Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουλίου και όχι μόνο

Posted by sarant στο 2 Ιουλίου, 2012


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όπως βλέπετε όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Κυ  1

Ανακοίνωσις της θεωρίας της εξελίξεως των ειδών υπό Καρόλου Δαρβίνου

Δε  2

† Άρεως Αλεξάνδρου

Τρ 3

Γενέσιον Φραγκίσκου Κάφκα

Τε  4

Διακήρυξις της Ανεξαρτησίας υπό Θωμά Τζέφερσον

Πε  5

Δημοσίευσις των Μαθηματικών Αρχών της Φυσικής Φιλοσοφίας υπό Ισαάκ Νεύτωνος

Πα  6

Πρώτον αντιλυσσικόν εμβόλιον υπό Λουδοβίκου Παστέρ

Σα 7

Γενέσιον Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι και Νικολάου Ξυλούρη του Κρητός

Κυ 8

Γενέσιον Αρθούρου Έβανς του αρχαιολόγου

Δε 9

Θανάτωση επισκόπων και προκρίτων εν Λευκωσία Κύπρου

Τρ 10

Γενέσιον Ιωάννου Χατζηανδρέου (κατά κόσμον Στρατή Τσίρκα)

Τε 11

Έναρξις της εξοντώσεως των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης υπό των χιτλερικών δημίων

Πε 12

† Κωνσταντίνου Ουράνη

Πα 13

† Φωτίου Κόντογλου (και γενέσιον Νεοκιδίου του Καλαμαρά)

Σα 14

Της πτώσεως της Βαστίλης

Κυ 15

Της Ιουλιανής εκτροπής και του κυπριακού πραξικοπήματος

Δε 16

Της Εγίρας

Τρ 17

Πρωταγόρου του Αβδηρίτου

Τε 18

Γενέσιον Νέλσονος Μαντέλα

Πε 19

† Στρατή Μυριβήλη τελευτή

Πα 20

Νιλ Άρμστρογκ και των πρώτων επί της Σελήνης βαδισάντων

Σα 21

+ Κωνσταντίνου Καρυωτάκη τελευτή

Κυ 22

Γενέσιον Ερνέστου Χεμινγουαίη

Δε 23

Της πρώτης κατά την Αρχαιότητα Ολυμπιάδος

Τρ 24

Γενέσιον Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού

Τε 25

Γενέσιον Γεωργίου Βερνάρδου Σω

Πε 26

Της νίκης των Ελλήνων επαναστατών εις Δερβενάκια

Πα 27

Τελεσίλλης της Αργείας

Σα 28

Γενέσιον Εμμανουήλ Ροΐδου

Κυ 29

† Βικεντίου Βαν Γκογκ και γενέσιον Μιχαήλ Θεοδωράκη του επιμήκους μουσουργού

Δε 30

† Κοίμησις Διονυσίου Ντιντερό

Τρ 31

† Θανή Νικολάου Σκουφά

Ο Ιούλιος είναι ο ένας από τους δυο μήνες που πήραν τ’ όνομά τους από ιστορικό πρόσωπο -φυσικά από τον Ιούλιο Καίσαρα. Προηγουμένως ονομαζόταν Quintilis, πέμπτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Quintilis ήταν πια έβδομος μήνας. Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, έγινε προς τιμή του η  μετονομασία. Ίσως όχι άδικα, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου, με κατάργηση του εμβόλιμου μήνα -άλλωστε γι΄αυτό ονομάζεται Ιουλιανό ημερολόγιο, και είναι το ημερολόγιο που είχαμε στην Ελλάδα ως το 1923 (το λεγόμενο «παλιό ημερολόγιο»).

Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης (επειδή τότε γίνεται το αλώνισμα, τουλάχιστο στη νότια Ελλάδα), Αηλιάς και Αηλιάτης (από τη γιορτή τ’ Άη Λιος στις 20 του μήνα), καθώς και Δευτερογιούνης (όπου Πρωτογιούνης είναι φυσικά ο Ιούνιος: ο λαός αντιπαθούσε τα σχεδόν ομόηχα Ιούνης και Ιούλης και ονόμασε πρωτογιούνη τον ένα και δευτερογιούνη τον άλλο, αφού κιόλας είναι πρώτος και δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Αλλού πάλι ονομάζεται Πρωτογιούλης ο Ιούνιος και Δευτερογιούλης ο Ιούλιος).

[Παρένθεση: για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν αφόρητα καθαρολόγους, και γλαφυρούς ευπρεπιστές της γλώσσας· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο, και όχι π.χ. ο Σεπτέμβρης ή ο Μάης· ασφαλώς περί ορέξεως ουδείς λόγος, αλλά οι καθαρολόγοι που λέγαμε υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λαϊκοί τύποι Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης αλλά μόνο Θεριστής και Αλωνάρης, και ότι τα Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης είναι ψυχαρικές επινοήσεις ή/και κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα. Δεν είναι ακριβές αυτό, αν και αξίζει ειδικό άρθρο, πάντως τύποι Ιούνης/Γιούνης υπάρχουν σε δημοτικά τραγούδια (π.χ. ο Γιούνης με τα μήλα στη συλλογή του Πολίτη), ενώ τύπος «Ιούλης» υπάρχει (για όνομα, όχι για τον μήνα) στη Ριμάδα του Μεγαλέξαντρου, αλλά και σε επιγραφή στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, αλλά δεν βρίσκω τώρα τη φωτογραφία που είχα τραβήξει). Επομένως, οι τύποι «Ιούλης, Ιούνης» δεν έχουν κάτι το εγγενώς κατακριτέο και είναι θέμα γούστου. Προσωπικά, όταν μιλάω βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο του ιουλίου» με τα κατ’ εμέ κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου· είπαμε: περί ορέξεως… και κλείνει η παρένθεση].

Ο Ιούλιος έχει χάρη στον Καίσαρα το Ιουλιανό ημερολόγιο, έχει βέβαια και τα Ιουλιανά, την εκτροπή του 1965 με τον εξαναγκασμό του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση, την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου και τις καθημερινές διαδηλώσεις λαού επί 70 μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Το ιστολόγιο έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα, οπότε δεν θα πούμε περισσότερα. Μόνο να αναφέρω (αν και μάλλον το έχω ξαναπεί) ότι προπολεμικά Ιουλιανά είχαν ονομαστεί τα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1920, όταν ανακοινώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθ. Βενιζέλου στο Παρίσι. Το πλήθος κατέστρεψε τα γραφεία όλων των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, το Μέγαρο Σκουλούδη και τα σπίτια άλλων επιφανών αντιβενιζελικών, ενώ δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης από κρητικούς χωροφύλακες στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, περίπου απέναντι στο Χίλτον (τότε λεγόταν οδός Κηφισιάς). Ο λογαριασμός εκείνων των Ιουλιανών πληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου.

Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών ή τέλος πάντων ήταν ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών όταν ο κόσμος μπορούσε να πηγαίνει διακοπές. Στη Γαλλία «Ιουλιανοί» (Juilletistes) λέγονται όσοι πηγαίνουν διακοπές τον Ιούλιο, οι άλλοι, που είναι και περισσότεροι, λέγονται φυσικά Αυγουστιανοί (Aoûtiens). Το μαύρο σαββατοκύριακο, όταν φεύγουν οι δεύτεροι και επιστρέφουν οι πρώτοι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού φολκλόρ.

Τραγούδι του μήνα και λοιπές πολιτισμικές πληροφορίες και συμπληρώσεις περιμένω από εσάς, αλλά θα κλείσω με ένα ελαφρώς τολμηρό χάι-κου του Σεφέρη, που νομίζω ότι έχει τίτλο «Πλατεία Ομονοίας»: Ήλιος κι Ιούλιος / στα πεζοδρόμια / βυζιά κοπάδια. Βέβαια, για να είναι σωστό το χάι-κου λείπουν δυο συλλαβές από τον μεσαίο στίχο, οπότε μάλλον είναι «στα πεζοδρόμια βλέπεις» ή «βγήκαν» ή κάτι άλλο δισύλλαβο. Ωστόσο, επειδή οι στίχοι δεν γκουγκλίζονται ούτε τους βρίσκω στον συμφραστικό πίνακα λέξεων του Σεφέρη που υπάρχει στο Διαδίκτυο (και περιλαμβάνει τα άσεμνα πάρεργά του), δεν αποκλείεται όλα αυτά (ή κάποια) να τα έχω ονειρευτεί. Όποιος ξέρει, ας πει.

Και καλό μήνα, έστω και με μια μέρα καθυστέρηση!

 

 

112 Σχόλια to “Μηνολόγιον Ιουλίου και όχι μόνο”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Ωχχχ.. τι προσθήκη ήταν αυτή στις 13 Νικοκύρη; Μεγάλη μου τιμή! 😳

    Σα σήμερα πριν 51 χρόνια τίναξε τα μυαλά του στον αέρα με μια καραμπίνα ο Έρνεστ Χέμινγκγουαίη. Τι σου είναι η ζωή πάντως.. ! Νάχεις επιζησει σε δυο Παγκ.Πολέμους , έναν Ισπανικό εμφύλιο και κανα-δυό αεροπορικά δυστυχήματα και τελικά..
    Στις 21 Ιούλη είχε γεννηθεί.

    YΓ. Άτιμος μήνας ο Ιούλης δα κάτω! (μακάρι να περάσει χωρίς περιπέτειες)
    ΥΓ2. Σήμερα μας έρχεται το πρώτο τροχιοδεικτικό κλιμάκιο τροϊκανών 😦 Θα ακολουθήσουν κι άλλα.

  2. marulaki said

    Καλημέρα και καλό μήνα! Χωρίς να έχω ιδιαίτερη μύγα, μυγιάστηκα. Έχει σημασία αν οι χωροφύλακες που δολοφόνησαν τον Δραγούμη ήταν κρητικοί ή επτανήσιοι ή ο,τιδήποτε άλλο; Η ερώτηση γίνεται καθαρά από περιέργεια, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. 😉

  3. gpoint said

    #1
    λέγεται πως αιτία της αυτοκτονίας του ήταν πως δεν μπορούσε να γράψει πια

  4. Salahuddin said

    Καλημέρα και καλό μήνα!
    Διόρθωση: Είναι Στράτης Μυριβήλης, όχι Στρατής.

  5. Alexis said

    Καλημέρα.
    Προσωπικά είμαι κι εγώ από αυτούς που ενοχλούνται με τους τύπους «Ιούνης» και «Ιούλης» και θα προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί.
    Ενώ για τους άλλους μήνες υπάρχουν και είναι καθιερωμένοι στη λαϊκή γλώσσα οι «λαϊκοί» τύποι, Γενάρης, Φλεβάρης, Μάρτης κλπ. για τους δύο αυτούς μήνες δεν υπάρχουν παρά απειροελάχιστες αναφορές των τύπων «Ιούνης» και «Ιούλης». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για όλους τους μήνες υπάρχουν πάμπολλες παροιμίες, όπου σχεδόν πάντα αναφέρονται με το λαϊκό τους όνομα (Γενάρης κλπ.), για τους δύο αυτούς μήνες δεν υπάρχει καμία παροιμία που να τους αναφέρει ως «Ιούνη» και «Ιούλη». Όλες οι παροιμίες που αναφέρονται σ’ αυτούς μιλάνε για «Θεριστή», «Αλωνάρη», «Αη Λιά», ακόμα και «Ιούνιο» έχω δει, αλλά πάντως όχι «Ιούνη» και «Ιούλη».
    Θεωρώ λοιπόν, με βάση τα παραπάνω, ότι έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι οι τύποι «Ιούνης» και «Ιούλης» είναι τεχνητοί και πλάστηκαν από κάποιους δημοτικιστές (δεν ξέρω αν ήταν ο Ψυχάρης ο πρώτος που τους εισήγαγε) με σκοπό να προσαρμόσουν και τους μήνες αυτούς στον «λαϊκό» τύπο σε -ης.
    Η μαζική χρήση αυτών των τύπων άρχισε μετά τη μεταπολίτευση, τότε που η ακραία δημοτικομανία έβγαζε πολύ γέλιο (βλέπε «μάζωξη»). Τότε κάποια έντυπα, που αυτοχαρακτηρίζονταν προοδευτικά, καθιέρωσαν τους τύπους «Ιούνης» και «Ιούλης» στην αρίθμηση των φύλλων τους. Αργότερα τα περισσότερα από αυτά τα έντυπα το ξαναγύρισαν στο «Ιούνιος» και «Ιούλιος» (γιατί άραγε;).
    Δεν απορρίπτω τους γλωσσικούς τύπους που έχουν φτιαχτεί στο «εργαστήριο», άλλωστε χιλιάδες σημερινές, καθημερινές λέξεις μας αποτελούν γλωσσοπλασίες κάποιων λόγιων που έγιναν σε διάφορες εποχές και για διάφορους λόγους. Με ενοχλεί όμως όταν η χρήση τους επιχειρείται να παγιωθεί με το στανιό για προφανείς ιδεολογικοπολιτικούς λόγους και ενάντια στο κοινό γλωσσικό αίσθημα.
    Επειδή λοιπόν πιστεύω ότι οι τύποι αυτοί είναι τεχνητοί και δεν «έπιασαν», αποφεύγω να τους χρησιμοποιώ, χωρίς βέβαια να πιστεύω ότι αποτελεί και έγκλημα η χρήση τους, τουλάχιστον στον προφορικό λόγο.

  6. nickel said

    Καλημέρα και καλό εξάμηνο.

    Λύστε μου μια διπλή απορία: Ο Μυριβήλης δεν έχει γίνει Ευστράτιος λόγω ψευδωνύμου, υποθέτω. Ωστόσο, τελικά πώς είναι σωστό να τονίζεται το μικρό του: Στράτης ή Στρατής; Ή δεν έχει σημασία;

  7. nickel said

    Να υποθέσω ότι απαντήθηκε ήδη στο #4;

  8. Η γιαγιά μου πάντως δεν καταλαβαίνει ούτε τον Ιούνιο ούτε τον Ιούλιο, πάντα μου ζητάει να της μεταφράσω αν πρόκειται για Θεριστή ή για Αλωνάρη.

    Και πολύ καλύτεροι θα ήταν δηλαδή ο Θεριστής και ο Αλωνάρης, άκου μήνας προς τιμήν του Ιούλιου Καίσαρα…

  9. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Να προσέχεις τι αποκαλύπτεις 🙂 Τον Χεμινγουέι τον ξέχασα…

    2: Καλό μήνα. Το «κρητικοί χωροφύλακες» προκειμένου για τα χρόνια εκείνα δεν σημαίνει απλώς «χωροφύλακες από την Κρήτη» αλλά παρακρατικοί του βενιζελικού κόμματος, κοινώς «γυπαραίοι» (από τον Γύπαρη).

    4: Ο τόνος στο όνομα του Μυριβήλη ανεβοκατεβαίνει. Στη Μυτιλήνη ήταν Στράτης, στην Αθήνα υπέγραφε συχνά Στρατής. Επειδή το συγκεκριμένο το έγραψε ο πατέρας μου που τον ήξερε (ο Μυρ. ήταν γνωστός της οικογένειάς μας) δεν νομίζω ότι πρέπει να το διορθώσω.

    5: Οι τύποι Ιούνης/Ιούλης και Γιούνης/Γιούλης είναι πολύ συνηθισμένοι στους παλιούς δημοτικιστές, δεν είναι κατασκευή της μεταπολίτευσης,.

  10. sarant said

    6-7: Όχι, απαντήθηκε στο 9 🙂

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Ιούλιος είναι γεμάτος (ο πιο γεμάτος από όλους τους μήνες) εθνικές εορτές και επετείους, πέρα από τις πασίγνωστες 4 και 14 των Αμερικάνων και Φραντσέζων αντίστοιχα.
    Μια βόλτα στα λήμματα της Βίκης “National Days” και “Independence Days” θα σας πείσει.
    Ετοιμάστηκα να γράψω κάτι για τη ζέστη (και τον Σείριο)που εξάπτει (και) τα επαναστατικά πάθη, αλλά μετά πρόσεξα ότι πάρα πολλές είναι σε χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που έχουν ουσιαστικά χειμώνα. Μυστήριο…

    Ο Ιούλιος είναι γεμάτος (ο πιο γεμάτος από όλους τους μήνες) εθνικές εορτές και επετείους, πέρα από τις πασίγνωστες 4 και 14 των Αμερικάνων και Φραντσέζων αντίστοιχα.
    Μια βόλτα στα λήμματα της Βίκης “National Days” και “Independence Days” θα σας πείσει.
    Ετοιμάστηκα να γράψω κάτι για τη ζέστη (και τον Σείριο)που εξάπτει (και) τα επαναστατικά πάθη, αλλά μετά πρόσεξα ότι πάρα πολλές είναι σε χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που έχουν ουσιαστικά χειμώνα. Μυστήριο…

    YΓ. 5. Δεν μπορώ να κρίνω εμπεριστατωμένα τις απόψεις σου, απλά να συνεισφέρω σαν προσωπική μου παρατήρηση ότι στην Κύπρο οι τύποι Ιούνης και Ιούλης (όπως και οι ανάλογοι γι όλους σχεδόν τους υπόλοιπους μήνες) είναι καθολικά χρησιμοποιούμενοι και απόλυτα λαϊκοί. Χρησιμοποιούνται δε, και «λόγια» (πχ στα σχολεία ή στην τηλεόραση) και προφορικά πχ από ηλικιωμένους, οπότε μου φαίνεται απίθανο να έχουν επιβληθεί τεχνητά ή να είναι προϊόντα «εργαστηρίου». Επαναλαμβάνω βέβαια, ότι μιλώ για την Κύπρο και ομολογώ ότι δεν θυμάμαι ακριβώς, τι συνέβαινε σχετικά στο χωριό μου στη Ρούμελη ας πούμε.

  12. #2
    Τα παλιά τα χρόνια 🙂 οι χωροφύλακες ήταν κατεξοχήν κρητικοί και ήταν όλοι βενιζελικοί.
    #8
    Παρεπιφτού ο Καίσαρας γεννήθηκε 13 Ιουλίου, γιαυτό μάλλον ο μήνας. Από την άλλη, έχω τη γνώμη ότι η ιστορία της μεσογείου (και συνακόλουθα, χωρίς υπερβολή, και η παγκόσμια) έλαβε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση κατά την εποχή του Καίσαρα. Ο Ιούλιος ήθελε να γίνει βασιλιάς, τον σκότωσαν, αλλά αυτό έδωσε την δυνατότητα να δημιουργηθεί η αυτοκρατορία, που κατόπιν έγινε χριστιανική, που κατόπιν έγινε «βυζαντινή» και Αγία Ρωμαϊκή και παπική και πάει λέγοντας. Και στην «αρχή» όλων αυτών στέκει ο Καίσαρας. Aut Caesar, aut nihil, που έλεγε κι εκείνος ο άλλος… 🙂

  13. Νέο Kid Στο Block said

    Στο σχολείο και γενικά πάντως «Στρατής Μυριβήλης» ήξερα μόνο.
    Το «Στράτης» πρώτη φορά το είδα σήμερα.

  14. marulaki said

    #9 & #12 θενκ γιου μποθ 😀

  15. jimakos said

    4 Ιουλίου δεν ήταν κι ο τελικός της Λισαβόνας, το 2004 ;; 😀 😀

  16. LandS said

    Γιατί να μην είναι «σωστό» το Γιούνης – Γιούλης (που τα κοκκινίζει το διορθωτήρι) ενώ είναι αποδεκτό το Γενάρης – Φλεβάρης (που δεν τα κοκκινίζει το διορθωτήρι) ;

    Γιατί είναι αποδεκτό το Ιούνης – Ιούλης (που δεν τα κοκκινίζει το διορθωτήρι) ενώ δεν είναι σωστό το Ιανουάρης – Φεβρουάρης (που τα κοκκινίζει το διορθωτήρι) ; Πάει αναλογικά με το Σεπτέμβρης – Οκτώβρης ;

  17. Αρκεσινεύς said

    Καλό μήνα σε όλους

    Δυο παροιμίες;

    Τον Ιούνη αφήνουν το δρεπάνι και σπέρνουν το ραπάνι.
    Τον Ιούλη κι οι γριές κάνουνε ξετσιπωσιές.

    Στο χωριό μου όλοι χρησιμοποιούν τους τ. Ιούνης και Ιούλης.

  18. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

    11-17: Ευχαριστώ για τις μαρτυρίες, για τους κουμπάρους το είχα βρει κι εγώ, για τους αμοργιανούς (και γενικά τους κυκλαδίτες, υποθέτω) όχι.

    16: Διότι η γλώσσα είναι ανυπόταχτη 🙂

  19. Χαρά said

    18. Αυτό το «Διότι η γλώσσα είναι ανυπόταχτη» μ’ αρέσει πολύ!

  20. Δεν ξέρω αν είναι σωστό (ή μπεντροβάτο) αυτό που είχα ακούσει ότι τό όνομα Στρατής στη Μυτιλήνη δεν προέρχεται από το Ευστράτιος αλλά από το Στρατός και καθιερώθηκε μετά την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκος αναφερόμενο στον ελληνικό στρατό. Και οι Στρατήδες στη Μυτιλήνη γιρτάζουν στην ημερομηνία της απελευθ΄ρωσης του νησιού.

  21. Spyzer said

    Μιας και αναφέρθηκε ο Βενιζέλος: Το «Ιδιώνυμο κατά του κομμουνισμού», όπως ονομάστηκε, Ιούλιο μήνα δεν ψηφίστηκε; Κάπου προς το τέλος του μήνα, αν θυμάμαι καλά (μιλάμε πάντα για 1929 και κυβέρνηση Βενιζέλου).

    Επίσης, 28 Ιουλίου 1794: Καρατόμηση του Ροβεσπιέρου.

  22. sarant said

    20: Μπεντροβάτο ή Μαλτροβάτο -δηλαδή πριν από το 1912 δεν υπήρχαν Στρατήδες στη Μυτιλήνη; Για το πότε γιορτάζουν δεν ξέρω, πάρε όμως υπόψη σου ότι η απελευθέρωση της Λέσβου πέφτει 8 Νοεμβρίου, των Ταξιαρχών. Οπότε, μπορεί απλώς να γιορτάζουν των Ταξιαρχών.

  23. Αρκεσινεύς said

    Ένας ξάδελφός μου Στρατής από τη Λέσβο πάντως γιορτάζει στις 13 του Δεκέμβρη.

  24. Χαρά said

    Νοικοκύρη άστοχο το ερώτημα για πριν το 1912. Δεν απέκτησε όνομα ο Μυριβήλης 20 χρονών!
    Για το πότε γιορτάζουν ίσως από τις υπέροχες περιγραφές του πατέρα σου στα κείμενα του να μάθεις έμμεσα.

  25. Immortalité said

    Καλό μήνα και από δω κάτω!
    Ιούνης, Ιούλης δεν είναι του γούστου μου. (Ζέστη πολλή ζέστη!) 🙂

    Τον Μυριβήλη, Στρατή τον ήξερα, Στράτη μόνο τον Άι Στράτη.

    Πάντως ο μήνας αυτός έχει πολλά γενέθλια, θα ξεπαραδιαστούμε 🙂

  26. Zoumias said

    ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΧΕΙΡΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ

    Πηγή: http://www.palo.gr/cluster/articles/eidhseis-ellada/23/?clid=5139679

    🙂

  27. Θρασύμαχος said

    ##20+22: όχι βέβαια από τον ελληνικό ή άλλο επίγειο στρατό, αλλ’ από τις στρατιές των αγγέλων, καθώς «Στρατής» στη Μυτιλήνη είναι απολύτως συνώνυμο του «Ταξιάρχης» και γιορτάζει φυσικά στις 8 Νοεμβρίου. Στρατήδες επομένως υπήρχαν εκεί ανέκαθεν, ενώ αντίθετα δεν υπήρχαν Ευστράτιοι, καθώς οι τελευταίοι αυτοί επιβλήθηκαν μετά την απελευθέρωση από τις στρατιές ληξιάρχων και λοιπών παλαιοελλαδιτών υπαλλήλων, οι οποίοι αγνοούσαν την προέλευση του τοπικού αυτού ονόματος και έκριναν σκόπιμο να το κάνουν σαν τα μούτρα τους.

  28. marulaki said

    #25 και πολλούς γάμους…!

  29. spiral architect said

    Σάββατο 7 Ιούλη: Γενέσιον Βλαδιμήρου (Βολόντια) Μαγιακόφσκι (με το παλιό ημερολόγιο) και Νικολάου Ξυλούρη του Κρητός.

    Σύννεφο με παντελόνια

    Τη σκέψη σας που νείρεται
    πάνω στο πλαδαρό μυαλό σας
    σάμπως ξιγκόθρεφτος λακές
    σ’ ένα ντιβάνι λιγδιασμένο,
    εγώ θα την τσιγκλάω
    επάνω στο ματόβρεχτο κομμάτι της καρδιάς μου.
    Φαρμακερός κι αγροίκος πάντα
    ως να χορτάσω χλευασμό.

    Εγώ δεν έχω ουδέ μιαν άσπρη τρίχα στην ψυχή μου
    κι ουδέ σταγόνα γεροντίστικης ευγένειας.
    Με την τραχιά κραυγή μου κεραυνώνοντας τον κόσμο,
    ωραίος τραβάω, τραβάω
    εικοσιδυό χρονώ λεβέντης.

    Εσείς οι αβροί!
    Επάνω στα βιολιά ξαπλώνετε τον έρωτα.
    Επάνω στα ταμπούρλα ο άξεστος τον έρωτα ξαπλώνει.
    Όμως εσείς,
    θα το μπορούσατε ποτέ καθώς εγώ,
    τον εαυτό σας να γυρίσετε τα μέσα του όξω,
    έτσι που να γενείτε ολάκεροι ένα στόμα;
    Ελάτε να σας δασκαλέψω,
    εσάς τη μπατιστένια απ’ το σαλόνι,
    εσάς την άψογο υπάλληλο της κοινωνίας των αγγέλων
    κι εσάς που ξεφυλλίζετε ήρεμα-ήρεμα τα χείλη σας
    σα μια μαγείρισσα που ξεφυλλίζει τις σελίδες του οδηγού μαγειρικής.

    Θέλετε
    θα ‘μαι ακέραιος, όλο κρέας λυσσασμένος
    -κι αλλάζοντας απόχρωση σαν ουρανός-
    θέλετε-
    θα ‘μαι η άχραντη ευγένεια
    -όχι άντρας πια, μα σύγνεφο με παντελόνια

    (Μετάφραση: Γιάννης Ρίτσος)

    (επί τη ευκαιρία της εισβολής της τρόικας)

    Καλό μας μήνα. 🙂

  30. sarant said

    29: Καλό μνημόσυνο!

    27: Εντωμεταξύ το τσέκαρα, έτσι είναι που τα λες.

  31. Νέο Kid Στο Block said

    27. 30. Δηλαδή για Μυτιληνιούς άλλο Στρατής ,άλλο Στράτος !
    Υπάρχει όμως το Στράτος ; (από το Ευστράτιος). Υποθέτω πως ναι.
    Παρεμπ. το όνομα Ταξιάρχης (σπάνιο έτσι κι αλλιώς) είναι στα «Ονόματα που χάνονται»;
    Οι κανα δυό Ταξιάρχες που ξέρω, πρέπει νάναι 500 χρονών κοντά…

  32. Θρασύμαχος said

    http://mithymnaios.blogspot.gr/2010/11/blog-post_08.html

  33. gpoint said

    Αυτός ο Στρατής που έφαγε τα νιάτα του στα ναυπηγεία, ξέρει κανείς από που ήτανε ;

  34. Νέο Kid Στο Block said

    32. Α, πολύ ωραία παραπομπή και ξεκαθαρίζει τα πράγματα (εξηγεί και την Μπεν/Μαλ τροβάτη εντύπωση του Παναγιώτη στο 20.:-) )
    Μόνο σ’ενα σημείο μάς μπερδεύει ,εκεί που λέει πως ο Μυριβήλης τόνιζε το όνομά του στην παραλήγουσα, ενώ ο Νικοκύρης (μέσω του αείμνηστου πατέρα του που είχε προσωπική γνωριμία με το λογοτέχνη) μάς βεβαιώνει για το αντίθετο.

  35. sarant said

    34: Παρεξήγηση: ΔΕΝ βεβαιώνω για το αντίθετο. Είπα ότι ο Μυριβήλης στη Μυτιλήνη λεγόταν Στράτης αλλά στην Αθήνα δεχόταν και ενίοτε χρησιμοποιούσε και το Στρατής. Και αφού ο πατέρας μου που τον ήξερε (βέβαια περισσότερο ο παππούς και η γιαγιά) και ήξερε την διτυπία του ονόματος επέλεξε να το γράψει έτσι, δεν θα το διορθώσω, αυτό είπα.

  36. Νέο Kid Στο Block said

    35. Με συγχωρείς Νίκο! Κατάλαβα λάθος.

  37. «Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης (επειδή τότε γίνεται το αλώνισμα, τουλάχιστο στη νότια Ελλάδα)»
    Μια που λέτε για Μυριβήλη, έψαχνα στα φύλλα της Καμπάνας για το πως τονίζει το όνομά του αλλά είτε το γράφει με Στρ. είτε με κεφαλαία είτε σκέτο το επώνυμο με μικρά. Παρεμπιπτόντως είδα πως για νησιώτικη εφημερίδα τον Ιούλη μήνα που έβγαιναν τα φύλλα της εφημερίδας του τον αποκαλεί Αλωνάρη.

  38. sarant said

    Ναι, αλλά και τον Αύγουστο τον γράφει «Τρυγητή».

    Και με την ευκαιρία να σχολιάσω και το 8 του Αθανάσιου. Ο λόγος που σε κάποια μέρη ήταν σπανιότεροι οι τύποι Ιούνης και Ιούλης είναι ότι αποφεύγονταν ΚΑΙ οι λόγιοι τύποι διότι ήταν σχεδόν ομόηχοι. Γιαυτό και ο λαός έβγαλε τα Πρωτογιούνης, Δευτερογιούνης, για να τα ξεχωρίζει, επειδή δυσκολευόταν όπως και η γιαγιά του Αθανάσιου. Θυμήθηκα και Γερμανούς στο τηλέφωνο που λένε Γιούνο (αντί για Γιούνι) για να ξεχωρίζει περισσότερο από το Γιούλι

  39. Και τον Ιούνιο τον λέει Θεριστή.

  40. 21 Ιουλίου: † Της εν Πρεβέζη τελευτής Κωνσταντίνου Καρυωτάκη (με καλό ανισοσκελές δαγεροσταυράκι, που δεν ξέρω αν θα βγει κανονικά).

    Γιάννης με καλομήνα

  41. Νικοκύρη. Τα Ιουλιανά του 1920, δεν ήσαν γεγονότα που συνέβησαν μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις. Έχω στο αρχείο μου αντίγραφο εγγράφου, εκδότη εφημερίδας του Βόλου προς την «Επιτροπή επανορθώσεων των ζημιών της 31ης Ιουλίου 1920», στο οποίο αναφέρει όλες τις καταστροφές που δημιούργησαν «οι χαφιέδες και οι ταγματασφαλίτες του Βενιζέλου εις την εφημερίδα μου…». Εκτός του ότι τον ξυλοφόρτωσαν, του έκαψαν τα αρχεία της εφημερίδας 17 χρόνων, του έσπασαν όλα τα μηχανήματα του τυπογραφείου και του πιεστηρίου, του κατέστρεψαν τα βιβλία συνδρομητών κλπ. Μιλάει δε για όργιο τρομοκρατίας ως τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου.

  42. Επίσης στις 20 Ιουλίου έχουμε την εξέγερση του Ίλιντεν.

  43. (42) Εξ ορισμού 🙂

  44. (41) Μιλάει για “χαφιέδες και ταγματασφαλίτες του Βενιζέλου» εν έτει 1920;!

    (38) Τρυγητής δεν είναι ο Σεπτέμβριος;

  45. sarant said

    44-38: Κι εγώ έτσι ξέρω, αλλά εξαρτάται και πότε γίνεται ο τρύγος. Κάπου διάβασα ότι στη Βόρεια Ελλάδα λένε Θεριστή τον ΙούΛιο, γιατί τότε θερίζουν.

  46. Yannis_H said

    μικρές φωνές πουλιών και υακίνθων
    ή άλλα λόγια του Ιουλίου

  47. gryphon said

    Iουνης-Ιούλης παρα πολυ κοινη η χρηση τους (σχεδον αποκλειστικη) και στα μερη τής μανας μου,τής γιαγιας μου στήν Ρουμελη.
    Ειδικα απο ανθρωπους ανω τών πενηντα.Στους κατω τών τριαντα και κυριως στην Αθηνα νομιζω ειναι αρκετα σπανιο να ακουσεις καποιον να μην λεει Ιουνιο Ιουλιο.Τά Γιουνης Γιουλης αντιθετα δέν τα εχω ακουσει ποτε.
    Εγω λεω Ιουνιος Ιουλιος μαλλον απο συνηθεια απο το σχολειο αλλα και τα Ιουνης Ιουλης μου φαινονται μια χαρα.Δέν βλεπω που υπαρχει προβλημα .
    Για τούς Κρητικούς χωροφύλακες θα ελεγα απο τα λιγα που ξερω πως χαρακτηρισμοι παρακρατικοι,χαφιέδες η και τραμπουκοι η κοινοι δολοφονοι που εχω διαβασει αλλου ειναι καπως τραβηγμενοι κατα τήν γνωμη μου αν και δέν στερουνται απολυτως αληθειας.
    Αλλα ειναι λιγο αδικο να κρινονται εξω απο το πλαισιο τής εποχής.
    Σκληροι ανθρωποι σιγουρα αλλα τετοιοι επρεπε να ηταν τοτε για να ειναι σημερα η Μακεδονια ελληνικη.Εκ τών υστερων φαινεται πραγματικα σάν θαυμα οτι εγινε και πως χαρη σε μια χουφτα Κρητικών δεν χρειαζομαστε διαβατήριο βγαινοντας απο τήν Θεσσαλία.
    Εγώ τους εχω σέ μεγαλη εκτιμηση χωρίς να τους εξιδανικευω.
    Ουτε και οι ιδιοι το εκαναν σε μεγαλο βαθμο οπως φαινεται και σε απομνημονευματα που εγραψαν καποιοι απο αυτους (Τσοντος,Καραβίτης,Καουδης κλπ). Αν τα διαβασει κανείς επισης θα διαπιστώσει πώς απο καθαρα στρατιωτικης πλευράς ανθρωποι οπως ο πολυδιαφημισμενος Τσε δέν επιαναν μια μπροστα σε αυτα τά αγριμια.Ολυμπιες μορφες οπως ο Ιωαννης Καραβιτης και ο Γεωργιος Δικωνυμος
    http://www.safem.gr/%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91/tabid/89/Default.aspx
    Ο Παυλος Γυπαρης που αναφερεται ηταν νομιζω και προσωπικος σωματοφυλακας του Βενιζελου αλλα στήν δολοφονια του Δραγουμη λεγεται πως δέν ηταν παρων .Οι ομαδα του εκτελουσε εντολες και καπου εκει κοντα βρισκοταν κι ο Εμμ.Μπενακης….
    Εκει δέν ημουν κι ετσι οτι και να πω.
    Μιας και υπηρξε και αυτο το περιστατικο με τον Κασιδιαρη θυμηθηκα οτι ο Γυπαρης που υπηρξε βεβαια φανατικος αντικομμουνιστης αλλα πολεμησε και εναντιων ολων τών ξενων εισβολεων και ελαβε μερος σε ολους τους εθνικοαπελευθερωτικους αγωνες ειχε δημιουργησει επεισοδιο μεσα στήν Βουλη πλακωνοντας στα χαστουκια καποιο αντιβενιζελικο βουλευτη τήν ωρα που μιλουσε.

  48. Αρκεσινεύς said

    Ο Ιούλης λέγεται και Γυαλιστής, γιατί αρχίζουν τα σταφύλια να ‘γυαλίζουν’, να ωριμάζουν.

  49. @43 Άγγελε, δεν το έπιασα.

  50. @44 Τρυγητή τον έχει ο Μυριβήλης τον Αύγουστο ενώ το Σεπτέμβρη τον έχει Σεπτέμβρη.

  51. τυφλόμυγα said

    Στις 13 Ιουλίου 1946 πέθανε ο σπουδαίος αμερικανός φωτογράφος Άλφρεντ Στίγκλιτς. Οι φωτογραφίες του μετά τη βροχή /το χιόνι ή μέσα σ’ ένα λεπτό στρώμα ομίχλης είναι υπέροχες.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Stieglitz

    Ανεξάρτητα από το πού αρχίζει, και σήμερα λεωφόρος Κηφισιάς δεν έπρεπε να λέγεται; Πότε ανέβηκε ο τόνος;

  52. Παρεπιπτόντως,δείτε και τους μήνες στα βλάχικα http://www.glossesweb.com/2010/09/mesie-al-annu.html

  53. @44, Έτσι ακριβώς. Αλλά τι σας κάνει εντύπωση; » Τάγματα Ασφαλείας» ονομάζονταν επισήμως οι στρατιωτικές δυνάμεις της προσωπικής φρουράς του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τα διοικούσε ο Παύλος Γύπαρης (1882 -1966), από την Ασή Γωνιά της Κρήτης. Είχαν δημιουργηθεί ως «απάντηση» του Βενιζέλου στους «Επίστρατους» του Ιωάννη Μεταξά, την περίοδο του Διχασμού. Κατ΄επέκταση «ταγματασφαλίτες» ονομάζονταν (τότε) και όλοι οι ένστολοι που ήσαν … βενιζελικότεροι του Βενιζέλου.
    Όσο για το «χαφιές» το θεωρείτε πρόσφατο φρούτο; Πρόκειται για το τούρκικο hafiye για τον σπιούνο, καρφί, ρουφιάνο. Χαφιέ αποκαλούσαν και τότε απαξιωτικά ένστολο ή συνεργαζόμενο που συνέλεγε πληροφορίες για πολιτική ή συνδικαλιστική δραστηριότητα ατόμων ή οργανώσεων.

  54. sarant said

    49: Εννοεί προφανώς ότι Ίλιντεν σημαίνει «μέρα του Ηλία»

    52: Ευχαριστούμε!

    51: Ο τόνος ανέβηκε επειδή στην καθαρεύουσα η γενική (του προαστείου) ήταν «της Κηφισίας». Στα αρχαία ήταν «Κηφισιά».

  55. Αρκεσινεύς said

    54. Nίκο, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για τον αρχαίο τ. ‘Κηφισιά»

  56. sarant said

    55: Στον Στράβονα (με όμικρον για αποτροπαϊκούς λόγους): Βραυρών Κύθηρος Σφηττός Κηφισιά.

    Κηφισιά και Επικηφισιά στον Ηρωδιανό.

    Και ένας Αρκάδιος εξηγεί γιατί τονίζεται στη λήγουσα.

  57. gpoint said

    #52
    Ο Απρίλης δεν υπάρχει σο μηνολόγιο των βλάχων ;;

  58. Αρκεσινεύς said

    Ησίοδου Έργα και Ημέραι στ. 582-587

    Κι όταν ανθίζει το γαϊδούραγκο και ο τραγουδιστής τζίτζικας καθισμένος στο δέντρο σκορπά το ηχηρό τραγούδι του με τα φτερά του, την εποχή του ενοχλητικού καλοκαιριού, τότε οι κατσίκες είναι πολύ παχιές και το κρασί πολύ καλό,και οι γυναίκες πολύ θερμές και οι άντρες πολύ χαλαροί, επειδή ο Σείριος τους καίει το κεφάλι και τα γόνατα.

    πολύ χαλαροί:πολύ ενδοτικοί

    μαχλόταται δε αι γυναίκες, αφαυρότατοι δε τοι άνδρες
    Στη γαλλική μετάφραση :les femmes plus ardentes et les hommes plus mous.

    Κυνικά καύματα, Σείριος:Κύων

  59. ppan said

    31: Ο Ταξιάρχης Κόλιας είναι πολύ μικρότερος

  60. Νέο Kid Στο Block said

    58. «Dies caniculares» dog days!
    «Πρώτος ο γέρος Πρίαμος τον είδε στην πεδιάδα,
    ολόλαμπρος να χύνεται σαν τ’ άστρο που προβάλλει
    το φως του καλοκαιρινά και στα πολλά τ’ αστέρια
    ανάμεσα φεγγοβολεί στο νυκτικό σκοτάδι,
    που σκύλον του Ωρίωνος τον ονομάζουν κι είναι
    λαμπρότατ’ άστρο αλλά κακό στον ουρανόν σημείον
    και τους βαριόμοιρους θνητούς με θέρμες κατακαίει.»

    59. 🙂

  61. Αρκεσινεύς said

    56. Καλώς. Ήμουν υπερβολικός στην τοποθέτησή μου.

  62. Αρκεσινεύς said

    60. Ιλιάδα Χ, 25-31

    Κι όπως στον κάμπο μέσα εχίμιζε, το μάτι πρώτα απ’ όλους
    του γέρο Πρίαμου τον αντίκρισε, να λάμπει σαν το αστέρι
    που αργά το καλοκαίρι ασκώνεται, και στην καρδιά της νύχτας
    μέσα απ’ τα πλήθια άστρα η λάμψη του περίσσια ξεχωρίζει.
    το λένε και σκυλί του Ωρίωνα, και πάνω απ’ όλα τ’ άλλα
    λαμποκοπάει ψηλά, μα είναι άσκημο σημάδι, ως ξεπροβάλει,
    τι φέρνει αλήθεια στους κακόμοιρους στους θνητούς περίσσιες θέρμες.

    Μετάφραση καζαντζάκη-Κακριδή

  63. Αρκεσινεύς said

    Για τον Ωρίωνα
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A9%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD_%28%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%29

  64. JAGO (49), εννοούσα ακριβώς αυτό που είπε ο Νικοδεσπότης στο 54: Ιλιντεν σημαίνει «ημέρα του (Προφήτη) Ηλία», δηλ. 20 Ιουλίου.

    Ορεσίβιε (53), δεν ήξερα ότι «Τάγματα Ασφαλείας” ονομάζονταν οι δυνάμεις της προσωπικής φρουράς του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η μετέπειτα χρήση του ονόματος έχει επισκιάσει στην ιστορική μνήμη τη θλιβερή αυτή πλευρά της νεοελληνικής ιστορίας…

  65. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  66. @ 64. Έτσι είναι Άγγελε. Διαχρονικά θλιβερή η ύπαρξη των Ταγμάτων Ασφαλείας.

  67. @63 O Ωρίωνας δεν είναι καλοκαιρινός αστερισμός. Ο Ησίοδος και ο Ομηρος μιλάνε για τον αστερισμό του «Μεγάλου κυνός» (canis majoris) και για το ποιο λαμπρο του αστρο, τον Σειριο. Ο Σείριος, το πιο λαμπρό αστέρι για τους παρατηρητές που απο την Γη μετράνε τα αστρα, θεωρούσαν οτι έφερνε τους καύσωνες μετά το θερινό ηλιοστάσιο.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CF%89%CE%BD_%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82

  68. Αρκεσινεύς said

    Απ’ τ’ Αϊ-Λια το βράδυ βάζει η ελιά το λάδι. Παρετυμολογική σύνδεση Ηλίας-ελιά. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις λ.χ. Από τ’ Αϊ -Αντρέα το κρύο αντρειεύει.

  69. sarant said

    68: Ναι, έχει κάμποσες τέτοιες παρετυμολογικές συνδέσεις, ωραίο θέμα!

  70. Νέο Kid Στο Block said

    Κι απ τ’Αη Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς. (δηλαδή κρυαδίζει)

  71. Αρκεσινεύς said

    O Aϊ-Λιος κόβει σταφύλια κι η αγια-Μαρίνα σύκα.

    Οι παροιμίες ας μην ξεχνάμε πως υπολογίζουν το χρόνο με το ιουλιανό ημερολόγιο, δηλ. του Ηλία είναι με το σημερινό ημερολόγιο στις 2 Αυγούστου.

    Αν αρχίσουμε τα λαογραφικά, δε θα τελειώσουμε ούτε το πρωί, γι’ αυτό κι επειδή θα σηκωθώ στις 6 σας καληνυχτίζω.

  72. sarant said

    71: Ακριβώς, οπότε και του Αγιαντριός είναι 13 Δεκεμβρίου, που αντρειεύει το κρύο. Λεκανόστ, φίλτατε!

  73. @ 62 Ουφ! Μπλεχτηκα αρκετα με το αποσπασμα απο τον Ομηρο:

    «να λάμπει σαν το αστέρι που αργά το καλοκαίρι ασκώνεται, και στην καρδιά της νύχτας μέσα απ’ τα πλήθια άστρα η λάμψη του περίσσια ξεχωρίζει. το λένε και σκυλί του Ωρίωνα, και πάνω απ’ όλα τ’ άλλα λαμποκοπάει ψηλά…»

    Μιλάει για νυχτα, μιλάει τον Σειριο -που φαίνεται λαμπρότατος σχεδόν όλες τις νύχτες του χρόνου-, στον σκυλο, που οπως και ο Ωρίωνας έχει την κακια συνηθεία να μην φαίνεται τις καλοκαιρινές (άρα και τiς Ιουλιάτικες) νυχτιές. Και άρα δεν καταλάβαινα πως μπορεί να μπλέκεται με τους καύσωνες και τις canicules.

    Στον Ησίοδο που λεει «…επειδή ο Σείριος τους καίει το κεφάλι και τα γόνατα» γίνεται πιο κατανοητό το πως βρέθηκε μπλεγμένος με τις ζέστες: Οι καύσωνες είναι την εποχή που ο Σείριος μας καίει κι αυτος, δηλαδή την εποχή του χρόνου που ανατέλει και δύει μαζί με τον ήλιο, μέρα (και άρα μάλλον δεν φαίνεται). Όπως το καταλαβαίνω «το καλοκαίρι αργά ασκώνεται» μάλλον σημαίνει «αρχίζει να φαίνεται μετά το τέλος του καλοκαιριού»

    Κι αφού έφτασα ως εδώ, η μετάφραση («μα είναι άσκημο σημάδι, ως ξεπροβάλει, τι φέρνει αλήθεια στους κακόμοιρους στους θνητούς περίσσιες θέρμες») συνεχίζει να με μπλέκει. Το «ως ξεπροβάλει» -που το έχουν οι Καζαντάκης και Κακριδής αλλα όχι η μετάφραση που μπήκε στο σχόλιο 60- δεν καταλαβαίνω διόλου τι εννοεί, αφού στις περίσσιες θέρμες μάλλον δεν φαίνεται ο κύνας και ο Σείριος. Να είναι κακό σημάδι γιατι όταν θα ξαναφανεί θα φέρει και τα κακά του φθινοπώρου (κακοκαιρίες) στους θνητούς, έτσι θα το καταλάβαινα,

  74. Μπουκανιέρος said

    Βλ. 47, μέρος β΄.
    Εντυπωσιακή, μέσα στην απλοϊκότητά της, η δήλωση θαυμασμού προς τους χασάπηδες.
    Κι εξίσου εντυπωσιακή, μέσα στον κυνισμό της, η ομολογία για το πόσο απίθανο ήταν να γίνει «η Μακεδονία ελληνική» αλλά και για το ποια ήταν η σωστή μέθοδος για το σκοπό αυτό.

    Το σημειώνω για να μην ψαχνόμαστε για μερικά σύγχρονα φαινόμενα (βλ. και 47, in fine).

  75. 28,
    Πράγματι!

  76. 73, εξ όσων θυμάμαι, μετά τα μέσα Ιουλίου ο Σείριος ανατέλλει λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Προφανώς λοιπόν τον έβλεπαν για λίγο οι δουλευτάδες που σηκώνοντας αχάραγα, προτού τους κάψη τα κεφάλια το άστρο της ημέρας. Γιαυτό λοιπόν «αργά» σηκώνεται, ενώ το «ξεπροβάλλει» εννοεί προφανώς «ανατέλλει».

  77. Συμπληρώνω: μετά τις 10 Αυγούστου περίπου ο Σείριος ανατέλλει γύρω στις 6 το πρωί. Κατεβάστε το υπέροχο στελλάριουμ και παίξτε με τα αστεράκια: http://www.stellarium.org/el/.

  78. sarant said

    77: Α, ωραίο, ευχαριστούμε!

  79. sarant said

    Και σήμερα, 3 Ιουλίου: Τζιμ Μόρισον, κατά τον δαίμονα εαυτού.

  80. LandS said

    #63 Μπορούμε να δεχτούμε ότι τα Βλάχικα, ως ρωμανική γλώσσα, πήραν τις ονομασίες των μηνών καυ’ευθείαν

  81. @ 76-77 Ευχαριστώ πολύ! Στο στελαριουμ και στα διαφορα «πλανισφαίρια» τον έψαχνα κι εγω τον σείριο για να καταλάβω τι θελει να πει ο ποιητης: Στις μέρες που ξανα-ξεπροβάλει (στην Ελλάδα, στην σύχρονη εποχή) έχουμε ήδη περάσει ένα μεγάλο μέρος απο τις καλοκαιρινές ζέστες, τον έχουμε φάει τον γάιδαρο. Φέτος, εχεις δίκιο, η «ηλιακή ανατολή» του (δηλαδή η πρώτη μέρα που θα ξαναφανεί λίγο πριν βγεί ο ήλιος) θα είναι γύρω στις 9-10 Αυγούστου, δηλαδή 50 μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο. Την εποχή του Ομήρου και του Ησίοδου (αν πούμε οτι ήταν περίπου το 700 π.χ.) ξεπρόβαλλε 17 ημέρες μετά την αρχή του καλοκαιριού, κι οντως οι καύσωνες θα τον ακολουθούσαν….

    Για τον υπολογισμό του «ποτε ξεπροβαλει ο σείριος» στην αίγυπτο (μιας που η μερα αυτη αποτελουσε την αρχη του αρχαιου αιγυπτιακου ημερολογιου) βρήκα αυτο (στα γαλλικά): http://www.imcce.fr/en/grandpublic/phenomenes/sothis/index.php
    Θέλει καποιες διορθώσεις γιατι τους παλιους τους χρόνους τους έχει στο ιουλιανό ημερολόγιο -οπότε και το θερινό ηλιοστάσιο μπορει να ήταν μέσα στον Ιούλη- και γιατι στην Αθήνα, που είναι πιο βόρεια, ξεπροβάλει 5-6 μέρες αργότερα

  82. Για την Αίγυπτο θυμόμονα μια ημερομηνία γύρω στις 20 Ιουλίου. Η διαφορά με τις 10 Αυγούστου υποθέτω πως εξηγείται με την διαφορά γεωγραφικού πλάτους και το ιουλιανό ημερολόγιο τα τελευταία 4-5-6 χιλιάδες χρόνια.

    Πάντως και 15αύγουστο μια χαρά κυνικά καύματα έχουμε!

  83. LandS said

    #63 Μπορούμε να δεχτούμε ότι τα Βλάχικα, ως ρωμανική γλώσσα, πήραν κατ’ευθείαν τις λατινικές ονομασίες των μηνών, ενώ οι Σλάβοι που τις πήραν από εμάς (μάλλον και από τους βλάχους) λένε Γιούλι, Γιούνι.

    Ήθελα να πω!

  84. @ 82: Η βασική εξήγηση, ανεξάρτητη απο τα διάφορα ημερολόγια μας που προσπαθουν να συντονιστουν με την κίνηση μας γύρω απο τον ήλιο και να κραταν τις ισημερίες σε σταθερη σχετικα ημερομηνία, της σημαντικής χρονοκαθηστέρησης που εμφανίζεται σήμερις στην ανατολή του Σείριου (κι ολων των αστεριών) ως προς τις αρχαιές αναφορές που βρίσκουμε είναι η «μετάπτωση των ισημεριών «, η αλλαγή δηλαδή στον άξονα περιστροφής της γης, που χει περίοδο 26.000 χρόνια, χοντρικά. Σε 2500 – 3000 χιλιάδες χρόνια προλαβαίνουμε να χουμε άλλαγη πάνω απο μήνα στην σχετική θέση των «απλανών αστέρων» την ίδια εποχή (γι αυτο άλλοστε κι ο ηλιος σημερις βρίσκεται ακόμα στους διδύμους παρόλο που οι τσαρλατανοι οι αστρολόγοι ισχυρίζονται οτι σήμερα γεννιούνται «καρκίνοι»)

    Και για την Αιγυπτο (οπου ο Σειριος ανατελει 5-6 μέρες πριν απο εδώ) είναι μεγάλη, κι ακομα πιο παλια ιστορια, το ποτε συνεπεφτε η ανατολη του σειριου με τις πλημμυρες του Νειλου (Ιούνη δικό μας, δηλαδη, και καποιες χιλιαδες χρονακια ακομα πιο πριν) κι αρχισαν να τον αναφέρουν.

  85. Μπράβο μωρέ, μετάπτωση των ισημεριών, σωστά!

  86. 60 δες σύμπτωση.Τις προάλλες σκεφτόμουν από πού προέρχεται το каникулы (caniculi) – διακοπές στα ρώσικα.

  87. sarant said

    86: Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  88. silverkid said

    3, άκουσα πρόσφατα ότι ο Χέμινγουέι αυτοκτόνησε επειδή τον παρακολουθούσε το FBI. Μήπως τον αυτοκτόνησαν κιόλας – δεν ξέρω.

    α. Για τους χωροφυλάκους. Δεν ξέρω τα πραγματολογικά του τραγουδιού, αλλά μάλλον είναι άσχετο, εφόσον μιλά για τον Όθωνα.

    β. Λαστ μπατ νοτ λιστ, το τραγούδι του μήνα, το έβαλα στο «Παϊτόνι» (https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/23/payton/ – Αλήθεια, πώς κάνεις συγκεκριμένο κείμενο σύνδεσμο; Πολύ θα ήθελα να ξέρω), το βάζω κι εδώ:

    ΥΓ: Θα ακολουθήσουν κι άλλα γιουτούμπια τις επετείους μεγάλων ανδρών [μπάι δε γουέι, μόνο άντρες στα μηνολόγια – ιτ’ς ε μαν’ς γουόρλντ! – αλήθεια, δε βγάζουν μάτι τα ενγκρίκ μου; (= αγγλικά με ελληνικούς χαρακτήρες)]. Μη νομίζεις ότι ξεμπέρδεψες, Νικοκύρη! :-Ρ

    ΥΓ2: Σόρι για το παραλήρημα.

  89. sarant said

    Να είσαι καλά!

  90. Ο Χεμιγκουεϊ δεν ήτανε καλά στα τελευταία του. Του έλειπε η Κούβα, που λόγω Κάστρο είχε γίνει απρόσιτη, φοβόταν όμως και μη βρει το μπελά του ακριβώς λόγω των σχέσεών του με την Κούβα. Τον παρακολουθούσε σταλήθεια κατά περιόδους και το FBI, μάλλον όμως μήπως μάθει τίποτε ενδιαφέρον για την Κούβα — γιατί κομουνιστή ούτε η πιο αχαλίνωτη φαντασία δεν μπορούσε να τον χαρακτηρίσει. Και είχε νοσηλευθεί και υποστεί ηλεκτροσόκ ακριβώς πριν αυτοκτονήσει.
    Επιπλέον, πρέπει να υπήρχε και κάτι στην οικογένεια: και ο πατέρας του και δύο από τ’αδέρφια του τερμάτισαν οι ίδιοι τη ζωή τους…

  91. @79 Νικοκύρη, εκτος απ του Τζιμ Μορισσον ειναι και του Μπράιαν Τζόουνς σήμερις. Κι επειδις τον πρωτο τον βρήκαν σε μπανίερα και τον άλλο σε πισίνα, κατι σε «μέρα που τα νερα καταπίνουν μεγάλους βράχους» μου μοιαζει τελικά η 3η ιούλη

  92. silverkid said

    Άγγελε, σόι το βασίλειο. Μήπως είχανε σύφιλη;

  93. Αρκεσινεύς said

    Μετά από 19 ώρες ξαναγυρίζω.

    -Ευχαριστώ όλους που ασχολήθηκαν με τα αστρονομικά.

    -72. Νίκο, γράφω ακόμη ένα από τα πολλά που υπάρχουν:
    Από του Αϊ-Σπυριδώνου σπυρί-σπυρί μεγαλώνει η μέρα.

    Αν κάνουμε την αναγωγή στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, έχουμε 25 Δεκ., δηλ. στην περίπτωση αυτή υπάρχει απόλυτη ταύτιση με την επιστημονική αλήθεια για την έναρξη αύξησης της ημέρας.

    -Έγραφα για τα λαογραφικά του Ιούλη.
    Θα δώσω μόνο μερικά θέματα σε επικεφαλίδες:
    1. Προφήτης Ηλίας-Αϊ-Παντελέμονας-Αϊ-Νικόλας
    2. Ηλίας-Οδυσσέας
    3. Ηλίας-ήλιος-Δίας-ξηρασία-λιτανεία-βροχή.
    4. Ηλίας-αλώνι
    5. αλώνι- λίκνον- σάρμα-ευλογία -Τριπτόλεμος-λουτσάκι-κοιλά-σιρός-Περσεφόνη
    5. λαγός-αλώνι
    6. αλώνι-κοντότα
    7.Αγια-Παρασκευή – πανηγύρι- Αμοργός-Αιγαίο
    κλπ.

    Σημερα γιορτάζει ο Υάκινθος, ο ορθόδοξος Βαλεντίνος.
    http://gerontes.wordpress.com/2012/02/14/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%85%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD/

    Υπάρχει και ο Έλληνας Υάκινθος:

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82_%28%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%29

    Τώρα θα διαβάσω τη σημερινή ανάρτηση.

  94. sarant said

    Aρκεσινέα, μου φαίνεται ότι εσύ έχεις να γράψεις πολύ περσότερα από μένα! Τα πιο πολλά θέματα που αναφέρεις επιγραμματικά δεν μπορώ να τα αναπτύξω!

  95. Αρκεσινεύς said

    Καλημέρα
    94. Νίκο, εκτός από το τελευταίο θέμα μου που πρέπει να είσαι Αμοργιανός για να το ξέρεις, για τα περισσότερα από τα άλλα πρέπει να είσαι και αγρότης. «Ο καθείς και τα όπλα του». Μην το παίρνεις δα και κατάκαρδα!

  96. Reblogged this on sholio and commented:
    Ο Ιούλιος είναι ο ένας από τους δυο μήνες που πήραν τ’ όνομά τους από ιστορικό πρόσωπο -φυσικά από τον Ιούλιο Καίσαρα. Προηγουμένως ονομαζόταν Quintilis, πέμπτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Quintilis ήταν πια έβδομος μήνας. Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, έγινε προς τιμή του η μετονομασία. Ίσως όχι άδικα, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου, με κατάργηση του εμβόλιμου μήνα -άλλωστε γι΄αυτό ονομάζεται Ιουλιανό ημερολόγιο, και είναι το ημερολόγιο που είχαμε στην Ελλάδα ως το 1923 (το λεγόμενο “παλιό ημερολόγιο”).

  97. Νέο Kid Στο Block said

    Με αφορμή και τη σημερινή επέτειο του μηνολογίου ,της πρώτης έκδοσης του Philosophiae Naturalis Principia Mathematica του Νεύτωνα, έπεσε το μάτι μου στην εξής είδηση στο nooz.gr:
    http://www.nooz.gr/greece/ellinikes-diakriseis-stin-ma8imatiki-olumpiada
    «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ»
    Εντυπωσιακός τίτλος σίγουρα!( σε πρώτη ανάγνωση)
    Γιατί σε δεύτερη, εγείρονται κάποιες απορίες (που δικαιολογημένα με οδηγούν στη δυσάρεστη σκέψη ότι αν διαβάζουμε τέτοιους «παπάδες» σε «ανώδυνα» θέματα, φανταστείτε τι γίνεται στα επώδυνα…)
    Αλλά γιατί παπάδες; Καταρχάς ,όπως διαβάζει κάποιος στο κείμενο ΔΕΝ ήταν μαθηματική Ολυμπιάδα ,αλλά Βαλκανιάδα (έγινε στη Βέροια) (πρώτο χμμ..). Μετά ,όπως μπορεί κάποιος να δει στο έγκυρο ιστολόγιο μαθηματικών εδώ:
    http://eisatopon.blogspot.com/2012/07/balkan-mathematical-olympiad-junior.html#more
    η Ελλάδα κατατάγηκε 7η (!) με 83 βαθμούς πίσω από Ρουμανία(155),Σερβία(119),Τουρκία(113), Βουλγαρία(100), Βοσνία-Ερζ. (95), και Μολδαβία (93) . Ξεπεράσαμε ΦΥΡΟΜ, Αλβανία και Κύπρο. (δεύτερο χμμμ..)
    Επίσης όπως μπορεί να δει κάποιος στον πίνακα των ατομικών επιδόσεων και τα σχετικά μετάλλια, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς (για να το πω ευγενικά) όπως τα έχει το άρθρο του nooz.
    Βέβαια, ένας μαθηματικός διαγωνισμός είναι και θέμα ημέρας κι άλλα πολλά, και βασικά είναι –εκτός από συναγωνισμός- και άμιλλα και ανταλλαγή απόψεων και μεθόδων μεταξύ των συμμετεχόντων και των συνοδών-δασκάλων κι ασφαλώς καμία κριτική δεν κάνω στους καλούς μαθητές και μαθήτριες και στους συνοδούς, αλλά για να είμαστε και λίγο πραγματιστές , το να ερμηνεύονται τα παραπάνω αποτελέσματα από την Μαθηματική Εταιρεία σαν «Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τις προσπάθειές της για την αναβάθμιση της μαθηματικής παιδείας στη χώρα μας.» (τρίτο και μεγαλύτερο χμμ..) , ε! είναι λίγο προκλητικό, πώς να το κάνουμε!
    Δηλαδή αν η μαθηματική παιδεία έχει αναβαθμιστεί και η Ελλάδα βγαίνει 7η στα Βαλκάνια…

    ΥΓ. Για την επέτειο της έκδοσης των Principia, είναι σχετικά άγνωστο νομίζω ότι η Royal Society αποφάσισε «να εκδοθεί άμεσα με ευανάγνωστους χαρακτήρες» αλλά το κόστος της έκδοσης αναγκάστηκε να το πληρώσει από την τσέπη του ο Halley (ο γνωστός μπαμπάς του κομήτη).

  98. Νέο Kid Στο Block said

    Διόρθωση στο 97. in fine: (ο μπαμπάς του γνωστού κομήτη). Σίγουρα ο γιος είναι πιο γνωστός από τον μπαμπά! 🙂

  99. LandS said

    #97 Νονός του γνωστού κομήτη ίσως;

  100. Νέο Kid Στο Block said

    99. Ε,ναι! Νονός πιο σωστά! 🙂
    (γιατί ο αληθινός μπαμπάς , τρέχα γυρευόπουλος πούθε βαστάει η κοσμική του σκούφια..) 🙂

  101. Zazula said

    Αν είσαι αναγκασμένος να δουλεύεις Ιούλιο, τότε ο μήνας δεν july. 😛

  102. sarant said

    Για τον Αύγουστο τι υπάρχει;

  103. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Ευτυχώς δε μου συμβαίνει συχνά ν’ ακούω Γιούνης και Γιούλης ή Ιούνης και Ιούλης. εκτός από κάτι ψαγμένους. Για τη λαϊκιά γλώσσα τα είπαμε πρόσφατα.
    Δεν είναι κακό να δοκιμάζει κανείς κάτι να δει αν του πάει… αλλά είναι (ακατ)ανόητο να επιμένει.

  104. Zazula said

    @102: Δεν γνωρίζω κάτι, αλλά το ου (aout) μού φαίνεται πολλά υποσχόμενο. 😀

  105. Νέο Kid Στο Block said

    Καλημέρα!
    Σα σήμερα, το 1856, γεννήθηκε στο Σμίλιαν (σημερινή Κροατία, τότε Αυστρο-Ουγγαρία), ένα απο τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα μυαλά της ανθρωπότητας, ο Νίκολα Τέσλα. (και επίδοξος ελευθερωτής της από τα ενεργειακά της δεσμά και τις συνεπακόλουθες αδικίες)
    Δεν είναι τυχαίο ότι έχει τη δική του μονάδα στο SI ,για την ένταση μαγνητικού πεδίου, το τέσλα Τ.
    Είναι ίσως αξιοπερίεργο οτι συνήθως το τεσλα ορίζεται μέσω φερώνυμων επίσης μονάδων. Ισοδυναμεί με ένα Νιούτον ανά Αμπέρ ανά μέτρο ή με ένα κιλό ανά Κουλόμπ ανά δευτερολεπτο ή με Βέμπερ (Wb) ανα τετραγωνικό μέτρο. 🙂

  106. τυφλόμυγα said

    Καλημέρα.

    Στις 7 Ιουλίου 1930 πέθανε ο μπαμπάς του Σέρλοκ Χολμς, σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Conan_Doyle

    Επειδή ο #88 ένα δίκιο το ‘χει, στις 30 Ιουλίου 1818 γεννήθηκε η Έμιλυ Μπροντέ.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Bront%C3%AB

    Κι επειδή συζητήθηκε πολύ το Ιούλιος/ Γιούλης κτλ, κι επειδή είναι βαρετό να ξαναπαραθέσω πίνακα του Τσαρούχη -έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστός δημοτικιστής-, βάζω το θρησκευτικό εορτολόγιο της 15ης Ιουλίου http://tinyurl.com/cvto7xq όπου βλέπουμε: Βλαδίμηρος, Βλαντίμηρος, Ιουλίττα, Ιουλίτα, Ιουλίττη, Ιουλίτη, Γιουλίττα, Γιουλίτα, Γιουλίττη, Γιουλίτη, Κήρυκο.

  107. silverkid said

    Σήμερα είναι του Προφήτη Ηλία:

  108. silverkid said

    Επίσης, σήμερα υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο Μεγαλέξαντρος.

    Σίγουρα δεν είναι Λέων;

  109. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #105 (τώρα το είδα)
    Η Σέρβα σύζυγος απαιτεί να γράψω ότι ήταν ορθόδοξος και Σέρβος… 😀

  110. Μαρία said

    109 Αν δεν το είδες…
    http://www.dailymotion.com/video/xqkepz_yyyyyy-yyyyy-balkan-express-et3_people

  111. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ευχαριστώ.

  112. […] που πήρε τ΄όνομά του από ιστορικό πρόσωπο -ο άλλος είναι ο Ιούλιος. Προηγουμένως ονομαζόταν Sextilis, έκτος μήνας δηλαδή στο […]

Σχολιάστε