Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ολυμπιακά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 28 Ιουλίου, 2012


Η Ολυμπιάδα του Λονδίνου άρχισε χτες, λογικό είναι τα σημερινά μεζεδάκια να ονομαστούν ολυμπιακά, όσο κι αν στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν αφορούν τους Ολυμπιακούς αγώνες, δεν είναι δηλαδή μαργαριτάρια από ζωντανές μεταδόσεις (που άλλωστε μόλις άρχισαν) ή από άρθρα για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο τίτλος περισσότερο χρονολογικά προσδιορίζει τα μεζεδάκια. Ωστόσο, επειδή στο χτεσινό άρθρο ασχολήθηκα με το (οριακά) ρατσιστικό τιτίβισμα και όχι με δυο γλωσσικά των Ολυμπιακών αγώνων, έχω σκοπό να τα παρουσιάσω εδώ, γιατί αλλιώς θα μπαγιατέψουν.

Και το πρώτο ολυμπιακό μας μεζεδάκι είναι ακριβώς η λέξη «Ολυμπιάδα». Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως ολυμπιάδα σημαίνει αποκλειστικά το διάστημα των τεσσάρων ετών ανάμεσα σε δυο διαδοχικές διοργανώσεις, και ότι είναι λάθος να τη χρησιμοποιούμε για την ίδια τη διοργάνωση, να λέμε Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν στηρίζεται κάπου. Αν δείτε όλα τα νεοελληνικά λεξικά, η λ. Ολυμπιάδα έχει δύο σημασίες, αφενός τη διοργάνωση και αφετέρου το διάστημα, την τετραετία. Πρωταρχική είναι η σημασία της διοργάνωσης. Για παράδειγμα, στο ΛΚΝ (τα ίδια περίπου λέει και ο Μπαμπινιώτης, αλλά το ΛΚΝ υπάρχει ονλάιν): ολυμπιάδα η [olimbiáδa] : 1. η τέλεση των ολυμπιακών αγώνων: H πρώτη ~, που τοποθετείται στα 776 π.X. H πρώτη ~ μετά την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων έγινε στην Aθήνα το 1896. H εικοστή τρίτη ~ του Λος Άντζελες. H χρυσή ~. H Aθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση της ολυμπιάδας του 2004. || (επέκτ.): ~ σκακιού / τραγουδιού. 2. το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών που παρεμβαλλόταν ανάμεσα σε δύο ολυμπιάδες κατά την ελληνική αρχαιότητα, ως χρονολογική μονάδα: Tο δεύτερο έτος της πρώτης ολυμπιάδας, το 775 π.X. 

Όχι μόνο υπάρχουν καθιερωμένες χρήσεις όπως Ολυμπιάδα σκακιού, ολυμπιάδα τραγουδιού, χρυσή ολυμπιάδα,αλλά επίσης η σημασία Ολυμπιάδα = η τέλεση των αγώνων είναι ήδη αρχαία (το Λίντελ Σκοτ δίνει πρώτη αυτή τη σημασία!), π.χ. ο Πίνδαρος, όταν γράφει πύκτας δ΄ ἐν Ὀλυμπιάδι νικῶν, σαφώς εννοεί τη διοργάνωση, όχι το τετραετές διάστημα! Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Βηματοδότης είχε ειρωνευτεί κάποιους δημοσιογράφους που είχαν χρησιμοποιήσει τη λέξη Ολυμπιάδα σαν συνώνυμο των Ολυμπιακών αγώνων και είχα γράψει (τότε δεν είχα ιστολόγιο) το εξής σημείωμα που ξαναγίνεται επίκαιρο. Προσωπικά, τη σημασία «ολυμπιάδα=τετραετές διάστημα» θυμάμαι να την έχω χρησιμοποιήσει μόνο στα αστεία, όταν φοιτητές πειραζόμασταν, ότι έτσι που πάμε δεν θα πάρουμε πτυχίο ούτε σε τρεις ολυμπιάδες. Επομένως, αν κάποιος σας πει ότι κακώς λέτε «Ολυμπιάδα του Λονδίνου», μην τον πιστέψετε.

Και πάμε τώρα στα κανονικά (μη ολυμπιακά) μεζεδάκια, που μαζεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, και ξεκινάμε με ένα νέο θύμα της σιλικόνης. Κάθε τόσο κάποιος επιφανής (και συχνά καβαλημένος) κάλαμος πέφτει θύμα της σιλικόνης, και δεν εννοώ (όπως είμαι βέβαιος ότι σκεφτήκατε) τα ενθέματα στήθους, αλλά το μεταφραστικό μαργαριτάρι να μεταφράζουν σιλικόνη το silicon, που είναι το πυρίτιο, ενώ η σιλικόνη είναι silicone και αυτό το γραμματάκι κάνει όλη τη διαφορά.

Το νέο θύμα της σιλικόνης είναι κάποιος που πολύ του αρέσει να βρίσκει λάθη σε άλλους, ο Στέφ. Κασιμάτης, ο οποίος έγραψε τις προάλλες στην Καθημερινή για κάποιον ότι «ως διοικητής της στρατιωτικής ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ το 1855 απέβαλε διά παντός από τη σχολή έναν μπουμπούνα ονόματι Τζέιμς Μακνίλ Χουίστλερ, επειδή σε διαγώνισμα στη Χημεία έγραψε ο αθεόφοβος ότι η σιλικόνη είναι αέριο, και έτσι, χωρίς να το ξέρει, ο Λι άνοιξε τον δρόμο για να αποκτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον πρώτο σημαντικό ζωγράφο τους«. Αν όμως είναι μπουμπούνας όποιος γράφει ότι το πυρίτιο είναι αέριο, αναρωτιέμαι τι είναι όποιος μεταφράζει το silicon ως σιλικόνη και δεν του περνάει από το μυαλό ότι το 1855 δεν υπήρχε ούτε η λέξη silicone ούτε βέβαια η σιλικόνη η ίδια (ένας χημικός θα έλεγε ότι πρόκειται όχι για μια ένωση αλλά για οικογένεια πολυμερών συνθετικών ενώσεων).

Και παρεμπιπτόντως, τον… μπουμπούνα τον ζωγράφο μπορούμε να συζητήσουμε αν θα τον πούμε Χουίσλερ, Γουίσλερ ή Ουίσλερ, αλλά αυτό το ρημάδι το t δεν προφέρεται!

Ο υλατζής του skai.gr έχει προβλήματα με τη γεωγραφία -φταίνε όμως κι οι πυρκαγιές που πάνε και ανάβουν στα κατσάβραχα και σε άγνωστα μέρη. Έτσι, τις προάλλες που ξέσπασε πυρκαγιά στον Μέρωνα του Ρεθύμνου, ο τίτλος φοράει φουστάνια στο τοπωνύμιο: Πυρκαγιά στη Μέρωνα του Ρεθύμνου. Και την άλλη μέρα που έπιασε μια πυρκαγιά στην στον Αλισσό Αχαΐας και άλλη μια στα Δεμοιριάνικα Λακωνίας, ο τίτλος πραγματοποιεί… συγχώνευση για λόγους οικονομίας: Μαίνεται η φωτιά στα Δεμοιριάνικα Αχαΐας! Και βέβαια, η φωτογραφία (αρχείου) είναι η ίδια.

Γράφτηκε στο protagon.gr: Η ιστορία θυμίζει τον μύθο του Σισύφου. Οι «κριτές των νεκρών» τον καταδίκασαν να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού. Φτάνοντας στην κορυφή, η πέτρα δεν σταθεροποιείτο και έπεφτε από την άλλη, εκείνος τον κουβαλούσε ξανά ενώ ένας γύπας του έτρωγε τα σωθικά. Αυτό βέβαια είναι δανεικό από τον Προμηθέα -ίσως εφαρμόζεται, λόγω κρίσης, πρόγραμμα συγχώνευσης και στη μυθολογία. Πάλι καλά που δεν συνέχισε γράφοντας ότι, ξερωγώ, ενώ ο Σίσυφος έσκυβε να πιει νερό εκείνο χανόταν ή πως ό,τι έπιανε γινόταν χρυσάφι.

Και πάμε στο δεύτερο ολυμπιακό μας μεζεδάκι, τη λέξη «τριπλούν» που ήρθε πρόωρα στην επιφάνεια μετά το άκυρο άλμα της αθλήτριας του τριπλούν. Πολλοί λένε ότι αυτό που μόλις έγραψα είναι σολοικισμός, διότι έπρεπε να λέμε «αθλήτρια του τριπλού». Όμως, τα νεότερα λεξικά δέχονται ότι η λέξη είναι άκλιτη, οπότε μπορούμε άφοβα να συνεχίσουμε να το λέμε «αθλητής του τριπλούν», «ρεκόρ του τριπλούν», «τελικός του τριπλούν» όπως όλος ο κόσμος. Κι αν ήθελαν να το κλίνουμε, ας το έλεγαν «τριπλό άλμα».

Το επόμενο το ψάρεψαν στη Λεξιλογία και έχει πλάκα. Σε ένα άρθρο των Νέων γράφτηκε, ανορθόγραφα βέβαια, «ομοφυλοφύλων«. Σε ένα άλλο άρθρο, πάλι στα Νέα, η συμμετρική ανορθογραφία: ομοφιλόφιλος. Προφανώς, ο ένας συντάκτης είχε πάρει όλα τα ύψιλον και ο άλλος όλα τα γιώτα!

Ιδιότυπη σύνταξη, δυο φορές στην ίδια πρόταση, στο skai.gr: «τα ελικόπτερα συνεχίζουν να επί αρκετή ώρα υπερίπτανται πάνω από τους λόφους όπου έλαβε χώρα η συμπλοκή, αποζητώντας και επιτιθέμενα στους λιγοστούς αντάρτες που έχουν απομείνει». Και προφανώς ύστερα αποτελειώνουν τους λιγοστούς αναγνώστες που έχουν απομείνει.

Την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας την είδα και μου άρεσε πολύ. Δεν την είδα σε ελληνικό κανάλι, αλλά μια φίλη στο Φέισμπουκ ψάρεψε το σχεδόν αναπόφευκτο «η αυτού μεγαλειότης η βασίλισσα Ελισάβετ» και το γενικομανές «το ελικόπτερο ίπταται του σταδίου».  Πολύ πιθανό να ειπώθηκαν και άλλα, δεν είναι εύκολο να αποφύγεις τα μαργαριτάρια σε τέτοιες μεταδόσεις.

Και εδώ κάπου τελείωσαν τα ολυμπιακά μας μεζεδάκια, εκτός αν συμπληρώσετε τα δικά σας!

134 Σχόλια to “Ολυμπιακά μεζεδάκια”

  1. bernardina said

    Το η αυτού μεγαλειότης η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ειπώθηκε μόνο μία, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές, άρα δεν ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου του (ή ερήμην του λόγου του, όπως άκουσα να λένε μια φορά :mrgreen: ). Ύστερα ήρθε κι εκείνο το ελικόπτερο που ίπταται του σταδίου και μ’ αποτελείωσε.
    Παρεπιφτού, αν αναζητήσετε τα θέματα με τις περισσότερες γκουγκλιές στο http://www.google.com/trends/hottrends/olympics θα δείτε ότι μέχρι στιγμής, η επίμαχη φράση της τριπλουνίστριας έχει επισκιάσει σχεδόν κάθε άλλο εκτός από την τελετή έναρξης. (στη δεύτερη σελίδα, αν πατήσουμε το more ). Κρίμα…,
    Καλημέρα!

  2. JS said

    H χερ μεγαλειότης η βασίλισσα Ελισάβετ . Σαχλό…

  3. Νέο Kid Στο Block said

    Καλημέρα!
    Μα καλά ,αυτός ο κύριος δεν έχει δει την ταινία με αυτόν τον τύπο που έπαιζε και μουσική ψες στο Λονδίνο, για την «Ουίσλερς μάδερ» http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Whistlers_Mother_high_res.jpg/300px-Whistlers_Mother_high_res.jpg

    Η τελετή έναρξης (την είδα μέχρι που άρχισε η παρέλαση)μού άφησε ανάμικτες εντυπώσεις. Τις συνοψίζω σε λίστα φθίνουσας βαθμολογίας.
    1. Η Her Majesty πηδάει με το αλεξίπτωτο. 12 points (αν μη τι άλλο, οι βρετανοί συνεχίζουν να έχουν το ιδιότυπο χιούμορ τους, ακόμη και σε Υψηλό επίπεδο)
    2. Πολιπολιτισμικότητα και υπενθύμιση ότι υπάρχουν και ΑΜΕΑ. 10 ποιντς
    3. Έλλειψη Βρετανικού μεγαλοϊδεατισμού και Rule Britannia! 10 points
    4. Μουσική γενικά κάτω του μετρίου (για βρετανούς) 7 ποιντς.
    5. Μr Been και παρωδία Chariots of fire (δεν κόλλαγε!) 5 points
    6. Βιομηχανική επανάσταση (ξεκίνησε ωραία, αλλά παρατράβηξε) 5 points.
    7. Χάρυ Πότερ και συναφή (ομοίως με 6. και χειρότερα) 4 points.

    Άκουγα την κυπριακή περιγραφή και έπιασα δυο μεζεδάκια.
    Οι ολυμπιακοί κύκλοι που ήταν στην στρατόσφαιρα (!!) και την (Η) Μπαγκλαντές .

  4. Εκτός αυτού, την προσφώνησε (περισσότερες από μία φορές) ως «Αυτού Υψηλότης»! Αν το άκουγε η Ελισάβετ θα πάθαινε… Τέτοια παραβίαση του πρωτοκόλλου σε τόσο επίσημη τελετή–μα τι μαθαίνουν τέλος πάντων αυτοί οι Έλληνες;
    Ως προς τη βαθμολογία της τελετής, η όλη ιστορική αναδρομή μου άρεσε, και ιδιαίτερα η εκτεταμένη αναφορά στο NHS που το γνωρίζω καλά και το εκτιμώ απεριόριστα (θα είχαμε/έχουμε ποτέ ανάλογη εκτίμηση στο ΕΣΥ μας;). Ο Mr Bean μου έδωσε το γέλιο της ζωής μου. Από εκεί και πέρα, το άρτι του Σαββατόβραδου παρατράβηξε.

  5. ppan said

    Εμένα μου άρεσε πολύ «Το Βασίλειο της Δανίας ή απλά Δανία», δυστυχώς δε συνέχισε «και για τους φίλους Νίτσα». Επίσης η Τζέιν Τάδε, που μετέφερε την φλόγα πάνω στην βάρκα που οδηγούσε ο Μπεκαμ, κι ήταν -η Τζέιν- ποδοσφαιριστής.
    Πάρτε μπύρες ούζα τσίπουρα διότι με Χατζηγεωργίου και άλλους τέτοιους τα μεζεδάκια θα σερβίρονται ακατάπαυστα.

  6. ppan said

    Εντυπωσιακό που η τελετή βασίστηκε, στο ιστορικό της ας πούμε μέρος στον 19ο αιώνα, ακόμη και η απαγγελία του Σέξπιρ μπήκε σε αυτό το πλαίσιο. Εμείς μόνο προ Χριστού ιστορία νομίζουμε ότι έχουμε, μας βρωμάνε τα υπόλοιπα.

  7. bernardina said

    Απλώς αυτοί δεν έχουν ιστορία προ Χριστού :mrgreen: Ως γνωστόν έτρωγαν βελανίδια 😆

  8. JS said

    4:
    > Ο Mr Bean μου έδωσε το γέλιο της ζωής μου .

  9. ppan said

    7: Κι η Ελισάβετ η Α σκαρφάλωνε στα δέντρα 🙂

  10. Δεν χρειαζόταν το Φέισμπουκ, το έχουμε στο ιστολόγιο https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/27/voulatweet/#comment-126644 😀
    Και ως αυτήκοος, βεβαιώνω ότι «η Αυτού Μεγαλειότης» δεν ακούστηκε ούτε μια φορά. Πάντα έλεγε «Αυτού Υψηλότης»…

  11. ppan said

    Ναι βρε παιδιά, αλλά μάθαμε με πόσες χώρες συνορεύει η κάθε χώρα! Επίσης πόσο «κόσμο» ‘εχει, διότι σπανίως είχαν κατοίκους.

  12. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  13. gpoint said

    #3
    Δεν ξέρω αν είναι μεζεδάκι η Μπαγκλαντές και όχι το Μπάγκλαντες. Μήπως ο Καναδάς έχει ούμπαλα που μας βγαίνει αρενικός όπως και ο Παναμάς ; Εξ άλλου έχω ακούσει Κύπριους να λένε ο Ισραήλ αντί του δικού μας ουδέτερου, υπάρχει κριτήριο για το ποιό είναι σωστό ;

  14. Έχω την εντύπωση ότι στο ιστορικό μέρος προσπάθησαν να δείξουν την προσφορά της Αγγλίας στον κόσμο με Σέξπιρ, βιομηχανική επανάσταση κλπ. Ίσως θα έπρεπε να δείξουν, σαν επίτευγμα, πώς κατάφεραν με λίγες χιλιάδες να κυβερνήσουν τις Ινδίες… 😀
    Γενικά, αν και οι εικόνες μου άρεσαν, η τελετή μου φάνηκε χωρίς ρυθμό, όλα κυλούσαν αργά.

  15. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Μια και η τελετή επισκίασε (όχι απρόσμενα) όλα τα άλλα, να πω ότι κι εγώ γέλασα πάρα πολύ με τον Μίστερ Μπιν.

  16. ppan said

    «Ο» Ισραήλ είναι βιβλικό! Ο Καναδάς όσο νάναι μορφολογικά είναι αρσενιικός,τώρα ως ψυχισμός δεν γνωρίζω 🙂 Πιστεύω ότι όσα δεν συμμορφώνονται στους δικούς μας μορφολογικούς κανόνες είναι συνήθως ουδέτερα.

  17. ppan said

    14: Δεν έδειξαν όμως πχ Νεύτωνα! Και ξαναλέω ο -λίγος-Σέξπιρ δεν μπήκε ως ελισαβετιανή εποχή, ενώ θα μπορούσε.

  18. ppan said

    Αυτό με τη σιλικόνη είναι απίστευτο. Πιστεύει αλήθεια ο Κασιμάτης οτι η Σίλικον Βάλευ, που δεν μπορεί θα την έχει ακουστά, είναι κάτι σαν το Πλέιμποϊ Μάνσιονς;

  19. #17
    Δίκιο έχεις. Άβυσσος η ψυχή του καλλιτέχνη…

  20. Νέο Kid Στο Block said

    Και μένα Ppan μού έκανε εντύπωση (εκτός αν είναι στα επεισόδια που έχασα, οπότε ζμπαθάτε με) η έλλειψη αναφοράς στην επιστήμη . Mα είναι δυνατόν να μην παίζει ο Νιούτον, τουλάχιστον! Εντάξει ο Τιούρινγκ είναι μια πονεμένη ιστορία για τους εγγλέζους (άσε που θα θύμιζε την πρόσφατη γελοία και παντελώς περιττή συγγνώμη του Γκόρντον Μπράουν..) αλλά δείξτε κάτι ρε εγγλέζοι ! Άσε που θα μπορούσαν να συνδυάσουν ωραία την λογοτεχνία ,ας πούμε του Βύρωνα (όχι του Πολύδωρα, του λόρδου!) με την κόρη του την Ada (που είναι ο πρώτος προγραμματιστής της ιστορίας ,συνεργάτιδα του θρυλικού Τραρλς Μπάμπατζ και έχει και δική της γλώσσα).
    YΓ. Δεν έβαλα η «πρώτη προγραμματίστρια» για την Ada Augusta Byron, για να μη νομισθεί ότι ήταν η πρώτη γυναίκα προγραμ.

  21. ppan said

    Α δεν τόξερα αυτό για την Άντα! Όταν λέμε Νιούτον εννούμε Χέλμουτ, υποθέτω; 🙂

  22. JS said

    Πάντως η σχεδόν απείραχτη, σκηνή από τους Δρόμους της Φωτιάς ήταν όλα τα λεφτά .
    Ολυμπιακοί Αγώνες του 1924 στο Παρίσι και ο κρυφός ρατσισμός των Άγγλων!

  23. spiral architect said

    Τουλάχιστον θυμηθήκαμε την παιδική μας αθωότητα. :mrgreen:
    Για φαντάσου να έκαναν καμιά αναφορά σε αυτό:

  24. Αγγλικό πετσόκομμα της Κλασικής Βρετανικής ιστορίας και μυθολογίας.

    1. Πυθέας, που ανακάλυψε τη Βρετανία
    2. Τείχη Αδριανού, Αντωνίνου
    3. Βρετανορωμαϊκά μωσαϊκά, αγγεία κτλ
    4. Αστερίξ στη Βρετανία
    5. Βασιλιάς Αρθούρος

    Αν έμπαιναν αυτά, θα τα πιο σφιχτή η πλαδαρή ροή της αφήγησης, και θα κέρδιζε περισσότερη γκάμα θεατών. Από την Ελλάδα, που έχει πρήξει τον κόσμο με τα αρχαία της, πήγαμε στο άλλο άκρο. Το ένα γιατί να αποκλείει το άλλο;

    Σίγουρα θα μείνει, πάντως, στην ιστορία ως κάτι ξεχωριστό, που πρόβαλε τον
    λαϊκό μοντέρνο κόσμο.

  25. ppan said

    24: Για αλλαγή. Εμένα μου άρεσε ως ιδέα. Εξάλλου η αρχαιολατρεία είναι το μόνο αποκούμπι των ξοφλημένων ή αυτών που αισθάνονται έτσι.

  26. sarant said

    Και η τελετή του 2004 πάντως, αν θυμάμαι καλά, δεν είχε μόνο αρχαία. Ή όχι;

  27. Νέο Kid Στο Block said

    Μόλις είδα σε επανάληψη την αφή της φλόγας.
    Την άναψαν οι μπούκηδες! Είχαν πονταριστεί μεγάλα ποσά πάνω στο ποιος ή ποια θα άναβε το βωμό και τελικά ηταν ΠΟΙΟΙ! Ωραία η ιδέα της ομαδικής αφής από τους πιτσιρικάδες, κι όλα τα μπετ-τζάνκια στον κουβά! 🙂

    Ppan: Ασφαλώς τον Χέλμουτ εννοούσα! Ο άλλος, είναι σκέτος σερ! 😆

  28. ppan said

    Είχε μια στάλα κατοπινα αλλα για το ονόρε και βεβαίως για την κατοχύρωση της συνέχειας, του απόλυτου φυλαχτού μας.

  29. ppan said

    Βρε Κιντ, μην αλλαζεις πληκτρολόγιο για χάρη μου, και ππαν ακούω, κι ας μην με λένε (π)παναγιώτα!

  30. Οι ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία εποχή, δηλαδή τα 1170 χρόνια (776 π.χ. ως το 393 μ.χ. που τους κατάργησε ο Θεοδόσης), όπως μούχε πει ένας παππεπίππαπός μου, που είχε βγάλει εισιτήριο διαρκείας, λέγονταν απλώς «ολύμπια» – τα ολύμπια. Τα έτη που μεσολαβούσαν τα λέγανε πενθετηρίες, γιατί λογαριάζανε από την αρχή των προηγούμενων ολυμπίων, ως το τέλος των επομένων. Αναφέρομαι σ’ αυτά τα 1170 χρόνια που είναι τα ιστορικά, γιατί υπάρχει και η μυθολογική περίοδος, με Ηρακλή κλπ, για τα οποία ξέρουμε λίγα πράγματα.
    Πάντως αυτός ο πρόγονός μου με το διαρκείας, μου είχε πει ότι πολλές νίκες ήσαν μουσαντένιες, γιατί οι μεγάλοι χορηγοί, δωροδοκούσαν τα φτωχαδάκια από το χωριό μου – οι οποίοι ήσαν αθληταράδες – και κάθονταν και χάνανε….(Θα τα ξαναπούμε εντός της ημέρας. Άντε καλά ολύμπια νάχουμε στο Λονδίνο)

  31. JS said

    26:
    Είχε κι άλλα, Γιάννα λ.χ. Αθήνα 2004 – Τελετή Έναρξης (Full).

  32. Alexis said

    Είναι ο Αλισσός και όχι η Αλισσός 🙂

  33. JS said

    31:
    (δεν έπιασε). Τώρα;

    Αθήνα 2004 – Τελετή Έναρξης (Full).

  34. Καταπληκτικά τα μεζεδάκια σήμερα Νικοκύρη! Και μια και μόλις ξύπνησα, τα απόλαυσα για πρωινό! 🙂
    Τον κ.Κασσιμάτη τον έχουμε συλλάβει αρκετές φορές να τρατάρει μεζέδες, έτσι; Λέτε να μας επισκεφθεί κι αυτός καμία μέρα όπως ο άλλος μεγάλος, ο Π.Μ.; 🙂

    Την τελετή έναρξης δεν την είδα, ήμουν έξω. Ξέρει κανείς αν την βρίσκουμε κάπου στο ιντερνέτι σε καλή ποιότητα;

    Καλημέρα σε όλους και καλό ΣΚ! 🙂

  35. Νέο Kid Στο Block said

    Μάλλον στο protagon, τούς μπέρδεψε το παρακάτω λογοτεχνικό απόσπασμα του Carlo Frabetti (σε μετάφραση Αχ. Κυριακίδη)

    «Ούτε το νερό χάνεται στο χώμα όταν σκύβει να πιεί, ούτε τα κλαδιά τα παίρνει ο αέρας όταν απλώνει το χέρι του να κόψει τούς καρπούς τους. Πίνει και τρώει ώσπου να χορτάσει, μα το επόμενο λεπτό ξαναπεινάει και ξαναδιψάει. Η τιμωρία του είναι να χάνει πολύτιμο χρόνο με το να σβήνει ορέξεις που αναζωπυρώνονται αμέσως.
    Ο Τάνταλος είναι ο Σίσυφος, κι ο δικός του βράχος είναι η επιθυμία» (Από το La ciudad rosa y roja)

    Ο Προμηθέας κολλάει στο….χμ.. πουθενά! 😆

  36. sarant said

    32: Μάλλον δίκιο έχεις, ευχαριστώ!

  37. Δημήτρης Μ. said

    Τελετές χωρίς Γιάννα είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο.

  38. spiral architect said

    Θαρρώ πως μία ήταν η τελετή λήξης που επισκίασε ακόμα και τις πιο πετυχημένες τελετές έναρξης:

    (μιας και θυμηθήκαμε τα νιάτα μας)

  39. Την αναφορά στο διάσημο άφωνο ηθοποιό τη χάσατε, παρακολουθώντας τον…

  40. ΠΑΝΟΣ said

    Εκείνο που μού προκάλεσε αναπόφευκτους συνειρμούς και συνεπώς θλίψη,ήταν η δίκαιη περηφάνια τους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους. Κατανοητό,νομίζω,γιατί…

  41. Την ίδια στιγμή που κουκουλώνονταν οι αντιδράσεις για το κουτσούρεμα του ΕΣΥ τους, και μπουζουριάζανε ουκ ολίγους διαδηλωτές όλη μέρα· το BBC δεν πρόκανε στην περίπτωση αυτή, βέβαια. Είναι πιο εύκολο το ρεπορτάζ για το Πεκίνο.

  42. 26 ναι, είχε και άλλα φολκλορικά, από εδώ τελειώνουν οι αρχαίοι, και αρχίζουν
    βυζαντινοί αυτοκράτορες, ο Αϊ-Γιώργης με το δράκο, κολοκοτρώνηδες, φουστανέλες, αθλητές του 1896, και ρεμπέτες.

    Με το «λαϊκό μοντέρνο» εννοούσα την βιομηχανική-τεχνολογική επανάσταση, και τη νεολαιΐστική κουλτούρα. Π.χ. για πρώτη φορά προβλήθηκε δίχως ενοχές το ίντερνετ
    έτσι όπως το χρησιμοποιεί η νεολαία.

  43. τυφλόμυγα said

    Μ’ άρεσε αρκετά η τελετή έναρξης. Ήταν ωραία η σύντομη ιστορική αναδρομή. Μ’ άρεσε η αναφορά στην παιδική -και όχι μόνο- λογοτεχνία τους, στο σινεμά και την τεράστια μουσική τους βιομηχανία. Τρεις ή τέσσερις φορές έχουν αναλάβει την διοργάνωση σύγχρονων Ο.Α. Επρεπε κάθε φορά να δείχνουν τα 1000και χρόνια ζωής του βασιλείου ή τον μεγαλοϊδεατισμό της αυτοκρατορίας; Σιγά. Έδωσαν έμφαση στα πολιτικά δικαιώματα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους χωρίς ίχνος στόμφου, με απλό, χαρούμενο, νεανικό τρόπο και το γνωστό βρετανικό χιούμορ. Τόνιζαν από την αρχή ως το τέλος ότι είναι μια ανοιχτή, πολυπολιτισμική κοινωνία. Το έγραψα και χτες, μ’ άρεσε η επιλογή να κυριαρχήσει στην τελετή έναρξης η βρετανική ποπ κουλτούρα των τελευταίων εκατό ετών. Υπέροχοι σε όλα.

  44. gpoint said

    #16
    βρε κορίτσι μου ππαν τι μου έκανες μεσημεριάτικα μ’ αυτήν την …μορφολογική αρρενωπότητα του Καναδά ! Δεν μπορούσα να την καταλάβω , ούτε του Παναμά και άρχισα τα τρελλά μου : τρισύλλαβες λέξεις όλες η συλλαβές με -α και η μεσαία -να, αυτό είναι το μυστικό της αρρενωπότητας σκέφθηκα ! Οταν μάλιστα ανακάλυψα πως και ο ανανάς είναι αρσενικός κόντευα να πεισθώ ώσπου το μάτι μου έπεσε σ’ ενα αναμφισβήτητο δείγμα αρρενωπότητας τρισύλλαβο, όλες σε-α, η μεσαία συλλαβή -να και ήταν Η μπανάνα !!!!!

  45. Immortalité said

    Η τελετή του 2004 δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρχαιολατρική. Το αντίθετο μάλιστα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί μερικοί δεν μπορούν να αξιολογήσουν κάτι παρά μόνο συγκρίνοντάς το με το αντίστοιχο δικό μας. Αλλά έτσι είναι, τα δικά μας είναι πάντα σύκα και των άλλων καρύδια. Αν έπεφτε ο ΠτΔ με αλεξίπτωτο θα λέγαμε ότι είμαστε γελοίοι. Η πτώση της Βασίλισσας ήταν δείγμα βρετανικού χιούμορ υψηλού επιπέδου.

    @39 Δηλαδής;

  46. freierdenker said

    Κι εγώ βρήκα ενδιαφέρουσα την έμφαση στο «λαϊκό μοντέρνο». Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα, εκτός ίσως απο τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο, λόγω έλλειψης διεθνώς αναγνωρίσιμου υλικού (ποπ, χάρι πότερ, μποντ, μπιν).

    Ένα άλλο πρωτοποριακό στοιχείο ήταν οι «σκοτεινές πινελιές», ίσως σαν μια «απάντηση» του Λονδίνου στο Πεκίνο. Ανεξάρτητα από πως το εισέπραξε ο καθένας (εμένα μου άρεσε, με εξαίρεση εκείνη τη μεγάλη κούκλα στο κέντρο του σταδίου), ήταν και μια αναγνώριση οτι υπάρχουν και κάποια φυσικά όρια και οι τελετές δεν μπορεί να διαγωνισμός λαμπρότητας. Νομίζω λοιπόν ότι τα σκοτεινά χρώματα είναι ένα στοιχείο που θα υπάρχει και σε επόμενες τελετές έναρξης.

    Για το 2016 στη Βραζιλία, περιμένω αρκετή Γη, Φύση και Αμαζόνιο μαζί φυσικά με σάμπα, Πελέ και μοντέρνα Βραζιλία.

  47. Νέο Kid Στο Block said

    Ιμμόρ, η αξιολόγηση του χιούμορ είναι βέβαια πάντα υποκειμενικό θέμα, αλλά αν έπεφτε ο Παπούλιας με αλεξίπτωτο ή μάλλον για να φέρω μια πιο ταιριαστή αναλογία με pop culture όπως είναι ο shaken, not stirred! , αν είχαμε ντύσει τον Παπούλια χατζηαβάτη στο «Ο Καραγκιόζης και ο κατηραμένος όφις» ναι! θα ηταν γελοίο! Οι εγγλέζοι ,μ’όλα τα στραβά και περίεργά τους, ναί! δεν έχουν σχετικά κόμπλεξ και ρίχνουν την Αλισαβού από το τσόπερ (και κόβουν και κανα κεφάλι Βασιλιά αμα λάχει..) 🙂

  48. Immortalité said

    @47 Δηλαδή αυτονών δεν είναι γελοίο επειδή «δεν έχουν σχετικά κόμπλεξ», το δικό μας θα ήταν επειδή είμαστε κομπλεξαρισμένοι;

  49. Ο Ρ. Άτκινσον είναι κατά Χατζηγεωργίου ο «διάσημος άφωνος ηθοποιός».

  50. Νέο Kid Στο Block said

    48. Ε ναι! Σε ό,τι έχει να κάνει με το τι σημαίνει «Ιξουσία κι κύρους, ρε!» και το τί είναι «πρέπον» για τους φορείς της,πα να πεί.

  51. Immortalité said

    @49 Εγώ δεν το παρακολούθησα και δεν το ‘πιασα. Ώστε έτσι ο έρμος, άφωνος! 🙂

    @50 Εντάξει μικρέ, άλλωστε το είπα και παραπάνω. Τα δικά μας σύκα, τα δικά τους καρύδια.

  52. Ο Χατζηγεωργίου είναι απλώς απαράδεκτος! Εκτός από το «αυτού υψηλότης» και τα υπόλοιπα που επισημάνατε, υπήρξε και το «αγνώστου προέλευσης».
    Προφανώς υπήρξαν και άλλα μαργαριτάρια, αλλά δεν τα αλιεύσαμε, προφανώς επειδή μιλούσε μέσα από τα δόντια του!
    Όσο για την ίδια την τελετή, ευτυχώς που ήταν ο υπέροχος Mr Bean!
    Συγκινητική η προσπάθεια του Ντάνι Μπόιλ να μας πείσει ότι υπήρχαν και μαύροι βιομήχανοι!!!
    Ελπίζω ότι, με εκείνα τα τέρατα που φόβιζαν τα παιδάκια στο νοσοκομείο και εκδιώχθηκαν από τη Μαίρη Πόπινς, προσπάθησε να στηλιτεύσει τα αγγλικά παραμύθια που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των αγγλόπαιδων.

  53. sarant said

    49: Ώστε είπε έτσι; Διάσημος άφωνος; Και δεν έμειναν όλοι άφωνοι;

    51: Όχι πολύ -σε άλλα ιστολόγια είναι καρύδια τα δικά μας και σύκα τα δικά τους 🙂 και μάλιστα περισσότερο.
    Αλλά πώς τη λες αυτή την παροιμία; Χωρίς ρήματα; Ή τόχουμε ξανασυζητήσει;

    Διότι εγώ την έχω μάθει ανάποδα (τα δικά μας αμαρτήματα είναι καρύδια και βροντούν, άρα καταγγέλλονται’ τα δικά τους αμαρτήματα είναι σύκα άρα αθόρυβα).

    Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Χατζηγεωργίου; Τώρα έπιασε δουλειά και δεν τον ξέρω;

  54. Δείγμα ελληνικού νεοφοβικού κόμπλεξ
    http://kavvathas.com/2012/07/28/in-englands-green-and-pleasant-land/
    …του ελληνικού έρωτος το 2004, τώρα υπερίπταντο 9 ελικόπτερα και 2 Ζέπελιν…
    …το ερπετοειδές Μίστερ Μπίν…
    …για να μη μιλήσουμε για την σχέση των Βρετανών με την αισθητική γενικότερα, σχέση που μπορεί κανείς να διακρίνει ρίχνοντας μια ματιά στο εσωτερικό των σπιτιών τους…
    όσο για την διαλαλημένη μουσική τους, μιλάμε για χώρα που ο μεγαλύτερος συνθέτης στην ιστορία της [Handel] ήταν …Γερμανός, πολιτογραφημένος Άγγλος, χρειάσθηκε άλλωστε να περάσουν …δυο αιώνες από αυτόν για να γεννηθεί ο επόμενος συνθέτης περιωπής [Benjamin Britten] στα εδάφη της…..

    (προφανώς μουσική είναι μόνο η κλασική,
    τα νεανικά μοντέρνα λαϊκά για τα σκουπίδια)
    …η βιομηχανική επανάσταση αποτελεί την καταγωγική ρίζα του σύγχρονου αθλητισμού γενικώς και φυσικά της “αναβίωσης” των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί τα altius, τα fortius κ.τ.λ. δεν είναι παρά η μετάφραση σε “αθλητικούς” όρους του more and more της παραγωγικής διαδικασίας…..

    (επιστροφή στα σπήλαια και τη φύση)
    Την τριάδα των “επαναστάσεων” δεν θα μπορούσαν να μην συμπληρώσουν η πυροδότηση της μαζικής νεανικής κουλτούρας των ’60s [ρόλος της έκτοτε, να παρέχει συνθήματα και άλλοθι για το πέρασμα των πιο αντιδραστικών μέτρων με επίφαση προοδευτικότητας – κάτι ξέρει η δικιά μας «γενιά του Πολυτεχνείου γιαυτό…]

    (απόπειρας ερμηνείας: το πολυτεχνείο μας έφερε το μνημόνιο)
    και φυσικά, last but not least, η “επανάσταση του Ίντερνετ”, με άλλα λόγια η πλανητικών προδιαγραφών εκστρατεία παρακολούθησης που έχουν αναλάβει οι Μυστικές Υπηρεσίες, μετακυλώντας το κόστος της παρακολούθησης στον …παρακολουθούμενο.

    …κάπως έτσι την πάτησε η Παπαχρήστου…

  55. freierdenker said

    @51 κι εγώ την πτώση από το ελικόπτερο την βρήκα λίγο ανόητη, αν και η σκηνή με το Μποντ στο παλάτι μου άρεσε (θα έπρεπε νομίζω να το κόψουν όταν μπήκαν στο ελικόπτερο). Αλλά το σίγουρο είναι ότι εμείς απλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο. Άλλη αίγλη έχει η Βασίλισσα της Αγγλίας, άλλη ο Έλληνας ΠτΔ, άλλη αναγνωρισιμότητα ο Μποντ, άλλη ο Αστυνόμος Μπέκας. Γι’ αυτό και το 2004 πολύ σωστά κάναμε και επικεντρωθήκαμε στην αρχαιότητα. Αυτό στο κάτω κάτω περίμεναν όταν μας έδιναν τους αγώνες.

  56. sarant said

    54: Νόμιζα ότι το έγραφε ο Μπαζίνας αυτό, που πολλοί θα με κράξουν που το λέω γιατί πίνουν νερό στ’ όνομά του, αλλά βλέπω άλλη υπογραφή.
    Πάντως ερπετοειδή νομίζω ότι λέει τον (ηθοποιό που παίζει τον) Μποντ.

  57. silverkid said

    Νομίζω ο ανταποκριτής του Σκάι στην Κύπρο είχε πει για μια τράπεζα ότι χρειάζεται ανακεφαλαίωση. Μάλλον βαριόταν να πει ανακεφαλαιοποίηση.

  58. Immortalité said

    @53β Μα το ρήμα είναι το είναι και εννοείται 😉
    Με την παροιμία αυτή πάντα την καταλάβαινα ότι ίδια πράματα τα εκτιμούμε ανάλογα με το ποιανού είναι. Ίδια γελοίο είναι να πέσει ο Παπούλιας (απ’ το ελικόπτερο) και ίδια η Ελισάβετ μα το δικό μας επειδή είναι δικό μας παραμένει γελοίο το δικό τους επειδή είναι βρετανικό είναι κιούτ. Η επιλογή των φρούτων και καρπών δεν με είχε απασχολήσει. Αλλά μάλλον εσύ έχεις δίκιο, έτσι που τα λες πρέπει να είναι η παροιμία. Τα δικά μας λοιπόν είναι καρύδια και των Άγγλων σύκα 🙂

    @56 Ε, όχι και ερπετοειδής ο Ντάνιελ Γκρεγκ! Θα πέσει φωτιά να μας κάψει! 😀

  59. sarant said

    58: Λέγοντας το ρήμα (τα ρήματα πιο σωστά) εννοούσα το βροντούν και το ζουλιούνται 🙂

  60. ppan said

    Αυτό με το άν η γιαγιά μου είχε καρούλια το ξέρεις, Ιμμορταλιτέ; ΑΝ λοιπόν είχαμε δείγματα χιούμορ και αυτοσαρκασμού στις δικές μας τις επίσημες εκδηλωσεις και τα ταρατατζούμ τότε θα ήμασταν τρόλει. Μέχρι τότε ας τα καμαρώνουμε στους άλλους, κακό δεν κάνει.

  61. ppan said

    55: Βασικά όταν μας έδιναν τους αγώνες περίμεναν να φάνε πολλά, και καλώς δηλαδή το περίμεναν 🙂

  62. Για τις παρακάτω δηλώσεις του Ζακ Ρογκ,
    ο ελληνόψυχος και αθλητικά ανιστόρητος,
    αν και ποδοσφαιρόφιλος, Τέρενς Κουίκ ζητά να ανακαλέσει και να μας ζητήσει συγγνώμη.
    Οι αγώνες πρέπει να τελούνται μόνιμα στην χώρα που τους γέννησε.
    http://www.enikos.gr/politics/65800,Terens_Koyik_enantion_Zak_Rogk.html

    In a sense, the Olympic Games are coming home tonight. This great, sports-loving country is widely recognized as the birthplace of modern sport. It was here that the concepts of sportsmanship and fair play were first codified into clear rules and regulations. It was here that sport was included as an educational tool in the school curriculum.

    The British approach to sport had a profound influence on Pierre de Coubertin, our founder, as he developed the framework for the modern Olympic Movement at the close of the 19th century. The values that inspired de Coubertin will come to life over the next 17 days as the world’s best athletes comepte in a spirit of friendship, respect and fair play.
    http://news.xinhuanet.com/english/sports/2012-07/28/c_131744127.htm
    ……
    The traditional teams sports are seen as springing from Europe, primarily England through its British Empire.
    http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_sport#Development_of_modern_sports

  63. gpoint said

    #53
    Ο Χ»γεωργίου είναι γνωστός και σαν «φερστοβολκονγραντζουλέισσιονς» από τις συνεντεύξεις του σε αγώνες στίβου

  64. ppan said

    Αποκλείεται να μην τον ξέρει ο Νικοκύρης. Με μιζανπλί, ανταύγειες και μόνιμη εργολαβία των αθλητικών συνεντέυξεων εδώ και καμιά 10αριά χρονια.

  65. Immortalité said

    @60 Να μην ξεχνάω λοιπόν να σε ρωτάω σε κάθε επίσημη εκδήλωση, χιούμορ και αυτοσαρκασμό βλέπεις; Να καμαρώσω; Για όχι ακόμα;

  66. ppan said

    Αυτό που μετράει είναι αν έχεις δει από δικού σου μέχρι σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση, θερμά συγχαρητήρια από μένα 🙂

  67. Immortalité said

    @59 Ε, ναι όπως κατάλαβες από την εξήγηση, χωρίς ρήματα 🙂

  68. Immortalité said

    @66 Το θέμα μας ήταν αν η ίδια ή μάλλον η αντίστοιχη εικόνα εκλαμβανόταν σε μια ελληνική εκδήλωση ως γελοιότητα και όχι αν έχουμε χιούμορ και αυτοσαρκασμό στις εκδηλώσεις μας. Προφανώς δεν βλέπουν όλοι τα ίδια πράματα, εσύ στην τελετή του 2004 είδες αρχαιολατρία, τι να λέμε τώρα.

  69. JS said

    Πριν 40 χρόνια, στο Διεθνές (Σπύρου Μερκούρη, κοντά στο Χίλτον) παρακολουθούμε τους Ολυμπιακούς του Μονάχου 1972. Όλα καλά μέχρι «Μπαμ-μπαμ-μπαμ» ή > «Σφαγή του Μονάχου». Καμιά δεκαριά Ισραηλινοί αθλητές νεκροί. Μια ομάδα από Μεσο- ανατολικούς φοιτητές (η φοιτ. Εστία ήταν κοντά) σηκώθηκαν μέσα στο μαγαζί και άρχισαν να ζητωκραυγάζουν με εκείνο το χαρακτηριστικό τιτίβισμα της γλώσσας. Μερικοί φίλοι μας σηκώθηκαν για να τους δείρουν. Γιατί;

  70. τυφλόμυγα said

    #60, Για ποιο χιούμορ και ποιον αυτοσαρκασμό μιλάς βρε Ππαν; Μέχρι σήμερα βρίζουν τον Παπαϊωάννου που «τόλμησε» να βάλει το Ντάτσουν με τα καρπούζια (και τις πλαστικές καρέκλες, αν θυμάμαι καλά) στην τελετή λήξης. Αυτοί είμαστε.

  71. Immortalité said

    @70 Ποιοι ακριβώς τον βρίζουν; Γιατί δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου.

  72. theo1611 said

    Δεν είδα όλη την τελετή έναρξης (λαγοκοιμόμουν μια και είχα να πάρω την κόρη μου από party στις 2:30-3:00 το πρωϊ).
    Αλλά η συμμετοχή του NHS (ΕΣΥ) στην τελετή, χαράχθηκε στο συνειδητό/ασυνείδητό μου.
    Μόνο αυτό θα θυμάμαι, αν θυμάμαι, στο μέλλον!!!

  73. voulagx said

    #70 Τυφλομυγα, δεν ειμαστε αυτοι μονο…ειμαστε κι αλλοι! 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=hKHklDN9_Bo

  74. 2, 8, 22, 31, 33, 69:
    Επανέρχομαι. Κάτι υποχρεώσεις. Στο μεταξύ, κόσμια ε;

  75. Νέο Kid Στο Block said

    Περί στερεοτύπων:
    Παρακολουθώ από το ΡΙΚ hd τον αγώνα βόλεϊ γυναικών Βρετανία-Ρωσία.
    Η σπορκάστερ έχει πει πεντέξι φορές «Οι αρκούδες..» για τις ρωσίδες! 😆

    (πάλι καλά που δεν έχει πει ακόμη «Οι φακιδομούτσουνες λεσβίες» για τις εγγλέζες…)

  76. sarant said

    75: Γυναίκα όμως το λέει, έτσι; (Όπως με τη σωματική έρευνα, που βάζουν γυναίκες)

    72: Αχ τι τραβάνε όσοι έχουν να πηγαινοφέρνουν παιδιά σε πάρτι!

  77. Νέο Kid Στο Block said

    76a. E, ναι! Το είπα, «Η σπορκάστερ», κι όπως ξέρεις δεν είμαι απ’ την Καρδίτσα. 😆

  78. 76:
    Οκ, λοιπόν ανεπιθύμητος

  79. sarant said

    78: Τι εννοείς;

  80. τυφλόμυγα said

    #73, Βούλαγξ 😉
    ———
    Πριν μέρες χάζευα εδώ http://www.yakinthia.com/2012gr.html για να δω ποια μέρα από τις τρεις τραγουδούν η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή και να κανονίσω πότε θα πάω. Διαβάζω λοιπόν το εξής

    Την πρώτη ημέρα η ομιλία της Άννας Τζιροπούλου με θέμα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Μια ιστορία πανάρχαιη, θα σημάνει την έναρξη… 😦

  81. Ζουν ανάμεσά μας…

  82. gryphon said

    Ο Χατζηγεωργίου είναι γνωστός για τήν ωραία του κομμη και τήν ελαφρά ωραιοπάθεια του αλλά και την πολυ κακη σχεση που έχει με τήν αντικειμενικοτητα.Και γενικά γιατι εχει προσωπικές προτιμησεις σέ αθλητές ομαδες κλπ του εξωτερικου και προσπαθει με το ζορι να τις επιβαλλει στους τηλεθεατες αλλα και στα δικα μας ειναι φανατικός βαζελος (οσο δεν παει) που προσπαθει να το κρυψει μεν αλλα δεν τα καταφερνει πολυ καλα δε με αποτελεσμα να τόν αντιπαθουν ολοι εκτος ισως απο καποιους παναθηναικους.Eξοργιστικός με μιά λεξη.
    Στήν τελετη μου αρεσε μονο η αναφορα σε αγγλικα συγκροτήματα και τραγουδια σταθμους των τελευταίων δεκαετιών.Δίκαια υπερηφανευονται γιάυτά αν και δέν βλέπω πού κολλανε με τους Ολυμπιακους Αγώνες .
    Απο τά αλλα λιγα που είδα δέν νομίζω πώς θα θυμαμαι τίποτα μετα απο κανα μηνα.
    Μου εκανε εντυπωση και ο πρωταγωνιστικος ρολος του Μιστερ Μπιν. Ο χαρακτηρας αυτός μπορει να ήταν πολυ πετυχημένος κι εγω οποτε πετυχαίνω καμμια επαναληψη το ξαναβλεπω και γελάω αλλα δέν είμαι σίγουρος αν οι αγγλοι τον θεωρουν αντιπροσωπευτικο τυπο αγγλου.
    Εχει ρωτήσει ποτε κανεις καποιον αγγλο τι γνωμη εχει για τον Μιστερ Μπιν πού παρεμπιτοντως ειναι πραγματι σχεδόν αφωνος σαν τηλεοπτικός χαρακτηρας και μονο μερικους περιεργους και αστειους γρυλλισμους κανει αραια και που.
    Δέν καταλαβαίνω γιατί του αφιέρωσαν τόση ώρα.

  83. Nicolas said

    @80 Να πας, να πας. Και να κρατήσεις σημειώσεις.
    Μπορεί να ανακοινώσει ότι οι λέξεις της τρισχιλ και κάτι έχουν φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια!
    Θέλουμε ανταπόκριση!
    Να της σφυρίξεις αυτό, θα της θυμίσει το πανεπιστήμιο και τα φοιτητικά της χρόνια.

  84. Νέο Kid Στο Block said

    Aντιγράφω από το woop.gr

    [Φαίνεται ότι η Βούλα Παπαχρήστου δεν θα είναι η μοναδική που βρήκε τον «μπελά» της από το σχόλιο που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter.

    Τις τελευταίες ώρες έχει προκληθεί σάλος με σχόλιο βουλευτή της συντηρητικής παράταξης στην Αγγλία, ο οποίος χαρακτήρισε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου «αριστερή πολυπολιτισμική αηδία».

    «Είναι η πιο αριστερή τελετή έναρξης που έχω δει ποτέ – περισσότερο και από το Πεκίνο, την πρωτεύουσα του κομουνισμού!», έγραψε αρχικά ο Έινταν Μπέρλεϊ και συνέχισε:

    «Δόξα τω Θεώ έφτασαν οι αθλητές! Τώρα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την αριστερή πολυπολιτισμική αηδία. Φέρτε πίσω τα κόκκινα τόξα, τον Σαίξπηρ και τους Στόουνς».]

    Καλά τα «κόκκινα τόξα» (καλά, βάλανε εισαγ. στον «μπελά» κι εδώ που πραγματικά χρειαζόντουσαν, δεν έβαλαν! 🙂 )
    αλλά ο Σαίξπηρ και ο Μικ Τζάγκερ ήταν νεοναζήδες; 😦
    Τι μαθαίνει κανείς…!

  85. Χτες ήταν. Την ίδια ώρα μ’ αυτούς τους ανθέλληνες

  86. 13,
    «Μήπως ο Καναδάς…»
    Μα το λέει κι εθνικός ύμνος της χώρας: O Καναντα 🙂

  87. spiral architect said

    M’ αυτά και μ’ αυτά και πάνω στη σχόλη του σαββατοκύριακου έγινε και μια καλή μπίζνα εις υγείαν των κορόιδων! 😛

  88. eréndira said

    Αν και γενικά δεν τρελαίνομαι με τέτοιου είδους τελετές, η χτεσινή μου άρεσε πολύ. Σε γενικές γραμμές με έχει καλύψει το σχόλιο 43 της χρυσόμυγας. Μου άρεσε πολύ ο αυτοσαρκασμός και η έλλειψη δηθενιάς και καθωσπρεπεισμού. Ο μίστερ μπιν, που συνήθως δεν με κάνει να γελάω, χτες μου φάνηκε εξαιρετικός.

    Σχετικά με την αφήγηση: μόνο εμένα μου έκανε εντύπωση η «συγγραφέας τετρακοσίων εκατομμυρίων βιβλίων»;

  89. nikiplos said

    καλησπέρα…

    Ο Χ»γεωργίου, μου ήταν εχθές αντιπαθέστατος κυρίως για την κακή ορθοφωνία του. Να το ψάξει ολίγον, γιατί αν συνεχίσει έτσι, καλύτερα να κρυφτεί… 🙂
    Η τελετή έναρξης των ΟΑ2012 στη Λόντρα ήταν υποδειγματική, όλα τα λεφτά και κυρίως πνευματώδης. Οι Βρεττανοί, έβαλαν το χιούμορ τους, την πολυπολυτισμικότητά τους, την πρόσφατη συνεισφορά τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και κυρίως (εδώ πήραν άριστα) προέβαλαν το Goch (για τα children) και το NHS για τους ενήλλικες. Το Αγγλικό σύστημα υγείας είναι ακόμη και σήμερα πρώτυπο, από το 1958 που το έφτιαξε (μόνο και μόνο επειδή ήθελε να το φτιάξει) ένας απλός δικηγόρος Υπουργός των Εργατικών, ο Μπεβάν. Ναι έβαλαν, Ντίκενς, Σαίξπηρ, Μπιτλσ, Πινκ Φλόϋντ και γιατί όχι? Και Χάρυ Πότερ, και Μαίρη Πόπινς…
    Και ναι η γνώμη μου είναι ότι είναι ακομπλεξάριστοι ακριβώς επειδή έβαλαν τη Βασίλισσά τους δήθεν να συμμετέχει (δλδ να υποβοηθάει συμβολικά) την υπερπροσπάθεια για την ανάληψη-διεξαγωγή των ΟΑ2012. Και ήταν χιούμορ, ενώ ο Παπούλιας θα ήταν γελοίο… Και δεν είναι ένεκα κόμπλεξ, είναι κυρίως εξαιτίας συμβόλων και πρωτοκόλου που υπάρχουν πίσω από τα πρόσωπα…

    Μια διόρθωση: Η τελετή λήξης (καρπούζια ντάτσουν κλπ) ΔΕΝ ήταν του Παπαϊωάννου. Ούτε το σκυλοσύμπλεγμα αοιδών όπως η Άννα… . Δική του συμβολή εκεί ήταν μόνο το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα. Επίσης ΔΕΝ ήταν δική του ιδέα και του την επέβαλαν και έκανε προσπάθεια τεράστια για αυτήν, ώστε να μην φαίνεται γελοία, ήταν η κλεψύδρα στην τελετή έναρξης. Δλδ εκείνη η αρχαιόπρεπη 3χιλιετής παρέλαση που σε μας τους παλαιότερους θύμισε τις φιέστες της 7ετίας στο Καλλιμάρμαρο, με τη διαφορά που στη θέση των χορευτών-ηθοποιών ήταν φαντάροι… :).

  90. nikiplos said

    Να υπενθυμίσω ότι στην δική μας τελετή έναρξης απουσίαζαν εκείνα που έχουμε κι εμείς συμβάλει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι:
    Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης (Ζορμπά the Greek)… Το έσωσε κάπως η παρουσία των Θεοδωράκη-Χατζηδάκι και των ρεμπετάδων… Απουσίάζαν οι Ξενάκης, Χρήστου κλπ…
    ας είναι… πολύ καλή ήταν και η δική μας τελετή έναρξης… μόνο η κλεψύδρα ήταν η παραφωνία, αλλά δεν πειράζει…

  91. Προσγολίτης said

    Συγνώμη για το ξεστράτισμα.

    Νικοκύρη (και λοιποί δ ι κ ο ί μου), το ιστολόγιό σου μου ’ρθε να το πω Νικοκυραίικο,
    αλλά θα το γράψω με αι ή με ε; Κολοκοτρωναίικος ή Κολοκοτρωνέικος; κ. ά. (Μη ρωτήσω τον Βασ. Τσούρη, γιατί θα μου απαντήσει: όπως το καραπτσαραίικος, το γράφεις και καραπτσαρέικος).

    Γεια σε όλους σας.

  92. ΠΑΝΟΣ said

    Ο Άτκινσον ως μίστερ Μπιν πράγματι είναι άλαλος,αλλά σε άλλους ρόλους το λαλάει και μάλιστα εξαιρετικά.Προσπαθείστε να βρείτε,όσοι ενδιαφέρεστε,την σειρά Black adder.Επίσης και στο you tube κάτι υπάρχει.

  93. sarant said

    92: Τη μοίραζαν παλιά κάτι εφημερίδες. Πολύ γέλιο, τυπικά αγγλικό βέβαια το χιούμορ.

    91: Ανοίγεις κάτι θέματα κι εσύ βρε Προσγολίτη, που καίνε. Τα λεξικά γράφουν -αίικα, επειδή είναι από τον πληθυντικό -αίοι, π.χ. Κολοκοτρωναίοι. Επειδή αυτό το -αίικα το βρίσκω αντιπαθέστατο, προτιμώ να γράφω -έικα, όπως και τόσοι άλλοι. Και το δικαιολογώ, διότι το -έικα δεν είναι μόνο από -αίους, αλλά και από -έους, π.χ. αν κάποιος λέγεται Πετροπουλέας (οπως στη Μεσσηνιακή Μάνη) θα έχουμε Πετροπουλέικα. Κι επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε κάθε φορά από πού είναι ο καθένας, ο χρυσός κανόνας της ορθογραφίας λέει ότι ακολουθούμε τον απλούστερο τύπο.

    89: Ναι, έτσι.

    88: Κι άλλος μου το επισήμανε.

    87: Για το κόλπο της Αγροτικής λες. Όπου:
    Το «υγιές» τμήμα, απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, που πριν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ήταν σε χειρότερη θέση από την Αγροτική, ενώ το τμήμα με τα επισφαλή στοιχεία θα περάσει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων.

    Όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι η Αγροτική είναι κερδοφόρα και βιώσιμη, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας. Η Αγροτική Τράπεζα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι η ζημιά θα αναπληρώνονταν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλως παραδόξως όμως, η Αγροτική Τράπεζα -η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας- εξαιρέθηκε της ανακεφαλαιοποίησης και είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών.

    Τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

  94. Προσγολίτης said

    Νικοκύρη, χίλια ευχαριστώ.
    Να είσαι καλά.

    Καληνύχτα σε όλους.

  95. «ένας χημικός θα έλεγε…»
    Χα! Καλό.

  96. cchris74 said

    Ολυμπιάδα ως λέξη σίγουρα σημαίνει την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στη νέα ελληνική και όχι το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών που δίνει ο Μπαμπινιώτης ως πρώτη ερμηνεία (διότι δεν μετράμε οι νεοέλληνες το χρόνο σε ολυμπιάδες πλέον και το πολύ ενδιαφέρον λεξικό του ασχολείται με τη σημερινή γλώσσα), ωστόσο φάουλ κάνει και το ΛΚΝ τη στιγμή που στον ορισμό δεν ορίζει κάθε πότε γίνονται οι αγώνες αυτοί (δηλαδή κάθε τέσσερα χρόνια) τη στιγμή που αυτό είναι ένα σημείο διάκρισης με άλλες διοργανώσεις και μάλιστα με ιστορική αιτία.

    Θα μπορούσαν τα λεξικά μας να ερμηνεύουν τη λέξη «ολυμπιάδα» ως την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων που λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια. Νομίζω οτι χρηστικά θα ήταν ένας πιο πλήρης ορισμός. Δευτερευόντως σε λεξικά που τα ενδιαφέρει να παρέχουν και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες δεν θα εύρισκα κακό να έχουν ως δεύτερη ερμηνεία «το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο ολυμπιάδων…» προκειμένου να έχει ο αναγνώστης μια ενημέρωση για την ιστορία της λέξης.

  97. Servitoros said

    Επειδή μας έχουν ζαλίσει διάφοροι σχολιαστές σχετικά με την ανωτερότητα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών το 2004 από τον Παπαϊωάνου έναντι αυτών που είδαμε χθές συνιστώ το παρακάτω βλέπουμε την τελετή λήξης των ευρωπαϊκών αγώνων επί Χούντας (από εδώ http://www.ert.gr/webtv/net-rss/item/5220-6o-epeisodio#.UBQ68jFWqh0 περίπου από 21:20) και μετά βλέπουμε την κλεψύδρα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 ( http://www.youtube.com/watch?v=PiBKVd-yqH8 ) μετά κλαίμε από συγκίνηση.

  98. τυφλόμυγα said

    88, Εrendira, με έχουν βαφτίσει Τυφλόμυγα. 🙂 Ευχαριστώ για την αναφορά.

    Στάζι, εντυπωσιακά τα βιογραφικά των τριών μουσικών στο λινκ που έδωσες. Φαίνονται ένας κι ένας. Ο μικρός -τέταρτος στη λίστα- πρέπει να είναι μεγάλο ταλέντο για να τον επέλεξαν η Σαβίνα και ο Haig Yazdjian. Αν ξαναπέσουν στην αντίληψή σου παρόμοιες εκδηλώσεις, σφύρα. Δεν άκουσα γκάιντα, κρίμα.

    89β, Ευχαριστώ για την διόρθωση. 🙂

  99. Αλλόφιλος said

    Ας πω κι εγώ την άποψή μου για τη χθεσινή τελετή. Το κομμάτι που είδα μου φάνηκε βαρετό και μάλλον σε eurovision έφερνε παρά σε τελετή έναρξης ολυμπιακών αγώνων. Βέβαια δεν πρόλαβα αυτά που λέτε για τον Mr Bean κλπ, οπότε μάλλον θα πρέπει να την ξαναδώ για να διαμορφώσω την τελική ετυμηγορία.

    Όσον αφορά την αντίστοιχη τελετή του 2004, λογικό είναι να συγκρίνεται μ’ αυτήν κάθε επόμενη, όχι μόνο γιατί είμαστε Έλληνες (οι Άγγλοι νομίζετε δεν θα συγκρίνουν τις επόμενες με τη χθεσινή), αλλά και γιατί υπήρξε σταθμός στις τελετές έναρξης και λήξης των ολυμπιακών αγώνων. Το παράδοξο εδώ είναι ότι ενώ οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν με την τελετή έναρξης, σε πολλούς δεν άρεσε η τελετή λήξης. Αυτό αποδεικνύει ότι μάλλον δεν κατάλαβαν ούτε τι ήθελε να πει η έναρξη, και την είδαν μέσα από το πρίσμα του εθνικού μεγαλείου. Κι όμως, πολύ νωρίς εμφανίζεται η Κονιόρδου με ένα κεφάλι αρχαίου αγάλματος απαγγέλοντας το εξής: «Ξύπνησα μ’ αυτό το κεφάλι στα χέρια, κι από τότε μου βαραίνει τους ώμους και δεν ξέρω που να το ακουμπήσω.» Ακριβέστερη εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας δεν θα μπορούσε να δοθεί. Όσο για την τελετή λήξης, την βρήκα εξαιρετική και ακριβώς όπως ταίριαζε στην περίσταση. Ο ίδιος ο Παπαϊωάννου είχε πει πολύ εύστοχα ότι στην έναρξη τόνισε το απολλώνιο στοιχείο και στη λήξη το διονυσιακό. Αυτό το διονυσιακό στοιχείο που είναι ακόμη πανταχού παρόν, το οποίο όμως δεν άρεσε σε πολλούς όταν το αντίκρισαν στην τελετή λήξης. Ίσως γιατί θεωρούν σημαντικότερο το χριστιανικό επίχρισμα με το οποίο το έχουμε καλύψει, ή γιατί προτιμούν την εξιδανικευμένη απολλώνια εικόνα της αρχαιότητας που πουλάμε στους έξω και στους εαυτούς μας. Πάντως ως σύλληψη και εκτέλεση τη βρήκα εξαιρετική, και σε απόλυτο συντονισμό με το κλίμα της στιγμής. Στην αρχή οι αθλητές έμπαιναν σε ομάδες και στοιχίζονταν σε καθορισμένες θέσεις, ενώ στο τέλος δεν υπήρχαν πια ομάδες, μόνο άνθρωποι ανακατεμένοι που διασκέδαζαν και χόρευαν. Το καλύτερο κλείσιμο για μια παγκόσμια γιορτή που υποτίθεται πως θέλει (μεταξύ άλλων) να φέρει τους λαούς πιο κοντά.

    ΥΓ: Να σημειώσω πως όταν μιλάω για την τελετή λήξης αναφέρομαι στο πρώτο της κομμάτι, που σκηνοθετήθηκε από τον Παπαϊωάννου και μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, όχι στο δεύτερο που απευθυνόταν στο τοπικό κοινό.

  100. #98 Πού να στο σφυρίξω για; τα υπενθυμίζω στο τουί μου. Τετάρτη 1/8 Thievery Corporation στην Τεχνόπολη στην Αμμουδάρα. Και 2/8 Ξυδάκης -Νταγάκη στο Φόδελε.

  101. cronopiusa said

    Daud Khan Sadozai – Robab Workshop

  102. Δεν έχω να πω κάτι για την τελετή γιατί είδα πολύ μικρό μέρος της – εκτός της παρατήρησης ότι η παρουσία του NHS δηλώνει μείγμα (…ή μίγμα;!) υπερηφάνειας και υπεράσπισης, γιατί έχει υποστεί και πολλή κριτική, ακόμα και σε εποχές καλύτερες απ’ τη σημερινή (το έχω ζήσει από κοντά). Όσο για τις δικές μας τελετές, και ως παλαιού θαυμαστή του Παπαϊωάννου μου άρεσαν πολύ, χωρίς να μου χρειάζεται σύγκριση με άλλες.

    Κάτι για τα μεζεδάκια του Νικοκύρη – αφού σου αρέσουν οι λεπτομέρειες: προφανώς το «τριπλούν» δεν είναι άκλιτο, αλλά επειδή η πλήρης ονομασία του αθλήματος είναι «άλμα εις τριπλούν», στις άλλες πτώσεις θα κλινόταν το «άλμα» που παραλείπεται.

    (Όσο για τα φίλα-φύλα-φύλλα, άστο, δράμα…)

  103. Κατερίνα Περρωτή said

    Όταν η cronopiusa βάζει τόσο ωραίες μουσικές, το σωστό (!) είναι να ανταπαντήσουμε!!!

    Sarı gelin….ορχηστρικώς!!!

  104. Κατερίνα Περρωτή said

    Δεν κατάλαβα πως πέρασε η ώρα…

  105. vad said

    Οι λάτρεις του βόλεϊ γνωρίζατε οτι υπάρχει και «χαλασμενη υποδοχή»;;;; Ήξερα τον όρο «κακή υποδοχή»,αλλά χθες βραδυ εμαθα νεα ορολογια,ευτυχώς δε συγκρατησα το όνομα του διαπράξαντος το γλωσσικόν εγκλημα:)

  106. Κασσάνδρα said

    Και όμως
    «η Αυτού Υψηλότης η Βασίλισσα» επανέλαβε 5 τουλάχιστον φορές.

  107. Κασσάνδρα said

    #93
    Νικοκύρη έχεις δίκιο, η ιστορία με» τη μεταβίβαση του υγιούς κομματιού κλπ..»,
    πρέπει να είσαι πολύ συναχωμένος για να μη καταλαβαίνεις ότι βρωμάει.

  108. sarant said

    102: Και τα δυο παίζουν, μίγμα και μείγμα, εγώ γράφω το πρώτο γιατί αλλιώς θα πρέπει, αν θέλω νάμαι συνεπής, να γράψω ‘μειγάς’.
    Ως προς το τριπλούν, αυτή η εξήγηση προφανώς στέκει, αλλά αν είδες το λεξικό δίνει άκλιτο τον τύπο και όχι μόνο στο άλμα (αλλά και στο εμβόλιο).

    105: Χαλασμένη υποδοχή σε συσκευή μόνο 🙂

  109. Κυρα-Δασκάλα said

    Οκ, η ντροπή νικήθηκε από την περιέργεια… Το «αυτού μεγαλειότης» καταλαβαίνω γιατί είναι λάθος. Αλλά στη φράση “τα ελικόπτερα συνεχίζουν να επί αρκετή ώρα υπερίπτανται πάνω από τους λόφους όπου έλαβε χώρα η συμπλοκή, αποζητώντας και επιτιθέμενα στους λιγοστούς αντάρτες που έχουν απομείνει” (εκτός αν εννοείτε αυτό το «θεϊκό» στομφώδες «να επί αρκετή ώρα υπερίπτανται») και στο “το ελικόπτερο ίπταται του σταδίου” μπορείτε να βοηθήσετε να εντοπίσω τα λάθη;

    Ένα νεούδι του μπλογκ σας. Ευχαριστώ! 🙂

  110. 108. χμμ, ο διπλούς του διπλού, ο τριπλούς του τριπλού αλλά το ουδέτερο άκλιτο πάντοτε; και δεν είναι (και) στο εμβόλιο «εις τριπλούν»; πάσο, οι γνώσεις μου δεν πάνε παραπέρα…

  111. sarant said

    110: Κλίνεται τάχα ο τριπλούς; Πότε χρησιμοποιείται για να κλιθεί; Λέμε «διπλούς πράκτωρ»; Δεν λέμε ο διπλός, ο τριπλός; Το θέμα, δηλαδή, είναι ότι έχουμε ένα ουδέτερο που απομένει απολίθωμα (και δεν λέγεται τριπλό) ενώ το αρσενικό έχει ήδη εξομαλυνθεί.

    109: Στην πρώτη φράση έχει δύο άγαρμπα, ένα αυτό που είπατε κι ένα το «αποζητώντας και επιτιθέμενα στους», που είναι αγγλισμός (αυτή η οικονομική σύνταξη δεν χτυπάει καλά στα ελληνικά) και επιπλέον το «αποζητώντας» δεν στέκει καλά, αναζητώντας θα πεις.

    Η δεύτερη, ή θα πεις «υπερίπταται του σταδίου», που είναι μεν καθαρευουσιανιά αλλά σωστό, ή «ίπταται πάνω από το στάδιο» που σε οδηγεί και στην πιο φυσική φράση: «πετάει πάνω από το στάδιο». Με το να προγράφουν όλα τα κοινά ρήματα, τάχαμου για να κάνουν ύφος, σολοικίζουν. Ίπταται του σταδίου δεν λέγεται, θέλει πρόθεση.

  112. τυφλόμυγα said

    89β, 98γ Τελικά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ήταν υπεύθυνος ΚΑΙ για την τελετή έναρξης ΚΑΙ για την τελετή λήξης των Ο.Α. της Αθήνας.

    Στάζι, σε γκούγκλισα και βρήκα τον λογαριασμό σου στο τουίτερ. Για τους Thievery Corporation έμαθα μόλις γύρισα από τις διακοπές. Ευχαριστώ!

    Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου είναι διευθυντής των αθλητικών προγραμμάτων της ΕΡΤ.

    Τα Νησιά λέγονται Κάυμαν -όπως τα λένε συνεχώς οι εκφωνητές των αθλημάτων- ή Κέιμαν -όπως τα ήξερα;

  113. Τζιροπούλου, σαγόνια ντόπας, και άλλα θλιβερά…

  114. sarant said

    Ωχ…. Αρχαιολόγος της γλώσσας η Τζιροπούλου. Θα μου πεις και εκείνος που έφτιαχνε ψεύτικα αρχαία χειρόγραφα και τα πουλούσε στους ξένους, επιστήμονας δήλωνε.

  115. Κυρα-Δασκάλα said

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξήγηση. 🙂

  116. Κάθε τελετή θα γεννά απ’ όλα
    http://botherer.org/2012/07/28/the-daily-mail-and-how-an-nhs-death-means-racism-is-fine/

  117. Πρώτον, πρέπει κάποιος να τονίσει πως η συμπερίληψη του NHS στην τελετή ίσως έχει και άλλες πτυχές. Πέραν του ότι αποτελεί όντως πρότυπο, δυστυχώς οι σύγχρονοι κύκλοι όχι μόνο του ασκούν κριτική, αλλά πάνε να το ρεφορμάρουν προς το ρεύμα των ΗΠΑ, π.χ. έχει ασκηθεί πίεση για την ασφάλιση των συνταξιούχων, των χρονίως νοσούντων, των ανιάτων και λοιπά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν παθήσεις όπως το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (Chronic Fatigue Syndrome) και η ινομυαλγία (fibromyalgia, «fibro» ή Fibromyalgia Syndrome), τις οποίες προσπαθούν κάποιοι συντηρητικοί κομπογιαννίτες καρεκλοκένταυροι να μετατρέψουν σε ανύπαρκτο ζήτημα… Μάκαρι… ειλικρινά μακάρι να μην έχουν τα δικά μας προβλήματα στο μέλλον, αλλά βλέπω και άλλους… πράσινους και μπλε ήλιους στο Δυτικό ορίζοντα!

    Ως προς το άρθρο, τώρα:

    α) Αυτό με τη σιλικόνη το έχω πετύχει κάμποσες φορές, πλάκα-πλάκα (βλέπε και «Κοιλάδα της Σιλικόνης,» ενώ είναι Silicon Valley, αναφερόμενοι στους ημιαγωγούς, που είναι απαραίτητο ακόμη για την κατασκευή τους, φυσικά, το πυρίτιο)! Δεν είναι το μόνο παρόμοιο λάθος, αλλά είναι το πλέον συχνό.

    β) Εφόσον τ’ όνομα του ζωγράφου ήταν αγγλικό (εγγλέζικο, δηλαδή, όχι στην αγγλική), τότε θα ποικίλε μεταξύ των τριών μορφών Γουίσλερ/Ουίσλερ/Χουίσλερ, αλλά στις ΗΠΑ, το «σωστό» είναι Χουίσλερ, μιας και γίνηκε η κουβέντα.

    γ) Μα, καλά, τα στουρνάρια δεν έχουν ακούσει ποτέ πως λέμε «στο Μέρωνα;!» Βέβαια, Κρητικός είμαι, πιθανώς υπερβάλω.

    δ) Το «τριπλούν» οφείλει να είναι άκλιτο, επειδή συντομεύει το «άλμα εις τριπλούν.» Δηλαδή, πραγματικά εννοείται «του (άλματος εις) τριπλούν.» Τέτοια ζητήματα προκύπτουν χωρίς εύκολη λύση, ειδικά σε κάποια ζητήματα. (Π.χ. επίσης λέμε «άλμα επί κοντώ» — τι διάλο θα λέγαμε τότε, «του κοντού,» του σαφέστερου σήμερα «του κονταριού,» ή ό,τι πανάθεμά με σκαρφιστεί κανείς;! Είχα, θυμάμαι, ενοχληθεί πολύ με καθηγήτρια που μου διόρθωσε το «εν πάσει περιπτώσει» στο μάθημα της Έκθεσης, επειδή ήταν δοτική, λέει, την ίδια ώρα που τόσα και τόσα μαθήματα μας πήζουν στη δοτική…)

    ε) Πάλι καλά που δεν έγραψαν «ομοφιλόφυλλων,» ξερωγώ! XD

    Υ.Γ.: Το νανοϋλικό κεραμικό της Αττικής το είδατε; Συγκρίνετε και τ’ άρθρα:
    http://www.tovima.gr/science/article/?aid=466974
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2081306/Scientists-study-ancient-Greek-pottery-improve-spacecraft-tiles.html

  118. cronopiusa said

    103
    Ευχαριστώ Kırmızı gül

    niye gelmedin?

    Κίτρινη Νύφη aman sarı gelin aman suna yarim

  119. «…ο Πίνδαρος, όταν γράφει πύκτας δ΄ ἐν Ὀλυμπιάδι νικῶν, σαφώς εννοεί τη διοργάνωση, όχι το τετραετές διάστημα!»
    Νικοκύρη, είναι ακριβώς έτσι, όπως το γράφεις. Ότι με τη λέξη Ολυμπιάδα εννοούσαν τη διοργάνωση, γίνεται φανερό και από τη σημασία της λέξης: Ανολυμπιάδα. Ανολυμπιάδες κατά την αρχαιότητα (δηλαδή άκυρες Ολυμπιάδες λόγω του παράνομου τρόπου που διεξάχθηκαν), ονομάστηκαν από τη Βουλή των Ηλείων, η 8η του 748 π.Χ, η 34η του 644 π.Χ., η 104η του 364 π.Χ, (διότι διοργανώθηκαν από τους Πισάτες), καθώς και η 211η το 65 μ.Χ.που διοργανώθηκε (εκτός σειράς) από το Νέρωνα, για να πάρει μέρος ο ίδιος και να στεφανωθεί με τον κότινο. Οι ολυμπιονίκες αυτών των αγώνων, δεν αναγνωρίστηκαν από τη Βουλή και των Ηλείων και διαγράφτηκαν από τις επίσημες καταγραφές. Ωστόσο η αρίθμηση και η χρονολόγηση παρέμεινε.

    Εδώ βέβαια βασικά λεξιλογούμε, αλλά μιας και ανέφερα τα παραπάνω, ας αναφερθώ (με την άδειά σου αφεντικό) και στις σύγχρονες Ολυμιάδες, δηλαδή αυτές που διοργανώθηκαν από το 1896 και δώθε και να θυμίσω ότι οι 6η, 12η και 13η Ολυμπιάδες που έπρεπε να διεξαχθούν το 1916, το 1940 και το 1944, αντίστοιχα, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των παγκοσμίων πολέμων. Η αρίθμηση όμως παρέμεινε, όπως συνέβαινε και με τις Ολυμπιάδες της αρχαιότητας. Ανολυμπιάδα, σύμφωνα με την αρχαία έννοια, χαρακτηρίστηκε η 6η Ολυμπιάδα του 1916, στην οποία πήραν μέρος μόνο αθλητές των Κεντρικών Δυνάμεων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν αναφέρει στους καταλόγους της το ονόματα των νικητών αυτής της ολυμιάδας-παρωδία.
    Και για τελειώνω με το θέμα, οι νικητές της μεσο – ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε το 1906, αναγνωρίζονται σαν ολυμπιονίκες και καταγράφονται στους καταλόγους της Δ.Ο.Ε.

    Σήμερα η κοιτίδα των ολυμπιακών αγώνων, ονομάζεται Αρχαία Ολυμπία ή Ολυμπία. Ωστόσο εμείς οι ντόπιοι, ποτέ δε χρησιμοποιούμε αυτές τις δυο λέξεις. Εξακολουθούμε να λέμε τα Ολύμπια. «Πάμε στα Ολύμπια απόψε για καφέ».

  120. sarant said

    119: Χμμ… είναι έτσι για την Ολυμπιάδα του 1916; Οι Βικιπαίδειες λένε ότι είχε ανατεθεί (από το 1912) η διοργάνωση στο Βερολίνο αλλά ματαιώθηκε λόγω του πολέμου. Όχι ότι είναι ευαγγέλιο βέβαια.

  121. @120. Καλημέρα Νίκο. Δυστυχώς δεν είμαι «πρόχειρος» – αλήθεια μ’ αυτή την έκφραση έχει ασχοληθεί το ιστολόγιο; δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φαίνεται πολύ αστεία – να παραθέσω πηγές. Ωστόσο έτσι το έχω σημειώσει στα «χαρτιά» μου. (Όπως γνωρίζεις δεν κρατούσα σημειώσεις για τις πηγές, αφού αυτά ήσαν για συγκεκριμένη χρήση κι όχι για αρθρογραφία). Ωστόσο θυμάμαι αμυδρά ότι ναι μεν η Ολυμπιάδα του 1916 δεν διεξήχθη αλλά είχαν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες μέχρι τελευταία στιγμή να πραγματοποιηθεί. Γι’ αυτό το λόγο, προκειμένου ο Πιερ ντε Κουμπερντέν ν’ αποδείξει ότι η Ολυμπιακή Ιδέα είναι πέρα και πάνω από πολιτικές και άλλες αντιθέσεις, μετέφερε την έδρα από το Παρίσι (έδρα ήταν το σπίτι του) στη Γενεύη, δηλ. σε ουδέτερο έδαφος. Τελικά κάτι έγινε στο Άμστερνταμ και δεν θυμάμαι που αγώνες που αγωνίστηκαν μόνο αθλητές των «Κεντρικών Χωρών» δηλαδή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, της Αυστροουγγαρίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βουλγαρίας και ίσως της Ιταλίας. Αυτή η παρωδία ολυμ. αγώνων, ονομάστηκε από τη ΔΟΕ Ανολυμπιάδα. Δυστυχώς χρειάζομαι χρόνο για να αναζητήσω τις πηγές και δεν τον διαθέτω αυτή τη στιγμή.

  122. nikosl said

    Σχετικά με τη σιλικόνη του Κασιμάτη, δεν ξέρω αν το έχετε ήδη σχολιάσει, αλλά ένα ζήτημα είναι ότι ο τύπος επαναλαμβάνεται τόσο βαρετά. Εδώ, το ίδιο αστειάκι το 2007, όταν ο Κασιμάτης ήταν η Πανδώρα στο Βήμα. Του είχα στείλει απάντηση τότε αλλά την αγνόησε.

  123. sarant said

    122: Ωχ, με κονσέρβες δουλεύει ο Κασιμάτης, και μάλιστα ληγμένες! Μ’ αρέσει που στην προηγούμενη δημοσίευση (δεν λέω την πρώτη γιατί μπορεί να το έχει γράψει και πιο παλιά) λέει ότι δεν ξέρει τι ακριβώς είναι η «σιλικόνη» γιατί είναι κρυμμένη κάτω από το δέρμα του στήθους, αλλά αυτό το παρέλειψε τώρα, ίσως επειδή… έμαθε τι είναι!

  124. Για τα γαϊδούρια, ρε γαμώτο!

  125. Νέο Kid Στο Block said

    124. ..και για τη φαρμακαποθήκη, ρε γαμώτο!

  126. ppan said

    126: Πάντα μου έκανε εντύπωση πώς η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που πιάστηκε για ντόπα, η Βερούλη, κατάφερε κι έκανε καριέρα πατώνατς πάνω στα αθλητικά της επιτεύγματα. Τι διάολο, μόνο εγώ το θυμάμαι;

  127. Π. Κουτ. (117), αν πραγματι έγραψες «εν πάσει περιπτώσει», καλώς σε διόρθωσε η δασκάλα σου 🙂
    Είμαι άραγε ο μόνος που ενοχλείται όταν ακούει να λένε «σε κάθε περἰπτωση» και να εννοούν «εν πάση περιπτώσει»; Χάθηκε το «όπως κι αν είναι» για όποιον δεν θέλει τη δοτική;

  128. Για τις μετονομασίες των τοπωνυμίων έχουμε κουβεντιάσει κι άλλοτε, αλλά η μετονομασία σημερινού οικισμού σε «Αρχαία Ολυμπία» μου φαίνεται αυτόχρημα γελοία!

  129. Νέο Kid Στο Block said

    127.Άγγελε ,πολύ σωστό αυτό που επισημαίνεις! Μου έχει τύχει να αποδώσω κάποιο «εν πάση περιπτώσει» (δεν θυμάμαι αν ήταν ανορθόγραφο ή όχι) σαν «anyway..» και κάποιος «ξύπνιος» το θεώρησε λάθος και πρότεινε «in any case..» που είναι βέβαια απολύτως συνώνυμο στ’ αγγλικά, αλλά στα ελληνικά το «σε κάθε περίπτωση» είναι αγγλισμός.

  130. Νέο Kid Στο Block said

    127. Γιατί όμως «όπως κι αν είναι»; Το «όπως και νά ‘χει» δεν είναι πιο πατροπαράδοτο;

  131. ppan said

    Αυτό θα έγραφα!

  132. Νέο Kid Στο Block said

    131. Τουσς ω γουζζ! 🙂

  133. Χτεσινό ολυμπιακό μεζεδάκι του Δήμου Μπουλούκου, ρεπόρτερ του μέγκα: «ελπίζουμε η επιτυχία του Ηλιάδη να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να έρθουν κι άλλα μετάλλια» (δεν είναι verbatim η απόδοση, αλλά αυτό είπε…).

  134. ppan said

    Θα μπορούσε επίσης να πει ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας! Κάτι να ανοίξει τέλος πάντων!

Σχολιάστε