Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Υψηλά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Φεβρουαρίου, 2013


Ο τίτλος μπορεί να σας παραπλανήσει. Τα μεζεδάκια του σημερινού Σαββάτου δεν είναι «υψηλά» με την έννοια που θα περιμένατε, δεν μιλούν για πρόσωπα και πράγματα που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα ή που ανήκουν σε μιαν άλλη σφαίρα, μακριά και πάνω από τα γήινα και τα τετριμμένα. Τα σημερινά μεζεδάκια, στην πραγματικότητα, δεν είναι υψηλά, δεν είναι ούτε καν «ψηλά» -είναι απλώς, απλούστατα «ψιλά», καθότι λίγα, φτωχή η συγκομιδή μας τούτη τη βδομάδα. Κι αυτό ακόμα το μεζεδάκι που μας χάρισε τον τίτλο είναι από μιαν άποψη ανύπαρκτο.

Στο τελευταίο άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη για το protagon, υπήρχε το απόσπασμα: Οι εκπρόσωποί τους έκαναν τέσσερα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, 50 λεπτά πριν από την έκρηξη, ζητώντας να εκκενωθεί ο χώρος. Για τους τρομολάγνους όμως δημοσιογράφους αυτά είναι υψηλά γράμματα. Αυτό που προέχει είναι να πουλήσουν τον τίτλο του «αιμοδιψούς τρομοκράτη». Γράφω «υπήρχε το απόσπασμα», επειδή τώρα δεν υπάρχει, έχει διορθωθεί στο σωστό, ψιλά γράμματα. Μάλιστα, το ιστολόγιο έπαιξε έναν ρόλο, διότι ένας φίλος που το είδε το ανέφερε εδώ, το συζητήσαμε λίγο, και κάποιος άλλος φίλος επικοινώνησε με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος είπε πως η διορθώτρια του ιστότοπου κατά λάθος μετέτρεψε τα δικά του «ψιλά γράμματα» σε «υψηλά», που είναι βέβαια κωμικό και είναι και λάθος, αφού τα ψιλά δεν έχουν σχέση με τα ψηλά. Όπως πάντα βέβαια, κάποιοι άλλοι ιστότοποι πρόλαβαν να αναπαράξουν (σικ, ρε) την αρχική δημοσίευση.

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την εξήγηση του κ. Θεοδωράκη, όμως παρατηρώ ότι στην πρώτη παράγραφο του άρθρου του γράφει πως ο δείκτης της υποκρισίας «παραμένει τόσο υψηλά». Εγώ ασφαλώς θα έβαζα «ψηλά», διότι κυριολεκτούμε, δεν έχουμε ούτε υψηλούς προσκεκλημένους, ούτε υψηλά νοήματα, οι δείκτες ανεβαίνουν ψηλά και πέφτουν χαμηλά. Οπότε αναρωτιέμαι αν τα «ψηλά» που έγιναν «υψηλά» παρέσυραν τη διορθώτρια ώστε και τα «ψιλά» να γίνουν «υψηλά».

Μια και μιλάγαμε για υψηλά νοήματα, διάβασα μια συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη σε αθλητικόν ιστότοπο, με αναφορές στην ελληνική γλώσσα. Απολαύστε υπεύθυνα:

«Η Ιστορία της πατρίδας μου και όχι η μυθολογία που έχουν περάσει δεν είναι τα Ιερά Ευαγγέλια. Η Ιστορία της πατρίδος μου είναι αυτοί που ερχόντουσαν από επάνω με τα ιπτάμενα άρματα, δεν είναι τυχαίο που αναφέρθηκαν αυτά. Και μέσα στο λεξιλόγιο της πατρίδας μου, την γλώσσα μου δηλαδή, υπάρχει η λέξη αστροναύτης εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Κάποιος λόγος υπήρχε για να την δημιουργήσουν οι πρόγονοί μου».

Κάποιος λόγος θα υπήρχε, αν την είχαν δημιουργήσει, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι στο σύνολο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας δεν υπάρχει, φυσικά, η λέξη «αστροναύτης». Εκτός αυτού, και να υπήρχε, δεν θα υπήρχε εδώ και… εκατομμύρια χρόνια, αλλά μόλις δυόμισι, άντε τρεις χιλιάδες χρόνια. Ίσως ο Νότης μπέρδεψε το «αεροπόρος’, το οποίο όντως υπάρχει στην αρχαία γραμματεία (π.χ. στον Πλάτωνα) και σήμαινε αυτόν που διασχίζει τον αέρα (πτηνόν και αεροπόρον, λέει ο Πλάτωνας στον Τίμαιο).

Ένας φίλος μού έστειλε μια είδηση περί εστεμμένων: Παραιτείται η βασίλισσα της Ολλανδίας και «Η 75χρονη Βεατρίκη θα παραδώσει τον Απρίλιο τα σκήπτρα στο γιο της, πρίγκιπα Βίλεμ-Αλέξανδρο». Ο φίλος αναρωτιέται γιατί το όνομα του διαδόχου να γράφεται μισοεξελληνισμένο, αντί για ολόκληρο: Γουλιέλμος-Αλέξανδρος. Βρίσκω πως έχει δίκιο. Όσο για τη Βεατρίκη, να θυμηθώ από βδομάδα να ανεβάσω μια γελοιογραφία του Μποστ από την εποχή των γάμων της.

Όσοι παρακολουθούν την αξιοπιστία των παραδοσιακών μέσω ενημέρωσης και την αλληλεπίδρασή τους με τα νέα μέσα, θα πρόσεξαν μάλλον ότι ο Αντένα έφτασε σε νέα βάθη, όταν κατάπιε αμάσητο το χιουμοριστικό άρθρο (κοινώς τρολιά) του σατιρικού ιστότοπου Κουλούρι, για αραβικά κεφάλαια που σχεδιάζουν να ιδρύσουν υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στη Γκιώνα, παρά το γεγονός ότι το άρθρο περιείχε σημεία που θα έπρεπε να προκαλέσουν υποψία, όπως η αναφορά στον Βλάση Τσάκα. Και μια και δυο, έστησαν ολόκληρο ρεπορτάζ, με συνεντεύξεις από δημάρχους και με τον αναπόφευκτο ειδικό, ο οποίος βέβαια δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το κλίμα για τη χώρα μας έχει αναστραφεί το τελευταίο διάστημα και ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο στόχαστρο των διεθνών επενδυτών! Με το δίκιο του, το Κουλούρι κοκορεύεται σε δεύτερο άρθρο, όπου αποκαλεί τον Ant1TV «τηλεοπτικό παράρτημα του Κουλουριού«!

Και για να μην μείνει πίσω, το Βήμα παίρνει ένα παλιό, γνωστό ανέκδοτο και το… σερβίρει για είδηση! Είπαμε, η αξιοπιστία χτυπάει κόκκινο.

Αναφερθήκαμε χτες, σε σχόλια, στο ρήμα «εδράζω» και είπαμε ότι δεν υπάρχει, μόνο σε μέση φωνή, εδράζομαι. Οπότε θυμήθηκα κάτι που διάβασα τις προάλλες.  Στο ρεπορτάζ για τη διαρροή δύσοσμου αερίου (μερκαπτάνης) από ένα εργοστάσιο της Γαλλίας, πριν από καμιά δεκαριά μέρες, γράφτηκε ότι: Σύμφωνα με τις αρχές του νομού Seine-Maritime όπου εδράζεται το εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων… Εδρεύει είναι το σωστό. Το ‘εδράζομαι’ είναι λόγιο ρήμα και ωραίο και τσίλικο, αλλά δεν μπαίνει παντού.

Ένας φίλος μου έστειλε έναν λίκνο και μου βάζει μια ερώτηση κρίσεως. Πλαστογραφούνται ή όχι οι κινητήρες αυτοκινήτων; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ναι, και μάλιστα πιάστηκαν δύο άτομα στη Θεσσαλονίκη που πλαστογραφούσαν κινητήρες αυτοκινήτων. Έξυναν τον παλιό αριθμό πλαισίου και χτυπούσαν άλλον, υποθέτω. Με ξενίζει, αλλά μπορεί και να στέκει -εσείς τι λέτε;

Από το κύριο άρθρο της Καθημερινής: Δεν ανέχεται όμως [η κοινωνία] να παραμένει δέσμια κινητοποιήσεων που στο τέλος της ημέρας δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Αναρωτιέμαι, ποια διαφορά έχει αυτός ο αναφομοίωτος ξενισμός με εκφράσεις όπως ‘στο κάτω-κάτω της γραφής’, ‘σε τελευταία ανάλυση’ ή, απλώς, ‘τελικά’.

Πλησιάζοντας στο τέλος (είπαμε: έχουμε υψηλ… ψιλά μεζεδάκια σήμερα), να θυμίσω ότι όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει στο διάβασμα, αποκρυπτογράφηση μπορώ να πω, δυσανάγνωστων χειρογράφων από την Κατοχή, να μου στείλει μέιλ στο sarantπαπάκιpt.lu για να τον προσκαλέσω στο ιστολόγιο που έχει φτιαχτεί γι’ αυτήν αποκλειστικά την υπόθεση.

Και μια υπογραφή για καλό σκοπό: Η κατεύθυνση Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου απειλείται με κλείσιμο πριν ακόμα αποφοιτήσουν οι πρώτοι φοιτητές της. Διαβάστε το κείμενο και, αν το βρίσκετε σκόπιμο, υπογράψτε. Μερικές φορές πιάνουν τόπο αυτές οι πρωτοβουλίες.

 

65 Σχόλια to “Υψηλά μεζεδάκια”

  1. Καλημέρα
    Δικαιώθηκα άλλη μια φορά που δεν αγοράζω εφημερίδες και δεν βλέπω τηλεόραση.
    καλά το έλγα πως αντιγράφουνε τα σάιτς.
    Τι είναι αυτά τα περίεργα στο τέλος του άρθρου ;

  2. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Νότης ΔΕΝ είναι Ούφο! Είναι αστρονάφτης ,αητός καντηλανάφτης!
    Το »Βίλεμ-Αλέξανδρος » λέγεται »ένστικτο αυτοσυντήρησης». Σού λέει »εντάξει,ο Αλεξάντερ,Αλεξάντρ,Αλεξάνταρ,Ισκαντέρ.. είναι σίγουρα Αλέκος. Αλλά ο Βίλεμ; άσε μην την πάθουμε όπως με τον Χένρυ τον τέτοιον!» 🙂
    Για το εργοστάσιο Νικοκύρη έχεις λάθος. Δεν εδράζεται επί κάποιου εδάφους το εργοστάσιο; Δεν έχει θεμέλια; 🙂

    To »τέλος της ημέρας» στην Κύπρο ,δεν έχει πλέον αντίπαλο! 😦
    Υπογράψτε λοιπόν ρε! 🙂

  3. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα σε όλες και σε όλους!
    Βολικό υποζύγιο, όπως είπαμε, ο …δαίμων διορθωτής, για να του φορτώνουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι τις γλωσσικές αμαρτίες τους. Αν τα »υψηλά γράμματα» αλιεύονταν από κείμενο του Μαρωνίτη ή του Μπουκάλα, τότε ναι, θα ήταν βρομοδουλειά του διορθωτή. Αλλά στην περίπτωση του Θεοδωράκη …δεν ξέρω.
    Ο Νότης είναι γνωστό περιβόλι και όλοι ξέρουμε, υποθέτω, τις δύσοσμες δηλώσεις του υπέρ της χρυσής αβγής:
    http://tvxs.gr/news/ellada/sfakianakis-mia-xara-i-xrysi-aygi-den-spaei-kanenan-ston-ksylo
    Καλά, Νικοκύρη, περιμένεις ο Alexis να χρησιμοποιεί λαϊκές εκφράσεις και όχι αμερικανισμούς; Για μπασκλασαρία τον πέρασες;
    Και βέβαια να υπογράψουμε. Οι κλασικές σπουδές είναι στο στόχαστρο των νεοφιλελέδων και πρέπει κάπως να αντιδράσουμε.

  4. Kαι βέβαια, υπάρχει και η »ψιλή κυριότητα» και όχι η »υψηλή», στα νομικο-φορολογικά, ας μας πει ένας νομικός σχετικά.

    Όσο για την υπογραφή, να άλλη μία περίπτωση, που τώρα είναι της μοδός (σικ ντε) αλλά ξεκίνησε μήνες πριν (Αύγουστος), αξιόλογα άτομα υπέγραψαν, αλλά ελάχιστοι, νομίζω…
    «Save children’s Institutions! – ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ! (ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ)»

    http://www.gopetition.com/petitions/%CF%83%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84.html

    Για να σας δω!

  5. sarant said

    Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Αυτά τα περίεργα (που τα έσβησα) βγαίνουν όταν μεταφέρεις κείμενο από το Word με απλό κοπυπάστη, χωρίς το ειδικό κουμπί.

    4: Ναι, η «*υψηλή κυριότητα» είναι διάσημη!

  6. Panagiotis said

    Αυτό το «τέλος της ημέρας» αν προσέξεις θα διαπιστώσεις ότι είναι η πιο ιν έκφραση της εποχής στην τηλεόραση. Το ακούω καθημερινά. Προφανώς απ’ την πολλή μετάφραση τους έμεινε. Κι απ’ τις πολλές οδηγίες από τας Ευρώπας….

  7. Αντιφασίστας said

    4:Καταγγελία του Κωνσταταντίνου Ζούλα, που προσελήφθη στην Καθημερινή με την αξία του και όχι χάρη στο επώνυμό του. Και καλά, η Καθημερινή είναι ιδιωτική επιχείρηση και προσλαμβάνει όποιον γουστάρει. Προσελήφθη, όμως, και στην ΕΡΤ και στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας:
    http://www.ishow.gr/person.asp?guid=2F1481AE-50BE-4967-ACE8-327D10A9A679
    Πολυθεσίτης το παλικάρι, αλλά δεν ανέχεται να υπάρχουν αργόμισθοι παπάδες.
    Θα υπέγραφα, φίλε μου, δεν τρελαίνομαι για ρασοφόρους, αλλά το όλο θέμα βρομάει νεοφιλελέ.

  8. spiral architect said

    «Eδράζεται» στατικά και μόνο.
    «Εδρεύει» με την νομική (καλά το λέω;) έννοια
    Καθημερινή και «το τέλος της ημέρας»: Πως θα δείξουμε ότι είμεθα ντούροι και ατσαλωμένοι 😉 Ευρωπαίοι;
    Καλημέρα. 🙂

  9. spiral architect said

    @7: Σσστ, θα μας πιάσουνε. 🙄

    Και ο πατέρας του δεν έγραφε στην «Κ»;

  10. Αντιφασίστας said

    Και έγραφε και γράφει, Αρχιτέκτονα. Όλο το σόι δημοσιογράφοι είναι και κάποιοι απ’ αυτούς περιλαμβάνονται στη γνωστή »λίστα της ντροπής» της ΕΡΤ:
    http://www.bourdela.com/forum/index.php?topic=82439.0;wap2

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Η κυριότητα είναι υψηλή και υψηλότατη. Εξαρτάται γαρ από τον Ύψιστο, πότε θα τα τινάξει ο επικαρπωτής!

  12. sarant said

    7: Την ίδια σκέψη κάνω κι εγώ, ξέρεις.

  13. ππαν said

    Συμφωνώ με τον Αντιφασίστα για τον Ζούλα αλλά επειδή μεγάλωσα με γαλλικά και πιάνο δεν μου επιτρέπεται να ανοίξω τον λίκνο στο 10 🙂

    Νικοκύρη, αν πιάσεις να ασχολείσαι με αυτά που γράφουν οι σφακιανάκηδες πρέπει να καθιερώσεις να ανοίγει καθημερινά το μεζεδοπωλείο!

  14. Μαρία said

    10 Και σε παλιότερη λίστα ξεσκονιστών.

    Οι δημοσιογράφοι που ξεσκόνισαν τη χούντα (από το περιοδικό «Αντί» 1974-09-07)

  15. Αντιφασίστας said

    Εδώ, ας πούμε, ο Κωνσταντίνος Ζούλας καταγγέλλει τη μονιμοποίηση πλεοναζόντων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ. Προφανώς, η μόνη αξιοκρατική πρόσληψη στην κρατική τηλεόραση είναι της αφεντιάς του:
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_17/11/2012_470485

  16. spyroszer said

    Νικοκύρη πως άντεξες να διαβάσεις τη συνέντευξη του Notis μέχρι το τέλος; Εγώ λίγο διάβασα και δεν άντεξα.

    Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα έγγραφο είναι κάθε γραπτό που προορίζεται ή είναι πρόσφορο να αποδείξει γεγονός που έχει έννομη σημασία όπως και κάθε σημείο που προορίζεται να αποδείξει ένα τέτοιο γεγονός.
    Ο κινητήρας βέβαια δεν είναι έγγραφο, αλλά ο αριθμός κινητήρα και ο αριθμός πλαισίου του αμαξώματος είναι.
    Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς πρέπει να λέμε πλαστογραφία αριθμού κινητήρα ή πλαισίου και όχι πλαστογραφία κινητήρα.
    «Ως έγγραφο, κατά την έννοια του άρθρου 13γ’του ίδιου Κώδικα, θεωρείται και ο αριθμός πλαισίου, που είναι χαραγμένος στο αυτοκίνητο, για να προσδιορίζει την ταυτότητα του, σε σχέση με κάθε άλλο αυτοκίνητο (ΟλΑΠ 180/1990), ενώ, η αφαίρεση αριθμού πλαισίου αυτοκινήτου και η ενσωμάτωση του σε άλλο, με τον σκοπό να παραπλανήσει τρίτον, για γεγονός δυνάμενο να έχει έννομες συνέπειες, συνιστά πλαστογραφία με χρήση.»
    http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=D04339FB6UDKCYJZMT7IRFHL0DN710&apof=2285_2009&lang=EN

  17. Αντιφασίστας said

    14: Και ο Σταύρος Ψυχάρης! Α-πί-στευ-το! 😉

  18. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    16: Να τι χρειάζονται οι νομικοί! 🙂

    15: Δεν είμαστε καλά…

  19. Μαρία said

    17 Αλίμονο! Αλλά τις προάλλες ο Παναγούλης μπερδεύτηκε με τις κουμπαριές και τους νονούς.

  20. atheofobos said

    Ο Σφακιανάκης, όταν συνειδητοποιήσει ι το λάθος του για τον αστροναύτη μπορεί να δώσει την απάντηση που έδωσε η Άντζελα Δημητρίου σε ερώτηση της Παναγιωταρέα:
    -Έχετε κάνει κανένα σφάλμα που το μετανιώσατε;
    -Φυσικά. Σε αυτή τη ζωή κανείς δεν είναι άσφαλτος!

  21. Αυτό το είδες Νικοκύρη; http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231233257 Αναρωτιέμαι αν είναι ακριβώς όπως τα λέει…

    Συγγνώμη αν το έχετε συζητήσει -δεν προλαβαίνω αυτόν τον καιρό να παρακολουθώ πλήρως.

  22. # 16

    πλασταριθμία του κινητήρα και καθαρίζεις με τους νομικούς αλλά μπλέκεις με τους μηχανικούς που μπορεί ν’ ακούσουν πλασταρρυθμία και να ψάχνουν το ρελαντί και την αβάνς…

  23. munich said

    αν αυτό ισχύει μπορεί και να κατέβω από θεατρική περιέργεια νωρίτερα φέτος.
    Μ’αρέσει πολύ ο τζιμάκος και με τόση σάτιρα που έχει ρήξει στο Νιόνιο πραγματικά αναρρωτιέμαι πώς συμφώνησαν να συνεργαστούν
    http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes–politismos&id=340366

  24. @7: Καθόλου νεοφιλελέ, ήταν απλώς η σκέψη μου όταν συνδύασα τα δύο άρθρα που παραθέτονται στην αρχή (αν τα είδες). Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν ‘προφητικό’ με βάση τις εξελίξεις… 😉
    Η ουσία πάντως παραμένει: Ελάχιστοι πήραν θέση.

  25. @6: Δεν είναι μόνο το »τέλος της ημέρας», προηγήθηκε το «θα σε πάρω πίσω» (καρα… σικ) και άλλα…

  26. ππαν said

    24: ΠΟλύ καλά έκαναν. Να σωθούν τα ιδρύματα με τους μισθούς χαμηλόμισθων Δ.Υ.; Τι λογική είναι αυτή; Όσο οι παπάδες είναι Δ.Υ. η όλη ιστορία είναι γελοία και το ότι την πρωτοβουλία την πήρε ο Ζούλας είναι απλώς το κερασάκι.

  27. sarant said

    21: Στάζιμπε, δεν το είχα δει, σ’ ευχαριστώ. Κι εγώ αναρωτιέμαι αν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αλλά μάλλον θα είναι.

  28. Μαρία said

    26 Δεν πήρε την πρωτοβουλία ο Ζούλας αλλά ο Emil Karavanakis, που χρησιμοποιεί το άρθρο του Ζ. , για να πρότασή του: Κόψτε απ’ τους παπάδες και δώστε στα ιδρύματα.
    Το άρθρο του Ζ. που του έδωσε την ιδέα, δεν έχει σχέση με τη συλλογή υπογραφών.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_3_07/08/2011_452043

  29. Παλιοσειρά said

    Ναι, η διατύπωση «από την τελωνειακή έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα προσδιοριστικά της ταυτότητος του οχήματος στοιχεία (αριθμός πλαισίου, αριθμός κινητήρα, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας) ήταν πλαστογραφημένα», καθώς και οι παραλλαγές της, έχει περίπου καθιερωθεί στα νομικά κείμενα (εννοώ τις δικαστικές αποφάσεις, που στην πραγματικότητα αντιγράφουν αυτούσια την διατύπωση του πορίσματος της τελωνειακής αρχής), ως τυποποιημένη συνοπτική περιγραφή του λαθρεμπορικού τεχνάσματος. Δεν είναι ακριβής ο όρος φυσικά, όταν μιλάμε για τον αριθμό πλαισίου και όχι για την άδεια κυκλοφορίας, γιατί η πλαστογραφία προϋποθέτει έγγραφο, και, επομένως, θα ήταν προτιμότερο να γίνεται λόγος γιά «παραχάραξη», έστω κι αν και αυτό μας φέρνει στο μυαλό (μεταλικά) νομίσματα, αλλά η μετοχη παρακειμένου μέσης φωνής του ρήματος παραχαράσσω ζορίζει κάπως – πότε ήταν η τελευταία φορά που συναντήσατε τον γραμματικό τύπο «παραχαραγμένος»;

  30. spiral architect said

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ψυχαρόπουλο, οι απορίες μιας ξανθιάς και ο από μηχανής θεός. :mrgreen: 😛

  31. Παλιοσειρά said

    16: πρόσεξες την διατύπωση «ως έγγραφο θεωρείται». Η ταυτότητα του αυτοκινήτου δεν προσδιορίζεται από τον κινητήρα, αλλά από την άδεια κυκλοφορίας, που είναι έγγραφο. Τα προσδιοριστικά στοιχεία ταυτότητος, που αναγράφονται στην άδεια, είναι ο αριθμός κινητήρα, ο αριθμός πλαισίου, και ο αριθμός κυκλοφορίας. Ίσως πρέπει να προσθέσω ότι οι νομικοί που χτενίζουν λίγο παραπάνω τα ελληνικά τους, επιλέγουν τελικά τον όρο «αλλοιωμένα», αντί πλαστογραφημένα, ή παραχαραγμένα, ή ότι άλλο, αλλά όταν δούμε τον ελαφρώς ανακριβή όρο, δεν το κάνουμε και ζήτημα, τουλάχιστον όχι στο τελωνειακό δίκαιο. Ο Άρειος Πάγος πάλι, για να τιμωρήσει την παράβαση, τεντώνει λίγο την έννοια του εγγράφου, επειδή έχει στενή αντίληψη για την λαθρεμπορία. Γιά παράδειγμα, αν κάποιος κλέψει, εντός Ελλάδος, αυτοκίνητο με αλλοδαπές πινακίδες, αλλοιώσει τον αριθμό πλαισίου και τοποθετήσει ελληνικές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας, γιά τον τελώνη είναι λαθρέμπορος, όχι όμως για το ποινικό δικαστήριο, γιατί ο δόλος του απέβλεπε στην κλοπή και όχι στην διαφυγή δασμών και φόρων. Αν όμως το ποινικό δικαστήριο ερμήνευε την λαθρεμπορία όπως ο τελώνης, η πλαστογραφία θα τελούσε σε φαινομένη κατ’ ιδέαν συρροή με το αδίκημα της λαθρεμπορίας (όπως η φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην κλοπή διά ρήξεως) και επομένως δεν θα ετιμωρείτο αυτοτελώς, παρά θα συνιστούσε μόνο επιβαρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής της λαθρεμπορίας.

  32. Παλιοσειρά said

    … γιά την ιστορία, προσωπικά προτιμώ τον όρο «πλαστός» για τις πινακίδες και την άδεια, που είναι έγγραφα, και «αλλοιωμένος» γιά τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα. Η αλλοίωση (του μη-εγγράφου) συνιστά το μέσο διά του οποίου τελείται η (διανοητική) πλαστογραφία στο έγγραφο. Ο ΑΠ κάνει το πηδηματάκι γιατί αλλιώς αλλού γίνεται η αλλοίωση και αλλού βρίσκεται το ψέμα.

  33. nickel said

    Καλημέρα. Προτιμώ την «παραποίηση», που την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει κάποιοι.

    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=206855&catID=3

    «Παραποιούσαν τα στοιχεία κλεμμένων κινητήρων αυτοκινήτων»

  34. spyroszer said

    Εφόσον η πράξη αυτή διώκεται και με τις διατάξεις περί πλαστογραφίας, αναγκαστικά θα λέμε πλαστογραφία ή νόθευση εγγράφου, μέχρις ότου αλλάξει η νομοτυπική μορφή του άρθρου.
    Ο ΚΟΚ, που και εκεί υπάρχει σχετικό άρθρο, κάνει λόγο για παραποίηση ή εξαφάνιση ή αλλοίωση.
    άρθρο 85 ΚΟΚ: «O κάτoχoς oχήματoς των κατηγoριών τoυ άρθρoυ αυτoύ, o oπoίoς πα
    ραπoιεί ή εξαφανίζει τα στην παράγραφο 1 αναφερόμενα στoιχεία αναγνώρισης τoυ oχήματoς, ως και αυτός πoυ ενεργεί την παραπoίηση ή αλλoίωση, τιμωρείται με πoινή φυλάκισης τoυλάχιστoν ενός (1) μηνός και με oριστική αφαίρεση της άδειας κυκλoφoρίας τoυ oχήματoς, η oπoία επιβάλλεται υπoχρεωτικά από τo δικαστήριo».

  35. sarant said

    Ωραία συζήτηση έβγαλε το μεζεδάκι!

  36. φαίνεται ὅτι ὁ Νικοκύρης ἑτοιμάζεται γιὰ τὸ ἑπόμενο βιβλίο του, τὸ «Μετὰ τὴν ἀποψήλωσι».

  37. @19
    Μαρία, δεν αντελήβην την συνδεση Παναγούλη (του Στάθη, θα εννοείς, υποθέτω), Ψυχάρη και των δημοσιογράφων που ξεσκόνισαν τη χούντα.
    Μπορείς να μου εξηγήσεις, σε παρακαλώ 🙂

  38. sarant said

    36: 🙂

  39. Αντιφασίστας said

    Να συμπληρώσω ένα μεζεδάκι που έμεινε ασχολίαστο; Ο Κολοκοτρώνης πέθανε στη φυλακή, σύμφωνα με τον ανιστόρητο μπατσοδεσπότη Αμβρόσιο:
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_02/02/2013_481862

  40. Αντιφασίστας said

    Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και τέτοιοι Ιεράρχες:
    http://www.unhcr.gr/1againstracism/%CE%BF-%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD/

  41. nikos__alfa said

    Εμένα μου άφησε απορίες το ρεπορτάζ του Βήματος για τον Ραμπ-Ολάντ και την επέμβαση στο Μαλί!

    «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη υποστηρίζουν την επιχείρηση στο Μάλι που έχει το πράσινο φως του ΟΗΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των ακραίων ισλαμιστών τζιχαντιστών οι οποίοι μεταχειρίζονται την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα στο βόρειο Μάλι για να διοργανώνουν επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.»

    Την καλό- ή την κακο-μεταχειρίζονται οι ισλαμιστές τη Σαχάρα; Γιατί αν ισχύει το δεύτερο πρέπει να τους κάνει …μήνυση! 😀

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=496387

  42. nikos__alfa said

    Παρόραμα: Μάλι

  43. ππαν said

    http://www.lifo.gr/mag/features/2145

    Λήμματα στιν Καλαμά και εγκυβωτισμός του Νέστου. Ωραία συνέντευξη απροπό.

  44. ππαν said

    Νικοκύρη, κάτι μου λέει πως θα συζητηθεί πολύ το χρήζω+γενική τις επόμενες ώρες, έχει ρέντα ο Ζούλας.

  45. NM said

    αυτό «τα σκήπτρα» (της Ολλανδίας) τι είναι; πληθυντικός μεγαλοπρεπείας, μιας και μιλάμε για εστεμμένους ή μήπως ο βασιλιάς αυτής της χωρας κραδαίνει περισσότερα του ενός; (αν ναι πόσα;)

  46. sarant said

    44: Ρέντα ο Ζούλας;

    45: Καλό αυτό με τα σκήπτρα!

  47. spiral architect said

    Αυτό θα το σχολιάσουν άραγε;

  48. ππαν said

    46: Ε , καταλαβαινόμαστε. Έγραψε κακώς μερικοί πιστεύουν πως οι ληστές δεν «χρήζουν δέκα σφαλιάρων».

  49. ππαν said

    Λείπει ένα «πως» μετά το «Έγραψε»

  50. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  51. Γς said

    46 b, 45:

    Μα δεν λέμε ποτέ «το σκήπτρο» σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Τώρα πόσα κραδαίνει ο βασιλιάς αυτής της χωρας και ο κάθε βασιλιάς και μή, είναι άλλη ιστορία

  52. Γς said

    47:
    Αποκλείεται να είναι αληθές.
    Αν ναί, τότε τον πίνουμε κανονικά!

  53. Αντιφασίστας said

    Ακόμα και καλοί συγγραφείς τα μαγειρεύουν τα μεζεδάκια τους. Διαβάζω τη συνέντευξη του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου στο Βήμα και κάπου λέει »είχα έντονο τον νόστο της πατρίδας μου, του Πύργου». Θυμήθηκα ένα παλιότερο κείμενο του Χάρη γι’ αυτό το θέμα:
    http://yannisharis.blogspot.gr/2009/09/blog-post.html
    Επίσης ο φυγόστρατος στρατολάτρης Αϊβαλιώτης πετάει ένα »τιμούνται» στη δήλωση υπέρ Ντερτιλή και κατά ΚΚΕ:
    http://www.eglimatikotita.gr/2013/02/blog-post_2433.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+http%2Feglimatikotitablogspotcom+(%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91)
    »Τιμώνται», νομίζω, είναι το σωστό.

  54. Γς said

    Μας την κοπάνησε ξαφνικά κι η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

    – Κύριε πρόεδρε, εγώ τι βίλα μου στη Κινέττα την έφτιαξα με το σπαθί μου!

    (Στη δίκη με τον Αρχιλογιστή της Πειραϊκής Πατραϊκής, που την Εντυσε τη Στόλισε και την Νοικοκύρεψε)

  55. sarant said

    54: Αλλού βλέπω ότι είναι μούφα η είδηση

  56. Γς said

    55:
    Ναι μούφα μάλλον.

    Και έρχεται τότε το αδελφάκι μου, 6 χρόνια νεώτερος που τον είχα πάντα σε απόσταση ασφαλείας
    -Γιάννη ξέρεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ σπαθιού και @@@νιού;
    -Αϊ στο διάολο ρε.
    -Οχι ξέρεις; πές μου! Ε, δεν υπάεχει καμιά διαφορά! Το είπε χτες η Ζωζώ στο δικαστήριο

  57. Eleni Tzetza said

    Πιστεύω ότι θα μπορούσα να βοηθήσω στην αποκρυπτογραφηση των κειμένων. Δεν τα κατάφερα να περάσω μήνυμα στην διεύθυνση sarantπαπάκιpt.lu

  58. Μαρία said

    37 Τις προάλλες ο Στ. Παναγούλης στη βουλή πρόσβαλε τον μικρό Ψυχάρη λέγοντας του οτι έχει χουντικό νουνό. Τον μπέρδεψε με τον αδερφό του Παναγιώτη παραβλέποντας ολόκληρο Ανδρέα.

  59. sarant said

    57: Σας έστειλα πρόσκληση!

  60. Immortalité said

    @43 Εμένα από τη συνέντευξη μ’ άρεσε το «Οτιδήποτε πάει να γίνει, κάποιοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας – το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι χειρότερος ακτιβιστής και χωρίς καμία γνώση αποφασίζει, μπλοκάροντας τα πάντα.» Συμφωνώ ρε γμτ! Χωρίς καμία γνώση μπλόκαρε και την επένδυση του γκολφ στη Μονή Τοπλού και τώρα που θα παίζουμε γκολφ τα καλοκαίρια αναρωτιέμαι.

    Το τέλος της ημέρας μου θυμίζει την αγγλική μεταφορά του «σιγά τον πολυέλαιο»: Slow the much oil και τα μυαλά στα κάγκελα.

  61. ππαν said

    23: Δεν ισχύει.

  62. Γιώργος Κεντρωτής said

    Μιας και (συ)ζητήθηκε στην αρχή των σχολίων:
    Το εμπράγματο δικαίωμα της κυριότητας περιλαμβάνει την άμεση, καθολική και απόλυτη εξουσία του προσώπου πάνω στο πράγμα.
    «Ψιλή» κυριότητα (δηλαδή «γυμνή» ή «αποψιλωμένη» κυριότητα) είναι το υπόλοιπο του εμπράγματου δικαιώματος της κυριότητας, που έχει στερηθεί (γυμνωθεί / αποψιλωθεί) την επικαρπία, δηλαδή τη χρήση και την κάρπωση του πράγματος.

    Εντύπωση μου έκανε από τότε που σπούδαζα τα νομικά, η χρήση του αρχαιοελληνικού επιθέτου «ψιλός» (πρβλ. «ψιλός οπλίτης») στη νομική ορολογία.

  63. @62: Πολύ καλή (επ)εξήγηση!
    Ευχαριστώ

  64. @28: Πολυ σωστά, δεν κατάλαβα πώς ο ΠΠαν το παρεξήγησε…
    Το άρθρο σχολιάστηκε και στο «Ροΐδη εμμονές» και από τον Sfrang στο ιστολόγιό του και αλλού (http://www.lifo.gr/team/publicenemy/26157, http://panosz.wordpress.com/2011/08/18/diamantopoulou-diorismoi, κ.ά.)

  65. Επίχαρμος said

    Και μια ψιλοσημείωση, αφού με πρόλαβε ο (62) για την κυριότητα, σχετικά με το νομικό ορισμό του εγγράφου. Έγγραφο λοιπόν νομικώς θεωρείται κάθε ανθρώπινο έργο που, με γραπτά σημεία -γράμματα, σημεία στίξης ή σύμβολα μαθηματικών παραστάσεων και αριθμούς- διατηρεί τη μνήμη παρωχημένων γεγονότων. Ο τρόπος αποτύπωσης -χειρόγραφος ή μηχανικός- και το υλικό αποτύπωσης είναι νομικώς αδιάφορα. Έτσι, θεωρείται έγγραφο η εγχάραξη του ατομικού αριθμού του κινητήρα σ’ αυτό και πλαστογραφία η αυθαίρετη αλλαγή του.

Σχολιάστε