Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ακόμα το στόμα του γάλα μυρίζει

Posted by sarant στο 15 Ιουνίου, 2012


Αναμφισβήτητα, και ανεξάρτητα από το μεθαυριανό αποτέλεσμα, το πρόσωπο και αυτών των εκλογών είναι ο Αλέξης Τσίπρας, και το ένα χαρακτηριστικό που κάνει τον Τσίπρα να ξεχωρίζει από τους άλλους αρχηγούς είναι η ηλικία του, αφού είναι περίπου είκοσι έως εικοσιπέντε χρόνια νεότερος από τους βασικούς αντιπάλους του. Αν τα νιάτα προδιαθέτουν ευνοϊκά και ασκούν έλξη συχνά ακαταμάχητη, ιδίως όταν η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, το νόμισμα έχει δύο όψεις· έτσι, οι αντίπαλοι προσπαθούν να αντιστρέψουν την εικόνα, τον χαρακτηρίζουν άκαπνο νεανία, μειράκιο, νεοσσό, μικρομέγαλο, τσόγλανο, βυζανιάρικο, κωλόπαιδο (συμπληρώνετε αν θέλετε τον κατάλογο) και του προσάπτουν ελαττώματα με εφηβική ή νεανική χροιά, όπως η προπέτεια, η ορμητικότητα, η απειρία, η απερισκεψία. Όμως εδώ δεν θα κρίνουμε τον Τσίπρα, διότι εδώ λεξιλογούμε ή μάλλον φρασεολογούμε, οπότε σκέφτηκα να δούμε εδώ τρεις φράσεις μάλλον επικριτικές της νεαρής ηλικίας.

Κατά την κοινή αντίληψη, ο νέος είναι άπειρος και επιπόλαιος, ενώ ο ηλικιωμένος έχει σοφία και πείρα. Στην εφηβεία, η ανεμελιά θεωρείται φυσιολογική και συγγνωστή κατάσταση, αφού ακόμα δεν έχει πήξει το μυαλό του νέου. Είναι σαν να σκεφτόμαστε ότι το μυαλό του νέου είναι νερουλό ακόμα και ότι πήζει με την ηλικία· πολλοί θεωρούσαν παλιότερα ότι η στρατιωτική θητεία είναι άριστο πηκτικό του μυαλού, κι έλεγαν π.χ. άντε, να πας φαντάρος να πήξει το μυαλό σου· η φράση αυτή ακόμα ακούγεται, παρόλο που σήμερα, με την σημασιακή εξέλιξη της λ. πήζω, ιδίως στο στρατό, θα έλεγε κανείς ότι ηχεί αμφίσημη και επιδεκτική σε ατάκες, διότι και άλλα μέρη της ανατομίας πήζουν στον στρατό.

Η άλλη φράση που λέγεται επιτιμητικά για ανήλικους ή πρωτόπειρους που μεγαλοπιάνονται, που ζητούν αξιώματα ή έχουν αξιώσεις ανάρμοστες προς την ηλικία τους, είναι «ακόμα δεν βγήκε απ’ τ’ αυγό», που ακριβώς παραπέμπει στην εικόνα του κλωσσόπουλου, του νεοσσού. Πρώτη μνεία της φράσης υπάρχει στο Θανατικόν της Ρόδου, του 15ου αιώνα, όπου ο Εμμανουήλ Γεωργιλάς ψέγει τον άσωτο νέο της εποχής ότι δεν σώνει νάβγει από τ’ αυγόν, και θέλει να φιλήσει (και ίσως όχι μόνο να φιλήσει). Υπάρχουν κι άλλες πτηνοτροφικές παραλλαγές, π.χ. «ακόμα δεν βγήκε απ’ το τσόφλι του», ενώ παρόμοιες φράσεις υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες.

Η τρίτη φράση, που την έβαλα και στον τίτλο, μας μεταφέρει από τους νεοσσούς στα νεογέννητα θηλαστικά: ακόμα το στόμα του γάλα μυρίζει. Ή: ακόμα γάλα βυζαίνει. Κι αυτή η φράση έχει στόχο να αναδείξει την απειρία του νέου αλλά έχει και μια διάσταση αθωότητας, ιδίως ως προς τα ερωτικά. Ένα πρώιμο αντίστοιχο βρίσκουμε στον Ερωτόκριτο: «Aκόμη μες στο στόμα μου είν’ τω’ βυζών το γάλα, και λογισμό δεν ήβαλα σε πράματα μεγάλα», λέει στο Δ409 η Αρετούσα για να υπογραμμίσει την αθωότητά της. «Μυρίζεις ακόμα πολιτικό γαλατάκι», μας έλεγαν στο στρατό οι αξιωματικοί ή οι παλιοσειρές, όταν κάναμε κάτι ανάρμοστο ή αδυνατούσαμε να συλλάβουμε τη λογική του θεσμού.

Βέβαια, η έννοια του νέου είναι σχετική. Ένας 38χρονος, σαν τον Τσίπρα, είναι σχετικά νέος για αρχηγός κόμματος ή για πρωθυπουργός, αλλά υπερήλικας για ποδοσφαιριστής: σε τέτοια ηλικία σπανιότατα βλέπει κανείς παίχτες να συνεχίζουν την αγωνιστική τους δραστηριότητα· κάπως συχνότερα βρίσκουμε τερματοφύλακες, όπως π.χ. ο Χαλκιάς που σε αυτήν ακριβώς την ηλικία παίζει με την Εθνική μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αυτές τις μέρες, αν και δεν έχει δεχτεί ομόφωνα επαινετικές κριτικές για την απόδοσή του. Αλλά ακόμα και βραβεία που συνήθως αποτελούν το επιστέγασμα της μακράς πορείας κάποιου, όπως το βραβείο Νόμπελ, έχει συμβεί να απονεμηθούν σε νέους, ή τέλος πάντων σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 40 ετών: ο Μπραγκ ήταν 25 χρονών όταν πήρε το Νόμπελ Φυσικής του 1915, κι ο Χάιζενμπεργκ 31 χρονών, το 1932. Οι τιμώμενοι με Νόμπελ που έχουν να κάνουν με τη μυθοπλασία, βέβαια, συνήθως είναι πιο ηλικιωμένοι: ο νεότερος νομπελίστας λογοτεχνίας ήταν ο Κίπλινγκ, 42 χρονών το 1907, ενώ στα οικονομικά ο Κένεθ Άροου, 51 χρονών το 1972.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγεί πρωθυπουργός μεθαύριο, πριν κλείσει τα 38 του χρόνια (γεννήθηκε 28.7.1974), θα είναι ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός του 20ού και του 21ου αιώνα (τη στιγμή της ανάληψης της πρωθυπουργίας). Οι πρωθυπουργοί της δυναστείας Καραμανλή ανέβηκαν στον θώκο και οι δυο σε ηλικία 48 ετών, δέκα περισσότερα, ενώ η δυναστεία Παπανδρέου σε ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες: στα 56 ο πρώτος (το 1944), στα 62 ο δεύτερος (το 1981) και στα 57 ο τρίτος και μακρύτερος. Η Βικιπαίδεια γράφει ότι ο Κώστας Καραμανλής (ο ανιψιός) υπήρξε ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός, αλλά αυτό είναι ανακριβές. Ο Πάγκαλος έγινε πρωθυπουργός στα 47, ο Γονατάς στα 46, το ίδιο και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το ίδιο και ο Τρικούπης τον 19ο αιώνα. Έστω κι αν δεν μακροημέρευσε στη θέση του, τους ξεπέρασε όλους ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 1945 (και δεν έβγαλε τον μήνα) δηλαδή πριν κλείσει τα 43 χρόνια του. Μέχρι στιγμής, δηλαδή, ο Κανελλόπουλος έχει το ρεκόρ στον 20ό και τον 21ο αιώνα.

Όχι όμως και το απόλυτο ρεκόρ στο νεοελληνικό κράτος. Όσο κι αν παλιότερα υποτίθεται ότι επικρατούσε μισονεϊσμός, ο νεότερος πρωθυπουργός του νεοελληνικού κράτους δεν είναι άλλος από τον Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, που πρώτη φορά ανέλαβε πρωθυπουργός (έστω και για λίγες μέρες μόνο) το 1865, σε ηλικία 36 χρονών. Ακόμα κι αν εκλεγεί ο Τσίπρας, το ρεκόρ του Δεληγεώργη δεν μπορεί να το καταρρίψει. Αλλά δεν νομίζω να τον απασχολεί αυτό. (Αν πάντως περιορίσουμε την αναζήτηση του νεότερου πρωθυπουργού σε όσους ανέλαβαν αφού νίκησαν σε εκλογές επικεφαλής κομμάτων, τότε οι περισσότεροι από τους παραπάνω νεαροπρωθυπουργούς αποκλείονται. Μένουν οι Καραμανλήδες στα 48, και ο Βενιζέλος στα 46).

Αν στις εκλογές έρθει πρώτος ο Σύριζα, προοπτική που φάνταζε αδιανόητη πριν από λίγους μήνες, θα έχει μπροστά του ένα φοβερά δύσκολο έργο -όχι όμως αδύνατο. Άρκεσε η ανάδειξή του στη δεύτερη θέση με 17% για να υποχωρήσουν οι εταίροι μας και να δεχτούν την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης. Και ήδη βλέπω προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της νέας διαπραγμάτευσης που με το φτωχό μυαλό μου τις βρίσκω πειστικές. Ωστόσο, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος: μακάρι να έχει αντέξει ο Σύριζα σε αυτή την πρωτοφανή (στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρονικά) εκστρατεία λάσπης και τρόμου, αλλά δεν το θεωρώ πιθανότερο.

Βέβαια, λένε κάποιοι ότι καλύτερα έτσι. Όταν οι έφηβοι βρίσκονται στην ανάπτυξη, δεν τους κάνει καλό να ψηλώνουν πολύ απότομα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Κάποιοι φίλοι λοιπόν λένε ότι για τον Σύριζα ίσως να είναι καλύτερο να μην έρθει πρώτος· να ενισχυθεί βέβαια, αλλά να μείνει στη βολική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ του 1974 που δεν πήγε κατευθείαν από το 13% στο 48% αλλά έκανε πρώτα στάση στο 25% (εκλογές 1977). Μακάρι να υπήρχε τόση άνεση χρόνου.

Η ανησυχία, αν έρθει πρώτη η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι μήπως καταφέρει και εδραιωθεί και βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Μακάρι να τα βγάλει, αλλά η κραυγαλέα ανικανότητα των στελεχών της, οι μεταγραφές της από την ακροδεξιά και ο πρότερος βίος της υπόσχονται πολύ χειρότερα απ’ όσα έχουμε δει ως τώρα -με Σαμαρά πρωθυπουργό, φοβάμαι ότι οι όποιες βελτιώσεις στις συμφωνίες με τους εταίρους θα είναι διακοσμητικές και ισχνές· και επιπλέον, οι χρυσαυγίτες θα έχουν τη νομιμοποίηση να μπαίνουν σε νοσοκομεία και να βγάζουν έξω μελαψούς αρρώστους, να μπαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και να πετάνε στο δρόμο σκούρα παιδάκια, να ξυλοφορτώνουν όποιον εκφράζει αντίθετη άποψη.

Μπορεί βέβαια οι φόβοι μου να είναι υπερβολικοί ή οι προβλέψεις μου απαισιόδοξες. Σε κάθε περίπτωση, ζητώ συγνώμη για το πολιτικό ξεστράτισμα του άρθρου, αλλά εκλογές έχουμε και δικαιούται ο καθένας θαρρώ να πει την άποψή του.

71 Σχόλια to “Ακόμα το στόμα του γάλα μυρίζει”

  1. Βασίλης said

    Διάβασα σε ένα σχόλιο τη φράση «ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΛΠΑΓΙΑ ΝΕΑΡΟ». Ξέρει κανείς τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός;

  2. π2 said

    Αν ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγεί πρωθυπουργός μεθαύριο

    Τέκνικλυ, που λεν και στο χωριό μου, κανείς δεν θα εκλεγεί πρωθυπουργός. Η βουλή θα ορίσει τον πρωθυπουργό. Υπό άλλες συνθήκες, η παρατήρηση αυτή θα έδειχνε ακριβολογική σχολαστικότητα, αλλά με τα πιθανά και απίθανα σενάρια που ακούγονται, τις βέβαιες πιέσεις απ’ έξω για κάποια από τα σενάρια αυτά, και την πληθώρα των πιθανών συνδυασμών καθίσταται μια σημαντική λεπτομέρεια.

  3. άσχετα τι θα ψηφίσω εγώ, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Τσίπρας έκανε περισσότερα για την «διαπραγμάτευση» από ότι η ΝΔ, το Πασόκ και ο Τσιριμώκος — συγγνώμη, Κουβέλης, μαζί. Το ίδιο έκανε και ο Καμμένος, αλλά ο «αριστερός» είναι αλλιώς.

    Όχι ότι πιστέυω ότι θα αλλαξει η στάση των «Ευρωπαίων», απλά παραδέχονται ότι δεν πάει πολύ παραπάνω το αστειάκι τους του παραδειγματισμού για να μην παρουν αέρα Ισπανία και Ιταλία.

    Δεν ξέρω τι θα γίνει. Ξέρω ότι αυτά που χρωστάμε δεν βγάινουν από μειούμενο ΑΕΠ. Ξέρω ότι δεν βγαίνουν και δεν θα βγαίνουν για πολύ καιρό, όσο κρατάει η ύφεση. Δεν έχω καμία μα καμία εμπιστοσύνη ότι οι μερκαντιλιστές νεοπεπιδρομείς θα επιστρέψουν λάφυρα, και, επιμένω, είμαστε σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία (δόκιμος όρος). Θα μας αφήσουν «ήσυχους» όταν θα έχουν πάρει κάθε κινητό και ακίνητο. Η «ησυχία», τότε, θα είναι πολύ πιο άσχημη από την «ησυχία» εάν είχε προκληθεί από εμάς πριν 1 ή 2 χρόνια. Και προπαντώς δεν πέφτω στην παγίδα περί καλού Γάλλου και κακού Γερμανού. Και οι δύο είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος όσαν αφορά εμάς.

    Ακόμα και τώρα, εγώ δηλώνω φιλελεύθερος και συντηρητικός, δεν βλέπω κανένα μα κάνένα όφελος από την «απελευθέρωση» της ΔΕΗ ή την «ιδιωτικοποίηση» της ΕΥΔΑΠ, και δεν ζοριζομαι να πώ «εξω από την Ευρωζώνη». Ακόμα. Πριν 1-2 χρόνια ήμουν απόλυτος περί αυτού. Τώρα ίσως έχουμε αναγκη τα αποφάγια που θα μοιράζουν σαν ανθρωπιστική βοήθεια (πάντα έναντι παραχωρήσεων).

    Λύση που δεν βασίζεται στο να πατάμε στα ποδάρια μας, παλιομοδίτικα, όπως θα έλεγαν οι παλιότεροι από εμάς, με τα μυαλά που κουβαλάνε οι διαπλεκόμενοι που τρέχουν το μαγαζί. δεν είναι λύση. Δεν θα είμαστε φτωχότεροι. Φτωχότεροι γίναμε γιατί προτιμήσαμε την εκκαθάριση εν λειτουργία.

  4. alex said

    Σχετικα προσφατα ανακαλυψα το blog σου και μου αρεσε ομολογω. Μ αρεσει ο χειρισμος της γλωσσας που ειναι επιτηδευμενος αλλα οχι ενοχλητικα επιτηδευμενος οπως π.χ ο λογος του Κουβελη κατ’εμε που μιλαει επιτηδευμενα και παιρνει και μια δραματικη χροια στο λογο του. Συγχαρητηρια λοιπον και θελω την γνωμη σου για to slang.gr. Για μενα ειναι κατι πολυ ενδιαφερον και πιστευω οτι ο Ηλιας Πετροπουλος αν ζουσε θα το λατρευε….

  5. ppan said

    ……που έχουν να κάνουν με τη μυθοπλασία, βέβαια, συνήθως είναι πιο ηλικιωμένοι: ο νεότερος νομπελίστας λογοτεχνίας ήταν ο Κίπλινγκ, 42 χρονών το 1907, ενώ στα οικονομικά ο Κένεθ Άροου, 51 χρονών το 1972.

    🙂 🙂 🙂

  6. Τσακάλι Ππαν, εγώ δεν το είχα προσέξει αυτό!

    (τι παπάδες είχε γράψει όμως ο Κίπλινγκ ήδη στην πρώτη του νιότη, ε;)

  7. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Αυτό με τον επιτηδευμένο λόγο του Κουβέλη το έχω παρατηρήσει κι εγώ. Κύρια χαρακτηριστικά η δραματική λογοτεχνική χροιά και ο κυκλικά επαναλαμβανόμενος απολιτίκ λόγος που δεν προτείνει ούτε απορρίπτει τίποτα. Ο ορισμός του οπορτουνιστή. Χθες άκουσα στις ειδήσεις μια παρέμβασή του που έμοιαζε ως προς τη φόρμα και όχι το περιεχόμενο με το εξής:

    Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (βρε)
    σαν τα λούλουδα του κάμπου
    σαν τα λούλουδα του κάμπου (βρε)
    τα ματόκλαδά σου λάμπουν

  8. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σας σχόλια!

    4: Σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Το slang.gr το θεωρώ πολύ αξιόλογο και είμαι και μέλος -αν και σπάνια γράφω.

    5: 🙂
    Εδώ που τα λέμε, υπάρχει άλλος λόγος. Τα νόμπελ Οικονομίας άρχισαν να δίνονται πιο αργά, και στα μεταπολεμικά χρόνια οι ηλικίες όλων των βραβευμένων έχουν αυξηθεί.

  9. Δύο άλλες ωραίες λέξεις που περιγράφουν πτυχές του βιογραφικού του Τσίπρα είναι και οι εξής:

    καταληψίας
    βυσματίας

    Αυτές τις κρίνει ο καθένας όπως θέλει.

  10. spiral architect said

    Αν ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγεί πρωθυπουργός μεθαύριο, πριν κλείσει τα 38 του χρόνια …. που ακόμα το στόμα του γάλα μυρίζει … και ο Νικοκύρης ψήνεται! 🙂
    Μακάρι λοιπόν αλλά ο πόλεμος που υφίσταται (ο Τσίπρας ) είναι ανείπωτος.:(

    Καλό βόλι και «στο σταυρό» όπως ο κύριος εδώ! 😉

  11. LandS said

    Λοιπόν, στρίκτλι σπίκιννγκ, Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, δεν υπάρχει. Αποκαλείται έτσι το Ειδικό Βραβείο της Τράπεζας (και όχι της Ακαδημίας) της Σουηδίας.
    Επιπλέον, ενώ στη Φυσική και στις άλλες επιστήμες όταν δύο άνθρωποι με βάση τα ίδια δεδομένα αναπτύσσουν διαφορετικές θεωρίες για το ίδιο αντικείμενο, ο ένας έχει δίκιο και βραβεύεται, και ο άλλος έχει λάθος. Άλλο αν αργότερα προκύψουν νέα στοιχεία που δικαιώνουν τον δεύτερο. Στο «Νόμπελ Οικονομίας», έχουμε τουλάχιστον μία φορά το συμβάν να βραβεύονται ταυτόχρονα οι φορείς δύο διαμετρικά αντίθετων θεωριών. Επίσης έχουμε περίπτωση όπου ο βραβευμένος, όταν βραβεύθηκε δημοσίευε τα εντελώς αντίθετα από αυτά για τα οποία βραβεύθηκε.

    Έτσι, δεν είναι σωστό να λέμε ότι μαζί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το… τέλος πάντων, της Οικονομίας ανήκει στα βραβεία μυθοπλασίας. Αν μη τι άλλο η Λογοτεχνία ως μορφή Τέχνης αντανακλά την Ζωή.

  12. μήτσκος said

    Στις φυσικές επιστήμες τα μεγάλα μυαλά κάνουν ό,τι είναι να κάνουν πριν πήξουν. Τα Νόμπελ βέβαια μπορεί να έρθουν πολύ αργότερα, πχ ο Αϊνστάιν δημοσίευσε την Ειδική Θεωρία της σχετικότητας σε ηλικία 26 ετών, αλλά πήρε το Νόμπελ 15 χρόνια αργότερα.
    (Βέβαια η ευφυΐα του νεαρού επιστήμονα και η σοφία του γέροντα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Γενικά η εξυπνάδα έχει πολλά πρόσωπα, όπως άλλωστε και η βλακεία.)

  13. LandS said

    #12. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον Άροου. Η πρώτη διατύπωση του impossibility theorem που φέρει το όνομά του δημοσιεύτηκε όταν ήταν 29 χρόνων. Επίσης μέχρι τα 34 είχε ξεμπερδέψει με άλλα δύο που έχουν (και) το όνομά του.

  14. ppan said

    9: Βρε παιδιά, μην προσπαθείτε να μας κάνετε τον Τσίπρα συμπαθή, έτσι κι αλλιώς δεν ψηφίζουμε, ήταν πανάκριβα τα εισιτήρια (έχω ακούσει επίσης ότι δεν πάει από την διάβαση όταν περνάει απέναντι. Ο καθένας ας το κρίνει όπως θέλει).

  15. tamistas said

    Στο στόμα γάλα μύριζα
    σα νάμουν μαθητούδι.
    Στην ηγεσία του ΣΥΡιΖΑ
    βρέθηκα. Δεν σιχτίριζα,
    μον’ έλεγα τραγούδι:

    το Μπέλα Τσάο. Και στη γροθιά
    γαρύφαλλο σφιγμένο
    κρατούσα· βούτηξα βαθιά
    κι έπαιξα την κολοκυθιά
    με Φώτη και Καμμένο.

    Έφτασεν όμως η στιγμή
    που ρέμβαζ’ η Ιστορία.
    Τώρα η σφιγμένη μας πυγμή
    και κάθε γέρου οι σφυγμοί
    να πνίξουν τη μωρία.

    Α. Τ.

  16. Διονύσης said

    Στη λίστα με τους χαρακτηρισμούς που θίγουν το νεαρόν της ηλικίας του Τσίπρα να προσθέσω το «παιδαριογέρων», που χρησιμοποιεί ο Χρήστος Γιανναράς στην Καθημερινή. Η λογική είναι ότι πρόκειται για παλαιό φαινόμενο και λεξιλόγιο με την επίφαση καινούργιου (το οποίο πλέον δεν ισχύει) και η μεταφορά είναι από το Θείον Βρέφος που στην βυζαντινή εικονογραφία εικονίζεται με σοφή έκφραση γέροντος, παρότι νήπιο. Θα μπορούσε βέβαια να χρησιμοποιηθεί και θετικά η έκφραση, όπως στο πρωτότυπο, αλλά στο δεξιό ντίσκουρς αυτό που θίγεται είναι η μη πρωτοτυπία του Τσίπρα, εξ ου και ονομάζεται και «Τσιπρανδρέου» με αναφορά είτε στον δεύτερο του 1981, είτε στον πρόσφατο που έκανε το ΠΑΣΟΚ το τρίτο το μικρότερο.

    Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ο Τσίπρας ωρίμασε ταχύτατα μέσα σε λίγες βδομάδες. Ο λόγος του είναι πιο σεμνός, πιο προσγειωμένος και κάνει μπαμ η διαφορά από τον Σαμαρά. Και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται και στο ότι έχει συναίσθηση ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων που δεν είναι οι συνειδητοποιημένοι αριστεροί, μπορεί να στραφεί θυμικά εναντίον του, οπότε αφενός διαχειρίζεται μεγάλη ευθύνη, και αφετέρου, για να το θέσω λίγο ωμά, παίζει και το κεφάλι του. Γενικά, πάντως, το ότι είναι νέος παίζει τεράστιο ρόλο. Αφενός γιατί πιάνει τον σφυγμό του λαού και της κατάστασης πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους (είναι πολύ έκδηλο αυτό), αλλά και στο φαντασιακό του κόσμου πιστεύω ότι επιδρά. Οι άλλοι που είναι πάνω από πενήντα ζούνε σε έναν κλειστό κόσμο, αυτοεπιβεβαιούμενο, και είναι μάλλον ανίκανοι για αλλαγές.

  17. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

    15: Ταμίστα, ωραίο και δύσκολο!

    16: Βλέπω ότι το «παιδαριογέρων» το έχει καταγράψει το slang.gr Πάντως, όπως λες κι εσύ, στο πρωτότυπο λέγεται για προικισμένους ανθρώπους που από νέοι ανέλαβαν ηγετικά καθήκοντα, συνήθως σε μοναστήρια.

  18. LandS said

    Διονύση, δεν ωρίμασε ο Τσίπρας. Άντε, δεν ωρίμασε μόνο ο Τσίπρας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε.

  19. Διονύσης said

    18. Σωστό.

  20. Δημήτρης Μ. said

    7. Ατυχές το παράδειγμα, Ρεμάλι. Και το σχήμα και το περιεχόμενο του «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», επενδυμένο και με μουσική είναι αριστουργηματικό.

    8, 5. Ένας ακόμη λόγος, ο ανακαλυφθείς υπό του Ζαμπέτου :

  21. Διονύσης said

    Επίσης, για τον κατάλογο: – «sexy Alexi» από το Ρόϊτερς, οπότε είχαμε και το «εμπρός Αλέξη για μια Ελλάδα σέξι».
    – Διάφορες παραφράσεις του τραγουδιού «πίσω από τις λέξεις έρχεται ο Αλέξης», «κλείσε κοριτσάκι τα βιβλία» κτλ.
    – Και μην ξεχνάμε και το «Τσο» του ιπποπόταμου που τιτιβίζει (κατά το ποντίκι που βρυχάται).

  22. τυφλόμυγα said

    Από πότε οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Γερμανίας εκδίδονται στα ελληνικά;
    http://www.ftd.de/
    http://www.ftd.de/politik/europa/:wahlempfehlung-antistatheite-sto-dimagogo-widersteht-den-demagogen/70050480.html

  23. Διονύσης said

    – Και, αν δεχτούμε ότι τα νιάτα λειτουργούν σαν αντικαταθλιπτικό, έχουμε και το «Τσιπραλέξ» (κατά το φάρμακο «Cipralex»). Πρόκειται για παλιό λογοπαίγνιο, από όταν είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

  24. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    20α: Ήμουν σαφής, σαφέστερος, σαφέστατος, πιο σαφής δεν γίνεται,…»ως προς τη φόρμα»

  25. sarant said

    22: Είναι πρωτοφανές, αλλά αναρωτιέμαι: δεν σκέφτηκαν μήπως γυρίσει μπούμερανγκ;
    Αν προλάβω, θα γράψω το βράδυ, διότι έχει και γλωσσικό ενδιαφέρον (λάθος στα γερμανικά ή χάλκευση της μετάφρασης)

  26. LandS said

    22 Δεν εκδίδονται στα ελληνικά. Ένα εντιτόριαλ γράφτηκε.

  27. nikos__alfa said

    # 16 Αγαπητέ Διονύση
    «Οι άλλοι που είναι πάνω από πενήντα ζούνε σε έναν κλειστό κόσμο, αυτοεπιβεβαιούμενο, και είναι μάλλον ανίκανοι για αλλαγές.»
    Το ότι ζούνε στον κόσμο τους με τις γνωστές εξαρτήσεις και δουλείες ΔΕΝ είναι καινούργιο γι αυτούς ούτε πρόσφατο. Έτσι δεν έχει να κάνει με την ηλικία τους αλλά με το ποιους εκπροσωπούν πραγματικά και διαχρονικά . 😉

    Εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό που θα σχηματιστεί με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα επιβραβεύει αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα και μας οδήγησαν στη χρεωκοπία.
    Τι συμπέρασμα θα βγάλει ένας Γερμανός ,ένας Γάλλος ,ένας ‘Αγγλος αν μάθει μεθαύριο πως ψηφίσαμε πάλι αυτούς που οργίασαν στις λαμογιές ,στο κλέψιμο και στις απατεωνιές κάθε είδους ;
    Το εύλογο συμπέρασμα ότι είμαστε ένας διεφθαρμένος λαός, όπως έλεγε ο σοφός …ποδηλάτης, θα καθορίσει και τη διάθεση αλληλεγγύης που θα έχουν μετά την επιβράβευση όλων αυτών που μας έφεραν εδώ.
    Ας μη τους κατηγορήσει κανείς που αυτή θα είναι μηδενική !

  28. Διονύσης said

    25. Είναι όντως εντυπωσιακό που δεν σκέφτονται την περίπτωση μπούμερανγκ. Τι να πει κανείς; Πώρωση;

  29. LandS said

    22,25 Είδα μια πρώτη αντίδραση http://reviews.in.gr/greece/ekloges2012/article/?aid=1231200647 μάλλον θα υπάρξουν και άλλες.

    Μήπως είναι χακιά;

  30. Lelejohn said

    Συμπληρώνω τον κατάλογο, με δύο φράσεις από το χωριό μου.
    Η πρώτη μοιάζει με μία που ήδη ειπώθηκε «Ακόμα δε βγήκε απ’το(υ) αυγότσιφλο(υ).» ενώ η δεύτερη είναι «Διε τον τον μπούμπουρα.».

  31. LandS said

    Χυδαία επίθεση Μπακογιάννη κατά ΣΥΡΙΖΑ «Ο ΣΥΡΙΖΑ κολομπάρεψε τη θέση του για το μνημόνιο»

    Βενιζέλος : «Ήρεμη δύναμη»

    Μετά τα ανωτέρω, η υπερψήφιση του άκαπνου νεανία, μειρακίου, νεοσσού, μικρομέγαλου, τσογλανιού, βυζανιάρικου, κωλόπαιδου κλπ. κλπ. είναι πλέον θέμα αισθητικής

  32. Ας αναφέρουμε και τα μετάλλια Fields, ίσου γοήτρου με τα βραβεία Νόμπελ, αλλά στα μαθηματικά. Εκεί ο κανονισμός — η βούληση του αθλοθέτη δηλαδή — ορίζει ότι ο βραβευμένος πρέπει να μην έχει περάσει τα 40! Ο λόγος είναι, υποθέτω, ότι οι όντως μεγάλοι μαθηματικοί διακρίνονται από πολύ νέοι, έστω κι αν συχνά συνεχίζουν να παράγουν αξιολογότατο έργο και σε μεγαλύτερη ηλικία (π.χ. ο Όιλερ).

  33. ΣοφίαΟικ said

    Νίκο, μεχρι τώρα δεν έχω αντιληφθεί δείγματα εξωπραγματικής υπερβολής στις πολιτικολογίες σου, και ελπίζω η σημερινή να οφείλεται στο ότι ίσως δεν παρακολουθείς στενά τη διεθνή επικαιρότητα λόγω φόρτου εργασίας. Αν θυμάσαι λοιπόν, το θεμα της επαναδιαπραγμάτευσης του οικονομικού συμφώνου είχε αρχίσει να εμφανίζεται πιο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαίου, και όχι στην Ελλάδα. O Ολάντ είχε δηλωσει ότι είναι δυνατη η επαναδιαπραγμάτευση κάπου μεσα Απριλίου και σχεδόν αμέσως Ισπανία και λοιποί συγγενείς είχαν αρχίσει τις σχετικες νίξεις. Θα θυμάσαι επίσης ότι την ίδια περίοδο (Απρίλιο) ο Ρομπάι προσπαθούσε, ως συνήθως, να κανει το διαιτητή, προτείνοντας ανεπίσημες συνομιλίες στην επόμενη σύνοδο για να συζητήσουν οι 25 περί μετρων για ανάπτυξη κλπκλπ. Μάλιστα αν θυμάσαι είχα σχολιασει σε ένα ποστ τότε ότι άμα δεν έχουμε σταθερή κυβέρνηση όταν θα γίνουν οι διαπραγματέυσεις, πάλι άλλοι θα αποφασίζουν για μας.
    Ξέρω ότι θα μου απαντήσεις ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών έκαναν ανάγκη αυτά που πρώτα ήταν απλή συζήτηση, αλλά δεν θα με πείσεις ότι όσα προηγήθηκαν ήταν απλή συζήτηση, γιατί ξέρουμε ότι στην ΕΕ δεν υπαρχει ποτέ απλή συζήτηση.

  34. Βαγγελης said

    Συγγνώμη γι’ αυτό το pop κομματάκι, αλλά ταιριάζει γάντι στην ανάρτηση, με την αντιστροφή της διαφοράς, βεβαίως βεβαίως 🙂

  35. (22) Απίστευτο! Ακόμα και για όσους συμφωνούν κατά βάση με το περιεχόμενο (που δεν είναι εξωφρενικό αφεαυτού), η δημοσίευση του άρθρου θυμίζει Πιουριφόυ, δύο πνεύμονας κτό.
    Με την πρώτη ματιά, η μετάφραση από τα γερμανικά μου φαίνεται σωστή. Αναρωτιέμαι τι γλωσσικές παρατηρήσεις έχει ο Νικοκύρης.
    Επί της ουσίας, ας επισημάνουμε τη φράση «Am Sonntag findet eine historische Wahl statt, die genau darüber (=για την παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ) entscheidet — und auch über die Zukunft der europäischen Währungsunion» = «Την Κυριακή γίνονται ιστορικές εκλογές, οι οποίες θα είναι καθοριστικές ακριβώς επ’ αυτού, αλλά καιγια το μέλλον της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.» Αν το πιστεύουν πραγματικά οι συντάκτες, ίσως αυτό εξηγεί την άνευ προηγουμένου κίνησή τους.

  36. Θέλω τώρα ν’ακούσω δήλωση του Σαμαρά, που να λέει περίπου «δεν θέλω εκλογική βοήθεια από ξένους, ιδίως όταν ταυτόχρονα μας λένε ότι επί δεκαετίες τα κάναμε σκ…» 🙂

  37. munich said

    Εντάξει παιδιά το πιάσαμε το υπονοούμενο! Το άρθρο των ΦΤ ντόοιτσλαντ είναι στην πραγματικότητα πληρωμένη καταχώρηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ! Είναι προφανές!!!
    Απροπο προφανές και Φαϊνάσνσιαλ Τάιμς, τώρα με τη μετάφραση δεν μπορούμε να λέμε και το γνωστό ανέκδοτο: Ο Τοτός τρέχει με τους Φαϊνάσνσιαλ Τάιμς στο δασάκι, ο Τοτός δεν ξέρει …γερμανικά, είναι προφανές ότι πάει για χ…..:)

  38. ΣοφίαΟικ said

    Πίσω στο θεμα μας, το Νόμπελ λογοτεχνίας δινεται για το σύνολο του έργου, οπότε είναι λίγο δύσκολο να έχει κανείς τόσο σημαντικό λογοτεχνικό έργο σε μικρή ηλικία.
    Σε όλα τα επαγγέλματα έιθισται να ξεκινάς από μια σχετικά χαμηλή θεση και να ανεβαίνεις σταδιακά, οπότε οι περισσότεροι φτάνουν σε υψηλότερα αξιώματα στον επαγγελματικό τους χώρο αφού συμπληρώσουν 15-20 χρόνια δουλειάς, τουλάχιστον. Για ορισμένους η εποχή μετά 15-20 χρόνια δουελιάς μπορεί να είναι και ευκαιρία για επαγγελματική στροφή, έχουμε π.χ. λογοτέχνες που ασχολήθηκαν σοβαρά με τη συγγραφή όταν βγήκαν στη σύνταξη ή όταν είχαν εξασφαλίσει σταθερό εισόδημα και ελέυθερο χρόνο.
    Πάντς ενώ εγώ θυμάμαι πόσο πολύ έπαιζε το τόπο στους νέους κι όλα τα σχετικά όταν ήμουνα 20 χρονών, περσι που βρέθηκα πάλι στα θρανία με εικοσάχρονους μου έκανε εντύπωση πόσο συντηρητικοί ήταν, πόσο συμβατικά σκέφτονταν και πόσο απόλυτα έβλεπαν τα παντα- και πόσο χρηματοκίνητοι ήταν.

  39. spiral architect said

    @22: Aπό τότε που κατάλαβαν ότι δεν τους έχουν στο χέρι όπως τοον υπόλοιπο συρφετό!

    Η δε απόδοση του κειμένου στα ελληνικά είναι τουλάχιστον ασύντακτη. 😛

  40. ΣοφίαΟικ said

    35: Μα στο κάτω με΄ρος δεν αναφέρεται όνομα μεταφραστή;

  41. ΣοφίαΟικ said

    Πάντως δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της κίνησης, αποτύχημένη προσπάθεια εντυπωσιασμού του αναγνωστικού κοινού (όχι του ελληνόφωνου αναγνωστικού κοινού), παρόμοια με τις επικεφαλίδες ΧΑΟΣ κλπ, αφού όποιος έλληνασ παει να διαβάσει FTD δε χρειάζεται μετάφραση ή ξέρει γερμανικά ή έχει μeταφραστήρι.

  42. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

    35: Το μεταφραστικό λαθάκι υπάρχει στον τίτλο: δεν είναι «όχι στο(ν) δημαγωγό» αλλά «όχι στους δημαγωγούς», αν ήταν ενικός θέλει dem Demagogen (δοτική). Όχι;

    30: Μπούμπουρας είναι το γνωστό έντομο ή κάτι άλλο;

  43. Lelejohn said

    @42 Ναι, το γνωστό έντομο είναι.

  44. Immortalité said

    Ώστε ο Κίπλινγκ έφαγε τον Καμύ για δύο χρόνια! Νόμιζα ότι αυτός ήταν ο νεότερος. Κοίτα τι μαθαίνει κανείς 🙂

    Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τον αγαπημένο μου δικηγόρο. Φέρτε έναν απόφοιτο του Άμχερστ, ένα εμπιέι του Χάβαρντ, μια κόρη του μπαμπά της ή έστω ένα δικηγόρο αλλά διδάκτορα να μας κυβερνήσει. Με τον καταληψία θ’ ασχολούμαστε;

  45. munich said

    αυτό με το βυσματία ήτανε πολύ καλό…

  46. #42 Ναι, «στους δημαγωγούς» είναι το σωστό (ή dem Demagogen).

  47. sarant said

    Αφού με επιβεβαιώνεις… 🙂

    Έλληνες δημαγωγοί, γερμανικό μπούμερανγκ

  48. Αρκεσινεύς said

    Κάπου το διάβασα, δε θυμάμαι πού: Ο Τσίπρας είναι 40ρης, που δείχνει 30 και σκέπτεται ως 20άρης, δηλ.(αυτό δικό μου) που δεν έχει πάει ακόμη στρατιώτης ώστε να έχει πήξει το μυαλό του.

    Από την άλλη :»Τα νιάτα μυρίζουν» λένε στο χωριό μου.
    Κυλούν τ΄ αυγά, κυλά κι η καβαλίνα

    Αλλά και:

    Όλα του πρέπουνε του νιου,εκτός απ’ το κουμάντο.
    Όλα του πρέπουνε του νιου, μα νοικοκύρης όχι.
    Ο νέος είναι ωραίος, ο γέρος όμως αλλιώς.
    Ακόμα δε βγήκε απ’ τ΄αυγό και παντρειά γυρεύγει.
    Γυρεύγεις απ΄τ΄αυγό μαλλί κι απ΄ το το νύχι γάλα.
    Αυγό να πάρεις απ’ αυτόν, κρόκο δε θά βρεις μέσα.

    Ο Τσίπρας θεωρείται νέος;

  49. Μαρία said

    Για την εποχή που έβγαιναν οι παροιμίες πουρό ήταν.

  50. Αρκεσινεύς said

    49. Μαρία, ναι. Σήμερα; Όποτε μας συμφέρει «τόπος στα νιάτα», όποτε όχι «σιγά που θα εμπιστευτούμε τα νιάνιαρα».

  51. sarant said

    Νιάνιαρο τον έχουν πει άραγε; αναρωτιέμαι.

  52. Μαρία said

    51 Ναι, σε κάποια σχόλια, λέει η γνωστή θεία, π.χ.
    http://www.protothema.gr/ekloges/article/?aid=192214

  53. Αρκεσινεύς said

    52. Μαρία, είσαι φοβερή!

  54. Μαρία said

    53 Η θεία.

  55. Mπετατζής said

    31. Aυτό με τα κολομπαρίστικα της Ντόρας είναι όλα τα λεφτά. Εξηγείται ως εξής : είτε είναι τόσο αρσακειάδα και κορίτσι από σπίτι, με γαλλικά και πιάνο, που μπέρδεψε το κολομπάρεμα με την κολοτούμπα (κάποιος πρέπει στην περίπτωση αυτή να της πει να μη μπλέκει με πράματα που δεν ξέρει), είτε θέλει σκόπιμα να παίξει με τις αμφισημίες και να μας πει ότι οι συριζαίοι έχουνε και το λεγόμενο κουσούρι, μαζί με όλα τ΄ άλλα κακά που κουβαλάνε. Ό,τι και να συμβαίνει, η μπάλα έχει χαθεί προ πολλού. Θέλω να ελπίζω ότι κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε, αν επιβιώσουμε βέβαια.

  56. sarant said

    55: Κι εγώ το ίδιο σκέφτομαι, αποκλείω να εννοούσε αυτό που είπε.

  57. Μαρία said

    55, 56 Δε συμφωνώ. Φαίνεται να έχει συναίσθηση οτι δεν λέγεται δημόσια, πράγμα που δεν ισχύει για την κωλοτούμπα. Μάλλον το χρησιμοποίησε σαν πιο … ήπιο τύπο του πούστικα.

  58. Yannis_H said

    Πολλά μπορεί κανείς να πει για τον μπαμπά Μητσοτάκη. Εγώ, καθώς οδεύει προς τον χρόνο του «τι θα παραδόσεις» κτλ, τον ακούω πάντα προσεκτικά. Αφήστε που ό,τι κι αν λέει κάποιος εναντίον του (κι είναι αρκετά) πρόκειται για ένα «πολιτικό ζώο»: ζούσε κι ανέπνεε μέσα στη Βουλή. Μέχρι το τέλος της θητείας του είχε το ρεκόρ παρουσιών στη Βουλή – ο άνθρωπος ανέπνεε πολιτική (όπως κι αν την εννοούσε). Ε, αυτόν τον άνθρωπο τον ακούς. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι η Ντόρα είναι απλός επίγονος. Όσο δεν εκτίθονταν, όλα ήταν μέλι-γάλα. Όταν χρειάστηκε να εκτεθεί αρψηγικά (μιλάω για τις εκλογές της ΝΔ) έπεισε κανένα; Δεν μιλώ με καραμανλικές προκαταλήψεις, αριστερός είμαι (και πιστεύω ότι μια σωστή αριστερά χρειάζεται ένα σωστό δεξιό κόμμα απέναντί της ώστε να υπάρξει ζύμωση και διάλογος). Έπεισε κανένα η Ντόρα τότε ή βρήκαμε όλοι μια ανούσια παρουσία, που καταλάβαμε ότι λόγω υποέκθεσης (ή επιλεκτικής έκθεσης) στα ΜΜΕ είχε χτίσει ένα προφίλ που δεν της αναλογούσε αναφορικά με τα κυβικά της;

    Τι θέλω να πω; Πολύ αξία δίνουμε σε κάτι που μυρίζει τυπική βουλευτική γονική παροχή. Η Ντόρα δνε είναι Μητσοτάκης, ούτε στα καλά της ούτε στα κακά της. Είναι μια υπερεκτιμημένη επίγονος. Δυστυχώς, μακάρι να υπήρχε κάτι ανώτερο του Σαμαρά στη ΝΔ – αλλά θα συνεχίσουμε το ψάξιμο…

  59. Δημήτρης Μ. said

    Ικανός πολιτικός, αλλά τεμπέλης και ανεύθυνος, είναι ο Καραμανλής ανιψιός. Επίσης δεν με ενδιαφέρει πολιτικά – αριστερός είμαι – αλλά έχω αυτή την εντύπωση.

  60. a ha! said

    Κι εγώ, ομολογώ, ήρθε η ώρα: συμπαθώ τον Μητσοτάκη, κάπως δηλαδή, για δεξιό. Νομίζω σε πολλές αριστερές οικογένειες συμβαίνει.

  61. a ha! said

    Η ππαν είμαι, η μητσοτακικιά

  62. Αρκεσινεύς said

    Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν
    κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες.

    Ο.Ελύτης

    Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά
    πασχίζουν να βρουν λεκέδες στη δική σου.

    Μ.Αναγνωστάκης

    Στο χωριό μου λένε: πατρός παιδίον

    Αν είναι δυνατό να γίνουν ποτέ συμπαθείς πατέρας και κόρη.

  63. a ha! said

    Όλα είναι δυνατα, προχτές έμαθα πως οι ΧΑυγίτες τσάκισαν στο ξύλο κάτι Αιγύπτιους, ποιος θα το φανταζόταν, κι όμως κύριέ μου…

  64. Μαρία said

    Στους χαρακτηρισμούς να προστεθεί κι ο Γκόρτσ(ζ)ος.
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_15/06/2012_447170

  65. Αρκεσινεύς said

    καλημέρα.

    Πότε επιτέλους θα μάθουμε εγγράμματοι, γλωσσομαθέστατοι και μη αυτό το περίφημο «υπέρ το δέον» ;

  66. Αρκεσινεύς said

    Πολύ το κούρασες!

  67. sarant said

    64: Ναι, το είδα!

    65: Λέτε ότι δεν θέλει υπεράσπιση το δέον, ε;

  68. […] Του Νίκου Σαραντάκου […]

  69. ελπίζουσα said

    ευχαριστη έκπληξη μια τόσο τρυφερή και καλοζυγισμένη ματιά στις εποχές που ζούμε, και μάλιστα από το συγκεκριμένο ιστοχώρο. (Εννοω ότι είναι διπλή χαρά να βλέπω ότι όσοι αγαπούν τα γράμματα αγαπούν και την τυραννισμένη κοινωνία μας χωρις λόγιες αποστασιοποιήσεις). Ψηφίζω κι εγώ την αγνότητα των νεαρών και την αδόκιμη στην εξουσία αριστερά, κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει, αφού εμείς των 50, εργάτες και ακαδημαϊκοί, μεσαίοι και άλλοι -όλοι ανεξαιρέτως βασικά- τα κάναμε ρόιδο

  70. sarant said

    69: Ευχαριστώ πολύ!

  71. Αρκεσινεύς said

    67β. Nίκο, δεν κατάλαβα τι εννοείς. Το σχόλιό μου προήλθε από σχόλιο στο κείμενο του Κασιμάτη (βλ. 64) το οποίο, όπως φαίνεται, το έγραψε εγγράμματος. Γι΄αυτό και αγανάκτησα.

Σχολιάστε