Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο μύθος για τους 880 ή 1000 υπαλλήλους του BBC

Posted by sarant στο 26 Φεβρουαρίου, 2010


Σε χτεσινό παλιότερό του άρθρο στην Ελευθεροτυπία, ο Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης καταγγέλλει κάποιες κραυγαλέες κατ’ αυτόν περιπτώσεις σκανδαλώδους σπατάλης στον δημόσιο τομέα, μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ:

Πόσους εργαζόμενους έχει η ΕΡΤ; Περίπου 7.000. Περίπου 6 φορές περισσότερους από το BBC! Θα μου πεις, τι είναι το BBC μπροστά στην ΕΡΤ. Δίκιο. Αλλά το βρετανικό Δημόσιο δεν έχει λεφτά, ενώ το ελληνικό έχει: τα δικά μας. Για την ακρίβεια, τα μελλοντικά δικά μας. Γιατί το Δημόσιο έχει υποθηκεύσει τις δικές μας εισφορές για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να κάνει τα κομματικά του ρουσφέτια.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν πάρα πολλοί υψηλόμισθοι που είναι και ζήτημα αν προσφέρουν έργο, ιδίως κάτι σύμβουλοι, πολλοί απ’ αυτούς παλαίμαχοι δεξιοί μεγαλοδημοσιογράφοι –κάποιοι κατάλογοι αμοιβών που έχουν δημοσιοποιηθεί σε ιστολόγια προκαλούν ίλιγγο και θυμό. Ωστόσο, ενώ έχει όλο το δίκιο με το μέρος του ο Παπαδόπουλος-Τετράδης, βάζει ένα αυτογκόλ στην αξιοπιστία του, επειδή χρησιμοποιεί έναν διάτρητο μύθο, ότι τάχα η ΕΡΤ έχει εξαπλάσιους υπαλλήλους από τον BBC, τον γιγαντιαίο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Δηλαδή; Πόσους υπαλλήλους έχει το BBC κατά Τετράδη; 7000 δια 6 μας κάνει 1.166, άντε βάλε 1.200 για να στρογγυλέψουμε το νούμερο. Τώρα, όποιος έχει έστω και ακροθιγή επαφή με τη ραδιοτηλεοπτική πραγματικότητα Είναι ποτέ δυνατόν; Δεν είναι, βέβαια.

Αν και στο Διαδίκτυο βρίσκει κανείς διάφορα νούμερα για τον αριθμό των υπαλλήλων του BBC, η πιο έγκυρη απάντηση, που την βρήκε ο Νίκος ο Λίγγρης χτες στη Λεξιλογία, και που προέρχεται από τον ίδιο τον BBC, είναι ότι στις 31.12.2008 υπήρχαν 20.710 υπάλληλοι (μόνο μόνιμοι και ορισμένου χρόνου) Από αυτούς, οι 339 έπαιρναν πάνω από 100.000 λίρες το χρόνο:

As at 31 December 2008, the BBC employed 20,710 members of staff (those employed on permanent or fixed-term contracts). Of this number, 339 individuals were in receipt of salaries over £100,000 per annum.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο αυτό δημοσιοποιήθηκε με βάση τον βρετανικό νόμο περί «ελευθερίας των Πληροφοριών». Μπορείτε να το δείτε όλο εδώ. Η σχετική πληροφορία είναι στη σελ. 2.

Τον μύθο αυτόν, ότι ο BBC έχει ελάχιστους υπαλλήλους συγκριτικά με την ΕΡΤ τον είχα κι εγώ συναντήσει παλιότερα, και είχα ψάξει πρόχειρα κι είχα βρει ένα συγκρίσιμο νούμερο. Το ερώτημα είναι όμως, από πού βγήκε αυτός ο μύθος; Πού άκουσε ο Παπαδόπουλος-Τετράδης ότι ο BBC έχει τόσο λίγους υπαλλήλους;

Όπως φαίνεται, κι όπως μου είχε απαντήσει τότε ένας ιστολόγος σε μια συζήτηση που είχαμε, πηγή του μύθου (ή πρόσφατος επιφανής αναμεταδότης του) είναι ο βουλευτής του Σύριζα Γρηγόρης Ψαριανός. Βρίσκω σε πολλά ιστολόγια να αναδημοσιεύεται ένα άρθρο με τίτλο «Η ΕΡΤ, ο Ψαριανός και οι 880 του BBC», γραμμένο πέρσι τον Νοέμβρη, όπου φαίνεται ότι ο Γρ. Ψαριανός είχε δηλώσει στην… εγνωσμένης εγκυρότητας τηλεοπτική εκπομπή Ζούγκλα ότι ο BBC έχει μόνο 880 υπαλλήλους.

Πού το βρήκε αυτό ο σ. Ψαριανός, δεν ξέρω, πάντως είναι αναληθέστατο. Όπως είπαμε, ο BBC έχει πάνω από 20.000 υπαλλήλους και παλιότερα είχε ακόμα περισσότερους. Αυτό δεν σημαίνει ότι καλώς έχει η ΕΡΤ τόσους υπαλλήλους όσους έχει και πολύ καλά θα έκανε η τωρινή διοίκηση να απαλλάξει τον οργανισμό από τους πολυθεσίτες, τους αργόσχολους και τους κομματικούς εγκάθετους, αλλά δεν το ελπίζω.

Όμως, είναι εντυπωσιακό πώς ένας βουλευτής πετάει μια τόσο μεγάλη ανακρίβεια και πώς ένας επιφανής δημοσιογράφος την επαναλαμβάνει χωρίς να την υποβάλει στη βάσανο της κοινής λογικής και χωρίς να κάνει μια αναζήτηση στο ρημάδι το Διαδίκτυο –το οποίο, δεν είναι μόνο για να αντιγράφουμε άρθρα από τους ξένους, χρησιμεύει και για να επαληθεύουμε πληροφορίες που (πρέπει να) μας φαίνονται απίθανες, για να μην κάνουμε γκάφες.

Από κει και πέρα, θα προσέξατε ίσως ότι τα ιστολόγια τον Νοέμβριο είχαν πειστικά ανασκευάσει τον μύθο. Όμως, επειδή οι μύθοι είναι εφτάψυχα θερία, δεν άρκεσε αυτή η πρώτη ανασκευή. Οπότε, ας προσθέσω κι εγώ τη δική μου.

Υστερόγραφο: όσο για το τι δουλειά έχει ένας αριστερός βουλευτής στη Ζούγκλα, αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου….

ΥΓ2: Τώρα που τα γράφω αυτά με πληροφορούν ότι στη Ζούγκλα εμφανίζεται (από το σπίτι του βεβαίως) ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο -οπότε τι να πούμε για τον Ψαριανό. .. Πώς το έλεγε εκείνο το τραγούδι… «Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος»;

33 Σχόλια to “Ο μύθος για τους 880 ή 1000 υπαλλήλους του BBC”

  1. ΤΑΚ said

    Μπράβο, βρε Νίκοι (Λίγγρη και Σαραντάκο)!
    Κι εγώ από τον Ψαριανό το είχα ακούσει και μου φαινόταν πολύ μικρό το νούμερο… Από την άλλη, με τις περικοπές που ξεκίνησαν με τη Θάτσερ και συνεχίζονται μέχρι σήμερα στη Βρετανία (βλ. και το θέμα του Κινγκς), ε, θεώρησα ότι για να το λέει αυτός, που είναι και δημοσιογράφος-μουσικός παραγωγός (άρα είναι μέσα στο χώρο) κάτι παραπάνω θα ξέρει…

  2. Μαρία said

    Ο Στάζυ προηγήθηκε

    Πληρώνω ΕΡΤ

  3. ΤΑΚ said

    Μπράβο και στο Στάζυ τότε (δεν το ήξερα, Μαρία, ο 40άκος με παρέσυρε…)

  4. sarant said

    Δεν τον είχα δει τον Στάζι… αλλά το θέμα είναι ότι το επανέφερε χτες η Ελευθεροτυπία.

  5. Μαρία said

    Σπάω το κεφάλι μου τόση ώρα, Πού τα ξαναδιάβασα αυτά. Μα το άρθρο έχει ημερομηνία 21/1, δεν είναι χτεσινό. Η σειρά σου τώρα να σκεφτείς πώς μπερδεύτηκες.

  6. sarant said

    Ουπς! Δίκιο έχεις -συζητήθηκε χτες στη Λεξιλογία και νόμιζα ότι είναι χτεσινό. Γκάφα έκανα…

  7. gerasimos said

    ‘Όμως, είναι εντυπωσιακό πώς ένας βουλευτής πετάει μια τόσο μεγάλη ανακρίβεια και πώς ένας επιφανής δημοσιογράφος την επαναλαμβάνει χωρίς να την υποβάλει στη βάσανο της κοινής λογικής’: στην Ελλάδα ζούμε…

  8. Γιάννης Ιωαννίδης said

    Ζητώ συγγνώμη που παρεμβάλλω σχόλιο άσχετο με την ανάρτηση, αλλά νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον – περί υπαλλήλων και λιγάκι από Σύριζα άλλωστε το θέμα:

    http://dangerfew.blogspot.com/2010/02/49.html

  9. sarant said

    Το θέμα έχει ενδιαφέρον, αγαπητέ, αλλά το ίδιο λινκ ή μάλλον το ίδιο κείμενο με άλλο λινκ έχει ήδη μπεί εδώ (στο σχόλιο 21):

    Σημαντικοί ανώνυμοι (;) δημιουργοί

    Εκεί γίνεται και κάποια συζήτηση για το θέμα, μπορείτε να τοποθετηθείτε. Καλύτερα όχι εδώ για να μη μπλέξουν τα νήματα.

  10. Γιάννης Ιωαννίδης said

    Οικοδεσπότη, ευχαριστώ για την υπόδειξη. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Και πάλι καλημερίζω.

  11. Χρήστος said

    Τον λαϊκιστή πολλοί εμίσησαν, τον λαϊκισμό ουδείς. Το πρόβλημα είναι ότι όλο και λιγότεροι εξαιρούνται από τον κανόνα.

  12. Πέτρος said

    όσο η δημοκρατία μας θα αποκτά περιεχόμενο τόσο θα ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι…
    η περίπτωση του λαϊκιστή και υπερματαιόδοξου κρατικοδίαιτου εθνικού κι εθνικιστή μουσικοσυνθέτη δεν είναι η μοναδική..
    παρομοίως και ο γνωστός τηλεοπτικός εμποροτιμητής της εντιμότητας…
    όλο και συχνότερα γίνεται κατανοητό από εμας τους κοινούς θνητούς το αβάσιμο των παλαιών κάθετων διαχωριστικών γραμμών, διπολικού χαρακτήρα-αριστερός,δεξιός…
    και η ταυτόχρονη ανάδειξη της οριζόντιας κόκκινης γραμμής, στο πάνω μέρος της οποίας βρίσκεται όλος ο οπορτουνιστικός, υποκριτικός και ανέντιμος λαϊκιστικός , αναξιόπιστος, κρατικοδίαιτος , αντιαμερικανικός και αντιδυτικός εθνικιστικός πλειοψηφικός εσμός και στο κάτω μέρος ο πολύ μειοψηφικός αλλά έντιμος, δημοκρατικός, ευρωπαϊκός , εθνοτικός και πατριωτικός κοσμοπολιτισμός …

  13. SophiaΟικ said

    Μα είναι νόμιζα γνωστο ότι το μπιμπισί εχει 20Κ υπαλλήλους.
    Βεβαίως το 880 μπορει να σημαίνει κάτι άλλο, ίσως το προσωπικό του World Service ή το προσωπικό των ειδήσεων. Όμως το World Service έχει περιπου 2Κ υπαλλήλους.
    Ίσως πάλι να ειναι δημιουργικά μαθηματικά όλα αυτά, ότι δηλαδη το ΗΒ έχει έξι φορές τον πληθυσμό της ελλάδας, επομένως η ΕΡΤ θα έπρεπε να εχει το 1/6 του προσωπικού του Μπιμπισί. Αλλά και παλι, αυτό σημαίνει ότ η ΕΡΤ θα έπρεπε να έχει 2.5Κ.
    Δυστυχώς όμως, δεν παει έτσι, γιατί κάποιος αριθμός υπάλληλων είναι αναγκαίος σαν βασικό προσωπικό σε κάθε περίπτωση (π.χ. στα επαρχιακα παραρτηματα, δε γίνεται ένας μόνος του να κανει όλες τις δουλειές όλο το 24ωρο)

  14. Πέτρος said

    η ΕΡΤ αποτελεί τον πυλώνα της μαζικής αντιευρωπαϊκής και αντιδυτικής εθνικιστικής χειραγώγησης των κατοίκων της χώρας μας…
    αποτελεί το προπύργιο της εθνικοκαπηλίας και του ελλαδεμπορισμού με τα χρήματα του έλληνα και του ευρωπαϊου φορολογούμενου…
    η δε υποχρεωτική πληρωμή τελών υπέρ ερτ στο λογαριασμό της δεη, είναι παράνομη και αντισυνταγματική…
    αποτελεί κακό παράδειγμα για τα τρισχειρότερα διαπλεκόμενα ιδιωτικά κανάλια , τα οποία θα έπρεπε να είχαν κλείσει εδώ και καιρό…

  15. Apistos_Thomas said

    Μήπως καλύτερα ο κ. Τετράδης να συγκρίνει την ΕΡΤ με το Mega; Τότε θα μιλούσαμε όντως για σχέση 10 προς 1 (το Mega απασχολεί περίπου 650 εργαζόμενους με περίπου 7% περισσότερη τηλεθέαση από την ΕΡΤ+ΝΕΤ).

  16. Alfred E. Newman said

    Η όλη συζήτηση μου θύμισε το ανεκδοτολογικό:
    Ξεναγούμενος σε δημόσιο οργανισμό ρωτάει τον ξεναγό του: Πόσοι δουλεύουν εδώ; Και εκείνος με λίγη σκέψη απαντά: Νομίζω περίπου το 25%.

  17. SophiaΟικ said

    15: Προσωπικά θα προτιμουσα να μην αρχίσουμε να συγκρίνουμε τηλεθέαση. Η κρατική ραδιοφωνία- τηλεόραση καθε χώρας δεν πρέπει να κυνηγάει την τηλεθέαση αλλα την ποιότητα. Το BBC έχει φρικτή θεαματικότητα σε όλα σχεδόν τα καλά και ποιότικά προγράμματά του. Τα περίφημα ντοκυμανταίρ που κοστιζουν ο κούκος αηδόνι τα βλέπουν ελάχιστοι (αν και όλοι δηλώνουν ότι τα βλεπουν, για να δέιξουν ότι είναι καλλιεργημενοι). Οι εκπομπές του που ασχολούνται με σοβαρά πολιτικά θέματα πανε άπατες (σε χώρα που η αποχή φτάνει το 40%, τι να περιμενεις;).
    Στην Ελλάδα η ΕΡΤ εχει κάποια ενδιαφέροντα προγράμματα, ενώ το Μέγα είναι ο σταθμός του χαζού ελληνικού σήριαλ. Τουλαχιστον ο ΣΤΑΡ δεν κρύβει ότι είναι σκουπιδοτενεκές, ενώ το Μέγα το κρύβει.

  18. Αγγελος said

    «Τουλαχιστον ο ΣΤΑΡ δεν κρύβει ότι είναι σκουπιδοτενεκές, ενώ το Μέγα το κρύβει.»

    θΕΡΜΌ ΧΕΙΡΟΚΡΌΤΗΜΑ!

  19. sarant said

    Αλφρέδο, γέλασα πολύ με το 16.

  20. Μαρία said

    17, και το γαλλογερμανικό αρτέ, που εκπομπές του έχει αγοράσει και η ΕΡΤ, την ίδια τύχη έχει. Ο πολύς κόσμος βλέπει τιβί, για να δει καμιά σαχλαμάρα και να χαλαρώσει.

  21. Μα τώρα, θα πεις εσύ του Τετράδη; αφού έχει άμεση πληροφόρηση ο άνθρωπος. Είναι αλλού· έναν κι έναν τους μαζεύουν στη φυλλάδα…

  22. sarant said

    Στάζιμπε, απίστευτο. (Αυτό το άκλιτο το Γιαραμπί τι είναι; Ξέρει κανείς ανταποκριτής σου να μας πει;)

  23. Alfred E. Newman said

    @22
    Είναι κάτι όπως λέγαμε τουμπεκί και μην ανθεί.

  24. Μαρία said

    Στάζυ, ακαταμάχητο το επιχείρημά του για τους ανταποκριτές, είδα όμως οτι του έριξαν καναδυό καλές παροιμίες!
    Έλα ρε Νίκο, αντί να θαυμάσεις το ω ασχολείσαι με το ι. Δε βάζει και τόνους αφού.

  25. sarant said

    Τώρα θυμήθηκα ότι το έχει και στο ποίημα ο Καββαδίας:

    Το γιαραμπί, το γιαραμπί θα μας μπατάρει

    -ή είναι τω γιαραμπί;

  26. Immortalité said

    @ 25 Γιαραμπί λέει το ποιημα; Τοσα χρόνια νόμιζα ότι λέει κάτι για μια εγγύηση που θα μας μπατάρει 😉

  27. sarant said

    Ε, μπερδεύτηκα… καραντί, γιαραμπί… 🙂

  28. Μαρία said

    26 Μα τα μπικουτί, για το καραντί συνώνυμο του σουέλ, δες εδώ.
    http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?t=3127

    Για περισσότερα στον Καλοπροαίρετο.

  29. Αυτός ο μύθος με τους υπαλλήλους του BBC πρέπει να είναι πάρα πολύ παλιός. Δεν έχω κάποιο link να παραθέσω η άλλη πηγή. Απλά τον άκουσα πρώτη φορά από..τον δεξιό παππού μου στις αρχές τις δεκαετίας του 90. Μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά οτι ο αριθμός των υπαλλήλων του ΒΒC που είχε αναφέρει ήταν 800 και κάτι.

  30. Immortalité said

    @ 28 Είναι πολύ περίεργο τελικά το μυαλό. Για το καραντί διάβασα πρώτη φορά στο γλωσσάρι στο έργο του Ν. Καββαδία του Γ. Τράπαλη. Το σουέλ ήξερα τι σημαίνει αλλά δεν τα σύνδεσα ποτέ. Και η φουσκοθαλασσιά δεν είναι συνώνυμη;

  31. S G said

    σιγουρα θα ηταν υπερβολη τα 1000 ατομα, αλλα δεν κανει εντυπωση οτι το BBC εχει τελικα μονο 21000, οταν εχει τουλαχιστον 6 καναλια στην ΒΡετανια, οι παραγωγες του πωλουνται απο Αυστραλια μεχρι Καναδα και ειναι arguably πολυ καλυτερης ποιοτητας απο τις παραγωγες της ΕΡΤ? δικαιολογειαι ενας λογος 21/7 ή 3/1?

  32. alex said

    Μόνο που στους 20.000 υπαλλήλους του bbc περιλαμβάνονται λογικά και οι πάρα πολλοί απεσταλμένοι και ανταποκριτές που έχει σε όλο τον κόσμο.Της ΕΡΤ οι υπάλληλοι πολλές φορές ούτε καν πάταγαν στην δουλειά

  33. #32 δεν περιλαμβάνονται

Σχολιάστε