Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λερναίες μεταλλάξεις και λεξαριθμικές αγυρτείες

Posted by sarant στο 10 Αυγούστου, 2012


Μια νέα παραλλαγή του Λερναίου κειμένου έκανε την εμφάνισή της στο ελληνικό Διαδίκτυο, είτε με μαζικά ηλεμηνύματα είτε με αναρτήσεις άρθρων σε ιστολόγια και ιστότοπους, που αναπαράγονται άκριτα από διαχειριστές που θέλουν να βρουν ύλη. Κι αν απορείτε τι είναι το Λερναίο κείμενο, πρόκειται για ένα μυθούργημα που κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 1998 και υποστηρίζει ότι η Apple διανέμει το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών Hellenic quest, ότι άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα στελέχη των εταιρειών τους να μάθουν αρχαία ελληνικά, ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη «νοηματική» ενώ οι άλλες είναι συμβατικές, και άλλα τέτοια, όλα ανυπόστατα. Η ονομασία «Λερναίο» είναι δική μου έμπνευση, το ονόμασα έτσι επειδή κόβεις ένα κεφάλι και ξεπηδάνε δυο και τρία.

Η νεότερη παραλλαγή έχει κάτι το νέο, διότι διασταυρώνει το παλιό, γνωστό Λερναίο με την πρόσφατη Φωνηεντιάδα. Έχει τίτλο «Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα όταν εμείς τη σκοτώνουμε» και ξεκινάει ως εξής:

Την ώρα που οι Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν να απλοποιήσουν την ελληνική γλώσσα και να μειώσουν τα σύμφωνα τα φωνήεντα και να αλλάξουν τα όσα μαθαίναμε στην ελληνική γραμματική ως τώρα , το… CNN η APPLE και ξένοι επιστήμονες θαυμάζοντας τον πλούτο της τονίζουν ότι αν δεν υπήρχε η ελληνική γλώσσα δεν είχαμε πολιτισμό.

Αξίζει πραγματικά να διαθέσετε λίγο χρόνο και να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο για να κατανοήσετε τι θησαυρό κρύβει η ελληνική γλώσσα και πως άρχισαν οι ξένοι που προφανώς είναι πιο έξυπνοι από μας να την χρησιμοποιούν για το συμφέρον της ανθρωπότητας.

Φυσικά κανείς δεν θέλησε να μειώσει σύμφωνα και φωνήεντα ή να απλοποιήσει την ελληνική γλώσσα -αλλά βέβαια ούτε και τα επόμενα περί CNN και Apple ισχύουν οπότε δεν διαταράσσεται η ισορροπία του κειμένου, το οποίο συνεχίζει:


Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.

Είναι δηλαδή το παλιό, κακό Λερναίο, και συγκεκριμένα είναι η παραλλαγή Μ, η οποία εμφανίστηκε το 2008, όπου από κάποιο σπασμένο τηλέφωνο ορισμένα Β έχουν αντικατασταθεί από Μ κι έτσι διαβάζουμε Ιρμάιν αντί του σωστού Ιρβάιν ή Ίμυκος αντί Ίβυκος (για τον ελληναρά που τα δημοσίευσε, όλες αυτές οι λέξεις είναι εξίσου άγνωστες). Και όπως οι βιολόγοι και οι γιατροί χαρακτηρίζουν τα στελέχη των ιών με γράμματα και αριθμούς (π.χ. H1N1), έτσι κι εμείς θα μπορούσαμε τούτην εδώ την παραλλαγή του Λερναίου να την ονομάσουμε Παραλλαγή Μ1Φ1.

Να απαντήσω επί της ουσίας στο Λερναίο; Το έχω ήδη κάνει πολλές φορές, αν και κυρίως στον παλιό μου ιστότοπο όπου φιλοξενούνται τα κείμενά μου πριν τον Φλεβάρη του 2009 που άνοιξε τούτο το ιστολόγιο -βλέπετε, το Λερναίο είναι παλιά ιστορία. Σας παραπέμπω λοιπόν στη βασική σελίδα με κείμενα για το Λερναίο -κι αν είναι να διαβάσετε ένα μόνο άρθρο, διαβάστε αυτό εδώ που συνοψίζει την επιχειρηματολογία μου.

Και ενώ έχει ξεκινήσει αυτό το κύμα διάδοσης της νέας μετάλλαξης του Λερναίου κειμένου (είπαμε, της παραλλαγής Μ1Φ1), το περασμένο Σάββατο φιλοξενήθηκε στο κρατικό κανάλι της ΝΕΤ μια άλλη εκδήλωση αγυρτείας σχετικής με τη γλώσσα, και εννοώ τη λεξαριθμική θεωρία, σύμφωνα με την οποία αντιστοιχίζουμε στα γράμματα κάθε ελληνικής λέξης την αριθμητική αξία που είχαν στο αρχαιοελληνικό σύστημα αρίθμησης (Α = 1, Β =2 κ.ο.κ. Ι = 10, Κ = 20, κ.ο.κ., Ρ = 100, Σ = 200), προσθέτουμε την αξία των γραμμάτων και υποτίθεται ότι βγάζουμε συμπεράσματα για ισότητες και ισοδυναμίες ανάμεσα σε διάφορες έννοιες. Για παράδειγμα, τα γράμματα της λέξης ΘΕΟΣ βγάζουν 284 (9+5+70+200), όπως και της λέξης ΑΓΙΟΣ (1+3+10+70+200), όπως και της λέξης ΑΓΑΘΟΣ, άρα, λένε οι υποστηριχτές της λεξαριθμικής θεωρίας, αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο, άρα η ελληνικη γλώσσα έχει την ιδιότητα να μας δείχνει ότι ΘΕΟΣ = ΑΓΙΟΣ = ΑΓΑΘΟΣ. Βέβαια, τον ίδιο λεξάριθμο 284 βγάζουν και άλλες χιλιάδες λέξεις της ελληνικής, όπως ΑΓΡΟΙΚΟΙ, ΒΑΠΟΡΑΚΙ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΓΟΠΕΔΙΛΑ -περιέργως κανείς λεξαριθμιστής δεν μας είπε ότι η ελληνική γλώσσα δείχνει τη μυστική σχέση του Θεού με τα παγοπέδιλα.

Η λεξαριθμική θεωρία είναι τόσο γελοία που δεν έχει καν ανάγκη αντίκρουσης. Κι όμως, ο πρύτανης της ελληνικής λεξαριθμικής σκηνής, ο Ελευθέριος Αργυρόπουλος, που ως τώρα πλάσαρε την πραμάτεια του σε περιθωριακά παρακάναλα, βρέθηκε φιλοξενούμενος τις προάλλες στη ΝΕΤ, όπου του παραχωρήθηκαν απλόχερα 12 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου για να αναπτύξει τις θεωρίες του και να διαφημίσει τα βιβλία του, ισχυριζόμενος ότι οι λεξάριθμοι αποκαλύπτουν τη δομή της ύλης:

http://www.ert.gr/webtv/net/item/6438-Oi-lexarithmoi-gnwrizoyn-th-domh-ths-ylhs-04-08-2012#.UCPWvqObFNU

Ο κ. Αργυρόπουλος τη δουλειά του κάνει και πρέπει να πω ότι ήταν άριστα προετοιμασμένος για να πείσει το τμήμα του κοινού στο οποίο απευθύνεται -αλλά οι δημοσιογράφοι; Κατανοώ βέβαια την αγωνία τους να βρουν ανώδυνα θέματα για να μπαζώσουν την ώρα της εκπομπής τους, αλλά ήταν ανάγκη να πέσουν τόσο χαμηλά; Ναι μεν κρατάνε μια αδιόρατα κοροϊδευτική στάση, αλλά θα προσέξατε ότι δεν έκαναν καμιά πραγματικά ενοχλητική ερώτηση στον γκουρού των λεξαρίθμων, ούτε καν το προφανές, πώς εξηγεί ότι ίδιο λεξάριθμο δεν έχουν μόνο συνώνυμες ή συναφείς λέξεις αλλά και ριζικά διαφορετικές, ας πούμε ναι μεν ΣΕΡΝ = 355 = ΑΔΡΟΝΙΟΝ, αλλά και ΣΕΡΝ = ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΑ.

Βέβαια, άλλοι δεν αμέλησαν να απαντήσουν στον κ. Αργυρόπουλο με τα όπλα του, κι έτσι σε μια ομάδα του Φέισμπουκ, όπου συμμετέχω, προτάθηκαν οι ισοδυναμίες:

Μα η θαυμάσια ελληνική γλώσσα = 2347
βιάζεται από κάποιους αγύρτες = 2347 (εύρημα του Κ. Βαλεοντή)

Λευτέρης Αργυρόπουλος Α΄ = 2573
Ένας μαθηματικός απλός απατεών = 2573 (του ίδιου, ο οποίος, σχετικά με το Α’, σχολίασε ότι η ελληνική γλώσσα έχει ήδη προβλέψει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και δεύτερος γκουρού!)

ή

ΑΚΟΥΡΕΥΤΟΣ ΒΛΑΞ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ = ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ = 2358 (της Λένας Παπαδάκη).

Εγώ απλώς προσθέτω: Αργυρόπουλος = Κάποιο λάκκο έχει η φάβα = Όχι άλλο κάρβουνο = 1524

Ωστόσο, επικροτώ απόλυτα την ευχή που εξέφρασε ο φίλος Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία:

Θα μπορούσε, θα έπρεπε, να έχει το κρατικό κανάλι μια τακτική εκπομπή σαν αντίβαρο των Πυλών της Ανεξήγητης Βλακείας. Να καλεί τους διάφορους παραμυθάδες ή, αν δεν έρχονται οι ίδιοι, να παρουσιάζει τους ισχυρισμούς τους όπως εμφανίζονται στα μέσα που έχουν αξιοποιήσει. Και να φιλοξενεί και δυο-τρεις σοβαρούς ανθρώπους ειδικευμένους στο συγκεκριμένο θέμα, να κάνουνε τον παραμυθά και το παραμύθι με τα κρεμμυδάκια.

(Κάτι τέτοιο κάνει στα κείμενά του ο Ben Goldacre στην Αγγλία, αν κι αυτός ειδικεύεται περισσότερο στους παραμυθάδες των φυσικών επιστημών).

Μακάρι να φτιαχτεί κάποτε μια τέτοια εκπομπή!

Όσο για το Λερναίο, πριν από καιρό είχα πάρει ένα ηλεμήνυμα από αναγνώστη άρθρου μου που έγραφε: Ακόμα και αν έχετε απόλυτο δίκιο σε όλα όσα γράφετε στο άρθρο,γιατί τέτοια μανία και πάθος να διαψεύσετε το κείμενο? Είστε Έλλην και το κείμενο επαινεί την ελληνική γλωσσα. Παρ’ όλα αυτά εσείς κάνετε σαν τρελός να το διαψεύσετε!

Απάντησα ότι κι εγώ αγαπώ τη γλώσσα, αλλά όταν πήγαινα σχολείο, μας έλεγαν ότι πρέπει να μάθουμε να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθινό, κι ότι αυτό το είπε ο εθνικός μας ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός. Αν έχει αλλάξει αυτή η βασική αρχή, κι αν τώρα θεωρούμε εθνικό όποιο ψέμα μας βολεύει καλύτερα, τότε να βγάλουμε από εθνικό ποιητή τον Σολωμό και να βάλουμε τον Σπύρο Μελά, εκείνον τον ανεκδιήγητο ακαδημαϊκό που γυρνούσε τις ακαδημίες της Ευρώπης κάνοντας προπαγάνδα για να μην πάρει το Νόμπελ ο Καζαντζάκης.

164 Σχόλια to “Λερναίες μεταλλάξεις και λεξαριθμικές αγυρτείες”

  1. Γς said

    Καλημέρα,
    Φοβερό θέμα σήμερα.
    Προς το παρόν στέλεχος αντι παραλλαγή του «ιού» Μ1Φ1.

  2. Α.Μ. said

    Καλημέρα, κυκλοφορεί και τούτο το ανεκδιήγητο και προκαλεί ανατριχίλες και ρίγη συγκίνησης. http://www.youtube.com/watch?v=7HNYIwipypM
    Α ρε θέλουμε να κατακτήσουμε τον κόσμο και δε μας αφήνουν.

  3. Γς said

    2: Το σταμάτησα στο σημείο που έλεγε ότι το ελληνικό αλφάβητο δεν προέρχεται από το Φοινικικό.

  4. μήτσκος said

    Καλημέρα, μου επιτρέπετε κάτι άσχετο;

    Μαργαριτάρι από άρθρο του Σπύρου Σεραφείμ στο protagon.gr:
    Δεν μπορούμε να συζητήσουμε το πόσο ειδεχθής και ανθρωπόμορφη είναι η απόλυτα βίαιη πράξη του νεαρού Πακιστανού εις βάρος της 15χρονης.

    Συγνώμη, δεν άντεξα να το κρατήσω για τον εαυτό μου. Φαίνεται ότι αφού τόσο καιρό μας κοπανάνε το «ανθρωπόμορφο τέρας», η λέξη «ανθρωπόμορφο» άρχισε να σημαίνει «φρικτό», «τρομακτικό» ή κάτι τέτοιο, εξού και η «ανθρωπόμορφη πράξη».

  5. Δεν φταίει ο γνωστός εθνοκαβαλιστής αριθμολόγος, αυτός τη δουλειά του κάνει. Υπάρχουν τόσα ιδιωτικά κανάλια, όπου θα μπορούσαν να δουλέψουν εφεδρικά αυτοί οι ερευνητές δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, παρέα με τους ολυμπιακούς εκφωνητές μας, τους καλύτερους στον κόσμο με ISO αξιόλογηση.

  6. spiral architect said

    Kαλημερούδια σας! 🙂

    Με την «κατάλληλη» κυβέρνηση η ΕΡΤ (βοηθούσης και της κρίσης) πλέον θα πλασάρει:
    – Βιομαγνητικά μασαζοκαλτσόν
    – Έξυπνες πάνες ακράτειας για τον παππού.
    – Σεξουαλικά βοηθήματα και υποβοηθήματα για προβληματικούς οικογενειάρχες.
    – Την πλήρη σειρά βιβλίων των εκδόσεων Μπουμπούκου και Λιακό.
    – Τις απτές αποδείξεις ότι «για όλα τα κακά φταιν’ οι Οβρέοι».

    και άλλα πολλά.

    Αποκωδικοποιητή πήρατε; 👿 😛 😛 😛

  7. Γς said

    4: ‘ντάξει, ολοφάνερο λάθος. Δεν ξανακοίταξε τι είχε γράψει.

  8. ppan said

    Κι εγώ τον είδα το Σάββατο. Νόμιζα ότι είχε γίνει μπέρδεμα με τα ψηφιακά κι έβλεπα άλλο κανάλι. Αυτό το πράγμα είναι παρόμοιο με την αστρολογία, στο γαλλικό Ελ που διαβάζω έχουν -ή είχαν, δεν τα προσέχω– στο τέλος, μετά τα ωροσκόπια, στήλη με αριθμοαμαντεία, προσθέτεις τα ψηφία του ονόματός σου και ανάλογα με τον αριθμό σου λεν την μοίρα σου

  9. Λ.ΜΠ. said

    Πωπωπωπωπω, #2, τι ‘ν’ τούτο; Ανατριχίλες και ρίγη πάνε κι έρχονται… γιατί μας το ‘κανες αυτό πρωινιάτικα;

  10. Γς said

    6:
    >Αποκωδικοποιητή πήρατε;

    20 μέρες χωρίς αποκωδικοποιητή και άρχισα να εμφανίζω συμπτώματα ευφυΐας

  11. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Είναι ανατριχιαστικά όσα συμβαίνουν, όταν όλα θα έπρεπε μόνο να διορθώνονται.

  12. Γς said

    11: Δλδ;

  13. Γς said

    8: Τον είδατε όλο; Μπγαβό!
    Περαστικά σας

  14. Βρε τι θυμήθηκα τώρα…. Ήταν θυμάμαι καλοκαίρι του 2005 όταν ο Μούστρης στο Ελληνικό Skepdic είχε γράψει για την απίστευτη θεωρία των Λεξάριθμών, και είχε λάβει απάντηση απο τον ίδιο τον… Αργυρόπουλο! Τότε θυμάμαι είχα σχολιάσει το κείμενο του και εγώ στο blog μου, και ο φίλτατος κ. Μούστρης είχε την ευγενή καλοσύνη να παραθέσει την απάντηση μου μαζί με το δικό του κείμενο στο site σου. Μπορείτε να απολαύσετε όλο τον διάλογο (μαζί με εξτρά σχόλια απο διάφορους υποστηρικτές των Λεξάριθμων) εδώ: http://www.skepdic.gr/sxolia/sxoliaarithmologia.htm

  15. Νέο Kid Στο Block said

    Καλημέρα! Απλά να υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη εκπομπή αναμεταδίδεται δορυφορικά -μέσω της ERT world- σε όλον τον πλανήτη.
    Είμαστε άξιοι της μοίρας μας για όλα αυτά που παθαίνουμε και που θα πάθουμε! Αμορφωσιά, υποκουλτούρα, συνωμοσιολογία και αίμα και ατιμία! ΕΥΓΕ!

  16. Γς said

    14:
    Πολύ ωραίο! Δεν το διάβασα όμως όλο (ακόμη), αλλά απήλαυσα την επιχειρηματολογία του φίλου μας Φειδία. Φοβερός, σταθερός, αδιόρθωτος…

  17. spiral architect said

    Επ, καθίστε καλά, γιατί οσονούπω θα σκάσουν μύτη επαέ οι πολυτονικοί-Πολυδωρικοί-αριθμογραμματολάγνοι υποστηρικτές της διδασκάλισσας από τη Ραφήνα και θα κάνουν την ανάρτηση
    (η ζέστη συνεχίζει, ρε γμτ) 😦

  18. Γς said

    16: Και να το ερώτημα: Και ο Φειδίας και ο Αργυρόπουλος έχουν βγάλει Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο αντίστοιχα. Είναι σε θέση να καταλάβουν ότι αυτή η μη ένα-προς-ένα αντιστοιχία μεταξύ λέξεων, προτάσεων και αριθμών οδηγεί σε ότι διαλέξεις. Και αυτό μπορεί να είναι αγυρτεία μέχρι βλακεία.
    Για το φίλο μας τον Φειδία προτιμώ τον όρο «μανία» (αλλά ενίοτε μέχρι βλακείας) με ότι έχει σχέση με την Ελλάδα

  19. Α.Μ. said

    # 9
    Μα να σας αφήσω στο σκοτάδι; Μην ακούτε τι λέει ο Νικοδεσπότης, είμαστε μοναδικοί, είμαστε εξωγήινοι και όλη αυτή η κρίση που περνάμε είναι επειδή κάποιου πλούσιου του ήρθε να μας διώξει απο δω, διότι η Ελλάδα είναι πύλη προς το Σύμπαν και τη Γνώση και τα θέλει όλα δικά του. (Θεωρία με 40oC υπό σκιάν).

  20. Maria Athini said

    Sent from my iPad

  21. Γς said

    20: Σπουδαίο iPad!

  22. spiral architect said

    21: Σαν το παπα-ipad κανένα! :mrgreen:

  23. sarant said

    14: Ωχ, χαρά στο κουράγιο σας!

    18: Πάντως ο Μπουρλάς δεν συντάσσεται με τον Αργυρόπουλο.

  24. TAK said

    Εγώ πάλι δεν είδα την εκπομπή (προτιμώ να κάνω μπάνια στην υπέροχη Μυτιλήνη!), αλλά διάβασα ένα ενδιαφέρον βιβλίο ενός έλληνα επιστήμονα, του Γιώργου Κουτζακιώτη, για τον εβραίο μεσσία του 17ου αι., το Σαμπατάι Σεβί, και για το μέγα διερμηνέα Παναγιωτάκη Νικούσιο, που ήταν καμπαλιστής και πίστευε, όπως και πολλοί άλλοι και τότε και σήμερα, στους λεξάριθμους… Η καμπάλα καλά κρατεί. Το ίδιο και η ανοησία ασφαλώς. Υγιαίνετε!

  25. Πρπτ, ο Κασιδιάρης ήταν το πρωί στη ΝΕΤ,
    και έλεγε γιατί δεν θα έπρεπε να δοθούν
    τα στάδια για το ραμαζάνι.

  26. «Θα μπορούσε, θα έπρεπε, να έχει το κρατικό κανάλι μια τακτική εκπομπή σαν αντίβαρο των Πυλών της Ανεξήγητης Βλακείας. Να καλεί τους διάφορους παραμυθάδες ή, αν δεν έρχονται οι ίδιοι, να παρουσιάζει τους ισχυρισμούς τους όπως εμφανίζονται στα μέσα που έχουν αξιοποιήσει. Και να φιλοξενεί και δυο-τρεις σοβαρούς ανθρώπους ειδικευμένους στο συγκεκριμένο θέμα, να κάνουνε τον παραμυθά και το παραμύθι με τα κρεμμυδάκια.»

    Έχετε ακουστά τον James Randi? Αναζητήστε τον στο youtube

  27. sarant said

    Τάσο, καλημέρα, πολύ με ενδιαφέρει αυτό, δεν ήξερα ότι ο Νικούσιος ήταν καβαλιστής!

  28. sarant said

    25: Γιατί δεν θα πρέπει να δοθούν;

  29. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @17,
    αρχιτέκτονα, είμαι «πολυτονικός» χωρίς να ταυτίζομαι κατ’ ελάχιστον με όσα και όσους οι τρε-ντ-υνιόν του σχολίου σου καταδικαστικά συμπαρασύρουν.
    Κι ας το πω εδώ, έστω, ότι εκτίμησα απεριόριστα τη στάση του Σαραντάκου, όπως εκφράστηκε στην ανάρτησή του επ’ ευκαιρία του θανάτου του Βερυβάκη ότι δεν βάζει «σκοταδιστές και πολυτονιστές» στο ίδιο τσουβάλι (ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων). Ούτε εγώ, βέβαια. Και λυπάμαι αν σε κάποιες (πολλές;) περιπτώσεις τα δύο συμπίπτουν…

  30. 28 νά το λινκ
    http://www.ert.gr/webtv/net/item/6546-O-ekproswpos-typoy-ths-Chryshs-Ayghs-Hlias-Kasidiarhs-sth-%CE%9DET-10-08-2012#.UCTHgaHN_z0

  31. TAK said

    Νίκο, ούτε εγώ το ήξερα! Ο σύνδεσμος για το βιβλίο είναι αυτός: http://www.eie.gr/editions/pdf/N011200_g.pdf

  32. Γς said

    23:Φτού! Πάλι φάουλ!
    Τι στο καλό έφταιξε; Ισως το γρήγορο διάβασμα του λίκνου.
    Ανακαλώ. Φειδία τώρα που διάβασα την επιστολή σου ήρεμα και προσεκτικά σε παραδέχομαι!
    Συγνώμη Νίκο.
    (και για όσους δεν κατάλαβαν μιλάμε για mea culpa + κωλοτούμπα)

  33. gryphon said

    Aυτόν τόν Αργυρόπουλο εχει τυχει να τον δώ αρκετές φορές τά τελευταία χρόνια.Τήν πρώτη φορα είχα τήν περιεργεια και ολη τήν καλη προδιαθεση να προσπαθησω να τόν παρακολουθησω.Αντεξα κανα τέταρτο.Τίς επόμενες δυο τρείς φορές κανα πενταλεπτο.
    Τώρα αν πέσω πανω του κανοντας ζαπινγκ αλλαζω καναλι αμέσως.
    Είναι απίστευτα κουραστικός.Μια ατερμονη πρόσθεση αριθμών που δέν φαίνεται να έχει κανενα νόημα.Δέν φαίνεται να υπάρχει κανένα υπόβαθρο και καμμιά λογικη στήν θεωρία του.
    Συμφωνω Νικο με τό μηνυμα που σου εστειλε καποιος αναγνωστης.Τό έχω γράψει κι εγω κι εδω.Σίγουρα υπάρχουν πολλοι που ενω τυπικα είναι έλληνες εχουν εναν ανεξηγητο μισος και φθονο για καθε τι ελληνικό. Αυτό με το να θεωρουμε εθνικό ότι είναι αληθινό κλπ δέν σωζει τήν κατάσταση πάντα.Είναι η ευκολη απάντηση.Εγώ το θεωρω αυτο γεγονός αξιο ψυχιατρικης ερευνας.
    Επίσης πολυ καλό το παράδειγμα με αυτόν τόν Σπυρο Μελα που αναφέρεις.Αυτό λεμε και εμεις οι εθνικιστές,ελληνοβαρεμενοι (οπως αποκαλουνται εδω) κλπ
    Οτι πολλοι τής άλλης πλευράς συμπεριφέρονται σαν αυτόν.

  34. spiral architect said

    @29: Γιώργο, οι γνωστοί πολυτονικοί θαμώνες του παρόντος ιστολογίου, εννοείται ότι, εξαιρούνται. 😉
    Άλλωστε κι εγώ παιδί του πολυτονικού ήμουν, αυτό διδάχθηκα, ακόμα διαβάζω και χαίρομαι τα πολυτονικά κείμενα, οι χαρτόδετες «Εκδόσεις της Εστίας» κοσμούν τη βιβλιοθήκη και την εμπειρία μου.

    Πρόβλημα έχει το android 2.1 του κινητού μου, που όταν μπαίνω απ’ αυτό εδώ μέσα (και αλλού) στους χαρακτήρες με πολυτονική στίξη βγάζει τετραγωνάκια και προσπαθώ να κατανοήσω το κείμενο από τα συμφραζόμενα 😛

    Πρόβλημα έχω με τους οπαδούς των ψευδοεπιστημών, που αδυνατώ να τους κατανοήσω, όσο open-minded 😆 κι ας είμαι.

    Πρόβλημα έχω με τους διάφορους απίθανους «διασταυρωτές» θετικών και θεωρητικών επιστήμων. Στοιχηματίζω ότι στο τραπεζάκι του σαλονιού τους θα βρεις μια τράπουλα ταρώ.

    Πρόβλημα έχω με όλους τους παραπάνω (πλην του android, που θα βρω κάποιο πρόσθετο) σε συνδυασμό με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα που νομιμοποίησαν τον «ιδεολογικό» τους φορέα, κάτι που τους έκανε να ξετσουμίσουν ακόμα και σε φωτογραφικά φόρουμ σερβίροντας περιττώματα και ψευδοεπιστημονικές π@π@ριές.

  35. Δημήτρης said

    Εντάξει τότε. Βαρεμένος σκέτο!

  36. Αχ βρε Νικοκύρη, κάποτε διάβαζες όλα τα σχόλια… https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/19/terjuman/#comment-124606 😀

  37. Ηλεφούφουτος said

    «…τότε να βγάλουμε από εθνικό ποιητή τον Σολωμό και να βάλουμε τον Σπύρο Μελά, εκείνον τον ανεκδιήγητο ακαδημαϊκό που γυρνούσε τις ακαδημίες της Ευρώπης κάνοντας προπαγάνδα για να μην πάρει το Νόμπελ ο Καζαντζάκης.»

    Ενδιαφέρον, οι γνώσεις μου για τον εν λόγω σταματούν στη γερμανόφιλη στάση του για την οποία ο Καζαντζάκης τον κατήγγειλε και ζήτησε την αποπομπή του από την Ακαδημί/ την Ένωση Συγγραφέων; (δεν είμαι σίγουρος τι). Το έκανε για λόγυς αντεκδίκησης; Με ποιο κύρος όμως; Τα πρώτα χρόνια μετα τον πόλεμο οι δεξιοί διανοητές της Ευρώπης που κράτησαν γερμανόφιλη στάση μπήκαν στην καραντίνα.

    24, Ε, καλά, δεν θα πεις και βλάκα κάποιον που πίστευε στη λεξαριθμική θεωρία το 17ο αιώνα. Πόσες και πόσες δοξασίες που σήμερα μάς φαίνονται τρελές δεν έβρισκαν στο παρελθόν απήχηση σε σοβαρούς και φιλομαθείς ανθρώπους;

  38. Mindkaiser said

    @2

    Νομίζω την πατήσαμε όλοι. Ο εμπνευστής του βίντεο το έχει ντύσει με μουσική από τη Μυθωδία. Προφανώς δηλαδή αναγνωρίζει ότι πρόκειται για γλωσσικό μύθευμα και το ανάρτησε με μοναδικό σκοπό να εξοργίσει τον Νικοκύρη. Υποπτεύομαι ή την Ιμόρ, ή τον Κορνήλιο, που είναι και γνωστοί χωρατατζήδες.

  39. Ηλεφούφουτος said

    37 «Το έκανε για λόγυς αντεκδίκησης;» Εννοώ ο Σπ. Μελάς όταν ξεκατινιαζότανε.

  40. Mindkaiser said

    Ωχ, λάθος. Το ξανάκουσα προσεκτικά και είναι από το 1492. Τη συγνώμη μου στους άμεσα θιγόμενους. :-Ρ

  41. TΑΚ και Νίκο, μ’ ενδιαφέρει και μένα πολύ αυτό ο Νικούσιος. Η καβαλιστική αριθμολογία ήταν σαφώς της μόδας στην εποχή του, για παράδειγμα στα προσωπικά γραπτά του Νιγιαζί Μισρί, ενός μισότρελου δερβίση με τεράστια επιρροή. Στη Λήμνο (όπου έζησε πολλά χρόνια εξόριστος) σώζεται ακόμα ο τουρμπές του (έχει γίνει σουπερμάρκετ).

  42. NM said

    Από τότε που κάποιος ευφυής διαφημιστής είχε την έμπνευση να τους χρησιμοποιήσει στο γνωστό κύκλο των σποτ «Τυχαίο; Δε νομίζω!», οι τύποι είχαν λουφάξει. Ματαίως ήλπιζα ανεπιστρεπτί. Τώρα που η διαφήμιση έκλεισε τον κύκλο της, νάτοι πάλι που ξετσουτσούρεψαν.
    Η εμμονή αυτή οδηγεί στο προφανές συμπέρασμα ότι το ζήτημα είναι καθαρά στο πεδίο έρευνας της ψυχιατρικής. Αποκλειστικά και ρητά. Μακάρι να πέρναγε από το μπλογκ κανας ψυχίατρος με κέφια για να μας γράψει δυο λόγια.
    Αναρωτιέμαι πως θα βλέπουν άραγε το φαινόμενο οι επόμενες γενιές. Όπως εμείς τον Δελαπατρίδη;

  43. 41 Δεν το περίμενα, αλλά βρήκα ένα σωρό γκουγκλιές για τον Νιγιαζί:
    Ο Niyazi – Misri κι η Λήμνος
    Niyazi Misri: An Ottoman Sufi Contemporary of Sabbatai Zevi Cries Out Against God and His False Messiah
    Συνέδριο για τον μεγάλο τούρκο ποιητή Niyazi Misri που έζησε και πέθανε στη Λήμνο
    Η ιστορία ενός ποιητή αποτελεί γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Λήμνου και Μαλάτειας
    Το βιβλιαράκι του Heath Lowry για τα σχετικά μνημεία στη Λήμνο
    και ένα ποίημα του Νιγιαζί

  44. σπαμοπαγίδα

  45. ΠΑΝΟΣ said

    Ο κ. λεξαριθμιστής γνωστό νούμερο τής TV. Έξυπνος βλαξ,απατηθείς απατεών. Προβληματισμός και απορίες για τα προγράμματα τής TV; Όχι,βέβαια! Από πού κι ως πού….

  46. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα επόμενα σχόλια!

    37: Τη διαγραφή του Μελά την είχε ζητήσει ο Λουντέμης. Ο Καζαντζάκης μάλλον δεν ανακατεύτηκε καθόλου στην ιστορία. Ο Μελάς πράγματι για ένα διάστημα ήταν ελαφρώς παρίας, αφού δεν τον έκαναν παρέα ούτε οι ευυπόληπτοι καθεστωτικοί λογοτέχνες (π.χ. ο κύκλος της Νέας Εστίας) αλλά μετά αυτά ξεθύμαναν. Την αποστολή στις ξένες ακαδημίες την έκανε ως εντεταλμένος της κυβέρνησης -πρέπει κάποτε να γράψω. Ακαδημαϊκός πάντως ήταν από το 1935.

    36: Ο Αλοΐζιος φταίει….

    30-31: Ευχαριστώ!

    34: Τώρα τελευταία η Εστία βγάζει βιβλία σε μονοτονικό.

  47. George said

    Για όποιον έχει καιρό για χάσιμο (καλοκαίρι είναι), προτείνω το http://www.arithmosofia.com

    ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ = Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝθΡΩΠΟΤΗΤΟΣ

    😛

  48. Immortalité said

    Τι γέλιο πάλι κι αυτό σήμερα! 🙂
    (Εκτός από το χάλι της ΝΕΤ, που είναι μόνο για κλάματα…)

    @38 Τον χαρακτηρισμό τον παίρνω σαν κομπλιμάν 😉

  49. sarant said

    30: Δεν ξέρω αν οι δημοσιογράφοι το κάνουν επιτηδες, αλλά οι ερωτήσεις τους είναι πολύ φιλικές, στο λίγο που άκουσα (δεν άντεξα).
    Αντί να του πουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι, λένε (μόνο) για νόμιμους μετανάστες.

  50. sarant said

    47: 🙂 🙂 🙂

  51. cronopiusa said

    … Ωραίο μεσ’ στα μεγάλα ζήτησες
    Κι εγώ στα ταπεινά κι απορριμένα…
    «Απόκριση στο Παλαμά» Δροσίνης

    Μήπως έφαγε η Μαρμάγκω (Σπασμοπαγίδα) το προηγούμενο σχόλιο μου (23);

  52. TAK said

    Δύτη (43), είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Νιγιαζί, τον έχω πετύχει κι εγώ μέσω Σαμπατάι. Ευχαριστώ πολύ πάντως για τους λίκνους!
    Το βιβλίο του Κουτζακιώτη είχε ως αφορμή μια επιστολή του Σαμπατάι που κυκλοφορούσε μεταφρασμένη στα ελληνικά από το Νικούσιο. Το τρίτο μέρος του βιβλίου «Ο κόσμος του Παναγιώτη Νικούσιου και ο εβραίος μεσσίας» είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο μέγα διερμηνέα, οπότε αξίζει να το διαβάσεις (κι εσύ και ο Νίκος και όποια/ος άλλη/ος ενδιαφέρεται).
    Ηλεφού (37), δεν ήθελα να πω βλάκα το Νικούσιο ειδικά (ο οποίος πάντως ήταν και καμπαλιστής και αστρολόγος και γενικά είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το μυστικισμό, την εσχατολογία και άλλα συναφή, όπως δείχνει η μελέτη του Κουτζακιώτη). Δεν ξέρω πάντως αν πρόκειται όντως για «δοξασίες» του 17ου αιώνα που σήμερα τις έχουν ξεπεράσει οι σοβαροί και φιλομαθείς άνθρωποι. (Αντίθετα, βλέπω συνέχεια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη «φωνηεντιάδα» την ανοησία να βασιλεύει και να την ασπάζονται και σοβαροί, υποτίθεται, άνθρωποι…). Πάω στο μουσείο Τεριάντ, θα τα πούμε το απόγευμα.

  53. Immortalité said

    @49 Εγώ σταμάτησα εκεί που έβαλε μπροστά το Σύνταγμα. Κασιδιάρ δε συνταγματολόγκ!

  54. spiral architect said

    @47: Ευχαριστούμε αλλά καθότι είμεθα της παλαιάς σχολής θα προτιμήσωμεν τον Εβαρίστ Γκαλουά.
    (και τα τσίπουρα κάτω από το αρμυρίκι) 😉

  55. sarant said

    51: Μόνο ένα του Δύτη είχε η σπαμοπαγίδα, αλλά κι αυτό το απελευθέρωσα.

  56. Γιώργος Πρίμπας said

    http://www.arithmosofia.com/Results.aspx?word=%ce%bd%ce%b5%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1

    (βρήκαμε δουλειά)

  57. spiral architect said

    @56: Βρε κακό που μας βρήκε! 😛

  58. Γιώργος Πρίμπας said

    http://www.arithmosofia.com/Results.aspx?word=%ce%9d%ce%95%ce%91%ce%94%ce%97%ce%9c%ce%9f%ce%9a%ce%a1%ce%91%ce%a4%ce%99%ce%91%ce%a0%ce%91%ce%9d%ce%95%ce%9b%ce%9b%ce%97%ce%9d%ce%99%ce%9f%ce%a3%ce%9f%ce%a3%ce%99%ce%91%ce%9b%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%9f%ce%9a%ce%99%ce%9d%ce%97%ce%9c%ce%91%ce%94%ce%97%ce%9c%ce%9f%ce%9a%ce%a1%ce%91%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%97%ce%91%ce%a1%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%95%ce%a1%ce%91

    (ΣΩΣΤΆ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΑ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ) 🙂

  59. @56: Διαπράξατε μέγιστο ατόπημα κύριε Πρίμπα. Είναι ΚΙΝΗΜΑ, ουχί ΚΟΜΜΑ.

    Και προκύπτουν οι εξής ομάριθμες φράσεις, από τις οποίες σταχυολογώ δύο:
    «ΑΝ ΧΑθΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΑΠΟΜΕΝΕΙ»
    «Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝ ΥΠΕΥθΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

    Και ερωτώ! Αν δεν είναι αυτό απόδειξη της προβλεπτικής ικανότητας της γλώσσης μας, ποιο είναι;;; 😀 😀

  60. @58: Πιάσε κόκκινο! 🙂

  61. dystropop said

    @24,41 Ο Σαμπατάι Σεβί είναι ο ήρωας του πέμπτου και τελευταίου μέρους της «Ιστορίας των Μεταμορφώσεων», του Γιάννη Πάνου, γνωστότερου ως συγγραφέα του «… από το το στόμα της παλιάς Remington…». Μάλιστα ο Πάνου αναφέρεται αρκετά στους Καμπαλιστές της Θεσσαλονίκης.

    Αυτό βέβαια είναι τελείως άσχετο με την έκπληξη που – κακώς – αισθάνομαι όταν βλέπω την παράνοια εγκατεστημένη στην κρατική τηλεόραση.

  62. @57: «ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ»! 😀

  63. cronopiusa said

    56 το επαναπροωθώ λοιπόν:

    Καλή σας μέρα,
    ο,τιδήποτε το Λερναίον

    “Ὅσο γιὰ τὸν Ξένιο Δία, ἂς θυμηθοῦμε τὴν ὀρθὴ ἐκδοχή του: Ὁ Ὁδυσσέας ναυαγεῖ στὴν χώρα τῶν Φαιάκων (Κέρκυρα), ὅπου τὸν περιθάλπει μὲν ὁ Ἀντίνοος, ἀλλὰ τὸν ἀνακρίνει κανονικότατα, λαμβάνει διαπιστευτήρια ἀσφαλείας τῆς χώρας καὶ τὸν προπέμπει τάχιστα πρὸς τὴν Ἰθάκη”

    φτάνει να μη μιλάμε για το ξεπούλημα της Αγροτικής, τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, τη χωροθέτηση Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Περιοχής στην Πάρνηθα, τον αγώνα κατά των μεταλλίων χρυσού στον Κάκαβο (Σκουριές), τη βιζίτα του Ισραηλινού πρόεδρου Σιμόν Πέρες στη Ψωροκώσταινα, το μαχαίρωμα Ινδών μεταναστών από φασίστες στο Ρέθεμνο….

    The Beauty Of Mathematics http://www.youtube.com/watch?v=hbsX12oI_K8

    H πράξη του πολλαπλασιασμού σε διάφορους πολιτισμούς.

    Mayan Multiplication Method http://www.youtube.com/watch?v=zyE1EIMKq9k&feature=related Multiplicacion china http://www.youtube.com/watch?v=edYGQvfCoYM Multiplicación árabe http://www.youtube.com/watch?v=WJNEnEBnUv4&feature=related
    Ινδικός πολλαπλασιασμός Multiplicar sin saber las tablas http://www.youtube.com/watch?v=3lOUZHBYmEw&feature=related

    Το Αλφαβητάρι τση Αγάπης http://www.youtube.com/watch?v=QLRV46Vho4c

  64. Ηλεφούφουτος said

    TAK 52, για να λειτουργήσει καλύτερα ο παραλληλισμός πρέπει να φανταστούμε κάτι που σήμερα έχει οπαδούς μεταξύ σοβαρών ανθρώπων και δεν σε στιγματίζει σε τέτοιους κύκλους αλλά αύριο και δη σε καιρούς πιο σταθερούς θα φαντάζει τρελή δοξασία. Θα τολμούσα να προτείνω ως τέτοιο π.χ. κάποιες ακραίες υγιεινιστικές και οικολογίζουσες στάσεις και αντιλήψεις.

  65. tofistiki said

    Για όσους και όσες δεν αρκούνται στις έτοιμες προτάσεις, εδώ: http://www.lexarithmos.gr, μπορείτε να βρείτε τα ιερά εργαλεία των ΑΗΠ για να φτιάξετε τις δικές σας με τα χεράκια σας! :-p

  66. 61 Αχά! Επειδή είχα διαβάσει για την «Ιστορία των μεταμορφώσεων», δεν δίστασα να πάρω όταν την πέτυχα την παλιά Ρέμινγκτον. Μου άνοιξες την όρεξη τώρα.
    Αλλά αυτό που μου είχε μείνει απορία, είναι αν αναφερόταν στις γραφομηχανές ή τις καραμπίνες Ρέμινγκτον.

  67. cronopiusa said

    κάτι έχει που δεν αρέσει
    Μήνα φταίνε τα πνεύματα, μην΄οι περισπωμένες;
    Ουδέ σε πολυτονικό, ουδέ σε χαροκόπι η πράξη του πολλαπλασιασμού τ’ Αλφαβητάρι το Ζακυνθινό
    έπιασε η Σπασμοπαγίδα τον Σ.Π. να κάνει βίζιτα στας Αθήνας…

  68. sarant said

    67: Τα πολλά λινκ φταίγανε και η δική μου απροσεξία που κοίταξα πριν μόνο τη σπαμοπαγίδα αλλά όχι το καθαρτήριο.

    61-66: Άλλο ένα βιβλίο λοιπόν…

    65: Σε δουλιά να βρισκόμαστε!

  69. Κάποτε ρώτησα τον Αργυρόπουλο για ποιο λόγο σε πολλές ισοψηφίες στη μια λέξη θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το άρθρο, ενώ στην άλλη όχι. «Αυτό έχει να κάνει με τον βαθμό τής σημασιολογικής και εννοιολογικής ταύτισης της μιας λέξης με την άλλη!», μου απάντησε. «Κατάλαβα», του είπα και τον ευχαρίστησα. Και όντως είχα καταλάβει…

  70. dystropop said

    @66
    Θυμάμαι ότι κάνει ξεκάθαρη αναφορά σε γραφομηχανή, όχι; Ταυτόχρονα αφήνεται το υπονοούμενο που παράγει την αμφισημία του τίτλου.
    Η «Ιστορία Των Μεταμορφώσεων» είναι σαφώς μπορχεσικό κείμενο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό – ξέρεις εσύ.

  71. Ο Λ.Α. ανάμεσα στα άλλα τραυματικά, έχει περάσει στα 15 τους και μια νύχτα στο κρατητήριο, με εντολή του πατέρα του, εισαγγελέα Πρωτοδικών, γιατί έκανε σκέιντμπορντ (δεινός και σε αυτό) στο ηρώο της πόλης -προσβολή εθνικών συμβόλων. Καμμένο μυαλό, γνήσιο ψώνιο, πάντως όχι έμπορος.

  72. sarant said

    71: Ωχ… έτσι ε;

  73. Α, και είχε προηγηθεί κι άλλος Λ.Α. στη ΝΕΤ που πέρασε σχετικά απαρατήρητος μέσα στον Ιούλιο.

    Τα παλικάρια ακόμη παριστάνουν τους δημοσιογράφους στο κρατικό κανάλι.

  74. Mindkaiser said

    @73

    Για τη δουλειά αυτού του τύπου (J. Kennedy), γνωρίζει κανένας τίποτα; Λιακοπουλίζει, ή έχει κάποια αποδοχή το ερευνητικό του έργο;

    http://www.manchester.ac.uk/aboutus/news/display/?id=5894

    Click to access Kennedy_Apeiron_proofs.pdf

  75. Γς said

    53: Χάσατε τα καλυτερότατα του

  76. Καλησπέρα.
    η πρώτη μου επαφή με αυτή την «επιστήμη» ήταν ένα βιβλίο του Θεοφάνη Μανιά: Τα άγνωστα μεγαλουργήματα των αρχαίων Ελλήνων. Εκεί έκανε αυτές τις αλχημείες με τον Παρθενώνα, τη Θεά Αθηνάκλπ. Οφείλω να ομολογήσω ότι είχα εντυπωσιαστεί (και πιθανόν αυτό το βιβλίο να είναι κάτι σαν Βίβλος για τους λάτρεις του είδους), αλλά αυτή η χρήση του άρθρου ΜΟΝΟ όταν μας βολεύει στην πρόσθεση, ε, δείχνει την αγυρτία…

  77. freierdenker said

    74, Ένα καλό νομίζω κείμενο σχετικά με εργασίες τέτοιου είδους είναι το

    http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01611194.2011.632803

    ασχολείται και με την εργασία του J. Kennedy. Η περίληψη:

    “The Pathology of Cryptology” is the title of a chapter in David Kahn’s book The Codebreakers. This chapter mainly deals with hidden messages, which amateur scientists claim to have discovered in the works of William Shakespeare and in other literary works. The present article picks up this subject and provides it with a theoretic framework under the name of “para-steganography.” Moreover, further case studies are added to those given by Kahn, including many examples that only became known after the publication of The Codebreakers. These considerations show that a hidden code can be found almost anywhere, provided that one looks for it in a suitable manner.

  78. Ηλεφούφουτος said

    76 κι όταν δε βοηθά το άρθρο, υπάρχει και η καθαρεύουσα, π.χ.
    λενινισταί = 666

  79. Mindkaiser said

    @77

    Ευχαριστώ πολύ. Κάτι τέτοιο φοβόμουν. Απλά ο συγκεκριμένος είχε και πτυχία από Princeton και Stanford, οπότε ήμουν αρκετά επιφυλακτικός για το αν πρέπει να θεωρηθεί Λιακόπουλο (κατά το Λυκόπουλο). Επίσης, όσο πρόλαβα να διαβάσω, δεν είδα στο paper του τη λογική τρεις επτά είκοσι μία και ο παπάς τριάντα μία, οπότε είπα να απευθυνθώ στη συλλογική σοφία του ιστολογίου.

  80. Γς said

    78:Σιγά καλέ. Ακου 666. Ωρες είναι να πλακώσει η Λουκά εδώ να μας κάνει το μπλογκ λαμπόγυαλο καλοκαιρινό .

  81. Alexis said

    Είναι θλιβερό που υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι που πιστεύουν και αναπαράγουν όλον αυτό τον κομπογιανιτισμό.
    Πιο θλιβερό ακόμα όταν αυτοί τυχαίνει να είναι και εκπαιδευτικοί και τον μεταδίδουν και στα παιδιά.
    Μια μέρα η κόρη μου γύρισε από το σχολείο (θά ταν τότε Α΄ ή Β΄ Γυμνασίου) και μου ανακοίνωσε περιχαρής:
    -Μπαμπά το ξέρεις ότι τα ελληνικά παρά λίγο να γίνουν η επίσημη γλώσσα της Αμερικής; Αλλά δεν έγιναν τελικά για μία ψήφο…
    Προσπάθησα να της απαντήσω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά με αποστόμωσε:
    -Μα αφού μας το είπε η καθηγήτρια στο σχολείο!

    ΥΓ: Ήμουν έτοιμος να ρωτήσω αν υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες, πλην της ελληνικής, λεξαριθμολάγνοι, αλλά το σχόλιο 63 μου έλυσε την απορία. Ναι, υπάρχουν!

  82. Γς said

    81:

    Συγνώμη, αλλά τι σχέση έχει αυτή η απάτη, το hoax, για κάποια δήθεν ψηφοφορία κλπ με τους λεξαριθμοτέτοιους;
    ΑπΓοπό ας μας θυμίσει κάποιος πως ξεκίνησε αυτή η μπαρούφα για την παρά λίγο καθιέρωση της Ελληνικής στα Ηνωμένα Στέιτς οβ Αμέρικα.

  83. Γς said

    82: Συγνώμη. Δεν συνδέετε τα δύο αυτά που προανέφερα. Παρανόησα

  84. Cadmian said

    Μην ξεχνάτε και την καλτ -πλέον- ταινία:

  85. Να φανταστούμε το «αδρόνιο» να είχε μεταφραστεί «χαδρόνιο» (όπως Χαίδελβέργη, σε αντίθεση με Αμβούργο) και το «νετρίνο» να είχε αποδοθεί σωστότερα ως «νευτρίνο» (με πρόγονο, βέβαια, κάποιο «νευτρόνιο»). Όλο το αργυροπούλειο λεξαριθμικό κοσμολογικό σύμπαν θα κατέρρεε.

    Γιάννης

  86. Δεν τόλμησαν να μεταφράσουν την αγγλική επιγραφή…

  87. panayacht said

    Πριν λίγα χρόνια, σε ένα ταξίδι μου στην Ισπανία επισκέφτηκα το πατρικό μιας φίλης στο Trujillo, την γενέτειρα δύο Φραγκίσκων, του Pizarro και του de Orellana. Πίνοντας το καφεδάκι μας, η κουβέντα πήγε προς τις γλώσσες και όταν μιλήσαμε για τα ισπανικά, η μαμά της, η οποία δεν είχε ταξιδέψει ποτέ έξω από την χώρα λέει: » Εγώ, όταν βλέπω μια πέτρα μου φαίνεται απόλυτα φυσικό ότι λέγεται πέτρα (piedra). Πως αλλιώς θα μπορούσε να ειπωθεί, άλλωστε; »
    Τότε κατάλαβα ότι ήταν επίσης απόλυτα φυσικό, 500 χρόνια πριν οι προαναφερθέντες συντοπίτες της να ξεκίνησαν για την κατάκτηση της αμερικανικής ηπείρου, παρότι δεν είχαν δει ποτέ θάλασσα. Τα φρικτά αποτελέσματα τα ξέρουμε.
    Θα ήταν προτιμότερο ίσως αν επικοινωνούσαμε στην νοηματική (αντί να χρησιμοποιούμε τις τόσο νοηματικές μας γλώσσες).

    Και εγώ τώρα όταν βλέπω ένα τούβλο, σκέφτομαι τούβλο. Τα τούβλα είναι παγκόσμια. 😉

  88. gpoint said

    #81
    Ούτως ή άλλως τα παιδιά από το δημοτικό είναι εθισμένα στην τερατολογία μέσα από την διδασκαλία της εβραϊκής μυθολογίας στο μάθημα των θρησκευτικών που δεν την λέει ένας κάποιος δάσκαλος αλλά υποχρεωτικά όλοι. Αντε μετά εσύ να του εξηγήσεις πως ο Αδάμ κι η Ευα κάνανε δυό γιούς και απ΄’ αυτούς χωρίς άλλο θηλυκο ( πλην της μάνας των ) γίναμε όλοι εμείς…
    Πάντως για το φυλετικό χρώμα η απάντηση δόθηκε εσχάτως από Ναπολιτάνους Q

  89. 87
    Γεια σας Panayacht. Ο Γλωσσολόγος Αντρέ Μαρτινέ στον πρόλογο των «Στοιχείων» του έχει ένα παρόμοιο ανέκδοτο με ένα γάλλο αγρότη που είχε πάει στη Γερμανία, όπου πέρασε πολύ καλά, αλλά δεν μπόρεσε να χωνέψει πως οι Γερμανοί έλεγαν το cheval (άλογο) με τον …ιδιότυπο τρόπο «πφερτ» (Pferd).

    Γιάννης

  90. ὁ Σπύρος Μελᾶς δὲν πολυκατάλαβα τί σχέσι ἔχει.

    μὲ τοὺς ἄριθμοὺς μπορεῖς νὰ παίξῃς ὅπως θέλεις (τἄχει γράψει θαυμάσια ὁ Ἔκο στὸ Ἐκκρεμές). Παιχνίδια μὲ ἀναγραμματισμοὺς καὶ ἀριθμητικὲς ἀξίες γραμμάτων ἦταν γνωστὰ ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα καὶ μάλιστα πολλοί, ὅπως καὶ σήμερα, τἄπαιρναν στὰ σοβαρά. ἀλλὰ τἄχουμε πεῖ τόσες φορές. πάντως τὸ ὄνομα τοῦ Ἀργυρόπουλου τὸ θυμᾶμαι ἤδη ἀπὸ τὸ Γυμνάσιο, ἐκεῖ στὸ βιβλίο τῶν μαθηματικῶν, δὲν θυμᾶμαι ποιᾶς τάξεως -μᾶλλον τῆς Α’- ὑπῆρχε μνεία τοῦ κατορθώματός του νὰ περαστῃ στὸ βιβλίο τῶν ῥεκὸρ Γκίνες ὡς ὁ εὑρετὴς τῶν περισσοτέρων ἀποδείξεων τοῦ Πυθαγορείου Θεωρήματος.

  91. #7θ ἐνίοτε παραβιάζεται καὶ ἡ ὀρθογραφία. ὁ Εἰρηναῖος Λουγδούνου γιὰ τὸ 666 δίνει Λατεῖνος (σὰν παράδειγμα κι ὄχι σὰν ἀποδεκτὴ ἀπὸ τὸν ἴδιο ἑρμηνεία) καθὼς καὶ Τειτάν. καὶ τὸ Ἀβρασὰξ ἔδινε ἄθροισμα 365. ἴσως ὅλη αὐτὴ ἡ παραεπιστήμη νὰ ἄνθισε καὶ ὑπὸ τὴν ἐπίδρασι τῆς κρυπτογραφίας.

  92. freierdenker said

    79, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να τον απορρίψει κανείς. Αυτό που κατάλαβα οτι έκανε ο Kennedy είναι οτι επεξεργάστηκε ένα κείμενο του Πλάτωνα στον υπολογιστή, βρήκε κάποια πρότυπα (patterns) και τα ερμήνευσε με τον τρόπο που ήθελε. Από την σκοπιά της θεωρίας πληροφοριών αυτό που έκανε δεν είχε και πολύ νόημα. Αλλά παρόμοια κριτική έχουν δεχτεί για παράδειγμα και πολλοί θεωρητικοί φυσικοί, δηλαδή ότι «ανακαλύπτουν οτι θέλουν τροποποιώντας κατάλληλα τις μεθόδους τους».

    O συγκεκριμένος όμως μάλλον είναι ιδιαίτερα προβληματικός. Βρήκα ένα άρθρο δυο μουσικολόγων του Χάρβαρντ που αν κατάλαβα καλά γράφουν (ευγενικά βέβαια) ότι οι μουσικοί κώδικες που ανακάλυψε στα κείμενα του Πλάτωνα είναι σε μια μουσική κλίμακα που δεν χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες εκείνης της εποχής.

    http://www.degruyter.com/dg/viewarticle/j$002fapeiron.2011.44.issue-4$002fapeiron.2011.021$002fapeiron.2011.021.xml

  93. sarant said

    73: Κάτι είχαν υπαινιχθεί στη δεύτερη εκπομπή, ότι είχε γίνει και προηγούμενη. Αλλά δίκιο έχεις, οι δημοσιογράφοι εδώ είναι απαράδεκτοι.

    90: Βεβαίως πρότυπα ή μοτίβα ή πατρόν βρίσκεις οπουδήποτε και με την ευκολία που δίνουν οι υπολογιστές θα δούμε πολλά τέτοια…

  94. #88 ποιός σοῦ εἶπε ὅτι κάνανε μόνο δύο γιούς; Γένεσις 5,4 «ἐγένοντο δὲ αἱ ἡμέραι τοῦ Ἀδά, ἂς ἔζησε μετὰ τὸ γεννῆσαι αὐτὸν τὸν Σήθ, ἔτη ἑπτακόσια, καὶ ἐγέννησεν υἱοὺς καὶ θυγατέρας». δὲν π΄ροσεχες τὴν ὥρα τῶν θρησκευτικῶν φαίνεται.

  95. Πάντως εκείνο το ΧΞΣτ (= 600 + 60 + 6), ως Χίξιστος παραμένει ως η κακή εκδοχή του (Η)Ύψιστος…

    Γιάννης 🙂

  96. gpoint said

    #94
    Εχεις δίκιο στο δημοτικό το κείμενο της γένεσης κάναμε και δεν το θυμόμουνα καλά. Μόνο για Κάϊν και Αβελ μιλούσανε στην εποχή μου, θάχεις κανένα βιβλίο θρησκευτικών τη εποχής φαντάζομαι, ρίξτου μια ματιά.
    Νάσαι καλά που αντικρούεις μια τερατολογία με την άλλη παπαρολογία πως έζησε επτακόσια χρόνια (γιατί αλλιώς δεν έβγαιναν τα κουκιά)

  97. #96 τὸ ζήτημα τῶν ἀριθμῶν ποὺ παραδίδονται στὰ χειρόγραφα τῆς ΠΔ εἶναι ἄλλο ζήτημα καὶ τὰ ὅποια σχολικὰ τραυματικά σας βιώματα ἄλλο.

  98. Mindkaiser said

    @92

    Φαίνεται το θέμα απασχόλησε και σοβαρούς επιστήμονες, ήτοι δεν ήταν τόσο προφανής η αντιεπιστημονικότητα της μεθοδολογικής προσέγγισης. Ευχαριστώ και πάλι.

  99. Προσγολίτης said

    Καλησπέρα σας!

    Σε βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη έχω δει:
    Ι+Η+Σ+Ο+Υ+Σ =10+8+200+70+400+200= 888

  100. gpoint said

    # 97
    Φθσικά και είναι άλλο πράγμα. Δεν κριτικάρω εδώ την Π.Δ. αλλά αυτό που διδάσκεται σε παιδάκια 6-10 ετών και τα εθίζει σε τερατολογίες,
    Θα ‘επρεπε οι μυθολογίες να διδάσκονται στο λύκειο που τα παιδιά έχουν την απαιτούμενη κρίση να καταλάβουν συμβολισμούς, διαφορετικές μονάδε μέτρησης χρόνου κ.λ.π. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την ελληνική μυθολογία. Η Π.Δ. όμως διδάσκεται στα θρησκευτικά σαν ιερό βιβλίο που φυσικά δεν μπορεί να έχει λάθη και τερατολογίες και έτσι εθίζονται οι μαθητές να δέχονται δια της λογικής πράγματα που απευθύνονται στην πίστη

  101. ppan said

    Πιο νωρίς βέβαια διδάσκονται την ελληνική μυθολογία, αλλά πώς θα στριμώψουμε την αναφορά στους εβραίους;
    Κατά τα άλλα σ΄όλον τον κόσμο δεν λέμε παραμύθια στους μεγάλους, που καταλαβαίνουν τα σύμβολα, αλλά στα μικρά παιδιά, στα οποία παραμύθια μια πριγκίποπούλα κοιμάται για εκατό χρόνια, ένα κοριτσάκι γεννιέται σε ένα λουλούδι, ένα αγοράκι φτιάχνεται από ζυμάρι κλπ.

  102. panayacht said

    #89
    Γεια σας dimosiohoros. Πολύ καλό!
    Άλλο συ, άλογο;
    Δεν είναι και κομ ιλ φο ένα σεβάλ να …παρντόν …πφέρδεται.

  103. gpoint said

    #101
    Η απάντησή σου στερείται σοβαρότητας προφανώς λόγω εμπάθειας εκτός και ενόχλησαν τα τέσσερα μπαλάκια της ΠΑΟΚάρας την Μπνέι Γιεχούντι.
    Τα παιδιά όταν διδάσκονται ελληνική μυθολογία ακούνε ότι είναι μυθολογία δλδ για τον πολύ κόσμο παραμύθια. Την Π.Δ. δεν την διδάσκονται σαν μυθολογία αλλά σαν ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. Δεν διδάσκονται ούτε η ινδική μυθολογία ούτε η γερμανική για να κάνουμε συγκρίσεις διδάσκεται όμως η εβραϊκή με το κάλυμμα της θρησκείας κι αυτό είναι το επίμαχο σημείο.
    Τώρα αν πιστεύεις ότι οι μυθολογίες είναι για παιδιά και όχι για μεγάλους, μάλλον τις μπερδεύεις με τα παραμύθια

  104. ppan said

    Άλλος τα έγραψε αυτά; «Θα ‘επρεπε οι μυθολογίες να διδάσκονται στο λύκειο που τα παιδιά έχουν την απαιτούμενη κρίση να καταλάβουν συμβολισμούς». Αν ναι, παρανόησα, αν όχι, εσύ.

    Πρέπει κάποτε να το χωνέψετε ότι η «εβραϊκή μυθολογία», εννοώ όχι σαν θρησκεία, ως διήγηση, είναι μια από τις βάσεις του δυτικού πολιτισμού. Αν σας βρωμαει, έσείς έχετε το πρόβλημα.

  105. gpoint said

    #105
    φυσικά παραλείπεις την προηγούμενη μου φράση ότι «διδάσκεται σε παιδάκια 6-10 ετών» για να αποδείξεις άλλη μια φορά την εμπάθειά σου.
    Η Π.Δ. φυσικά αν διδαχθεί στο Λύκειο στο μάθημα των Θρησκευτικών θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με την «μια από τις βάσεις του δυτικού πολιτισμού», γι αυτό διδάσκεται σε μικρά παιδάκια και όπως είπα τα εθίζει σε τερατολογίες.
    Καληνύχτα

  106. Το γεγονός ότι μπορεί κανείς να βρει διάφορα μοτίβα σχεδόν παντού, αν ψάξει επίμονα, καλύπτεται και από την ρήση του νομπελίστα Ronald Coase
    «If you torture the data long enough, it will confess.»

    Σημειωτέον πως είναι υπεραιωνόβιος.

  107. τυφλος σαμουραϊ said

    βασικα οι καμπαλιστικες αριθμοσοφιες εχουν επιστημονικη βαση! προκειται περι απλης κρυπτογραφιας μεταξυ μυημενων που γνωριζουν το σχετικο κλειδι – οι αμυητοι μπερδευουν μοιραιως τα μπουτια τους σαν τον αναφερομενο παπαροπουλο… στα μαγικα γριμορια και στη σχετικη φιλολογια του μεσαιωνα κλπ μπορουμε να δουμε το συστημα να δουλευει – και ετσι και αλλοιως! σας προτεινω και το ενδιαφερον http://www.ciphermysteries.com/ (News, views, research and reviews of historical ciphers in fiction and non-fiction) το οποιο προς το παρον το εχουνε ριξει καποιοι ηλιθιοι αλλα θα επανελθει!

  108. #105 ἀπὸ ὅ,τι φαίνεται πάντως ἐσεῖς δὲν τὴν διαβάσατε καὶ πολὺ καλά.
    ἐπίσης δὲν παρέθεσα verbatim κἀμμία φράσι σας καὶ συνεπῶς δὲν παρέλειψα καὶ κἀμμία.
    νομίζω πὼς τὰ παιδάκια ποὺ διδάσκονται καὶ τὴν ἑλληνικὴ μυθολογία (ἐγὼ τοὐλάχιστον τὴν διδάχθηκα ἀπὸ τὴν Γ’Δημοτικοῦ) καὶ ποὺ ξημεροβραδιάζονται βλέποντας ταινίες, κινούμενα σχέδια καὶ παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ἔχουν ἕνα σωρὸ πηγὲς ἐθισμοῦ στὴν τερατολογία. ἀντιθέτως ἡ μελέτη τῆς ΠΔ καὶ καλὸ θὰ τοὺς ἔκανε.
    ὅσο γιὰ τὴν ὅποια ἐμπάθεια βλέπω τὴν δική σας κατὰ τῆς ΠΔ (λογικό εἶναι καθ’ὅτι οὐδέτερος παρατηρητῆς τῆς Βίβλου εἶναι καὶ φύσει ἀδύνατον νὰ ὑπάρχῃ), τὴν ὁποία καὶ δείξατε χωρὶς κἀμμία εὐκαιρία καὶ ἀφορμή, ἔτσι μόνο γιὰ νὰ τὴν δείξετε. ἐγὼ ἁπλῶς ἀπήντησα.

  109. #108 προφανῶς καὶ ἀπαντήσατε στὸ 104, ἀποσύρω τὰ περὶ verbatim παραθέσεως καὶ τὰ περὶ ἐμπαθείας ποὺ δὲν μοῦ άπευθύνατε καὶ κρατῶ μόνο τὸ μεσαῖο σχόλιο μου ποὺ μπορεῖ νὰ σταθῇ σὰν γενικὴ παρατήρησι. πάντως τὰ περὶ Δυτικοῦ πολιτισμοῦ τοῦ 104 τὸ προσυπογράφω.

  110. Oolon Colluphid said

    Ένας ήτο ο αρχιδι-δασκαλος και εδώ αρχίσαν όλα

  111. gpoint said

    #109
    Κορνήλιε η ένστασή μου είναι πως δεν διδάσκεται σαν μυθολογία η Π.Δ. αλλά σαν μάθημα που δεν σηκώνει αντίρρηση όπως τα θρησκευτικά. Μακάρι να την δίδασκαν σαν μυθολογία μαζί και με τις άλλες μυθολογίες, είναι θέμα ευρύτερης μόρφωσης.
    Αλλά όπως ξέρεις με τα εικονογραφημένα εθίζεται ο πιτσιρικάς στο «δίκιο» του Μίκυ και του Ντόναλντ να πηγαίνουν και να αρπάζουν τον ‘θησαυρό» από τους ιθαγενείς και κάπως έτσι εθίζεται από την Π.Δ. πως υπάρχει «περιούσιος» λαός και » γη που την υποσχέθηκε ο θεός», ιδέες όχι και τόσο ιδανικές για την ανάπτυξη υγειούς χαρακτήρα, δεν βρίσκεις ; Εγώ δεν βρίσκω διαφορές με τις μπούρδες των «Ελ» κ.λ.π. εκτός του ότι οι τελευταίες δεν διδάσκονται (ευτυχώς) στο σχολείο

  112. Πάντως όταν η κόρη μου έκανε στο Δημοτικό θρησκευτικά, πριν από 5-6 χρόνια δηλαδή, μου έκανε εντύπωση πως το σχολικό της βιβλίο σαφώς παρουσίαζε την αφήγηση της Δημιουργίας σαν μύθο προσαρμοσμένον στη διανοητική κατάσταση των αρχαίων Εβραίων, με βαθύτερο βεβαίως φιλοσοφικό νόημα (ότι ο κόσμος δεν είναι προϊόν τυφλής τύχης παρά υλοποίηση σχεδίου του Θεού, και ο άνθρωπος αντικείμενο ειδικής μέριμνάς Του).
    Νομίζω πως όποιος το διδαχτεί αυτό έτσι θα μπορεί να βάλει τη σωστή τους θέση και τους άλλους μύθους της Παλαιάς Διαθήκης, ακόμα κι αν ανακαλύψει και αυτούς που δεν διδάσκονται (και ορθώς) στο σχολείο…

  113. gpoint said

    #112
    σήμερα και τα χούρι έχουν γίνει σταφύλια (http://gpointsbreeze.blogspot.gr/2009/04/blog-post_9310.html) και τα άλαλα χείλη των ασεβών, εύλαλα χείλη των ευσεβών στα πλαίσια τηςπροσέγγισης των θρησκειών με το σημερινο επίπεδο πολιτισμού, στα δικά μου χρόνια όμως στο δημοτικό δεν ήταν έτσι ήταν Ιησούς του Ναυΐ και ξύλο.

  114. Χρίστος Ευαγγέλου said

    Βάρβαροι και πλανεμένοι άπιστοι, σας πληροφορώ ότι έχω εφαρμόζει την θεωρίαν του (περίπου) νομπελίστα επιστήμονα Ελευθέριου Αργυρόπουλου – δια την οποίαν κλήθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κύπρο δια να δώσει διάλεξη – πάνω σε ένα σώμα μεταφρασμένων κειμένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ιδού, στενόμυαλοι ηδονισταί!

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ = 2358

    2358 = ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ = ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ = ΑΣΚΟΠΗ ΚΑΥΣΗ ΚΗΡΟΖΙΝΗΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ = ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ = ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ = ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ = ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ = ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ = ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΛΓΙΝΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ = ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

    …συν άλλες περίπου 200 φράσεις που έχουν τον ίδιο «λεξάριθμο», 2358.

    Τι άλλες αποδείξεις θέλετε λοιπόν ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η ανωτέρα όλων των άλλων γλωσσών, και ότι μας φαίρνει πιο κοντά στην κατανόηση του κόσμου και της Θείας Βούλησης;

    ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ (= 2138 = ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ)

    (δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ: http://www.facebook.com/groups/cyprusfreethinkers/permalink/10151055953955533/)

  115. sarant said

    114: Πολύ ωραίο! Μπορεί μάλιστα κανείς να φτιάξει και λεξαριθμική ποίηση, όπου όλοι οι στίχοι υποχρεωτικά θα έχουν τον ίδιον λεξάριθμο!

  116. τυφλος σαμουραϊ said

    λεξαριθμική ποίηση, όπου όλοι οι στίχοι υποχρεωτικά θα έχουν τον ίδιον λεξάριθμο!

    μα error detection and correction και στην ποιηση?

    😆

  117. Δυστυχώς η Αριθμολογία πιθανότατα ξεκίνησε από τη Gematria της Qabbala. Η Qabbala έχει τρία σκέλη, την Qabbala (γνώση ή παράδοση) που είναι μεγαλειώδης νοητική κατασκευή (για τους πιστούς της θεόπνευστη, μιλάμε πάντα για την Q του Luria λουριανική qabbala), τη Gematria (< ελλ. γεωμετρία) και το Notarikon που είναι (με το συμπάθειο) παρλαπίπες. Και μην πει κανείς πως είμαι αντισημίτης!!! Είπαμε, είμαστε σπουδαίοι, οι εβραίοι, αλλά κάνουμε και κάτι μμμμμμμμμμμμμμμμμ! Θυμάται κανείς το Golem το πήλινο κουκλάκι που παίρνει ζωή; Κι αυτό χασιδικό είναι. Δεν έχουν μόνο οι έλληνες κουσούρια!

  118. sarant said

    Καλημέρα Λεώνικε -αυτό το Notarikon δεν το ήξερα, έχει καμιά σχέση με τους νοτάριους;

  119. The word «notarikon» is borrowed from Greek language (νοταρικόν), which in its turn was derived from the Latin word «notarius,» meaning «short-hand writer.» (http://en.wikipedia.org/wiki/Notarikon)

  120. Ξεκινώντας από μία παραπομπή του σημερινού (12/8) ποστ στο σάιτ του Ελευθερουδάκη, εκεί που χάζευα, έπεσα πάνω στην εξής κατηγορία βιβλίων: http://www.books.gr/ViewShopCategory.aspx?id=5652&orderby=11&pageno=1&PageSize=20
    Ορίστε;!;!;! Δεν είναι η ελληνική η μόνη «νοηματική» γλώσσα;;; 😛

  121. sarant said

    120: 🙂

    119: Χμ, στενογραφία το πολυδάνειο!

  122. Ωχ, μας προέκυψε και η αγγλική λεξαριθμική γλώσσα:
    If A=1, B=2, C=3, etc., then ARM + BEND = ELBOW and KING + CHAIR = THRONE.

  123. sarant said

    Ε, δεν έχουμε το μονοπώλιο της σαχλαμάρας!

  124. Καλά, αυτός τουλάχιστον δεν το παίρνει στα σοβαρά· είναι, ας πούμε, μπλογκ με αξιοπερίεργα.

  125. Χρίστος Ευαγγέλου said

    Εύχομαι μονάχα αυτό που είχα γράψει στο 114 για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να ήταν ψέμα. Δυστυχώς, δεν ήταν. Δυστυχώς.

  126. sarant said

    125: Ωχ, αν έχετε περισσότερα γράψτε τα.

  127. Zazula said

    Δεν ξέρω ποιος από εσάς έχει τρεις ώρες απ’ τη ζωή του για χάσιμο, αλλά βγαίνει πολύ υλικό (και γέλιο):

  128. sarant said

    Εγώ ευτυχώς έχω αργή σύνδεση εδώ που είμαι κι έτσι δεν κινδυνεύω 🙂

  129. Zazula said

    Νικοκύρη, οφείλεις ανυπερθέτως να το παρακολουθήσεις μόλις βρεθείς με καλή σύνδεση! 😀

  130. Στη βάση σου, το κατεβάζεις, το βλέπεις με VLC σε ταχύτητα 1,5x και γλυτώνεις το 1/3 του χρόνου σου. Σε κάποια σημεία μπορείς να προχωράς και με 2x…

    Προσθέτεις τα κατάλληλα κουμπιά αυξομείωσης ταχύτητας στο VLC απ’ το tools, customize interface, και χρησιμοποιείς το (view) advanced controls.

  131. 338-71-1305-354 Μετανοείτε!

  132. sarant said

    Πρέπει να έχει ακόμα πολλές ζέστες κάτω, ε;

  133. ζουν ανάμεσά μας…

  134. Το ανησυχητικό είναι ότι, όπως είπε κι ένας φίλος μου, εμείς ζούμε ανάμεσά τους.

  135. […] τρολ). Όχι, οι παραπάνω απόψεις, που θυμίζουν λίγο τις αστειότητες του Λερναίου κειμένου, ειπώθηκαν στη Βουλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά τη […]

  136. Δεν μπορώ να αρνηθώ πως η όλη ιστορία μου δημιουργεί ένα αίσθημα «διεστραμένου» θαυμασμού. Χωρίς να γνωρίζω καλά την υπόθεση (εξ ορισμού θα ήτνα δύσκολο να γνωρίζει κανείς μια ανύπαρκτη υπόθεση αλλά ας το αγνοήσουμε αυτό προς το παρόν), υποψιάζομαι πως σχετικά με τους Βάσκους Ευρωβουλευτές, το κίνητρο ήταν η δικιά τους προσωπική εμονή με την «Αυτονομία» και με την αναγνώριση της Βασκικής ως επίσημης ευρωπαϊκής γλώσσας (κάτι που κατάφεραν οι Ιρλανδοί με τα Galic). Προφανώς για να μην φανεί πως είναι απλά για το δικό τους προσωπικό συμφέρον, ίσως να αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στην πρότασή τους και τα αρχαία ελληνικά δίνοντας έτσι και μια «κλασσικής» αξίας βαρύτητα στό όλο εγχείρημα. Επαναλαμβάνω πως πέρα από «λογική» δεν έχω απολύτως κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό μου

  137. Αργυρόπουλος, Τζάνη, Τσικριτζής, Ζουράρις, Χατζημαρκάκης, Λυγερός, λοιποί απατεώνες, τσαρλατάνοι και ψώνια, με άλλοθι Γραμματικάκη, κι έναν δυο απονήρευτους /αδιάφορους ακόμη, για νομιμοποίηση. Κι έτοιμες κι οι ανακοινώσεις για υποψήφιους διδάκτορες και άλλους λειτουργούς -που να μην πέσετε ποτέ στα χέρια τους…

    Καληνύχτα σας
    http://www.symposiums.gr/program.html

    Μαζί με όλα τ’ άλλα τους πληρώνουμε και τα συνέδρια, τα ταξίδια, την ανέλιξη -ας είναι καλά τα δημοτικά τέλη, οι επιχορηγήσεις, τα υπουργεία…

  138. ππαν said

    Παναγιά βόηθα…

  139. Immortalité said

    @137 Μόνο καληνύχτα; Και καλή τύχη δε λες;

  140. α, και σε άλλα νέα, σήμερα-αύριο, δε θυμάμαι ακριβώς, είναι να διαβαστούν και να ακουστούν για πρώτη φορά -πάλι εδώ στο νησί- λέξεις από το Δίσκο της Φαιστού (έχει και Οξφόρδη μέσα το χάπενινγκ)

  141. Immortalité said

    Ένα ένα μας τα λες όμως, διαμαρτύρομαι! 🙂

  142. Μαρία said

    Αμάν! Και κλείσιμο με απαγγελία απο απόστρατο και ο Ζουράρις …ομότιμος!!!

    Τσίμπησα κι ένα μαργαριταράκι εκεί στις βραβεύσεις. Έγραψαν τον Hansen Ηansel, όπως στο παραμύθι.

  143. 141 http://www.cretalive.gr/new/110510/o_ti_nanai_gia_peraste

  144. Μαρία said

    140 Είχε περάσει κι απο δω αυτός που τον αποκρυπτογράφησε.

  145. ππαν said

    Βρε Μαρία, τι εργαστήρι είναι αυτό το Βιοφυσικό με τις νευροπειστήμες; Ανησυχητικό δεν ακούγεται; Η κυρία είναι δε -ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ- κοινωνιολόγος…

  146. Μαρία said

    143
    http://www.phon.ox.ac.uk/coleman

  147. Μαρία said

    145 Θα της δάνεισε, φαίνεται, ο Λυγερός απ’ το περίσσευμα της νοημοσύνης του.

  148. ππαν said

    Αυτό το «διάλλειμα» που κάνουν κάθε τόσο είναι αντίσταση στην βαρβαρότητα;

  149. sarant said

    Ωχωχωχ!

  150. Και καθώς ζούμε στην εποχή του χυλού, πάρτε και πρόταση μετσοβόνε από βιβλιοθηκάριο της Λιβαδειάς -θαρρώ σχολιάζει κι εδώ πού και πού…

  151. Συνεχίζοντας την παράδοση των εντέρων, του δάσκαλου του Αϊνστάιν, του take the money and run ως πρότυπου επιτυχίας, στην κοιλάδα της σιλικόνης ή αλλού,κλπ. κλπ., το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, παίρνει υπό την αιγίδα του τον δύστυχο Λευτέρη κι άλλους τσαρλατάνους, φαρμακοτρίφτες κι εμπόρους, σε διημερίδα -αχταρμά, όπου καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς.

    Τα κουνάδεια ταρατατζούμ υπό την αιγίδα Παπούλια δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε· τούτο δω έχουμε χρόνο, κι υπάρχουν και θαμώνες εδώ μέσα με κύρος, να μιλήσουν στον υπουργό. Να ελπίζω, ή να τα παρατήσουμε τελείως;

  152. sarant said

    Να προσπαθήσουμε, θα έλεγα -θα δούμε πώς.

  153. Επιτέλους, και Πανεπιστήμιο, αφού κανείς δεν ασχολείται…

  154. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κάποιος στο νήμα του κρυφού σχολειού είπε πρόσφατα πως και με το ανοιχτό πρέπει να ασχοληθούμε. Να το στο πιάτο

  155. Μαρία said

    153
    Όλος ο καλός ο κόσμος, μαζί κι παπαδιά.

  156. sarant said

    153: Αυτό είναι το κανονικό ανοιχτό πανεπιστήμιο ή το κατά δήλωσή του;

  157. Κάθε χωριό, πόλη, και μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει το ανοιχτό του πανεπιστήμιο πια· με επιδοτήσεις κι άλλα κόλπα «δια βίου…»

  158. Το θλιβερό ακριβώς είναι το κύρος που τους προσδίδεται όταν συμπράττουν ΟΤΑ, βιβλιοθήκες, κ.ο.κ.

  159. (σόρι που τα γράφω ένα ένα) ένα κουρελόχαρτο δίνει το καθένα ως τίτλο, μόνο που έχω υπόψη μου ότι χρησιμοποιούνται ως μοριοδοτούμενα προσόντα εδώ κι εκεί (π.χ. «κύκλοι μαθημάτων» σε ειδική αγωγή, δυσλεξία, νευροεπιστήμη, ψυχολογίες, κλπ.)

  160. Μαρία said

    159 Δεν υπάρχει κατάλογος αναγνωρισμένων; Πιάνεται δηλαδή και το διεθνές του παπά που βλέπω οτι θα διδάξει και στο ανοιχτό;

  161. μα αφού είναι πιστοποιημένα «δια βίου» τα περισσότερα

  162. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    155.Μαζί με τα σιδερικά κουνιούνται κι οι βελόνες
    156,159. Στις μελλούμενες (οσονούπω) προαγωγές του μειούμενου 50% και βάλε δημόσιου τομέα, να δεις τί μοριοδοτήσεις από κάτι τέτοια πέφτουν.(μην πω πράμα για την «κανονικότητά» τους).

  163. […] τρολ). Όχι, οι παραπάνω απόψεις, που θυμίζουν λίγο τις αστειότητες του Λερναίου κειμένου, ειπώθηκαν στη Βουλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά τη […]

  164. […] Όχι, οι παραπάνω απόψεις, που θυμίζουν λίγο τις αστειότητες του Λερναίου κειμένου, ειπώθηκαν στη Βουλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά τη […]

Σχολιάστε