Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αφού το έγραψε η εφημερίδα!

Posted by sarant στο 22 Ιουνίου, 2009


Η 21 Ιουνίου 2009 δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, θα μείνει επίσης και ως η μέρα του μεγάλου φιάσκου των ελληνικών (και όχι μόνο) εφημερίδων. Αν και τα περιστατικά είναι γνωστά στη μπλογκόσφαιρα, δεν τα έχω δει κάπου συγκεντρωμένα, οπότε λέω να τα μαζέψω εδώ, να υπάρχουν.

Το συμβάν: Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου Ακρόπολης, το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουνίου, είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του.  Την τελευταία στιγμή, ο κ. Ερντογάν ακυρώνει την επίσκεψη επικαλούμενος πρόβλημα υγείας (υψηλή αρτηριακή πίεση). Το αν πρόκειται για αληθινή ή διπλωματική ασθένεια δεν το ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει στο σημείωμα αυτό.

Το πρόβλημα:Όπως ξέρουν όσοι περνούν από το Σύνταγμα ή την Ομόνοια το σαββατόβραδο, οι κυριακάτικες εφημερίδες πουλιούνται από τους εφημεριδοπώλες ήδη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό σημαίνει πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύψουν γεγονότα που συμβαίνουν το βράδυ του Σαββάτου. Παλιότερα, όταν υπήρχαν ποδοσφαιρικά ματς το απόγευμα-βράδυ του Σαββάτου, οι εφημερίδες είτε έβαζαν μόνο το αποτέλεσμα, έχοντας κρατήσει ανοιχτή μια σελίδα επιτούτου, είτε έγραφαν ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν γνωστό την ώρα που έκλεισε η ύλη.

Το άρθρο του Βήματος στην πρώτη έκδοση

Το άρθρο του Βήματος στην πρώτη έκδοση

Το κόλπο. Καθώς η επίσκεψη Ερντογάν ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα του Σαββάτου, θα μπορούσε ίσως να καλυφθεί εφόσον κρατούσαν ανοιχτή τη σελίδα εκείνη ως το τέλος -αλλά η συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν δεν είναι ποδοσφαιρικό ματς, να γράψεις Ολυμπιακός – Λάρισα 2-1. Έτσι κι αλλιώς, δηλώσεις δεν επρόκειτο να γίνουν, ούτε να διαρρεύσουν τα όσα ειπώθηκαν. Ο πειρασμός είναι μεγάλος να βάλεις ένα άρθρο κονσέρβα, γραμμένο από τα πριν, που να αναλίσκεται σε γενικότητες -στο κάτω-κάτω, ποιος θα το καταλάβει; Και βρέθηκαν τουλάχιστον τρεις εφημερίδες που έκαναν ακριβώς αυτό! Το Βήμα, το Έθνος, η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Το φιάσκο. Μόνο που ο Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψή του -και τα τρία έξυπνα πουλιά πιάστηκαν από τη μύτη μου, διότι οι τρεις πονηροί αμέλησαν να αφαιρέσουν το σχετικό άρθρο τους! Το αστείο είναι ότι χρόνος υπήρχε, εφόσον η αναγγελία της ακύρωσης έγινε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.  Μυαλό δεν υπήρχε, ούτε ευσυνειδησία. Ίσως πάλι να ήταν θεία δίκη.

Τα έξυπνα πουλιά. Το Βημα ανακάλυψε ψυχρότητα που δεν την έκρυψαν τα χαμόγελα. Αυτά, στην πρώτη έκδοση που κυκλοφορεί στην επαρχία. Στη δεύτερη έκδοση είχαν το φιλότιμο να αλλάξουν τελείως το στήσιμο του δισέλιδου και να αναφερθούν εκτενώς στην ακύρωση της επίσκεψης. Έτσι οι Αθηναίοι αναγνώστες δεν αντιλήφθηκαν το κάζο -εκτός αν παρακολουθούν ιστολόγια.

Το Έθνος έγραψε για υποδοχή που δεν είχε καμιά σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη το 2004. Δεν έχω δει τη χάρτινη έκδοση, αν κάποιος τη σκανάρει και τη στείλει θα του χρωστάω χάρη. Η Ελευθεροτυπία αφιέρωσε λιγότερες γραμμές στο συμβάν, αλλά βρήκε χώρο να γράψει ότι η συνάντηση κράτησε μια ώρα μαζί με τη μετάφραση.

Παρόμοιες δημοσιογραφικές απάτες γίνονταν από παλιά. Ο Παντελής Μπουκάλας σε παλιότερο άρθρο του μάς θυμίζει το πάθημα του δημοσιογράφου που είχε αναλάβει να καλύψει τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο το 1940, αλλά προτίμησε να εκδράμει σε πιο κοντινό μέρος με την καλή του και έστειλε ένα εικονικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα, στο οποίο περιέγραφε την ατμόσφαιρα κατάνυξης που επικράτησε στον εορτασμό, δηλώνοντας μάλιστα ότι έγιναν «τα συνήθη θαύματα», αλλά φυσικά δεν έγραψε λέξη για τον τορπιλισμό της Έλλης! Πιο παλιά (δεν το γράφει ο Μπουκάλας και το μεταφέρω από μνήμης οπότε δεν παίρνω όρκο για την αλήθεια του) ο βασιλεύς Γεώργιος Α’ είχε προγραμματίσει επίσκεψη σε νησί και η τοπική εφημερίδα δεν προλάβαινε το τυπογραφείο οπότε το ρεπορτάζ γράφτηκε από τα πριν.  Περιέγραφε την πανηγυρική υποδοχή και τον απερίγραπτο λαϊκό ενθουσιασμό, μόνο που λόγω κακοκαιρίας το πλοίο που μετέφερε τον εστεμμένο δεν μπόρεσε να πιάσει στο λιμάνι και η επίσκεψη δεν έγινε ποτέ. Αν ολοκληρος βασιλιάς αναγκάζεται να αθετήσει την υπόσχεσή του, τι περιμένετε από ταπεινούς δημοσιογράφους της επαρχίας, έγραψε στο επόμενο φύλλο ο διευθυντής της εφημερίδας.

Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν αν όχι εις Παρισίους πάντως στο Λονδίνο. O Paul Anast, ανταποκριτής της αγγλικής Τέλεγκραφ, έγραψε μεν ότι ο Ερντογάν ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του, πρόσθεσε όμως ότι και ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ήταν ανάμεσα στους επιφανείς απόντες (δείτε την τρίτη παράγραφο του άρθρου) κι ας είδαμε όλοι στην τηλεόραση τον Μπαρόζο να μιλάει και ελληνικά, και μάλιστα όχι με ερασμιακή προφορά αλά Ζισκάρ ντΕστέν.  Έτσι, το ρεζιλίκι του γραπτού τύπου ήταν πανευρωπαϊκό, όχι απλά ελληνικό (αν και Έλληνας φαίνεται να είναι ο ανταποκριτής της αγγλικής εφημερίδας).

Αν όμως από την επαρχιακή εφημερίδα του 1880 δεν είχαν πολλές απαιτήσεις οι αναγνώστες, από το Βήμα, το Έθνος και την Ελευθεροτυπία του 2010 περιμένουμε περισσότερα. Διότι, εύλογα αναρωτιόμαστε: έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και ξεσκεπάστηκε η κονσέρβα που μας σερβίρατε’ πόσες άλλες κονσέρβες τις έχουμε καταπιεί χωρίς να το πάρουμε είδηση; Πόσα ψεύτικα ρεπορτάζ μάς έχετε ταΐσει; Κι αν ο διευθυντής της επαρχιακής εφημερίδας βρήκε το θάρρος να παραδεχτεί το πάθημά του, εσείς θα ζητήσετε ένα συγνώμη;

Κάποτε έλεγε ο κόσμος για ένα γεγονός: «Αλήθεια είναι, αφού το έγραψε η εφημερίδα!» Δεν θέλει πολύ να αρχίσουμε να λέμε: «Δεν το πιστεύω, το διάβασα στο Βήμα».

85 Σχόλια to “Αφού το έγραψε η εφημερίδα!”

  1. Υπέροχο! Έγκυρο, λέμε!

  2. ppan said

    Α, εγώ αντίθετα το λέω εδώ και χρόνια: «Δεν το πιστεύω, το διάβασα σε ελληνική εφημερίδα ή το άκουσα στην ελληνική τηλεόραση». Ακόμη θυμάμαι, διότι με τραυμάτισε ψυχικά, την είδηση που άκουσα ένα καλοκαιρινό απόγευμα: ένα θανατηφόρο νέφος πρόκειται να προκαλέσει 120.000.000 νεκρούς στην Ασία τα επόμενα χρόνια. Ο εκφωνητής πρόσθεσε «σύμφωνα με εκτιμήσεις». Η πρώτη και η τελευταία φορά που άκουσα να μιλούν γι αυτό το νέφος, προφανώς μια αηδία του ίντερνετ την οποία υιοθέτησαν χωρίς πρόβλημα οι συντάκτες.

  3. Τώρα και στο CNN, φωτογραφία 11:
    Protesters defy ayatollah, take to streets – Photo 11 of 14 Police spray protesters with a hose Saturday in Tehran. Amateur photo

    Λήμμα police (law enforcement) στην Britannica Online Encyclopedia

    Εποπτικό υλικό δεξία, Φωτογραφία 21 από 32
    Police firing tear gas at student protesters in Athens, 2005. [Credits: AP]

  4. Giannis said

    προτίμησε να εκδράμει σε πιο κοντινό μέρος με την καλή του

    Αυτό πού το λέει;

  5. Ηλεφούφουτος said

    Ε όχι και «τώρα»! Τον κορμοράνο τον ξεχάσατε;

  6. Ηλεφούφουτε, ο κορμοράνος ήταν προπαγάνδα, το άρθρο του Βήματος ελεεινή ψευτιά.

  7. ppan said

    Αναρωτιόμουν πώς θα δικαιολογήσουν την πρωτοφανή γκάφα οι εφημερίδες. Ο Τριάντης σήμερα με καταπληκτική τρίπλα, αντάξια του Λιόν Μέσι, γράφει

    Λοιπόν, ο Ερντογάν δεν ήρθε, κάποιες εφημερίδες βιάστηκαν («Βήμα», «Εθνος», «Κ.Ε.»), είχαν ρεπορτάζ για ανύπαρκτη συνάντηση με Καραμανλή, και πάτησαν την εθιμική πεπονόφλουδα της αγχώδους πληρότητος… Ομως, αλλού εντοπίζονται τα προβλήματα του Τύπου, που φθίνει παγκοσμίως. Οπως λέει ο φιλόσοφος και ιστορικός Μαρσέλ Γκωσέ στην Ελένη Τσερεζόλε («Αυγή»), το θέμα είναι να μην επαναλαμβάνει ο Τύπος στον αναγνώστη «ό,τι ήδη μπορεί να βρει παντού». Θέλει να κατανοήσει. Γεγονός που απαιτεί γνώση, αποστασιοποιημένη ανάλυση, επάρκεια και ένα «συγκεκριμένο είδος γραφής»
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/06/2009&s=o-typos-twn-hlwn

    καταπληκτικό;

  8. Μαρία said

    Μια φυλλάδα λιγότερο. Πού θα διαβάζουμε τώρα Ισοκράτη;
    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=56654

  9. π2 said

    Υπάρχουν και χειρότερα από τον Τριάντη. Έχω πετύχει (δεν θυμάμαι πού, άτιμο Αλτσχάιμερ) δικαιολογίες δημοσιογράφων των οποίων το κεντρικό νόημα ήταν: «Έλα μωρέ, λες και δεν ξέρετε πώς βγαίνει μια εφημερίδα, σιγά τ’ αυγά, ξέρετε σε τι συνθήκες δουλεύουμε;» κλπ. Λες και η παραβίαση της καταστατικής αρχής του επαγγέλματος είναι μια ασήμαντη, διαδικαστική παραδρομή.

  10. @ Stazybo Horn (#3) Η φωτογραφία πρέπει να είναι του Γιάννη Μπεχράκη και να έχει τραβηχτεί στις 17 Μαρτίου 2005. Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλλητήριο στην αρχή της λ. Βασ. Σοφίας, μπροστά στα «λουλουδάδικα».

  11. Σκύλε, ο Μπεχράκης το ξέρει; …ότι ήταν στην Τεχεράνη;
    (ή ότι έχει μπει στην Britannica;)

  12. Αντιγράφω από
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=274592&ct=1&dt=21/06/2009:

    «Χθες το μεσημέρι, λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή (και ενώ οι πρώτες εκδόσεις των κυριακάτικων εφημερίδων ήδη εκτυπώνονταν), ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ξαφνικά ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στην Αθήνα, επικαλούμενος λόγους υγείας.»

    Η παρένθεση στο παραπάνω απόσπασμα είναι το αντίστοιχο της συγγνώμης της έγκυρης εφημερίδας. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, δεν προλάβαμε. Στη συνέχεια το «ρεπορτάζ» περίπου επαναλαμβάνει τα περί ψυχρότητας κλπ.

    Βρήκε κανείς πουθενά έστω και μια ελάχιστη συγγνώμη για το λάθος, έτσι για τα μάτια του κόσμου;

  13. ppan said

    Τι συγνώμη; ο άλλος βγαίνει κι από πάνω. Η απάτη γίνεται εθιμική, μην σου πω ότι διαπράττεται στο όνομα της ενημέρωσης (!) ενώ βέβαια μικρή σημασία έχει μπροστά σε αυτό που μόνο μια εφημερίδα μπορεί να σου προσφέρει όπως λέει κι ο Καθηγητής Müller :): να σου δίνει κάτι που δεν δεν μπορείς να βρεις αλλού. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση πράγματι μας έδωσαν κάτι το οποίο ούτε η πραγματικότητα δεν μπόρεσε να μας προσφέρει, το πολυπόθητο αντάμωμα των κουμπάρων. Η τέχνη δεν έπαιζε κάποτε αυτόν τον ρόλο; να δείχνει την πραγματικότητα έτσι όπως θάπρεπε να είναι;

  14. Ο Μπεχράκης εδώ και κάνα-δυό χρόνια είναι επικεφαλής Μέσης Ανατολής του Reuters, αν δεν απατώμαι. Με έδρα το Τελ Αβίβ. Κόμμάτι δύσκολο να έχει πάρει την πτήση Τελ Αβίβ – Τεχεράνη, ε;

  15. Το πρόβλημα θα είναι όταν για να καλύψουν το λάθος θα θελήσουν να δημιουργήσουν εκ των υστέρων το περιγραφόμενο γεγονός (κάπου έχω διαβάσει μια τέτοια φαντασία, αλλά πού;)

  16. π2 said

    κάπου έχω διαβάσει μια τέτοια φαντασία, αλλά πού;

    Ίσως στη φημολογούμενη εμπλοκή του μεγιστάνα ιδιοκτήτη εφημερίδων Rudolph Hearst για τον οποίο διαδιδόταν (μάλλον με υπερβολή) ότι δημιούργησε μόνος του τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898.

  17. espectador said

    Καταπληκτικο!! Μπραβο Νικο!!

  18. nobody said

    Το Βημα παντως ζητησε συγγνωμη. Εδω το λινκ:
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=57&artId=274773&dt=22/06/2009.

    Τωρα το πως θα ερμηνευσει ο καθενας μας αυτη την συγγνωμη, που κατα την ταπεινη μου γνωμη επιδεχεται πολλες ερμηνειες, αυτο ειναι αλλο θεμα.

  19. Q said

    Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία θα είναι. Αυτή είναι η υψηλή πολιτική. Έπεσε σήμα στις εφημερίδες πώς να παρουσιάσουν την συνάντηση, το πήραν είδηση οι τούρκοι, και τους την έφεραν… αλά οθωμανικά. Την άλλη φορά, περισσότερο προσεκτική.

  20. sarant said

    Καλή τη βρίσκω τη συγνώμη του Ψυχάρη, λέει μάλιστα πως ήταν «μνημειώδης γκάφα». Ήταν.

  21. espectador said

    Δεν ξερω αν εχει και πολυ σημασια…αλλα εστειλα μειλ σε εναν απο τους δημοσιογραφους που «περιγραφει» την «συναντηση» Καραμανλη-Ερντογαν, λεγοντας του «στον παραλληο κοσμο σου εγινε αυτο»?. Η Απαντηση?
    THES NA STON DEIKSW?
    —– Original Message —– From: «espectador»
    To:
    Sent: Monday, June 22, 2009 5:49 PM

    Αυτα τα ωραια!

  22. espectador said

    Νικος Μελετης ονομαζεται ο εξαιρετος νεος!

  23. nobody said

    Espectador νομιζω θα ειχε ενδιαφερον αν μπορουσες να παραθεσεις ολοκληρο το e-mail σου, οπως και ολοκληρη την απαντηση του κου Μελετη.

    Εξαλλου και αλλος εχθες εστειλε e-mail στον κο Μελετη:
    http://textbin.com/5657c

    και η απαντηση που πηρε ηταν αυτη (δεν ξερω γιατι την εχουν ανεβασει σε 2 μερη):
    http://textbin.com/046m8
    http://textbin.com/o3273

    Εκτος βεβαια αν δεν ενδιαφερει και καποιον αλλον εκτος απο εμενα.

  24. Papias said

    Με ενδιαφέρει κι εμένα, ειδικά αφού διάβασα την απάντησή του. Ώστε εδέησε να απαντήσει «για την ταμπακιέρα» ο δημοσιογραφίσκος?

  25. sarant said

    Για να πούμε του στραβού το δίκιο, αν έχεις κάνει τέτοια γκάφα ολκής είσαι ήδη ζεματισμένος, οπότε δεν είναι και πολύ ευχάριστο να παίρνεις ηλεμηνύματα από αγνώστους που να σου θυμίζουν το χουνέρι που έπαθες. Τούτου λεχθέντος, που έλεγαν παλιά, η απάντηση περί Ζίμενς με κάνει να μη σκέφτομαι του στραβού το δίκιο.

  26. Τις προάλλες διάβαζα ένα άρθρο για το πως μια εφημερίδα στον Καναδά χρησιμοποιελι comments και social networks α λα Facebook και Twitter για να επικοινωνεί με τους αναγνώστες της. Ο αρθρογράφος του Έθνους μάλλον δεν άκουσε σχετικά και προφανώς βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει αρχισυντάκτης κάποια μέρα (αφού έχει υφάκι τύπου Πρετεντέρη). Τουλάχιστον ζήτησε συγγνώμη ο Ψυχάρης, για να μην τρελλαθούμε και εντελώς.

  27. Μαρία said

    Κι εδώ Μελέτης:
    http://www.iospress.gr/megalo2008/megalo20080628.htm

    Όποιος δεν έχει ασχοληθεί με τα τεντζερέδια της Ντόρας, δεν δικαιούται να ομιλεί.

  28. Εντωμεταξύ, το online άρθρο του Έθνους παραμένει ανέγγιχτο:
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=4216906#

    Άντε καλά, το τυπωμένο δεν αλλάζει, αλλά το άρθρο online? ΚαλοΜελέτα κι έρχεται;

  29. Papias said

    Διαβάζοντάς το και επιδεικνύοντας τιτανοτεράστια επιείκια μόνο ένα σημείο χρειάζεται να σβηστεί: «δεν ανέμενε προφανώς ότι η τουρκική πλευρά θα έσπευδε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και θα έθετε με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο θέμα Θράκης κλιμακώνοντας την ένταση στο Aιγαίο.»

    Εδώ ο λαμπρός αυτός κοντυλοφόρος ξεκάθαρα ΔΕΝ αποτυπώνει κάποια εκτίμηση, αλλά την «πραγματικότητα», μιας και η τουρκική πλευρά έθεσε με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο θέμα Θράκης.

  30. ppan said

    Καταπληκτική η απάντηση του Μελέτη (στην Άμεση Δράση, όπως λεγόταν και η αξέχστη ταινία). Κόλαφος!

  31. ηλε-φούφουτος said

    JustAnotherGoneOff sx. 6, μα κι ο κορμοράνος ήταν ψευτιά (εκτός από προπαγάνδα) όπως οι φωτογραφίες απ το «Ιράν». Η πετρελαιοκηλίδα με τον παγιδευμένο κορμοράνο ήταν από ναυάγιο του Exxon Valdez αλλά είχε παρουσιαστεί σαν να ήταν τραβηγμένο στο Κουβέιτ.

  32. Αυτός είναι ο κ. Μελέτης. Τον βλέπουμε /βλέπαμε και στα κρατικά κανάλια:
    http://www.biblionet.gr/srh/showauthor.asp?personsid=59302

  33. Μαρία said

    Στάζυμπε έβαλα αυτό το λίνκι γιατί το δικό σου δεν ανοίγει καλά, σε μένα τουλάχιστον.
    http://www.paper-bookland.gr/books.asp?action=author&authorID=59302

  34. Μ, θενκς. Ναι, θέλει πρώτα να πας μια φορά στο http://www.biblionet.gr για να κατέβει το μπισκοτάκι στον browser. Μετά δουλεύει (αν αφηνεις cookies).

  35. […] στην εποχή του διαδικτύου. Ο Νίκος Σαραντάκος μας υπενθυμίζει πως αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, με […]

  36. Θα διαφωνήσω πλήρως ως προς το ότι υπήρχε χρόνος για αλλαγή της σελίδας. Οι περισσότερες Κυριακάτικες εφημερίδες έχουν τυπωθεί και διανεμηθεί στα πρακτορεία ήδη από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου. Γι αυτό και η έκδοση του Βήματος της επαρχίας είχε το λάθος, ενώ η δεύτερη έκδοση της Αθήνας δεν το είχε. Ας μην ξεχνάμε ότι γύρω στις 14:00 του Σαββάτου όποιος κάνει μία βόλτα στο Σύνταγμα, μπορεί να αγοράσει τις Κυριακάτικες εφημερίδες.

    Πάντως αυτή είναι πολύ παλιά τακτική. Δεν θυμάμαι ποια εφημερίδα ήταν, αλλά όταν είχε γίνει ο τορπιλισμός του Έλλη το 1940, αυτή η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τις κλασικές κοινοτοπίες, ότι οι εορτασμοί τελέστηκαν με λαμπρότητα, κτλ, κτλ.

    Επίσης όλες οι εφημερίδες έχουν έτοιμους επικήδειους για όλους τα δημόσια πρόσωπα που είναι μίας κάποιας ηλικίας.

  37. evmenios said

    Παρόμοια γκάφα έχει ξανασυμβεί. Το 1980 ή το 81. Επρόκειτο να έρθει στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Τελευταία στιγμή το ταξίδι ματαιώθηκε. Όμως γνωστές Αθηναϊκές εφημερίδες περιέγραψαν την επίσκεψη λεπτομερώς!

  38. sarant said

    Bερολινέζε, νόμιζα ότι το βράδυ του Σαββάτου πουλιούνται οι κυριακάτικες εφημερίδες, αλλά μπορεί να πέφτω έξω. Τα περί της Έλλης τα λέει και το ποστ. Για τις νεκρολογίες, δεν νομίζω πως είναι το ίδιο. Έχουν έτοιμο υλικό, δεν είναι κακό αυτό. Στατιστικά άλλωστε, οι περισσότεροι διάσημοι είναι θνητοί.

    Μαρία και Στάζιμπε, για τον κ. Μελέτη, που δεν τον ήξερα: τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο.

  39. ppan said

    Και η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην «Μουσίτσα» (νομίζω) τα ίδια έκανε. Έγραψε για την συνάντησή της με έναν επιστήμονα που τελικά δεν είχε έρθει. Η ζωή μιμείται την τέχνη 🙂 Ο Μελέτης όμως είναι λιγότερο χαριτωμένος.

  40. Q said

    Αυτό με την Κοπέλα από το Ιράν είναι παλιά, δοκιμασμένη συνταγή. Το ίδιο συνέβη και με το Κουβέιτ, όπου ιρακινοί στρατιώτες (δήθεν) έπνιγαν βρέφη στην κούνια τους. Στον σύγχρονο κόσμο είναι δύσκολα να διακρίνεις την είδηση από την προπαγάνδα. Τα όρια δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρα, τώρα μπλέκονται περισσότερο αφού οι ειδήσεις εκτελούν και χρέη προπαγάνδας.

  41. @ Sarantakos.

    Στο Σύνταγμα στην αρχή της Φιλελλήνων τις βρίσκει κανείς ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου (γύρω στις 14:00). Για Κλαυθμώνος, Ομόνοια και λοιπά σημεία, ισχύει το βράδυ.

    Έχετε δίκιο. Με τις νεκρολογίες είναι διαφορετικό.

  42. Korn;hliow said

    μιὰ ζωὴ ἀνόητοι οἱ Ψυχάρηδες….

  43. Κορνήλιος

  44. espectador said

    ολη η «αλληλογραφια» μου με τον κ. Μελετη, μια που εκδηλωθηκε ενδιαφερον 🙂

    Μελέτης Νίκος wrote:
    > THES NA STON DEIKSW?
    > —– Original Message —– From: «espectador»
    > To:
    > Sent: Monday, June 22, 2009 5:49 PM
    > Subject: (no subject)
    >
    >
    > Στον παραλληλο κοσμο σου εγινε αυτο?!!!
    >
    >
    Θαυμαζω το ηθος σου! Να σε χαιρονται…

  45. Να, και σε επαρχιακά μέσα.

  46. […] Aφού το έγραψε η εφημερίδα! […]

  47. Niki said

    Espectador, νομίζω ότι οφείλεις να το στείλεις στο διευθυντή σύνταξης του Έθνους…

  48. GIACOMO said

    H επιστολη του Ψυχαρη αρχιζει με το «Πολλές εφημερίδες της Κυριακής….διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα»!

    Σε ελευθερη μεταφραση : «Ελα μωρε πως κανεται ετσι αφου ολοι τα ιδια κανουν!»

    Για να μην το πω διαφορετικα: στην κατοχη ετσι και τον πιαναν θα ειχε καρφωσει ολους τους συντροφους του για να δικαιολογηθει!

  49. espectador said

    Νικο πληροφορηθηκα οτι και η Καθημερινη της Κυριακης «επαιξε» το εργο Καραμανλης-Ερντογαν. Ετσι για να μην την αδικησουμε 🙂

  50. espectador said

    Niki μου, δεν ειμαι σιγουρος οτι αυτος θα ειναι καλυτερος 🙂

  51. Niki said

    Espectador
    🙂

  52. @ 36: Β΄ έκδοση έχω στα χέρια μου, με το «ρεπορτάζ» μια χαρά στη θέση του

    και τι συνειρμός… πρόσφατα η Κιάρα Σουγκανίδου, από το FAQ [σιγά, γαργαληθήκαμε…] του Λάλα, μάς έστελνε να δούμε την παράσταση για την Κούνεβα, με την «εκπληκτική ερμηνεία της Αναστασίας Καλτσίκη» [κάπως έτσι το έγραφε]

    [σημ.: αυτά, εννοείται, όταν είχε ματαιωθεί η παράσταση και πριν αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί τελικά και πότε]

  53. SophiaΟικ said

    Το οποίο βεβαίως μου θυμίζει απαντηση φίλου δημοσιογράφου όταν τον πρόλαβα τελευταια στιγμή από δημοσίευση πατάτας: έλα μωρε, νομίζεις ότι οι γιαγιαδες στην επαρχία θα το καταλάβουν; Γι’αυτόν ο μέσος αναγνωστη ήταν η γιαγιά στο χωριό που βλέπει μεταγλωττισμενα σήριαλ και παρακολουθεί τα τηλεοπτικά παράθυρα ανελλιπως. Καμιά φορά (και σε συνδιασμό με τα περί λεξεων της ελληνικής) αναρωτιέμαι αν το είχε πιασει το νόημα κι όλοι σε αυτό το επίπεδο παιζουμε.

    Υγ Παλιότερα οι Κυριακάτικες κυκλοφορούσαν μετά τα μεσάνυχτα στην Ομόνοια και στην επαρχία Κυριακή πρωί. Σε λίγο θα κυκλοφορούν από την Παρασκευή.

  54. espectador said

    Δειτε κι αυτο το αξιολογο κειμενο

    http://www.nylon.gr/

  55. Blackadder said

    «Μισή» η συγγνώμη του Ψυχάρη κατά τη γνώμη μου.

    «Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Ετσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα. »

    Εμ’ άμα έχουν συμβεί πολλές φορές γιατί δεν τα σταματάτε; Ποιος δηλαδή είναι υπεύθυνος να δώσει εντολή να σταματήσουν, ο θυρωρός του «Βήματος»; Εξάλλου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ακριβώς θεματάκι ρουτίνας, όπως, ας πούμε, ο «εορτασμός εθνικής επετείου στο Χ νησί» όπου στο 90% των περιπτώσεων ό,τι θα συμβεί είναι σχεδόν απόλυτα προβλέψιμο.

    «Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας. Φυσικά δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε. »

    Εδώ μας δουλεύει για τα καλά. «Φυσικά» δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών… Δηλαδή εάν ο Ερντογάν τελικά ερχόταν και όσα διαδραματίζονταν στη συνάντηση δεν είχαν ουδεμία σχέση με τις φαντασιοπληξίες του άρθρου, δε θα υπήρχε, παρόλα αυτά, ούτε… γκάφα ούτε ζημιά!!! Εμείς δε θα μαθαίναμε ποτέ ότι το άρθρο ήταν προ-κατασκευασμένο κατά παραγγελία ώστε να δημιουργήσει κλίμα «ψυχρότητας» και θα είχαμε καταπιεί αμάσητη την «έγκυρη» ενημέρωση.

    Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για αποκαλυπτικό παράδειγμα κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης για το οποίο προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με «ταπεινές» συγγνώμες και δικαιολογίες για βιασύνη, προχειρότητα και απροσεξία.

    Ο δε αρθρογράφος του Έθνους, με βάση τα λινκ παραπάνω, είναι σίγουρα χυδαίος και πιθανόν συνεργάτης/ρουφιάνος/πρακτορίσκος της ΕΥΠ. Άντε και εις… κατώτερα!

  56. Ηλεφούφουτος said

    Blackadder είπε «Δηλαδή εάν ο Ερντογάν τελικά ερχόταν και όσα διαδραματίζονταν στη συνάντηση δεν είχαν ουδεμία σχέση με τις φαντασιοπληξίες του άρθρου, δε θα υπήρχε, παρόλα αυτά, ούτε… γκάφα ούτε ζημιά!!!»

    Κι εγώ νομίζω ότι η λέξη «γκάφα» του Ψυχάρη σηκώνει πολύ νερό. Δεν μπορείς να ονομάσεις γκάφα το γεγονός ότι τελικά ο Ερντογάν αποφάσισε να μην έρθει και αποκαλύφθηκε ότι τα ρεπορτάζ του Βήματος ή του βλήματος από το Έθνος δεν είναι πραγματικά ρεπορτάζ αλλά προκατασκευασμένα κείμενα.

    Όντως πολύ αποκαλυπτικά όλα αυτά!
    Προσωπικά ποτέ δεν θεώρησα το Βήμα σοβαρή εφημερίδα (λεπτή η διάκριση ανάμεσα στη σοβαρότητα και στη σοβαροφάνεια) και πάντα διαφωνούσα με όσους κρίνουν τις εφημερίδες μόνο απ το αν τηρούν κάποιους τυπικούς κανόνες σύνταξης κειμένου.

  57. οἱ ἐφημερίδες εἶναι ἐξ ὁρισμοῦ ἀσόβαρα ἔντυπα. πάντα μοῦ τὸ ἔλεγε ἀκόμη καὶ ἡ σχεδὸν ἀγράμματη γιαγιά μου. ἕνα ἔντυπο μὲ προκαθορισμένο ἐριθμὸ σελίδων καλεῖται νὰ καταγράψῃ τὰ νέα μιᾶς ἡμέρας, λὲς καὶ τὰ νέα κάθε ἡμέρας ἔχουν πάντα τὴν ἴδια σημασία ὥστε νὰ ἔχουν καὶ τὴν ἴδια ἔκτασι. τὸ ἴδιο καὶ μὲ τὰ τηλεοπτικὰ δελτία. θυμᾶμαι ὅταν πήραμε τὸ εὐρωπαϊκὸ μόνο αὐτὸ ἔδειχναν. λὲς καὶ δὲν συνέβη τίποτε ἄλλο. δηλαδὴ ἂν δὲν τὸ παίρναμε δὲν θὰ ἔδειχναν εἰδήσεις;

  58. Blackadder said

    Ούτε εγώ διαβάζω το Βήμα αν και το διαβάζουν συγγενείς μου και παλιότερα έπεφτε στα χέρια μου. Και συμφωνώ ότι είναι ασόβαρα έντυπα οι εφημερίδες. Όχι επειδή υπάρχουν σοβαρότερα μέσα ενημέρωσης αλλά επειδή κανένα ΜΜΕ δεν είναι μάλλον σοβαρό. Εξαιρούνται ίσως κάποια διαδικτυακά. Και «σοβαρά» εννοώ στοιχειωδώς αξιόπιστα κι ειλικρινή. Αντιθέτως τα περισσότερα απλά προάγουν τη δική τους πολιτική και οικονομική «ατζέντα».

  59. διόρθωση στο 52: Αλεξία [όχι Αναστασία!] Καλτσίκη –σόρι

  60. ἐρώτησι κρίσεως: εἶναι ἀλήθεια ὅτι στὸ τελευταῖο φύλλο τοῦ ΕΤ ὑπῆρχε διαφήμισι τοῦ City;

  61. Papias said

    Τα ΜΜΕ ακολουθούν κάποια κριτήρια σχετικά με την ύλη τους, πρόχειρα να αναφέρω την εντοπιότητα, το εύρος ενδιαφέροντος του κοινού και την μοναδικότητα (δικοί μου όροι, δεν θυμάμαι τους όρους που χρησιμοποιούνται ευρέως). Η κάλυψη του Euro ’04 σαφώς και ήταν δυσανάλογα ευρεία, μιας και ένα μεγάλο μέρος του κοινού είχε καταληφθεί από ενθουσιασμό για την διοργάνωση και «τα έπη των παιδιών μας».

    Πιστεύω ότι κάνουν μεγάλο λάθος που δεν επενδύουν στην αρθρογραφία, αλλά στο ρεπορτάζ. Την μάχη της επικαιρότητας την είχαν χάσει από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και πλέον από το ίντερνετ.

    Πάντως εγώ έντυπα που προτιμούν ως ύλη την αστρολογία από (για παράδειγμα) μια σελίδα για τις επιστημονικές εξελίξεις δεν αγοράζω.

  62. Παρακολουθώντας από αρκετά κοντά, στο προσωπικό μου περιβάλλον, το πώς γίνονται τα ρεπορτάζ για τις συναντήσεις επισήμων κτλ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι σε τουλάχιστο 90% των περιπτώσεων αντί για ρεπορτάζ, γίνεται ένα συμπίλημα των επίσημων ανακοινωθέντων με ανάδειξη των στοιχείων που ήδη υπάρχουν στο «κλίμα» γύρω από τη συνάντηση (το πώς αυτό διαμορφώνεται είναι άλλη κουβέντα). Έτσι, η απόσταση των ρεπορτάζ από την πραγματικότητα των όσων διαμείφθηκαν μπορεί να είναι αυθαίρετα μεγάλη, και η «κάλυψη» της «επίσκεψης Ερντογάν» είναι απλά ένα κορυφαίο στην ευκολία αναγνώρισης του φαινομένου στιγμιότυπο.
    Άλλη δημοσιογραφική πληγή είναι η ανυπαρξία ενός μίνιμουμ πραγματολογικών γνώσεων, αν μου επιτρέπετε τη μπαλαφάρα, σε σχέση με ένα γεγονός που καλύπτεται. Δείτε για παράδειγμα αυτό ή και αυτό παλιότερα, πάλι από την Ελευθεροτυπία, η οποία με βάση μια απερίγραπτη μπούρδα έστησε αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο.

    Μια αντίστοιχα ελάχιστη προστασία των αναγνωστών, είναι να δίνουν βάση μόνο σε δύο πηγές: τα επίσημα ανακοινωθέντα και τα πρακτορεία. Όχι για να τα πάρει κανείς τοις μετρητοίς, αλλά γιατί η κυκλοφορία των ανακοινωθέντων και των μπιλιέτων, αποτελούν από μόνα τους είδηση. Μια δεύτερη προφύλαξη, είναι να εντοπίσει κανείς εφημερίδες και άτομα που μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στην τήρηση της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κι αυτό άσχετα από τη συμφωνία με τις γενικότερες αντιλήψεις τους. Ο Ριζοσπάστης για παράδειγμα, δεν έχει ποτέ περιπέσει σε παρόμοια ολισθήματα, και το ίδιο ισχύει και για την Αυγή αλλά πιθανόν (δεν την παρακολουθώ) και για την Εστία! (αναφέρομαι στην τελευταία δεκαετία των φύλλων).
    Μπορώ πάντως ως εφημεριδοφάγος να διαβεβαιώσω οτι από αυτήν την άποψη την τελευταία δεκαετία οι «μεγάλοι και έγκυροι» Βήμα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Έθνος, είναι γενικά για τα σκουπίδια – εκτός από τα κομμάτια ορισμένων που τιμούν ακόμα την υπογραφή τους.

  63. Herr K. said

    «οι “μεγάλοι και έγκυροι” Βήμα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Έθνος, είναι γενικά για τα σκουπίδια – εκτός από τα κομμάτια ορισμένων»

    ΜΠ, θα έβγαζα σίγουρα την Καθημερινή από το σωρό αυτό.
    Τώρα το Βήμα γιατί θεωρείται έγκυρο, ένας Θεός ξέρει. Ισως μπερδεύουν τη φράση «κίτρινη σοβαροφάνεια» με τη λέξη «σοβαρότητα»

  64. π2 said

    Εγώ δεν θα έβγαζα ακριβώς την Καθημερινή από τον σωρό, απλώς θα της έβαζα πολύ καλύτερο βαθμό εντός του σωρού.

  65. Herr K, πάει καιρός, αλλά δες αυτό. Το δεύτερο και συντριπτικότερο επιχείρημά μου κατά της ποιότητας της Κ, είναι δύο λέξεις: Πάσχος Μανδραβέλης 🙂

  66. Herr K. said

    Χα χα, πολύ καλό δεν το χα δει. Παρόλα αυτά επιμένω ότι δεν συγκρίνεται με το Βήμα.
    Γέλιο και για τον ΠΜ – βέβαια το πρόβλημά εν προκειμένω δεν είναι η ποιότητα όπως ούτε της Wall Street Journal πχ είναι…

  67. Μαύρο πρόβατο (62), ο Ριζοσπάστης είχε δημοσιεύσει γύρω στο ’88-’89 μια ανύπαρκτη συνέντευξη του Δημήτρη Χορν. Ο Χορν τα πήρε, φυσικά, η δημοσιογράφος «δεν μπόρεσε να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία» και απολύθηκε. Είχε κάνει κάποιο ντόρο αυτή η ιστορία, στην εποχή της.

  68. Πολύ σωστά. Μου έρχεται στο μυαλό το όνομα Δημητρούκα, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Επρόκειτο όμως για μια απάτη της δημοσιογράφου εναντίον της εφημερίδας, κάτι διαφορετικό από το ζήτημα που θίγω…

  69. Μαρία said

    Ο Ριζοσπάστης έχει και τον κατά Μπογιόπουλο Τσε, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το ρεπορτάζ, είναι παραχάραξη.

    Δύτη, εγώ θυμάμαι αμυδρά για συνέντευξη που διέψευσε ο Γούντυ Άλεν, όχι στο Ριζοσπάστη εννοείται. Αλλά και οι αληθινές συνεντεύξεις ενώ έχουν δοθεί τηλεφωνικά, μερικές φορές διανθίζονται με διάφορες λεπτομέρειες όπως καλή ώρα τα χαμόγελα, τα μεζεδάκια, η ατμόσφαιρα, το τοπίο …

  70. Τώρα που το λες, και μένα κάτι μου λέει… Έχεις δίκιο πάντως ότι οι περιπτώσεις διαφέρουν.

  71. Ε, το σχόλιό μου πήγαινε στο Μαύρο Πρόβατο. Μαρία, αυτό με τον Γούντυ Άλλεν μήπως ήτανε με τον Λάλα, που άρχισε κάποια στιγμή επί τούτου να φωτογραφίζεται με τους συνεντευξιαζομένους του; Αυτό που λες πάλι με τις λεπτομέρειες, το υποψιάζομαι σφόδρα για τον Δανίκα, που υποτίθεται ότι παίρνει κάθε τόσο συνέντευξη με σταρ επίπέδου Μέριλ Στριπ τρώγοντας μαζί τους πρωινό.

  72. Μαρία said

    Δήτη, ω ναι. Και μετά, μου είπαν, αποσύρθηκε και το βιβλίο με τις συνεντεύξεις. Την περίπτωση με τα μεζεδάκια (μύδια και καλαμαράκια στην Περαία) την ξέρω απο πρώτο χέρι.

    Ένα άλλο κεφάλαιο της παραπληροφόρησης και παραχάραξης είναι το ρετουσάρισμα φωτογραφιών με εξαφάνιση των ανεπιθύμητων.

  73. ppan said

    Ο Λάλας την εποχή του περιοδικού «Περιοδικό» είχε τρομερές (μάλλον τρομακτικές!) επιτυχίες διότι κάθε φορά που κάποιος του έδινε συνέντευξη αμέσως μετά πέθαινε. Έτσι διέπρεπε στο να βγάζει συνεντεύξεις – δημοσιογραφικές επιτυχίες του στυλ η τελευταία συνέντευξη του επιφανούς νεκρού. Μέχρι που πιάστηκε στα πράσα. όταν αποκαλύφθηκε ότι μια δημοσιογραφική του επιτυχία ήταν συρραφή δημοσιογραφικών επιτυχιών άλλων συναδέλφων του. Ο γενναίος και γκαντέμης δημοσιογράφος το παρουσίασε -εκ των υστέρων- ως απόψη.

  74. δὲν θυμᾶστε τί εὶχε γράψει ὁ Μὰρκ Τουαίην σὲ μιὰ ἐφημερίδα:

    τὸ ἄρθρο σας γιὰ τὸν θάνατό μου ἦταν κάπως ὑπερβολικό!

  75. Angelos said

    Αν και συμφωνώ, γενικά, ότι οι εφημερίδες σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να θεωρηθούν «έγκριτες» πηγές πληροφόρησης, είναι νομίζω σαφές ότι το διαδίκτυο είναι ακόμα χειρότερο. Το τί κυκλοφορεί κατά καιρους δε λέγεται. Σαφώς και υπάρχουν sites ή blogs στα οποία σπανίως γράφονται ανακρίβειες, αλλά πολλοί (για να μην πω οι περισσότεροι) από τους «μύθους» του Ν.Σ. έχουν είτε γεννηθεί είτε γίνει ευρέως γνωστοί μέσα από το internet.

    Καταλαβαίνω το νόημα της επιχειρηματολογίας του Ν.Σ. ότι το internet αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πληροφόρησης. Ωστόσο, μην ξεχνάμε, ότι σε μεγαλο βαθμό είναι περισσότερο πηγή «δεδομένων», «στοιχείων» (data), παρά «πληροφοριών» (information). Η διαφορά είναι, βεβαίως, τεράστια.

    Η αξιολόγηση των «στοιχείων» αυτών (κυρίως μέσω της διαρκούς αξιολόγησης των πηγών τους) εναπόκειται, όπως και στην περιπτωση των εφημερίδων, στην κρίση των αναγνωστών. Σαφώς το διαδίκτυο έχει τόσο στον πλουραλισμό των πηγών, όσο και στην προσβασιμότητά τους. Το ίδιο, όμως, έκανα παλιότερα και η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες κ.ο.κ. όταν κατά σειρά εμφανίστηκαν. Και παρότι σήμερα μπορεί πολλοί από τους «υποψιασμένους» αναγνώστες να θεωρούν κάποια ή όλα από τα παραπάνω από «γονατάδικες» κερδοσκοπικές εταιρίες έως εργαλεία εδραίωσης των απόψεων της «νέας τάξης», το διαδίκτυο διαθέτει όλα τα προσόντα για να ακολουθήσει στα «ένδοξα» βήματά τους. Ας μην ξεχνάμε, ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του internet «ότι παρέχει τη δυνατότητα σε έναν πολύ ευρύτερο κύκλο ανθρώπων να αποτυπώσουν τις απόψεις τους» (ή και τις «πληροφορίες» τους, βλ. «δεδομένα»), ήταν κάποτε και το διαβλεπόμενο μεγάλο πλεονέκτημα κάποιων από των παραπάνω «νέων» μέσων (ειδικά των κακόμοιρων των εφημερίδων).

    Το να «δίνεται φωνή» σε περισσότερους ανθρώπους/ομάδες, είναι φυσικά καλό και δημοκρατικό, αλλά ας μην αυταπατόμεθα (συγγνώμη Νίκο, δε γνωρίζω τη δημότική του – αν υπάρχει): Περισσότεροι ΔΕ σημαίνει και καλύτεροι ή πιο έγκυροι. Και -μεταξύ μας- το ολοένα αυξανόμενο «information overload» της εποχής μας (για το οποίο ευθύνεται ΚΑΙ το διαδίκτυο) αποτελεί ένα πρόβλημα του οποίου τις συνέπειες θα αργήσουμε να διαπιστώσουμε. Ομολογουμένως για κάποιους ανθρώπους αποτελεί μία πρόκληση όξυνσης του κριτικού πνεύματος. Φοβάμαι, όμως, ότι για μία μεγάλη (τη μεγαλύτερη;) μερίδα του «παγκόσμιου χωριού» θα τείνει να οδηγήσει είτε σε μία εκ των προτέρων απόρριψη των πηγών της πληροφόρησης (πώς λέμε σήμερα για τους πολιτικούς «όλοι ίδιοι είναι»;), συμπεριλαμβανομένου και του internet, είτε στην υιοθέτηση όλων των «πληροφοριών» από όλες τις πηγές, ή από συγκεκριμένες ανάλογα με τις πεποιθήσεις και προκαταλήψεις του καθενός («αφού το διάβασα στο internet!»).

    Δε θέλω να φανώ απαισιόδοξος φορτώνοντας στο νέο μέσο τις αμαρτίες των παλιών (και σαφώς τυγχάνω ένθερμος υποστηρικτής και χρήστης του, ως ΜΙΑ από τις εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης). Ωστόσο δε νομίζω ότι μπορεί από μόνο του να χαρακτηριστεί «επανάσταση» στο χώρο της μαζικής πληροφόρησης (ή τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο ήταν οι προηγούμενες). Και σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τις συμπεριφορές, προκαταλήψεις και στερεότυπα του ανθρώπου εν μία νυκτί.

  76. nikosl said

    Ανάσταση νήματος για σοβαρό πιστεύω λόγο:

    Ρεπορτάζ Νέων σήμερα 3 Μάρτη στο κύριο άρθρο, υπογραφή Αριστοτελία Πελώνη: «Βαρυ ήταν το κλίμα χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η 25η Μαρτίου δεν είναι ορόσημο και ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διάσωση της χώρας βρίσκεται στη μέση, Ακόμα, τόνισε ότι η Ελλάδα ούτε επιθυμεί ούτε πιστεύει στην αναδιάρθωση».

    Ολα αυτά όμως δεν γίνανε, γιατί ο Παπανδρέου ήταν άρρωστος και δεν πήγε. Οπως και το Βήμα πριν από 2 χρόνια έτσι και σήμερα, η ΔΟΛια εφημερίδα έχει το θράσος να μας μιλάει και για το κλίμα. Τότε ήταν παγωμένο, τώρα είναι ψυχρό. Προφανώς η Πελώνη κάνει ρεπορτάζ πριν την είδηση… μέσω τηλεφώνου με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

    Κι όμως ο Γιωργάκης παραμένει άρρωστος. Ούτε σήμερα πήγε σχολείο.

  77. sarant said

    Αλήθεια; Μα, τότε είναι πράγματι σοβαρό!

  78. nikosl said

    Αληθέστατα, εδώ το κανονικο ρεπορτάζ του Βήματος -χωρίς τον ΓΑΠ.

  79. Μαρία said

    78 Μάλλον το απέσυραν. Το έχεις κρατήσει;
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4620745

  80. nikosl said

    ναι ναι. εχω το εντυπο

  81. Μαρία said

    80 Τότε έχει και συλλεκτική αξία!

  82. Το (προ)χτεσινό με τις δηλώσεις Καρατζαφέρη στην εκδήλωση της Λάρισας είναι κτγμ εξίσου μεγάλη γκάφα. Με την επιφύλαξη για το αν η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους, δείχνει πόσο κακομαθημένοι αντιγραφείς έχουν καταντήσει. Θα έπρεπε ή να είναι οι ίδιοι εκεί, ή να έχουν το θάρρος να γράφουν «κοπιπαστή από Δελτίο Τύπου», ή από το χουντοκάναλο, κ.ο.κ.

  83. […] […]

  84. […] […]

  85. […] Κι ήταν τόσο αυτονόητος και προσχεδιασμένος ο τρόπος επίθεσης που μια μέρα οι πράκτορες στο ΒΗΜΑ, το ΕΘΝΟΣ και την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ… δημοσίευσαν ρεπορτάζ από την επίσκεψη Ερντογάν στον Καραμανλή… μιλώντας μάλιστα για ψυχρότητα (!) μεταξύ των κουμπάρων.  Το μόνο που τους διέφυγε είναι ότι αυτή η επίσκεψη δεν συνέβη ποτέ καθώς το ταξίδι είχε αναβληθεί. Τελικά οι φυλλάδες ανέτρεψαν τον έναν κουμπάρο στην Ελλάδα …και συνεχίζουν να ειρωνεύονται και να αποκαλούν σουλτάνο τον έτερο κουμπάρο Ερντογάν. Προσέξτε την απόλυτη ΤΑΥΤΙΣΗ όλων των ελληνόφωνων ΜΜΕ απέναντι στον Ερντογάν. Χρησιμοποιούν τις ίδιες ειρωνικές λέξεις διότι αυτή η επιθετική γραμμή φεύγει από τα ίδια κέντρα προπαγάνδας. Η διασπορά πρακτόρων είναι τεράστια. Το σύστημα ελέγχει απόλυτα όλα τα μεγάλα ΜΜΕ και το μενού των ειδήσεών τους είναι ένα και μοναδικό. Τα ίδια ΜΜΕ είχαν ταυτόσημη επιθετική στάση και απέναντι στον Καραμανλή.  Ποτέ δεν ειρωνεύτηκαν τους Σαουδάραβες αποκεφαλιστές, τους γελοίους τυράννους του Κατάρ, τους δολοφόνους και πραξικοπηματίες του Κιέβου ή τον σχιζοφρενή serial killer Νετανιάχου.  Τα ΜΜΕ στηρίζουν φανερά τις μαριονέτες των τοκογλύφων και ξεσκίζουν με νύχια και με δόντια όσους δεν ακολουθήσουν πιστά τις εντολές των επικυρίαρχων. Όταν συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας να ταυτίζεται με τις απόψεις των μεγάλων ΜΜΕ …τότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε σε λάθος δρόμο. Αναλυτικά για το “ξεβράκωμα” των πρακτόρων με τη ΜΗ επίσκεψη του Ερντογάν διαβάστε ΕΔΩ. […]

Σχολιάστε