτλο, μου ήρθε στο μυαλό η άλλη σημασία της λέξης «πράξη». Αυτή που δεν κατονομάζεται στη φράση «το κάναμε».

  3. Καλημέρα (λ.τ.)
    Ουδεμία έκπληξη τα ναζίδια Νικοκύρη. Τον Μάη δεν είχαν πάει να ψηφίσουν αφού δεν είχαν Κασιδ. Τώρα που έδωσε χρίσμα και στίγμα, πήγαν μαζικά. Είναι ποιοτικά διαφορετική η τότε αποχή με την τωρινή. Τότε είχαμε άρνηση και αναμονή από ακροδεξιά, τώρα έχουμε παραίτηση από αριστερά.
    Δεν με εκπλήσσει ούτε η Νίκη της βαθιά συντηρητικής και θρησκόληπτης Β. Ελλάδας, ούτε η Ζωίτσα με το σύντομο αλλά τούρμπο προμοτάρισμα, για να κοπεί ό,τι ήταν δυνατόν από το ανεμομάζωμα που έχει για ψηφοφόρους ο Σύριζα.
    Λίγο-πολύ, προαναγγελθείσα η κατάσταση.

  4. atheofobos said

    …που έδιναν 42% ή και 44-45% στο κόμμα του Κ. Μητσοτάκη.

    Οι δημοσκοπήσεις αυτές τελικά ήταν σωστές, γιατί άλλο τι θα ψήφιζε κανείς όταν ρωτιέται και άλλο αν θα πάει τελικά να ψηφίσει σε εκλογές που εκ προοιμίου γνωρίζει ότι θα ψηφίσει όχι για κυβέρνηση αλλά για αντιπολίτευση.
    Και αυτό φαίνεται από το τεράστιο ποσοστό αποχής και από τον αριθμό των ψήφων που απώλεσαν τα δύο πρώτα κόμματα.
    Η ΝΔ με 40,79% έχασε κάπου 300.000 ψήφους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,07% το κατά πολύ μεγαλύτερο γι΄αυτόν αριθμό των 356.000

  5. atheofobos said

    4Διορθώνω:
    Η ΝΔ με 40,79% έχασε κάπου 300.000 ψήφους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,07% το κατά πολύ μεγαλύτερο γι΄αυτόν αριθμό των 256.000

  6. Μαρία said

    Στο Νότιο τομέα του Νικοκύρη, αν δεν κρατήσει την έδρα ο Βελό, βγαίνει ο Τζούμας, ο επικοινωνιολόγος του Χριστόδουλου.

  7. michaeltz said

    1.
    Μια ακροδεξιά που δεν περιορίζεται στα σχετικά κόμματα, αλλά βρίσκεται και εντός των κυβερνώντων δεξιών κομμάτων, συντηρητικοποιώντας και αυταρχικοποιώντας περισσότερο την πολιτική τους.
    Μου επιτρέπεις την προσθήκη;
    Μια ακροδεξιά νοοτροπία που δεν περιορίζεται στα σχετικά κόμματα αλλά και στα μυαλά ενός πολύ μεγάλου μέρους του λαού, όσο πιο αμόρφωτου τόσο και πιο φανατικής.

    Δύσκολες μέρες μπροστά μας. Απαγορεύονται πια ακόμα και τα όνειρα.

    Αλλά, λέω, χωρίς καθόλου να το εύχομαι, απαιτείται μια ισοπεδωτική καταστροφή αφάνταστης έκτασης για να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Μεγαλύτερη από την χρεοκοπία, αφού ξαναβάλαμε αφεντικά στο μαγαζί τους κλέφτες που τότε το είχαν αδειάσει!

  8. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  9. basmag said

    Πιθανότατα, αν η αποχή ήταν μικρότερη το ποσοστό 13% θα ήταν, αναλογικά, σαφώς μικρότερο…

  10. Pedis said

    Ειναι αναμενόμενη η γενική άνοδος του συντηρητισμού και της εν γένει ακροδεξιάς μετά από μέτρα τύπου ΔΝΤ. Ιδιαίτερα μετά από πολιτική κωλοτουμπας και αποδοχής της ισχύουσας τάξης από τη μεριά της υποτιθέμενης αριστεράς. Η πολιτική ιστορία των διαφόρων χωρών της Λατ. Αμερικής, για παράδειγμα, βοα.

    Στα μικρά θετικά των εκλογων ότι μάλλον θα πάει στα τσακιδια της ιστορίας ο Τσίπρας. Δεν σημαίνει τίποτα το πολύ σημαντικο. Ψυχολογικό αεισιχτιρ μόνο. Τη ζημια την έκανε. Όχι βέβαια μόνος του.

  11. nikiplos said

    αμφίσημος ο τίτλος… Να περιμένουμε και την τρίτη πράξη? στο πολιτικό θέατρο της χώρας?
    😉

  12. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια. Έχω τρεχάματα σήμερα, θα τα πούμε αργότερα

  13. Εφιαλτικά είναι τα αποτελέσματα. Οι της «αλτ ράιτ» έπαψαν να ντρέπονται πια. Απ’ τη μεταπολίτευση ως τώρα δεν έχει υπάρξει τέτοια ποσοστιαία ηγεμονία της δεξιάς. Είναι συνολικά ένα σχεδόν 53% -ΝΔ συν 12.5 φασιστοειδή. Τώρα έχουμε τα σκήπτρα στην Ευρώπη, άλλη μια αρνητική πρωτιά. Ίσως μας ξεπεράσει η Γαλλία με τη Λεπέν του χρόνου. Ας προσθέσουμε ένα 2% ίσως, από το 3, των ψηφοφόρων της Κωνσταντοπούλου στη δεξιά.
    Για την αριστερά όλα έχουν ειπωθεί και πριν από τις εκλογές του Μαϊου.
    Μ’ αυτά και μ’ αυτά μπορεί και να είναι η πρώτη φορά (απ’ τη μεταπολίτευση) που θα της φάει και το ΚΚΕ σε κάποια προσεχή διαδήλωσή του.
    Μαύρα κι άραχλα.

  14. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αλήθεια, ο Τσίπρας τι περιμένει για να παραιτηθεί; Τον Μάιο ας πούμε ότι πιάστηκαν ανέτοιμοι και ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός, αλλά τώρα; Διάβασα ότι θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος στο συνέδριο του φθινοπώρου; Γιατί να ξαναβάλει υποψηφιότητα; Ποιος ο λόγος; Έχει να προσφέρει κάτι που προσωπικά αδυνατώ να δω ή δεν ξέρει τι άλλο να κάνει στα 49,εκτός από το να προεδρεύει στον ΣΥΡΙΖΑ;

  15. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα. Θα γράψω πολλά σήμερα. Ξεκινάω με την απογοήτευση για τους υποστηρικτές του Κασιδιάρη. Δεν περίμενα να μπουν, κι όμως, δεν καλύφθηκαν από τον Βελόπουλο, ήθελαν ένα ακόμα πιο ακραίο κόμμα, με ποσοστά νεοναζί μέσα.

    Άλλη δυστυχία να ακούω τον Πετρόπουλο της ΑΥΓΗΣ να δείχνει ότι δεν θα πάρουν χαμπάρι ποτέ. «Και τι έγινε», λέει, που από το 36 πήγε στο 17. Καλά κάνει που ο Τσίπρας ξαναβάζει για αρχηγός. Και το βασικότερο λάθος ήταν «που επιδίωξε συνεργασίες…». Άρα, χαμένος κόπος… Δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

    Βεβαίως, δεν διαφωνώ με την επιλογή Τσίπρα. Διότι αν φύγει η αποσυσπείρωση θα τους φτάσει στο 4%. Χωρίς αυτόν θα φύγει όλο το κεντρώο προφίλ και θα πάνε για ακροαριστερές βρούβες μαζί με ιντιμιντιανούς, Ανταρτσύες, κουφοντινιακούς, Γιάνη μ’ ένα «ν», ιδιοκτήτες Εξαρχείων και λοιπή ψεκασμένη ιδεολογική σαβούρα…

    Το μεγάλο πρόβλημα, ο στρουθοκαμηλισμός. Όσοι ψηφίσαμε τόσες φορές ΣΥΡΙΖΑ, δεν το κάναμε για να βγουν οι υποστηρικτές της τουρκικής ακροδεξιάς και οι οπαδοί της αντιευρωπαϊκής ψεκασμένης ιδεοληψίας των «ανοιχτών συνόρων» με καθολική σιωπή για την δεκαπλάσια, στατιστικά αποδεδειγμένη, εγκληματικότητα, ή την μαζική εισαγωγή νοοτροπιών σεξισμού, γυναικείας υποταγής και έμφυλης βίας από το Ισλάμ.
    Δεν ψηφίσαμε κάποιον «αριστερό» σκοταδισμό που αποσιωπεί το συνεχές έγκλημα κατά της γυναίκας (βία, μπούρκα, μπουρκίνι, χιτζάπ, υποταγή, κοινωνική εξαφάνιση) φτιάχοντας γελαστά βιντεάκια, και ας είναι καλά οι γενναίες γυναίκες του Ιράν που με επιβεβαίωσαν όταν έλεγα ότι όλοι αυτοί αποτελούν σκοταδισμό του Μεσαίωνα που βουλώνει το στόμα μπροστά σε όλη αυτή την βία. Και μάλιστα με νηπιακά επιχειρήματα: α) Συσχετισμός της θηριώδους ισλαμικής έμφυλης βίας με τα… μαντήλια των γιαγιάδων μας ή β) κωμικά ευφυολογήματα ότι όσοι αντιδρούν στην έμφυλη βία του Ισλάμ, είναι κάποιοι που φοβούνται να μην χαθεί ο «πολιτισμός» του Μπογδάνου από τους μετανάστες…
    Αυτές οι τουιτερικές μακακίες ήταν όλο κι όλο το αφήγημα προκειμένου να μη δει η γυναίκα άσπρη μέρα. Την ώρα που η διπλάσια παθογένεια της πατριαρχικής βίας και της υποτίμησης της γυναίκας στο Ισλάμ είναι καταγεγραμμένη σε πλήθος μελέτες.

    Κατά συνέπεια, δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασιδιάρη.
    Όμως φταίει που ενώ είχε στα χέρια του τον πόλο της Κεντροαριστεράς, δεν απομόνωσε τους φιλότουρκους εθνικιστές, τους υποστηρικτές του αφηγήματος του τουρκικού εθνικισμού για «τουρκική μειονότητα», που επέλεξαν την αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή πολιτική παράνοια των «ανοιχτών συνόρων» κλείνοντας τα μάτια στα στατιστικά δεδομένα βίας και συγκρούσεων που έχει γεννήσει σε όλη την Ευρώπη.
    Να μην προσθέσω και την περίφημη «λύση» του Δημογραφικού με μετανάστες, όταν το 60% που φτάνει εδώ είναι νέοι άντρες που απλά περιφέρονται. Ένεση στο δημογραφικό (και όχι λύση) θα μπορούσε να υπάρξει μόνο με μετεγκατάσταση ολόκληρων οικογενειών, και όχι με την εγκατάσταση σε μια πόλη 5.000 κατοίκων, 500 μπακούρηδων που έχοντας να δουν γυναίκα 1-2 χρόνια, καταφεύγουν ακόμα και στον βιασμό, όπως είχαμε δει στις στατιστικές, σε ποσοστά δεκαπλάσια από κάθε άλλο πολίτη.

    Και αν η ελπίδα ήταν να έχεις μετανάστες είλωτες, ούτε αυτό έχει μέλλον όπως απέδειξαν οι Αλβανοί μετανάστες: τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους δεν έχουν πλέον καμιά διάθεση να γίνουν σκλάβοι του οποιουδήποτε, όπως οι γονείς τους που στις αρχές δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Το ίδιο θα γίνει και με όλους τους άλλους μετανάστες, μετά από 2-3 δεκαετίες δεν θα αποτελούν πλέον εργασιακά θύματα με χαμηλά μεροκάματα.

    Τι να πει κανείς λοιπόν, όταν στα εθνικά ζητήματα υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ άτομα που παίρνουν τη θέση του τουρκικού εθνικισμού ενώ στο μεταναστευτικό αντί να δουν την μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση, κάθονται σε δημόσιο χώρο και τα ξύνουν; (βλ. γενοκτονία Ποντίων, «τουρκική» μειονότητα, κουβέντα για την Κύπρο, το Αιγαίο στα ψάρια του, κουφοντινοειδή, ιδιοκτήτες Εξαρχείων, τρίτης ηλικίας επαναστάτες του πισινού, σιωπή για την κοινωνική παθογένεια του Ισλάμ, βιντεάκια και αφισάκια «το χιτζάμπ είναι επιλογή»(!), σιωπή για την εγκληματικότητα των μεταναστών, αποφυγή καταδίκης των φασιστοειδών που συμμάχησαν με τον Τούρκο δικτάτορα για να επιτεθούν σε μια δημοκρατική χώρα κ.π. κ.λπ.).

    Αυτός ο σκοταδισμός έχει συνέπειες: δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους νεοναζί, αλλά φταίει όποιος δεν απομόνωσε τους ακροαριστερούς φασίστες και τους εθνικιστές φίλους της τουρκικής ακροδεξιάς. Η πραγματική αριστερά χρειάζεται για τη συμμαχία με τον λαό, τα χαμηλά εισοδήματα και τους εργαζόμενους, όχι με τους τούρκους φασίστες και την καταγεγραμμένη με κάθε λεπτομέρεια κοινωνική βία του Ισλάμ.

  16. Mitsi Vrasi said

    «τις» φάει… βεβαίως.

  17. BLOG_OTI_NANAI said

    Πολύ εντυπωσιακό πώς παίζει ρόλο η επικοινωνία: η Κωνσταντοπούλου, αυτάρχα όσο δεν πάει, κατάφερε να περάσει το κατώφλι παρά το γεγονός ότι πέταξε στα σκουπίδια όσες γυναίκες έφεραν ψήφους! Και όλα αυτά με τις γελοίες καρδούλες!
    Αντίστοιχα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κουτσούμπας κατέγραψε άνοδο αποκλειστικά και μόνο με τον χαρακτήρα του. Το επικοινωνιακό του ταλέντο με τη βοήθεια του εξαιρετικά δημοφιλούς Λούμπεν στο Youtube, κατάφεραν να δώσουν ποσοστά.

    Βεβαίως, προσωπικά χαίρομαι, και θα έλεγα ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση: δεν φθείρεται διαρκώς με το μεταναστευτικό και το αφήνει σε δεύτερη μοίρα καθώς αποτελεί ένα δύσκολο πανευρωπαϊκό ζήτημα. Επικεντρώνεται έτσι στα εργασιακά, που είναι πραγματικός πόλος έλξης της αριστεράς για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

  18. Fremder said

    Έχω μία απορία: γιατί όσοι πνέουν μένεα εναντίον του Σύριζα ενδιαφέρονται αν θα παραιτηθεί ο Τσίπρας; Είναι το συγκινητικό ενδιαφέρον για το μέλλον της παράταξης ή κάτι άλλο πιο πολύπλοκο; Σχεδιάζω διακοπές στη Ροδόπη, εκεί θα το σκεφτώ με την ησυχία μου. Σχετικά με την «τουρκική» ή «μουσουλμανική» μειονότητα που θα συναντήσω εκεί, κι αυτό φταίξιμο του Σύριζα, διαβάστε:
    https://www.efsyn.gr/politiki/395055_o-syrigos-apanta-ston-mitsotaki-gia-ti-meionotita

  19. Μαρία said

    Στο δήμο του Κώστα στην Α’ Θεσ/νίκης 22% τα παραπάνω τρία.

  20. greggan193 said

    Απορία 1: Λυσσάνε κάποιοι για το αν θα φύγει ο Τσίπρας ή όχι, δεξιοί ως επί το πλείστον. Μα αν είναι ο Τσίπρας, το άτομο, η αιτία της συρρίκνωσης του Σύριζα, γιατί να φύγει; Αν μείνει ίσως θα τον συρρικνώσει κι άλλο (φωστήρες της λογικής)
    Απορία 2: Νίκο, τι εννοείς με το «η φαινόμενη άνοδος του ΚΚΕ συρρικνώθηκε κάτω από μισή μονάδα»; Εννοείς κάτω από μισή μονάδα το 4,9; Ναι, κάτω είναι από μισή μονάδα, αλλά σοβαρά τώρα; Και πού είδες τη συρρίκνωση ενός κόμματος που είχε πάρει με τη νόθα απλή αναλογική 7,2 και τώρα με άλλο, ενισχυμένο σύστημα, παίρνει 7,69;
    Απορία 3: #13 και #16 Τι εννοείτε θα «της» ή θα «τις φάει» το ΚΚΕ. Θα φάει μήπως ξύλο; Ή εννοείτε κάτι άλλο;

  21. Fremder said

    @18 Ποιος επέμενε να ονομάζεται «μουσουλμανική» η μειονότητα;
    «Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή της Συνδιασκέψεως [της Λωζάννης] επέμεινε στη χρήση όρων συνδεδεμένων με το σύστημα των μιλέτ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως οι όροι “μουσουλμάνοι” και “μουσουλμανικές μειονότητες”. Εκ πρώτης όψεως ήταν περίεργο, ο εκπρόσωπος ενός κράτους, το οποίο διακήρυττε σε όλους τους τόνους κατά τη διάρκεια της Συνδιασκέψεως ότι ήταν κοσμικό, να εμμένει σε οθωμανικούς εθνο-θρησκευτικούς όρους. Ο λόγος της εμμονής οφειλόταν στο ότι κατά τη διάρκεια της Συνδιασκέψεως οι Τούρκοι επέμειναν ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι της Τουρκίας θα έπρεπε να θεωρούνται συλλήβδην ως Τούρκοι. Συνεπώς όλες οι διατάξεις για την προστασία των μειονοτήτων θα έπρεπε να αναφέρονται αποκλειστικώς σε θρησκευτικές και όχι εθνικές μειονότητες και δεν θα μπορούσαν να τις επικαλεσθούν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Τουρκίας (και της Θράκης σημ. F) που δεν ήσαν τουρκικής καταγωγής».
    http://pandemos.panteion.gr/index.php?op=record&type=creator&q=Συρίγος&page=1&scope=0&lang=el&pid=iid:5272

  22. Fremder said

    @20 Συναντώ την ίδια απορία.

  23. ΣΠ said

  24. Avonidas said

    #20. Απορία 2: Νίκο, τι εννοείς με το «η φαινόμενη άνοδος του ΚΚΕ συρρικνώθηκε κάτω από μισή μονάδα»; Εννοείς κάτω από μισή μονάδα το 4,9; Ναι, κάτω είναι από μισή μονάδα, αλλά σοβαρά τώρα; Και πού είδες τη συρρίκνωση ενός κόμματος που είχε πάρει με τη νόθα απλή αναλογική 7,2 και τώρα με άλλο, ενισχυμένο σύστημα, παίρνει 7,69;

    Να σαι καλά, γέλασα. Το «4.9» υποθέτω είναι το 0.49% από το 7.2% ως το 7.69%. Που βέβαια δεν είναι τόσο, γιατί τα ποσοστά είναι 7.23% και 7.69% για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα. Άρα, 0.46% ποσοστιαία άνοδος, δηλαδή κάτω από μισή μονάδα, όπως ολόσωστα λέει ο Νικοκύρης.

    Επίσης, ο Νικοκύρης μιλάει για συρρίκνωση της ανόδου του ΚΚΕ (σε σχέση με την προσδοκώμενη άνοδο)· πουθενά για συρρίκνωση του κόμματος ή του ποσοστού του. Επίσης επίσης, η απλή ή μη αναλογική δεν επηρεάζει σε τίποτα το ποσοστό ενός κόμματος επί των ψηφισάντων – μόνο τις έδρες.

    Και φυσικά, το ΚΚΕ πήρε λιγότερες ψήφους απ ό,τι τον Μάιο – όλοι πήραν.

  25. Avonidas said

    #24. Μικρή διόρθωση, η ΝΙΚΗ πήρε περισσότερες ψήφους (192 χιλιάδες έναντι 172 τον Μάιο).

  26. ΣΠ said

    Αυτό ενδιαφέρει τον Τζη.
    https://www.sport24.gr/epikairothta/proin-technikos-kai-ektelestikos-dieythyntis-toy-ari-voyleytis-me-toys-spartiates.10093388.html

  27. Πέπε said

    14
    Δεν είναι κακό να προκηρύξει ο Σύριζα εκλογές για αρχηγό και να ξανακατέβει ο Τσίπρας υποψήφιος. Σύμφωνα με μια άποψη που άκουσα (στην εκπομπή της ΕΡΤ μπαινόβγαινε συνέχεια κόσμος από πόρτες και παράθυρα και μιλούσαν χωρίς μια λεζάντα να μας λέει ποιος είναι ο καθένας, κι έτσι δεν έχω συγκρατήσει ποιος το είπε) θα είναι μια καλή ευκαιρία να κριθούν τα μέχρι τώρα (μέχρι τότε) πεπραγμένα του και να πει ο κόσμος του Σύριζα αν τον ξαναθέλει για να συνεχίσει, ή αν θέλει αλλαγή πλεύσης. Ένα φιντμπάκ ρε παιδί μου.

    Βγει δε βγει, η υποψηφιότητά του θα είναι για καλό.

  28. evamaten said

    Μια και μιλάτε για απορίες, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ μια δική μου: Πώς μπορεί πια να κάνει κάποιος αντιπολίτευση, όταν η μόνιμη επωδός είναι «αυτά λέγατε τόσον καιρό και σας γύρισε την πλάτη ο λαός»; Έχω πολύ καιρό ν’ ακούσω άλλο επιχείρημα και θα χρειαστούν πολύ γερά νεύρα για ν΄ αντέξουμε – μεταξύ όλων των άλλων – και το «γνήσιο» ενδιαφέρον (μαζί με τη συμπόνια) της Βούλτεψη, ας πούμε, για τη «διόρθωση» του Σύριζα, καθώς και τις νουθεσίες και τα κηρύγματα στα «αγύριστα κεφάλια»…
    (Θα μου πείτε, αυτό είναι το θέμα; Όχι βέβαια, αλλά και η αλαζονεία αυτή δεν αντέχεται ρε γμτ! Μόνο δημόσια δήλωση μετανοίας -με διαπόμπευση- δεν έχει ζητηθεί ακόμα)

  29. […] Τα αποτελέσματα των χτεσινών “δεύτερων” εκλογών δεν είχαν τη  δραματικότητα και τις θεαματικές αλλαγές των “πρώτων” εκλογών του Μάη. Σε πολύ αδρές γραμμές, και με  κάποιες εξαιρέσεις, χτες είδαμε μια συνέχιση της τροχιάς που είχε διαγραφεί τον προηγούμενο μήνα. H Nέα Δημοκρατία διατήρησε τα ποσοστά της και, χάρη  στον εκλογικό νόμο απέσπασε άνετη αυτοδυναμία. Ο… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/06/26/ekloges-13/ […]

  30. Ο πρώτος μουγγός μασκοφόρος said

    «Το είπε κι ο πρώτος μουγγός μασκοφόρος» (Νικόλας Άσιμος: «Είμαστε τρομοκράτες»).

    Μετά το αποτέλεσμα και τών νέων (και όχι επαναληπτικών) εκλογών και δεδομένου ότι δεν έπαθε ομαδική παράκρουση ο λαός ούτε «ψεκάστηκε», ένα είναι βέβαιο και τρία ενδεχόμενα.

    Το μόνο βέβαιο: δεν είχαμε τη χειρότερη κυβέρνηση.

    Τα ενδεχόμενα.
    α΄ ενδεχόμενο: είχαμε την καλύτερη κυβέρνηση,
    β΄ ενδεχόμενο: είχαμε τη χειρότερη αξιωματική αντιπολίτευση,
    γ΄ ενδεχόμενο: είχαμε και την καλύτερη κυβέρνηση και τη χειρότερη αξιωματική αντιπολίτευση!

  31. abecedar said

    Καλό κουράγιο Ελλάδα!

    Από σήμερα 26 Ιουνίου 2023 η Σοβαρή Χρυσή Αβγή που βλέπετε στη φωτογραφία θα κυβερνά αυτόν τον Χρυσό Τόπο που λέγεται Ελλάδα!

    https://abecedar.blogspot.com/2023/06/blog-post.html

  32. BLOG_OTI_NANAI said

    18: Έχουμε ξαναπεί πως με το δείγμα γραφής που έχουν δώσει, οτιδήποτε γράφουν οι πρώην «Ιοί» είναι ψέματα μέχρι αν αποδειχτεί το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει και εδώ.
    Φανταστείτε πόσο (διαχρονικά) καραγκιόζης είναι ο Ψαρράς, που γράφει άλλα από όσα ο ίδιος παραθέτει στο άρθρο:

    «από τις οποίες η μεγαλύτερη δεν μπορεί παρά να είναι η τουρκική»

    Ενώ ο Συρίγος ακόμα και στο επίμαχο σημείο των τριών ομάδων αναφέρεται σε «τουρκόφωνους», σε όλο το κείμενο αναφέρεται μόνο σε «μουσουλμανική μειονότητα»!
    Και μάλιστα αναφέρει και την καταπίεση που ασκείται στις ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ μουσουλμάνες (το είχα αναφέρει κι εγώ) που δεν επιθυμούν να ακολουθούν τα αναχρονιστικά στερεότυπα.
    Μιλάμε ότι η πλαστογραφία κυλάει στο αίμα τους:

  33. Avonidas said

    #28. Έχω την ίδια απορία. Είναι για μένα τόσο προφανές ότι μπορείς να πάρεις την ψήφο των καθηκιών αν γίνεις κι εσύ καθήκι, που δεν θα το πρότεινα καν σ’ ένα κόμμα σαν «στρατηγική».

    Εικάζω ότι η εξήγηση είναι μάλλον απλή: ο κόσμος που «γύρισε την πλάτη» στην αριστερά, για τους λόγους που την γύρισε, δεν θέλει να κοιτάζει τον καθρέφτη και να βλέπει ένα καθήκι. Προτιμάει να κοιτάζει προς τα πάνω και να βλέπει μια «επικοινωνιακά κακή διαχείριση».

    (Και μη μου πείτε ότι η αριστερά πάτωσε για τους «δικαιωματισμούς» και το μεταναστευτικό· γιατί και το Μέρα25, π.χ., που μιλούσε γι’ αυτά ΚΑΙ είχε σαφείς θέσεις και για οικονομία/φορολογία/κοινωνικό κράτος, επίσης πάτωσε)

  34. sarant said

    20.2 – 24 Εννοώ ότι η τελική άνοδος των ποσοστών ήταν αισθητά μικρότερη από αυτήν που είχε διαφανεί στο πρώτο έξιτ πολ. Τελικά ήταν κάτω από μισή μονάδα.

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    «τους ακροαριστερούς φασίστες»
    Συμμερίζομαι την γνώμη σου για τον αυταρχισμό πολλών ακροαριστερών, αλλά θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός «ακροαριστεροί φασίστες» λειτουργεί σαν πλυντήριο των γνήσιων φασιστών. Οι φασίστες και οι ναζιστές, με τον ρατσισμό τους, τον αντιδιαφωτισμό τους, τον αντικοινοβουλευτισμό τους και όλα τα γνωστά συμπαρομαρτούντα βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στην ακροδεξιά.

  36. ΓιώργοςΜ said

    30 Μεγάλα άλματα λογικής, υπάρχουν κενά. Για παράδειγμα, μπορεί να είχαμε τη χειρότερη κυβέρνηση, αλλά -να ήταν πολύ χειρότερη η αντιπολίτευση
    -να μην φάνηκε το έργο της αντιπολίτευσης
    -να προβλήθηκε η κυβέρνηση στρεβλά και πολύ από τα μέσα

    κι ένα σωρό άλλοι συνδυασμοί.

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    20: «Λυσσάνε κάποιοι για το αν θα φύγει ο Τσίπρας ή όχι, δεξιοί ως επί το πλείστον»
    Λυσσάνε δεξιοί να φύγει ο Τσίπρας; Θα αστειεύεσαι, βέβαια. Είναι σαν να λες ότι λυσσάνε οι Ολυμπιακοί να φύγει ο Αλαφούζος από τον Παναθηναϊκό. Ο Τσίπρας είναι βαρίδι πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ και εύκολος στόχος για κριτική από τους άλλους. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ήταν ο άφθαρτος φωτογενής νεαρός απέναντι στους δεινόσαυρους των μνημονίων και της χρεοκοπίας. Αυτό το εκτίμησε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων και τον έφτασε στο 36% και την πρωθυπουργία. Τώρα, πάνε αυτά. Αν δεν παραιτηθεί μετά από τρεις καθαρές ήττες (οι δύο τελευταίες συντριπτικές), πότε θα παραιτηθεί;

  38. Alexis said

    #30: Σοφιστείες χωρίς καμία λογική βάση.
    Υπάρχουν κι άλλα ενδεχόμενα πολύ πιο πιθανά, π.χ.
    Είχαμε μια κακή κυβέρνηση την οποία λιβάνιζε νυχθημερόν το 99% των ΜΜΕ και μια κάκιστη αντιπολίτευση που έβαζε το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο.

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για τον Ψσρρά φταίνε οι πάντες για το χτεσινό αποτέλεσμα εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Χάνω πάσα ιδέα για τον συντάκτη του άρθρου. Νομίζει ότι βοηθάει έτσι; Για να συνεχίσω τους παραλληλισμούς με το ποδόσφαιρο, μου θυμίζει κάποιους αθλητικογράφους του Παναθηναϊκού, που για την φετινή αποτυχία της ομάδας φταίνε οι πάντες και τα πάντα, μέχρι και ο κορονοϊός, αλλά οι μόνοι που δεν φταίνε είναι ο Αλαφούζος και ο Γιοβάνοβιτς.
    https://www.efsyn.gr/politiki/395260_i-itta-tis-metapoliteysis

  40. Alexis said

    #10: Ειναι αναμενόμενη η γενική άνοδος του συντηρητισμού και της εν γένει ακροδεξιάς μετά από μέτρα τύπου ΔΝΤ. Ιδιαίτερα μετά από πολιτική κωλοτουμπας και αποδοχής της ισχύουσας τάξης από τη μεριά της υποτιθέμενης αριστεράς.

    Από πού κι ως πού «είναι αναμενόμενο»;
    Αφού η «υποτιθέμενη αριστερά» συμβιβάστηκε και απέτυχε γιατί ο λαός δεν στρέφεται στους «γνήσιους αριστερούς» για να τον λυτρώσουν από τα δεινά του νεοφιλελευθερισμού, αλλά προτιμάει τους Κασιδιαραίους και τους ταλιμπάν της «Νίκης»;

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    30:Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει.

  42. Αγάπη said

    Για τον Βασίλη Στίγκα και τις εντός τής ακροδεξιάς παλινωδίες του:
    και λίγα λες.
    Παράδειγμα Τη δεκαετία του 2010 προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό, το 2017 ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», ενώ το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων. Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ένωσης Κεντρώων έλαβε 752 ψήφους και ως υποψήφιος βουλευτής στη Βοιωτία έλαβε 35 ψήφους και ήταν τελευταίος στο ψηφοδέλτιο. Παράλληλα ήταν μέλος και της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης (ΕΛΑΣΙΝ). (πηγές: κυρίως γουικιπήντια)

  43. greggan193 said

    #24 Avonida φίλε, άλλο το φαινόμενη και άλλο το προσδοκώμενη (η οποία δεν υπήρχε και αν υπήρχε δεν την ήξερα), αλλά καταλαβαίνεις το πνεύμα του σχολίου μου; Περί 0,49 (όπως σωστά λες) και «κάτω από μισή μονάδα» – δηλαδή αν λέγαμε μισή μονάδα πόσο έξω θα πέφταμε; Εγώ σχολίασα ουσιαστικά τον τρόπο διατύπωσης, αν θες. Κι ύστερα ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα κόμμα που ήταν στο 5,5 και σκαρφάλωσε έπειτα από χρόνια εδώ που βρίσκεται σήμερα.

    #28 Σε καταλαβαίνω, αλλά αυτό γίνεται από την εποχή Καραμανλή Παπανδρέου (πρεσβυτέρων), γιατί να κόψουν τέτοια όμορφη συνήθεια. Κι ύστερα δεν απεδόθη τυχαία το επίθετο ρεβανσιστές στο Μητσοτακαίικο. Και λίγα έχεις ακούσει. Δεν πήρε φόρα ακόμη ο Σπυρίδων Άδωνις.

    Και βλέπω ότι πολλοί ψάχνονται για τις αιτίες (κι εγώ), αλλά πέρα από όσα αναφέρατε προσθέστε το μιντιακό κατεστημένο, την επίμονη προπαγάνδα πανταχόθεν προς οτιδήποτε αριστερό και, φυσικά, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που περί πολλά τυρβάζει και τίκτει μύες. Ίσως να περιμένουν και τα υπόλοιπα επιδόματα στο μέλλον, και pass και άλλα ηχηρά παρόμοια (που δεν θα υπάρξουν βέβαια, ίσως μόνο προς το τέλος της 4ετίας). Είναι πολλές, λοιπόν, οι αιτίες, περίπλοκες ενίοτε, και νιονιό δεν περισσεύει πολύ για αναλύσεις. Το ζητούμενο είναι το αύριο του κάθε κόμματος (για τα περισσότερα) και όχι τω ν εργαζομένων (για να μη λέω λαός, γιατί λαός είναι και ο Μητσοτάκης). Και επιτέλους, ας το χωνέψουν κάποιοι, δεν φταίει το ΚΚΕ για την πτώση του Σύριζα και για την επάνοδο της ακροδεξιάς. Επί κυβέρνησης Σύριζα ήταν η ΧΑ στη Βουλή με 17 έδρες, ο Τσίπρας 145 και το ΚΚΕ 15.

  44. Avonidas said

    #43. Και επιτέλους, ας το χωνέψουν κάποιοι, δεν φταίει το ΚΚΕ για την πτώση του Σύριζα και για την επάνοδο της ακροδεξιάς.

    Όχι, είναι αλήθεια, δεν φταίει γι’ αυτό. Ξέρω άνθρωπο που το ψήφισε επειδή ακριβώς ήταν βέβαιος ότι θα μπει στη Βουλή και δεν θα κάνει τίποτα. Αυτό είναι για κείνον το ΚΚΕ: ένα λευκό που βγάζει έδρες και καταλαμβάνει χώρο. Κι όχι μόνο γι’ αυτόν, υποψιάζομαι.

  45. Georgios Bartzoudis said

    18, 21 Fremder said….
    Αν κατάλαβα καλά, ο Συρίγος αναφέρει το ιστορικό της συνθήκης της Λωζανης και ο …προπαγανδιστής της ΕΦ.Συν κοπτορράπτει αφειδώς. Είναι πανάρχαια μέθοδος παραπλάνησης και ψευδολογίας.
    Σε ότι αφορά τους Πομάκους, όπως είπα και προ ημερών, είναι αριθμητικά συγκρίσιμοι με τους τουρκογενείς. Οι δε παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια οι Πομάκοι δέχονται άγρια εθνοτική επιθεση από τους Τουρκογενείς. Παραπέρα, γνωρίζουν άραγε τα διάφορα «σαϊνια», όπως επί του προκειμένου ο προπαγανδιστής της Εφ.Συν, ότι τους Πομάκους τους διεκδικεί και η Βουλγαρία;; Καταλαβαίνουν τα «σαϊνια» της Εφ.Συν ότι αν βρεθεί κάποιος τσιπροειδής να ανοίξει αλόγιστα θέμα επαναπροσδιορισμού ταυτότητας για τη μειονότητα της Θράκης, θα την πάθει όπως ο Τσίπρας: Ξεπούλησε ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ τη Μακεδονική Γλώσσα και Ταυτότητα στους ΒουλγαροΣκοπιανούς, και τώρα η Βουλγαρία τον κατηγορεί (εμπράκτως) για λαθρεμπόριο! Διότι, λέει, η ξεπουληθείσα γλώσσα και ταυτότητα ήταν βουλγαρική περιουσία!!!
    Εφ.Συνάδες και πάσης φύσεως σαϊνια, τη συνθήκη της Λωζάνης και τα μάτια σας. pacta sunt servanda όπως έλεγαν κάποιο που πήγαιναν στα σχολειά.

  46. Pedis said

    # 40 – Είναι αναμενόμενο, φίλε Ουοτσον 😛, επειδή τέτοια πακέτα μέτρων λαμβάνονται εκεί όπου η ταξική αντίσταση αναμένεται να είναι ασθενής ή μη επαρκής. Μετά τον καταιγιστικό χαρακτήρα που έχει η επίθεση η όποια αντίσταση γίνεται σμπαραλια. Υπάρχει πάντα ένα Εάν, αλλά αυτό ιστορικά/εμπειρικά/στατιστικά καίγεται ως δυνατότητα και γυρίζει μπούμερανγκ από την αναμενόμενη δράση του εφικτού της σοσιαλδημοκρατίας και εν τέλει … μια από τα ίδια, λέγεμε ΤΙΝΑ. Συνέπεια: με τη βοήθεια και της προπαγάνδας πολύς κόσμος το γυρίζει για σιγουριά σε αυτά στα οποία έχει εκπαιδευτεί από χρόνια. Πατρίς, θρησκεία, μαλακία. Αυτά τα ολίγα. Για βαθύτερη ανάλυση χρειάζεται σεντόνι αλλά ποιος έχει όρεξη…

  47. Mitsi Vrasi said

    18.
    Εννοώ ότι τώρα τα σώματα ασφαλείας θα αποχαλινωθούν περαιτέρω. Γενικά, στις πορείες, στα άλλα μπλοκ πέφτουν τα χημικά και/ή το ξύλο και όχι στο ΚΚΕ. Δεν το γράφω με χαρά, το αντίθετο.

    Το «της» ήταν λάθος και έβαλα διόρθωση.

  48. nikiplos said

    Άσπα Θεοχάρη από το Τουήτερ:
    Όταν η αξ. αντιπολίτευση δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας (απαιτούνται 50) και όταν μαζί με το 3ο και 4ο κόμμα (άντε και την Πλεύση) δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον αριθμό βουλευτών για τη αυτοδύναμη εκ μέρους της αντιπολίτευσης σύσταση εξεταστικής επιτροπής (απαιτούνται 120), καταλαβαίνουμε ότι μπαίνουμε σε μία μαύρη περίοδο λουδοβικισμού και αυταρχισμού που φέρει μόνο κατ’ επίφαση τον τίτλο Δημοκρατία

    δεν ξέρω αν αληθεύει. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως κάποιος που τα γνωρίζει να υπερθεματίσει ή όχι…

  49. Mitsi Vrasi said

    37.
    Γιάννη, γιατί να παραιτηθεί τώρα;
    Τον Οκτώβριο είναι οι δημοτικές, σ’ ένα χρόνο ευρωεκλογές. Ποιος/α θα αναλάβει; Η Αχτσιόγλου; Μα θα καεί. Μήπως ο Γαβριήλ; Αυτό πιο πιθανό θα ήταν, αλλά πριν από τις δημοτικές δε νομίζω ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Άλλο.
    Την άκουγα χθες σε κάποιο κανάλι την Αχτσιόγλου, όπου όλη η κουβέντα ήταν «θα παραιτηθεί-δε θα παραιτηθεί ο Τσίπρας», και χαρά στην ψυχραιμία της. Απ’ την άλλη, η απάντησή της, «θα συζητηθεί στα όργανα», μόνο κλαυσίγελο μου προκαλεί. Ποια όργανα, μωρέ παιδιά; Κι αν τα «όργανα» πουν κάτι μη αρεστό, τι θα γίνει;
    Απ’ όσο κατάλαβα, ο Τσίπρας προτείνει συνέδριο και όχι κεντρική επιτροπή. Πόσοι, είπαμε, πως είναι οι σύνεδροι;

    Άλλο άλλο:
    Οι ευρωεκλογές ίσως διασώσουν, ως τότε, το ΜΕΡΑ με τα ορφανά του (μία εκ των οποίων υπήρξα τελευταία).

    Άλλο άλλο άλλο:
    Αυτή τη στιγμή με τρομάζουν τα ποσοστά της ΝΔ και των τριών φασιστικών πολύ περισσότερο από τη συντριβή της αριστεράς.

    Μαύρα κι άραχλα λέμε…

  50. Avonidas said

    #49. Ποιος/α θα αναλάβει;

    Όποιος εκλέξει το κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Αν βέβαια θυμούνται ακόμα τι είναι αυτό στον Σύριζα.

    Απ’ την άλλη, η απάντησή της, «θα συζητηθεί στα όργανα», μόνο κλαυσίγελο μου προκαλεί. Ποια όργανα, μωρέ παιδιά; Κι αν τα «όργανα» πουν κάτι μη αρεστό, τι θα γίνει;

    Μη αρεστό σε ποιον; Ποιος είναι αυτός που θεωρείται ότι ξέρει τι αρέσει στους ψηφοφόρους, και πρέπει να πειθαρχήσουν οι άλλοι; Κι αν όντως το ξέρει, πόθεν η συντριβή; Εκτός κι αν σώζουν τις δυνάμεις τους, και το καλό το πράμα, για τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές 🙂

  51. greggan193 said

    #44 Δούρειος ίππος της Δεξιάς ίσως; Τι άλλο θ’ ακούσω … Μήπως αυτός που ξέρεις ήταν σαν εκείνον τον συνταξιούχο που είχε σταματήσει τον Γιωργάκη (ή ο Κούλης ήταν;) για να του πει να του κάνει κι άλλες κρατήσεις από τη σύνταξή του;

    #47 Μα δεν θυμάσαι; Τις είχανε αρπάξει για τα καλά και μάλιστα είχαν σχίσει και το πουκάμισο του Παφίλη, σε κάποια φάση, πρέπει να ήταν μέσα στην πανδημία … δεν θυμάμαι ακριβώς τι επέτειος ήταν.

  52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Όχι, δεν είναι καλά τα χτεσινά εκλογικά αποτελέσματα…»
    Η μεγάλη πλειοψηφία έχει άλλη άποψη.

    43 – «Και επιτέλους, ας το χωνέψουν κάποιοι, δεν φταίει το ΚΚΕ για την πτώση του Σύριζα και για την επάνοδο της ακροδεξιάς»
    Για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ όχι, αλλά για την επάνοδο της ακροδεξιάς, αν δεν φταίει το ΚΚΕ ποιός φταίει, ο ανάδρομος Ερμής;
    Αυτό έχει αυτοαναγορευθεί σε ηγέτη και προστάτη των εργαζομένων, του λαϊκού δίκιου, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και όλων των αναξιοπαθούντων.
    Δεδομένου πως αυτή η τάξη αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 80% του εκλογικού σώματος, το σκάρτο 4% (στην πραγματικότητα) που παίρνει όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει κάτι πάει λάθος, ή στο κόμμα ή στον λαό, κι επειδή μέχρι τώρα, δεν έχει κατηγορήσει ΠΟΤΕ τον λαό, αντιθέτως τον γλείφει, η λογική λέει πως το λάθος βρίσκεται στο ΚΚΕ, γι΄αυτό και δεν βρίσκει μαζική λαϊκή ανταπόκριση κι αποδοχή. Για την ακρίβεια, μόνο την δική τους δογματική ψήφο βρίσκουν!

    Κι αφού δεν αλλάζει γραμμή πλεύσης (να πάει λίγο προς την ελευθερία😉) φυσικό επόμενο, είναι ο «στραβός» γιαλός, να πάει στην ακροδεξιά. Ούτε καν ένα 5% από τα συντρίμμια του ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώθηκε, αλλά όχι, δεν ευθύνεται για την επάνοδο της ακροδεξιάς.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    49:Όταν παραιτήθηκε το 2007 ο Αλαβάνος, βρέθηκαν δύο υποψήφιοι να διεκδικήσουν την ηγεσία του Συνασπισμού, στο 5ο συνέδριο τον Φεβρουάριο του 2008:ο Κουβέλης και ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας επικράτησε κατά κράτος ύστερα από μια άψογη εκλογική διαδικασία. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να γίνει και τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα τα κόμματα, έχει καταστατικό και όργανα που ρυθμίζουν την λειτουργία του.

  54. Avonidas said

    #51. Μήπως αυτός που ξέρεις ήταν σαν εκείνον τον συνταξιούχο που είχε σταματήσει τον Γιωργάκη (ή ο Κούλης ήταν;) για να του πει να του κάνει κι άλλες κρατήσεις από τη σύνταξή του;

    Όχι, αυτός υπάρχει στ’ αλήθεια.
    Δεν είναι Δούρειος ίππος. Ακίνδυνοι είναι, για τη Δεξιά, προβλέψιμοι, γνωστή ποσότητα. To junk DNA της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Θερμαντικός μηχανισμός των εδράνων της Βουλής.

  55. Fremder said

    18,21,32,45 Για όποιον θέλει να επιβεβαιώσει ιδίοις όμμασι αν, στο άρθρο του που παρέθεσα, ο Δ.Ψ., κατά τεκμήριο ψευδολόγος σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, παραπλανεί και διαστρεβλώνει, με κοπτοραπτικη από το βιβλίο του Α.Σ., ιδού:
    Το βιβλίο του Α.Σ. που αναφέρεται στο άρθρο, σελ 178…
    http://pandemos.panteion.gr/index.php?op=record&pid=iid:5272&lang=el
    ή εδώ που το κατέβασα:
    https://drive.google.com/file/d/1Aup5oaK8XJg3puwEH4m7HyRcpWy8-0Dn/view?usp=sharing
    Το άρθρο του Δ.Ψ. που ελέγχεται για παραπλάνηση:
    https://www.efsyn.gr/politiki/395055_o-syrigos-apanta-ston-mitsotaki-gia-ti-meionotita
    39 Το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν τις εκλογές και δεν αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα ή στον Τσίπρα. Από ποδωσφερικά έχω βαθειά μεσάνυχτα.

  56. BLOG_OTI_NANAI said

    55: Καλά κάνεις και το παραθέτεις. Από αυτό ακριβώς είναι και τα παραθέματα στο σχ. 32.
    Ο Ψαρράς γράφει πως, «ο «ειδικός» στα μειονοτικά στενός του συνεργάτης [του Μητσοτάκη] επιμένει στη γραμμή των «τριών μειονοτήτων», από τις οποίες η μεγαλύτερη δεν μπορεί παρά να ΕΙΝΑΙ η τουρκική«.

    Εκτός από το ότι βάζει στη γραφίδα του Συρίγου το «τουρκική», προσθέτει και το ΕΙΝΑΙ, σαν γεγονός τετελεσμένο. Άλλο πράγμα να προειδοποιεί κάποιος ότι υπάρχει φόβος να ξεφύγει το πράγμα και η Λωζάνη να μην αποτελεί πλέον ανάχωμα.

    Άλλωστε δουλειά του είναι να προειδοποιεί και αυτό κάνει:

    Όμως, βασισμένος σε αυτές τις σημειώσεις που την μειονότητα την αποκαλεί ο Συρίγος «μουσουλμανική», δεν μπορείς να γράψεις ότι «για τον συνεργάτη του Μητσοτάκη μία από τις τρεις μειονότητες δεν μπορεί παρά να είναι η τουρκική».
    Πόσο μάλλον όταν ο Συρίγος στην ίδια μελέτη γράφει ότι αυτές είναι οι… τουρκικές θέσεις:

  57. @55 Τους είναι πολύ βολικό αν δεν μπορούν αν αντικρούσουν τα στοιχεία καταφδεύγουν στο ad hominem αφού το λέει ακποιος από τους ιους είναιο ψέμα. Παόλο που αυτό που αντικρούεται συνοδεύεται από στοιχεία και τεκμηρίωση.
    Στην προκειμένη ο ένας αντί να βάλει τις σελίδες που παραθέτει ο Ψαράς και να βάλουν το κείμενο και αν ο Ψαράς λέει ψέματα να βάλουν το ορθό και αν ξεμπροστίασει το «ψέμα» βαζει άλλεςε που λέει και το αντίθετο. Λς και δεν γίνεται αν αναφέρεται κάποιος και σε τουρκική και σε μουσουλμανική μειονότητα αφού η μια ιδιότρητα δεν αναιρεί την άλλη.
    Ο άλλος τα βλέπει όλα μέσα απο το πρίσμα των ιδεοληψιών του.

  58. Αντρη said

    να ζήσει ο πρωθυπουργός οποιοδήποτε κόμμα και αν εκλεγεί

  59. Fremder said

    56 Ευχαριστώ για την επισήμανση της ασυμβατότητας που έχει η κατακλείδα στο άρθρο του Δ.Ψ. με το κείμενο του Α.Σ., όμως η δική μου προσοχή εστιάστηκε στο ακόλουθο συμπέρασμα του Α.Σ., σελ. 192:
    γ. Η ελληνική πολιτική απέναντι στις νέες εξελίξεις του διεθνούς δικαίου των μειονοτήτων
    Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι διεθνείς επιτροπές οι οποίες έχουν πάει στη Θράκη τα τελευταία
    χρόνια θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση με τη στάση της προσπαθεί να αρνηθεί την εθνική
    ταυτότητα των μουσουλμάνων. Η ελληνική πολιτική απέναντι στη μειονότητα και η οχύρωση
    πίσω από το κείμενο της συνθήκης της Λωζάνης δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί για πολύ καιρό
    ακόμη. Οι σύγχρονες τάσεις του δικαίου των μειονοτήτων δίνουν το δικαίωμα στα μέλη της
    μειονότητας να αυτοπροσδιορίζουν την ταυτότητα τους. Αυτό σημαίνει ότι εφ’ όσον κάποιος
    θεωρεί ότι είναι Τούρκος δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να τον υποχρεώσει να λέει ότι είναι
    μουσουλμάνος. Αυτό το σημείο του αυτοπροσδιορισμού έθιξε η δημόσια έκκληση που φέρεται ότι
    υπέγραψαν οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές στις 23 Ιουλίου 1999 όπου αναφέρεται ότι:
    «η ελληνική δημοκρατία έχει μία σοβαρή αδυναμία: δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικών
    μειονοτήτων στο έδαφός της, παρ’ όλο που πολλοί Έλληνες πολίτες αυτοπροσδιορίζονται εθνικά
    ως Τούρκοι ή Μακεδόνες»

  60. aerosol said

    #13
    Δεν χαρίζω όλους τους καλούμενους ψεκασμένους στους φασίστες. Μπορεί από αυτή την ομάδα να αντλούν οπαδούς, μπορεί να είναι τα δομικά στοιχεία της καθ’ ημάς alt-right αλλά σίγουρα κάμποσοι απ’ αυτούς δεν αγαπούν τους φασίστες. Θέλω να πιστεύω πως αυτοί μπορούν να κερδηθούν από υγιέστερες πολιτικές δυνάμεις.

    #18
    Εξαρτάται αν μιλάς για αριστερούς ή δεξιούς. Για μένα ο Τσίπρας συνδέθηκε με την εντυπωσιακή άνοδο του κόμματος, σε εποχές ήταν άφθαρτος και η κοινωνία δεν είχε πού αλλού να στραφεί, και κατόπιν στην διάψευση όλων των προσδοκιών της, επιλέγοντας η ουσία του κόμματος να είναι κάτι σαν Πασόκ με ροζ χρώμα. Και επιλέγοντας να πει ψέμματα, σε εποχές που ζούσαμε έναν πόλεμο, που η φούσκα που δημιούργησε το αυθεντικό Πασόκ είχε οριστικά σκάσει, που νιώθαμε τις επιθέσεις στο τομάρι μας. Η συνέχεια ήταν για μένα δεδομένη, όσο κι αν μπερδεύτηκαν πολλοί με την παραζάλη του κόσμου που τον ψήφισε και μετά το δημοψήφισμα. Έκαψε το χαρτί της αριστεράς για πολλά χρόνια -and counting, που λέγαμε πρόσφατα. Δε με νοιάζει (ή δεν γνωρίζω) αρκετά για να μιλήσω για παραίτηση ή για άλλου τύπου αλλαγή ηγεσίας. Αλλά θα ήθελα να μπει άλλο χαρτί στην θέση του καμμένου, κι αυτό δεν γίνεται με ηγέτη τον ίδιο που το έκαψε. Και τώρα είναι σαφές πως κάθε αλλαγή μπορεί να σημάνει ακόμα λιγότερα νούμερα: στην πολιτική δεν ανασυντάσσεσαι σε λίγους μήνες ή ένα χρόνο, όμως δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος τρόπος.

    #43
    Ασφαλώς δεν φταίει το ΚΚΕ για τους φασίστες. Όμως δεν καταλαβαίνω: τι θα πει «ήταν στο 5,5 και σκαρφάλωσε έπειτα από χρόνια εδώ που βρίσκεται σήμερα»; Δεν ήταν γενικώς και αορίστως στο 5,5. Από λίγο πιο πριν να μετρήσεις, ήταν στο 8,5 και καταβαραθρώθηκε στο 5,5. Μιλάμε για κόμμα 105 ετών που κυμαίνεται από το 4,5 στο 8,5, όχι για ένα νέο σχηματισμό που αργά σκαρφαλώνει κάπου και δημιουργεί αίσθηση μελλοντικής ανόδου. Σέβομαι τους φίλους του, αλλά δεν καρπώθηκε ούτε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ο καπιταλισμός εδώ και δεκαετίες. Όποτε ανεβαίνει δυο μονάδες, τις παίρνει κυρίως από μια δυνατότερη εκλογικά αριστερόστροφη δύναμη, όποτε τις χάνει πάνε κυρίως προς αυτήν.

  61. Georgios Bartzoudis said

    59, Fremder said…
    # Επιμένεις ηρωϊκά στην προσήλωση προς ψευδολογουντες: Άλλο «μέρος του λόγου» το ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του αυτοπροσδιορισμού. Είπα και προ ολίγων ημερών ότι κάθε κάτοικος της Θράκης (και όλης της ελληνικής επικράτειας) έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όπως του καπνίσει: Έλληνας, Τούρκος, Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλλος. ΚΑΝΕΝΑΣ που κατέχει ή διεκδικεί κρατικό οφφίτσιο δεν έχει κανένα δικαίωμα να δηλώνει ότι εκπροσωπεί …Πορτογάλλους. Το κατάλαβες;;;

  62. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    Μία, ολίγον τί σκληρή και άδικη, μουσική ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να είναι και η εξής
    https://www.youtube.com/watch?v=0VFk_yhSv1M Το τραγούδι του μαλάκα – Σκιαδαρέσες 20/11 Θεσσαλονίκη
    Ενώ μία τραγικωμικότερη, βλακωδέστερη προσέγγιση η ακόλουθη:
    Tα δυο αριστερά του είχε σπάσει ποδάρια
    το αποδιοπομπαίο τραγί
    και με το καμένο δεξί, μαύρα χνάρια,
    στην έρημη υπέγραψε γη-
    ντορό κυρατζή, για όσους τρων σε μετόχι
    ξερό μπλεγιαλούρου σανό
    υπό ενός σταυρού, με αγκυλώσεις ή όχι,
    και μέλλον, ζουμί, μελανό.
    “ΧΟΡΟΣ
    Ο κόκκινος τράγος με μπλε βλεφαρίδες/ την έπαθε τώρα κι αυτός!
    Καρδιά μου σου το ’πα ο τράγος που είδες/ είναι ένας τράγος χαζός”
    [Γιώργος Σεφέρης “Ο Μερλίνος ο μάγος”- Δεύτερη Πράξη /
    ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, 1941 – 1961]

  63. Συγχαρητήρια και σε όσους πίστεψαν ότι ο κασιδιαρισμός είναι θέμα νομοθετικό, στο τζιμάνι τον Κονσιλιέρε Γεραπετρίτη που πίστεψε -αν πίστεψε- ότι το έλυσε, αλλά και σε όσους κατηγόρησαν όποιους κατακρίναμε το νόμο ότι χαϊδεύουμε τ’ αυτιά της ΧΑ.

  64. aerosol said

    #63
    Γενικά το πώς λουφάζουν και «ξεχνάνε» όσοι σε έχουν γεμίσει λάσπη λέγοντας ηλιθιότητες είναι σαγηνευτικό.

  65. Fremder said

    61 Με τιμά ο χαρακτηρισμός, ελπίζω να μην είναι ειρωνικός. Για να συνεχίσουμε τη διδασκαλία έχω κάποια ερωτήματα:
    1 Από που προκύπτει ψευδολογία;
    2 Ποιος θέλει να εκπροσωπήσει ποιον στο άρθρο του Δ.Ψ.;
    3 Από πού προκύπτει η απαγόρευση εκπροσώπησης;

  66. sxoliastis2020 said

    Το καινούργιο υπουργικό συμβούλιο το είδατε; Ευέλικτο και λειτουργικό με 64 μέλη; Τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται!

  67. sxoliastis2020 said

    Κι αυτός ο Παπασταύρου κάτι μου θυμίζει….

  68. GeoKar said

    Η δική μου πρώτη ανάλυση συνοψίζεται στα εξής: Για μεν την απλή αναλογική, μία «διπλή» παρατήρησή μου είναι ότι πέραν -της δαπανηρής ταλαιπωρίας- των διπλών εκλογών σε ένα μήνα, βγήκε 5κομματική Βουλή όταν ~6 εκατ. ψηφίσαμε με απλή αναλογική ενώ, λόγω της αυξημένης αποχής (~800 χιλ.), βγήκε 8κομματική με ενισχυμένη αναλογική και ζημιωμένα πολύ τα 3 κόμματα μετά το πρώτο, ενώ το ~15% των βουλευτικών εδρών έχουν καταλάβει διάφοροι -ας πούμε- αχαρακτήριστοι…

    Ως προς την (επαν)εμφάνιση της ακροδεξιάς με ~14%, ας μην ξεχνάμε αφενός πως είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο από την Ιταλία μέχρι τη Σουηδία και από την Ισπανία μέχρι τη Φινλανδία, διαμέσου Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, κ.λπ. Αφετέρου, δεν είναι η 1η φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα με διάφορες μορφές και ποσοστό ~10% από την μεταπολίτευση κ.ε. -τουλάχιστον- π.χ. ΕΠΕΝ, ΧΑ ή Σπαρτιάτες με Κασιδιάρη τώρα… Διαχρονική άποψή μου είναι ότι, συνολικά στην Ευρώπη, οι ευθύνες της (κεντρο)αριστεράς / σοσιαλδημοκρατίας είναι πολύ σοβαρές (από τον Μπλερ κ.ε.) γι’αυτή την -πανευρωπαϊκή- κατάντια και, κυρίως, για την απόλυτη αδυναμία να αντιμετωπιστούν σοβαρά κ πρακτικά τα δύο βασικότερα, πάντα κτγμ, ζητήματα των τελευταίων δεκαετιών: φτωχοποίηση / διάλυση μεσαίας τάξης και μεταναστευτικό που ενισχύει διαρκώς την ξενοφοβία.

  69. Avonidas said

    #68. Σοβαρά τώρα, θ’ αξιολογήσουμε την απλή και την ενισχυμένη αναλογική στη βάση δύο μόνο (κολλητών) εκλογικών αναμετρήσεων;! Ένα εκλογικό σύστημα το αξιολογείς βάσει αρχών (πόσο δίκαιη είναι η εκπροσώπηση και ποιες είναι οι δυνατότητες σχηματισμού λειτουργικής κυβέρνησης), όχι με περιπτωσιολογία.

  70. sarant said

    66 Eίναι ρεκόρ τα 64 μέλη;

  71. sxoliastis2020 said

    Δεν είμαι σίγουρος – θέλει ψάξιμο…

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    65: Σχετικά με την ψευδολογία: δεν πιστεύω ότι όντως α) η αναφορά στο δικαίωμα μου να λέω ότι είμαι π.χ. Κινέζος και β) η αναφορά στην πίεση που ασκείται ώστε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού να επεκταθεί σε παράκαμψη της Λωζάνης, δηλώνει ότι ο Συρίγος γράφει στις σημειώσεις του ότι: «η μεγαλύτερη από τις μειονότητες δεν μπορεί παρά να είναι η τουρκική» και άρα πρέπει να ελεγχθεί από το κόμμα του.

    Δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Όσο κι αν εκτιμά κάποιος τον Ψαρρά ως αρθρογράφο, αυτό που γράφει για τον Συρίγο δεν φαίνεται να προκύπτει από κάπου. Εάν όμως δεν προκύπτει, και ο Ψαρράς λέει ότι προκύπτει, δεν είναι ψέμα;

    Ούτε η φράση «η οχύρωση πίσω από το κείμενο της συνθήκης της Λωζάνης δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί για πολύ καιρό ακόμη» εκτός ότι αναφέρεται στο μέλλον, δεν είναι και σκέτη, μιλάει για δικαίωμα στον «αυτοπροσδιορισμό». Επίσης, σε όλη τη μελέτη μιλάει για «μουσουλμανική μειονότητα». Άρα, θέτει το πρόβλημα, προειδοποιεί ότι υπάρχει μια πίεση. Εάν όμως ο Ψαρράς είχε δίκιο, ο Συρίγος θα έγραφε ότι η μειονότητα είναι τουρκική. Όμως δεν το γράφει. Αν δεν το γράφει, είναι λάθος να δηλώνουμε εμείς ότι το δέχεται και πρέπει να τον εγκαλέσουν.

    Άρα, άλλο να λένε οι ίδιοι «είμαστε Τούρκοι» και έτσι να ασκείται έμμεση πίεση προς εμάς, και άλλο να αποδεχόμαστε εμείς από επίσημες θεσμικές θέσεις ότι η μειονότητα είναι «τουρκική». Ο λαός στο καφενείο του μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιβεβαιώνει αυτά που λέει κάποιος στο καφενείο για ένα εθνικό ζήτημα.

  73. ΣΠ said

    Αυτό λέγεται logo-κλοπή.

  74. Mitsi Vrasi said

    53.
    Συμφωνώ για το 2008, όχι όμως για καταστάσεις όπως, «δλδ καταψηφίζετε την πρότασή μου;», με αποχώρηση του ρεύματος, αν θυμάμαι καλά, όπου υπερψηφίστηκε η «πρότασή του» μετά την αποχώρηση. Δεν ενδιαφέρει ποια πρόταση ήταν σωστή ή δεν ήταν. Για διαδικασίες συζητάμε.
    Θεωρώ ότι το κόμμα έγινε «ενός ανδρός αρχή» με ευθύνη και των μελών του από όποια θέση ήταν ιεραρχικά. Όταν αποχώρησα (απλό μέλος μιας οργάνωσης), στην επιστολή και στο κομμάτι που μου αναλογούσε ανέλαβα τις ευθύνες μου. Από το 2012 φαίνονταν διάφορα, και κανείς μας δε μιλούσε, τα δεχόμασταν με το «καλά, δεν είναι ώρα τώρα, δε βλέπεις τι γίνεται;».
    Ας το αφήσουμε θα έλεγα.

  75. Nestanaios said

    Στις επόμενες εκλογές, υπολογίζω την Ζωή στο 26% και στις μεθεπόμενες στο 53%. Εγώ δεν πέφτω έξω.

  76. Mitsi Vrasi said

    60
    Μπορεί να μη χαρίζουμε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για την ώρα.
    Αναρωτιέμαι κιόλας ποιοι είμαστε εμείς που χαρίζουμε ή δε χαρίζουμε.

    Η λέξη «ψεκασμένοι» μ’ ενοχλεί πολύ. Απ’ την πανδημία ξεκίνησε, ε; Τη θεωρώ χυδαία και απολιτίκ. Πρέπει να έγινε κουβέντα και στο νήμα τότε. Φασίστες δεν είναι όλοι (ευτυχώς!), αλλά ρέπουν προς εκεί για όλους τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί. Στα κόμματα αναφέρθηκα πάντως.

    Αλλά οι άνθρωποι θέλουν την ησυχία τους. Ενοχλούνται με τους ανήσυχους όσο ακόμα υπάρχουν/ουμε.
    Αυτό το 54% πάνω-κάτω είναι τρομαχτικό, καθόλου δεν το πειράζει αυτά που λέει η Τατιάνα.
    Εμένα αυτό με πειράζει.
    Μαύρα κι άραχλα, για την ώρα έστω.

  77. Μαρία said

    Ο Χαρ. Κατσιβαρδάς, δικηγόρος της υπόθεσης «Αγόρια στο ντουζ», που μαθαίνω οτι διαφημίστηκε τζάμπα απ’ τα κανάλια, βγήκε βουλευτής στο Βόρειο τομέα. Σπαρτιάτης.

  78. BLOG_OTI_NANAI said

    Για μερικές από τις παραπάνω αναφορές: δεν έχει καμία σχέση το προφίλ της «Νίκης» ούτε με τους «Σπαρτιάτες», ούτε με τον Βελόπουλο. Η πίστη καταρχάς δεν σε κάνει ούτε φασίστα, ούτε ναζί, ούτε ρατσιστή. Μην μπερδεύουμε την ιδεολογική κατάχρηση της πίστης με την πίστη. Εκτός αν κάποιος δεν έχει καταλάβει ότι αν θέλουμε, όλες τις ιδεολογίες μπορούμε να τις «μπερδέψουμε» με διάφορα, πόσο μάλλον αν πιάσουμε την ευρύτερη έννοια «αριστερά», που με τα όσα έχει πράξει στο παρελθόν είναι σαν «να κλέβει κανείς Εκκλησία» με τις παθογένειες που έχει επιδείξει. Άρα, μην βαφτίζουμε γενικά την πίστη ως ακροδεξιά ή φασισμό. Είναι προσβλητικό γενικά, αλλά και για την κοινή λογική. Αν κάποτε η «Νίκη» δώσει σύνθημα να μπει βόμβα, όπως οι ακροαριστεροί έβαλαν στην Εκκλησία στην Αθήνα, τότε να το συζητήσουμε…

    Στη Νίκη υπάρχει μια παραδοσιαρχία ή μια εμμονή σε γνωστά Αποκαλυπτικά θρησκευτικά σχήματα που οδηγούν και σε αντιεμβολιασμό, αλλά αντιεμβολιαστές είδαμε και σε αριστερά σχήματα που έβγαζαν αφίσες με τον… Τσιόδρα. Επειδή έχω διαβάσει κείμενα του Νατσιού, είναι το κλασικό παραδοσιαρχικό στιλ. Αλλά μετά χαράς θα φιλήσει μια εικόνα με έναν Αιθίοπα άγιο, ή θα δει μαύρους ορθόδοξους μοναχούς ή να βαπτίζονται μαύρα παιδάκια από μαύρους ιερείς. Η αντιμεταναστευτική ρητορική δεν βασίζεται σε δομικό ρατσισμό αλλά στη σύγκρουση θρησκειών. Άλλωστε, η αντιμεταναστευτική ρητορική είναι μια πανευρωπαϊκή αξία. Άλλοι είναι αυτοί που δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.

    Ας είναι στόχος οι πραγματικοί φασίστες, είτε ακροδεξιοί, είτε και ακροαριστεροί που κάνουν αγκαλίτσες με τον κατά συρροή δολοφόνο Κουφοντίνα ή παρέλαση υπέρ της αιμοβόρας ιδεοληψίας του. Ας είναι στόχος οι επιμέρους προβληματικές θέσεις. Αλλά να υπάρχει διάκριση: αν ακούσεις τον Νατσιό, τον Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη βλέπεις αμέσως ότι δεν τσουβαλιάζονται αυτοί οι τρεις.

  79. BLOG_OTI_NANAI said

    77: Μην μπερδέψουμε την ουσία όμως. Διότι και η δικηγόρος του φασίστα Κουφοντίνα, είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έκανε επίθεση στους συγγενείς(!) επειδή ονόμαζαν «δολοφόνο» το αιμοβόρο κτήνος(!) σε σημείο μέχρι και ο Τατσόπουλος να τη βρίζει. Μάλιστα έχει πάρει και υποθέσεις υπεράσπισης της φασιστικής ένοπλης(!) ακροαριστεράς.
    Ο δικηγόρος μπορεί να είναι νεοναζί, αλλά στην ταινία ο σκηνοθέτης βάζει όντως μικρά παιδάκια να φιλιούνται στο στόμα…

  80. Μαρία said

    70
    Ισχύει. Όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις είχαν ένα σχήμα 44-45 μελών με μικρότερο αυτό της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.

  81. aerosol said

    #76
    Είπα «χαρίζω» παίρνοντας την ευθύνη της δικής μου γνώμης*. Με την έννοια: δεν τους θεωρώ συλλήβδην φασίστες, τελειωμένους, πέραν προσέγγισης, δεν κρίνω πως ανήκουν σ’ εκείνο τον χώρο. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, ας πούμε δεν ταυτίζονται οι ψηφοφόροι του Βελόπουλου ή της Νίκης με την ΧΑ -αν και ένα ποσοστό τους κάνει πέρα δώθε σε διάφορα τέτοια σχήματα. Είναι ευεπίφορο κοινό για να αντλήσουν οι φασίστες, όχι εξ ορισμού φασίστες οι ίδιοι. Ούτε σαν κόμμα δεν θα ταυτίσω Βελόπουλο με Σπαρτιάτες -προς το παρόν τουλάχιστον.
    Χρησιμοποίησα το «καλούμενοι» ψεκασμένοι, καθώς έτσι περίπου καταλαβαινόμαστε χωρίς να πρέπει να γράψω ολόκληρη παράγραφο για να συμπεριλάβω ένα ετερογενές, παραζαλισμένο πλήθος ανθρώπων. Το ψεκασμένοι προηγείται αρκετά της πανδημίας, εκ του «μας ψεκάζουν με άγνωστα χημικά από αεροπλάνα, για να αλλάξουν την συμπεριφορά των Ελλήνων».

    *: Και ποιός είμαι εγώ; Ένας άγνωστος στο web, που ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιεί και χυδαίες λέξεις. Κατανοώ αν οποιοσδήποτε με προσπεράσει και πάει παραπέρα!

  82. Ιστορικες (αν)ακρίβειες …

    Οταν ο θείος Σαμ δεν μπόρεσε να λογικεύσει δια των εκλογών το πόπολο, έγινε μια δικτατορία και ηρεμήσανε οι πάντες. Μετά ο θείος Σαμ λόγω ηλικίας παρέδωσε τα σκήπτρα «κάπου»
    Αυτό το κάπου όταν οι πολιτικοί τα σκάτωσαν (ως συνήθως) έβγαλε από το καπέλο τον Παπαδήμα (!!) και περιέργως πάλι ηρεμήσανε πάντες και δεν διερωτήθηκαν ποτέ ποός ήταν αυτό το κάπου
    Αρα κακώς ανησυχείτε για το τώρα, το «κάπου» υπάρχει ακόμα και θα επέμβει σε τυχόν αδιέξοδο, το μόνο πρόβλημα είναι η αποχή …

  83. Ατακαμα said

    Ακόμα φταίνε τα ΜΜΕ; Το 14-15 που νίκησε 4 φορές ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δε φταιγανε; Το 19 που είχε την ΕΡΤ μαζί του και τα μισά κανάλια να τον ψιλοσιγονταρουν (Αντ1, Άλφα) γιατί έφαγε τέτοια ήττα; Εδώ οι Σπαρτιάτες με 0 προβολή μπήκαν Βουλή αέρα απλά επειδή το σφύριξε ο Κασίδας. Με τέτοιες εμμονές όλο και χειρότερα θα πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

  84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Σέ ἕνα ἀριστερόφρον ἱστολόγιο ὑποθέτω πώς δέν εἶναι εὐπρόσδεκτα τά ἐκ δεξιῶν σχόλια, ἀλλά δέν θά μποροῦσα νά μήν ἐπισημάνω τήν σπουδαιότητα μιᾶς ἐξαιρετικῆς παρατήρησης τοῦ BLOG (15):

    «Χωρίς αυτόν -γιά τόν Τσίπρα ὁ λόγος- θα φύγει όλο το κεντρώο προφίλ και θα πάνε για ακροαριστερές βρούβες μαζί με ιντιμιντιανούς, Ανταρτσύες, κουφοντινιακούς, Γιάνη μ’ ένα «ν», ιδιοκτήτες Εξαρχείων και λοιπή ψεκασμένη ιδεολογική σαβούρα».

    Ἔτσι εἶναι, καί ἐνδιαφέρει σφόδρα ἐμᾶς τούς δεξιούς (καί «κεντρώους») νά μήν γίνῃ κάτι τέτοιο. Νά ἀποκτήσουμε μιά ἀναβαπτισμένη καί ἰκανοῦ μεγέθους Ἀριστερά, πού νά ἀρθρώνῃ ἕναν εὐπρεπῆ πολιτικό λόγο, χωρίς #ΝΔ_Παιδεραστές, Πολάκηδες, #Μητσοτάκη_γ@μιέσ@ι, Γιαννούληδες κλπ. Κι αὐτό, φαίνεται πώς μόνο ὁ Τσίπρας μπορεῖ νά τό κατορθώση, κάνοντας κάποιες κρίσιμες διορθωτικές (ὀργανωτικές καί πολιτικές) κινήσεις.

    Φίλε Γιάννη Κουβάτσο (14), τόν χρειάζεστε τόν Τσίπρα. Κι ἄν δέν τό στρέχετε ἔτσι ἀναίμακτα, παραιτῆστε τον τώρα κα ξαναβγάλτε τον σέ συνέδριο ἀργότερα! 🙂

  85. Νίκος Κ. said

    Ας ελπίσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει γρήγορα τον δρόμο της επαφής με την κοινωνία και της ανάγκης πραγματικών απαντήσεων στα πολλά προβλήματα της κοινωνίας.
    Θα έλεγα το ίδιο και για το ΚΚΕ αλλά δεν ελπίζω, και μόνο οι θριαμβολογίες τους δείχνουν ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι ή ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κόμμα.

    Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να γλυτώσει από την κατανάλωση ληγμένης ιδεοληψίας, οι εκλογικές συμπεριφορές πλέον μπορούν να αλλάξουν ταχύτατα. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, όπως φαίνεται και από μερικά παραδείγματα που ακολουθούν:

    Ηνωμένο Βασίλειο:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_United_Kingdom_general_election#/media/File:Opinion_polling_for_the_next_United_Kingdom_general_election_after_2019_(LOESS).svg

    Γερμανία:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_German_federal_election#/media/File:Opinion_polls_Germany_2025.svg

    Πορτογαλία:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_Portuguese_legislative_election#/media/File:2026_Portuguese_election_polls.svg

  86. Γιάννης Κουβάτσος said

    84:Δεν νομίζω ότι όλοι πλην του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι Κουφοντίνες ή αριστερίστικα ψώνια. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς ανέκαθεν έχει αξιόλογα στελέχη με αποδοχή από την κοινωνία. Αν είναι μια ιστορική παράταξη να κρέμεται από τον Τσίπρα, ας το κλείσει το μαγαζί. Αν δεν είχε συμβεί η μεγάλη κρίση των μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, με Τσίπρα ή χωρίς, θα κυμαινόταν ακόμα στα συνήθη τίμια μονοψήφια ποσοστά του. Αφού, όμως, δείχνει να σταθεροποιείται σε διψήφια ποσοστά, θα πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την παραμονή ή την διαδοχή του Τσίπρα και να διασαφήσει την συγκεχυμένη ιδεολογική του ταυτότητα. Σημειωτέον ότι πλέον ο Τσίπρας δεν φέρνει μόνο κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διώχνει κιόλας με το στυλ του γιαλαντζί Ανδρέα που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια.

  87. Avonidas said

    #84. Φίλε Γιάννη Κουβάτσο (14), τόν χρειάζεστε τόν Τσίπρα.

    Όχι φίλε μου, εσείς τον χρειάζεστε. Κι αυτό γιατί δεν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρή Αριστερά αν δεν είναι κέντρο, κι αν δεν λέει και κάνει ό,τι κάνει το κέντρο, έως και η Δεξιά. Κεντρώους λοιπόν είχαμε και έχουμε – ΠΑΣΟΚ και δε συμμαζεύεται – δεν χρειαζόμαστε ούτε νέους ούτε αναβαπτισμένους. Μερικοί από μας θέλουμε αυτό που αποκαλείτε «σαβούρα», και με τη σειρά μας θεωρούμε σαβούρα κάτι αντιλήψεις του παλιού ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου.

    Δεν τραβάει πια η Αριστερά στον κόσμο; Δεν τραβάει! Τι να γίνει; Θα γίνω εγώ δεξιοκεντρώος για να τραβήξει; Όχι, δε θα γίνω – για τον ίδιο λόγο που κι εσύ μάλλον δε θα γούσταρες να τουρκέψεις σ’ άλλες εποχές.

    Ξεκάθαρα πράγματα.

  88. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @86. Καί βέβαια δέν ἰσχυρίστηκα Γιάννη ὅτι «όλοι πλην του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι Κουφοντίνες ή αριστερίστικα ψώνια». Ἀλίμονο!

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    87: Και γιατί δεν μας λες ποιοι είναι οι άξονες της «σοβαρής αριστεράς» που δεν καταφέρνει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω κεντρώου προφίλ; Ποιο κόμμα σήμερα αποτελεί για σένα «σοβαρή αριστερά» να δούμε το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις του;

  90. Μαρία said

  91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κι ἄλλο σημαντικό σχόλιο τοῦ BLOG στό 78 (σήμερα κεντᾶς!):
    Καί βέβαια δέν εἶναι ἴδιοι ὁ Νατσιός, ὁ Βελόπουλος και οἱ «Σπαρτιάτες». Πρέπει νά εἶναι κανείς πωρωμένος γιά νά βάζη στό ἴδιο τσουβάλι ἕνα Κασιδιαρόπνευστο κόμμα (πού μᾶλλον εἶναι ἕτοιμο νά δράσῃ ὅπως τό φυλακισμένο ἴνδαλμά τους) μέ τούς συντηρητικοχριστιανούς τοῦ Νατσιοῦ. (Γιά τόν Βελόπουλο θά τά ποῦμε μιά ἄλλη φορά. Εἴμαστε ἀπό τά ἴδια μέρη καί εἶναι γιά γέλια..)

  92. Missing Ink said

    I knew it…

  93. sarant said

    90 Είπαμε, θα βάλει τις φωτογραφίες τους σε σκακιέρα τοίχου και θα λέει πχ «ο ε4», ή «η θ1».

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    89: Αυτό είναι το ζητούμενο, Μπλογκ. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς έχουν σαφή πολιτική ταυτότητα. Ένα αριστερό κόμμα μπορεί να ασκήσει συγκυριακά κεντρώα κυβερνητική πολιτική (και ο Λένιν εφάρμοσε την ΝΕΠ), αλλά δεν μπορεί να υιοθετήσει οριστικά κεντρώα πολιτική ιδεολογία, γιατί αυτό θα ήταν αντιφατικό· πώς είναι αριστερό κόμμα, αφού πλέον είναι κεντρώο; Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ένα κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στον εαυτό του και σ’ εμάς τι σημαίνει σήμερα αριστερή πολιτική.

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    91: Ανήκουν, όμως, και τα τρία στην ακροδεξιά και έχουν τα κοινά χαρακτηριστικά της ακροδεξιάς : εθνικισμός, ξενοφοβία, ανορθολογισμός, συνωμοσιολογία. Προφανώς και οι πιο επικίνδυνοι όλων είναι οι Σπαρτιάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκουν και τα τρία στον χώρο της ακροδεξιάς.

  96. Missing Ink said

    Voyages en Utopie…

    “Money speaks for money
    The Devil for his own
    Who comes to speak for the skin and the bone?”

  97. BLOG_OTI_NANAI said

    91: Ο Βελόπουλος σίγουρα δεν είναι ναζιστής και ίσως είναι το βασικό στο οποίο διαφέρει. Όμως και το δημοκρατικό προσωπείο αναγκάζεται να το έχει μη μπορώντας να εκφραστεί ανοιχτά διότι κάνει πολιτική την ώρα ακριβώς που κάνει και τις πωλήσεις του στην τηλεόραση. Οπότε, προσέχει τι λέει διότι όπως και ο ίδιος έχει αναφέρει, το ΕΣΡ «παραμονεύει» για πρόστιμα.

  98. Νίκος Κ. said

    94: Κεντρώα η ΝΕΠ; Γιατί; Από τη στιγμή που ήταν απαραίτητη για να σταθεί η Οκτωβριανή επανάσταση ατα πόδια της δεν ήταν καθόλου κεντρώα. Αντίθετα, μια άλλη «αριστερή» πολιτική εκείνη την εποχή, θα μπορούσε να είναι η πιο δεξιά από όλες, αν οδηγούσε το νέο καθεστώς στην κατάρρευση.

  99. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Ο εκλογικός νόμος –με τις καραμπόλες που δημιουργεί- οδηγεί στα παρακάτω παράδοξα αλλά και
    απαράδεκτα: https://www.cretalive.gr/eida-akoysa/apisteyto-diplo-paignidi-tis-tyhis-gia-ton-paspati-pos-emeine-kai-pali-ektos-boylis
    Ο Γρηγόρης Πασπάτης, μια αξιόλογη προσωπικότητα στον χώρο της ΝΔ στο Ηράκλειο, με πολύχρονη παρουσία και στην Αυτοδιοίκηση, χαίρει εκτίμησης από τους –περισσότερους– πολιτικούς του αντιπάλους αλλά είναι και εξαίρετος γιατρός, πραγματικός υπηρέτης της ιατρικής. (Κτγμ η καλύτερη υποψηφιότητα της ΝΔ στο Ηράκλειο). Πήρε τον Μάιο 15.971 σταυρούς.
    Αντ’ αυτού εκλέγεται ένας πρώην πολιτευτής της ‘Ελληνικής Λύσης’… https://www.cretalive.gr/kriti/boyleytis-me-proeklogiki-ekstrateia-13-imeron-o-m-gaygiotakis-mila-sto-cretalive
    Πήρε τώρα τους 5.777 σταυρούς των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, ως μοναδικός υποψήφιος!
    ==+==
    Η νέα μητσοτακική τετραετία, μπορεί να έχει δυσκολίες και αναπόφευκτη -αυτή τη φορά- φθορά, αλλά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι …4ετία. Χρόνος αρκετός για να γίνουν οι απαραίτητες διασπάσεις/εκρήξεις και πολιτικο-οργανωτικές επανενώσεις στον αντιδεξιό (και κεντρώο) χώρο – πλην ΚΚΕ για τους δικούς του γνωστούς λόγους. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν μπορώ να φανταστώ άλλη λύση, με πιθανότητες κάποιου θετικού αποτελέσματος. Οι Ευρωεκλογές μάλλον θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο.

  100. aerosol said

    #83
    «Ακόμα φταίνε τα ΜΜΕ; Το 14-15 που νίκησε 4 φορές ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δε φταιγανε; Το 19 που είχε την ΕΡΤ μαζί του και τα μισά κανάλια να τον ψιλοσιγονταρουν (Αντ1, Άλφα) γιατί έφαγε τέτοια ήττᨻ

    Ουδέποτε δεν τον σιγόνταραν τα ΜΜΕ. Απλά κάποιες φορές οι κοινωνικές πιέσεις υπερίσχυσαν της μηντιακής επιρροής.
    [Άκου την ΕΡΤ μαζί του… Ώστε είχε το απίστευτο 3% της τηλεθέασης ο τιτάνας και πήγε κι έχασε;!!! 😀 )

    #84
    Το ότι βρίσκεις σπουδαιότητα στο σχόλιο αυτό, που συγχέει τη βούρτσα με… τελείως διαφορετικά πράγματα, σε ένα φοβικό πολτό, απλώς με καταθλίβει. Όχι πως σας έχει χρειαστεί αυτό για να πάρετε την εξουσία αλλά κάποτε θα ήταν καλό (έστω σε προσωπικό επίπεδο) να έχετε ρεαλιστική εικόνα του τι όντως είναι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι (και τι δεν είναι) χωρίς να πέφτετε σε τερατολογίες.
    Αν, τεσπά, κατά βάθος εννοείς πως χωρίς τον Τσίπρα θα γίνει πιο «ακραίος», δεν νομίζω πως Τσίπρας κρατάει πίσω τίποτα μιλίτσιες με νύχια και με δόντια. Δηλαδή μάλλον δεν θα βγει καμμιά Αχτσιόγλου, για παράδειγμα, με κονσερβοκούτι να τρομάξει τους κεντρώους. Βέβαια αν λέγοντας κεντρώους εννούμε τους «πάω όπου μου πει η τσέπη μου και ας καεί το σύμπαν», αυτοί πλέον μπορεί να τρόμαζαν και με Κωνσταντίνο Καραμανλή!

  101. Γιάννης Κουβάτσος said

    98: Δεν είχε καμία σχέση με τον «πολεμικό κομμουνισμό» του διαστήματος 1918-1921. Ήταν ένας συμβιβασμός η ΝΕΠ που διήρκεσε 7 χρόνια. Το κεντρώα ας μην το πάρουμε κυριολεκτικά αλλά με την έννοια της αναγκαίας προσαρμογής στις τότε περιστάσεις.

  102. 91,95
    Η λυδία λίθος είναι μια φασιστική εκτροπή. Είναι σαφές το πώς θα συμπεριφέρονταν και τα τρία σχήματα σε μια επανάληψη της επταετίας (Ζωή-Σωτήρ-Πλεύρης) ή, ακόμα χειρότερα, της ναζιστικής κατοχής.
    Ας μην γραφτεί πως κάνω αβάσιμες εικασίες. Ας μην κοροϊδευόμαστε παρακαλώ.

  103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @95. Δέν «ἀνήκουν» Γιάννη. Τά ἀνήκειν προϋποθέτει μιά κοινή φυσική ὑπόστασι. Μπορῶ νά σοῦ πῶ ΠΟΛΛΑ στοιχεῖα πού τούς διαχωρίζουν ΑΠΟΛΥΤΑ. Τούς κατατάσσουν ἐκεῖ κακοπροαίρετα, εἶναι ἕνας βολικός χωροταξικός διαχωρισμός πού ἀδικεῖ κάποιους συντσουβαλιαζόμενους. (Σημειωτέον ὅτι δέν ἔχω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΌ ΑΥΤΟΥΣ!)

    @97. Βεβαίως καί δέν εἶπα ὅτι ὁ Βελόπουλος εἶναι ναζιστής. Γιά γέλια εἶπα ὅτι εἶναι..

  104. Avonidas said

    #89. Μια σοβαρή αριστερά, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα της συντριπτικής οικονομικής ανισότητας που επικρατεί στη χώρα. Πρέπει να αναγνωρίσει ξεκάθαρα ότι μέγα μέρος του φορολογήσιμου πλούτου της χώρας βρίσκεται συγκεντρωμένο στα χέρια μιας χούφτας κρατικοδίαιτων και κρατικοδιαπλεκόμενων μεγαλοπαραγόντων, που απολαμβάνουν σχεδόν πλήρη φορολογική ασυλία. Κι ότι μέχρις ότου μπορέσει να αναμετρηθεί μ’ αυτή την κλίκα, και να της αποσπάσει το φορολογικό μερίδιο που της αναλογεί, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να κατανέμει δυσβάστακτα φορολογικά βάρη από τον ένα μικρομεσαίο στον άλλο. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός· απλή αριθμητική είναι.

    Μια σοβαρή αριστερά πρέπει να γνωρίζει και ν’ αναγνωρίζει ότι ΔΕΝ έχουμε βγει καθόλου απ’ τα μνημόνια, κι ότι απλώς απολαύσαμε (λέμε τώρα) μια σύντομη ανάπαυλα, χάρη και στην πανδημία. Ήδη συζητάνε (ανοιχτά) στην Κομισιόν για νέα λιτότητα και νέα δημοσιονομική επιτήρηση, άρα πάλι τερατώδη «πλεονάσματα», άρα νέα φορολογικά βάρη, που θα πέσουν στις πλάτες των αδυνάμων. Κι αν ακόμη φορολογούσαμε τα μεγάλα εισοδήματα, αυτά τα πλεονάσματα θα σκότωναν την όποια ανάπτυξη. Άρα κάποιος, κάποτε, με κάποιον τρόπο, θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί αυτό το χρέος. Και μάλλον δεν μπορεί να είναι αυτός που συνθηκολόγησε. Αυτό δεν είναι ουτοπία· αντίληψη της πραγματικότητας είναι.

    Μια σοβαρή αριστερά πρέπει ν’ αναγνωρίζει σε όλους τους ανθρώπους ίσα δικαιώματα, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Και άρα δεν μπορεί να βγάζει φλύκταινες με το gay pride· δεν μπορεί να μην εξοργίζεται με το ναυάγιο της Πύλου, ούτε να καμώνεται πως είμαστε απλοί κι ανεύθυνοι παρατηρητές· ούτε μπορεί να λέει «ασ’ τα αυτά τώρα, δεν ενδιαφέρουν κανέναν», γιατί τότε σημαίνει πως θεωρεί μερικούς πιο ίσους. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των ανθρώπων δεν εμποδίζει σε τίποτα την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε την οικονομική ανάρρωση, ούτε την ανάπτυξη, και άρα δεν δικαιούται κανείς αριστερός να τη βάζει στην άκρη με τη δικαιολογία πως δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Μπορούμε να περπατάμε και να μασάμε τσίχλα ταυτόχρονα· μπορούμε να αγωνιζόμαστε για τον μέσο Έλληνα εργαζόμενο και να προστατεύουμε τη ζωή, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αυτό δεν είναι δικαιωματισμός· απλή ανθρωπιά είναι.

    Μια σοβαρή αριστερά που πιστεύει στις «ευρωπαϊκές αξίες» δεν μπορεί να παίρνει φράγκα από την ΕΕ για να γίνει δεσμοφύλακας μεταναστών και αποθήκη ψυχών. Δεν μπορεί να κορδώνεται ότι προστατεύει τα σύνορά της, όταν στην ουσία προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ, κι απορροφά τους κραδασμούς. Πρέπει να αναγνωρίσει ότι το ρεύμα της μετανάστευσης δεν μπορεί ν’ αναχαιτιστεί με φράχτες και ναυάγια. Πρέπει να φέρει αυτά τα ζητήματα στην ΕΕ, αντί να παίζει πινγκ-πονγκ με τους μετανάστες, να προσπαθεί να τους κάνει πρόβλημα κάποιου άλλου (π.χ. της Ιταλίας), ή να ελπίζει ότι θα τους κάνει τη ζωή τόσο μίζερη που δεν θα ‘ρχονται πια. Αυτό δεν είναι συναισθηματισμός· αυτοσεβασμός είναι.

    Από τα κόμματα της αριστεράς που έχουν καταθέσει τις θέσεις τους στα παραπάνω ζητήματα, έχω προσωπικά κάποια εκτίμηση στο Μέρα25 και την Ανταρσύα. Κάμποσες από αυτές τις θέσεις τις έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πιστεύω ότι σκοπεύει να τις κάνει πραγματικότητα. Και δεν το πιστεύω όχι επειδή είμαι δύσπιστος από βίτσιο, αλλά επειδή έρχονται σε σύγκρουση με τις υπογραφές του Τσίπρα στα μνημόνια και τις δεσμεύσεις του μετά τη συνθηκολόγηση. Δεσμεύσεις που, για να εξηγούμαστε, τις επωμίστηκε και τις αποδέχτηκε όλη η χώρα, αλλά στο κάτω-κάτω κι όταν έλεγε ο Τσίπρας ότι θα σκίσει τα μνημόνια, κόντρα στις υπογραφές των προηγούμενων το έλεγε.

    Ξέρω καλά πόση πρόγκα θα φάω, κι ότι το Μέρα25 κι η Ανταρσύα δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να γίνουν κυβέρνηση στο ορατό μέλλον. Πολύ απλά δεν μ’ ενδιαφέρει. Βλέπεις, ο κόσμος που κουβαλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ όταν έπαψε να είναι ένα κόμμα του 3% είναι ένας κόσμος που θεωρεί «σοβαρή» αριστερά μόνο την εκλέξιμη, ανεξάρτητα από το πώς και με ποιες θέσεις πάει να εκλεγεί. Και άρα, θεωρεί κορόιδο όποιον δεν λέει και δεν κάνει ό,τι χρειάζεται για να εκλεγεί. Εγώ, που ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ καιρό πριν φουσκώσει εκλογικά (με αέρα κοπανιστό), θεωρώ σοβαρό αυτόν που λέει σοβαρά πράγματα κι αλήθειες, και τον ψηφίζω· και μετά γαία πυρί μιχθήτω, να κι αν βγει να κι αν δε βγει. Όχι ότι δεν θα ψηφίσω κάποιον μόνο και μόνο επειδή έγινε του συρμού – δεν είμαι χιπστεράς. Σίγουρα όμως δεν θα ψηφίσω κάποιον που με δουλεύει ψιλό γαζί, πόσο μάλλον κάποιον που προσπαθεί να λέει στους πάντες, από ακροαριστερά μέχρι χρυσάβγουλα, ό,τι γουστάρουν ν’ ακούσουν.

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    63 – Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι βαριά «πολύχρωμη» ψυχασθένεια και δεν καταπολεμιέται με νόμους, μόνο με σεξουαλική ισορροπία, παιδεία και συμμετοχική κοινωνική δημιουργική προοπτική, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί όσο η κοινωνία λειτουργεί με χρήμα, γιατί εμπεριέχει την αδικία, την επιβολή του (χρηματικά) ισχυρότερου και την διάκριση ανώτερου κατώτερου, με κριτήριο πάντα το χρήμα κι όχι την ικανότητα.

    Δεν είναι μόνο οι Κασιδιάρηδες μνησίκακοι και μοχθηροί, υπάρχουν και στα άλλα χρώματα, ακόμη και στα προοδευτικά. Τους είδαμε και στους επαναστάτες, τους βλέπουμε και τώρα.

    82 – «το μόνο πρόβλημα είναι η αποχή …»
    Το μόνο πρόβλημα, είναι η πολιτική συνείδηση. ΠΕΛΑΑΑΤΕΣ ΜΟΥ!😂

  106. BLOG_OTI_NANAI said

    102: Για κάτσε. Από τη στιγμή που δομική αξία στην αριστερά ήταν η αθεΐα, τα χριστιανόπουλα που πέθαναν με το σταυρουδάκι στο χέρι ενάντια στους Ναζί, θα τους βαφτίσεις φασιστική εκτροπή; Ή θα μας πεις ότι όλοι οι φαντάροι ήταν αριστεροί;
    Όταν έγινε ο εμφύλιος είδαμε ότι στον ένοπλο αγώνα πόσοι λίγοι ήταν μέχρι που τελικά μοίρασαν και τη Μακεδονία σε φιλέτα για κρατήσουν τους σλαβομακεδόνες στην μάταιη αιματοχυσία.

    Η επταετία είναι μια καλή συζήτηση, αλλά όχι να πούμε ότι ο αντικομμουνισμός της εποχής που ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, ήταν απλά ένα «καπρίτσιο» χωρίς βάση. Δεν έκελισαν εκκλησίες; Δεν θανατώθηκαν κληρικοί, Δεν απαγορευόταν η θρησκευτική παιδεία; Δεν καίγονταν τα θρησκευτικά βιβλία; Δεν υπήρχε υποχρεωτική «αναμόρφωση» των χριστιανών; Γιατί είναι παράλογο η Εκκλησία να μην τα θεωρεί πρόβλημα όλα αυτά;

    Αλλά και ο Ιός της Ελευθεροτυπίας, κατηγορώντας για υψηλά νούμερα την Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού που γράφτηκε από… μαρξιστές, παραδέχτηκε τελικά ότι τα καθεστώτα ευθύνονται για τουλάχιστον 30 εκατομμύρια νεκρούς σε ελάχιστες δεκαετίες. Άρα;

    Κάθε δημοκράτης ενοχλείται από τη Χούντα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για το αφήγημα ότι ο αντικομμουνισμός της εποχής που ήταν φαινόμενο παγκόσμιο, ήταν αδικαιολόγητος. Μπορεί να βρήκαν οι άλλοι ευκαιρία για να επιβληθούν, αλλά όταν έχεις πάρει τα όπλα, βαράς στο ψαχνό, πουλάς τη Μακεδονία και έχεις πίσω σου καθεστώτα ανελεύθερα και δικτατορικά, δεν μπορεί να φταίνε μόνο «οι άλλοι».

    Εγώ είχα φέρει εδώ τα τεκμήρια από τα έντυπα του ΚΚΕ, που έρχονταν οι ξένοι καθοδηγητές και μέμφονταν τους ντόπιους κομμουνιστές γιατί δεν μιλούν για τη δικτατορία του προλεταριάτου! Και προς τιμή τους οι ντόπιοι είχαν συναίσθηση και τους έλεγαν ότι θα γυρίσουν τον λαό εναντίον τους αν αρχίσουν να λένε τέτοια.

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    103: Πολλά στοιχεία μπορεί να διαχωρίζουν το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΟΚΔΕ, το Μ-Λ ΚΚΕ, την ΟΑΚΚΕ, αλλά όλα ανήκουν στην κομμουνιστική αριστερά. Με αυτήν την έννοια το τρίο αυτό ανήκει στην ακροδεξιά, παρά τις όποιες διαφορές τους.

  108. sarant said

    99 Σε κάθε διοικητική περιφέρεια, η εκλογική περιφέρεια που βγάζει τις περισσότερες έδρες (στην Κρήτη το Ηράκλειο) είναι αυτή στην οποία θα βγάλουν έδρα τα μικρότερα κόμματα.

    101 Ο Λένιν βέβαια είχε σκοπό να κρατήσει η ΝΕΠ «για πολύ καιρό».

  109. BLOG_OTI_NANAI said

    94: Πρέπει όντως να δούμε τι είναι αριστερά σήμερα που δεν μπορεί αν είναι Κέντρο; Και όχι να στραφεί η συζήτηση ότι Κέντρο ήταν το ΠΑΣΟΚ του Τσοχαντζόπουλου, διότι και η εφαρμογή της αριστερής ιδεολογίας στα καθεστώτα από τα οποία πήγασε έχει εξίσου πολλές αμαρτίες. Μην το πάμε εκεί.
    Μιλάμε για το ιδεολογικό πλαίσιο που μπορεί να είναι μόνο αριστερό. Ποιο είναι; Το ταξικό μίσος; Τα ανοιχτά σύνορα; Η κατάργηση του καπιταλισμού; Η έξοδος από την ΕΕ; Η Έξοδος από το ΝΑΤΟ; Οι απεργίες; Το ενδιαφέρον για το εισόδημα του οικονομικά αδύναμου; Η συμπερίληψη;
    Τι είναι αυτό που σήμερα είναι αποκλειστικά αριστερό και μπορεί να εφαρμοστεί πραγματικά και ρεαλιστικά μόνο από την αριστερά; Διότι υπάρχουν πολλά που είναι εντελώς ανεφάρμοστα όπως η έξοδος από την ΕΕ π.χ.

  110. Avonidas said

    #100. αλλά κάποτε θα ήταν καλό (έστω σε προσωπικό επίπεδο) να έχετε ρεαλιστική εικόνα του τι όντως είναι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι (και τι δεν είναι) χωρίς να πέφτετε σε τερατολογίες.

    Νομίζω, Αεροζόλ, ότι πολλοί δεξιοί που δεν γνωρίζουν άλλο εκλογικό κριτήριο από τη γλύκα της εξουσίας (έστω δι’ αντιπροσώπου) δεν θα νιώσουν, δεν μπορούν να νιώσουν, τι εξοργιστικό πράγμα είναι για έναν αριστερό ν’ ακούει νουθεσίες για το πώς θα βγάλει κυβέρνηση.

    «Ρε κοροϊδάρα, δεν πουλάνε οι δικαιωματισμοί ρεεεε! Πέστους για τα φράγκα, ρεεε! Τι θα τους δώσεις να τρώνε, ρεεε! Πέτα τους ΛΟΑΤΚΙ κάτω απ’ το τρένο, ρε κοροϊδάρα! Πούλα τους εθνική ασφάλεια, ρεεε! Κάνε μόκο για τους πνιγμένους, ρεεεεε! Ποιος τη χέζει τη Ροδόπη, ρεεεεε!»

    Χαμογέλα ρεεεε, τι σου ζητάνε;; :-/

  111. BLOG_OTI_NANAI said

    107: Μια στιγμή Γιάννη. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» τι ήταν; Αριστεροί ή Κεντρώοι; Αν όλα είναι «απλά ακροδεξιά», τότε η συμπόρευση με τη Χ.Α. και τους ΑΝΕΛ ήταν το ίδιο πράγμα;
    Το «παρά τις όποιες διαφορές τους» δεν νοείται καν ως επιχείρημα, το είδα και παραπάνω. Όχι όλοι «ακροδεξιά» στο τσουβαλάκι με τους νεοναζί ό,τι κι αν πρεσβεύουν.
    Μην πω ότι πιο επικίνδυνα πράγματα είδαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το φλερτ με Κουφοντίνα, που ανάγκασε τον Τσίπρα -ευτυχώς- να κάνει δημόσια δήλωση απαξίωσης του! Αν λοιπόν η Νίκη αποκτήσει επαφές και αγκαλιές με τους δολοφόνους του Φύσσα, τότε αλλάζει. Όχι όμως εξαρχής όλοι τα ίδια, μαχαιροβγάλτες και μή.

  112. 106# Για κάτσε. Έχουμε τρία πολιτικά κόμματα που, αναμφισβήτητα, ανήκουν στην διαφόρων αποχρώσεων ακροδεξιά. Πολιτικά κόμματα, όχι φυσικά πρόσωπα. Εγώ απλά ρώτησα τι θα έκαναν αυτά τα κόμματα σε περίπτωση φασιστικής εκτροπής, με βάση την ιστορική εμπειρία. Υπάρχει καμιά αμφιβολία περί του τι θα έκαναν ως πολιτικός χώρος?

  113. Μαρία said

    Ο άγνωστος υποτίθεται Στίγκας είχε εβδομαδιαία εκπομπή στο extra https://www.youtube.com/watch?v=eMBFNYr67kU για και με το Λαγό.

  114. BLOG_OTI_NANAI said

    112: Φασιστική εκτροπή εννοείς μια Χούντα σαν του Παπαδόπουλου στο σήμερα; Διότι για Σπαρτιάτες και Βελόπουλο δεν αμφιβάλλω, αλλά κατά την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής, είχα φέρει εδώ παραθέματα, πριν την δολοφονία Φύσσα, ότι η θεολογική βιβλιογραφία είχε καταφερθεί ενάντια στη Χρυσή Αυγή και την δήθεν χριστιανική της υποκρισία. Με την εικόνα που έχω για τον Νατσιό, αν μια Χρυσή Αυγή ή οι Σπαρτιάτες έκαναν χούντα, η Νίκη ως κόμμα θα ήταν αντίθετοι ειδικά αν υπήρχε βία, βασανιστήρια κ.λπ. Θεωρώ ότι ακριβώς ο λόγος που υπάρχουν και τα τρία κόμματα με αυτά τα ποσοστά, δείχνει ότι υπάρχει κάποια διαφορά σκέψης.

  115. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    108.
    Το ξέρω, Νικοκύρη! Αλλά εδώ το «εξωφρενικό» (πλην νόμιμο και μαθηματικά άψογο 🙂 ) είναι ότι η εν λόγω καραμπόλα φαίνεται να έγινε σε επίπεδο Επικράτειας και όχι περιφέρειας.
    «… αν στην Εύβοια έπαιρναν οι Σπαρτιάτες ακόμα οκτώ ψήφους θα έβγαζαν εκεί την έδρα αντί για το Ηράκλειο…»

  116. kolokotronis said

    @54 Avonidas
    «…Θερμαντικός μηχανισμός των εδράνων της Βουλής…» (…το ΚΚΕ…)

    Ειλικρινά, θεωρείς πως η παραπάνω φράση σου δεν είναι ακροδεξιού ύφους;

    Απαιτείται, επειγόντως, λιγότερη μικροψυχία στην αποτίμηση της συντριβής σας.

    Το ΚΚΕ σάς φταίει…

  117. aerosol said

    #110
    Εδώ έχει γίνει κλισέ το να εξηγούν ποιοί είναι οι «αληθινοί» αριστεροί και ποιοί όχι ρε Άβο. Ακόμα ζούμε τον εφιάλτη του κονσερβοκουτιού (και γιατί όχι; τέλειος είναι, βγάζει κυβερνήσεις). Δε βαριέσαι, και τα ρεπουμπλικάνικα φτωχαδάκια στις ΗΠΑ τρέμουν την δημιουργία συστήματος υγείας γιατί τους είπαν πως είναι κομμουνισμός! Κάτσε κι εσύ συνταξιούχε θύμα να τρέμεις μη σου πάρει τη σύνταξη ο ιντιμήντιας… Το εθνικό χρέος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2023 αλλά νιώθω ασφαλής: Οι ψηφοφόροι της Αυτοδύναμης ασχολούνται με τον Ανταρσύα του 0.31%.
    Αγοράστε λιπαντικό, προσδεθείτε, έρχεται η ανάπτυΚση.

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    116: Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην συντριβή του έχει υπερδιπλάσια ποσοστά από το ευχαριστημένο ΚΚΕ. Το έχουμε ξαναρωτήσει κι εγώ και άλλοι, αλλά απάντηση δεν παίρνουμε: γιατί, είτε σε περιόδους ευμάρειας είτε σε περιόδους κρίσης, ο λαός δεν εμπιστεύεται το ΚΚΕ; Μήπως επειδή μονίμως κρίνει τους πάντες, αλλά το ίδιο είναι επίσης μονίμως ευχαριστημένο από τον εαυτό του; Πάσα εξήγηση δεκτή.

  119. Avonidas said

    #116. Της συντριβής «μας»; Σε ποιο κουτάκι ποιας παράταξης μπήκα πάλι; Καταντάει κουραστικό.

    Εξήγησέ μου επίσης αν θέλεις τι πάει να πει «φράση ακροδεξιού ύφους«. Ξέρω τι είναι μια φράση ακροδεξιού περιεχομένου – και καλή τύχη αν επιχειρήσεις να βρεις κάποιο ακροδεξιό επιχείρημα στα λεγόμενά μου. Βρίσκεις τη διατύπωσή μου χυδαία; Τη βρίσκεις προσβλητική, κι η μόνη κατηγορία που αναγνωρίζεις για τους προσβάλλοντες το ΚΚΕ είναι οι ακροδεξιοί, όπως καλή ώρα ένας άλλος λέει «φασίστα» όποιον διαφωνεί μαζί του;

    Για την ιστορία, η διατύπωσή μου ΕΙΝΑΙ χυδαία, ΕΙΝΑΙ προσβλητική και φανερώνει απαξίωση προς το ΚΚΕ. Δεν ζητώ συγγνώμη, για τον απλό λόγο πως θεωρώ ότι είναι και ακριβής.

  120. 114
    μερικές άστοχες ενέργειες Μελών της Χρυσής Αυγής δίδουν προς τα έξω την εντύπωση, ότι αποτελούν προέκταση του Χιτλερισμού
    https://www.news247.gr/politiki/amvrosios-gia-chrysi-aygi-mporeite-na-ginete-i-glykia-elpida-toy-laoy.6174824.html

    Βασανιστήρια και Εκκλησία
    http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html

    Σόρι κιόλας που ταυτίζω κάποιους ιεράρχες με ολόκληρη την Εκκλησία, αλλά κι εσύ μας κοπανάς συνέχεια τους 200-300 του ιντιμίντια ως τον πυρήνα της εγχώριας αριστεράς. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν έχουν στον αριστερόκοσμο το ένα χιλιοστό της επιρροής που είχε στο ποίμνιό του ο Αμβρόσιος, που μέχρι την απόσυρσή του έχαιρε ασυλίας από τη ΔΙΣ.

  121. Georgios Bartzoudis said

    65, Fremder said….
    # Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς!

  122. Avonidas said

    @120. Και γιατί δηλαδή να επικαλεστεί κανείς τον Αμβρόσιο; Μπορεί κανείς να υποστηρίξει σοβαρά ότι η Ιερά Σύνοδος, στο σύνολό της, ή έστω πες στην πλειοψηφία της, έκανε… αντίσταση κατά την Επταετία; Όχι μεμονωμένοι πιστοί και κλήρος (που κι εκεί καλά, τι να λέμε), αλλά η επίσημη Εκκλησία;

    Κι αν όχι, με ποια λογική θα ‘πρεπε να δεχτούμε ότι ένα ακραία θρησκευτικά συντηρητικό κόμμα όπως η Νίκη θα αντιστεκόταν σε μια υποτιθέμενη χουντική εκτροπή;

  123. kolokotronis said

    @119

    «…Εξήγησέ μου επίσης αν θέλεις τι πάει να πει «φράση ακροδεξιού ύφους«…»

    «…Για την ιστορία, η διατύπωσή μου ΕΙΝΑΙ χυδαία, ΕΙΝΑΙ προσβλητική και φανερώνει απαξίωση προς το ΚΚΕ. Δεν ζητώ συγγνώμη, για τον απλό λόγο πως θεωρώ ότι είναι και ακριβής…»

    Μόνος σου ρωτάς, μόνος σου απαντάς!

  124. 122# Γειά σου Αβό. Μένω με την εντύπωση πως προσπαθείς να μου εξηγήσεις κάτι που πιστεύεις πως δεν καταλαβαίνω 🙂 🙂

  125. sarant said

    115 ! Δεν είχα πιάσει αυτή τη διάσταση της καραμπόλας

  126. sxoliastis2020 said

    Για όποιον δεν θυμάται τον Παπασταύρου:

    https://www.avgi.gr/politiki/452951_i-epistrofi-sto-maximoy-i-lista-lagkarnt-kai-i-offshore-tis-marebas-gkrampofski

  127. Avonidas said

    #123. Μάλιστα· διαφωνούμε τότε, γιατί εγώ δεν θεωρώ πως η ακροδεξιά είναι κατάλληλος όρος για να περιγράψει μια οσοδήποτε απότομη, οσοδήποτε αγενή διατύπωση. Και θεωρώ ότι έχει παραγίνει ψωμοτύρι, σε σημείο να περνάνε απαρατήρητοι οι καθαρόαιμοι φασίστες.

    #124. 🙂

  128. evamaten said

    104
    Σαφής, ακριβής, ευθύς και δίκαιος σ’ αυτό το «μανιφέστο» σου, Αβονίδα (όπως και στα άλλα σου σχόλια). Αυτή πρέπει να είναι η συνείδηση της «σοβαρής αριστεράς», που λες-και μακάρι να μην εκλείψει ποτέ. Όμως – αχ αυτό το όμως! – αυτό το «γαία πυρι μειχθητω» πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι χοροπηδά ελεύθερα και αλωνίζουν μέσα στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας, χωρίς να δίνουν λογαριασμό, έτσι δεν είναι;
    (στην ψυχαναλυτική τοπολογία είναι το «υπερεγώ» και το «εγώ» – απαραίτητα και τα δύο)

  129. Μαρία said

    115
    Ναι, αλλά έτσι η βουλή θα έχανε τον πρώην μίστερ Κρήτη.

  130. rogerios said

    Θα πρέπει, δηλαδή, να διηγούμαστε πάλι όλο το ιστορικό έκδοσης της «Μαύρης Βίβλου» και όλα όσα ακολούθησαν; Θα πρέπει να θυμήσουμε ότι οι μισοί τουλάχιστον από τους βασικούς συντελεστές (μεταξύ των οποίων οι Βερτ, Μαργκολέν και Μπάρτοσεκ) διαχώρισαν τη θέση τους σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα και ήρθαν σε ευθεία ρήξη με τον Στεφάν «Τάκη Τσουκαλά» Κουρτουά για τις λαθροχειρίες του;
    Η «Μαύρη Βίβλος» γράφτηκε από μαρξιστές; Ναι, όσο και τα ποδοσφαιρικά σχόλια του Τζη γράφονται από οπαδό του Παναθηναϊκού.

  131. kolokotronis said

    @127

    όπως νομίζεις.
    Ασφαλώς και διαφωνούμε αλλά να είσαι καλά.

  132. Avonidas said

    #128. Το ξέρω, το ξέρω καλά. Πίστεψέ με, δεν ήταν καθόλου εύκολο ν’ αποφασίσω τι θα ψηφίσω, ειδικά στις εκλογές του Μαΐου, όταν δεν μπορούσε ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είμαι ακόμη βέβαιος ότι έκανα καλά.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι, με όλα τα στραβά του, με όλες τις γκάφες του, με όλη την ανεντιμότητα, με την προδοσία του δημοψηφίσματος, με τον αχταρμά που έχει μαζέψει, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χίλιες φορές προτιμότερος να κυβερνήσει απ’ αυτή τη Δεξιά του βρυκόλακα. Αλλά κάθε φορά που άνοιγε το στόμα του ο Τσίπρας, μ’ έκανε παπόρι· ένιωθα ότι με εμπαίζει.

    Συζήτηση με τον αδερφό μου, μέσα Μαΐου (αντίθετα με μένα ζει στην Ελλάδα κι έχει και 2 παιδιά):

    -Προσπαθώ να βρω έναν λόγο για να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ
    -Κι εγώ το ίδιο…

    Ζηλεύω τους ανθρώπους που μπορούν και πάνε και ψηφίζουν, ή δεν πάνε και δεν ψηφίζουν, και μετά κοιμούνται σαν πουλάκια 😐

  133. Αγγελος said

    Μια που κουβεντιάζουμε για το τι θα έκανε η Νίκη «σε περίπτωση φασιστικής εκτροπής», ας κάνουμε ένα μνημόσυνο του Ψαρουδάκη και της «Χριστιανικής»…

  134. Μαρία said

    115
    Α χα

  135. GeoKar said

    #69: Καλημέρα σας, σεβαστή η όποια επί των αρχών άποψή σας, αλλά η δική μου ήταν για τις 2 πραγματικές -και τόσο κοντινές- περιπτώσεις που ζήσαμε, με τα «θαυμαστά» αποτελέσματά τους.

  136. Μαρία said

    Υφυπουργός υποδομών, μεταγραφή απ’ τη Νίκη.

  137. BLOG_OTI_NANAI said

    120: Ο Αμβρόσιος ήταν πάντα προκλητικός και απαράδεκτος, και ελάχιστη ουσιαστική σχέση είχε με τον χριστιανισμό. Είχε κριθεί αρνητικά και από τον κόσμο της Εκκλησίας και από άλλους ιεράρχες. Η Ιεραρχία παρεμβαίνει κυρίως σε ζητήματα Εκκλησιαστικής κανονικότητας, πόσο μάλλον όταν στο παρελθόν οι πολιτικές παρεμβάσεις δημιούργησαν τόσα προβλήματα.

    122: Για την απαίτηση αντίστασης στην Επταετία, έγραψα ήδη στο σχ. 106, ότι:
    «η επταετία είναι μια καλή συζήτηση, αλλά όχι να πούμε ότι ο αντικομμουνισμός της εποχής που ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, ήταν απλά ένα «καπρίτσιο» χωρίς βάση. Δεν έκελισαν εκκλησίες; Δεν θανατώθηκαν κληρικοί, Δεν απαγορευόταν η θρησκευτική παιδεία; Δεν καίγονταν τα θρησκευτικά βιβλία; Δεν υπήρχε υποχρεωτική «αναμόρφωση» των χριστιανών; Γιατί είναι παράλογο η Εκκλησία να τα θεωρεί πρόβλημα όλα αυτά;»

    Καταρχάς προηγήθηκε η αντικατάσταση από τη Χούντα μητροπολιτών που θεωρήθηκε ότι δεν θα συνεργάζονταν όπως και η τρομοκράτηση επισκόπων ή κληρικών που είχαν εκφραστεί ενάντια στη Δικτατορία. Αλλά η ουσία είναι πως στα κείμενα της ιεραρχίας που συνεργάστηκε, η μόνιμη αναφορά ήταν στον «κόκκινο κίνδυνο» και την αθεΐα που προσπαθούσε να επιβάλλει. Δηλαδή ήταν στενά συνυφασμένη με τον αντικομμουνισμό. Και μπορεί κάποιοι αριστεροί να μιλάνε ειρωνικά για τον αντικομμουνισμό, αλλά όσα διέπραξε στα 80 εκείνα χρόνια, μόνο για ειρωνία δεν είναι. Χωρίς αυτοκριτική θα ανακυκλώνουμε συνθήματα, όμως θα πρέπει να γίνει παραδοχή ότι στα καθεστώτα αυτά πήδ@ξαν πολύ κόσμο που βρέθηκε σε φυλακές και χαντάκια. Δεν μπορώ να αποσυνδέσω τα εγκλήματα των καθεστώτων εκείνων από τον αντικομμουνισμό των χριστιανικών οργανώσεων σαν να αποτελούσε έκπληξη μετά από τόση πίεση που είχε δεχτεί η χριστιανική πίστη στις κομμουνιστικές δικτατορίες. Τέλος πάντων, όταν ως πηγή φρονημάτων έχεις μια δικτατορία, να μην σε πειράζει που κάποιοι ακολούθησαν μια άλλη δικτατορία αντίπαλη της άλλης. Αλλιώς θα γίνουμε γραφικοί ότι έγιναν πόλεμοι στην Κορέα ή το Βιετνάμ ή ο Ψυχρός Πόλεμος έτσι για να περνάει η ώρα.

    Υπήρχαν βεβαίως πολιτικοποιημένοι Χριστιανοί που έδρασαν ως Χριστιανοί με πρωτεργάτη τον Ψαρουδάκη, του οποίου η εφημερίδα πουλούσε και αρκετές χιλιάδες φύλλα. Και ο Ιερώνυμος που παρασημοφόρησε τον Παπαδόπουλο, υπάρχουν επιστολές του από το 1969 που καταγγέλλουν τη βία του κράτους, αποφεύγοντας όμως να κάνει δημόσιες καταγγελίες. Ο Ψαρουδάκης είχε στείλει επιστολή στον Ιερώνυμο ότι ήταν αντιχριστιανική η στήριξη της Χούντας και με τη βοήθεια της νεολαίας της Χρ. Δημ. φρόντισε να ανατυπωθεί η επιστολή εκείνη του 1967 και να διαδοθεί διότι η εφημερίδα πλέον λογοκρινόταν.

  138. BLOG_OTI_NANAI said

    136: Ωραίο. Απ’ ότι ξέρω συμφωνεί και η ΕΦΣΥΝ… Ε, ρε ράμματα για τις γούνες των υποκριτών…

  139. BLOG_OTI_NANAI said

    138: Όσοι πενθούν βαθιά για το παιδί τους που πέθανε στην μήτρα και δεν γεννήθηκε, είναι απλά κάτι «μαλάκες»… Και για κάποιον «περίεργο λόγο», υπάρχουν άνθρωποι που πέφτουν σε κατάθλιψη εξαιτίας του αγέννητου παιδιού τους…
    Αλλά εκεί, και ένα ηλίθιος κατανοεί πόσο ουσία έχει να μιλά για το αγέννητο παιδί του. Αλλά όταν μιλά η Εκκλησία, παριστάνουμε τους αντιεκκλησιαστικούς-προοδευτικούς, για να μας κάνουν παλαμάκια οι ιντιμιντιανοί κάφροι…
    Πετάμε στα σκουπίδια έτσι την ίδια την κοινή λογική, για να παραστήσουμε κάτι, σαν να είμαστε ηθοποιοί στα Όσκαρ…

  140. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    129, 134
    Ευέλικτον και υπερκινητικόν ον!

    Καλημέρες!
    (Γεια σου, Στάζυμπε!)

  141. BLOG_OTI_NANAI said

    130: Φαντάζομαι θα γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει συζήτηση που να μην μπορώ να διεξάγω.
    Αλλά για την οικονομία, να πω ότι προσωπικά λατρεύω τον Μαργκολέν, διότι καθ’ ομολογία των «Ιών», δηλ. του επισημότερου εργαλείου ξεπλύματος εκείνων των εγκλημάτων, το πρόβλημα ήταν ότι τα θύματα ήταν «μόνο» κάπου ανάμεσα σε 20 και 43 εκατομμύρια…
    Προσωπικά, την πιστεύω αυτή τη δήλωση, καταγγέλλω ανοιχτά τον «παλιοψεύτη» τον Κουρτουά και δέχομαι πλήρως ακόμα και τον Μ.Ο. των εγκλημάτων ως 31 εκατομμύρια θύματα.
    Απλά που έχουν βάλει οι «Ιοί» τα όρια του πήχη της ξεφτίλας τους δεν έχω καταλάβει:

  142. Γιάννης Κουβάτσος said

    132:Βοηθάει πολύ στην επιλογή το να σκέφτεσαι το λυσσαλέο αντισυριζαϊκό μέτωπο, από τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Κούλη, το Γεωργιάδη, την Κεραμέως μέχρι τον Σαββόπουλο, τον Πορτοσάλτε, τον Πρετεντέρη και τον Ψαριανό. Δεκάδες αντιπαθέστατοι τύποι να σε κοιτάνε ενώ καρφώνεις τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη φωνάζοντας «In your faces, (ακολουθεί βρισιά κατ’ επιλογήν)».

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχω διαβάσει και τις δύο «Μαύρες βίβλους» και αυτήν του κομμουνισμού και αυτήν του καπιταλισμού σε ώριμη ηλικία. Δεν μου αποκάλυψαν στοιχεία που δεν ήξερα από άλλες, σαφώς εγκυρότερες μελέτες.

  144. sarant said

    142 Εις υγείαν των εχθρών μας, που έλεγε κι ο Έρενμπουργκ

  145. Theo said

    @104:
    Συμφωνώ με το «μανιφέστο» σου, Αβονίδα, εκτός από τον δικαιωματισμό υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ. Νομίζω όμως, πως κι αν θέλει να τα κάνει αυτά μια σοβαρή Αριστερά, δεν μπορεί, λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος και των παραγόντων του, του ότι η χώρα μας μας είναι χειροπόδαρα δεμένη με τα μνημόνια, κι ο λαός δεν έχει καμιά διάθεση για αντάρτικο (όπως το έχεις αναλύσει κι εσύ)· ούτε το γάλα των παιδιών του μπορεί να στερηθεί πάνω από δυο τρεις μέρες, πόσω μάλλον τα ωραία αυτοκίνητα και τ’ ακριβά κινητά και τάμπλετ. Κι επειδή η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, νόμιζα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ν’ ανακόψει τη μητσοτακική λαίλαπα εναντίον των κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού και των κατώτερων τάξεων του ή και να ξαναγίνει κυβέρνηση και ν’ ανακτήσει πολλά από τα χαμένα, αν όχι όλα. Αλλά είναι εμφανές πως, προσπαθώντας να παίξει σε πολλαπλά ταμπλό, τα έχασε σχεδόν όλα. Κι αντί να διευρυνθεί με κάποια αδιάφθορα μέλη της κοινωνίας που μέχρι τότε δεν είχαν ενταχθεί σε κάποιο κόμμα, προτίμησε τ’ απολειφάδια του βαθέος ΠΑΣΟΚ, μ’ όλη την πελατειακή, μικροπολιτική παλαιοπολιτική και διεφθαρμένη νοοτροπία που σέρνουν. Κι έτσι, έχασε και το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα».

    @102, 112, 122:
    Δεν ήξερα τον Νατσιό μέχρι πρότινος. Τελευταία άκουσα μια συνέντευξή του (https://youtube.com/watch?v=PR8StRADG5Q&feature=share). Κάπου μιλάει εναντίον της χούντας, αλλά δεν έχω τον χρόνο να το ψάξω. Δεν μου φαίνεται πως θα συναινούσε σε μια συνταγματική εκτροπή. Ούτε και κάποιοι από τους υποψήφιους της «Νίκης» που γνωρίζω (ένας, συνομίληκός μου, όταν τον γνώρισα, λίγα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, ήταν οργανωμένος στο ΚΚΕ-μλ). Πολλοί απ’ αυτούς, όσο κι αν ο λόγος τους μοιάζει παρωχημένος (όπως και του Νατσιού), έχουν βαθιά σχέση με την Εκκλησία· ενώ αυτοί που συνεργάστηκαν με τη χούντα είχαν μιαν επιφανειακή κι έβαζαν το έθνος πάνω από το ήθος της Ορθοδοξίας. Κι αυτή η σχέση τους δεν τους επιτρέπει να συναινέσουν σε φυλακίσεις και βασανιστήριατων αντιφρονούντων.
    Για τους ψηφοφόρους τους όμως, δεν μπορώ να βάλω το χέρι στη φωτιά.

    Όσο για τον Ιερώνυμο, είχε αντιδράσει για τα βασανιστήρια και παραιτηθεί. Και απλώς ο Ιωαννίδης, όταν πήρε την εξουσία αποδέχθηκε την παραίτησή του που είχε υποβληθεί πριν από αρκετούς μήνες. (Ο αείμνηστος Δημήτρης Λουλές, γιος του Κώστα, δέκα χρόνια μετά τη χούντα μου έλεγε πως γνώρισε τον Ιερώνυμο κατά τύχην στην Τήνο που παραθέριζε και πως τον είχε καταγοητεύσει.)

  146. Μαρία said

    145
    Ἀγωνίζεται μέ σθένος κατά τῶν ἐπικίνδυνων σχολικῶν βιβλίων Γλώσσας, Ἱστορίας καί Θρησκευτικῶν, ὅπως καί τῆς σεξουαλικῆς δῆθεν διαπαιδαγώγησης. Τό 2006, μάλιστα, ἔγραψε τό πρῶτο κείμενο πανελλαδικῶς, μέ τό ὁποίο ἀποκάλυπτε τίς ἀθλιότητες τοῦ βιβλίου Ἱστορίας τῆς Στ’ Δημοτικοῦ, τῆς Ρεπούση.
    https://nikh.gr/pt/i-niki/omaixmia/90-dimitrios-natsios

  147. sarant said

    146 Και για το μονοτονικό έχει γράψει, και δίδασκε και αρχαία στην 6η δημοτικού στους μαθητές του

  148. Theo said

    @146, 147:
    Κι αυτό σημαίνει πως θα συναινούσε σε μια χούντα;
    Δεν σας πιάνω 🙂

  149. Γιάννης Κουβάτσος said

    148:Αυτό θα το μάθουμε, αν, ο μη γένοιτο, ξαναχουντέψουμε, παρόλο που δεν συντρέχει λόγος, όλα είναι υπό απόλυτον έλεγχο. Οπότε, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Εγώ στο στοίχημα θα έπαιζα και τις κάλτσες μου, αν και λογικά η απόδοση θα ήταν πολύ μικρή. 😉

  150. BLOG_OTI_NANAI said

    104: Στις αρχές που περιγράφεις δεν βλέπω εκεί κάτι που να αφορά ιδιαίτερα την αριστερά, διότι νομίζω αφορούν κάθε Δημοκράτη.
    Στο κομβικό σημείο «ό,τι γουστάρουν ν’ ακούσουν» υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα: για να μπορέσουμε να μάθουμε αν κάποιος λέει μόνο αυτά που θέλει το ακροατήριο του να ακούσει, θα πρέπει να αναγκαστεί να τα εφαρμόσει. Εάν δεν αναγκαστεί να τα εφαρμόσει, τότε μπορεί να λέει ό,τι θέλει.
    Και υπάρχει και το άλλο ζήτημα: η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στα επιθυμητά και τα εφαρμόσιμα. Ποιος δεν εύχεται το υποθετικό σενάριο να πάρει το ΚΚΕ την εξουσία και να διαπιστώσει αν πράγματι θα βγάλει τη χώρα εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ κινούμενο απέναντι σε δυνάμεις εγχώριες και διεθνής που μπορεί αν αντιδρούν σε αυτό.

    Τελικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην σκόπευε να κοροϊδέψει, απλά να είδε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα επιθυμητά και τα εφαρμόσιμα. Και απλά έχοντας αίσθημα ευθύνης δεν παράτησε τη χώρα κάνοντας πίσω. Ενώ άλλοι όπως ο Βαρουφάκης προτίμησαν να την κάνουν για να έχουν να λένε κατόπιν εορτής.

    Υπάρχει λοιπόν η περίπτωση πολλοί άνθρωποι να προτιμούν να ψηφίσουν όχι με βάση ευχολόγια, αλλά με βάση ποιοι μπορούν να πετύχουν με ρεαλισμό κάποια πράγματα.
    Ένα παράδειγμα: η ακριβοδίκαιη φορολόγηση δεν μοιάζει ουτοπία; Διότι με τις δυνατότητες μετακίνησης πλούτου και επιχειρήσεων σε χώρες με μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές, γίνεται εκβιασμός που κάνει το ζήτημα «φορολόγηση» μια συνεχή άσκηση ισορροπιών διότι υπάρχει και το ζήτημα της ανάπτυξης που αναφέρεις.

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εδώ που τα λέμε, έχει δίκιο ο Μπλογκ: μια χαρά ένας φιλελεύθερος δημοκράτης, κεντρώος ή δεξιός, μπορεί να υποστηρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των εργαζομένων, την δίκαιη φορολογία, την ισότητα ανδρών και γυναικών και άλλα πολλά. Η αριστερά, αν θέλει να ξεχωρίζει σαφώς από την δεξιά και το κέντρο, θα πρέπει να προτάξει και πάλι το ξεχασμένο όραμα του σοσιαλισμού με ελευθερία και ισότητα και να επεξεργαστεί ανάλογα προγράμματα. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, τόσο θα συγχέονται τα όρια και άντε βρες μετά τι είναι αριστερά και τι δεν είναι.

  152. Avonidas said

    #150. Πράγματι, δεν μπορεί να ξέρει κανείς με βεβαιότητα αν ένα κόμμα που δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να κυβερνήσει εννοεί αυτά που λέει. Υπάρχουν όμως ενδείξεις στις οποίες μπορείς να βασιστείς. Πρώτον, η πρότερη πορεία των στελεχών του. Δεύτερον, η εκτός κοινοβουλίου δράση του – π.χ. συνδικαλιστική πάλη. Τρίτον, η κοινοβουλευτική συνεργασία με άλλες δυνάμεις σε κάποια, τουλάχιστον, ζητήματα – δεν μπορεί να μην υπάρχει τίποτα απολύτως να βελτιωθεί, κανένα κοινό έδαφος.

    Έπειτα, είναι αποκαλυπτικό αν ένα κόμμα λέει πράγματα ουσιαστικά ασύμβατα μεταξύ τους, για να «πιάσει» κόσμο διαφορετικών κατευθύνσεων. Ξέρεις τότε ότι δεν μπορεί να είναι ειλικρινείς, ή δεν μπορεί να είναι σοβαροί. Ένα κόμμα με αξιώσεις σοβαρότητας προσπαθεί να εξηγεί όχι μόνο ΤΙ θα κάνει, αλλά και ΠΩΣ σκοπεύει να το κάνει. Και το «πώς» σημαίνει κατά κανόνα ότι θα απαιτήσει από τους ψηφοφόρους του διαρκή και σε βάθος χρόνου στήριξη. Δύσκολα αποφασίζεις να τα πεις αυτά, αν απευθύνεσαι σε κόσμο που θέλεις να τον προσελκύσεις μόνο για την Κυριακή των εκλογών.

    Και υπάρχει και το άλλο ζήτημα: η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στα επιθυμητά και τα εφαρμόσιμα. […] Τελικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην σκόπευε να κοροϊδέψει, απλά να είδε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα επιθυμητά και τα εφαρμόσιμα.

    Λένε πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά αυτό είναι μοιραία κυκλικό επιχείρημα: το τι είναι εφικτό καθορίζεται από το πόσοι και πόσο είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν να το πετύχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί όντως να μη σκόπευε να κοροϊδέψει, στην καλύτερη περίπτωση όμως έδωσε στον κόσμο του μια εικόνα όπου όλα είναι εύκολα και ρόδινα, ενώ γνώριζε τουλάχιστον ότι ΔΕΝ γνωρίζει τις δυσκολίες που θα συναντήσει. Αν η διαπραγμάτευση μπορούσε να ναι περίπατος, θα την είχαν επιχειρήσει τόσο ο ΓΑΠ όσο κι ο Σαμαράς μετά απ’ αυτόν. Άρα, μπορούσε κανείς λογικά να υποθέσει ότι θα είναι δύσκολη και ριψοκίνδυνη – και μετά, να προειδοποιήσει τον κόσμο, και αν μπορεί να αποσπάσει λαϊκή εντολή να προχωρήσει.

    Και απλά έχοντας αίσθημα ευθύνης δεν παράτησε τη χώρα κάνοντας πίσω. Ενώ άλλοι όπως ο Βαρουφάκης προτίμησαν να την κάνουν για να έχουν να λένε κατόπιν εορτής.

    Θεωρώ πως, αν ήταν να κάνει πίσω με αίσθημα ευθύνης, αυτό θα ‘πρεπε να ‘χει γίνει τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ακόμα είχε αντοχές η οικονομία, κι όταν θα ‘χε νόημα κι ένα δημοψήφισμα. Ούτε βρίσκω δίκαιη τη διατύπωση ότι ο Βαρουφάκης «την έκανε». Πρώτον, η παραίτησή του έγινε ολοφάνερα κάτω από την πίεση του γιούρογκρουπ (με άλλα λόγια τον θυσίασαν για τη «διαπραγμάτευση»). Δεύτερον, έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε σαφές ότι οι παραινέσεις του δεν επρόκειτο να εισακουστούν κι ότι δεν έπαιζε κανένα ρόλο πια εκεί. Θα ‘πρεπε να παρατήσει τελείως την πολιτική και να πάει σπίτι του; Ίσως, κι αυτή είναι μια άποψη σεβαστή, αλλά διαφωνώ. Σε ένα πράγμα επιμένω, ότι δεν μπορεί να είναι γελοίος ο Βαρουφάκης για τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης που πρότεινε, και σοβαρός ο Τσίπρας που είχε διακηρύξει τα ίδια από τα κεραμίδια για να εκλεγεί. Αν πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για γελοίους, τότε γελοίος είναι σίγουρα αυτός που ήθελε να παίξει πόκερ με ανοιχτά χαρτιά.

    Υπάρχει λοιπόν η περίπτωση πολλοί άνθρωποι να προτιμούν να ψηφίσουν όχι με βάση ευχολόγια, αλλά με βάση ποιοι μπορούν να πετύχουν με ρεαλισμό κάποια πράγματα.

    Σύμφωνοι, αλλά πρέπει τουλάχιστον αυτό που προσδοκάς να πετύχεις με ρεαλισμό να είναι κάτι που θέλεις, ή έστω να αποτρέπει κάτι χειρότερο. Αν έρθεις και μου πεις «δεν έχεις ρεαλιστικές ελπίδες να σωθείς, οπότε ψήφισε, γκιλοτίνα ή απόσπασμα;», ε, δε θα πάρω. Θα προτιμήσω εκείνον που έχει το σχέδιο με τη 1 στο εκατομμύριο πιθανότητες να σωθώ, γιατί τότε έχω 1 στο εκατομμύριο πιθανότητες να σωθώ, έναντι της βεβαιότητας να πεθάνω με τον τρόπο του ενός ή του άλλου.

    Η λούμπα στην οποία πέφτει ο κόσμος είναι ότι η επιλογή δεν τίθεται ποτέ τόσο ξεκάθαρα. Δεν είναι γκιλοτίνα κι απόσπασμα, αλλά ένας αργόσυρτος θάνατος, και κυρίως ο θάνατος κάποιου άλλου, που ελπίζει ο καθένας ότι θα καθυστερήσει τον δικό του. Αυτό που κάνουμε τώρα δεν είναι να απομακρύνουμε το φάσμα της χρεοκοπίας, δεν είναι να χτίζουμε μια ανάπτυξη με φιλέτα για τους λίγους και trickle down ή απλή επιβίωση για τους πολλούς. Πολύ απλά, τρέφουμε την επόμενη οικονομική φούσκα και την περνάμε στα παιδιά μας, όπως ακριβώς η πλαστή ευμάρεια του ’80-‘2010 μας οδήγησε στα μνημόνια. Οι επενδύσεις που προσελκύουμε δεν χτίζουν υποδομές για τη χώρα – δίκτυα, βιομηχανία, υπηρεσίες, απασχόληση – αλλά είναι αρπαχτές και πλιάτσικο που θ’ αφήσουν πίσω τους μια έρημο. Και πάνω απ’ όλα, αυτή η μακρόσυρτη αποσάθρωση έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί ν’ αποδοθεί πάντα σε ατομική αποτυχία κι αστοχία του εκάστοτε απολυμένου, ξεσπιτωμένου και χρεωμένου. Όπως λέει και το ανέκδοτο: «τι είναι ένα αποδεκτό ποσοστό ανεργίας; το ποσοστό που υπολογίζει ένας οικονομολόγος που έχει ακόμα τη δουλειά του» 🙂

    …σε καλό μας, ευθυμήσαμε πάλι 😐

  153. Avonidas said

    #151. Όπως θα ‘λεγε κι ένας μουσάτος που ‘χει πει πολλές βλακείες, 😆 σημασία δεν έχει να βρούμε τι είναι αριστερά, αλλά να την αλλάξουμε.

  154. rogerios said

    @141: «Φαντάζομαι θα γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει συζήτηση που να μην μπορώ να διεξάγω». Φαντάζομαι ότι ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ θα επέλεγε πιο μετριοπαθή διατύπωση εν προκειμένω.
    Όχι, δεν αμφισβητώ τις διαλεκτικές ικανότητές σου, όπως δεν αμφισβητώ τις διαλεκτικές ικανότητες κανενός σχολιαστή του παρόντος ιστολογίου. Αμφισβητώ απλώς τον ισχυρισμό ότι η Μαύρη Βίβλος γράφτηκε από μαρξιστές. Θέλεις να συζητήσουμε επ’ αυτού;
    Και όχι, το επίμαχο δεν είναι οι αριθμοί, αλλά ο ισχυρισμός του Κουρτουά ότι ο κομμουνισμός ως ιδεολογία είναι φύσει εγκληματογόνος.

  155. Avonidas said

    #154. Φαντάζομαι ότι ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ θα επέλεγε πιο μετριοπαθή διατύπωση εν προκειμένω.

    Να ‘σαι καλά, ΜΕ ΠΕΘΑΝΕΣ 😆 😆 😆

  156. Πέπε said

    146
    Το να μην του αρέσουν τα ισχύοντα βιβλία Γλώσσας δεν τον κάνει αυτόχρημα ψεκασμένο, έχω να πω.

  157. https://www.topontiki.gr/2023/06/27/spartiates-tou-noou-as-bete-theloun-i-chalari-kikilias-voridis/

  158. Avonidas said

    #157. Το λες και swipe right 😉

  159. BLOG_OTI_NANAI said

    154: «Η Μαύρη Βίβλος γράφτηκε από μαρξιστές»

    Επ’ αυτού να πω το εξής:
    1) Λέμε πολλές φορές ότι στο τάδε κείμενο ασκήθηκε κριτική «εκ των έσω», παρά το γεγονός ότι αυτός που ασκεί κριτική είναι πλέον «πρώην». Μπορούμε να πούμε ότι «η κομμουνιστική αριστερά δέχτηκε αυστηρή κριτική από τα ίδια τα μέλη της, όπως ο στοχαστής Κώστας Αξελός», αλλά το συγκεκριμένο άτομο να είναι πρώην μέλος. Αυτό λέγεται. Δεν θα πούμε ότι ένας ακροδεξιός ασκεί εκ των έσω κριτική στην αριστερά που είναι παράλογο.

    2) Πολλές φορές μελετάμε για να βγάζουμε κάποια συμπεράσματα. Η σχέση των συγγραφέων με την αριστερά σίγουρα δεν ήταν δική μου προσθήκη:

  160. BLOG_OTI_NANAI said

    159: «Και όχι, το επίμαχο δεν είναι οι αριθμοί, αλλά ο ισχυρισμός του Κουρτουά ότι ο κομμουνισμός ως ιδεολογία είναι φύσει εγκληματογόνος.»

    Όπως έχω ξαναπεί, ο λαϊκισμός είναι ένα εργαλείο που όλοι χρησιμοποιούν, και ταυτόχρονα όλο το βρίζουν. Έχω εμπλακεί πολλές φορές με τον λαϊκισμό διότι σε συζητήσεις για την θρησκευτική πίστη το 99% των επιθέσεων από κάποιον που δεν πιστεύει, βασίζεται σε στερεότυπα και λαϊκισμό.
    Για εμένα που δεν υπάρχει τίποτα που να μην γνωρίζω για την ορθόδοξη θεολογία ή την εκκλησιαστική ιστορία, όλες οι τεκμηριωμένες απαντήσεις είναι εύκολες. Όμως, μαζί με αυτές τις απαντήσεις, επειδή οι περισσότεροι επιτιθέμενοι είναι απλά γραφικοί, ο λαϊκισμός είναι το απαραίτητο εργαλείο αντίστροφης πίεσης προς τον λαϊκιστή που στο τέλος, σταματάει να σε πρήζει.

    Έτσι, η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού και βιβλία για την ιστορία των αθεϊστικών καθεστώτων αποτελεί για εμένα ένα πλούτο πληροφοριών σχετικά και με αριθμούς και με τις μορφές βίας και καταπίεσης ακριβώς διότι δομικό στοιχείο όλων των καθεστώτων αυτών ήταν η αθεΐα. Το να γνωρίζω ότι οι καμποτζιανές αρχές κρατούσαν ημερολόγιο για το πότε έρχεται η περίοδος της γυναίκας ώστε να επιβάλλουν στο ζευγάρι να έχει επαφές για να κάνει παιδιά, δεν απευθύνεται σε μένα, αλλά στον μακάκα που για χιλιοστή φορά προσπαθεί να διαστρέψει το απλούστατο δεδομένο, ότι η Εκκλησία έχει θεολογία 2.000 χρόνων σύμφωνα με την οποία το λογικό και το άλογο μέρος της ψυχής βρίσκονται σε μια συνεχή διελκυστίνδα και όσο κανείς αφήνεται στα σωματικά, δυσκολεύεται και υστερεί στα πνευματικά και αυτό είναι βασισμένο βεβαίως στη δομή ζωής που επέδειξε ο Χριστός.

    Για εμένα όλα αυτά αποτελούν εργαλείο αντι-λαϊκισμού. Σήμερα ειδικά, με τον περιορισμό της σκέψης σε τρεις γραμμές και λίγες λέξεις, σχεδόν τα πάντα είναι ευφυολόγημα και λαϊκισμός.

    Προσωπικά δεν δέχομαι ότι η φύση του κομμουνισμού οδηγεί στο έγκλημα. Η θέση μου είναι ότι κυρίως ο βολονταρισμός οδηγεί στο έγκλημα διότι αρνείται να κατανοήσει τη φύση του ανθρώπου ως πραγματικό, ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ακόμα και ο Χριστός είπε, τα ζιζάνια θα μεγαλώνουν μαζί με τα υγιή φυτά μέχρι τον θερισμό. Μιλάμε για τον απόλυτο ρεαλισμό. Ο άλλος νομίζει ότι πάμε όλοι μαζί, και άμα δούμε τίποτα προδότες, αντιδραστικούς, εσωτερικούς εχθρούς τους καθαρίζουμε και τελειώσαμε.

    Και αντί να ολοκληρώσουν τον κύκλο της μετάβασης του Νίτσε από την Καμήλα, στο Λιοντάρι και κατόπιν στο Παιδί, μένουν μια ζωή στο Λιοντάρι, μαζί με ένα πλήθος που μια ζωή θα είναι η Καμήλα, και στο Παιδί δεν πρόκειται να φτάσουν στον αιώνα τον άπαντα. Ακόμα και ο Χριστός ήξερε ότι μόνο μετά από τον κόσμο τούτο θα φτάσουμε στον Παράδεισο.
    Βεβαίως είπαμε ότι στην εποχή που έγραφε ο Νίτσε όλα αυτά είχαν νόημα, σήμερα όμως, αυτές οι επίγειες ουτοπίες και τα αποκαλυπτικά οράματα προκαλούν τη θυμηδία. Ειδικά όταν βλέπουμε σήμερα κάτι αναρχο-αντιεξουσιαστικο-αριστερούς να πιστεύουν τέτοιες ανοησίες, σαν τους Προτεστάντες Αναβαπτιστές.

    Είναι ο κομμουνισμός ανεύθυνος; Ασφαλώς όχι.
    Θεμέλιο στη θεωρία του είναι το πέρασμα από το «Λιοντάρι», την περίφημη δικτατορία προλεταριάτου, άρα έχουμε δομική και όχι περιστασιακή ροπή προς τη βία και την τρομοκρατία.
    Το ερώτημα αν θα κριθεί από από τα έργα του ή από τα ιδανικά του, έχει ήδη απαντηθεί: αν το λάθος σου είναι να κλέψεις 5 ευρώ για να φας, δεν βαριέσαι. όταν έχεις αφήσει πίσω σου 30 εκατομμύρια νεκρούς, θα κριθείς και από τα έργα σου, διότι και τα ιδανικά σου (δικτατορία προλεταριάτου) δεν είναι αθώα για το έγκλημα.

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Κουρτουά ήταν μαοϊκός στα νιάτα του. Αλλά και ποιος δεν ήταν στη δεκαετία του ’60…🙂 Είναι γεγονός ότι η πλέον συστηματική και εμπεριστατωμένη κριτική του υπαρκτού σοσιαλισμού έχει γίνει από αριστερούς· που πολλοί από αυτούς παρέμειναν αριστεροί, αφού το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο δεν χρεοκόπησε, επειδή χρεοκόπησε το σοβιετικό σύστημα. Όσο για τα θύματα του συστήματος αυτού, όντως είναι εκατομμύρια, αυτό δεν αμφισβητείται παρά μόνο από τους εναπομένοντες νοσταλγούς του. Όταν ο Κουρτουά λέει ότι ο κομμουνισμός εμπεριέχει το σπέρμα του ολοκληρωτισμού, δεν πρωτοτυπεί, αν λέγοντας κομμουνισμός εννοεί λενινισμός-σταλινισμός. Από τον Πλεχάνοφ και τον Τρότσκι, τον Κροπότκιν, την Λούξεμπουργκ μέχρι τον Όργουελ, τον Κέσλερ, τον Παπαϊωάννου, την Άρεντ, τον Καστοριάδη, τον Πουλαντζά, πλήθος ολόκληρο άσκησε σφοδρή κριτική. Οπότε απορώ γιατί έκανε τόσο ντόρο η «Μαύρη Βίβλος».

  162. Νέο Kid said

    Μαοϊκός ξεμαοϊκός… είναι καλός τερματζής ο Κουρτουά!

  163. Γιάννης Κουβάτσος said

    162:Άσε… Όσο σκέφτομαι ότι πέρσι πήρε μόνος του το τσαμπιολί από τη Λίβερπουλ…

  164. ΣΠ said

    162
    Ο Κουρτουά μου θυμίζει τον Αβερέλ Ντάλτον.

  165. 162
    Ο Κουρτουά ακολουθεί
    Ρεάλ πολιτίκ

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εμένα τον Ντε Γκολ (αν και τερματοφύλακας 🙂).

  167. michaeltz said

    Τώρα που κατακάθησε ο κουρνιαχτός και έβγαλε ο καθένας τα βαθειά του αισθήματα (και θέσεις) από τις εκλογές του Ιούνη του 2023, θέσεις επεξεργασμένες με πολλή μελέτη (είναι προφανές), ας μιλήσει και το 20%, που βρίσκεται στις επάλξεις από τότε που το 20% είχε γίνει και 36%, αλλά και πολύ πριν, τότε που ήταν 3%. Αυτό το ποσοστό δεν τοποθετήθηκε έτσι από μελέτη, (ίσως και λίγο απ’ αυτήν) αλλά, κυρίως, από τις βουρδουλιές που μέτρησε στην πλάτη του από τα αφεντικά, από τις δυνάμεις καταστολής, απ΄τα φτυσίματα στα παπούτσια του σε κάποια τυχαία σύγκρουση με κάποιον ρατσίστα σε κάποια στοκχολμέζικη γειτονιά, από το πούλημα κοψοχρονιά του οικογενειακού σπιτιού για να μην το πάρει τσάμπα η Τράπεζα.
    Αυτό το ποσοστό δεν ενδιαφέρεται για τις βαρύγδουπες αναλύσεις, λαχταρά να τα καταφέρει να μεγαλώσει τα παιδιά του και να μπορεί να εξοικονομήσει μια σοκολάτα για τα εγγόνια του, χωρίς να το καταφέρνει πάντα.

    Λοιπόν, σας βεβαιώνω πως αυτό το ποσοστό έχει χάσει τον ύπνο του, και όχι για το αν ο κόσμος του Σύριζα θα επιλέξει την διατήρηση του Τσίπρα στη θέση επικεφαλής. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να φανταστεί μέχρι ποιο σημείο κακοζωίας θα φτάσει τώρα που το 80% έπεσε σε έρωτα βαθύ με τον γόνο της πιο προβεβλημένης οικογένειας της χώρας, τώρα που θα κυβερνήσει με την πιο ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι όσα έκανε στην προηγούμενη θητεία του έτυχαν γενικής αναγνώρισης και επικροτήθηκαν θερμά, οπότε δεν μπορεί να φανταστεί πού θα φτάσει η εφευρετικότητά του τώρα που δοξάστηκε από τους πολίτες.

    Γι’ αυτό, αυτό το ποσοστό φρόντισε να καταγράψει τα πεπραγμένα του Κυβερνήτη, και τα παραθέτουμε πιο κάτω. Μπορεί να υποβοηθηθεί η συλλογική μνήμη, μπορεί να γίνουν αντικείμενο σύγκρισης με αυτά που θα κάνει αν τηρήσει τις υποσχέσεις του, οπότε θα βοηθήσει και την Ιστορία.

    Λοιπόν:
    Κυβερνητικές Πράξεις Κυβέρνησης Μητσοτάκη

    Πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού της χώρας:
    – Επιστροφή του διαβατηρίου του στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τοποθέτηση ως επικεφαλής της ΕΥΠ, ανθρώπου που δεν είχε το πτυχίο και τα τυπικά προσόντα για τη θέση κι αλλαγή του σχετικού νόμου κατόπιν εορτής, μετά το χαμό που ξέσπασε.
    – Μεταφορά στο Γραφείο του Πρωθυπουργού των αρμοδιοτήτων για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αλλά και όλων των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΕΡΤ, ΑΠΕ).
    – Ψήφιση φωτογραφικής διάταξης που προσέφερε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια».

    – Επιδείχτηκε εγκληματική ανικανότητα στη διαχείριση της πανδημίας με πάνω από 36.000 νεκρούς (σχεδόν οι μισοί εξ αυτών εκτός ΜΕΘ), 14οι στον κόσμο σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων και 30οι σε συνολικούς θανάτους (12οι και 13οι στην Ευρώπη αντίστοιχα). Διάλυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, άνοιγμα τουρισμού το 2020 χωρίς σχέδιο, μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για την οποία ο Πρωθυπουργός της χώρας (υποτίθεται ότι) δεν γνώριζε τίποτα, ακαταδίωκτο επιτροπών, VIP ΜΕΘ, εμβολιασμοί εκτός σειράς για γαλάζια στελέχη, ΣΔΙΤ, απαγορεύσεις και πρόστιμα που δεν είχαν καμία σχέση με μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, εργαλειοποίηση επιστημόνων και ειδικών, σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ, μειώσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε περίοδο πανδημίας (τον Φεβρουάριο του 2022, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, υπηρετούσαν 4.672 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κι αν συνυπολογιστούν οι αναστολές εργασίας και οι νοσήσεις με covid, οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού ξεπερνούν τις 10.000), μείωση προϋπολογισμού για την υγεία κατά 800εκ, οικειοποίηση προγράμματος προληπτικής μαστογραφίας που είχε νομοθετηθεί το 2017 επι ΣΡΖ, καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού κι ατομικής ευθύνης για να καλύψουν την εγκληματική τους ανεπάρκεια, αφήνονας ανεξέλεγκτη τη διασπορά του COVID, κάτι που ισοδυναμεί με κοινωνική δολοφονία των ευπαθών..

    – Ύφεση πριν από τη πανδημία, 46 δις χρέη προς τον ΕΦΚΑ, 40% υψηλότερος πληθωρισμός σε σχέση με την ΕΕ (ρεκόρ 30 χρόνων), δημόσιο χρέος που ξεπέρασε τα 400 δις ευρώ (191% του ΑΕΠ, 2οι στον κόσμο σε ποσοστό χρέους/ΑΕΠ, πίσω μόνο από την Ιαπωνία, όπου το χρέος είναι κυρίως εσωτερικό), ενώ το καλοκαίρι του 2009 και λίγο πριν μπούμε στα μνημόνια ήταν περίπου 290 δις ευρώ (120% του ΑΕΠ), εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ ύψους 93 δισ. συνολικά, ισοζύγιο αγαθών/ υπηρεσιών από -2,5 στα -11,5 δις, 10ετές ομόλογο από 2% στο 4,2%, ψήφιση πτωχευτικού κώδικα – τέλος στη προστασία πρώτης κατοικίας, σχέδιο «Ηρακλής» για να μειώσουν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια τους ισολογισμούς τους πουλώντας τα κοψοχρονιά σε διεθνή κερδοσκοπικά FUNDS, έκθεση Πισσαρίδη, ανεργία στο 12% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 30%, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, των υπερωριών μέσω αύξησης του χρόνου εργασίας, τοποθέτηση στελεχών με πλαστά πτυχία, τοποθέτηση διοικητή 80+ ετών σε νοσοκομείο, χρηματιστήριο ενέργειας και ρήτρα αναπροσαρμογής, τιμή βενζίνης εξαιρετικά υψηλή την ώρα που η τιμή του βαρελιού πέφτει συνεχώς, κατάργηση φόρων πολυτελούς διαβίωσης και τεκμηρίων, ελάχιστα μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας, τεράστια ακρίβεια στα τρόφιμα και ακραία επιδοματική πολιτική με κάθε λογής pass (market, power, fuel, κλπ), καλάθια νοικοκυριού, Πάσχα, νονού, μπακαλιάρου κλπ., 3οι από το τέλος σε αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε, 55 δις σε φόρους το 2022 – 15% περισσότεροι από τα 48 δις του 2021 ελέω υψηλού πληθωρισμού και τεράστιας ακρίβειας.

    -Κάψιμο σχεδόν της μισής Ελλάδας με διαταγές μη πυρόσβεσης. Εντολή εγκατάλειψης χωριών μην τυχόν και πάθει έγκαυμα κάποιος προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του.

    – Βόλτες Oruc Reis στο Αιγαίο, «παρασύρθηκε από τα κύματα», «δεν έγινε και τίποτα» στον Έβρο, αδράνεια στη προσφυγή κατά της κατοχύρωσης του «Turkaegean» ως εμπορικού σήματος, αποστολή όπλων στην Ουκρανία, απόσυρση στρατιωτικού εξοπλισμού από νησιά, αναγνώριση του πραξικοπηματία Γκουαίδο ως προέδρου της Βενεζουέλας, κατάσχεση ιρανικού πλοίου με πετρέλαιο και αυγκαλυμμένη επιστροφή του, κωλοτούμπα για τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να τολμάνε να φέρουν τα μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή για κύρωση. Ράλι εξοπλισμών κι αλόγιστες αμυντικές δαπάνες: Rafale και Belharra με 14 δις, 4 δις για τα F-35, 1η χώρα στο ΝΑΤΟ για το 2022 σε δαπάνες για εξοπλισμούς με 3,54% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι δαπάνες για εξοπλισμό αντιπροσωπεύουν το 45,3% των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ουγγαρία (48%). Παράνομα pushbacks, υποβάθμιση διαδικασίας ασύλου, κατάργηση κι επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης, νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» για πρόσφυγες, επέκταση φράχτη Εβρου και χιλιάδες ευρώ για φιέστες Μητσοτάκη στον Εβρο.

    – Μικροσκοπικά παγουρίνο και μάσκες-αλεξίπτωτα στα σχολεία, φιάσκο με την τηλεκπαίδευση και κατάρρευση πλατφορμών, προσπάθεια να μπουν κάμερες στις τάξεις των σχολείων, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου – σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, ΕΒΕ και τράπεζα θεμάτων, μείωση κρατικής χρηματοδότησης για ΑΕΙ κατά 13% και δραματική μείωση των εισακτέων, εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων με εκείνα των δημόσιων πανεπιστημίων, πάνω από 8.000 οργανικά κενά στα σχολεία, κλείσιμο ελληνικού σχολείου Βρυξελλών.

    – Αστυνομοκρατία, άγρια καταστολή, βία κι αυθαιρεσία (Joker, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Σεπόλια, Εξάρχεια, Πανεπιστήμια, Ινδαρές, υπόθεση Ινδιάνου, Βασίλης Μάγγος κλπ). Καμία πρόοδος στην εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ, παρά μόνο για προεκλογικό εφέ, ενώ οι μαφιόζικες εκτελέσεις και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο στη χώρα μας.. Καμία εξέλιξη στην υπόθεση της δολοφονίας του Ιάσονα έξω από τη Βουλή από το υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη. Δεν ξεχνάμε τις παρτίδες που είχε με τον Φουρθιώτη, αυτόν τον τύπο που του παρείχαν φύλαξη ενισχυμένη κι έμπαινε στα υπουργεία βρίζοντας και κατάφερε να διώξει υπουργό από τη θέση του! Τυχαία ματαίωση δολοφονίας Βαξεβάνη από έλεγχο της Αστυνομίας του οχήματος των επίδοξων δολοφόνων. Επίσης το σίριαλ Νικολάου με παράνομη μεταχείριση Κουφοντίνα.
    Νόμος Χρυσοχοΐδη για περιορισμό συναθροίσεων. Πάνω από 3.000 νέα οχήματα στον στόλο της αστυνομίας τα τελευταία 4 χρόνια, ασθενοφόρα κανένα,(Τι να τα κάνουμε αφού δεν έχουμε οδηγούς;) περισσότερες από 6.500 προσλήψεις ειδικών φρουρών, συνοριοφυλάκων, ΕΠΟΠ και ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια, 2η θέση στην ΕΕ σε αστυνομικούς ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους.

    – Αύξηση χρεών της ΝΔ στα 430 εκ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2022 (38 εκ. παραπάνω από το 2021 και 237 εκ. παραπάνω από το 2016 που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ο Κ. Μητσοτάκης), 1,3 εκ. το χρέος του Κ. Μητσοτάκη στις τράπεζες και πάνω από 13 εκ. τα χρέη του Υπουργικού του Συμβουλίου (Πόθεν Έσχες, 2022). Ψευδή πόθεν έσχες Κούλη – Μαρέβας και offshores, σπίτι Βολταίρου, αγροτική επιδότηση, κορονογλέντι στην Ικαρία και ποδηλατάδα στη Πάρνηθα σε περιόδους lockdowns με περιορισμούς κυκλοφορίας, κάθε τριήμερο κι αργία και σ’ άλλο νησί – ο τουριστικότερος των Πρωθυπουργών, βόλεψε ανιψιό, ξαδέρφη, τ’ αδέρφια της πεθεράς του, την κόρη και τον γιο του και ποιος ξέρει πόσους και ποιους άλλους δικούς του.

    – Τεράστια αύξηση μετακλητών υπαλλήλων (πάνω από 3.500 πλέον) και δαπανών του Μαξίμου (από 4,9 εκ. ευρώ επί ΣΡΖ, 16,5 εκ. ευρώ σήμερα), διορισμοί φίλων και κομματικών στελεχών ως διοικητές νοσοκομείων, πάνω από 10 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, Μαραβέγιας, Πάτσης, Νικολάου, Καππάτος, Χειμάρας, Παπαθανάσης κλπ, golden boys στη ΔΕΗ με μπόνους, υπερμπόνους, μετοχές, με 15 θέσεις Γενικών Διευθυντών (από 7 το 2019) και 250 βοηθούς Γενικών Διευθυντών (από 60 το 2019), κρατική ενίσχυση 120 εκ. ευρώ στην Aegean και 308 εκ. σε ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος και Fraport.

    – Πάνω από 40 εκ ευρώ στα ΜΜΕ μέσω Λίστας Πέτσα (20 εκ.), Λίστας Κικίλια (18,5 εκ.) και Λίστας Πλεύρη (5 εκ.), λογοκρισία και φίμωση δημοσιογράφων στα ΜΚΔ, διώξεις δημοσιογράφων σχετικά με το σκάνδαλο Νοβάρτις, 108η θέση στην ελευθερία του τύπου (ΡΧΣ), 26οι στους 27 της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, μόνο το 7% θεωρεί τα ΜΜΕ ανεξάρτητα από πολιτικές και κυβερνητικές επιρροές και το 8% από αντίστοιχες επιχειρηματικές (Digital News Report, 2022), λίστα ΕΥΔΑΠ με 1,5 εκ. Ευρώ σε δαπάνες διαφημίσεων σε ΜΜΕ, αλλά και σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες.

    – Απόσπαση αρχαίων από τον Σταθμό Βενιζέλου με απόφαση διορισμένου επιλεγμένου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και καθυστερήσεις των έργων για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Μην ξεχάσουμε και το απίστευτο ΠΔ 85, την εξίσωση των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών με αποφοίτους λυκείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα και τους μισθούς τους.
    -Το σκάνδαλο των σκανδάλων: Οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, ακόμα και υπουργών της Κυβέρνησης, από την ΕΥΠ, με παράνομο λογισμικό απαγορευμένο από την Ευρώπη, σε συνεργασία με σκοτεινών σκοπών επιχειρηματίες/απατεώνες που έβαλαν υπό εποπτεία την Ελλάδα. Ο πθπ δεν γνώριζε τίποτα! Και το δυστύχημα στα Τέμπη. Ξαφνικά ανακαλύψαμε, με τρόπο που κόστισε τον θρήνο για 57 (τουλάχιστον) κυρίως νέους ανθρώπους, πως ταξιδεύαμε χωρίς ηλεκτρονικό έλεγχο ασφάλειας και διόρθωσης του «ανθρώπινου λάθους», που το έκανε (ώ! της έκπληξης) κομματικό ρουσφέτι της κυβέρνησης!!! Ούτε αυτό γνώριζε ο Μητσ., παρά το ότι με εντολή του αποσύρθηκε, χωρίς να εγκατασταθεί, το σχετικό λογισμικό παρακολούθησης της κυκλοφορίας των τρένων.

    Ξεχάσαμε την τσιμεντόστρωση της Ακρόπολης!!! Που πλημμύρισε με την πρώτη βροχή! Δεν σκέφτηκαν ούτε κάν την λαϊκή ρήση: Τσιμέντο να γίνει! Τα μοντέλα, όμως, συνεχίζουν να θέλουν ελικοδρόμιο γιατί …ιδρώνουν τραβώντας τον ανήφορο και χαλάει το μακιγιάζ.

    Και εις ανώτερα…

  168. Nestanaios said

    109. «Τι είναι αυτό που σήμερα είναι αποκλειστικά αριστερό και μπορεί να εφαρμοστεί πραγματικά και ρεαλιστικά μόνο από την αριστερά».

    Το δικαίωμα στην εργασία. Η παύση της επιδότησης της ανεργίας και η κατάργηση της ανεργίας.

  169. Nestanaios said

    Δυστυχώς πολλοί στο παρελθόν και το παρόν ταυτίζουν τον Κουμμουνισμό με διάφορα πολιτικά συστήματα. Οι Αριστεροί πιστεύουν ότι έχουν Δημοκρατία και οι Δεξιοί ότι το κουμμουνιστικό καθεστώς βασίζεται σε ολοκληρωτικό, δικτατορικό πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι αλήθεια αλλά όλα τα Δημοκρατικά καθεστώτα με οικονομικές τάσεις κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος πολεμήθηκαν και εξοντώθηκαν από τους αντίπαλους τού κουμμουνισμού τους καπιταλιστές.
    Ο Κουμμουνισμός δεν είναι πολιτικό σύστημα. Ο Κουμμουνισμός είναι οικονομικό σύστημα και αντιστέκεται στον καπιταλισμό. Το πολιτικό σύστημα λέγεται Δημοκρατία και σε ορισμένες περιπτώσεις λέγεται κάπως αλλιώς.

  170. Nestanaios said

    109. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν του Τσοχατζόπουλου ούτε του Σημίτη ούτε του Γιωργάκη ούτε της Φώφης ούτε του Ανδρουλάκη ούτε του Βενιζέλου ούτε του Χρυσοχοΐδη ούτε πολλών άλλων. Το ΠΑΣΟΚ ήταν του Ανδρέα της Μελίνας του Γεννηματά του Αλευρά του Αρσένη του Τρίτση του Μαγκάκη και επί Ανδρέα ο Τσοχατζόπουλος δεν είχε πτερά. Οι κρυπτοδεξιοί που εισχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ έδωκαν πτερά στο Τσοχατζόπουλο με σκοπό την διάλυση αυτού του χώρου και έγινε αυτός που έγινε.

  171. 166,
    Παίζει σε θέση
    εξτρέμ

  172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    169 – Επειδή είναι οικονομικό σύστημα βασισμένο στο χρήμα και την παραγωγή, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, γιατί τελικά, γρήγορα γίνεται συντηρητικό και καπιταλιστικό, όπως έχει δείξει η ιστορία και η πράξη μέχρι τώρα.
    Μόνο η φυσική κοινωνική αυτορύθμιση μπορεί να λειτουργήσει δίκαια για όλους, κι αυτή, χωρίς ατομική και κατ’ επέκταση συλλογική σεξουαλική ισορροπία, δεν μπορεί να υπάρξει.
    Μέχρι τότε οι άνθρωποι στην συντριπτική τους πλειονότητα, θα ζούν μέσα στην διαστροφή και την παράνοια, και στις δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις, θα ρέπουν πάντα προς τον φασισμό.

  173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    167 – Το 3% έγινε πολύ σύντομα 36% με χοντρό προμοτάρισμα των ΜΜΑ των κεφαλαιούχων, για να κάνει την βρομικη μνημονιακή δουλειά η «αριστερά» χωρίς να κουνηθεί φύλλο, να ξεπλύνει τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να σκοτώσει την λαϊκή ελπίδα εναλλακτικής λύσης, και να χάσει για πάντα το ηθικό πλεονέκτημα η αριστερά.
    Αυτοί που το έκαναν, είναι πληρωμένοι δολοφόνοι, απόδειξη πως 4 χρόνια στην αντιπολίτευση και παρ’ όλα τα πολλά και τρομακτικά που γράφεις, δεν έφεραν την παραμικρή αντίδραση, και ειδικά στην φασιστική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, υπήρξε σύμπνοια των «αριστερών» κομμάτων με την κυβέρνηση. Μόνο οι ακροδεξιοί αντέδρασαν στα αντιεπιστημονικά μέτρα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενηλίκων, λες κι είμαστε μοσχάρια, γι’αυτό και λογίζονται αυτοί ως αντισυστημικοί από τους νέους!

    Η εξήγηση για την παράλογη λαϊκή εκλογική συμπεριφορά, είναι απλή και φανερή για όποιον βλέπει χωρίς δογματικά γυαλιά.

  174. Νέο Kid said

    Ρε συ Λάμπρο, αφού δεν … που δεν… δε πας για κανα ψάρεμα;

  175. Πέπε said

    167
    Καταπληκτικό κείμενο, Μιχάλη (και λίγα λέει: έχω δει κι άλλα παρόμοιας θεματικής που κυκλοφόρησαν, με όχι πάνω από 50% αλληλεπικάλυψη με το δικό σου), αλλά… τι να το κάνουμε; Ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις για τη δεύτερη τετραετία.

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    174 – Τώρα ποιός από τους δύο μας δεν, άστο καλύτερα, ΔΕΝ σε παίρνει, και δεν ξέρεις και να ψαρεύεις.😊

  177. Μαρία said

    Επιδοκιμάζω.Προβλέπω αναβίωση του κινήματος της γραβάτας.
    https://www.sofokleousin.gr/meteklogiko-sok-ayksanetai-i-forologia-ton-eleytheron-epaggelmati
    Μετεκλογικό σοκ: Αυξάνεται η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών!
    Στην ατζέντα αναβίωση των τεκμηρίων, διατήρηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση της έκπτωσης δαπανών, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακό πελατολόγιο

  178. sarant said

    167-175 Πράγματι… Αλλά κι έτσι έχει αξία

  179. Γιάννης Κουβάτσος said

    177:Κατά τα άλλα, την πλήρωσε ο Κατρούγκαλος.
    Καιρός ήταν να πάψουν να πληρώνουν μόνο τα συνήθη κορόιδα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

  180. Μαρία said

    179
    Ο Κατρούγκαλος σωστά τους έβαλε στο στόχαστρο, αλλά, αν δεν κάνω λάθος, υποστήριξε οτι πρέπει να φορολογούνται όπως οι μισθωτοί. Οι ελ. επαγγ. όμως δεν έχουν σταθερό εισόδημα.

  181. Μαρία said

  182. aerosol said

    #167
    Σωστός.

  183. Νίκος Κ. said

    Μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται:

    Μετεκλογικό σοκ: Αυξάνεται η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών!
    Στην ατζέντα αναβίωση των τεκμηρίων, διατήρηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση της έκπτωσης δαπανών, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακό πελατολόγιο

    https://www.sofokleousin.gr/meteklogiko-sok-ayksanetai-i-forologia-ton-eleytheron-epaggelmati

    (Κατά τα άλλα τους έφταιγε ο Κατρούγκαλος)

  184. Nestanaios said

    172. Για να σου απαντήσω θα πρέπει να μου μεταφράσεις την λέξη «σεξουαλική».

    167. Πολύ καλά. Συμφωνώ με όλα εκτός από τα της πανδημίας. Θέτω όμως ένα πολυσκελές ερώτημα. Μπορεί ο απλός πολίτης να γνωρίζει όλα αυτά; Πρέπει ο απλός πολίτης να αφήσει τις δικές του καθημερινές δραστηριότητες και να ασχοληθεί με τον έλεγχο της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού (έπαρχου);
    Η δική μου απάντηση είναι ΟΧΙ και για τον λόγο αυτό συνιστώ το πολίτευμα της Δημοκρατίας (το κράτος των δήμων όπου οι δήμοι αντικαταστούν τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της δημοκρατίας και το ίδιο το σύνταγμα και από έντυπο γίνεται άτυπο) και όχι την λαοκρατία, οχλοκρατία.

  185. Nestanaios said

    173. «Μόνο οι ακροδεξιοί αντέδρασαν στα αντιεπιστημονικά μέτρα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενηλίκων, λες κι είμαστε μοσχάρια, γι’ αυτό και λογίζονται αυτοί ως αντισυστημικοί από τους νέους!»

    Μέσα στη Βουλή, κανένας δεν αντέδρασε. Εκτός Βουλής αντέδρασαν οι νουνεχείς και οι ακροδεξιοί δεν έχουν αυτή τη χάρη.

  186. Fremder said

    72,121 Η ανάλυση της ψευδολογίας και η παροιμία με τον αράπη μου θύμισαν ένα γρίφο με αραβικά εθνολογικά στοιχεία:
    «Ο Αμπντουλάχ είναι πολύ πλούσιος», είπε ο Αλή Μπαμπά. «Συγκεκριμένα έχει τουλάχιστον 100 καμήλες». «Αποκλείεται», είπε ο Ισμαήλ. «Είμαι σίγουρος ότι έχει λιγότερες από 100». «Απ’ όσο ξέρω εγώ, έχει τουλάχιστον μία καμήλα», πρόσθεσε ο Φαρούχ. Αν μόνο ένας από τους τρεις έχει δίκιο, τότε πόσες καμήλες έχει ο Αμπντουλάχ;

  187. Alexis said

    #170: Έλα ρε δικέ μου, παλιό ΠΑΣΟΚ Ορθόδοξο κι εσύ;
    Γεια σου σύντροφε! 😂😂😂 🤣🤣🤣

  188. Παναγιώτης Κ. said

    Υπάρχουν διάφοροι οικονομικοί δείκτες για την πορεία μιας χώρας. Για μένα ο πλέον σημαντικός είναι αυτός της ανεργίας!
    Υποθέτω λοιπόν πως αν υπάρχει ανοχή στους ελεύθερους επαγγελματίες αυτή σχετίζεται με τον φόβο της κάθε κυβέρνησης στην διαχείριση της ανεργίας. Με κάθε τρόπο θέλουν να την κρατούν όσο γίνεται πιο χαμηλά.

  189. michaeltz said

    173.
    Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κρίνεις την Ιστορία με σημερινά κριτήρια. Εγώ βλέπω την σύμπραξη με την κυβέρνηση σαν αποτέλεσμα του αισθήματος της τεράστιας ευθύνης να πρέπει να αντιμετωπιστεί κάτι που, ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, φάνταζε ανίκητο, απειλητικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ακόμα και σε επίπεδο καταστροφής του Πολιτισμού. Αυτό χρησιμοποιήθηκε και για την δικαιολόγηση του τεράστιου κύματος κερδοσκοπίας που, μετά, αποκαλύφθηκε ως αισχροκέρδεια. Όταν δεν γνωρίζεις τι πραγματικά είναι αυτό που σε απειλεί δεν είναι δυνατόν να κάνεις αντιπολίτευση, γιατί αν η κυβέρνηση αποδείχνοταν ότι ήταν σωστή, εσύ, όχι μόνο σαν πολιτικός αλλά και σαν άνθρωπος, θα ήσουν και έξω σου και μέσα σου τε-λει-ω-μέ-νος, δεν θα μπορούσες ούτε το παιδί σου να κοιτάξεις στα μάτια, αν σου είχε μείνει παιδί.

  190. Πέπε said

    186
    Ο Αμπντουλάχ έχει σίγουρα μια καμήλα, και μπορεί και παραπάνω.

    (Υπάρχει κάτι πιο έξυπνο που πρέπει να βρούμε;)

  191. Alexis said

    #173: Δεν υπήρξαν ούτε «αντιεπιστημονικά μέτρα» ούτε «υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ενηλίκων»
    Τα μέτρα ήταν αυτά που πρότεινε ο ΠΟΥ και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για μια πανδημία από έναν ιό που ήταν παντελώς άγνωστος έως τότε και οι συνέπειές του στον παγκόσμιο πληθυσμό απρόβλεπτες (δες και σχόλιο 189).
    Έχεις μαύρα μεσάνυχτα για τον τρόπο επιστημονικής διαχείρισης τέτοιου είδους κρίσεων γι’ αυτό σταμάτα επιτέλους να γράφεις ψέματα και χοντρές ανακρίβειες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσεις τις εμμονές σου.
    Μας διαβάζουν και άνθρωποι που δεν μας (σε) ξέρουν.

  192. Γιάννης Κουβάτσος said

    187:Η ντριμ τιμ της μεταπολίτευσης. 😂 Κουτσόγιωργας, Άκης, Κουλούρης, Κατσιφάρας, Δροσογιάννης, Βαγγέλας Γιαννόπουλος, Μαρούδας…
    188:Μόνο εδώ, όμως, έχουν βρει ως τρόπο καταπολέμησης της ανεργίας οι κυβερνώντες (ας το δεχτούμε χάριν της συζήτησης) το να αφήνουν ουσιαστικά αφορολόγητους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., και ιδίως στις δυτικοευρωπαϊκές, συμβαίνει αυτό; Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία το 90% των εσόδων από την φορολογία να συγκεντρώνεται από την φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων; Δεν έχω γνώσεις οικονομικών, αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι και κοινωνικά άδικο και οικονομικά ασύμφορο και προβληματικό.

  193. Γιάννης Κουβάτσος said

    191:»Μας διαβάζουν και άνθρωποι που δεν μας (σε) ξέρουν.»
    Ε,καλά, μην το λες αυτό, Αλέξη. Και περαστικός να είναι κάποιος από δω, κάποια πράγματα δεν κρύβονται. Και μόνο το ύφος, μαρτυράει πολλά. 😉

  194. Νέο Kid said

    186. Ο καημένος ο Αμπντάλα (δεν μου αρέσει το ανύπαρκτο «Αμπντουλάχ», αχ!) έχει σέφερ (ζερό, 0) καμήλες. Είναι ακάμηλος!

  195. Nestanaios said

    191. Μία «πανδημία» που αφορούσε το υπουργείο οικονομικών και όχι το υπουργείο υγείας.

  196. Fremder said

    194 Ναι
    190 Μία καμήλα ίσον καμία καμήλα.

  197. Nestanaios said

    187. Ξέχασα να αναφέρω τον Τσοβόλα. Τώρα ξέρουμε ότι έχει υπάρξει ο πιο έντιμος πολιτικός στην ιστορία του τόπου. Διώχθηκε για την εντιμότητά του και όλοι έχουν μείνει στο «Τσοβόλα δώστα όλα» αλλά σοβαρά επιχειρήματα δεν έχουν. Ούτε για τον Λαλιώτη ούτε για τον Κουτσόγιωργα είχαν ούτε έχουν σοβαρά επιχειρήματα. Αερολογίες και τίποτα άλλο.

    Κάτι άλλο για να μη με παρεξηγήσεις ξανά. Εγώ δεν ήμουν ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούσα τον Ανδρέα όπως όλος ο Κόσμος εκτός Ελλάδος αλλά εγώ είμαι δημοκράτης και απεχθάνομαι την μοναρχία σε όλες της μορφές αυτής.

  198. ΓιώργοςΜ said

    186 προφενές δεν είναι; 100-, αφού η τομή συνόλων α και γ και δεν είναι κενό σύνολο 😛
    (πσσσσσσ, αν είσαι επιστημοναράς δεν κρύβεται… όχι τα μπακάλικα του μηχανικού υπηρεσίας…)

    195 φυσικά, αφού μόνο λογιστές εμβολίαζαν τον κόσμο, το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Και στις ΜΕΘ, όλοι διδακτορικό στην οικονομική θεωρία έχουν.

  199. Ακίνδυνος Γιατομπρουντζίδης said

    167. Η τοποθέτησή σας ως απλός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι συναισθηματικά φορτισμένη και η συναισθηματική αυτή επένδυσή σας στο κόμμα δεν σας βοηθά να κατανοήσετε γιατί συντριφτήκατε. Φαντάζομαι ότι ο βαθύς έρωτας του 80% με τον ΚΜ έχει μια δόση υπερβολής, αλλά σε περίπτωση που όντως το πιστεύετε, σας διαβεβαιώ ως μη απλός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι κανένας έρωτας με τον ΚΜ δεν υπάρχει, παρά μόνο από το μικρό ποσοστό των απλών και σπέσιαλ ψηφοφόρων της ΝΔ που το χέρι τους φτάνει μέσα στον κρατικό κορβανά. Εμείς οι λοιποί μη ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ καθόλου δεν χαιρόμαστε να βλέπουμε το πελατειακό κράτος να διαιωνίζεται και καθόλου δεν χαιρόμαστε που δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση.

    Αλλά γιατί δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση; Γιατί ο σχηματισμός που ένθερμα υποστηρίζετε έμπλεξε τη χώρα και τον λαό σε άσκοπες περιπέτειες από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία, ανακήρυξε τη μεσαία τάξη και, κυρίως, τον ελεύθερο επαγγελματία εχθρούς του Λαού, ανάλωσε το πολιτικό του κεφάλαιο εξαντλώντας την τετραετία και υπέστη έτσι τη μέγιστη δυνατή φθορά και, το σημαντικότερο όλων, όταν ήρθε η προ πολλού προδιαγεγραμμένη ήττα του το 2019, δεν άλλαξε ούτε πρόσωπα ούτε πολιτικές θέσεις.
    Δεν ξέρω αν ο κοινωνικός σας κύκλος ταυτίζεται με τους απλούς και μη ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Τσίπρας θα παρέμενε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη ήττα, στους κύκλους των μη ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν ήδη λόγος για 8ετία Μητσοτάκη (και, φυσικά, τώρα γίνεται πια λόγος για 12ετία Μητσοτάκη). Συνεπώς, εσείς οι απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να χάνετε τον ύπνο σας για το αν θα μείνει ή όχι ο Τσίπρας στο τιμόνι και όχι για πράγματα που δεν είναι στο χέρι σας. Αλλά κι εμείς, οι απλοί μη ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να χάνουμε τον ύπνο μας για τον ίδιο λόγο, γιατί πέρα από τους γαλάζιους Τσουκαλάδες που θέλουν μόνο να κερδίζει η ΝΔ με το αζημίωτο γι’ αυτούς, γιατί θέλουμε να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Στο τρέχον πολιτικό σύστημα ισχυρή αντιπολίτευση είναι μόνο αυτή που έχει πιθανότητα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

    Και για να μιλήσω και ανεκδοτολογικά, επειδή και το ιστολόγιο έχει αυτήν τη συνάφεια, ως ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής, την περίοδο 2017-2019 χάρη στον 4387/2016 του Κατρούγκαλου, έδινα στο κράτος το 50% του εισοδήματός μου. Όπως ίσως γνωρίζετε, οι μεταφραστές μπορούν να κρύψουν από ελάχιστα έως καθόλου εισοδήματα, οπότε μιλάμε για απώλεια του μισού πραγματικού εισοδήματος, χωρίς κανένα όφελος για τον φορολογούμενο σε σχέση με πριν (ή μετά την κατάργηση του νόμου). Όπως επίσης ίσως γνωρίζετε, ο ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής έχει σκληρό πλαφόν στο ετήσιο εισόδημά του γιατί μπορεί να παράξει έως x έργο ετησίως, με συγκεκριμένες αμοιβές (που έχουν σταθερά πτωτική τάση), συνεπώς την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί να θεωρείται τόσο προνομιούχος που να του αφαιρείται το 50% του εισοδήματός του, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παραδείγματα, όπως το 12,5% της Κύπρου, και να πηγαίνει σε εισφορές αλληλλεγγύης που, συχνότερα απ’ όσο θέλουν όλοι να πιστεύουν, κατέληγαν σε άτομα που ήταν φτωχοί μόνο στα χαρτιά.
    Κανείς δεν απόρησε που τα έξιτ πολ της 21ης Μαΐου έδειξαν 52-19 υπερ ΝΔ στους ελεύθερους επαγγελματίες, και δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα των δηλώσεων Κατρούγκαλου που κανείς δεν θεώρησε ως προσωπικές απόψεις αλλά ως κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της συλλογικής μνήμης.

    Είναι στο χέρι σας να προσπαθήσετε να γίνετε ισχυρή αντιπολίτευση, με άλλον αρχηγό εννοείται. Κι αν δεν μπορείτε γιατί είστε αγκυλωμένοι στις ιδεοληψίες σας, αφήστε το σε κάποιον άλλο, αλλιώς θα βλέπετε ΚΜ πρωθυπουργό μέχρι το 2035. Κι όπως ξέρετε απ’ τον πατέρα του, οι κατάρες δεν πιάνουν, άρα μη σπαταλάτε ενέργεια σε άστροτερφ ακτιβισμό τύπου ΜΤΣΤΚ ΓΜΣ.

  200. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    199 Καλώς ήλθατε, συνάδελφε. Το σχόλιό σας κρατήθηκε προς έγκριση επειδή ήταν το πρώτο σας.

    Να διευκρινίσω για τους άλλους ότι δεν είστε ο παλιός σχολιαστής Ακίνδυνος [σκέτο]

  201. Alexis said

    #193: 😆

  202. Fremder said

    180 Ο Κατρούγκαλος δεν μίλησε για φόρο εισοδήματος ΕΕ αλλά για ασφαλιστική εισφορά. Ούτε μίλησε για αύξηση αλλά για εισφορά ανάλογη με τον εισόδημα.

  203. Pedis said

    Τελικά είχε δίκιο ο Κατρούγκαλος. Λαϊκή απαίτηση να γα#$σουμε τα μπλοκάκια για να μάθουν που κοροϊδεύουν τον κόσμο και δουλεύουν σα να είναι μισθωτά αλλά δεν είναι. 🥱

  204. xar said

    @198 Πιο μπακαλίστικη εξήγηση:
    Για να έχει δίκιο μόνο ένας από τους τρεις, οι δύο πρέπει να είναι λάθος.
    Αν καμήλες >100, σωστοί οι Α + Γ
    Αν καμήλες >1 και <99 σωστοί οι Β + Γ
    Αν καμήλες = 0 σωστός μόνο ο Β
    Άρα, 0 καμήλες.

  205. xar said

    @204 (διόρθωση)
    η 2η περίπτωση είναι:
    Αν καμήλες >1 και <=100, σωστοί οι Β+Γ

  206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    184 – Τι μετάφραση χρειάζεται η φυσική σεξουαλικότητα; Έχει εξηγηθεί από τον Φρόιντ ακόμα.
    Ας είναι, εννοείται ως η κάθε ανεμπόδιστη έκφραση ενεργειακής χαράς και απόλαυσης. Οτιδήποτε την εμποδίζει, αρρωσταίνει τους ανθρώπους.
    Ένα μωρό πχ που δεν το παίρνει αγκαλιά η μητέρα του, (και ο πατέρας σε μεγαλύτερη ηλικία, στην πρώτη βρεφική ηλικία δεν τον έχει ανάγκη, μόνο την μητέρα) μεγαλώνοντας θα έχει ψυχολογικά προβλήματα.
    Προβληματική θα είναι και η μητέρα, ειδικά να δεν θηλάζει το μωρό της.
    Αυτά είναι η αρχή και συνεχίζεται ανοδικά ηλικιακά ως την γενετήσια ενηλικίωση και μετά καθοδικά, φθάνοντας πρακτικά στην πρώτη βρεφική ηλικία.
    Είμαστε ενεργειακά σεξουαλικά όντα, το τι σκέφτεται γι΄αυτό ο κάθε καταπιεσμένος και διεστραμμένος θρησκόληπτος και μη, είναι πρόβλημά του, που δυστυχώς, στην πατριαρχική κοινωνία έχουν την δύναμη να την επιβάλλουν και στους άλλους και ειδικά στα μικρά παιδιά, εξ ου και το γενικό κοινωνικό αρρωστημένο αποτέλεσμα.

  207. ΣΠ said

    204
    Ισχύουν οι εξής ανισότητες.
    Α: Κ ≥ 100
    Β: Κ < 100
    Γ: Κ ≥ 1

    Γραφικά.

     0   1                                        99  100
     |___|.........................................|___|........
                                                       |________Α
     ______________________________________________|            Β
         |______________________________________________________Γ
    
    

    Μόνο στο 0 ισχύει μόνο μία από τις ανισότητες, η Β.

  208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    189 – Με συγχωρείς αλλά, εγώ την έκρινα την ιστορία τότε που γραφότανε, και ήμουν ο μόνος εδώ μέσα, κι άκουσα, και τι δεν άκουσα από τους κάθε λογής δογματικούς πιστούς, και όχι ούτε ανεμβολίαστος είμαι ούτε κατά των εμβολίων, ούτε κατά των επιστημονικών μέτρων. Μόνο κατά του φασισμού απ΄όπου κι αν προέρχεται, απλά αυτό έχει ΜΕΓΑΛΟ κοινωνικό κόστος, ειδικά αν συναναστρέφεσαι με δογματικούς «προοδευτικούς».

    Εσύ το βλέπεις σαν σύμπραξη ευθύνης, εγώ με εκείνα τα δεδομένα, και τις σημερινές αποδείξεις, σαν σύμπραξη από κοινού απάτης.

    «ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, φάνταζε ανίκητο, απειλητικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ακόμα και σε επίπεδο καταστροφής του Πολιτισμού.»
    Αλήθεια, είναι ό,τι δείχνουν τα ΜΜΑ, και είναι γνωστό από πολύ παλιά πόσο χρήσιμη είναι η συλλογική τρομοκράτηση για την επίτευξη διαφόρων στόχων, πχ εκλογικού αποτελέσματος (λέω εγώ τώρα😊) γιατί ο πανικόβλητος δεν σκέφτεται λογικά.
    Τρία χρόνια μετά, με εμβολιασμένο άνω του 85% του πληθυσμού, το περίφημο τείχος ανοσίας που θα γινόταν με το 60% εμβολιασμένων, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί κι έχουμε χιλιάδες κρούσματα εβδομαδιαίως και δεκάδες νεκρούς, αλλά τα μέτρα σταμάτησαν ΚΑΙ με εντολή του ΠΟΥ.
    Ποιοί και πότε έλεγαν επιστημονική αλήθεια και πότε επιστημονικά ψέματα;
    Το ΜΕΓΑ διαχρονικό λαϊκό πρόβλημα, είναι η έλλειψη κριτικής σκέψης που έχει αντικατασταθεί από την δογματική και τις προλήψεις, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση.

    https://www.covidstats.gr/eody.html

    Και κάτι άλλο, καλή ανάλυσή σου στο 167 και εκτός από το ενεργειακό χρηματιστήριο, δεν αμφισβητώ τίποτε. Θα είχε μεγαλύτερη αξία, αν έκανες και μία για την τετραετία+ του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι για καλύτερη σύγκριση με την εγκληματική ΝΔ.

    Και για να μη με πείτε ΚΑΙ αντιΣΥΡΙΖΑ μετά το αντιΚΚΕ,😂 ιδού δια στόματος ή μάλλον, δια χειρός Μπογιόπουλου, που βέβαια, ο μεγάλος καημός του(ς) είναι τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι η δική τους πολιτική ανυπαρξία.

    https://www.imerodromos.gr/o-suriza-to-chrhmatisthrio-energeias-kai-h-mnhmh-aristerou-chrusopsarou/

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    191 – Δεν σκοπεύω να ξανανοίξω τέτοια συζήτηση ΚΑΙ μαζί σου, μιά χαρά γραμμένα είναι από τότε.

    «Δεν υπήρξαν ούτε «αντιεπιστημονικά μέτρα» ούτε «υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ενηλίκων»»
    Ναι βρέ, το όλοι μέσα αλλά ο κάθε Λάμπρος (εε γαρ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΞΩ, οι φέικ φωτογραφίες του δήθεν συνωστισμού στην Θεσσαλονίκη και στα διόδια, ήταν βάση επιστημονικής μελέτης αιώνων, για να μη πούμε για την μία θέση κενή στα ΜΜΜ αλλά οι όρθιοι αγκαλιά, ο ορισμός της επιστήμης.

    Το να σε εκβιάζουν με απόλυση αν δεν εμβολιαστείς (όπως συνέβη με χιλιάδες που δεν εμβολιάστηκαν και τελικά τώρα επαναπροσλήφθηκαν παρ΄όλο που είναι ανεμβολίαστοι) δεν είναι υποχρέωση.

    Ζήσε στον επιστημονικό μύθο σου. Ευτυχώς που μας διαβάζουν και άνθρωποι που δεν μας (σε) ξέρουν.

  210. xar said

    @191
    Ο ΠΟΥ πρότεινε εμβολιασμό υποχρεωτικό δια νόμου και με την απειλή απόλυσης/προστίμου;
    Ο ΠΟΥ πρότεινε υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού φρονημ.. εμβολιασμού;

    Η διαχείριση της πανδημίας ήταν τραγική σε παγκόσμιο επίπεδο και εμείς υπερθεματίσαμε. Και μόνο το μέτρο του lockdown για να μην κλείσει η οικονομία (το οποίο απέτυχε τραγικά στον βασικό του στόχο, τη μη διάδοση του κόβιντ) αντί για τις πατροπαράδοτες καραντίνες (δηλ. αντί να απομονώνουμε πιθανούς φορείς του ιού, προσπαθούσαμε να απομονώσουμε τυπικά τους πάντες, στην πράξη τους υγιείς, αφήνοντας π.χ. τους ταξιδιώτες/τουρίστες να μεταδίδουν ανενόχλητα), είναι από ιατρική σκοπιά αστείο και από πολιτική υποκριτικό.

  211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    210 – Άδικα χάνεις τα λόγια σου, δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη, η δογματική γραμμή σε όλα τα επίπεδα, είναι μία, αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι με τους άλλους, εξ ου και τα διάφορα αντί που λούζομαι σε τακτά χρονικά διαστήματα.😂
    Δεν θυμάμαι πότε μπήκες στο ιστολόγιο αλλά, αν ανατρέξεις στις αρχές τις πανδημίας Μάρτιο, Απρίλιο του 20 αλλά και μετά, θα δείς πως υπήρχε συλλογική παράκρουση, οποιαδήποτε αντίθετη γνώμη από την κυβερνητική, σταμπαριζόταν ως ψεκασμένη. Κι όταν παρομοίωσα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την στοχοποίηση των ανεμβολίαστων ως υπεύθυνων για την εξάπλωση του ιού με ναζισμό και Άουσβιτς, έγινε χαμός.
    Να βλέπεις αυτοαποκαλούμενους αριστερούς, κομμουνιστές, προοδευτικούς, να είναι βασιλικότεροι του Μητσοτάκη.
    Τα δήθεν αριστερά-προοδευτικά κόμματα, άφησαν την αντίδραση στα φασιστικά μέτρα, στα σούργελα που έβγαλε έξω η κυβέρνηση για αντιπερισπασμό, κι έθαψαν την όποια αντίθετη επιστημονική φωνή. ΟΛΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ!
    Τώρα ψάχνουν να βρούν για ποιό λόγο οι νέοι που είχαν μαντρωθεί, ψήφισαν ακροδεξιά κόμματα κι όχι «αριστερά».
    Δεν είναι τυχαίο που κάνει πάρτι η δεξιά.

  212. Avonidas said

    #211. Βέβαια, τον καιρό της πανδημίας, ο κύριος όγκος των επιχειρημάτων της αριστεράς είχε επικεντρωθεί στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (αντί του οργίου ιδιωτικής αισχροκέρδειας που ζήσαμε), στην πρόσβαση των ασθενών στις ΜΕΘ, στην πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν ή φθηνά τεστ και μάσκες, στην οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέσα στο λοκντάουν, και στην κάλυψη και κατοχύρωση των αδειών των νοσούντων, ώστε να μην πηγαίνουν άρρωστοι να δουλέψουν. Αλλά η μνήμη σου είναι επιλεκτική, και ιδιοτελής.

  213. Alexis said

    #209: Δεν σκοπεύω να ξανανοίξω τέτοια συζήτηση ΚΑΙ μαζί σου,

    Ούτε κι εγώ το ΄χω σκοπό και δεν χρειάζεται…
    Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος «διαλόγου» με ανθρώπους που έχουν προαποφασίσει ποια είναι η αλήθεια με βάση τις προσωπικές τους ιδεοληψίες.

    #210: Όχι, δεν τα πρότεινε αυτά ο ΠΟΥ.
    Και θα ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση να κάτσουμε και να δούμε τι έλεγε ο ΠΟΥ, τι έκανε η κάθε χώρα ξεχωριστά σε επίπεδο μέτρων και τι αποτελέσματα είχε.
    Ένα είναι σίγουρο: μπροστά σε μια παγκόσμια υγειονομική απειλή και μάλιστα πρωτόγνωρη και εν πολλοίς άγνωστη, η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
    Και είναι πολύ εύκολο, τώρα, κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς, να κάνουμε τους ειδήμονες και να μιλάμε για λάθη, παλινωδίες και «φασιστικά μέτρα».

    Και παρεμπιπτόντως, το λοκντάουν δεν αποσκοπούσε στη μη διάδοση του κόβιντ αλλά στην επιβράδυνσή της. Έχει τεράστια διαφορά το ένα από το άλλο.
    Γενικά μιλώντας, είναι ανθρωπίνως αδύνατο το σταμάτημα της διάδοσης οποιουδήποτε ιού στους ανθρώπους, στα ζώα ή και στα φυτά ακόμα, όποιο μέτρο και αν παρθεί.
    Το ζητούμενο σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η επιβράδυνση της διάδοσης, κερδίζοντας χρόνο, ο οποίος είναι πολύτιμος για πολλούς και διάφορους λόγους.

  214. xar said

    @213
    «Και είναι πολύ εύκολο, τώρα, κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς, να κάνουμε τους ειδήμονες και να μιλάμε για λάθη»

    Αναμφίβολα είναι πιο εύκολο τώρα να επισημαίνουμε τα λάθη, αλλά:

    1. Όποιος επισήμανε τα λάθη τότε ή εξέφραζε επιστημονικά δεκτές αντιρρήσεις, έτρωγε κράξιμο, χαρακτηριζόταν αυτόματα ψεκασμένος από τα ΜΜΑ και στα ΜΚΔ και σε ορισμένες περιπτώσεις έπεφτε κυνηγητό από την πολιτεία. Αυτό ήταν φασιστική συμπεριφορά (και μάλιστα συχνά από θεσμικούς φορείς) ξεκάθαρα ήδη τότε που γινόταν, δεν είναι εκ των υστέρων διαπίστωση. Απλά μπροστά στο φόβο και τον πανικό μας, το παραβλέπαμε ή το σιγοντάραμε κιόλας.

    2. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνεται απολογισμός, να αναγνωρίζουμε τα λάθη, να μαθαίνουμε από αυτά (και σε επίπεδο πολιτικής να καταρτίζουμε/προσαρμόζουμε στρατηγικές και διαδικασίες) και ενδεχομένως να αποδίδονται και ευθύνες αν και όπου διαπιστώνεται δόλος. Όχι σε κομματικό επίπεδο να περηφανευόμαστε ότι κάναμε το βέλτιστο και ευτυχώς που δεν ήταν οι άλλοι, οι ανίκανοι, που σίγουρα θα τα κάναν μαντάρα.

    Είναι πάντως εντυπωσιακό πώς, μπροστά στο φόβο οικονομικών απωλειών και κατάρρευσης των ημι-ιδιωτικοποιημένων συστημάτων υγείας, όλη η δημοκρατική και φιλελεύθερη Δύση προέκρινε μέτρα που θίγουν τα ατομικά δικαιώματα και εφάρμοζε τακτικές περιορισμού του δημόσιου πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου.

    Έχεις πάντως δίκιο ότι είναι μεγάλη συζήτηση και ίσως κάπου χάνεται το νόημα με την ξερή αντιπαράθεση σχολίων σε ένα ιστολόγιο, που από τη φύση του δεν επιτρέπει να αναπτύσσονται τα επιχειρήματα στο πλάτος που χρειάζεται.

  215. Πέπε said

    209
    > μία θέση κενή στα ΜΜΜ αλλά οι όρθιοι αγκαλιά, ο ορισμός της επιστήμης

    🙂 🙂 🙂

  216. Nestanaios said

    206. «Ένα μωρό πχ που δεν το παίρνει αγκαλιά η μητέρα του, (και ο πατέρας σε μεγαλύτερη ηλικία, στην πρώτη βρεφική ηλικία δεν τον έχει ανάγκη, μόνο την μητέρα) μεγαλώνοντας θα έχει ψυχολογικά προβλήματα.»

    Συμφωνώ και προσθέτω ότι θα έχει αυτό το μωρό και σωματικά προβλήματα. Θα είναι 15 μηνών και δεν θα μπορεί να περπατήσει από το πολύ σωματικό βάρος. Δεν θα βρίσκει ζεστασιά στην αγκαλιά της μάνας και του πατέρα και θα τρώει όλο το φαγητό του για να ζεσταθεί με τις θερμίδες.

    Εμείς εδώ όμως μιλάμε ελληνικά και δεν έχω καταλάβει τι εστί σεξουαλικό. Μπορώ να το ετυμολογήσω τρόπω ελληνικώ αλλά δεν ξέρω αν η έννοια συνάδει με την αγγλική. Εσύ τι λες;

  217. Alexis said

    #214, 1: Σαφώς υπήρξαν και αυτά τα φαινόμενα.
    Όμως εξίσου ακραίες και πιο επικίνδυνες «φασιστικές συμπεριφορές» υπήρξαν και από την άλλη πλευρά.
    Ο κάθε ημιμαθής και άσχετος ψέκας έχριζε τον εαυτό του γιατρό και έβγαζε πορίσματα για την αναγκαιότητα των εμβολίων, για τις μάσκες, για τον τρόπο διάδοσης του ιού, για την θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθηθεί κλπ. κλπ.
    Κι εδώ, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με πρακτικές που αγγίζουν τα όρια της εγκληματικής συμπεριφοράς και που δυστυχώς πήραν πολύ κόσμο στο λαιμό τους.
    Θυμήσου τον δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη που έδινε οδηγίες τηλεφωνικώς σε ασθενή του στο νοσοκομείο, η οποία τελικά πέθανε, θυμήσου τον γιατρό στο Βόλο που πήρε στο λαιμό του κάποιους ασθενείς προτρέποντάς τους να μη νοσηλευθούν, τους διάφορους κληρικούς που πέθαναν κόσμο και ντουνιά με τις ανεύθυνες και σκοταδιστικές δοξασίες τους, και άλλους πολλούς ων ουκ έστι αριθμός.

    Βλέπεις ότι ακόμα και σήμερα πολλοί λένε και γράφουν ό,τι θέλουν έχοντας παχυλή άγνοια βασικών εννοιών.
    Το «τείχος ανοσίας» π.χ. που κάποιοι (όνομα και μη χωριό 🙂 ) το αναφέρουν χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς είναι και τι σημαίνει, κι όμως το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να τεκμηριώσουν την άγνοιά τους.

    Αυτό που πραγματικά με ξεπερνάει είναι ότι ένα θέμα δημόσιας υγείας μπαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση και κρίνεται με όρους αριστεράς-δεξιάς, προοδευτικού-συντηρητικού.
    Μου θυμίζει το Τσέρνομπιλ και τους Κνίτες που αρνούνταν να δούνε την πραγματικότητα και κραύγαζαν ότι όλα είναι προπαγάνδα.
    Πίστευα ότι έχουμε προχωρήσει κάπως ως λαός από εκείνη την εποχή αλλά μάλλον έκανα λάθος… 😦

  218. Alexis said

    #216: Συμφωνώ και προσθέτω ότι θα έχει αυτό το μωρό και σωματικά προβλήματα. Θα είναι 15 μηνών και δεν θα μπορεί να περπατήσει από το πολύ σωματικό βάρος. Δεν θα βρίσκει ζεστασιά στην αγκαλιά της μάνας και του πατέρα και θα τρώει όλο το φαγητό του για να ζεσταθεί με τις θερμίδες.

    Ντάξει, τώρα έδεσε το γλυκό. 😆

  219. Γιάννης Κουβάτσος said

    217: Μια που θυμήθηκες το Τσέρνομπιλ:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060416.htm&ved=2ahUKEwi6j5WGx-b_AhX5xgIHHaTbC-g4ChAWegQIBhAB&usg=AOvVaw2NVKiUsqAb5n9r-1TDYrXI

  220. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    212 – Έλα ρε Αvonida, σαν τον μακαριστό που είχε επικεντρωθεί στην μελέτη και δεν πήρε είδηση την χούντα, έτσι και η αριστερά επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και δεν πήρε είδηση την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών, του συντάγματος, και την τρομοκράτηση του λαού με φασιστικά αλλά κυρίως ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ μέτρα, τα οποία επικρότησε, όπως και όλοι σας εδώ μέσα (πλήν Νεσταναίου;). Γιατί αυτή ήταν (κι απ΄ότι φαίνεται εξακολουθεί να είναι) η μεγάλη μας διαμάχη κι όχι τα όποια ελάχιστα επιστημονικά μέτρα.
    Μέχρι που φτάσαμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από την μιά η «επιστήμη» να λέει πως τα εμβόλια είναι ακίνδυνα και έχουν δύο χρόνια διάρκεια ανοσίας που πολύ γρήγορα έγινε ένας χρόνος κι ακόμη πιο γρήγορα εννέα μήνες κι αμέσως μετά έξι μήνες για να καταλήξουμε στους τέσσερις (αν το λές επιστήμη αυτό, εγώ το λέω κομπογιαννιτισμό) κι από την άλλη τρομοκρατημένοι πολίτες ΚΑΙ από την παραπληροφόρηση, ιδίως μεγάλης ηλικίας, να φοβούνται να το κάνουν πόσο μάλλον την δεύτερη δόση μέσα σε 4 μήνες. Κι αυτούς τους φοβισμένους ανθρώπους τους βγάλατε όλους ψεκασμένους, και κάποιοι «προοδευτικοί» εδώ, έφτασαν να ζητούν την φυλάκισή τους, για τέτοιο κατάντημα μιλάμε.

    Τέλος πάντων δεν έχει νόημα, εδώ συνεχίζεται το μακελειό κι εσύ μου λές για «τον καιρό της πανδημίας» γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση, α ξέχασα κι ο ΠΟΥ!
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΟΥΝ ΤΑ ΜΜΑ!

    «Αλλά η μνήμη σου είναι επιλεκτική, και ιδιοτελής.»
    Ναι βρέ, μου έχει τάξει πόστο η κυβέρνηση αν κατηγορήσω την αριστερά, κι έχω κάτι περισσευούμενες φραπελιές που γιατρεύουν τον κορονοϊό.😊
    Όλα για την κονόμα, ευτυχώς που είστε κι εσείς οι ακέραιοι χαρακτήρες.😊

  221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    216 – «Εσύ τι λες;» Δεν ξέρω από ετυμολογία, ούτε αγγλικά, ρώτα το Νικοκύρη που νομίζω πως ξέρει κι από τα δύο.😊
    Από μουσική ξέρω περισσότερα.😊

  222. Avonidas said

    #220. Αντιλαμβάνεσαι τη γελοιότητα του να λες σε κάποιον που ΕΙΝΑΙ επιστήμονας τι είναι και πώς λειτουργεί η επιστήμη;

    Τι λέω, φυσικά και δεν την αντιλαμβάνεσαι.

  223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    217 – «Το «τείχος ανοσίας» π.χ. που κάποιοι (όνομα και μη χωριό 🙂 ) το αναφέρουν χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς είναι και τι σημαίνει, κι όμως το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να τεκμηριώσουν την άγνοιά τους.»

    Βρε παλικάρι μου μην εκτίθεσαι σ΄αυτούς που μας διαβάζουν και δεν μας ξέρουν.😂
    Έτσι για την ιστορία, το τείχος ανοσίας με το 60% του εμβολιασμένου πληθυσμού, το έλεγαν οι επιστήμονες της κυβέρνησης, τα γραπτά μένουν πήγαινε πίσω και διάβασέ τα. Οπότε θα πρέπει σαν Αλέξης να διαλέξεις, ή αυτοί έχουν τεκμηριωμένη άγνοια ή εσύ.😊

    Άντε πολλά είπαμε μαζί, τα λέμε τον Σεπτέμβρη πάλι.

    Αυτό για σένα.

  224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    222 – Εσύ αντιλαμβάνεσαι την γελοιότητα της γελοιότητας; Τι λέω, φυσικά και δεν την αντιλαμβάνεσαι.
    Καληνύχτα.😔

  225. Avonidas said

    #224. Πριν κάτι μέρες είχες ανεβάσει «την ομιλία του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα Στέφανου Τραχανά» περί ανορθολογισμού και ψευδεπιστήμης. Έχει κάνει ολόκληρο μάθημα γι’ αυτό, λέει και για τον αντεμβολιασμό. Παρακολούθησέ το, τζάμπα είναι. Θα σου κάνει καλό.

  226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    225 – Για να το ανεβάσω σημαίνει πως το έχω παρακολουθήσει. Αυτό που βλέπω όμως, είναι πως εσύ δεν παρακολουθείς τι γράφω, αλλά βλέπεις ό,τι θέλεις, κάτι που συμβαίνει πολλά χρόνια και με σένα και πολλούς άλλους εδώ, κι ας το έχω επισημάνει άπειρες φορές.
    Η εξήγηση, είναι η λογοκρισία της συναισθηματικής νοημοσύνης που παρερμηνεύει τα λεγόμενα του άλλου και τα φέρνει στα μέτρα της, αλλιώς δεν θα μου έλεγες τώρα για αντεμβολιασμό, λές κι είπα ποτέ κάτι υπέρ του.
    Όπως σου έχω κι άλλες φορές σε «συζητήσεις» μας, δεν έχει νόημα.😊
    Πάω για ύπνο.🥱

  227. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    226 – Όπως σου έχω ΠΕΙ κι άλλες φορές σε «συζητήσεις» μας,…!
    Αυτά παθαίνει κανείς άμα νυστάζει και γράφει προσπαθώντας να εξηγήσει τα αυτονόητα.😂

    Καληνύχτα Αvonida και μη τρελαίνεσαι.😊

  228. Avonidas said

    #226. Ε, αφού το παρακολούθησες, ρώτα τον άμα τον πετύχεις τι γνώμη έχει και για τον Ράιχ.
    Καληνύχτα.

  229. BLOG_OTI_NANAI said

    184: «Για να σου απαντήσω θα πρέπει να μου μεταφράσεις την λέξη «σεξουαλική»»

    Αν και πρόκειται για βαθιά φιλοσοφία, εντούτοις την επιτυγχάνει με απλά βήματα: την κάνεις όλη μέρα σφεντόνα, αυτο-ρρυθμίζεσαι καλά, κι έτσι γίνεσαι σαν κι αυτόν.

  230. Alexis said

    #223: Αφού είπες ότι δεν θα κάνεις αυτή τη συζήτηση, γιατί επανέρχεσαι σε θέματα που, επαναλαμβάνω, δεν γνωρίζεις επαρκώς;
    Ολόκληρη η δεύτερη παράγραφος του #220 είναι μνημείο παραπληροφόρησης. Μια συρραφή από χοντρά ψέματα, αντιεπιστημονικές ανακρίβειες και αυθαίρετες παραδοχές. Ό,τι έχεις αρπάξει από δω κι από κει, ό,τι και όπως σε βολεύει βέβαια, προκειμένου να τεκμηριώσεις την προαποφασισμένη «αλήθεια» σου. Κρίμα…
    Μη χάνεις το χρόνο σου και τα πολύτιμα «σεντόνια» σου μαζί μου, υπάρχουν συνομιλητές εδώ μέσα που θα κατανοήσουν καλύτερα τις «αλήθειες» σου (βλέπε σχόλιο 216)

    ΥΓ: Παρεμπιπτόντως ωραία η τζαζιά του #223. Στο ‘χω ξαναπεί, άνοιξε εναλλακτικό rock-jazz μπαράκι να κάνεις χρυσές δουλειές, το ‘χεις το «άθλημα» 😅

  231. BLOG_OTI_NANAI said

    Διαπίστωσα το τελευταίο διάστημα, ότι αφού πέρασε ο Covid, νέο πεδίο δόξης των αντιεμβολιαστών είναι ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, ότι «μας δουλεύουν» και μας τα έχουν κρυμμένα.
    Τους λες: μα αν υπάρχει παγκόσμια συνωμοσία και μας τα έχουν κρυμμένα, πώς εσύ και ο Θανάσης τα γνωρίζετε όλα αυτά;
    Απάντηση: εγώ το έχω ψάξει πολύ στο ιντερνετ…

    Ντιαντόσται, αούα…

  232. ΓιώργοςΜ said

    231 Παλιό φρούτο, της alt-right κυρίως, μαζί με (ή ίσως ένα βήμα πριν) την επίπεδη γη. Κι ο Τραμπ έλεγε τέτοια ορέα, «ποιο φαινόμενο θερμοκηπίου, δείτε εδώ πόσο χιόνι πέφτει» κλπ.
    Μάλλον επειδή έγινε ντεμοντέ ο κόβιντ, άνοιξαν τις κονσέρβες.

  233. BLOG_OTI_NANAI said

    232: Και πολλοί που παρασύρονται από αυτούς, έχουν ξεχάσει ότι οι αντιεμβολιαστές δεν είχαν ανάγκη από επιχειρήματα για να μιλήσουν για τον covid. Είχαν ξεκινήσει ήδη με όλα τα άλλα εμβόλια. Και τώρα όταν τους το θυμίζεις, παριστάνουν ότι έχουν αμνησία και με τα άλλα εμβόλια τάχα «δεν είχαν πρόβλημα» γιατί ήταν… «δοκιμασμένα».
    Και πιο πριν από τα εμβόλια, είχαμε πάλι από την ίδια συνωμοσιολογική πηγή τους «αεροψεκασμούς».
    Και πριν από τους «αεροψεκασμούς» είχαμε την παγκόσμια συνωμοσία ότι δεν έχουμε πάει στο Φεγγάρι και τα βίντεο είναι πλαστογραφημένα από τους Αμερικανούς!

  234. BLOG_OTI_NANAI said

    Φυσικά, όπως όλοι έχουν επισημάνει, η μήτρα της συνωμοσιολογίας είναι η Αμερική (βλ. και… «επίπεδη Γη») και από τις βασικές πηγές όλης αυτής της διανοητικής αρρώστιας, είναι βεβαίως το infowars που πουλάει -εκτός άλλων- και είδη… επιβίωσης:

  235. Πέπε said

    232, 233 κλπ.:

    Αστιεύεστε; Τη θεωρία των αεροψεκασμών μπορεί να ‘ταν και δεκαετία ’80 που την πρωτοάκουσα. Όσο για τους προ Κόβιντ αντιεμβολιαστές και τους επιπεδογήτες / κοιλογήτες, από κοινού με τους οπαδούς μερικών άλλων κυρίαρχων θεωριών συνωμοσίας, τους μελετούσαμε πολύ συχνά εδώ πριν την πανδημία. Με την πανδημία προβλήθηκαν βέβαια οι αρνητές ιού, αρνητές εμβολιασμού, πεντετζήδες και άλλες συγγενείς φράξιες και όλοι οι άλλοι χλώμιασαν.

  236. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ντιαντόσται, ντιαντόσται, να μέσα στην βουλή ψεκασμένοι χριστέμποροι, ελλαδέμποροι, μπροστινοί των ναζιστών… Αυτά είναι…

  237. BLOG_OTI_NANAI said

    235: «δεκαετία ’80»;

    Δεν ξέρω πότε ξεφύτρωσε έξω. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε στα σαβουρο-περιοδικά τους από το 2000 και μετά. Ο «Δαυλός» τα πρώτα του εκτενή άρθρα τα έχει το 2007.

  238. Νέο Kid said

    Εσείς τώρα κοροϊδεύετε … αλλά χωρίς πλάκα ο Λάμπρος είναι μια κατηγορία ψέκα μόνος του! Κι έχει όλα τα φόντα, άμα φτιάξει κόμμα να μπει με τα τσαρούχια στη Βουλή! Εγώ πάντως χρηματοδοτώ ευχαρίστως! ( με ανιδιοτέλεια και ανταποδικότητα πάντα! )

  239. sarant said

    234 Ισχύει αυτό με την Αμερική ως πηγή της ψέκας.

  240. Alexis said

    #233: Και τώρα όταν τους το θυμίζεις, παριστάνουν ότι έχουν αμνησία και με τα άλλα εμβόλια τάχα «δεν είχαν πρόβλημα» γιατί ήταν… «δοκιμασμένα».

    Λες και ο ψέκας ξέρει και μπορεί να αξιολογήσει πώς δοκιμάζονται τα νέα εμβόλια, τι δοκιμές γίνονται, τι χρόνος χρειάζεται κλπ. κλπ.

  241. Πέπε said

    237
    Δεν παίρνω όρκο, νομίζω όμως ότι θυμάμαι σκηνή, μικρός στο σχολείο, να βλέπουμε τα υψιπετή αεροπλάνα με την άσπρη γραμμή πίσω τους, που πάντοτε εξάπτουν τη φαντασία, και κάποιος να λέει κάτι για ψεκασμό ανθρώπων… Μπορεί αυτά που έγραφε ο Δαυλός να κυκλοφορούσαν προφορικά πιο πριν.

  242. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βρε, λέγε-λέγε οι ψέκες, στο τέλος θα μας κάνουν να τους πιστέψουμε και να τους ψηφίσουμε. 🙂 Λες, δεν μπορεί, ρε φίλε, να έχουν τέτοια αρρωστημένη φαντασία, κάποια βάση θα υπάρχει σε όλα αυτά. Κάπως έτσι θα σκέφτηκε και ο κυρ Φώτης Κουβέλης και έκανε το 2007 την πιο ρεζίλικη ερώτηση στην βουλή που έχει ακουστεί ποτέ από αριστερό βουλευτή, σχετικά με το αν όντως μας ψεκάζουνε.

  243. BLOG_OTI_NANAI said

    242: Δεν θυμόμουν ότι είπε τέτοιο πράγμα ο Κουβέλης… Απογοήτευση…
    τα βλέπω εδώ: https://www.iefimerida.gr/news/87872/mas-psekazoyn-poioi-kai-giati-ti-rotisan-koyvelis-kai-voridis-sti-voyli-eggrafa

  244. Πέπε said

    242, 243
    Τόσο τραγικό είναι; Η ερώτηση διαβάζεται και ως «εξηγήστε επιτέλους στους ανθρώπους τι κάνουν αυτά τα αεροπλάνα για να μη διαδίδονται φήμες».

  245. BLOG_OTI_NANAI said

    244: Δεν θυμάμαι ποτέ κανείς να τους έχει πάρει στα σοβαρά και να τους θεωρεί «πολίτες» που «ανησυχούν». Όλοι ξέραμε ότι πρόκειται για γραφικούς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που το βλέπω σαν να έκανε κάποιος βουλευτής αίτημα σύγκλησης επιστημονικής επιτροπής για να εξετάσουν αν η Γη είναι επίπεδη.
    Δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι να το έκανε από συγκατάβαση. Αν δεν το πίστευε ο ίδιος, ίσως το έκανε για ψηφοθηρία.

  246. Γιάννης Κουβάτσος said

    244:Ύστερα από λίγα χρόνια την ίδια ερώτηση έκανε στην Βουλή ο Βορίδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ τότε. Αν είναι να ασχολούνται οι υπουργοί με διαψεύσεις (που το μυαλό των ψεκασμένων τις εκλαμβάνει ως επιβεβαιώσεις) για παρόμοια θέματα που ανακύπτουν σωρηδόν, δεν θα έπρεπε να κάνουν άλλη δουλειά.

  247. ΓιώργοςΜ said

    234 Το συγκεκριμένο μαγαζί ειδικευόταν στις συνωμοσιολογίες. Έτυχε να δω αρκετά συσωληνικά βίδεα για τις αγωγές που του έγιναν (από γονείς δολοφονημένων παιδιών που τους κατηγορούσε πως έστησαν την ιστορία με τα ΜΜΕ) με αποτέλεσμα να κηρύξει πτώχευση. Θα έλεγα ευτυχώς, αλλά η λερναία ύδρα μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει κλπ..
    https://en.wikipedia.org/wiki/InfoWars

  248. Alexis said

    #244:
    Τι να σου πω… δεν ξέρω αν είναι τραγικό.

    Αντιγράφω από την ερώτηση Κουβέλη:

    Πολίτες διαμαρτύρονται ότι παρατηρείται το φαινόμενο [εδώ λείπει μια λέξη, μάλλον «αεροπλάνα»](πολιτικής ή πολεμικής αεροπορίας) συχνά να πραγματοποιούν αεροψεκασμούς πάνω από την Αθήνα αλλά και πάνω από άλλες πόλεις,…

    Ποια αεροπλάνα; Ποιοι αεροψεκασμοί;
    «Πραγματοποιώ αεροψεκασμούς» στα ελληνικά σημαίνει πετάω σε χαμηλό ύψος και ψεκάζω με υγρό το οποίο πέφτει στην επιφάνεια με τη μορφή σταγονιδίων.
    Όπως αυτό που κάνουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ή αυτό που έκαναν παλιότερα τα αεροπλάνα που ψέκαζαν για το δάκο της ελιάς.
    Πότε έγινε αυτό «στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις» (και μάλιστα συχνά) και ποιοι ήταν οι πολίτες που το είδαν και διαμαρτυρήθηκαν;

    Αν μη τι άλλο χρειαζόταν μια πιο προσεκτική διατύπωση από τον κ. Βουλευτή. 🙂

    Ο Βορίδης τουλάχιστον στη δική του ερώτηση ήταν λίγο πιο «πονηρός» και «ψαγμένος» και μίλησε ξεκάθαρα για τις άσπρες γραμμές των αεροπλάνων που πετούν σε μεγάλο ύψος. Και μήπως, και καλά, γίνονται πειράματα «για τον έλεγχο των κλιματολογικών συνθηκών»

  249. Πέπε said

    248
    > «Πραγματοποιώ αεροψεκασμούς» στα ελληνικά σημαίνει πετάω σε χαμηλό ύψος και ψεκάζω με υγρό το οποίο πέφτει στην επιφάνεια με τη μορφή σταγονιδίων. Όπως αυτό που κάνουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ή αυτό που έκαναν παλιότερα τα αεροπλάνα που ψέκαζαν για το δάκο της ελιάς.

    Δεν είναι θέμα ελληνικών, είναι θέμα να ξέρεις πώς γίνεται. Το «φαινόμενο» (=αυτό που φαίνεται 🙂 ) είναι αεροπλάνα που πετάνε σε πολύ μεγάλο ύψος και αφήνουν πίσω τους μια άσπρη γραμμή. Εγώ λοιπόν συμπεραίνω αβίαστα ότι ψεκάζουν με κάποιο υγρό το οποίο, μέχρι να φτάσει κάτω, έχει σκορπίσει σε μικροσκοπικά σταγονίδια που τα εισπνέουμε χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Για να μου αποδείξεις ότι αυτό δεν είναι καν δυνατόν, και ότι η άσπρη γραμμή είναι κάτι άλλο πολύ συγκεκριμένο και γνωστό, πρέπει να μου κάνεις ολόκληρα σεμινάρια – δεν έχω βρεθεί σε ψεκασμό για τον δάκο βρε αδερφέ, πώς να το κάνουμε τώρα! (Όσο για τα πυροσβεστικά, δε νομίζω ότι ψεκάζουν: συμπαγή μπλοκ νερού αμολάνε. Που λένε κιόλας ότι αν βρεθείς από κάτω σε κάνει πίτα.)

    Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν είναι γεγονός αναντίρρητο. Το αν η διάλυση της πλάνης τους μπορεί να απασχολήσει τη βουλή, ας το συζητήσουμε…

  250. xar said

    Είχα πει να μην επανέλθω, ιδιαίτερα αφού όπως επισήμανε και ο Αλέξης, αυτές οι διαδικτυακές συζητήσεις μάλλον δεν βγάζουν άκρη. Αλλά βλέπω σχόλια που δεν με αφήνουν να ησυχάσω.

    Για να μην παρεξηγούμαστε, να πω ότι εγώ αποφάσισα να εμβολιαστώ γιατί θεώρησα ότι εφόσον γίνεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για να αντιμετωπιστεί η πανδημία ήταν ηθικό χρέος μου να παραμερίσω τους φόβους μου για το ρίσκο και να συμμετέχω (το αντίθετο θα το θεωρούσα ατομισμό). Ωστόσο, θεωρώ δικαίωμα του καθενός και σεβασμό στην προσωπικότητα του να επιτρέπεται να αποφασίζει ο ίδιος για θέματα που αφορούν το ίδιο το σώμα του και την υγεία του (ο ατομισμός ή/και ο φόβος δεν είναι παράνομες πράξεις). Και δεν μου άρεσε καθόλου το όλο κυνήγι μαγισσών που στήθηκε, ούτε τα μέτρα Μεγάλου Αδελφού που επιβλήθηκαν.

    Συγκεκριμένα επί των σχολίων:

    @217 «Όμως εξίσου ακραίες και πιο επικίνδυνες «φασιστικές συμπεριφορές» υπήρξαν και από την άλλη πλευρά.»
    Καμία αντίρρηση, αλλά 2 βασικές επισημάνσεις:
    1. Πρόκειται για συμπεριφορές ατόμων, όχι θεσμών, που, στο βαθμό που παραβαίνουν τον νόμο (δεν εννοώ την ειδική νομοθεσία περί covid), διώκονται ποινικά. Δεν ισχύει το ίδιο όταν τα δικαιώματα παραβιάζονται από θεσμούς της πολιτείας και μάλιστα η παραβίασή τους γίνεται νόμος του κράτους.
    2. Η «άλλη πλευρά» δεν είναι μία πλευρά, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που έχουν αστήρικτες φοβίες (οι ψεκ, που αναφέρεις) και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βάσιμους φόβους και αντιρρήσεις. Για την πρώτη κατηγορία, αν δεν παραβαίνουν τον νόμο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από το να το συζητάμε, αν έχουμε την υπομονή και την όρεξη. Όσον αφορά όμως τη δεύτερη κατηγορία, θεωρώ εγκληματική συμπεριφορά την περιθωριοποίηση και τον διωγμό τους επειδή δεν βολεύει τις επιλογές της πολιτικής εξουσίας ή τη θέληση της πλειοψηφίας (υπενθυμίζω ότι μιλάμε για βασικά ατομικά δικαιώματα).
    Συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση για τον covid να γίνεται με όρους αριστεράς/δεξιάς κτλ.

    @231 «Διαπίστωσα το τελευταίο διάστημα, ότι αφού πέρασε ο Covid, νέο πεδίο δόξης των αντιεμβολιαστών είναι ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, ότι «μας δουλεύουν» και μας τα έχουν κρυμμένα.»
    Εδώ έχουμε το τσουβάλιασμα που αναφέρω και παραπάνω. Άλλο ο οπαδός της θεωρίας της επίπεδης γης ή των ψεκασμών κτλ., άλλο ένας άνθρωπος που δεν θέλει να του κάνουν με το ζόρι ένα πειραματικό στην ουσία εμβόλιο (να υπενθυμίσω την ώρα που γίνονταν εμβολιασμοί, οι ίδιες οι εταιρείες στις μελέτες τους ανέφεραν ότι η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί). Π.χ. όσοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός εντάσσονται στην 1η κατηγορία (τους ψεκ). Αντίθετα, όσοι δεν θέλαν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν εντάσσονται αυτόματα στην 1η κατηγορία, οι περισσότεροι μάλιστα ήταν μόνο στη 2η, κατά τη γνώμη μου.

    @233 » Και πολλοί που παρασύρονται από αυτούς, έχουν ξεχάσει ότι οι αντιεμβολιαστές δεν είχαν ανάγκη από επιχειρήματα για να μιλήσουν για τον covid. Είχαν ξεκινήσει ήδη με όλα τα άλλα εμβόλια.»
    Λάθος, ο αριθμός των αντιεμβολιαστών που είναι γενικά κατά οποιουδήποτε εμβολιασμού ήταν και είναι ελάχιστος*. Το ότι εντάξαμε στην ίδια κατηγορία ανθρώπους που δεν θέλουν να τους κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι μέρος της σχετικής προπαγάνδας που είχε ως στόχο (1) την απαξίωση όσων εξέφραζαν βάσιμες επιστημονικά αντιρρήσεις / ανησυχίες για το συγκεκριμένο εμβόλιο και (2) να δικαιολογηθεί η επιβολή ιατρικής πράξης χωρίς συναίνεση (και μάλιστα σε υγιείς ανθρώπους), που θίγει βασικά ατομικά δικαιώματα.

    *Π.χ. στη Βρετανία ο αριθμός των ανθρώπων που ήταν κατά του εμβολιασμού για τον Covid εκτιμάται σε 21%, ενώ των αντιεβμολιαστών σε 2% (το 8% όσων δεν ήταν κατά του εμβολίου για τον Covid).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vaccine_hesitancy

  251. xar said

    @250 το 8% όσων δεν ήταν κατά του εμβολίου για τον Covid -> το 8% όσων ήταν κατά του εμβολίου για τον Covid

  252. Avonidas said

    #250. Λάθος, ο αριθμός των αντιεμβολιαστών που είναι γενικά κατά οποιουδήποτε εμβολιασμού ήταν και είναι ελάχιστος

    Τόσο ελάχιστος που ξαναπήραν κεφάλι ασθένειες όπως η ιλαρά, που είχαν σχεδόν εξαλειφθεί στη Δύση. Κατόρθωμα, έτσι;

    Οι αντιρρήσεις απέναντι στα εμβόλια για τον Covid δεν ήταν ποτέ «βάσιμες επιστημονικά». Στην καλύτερη περίπτωση, μπορείς να πεις ότι αυτοί που τις εξέφραζαν το έκαναν καλοπροαίρετα, και ειλικρινά. Όπως καλοπροαίρετα μπορεί να μην θέλω να μείνω στο δωμάτιο 13 του 13ου ορόφου ενός ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία να μην έχουν 13ο όροφο και δωμάτιο αρ.13. Αν όμως οι προλήψεις μου έθεταν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους ενοίκους του ξενοδοχείου, θα ήταν «φασισμός» να μην μου επιτρέψουν να μείνω εκεί;

  253. Alexis said

    #250: Σωστά είναι βέβαια όλα αυτά που επισημαίνεις και μπορούμε να τα συζητήσουμε επί ώρες, ποιος, πού, πως, γιατί, αλλά εγώ κουράστηκα, δεν μπορώ άλλο… 🙂

    Μακριά από μένα πάντως οποιοδήποτε τσουβάλιασμα. Από τα γραφόμενά μου στο #217 είναι σαφές νομίζω ποιους θεωρώ ακραίους έως και επικίνδυνους.
    Αλλά ούτε και θεωρώ ότι έγινε από άλλους σχολιαστές προσπάθεια τσουβαλιάσματος. Απλώς επειδή έγινε λόγος για τους ψεκ των εμβολίων μοιραία η κουβέντα «γλίστρησε» και σε άλλου είδους ψεκασμένους.
    Συμβαίνει αυτό συχνά…

  254. xar said

    @253 🙂

    @252
    Ο εμβολιασμός παιδιών είναι ειδική περίπτωση, καθώς το δικαίωμα άρνησης ιατρικής πράξης αναγνωρίζεται μόνο σε ενήλικους. Οπότε, για τα παιδιά αποφασίζουν συνήθως οι γονείς, χωρίς όμως να η απόφαση αυτή να εμπίμπτει στα ατομικά δικαιώματά τους.
    Π.χ. όταν νοσηλεύεται ένα παιδί, ο γιατρός προτείνει μια θεραπεία. Αν ο γονέας έχει αντίρρηση και ο γιατρός επιμένει, ο γονέας μπορεί να φέρει γνώμη άλλου γιατρού και να γίνει συμβούλιο για να αποφασιστεί αν θα εφαρμοστεί ή όχι η θεραπεία, πιθανά καταλήγοντας στον εισαγγελέα ανηλίκων σε περίπτωση αδυναμίας απόφασης. (Τα λέω από μνήμης, μπορεί σε κάποια λεπτομέρεια να κάνω λάθος). Στην πράξη και στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ο γιατρός συνήθως εφαρμόζει τη θεραπεία χωρίς καν να ρωτήσει τον γονέα, αν θεωρεί ότι η περίπτωση είναι επείγουσα.

    Στην πράξη η πολιτεία, ακριβώς επειδή η άρνηση ιατρικής πράξης είναι θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, δεν επιβάλλει άμεσα τον εμβολιασμό παιδιών, αλλά έμμεσα (π.χ. θέτοντας τον εμβολιασμό ως προϋπόθεση για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και τον γονέα υπόλογο για τη μη εγγραφή του παιδιού στο σχολείο).

    Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που αναφέρεις, οι ΗΠΑ είχαν κηρύξει ότι είχαν εξαλείψει την ιλαρά το 2000, με αποτέλεσμα να ατονήσει ο έλεγχος για τον εμβολιασμό. Έτσι είχαμε επανεμφάνιση της νόσου. Και για να μιλάμε συγκεκριμένα, πριν τα προγράμματα εμβολιασμού οι ετήσιες νοσήσεις στις ΗΠΑ εκτιμώνται σε 3-4 εκ./έτος, τώρα με την επανεμφάνιση μιλάμε για κάτω από 1000 περιπτώσεις με αυξητική τάση (περίπου 150 το 2015, 764 το 2021), κυρίως σε κοινότητες Εβραίων Ορθόδοξων.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Measles_resurgence_in_the_United_States

    Δεν νομίζω ότι αυτή η εικόνα θέτει σε αμφισβήτηση τα συμπεράσματα των μετρήσεων που δείχνουν ότι οι αντιεμβολιαστές είναι ελάχιστοι (στη Βρετανία 2%, στις ΗΠΑ ίσως παραπάνω, στην Ελλάδα εικάζω ακόμα λιγότεροι από τη Βρετανία, καθώς αυτές οι μόδες μας έρχονται εκ δυσμάς).
    https://yougov.co.uk/topics/health/articles-reports/2020/11/16/how-many-britons-are-willing-take-coronavirus-vacc

  255. xar said

    @254 «το δικαίωμα άρνησης ιατρικής πράξης αναγνωρίζεται μόνο σε ενήλικους»
    Για την ακρίβεια, σε ενήλικους αναγνωρίζεται η ικανότητα λήψης απόφασης για άρνηση ιατρικής πράξης. Το ίδιο το δικαίωμα το έχουν θεωρητικά όλοι, αφού η επιβολή ιατρικής πράξης θεωρείται βασανισμός.

  256. xar said

    @252 «Οι αντιρρήσεις απέναντι στα εμβόλια για τον Covid δεν ήταν ποτέ «βάσιμες επιστημονικά»

    Όταν οι ίδιες οι μελέτες επεσήμαναν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια της έρευνας ή ότι δεν έχουν βρεθεί σημαντικές παρενέργειες μέχρι τώρα, υπάρχει χώρος για βασιμότατες επιστημονικά αντιρρήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε φτιαχτήκαν και βάσεις δεδομένων για τη δήλωση παρενεργειών από τα εμβόλια.

  257. Avonidas said

    #254. Στην πράξη η πολιτεία, ακριβώς επειδή η άρνηση ιατρικής πράξης είναι θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, δεν επιβάλλει άμεσα τον εμβολιασμό παιδιών, αλλά έμμεσα (π.χ. θέτοντας τον εμβολιασμό ως προϋπόθεση για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και τον γονέα υπόλογο για τη μη εγγραφή του παιδιού στο σχολείο).

    Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν έσυραν κανέναν ενήλικα να εμβολιαστεί δεμένο χειροπόδαρα. Το πιο «ακραίο» μέτρο εξαναγκασμού που πήραν ήταν η απαίτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για να μπεις σε καταστήματα, υπηρεσίες και μέσα μεταφοράς. Κι ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, το αρνητικό τεστ ήταν αποδεκτή εναλλακτική (μολονότι θα συμφωνήσω ότι έπρεπε να παρέχεται δωρεάν).

    Μπορεί να θεωρηθεί «ελεύθερη» η επιλογή εμβολιασμού παρουσία τέτοιων μέτρων; Όχι, δεν μπορεί. Είναι σαφώς άσκηση πίεσης. Αυτή όμως η άσκηση πίεσης δεν ήρθε από το πουθενά, από μια ροπή στον ολοκληρωτισμό π.χ., αλλά ως αντίβαρο σε μια ευρύτατη, επίσης, εκστρατεία παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης του κοινού για τις παρενέργειες των εμβολίων. Παρενέργειες που, είτε δεν βρέθηκαν ποτέ, είτε ήταν αφάνταστα σπανιότερες και πολύ λιγότερο επικίνδυνες από τις συνέπειες της νόσησης από Covid, και του Long Covid.

    Αυτό που θα ευχόμουν να είχε γίνει θα ήταν η ενημέρωση και υπεύθυνη πληροφόρηση του κόσμου από τη μεριά της κυβέρνησης, με τα στελέχη της να δίνουν πρώτα-πρώτα το καλό παράδειγμα (κι όχι να βλέπουμε τον Μητσοτάκη να κάνει διακοπούλες σε κατάφωρη παραβίαση των μέτρων). Αυτό δεν έγινε, κι ο στιγματισμός των ανθρώπων που δικαιολογημένα φοβούνταν και δικαιολογημένα δεν εμπιστεύονταν τους επίσημους φορείς ήταν απαράδεκτος. Αλλά όχι και να πω ότι στο όνομα της ελευθερίας, και για να κερδίσουμε αριστερά εύσημα, έπρεπε να τ’ αφήσουμε όλα λάσκα. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της «ελευθερίας» (να σκοτώσεις τον διπλανό σου) στην Αμερική του Τραμπ: μια εκατόμβη νεκρών και διασωληνωμένων.

  258. Alexis said

    ΨΕΚ ALERT!
    Χοντρά ψέματα και παραπληροφόρηση στην ΕΡΤ 1 τώρα! 😆

  259. xar said

    @257
    Επειδή έχω την αίσθηση ότι επί της ουσίας και του (οινο)πνεύματος δεν διαφωνούμε και τόσο πολύ, θα κάνω μόνο μια παρατήρηση και δεν θα επανέλθω:
    Το πιο ακραίο μέτρο εξαναγκασμού ήταν η απειλή απόλυσης και το πρόστιμο, που είναι άμεσος εξαναγκασμός. Τα πιστοποιητικά ήταν έμμεσος εξαναγκασμός. (Και στα δύο είμαι κάθετα αντίθετος).

  260. Alexis said

    «Ο Π.Ο.Υ. έχει κατατάξει το κρέας στην κορυφαία κατηγορία καρκινογόνων παραγόντων, στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα, τον αμίαντο και το πλουτώνιο»

  261. Alexis said

    #257: Πες τα για να μην τα λέω εγώ, γιατί όπως είπα και παραπάνω κουράστηκα… 🙂

  262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    228 – «Ε, αφού το παρακολούθησες, ρώτα τον άμα τον πετύχεις τι γνώμη έχει και για τον Ράιχ.»
    Ο Ράιχ πού κολλάει, και γιατί να ρωτήσω τον Τραχανά, απ΄όσο ξέρω, ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος είναι ο άνθρωπος. Κι από πού κι ως πού ο κάθε επιστήμονας έχει γνώση και γνώμη για όλα.
    Να τον ρωτήσω τότε και για τον Φρόιντ, τον Φρόμ, την Κάρεν, τον Γιούνκ, τον Άντλερ, τον Σκινερ, τον Μπαντούρα, τον Πιαζέ, τον Έρικσον, τον Παβλόφ, τον Γιάλομ, την Κλάιν, τον Μπουκάι κι άλλους που έχω διαβάσει, να μου πεί την γνώμη του.

    Καλό είναι να μου πεί και για τον Μαρξ, τον Σάμιουελσον, τον Άνταμ Σμιθ, τον Μπέκερ, τον Χάγιεκ, τον Φρίντμαν, τον Κάνεμαν, Ντέιβιντ Ρικάρντο, τον Κέυνς, τονΓρούγκμαν, τον Στίγκλιτς, κι άλλους που επίσης έχω διαβάσει.
    Και μια και βρήκαμε παπά, ας μου πεί και για τον Λάο Τσε, τον Κομφούκιο, τον Κοσάλα, τον Κασάπα, τον Κεσακαμπαλι, τον Κατσκαγιάνα, τον Κρίσνα, τον Οσο, τον Αναξίμανδρο, τον Ηράκλειτο, τον Δημόκριτο, τον Διογένη τον κυνικό, τον Επίκουρο κι άλλους.

    Επί τη ευκαιρία, μήπως μπορείς να μου πείς εσύ, αν είναι επιστημονικό μέτρο αντιμετώπισης του κοβιντ, να κρατάμε απόσταση 1,5 μέτρο στο Σ.Μ στο ΑΤΜ, αλλά να είμαστε αγκαλιά στα ΜΜΜ;
    Να έχουμε λοκντάουν 3 μήνες και το καλοκαίρι να ανοίγουν τα σύνορα στους τουρίστες χωρίς έλεγχο, ενώ όλοι έλεγαν πως έτσι θα γίνει χαμός με τα κρούσματα;
    Για την παρέλαση τη 28 Οκτωβρίου που τα άφησαν όλα ελεύθερα;
    Οι επιστήμονες που μας έλεγαν να εμβολιαστούμε τουλάχιστον το 60% για να χτίσουμε τείχος ανοσίας, έλεγαν αλήθεια ή ψέματα μια και με το 90% εμβολιασμένο, εξακολουθούμε να έχουμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς; (αλλά η πανδημία ΤΕΛΕΙΩΣΕ!)
    Όσοι φοβόντουσαν να κάνουν εμβόλιο, ειδικά μετά τις παλινωδίες με την διάρκεια προστασίας, συν την άγρια παραπληροφόρηση, σωστά στοχοποιήθηκαν ως ψεκασμένοι και μοναδικοί υπεύθυνοι για την αύξηση των θανάτων;
    Κι όσοι υποστήριζαν πως με την θεία κοινωνία δεν κολλάς κορονοϊό, είναι ψεκασμένοι ή όχι;
    Γιατί επαναλαμβάνω για νιοστή φορά, αυτό ρωτάω από την αρχή της πανδημίας και την επιβολή αυτών και άλλων παρόμοιων μέτρων που τα θεωρώ φασιστικά και αντιεπιστημονικά, (ποτέ δεν αμφισβήτησα τα εμβόλια γενικά αλλά και ειδικά, παρ΄όλες τις «ατασθαλίες,» άλλωστε εμβολιάστηκα, ούτε τα επιστημονικά μέτρα) αλλά απάντηση δεν έχω πάρει, μόνο όμορφα κοσμητικά επίθετα.😊

    Αν δεν ξέρεις η δεν θέλεις να μου πείς, μη το ρίξεις πάλι στον καλαματιανό η στον πυρρίχιο, άστο, θα ρωτήσω τον Στέφανο Τραχανά, αυτός σίγουρα θα ξέρει.😂

    Υ.Γ – Ότι και να λέτε για Ράιχ κλπ, οι βασικές ορμές όλων των ανθρώπων, είναι η πείνα, η δίψα, ο έρωτας και η αποφυγή του πόνου. Αν δεν ικανοποιούνται αυτές οι ορμές, Χιούστον, έχουμε πρόβλημα.😂

    230 τέλος – 😊

  263. ΗΛ said

    Δυο σκεψεις: η αναπτυξη, και εννοω την ευζωια εδω, οχι την πορτοφολα, δεν ερχεται χωρις σωστη λειτουργια της δικαιοσυνης και της ταξης. Το αισθημα του δικαιου ειναι κύριο σ ολα τα ζωα – και πολυ περισσοτερο στον ανθρωπο. Και αυτο δεν θελει, ουτε λεει κατι η ΝΔ. Θα χει τους λογους της. Για το Συριζα βεβαια ουτε λογος. Μπορει ενα αριστερο αφηγημα να προτεινει λυσεις και επισης αξιοπιστη μεθοδο ελεγχου των αποτελεσματων της βελτιωσης της δικαιοσυνης και της ταξης; Απο ανεξαρτητους φορεις, ας προσλαβει διαπιστευμενους αξιολογητες. Κι η δευτερη σκεψη: Υπαρχει κρατος με κυβερνωσα αριστερα που να ειναι επιτυχημενο; η Σκανδιναβια ισως; ας το κανει μοντελο η δικη μας. Αυτο βεβαια απαιτει πονο και θυσια απ τους πολιτες, κι αν τους το πει, που πρεπει να τους το πει, θα παει στο 3% στην αρχη. Αλλα θα νσι μια πολυ γερη βαση ομως. Και ισως προσελκυσει καλης ποιοτητας κοσμο που θα τρσβηξει το καρο

  264. Alexis said

    #262: Γιατί επαναλαμβάνω για νιοστή φορά, αυτό ρωτάω από την αρχή της πανδημίας και την επιβολή αυτών και άλλων παρόμοιων μέτρων που τα θεωρώ φασιστικά και αντιεπιστημονικά, (ποτέ δεν αμφισβήτησα τα εμβόλια γενικά αλλά και ειδικά, παρ΄όλες τις «ατασθαλίες,» άλλωστε εμβολιάστηκα, ούτε τα επιστημονικά μέτρα) αλλά απάντηση δεν έχω πάρει, μόνο όμορφα κοσμητικά επίθετα.

    Φυσικά και έχεις πάρει απάντηση αλλά δεν θέλεις να την καταλάβεις.
    Κοσμητικά επίθετα από μένα όχι, ποτέ.

    Καλό καλοκαίρι Λάμπρο…

  265. Avonidas said

    #262. Ο Ράιχ πού κολλάει,
    στην ψευδεπιστήμη

    και γιατί να ρωτήσω τον Τραχανά,
    σε ρωτάω για να δω αν κατάλαβες τίποτα απ’ αυτό που παρακολούθησες, ή το ‘χεις μόνο για να νουθετείς τους άλλους ως συνήθως

    απ΄όσο ξέρω, ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος είναι ο άνθρωπος. Κι από πού κι ως πού ο κάθε επιστήμονας έχει γνώση και γνώμη για όλα.
    να προσέχεις να μη σου μπει άμμος στ’ αυτιά 🙂

  266. ΣΠ said

    264
    Από τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση δεν είμαι βέβαιος ότι είχαν προταθεί από τους επιστήμονες όλα και με τον τρόπο που εφαρμόστηκαν. Όσο για τον εμβολιασμό, ήταν υποχρεωτικός μόνο για αυτούς που η δουλειά τους ήταν με ευπαθείς ομάδες. Και όσοι αρνούνταν να εμβολιαστούν δεν έχαναν την δουλειά τους, έμπαιναν σε αναστολή μέχρι να επανέλθουν όταν πια θα ήταν ΟΚ.

  267. aerosol said

    #262
    Για να επιβεβαιώσω τον Αλέξη του #264:
    Απαντήσεις φυσικά και έχεις πάρει, επανειλλημένα -και μάλιστα και σ’ αυτά που ρωτάς και σήμερα. Ή δεν θέλεις να το παραδεχτείς ή δεν μπόρεσες να τις κατανοήσεις. Για κανένα από τα δυο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς. Αλλά το να συνεχίζεις να δηλώνεις πως δεν έχεις πάρει, είναι ψέμα. Οι γελαστές φατσούλες δεν το γλυκαίνουν, τα όμορφα τραγούδια δεν το κάνουν αλήθεια, η καλή καρδιά δεν το αλλάζει. Το να επαναλαμβάνεις ένα ψέμα κατάμουτρα σε αυτούς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως είναι ψέμα είναι προσβλητικό (αλλά ΟΚ, δεν θα θιχτούμε και τόσο εύκολα) μα κυρίως δεν το λες και έξυπνο. Οπότε… ναι Χιούστον, έχουμε πρόβλημα. Αυτή η ιστορία τραβάει καιρό και πάλιωσε. Αν κανείς με άκουγε, θα πρότεινα να ξεκολλήσεις.
    Καλό καλοκαίρι κι από μένα.

  268. Μαρία said

    Covid: Οι πηγές της δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια
    Η μαζική διοχέτευση δημόσιου χρήματος για την αντιμετώπιση της Covid-19 δεν χαλάρωσε τον έλεγχο που ασκεί η βιομηχανία πάνω στην παραγωγή της ιατρικής πληροφόρησης. Έτσι, ο επιστημονικός λόγος, χρησιμοποιημένος για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, έχασε μέρος της νομιμοποίησής του, κάτι που ευνόησε τη στροφή σε απλοϊκές αντιεμβολιαστικές λογικές. Τρία χρόνια αργότερα, μένει να πραγματοποιηθεί ένας πιο τεκμηριωμένος απολογισμός των πολιτικών δημόσιας υγείας.
    https://www.monde-diplomatique.gr/2023/05/article1360.html

Σχολιάστε