Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι υδατάνθρακες του Καμμένου, ο Μπαμπινιώτης και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Μαρτίου, 2013


Τα σημερινά μεζεδάκια, τα πρώτα του Μαρτίου, είναι μεζεδάκια υγιεινά: δεν περιέχουν υδρογονάνθρακες. Όπως όλοι ξέρουμε η κατανάλωση πολλών υδρογονανθράκων οδηγεί στην παχυσαρκία και σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, γι’ αυτό πρέπει να την αποφεύγετε. Θα καταλάβατε βέβαια ότι το ιστολόγιο δεν επιχειρεί να δώσει διαιτητικές συμβουλές (που και να τις έδινε, ελάχιστοι θα τις πίστευαν διότι θα έβλεπαν το… περιτύπωμα του Νικοκύρη), αλλά κάνει λογοπαίγνια πάνω στο κορυφαίο ίσως μαργαριτάρι της  εβδομάδας που μας πέρασε, όταν από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «…όταν ήρθε ο κ. Ολάντ εδώ, μιλήσατε για ευρωπαϊκή ΑΟΖ, για ευρωπαϊκό ορυκτό πλούτο και για ευρωπαϊκούς υδατάνθρακες. Δεν είναι ευρωπαϊκοί οι υδατάνθρακες, δεν είναι ευρωπαϊκή η ΑΟΖ. Ελληνική είναι η ΑΟΖ και ελληνικοί είναι οι υδατάνθρακες και το φυσικό αέριο!» Ε, αφού υπάρχουν κοιτάσματα… υδατανθράκων, λογικό δεν είναι να κάνουμε δίαιτα χωρίς πολλούς υδρογονάνθρακες;

Φυσικά, ο Π. Καμμένος τα μπέρδεψε, διότι εννοούσε υδρογονάνθρακες. Στα πρακτικά της Βουλής έχει γίνει η διόρθωση (όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις), κι έτσι στο παραπάνω απόσπασμα γίνεται λόγος για «υδρογονάνθρακες», αλλά στην περίεργη εποχή μας μπορεί τα σκρίπτα να βόλαντ καμιά φορά, αλλά τα βίντεα μάνεντ, κι έτσι το σαρδάμ του αρχηγού των Ανεξ. Ελλήνων απαθανατίστηκε στη ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής και κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο προς τέρψη των απανταχού πικραμένων (αν και νομίζω ότι κακώς πειράχτηκε, τάχα για έμφαση, το βίντεο -αλλά αν είχαν μυαλό και τα «δεξιά εξτρέμ»…):

Για όσους έχουν ξεχάσει τη χημεία του Γυμνασίου και του Λυκείου (έτσι κι αλλιώς οι διδακτικές της ώρες κουτσουρεύτηκαν διότι προέχει να μαθαίνουμε αρχαία), οι υδατάνθρακες είναι οργανικές ενώσεις που αποτελούν μια από τις βασικές πηγές ενέργειας για τον οργανισμό μας. Οι πατάτες, τα μακαρόνια, το ρύζι είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδρογονάνθρακες, από την άλλη, είναι οργανικές επίσης ενώσεις, που αποτελούνται μόνο από άνθρακα και υδρογόνο. Η οργανική χημεία ξεκινάει και σχεδόν τελειώνει με τους υδρογονάνθρακες. Το πετρέλαιο είναι μίγμα διάφορων υδρογονανθράκων (και άλλων οργανικών ενώσεων). Καθώς οι δυο ονομασίες είναι τόσο κοντινές, δεν είναι σπάνιο να τις μπερδέψει κανείς, και πράγματι αν γκουγκλίσετε θα βρείτε άφθονες περιπτώσεις μπερδέματος, όπως «Δίαιτες χαμηλών υδρογονανθράκων«, σε σημείο που ο φίλος Ζάζουλας να γράψει άρθρο στη Λεξιλογία απευθύνοντας την έκκληση: «Σταματήστε να τρώτε υδρογονάνθρακες και να ψάχνετε για κοιτάσματα υδατανθράκων!«. Κοντινές είναι οι ονομασίες και σε άλλες γλώσσες -ας πούμε στα αγγλικά έχουμε hydrocarbon (υδρογονάνθρακας, παναπεί πετρέλαιο, βενζίνη κτλ.) και carbohydrate (υδατάνθρακας, παναπεί μακαρόνια, πατάτες κτλ.)  Δεν θέλει και πολύ να τα μπερδέψεις.

Ο Καμμένος είναι γενικά πλούσια πηγή μαργαριταριών, και γέλασα πολύ με το σαρδάμ του, αλλά το θεωρώ απλή παραδρομή της γλώσσας -δεν νομίζω ότι δείχνει αγραμματοσύνη, αμορφωσιά, βλακεία και τα λοιπά που γράφτηκαν. Το ότι το είπε τρεις φορές δεν έχει σημασία, γιατί και οι τρεις είναι στην ίδια φράση. Δεν αποκλείω να είναι ακαλλιέργητος ο κ. Καμμένος, αλλά αυτό δεν συνάγεται από το ότι μπέρδεψε τους υδατάνθρακες με τους υδρογονάνθρακες. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να ισχυριστεί (όχι εγώ) ότι το σαρδάμ του Καμμένου είναι αποτέλεσμα όχι αγραμματοσύνης αλλά αντίθετα βαθιάς μελέτης, ότι αποδεικνύει πως ο αρχηγός των ΑνΕλ έχει μελετήσει σε βάθος ένα σύγγραμμα που κάποιοι (όχι εγώ) θεωρούν απαραίτητο για να μιλάει κανείς «σωστά ελληνικά».

hydatanΕννοώ το λεξικό Μπαμπινιώτη, το οποίο, τουλάχιστον στη 2η και στην 3η έκδοσή του, στο λήμμα υδατάνθρακας γράφει αυτά που βλέπετε στην εικόνα αριστερά.

Ο πρώτος ορισμός (με πεδίο τη Βιολογία) αντιστοιχεί στον ορισμό που θα περιμέναμε για τους υδατάνθρακες, όμως υπάρχει και δεύτερος ορισμός (με πεδίο τη Χημεία), που δεν πολυταιριάζει στα μακαρόνια και στις πατάτες, αλλά, ακριβώς, στους υδρογονάνθρακες! Μήπως τάχα η λέξη «υδατάνθρακας» έχει άλλη σημασία στο πεδίο της Χημείας και άλλη, τόσο διαφορετική, στο πεδίο της Βιολογίας; Όχι βέβαια.

Απλώς, το καλό λεξικό τα έχει μπερδέψει -περίπου σαν τον κ. Καμμένο. Και για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γράφει στο λήμμα «υδρογονάνθρακας», δυο σελίδες παρακάτω:

hydroc

Αν προσέξετε, ο ορισμός του λήμματος «υδρογονάνθρακας» είναι ίδιος με τον δεύτερο ορισμό του λήμματος «υδατάνθρακας»!

Οπότε, αν ένα κορυφαίο λεξικό τα μπερδεύει, δεν θα κρεμάσουμε τον Καμμένο που τα μπέρδεψε. (Ομολογώ ότι δεν έχω κοιτάξει την τέταρτη έκδοση να δω αν παραμένει το λάθος).

Κι επειδή το μεζεδάκι (μεζεδάρα το είπε ένας φίλος) έπιασε το μισό της πιατέλας και πάνω, προχωράω χωρίς χρονοτριβή στα επόμενα.

Διάβασα ένα άρθρο στο Βήμα για τις ανατιμήσεις στη Γερμανία λόγω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρόσεξα την εξής πολυτραυματισμένη παράγραφο: «Αυτό σημαίνει πως η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Γερμανό φορολογούμενο αυξήθηκε, μέσα σε ένα χρόνο, κατά 50%, με το μέσο νοικοκυριό να πληρώνει 180 ευρώ το χρόνο ως άτυπη «έκτακτη εισφορά» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ». Η αύξηση αυξήθηκε κατά 50% και τα εγκεφαλικά των αναγνωστών κατά 100%.

Δυο από τα μεζεδάκια της εβδομάδας έχουν γεωγραφική διάσταση, αφού αλλάζουν άρδην τη γεωγραφία που ξέραμε. Καταρχάς, άρθρο της Ελευθεροτυπίας φέρνει τα πάνω κάτω, αφού μας πληροφορεί ότι το Λούξορ βρίσκεται 510 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου. Έχει και χάρτη, από τον οποίο προκύπτει ότι το Κάιρο μεταφέρθηκε στο Σουδάν -αλλιώς θα συμπεραίναμε ότι το Λούξορ βρίσκεται κάτω από τα νερά του Λιβυκού πελάγους. Κι έπειτα, η οριζόντια κοσμογονική αλλαγή. Σε άρθρο της Ναυτεμπορικής διαβάζουμε ότι σύμφωνα με έναν βορειοκορεατικό ιστότοπο, «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να νομίζουν ότι είναι ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού«. Βέβαια, και αυτό ισχύει (υπάρχει και μια Ευρασία ανάμεσα), αλλά μάλλον στον Ειρηνικό ωκεανό θα αναφέρθηκαν οι Βορειοκορεάτες.

Στη Μαδρίτη υπάρχουν κρεμαστοί κήποι νέου τύπου. Το όλο θέμα είναι ενδιαφέρον, αλλά θα τους πούμε, τάχα, «κάθετους κήπους» όπως στο άρθρο που διάβασα; Θα προτιμούσα «κατακόρυφος κήπος», εσείς;

Ένας φίλος μού έστειλε ένα άρθρο από τη Lifo και με ρωτάει αν στέκει το «πολιτικά σοφιστικέ χώρα», που αντιστοιχεί στο «politically sophisticated country» του πρωτοτύπου. Δεν το θεωρώ μαργαριτάρι, αλλά το θεωρώ τσαπατσουλιά. Ωστόσο, λίγο πιο κάτω, εκεί που λέει ότι «δεν είναι διαθήκη η ταινία», εδώ έχουμε πιστεύω σαφές λάθος. Το πρωτότυπο λέει «a movie is not a testament», αλλά testament δεν σημαίνει μόνο «διαθήκη» αλλά και «αψευδής μαρτυρία, περίτρανη απόδειξη».

Γουστόζικο ορθογραφικό στο protagon με τις χιλιοταλαιπωρημένες Ειδούς του Μαρτίου (έχουμε ξαναγράψει γι’ αυτή τη λέξη): αι ηδοί του Μαρτίου. Πανέξυπνο σχόλιο του Ν. Λίγγρη στη Λεξιλογία: αυτές έρχονται προφανώς όταν αρχίζει να γλυκαίνει ο καιρός.

Η Λαίδη Άντζελα είχε πει «Ουδείς άσφαλτος», πράγμα που είναι απόλυτα σωστό και γλωσσικά και στην ουσία του. Η Λιάνα Κανέλλη, που περηφανεύεται (δίκαια) για τα καλά ελληνικά της έδωσε τις προάλλες μιαν ακόμα απόδειξη του Θεωρήματος της Άντζελας, όταν, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση (μπορείτε να τη δείτε εδώ, το επίμαχο σημείο είναι στο 51′), είπε ότι έχει συναναστραφεί (ή συζητήσει, δεν θυμάμαι) «με φερώνυμους και λιγότερο φερώνυμους ανθρώπους». Όμως φερώνυμος δεν θα πει «αυτός που έχει βαρύ όνομα, ο διάσημος», ο «επώνυμος» που λέμε καμιά φορά. Όχι, φερώνυμος είναι, κατά το λεξικό, αυτός που έχει πάρει το όνομά του από κάποιο πρόσωπο, πράγμα, γεγονός κτλ. (το οποίο αναφέρεται λίγο πριν ή μετά)· (πρβ. ομώνυμος): Tη μέρα της Aναλήψεως πανηγυρίζει ο φερώνυμος ναός, δηλαδή ο ναός της Αναλήψεως.

Φοβάμαι ότι ετοιμάζεται νέος γύρος Φωνηεντιάδας από τους γνωστούς σκοταδιστικούς κύκλους. Ένα παρανοϊκό ιστολόγιο (σιγά μη βάλω λινκ) έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον του βιβλίου Γραμματικής του Γυμνασίου, διότι ανακάλυψε ότι και αυτό «καταργεί» τα φωνήεντα η και ω, και τη σκυτάλη ήδη πήραν η έγκριτη Ελεύθερη Ώρα σε πρωτοσέλιδο (που δεν το κράτησα και δεν το βρίσκω) και ο παλιός μας γνώριμος κ. Θ. Ανδρεάκος με άρθρο του σε πειραϊκό ιστολόγιο. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξαναγράψω, αλλά φοβάμαι ότι θα γίνει κι αυτό.

Ένας ιστότοπος με όλα τα ‘Νεοελληνικά αναγνώσματα’ από το 1884(!) ως το 1977 μπορεί να ενδιαφέρει πολλούς. Δεν τον έχω ελέγξει διεξοδικά και δεν παίρνω όρκο για την πληρότητά του, αλλά με μια πρώτη ματιά έχει πολύ υλικό.

Τέλος, το περασμένο Σάββατο είχα πει ότι θα έδινα συνέντευξη (στη Γκίζα του Σκάι) στις 10.30, που τελικά όμως δόθηκε στις 11.30, με αποτέλεσμα να παραπλανήσω κάποιους φίλους. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ, αρχίζει γύρω στο 56.45, αλλά δεν θα χάσετε και τίποτα αν δεν την ακούσετε, δεν έχει και πολύ ενδιαφέρον, είτε επειδή δεν ήμουν σε φόρμα είτε επειδή με δυσκόλεψαν οι ερωτήσεις (τις παλιότερες συνεντεύξεις μου τις συγκεντρώνω στη σελίδα About).

155 Σχόλια to “Οι υδατάνθρακες του Καμμένου, ο Μπαμπινιώτης και άλλα μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    Μιας και αναφερθήκαμε και σε μεζεδάκια γεωγραφικά, ίσως τέτοιο είναι και αυτό.

  2. Ndmushroom said

    Στην πρώτη έκδοση του λεξικού του Μπαμπινιώτη, πάντως, δίνεται (μόνο) η σωστή σημασία για το κάθε λήμμα. Λέτε οι οργισμένοι Παοκτσήδες να επέβαλαν και άλλες αλλαγές, εκτός της γνωστής; 🙂

  3. Εμένα

  4. Alexis said

    Καλημέρα,

    Άκουσα πρόσφατα σε δελτίο ειδήσεων, δε θυμάμαι ποιου καναλιού, ότι «ξεκινάνε οι εκδηλώσεις του αποκριάτικου καρναβαλιού». Κατά τη γνώμη μου είναι μαργαριτάρι, ως πλεονασμός, ή «ξεκινάνε οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού» θα πεις ή «ξεκινάνε οι αποκριάτικες εκδηλώσεις». Κάποιοι φίλοι όμως που το συζήτησα είχαν αντίθετη γνώμη, μου είπαν ότι στέκει μια χαρά σαν έκφραση.
    Εσείς τι λέτε;

  5. Γς said

    Και μετά σου λένε ‘Πες μου τούς φίλους σου να σου πω …»

  6. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα!
    Καμμένος…Καμμένος…γι’ αυτόν τον Καμμένο μιλάμε;
    http://www.thessalonikipress.gr/o-samaras-htan-sthn-ekon-rhgas-feraios-prwtofanh-kotsana-kammenou/
    Ε, καλά, θα είχε φάει καμιά ψεκασμένη με υδατάνθρακες μακαρονάδα πριν ανεβεί στο βήμα και τα μπέρδεψε λιγάκι. Καμμένος είναι αυτός. Αλλά για τον έγκυρο Μπαμπινιώτη τι να πει κανείς; Λέτε να πρωτοείδε το λεξικό του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων; 😉
    Δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σ’ αυτό το λίκνο, Νικοκύρη:
    http://aegeanhawk.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4763.html
    και συγνώμη που το βάζω, αλλά γιατί να στερήσουμε την ψυχαγωγικότατη ανάγνωσή του από τους φίλους συσχολιαστές; 😉

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Ωχ, αυτό δεν το είχα προσέξει γιατί την πρώτη έκδοση δεν την έχω στο σπίτι. Είναι ανησυχητικό, ως τώρα νόμιζα ότι διορθώνονται λάθη, αλλά προφανώς είναι αναπόφευγο να προστίθενται κιόλας -είτε από απροσεξία είτε από… παοκτζήδικο σαμποτάζ.

    4: Πλεονασμός μου φαίνεται, δεν υπάρχει άλλο καρναβάλι, μη αποκριάτικο.

    6: Αναφερόμουν σε αυτό το άρθρο, αλλά όχι σε αυτό το ιστολόγιο. Είναι αναδημοσίευση από άλλη πηγή. Δεν πειράζει που το έβαλες.

  8. Σήμερα με δέχτηκε το ‘εργαλείο σου’. Γι’ αυτό έγραψα μόνο μια λέξη.

    Εμένα προσωπικά με διασκέδασαν περισσότερο οι υδατάνθρακες του Μπαμπινιώτη, μολονότι δεν πρόκειται βεβαίως για προσωπικό λάθος, αλλά για λάθος της καρτελοποίησης κάποιου που θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο όταν συντάσσει λεξικά.
    Ο Μπαμπινιώτης ξέρει ελληνικά, όπως ξέρουμε κι εμείς. Μπορεί να του αμφισβητούμε το αν ξέρει περισσότερα, αλλ’ αυτό είναι υποκειμενικό, αναπόδεικτο και πολλά άλλα. Ασφαλώς όμως έχει ασχοληθεί πάρα πολύ,και αποδεδειγμένα, με την Γλωσσολογία, αλλά Γλωσσολογία ΔΕΝ σημαίνει ‘γνώση μιας συγκεκριμένης γλώσσας’ αλλά ‘γνώση για τους μηχανισμούς της γλώσσας’ σε νοητικό επίπεδο, σε σημασιολογικά επίπεδο και σε πολλά άλλα επίπεδα και κυρίως αυτό που λέμε συλλήβδην τη ‘Φιλοσοφία της Γλώσσας’ αν και η φράση σηκώνει πολύ νερό αλλά είναι ένα βολικό passe partout.

    Τον Καμένο / Καμμένο (κατ’ αυτόν) δεν τον ξέρω. Προφανώς ξέρει τη διαφορά μεταξύ υδατανθράκων, που κυρίως τρώμε (εκτός αν τους κάνουμε έπιπλα, σελοφάν, ρούχα), και υδρογονανθράκων, που καίμε (εκτός αν τους κάνουμε πλαστικά, φάρμακα κ.α.)

    Η φράση όπως αποδόθηκε έκπαλαι στα ελληνικά ‘Φοβοῦ τὰς Εἰδοὺς τοῦ Μαρτίου’ επάγει το αἱ Εἰδοί. Σε όποιον δεν αρέσει ας μην αναφέρεται. Δεν είναι και από τα κυρίαρχα θέματα του παρελθόντος μας, του παρόντος ούτε και του μέλλοντός μας. Δεν είναι καθαρευουσιανιά αλλ’ απλή τοποθέτηση της γλώσσας. Όσο για τις Ηδούς του ελληναράδικου ιστότοπου, σε παραπέμπω στον Δημοσθένη, Ὑπὲρ Ῥοδίων Ἐλευθερίας, όπου γράφει: ἄξιον δ’ ἡσθῆναι τῶ παρόντι καιρῶ (υπογεγραμμένες βάλτε μόνοι σας). Πολλές φορές οι ‘αντίπαλοι’ μάς δίνουν ευκαιρίες για ευχαρίστηση.

    Το πιο χοντρό μεζεδάκι είναι ότι οι βορειοκορεάτες απειλούν την μεγάλη America, ενώ οι ίδιοι πεινούν κυριολεκτικά. Φοβάμαι ότι σε μερικές χώρες θα έκανε κανό η δια΄της βίας επιβολή της δημοκρατίας, όσο κι αν αυτό είναι αντίθετο με κάθε διεθνή κανόνα. Οι ίδιοι οι λαοί τους θα μας δικαίωναν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με άλλη χώρα, νοτιότερα, σε πολύ μικρότερο επίπεδο αλλ’ αρκετό για να προκαλεί αγανάκτηση σ’ ένα λαό που ξέρει πώς ζει ο κόσμος, επειδή οι κορεάτες δεν ξέρουν ούτε αυτό. Και αυτή η δεύτερη χώρα είναι πραγματική απειλή για κάποιο ηλίθιο αιματοκύλισμα. Γιατί στον πλανήτη δε θα επιβληθεί, όπως δε επεβλήθη (!!!!) ούτε ο Χίτλερ.

  9. munich said

    4,7
    Να πω ότι στην τσεχία έχω δει αφίσες που διαφημιζουν καρναβαλίστικα πάρτυ μετά τις απόκριες και εννούν αυτό που εμείς θα λέγαμε πάρτυ μασκέ. Τις απόκριες τις λένε μάζοπουστ, κάτι που έχει σχέση με το κρέας

  10. ΠΑΝΟΣ said

    Πάντως,εγώ ισχυρά προβληματίζομαι,αν είναι ή όχι βλαξ ο Καμμένος.Π.χ. ζήτησε,λέει,μέτωπο με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.Πλην μνημονίου υπάρχει τίποτε άλλο κοινό; Εκτός αν αυτό ενώνει.Εκτός αν «ξεπεράσωμεν τας διαφοράς μας,ενώπιον τού υπερτάτου κοινού σκοπού».Πάντοτε ήμουν αδύνατος στα πολιτικάντικα.(Και επιθυμώ να παραμείνω).Αν και, από δω κι από κει,ακούω διάφορα θετικά περί τής εν λόγω προτάσεως.»Να το δούμε…»,»όταν έρθει η ώρα» κ.λπ,κ.λπ. Είπα:υστερώ απελπιστικά στα πολιτικά(ντικα…).

  11. Ο καμένος μάλλον σκεφτόταν ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια, όταν βγάλουμε τους υδρογονάνθρακες· και τι θα τρώμε; Μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων! Εύκολα συμφύρονται οι έννοιες…

  12. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

    Πρέπει να αποφεύγω να καταναλώνω πολλούς υδατάνθρακες. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω, μάλλον όχι. Σίγουρα όμως δεν καταναλώνω υδρογονάνθρακες, μου είναι δύσκολο, έχουν άσχημη γεύση…

  13. Αντιφασίστας said

    Εδώ μια συνέντευξη της πάντα επίκαιρης Δημουλίδου, στην οποία λέει ότι η ηρωίδα του τελευταίου βιβλίου της »περνάει από πυρός και σιδήρου». Ανεπίτρεπτο λάθος για πνευματικό άνθρωπο τέτοιου βεληνεκούς!
    http://www.cityway.gr/%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B7%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA/

  14. stratos said

    Κ. Σαραντάκο, είστε και με τη βούλα ο μεγαλύτερος λαθοθήρας του Διαδικτύου καθώς και ο μεγαλύτερος αντιμπαμπινιωτικός (τελευταία μόδα των «ψαγμένων» του Διαδικτύου). Ο Μπαμπινιώτης σαν εσάς και κάποιους άλλους εδώ μέσα που τον κατακρίνουν συνεχώς θέλει δέκα στην καθισιά του. Φτάσαμε στο σημείο να κατακρίνουμε εναν καθηγητή σαν τον Μπαμπ. επειδή είναι …δημοφιλής. Αυτός είναι ο λόγος και όχι τα λάθη στα λεξικά. Το ωραίο είναι ότι επικρίνετε τα λεξικά του Μπαμπ. (κάτι που είναι αποδεκτό), αλλά από το όλο ύφος σας φαίνεται να τον απορρίπτετε συνολικά ως γλωσσολόγο μόνο από τα λεξικά! Λες και Μπαμπ. είναι μόνο τα λεξικά! Συγγνώμη που θα σας δυσαρεστήσω, όμως ο Μπαμπ. υπήρξε πρωτοπόρος σε ό,τι έχει σχέση με την επιστήμη της γλωσσολογίας στην Ελλάδα, και εισήγαγε πολλά πράγματα (π.χ. κειμενογλωσσολογία, υφολογία), τα οποία άλλοι «ποιοτικότεροι» γλωσσολόγοι δεν το είχαν καταφέρει μέχρι τότε.

  15. Αντιφασίστας said

    14: http://www.protoporia.gr/ta-imartimena-toy-lexikoy-mpampinioti-p-330249.html

  16. Η ετυμολογια εδώ http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/36492 για το ξετσίπωτη δεν φάινεται για περτυμολογία;

    Στο λεξικό του Κριαρά φάινεται να υπάρχει η λέξη και για άντρες:
    ξετσιπώνω· ξητσιππώνω.

    α) Ντροπιάζω κάπ., ξεμπροστιάζω:
    Όσο γυρεύω … ψεγάδι αν έχω τίποτας, να χώνω …, τόσο η μοίρα … ξετσιπώνει με (Στάθ. Β́ 34)·
    β) «βγάζω το προσωπείο» κάπ. μιλώντας του θαρραλέα:
    Ο κοντοστάβλης, οπού τους αγρώνιζεν, δεν ετόλμα να τους ξητσιππώσει παρά ευκαρίστην τους (Μαχ. 52618).

    [<στερ. ξε‑ + τσίπα + κατάλ. ‑ώνω. Ο τ. και σήμ. κυπρ. Το μέσ. στο Somav. (ξετζιπόνομαι) και σήμ. κοιν. Η λ. και σήμ. κρητ.]

    @14 Strato και οι αυθεντίες πρ;eπει να περάσουν την κρίση των άλλων επιστημόνων για τα λεγόμενά τους. ¨Ετσι λειτουργέι η επιστημονική μέθοδος. Δεν γίνεται κριτική στον Μπαμπινιώτη αλll;aστις επιστημονικές απόψεις του (ετυμολογική ορθογραφία) και στα πονήματά του, στην προκειμένη περίπτωση επισημαίνεται ένα κραυγαλέο λάθος στο λεξικό που οφείλει να διορθωθεί εκτός αν πιστεύεις ότι επειδή ο Μπαπινιώτης είναι μεγάλος και "θέλει δέκα σαν εμάς στην καθισιά του" πρέπει να αλλάξουμε την οργανική χημεία,

  17. Αντιφασίστας said

    Δεν παραθέτω »Τα ημαρτημένα», επειδή τα εκτιμώ σαν απάντηση στον Μπαμπινιώτη, γιατί δεν τα εκτιμώ. Απλώς, η κυκλοφορία αυτού του αντιμπαμπινιωτικού λίβελλου αποδεικνύει ότι ο Μπαμπινιώτης κατακεραυνώνεται από πολλές πλευρές ως ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος του πνευματικού κατεστημένου και ο ίδιος έχει δώσει το δικαίωμα γι’ αυτό. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις τον βρίσκεις από κάτω. Και μόνον η υπερδιαφήμιση και η άκριτη προβολή του αμφιλεγόμενου λεξικού του από τα ΜΜΕ αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές.

  18. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    14: Δεν απορρίπτω τον Μπαμπινιώτη ως γλωσσολόγο, κάθε άλλο. Μπορεί να διαφωνώ με επιμέρους θέσεις του, αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησα την επιστημονική του επάρκεια. Αν έχετε κάποιο απόσπασμα άρθρου μου όπου τον κατηγορώ επειδή είναι δημοφιλής ή τον απορρίπτω συνολικά ως γλωσσολόγο, σας παρακαλώ να το θέσετε υπόψη μου. Δεν έχω όμως τη δυνατότητα να τον συγκρίνω με άλλους επιφανείς γλωσσολόγους για να αποφανθώ ποιος είναι επιφανέστερος.

    Προσέξτε επίσης ότι οι ψαγμένοι του Διαδικτύου άρχισαν την κριτική προς Μπαμπινιώτη μόλις αυτός ανέλαβε υπουργός Παιδείας, ενώ εγώ τα λάθη στα λεξικά του -και, κυρίως, την αντίληψη που τα διακρίνει- τα επικρίνω εδώ και μια δεκαετία.

    Άλλωστε, η κριτική στο λεξικό βοηθάει να διορθώνονται τα λάθη. Όσα επισημαίνω, έχουν διορθωθεί σε επόμενες εκδόσεις.

    15: Να ένα παράδειγμα άστοχης (και λίγα λέω) κριτικής στον Μπαμπινιώτη.

    9: Μάζοπουστ ήταν ένας διάσημος Τσέχος ποδοσφαιριστής. Και «πουστ» όπως ξέρουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι, είναι (σε άλλες σλάβικες γλώσσες) το «αφήνω». Οπότε αν το μαζ είναι το κρέας έχουμε ίδιο σχηματισμό όπως στις απόκριες και στο καρναβάλι.

  19. Καλημέρα.

    Δείτε παρακάτω πώς προέκυψε το μαργαριτάρι του Βήματος περί ΑΠΕ. Το όλο σημείο πάντως είναι γενικότερα προβληματικό.

    Ας δούμε και το «πρωτότυπο» άρθρο του BBC (αν και δεν αναφέρεται ως πηγή):
    http://www.bbc.co.uk/news/business-21575288

    1. Θολό νόημα
    Γράφει το Βήμα:
    «Πάνω από το 50% της επένδυσης αυτής που θα γίνει σε ανεμογεννήτριες θα χρηματοδοτηθεί από τα γερμανικά νοικοκυριά»
    Το ακριβές είναι πως το 50% των επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι επενδύσεις νοικοκυριών, δηλ όχι εταιριών.

    2. Λανθασμένος συνειρμός
    Γράφει το Βήμα:
    «Αυτό σημαίνει πως…»
    Ακόμα κι αν έβγαζε νόημα η φράση που ακολουθεί, δεν έχει σχέση με αυτό που προαναφέρθηκε.

    3. Μαργαριτάρι
    Γράφει το Βήμα:
    «η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Γερμανό φορολογούμενο αυξήθηκε, μέσα σε ένα χρόνο, κατά 50%»
    Γράφει το BBC:
    » the surcharge which consumers pay has jumped by 50% in the past year»
    Όπου προφανώς το surcharge αναφέρεται στο πρόσθετο τέλος για την πληρωμή του premium της εγγυημένης τιμής για την παραγωγή από ΑΠΕ.

  20. Σπύρο στο 11, όταν βγάλουμε υδρογονάνθρακες, ασφαλώς κάποιοι θα φάνε με χρυσά κουτάλια.

    Αντιφασίστα, έχεις πει πολλά καλά και δε θα σε σκοτώσω για το χρόνο που μου έφαγε το λίκνο σου. Πλάκα έχει που οι εντελώς ανορθόγραφοι βρίζουν τους αγράμματους.

    Αλλά στο θέμα: Κάποτε η κόρη μου, φιλόλογος και άλλα, μου είπε ‘αν η προστακτική πάρει αύξηση, θα έχει αύξηση!’ σχετικάμε το γνωστό ζήτημα ‘παρήγγειλέ μου έναν καφέ’ και ‘αντέγραψέ το ή διέγραψέ το’ κ.ο.κ. Αλλά δε συμφωνώ. Γι’ αυτό έχω προαναγγείλει την εμφάνιση μιας πίτζιν-γκρικ προερχομένης από τα ελληνικά. Ίσως το ίδιο να έλεγε και ο Πλάτων για τη Νέα Ελληνική, αλλά έτσι νιώθω.
    Βέβαια ο τόνος καταβιβάζεται δεν ‘πίπτει’ όταν η λήγουσα είναι μακρά.

    Μπορεί ν’ ακούγεται το ανθρώποι και αγγέλοι (το γνωστό τραγούδι της Νεφέλης) αλλά δεν παύει το σωστό να είναι ‘άνθρωποι και άγγελοι’. Μπορεί ν’ ακούγεται ‘των αγγέλω’ σε μαντινάδα, αλλά είναι διαλεκτικό. Φυσικά έχει ο καθένας δικαίωμα να χειρίζεται όπως νομίζει τον προσωπικό του λόγο, αλλά όταν μιλάμε για γλώσσα, μιλάμε γιακάτι εντελώς σαφές. Οικλιτικές καιάλλες παραλλαγές υπάρχουν, καιπρέπει να υπάρχουν, αλλά ότν διδάσκονται πρέπει να διδάσκονται σαφώς ως παραλλαγές και σ’ επίπεδο σπουδών που ν’ αντιλαμβάνονται τη διαφορά. Κανείς δε θα πεις ‘παιδάκι τριών χρόνων’ (εκτός αν πρόκειται για λαθοφοβικό τύπο) αλλά παδάκι τριώ ή τεσσάρω χρονώ, επειδή τα 5 κλπ δεν έχουν ‘ν’ και ούτε εδώ χρειάζεται. Απλώς τυχαίνει αυτά τα δύο αριθμητικά να κλίνονται. Αλλά αυτός δεν είναι ο τύπος της γλώσσας για την γενική πληθυντικού. Είναι κλισέ, και καλώς έχουν.

    Τα αυτής / αυτηνής δεν είναι παραλλαγές της αντωνυμίας αλλά ανάπτυξη ενός εμφαντικού μορφήματος, κι έτσι πρέπει να εμφανίζεται. Φυσικά σε μερικές περιπτώσεις οεμφαντικός τύπος αντικατέστησε τον μη εμφαντικό. Σε καμιά περίπτωση δε λέμε σήμερα ‘το Χ είναι αυτού’ λέμε ‘αυτουνού’. Αυτό αναπτύχθηκε από το αυτόν / αυτόνα και ανεξαρτητοποιήθηκε. Φυσικά ανήκει στην ελληνική γλώσσα, αλλά όχι ως παραλλαγή αλλά ως εκφραστικό εργαλείο.

    Στον λίκνο, ο τύπος είναι αγράμματος και τρομάζει με τους τίτλους. Υπερασπίζεται κάτι που δεν το ξέρει καλά, αλλά κι αυτό νομίζει ότι ξέρει καλύτερα ελληνικά απ’ όλους τους άλλους, συμφωνα με το ρητό ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ παραφράζοντας γνωστό τίτλο. Το στίλ του φαίνεται από το ‘έχουν κάψει εγκέφαλο’ και τις άλλες συγκεκαλυμμένες (sic ρε) χυδαιότητες.

    Παρακολουθώ μερικά παιδιά φίλων σε διάφορες τάξεις δημοτικού γυμνασίου λυκείου. Νομίζω ότι τα γλωσσικά μαθήματα υποτιμώνται από τα ίδια τα παιδιά, δεν υποβαθμίζονται από το σύστημα. Ποτέ άλλοτε δε γινόταν τόσο καλή δουλειά στα Νέα Ελληνικά, ούτε διδάσκονταν τόσο εκτεταμένα από πρωτότυπα κείμενα.
    Δεν ξέρω πώς διδάσκονταν παλιά τ’ αρχαία. άκουγα για ‘ξερή απομνημόνευση γραμματικής και συντακτικού’. Η φράση περιέχει μια αντίφαση. ‘Ξερή απομνημόνευση συντακτικού δεν υπάρχει’ ή τουλάχιστο δεν μπορώ να τη φανταστώ. Αλλά όταν διδάξεις τον μαθητή ν’ αναγνωσρίζει τις σχέσεις των λέξεων, π.χ. με κατάλληλη καθοδήγηση μπορείς να κάνεις τον οποιονδήποτε νεοέλληνα που έβγαζε καντήλες και μόνο στο άκουσμα των αρχαίων, να καταλάβει τι λέει το «ποιήσετε τοὺς πολλοὺς ἐν ἁπάσαις ταῖς πόλεσι τοῦτο ποιεῖσθαι σύμβολον τῆς αὑτῶν σωτηρίας ἐὰν ὑμῖν ὦσι φίλοι…» και να μην το πιστεύει στα μάτια του. Το έχω κάνει για πλάκα και να μου λένε: μα τόσο εύκολα είναι τελικά;
    Βέβαια δεν είναι τόσο εύκολα. Χρειάζεται και η γραμματική και τα ρήματα για να βρεις ποιανού είναι το ἡσθῆναι, αλλά δεν είναι και ανυπέρβλητα.

    Νομίζω ότι αποστολή των γλωσσικών μαθημάτων ΔΕΝ είναι να σε μάθει πώς να μιλάς. Αυτό στο μαθαίνει η μάνα σου. Αλλά το να μπορείς να προσεγγίζεις με άνεση τα κείμενα της Ελληνικής Γραμματείας, μια και μιλάμε για Ελλάδα, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον παγκόσμιο πολιτισμό, και ξαναθυμίζω πως δεν είμαι ελληναράς. Εβραίος είμαι.

  21. stratos said

    16: Το φάουλ είναι ότι τον κρίνετε μόνο από τα λεξικά του. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος δεν έχει ακούσει το όνομα Μπαμπ. βγάζει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν κατάπτυστο επιστήμονα με χιλάδες λάθη στα λεξικά του -και μέχρι εκεί. Έπειτα η κριτική (ο Θεός να την κάνει) δεν γίνεται καλόπιστα αλλά με διάχυτη ειρωνεία.

  22. sarant said

    19: Ευχαριστώ πολύ, αυτό σκεφτόμουν κι εγώ, ότι αυξήθηκε η επιβάρυνση υπέρ ΑΠΕ. Πολύ καλά κάνατε που βρήκατε το πρωτότυπο (που, όπως λέτε, σχεδόν πάντα δεν δηλώνεται!)

    16: Παναγιώτη, αξίζει χωριστό άρθρο η τσίπα, αλλά ακόμα δεν μπορώ να το γράψω. Το άρθρο που λινκάρεις ίσως τα παραλέει αλλά μάλλον στη σωστή κατεύθυνση κινείται.

  23. Γς said

    19:
    >Πάνω από το 50% της επένδυσης αυτής που θα γίνει σε ανεμογεννήτριες θα χρηματοδοτηθεί από τα γερμανικά νοικοκυριά.

    Αυτές οι γερμανικές επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες με φοβίζουν.

    Λες να γράφει σε κανά μνημόνιο ότι όταν δεν έχει αέρα να μας βάζουν να τις φυσάμε;

  24. sarant said

    Λεώνικε, κι εγώ πιστεύω ότι τα γλωσσικά μαθήματα διδάσκονται μάλλον καλά στα σχολεία σήμερα, ιδίως η παραγωγή λόγου.,

    Ξερή απομνημόνευση συντακτικού φυσικά και γίνεται: να μαθαίνεις παπαγαλία π.χ. πόσες γενικές υπάρχουν (γενική χαριστική, κτητική κτλ.)

  25. Αγαπητέ Τάσο @21 δεν κατάλαβα μερικά πράγματα.

    Το «Πάνω από το 50% της επένδυσης αυτής που θα γίνει σε ανεμογεννήτριες θα χρηματοδοτηθεί από τα γερμανικά νοικοκυριά» σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα καλύψουν το κόστος των ΑΠΕ· κοινώς ‘θα πληρώσουν το μάρμαρο.’

    Το «το 50% των επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι επενδύσεις νοικοκυριών, δηλ όχι εταιριών» σημαίνει ότι ‘το τέλος είναι ανταποδοτικό και τα νοικοκυριά θα κερδίσουν από την επένδυση’. Τι από τα δυο συμβαίνει, και ποιος θα γίνει διάσημος από το διαφαινόμενο σκάνδαλο;

    Τελικά από την “η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Γερμανό φορολογούμενο αυξήθηκε, μέσα σε ένα χρόνο, κατά 50%” ποιος θα κερδίσει; Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών, το κράτος, ή οι πάντοτε έχοντες;

    Και θα μου επιτρέψεις να πω πως ασαφές είναι το BBC:
    ” the surcharge which consumers pay has jumped by 50% in the past year” δε λέει αν πρόκειται για το λογαριασμό (που αυξήθηκε κατά 50%) ή για κάποιο προϋπάρχον surcharge π.χ. ενός ευρώ που έγινε ενάμιση; Αν εννοούσε «due to the surcharge the bill which consumers pay has jumped by 50% in the past year» το BBC ευθλυνεται για την ασάφεια.

  26. @21 Πως βγαίνει αυτό το συμπέρασμα; Και όχι ότι είναι ένας καλός επιστήμονας αλλά ένα πόνημά του έχει λάθη τα οποία μάλιστα διρθώνει σε επόμενες εκδόσεις. Σας το ξαναλέω έτσι δουλεύει η επιστημονική μέθοδος κάθε πόνημα μπάινει σε κριτική έτσι ώστε να διορθώνονται τα λάθη και να προχωρά η επιστημονική γνώση.
    Κρίνουμε το συγκεκριμένο πόνημα και τις συγκεκριμένες επιστημονικές απόψεις δεν σημαίνει ότι κάνουμε κριτική στον επιστήμονα συνολικά. Αν κάναμε αυτό που λέτε (να κοιτάμε την προσωπικότητα του Μπαμπινιώτη πριν κάνουμε κριτική) θα ήταν μια μορφή κριτικής ad hominem.
    Δεν βλέπω ειρωνία απλά πολλά λάθη πορκαλούν και λίγο γέλιο. Κι επειδή και η κριτική κρίνεται (είπαμε έτσι προχωρά η επιστήμη) δεν σας εμποδίζει κανένας να επιχειρηματολογήσετε και ίσως μας πείσετε ότι οι υδατάνθρακες είναι συστατικό του πετρελαίου (στην ανάρτηση αυτή) ή ότι πρέπει αν γράφουμε αγώρι και τσηρώτο (σε άλλες αναρτήσεις).

    Αλήθεια πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος που δεν έχει έστω ακουστά τον Μπαμινιώτη;

  27. Austerlitz said

    Ένα άλλο μπέρδεμα, παρόμοιο αλλά φυσικά όχι τόσο καραμπινάτο όσο αυτό των υδατανθράκων-υδρογονανθράκων, βρίσκεται στα προ-προπονητικά σκευάσματα των μποντιμπιλντεράδων, το nitric oxide (NO), το οποίο μεταφράζεται στα ελληνικά άλλοτε νιτρικό οξύ (μπρρρρ !!), και άλλοτε νιτρικό οξείδιο αντί του σωστού μονοξείδιο του αζώτου.

  28. λένα said

    4. Εγώ δεν τον βρίσκω καθόλου πλεονασμό. Γέμισε ο τόπος καρναβάλια, πρέπει να ξεχωρίζουμε τα αυθεντικά αποκριάτικα απ’ όλους τους …μασκαράδες που μας ταλανίζουν -και που έχουν βρει τη χώρα της ανέναης (γι’ αυτούς) γιορτής.

  29. Νέο Κid said

    Εντάξει, μην κάνετε και σπουδαίο θέμα τους καμμένους υδατάνθρ. Στην Κύπρο από τότε που εγινήκασι υποψήφιοι Ντουμπέηδες, είναι στο καθημερνό πολιτικό τηλεδιαιτολόγιο! Τώρα θα έρθουν οι Ροτερντάμιοι Γάλλοι της ΤΟΤΑL και θα μας αλλάξουσι τα πετρέλαια. (και την ότ κιουζίν. Εν να τρώμεν μόνο φουά γκρα!)

  30. @25

    Το 51% όλων των επενδύσεων σε ΑΠΕ που έχουν γίνει στη Γερμανία (μέχρι Οκτ.2011) προήλθε από νοικοκυριά και αγρότες:

    Click to access AEE_Flyer__Renewable_Energies-A_Success_Story_sep12.pdf

    Επιπρόσθετα, στη Γερμανία δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ 586 συνεταιριστικές επιχειρήσεις πολιτών.
    http://www.unendlich-viel-energie.de/en/details/article/4/energy-cooperatives.html

    Δεν είναι επομένως τυχαίο που το 70% των Γερμανών θεωρούν πολύ σημαντική την προώθηση των ΑΠΕ και ένα άλλο 24% τη θεωρούν σημαντική.
    http://www.unendlich-viel-energie.de/en/details/browse/1/article/200/93-of-german-citizens-want-an-intensified-energiewende.html

    Το surcharge, κάτι σαν το δικό μας Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, είναι το ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές (όχι οι φορολογούμενοι) για να καλυφθεί η διαφορά της εγγυημένης τιμής των ΑΠΕ από τη χοντρική τιμή ηλεκτρισμού.
    Αξίζει να τονιστεί πως όσο μεγαλώνει η διείσδυση των ΑΠΕ, μειώνεται η παραγωγή θερμικών σταθμών (κυρίως φυσικού αερίου) με αποτέλεσμα να μειώνεται η χοντρική τιμή ηλεκτρισμού κι επομένως να χρειάζεται να αυξηθεί το surcharge και προκειμένου να καλυφθεί η μεγαλύτερη διαφορά.

    Έτσι, η αύξηση των ΑΠΕ, σε συνδυασμό βέβαια με την οικονομική κρίση, οδήγησε στη μείωση της χοντρικής τιμής ηλεκτρισμού στη Γερμανία κατά 17% το 2012 η οποία αναμένεται να πέσει άλλο 9,2% το 2013
    http://www.bloomberg.com/news/2013-01-02/record-low-power-prices-stung-by-plunging-use-in-europe.html
    Αυτό οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρισμού από τη Γερμανία, κι αυτό παρά το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που ξεκίνησε στον απόηχο της Φουκουσίμα.
    http://www.dw.de/power-exports-peak-despite-nuclear-phase-out/a-16370444

    Περισσότερα για την «Ενεργειακή Μετάβαση» της Γερμανίας στην πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του Γερμανικού Πράσινου Ινστιτούτου:

    Click to access German-Energy-Transition.pdf

  31. stratos said

    26: Όχι, διαφωνώ. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε κριτική μ’ αυτή που γίνεται σε κάθε πόνημα. Ο αντιμπαμπινιωτισμός (φαινόμενο πλέον στο Διαδίκτυο και πριν ακόμα αναλάβει υπουργός Παιδείας ο Μπαμπ.) είναι ένας έμμεσος τρόπος θα λέγαμε να συντηρείται στην επικαιρότητα το γλωσσικό ζήτημα υπό μια άλλη μορφή. Ετσι, κάθε φορά που εκδίδεται κάποιο έργο του βρίσκουν ευκαιρία οι εναπομείναντες υπέρμαχοι της Δημοτικής (!) να εξαπολύσουν απρόκλητα την επίθεση τους, φοβούμενοι για τυχόν παλινόρθωση της καθαρεύουσας!

  32. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    20 – To Eβραίος υποδηλώνει εθνικότητα; όπως λένε στις ειδήσεις π.χ Σέρβοι, Κροάτες, και μουσουλμάνοι; Είναι λάθος, ή κατι δεν καταλαβαίνω; εγώ που είμαι άθρησκος, γεννημένος στην Ελλάδα, απο Έλληνες γονείς τί είμαι;
    Το επισημαίνω, γιατι με ενοχλεί πολύ αυτη η διάκριση, και ίσως έχω λάθος εγώ.

  33. Και για όσους δεν αντέχουν τόση Γκίζα, εδώ η συνέντευξη, μόνο:
    https://www.box.com/s/gz68s2mvy2v0cwbjw4sh

  34. munich said

    @29
    μπορεί να τους σαγηνέψετε με τα αμεπελοπούλια τους Γάλλους, στο σεπαρέ καμιας ταβέρνας

  35. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    33: Α μπράβο -το πρόσθεσα!

  36. Μπορείς να το ανεβάσεις και στο fileden σου.

  37. sarant said

    Καλά λες.

  38. Στρατος Βασδεκης said

    Ο κ. Καμμενος πηρε φαινεται πολυ σοβαρα τον ρολο του του «Ανεξαρτητου Ελληνα» κι αποφασισε να ανεξαρτητοποιηθει κι απο… τις εννοιες των λεξεων!:-)

  39. @32 Αγαπητέ Λάμπρο
    Το εβραίος σημαίνει ότι γεννήθηκα σ’ εβραϊκή οικογένεια και μάλιστα σεφαραδική, όπως δείχνει και το επώνυμό μου. Έχει γίνει μεγάλο πάρτι με τα εβραϊκά επώνυμα προς καιρού εδώ, αν θυμάσαι.

    Το τονίζω για να μεγαλώσω τις αποστάσεις από τους ‘εκ προοιμίου’ θαυμαστές του ελληνικού πνεύματος, ούτε είμαι οπαδός του ‘εφόσον είναι ελληνικό είναι καλό και σπουδαίο’. Στο κάτω κάτω και πολλοί μη έλληνες συνέβαλαν στην αρχαία ελληνική γραμματεία, αρχίζοντας από τον Λουκιανό και καταλήγοντας στον Αίσωπο, τον Φίλωνα και τον Ιώσηππο (και δεν το εξαντλώ). Θαυμάζω το ελληνικό πνεύμα και λατρεύω την ελληνική γλώσσα, ίσως γι’ αυτό είμαι και λίγο συντηρητικός, επειδή τα αξίζουν και στο βαθμό που τα αξίζουν. Ασχολούμαι και με άλλα πράγματα, αν παρακολουθείς όλα αυτά το χρόνια τον Νοικοκύρη. Οι απόψεις μου στηρίζονται σε πολύχρονη μελέτη των κειμένων καθ’ εαυτά, και όχι σε συναισθηματικούς ή εθνικιστικούς λόγους, έχω σε έτοιμη πάρα πολλη δουλειά στον Όμηρο και στον Πλάτωνα, που μάλλον θα τη βάλω σε κάποιον μπλογκ ανοιχτό παράθυρο για όλους. Έχω κάνει και άλλα πράγματα, που μπορώ να σε καταστήσω κοινωνώ εάν ενδιαφέρεσαι, αλλά το μπλογκ εδώ δεν πρέπει να διαφημίζει δουλειές των φίλων. Είναι του Νοικοκύρη και πρέπει να είμαστε συνετοί (Εγώ δεν είμαι πάντα και μερικές φορές απαντάω σε πολλούς, υποκλέπτοντας το ρόλο του, αλλά δε μ’ έχει μαλώσει ακόμα.)

    Επιπλέον μεταξύ των ελληναράδων έχει αναπτυχθεί ένα αντιεβραϊκό μένος, του οποίου δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα, και θέλω να το σπάσω. Παραδόξως το συμμερίζεται και ο Ἀδωνις, ο οποίος συστρατεύθηκε κάποτε με τον Πλεύρη, σε αντίθεση με τον πατέρα του, που τον είχα προλάβει και τον εκτιμούσα.
    Το πρόβλημα με τους ελληναράδες είναι ότι δεν ακούνε, απλώς βρίζουν ή φωνάζουν, και κυρίως δεν διαβάζουν. Πολλοί από αυτούς που υπερασπίζονται την ελληνική γλώσσα, δεν την ξέρουν, και το βλέπεις από τα γραφτά τους. Δεν μιάμε γι’ αρχαία. Ούτε μυρουδιά. Από την άλλη υπερασπίζονται τα 7 φωνήεντα της αλφαβήτου έναντι των πέντε της εκφοράς του λόγου, αποδεικνύοντας ότι δεν ξέρουν τι σημαίνει φωνήεν. Ταυτίζουν το φωνήεν με το γραφικό σύμβολό του.

    Α αντισημιτισμός ασφαλώς δεν προσφέρει στο ελληνικό πνεύμα, που υποστηρίζουν ότι εξαίρουν. Ας εἰναι. το ‘άλλωστε εγώ είμαι εβραίος’ είναι και λίγο παιχνίδι με λέξεις μέσα στο μπλογκ. Μου δίνει έναν αέρα ‘ανεξάρτητου και αμερόληπτου κριτή’ σε σχέση με τη γλώσσα.

  40. sarant said

    Λεώνικε, εννοείς ότι είχες προλάβει τον πατέρα του Κ. Πλεύρη, έτσι;

  41. @32
    Και κάτι ακόμα
    Κι εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα από γονείς εβραϊκού θρησκεύματος, οι οποίοι (ο πατέρας μου μόνο) πήγε στον ελληνικό στρατό, πολέμησε στην Αλβανία, παρά τρίχα δεν τον στείλανε στην Αλντάμπα, και υπηρέτησα κι εγώ στον ελληνικό στρατό δύο χρόνια, όπως ήταν την εποχή μας. Ποτέ δε μ’ ενόχλησαν ούτε υπέστην κάμια δυσμενή διάκριση. Το ότι δεν έγινα έφεδρος επί χούντας, ήταν λόγω φρονημάτων, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Οπλίτη γιατρό με είχαν. Ο μόνος που μ’ ενόχλησε ήταν ένας γελοίος υπερεθνικόφρων συνάδελφος. Κανείς άλλος.

    Εσύ είσαι άθρησκος; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιο είδος, αλλ’ αφού το δηλώνεις δεν μπορώ να σου το αρνηθώ αμφαδόν. Αλλά δε σε πιστεύω, μεταξύ μας. Επί ΚΚΕ (εννοώ την εποχή που νομίσαμε πως κάτι γινόταν στον κόσμο) δήλωνα άθεος, για να είμαι in, αλλά έλεγα ψέματα και στον εαυτό μου. Δε θα σου μιλήσω για το προσωπικό μου θρήσκευμα γιατί θα πάει αλλού η κουβέντα, αλλά ούτε εγώ ασκώ τον Εβραϊσμό.

    Φιλιά, κατ’ εξαίρεση

    Τα έχω μόνο για τα κορίτσια, που σήμερα δε φάνηκαν καθόλου. Θα τις μάλωσε ο Νίκος

  42. Νέο Kid Στο Block said

    Καλά ο Σαραντάκος, αλλά η Λιάνα δεν διαβάζει τα σχόλιά μου;; Τι διαβάζει εδώ μέσα; Μόνο τους Γάβρους;
    Άντε να υπάρξει έτσι πράσινη μαρξιστική επανάσταση…

    Ο «νόμος των Φερωνύμων του Στίγκλερ » όταν βρεθεί από τον μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να βρει πού στο διάτανο τον έχω ποστάρει..δηλαδή τη Μαρία, να λινκαριστεί πάραυτα περικαλώ! 🙂

  43. 42: let me google that for you

  44. Μιχαλιός said

    4: Σαφέστατα και υπάρχουν και μη αποκριάτικα καρναβάλια..

  45. Συγνώμη που επανέρχομαι @ 27 Austerlitz

    Υπάρχουν διατροφικά πρόσθετα που ‘διαφημίζονται’ ότι περιέχουν μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ); Αυτό είναι ο ισχυρότερος οξειδωτικός παράγοντας, απόβλητο της κυτταρικής βιολογίας, και όλα τα αντιοξειδωτικά που γίνεται χαμός στα τρόφιμα στρέφονται εναντίον του. υπάρχουν τρελοί που το προσλαμβάνουν κι όλας;

  46. Πώς το λέει η παροιμία για την πέτρα που ρίχνει ένας τρελός και δεν μπορούν δέκα γνωστικοί να μαζέψουν; Το παραλήρημα περί φωνητικής γραφής, γλωσσοκτόνων και δε συμμαζεύεται δεν αξίζει βέβαια λεπτομερή ανασκευή, αλλά πολύ μ’αρέσει υπογεγραμμένη στη φράση «Εἶναι δυνατόν νά ἔχουν ἀσελγήσῃ ἐπί τῆς γλώσσης;» Εμ βέβαια, μετά τα ‘να’ και ‘θα’ βάζουμε η και υπογεγραμμένη!

  47. Συγνώμη, Λεώνικε, αναγωγικό δεν είναι το ΝΟ; Φυσικά, είναι αέριο – και δηλητηριώδες μάλιστα αν εισπνευσθεί – οπότε δεν είναι δυνατόν να περιέχεται σε συμπληρώματα διατροφής. Απ’ό,τι θυμάμαι, αν βρεθεί στην κυκλοφορία έχει αγγειοδιασταλτική ενέργεια, ευεργετική εντός ορίων για τους στηθαγχικούς (γι’αυτό και παίρνουν νιτρογλυκερίνη), θανάσιμη δε για όσους φάνε κατά λάθος νιτρώδες νάτριο αντί για αλάτι (θυμάμαι ένα κάζο πριν από χρόνια στην Αμερική, όπου πέθαναν άνθρωποι που είχαν πάει συλλυπητήρια επίσκεψη σε σπίτι ανθρώπου που είχε πεθάνει, όπως φαινόταν, από την καρδιά του και όπου οι συγγενείς τούς μαγείρεψαν κάτι χρησιμοποιώντας την αλατιέρα του νεκρού!)

  48. Το μεζεδάκι του λεξικού είναι τόσο τερατώδες, που — παρόλο που ακριβώς γι’αυτό το λόγο ο Νικοκύρης το παραθέτει σε φωτογραφία — θέλησα να το δω με τα μάτια μου. Ανοιξα λοιπόν το Μπαμπινιώτη και… δεν το βρήκα! Έψαξα να δω ποιαν έκδοση έχω, και… ούτε αυτό το βρήκα, παρά μόνο ένα «Αθήνα 1998». Προφανώς έχω την πρώτη έκδοση (με την ποδοσφαιρική σημασία του «Βούλγαρος», που τόσο κρότο έκανε στην εποχή της). Μου κάνει όμως εντύπωση:
    α) ποιος άσχετος προσέθεσε συνειδητά σε επόμενη έκδοση τη «χημική» (και διαφορετική από τη βιολογική!) σημασία της λέξης «υδατάνθρακας»
    β) ότι (υποθέτω) ο ίδιος άσχετος άλλαξε την αρχικά αναγραφόμενη ετυμολογία [«Απόδ. στην Ελλην. ξέν. όρου, πβ. αγγλ. carbohydrate. Η λ. μαρτυρείται από το 1876.»], διαγράφοντας τη χρονολόγηση και αντικαθιστώντας το αγγλ. με γαλλ. πληθ. (λες και η λέξη δεν έχει ενικό στα γαλλικά!), και αυτό ανορθόγραφο.
    γ) (σοβαρότερο) ο ορισμός, έτσι που δίνεται, αφήνει στον ντιπ άσχετο αναγνώστη την εντύπωση ότι «υδατάνθρακας» είναι ΜΙΑ χημική ένωση «που αποτελεί κλπ.» , και το ίδιο για τον ορισμό του «υδρογανάνθρακα». Καταλαβαίνω ότι ένα λεξικό πρέπει να δίνει τα ονόματα στην ονομαστική του ενικού, αλλά γι’αυτό ακριβώς στα εθνωνυμικά π.χ. γράφει το άκομψο αλλά σαφές «Σαμνίτης: καθένας από τα μέλη ορισμένων Ιταλικών φύλων που κατοικούσαν κλπ.»
    δ) (παρωνυχίδα) έστω και αν όντως οι υδρογονάνθρακες (τώρα μιλώ γι’αυτούς) απαντούν «μερικές φορές στα δέντρα και σε άλλα φυτά» (σε ποια άραγε; να τα καλλιεργήσουμε αν δεν αποδώσει η ΑΟΖ! το ρόλο του αιθυλενίου στην ωρίμανση των καρπών είχε άραγε υπόψη του ο δράστης, ή τα triffids του John Wyndham;), αυτό βρήκε να επισημάνει ο συντάκτης; Πάλι καλά που δεν είπε «και στα αέρια των εντέρων»!

  49. spiral architect said

    Χαιρετώ σας. 🙂
    Βρε Νικοκύρ’ στη Γκίζα βρήκες να μιλήσεις; 😯
    Η φωνή της μου θυμίζει το στρουμφάκι Στριμμένο.
    (μου τη δίνει η λεξιλογία)

  50. spyroszer said

    Έχουμε και Bosco Verticale στο Μιλάνο. Κάθετο δάσος ή κατακόρυφο; Εμένα δεν μ’ αρέσει κανένα απ’ τα δύο, δεν ξέρω, ίσως καλύτερα κρεμαστό δάσος;
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500892

  51. Κυριάκος said

    Είναι μαργαριτάρι ή όχι;
    Στο BHmagazino της 24/2/13 στη σελίδα 12, ο τίτλος άρθρου της Λώρης Κέζα λέει:

    Ωδινεν υπουργός και έτεκεν «Αθηνά» (αναφέρεται στο σχέδιο «Αθηνά» και συγκεκριμένα στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων φιλολογικών τμημάτων)

    Όταν λέμε «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» εννοούμε ότι κοιλοπονούσε το όρος και γέννησε ποντίκι ή κοιλοπονούσε όρος και γέννησε ποντίκι;

  52. sarant said

    48: Ναι, Άγγελε, το περίεργο είναι ότι η πρώτη έκδοση το έχει σωστά και το λάθος προστέθηκε στη συνέχεια -και, όπως μου λένε, διατηρείται και στην 4η έκδοση (2012).

    Μια παρωνυχίδα σε όσα πρόσθεσες, που την εντόπισε ο Ν. Λίγγρης: στα γαλλικά, είναι hydrates de carbone, με e στο τέλος, όχι carbon, όπως γράφει το λεξικό.

  53. sarant said

    Κυριάκο, καταρχάς είναι λογοπαίγνιο κι έπειτα νομίζω πως εδώ και πολλά χρόνια γίνονται αποδεκτές και οι δυο «ερμηνείες» (το βάζω σε εισαγωγικά).

  54. Νικοδεσπότης συνελήφθη εις θέσιν οοσάϊντ :

    «Για όσους έχουν ξεχάσει τη χημεία του Γυμνασίου και του Λυκείου (έτσι κι αλλιώς οι διδακτικές της ώρες κουτσουρεύτηκαν διότι προέχει να μαθαίνουμε αρχαία),»

    Οι΄βρες της χημείας όντως κουτσουρεύτηκαν αλλά από την στιγμή που διδάσκονται θρησκευτικά από την Α’ δημοτικού μέχρι και το λύκειο αυτές ειναι οι ώρες που περισσεύουν και έπρεπε να μειωθούν, όχι τα αρχαία

  55. Νέο Κid said

    Τα »συμβατικά» ελλην. λεξικά είναι όλα για γέλια σε ό,τι αφορά επιστημονική ορολογία. Μάλλον αυτό οφείλεται στην παραδοσιακή »κόντρα» μεταξύ όσων είναι των »θετικών» κι όσων είναι »των γραμμάτων!»…

  56. # 41

    και ο Λεώνικος οφφσάϊντ είναι σήμερα, δηλώνει άθρησκος (!)

    Μόνο που το δηλώνει εμφανίζεται … θρησκευόμενος

    Εγώ αντίθετα δηλώνω άθεος, βαθύτατα θρησκευόμενος, όπως είναι οι περισσότεροι χωρις να το συνειδητοποιούν δλδ δεν πιστεύω αλλά γουστάρω τα τελετουργικά και τις παραδόσεις του τόπου μου.

  57. Φρύνις said

    Ανεξελ-Λ
    (παραγγελλία)

    γύρω γύρω
    μπαϊρακτάρια
    κι ένα γύρο με απόλαντ

  58. sarant said

    54: Τζι, ξέρω τι έγραψα. Περί το 2007, πάντως επί υπουργίας Γιαννάκου και παντοδυναμίας Ξανθάκη-Καραμάνου, κόπηκε μια εβδομαδιαία ώρα Χημείας (από 2 σε 1) για να αυξηθούν κατά μία ώρα τα αρχαία.

  59. # 58

    το ξέρω πως έγινε, πως θα ήταν το σωστό εννοούσα

  60. Austerlitz said

    @45 Λεώνικε, το μονοξείδιο του αζώτου (NO) βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό, όντως είναι ελεύθερη ρίζα και βασικά έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, γι’αυτό κι οι μποντιμπιλντεράδες το τιμούν δεόντως.

    Τα εν λόγω σκευάσματα κυκλοφορούν τελείως ελεύθερα και είναι και εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, μπορεί να τα αγοράσει ο οποιοσδήποτε. Αυτά είναι τα πιο αθώα σε σχέση με άλλα που παίρνουν πχ στεροειδή ή διουρητικά.

    (Για να μην παρεξηγούμαι, φυσικά δεν είναι όλοι οι μποντιμπιλντεράδες το ίδιο και φυσικά το ντοπάρισμα δεν εντοπίζεται μόνο σε αυτούς. Απλά τους έχει βγει το όνομα γιατί στο παρελθόν τα στεροειδή ήταν νόμιμα και γιατί σε συγκεκριμένους αγώνες τους οι έλεγχοι ντόπινγκ είναι λίγοι και περιορισμένοι ή και ανύπαρκτοι)

  61. Υδρογονάνθρακες, υδατάνθρακες, ή άνθρακες ο θησαυρός; 🙂

  62. Νίκο (52β), αυτό εννοούσα όταν έγραψα «και αυτό ανορθόγραφο» στο 48(β).
    Με όλα αυτά ως αφορμή, κοίταξα (πάντοτε στη δική μου, πρώτη έκδοση) τις λέξεις «αλδεΰδη» (λείπει εντελώς), «κετόνη» (ορίζεται ως «οργανική ένωση μεγάλης βιομηχανικής σημασίας, που χρησιμοποιείται κυρ. ως διαλύτης στην παραγωγή εκρηκτικών υλών, βαφών στη βυρσοδεψία κ. αλλού», ως μία δηλαδή συγκεκριμένη ουσία!) και «ακετόνη» (όπου διαβάζω «1. ΧΗΜ. το ασετόν· -αχρωμο εύφλεκτο και πτητικό υγρό, που αποτελεί επίσης συστατικό τού αίματος και των ούρων· χρησιμοποιείται ως διαλύτης στο εργαστήριο και τη βιομηχανία και ως πρώτη ύλη για τη σύνθεση πολλών ενώσεων» — «2» δεν υπάρχει, και πρέπει να είχε διαβητικούς προχωρημένου σταδίου στο περιβάλλον του ο συντάκτης…). Από χημεία, δηλαδή, έπασχε σοβαρά η πρώτη έκδοση. Αναρωτιέμαι αν διόρθωσαν τίποτα έκτοτε…

  63. Για το ΝΟ.

  64. τὸ μαργαριτάρι τοῦ Καμμένου ὅλοι τὸ θαυμάσαμε, τὸ μαργαριτάρι Μπαμπινιώτη ὅμως ὁμολογῶ πὼς δὲν τὸ ἤξερα! (καὶ ὄχι, δὲν εἶμαι ὄψιμος ἀντιμπαμπινιωτικός, ἤμουν καὶ σὲ ἐποχὲς πρὸ σαραντακικοῦ ἱστολογίου).

    ὅμως τὸ «νά», Δέσπτα, θέλει ὑποτακτική. συνεπῶς ὄχι «νὰ βόλαντ», ἀλλὰ «νὰ βόλεαντ» 😛

  65. spiral architect said

    Η Χημεία είναι ένα εξαιρετικό μάθημα. Ένα μάθημα που απαιτεί λίγους κανόνες και άφθνη φαντασία ειδικά στη «δύσκολη» (κατά τους πολλούς) Οργανική. Στα μαθητικά μου χρόνια στην Γ’ Λυκείου κάναμε μόνο Οργανική και Οργανική δίναμε στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ. Αρχίζαμε από τους κεκορεσμένους υδρογονάνθρακες καταλήγοντας στις αλδεΰδες και στις κετόνες.
    Όταν άρχισα να δουλεύω σαν νέος μηχανικός, ενεπλάκην σε μια μελέτη ενός έργου που 25 χρόνια μετά φέρνει μια κοινωνία αντιμέτωπη με τις ευθύνες της απέναντι σε αυτήν, στους απογόνους της και στη φύση: Το εργοστάσιο χρυσού στην Χαλκιδική.
    Οι μέθοδοι που εξάγεται ο χρυσός απ’ το μετάλλευμα, όπως μας έλεγαν οι ξένοι μηχανικοί, οι φέροντες την τεχνογνωσία από την Βραζιλία, ήταν μόνο δυο: Επεξεργασία με
    – αλκαλικά διαλύματα κυανιούχων, είτε με
    – αρσενικό.
    Αν και ασχολήθηκα με τα ηλεκτρομηχανολογικά και δη με τον υποσταθμό υψηλής προς μέση τάση του εργοστασίου, η αγάπη μου για τη χημεία μού τριβέλιζε το μυαλό, προσπαθώντας να ζυγίσω ποια ήταν η λιγότερο επικίνδυνη μέθοδος επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Συμπέρασμα δεν έβγαλα. Και οι δυο μέθοδοι διαχωρισμού του χρυσού απ’ το μετάλλευμά του χρησιμοποιούν ισχυρότατα δηλητήρια για τα έμβια όντα και για τη φύση.
    Η μελέτη εφαρμογής παραδόθηκε στον εργοδότη, (μια κρατική τότε τράπεζα) πληρωθήκαμε και ένα βάρος έφυγε από πάνω μου όταν λίγα καιρό μετά έμαθα ότι το εργοστάσιο δεν θα γίνει λόγω οικονομικής στενότητας.
    Τότε δεν ήταν η εποχή των «επενδυτών και των ελντοράντων». Ήρθε όμως τώρα και μας δείχνει τα δόντια της. 😦

  66. sarant said

    61-64: 🙂

    62: Άγγελε σωστά λες για την ανορθογραφία. Πάντως το λεξικό Μπ. στην 3η έκδ. έχει βελτιωθεί στα λήμματα που λες, δηλαδή: περιλαμβάνει την αλδεΰδη, με σωστό αλλά εκτενή ορισμό (γιαυτό δεν τον μεταφέρω), διορθώνει το λάθος στην κετόνη («καθεμία από…» και φεύγει το «μεγάλης σημασίας») και διορθώνει και το περιττό 1. στην ακετόνη.

    Δεν αμφιβάλλω ότι στην επόμενη έκδοση θα διορθωθεί και αυτό με τους υδατάνθρακες, Ίσως λοιπόν γύρω στην 29η έκδοση να έχουν διορθωθεί τα περισσότερα.

  67. Κυριάκος said

    Η Χημεία στο Γυμνάσιο πάντα ήταν μονόωρο μάθημα. Η αύξηση των ωρών των Αρχαίων από 2 σε 3 έγινε εις βάρος των Γαλλικών – Γερμανικών αφού οι Γαλλογερμανοί θα έπαιρναν ώρες στα Δημοτικά με την εισαγωγή της Β΄ ξένης γλώσσας στα Δημοτικά.

  68. Μιχαλιός said

    58: Νικοκύρη, με συγχωρείς, αλλά δε στέκει αυτό. Η Χημεία στην Α΄Λυκείου ήταν και είναι πάντα δύο ώρες την εβδομάδα. Οι δυο επιπλέον ώρες που πρόσθεσε η Κουτσίκου στα Αρχαία (το 2005, όχι το 2007) προήλθαν από αύξηση του ωραρίου (από τις 32 ώρες στις 34). Από τότε μέχρι σήμερα καταργήθηκε ήσυχα-ήσυχα η μία ώρα των Αρχαίων, και μια ώρα Φυσικής στο δεύτερο τετράμηνο, η οποία μετατράπηκε σε Άλγεβρα.

  69. sarant said

    67-68: Δεν κόπηκε μια ώρα Χημείας στην 3η Γυμνασίου; Είστε σιγουροι;

  70. Μιχαλιός said

    69: ΟΚ, εγώ μιλούσα για το Λύκειο. Για το Γυμνάσιο δεν ξέρω.

  71. MelidonisM said

    ….εκτός από το σχολείο, αν έκανε δίαιτες/γυμναστήρια ο Καμμένος, που δεν τον κόβω, θα γνώριζε.
    …ας επανορθώσει χιουμοριστικά λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παράξει πλεονάσματα σε υδατάνθρακες (φρούτα, δημητριακά) και πρωτεΐνες (γάλα, κρέας) για να φύγουμε από τη δίαιτα της Τρόικας, υπό τον όρο να συμπλεύσουν, όπως είπε, σε τριμερή συμμαχία Σύριζα, Ανεξέλ, ΚΚΕ
    …….
    συμπαθητικό το κανέλλισμα
    1. φερώνυμος, στα αρχαία και well-named, like ἐπώνυμος. Εφόσον πιστεύει στην ενιαία ελ. γλώσσα, δικαιούται να αρχαΐσει,και επιπλέον έκανε και την επεξήγηση του τι εννοεί.
    2. μάβερικ, τρελάρας, κουζουλός – ευκαιρία να τριφτεί και αυτό –
    ήταν λέει ο Τεντ Τέρνερ που ήταν κατά την Λιάνα υπέρ της θετικής παγκοσμιοποίησης.
    3. θα παραμείνει πιστός οπαδός του ΚΚΕ με βαρίδι τις μικροαστικές της καταβολές, και δεν θα διεκδικήσει την γενική γραμματεία.

  72. ἐκεῖνο τὸ «ὑδρογοναναθρακί» τὸ θυμᾶστε καθόλου;

  73. sarant said

    70: Μπορεί να κάνω κι εγώ λάθος και στο γυμνάσιο να ήταν μονόωρο αν όχι πάντα πάντως στο πρόσφατο παρελθόν. Φυσικά, με μονόωρο μάθημα χημείας κοροϊδευόμαστε, αλλά τέλος πάντων.

  74. sarant said

    72: Όχι -ποιος το είχε πει;

  75. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    » Ο Μπαμπινιώτης σαν εσάς και κάποιους άλλους εδώ μέσα που τον κατακρίνουν συνεχώς θέλει δέκα στην καθισιά του.» :
    Κομμάτων απουσιαζόντων, ανθυπομειδίαμα.

    Για τον κύριο καθηγητή εξαιρετικά: Επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία εστί. πουάν φινάλ.
    Μη βάλουμε πάλι τα φλώρικα λίκνα κλπ

    Κορίτσια που είστε; Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα αλλά σκαρφαλώνει και στους τοίχους.Στέκεται στο ύψος του, κάνει και κατακόρυφο!
    Κήποι όρθιοι! Φύτευση καθ΄ύψος, λεν οι ειδικοί.
    Επίτοιχοι κήποι.

  76. #74 εἶχε περάσει κι αὐτὸ ἕνα φεγγάρι ἀπὸ τὴν Νομανσλάνδη

  77. MelidonisM said

    72 μήπως υδρογονανθρακί, το χρώμα του υδρογονάνθρακα;

  78. Labros said

    @45 @47 Να συμπληρώσω ότι συμμετέχει και είναι καθοριστικό για το μηχανισμό της στύσης, άρα δεν είναι απόβλητο όπως είπατε.
    @56 Συμφωνώ ότι από τα θρησκευτικά έπρεπε να κόβονται οι ώρες για οποιοδήποτε μάθημα και όχι από τη χημεία. Και η μία και οι δύο ώρες που έκανα στο λύκειο πριν λίγα χρόνια ήταν άχρηστη εντελώς, ειδικά έτσι όπως διδάσκεται το βιβλίο και είναι γραμμένο. Κατήχηση κανονική με κολλημένους καθηγητές.

  79. stratos said

    75:Πόσους βαθμούς θα μου κόψετε για τα κόμματα;

  80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    79. Γι’ αυτά τα κόμματα, μη θορυβείσθε. Συνειρμοί. Αστειεύτηκα.Δεν είμαι και δασκάλα.

  81. Μαρία said

    73 Πάντα, όπως γράφει ο Κυριάκος.

  82. Αρκεσινεύς said

    Πάντως και υδατάνθρακες και Άκερμαν. Όλα πρέπει να χωράνε, χωρίς διακρίσεις

    http://newpost.gr/post/194783/nd-o-syriza-prospathise-na-logokrinei-tin-apisteyti-gkafa-tsipra-vinteo/

    Στα ΝΕΑ σήμερα δημοσιεύεται φωτοτυπημένο έγγραφο του Καμμένου. Το παραθέτω χωρίς σχόλια:

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΗΛΙΑΣ
    ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    Δ/ΝΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 12/02/2013

    ΚΑΤ’ ΕΠΕΙΓΩΝ

    Παρακαλώ, όπως μου χορηγήσετε εγγράφως βεβαίωση ότι ως Υφυπουργός στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έγινε καμία επίταξη εργασίας από 19/9/07 έως και τις 7/10/2009.

    (υπογραφή)

    ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

    Δεν έχω κάνει κανένα λάθος πληκτρολόγησης

  83. Κ.Γ.Κ. said

    Κ.Γ.Κ. Πλάκα δεν θα είχε να γράφαμε τη Χημεία , Χυμεία; Κάποτε ο ακαδημαϊκός Παύλος Σακελλαρίδης μου είχε διηγηθεί ότι εκτύπωσε βιβλίο Χυμείας, πριν εκδοθεί και του τηλεφώνησαν ταραγμένοι ο εκδότης του και φίλοι του για το μέγα λάθος! Τι Λέτε;

  84. sarant said

    83: Κάποιοι τη γράφουν ή την έγραφαν έτσι, διότι την ετυμολογούν από τον χυμό. Εδώ που τα λέμε, μπορεί και αυτή να είναι η σωστή ετυμολογία, το θέμα είναι πολύ μπερδεμένο, τόσο που δεν έχω ασχοληθεί παρόλο που σε μιαν άλλη ενσάρκωση ήμουν χημικός-μηχανικός.

  85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    41 – Το κατάλαβα οτι είσαι εβραίος στο θρήσκευμα, αυτο που με ενοχλεί γενικώς, είναι οτι χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει εθνικότητα, γι αυτο έφερα και το παράδειγμα με τους μουσουλμάνους, κατι που προσπαθούν χρόνια τώρα οι εδώ ορθόδοξοι ταλιμπάν, Έλληνας; άρα χριστιανός ορθόδοξος, οποτε εγώ που δεν είμαι τίποτα, απο την στιγμή που είμαι Έλληνας, είμαι χριστιανός, και μάλιστα ορθόδοξος. Ωραίος δημοκρατικός φασισμός, κατα τ΄άλλα δεν διαφωνώ μαζί σου στα περισσότερα θέματα, μόνο σε ένα, βασικό για μένα. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτόν τον ιδιότυπο ρατσισμό και φασισμό ταυτόχρονα, για το (ΕΙΔΟΣ ΜΟΥ;) Εσύ δεν με πιστεύεις (οχι οτι στο ζήτησα ή με νοιάζει) ο Gi, δηλώνει άθεος αλλα βαθύτατα θρήσκος, όπως είναι οι περισσότεροι (πότε τους μέτρησε;) αλλα δεν το ξέρουν, (κι εσύ βρε Gi πώς το ξέρεις;) και ερωτώ, είναι απίθανο να είναι κανείς άθρησκος όπως εγώ, που δεν μου αρέσουν καθόλου οι τελετουργίες, (ειδικά της βάφτισης είναι ο ορισμός του φασισμού), και να μη χρειάζεται κανέναν αφέντη θεό, για να ζεί αρμονικά και ευτιχισμένα; Εγώ δηλώνω άθρησκος γιατι το άθεος υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου θεού, (υπο ποιάς αρχής άραγε;) κάτι αναπόδεικτο για μένα, και όχι για να είμαι in, προτιμώ άλλωστε να είμαι out.
    Φιλιά χωρίς εξαίρεση, εγώ τα έχω για όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη και μη.

    Υ.Γ – Με ενδιαφέρουν οι μελέτες σου, και τα άλλα πράγματα που κάνεις, το mail μου το έχει ο νικοκύρης, μπορείς να το ζητήσεις.

  86. # 85

    Λάμπρο, χιλιάδες συρρέουν στις εκκλησίες αλλά ελάχιστοι πιστεύουν αν και μερικοί το σκέπτονται λίγο πονηρά προς το τέλος του βίου τους. Στην πραγματικότητα όλοι αυτοί είναι άθεοι χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει. Αθεοι είναι και οι περισσότεροι παπάδες, αυτοί ξέρουν καθ’ ότι λόγω επαγγέλματος είναι «πιο κοντά»
    (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους στρατιωτικούς, δύσκολο να σου βγουν πατριώτες, μεταγραφές πέρνανε από την εποχή των περσικών πολέμων)
    Οσους έχω συναντήσει να πιστεύουν πραγματικά σε οποιονδήποτε θεό (και τους οποίους κατά μία έννοια ψιλοζηλεύω) αποφεύγουν την εκκλησία και τον πολύ κόσμο και δεν έχουν ανάγκη να είναι θρήσκοι, να προσπαθούν να πείσουν τους άλλους
    Κατ’ αρχάς για να χαρακτηρίζεις φασιστική την βάπτιση θα πει πως πρακτικά δεν είσαι άθρησκος όπως το εννοείς εσύ γιατί εγώ δίνω στη λέξη και την πρώτη της σημασία δλδ θρησκευω= φρονώ, μετά έμπλεξε με τα θεία προφανώς από όσους φρονούσαν φαντισμένα

    (προτιμώ το Gee)

  87. Abecedar said

    Σχόλιο για να ευθυμήσουμε το σαρδάμ:

    Ισως έχει δίκιο ο Καμένος που μιλάει για υδατάνθρακες.
    Μη ξεχνάμε ότι οι ΑΟΖ βρίσκονται σε θαλάσσια ύδατα οπότε… Υδατάνθρακες ο θησαυρός των ΑΟΖ!

    🙂 🙂 🙂

  88. Λάμπρο, νομίζω ότι βασικά αυτό εννοούσε ο Λεώνικος επισημαίνοντας την εβραϊκή συνιστώσα της ταυτότητάς του: «να μη νομιστεί ότι είμαι οπαδός του δ’ογματος «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» ή των σημερινών του μετενσαρκώσεων, αφού μάλιστα είμαι Εβραίος.»

    Όσο για τη «θρησκεία», η πρώτη σημασία της λέξης (στον Ηρόδοτο, που επισημαίνει ότι οι Αιγύπτιοι είχανε πολλές) ήταν περίπου «προληπτική συνήθεια», ο επίσημος όμως σχολικός ορισμός είναι «η ζώσα σχέσις με τον Θεόν, εκδηλουμένη δι’έργων και λόγων.» Και με την πρώτη έννοια και με τη δεύτερη πιστεύω ότι μπορεί κανείς θαυμάσια, με το χέρι στην καρδιά, να δηλώνει άθρησκος: με την πρώτη έννοια «δεν χτυπάω ξύλο άμα γίνεται λόγος για κακές αρρώστιες, δεν σταυροκοπιέμαι όταν βλέπω εκκλησία, κλπ.», και με τη δεύτερη και σοβαρότερη «δεν καλλιεργώ καμία ζωντανή σχέση με αόρατα όντα, έστω και αν υπάρχουν». Ο Σπινόζα και ο Αϊνσταϊν ήταν άθρησκοι με αυτή τη δεύτερη (και φυσικά και την πρώτη) έννοια, και δεν βλέπω γιατί ν’αμφισβητήσω τα λεγόμενα όποιου άλλου ισχυρίζεται ότι είναι. Τώρα βέβαια, αν ανακαλύψω ότι σε μια κρυφή γωνιά του σπιτιού του έχει εικονοστάσι και ανάβει καντήλι…

  89. Αντιφασίστας said

    Δήλωση-ξεφτίλα του Τζήμερου:
    http://www.fimes.gr/2013/03/tzimeros-nekroi-foitites-larisa/
    Προφανώς ο ίδιος, ως άριστος πατέρας, και έχει ενημερώσει τα παιδιά του για τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης μαγκαλιού και έχει προνοήσει ώστε τα βλαστάρια του να σπουδάσουν χωρίς οικονομικές σκοτούρες. Όχι σαν τους ασυνείδητους γονείς των άτυχων φοιτητών, που τους έστειλαν να σπουδάσουν στη Λάρισα με ψίχουλα, οι σπαγκοραμμένοι!

  90. # 88
    Ο επίσημος σχολικός ορισμός είναι για γέλια αν σκεφθείς πως ο Βουδισμός είναι θρησκεία χωρίς την υποχρεωτική ύπαρξη θεού.
    Η λέξη θρησκεία μάλλον έχει κοινή καταγωγή με τους Θράκες (φαίνεται ήταν ισχυρογνώμονες)

    Ο Αϊνστάϊν δεν υπήρξε άθεος, το αντίθετο μάλιστα τον εμπόδιζε να αποδεχθεί την κβαντομηχανική που δεν είχε ανάγκη «θεού» που στην φυσική εκφράζεται σαν το αμετάβλητο 9πρώτα, μάζα, μετά ενέργεια, μετά ορμή κι’ έχει ο…θεός)

  91. Kοιτάξτε! Ας μην είμαστε και τόσο αυστηροί με τον κ.Καμμένο,κι έχει και τόσα όνειρα για την σωτηρία της Ελλάδας [κι αυτός!] ο άνθρωπος, κι είναι όντως μαχητικότατος και τα χώνει λίαν ευθυβόλως προς πάσαν κατεύθυνση,διότι όσα χίλία δικια κι αν δίνω στον αγαπητό μου Νικοκύρη, ας μη ξεχνάμε τον πρωτομάστορα των μυριάδων σαρδάμ,τον αρχισαρδαμολόγο, τον Κωστάκη τον Σημίτη ,που προσπαθούσε εναγωνιως και λίαν καυστικώς και σατυρικώς να αναμορφώσει η αξιαγάπητη κι αξέχαστή μου Μαλβίνα Κάραλη ! Μπρος στον »άνθρωπο των ελαιών»λοιπόν, ο Καμμένος ειναι μαθητούδι του Νηπιαγωγείου ακόμα! Εχει να μάθει πολλά για να φτάσει τον Σημίτη.,,αρκει να μην το φτάσει κι αυτός στις καταστροφικές αποφάσεις του περί οννε και ευρώ…
    Κάτι να συμπληρώσω σχετικά με την μεταφραστική απόδοση που θα εδινα εγώ στο Politically sophisticated country : η ελευθερη και πλέον ορθή,κατα την γνωμη μου απόδοση, [ποτε δεν αποδίδεται λεξη προς λέξη μεταφραση εξάλλου.] θά’ταν : »φιλοσοφημένος λαός από πολιτικής άποψης».
    Τέλος καλόν μήνα με υγεία,αγάπη οικογενειακή και περίσσιες αντοχές ψυχικές ειδικά για όλα μας τα βουνά που δημιουργήσαμε μόνοι μας, ως επί το πλείστον!Και ραντεβού σε μία βδομαδούλα,διοτι αυριο επικειται ταξιδάκι στη κορούλα και στα εγγόνια στη Καλαμάτα, κάτ’απ’το ποτάμ’!Καλά να σας πάνε όλα όσο το δυνατόν!!

  92. physicist said

    90(β). — Ο Αϊνστάϊν δεν υπήρξε άθεος, το αντίθετο μάλιστα τον εμπόδιζε να αποδεχθεί την κβαντομηχανική που δεν είχε ανάγκη “θεού” που στην φυσική εκφράζεται σαν το αμετάβλητο (πρώτα, μάζα, μετά ενέργεια, μετά ορμή κι’ έχει ο…θεός)

    Η πρόταση αυτή περιέχει τουλάχιστον πέντε σοβαρά λάθη. Ξεκινάνε από τον χαρακτηρισμό του Α. ως μη-άθεου, πάνε στην αιτιολόγηση των αντιρρήσεών του απέναντι στην Κβαντομηχανική και φτάνουν στην τερατώδη κατάληξη σχετικά με τον Θεό, το αμετάβλητο και τους Νόμους Διατήρησης. Η πρόταση είναι τελείως λάθος.

  93. φαίνεται πὼς ἄθεοι ὑπάρχουν, ἀλλ’ ὄχι ἄθρησκοι. καὶ εἶναι ἡ θρησκεία πολλές φορὲς μεγάλο ἐμπόδιο γιὰ τὴν πίστι.

    τέλος πάντως κἀνεὶς δὲν μὲ διώρθωσε γιὰ τὸ 64 β,. τὸ σωστὸ φυσικὰ στὴν ὑποτακτικὴ εἶναι βόλεντ.

  94. sarant said

    93: Eίδες; Η λατινομάθεια στις μέρες μας…

  95. Σόνια said

    @89. Ο Τζήμερος συγχέει τις έννοιες (α) της πρακτικής δεξιότητας, την οποία και ο επιστήμονας ακόμη δεν την κατακτά στον απόλυτο βαθμό παρά μόνον εμπειρικά, μέσω της επανάληψης, με ό, τι παρενέργειες μπορεί αυτό να έχει όταν η διαδικασία της εκμάθησης δε λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό ενός αποστειρωμένου εργαστηρίου και (β) της δυνατότητας πρόσληψης εννοιών των θετικών επιστημών. Το αν σήμερα ξέχασα, λ.χ., να κλείσω το θερμοσίφωνα, πιθανότερο είναι να συνδέεται με το ότι δεν το έχω επαναλάβει αρκετές τη συγκεκριμένη ενέργεια ώστε να την κάνω, πλέον, μηχανικά, (πρακτική εξάσκηση),παρά με κάποιο έλλειμμα στη θετική μου παιδεία, ακόμη κι αν αυτό είναι θηριώδες. Προφανώς ο… υπεράνω πτυχίων οικονομολόγος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρ

  96. Σόνια said

    ( συνέχεια 96) … τα αλλότρια, βεβαίως. Και λείπει και το »φορές» στην έκτη γραμμή. Πω-πω, τί lapsi digiti είναι τούτα; Λες κατά βάθος να μαζοχίζομαι με το διδακτισμό του (το διδακτισμό του »δάσκαλε που δίδασκες»…) και να αντιδρά έτσι το υποσυνείδητό μου; Δε θα μπορώ και να πέσω για ύπνο τώρα!

  97. 97 τὸ » lapsus» τεταρτόκλιτο δὲν εἶναι; ἄρα γιατί πληθυντικὸς lapsi; (ὁ σπασίκλας τῆς βραδιᾶς :P) ἐκτὸς κι ἂν τὸ βάζεις ὡς μετοχή, ὀλισθήσαντες δάκτυλοι!

  98. Γς said

    97:
    Lapsus digiti ή lapsus digitorum

    To lapsi digiti δεν λέγεται.

    98:
    Οντως lapsi είναι στον πληθυντικὸ το lapsus

  99. Σόνια said

    @98. Μια αμφιβολία ως προς την κλίση την είχα όταν πρωτοσυνάντησα τη συγκεκριμένη έκφραση στον πληθυντικό, αλλά την… προσπέρασα γρήγορα, ως φαίνεται, με το άλλοθι »αδύνατον ο συγκεκριμένος να μην έχει ελέγξει την κλίση». Ευχαριστώ για τη διόρθωση αλλά… χμ… σπασίκλας και »βόλεαντ» κύριε Κορνήλιε… Και, για να ανεβάζετε και υλικό από το ΣυΣωλήνα,ε, μάλλον τα ηχεία σας θα λειτουργούν, σε αντίθεση με τα δικά μου! Ενώ εγώ και από το ΣυΣωλήνα είμαι αποκομμένη, και η Λατινική μου Γραμματική αγνοείται λόγω μετακόμισης (άμα ξαναψάξω, αλλά, κυρίως, αν πάρω τη γενναία απόφαση να αδειάσω όλες τις κούτες κάπου θα την πετύχω την άτιμη) και τώρα βγάζω και κουσούρια με τον Τζήμερο, όπως βλέπετε! Εσείς τί δικαιολογία έχετε;

  100. #99 ὰν ὲννοεῖς τὸ οὐσιαστικὸ εἶναι lapsus- lapsus, ἄρα ἔχει όνομαστικὴ πληθυντικοῦ lapsus

  101. #100 ἐγὼ εἶμαι ἀδικαιολόγητος. ἀλλὰ στὴν ν.ε. τὰ ξενικὰ δὲν τ’ἀφήνουμε ἄκλιτα; θυμᾶμαι ἕνα φίλο μου ποὺ πῆγε στὸ βιντεοκλὰμπ καὶ ζήτησε «τοὺς illuminatos» !

  102. Σόνια said

    @99. Γιατί όχι digiti; Ένα δάχτυλο ολίσθησε. Ή μήπως είναι επίθετο και σημαίνει »δακτυλικός»;

  103. #103 ἡ ἀντίρρησί του προφανῶς δὲν εἶναι στὸ digiti ἀλλὰ στὸ lapsi

  104. Γς said

    104:
    Ευχαριστώ Κορνήλιε.
    Και μια που λέμε και περί πίστεως θυμήσου και τους lapsi (αποστάτες) των πρώτων χριστιανών

  105. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Πῶς λέγονται δημοτικιστὶ οἱ κεκορεσμένοι ὑδατάνθρακες;
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    /
    Χορτασμένα νεροκάρβουνα

  106. Nα πάρει, έλειψα μερικές ώρες κι έχασα πολλά.

    @47 Άγγελε Το ΝΟ είναι κύριος οξειδωτικός παράγων που παράγεται κατά τον μεταβολισμό. Φυσικά έχει βιολογικές δράσεις. Προφανώς δεν το προσθέτουν ως αέριο αλλά ως ουσίες που το εκλύουν. Την υπόθεση της Αμερικής δεν την ξέρω. Θυμάμαι τα δικά μας μαζικά με παραθείο, το τελευταίο μάλιστα, επίτηδες, από μια στοργική θεία.

    @48 Άγγελε
    Νομίζω ότι ένα λεξικό σαν του Μπαμπινιώτη δεν έπρεπε καν να μπαίνει σε λεπτομέρειες εγκυκλοπαιδικού τύπου, πού απαντά μια χημική ένωση και πώς παράγεται. Πιστέυω ότι ένα «υδατάνθρακας, < (λόγιο ὑδατάνθραξ) < carbohydratum: Μόριο που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά την ανάλυσή του βρέθηκε ότι αποτελείται από ίσους αριθμούς ατόμων άνθρακα και οξυγόνου και διπλάσιο αριθμό ατόμων υδρογόνου, κι εξ αυτού αρχικώς θεωρήθηκε ότι αποτελείται από άνθρακα και νερό.» Και «υδρογονάνθακας < (λόγιο ὑδρογονάνθραξ): Μόριο που αποτελείται αποκλειστικά από άτομα άνθρακα και υδρογόνου.» Τα υπόλοιπα δε χρειάζονται σ’ ένα λεξικό τέτοιου τύπου.
    Το ότι το καρτελάκι των υδρογονανθράκων παράπεσε από αβλεψία και κάποιος τύπωσε το περιεχόμενό του κολλητά, εμείς που κάποτε κάναμε σε καρτελάκια τη βιβλιογραφία, ξέρουμε πώς γίνεται αυτό. Ανεπίτρεπτο για λεξικό; Αλλά errare humanum est, για να προσαρμοστώ κι εγώ με το λατινικό πνεύμα που αναδύθηκε στο μπλογκ.
    Τα αυτά ισχύουν και για το @62 σου. Τι δουλειά έχει το αν η ακετόνη είναι βιομηχανικής σημασίας και αν είναι διαλύτης σ’ ένα λεξικό. Το πολύ πολύ, αν θέλει να είναι πολύ ενημερωμένο, να έχει μια σύντομη αναφορά στη διαφορά μεταξύ αλδεΰδης και κετόνης, όπως και μεταξύ αλάτων, βάσεων και οξέων. Όσον αφορά τον διαβήτη, θα μπορούσε να υπάρχει λήμμα ‘κετονικά σώματα’.

    @78 Λάμπρο μου, στη βιολογία του κυττάρου όλα χρησιμοποιούνται και όλα ελέγχονται. Τίποτα δεν περνάει ανεκμετάλλευτο και τίποτα ανεξέλεγκτο. Το τι συμβαίνει μέσα σ’ ένα κύτταρο ανά πάσα στιγμή, και με τι ασύλληπτες ταχύτητες δεν το φαντάζεσαι. Ο.Κ. Αποσύρω το απόβλητο. Είναι προϊόν του μεταβολισμού τοοποίο ο οργανισμός επείγεται να εξαλείψει όμως. Εν τω μεταξύ… κάνει και τη δουλειά του!

    @53 Νοικ. Νικ. Δεν πιάνω το λογοπαίγνιο, ίσως επειδή δεν ξέρω τον υπουργό. (Δεν ξέρω κανένα εξ όψεως εκτός από τον Βενιζέλο, τον Σαμαρά, τον Γιωργάκη, τον Κώστα Καραμανλή και τον άλλο παιδοβούβαλο). Πάντως είναι λυπηρό το να χρησιμοποιούνται ονομασίες για να δηλώσουν το αντίθετο αυτού που θα όφειλαν. ‘Ξένιος Δίας’ για να πετάξουν έξω τους μετανάστες, ‘Αθηνά’ για να περικόψουν τη γνώση, κ.ο.κ. Μου θυμίζει τον όρο ‘ευθανασία’.

    @56 gpointofview Δήλωσα ότι δεν ασκώ τον Εβραϊσμό ως θρησκεία. Δεν είμαι καθόλου άπιστος ούτε άθρησκος. Είμαι αντίθετα ενεργά θρησκευόμενος, έχω πει κάτι παλιά για να ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε, αλλά δεν το επαναλαμβάνω για να μην ξεκινήσει καμιά περίεργη συζήτηση, έξω από τα ειωθότα του μπλογκ. Ευχαρίστως να σου δώσω όποια διευκρίνιση θέλεις με ηλεμήνυμα. Τη διεύθυνσή μου την έχει ο Νικ. Νοικ. Θα μου αρέσει η tete a tete επικοινωνία (τους τόνους τους βάζετε σεις)
    Είμαι γνώστης όλου του τυπικού και του δογματικού μέρους, όλων των παραλλαγών και των παραφυάδων του Εβραϊσμού, και είμαι ικανός να μιλήσω ‘ως εάν…’

    @60 Austerlitz Δε σε παρεξήγησα· απλώς μου φάνηκε παράξενο. Ούτε με απασχολούν οι μποντιμπιλντεράδες ειδικά ούτε τα ντόπινγκ γενικά. Κάποτε χρησιμοποιούνταν ως ορεκτικό το αφέψημα εμετικών καρύων (nox strychni), δηλαδή ελαφρό διάλυμα στρυχνίνης, και σήμερα ακούγεται παράξενο. Κάποτε χρησιμοποιούσαμε και λαύδανο (laudanum) το οποίο ήταν αλκοολικό διάλυμα οπίου. Το πρόλαβα το 1973.

    @65 Αρχιτέκτονα, έτσι μόλυναν και τον Δούναβη με κυάνιο

    @84 Μας ήρθε απ’ έξω με e και το κάναμε η. Η μάνα μου έφαγε ώρα να μου εξηγήσει και να μ’ επιπλήξει ότι η χημεία γράφεται με η διότι δεν είναι χυμεία.
    Πρόσφατα ήρθε άλλη ‘διόρθωση’. Η Ορθοπεδική έγινε Ορθοπαιδική διότι λατινικά ήταν Orthopaedia (τα a και e ένα γράμμα). Το επιχείρημα είναι σαθρό. Προφανώς το αρχικό –πέδη προέρχεται από την αντίληψη ότι οι ορθοπεδικοί ασχολούνταν με την ορθή στάση του σώματος, κυρίως με τη σπονδυλική στήλη και δευτερευόντως με όλα τα υπόλοιπα, και θα περίμενε κανείς κάτι σχετικό με το ερείδω και όχι με το πέδω. Ασφαλώς όμως δεν έχει να κάνει με τα παιδιά.

    @85 Λάμπρος. Το εβραίος δεν δηλώνει εθνικότητα, αλλά πάντως μια καθορισμένη οικογενειακή προέλευση που τους περασμένους αιώνες τουλάχιστο είχε αρκετή εθνική connotation. To ‘δε σε πιστεύω’ το είπα με τρυφερότητα, όχι φασιστικά. Αισθάνομαι ότι κανείς δεν μπορεί ν’ αποφύγει την πίστη στον θεό, ακόμα και αν δεν το θέλει.
    Όσο για τα φιλιά… εντάξει τα ‘πλάσματα’ αλλά μερικά πλάσματα είναι πιο πλάσματα από τα άλλα. Θα προτιμούσα να φιλήσω την Ιμόρ, την Κρονοπιούσακαι την Ππαν παρά εσένα, έστω και από μακριά!

    @88 Άγγελε, ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Με το εβραίος θέλω να πω ένα και μόνο: ‘Είμαι θαυμαστής του ελληνικού πνεύματος, έτσι όπως νοείται γενικά, (αλλ’ όχι μόνο) διότι αυτό διαμόρφωσε τελικά στον σημερινό πολιτισμό, χωρίς να επηρεάζομαι από άλλους παράγοντες εκτός από αυτόν: την αξία καθεαυτή του ελληνικού πνεύματος’

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    86 – Φίλε Gee (σωστό;) για να μην μπερδευτούμε με ορισμούς και ασυνείδητες σημασίες, για μένα τα πράγματα είναι απλά. Δεν μου χρειάζεται κανένας θεός και καμία θρησκεία για να ζήσω, σε όποιον χρειάζονται ας τα πιστεύει, δεν με ενοχλεί καθόλου, αρκεί να μην προσπαθεί να τα επιβάλλει σε μένα. Αυτα τα πιστεύεις αλλα δεν το ξέρεις, όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε θεό, κλπ, τα θεωρώ επιεικώς φασιστικά, και ανυπόστατα, πέραν του όποιου δόλου κάποιων. Έχω ασχοληθεί με όλες τις μεγάλες θρησκείες, (και με αρκετές μικρές) και τις βρήκα απαράδεκτες, με κοινό παρονομαστή, την σεξουαλική καταπίεση των ανθρώπων, και τον υποβιβασμό των γυναικών έναντι των ανδρών. Με λίγα λόγια, δεν μου κάνει καμία, αλλα και δεν χρειάζομαι καμία, μια χαρά είμαι χωρίς αυτές.

    Υ.Γ – Η καταγωγή μου είναι απο την Θράκη, γεννήθηκα στην Λευκίμη του Έβρου.

    88 – Το κατάλαβα αυτο που ήθελε να πεί, απλώς με ενοχλεί γενικά η ταυτοποίηση της όποιας θρησκείας με την εθνικότητα, π.χ όταν ακούς εβραίος, το μυαλό σου παέι στους Ισραηλινούς και το αντίθετο, κάπως έτσι είναι και με τους Έλληνες. Δεν με νοιάζει τι πίστευαν ο Σπινόζα και ο Αϊνστάϊν, ο καθένας ας πιστεύει οτι θέλει, αρκεί να μην το επιβάλλει στους άλλους.

  108. spiral architect said

    Oσοι δεν πιστεύουν τον σ. Καμμένο, που παλιότερα ήταν υποστηρικτής της άποψης ότι «μας ψεκάζουν», καλύτερα να το ξανασκεφτούν.

  109. # 107
    Λεώνικε σσν μαθηματικός προσέχω περισσότερο τα λάθη ή όσα νομίζω λάθη ή όσα διαφωνούν με τον τρόπο που θεωρώ τον κόσμο εγώ.Εξ άλλου γι αυτό σφύριξα οφφσάιντ και όχι πέναλτυ…
    Τα περί πίστεως δεν με πολυενδιαφέρουν, τα θεωρώ προσωπικό δικαίωμα του καθενός αλλά θα με ενδιέφεραν τα περί Ιλιάδος μια που κάνω καγώ κάτι σχετικά
    Για να μην ταλαιπωρούμε τον Νικοκύρη στείλε μου ένα ηλεμήνυμα επαφής στο νικνέημ μου παπάκι γιαχού τελεία γκρρρρ που λέει κι ο Χάρρυ Κλιν γράφοντας κάτι σχετικό στο θέμα για να το ανοίξω

  110. sarant said

    96-100: Εντυπωσιάστηκα από τη συζήτηση για τη λατινική γραμματική, μου θυμίζει το «Εσολοίκισας» στη Βαβυλωνία, ανάμεσα στον Λογιώτατο και στον γραμματικό του αστυνόμου (αν θυμάμαι καλά).

  111. christos k said

    Άραγε όταν θα έχουμε την 29η έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη θα έχει προλάβει το Αριστοτέλειο να εκδόσει την 2η (με πρόσθετο υλικό και βελτιώσεις)του ΛΚΝ ή θα φτιάχνουν πολυτελείς τουαλέτες στο πανεπιστήμειο;

    Σωστή η κριτική σου Νίκο αλλά όλο το Μπαμπινιώτη «βαράει» η σελίδα, πείτε και κάτι για το ΛΚΝ μήπως και αξιωθούν και βγάλουν καμιά νέα έκδοση γιατί πράγματι είναι το πιο έγκυρο.

  112. christos k said

    112.πανεπιστήμιο (σορι)

  113. sarant said

    112: Το ΛΚΝ το δούλευαν για δεύτερη έκδοση αλλά άκουσα ότι έχασαν το προσωπικό τους επειδή περιορίστηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Φέτος θα βγει λεξικό της Ακαδημίας, Χρηστικό.

  114. christos k said

    114. Κρίμα 😦 Θα είχαμε ένα καλό λεξικό αν βελτιωνόταν το ΛΚΝ.

  115. Књаз Неретве said

    Για τον «κρεμαστό/κατακόρυφο» κήπο υπάρχει και ο δόκιμος όρος «φυτεμένος τοίχος» κατ’ αναλογία με το «φυτεμένο δώμα»

  116. sarant said

    115: Από λεξικά να μην είμαστε παραπονεμένοι, έχουμε, ιδίως αν υπολογίσεις ότι ετοιμάζεται και του Δημητράκου η επανέκδοση πλάι στης Ακαδημίας που σου είπα. Κοινώς, Λεξικά υπάρχουν.

  117. Nikos said

    Το πρωτοσέλιδο της Ελέυθερης Ώρας για τα φωνήεντα: http://www.frontpages.gr/d/20130225/27

  118. sarant said

    Α μπράβο, σ’ ευχαριστώ. Αξίζει και το σχόλιο αποκάτω:
    εδω η ελλαδα καταστρεφετε ,καταστρεφουν την ελληνικη γραμματεια με βαση των σημερινων εφημεριδων και αλλοι ασχολουντε με την showbizz για το ποιος πηδηχτηκε με
    Εδώ κόβεται κι έτσι δεν μάθαμε την απάντηση στο φλέγον ερώτημα.

  119. Αντιφασίστας said

    119: 🙂 Και ο χειρότερος προβοκάτορας δεν θα έκανε τόσα λάθη, από φόβο μήπως φανεί υπερβολικός και καρφωθεί. Τέτοιο ενδιαφέρον για τη γλώσσα από ημιαναλφάβητους είναι συγκινητικό. Μου θυμίζει τις καταγγελλίες εναντίον του Συκουτρή από τους σταφιδέμπορους του Αιγίου και τους κρεοπώλες του Βόλου.

  120. 119: …ποιον!!!γαμω το κερατο μου μεσα!ξυπνατε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!! μας κλεβουν την πατριδας μας και την γλωσσα μας!!!!!

  121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ξυπνήστε τυριά, θα σας φάνε οι βλάχοι. Ζώρζ Πιλαλί.!

    Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί οι πατριώτες, και θα συνεχίσουμε να ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ, παρά τις υποχθόνιες προσπάθειες του εδω ιστολόγου, και άλλων ανθελλήνων.

  122. Μαρία said

    120 Είναι και γάβρος ο κορυφαίος σχολιαστής και διασώστης.

  123. Συγνώμη, Λεώνικε (107), αλλά δεν καταλαβαίνω πώς μια ουσία που ενώνεται αυτοστιγμεί με το ελεύθερο οξυγόνο όταν το βρίσκει μπορεί να «είναι κύριος οξειδωτικός παράγων».

    Όσο για τους ορισμούς χημικών ουσιών και εννοιών, πιστεύω ότι έχουν τη θέση τους σ’ένα γενικό λεξικό, εφόσον τουλάχιστον πρόκειται για λέξεις που χρησιμοποιούνται στην κοινή γλώσσα («υδατάνθρακες») ή περιέχονται στα σχολικά βιβλία («αλδεΰδη», «κετόνη»). Αλλά να είναι σωστοί, και να μας δίνουν αυτά που μπορεί να ενδιαφέρουν τον αμύητο (ότι υδατάνθρακες είναι τα σάκχαρα και το άμυλο, ότι το χλωροφόρμιο είναι αναισθητικό) ή το μαθητή (το χημικό τύπο π.χ.), όχι να λένε λάθη ή πράγματα τελείως περιθωριακής σημασίας, όπως ότι οι υδρογονάνθρακες απαντούν “μερικές φορές στα δέντρα και σε άλλα φυτά”!

  124. Αντιφασίστας said

    123: Τι άλλο θα μπορούσε να είναι, δηλαδή; 🙂

  125. Αρκεσινεύς said

    125. Γέλασε απόψε το χειλάκι σας, αλλά την τσίμπλα από το μάτι δεν μπορείτε να τη βγάλετε για να δείτε Θρύλου πρόσωπο.

  126. paparouna said

    Πάντως αν συγχωρέσουμε τους υδατάνθρακες του Καμμένου, ας συγχωρέσουμε και τα είδη υγιεινής που τρώει η Άντζελα Δημητρίου. Και ας οφείλονται σε αγραμματοσύνη, δεν πειράζει.

  127. sarant said

    127: Μα όχι. Το ένα είναι σαρδάμ, το άλλο είναι άγνοια (αν έχει ειπωθεί).

  128. ekon said

    Είναι δόκομος ο όρος «πνευματικό κανόνι» που χρησιμοποίησαν μέσα σε εισαγωγικά στο in.gr (http://news.in.gr/perierga/article/?aid=123123792);

  129. ekon said

    δόκιμος…

  130. sarant said

    Το λινκ είναι αυτό:
    http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231237928

    Τα εισαγωγικά δεν τα βάζουν στον όρο, τουλάχιστον στο κείμενο που είδα εγώ, αλλά επειδή μεταφέρουν τα λεγόμενα κάποιου.

    Πνευματικός εδώ είναι απόδοση του pneumatic. Μου είναι απόλυτα οικείος ο όρος με τη σημασία αυτή, διότι έχω βγάλει Πολυτεχνείο, όπου στους Μηχανολόγους υπάρχει (υπήρχε;) μάθημα «Πνευματικά συστήματα».

    Με μεγάλη έκπληξη βλέπω πως τα λεξικά δεν έχουν τη σημασία αυτή. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μονο με περίφραση (κανόνι που λειτουργεί με πεπιεσμένο αέρα).

  131. Πάνος said

    Τα λεξικά πολλές φορές μπορούν να μην έχουν έναν όρο που εκφέρεται ΚΑΙ με τεχνική σημασία, κατά την ίδια λογική που δεν έχουν πολλές λέξεις αμιγώς τεχνικής σημασίας. Όπως λοιπόν δε θα βρούμε λέξεις όπως «φρεζοκαβιλλιέρα», «παραμίνα», «κρεμαγιέρα», «βολβολάμα» κλπ. έτσι πιθανώς να μην βρίσκουμε και την τεχνική επεξήγηση σε λέξεις όπως «πνευματικός», «αναμονές», «πέδιλο», «πλατίνες» κλπ.

  132. sarant said

    Δεν διαφωνώ, αλλά εδώ μιλάμε για επιστημονική ορολογία. Ας πούμε, το ΛΚΝ έχει (και σωστά) το «στοχαστικός» με τη σημασία που έχει στη στατιστική και τη θεωρία πιθανοτήτων.

  133. physicist said

    Φρέσκα μεζεδάκια με στόμφο και μπαρούφες από εδώ:

    … Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ.Αποστολάκη,
    ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

    Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.

    Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών, που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίηση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του, με ό,τι μέσο διαθέτει, προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.

    Υπογράμμισα μερικά, τα σχολιάζω επιγραμματικά κατά σειρά εμφανίσεως:

    1. Πώς είναι μια διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας; Αρχίζει ο ομιλών να πετάει όλο και περισσότερα αντικείμενα στη σκηνή, ατάκτως;
    2. Α, έχει υπάρξει. Πάλι καλά.
    3. Έχει και σκηνικούς χώρους που δεν είναι τρισδιάστατοι;
    4. Μπαρούφα. Κόψε κάτι.
    5. Κοτσάνα. Δεν υπάρχουν συγκρούσεις με ταχύτητα του φωτός.
    6. Έλα ρε παιδιά, σοβαρευτείτε. Μας ακούνε κι άλλοι. Άστο ατακτοποιήτο καημένε, κάθε τόσο ξεσκονίζουμε κι όλο χάλια είναι.
    7. Μπαρούφα — κενολογία.
    8. Μπαρούφα.
    9. Κόψε κάτι ξανά-μανά.

    Τι λέτε κι εσείς;

  134. MelidonisM said

    αυξανόμενης εντροπίας και εμπάθιας, λέει εδώ
    http://www.mcf.gr/el/whats_on/?ev=to_somatidio_toi_theoi_apo_tois_ki_omos_kineitai_basismeno_se_keimena_toi_d_apostolaki (εμπάθεια/empathy;)
    ποιητικά/διαφημιστικά εντρέπεται ο φυσικός αοιδός 🙂

  135. Γς said

    134:
    Ελα μωρέ περί παραστάσεως πρόκειται με ακροβατικά και τέτοια. Μην είσαι τόσο αυστηρός. Εχουμε δει και «χειρότερα». Αν και η κρίση στην τέχνη είναι υποκειμενική και τα πάντα επιτρέπονται ακόμα και ακροβατικές γλωσσικές «μπαρούφες».
    Το λίκνο που δίνεις δεν παραπέμπει πουθενά.

  136. # 136

    λένε πως έτσι είναι ο καπιταλισμός, όσο πιο κάτω πέφτεις, τόσο περισσότερο κονομάς.

  137. physicist said

    #136. Ο σύνδεσμος είναι εδώ:

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.tzampa&id=22564

    Το κείμενο βρίσκεται, σχεδόν αυτούσιο, στον σύνδεσμο που έδωσε ο κ. Μελιδόνης. Άρα, εκτός από μπαρούφες, λέτε νάχουμε και τίποτα πλαγιαρισμούς; 😉

  138. sarant said

    138: Μάλλον αντιγράφουν και οι δυο το δελτίο τύπου.

  139. physicist said

    #139. Πιθανόν — οπότε (α) ο συντάκτης του δελτίου τύπου μπορεί και να τόγραψε αμέσως μετά από ζιαφέτι και (β) καλό θα ήταν να υπήρχε υπόδειξη της πηγής και όχι να εμφανιστεί ενυπόγραφο από άλλη δημοσιογράφο.

  140. τυφλόμυγα said

    Μην είστε τόσο αυστηροί όλοι (εκτός τον Νικοκύρη @139). Ο Δημήτρης Αποστολάκης γράφει ωραία τραγούδια.
    Καλημέρα σε όλους όλους. 🙂

  141. physicist said

    #141. Α, όποιος δηλαδή γράφει ωραία τραγούδια μπορεί να μας φλομώνει στην αρλούμπα (γλωσσικά και νοηματικά). Τέχνη κάνει ο άνθρωπος.

  142. τυφλόμυγα said

    142 Όχι, βέβαια. Βρήκα ευκαιρία να βάλω ένα τραγούδι για να αρχίσει ευχάριστα η μέρα σας και θα βρω το μπελά μου. 😥

  143. physicist said

    #143. 🙂

    Καλημέρα!

  144. Νικοκύρη οι επιτοίχιοι κήποι πως σου φαίνονται;
    Αυτό με το Λεξικό ήταν βαρύ χτύπημα πάντως. Το γιοφύρι της Άρτας έχει καταντήσει. Φτιάνουν τα χαλασμένα και χαλάνε τα φτιαγμένα. Ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει…
    Τελικά πρέπει να έχει κανείς όλες τις εκδόσεις και να κάνει και αντιπαραβολή με την εγκυκλοπαίδεια 🙂

    @135 – 140 Δεν είναι σίγουρο ότι το δελτίο τύπου το έγραψε ο Αποστολάκης ο οποίος σε μια άλλη ζωή ήταν φυσικός και άρα ένα δυο πράματα παραπάνω πρέπει να τα ξέρει.
    Ούτε η γλώσσα μοιάζει δική του, τα ελληνικά του είναι πολύ σωστά και πολύ απλά, δεν χρησιμοποιεί φανταιζί όρους. Το ξέρω τον έχω κάμει παρέα.
    Φυσικέ παράσταση είναι, δεν είναι πέηπερ να ζητήσεις τεκμηρίωση κι υποσημειώσεις.

  145. physicist said

    145 in fine: Ως κείμενο που διαφημίζει μια παράσταση το έκρινα, σε αυστηρά γλωσσική βάση. Δεν βλέπω να ζήτησα πουθενά υποσημειώσεις ούτε και καταλαβαίνω το κύμα υπεράσπισης που ξεπρόβαλε επειδή ο Α. είναι καλό παιδί. Κι εγώ καλό παιδί είμαι. 😛

  146. sarant said

    145: Το επιτοίχιος μου φαίνεται κάπως εσωτερικού χώρου λέξη. Δεν ξέρω.

    Καλός είναι ο Αποστολάκης, γράφει εξαιρετικά τραγούδια, παρόλο που αρχικά δεν τον ήξερα γιατί έπεσε σε μια ρωγμή του χρόνου που δεν άκουγα τίποτα το καινούργιο -άκουσα όμως την Τίγρη που είναι αριστούργημα και από τότε τον παρακολουθώ. Αλλά έχει νομίζω κι αυτός μια τάση να μιλάει σαν αυθεντία για πολλά.

  147. @147α Εσωτερικού χώρου! 🙂 Μα ο κήπος παραπέμπει σε εξωτερικό χώρο ούτως ή άλλως.

    Νικοκύρη πιστεύεις το ή όχι κι εγώ από το σιντί που έχει την Τίγρη τον έμαθα. Είχα και τον ακροβάτη σε μια κασέτα γραμμένη από το Δεύτερο αλλά δεν ήξερα ποιανού ήτανε και σε εποχή χωρίς γούγλη τα πράγματα ήταν δύσκολα. Μάλιστα τον δίσκο μου το έκανε δώρο μια φίλη Θεσσαλονικιά όταν ήμουν στα εξωτερικά. Αποκάλυψη!
    Άμα τονε κάνεις παρέα θα δεις πως μια ολιά κουζουλός είναι, μα δεν έχει τη στόφα της αυθεντίας.

    @146 Ε, όχι και σε αυστηρά γλωσσική βάση Φυσικέ! Το «και τι τελικά θα απογίνουμε» έχει κανά λάθος και δεν το βλέπω; Η η πρόθεση να βάλουν ηλεκτρική στο Σύμπαν και να ρίξουν κανά σφουγγάρισμα; Με τις έννοιες της φυσικής πιάστηκες και ζήτησες και τη γνώμη μας. Ε, στην είπαμε. Αν δε διαβάσεις προσεκτικά το σχόλιό μου πουθενά δεν «υπερασπίζομαι» τον Αποστολάκη επειδή είναι «καλό παιδί». Που όχι μόνο είναι δηλαδή, αλλά είναι και λεβέντης και κάνει και καλή παρέα και παίζει εξαιρετικά και τραγουδάει επίσης. Αλλά δεν ενδιαφέρουν αυτά, διότι ξαναλέω, δεν πιστεύω ότι το κείμενο το έγραψε αυτός, επειδή α) είναι φυσικός και άρα ξέρει από καλό λάδι και β) τα ελληνικά του δεν μοιάζουν αυτά του κειμένου.
    Α, και επειδή έχεις βάλει ψηλά τον επιστημονικό πήχη, το ότι είσαι καλό παιδί αποδεικνύεται από κάπου ή πρέπει να σε πιστέψουμε sur parole; 😀

  148. physicist said

    #148. — Επιλεκτική, βέβαια, η ανάγνωσή σου, εκείνο το υπήρξε σου ξέφυγε, όσο για το να τακτοποιήσουμε λιγάκι το Σύμπαν, ε, από ύφος σκίζει. Πολλά από τα υπόλοιπα τα αποκάλεσα μπαρούφες, μεγαλοστομίες, ειδικά εκείνη η διαλεκτική σχέση μ’ έστειλε. Αλλά υποσημειώσεις δεν ζήτησα. Και βέβαια χαίρομαι που δεν το έγραψε ο ίδιος ο Α. το κείμενο.

    Όσο για το τελευταίο, έχω την έξωθεν καλή μαρτυρία ή μάλλον την είχα τελευταία φορά που κοίταξα. Λες να παράπεσε πουθενά; 😀

  149. @149 Τίποτα δε μου ξεφεύγει, αλλά εδώ κάνω παρέα με ανθρώπους που χρησιμοποιούν το διαρρέω, στο υπήρξε θα κολλήσω; Άσε που άλλο το ύφος και άλλο το λάθος, νομίζω δηλαδής.

    Αυτή την έξωθεν καλή μαρτυρία εγώ την ξέρω; έχουμε συστηθεί; ❓

  150. physicist said

    #150. Ναι, αλλά η αυστηρά γλωσσική κριτική αφορά και το ύφος, όχι;

    (Έξωθεν είναι, αν τη γνώρισες πουθενά δεν θάτανε από μένα, άλλος θα στη σύστησε.)

  151. Κωνσταντίνος said

    Καλησπέρα! Σκέφτηκα να απαντήσω για τους κρεμαστούς κήπους της Μαδρίτης, σε όσα σχόλια διάβασα δεν είδα αναφορά σε αυτό, εάν κάποιος έχει κάνει ας με συγχωρέσει. Στην ορολογία της μηχανικής, σε αυτή τουλάχιστον που μας δίδαξαν στο ΕΜΠ (και για την οποία υπάρχουν προφανώς αντιρρήσεις), το κατακόρυφο είναι απόλυτη έννοια και είναι η διεύθυνση της δύναμης του βάρους, ενώ το κάθετο είναι σχετική έννοια η οποία δείχνει κλίση 90 μοιρών ως προς κάποιο άλλο αντικείμενο. Άρα προτιμώ το «κατακόρυφοι κήποι».

  152. Εύκολο το να γελάμε με τα λάθη και την αμάθεια των άλλων, δύσκολο όμως να παραδεχτούμε ότι ζήσαμε μια ζωή πιστεύοντας σε λάθη. Πόσο άραγε να πεινάσαμε στη μελετημένη ζωή μας για να φτάσουμε στο να ονομάσουμε το λάθος ή την αμάθεια του άλλου ως δικό μας μεζεδάκι; Το δράμα ή η φτώχεια του λόγου του άλλου, χαρά δική μας, γεύμα. Κάτι τέτοια είναι που μας κάνουν να αισθανόμαστε ‘ανώτεροι΄. Αυτός είναι ο νέος πολιτισμός μας και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ σήμερα. Τα λάθη τα δικά μας συνήθως μόνο οι άλλοι μπορούν να τα δουν, έλα όμως που δεν μπαίνουν στον κόπο να μας τα λένε συχνά, μήπως και κάτι μάθουμε επιτέλους στη ζωή μας.

  153. Γς said

    153:
    Τα αποκαλούμε κατ ευφημισμό μεζεδάκια διότι δεν καταπίνονται δεν τρώγονται. Δεν προκαλούν την ευχαρίστηση των μεζέδων αλλά πίκρα. Μας στέκονται στο λαιμό, αυτά τα γλωσσικώς απαράδεκτα προς βρώση.
    Και φυσικά προκαλούν λύπη, διότι συνήθως (τουλάχιστον όσα επισημαίνονται εδώ) προέρχονται από ανθρώπους που μόνο αμαθείς δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει κανείς. Πόσο μάλλον όταν είναι και προκλητικά σερβιρισμένα.

  154. το μαργαριτάρι ίσως να είναι καλύτερος χαρακτηρισμός. το ότι το μεζεδάκι είναι κατ’ επεφημισμό με έκανε να νιώσω κάπως καλύτερα. οι λέξεις και οι μόδες των λέξεων αλλάζουν, και έχω μείνει πολύ πίσω. αυτή είναι δυστυχώς η μοίρα πολλών που δεν ζουν κοντά σε ελληνικές κοινότητες.

Σχολιάστε