Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χωρίς γυναίκες στους θώκους

Posted by sarant στο 22 Ιουνίου, 2012


 

Χαμπέμους κυβέρνηση ανακοίνωσε, ελληνολατινιστί, μια μεγαλοπαρουσιάστρια σε ένα χτεσινό δελτίο ειδήσεων· θα μπορούσε να το πει και λατινικά, χαμπέμους γκουμπέρνουμ (αν είναι έτσι· ας με διορθώσουν οι λατινομαθείς), πολλοί θα το καταλάβαιναν, αφού γκουβέρνο λέμε ή μάλλον λέγαμε κι εμείς την κυβέρνηση, αλλά μάλλον δεν ήθελε να κάνει επίδειξη γνώσεων. Το θέμα είναι πως ύστερα από αρκετές διαβουλεύσεις ανακοινώθηκε χτες η σύνθεση της νέας ημιδιακομματικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Διακομματική, επειδή στηρίζεται από τρία κόμματα, τα οποία συμμετέχουν σε αυτήν· επειδή όμως κυριαρχούν τα στελέχη του πρώτου κόμματος, της ΝΔ, και επειδή τα άλλα δύο κόμματα συμμετέχουν με εξωκοινοβουλευτικές (συχνά πολύ αξιόλογες, πάντως) προσωπικότητες, δικαιούμαι πιστεύω να προσθέσω το μετριαστικό πρόθεμα ημι-. Και ψιλοδιακομματική να την πείτε, μέσα θα είστε.

Όταν ανακοινώνεται μια νέα κυβέρνηση δεν κρίνει κανείς το έργο της, που είναι ακόμα ανύπαρκτο, όσο τις προγραμματικές δηλώσεις και βέβαια τα πρόσωπα. Κι επειδή προγραμματικές δηλώσεις ακόμα δεν υπάρχουν, ούτε τίποτα φαντεζί ονομασίες υπουργείων που να περισπούν την προσοχή, μοιραία η κριτική επικεντρώνεται στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τους υπουργικούς θώκους, όπως λέει το κλισέ, καθώς και στις συγχωνεύσεις υπουργείων. Εγώ για τα πρόσωπα δεν θα πω πολλά, το αφήνω σε σας. Σημειώνω με χαρά κάποιες αξιόλογες προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, επισημαίνω με θυμηδία τον ανεκδιήγητο κ. Στυλιανίδη σε νευραλγικό υπουργείο, τουλάχιστον όμως όχι τέτοιο που να του επιτρέπει να αναλύει πώς ρέει ο αέρας μέσα στο έντερο μπροστά σε ανυπεράσπιστους μαθητές, με παραξενεύει η δημιουργία ενός τερατώδους υπερυπουργείου Ανάπτυξης, με ενοχλεί λίγο η ουσιαστική κατάργηση του Υπουργείου Πολιτισμού μια και δεν βλέπω ποιος το αναλαμβάνει τώρα που συγχωνεύτηκε με το Υπουργείο Παιδείας (αν και από τον Γερουλάνο είναι καλύτερος και ο κανένας). Με ενοχλεί όμως πολύ ότι στο όχι και τόσο ολιγομελές αυτό σχήμα με τους παρά έναν τεσσαράκοντα υπουργούς χώρεσαν μόνο δύο γυναίκες, και μάλιστα μόνο μία σε υπουργείο -και όχι από τα πρώτα. Κάτι τέτοιο κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας, και δεν είναι ευχάριστος οιωνός ότι η διακομματική κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» σημαδεύτηκε με το στίγμα του μισογυνισμού, αφού αφήνει να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός (αλλά και ο κ. Βενιζέλος) μόνο άντρες εμπιστεύονται και μόνο άντρες θεωρούν ικανούς να τα βγάλουν πέρα στα δύσκολα· το υπόρρητο μήνυμα είναι πως οι γυναίκες είναι καλές για τους εύκολους καιρούς. Ντροπή μας. (Πάντως στην Ισλανδία και την Αργεντινή το τιμόνι το κρατάνε γυναικεία χέρια, αφού πρώτα άντρες τα είχαν κάνει θάλασσα).

Έλεγα πριν για το κλισέ με τους υπουργικούς θώκους. Κλισέ είναι διότι τη λέξη «θώκος» μόνο σε παρόμοια συμφραζόμενα τη χρησιμοποιούμε (με μια εξαίρεση). Ας τη δούμε από λίγο πιο κοντά. Θώκος είναι κατά λέξη το ειδικό κάθισμα, που είναι τοποθετημένο σε περίοπτη θέση και προορίζεται για ανώτατο αξιωματούχο και, κατ’ επέκταση, το αντίστοιχο αξίωμα, ο υπουργικός θώκος ή ακόμα καλύτερα ο πρωθυπουργικός θώκος. Στα λεξικά δεν θα βρείτε άλλη χρήση του θώκου πέρα από αυτήν, αλλά σε ειδικά γλωσσάρια βλέπω ότι το niche στην οικολογία το έχουν αποδώσει «οικολογικό θώκο» (αυτή είναι η εξαίρεση), που ομολογώ πως δεν μ’ αρέσει.

Λέξη αρχαία ο θώκος, και χωρίς ετυμολογική διαφάνεια, το λεξικό πάντως τη συνδέει με την οικογένεια λέξεων του τίθημι. Στα αρχαία, ο θώκος είναι ιωνικός και επικός τύπος, στην αττική διάλεκτο έχουμε θάκος (με περισπωμένη). Στην Ιλιάδα υπάρχει π.χ. η φράση «θεών δ’ εξίκετο θώκους» (8.439: ήλθε … στην σύνοδον την θείαν, μεταφράζει με μερικά παραπανίσια νι ο Πολυλάς). Στα αρχαία θώκος είναι το κάθισμα, είναι το συμβούλιο, είναι και το αξίωμα. Στους Βάτραχους του Αριστοφάνη, στο τέλος, ο Αισχύλος, αφού επιστρέφει στον επάνω κόσμο να βάλει τάξη στην Αθήνα, μετά τη νίκη του στην ποιητική αναμέτρηση επί του Ευριπίδη, λέει «τον θάκον τον εμόν παράδος Σοφοκλεί τηρείν», κι αφήνει στο πόδι του, στη θέση του ως άρχοντα των ποιητών του Άδη, τον Σοφοκλή.

Πέρα όμως από κάθισμα και αξίωμα, θώκος (και θάκος) είναι, συγνώμη που θα το πω και θα υποβαθμίσω τη συζήτηση αλλά η λεξικογραφική εντιμότητα επιβάλλει να μην το παραλείψω, θάκος έλεγα είναι επίσης το αφοδευτήριο, για να το πω καθαρευουσιάνικα να μην είναι τόσο δύσοσμο. Στους Χαρακτήρες του ο Θεόφραστος λέει για κάποιον που έφαγε πολύ, σηκώνεται λοιπόν το βράδυ να κάνει την ανάγκη του, έξω βέβαια από το σπίτι, και ενώ βρισκόταν «επί θάκου ανιστάμενος» τον δαγκώνει ο σκύλος του γείτονα. Αυτή η λεξικογραφική λεπτομέρεια ίσως εξηγεί τις επιδόσεις πολλών υπουργών στους θώκους τους.

Παρόλ’ αυτά, ας μην προτρέχουμε. Η νέα κυβέρνηση μπορεί να μην άφησε πολύ καλές πρώτες εντυπώσεις με τη σύνθεσή της και με τις καραμπόλες που προηγήθηκαν ώσπου να αποφασιστεί το οριστικό σχήμα, ωστόσο θα κριθεί από τα έργα της. Θα μπορούσε ωστόσο να έχει περισσότερες γυναίκες στους θώκους.

 

106 Σχόλια to “Χωρίς γυναίκες στους θώκους”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Εν εκστάσει κι εγώ θώκον
    ποιητού και δάφνην είδον
    και οιστρήλατος διώκων
    τον χορόν των Ιλισίδων.
    Αχ! Προσκρούσας εκυλίσθην
    εις του ποταμού τους βράχους,
    και οπόταν αφυπνίσθην
    έψαλον με τους βατράχους,
    εις τ’ακάθαρτα νερά
    τραλλαλά τραλλαλλαρά

    «άρες μάρες κουκουνάρες».

  2. Την τελευταία σημασία του θώκου υποθέτω πως όλοι ή σχεδόν όλοι τώρα δα, από σένα τη μάθαμε· μου θυμίζει όμως το γαλλικό selle ή το αγγλικὀ stool, που κι αυτά καθίσματα κάποιου είδους είναι, αλλά aller à la selle / go to stool σημαίνει ακριβώς «αφοδεύω», με αποτέλεσμα στην ιατρική selle/stool να σημαίνουν και τα ίδια τα κόπρανα!

  3. Αρκεσινεύς said

    κυβέρνησις :gubernatio, -ionis
    κυβερνώ: guberno, -are

  4. Νέο Kid Στο Block said

    2. 0. Άρα η γερμανική έκφραση «in der Scheiße sitzen» (το αντίστοιχο του αγγλ. Ι am in deep shit!) δεδομένου και οτι το stool πρέπει λογικά να προέρχεται από το γερμ. Stuhl ,είναι βαθιά φιλοσοφημένη! 🙂

    (κάπως τόχε πει και κείνος ο μέγας σοσιαλιστής Στροσκάνος γαλλιστί…)

  5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Ούτε οι θώκοι ούτε οι γυναίκες σε αυτούς αποτελούν το ζητούμενο, αλλά η ανάγκη να κινήσουμε μπροστά και, όπως λένε, να επιτελεστεί ένα συγκεκριμένο κι αναγκαίο έργο, κατά τον πιο επιτυχή δυνατόν τρόπο.
    Άλλωστε, την (αν)ισότητα των φύλων στη σημερινή Ελλάδα δεν περιμένει κανείς να τη διαπιστώσει από τις υπουργικές επιλογές: φτάνει να κυττάξει γύρω του, στο σπίτι του, στο λεωφορείο, στις δημόσιες υπηρεσίες. Μέσα του.

  6. dr7x said

    Ας μην ξεχνάμε ότι και το σαμάρι ένα είδος θώκου (ειδικής σκοπιμότητας) είναι…

  7. Reblogged this on sholio.

  8. sarant said

    Σας ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  9. Νέο Kid Στο Block said

    6.Πολύ σωστό αυτό χερ ντόκτορ! Και επίσης πάνω σ’ένα Σαμάρι περιγράφεται θαυμάσια η υπερβολική γεωμετρία των Λομπατσέφσκι-Μπολυάι με τις άπειρες παράλληλες πορείες και τα «φθίνοντα» τρίγωνα (σύνολο γωνιών < 180μοιρ.)όσο μεγαλώνει το εμβαδόν τους.
    Όταν δε οι τρεις πόλοι (κορυφές) των τριγώνων απομακρύνονται τόσο το τρίγωνο τείνει να εξαφανιστεί.. 🙂

    Για να το εκφράσω πιο απλοϊκά, τρία π.χ μυρμήγκια που ξεκινούν να τρέχουν παράλληλα πάνω σ’ένα σαμάρι ( περίπτωση υπερβολικού παραβολοειδούς) συνεχίζουν «παράλληλα» μεταξύ τους (με την ευκλείδεια έννοια, δηλ διατηρώντας σταθερή απόσταση μεταξύ τους στο υπερβολικό τους σύμπαν) αλλά για όλους τους υπόλοιπους παρατηρητές ΑΠΟΚΛΕΙΝΟΥΝ ,λόγω της κυρτής καμπυλότητας του Σαμαριού.:-)

    Τα μαθηματικά στην υπηρεσία της πολιτικής! (χε,χε,χε…)

  10. Angelos said

    Και η Μαρία Αντουανέτα (η κάποια άλλη γαλαζοαίματη) καθισμένη στο θώκο της δε λένε ότι δεχόταν τους παρατρεχάμενους;
    Πάντως, ο θώκος ως αφοδευτήριο είναι λογικό, αν σκεφτείς ότι και το καθίκι,αρχικά, αυτή τη σημασία έχει.
    Όχι ότι καμία σχέση η συζήτηση σχετικά με τους υπουργούς μας με τα καθίκια, έτσι;

  11. Angelos said

    Μπαϊδεγούεϊ, ούτε εμένα μ’ αρέσει που δεν έχει γυναίκες η κυβέρνηση, αλλα δε συμφωνώ ότι θα έπρεπε να απαγορεύεται αυτό από το Σύνταγμα, ή Νόμους. Ουτε η ποσόστωση είναι σωστή, νομίζω.

  12. Για την έννοια «οικολογικός θώκος (= niche)» βλέπω πως έχουν κρατήσει και την παλιότερη (αυτή μόνο ήξερα εγώ) «οικολογική φωλεά«.

    Γιάννης

  13. nikos__alfa said

    Αγαπητοί φίλοι δεν γνωρίζω αν ήταν απαραίτητες οι γυναίκες για να καταλάβουν τους υπουργικούς θώκους,
    αλλά είναι γνωστό πως αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πετύχει τους …στόχους.
    Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ και να μη δίνουμε σημασία σε όποιους κακόπιστους απορούν, γιατί η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Κουβέλης που ήταν απαραίτητοι και εκ των ουκ άνευ για να συγκροτηθεί κυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με 149 έδρες πριν 40 ημέρες ,όπου θα ήταν καθοριστική η συμμετοχή της και θα τους είχε στο χέρι, διάλεξε να συμμετάσχει τώρα που οι άλλοι δύο εταίροι έχουν επαρκέστατη αυτοδυναμία με 162 έδρες !
    Αυτό έγινε για να επιτευχθούν με ακρίβεια οι …στόχοι.
    Είναι αναμφισβήτητο ότι χωρίς τη συμμετοχή του κ. Φώτη η επίτευξη των στόχων είναι αδύνατη.
    Άλλωστε αυτό απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας από προχθές!

    …Πήρε προχθές τον Φώτη ο Αντώνης από το προάστιο όπου διαμένει, την Υπεύθυνη Πρόοδο, για να πάνε μαζί στην …Ανάπτυξη να φτιάξουν το πρόγραμμα.
    Βλέποντας ο Φώτης το τριγωνικό αστέρι σε κύκλο της Μερτσέντες του Αντώνη, ρωτά όλος …περιέργεια .

    -Τι είναι αυτό βρε Αντώνη, χρειάζεται σε κάτι;

    -Φώτη αυτό είναι …στόχαστρο για να πετυχαίνουμε τους στόχους και ότι μας …εμποδίζει! Πρέπει για να πετύχουμε να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι, κατάλαβες;

    -Σωστό, πολύ σωστό Αντώνη! Δεν πρέπει να μας …ξεφύγει τίποτε, λέει ο Φώτης!

    Ξαφνικά, εκεί που πήγαιναν, πετάγεται μια γριά μπροστά τους στον δρόμο! Δεξιά ,αριστερά, πιο …δεξιά ο Αντώνης την αποφεύγει, μα ακούει ένα …γδούπο και βλέπει τη γριά από τον καθρέπτη σωριασμένη κάτω.

    -Άιντε ρε Αντώνη, ξύπνα παιδί μου!
    Αν δεν άνοιγα την …πόρτα, σιγά μη την πετύχαινες, φωνάζει …περιχαρής ο Φώτης! 😯 😀

    Βλέπετε λοιπόν δύσπιστοι; 😉

  14. Σχολιαστής said

    Εδώ μπορείτε να δείτε και τις νέες ονομασίες των υπουργείων:

    http://www.meaporia.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9925.html

  15. Οι Θεσσαλονικιώτες λένε, σε σχέση με τη «διεθνή» έκθεση, πως ακόμα και μία (1) επιχείρηση από ξένη χώρα να λάβει μέρος, σε πλημμύρα ντόπιων, η έκθεση γίνεται διεθνής. Άρα και η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρηθεί διακομματικούλα έως ημι-οικουμενικούλα. Το «διεθνές», πάντως, έχει πολλές γενικεύσεις και άπειρες εξαιρέσεις.

    Γιάννης

  16. ΠΑΝΟΣ said

    ψήφισα ένα μικρό κόμμα το οποίον δεν μπήκε στη βουλή.Και μετά είδα ευλαβή σταυροπροσκυνήματα στον αρχιερέα.Άπαντες,ευλαβώς.Και μετά είδα Στυλιανίδη.Κι έπειτα σκυλομετάνιωσα, που δεν ψήφισα τον Σύριζα.( Δεν ψήφισα πάντως…αυτούς.).Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα…

  17. 1. Καταπληκτικό! Δικό σου;

    Ο παραλληλισμός με τον θώκο ως θρόνο αλλά και ως …λεκάνη, μου θυμίζει το ρητό που λέει «όσο κι αν ο βασιλιάς κάθεται στον θρόνο του, δεν παύει να κάθεται στον κώλο του» !

    5. Πολύ σωστά!

    Μια απορία: Τα σχόλια με τα σαμάρια, έχουν να κάνουν -ως λογοπαίγνιο βεβαίως βεβαίως- με τον Πρωθυπουργό; Μμμ…

  18. Αναδημοσίευση (τμηματική) εδώ: http://www.goodnet.gr/forum/viewtopic.php?p=71189#p71189

  19. spiral architect said

    Όλα τα ανδρικά μάτια (όσα έβλεπαν, τέλος πάντων) έπεσαν εδώ. 😉

    Ένα σαρκαστικό σχόλιο για τη νέα κυβέρνηση αλιευμένο από τη μπλογκόσφαιρα:

    […] Πάντως η τάση είναι να γίνει ένα ευέλικτο σχήμα με αρκετούς υπουργούς και πάρα πολλούς υφυπουργούς, και ταυτόχρονα να κοπούν οι μεσάζοντες που χρόνια ταλαιπωρούν την οικονομία. Βάζεις τραπεζίτη Υπουργό Οικονομικών και εφοπλιστή Υφυπουργό Ναυτιλίας. Σαν να λέμε προσλαμβάνεις για babysitting σεσημασμένο παιδεραστή. :mrgreen:

    Bοήθειά μας! 😦

  20. Νέο Kid Στο Block said

    17α.Του Γ.Βιζυηνού.

  21. 18. Και πολλά γυναικεία να ξέρεις, ειδικά αν είναι «ΜΑΝΟΛΟ …» 😉

  22. spiral architect said

    Η κυβέρνηση έχει και Σαμαρά και Καραγκούνη. Έχει βεβαίως και καλό προπονητή.

  23. Ο Κουμανούδης λέει
    gubernatio 1. κυβέρνηση πλοίου 2. μεταφορικά κυβέρνηση, διοίκηση.

    gubernaculum οίαξ, πηδάλιο
    (αργότερα έγινε και gubernum)

    Habemus gubernum έχει αρκετά νεολατινικά το νέτι
    Έχουμε πηδάλιο λοιπόν! μεταφορικά κουμάντο,
    κυβέρνηση…
    Βέβαια αν πεις We have gubernaculum….
    -> a pair of folds of peritoneum that attach to the caudal end of the gonads (testes in males and ovaries in females). ελληνικά;

  24. Αρκεσινεύς said

    Σαν ανεβεί ψηλά η μαϊμού φαίνεται ο κώλος της.

    Για να δούμε τίνος θα φανεί πρώτα. Πιστεύω πως δε θα είναι της μειοψηφίας των μελών της κολοβής διακομματικής.

  25. bernardina said

    Εγώ σήμερα δεν ξέρω τίποτα για γκουβέρνους και χαμπέμους ή ποσοστώσεις και τα ρέστα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι θέλω μια συγκεκριμένη γυναίκα σε ένα συγκεκριμένο θώκο να υποφέρει απόψε. :mrgreen: (Όχι, δεν είμαι χουλιγκάνα, ούτε απολιτίκ. Απλώς κάθε άνθρωπος δικαιούται κάπου κάπου να υποκύπτει στα αταβιστικά του, ε; 😉 )

  26. Αρκεσινεύς said

    Για να ολοκληρώσουμε τα λατινικά
    gubernator, -oris :πηδαλιούχος, κυβερνήτης πλοίου μτφρ. κυβερνήτης, διοικητής civitatis
    gubernartix, icis :κυβερνήτρια

  27. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Έλληνας ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Γερμανία πάντως εξακολουθεί να επειμένει οτι το σημερινο ματς δεν γίνεται στο Γκντανσκ,αλλά στο Ντάντσιχ!
    Ρογήρε,πάρε θέση! 🙂

  28. Νέο Kid Στο Block said

    Πέρα από πλάκα πάντως Μπερνούλι, η παρουσία της Μπούντεσκάντσλεριν σήμερα στο γήπεδο (πέρασε και από το ξενοδοχείο να χαιρετίσει τα παντσεράκια) δίνει μια μεγάλη χαραμάδα ελληνικής ελπίδας!
    Για όσους δεν ξέρουν, θεωρείται τόσο γουρλού όσο και κάποιος δικός μας επίτιμος..:mrgreen:

  29. Νέο Kid Στο Block said

    Διά του λόγου το αληθές:

  30. 22 οίακας ή σύνδεσμος του όρχεως (gubernaculum testis)

    δλδ…έχουμε κυβέρνηση (με) όρχεις…

    κυβέρνηση-γκουμπερνάκολο….

  31. LandS said

    #26 Αμάν! Τρέχω να αλλάξω το εισιτήριο του τρένου!!!

  32. Νέο Kid Στο Block said

    30. Έλα ρε Γίγαντα!! Θάσαι μέσα;
    ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ! 😆

  33. bernardina said

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  34. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια!

    16: Ε, την άλλη φορά 🙂

    13: Πώς προσαρμόζονται τα ανέκδοτα, ε;

    29: Οίακας, ε;

    26: Για το αν είναι Ντάντσιχ ή Γκντανσκ είχε γίνει κι ένας ψιλοπόλεμος 🙂

  35. Και ένα πολύ ωραίο σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη, που εξηγεί την έλλειψη γυναικών από την κυβέρνηση:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_22/06/2012_486448 😀 😀

  36. spiral architect said

    @24: Μπέρνι η περί ής ο λόγος γυναίκα είναι και λίγο «άκυρη».
    (που λέει και η κόρη μου)
    Πήγε στον πρώτο αγώνα των προκριματικών με την Πορτογαλία φορώντας πορτοκαλί σακάκι με την Ολλανδία παρούσα στον όμιλό της!
    Τι αταβιστικά; Ακόμα πιο κάτω! 😛

  37. Και όπως σχολίασα και στο ΦΒ σε μια σχετική ανάρτηση, βάλανε και το Ολγάκι μέσα για να τους φέρνει τις μπύρες!! 🙂

  38. Ομολογώ πως δενξέρω πολλά πράγματα για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά οι περιπτ΄βσεις Στυλιανίδη και Ιωαννίδη είναι χαρακτηριστικές της ποιότητας του κυβερνητικού σχηματισμού ειδικά όταν υποτίθεται ότι υπήρχε βέτο από τον κουβέλη (τον Βενιζέλο εκεί που είναι βουτηγμένος δεν το θεωρώ ικανό να ασκήσει βέτο).
    Ισως η παρουσία του Ιωαννίδη να εξηγεί την ευάριθμη παρουσία γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο (να έχει μια άνεση, ρε παιδάκι μου, όταν πετάει το σακάκι του και τα γαλλικά του…)

  39. sarant said

    34: Πολύ καλό, και το 36 αυτόματος συνειρμός!

  40. ppan said

    Ante, kali mas tyxi!!

  41. Immortalité said

    Η Κεφαλογιάννη δεν μπήκε επειδή είναι γυναίκα αλλά επειδή είναι ένα τίποτα με ονοματεπώνυμο. Ό,τι πρέπει για την περίσταση δηλαδής.
    Αναρωτιέμαι τι δουλειά έχει ο Μανιτάκης σε αυτή την κυβέρνηση…

  42. spiral architect said

    Μπορούμε να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο; 🙄

  43. Alexis said

    #35, Είσαι πολύ ευγενικός με το «άκυρη»!
    Εμένα μου φέρνει στο μυαλό αυτό που είχε πει κάποτε ο Χάρρυ Κλυν για κάποια άλλη κυρία της πολιτικής (ας μην πούμε ονόματα): Πριν γεννηθεί ο πατέρας της ήθελε αγόρι και η μάνα της κορίτσι. Όταν γεννήθηκε και την είδανε, ήτανε κι οι δυο ευχαριστημένοι!

  44. τυφλόμυγα said

    Αν είσαι ανιψιά του Βαρδή όλα μπορεί να συμβούν. http://www.patris.gr/articles/153940?PHPSESSID=
    Κι εδώ λίγο πιο λιανά. http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/09/519154.html

    Κι εγώ έκανα φεμινιστικές σκέψεις το πρωί αλλά για το Γιούρο. Όταν αγωνίζονται ξένες ομάδες βλέπεις στις κερκίδες αρκετές γυναίκες και παιδιά. Το ταξίδι και το θέαμα είναι οικογενειακή υπόθεση για πολλούς ξένους. Οι «καταπιεσμένοι» ελληνάρες τρέχουν να ξεσκάσουν και να καλοπεράσουν αφήνοντας πίσω την Μαίρη Παναγιωταρά.

    Όσο για την κυβέρνηση είναι απογοητευτική η μετονομασία του υπουργείου ΠροΠο σε Δημόσιας Τάξης και ΠροΠο. Για τα ακροδεξιά κόμματα το φαίνεσθαι (Τάξη) είναι σημαντικότερο από την προστασία του πολίτη. Ίσως γι’ αυτό ανέθεσαν την προστασία μας σε υπεργολάβους.
    Ο Σταύρος Δήμας προφανώς δεν ήταν άξιος για ΥΠΕΞ και ανέθεσαν τα εθνικά μας θέματα στον ομορφάντρα της πολιτικής (μπλιαχ). Ο κόκκινος Πάνος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Χωρίς σχόλιο.

  45. Θάκος – Θώκος; Ξυπνάει ο Φρύνιχος μέσα μου… 🙂

  46. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @42,
    «Μόνο οι άνθρωποι που μπορούν να ξεπεράσουν τα στεγανά του φύλου τους δικαιούνται να αντιμετωπίσουν την επιτυχία» (Dana International).

  47. ppan said

    Το στίγμα του μισογυνισμού θα υπολογίσουν; Εδώ ξεπεράσαμε και το στίγμα του μισανθρωπισμού.

  48. LandS said

    #31 Νοερά. ΑΝ ήμουν Πολωνία θα….
    Για φανταστείτε όμως τα μούτρα του Πολωνού σιδηροδρομικού αν του έλεγα την ηρωική του πόλη (και λόγω Σολινταριτι) «Ντάντσιχ». Λέτε να αντιδρούσε παρόμοια με τους δικούς μας τελωνειακούς; http://www.balkaninsight.com/en/article/greece-fyrom-izes-macedonian-car-plates

    Επί του θέματος μας τώρα. Έβαλαν τον εφοπλιστή με ιδιαίτερα επιχειρηματικά συμφέροντα στο Αιγαίο και ο οποίος προτείνει να χαριστούν στον κλάδο του οι Μαρίνες, Υφυπουργό Αιγαίου και Ναυτιλίας. Άσε που πρέπει να (προσοχή σε αυτό το «πρέπει να» μπορεί και να κάνω λάθος) γνωρίζει από πρώτο χέρι πως να μισθώνει κότερα φίλων με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουν αυτοί με την παρέα τους διακοπές με κότερα τους χωρίς να υπολογίζονται αυτά στα τεκμήρια τους ως επαγγελματικά. Θεμιτό και good for business. Ποιον να έβαζαν δηλαδή, κάνα σκίπερ που δουλεύει για τρεις ή πέντε μήνες το χρόνο χωρίς ασφάλιση;

    Όμως αυτό που μου την βιδώνει, με κάνει να τα παίρνω στο κρανίο, με τσαντίζει, με θυμώνει έως και με συγχύζει ελαφρώς, είναι η χρήση των αντιστασιακών περγαμηνών του Ράπανου για να καλυφθεί η ιδιότητά του ως άνθρωπο των Τραπεζών και του κατεστημένου.

    Πρώτον: Ο ΙΔΙΟΣ ποτέ δεν τις χρησιμοποίησε για να κάνει καριέρα. Είναι εν γένει σεμνός και μάλλον τίμιος άνθρωπος. Τι θέλετε τώρα ρε τσουτσέκια και τον υποβαθμίζετε στο επίπεδο όσων, λίγων να εξηγούμαστε, εξαργύρωσαν την Αντίσταση, αλλά αρκετών ώστε να τη δυσφημίζουν στους κύκλους κυρίως της νεολαίας συντηρητικών κομμάτων;

    Δεύτερον: Από τα «πρώτα ονόματα» της Δημοκρατικής Άμυνας μόνο ο Ν. Κωνσταντόπουλος ο Λαοκράτης, και ο μακαρίτης ο Καράγιωργας, «διατηρήθηκαν» στην Αριστερά. Οι περισσότεροι βρήκαν το δρόμο τους (ή δεν τον έχασαν ποτέ και κάθισαν και στο Πρωθυπουγικό κάθισμα ) πίσω στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως στο «εκσυχρονιστικό». Πως προκύπτει αριστερός ο Ράπανος; Εδώ ο Χρύσανθος ο Λαζαρίδης ηγήθηκε ολόκληρης β΄Πανελλαδικής και δεν τον λέει κανείς αριστερό (πια) .

    Τρίτον: Ο διορισμός του στη διοίκηση της Κτηματικής το 1995, και φυσικά στην ΕΤΕ δεν τον καθιστά «Τραπεζίτη»; Ο Σάλλας, και αυτός ακαδημαϊκή καριέρα δεν είχε πριν το 91, όταν πήγε στην Πειραιώς; Δεν είναι «Τραπεζίτης»; Εκτός και αν νομίζετε ότι και οι σημερινοί Τραπεζίτες είναι και οι ιδιοκτήτες σαν τον Τσαγανέα στο «Μια Ζωή την Έχουμε»! Ά, στην αρχή της καριέρας του ήταν στο Κρατικό ΚΕΠΕ. Τώρα τελευταία ήταν στο ΙΟΒΕ.

    Τέταρτον: Ο Ράπανος ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου των Οικονομολόγων του Πρωθυπουργού (μετά τους Σπράο και Γκαργκάνα, Αλογοσκούφη, Γιαννίτση) την περίοδο 2000-2004. Ήταν η αμέσως μετά «το χρηματιστήριο» περίοδος της Ελληνικής Οικονομίας όταν άρχισε η πολιτική της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων εισοδημάτων με τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε στα κρατικά έσοδα, τα οποία ως προς το ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 3-5 μονάδες. Επίσης ήταν η εποχή των «δομημένων» ομολόγων που γονάτισαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, ως προς τις δαπάνες, τότε αρχίζουν να ξεφεύγουν και να καλύπτονται με όσο-όσο δανεισμό, σαν το δεκαετές των δέκα δις με 10% για τους Ολυμπιακούς, πού έσκασε πριν δυο χρόνια, ακριβώς τις μέρες που «μπήκαμε στο Μνημόνιο». Χώρια που εκείνη η κυβέρνηση (και αυτές του Καραμανλή που ακολούθησαν) έβλεπε τα επιτόκια με τον ίδιο τρόπο που εμείς βλέπαμε την τιμή της τυρόπιτας και λέγαμε Α! αντί για 100 δραχμές πληρώνω μισό ευρώ! Τι τριάντα τι πενήντα λεπτά βρε αδερφέ!

    Πέμπτον: (Το καλό το αφήνουμε πάντα για το τέλος) Μετείχε, μας λένε και έτσι είναι, στη διαπραγματευτική ομάδα που κανόνισε την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Πράξη κατ’ εξοχήν πολιτική (το λέει ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης) . Και το λένε όλοι ότι ήταν μια [επιβεβλημένη για πολλούς] πολιτική πράξη, επειδή ως οικονομική πράξη ήταν για τα μπάζα. Γνωρίζουμε πλέον ότι τα Γρικ Στατίστικς τότε γνώρισαν πιένες, και τα στοιχεία μαγειρεύτηκαν (με την συμμετοχή και συνενοχή της Γιούροστατ) . Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ράπανος διαπραγματευόταν με …πολιτικά επιχειρήματα! Οικονομολόγος άνθρωπος…

  49. sarant said

    47: Το χάρηκα το σχόλιο!

  50. spiral architect said

    @48: Eπίσης! 🙂

  51. LandS said

    Σεμνά ρε σεις, θα το πάρω ταπάνω μου και θα το βάλω στο τοίχο μου στο FB

  52. τυφλόμυγα said

    Έκτακτη είδηση: Στο νοσοκομείο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ο Σαμαράς.

    47, «Mόνο ο Σημίτης λείπει από αυτή τη σύνθεση» – σχόλιο δημοσιογράφου για τα πρόσωπα που ανέλαβαν θέση στο ΥπΟικ. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσε. 😳 😀

  53. Και βέβαια μη ξεχνάμε ότι ο μισογυνισμός και η ομοφοβία πολύ συχνά πάνε μαζί:

  54. Τυφλόμυγα (στο 51)
    Είτε του πετάχτηκαν τα μάτια όξω του έρμου από τα χάλια που παρέλαβε
    είτε έπιασαν τόπο οι ευχές Εκείνου Που Δεν Πρέπει Να Κατονομάζεται…

  55. andreas said

    Για να σταματήσει το φαινόμενο της γλάστρας στα αιρετά όργανα η μόνη λύση είναι να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια πολιτική υποχρεωτικών θετικών διακρίσεων υπέρ των γυναικών στα κυβερνητικά όργανα (και στα κομματικά) όπως αυτές που εφάρμοσαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως οι σκανδιναβικές. Κατά τη γνώμη μου το μέτρο λειτουργεί και αποδίδει.
    Ως θεσσαλονικιός οφείλω να δηλώσω ότι νοιώθω βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση με την επανασύσταση του μακθρακ. Επίσης να προειδοποιήσω ότι εάν ακούσετε κεραυνούς και αστραπές από Βόρεια Ελλάδα πλευρά δεν χρειάζετε να τρομάξετε. Σήμερα και αύριο έχει στην πόλη gay parade και ο Άνθιμος έχει ήδη πιάσει τα ταμπούρια.
    #53. Θεικό απλά θεικό, ο Λοβκραφτ θα ήταν περήφανος για σένα

  56. aerosol said

    #26
    Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως το ματς διεξάγεται στη Γδύνια!

  57. bernardina said

    Τα σκίτσα του Independent

  58. τυφλόμυγα said

    54, Καταπληκτικό το Μακθρακ. Θυμίζει ΜπιγκΜακ ψημένο στα κάρβουνα. Γιαμ, γιαμ.

    56, Περιμένω ο αγώνας να κάνει ρεκόρ τηλεθέασης ολ όβερ δε γουόρλντ. 🙂

  59. Δημήτρης said

    #51 Πάνω στην ώρα του αποκολλήθηκε ο αμφιβληστροειδής για να μη δει το ματς παρέα με την Αγγέλα.

  60. @51: Και άλλο κρούσμα!!! Και ο Ράπανος στο νοσοκομείο, από λιποθυμικό επεισόδιο!!
    http://www.skai.gr/news/greece/article/206381/sto-nosokomeio-o-vasilis-rapanos/

  61. 21
    Αυτό με τον Κ.Κ. που ζητάει βοήθεια για να περάσουμε την πίστα προφανώς στοχεύει στην βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 🙂

  62. Νέο Kid Στο Block said

    Είναι η υπερκόπωση!!
    «24 ώρες/24ωρο θα δουλεύω» είπε ο Αντουάν «και το ίδιο απαιτώ και απο τσι υπουργοί!»
    (Αλλάξτε και κανα φανελάκι ρε παιδιά! Ο λαός είν τεμπέλης! Μή του δίνεται κακά πρότυπα!)

  63. Νέο Kid Στο Block said

    60. Αει στο καλό σου…μού βγήκε ο φραπές από τη μύτη ρε άνθρωπε! 😆

  64. Nicolas said

    ΠΡΟΣΟΧΗ: δύο φορές αναφέρθηκαν οι ακατονόμαστοι στα σχόλια. Θα μας βρει κάνα κακό!

    Habemus imperium (κι εμείς, κι εμείς, ολόφρεσκο)

    Έχασα κάμποσα επεισόδια λόγω διακοπής σύνδεσης.

  65. sarant said

    Εξαιρετικά σχόλια, πολύ τα διασκέδασα!

    54: Ακριβώς, αποδίδουν.

    56: Λιγάκι φαρμακερά τα σκίτσα της Μέρκελ 🙂

  66. spiral architect said

    Όσοι προλάβετε:

    Παρασκευή 22 Ιουνίου, Πλατεία Μοναστηρακίου 20.00. Φιλοσοφικός-πολιτικός αγώνας κατά της επιβολής της ανοησίας: Η συλλογικότητα ακτιβιστών-καλλιτεχνών από το Αμβούργο, Σβάμπινγκραντ Μπαλέτ, σε συνεργασία με Έλληνες περφόρμερ αντιτάσσει ενάντια στην επιβολή της ανοησίας το «ματς των δυσεύρετων λύσεων», μία αναπαράσταση και ανασυγκρότηση του φιλοσοφικού ποδοσφαιρικού αγώνα των Monty Python.

  67. sarant said

    Το σχόλιο 28 το είχε η σπαμοπαγίδα και τώρα το είδα -και μας χάλασε και η αρίθμηση….

  68. Σχόλιο 28. said

    Δηλώνω υπεύθυνα και με γνώση των συνεπειών του νόμου οτι ουδέποτε με έπιασε η σπαμοπαγίδα!
    Αντε μπράβο, μην τα πάρει ο επίτιμος περιεχόμενός μου και ρίξει καμιά ευχή στσι Γερμανοί απόψε..

  69. ppan said

    ΄Ξέρω ότι ο κόκκινος (λέμε τώρα..) Ντάνυ δεν έχει μόνο φίλους, αλλά εμένα με πιάνει στις ευαισθησίες μου και του συγχωρώ πολλά. Σήμερα το πρωί στην γαλλική τηλεόραση, όταν ρωτήθηκε, ως γνωστός φίλαθλος και ως Γερμανός φαντάζομαι, ποιον υποστηρίζει απόψε, είπε ότι αν κερδίσει η Ελλάδα θα κεράσει, για χάρη αυτών των στιγμών στην ιστορία που ο αδύνατος κερδίζει τον δυνατό. Με συγκίνησε πάλι ο μπαγάσας…

  70. Είσατε όλοι ευ… σήμερα (+ όλα τα καλά)

    Εγώ ντρέπομαι που έστω κι ένας χεσμένος που ισχυρίζεται πως ήταν, γιατί δεν είναι αριστερός, μπήκε στην κυβέρνηση. Για τους άλλους δεν έχω τίποτα να πω. Τα ξέρετε!

    Απορούσα με το χαμόγελό του. Χαμογελούσε πιο πολύ κι από τον Νικητή. Από αμηχανία ο γελεοιδέστατος πρίγκηπας.

    Δεν ξέρω γιατί διαφώνησε με τον Σύριζα κι ούτε με νοιάζει. Αλλά κατάντησε εκεί που κατάντησε. Για να ξέρουν μερικοί

  71. spiral architect said

    Επ, επ, στο θέμα μας:
    Υπουργικό συμβούλιο, ο ένας αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ο άλλος λιποθυμικό επεισόδιο ….
    Αφιερωμένο:


    😉

  72. Νέο Kid Στο Block said

    Πάντως είμαστε ψυχανώμαλοι οι ρωμιοί,όσο να πεις.
    Μπορούσαμε να τους έχουμε κερδίσει για πλάκα την περασμένη Κυριακή εντός έδρας τους Τεύτονες και τώρα να μας φωνάζαν «καλέ;; πού πάτε καλοί μας άνθρωποι; Wir lieben euch!» και αντί γι’αυτό πάμε σήμερα να τους παλέψουμε στο Γγντάνστσιχ .. και με Σλοβένικο κοράκι (μάμησέ τα! νάταν τουλάχιστον ο Ζίζεκ,κάτι γινόταν) 🙂

  73. nikos__alfa said

    33: Προσαρμόζονται, προσαρμόζονται, με λίγη …καλή θέληση 😀 🙂

  74. nikos__alfa said

    Ωχ… το 73 στο 34 βέβαια!

  75. bernardina said

    Προς Σχόλιο 28 #68 😀
    http://files.capital.gr/messages/uploads/posts/0285A521-392C-4F52-BE0E-39A31AE687A9.jpg :mrgreen:

  76. nikos__alfa said

    67: Είπα κι εγώ, τι μου συμβαίνει; 😯
    Λέτε εκτός από τις ευχές του ———, να παίζει και το 13; 😕

  77. Φωτοτυπάκιας said

    Τι διακομματική κυβέρνηση και παραμύθια! Αυτός είναι ένας θίασος της συμφοράς!
    Τούτο δω το πράγμα δεν είναι νέα κυβέρνηση, είναι αναβίωση της γελοίας θεατρικής επιθεώρησης που φάγαμε στην μάπα την περίοδο 2004-2009, μόνο που αλλάζει ο πρωταγωνιστής! Τουλάχιστον με τον Καραμανλή γελούσαμε λίγο! Μανούλα μου! δεν θέλω να ξαναδώ τέτοιο έργο! Φτάνει πια με τα φθαρμένα πρόσωπα-υπηρέτες του κατεστημένου! Πότε θα ωριμάσουν πια αυτές οι συνθήκες, για να δούμε ν’ αλλάζει κάτι σ’ αυτή τη χώρα;

  78. spiral architect said

    Από σχόλιο κάπου στο διαδίκτυο:

    Έτσι είναι Αντωνάκη, όταν αγνοείς τις επιθυμίες του Μητσοτάκη και αφήνεις προκλητικά εκτός κυβέρνησης ΟΛΑ του τα παιδιά θα έχεις συνέπειες.
    Λίγες ώρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τράκαρε ο Ρουπακιώτης, αποκολλήθηκε το μάτι σου, λιποθύμησε ο Ράπανος.
    Ποιος θα είναι ο επόμενος;
    Ποιος θα σταματήσει την κατάρα;

    :mrgreen:

  79. Πετυχημένο σχόλιο από φεϊσμπουκική φίλη:

    Δεν τον βλέπω τον Αντωνάκη να πηγαίνει στις Βρυξέλλες. Η πρώτη συμβουλή που δίνουν οι γιατροί μετά από αποκόλληση, είναι «μη σκύβεις».

    😀 😀

  80. sarant said

    Είπαμε, έχετε ρέντα στα σχόλια -τελικά κι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μας αφήσει παραπονεμένους… (από αυτή την άποψη!)

  81. Μαρία said

    Νικοκύρη, κανονικά το μαργαριτάρι είναι για αύριο αλλά το βάζω εδώ επειδή καταρρίπτει την θεωρία σου για την ανάγκη αναστήλωσης του ν.
    Αφού ο θώκος συνοδεύεται συνήθως απ’ τα επίθετα υπουργικός ή πρωθυπουργικός και επομένως με ν στο άρθρο της αιτιατικής, πώς είναι δυνατόν να αλλάξει γένος και να γίνει ουδέτερος;
    Και όμως, στο 5:57 τα υπουργικά θώκα (δις)
    http://www.ert.gr/webtv/index.php/Teleytaies-katachwrhseis-NET/item/5318-G-Swthrelhs-P-Amyras-B-Skoyrhs-Th-Karteros-D-Mayros-19-06-2012.html#.T-SRUpHtqnA

  82. Τρία κόμματα απαιτήθηκαν για να σχηματιστεί κυβέρνηση 39 μελών, μόνο δυο γυναίκες αξιοποιήθηκαν. Μία από τη ΝΔ, μόνο και μόνο γιατί κρατάει η σκούφια της από πολιτικό τζάκι και μια από τη ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε και Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (τρομάρα μας!) δεν πρότεινε καμιά.
    Δεν περίσσεψαν θακεία για να θωκισθούν και γυναίκες.
    Ο πρωθυπουργός πάντως είπε ότι παρουσία μμε δεν θα ξαναγίνει συνεδρίασις [ » ουδ’ αγορή γένετ’ ουδέ θόωκος» (Οδ. Β 26)].
    Ψέλλισε κάτι και για σεμνότητα, όχι βέβαια με την αποφασιστικότητα του «σεμνά και ταπεινά» του Κ.Καραμανλή του νεότερου. Ο οποίος το είπε και το πήρε ο άνεμος. Φαίνεται πάντως πως διαβάζουν Ηρόδοτο οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας. » …χρην εν θρόνω σεμνώ σεμνόν θωκέοντα».
    @ 78. Ρώτησα ορνιθοσκόπο και μου απάντησε: «Οι κατάρες είναι από τις γυναίκες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που δεν θωκίστηκαν..»

  83. sarant said

    81: Ναι, αλλά πολλές φορές λένε και γράφουν «στο θώκο»

  84. Αρκεσινεύς said

    ράπανος μεγεθ. του ράπανο (το) :ραπάνι < υποκ. του αρχ. *ράπανος, ράφανος
    ράφανος: η κράμβη, αλλά και ραφανίς: ραπανάκι
    Λεξικό Φωτίου : Ῥάφανος: κράμβη· ῥαφανὶς δὲ, ἣν ἡμεῖς ῥάφανον.

    Η ραφανίς χρησιμοποιούνταν για την τιμωρία των μοιχών

    Στον Λουκιανό περί της Περεγρίνου τελευτής;

    [9] Τὸ γὰρ της φύσεως τοῦτο πλάσμα καὶ δημιούργημα, ὁ τοῦ Πολυκλείτου κανών, ἐπεὶ εἰς ἄνδρας τελεῖν ἤρξατο, ἐν Ἀρμενίᾳ μοιχεύων ἁλοὺς μάλα πολλὰς πληγὰς ἔλαβεν καὶ τέλος κατὰ τοῦ τέγους ἁλόμενος διέφυγε, ῥαφανῖδι τὴν πυγὴν βεβυσμένος.

    τέγος :πορνείο

    Ο νέος μας τσάρος της οικονομίας κ. Ράπανος δε θ' αποφύγει κι αυτός ακολουθώντας τη συνήθη τακτική να χρησιμοποιήσει "συγνώμη που θα το πω και θα υποβαθμίσω τη συζήτηση", όπως λέει και ο Νικοκύρης, βύσματα, τουλάχιστο ας μην είναι πρωτόγνωρα.

    Περαστικά του και περαστικά μας!

  85. Αρκεσινεύς said

    83. Νίκο, με τη γραμματική Τριανταφυλλίδη άντε να βρεις αν είναι αρσενικό ή ουδέτερο, οπότε πολύ εύκολο τα θώκα.

    84. Με τον κ.Ράπανο στον θώκο της οικονομίας όχι μόνο δε θα μας ανοίξει η όρεξη, αλλά αντιθέτως
    «Πριν ακούσεις την όρεξή σου, συμβουλέψου το πουγκί σου «.

  86. Αρκεσινεύς said

    81. Μαρία, συγνώμη που δεν έκανα αναφορά σε σένα (και εννοείται στη θεία) στο 85α.

  87. Νέο Kid Στο Block said

    85. Ε τώρα συγνώμη κιόλας,αλλά αν θέλουμε λεξικό για να δούμε το γένος του θώκου…εεεέ! απ’λεν και στου χουργιόμ!

  88. Μαρία said

    83 Στα σοβαρά τώρα πιστεύεις οτι ο σιτεμένος δημοσιογράφος την έπαθε έτσι;
    84

    Βορειοκορεάτικα ραδίκια

  89. Μαρία said

    Πάντως με τη μη υπουργοποίηση του Μαραβέγια θα χάσουμε και την εμπέδωση της γενικής του Ναπολέων. Η πιο πρόσφατη πάλι στη ΝΕΤ και πάλι απο ρεπόρτερ κάποιας ηλικίας.

  90. Αρκεσινεύς said

    87. Μαρία, για δημοσιογραφίσκους της κακιάς ώρας από καθέδρας και ουχί από θώκου ομιλούντας
    θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα και γλώσσα και πάσης φύσεως θέματα.

  91. RaspK said

    82: Εντάξει, τόσα και τόσα κουλά βλέπουμε καθημερινά, όταν και όπου θέλουν, όλο και κάτι θα σφάξουν. Τις προάλλες είχα μάλιστα μεταφέρει το θεϊκότατον «του ‘ναντίων.» Κάποιοι διατείνονται ότι το τελικό νι θα ήταν ίσως καλύτερο να γράφεται πάντα για τ’ αρσενικά μέρη του λόγου, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο είναι το καλύτερο δυνατό.

    53: Δεν σχολιάζω, μη φάμε και καμιά μήνυση στο άσχετο. Άκους εκεί… Όπως είχα πει πριν από χρόνια και για τον άλλο, τον Άνθιμο (που συν τους Σεραφείμ Πειραιώς και Αμβρόσιον Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας πολύ μου κάθονται στο λαιμό), τότε που, δεν ξέρω αν το θυμάστε, χαρακτήρισε πόρνους όσους συζούν χωρίς Ορθόδοξο Χριστιανικό γάμο (καλώντας, δηλαδή, όχι μόνον τους άγαμους, φυσικά, όχι μόνον τους παντρεμένους πολιτικά, μα και τους μονόγαμους* Μουσουλμάνους, αλλά και τους Ιουδαϊστές, λοιπούς Εβραίους, ως και τους Προτεστάντες και Καθολικούς)! Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν η σκληρή αντίδραση (κυρίως) της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οπότε και η ελληνική «έδρα» ζήτησε συγγνώμη.

    *Λέω «μονόγαμους» για ν’ αποφύγω τη συσχετιστική/κατηγορηματική αναφορά του μονογαμικού, που υποδηλώνει πως αυτός στον οποίο αναφερόμαστε είναι υπέρ της μονογαμίας ή που έχει μόνον έναν ερωτικό σύντροφο. Θεωρώ καλή τη διασάφυνση, εννοώντας κατ’ αυτόν τον όρο (δε γνωρίζω εάν υπάρχει, εκ του προχείρου δεν τον εντόπισα) αυτόν που είναι παντρεμένος με μόνον έναν σύντροφο.

  92. nestanaios said

    Θο + ακος = θώκος. Φθείρεται το «Α» και εκτείνεται το «Ο» λαμβάνοντας τον χρόνο του πεφθειρομένου «Α». Το πάθος είναι συναλοιφή κατά κράση.

  93. RaspK said

    Υ.Γ.: Επιβεβαίωσα την ύπαρξη της λέξης «μονόμαγος,» τουλάχιστον στο Σύγχρονον Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης, Ο.Ε.Ε. «ΑΤΛΑΣ» του 1961. (Ένα βιβλίο που πρέπει να περισώσω, καθότι το δέσιμό του έχει πάρει την κατιούσα.)

  94. RaspK said

    92: Αυτό εξηγεί και το θάκος, όμως, αφού ομοίως (σε κάποιες περιπτώσεις) «γίνεται αόρατο» το όμικρον έναντι του άλφα.

  95. Yannis_H said

    15: Μια έκθεση λέγεται διεθνής ‘από τη μάνα της’, δηλ. κατά τη γέννησή της. Εφόσον προσκαλεί και δέχεται ξένους εκθέτες κι επισκέπτες, λέγεται διεθνής. Μπορεί να μην έχει κανένα ξένο – πάλι διεθνής θα λέγεται. Και στο κάτω-κάτω, ας σκεφτούμε ιδανικά: σε μια έκθεση συμμετέχουν μόνο Έλληνες εκθέτες κι έρχονται ξένοι επισκέπτες που εισάγουν τα προϊόντα μας στη χώρα τους. Φυσικά και είναι διεθνής. Εκτός θέματος – αλλά η επαγγελματική διαστροφή με έκανε κι έδωσα τη διευκρίνιση.

  96. eran said

    Μιας και ανέφερε ο Νικοκύρης την πρόεδρο της Αργεντινής: Λίγοι προσέξαμε ότι η Αργεντινή συμμετείχε στη συνεδρίαση των G20, ήτοι των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη και την έπεσε μάλιστα άγρια στον Κάμερον. Γιατί εδώ τα εγχώρια παπαγαλάκια μάς έχουν ζαλίσει μήπως παραστρατήσουμε και γίνουμε Αργεντινή. Και πρόσφατα κρατικοποίησαν σε ένα βράδυ μια ισπανική πολυεθνική πετρελαϊκή, ο πιτσιρίκος υφυπουργός οικονομικών, αγαπητέ 48. Εμείς εδώ περιμένουμε εναγωνίως τους άνδρες με τα μαύρα.

  97. Δημήτρης said

    Προγραμματικές δηλώσεις: tvxs.gr/node/98313

  98. nestanaios said

    94: Αν και σε πολλές περιπτώσεις φθείρονται τα προτασσόμενα, καλλίτερο είναι να φθείρονται τα υποτασσόμενα για να μη χάνεται η αίσθηση το θέματος.

  99. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  100. Δεν είδα όμως το νεότερο-νεότερο ακόμα.

    Γιάννης με καλημέρες

  101. spiral architect said

    Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το λήμμα.

  102. nikos__alfa said

    Τώρα που το ξανασκέφτομαι το άρθρο σου αγαπητέ Νικοκύρη,
    ανακαλύπτω ότι κρύβει, εντέχνως δεν …λέω, μία τάση, στο όνομα της ισότητας των δύο φίλων, να παραβλέψουμε έως και να αγνοήσουμε μία από τις σταθερές παραμέτρους, που οφείλουμε να διαφυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού, μη πω και ως ακόμη πολυτιμότερο …αμφιβληστροειδή* χιτώνα και πρέπει να διέπουν τη δημόσια ζωή της χώρας μας και κάθε χώρας!
    Η αξιοκρατία, όταν αναφερόμαστε στο ύψιστο λειτούργημα, με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που χρειάζονται για να ανταποκριθεί οποιοσδήποτε θα το υπηρετεί, προφανώς το πολιτικό, πρέπει να είναι η οδηγός μας και όχι βέβαια η ισότητα των φύλων και άλλα τέτοια …κουμμουνιστικά ιδεολογήματα! 😀
    Όταν είναι αναμφισβήτητη και πανθολογουμένη η αξιοσύνη, η μόρφωση, η ευφυΐα, η αποτελεσματικότητα, η διορατικότητα, η ευγένεια ,η σεμνότητα, η ταπεινότητα και η εντιμότητα ενός πολιτικού καθίσταται παντελώς δευτερεύον το φύλλο του ώστε να μας οδηγεί στην αναζήτηση γυναικών με παρόμοιες αρετές και προτερήματα που θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν ίσως επάξια στο έργο του.
    Τρέχα …γύρευε δηλαδή αγαπητέ μου! Μα για τέτοια είμαστε τώρα;

    Άλλωστε όταν είδα σήμερα την ανακοίνωση του νέου (έως νεοτάτου) υπουργού Δημοσίας Τάξεως παρακαλώ, …άντε και προστασίας του πολίτη, αμέσως ανέπνευσα με ανακούφιση διαπιστώνοντας πόσο …δίκιο έχω και αναλογιζόμενος τι στιβαρά χέρια καθοδηγούμενα από λαμπερό νου μας προστατεύουν σήμερα!

    ««Μήνυμα» προς την Χρυσή Αυγή, να μην επιχειρήσει να υποκαταστήσει την αστυνομία, στο κέντρο της Αθήνας, έστειλε με το «καλημέρα» ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας

    «Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση οτι η υποκατάσταση των Σωμάτων Ασφαλείας δεν προβλέπεται ούτε από το δικαιϊκό ούτε από το αξιακό μας Δίκαιο. Γνωρίζετε ότι δεχόμαστε την ύψιστη πρόκληση της αμφισβήτησης από τη μια ακραία εκδοχή του πολιτικού φάσματος και την απόπειρα υποκατάστασης από την αντίπερα ακραία εκδοχή του πολιτικού φάσματος.
    Οι γυναίκες και οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας της Ελληνικής Δημοκρατίας θα σταθούν συνταγματικοί φρουροί όχι μόνο της ασφάλειας στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και της ουσίας του πολιτεύματος»
    Πρώτο και αβίαστο συμπέρασμα : Η …αναβάθμιση σε πολιτειακό ζήτημα της ύπαρξης και δραστηριότητας της ΧΑ, οπωσδήποτε αποδεικνύει το μέγιστο βαθμό προτεραιότητας που δίνει η νέα ηγεσία του ΥΔΤΠΠ στο θέμα και προδιαθέτει θετικά για τις υψηλού επιπέδου πρωτοβουλίες που σίγουρα θα ακολουθήσουν!
    Με μία δεύτερη ματιά αμέσως διαπιστώνουμε ότι οι ξυλοδαρμοί αντιφρονούντων, τα μαχαιρώματα, τα πογκρόμ, οι επιθέσεις σε κοιμώμενους μέσα στο σπίτι τους μετανάστες, συνιστούν έργο …υποκατάστασης της αστυνομίας μας, κάτι που καταδικάζει με σαφήνεια ο πολιτικός προιστάμενος της!
    Μη ξανακούσω κανένα να μιλήσει για εγκληματικές πράξεις και αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, εντάξει;
    Όταν λοιπόν έχουμε τέτοια δήγματα πολιτικής αποτελεσματικότητας και διορατικότητας αγαπητέ Νικοκύρη, με λύπη μου είμαι αναγκασμένος να επισημάνω πως στο άρθρο σας έχει παρεισφρήσει ατυχώς κάποια …αντιπολιτευτική διάθεση. 😛

    * Περαστικά γρήγορα και σιδερένιος στον Αντώνη Σαμαρά!

    υγ
    Ελπίζω να βρεθεί κάποιο συνδικαλιστικό σωματείο των αστυνομικών να διαμαρτυρηθεί για την ανακοίνωση.

    υγ2
    Όταν διάβασα τα ανωτέρω θέλησα να κάνω μια μικρή διασταύρωση πριν εκφράσω τη …χαρά μου για τα γεγονότα.
    Στην αναζήτηση με θέμα :
    «Δηλώσεις Δένδια για Χρυσή Αυγή», ο φίλος μας ο γκούγκλης μου έδωσε πολλές χιλιάδες αποτελέσματα.
    Στις πρώτες τρεις σελίδες των αποτελεσμάτων, 24 έναντι 7 αναφέρονταν ως
    «Η Χρυσή Αυγή για τις δηλώσεις Δένδια» ή
    «Απάντηση της Χρυσής Αυγής στον Δένδια » !!!
    Σας λέει τίποτε αυτό; 😕

  103. Δημήτρης Μ. said

    78. Να, ποιος θα σταματήσει την κατάρα! Να, ποιος θα προστατεύσει την Κυβέρνηση απ΄ τον ακατονόμαστο:

  104. Δημήτρης said

    Με αφορμή την αρχική δημοσίευση που λέει πως δεν είχαν γίνει ακόμη προγραμματικές δηλώσεις, έγραψα το 97 όταν τελικά δημοσιεύθηκαν.

    Σήμερα βλέπω στο in.gr πως τελικά μόλις σήμερα (!) δόθηκαν στη δημοσιότητα Δημοσίευση: 23 Ιουν. 2012, 14:14 http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231201855 και όχι στις 14:06, 22 Ιουν 2012 όπως αφελώς ισχυρίζονται στο tvxs.

    Δε μπορώ να καταλάβω τι έγινε. Ίσως στο tvxs ήταν από διαρροή. Μπορεί βέβαια στο in να μη το είχαν πάρει χαμπάρι.

    Τα κείμενα πάντως είναι τα ίδια. Μόνο κάτι μικροαλλαγές είδα. Γραμματέα που έγινε γραμματέα, την κτηνοτροφία που έγινε τη κτηνοτροφία. Αυτά όμως μπορεί να είναι και παρεμβάσεις του in.

  105. […] είναι χτεσινό, το ψάρεψε η φίλη Μαρία και το συζητήσαμε στα σχόλια του χτεσινού άρθρου, αλλά ίσως δεν το είδαν όλοι κι έχει ενδιαφέρον. Σε […]

  106. LandS said

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, κάντε κάτι παρακαλώ να μην είναι ο Στουρνάρας. Όχι ο Στουρνάρας.
    Αυτός αν καταφέρει να ξεπουλήσει την Δημόσια Περιουσία αντί να την χαρίσει θα γκρεμιστούν φούρνοι.

    Είμαι και μεγάλος για να μεταναστεύσω…..

Σχολιάστε