Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βασίλης Τσιρώνης (1929-1978)

Posted by sarant στο 5 Οκτωβρίου, 2012


Γιατρός Τσιρώνης θα έπρεπε να γράψω, γιατί έτσι τον ήξεραν οι περισσότεροι. Δεν είναι κάποια επέτειος, αλλά τις προάλλες στο Φέισμπουκ κάποιος φίλος τον ανέφερε και σκέφτηκα ότι πολύς κόσμος δεν ξέρει τον γιατρό Τσιρώνη και όλη την ιστορία του.

Στον παλιό μου ιστότοπο είχα βάλει ένα άρθρο για τον Τσιρώνη, όχι δικό μου: το είχα ξεσηκώσει από τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια » Γνώσις» -και ευτυχώς γιατί το παλιό λινκ δεν λειτουργεί πια. Τώρα αναδημοσιεύω αυτό το παλιό άρθρο (που θα το βρείτε σε πολλά σημεία του Διαδικτύου) προσθέτοντας αρκετά δικά μου στοιχεία, με μπλε γράμματα για να ξεχωρίζουν, που τα έχω πάρει από εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές. Μαζί και αποκόμματα εφημερίδων και ένα σκίτσο του Ιωάννου.

Βασίλης Τσιρώνης (15 Αυγούστου 1929 – 11 Ιουλίου 1978). Γιατρός, ιδεολόγος και αντιδικτατορικός αγωνιστής με τραγικό τέλος την περίοδο της δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1929 στην Αθήνα από οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων. Το 1947 μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με πολύ καλή σειρά ανάμεσα στους 1300 υποψήφιους της χρονιάς εκείνης, παρά την επιθυμία της οικογένειάς του να μπει στην Σχολή Ευελπίδων με προοπτική να γίνει στρατιωτικός καριέρας. (Πρώτη διαφωνία: εντύπωσή μου είναι ότι ο Τσιρώνης δεν μπήκε στην Ιατρική αλλά στη Σχολή Στρατιωτικής Ιατρικής -θα δείτε παρακάτω πού το στηρίζω).

Το 1958 διορίστηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό γιατρός των εξόριστων του Άη – Στράτη, τους οποίους παρά τις απαγορευτικές διαταγές βοήθησε ανοικτά και με αυταπάρνηση, αντιδρώντας στην πολιτική φυσικής τους εξόντωσης και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της Δεξιάς για «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης» και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για «συνθηκολόγηση και υποταγή» με διοχέτευση στον ξένο Τύπο αρκετών εμπιστευτικών εγγράφων και απόρρητων οδηγιών του τότε υφυπουργείου Ασφαλείας που αποδείκνυαν τις καταγγελίες του.

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν αρκετοί αγροτικοί γιατροί στην ύπαιθρο και ο Ερυθρός Σταυρός αναλάμβανε να καλύπτει τα κενά, έχοντας δικά του ιατρεία εκεί που δεν υπήρχε αγροτικός γιατρός, όπως στον Άγιο Ευστράτιο, ο οποίος βέβαια ήταν ειδική περίπτωση αφού εκτός από τους μόνιμους κατοίκους είχε και εκατοντάδες αριστερούς εξόριστους. Ο Τσιρώνης, προϊστάμενος του κλιμακίου, κατηγορήθηκε από τους παράγοντες του Υπουργείου Προνοίας και παύθηκε, επειδή «η εν γένει συμπεριφορά του ανωτέρω ιατρού ήτο τοιαύτη, ώστε να δίδει την εντύπωσιν ότι είναι όργανο όχι της ιατρικής επιστημης, αλλά της κομμουνιστικής ηγεσίας … Συγκεκριμένως εξέδιδε αθρόας γνωματεύσεις περί της ανάγκης επειγούσης δήθεν νοσηλείας εκτοπισμένων, ενώ ούτοι ήσαν υγιείς».

Ο Τσιρώνης δεν ήταν κομμουνιστής, απλώς τηρούσε τον όρκο του Ιπποκράτη. Μόλις παύθηκε, έκανε μήνυση στον παραπάνω υπηρεσιακό παράγοντα (Μαυρουλίδης το όνομά του), κέρδισε τη δίκη, και δικαστικά κέρδισε και την επαναφορά του, την οποία όμως το κράτος αρνήθηκε να υλοποιήσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στα επόμενα χρόνια γνώρισε όλη την εκδικητική μανία του καραμανλικού κράτους. Όταν τον Αύγουστο του 1960 επισκέφτηκε τον Υφυπουργό Προνοίας Ψαρρέα για να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση της αποκατάστασής του, εκείνος τον αντιμετώπισε αρνητικά, και πάνω στη συζήτηση τον κατηγόρησε για εξύβριση, ότι τον είπε ανέντιμο (Ο Τσιρώνης είπε ότι είχε χαρακτηρίσει «ανέντιμη» την τακτική της κατασυκοφάντησης και δίωξής του).

Κλείστηκε στη φυλακή, όπου πρωτοστάτησε σε απεργία πείνας όσων ήταν κλεισμένοι μέσα για χρέη. Έγιναν και κάποια επεισόδια και κατηγορήθηκε για εξέγερση. Αποφυλακίστηκε, αλλά το κράτος του ζήτησε να πληρώσει τα δίδακτρα της φοίτησής του στη στρατιωτική σχολή, 66.000 δραχμές, σημαντικό ποσό για την εποχή -και βέβαια, ενώ σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις γινόταν διακανονισμός για πληρωμή με δόσεις, από τον Τσιρώνη τα ζήτησαν όλα μαζί (εδώ ένα άρθρο).

O διωγμός του Τσιρώνη έφτασε πολλές φορές στη Βουλή με επανειλημμένες επερωτήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά το κυνηγητό συνεχίστηκε. Στις αρχές του 1962 δικάστηκε για τα επεισόδια στις φυλακές, εξαγόρασε τη μικρή ποινή του, αλλά έμεινε υπόλοιπο ένα μικρό χρέος. Σε ένα χαρακτηριστικό μικροεπεισόδιο, η αστυνομία τον κάλεσε το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου 1962 στο Τμήμα δήθεν για να υπογράψει ως ιατρός ένα πιστοποιητικό θανάτου, κι όταν αυτός πήγε εκεί, τον συνέλαβαν για το χρέος του το οποίο, λόγω της ημέρας, ήταν αδύνατο να τακτοποιήσει. Και βέβαια, όταν τους είπε ότι έτσι «γίνονται εκτελεστικά όργανα μιας πανελληνίως γνωστής εναντίον του εκστρατείας εμπαθείας και σκοπιμότητος», του έκατσαν και μια μήνυση για εξύβριση.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1962 ίδρυσε το «Κόμμα των Αδεσμεύτων», που όμως έμεινε ανενεργό μέσα στην τότε ανώμαλη πολιτικά εποχή και αργότερα μετονομάστηκε σε Ε.Α.Κ. (Εθνικό Αστικό Κόμμα). Έγινε ευρύτερα γνωστός από μια απεργία πείνας 50 ημερών που πραγματοποίησε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου με αίτημα τον άμεσο επαναπατρισμό των αριστερών πολιτικών προσφύγων από τις χώρες του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ».

Η απεργία πράγματι διάρκεσε 50 ημέρες (από τέλη Απριλίου 1964 έως 15 Ιουνίου) αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι είχε αυτό το αίτημα. Με τις δικές μου πληροφορίες, αίτημα ήταν να πάψει ο εξαετής διωγμός του και να αποκατασταθεί. Φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ίσως διάθεση να τον αντιμετωπίσει ευμενώς, αλλά διαφώνησαν στον τρόπο. Η απεργία πάλι έφτασε στη Βουλή, έγινε μάλιστα και αφορμή να φιλονικήσουν από τις στήλες τους ο Δ. Ψαθάς (των Νέων) και ο Μποστ (της Αυγής) διότι ο Ψαθάς, με το χιούμορ του πολλαπλά χορτάτου, υπαινίχθηκε ότι ο γιατρός έτρωγε κρυφά. Ο Τσιρώνης έλυσε την απεργία χωρίς να δικαιωθεί, ίσως όμως κάποια αιτήματά του δικαιώθηκαν στη συνέχεια.

Το 1969 σε ηλικία 40 ετών και ενώ η απριλιανή δικτατορία (1967 – 1974) απολάμβανε την τρίτη της χρονιά, έκανε αεροπειρατεία έχοντας μαζί του όλη την οικογένειά του, και μέσω Αλβανίας διέφυγε στην Σουηδία, στην οποία ζούσαν τότε οι περισσότεροι αντιδικτατορικοί πολιτικοί πρόσφυγες.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974, λίγο μετά την μεταπολίτευση και ίδρυσε το «Ουδετερόφιλο Ελλαδικό Μέτωπο» ή Ο.Ε.Μ., έκανε διάφορες «επαναστατικές» παρεμβάσεις (υβριστικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Καραμανλή και κατά γνωστών μεγαλοϊδιοκτητών εφημερίδων, πυροβολισμοί με καραμπίνα κατά μιας γιγαντιαίας φωτογραφίας του Καραμανλή στην Αγορά της οδού Αθηνάς, κ.ά.) και στις εκλογές του 1977 έριξε το σύνθημα της λευκής ψήφου, με αποτέλεσμα να διεκδικήσει μία εβδομάδα αργότερα τα 251.000 λευκά ψηφοδέλτια της Β Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, πράγμα που προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό την απόπειρα της αστυνομίας να τον συλλάβει στην είσοδο του σπιτιού του στην οδό Άρεως 35 στο Παλαιό Φάληρο, μετά από ανακίνηση μίας παλαιάς καταδίκης του.

Όλα αυτά είναι σωστά, αλλά τα λευκά ψηφοδέλτια στις εκλογές του 1977 δεν ήταν ούτε κατά διάνοια 250.000 στη Β’ Αθηνών. Σε όλη την επικράτεια, άκυρα μαζί και λευκά ήταν 64.000 κατά τη Βικιπαίδεια. 

Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν μία τραγική τροπή: στις 30 Νοεμβρίου 1977 οι ειδικές αστυνομικές μονάδες και ελεύθεροι σκοπευτές απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το σπίτι του Τσιρώνη, όταν εκείνος πυροβόλησε κατά των αστυνομικών που είχαν έλθει να τον συλλάβουν και άρχισε έτσι μία πολύμηνη και επεισοδιακή πολιορκία. Στις 5 Φεβρουαρίου 1978 ο Τσιρώνης κήρυξε το διαμέρισμά του «ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος» και κάθε ημέρα έβγαινε στο μπαλκόνι του και με μεγάφωνα ή με έναν φορητό τηλεβόα διάβαζε στο συγκεντρωμένο πλήθος τα «πολεμικά ανακοινωθέντα» του ενάντια στο «κράτος των μαύρων (εννοώντας των φασιστών)», ενώ κάποιες φορές οι ελεύθεροι σκοπευτές τού είχαν πυροβολήσει τα χωνιά των μεγαφώνων.

Επειδή ο Τσιρώνης έμενε στο Παλιό Φάληρο, στην οδόν Άρεως, δηλαδή τέσσερις δρόμους πιο πέρα από το σπίτι μου, περνούσα ταχτικά από το «ελεύθερο κράτος» του ΟΕΜ. Κάθε απόγευμα έβγαζε λόγο, 7 με 8 αν θυμάμαι καλά, τουλάχιστον εκείνο το καλοκαίρι του 1978 (το χειμώνα ίσως νωρίτερα). Καθώς το φθινόπωρο του 1978 θα γίνονταν δημοτικές εκλογές, ο Τσιρώνης είχε πάλι ρίξει σύνθημα για Άκυρο -και, θυμάμαι, έλεγε «Αν τα άκυρα στο Φάληρο φτάσουν σε ποσοστό 10% θα έχουμε πάρει περισσότερα από την ψευτοαριστερά. Αν πιάσουν το 25%, θα έχουμε πάρει περισσότερα από το ψευτοσοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Αν τα άκυρα ξεπερασουν το 43% θα έχουμε ξεπεράσει το μαύρο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας». Εννοούσε τα ποσοστά που είχαν πάρει τα κόμματα στις πρόσφατες εκλογές του 1977.

Στις αρχές Ιουλίου 1978, απ’ ό,τι θυμάμαι, έγινε ένα επεισόδιο που ίσως λειτούργησε σαν καταλύτης στις εξελίξεις. Ένα έφηβο κορίτσι της γειτονιάς ανέβηκε μαζί με άλλα παιδιά στο διαμέρισμα του Τσιρώνη. Η μάνα της έκανε μεγάλη φασαρία και, παρόλο που τότε δεν υπήρχε ο Σκάι, την άλλη μέρα έγινε πρωτοσέλιδο σε κάποια κίτρινη εφημερίδα, πιθανώς την Απογευματινή (αυτά όμως δεν τα έχω διασταυρώσει, μόνο τα θυμάμαι, οπότε ίσως να είναι πλάσματα της φαντασίας μου). Και τότε ανέλαβε το Βήμα.

Στις 7 Ιουλίου 1978 η καθημερινή εφημερίδα «Το Βήμα» εκτός από το πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τον προκλητικό τίτλο «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ;», εξέφραζε ανυπόγραφα την «ανησυχία» ότι δήθεν με το «αυτόνομο κράτος» του Τσιρώνη «υπονομευόταν η έννοια του κράτους» και αυτό «από το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές επιτρέπουν στον ιδιότυπο αυτό γιατρό όχι μόνο να ζει υπό το κράτος ποινικής ασυλίας (αφού δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του για αδικήματα του κοινού ποινικού νόμου παραμένουν ανεκτέλεστες), αλλά και να μεταβάλλεται σε ελευθέρως δρώντα, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου ελεύθερο σκοπευτή. Ονόμασε το διαμέρισμά του Κράτος, έχει προσβάλει ή προσβάλλει καθημερινά δέσμη από άρθρα του ποινικού νόμου, αλλά… έχει εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο».

Το σχόλιο τελείωνε ως εξής: «Ποιος κάποτε θα αποφασίσει να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπιστία του Κράτους; Διότι και η υπόθεση Τσιρώνη υπογραμμίζει την ανυπαρξία Κράτους».

Αν θέλετε ολόκληρο το άρθρο του Βήματος, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Στις 4 το πρωϊ της 11ης Ιουλίου (της οποίας το τυπωμένο πολλές ώρες νωρίτερα φύλλο του «Βήματος» επανερχόταν με νέο πρωτοσέλιδο ανυπόγραφο άρθρο, που «διαπίστωνε» ότι δήθεν «χειρότερο κι από το ίδιο το γεγονός της διωκτικής απραξίας της αστυνομίας είναι η ατμόσφαιρα ανυπαρξίας του κράτους που δημιουργείται»), υπό την άμεση εποπτεία του τότε υπουργού Δημοσίας Τάξης Μπάλκου, 28 πάνοπλοι κομάντος της «Διμοιρίας Ειδικών Αποστολών» εισέβαλαν με βοήθεια δακρυγόνων στο διαμέρισμα μετά από δικαστική απόφαση και με παρουσία εισαγγελέα, ενώ ο τότε διευθυντής της αστυνομίας Λεμονής έχει δώσει εντολή να μη πλησιάσει δημοσιογράφος σε μεγάλη ακτίνα από την επιχείρηση. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο Τσιρώνης έπεσε νεκρός, ενώ η σύζυγός του, που μετά την παράδοση των 3 παιδιών τους είχε μείνει μέχρι τέλους δίπλα του στο τελευταίο οχυρωμένο δωμάτιο, φώναζε δυνατά πως «οι φασίστες σκότωσαν τον Τσιρώνη μέσα στο σπίτι του».

Κατά την εκδοχή της αστυνομίας είχε «αυτοκτονήσει». Την επόμενη ημέρα συνελήφθησαν ως «μέλη του Ο.Ε.Μ.» οι Γ. Σκάνδαλης και Δ. Νικολούλης, 26 και 21 χρόνων αντίστοιχα, ενώ την μεθεπόμενη (13 Ιουλίου) 1.000 περίπου άτομα από τον χώρο της Άκρας Αριστεράς διαδήλωσαν στην κηδεία του με συνθήματα κατά της κρατικής βίας και των δημοσιογράφων, τους οποίους κατήγγειλαν ως υποκινητές της εξόντωσης του γιατρού Τσιρώνη. Ωστόσο, στο πολιτικό μνημόσυνο που τού έκανε την επόμενη χρονιά η οικογένειά του δεν παρευρέθησαν περισσότερα από 40 – 50 άτομα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε 2 ημέρες μετά τα γεγονότα, ότι «με τις αντικρατικές και αντικοινωνικές εκδηλώσεις του ήταν (ο Τσιρώνης) συνεχής απειλή και διαρκής κίνδυνος για τους αθώους πολίτες. Πολίτες κάθε κόμματος και εφημερίδες κάθε πολιτικής αποχρώσεως καλούσαν τις αρχές να θέσουν τέρμα στην επικίνδυνη δράση του Τσιρώνη».

Εδώ τελειώνει το άρθρο. Να προσθέσω ότι μια-δυο μέρες αργότερα, ο Γιάννης Ιωάννου, που τότε ήταν ο γελοιογράφος του Βήματος, δημοσίευσε (πιθανώς όμως όχι στο Βήμα αλλά στο Αντί) την εξής εξαιρετική γελοιογραφία που δεν ξέρω αν προσπαθούσε να αθωώσει την εφημερίδα, ούτε αν τα κατάφερνε:

126 Σχόλια to “Βασίλης Τσιρώνης (1929-1978)”

  1. Kiki K. said

    Πάρα πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό λίαν το άρθρο σας για τον Τσιρώνη, όπου οι πληροφορίες μου ήταν αόριστες και ασαφείς και όπου με κάποιον τρόπο, ίσως λόγω Σκανδάλη, τον συνδύαζαν και με τη 17η Νοέμβρη -αν θυμάμαι καλά.

  2. Πολύ ωραία, έγραψες Νικοκύρη όλη την ιστορία να υπάρχει κάπου όλη η αλήθεια για τον γιατρό Τσιρώνη.

    Ο Γιάννης Σκανδάλης που αναφέρεται, σκοτώθηκε στη δεκαετία του 1980 σε τροχαίο, αν δεν κάνω λάθος. Το όνομά του θα έλθει στη δημοσιότητα ξανά το 2002, υποτίθεται σαν μέλος της 17Ν. Οι εφημερίδες τον ονόμαζαν Υπουργό Εξωτερικών του κράτους του Τσιρώνη.

  3. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    Ναι, ήθελα να υπάρχει κάπου συγκεντρωμένη η ιστορία.

  4. Επικεφαλής της «διμοιρίας ειδικών αποστολών» ήταν ένας υπαστυνόμος, Κρητικός στην καταγωγή, του οποίου τώρα μου διαφεύγει το όνομα. Ο εν λόγω είχε αποταχθεί επί δικτατορίας και μετά το ’74 επανήλθε στην υπηρεσία. Αυτός φαίνεται ότι ίδρυσε τα ΜΕΑ επί ΠΑΣΟΚ. Τον θυμάμαι το 1984 με το Μάγκνουμ στα χέρια (και μια διμοιρία ΜΑΤ από πίσω) να πολιορκεί τα γραφεία της τότε Ρήξης, για να πιάσει τον Γ. Καραμπελιά και άλλους.

  5. Βασίλης Μακρίδης said

    Τάσος Μπάλκος… Υπουργός Δημόσιας Τάξης στην τότε κυβέρνηση. Έμεινε στην Ιστορία για δύο πράγματα: την υπόθεση (δολοφονία, ουσιαστικά) Τσιρώνη και την απόδραση του χουντικού αρχιβασανιστή Παρασκευά Μπόλαρη… (Έχω στο μυαλό μου μια γελοιογραφία εποχής του ΚΥΡ στην «Ελευθεροτυπία», όπου στη βινιέτα έγραφε: «Απορρυπαντικό BALCO: κάνει τον Μπόλαρη αόρατο»!!!).

  6. ππαν said

    Μπράβο Νικοκύρη!

  7. ππαν said

    5: Ο Μπάλκος δεν΄ήταν ανακατεμένος και σε κάτι άλλο; Δεν είχε γράψει ένα τολμηρό ας πούμε μυθιστόρημα ή θυμάμαι λάθος;

  8. Τα δίκτυα της Τασκένδης! Βέεεεεβαια! Με τον σούπερ Έλληνα πράκτορα που πάει ΕΣΣΔ, ρίχνει στο κρεββάτι όλες τις Ρωσίδες κι εξαρθρώνει τα δίκτυα των εαμοβούργαρων κατασκόπων!

  9. Akate said

    Καλημέρα και ευχαριστούμε, πλήρης η ενημέρωση για το γιατρό, αγωνιστή Τσιρώνη.
    Αν και γεννήθηκε στην Αθήνα ο Τσιρώνης είχε καταγωγή απο το Αγρίνιο. Σχετικά με την
    αεροπειρατεία στα 1969 και την διαφυγή του στη Σουηδία, επέλεξε στις 16 Αυγούστου 1969
    μέρα ούτως ή άλλως ομαδικών θερινών αποδράσεων των κατοίκων των Αθηνών, την πτήση
    της Ολυμπιακής για Αγρίνιο, για να αποφύγει τις υποψίες του καθεστώτος.
    Η ίδια πτήση είχε τελικό προορισμό τα Ιωάννινα και επομένως το αεροπλάνο (μια Ντακότα)
    θα διέθετε καύσιμα για ακόμα μακρύτερα, όπου τελικά προσγειώθηκε στα Τίρανα.
    Τα της αεροπειρατείας απο εδώ :
    http://agriniomemories.blogspot.gr/search/label/**%20%CE%91%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%20%CF%83%CE%B5%20%CF%80%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B7%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%91%CE%B3%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BF

  10. Stardark said

    Πολύ καλό άρθρο Νικοκύρη.
    @4 Μάλλον εννοείς τον Γεωργακάκη

  11. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να ενθυμούνται οι παλαιότεροι. 😉
    Ίσως να έπρεπε να βρούμε άρθρα της εποχής από την Ελευθεροτυπία (την τότε εφημερίδα των συντακτών) καθώς και τον Ριζοσπάστη και την Αυγή.

    Από εκείνη τη χρονιά αμυδρά θυμάμαι μια πεζοδρομιακή μάζωξη μιας αριστερίστικης γκρούπας (ΚΟ Μαχητής) στην πλατεία Κάνιγγος όπου πήγαινα φροντιστήριο, όπου όταν ανέφερα το όνομα του Τσιρώνη κάποιος απάντησε: «Αυτός δεν ήταν δικός μας!» 😐
    (την πρωτομαγιά του ’76 είχαν χτυπήσει θανάσιμα έναν αφισοκολλητή μέλος της ΚΟ Μαχητής στην πλατεία Κοτζιά)

    Ο «έντυπος Σκάι της εποχής» ήταν η Απογευματινή των αδελφών Μπότση. Αξέχαστο παραμένει το ελικόπτερο της με το όνομα «Γιούπι» με τη βοήθεια του οποίου οι παπαράτσι της φωτογράφιζαν γυναικεία οπίσθια στις παραλίες της Μυκόνου που με περηφάνια δημοσιεύονταν στη δεύτερη σελίδα της, ala Sun. 🙂

  12. Κασσάνδρα said

    Ηταν περίεργος άνθρωπος.Παρακολουθούσα την πολιτεία του.
    Μετά την ανακήρυξη του αυτόνομου κράτους,»βεβαιώθηκα»(έβαλα εισαγωγικά) ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το μυαλό του.
    Νομίζω ότι είχε έναν γιο .Ξέρει κανείς τι κάνει εκείνο το παιδί;

  13. Νέο Kid Στο Block said

    «Ο ίδιος επέβλεψε τη συγκρότηση και του δεύτερου ειδικού αστυνομικού σώματος, των «Μονάδων Ειδικών Αποστολών» (ΜΕΑ). Αφορμή στάθηκε η πολιορκία του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη στο σπίτι του, το 1978.

    «Με καλεί τότε ο υπουργός, ο κ. Μπάλκος. Του λέω, ‘δεν έχω κανέναν ικανό να πάει να πιάσει τον Τσιρώνη. Ο Τσιρώνης είναι παλικάρι, δεν είναι ανθρωπάκι. Ποιος θα τον αντιμετωπίσει; Πρέπει να οργανώσουμε μια ειδική υπηρεσία’. Μου λέει, ‘κάνε το’. Βγάλαμε λοιπόν μια ανοιχτή πρόσκληση για εθελοντές, μάζεψα καμιά δεκαπενταριά άντρες καλούς, κάναμε και μια ψευτοεκπαίδευση (πώς να αναρριχηθούμε, κλπ) κι ήμασταν έτοιμοι».

    Η αποστολή ολοκληρώθηκε τη νύχτα της 11ης Ιουλίου 1978, με την επιδρομή των ΜΕΑ και το θάνατό του Τσιρώνη. «Αυτοκτονία» ήταν η επίσημη εκδοχή -και τη συμμερίζεται, φυσικά, ολόψυχα ο συνομιλητής μας.

    Αργότερα, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τα ΜΕΑ θα υποκαταστήσουν προσωρινά τα ΜΑΤ, ως αιχμή του δόρατος της πολιτικής καταστολής. Ντυμένοι με πολιτικά, οι άνδρες τους μπορούσαν να διαλύουν στα μουλωχτά ανεπιθύμητες συγκεντρώσεις (όπως του κινήματος για το στρατό), χωρίς να εκτίθεται δημόσια η πολιτική ηγεσία της «Αλλαγής». «

  14. spiral architect said

    @7: Ναι, ήταν και συγγραφέας..
    Μοναδικό του μυθιστόρημα ήταν «Το μακρύ κορμί της Μπάρμπαρα». 😛

  15. tilegrafitis said

    Χωρὶς καμμιὰ προβοκατόρικη πρόθεση σᾶς προτείνω νὰ διάβάσετε τὶ ἔγραψε ὁ Ριζοσπάστης στὸ φύλλο τῆς 13/7/1978.

  16. Ναι, ο Γεωργακάκης!
    ΝεοΚίντ, είχα φάει κάτι γενναίες κλωτσές από τους ΜΕΑτζήδες του Γεωργακάκη, τότε με τις διαδηλώσεις για τις αυτοκτονίες των στρατιωτών.

  17. gpoint said

    Εξαιρετικό άρθρο. Αν θυμάμαι καλά ήταν ο πρώτος που αυτοκτόνησε η αστυνομία…
    Αυτή η ανακήρυξη κράτους με είχε προβληματίσει από τότε : είχε νομική ισχύ ; νομικά πως ορίζεται το κράτος ;

  18. spiral architect said

    @15: Για δώσε πάσα. Κάτι τέτοια ψάχνουμε. 😉
    (τα ιντερνέτια δεν βοηθούν)

  19. Βλέπω, εδώ υπάρχουν άρθρα του Λεωνίδα Χρηστάκη για τον Τσιρώνη,
    http://areos-35.blogspot.gr/

    κι εδώ το «Γαλάζιο Βιβλίο» του (ανώτερο σε πολιτική αλήθεια από το «κόκκινο βιβλιαράκι» του Μάο), το μισό είναι χειρόγραφο, το άλλο μισό τυπωμένο τα «Απομνημονεύματα» του 1958-1975, ενώ προς το τέλος υπάρχει και ένα κεφάλαιο-οδηγός κατασκευής μολότοφ «για τη χούντα που θάρθη»!!!
    http://zeidoron.blogspot.gr/2010/12/blog-post_8572.html

  20. spiral architect said

    Ο γελοιογράφος Γιάννης Ιωάννου και οι γελοιογραφίες της εποχής των εκλογών του ’77 ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του γιατρού Τσιρώνη.

  21. « Την αιτία του θανάτου του την ξέρουμε όλοι, αλλά κανείς δεν κουνιέται να την πει ανοιχτά.
    Η ενέργεια που τον οδήγησε στο θάνατο κάτω απ’ την αστυνομική βία ήτανε μία και μοναδική.
    Όταν από μια πλήξη πια στον πρώτο καιρό της αυτοεξορίας του μέσα σ’ εκείνο το διαμέρισμα αποφάσισε ο Βασίλης Τσιρώνης να μιλήσει πιο ανοικτά για τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη και τους κωλοπετσωμένους μπράβους του δημοσιογράφους, από εκείνη τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.
    Η αστυνομία, το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα εκτελεστικά εισαγγελικά του όργανα έπαιξαν το ρόλο εκτελεστού, σπρωγμένου από τις γνωστές «αόρατες δυνάμεις» (όπως έλεγε μέχρι χτες το ΚΚΕ) του κατεστημένου ελληνικού τύπου.»
    http://www.vrahokipos.net/old/history/gr/Tsironis.htm

    Πιο κάτω υπάρχει κείμενο από τα παιδιά του Τσιρώνη -από την πρώτη επέτειο του θανάτου του- όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλεται και η απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Τσιρώνη στην Ιταλία από αγνώστους.

  22. atheofobos said

    Ο Τσιρώνης αν μπήκε στην Ιατρική το 1947 θα πρέπει το νωρίτερο δυνατό να πήρε πτυχίο του το 1953. Αν είχε μπει στην στρατιωτική ιατρική, από την αποφοίτηση του μέχρι το 1958 που διορίστηκε από τον ΕΕΣ πρέπει να υπηρέτησε σαν στρατιωτικός γιατρός αν και είναι πολύ σύντομο το διάστημα των 5 ετών για να μπορέσει να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του από την στρατιωτική ιατρική , εκτός αν είχε αποχωρήσει η αποταχτεί ως φοιτητής. Πάντως από τότε θα του είχε καθοριστεί το χρηματικό αντάλλαγμα για το διάστημα που ανήκε στο στρατό.
    Με το / Ν 3487/1955 προβλέπεται η σύσταση των αγροτικών ιατρείων και υγειονοµικών σταθµών και η 3ετής υποχρεωτική θητεία των αποφοίτων των ιατρικών σχολών οπότε πιθανώς αυτό το διάστημα υπηρέτησε ως ΑΙ.
    Ο ΕΕΣ σαν ίδρυμα ΝΠΙΔ μπορούσε να προσλάβει όποιον γιατρό ήθελε χωρίς την άδεια του υπουργείου και η απόλυση του από τον Αη Στράτη έγινε μεν από τον ΕΕΣ μετά προφανώς από ενέργειες του Μαυρουλίδη που ήταν τότε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου με τον Ψαρέα.

  23. marasagis said

    @18 ποιός είπε οτι δε βοηθούν; 😉

    «…Συντονισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες, έγιναν χθες από το Υπουργειο Δημόσιας Τάξης και τις αρχές ασφαλείας, να δικαιολογηθει ο τρομοκρατικός χαρακτήρας της προχθεσινής αστυνομικής επιχείρησης, που…»

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=13&db=7&da=1978

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=13&db=7&da=1978

  24. Μερικά πρωτοσέλιδα από την επομένη της δολοφονίας Τσιρώνη εδώ:
    http://www.lifo.gr/lifoland/magic-circus/5520

  25. tilegrafitis said

    24. Ντίνος
    Μπράβο!

    http://tilegrafitis.wordpress.com/2012/10/05/%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%E1%BD%B0-%E1%BC%80%CF%80%E1%BD%B8-2-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82/

  26. nikiplos said

    Ενδιαφέρον άρθρο… Δεν γνώριζα τις λεπτομέρειες. Και είναι ενδεικτικό, και πως το ελληνικό κράτος συμπεριφέρθηκε στον εν λόγω Ιατρό, αλλά και η μορφή της πολιτείας της πρώτης 8ετίας του Κ. Καραμανλή με βραχνά το Παλάτι. Σίγουρα ήταν ιδιόμορφη προσωπικότητα, όμως αυτή η μονομανής εκδικητική μανία του επίσημου δεξιού κράτους ενέχει κάποια αμαρτήματα για παλαιά έργα και ημέρες του, που ενδεχομένως ο κος Τσιρώνης να γνώριζε λεπτομέρειες.

  27. aerosol said

    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Δεν γνώριζα την υπόθεση Τσιρώνη.

  28. Και μέχρι πρόσφατα η υπόθεση του γιατρού Τσιρώνη έτσουζε πολύ το συγκρότημα του Λαμπράκη από τη διαδικτυακή πλευρά. Πρέπει να ήταν περίπου οκτώ χρόνια πριν που όταν έβαζες στο Google τον όρο «δολοφονία Τσιρώνη» έβγαινε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μια προειδοποίηση πως κάποια αποτελέσματα -αν θυμάμαι καλά, το λινκ του Βραχόκηπου που δόθηκε πιο πάνω- έχουν απαλειφθεί μετά από νομικό αίτημα του Συγκροτήματος…

  29. spiral architect said

    @23: θα τα ξεφυλλίσω πιο μετά. Ευχαριστώ. 🙂

    @25: Τηλεγραφητή, το άρθρο του «Ρ» της εποχής δεν γράφει κάτι το μεμπτό κατά του σχωρεμένου του Τσιρώνη. Αντίθετα βάζοντας εισαγωγικά στη λέξη «προκύπτει», υπονοεί συγκάλυψη. 😉

  30. tilegrafitis said

    29.
    Τὰ εἰσαγωγικὰ μπῆκαν γιὰ ξεκάρφωμα. Δὲν εἶναι καθάριος λόγος αὐτός γιὰ μιὰ ἱστορικὴ ἐφημερίδα.
    Καὶ μὲ τὸν χωροφύλαξ καὶ μὲ τὸν ἀστυφύλαξ…

  31. spiral architect said

    @7: Γράψε λάθος ππαν για το #14. Ο Παναγιώτης Μποκοβός ήταν … επάνω στο μακρύ κορμί της Μπάρμπαρα. 😳
    (τον σατίριζε συχνά και το Ποντίκι του Κ. Παπαϊωάννου)
    Ο Αναστάσιος Μπάλκος έπαιζε άλλου μπάλα σαν συγγραφέας

  32. Αυτό που λέει στο #28 ο JustAnotherGoneOff το θυμάμαι κι εγώ, αλλά αφορούσε λινκ του Ιντιμίντια, και όχι του Βραχόκηπου.
    Μάλιστα, ισχύει ακόμα η απαγόρευση που επιβλήθηκε ΔΟΛια στη γκουγκλ.
    Κάντε κλικ εδώ

    site:athens.indymedia.org Λαμπράκη Τσιρώνη -17 results (0.34 seconds)

    και δείτε κάτω-κάτω τι λέει:

    In response to a legal request submitted to Google, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read more about the request at ChillingEffects.org.

    Οσο για το «απαγορευμένο» λινκ υποψιάζομαι ότι είναι αυτό εδώ και παρακάτω:

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=280877#281121

  33. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!
    Έμαθα πολλά που δεν τα ήξερα (π.χ. το 32)

  34. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ένα σύνθημα «ΜΑΤ και ΜΕΑ, τον παίρνετε παρέα», το θυμάται κανείς άλλος ή το έφτιαξε το μυαλό μου;

  35. spiral architect said

    @30: Μην ξεχνάς ότι πριν λίγα χρόνια από τότε, είχε βγει το ΚΚΕ από την παρανομία και είχε επανακυκλοφορήσει επίσημα ο Ρ.
    Άλλωστε δεν ήταν απλά μια ιστορική εφημερίδα, αλλά εφημερίδα-όργανο ενός ΚΚ.
    Τα κυνήγια και οι εξορίες δεν ξεχνιούνται εύκολα. 😉

  36. cronopiusa said

    Ευτέρπη Λημναίου Ο ντόκτορ

    Gorken Okten Mendilimin Yeşili (Aman Doktor)

    Ο ντόκτορ
    Παραδοσιακό Σμύρνης

    Αχ, δεν μου λέτε πού ’ν’ αυτός ο ντόκτορ
    που γιατρεύει τις πληγές, αμάν ντόκτορ,
    που γιατρεύει τις πληγές
    Για να γιάνει και τις εδικές μου
    που’χω σε πολλές μεριές, αμάν ντόκτορ

    Αμάν, οι πληγές μου μένα είναι μεγάλες
    και δεν έχουν γιατρειά, αμάν ντόκτορ
    και δεν έχουν γιατρειά
    Η αγάπη μου με απαρνήθη
    και δεν με θυμάται πια, αμάν ντόκτορ

    Αμάν, αμάν ντόκτορ, πες μου τι κάνω
    Δεν αισθάνομαι καλά, αμάν ντόκτορ
    Δεν αισθάνομαι καλά
    Πάρε γρόσια, πάρε όσα θέλεις
    να μου γιάνεις την καρδιά, αμάν ντόκτορ

    Mendilimin Yeşili (Aman Doktor)

    Mendilimin yeşili – Ben kaybettim eşimi
    Al bu mendil sende dursun – Sil gözünün yaşını
    Aman doktor canım gülüm doktor derdime bir çare
    Çaresiz dertlere düştüm doktor bana bir çare

    Mendilim benek benek – Ortası çarkıfelek
    Yazı beraber geçirdik – Kışın ayırdı felek
    Μendilim turalıdır – Sevdiğim buralıdır
    Geçme kapım önünden – Yüreğim yaralıdır

    Ana dersen ana yok – Baba dersen baba yok
    Gurbet elde hasta düştüm – Bir yudum su veren yok

  37. Nicolas said

    Εύγε!

    Κάποιος, ή δεν ξύπνησε ακόμη ή έχει πάθει εγκεφαλικό (που λέγαμε και με τη φιλενάδα μου). Για το ίνδαλμα του που το είχε στην ίδια υπόληψη με μένα ο άλλος.
    Για να δούμε.

    Ο Μπόλαρης ήταν εκείνος που τον έκανε ντοκιμαντέρ ένας Γερμανός πριν καμιά εικοσαριά χρόνια (και βάλε);

  38. Μπουκανιέρος said

    34 Ναι, αλλά υπήρχε και ευπρεπέστερη παραλλαγή: “ΜΑΤ και ΜΕΑ ψηφίζουν τον Αντρέα”.

  39. 34: Το θυμάμαι κι εγώ (όχι όμως από τις διαδηλώσεις, καθώς ήμουν με κοντά παντελονάκια τότε), καθώς και τα συναφή ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα, Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα, αυτός δεν είναι άνθρωπος, αυτός είναι ιδέα κλπ.

  40. Μαρία said

    37
    Μην χάσετε τον «ΕΚ» που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου με δώρο το CD «Οι Αετοί του Έθνους», για τους φίλους του της περιφέρειας. Επίσης, ο Παρασκευάς Μπόλαρης, ο Νο1 καταζητούμενος της μεταπολίτευσης, σπάει τη σιωπή του και μιλά στην εφημερίδα μας. «Η Μοσάντ έστησε τη μεταπολίτευση», αποκαλύπτει μεταξύ άλλων, ενώ δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Ιωαννίδη «αρχιπροδότη» για το ρόλο του στο Κυπριακό.

  41. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Στὸ ἰσόγειο τῆς πολυκατοικίας τοῦ Τσιρώνη μένει ὁ κολλητός μου. Ἔχω μπεῖ πάμπολλες φορές

  42. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Έλα Νικοκύρη, σου έχω θέμα για άρθρο http://tinyurl.com/8bjjta5 . Ο Δύτης το πήρε χαμπάρι κι έκανε κάποια σχόλια.

  43. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #38-39
    Ευχαριστώ ρε παιδιά, γιατί κι εγώ ήμουν δημοτικό τότε και δεν ήξερα αν ήταν όντως αληθινό.

  44. nestanaios said

    Οι Αμερικανοί συμβουλεύουν τους νέους οδηγούς: «Be right but don’t be dead right».

  45. tilegrafitis said

    @ 35. Καὶ τὰ ἀναμεταξύ μας συντροφικὰ κυνηγητὰ δὲν ξεχνιοῦνται εὔκολα. Ἄστο καλύτερα…

  46. spiral architect said

    Άσχετο: Ο Αδόλφος (πλην ενός συντόμου ταξιδιού στο κατεχόμενο Παρίσι) δεν ξεμύτισε από το Βερολίνο. 👿

  47. Γς said

    40: Μπόλαρης ήταν εκείνος ο χουνταίος εύελπις που μίλησε αυθάδικα σε κάποια δίκη της μεταπολίτευσης για βασανιστές. Μεταξύ των άλλων είπε ότι δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα. Εξαφανίστηκε από προσώπου της γης για να γλυτώσει δικαστικές διώξεις. Δεν έμαθα αν έκτοτε έσκασε μύτη πουθενά. Γι αυτόν δεν μιλάμε;

  48. Γς said

    47: Παρασκευάς Μπόλαρης. Κάτι βρήκα εδώ. Βλέπω ότι τον συγχέω με κάποιον άλλον. (Ποιός ήταν αυτός που λέω στο #47). Γεράματα Αλτζχάιμερ…

  49. Μαρία said

    47 Είχε καταδικαστεί για το πραξικόπημα της μπιζάμας, απέδρασε, επέστρεψε πριν 4 χρόνια και ζει στο Χαλάνδρι δηλώνοντας συνταξιούχος … μεταφραστής.

  50. Δημήτρης Μ. said

    Ο Μπόλαρης, αν θυμάμαι καλά, δεν ήταν ακριβώς βασανιστής, αλλά μέλος μιας ομάδας επιλέκτων συνεργατών – σωματοφυλάκων του Ιωαννίδη, οι οποίοι, όταν άρχισαν οι συλλήψεις των πρωταιτίων της δικτατορίας, επιχείρησαν να κάνουν ένα κίνημα (οπερετικό). Εκεί πρέπει να χρησιμοποίησε κι ο Αβέρωφ την έκφραση «σταγονίδια».

    Ο Μπάλκος είχε γράψει δύο κατασκοπευτικά μυθιστορήματα. Το ένα, το «Αποστολή στην Τασκένδη», το ανακάλυψαν οι δημοσιογράφοι (μάλλον το «Αντί») και δημοσιέσαν αποσπάσματα. Έπεσε πολύ γέλιο και ο Καραμνλής, με την αβρότητα που τον διέκρινε, τον έβαλε να το αποσύρει και να το εξαφανίσει. Το δεύτερο, το «Αποστολή στα Βαλκάνια» πέρασε απαρατήρητο και κάποια φορά το βρήκα σε ένα βιβλιοπωλείο και το αγόρασα. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι μπορεί άνθρωπος να εκδώσει τέτοιο πράγμα. Η «ακόρεστη Βαρβάρα», το «χι-χι-χι» τα «μαλλιαρά και τα λεία οπίσθια» είναι από το «Αποστολή στην Τασκένδη».

  51. Νέο Kid Στο Block said

    38.34. Eγώ θυμάμαι σίγουρα (αλλά αμυδρά) κάτι με τον(«θρυλικό») Αρκουδέα. Ίσως κάτι σαν «ΜΑΤ και ΜΕΑ ,@@μώ τον Αρκουδέα!» αλλά δεν είμαι σίγουρος.

  52. 51 Φαίνεται πως ο Αρκουδέας δεν είχε μόνο τη χάρη αλλά και το όνομα (-έας) για να εμπνεύσει πλήθος συνθημάτων. 🙂

  53. Raptakis Dimitrios said

    http://www.mani.org.gr/apopseis/nikon/nikon.htm

  54. Κατερίνα Περρωτή said

    Πολύ σε ευχαριστούμε Νίκο.
    Προσωπικά δεν είχα ιδέα! Λυπάμαι…

  55. Κατερίνα Περρωτή said

    …για μένα

  56. Stardark said

    @51: Αλλαγή δε γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα, αυτός δεν είναι άνθρωπος είναι μια ιδέα!

  57. nikiplos said

    Περί Μπόλαρη:
    Ήταν στην Κύπρο σε ένα επίλλεκτο σώμα Λοκατζήδων. Αυτό είχε αρκετούς νεκρούς με διοικητή τότε τον συντ/χη Κουρούπη. Ο λόχος του Μπόλαρη αποτραβήχτηκε την τελευταία στιγμή από το μέτωπο και έζησαν όλοι οι από κάτω του. Από τους απομείναντες στο πεδίο έζησε ένας μόνο, δεν θυμάμαι πλέον τα στοιχεία του, ξέρω μόνο ότι βριζόταν με τον Μπόλαρη και υπήρχε διχόνοια στην ΕΛΔΥΚ. Ο ίδιος ο Μπόλαρης πίστευε πως οι διαταγές που είχαν ήταν προδοτικές γιατί κατέβαιναν εκτεθειμένοι ανάμεσα σε πρανή, κι έτσι θα γίνονταν κρέας για τα Τουρκικά πυρά…
    Μετά φυσικά έκανε το πραξικόπημα της Πυτζάμας, ενώ του πολύ Βύρωνα, είχε ξεφύγει εκεί στα 90ς κάπου, ότι ίσως ο Μπόλαρης ήταν πράκτωρ της Σίας… Βέβαια όλα αυτά έμειναν στο πεδίο του φαιδρού… Τα σημερινά έργα και ημέρες του δεν τα γνωρίζω…

    Για τον Μπάλκο, είχε προλάβει να γελοιοποιηθεί στη δίκη του Σερίφη, που βγήκε στην ΤιΒί και ισχυριζόταν ότι στη συμπλοκή πίσω από την AEG στου Ρέντη με τον ΕΛΑ και την Αστυνομία, Χρίστος Κασσίμης (που σκοτώθηκε τότε) φώναξε στον Σερίφη με το όνομά του (!!!) «Πάμε να φύγουμε Σερίφη!». Και το ισχυρίζονταν μετά αυτό και ενυπογράφως αστυνομικοί τότε που μετείχαν της συμπλοκής… Δεν λέω περισσότερα διότι στην Ελληνική φαιδρή πολιτεία, ούτοι θα πήραν βαθμούς προϊόντος του χρόνου και σήμερα θα προΐστανται των όπλων….

  58. Maria Darda (Μαρια Δαρδαντακη) said

    Χαιρομαι γιατι ειχα την κουβεντα του Τσιρωνη την περασμενη εβδομαδα με φιλο και νομισαμε οτι κανεις δεν τον θυμαται πια.

  59. Alexis said

    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση!
    Ομολογώ ότι δεν γνώριζα την υπόθεση Τσιρώνη.

    #39, Αυτό με τον Αρκουδέα είναι λίγο μεταγενέστερο, δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80. Αμέσως μετά την «Αλλαγή» του ’81 λεγόταν κατά κόρον το «ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα». Και ακόμη το πολύ ευρηματικό, που είχε γραφτεί σε τοίχους στα Εξάρχεια και αλλού: «Τώρα οι μπάτσοι δέρνουν σοσιαλιστικά!».

    #51, Ε όχι, αυτό δεν το ‘χω ακούσει, αλλά δεν παίρνω και όρκο μπορεί να έχει ειπωθεί…

  60. sarant said

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, τελικά πολλοί θυμούνται τον γιατρό Τσιρώνη.

    41: Αλλά μετά το 1978 φαντάζομαι.

  61. Ο Μπόλαρης έγινε γνωστός στη Μεταπολίτευση όταν -όντας ταγματάρχης- εμφανίστηκε με πολιτικά να συνοδεύει τον Ιωαννίδη σε κάποιο δικαστήριο. Όταν τον έψαξαν, βρήκαν μέσα στο τσαντάκι χειρός, που κρατούσε, ένα γεμάτο πιστόλι. Συνελήφθη, δικάστηκε, αποτάχθηκε και απέδρασε.

    Έχω γνωρίσει γιό εξόριστου στον Άη Στράτη και ντόπιας (παρά τις κομματικές πειθαρχίες, γίνονταν τέτοια ειδύλλια) που τον ξεγέννησε ο Τσιρώνης.

  62. Νέο Kid Στο Block said

    Mάλλον δεν θυμάμαι καλά, ή ίσως να συνδυαζόταν κάπως αυτό του Γρηγόρη «…τον παίρνετε παρέα» με τον «Αρκουδέα και την Ελλάδα νέα..του Αντρέα» 🙂

    Έξω οι μπάτσοι και τα πυρηνικά, ζήτω τα φρούτα και τα λαχανικά!
    (πώς μούρθε τώρα αυτό; και κυρίως από ΠΟΎ το θυμάμαι;) 🙂

  63. ΝεοΚίντ στο 62
    Από τη διαδήλωση για το Τσερνομπίλ, Απρίλη του 85.
    Το έλεγε ο Κ.Φ. με τη ντουντούκα. Μαζί με το «Το Γάλα κυλάει, εκδίκηση ζητάει»
    Δίπλα η ΑΚΟΕ έλεγε «Και συ Φλωράκη να πας στο Τσερνομπίλ, κι εσύ Αντρέα στείλ’τον Αρκουδέα!»

    Και μετά φτάσαμε στην Ομόνοια και φάγαμε το ξύλο της αρκούδας.

  64. Μαρία said

    61 Σκύλε, έχεις μπερδέψει τις δίκες. Για το ρόλο του γορίλα του Ιωαννίδη είχε φάει 3 μηνάκια με αναστολή. Για το πραξικόπημα της μπιζάμας 8 χρόνια στην επόμενη δίκη.
    http://tinyurl.com/8hoonod

  65. Πιθανότατα! Έχω μπερδέψει και τις χρονιές. Το 86 έγινε η καταστροφή του Τσερνομπίλ, δεν μπορεί η ελληνική αριστερά να διαδήλωσε ένα χρόνο νωρίτερα. Τόσο μπροστά από την εποχή μας ήμασταν, διάολε;

  66. atheofobos said

    Μια σύντομη βιογραφία του Μπόλαρη
    Στις 26-9-74 όταν έγινε η προσαγωγή του Ιωαννίδη στον εισαγγελέα Τσεβά ο ταγματάρχης με πολιτικά Μπόλαρης τον συνοδεύει και έχει πιστόλι στο τσαντάκι του. Το αντιλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι, το παίρνουν, με αποτέλεσμα να δικαστεί στο στρατοδικείο στις 17-2-75 όπου και καταδικάζεται για την οπλοφορία σε φυλάκιση 3 μηνών και 5 ημερών με 3ετή αναστολή, ποινή που στο αναθεωρητικό μειώθηκε στους 2 μήνες.
    Στις 24-2-75 συλλαμβάνεται με άλλους 37 αξιωματικούς (από υποστράτηγο μέχρι υπολοχαγό) για το κίνημα της πυτζάμας και στις 15-3 αποστρατεύεται με άλλους 140 αξιωματικούς.
    Παραπέμπεται στις 25-6 στο στρατοδικείο με άλλους 20 για το κίνημα αυτό και η δίκη αρχίζει στις 21-7 στο διαρκές στρατοδικείο, όπου και καταδικάζεται σε 11 χρόνια ποινή. Αυτή μειώνεται στο αναθεωρητικό στα 8 χρόνια.
    Την 1-8-77 απέδρασε από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο διέφυγε στο εξωτερικό, έζησε στην Αγγλία και επέστρεψε στην Ελλάδα όταν πλέον είχαν παραγραφεί τα αδικήματα του.
    Σήμερα δηλώνει για τον Ιωαννίδη πως «Έπρεπε τότε να τον είχα σκοτώσει με το πιστόλι μου, τον προδότη».

  67. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    66: Θα το διορθώσω σε 24-2-75

  68. gpoint said

    Τώρα θυμήθηκα που με είχαν σταματήσει σ’ ένα μπλόκο στην Φωκίδα γιατί έψαχναν τον Μπόλαρη. Πάντως στο μέρος που την βγάζω υπάρχει ένας περιθωριακός και άλλα τύπος με το παρατσούκλι Μπόλαρης, κατά σύμπτωση είχα γράψει γι αυτόν τον Αυγουστο

  69. babis said

    Εξαιρετικό άρθρο, δεν γνώριζα τίποτα για την υπόθεση αυτή. Μια παρατήρηση μόνο.

    » Όλα αυτά είναι σωστά, αλλά τα λευκά ψηφοδέλτια στις εκλογές του 1977 δεν ήταν ούτε κατά διάνοια 250.000 στη Β’ Αθηνών. Σε όλη την επικράτεια, άκυρα μαζί και λευκά ήταν 64.000 κατά τη Βικιπαίδεια.»

    Παρατηρώ ότι στο πανό της φωτογραφίας φαίνεται ο αριθμός 250.000, οπότε μήπως πράγματι ήταν τόσα τα λευκά ψηφοδέλτια;

  70. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    69: Σωστά το παρατηρείς. Το 250.000, μάλλον, είναι ο αριθμός των λευκών κατά τον Τσιρώνη. Πώς είχε βγάλει αυτό το νούμερο δεν το ξέρω, μπορεί να είχε συνυπολογίσει και την αποχή, αλλά ακόμα κι έτσι οι 250.000 είναι τεράστιο νούμερο μόνο για τη Β’ Αθηνών (πανελλαδικά αντιπροσώπευε το 5%). Από την άλλη, ο επίσημος αριθμός λευκών και άκυρων *πανελλαδικά* ήταν 64.000 κι αυτό το ξέρουμε από τα επίσημα αποτελέσματα.

  71. Μαρία said

    Τα νούμερα στη βίκι είναι σωστά:
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Ekloges/Eklogika-apotelesmata-New/#B
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_1977
    Κάποια αλχημεία, όπως λες, θα έκανε με την αποχή.

  72. Costas said

    @11 Τον αφισοκολητή δεν τον είχαν «χτυπήσει θανάσιμα» παρά, απ’ όσο θυμάμαι, καθώς τον κυνηγούσαν εκείνος είχε βγει τρέχοντας στο δρόμο και τον χτύπησε θανάσιμα αυτοκίνητο. Οι αριστεριστές αγωνίζονταν τότε να γίνει η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς όχι στο Πεδίο του Άρεως αλλά στην πλατεία Κοτζιά. Έτσι, στη διαδήλωση που έγινε για το θάνατό του το σύνθημα που είχε ρίξει η οργάνωσή του ήταν «πέθανε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά». Είχε βγάλει σύντομο λόγο και ο πατέρας του.

    @24 Από τη μια δεν ήταν κομουνιστής, από την άλλη βλέπω στη φωτογραφία με το ανοιχτό φέρετρο πως του είχαν βάλει (η οικογένειά του, προφανώς) στο στήθος μια τεράστια φωτογραφία του Λένιν. Στον κόσμο του πάντως σίγουρα είχε αποδράσει, ο καημένος (βλ. @12). Την εκτέλεσή του μου την είχε θυμίσει αργότερα, επί Κλίντον, η επίθεση του FBI εναντίον του Ντέιβιντ Κόρες, που κείμενά του έβλεπες συχνά-πυκνά τότε να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, επίθεση που είχε 76 νεκρούς.

  73. sarant said

    72: Σωστά θυμάσαι. Λεγόταν Σιδέρης (Ισίδωρος) Ισιδωρόπουλος.

  74. Nicolas said

    Τον μπερδεύω μάλλον με τον άλλο τον μουσάτο βασανιστή του ντοκιμαντέρ. Θυμάμαι μια εκπομπή της ελληνικής Deutsche Welle που άκουγε ένας χουντοχαφιές γιατί φοβόταν ότι είχε έρθει η ώρα για τα ράμματα στη γούνα του (Χ.Ι.Κ. το όνομα) στην οποία έλεγαν ότι κάποιος είχε συναντήσει στο δρόμο σε μία γερμανική πόλη τον καταζητούμενο (ο Μπόλαρης ήταν ή κάποιος άλλος; θα σας γελάσω τώρα, μετά από τόσα χρόνια!) κι αυτός του είπε χαρακτηριστικά: «Θα σας γαμήσουμε, κερατάδες». Πρέπει να ήταν την άνοιξη του 75, πριν από τη δίκη της χούντας το καλοκαίρι εκείνο.

  75. 72#
    Σωστά παρατήρησες.
    Πριν την φωτογραφία με τον νεκρό Τσιρώνη, έχει μερικές σελίδες του ‘μπλε βιβλίου’ που έχουν ενδιαφέρον.
    Θα έλεγα ότι ο Τσιρώνης ήταν κομμουνιστής, και μάλιστα αρκετά συνεπής στην ιδεολογία του, ανεξάρτητα αν όλες αυτές οι διώξεις που υπέστη για πολλές δεκαετίες, ίσως να είχαν το τίμημά τους στην διαύγεια της σκέψης του.

    Όσο για την αριστερά, γενικά αδιαφόρησε.
    Ενδεικτικό είναι το ξεχέσιμο του Λ Χρηστάκη για την στάση της, και ίσως προφητικό για το κόμμα του Περισσού:

    « Το κατεστημένο πια κόμμα (ένα είναι το κόμμα) ξέχασε τις δικές του, του παρελθόντος, δολοφονίες και σήμερα ταυτίζεται με πάσης λογής ασφαλίτες, μη αναφέροντας στα έντυπά του παρά μόνο τα «εγκλήματα» που το αφορούν.
    Οι δολοφονημένοι για το κόμμα είναι μόνο οι οργανωμένοι στο κόμμα. Οι άλλοι όλοι είναι απλώς δολοφονημένοι.
    Δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια κάποιος φωτισμένος ινστρούχτορας του ΚΚΕ ν’ ανακαλύψει στα χειρόγραφα του Τσιρώνη μικρομαρξιστικά σπέρματα και να τον βγάλουν κι αυτόν ήρωα για κατανάλωση μνημοσύνων, φεστιβάλ, λόγων, φωτογραφιών και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί η άκαμπτη νοοτροπία ενός γραφειοκρατικού κόμματος.»

  76. Να συμπληρώσω ότι το ‘μπλε βιβλίο’ υπάρχει ολόκληρο στους συνδέσμους που έχει βάλει η Βασιλική στο σχόλιο 19#.

  77. Γιώργος said

    Θα είχε ενδιαφέρον να βρεί κανείς την συνεντευξη του Τσιρώνη στον Σπύρο Καρατζαφέρη , λιγο πριν το θάνατο του, που είχε δημοσιευτεί νομίζω στην Ελευθεροτύπία , ,μεταξύ άλλων ο γιατρός είχε πεί τα εξής ,αν θυμάμαι καλά (γιατί μου είχε κάνει τότε εντ’υπωση ).
    Καρατζαφέρη φίλοι, φίλοι άλλα αμα γίνει επανάσταση τον πρώτο που θα κρεμάσω θα είσα εσύ ,γιατί είσαι δημοσιογράφος.
    Αν μπορεί κάποιος ας το διασταυρώσει

  78. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα –

    77: μπορεί κάτι να βρεθεί, αλλά δεν υπόσχομαι.

  79. cronopiusa said

    καλή σας μέρα
    σας ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο
    μάθαμε πολλά
    κι ανοίχτηκαν παραθυράκια για να μάθουμε περισσότερα

    να τολμήσω να προτείνω κάτι ανάλογο για τον

    Σπύρο Μουστακλή

  80. Το αρχείο της Ελευθεροτυπίας είναι κλεισμένο στο ερημωμένο πια κτίριό της. Φοβάμαι πως θα καταστραφεί μαζί με το κτίριο…

  81. Γς said

    Εχω κατεβάσει όλα τα φύλλα της Ελευθεροτυπίας, εκτός από τα 2-3 τελευταία έτη.
    Αν θέλετε κάτι σφυρίξτε μου!

  82. sarant said

    Εννοείς και του 1978;

  83. Γς said

    Ναι όλο

  84. gpoint said

    #81
    τα φύλλα που έχεις κατεβάσει είναι από το αρχείο της ; Γιατί με ενδιαφέρει μόνο η πρώτη έκδοση μιας μέρας του 2005,οι υπόλοιπες δεν είχαντ το άρθρο αλλά την σύλληψη του Βαβίλη στην Ιταλία

  85. Γς said

    Μια στιγμή. Πήγα μέσα να ψάξω. Δεν τα βρήκα όλα, αλλά υπάρχουν σε δυο τρία αντίγραφα εδώ, στρο γραφείο μου και σε ένα άλλο διαμέρισμα. Εχω Βημα Ελευθ. Καθημερινή.
    Για την Ελευθεροτυπία έχω ότι υπήρχε στο site της.
    1978, νομίζω δεν υπήρχε σε ηλεκτρονική μορφή

  86. Γς said

    84: Βρήκα την Ελευθεροτυπία του 2005. Ποιά μέρα θέλεις να δω; Πιθανόν να έχει την πρωτη έκδοση

  87. sarant said

    85: Δεν υπήρχε, αλλά έλεγα μήπως έχει γίνει κανένα μαγικό. 🙂

  88. Γς said

    87: Εχω λοιπόν μέχρι 2005 τουλάχιστον την Ελευθερουθπία, και άλλες εφημερίδες, που όμως υπάρχουν στο διαδίκτυο. Οποιος τα θέλει να του τα αντιγράψω. Visa, Master, AmEx δεκτες

  89. gpoint said

    # 86
    Επειδή δεν έχω μαζί μου το αρχείο μου υπάρχουν τρεις πιθανές ημερομηνίες Τετάρτη 27, Τρίτη 26 και Σάββατο 23 Απριλίου 2005.
    το θέμα ήταν το θεατρικό «Δεν έχουν τα προσόντα» του Γ.Σουρή από την ομάδα του 7ου Εσπ. ΕΠΑΛ
    Απ’ όσα μου είπανε στην Ελευθεροτυπία δημοσιεύθηκε μόνο στην α’ έκδοση, αυτή την μεταμεσονύκτια

  90. Συμμαθητή, αν είναι να γίνει κάνα μαγικό, νομίζω πως πρέπει να κάνεις υπομονή και κουράγιο. Έχουν προτεραιότης οι εργαζόμενοί της. Κι απ’ ό,τι παίρνει τ’ αυτί μου, αρχίσανε οι πλειστηριαζμοί.

  91. sarant said

    90: Εντάξει, λέμε 🙂

  92. Γς said

    89:
    Δυστυχώς, κατόπιν επισταμένης ερεύνης διεπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάτι.

  93. gpoint said

    #92
    Ευχαριστώ πάντως για την προσπάθεια, να σου αφιερώσω ένα τετράστιχο :

    Τα νέα του παλιού καιρού
    Μα και το γάλα του πουλιού
    Να μην τ’ αναζητάς παντού
    Θα τάβρεις μόνο στου Γουσού !

  94. Γς said

    93:
    Γουσού.
    Και του πουλιού το γάλα!

  95. spiral architect said

    Ευτυχώς κάτι έμαθα αυτές τις μέρες:
    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html
    γιατί μέσω γούγλη δεν τα έβρισκα (βλέπε σχόλιό μου #18)
    🙂

  96. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  97. Υπεροχο άρθρο.
    Ήξερα μόνο πως κάποιος τρελός ανακήρυξε το διαμέρισμά του ανεξάρτητο κράτος και πυροβολούσε και γι’ αυτό τον σκότωσαν σεμια προσπάθεια να τον συλλάβουν.

    Υπάρχουν σπουδαίοι Τσιρώνηδες στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως από τις Παπαδάτες

  98. sarant said

    97: Σευχαριστώ. Κι ο γιατρός από τ’ Αγρίνιο ήταν.

  99. K. Aδάμ said

    Για τον Τσιρώνη είχε γράψει άρθρα στην Ελευθεροτυπία και ο Γιώργος Βότσης. Αργότερα συμπεριλήφθηκαν στο βιβλιο του : «Σε μαύρο φόντο», Εκδ. Στοχαστής, 1984.

  100. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ!

  101. […] Ν. Σαραντάκος προσθέτει προσωπικές μαρτυρίες και έρευνα στη […]

  102. Το «Κράτος» του ιατρού Βασίλη Τσιρώνη (Σπ. Στάβερης)

  103. sarant said

    Πολύ καλό, μόνο που τον λέει «ιατρό», ενώ βέβαια όλοι «γιατρό» τον έλεγαν.

  104. Άρτεμη said

    Θυμάμαι τον Λεωνίδα Χρηστάκη – ήμουν κι’ εγώ στο Ιδεοδρόμιό του συχνά – να τρελλαίνεται με τον Τσιρώνη και να ξημεροβραδιάζεται στο θρυλικό σπίτι, τις μέρες μάλιστα τής πολιορκίας να τού παίρνει συνέντευξη, αλλά πού να την βρει κανείς πια… Θα είχε ενδιαφέρον.

  105. sarant said

    Κάτι υπάρχει, εδώ;
    http://www.vrahokipos.net/old/history/gr/Tsironis.htm

  106. sarant said

    Ωστόσο, ο Χρηστάκης γράφει και ανακρίβειες. Πχ ο Τσιρώνης δεν πήγε Ιατρική, αλλά Στρατιωτική Ιατρική.

  107. […] πηγή: https://sarantakos.wordpress.com […]

  108. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  109. Reblogged στις agelikifotinou.

  110. Αγάπη said

    104 Μπορεί να έχουμε συναντηθεί στο απώτατο παρελθόν 🙂

    Θυμάμαι τη δακτυλογράφηση τού κειμένου στο Ιδεοδρόμιο. τού μεγάλου κειμένου.
    Εδώ το ξαναβρήκα: http://www.vrahokipos.net/old/history/gr/Tsironis.htm

    Εδώ βρίσκω και σκαναρισμένα αποσπάσματα από το περιοδικό
    http://archive.eutopia.gr/archive/item/12700?lang=el

  111. Αγάπη said

    106 μια ανακρίβεια… Ο Χρηστάκης για τα πολλά – τυπογραφικά – λάθη στα έντυπά του ισχυριζόταν πως τα άφηνε επίτηδες για να νοιώθει ο αναγνώστης ότι συμμετέχει 🙂

  112. sarant said

    Μπορεί να έχουμε συναντηθεί.
    Αλλά για τα λάθη του Χρηστάκη δεν εννοούσα τυπογραφικά, αλλά πραγματολογικά, όπως το πού σπούδασε ο Τσιρώνης.

  113. spatholouro said

    Γιατρός βγαίνεις και από τη μία Σχολή, γιατρός και από την άλλη, ε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος από μια πραγματολογική ανθυπολεπτομέρεια, ούτε και από τα πράγματι πάμπολλα τυπογραφικά που είχε το ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ (πρέπει να έχω πλήρη σειρά, και θυμάμαι στο πρώτο έτος φοιτητής όταν μου πάσαραν Ρίζο, τους αντιπάσαρα για σπάσιμο ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ…).

    Ο Χρηστάκης μας άνοιξε έναν εναλλακτικό πολιτισμικό ορίζοντα, που δεν ξέρω εάν άλλος στη θέση του θα μπορούσε να το κάνει, ίσως γιατί μόνο ο ίδιος ήταν στη θέση του…

    Για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μια γεύση της περίπτωσής του, η πρώην σύντροφός του τα λέει και τα δείχνει όμορφα:
    http://www.lifo.gr/team/retrolifo/46770

  114. sarant said

    113 Πράγματι γιατρός βγαίνεις και από τις δυο σχολές, αλλά η μεγάλη διαφορά ήταν (όπως αναφέρω στο άρθρο) ότι τους στρατιωτικούς γιατρούς τούς κρατούσε στο χέρι το κράτος με τα έξοδα σπουδών.

  115. Αγάπη said

    111 και από τις δυο σχολές γιατρός βγαίνεις 🙂

    113 ως εικαστικός και αναρχικός, είχε μιαν ιδιότυπη και καλαίσθητη άποψη για το μοντάζ και το κασέ. Και δέν ήταν ψεύτης, όπως λέει η πρώην σύντροφός του, στη συνέντευξη: μυθιστοριογράφος ήταν που έγραψε μόνον ένα μυθιστόρημα… Τα άλλα τα έγραφε στον λόγο του και με τον λόγο του. Απειροι οι καυγάδες μας μέχρι να το καταλάβω αυτό.

  116. Κουνελόγατος said

    Για τον Τσιρώνη είχε γράψει τότε ο Γ. Βότσης, εγώ ήμουνα μικρός τότε 🙂 και τα διάβασα αργότερα στο βιβλίο του με τα άρθρα της πρώτης περιόδου.

    Αυτό έγραψα, μέχρι που είχα την έμπνευση να δω ΟΛΑ τα σχόλια ΠΙΟ προσεχτικά και είδα πως το έχει γράψει η Κ. ΑΔΑΜ, υποθέτω η Κύρα Αδάμ, τελευταία Διευθύντρια κάτι της «Ε».

  117. nikiplos said

    Καλησπέρα…

    Πραγματικά ενδιαφέρουσα περίπτωση… νομίζω τα λέει όλα ο Γεωργακάκης… Ο Τσιρώνης ήταν παλικάρι… μπορεί να θεωρήσουμε σήμερα εκ του ασφαλούς στο γραφείο μας ότι ενδεχομένως πράγματι ήταν ιδιάζουσα περίπτωση και ότι ας πούμε είχε εμμονές. Όμως ας βάλει ο οιοσδήποτε τον εαυτό του στη θέση του. Να τον διώξει το επίσημο ελληνικό κράτος, όχι γιατί συνομωτούσε, όχι γιατί ήταν εγκληματίας, αλλά φεύ, γιατί τιμούσε τον όρκο του Ιπποκράτη, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του εκεί και το επίσημο κράτος. Κι αυτό ήταν το μεγαλύτερό του έγκλημα, ότι καταδείκνυε ένα σάπιο κράτος της εποχής. Η εμπάθεια που του επέδειξε το επίσημο κράτος με τις καταγγελίες, τις μηνύσεις, την παράλογη απαίτηση των διδάκτρων και τα συναφή, σε εμένα δεν φέρνει καθόλου στο νού ένα επίσημο κράτος, αλλά μια καλοστημμένη κι οργανωμένη Μαφία, που επίδεικνύει ιδιαίτερη σκληρότητα στα νιτερέσα της για παραδειγματισμό.

    Έναν άνθρωπο που τον συνθλίβει έτσι αναίτια, άσκοπα κι ανώφελα το επίσημο κράτος, η επίσημη Πολιτεία, οι Δικαστικοί μας «λειτουργοί», οι νομικοί μας επιστήμονες, οι καθηγηταί της Ιατρικής, οι Βολευταί που διακονούσαν το λειτούργημά τους και κόπτωνταν (δεν μπορεί) νυχθημερόν για την τοτινή ελληνική επαρχία· στα μέρη του Πατρός μου, πρωτοείδαν Ιατρό κατά τη Μεταπολίτευση· δεν μπυράζει όμως το βρωμόσκυλο αυτό να μην βρει δουλειά πουθενά να μην μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια να ψοφήσει της πείνας.

    Και δίπλα σου, όλοι οι συνάδελφοι, όλοι της κλασσης σου, να διαπρέπουν σε δυό (γιατί όχι) και τρεις θέσεις, να μισθώνονται μηνιαίως, να έχουν και τα τυχερά τους και να κυκλοφορούν και με ύφος 12 καρδιναλίων. Ακόμη κι εκείνοι που ακόμη και σήμερα δεν έχουν ιδέαν από Ιατρική, αλλά αυτό είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο, ποιός χέστηκε…

    Και να έρχεται μια ωραία πρωΐα που οι συγκυρίες της πολιτικής, οι καραμπόλες του μπιλιάρδου, να αλλάξουν την πολιτική κατάσταση. Κι από τον «Γέρων της Δημαγωγίας» δεν περιμέναμε πολλά, ούτε καν να πάρει τίποτε βαθιά ως δημοκρατικό μέτρο. Μόνο να γύριζαν από τις εξορίες και τα μαύρα νησιά, εκείνοι που έλειπαν χρόνια, οι περισσότεροι χωρίς πραγματικό λόγο και αιτία, μόνο γιατί ο ρουφιάνος του χωριού ή της γειτονιάς δεν τους γούσταρε. Και να δικαιώνονταν, να διορθώνονταν και οι καφκικές περιπτώσεις σαν του Ιατρού Τσιρώνη.

    Αμ δε, όπως έλεγε κι ο Αρβανίτης παππούς μου, να προσέχεις να μην σε βάλουν στη μέση οι λύκοι, γιατί τα βρίσκουν αναμετάξυ τους ύστερα… Θεοείδεια παρακατιανή, η πολιτική, η Τύχη μεγάλη πουτάνα και νά τη η εκ νέου περιθωριοποίηση, στοχοποίηση του ανθρώπου…

    Ε’ Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί μανίες θα είχε ρε παιδιά… Κι αντί η πολιτεία να τον εξευμενίσει, τον εκτέλεσε… έτσι κάνουν οι άθλιοι και οι παλιανθρώποι…

    Κι όσοι πουν, πως ο Γιατρός έβγαλε τα φραγκάκια του κι απέκτησε και σπίτι, θα τους πω, πως οι συνάδελφοι της κλάσσης του, της εποχής του απέκτησαν, χωριά και νησιά ολόκληρα… Και τα δούλεψε τα χρήματα που έβγαλε, δεν τα έκλεψε…

    Συγχωρήστε και το ύφος και τον τόνο… Τούτες τις ημέρες πληροφορήθηκα για έναν παλαιό γνωστό, που διώχθηκε από το κωλοκράτος του Σαμαρά, από τη Μέση Εκπαίδευση, καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας, χωρίς να τηρηθούν καν οι τυπικές διαδικασίες, μόνο και μόνο γιατί κατήγγειλε έναν χρυσοκάνθαρο της γαλάζιας γενιάς, ότι είχε πλαστό πτυχίο, ενώ αυτός σήμερα διάγει βίον εκλεκτόν έχοντας λάβη τον τιμητικό τίτλο του Καθηγητού Πανεπιστημίου… Τρίχες θα μου πείτε, εδώ έγινε καθηγήτρια ΑΕΙ (άει στο διάολο) η κυρία Άννα…

  118. sarant said

    117 Ετσι ακριβώς για τον Τσιρώνη…. Όσο για τον χρυσοκάνθαρο……..

  119. Κουνελόγατος said

    Κάποιος διαμορφώνει την ατζέντα ή είναι ιδέα μου; 🙂
    https://left.gr/news/vasilis-tsironis-1929-1978

  120. […] sarantakos.wordpress.com […]

  121. sarant said

    119 Μας διαβάζουν.

  122. Γιάννης Ιατρού said

    121: Ε, κι εμείς τους παρακολουθούμε όταν διαβάζουν 🙂

  123. […] έχουν την δική τους ιστορία” και σε ένα πλούσιο παλιό άρθρο ιστορικής αναδρομής του 2012 μεταφέρεται η τότε […]

  124. […] για τον Β. Τσιρώνη πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο του Ν. […]

  125. Χρίστος Ρ. said

    Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Παναγιώτη και τον Κώστα Τσιρώνη, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα στο σπίτι τους, στην όχι και τόσο ήσυχη (αλλά φτηνή για μας τους φοιτητές) συνοικία Ponte d’Oddi της Περούτζιας (εγώ και άλλοι Έλληνες μέναμε στην γειτονική περιοχή San Marco), γιατί μετά την απόπειρα δολοφονίας, μεταγράφτηκαν στη Ρώμη. Ο Κώστας σώθηκε από θαύμα, επειδή ο Παναγιώτης επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα στο σπίτι και τον εγχείρησε αμέσως ο διευθυντής της Έκτακτης Χειρουργικής καθηγητής Mercati. Η αστυνομία ασχολήθηκε με την υπόθεση ύστερα από παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας – αν θυμάμαι καλά η απόπειρα είχε γίνει απόγευμα Παρασκευής και μέχρι τη Δευτέρα δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση από την αστυνομία. Τη Δευτέρα όμως έβαλε στο θάλαμο έναν «ασθενή» που μύριζε από χίλια μίλια για μπάτσος, για να κόβει κίνηση. Την Τρίτη, και ενώ οι τοπικές εκδόσεις των εφημερίδων LA NAZIONE και IL MESSAGGERO προέκριναν για δεύτερη ή τρίτη μέρα την απόπειρα για τα μάτια κάποιας «ωραίας Ελένης» και ενέπλεκαν Άραβα πρώην γκόμενό της (ο οποίος τελικά βρισκόταν στην πατρίδα του), με μάζεψε ένας μπάτσος με πολιτικά και με πήγε στο γραφείο της αστυνομίας απέναντι από τα έκτακτα περιστατικά, για να δώσω κατάθεση (το ίδιο έκαναν και για άλλους Έλληνες που είχαν συμπαρασταθεί στον Κώστα). Εν κατακλείδι, ο αστυνομικός ήθελε να περάσει (αυτή την εντύπωση είχα σχηματίσει τότε) το αφήγημα των τοπικών εκδόσεων των πιο πάνω εφημερίδων και να κλείσει το θέμα. Τον Παναγιώτη τον είχα συναντήσει τυχαία τον επόμενο χρόνο στο καφέ του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Ρώμης, αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε. Συνδέοντας κάποια γεγονότα, ο ρόλος του Enzo (ξέρει ο Παναγιώτης και ο Κώστας για ποιον μιλάω), εκ των υστέρων, μου φάνηκε εξαιρετικά ύποπτος. Φυσικά δεν ξέρω ποιος μαχαίρωσε τον Κώστα, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο Enzo ήξερε πολύ καλά. Κακοποιός της περιοχής, με δική του ομάδα δράσης, ο πιο γνωστός στην Περούτζα, είχε αρχίσει από κλοπές σε αυτοκίνητα (στέρεο και ξεχασμένα ακριβά είδη) και μηχανάκια, εξελίχθηκε τόσο πολύ που αν και ρουφιάνος της αστυνομίας (διάβασε μαζί με την «ωραία Ελένη» τις καταθέσεις μας στην αστυνομία, εκδούλευση της ίδιας της αστυνομίας), κατέληξε ανεξέλεγκτος. Γύρω στο 1980 οι καραμπινιέροι είχαν στήσει σταθμό σχεδόν απέναντι από το σπίτι του. Στο τέλος συνελήφθη για αδίκημα που είχε διαπράξει ο αδελφός του, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για μικρό διάστημα, βγήκε από τη φυλακή άρρωστος και περιόρισε τη δράση του. Μέχρι στην αρχή της δεκαετίας του ’90 που κατοικούσα στην ευρύτερη περιοχή, τον συναντούσα συχνά στο σούπερ μάρκετ της περιοχής, φαινομενικά παροπλισμένος.

  126. […] για τον Β. Τσιρώνη πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο του Ν. […]

Σχολιάστε