Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τις ιστορικές εφημερίδες τις κλείνουν οι ανιστόρητοι

Posted by sarant στο 26 Ιουνίου, 2024


Σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, η Αυγή, η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς δεν θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα. Όπως ανακοινώθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας «αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr”».

Σημείο των καιρών, θα πει κανείς. Και άλλες εφημερίδες έχουν αναστείλει την έντυπη έκδοσή τους στον καιρό του Διαδικτύου, που οι κυκλοφορίες των εφημερίδων για διάφορους λόγους έχουν  καταβαραθρωθεί. Το Δ.Σ. προσθέτει ότι η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας πουλούσε 750 φύλλα κατά μέσον  όρο τον τελευταίο καιρό, ένας αριθμός  που φαίνεται πολύ χαμηλός, αν  και  ποτέ η  καθημερινή Αυγή (όχι η κυριακάτικη) δεν πουλούσε πολύ περισσότερα φύλλα. Το κυριακάτικο φύλλο ήταν που στήριζε και το καθημερινό, συν την επιχορήγηση από το κόμμα (τον «βασικό μέτοχο» της  ανακοίνωσης), κάτι που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Θα πείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια 30% οπότε τα οικονομικά του έχουν μειωθεί, αλλά η Αυγή δεν έκλεισε ούτε και τότε που ο παλιός Συνασπισμός βρισκόταν εκτός Βουλής ή είχε 4-5%.

Το ειρωνικό είναι ότι, πριν  από πολύ λίγες μέρες, τότε που έκανε τη γκάφα να πει ότι συγκινήθηκε βλέποντας τον Νίκο  Μπελογιάννη στη φωτογραφία να κρατάει την Αυγή, (είχε δει τον Πλουμπίδη· ο Μπελογιάννης είχε εκτελεστεί μήνες πριν  εκδοθεί η Αυγή) ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει ότι «Η ΑΥΓΗ έχει εμπνεύσει κόσμο εν μέσω μεγάλων αγώνων. Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης μου». Λίγες μέρες μετά, κλείνει την καθημερινή εφημερίδα, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους συντάκτες και τους φίλους της εφημερίδας. (Εκτός αν την  έκλεισε επειδή έμαθε ότι τελικά αυτός  με τα γυαλιά στη φωτογραφία δεν ήταν  ο Μπελογιάννης).

Να κάνουμε μιαν ιστορική αναδρομή. Η Αυγή κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου 1952 ως κυριακάτικη εφημερίδα («εβδομαδιαία δημοκρατική εφημερίδα του λαού»). αλλά δυο μήνες αργότερα, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, άρχισε να κυκλοφορεί καθημερινή. Στο φύλλο της 26ης Οκτωβρίου 1952 ανακοινώνεται η καθημερινή έκδοση και η εφημερίδα αυτοχαρακτηρίζεται «καθημερινή δημοκρατική εφημερίδα του λαού». Αυτό γραφόταν στην  προμετωπίδα της μέχρι το κλείσιμό της το 1967.

Την Αυγή την έκλεισε η δικτατορία της 21ης Απριλίου  1967. Τώρα, την κλείνει ξανά, στο καθημερινό της φύλλο, ο Στέφανος Κασσελάκης. Κρίμα και ντροπή.

Θα πείτε, στον καιρό μας όλες οι εφημερίδες δοκιμάζονται. Και η Αυγή είχε  δοκιμαστεί, πολλές φορές μάλιστα, και πριν από δύο χρόνια είχε φτάσει στα πρόθυρα της αναστολής έκδοσης (πάλι) του καθημερινού φύλλου. Τότε, η κινητοποίηση πολλών φίλων της έφερε ένα κύμα νέων συνδρομών, αλλά και έδειξε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε καθήκον να στηρίξει την εφημερίδα -και το κλείσιμο αποτράπηκε. Σήμερα, όχι.

Με στενοχωρεί πολύ αυτό που έγινε, έχω δεσμούς με την εφημερίδα. Από την  Αυγή έμαθα να διαβάζω, όταν την  έφερνε ο πατέρας μου στο σπίτι -αρκετά πριν πάω σχολείο. Μόλις κηρύχτηκε η δικτατορία, η μητέρα μου με δασκάλεψε «Αν σε ρωτήσουν τι διαβάζει ο πατέρας σου, να πεις «Νέα» και  «Εστία» -κι εγώ παράκουσα και σκέφτηκα πως υπάρχει περιοδικό «Νέα και αστεία».

Μετά τη δικτατορία, το διάστημα εκείνο της αβεβαιότητας  που ένιωσαν δεκάδες  χιλιάδες  αριστεροί πριν κατασταλάξουν, διαβάζαμε πάλι την  Αυγή (που επανεκδόθηκε στις 4 Αυγούστου 1974 ως «πρωινή εφημερίδα της Αριστεράς», αυτοχαρακτηρισμό που τον διατηρεί ως σήμερα). Όταν εντάθηκε η κόντρα ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΚΚΕ εσ. (την «αναθεωρητική ομάδα») και όταν πέθανε και ο παππούς το 1977, σταματήσαμε να παίρνουμε Αυγή. Πάντως, όποτε την  έπιανα στα χέρια μου παραδεχόμουν  ότι έχει αναγνωστικό ενδιαφέρον.

Η Αυγή με έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν ένας παροπλισμένος αριστερός, που ψήφιζα ΚΚΕ για ιστορικούς λόγους και επειδή το χέρι μου πήγαινε  μόνο του. Γύρω στα 2006-7, διαπίστωσα ότι δεν έβρισκα να διαβάσω τίποτα στον Ριζοσπάστη εκτός από τα λογοτεχνικά, ενώ στην  Αυγή έβρισκα πολλά αξιόλογα αν και διαφωνούσα με τα πολιτικά. Μάλιστα, την Αυγή την προτιμούσα από τις άλλες κυριακάτικες όπως το Βήμα διότι μπορούσες να τη διαβάσεις χωρίς καθάρισμα, ενώ για να διαβάσεις το Βήμα έπρεπε να  σκίσεις το σελοφάν,  να πετάξεις τα διάφορα ένθετα, τις μπλε σελίδες, τις σομόν σελίδες, τα διαφημιστικά, όπως όταν καθαρίζεις ψάρι από κόκαλα κι αγκάθια.

Το καλοκαίρι του 2008 ο Στρατής ο Μπουρνάζος μού πρότεινε να συνεργαστώ στα Ενθέματα,  που τότε επιμελούταν (σικ, ρε,  αν θέλετε το κάνω επιμελιόταν, αλλιώς πρέπει να αλλάξω το ρήμα) και πολύ σύντομα, βοηθούντος και του Δεκέμβρη του 2008, άλλαξα προτίμηση.

Με τα  Ενθέματα συνεργαζόμουν σε μια μηνιαία στήλη  «Οι λέξεις έχουν  τη δική τους ιστορία», όπως και το ιστολόγιο δηλαδή. Τα άρθρα αυτά τα έβαζα  και στο ιστολόγιο μετά. Με μια διακοπή, η συνεργασία κράτησε ως το 2020, που σταμάτησε το ένθετο.

Αναγνωρίζω  ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για έντυπες εφημερίδες, όπως και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε εκλογική καθίζηση που είχε και ανάλογη επίπτωση στην  κρατική επιχορήγηση (βέβαια, το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% μπορούσε να στηρίξει εφημερίδα).

Ωστόσο,  θα πω και κάτι ακόμα και μακάρι να αδικώ τον κ. Κασσελάκη. Φοβάμαι ότι η σημερινή ηγεσία, όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει το κλείσιμο (π.χ. οικονομική εξόρμηση ή έστω 1-2 ευρώ από τη συνδρομή κάθε μέλους, τη  στιγμή που επαίρεται για 150.000 μέλη), αλλά μάλλον πολύ τη βόλευε που κλείνει η καθημερινή Αυγή. Βλέπετε, ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να συντηρεί έναν στρατό  από τρολ,  που καθημερινώς στα σόσιαλ βρίζουν  χυδαία όχι μόνο τα άλλα  αριστερά κόμματα, αλλά και τον  κάθε συριζαίο που τολμάει να ψελλίσει λέξη διαφωνίας: τον Τεμπονέρα, τη Γεροβασίλη, τον Ζαχαριάδη, τον οποιονδήποτε. Η Αυγή δεν μπορεί να βγει και να δολοφονεί χαρακτήρες, δεν μπορεί να  γράφει «Τεμπονέρα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ» και «Στέφανε ξεκίνα την αποπαρασίτωση», ενώ τα τρολ του Τουίτερ (ή, για πιο επιμελημένες δουλειές, το Ντοκουμέντο) θαυμάσια μπορούν. Οπότε, δεν ενοχλεί αν κλείσει η Αυγή.

Τις ιστορικές εφημερίδες τις κλείνουν  οι ανιστόρητοι.

Υστερόγραφο: Παραθέτω λινκ προς την  ανακοίνωση που έβγαλαν οι εργαζόμενοι της Αυγής, μαζί με το εικονικό πρωτοσέλιδο του φύλλου που θα κυκλοφορούσαν. Η ανακοίνωση των εργαζομένων της Αυγής δεν δημοσιεύτηκε στο σάιτ της Αυγής -τόση δημοκρατία!

121 Σχόλια to “Τις ιστορικές εφημερίδες τις κλείνουν οι ανιστόρητοι”

  1. Κουνελόγατος said

    Αν είναι δυνατό, και μόνον για φιγούρα θα έπρεπε να μείνει.

  2. […] Σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, η Αυγή, η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς δεν θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα. Όπως ανακοινώθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας “αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr””. Σημείο των… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2024/06/26/avgi-3/ […]

  3. Θεόδωρος Τσιλιγιάννης said

    Εγώ είχα βάλει την αναγγελία γάμου σήμερα στην Αυγή…. με κέρασε άκυρο ο Κασσελ …

  4. greggan193 said

    Κρίμα, παρά τις ενίοτε ενστάσεις μου για τις πολιτικές θέσεις της. Ο «Ρ» και η «Α» μάς μεγάλωσαν, μας έστειλαν στις αλάνες της Αριστεράς από μικρά παιδιά. Αλλά τι να περιμένει κανείς, τέτοιο κόμμα, τέτοιες πράξεις. Κι αν βιαστεί να πει κάποιος πως λίγο πολύ κι εκεί στον Περισσό έγιναν τα ίδια, θα πω πως ο «Ρ» παραμένει, λείπει πολύ ο 902, τηλεόραση και ραδιόφωνο, και κακώς έγινε ότι έγινε κι εκεί. Αλλά τουλάχιστον δεν άλλαξαν πορεία. Η «Α» αντικατοπτρίζει λίγο πολύ και την πορεία μιας Αριστεράς που φαίνεται ότι δεν θέλει να κοιτάξει τον εαυτό της κατάματα.

  5. michaeltz said

    Μεγάλο πολιτικό λάθος! Προβλέπω πως, μετά από κάποιες απαραίτητες πολιτικές αλλαγές η εφημερίδα θα ξαναβγεί στα περίπτερα…

  6. Ενός Κασελάκις, μύρια κακά έπονται

  7. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, λέμε τώρα.

    Καταλαβαίνω την αμφιθυμία των στελεχών όταν ο εξ Αμερικής Μεσσίας ανέλαβε το κόμμα. Ας δοκιμάσουμε, ίσως μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κάπως διαφορετικά, μπορεί και να ‘ναι για καλό κλπ, κι έμειναν. Αν σήμερα έχουν ίχνος αυτοσεβασμού και κοινής λογικής, είτε θα πρέπει να κινήσουν διαδικασίες εκπαραθύρωσής του, είτε θα πρέπει να τον αφήσουν μόνο του, να κλείσει την πόρτα φεύγοντας.

    Η νέα έκδοση της ανανεωτικής αριστεράς, που δεν έχει περάσει τα ζόρια των παλιών αγωνιστών, δεν έχει καλή σχέση με πειθαρχία κάθε είδους. Όμως κάθε οργανισμός για να λειτουργήσει χωρίς να τον πάρει και να τον σηκώσει ο αέρας που φυσάει πότε εδώ, πότε εκεί, χρειάζεται καταστατικό – και πειθαρχία σε αυτό. Πώς να εμπιστευθεί κανείς ένα κόμμα που δεν είναι σε θέση να συμμαζεύει τα του οίκου του;

    Για να χρησιμοποιήσω την έκφραση των νεαρότερων: ΣΥΡΙΖΑ; Είχαμε..

  8. ΓΤ said

    «Τις ιστορικές εφημερίδες τις κλείνουν οι ανιστόρητοι».

    Eστία 26.06.2024: Τίτλοι τέλους για το ημερήσιο φύλλο της ιστορικής Αυγής με απόφαση του ανιστόρητου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

    https://www.frontpages.gr/d/20240626/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

    «Την Αυγή την έκλεισε η δικτατορία της 21ης Απριλίου  1967. Τώρα, την κλείνει ξανά, στο καθημερινό της φύλλο, ο Στέφανος Κασσελάκης».

    Τρεντάρει παντού από χτες.

    Να πούμε ότι, δυστυχώς, και το κυριακάτικο της Αυγής βρίσκεται στον αέρα, αφού οι εργαζόμενοι ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες.

    http://www.argoscom.gr/index.php?page=17

  9. Κουνελόγατος said

    Η Αριστερά είχε κάποιες σταθερές που τις σεβόταν. Ωστόσο, μια απ’ αυτές δεν τηρήθηκε μετά από κάποιο σημείο. Ενώ υπήρχε συμφωνία για δωρεά κάποιου ποσού από τη μηνιαία βουλευτική αποζημίωση, με σκοπό τη βοήθεια δομών και τη στήριξη του κόμματος, οι περισσότεροι βουλευτές δε συμμετείχαν. Ακόμη και στις καλές εποχές. Σημεία των καιρών.

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Ωχ! Και τώρα;

    4 Έτσι

    7 Να μια έκφραση που δεν την έχω συναντήσει

    8α Εγώ το έγραψα πρώτος, από χτες 🙂

  11. ΓιώργοςΜ said

    10

    (3) Τι τώρα; Το στρίβειν διά του αρραβώνος σε νέα έκδοση, στρίβειν διά της (μη) δημοσιεύσεως. Παράπλευρα οφέλη 😛

    (8α) Και στο 247 σε έχει στις αντιδράσεις

  12. ΓΤ said

    @10δ

    Δύσκολα — απλώς ωραία σύμπτωση

    Τίτλος και ψευδότιτλος συζητιούνται στην Εστία ~16:00

  13. ΓΤ said

    Ισραήλ: υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία και για τους υπερορθόδοξους

  14. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἡ ἱστορική «Αὐγή» ἦταν βέβαια ἡ ἐφημερίδα τοῦ παρανόμου ΚΚΕ (ὁ Πλουμπίδης ΔΕΝ κρατοῦσε στά χέρια του μιά «δημοκρατική ἐφημερίδα τοῦ λαοῦ», οὔτε ὁ Εφραιμίδης μεριμνοῦσε γιά κάτι τέτοιο) καί ὡς τέτοια ἔχει ἀνεκτιμητη ἱστοριογραφική ἀξία (Οἱ κατοπινές «Αὐγές» εἶχαν ὅλο καί λιγότερο τέτοια ἀξία..)

    Ἡ τελευταία ἐκδοχή της (αὐτῆς πού κλείνει μέ ἀπόφασι τοῦ ΠΓ τοῦ ΣΥΡΙΖΑ..) ἐκτός ἀπό ἀσύμφορη οἰκονομικά, ἦταν καί ὁλοφάνερα ἀνεπιθύμητη ἀπό τόν κομματικό χῶρο πού τήν ἐξέδιδε καί μᾶλλον δέν εἶναι πολλοί αὐτοί πού θά θρηνήσουν γιά τό κλείσιμό της.

    Καλῶς -κακῶς, ἀρέσει -δέν ἀρέσει, πᾶμε Νικοκύρη γιά μιά Ἀριστερά πού δέν θέλει νά ἔχῃ ΚΑΜΜΙΑ σχέσι (ἱστορική, πολιτική, ἰδεολογική) μέ τήν περιοχή πού καλύπτει τό ΚΚΕ. Αὐτό ἦρθε στήν Ἑλλάδα γιά νά ἐπιτελέσῃ ὁ Κασσελάκης-ὅσο γιά τό «Η ΑΥΓΗ έχει εμπνεύσει κόσμο εν μέσω μεγάλων αγώνων. Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης μου», λέμε κάπου κάπου καί καμμιά μ@&#^*@..

    (Εἰς μνήμην τῆς κυρα Ἐπιστήμης πού μᾶς χτυποῦσε τήν πόρτα κατά τίς 10 τό βράδυ, γιά νά πουλήσῃ τήν «Αὐγή» τοῦ ’60..)

  15. Παναγιώτης Κ. said

    Όταν ένα έντυπο, όποιο και αν είναι αυτό, όταν δεν έχει αγοραστικό κοινό, πρέπει να κλείνει. Η πείρα όμως που σωρεύτηκε δεν πρέπει να πάει χαμένη και για αυτό, πρέπει να αναζητούνται άλλες μορφές έκφρασης. Η εβδομαδιαία έκδοση είναι μια λύση, κάτι σαν το Βήμα, αλλά και το διαδίκτυο είναι επίσης λύση. Επειδή όμως τα μεγέθη στην Ελλάδα είναι μικρά, η συμμετοχή των αριστερών στο εγχείρημα είναι απαραίτητη.
    Θα ανταποκριθούν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς;
    Η γνώμη μου είναι αρνητική.

    Από τη μια μεριά Αριστερά χωρίς την Ιστορία της δεν μπορεί να νοηθεί. Από την άλλη, Αριστερά μόνο με το παρελθόν της είναι ένα βολικό…αδιέξοδο.
    Δεν είμαι ο κατάλληλος για να εκφέρω άποψη για το εν γένει πολιτικό ζήτημα. Σε έναν τομέα του, την Εκπαίδευση, μπορώ να έχω γνώμη. Προσπαθώ λοιπόν να θυμηθώ τι διαφορετικό και ενδιαφέρον κόμισε στην Εκπαίδευση η Αριστερά κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της. Το ερώτημα είναι ειλικρινές και με χαρά θα διαβάσω τα σχετικά στοιχεία.

    Πάνε κάμποσα χρόνια όπου ο πολιτικός ετεροκαθορισμός ενός οποιουδήποτε κόμματος δεν με αφορά. Δηλαδή δεν το βρίσκω ως πολιτική λύση να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τον όποιο πολιτικόν αντίπαλό μας και εκεί να σταματάει η πολιτική παρουσία του οποιουδήποτε κόμματος.
    Ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που έχει ένας οποιοσδήποτε πολιτικός αγώνας και επίσης αντιλαμβάνομαι ότι τον οπαδό τον κρατάς σε εγρήγορση στη βάση αυτής της αντιπαλότητας. Πρέπει όμως να υπάρχει και το πραγματικό γεγονός της πολιτικής που είναι οι προτεινόμενες λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Η δημοσιοποίηση των λύσεων δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει μόνο με τον έντυπο λόγο ή με τις πολιτικές ομιλίες. Θα πρέπει τα στελέχη του κάθε κόμματος να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο και να του πούνε προς τα που θέλουν να πάνε το καράβι… Αυτό το πράγμα δεν συνέβη και για αυτό υπήρξε καταβαράθρωση.
    Έκανα την υπόθεση ότι τα στελέχη είναι ικανά για κάτι τέτοιο. Είναι;

  16. sarant said

    13 Aυτό μπορεί να πονέσει πολύ

    14 Αχ η κυρα Επιστήμη….

    15 Το διαδικτυο είναι απαραίτητο, αλλά δεν δίνει έσοδα. Το έχουμε συζητήσει και θα το συζητήσουμε ξανά.

  17. LandS said

    Η κυριακάτικη έκδοση της ΑΥΓΗΣ δεν απειλείται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της. Απειλείται από τον ανταγωνισμό του Documento.

  18. ΓΤ said

    17:00 Εκλογές στη Σούπερ Λίγδα: Χοντρός εναντίον Αφραγκούζου

  19. LandS said

    Τεμπονέρας – Κοτσακάς – Τσιόκας παραιτήθηκαν από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν παρέα πλέον στον in limbo Σπίρτζης.

  20. sarant said

    17 Φευ….

  21. Πουλ-πουλ said

    14.
    «Εἰς μνήμην τῆς κυρα Ἐπιστήμης…»

    «Ανάθεμα τα τάλαρα» που έλεγε η σιόρα Επιστήμη στο «Η τιμή και το χρήμα» του Κ. Θεοτόκη.

  22. Αγάπη said

    Δέν θα ξεχάσω ποτέ έναν παλαίμαχο αριστερό, μέλος αμετανόητο και αμετακίνητο τού ΚΚΕ να διαβάζει σχεδόν κλαίγοντας στο μπαλκόνι του το πρώτο φύλλο τής Αυγής που κυκλοφόρησε το 1974. Μου την έδειξε και είπε «Η Αυγούλα μας»

  23. Εδώ και αρκετό καιρό τρέχει στο Κόκκινο, στην Αυγή, ίσως κι αλλού, καμπάνια συνδρομών ευκαιρίας με 60 ευρώ για ένα χρόνο, ημερήσιο και κυριακάτικο φύλλο, ηλεκτρονικά. Παραλίγο να τσιμπήσω κι εγώ, μόνο και μόνο για την ιστορικότητα και κάποιες πένες που έχουν απομείνει.

    https://x.com/stazybohorn/status/1805636629299626401

  24. Konstantinos said

    ολες οι καθημερινές εφημερίδες θα κλείσουν αργά η γρήγορα.

    Όσο για τα κομματικά έντυπα …

    εδω ολόκληρο ΚΚΕ δεν κατάφερε να διατηρήσει τον υπέροχο ραδιοφωνικό σταθμό που είχε, και τον άκουγε και κόσμος εκτός κομματος

    Θα κατάφερνε ο συριζας να κρατήσει εφημερίδα; Μόνο οι (ιδιοκτήτες από) φημερίδες που κρατάνε πρωθυπουργούς στην καρέκλα τους θα εξακολουθήσουν για κάποια χρόνια να βγαίνουν καθημερινά.

  25. sarant said

    23 Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό

  26. Pedis said

    Θα μας πεις, όμως, αν άλλαξες γνώμη για τον μεγάλο ηγέτη … 🤣Κοίτα, πασόκ θα ψηφίσει ο κόσμος σας, δεν πιστεύω να έχεις αμφιβολία… πέστες προοδευτικές δυνάμεις (μχσω), λαϊκό μέτωπο (προσοχή στο καλσόν εκεί στο μέτωπο), δηλαδή κανονική, ατόφια, οριζινάλ πασοκάρα. Και με τη βούλα του Ηγέτου, αυτουνού με το ίδρυμα. Τόσες τζιριντζάτζουλες, μια ολόκληρη δεκαπενταετία χαμένη, για ψήφο στο πασόκ ρε πστμου …

    επιμελούταν, επιμελιόταν … δεν λέγονται αυτά, αφεντικό, ή «επιμελούνταν» όμορφο και φυσικό και το ‘χουν και οι γραμματικές (και να μην τό ‘χαν ήδη, θα το έβαζαν αργότερα) ή το παλιό κρυφαδερφίστικο και παπαδίστικο «επιμελείτο». 🥸

  27. leonicos said

    βοηθούντος και του Δεκέμβρη 

    αλλάζεις το ρήμα, αλλά η γενκή απόλυτος κυριαρχεί

  28. atheofobos said

    Παρά την εύλογη πίκρα που σε διακατέχει, η πραγματικότητα λέει ότι κανένα κομματικό φύλο, πλην του Ριζοσπάστη που συντηρείται με άδηλους πόρους, δεν μπορεί να διατηρηθεί στην κυκλοφορία.

    Η Εξόρμηση, η κομματική εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ, κόμματος με πολύ περισσότερους οπαδούς και με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από πολλές πηγές, που ξεκίνησε με ορμή το 1975 έκλεισε το 1997 όντας το κόμμα στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Σημίτη.

    Στην προ ιντερνέτ εποχή η αγορά ενός κομματικού φύλου ήταν ανάγκη για τα μέλη ενός κόμματος να πληροφορηθούν για πράγματα που δεν μπορούσαν να τα διαβάσουν αλλού.

    Σήμερα τα πάντα υπάρχουν στο διαδίκτυο οπότε η ανάγκη αυτή έχει εκλείψει.

    Οπότε γιατί να πάρει κανείς την ΑΥΓΗ δίνοντας 1,5 ευρώ να διαβάσει τις μονόπλευρες απόψεις ενός κόμματος και να μην πάρει τα φτηνότερα ΝΕΑ(1,3ευρώ) που δημοσιεύουν άρθρα από στελέχη όλων των κομμάτων πλην των ακραίων;

    Όπως θα είδες η αντίδραση των εργαζόμενων της ΑΥΓΗΣ είναι αυτή που έχουν για χρόνια γαλουχηθεί, απεργούν, και έτσι ούτε το Κυριακάτικο φύλο θα εκδοθεί!

    Τέλος μου άρεσε πολύ αυτό που έγραψες: «Βλέπετε, ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να συντηρεί έναν στρατό  από τρολ,  που καθημερινώς στα σόσιαλ βρίζουν  χυδαία όχι μόνο τα άλλα  αριστερά κόμματα, αλλά και τον  κάθε συριζαίο που τολμάει να ψελλίσει λέξη διαφωνίας: τον Τεμπονέρα, τη Γεροβασίλη, τον Ζαχαριάδη, τον οποιονδήποτε.» Δηλαδή προ Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τρολ; (😊

  29. Αγάπη said

    Φυσικά έβαλα απόσπασμα τού σημερινου άρθρου στον τοίχο μου στο facebook, όπως κάνω σχεδόν κάθε μέρα. Και δέν το έβαλα καθόλου ήρεμα, δυστυχώς

  30. Αγάπη said

    Δέν θα ξεχάσω ποτέ έναν παλαίμαχο αριστερό, μέλος αμετανόητο και αμετακίνητο τού ΚΚΕ, να διαβάζει σχεδόν κλαίγοντας στο μπαλκόνι του το πρώτο φύλλο τής Αυγής που ξανακυκλοφόρησε το 1974. Μου την έδειξε και είπε «Η Αυγούλα μας»

  31. leonicos said

    Και σε μιμείται ο Τζι στο 6

    Κακό στη γλώσσα κάνεις

  32. 25: Πρυτάνευσε η λογική ότι θα κατέληγαν στο τικ-τοκ του αρχηγού.

  33. sarant said

    26 Επιμελούνταν είναι τρίτο πρόσωπο πληθυντικού, στα δικά μου αυτιά.

    28 Πολύ θα ήθελα να μάθω αν το συνδρομητικό μοντέλο των Νέων λειτουργεί και πώς.

  34. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἡ ζωή ἀλλάζει δίχως νά κοιτάζει τήν δικιά σου μελαγχολία/

  35. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @3. Ἡ πιό σημαντική, ἡ πιό δροσερή, ἡ πιό αἰσιόδοξη σημερινή ἀνάρτησι, ἦταν ἡ δική σου, ἀλλά γλίστρησε στίς πολιτικολογίες. Μέ ἤ χωρίς «Αὐγή»,

    Νά εἶστε εὐτυχισμένοι! Βίος ἀνθόσπαρτος, πού ἔλεγαν οἱ παλαιότεροι 🙂

  36. xar said

    @26
    Έχω κωδικοποιήσει τις καταλήξεις των παλιότερα εις -είτο/-ετο στο μυαλό μου ως εξής:
    -ούταν / -όταν(ε): γ΄ ενικό
    -ούνταν / -όνταν: γ’ πληθυντικό

    Ξέρω ότι οι περισσότεροι δεν ακολουθούν αυτή την τυποποίηση, αλλά άπαξ και την υιοθέτησα τη συνήθισα εύκολα· πλέον, μου φαίνεται απολύτως φυσική και μάλιστα με ψιλοξενίζει το -ντ στον ενικό.

  37. sarant said

    36 Συμφωνούμε

  38. Κ.Χ.Κ. said

    Κύριε Σαραντάκο, η Αυγή δεν κλείνει. Αναστέλλεται μεν η καθημερινή της έκδοση, αλλά η κυριακάτικη Αυγή συνεχίζει την πορεία της. Αυτό έχει συμβεί και με άλλες ιστορικές εφημερίδες, όπως το Βήμα. Κυκλοφορεί βέβαια και διαδικτυακά. Δε νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης εξυπηρετεί άλλη σκοπιμότητα, πέραν της οικονομικής δυσπραγίας. Οπωσδήποτε, η πικρία σας για το γεγονός και η εκφρασμένη αντίθεσή σας προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αμαυρώνουν εν προκειμένω την κρίση σας.

  39. Alexis said

    Θλιβερό…

    #0: Η Αυγή δεν μπορεί να βγει και να δολοφονεί χαρακτήρες, δεν μπορεί να  γράφει «Τεμπονέρα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ» και «Στέφανε ξεκίνα την αποπαρασίτωση»,

    Δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι ακριβώς ίδια φρασεολογία και ύφος χρησιμοποιούσε και η κουρ(αδ)οφυλλάδα την εποχή του αλήστου μνήμης «Αυριανισμού»: «Αντρέα διώξε τους τεμπέληδες και τους ανίκανους», κλπ. κλπ.

  40. sarant said

    38 Το σχόλιό σας κρατήθηκε προς έγκριση επειδή ήταν το πρώτο σας εδώ.

    Για το Βήμα είχα επίσης γράψει

  41. Pedis said

    # 33, 36 – Σύμφωνοι, μαζί σας! Όμως, σε άλλη περίπτωση μην φέρετε ως επιχείρημα τι γράφει η μία ή η άλλη (προσωρινή) γραμματική …

  42. michaeltz said

    15. Παναγιώτης Κ.

    «Σε έναν τομέα του, την Εκπαίδευση, μπορώ να έχω γνώμη. Προσπαθώ λοιπόν να θυμηθώ τι διαφορετικό και ενδιαφέρον κόμισε στην Εκπαίδευση η Αριστερά κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της. Το ερώτημα είναι ειλικρινές και με χαρά θα διαβάσω τα σχετικά στοιχεία.»

    Τι, αλήθεια, εκόμισε;

    Ας γράψω μερικά σκόρπια, ό,τι θυμάμαι. Δε θα επεκταθώ, αλλά απευθύνομαι σε λειτουργούς της Παιδείας, οπότε ελπίζω να τα θυμούνται.

    • Κάποια νέα αντίληψη στις τιμωρητικές για τους μαθητές διατάξεις. π.χ. Τέλος ατις οκταήμερες αποβολές από τα σχολεία.
    • Δραματική βελτίωση στις ψηφιακές πληροφορίες που θα βοηθούσαν να αναπτύσσεται η διαδασκαλία πέρα από τα αρτηριοσκληρωτικά πλαίσια της συντηρητικής παιδείας. π.χ. Στις οδηγίες στα Ηλεκτρονικά Βιβλία για μαθήματα των μη θετικών επιστημών, αναφορά στον ανθρωπιστικό λόγο, λογοτεχνία, ποίηση, τραγούδια, θέατρο κλπ.
    • Περισσότερη ελευθερία στην επιλογή κειμένων από τους διδάσκοντες. π.χ. Ήσουν ελεύθερος να μην διδάξεις ένα κεφάλαιο για την αυτοπρόσωπη επίσκεψη της Παναγίας σε κάποιο οχυρό σε κάποιον πόλεμο.
    • Αλλαγή στη σχέση Διευθυντών και διευθυνόμενων. Μπορούσες να διαφωνίσεις και να φέρεις κάποιο θέμα στον Σύλλογο.
    • Αναβάθμιση της λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων. π.χ. συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων ακόμα και στην επιλογή των υποδιευθυντών.
    • Έγκαιρη πρόσληψη Αναπληρωτών στο άνοιγμα των σχολείων κάθε Σεπτέμβρη.
    • Τα βιβλία όλων των ειδικοτήτων στη διάθεση των μαθητών στην αρχή της χρονιάς.
    • Στα Θρησκευτικά, αλλαγή στο περιεχόμενο διδασκαλίας από την Κατήχηση και τον Προσηλυτισμό στην Θρησκειολογία, με λυσσασμένη αντίδραση των Εκκλησιαστικών Αρχών, ακόμα και συναδέλφων που δεν παρέδιδαν μαθήματα από το νέο βιβλίο παρά χρησιμοποιούσαν το παλιό!!! Δεν χρειαζόταν, έτσι, η απαλλαγή μαθητών πιστών σε κάποια θρησκεύματα, αφού διδασκόταν Θρησκειολογία.
    • Στην Κοινωνιολογία, επιτρεπόταν να αναφερθείς και σε άλλη οργάνωση της Κοινωνίας, λιγότερο εγω- και κερδοκεντρικής. Επιτρεπόταν, ας πούμε, να διδάξεις οικολογία, όχι την «πράσινη» με όρους νεοφιλελεύθερης καταλήστευσης των οικολογικών πόρων, αλλά εκείνη που θα προωθήσει μιαν άλλη κοινωνική οργάνωση. π.χ. Διάκριση της αντικοινωνικής Σκληρής Τεχνολογίας από την οικολογικά υποβοηθητική Μαλακή Τεχνολογία. Η σύνδεση του επιπέδου ζωής των πολιτών μιας χώρας με την κατανάλωση της Ενέργειας αμφισβητήθηκε.
    • Βοήθεια στην τροφοδοσία των μαθητών με ζεστά σχολικά γεύματα. Εξαλείφθηκαν τα κρούσματα λιποθυμίας λόγω πείνας των μαθητών στα σχολεία.
    • Βοήθεια από τους Δήμους για να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή και η αισθητική όψη των δημόσιων σχολείων. Τα σπασμένα αραχνιασμένα τζάμια των διαδρόμων και των αιθουσών είναι ζωντανή μνήμη όλων των ενεργών εκπαιδευτικών.

    Είναι και άλλα, αλλά πρέπει να σεβαστώ τον χώρο μας. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έπρεπε να παρακαλά γονατιστή για κάθε ευρώ που ήθελε να διαθέσει για κοινωνικές δαπάνες.

  43. Χαρούλα said

    Δεν υπήρξα σταθερή αναγνώστρια της Αυγής. Παρ’όλα αυτά όποτε ήθελα σοβαρή ανοιχτόμυαλη αριστερή άποψη για κάποιο θέμα της επικαιρότητας, την τιμούσα. Λυπήθηκα πολύ με τα νέα… Αλλά δυστυχώς ο ρεαλισμός οδηγεί σε τέτοιες λύσεις που πονάνε την καρδιά!
    Δεν είναι λίγες οι φορές, που αυστηροί ορθολογιστές, αγνοούν το συναίσθημα, το οποίο λειτουργεί συχνά με μηχανισμούς που η λογική δεν κατανοεί. Ο συναισθηματικός κόσμος μας δεν λειτουργεί με τη μαθηματική αυστηρότητα της λογικής.

    «Γιατί η λογική, όταν είναι κυρίαρχη, είναι μία δύναμη ανασταλτική∙ και το πάθος, όταν δεν επιτηρείται, είναι μία φλόγα που καίγεται μέχρι που αφανίζεται». Χαλίλ Γκιμπράν

    (Με αφορμή… Όσο περνά ο καιρός και μαθαίνουμε τον Κασσελάκη, αδυνατώ να αντιληφθώ πως έχουν τυφλωθεί άνθρωποι διαβασμένοι, αγωνιστές, σκεπτόμενοι! Ίσως επειδή εγώ δεν ξέρω τα εσωτερικά (πριν και τώρα) του ΣΥΡΙΖΑ.)

  44. sarant said

    42 Μπράβο Μιχάλη, ωραία σύνοψη

  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Έπεσε μαύρο στην Αυγή.

    Ανάθεμα στον κυνηγό
    που ΄σκότωνε τ΄αηδόνι
    κι εμαυροντύθηκε η αυγή
    κι αργεί να ξημερώνει.

  46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Καλό μεσημέρι-που δεν είναι» , ακούτε Θεόφιλο Σιχλετίδη στο Κόκκινο 105.5, αναμετάδοση από το Κόκκινο 91,4 της Θεσνίκης.

    Ξεκινά, όπως κάθε μέρα, με ύφος τερπνό, την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων:
    -«Αυγή»!
    -Δεν έχει… 😦

  47. michaeltz said

    43. Χαρούλα

    Φίλη μου, είναι απλό. Μακάρι να ήταν άλλος, διαφορετικός. Αλλά, ψηφίστηκε από τον λαό! Εμείς, οι δημοκράτες, θα περιμέναμε η «λάθος» επιλογή να αναλύοταν, συζητιόταν, φωτίζοταν πώς και γιατί ήταν λάθος, ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ. Όχι να κάνουμε το πολιτικό μας σπίτι Πεδίο του Άρεως τη νύχτα! Έτσι κάνουν τα αριστερά κόμματα, οι δημοκρατικά πολιτευόμενοι Οργανισμοί. Οι άλλοι, κάνουν όπως έκαναν οι φυγόπονοι διασπαστές. Φαίνεται ότι σκέφτονται κάπως έτσι: Στα τέτοια μου τι λέει ο λαός, εγώ είμαι αστέρι και το ξέρω, και δεν μπορώ να χάνω το χρόνο μου με τα καμώματα και τις ιδέες και την ψήφο της πλέμπας του κόμματος.
    Εκτός και αν έχουν φασιστική-ρατσιστική νοοτροπία! Γιατί, παίζει κι αυτό.

  48. atheofobos said

    40

    Στο κείμενο που είχες γράψει για το ΒΗΜΑ το 2010 είχα σχολιάσει πως «Πάντως όσο κυκλοφορούν εφημερίδες πάντα θα με συνοδεύουν καθημερινά στο κρεβάτι μου και στην τουαλέτα!»

    Μετά από 14 χρόνια ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο!

    Στο κρεββάτι μου πέφτω να κοιμηθώ γιατί έχω γλαρώσει από το διάβασμα στο ιντερνέτ και όσο για την τουαλέτα κάθομαι σε αυτήν μόνο τον αναγκαίο χρόνο, μετά την διαπίστωση που έχει γίνει ότι το διάβασμα σε αυτήν προκαλεί ή επιδεινώνει τις αιμορροΐδες!  

  49. Theo said

    Καλημέρα,

    Έκλεισε κι η Metrosport που μάλλον είχε περισσότερους αναγνώστες από την «Αυγή»: https://www.gazzetta.gr/plus/2347127/telos-epohis-kleinei-i-athlitiki-efimerida-metrosport

  50. Pedis said

    Ενώ οι (φιλο/)συριζαίοι ποιος ξέρει αν θα διάβαζαν εάν δηλαδή ποτέ αγόραζαν συστηματικά την καθημερινή Αυγή, οι δεξιοί έχουν μετά βεβαιότητας ξεΣΚ(Α)ΙΣΤΕΙ στην τηλεόραση …

    Με αφορμή το #48, δεν βάζεις ρε Νικοκύρη κάνα λεξιλογικό για τις αιμορροϊδες; Να κάνουμε πλάκα με τα σχόλια και τη διήγηση των πλούσιων και με πολύ ενδιαφέρον προσωπικών και οικογενειακών εμπειριών που θα μοιραστούν μαζί μας πολλοί σχολιαστές;! 😱

  51. LandS said

    Η χαμηλή κυκλοφορία της ΑΥΓΗΣ είναι πρόσχημα. Ένα κομματικό έντυπο δεν εξαρτάται από το πάντα ευπρόσδεκτο ευρύ κοινό. Εξαρτάται από τα μέλη, τους φίλους του κόμματος και τους παραδοσιακούς αναγνώστες του εντύπου ή τους νέους αναγνώστες. Για να κερδίζει νέους αναγνώστες και για να διατηρήσει τους παραδοσιακούς, τους φίλους, τα μέλη πρέπει να τους «μιλάει», να βλέπουν τη μούρη τους όταν το ανοίγουν.

    Η ΑΥΓΗ του ΚΚΕ (εσωτ.) και του ΣΥΝ αντιμετώπισαν αντιμετώπισαν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες με ελάχιστα εκλογικά ποσοστά. Και δεν ήταν οι «άλλες εποχές», αυτές αφορούσαν τα Νέα, την Ελευθεροτυπία και τις άλλες στις οποίες θεωρείτο η πτώση κάτω από 100.000 τιράζ κίνδυνος. Αυτό ισχύει βέβαια και για τον Ριζοσπάστη και το ΚΚΕ. Η χαμηλή κυκλοφορία αντιμετοπίζονταν με εξορμήσεις, με ατομικά πλάνα εύρεσης νέων συνδρομητών με φεστιβάλ ( έρχομαι και παίζω για εσάς επειδή εσείς ακούτε, έλεγε στο Άλσος της Νέας Σμύρνης ο αείμνηστος Μάνος Χατζηδάκις) ακόμα και με «συνεστιάσεις» σε κέντρα σα τα «Δειλινά» ή τον «Διογένη» (ΕΠΟΧΗ και ΚΚΕ εσωτ. ΑΑ).
    The best marketing strategy of seeking the expansion of the company’s customer base.

    1. Η εκλογική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ του 2012-2015 και η σχετική διατήρησή της το 2019 δεν συνοδεύτηκε με αύξηση της κυκλοφορίας της ΑΥΓΗΣ. Η ευκαιρία της αύξησης της συνειδητότητας των νέων ψηφοφόρων και με τη διάδοση της ΑΥΓΗΣ χάθηκε. Ειδικά με τον τρόπο που έγινε η «διεύρυνση», απομακρύνθηκε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την έφεση να διαβάζει την ΑΥΓΗ. Μη γίνω κακός και πω «από της έφεση να διαβάζει.»
    2. Όταν, πριν δυο χρόνια, ο Τσέκερης απέτυχε να εγγράψει συνδρομητές σε επαρκή αριθμό παραιτήθηκε και παρόλο που ο Τσίπρας εισηγήθηκε το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, η απόφαση ήταν να συνεχιστεί η έκδοση.

    Κάθε φορά που αποφασίζει μια διοίκηση περιορισμό του κύκλου εργασιών, οι απολύσεις είναι μονόδρομος. Αν τώρα νομίζει κάποιος ότι σε μια δραστηριότητα μπορεί να διατηρήσει το κόστος του προσωπικού μηδενίζοντας τον τζίρο, θα σβήσει τη ζημιά της δραστηριότητας και δεν θα τη μεγαλώσει, εντάξει ο καθε ένας έχει διακαίωμα να έχει άποψη.

  52. # 47

    Χαρακτηριστικά του ανθρώπου (πρέπει να) είναι η λογική και η κρίση. Οταν η κρίση του «οφείλει»να υπακούσει στην πλειοψηφία χάνει μια χαρακτηριστική ιδιότητα του ανθρώπου, γίνεται «μέλος».

    Ειδικά όταν η κρίση πολλών γίνεται χωρίς γνώση στοιχείων και άλλες περίεργες-δίευρες- συμμετοχές

  53. Ατακαμα said

    Με όλο το σεβασμό αλλά να κρατιέται μια εφημερίδα ενώ δε βγαίνει οικονομικά τι ακριβώς εξυπηρετεί; Οκ καταλαβαίνουμε ότι κόσμος που ανδρώθηκε πολιτικά (και ειδικά λόγω οικογένειας) τη δεκαετία του 70 έχει έναν άλφα συναισθηματισμό με εφημερίδες, αφισοκολλήσεις, φειγ βολάν, πορείες κλπ αλλά πλέον εφημερίδες τύπου Αυγής είναι δεινόσαυροι και δεν τους σώζει καμία νοσταλγία και κανέα συναισθηματικό δέσιμο. Άλλωστε και οι οριτζιναλ ζαιοι θέλανε να την κλείσουνε και οι οποίοι όλα τα παραπάνω τα ‘χανε ευαγγέλιο. Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα.

    Ο Κασσελάκης όσο αυταρχικός και αδιάλλακτος και αν είναι αναγνωρίζει μια πραγματικότητα. Άσχετα αν το κάνει και για μικροκομματικούς λόγους. Αυτοί που πήγαν στο 2.5% και ακόμα τους φταίει ο Ερμής ο ανάδρομος θα αναγνωρίσουν κάποια στιγμή την πραγματικότητα; Ή θα ζουν αιώνια στο 70 τους;

  54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47, Ακριβώς! Και στη δική μου τάξη σκέψης, το ότι αποσκίρτησαν από τη διαδικασία, όταν η διαδικασία , που οι ίδιοι (υπερφίαλα; ναρκισευόμενοι; ) δεν φρόντισαν και δεν πρόβλεψαν αυτά που μετά αιτιώνται για τη διάσπαση, ήταν (και επιβεβαιώθηκε) λάθος. Έφτυσαν την επιλογή των μελών ή «μελών της τελευταίας ώρας», νόμιμων όμως! Έχουν ευθύνη που δεν παρέμειναν να περιφρουρήσουν, «να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται».

  55. ΓΤ said

    Δεν άργησε να ‘ρθει αύτη η μέρα

    σκοτάδι εσκέπασε το φύλλο

    ο σύντροφος του Τάιλερ επέδειξε ζήλο

    μετά την αγορά στο Κολωνάκι

    με Αμερικής αέρα

    Το κροκοδάκρυ του για την Αυγή

    ήτανε λέει συγκίνηση

    σφιχτό πουκάμισο πάντα σε κίνηση

    απέχει πολύ η λυκαυγή

    Μπέρδεψε ο τύπος τον Πλουμπίδη

    με τον λεβέντη τονε Μπελογιάννη

    τον άνθρωπο με το γαρίφαλο

    Μα αν στην κορυφή έχω σεισίφαλλο

    πώς περιμένω η Αριστερά να γιάνει;

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    54 συμπλ. «…όταν η διαδικασία … ανέδειξε άλλον«

  57. Χαρούλα said

    21.08.17 

    Αυγή Newsroom

    …για την ιστορία(της)
    https://www.avgi.gr/koinonia/250774_65-hronia-aygi-dekaefta-hiliades-proina-me-tin-efimerida-tis-aristeras

  58. Λυπούμαστε και γι’ αυτή την εξέλιξη.

  59. sarant said

    46 Έτσι…

    48 Κι εγώ δεν αγοράζω καθημερινά εφημερίδα, ομολογώ. Στο κρεβάτι πάντως δεν διάβαζα ποτέ εφημερίδα, ισως μόνο το μεσημέρι.

    51 Ετσι Σταύρο

    53 Δες 51

  60. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    43, τέλος
    Με Κασελλάκη μπαίνει σιγά-σιγά το νερό στ’ αυλάκι! (το προ-χαραγμένο, για τη διάνοιξη του οποίου ‘ενσφηνώθηκε’ στον ΣΥΡΙΖΑ…)

  61. michaeltz said

    54-56 ΕΦΗ-ΕΦΗ

    Ακριβώς!

    52. gpointofview

    Τα υπεραπλοποιείς τα πράγματα!

    Κατ΄αρχήν εγώ δεν έχω υπογράψει ότι αναλαμβάνω δεσμεύσεις, έχω απλά δηλώσει ότι συμφωνώ με κάποιο τρόπο πολιτικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Ούτε συμμετοχή στις επιμέρους αποφάσεις είχα, ούτε οικονομικά ανταλλάγματα, όποτε ρωτήθηκα είπα τη γνώμη μου. Δεν έγινε κομμάτια η προσωπικότητά μου, έγινε μέλος μιας προσπάθειας. Έχεις φυτέψει ποτέ σου δέντρα σε καμμένο δάσος, έχοντας πείσει και τους μαθητές σου να έχουν συμμετοχή στην προσπάθεια; Κάπως έτσι!

    Οι Άλλοι, όμως, έχουν υπογράψει ότι μπορούν και θέλουν να είναι η πρωτοπορία στην προσπάθεια, να εξειδικεύουν πολιτικές, να συνεξετάζουν σε στενό κύκλο τα προβλήματα στο επίπεδο κρισιμότητας που βρίσκονται, χωρίς να μου αποκαλύπτουνν τις πολιτικές κινήσεις τους (που μπορεί να μην συμφέρει να πρόωρα δημοσιοποιηθούν) για να πετύχουν τους στόχους μας, να συνεδριάζουν εξαντλητικά ώστε να φτάσουν σε κοινή απόφαση και, αν δεν κατορθωθεί αυτό, να συμφωνούν με την άποψη της πλειοψηφίας των συντρόφων τους. Και μάλιστα με πλούσιες αποδοχές και πλούσια κοινωνικά προνόμια, που εγώ δεν έχω.

    Με άλλα λόγια, όταν υπάρχουν πολιτικοί λύκοι να δείχνουν δόντια, προτιμητέο να σε φυλάνε μαντρόσκυλα. Αυτό είναι κοινή λογική και κρίση που υπακούει στην πλειοψηφία για να διασωθεί η προσωπικότητα, όχι να θυσιαστεί ως μέλος, και να απανθρωποποιηθεί η προσωπικότητα. Ε! Τα μαντρόσκυλα δεν μπορούν να μου το παίζουν αλεπούδες!

    Αν δεν το κατάλαβες, νιώθουμε Δουλοπάροικοι Τραπεζιτών και ψάχνουμε τρόπους να καταργήσουμε αυτό το καπιταλιστικό περιβάλλον εκμηδένισης της προσωπικότητας, έστω και αν δεν είναι δυνατόν αμέσως να υποκατασταθεί από την ιδανική κοινωνία. Όποιος παίρνει την ψήφο μου γι’ αυτήν την τιτάνια προσπάθεια και, χωρίς να με ρωτήσει, την πάει αλλού, είναι άθλιος καιροσκόπος και προδότης των ονείρων μου.

  62. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @57. Ἡ (συναρπαστική!) ἱστορία τῆς Αὐγῆς δέν εἶναι μία 🙂 Ἀποτελεῖται (καί εὔχομαι σύντομα νά τίς δοῦμε λεπτομερεῖς καί ἐμπεριστατωμένες) ἀπό διάφορες ἁδρές συνιστῶσες (ἐσωτερική πολιτική σκηνή, διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κλπ), μία ἀπό τίς ὁποῖες ἦταν οἱ ἀφανεῖς στούς πολλούς ἐνδοαυγικές συγκρούσεις ἀνάμεσα στά σκληρά κομματικά στελέχη πού τήν διηύθυναν καί σέ αὐτά πού ἐπεδίωκαν μεγαλύτερες δυνατότητες ἀνεξάρτητης σκέψης καί ἔκφρασης.

    (Καί δέν θά τό πιστέψεις: Στελέχη τοῦ κατοπινοῦ ΚΚΕἐσ. νά εἶναι τοποτηρητές

    τοῦ σκληροῦ πυρῆνα τοῦ ΚΚΕ καί ἄλλα νά ἀρθρογραφοῦν «Τί Πλαστῆρας, τί Παπάγος»!!! 🙂 )

    Υ.Γ. Πότισμα τώρα! 🙂

  63. anixneutis said

    Όλα θυσιάζονται στο βωμό του σύγχρονου μάρκετιγκ. Η Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν εξαίρεση, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδείξει ότι αποτελεί ένα μοντέρνο κόμμα δίχως θέσεις και δίχως ιδεολογία. Συνεπώς, είναι λογικό η ΑΥΓΗ να παροπλιστεί. Πολύ κρίμα.

  64. aerosol said

    #16
    «το διαδικτυο είναι απαραίτητο, αλλά δεν δίνει έσοδα.»
    Ούτε η Αυγή έδινε έσοδα, ενώ έχει μεγαλύτερα έξοδα λειτουργίας. Το όποιο επιχείρημα διατήρησής της δεν μπορεί να είναι οικονομικό.

    Λυπάμαι για αυτό που έγινε αλλά δεν μπορώ να ξέρω σε ποιο βαθμό προέκυψε από πολιτική μικρότητα ή πρακτική αναγνώριση της πραγματικότητας. Σε πολλούς τομείς έχω δει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και θρήνους από ανθρώπους που δεν τιμούσαν έμπρακτα (=με το πορτοφόλι τους ή τον χρόνο τους) αυτό που χάθηκε. Δεν το ήθελαν πραγματικά στη ζωή τους, απλά ένιωθαν ακαθορίστως καλύτερα με την σκέψη πως κάπως, κάπου, υπήρχε. Αλλά αυτό το κάπως απαιτεί πραγματικούς υποστηρικτές, όχι απόμακρους νοσταλγούς μιας νεότητας.

    Σκέφτομαι τους ανθρώπους που μένουν άνεργοι… Αν υπήρχε η θέληση, κάπως θα πρέπει να απορροφηθούν. Χωρίς τα έξοδα παραγωγής ενός καθημερινού εντύπου, θα περίμενα πως είναι εφικτό για ένα αριστερό κόμμα να τους διατηρήσει ενισχύοντας την διαδικτυακή παρουσία της Αυγής -ενώ παραμένει και το κυριακάτικο.

  65. Λάμπας said

    42. «Αναβάθμιση της λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων. π.χ. συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων ακόμα και στην επιλογή των υποδιευθυντών.»

    Ο Σύλλογος είχε λόγο στην επιλογή των υποδιευθυντών και πριν από το ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικά νέο και ριζοσπαστικό ήταν η εκλογή των Διευθυντών από το σύλλογο, μια πραγματικά βαθιά δημοκρατική τομή στη λειτουργία των σχολείων (δε θυμάμαι τα σχολεία να λειτούργησαν ποτέ καλύτερα από την περίοδο των εκλεγμένων διευθυντών). Όποιος έζησε τη διαδικασία θα είδε ή θα άκουσε οπωσδήποτε για καταστάσεις απείρου κάλλους, με διευθυντές του συστήματος πασοκονουδού που παρίσταναν για χρόνια τους δικτατορίσκους στα σχολεία «τους» να παρακαλάνε για την ψήφο ανθρώπων τους οποίους μέχρι τότε αντιμετώπιζαν σαν κουνούπια και στο τέλος να μαυρίζονται πανηγυρικά, κάποιοι και με μηδέν ψήφους! Τι ακολούθησε; Κάποιος σύλλογος διευθυντών (υπήρχε και τέτοιος!) προσέφυγε στο ΣΤΕ και το τελευταίο έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό με αμιγώς ιδεολογικό σκεπτικό: «δεν είναι δυνατόν οι υφιστάμενοι να επιλέγουν τους προϊσταμένους τους» (για να μη λησμονούμε πως η ταξική σύγκρουση είναι πανταχού παρούσα και η έκβασή της καθορίζει τα πάντα). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έσπευσε να συμμορφωθεί (τα όρια), αλλά και η εκπαιδευτική «πολύ» αριστερά (ΚΚΕ- Παρεμβάσεις) αδιαφόρησε, γιατί τέτοια πράγματα, λέει, σπέρνουν αυταπάτες για το σχολείο στον καπιταλισμό.

    Το κυριότερο, όμως, που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στην εκπαίδευση ήταν κάποιες χιλιάδες απολυμένους εκπαιδευτικούς πίσω στη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους. Και ο υφυπουργός που είχε υπογράψει την απόλυσή τους κοσμούσε στις τελευταίες εκλογές τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – εκλέχτηκε κιόλας. Κάποιοι λίγοι φωνάξαμε τότε, είπαμε ότι αυτό είναι σημάδι έσχατου εκφυλισμού, αλλά οι περισσότεροι αδιαφόρησαν, γιατί νόμιζαν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουσίας. Ας μην κλαψουρίζουν τώρα που οι Κεδικογλαίοι κλείνουν την «Αυγή». Θα το ξαναγράψω, και ας γίνομαι κουραστικός: δεν έφερε ο Κασσελάκης τον εκφυλισμό. Ο εκφυλισμός έφερε τον Κασσελάκη.

  66. «Τί Πλαστῆρας, τί Παπάγος»…
    Αλησμόνητο αλλά και σοφό.

  67. Πέπε said

    Καταλαβαίνω ότι ο Κασσελάκης επιθυμεί να κόψει έναν προς έναν όλους τους συνδέσμους του με τον «παλιό» (=τον μέχρι πρότινος) ΣΥΡΙΖΑ, τον Συνασπισμό και το ΚΚΕ εσ., και ότι επίσης είναι ανιστόρητος.

    Παράλληλα όμως, δε «δοκιμάζονται κι άλλες εφημερίδες», ούτε «έχουν κλείσει κι άλλες εφημερίδες». Το ίδιο το είδος, της έντυπης καθημερινής εφημερίδας, έχει κλείσει τον κύκλο του, δεν καλύπτει τις ανάγκες που κάλυπτε επί έναν-ενάμιση αιώνα γιατί πλέον ζούμε σε μιαν άλλη εποχή, και φυσικά το τέλος των έντυπων εφημερίδων θα έρθει με το να κλείσει πρώτα η μία, μετά η άλλη και τέλος η τελευταία.

  68. Ατακαμα said

    Το διάβασα. Και πάλι δε βγάζει νόημα. Η μόνη λύση ήταν να δεσμευτεί ένα κοδνύλι απλά για να συνεχίσει ένας δεινόσαυρος (λέγε με Αυγή) να υπάρχει. Η αγορά την είχε καταδικάσει από χρόνια.

    Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ το κόστος ευκαιρίας του να δεσμεύσεις λεφτά στο δεινόσαυρο και όχι σε κάτι πιο παραγωγικό θα ήταν τεράστιο. Είναι τέλει και μια πολιτική απόφαση. Έχω δυο κουκιά για ξόδεμα. Τα ξοδεύω σε εναν δεινόσαυρο που απλά για να ικανοποιείται μια μειοψηφία μεγαλύτερης ηλικίας (και η οποία έχει άλλωστε αποχωρήσει από το κόμμα) ή τα δίνω σε κάτι που αύριο μπορεί να μου αποφέρει τρία κουκιά και ίσως μισό ψηφαλάκι παραπάνω.

    Γιατί στην τελική το πρωτοσέλιδο της Αυγής, που τόσο τοτεμοποιούμε, παρά την πεισμαιτική καθημερινή του ανάρτηση τα τελευταία χρόνια στα επίσης παρακμάζοντα περίπτερα και ψιλικατζίδικα δεν απέτρεψε την πανωλεθρία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Αριστεράς ευρύτερα. Υπό αυτές τις συνθήκες δώσε μου έναν καλό λόγο να συντηρώ έναν δεινόσαυρο και να μην είναι για λόγους νοσταλγίας των μεγαλυτέρων.

  69. michaeltz said

    64. Λάμπας

    Ευχαριστώ για τις επιπλέον πληροφορίες. Εκείνη την εποχή ήμουν μακριά από την Εκπαίδευση.

  70. sarant said

    62-6 Έπαιρνε περισπωμένη ο Πλαστήρας;

    67 Τη συζήτηση αυτή, τη γενική περί εφημερίδων, την έχουμε κάνει και θα την ξανακάνουμε.

  71. Αλφα_Χι said

    «Για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής»
    13-01-2022 (Διονύσης Μαλαπέτσας) https://www.katiousa.gr/apopseis/gia-to-kleisimo-tou-kathimerinou-fyllou-tis-avgis/

    «[…] Η ιστορική εφημερίδα της ΕΔΑ, ύστερα από εβδομήντα χρόνια κυκλοφορίας, μετατρέπεται σε Κυριακάτικη σε μία προσπάθεια περικοπής των λειτουργικών της εξόδων και στα πλαίσια μιας εξυγίανσης, όπως αυτή μεταφράζεται στον καπιταλισμό, δηλαδή στη λογική του ακρωτηριασμού λόγω γάγγραινας, ήτοι πονάει πόδι κόψει πόδι ώστε να μην πεθάνει ο ασθενής. Τέτοιου τύπου εξυγιάνσεις έχουν γίνει πολλές στο παρελθόν και είχαν όλες τραγικά αποτελέσματα. Δηλαδή θα προτιμούσες να πάψει εντελώς να υπάρχει, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς. Σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα η αυθόρμητη απάντηση είναι όχι, σαφώς δε θα το προτιμούσα. Θα προτιμούσα όμως να μην υπάρχει καν η ανάγκη εξυγίανσης και αν αυτό φαντάζει αδύνατο ή ουτοπικό στον καπιταλισμό, είναι καθ’ όλα εφικτό σε άλλα συστήματα κοινωνικής οικοδόμησης που δεν έχουν το κέρδος στο επίκεντρο .

    Συγκεκριμένα για την Αυγή, το γεγονός και μόνο του κλεισίματος του καθημερινού της φύλλου είναι λυπηρό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το ιστορικό βάρος της. Πρόκειται για μία εφημερίδα της αριστεράς, με πολύχρονο παρελθόν, που έχει καλύψει τις πιο ταραγμένες πολιτικά δεκαετίες της νεότερης Ελλάδας. Δεκαετίες παρανομίας, διωγμών, εξοριών, αγώνων. Δύσκολα χρόνια στα οποία τα φύλλα της Αυγής και του Ριζοσπάστη κυκλοφορούσαν καλά κρυμμένα, μέσα σε άλλα εξώφυλλα, μέσα σε σφιγμένα παλτά, μέσα στον κόρφο των συντρόφων που χτυπούσε δυνατά απ’ το σφυγμό της ελπίδας. Αυτά είναι η μία όψη […].

    […] Μία ακόμη εφημερίδα ξεκρεμάστηκε και άφησε περισσότερο χώρο στην ανυπόγραφη παραπληροφόρηση του διαδικτύου. Γιατί πως να το κάνουμε, καλό-χρυσό το διαδίκτυο, μα είναι μόνο λόγια, έπεα πτερόεντα. Το χαρτί έχει βάρος, έχει υπογραφή και αν δεν έχει, έχει μπροστά έναν τίτλο και μια ευθύνη, μια υποχρέωση δημόσιας επανόρθωσης. Ότι γράφει δεν ξεγράφει.

    Ο κόσμος έπαψε να διαβάζει εφημερίδες και περιοδικά. Ή για την ακρίβεια, ο κόσμος έπαψε να διαβάζει. Έχει ξεμάθει τα κείμενα, τον ξενίζουν οι λέξεις. Αναγνωρίζει μόνο video και εικόνες, συλλαβίζει μετά βίας μία λεζάντα από κάτω. Λυπηρό και πολύ ανησυχητικό για το αύριο. Και το πιο λυπηρό; Δεν έκλεισε μια εφημερίδα κίτρινη, κοσμικού περιεχομένου και προσβλητικού λεξιλογίου. Έκλεισε μια εφημερίδα πολιτική. Ο κόσμος έπαψε να ενδιαφέρεται για την πολιτική. Χρόνια τώρα καλλιεργείται με φροντίδα η απολίτικη σοδιά ανθρώπων. Απολίτικοι πολίτες ενός κράτους και μιας κοινωνίας. Το οξύμωρο σχήμα μιλάει από μόνο του. […]»

  72. ΓΤ said

    Πουλάνε πνεύμα σε όλους τους τόνους

    Τις θηλυκές ψυχές ποτίζουν πόνους

  73. #61

    Διαχρονικά… ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ !

  74. sxoliastis2020 said

    «Η πρωινή ανάγνωση των εφημερίδων είναι η προσευχή του πολίτη»

    Σήμερα το πρωί άκουγα συνέντευξη του διευθυντή της Αυγής σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό να λέει ότι, το τελευταίο διάστημα, η κυκλοφορία της ήταν 500 φύλλα την ημέρα.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι καθημερινά Υπουργεία, Οργανισμοί, Πρεσβείες, κ.λπ. αγοράζουν όλες τις εφημερίδες που κυκλοφορούν, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι την Αυγή, δεν τη διάβαζε πλέον κανείς – παρά μόνο ίσως κάποιοι, κι αυτοί από επαγγελματική υποχρέωση!!

    (Αλήθεια, από όλους τους (συν)σχολιαστές, εδώ, υπήρχε κάποιος που να τη διάβαζε; )

  75. sarant said

    71 Ευχάριστη έκπληξη

    74 Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι «υπουργεία, πρεσβείες κτλ αγοράζουν όλες τις εφημερίδες που κυκλοφορούν». Όχι όλες, όχι όλα.

  76. Νίκος Κ. said

    Σεβαστοί οι συναισθηματικοί δεσμοί αλλά η «Αυγή» ΔΕΝ κλείνει. Υπάρχει εδώ: https://www.avgi.gr/ ενώ θα κυκλοφορεί και η Κυριακάτικη, ελπίζω με αναβαθμισμένη ύλη, που να θέλει κάποιος να την αγοράσει και να τη διαβάσει. Αυτό είναι το «στοίχημα».

    Τα πέτρινα χρόνια δεν υπήρχε διαδίκτυο. Μια εφημερίδα ήταν ότι πιο σύγχρονο υπήρχε στην ενημέρωση, πέραν του ραδιοφώνου που ελεγχόταν πλήρως από την κυβέρνηση.

    Να θυμηθούμε επίσης το κλείσιμο ιστορικών εφημερίδων όπως η Unita (2014) και τα σοβαρότατα προβλήματα της Ουμανιτέ, εφημερίδες που απευθύνονταν σε (αριθμητικά) πολλαπλάσιο κοινό.

    Επίσης και η ιστορική Avante! του ΚΚ Πορτογαλίας (έχω βρεθεί σε φεστιβάλ της το 1983) πρέπει να είναι πλέον εβδομαδιαία: https://www.loc.gov/item/sn95058071/

    Όπως το 2012 έκλεισε επίσης η τηλεόραση του 902, αν και εδώ υπήρξε πώληση της άδειας, αλλά δεν τέθηκαν και πολλά-πολλά ερωτήματα αριστερής ή μη αριστερής επιλογής.

    Και μια απορία: θυμάμαι πόσο ενδιαφέρουσα μου είχε φανεί την περίοδο 1986-1990 η προσπάθεια με την εφημερίδα «Πρώτη». Αναρωτιέμαι γιατί πήγε και αυτή άκλαυτη. Και σε εποχές με πολύ μεγαλύτερες κυκλοφορίες των εφημερίδων.

  77. tamistas said

    Στ’ αλήθεια, ντροπή. Ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Κρίμα.

    Ως συνήθως, μόνο τα τραγούδια μένουν:

    Στο καφενείο «Ελληνικόν»μαζευόμαστε τα βράδια,πέντε πέντε στα τραπέζιακαι διαβάζουμε «Αυγή»,«Βήμα», «Νέα», «Αλλαγή».

    Όποιος θέλει «Ακρόπολη»κι είναι κάτι λίγοι,τζάμπα τις μοιράζουνε,ο Κοσμάς τις μάζεψε,να `χει να τυλίγει.

  78. Stavroula said

    Νοσταλγία, θυμός, αγωνία, προβληματισμός…
    Όλα ανθρώπινα και κατανοητά για μια ιστορική εφημερίδα που σίγησε, για μια κοινωνία που δε διαβάζει, για μια απολίτικη σοδειά ανθρώπων.
    Για όλα τα παραπάνω η εξήγηση είναι η εκπαίδευση, τυπική και μη.
    Εκεί θεωρώ ότι πρέπει να στραφεί η συζήτηση, δηλ. τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα.
    Κι επειδή οι αρχαίοι υμών πρόγονοι δεν έχουν απαντήσεις για όλα τα θέματα, ας πάρουμε κάποιες ιδέες κι από αλλού, από τη Φινλανδία για παράδειγμα.
    Γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας είναι το καλύτερο (news247.gr)

  79. evamaten said

    42, 65 (προσθέτω κι εγώ)

    Τα νέα προγράμματα σπουδών (του 2018), που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Πάρτε μια γεύση από αυτά στο 1ο λινκ και από το βιβλίο «Σύγχρονος Κόσμος : Πολίτης και Δημοκρατία» που διδαχτηκε για καναδυό χρόνια στο 2ο λινκ.

    Και μην ξεχνάμε την κατάργηση ή υποβάθμιση της Κοινωνιολογιας και της Πολιτική Παιδείας

    Click to access 2018-11-02_a_lyk.pdf

    Click to access sygxronos_kosmos_politis_kai_dimokratia_b_lykeiou_ps_2018.pdf

  80. ΓΤ said

    -Έλα, αγόρι μου, εδώ πάνω στο χαρτί σου έχω γραμμένα τα ποσά για δύο ΔΕΗ που έχω να πληρώσω.

    -Δεν μπορείτε να πληρώσετε έτσι. Χρειάζεται να μου δώσετε κωδικούς.

    -Τι κωδικούς;

    -Στον λογαριασμό επάνω η ΔΕΗ σάς γράφει 15 ψηφία. Αυτά χρειάζομαι να μου τα φέρετε, να τα βάλω στο σύστημα και να είστε εντάξει.

    -Α, δεν ξέρω απ’ αυτά. Θα σου στείλω τον γιο μου!

    Φεύγει η Κιουρί.

    Έρχεται ο Φόκνερ.

    -Έλα, φίλε. Σου έφερα τα RF!

    -Μπράβο, φίλε. Τώρα θα κάνουμε σωστή δουλειά.

    -Σου διαβάζω. […]

    -Ωραία. Πόσα λεφτά θα στείλουμε εδώ;

    -152,90.

    -152,90. Μια χαρά. Ένα τηλέφωνο;

    Ψάχνει αριστερή τσέπη, δεξιά τσέπη, κωλότσεπη.

    -Ρε φίλε, το ξέχασα το κινητό πάνω, στο σπίτι.

  81. ΓΤ said

    (25 ψηφία, βέβαια)

  82. ΓΤ said

    Μαρινάκης-Αλαφούζος 7-6

  83. Μαρία said

  84. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Άλλο ένα, μέσα στα τόσα, κακό μαντάτο που στρέφει σαφώς την προσοχή στη βάση το οξύμωρου που σημαίνεται και στον τίτλο του άρθρου και μπορεί περαιτέρω να αναλυθεί (ειδικά και γενικότερα) και ως
    Πρωί χωρίς Αυγή και εφήμεροι χωρίς εφημερεύοντα
    Ιστορικές εφημερίδες/ οι ανιστόρητοι τις κλείνουν
    άμα εφημεριών σελίδες/ για ‘ίαση’ κενές αφήνουν
    Αν είν’ οι ‘συνταγές’ τους όλες/ θλιβερές καλικατζούρες
    ή έχουν εφημεριδοπώλες/ που μισούν μελάνης τζούρες
    Αν είν’ η δυσαρθρία εις ύψος/ και σε απόγνωση οι αναγνώστες
    και γίνει η γλώσσα μπλάστρι ή γύψος/ για όμιλο απ’ αχρείους Σώστες…
    ―Άλλα νοσταλγικά τραγούδια
    Στείλε με να σου φέρω απ΄ το περίπτερο τσιγάρα/ ο μικρός σου ο γιος είμ’ εγώ, είμ’ εγώ…/ Στείλε με να σου φέρω ψωμί κι εφημερίδα/ με τα ρέστα δε γουστάρω πια να ζω.
    https://www.youtube.com/watch?v=QB9OpnBFb4A “Ψωμί κ’ εφημερίδα” – Μιλτιάδης Πασχαλίδης
    https://www.youtube.com/watch?v=gZlcHwnpEww “Εφημερίδα”- Αλέκα Κανελλίδου (στίχοι/μουσική: Νινή Ζαχά)

  85. sarant said

    76 Νίκο, στο Τουίτερ η πώληση του 902 ακόμα συζητιέται

    77 Στην εκτέλεση που θυμάμαι, λέει «Όποιος θέλει Εθνική», που δεν υπήρχε -ίσως για να μη θίγεται συγκεκριμένη εφημερίδα.

    83 Α μπράβο

  86. Γουργουρ said

    26, 33, 36, 41: Διαβάζαμε στην Πηνελόπη Δέλτα εκείνα τα ωραία (ενικού και πληθυντικού) βρίσκουνταν, έρχουνταν, λέγουνταν, γίνουνταν (για να μην πάμε πίσω, στα μεσαιωνικά).

    Αλλά η αναρχία δυσαρεστεί κάποιους γραμματικούς.

  87. sarant said

    86 Και στον Σεφέρη

  88. Μαρία said

    86 Κι εμείς την κατάληξη -ταν στο σχολείο τη μάθαμε. Όλα σε -νταν τα λέγαμε και τα λέμε δηλ. ακόμη.

  89. Μαρία said

    https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στις Επισυνδέσεις.

  90. Πέπε said

    Δείτε, αλλά μην αγγίξετε:

    Εντόπισα ανάρτηση με μια γελοιογραφία που πιθανόν να είναι από την Αυγή, με τον αριθμό-ρεκόρ 2 σχολίων! https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/04/petroulakis/

  91. Μαρία said

    Χα, χα, θέλουμε άρθρο με τίτλο Φιλαναγνωσία και ζοχάδες.

  92. sarant said

    90 Τότε που το ιστολόγιο δεν είχε κλείσει 2 μήνες ζωής

  93. freierdenker said

    Πολύτιμο πράγμα η γνώση του παρελθόντος, αλλά αν αυτό σημαίνει και προσκόλληση, τότε όντως το κλείσιμο ιστορικών εφημερίδων γίνεται ο ιστορικός ρόλος των ανιστόρητων.

    Η Κυριακάτικη Αυγή στις 16 Ιουνίου πούλησε 1210 φύλλα και στις 9 Ιουνίου 1140, τα στοιχεία από το πρακτορείο Άργος. Όχι μόνο δεν μπορούσε να συντηρήσει την καθημερινή έκδοση, αλλά και η ίδια ζει με δανεικό χρόνο.

    Το κλείσιμο της καθημερινής Αυγής κάποιοι το είδαν σαν πράξη βανδαλισμού, κάποιοι άλλοι σαν την ταφή ενός πτώματος. Πιο πολύ συμφωνώ με τους δεύτερους και για αυτό θα προτιμούσα ένα άρθρο σε πιο νηφάλιο και αξιοπρεπές τόνο, με λιγότερο ξεκατίνιασμα, όπως γράφεις κανείς όταν χάνει ένα προσφιλές πρόσωπο.

    Το ζήτημα εδώ είναι νομίζω η ελπίδα. Αν το προσφιλές πρόσωπο ήταν σε κώμα και περίμενες ότι θα καταλήξει το δέχεσαι με αξιοπρέπεια. Αν όμως διατηρούσες ελπίδες τότε τα βάζεις με αυτούς που τράβηξαν την πρίζα.

  94. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @70. Ματσούκι ἔπαιρνε ὁ Πλαστήρας.

    Ἰδίως στά Δεκεμβριανά καί ἰδιαίτερα γιά τόν Σιάντο 🙂

    (Ὀξεῖα βέβαια!)

  95. leonicos said

    93 Freierdenker

    θα προτιμούσα ένα άρθρο σε πιο νηφάλιο και αξιοπρεπές τόνο,

    Φίλτατε Freierdenker

    θα προτιμούσα πιο σωστά ελληνικά

  96. leonicos said

    66, 70

    ΘΥμηθητε το λαϊκόν άσμα

    Η παραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται

    όταν η λήγουσα είναι μακρά

  97. ΓΤ said

    @Λεώνικος – ιατρός ευπρεπής

    Σκάει, Λεώνικε, διαφήμιση στην ΕΡΤ3 για ανθρώπους που πρέπει να παίρνουν σωστά τα χάπια τους. Διαφορετικά, κι εδώ παίζει εμφασάρα, μπορεί να έχουμε ανεπιθύμητα συμβάματα, μέχρι και Χάρο ερχομό.

    Νομίζω ότι το έχουμε θίξει στο παρελθόν, αντί των συμβάντων, αλλά θέλω μόνο εσένα να ακούσω για να διδαχθώ 🙂

  98. ΓΤ said

    @97 Χάρου ερχομό

  99. sarant said

    97 Τοχουμε συζητήσει ξανά, οι γιατροί λένε συμβάματα ή έστω πολλοί γιατροί. Αλλ’ ας πει ο Λεών

  100. sxoliastis2020 said

    (Αλήθεια, από όλους τους (συν)σχολιαστές, εδώ, υπήρχε κάποιος που να τη διάβαζε; )

    Πάντως, όπως φάνηκε από τα σχόλια, δεν υπήρχε ούτε ένας εδώ μέσα που να διάβαζε καθημερινά ΑΥΓΗ, που του έλειψε δηλαδή πραγματικά το σημερινό φύλλο και που δικαίως θα είχε κάθε λόγο να κλαίει και να οδύρεται…

    Εντάξει κι εγώ στενοχωρήθηκα όταν έκλεισε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αν και είχε γίνει σαν το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Είχα λυπηθεί όταν διέκοψε την κυκλοφορία του το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, όμως «παρηγορήθηκα» από τα άρθρα του δικτυακού Αναγνώστη (https://www.oanagnostis.gr/). Αντίστοιχα νομίζω υπάρχει ευκαιρία κάτι να γίνει για να μη θρηνούμε σε λίγο καιρό και το κλείσιμο της κυριακάτικης αυγής ή/και του σάιτ.

  101. Πέπε said

    Κάτι που δεν έχω καταλάβει:

    Η ηλεκτρονική έκδοση δε συνεχίζεται; Στα σάιτ των εφημερίδων δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι; Πώς λέει ότι βγαίνουν 50 άτομα στην ανεργία;

  102. sarant said

    101 Εικάζεται ότι θα γίνουν απολύσεις, διότι αλλιώς η εξοικονόμηση είναι μικρή -το βασικό κόστος είναι το μισθολογικό.

  103. ΓΤ said

    @99 Ντάκμαν

    Ασφαλώς ο Λεώ. Αρκετά με την κάθε ιταμή καυλόμπαμια

  104. Μαρία said

    99 https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/21/apolwla/#comment-46875

    Το μακρινό 2010. Γαλλικά incident https://www.cnrtl.fr/definition/incident

  105. Τελικά οι εφημερίδες είναι σαν τους γονείς… ξέρεις πως μια μέρα θα εγκαταλείψουν τον μάταιο τούτο κόσμο αλλά όταν αναπόφευκτα έρχεται αυτή η μέρα … πονάς !

  106. Και οι εφημερίδες είναι τελικά εφήμερες…

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Πω πω, γέμισε κροκόδειλους το ιστολόγιο!

    «Τώρα, την κλείνει ξανά, στο καθημερινό της φύλλο, ο Στέφανος Κασσελάκης. Κρίμα και ντροπή.»

    Κρίμα και ντροπή, είναι να πουλάει η Αυγή 750 φύλλα, και να ρίχνεις την ευθύνη για την αναστολή έκδοσης (κι όχι κλείσιμο της εφη-μερίδας) στον χθεσινό Κασελάκη, την στιγμή που κι ο ίδιος ομολογείς πως εδώ και χρόνια, δεν την αγοράζεις, όπως κι όλοι όσοι κλαίνε και οδύρονται κι αναθεματίζουν τον ξενόφερτο.

    Και μετά αναρωτιέστε γιατί κυβερνάει η δεξιά και καλπάζει η ακροδεξιά κι ο φασισμός.

    42 – Λόγια λόγια λόγια κι από εκπαιδευτική ουσία για τα παιδιά ΤΊΠΟΤΕ! Και για να μη ξεχνιόμαστε, όταν πήγε να γιατί ουσιώδες, ο Φίλης βρέθηκε να κρατάει στα χέρια του το κεφάλι του, με εντολή παπάδων και εκτελεστή την ΠΦΑ!

    43 τέλος – Τους έμεινε η συνήθεια από την εποχή Τσίπρα!

    52 – Αυτός δεν είναι ο γενικός κανόνας;

  108. Alexis said

    #107: …την στιγμή που κι ο ίδιος ομολογείς πως εδώ και χρόνια, δεν την αγοράζεις, όπως κι όλοι όσοι κλαίνε και οδύρονται κι αναθεματίζουν τον ξενόφερτο.

    Σόρρυ Λάμπρο αλλά αυτό το επιχείρημα, που το επικαλέστηκαν και άλλοι παραπάνω, είναι σαθρό.
    Αν υποβιβαστεί η Πανάθα (κούφια η ώρα, εντελώς υποθετικό το παράδειγμα 😅) βεβαίως και θα λυπηθώ, κι ας μην έχω αγοράσει ποτέ διαρκείας, κι ας έχω χρόνια να πάω στο γήπεδο και να τα στάξω…

    Και μην ακούσω κηρύγματα περί πολιτικής, ποδοσφαίρου και οπαδών. Στη θέση της Πανάθας (της αγνής και ατρόμητης) μπορείς να βάλεις οτιδήποτε με το οποίο έχεις κάποιο συναισθηματικό δέσιμο. Δεν χρειάζεται να είσαι «πελάτης» για να πονέσεις. Δες και σχόλιο 105 του Τζι.

  109. Alexis said

    Και για να μην παρεξηγηθώ με το #108, βεβαίως και δεν είναι μόνο συναισθηματικοί οι λόγοι που λυπούμαστε (όσοι τέλος πάντων) με το κλείσιμο της «Αυγής». Είναι και το ότι αυτή η εφημερίδα εξέφραζε κάτι, και αυτό το «κάτι», αυτή η φωνή, θα λείψει.
    Βεβαίως ούτε και το «Πρώτο Θέμα» αγοράζω, αλλά δεν θα στενοχωρηθώ καθόλου αν κλείσει αύριο το πρωί, γιατί το μόνο που εκφράζει είναι η χυδαιότητα.

  110. Πέπε said

    Μέχρι κάποιο σημείο συμφωνώ με τον Λάμπρο:
    -Εσύ ρε κύριος την έπαιρνες την Αυγή;
    -Καθημερινά; Όχι βέβαια, τι να την κάνω;
    -Ε, κι οι άλλοι το ίδιο. Τι να την κάνουν; Γι’ αυτό κλείνει.

    Μια επιφύλαξή μου είναι ότι και παλιότερα, που πολύ περισσότερος κόσμος διάβαζε καθημερινά εφημερίδα, λεγόταν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις είναι αμελητέα και ότι βασικά οι εφημερίδες συντηρούνται από τις διαφημίσεις.

    Το πρόβλημα είναι πώς να τη συντηρήσεις, ή γιατί να τη συντηρήσεις; Άμα δεν την παίρνουν παρά ελάχιστοι, νομίζω ότι η απάντηση και στα δύο είναι η ίδια.

  111. leonicos said

    97, 99 Λυπάμαι, μόλις το είδα

    Όντως σύμβαμα, ως ιατρικός όρος σημαίνει κάποιο επεισόδιο, συνήθως επιπλοκή, στην οποία συμβάλλουν πολλοί λόγοι (όχι κατ’ ανάγκη πολλοί).

    Συμβάν, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ είναι αυτό που συμβαίνει. Ένα τρακάρισμα είναι συμβάν. Το να κάνεις ειλεό μετά από επέμβαση είναι σύμβαμα. Μπορεί να οφείλεται σε πρόσκαιρη ακινησία του εντέρου, απόφραξη, συμφύσεις που δεν το αφήνουν να εκπτυχθεί κοκ

  112. leonicos said

    Ομολογία: Κάποτε αγόραζα δύο-τρεις Ριζοσπάστες την ημέρα, μεταξύ 1974 και 1979 που πήγα στην Αγγλία.

    Δεν διάβασα ΠΟΤΕ μου Ριζοσπάστη. Ποτέ δεν έμαθα τι έγραφε…. και δεν φάνηκε στις συζητήσεις μας με τους τότε συντρόφους. Και Ιμπαρούρι το έλεγε πως ο κομματικός τύπος είναι πληκτικός. Ξέρεις από πριν τι γράφει

  113. sarant said

    112 O Ριζοσπάστης στη δεκ του 1980 ήταν πολύ διαβαστερή εφημερίδα.

  114. Μαρία said

    110 Συνδρομήτρια στην ηλεκτρονική έκδοση απ’ το 2022 χωρίς να είμαι μέλος του συριζα διαπίστωσα οτι τα «μέλη του πληκτρολογίου» δεν την αγοράζουν. Και ξέρω κι άλλους γέρους που αγοράζουν καθημερινά τη χάρτινη.

  115. Παναγιώτης Κ. said

    Σιγοτραγούδησα και εκείνο το τραγούδι που λέει… φταίνε τα τραγούδια τους φταίει και λυράρης, κ.λπ, κ.λπ …

  116. Πέπε said

    114

    Οκέι, αλλά δεν μπορούμε να τα βάλουμε με όσους δεν την παίρνουν επειδή την οδηγούν σε κλείσιμο εις βάρος όσων την παίρνουν. Θα πάρεις κάτι και θα το πληρώσεις αν θέλεις, αν το χρειάζεσαι, αν υπάρχει κάποιος λόγος. Όχι φιλανθρωπικά!

  117. Pedis said

    #112 – Κόστιζε τόσο λίγο ή είχες τόσα πολλά; ( Ή είχες συνεργείο καθαρισμού βιτρινών;😯) Θα μας καραφλιάσετε δωμέσα, έτσι;!

    # 108 – Α, πολύ πετυχημένο παράδειγμα … Να αλλάξει πρόεδρο η ομάδα του Σύριζα να κάνει μεταγραφές, να αποκτήσει δικό της γήπεδο … Οεεεοεοεοεοεεεε … Φτάνει πια με τους τυχάρπαστους που δεν πονάνε την ομάδα. Κάτω το ξένο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οεεεοεοεοεοεεεε …

  118. Alexis said

    #117β: Βεβαίως, έτσι…
    Κασσελάκη πούλα και πούλο… 🙂

    #110: Συμφωνείς δηλαδή ότι είμαστε κροκόδειλοι; 😅

  119. Πέπε said

    118

    Τι, κι εσένα εννοούσε; Ε τότε όχι βέβαια, ασφαλώς διαφωνώ. Αυτό ήταν το «μέχρι ένα σημείο».

    Αυτός βέβαια μπορεί να είναι κροκόδειλος. Κι εκείνος, δε λέω, γιατί δηλαδή να μην είναι. Κι ο άλλος, κλασικός κροκόδειλος, μην πω και αλιγάτουρας.

    (Για να μην παρεξηγούμεθα, αυτό είναι από έναν Αστερίξ, που ο Καίσαρας λέει στους συγκλητικούς του ότι τον πρόδωσαν, κι ένας διαμαρτύρεται: εμείς προδότες ω Καίσαρ; Εγώ πάντως ποτέ! Εκείνος, δε λέω, μπορεί να πρόδωσε, κι εκείνος επίσης… Μάλλον από τη Διχόνοια.)

  120. ΓΤ said

    @111 Λεώνικος

    Λεώνικε, ευχαριστώ πολύ. Άρα, εάν αντιλαμβάνομαι καλά, έχουμε και μία χρονική διάσταση μέσα από το ιατρικό πρίσμα. Το σύμβαμα έχει ενδεχομένως ένα φόρτο εξέλιξης, ένα παρελθόν, είναι, ας πούμε διαρκές και οδηγεί σε κατάληξη, ενώ το συμβάν είναι στιγμιαίο.

  121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    108 – Δεν είναι σαθρό και το ξέρεις. Το κοινό που έχουν η Αυγή με την πανάθα την αγνή και ατρόμητη (τι να κάνει άραγε ο Ρίβαλντίνιο😊) είναι πως και οι δύο είναι εμπορικές εταιρείες που απευθύνονται σε οπαδούς για να επιβιώσουν ή να πλουτίσουν, δηλαδή σε μη σκεπτόμενους λογικά ανθρώπους αλλά συναισθηματικά, εξ ου και η παράλογη μεν, συναισθηματική δε αντίδραση των αρκετών «Σήφηδων» του ιστολογίου.😊

    Λοιπόν οι εταιρείες που δεν έχουν πελάτες, κλείνουν αλλιώς γίνονται ζόμπι, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους φορολογούμενους πολίτες, κι είναι άλλο να πονάς για το κλείσιμο μιας εμπορικής εταιρείας (μη το ξεχνούμε αυτό) που έχεις συνδεθεί συναισθηματικά μαζί της, κι άλλο να κατηγορείς ως υπεύθυνο για το κλείσιμο τον νεόκοπο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε καν ψήφισες (το κόμμα εννοώ).

    109 – «Είναι και το ότι αυτή η εφημερίδα εξέφραζε κάτι, και αυτό το «κάτι», αυτή η φωνή, θα λείψει.»

    Ο,τι κι αν εξέφραζε αυτή η εφημερίδα και η φωνή της, θα λείψει μόνο από τους 750 που την αγόραζαν κι από κανέναν άλλον. Δεν την λες και μεγάλη απώλεια.

    Και για νάχουμε καλό ρώτημα, εσύ ποτέ μπήκες τελευταία φορά στο σάιτ της Αυγής για πληροφόρηση;😊

Σχολιάστε