Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μνημόνιο, η λέξη της δικιάς μας δεκαετίας!

Posted by sarant στο 13 Ιανουαρίου, 2020


Εδώ και δέκα χρόνια, από το 2010, κάθε Δεκέμβριο ψηφίζουμε στο ιστολόγιο για τη Λέξη της χρονιάς. Τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε ο δέκατος διαγωνισμός.

Εύλογα μάς ήρθε η ιδέα να διοργανώσουμε ψηφοφορία για τη λέξη της δικής μας δεκαετίας, της δεκαετίας του ιστολογίου, που θα τις επιλέγαμε από τις λέξεις που έχουν ήδη διακριθεί στους δέκα ετήσιους διαγωνισμούς -τρεις λέξεις κάθε χρόνο, άρα 30 λέξεις σύνολο.

Βοήθησε βέβαια και η συζήτηση αν έχουμε ή όχι μπει σε νέα δεκαετία -αλλά δεν το εξετάζουμε αυτό και δεν παίρνουμε θέση στο δίλημμα: το βέβαιο είναι πως ο διαγωνισμός μας για τη Λέξη της Χρονιάς έκλεισε δεκαετία.

Δεν κράτησε πολύ η ψηφοφορία. Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με το άρθρο που σας καλούσε να συμμετάσχετε, και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ -ούτε 6 μέρες, ενώ οι ετήσιες ψηφοφορίες διαρκούν δυο εβδομάδες περίπου. Αλλά έτσι κι αλλιώς, το εορταστικό κλίμα, το κλίμα των απολογισμών και των ανασκοπήσεων ξεθύμαινε κι έπρεπε να βιαστούμε.

Λοιπόν, δεν θα σας κρατήσω άλλο σε αγωνία -πολύ περισσότερο που ήδη το φανέρωσα στον τίτλο. Η λέξη «μνημόνιο«, που είχε πρωτεύσει στον πρώτο-πρώτο διαγωνισμό μας, πρώτευσε και τώρα και μάλιστα καθαρά, αφού απέσπασε υπερδιπλάσιες ψήφους από τη δεύτερη λέξη.

Στη δεύτερη θέση τα φέικ νιουζ (νικήτρια του 2017) και στην τρίτη οι πρόσφυγες (2η θέση το 2016). Αρκετά κοντά, αφού διεκδίκησαν για ένα διάστημα θέση στο βάθρο, η τρόικα (3η το 2010) και η πρώτη φορά αριστερά (2η το 2015). Την ενδεκάδα συμπληρώνουν: ΔουΝουΤου (2η το 2010), Συμφωνία των Πρεσπών (πρώτη το 2018), γυναικοκτονία (3η το 2019), ΕΝΦΙΑ (λέξη του 2014), γκρέξιτ (3η το 2015) σε ισοψηφία με τα κάπιταλ κοντρόλς (1η το 2015). Αμέσως μετά, με τρεις ψήφους διαφορά στη δωδέκατη θέση, η φετινή (δηλ. του 2019) νικήτρια, η κανονικότητα.

Αλλά βέβαια έχουμε και ωραιότατο ιστόγραμμα:

Να δούμε και τις 30 λέξεις σαν παράγραφο:
μνημόνιο (297), φέικ νιουζ (147), πρόσφυγες (122), τρόικα (110), πρώτη φορά αριστερά (105), ΔουΝουΤου (85), Συμφωνία των Πρεσπών (79), γυναικοκτονία (71), ΕΝΦΙΑ (69), γκρέξιτ (68), κάπιταλ κοντρόλς (68), κανονικότητα (65), αγανακτισμένοι (61), μπρέξιτ (61), αριστεία (54), αλληλεγγύη (42), μακεδονικό (33), χοτ σποτ (31), βιαποπουκιανπροέρχεται (28), τιναφτόρε (28), επαναδιαπραγμάτευση (25), θεωρία των άκρων (23), χαράτσι (20), κούρεμα (18), εγέρθουτου (16), ιπτάμενοι αναρχικοί (16), POS (15), αντισπισιστής (15), σαξές στόρι (14), ένοικος του τάφου (11)

Είναι αρκετά διδακτική η μελέτη των αποτελεσμάτων. Καταρχάς, δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς πως οι λέξεις της πρώτης εντεκάδας σκιαγραφούν αρκετά καλά τη δεκαετία που πέρασε. Κάποιοι θα ήθελαν ψηλότερα την αλληλεγγύη, που τερμάτισε ακριβώς στη μέση, αλλά μήπως δεν είναι κι αυτό ενδεικτικό;

Πάντως, το μνημόνιο αναμφίβολα έχει στοιχεία που το κάνουν Λέξη της (δικής μας) δεκαετίας. Υπήρχε βέβαια και νωρίτερα, αλλά η συχνότητα χρήσης του εκτοξεύθηκε μετά το 2010, ενώ έχει δώσει σύνθετα και παράγωγα -αντιμνημονιακός, μνημονιακός, μεταμνημονιακός. Να θυμηθούμε και το άρθρο του 2010 όπου λεξιλογούμε για το μνημόνιο (και για την τρόικα).

Έπειτα, φάνηκε καθαρά ότι μερικές λέξεις που έκαναν πολλή εντύπωση τη χρονιά όπου εμφανίστηκαν και ψηφίστηκαν δεν είχαν διαχρονική επιρροή: ένοικος του τάφου, αντισπισιστής, ιπτάμενοι αναρχικοί, εγέρθουτου ας πούμε. Αντίστροφα, στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε αρκετές λέξεις που πήραν τη δεύτερη και την τρίτη θέση στη χρονιά τους, ενώ τώρα διακρίθηκαν και μάλιστα ξεπέρασαν τη λέξη που τις είχε ξεπεράσει στην ετήσια ψηφοφορία.

Eπειδή ακριβώς είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ήδη «διακεκριμένες» λέξεις, σκεφτήκαμε πως με τρεις επιλογές θα ήταν πολύ δύσκολο και δώσαμε τη δυνατότητα για 4 ψήφους. Οι περισσότεροι αξιοποιήσατε αυτή τη δυνατότητα αφού το 70% (373 από τους 529 που ψήφισαν) έδωσαν 4 ψήφους.

Με τρεις δυνατότητες είναι πιθανό κάποιος να πιάσει την πρώτη τριάδα, με τέσσερις η πιθανότητα (για την τετράδα) μικραίνει αρκετά. Κανείς δεν έπιασε και τις τέσσερις πρώτες λέξεις. Είκοσι από εσάς έπιασαν την πρώτη τριάδα τρεις από τις λέξεις της τετράδας. Πρώτος χρονολογικά ο Δύτης, ενώ ο Χριστιανομπολσεβίκος και ο Παναγιώτης έπιασαν την τριάδα ψηφίζοντας μόνο τρεις λέξεις.

Το σερί συμμετοχής με το ίδιο παρανόμι βαστάει καλά για τους Alexis, Stazybo Horn, voulagx και aerosol (κατά δήλωσή του ψήφισε και το 2011 με άλλο παρανόμι). Η Κασσάνδρα απουσίασε μόνο αυτή την φορά. Οι Spiral architect, Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη και spikon έχουν χάσει μόνο το 2010, ο LandS το 2017 –μπορεί να είχαν ψηφίσει με άλλο παρανόμι.

Είχαμε 529 συμμετοχές, μόνο από το ιστολόγιο και με δικές μου υπενθυμίσεις στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ. Θα είχαμε περισσότερες αν διαρκούσε περισσότερο η ψηφοφορία -κάποιοι μου είπαν ότι επιχείρησαν να ψηφίσουν χτες, που είχε κλείσει η κάλπη. Ωστόσο, δεν μας φάνηκε σκόπιμο να τραβήξει περισσότερο η ψηφοφορία. Ίσως την επόμενη δεκαετία… αλλά προτρέχω.

Προτρέχω διότι δέκα χρόνια είναι πολύς καιρός, αλλά κυρίως επειδή, τώρα που συμπληρώθηκε η δεκαετία ίσως (η υπογράμμιση καθόλου περιττή) είναι η στιγμή να σκεφτούμε μήπως η διαδικασία της Λέξης της Χρονιάς έκλεισε τον κύκλο της και μήπως μπορεί ή πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι άλλο ή απλώς να σταματήσει. Το ένα κρατούμενο είναι η δική μας (εννοώ, της εφορευτικής επιτροπής) όρεξη και αντοχή, το άλλο όμως είναι η δική σας, των αναγνωστών και ψηφοφόρων.

Περιμένω τις σκέψεις σας επί του ζητήματος αυτού στα σχόλια, όπως επίσης, φυσικά, και τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων για τη λέξη της δικής μας δεκαετίας!

 

 

Advertisement

138 Σχόλια προς “Μνημόνιο, η λέξη της δικιάς μας δεκαετίας!”

 1. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  3 στα 3 νιώθω σα να κέρδισα το φλουρί!

 2. Τέτοιο σουξέ είχα; Ούτε που θυμάμαι τι ψήφισα!

 3. Πάνος με πεζά said

  Σαν λέξη, είναι της δεκαετίας… Σαν κατάσταση, θα πάρει πολλές περισσότερες δεκαετίες… Με τιςυγείες μας και καλημέρες !

 4. LandS said

  Ψήφισα 1η,2η,5η. Τρεις γιατί δεν πρόσεξα ότι είχα τη δυνατότητα να ψηφίσω τέσσερις. Την άλλη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός.

  Νομίζω ότι η διαδικασία της λέξης της χρονιάς θα κλείσει όταν η συμμετοχή θα είναι φτωχή ώστε να μπορούμε να πούμε «αντικειμενικά» ότι δεν αξίζει πια τον κόπο.
  Πως μπορούμε να πούμε αν κάποιας χρονιάς η συμμετοχή ήταν φτωχή ώστε την επόμενη να μην το επαναλάβουμε; Στις στατιστικές εισοδήματος συνήθως βάζουμε το όριο της σχετικής φτώχειας στο 60% του διάμεσου.

 5. Καλημέρα

  άσχετο αλλά βασανιστικό ερώτημα…αν αυτές οι μέρες που διανύουμε με αρκετό κρύο, είναι οι αλκυονίδες, τι μας περιμένει μετά ;

  βλέπω τα φύλλα της βερυκοκιάς μου κίτρινα αλλά ακόμα πάνω στο δέντρο (!), σημάδι μετατόπισης των εποχών, κάποτε τέτοια εποχή ανθίζανε οι μυγδαλιές κι ετοιμαζότουσαν ν’ ακολουθήσουν οι βερυκοκιές

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τη συμμετοχή σας!

 7. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Η τριάδα ήταν απόλυτα αναμενόμενη. Περίμενα ότι το Μπρέξιτ (η τέταρτη ψήφος μου) θα ήταν λίγο πιο πάνω, αλλά με τη θέση που έχει η διεθνής επικαιρότητα στην ελληνική ημερήσια διάταξη μάλλον ήταν αφελές εκ μέρους μου να το περιμένω. 🙂

  Όσον αφορά το ερώτημα της κατακλείδας, προσωπικά θα στεναχωρηθώ πολύ αν εκλείψει ο θεσμός (αν δεν απατώμαι, άλλωστε, είναι η μόνη αντίστοιχη κίνηση στην Ελλάδα. Όχι όπως έξω, που κάθε λεξικό, ΜΜΕ ή άλλος φορέας των γραμμάτων βγάζει και τη δική του «λέξη της χρονιάς»). Από την άλλη, φαντάζομαι ότι έχει αρκετό τρεξιματάκι για τους διοργανωτές, οπότε θα αντιπρότεινα να συνεχιστεί, αλλά σε πιο συνοπτική και ουσιαστική έκδοση. Δεν υπάρχει λόγος, π.χ., να μαθαίνουμε πόσοι ψήφισαν μία ή περισσότερες λέξεις, πόσες εμφανίσεις είχε ο τάδε ή ο δείνα συνδυασμός κλπ. Η τελική σειρά κατάταξης, τα σκαμπανεβάσματα (αν σχετίζονται με κάποιο εξωτερικό γεγονός που εκτόξευσε ή καταβαράθρωσε μια λέξη), άντε και ο συνολικός αριθμός ψηφισάντων νομίζω ότι θα μας κάλυπτε (από γλωσσικής πλευράς) απόλυτα!

 8. Aghapi D said

  Μνημόνιο; Εύλογη και εύκολη (;) πρωτιά

 9. Alexis said

  Καλημέρα.
  Ψήφισα μνημόνιο, πρόσφυγες, μπρέξιτ (1η, 3η, 13η, κερδίζω τίποτα; 😂 ).
  Αναμενόμενη η πρωτιά για το μνημόνιο…

 10. 2: Ελέω γάτων/γατών/γατιών, πρώτος-πρώτος ψήφισες (09:45:10 στις 6/1.), άσε που πήγες και μια μέρα νωρίτερα, κι έφαγες πόρτα 🙂

 11. nikiplos said

  3@ βάσει κουρέματος PSI, και της συμφωνίας επιμήκυνσης τότε, τουλάχιστον μέχρι το 2051… Μέχρι τότε οι μισθοί και οι συντάξεις είναι αποσυνδεδεμένοι από το ΑΕΠ. Δλδ ακόμη κι αν βρίσκαμε πετρέλαιο και ακόμη κι αν μας επέτρεπαν να το βγάλουμε όλο δικό μας, πάλι οι μισθοί και οι συντάξεις ΔΕΝ θα αυξάνονταν βάσει της συμφωνίας, αλλά τα έσοδα θα πήγαιναν κατευθείαν σε χρεωλύσια…

 12. Πάνος με πεζά said

  Στην Ραφήνα πριν από λίγα χρόνια, κάποιος άνοιξε μια φρουτεμπορική, με όνομα «Το Μνημόνιο»… Και, φαντάζομαι επειδή έχει βαθια διείσδυση σα λέξη, θα υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα…
  «Το Μνημόνιο» της Ραφήνας πάντως, δυστυχώς έχει πια κλείσει (ίσως λόγω Μνημονίου…)

 13. loukretia50 said

  10. Mόνο γατιών? Φουλ τιμ λέμε!

  Νάσαι καλά και πάμε γι άλλα!

 14. sarant said

  10 Γι αυτό έφταιγα εγώ που το δημοσίευσα κατά λάθος από την προηγουμένη, για λίγο. Αλλά και πάλι, πρόλαβε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

 15. Avonidas said

  ίσως (η υπογράμμιση καθόλου περιττή) είναι η στιγμή να σκεφτούμε μήπως η διαδικασία της Λέξης της Χρονιάς έκλεισε τον κύκλο της και μήπως μπορεί ή πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι άλλο ή απλώς να σταματήσει.

  Για καθίστε καλά, γιατί θ’ αναρτήσω πανό στην Ακρόπολη… της Κρακοβίας!

  Έχουμε και δράκο εδώ, δεν αστειευόμαστε! :-/

 16. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

  Η αλήθεια είναι μία (και ο μπακλαβάς γωνία ) ή όταν μιλάει το χρήμα…

  Λόγω οικονομικής στενότητας του τίγρη δεν μπορεί η ΑΕΚ να συναγωνισθεί ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ και επιλέγει την συμμαχία με τον ΟΣΦΠ ώστε με κυνήγι του ΠΑΟΚ να παίρνει κανένα ψίχουλο όπως έκανε ο ΠΑΟ επί παράγκας ΟΣΟ ΟΜΩΣ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΛΟΥ.
  Οταν κόπηκε η σίγουρη δεύτερη θέση είδαμε την απίστευτη κατρακύλα του ΠΑΟ, οι ΑΕΚτζήδες δεν έχουν καταλάβει πως 99% φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που βγάζουμε και δεύτερη ομάδα στα προκριματικά του τσουλου και άρα δεν έχει νόημα η προσέγγιση του γάβρου.
  Αυτή η μια και μόνο θέση στα προκριματικά του τσουλου έχει προκαλέσει τον μέχρις εσχάτων πόλεμο μεταξύ ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ

 17. Κουνελόγατος said

  Ποιος δεν ψήφισε «μνημόνιο»;
  Καλημέρα.

 18. Νέο Kid said

  Εγώ δεν ψήφισα. Μπορεί να μη μπορώ να βγάλω διαβατήριο ;

 19. 13: Μόνο εκείνος μπορεί να σου πει το δράμα του με τον γατοόρθρο.

 20. Avonidas said

  #17. Ποιος δεν ψήφισε «μνημόνιο»;

  Έχει πολλαπλές αναγνώσεις αυτό 😉

 21. loukretia50 said

  ΝεοΚιντ !!
  Τώρα πια μπορείς να ταξιδεύεις ελεύθερα στον κυβερνοχώρο, αρκεί η ταυτότητα! https://novacatclinic.com/wp-content/uploads/2015/05/Passport.jpg Αρκεί να γράφει τα εμβόλια!

 22. ΓΤ said

  #21 Τι γκρινιαρόγλυκο σβαρτσβαϊσάκι! 🙂

 23. loukretia50 said

  21. Με ομαδικό διαβατήριο για το παρεάκι! – άμα λάχει!

 24. loukretia50 said

  Stazy, παρντόν! Το λινκ δεν είχε τη συνήθη κατάληξη κι όμως βγήκε ολόκληρο!
  Anyway, συνήθως οι εξελίξεις με ξεπερνούν!

 25. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 26. Pedis said

  Ή πάρτε νουνού ή διαβατήριo …

  Ο Κούλης απάντησε στο «κι αν χάσετε» του Τραμπ ότι «δεν θα χάσουμε» στον πόλεμο με την Τουρκια.

 27. ΓΤ said

  #26 Γι’ αυτό και πρωτοσέλιδος στη σημερινή «Εστία» (http://www.gazzetta.gr/protoselida/politikes-efimerides/estia)

 28. ΚΑΒ said

  Ψήφισα μνημόνιο για πρώτη λέξη και μετά πρόσφυγες. Νομίζω πως το φέικ νιουζ δεν άξιζε τη δεύτερη θέση.

  Με μικρότερη διαδικασία και κόπο στα αποτελέσματα ας συνεχιστεί η διαδικασία της Λέξης της Χρονιάς.

 29. spiridione said

  Τα πρωτοσέλιδα του Φιλιππόπουλου έχουν πλάκα σήμερα. Η Δημοκρατία διαμαρτύρεται για την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, ενώ η καημένη η υπουργός θέλει απλώς να επαναφέρει τον εκκλησιασμό.
  https://newspapers.news247.gr/politikes/4/dimokratia/5616/date/20200113?utm_source=News247&utm_medium=NewspaperWidget&utm_campaign=24MediaWidget

 30. Κουίζ, κουιζάκι, γρίφος !!

  Δίδεται η κατάληξη …-ιτητής

  Καλείστε να συμπληρώσετε το πρώτο μέρος με όσα γράμματα θέλετε ώστε να προκήψει κανονική λέξη, ουσιαστκό

  ΠΡΟΣΟΧΗ – ΑΧΤΟΥΝΓΚ Τα γράμματα που θα συμπληρώσετε θα πρέπει να αποτελούν μια επίσης κανονική λέξη, ουσιαστικό !!!

 31. ΓΤ said

  #29 Είναι πρωτοσέλιδα του Φιλιππάκη 🙂

 32. nikiplos said

  30@
  απαιτητής

 33. nikiplos said

  30@ Τζη είδες λοιπόν που η παράγκα δεν είναι μόνο ερυθρόλευκη, αλλά τελευταίως και ασπρόμαυρη?
  🙂

 34. loukretia50 said

  ουφοιτητής :
  ουφο + φοιτητής – σύντμηση ,

  και βέβαια (ας μην πιάνεται!) :
  κουλέρ λοκάλ , ου φοιτητής ωρέ!!
  ή
  ου φοιτητής, ποιητής

 35. spiridione said

  31. Ναι, Φιλιππάκη 🙂

 36. georgeilio said

  #Μήπως το κανονικό αυτό ουσιαστικό είναι κανονικό και αναπαραγωγικό μέρος του σώματος, ουδετέρου γένους στον πληθυντικό και από δύο επιμέρους μέρη αποτελούμενο;

 37. Alexis said

  #30: αρχιδιαιτητής

 38. georgeilio said

  #30 Επαναλαμβάνω: Μήπως το κανονικό ουσιαστικό που ψάχνουμε είναι κανονικό, διμερές και αναπαραγωγικό μέρος του ανδρικού σώματος (όσο κι αν τα τελευταία χρόνια ισχυρίζονται και κάποιες γυναίκες ότι το διαθέτουν…), ουδετέρου γένους στον πληθυντικό;

 39. Ευγε, το (τα) βρήκατε !@!

 40. georgeilio said

  #30 Και άλλο αρχιδιαιτητής και άλλο «αρχίδια διαιτητής (είναι ο …)»

 41. 10, 13, 19 Και όμως με συντονισμένη δράση μετέβαλα το ωράριο ταΐσματος από 5-12-7 σε 7-4-10. Γκραν σουξέ!

 42. loukretia50 said

  41. Αναρωτιέμαι αν η συντονισμένη δράση έχει αποτέλεσμα όταν αντιμετωπίζεις ένα αδηφάγο τέρας!

 43. # 33

  Νίκιπλε ΔΕΝ βλέπεις καλά !

  Δόσε βάση

  Δεν είναι τυχαίο πως σε 15 ματς με ξένους διαιτητέςο ΠΑΟΚ έχει 10 νίκες και 5 ισοπαλίες !

  Αν νομίζεις πως ελέγχει την παγκόσμια διαιτησία, σταματάω εδώ. Αν όχι να δούμε ποιές ομοιότητες διαφορές υπήρξαν στα δυο ματς των δικεφάλων ;

  Και στα δυο ματς έγιναν από 3 φάσεις που πήγαν στο VAR. Στο πρώτο ματς και στις τρεις οι φάσεις ήταν σε βάρος της ΑΕΚ. Στις δυο πρώτες ο Α΄VAR Σιδηρόπουλοςέδωσε ΠΑΟΚ , στην τρίτη δεν το άντεξε κι έδωσε ΑΕΚ δλδ κατάπιε το φανερό φάουλ στον Αουγκούστο για το οποίο ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ οι παίκτες του ΠΑΟΚ περιμένοντας να σφυρίξει και φάγανε γκολVAR

  Στο δεύτερο ματς πάλι τρεις φάσεις σε βάρος της ΑΕΚ αλλά ο Α’VAR ώρα ήταν ισραηλινός και δεν χαμπάριαζε από λευκά πόλο μηχανάκια που δέρνανε τον Ζωγράφο κ.λ.π. και έδωσε και τις τρεις σε βάρος της ΑΕΚ

  Για να μαθαίνεις (εσύ και άλλοι εδώ μέσα) όταν το VAR συμφωνεί με τον διαιτητή το παιχνίδι ΔΕΝ διακόπτεται για να ξαναδει την φάση ο διαιτητής.

  Για το υποτιθέμενο φάουλ του Σφιντέρσκι πάνω στον Βράνιες είδες να σταματάνε και να ζητάνε φάουλ οι παίκτες της ΑΕΚ ; ή να σκίζονται να πάρουν την μπάλλα από τον Βεϊρίνια κάνοντας ένα ηλίθιο πέναλτυ ; Φυσικά ο Βράνιες έκανε αποτυχημένο τάκλιν κι από αυτό έπεσε περισσότερο παρά από το φυσιολογικό μαρκάρισμα του Σφιντέρσκι.

  Τα πέναλτυ που ζητάνε οι ΑΕΚτζήδες είναι επιπέδου μουρλοσάββα, ζητήσαμε καμιά δκαριά, τα δυο πήγανε στο VAR και κρίηθκαν σωστά, στο ένα ο παίκτης διώχνει καθαρά την μπάλλα και στο άλλο η μπάλλα κτυπάει στο πρόσωπο του Βαρέλα κσι μετά στο στήθος και στο χέρι να ακούμπησε δεν είναι πέναλτυ βάσει κανονισμών.

  Ο διαιτητής χάρισε την αποβολή στον κιτρινισμένο Μάνταλο όταν τσακώθηκε με τον Μίσιτς που είδε μόνο αυτός κίτρινη πολύ πριν από τις δυο αποβολέ στις καθυστερήσεις, αν ήταν ταγμένος θα είχε αποβάλει τον Μάνταλο.

  Λυπάμαι για το επίπεδο ΑΕΚτζήδων που σε κάθε ματς με τον ΠΑΟΚ αμφισβητούν το VAR για να δικαιώσουν τον Μελισσανίδη που πήρε τόσα λεφτά από το τσουλού και πήρε σαν μεταγραφές τον υιό Σαμπανάνατζοβιτς και τον…Γιακουμάκη !! Ο ΠΑΟΚ από τσουλου δεν κονόμησε αλλά τον δανεικό Μίσιτς του ΄βγήκε διαμάντι τουπλήρωσε την ρήτρα. Η ΑΕΚ με Αραούχο και Πόνσε τι έκανε ;

  Υποτίθεται πως έχουμε κάποιο επίπεδο εδώ μέσα, μην αναμασσ’άς τον σανό του τίγρη, κοίτα τι λέει πρώη ΑΕΚτζής σε προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα :

  https://www.sdna.gr/podosfairo/680129_papastathopoylos-na-sebastoyme-var

 44. 29: Εφτά απουσίες για όσους δεν προσέλθουν σε εκκλησία (αν προγραμματιστεί) και σχολείο.

 45. LandS said

  ΤΙΝΤΟΥΤΟΠΑΛΙ

  https://www.news247.gr/reportaz/afisa-gia-tis-amvloseis-sto-metro-salos-kai-antidraseis-ti-apanta-i-stasy.7563029.html

 46. dryhammer said

  Καλπάζοντος του Αη-Ζενχάουερ (μεγάλ΄ η χάρη Του) διάβασα το λίκνο του 45 για να δω τι απαντά η …στάση (του μετρό).

 47. ΣΠ said

  Από τους είκοσι, που έπιασαν τρεις από τις λέξεις της τετράδας, πόσοι έπιασαν τις τρεις πρώτες;

 48. # 33, 43

  Και πρόσεχε γιατί και στον Αρη νόμιζαν πως τα χρέη που έγραψαν στο χιόνι σβήστηκαν αλλά έφαγαν απαγόρευση μεταγραφών, ο Ντουρμισάι επιστρέφει στον ΟΣΦΠ και…

  «Βεβαίως η εν λόγω απόφαση ανοίγει τον “Ασκό του Αιόλου” και για όλες τις ομάδες που στο παρελθόν διαλύθηκαν και στη συνέχεια επανήλθαν στο προσκήνιο με νέο ΑΦΜ, αφού κατά τη FIFA και ο σημερινός σύλλογος αποτελεί συνέχεια της παλιάς εταιρείας.»

  γιατί η …ΑΕΚ 1924 έχει για τίτλους μόνο ένα κύπελλο κι ένα χάρτινο , έτσι ;

 49. sarant said

  47 Λάθος διατύπωση. Οι 20 πιάσανε την πρώτη τριάδα

 50. 47: Αυτό εννοεί η διατύπωση του νικοκύρη: 20 πιάσανε (με την τετράδα τους οι 18, με την τριάδα τους οι 2) την πρώτη τριάδα.

 51. Τηλ & email παραπόνων στην Αττικό Μετρό για τις αφίσες: 214-414-6400 pservice@stasy.gr

 52. sarant said

  51 Άκουσα ότι η αφίσα αποσύρεται.

 53. Πέπε said

  @29 και σχετ.:

  Από πρώτο χέρι:

  > > Εν όψει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, αλλά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γιορτής, δηλαδή την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη μέρα δύναται να πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός, κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

  Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

  ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

  (@Μαρία: να και ο σύλλογος Διδασκόντων)

 54. Ιωάννης Ζαρογιάννης said

  Μιάς και το παρόν νήμα ασχολείται με Λέξεις, θέλω να συγχαρώ τον γνωστό σχολιαστή του Ιστολογίου Venios (κατά κόσμον Βένιος Αγγελόπουλος, συνταξιούχος καθηγητής μαθηματικών στο ΕΜΠ) τόσο για το νέο βιβλίο του (τίτλος= «Αλφαβητάρι για Μεγάλους», εκδόσεις «Άπαρσις») για το οποίο υπάρχει γλειψιματική παρουσίαση στο οπισθόφυλλο της σημερινής «Εφ.Συν», όσο και για το ότι έβγαλε τον γιό του Αδριανό, προς τιμήν του πλέον ελληνόψυχου Ρωμαίου Αυτοκράτορος (117 – 138)), τον οποίο μισούν θανάσιμα οι κάθε λογής χριστιανούληδες και έχουν απόλυτο δίκιο…

  Θυμίζω ότι ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του Αδριανού ήταν ότι μετέτρεψε σε Ναούς της Αφροδίτης και του Έρωτος, τον Γολγοθά, τον Πανάγιο Τάφο και τον δεύτερο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, ΄προκειμένου να τιμάται το Βινείν (σ.σ.: το γαμήσι στα ρωμέικα) και όχι ο Γιαχβέ

  ΥΓ-1: Να βγεί ο κ. Σαραντάκος και να μάς πεί αν ενοχλήθηκε που ο Venios έκλεψε τον τίτλο από το 1ο βιβλίο του με τίτλο… «Το αλφαβητάρι των ιδιωματικών εκφράσεων» που ο κ. Σαραντ. εξέδωσε από τον «Δίαυλο» το σωτήριον έτος 2000. Επίσης, να μάς πεί γιατί ποτέ η «Εφ.Συν.» δεν έχει βγάλει άχνα για τα δικά του βιβλία. Είστε «κομμένος», κύριε Νίκο, από την «Εφ.Συν»;

  ΥΓ-2: Κύριε Venios, λίγο ακριβούτσικο δεν είναι το βιβλίο σας; 9 ευρώ (με την έκπτωση) για 60 σελίδες, σημαίνει 15 λεπτά η σελίδα. Δηλαδή, θα σούρθει φτηνότερο αν το βγάλεις φωτοτυπίες (9 λεπτά η σελίδα)

 55. sarant said

  54 Εκτός από την αφίσα, αποσύρεται και ο Ιωάννης Ζαρογιάννης.

 56. Είναι κι ο ευγένιος…

 57. Τα διάφορα. Κι ένα πεντέφι για στάμπα, στο γνωστό καλάθι. Κι η κάλπη ανοιχτή με ανώνυμα δεδομένα: http://bit.ly/ltx1019opendata

 58. Και φυσικά αφιερωμένο στον κύριο Γάννη Κουβάτσο και άλλους εδώ μέσα για το σε ποιόν μοιάζει ο ΠΑΟΚ, η τοποθέτηση του υιού Σαββίδη σε σχόλιο οπαδού :

  Για τους μη γνωρίζοντες ο Ντουρμισάι μπήκε πριν λίγες μέρες σαν αλλαγή στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ενω η μεταγραφή του ακυρώθηκε από την Φίφα και φυσικά ο ΠΑΟΚ θα μποορούσε να ζητήσει τον μηδενισμό του Αρη Θ.

  Τώρα όσοι θυμούνται την επανάληψη του αγώνα ΠΑΟ – ΤΣΣΚΑ Σόφιας το 72 επειδή ο διαιτητής μέτρησε λάθος τα πέναλτυς, μπορεί και να καταλάβουν γιατί άλλαξα ομάδα.

 59. Αὐγουστῖνος said

  56: Κάτι τρέχει στὰ γύφτικα – μέχρι νὰ ἐξαντληθεῖ ὁ τηλεφωνικὸς κατάλογος καὶ τὸ Μέγα Χρηστικό ἔχουμε πολὺ μέλλον ἀκόμα!

 60. Αὐγουστῖνος said

  Λάθος! Στὸ 55 ἀπευθυνόταν τὸ προηγούμενο, ὄχι στὸ 56.

 61. sarant said

  59 Tο ξέρω ότι ματαιοπονώ

 62. aerosol said

  Διάβασα σκέψη για πιθανή κατάργηση του ιερού θεσμού της Λέξης της Χρονιάς και αγχώθηκα! Νίκο, παρακαλώ βοήθησε να ελαχιστοποιηθούν οι στρεσογόνοι παράγοντες διότι μπαίνω σε ευαίσθητες ηλικίες. Μερσί!
  [Υπενθύμηση, όχι πως παίζει ρόλο: μια χρονιά ψήφισα ανωνύμως, ουχί με άλλο παρανόμι. Στο ιστολόγιο είμαι πάντα ο aerosol, χωρίς δεύτερη ταυτότητα. Μια και μόνη φορά -σχετικά πρόσφατα- χρησιμοποίησα εκ παραδρομής άλλο νικ που έχω για συγκεκριμένο πρότζεκτ (που λέμε και στο χωριό μου) και το δήλωσα άμεσα. Το τονίζω επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας…]

  Αλληλεγγύη… Δεν θεώρησα τόσο διαδεδομένη την χρήση της λέξης για να την ψηφίσω. Αλλά η έννοια της αλληλεγγύης άνθισε και φούντωσε μέσα σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια. Την είδα στην καθημερινή σκέψη και πράξη πολλών συνανθρώπων. Δεν έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογική ή πολιτική εκπροσώπηση αλλά πηγάζει μέσα από την ψυχή και δεν περιορίζεται από γνώμες, σημαίες και κομματικές απόψεις.

  @18
  Αγαπητέ Κιντ, από τούδε και στο εξής θα υποβάλλεστε σε σωματική έρευνα στα σύνορα. Θα μπαίνετε μόνο αν έχετε πάνω σας επαρκή ποσότητα από απαγορευμένες ουσίες! 🙂

 63. leonicos said

  Βέβαια! Ποιος ξεχνάει τον αγώνα του 72 με την…. (ξεχασα την ομάδα, αλλά τον αγώνα, τον έχω όλο στον νού μου, λεπτό προς λεπτό)

  Τίμιος ο υιος Σαββίδης. Είναι όντως γιός του ή…. Δεν θέλω να θίξω καμία αλλά, λέω!

  Ο Ντουμπισί, καλός κι αυτός! Γιατί να μην τον διαγράψουμε; Μόνο τους σκάρτους θα διαγράφουμε; Τι προσωποληψία!

  Να τους διαγράφουμε όλους να μένουμε μόνο εμείς.

 64. Jane said

  Χά! Πέτυχα τρεις λέξεις στην πρώτη τετράδα! 🤩

  Κατάργηση της ψηφοφορίας της λέξης της χρονιάς; Γιατί; 😕
  Εμπάση περιπτώσει το πιο δημοκρατικό είναι να κάνουμε μια ψηφοφορία για την διατήρηση ή κατάργηση της ψηφοφορίας.
  Από τη μια θα μετρηθούν οι ψήφοι της εφορευτικής επιτροπής κι από την άλλη οι ψήφοι του κοινού.
  Δίκαια πράματα. 🤓

 65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «είναι η στιγμή να σκεφτούμε μήπως η διαδικασία της Λέξης της Χρονιάς έκλεισε τον κύκλο της και μήπως μπορεί ή πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι άλλο ή απλώς να σταματήσει. Το ένα κρατούμενο είναι η δική μας (εννοώ, της εφορευτικής επιτροπής) όρεξη και αντοχή, το άλλο όμως είναι η δική σας, των αναγνωστών και ψηφοφόρων.»

  Γιατί να σταματήσει; όσο αντέχει το σαρκίο της εφορευτικής επιτροπής και του πολυμελούς μονοπρόσωπου επιτελείου 🙂 δεν βλέπω τον λόγο να μη συνεχιστεί, εμείς πόσο να κουραστούμε με μια ψηφοφορία τον χρόνο; Είναι από τα ωραία event (για να μιλήσουμε και στην λαϊκιά δημοτική 🙂 ) του ιστολογίου που μας φέρνουν πιο κοντά.

  Έχω και μια πρόταση που την σκέφτομαι κάμποσα χρόνια αλλά νομίζω πως τώρα που έχει διαμορφωθεί ένας ικανοποιητικά σταθερός αριθμός σχολιαστών που συμμετέχουν των (Οινο)πνευματικών συνάξεων του ιστολογίου, είναι η κατάλληλη στιγμή να την πώ. Προτείνω μια φορά τον χρόνο να διοργανώνεται μια εκδρομή σε διάφορα κοντινά μέρη της Αττικής και των διπλανών νομών.
  Μία πολύ ωραία εκδρομή, είναι στον άγιο Μερκούριο της Πάρνηθας (έχω κάνει την διαδρομή δύο φορές, μία σε άσκηση με τον στρατό το 83 και μία μετά με φίλους το 88). Εκκίνηση από τον σταθμό της Σφενδάλης, περιπατητική περιήγηση μέχρι τον άγιο Μερκούριο, ανάπαυση για ξεδιψάσουμε από την πηγή και να απολαύσουμε την υπέροχη θέα, να παίξουμε μπίζ 🙂 και επιστροφή στον Σ.Σ της Σφενδάλης και ντού στις παρακείμενες χασαποταβέρνες για διαλογισμό και εξύψωση της κριτικής (Οινο)πνευματικής σκέψης, 🙂 γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γέλιο, χαρά, συνάξεις, εκδρομές και παρέα με φίλους; ΜΙΑ ΣΚΕΤΟ ΑΠΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ. 🙂

  Σκεφθείτε το οι ενδιαφερόμενοι και πείτε, όλες οι προτάσεις προορισμού δεκτές. 🙂

 66. loukretia50 said

  Λάμπρο
  Xμμ! εκκλησιασμός και περπάτημα , νο μερσί, δε θα πάρω. Μπορώ όμως να σας συναντήσω σε φαγείον της επιλογής σας!
  ΥΓ Μπιζ θα παίξω μόνο αν εγώ βαράω!

 67. sarant said

  62-64 Θα ληφθεί υπόψη η επιθυμία 🙂

  65 Ενδιαφέρουσα πρόταση 🙂

 68. venios said

  30 Φοιτητής – Φο (Νταριο) = γνωστος καλλιτέχνης

 69. Λάμπρε και λοιποί σχολιαστές, σοβαρευτείτε ! Το περπάτημα δεν είναι για τους περπατημένους, ούτε είναι για παρέα πάνωω τρεις τέσσερις, ξεπέραστε τα προσκοπικά-στρατιωτικά απωθημένα σας !!

  Αντ’ αυτού, πρόταση λελογισμένη, δοκιμασμένη αλλαχού και άλλα εις ..μένη

  ΦΕΣΤΙΒΑΛ !!!!!

  Σε λίγες γραμμές…

  Επιλέγομεν μέρος εις λογικήν απόστασιν κατάλληλον χώρον, εκδράμομεν και διαγωνιζόμεθα ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ καλλιτεχνικώς εις θέματα της απολύτου αρεσκείας του εκάστοτε διαγωνιζομένου. Το επιτελείον μεριμνά δια τα τυχόντα απαραίτητα γκάτζετς (μικρόφωνον και μεγαφωνική εγκατάστασις δια τους άδοντας και τας άδουσας. προτζέκτορα και οθόνη δια τους βιδδεοσκοπούντας/ούσας, κ.λ.π. χρειώδη )
  Μόνος περιορισμός των θεμάτων η κοσμιότης και αύτη με την ευρείαν έννοιάν της…
  Εκαστος διαγωνιζόμενος αθλοθετεί έπαθλον δι’ έτερον νικητή το οποίον παραλαμβάνει υποχρεωτικώς ο νικητής και το αθλοθετεί υποχρεωτικώς εις το επόμενον φεστιβάλ

  Αναγκαίον…

  Ενα προφεστιβάλ για τις λεπτομέρειες και κυρίως για την ανάδειξη (ισόβιου) προέδρου του οποίου το δίκαιον υπερισχύει των άλλων δικαίων στις (σπάνιες) περιπτώσεις πολυγνωμίας, κάτι σαν το VAR, να πούμε

 70. Το τσιμπούσι εννοείται, είναι εκ των ουκ άνευ όπως και η οινοποσία

 71. Jane said

  Αυτό το σουργελιστάν πλήρωσε για την αφίσα στο μετρό.

 72. loukretia50 said

  Γιατί όχι ένα πάρτυ μασκέ? Απόκριες έρχονται, μάσκες θα φοράμε, κι όσοι θέλουν θα διατηρούν την ανωνυμία.
  Θα είχε απίστευτη πλάκα να κυκλοφορούν πραιτωριανοί, ιππότες, καουμπόυδες, αρχαίοι φιλόσοφοι, φαραώ…
  Τώρα το πώς θα τρώμε είναι ένα ζήτημα, αλλά νομίζω μπορεί να λυθεί!

 73. loukretia50 said

  71. ‘Ενωση Επιστημόνων Γυναικών? δε μπορεί, τρολιά θάναι.

 74. # 71

  Σκέψου όμως πόσο καλύτερα θα ήταν σ΄ένα φεστιβάλ ο Λεώνικος να μας κάνει μια διάλεξη για τα καλά της βόλτας με αερόστατο, ο Λάμπρος για την επίδραση του μπιτκόιν στις ενδοσυζυγικές σχέσεις και ο Ιατρού πως μετατρέπουν την γύρη σε μέλι οι μέλισσες σε σχέση με την παρασκευή (ή σάββατο) των λουκάνικων Φραγκφούρτης !!

 75. loukretia50 said

  Αυτό ονομάζεται συνέδριο!

 76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  66 – 69 – Περπάτημα είπα βρέ όχι τρέξιμο.☺
  Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ο άγιος Μερκούριος απορρίπτεται λόγο σχετικού υψομέτρου, ξέχασα πως οι περισσότεροι εδώ, είναι λυκόπουλα.☺
  Υπάρχουν όμως πολλές άλλες επιλογές, ας θυμηθούμε την Ελευσίνα (και μετά Ζάπειο ☺) αλλά και την αρχαία Κόρινθο, και τις δύο φορές περάσαμε πολύ όμορφα, υπάρχουν κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα ΕΠΙΠΕΔΑ μέρη.☺

  69 β – Θέλει οργάνωση και κατάλληλο χώρο, δύσκολα κσι τα δύο, αν τα διαθέτεις τότε αλλάζει.☺

  72 – Δεν είναι κακή ιδέα για σύναξη αλλά για πάρτυ θέλει τις προϋποθέσεις που λέω και για την ιδέα του Gee.

  Το σημαντικό, είναι πως ξεκίνησε η ζύμωση.☺👏👍

 77. Πέπε said

  Εμένα συνήθως τέτοια ώρα μου ‘ρχονται οι τουκανιστικές απορίες, όπως χτες με τον αθλητή. Οπότε, ερωτώ:

  Τι σημαίνει δικιά μας δεκαετία; Δικό μας αιώνα λέμε συνήθως αυτόν που διανύουμε (ακόμη και όσοι έχουμε διανύσει και προηγούμενους) αλλά αυτό δε νομίζω να πολυλέγεται για δεκαετίες, πόσο μάλλον που το 2010-2019 το έχουμε αφήσει πίσω μας.

 78. Jane said

  # 73

  Καθόλου τρολιά, Λου.
  Με αναγκάζεις να βάλω λινκ..

  https://www.afistemenaziso.gr/about-us

  Αν δεις τι γράφουν και τι εικόνες βάζουν….
  Έχουν τον Χριστό να κρατά ένα ματωμένο έμβρυο.
  Άρρωστοι εντελώς.
  Τελικά δεν ήταν τυχαίο το εξώφυλλο του σπορτάιμ.
  Υπάρχει στόχευση.
  Οι μπάτσοι θα βαράνε και θα ξεβρακώνουν, οι καθηγητές θα κάνουν εκδηλώσεις και κατήχηση για τους 3 ιεράρχες
  κι οι γυναίκες δεν θα έχουν λόγο για το σώμα τους.
  Γυρίσαμε σε 6 μήνες στην εποχή των γιαγιάδων μας.

 79. f kar said

  Συγνώμη για την τρίχα στο ζυμάρι αλλά ήθελα να σας πω καλωσήρθαμε στο 1955:

  Η «Εορτή» τους μάρανε («γιορτής» παρακάτω, παράνοια)

 80. loukretia50 said

  78. Όχι, όχι, δεν αμφισβήτησα εσένα, ούτε ήθελα λινκ, απλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
  Νόμιζα πως οι επιστήμονες ζούνε σ΄αυτό τον αιώνα.
  Και αν υπάρχουν γυναίκες επιστήμονες που αμφιβάλλουν και δε θα κατέφευγαν ποτέ στην άμβλωση, πίστευα ότι δε θα επιθυμούν να καταργηθεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, για τις αδελφές, τις φίλες, τα κορίτσια τους.

 81. # 76

  Μεράκι θέλει μόνο, όσο για χώρο και κει που πήγαμε τελευταία μπορεί να κάνουμε το προφεστιβάλ αλλά απ’ ό,τι θυμάμαι και ο τύπος στην Ελευσίνα πέταγε τη σκούφια του για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (με το φαγητό θα είχα ενδοιασμούς) Ισως ξέρει ο Γς στον τόπο του, ή ο Μήτσος ή κι εσύ στην Κινέττα

  Οσο για χρειαζούμενα πρέπει πρώτα να δηλώσουν οι διαγωνιζόμενοι τι θα χρειασθούν για την παρουσίασή τους

 82. Νέο Kid said

  Μπορείτε να το κάνετε εδώ το προφεστιβάλ… και να σας ψηφίσουμε /βαθμολογήσουμε (μάθε τέχνη κι αστηνε…) στο ιστολόγιο! Χα χα χαα
  ( κι αν σας μείνει μετά όρεξη για φαΐ , πάτε στο Μέτσοβο που λέει ο λαμπρος για τυροκομικές σπουδές…)

 83. Αγγελος said

  (79) Απλοϊκή απορία: αν είναι να λειτουργούν τα σχολεία ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, δεν θα μπορούσε ΚΑΙ να γίνεται μια εκδήλωση μνήμης και τιμής προς αυτούς (αν υποθέσουμε ότι πρέπει να γίνει ακριβώς τότε — δεν ξέρω π.χ. να γίνεται συστηματικά, σε όλες τις τάξεις, ειδική εκδήλωση προς τιμήν και εις μνήμην του Μεγάλου Κωνσταντίνου στις 21 Μαΐου!) ΚΑΙ να γίνεται κανονικά μάθημα τις υπόλοιπες ώρες;

 84. 53 Στον καινούριο νόμο που ετοιμάζεται ανακαλούνται ποοολλές από τις διατάξεις που είχαν περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για των 3 ιεραρχών. Το θέμα είναι πως στην εγκύκλιο αναφέρεται πως κάτι τέτοιο θα γίνεται και για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση πράγμα που σημαίνει πως θα τροποποιηθεί το ΠΔ 104/1979 της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Καραμανλή (του Α’) (άρθρο 2 παράγραφος 3 περίπτωση β – υπουργός Ι. Βαρβιτσιώτης – που δεν προβλέπει ούτε εορταστικές εκδηλώσεις)!!!

  66 Σου κάνω παρέα 🙂
  Για τις άλλες σχετικές προτάσεις, ανάλογα την περίπτωση. Πάντως, έχω κόψει τον ποδαρόδρομο κατά πολύ…

 85. f kar said

  83 Φυσικά, αλλά τι αριστότερο από 5 ώρες (από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι) δράσεις για τους 3 Ιεράρχες.

 86. loukretia50 said

  82. ΝεοΚιντ, ατύχησες, αποκλείεται να πάρω μέρος σε φεστιβάλ, διαγωνισμό, εκδήλωση, με τα φώτα πάνω μου και το αδηφάγο κοινό.
  Δεν τόχω, μόνο μπακ στέιτζ.
  Μπορώ όμως εκτός συναγωνισμού, να σερβίρω εδώ ή σε άλλους στιχάκια και ιστορίες τουρλού, η κριτική πάντα ελεύθερη – δεν είπα ευπρόσδεκτη, μη το παρατραβάμε! – και τρελαίνομαι για πανηγύρια, με κοντυλιές, ακόμα καλύτερα!
  Είπες «ωχ!» ή μου φάνηκε?

 87. ΓΤ said

  Αν είναι να μάθουν κάτι, αφού θα τους έχουν γκώσει με το «[…] της τρισηλίου θεότητος», μπορούν να παίξουν ανατρεπτικά και να περάσουν απευθείας στο https://www.rt.com/news/233143-halo-chelyabinsk-three-suns/ 🙂

 88. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 89. Μαρία said

  53
  Χμ. Για την υπογραφή ο διδάσκων/η διδάσκουσα αντί του ο καθηγητής/η καθηγήτρια ήταν η δικιά μου έκπληξη.

 90. Αιμ said

  Να ανέβουμε τη Χούνη δεν το βλέπω αλλά μια βόλτα στον εθνικό κήπο ή σε τίποτε αρχαία το επιτρέπει και ο γιατρός (αν δεν το συνιστά κιόλας)
  Συνδυάζεται και με τα υπόλοιπα εκτός από το αερόστατο ίσως 🙂

 91. loukretia50 said

  90. Αν με κουβαλήσεις με τη μηχανή! – εφόσον καταφέρω ν΄ανέβω! – πάνε χρόνια!

 92. Μαρία said

  84
  Για φέτος δύσκολο να το προλάβουν.

  Σημερινή ανακοίνωση:
  Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική.
  Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εμπεριέχεται σε κατατεθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου, θα προσαρμοστεί κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να αποτυπώνει πλήρως τα ανωτέρω.
  https://www.minedu.gov.gr/news/43805-13-01-20-anoikta-kai-oxi-kleista-sxoleia-tin-30i-ianouariou-apokathistatai-i-imera-eortasmoy-ton-trion-ierarxon

 93. Pedis said

  Πότε σταμάτησαν να πηγαίνουν τα σχολεία για υποχρεωτικό εκκλησιασμό των τριών ιεραρχών;

 94. mitsos said

  Καλησπέρα
  @81
  Το πρόβλημα δεν ήταν ποτε οι ιδέες και οι προτάσεις …από οργάνωση πάσχουμε «απανεξανέκαθεν»

  Αφού θέλετε προτάσεις λοιπόν…

  …ο Πευκιάς είναι μια λωρίδα πευκοδάσους παραθαλάσσια με μήκος 3 km. Από το ένα άκρο στο άλλο ένας χωματόδρομος χωρίς ανηφόρα κατηφόρα.
  https://drive.google.com/open?id=1Yqj_If_OU0aGJyaUHrAvarVXQ-qrTtNe

  Ξεκινάμε από το Δυτικό άκρο πίνοντας καφέ στο Τουριστικό περίπτερο. Περπατάμε 3 km ( και κάτι μέχρι τα ταβερνάκια στην Συκιά )
  Στο ενδιάμεσο σταματάμε για τα ιβέντ που έχει ο καθείς ετοιμάσει.
  Εγώ σκέφτομαι να σας παίξω 1 τραγουδάκι στην φυσαρμόνικα ( αν κάποιοι δεν αντέχουν την βιαποπουκιανπροερχεται θα έχω και ωτοασπίδες ) και και θα σας διηγηθώ και ένα ανέκδοτο παραμύθι της γιαγιά μου ( ο Πατσάς )

  Οι τελευταίοι θα δώσουν την παράστασή τους στο ταβερνάκι ( π.χ.Gpoint ) ενώ η Λου κάπου στο κέντρο του Δάσους μόνο εμπρός στους πιο οικείους της

  Απαιτούνται
  1) ηλιοφάνεια.
  (για να χαρούμε τις ανακλάσεις του ήλιου πάνω στην θάλασσα πίσω από τα πεύκα )
  2) καλή διάθεση μέχρι να φτάσετε εδώ.

 95. Μαρία said

  93
  Γιατί είσαι τόσο ξεχασιάρης; Στις 15/12 το είχαμε συζητήσει 🙂
  Γυμνάσια-Λύκεια στα χαρτιά απο το 1979, ενώ για τα Δημοτικά-Νηπιαγωγεία απο το 2018.

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και στην άλλη με καλό! 🙂

  Μόνο το φέικ νιους έπιασα απ την τετράδα αλλά μνημόνιο ξεπιτούτου δεν ψήφισα. Αφενός δεν ήταν καινούργια λέξη, κι αφεδύο ήθελα να την ξορκίσω γιατί με τούτους δω, και για μνημόνια και για ΔΝΤ θαρρώ θα ξανακούσουμε 😦
  Φτου φτου βέβαια, αλλά…

  υγ. ε όχι και να μην έχουμε λέξη της χρονιάς!
  (λέει κάποια που από αμέλεια δεν ψήφισε 🙂 )

 97. Pedis said

  # 95 – Γυμνάσια-Λύκεια στα χαρτιά απο το 1979

  Α, εντάξει, στα χαρτιά … ειπα κι εγώ.

 98. loukretia50 said

  Αγαπητέ Mitsos,
  Αν ποτέ καταφέρω να παρουσιάσω κάτι σε κοινό άνω των 13 ετών – επίσημο ηλικιακό πλαφόν – θα είσαι καλεσμένος!
  Καληνύχτα!

 99. mitsos said

  Ρε παίδες ; Έχω μέρες να δω σχόλιο του Γς ή κάνω λάθος ;

  @98 Λου
  Σε καταλαβαίνω.
  Άλλωστε σε λίγα χρόνια μάλλον ίσως γίνω και λιγότερο από 13 🙂
  Καληνύχτα

 100. mitsos said

  Δεν είδα σχόλιο του Γς σήμερα ; Ε ;

  @98 Λου
  Σε καταλαβαίνω.
  Άλλωστε σε λίγα χρόνια μάλλον ίσως γίνω και λιγότερο από 13 🙂
  Καληνύχτα

 101. Μια από τις εικόνες που με είχαν εντυπωσιάσει όταν ήμουνα μικρός με κοντά παντελονάκια, ήταν ένας κοντούλης ψαρομάλλης κύριος που γύρναγε στα τραπέζια του Σελέκτ στην Φ.Νέγρη κραδαίνοντας μια εφημερίδα και ουρλιάζοντας » Κάφροι (σικ), θυμηθείτε το Λιβόρνο»
  Ηταν ο ίδιος που σε άλλη φάση προκαλούσε τους «κάφρους» να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους και να βάλλουν στοίχημα ποιός θα βγει πρώτος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος ανδρών στο Κολυμβητήριο την εποχή που ο πράσινος Πιλάλας ανταγωνιζότανε τον κόκκινο «μπέμπη» Καρύδη…

  Η εφημερίδα ήταν μια ιταλική αθλητική και όλη η υπόθεση ήταν η είδηση πως το ματς Λιβόρνο- ΟΣΦΠ είχε λήξει με το ντροπιαστικό 14-1 – σε εποχές που η ταρίφα στα διεθνή παιχνίδια ήταν η εφτάρα για τις ελληνικές ομάδες- και όχι 4-1 που είχαν γράψει οι ελληνικές εφημερίδες και θεωρήθηκε περίπου «θρίαμβος» του ΟΣΦΠ.
  Ο κάτοχος της εφημερίδας ήταν ιδιοκτήτης μιας χαρτοπαιχτικής λέσχης, δυο τετράγωνα μακριά από το Σελέκτ, και μέλος της τότε διοίκησης του ΠΑΟ.

  Το θυμήθηκα αυτές τις μέρες που υποτίθεται πως Νάπολι προσφέρει 16 εκατομμύρια για τον Τσιμίκα ενώ όπως με πληροφόρησαν κάποιοι Ιταλοί φίλοι μου στις ιταλικές αθλητικές εφημερίδες η προσφορά της ναπολιτάνικης ομάδας ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια, πάλι δηλαδή η διαφορά είναι ένα στρογγυλό 10 …

  Κάποιες κολώνιες είναι διαχρονικές !!

 102. BLOG_OTI_NANAI said

  Νίκο, ένα σχόλιο βρίσκεται στην σπαμοπαγίδα μάλλον λόγω εικόνων.

 103. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  ρέντα βλέπω είχατε βραδιάτικα, ε; 🙂 🙂

  100α: στο άλλο νήμα (της 11/1)

  περί «Λαμπρών» ιδεών:
  Πουλμανάκι🚐 να βρεθεί πρώτα (κατά την διαδρομή θα ακουστούν άζματα όπως το «ήταν ένα μικρό καράβι»🎵.. κλπ.), τ΄άλλα, με τα βακχικά και τις απαγγελίες συνοδεία αυλού κλπ. στην ύπαιθρο, θα τα βρούμε. Θα γίνει και προσομοίωση της θυσίας της Ιφιγένειας, στο ρόλο του Κάλχα γνωστός σχολιαστής😎…

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  Η αφίσα στο μετρό περιείχε μια προτροπή υπέρ της μίας από τις δύο επιλογές κάθε γυναίκας. Ούτε αίματα είδα, ούτε κείμενα ενοχοποίησης.
  Δυστυχώς όμως το πρόβλημα της διαδικτυακής οχλοκρατίας (της ίδιας που στέλνει «καρκίνο» στα αθώα παιδιά κάποιου επειδή άφησε το… σκυλί του άρρωστο ή ατάιστο…) θα πρέπει κάποια στιγμή να χτυπηθεί ανελέητα από την αδιαφορία των ανθρώπων. Μου έκανε εντύπωση ότι έριξα μια ματιά σε 5-6 λογαριασμούς τουίτερ από τους ψυχάκιες που ούρλιαζαν στο διαδίκτυο και δεν είδα ούτε έναν να σχολιάζει την καμπάνια των… vegan στο Μετρό που ασχολείται με θρησκοληψία με το φαγητό των ανθρώπων, με καθαρή εναντίωση στην ίδια την ανθρώπινη Εξέλιξη δαιμονοποιόντας την τροφική αλυσίδα και το… ψάρεμα! Μιλάμε για μεσαιωνική σέκτα και που μιλάει για τον «πόνο» των ψαριών, και ο ψεκασμένος του διαδικτύου, θεωρεί ότι δεν μπορεί κάποιος να προβάλει μια θέση που έχει σχέση με τον άνθρωπο και μάλιστα χωρίς η αφίσα να έχει καν στοιχεία από τη δαιμονοποίηση των vegan.

  Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω πώς τα ουρλιαχτά των ψεκασμένων, υποχρεώνουν κυβερνητικά στελέχη να κάνουν τέτοιες δηλώσεις… Πέρα βεβαίως ότι βάφτισαν την αφίσα «εναντίωση σε δικαίωμα», τη στιγμή που εγώ τουλάχιστον δεν είδα κάτι τέτοιο επάνω στην αφίσα. Δηλ. μιλάμε όχι μόνο για ψεκασμένους, αλλά και ψεύτες. Πέρα από την αναφορά σε «ενοχές». Μα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προκαλέσει ή υποστεί αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και πικραίνονται όταν τους το θυμίζεις. Δηλαδή, θα απαγορευτούν οι σχετικές αφίσες περί οδήγησης με τη δικαιολογία ότι κάποιοι σίγουρα αισθάνονται «ενοχές»; Πόσο μάλλον όταν επιτράπηκε στο μετρό αφίσα που προσπαθεί να προκαλέσει… ενοχές στα μικρά παιδάκια επειδή τους μαγειρεύουν οι γονείς τους ψάρια!

  Όμως, το να υπάρχουν ψεκασμένοι, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αλλά να υπακούει κάποιος στην οχλοκρατία των ψεκασμένων, είναι απερίγραπτο.

 105. nikiplos said

  104@, Αγαπητέ BLOG εσύ ένας γνώστης, δεν θα έπρεπε να απορείς… Εδώ κατέβαζαν Βασιλιάδες κραταιούς, οι οποίοι διαπομπεύονταν κιόλας… Ο όχλος είναι επαναστατική μάζα και αυτό από τα χρόνια του Ιησού, το σέβονταν…

 106. BLOG_OTI_NANAI said

  105: Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την οχλοκρατία ως κάτι αρνητικό, είτε την αρχαία οχλοκρατία ειδωλολατρών ή χριστιανών, είτε του Ισλάμ, είτε της εποχής του Χίτλερ, του Μουσολίνι, του Στάλιν ή του Πολ Ποτ. Εξίσου με προβληματίζει και η διαδικτυακή όπως και κάθε οχλοκρατία.

 107. Περί τριών: κοντός ψαλμός αλληλούια. Αφού χτες βγήκαν δυο διαφορετικές ανακοινώσεις (μη γνώτω η υφυπουργός σου τι ποιεί η υπουργός σου – πιστός στο πνεύμα της μέρας, όλο εκκλησιαστικές ρήσεις χρησιμοποιώ) η μια ξεκαθάρισε τα πράγματα: Κατά την «κοινοβουλευτική διαδικασία » θα «προσαρμοστεί » η διάταξη ώστε να δίνει το αποτέλεσμα που θέλει η ίδια (οποίος ευτελισμός του κοινοβουλίου).

  Πολλά εισαγωγικά, αλλά η περίστασις το απαιτεί 🙂

  89 Διδάσκων/ουσα (καλά, η φυλετική κορεκτίλα μας μάρανε) αντί του καθηγητής είναι γιατί οι διδάσκοντες στην πρωτοβάθμια αποκαλούνται δάσκαλοι και η εγκύκλιος αναφέρεται σε όλους, πέρα από το ότι είναι καθιερωμένο το «Σύλλογος Διδασκόντων» (μην περιμένετε από μένα κάθετες και τέτοια).

 108. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποιοι έχουν ξεφύγει όντως… Στα σχολεία προβλέπονται κάθε είδους εκδηλώσεις όπου δεν γίνονται μαθήματα, από προβολές ταινιών, θεματική εβδομάδα (όλες οι εργάσιμες χωρίς μαθήματα, μόνο με εκδηλώσεις), αθλητικές ημέρες, ημέρες ανακύκλωσης, αφιερώματα σε πνευματικούς ανθρώπους.

  Οι τρεις ιεράρχες αποτελούσαν τεράστιες προσωπικότητες. Το να φωνασκούν κάποιοι που η ιδεολογία τους συνδέεται με καθεστώτα που είχαν επίσημες αργίες όπως της 7ης Νοεμβρίου, ή τακτικές αργίες ανά 10ημερο αφιερωμένες στην πολιτική κατήχηση είναι κάπως φαιδρό…

  Στις εποχές εκείνες ενώ είχαν προηγηθεί σφαγές των χριστιανών, όχι μόνο δεν επικράτησε κλίμα αντεκδίκησης, αλλά ο Ιουλιανός ομολογούσε πικραμένος ότι οι χριστιανοί βοηθούσαν τους φτωχούς… παγανιστές. Σε εποχές που οι ειδωλολάτρες πετούσαν ακόμα τα κορίτσια στα σκουπίδια, ήταν η πρώτη φορά που η διδασκαλία κατά των εκτρώσεων οδήγησε σε δημογραφική άνοδο τον γυναικείο πληθυσμό. Άνθρωποι σαν τους τρεις ιεράρχες μιλούσαν ενάντια στη δουλεία προσπαθώντας να την περιορίσουν, σε εποχές που το να έχει κάποιος δούλους ήταν μια απλή καθημερινότητα. Δίδαξαν τον διαχωρισμό του παγανισμού από τα πνευματικά αγαθά που προσφέρει η αρχαία γραμματεία.

  Θυμίζουμε ότι στις αριστερές δικτατορίες, το μίσος κατά της αντίπαλης ιδεολογίας ήταν τέτοιο, που επικρατούσε απόλυτη λογοκρισία σε κείμενα, δημοσιεύματα, έργα τέχνης και οι φυλακές ήταν γεμάτες υπόπτους και μιλάμε για τον ΕΙΚΟΣΤΟ αιώνα, όχι τον τέταρτο…
  Ο Μ. Βασίλειος όμως,δίδασκε σε αυτούς που είχαν χάσει μέλη της οικογένειας τους από τα πογκρόμ των ειδωλολατρών όχι μόνο να βοηθούν τους εχθρούς, αλλά και πόσα θετικά μπορούσαν να πάρουν από την γραμματεία των απόλυτων «εχθρών». Και μάλιστα χωρίς λογοκρισία, αφού δίδασκε στους νέους μαθητές πως αν συναντούν σκηνές με θεούς είτε ερωτικές, είτε βιασμούς, είτε μίσους και εχθρότητας, να μην τις λαμβάνουν υπόψη, αλλά να μένουν στα θετικά.

  Όλοι τους υπερασπίστηκαν την παιδεία, υπερασπίστηκαν τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική γλώσσα, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος το έκανε απέναντι στις απαγορεύσεις του Ιουλιανού που σύνδεσε τον ελληνισμό με την ειδωλολατρία.

  Οι τρεις ιεράρχες μίλησαν ενάντια στις ανθρωποθυσίες, που οι παγανιστές εκείνη την εποχή ασκούσαν ακόμα προκειμένου να εξευμενίσουν τους θεούς ή να μάθουν το μέλλον.
  Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος σε μια απίστευτη διδασκαλία του είπε ότι το γεγονός ότι οι νόμοι τιμωρούν μόνο τις γυναίκες για μοιχεία, ενώ επιτρέπουν στους άντρες να έχουν «νόμιμες ερωμένες», οφείλεται στο γεγονός ότι οι νομοθεσίες φτιάχτηκαν από άντρες και τους βγάζουν «λάδι». Πράγματα απίστευτα για την εποχή εκείνη:

  Το γεγονός ότι μερικοί πιάνονται από τα αυστηρά ήθη της εποχής ή του χριστιανισμού είναι επίσης γελοίο, διότι αν δούμε τι έγραφαν σύμωνα με τα αυστηρά ήθη της εποχής ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος και πολλοί άλλοι, τότε θα έπρεπε να έχουμε παραμερίσει και αυτούς.

  Και μόνο οι αντιλήψεις για τον περιορισμό της δουλείας είναι απίστευτες για μια τόσο αρχαία εποχή, όπου δεν αναφέρεται μόνο σε απελευθέρωση δούλων από όσους έχουν, αλλά πρώτα σε επαγγελματική κατάρτιση των δούλων, και κατόπιν απελευθέρωση, ώστε να μην καταντήσουν σαν αυτά που περιέγραφε ο Επίκτητος που τελικά οδηγούσαν τον απελεύθερο πάλι στη δουλεία:

 109. Triant said

  Το ότι η μοιχεία απαγορευόταν στις γυναίκες ενώ ήταν ανεκτή στους άντρες οφείλεται (και) στο ότι ένας άντρας δεν μπορεί να φέρει ένα βρέφος στην γυναίκα του και να της πει πως είναι δικό της. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει κοινωνικοοικονομικά, όταν ο γιός του Τάδε έχαιρε/χαίρει εκτίμησης λόγω των προσόντων που πιθανότατα κληρονόμησε από τον πατέρα του. (Στα άλογα που δεν υπάρχουν πολιτικής ορθότητας ταμπού, οι γονείς ενός αλόγου καθορίζουν και την τιμή του).

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους
  https://www.kathimerini.gr/1059912/article/epikairothta/politikh/aposyrontai-meta-tis-antidraseis-oi-afises-kata-twn-amvlwsewn-sto-metro

 111. f kar said

  Εντάξει εντάξει είναι γνωστή η υπεράσπιση της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής δικαιοσύνης από τους 3 Ιεράρχες και την Εκκλησία γενικότερα. Απλά θα έχω ένα μικρό προβληματάκι, ως των θετικών επιστημών, να προσπαθήσω να συνδυάσω πχ την άποψη του Ναζιανζηνού για τον Αρχιμήδη, με το τρέχον προτζεκτάκι ρομποτικής με θέμα τις εφευρέσεις του (του Αρχιμήδη, όχι του Ναζιανζηνού). Κι αν είναι να μην την αναφέρω, τότε σε τι θα κάνω όλη μέρα αφιέρωμα; Ή μήπως καλύτερα να μην κάνω το πρότζεκτ για τον Αρχιμήδη, αφού αντιβαίνει στις αρχές του Ναζιανζηνού. Δυσκολεύομαι, δυσκολεύομαι..

 112. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα, τι μνημόνιο, εδώ έχουμε χοντρό τζίρο (πού ΄ναι ο ΛΑΜΠΡΟΣ…😂)

 113. Γιάννης Ιατρού said

  109: Θόδωρε εδώ: 🤐
  Έστι δέ μήτηρ φιλότεκνος μάλλον πατρός’ η μεν γαρ εαυτής ουδέν υιόν, ο δε οίεται. (Μενάνδρου αδήλων απόσπ. 112)

 114. Μαρία said

  104
  Τις αντιεπιστημονικές ανοησίες, δηλαδή τα ψέματα, που γράφει η αφίσα μάλλον δεν τα διάβασες.

 115. Πέπε said

  @108
  > > Στα σχολεία προβλέπονται κάθε είδους εκδηλώσεις όπου δεν γίνονται μαθήματα, από προβολές ταινιών, θεματική εβδομάδα (όλες οι εργάσιμες χωρίς μαθήματα, μόνο με εκδηλώσεις), αθλητικές ημέρες, ημέρες ανακύκλωσης, αφιερώματα σε πνευματικούς ανθρώπους.

  Ν’ αγιάσει ο στόμας σου. Και δεν είναι μόνο που αυτές τις μέρες δε γίνεται μάθημα, σπάει και ο ρυθμός των υπόλοιπων ημερών που γινόταν.

  Άκου αθλητική ημέρα! Αν η πολιτεία νομίζει ότι τα σχολεία δεν παρέχουν αρκετή αθλητική παιδεία στο κανονικό πρόγραμμα, ας αναβαθμίσει το μάθημα της γυμναστικής. Αντιστοίχως και για τα υπόλοιπα. Αν είναι να αποκομίσει κανείς κάτι από το σχολείο, μια πολύ βασική προϋπόθεση είναι να ξέρει γιατί πηγαίνει. Όχι τη μια μέρα για μάθημα, την άλλη για ανακύκλωση, την τρίτη για κυρελέησον.

  > > Όλοι τους υπερασπίστηκαν την παιδεία, υπερασπίστηκαν τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική γλώσσα, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος το έκανε απέναντι στις απαγορεύσεις του Ιουλιανού που σύνδεσε τον ελληνισμό με την ειδωλολατρία.

  Γι’ αυτό, ας τους τιμήσουμε απέχοντας για μια μέρα από την παιδεία. Μέχρι τώρα αυτό το κάναμε από το σπίτι. Από φέτος, βάσει νόμου που δεν έχει περάσει ακόμη, θα το κάνουμε από το σχολείο, γεμίζοντας το πρόγραμμα μιας ολόκληρης μέρας με …τι άραγε; (Υποθέτω, αγώνες ποδοσφαίρου και κρεμάλας αφιερωμένους στους τρεις Ιεράρχες.)

  Να προσθέσω τη φριχτή μου υποψία ότι ο συνδυασμός αυτής της αντικειμενικής δυσκολίας (τι κάνεις μια ολόκληρη μέρα) με τον προαιρετικό εκκλησιασμό μυρίζει πονηρό εξαναγκασμό: πήγαινέ τους εκκλησία, να περάσει η ώρα.

 116. 115, 108 κ.λ.π. Ακριβώς έτσι. Τι τα κάνεις όλη μέρα μιλώντας για τους τρεις Ιεράρχες, και άντε αν είναι μεγάλα, στα μικρά; Μόνο πέρσι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας είχαν αργία. Μέχρι και το 2017 γινόταν εκκλησιασμός και αρτοκλασία. Και μετά σχόλασμα …
  Φέτος περιμένουμε να μάθουμε πού τελικά θα κάτσει η μπίλια… τι ώρα θα σχολάσουμε;τι θα γίνει με το ολοήμερο;.. ευτυχώς , γίνεται φασαρία και μέχρι τις 29/1 θα έχουν αναγκαστεί να το ξεκαθαρίσουν.

 117. sarant said

  Το εξής σχόλιο θεωρείται ύποπτο πλαστοπροσωπίας:

  Είμαι καθηγήτρια (θεολόγος) σε ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα περιγράφει ο συνάδελφος στο 108. Κάθε χρόνο δυσκολευόμαστε πολύ να πείσουμε τα παιδιά να συμμετάσχουν στη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών, γιατί πάντα σου πετάνε το γνωστό επιχείρημα: Κυρία, μας κοροϊδεύετε. Μόνο προστάτες των Γραμμάτων δεν ήσαν οι Τρείς Ιεράρχες, γιατί έβριζαν συστηματικά τη Θύραθεν Παιδεία και μάλιστα ο Βασιλειος είχε αναθεματίσει την ώρα και τη στιγμή που μελέτησε την Ελληνική Σοφία. Σε επιστολή του προς τον Ευστάθιο Σεβαστηνό, ο Βασίλειος γράφει:

  «Εγώ, πολύν χρόνον προσαναλώσας τη ματαιότητι, και πάσαν σχεδόν την εμαυτού νεότητα εναφανίσας τη ματαιοπονία, ήν είχον προσδιατρίβων τη αναλήψει των μαθημάτων της παρά του Θεού μωρανθείσης σοφίας… ώσπερ εξ ύπνου βαθέος διαναστάς, απέβλεψα μεν προς το θαυμαστόν φώς της αληθείας του Ευαγγελίου, κατείδον δε το άχρηστον της σοφίας των αρχόντων του αιώνος τούτου… Πολλά την ελεεινήν μου ζωήν αποκλαύσας…» και λοιπά…»!

  Είναι εκατοντάδες τα αποσπάσματα που οι Τρείς Ιεράρχες καθυβρίζουν και αναθεματίζουν τη Θύραθεν Σοφία και τα παιδιά τα ξέρουν πολύ καλά αυτά τα αποσπάσματα από το Διαδίκτυο. Πολλές φορές κολλάνε κι εμένα στον τοίχο, γιατί αγνοώ ορισμένα απ’ αυτά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Μέγας Βασίλειος αποκαλούσε «πονηράν την σχολήν των Αθηναίων, εν οίς ουδέν άλλον ηυκαίρουν ή λέγειν και ακούειν καινότερον. Τοιαύτη σχολή φίλη εστί ακαθάρτοις και πονηροίς πνεύμασι».

  Ο δε Γρηγόριος Ναζιανζηνός έλεγε… «βάλλε μοι, (δηλαδή μακρυά από μένα!..) Πυθαγόρου την σιωπήν και τους κυάμους τους Ορφικούς, βάλλε μοι Πλάτωνος τας Ιδέας και τας μετενσωματώσεις, βάλλε μοι Επικούρου την αθεΐαν και Αριστοτέλους την μικρολόγον πρόνοιαν και της Στοάς την οφρύν»…

  Ακόμα χειρότερες ύβρεις εξαπέλυε ο Ιερός Χρυσόστομος. ΚΙ άμα συνεχίσει ο καθηγητής να επιμένει για την αναγκαιότητα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, τα παιδιά του πετάνε το τελεωτικό τους επιχείρημα: Τον κατηγορούν πως είναι οπαδός του χουντικού συνθήματος Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών. Τί απαντάς σε ένα τέτοιο επιχείρημα, κύριε συνάδελφε;

 118. Πέπε said

  116
  Υποχρεωτικός εκκλησιασμός, στη Δευτεροβάθμια, δε γινόταν. Δεν έχω δει τι προβλεπόταν επισήμως (αν και αναφέρθηκε νομίζω σε πρόσφατη συζήτηση εδώ), ξέρω τι γινόταν στην πράξη όμως. Έχω να πάω στην εκκλησία με το σχολείο έξι-εφτά χρόνια, και τότε, τελευταία φορά που θυμάμαι, δε νομίζω ότι ήταν τριών Ιεραρχών, μάλλον ένας ταχτικός ετήσιος εκκλησιασμός.

 119. Πέπε said

  117
  > > Το εξής σχόλιο θεωρείται ύποπτο πλαστοπροσωπίας

  Μπα, δεν πιστεύω.

  Εγώ καθημερινά εμπλέκομαι σε θεολογικές προστριβές με τους μαθητές και κατά κανόνα με κολλάνε στον τοίχο με όσα γνωρίζουν από το διαδίκτυο. Και πάλι καλά αυτά τα χρόνια, παλιά που ήμουν σε ΕΠΑΛ ήταν χειρότερα. Δεν έχω εμπειρία από ιδιωτικά, όπως η συνάδελφος, αλλά γενικά το σχόλιο δεν περιέχει τίτποτε που να προξενεί δυσπιστία.

 120. Νταίζη Κ. said

  To 113 έχει ένα σημαντικό λάθος: «Οἶδεν» είναι το σωστό και όχι ουδέν. Ο Μένανδρος (κατά τον Ιωάννη Στοβαίο που του τη χρεώνει) πήρε τη φράση από τον πρώτο διδάξαντα Ευριπίδη πουτην είχε πεί κάπως καλύτερα:

  «ἀεὶ δὲ μήτηρ φιλότεκνος μᾶλλον πατρός· ἡ μὲν γὰρ αὐτῆς οἶδεν ὄνθ᾿, ὁ δʼ οἴεται.» M. 388

 121. 118 κ.λ.π.
  Διάβασα αυτό στο fb, μου άρεσε και επιτρέψτε μου να το αντιγράψω εδώ.

  Αντίφωνο Κωστής Παπαϊωάννου

  Ναι να καταργηθεί η αργία των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία. Χωρίς «ναι μεν αλλά». Ναι, να γίνει μια κανονική σχολική μέρα.

  Στο κάτω κάτω αυτά δε λένε οι δείκτες Πίζα και άλλα φετίχ της ιεράς κανονικότητας; Ότι δουλεύουμε λίγο κλπ κλπ;

  Αλλά δεν έχουν κότσια να το κάνουν. Η κυρία Κεραμέως λέει «ναι μεν αλλά».
  Να καταργηθεί, λέει, η αργία αλλά να γίνονται διάφορα εκκλησιαστικά στο σχολείο. Να μη χάνεται μάθημα αλλά να στηθεί άλλο ένα ομολογιακό προγραμματάκι στη θέση του.

  Ε λοιπόν όχι. Κι εδώ είναι που πρέπει να βγουν μπροστά επιστημονικές και συνδικαλιστικές καθηγητικές οργανώσεις και να προτείνουν φρέσκα πράγματα.

  Να γίνει η 30/1 μέρα της εκπαίδευσης μέσα στο σχολείο.
  Να δούμε καινοτομίες από άλλες χώρες. Να μπουν μαζί στην τάξη καθηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων να κάνουν συνδιδασκαλιες, να δοκιμάσουμε στην πράξη το παιχνίδι της διαθεματικότητας, να είναι μέρα που μιλάνε τα παιδιά με τους δασκάλους τους, να σκεφτούμε τι διάολο θελουμε για ένα σχολείο που βρίσκεται διεθνώς σε βαθιά κρίση. Να βρούμε βιωματικές δραστηριότητες να λειτουργήσουν σαν καθρέφτης. Το σχολείο να δει το πρόσωπο του. Να αλλάξουν οι ρόλοι, να έρθουν οι γονείς να τους κάνουν μάθημα τα παιδιά τους, να κάτσουν οι δάσκαλοι στ θρανία. Κάτι άλλο, κάτι θα σκεφτούμε που να πάρει.

  Φοβάμαι όμως πως στο θρησκόληπτο «ναι μεν αλλά» της κυρίας υπουργού Θρησκευματων θα απαντήσει ένα άλλο «ναι μεν αλλά». Κεκτημένη ταχύτητα, βολεμα και αδράνεια εναντίον ιδεολογικής οπισθοδρόμησης.

  Άστα να πάνε.

 122. Μαρία said

  117
  Βρόμα η δουλειά. Θεολόγος που δεν ξέρει την ομιλία του Μ. Βασιλείου «προς νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων»;

 123. Μαρία said

  118
  Η Μαγδαληνή είναι δασκάλα.
  Δες το ΠΔ 201/1998 https://edu.klimaka.gr/nomothesia/fek/1287-fek-161-1998-pd-201-organosi-leitourgia-dimotika-scholeia
  άρθρο 13.9
  9. Εκκλησιασμός
  Ο εκκλησιασμός των μαθητών κατά σχολείο ή τάξη πραγματοποιείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και με τη συνοδεία των εκπ/κών στις παρακάτω περιπτώσεις:

  α. Την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις εθνικές εορτές, σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού του Προεδρικού διατάγματος.

  β. Την ημέρα του Πολιούχου, όταν οι τοπικές συνθήκες του εορτασμού το επιτρέπουν.

  γ. Μια φορά το μήνα σε εργάσιμη ημέρα, τις δυο πρώτες ώρες, μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού κι εφόσον εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβαση των μαθητών.

  δ. Εκτάκτως μέχρι τρεις φορές το διδ. έτος, όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων, σε ώρες λειτουργίας ή μη του σχολείου.

  Αυτό ακριβώς εφαρμοζόταν στο σχολείο μου, απο το 1982 μέχρι το 1994. Γι’ αυτό και έγραψα οτι η αργία που καθιερώθηκε για τη δευτεροβάθμια απο το 1979 ήταν στα χαρτιά.

 124. 123. Ναι ακριβώς έτσι για τα δημοτικά. Με απόφαση του Συλλόγου, πάντα πηγαίναμε για εκκλησιασμό την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Μόνο που τώρα τα σχετικά προβλέπονται από το ΠΔ 79/2017 (https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/protobathmia-ekpaideuse/proedriko-diatagma-79-2017-fek-109a-1-8-2017.html).
  Στην πόλη μου (Χαλκίδα) στη δευτεροβάθμια που ξέρω και από τον άντρα μου, ήταν αργία. Πολλά χρόνια, τουλάχιστον από το 1989 που διορίστηκε. Πήγαινε όποιος ήθελε στην εκκλησία και από τα παιδιά πάλι όποιο ήθελε. Έλεγαν σε ποια εκκλησία θα βρεθούν και όποιος ήθελε εκκλησιαζόταν. Τα παιδιά πήγαιναν μόνα τους και έφευγαν μόνα τους. Δεν συνοδεύονταν.

 125. f kar said

  Τέλοσπαντων, η ουσία του εορτασμού και το τι (δεν) ήταν οι Τρεις Ιεράρχες δεν είναι άσχετα από το γενικότερο πολιτισμικό πλαίσιο με το οποίο έχουμε μάθει να επιβιώνουμεζούμε σε τούτη ‘δω τη βλογημένη γης. Αυτό που ήθελα βασικά να σχολιάσω είναι πρώτον το γελοίο του ολοήμερου εορτασμού, το οποίο, απ’ό,τι φαίνεται, έχει ήδη αρχίσει να μαζεύεται, και δεύτερον το στιλιστικό της καθαρευουσοδημοτικής «(ε/γιο)ρτής», μια παράνοια που πακετάρεται με την προαναφερθείσα υπερβολή με τόσο σταθερή συχνότητα πια που μπορεί κανείς με ασφάλεια να τα θεωρεί ως μέρη ενός κάποιου συγκεκριμένου συνόλου. Και, ναι, σύμφωνοι, και τα γκουλάγκ κακά ήταν, ναι.

 126. Μαρία said

  124
  Η Χαλκίδα είναι μεγάλη. Εγώ ήμουν σε μικρό δήμο κι έπρεπε να καλύψουμε τις εκκλησίες 🙂 Παρουσίες φυσικά δεν παίρναμε.

 127. spiridione said

  Έχουμε και διχασμό στο Υπουργείο
  https://www.esos.gr/arthra/65720/ano-kato-ekane-yp-paideias-ta-sholeia-me-tin-eorti-ton-trion-ierarhon
  Αναστάτωση προκάλεσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας καθώς στη διάρκεια της ημέρας εξέδωσε δύο εγκυκλίους:
  Η 1η εγκύκλιος που εκδόθηκε το πρωί ,από την υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, ορίζει ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, και,
  Η 2η διορθωτική εγκύκλιος- ανακοίνωση,η οποία εκδόθηκε αργά σήμερα το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, και τελικά θα ισχύσει ορίζει ότι το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  117: …Είμαι καθηγήτρια (θεολόγος) σε ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων….

  Πέπε, σοβαρά τα λες αυτά (119);
  Χαχαχα, ανεξάντλητος ο γνωστός μας 🙂 🙂 . Το χρηστώνυμο δεν μας είπες ρε Νίκο, να γελάσουν τα χείλη μας 🙂
  Πολύ προχώ οι μαθητές στα Β. προάστια, διαβασμένοι!!! Έχουν καθηγήτριες διαμάντια 🙂

 129. Πέπε said

  128
  Διακρίνεις κάποιο έλλειμμα σοβαρότητος στο μνημειώδες μου σχόλιο; Όχι, για να ξέρω δηλαδή.

  125 + 127:

  Ρε παιδιά, στη δεύτερη εγκύκλιο υπάρχει ένα σιβυλλικό «κατά τα άλλα». Τι πάει να πει αυτό; Θα κάνουμε πλήρες ωράριο με εορταστικό πρόγραμμα ενώ κατά τα άλλα θα γίνουν τα μαθήματα του κανονικού προγράμματος; Άμα είναι έτσι, ας κάνουμε κατά τα άλλα και αργία, αφού όλα χωράνε. Κατά τα άλλα, μπορούμε να πάμε και εκκλησία. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι η ιδεώδης περίσταση και για μια γενική συνέλευση. Κατά τα άλλα, μπορούμε να κάνουμε ημέρα ανακύκλωσης. Και εκδρομή, αν έχει καλό καιρό.

  Αρκεί να γίνουν σε κάθε σχολείο όλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Όχι και σ’ αυτό να λουφάρουμε, έλεος πια.

  (Κατά τα άλλα, κάποιος σχολιάζει ότι ο νόμος περί αργίας δεν έχει καταργηθεί και άρα υποχρεούμαστε να τον εφαρμόσουμε ανεξαρτήτως εγκυκλίων. Νομίζω ότι τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα.)

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Tα χάπια μου, δεν έχουν καμία πιθανότητα να ξεφύγουν τα παιδιά.

  112 – Εσύ δεν ήσουν που μου έλεγες πως μπερδεύω τα δις με τα τρις; 🙂 Bάλε τώρα σ΄αυτά και τα «600» τρις των παραγώγων συν την μόχλευση και συνεχίστε να ονειρεύεστε. 🙂

  MAZI TA ΦΑΓΑΜΕ ΡΕ ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΟΙ. 🙂

 131. Μαρία said

  128
  Αμ έτσι εξηγείται η γαλλική της φινέτσα! Οτι είναι φιλόλογος τώρα το μαθαίνω.

 132. sarant said

  128-131 Ολίβια

 133. Γιάννης Ιατρού said

  131: Και στο δημόσιο λύκειο εδώ. Δεν ξέρω αν συνεχίζει φέτος, μέχρι πέρυσι πάντως ήταν.

 134. Μαρία said

  132
  Ότι πρέπει για θεολόγο βορείων προαστίων

 135. Για πέτε μου κι εμένα πόθεν προέκυψε αυτή η Ολίβια…

 136. sarant said

  135 Έγινε ένα σχόλιο από μια νέα ενσάρκωση, που το κράτησε η μαρμάγκα αλλά το αναπάραξα εδώ πιο πάνω στο 117

 137. Μαρία said

 138. BLOG_OTI_NANAI said

  117: «όσο τα περιγράφει ο συνάδελφος στο 108» 🙂

  Α, ρε βατμαν, με έχει πει παπά, θεολόγο, μόνο μητροπολίτη δεν με έκανε ακόμα!

  Στα 7 περίπου χρόνια που είμαι εδώ, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο λέει τα ίδια για τις «επιθέσεις» των Πατέρων κατά της αρχαίας γραμματείας. Του έχω απαντήσει με τόσα αποσπάσματα, που πλέον αρκεί να τα κάνω copy-paste.
  Οι νεοπαγανιστικές σελίδες που «μελετάει», εδώ και 25 χρόνια όπως ξέρουμε, βαφτίζουν κάθε κείμενο και κάθε αναφορά που υποδηλώνει την αντίθεση με την ειδωλολατρία ως δήθεν αντίθεση προς την αρχαία γραμματεία, η οποία στο λεγόμενο «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας» είναι ακόμα και δογματικά κατοχυρωμένη ως η μοναδική πηγή εκπαίδευσης στο Βυζάντιο (φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν ασπάζεται κάποιος την ενυπάρχουσα ειδωλολατρία) και οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας ήταν οι μεγαλύτεροι γνώστες της παιδείας αυτής. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος έλεγε ότι η χριστιανική και η ελληνική παιδεία αποτελούν από τα μεγαλύτερα αγαθά που έχουν δοθεί στον άνθρωπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: