Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η επίσημος αγχόνη του Παγκάλου

Posted by sarant στο 29 Απριλίου, 2012


Τη φωτογραφία αριστερά ίσως την έχετε δει στη μπλογκόσφαιρα τα τελευταία χρόνια, γιατί έχει εμφανιστεί πολλές φορές, μερικές από τις οποίες συνοδευόταν από την ευχή ή την προτροπή να στηθούν και τώρα κρεμάλες για τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης. Η φωτογραφία, που είναι παρμένη από το αρχείο της ΕΡΤ όπως δείχνει και το σήμα της, παρουσιάζει την εκτέλεση με απαγχονισμό δυο καταχραστών του δημοσίου, των αξιωματικών Δ. Δρακάτου και Ι. Ζαριφόπουλου, τον Νοέμβριο του 1925.

Ο Πάγκαλος του τίτλου δεν είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης, είναι ο παππούς του, Θεόδωρος Πάγκαλος, αξιωματικός και δικτάτορας της χώρας για έναν περίπου χρόνο, από τον Ιούνη του 1925 έως τον Αύγουστο του 1926. Η δικτατορία του Πάγκαλου ήταν ένα ιδιότυπο καθεστώς, αφού ήρθε στην εξουσία με κίνημα αναίμακτο και με την ανοχή μέρους του πολιτικού κόσμου. Ο Πάγκαλος διέλυσε τη Βουλή αλλά επέτρεψε να γίνουν δημοτικές εκλογές, όταν όμως στη Θεσσαλονίκη βγήκε δήμαρχος ο Μ. Πατρίκιος με την υποστήριξη της Αριστεράς, ο Πάγκαλος ψήφισε νόμο και ακύρωσε την εκλογή του. Ο Πατρίκιος εκλέχτηκε και στις αναπληρωματικές εκλογές, οπότε ο Πάγκαλος άλλαξε τους δημοτικούς συμβούλους. Το καθεστώς έκλεισε τον Ριζοσπάστη και μερικές ακόμα εφημερίδες, αλλά  άλλες τις είχε αφήσει, επιτρέποντας και την κριτική εναντίον του, αλλά κατά καιρούς όλο και κάποιαν θα έκλεινε.

Με δυο λόγια, ήταν ένα καθεστώς παρορμητικό και αλλοπρόσαλλο, με χοντρές γκάφες στην εξωτερική πολιτική, που όμως έμεινε στην ιστορία για έναν νόμο που ψήφισε, με τον οποίο απαγορεύονταν οι «κοντές» γυναικείες φούστες, για λόγους προστασίας της ηθικής («Όμορφος κόσμος ηθικός, παγκαλικά πλασμένος» είχε γράψει ο Λαπαθιώτης τότε, παραφράζοντας τον Σολωμό). Έβαλα τη λέξη «κοντές» σε εισαγωγικά, γιατί σήμερα τα κριτήρια έχουν αλλάξει. Βάσει του παγκαλικού νόμου, η φούστα έπρεπε να απέχει το πολύ 30 πόντους από το έδαφος. Κι αν αυτή η απόφαση ήταν κωμική και έδωσε αφορμή για ένα σωρό ευτράπελα επεισόδια (διότι ο νόμος εφαρμόστηκε, τουλάχιστον στην αρχή), δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για έναν προηγούμενο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι καταχραστές του Δημοσίου θα εκτελούνταν με απαγχονισμό, για παραδειγματισμό. Εκτός λάθους, ο νόμος αυτός, που προέβλεπε σύσταση ειδικού δικαστηρίου, εφαρμόστηκε μία και μόνη φορά, με αποτέλεσμα την αγχόνη της φωτογραφίας, την «επίσημο αγχόνη του Παγκάλου».

Το λέω και το ξαναλέω, και όσοι εντρυφούν στην ποίηση θα έχουν αναγνωρίσει ήδη τον στίχο’ γιατί ο τίτλος του σημερινού άρθρου είναι και στίχος ενός διάσημου ποιήματος. Και περιέργως, ενώ στη μπλογκόσφαιρα που κυκλοφορεί η φωτογραφία του απαγχονισμού γίνεται αναφορά στα πραγματικά περιστατικά, μέχρι τώρα δεν έχω δει κανένα άρθρο να κάνει τη σύνδεση με το ποίημα. Τα περιστατικά δεν θα τα παρουσιάσω αναλυτικά, τα περιγράφει πολύ καλά ένα άρθρο του Αθεόφοβου. Οι καταχραστές είχαν στήσει την εξής κομπίνα: οι πολίτες της σπείρας, έμποροι, ισχυρίζονταν ότι κατά τη μικρασιατική εκστρατεία ο Στρατός τούς είχε επιτάξει μεγάλες (ανύπαρκτες στην πραγματικότητα) ποσότητες σιτηρών, κρεάτων κτλ. και ζητούσαν αποζημίωση. Οι στρατιωτικοί που ήταν στο κόλπο έδιναν την έγκρισή τους.

Η δίκη κράτησε περίπου ένα μήνα και από πολλές απόψεις έπασχε, με κυριότερο πρόβλημα ότι ο νόμος με τον οποίο δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι είχε ψηφιστεί μετά την τέλεση των αδικημάτων. Ο επίτροπος ζήτησε την ποινή του θανάτου για εννιά κατηγορουμένους, τελικά το δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τρεις. Ο τρίτος ήταν ο μεγαλέμπορος Α. Αϊδινλής, στον οποίο ο Πάγκαλος έδωσε χάρη, ίσως ύστερα από πίεση της Γαλλίας, διότι είχε συλληφθεί στο Παρίσι και στη Γαλλία δεν προβλεπόταν η ποινή του θανάτου για καταχραστές. Να πούμε εδώ ότι οι ίδιοι οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση παρακάλεσαν τον Πάγκαλο να μην εκτελεστούν οι ποινές, και την ίδια επιθυμία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κουντουριώτης, αλλά ο Πάγκαλος, γνωρίζοντας ότι η κοινή γνώμη ήθελε τις εκτελέσεις, επέμεινε για τους δύο στρατιωτικούς. Αν προσέξετε καλά τη φωτογραφία, θα δείτε ότι υπάρχει κι ένα τρίτο σκοινί, στη μέση, που έμεινε κενό. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Στις 24 Νοεμβρίου 1925 εκδόθηκε η απόφαση, στις 26 έγινε η εκτέλεση.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ο Ζαριφόπουλος ήταν βέβαιος ότι εξαιτίας του βαθμού του (ήταν συνταγματάρχης) θα καταδικαζόταν σε θάνατο και δεν θα του δινόταν χάρη. Ο (επίσης συνταγματάρχης) Δρακάτος, πάλι, δεν μπορούσε να πιστέψει γιατί καταδικάστηκε αυτός σε θάνατο και όχι άλλοι. Κι έτσι στήθηκε η αγχόνη στο Γουδί (που δεν είναι το σημερινό Γουδί, αλλά εκεί που εκτελέστηκαν και οι Έξι το 1922).

Σε μια εφημερίδα διαβάζω τις λεπτομέρειες: «…οι κατάδικοι με δεμένας όπισθεν τας χείρας θα οδηγηθούν υπό το ικρίωμα και ακριβώς επί του κάτωθεν της αγχόνης ευρισκομένου αναβάθρου. Ευθύς αμέσως ο επί κεφαλής δεκανεύς ιστάμενος όπισθεν εκάστου των καταδίκων θα περιβάλη τον τράχηλον αυτού διά του βρόγχου μεριμνών όπως καλυφθούν ταυτοχρόνως η κεφαλή και οι ώμοι του μελλοθανάτου διά της προσδεδεμένης εις τον βρόχον καλύπτρας.

Μετά το παράγγελμα ‘σύρατε’ του επί κεφαλής του αποσπάσματος Ανθυπασπιστού, οι άνδρες του αποσπάσματος σύρουν δι’ αποτόμου και ισχυράς ανελκύσεως το ανάβαθρον εφ΄ου ίσταται ο μελλοθάνατος, επερχομένου κατόπιν ακαριαίως του θανάτου.

Μετά το πέρας της εκτελέσεως το στρατιωτικόν τμήμα θα παρελάση προ των αιωρουμένων πτωμάτων».

Κυκλοφόρησε και αγγελία για να βρεθεί εθελοντής ιδιώτης δήμιος για να βοηθήσει στην εκτέλεση, με αμοιβή 500 δρχ. το κεφάλι. (Για να έχουμε ένα εντελώς πρόχειρο μέτρο σύγκρισης, οι εφημερίδες έκαναν 1 δραχμή). Βρέθηκε κάποιος, πρόσφυγας όπως φρόντισαν να σημειώσουν οι εφημερίδες. (Αν και το όνομά του είναι παλιολλαδίτικο, και δη μανιάτικο -μια άλλη εφημερίδα έγραψε ότι ήταν αιχμάλωτος στη Μικρασία).

Φυσικά, η εκτέλεση τράβηξε πολύ κόσμο. Μια εφημερίδα που κοίταξα κάνει λόγο για 800 αυτοκίνητα και 20.000 λαού. Πάντοτε οι εκτελέσεις, όποτε γίνονταν δημόσια, μάζευαν κόσμο.

Ανάμεσα στις χιλιάδες συγκεντρωμένους ήταν κι ένας ποιητής, που θα τον έχετε μαντέψει οι περισσότεροι. Ο Κώστας Καρυωτάκης. Ξέρουμε ότι ήταν παρών, γιατί το αναφέρει σε κάποιες αναμνήσεις του ο φίλος του Χ. Σακελλαριάδης. Μάλιστα, ο Καρυωτάκης το περασμένο βράδυ είχε πάει επίσκεψη σε ένα συγγενικό του σπίτι σχετικά κοντά στο Γουδί, εκεί έμαθε ότι την άλλη μέρα το πρωί θα γινόταν η εκτέλεση, και αποφάσισε να κοιμηθεί εκεί για να πάει την επομένη το πρωί στον τόπο της εκτέλεσης.

Το ποίημα δεν αναφέρεται στην εκτέλεση, δεν την περιγράφει. Μεταφέρει όμως ένα ψυχρό και ακοτεινό κλίμα, φόβου και δικτατορίας.

Η πεδιάς και το νεκροταφείον

(Πίναξ ημιτελής)

Έχει πια δύσει ο ήλιος του χειμώνα,
και γρήγορα, σα θέατρο, σκοτεινιάζει,
ή σα να πέφτει πέπλο σε μια εικόνα.
Άλλο δε βρίσκει ο άνεμος, ταράζει
μόνο τ’ αγκάθια στην πεδιάδα όλη,
μόνο κάποιο χαρτί σ’ όλη τη φύση.
Mα το χαριτωμένο περιβόλι
αίμα και δάκρυα το ‘χουνε ποτίσει.
Aδιάκοπα τα δέντρα ξεκινούνε,
κι οι πέτρινοι σταυροί σκίζουν σα χέρια
τον ουρανό που σύννεφα περνούνε,
τον ουρανό που είναι χωρίς αστέρια.

(Ωραίο, φριχτό και απέριττο τοπίον!
Eλαιογραφία μεγάλου διδασκάλου.
Aλλά του λείπει μια σειρά ερειπίων
κι η επίσημος αγχόνη του Παγκάλου.)

Οι έξι πρώτοι στίχοι περιγράφουν την πεδιάδα, οι επόμενοι έξι το νεκροταφείο. Όμως, όπως λέει ο υπότιτλος του ποιήματος, ο πίνακας είναι ημιτελής: λείπει μια σειρά ερειπίων και η επίσημος αγχόνη του Παγκάλου.

Το ποίημα το συμπεριέλαβε ο Καρυωτάκης στην τρίτη και τελευταία ποιητική συλλογή του, τα Ελεγεία και σάτιρες, που εκδόθηκε το 1927, στην ενότητα «Σάτιρες». Η ημερομηνία της εκτέλεσης είναι και το terminus post quem, που λένε, για τη συγγραφή του ποιήματος: αποκλείεται να γράφτηκε νωρίτερα από τις 26.11.1925, αν και φυσικά τίποτε δεν μας λέει ότι γράφτηκε αμέσως μετά.

(Στοιχεία πήρα από το άρθρο του Γιάννη Παπακώστα στο περιοδικό Λέξη (τ. 90, 1989), από το παραπάνω άρθρο του Αθεόφοβου και από εφημερίδες της εποχής).

53 Σχόλια to “Η επίσημος αγχόνη του Παγκάλου”

  1. π2 said

    Δεν μπορεί να λείπει η υπέροχη μελοποίηση της Πλάτωνος:

  2. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  3. Γιάννης Σ. said

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο. Γνωρίζετε κάτι για νομοθεσία του Πάγκαλου σε σχέση με τις αυτοκτονίες. Κάτι είχα ακούσει παλιότερα αλλά ίσως είναι μύθος…

  4. >ήταν ένα καθεστώς παρορμητικό και αλλοπρόσαλλο, με χοντρές γκάφες στην εξωτερική πολιτική

    Απο παππου σε εγγονό. Νόμοι του Μέντελ

  5. atheofobos said

    Ευχαριστώ για την αναφορά στο άρθρο μου και απλά θέλω να προσθέσω ότι η καταδίκη αυτή ήταν απολύτως παράνομη γιατί εκτελέστηκαν βάσει νόμου που εκδόθηκε μετά την διάπραξη του αδικήματος τους.( Ιστορία του Ελλ. Έθνους Εκδ. Αθηνών Τόμος ΙΕ σελ 293)
    Επίσης επειδή ο κόσμος σήμερα δεν γνωρίζει που ακριβώς έγιναν΄οι απαγχονισμοί και οι εκτελέσεις των έξη έχω γράψει σχετικά ένα άρθρο με τίτλο ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ,ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΜΕ;

  6. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Απαραίτητη η προσθήκη της μελοποίησης, μπράβο!

    2: Δεν ξέρω αν νομοθέτησε για τις αυτοκτονίες.

    5: Χωρίς να είναι η πρώτη φορά που νομοθεσία έχει αναδρομική ισχύ, δίκιο έχεις. Και, ναι, το Γουδί τότε ήταν η περιοχή που έφτανε ως Παπάγου-Κατεχάκη κτλ.

  7. Να πω μόνο πως με τη γενική «Παγκάλου» (που δεν έχεις βέβαια) πηγαίνει το μυαλό μου στη γενική «Μπιτσίου» (ΥΠΕΞ και αυτός) όπου τόνιζε το – j – του ονόματός του.

    Γιάννης (με πρόσκληση να δεις τα δύο τελευταία μου – αφιερωμένα εξαιρετικά)

  8. Ενδιαφέρον θα είναι να βρεθεί η προέλευση του ονόματος :
    Το Παν-καλός αποκλείεται εννοιολογκά 9ακόμη και η περίπτωση του ευφημισμού ! )
    Προτείνω από την ιταλικούρα paga lo

  9. sarant said

    8: Κάτι έχει πει ο ίδιος, με pan και gallo, διότι το όνομα βαστάει από αρχοντική (άρα ιταλική-βενετική) οικογένεια της Τζιας. Δεν ξέρω περσότερα.

    7: Τα είδα και σευχαριστώ πολύ, με κολακεύεις. Ενδιαφέρον έχει και ο travelling salesman-εμποράκος.

  10. Αρκεσινεύς said

    «Ο πληθωρισμός και η σταθερή υποτίμηση της δραχμής στο διάστημα 1921-1926 υπονόμευαν δραματικά τα εισοδήματα των μισθωτών ενώ ευνοούσαν την κερδοσκοπία και δεν ήταν ασφαλώς η επιδεικτική τιμωρία κάποιων κερδοσκόπων από τον λαϊκιστή Πάγκαλο που θα καταλάγιαζε την κοινωνική δυσαρέσκεια». Ιστορία του ν.εου Ελληνισμού 1770-2000, ελληνικά γράμματα

  11. Αρκεσινεύς said

    Ο Δ. Αιγινήτης, ως καθηγητής στη σχολή Ευελπίδων είχε βοηθήσει τον Πάγκαλο να εισαχθεί στη σχολή (όταν μόνο όσοι είχαν μέσα το κατόρθωναν), μετά ο Πάγκαλος τον έκανε υπουργό παιδείας στα χρόνια της δικατορίας του.

  12. Αρκεσινεύς said

    Για τον ποιητή. Κοντά στο πολύ γνωστό «μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων» το
    » όλοι μαζί»

    Όλοι μαζί κινούμε, συρφετός,
    γυρεύοντας ομοιοκαταληξία.
    Μια τόσο ευγενικιά φιλοδοξία
    έγινε της ζωής μας σκοπός.

    Αλλάζουμε με ήχους και συλλαβές
    τα αισθήματα στη χάρτινη καρδιά μας,
    δημοσιεύομε τα ποιήματά μας,
    για να τιτλοφορούμεθα ποιητές.

    Αφήνουμε στο αγέρι τα μαλλιά
    και τη γραβάτα μας. Παιρνουμε πόζα.
    Ανυπόφορη νομίζουμε πρόζα
    των καλών ανθρώπων τη συντροφιά.

    Μόνο για μας υπάρχουν του Θεού
    τα πλάσματα και, βεβαια, όλη η φυσις.
    Στη Γη για να να στέλνουμε ανταποκρισεις,
    ανεβήκαμε στ΄άστρα τ’ ουρανού.

    Κι αν πειναλέοι γυρνάμε ολημερίς
    κι αν ξενυχτούμε κάτου απ’ τα γεφύρια,
    επέσαμε θύματα εξιλαστήρια
    του «περιβάλλοντος», της «εποχής».

  13. spiral architect said

    @1: Πολύ καλή υπενθύμιση. Εύγε! 🙂

  14. spiral architect said

    Νικοκύρη, άλλαξε το 3ο με 30 στην ανάρτηση σου. 😉

  15. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ και για τα νεότερα σχόλια!

  16. Immortalité said

    @6γ Νίκο δεν είναι ο πρώτος νόμος που έχει αναδρομική ισχύ αλλά ο Αθεόφοβος έχει χίλια δίκια. Ο ποινικός νόμος εφαρμόζεται αναδρομικά μόνο όταν είναι ευμενέστερος. Ένας ακόμα λόγος που δεν θα πω ποτέ ναι στη θανατική ποινή όσο αισχρά εκγλήματα κι αν γίνονται.

    Και για να ευθυμήσουμε λίγο διότι πάλι μου μαύρισε η ψυχή

  17. «…θα περιβάλη τον τράχηλον αυτού διά του βρόγχου»

    Υποθέτω πως εννοεί βρόχου αντί βρόγχου;

  18. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

    Η εφημερίδα γράφει «βρόγχου» -ναι, ξέρω ότι βρόχου ήθελε.

  19. Χαρά said

    17. Αν εννοούσε βρόγχου με τέτοια πόρωση να περιγράφει κάθε λεπτομέρεια θα είχε περιγράψει και την θωρακοτομή κι αν ήταν δεξιός ή αριστερός βρόγχος.

  20. ΣΑΘ said

    @ Sarant [0]

    » Η δικτατορία του Πάγκαλου ήταν ένα ιδιότυπο καθεστώς, αφού ήρθε στην εξουσία με κίνημα αναίμακτο και με την ανοχή μέρους του πολιτικού κόσμου.»

    Η διατύπωση «με την ανοχή μέρους του πολιτικού κόσμου», είναι -νομίζω- εξαιρετικά ατυχής.
    Αποσιωπά ευσχήμως (αν δεν συγκαλύπτει ευθέως) την τεράστια -αν όχι αποκλειστική- ευθύνη της Δημοκρατικής παράταξης, (και ιδίως του μεγάλου δημοκράτη Α. Παπαναστασίου), για τη διαβόητη εκείνη δικτατορία…

    Την εποχή εκείνη, η άλλη πλευρά (η αντιβενιζελική παράταξη) ήταν ακέφαλη και ουσιαστικά ανύπαρκτη.

    Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εκείνο, (25 Ιουνίου 1925), ο πρωθυπουργός Α. Μιχαλακόπουλος παραιτήθηκε, χωρίς καν να προσπαθήσει να το καταστείλει, ο Γ. Καφαντάρης τήρησε στάση (ευμενούς) ουδετερότητος, ενώ ο ίδιος ο Παπαναστασίου (όταν δρομολογήθηκε σαφώς καταστολή του κινήματος από τον Γ. Κονδύλη) αντέδρασε εντονότατα για να μη χυθεί «δημοκρατικό αίμα»!…

    Αποσιωπάται επίσης το γεγονός ότι -με θερμή προτροπή επίσης του Παπαναστασίου, η τότε Βουλή έδωσε στην Κυβέρνηση Παγκάλου ψήφο εμπιστοσύνης!…
    Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που αρνήθηκε να δώσει στον ανεκδιήγητο δικτάτορα ψήφο εμπιστοσύνης, ήταν ο Θ. Σοφούλης.

    (Δες π.χ. «Ιστορ. του Ελλην. Έθνους», τόμος ΙΕ, σελ. 290-91)

    Ευχαριστώ πολύ.

  21. Μαρία said

    >αφού ήρθε στην εξουσία με κίνημα αναίμακτο και με την ανοχή μέρους του πολιτικού κόσμου
    Συνεδρίαση της βουλής της 30ης Ιουνίου 1925
    Παπαναστάσης: Πρέπει να ομολογήσωμεν οτι το κτύπημα τούτο είχεν αγνά ελατήρια.

    Κουίζ. Ποιανού είναι η παραπάτω τοποθέτηση;
    «Ο στρατός δεν είνε ξένος προς τον λαόν, είνε αυτός ο λαός ο οποίος σχηματίζει έξωθεν τας γνώμας του και τας εκδηλώνει δια του στρατού ο οποίος είνε ο φορεύς των ιδεών του. Το γενόμενον δε τούτο κίνημα είνε καθαρώς δημοκρατικόν φαινόμενον, είνε δημοκρατισμός…»

  22. sarant said

    21: Επειδή μπήκε κουίζ, θα έλεγα πως είναι του (όχι ακόμα γέρου) Παπανδρέου. Αλλά και πάλι…

    20: Γιατί τόσο έντονη αντίδραση; Δεν είχε την ανοχή «μέρους του πολιτικού κόσμου»; Τι περισσότερο θέλατε να γράψω παρεμπιπτόντως; Και εν πάση περιπτώσει, της γούνας μου μανίκι δεν είναι ο Πάγκαλος: μόνο με την αριστερά δεν πήγε. Με τις άλλες δύο παρατάξεις πήγε.

  23. Μαρία said

    22α. Όχι.
    β. Έλα ντε.

  24. Εμένα όπως φαντάζεστε με κάλυψε ο π2, πρώτος-πρώτος.

  25. sarant said

    23: Αφού δεν είναι για παγίδα, πρέπει να είναι ο Μεταξάς.

  26. Μαρία said

    25 Παγίδα είναι 🙂

  27. Αρκεσινεύς said

    . Πειθαρχικό τάγμα Καλπακιου (το γνώρισε και ο Βελουχιώτης), Μαρασλειακά. Σελίδες δόξης!
    . Από χωρίου εις χωρίον, μάλλον από νήσου εις νήσον καταδιωκόμενος.
    . Ανισορροπία για την αποφυλάκισή του.
    . Μια ζωή στη σκέψη του πραξικοπήματα:1930, 1941, 1945
    . Δοσίλογος, ατιμώρητος βέβαια.
    Πινελιές από το βίο και την πολιτεία του.

    Κι εγώ σκέφτηκα τον Παπανδρέου, Μαρία, αλλά αφού δεν είναι, τελικά μήπως είναι ο ίδιος;

  28. culculζέλος said

    Κάποιος κομουνιστής υπουργός του Μεταξά είναι, εμένα μου έρχετε μόνο ο Διμητράτος στο νου, ίσως να σφάλω.

  29. culculζέλος said

    Σόρρυ, Δημητράτος

  30. Μαρία said

    27 Αν ήταν ο ίδιος ο Παγκ., τι παγίδα θα ήταν;
    βοήθεια: Ήταν βορειοελλαδίτης βουλευτής, που συνεργαζόταν με τον Παπαναστάση 🙂

  31. sarant said

    Δεν φαντάζομαι να είναι βουλευτής του 1923 που έχει διατελέσει υπουργός άλλου κράτους;

  32. Μαρία said

    30 Βέβαια. Κάτι ήξερα και έδωσα τη βοήθεια.
    Λινκάρω τα πρακτικά. Η συνεδρίαση απο σ. 762 (384 του πεντεφιού), ο Παπαν. στην αρχή, ο σοσιαλιστής μενσεβίκος 🙂 στη σ. 783-84, όπου και η συνέχεια που παρέλειψα, για να μην τον μαρτυρήσω.
    http://tinyurl.com/dx9qop5

  33. Μαρία said

    Α στη σ. 786 ο Μαργέτης των αγροτιστών λέει επίσης διάφορα συμπαθητικά περί δικτατορίας.

  34. ΣΑΘ said

    Sarant [22]

    Η αντίδραση ήταν πράγματι κάπως «έντονη», διότι (πάντα κατά τη γνώμη μου), η συγκεκριμένη «φλου» διατύπωση, δίνει (για τους λόγους που εξήγησα) την εντύπωση ότι μεροληπτεί χονδροειδώς υπέρ της (γνωστής ως) Δημοκρατικής παράταξης.

    Και, όσο να ‘ναι, Δημοκρατική Παράταξη είναι αυτή…

    ΥΓ
    Για δυο δεκαετίες περίπου (και μέχρι πρότινος), οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, στο μάθημα της Ιστορίας, διδάσκονταν για το κίνημα της 1.3.1935:
    «Είναι αναμφισβήτητο πως η πλειοψηφία των αξιωματικών που πρωτοστάτησε στο κίνημα κινήθηκε από α γ α θ έ ς π ρ ο θ έ σ ε ι ς∙» (!!!)

    «Δημοκρατικές ευαισθησίες» είναι αυτές…

  35. sarant said

    32: Καλά, φοβερή είσαι -δεν φαντάζομαι να διάβασες όλα τα πραχτικά για να το βρεις 🙂

    34: Στο ΥΓ, θα προτιμούσατε να λέει «η πλειονότητα των αξιωματικών»; 🙂

  36. ἀπὸ ἕνα πρόχειρο γκάλοπ ποὺ εἴχα κάνει στὴν Γ Λυκείου στὴν τάξι οἱ βενιζελικοὶ καὶ οἱ κωνσταντινικοὶ εἴχαν βγῆ περίπου ἰσάριθμοι παρὰ τὴν ἀπροκάλυπτη φιλοβενιζελικὴ γραμμὴ τοῦ βιβλίου.

  37. Μαρία said

    35 Τα είχα διαβάσει παλιότερα, μετά το βιβλίο του Μαρκέτου, Πώς φίλησα …

  38. Μαρία said

    35 Δες στα πρακτικά στην αρχή και τον γνωστό απ’ αλλού Καρασεβδά.

  39. ΣΑΘ said

    @ Sarant [35β]

    Καλό το χωρατό σας, αγαπητέ, αλλά ας μην παίζουμε εν ου παικτοίς.

    Προσωπικά το βρίσκω α π α ρ ά δ ε κ τ ο η Πολιτεία να διδάσκει τα παιδιά μας επισήμως ότι οι αξιωματικοί που επιχείρησαν να καταλύσουν δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση κινήθηκαν από α γ α θ έ ς π ρ ο θ έ σ ε ι ς, ότι, δηλαδή, ήταν περίπου δικαιολογημένοι !…

    (Άσχετα με αυτό, πάντως, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι το ίδιο επιεικές με τις δεξιές δικτατορίες. Εκεί οι προθέσεις των αξιωματικών ήταν πάντα κακές και καταδικαστέες).

    Ξέρετε εσείς κανέναν δικτάτορα που δεν είχε «καλέςε προθέσεις»;

    @ Κορνήλιος [36]

    «Οἱ βενιζελικοὶ καὶ οἱ κωνσταντινικοὶ» μαθητές;

  40. sarant said

    39: Μα, τι λέει το βιβλίο για το προνουντσιαμέντο του 1909;

  41. MARIA said

    Καλό είναι λοιπόν να επαναλάβουμε, με τη βοήθεια των ειδικών, τί ακριβώς μας περιμένει μετά τις εκλογές. Να τα γνωρίζουμε πριν πάμε να ψηφίσουμε, έχοντας κατά νου, ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
    Διαβάστε λοιπόν, τί πρόκειται να μας σερβίρει η προετοιμαζόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές:

    – Κατάργηση 13-14ου μισθού (παντού)
    – Νέα μείωση του βασικού μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας, μαζί με όποιες μειώσεις επιφέρει σε μισθούς, επιδόματα ανεργίας κλπ.!
    – Νέα μείωση βασικών και επικουρικών συντάξεων.
    – Μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας άδειας.
    – Μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες.
    – Πλέον ευέλικτες σχέσεις εργασίας, κατάργηση συμβάσεων και δικαιωμάτων.
    – Άμεση απόλυση 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το 2012. 200.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας.
    – Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στο δημόσιο τομέα – Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά.
    – Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα είτε από απόλυση είτε από σύνταξη.
    – Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές.
    – Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%.
    – Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά.
    – Υπαγωγή των αγροτών σε ΦΠΑ.
    – Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά/τσιγάρα.
    – Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
    – Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας.
    – Επιπλέον μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
    – Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κάθε χρόνο.
    – Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης.
    – Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών.
    – Μονιμοποίηση του έκτακτου φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε ένα φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλο οι φόροι του κράτους.
    – Φόρος ιδιοκατοίκησης (ένα είδος ενοικίου για όσους μένουν σε δικά τους σπίτια).
    – Κατάργηση της μισθοδοσίας του Κλήρου.
    – Χαράτσια εφορίας ακριβώς μετά τις εκλογές: (Φόρος εισοδήματος, Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ 2009, Έκτακτη εισφορά ακινήτων, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011, Ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) για το 2012)
    – Ιδιώτες φοροεισπράκτορες
    -Πλήρες ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας και περιουσίας.
    Όταν λοιπόν θα ακούμε, όλα όσα πρόκειται να μας «πουλήσουν» και να υποσχεθούν προεκλογικά οι υπηρέτες των Εποπτών, των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και κυρίως όταν θα φτάσει η ώρα της κάλπης, καλό είναι να έχουμε κατά νου την επερχόμενη λαίλαπα.

    ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ANEΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝΕ, Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑΞΟΥΝ… ΜΗΝ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ… ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ…….ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΑΜ (ΜΕΤΟΠΟ ΟΧΙ) ΛΕΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΖΑΚΗΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗΗ

  42. Πριν λίγο είδα στην πόρτα μου το πρόγραμμα του ΟΧΙ (που έχει λύση για όλα όπως μας είπε το προηγούμενο σχόλιο). Έχει ένα απίστευτο μαργαριτάρι (και όχι μόνο γλωσσικό) «Απαγόρευση της λειτουργίας παράκτιων εταιρειών»

  43. marulaki said

    #36 Αν θυμάσαι όμως, το άλλο βιβλίο μας (κατεύθυνση), ήταν καθαρά φιλοκωνσταντινικό, με διαφορετική τοποθέτηση των συγγραφέων για τα ίδια γεγονότα. Δεν ξέρω κατά πόσον θα ήταν εύκολο να αρκεστούν στην περιγραφή τους.

  44. sarant said

    42: Δυστυχώς, το «παράκτιες» έχει γραφτεί και σε εφημερίδες -είχα γράψει (το 2001!):
    http://www.sarantakos.com/language/parakti.html

  45. Και ο συμπαθέστατος Αβράαμ Λίνκολν είχε στήσει αγχόνες και είχε κάνει καιγραμματόσημο με τουςκρεμασμένους

  46. συμπαθέστατος (σικ ρε)

  47. sarant said

    45: Ναι, αλλά ζούσε και σε προηγούμενο αιώνα -αλλά και γραμματόσημα; μακάβριο!

  48. […] ἀπό τό ἄρθρο Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΧΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ,τοῦ Νικολάου […]

  49. vioannis said

    # 45, 47
    Αμερικανικό γραμματόσημο του 19ου αιώνα με κρεμασμένους;…δεν νομίζω.
    Με αγχόνη υπάρχει ένα βουλγάρικο του 1973 με τον εθνικό Ήρωα της Βουλγαρίας Βασίλη Λέβσκι που τον κρέμασαν οι Τούρκοι το 1873 στη Σόφια:

    http://www.123rf.com/photo_22948686_bulgaria–circa-1973-a-stamp-printed-in-bulgaria-shows-painting-by-boris-angelushev-the-execution-of.html

    και από τα νησιά Nevis το 2000, με τον πειρατή Captain William Kidd

    http://www.philatelia.net/cat6/stamps/?id=1250

  50. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  51. […] Η επίσημος αγχόνη του Παγκάλου […]

  52. […] Η επίσημος αγχόνη του Παγκάλου […]

  53. […] Η επίσημος αγχόνη του Παγκάλου […]

Σχολιάστε