Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια συμφωνία με την Αυλή πριν από 47 χρόνια (Μποστ, επανάληψη)

Posted by sarant στο 15 Αυγούστου, 2012


Δεκαπενταύγουστος, διακοπές, άρα το πρόγραμμα έχει επαναλήψεις, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί παλιότερα. Το σημερινό άρθρο, που είναι αφιερωμένο στα Ιουλιανά του 1965, είχε δημοσιευτεί πρόπερσι τέτοια μέρα, οπότε έχουν προστεθεί και δυο χρόνια στον τίτλο, 47 αντί 45. Παραθέτω λοιπόν το παλιό άρθρο χωρίς αλλαγή, αλλά με βελτιωμένη την εικόνα.

Έχουμε ήδη αφιερώσει κάμποσα άρθρα στα Ιουλιανά του 1965, που ξεκίνησαν με τον εξαναγκασμό του Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση και την ανάθεση της εντολής στον Γ. Νόβα: Εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Η κυβέρνηση Νόβα, με το πρώτο κύμα αποστατών,  δεν κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (πήρε 131 ψήφους υπέρ: 98 της ΕΡΕ, 8 από τους Προοδευτικούς του Μαρκεζίνη και 25 «αποστάτες» του Κέντρου). Αυτό έγινε τις πρωινές ώρες της 5ης Αυγούστου 1965.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς ξεκινάει σειρά ακροάσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, θέλοντας να κερδίσει χρόνο, ενώ στο παρασκήνιο αναζητείται εναγωνίως κάποια συμβιβαστική λύση. Αν και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΚ απορρίπτει (με 113-26) την ιδέα της ανάθεσης εντολής σε οποιονδήποτε άλλον πλην του Γ. Παπανδρέου, είναι σαφές ότι η Αυλή προσανατολίζεται στο να αναθέσει την εντολή σε κάποιο από τα ηγετικά στελέχη του Κέντρου: ακούγονται τα ονόματα του Στ. Στεφανόπουλου, του Σάββα Παπαπολίτη και του Ηλία Τσιριμώκου.

Το σκίτσο που βλέπουμε δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 15 Αυγούστου 1965. Ακριβώς την προηγούμενη μέρα, Τσιριμώκος και Στεφανόπουλος είχαν καταθέσει δήλωση ότι στο εξής είναι ανεξάρτητοι βουλευτές και τη μέρα της δημοσίευσης του σκίτσου έγιναν δεκτοί σε ακρόαση από τον βασιλιά.

Ο Μποστ παρουσιάζει τον Τσιριμώκο, με φράκο, να περνάει «όλως τυχαίως» έξω από τα ανάκτορα. Ο Ηλίας Τσιριμώκος (1907-1968) είχε όντως πάρει ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του βουνού και συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ΕΑΜ που υπέγραψε τη συμφωνία της Βάρκιζας (από εκεί και η μπηχτή του Μποστ στον τίτλο). Οι χαρακτηρισμοί οφθαλμωρύχος, σφαγέας και άνθρωπος της χωματερής είχαν όντως χρησιμοποιηθεί από εφημερίδες της δεξιάς κατά των ανταρτών, αλλά και κατά του ίδιου του Τσιριμώκου όταν μετά τη νίκη του Κέντρου στις εκλογές του 1963 και του 1964 ανέλαβε αρχικά πρόεδρος της Βουλής και αργότερα Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Πάνος είναι ο Πάνος Κόκκας, που κι αυτός είχε αριστερό παρελθόν, και ο οποίος ως διευθυντής της Ελευθερίας υποστήριζε τον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά και γενικώς την κυβέρνηση των αποστατών, ενώ ο Σάββας είναι ο Παπαπολίτης, που, σε αντίθεση με τους άλλους, έμεινε πιστός ως το τέλος στην ΕΚ. Το σενάριο για διάλυση της ΕΚ και σχηματισμό νέου κόμματος ήταν στην επικαιρότητα τότε, ενώ η διάλυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη ήταν συχνό αίτημα της ΕΡΕ.

Τελικά, στις 17 Αυγούστου 1965 ο βασιλιάς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσιριμώκο, αλλά το εγχείρημα ήταν θνησιγενές, αφού τη νέα κυβέρνηση ακολούθησαν «μόνο» 8 νέοι αποστάτες της ΕΚ κι έτσι καταψηφίστηκε στη Βουλή.

Η αποστασία του Τσιριμώκου έκανε μεγάλη εντύπωση αφενός εξαιτίας του αριστερού παρελθόντος του και αφετέρου επειδή έως τα τέλη Ιουλίου εμφανιζόταν λάβρος σε δημόσιες ομιλίες κατά των αυλικών σχεδίων. Μάλιστα, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιουλίου ο Τσιριμώκος είχε υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχουν στις αποθήκες των Ανακτόρων άλλοι κατεψυγμένοι πρωθυπουργοί, δεν υπάρχουν πρωθυπουργοί Ευρυδίκης» (η Ευρυδίκη ήταν πολύ γνωστή μάρκα κατεψυγμένων ψαριών), πράγμα που μετά την αποστασία του έμελλε να του χαρίσει το παρατσούκλι «κατεψυγμένος», που δεν εμφανίζεται στο παραπάνω σκίτσο του Μποστ αλλά ήταν συχνότατο σε γελοιογραφίες, αλλά και σε πανώ διαδηλωτών, όπως η παρακάτω εξαιρετική φωτογραφία, που την πήρα από το αφιέρωμα της εφημ. Δρόμος της Αριστεράς:

Ο μεγάλος αδικημένος της αποστασίας είναι ο Τσιριμώκος· λέρωσε το όνομά του και το παρελθόν του, ουσιαστικά για να προλειάνει το έδαφος για το τρίτο και πετυχημένο κύμα αποστατών, με το οποίο ανέβηκε στην πρωθυπουργία ο καιροσκόπος και συντηρητικότατος Στ. Στεφανόπουλος (μεταδικτατορικά πρόεδρος της χουντικής Εθνικής Παράταξης ΕΠΕΝ). Το ειρωνικό είναι ότι ένα χρόνο αργότερα, ο Τσιριμώκος διαφώνησε με την κυβέρνηση Στεφανόπουλου, όπου ήταν υπουργός εξωτερικών, για το Κυπριακό και την καταψήφισε, μαζί με δύο βουλευτές που επηρέαζε. Αυτό θα αρκούσε για να ρίξει την κυβέρνηση (που είχε οριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών) αλλά αμέσως βρέθηκαν δυο πρόθυμοι κεντρώοι βουλευτές που αποστάτησαν σε ένα τέταρτο κύμα (ή κυματάκι) αποστασίας που δεν είναι και πολύ γνωστό (και που δείχνει ότι οι εναπομείναντες πιστοί βουλευτές της ΕΚ δεν ήταν κατ’ ανάγκη στυλοβάτες της δημοκρατίας).

Ο Τσιριμώκος είχε προβλήματα υγείας και το ήξερε πως δεν θα ζούσε πολύ –πέθανε, άλλωστε, τρία χρόνια μετά την αποστασία, το 1968. Ακόμα παραμένει μυστήριο γιατί δέχτηκε να κάνει το μοιραίο βήμα.

42 Σχόλια to “Μια συμφωνία με την Αυλή πριν από 47 χρόνια (Μποστ, επανάληψη)”

  1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  2. NM said

    «Ακόμα παραμένει μυστήριο γιατί δέχτηκε να κάνει το μοιραίο βήμα.»
    Μα γιατί αγαπητέ θέλετε να μας οδηγείσετε -χρονιάρα μέρα- σε αναπόφευκτους συνειρμούς ;
    Επιτέλους, τι έχετε πάθει με τον Κουβέλη;
    Στο κάτω κάτω της γραφής, ο Φ.Κ πριν κάνει το μοιραίο βήμα ίδρυσε δικό του κόμμα, την ΔΗΜ.Π.ΑΡ. (Το «Π» από το «παραδεκτή»).

  3. spiral architect said

    Tις καλημέρες μου και τις ευχές μου στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες. 🙂

    @2: Η σπειροειδής εξέλιξη της ιστορίας και o (μπαρμπα) Φώτης Κουβέλης!
    (ααα, δεν φταίω εγώ, άλλος ήρξατο χειρών αδίκων)

    Αφιερωμένο σε όλους όσους πιστεύουν στη γραμμική εξέλιξη της ιστορίας. 😉

  4. Καλημέρα, χρόνια πολλά σε Μαρίες, Δέσποινες, Παναγιώτηδες και Παναγιώτες.
    Στο δεύτερο λινκ του spiral διαβάζoυμε μεταξύ άλλων:

    Η χημεία μεταξύ Σαμαρά και Κουβέλη είναι πολύ ευνοϊκή, η συνεργασία πολύ καλή και αυτό φαίνεται

    Μα ποιοι είναι, το τιμ του «Παρά πέντε»; (του παρά πέντε; Χμ…)

  5. ppan said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά.
    Κρίμα πράγματι για τον Τσιριμώκο. Ζήτω του Μποστ.

  6. sarant said

    Λίγο πριν φύγω για την Παραθίνα Λος, ευχαριστώ για τα σχόλια και ομολογώ (κι όποιος με πιστέψει) πως όταν έβαζα σήμερα θέμα τον Τσιριμώκο
    δεν είχα σκεφτεί παραλληλισμούς με τη σημερινή πολιτική κατάσταση!

  7. ppan said

    Κι η μυλωνού τον Κουβέλη της…
    Η αποστασία του Τσιριμώκου είναι εντυπωσιακή επειδή ήταν Τσιριμώκος, ο Κουβέλης δηλαδή τι έχει από πίσω του, τι παρελθόν;

  8. «[…] Στέφανος Στεφανόπουλος (μεταδικτατορικά πρόεδρος της χουντικής ΕΠΕΝ)»

    Της «Εθνικής Παράταξης», μάλλον εννοεί το κείμενο (μήπως το έχουμε συζητήσει ξανά αυτό;;;-)

  9. spiral architect said

    Δεν χρειάζεται να τους σκεφτείς, από μόνοι τους έρχονται! 😉
    Καλά σου μπάνια, καλή σου ξεκούραση στο Λος Παραθίνα. 🙂

  10. NM said

    Προφανώς το ερώτημα: «μυστήριο παραμένει γιατί δέχτηκαν…» αποτελεί ρητορικόν τρολάρισμα.
    Γιατί Ηλί-α Φώτη-νοτερον είναι, ότι αμφοτέρους τους οδήγησε η υψηλή αίσθηση καθήκοντος προς σωτηρία του λαού και του έθνους.
    Θυμάμαι ότι μικροί τότε, τραγουδάγαμε και ένα ρεφραινάκι (μάλλον από επιθεώρηση της εποχής) που τελείωνε με τα λόγια «Τσιρι…Τσιρι…μώκο». Δυστυχώς δεν γιουτουμπίζεται, ούτε καν γκουγκλάρεται. Αντ’αυτού ας αρκεστούμε στον σύγχρονο ελληνοφρενικό: http://www.youtube.com/watch?v=meNrEFOO_zE
    Τα σεβάσματά μου στην Παραθίνα.

  11. Δοκιμή σε λευκό.

    Γιάννης

  12. ΠΑΝΟΣ said

    Ήμουν πολύ νεαρός,τότε.Τι ωραίες,ειδυλλιακές στιγμές! Τις θυμάμαι και μούρχεται να κλάψω.Τι λογική,τι σωφροσύνη! Κατά τ’ άλλα οι επερχόμενοι δικτάτορες ουδεμίαν είχον αφορμήν διά να μην είπω αίτιον.Ε,ρε! χώρα!-και εξακολουθεί.(Αυτό δεν σημαίνει πως θέλω τώρα δικτατορία-για τούς φιλοπαρέξηγους και συνήθως άβρεχτους).

  13. Η έκφραση «Πρωθυπουργοί Ευρυδίκης» ριμάρει διαβολικά με ένα υπόρρητο «Πρωθυπουργοί Φρειδερίκης» υπονοώντας και τις γνωστές επεμβάσεις της τότε Βασίλισσας Μητέρας. Θυμούμαστε πως ο μονολεκτικός όρος «Βασιλομήτωρ» είχε τότε καταργηθεί και αντικατασταθεί από το δίλεκτο, ώστε να μένει ανέπαφη η λέξη «βασίλισσα», προς χάριν της (τότε = με το θάνατο του Παύλου και την άνοδο στο θρόνο του Κωνσταντίνου).

    Γιάννης

  14. Mindkaiser said

    Θα με κάνετε την Σπυράκη του ιστολογίου σήμερα φοβάμαι. Βρίσκω τον παραλληλισμό Τσιριμώκου – Κουβέλη ιδιαίτερα τραβηγμένο, όσο και αν διαφωνώ με συγκεκριμένες επιλογές του τελευταίου.

  15. Στην πολιτική λαογραφία της Ηλείας αναφέρονται διάφορα πρόσωπα, όπως ο Παν. Μπρης, ο επονομαζόμενος «Βαλέσα της Ηλείας» κ.α. Όλοι όμως επισκιάζονται από την περίφημη «Χάμκω», όπως αποκαλούσαν οι Ηλείοι τη Φανή, τη μητέρα του Στέφανου Στεφανόπουλου, λόγω της επιρροής που ασκούσε, στον ανύπαντρο γιο της, σε όποια του πολιτική απόφαση, όπως θρυλείται ότι ασκούσε στον Αλή Πασά, η μητέρα του Χάμκω.

  16. Νίκος Κ. said

    Κατά τον Γιάννη Κάτρη ο Τσιριμώκος έδωσε την χαριστική βολή στην πολιτική του καριέρα σκεπτόμενος ότι στο θέμα διαδοχής στην ηγεσία της ΕΚ ο Γέρος θα παραμέριζε τον ίδιο και όλους τους άλλους δελφίνους για να δώσει το »δαχτυλίδι» στον γιο του, τον Ανδρέα. Η εκτίμηση αυτή έχει να κάνει με ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην καθημερινότητά μας με όλους εκείνους που δουλεύουν, σκίζονται και χτυπιούνται για μια προαγωγή και τελικά όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως προάγεται κάποιος συγγενής του αφεντικού… Ο Κάτρης το αναφέρει ως εκτίμηση και όχι ως τεκμηριωμένο γεγονός, αναφέρει όμως και κάτι άλλο: Μετά τα γεγονότα και την αποτυχία του σταθεί ως πρωθυπουργός για παραπάνω από 8 μέρες, ο Τσιριμώκος επιχείρησε να προσεγγίσει τον Γ.Παπανδρέου και να επιστρέψει στην ΕΚ! Ο Γέρος του μίλησε με επιφυλακτικότητα λέγοντάς του ότι μπορεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο της επιστροφής του »ασώτου», αλλά να μην ελπίζει ότι θα σφαχτεί για χάρη του ο »μόσχος ο σιτευτός». Εννοούσε φυσικά τους υπόλοιπους βουλευτές του που είχαν μείνει πιστοί και δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι την επιστροφή του »κατεψυγμένου». Τελικά το εγχείρημα δεν πραγματοποιήθηκε διότι προσέκρουσε στο βέτο του Ανδρέα.

  17. Προσγολίτης said

    Νικοκύρη, καλή ξεκούραση! (όσο γίνεται, γιατί… δεν αφήνουν οι διαόλοι).

  18. freierdenker said

    Δεν είμαι απόλυτα ενημερωμένος για την πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής, αλλά η γνώμη που σχημάτισα είναι οτι η Ένωση Κέντρου ήταν ένα κόμμα αρχηγικό, προσωποκεντρικό και οικογενειοκρατικό. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ο Μητσοτάκης είχε πει λίγο πολύ οτι έφυγε από την ΕΚ γιατί ο Γεώργιος Παπανδρέου προωθούσε εις βάρος του τον γιο του Ανδρέα (όπως ο Ανδρέας μετά προώθησε τον Γιώργο, ο Μητσοτάκης την Ντόρα και τον Κυριάκο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Κώστα).

    Με μια γενναία δόση αφαίρεσης και αποστασιοποίησης, ίσως μπορούμε να δούμε τα γεγονότα ως την ιλαροτραγωδία για την οποία προειδοποιεί ο Παναγιώτης Κονδύλης όταν συνδυάζονται αναπτυγμένοι αστικοί θεσμοί (κοινοβούλιο, καθολική ψηφοφορία) με πατριαρχικές-φεουδαρχικές νοοτροπίες.

  19. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια -περαστικός είμαι, είπα να πω ένα γεια, η σύνδεση που έχω δεν είναι για πολύ περσότερα!

  20. nikiplos said

    Καλησπέρα…

    αναμφισβήτητα μια από τις πλέον παράξενες και σκοτεινές πτυχές της Ιστορίας μας… Ο ΗΤ δεν ήταν ούτε απολίτικος, ούτε στερημμένος από την πολιτική αναγνώριση. Ήταν επιπλέον αρκετά μεγάλος και με επίγνωση του αναστήματός του ώστε να εθελοτυφλεί ευελπιστώντας σε διαδοχές ή δακτυλίδια. Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, σοσιαλιστής ο ίδιος, μέτοχος του ΕΑΜ και της κυβέρνησης του βουνού, και εκλεγμένος βουλευτής στην «χαμένη άνοιξη» δεν νομίζω πως ήθελε ο ίδιος κάτι άλλο παρά ένα ήρεμο και ήσυχο πολιτικό επίλογο της ζωής του, πολύ μακριά από αυτό που του καταλόγισαν ή επέλεξε την τελευταία στιγμή. Επίσης ήταν αρκετά μεγάλος για χρηματισμούς, δλδ τόσο ο τρόπος ζωής του όσο και οι «χαμένες απολαύσεις» δεν τον έκαναν ευεπίφορο για να χρηματιστεί. Αποτελεί πραγματικό μυστήριο και οι τότε Παλατιανοί ή οι επίγονοί τους θα μπορούσαν να έχουν διαφωτίσει την ιστορία. Δεν το έπραξαν όμως γιατί κάτι τέτοιο θα ξεσκέπαζε και τους χειρισμούς τους που έφεραν στον τόπο την Απριλιανή Δικτατορία…

    Πιο πιθανός μου φαίνεται ο εκβιασμός και βέβαια ο πολιτικός τέτοιος… Ενδεχομένως το Παλάτι να κρατούσε στο χέρι τον κυρ-Ηλία τότε με κάτι πολύ δυνατό από την πρόσφατη για τότε (μόλις 20 χρόνια) περίοδο του Εμφυλίου…

  21. Ως (μακρινός) συγγενής του Ηλία Τσιριμώκου, θεωρώ απίθανη την εξήγηση του Νικιπλού. Πιστεύω μάλλον πως διέβλεπε τον κίνδυνο δικτατορίας, όχι του βασιλιά και των προσκείμενων στα Ανάκτορα ανώτατων αξιωματικών (αυτή θα ήταν προσωρινή και τελικά ίσως όχι πολύ χειρότερη από την κατάσταση λ.χ. του 1963), παρά άλλων (η ύπαρξη του ΙΔΕΑ δεν ήταν άγνωστη), αν ο Παπανδρέου εξωθούσε τα πράγματα στα άκρα, απαιτώντας τη διεξαγωγή εκλογών που μοιραία θα έπαιρναν αντιβασιλικό χαρακτήρα και που θα φαινόταν να τις κερδίζει σαρωτικά — αυτό περίπου που έγινε, δηλαδή. (Ο Γ. Λεονταρίτης, που έχει πρόσβαση σε ένα μέρος του αρχείου του Η. Τσ., ισχυρίζεται σε πρόσφατο άρθρο του ότι ο Η.Τσ. είχε εισηγηθεί στο βασιλιά να κάνει ο ίδιος μια προσωρινή εκτροπή για να εκτονώσει την κατάσταση!). Προσθέστε σ’αυτό και την αναπόφευκτη σ’έναν πολιτικό επιθυμία, συνειδητή ή όχι, να κυβερνήσει κάποτε κι αυτός, ιδίως άμα ξέρει ή υποπτεύεται πως οι μέρες του είναι μετρημένες… Πάντως θέμα χρηματισμού για τον ίδιον σαφώς δεν υφίσταται· για τους μάλλον λίγους που τον ακολούθησαν δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά!

  22. S.T. said

    Το σύνθημα της εποχής πάντως ήταν «Τσιριμώκο Μασκαρά». Η μήνιν της Αριστεράς εκει επικεντρώθηκε.
    Και δίκαια,κατά την γνώμη μου.

  23. Γς said

    18α: >αλλά η γνώμη που σχημάτισα [..] προωθούσε [..] ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Κώστα.

    Εσφαλμένη γνώμη, κατά την … γνώμη μου.

  24. Γς said

    21:
    >διέβλεπε τον κίνδυνο δικτατορίας, όχι του βασιλιά και των προσκείμενων στα Ανάκτορα ανώτατων αξιωματικών (αυτή θα ήταν προσωρινή και τελικά ίσως όχι πολύ χειρότερη από την κατάσταση λ.χ. του 1963)

    Στρατιωτική δικτακτορία (και πρσωρινή;) όχι πολύ χειρότερη από την κατάσταση του1963;

    >διέβλεπε τον κίνδυνο [..] αν ο Παπανδρέου εξωθούσε τα πράγματα στα άκρα, απαιτώντας τη διεξαγωγή εκλογών που μοιραία θα έπαιρναν αντιβασιλικό χαρακτήρα.

    Ε, και λοιπόν; Σιγά μην ήταν ο ΗΤ και Ηρακλειδεύς του Στέμματος.

    >να κυβερνήσει κάποτε κι αυτός, ιδίως άμα ξέρει ή υποπτεύεται πως οι μέρες του είναι μετρημένες…

    Ούτε της πολιτικής του σταδιοδρομίας αλλά ούτε της ζωής του ήταν μετρημένες. Ηταν 58 χρονών!

    >θέμα χρηματισμού για τον ίδιον σαφώς δεν υφίσταται

    Γιατί σαφώς;

  25. sarant said

    24: Δεν είχε καλή υγεία και το ήξερε ο Τσιριμώκος -άλλωστε, πέθανε τρία χρόνια μετά, το 1968.

  26. Γς said

    21:
    >Ως (μακρινός) συγγενής του Ηλία Τσιριμώκου
    Προπάππος σας αδελφός του παππού σας. Το λέει εδώ.
    Εχετε 1/32 κοινό DNA. (1/8 αν τον είχατε θείο).

  27. Γς said

    26:
    >Προπάππος σας αδελφός του παππού ΤΟΥ

  28. cronopiusa said

    Ο ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΑ http://www.youtube.com/watch?v=9KyCN1ikv0c&feature=fvwrel

  29. NM said

    Αναρωτιέμαι αν και τότε, οι ακονίζοντες τις ερπύστριες των τανκς χουνταίοι, χαρακτήριζαν «ψευτοαριστερούς» τη Νεολαία Λαμπράκη ή την ΕΔΑ, και αντίστοιχα «Αριστερά της ευθύνης» τη στάση του Τσιριμώκου.

  30. sarant said

    Τις ακονίζουν τις ερπύστριες ή τις γρασάρουν;

  31. Γς said

    31:
    Και τους λέει ο λαός: Ντάξει ρε. Βάλτε όμως λίγο σάλιο

  32. Γς said

    28: Ωπα και το Κρονοποιουσάτσι!

  33. NM said

    Sarant #30: Βλέπω ότι η Παραθίνα, από την 1η μέρα σας ‘εφτιαξε τη διάθεση και το ρίξατε στους σόκιν παραλληλισμούς.

  34. sarant said

    33: Μπα, δεν πήγε στο πονηρό το μυαλό μου. Αλλά για τη διάθεση έχετε δίκιο!

  35. Γς said

    30: Εύλογο εςρώτημα.
    Εγώ (31) το εξέτρεψα προς τα εκεί

  36. Γς said

    13:

    Θυμάμαι πολύ καλά το «Ευρυδίκη» προηγήθη για να υποδηλώνει «Φρειδερίκη». Ε, το «κατεψυγμένος» επόμενο ήταν να προκύψει από τα κατεψυγμένα ψάρια της Ευρυδίκης.
    Σχετικά με την βασιλομήτορα Φρειδερίκη, θυμάμαι έναν ερασιτέχνη των μεσαίων (Ραδιοφωνικό Σταθμό) άμα τω θανάτω του Παύλου και την προσαγόρευσή της ως βασιλομήτορος να παίζει το άσμα «Στις εννιά του μακαρίτη άλλον έβαλε στο σπίτι» και να λέει πάνω στο κομμάτι «Αφιερωμένο εξαιρετικά στη Βασιλομήτορα Φρειδερίκη». Και τα ραδιογωνιόμετρα να τρέχουν στις γειτονιές να τον εντοπίσουν!

  37. Ποια απορία;
    Για τον ίδιο λόγο που ο Μαρκεζίνης έγινε ‘δοτός’, που η Δαμανάκη κατέληξε εκεί που κατέληξε, ο γελοιοδέστατος Ανδρουλάκης το ίδιο, τον θεωρούν και κάποιον κάποιοι ηλίθιοι, που ο (πώς στακομμάτια τον λένε το γιατρό) που έγινε υφυπουργός του Καραμανλή και περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, τον άλλο κουραδοΜΕΓΑΛΟ που έγινε δήμαρχος τηςΑθήνας κ.ο.κ. Από σκατάδες αυτού του τύπου….. Μάτσα βγάζει η χώρα

  38. Περαστικός πού κόλλησε, μέ τήν άδειά Σας. said

    Η » Ευρυδίκη», ήταν πλοίο – ψυγείο, πού αλώνιζε στούς ωκεανούς, ψάρευε καί κατέψυχε ΑΜΕΣΩΣ τά αλιεύματα, εξ’ ού καί ήσαν νοστιμότερα τών φρέσκων. Μαζί μέ τήν ΔΕΗ, ξεπεινάσανε τήν λιμοκτονούσα, τάλαινα Ύπαιθρο τής εποχής.

  39. Γς (24), είναι γεγονός ότι η φράση μου στο 21 δεν ήταν υπόδειγμα σαφήνειας. Εξηγούμαι:
    α) μια δικτατορία του βασιλιά και των προσκείμενων στα Ανάκτορα ανώτατων αξιωματικών, εφόσον ήταν προσωρινή και απέβλεπε μόνο στο να εκτονώσει την τεταμένη πολιτική κατάσταση και να κατοχυρώσει τη θέση του Στέμματος και τα συμφέροντα των Αμερικανών, ίσως να μην ήταν πολύ χειρότερη από την κουτσή (βασιλευόμενη, εποπτευόμενη κλπ.) δημοκρατία που είχαμε μέχρι τη νίκη του Παπανδρέου το 1963.
    β) ο κίνδυνος που λέω ότι ίσως διέβλεπε ο Ηλίας Τσιριμώκος ήταν ο κίνδυνος νασερικής στρατιωτικής δικτατορίας — περίπου σαν αυτή που έγινε τελικά — «αν ο Παπανδρέου εξωθούσε τα πράγματα στα άκρα, απαιτώντας τη διεξαγωγή εκλογών που μοιραία θα έπαιρναν αντιβασιλικό χαρακτήρα».
    γ) οι μέρες του είχε βάσιμους λόγους να υποπτεύεται ότι ήταν μετρημένες. Ναι μεν ήταν μόνο 58 χρονών, αλλά είχε ήδη υποστεί μια σοβαρή εγχείριση στην καρδιά, και πράγματι πέθανε τρία χρόνια αργότερα, αν και από άλλη αιτία.
    δ) ο πατέρας μου υπήρξε εκτελεστής της διαθήκης του και ήξερε ακριβώς τι άφησε. Αλλωστε, η χήρα του αναγκάστηκε σε λίγο να πουλήσει το σπίτι που είχαν πάρει (με δάνειο του στεγαστικού συνεταιρισμού των βουλευτών) στην Εκάλη. Γι’αυτό τολμώ και ισχυρίζομαι, συμφωνώντας σ’αυτό με τον Νικιπλό (20), ότι θέμα χρηματισμού για τον ίδιο «σαφώς» δεν υφίσταται.

  40. sarant said

    38: Καλώς να… κολλήσετε!

  41. Γς said

    39: Ευχαριστώ πολύ

  42. […] https://sarantakos.wordpress.com/2012/08/15/tsirimokos-2/ […]

Σχολιάστε