Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στη στεριά δε ζει το ψάρι (διήγημα της Μαριάννας Τζιαντζή)

Posted by sarant στο 7 Απριλίου, 2024


Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και η Εφημερίδα των Συντακτών είχε την καλή ιδέα να τιμήσει την επέτειο με μια σειρά από ειδικές εκδόσεις και επανεκδόσεις που θα προσφέρονται στους αναγνώστες όλη τη χρονιά, κυρίως έως τον Αύγουστο.

Εδώ μπορείτε να δείτε ποια βιβλία θα προσφερθούν, συνολικά 15 τίτλοι. Ανάμεσά τους και το πρώτο λογοτεχνικό μου βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Για μια πορεία» (πρώτη έκδοση 1984, δεύτερη επαυξημένη το 1988 – αυτή θα διανεμηθεί). Είναι το δεύτερο βιβλίο μου που θα μοιραστεί σε μεγάλο τιράζ από εφημερίδα, το πρώτο ήταν  οι Λέξεις που χάνονται το 2013 από το Βήμα.

Πρώτο βιβλίο στην επετειακή σειρά της Εφημερίδας των Συντακτών είναι η συλλογή διηγημάτων «Την άλλη φορά Μαργαρίτα» της  Μαριάννας Τζιαντζή. Είναι ένα βιβλίο που το είχα διαβάσει και το είχα αγαπήσει όταν είχε κυκλοφορήσει το μακρινό 1983 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τότε εγώ δεν είχα βγάλει βιβλίο, αλλά ασχολιόμουν με τα γράμματα, και τη Μαριάννα  την  είδα σαν τη μεγάλη μου αδελφή εν  όπλοις. Εξαντλημένο προ πολλού το βιβλίο, με την επανέκδοση έχει την  ευκαιρία να φτάσει και σε αναγνώστες που δεν είχαν γεννηθεί τότε.

Κάποια  άλλη φορά, ας πούμε κοντά στις 17 Νοεμβρίου, ίσως βάλω το ομότιτλο διήγημα, αλλά για σήμερα θα διαλέξω ένα άλλο, που ίσως δεν είναι «το καλύτερο» του βιβλίου, είναι όμως εκείνο που μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Περιγράφει μιαν οικογενειακή σκηνή: μια νεαρή μητέρα που μαγειρεύει μαζί με τα δυο μικρά παιδιά της -μια σκηνή τόσο απλή και κοινή, που όμως για μένα, που ζούσα τα τελειώματα της φοιτητικής ανεμελιάς και δεν ήθελα να τελειώσουν, ήταν εντελώς εξωτική τότε.

ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΔΕ ΖΕΙ ΤΟ ΨΑΡΙ

Τα παιδιά ήρθαν από το σχολείο ξελιγωμένα από την πείνα, όπως συνήθως.

«Τι φαγητό έχουμε;» ρώτησε η μεγάλη της κόρη κι ανασήκωσε το καπάκι της κατσαρόλας που έλαμπε σ’ όλο το μεγαλείο του άδειου.

«Δεν πρόλαβα να μαγειρέψω», απάντησε η Μαργαρίτα σχεδόν απολογητικά κι ύστερα άδειασε το περιεχόμενο μιας ροζ σακούλας στο μάρμαρο, δίπλα στο νεροχύτη.

«Μμμμ», γρύλισε απειλητικά η Αφροδίτη.

Ο μικρός Μήτσος έβαλε τις φωνές. «Δεν έχουμε φαΐ, δεν έχουμε φαΐ», επαναλάμβανε με διαπεραστική επιμονή.

«Μην γκρινιάζετε, κάντε υπομονή», τους είπε, επιστρατεύοντας όλο το μητρικό της κύρος. Και με μια εξαίσια, πολλά υποσχόμενη κίνηση ξεδίπλωσε ένα χωνί από στρατσόχαρτο για ν’ αποκαλύψει ένα εύσαρκο ψάρι του Ατλαντικού, με θαμπά χάντρινα μάτια και μια άκαμπτη διχαλωτή ουρά.

«Δε μας αρέσει το ψάρι, θ’ αργήσει να ψηθεί, εμείς πεινάμε τώρα», είπαν και τα δυο κι όρμησαν προς το ψυγείο.

«Στοπ! Δε θα φάτε τίποτα μέχρι να ετοιμαστεί το κανονικό φαγητό. Ελάτε πιο κοντά, ελάτε να δείτε τι έξυπνο ψάρι που είναι. Μόνο να ξέρατε τι περιπέτειες πέρασε για να φτάσει εδώ που έφτασε. Κοιτάξτε τι μυτερά που είναι τα δόντια του, να τώρα θα βγάλω τα λέπια του, αυτά είναι η ασπίδα του, κι αυτά τα αγκαθωτά φτερά είναι οι λόγχες του. Είναι γενναίο ψάρι, νίκησε πολλούς εχθρούς, αλλ’ αυτό το ξέρει μόνο».

«Είναι κορίτσι;» ρώτησε με αναιμική περιέργεια η Αφροδίτη.

«Χμμ… και ποιος σας είπε πως είναι στ’ αλήθεια ψάρι;» απάντησε χαιρέκακα η μητέρα. Κι έσπευσε να προσθέσει: «Είναι ένας μεταμορφωμένος πρίγκιπας απ΄ τον Ατλαντικό ωκεανό. Μια κακούργα αρχοντοπούλα τον καταράστηκε να μείνει ψάρι μέχρι τη στιγμή που θα βρισκόταν μια ανύποπτη μητέρα να το τηγανίσει στα παιδιά της».

Τα παιδιά κοίταξαν καχύποπτα πρώτα το πανάθλιο ψάρι, ύστερα τη μητέρα τους, η οποία στο μεταξύ είχε πετύχει, καταρχάς, τον αντικειμενικό της στόχο: να καθυστερήσει την πείνα και την γκρίνια τους μέχρι να τους σερβίρει στα πιάτα τους. Είχε κιόλας αφαιρέσει το κεφάλι, με μια έμπειρη τομή σε σχήμα ημισελήνου, και καταγινόταν με τα λέπια.

«Αλήθεια; Μπορούμε να του ζητήσουμε όποια χάρη θέλουμε;» Ήταν ο Μήτσος με την απαράμιλλη αγορίστικη ευπιστία του.

«Δεν είναι πρίγκιπας. Οι πρίγκιπες δεν είναι κατεψυγμένοι», δήλωσε με στόμφο η Αφροδίτη.

Η μητέρα τότε αγριοκοίταξε την κόρη της – ποτέ δε βρίσκεις κατανόηση σε άτομα του φύλου σου.

«Θέλουμε νερό», είπαν και τα δύο με διαφορά μισού δευτερολέπτου.

«Βάλτε μόνα σας, τα χέρια μου είναι λερωμένα».

Ωραία, έκαναν την πρώτη υποχώρηση, συλλογίστηκε ικανοποιημένη.

Η δουλειά προχωρούσε. Τα λέπια σχημάτισαν έναν μικρό σωρό στην κάτω δεξιά γωνία του νεροχύτη, ύστερα το σώμα του ψαριού έπρεπε να κοπεί σε παράλληλες φέτες που όσο πλησίαζαν στην ουρά αδυνάτιζαν και ύστερα οι φέτες βούλιαξαν σ’ ένα δοχείο με νερό για να ξεπαγώσουν. Το κεφάλι του ψαριού, πλαγιασμένο προφίλ στο μάρμαρο, την κοιτούσε μ’ ένα αλλήθωρο μοχθηρό βλέμμα.

«Παιδιά, μπορείτε να μου βρείτε λίγο σπάγγο;» της ήρθε ξαφνικά μια ιδέα.

«Έχει στο συρτάρι, κάτω από το τηλέφωνο», θυμήθηκε ο Μήτσος.

«Τι τον θέλεις το σπάγγο, μαμά;» ρώτησε η άλλη, πάντα επιφυλακτική.

«Βλέπετε αυτό το κεφάλι;»

Πέρασε τα δάχτυλα μέσα από το κενό που άλλοτε φιλοξενούσε τα βράγχια κι ανοιγόκλεισε δυο φορές το στόμα του ψαριού, εκείνο υπάκουσε σαν μαριονέτα με τα κούφια μάγουλά του να τρέμουν.

Ο μικρός φοβήθηκε. «Δε μ’ αρέσει, πέταξέ το στα σκουπίδια».

Γιατί αγαπούσε μονάχα τ’ αληθινά ψάρια, τα ψάρια των τραγουδιών και των παραμυθιών, εκείνα τα σοφά, σιωπηλά πλάσματα, τα τόσο τρομερά στην εκδίκησή τους, τα τόσο φωτεινά στη χάρη τους. Η ψυχή είναι ένα ψάρι, είχε πει ο μικρός Μήτσος, ένα μικρό κόκκινο ψαράκι που κολυμπάει ήσυχα στ’ άγνωστα, βαθιά νερά γιατί οι δαίμονες τριγυρίζουν στον αφρό, δε βρέχουν τα πόδια τους, και το κορμί τους είναι κάτασπρο, ο ήλιος δεν τ’ αγγίζει.

«Σας είπα αλήθεια ότι δεν είναι συνηθισμένο ψάρι. Κάθε βράδυ αυτό το κεφάλι αποχωρίζεται από το σώμα του και πηγαίνει στα σπίτια των κακών. Και δεν το σταματούν ούτε ένοπλοι φρουροί, ούτε γυμνασμένα σκυλιά, ούτε φωτοκύτταρα – θα σας εξηγήσω άλλη φορά τι είναι το φωτοκύτταρο. Δεν το πιάνει κανένα σύστημα συναγερμού, έτσι λοιπόν πετάει πάνω από το κρεβάτι του κακού και ψιθυρίζει “έφτασε η ώρα σου… ήρθα να σου πάρω την ψυχή”. Οι κακοί παρακαλούν, πέφτουν στα γόνατα, μη ψαράκι μου, του λένε. Εκείνο δεν τους ακούει. Ανοίγει το στόμα του κι από μέσα βγαίνει ένα γαλαζωπό φως, πολύ τρομαχτικό. Το φως χτυπάει το πρόσωπο του κακού, εκείνος ανοίγει και κλείνει το στόμα του, ο λαιμός του στεγνώνει, και λέει από μέσα του την προσευχή του. Μερικοί, όταν συνέρχονται, το φοβερίζουν. Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Άλλοι μπεμπεδίζουν, φωνάζουν τη μαμά τους που έχει πεθάνει, ζητάνε παγωτό, κούνιες, τραμπάλες, γκοφρέτες, το παρακαλούν για μια τελευταία χάρη. Όμως το ψάρι είναι πολύ σκληρό όταν πρόκειται για κακούς, δε συγκινείται καθόλου».

«Μπορεί να πάει ακόμα και στον Καραμανλή;» ρώτησε ο μικρός Μήτσος πλησιάζοντας πιο κοντά στα χέρια της μαμάς του που δούλευαν επιδέξια.

«Και βέβαια μπορεί να πάει», απάντησε τελεσίδικα η μητέρα, ακουμπώντας τις φέτες του ψαριού σ’ ένα τρυπητό σκεύος για να στραγγίξουν. Όμως τώρα θα κάνουμε κάτι άλλο. Θα κρεμάσουμε το κεφάλι απ’ το μπαλκόνι με το σπάγγο να δούμε πώς θα του φανεί ο κόσμος μας από ψηλά. Ποιος ξέρει, ίσως να περάσει ο κακός που θα διαλέξει για να επισκεφθεί το βράδυ».

Κι ενώ το λάδι ζεσταινόταν, οι φέτες πλατάγιζαν απαλά σ’ ένα αλευρένιο σύννεφο, το ψάρι εκδικητικό, μ’ όλα τα εξαπτέρυγα και τις ρομφαίες υψωμένες, ετοιμαζόταν να αιωρηθεί πάνω απ’ το δρόμο, κάθετα στη λεωφόρο, με την αραιωμένη κίνηση, απέναντι στα συνεργεία που βούιζαν και σφυροκοπούσαν, αδιάφορα για τα τεκταινόμενα στο απέναντι μπαλκόνι, γιατί ο κύριος Λάκης θα περνούσε στις τέσσερις να παραλάβει το αυτοκίνητό του και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

Χωρίς σιχασιά, η μητέρα πέρασε το σπάγγο μέσα από το διαμπερές άνοιγμα που άρχιζε από το στόμα του ψαριού, έδεσε την άκρη του σ’ έναν μικρό κόμπο, πέρασε την ασώματο κεφαλή πάνω από το σκονισμένο οριζόντιο κάγκελο, ενώ τα πιτσιρίκια αλάλαζαν ξεχνώντας ότι είχε περάσει η συνηθισμένη ώρα του φαγητού. Η μητέρα τους έσκυψε πίσω από το στηθαίο που υψωνόταν σαράντα πόντους πάνω από την πλάκα του μπαλκονιού.

«Δεν είναι σοβαρά πράματα για μαμάδες αυτά», δικαιολογήθηκε κι άφησε το βάρος του κεφαλιού να γλιστρήσει προς τα κάτω, ξετυλίγοντας το κουβάρι από ένα χαρταετό που ποτέ δεν αξιώθηκαν να πετάξουν λόγω άπνοιας αλλά κι επειδή τα Κούλουμα έρχονται μόνο μία φορά το χρόνο. Έδωσε στον μικρό Μήτσο, που σπαρταρούσε σαν μόλις ν’ αναδύθηκε από τον ωκεανό, να κρατήσει το κουβάρι. Ύστερα έτρεξε στην κουζίνα, το λάδι είχε αρχίσει ν’ αχνίζει, κατευχαριστημένη που βρέθηκαν δύο ψυχές να την πιστέψουν. «Παρασύρομαι εύκολα», μουρμούρισε κι έριξε τις φέτες στην περιφραγμένη λίμνη που κόχλαζε. Να μην ξεχάσω να τους πω για τα μισοτηγανισμένα ψάρια στο Μπαλουκλί, σημείωσε νοερά, αυτό όμως μάλλον δε θα το χάψουν.

 

Κόσμος πολύς πέρασε κάτω από το ψάρι, λίγοι όμως σταμάτησαν για να του πουν χαίρετε. Γιατί οι περισσότεροι περπατούν κοιτάζοντας ίσα μπροστά τους, ο καθένας μας έχει τα δικά του και δεν έχει όρεξη να σπαταλάει το ψυχικό του δυναμικό σε παρατηρήσεις χωρίς αντίκρισμα.

Μερικοί το πρόσεξαν, αλλά δεν έδωσαν σημασία. Για να γλιτώσει το άμοιρο από τις γάτες, σκέφτηκαν. Παντοδύναμο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, το φιλοσόφησαν.

Μια γυναίκα γύρω στα πενήντα, με κόκκινα μάγουλα, σταμάτησε να του χαμογελάσει. «Θα κάνεις ωραία σούπα», του είπε φιλικά, κι άλλαξε χέρι στην τσάντα με τα φρεσκοκομμένα νεράντζια που άφηναν πίσω τους μια όμορφη μυρωδιά.

«Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή περνάνε τα σκουπίδια», θύμωσε ο διαχειριστής της διπλανής πολυκατοικίας. «Τις άλλες μέρες απαγορεύεται».

«Ο αδελφός μου πάει νηπιαγωγείο, κύριε Μιχάλη», του φώναξε η Αφροδίτη. «Δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει».

 

«Ο μπαμπάς, ο μπαμπάς!» είπαν τα παιδιά όταν είδαν τη γνώριμη ταλαιπωρημένη μοτοσικλέτα να παρκάρει πίσω από μια Λάντσια Φούλβια σαν φτωχός συγγενής. Ο μπαμπάς, με μια εφημερίδα υπό μάλης, ένα τσιγάρο καπνισμένο ως τη μέση στο στόμα κι ένα μολυβένιο οχτάωρο στην πλάτη του, σήκωσε το βλέμμα του και χαμογέλασε στα δυο παιδιά, ανεμίζοντας το άλλο, το ελεύθερο χέρι του.

Όταν ανέβηκε ο μπαμπάς, το φαγητό ήταν έτοιμο. Και οι κακοί, με τις κουβέρτες τραβηγμένες πιο πάνω από το σαγόνι τους, παρακολουθούσαν μαρμαρωμένοι το ψάρι να κάνει βουτιά από ψηλά, μ’ όλα τα δόντια ακονισμένα.

 

133 Σχόλια to “Στη στεριά δε ζει το ψάρι (διήγημα της Μαριάννας Τζιαντζή)”

  1. Καλημέρα

    Επικολυρικό πιασάρικο, αλλά πολύ «επαγγελματικό» για να μ’ αρέσει πια αυτό το γράψιμο.

    Μια που το ψάρι ήταν (στην αρχή) κατεψυγμένο για να φαίνονται τα δόντια πρέπει να ήταν συναγριδοειδές Ατλαντικού, ήταν κάποτε αρκετά διαδεδομένο και νόστιμο.

    Απορία μεγάλη βέβαια, αφού ήταν ακόμα παγωμένο και σκληρό, πως βάζοντας τα δάχτυλα εκεί που κάποτε ήταν τα βράγχια, κατάφερε να ανοιγοκλείνει ο στόμα του ψαριού. Πουθενά δεν αναφέρεται πως η μαμά ήταν πιανίστρια ή δακτυλογράφος ώστε να έχει τόσο δυνατά δάκτυλα, ενώ αναφέρεται πως η Λάντσια ήταν Φούλβια !

  2. atheofobos said

    Δεν ξέρω πως θα μου φαινόταν αυτό το διήγημα αν το διάβαζα πριν 40 χρόνια, αλλά σήμερα μου φαίνεται τελείως ξεπερασμένο και αδιάφορο.

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Τι να πω, εμένα μου αρέσει ακόμα

  4. Πέπε said

    Εμένα μ’ άρεσε. Απλές καθημερινές ιστορίες, δεν είναι για να το κάνεις εγκόλπιο.

    Αλλά ο μικρός Μήτσος; Πού ακούστηκε! Δεν πρέπει να ‘σαι τουλάχιστον έφηβος για ν’ αρχίσοεις να είσαι Μήτσος; Και άνω των 50 για να είσαι 100% Μήτσος και καθόλου Δημήτρης.

    @1: Καλά, εσύ στα σαγόνια σκάλωσες; Εμένα η απορία μου ήταν πώς το έκοψε και μετά το ξεπάγωσε. Με το πριόνι; Αλλά ειλικρινά δε με χαλάει.

  5. Πέπε said

    Να μην ξεχάσω να τους πω για τα μισοτηγανισμένα ψάρια στο Μπαλουκλί, σημείωσε νοερά, αυτό όμως μάλλον δε θα το χάψουν.

    Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πιστέψουν μια ιστορία για να τους αρέσει.

  6. Πουλ-πουλ said

    «Η μητέρα τους έσκυψε πίσω από το στηθαίο που υψωνόταν σαράντα πόντους πάνω από την πλάκα του μπαλκονιού.»
    Κάτι δεν πάει καλά εδώ με την περιγραφή και τα ύψη.
    Καλημέρα

  7. Πέπε said

    6

    Παλιά τα παιδιά δεν έπεφταν από τα μπαλκόνια. Επίσης γύριζαν μόνα τους από το σχολείο σε ηλικία που ακόμη πίστευαν στα παραμύθια. Ακόμη και με γρατζουνιές, πάλι με τα πόδια έρχονταν (σήμερα με το ασθενοφόρο).

  8. #4

    Το κατεψυγμένο ψάρι (και το μεγαλόσωμο φρέσκο) κόβεται με ένα μαχαίρι το οποίο κτυπάς κατάλληλα μ΄ένα σφυρί

  9. Costas X said

    Καλημέρα!

    Το διάβασα ευχάριστα, μου άρεσε, αλλά δεν ξέρω γιατί !

    Ωραία πινελιά τα «μισοτηγανισμένα ψάρια στο Μπαλουκλί», που δεν θα τα πίστευαν ούτε τα παιδάκια! !

    http://12dim-volou.mag.sch.gr/ta%20misotiganismenapsaria.htm

  10. Μ’άρεσε! Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί, αλλά μ’άρεσε πολυ!

  11. xar said

    Εμένα μου ήρθε πρώτα η εξής απορία: Μα δεν το έτρωγαν το κεφάλι; Και βλέπω αυτή τη φράση: «Χωρίς σιχασιά, η μητέρα πέρασε το σπάγγο μέσα από το διαμπερές άνοιγμα που άρχιζε από το στόμα του ψαριού, …» και κατάλαβα ότι (στην οικογένεια της συγγραφέως, υποθέτω) το κεφάλι το θεωρούσαν σούπερ αηδιαστικό, αφού η μητέρα παρουσιάζεται να ξελεπίζει, να βγάζει τα εντόσθια, να κόβει κτλ. χωρίς πρόβλημα, αλλά στο κεφάλι αξίζει να επισημανθεί ότι δεν σιχαινόταν.

    Γενικά είναι αξιέπαινο ότι καταφέρνει να στήσει ένα διήγημα από μια τόσο συνηθισμένη και τετριμμένη (ανιβέντφουλ στα ελληνικά) κατάσταση και να κρατήσει το ενδιαφέρον. Αλλά σε κάποια σημεία το ύφος μου φαίνεται λίγο πιο επίσημο από ό,τι θα ταίριαζε. Παράδειγμα η παραπάνω φράση με το διαμπερές άνοιγμα, αντί να πει απλά «από το στόμα στον λαιμό» ή κάτι τέτοιο.

  12. 9/10 !!!

  13. # 12

    Να (δοκιμάσω να) το εξηγήσω εγώ: απλά σας αρέσει το διάβασμα !! εμένα που δεν μου άρεσε από μικρός, δεν άνοιγα βιβλίο ολυτε στο σχολείο, ό,τι θυμόμουνα από την πασάδοση κι ένα πασάλειμα στο διάλειμα πριν το μάθημα, οπότε έγινα δύσκολος και απαιτητικός όταν πρέπει να διαβάσω κάτι. Το ίδιο πάθαινα και με το σινεμά, προτιμούσα να ζω κάτι, παρά να βλέπω στο πανί πως ζούνε οι άλλοι.
    ΑΛΛΑ… τώρα που εξ ανάγκης έχω γίνει σπιτόγατος διαπιστώνω με φρίκη πως παρακολουθώ άνετα στην τηλεόραση ταινίες που κάποτε μου προκαλούσαν ανία, ανάγκα και θεοί πείθονται … ίσως αργότερα να μ’ αρέσουν κιόλας !

  14. Pedis said

    Δηλαδή, υπήρχαν μανάδες το ’80 που φώναζαν το Δημητράκη τους «Μήτσο»; Να πάρει ο τέμπορας κι οι μούρες του, να πάρει! (Αρκετά σημεία στην ιστορία, και η γλώσσα μαζί, μου φάνηκε ότι δεν έχουν κολλήσει όπως πρέπει. Κατά τ’ άλλα, γούστα, αζώλγουειζ.)

    There is
    one art,
    no more,
    no less:
    to do
    all things
    with art-
    lessness

    Piet Hein

  15. Πέπε said

    8

    Καλώς, πάσο. Δεν το ήξερα. Εκείνη όμως το ήξερε;

    11
    Στο κατεψυγμένο ψάρι ούτε εγώ το τρώω το κεφάλι. Στο φρέσκο, εννοείται. Άμα είναι κάπως μεγάλο, μετά από τα γύρω-γύρω (μάγουλα, μάτια) αρχίζει αργά και μεθοδικά η εγχείριση του εγκεφάλου, μέχρι πλήρους αγανακτήσεως των συνδαιτημόνων. Στα πιο μικρά, μέχρι μπαρμπούνι, μάσα-φτύνε. Στα ακόμη πιο μικρά, μάσα σκέτο!

    Αλήθεια, ξέρετε γιατί οι γάτες δεν τρώνε μπαρμπουνοκεφαλή;
    Γιατί δεν τη βρίσκουν!

  16. Ολο το ψάρι μία γεύση, το κεφάλι του ψαριού 100 λένε, και πολλοί είναι που εξασκούν την χειρουργική τους δεινότητα στην ψαροκεφαλή . Προσωπικά λατρεύω τα ψαρομάγουλα γενικώς κσι τα κεφάλια από σκόρπαινες, σφυρίδες, λαβράκια και λοιπά μεγαλόστομα ψάρια.

  17. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Πολύ κατεψυγμένο μου φάνηκε, ώς σαν το ψάρι ένα πράμα.😊 Κι εκεί που είπα αρχικά να αγοράσω την εφημερίδα για το βιβλίο, και φυσικά να την πετάξω μετά χωρίς να την διαβάσω, τελικά δεν θα το κάνω, θα περιμένω άλλο βιβλίο.

    3 – Είναι που έχεις ακόμη την επίγευση των θαλασσινών μεζέδων.😊

    6 – Λογικά από κει και πάνω υπήρχαν κάγκελα, άλιώς δεν στέκει με τίποτα. Όσο κι αν ήταν στην αρπαχτή ο κατασκευαστής, στηθαίο κάτω από 90 πόντους, είναι απαγορευτικό.

  18. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα. Ωραίο, με οικοκυρική παραμυθική απλότητα, το διήγημα.
    Όπου φαίνεται να ισχύουν ή να μην ισχύουν τα εξής:
    ―“Κόσμος πολύς πέρασε κάτω από το ψάρι, λίγοι όμως σταμάτησαν για να του πουν χαίρετε. Γιατί οι περισσότεροι περπατούν κοιτάζοντας ίσα μπροστά τους, ο καθένας μας έχει τα δικά του και δεν έχει όρεξη να σπαταλάει το ψυχικό του δυναμικό σε παρατηρήσεις χωρίς αντίκρισμα.” :
    Ισχύει εν γένει ( Οπωσδήποτε και σε ένα ιστολόγιο)
    ―“ ποτέ δε βρίσκεις κατανόηση σε άτομα του φύλου σου.” :
    Η γενίκευση (λαμβανομένου, πλέον, υπόψη και του “me too”), δεκτή μόνο ως χιουμοριστικό σχήμα υπερβολής ή ειδική υποπερίπτωση του αρχαιοπρεπούς “εξ οικείων τα βέλη”.
    ―“«Μπορεί να πάει ακόμα και στον Καραμανλή;» ρώτησε ο μικρός Μήτσος πλησιάζοντας πιο κοντά στα χέρια της μαμάς του που δούλευαν επιδέξια.[…] «Και βέβαια μπορεί να πάει», απάντησε τελεσίδικα η μητέρα,[…] Και οι κακοί, με τις κουβέρτες τραβηγμένες πιο πάνω από το σαγόνι τους, παρακολουθούσαν μαρμαρωμένοι το ψάρι να κάνει βουτιά από ψηλά, μ’ όλα τα δόντια ακονισμένα.” :
    Ευσεβής πόθος (=Δεν ισχύει). Τα τρανά κάκιστα ψάρια εξακολουθούν να αλληλοχειροκροτούνται όρθια, διότι ουκ έστι Δαμόκλειο ψαροκέφαλο, να πέφτει και να κόβει τους αχίλλειους τένοντές τους.
    ―“«Είναι κορίτσι;» ρώτησε με αναιμική περιέργεια η Αφροδίτη. […] Η ψυχή είναι ένα ψάρι, είχε πει ο μικρός Μήτσος, ένα μικρό κόκκινο ψαράκι που κολυμπάει ήσυχα στ’ άγνωστα, βαθιά νερά γιατί οι δαίμονες τριγυρίζουν στον αφρό, δε βρέχουν τα πόδια τους, και το κορμί τους είναι κάτασπρο, ο ήλιος δεν τ’ αγγίζει.”
    Γιατί να μην ισχύει; Βαθιά στη θάλασσα την κοσμική, μπορεί να πλέει όντως μια ψυχούλα θήλεια κόκκινη, πελαγοβενθική και πρόγονος παγέλλου ερυθρίνου, πρωτεύα και όχι πρωταδάμος. Ίσως το Σύμπαν, πράγματι -κι ας λέει ο μύθος των πρωτόπλαστων το αντίθετο- να ‘τανε πρώτα ωοτόκο και πρωτόγυνο και άλλαξε αργότερα σε άντρα για την πλάκα του. Ίσως, στ’ αλήθεια, μες στη θάλασσα να κρύβεται μια κατακλυσμιαία αλήθεια γυναικείας αρχής ονόματι “Πανδώρα” ( https://en.wikipedia.org/wiki/Common_pandora, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CF%85%CE%B8%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B9 )
    Τέλος, για τα μπαλουκλίσια ψάρια, ας επαναλάβουμε την κατακλείδα απ’ το σονέτο του Γκανά :
    […]Το χέρι που στα φύκια σ’ έχει ρίξει,
    να το ’κοβα ψηλά μ’ ένα δρεπάνι,
    ο κόσμος σα μυλόπετρα να τρίξει,
    τα ψάρια του καλόγερου και πίσω
    την πόρτα ανάμεσά μας να μην κλείσω.
    ( «Πνιγμένος τόσα χρόνια», συλλογή “Μαύρα Λιθάρια”,1980)
    https://www.youtube.com/watch?v=-9EgUP3fBks
    Θάνος Μικρούτσικος – Άηχη Η Μπάντα Των Φιλιατών

  19. Theo said

    Καλημέρα,

    Το διήγημα διαβάζεται ευχάριστα, αλλά μέχρις εκεί.

    Μια ανατροπούλα θα το απογείωνε 😉

  20. dryhammer said

    19. Η ανατροπούλα ήταν έτοιμη μ’ εκείνο το σαραντάποντο στηθαίο, αλλά την απόφυγε κι άφησε το κεφάλι να στάζει δύσοσμα ζουμιά στους περαστικούς.

  21. ΚΑΒ said

    Ευτυχώς δεν έπεσε στο κεφάλι κανενός.

  22. Pedis said

    Ω ρε μπούμεροι, η Λάντσα-Φούλβια ήταν στάτους σύμπολ στα έιτιζ, όχι η Mπέμπα; 🙄

    Οταν γύρισα τελευταία φορά από τη Γάζα, τον Δεκέμβριο του 2022, με ρωτήσαν κάποιοι φίλοι μου πώς τη βρήκα. Τους είπα είναι όμορφη. Με κοίταξαν περίεργα: Πώς μπορεί η Γάζα, που είναι μια μεγάλη φυλακή, να είναι όμορφη; Και τους εξήγησα ότι είναι όμορφη γιατί ο κόσμος είναι ευδιάθετος και πάντα λέει «δόξα τω Θεώ» («Αλ Χαμντουλιλάχ») ανεξαρτήτως του τι παθαίνει. Το συνοδεύει συνήθως με το «ας ελπίζουμε να μη χειροτερέψει η κατάσταση».

    Αλλά δυστυχώς κάθε φορά έρχονται χειροτέρα γεγονότα… Αφού μας κλέψανε τη γη, μας διώξανε από τα χωράφια μας και μας στρίμωξαν σε ένα μικρό κομμάτι γης, ενώ συνεχίζουν να κλέβουν τα χωράφια μας, το νερό μας και τη ζωή μας.

    Ο κόσμος της Γάζας (και της Παλαιστίνης γενικά) πάντα βρίσκει λύσεις για τα προβλήματά του. Για παράδειγμα, δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα για πολλά χρόνια και ο κόσμος βρήκε εκατοντάδες τρόπους για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Και όπως είπε ο εθνικός ποιητής της Παλαιστίνης, ο Μαχμούντ Νταρουίς, «η Γάζα δεν είναι η πιο όμορφη πόλη, ούτε η πιο πλούσια, αλλά ταυτίζεται με την ιστορία ολόκληρης της πατρίδας μας, γιατί είναι πιο άσχημη, πιο φτωχή, πιο μίζερη και πιο αδυσώπητη στα μάτια των εχθρών μας.

    »Γιατί είναι ανάμεσά μας η πιο ικανή να διαταράσσει τη διάθεση του εχθρού και τη βολή του. Γιατί είναι ο εφιάλτης του. Γιατί τα πορτοκάλια της έχουν νάρκες, γιατί τα παιδιά της δεν έχουν ζήσει παιδικά χρόνια, ούτε οι γέροντές της γηρατειά και οι γυναίκες της δεν έχουνε επιθυμίες. Γιατί είναι απ’ όλους μας η πιο όμορφη, η πιο αγνή και η πιο πλούσια και αυτή που αξίζει τη μεγαλύτερη αγάπη»**.

    Ενα από τα πρώτα σπίτια όπου ζούσαμε όταν γύρισε η οικογένειά μου από το Κουβέιτ στη Γάζα (τη δεκαετία του εβδομήντα του περασμένου αιώνα) ήταν ένα διώροφο σε έναν δρόμο που είχε κυρίως μονοκατοικίες ή διώροφα κτίρια. Ενα από αυτά ήταν το σπίτι μιας οικογένειας συγγενών. Εδώ να πω ότι έχω ένα μεγάλο σόι με πολλούς διαφορετικούς κλάδους, που έχει μια καταγραμμένη ιστορία που πάει τουλάχιστον 700 χρόνια πίσω.

    Η οικογένειά μου προέρχεται από μια ιστορική περιοχή της παλιάς Γάζας, η οποία ήταν μακριά από τη θάλασσα, όπως και οι πιο πολλές παλιές πόλεις στη Μεσόγειο. Σε αυτό το σπίτι λοιπόν μένανε τέσσερις θείες, η μία ήταν από τις πρώτες γυναίκες παιδίατρους στη Γάζα και οι άλλες αδελφές ήταν όλες γυναίκες επαγγελματίες, γνωστές για τις επαγγελματικές και διαπροσωπικές δεξιότητές τους.

    Αυτό το σπίτι ήταν 4-5 τετράγωνα μακριά από το Νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στην Πόλη της Γάζας. Και λόγω της ηλικίας τους (από 70 ώς 80 χρόνων) οι κυρίες αυτές δεν φύγανε στη νότια Γάζα με τη νοσοκόμα τους όταν ξεκίνησε η γενοκτονία στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

    Τη μέρα που ο ισραηλινός στρατός διέπραξε τη σφαγή στο Αλ Σίφα, στις 3 Απρίλιου 2024, τις ειδοποίησαν ότι είναι ασφαλείς και να μείνουν στο σπίτι. Στη διάρκεια της σφαγής χάθηκε η επικοινωνία μαζί τους. Ολη η ευρύτερη οικογένεια άρχισε να προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Και βάλαμε όλοι μας ειδοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για οποιονδήποτε μπορούσε να επικοινωνεί μαζί τους να μας ειδοποιήσει.

    Οταν σταμάτησε η σφαγή πήγε ο κόσμος να δει τι έγινε με αυτές τις κυρίες και βρήκαν το σπίτι τους βομβαρδισμένο και εκείνες θαμμένες κάτω από τα συντρίμμια του. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Πώς νιώθανε άραγε οι γυναίκες αυτές όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους μ’ εκείνες μέσα, ποιες ήταν οι τελευταίες στιγμές της ζωής τους; Και αυτές οι ζωές πώς θα καταγραφούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Ως απλοί αριθμοί χωρίς τις ιστορίες τους, τα επιτεύγματα ή τα συναισθήματά τους;

    Αυτές οι κυρίες ήταν τα ογδοηκοστά (80ά) θύματα της εκτεταμένης οικογένειάς μου. Ομως οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι. Μια οικογενειακή φίλη μας με την κόρη της, οι οποίες είχανε φύγει στην αρχή της γενοκτονίας στη νότια Γάζα, αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους, αφού βομβαρδίστηκε και αυτό που μένανε στα νότια.

    Η φίλη αυτή αγαπούσε τα λουλούδια πάρα πολύ και είχε έναν όμορφο κήπο. Πριν από τρεις εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός τις έδιωξε ξανά από το σπίτι τους και φύγανε χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτε. Κάποια στιγμή ενώ περπατούσαν στον παραλιακό δρόμο για να πάνε νότια, τις σκότωσαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και ο κόσμος τις βρήκε μέσα στα αίματα ύστερα από πολλές ώρες.

    Οι γονείς μου κάποια στιγμή ήταν αισιόδοξοι και έτσι χτίσανε το σπίτι μας σε ένα οικόπεδο που είχαμε κληρονομήσει από τον παππού μου – σε ένα κομμάτι του, γιατί το υπόλοιπο το είχε πάρει το Ισραήλ… Κι αυτό το σπίτι είδε κάποιες άσπρες μέρες, αλλά από το 2001 άρχισε να βομβαρδίζεται. Στην αρχή είχανε καταστραφεί τα παράθυρα και οι πόρτες, τα ξαναφτιάξαμε, ξαναχτυπήθηκαν άπειρες φορές. Και τελικά το 2014 βομβαρδίστηκε και δεν έμεινε ούτε μια πέτρα όρθια…

    Είναι προφανές ότι το Ισραήλ έχει ως στόχο να αφανίσει τον παλαιστινιακό λαό, αφού έχουν την άποψη πως δεν είναι εφικτή η συνύπαρξη των δύο αυτών λαών στα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης. Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την 7η Οκτωβρίου δείχνουν την απανθρωπιά και τη βίαιη και ρατσιστική συμπεριφορά του Ισραήλ, αλλά και την αλαζονεία και την αδιαφορία του απέναντι στη διεθνή κοινή γνώμη, παρ’ όλη την παγκόσμια συμπόνια προς τους Παλαιστίνιους.

    Από την άλλη πλευρά, η παλαιστινιακή ηγεσία δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες μεταξύ των παρατάξεών της. Μια ελπιδοφόρα παρατήρηση, ωστόσο, είναι οι βαθιές πολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες – αλλαγές όπως η αντίσταση πολλών κυβερνήσεων, αλλά και των ίδιων των πολιτών ενάντια στην κυριαρχία των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Σάλμα Α. Σάουα

    https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/428608_i-genoktonia-oi-sponsores-kai-i-iroiki-palaistiniaki-antistasi

  23. Στη Μαριάννα Τζιαντζή οφείλουμε και τη μετάφραση της Διττής Κουλτούρας, βιβλίου του C.P. Snow. Δεν ξέρω αν υπήρξε και άλλη μετάφραση.

    http://i.imgur.com/rhxrJyw.jpeg

  24. Πουλ-πουλ said

    17γ.
    Λέει παραπάνω «πέρασε την ασώματο κεφαλή πάνω από το σκονισμένο οριζόντιο κάγκελο», οπότε πώς έσκυψε (γιόγκι ήταν;) πίσω από το στηθαίο των 40εκ., και όχι πάνω από το κάγκελο; Κάπου έχασα τη μπάλα.

  25. Πέπε said

    20, 21

    Κοίτα δω γκρίνια! Γεμάτο ανατροπές είναι! Χαμηλό στηθαίο, σίγουρα κάποιος θα πέσει, κι όμως δεν πέφτει κανείς. Ψαροκεφαλή επίσης έτοιμη να πέσει σε κανέναν διαβάτη (ή να την αρπάξει ο διαβάτης, ή καμιά γάτα ή κανένας περαστικός ποταμογκριζοκιτρινοτσικνιάς κλπ.), κι όμως δεν.

    Δεν καταλαβαίνω τι άλλο θέλετε. Σεξ και φόνους; Πόσο περιορισμένοι πια…

    (Η πλάκα δεν είναι ειρωνεία.)

    Συγγνώμη, στηθαίο σημαίνει το συμπαγές χτιστό, το τοιχάκι, ή το κάθε κάγκελο; Γιατί βέβαια παίζει και η δυνατότητα για 40 πόντους τοιχάκι κι από πάνω κάγκελο. Αυτή τη στιγμή βλέπω ένα ακριβώς έτσι στο απέναντί μου μπαλκόνι.

  26. Πέπε said

    Να το ρε παιδιά, αυτό είναι. Είχε 40 πόντους τοιχάκι κι από πάνω κάγκελο. Η μαμά κρύφτηκε πίσω από το τοιχάκι να κάνει την κατσουκανιά της, γιατί «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά για μαμάδες», μην τη δει κανείς, κι έριξε τον σπάγκο πάνω από το σκονισμένο κάγκελο.

  27. Χαρούλα said

    Κάπως ηθογραφικό μου φάνηκε. Απλά ήθη αστικής οικογένειας, σπιτιού του 70+. Σαν να μας μεταφέρει σε καταστάσεις, τα συναισθήματα. Μου φάνηκε κάπως στατικό, φωτογραφικό, χωρίς εξέλιξη.

    Κυλάει στην ανάγνωση, αλλά ως εκεί.

  28. 27: Τέτοιο;

  29. Αντώνης said

    #27

    Πρέπει να ήταν ιδιαίτερα μικρόσωμη η μαμά για να μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα τοιχάκι 40 πόντων!

  30. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    10 Δεν το είχες διαβάσει, ε;

    22 Η Μπέμπα ήταν απρόσιτη, ιδίως στις λαϊκές γειτονιές

  31. Πέπε said

    29: Ναι, τέτοιο. Αυτό πάντως που βλέπω εδώ απέναντι, περίπου τέτοιο είναι.

    30: Ε αυτό είχε, σ’ αυτό κρύφτηκε. Δε σου λέει ότι η μαμά ήταν 40 πόντους μπόι, απλώς ότι έσκυψε.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνουμε τόση ανάλυση σ’ αυτό το σημείο, τη στιγμή που αλλού στην ιστορία συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Τα λέπια για παράδειγμα: γιατί δεν τα καθάριζε μέσα στο νερό; Ή τον σπάγκο: πώς ακριβώς τον έδεσε, σταυρόκομπο; Καντηλίτσα; Το μισό τσιγάρο: κάπνιζε ακόμα ή του είχε σβήσει;

  32. sarant said

    32 Aφιλτρο; Τι μάρκα τσιγάρο;

  33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μου άρεσε τόσο πολύ!
    Λατρεύω αυτή τη γραφή, τη φαινομενικά απλή που κάτω από κάθε γραμμή είναι ένας κόσμος! Τί μνήμες τί σκέψεις, τί εικόνες μου έφερε! Η λογοτεχνία ανατέμνει τη ζωή, μεγεθύνοντας ή μικραίνοντας την πραγματικότητα ή την ποιητική πραγματικότητα. Δε νομίζω πως στάθηκα ποτέ σ΄ένα πραγματολογικό, εκτός αν δεν χωρούσε ούτε σε σουρρεαλιστική ματιά, ούτε στο μαγικό ρεαλισμό, και πάλι ανάλογα με την αφήγηση βρίσκω ξετρύπια να με πάρει από χέρι ο συγγραφέας. Με τους 40 πόντους το στηθαίο, βλέπω κολλήσατε αρκετοί, ψείρες μου φαίνεστε 🙂 , όπως είδα τις φωτό, στη συνέχεια στα σχόλια, κάπως έτσι το σκέφτηκα καθώς και παλιότερα υπήρχε συχνά τσιμεντένιο πεζούλι και πάνω του στερέωναν τα κάγκελα. Πολλές φορές ήταν και ζαρντινέρα αυτό.
    Μου ρχονται κύματα οι σκέψεις και οι εικόνες, μου άρεσε, θα δω πώς θα τις κουμαντάρω να μην γίνω φλύαρη! 🙂

  34. xar said

    @32 «Δε σου λέει ότι η μαμά ήταν 40 πόντους μπόι»
    Με τέτοιο μπόι μόνο έναν ανεκδοτικό μούτσο ξέρω.

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εξαιρετική περιγραφή της σκηνής που μπαίνουν τα παιδιά μετά το σχολείο, «ξετσικαλιάζουν» που λέμε κάτω (σταματήστε το ξετσικάλιασμα! φώναζε η μάνα μου στην αντίστοιχη στιγμή) και μετά βγάζουν ντελάλη «Δεν έχουμε φαΐ, δεν έχουμε φαΐ » . Μεταφέρθηκα κι ένιωσα την απελπισία της μάνας κείνη τη στιγμή και την πίεση να σταθεί ψύχραιμη και να δει πως θα τους φέρει βόλτα. (Φυσικά και έχω ζήσει και ως μητέρα το αντίστοιχο -μη σαν πω κι ακόμη! 🙂 )

  36. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    25 – Δεν έχασες εσύ την μπάλα, η συγγραφέας την έχασε.😊 Γενικά το διήγημα, είναι λίγο βραδυποριακος, ταλαιπωριακος.☹️ Μάλλον άστοχη η Νικοκυραίϊκη επιλογή.😊

    30 – Άνετα, αν είχε λάβει την εκ του πρηνηδόν θέση.😊

  37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Είχε κιόλας αφαιρέσει το κεφάλι, με μια έμπειρη τομή σε σχήμα ημισελήνου,

    Έτσι, με επιτήδειο κόψιμο, μένει με το ψάρι όλο το «ψωμωμένο» μέρος και ελάχιστο ψαχνό να πεταχτεί με το κεφάλι. Γεγονός ότι στα κατεψυγμένα (για μεγάλα πάντα μιλάμε) για τηγάνισμα, το πετούσαμε το κεφάλι (ο μπακαλιάρος νομίζω ήταν ένα απ΄αυτά). Μια θεία μου τηγάνιζε σε φέτες και το κοκκινόψαρο,(η μητέρα μου όχι, μόνο βραστό), το οποίο βέβαια πουλιέται πάντα ακέφαλο. Δυο τριών ειδών ήσαν τα μεγάλα ψάρια που κυκλοφόρησαν (φαγκρί, λιθρίνι και μπακαλιαρος νομίζω -μετά και λαγόψαρο) τα πρώτα χρόνια των κατεψυγμένων.

  38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    37 Λαμπροχολίτσα, πα να δεις από πού ΄ρχομαι! 🙂
    Κάπου από τη Ρεματιά, σίγουρα και βαστώ κι ένα νταβλάρι. 🙂

  39. 34,

    Αυτό. 

    Ίσως επειδή και η αποδημία έχει βαλσαμώσει κάποιες παλιές σκηνές της απόμακρης νιότης, που γλυκαίνουν όταν ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια, ζωντανές και αφτιασίδωτες.

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλή ώρα, σαν τη μάνα του διηγήματος, η γιαγιά μου, η μάνα του πατέρα μου, είχε μεν μαγειρέψει και βρήκαν φαϊ τα πεινασμένα, αλλά ο μικρότερος, μικρούλης, γιος δεν τα είχε καλά με τις πιπεριές που περιλάμβανε το φαγητό, ένα κλασικό καλοκαιρινό φαγητό του χωριού με όλα τα λαχανικά του κήπου μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καμιά μπάμια, πατάτες και πιπεριές. Βγαίνει λοιπόν με ορμή στο δώμα (στην βεράντα- την από πάνω αυλή σα να λέμε, -ήταν δίπατο σπίτι) και φώναζε από κει ψηλά, με όλη του τη δύναμη την ανακοίνωση: «Η μάνα μου ψήνει πιπερές και δεν τσι θέλωωωω! «. Και πιπερές μεν δεν ξέρω αν έφαε τελικά, αλλά έφαε ξυλιές, τόσες, που «έβαλε και στις τσέπες» που λέμε. Το θυμότανε αυτό το σουλταν μερεμέτ, κυρίως ο μεγαλύτερος αδελφός, ο πατέρας μου, που το μας το έλεγε, ευκαιρίας δοθείσης (πχ όταν τρώγαμε τουρλού) μέχρι το τέλος της ζωής του. Η γιαγιά ήταν σπουδαία γυναίκα, δυναμική, μεγάλωσε εφτά παιδιά, πέντε δικά της και δυο ορφανά από τον πρώτο γάμο του παπού, με την ίδια αγάπη και φροντίδα, αλλά το σκούξιμο του μικρού, άγγιξε την περηφάνια της, δεν σήκωνε ρεζίλεμα στη γειτονιά.

  41. aerosol said

    Μου άρεσε, παρά τις παραδοξότητες που είχε -ή μήπως άραγε εξαιτίας αυτών; Ένα ενσταντανέ είναι, τι ανατροπές να είχε; Πάντως περισσότερο έμεινα στο ότι ένα μεγάλο καταψυγμένο ψάρι θέλει μάλλον ώρες μέχρι να μπει τηγάνι, εδώ φαίνεται λες και στο μισάωρο ήταν έτοιμο. Και στο ότι η ιστορία με το ψαροκέφαλο-τιμωρό μου φάνηκε πολύ θρίλερ για να την διηγηθεί κανείς σε παιδάκια. Αλλά αφήνει μια παράξενη, όμορφη γεύση το διήγημα. Όμορφες ήταν οι Λάντσια Φούλβια, κούκλα η κουπέ. Ανάμεσα στα ΕνΕσΟυ, τα φιατάκια και τα Σιτροέν Αμί, κάπως ξεχώριζε.

  42. Πέπε said

    37

    25 – Δεν έχασες εσύ την μπάλα, η συγγραφέας την έχασε.

    Λάμπρο, δες τα επόμενα σχόλια. Όσοι θεωρούν ότι έχει τόση σημασία να ψειρίσουν πώς ακριβώς ήταν το στηθαίο και τι ακριβώς έκανε η μαμά, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η συγγραφέας δεν έχασε την μπάλα.

  43. Stavroula said

    Ωραίο το διήγημα, μου θύμισε και μένα διάφορα περιστατικά. Βλέπουμε την αγωνία της εργαζόμενης μάνας για το μεσημεριανό φαγητό σε εποχές που δεν υπήρχαν εύκολες και γρήγορες λύσεις, όπως σήμερα.

    Έξυπνη κι η ιστορία για τις περιπέτειες του ψαριού-πρίγκιπα (θυμίζει τον παραμυθά παππού του Βιζυηνού), ευρηματικό και το παιχνίδι με το κεφαλόψαρο. Στο χωριό μου στα Τρίκαλα παίζαμε για ώρες με τις άδειες πράσινες κολοκύθες.

    Αυτό για τον Καραμανλή δεν κατάλαβα. Μήπως επειδή μπήκαμε στην ΕΟΚ το ’81;

  44. Λεύκιππος said

    Κι ο δικός μου Μήτσος, εγγονός στα τέσσερα, χάβει και απολαμβάνει οποιαδήποτε μονότονη ιστορία κι αν του πεις.

  45. sarant said

    36 Aκριβώς

    44 Δεν υπήρχαν εύκολες και γρήγορες λύσεις, πράγματι. Κι όταν δεν υπηρχαν γιαγιάδες…

    45 Λέγεται όμως Μήτσος;

  46. sarant said

    45-46 Εννοώ «τον λένε έτσι;»

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    44τέλος, τώρα θα σχολίαζα για το «Μπορεί να πάει ακόμα και στον Καραμανλή»;

    Καραμανλής=δυνατός μαμπούλας, κακός γενικώς. Μ’ αυτή τη μικρή φράση και μόνο γράφεις κι άλλο ένα τουλάχιστον διήγημα (τύπου Μικρός Νικόλας-Μήτσος εδώ). Σ΄ ένα σπίτι αριστερών (αν κι όχι αποκλειστικά 🙂 ) τσίμπησε τ΄αυτί του παιδιού ένα όνομα -φόβητρο. Αλλά το μαγικό ψάρι τους κι αυτόν τον νικά! Τόσο απλό, γι΄αυτό είναι τα παραμύθια, να πετυχαίνουν όσα δε μπορεί η ζωή και γι΄αυτό είναι τα παιδιά, να τα πιστεύουν, και σωστά, γιατί το κατορθωτό, μια φορά κι έναν καιρό ήταν ακατόρθωτο!

  48. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    39 – Κι εγώ θα έχω τον Πεπίτο μου στην βόλτα χωρίς φίμωτρο.😊

    43 – Δεν ψειριζω τίποτε Πέπε, το είπα ξεκάθαρα στο 17, το διήγημα είναι χαμηλού επιπέδου, αν σε άλλους αρέσει με γειά τους με χαρά τους, εμένα ΔΕΝ! Δηλαδή επειδή το έβαλε ο Νικοκύρης, πρέπει ντε και καλά να πούμε όλοι πως είναι καλό; Ούτε λίγη φαντασία της προκοπής δεν έχει στην ιστορία με το ψάρι, ούτε παιδιά του νηπιαγωγείου δεν την τρώνε.

    Γενικώς, είναι λίγο ό,τι νάναι, και στην ηλικία μου πλέον, δεν είναι να χαραμίζω το χρόνο μου σε τέτοια ανούσια διαβάσματα, έχω διαβάσει εκατοντάδες τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά τότε που ο χρόνος ήταν μπροστά και είχα περιέργεια για πολλά, και άξιζε ο κόπος για δοκιμή και λάθος. Τώρα δεν έχω, και τα λάθη κοστίζουν ακριβά.😊

  49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δεν ξέρω τί γίνεται και κάτι φορές οι διάφορες συμπτώσεις (ίσως κι ο τρόπος που τα μεταφράζω) με οδηγούν να με πω κάτι σαν …αλαφροϊσκιωτη.
    Δείτε, σε παραλληλία με το σημερινό, τί μου συνέβη χθες. Ακριβώς χθες νωρίς, κοντά μεσημεράκι, ετοιμαζόμουν να ξανακατέβω στο μονοπάτι της Ρεματιάς, για να επιστρέψω σπίτι, αφού ανέβηκα πριν και παράγγειλα στην Πεντέλης σ΄ένα ψαράδικο-που ψήνει κιόλας μια ψαρούκλα-ένα βακαλάο, ολόκληρο, με την κεφαλή του 🙂 να το ψήσουν και να μας φέρουν αργότερα. Στον παράδρομο εκεί, στο χείλος της ρεματιάς, κοντοστάθηκα (έχει μια σπαραγγιά στο σημείο κι έριξα μια ματιά αν εχει πεταχτεί κανα σπαράγγι 🙂 ) και πρόσεξα (σπανιο, μόνο τα δεντρολούλουδα και τα πουλιά προσέχω 🙂 ) το παραδίπλα αυτοκίνητο που έγραφε πάνω (ή κάτω;) από την πινακίδα του «lancia fulvia». Αιώνες έχω να προσέξω τέτοιο αμάξι, ξεχασμένο τελείως, σταυροκοπήθηκα έτσι μόνη μου, από την έκπληξη, σαν από άλλη ζωή! Πόσα χρόνια! «Λάντσια Φούλβια» στον καιρό μου, κυρίως τα παιδιά που είχαν σπουδάσει Ιταλία, όταν επέστρεψαν κι έπιασαν δουλειά, οι πιο φιγουρατζήδες, είχαν τέτοια μάρκα.

    Η συνέχεια της ιστορίας της χθεσινής βόλτας, σε καμιά ώρα. Θα πα να δω αν είναι ακόμη εκεί η λάντσια 🙂

  50. Πέπε said

    49

    Δεν είπα εγώ να σ’ αρέσει με το ζόρι, απλώς ότι το αντικειμενικό μπέρδεμα της συγγραφέως σχετικά με το στηθαίο δε συνέβη.

    48

    Προς στιγμήν, έχοντας διαβάσει «επανεκδόσεις προς τιμήν της επετείου της Μεταπολίτευσης», είχα σκεφτεί ότι ίσως εκεί, στον Καραμανλή, να είναι όλο το ζουμί του κειμένου: αυτός ο πιτσιρικάς είχε ακούσει τους γονείς του να λένε διάφορα τρομαχτικά για τον Καραμανλή, σε εποχή που δεν ξέρω αν είχε εξαλειφθεί κάθε κατάλοιπο χαφιεδισμού.

    Μετά όμως είδα ότι το βιβλίο είναι του 1983. Όχι, νομίζω ότι το 1983 πλέον ο καθένας έλεγε την πολιτική του γνώμη χωρίς να φοβάται ότι από τα παιδιά του θα διαρρεύσει προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Δεν έχω καταλάβει από πού προκύπτει ότι η μητέρα είναι νεαρή.

  51. Λοιπόν χθες την νύχτα ήρθε ένα φάντασμα στο δωμάτιό μου … ήταν η γάτα μου που έχασα πριν λίγο καιρό … λέω να γράψω ένα θρίλλερ με γάτες-φαντάσματα !

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πριν βγω, καθώς έριξα μια ματιά 🙂 :
    49 >>και στην ηλικία μου πλέον, δεν είναι να χαραμίζω το χρόνο μου σε τέτοια ανούσια διαβάσματα, έχω διαβάσει εκατοντάδες τα προηγούμενα χρόνια,…

    Ρε Λάμπρο οκ, δεν σ΄αρέσει, και οκ επίσης να επιχειρηματολογείς επ΄αυτού, αλλά να επικρίνεις τους άλλους (και δη τον Νικοκύρη, ότι αστόχησε που το έβαλε! ) που τους αρέσει, προς τί;
    Σαν το ανέκδοτο μ΄αυτόν που παρουσιάζεται για μια θέση που δεν ταιριάζει καθόλου με το προφίλ του οπότε τον ρωτούν,
    -τότε γιατί ήρθες;
    -Για να σας πω ότι δεν σας κάνω! 🙂

    κάτι λες για και τον σκυλο-Πεπίτο σου, αλλά στην επιστροφή, πριν νυχτώσει 🙂

  53. Κώστας said

    Εδώ μια καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου για ένα θανατηφόρο ατύχημα λόγω απουσίας κουπαστής από στηθαίο ύψους 40 εκατοστών. Ενημερωμένη η συγγραφέας!

  54. Πέπε said

    52

    Σε σχετική ιστορία του Πόε, με νεκρό γάτο που ξαναεμφανίζεται, ο ήρωας έχει σαφώς βεβαρημένη συνείδηση λόγω ειδεχθούς εγκλήματος που έχει διαπράξει…

  55. sarant said

    48-51 To ψάρι που θα φάει (έτσι το θυμόμουν) ακόμα και τον Καραμανλή είχε κάνει και σε μένα εντύπωση. Το έργο εκδόθηκε το 1983 αλλά ασφαλώς το συγκεκριμένο διήγημα είναι τέλη δεκ 1970, με ΝΔ ακόμα. Και όπως το θυμάμαι, υπήρχε κάποιο κούμπωμα, δεν είχε καταρρεύσει το «κράτος της δεξιάς»

  56. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    51 – Σε στηθαίο ύψους 40 εκατοστών ούτε πυγμαία δεν κρύβεται, γι’αυτό έχασε την μπάλα ο Πουλ-Πουλ, και στηθαίο, είναι το χτιστό τοιχίο κι όχι το κάγκελο, στο οποίο δεν θα μπορούσε να κρυφτεί, οπότε μπέρδεμα υπάρχει.

    52 – Για κάνε παιχνίδι, κρίνοντας από τα τελευταία συναξιακά ποιήματα, είσαι σε καλό φεγγάρι.🌕😊

  57. # 56

    Σωστά θυμάσαι Νικοκύρη, οι αριστεροί και μη που είχανε φάει φυλακές και εξορίες, ΄ήταν επιφυλακτικοί με τον καραμανλή, μόνο όταν άφησε την πρωθυπουργία στον Ράλλη ανέπνευσαν. Από την άλλη θεωρώ φαιδρό να φοβερίζεις το παιδί σου με τον Καραμανλή ή τον Στάλιν ανάλογα με τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, την στιγμή που υπάρχει ο απολιτίκ Μπαμπούλας !

    Γενικά πάντως στην Ελλάδα οι ελευθερίες στα παιδιά δίνονται με το σταγονόμετρο, προτιμάται η εύκολη λύση της ματάγγισης των πολιτικών, θρησκευτικών ακόμα και ποδοσφαιρικών επιλογών των γονέων

    # 55

    εγώ πάντως δεν έχω πρόβλημα συνείδησης, ούτε έχω διαπράξει έγκλημα ως τώρα ούτε ξέχασα να χωρίσω όταν έπρεπε, απλά τάχα τσούξει λιγάκι.

  58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    53 – Χαλάρωσε ρε κοπελιά, σιγά που τον επέκρινα (οι άλλοι ποιοι είναι;) Ο ίδιος άλλωστε λέει πως ίσως δεν είναι το καλύτερο του βιβλίου αλλά, αυτό που του είχε κάνει εντύπωση.

    Εμένα σαν δυνητικά υποψήφιο αναγνώστη μου έκανε κακή εντύπωση, κι από τη στιγμή που η ανάρτηση έγινε ουσιαστικά για προωθητικούς λόγους, θεωρώ άστοχη την επιλογή, καλύτερα θα ήταν να έβαζε το καλύτερο διήγημα. Αυτή είναι η δική μου άποψη και δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το πρόβλημα σου.

    τέλος – Δεν χρειάζομαι τον Πέπε, τα καταφέρνω μια χαρά ακόμη στην αυτοπροστασία, και πληροφοριακά, δεν θα καταφέρεις τίποτα με το νταβλαρι η οτιδήποτε άλλο. Μόνο με πιστόλι και πάνω από ένα μέτρο απόσταση.😊😍

  59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    56 – «δεν είχε καταρρεύσει το κράτος της δεξιάς» 

    Γιατί πότε κατέρρευσε; πες μου το 15 για να πεθάνω στα γέλια.😂😂😂

  60. sarant said

    58 Δεν είναι απαραίτητο να φοβέριζαν τον μικρό. Μπορεί να άκουγε «Ο Καραμανλής έκανε αυτό, έκανε εκείνο» και να ρώτησε «Ποιος είναι αυτός;» και να του είπαν «Ένας κακός».

  61. Κώστας said

    57α: Το στηθαίο, Λάμπρο, μπορεί να είναι συμπαγές, δηλ. χτιστό, αλλά και μη συμπαγές (π.χ. κιγκλιδωτό). Στην περίπτωση μας, τώρα, έχουμε συνδυασμό των δύο μορφών: συμπαγές στηθαίο ύψους 40 εκ. και κουπαστή. Οπότε η γυναίκα προφανώς δεν θα κρυβόταν πίσω από τα κάγκελα αλλά ξαπλωμένη πίσω από το τοιχίο. Γίνεται. Γιατί όχι;

  62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    62 – Όχι, στηθαίο είναι μόνο το συμπαγές από μπετόν ή χτιστό μέρος του τοιχίου. Τσιμεντένια η γύψινα κολωνάκια και διάφορα άλλα παρεμφερή κιγκλιδώματα, ανήκουν στην κατηγορία των διακοσμητικών, και φυσικά δεν καλύπτουν, όπως και τα γυάλινα που εφαρμόζονται πάνω σε στηθαία.

    Φυσικά και μπορούσε να κρυφτεί ξαπλωμένη, το έχω επισημάνει άλλωστε αλλά, στο κείμενο λέει πως έσκυψε κι όχι ξάπλωσε, και τις όποιες διευκρινίσεις, να τις κάνετε στον Πουλ Πουλ, αυτόν μπέρδεψε η συγκεκριμένη παράγραφος όχι εμένα.😊

  63. Costas Papathanasiou said

    Είναι ξεκάθαρο, για όλους εμάς τους σκληρούς ορθολογιστές που δεν χάβουμε μαμαδίστικα παραμυθάκια, ότι ο ―πασίγνωστος στις νοικοκυρές― μύθος για τη φωτοβόλο ψαροκεφαλή-φόβητρο, αφορμάται από τις θηλυκές, χιμαιρικές κερατίες της τάξης των λοφιομόρφων ( https://en.wikipedia.org/wiki/Anglerfish ,https://en.wikipedia.org/wiki/Ceratiidae ), μπρος στις οποίες τα άρρενα άτομα νιώθουν εκ των πραγμάτων μηδαμινά και αναλώσιμα και -όντως- ψαρώνουν, πέφτουν στα γόνατα, κλαίνε και λένε “μη ψαράκι μου” (ή από μέσα τους μια προσευχή), “μπεμπεδίζουν, φωνάζουν τη μαμά τους που έχει πεθάνει, ζητάνε παγωτό, κούνιες, τραμπάλες, γκοφρέτες” ΄ή “παρακαλούν για μια τελευταία χάρη”, όμως εκείνες δε μασάνε άλλο τι εκτός από κακούς ψευτάντρες (σαν κι αυτούς) που ο φόβος ο κρυφός τους είναι να μην τους κερατώσει κάποια κερατούκλα ψαροκεφαλή ανώτερή τους και οι οποίοι, κατά βάθος, ξέρουν ότι “ Στη στεριά ζει μόνο ψάρι που βρωμάει απ’ το κεφάλι” (Ενώ, στη θάλασσα, τέτοιους διαόλους τους τρων τα διαβολόψαρα).
    Εδώ και σχετικά βίντεο με το σουλάτσο μίας ωραίας και φοβερής φωτοκερατούκλας :
    https://www.youtube.com/watch?v=VqPMP9X-89o The anglerfish: The original approach to deep-sea fishing , https://www.youtube.com/watch?v=knmjJp2hFBA Top 10 : True Facts About The Anglerfish

  64. Πέπε said

    Ρε παιδιά, για όνομα του θεού, έσκυψε για να κρυφτεί. Δε σημαίνει ότι η κάλυψη-απόκρυψή της ήταν 100% αποτελεσματική, αλλά πάντως αυτό είχε. Άμα είχε ένα δέντρο με λεπτό κορμό, θα κρυβόταν πίσω από αυτό, και πάλι μπορεί να περίσσευε λίγο και να φαινόταν.

    Απορώ (το ξανατόνισα) γιατί αποκρύπτετε μετά μανίας όλα τα υπόλοιπα σκανδαλώδη κενά της ιστορίας, λέπια, μάρκα τσιγάρου κλπ., και πετάτε στάχτη στα μάτια του αποβλακωμένου από την ιουδαιοχριστιανική διδασκαλία ρωμαίικου με το στηθαίο.

  65. sarant said

    65 🙂

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Η μητέρα τους έσκυψε πίσω από το στηθαίο που υψωνόταν σαράντα πόντους πάνω από την πλάκα του μπαλκονιού.

    Η κίνηση ήταν ψυχολογική, αυτοειρωνική, έτσι το εξέλαβα εγώ «Θα ΄θελα να μην με δουν …δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά …κλπ» Και ακριβώς γι΄αυτό αναφέρει τους 40 πόντους! Επειδή δεν κρύβουν, αλλά θα ΄θελε να κρύβουν, από τον ίδιο τον εαυτό της, μέσα σ΄όλον αυτό το γοργό αυτοσχεδασμό που πια ένιωθε ότι το παράκανε να κρεμάσει το ψαροκέφαλο κλπ αλλά έλα που είχε ακόμη δουλειά πίσω…

  67. GeoKar said

    #42: Λάντσια Φουλβια Κουπέ HF 👍🤝

  68. Stavroula said

    64. Αυτή η πεσκανδρίτσα στο πρώτο βίντεο είναι αληθινός μπαμπούλας! Σκιάχτηκα!!

    Κι αυτές οι πληροφορίες για τα ερμαφρόδιτα ψάρια και τις χίμαιρες, απίστευτες!

  69. sarant said

    69 Όντως.

    Πεσκαντρίτσα, από το ιταλικό pescatrice = ψαρού (θηλυκό του ψαρά). Και στα αγγλικά είναι angler fish.

  70. BLOG_OTI_NANAI said

    Δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, απλώς, επειδή η εποχή του διηγήματος συμβαδίζει με την παιδική ηλικία πολλών εδώ μέσα, μπορεί να φέρει κάποιες γενικές μνήμες, οικογένεια, σπίτι, μεσημεριανό φαγητό, παιδιά, ο πατέρας έρχεται από τη δουλειά, αστεία κ.λπ.

    Ακαταλαβίστικο το περί Καραμανλή, αλλά θα μπορούσε κάποιος αντίθετος πολιτικά να του έσουρνε διάφορα στο σπίτι, άρα τα παιδιά να έβγαζαν το συμπέρασμα ότι ήταν κακός.

    Επίσης κάπως άσχετη η αναφορά στα «μισοτηγανισμένα ψάρια» που τάχα «δε θα το χάψουν» τα παιδιά… Φυσικά όπως η αναφορά στον Καραμανλή είναι πολιτική, έτσι και εδώ έχουμε εμβόλιμη επίδειξη «εθνικής δυσανεξίας» με ολίγη από ξινίλα στιλ Κορδάτου που έλεγε ότι τους θρύλους μετά την Άλωση τους έπλαθαν «βλαμένοι στο μυαλό». Νομίζω ότι αυτή χάνεται η ουσία των θρύλων, πόσο μάλλον όταν κεντρική ιδέα στο διήγημά σου είναι ένα ψαροκέφαλο ως τιμωρός των κακών που μια χαρά το χάφτουν τα παιδιά.

    Τι να πει κανείς…

  71. Πέπε said

    71

    Δεν ξέρω πώς προσλαμβανόταν ο μύθος για τα ψάρια επί Τουρκοκρατίας ή επί Μεγάλης Ιδέας, αλλά εμένα σήμερα μού φαίνεται ξεκάθαρα ότι χρησιμοποιεί το κλασικό σχήμα του αδυνάτου: πότε θα πάρουμε την Πόλη; Όταν τα ζωντανά μισοτηγανισμένα ψάρια ξαναπηδήσουν από τη στέρνα στο τηγάνι, δηλαδή ποτέ.

    Όπως και να ‘χει, το σημαντικότερο που βλέπω εγώ σ’ αυτό τον μύθο δεν είναι το όποιο μήνυμά του, αλλά ότι είναι ωραίος. Υποκειμενικό βέβαια (και το ότι τον βρίσκω ωραίο, και το ότι το προκρίνω αυτό έναντι του μηνύματος).

    Και όπως ξανάπα, δε νομίζω ότι για να απολαύσει ένα παιδί κάποιον μύθο ή παραμύθι χρειάζεται να το πιστεύει κιόλας. Εξαρτάται κι από την ηλικία βέβαια, η οποία εδώ νομίζω ότι δε δίνεται με ακρίβεια…

  72. Αγγελος said

    Περί Καραμανλή:
    Αγαπητοί οικογενειακοί μας φίλοι, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρωσία, έκαναν εκεί δυο παιδιά, επαναπατρίστηκαν το 1964, αλλά με τη χούντα αναγκάστηκαν να φύγουν (νομίμως αυτή τη φορά) για το Παρίσι. Ο γιος τους, που είχε πολύ χιούμορ, είπε κάποτε: «Δεν καταλαβαίνω. Στη Ρωσία περιμέναμε να φύγει ο Καραμανλής για να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Τώρα περιμένουμε να ξανάρθει ο Καραμανλής για να γυρίσουμε;»

  73. sarant said

    73 Καλό!

  74. Κώστας said

    62: Εδώ, Λάμπρο, το στηθαίο ορίζεται ως «χαμηλός τοίχος ή άλλη ξύλινη ή μεταλλική κατασκευή σε εξώστες […], που προστατεύει […] από ενδεχόμενη πτώση». Επίσης στον Κώδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας αναφέρεται αυτολεξεί ότι «τα στηθαία μπορεί να είναι συμπαγή ή μη συμπαγή ή συνδυασμός των δύο αυτών μορφών». Τέλος, εδώ (άρθρο 2, παράγραφος 12) ορίζεται ότι «τα στηθαία των εξωστών είναι κτιστά συμπαγή, ή ξύλινα ή σιδερένια απλής μορφής με κάθετα λεπτά στοιχεία ορθογωνικής διατομής.»

    (Στηθαίο, στηθαίο και πάλι στηθαίο!) 😂

  75. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    75 – Δεν επιμένω, εσύ ξέρεις καλύτερα.😊

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το τελευταίο μέρος της χθεσινής ιστορίας μου, συγγνώμη για τη φλυαρία,

    Συναντώ λοιπόν στο μέσον περίπου της διαδρομής-επιστροφής μου, έναν μικρό «Μήτσο» με τους γονείς του. Έτρεξε αυτός, από την κοίτη της Ρεματιά που παρατηρούσαν τα βατραχάκια, προς εμένα, εγώ δεν το γνώρισα αμέσως, φέραμε πίσω το γενναίο χελωνάκι! μου λέει.
    Την προηγούμενη εβδομάδα τον είχα συναντήσει (διασταυρωθήκαμε στο διάβα), μαζί τον μπαμπά του να κάθονται σ΄έναν πεσμένο κορμό δίπλα στο μονοπάτι , κάτι του έδειχνε και κουβέντιαζαν όταν κοντοφτάνοντας στο μέρος τους, πήρε το μάτι μου παρακεί μες τα χορτάρια, ένα μικρούλι χελωνάκι όσο ένα λεμόνι και καθώς είχα δει τον πιτσιρικά, αυθόρμητα το πιασα πάνω σ΄ένα φύλλο και του το πήγα. Του λέω αυτό είναι ένα σπουδαίο χελωνάκι, έξυπνο και δυνατό, τρώει μόνο του και ξέρει να βρίσκει το μέρος που έχει ήλιο να ζεσταίνεται…μπλα μπλα, ο μικρός είχε ανοίξει τις ματάρες κι έλαμπε από τη χαρά του . Το κράτησε στα χέρια του σ΄ένα χάρτινο κουτάκι από μπισκότα, εκστασιασμένος, το ήθελε για φίλο του, να το δείξει και της μαμάς, είπαμε να το πάρει σπίτι λίγο, και να του δίνει φλύδες καρότο και μαρούλι αλλά αν δεν τρώει θα το φέρουν πίσω αμέσως, αλλιώς, σε μερικές μέρες οπωσδήποτε, γατί το σπίτι του είναι η Ρεματιά ή μέρη σαν τη Ρεματιά με πρασινάδα και νερό κλπ κλπ.

    Τώρα μαζί με τον επαναπατρισμό της χελώνας, μάζευαν και «θησαυρούς του δάσους», να τους πάνε στο σχολείο που ζήτησε η νηπιαγωγός. Μου έδειξε τί είχε συγκεντρώσει και το πιο σημαντικό του ήταν ένα μεγαλούτσικο ξυλιασμένο/ξερό «μανιτάρι» (αυτά τα παράσιτα που βγαίνουν στους κορμούς) ε, και κάναμε ένα παραμύθι στο άψε σβήσε ότι είναι τυχερό, το είχε ο βασιλιάς των δέντρων της Ρεματιάς, ότι το χτυπούσε τη νύχτα (ήταν κάπως κούφιο κι έκανε τοκ τοκ) για να σταματούν κάποια ώρα να κράζουν τα βατράχια (κράζανε κουάξ κουάξ, εκείνη την ώρα) για να κοιμηθούν τα πουλιά, και…και…

    Κάναμε και μια μικρή πορεία μέσα στο νεράκι του ρέματος, βάζοντας για πατήματα, πέτρες ή κομμάτια ξύλα, πανευτυχής ο μικρούλης. Άγρια περιπέτεια σου λέει, όχι αστεία.
    Κάποια στιγμή μέσα στ΄άλλα, μου λέει ότι μετά θα πήγαιναν να φάνε κάπου και θα δοκίμαζε να φάει με ξυλάκια, σαν τους Κινέζους, και του λέει η μαμά του, αλήθεια τόση ώρα δεν πείνασες; έχω το σάντουιτς αν το θες. Ναι! Πεινάω σαν λύκος (επί λέξει)… και νομίζω πως δε θα δοκιμάσω να φάω με τα ξυλάκια σήμερα! Θα δυσκολευτώ και πεινάω!
    Καθώς χαιρετηθήκαμε, έτρεξε ο σποράκος, κι έκοψε δυο μαργαρίτες, μια για μένα και μια της μαμάς του!… Μου ομόρφηνε τη μέρα.
    Στο σπίτι με περίμενε για να το φάμε, το παραγγελμένο ψάρι και, λόγω τιμής έτσι έγινε, έδωσα τα πτερύγια, την ουρά κλπ στα γατιά αλλά είχα ξεχωρίσει, και φυλάξει, ακριβώς την ψαρομουσούδα, το καυκί και τα ψαρομάτια να τα δώσω στη μεγάλη γάτα, τη Φουντούλω, που είναι ετοιμόγεννη και δεν είχε φανεί καθόλου χθες.
    Έτσι, διαβάζοντας το πρωί το διήγημα, ακόμη και το κεφαλόψαρο δεν μου΄λειπε από το σκηνικό! 🙂

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    73, η οικογένεια Σεβαστίκογλου, το έχει γράψει ή πει η Άλκη σε κάποια συνέντευξη.

  78. Κώστας said

    76: Για την ακρίβεια, Λάμπρο, εγώ μετά βίας ξεχωρίζω το φτυάρι από τη σπάτουλα… 😁 Όμως είναι σαφές ότι εδώ δεν έγραψα τι πιστεύω εγώ αλλά τι λένε άλλοι που γνωρίζουν. 🤔

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    59β. Σιγά μην ήταν και τοποθέτηση προϊόντος! και χρειαζόταν για να αγοραστεί η Εφσυν, μια επιτυχημένη συνεταιριστική δημοσιογραφική προσπάθεια σε τόσο ανάποδες εποχές!
    Κυριακή, λογοτεχνία, επετειακή περίπτωση, ανάμνηση του Νικοκύρη, τί προωθητκά και πράσινα -καλπάζοντα- άτια (Πανάθες 🙂 , κάτι καλό έκανε σήμερα, σα να κατάλαβα)!
    59γ Σημάδι να με γνωρίσεις σου έδινα, ίντα ΄ναι ετούτανα τα ΄μοβόρικα μπρε! 🙂

  80. Πέπε said

    76, 79 (ακριβής ορισμός στηθαίου):

    Το θέμα δεν είναι ποια είναι η ορθή ορολογία γι’ αυτά τα οικοδομικά στοιχεία. Είναι ότι στο διήγημα, πάνω από το φερόμενο ως στηθαίο, ύψους 40 εκατοστών, υπήρχε κάγκελο. Άρα εδώ το στηθαίο δεν είναι κάγκελο, ανεξάρτητα αν αλλού θα μπορούσε ή όχι.

    Η κοπέλα ήταν σ’ ένα μπαλκόνι περίπου σαν της φτγρ στο #29. Έριξε τον σπάγκο πάνω από το κάγκελο και έσκυψε ώστε το τοιχάκι να την καλύψει, όσο ήταν δυνατόν, από τα βλέμματα των περαστικών κάτω και τον γειτόνων απέναντι.

  81. Missing Ink said

    Όπα, κάτσε, κατάλαβα τι έγινε…

    Κυριακή σήμερα, κάπου ήσασταν μαζεμένοι όλοι μαζί και πίνατε απ’ το ίδιο σταφ X-D X-D

    Ρε 27 σχόλια για το στηθαίο, ρε πάτε καλά ρεεεεεεεεεεεεεε;!;!;!;!;!;!

  82. Πέπε said

    82

    Μα πες τα ντε! Τη στιγμή που για τα λέπια (#32, 65) σύμπασα η μεταλληνική κλιξ τηρεί σιγήν παλαιάς αρσακειάδος, ίνα μη δυσαρεστηθεί ο φιλαράκος του ρέκτου κ. Σαραντάκου Παντελεήμων Μπουκάλας και όλα τα κολλητάρια της Καθημερινής. Είναι μετά να μην πάρει τον κατήφορο το κορυφαίο ελληνικό γλωσσικό ιστολόγιο, κυρ Μίσινγκ μου;

  83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    82,83, το δάχτυλο, ποιο φεγγάρι! 🙂
    Πέπε, επίσης, ενώ λέει για τη λάντσια του ενού, δε μας λέει τί μοτοσικλέτα είχε ο άλλος, βέσπα;…τέσπα και τί εφημερίδα κράταγε, όχι έχει σημασία, είναι και λειψό και ελλιπές και κούντουρο, τέλος! 🙂
    Καλό βράδυ μας.

  84. 32α: Τυχαίο;

  85. 70: Κι αφού λείπουν αυτοί που θα το έβαζαν, https://sarantakos.wordpress.com/2009/07/27/peskandritsa/

  86. 77 Καλό το διήγημα, χωρίς να ξετρελαθώ, αλλά ρε Έφη – Έφη η δική σου ιστορία στη Ρεματιά είναι πανέμορφη! Να ‘ σαι καλά και εσύ και το κέφι σου και η αστείρευτη παράδοση μέσα σου και η απίστευτη φαντασία σου και και…

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://kommon.gr/politiki/item/7525-tin-alli-fora-margarita-apo-to-vivlio-tis-mariannas-tziantzi

  88. Κώστας said

    81: Όπως γράφω στο 62, Πέπε, πρόκειται για συνδυασμό συμπαγούς στηθαίου ύψους 40 εκ. και κουπαστής. Θέλω να πω, αν το δούμε αυστηρά, στηθαίο είναι όλη η κατασκευή: τόσο το συμπαγές τμήμα όσο και το μη συμπαγές κιγκλιδωτό. Μια τέτοια διάκριση ωστόσο −αν την είχε υπόψη της η συγγραφέας− θα ηχούσε στο διήγημα υπερβολική, οπότε όντως: το στηθαίο εδώ δεν είναι κάγκελο. Και ναι, τα 40 εκατοστά θα μπορούσαν να την κρύψουν τη γυναίκα. Όμως δεν είναι το θέμα μας αυτό. Το θέμα μας είναι να γίνει κατανοητό τι ακριβώς είναι το στηθαίο. Ως στηθαίο, λοιπόν, ορίζεται…

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    87, Ω, γεια σου Μαγδαληνή! Να είσαι καλά, σ΄ευχαριστώ! Μερικές φορές συμβαίνουν, στη ζωή του καθενός πιστεύω, τέτοιου είδους απρόβλεπτα μικρά θαύματα!

  90. spyridos said

    Τέλος δεκαετίας του 70 ή Λάντσια ήταν στάτους σίμπολ.
    Θυμάμαι κάποιον φίλο του πατέρα μου που το 79 πούλησε τη Λάντσια και πήρε Μπεμβέ.
    Πήγε το Πάσχα στο χωριό του (Μουσουνίτσα) και τον ρυμουλκούσε ο πατέρας μου με το ψηλό Μάζδα στους λασπωμένους καρόδρομους. Ξαναπήρε Λάντσια.

    ΕΦΗ-ΕΦΗ
    Η γιαγιά είχε μοιράσει όλη της τη ζωή σε δυο ορεινά χωριά του Σελίνου.
    Συνηθισμένος από τις ιστορίες της ο μαγικός ρεαλισμός του Μαρκές μου φάνηκε απλά ρεαλισμός.

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ρε, στηθάγχη για το στηθαίο! Το αποστηθίσαμε!

    29, Στηθαία, στη θέα

  92. ΓΤ said

    Ευγενικό Χαλάνδρι
    σαν Θεοδότου Άνδρη
    θα σκάσω μέρα Ρεματιά
    να ρίξω λέω τη ματιά
    Νεράιδες Έφες τριγυρνούν
    και σταχτοσουσουράδες
    κι είναι ωραίες έμπνευσες
    για να γραφτούν αράδες
    Είπαν έχουμε πρόσβαση
    ‘πό την οδόνε Βάρναλη
    τιμήσαν τον μουνόδουλο
    τον του αιδοίου πάρδαλι
    Πάλι καλά που συναντάς
    κότσυφα, καρδερίνα
    Θα γράψω στα @@ μου
    την κάθε πελερίνα

  93. Πέπε said

    89

    Όμως δεν είναι το θέμα μας αυτό. Το θέμα μας είναι να γίνει κατανοητό τι ακριβώς είναι το στηθαίο. Ως στηθαίο, λοιπόν, ορίζεται…

    Α ναι; Δεν το είχα αντιληφθεί.

    Ε τότε άμα είναι αυτό το θέμα μας, να κάτσουμε να το συζητήσουμε λίγο! 🙂

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    91β, Spyr. Mεγάλη, ανεκτίμητη κληρονομιά αυτές οι γιαγιάδες!

  95. Πέπε said

    Εξήλθε στον εξώστη της κι εστήθη
    και μόλις που ξεπρόβαλλαν τα στήθη
    από τα κιγκλιδόφτακτα στηθαία.
    Τα είδα και ζαλίστηκα στη θέα.

  96. ΓΤ said

    Και μόλις που ξεπρόβαλαν τα στήθη

    τα είδα και ζαλίστηκα στη θέα

    Η Φύσις πρόσταξε το πέος: Στήθι!

    …παρηγορήθηκα με ψαροκέφαλα ωραία

    Έψαχνα βλέπεις Δουλτσινέα

    Φράου βαριόβυζη εις τη Γιορτή της Μπίρας

    έφυγα με τον… λούτσο ανά χείρας

    στη δακρυσώρευση βιοτής κακομοίρας

  97. loukretia50 said

    Στρωτή αφήγηση σ΄απλή, ανούσια ψαρίλα
    Τουλάχιστον τα σχόλια δεν άφηναν μαυρίλα

    So, μήτηρ,

    Στήθι ψηλά κι αγνάντευε τ΄αγριεμένα πλήθη
    Ολόκληρη παράσταση για πάρτη σου εστήθη

    Αυτό το ψάρι ξέρει καλύτερα…

    Στα πεινασμένα μας παιδιά, αρκούν τα παραμύθια?

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    93, ΓΤ
    Θα πάρεις το στρατι στρατί,
    στρατί το μονοπάτι,
    όχι από τη Βάρναλη,
    πιο πάνω, από τη Δάσους,
    όλη τη Δάσους τη στρωτή
    με πλάκες, κυβολίθους
    και σαν τελειώσει, απέναντι
    περνάς στο ίδιο το δάσος
    Δεξα ζερβά ΄χεις τα δεντρά
    και πιο ζερβά το ρέμα
    και πάλι συνεχίζεις το.
    Στο δεύτερο γεφύρι,
    πάλι δεξα-ζερβά δεντρά
    κι ο ποταμός ζερβά σου
    χώμα πατείς και προπατείς
    μέχρι τον Άη Θανάση
    που χει πλατάνους δροσερούς
    γωνιές βαθισκιωμένες
    και γέφυρα από σίδερο
    στην μέση των πλατάνων
    εκεί από κάτω το νερό
    κυλά και γαργαρίζει
    {Κι αν πεις που τρώνε, που δειπνούν,
    όσοι ως εκεί ανεβαίνουν,
    έχει ταβέρνα «Το Βραστό»,
    στην από πέρα όχθη 🙂 }

    σσ. από το ύψος της Βάρναλη, προς Κηφισίας (λίγο πριν τη λεωφόρο, υπογειοποιείται το ρέμα) η παραρεμάτια ζώνη διακόπτεται -με μικρά τμήματα μόνο προσβάσιμα (τώρα διαμορφώνεται πιο κάτω ένα κομμάτι). Μάχες του δήμου με χρόνιες καταπατήσεις και παράτυπες χρήσεις δημόσιου χώρου.

  99. Πέπε said

    99

    93, ΓΤ
    Θα πάρεις το στρατι στρατί,
    στρατί το μονοπάτι,
    όχι από τη Βάρναλη,
    πιο πάνω, από τη Δάσους,

    Όχι ρε, από τη Βάρναλη να πάει. Βάρναλη μέχρι να πει ήμαρτον!

  100. Triant said

    τότε που ο χρόνος ήταν μπροστά και είχα περιέργεια για πολλά, και άξιζε ο κόπος για δοκιμή και λάθος. Τώρα δεν έχω, και τα λάθη κοστίζουν ακριβά.

    Πάντα τον ίδιο χρόνο είχες – έχεις.

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100 🙂
    Από Βάρναλη; Ε το ζάβαλη! 🙂

    Βάρναλη και Κολοκοτρώνη
    άκου ΓΤ, μη σε στριτζώνει,
    είν΄η γνωστή «Βαλανιδιά»
    δεντρό και ζυμοχουδιά.
    Παίρνεις το πεϊνιρλί ζεστό
    και τον καφέ ευωδιαστό
    στ΄αλήθεια και στα ψέματα
    πα΄ να το φας στα ρέματα

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ρε πατασμοί, αφήτε με να πα θέσω. Σηκώνομαι ενωρίς την ταχινή! :)
    Έφυγα.

  103. ΓΤ said

    99 Έφη

    Άσ’ τα «παραρεμάτια»

    ‘τί σκίζω τα ιμάτια

    συλλάλα με τ’ αειζεύγαρα

    πτηνών που παίρνουν τούμπα

    αχ πόσο γλυκοκρέμεται

    γαλαζοπαπαδίτσα

    τουμπίτσα κάνει στο κλαρί

    για ψαλτοτσιροβάκο

    τους όρους επιστήμονος

    τους βγάζω εγώ στον τάκο!

  104. Χαρούλα said

    ΕΦΗ σε ζηλεύω! Δεν ξέρω γιατί πρώτα. Τον τρόπο ζωής, γραφής, σκέψης, φαντασίας, αγάπης. Και σήμερα υπέροχη!

    Σ’ευχαριστώ! Να είσαι γερή να περπατάς και να μας τα γράφεις.

  105. Από το απόλυτο στο άπλυτο, ένα όμικρον λιγότερο και υποχρεωτική η άνοδος του τονισμού …

    Πάντοτε υπάρχουν και χειρότερα, διδάσκει η ζωή …

    Από μια ηλικία και πάνω πρέπει να προσέχει κάποιος τι γράφει πριν πάει για ύπνο, είναι μια σοφή συμβουλή.

    Γεια σου Λου με το ψάρι σου (στην Αίγυπτο σε φωνάζουν Μισιρλού ; ) Το δικό μου ψάρι έχει όνομα !

  106. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    Εξαιρετική ποιητική κόντρα, αλλά πολύ γέλασα με το σχ. 100

  107. evamaten said

    99

    Εντάξει, Έφη, μας τρέλανες πάλι!

    (Άσε που εμπνέεις και τον Γουτού κι έρχεται και ισιώνει!)

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα !

    102 διορθ. (νύσταζα γμτ):
    «είν΄η γνωστή «Βελανιδιά»
    δέντρο και ζυμολιχουδιά «

    Είμαστε όλοι παιδιά μού φαίνεται για να μας αρέσουν τόσο οι παραμυθοϊστορίες! 🙂
    Ευχαριστώ Χαρούλα, ευχαριστώ Εύα!

    Το θέμα είναι ότι πρωί πρωί που σχεδίαζα να πάω στη σάμσουν, (κάτι με την οθόνη του τάμπλετ) κάπου στην οδό Ευελπίδων, μέσω του Π.του Άρεως -η μισή όρεξη ήταν που θα διέσχιζα τις ανοιξιάτικες αλέες, αλλέως αποφάσισε η Περιφέρεια (ο πρώην πολ.προ -πολιτική προστασία, ντε).
    Κλειστόν Πεδίον, όπως κι άλλα άλση και πάρκα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς λέει.
    Είπε ο Χότζας να πάει στο παζάρι…

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τζη, το σκέφτομαι και το ξανασκέφτομαι αυτό με τη γάτα σου. Αρχικά, είπα θα σ΄επισκέφτηκε νύκτωρ, μια γάτα, ζωντανή, πραγματική, έτσι στα ξεκούδουνα, από το πουθενά, όπως η προηγούμενη -επιλογή θεού να το πούμε. Αλλά κρίμα, μόνο στ΄όνειρο ή σ΄ ονειροφαντασία;
    Θα την κάνεις διήγημα ή μέρος του, υποψιάζομαι. Πες στο μεταξύ, κάτι περισσότερο, την αίσθησή σου…
    Σ΄έχω στο νου, κάτσε να γεννήσει η Φούντω κι επανερχόμαστε στο θέμα.
    Άλλο σπουδαίο θέμα της ευρύτερης περιοχής, είναι ότι η κερασιά στην Παγόδα (παλιό ουζάδικο) άνθισε και φέτος. Σ’ αυτό το άχαρο σημείο (παράπλευρα του Π.του Άρεως), μια ολόλευκη ομορφιά , φτάνει και στολίζει ως τον τρίτο όροφο.

  110. Alexis said

    #99: Έξοχο!

    Συγχαρητήρια!!!

  111. Alexis said

    Δεξα ζερβά ΄χεις τα δεντρά
    και πιο ζερβά το ρέμα

    …και λίγο ακόμ’ πιο ζερβά
    κτίρια θεμελιωμένα
    που ‘χουν μπαλκόνια απλόχωρα
    με πλουμιστό στηθαίο.

    Το οποίο στηθαίο… 😅😂🤣

  112. spyridos said

    109
    «είν΄η γνωστή «Βελανιδιά»
    δέντρο και ζυμολιχουδιά «

    Ήρθε από το όρος Θαβώρ για να σας ευφράνει.

  113. Ελεύθερη σύνθεση «Ψαράδικο 40»
    (για την λύση του μυστηρίου της θέασης)

  114. Πέπε said

    114

    [εικονίδιο με παλαμάκια]
    [εικονίδιο με παλαμάκια]
    [εικονίδιο με παλαμάκια]

  115. sarant said

    114 Χαχαχαχαχα!

  116. Ε μα!

  117. Μαρία said

    117

    Δες το ζωοφιλικό στη Νίκη του παππού 🙂

  118. 118 Το είδα, αυτό μου έλειπε να κουβαλάω και τις γάτες στο γραφείο 🙂

  119. # 110

    Εφη, ευχαριστώ για την σκέψη σου αλλά όπως είχα πει όταν έχασα την Breeze, είμαι αρκετά μεγάλος πια για να μεγαλώσω γατάκι, Η Κλάρα μου ήρθε δώρο έτοιμη από τον θεό των γατών- αν υπάρχει- ή μια παράξενη στροφή της μοίρας. Στον (μεγάλο) κήπο, στο ερημητήριο, γεννάνε δυο γάτες της γειτονιάς που ταΐζουν καλοί γείτονες κι εγώ όταν πηγαίνω, αλλά δεν θα μπώ στον πειρασμό, μιας κι δεν έχω τα κουράγια ή άνθρωπο να φροντίζει το γατί. Στο ερημητήριο φρόντιζα την γάτα της κόρης μου όταν ταξίδευε, τώρα που λείπει την έδωσε σε «ξενοδοχείο» αντί να την φέρει Αθήνα.

    Και πάλι σ’ ευχαριστώ για την σκέψη.

  120. Πουλ-πουλ said

    114.
    Brilliant, Μιχάλη.
    Εμ βέβαια, χωρίς γνώσεις προβολικής γεωμετρίας, πού πας ρε Καραμήτρο; Αφού λύθηκε και αυτό το μυστήριο, επιστρέφω για χαλάρωση στο Tractatus.

  121. freierdenker said

    Το ψάρι μεν κατεψυγμένο αλλά το διήγημα φρεσκότατο, ολοζώντανο.

    Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η αντίθεση ανάμεσα στην σιγουριά του λόγου και την πεποίθηση της αφήγησης από την μια, και την έλλειψη λογοτεχνικού περιεχομένου από την άλλη, πλοκή, συναισθήματα, νοήματα, ή δεξιοτεχνικές γλωσσικές κατασκευές.

    Θα έλεγα ότι το διήγημα ακολουθεί τους κανόνες της προφορικού και του μιντιακού, δημοσιογραφικού λόγου.

    Προφορικού λόγου όπως στις ιστορίες του οικογενειακού τραπεζιού ή τα ανέκδοτα της παρέας όπου σημασία δεν έχει τι λες αλλά ο τρόπος που το λες. Τρόπος όχι με την έννοια της επιλογής λέξεων αλλά με τον ρυθμό της αφήγησης, την παραστατικότητα, την πεποίθηση τελικά για την αξία της στιγμής που μεταδίδεις.

    Ή στον μιντιακό, δημοσιογραφικό λόγο, ας πούμε ότι κάποιος συμμετέχει σε ένα αφιέρωμα στα 70ς στην τηλεόραση ή σε ένα περιοδικό. Μπορεί το γεγονός που αφηγείται μην είναι κάτι το συνταρακτικό αυτό καθευατό, ας πούμε μια συναυλία των Πελόμα Μποκιού στο Ρόδον όπου το πιο συγκλονιστικό που συνέβη ήταν να φταρνιστεί ο Μπονάτσος στην σκηνή και ο Πουλικάκος που ήταν από κάτω να του κάνει μια άσεμνη χειρονομία. Ένας μάστορας όμως του είδους θα βάλει τόση πεποίθηση στον λόγο του που θα σε κάνει να πεις, αχ να ήμουν κι εγώ εκεί να τα έβλεπα όλα αυτά από κοντά, τι στιγμές ζήσανε αυτοί οι τυχεροί άνθρωποι.

  122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    80 – α). Ακριβώς αυτό που είπα είναι και δεν είναι καθόλου μεμπτό.

    β) Τον τελευταίο καιρό με αποπαίρνεις άσχημα και σ’ έχει φοβηθεί το μάτι μου.😯

    Για δικούς σου σεβαστούς λόγους δεν έχουμε γνωριστεί τόσα χρόνια, οπότε δεν χρειάζεται να δίνεις σημάδια, μια χαρά άγνωστα γνωστά φιλαράκια είμαστε έτσι στο Σαραντακοχωριό.😍

    101 – Ο χρόνος μας από την γέννηση μας, είναι πεπερασμένος και άγνωστος ποσοτικά, οπότε με το καλημέρα δεν έχεις ποτέ τον ίδιο χρόνο, κάθε μέρα κάθε ώρα κάθε στιγμή λιγοστεύει. Το θέμα, είναι πως τον διαχειρίζεται ο καθένας, αν είναι τυχερός και έχει επιλογές στην ζωή του, τον διαχειρίζεται πρός όφελος του η τον διαχειρίζονται άλλοι για δικό τους όφελος.

    Στην πρώτη περίπτωση ο θάνατος, είναι το κερασάκι στην νόστιμη τούρτα, στην δεύτερη κυριαρχεί ο φόβος του θανάτου, εξ ου και παρηγοριά των θρησκειών (με το αζημείωτο φυσικά) και το παραμύθιασμα της μετά θάνατον ζωής.😂😂😂

    Ζωή των αισθήσεων ή των ψευδαισθήσεων.

  123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    114, χαχααααα!! Ψαράδικο (του) 40 ! 🙂 :) :)
    >>κεφαλή ιχθύος / από 40 πόντους λούτσο

    Ζούσε όταν πσαρεύτηκε σ΄οργές νερού σαράντα
    Κι από σαράντα κύματα επέρασε αγάντα
    Είχε ιστορία πρίγκηπα, μπορεί και ημιθέου
    Πριν από σαραντάποντου αιωρηθεί στηθαίου

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    123, Απ΄όταν ορφανέψαμε και οι δυο από τον Γιάννη τον Ιατρού, σου βάνω τις φωνές πότε πότε, πες εις μνήμην του. Βέβαια κατά διάνοιαν με τον μοναδικό του τρόπο αλλά, ξαναλέω, πες εις μνήμην του. Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά μιλούσαμε πολύ. Αχ και πάλι αχ… Τέτοιος σπάνιος άθρωπος, πόσο κρίμας μας 😦 )

  125. Stavroula said

    Τι κεφάτα σχόλια, σχέδια, ποιήματα σκαρώσατε! Για αποστήθιση όλα!

  126. Κώστας said

    114: Είναι σαφές, Μιχάλη, ότι στην απεικόνισή σου αφενός μεν το ύψος του στηθαίου υπερβαίνει τα 40 εκατοστά, αφετέρου η γυναίκα δεν σκύβει. Το τι πραγματικά συνέβη μπορούμε να το δούμε εδώ:

  127. aerosol said

    #122

    μια συναυλία των Πελόμα Μποκιού στο Ρόδον όπου το πιο συγκλονιστικό που συνέβη ήταν να φταρνιστεί ο Μπονάτσος στην σκηνή και ο Πουλικάκος που ήταν από κάτω να του κάνει μια άσεμνη χειρονομία.

    Aχ να ήμουν κι εγώ εκεί να τα έβλεπα όλα αυτά από κοντά, τι στιγμές έζησε αυτός ο τυχερός Freierdenker!

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    125 – Το ξέρω κρι κρί μου, άλλωστε με τον Γιάννη είχαμε οικογενειακές σχέσεις απ’όταν γνωριστήκαμε το 15. Κι εσύ ξέρεις πως δεν σε παρεξηγώ ό,τι κι αν πεις. Έτσι δεν κάνουν οι φίλοι;😍

    Φευγω για Ακρόπολη.

    Καλημέρα.💥

  129. Alexis said

    #127: Μοναχός Σαολίν ήταν η μαμά; 🙂

  130. Κώστας said

    130: Peanuts…

  131. michaeltz said

    114.

    Ωραίο, αλλά του κόσμου δεν έπρεπε να είναι «πολλού»;

  132. michaeltz said

    ΕΦΗ_ΕΦΗ

    Δυόμισυ μέρες μετά κι ακόμα διαβάζω και ευφραίνομαι. Δεν είναι γέλιο, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ, γοητευτικό ξάφνιασμα μαζί και απόλαυση!

    Αποκαλύπτομαι!

Σχολιάστε