Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το νομοσχέδιο για το 45%

Posted by sarant στο 11 Μαρτίου, 2024


Από τις αρχές του μήνα έχει μπει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τον μακροσκελή τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς«. Θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 14 του μήνα, αλλά ήδη έχει προκαλέσει αρκετό θόρυβο στα ελληνόφωνα (επίτηδες έβαλα τη λέξη) μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι βέβαια απλουστευτικός ο τίτλος «νομοσχέδιο για το 45%» που έβαλα στο άρθρο, αλλά πράγματι ο αριθμός αυτός, το ποσοστό αυτό, συγκέντρωσε την περισσότερη προσοχή.

Το νομοσχέδιο, πράγματι, προβλέπει ότι σε μια  σειρά από κοινόχρηστους χώρους, «εφόσον εκτελείται δημόσια μουσική, το ελάχιστο ποσοστό εκτέλεσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών δεν μπορεί να είναι κατώτερο του σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του συνόλου των εκτελούμενων μουσικών έργων». Οι κοινόχρηστοι αυτοί χώροι είναι, χοντρικά:  χώροι εισόδου, υποδοχής και ασανσέρ σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χώροι υποδοχής στα καζίνα, χώροι αναμονής επιβατών σε μετρό, τρένα, αεροπλάνα και πλοία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Ακόμα, το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς: εάν αυξήσουν το ποσοστό των ελληνόφωνων τραγουδιών τους, αυξάνεται ο διαφημιστικός χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους. Επίσης, προβλέπει ότι οι κινηματογραφικές ταινίες, προκειμένου να λάβουν οποιαδήποτε επιχορήγηση από το δημόσιο, «υποχρεούνται να ενσωματώνουν ελληνικά τραγούδια σε ελάχιστο ποσοστό 70% του συνόλου της μουσικής επένδυσης».

Όλο το νομοσχέδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ -και ενδεχομένως να σχολιάσετε.

Όπως είπα όμως, την παράσταση την έκλεψε το 45% των  ελληνόφωνων  τραγουδιών -κι έτσι πλημμύρισαν τα σόσιαλ με «τραγούδια της Μενδώνη», ενώ το χάσταγκ Μενδώνη_songs βρέθηκε για καναδυό μέρες στην πρώτη θέση.

Κι έτσι, άρχισαν να πέφτουν βροχή προτάσεις όπως:

  • Αντί για το Heart of gold του Neil Young το Καρδιά απ’ ατόφιο χρυσάφι της Γαρμπή
  • Αντί για «Mister cab driver» του Λένυ Κράβιτς, «ο Ταξιτζής» του Στρατου Διονυσίου
  • Αντί για «Hallowed be thy name» από Iron Μaiden, «Που να ‘ναι ο ίσκιος σου θεέ» από Κλειώ Δενάρδου
  • Αντί για Blue Monday από New Order, Βουρκωμένη Δευτέρα από Ελένη Ροδά
  • Αντί για Τ.Ν.Τ. από AC/DC , Θα γίνω δυναμίτης απόψε στο κορμί της από Γιώργο Τσαλίκη

Επίσης, βγήκαν μιμίδια, όπως αυτό της φωτογραφίας, που είναι  μεταμιμίδιο, αφού πάνω σε  μια γνωστή φωτογραφία του Γ. Μπαμπινιώτη, που έχει χρησιμέψει σε αμέτρητα μιμίδια, έχει φωτοσοπηθεί το πρόσωπο της  κ. Λίνας  Μενδώνη.

Και γιουτουμπάκια βγήκαν, όπως αυτό όπου ένας τυπάκος έχει ξεκινήσει να λέει σε λάιβ το Great balls of fire, και στα μισά του τραγουδιού (ή ίσως στο 55%) το γυρίζει σε ελληνικό στίχο!

Στο γλέντι πήρε μέρος και ο γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης, που με πνεύμα μποστικό (διότι ο Μποστ έκανε κάτι τέτοια παράλογα παντρέματα) συνδύασε το νομοσχέδιο της Μενδώνη με το (αντισυνταγματικό, κι ας ψηφίστηκε) νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά μη πανεπιστήμια.

Γέλασα πολύ με όλα αυτά, παρόλο που πραγματολογικώς υπήρχαν λάθη -ας πούμε, το νομοσχέδιο δεν αφορά τα λάιβ, οπότε μπορεί κανείς να συνεχίσει να παίζει άφοβα οποιοδήποτε ξένο τραγούδι θέλει. Υπήρξαν και σοβαρές τοποθετήσεις στα σόσιαλ, πιο πολύ στο Φέισμπουκ που αφήνει περισσότερο χώρο για αναλύσεις -και αυτές, σχεδόν ομόφωνα επικριτικές,  έως χλευαστικές.

Οι μόνοι που είδα να συμφωνούν  με το νομοσχέδιο ήταν κάποιοι καλλιτέχνες, συνθέτες κυρίως, που έχουν δημόσιο βήμα στα σόσιαλ. Πιο μαχητικός ίσως, ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης, που δεν  απέφυγε υπερβολές όπως «είχατε και στα χωριά σας τζαζ;», απαντώντας σε όσους αντιπαρέθεταν τη τζαζ και άλλα προχωρημένα  είδη μουσικής στον Βέρτη και τον Τσαλίκη. Ο Δρογώσης βέβαια, και δεν το κρύβει, είναι και μέλος του Δ.Σ. ενός εισπρακτικού οργανισμού, οπότε η αμείλικτη συλλογική χλεύη έπλασε αμέσως τον όρο «δρογώσημο» (απίθανο λογοπαίγνιο!) που, υποτίθεται, θα καλούνται να πληρώνουν στο εξής όσοι θέλουν να ακούν ξένα τραγούδια.

Εγώ πάλι, ενώ γελούσα με όλα τα παραπάνω, που τα έβρισκα πολύ πετυχημένα, αισθανόμουν αμφιθυμία, διότι στο βάθος συμφωνούσα με τη λογική του νομοσχεδίου. Και όχι μόνο εγώ: όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των καλλιτεχνών και δημιουργών είναι υπέρ του νομοσχεδίου, δικές τους θέσεις περιλαμβάνει, και προσωπικά με εξέπληξε που μια κυβέρνηση οικονομικά νεοφιλελεύθερη φέρνει ένα  μέτρο σοσιαλιστικής χροιάς. Εγώ είμαι μπρεζνιεφικό απολίθωμα και συμφωνώ με τέτοιου είδους «χαράτσια», αλλά οι φιλελεύθεροι πώς;

Δεν συμφωνώ με όλα. Η πρόβλεψη για τις κινηματογραφικές ταινίες αποτελεί παρέμβαση  σε καλλιτεχνική δημιουργία, κι έτσι είναι απαράδεκτη. Να  μην το κάνουμε σαν τις παλιές ελληνικές ταινίες που πολύ συχνά διέκοπταν  τη ροή της  ταινίας και έβαζαν ζωντανό τραγούδι. Κάποιοι αναρωτήθηκαν επίσης σε ποια βάση θα υπολογίζεται το 45%, αλλά από την επόμενη παράγραφο τεκμαίρεται ότι θα είναι ανά 15θήμερο.

Κάποια προβλήματα υπάρχουν στον όρο «ελληνόφωνο τραγούδι» -φαίνεται ότι μένουν εκτός νυμφώνος οι Έλληνες καλλιτέχνες που παίζουν αγγλόφωνη ροκ, ας πούμε, όπως άλλωστε και π.χ. το Χαμόγελο της Τζοκόντας, αφού δεν αποτελεί «ορχηστρική μουσική απόδοση» ελληνόφωνου τραγουδιού. Υποθέτω ότι η επιμονή στο «ελληνόφωνο» είναι για να μη μπορεί κάποιος ξενοδόχος να ξεφύγει ισχυριζόμενος ότι παίζει στοκατζίδικη οργανική μουσική ελευθερη δικαιωμάτων. Ίσως μπορεί να  γίνει κάποια αλλαγή ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι καλλιτέχνες.

Θα πείτε: Γιατί να προστατεύεται το ελληνικό τραγούδι και όχι, π.χ., τα ελληνικά παπούτσια; Την απάντηση τη δίνουν οι Γάλλοι που μιλάνε για exception culturelle, εξαίρεση του πολιτιστικού τομέα, όπως και διάφορες χώρες που έχουν  όντως επιβάλει ποσοστώσεις στο ραδιόφωνο ή στον κινηματογράφο τους. Στη Γαλλία, ας πούμε, τα 4 στα 10 τραγούδια των ραδιοσταθμών πρέπει να είναι στη γαλλική  γλώσσα.

Διότι, υπάρχει και κάτι που λέγεται πολιτιστικός ιμπεριαλισμός -έναν όρο που είδα να τον  χρησιμοποιεί μόνο ο σκιτσογράφος Σπύρος Δερβενιώτης (ο οποίος, δυσκλαιμάρω, έχει συμφέρον διότι είναι κληρονόμος του μέγιστου Θόδωρου Δερβενιώτη. Ο Έλληνας ακούει από χίλιες μεριές την αγγλόφωνη ποπ ενώ ο Τζιμ από το Μπρίστολ έχει  πολύ λιγότερες ευκαιρίες να γνωρίσει ελληνικό τραγούδι.

Και βέβαια αστοχούν όσοι αντιπαραθέτουν στη τζαζ ή στην  όπερα ή στην ψαγμένη ροκ τον  Τσαλίκη και τον Βέρτη -διότι εμπορικό ξένο τραγούδι θα παιζεται στα καζίνα και στα ξενοδοχεία, όχι δύσκολα είδη.

Εισπρακτικό είναι βέβαια το μέτρο, αλλά προσωπικά δεν  μ’ ενοχλεί να πληρώσουν μερικά ψίχουλα οι μεγαλοξενοδόχοι και οι καζινάδες για να πληρωθούν οι οργανισμοί διαχείρισης των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Και μας έμειναν και κέρδος τα γουστόζικα μιμίδια -το τερπνόν μετά του ωφελίμου, που λένε.

 

 

 

 

 

110 Σχόλια to “Το νομοσχέδιο για το 45%”

  1. Παναγιώτης Κ. said

    Δηλαδή γνωρίζατε εσείς ότι…κυοφορείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο και μόνο εγώ έμεινα πίσω; 🙂
    Καλημέρα.

  2. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    Θα το έβαλε ο Πέδης κάπου, αλλά ας το βάλω κι εδώ

  3. καλημέρα

    το νομοσχέδιο έχει κενά δεν (το διάβασα φυσικά-εγκωμος άνθρωπος) λέει τίποτε για τα τραγούδια μιξντ γλγ από το » σας αρέσει η Ελλάδα μις 1 ντου γιου λάικ λμαμαζέλ δη Γκρης) μέχρι το θ»αγαπώ θ’ όλεθ τιθ γλώθθεθ

  4. Κιγκέρι said

  5. ndmushroom said

    Καλημέρα.

    Η ένστασή μου έγκειται, όπως και η κύρια δική σου, στο «ελληνόφωνο» (και όχι «ελληνικό»), το οποίο επεκτείνεται και στην «ορχηστρική απόδοση ελληνόφωνων τραγουδιών» (με άλλα λόγια, μια ταινία δεν μπορεί να συμπεριλάβει στο soundtrack για τους σκοπούς του 45% τα ορχηστρικά των Στέρεο Νόβα, γιατί δεν είχαν σε κανένα στάδιο στίχο -ελληνόφωνο ή μη. Μπορεί όμως, εκ πρώτης όψεως, να βάλει το Misirlou από το Pulp Fiction, γιατί -παρότι η εν λόγω εκτέλεση δεν έχει κανέναν Έλληνα συντελεστή- αποτελεί «ορχηστρική απόδοση ελληνόφωνου τραγουδιού»), πράγμα που εισάγει μία σαφέστατη, αναίτια και αθέμιτη διάκριση υπέρ συγκεκριμένων ειδών μουσικής (και Ελλήνων δημιουργών) και κατά άλλων ειδών μουσικής (και άλλων Ελλήνων δημιουργών).

    Όσο για τον γλωσσοπολιτιστικό σωβινισμό των Γάλλων και το κατά πόσον λειτουργεί προς όφελος του γαλλικού πολιτισμού και γλώσσας ή απλά ως όχημα περιθωριοποίησης της πολιτιστικής έκφρασης των νέων, (πιο) πολυπολιτισμικών Γάλλων, είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και δεν προλαβαίνω.

  6. Faltsos said

    Καλημέρα,

    «μέτρο σοσιαλιστικής χροιάς»

    Αυτό κρατήσαμε από τον σοσιαλισμό; Περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις; Αχ αχ αχ!

    Όλοι συμφωνούμε με τις προθέσεις του νομοσχεδίου. Ναι, ας κάνουμε κάτι ώστε «ο Τζιμ από το Μπρίστολ» να έχει  την ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό τραγούδι. Ακόμη περισσότερο, ο Μίμης από τα Σεπόλια να μη ξεχάσει την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλάει το ελληνικό τραγούδι. Είναι όμως αυτός ο κατάλληλος τρόπος; Το είδαμε και στη πανδημία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Τα περιοριστικά μέτρα μάλλον δημιουργούν αντιδράσεις, παρά πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Άλλωστε αν σε κάτι είμαστε ικανοί σ’ αυτή την χώρα, είναι η ικανότητα να παρακάμπτουμε περιορισμούς και απαγορεύσεις. Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά κάποια κορόιδα θα πληρώνουν πρόστιμα, ενώ τα σαΐνια θα κάνουν ότι τους αρέσει. Και το κυριότερο δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τίποτε.

    Τα κίνητρα και οι πριμοδοτήσεις δεν είναι τόσο απωθητικά. Αλλά και πάλι, παραμένει η δυσκολία στην εφαρμογή.

  7. atheofobos said

    Γράφει μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την αντίθετη άποψη, ο Μάνος Βουλαρίνος:

    Όπως είπα και πιο πάνω δεν πιστεύω ότι τα κίνητρα αυτού του σοβιετικού/εθνικιστικού εκτρώματος είναι ιδεολογικά (φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα) αλλά άλλη μια προσπάθεια χρηματοδότησης καλλιτεχνών οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν από την τέχνη τους μιας και αφορά ελάχιστους ή και κανέναν. Σε κάθε περίπτωση είναι άλλη μια εκδοχή της καταστροφικής για την τέχνη κρατικής επιδότησης. Της πρακτικής η οποία παράγει καλλιτέχνες που δεν κάνουν τέχνη για τον εαυτό τους ή για το κοινό αλλά για κρατικές επιτροπές που θα εγκρίνουν τη χρηματοδότησή τους (το ότι συχνά αυτοί οι καλλιτέχνες κάνουν τους ασυμβίβαστους επαναστάτες απλώς προσθέτει λίγο κωμωδία σ’ αυτή την αντικαλλιτεχνική τραγωδία). Επίσης πρόκειται για την παραδοχή του ότι η ελληνική μουσική είναι τόσο αδιάφορη ή ενοχλητική που μόνο με το ζόρι μπορεί να ακουστεί. 

    https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/839577/sholio-gia-tin-elliniki-mousiki/

  8. Παναγιώτης Κ. said

    2. Γενικώς μου αρέσει το stand up comedy και ο συγκεκριμένος, νομίζω ότι το απογειώνει!
    Σε αυτό το είδος ψυχαγωγίας η γλώσσα έχει τον πρώτο ρόλο με κυρίαρχο χαρακτηριστικό, το παιγνιώδες ύφος.

  9. Κουνελόγατος said

    Κορυφαίο από το ΒΑΤΡΑΧΙ. Μίξη το THUNDER με τη Βόσσου. THUNDER, σα να μπαίνει η άνοιξη. Όποιος ξέρει, το ανεβάζει.

    Επί της ουσίας, δε διαφωνώ, άλλωστε η μουσική που παίζουν στους περισσότερους χώρους είναι άψυχη, ένα ψυχρό πράγμα, ανάλατο. Αρκεί να μη γαβγίζει η ελληνική.

  10. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7 Δεν είναι αληθές ότι η τέχνη τους δεν αφορά παρά ελάχιστους. Είναι ότι έχει καταρρεύσει το προηγούμενο οικονομικό μοντέλο (δίσκοι) και δεν έχει εδραιωθεί το καινούργιο.

  11. Faltsos said

    Αυτό υποθέτω δεν περιλαμβάνεται στο 45% 🙂

  12. Παναγιώτης Κ. said

    Πολιτιστικός Ιμπεριαλισμός…

    Τίτλος βιβλίου σε μέγεθος βίπερ, 286 σελίδων που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984 από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.
    Αποτελείται από συλλογή άρθρων ξένων συγγραφέων με κυρίαρχο το αντιαποικιοκρατικό πνεύμα.
    Τον πρόλογο έγραψε ο Γιάγκος Ανδρεάδης. Μια αξιόλογη τοποθέτηση.

    Πολιτιστικός Ιμπεριαλισμός δηλαδή πολιτιστική διείσδυση και εν τέλει, κυριαρχία.

  13. xar said

    @9

    Μα το Σα να μπαίνει η άνοιξη είναι γνωστό κλεψιμαίικο από το Thunderstruck των AC/DC που είχε κυκλοφορήσει λίγο πριν και είχε κάνει γενικό σουξέ, όχι μόνο στους μεταλλάδες. Επί χρόνια τραγουδούσαμε: Thunder! σαν να μπαίνει η άνοιξη / Thunder! ουρανού κατάνοιξη κτλ.

    Ένας από τους λόγους που το κοροϊδεύανε στη γιουροβίζιον και πήγε άπατο.

  14. Faltsos said

    Εννοείται ότι στο 45% δεν περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα τραγούδια με τα οποία η χώρα μας υπερήφανα συμμετείχε στο κορυφαίο μουσικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ούτε βέβαια το μοναδικό μέχρι σήμερα πρώτο βραβείο

  15. xar said

    Φαντάζεστε να θελήσει να κάνει ταινία στην Ελλάδα ο Λάνθιμος και να του πουν «αν δεν βάλεις 70% Χιώτη, να χαρεί ο κόσμος, δεν έχει χρηματοδότηση;»

    (Ο Λάνθιμος βέβαια δεν έχει ανάγκη, αλλά καταλαβαίνετε…)

  16. Παναγιώτης Κ. said

    10.«Είναι ότι έχει καταρρεύσει το προηγούμενο οικονομικό μοντέλο (δίσκοι) και δεν έχει εδραιωθεί το καινούργιο».

    Γκραμσιανό αυτό και, εύστοχο.

  17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο.

    Προστασία με ενίσχυση/επιδότηση/επιχορήγηση/επιβράβευση/πριμοδότηση χρειάζεται, όχι με πρόστιμα.
    Π.χ. στον κινηματογράφο, για την προστασία της ελληνικής ταινίας, θεσπίστηκε η επιστροφή του φόρου στους αιθουσάρχες (χειμερινής και θερινής αίθουσας) ανάλογα με τις εβδομάδες προβολής ελληνικού έργου.

  18. Παναγιώτης Κ. said

    Κτγμ, διάφορα μέτρα της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι συμβατά με το φιλελεύθερο αφήγημα.
    Εικάζω λοιπόν ότι μιμείται κάποια σαν αυτά που…συμβαίνουν και εις Παρισίους 🙂 . Εννοώ στη Δυτική Ευρώπη.
    Ο τριτογενής τομέας καλά κρατεί (δείτε Περικλή Γκόγκα ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ) και είμαι σε…ετοιμότητα για να διαπιστώσω αν η υπόθεση που έχω κάνει-αρκεί το 20% (ίσως να είναι πιο κάτω από το 20%) του ενεργού πληθυσμού να εργάζεται για να…ταΐζει την υπόλοιπη κοινωνία- έχει βάση.

  19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πολλαπλασιαζομένων όλων των προστίμων
    και πράξεων κ ηλικιών ποινικώς κολασίμων
    ήρθεν η ώρα για «σωστά»
    γλώσσας και τέχνης ποσοστά.

  20. atheofobos said

    10

    Eάν υπήρχε το προηγούμενο οικονομικό μοντέλο με τους δίσκους μπορείς να μου πεις 5-10 τραγούδια της τελευταίας 5ετιας που θα πήγαινες να αγοράσεις το δίσκο τους;

  21. ΓιώργοςΜ said

    Ο Δρογώσης βέβαια, και δεν το κρύβει, είναι και μέλος του Δ.Σ. ενός εισπρακτικού οργανισμού, οπότε η αμείλικτη συλλογική χλεύη έπλασε αμέσως τον όρο «δρογώσημο» (απίθανο λογοπαίγνιο!) που, υποτίθεται, θα καλούνται να πληρώνουν στο εξής όσοι θέλουν να ακούν ξένα τραγούδια.

    Γενικά πιστεύω πως συνήθως δουλεύει το Cui bonofollow the money) σε κάτι τέτοιες ιστορίες. Παραφράζοντας το ξυράφι του Χάνλον, «μην αποδίδεις σε άλλους σκοπούς όσα μπορείς να αποδώσεις σε κερδοσκοπία» 😛

    Η αμαρτωλή ΑΕΠΙ έχει συνεχιστές, φαίνεται. Προσέξτε μήπως έχετε κανένα περίπτερο και ακούτε μουσική με άλλο τρόπο εκτός από ακουστικά…

  22. Pedis said

    Και σιγά μην αποδοθούν έστω και τα ψίχουλα, Νικοκύρη! Από την άλλη, αναλογικά με το τι θα παίζεται κυρίως, δηλαδή σκυλάδικο, σκυλοπόπ και σκυλοράπ, ποιος νοιάζεται …

    # 0 – Η πρόβλεψη για τις κινηματογραφικές ταινίες αποτελεί παρέμβαση σε καλλιτεχνική δημιουργία, κι έτσι είναι απαράδεκτη.

    Είναι απλά ηλίθιοι.

    # 2 – 👍👍👍 Έχει μεγάλη ρέντα τελευταία!

    # 14 – Πολύ καλή παρατήρηση!

    Αν για το φετινό δεν τίθεται πρόβλημα, διότι παρόλο που έχει και μη ελληνικό «στίχο» (στίχο, λέμε τώρα), η όλη … ηχητική δημιουργία είναι σε μορφή λόξυγκα και δεν είναι εύκολο να γίνει ακριβής μέτρηση των «λέξεων».

  23. sarant said

    14 Αν περάσει το νομοσχέδιο, θα πρέπει να διασαφηνίσει τι γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις 🙂

    20 Αγόρασα το σιντί του Κοστογιώργη, με μελοποιήσεις Λαπαθιώτη και άλλων. Θα αγόραζα και τα σιντί του Κραουνάκη, ιδίως το τελευταίο, και του Δεληβοριά, αν τα έβρισκα σε ηλεμορφή, γιατί δεν με βολεύει πολύ η σιντιέρα πλέον.

  24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    12, >>Πολιτιστικός Ιμπεριαλισμός δηλαδή πολιτιστική διείσδυση και εν τέλει, κυριαρχία.
    Ως αντίδοτο δεν φαντάζομαι να προτείνει κανείς να μπουν κανόνες με πρόστιμα!
    Συρρικνώθηκαν ανθρωπιστικά μαθήματα (συμβατικά χρησιμοποιώ τον όρο-κοινωνιολογία, φιλοσοφία κλπ εννοώ) σε σχολείο και πανμια και όλο κι αποξηραίνεται η παράλληλη γνώση/καλλιέργεια και προσανατολίζεται η εκπαίδευση στην απευθείας σύνδεση με τις τυπικές,»τεχνικές» ας πούμε, απαιτήσεις, του επαγγέλματος. Όλο και πιο στεγνά και ξεκομμένα από φιλοσοφικό, κοινωνιολογικό, περιβαλλοντικό, ανθρωπιστικό εν τέλει περιεχόμενο πώς να περιμένουμε ευαισθητοποίηση, ευθύνη στη συμπεριφορά, στα πολιτιστικά θέματα, όπως το προκείμενο; Θέλω να πω, ανίδεοι κι απελέκητοι, εύκολα ενδίδουμε στο συρμό, στην ομοβροντία των ΜΚΔ, ΜΜΕ κλπ, και θα μου πεις γι΄αυτό η πολιτεία θεσπίζει εξαναγκασμό ως διασωστικό μέσο…
    Χμ… τα πρόστιμα είναι το ζητούμενο, ασχέτως τί ΄ν το προηγούμενο.
    Εφεύρημα εισπρακτικό όπως και τόσα άλλα και τελικά δεν θα εισπραχτούν και έσοδα μεγάλα.

  25. Αν η κυβέρνηση είχε χιούμορ, θα προτιμούσε το 41% από το 45 …

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    25 Τζη, χαχα! αυτό το 45% πάλι, μια βλακεία μες τη βλακεία! Πες 40% που διαιρείται κι εύκολα, αν δεν θες για τις εντυπώσεις το 50% . Ξύνουν το κεφάλι τους μέρα νύχτα τί άλλο, ανώδυνο, ξεκούδουνο, θα ρίξουν στη συζήτηση να ΄χουν να κουβεντιάζεται στα μμε, να αποτρέπεται κάθε στροφή της συζήτησης ( λμτ) στα μεγάλα ανοσιουργήματα αυτής της κυβέρνησης. Δαιμόνιοι.

  27. sarant said

    25 Σωστά!

  28. Alexis said

    Άραγε με ποιο τρόπο θα διαπιστώνουν τις παραβάσεις τα ελεγκτικά όργανα ώστε να επιβάλλουν και τα σχετικά πρόστιμα;

    Θα μεταμφιέζονται σε πελάτες και θα ξεροσταλιάζουν σε αίθουσες αναμονής και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους καταγράφοντας τη μουσική που παίζει;

    Ή μήπως θα ζητάνε από τους υπεύθυνους τις σχετικές playlists για να τις τσεκάρουν;

  29. Faltsos said

    23 «Θα αγόραζα και τα σιντί του Κραουνάκη, ιδίως το τελευταίο, και του Δεληβοριά, αν τα έβρισκα σε ηλεμορφή, γιατί δεν με βολεύει πολύ η σιντιέρα πλέον.»

    Γιατί δεν αγοράζεις τα CD, να τα μετατρέψεις σε MP3 στον υπολογιστή σου;

  30. sarant said

    29 Αυτό θα κάνω τελικά.

    28 Το δεύτερο, αλλά θα γίνεται προφανώς τυπικά, για το θεαθήναι, αρκεί να πληρώνουν.

  31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    28, Κάπως με την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων (υποθέτω όλοι θα δηλώνουν τη φθηνότερη επιλογή). Αρκεί να φαίνεται η πληρωμή. Γι΄αυτό μου φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ότι είναι βασικά εισπρακτικό.

    Σχεδόν πάντα υπάρχει περιθώριο κακοφορμίσματος του μέτρου, αν είναι να να κερδίσει κάποιος έναντι του κράτους.
    Μια φορά προ 30ετίας, ένας σινεματζής, ιδιοκτήτης συνοικιακού κινφου (για την επιστροφή του φόρου που έλεγα) δήλωσε ότι έπαιξε και μια εβδομάδα την ταινία «Δεξιότερα της δεξιάς», σου λέει τώρα ποιος θα ξέρει ακριβώς τί έγινε ένα χρόνο νωρίτερα (τα παραστατικά υποβάλλονταν αρχές του επόμενου έτους). Έλα όμως που το έκανε ο διάολος κι ένας υπάλληλος από την υπηρεσία του Υπουργείου που έπαιρνε τα δικαιολογητικά, έμενε κοντά στο συγκεκριμένο σινεμά και είχε τη μάνα του μαζί εκείνο το διάστημα κι όλη τη σαιζόν κοίταζε τί έπαιζε για να την πάει και την ταινία δεν την είχε παίξει;

  32. Ατακαμα said

    Για μένα αντίστοιχο νομοσχέδιο θα πρεπε να ψηφιστεί και για τις ταμπέλες σε μαγαζιά εστιατόρια κλπ. Τα ονόματα των επιχειρήσεων δηλαδή. Φτάνει με τις χαζοαμερικανιές που ονομάζονται πέον όλα. Ελληνικά ονόματα με ελληνικά γράμματα θα είχαν περισσότερη αυθεντικότητα και πρωτοτυπία και θα κέντριζαν περισσοτερο το ενδιαφέρον των τουριστών (ακριβώς ως κάτι το αυθεντικότερο). Μακάρι το νομοσχέδιο να είναι η αρχή μιας αλλαγής πορείας.

  33. Κουνελόγατος said

    Μάλλον παγιδεύτηκα. Ποια είναι η απαγορευμένη λέξη;

  34. Αντώνης said

    #32

    Κάτι αντίστοιχο υπάρχει εδώ και καμιά 30ριά χρόνια στη Γαλλία (νόμος Τουμπόν) που επιβάλλει τη χρήση των γαλλικών στις επίσημες δημοσιεύσεις, τις διαφημίσεις κλπ. εξ ου και βλέπει κανείς, στις διαφημιστικές αφίσες, τα διεθνώς γνωστά αγγλικά σλόγκαν να συνοδεύονται από αστερίσκο που παραπέμπει, ως υποσημείωση στην αφίσα, στη γαλλική μετάφραση.

  35. Ατακαμα said

    Εγώ καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα η ξενομανία είναι προϊόν του αισθήματος μειονεξίας που αισθάνεται ο μπουρτζόβλαχος και νεόπλουτος νεοέλληνας. Είναι ευθύνη της πολιτείας όμως να το ρυθμίσει λίγο το θεματάκι.

  36. Ατακαμα said

    @34

  37. ΓιώργοςΜ said

    30β Η ΑΕΠΙ πάντως έκανε και το πρώτο. Πήγαινε σε οποιοδήποτε κατάστημα (και μιλάω για συνοικιακό ψιλικατζίδικο ή βιβλιοπωλείο, όχι αίθουσες εστίασης) και απαιτούσε νταβατζηλίκι για το ραδιοφωνάκι που άκουγε ο καταστηματάρχης. Αν δεν το τσέπωνε, έστελνε στον εισαγγελέα, δικάσιμος, πρόστιμο κλπ.

    Ευτυχώς μαζεύτηκε η σχετική νομοθεσία (νομίζω, δεν είμαι σίγουρος).

  38. Αλφα_Χι said

    Α. Νόμος για προστασία της «άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»: α. βαρύγδουπο, β. περιλαμβάνονται τα πάντα σε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά (σκυλάδικα, ψευτοπόπ κ.ά. σαχλαμάρες); γ. ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά φάνηκε στην κακοποίηση της Ακρόπολης, στην απαξίωση των καλλιτεχνών στην πανδημία, στα κιτς όπως φορτηγό Πρωτοψάλτη, Λυκαβηττός με Ρουβά, πρόσφατο πολυσυζητημένο βιντεοκλιπ σε στιλ play bouzouki που επισκίαζε το τραγούδι κ.α.π.

    Διαφωνούν ο σύλλογος δημιουργών κινηματογράφου με αναλυτική ανακοίνωση τους και ραδιοφωνικοί σταθμοί που θεωρούν ότι ο καθένας έχει μια καθορισμένη φυσιογνωμία ανάλογα με την μουσική που έχει επιλέξει (τζαζ, ροκ, ντίσκο, ρέγγε, λάτιν) και γι’ αυτό απευθύνονται σε συγκεκριμένα ακροατήρια, τα οποία θα χάσουν αν υποχρεωθούν να βάλλουν ελληνικό ρεπερτόριο.

    Περισσότερη διαφήμιση αν παίζουν ελληνικά. Μα ακούμε ραδιόφωνο για να μην ακούμε διαφημίσεις ή έστω ελάχιστες στο ημίωρο.

  39. Αλφα_Χι said

    Β. Πρόστιμα 2.000 έως 20.000 ευρώ: Ποιος θα τα εισπράττει και σε ποιους θα κάνει τα στραβά μάτια;

    Εξαιρέσεις και υποχωρήσεις – παρά τις φοβέρες για πρόστιμα – (προς τους ξενοδόχους που διαμαρτυρήθηκαν): Δεν θα βάζετε ελληνική μουσική στην καφετέρια αλλά μόνο στο ασανσέρ και στους κοινόχρηστους χώρους. Δηλαδή, 45% στο ένα τραγούδι που θα ακούγεται από το ισόγειο μέχρι τον τέταρτο!

    Ανισότητες: Με ποιο κριτήριο τα ποσοστά διαχωρίζονται σε 45% και σε 70% και μάλιστα στον κινηματογράφο που είναι ελεύθερη πνευματική δημιουργία; Με ποιο κριτήριο δεν περιλαμβάνονται εστιατόρια και καφετέριες στο 45%; Για τα μικρά σούπερ μάρκετ, τα γυμναστήρια κ.ά. που βάζουν είτε τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της αρεσκείας τους ή μουσική απ’ το ίντερνετ ισχύει ο νόμος το ίδιο με τα εμπορικά κέντρα ή εξαιρούνται; Αλλά και το ίδιο το ποσοστό πώς καθορίστηκε; Ας έβαζαν τουλάχιστον 41% για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

  40. Αλφα_Χι said

    Γ. Ατομικά δικαιώματα: Είναι ξεκάθαρη παραβίασή τους το να σου επιβάλουν το είδος της μουσικής που πρέπει να ακούς, με τον ίδιο τρόπο που παλιότερα είχαν απαγορεύσει συγκεκριμένα είδη μουσικής, π.χ. ρεμπέτικο και αργότερα Θεοδωράκη και ακούγαμε εμβατήρια.

    Έτσι κάνει και η Γαλλία: Η Γαλλία ποτέ δεν μπόρεσε να χωνέψει τον παραγκωνισμό της από τη διεθνή σκηνή, όπου άλλοτε είχε επιβάλει τη γλώσσα της. Αλλά και τι έχει πετύχει με αυτό το μέτρο, πόσο ακούγεται η γαλλική μουσική σε διεθνές επίπεδο;

    Συμφωνούν με το μέτρο οι καλλιτέχνες και μάλιστα ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές. Δεν νομίζω ότι θα λύσουν το πρόβλημά τους με μέτρα επιβολής, όπου ομογενοποιούνται τα «σκουπίδια» μαζί με το ποιοτικό τραγούδι.

    Σημ. :Δεν έχω προλάβει να διαβάσω τα σχόλια, ίσως να επαναλαμβάνω πράγματα.

  41. Κουνελόγατος said

    13. Δεν το ήξερα, νόμιζα ότι τώρα έγινε. Βλέπεις άκουγα άλλα πράγματα τότε… Ψάχνοντας, βρήκα ότι υπάρχει λήμμα στο slang. Ανπιστέφταμπλ.

    https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjG4q_ck-yEAxUz3wIHHeD3CjEQFnoECBcQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.slang.gr%2Fdefinition%2F13880-thunder-san-na-mpainei-i-anoiksi&usg=AOvVaw3OCshpYZlVigxkPW42KRew&opi=89978449

  42. sarant said

    33 –> 41 Μάλλον λόγω του λινκ σε έπιασε

    38 Δεν υποχρεώνονται να βάλουν ελληνικό ρεπερτόριο οι σταθμοί. Οι κινηματογραφιστές έχουν δίκιο.

  43. Εδώ:

  44. μέτρο σοσιαλιστικής χροιάς

    Τροφοδοσία για τα σόσιαλ

  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    42, >>Δεν υποχρεώνονται να βάλουν ελληνικό ρεπερτόριο οι σταθμοί.
    αλλά πριμοδοτούνται με μεγαλύτερο χρόνο διαφημίσεων όσοι πιάνουν το ποσοστό.

  46. sarant said

    45 Aκριβώς

  47. Τουιτάρισα κι εγώ

    αλλά τι να πουν τα 100 βιουζ και τα 3 λάικ, μπρος στις και καλά εμπνεύσεις των υπολοίπων… Βάσει του νομοσχεδίου, λοιπόν, τα αγγλόφωνα τραγούδια του Reflections στην αμερικάνικη εκδοχή του με τους New York Rock & Roll Ensemble δεν εμπίπτουν στο 45%, ενώ η ελληνόφωνη απόδοση, ναι. Για τη διασκευή από τον Κωνσταντίνο Βήτα θα σας γελάσω. Το σάμπλινγκ πώς πιάνεται;

    Ο ίδιος ο Χατζιδάκις κι ο Θεοδωράκης στο παρελθόν είχαν δημόσια διαφωνήσει με μια ανάλογη προσπάθεια της πολιτείας.

    Κι είναι άξιο σχολιασμού και αυτή η κυβέρνηση τα μμε άλλη μια φορά τα χαϊδεύει και τους δίνει «κίνητρα», έμμεσο χρήμα. Πού να τολμήσει να επιβάλλει.

    Όσο για το μικρό επιπλέον κόστος, που δεν σε πολυπειράζει, Νικοκύρη, αμφιβάλλεις σε ποιον θα καταλήξει τελικά; Σ’ εσένα και σ’ εμένα, ως καταναλωτές κι ως φορολογούμενους.

    Και τι γίνεται αλλού; https://en.wikipedia.org/wiki/Music_quota

    Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, τι είναι οι μορφότυποι και πώς κολλάνε εδώ;

    Τα ξενοδοχεία και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα της παρ. 1 υποβάλλουν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε ημερολογιακού εξαμήνου στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας μορφότυπους από τους οποίους προκύπτει η τήρηση της υποχρέωσης της παρ. 1.

    http://www.opengov.gr/cultureathl/wp-content/uploads/downloads/2024/02/01.-%CE%A3%CE%A7%CE%9D-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5.pdf

    Τι είναι μορφότυπος ξέρω, πώς δεν κολλάει εδώ με τίποτα, επίσης. Υποβάλλω φορμάτ, είναι αυτό νομοθέτημα;

  48. Spiridione said

    47. Και εγώ απορώ με αυτούς τους μορφότυπους.

    Άρθρο 13 Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ελληνόφωνου τραγουδιού, ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού και ορχηστρικής μουσικής Ελλήνων δημιουργών και διαδικτυακής πλατφόρμας

    Δημιουργούνται στο Υπουργείο Πολιτισμού α) ηλεκτρονική βάση δεδομένων ελληνόφωνου τραγουδιού, ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού και ορχηστρικής μουσικής Ελλήνων δημιουργών και β) διαδικτυακή πλατφόρμα πρόσβασης στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της περ. α), η οποία παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα κατάρτισης πρωτότυπων λιστών αναπαραγωγής με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η διαδικτυακή πλατφόρμα αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας παράγεται αυτόματα το σύνολο των μορφοτύπων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων γνωστοποίησης της παρ. 2 του άρθρου 8, της παρ. 2 του άρθρου 9, της παρ. 2 του άρθρου 10 και της παρ. 2 του άρθρου 11. Στη βάση δεδομένων καταχωρίζονται ελληνόφωνα τραγούδια, ορχηστρική μουσική απόδοση ελληνόφωνων τραγουδιών και ορχηστρική μουσική Ελλήνων δημιουργών, καθώς και διασκευές αυτών, κατόπιν έγγραφης συναίνεσής τους.

    Πρωτότυπα, μορφότυπα;;;

  49. dimitrisdin said

    «Εισπρακτικό είναι βέβαια το μέτρο, αλλά προσωπικά δεν μ’ ενοχλεί να πληρώσουν μερικά ψίχουλα οι μεγαλοξενοδόχοι και οι καζινάδες για να πληρωθούν οι οργανισμοί διαχείρισης των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.»

    Δεν θα πληρώσουν ούτε δεκάρα τσακιστή. Οι οργανισμοί διαχείρισης των δικαιωμάτων, αν δεν έχουν καλούς νομικούς, θα πληρώσουν δικαστικά έξοδα και θα τελειώσει η υπόθεση. Ο λόγος απλός: είναι αντισυνταγματικό οι ιδιώτες να βεβαιώνουν πρόστιμο, μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν. (απόφαση ΣτΕ για τα παρκόμετρα στον Δήμο Αθήνας)

  50. sarant said

    49 Xμμμ

    47-48 Καλές ερωτήσεις

  51. Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας παράγεται αυτόματα το σύνολο των μορφοτύπων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων γνωστοποίηση

    https://sarantakos.wordpress.com/2024/03/11/45-2/#comment-928042

    Μορφότυπος είναι το φορμά. Ένα τραγούδι μπορεί να είναι σε μορφότυπο CD, κασέτας, βινυλίου, AAC (iTunes) track, mp3 track, κλπ. Αλλά η διατύπωση στο νομοσχέδιο ότι υποβάλλονται μορφότυποι είναι άκυρη.

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να δικηγορήσω για τον διάβολο:
    Ένας τρόπος παράκαμψης ή μείωσης πχ της καταβολής δικαιωμάτων, ενώ θα τηρείται η υποχρεωτική ελληνόφωνη ποσόστωση, δηλαδή θα ακούγεται η γλώσσα και η ελληνική μουσική και δεν θα κινδυνεύουν με πρόστιμο, είναι να κάνουν χρήση (ή υποτιθέμενη βάσει πληρωμών, χρήση) μουσικής παλιών κομματιών που είναι ελεύθερα πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων:
    Παύει το δικαίωμα μετά από 70 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού* (συνθέτης και παραγωγός εταιρεία) ως προς τα πνευματικά δικαιώματα και
    50 χρόνια από την πρώτη ηχογράφηση για τους τραγουδιστές, και παραγωγούς ως προς τα συγγενικά** δικαιώματα.

    *Συνθέτες που πέθαναν μέχρι το 1953, δεν είναι και δύσκολο να βρουν

    **εκτελέσεις μέχρι το 1973 (αυτό κι αν είναι εύκολο)

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    52,συμπλ. : στα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική, ξέχασα τον στιχουργό: συνθέτης, στιχουργός και εκδότης.

  54. BLOG_OTI_NANAI said

    Μορφότυπος είναι και γενικός όρος που βλέπω υπάρχει πολλά χρόνια. Λένε ο μορφότυπος της ποίησης του «τάδε», είδα κάπου να λέει για έντυπα με μορφότυπους κατάλληλους για άτομα τυφλά και άλλα προβλήματα ανάγνωσης.

    Στη γλώσσα της πληροφορικής ασφαλώς χρησιμοποιείται για τον τύπου αρχείου. Μορφότυπος είναι το jpg, το pdf, το txt κ.λπ.

    Εδώ, έχει μάλλον και τη σημασία της μορφής που πρέπει να έχει μια δομή καταγραφής. Εννοεί ίσως πως αυτά που θα μας υποβάλλεται θέλουμε να έχουν «ενιαία μορφή»/μορφότυπο και τα ελάχιστα στοιχεία που απαιτούνται να είναι καταγραμμένα στη δομή καταγραφής που υποβάλλεται να περιέχουν «τίτλο των έργων, τα στοιχεία των συνθετών και των στιχουργών».

    Άρα, αν δεν καταγράψετε τον στιχουργό, είστε εκτός του εγκεκριμένου μορφότυπου.

    Έτσι το κατάλαβα.

  55. aerosol said

    Το 45% σε χώρους αναμονής κλπ, ουσιαστικά δεν επηρεάζει κανέναν. Είναι ένα άσχετο μέτρο που ίσως ενισχύσει κάποια έσοδα καλλιτεχνών (καθώς οποιαδήποτε άλλη μέριμνα για την Τέχνη δεν υφίσταται στην πολιτική της κυβέρνησης), αν δεν τα φάνε οι εισπρακτικές, κατά το παράδειγμα της ΑΕΠΠΙ. Η αυξημένη δυνατότητα διαφημίσεων σε ραδιοσταθμούς θα κάνει χειρότερους για τον ακροατή τους σταθμούς. Καλή τύχη σε όσους προτιμούν σταθμούς με ελληνικά τραγούδια.

    Αυτό με τις κινηματογραφικές παραγωγές είναι μια ανόητη χουντίλα.

    #32
    Ατακάμα…; Εσύ; Έναν φιλελεύθερο έλεγα πως είχαμε εδώ μέσα και πήγες κι έπαθες Παττακό με αφορμή τις ταμπέλες;!

    [Τι μου θύμησες… Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται πως είχαμε ζήσει για λίγο, με ταμπέλες καταστημάτων και στα εξώφυλλα δίσκων, την απόδοση των αγγλικών με ελληνικούς χαρακτήρες. Παλαιά, με το καλό, το σωστό Πασόκ. Δεν ενθυμούμαι εάν ήτο έργον του χριστιανομπολσεβίκου Παπαθεμελή ή άλλου μεγίστου ανδρός. Σπάσαμε λίγο πλάκα, μετά είπαμε «άι γουόντ του μπρέηκ φρη» και έμεινε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.]

  56. Spiridione said

    49. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ΟΠΙ, Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα βεβαιώνει και εισπράττει τα πρόστιμα βάσει του ΚΕΔΕ.

    51. Αυτοί οι μορφότυποι το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ότι εννοεί το υπουργείο είναι αντίγραφα από τις πρωτότυπες λίστες αναπαραγωγής, ό,τι και αν σημαίνει αυτό (που δεν ξέρω). Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη πού κολλάει εδώ δεν καταλαβαίνω.

    Αυτή η πλατφόρμα δημιουργεί διάφορα ερωτήματα (βλ. και σχόλια στη διαβούλευση). Ας πούμε, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα επιλέγει τι θα μπαίνει στην πλατφόρμα αυτή. Και επίσης μόνο τα κομμάτια που είναι στην πλατφόρμα θα μπορούν να παίζονται από τις επιχειρήσεις;

    Έχω την υποψία ότι είναι κάποιος τρόπος να εκμηδενιστούν διάφοροι ανεξάρτητοι ή ιδιωτικοί πάροχοι μουσικών κομματιών σε επιχειρήσεις που έχουν εμφανιστεί, π.χ. εδώ για «μουσικά χαλιά»

    https://amigo.gr/mousiki-xoris-pneumatika-dikaiwmata/

  57. sarant said

    51κε Εχω την υποψία ότι το νομοσχέδιο εννοεί ότι στην πλατφόρμα θα βγαίνει ένα πτυσσόμενο μενού που θα λέει, ξερωγώ, CD, AAC, mp3 κτλ και ο χρήστης (ο ξενοδόχος, ας πούμε) θα διαλέγει από εκεί.

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με πρόλαβες. Επί Βενιζέλου συστάθηκε (με το ξέσπασμα του σκανδάλου της ΑΕΠΠΙ )
    Ο ΟΠΙ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μετσόβου 5) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο ΟΠΙ ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 69 Ν. 2121/1993 για την «Πνευματική Ιδιοκτησία, Συγγενικά Δικαιώματα και Πολιτιστικά Θέματα» (ΦΕΚ Α/25/1993) ) και η λειτουργία του διέπεται από το καταστατικό του, το ΠΔ 311/1994 (ΦΕΚ A/165/1994).
    https://opi.gr/opi/genika

    Και

    https://www.opi.gr/epikairotita1/nea/10425-2024-4961-2022-4996-2022

  59. Xar said

    Για το 45% και το σχετικό πρόστιμο δεν χρειάζεται κανένας ιδιαίτερος έλεγχος. Παίζεις μουσική; Αυτόματα πρέπει να έχεις πληρώσει δικαιώματα, αλλιώς πρόστιμο. Λίστες μορφότυπα κτλ. είναι μόνο για να γίνει μετά το μοίρασμα των εισπράξεων.

  60. Spiridione said

    56. Ή ας πούμε αυτό εδώ (και η στόχευση των χώρων που γίνεται στο νομοσχέδιο, προς τα εκεί συνηγορεί)

    Μετά την αναστολή λειτουργίας της ΑΕΠΙ λόγω του γνωστού σκανδάλου, η κατάσταση σχετικά με τα δικαιώματα μουσικής έχει γίνει αρκετά πολύπλοκη. 

    Πλέον υπάρχουν 3 οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, οι οποίοι βάσει νόμου δικαιούνται να εισπράττουν για χρήση δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα είναι οι ΕΔΕΜ (πρώην ΑΕΠΙ/ΕΥΕΔ), Αυτοδιαχείριση (Autodia) που εισπράττουν τα πνευματικά δικαιώματα, και ο GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) που εισπράττει τα συγγενικά δικαιώματα (δισκογραφικές, τραγουδιστές, οργανοπαίκτες). 

    Ο κάθε οργανισμός έχει δικό του εισπρακτικό μηχανισμό και δική του τιμολογιακή πολιτική, με συνέπεια να έχει αυξηθεί το κόστος που επιβαρύνονται τα καταστήματα για την δημόσια εκτέλεση της μουσικής. Και πέραν αυτού, οι οργανισμοί εισπράτουν βάσει νόμου και αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τους ελέγχους που κάνει ο οργανισμός Grammo σε συνεργασία με τον ΣΔΟΕ ως προς τη νομιμότητα κτήσης της μουσικής στα καταστήματα, τότε τα ποσά που πρέπει να πληρώνει κάθε επαγγελματίας για να έχει μουσική στην επιχείρηση του γίνονται δυσβάσταχτα. Σύμφωνα δε και με τον νόμο 2121/93 προβλέπονται αστικές και ποινικές κυρώσεις για όσους καταστηματάρχες δεν κάνουν νόμιμη χρήση της μουσικής. 

    Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι ώστε οι επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος τους για τα δικαιώματα της μουσικής. Σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και πρόσφατη τελεσίδικη δικαστική απόφαση, οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταδίδουν μουσική που δεν εκπροσωπείται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Φυσικά πρόκειται για άγνωστα μουσικά θέματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα club ή σε ένα χώρο όπου είναι απαραίτητη πχ η ελληνική μουσική. Είναι όμως πολύ καλή μουσική ως background σε ένα εστιατόριο, take away coffee, lobby ξενοδοχείου, κατάστημα ρούχων κ.α. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο επιχειρηματίας στην προκειμένη περίπτωση είναι να απευθυνθεί σε πιστοποιημένο πάροχο που θα του εξασφαλίσει τη νόμιμη απαλλαγή από δικαιώματα και βέβαια να κάνει χρήση αποκλειστικά αυτής της μουσικής. 

    Ένας άλλος τρόπος μείωσης των εξόδων της επιχείρησης για πνευματικά δικαιώματα είναι η μετάδοση εμπορικού ρεπερτορίου πιστοποιημένου είτε από την ΕΔΕΜ είτε από την Αυτοδιαχείριση. Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση θα πληρώσει για πνευματικά δικαιώματα μόνο στον έναν από τους δύο οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Η Αυτοδιαχείριση εκπροσωπεί το 80% του ξένου ρεπερτορίου και εφόσον μια επιχείρηση χρησιμοποιεί μόνο αυτό, δεν πρέπει να πληρώνει για δικαιώματα στην ΕΔΕΜ. 

    Η FeelMusic λειτουργεί στην ελληνική αγορά και όχι μόνο, εδώ και 21 χρόνια και έχουμε  συνεργαστεί με περισσότερα από 3.000 καταστήματα και ξενοδοχεία . Διαθέτουμε και εμπορική μουσική και χωρίς δικαιώματα, και έχουμε πιστοποίηση νομιμότητας και συνεργασία με όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. Ειδικά σε ξενοδοχεία μπορούμε να προσφέρουμε συνδυαστικά  εμπορική και  χωρίς δικαιώματα μουσική, μειώνοντας κατα πολύ το κόστος των δικαιωμάτων που αποδίδονται στους οργανισμούς.  Μπορούμε να προσφέρουμε την ιδανική λύση για τις ανάγκες κάθε επιχείρησης με βασικό μας μέλημα την μείωση του κόστους χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της μουσικής που θα ακούγεται σε κάθε χώρο. 

    Μερικοί από τους συνεργάτες μας :

    Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Aquila Hotels, Aldemar Hotels, Maris Hotels, AKS Hotels, Blue Lagoon Hotels, Village Heights Golf Resort, Amathus Rhodes, Sheraton Rhodes, Mykonos Grand, Makedonia Palace, Rodos Palace, Saint Jonh Mykonos,  Lesante Zakynthos, Kontokali Bay, Anatolia Hotels, Grand Hotel Crete, The Margi, Omma Santorini, Domotel Kastri, Louis Hotels Greece, Anax Mykonos, Lindian Vilalge, Kinsterna, Pernera Cyprus, Claire’s Stores, MAC Cosmetics, Hondos Center, Max Stores, Terkenlis, Julia & More, Λητώ, καταστήματα ΔΕΗ, καταστήματα ΗΡΩΝ, Ecali Club, Διόνυσος Zonars,  όμιλος Καστελόριζο, κ.α. 

    https://www.tornosnews.gr/permalink/56728.html

  61. ΓιώργοςΜ said

    Για το μορφότυπο, αν και η σωστή έννοια είναι το format, υποψυλλιάζομαι πως η μηχανή αναγνώρισης (σαζαμ πχ) θα αναγνωρίζει τα κομμάτια που θα είναι στην α ή β κατηγορία.
    Ο ελεγκτής δηλαδή θα βάζει το μαρκούτσι στο ηχείο και το πρόγραμμα ως άλλος Σολομών θα αποφαίνεται, σαρανταενατακατό ουπς, σαρανταπέντε ήθελα να πω, ή στην πυρά.

  62. sarant said

    60 Α μπράβο, καλή σύνοψη

  63. Χαρούλα said

    Μιλώντας για την Γαλλία, ας σημειωθεί ότι το 2016 μείωσε από 40% σε 35% την ποσόστωση γαλλόφωνου τραγουδιού στα ραδιόφωνά της, μεταξύ άλλων εξαιτίας των διάσημων Γάλλων Daft Punk, οι οποίοι είχαν λιγότερο airplay στα ραδιόφωνα της χώρας τους, γιατί είχαν αγγλικό στίχο. Αλλά οι ποσοστώσεις προβλέπουν επίσης ότι το 50% πρέπει να είναι ρεπερτόριο νέων δημιουργών ή νέες παραγωγές.
    Μια τέτοια πρόβλεψη που απουσιάζει από το ελληνικό νομοσχέδιο, θα ήταν ίσως εξίσου αναγκαία, γιατί σήμερα δεν δημιουργούνται πολλές νέες ελληνικές επιτυχίες. Το ότι ακούμε σήμερα λιγότερη ελληνική καλή μουσική, είναι επειδή δεν επενδύουμε ως κράτος στην παραγωγή καινούργιων καλών τραγουδιών, και στο ότι οι εταιρείες επιβάλλουν τις play lists.
    Μήπως τελικά ο μόνος λόγος για το νομοσχέδιο είναι η είσπραξη των πνευμ.δικαιωμάτων, και όχι η προστασία της ελληνικής μουσικής;

    Ο έλεγχος πως και από ποιόν θα γίνεται; Στον παλαιότερο νόμο των πνευματικών δικαιωμάτων, ο έλεγχος για το είδος της μουσικής γινόταν πάντα με συνοδεία Αστυνομικού οργάνου ένστολου. Και ξαφνικά εμφανίζόταν ένας ένστολος αστυνομικός, παρουσία πελατών, να εντοπίσει τους «εγκληματίες»! Ομορφιααααά!

  64. sarant said

    63 Εισπρακτικός είναι ο λόγος, κακά τα ψέματα

  65. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Με το ασανσέρ της πολυκατοικίας μου που παίζει σταθερά Πάριο τι θα γίνει? Να βάλω κατσαβίδι στο χειριστήριο ή θα πληρώνω δικαιώματα για ν’ ακούω υποχρεωτικά το να σε δω κι ας παγώσει ο κώλος μου?

  66. aerosol said

    #63
    Η παραγωγή τραγουδιών είναι τώρα φτηνότερη από ποτέ και οι εταιρίες δεν μπορούν να επιβάλλουν τίποτα στους καλλιτέχνες που ανεβάζουν αθρόα τη μουσική τους οι ίδιοι σε youtube, spotify, bandcamp και αλλού. Το πρόβλημα είναι πως είναι πολύ πιο δύσκολο να την εντοπίσουμε (απαιτείται χρόνος και προσωπικό ψάξιμο), καθώς όντως οι παραδοσιακές πηγές μουσικής «διασποράς» (οι ραδιοσταθμοί) έχουν playlists, περιορισμένη γκάμα, και συνήθως είναι υπό την επιρροή των εταιριών.

    Θεωρώ το ερώτημα που θέτεις ρητορικό και την απάντηση αυτονόητη. Με μικροχαράτσια στους κατεξοχήν χώρους της πιο ανούσιας μουσικής στην υφήλιο (το «μουσική για ασανσέρ» είναι παλιός και έντονα υποτιμητικός όρος) και με ποσοστώσεις σε ταινίες δεν γίνεται κάποια προστασία. Ειδικά εφόσον η ελληνική μουσική δεν είναι απαραιτήτως ελληνόφωνη, ούτε έχει απαραιτήτως στίχους, αλλά και επειδή δεν έχει γίνει απολύτως καμία πρωτοβουλία ενίσχυσης καμιάς μορφής Τέχνης στην Ελλάδα από την παρούσα κυβέρνηση -συνεπώς δεν γίνεται να θεωρηθεί μέρος υπάρχουσας πολιτικής βούλησης.

    [Αλήθεια, μια ελληνική απόδοση ενός ξένου τραγουδιού σαν τι μετράει; Είναι «ελληνική μουσική» επειδή υπάρχει Έλληνας στιχουργός;]

  67. 65, … Με το ασανσέρ της πολυκατοικίας μου που παίζει σταθερά Πάριο τι θα γίνει?

    Με κάθε Πάριο
    δώρο ένα τροπάριο

  68. sarant said

    66 Αλλη μια καλή ερώτηση

    Αν κριτήριο είναι να υπάρχει Έλληνας δικαιούχος, τότε και αυτό είναι μέσα, όπως και τα ελληνικά με αγγλικό στίχο

  69. Η μουσική αυτωνών τι θεωρείται;

    https://www.documentonews.gr/article/oi-iapwnes-pyramidos-miloyn-apokleistika-sto-documento/

  70. Spiridione said

    55.

  71. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Σοφότατα το τραγουδιστικό 45% της καθεστηΚΥΑς τάξης, δοθέντος ότι φαίνεται ( βάσει πολύπλοκων υπολογισμών) πως όχι μόνον καλύπτει το 41% αλλά και περισσεύουν τέσσερα. Με άλλα λόγια
    “ Πενηνταπέντε τα εκατό/ τραγούδια για την xenofone- πουλά η φαλιΜεντώνη.
    να τα λαλούν για λίγα ευρώ/ τα τέκνα που’ χει ο Παρθενών- κι ο Νταντι ζαχαρώνει”
    Περαιτέρω ποσοστώσεις και νούμερα:
    “Επιταγές και δέματα/ τα κανονίζεις όπως όπως/
    Τριάντα τα εκατό πενήντα τα εκατό/ Μα ποιος θα πάρει τη μισή μου ξενιτειά;/
    Ποιος θα δεχτεί να πάρει/ Τριάντα τα εκατό απ’ τη μισή μου ξενιτειά”
    https://www.youtube.com/watch?v=0tO0SIjmLDk – Σάκης Μπουλάς, Αφροδίτη Μάνου/ Μιχάλης Γρηγορίου, Άρης Αλεξάνδρου
    https://www.youtube.com/watch?v=qVu-QmUfptU 45% – Troi Irons (Power To The People 2 / 2022).
    This is ten percent luck/ Twenty percent skill- Fifteen percent concentrated power of will
    Five percent pleasure/ Fifty percent pain- And a hundred percent reason to remember the name
    https://www.youtube.com/watch?v=VDvr08sCPOc Remember The Name – Fort Minor
    Σαράντα πέντε διάβηκαν,/ απ΄το φαρδύ ποτάμι.- Την άνοιξη κουβάλαγαν/ και τα λουλούδια του Άδη.
    Κι είχαν στα στήθια τους φωτιά,/ στα μάτια καλοκαίρια.- Σαράντα πέντε διάβηκαν,/ σαράντα πέντε αστέρια.
    Σαράντα πέντε διάβηκαν,/ τραβούν το δρόμο της σιωπής.- Τον θάνατο τον τάισαν/ δεν μίλησε κανείς.
    https://www.youtube.com/watch?v=iNoCpAz7Ieg Αρλέτα -Οι σαράντα πέντε(1967, μουσική- στίχοι: Νίκος Χουλιαράς)

  72. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

    @4 δυνατό !

    Ἀπάντησις καὶ στὸ σημερινό σχόλιο 91 τοῦ χθεσινοῦ post :

    Ναὶ , ἢταν καταπληκτικό .
    Τὸ φετινό New in chess τοῡ Ἰανουαρίου
    ἒχει μιὰ σπάνια φωτογραφία ( iconic τὴ χαρακτηρίζει , θρυλική , ἐμβληματική ) τοῦ 1970 νὰ παίζει σκάκι σ’ἕνα πάρκο ὁ Franz Beckenbauer με τὸν Bobby Moore καὶ μιὰν ἂλλη μὲ τὸν Νορβηγό ποὺ εἲχε πρόσφατα σαρώσει ὅλες τὶς λίγκες ( γι’αυτὸ καὶ σὲ μιὰ παλαιότερη συνέντευξη ἂν δὲ μὲ πατάει ἡ μνήμη μου εἲχε δηλώσει beloved animal τὸν all-λιγκάτορα ) νὰ παίζει παρτίδα μὲ τὸν Pep Guardiola .
    Ἐ , κάτι τέτοιες φωτό πήγαινε καὶ ξετρύπωνε κι ὁ Φίλιππος (καὶ ὂχι μόνο μὲ ποδόσφαιρο ἀλλἀ μὲ χίλια δυὸ ἂλλα θέματα , ἀπὸ κινηματογράφο μὲχρι μπαλέτο – π.χ. μπορεῖ νὰ σοὺ ἒβρισκε τὴ φωτό τῆς συζύγου τοῦ Μποτβίννικ Ἀνάοβα Νταβίντοβνα νὰ παίζει στὸ θέατρο Μαρίνσκυ ποὺ ἢταν κορυφαία μπαλαρίνα . Τώρα τὸ ποὺ τὶς ἒβρισκε και τὸ πὼς , εἰλικρινά ἕνας Θεός τὸ ξέρει ) καὶ μπαίνανε ἀπὸ κάτω στὰ σχόλια οἱ σκακιστὲς , μπαίνανε π.χ καὶ οἱ ποδοσφαιρόφιλοι ἢ ἂλλοι … καλοτεχνίτες καὶ γινότανε τὸ ἒλα νὰ δεῖς . Ἐντωμεταξύ ἢταν κάτι ἀκριβῶς ὂπως τὸ περιέγραφε ὁ ἀείμνηστος Γς γιὰ τὸ παρόν site , μπαίναμε νὰ βρούμε τοὺς φίλους μας . Ἀν σκεφθεῖ κανείς ὀτι μὲ τοὺς ἐκεῖ σχολιαστὲς συνέβαινε καμμιὰ φορά νὰ ἒχουμε παίξει καὶ δυὸ καὶ τρεῖς , ( ἐνίοτε καὶ παραπάνω ! ) παρτίδες στὴ σκακιέρα , εὒκολα καταλαβαίνει ὅτι σὲ τέτοια περίπτωση ἢξερε ὁ ἕνας τὸν ἂλλον χαρτί καὶ καλαμάρι ποὺ λένε . Περιμέναμε ἐκεῖ περίπου ἀπογευματάκι πρὸς βράδυ μὲ τὸ ποὺ τελείωνε ἡ ἐργασία πώς καὶ πώς ( ξεχνώντας ἀκόμα καὶ τὸ βραδυνό φαγητό καμμιὰ φορά , χωρίς ὑπερβολή , τὸσο συναρπαστικό ἢταν ! – μιλῶ γιὰ τὴν ἐποχή ποὺ ἡ ἱστοσελίδα ἢταν στὴν ἀκμή της – ) νὰ προλάβουμε νὰ διαβάσουμε τὶ σχόλια γράψανε φίλοι καὶ γνωστοί καὶ νὰ δούμε πὼς μπορούσαμε ὁ καθένας , νὰ συνεισφέρουμε στὴ συζήτηση .

  73. Δεν είπαμε τίποτα και για το καθεστώς υποχρεωτικής ακρόασης ελληνόφωνης μουσικής στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Δεν ξέρω αν σε όλα τα ΚΤΕΛ ζουν οι ταξιδιώτες αυτή την κατάσταση. Είναι, πάντως, ένα είδος μουσικής που ακούγεται σε ταβέρνες. Εμένα με στενοχωρεί πολύ επειδή θέλω την ώρα του ταξιδιού να διαβάζω και η μουσική που δεν είναι της επιλογής μου με ενοχλεί. Αυτά. Θα τιμολογηθεί αυτή η ακρόαση;  

  74. rogerios said

    Το πλέον απογοητευτικό στοιχείο είναι ότι έχουμε ακόμη μια περίπτωση νομοθέτησης κατά παραγγελία. Αυτό προκύπτει από την ανομοιογένεια του νομοσχεδίου (και αναφέρομαι εδώ αποκλειστικά στο πρώτο μέρος, όχι στις διάφορες διατάξεις που έχωσε το ΥΠΠΟ με την ευκαιρία μαζί του), το άδικο ή παράλογο των ρυθμίσεων που περιέχει και, πιθανότατα, τη στραμπουληγμένη, προβληματική και σε άθλια ελληνικά διατύπωση των διατάξεών του.

    Όσον αφορά το τρίτο στοιχείο γράφω «πιθανότατα», διότι τέτοια άθλια διατύπωση μπορούν να μας χαρίσουν κι από μόνα τους τα υπουργικά γραφεία, οπότε δεν είναι απαραίτητο τα άρθρα να καταρτίσθηκαν από την ομάδα πίεσης.

    Ως προς το δεύτερο, είναι εξοργιστικό ότι εξοβελίζεται στο κακό «55 %» το σύνολο της συμφωνικής και ορχηστρικής παραγωγής Ελλήνων συνθετών. Ή το ότι αυτά τα θυμούνται μόνο για το μητρώο καταγραφής/βάση δεδομένων ελληνικής μουσικής (το μητρώο θα είναι έμπνευση του ΥΠΠΟ), ενώ οι κρίσιμες διατάξεις αφορούν αποκλειστικώς τα τραγούδια και τίποτε άλλο (ο Σκαλκώτας, το συμφωνικό έργο του Θεοδωράκη ή ο Ξενάκης μπορούν να πάνε για μπάνιο). Το άρθρο 13 αποτελεί μάλλον την αποθέωση του παραλόγου (ή και άλλων χειρότερων χαρακτηριστικών) καθόσον επιβάλλει για κάθε παραγωγή/κινηματογραφική ταινία χρηματοδοτούμενη από το Δημόσιο υποχρέωση ενσωμάτωσης «ελληνόφωνου τραγουδιού ή ορχηστρικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού σε ελάχιστο ποσοστό 70 % του συνόλου της μουσικής επένδυσης της παραγωγής ή της ταινίας». Επιστροφή σε εποχές Ρένας Βλαχοπούλου και Φ. Γεωργίτση, λοιπόν, μια κι αυτός που θα αναθέσει σε Έλληνα τη σύνθεση ορχηστρικής μουσικής επένδυσης της ταινίας του θα πάει στον κουβά.

    Συγγνώμη, αλλά όλα αυτά αποτελούν αισχρές και τσαπατσούλικες κουτοπονηριές που δεν τις δικαιολογεί κανένας καλός και αγαθός σκοπός. Κι ας μη μιλήσω για το πόση σχέση έχουν με τα ισχύοντα στη Γαλλία (ή να βάλω στη συζήτηση το πόσο βοήθησαν οι γαλλικές ρυθμίσεις την ανάπτυξη της τέχνης στη χώρα ή για το πόσο τελικά αναχαίτισαν τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό).

    Γλωσσικά δεν ξέρω τι πρέπει να συζητήσουμε ή μάλλον από πού να αρχίσουμε. Μήπως από το ότι οι συντάκτες του εκτρώματος θέλουν να μιλήσουν για «αναπαραγωγή» και λένε για «εκτέλεση» (αυτό θα είναι ένα ωραίο πεδίο αμφισβήτησης του νόμου στην πράξη, οι νομικοί είναι ως εκ της φύσεώς τους σχολαστικοί) ή από τη «διάχυση της ελληνικής γλώσσας; Τέσπα, ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτε, δηλαδή. 😉

  75. sarant said

    72 Στο ιστολόγιο έχουμε πάρει μερικά θέματα από το σκακιστικό, όπως τη μπαλαφάρα των αναπολλαπλασιασμών ή κάποιες συνεργασίες του Καλοπροαίρετου.

  76. Πέπε said

    22 (Pedis):

    # 0 – Η πρόβλεψη για τις κινηματογραφικές ταινίες αποτελεί παρέμβαση σε καλλιτεχνική δημιουργία, κι έτσι είναι απαράδεκτη.

    Είναι απλά ηλίθιοι.

    Ε, ναι. Και συγγνώμη, μια εκπομπη δεν μπορεί να είναι κι αυτή δημιουργία, έστω και όχι ακριβώς καλλιτεχνική;

    Στην ίδια κατεύθυνση:

    Κάποιοι αναρωτήθηκαν επίσης σε ποια βάση θα υπολογίζεται το 45%, αλλά από την επόμενη παράγραφο τεκμαίρεται ότι θα είναι ανά 15θήμερο.

    Τι πά’ να πει ανά 15θήμερο; 45% του συνολικού μουσικού χρόνου του 15θημέρου (οπότε ένα τραγούδι 5 λεπτών εξισούται με δύο τραγούδια των 2’30») ή του αριθμού τραγουδιών (οπότε ένα τραγούδι 5 λεπτών εξισούται με ένα των 2’30»);

    Που κι ο αριθμός τραγουδιών χωράει νερό. Τι γίνεται με τα ηχογραφημένα μέντλεϊ (ένα κομμάτι από δύο ή περισσότερα τραγούδια κολλημένα, ποτ πουρί); ή με τα έργα που υποδιαιρούνται σε μουσικές ενότητες (η πλήρης ηχογράφηση του Ύμνου στην Ελευθερία σε μελοποίηση Μάντζαρου κρατάει περίπου μία ώρα, χωρίζεται σε καμιά δεκαριά τρακ με αρχή και τέλος και διαφορετικές μελωδίες, αλλά είναι «ένα» «τραγούδι»);

    Και φυσικά, τι γίνεται με την οργανική μουσική; Η Φωτεινή Λαμπρίδη έγραψε «δεν είναι κακό ένας σταθμός τζαζ να αφιερώνει Χ% του προγράμματός του στην ελληνική τζαζ». Μα η τζαζ είναι κατά κύριο λόγο οργανική.

    Το τι γίνεται με το ξενόγλωσσο ελληνικό τραγούδι ήδη εθίγη. Εγώ διερωτώμαι επίσης τι γίνεται με την οργανική απόδοση τραγουδιών που υπάρχουν και στα ελληνικά και σ’ άλλες γλώσσες.

    Μετά, έχουμε την κλασική μουσική. Κι αυτή είναι κυρίως οργανική. Όσο Σκαλκώτα και Καλομοίρη και να παίξεις, δε θα σε ποσοστώσει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι ότι οι Έλληνες συνθέτες -και στην τζαζ το ίδιο ισχύει- αντιπροσωπεύουν, ποσοτικά, ένα κλάσμα της παγκόσμιας παραγωγής που απέχει τρομερά από το 45%.

    Και μην αρχίσουμε τώρα να λέμε τι θα γίνει αν Έλληνες συνθέτες αρχίσουν να μελοποιούν ξένη ποίηση, τι θα γίνει με τα δίγλωσσα τραγούδια όπως εκείνο το αφόρητο ελληνογαλλικό με το Καφέ της Ξεγνοιασιάς, τι θα γίνει αν ο Χάρι Μπελαφόντε αρχίσει να τραγουδάει «Ερήνη πού ‘σουν το πουρνό», τι θα γίνει με το γλωσσικά μειονοτικό ελληνικό τραγούδι (στα αρβανίτικα, τα σλαβομακεδόνικα -που μόλις έχουν αρχίσει δειλά δειλά να ξεμυτίζουν από το μακροχρόνιο καθεστώς ορχηστρικής σιωπής-, τα πομάκικα, τα τουρκόφωνα καππαδόκικα, ή αντίστροφα τα ελληνόφωνα της Καλαβρίας.

  77. sarant said

    76 Το λογικό είναι να πηγαίνει το 45% με τον χρόνο «εκπομπής» ανά 15θήμερο.

  78. aerosol said

    #69
    Η Απωνία είναι ελληνικιά!

    #70
    Εντ δε μπρέηνς ον δε κάγκελς…

  79. odinmac said

  80. odinmac said


    Kamal-ol-molk (1847–1940), فارسی: عمله طرب، نوازندگان و رقصندگان عصر ناصری (a Music Group in Naser al-din Shah Ara) (1886)

  81. Πέπε said

    80

    Αυτοί πρέπει να είναι Πέρσες. Αυτός στο κέντρο, πάνω από τις όμορφες κρυστάλλινες καράφες, παίζει ταρ. Ο δεξιά του καμάντσα, τοξωτό, και ο τελευταίος πέρσικο σαντούρι, που είναι στο ίδιο βασικό κόνσεπτ με το ελληνικό αλλά δεν ταυτίζεται μαζί του. Και τα τρία είναι όργανα της λόγιας κλασικής περσικής παράδοσης.

    Εντωμεταξύ όχι μόνο οι φάτσες αλλά και το όλο στήσιμο του πίνακα (πρβλ. «Η σχολή των Αθηνών») δίνει την υποψία ότι πρέπει να εικονίζονται πραγματικά πρόσωπα.

  82. Πέπε said

    @80 και πάλι:

  83. Νίκος Κ. said

    Μάλλον είναι προσπάθεια δημιουργίας «θετικού πακέτου» εν όψει ευρωεκλογών (και μάλιστα χωρίς οικονομικό κόστος).

    Σε δεύτερο επίπεδο ίσως να δείχνει ότι η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης αγγίζει πλέον και τα θέματα του πολιτισμού

  84. odinmac said

    @81 Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, (για να το συνδέσω με την εισαγωγή του @79), γιατί κραδαίνει ένα απειλητικό μαχαίρι εκείνος ο μούτρης ο κοκκινογένης.
    Λογικά το απεικονιζόμενο γκρουπ είναι πραγματικό.

  85. sarant said

    80-81 Mωρέ μπράβο!

  86. Pedis said

    Για κάποιους πάντως το 45-55% ή οποιδήποτε άλλο ποσοστό δεν πρέπει να είναι πρόβλημα, διότι το πρόβλημα είναι άλλο, να πάνε κάπου να φάνε ή να ποιουν έναν καφέ με παρέα και να πουν, σωστότερα: να ακούσουν, καμιά κουβέντα. Διότι δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ούτε ΕΝΑ μαγαζί σε όλη την επικρατεία (εστιατόριο, καφετέρια, καφενείο) που να μην έχει ούτε τηλεόραση ούτε μουσική, η οποία στο 99,9% των περιπτώσεων δεν ακούγεται αν και ξεκουφαίνει. 🥸

  87. odinmac said

    Και αφού μιλάμε για πολιτισμό, να πούμε ότι ο Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα 2023 απονεμήθηκε εξ ημισείας στην απόφοιτη του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μυρτώ Καλοφωλιά, για τη μετάφραση του έργου του Anthony Doerr “Νεφελοκοκκυγία”, εκδόσεις Πατάκη και στο φοιτητή του ΠΜΣ POLICO Σωτήρη Σουλιώτη, για τη μετάφραση του έργου του Jon Fosse “Το άλλο όνομα”, εκδόσεις Gutenberg.

    Τα Κρατικά βραβεία στο σύνολό τους:

    Ι. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2023

    Α. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται στη Ρέα Γαλανάκη για τη συνολική προσφορά της στα Γράμματα.

    Β. Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2023 απονέμεται ομόφωνα στην Ισμήνη Καρυωτάκη, για το έργο της Φυγόδικος δεν ήμουν, εκδόσεις Ποταμός.

    Γ. Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, για το έργο του Το όνομά σου, εκδόσεις Το Ροδακιό.

    Δ. Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2023 απονέμεται ομόφωνα στον Σταύρο Ζαφειρίου, για το έργο του Πράσινος ουρανός, μπλε χορτάρι, εκδόσεις Νεφέλη.

    Ε. Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Λούκο, για το έργο του Η Ερμούπολη της Σύρου (1821-1950). Από το Λίβερπουλ της Ανατολικής Μεσογείου στη βαμβακούπολη των Κυκλάδων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

    ΣΤ. Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Bιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Σπύρο Παπαϊωάννου – Κώστα Βλησίδη για το έργο τους Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας (Α’ Μέρος: Το πορνείο των Βούρλων Δραπετσώνας μέσα από γραπτές πηγές, Β’ Μέρος: Ιχνηλάτηση του τόπου και του χρόνου των «Βούρλων» της Δραπετσώνας), έκδοση Ινστιτούτου Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων.

    Ζ. Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Άρη Αλεξανδρή, για το έργο του Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα, εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Η. Το Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2023 για βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται ομόφωνα στον Γιάννη Πάσχο, για το έργο του Το χρονικό ενός δυσλεκτικού, εκδόσεις Περισπωμένη.

    Θ. Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απονομή τιμητικής διάκρισης στο λογοτεχνικό περιοδικό Κοράλλι.​

    ΙΙ. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2023

    Α) Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα 2023 απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στη Μυρτώ Καλοφωλιά, για τη μετάφραση του έργου του Anthony Doerr Νεφελοκοκκυγία, εκδόσεις Πατάκη, και στον Σωτήρη Σουλιώτη, για τη μετάφραση του έργου του Jon Fosse Το άλλο όνομα, εκδόσεις Gutenberg.

    Β) Το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά 2023 απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Παύλο Καλλιγά, για τη μετάφραση του έργου του Πλάτωνα Παρμενίδης, εκδόσεις Στιγμή, και στον Θεόδωρο Κ. Στεφανόπουλο, για τη μετάφραση του έργου του Ηρώνδα Μιμίαμβοι, εκδόσεις Κίχλη.

    Γ) Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα 2023 απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Jean-Marc Laborie, για τη μετάφραση του έργου του Χριστόφορου Μηλιώνη Καλαμάς κι Αχέρων στη γαλλική γλώσσα [Christoforos Milionis Kalamás et Achéron, εκδόσεις L’Harmattan], και στην Riikka Pulkkinen, για τη μετάφραση ανθολογίας σύγχρονων ελλήνων ποιητών στη φινλανδική γλώσσα [Aurinkokello: Nykykreikkalaisia, εκδόσεις Enostone Kustannus].

    ΙΙI. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2023​

    Α. Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Κυριάκο Χαρίτο για το έργο με τίτλο Για φαντάσου, (εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη), εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Β. Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Θοδωρή Κούκια για το έργο με τίτλο Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, εκδόσεις Κέδρος.

    Γ. Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στην εικονογράφο Χρύσω Χαραλάμπους και στη συγγραφέα Δανάη Δάσκα για το έργο με τίτλο 1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμόνι,, εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Δ. Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το έργο με τίτλο Οι δικοί μου άνθρωποι, (εικονογράφηση Χαρά Μαραντίδου), εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=4894

  88. odinmac said

    @81-82 Μράβο Πέπε, εγώ μόνο το (κάτι σαν) σαντούρι αναγνώρισα.

  89. … ΒΑΛΤΕ ΑΔΕΡΦΟΥΣ
    ΚΑΤΣΑΜΠΑ, ΟΧΙ ΑΒΒΑ …

    Εν τω μεταξύ, οι ΑΒΒΑ αποδεικνύονται προφητικοί:

    Friday night and the lights are low
    Looking out for a place to go
    Where they play the right music

  90. Πέπε said

    84

    Γιατί μάλλον είναι κάποιος, και οι υπόλοιποι ομοίως. Να πω βέβαια ότι δεν το είχα δει το μαχαίρι: ακόμη κι όταν το είπες, χρειάστηκε να βάλω τη μεγέθυνση. Αφού το εντόπισα, τώρα το βλέπω και χωρίς μεγέθυνση. (Λένε ότι η φωτογράφιση πινάκων ζωγραφικής είναι από τα πιο δύσκολα είδη φωτογραφίας.)

    Ευχαριστούμε και για τη λίστα των βραβείων.

    Ζ. Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2023 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Άρη Αλεξανδρή, για το έργο του Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα, εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Για φαντάσου! Το είχα δει στο βιβλιοπωλείο του καραβιού. Μου κίνησε προς στιγμήν την περιέργεια, γιατί υπέθεσα ότι θα ήταν μαθηματικό μυθιστόρημα. Μόλις συνειδητοποίησα ότι ο Καραθεοδωρή δε λεγόταν Ιγνάτιος, και άρα είναι άλλος, το προσπέρασα.

    Ένας ρούμπος πάντως υπέρ του μαγαζιού στο καράβι των Μινωικών. Ενημερωμένο, όχι αστεία!

    (Λοιπόν, μετά από αυτό το ζωγραφικό και λογοτεχνικό διάλειμμα ας βάλουμε τώρα στα γρήγορα ένα γλυπτό, μια ταινία κλπ. και μετά ας επιστρέψουμε στην τέχνη που κυρίως μάς απασχολεί σήμερα, τη μουσική.) 😉

  91. xar said

    @79
    Κάποιος έχει γράψει από κάτω Καταρίνα Στανίνσκι 🙂

  92. Πέπε said

    Α, σταθείτε, προλαβαίνω ένα ακόμα;

    Στον πίνακα, αριστερά από τον μουσικό με το ταρ, είναι κι ένας με παρόμοια ρούχα που παίζει τομπάκ, περίπου τουμπελέκι. Κι άλλος ένας όρθιος με ένα μεγάλο ντέφι, ίσως νταφ.

    Μα πώς μπορεί τόσα πράγματα να μην τα είδα; Τώρα αρχίζω να τους κοιτάω έναν έναν στα χέρια. Άλλοι περίεργες χειρονομίες, άλλος μ’ ένα περίεργο μαντήλι… Μάλλον θέλει πολύ λυσάρι ο πίνακας για να διαβαστεί.

  93. odinmac said

    @80 Τώρα το είδα, ο τίτλος του πίνακα μέσα στην παρένθεση είναι λάθος, στο τέλος είναι era (εποχή, του Νάσερ) και όχι Ara.

  94. Πέπε said

    86

    Εστιατόρια – ταβέρνες υπάρχουν που και που, ιδίως στα τραπεζάκια έξω. Αλλά σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο, κανείς δεν αναρωτιέται πλέον αν χρειάζεται για κάποιον λόγο να προσθέσουν μουσική: απλώς τη βάζουν. Ακόμη και στον φούρνο, όπου μπορεί να κάτσεις μέχρι πέντε λεπτά μάξιμουμ μέχρι να πάρεις το πράμα σου να φύγεις.

    Επί καραντίνας θυμάμαι χαρακτηριστικά φούρνο εδώ στη γειτονιά με μουσική από ραδιόφωνο, φασαρία από διάφορα μηχανήματα (για το αφρόγαλα του φρέντου κλπ.), και τζαμαρία ανάμεσα στη μάσκα της κυρίας στο ταμείο και τη δική μου, να αναλωνόμαστε σε διαλόγους του τύπου:
    -Πώς είπατε;
    -Ορίστε;
    -Είπα «πώς είπατε;»
    -Είπα ότι δε σας άκουσα.
    -Συγγνώμη;
    Και βέβαια θα τύχει και κάποιες φορές το ραδιόφωνο να μην πιάνει και να ακούμε παράσιτα. Τόλμησα να επισημάνω ότι δε βοηθάει σε τίποτε να ακούμε, εκτός όλων των άλλων, και τον φριχτό αυτό ήχο, και μου απάντησαν «μάλλον δε θα πιάνει το ραδιόφωνο και κάνει παράσιτα», λες και όλο το πρόβλημα ήταν να βρούμε την αιτία του ήχου. Ούτε λόγος να πάει κάποιος να το φτιάξει μια στιγμούλα, λετ αλόουν να το κλείσει.

  95. odinmac said

    @92 είναι ελαφρώς παράδοξο το ότι ενώ έχει απειλητικό ύφος, κανένας από το γκρουπ δεν φαίνεται να νοιώθει πως απειλείται, είναι όλοι χαλαροί., ο άλλος κάτω αριστερα τον έχει πάρει λίγο.
    Κοιτάει νομίζω αυτόν με τα προς το γαλάζιο ρούχα, ο οποίος φαίνεται ακόμα πιο σπουδαίος. Ίσως να είναι κάτι σαν η προσωπική του ασφάλεια.

  96. Μαρία said

    93

    Κι ο Σάχης συνονόματος του γνωστού χότζα 🙂

  97. Πέπε said

    Κύριε Σαραντάκο, επειδής τα τελευταία 76 χρόνια τυγχάνω πρόεδρος της Ενώσεως των εν Ιλοινόη Ελλήνων και Ελληνοψύχων Μουσουργών (με ένα μόνο διάλειμμα ελαχίστων εβδομάδων για την εκπλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων), διακόπτω την σιγή μου προκειμένου καλόπιστα να σας ερωτήσω διατί τηρείτε σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος σχετικά με τις ευάριθμες και διακεκριμένες συνθέσεις μελών της Ενώσεώς μας που μελοποιούν αριστουργήματα της παγκοσμίου ποιήσεως, αμετάφραστα, εις τας αυθεντικάς γλώσσας: αθάνατοι στίχοι του Σαίξπηρ, του Δάντου, του Λάο Τσε, του Λάιμπνιτς, του Νεύτωνος, του πρίγκιπος Κροπότκιν, του Καλιγούλα και πλείστων όσων άλλων κορυφαίων ποιητών εψάλησαν και ψέλλονται κατά τας ελληνιστί αρμονίας (δώριον, ιώνιον, υπομυξολύδιον κλπ.) από τας ευαρίθμους Ιλλινοείας χορωδίας και ορχήστρας,, προς ανάδειξιν και μείζονα δόξαν της ελληνικότητος οπού ενυπάρχει εις παν ό,τι αξιόλογον παρήγαγε έβερ το ανθρώπινον πνεύμα. Η Ένωσίς μας, παρά την πικρίαν οπού αισθάνεται για τον παραγκωνισμό των συνθέσεων των μελών της από τα προνόμια που επιφυλάσσει ο νέος νόμος του ελληνικού κρατιδίου, μολοντούτο στηρίζει ασκαρδαμυκτί και κρουνηδόν παν μέτρον υπέρ της προστασίας και διαδόσεως της θείας Ελληνικής γλώσσης και του θείου Ελληνικού τραγουδίου.

    Αν οι γνωστοί εβραιοκίναιδοι αντιρρησίες του ιστολογίου τολμήσουν να με προκαλέσουν, το Επιτελείον μας θα τοις τρίψη εν τη μούρη τοσαύτας και τοιαύτας ελληνικάς συνθέσεις επί βαρβαροφώνων κειμένων ώστε θα λουφάξουν εις τας τρύπας των διά παντός.

    Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω.

  98. Alexis said

    #97: Γνωρίζω κάτι χασαποταβέρνες στην Ιλ-Οινόη που ψήνουν πανσέτες συνοδεία Βελισσαρίου.
    Να σου κάνω κονέ να παίζουτε εκεί τα ελληνόψυχα σιντιά σας; 😅😂🤣

  99. ΓιώργοςΜ said

    97 Ευτυχώς δεν είναι ΑΙ η μάρμαγξ, αλλιώς το σχόλιο δεν θα είχε δει το φως της οθόνης 😛 😛 😛 😛

    (ακόμα γελάω με το ασκαρδαμυκτί και κρουνηδόν)

  100. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αυτό είναι πολιτιστική εισβολή?

    https://tvxs.gr/news/kosmos/tsechia-chiliades-polites-zitoyn-na-dothoyn-onomata-iroon-toy-tolkin-se-dromoys-tis-pragas/

  101. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    τα τελευταία 76 χρόνια […] με ένα μόνο διάλειμμα ελαχίστων εβδομάδων για την εκπλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων

    Το 2021. Διατί το αποκρύπτετε βουστροφηδόν, λαλίστατε κύριε Πέπε?

  102. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    86 Λοιπόν, ο Βάρναλης έχει γράψει (τουλάχιστον ένα) χρονογράφημα για το ενοχλητικό ραδιόφωνο στα εστιατόρια, κυρίως εξοχικές ταβέρνες, το 1950.

    97 Ω! Έχετε και τα αρχεία της μυστικής ραβινικής βιβλιοθήκης της Ζυρίχης;

  103. GeoKar said

    #25:

    Emoji
    Emoji
  104. Λοιπόν, το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας«. Αν ήθελε, λοιπόν, να πείσει για το σκοπό του, το ποσοστό του 45% θα αναφέρεται μόνο στα τραγούδια: 45% των τραγουδιών που ακούγονται να είναι στα ελληνικά, και όχι 45% της συνολικής μουσικής. Και όσο για την ορχηστρική μουσική απόδοση του ελληνόφωνου τραγουδιού, τι εννοεί ο ποιητής ντεν έκο καταλάβι, ούτε τι σημαίνει, ούτε γιατί πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται;

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    80 Εμένα ο μυστηριώδης πίνακας (πού κοιτάνε οι οργανοπαίχτες;) μου θύμισε αυτό (κολλάει δεν κολλάει, λύνει ή δένει γρίφους) 😉 :
    https://www.lifo.gr/culture/arxaiologia/telak-kiotsek-kai-sexoyaliko-perithorio-stin-othomaniki-konstantinoypoli

  106. Stavroula said

    72. Σε ευχαριστώ πολύ, Κωνσταντίνε, για τη χθεσινή απάντηση, προ ολίγου την είδα.

    Για το σκάκι έχουμε τρέξει πολύ με τα παιδιά, αγώνες παντού! Πολλά ένσημα!
    Παίζουν ακόμα, τώρα από χόμπι. Το συστήνω ανεπιφύλακτα, πολλά τα οφέλη, αρκεί οι γονείς να είναι μετριοπαθείς στις ήττες… Βία δεν υπάρχει μόνο στο ποδόσφαιρο…

  107. Stavroula said

    75. Μου ‘ρθε μια ζάλη-ζάλη καθώς διάβαζα την μπαλαφάρα των αναπολλαπλασιασμών….
    Απολαυστικό και εμπνευσμένο άρθρο!!

  108. sarant said

    106 Κι εγώ έπαιζα σε σύλλογο μέχρι τα 20 χρόνια μου.

  109. Costas Papathanasiou said

    80, 81, 105 : Άλλες ανθυπολεπτομέρειες :
    Ο κοκκινογένης μαχαιροβγάλτης μάλλον επιδεικνύεται ως επιδέξιος χορευτής του “Raqs-e Chagho”/Ragsheh Chagoo ( https://thefxworks.co.uk/the-captivating-persian-wedding-knife-dance/ ). Η κόπέλα που γέρνει στην αγκαλιά του άντρα (ο οποίος χαιρετά – σημάδι ομόνοιας, σμίξης ; – με τον δείκτη να καλύπτει ελαφρά τον μέσο ), μάλλον είναι χορεύτρια και έχει στα δάχτυλα ‘τσίγκλες’/ κρουστά μεταλλίκια. Χορεύτριες εν δράσει (μεταξύ ντεφιών και “κανονακιού”), βλέπουμε εδώ: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresco_at_Chehel_Sotoun_Palace,_Isfahan,_Iran.jpg . Ειδική καταχώριση για τα ΄περσικά μουσικά όργανα γίνεται εδώ : Persian musical instruments – Wikipedia . Λοιποί πίνακες του Καμαλ Ολ Μολκ εδώ: https://picryl.com/topics/paintings+by+kamal+ol+molk+in+the+golestan+palace .

  110. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

    @108
    Ἒχω τὴν ἐντύπωση πως τὸν ξέρω ἀυτὸν τὸν σύλλογο !

    @ 106
    Ἐπίσης Σταυρούλα , νἀ’σαι καλά καὶ καλή πρόοδο γιὰ τὰ παιδιά .

    Ζοῦμε σὲ μιὰ κοινωνία τῶν βραβείων, τῶν ἐπάθλων, τῶν ὂσκαρ, τῶν νόμπελ, τῶν ἐπιδόσεων , τῶν ἀφηγημάτων ποὺ προσπαθοῦν νὰ πλασάρουν κάποιοι μὲ ὅπλο ψευδεῖς στατιστικές ( καὶ δὲν εἶναι ἀερολογίες , ἒχουν γραφτεῖ καὶ γράφονται καὶ σήμερα βιβλία ὁλόκληρα γι’αυτά τὰ θέματα ) καὶ αὐτό ἒχει πολύ βαθειές ρίζες καὶ δομές ἀλλά καὶ μεγάλες προεκτάσεις συνάμα στὸν τρόπο συμπεριφοράς τῶν ἀνθρώπων , σὲ ὅλο τὰ φάσμα τοῦ κοινωνικοῦ γίγνεσθαι . Μήπως αυτές οἱ ἲδιες οἱ δομές δὲν εἶναι λοιπόν ποὺ γεννοῦν στἠν πραγματικότητα τὴν ὅποια (τεχνητή) ἀνισότητα καὶ ἂρα καὶ τὴν κάθε μορφῆς βία ;
    Ἢρεμα θέτω ἁπλῶς , ἕνα , εὒλογο θεωρῶ, ἐρώτημα .
    Ἀγαλλίασε ἡ καρδιά μου πρὶν μερικά χρόνια σὰν διάβασα τὴν εἲδηση μὲ ἕναν ἱερέα ποὺ ( ἀπό μνήμης τὸ γράφω καὶ γἰ αὐτό ἲσως νὰ ἒχει μικροανακρίβειες τεχνικά ὡς πληροφορία , ἀλλά τὸ κεντρικό μήνυμα ἰσχύει )
    εἲχαν δώσει τρὶα παιδιά του ἐξετάσεις πανελλήνιες καὶ ἀπέτυχαν ὅλα καὶ τοὺς εἲπε κάτι σὰν “δὲν πειράζει παιδιά , προχωρᾶμε “

    Μήπως ὅσο “ἀνεβαίνουμε πολιτιστικά “
    φτιάνοντας φιοριτοῦρες , ψευτοφιογκάκια, κορδελίτσες, ψευτοκαρφιτσούλες καὶ ἂλλες ψευτοδιακρίσεις , ἡ αληθινή ἠθική τείνει νὰ πέφτει στὰ τάρταρα , τὴν ἲδια στιγμὴ ποὺ ἀνθρωπολόγοι μελετώντας … τοὺς Ζουλού στὴν Ἀφρική νὰ τὸ πῶ ἒτσι χοντρά , μὲνουν ἂναυδοι ἀπὸ τὸ ὑψηλότατο ἐπὶπεδο ἠθικῆς συμπεριφορᾶς τοῦ ἑνός μέλους τῆς κοινωνίας πρὸς τὸ ἂλλο ;
    Καλύβην μὲθ’ ἐκείνης ἢ ἀνάκτορον ἂνευ ἐκείνης ; ἒλεγε ἕνα παλαιό , πλήν σοφόν ἐρώτημα . Μωρέ οὒτε στὴν καλύβα δὲ σὲ βάζει μέσα ἡ γυναίκα ἂν δὲν ἒχεις σκιστεῖ νὰ βρεῖς νὰ φέρεις τροφή γιὰ τὰ παιδιά καὶ τοὺς γέροντες , σ΄αυτὲς τὶς κοινωνίες !

    Ἡ ἲδια ἡ γλῶσσα μας ἒχει βαθειά σοφία καὶ δὲν τὸ λέω σωβινιστικά . Ὅπως καὶ ἡ γλῶσσα κάθε λαοῦ φέρει μεγάλο μέρος τῆς σοφίας ἀλλά καὶ τῆς ἱστορίας τοῦ λαοῦ ποὺ τὴ μιλάει . Ἒτσι ,ὅπως βγαὶνουν κατὰ καιρούς πολιτικάντιδες κὰθε λογῆς καὶ ὑπόσχονται στὸν λαό ἐλπίδες ποὺ σέρνουν ὅμως πίσω τους , ἀόρατες μὲν ἀμα τῆ εξαγγελία, ἀλλά κοφτερότατες καὶ δριμύτατες δὲ ἐν συνεχεία ἀμα τῆ ὑφαρπαγή τῆς ψήφου λεπίδες , (ἒχει ἐν τοῖς πράγμασι ἀποδειχθεῖ – καὶ πάλι , δὲν εῖναι μιὰ σοφιστεία πρὸς ἐντυπωσιασμό ἢ ἁπλῶς ἕνα θεωρητικό κατασκεύασμα αὐτός ὁ ἰσχυρισμὸς ) ὅμοια καὶ τὸ λάθος , μπορεῖ νὰ ἢταν κι ἕνας μικρός ἂθλος γιὰ τὸ παιδί ποὺ προσπάθησε γιὰ κάτι, καὶ δὲν τὰ κατάφερε . Κι ἂν ἒχουμε τὸ σθένος νὰ βλέπουμε αὐτή τὴν ἀλήθεια πρέπει ὂχι μόνον νὰ μὴν τοῦ μιλήσουμε περιφρονητικά , μὰ νὰ τὸ αγαπᾶμε τὸ ἲδιο , κι ἀκόμα περισσότερο εἰ δυνατόν, στὴν περίπτωση τῆς ἀποτυχίας .

    Ἂν ἀρέσει καὶ σήμερα καὶ παραμένει διαχρονική αὐτὴ η “μπαλαφάρα ” τοῦ Παναγιώτη μὲ τὸν Καλοπροαίρετο καὶ στὴ συνέχεια σὲ ἀγαστή συνεργασία καὶ μὲ τὸν Νίκο , εἶναι γιατὶ μπόρεσε παρὰ τὶς “σχεδόν ἀέναες” ἐπαναλήψεις , ἐκεῖ ποὺ χρειάστηκε , νὰ πετύχει ἕνα πραγματάκι ποὺ θεωρῶ ὅτι εῖναι καὶ ἀπό τὰ μεγάλα μυστικά τῶν σπουδαίων συγγραφέων : νὰ τηρήσει τὸ μέτρο . Καλά , μετὰ ἀπό τὸσες ἀπειράριθμες σχεδόν ἐπαναλήψεις μὰς μιλᾶς γιὰ μέτρο ; μπορεῖ κάποιος/α εὒλογα νὰ ἀναρωτηθεῖ .
    Ναί , γιὰ μέτρο ! Ὁρισμένοι ἒχουν την ἐντύπωση ὅτι τὸ νὰ μὴν γράψεις κάποιες λέξεις ποὺ ἐκεῖνη τὴ στιγμή σοὒρχεται νὰ πεῖς , σὲ κατατάσσει αυτομάτως (νὰτες πάλι, μὲ λίγο διαφορετική μορφή, οἱ δομές ποὺ λέγαμε) στὴν κατηγορία τοῦ συντηρητικοῦ ἥ τοῦ φοβιτσιάρη ἢ τοῦ πουριτανοῦ ἢ τοῦ ἒχοντος τὸ τάδε ἢ τὸ δείνα σύμπλεγμα . Δὲν εἶναι καθόλου ἒτσι . Εκεῖ που μιλώντας μόνον στὴν παρέα σου, κάποιες λέξεις ἐντάξει , τὶς λὲς “φόρα παρτίδα” καὶ εἶναι o.k. , ἀντιθέτως , ἐκφέροντας δημόσιο λόγο μπορεῖ νὰ εῖναι ἀπολύτως ἐπάναγκες νὰ αὐτολογοκριθεῖς . Καὶ ὂχι ἀπό κάποιον ἀδιόρατο φόβο , οὒτε ἀπὸ πουριτανισμό , ἀλλὰ γιατὶ ἒχεις ( ἐάν ἒχεις ! ἢ, ἐάν κατορθώσεις κάποιαν εὐλογημένη στιγμή νὰ ἀποκτὴσεις ! ) τὴν αἲσθηση τοῦ μέτρου , ἢ τῆς Ἀριστοτελικῆς μεσότητος ἐάν προτιμᾶτε , ἢ του “μηδὲν ἂγαν ”
    (= προσπάθησε ἂνθρωπε νὰ ἐκμηδενίσεις τὶς ὑπερβολὲς λέει αὐτὴ ἡ ρήσις , mucho? nihil ! να τὸ πῶ καὶ ισπανολατινικά μπά καὶ ἀρέσει καλύτερα ἒτσι ! ) , ἑνός ἐκ τῶν Δελφικῶν παραγγελμάτων . Εἶναι κάτι ποὺ σὲ μεγάλο βαθμό λείπει γενικότερα ἀπὸ τὸν δημόσιο λόγο ἀλλά καὶ μία ἀπό τὶς αἰτίες θεωρῶ ποὺ ἀκόμη καὶ οἱ κατέχοντες ἢ οἱ κατέχουσες σὲ κάποιες περιπτώσεις ἀληθινά τεράστιο συγγραφικό τάλαντο δὲν ἒχουν καταφέρει ἀκόμη νὰ σπάσουν κάποια σύνορα πρὸς τὴν ἀπὸλυτη κορυφή ,
    κάποια φράγματα ποὺ οἱ ἲδιοι εἲτε οἱ ἲδιες στὴν πραγματικότητα βάζουν στὸν ἐαυτό τους .

    Ἐπίδοξε/η συγγραφέα , ποιητή ἢ ποιήτρια μὴπως εἶναι καλύτερα νὰ στρωθεῖς στὴ μελέτη καὶ νὰ δώσεις
    ἀληθινά ἂξιο ἒργο , γιατί αὐτά ποὺ
    νὸμιζες* μὲχρι σήμερα ὁτι σὲ κάνουν μαγκιόρο καὶ καραμπουζουκλή (ἢ μαγκιόρα καὶ καραμπουζουκλοῦ), εἶναι στὴν πραγματικότητα αὐτά τὰ ἲδια ποὺ συγγραφικά καὶ ποιητικά σὲ χαντακώνουν ;
    Ἲσως λιγάκι πικρό τὸ ἐρώτημα, ἀλλά ἀληθινό καὶ μὲ πολλή ἀγάπη

    * σ’αυτή τὴ λέξη ἐπικεντρώνεται ὅλο τὸ νόημα : “ Πρόσεχε μην τυχόν καὶ τὸ νόμισμά σου εἶναι κίβδηλο “ , ἒλεγαν , μὲ συμβουλευτική χροιά , οἱ παλιότεροι γιὰ παρόμοιες περιπτώσεις .

Σχολιάστε