Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα φλασάκι (τεραστίου όμως μεγέθους!)

Posted by sarant στο 18 Ιουλίου, 2011


Πριν από ένα μήνα περίπου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο ψηφιοποίησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ώστε  να μπορεί κάθε μαθητής και κάθε νέος να έχει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα «φλασάκι».

Καλύτερα να μην πάρουμε τοις μετρητοίς την υπόσχεση, που ελπίζω να δείχνει απλώς τη συνήθη πολιτικάντικη τάση προς θηριώδεις υπερβολές και όχι την έλλειψη επαφής της κ. Υπουργού με την πραγματικότητα. Το λέω αυτό επειδή τα φλασάκια, οι μνήμες USB δηλαδή, είναι βέβαια πολύ βολικές συσκευές, αλλά έχουν χωρητικότητα πεπερασμένη κι από την άλλη μεριά τα σκαναρισμένα έντυπα πιάνουν πολύ περισσότερο χώρο από τα απλά αρχεία κειμένου.

Για παράδειγμα, οι ψηφιοποιημένες σελίδες των εφημερίδων Βήμα (και Ελεύθερο Βήμα) και Νέα (και Αθηναϊκά Νέα)  πιάνουν χώρο γύρω στο 1,5ΤΒ (τεραμπάιτ), που ισοδυναμεί με τη χωρητικότητα περίπου 100 μεγάλων φλασακιών (των 16GB έκαστο). Και μιλάμε για δύο μόνο, έστω και μακρόβιες, από τις χιλιάδες εφημερίδες που έχει η Εθνική Βιβλιοθήκη, χώρια τα περιοδικά, χώρια τα βιβλία. Κακά τα ψέματα, ο πλούτος της Εθνικής Βιβλιοθήκης δεν μπορεί να αποθηκευτεί ούτε σε φλασάκι, ούτε σε εξωτερικό σκληρό, ούτε σε άλλη αποθηκευτική συσκευή που θα ήταν προσιτή σε έναν μαθητή ή έστω σε έναν κοινό ιδιώτη -και δεν υπάρχει και ανάγκη. Η πρόσβαση μετράει, όχι η κατοχή.

Ωστόσο, με την ευκαιρία της υπερβολικής δήλωσης της κ. Διαμαντοπούλου, μου δίνεται η ευκαιρία να σχολιάσω  ένα πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης, που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες, με το οποίο ψηφιοποιήθηκε υλικό από 45 επαρχιακές δημόσιες βιβλιοθήκες. Το έργο αυτό το πληρώσαμε, πεντέμιση εκατομμύρια ευρώ (5.500.000), και τα αποτελέσματά του είναι πλέον διαθέσιμα εδώ και μερικούς μήνες. Αν και κάτι είχα ακούσει τότε, ομολογώ ότι κι εγώ πρόσφατα έμαθα συγκεκριμένα περί τίνος πρόκειται, χάρη σε ένα άρθρο του φίλου Νότη Τουφεξή.

Αν πάτε στη διεύθυνση http://diglib.ypepth.gr/awweb/guest.jsp μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του ψηφιοποιημένου υλικού. Προσοχή όμως, πρέπει να χρησιμοποιείτε Internet Explorer, διότι αλλιώς δεν θα δουλέψει η αναζήτηση ή η φυλλομέτρηση που θα κάνετε. Κάποιοι είπαν ότι δουλεύει και η έκδοση 5 του Firefox. Όχι οι παλιότερες, όχι το Chrome ή άλλοι μπράουζερ. Ήδη αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα του έργου -και δείχνει πολλά για τη φιλοσοφία της ομάδας που έφτιαξε την εφαρμογή.

Μακάρι όμως να τέλειωναν εδώ οι αφορμές για γκρίνιες. Περιηγηθείτε σας παρακαλώ λίγο στον ιστότοπο. Διαλέξτε π.χ. Φυλλομέτρηση για να δείτε και τις 45 δημόσιες βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι συχνά ο ιστότοπος εμφανίζεται πολύ αργός στην απόκρισή του, αλλά αυτό ας το προσπεράσουμε. Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι τα βιβλία που διέθεσε για ψηφιοποίηση κάθε βιβλιοθήκη είναι παλιά, μέχρι το 1920 περίπου, προφανώς για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό δεν πειράζει, υπάρχουν θησαυροί στην εποχή εκείνη.

Αν όμως αν0ίξετε ένα οποιοδήποτε έγγραφο, σας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Για παράδειγμα, αν κλικάρετε εδώ θα δείτε το εξώφυλλο από το Ημερολόγιο Σκόκου του 1918, [προσθήκη: ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί, πράγμα που νομίζω ότι αποτελεί εγγενές πρόβλημα του σχεδιασμού του ιστοτόπου!] που διατίθεται από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς. Αν προχωρήσετε και στις επόμενες σελίδες, θα δείτε ότι σε κάθε σελίδα υπάρχει ένα κραυγαλέο, τεράστιο υδατόγραμμα «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ», που πιάνει όλη σχεδόν τη διαγώνιο της σελίδας, ενώ στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει άλλο ένα (!) υδατόγραμμα, με τον τίτλο της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης! Περιμένω να μου πείτε έναν καλό λόγο που να δικαιολογεί αυτή την άκρως αντιαισθητική επιλογή των σχεδιαστών του ιστοτόπου -εγώ δεν βρήκα κανέναν. Μήπως για να μην εκμεταλλευτεί κανείς εμπορικά τα βιβλία των δημόσιων βιβλιοθηκών;

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε στον δίσκο σας ένα βιβλίο, πρέπει να πατήσετε το πρώτο από τα τρία εικονίδια που υπάρχουν στο επάνω δεξιό της οθόνης (με mouseover γράφει «Εμφάνιση εγγράφου») οπότε ανοίγει νέο παράθυρο που σας επιτρέπει να το αποθηκεύσετε στον σκληρό σας δίσκο σε μορφή PDF -ωστόσο σας προειδοποιώ ότι αν το βιβλίο είναι μεγάλο θα καθυστερήσει πολύ η αποθήκευση και μπορεί να παγώσει για ένα διάστημα το μηχάνημά σας. Η δυνατότητα αποθήκευσης είναι καλό πράγμα, αν όμως επιχειρήσετε να ανοίξετε το έγγραφο που αποθηκεύσατε θα δείτε ότι είναι δύσχρηστο επειδή δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ένα κομμάτι από το έγγραφο, π.χ. μια σελίδα ή και τμήμα σελίδας και να το αποθηκεύσεις χωριστά σε μορφή jpg όπως γίνεται με όλα τα PDF που κατεβάζω π.χ. από την Ανέμη (τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κρήτης). Τέλος πάντων, ίσως υπάρχει τρόπος και να μην τον έχω βρει (αν βρείτε εσείς, πείτε μου).

Θα μου πείτε, σου χαρίζουν κάτι και το κοιτάζεις στα δόντια; Δεν μου το χαρίζουν, το πλήρωσα’ το πληρώσαμε όλοι μας, κάπου 5μιση εκατομμύρια. Άρα, έχω δικαίωμα να το κρίνω -χωρίς να παραγνωρίζω ότι υπάρχουν ψηφιοποιημένοι μερικοί θησαυροί εκεί μέσα. Πριν όμως πάω στους θησαυρούς, θα συνεχίσω για λίγο ακόμα τη γκρίνια, και θα γκρινιάξω για μερικά πράγματα που δεν φαίνονται αμέσως, δεν βγάζουν μάτι όπως το αντιαισθητικό υδατόγραμμα.

Τι εννοώ; Εννοώ ότι η επιλογή των βιβλίων που ψηφιοποιήθηκαν έγινε, όπως φαίνεται, εντελώς απροσχεδίαστα. Υποψιάζομαι, και διαψεύστε με, ότι ο υπεύθυνος κάθε δημόσιας βιβλιοθήκης διάλεξε εκείνος τα βιβλία που θα έδινε για ψηφιοποίηση, ενδεχομένως διαλέγοντας τα καλύτερα αποκτήματα της βιβλιοθήκης του, με βάση κάποιες γενικές οδηγίες άνωθεν. Αυτό όμως είχε συνέπεια κάποια βιβλία που θεωρούνται «καλά» να ψηφιοποιηθούν δυο και τρεις και παραπάνω φορές, από διάφορες βιβλιοθήκες! Για παράδειγμα, τα «Μεσαιωνικά και νέα ελληνικά» του Γ. Χατζιδάκι έχουν ψηφιοποιηθεί τρεις φορές ο κάθε τόμος (είναι δίτομο το έργο). Πολλοί τόμοι από το  Ημερολόγιον Σκόκου (έβγαινε κάθε χρόνο, από το 1885 ως το 1918) έχει ψηφιοποιηθεί δυο και τρεις φορές (ο τόμος του 1915 έχει το ρεκόρ: τέσσερις φορές!). Το πιο κωμικό (ή τραγικό) είναι ότι κανένας τόμος του Ημερολογίου Σκόκου δεν έπρεπε να ψηφιοποιηθεί, εκτός αν έχουμε λεφτά για πέταμα, διότι ολόκληρο το Ημερολόγιο Σκόκου έχει ήδη ψηφιοποιηθεί, με πολύ καλύτερο τρόπο, με ευρετήρια, δυνατότητα αναζήτησης και (σχεδόν) όλα τα καλούδια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοσμόπολις» -για παράδειγμα, εδώ βλέπετε τον τόμο του 1918 από την Κοσμόπολη. Όταν έχει ήδη ψηφιοποιηθεί επαρκέστατα το υλικό, γιατί να πληρώνουμε λεφτά για να ξανα-ψηφιοποιείται με πολύ χειρότερο τρόπο (χωρίς ευρετήρια, χωρίς αναζήτηση, χωρίς ευκολία χρήσης);  Και άλλα περιοδικά που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί με το πρόγραμμα «Κοσμόπολις» ή με το «Πλειάς» ξαναψηφιοποιήθηκαν άδικα στο νέο πρόγραμμα, όπως π.χ. η Ποικίλη Στοά ή ο Ρωμηός.

Πέρα όμως από τις γκρίνιες, μπορεί να βρείτε εξαιρετικά πράγματα -αν και λιγότερα απ’ όσα θα βρίσκατε αν δεν υπήρχαν οι αλληλοκαλύψεις. Για παράδειγμα, εγώ βρήκα τη Χαραυγή. Η Χαραυγή ήταν ένα πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό, που έβγαινε στη Μυτιλήνη στις αρχές του 20ού αιώνα, ήδη από το τέλος της οθωμανικής περιόδου του νησιού. Η Χαραυγή συναγωνιζόταν τα καλύτερα αθηναϊκά περιοδικά της εποχής και έχει την τιμή να είναι το τελευταίο έντυπο με το οποίο συνεργάστηκε ο Παπαδιαμάντης. Όλα τα τεύχη της Χαραυγής υπάρχουν, σε τρεις τόμους στη Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, καθώς και επιμέρους τεύχη, όπως και στη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας.

Δεν νομίζω ότι θα υλοποιηθεί στο κοντινό μέλλον η υπόσχεση της υπουργού να έχουμε «όλη την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα φλασάκι», αλλά, όπως είπα, κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται -το καλό με τα ψηφιακά αγαθά είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τα έχεις, αρκεί να μπορείς να τα βρεις όταν τα χρειαστείς. Και εδώ πρέπει να δώσουν πολύ περισσότερο βάρος οι υπεύθυνοι της ψηφιοποίησης, αν γίνει, της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το πείραμα των 45 βιβλιοθηκών ας θεωρηθεί παράδειγμα προς αποφυγή, τουλάχιστον όσον αφορά την εξαιρετικά δύσχρηστη μορφή των εγγράφων και τον… χριστιανικό τρόπο εργασίας (δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους). Και, επιτέλους, αφού κάνουν το ένα καλό, την ψηφιοποίηση, ας κάνουν και το άλλο, δηλαδή ένα πέρασμα από OCR («οσιάρισμα»), φυσικά χωρίς επεξεργασία, ώστε να υπάρχει, έστω και με λάθη, δυνατότητα αναζήτησης, όπως υπάρχει στις εφημερίδες που έχει ψηφιοποιήσει η Εθνική Βιβλιοθήκη -ή, για να μην πάμε μακριά, στα ελληνικά βιβλία που έχει ψηφιοποιήσει το Google books. Ή ζητάω πολλά;

111 Σχόλια to “Η Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα φλασάκι (τεραστίου όμως μεγέθους!)”

  1. Νέο kid στο block said

    Αναίτια, γκρινιάρη σας βρίσκω κε Σαραντάκο…
    Άκου λέει πληρώσαμε 5μιση μύρια. Εδώ πληρώσαμε τα πολλαπλάσια για το κτηματολόγιο ,χώρια τα προστίματα(sic!) στους Ευρωπαίοι ,για να κτηματολογήσουμε τις… πολυκατοικίες!
    Οι βάρβαροι Οθωμανοί (τους θυμήθηκα με το σχόλιο κάποιου φίλου για την είσπραξη φόρων από ιδιώτες!) έστησαν το κτηματολόγιο στην μικρή Κύπρο το χίλια οκτακόσια κάτι (ναι ,οι τούρκοι το ξεκίνησαν ,απλά οι Εγγλέζοι το τελειοποίησαν, αντίθετα απ’ότι νομίζει ο πολύς κόσμος). Και χωρίς ευρωεπιδοτήσεις !
    Βρε μπας κι άδικα λευτερωθήκαμε? Δε καθόμασταν στα αυγά μας …

  2. Νέο kid στο block said

    Όσο για το φλασάκι της κας Διαμαντοπούλου ,δεν νομίζω ότι είναι απλά μια λεκτική υπερβολή.
    Μήπως όλοι αυτοί οι -κατά καιρόν- υπουργεύοντες έχουν νομίζετε ιδέα για το αντικείμενο τους (ποιοτικά και ποσοτικά )?
    Απλά βάζουν ‘μαχαίρια στα κόκκαλα’ και συστήνουν ‘επιτροπές’.

  3. Θρασύμαχος said

    Αντί να διορθώσει τα απύθμενα χάλια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, προσπαθεί να τη χώσει ολόκληρη «σε ένα φλασάκι» ώστε να πληροφορηθούμε ότι το έχει ακουστά και δεν έχει μείνει ακόμη στις δισκέτες.
    Άσχετο: τη γενική πληθυντικού «ισοδυναμεί με τη χωρητικότητα περίπου 1000 μεγάλων φλασακιών» θα προτιμούσα να τη δω «ισοδυναμεί με τη χωρητικότητα που έχουν περίπου 1000 μεγάλα φλασάκια» ή κάπως έτσι.

  4. Καλημέρα σας! Ο σύνδεσμος για το εξώφυλλο Ημερολογίου Σκόκου δίνει μήνυμα [Session Expired] και μετά οδηγεί σε σελίδα [Archival Ware] που ζητάει [Login].
    Είχα διαβάσει ότι η Γούγλη σκανάριζε τα αρχαία βιβλία από κάποια απόσταση (χωρίς επαφή για να αποφευχθεί η φθορά) και, επειδή υπήρχε καμπυλότητα στο έντυπο, ειδικό λογισμικό «ίσιωνε» τις αράδες και τα γράμματα στις ηλεκτρονικές σελίδες. Φαντάζομαι ότι παρόμοιες πρακτικές ακολουθούμε κι εμείς για την προστασία των παλιών βιβλίων.

  5. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    4: Ωχ,. έχετε δίκιο, αλλά είναι εγγενές το πρόβλημα, δηλ. ουσιαστικά δεν μπορεί κανείς να λινκάρει προς ένα επιμέρους βιβλίο γιατί παίρνει αυτό το μήνυμα. Πρέπει να μπείτε από εδώ
    http://diglib.ypepth.gr/awweb/main.jsp
    και να βρείτε το Ημερολόγιο μόνος σας!

    3: Να πω την αμαρτία μου, το «φλασακιών» το έβαλα «περίπου επίτηδες» γιατί έχω σκοπό να γράψω κάποτε για τις γενικές των υποκοριστικών.

  6. marvin said

    Παρά τις αδυναμίες της, ενδιαφέρουσα προσπάθεια! Εμένα πάντως δούλεψε μια χαρά με το Chrome, αν και το πρώτο βιβλίο που άνοιξα ήταν ελαφρώς στραβο-σαρωμένο και σε μερικές σελίδες είχαν κοπεί ολόκληρα κομμάτια, που εμφανίζονταν στην αμέσως επόμενη σελίδα…

  7. VasWho said

    Εύστοχη η ‘γκρίνια’ σας αγαπητέ Νίκο, αλλά για οποιονδήποτε είναι κοντά στις διαδικασίες σχεδίασης, οργάνωσης, υλοποίησης περισσότερο ή λιγότερο σημαντικών έργων στη χώρα μας (όπως η ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών, το Κτηματολόγιο που αναφέρει ο ‘Νέο kid στο block ‘ και τόσα άλλα) όλα αυτά δυστυχώς αποτελούν κοινό τόπο.
    Αντί όμως να γίνουν τομές και μεταρρυθμίσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση προχωράμε ως κράτος και κοινωνία σε «σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες» ‘μεταρρυθμίσεις’: όπως κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, νομιμοποίηση της ‘απασχολησιμότητας’ των εργαζομένων, μισθούς 500 ευρώ, ελαστικό δεκάωρο καθώς και σε κανονικό ξεπούλημα δημόσιου πλούτου σε τιμή ευκαιρίας….

  8. Evan T said

    Αμάν πιά! Έχω βαρεθεί να βλέπω εν Ελλάδι αξιοπρεπείς ιδέες να υλοποιούνται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο; Και γιατί να μη συνεργαστεί η Εθνική Βιβλιοθήκη με την Google Books, που έχει και την τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην ψηφιοποίηση εντύπων;

  9. ein Steppenwolf said

    Εξήγηση για το υδατογράφημα: αυτοί που το σκέφτηκαν δε διαβάζουν βιβλία. Αν διαμαρτυρηθεί κανείς, θ’ απαντήσουν: «1. Μα το κείμενο εξακολουθεί να διαβάζεται! 2. Το ίδιο κάνουν κι άλλες βιβλιοθήκες στο εξωτερικό!»

  10. vikar said

    Ο Φάιρφοξ 5 όντως δουλεύει μιά χαρά.

  11. asd said

    Ερώτηση: Το γοογλ τα κάνει δωρεάν, ή μήπως τα μεταπουλάει? Στις βιβλιοθήκες και στους αναγνώστες?

  12. Παπούλης said

    Νικόλα

    κάνε τα φλασάκια από 1000 >>>>> 100 για να βγαίνουν τα νούμερα 🙂

  13. sindarta said

    Ο Chrome σε Λίνουξ με ένα plugin για την θέαση .pdf αρχείων δουλεύει. Επίσης πρέπει να γίνει είσοδος από το πρώτο λινκ (http://diglib.ypepth.gr/awweb/guest.jsp) και μετά σε εμένα τουλάχιστον μια χαρά λειτουργεί και το απευθείας λινκ που δίνεται παραπάνω.

    «Η μάγισσες» του Παπαδιαμάντη έχουν ψηφιοποιηθεί 4 φορές, και τις 4 φορές από την ίδια έκδοση! Αυτό δεν είναι άραγε σπατάλη;

  14. Σ’ εμένα πάλι, που έχω Firefox 5.0, δεν δουλεύει η «φυλλομέτρηση».
    Πάω σε μια βιβλιοθήκη, π.χ. Φλώρινας
    http://diglib.ypepth.gr/awweb/main.jsp?smd=2&nid=308

    και διαβάζω αυτό

    Φυλλομέτρηση>ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ>Βιβλιοθήκη Φλώρινας >

    και πέραν αυτού, ουδέν.

  15. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια -εγώ με Firefox/Chrome (που χρησιμοποιώ κανονικά) δεν είχα μπορέσει να μπω, αλλά δεν το προσπάθησα και πολύ -χρησιμοποίησα τον ΙΕ.

    11: Το γκουγκλ δεν έχω δει να μεταπωλεί -ξέρει κανείς τίποτε τέτοιο;

    12: Μερσί για τη διόρθωση!

    Α, ναι. Όποιος βρει κάτι που το θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ας το «μοιραστεί μαζί μας» (κλισεδάρα) στα σχόλια.

  16. nickel said

    Αν κάποιος μου πει ότι υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στις διάφορες πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, ότι απευθύνθηκαν στην Γκουγκλ για συνεργασία και αγορά τεχνογνωσίας, ότι δεν είδαν τα λεφτά και άστραψε το μάτι τους με αποτέλεσμα να ξεχάσουν κάποιες απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να συνοδεύουν κάθε τέτοιο έργο (και επίσης αν μου εξηγήσει γιατί το Ελληνοαγγλικό μου λεξικό, κάποιου ελληνικού πανεπιστημίου, γονατίζει από την Τζάβα και φτιάχνεις καφέ μεταξύ αναζητήσεων), θα σταματήσω να γκρινιάζω ότι ζούμε στη χώρα όπου η τσαπατσουλιά έχει φτιάξει θρόνο.

  17. Η διατύπωση «τα φλασάκια, οι μνήμες USB δηλαδή» είναι λίγο προβληματική. Η τεχνολογία της μνήμης είναι flash. Η πιο συνηθισμένη διεπαφή είναι USB, αλλά υπάρχουν κι άλλες.

    Το τελευταίο μου φλασάκι είναι 128GB.

    Εγώ βλέπω τερατώδη λαμογιά στο έργο, απορώ πώς το παρέλαβαν, αλλά θα αποφανθώ ότι μια χαρά έργο είναι, γιατί οι διαδικτυακοί καιροί είναι πονηροί.

  18. Hellegennes said

    Αγαπητέ Νίκο, παίρνοντας σαν βάση τα λόγια της Διαμαντοπούλου, 4 τινά μπορεί να συμβαίνουν:

    1. δεν έχει ιδέα γιατί μιλάει, κάποιος άσχετος τής σφύριξε ότι θα χωράνε σε ένα φλασάκι
    2. ήταν υπερβολή
    3. εννοούσε στο μέλλον, μιας και δεν βλέπω χρονικό προσδιορισμό. Αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο. Βελτιωμένοι αλγόριθμοι συμπίεσης σε συνδυασμό με μεγαλύτερες χωρητικότητες θα μπορούσαν να το καταφέρουν αυτό. Ωστόσο κάπου κάνεις λάθος για τα φλασάκια. Η Kingston διαθέτει στο οπλοστάσιό της το θηρίο Datatravel 310, με 256 GB. Βέβαια το κόστος του είναι γύρω στα 500 ευρώ και είναι πιο αργό από εξωτερικό σκληρό. Αν θέλουμε όμως να μεταβούμε σε σκληρούς, τα 256 GB είναι στην ουσία entry level και οι μικρότεροι χωράνε σε τσέπες. Επίσης μπορεί το 1.5 ΤΒ να φαντάζει πολύ, θα μπορούσε όμως άνετα να είναι 10 φορές μικρότερο χωρίς ουσιαστική απώλεια. Και μ’ αυτά τα δυο υπόψιν, φτάνουμε πιο κοντά στην αλήθεια «όλη η βιβιλιοθήκη σε ένα φλασάκι».
    4. κάνανε τον υπολογισμό στην βάση κειμένου και μέτρησαν χαρακτήρες για bytes. Έτσι 256 GB είναι περίπου 275 δισεκατομμύρια χαρακτήρες. Για αντιπαράσταση, το TLG E περιέχει περίπου 90 εκ. λέξεις και πιάνει κάπου 630 MB. Άρα 275 δις χαρακτήρες θα ήταν κάπου 40 δις ελληνικές λέξεις. Αυτό είναι περίπου 200,000 βιβλία του μεγέθους του τελευταίου Χάρι Πότερ. Όχι άσχημα.

    Βέβαια απ’ όλα αυτά τα ενδεχόμενα, πιο πιθανό, και με διαφορά, βλέπω το πρώτο. Δεν είναι άλλωστε άγνωστο ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από τεχνολογία κι έχουμε ακούσει κατά καιρούς τόσο τραγελαφικά πράγματα. Πριν κάποια χρόνια (το 2002) η βουλή ψήφισε νόμο που απαγόρευε τα βιντεοπαιχνίδια και κόντεψαν να κλείσουν, με την μία, όλα τα Ίντερνετ καφέ της χώρας. Ιδιοκτήτες φυλακίστηκαν, γίναμε περίγελος όλου του κόσμου -όχι για πρώτη φορά, βέβαια- και ένα σωρό διοργανώσεις ακυρώθηκαν στον φόβο συλλήψεων. Ο νόμος αντιμετώπιζε τα βιντεοπαιχνίδια ίσια κι όμοια με τον τζόγο, για όποιον δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται (νόμος 3037/2002). Αυτός ψηφίστηκε λίγο μετά την περίφημη εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου με τον τζόγο. Βέβαια τα καημένα τα βιντεοπαιχνίδια δεν είχαν απολύτως καμμία σχέση με την υπόθεση, αλλά άντε πείσε εσύ τους αργόστροφους της βουλής. Μεταξύ άλλων, ακυρώθηκαν και διαγωνισμοί σκακιού με έπαθλα, εκείνη την περίοδο, και οτιδήποτε περιείχε έπαθλο σαν διαγωνισμός, αφού ο νόμος απαγόρευε την συνομολόγηση στοιχημάτων. Τελικά όλοι οι ιδιοκτήτες Ίντερνετ καφέ δικαιώθηκαν και ο νόμος κρίθηκε μέχρι και αντισυνταγματικός! Εν τέλει καταργήθηκε -μόνο τυπικά όμως- όταν η ΕΕ μάς έστειλε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

    Διαβάστε και εδώ:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Law_3037/2002

    Δεδομένου του ιστορικού των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι μάλλον προφανές ότι τα παραπάνω λόγια της Διαμαντοπούλου είναι λόγω άγνοιας.

    Τώρα, για την άλλη προσπάθεια, με τις 45 βιβλιοθήκες, θέλω να πω ότι 5.5 εκατομμύρια δεν είναι καθόλου πολλά λεφτά για μια τέτοια δουλειά. Και παρά το γεγονός ότι είναι προφανές πως δεν έγινε οργανωμένη και καλή δουλειά, η ύπαρξη εγγράφων με OCR είναι πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία σε παλιά έγγραφα. Γι’ αυτό και όπου γίνεται το κάνουν με πληκτρολόγηση του κειμένου και όχι με σκανάρισμα (TLG, OED, κτλ). Δυστυχώς αυτό χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και χρήμα. Μιλάμε για βάθος δεκαετιών και μεγάλο όγκο χρημάτων.

  19. imwrong said

    Mε το Acrobat Pro μπορεί κανείς να αφαιρέσει τουλάχιστον το διαγώνιο υδατογράφημα με δύο κλικ για κάθε σελίδα. Παρεμπιπτόντως, τα αρχεία βγαίνουν μεγάλα. Κατέβασα ας πούμε έναν τόμο του «Νεολόγου» της Κωνσταντινούπολης από τη Βιβλιοθήκη Χίου και είναι περίπου 2GB gia 1100 σελίδες.

  20. δοκίμασες να το αφαιρέσεις; 😉

  21. sarant said

    18: Ως προς την τελευταία σου παράγραφο, Ελληγεννή. Δεν νομίζω ότι το google books κάνει πληκτρολόγηση των παλιών βιβλίων. Μου φαίνεται ότι κάνει σκανάρισμα, και γιαυτό άλλωστε μπόρεσε τόσο γρήγορα να έχει τόσο μεγάλον όγκο βιβλίων. Δεν ξέρω τα μυστικά της, αλλά μου φαίνεται ότι χρησιμοποιούν σκανάρισμα σε συνδυασμό με ανεπεξέργαστο OCR -το ίδιο άλλωστε κάνει και ο ΔΟΛ στο (ανοιχτό μόνο σε συνδρομητές) αρχείο του και η Εθνική Βιβλιοθήκη στο δικό της. Δεν έκατσε βέβαια ο ΔΟΛ να πληκτρολογήσει όλα τα φύλλα του Βήματος και των Νέων από το 1922/1930 έως σήμερα!

    Η μέθοδος δεν είναι αλάνθαστη, δίνει ψευδή θετικά και ψευδή αρνητικά, αλλά πιάνει κάμποσα, ακόμα και σε παλιά βιβλία, π.χ.:
    http://books.google.com/books?id=cM8GAAAAQAAJ&pg=PP27&dq=%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD&hl=en&ei=3jokTqqvEszEtAaCoPm6Ag&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CD4Q6AEwBA#v=onepage&q=%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD&f=false

  22. ἐγὼ συμφωνῶ ὅτι δὲν μετράει ἡ κατοχή, ἀλλὰ ἡ πρόσβασι. τί νὰ τὴν κάνω ὅλη τὴν Ἐθνικὴ Βιβλιοθήκη σ’ἕνα φλασάκι; γιὰ νὰ τὴν ἐκτυπώσω θὰ πρέπῃ νὰ πουλήσω τὴν δική μου βιβλιοθήκη.

  23. aerosol said

    Καλό νέο: μπήκα μια χαρά με Firefox 4.0.1
    Αρχική σελίδα: Ποιά είναι; Αν πατήσεις το λογότυπο η σελίδα κολλάει. Αν ξαναμπείς από το link σε πάει σε πάει σε όποια από τις δυο επιλογές ήσουν προηγουμένως, Αναζήτηση ή Φυλλομέτρηση.
    Ποιός ανακάλυψε την γραμματοσειρά που μπήκε στη σελίδα Αναζήτηση; Έψαξε πολύ;
    Ό,τι πας να σώσεις στον σκληρό ονομάζεται pdfopener.pdf. Το σκανάρισμα και η επεξεργασία των εικόνων δεν είναι και τα ιδανικά. Η ευκολία περιήγησης είναι κάτω του μετρίου (συγκρινόμενη, μάλιστα, με άλλες ελληνικές προσπάθειες).

    Πάμε παρακάτω στα πιο περίεργα: σύνολο ψηφιοποιημένων εντύπων 41.249 (αν δεν έκανα λάθος στην πρόσθεση). Ας χαρίσουμε κάτι κι ας πούμε πως είναι 50.000. Γκουγκλάροντας ελαφρώς βρήκα κάποιες εκτιμήσεις για τα κόστη ψηφιοποίησης στο εξωτερικό. Όχι ακριβή στοιχεία -δεν είχα το χρόνο. Με τιμές του 2009, λοιπόν, βρήκα τα εξής:
    Φαίνεται πως η Κίνα σκάναρε 1,4 εκατομμύρια βιβλία με κόστος 6,5 εκατομμύρια ευρώ.
    Εντάξει, Κίνα είναι, ας πάμε αλλού.
    Τα Ιδρύματα των ΗΠΑ μαζί με την Yahoo έδωσαν για 600.000 βιβλία 10 εκατομμύρια ευρώ.
    Το κόστος της Google υπολογίζεται στα 4 με 7 ευρώ ανα βιβλίο.
    Τα βιβλία του Internet Archive (με ψηφιοποίηση που θεωρήθηκε πολύ ανώτερη από τη δουλειά της Google) φαίνεται να κοστίζουν περίπου 20 ευρώ ανα βιβλίο -μέσος όρος εννοείται.
    [Τα στοιχεία είναι από το opencontentalliance.org]

    Ακόμα κι αν τα στοιχεία είναι αισιόδοξα η απόσταση που τα χωρίζει από το ελληνικό κόστος είναι τεράστια. Αν συνυπολογίσουμε και την ανεπαρκέστατη ιστοσελίδα, χωρίς ίχνος σχεδιασμού ευχρηστίας, τότε μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά. Νομίζω πως αν κάποιοι έκαναν αυστηρό έλεγχο στον… γαιδαρο που μας χαρίστηκε όχι μόνο θα δικαιολογούσαν να τον κοιτάζαμε στα δόντια αλλά δεν αποκλείω και να κατέληγαν πως κάπου βρίσκονται και ποινικές ευθύνες.

  24. νέο kid στο block said

    ‘’..θέλω να πω ότι 5.5 εκατομμύρια δεν είναι καθόλου πολλά λεφτά για μια τέτοια δουλειά’’
    Hellegennes αγόρι μου, δικαιολογείσαι ως μόνιμος κάτοικος Η.Β, αλλά κάποιος πρέπει να σου μιλήσει για τις ‘νέες τιμές’ και τις ‘αναθεωρήσεις’ (Claims και Variation request & orders βαρβαριστί), στην ορολογία των δημοσίων έργων εν Ελλάδι… 🙂

    @ Nikobishop: Αποδείχνουν την διαστροφή των ιερωμένων και των μοναχών …??
    (αμάν πια μ’αυτό το αποδείχνω…)

  25. π2 said

    Ελληγενή, καμιά σχέση με πληκτρολόγηση τα προγράμματα αυτά, προς θεού. To TLG, που έγινε με πληκτρολόγηση, ήταν άλλου τύπου έργου.

    Όσο για τη σχέση κόστους / ποιότητας με κάλυψαν οι προλαλήσαντες.

    Το κλειδί σε όλες αυτές τις προσπάθειες ψηφιοποίησης, που θα εξακολουθήσουν να γίνονται σπασμωδικά, για ευνόητους λόγους, στο ορατό μέλλον, είναι η ενιαία πύλη αναζήτησης. Το openarchives είναι μια καλούτσικη αρχή. Απ’ όσο είχα ψάξει λίγο παλιότερα περιλαμβάνει τους περισσότερους σχετικούς πόρους και ελπίζω σιγά σιγά να βελτιώσει λίγο τη διεπαφή του και τα κριτήρια αναζήτησης.

  26. Hellegennes said

    #21:
    Νίκο, πράγματι η Google το κάνει με OCR, αλλά αφενός δεν ενδιαφέρεται για την 100% ποιότητα και ακρίβεια, αφετέρου είναι η Google και έχει τα λεφτά να κάνει ό,τι θέλει. Επίσης έχει εντελώς προσωπικά της προγράμματα και αλγόριθμους για όλα αυτά, που είναι περίπου αιχμή της τεχνολογίας. Οπότε η σύγκριση νομίζω ότι αδικεί την πραγματικότητα.

    #23:
    Δεν υπολογίζεις το κόστος στησίματος του site και διάφορα άλλα που αφορούν το εγχείρημα. Δεν είναι μόνο το κόστος ψηφιοποίησης.

  27. aerosol said

    #26
    Το… υπολόγισα! Δεν το έγραψα γιατί θα έπεφτα κάτω από τα γέλια.
    Τι λες, με κόστος 100-120 ευρώ ανά βιβλίο (!!!) μας φτάνουν τα 500.000 ευρώ που περισσεύουν για το τρομεροαπίστευτο site;

  28. Ηλεφούφουτος said

    Μπορεί το κλειδί στις προσπάθειες ψηφιοποίησης να είναι, όπως λέει ο Π2, η ενιαία πύλη αλλά, αν κρίνω από τα απαράδεκτα που ήδη επισημάνθηκαν, το κλειδί του συγκεκριμένου πρότζεκτ (τρομάρα του!) νομίζω πως βρίσκεται στο σχ. 16: «είδαν τα λεφτά και άστραψε το μάτι τους» + «τσαπατσουλιά», το χιλιοπαιγμένο έργο δηλαδή, συγγνώμη πρότζεκτ ήθελα να πω, διότι κάτσε καλά!

    Παρεπιφτού πρότζεκτ, διαπιστώσατε ότι, αν αποκαλέσετε σε ένα σημερινό δεκατριάχρονο «βρυκόλακες» τους ήρωες των ταινιών και σίριαλ τύπου Twilight που κάθεται και βλέπει, και όχι «βαμπίρ», κινδυνεύετε να στιγματιστείτε όπως (θα) στιγμάτιζα εγώ παλιά την
    κυρα-Λίτσα από τη Γαστούνη, που αποκαλούσε «βουρκόλακα» και «κακό στοιχειό» τον Κρίστοφερ Λη;

  29. sarant said

    26: Μα, δεν σου έφερα μόνο τη Γκουγκλ για παράδειγμα αλλά και την Εθνική Βιβλιοθήκη στις εφημερίδες, καθώς και τον ΔΟΛ.
    Και η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει ψαχτήρι, και ο ΔΟΛ (καλύτερο αλλά όχι άσφαλτο) και φυσικά κανείς από τους δυο δεν έχει ψηφιοποιήσει!

  30. asd said

    Τα λίγα που καταλαβαίνω, δεν βρίσκω το ποσό υπερβολικά ψηλό. 100 Ευρώ ανά βιβλίο είναι περίπου 2 εργατοώρες, και όσο καλό να είναι ένα OCR, πάντα θα κάνει το λαθάκι και πρέπει σελίδα προς σελίδα να το διορθώνεις. Ξέχωρα που σε παλιές γραμματοσειρές πρέπει πρώτα να το εκπαιδεύσεις, και αν είναι χειρόγραφο, που συναντιέται πολύ συχνά σε παλιότερα βιβλία, σχεδόν όλο το βιβλίο θα πρέπει να το πληκτρολογήσεις. Διότι τα λάθη θα είναι περισσότερα από τα σωστά και οι υποδείξεις περισσότερο σε μπερδεύουν παρά σε βοηθούν.

  31. sarant said

    30: Μα, *δεν* έχει γίνει OCR, αυτό λέμε, έχει γίνει σκέτο σκανάρισμα!

    (Εσείς λέτε για OCR και μετά διόρθωση, που δεν το κάνει κανείς, ούτε η Γκουγκλ).

  32. ΣοφίαΟικ said

    Έχω βαρεθεί, κυριολεκτικά βαρεθεί, να βλέπω ελληνικούς ιστότοπους που έχυν πληρωθέι με κρατικά λεφτά να έιναι χαμηλότατου επιπέδου, να μη δουλευουν με ο,τι φυλλομετρητή μπορεί να σκεφτέι κανείς, να ειναι αντιασθητικοί (το χειρότερο) και να είναι τουλάχιστον μια δκεαετία πίσω στο σχεδιασμό κλπκλπ.

    Και φαντάζομαι κάθε φορά τον εργολάβο να παρουσια΄ζει σοτν υπουργό/ προισταμενο υπουργέιου κλπ το αποτέλεσμα του έργου, που το έφτιαξε το ανηψάκι του τσαμπα, κι ο υπουργός να χάιρεται γατί δεν ξερει από ιντενρέτ όπότε ό,τι και να του δέιξεις χαίρεται. Ο ίδιος υπουρ΄γος που νομίζει ότι μια βιβλιοθήκη χωράιε σε ε΄να φλασάκι.
    Ά, όσο για την προτίμηση στον Εξπλοράτορα, μην ξεχνάμε την επίσκεψη Γκέητς στην Αθήνα πριν καμιά πενταετία. Δεν ήρθε για τουρισμό, δεν ήρθε για πειθεω΄ρηση του υποκατασ΄τηματος ήρθε για να κλείσει συμφωνίες. Που δεν ξε΄ρω πως μας έχουν δεσμεύσει, πα΄ντως σίγουρα μας έχουν δεσμέυσει.

    Θεωρώ δεδομένο ότι η ψηφιοποίηση γίνεται με OCR και περιστασικά σε searchable PDF αλλιώς είναι χάσιμο χρόνου. Όσο για το 1920, το Γκουγκλ έχιε και πολύ πρόσφατα βιβλία αλλά όχι ολόκληρα. Και η λύση δνε είναι μόνο το Γκουγκλ, άλλωστε άμα θες σοβα΄ρη έρευνα δεν θα κοιτάξεις το Google Scholar, ειδικά άμα έχεις πρόσβαση σε κανονική βιβλιοθήκη. Άλλωστε δεν ανακάλυψε την τεχνολογία η Γκουγκλ, η τεχνολογία και η μεθοδολογία προϋπήρχαν και εφαρμόζονταν από τις μεγάλες βιβλιοθήκες και υποθέτω στη σχολή Βιβλιοθηκονομίας (στην Ελλάδα) τα διδάσκονται όλα αυτά οι βιβλιοθηκάριοι.

  33. ΣοφίαΟικ said

    Και φυσικά γα να αποφύγουμε διπλά και τριπλά σκαναρίσματα, ΠΡΩΤΑ έπρεπε να ψηφιοποιηθε΄η Εθνική Βιβλιοθήκη και μετα οι τοπικές, με ό,τι βιβλίο έχουν αποκλειστικά αυτές.

  34. asd said

    31 Σκέτο σκανάρισμα χωρίς OCR τι χρησιμότητα έχει. Τι στιγμή που λίγο κόστος παραπάνω έχει και τα δυο.

  35. Δείτε και εδώ

    http://www.ekt.gr/news/releases/110606.htm

    όπου το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης κάνει προσιτό το ίδιο ψηφιοποιημένο υλικό δύο βιβλιοθηκών με καλύτερο interface. Όπως είπε και ο Stazybo Horn παραπάνω, είναι απορίας άξιο πως αυτό το έργο πληρώθηκε και παραλήφθηκε.

  36. sarant said

    34: Συμφωνώ ότι καλύτερα θα ήταν να γίνει και OCR, και το γράφω στο άρθρο. Αλλά δεν έγινε.

    32: Ναι, το γκουγκλ σου δίνει και πρόσφατα βιβλία με snippet, ή με limited preview, που είναι εξαιρετικά χρήσιμο πράγμα.

    35: Νότη, καταρχάς να σε ευχαριστήσω εκμέρους όλων γιατί χωρίς το δικό σου άρθρο δεν θα είχα γράψει το άρθρο αυτό. Συμφωνώ ότι η πρωτοβουλία του ΕΚΤ έχει καλύτερα χαρακτηριστικά.

    Οφτοπικώς επισημαίνω το όνομα του υπεύθυνου του ΕΚΤ: Μαργαρίτης Προέδρου, δεν είναι εξαιρετικό;

  37. akindynos said

    Τα καλά νέα, το υδατογράφημα δεν είναι ενσωματωμένο. Πρόκειται για χωριστή εικόνα.

    Τα κακά νέα: δεν μπορώ να εξάγω την εικόνα της σελίδας με τα συνήθη εργαλεία (pdftoppm, pdftoimages).

    Ο αγώνας συνεχίζεται.

  38. Mιχαλιός said

    θα μ’ ενδιέφερε η γνώμη των πιο έμπειρων στα ηλεκτρονικά και για τούτο εδώ το πρόγραμμα ψηφιοποίησης, το οποίο επίσης χρυσοπληρώσαμε (δράστης και πάλι το Υπουργείο Παιδείας): http://arxeiomnimon.gak.gr

  39. #37 Κι εγώ έχω δοκιμάσει. Το «Εθνικές Βιβλιοθήκες» είναι text element ολότελα. Το όνομα της βιβλιοθήκης δεν κατάλαβα ακόμη πώς ακριβώς μπήκε

  40. Μαρία said

    36 Οφτοπικώς επίσης στο δελτίο του μέγκα ο Σεραφείμ Κασιδιάρης.

  41. #37, #39 Οπότε με image export απαλλάσσεσαι από το διαγώνιο κείμενο. Αλλά το κάτω μένει…Μια πρόχειρη λύση, θα ήταν το crop του κάτω περιθωρίου…

  42. #38 Μεταδεδομένα και δεδομένα σε ηλεκτρονική μορφή. Πρώτος στόχος τα μεταδεδομένα, από «καρτελάκια» σε οργανωμένα XML αρχεία (έχουν καταλήξει σε κάποια πρότυπα,όχι απαραίτητα τα καλύτερα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, εξασφάλισαν κάποια προτυποποίηση). Παράλληλα, ή στη συνέχεια, σκανάρισμα των ίδιων δεδομένων, των τεκμηρίων. Το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμη σαν demo του στόχου. Δεν έχω ιδέα τι παραλήφθηκε και πότε, αλλά κρίνοντας από την κατάσταση στα ΓΑΚ, και το πιο αποσπούνται σε αυτά, δεν περίμενα τίποτε καλύτερο.

  43. akindynos said

    Είχα μια ελπίδα πως επειδή οι εικόνες είναι σε jpeg 2000 format θα ήταν στην παραλλαγή jpx που επιτρέπει τη σύνθεση στρωμάτων, οπότε με ελάχιστη χειρουργική θα μπορούσε να αφαιρεθεί το δεύτερο υδατογράφημα.

    Ευσεβής πόθος.

  44. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #38
    Από πέρυσι τέτοιο καιρό που το εντόπισα, το χρησιμοποίησα αρκετά. Μέχρι το χειμώνα, αν θυμάμαι καλά, είχε μεγάλα προβλήματα, πολλά αρχεία έλειπαν, κολλούσε και τέτοια. Μετά έστρωσε. Η αναζήτηση είναι για κλάματα, τελείως άχρηστη. Αν ξέρεις γιατί ψάχνεις, μπορείς να το βρείς, καμιά φορά λίγο δύσκολα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πάρεις μια σειρά, έναν κώδικα κλπ. και να κάνεις αποδελτίωση φύλλο-φύλλο. Εμένα γενικά μου φάνηκε χρήσιμο, αλλά σε μερικά σημεία δύσχρηστο.

  45. Mιχαλιός said

    #42, 44 Ευχαριστώ για τα σχόλια. Εγώ θα έβλεπα ως χαρακτηριστική ομοιότητα με όσα είπε ο Νικοκύρης και την «απροσχεδίαστη επιλογή των αρχείων που ψηφιοποιήθηκαν».

  46. LandS said

    #30

    Ενδιαφέροντα στοιχεία παραθέτεις Asd

    100 Ευρώ ανά βιβλίο είναι περίπου 2 εργατοώρες, δηλαδή 400€ μεροκάματο, παναπεί 10.000€ το μήνα.
    Μικτά;

  47. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #45
    Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα έλεγα ότι είναα τόσο απροσχεδίαστη η ψηφιοποίηση. Αφού πρόκειται για αρχειακά τεκμήρια κι όχι για έντυπα, και το κάθε τεκμήριο είναι μοναδικό, ό,τι και να ψηφιοποιήσεις καλό είναι! Άλλωστε, σε μερικές περιπτώσεις, ο όγκος του υλικού είναι πολύ μεγάλος και πλήρης. Για παράδειγμα, το αρχείο της Λευκάδας ψηφιοποίησε όλους τους κώδικες των νοτάριων, κυριολεκτικά όλους.

  48. Mιχαλιός said

    #47 Το συγκεκριμένο παράδειγμα που εμένα με έκανε να αναρωτιέμαι για τα κριτήρια που μπήκαν είναι οι 746 λήψεις από ΕΝΤΥΠΑ μεταπολεμικά νομοθετικά κείμενα (π.χ. νόμος περί αγροφυλακής) που ψηφιοποιήθηκαν ως τμήμα του αρχείου κοινότητας Μαραθιάς στην Ευρυτανία.

  49. Νέο kid στο block said

    Ας (αμπελο)φιλοσοφήσω λιγάκι…
    Σκεπτόμουν τη φλασάρα της Διαμαντοπούλου και κατέληξα στο ότι δεν είναι ούτε άγνοια αντικειμένου ούτε λεκτική υπερβολή (όχι μόνο αυτά τουλάχιστον).
    Είναι η τρεντουριά της εποχής να θεωρούμε ότι τα δύσκολα πράγματα μπορούν να γίνουν εύκολα ,ως δια μαγείας και μ’ένα λαπιτόπι ή ένα τεραφλασάκι.
    Π.χ ένας σκιτζής παίρνει ένα στατικό πρόγραμμα και το παίζει ‘μελετητής’, παράγοντας τερατουργήματα ή ένας μη γιατρός κατεβάζει 5-6 ιντερνετικές ‘δίαιτες’, κάνει και ένα καλό γκουγλοψάξιμο και το παίζει διαιτολόγος.
    Ομοίως ένας/μια υπουργός παιδείας θεωρεί ότι η ύψιστη αποστολή είναι να χώσει την Εθνική βιβλιοθήκη σε ένα ψηφιακό μέσο για να έχει ‘εύκολη’ πρόσβαση ο μαθητής/σπουδαστής
    Μα θεωρώ ότι η ύψιστη αποστολή θα έπρεπε να ήταν το πώς? θα κάνει τον μαθητή/σπουδαστη να πάει στην Ε.Β., να δει, να αναπνεύσει ατμόσφαιρα και να ψηλαφίσει από κοντά τον πλούτο.
    Για τα επαρχιωτόπουλα δεν το συζητώ καν, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι και η νεολαία του λεκανοπεδίου πρέπει να χει επισκεφτεί την Ε.Β ή την Εθνική πινακοθήκη σε τραγικά ποσοστά. Ξέρω γω 1 στους 5 (ή μήπως λέω πολύ?).
    Και ασφαλώς δε φταίνε οι εκπαιδευτικοί γι’αυτό. Αν δεν υπάρχει κεντρικός κρατικός σχεδιασμός τι να κάνουν κι’ αυτοί?
    Θέλω να καταλήξω ότι καλή και επιθυμητή και άγια η ψηφιοποίηση (κι ας κοστίσει κάτι τις παραπάνω, στην Ελλάδα είμαστε…) αλλά με πολύ λιγότερα λεφτά μπορείς να κάνεις παπάδες στην κατεύθυνση που προανέφερα.
    Στη Λεμεσό που ζω, έχουν ανοίξει δυο τρία Βιβλιοκαφέ (νομίζω ότι τα λένε) όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου (σε μοντέρνο περιβάλλον καφετέριας) και να διαβάσεις. Οι σχετικές επιχειρήσεις παίρνουν κίνητρα για να αναπτυχτούν και ακούω ότι θα ανοίξουν κι άλλες.
    Εντάξει ,δε θα βρεις και Ράσσελ εκεί μέσα ,ίσως ούτε καν Ντοστογιέφσκι …:-),αλλά είναι κάτι (από το να αποχαυνώνεται κάποιος στα ιντερνέτ καζίνα…)
    Εντάξει , νομίζω ότι είναι κοινό μυστικό η τραγική μας σχέση με το διάβασμα , αλλά μ’ένα φλασάκι καθαρίζουμε?
    Συγγνώμη για το διπλοσέντονο!

  50. Ως βιβλιοθηκονόμος χρειάζομαι πολλά λόγια και πολύ χρόνο για να συνεχίσω από εκεί που αρχίσατε κύριε Σαραντάκο. Σχετικά με τις 45 βιβλιοθήκες (δεν είναι οι μόνες, δεν είναι οι μόνες) το ξέρει καλά ο χώρος μας πως «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» ακόμη και τώρα ή ιδιαίτερα τώρα που θα φάνε (και φάγανε) οι εταιρείες ψηφιοποίησης, όταν όλοι οι άλλοι ψοφολογάνε. Τα τελευταία ευρωπαϊκά κονδύλια θα φαγωθούν μέχρι το κόκκαλο, ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία δεν θα μείνουν στις περισσότερες βιβλιοθήκες, αφού τις δουλειές («έργα») τις κάνουν ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης η συντήρηση βάσεων, η προφύλαξη των ηλεκτρονικών αρχείων, η συνεχής αναβάθμιση των λογισμικών θα αφεθεί στο μέλλον στην τύχη των άτυχων.

    Όσον αφορά στις δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλου… δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος του «χώρου» που να μη χαμογέλασε πικρά. Στην αφημένη στην τύχη της «Εθνική Βιβλιοθήκη», χωρίς προσωπικό στοιχειωδώς επαρκές και στην πλειονότητά του ανειδίκευτο, αλλά με καινούριο κτίριο οσονούπω δίπλα στη θάλασσα (ξεδοντιασμένη γριά με καινούριο φόρεμα) η Υπουργός παιδείας και διά βίου μπλα-μπλα δίνει νέα αποστολή: να σώσει την εκπαίδευση από την απουσία βιβλιοθηκών και βιβλιογραφίας παρέχοντας πρόσβαση σε τεκμήρια του προηγούμενου αιώνα (στα τρέχοντα ισχύουν ακόμη τα πνευματικά δικαιώματα…) μόνο ψηφιακά… Μοιάζει λίγο με την ενίσχυση της βικιπέδια που με εγκύκλιό του το Υπουργείο παιδείας και διά βίου μπλα-μπλα προωθεί στα σχολεία για να κρύψει πάλι την απουσία βιβλιοθηκών και βιβλιογραφίας… και για να διευκολύνει την αντιγραφή με copy-paste …
    τελοσπάντων τι λέω τώρα… θλιβερά πράγματα: νομίζω πως το μεγάλο φαγοπότι πάντα είναι θλιβερό, θυμίζει τη Ρώμη στην παρακμή της.

  51. axillefs said

    Από Safari δουλεύει, και με δεξί κλικ και open in Adobe Acrobat κάνεις save το αρχείο. Κατά τα άλλα η υλοποίηση απαράδεκτη για το κόστος. Θα μπορούσε να γίνει OCR και να έχουμε ελληνικά ReCaptcha

  52. […] Η Εθνική Βιβλιοθ&#942… Πριν από ένα μήνα περίπου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο ψηφιοποίησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ώστε να μπορεί κάθε μαθητής και κάθε νέος να έχει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα «φλασάκι».Καλύτερα να μην πάρουμε τοις μετρητοίς την υπόσχεση, που ελπίζω να δείχνει απλώς τη συνήθη πολιτικάντικη τάση προς θηριώδεις υπερβολές και όχι την έλλειψη επαφής της κ. Υπουργού με την πραγματικότητα. Το λέω αυτό επειδή τα φλασάκια, οι μνήμες USB δηλαδή, είναι βέβαια πολύ βολικές συσκευές, αλλά έχουν χωρητικότητα πεπερασμένη κι από την άλλη μεριά τα σκαναρισμένα έντυπα πιάνουν πολύ περισσότερο χώρο από τα απλά αρχεία κειμένου……………………….. Source: sarantakos.wordpress.com […]

  53. sarant said

    50: Ευχαριστώ για το σχόλιο, η γνώμη σας είναι πολύ χρήσιμη!

  54. Συμφωνώ πλήρως με την κριτική που κάνει ο Νίκος Σαραντάκος και είναι πολύ κοντά στην κριτική που είχα κάνει στον «Ηλεκτρονικό Αναγνώστη» τόσο για την ατάκα της Διαμαντοπούλου για «ολόκληρη την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα φλασάκι» http://goo.gl/0jKLq όσο και για τα προβλήματα με την ψηφιοποίηση των Δημόσιων Βιβλιοθηκών http://goo.gl/RMFoz

  55. #50 ό,τι περίπου γίνεται και με τα opendata, τον οκχε, κλπ. -με εξαιρέσεις στα δάχτυλα του ενός χεριού.

    Οι συμβάσεις μιλούν για μεταφορά τεχνογνωσίας, στην πράξη ερευνητικά κι ιδιώτες κάνουν και συντηρούν τη δουλειά απ’ τα γραφεία και τα εργαστήριά τους, χωρίς να μεταφέρουν τίποτε οπουδήποτε -έτσι κι αλλιώς μόνο στελέχη έχουν μείνει ως προσωπικό στο δημόσιο- κι αύριο-μεθαύριο, που θα γίνει κάποια αλλαγή σκυτάλης, με το κατέβασμα του διακόπτη (ή το ανέβασμα), ούτε τεκμηρίωση (documentation, ντε), δεν θα έχει μείνει πίσω. Κι απλά οι επόμενοι θα τα ξανααναθέσουν αυτή τη φορά στους δικούς τους, πάλι με κλειστά συστήματα, λέγε με εμ-ες, κ.ο.κ…

  56. Μιας που αναφέρθηκε, το Google Books δεν πληκτρολογεί βιβλία, έχει αυτόματα, μηχανικά σκάνερ που γυρίζουν τις σελίδες μόνα τους. Επίσης, όχι μόνο κάνει OCR (είναι αναζητήσιμα π.χ. τα βιβλία), αλλά σταδικά τα μετατρέπει και σε ePUB, έτσι ώστε να διαβάζονται άνετα και σε tablet PC και ηλεκτρονικούς αναγνώστες (e-book readers).

    Η αστοχία της έκφρασης με το φλασάκι έγκειται όχι μόνο στο ότι δε χωράει η Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά ότι αυτό δεν έχει απολύτος κανένα νόημα: τι να την κάνει κανείς όλη την Εθν Βιβλιοθήκη στο φλασάκι, τον υπολογιστή του ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο; Το θέμα είναι να υπάρχει site λειτουργικό (γρήγορο και με πρόσβαση από όλους τους browser, με δυνατότητες αναζήτησης), όχι να τα αποθηκεύσουμε για να τα ‘χουμε μαζί μας.

  57. #37 τίποτα. Ούτε τα αντίστοιχα port σε Windows, ούτε xpdf, ούτε gimp… Βγαίνουν κάτι τεράστια ppm άδεια. Το μόνο που δουλεύει είναι το export images στα batch script του Adobe Acrobat Pro· για το διαγώνιο text κι αυτό, για το οριζόντιο κάτω, τίποτε.

  58. sarant said

    56: Αν μπορεί κανείς να αφαιρέσει το διαγώνιο, κάτι είναι κι αυτό -το οριζόντιο κάτω δεν ενοχλεί πολύ (λες να το έχουν σταμπάρει στο χαρτί των βιβλίων για να μη βγαίνει; )

    53-55: Ευχαριστώ πολύ!

  59. akindynos said

    57, άνοιξε το pdf με ένα hex editor, βρες την ακολουθία 00 00 00 0C 6A 50 20 20 (στην αρχή είναι, offset μεταξύ 0x180 και 0x200, δεν είναι σταθερό σε όλα τα pdf) και από το σημείο εκείνο σώσε με κατάληξη jp2. Δηλαδή το νέο αρχείο να ξεκινάει με 00 00 00 0C 6A 50 20 20. Θα περιλαμβάνει στο τέλος και μερικά σκουπίδια του pdf αλλά δεν δημιουργούν πρόβλημα. Τόσο το acdsee όσο και η βιβλιοθήκη του openjpeg τη διαβάζουν μια χαρά.

  60. #59 σελίδα και πεντέφι;

  61. #58 Όχι στο χαρτί των βιβλίων, ηλεκτρονικό είναι. Βγαίνει.

  62. sarant said

    61: Ε, στ’ αστεία το έλεγα 🙂

  63. ΣΑΘ said

    Αξιότιμε κ. Σαραντάκο

    Σας ευχαριστώ πολύ για τον ανεκτίμητο θησαυρό που ανοίχτηκε ξαφνικά μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, μέσω του μαγικού συνδέσμου http://diglib.ypepth.gr/awweb/main.jsp που μας χαρίσατε.

    Αντιμετωπίζω, όμως, ένα πρόβλημα κι εγώ:

    Δεν μπορώ να τυπώσω παρά μόνο τη σελίδα που προβάλλεται στην οθόνη μου.
    Δεν υπάρχει πουθενά η ένδειξη download ώστε να μπορέσω να κατεβάσω και να τυπώσω εν συνεχεία ολόκληρο τόμο (εν προκειμένω τον 3ο τόμο τού βιβλίου «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως» τού Ι Φιλήμονος, που βρήκα στη βιβλιοθήκη τής Βυτίνας).

    Οι γνώσεις μου περί τα διαδικτυακά είναι οπωσδήποτε περιορισμένες, μα εδώ είμαι σίγουρος ότι κάτι δεν πάει καλά.

    Μήπως μπορείτε, εσείς ή κάποιο άλλο μέλος τής ωραίας αυτής συντροφιάς να μου πείτε τι μπορεί να συμβαίνει;

    (Δεν λειτουργεί ούτε με τον Ι.Ε. ούτε με το Mozilla Firefox).

    Ευχαριστώ πάρα πολύ.

  64. sarant said

    Αγαπητέ ΣΑΘ
    Δεν υπάρχει η ένδειξη download, αλλά αν πατήσετε το πρώτο από αριστερά εικονίδιο που βγαίνει στο δεξί άκρο της οθόνης θα σας εμφανιστεί σε νέο παράθυρο το έγγραφο σε μορφή pdf και μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο δίσκο σας.

    Τα εξηγεί καλύτερα (και με εικόνα) ο φίλος Νότης Τουφεξής εδώ:
    http://www.toufexis.gr/%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC/%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B1-%C2%AB%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA/

  65. Μαρία said

    63 Ειδικά για το Φιλήμονα δεν χρειάζεται να παιδεύεστε στη Βυτίνα.
    http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=&cclterm1=%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82+%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CF%89%CE%BD&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=term&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=&skin=&rss=0&display_mode=detail&ioffset=1&offset=1&number=1&keep_number=10&old_offset=1&search_help=detail

  66. ΣΑΘ said

    @ 64 :

    Τα δοκίμασα όλα αυτά, μα δεν ‘δουλεύουν’. Ανοίγει μεν το ‘παράθυρο’ pdf opener, αλλά δεν βλέπω να μεταφέρεται εκεί το αρχείο pdf που θέλω. Το ‘παράθυρο’ μένει κενό.
    Θα δω τι θα κάμω. Πάντως, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

    @ 65 :

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είστε θησαυρός! Τυπώνω ήδη τον τόμο.
    Μόνο που στην «Ανέμη» δεν βλέπω να υπάρχει 4ος τόμος. Νομίζω, όμως, ότι υπάρχει. Λέτε να υπάρχει 3τομη και 4τομη έκδοση;

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

  67. […] Η Εθνική Βιβλιοθ&#942… Source: sarantakos.wordpress.com […]

  68. Giorgos said

    Πολύ καλό το άρθρο σας. Πιστεύω πως η ψηφιοποίηση της Ε.Β. είναι ανέφικτη, κυρίως λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων. Άρα δεν μπορούμε να την έχουμε ούτε σε χιλιάδες φλασάκια.

  69. sarant said

    66: Ποιον μπράουζερ (φυλλομετρητή…) έχετε; Ο ιστότοπος δουλεύει με ΙΕ και ίσως με Φάιρφοξ. Μήπως εκεί οφείλεται το πρόβλημα;

  70. #66, #69 Η εκ του μακρόθεν διάγνωση λέει για πιθανή προβληματική ρύθμιση στο πώς χειρίζεται ο ξεφυλλιστής τα pdf αρχεία που του προκύπτουν… Πρέπει να δουλεύει το plugin που τα ανοίγει μέσα σ’ αυτόν.

  71. Hellegennes said

    Εμένα πάντως το site μού δουλεύει μια χαρά με Firefox 3.6

  72. ein Steppenwolf said

    37, 39, 41, 43, 57, 58, 59:
    Ο απλούστερος τρόπος που βρήκα να ξεφορτωθώ το τεράστιο διαγώνιο υδατογράφημα:

    1) Σε Linux εγκαθιστούμε το πρόγραμμα pdftk:
    sudo apt-get install pdftk

    2) Σώζουμε το παρακάτω script:
    #! /bin/bash
    pdftk «${1:?}» output – uncompress |
    sed ‘s|^/C2_0 [0-9][0-9] Tf$|/C2_0 00 Tf$|’ |
    pdftk – output «${1:?}.NEW» compress;
    ως rm_wm.sh (ή όπως αλλιώς μας αρέσει).

    3) Κάνουμε το αρχείο εκτελέσιμο:
    chmod u+x rm_wm.sh

    4) Εκτελούμε την εντολή:
    rm_wm.sh Χατζιδάκις_ΜκΝΕ.pdf

    5) Ανοίγουμε το παραχθέν αρχείο:
    acroread Χατζιδάκις_ΜκΝΕ.pdf.NEW

    Προσοχή:

    1) Το κάτω υδατογράφημα παραμένει, διότι δεν είναι text, αλλά ενσωματωμένο στην εικόνα JPEG.

    2) Εδώ που τα λέμε, και το διαγώνιο υδατογράφημα παραμένει, απλώς τυπώνεται με στοιχεία μεγέθους μηδέν, γι’ αυτό και δε φαίνεται.

    3) Η λύση δουλεύει σ’ αρχεία απ’ τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, όχι σε κάθε PDF· πρόκειται δηλαδή για hack (πατέντα, επί τούτω λύση).

  73. sarant said

    Απλό δεν μου φαίνεται, αλλά εύγε!

  74. ppan said

    Γελάει ο κόσμος με το φλασάκι.
    Να πω την αγανάκτησή μου που η Εθνική Βιβλιοήκη, όχι τώρα, με την κρίση, πάντα, όσο δηλαδή πηγαίνω, κλείνεια πό τις 2 το μεσημέρι όλον τον Ιούλιο και εντελώς όλο τον Αύγουστο. Η Εθνική Βιβλιοθήκη.
    Ας την φτιάξει λοιπόν αυτήν την φλασάρα η Υπουργός και της εύχομαι κάποτε να δεησει να ανοίξει και το παράρτημα του Κεραμεικού που το περιμένουμε χρόνια.
    Αυτό που διάβασα για καινούργιο κτίριο στο σχόλιο 50 με τρομάζει: παναπεί θα μεταφερθούν κι άλλα, όπως τα περιοδικά στον Κεραμεικό και δεν θα μπορούμε να τα δούμε παρά μόνο στο φλασάκι;

  75. […] αφορμή από ένα ιστο-άρθρο του Νίκου Σαραντάκου για το φλασάκι της Άννας Διαμαντοπούλου που θα χωράει, … για να γράψω και εγώ κάτι σχετικά με τις ψηφιοποιήσεις […]

  76. ppan said

    Σήμερα που αποφάσισα κι εγώ να μπω να δω τα ψηφιοποιημένα βλέπω ότι ο λίκνος μου ζητάει πάσγουορντ. Είναι φυσιολογικό;

  77. sarant said

    Πρέπει να μπεις από εδώ:
    http://diglib.ypepth.gr/awweb/main.jsp

  78. ppan said

    Ευχαριστώ. Αυτό που έψαξα πάντως βγήκε λάθος: Ιστορία του Γκολντσμιθ μου βρήκε, Ιστορία του Μενδελσον Βαρθολδυ σε μετάφραση Άγγελου Βλάχου γράφει το βιβλίο. Ευτυχώς πέτυχαν την χρονιά, 1876. Πόσο έκανε λέει η ψηφιοποίηση; Είδα βέβαια και 4-5 φορές ψηφιοποημένο το ίδιο τρίτομο βιβλίο, ήμουν τυχερή. Στο πρώτο ψάξιμο όλα αυτα!

  79. Ἀχιλλέας Τζάλλας said

    Βρῆκα ἁπλούστατο τρόπο ἀφαίρεσης τοῦ ὑδατογραφήματος, μὲ τὸ Acrobat: Tools/Advanced Editing/TouchUp object tool, κι ἔπειτα κλὶκ καὶ Delete – ἀλλὰ πρέπει νὰ γίνῃ σελίδα σελίδα· δὲν εἶναι ἐξίσου ἁπλὸ μὲ τὰ τῆς Ἀνέμης (Watermark/remove)…

  80. sarant said

    Σελίδα-σελίδα, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αξίζει…

  81. #79 Ό,τι είπαμε και στο #39. Με το #57 είπαμε και τον μαζικό τρόπο. Ωστόσο, όλα αυτά μόνο για τη διαγώνια στάμπα.

  82. Ἀχιλλέας Τζάλλας said

    81 Ἀφοῦ κυρίως ἡ διαγώνια ἐνοχλεῖ…

  83. νέο kid στο block said

    77.Νίκο το λινκ βγάζει αρχικά ένα session expired, πατώ οκ και μετά ανοίγει την αρχική σελίδα και ζητάει user name και password. Κάνω κάτι λάθος;

  84. νέο kid στο block said

    Προσθήκη: το ίδιο και όταν ακυρώνω το session expired.

  85. Ηλεφούφουτος said

    sx. 66 Ο τέταρτος τόμος εδώ
    http://www.ebooks4greeks.gr/forum/viewtopic.php?p=115#p115

  86. sarant said

    84: Συγνώμη, τώρα το είδα αυτό!
    Θα μπεις από εδώ:
    http://diglib.ypepth.gr/awweb/guest.jsp

  87. Νέο kid στο block said

    86.Ευχαριστώ! Ετοιμαζόμουνα να το παίξω θιγμένος και παραμελημένος, αλλά έσωσες την παρτίδα! 🙂

  88. Jan Hus said

    Αγαπητέ Ἀχιλλέα Τζάλλα (σχόλιο #79) τέλεια η λύση σου, ήταν αυτό που έψαχνα. Ευχαριστώ!

  89. unkn321 said

    Στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ έχει ψηφιοποιημένο κάποιο υλικό συγκεκριμένων εφημερίδων.
    Γνωρίζει κάποιος αν στην ΕΒΕ υπάρχει περισσότερο υλικό και γενικότερα απο πολλές εφημερίδες;

  90. sarant said

    Η ΕΒΕ έχει πάρα πολλές εφημερίδες σε χαρτί, αλλά δεν ξέρω αν τις δίνουν.

  91. unkn321 said

    Ευχαριστώ.

  92. ππαν said

    Ό,τι είανι 4ο και 2ο σχήμα τα δίνουν γενικά. Ακόμη και τα πολύ παλιά τα δίνουν συνήθως, μόνο πρωινες ώρες αν χρειάζεται μια ειδική άδεια. Τώρα έτσι κι αλλιώς λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες, και τον Αύγουστο καθόλου

  93. sarant said

    92: Και εφημερίδες; Ωραία.

  94. […] αφορμή από ένα ιστο-άρθρο του Νίκου Σαραντάκου για το φλασάκι της Άννας Διαμαντοπούλου που θα χωράει, … για να γράψω και εγώ κάτι σχετικά με τις ψηφιοποιήσεις […]

  95. Billis said

    Η βιβλιοθήκη πλέον δεν λειτουργεί λόγω τεχνικού προβλήματος! Πάρτε τηλέφωνο στο Υπουργείο Παιδείας να σας πούνε τί βλακεία κάνανε (αδιόρθωτη, τουτέστιν πεταμένα 5,5, εκατομμύρια) να τραβάτε τα μαλλιά σας…

  96. sarant said

    Σοβαρά; Κρίμα, κρίμα, παρόλο που ήταν κακοφτιαγμένο το πρόγραμμα…

  97. spatholouro said

    Μια χαρά λειτουργεί η ψηφιακή της ΕΒΕ…

    Μήπως να μας διευκρίνιζε τι εννοεί ο φίλος;

  98. Αφορμή παίρνω να γράψω ένα γενικότερο σχόλιο, Νίκο, μια και είναι πιθανό να το διαβάσεις τώρα.

    Κοντά στον αγώνα και ττην κινητοποίηση για τα λερναία, τους μύθους, κλπ., μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε και κάτι ακόμα; Δεν γνωρίζω τι ισχύει και τι όχι, αλλά ένα σωρό φορείς -ιδιώτες και δημόσιο, από το ΔΟΛ, τον Αλαφούζο και την Αθλητική Ηχώ ως υπουργεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες- έχουν χρηματοδοτηθεί από διάφορα πακέτα και προγράμματα για την ψηφιοποίηση υλικού πού έχουν στα χέρια τους (αποφεύγω να πω δικό τους, γιατί δεν είναι πάντα βέβαιο).

    Το ερώτημα είναι με τι υποχρεώσεις ως προς τη διάθεση του ψηφιιοποιημένου υλικού, για πόσο διάστημα, και με τι αντίτιμο;

    Είναι θεμιτό να γίνεται το υλικό συνδρομητικό κάποια στιγμή (με βάση τους όρους της χρηματοδότησης); να μην είναι πλέον διαθέσιμο; κλπ.

    Αν έχουμε εμμέσως πληρώσει την ψηφιακή πρόσβαση σε αυτό το υλικό ως φορολογούμενοι πολίτες (κάθε επιδότηση έχει την αντιπαροχή της), πρέπει να να διεκδικήσουμε τη διατήρηση του δικαιώματος αυτού.

    Αφήνω εσκεμμένα έξω από την κουβέντα, την ποιότητα της υλοποίησης.

  99. 98 Βάλε και το ερώτημα για τις προδιαγραφές…

  100. Ριβαλντίνιο said

    Πραγματικά αυτό με την Αθλητική Ηχώ ήταν τρομερό σπάσιμο. Την μια μέρα έψαχνες ελεύθερα (δεν βοηθούσε βέβαια πάντα, καμμιά φορά έπρεπε να ψάχνεις φύλλο φύλλο ) και την άλλη μέρα πάπαλα.

  101. 99. Το αφήνω επίτηδες κι αυτό απέξω, στη λογική πως ό,τι έγινε κι εγκρίθηκε, έγινε. Έστω αυτό που έγινε, όμως, μήπως πρέπει δωρεάν να το χρησιμοποιούμε όλοι;

  102. spatholouro said

    Εγώ ομολογώ, από την όποια εμπειρία μου σε αρχεία, ακαδημαϊκές/δημοτικές κλπ βιβλιοθήκες (Βουλής, ΕΒΕ κλπ) μόνο το ίδρυμα Λαμπράκη γνωρίζω να χρεώνει την πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων του.
    Όλα τα άλλα ψηφιοποιημένα αρχεία ακαδημαϊκών και μη βιβλιοθηκών κλπ ήταν και είναι πάντα δωρεάν προσβάσιμα, όσο έχω αντιληφθεί.

  103. sarant said

    98-99 Θέλω να το κοιτάξω, δεν έχεις άδικο

    97 Δεν εννοεί τη συλλογή των εφημερίδων αλλά μια συλλογή ψηφιοποιημένα βιβλία από τις δημόσιες βιβλιοθήκες.

  104. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #95, 103
    Πήρα τηλέφωνο στο υπουργείο όταν πρωτοέπεσε το σάιτ κι από ό,τι μου είπε η υπάλληλος μάλλον δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει. Θλιβερό.

  105. sarant said

    104 Δεν σου είπε γιατί;

  106. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #104
    Απέφυγε, αν και πίεσα. Κάτι τεχνικό πάντως.

  107. Η διεύθυνση που περιέχει το άρθρο (http://diglib.ypepth.gr/awweb/guest.jsp) είναι εκτός χρήσης. Η αρχική διεύθυνση του ιστότοπου (http://diglib.ypepth.gr) κάνει ανακατεύθυνση στη νέα τρέχουσα διεύθυνση http://publiclibs.ypepth.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1. Εν συντομία, http://publiclibs.ypepth.gr/ είναι η τρέχουσα διεύθυνση για την πύλη του ΥπΠΕΘ με τις (45;) δημόσιες βιβλιοθήκες.

  108. 46 τις μέτρησα τώρα.

  109. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #107
    Δηλαδή μπορούμε πάλι να ψάξουμε βιβλία και να τα κατεβάσουμε;

  110. Όχι, αλλά το μήνυμα λάθους που βγάζει δεν φαίνεται σοβαρό. Με την κωδικοποίηση χαρακτήρων έχει σχέση. Το μήνυμά μου ήταν για να επικαιροποιήσει τη διεύθυνση του πόρταλ.

  111. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #110
    Δεν τους στέλνεις κάνα μήνυμα μπας και το φτιάξουν; 😀

Σχολιάστε