Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ζημιά που πάθαμε!

Posted by sarant στο 2 Φεβρουαρίου, 2010


Να σας προφτάσω, αν δεν το ξέρετε ήδη, ένα νέο που πρόκειται να το βρείτε ενδιαφέρον αν συνηθίζετε να ψαχουλεύετε παλιά έντυπα, στο Διαδίκτυο, σε βιβλιοθήκες ή αλλού. Είχε ανακοινωθεί ότι επίκειται εδώ και πολύ καιρό, δεν είχε όμως γίνει, τόσο που είχα πάψει να το περιμένω. Ποιο;

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής διαθέτει πλέον ονλάιν, στο Διαδίκτυο, ένα μεγάλο κομμάτι από τις εφημερίδες και τα περιοδικά της που διατηρεί σε μικροταινίες -όχι όμως τα πρόσφατα, αλλά μέχρι το 1940. Μέχρι τώρα από εφημερίδες υπήρχαν διαθέσιμες κάπου 6 ή 7 στην Εθνική Βιβλιοθήκη, τώρα μιλάμε για εκατοντάδες έντυπα, αν και, ξαναλέω, σταματάνε στο 1940.

Για να μετριάσω τη χαρά σας, αν δηλαδή σας ενδιαφέρει το θέμα, υπάρχουν τα εξής αρνητικά:

α) Δεν έχει ψαχτήρι. Θα μου πείτε, και το ψαχτήρι της Εθνικής Βιβλιοθήκης βρίσκει το 1 στα 3, αλλά το καθόλου ψαχτήρι σημαίνει ότι αν δεν ξέρετε περίπου ημερομηνία αυτού που αναζητείτε… χάσατε. Αν πάλι έχετε συγκεκριμένη παραπομπή, κανένα πρόβλημα.

β) Και στα μέχρι το 1940 φύλλα, δεν είναι διαθέσιμες όλες οι μικροταινίες. Κάμποσα που έψαξα, δεν τα βρήκα. Βρήκα όμως πάρα πολλά. Ίσως τα βάλουν αργότερα. Και το να βρεις τον αριθμό της μικροταινίας δεν είναι ό,τι το ευκολότερο. Υπάρχει πάντως κατάλογος (με 540 σελίδες).

γ) Το όλο σύστημα είναι δύσχρηστο, δηλαδή δεν μπορείς να ζητήσεις το φύλλο μιας συγκεκριμένης ημέρας, εκτός αν εγώ κάνω λάθος χειρισμό. Το σύστημα σου φέρνει όλη τη μικροταινία, που έχει π.χ. 500 σελίδες, όλα τα τεύχη της εφημερίδας π.χ. για το πρώτο εξάμηνο του 1921, και πρέπει να υπολογίσεις πού περίπου είναι η ημερομηνία που σ’ ενδιαφέρει ή να τα πάρεις από την αρχή. Και επιπλέον, σε κάθε σελίδα πρέπει να μεγενθύνεις.

Αλλά όλα αυτά θυμίζουν εκείνον τον γάιδαρο που τον κοιτάζαμε στα δόντια. Έτσι κι αλλιώς, είναι απείρως πιο βολικό από το να χειρίζεσαι τη μικροταινία, που είναι εξαιρετικά άβολο πράμα, σας το λέω εκ (πικράς) πείρας. Άσε που για να χειριστείς τη μικροταινία πρέπει να πας στο παλιό καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν ώρα 9 με 2 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ εδώ τα βλέπεις στο μηχάνημά σου, στην πολυθρόνα σου.

Κι εδώ είναι το χειρότερο. Όταν είχα πάρει το TLG πέρασα ένα παρασκευοσαββατοκύριακο χωρίς να βγω από το σπίτι, χωρίς να πολυκοιμηθώ, διαβάζοντας μετά μανίας. (Κατά σύμπτωση το ίδιο ακριβώς έκανε και ένας φίλος, όπως έμαθα μετά!) Ε, κάτι τέτοιο μπορεί να πάθουμε και τώρα, αν και κάπως έχουμε κορεστεί από διαδικτυακά καλούδια -δεν είναι πια 1996.

Δεν σας είπα πώς θα δείτε τον επικίνδυνο αυτόν θησαυρό. Λοιπόν, πηγαίνετε σ’αυτήν εδώ τη σελίδα, δώστε τον τίτλο που σας ενδιαφέρει, έχοντας τσεκάρει και «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής» στο δεξί μέρος. Αν το έντυπο που θέλετε υπάρχει στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη σας το φέρνει, διαλέγετε μικροταινία, και τα υπόλοιπα είναι απλά.

Αν τώρα φάτε όλη τη νύχτα σκαλίζοντας το παρελθόν… εγώ δεν φταίω, σας έχω προειδοποιήσει!

12 Σχόλια to “Ζημιά που πάθαμε!”

  1. Πώ, ρε, πράμα που σαλεύει και το μουστερή γυρεύει!

  2. nikos10 said

    Μεγάλη ζημιά, αγαπητέ Νίκο.
    Εγώ, ας πούμε, ρίχτηκα με τα μούτρα να επιβεβαιώσω την ύπαρξη εκείνου του «υπέροχου» άρθρου για την ψήφο των γυναικών, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (γιατί η ευρεία κυκλοφορία στο διαδίκτυο είναι συνήθως ύποπτη…).
    Και όμως, υπάρχει (σελίδα 447)!
    Υ.Γ.: Με την ευκαιρία, να επισημάνω μία απορία που έχει εκφραστεί εδώ.

  3. Nicolas said

    Αχ, βαχ, θέλεις το χαμό μας! παραγωγικότης υπό το μηδέν!
    Σαν να λες σε παιδιά «εκεί έχει καραμέλες, αλλά μην φάτε».

  4. sarant said

    Νίκο10, πολύ ωραίο! (Στην απορία απάντησα εκεί)

    Νικολά, έτσι ακριβώς!

  5. φοβερό, ἔχει καὶ τὴν Πατρολογία ἑλληνικὴ καὶ λατινική!!! ὅμως δὲν μοῦ τὴν ἀνοίγει, μοῦ βγάζει κάτι περίεργες γραμματοσειρές…

  6. sarant said

    Κορνήλιε, η Πατρολογία ίσως υπάρχει κι εδώ (αλλά τώρα είναι πεσμένο):
    http://patrologia.ct.aegean.gr/

  7. akindynos said

    Είμαστε όλοι τόσο μαγεμένοι (ναι) που παραβλέπουμε τη γκάφα με την κωδικοποίηση; Υπάρχει κανείς που οι σελίδες του εμφανίζουται κανονικά χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει με το χέρι την κωδικοποίηση σε utf-8;

  8. sarant said

    … Και μάλιστα σε κάθε σελίδα, δηλ. δεν κρατάει τη ρύθμιση. Δεν το ανέφερα για να μη μου πείτε ότι γκρινιάζω πολύ, αλλά, βρε παιδί μου, αν θέλαν επί παραγγελία να το κάνουν δύσχρηστο δεν θα τα είχαν καταφέρει τόσο πολύ!

  9. Παύλος said

    μεγεθύνεις

  10. sarant said

    Πράγματι.

  11. Νότης Τουφεξής said

    Κορνήλιε, πολλά ελληνικά κείμενα της Πατρολογίας του Migne θα τα βρεις και εδώ:
    http://www.tlg.uci.edu/demoinfo/demo.php

    Από κάποια πράγματα που πήραν τα αυτιά μου το site της Πατρολογίας που αναφέρει ο οικοδεσπότης στο #6 δεν θα επανέλθει σύντομα ονλάιν.

  12. Νέος Τιπούκειτος said

    Ή της Παντρολογίας, που έλεγε και μια συμφοιτήτριά μου (Freudian slip).

Σχολιάστε