Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς; (άρθρο του Gideon Levy)

Posted by sarant στο 21 Ιουλίου, 2014


Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Γάζα και ο αριθμός των νεκρών ολοένα ανεβαίνει. Χτες ήταν ματωμένη Κυριακή, η πιο ματωμένη μέρα του πολέμου, με πάνω από 100 νεκρούς, τους περισσότερους από τον βομβαρδισμό της συνοικίας Σατζάγια.

Παρά το γεγονός ότι χτες υπολογίσιμες απώλειες δεν είχε μόνο η μία πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συντριπτική υπεροχή του Ισραήλ. Εξίσου όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή τακτική δεν οδηγεί πουθενά.

Στο Ισραήλ είναι ακόμα λίγοι εκείνοι που το βλέπουν αυτό -ή ίσως «έχουν απομείνει λίγοι», μια και κάποτε ήταν αρκετά περισσότεροι όσοι υποστήριζαν έμπρακτα μιαν ειρηνική λύση. Και για το αραίωμα των γραμμών τους δεν φταίει μόνο η ισραηλινή δεξιά, αλλά κι εκείνοι που την έφεραν στην εξουσία με το μπαράζ τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων πριν από 20 χρόνια -όπως πάντα, τα δυο τέρατα ζουν συμβιωτικά και το ένα θρέφει το άλλο και του δίνει δικαιολογίες.

Ένας από τους λίγους στο Ισραήλ είναι και ο δημοσιογράφος Γκίντεον Λεβί (Gideon Levy). Χτες δημοσίευσε ένα άρθρο στη Χαάρετς, όπου λέει κάτι πολύ λογικό για τους 10 όρους της Χαμάς. Μετέφρασα πρόχειρα το άρθρο και το παρουσιάζω στα επόμενα.

Η μετάφραση είναι, ξαναλέω, βιαστική, οπότε αν έχει λαθάκια τα επισημαίνετε αδίστακτα.

Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς;

Αφού πούμε όσα έχουμε να πούμε για τη Χαμάς: ότι είναι φονταμενταλιστική· ότι είναι αντιδημοκρατική· ότι είναι απάνθρωπη· ότι δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ· ότι ανοίγει πυρ σε αμάχους· ότι κρύβει πυρομαχικά σε σχολεία και νοσοκομεία· ότι σκοπός της δεν είναι να προστατεύει τον πληθυσμό της Γάζας –αφού λοιπόν ειπωθούν, και σωστά, όλα αυτά, πρέπει να σταματήσουμε για ένα λεπτό και να ακούσουμε τη Χαμάς· μπορεί ακόμα και να τολμήσουμε να έρθουμε στη θέση της, ίσως ακόμα και να εκτιμήσουμε την τόλμη και την αντοχή που δείχνει ο ορκισμένος αυτός εχθρός μας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες.

Το Ισραήλ όμως προτιμά να κλείνει τ’ αυτιά του στα αιτήματα της άλλης πλευράς, ακόμα κι όταν αυτά τα αιτήματα είναι σωστά και συμφωνούν με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ. Το Ισραήλ προτιμά να χτυπάει τη Χαμάς χωρίς έλεος και χωρίς άλλον σκοπό πέρα από την εκδίκηση. Αυτή τη φορά, τούτο φαίνεται ολοκάθαρα: το Ισραήλ λέει ότι δεν θέλει να ανατρέψει τη Χαμάς –ακόμα και το Ισραήλ καταλαβαίνει ότι αν το κάνει αυτό θα φέρει τη Σομαλία στην πόρτα του– γιατί όμως τότε δεν θέλει να ακούσει τα αιτήματα της Χαμάς; Επειδή «πρόκειται για ζώα»; Ας πούμε ότι έτσι είναι. Όμως δεν πρόκειται να φύγουν, ακόμα κι αν το Ισραήλ πιστεύει κάτι τέτοιο, οπότε γιατί να μην τους ακούσουμε;

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν από την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ 10 όροι προκειμένου να συμφωνηθεί δεκαετής εκεχειρία. Μπορεί να έχουμε αμφιβολίες αν αυτά ήταν όντως τα αιτήματα των δύο συγκεκριμένων οργανώσεων, αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν σαν καλή βάση για μια συμφωνία. Ούτε ένας από τους όρους δεν είναι αβάσιμος.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απαιτούν ελευθερία για τη Γάζα. Υπάρχει πιο κατανοητό και δίκαιο αίτημα; Δεν υπάρχει τρόπος να τερματιστεί ο τωρινός κύκλος αίματος, και να μην έχουμε έναν καινούργιο γύρο σε λίγους μήνες, αν δεν το αποδεχτούμε αυτό. Καμιά στρατιωτική επιχείρηση, από αέρα, ξηρά ή θάλασσα, δεν θα δώσει τη λύση· μόνο μια ριζική αλλαγή στάσης απέναντι στη Γάζα μπορεί να εξασφαλίσει αυτό που θέλουν όλοι: την ησυχία.

Διαβάστε τον κατάλογο των αιτημάτων και σκεφτείτε ειλικρινά αν έστω κι ένα απ’ αυτά είναι άδικο: να αποσυρθούν οι δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού και να επιτραπεί στους αγρότες να καλλιεργούν τη γη τους μέχρι τον φράχτη των συνόρων· να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούμενοι είχαν απελευθερωθεί στην ανταλλαγή με τον Γκιλάντ Σαλίτ και μετά συνελήφθησαν ξανά· να τερματιστεί η πολιορκία και να ανοίξουν οι συνοριακές διαβάσεις· να ανοίξει ένα λιμάνι και ένας αερολιμένας που θα λειτουργούν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ· να επεκταθεί η ζώνη αλιείας· διεθνής εποπτεία στη συνοριακή διάβαση της Ράφα· να δεσμευτεί το Ισραήλ σε δεκαετή εκεχειρία και κλείσιμο του εναέριου χώρου της Γάζας στα ισραηλινά αεροσκάφη· να επιτρέπεται σε κατοίκους της Γάζας να επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ και να προσεύχονται στο τζαμί Αλ-Ακσά· να δεσμευτεί το Ισραήλ να μην παρεμβαίνει στην παλαιστινιακή πολιτική, όπως στο σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας· και να ανοίξει η βιομηχανική ζώνη της Γάζας.

Οι όροι αυτοί είναι μη στρατιωτικοί· τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξή τους είναι στρατιωτικά, βίαια και εγκληματικά. Αλλά η (πικρή) αλήθεια είναι πως όταν η Γάζα δεν εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κανείς δεν της δίνει σημασία. Κοιτάξτε τι έπαθε ο Παλαιστίνιος ηγέτης που αποφάσισε ότι φτάνει πια με τη βία. Το Ισραήλ έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστρέψει τον Μαχμούντ Αμπάς. Το καταθλιπτικό συμπέρασμα; Μόνο η βία φέρνει αποτελέσματα.

Ο τωρινός πόλεμος είναι πόλεμος που τον διαλέξαμε. Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή που η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες το Ισραήλ έπρεπε να απαντήσει. Αλλά, αντίθετα με την προπαγάνδα που πλασάρει το Ισραήλ, οι ρουκέτες δεν έπεσαν ουρανοκατέβατες από το πουθενά. Ας γυρίσουμε πίσω λίγους μήνες: η διακοπή των διαπραγματεύσεων από το Ισραήλ· ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία των τριών ιεροσπουδαστών, που είναι αμφίβολο αν είχε σχεδιαστεί από τη Χαμάς, μαζί με την παράτυπη σύλληψη και κράτηση 500 ακτιβιστών της· η παύση καταβολής μισθών σε εργαζομένους της Χαμάς στη Γάζα και η αντίθεση του Ισραήλ στην κυβέρνηση ενότητας, η οποία θα μπορούσε να φέρει τη Χαμάς στο πολιτικό πεδίο. Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά μπορούσαν να περάσουν χωρίς καμιά συνέπεια, πάσχει από αλαζονεία, αυταρέσκεια και τύφλωση.

Αίμα χύνεται σε τρομακτικές ποσότητες στη Γάζα –και σε μικρότερο βαθμό στο Ισραήλ. Χύνεται άδικα. Η Χαμάς δέχεται χτυπήματα από το Ισραήλ και ταπεινώσεις από την Αίγυπτο. Η μόνη πιθανότητα για μια πραγματική λύση βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση προς την οποία κινείται το Ισραήλ. Να ανοίξει λιμάνι στη Γάζα για να εξάγονται οι έξοχες φράουλές της; Για τους Ισραηλινούς η άποψη αυτή ακούγεται αιρετική. Για άλλη μια φορά, προτιμάμε το (παλαιστινιακό) αίμα από τις (παλαιστινιακές) φράουλες.

 

ΥΓ Στην προτελευταία παράγραφο το «παράτυπη σύλληψη / παράνομη κατακράτηση» αντιστοιχεί στο false arrest του πρωτοτύπου, που είναι όρος νομικός. Περιμένω απο τους δικηγόρους να μας πουν το ελληνικό αντίστοιχο.

206 Σχόλια to “Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς; (άρθρο του Gideon Levy)”

  1. nirevess said

    Καλημέρα
    Σωστά όλα αυτά, σωστό το περί δύο τεράτων, σωστή η καταδίκη της ισραηλινής δεξιάς και του εποικισμού, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Ακόμη και αν έβγαινε μια κυβέρνηση στο Ισραήλ διατεθιμένη να τα κάνει αυτά, και δεν δολοφονούνταν ο πρωθυπουργός, κάποιος από τη Γάζα θα έριχνε μια ρουκέτα, δυο ρουκέτες, τρεις ρουκέτες, και φτου κι απ’ την αρχή. Η περιοχή βρίσκεται σε φαύλο κύκλο, οι Άραβες δεν πρόκειται να αποδεχτούν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να σταματήσουν τον εποικισμό, οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να πάψουν να αντιμετωπίζονται σαν πρόβατα ΚΑΙ από την Χαμάς, οι ηγέτες της οποίας λέγεται ότι στους βομβαρδισμούς βρίσκονται μέσα σε οχυρά υπόγεια.

  2. BLOG_OTI_NANAI said

    Η πικρή αλήθεια είναι αυτή που λέει: ότι πράγματι, κάποιος πρέπει να κάνει πίσω. Βεβαίως, πρέπει να κάνει πίσω, με έναν τρόπο που να μην φαίνεται ότι νικήθηκε, διότι και αυτό ακόμα φέρνει άλλον κύκλο εκδίκησης. Και βεβαίως, όπως πάντα, σε πολεμικές συρράξεις των δυνατών με τους αδυνάτους, οι αδύνατοι για άμυνα, βάζουν τους πυραύλους τους σε κατοικημένες περιοχές (και αν οι κάτοικοι διαφωνήσουν το κάνουν με τη βία, και αν οι κάτοικοι θελήσουν να φύγουν δεν τους αφήνουν), και οι δυνατοί δεν χαμπαριάζουν και ρίχνουν ακόμα και σε γειτονιές. Οι αδύνατοι ελπίζουν ότι οι θάνατοι των πολιτών θα φέρει μαζί τους την κοινή γνώμη, όμως αν ο δυνατός εξυπηρετεί ευρύτερα συμφέροντα και συμμαχίες στην περιοχή και δεν ωφελεί η πτώση του, τότε ο αδύνατος θα είναι μια ζωή χαμένος ακόμα και με νεκρά μικρά παιδάκια. Οι παλαιστίνιοι είναι πολλαπλά άτυχοι στην υπόθεση τους.

  3. Ορεσίβιος said

    Μια μετριοπαθής φωνή από το Ισραήλ που σκοτώνει κυρίως αθώους. Από τους 9 νεκρούς σήμερα, οι 7 είναι παιδιά.

  4. Γλωσσολάγνος said

    Καλημέρα! Δύο επισημάνσεις από μένα:

    – Το «GiladShalit» (εκτός του ότι πρέπει να γραφτεί ως δύο λέξεις) νομίζω ότι είναι καλό, για λόγους συνέπειας, να μεταγραφεί στο ελληνικό αλφάβητο: Γκιλάντ Σαλίτ.
    – Δεν ξέρω αν τον τίτλο της εφημερίδας «Χααρέτς» έχει καθιερωθεί να τον τονίζουμε στη λήγουσα, πάντως ο τονισμός της στα Εβραϊκά είναι στο δεύτερο /α/, Χαάρετς. Σημαίνει «η γη» και, μεταξύ των Ισραηλιτών συγκεκριμένα, «η γη του Ισραήλ».

  5. Νέο Kid Στο Block said

    Νικοκύρη,το λινκ προς το πρωτότυπο άρθρο δεν δουλεύει. (404)

  6. Νώντας Τσίγκας said

    «Φουνταμνταλιστική» ίσως… (fundamentalism)
    Γιατί άραγε έχει επικρατήσει το φ[ο]νταμενταλισμός;

  7. Νώντας Τσίγκας said

    φουνταμενταλιστική…

  8. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.
    Το Ισραήλ, με την ακροδεξιά του πολιτική, άφησε μόνο δύο διεξόδους στους Παλαιστίνιους: Να γίνουν και αυτοί ακραίοι ή να εξαφανιστούν.
    Άλλωστε, η Χαμάς είναι εκλεγμένη κυβέρνηση στη Γάζα … όχι;

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις διορθώσεις.

    7: Δεν έχετε άδικο, αλλά έχει επικρατήσει το φον-

  10. Γλωσσολάγνος said

    Στα ιταλικά πάντως είναι fondamentalismo. Ίσως επιλέξαμε αυτή τη μορφή της λέξης γιατί, υποθέτω, ο φουνταμενταλισμός παραπέμπει εύκολα στη φούντα ή το φούντο και ηχεί κάπως αστείος.

    Φούντο και φόντο είναι κι αυτά από την ίδια λατινική ρίζα (fundus «βαθύς»), αλλά το πρώτο είναι πιο λαϊκό ενώ το δεύτερο πιο σικ.

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Δείξ’το μου, και θα το ξεχάσω. Πες το μου, και μπορεί να το θυμηθώ. Κάνε με μέρος του, και θα το καταλάβω!

  12. leonicos said

    Την είχα στημένη από το πρωί, και μόλις γύρισα το κεφάλι μου σχολιάσατε τουλάχιστο 11

  13. leonicos said

    Όντως 11

    Εγώ όμως ήθελα να βάλω κάτι για χτες.

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΑΚΗ

    @15 Αθεόφοβε, ωραία παρέμβαση, γιατί διήγημα δεν είναι. Μου φάνηκε δε σαν απάντηση σ’ εμένα, στο @14. Όντως τα μπερδεμένα βγάζουν κουτούς ή μάλλον αναδεικνύουν τους κουτούς.

    @21 Καταπληκτικό, ιδίως η τελευταία σου φράση

    Είναι πολύ άγριο πράγμα να σε παίρνουν στα σοβαρά

    Κλεμμένο από το λινκ του Νικ Νικόλας @58 “I would rather believe that cows can fly than that my brothers would lie to me.” The laughter ceased at that point

    @59 Το εντόπισε και ο Σερ Σαρ. Άρα είμαι καλός.

    Όλο αυτό θα το βάλω και στο σημερινό αλλά αφορά ΧΤΕΣ

    Ένας χάλιας είμαι.

  14. LandS said

    #8 Δεν νομίζω ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονταν την ακροδεξιά πολιτική του Ισραήλ για να γίνουν ακραίοι. Το πιο σωστό είναι να λέγαμε ότι το Ισραήλ έκανε ό,τι μπορούσε για να ανέβει το κύρος της Χαμάς στους Παλαιστίνιους και να επιβληθεί η ηγεμονία της Παλαιστινιακά εδάφη.
    Ο Λεβί το λέει καθαρά «Αλλά η (πικρή) αλήθεια είναι πως όταν η Γάζα δεν εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κανείς δεν της δίνει σημασία. Κοιτάξτε τι έπαθε [ο] Παλαιστίνιος ηγέτης που αποφάσισε ότι φτάνει πια με τη βία. Το Ισραήλ έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστρέψει τον Μαχμούντ Αμπάς». Μα και ο τρόπος που το Ισραήλ είχε επιτεθεί στον Αραφάτ και τη Φατάχ όταν «κινδύνεψε» να ελεγχθεί η επέκταση της Χαμάς δείχνει ότι, στη πραγματικότητα ήθελαν τη Χαμάς στην ηγεσία του εχθρού ως «ηθικό έρεισμα» για να τον εξαφανίσουν από προσώπου γης.

  15. leonicos said

    Και περί Χαμάς τώρα.

    Ξέρω ότι μου την έχετε στημένη.

    Βέβαια θα ξέρετε κι εσείς ότι δεν υπάρχει μόνο η Χαμάς. Υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις, γνωστές και άγνωστες, με τους ίδιους σκοπούς και με τα ίδια μέσα.

    Όπου υπάρχει καβγάς, αυτό σημαίνει πως δεν έχει μόνο ο ένας δίκιο αλλά και οι δύο, στο μέτρο του ο καθένας.

    Το πρόβλημα είναι αλλού. Αν μου δώσεις ένα χαστούκι, θα σε συγχωρήσω. Αν μου σκοτώσει το παιδί ή τον αδελφό, όχι!

    Το αίμα που χύνεται και από τις δυο πλευρές, χύθηκε και πάει. Αλλά το μίσος δεν σβήνει ποτέ, Δυστυχώς η εμπλοκή και των δύο μερών παράγει μίσος. Σκεφτείτε τι έπρεπε να συμβεί εδώ στην Ελλάδα για να δούμε τον βούλγαρο ή τον αλβανό με καθαρό μάτι. και δεν υπήρχε τόσο αίμα ανάμεσά μας, τουλάχιστο που να το θυμόμαστε εμείς.

    Αλλά, συγχωρήστε με,αβραιόφωνοι και αραβόφωνοι μάρτυρες του Ιεχωβά κάνουν κοινές συναθροίσεις και συνελεύσεις. Και διώκονται και από τις δυο πλευρές των πιστών στο Θεό της Ειρήνης. Οι ψευδοπιστοί πάντα θα πολεμούν για το θεό τους.

  16. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Το Ισραήλ είναι κράτος με ημερομηνία λήξεως, η οποία ημερομηνία, είναι αντίστοιχη με την ημερομηνία λήξεως του πετρελαίου, ως πρώτης και ουσιαστικά αναντικατάστατης ύλης παραγωγής ενέργειας. Όταν επιτευχθεί συμφέρουσα παραγωγή ενέργειας απο πυρηνική σύντηξη, (και κυρίως ελεγχόμενη απο συγκεκριμένα κράτη) δεν θα εξυπηρετεί κανένα σκοπό της οικονομικής ελίτ που εξουσιάζει τον πλανήτη, και θα αφεθεί στην τύχη του, που αν κρίνουμε απο την τωρινή συμπεριφορά του, μάλλον θα είναι μαύρη. Πότε θα είναι αυτή η ημερομηνία; μεταξύ 20 και 50 χρόνια απο τώρα, αν και το πιθανότερο είναι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχουν αλλάξει κατα πολύ τα παγκόσμια σύνορα των κρατών, ο ελέφαντας στο δωμάτιο που λέγεται αμερικανκή οικονομική χρεοκοπία, δεν γίνεται να αγνοείται συνέχεια, κάποτε θα αντιληφθούν όλοι την ύπαρξή του, είδομεν.
    Κατα τ΄άλλα, απ΄όπου πέρασαν οι Εγγλέζοι, άφησαν την διχόνοια και την διαίρεση, ΤΥΧΑΙΟ;

  17. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  18. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    15 – Απο την στιγμή που κανένας πιστός, δεν αποδεικνυει την ύπαρξη του «αληθινού» θεού που πιστεύει, όλοι οι πιστοί, ψευδοπιστοί είναι.

  19. LandS said

    15
    Έχει κάποιο δίκιο ο Λεό που περιμένει να «του τη πέσουμε». Αν ήταν Άγγλος ή Αμερικάνος δεν θα δίναμε και μεγάλη σημασία στο ότι είναι Εβραίος για να αξιολογήσουμε την άποψή του για το τι γίνεται εκεί κάτω. Είναι όμως Έλληνας και, ως εκ τούτου, πρόχειρα διαθέσιμος για να ξεσπάσουμε πάνω του.
    Όχι όλοι μας βέβαια, σ’αυτό το ιστολόγιο, αλλά γενικά μιλώντας.
    Αρχίζω:
    Και συ ρε Λεό, ούτε ΣΥΡΙΖΑ να ήσουν. Ολόκληρο κατεβατό χωρίς μια ξεκάθαρη καταδίκη!

  20. spiral architect said

    @14: Λάντζ, προφανώς όσο δεν τους ενοχλεί η Χαμάς με κάθε τύπου πολεμικά πλήγματα κανένας απ’ το Ισραήλ δεν (φαίνεται να) νοιάζεται. Όμως με τους συνεχείς επ-οικισμούς, την κατασκευή τειχών και σημείων ελέγχου και το συνεχή στραγγαλισμό -οικονομικό και χωρικό- των Παλαιστινίων λογικό είναι ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίζει παντός είδους αντιδράσεις. Κάποτε ήταν οι σφεντόνες της Ιντιφάντα, έπειτα ήρθαν τα ελαφριά όπλα της Φατάχ και μετά τα βαριά της Χαμάς και των συν αυτή.
    Ε, όσο και να το κάνουμε η δράση φέρνει αντίδραση. 🙄

  21. qq said

    Λέει η Χαμάς τι ζητά. Τι δίνει για αυτά? Πια τα αιτήματα του Ισραήλ. Ένα και μοναδικό. Τα εξής τρία. Να σταματήσουν να σκάβουν σήραγγες στη γη. Να σταματήσουν να ρίχνουν ρουκέτες. Να σταματήσουν οι καμικάζι. Και κυρίως. Να τους αναγνωριστεί δικαίωμα ύπαρξης. Και όταν κατά λάθος κάποιοι σκοτώσουν κάποιους, να κινήσουν γέες και ουρανούς να τους βρουν. Τι στο διάλολο, μια χούφτα γη είναι, οι πάντες γνωρίζονται με τους πάντες και δεν ξέρουν ποιοι δολοφόνησαν τους τρεις νεαρούς. Εκτός αν όλα αυτά είναι εσκεμμένα στο σενάριο. Εμείς θα σκοτώσουμε τρία παιδάκια, αυτοί θα στείλουν τα βομβαρδιστικά, εμείς θα κλαίμε για την άδικη κοινωνία που υπάρχει το απάρτχαιντ.

  22. ΠΑΝΟΣ said

    Δεν το ξέρω σε βάθος το θέμα,βρήκα αυτό στο ίντερνετ.
    http://www.kathimerini.gr/776917/article/epikairothta/kosmos/enantioi-sthn-kyvernhsh-e8nikhs-synaineshs

    Και κάτι άλλο.Έφυγε απ’ τη ζωή ο θαυμάσιος Μπάμπης Γκολέμας.Ένας υπέροχος άνθρωπος.Τον είχα γνωρίσει.Είχε θετική άποψη στο να εκδόσει το πρώτο βιβλίο μου η Σύγχρονη Εποχή.Δεν τον εκτιμώ όμως γι αυτό,αλλά για όλα τ’ άλλα.Η κηδεία του,βέβαια,θα είναι πολιτική.Εννοείται.Καλό του κατευόδιο στην ανυπαρξία.

  23. Νέο Κid said

    Τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής Λάμπρο σε 50 χρόνια όχι μόνο δεν θα έχουν εκλείψει, αλλά θα είναι μάλλον και περισσότερα! Παραμυθάκι το «πετρέλαιο που τελειώνει». Ρώτα και τον σούπερ ειδικό Μάικολ δη φράκιν Νικολάου, αν δε με πιστεύεις. (ΠΡΟΣΟΧΗ στο ρ εντός του «φράκιν»! Είναι εκ των ούκ άνευ.) 🙂

  24. sarant said

    22: Ναι, κι εγώ τον είχα γνωρίσει. ήταν υπέροχος.

  25. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Βομβαρδίζω, άρα υπάρχω. Αν η τρομοκρατία συνίσταται στην σύνδεση της βίας με επικοινωνιακούς σκοπούς, ως αιματηρή δημοσιογραφία, στο μέτρο που το Ισραήλ ανταλλάσσει βομβιστικά μηνύμστα κι όχι πραγματιστικούς σκοπούς, ασκεί μια δική του τρομοκρατία. Το αδιέξοδο το έχουν ήδη εννοήσει και πολλοί Ισραηλινοί, όπως ο Λεβύ.

  26. Νέο Kid Στο Block said

    16. Α συγγνώμη! Tώρα πρόσεξα πως μιλάς για αντικατάσταση υδρογονανθράκων από πηρυνική φιούζιον… περσινά ξινά σταφύλια. Αλλά και φρέσκα να γίνουν πώς και γιατί «θα αφεθεί στην τύχη του»;

  27. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    23 – Κίντ δεν είπα οτι θα τελειώσει το πετρέλαιο, για αλλαγή ύλης και τρόπου για την παραγωγή ενέργειας είπα, και κυρίως για τον έλεγχό της απο συγκεκριμένα κράτη. Πετρέλαιο υπάρχει τόσο πολύ στον πλανήτη, που επαρκεί άνετα για τα επόμενα 200 χρόνια. Το πρόβλημα έγκειται στο οτι βρίσκεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, και δεν μπορεί αν ελεγχθεί κεντρικά, άσε που «φυτρώνει» και σε αχώνευτες χώρες. Το παραμύθι οτι τελειώνει, πέραν του οτι εξυπηρετεί την χρηματηστηριακή κερδοσκοπία, εξυπηρετεί και το άλλο μεγαλύτερο παραμύθι της πράσινης ενέργειας. Ρώτα τον Spiral επ΄αυτού, θα σε κατατοπίσει καλύτερα απο μένα.

  28. Μαρία said

    Γάζα: μια επαρχία της ανθρώπινης απελπισίας


    Το άρθρο του Λεβί της 17/7 με τίτλο
    «Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στη Γάζα; Να σκοτώσει Άραβες.»

  29. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    26 – Η απάντηση βρίσκεται στον λόγο δημιουργίας του, και ποιό σκοπό εξυπηρετεί αυτή, όταν εκλείψει ο σκοπός, για ποιό λόγο να το συντηρούν οι αγγλοσάξονες, που δεν τους λές και ψυχοπονιάρηδες.

  30. LandS said

    20. Μα για να συνεχίσει την επέκταση του εποικισμού, και την εξασφάλιση Εβραϊκής πλειοψηφίας εντός των συνόρων του (θάλεγα ζωτικού χώρου, αλλά άσε), το βολεύει η ακραία Χαμάς στην ηγεσία των Παλαιστινίων. Για αυτό και υπονόμευσε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες μετριασμού της στάσης των Παλαιστινίων. Όταν οι παππούδες των παιδιών που σκοτώθηκαν προχτές την ώρα που έπαιζαν μπάλα, έχουν γεννηθεί στο ίδιο στρατόπεδο προσφύγων, τα πράγματα παίρνουν το βίαιο δρόμο μόνα τους.

  31. Νέο Kid Στο Block said

    29. Δεν συμφωνώ πως ο λόγος δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ ήταν οικονομικός ,ούτε βεβαίως το «συντηρούν οι «αγγλοσάξονες». Για να πώ την αλήθεια,και με συγχωρείς μην το πάρεις προσωπικά, μού ακούγεται το ίδιο συνομοσιωλογικά ηλίθιο με το διαδεδομένο «Οι Αμερικάνοι γκρεμίσαν μόνοι τους τους πύργους σκοτώνοντας 3000 πολίτες τους, για να βαρέσουν με «αιτιολογία» την Αλ κάιντα».

  32. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Ο λόγος δημιουργίας του Ισραήλ πλέον Λάμπρο είναι το Άουσβιτς.

  33. Νέο Kid Στο Block said

    32. ?

  34. ππαν said

    Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, μεταξλυ άλλων, για την εθνογένεση στην Ελλάδα και το Ισραήλ είναι του Anthony D. Smith, το Chosen peoples.
    Διάβσα σήμερα το πρωί ένα άρθρο του Άλη Γαβριηλίδη που συγκρίνει Ελλάδα και Ισραήλ και είναι καπως, πώς να το πω, προκλητικό αλλά στο δεύτερο μέρος ενδιαφέρον ως ματιά. Αυτό είναι μια πρόσκληση στον Χασάπη να εμφανιστεί 🙂

  35. Εαμοβούλγαρος said

    Πολύ καλή η επιλογή του άρθρου, αλλά πρέπει να ξέρετε πως στο Ισραήλ κάτι τέτοιοι δημοσιογράφοι σαν τον Γεδεών Λεβή θεωρούνται περιθωριακοί και όλοι οι Ισραηλινοί (που δηλώνουν κατά 95% Σιωνιστές) τους χλευάζουν. Οι Ισραηλινοί δεν είναι σκληροί μόνο εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά και εναντίον της Αριστεράς. Απόδειξη ότι η Αριστερά του Ισραήλ είναι περιθωριακή (κάτω του 4%) και αποτελείται βασικά από Άραβες το γένος.

    Πάντως, κακά τα ψέματα κι ας μην αρέσει σε εμάς τους αριστερούς: Οι Εβραίοι μεταξύ Ιησού Χριστού και Θουκυδίδη έχουν επιλέξει Θουκυδίδη (η δύναμις της Ισχύος, ή ο Νόμος της Ζούγκλας, αν θέλετε), γι’ αυτό και προοδεύουν διαρκώς. Εμείς εδώ έχουμε επιλέξει Ιησού Χριστό, γι’ αυτό οδεύουμε ολοταχώς προς την εξαφάνιση: «Εγώ δε λέγω υμίν μη αντιστήναι τώ πονηρώ· αλλ όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην·» (Ματθ. 5,39),
    «…τώ τύπτοντί σε επί την σιαγόνα πάρεχε και την άλλην, και από τού αίροντός σου το ιμάτιον και τον χιτώνα μη κωλύσης» (Λουκ. 6, 29).

    Και κάτι τελευταίο: Η εφημερίδα «Χααρέτζ» θεωρείται ακροαριστερή στο Ισραήλ (κάτι σαν την δική μας την παλιά «Ελευθεροτυπία») και δημοσιεύει συχνά τέτοια φιλοπαλαιστινιακά άρθρα. Άλλωστε από την «Χααρέτζ» προέκυψε η θεωρία συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ότι και καλά οι Εβραίοι της Νέας Υόρκης ειδοποιήθηκαν να μήν πάνε για δουλειά εκείνη την ημέρα

  36. Ππαν, εδώ δεν εμφανίστηκε ο Χασάπης μας στο άρθρο για τη Βαρντάρσκα Μπανοβίνα μ’ όλη την τροπή που (αναπόφευκτα) πήρε η συζήτηση, θα εμφανιστεί εδώ;

  37. Νώντας Τσίγκας said

    Υπάρχει κάποιος που ισχυριζεται πιο πανω ότι «το Ισραήλ έχει ημερομηνία λήξεως». Kάποιοι επίσης -όχι ιδιαίτερα Δημοκράτες ή με σεβασμο στα ανθρωπινα δικαιιώματα- του αραβικου κόσμου ισχυρίζονται πως «θα τους πετάξουν στη θάλασσα τους Εβραίους!!!» (όπως παλιότερα κάπποιοι άλλοι στο στόμα του κρεματορίου…) .
    και ερωτω: Που θα (πρέπει να) πάνε κατα τη γνώμη του οι Εβραίοι;
    Αυτή η γη δεν ανήκει και στα τεκνα του Ισραήλ;

  38. ππαν said

    36: την πήρα είδηση την συζήτηση αργά και τώρα ψάχνω ευκαιρία να τη διαβάσω αλλά μου φαίνεται βουνό. Τα ίδια ειπωθηκαν; Και λες δεν εμφανίστηκε ο Χασάπης; Είναι καλά, γνωρίζουμε;

  39. ππαν said

    37: Και να μην ανήκει στα τέκνα του Ισραήλ ανήκει οπωσδήποτε σε αυτούς που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν εκεί. Αυτό είναι ένα από τα κυρια προβλήματα εξάλλου, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να πάψει να υπάρχει -επιθυμία που ακφράζεται από πολλές πλευρές- όπως δεν μπορούν να πάψει να υπάρχει η Ελλάδα ή η Τουρκία ή η Γαλλία κλπ. Το πολύ πολύ να διαμελιστούν-μακριά από μας-.

  40. sarant said

    33: Κακογραμμένο: ήταν.

    35: Κατά καιρούς η αριστερά είχε πολύ μεγαλύτερη δύναμη στο Ισραήλ. Όσο για την θεωρία συνωμοσίας, δυσκολεύομαι να το πιστέψω -έχετε κάποιο λινκ;

  41. Μαρία said

    34
    Να διαβάσεις κι αυτό το τουβλάκι.
    http://www.lafabrique.fr/catalogue.php?idArt=48

  42. qq said

    Κάποτε στο Ισραήλ υπήρξε μόνο αριστερά. Τι είναι τα κιμπούτζ. Οι πρώτοι έποικοι που οργανώθηκαν σε κιμπούτζ. Από κει και ο μίσος της (ρώσικης και ρωσόφιλης) αριστεράς. Ζήλια που τα κατάφεραν και ζήλια που τους πήραν τη δόξα. Ενώ η κεντροευρωπαϊκή αριστερά τηρεί άλλη στάση. Οσο για την ημερομηνία λήξης, σκέτος νέτος αντισημιτισμός. Ένα απέραντο κρεματόριο έχουν στο νου τους, αλλά ντρέπονται να το πούνε.

  43. spiral architect said

    @40β: Κακά τα ψέμματα Νίκο, η (όποια) αριστερά στο Ισραήλ είναι μειοψηφία του κερατά. Δημοσιογράφοι σαν το Λεβί ή/και συγγραφείς σαν τον Άμος Οζ όσο και να προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιθέσεις μεταξύ των εθνοτήτων, παίρνοντας ουμανιστικές θέσεις, καταλήγουν τελικά να είναι δακτυλοδεικτούμενη μειοψηφία σε ένα -εν τέλει- στρατοκρατούμενο κράτος. Οι Ισραηλινοί κληρωτοί στρατιώτες που σκοτώνουν και σκοτώνονται, είναι παιδιά 19-20-21 ετών, που όταν τελειώσουν την υποχρεωτική θητεία τους παραμένουν στην εφεδρεία (ουσιαστική) μέχρι και τα πενήντα τους. Όλοι τούτοι λοιπόν, κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι δύσκολο να αποδεχθούν ειρηνιστικούς-ουμανιστικούς λόγους, γραπτά και πολιτικές τοποθετήσεις, καθότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι, μπορεί να φύγουν απ’ το σπίτι τους το πρωί και να μη γυρίσουν τ’ απόγεμα και όχι γιατί είχαν μια μετωπική με τ’ αυτοκίνητό τους. 😦

  44. ππαν said

    Έχω ταξιδέψει στο Πούσκαρ, μια ιερή πόλη της Ινδίας, πανέμορφη, δίπλα σε μια λίμνη κλπ. Είναι γεμάτοι χίπηδες, εντελώς παλιάς κοπής peace and love, αλλά πιτσιρικάδες. Η μεγάλη πλειοψηφία, από όσους και όσα είδα (ταμπέλες στα μαγαζιά κλπ) είναι Ισραηλινοί/ες πιτσιρικάδες που έρχονται μετά τη στρατιωτική τους θητεία.

  45. qq said

    Αν υπάρχει κάτι που θαυμάζω, είναι τα κιμπούτζ. Τίποτα άλλο. Γι αυτό το λόγο και μόνο θαυμάζω και τους εβραίους.

  46. kikidemontparnasse said

    Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση ότι το Ισραήλ υπάρχει λόγω του Ολοκαυτώματος. Και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το δίκαιο.
    Ο αντισημιτισμός έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, το αποκορύφωμα ήταν το Ολοκαύτωμα κι επειδή οι καιροί είναι ακόμα επικίνδυνοι, καλό θα ήταν να το θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι κάθε οργανωμένο κράτος έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Σε ποιά άλλη περίπτωση αμφισβητείται αυτό τόσο έντονα;
    Όσο για τα πετρέλαια και τα όποια συμφέροντα φαντάζεται κανείς, θα συμφωνήσω ότι είναι στη σφαίρα της συνομωσιολογίας -κλασσικός αντισημιτικός μηχανισμός.
    Για τους επικοισμούς, τις τακτικές της χαμάς κλπ ειπώθηκαν αρκετά πράγματα. Να μην ξεχνάμε όμως ότι οι εβραίοι ήταν ανεπιθύμητοι από την αρχή στην περιοχή, ακριβώς γιατί ήταν εβραίοι…
    Και μια παράκληση: να είμαστε προσεκτικοί με τους όρους που χρησιμοποιούμε. Να μιλάμε για ζωτικό χώρο αναφερόμενοι στις τακτικές του ισραήλ είναι ντροπή γι αυτόν που το λέει και προσβολή για τα θύματα του ναζισμού. Τέτοιου είδους σχετικοποιήσεις έπαιξαν και παίζουν ακόμα το ρόλο τους στην άνοδο της ακροδεξιάς και του αντισημιτισμού (υπήρξε πτώση, άραγε, ποτέ; ) στην ευρώπη.

  47. Pedis said

    Η άκρως αμυντική στάση του Λεβύ είναι σαφής ένδειξη της διάβρωσης του πληθυσμού από την προπαγάνδα του ρατσισμού και του μιλιταρισμού στη «μοναδική δημοκρατία» της Μέσης Ανατολής (όπως βλογάν τα γένεια τους εκείνοι που είναι περήφανοι να ζουν σε «δημοκρατικό» κράτος χωρίς Σύνταγμα!!).

    Ο Λεβύ, όταν χρησιμοποιεί σχήματα λόγου που παραπέμπουν σε «ίσες αποστάσεις», το κάνει για να βρει ανοιχτά αυτιά μεταξύ των πάμπολλων κρετίνων στη χώρα του. Όχι πώς δεν υπάρχουν πλέον παντού … κρετίνοι. Αλλά είναι εκνευριστικό όταν τους συναντάς εδώ κι εκεί στην ελληνική μπλογκόσφαιρα είτε με προσωπείο Indy-αναρχικών είτε με προκάλυμμα τη φιλελεύθερη χριστιανική αρετή (οξύμωρον).

  48. Νώντας Τσίγκας said

    43@ ενω η αριστερα σ’ όλο τον κόσμο κανει θραυση αυτόν τον καιρό…

    γιατί όμως δε τολμαμε να το πουμε;… Οι Εβραίοι εφηυραν την»Επανάσταση» και την Προοδο!!!
    Η ιστορία του πνευματος- αρχιζοντας απο τον Σπινόζα – και του «Δυτικού» πολιτισμού,η διανόηση (βλ. Τρόσκι, Βαλτερ Μπενγιαμιν κλπ), η μουσικη, η λογοτεχνία , η επιστήμη κλπ φερουν τη σφραγίδα τους… Οτι πιο προχωρημένο έζησε ο κόσμος ίσως τους το οφείλει (εκτός απο την αιώνια «συγγνώμη»!!!).

    Το ότι οι επικεφαλης του κρατους στέκονται συχνά αντιδραστικοί, στενοκέφαλοι και αφόρητα «ακροδεξιοί» δε μου λέει τίποτε για τους Ισραηλινους (οπωςδεν μου λέει για την Ιταλία που νιφτηκε έναν Μπερλουσκόνι, την Ελλάδα έναν Κωστακη, την Γαλλια έναν Ολάντ… κ.ο.κ.).

    Στο Ισραήλ αντιπαλεύουν -δεν έπαψαν ποτέ- ζωηρά δυνάμεις προόδου και αντίδρασης. Το αντίπαλον δεος απέναντι γέρνουν διαρκως την παλαστγγα υπερ των δευτερων… Αποδειξη τα φρικτα τωρινά γεγονότα…

  49. ππαν said

    Ο Ολάντ, ισάξιος του Μπερλουσκόνι, του Κωστάκη και του Νετανιάχου; 🙂 Γιατί όχι και του Πούτιν, μόνο αυτήν την απορία έχω. Ο άνθρωπος απογοήτευσε όσους περίμεναν πολλά ή έστω κάτι από αυτόν, αλλά λίγο μέτρο να έχουμε

  50. Νώντας Τσίγκας said

    49@ H Γαλλια έχει ενα ανοικτό πολεμικό μέτωπο στην Αφρικη Mαλι] αν δεν απατώμαι (όχι και τόσο δικαιο…)

    Hλπιζα όμως πως βλέπετε την απλή αντιδιαστολή που κάνω -όχι εξομοιώνοντας τους » ηγέτες» μα θέλοντας να πω ότι οι πολιτικές των Κρατών που ακολουθούνται συνήθως συμβαίνουν ερημην των λαών τους σ΄αυτό το έιδος αντιπροσωπευτικης δημοκρατίας που ζούμε…

    ΥΓ. Και του Πούτιν βεβαίως (μα …τί νόμισες;)

  51. Αν κρίνω από το σόι μου στο Ισραήλ, δεν είναι και τόσο ερήμην τους η πολιτική του κράτους. 😦

  52. ππαν said

    Για την αριστερά -και τη δεξιά- στο Ισραήλ μου φαίνεται ενδιαφέρον αυτό: https://files.nyu.edu/ag1796/public/Research_files/voting.pdf

  53. Σχολιαστής said

    μισαλλοδοξία η [misaloδoksía] O25 : εχθρότητα και συνεπώς έλλειψη ανοχής για κάθε αντίθετη άποψη, θεωρία και ιδίως ιδεολογία: Θρησκευτική / εθνική / πολιτική ~. O Mεσαίωνας, εποχή αμάθειας και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. [λόγ. μισαλλόδοξ(ος) -ία]
    (από το Λεξικό Τριανταφυλλίδη)

  54. LandS said

    32 & 46 Δεν συμφωνώ ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε λόγω Ολοκαυτώματος. Το Σιωνιστικό κίνημα προϋπήρχε και η μετανάστευση Εβραίων προς την Παλαιστίνη (με σκοπό τη δημιουργία κράτους) είχε ξεκινήσει πολύ παλαιότερα. Ίσως, χωρίς το ολοκαύτωμα, να έπαιρνε «λίγο» παραπάνω χρόνο. Ίσως να γινόταν κάτω από λιγότερη πίεση και λιγότερα αισθήματα ενοχής, ίσως να γινόταν πιο οργανωμένα, ίσως, ίσως,ίσως, αλλά θα γινόταν. Να γίνω ακραίος, τότε να ρίξει ένα Ολοκαύτωμα ο Νετανιάχου στους Παλαιστίνιους, μια Τελική Λύση τέλος πάντων, για να έχουμε να λέμε εξήντα χρόνια μετά «την ύπαρξή της η Παλαιστίνη την οφείλει στη Γάζα».
    Όσο αφορά τα περί αποφυγής εκφράσεων περί «ζωτικού χώρου», πρώτον την απέφυγα με τον τρόπο μου. Δεύτερον δημιούργησε λιγότερο αντισημιτισμό από ότι η με ένοπλους κατσαπλιάδες καταπάτηση και ανέγερση οικισμών σε αμφισβητούμενης κυριότητος περιοχές όπως η Δυτική Όχθη. Τρίτον είναι και ο τρόπος που ο Νετανιάχου δικαιολογεί στους Αμερικάνους την άρνησή του να σταματήσει τους εποίκους. Αλλά είναι και το «ερώτημα» που τελειώνει ένα σχόλιο λίγο παραπάνω από το 46. «Η γη αυτή δεν ανήκει στα τέκνα του Ισραήλ; » και είναι ο ορισμός του Σιωνισμού. Έτσι τουλάχιστον λένε τα λεξικά.

  55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    31- Κίντ μακριά απο μένα οι συνομοσιολογίες, πάντα πίστευα οτι οι περισσότερες εξηγήσεις είναι απλές, αρκεί να χρησιμοποιείται η λογική. Ο λόγος της δημιουργίας όλων των κρατών, ήταν είναι και θα είναι πάντα οικονομικός, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει αυτό το οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί στον πλανήτη τα τελευταία 150 με 200 χρόνια. Τα κράτη έθνη είναι τραπεζικό δημιούργημα για τον καλύτερο οικονομικό έλεγχό τους, ούτε μυστικό είναι, ούτε συνομοσιολογικό, ολοφάνερο είναι, δεν το κρύβουν άλλωστε. Πέρα απο τα κράτη του συμβουλίου ασφαλείας, δεν υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη, ακόμα και η Γερμανία, δεν έχει δικό της σύνταγμα, έχει στο έδαφός της την μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ με κάπου 50,000 άτομα (αν δεν είναι κατοχή αυτό τι είναι;) και δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μεταξύ τους απο τον β΄π.π, ομοίως και η Ιαπωνία. Το αν το συντηρούν ή όχι, κι αυτό ολοφάνερο είναι δεν έχει να κάνει με συνομοσιολογίες, ρίξε μια ματιά στην οικονομική βοήθεια που παίρνει απο τις ΗΠΑ, πέρα απο την πλέον προηγμένη εξοπλιστική ενίσχυση, χώρια τα πέρα απο κάθε λογική βέτο υπέρ του στον ΟΗΕ, χωρίς αυτά μπορεί να σταθεί απέναντι στους Άραβες; Και για ποιό λόγο το κάνουν αυτό οι αγγλοσάξονες, για την ψυχή του των γονιών τους ή για τον έλεγχο της πετρελαιοφόρου περιοχής, χωρίς την δική τους παρουσία που τους στοιχίζει πανάκριβα; (βλέπε Ιράκ).
    Όσο για τους πύργους στις ΗΠΑ, δεν τους έριξαν οι ίδιοι οι αμερικανοί, αλλα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι γνώριζαν τι θα γίνει, και άφησαν το γεγονός να εξελιχθεί. Δύο είναι οι λόγοι κατα την γνώμη μου που δικαιολογούν αυτή την άποψη, α΄ είναι αδύνατο να πέσει οτιδήποτε πάνω στο πεντάγωνο πόσο μάλλον ιπτάμενο και δη επιβατικό αεροπλάνο. β΄ εσύ σαν μηχανικός πώς εξηγείς την κατακόρυφη κατάρευση των πύργων μέχρι την βάση, ήταν αρκετό το βάρος των δέκα είκοσι ορόφων; εγώ σαν καταστροφέας του στρατού, με πολύ καλή γνώση στα εκρηκτικά, το δικαιολογώ μόνο με ελεγχόμενες εκρήξεις, σαν οικοδόμος, όσους μηχανικούς κι αν ρώτησα, μου είπαν οτι στατικά δεν μπορεί να συμβεί τέτοια κατάρευση σε τέτοιες ενισχυμένες δομές. Αν έχεις κάποια άλλη λογική εξήγηση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να την δεχτώ.

    32 – Το Άουσβιτς ήταν η συγκινησιακή αφορμή Νίκο, τα πετρέλαια και ο έλεγχος της περιοχής η αιτία, το Ισραήλ είναι ο χωροφύλαξ των αγγλοσαξόνων εκεί. Άλλωστε για το Άουσβιτς όλοι ήξεραν και κυρίως ο Πάπας, το είπε και ο Γαβράς στην ταινία του Μηδέν, κάπως ανώδυνα βέβαια.

    37 – Αγαπητέ μου δεν είμαι κατά της υπάρξεως του Ισραήλ, ούτε υπέρ των Παλαιστινίων, και εξηγώ τους λόγους (κατα την γενικώς ασήμαντη άποψή μου) για την ημερομηνία λήξεως. Φυσικά και ανήκει αυτή η γή καί στα τέκνα του Ισραήλ, αλλα το ίδιο δεν ανήκει και στα τέκνα της Παλαιστίνης; Σε αντιστοιχία, και η κυπριακή γή ανήκει και στους τουρκοκυπρίους, η Κερύνεια σε ποιόν ανήκει κατα την γνώμη σου;

  56. Μαρία said

    44
    Σχετικό «το φλιπάρισμα» του Σαμίρ, που είδα το ’08 στο φεστιβάλ.
    http://www.yoavshamirfilms.com/#!flipping-out/cno0

  57. ππαν said

    Ναι, αλλά ο σιωνισμός δεν είναι το απόλυτο κακό, είναι η ιδεολογία που υποστηρίζει την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Μου φαίνεται λίγο παράλογο να χρησιμοποιείται ο όρος «αντισιωνισμός» ως κάτι θετικό, εκτός κι αν όλοι αυτοί που συντάσσονται με αυτόν θέλουν την κατάργηση του Ισραήλ.

  58. ππαν said

    Και, σε συνέχεια του 57, καθώς δεν είχα διαβάσει τα ενδιαμεσα σχόλια, ο σιωνισμός προϋπήρχε του Β΄παγκοσμίου πολέμου. Είναι μετασχηματισμός του αισθήματος θρησκευτικής κοινότητας σε εθνική συνείδηση, με χρήση πολλών θρησκευτικών συμβόλων και μύθων, πχ της Γης του Ισραήλ κλπ. Όπως έγινε εδώ και σε μας, τους Έλληνες/Ρωμιούς, όπως θέλετε, και όχι μόνο σε μας. Οι ορθόδοξοι Εβραίοι είναι αντισιωνιστές με τον ίδιο τρόπο που το Πατριαρχείο ήταν αντίθετο στην επανάσταση του 1821.

  59. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    52: Ενδιαφέρον φαίνεται αλλά τεράστιο!

  60. ππαν said

    Το έβαλα για τους διαβαστερούς που δεν βολεύονται στα γαλλικά. Αλλιώς για μένα την τεμπέλα και τους φίλους μου, εδώ : http://www.slate.fr/story/90051/israeliens-menaces-roquettes-hamas-votent-droite

  61. kikidemontparnasse said

    #54: το σιωνιστικό κίνημα άρχισε πολύ νωρίτερα, σωστά, με σκοπό την ίδρυση του κράτους του ισραήλ. Και η μετανάστευση προς την Παλαιστίνη το ίδιο. Αλλά δεν τους ήθελαν ούτε οι Βρετανοί ούτε οι Άραβες. Επίσημα το κράτος ιδρύεται το 1948, με απόφαση του ΟΗΕ, ακριβώς επειδή είχε προηγηθεί το Ολοκαύτωμα γιατί ΚΑΝΕΝΑ κράτος δεν προστάτευσε του εβραίους από τους ναζί (με οργανωμένο σχέδιο, δεν αναφέρομαι στις εξαιρέσεις κάποιον περιοχών). Επομένως, είναι αναγκαίο, κατά τη γνώμη μου, να υπάρχει ένα κράτος που θα αναλάβει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και να προστατεύσει τους πολίτες του.

    Λυπάμαι, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Αν το σχόλιό σου ήταν ισλαμοφιβικό, σεξιστικό, ομοφοβικό θα υπήρχαν περισσότεροι που θα ήθελαν να το σχολιάσουν, νομίζω. Και θα ήταν πιο εύκολα αναγνωρίσιμο.
    Κατά τη γνώμη μου είναι χειρότερο που θες να χρεώσεις τον αντισημιτισμό στο ίδιο το ισραήλ και τάχα μου σε αυτά που κάνει ο Νετανιάχου. Κανένας ρατσισμός δεν έχει ορθολογική βάση, γι αυτό είναι δύσκολο να πείσεις το ρατσιστή να μην είναι τέτοιος.
    Πως ακριβώς απέφυγες την αναφορά στο ζωτικό χώρο, παραμένει ένα μυστήριο για μένα, αφού το έγραψες. (ερμηνεύεται και ψυχαναλυτικά αυτό).

  62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    42 – Έχω έναν Ουκρανό κοσμοναύτη σιδερά, κι έναν Μολδαβό νευροχειργό κουζινά με δύο ντοκτορά, που δεν φοβούνται την δουλειά όπως η τεμπέληδες Έλληνες επιστήμονες, για να σου φτιάξουν τα κάγκελα και την κουζίνα, φτηνά και χωρίς ένσημα βεβαίως. Μή ασχολείσαι με πράγματα που δεν φτάνει το ελάχιστο μυαλό που διαθέτεις όπως δείχνει και το πρόσφατο εγκεφαλογράφημά σου ____________________ γελοίε ανθρωπάκο που θα με πείς αντισημίτη.

  63. qq said

    Χωρίς ένσημα, νομίζεις βλάκα. Οι έλληνες είναι που δεν θέλουν ένσημα και βρίσκεις το μπελά σου με το ΊΚΑ. Οι ξένοι σε τουφεκίζουν αν δεν τους δόσεις το ένσημο. ΄Παλιοαντισημίτη που αναμασάς όποια συνομοσιολογία σου σερβίρουν. Τέτοια ευπιστία είναι για βραβείο. Και άλλη φορά μη μου μιλήσεις.

  64. qq said

    Σόρρυ για το αντισημίτη. Ρατσιστή του κερατά ήθελα να πω αλλά τον λυπήθηκα.

  65. ΙΝ said

    Νομίζω δεν απάντησε ακόμη κάποιος άλλος. Η σωστή Ελληνική μετάφραση του false arrest στα Ελληνικά της Ελλάδας είναι «παράνομη κατακράτηση». Γιατί «της Ελλάδας»; Γιατί βλέπω στο διαδίκτυο ότι το false arrest είναι common law tort, αστικό αδίκημα, θα το λέγαμε, έννοια που όμως εμείς δεν έχουμε στο δικό μας δίκαιο. Παράνομη κατακράτηση είναι το αντίστοιχο ποινικό αδίκημα (άρθρο 325 Ποινικού Κώδικα). Οι Κύπριοι, όμως, έχουν αγγλοσαξονικό δίκαιο και αναγκαστικά έχουν μεταφράσει στα Ελληνικά πολλούς αγγλικούς νομικούς όρους. Πιθανόν αυτοί να το λένε αλλιώς, δυστυχώς δεν ξέρω.

  66. Pedis said

    Για το εξαιρετικά δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ, όαση ελευθερίας εν μέσω βάρβαρων : πολλαπλός ρατσισμός, όποιον πάρει ο χάρος και όποιος επιζήσει … [στο μεταξύ βαράνε τους πιο αδύνατους (τους Παλαιστίνιους)]

    http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=16185

    Η χαρακτηριστική άποψη και στάση μιας ΑγγλοΝοτιοΑφρικάνας Λευκής Εβραίας για το «δημοκρατικό» κράτος του Ισραήλ

    http://electronicintifada.net/content/racism-israel/5815

  67. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    63-64 _______________________________________________________________

  68. qq said

    Ούτε να με διαβάζεις. Αυτά που γράφω είναι ποταπά για σένα. Δεν φτάνω το επίπεδο του Ράιχ. Όχι ότι τον ζήλεψα κόλας. Τόσο χαμηλά ποτέ. 😀 😀

  69. qq said

    Τι βλακείες με παρασέρνει να γράφω. 😀

  70. qq said

    Ας σοβαρεφυτώ λιγάκι και δεν θα ξαναγράψω (για τη σήμερον ημέρα).

    «διεθνής εποπτεία στη συνοριακή διάβαση της Ράφα•»

    Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πως είναι η πρακτική εφαρμογή.
    Απευθύνεται στους έχοντες και κατέχοντες (νου).

  71. Pedis said

    Επιστολή από τη Γάζα του Νορβηγού γιατρού Mads Gilbert — καταγγελία των εγκλημάτων του «πιο ηθικού στρατού στον κόσμο»:

    https://www.middleeastmonitor.com/articles/middle-east/12920-letter-from-gaza-by-a-norwegian-doctor

  72. Σταθείτε λίγο. Η «ημερομηνία λήξης» ήταν τρομερή κουβέντα, αλλά το νόημα του Λάμπρου ήταν, πιστεύω, σαφέστατο: το κράτος του Ισραήλ διατηρείται μόνο χάρη στη γενναία υποστήριξη των ΗΠΑ, που υπαγορεύεται από τα πετρελαϊκά τους συμφέροντα και που λόγω προβλέψιμων τεχνικών εξελίξεων σύντομα θα πάψει. Συζητήσιμα όλα αυτά, αλλά μην τον βγάλουμε και αντισημίτη τον άνθρωπο, let alone ρατσιστή του κερατά!

  73. ππαν said

    Τι παναπεί «διατηρείται»; Δηλαδή πώς θα εξαφανίζονταν σε διαφορετιή περίπτωση; Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Μιλάμε για ένα κράτος 8 και βάλε εκ. κατοίκων, συμπαγούς εθνικά και θρησκευτικά σε μεγάλο βαθμό. Πώς θα εξαφανιστεί; Μπορούμε να πούμε πχ ότι η Ελλάδα διατηρείτια χάρη στην Ε.Ε. ή ξέρω γω στην ισορροπία που επιθυμεί η Αμερική;

  74. qq said

    Εντάξει, δεν είναι ρατσιστής του κερατά. Είναι όμως αντισημίτης που δεν το ξέρει. Πολύ είναι έτσι. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό, να είναι κάποιος κάτι εν αγνεία του. Όσο για το Ισραήλ, είναι εδώ και θα μείνει. Ας το πάρουν απόφαση αυτό μερικοί πριν λένε μεγάλες κουβέντες για ημερομηνίες λήξεις ενώ δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει αυτό. Κυρίως στον αραβικό κόσμο με πρώτους την Χαμάς.

  75. Μανούσος said

    http://online.wsj.com/news/articles/SB123275572295011847
    Υποθέτω ότι δεν είναι και πολύ αριτεροαραβοφιλοπεριθωριακή η ως άνω εφημερίδα…..

    Είναι παλιά ιστορία η βοήθεια του Ισραήλ προς τους ισλαμιστές, ώστε ν’ αποτελέσουν αντίβαρο της Φατάχ. Ακόμη και τώρα αμετανόητοι βοηθούν με κάθε τρόπο τους ισλαμιστές στην Συρία. Μάλιστα στην μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι ισλαμιστές περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις του Μπάαθ και της Χεζμπολλάχ στο Κουσάιρ (στα σύνορα με τον Λίβανο), κατελήφθη και ισραηλινό τζιπ, ενώ πλήθος βίντεο και φωτογραφιών δείχνουν ισλαμιστές της Συρίας σε ισραηλινές κλινικές.
    Τέλος μη ξεχνούμε ότι, αρκετές χιλιάδες βεδουΐνων συνετάχθησαν εξ αρχής με το Ισραήλ και πολέμησαν και πολεμούν εναντίον των άλλων Παλαιστινίων (αλλά συνεχίζουν να είναι πολίτες 2ης κατηγορίας και οι ίδιοι, πάντως καλύτερα από τους άλλους που είναι 3ης κατηγορίας…), ενώ οι Δρούζοι υπηρετούσαν και υπηρετούν στον Ισραηλινό στρατό (στον Λίβανο παρίσταναν άλλοτε τους κομμουνιστές, εσχάτως τους σοσιαλιστές), με κορυφαίο τον Συνχη διοικητή της Επίλεκτης Γαυλανιτικής Μεραρχίας (Γκολανί) η οποία μάλιστα χθες προχθές έπεσε σε ενέδρα στην Σαρτζάια με βαρύτατες απώλειες (τουλάχιστον 13 νεκροί και 50 τραυματίες πάνω από 2 σοβαρά, ενώ τραυματίστηκε και ο ο Δρούζος διοικητής τους, Γασσάν Αλιάν -διακρίθηκε και στον πόλεμο του Λιβάνου και είναι ο πρώτος μη Εβραίος διοικητής τόσο μεγάλου σχηματισμού).

    Λένε πολλοί να φύγουν οι άμαχοι, να πάνε πού, έχει κάποιο άσφαλές μέρος; Τα δεκάχρονα παιδιά που σκοτώθηκαν από την κανονιοφόρο εν ψυχρώ στην παραλία παίζοντας, δεν είχαν πάει για καταφύγιο; Μπροστά στο ξενοδοχείο των δημοσιογράφων μέρα μεσημέρι τα έσφαξαν, μωρά παιδιά, προφανώς για να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν ατιμώρητα.

    Δυστυχώς η ισραηλινή κοινωνία έχει πέσει σε μία απίστευτη ηθική κατρακύλα, προ πάντων τα τελευταία χρόνια και κυρίως από την αποτυχημένη πολιτική του Εχούντ Μπαράκ και την ύπουλη πολιτική του Σιμόν Πέρεζ. Απλώς ασφαλτώστρωσαν τον δρόμο στα εγκληματικά στοιχεία του ισραηλινού μιλιταρισμού.

    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και εις βάρος του Ισραήλ. Αν σκεφτεί κανείς και μετρήσει τί έχει τί κέρδισε, τί έχασε, θα διαπιστώσουμε ότι έχει επιστρέψει (από πλευράς κυριαρχίας) στο επίπεδο του 1948, άρα όλοι οι ενδιάμεσοι πόλεμοι ήταν μία αιματηρή ματαιότητα. Μάλιστα, παρά τις διακαιολογίες κλπ υπέστη και την πρώτη του ήττα στον Λίβανο. Αν το 1970-1981, οι χριστιανοί του Λιβάνου αισθάνονταν και δρούσαν ως σύμμαχοι του Ισραήλ, τώρα απλώς συγκυβερνούν με την Χεζμπολλάχ. Μέχρι τις συμφωνίες του Όσλο τα κατεχόμενα δεν είχαν καμμία αραβική-παλαιστινιακή κρατική-οργανωτική και συνακολούθως στρατιωτική δομή ούτε βεβαίως βαρύ οπλισμό, τώρα έχουν. Το Σινά κατείχετο είτε από το Ισραήλ είτε ίσχυε η αποστρατιωτικοποίηση, τώρα το διατρέχουν αυξημένες αιγυπτιακές δυνάμεις και πλήθος ενόπλων ισλαμιστών, η Συρία δεν μπορεί πια να αποτελέσει πόλο σταθερότητας που θα ελέγξει ένππλες αραβικές ομάδες (όπως κάποτε που αστυνόμευε ολόκληρο τον Λίβανο ή ήλεγχε πλήθος παλαιστινιακών οργανώσεων με τις ευλογίες των ΗΠΑ).
    Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για όλους, αλλά η υπεροπλία δεν αποτελεί πλέον εγγύηση για κανέναν, πολλώ μάλλον για το Ισραήλ.

    Οι συμφωνίες του Όσλο ήταν μία μοναδική ευκαιρία που χάθηκε. Ποιός ευθύνεται για την δολοφονία του Ράμπιν; Ιδού λοιπόν οι ένοχοι της τωρινής κατάστασης.

  76. Pedis said

    Η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ βασίστηκε σε σχεδιασμένη εθνοκάθαρση

    Ilan Pappe’

    http://palsolidarity.org/2013/07/interview-with-ilan-pappe-the-zionist-goal-from-the-very-beginning-was-to-have-as-much-as-palestine-as-possible-with-as-few-palestinians-in-it-as-possible/

    http://www.thirdworldtraveler.com/Pappe_Ilan/Israel_EthnicCleansing.html

  77. LandS said

    61 Επίσημα το κράτος ιδρύεται το 1948, με απόφαση του ΟΗΕ, ακριβώς επειδή είχε προηγηθεί το Ολοκαύτωμα γιατί ΚΑΝΕΝΑ κράτος δεν προστάτευσε του εβραίους από τους ναζί (με οργανωμένο σχέδιο, δεν αναφέρομαι στις εξαιρέσεις κάποιον περιοχών).
    Πόσο δεν ξέρεις το τι προηγήθηκε της απόφασης του ΟΗΕ. Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των εποίκων και των αράβων. Οι ακρότητες των αράβων σε κιμπούτζ και σε καταυλισμούς, η τρομοκρατική δράση της Χαγκάνα που κατάστεφε ολόκληρα κτήρια ξενοδοχείων γεμάτα άγγλους, που δολοφόνησε τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ… Μια κατάσταση που είχε ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος να θέλουν να ξεκινήσουν από την αρχή και να ξεχάσουν τον χειρότερο εφιάλτη που έζησε η ανθρωπότητα. Η απόφαση ίδρυσης πάρθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους. Αν και οδήγησε σε πόλεμο με τα γειτονικά Αραβικά Κράτη, και σε στρατόπεδα προσφύγων και ξεριζωμό τους Παλαιστίνιους.
    Κανένα ΚΡΑΤΟΣ ( ; ) δεν προστάτεψε τους Εβραίους από τους Ναζί; Αλήθεια; Μόνο σύμμαχους είχαν οι Ναζί στο β Παγκόσμιο;
    Και ποια ακριβώς υπηρεσία θα ήθελες να εκπονήσει το αντισχέδιο της Τελικής Λύσης του Χίμλερ;

  78. Η αλήθεια είναι πως η Ιταλία έκανε πολλά για να προστατέψει την εβραιοσύνη της, μέχρι το 1943 που κατέρρευσε το φασιστικό καθεστώς και ανέλαβαν οι Ναζί.
    Επίσης η Δανία, γνωρίζοντας πως δεν είχε καμία πιθανότητα να αντισταθεί στη ναζιστική επέλαση, φυγάδευσε εν μια νυκτί τους Εβραίους της στην ουδέτερη Σουηδία.
    Στην ανατολική Ευρώπη, Λεττονία, Λιθουανία, Ουκρανία, Πολωνία κλπ, ο αντισημιτισμός ήταν ήδη αρκετά βαρύς και δεν χρειάστηκε το ναζισμό παρά μόνο ως έναυσμα για να διαπράξει αίσχη…
    Και μιας και φτάσαμε στην Πολωνία, δεν μπορώ να μην θυμηθώ το Γκέτο της Βαρσοβίας: οι Εβραίοι κλεισμένοι σε ένα στενό μαχαλά, χωρίς καμία υποδομή, τι θα έκαναν; Δεν θα επαναστατούσαν; Επαναστάτησαν.
    Τηρουμένων πολλών αναλογιών, δεν μπορώ να μην συγκρίνω το Γκέτο με την κατάσταση στη Γάζα.

  79. Spiridione said

    65. Δεν ξέρω καλά το αγγλοσαξονικό, αλλά βλέπω ότι υπάρχει και false arrest και false imprisonment, αν και τα όρια είναι ασαφή. Πάντως το δεύτερο είναι και ποινικό αδίκημα.
    http://falseimprisonment.uslegal.com/false-imprisonment-as-a-crime/
    Στην ελληνική νομοθεσία πράγματι, αν δεν κάνω λάθος, δεν νομίζω να προβλέπεται αδίκημα «παράνομης σύλληψης», μόνο «παράνομης κατακράτησης». Και στο Σύνταγμα στο άρθρο 6 και στο 326 ΠΚ που παραπέμπει εκεί (και στο 325 κα), γίνεται λόγος για παράνομη κατακράτηση. Και στη παρ. 3 του αρθ. 6 του Σ. υπάρχει και ειδική πρόβλεψη επιδίκασης ηθικής βλάβης για παράνομη κατακράτηση.

  80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    72 – Άγγελε ευχαριστώ για την υποστήριξη για το αυτονόητο του «ημερομηνία λήξεως» στο σχόλιό μου. Σημασία έχει ποιός λέει τί, και απο την στιγμή που ασχολήθηκα με τα πίτουρα, λογικό ήταν να μου την πέσουν οι κότες.
    Όσο για την τρομερή κουβέντα, πέρα που εξηγώ τους λόγους που υποστηρίζω αυτή την άποψη, όταν πήγαινα στο δημοτικό την δεκαετία του 60 και κάναμε ευρωπαϊκή γεωγραφία, έμαθα για ένα κράτος που το έλεγαν Γιουγκοσλαβία, οι κόρες μου έμαθαν οτι στην θέση του υπήρχαν 5 κράτη, τώρα είναι 6 και ενδεχομένως σε λίγο καιρό (Κοσυφοπέδιο) 7, για να μη αναφέρω όλα τα νέα ευρωπαϊκά κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την ΕΣΣΔ. Για πόσα χρόνια και πόσα απο αυτά θα μείνουν ως έχουν; Για ποιό λόγο δημιουργήθηκαν μια και τα περισσότερα τουλάχιστον, δεν υπήρξαν ποτέ ανεξάρτητες οντότητες πρίν; Τουλάχιστον για τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας γνωρίζουμε αρκετά ποιός την προώθησε με κάθε μέσο. Πώς γίνεται να υπάρχει το Λουξεμβούργο των 200,000 κατοίκων σαν «ανεξάρτητο» (και καταχρεωμένο) κράτος, και να μη υπάρχει κουρδικό κράτος, παρ΄όλο που αυτό το έθνος είναι κάπου 30,000,000; Η Λιβύη δημιουργήθηκε το 1949 όπως και το Ισραήλ, για ποιό λόγο; τι είναι τώρα; τον «πανίσχυρο» Καντάφι μόλις έκανε κονέ με τους Ρώσους αλλα κυρίως με τους Κινέζους, τον εξαφάνισαν με συνοπτικές διαδικασίες, τι γίνεται σ΄αυτή την χώρα ξέρει κανείς; Όπως βλέπεις το ποιό κράτος θα υπάρχει και ποιό όχι, δεν εξαρτάται και πολύ απο τα έθνη.

    Kαι κάτι άσχετο με το άρθρο αλλα σχετικό με το ιστολόγιο, σαν σήμερα το 1928 αυτοκτόνησε ο ποιητής (απο τους πιο αγαπημένους μου) Κώστας Καρυωτάκης.

  81. Μαρία said

    429 σχόλια είχε μαζέψει το Ένα καράβι για τη Γάζα χάρη και στην πολύτιμη συμβολή του Δίκωλου.

    Η Ελεύθερη Μεσόγειος ταξιδεύει για τη Γάζα

  82. sarant said

    80: Το Λουξεμβούργο έχει πάνω από 500 χιλιάδες.κατοίκους πάντως.

  83. π2 said

    81: Ε, τότε σπεύδω να πω απλώς ένα «Γεια σου Μαρία!» χωρίς να γραφτώ στα σχόλια.

  84. bravo pedi mou said

    #71

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mads_Gilbert

    Views on the September 11 attacks[edit]

    In a s statement made to Dagbladet in the wake of the September 11 attacks, Gilbert voiced contextual support for the attacks. His support was met with strong reactions.[1] His statement to Dagbladet was: «The attack on New York did not come as a surprise with the politics the West has followed the last decades. I am upset by the terrorist attack, but I am at least as upset over the suffering that the US has caused. It is in this context that 5000 dead has to be seen. If the U.S. government has a legitimate right to bomb and kill civilians in Iraq, the oppressed has a moral right to attack the U.S. with the weapons they may create as well. Dead civilians are the same whether they are Americans, Palestinians or Iraqis.» When asked if he supported a terrorist attack against the US he answered: «Terror is a poor weapon, but my answer is yes, within the context I have mentioned.» [41]

    The incident was described by Nordlys editor Hans Kristian Amundsen as «probably the stupidest thing he’s ever done», citing it as proof that Gilbert is a «hopeless politician».[1] In an interview with the Norwegian news agency NTB in 2009, Gilbert described his own statements in the aftermath of 9/11 as «unwise and ill-considered», stressing that he is completely against terror against civilians.[42]

  85. Yorgos K said

    Εδώ μια συγκινητική πρωτοβουλία που αξίζει προώθηση και στήριξη: μια οργάνωση παλαιστινίων και ισραηλινών οικογενειών που έχουν κάποιο μέλος τους στον πόλεμο.
    http://www.theparentscircle.com/

  86. Επίσης, Λάμπρο, αυτά που λες για τη Γερμανία στο #55 ίσχυαν ένα μέρει παλιότερα, όχι όμως από την επανένωσή της και μετά. Και Σύνταγμα έχει και συνθήκη ειρήνης με τις προστάτιδες δυνάμεις 🙂 όπως άλλωστε και η Ιαπωνία.

  87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    73 – Ππαν και πρίν την δημιουργία του Ισραήλ, υπήρχαν στην περιοχή πολλοί Ισραηλίτες, δεν είναι όλοι έποικοι, όπως υπάρχουν και εκατομμυρια Παλαιστίνιοι χωρίς κράτος, εγώ μιλάω για το κράτος Ισραήλ. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι Κούρδοι, υφίστανται χιλιάδες χρόνια στην ευρύτερη περιοχή σαν έθνος, αλλα κράτος γιόκ που λένε και οι Τούρκοι, και μέχρι τον β΄π.π δεν είχαν κάνει κάποια κίνηση για δημιουργία κράτους. Μετά τον διαμελισμό του Ιράκ (απο ποιούς άραγε;) φαίνεται αχνά η δημιουργία του, ποιόν σκοπό εξυπηρετεί αυτό, αν όχι τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής; Έτσι και το Ισραήλ, όταν θα αλλάξει ο τρόπος παραγωγής της ενέργειας, θα χάσει την στρατηγική σημασία που έχει για τους αγγλοσάξονες, (όπως επίσης και τα ΗΑΕ, σιγά μη πήγαιναν να ελευθερώσουν το Κουβέϊτ αν δεν είχε πετρέλαιο, δες την Κύπρο π.χ) οπότε δεν θα έχουν κανένα λόγο να το υποστηρίζουν (αν σε ενοχλεί το συντηρούν) με συνέπεια να του την πέσουν οι Άραβες, κι όπως και να το κάνεις, χωρίς βοήθεια δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Βέβαια όπως λεώ και πιο πάνω, αυτή είναι μια ασήμαντη δική μου άποψη, μπορεί να μη συμβεί τίποτα απο αυτά, και να υπάρχουν δύο κράτη στην περιοχή που θα ζούν ειρηνικά, κάτι που εύχομαι ολόψυχα.

  88. Μαρία said

    83
    Να γραφτείς, για να πιάσουμε τα 430 🙂
    Κι ας προσθέσω αυτό που το ’10 δεν είχε βγει.
    http://www.biblionet.gr/book/165996/Laor,_Yitzhak/%CE%9F_%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85_%CF%83%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

  89. Pedis said

    84 – έχει πέσει περισσότερη δουλίτσα τις τελευταίες μέρες, έτσι? Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αν αυτός που την κάνει δεν ντρέπεται να το ομολογήσει …

  90. papoylis said

    Να χαιρετίσω και εγώ όλους εδώ τους αγαπητούς φίλους / ες και να επισημάνω στο Νικοκύρη ότι η επισήμανση στο #6 έχει8 και …άλλη ανάγνωση 🙂

  91. LandS said

    80 τι γίνεται σ΄αυτή την χώρα ξέρει κανείς;
    Για τώρα δεν ξέρω.Το Σαββατοκύριακο όμως είχαμε μάχες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, με νεκρούς και τραυματίες.

  92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    82 – Σοβαρά, έχω μείνει πολύ πίσω, δεν αλλάζει την ουσία του σχολίου μου όμως. Πάντως γαμηστεροί οι Λουξεμβούργιοι και δεν τους τόχα, εύγε τους, λές να κρατάει απο κεί η σκούφια του Τατσόπουλου;

    86 – Απ΄όσο ξέρω ισχύουν ακόμα μόνο με τις ΗΠΑ και για τις δύο, και το «νέο» σύνταγμά της είναι υπαγορευμένο απο αυτήν. Δές και την στάση της Γερμανίας με την Ρωσία που υποχρεώνεται να είναι αντίθετη στα συμφέροντά της. Πήγε να κάνει το κόλπο γκρόσο με τον «υπάλληλο» της ρωσικής εταιρείας Γκαζπρομ ονόματι Σρέντερ για ενεργειακή ένωση με την Ρωσία (και όχι μόνο απ΄ό,τι φαίνονταν) αλλα ο θείος Σάμ την έπιασε απο τ΄αυτί, και την επανέφερε στην τάξη.

  93. spiral architect said

    Χωρίς ρεύμα η Γάζα; Τώρα χωρίς ρεύμα και οι έποικοι στη Δυτική Όχθη:

    και η ζωή συνεχίζεται. 😐
    Για ελάτε στη θέση αμφοτέρων … 🙄

  94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    91 – Ποιοί με ποιούς, και γιατί δεν ασχολούνται αυτοί που «ελευθέρωσαν» τον λιβυκό λαό; γιατί τον άφησαν στην τύχη του;

  95. Spiridione said

    81. Ο Βίκος είναι ο Δίκωλος;
    (γεια σου Μαρία κι από μένα!)

  96. spiral architect said

    Δείτε και την ταινία Milh Hadha al-Bahr – Το αλάτι αυτής της θάλασσας

  97. Ιάκωβος said

    H μεγάλη εικόνα όπως τη βλέπω εγώ.

    Η πρώην Δύση, Αμερική Αγγλία Ευρώπη κλπ, κάνει και σήμερα αυτό που έκανε στη Γερμανία μετά τοβ A’ΠΠ, αλλά σε τρομαχτικότερη κλίμακα. Τότε και παρά τις συμβουλές του Κέυνς, χτύπησε τους Γερμανούς κάτω σα χταπόδια, τους ξεζούμισε οικονομικά, τους εξαθλίωσε. Το αποτέλεσμα ήταν οτι τρελαθήκανε .Χίτλερ, ολοκαύτωμα, Β’ΠΠ.

    Σήμερα έχουν βάλει κάτω τους μουσουλμάνους και τους πατάνε στο λαιμό και το Ισραήλ είναι η αιχμή του δόρατος εναντίον τους. Ιρακ, Αφγανιστάν, Συρία, Παλαιστίνη , παντού ο Μουσουλμάνος νοιώθει αδικημένος και αφανισμένος. Αποτέλεσμα; Τρελαίνονται. Με Μουσουλμανικό τρόπο. Αλάχου άκμπαρ κλπ. Ήδη οι καινούργιοι τζιχαντιστές φαντασιώνονται οτι ανασταίνουν το Χαλιφάτο και έχουν αρχίσει τις σφαγές και τις σταυρώσεις αλλά και έχουν βάλει χέρι στα πετρέλαια της Μοσούλης.

    Υπάρχει μια διαφορά. Ο Χίτλερ αντιπροσώπευε έναν άγνωστο, αντι-Γερμανικό τρόπο ζωής, χωρίς πολύ γερές ρίζες στην Ευρώπη και επηρέασε για εφτά χρόνια μόνο, τα μυαλά λίγων εκατομμυρίων ανθρώπων.
    Το πολιτικό Ισλαμ έχει για πελατεία πάνω από ένα δισεκατομύριο ανθρώπους σέ όλο το πλανήτη. Σα σύμμαχοι του τζιχάντ θα εμφανιστούν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι και όταν όλοι αυτοί νοιώσουν δυνατοί θα γίνει μια σύγκρουση που θα είναι γιγαντιαίων διαστάσεων . Φυσικά οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι Ισραηλινοί. Μία ακόμα έξοδος για τον Ισραήλ δεν είναι εντελώς απίθανη. Πώς έγινε με τους Παλαιστίνιους, τους Σύρους κλπ; Το ίδιο.

    Η προσφυγιά και η αδικία, συν η φτώχεια και η οικονομική κρίση, πάντως, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα 10% των ψηφοφόρων που έχει τρελαθεί και ελπίζει οτι θα τον σώσει ο ναζιστής χρυσαυγίτης, εκείνος ο τύπος που έστριψε το μαχαίρι μέσα στην καρδιά του Παύλου Φύσσα και κείνος ο ανωμαλάρας ο φον-Μιχαλολιάκος. Άρα μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα.

  98. ππαν said

    Ιάκωβε, ο μουσουλμανικός κόσμος δεν είναι μονομπλόκ, το βλέπουμε και στο Ιράν και αλλού. Η Παλαιστίνη είναι η αιχμή του δόρατος της ισλαμικής φονταμενταλιστικής ρητορικής, αυτό είναι το σύμβολο που χρησιμοποιείται κατά κόρον.

  99. Ιάκωβος said

    82 Το Λουξεμβούργο έχει πάνω από 500 χιλιάδες κατοίκους πάντως.

    Σιγά τη μεγαλούπολη. Είναι τρακόσες χιλιάδες λιγώτεροι από τους ψηφοφόρους της Δούρου.

  100. Ιάκωβος said

    98, ναι αυτό ισχύει, δεν είναι μονομπλόκ, όμως ως προς την Αμερική το μίσος είναι το ίδιο, και των σιιτών και των σουνιτών.Και αυτοί που είναι οι χειρότεροι είναι οι μισθοφόροι των Αμερικάνων, οι Σαουδάραβες, οι νυφίτσες, που παίζουν διπλό παιχνίδι. Και πλούσιοι και φανατικοί ουαχαμπίτες.

    Αυτοί όλοι, όπως και οι χρυσαυγίτες, νεορθόδοξοι, εθνογκαγκά, ορθόδοξοι Εβραίοι και κάθε είδους φανατικοί έχουν και έναν άσσο στο μανίκι τους:

    Την αποτυχία του σημερινού συστήματος σε πνευματικό επίπεδο. Η σημερινή καπιταλιστική κοινωνία έχει αποτύχει παταγωδώς να δόσει νόημα και πνευματικότητα και φιλοσοφία και χαρά στη ζωή των εκατομμυρίων πελατών των «αγορών». Η αριστερά, πάλι, μετα το γκρέμισμα των σταλινικών καθεστώτων κάθεται με ανοιχτό το στόμα ξύνοντας (ακόμα!!!) το κεφάλι της, αρα οι διάφοροι φανατίλες έχουν ελεύθερο πεδίο για προσηλυτισμό.

  101. 35#
    Κάποιοι μύθοι δεν λένε να πεθάνουν με τίποτα όσα χρόνια και να περάσουν, τώρα μας προέκυψε και η Haaretz…
    Η σαχλαμάρα για τους Εβραίους των δίδυμων πύργων, ξεκίνησε από ένα Λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι( Al Manar), και την Πράβδα, και όχι φυσικά από την Ισραηλινή εφημερίδα …
    http://www.snopes.com/rumors/israel.asp
    Στην πραγματικότητα πάνω από 400 Εβραίοι θάφτηκαν στα χαλάσματα των πύργων.

  102. Μαρία said

    95
    Όχι ρε συ, αυτός είναι άλλο αστέρι. Ο δίκωλος είναι ο εξελληνισμένος απ’ τον παπούλη (βλ. 90) qq μεσω του μεταβατικού τύπου culcul 🙂
    Πρόκειται για το αρχαιότερο τρολ του μπολγκ και ανήκει στα προστατευόμενα είδη και είναι φίλος καλός του δύτη.

  103. π2, παπούλης, ωραία που μαζεύομαστε… αν και μερικοί-μερικοί πετάνε παράσιτα 😉

  104. Εαμοβούλγαρος said

    Χάσανε έναν μεγάλο πολίστα οι Εβραίοι. Μπορούσε να πάρει αναβολή ο χαζούλης, αλλά επέμενε να το παίξει πατριώτης.

    http://www.protothema.gr/world/article/396879/diethnis-polistas-tou-israil-skotothike-sti-gaza/

  105. ππαν said

    Δίκωλος πρέπει κανονικά να λέγεται ένα ψευδώνυμο με τέσσερα ημίκωλα==> ;;;;

  106. qq said

    Αγαπητοί λάτρες της απέραντης ανεγκέφαλης συνομοσιολογίας, το Ισραήλ είναι και θα μείνει. Λέτε για την Ευρώπη και κατηγορείτε της ΗΠΑ γιατί τόσο απροκάλυπτα υποστηρίζουν το Ισραήλ ενάντια σε κάθε (δική σας) λογική. Ο λόγος απλούστατος και πιο απλοϊκός δεν υπάρχει. Είναι η επικηρυγμένη ημερομηνία λήξης. Μετά την ημερομηνία τι ακολουθήσει. Η μήπως είσαστε πραγματικά τόσο ηλίθιοι να πιστεύεται άραβες και εβραίοι αγαπημένοι και αδελφικοί θα μπορέσουν να συζήσουν. Αν οι άραβες απαντήσουν και δώσουν εγγυήσεις, την επόμενη μέρα έληξε το θέμα. Δεν δίνουν καμιά, και εσείς οι αριστεροί παίζετε καλά το ρόλο των ηλίθιων. Λέτε για άνοιγμα των συνόρων που οι κακούργοι ισραηλινοί μπλοκάρουν. Λοιπόν να ανοίξουν τα σύνορα. Ποιος λογικός άνθρωπος έχει αντίρρηση. Η επόμενη μέρα πια θα είναι. Αντε με τις βλακείες σας, εδώ σας θέλω. Να δουλέψει το τόσο λίγο μυαλουδάκι σας και να φανταστείτε την επόμενη μέρα. Τελικά όσο πιο ηλίθιος λάτρης της απέραντης συνομοσιολογίας, τόσο πιο αριστερός . Η κατάντια. Tης αριστεράς και όχι μόνο. Μετά θέλετε λύση. διαιώνησαη του προβλήματος επιζητάτε.

  107. Εαμοβούλγαρος said

    Στη Μύκονο κάνει τα μπάνια του ο γιγαντόσωμος Γερμανάράς Νόϊερ που μάς έκλεισε το σπίτι στο Μουντιάλ. Τί στο διάλο έχει το πορνονήσι και το προτιμάνε όλοι οι επώνυμοι; Πάντως η γκόμενά του με το κόκκινο μπικίνι είναι τελείως μπάζο, κρίμα το παλληκάρι

    http://www.protothema.gr/sports/article/396878/o-noier-pinei-moet-sti-mukono/

  108. spiral architect said

    Ένα κράτος που συντηρεί όλον του τον ενεργό πληθυσμό σαν στρατό κληρωτών και εφέδρων, με οπλισμό ελαφρύ, βαρύ και στρατηγικό αξίας πολλών δις $, που κάθε λίγο και λιγάκι εμπλέκεται σε μάχες που κοστίζουν χρήμα, που συντηρεί και τροφοδοτεί επιμελητείες, εγκαταστάσεις και πυρομαχικά που επίσης κοστίζουν χρήμα, όσο και να’ χει σχετική αυτάρκεια στην πολεμική τεχνογνωσία και στην τεχνογνωσία γενικότερα ούτως ώστε να έχει προσόδους εκτός απο έξοδα, κάποτε θα καταρρεύσει ειδικά αν ο τροφοδότης του έχει πλέον κι αυτός σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
    Tip: Ο κυριότερος απ’ τους λόγους διάλυσης της ΕΣΣΔ ήταν ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών (Ρήγκαν, Πόλεμος των Άστρων, εμπλοκή σε Αφγανιστάν κλπ) που την διέλυσε οικονομικά μιας και δεν είχε χρηματοδότηση για εξοπλισμούς στρατηγικών όπλων με καπιταλιστικούς όρους.

  109. Ορθώς εμίλησε ο Σπειροειδής Αρχιτέκτων!

    Βέβαια, το ίδιο ισχύει και μάλιστα σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα για την κυβέρνηση της Δυτικής Όχθης…

  110. qq said

    Σωστά θα μιλούσε αν μιλούσε για τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Η λανθάνουσα αριστεροσύνη του όμως, ή μήπως ένας κριμένος αντισημιτισμός, μπλοκάρουν τη σκέψη του και μιλά μόνο για τη μια πλευρά. Πολλές φορές τα αναλογίζομε και εγώ αυτά. Πως στο διάολο με τόσο μπλόκο από αέρος και θαλάσσης, με τόση φτώχια και μιζέρια, οι παλαιστίνοι βρίσκουν τα υλικά, το χρήμα και τα εργαστήρια να κατασκευάζουν τις αρχέγονες ρουκέτες να τις ρίχνουν στο γάμο του καραγκιόζη. Τουλάχιστον να πετύχαιναν τους στόχους να τους αναγνωρίσω την μαχητικότητα τους. Έτσι μόνο ηλίθιους τους λέω. Αν επένδυαν αλλού τα χρήματα τους, τώρα θα ήσαν πρώτοι σε όλους τους τομείς. Αλλά, αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα και δεν τους ενδιαφέρει. Ο αφανισμός του Ισραήλ είναι το ζητούμενο. Η ημερομηνία λήξης γαρ εγγύς.

  111. Ιάκωβος said

    Το Ισραήλ τον τελευταίο καιρό είναι ψιλοδιαλυμένο. Υπάρχει μεγάλη βιομηχανία όπλων, πουλάει παντού, τα μισά του όπλα τα παίρνει η Ινδία, αλλά ο κόσμος αρχίζει και δεν περνάει καλά.

    Δεν υπάρχει πολλή Αριστερά μεν, αλλά πέρσυ βγήκαν με σκηνές στους δρόμους, με το Οccupy Israel, για να διαμαρτυρηθούν για τη λιτότητα και την ανεργία. Φυσικά μιλάμε για πολιτική επίπεδου Αγανακτισμένων, αλλά κι αυτό κάτι σημαίνει.

    Το βασικό, νομίζω, θα είναι στο μέλλον για μας, πως να διατηρήσουμε τις ισορροπίες χωρίς να εμπλακούμε στη διαμάχη των δύο στρατοπέδων. Οι δεξιοί έχουν ήδη μοιραστεί σε δυο αντιπαλα δοσιλογικά στρατόπεδα. Οι διάφοροι νεοδημοκράτες και ναζί με γραβάτα (πλεύρης, μπουμπούκος κα) με τους Ευρωπαιους και Αμερικάνους κι από την άλλη οι χρυσαυγίτες, αυτοί που τους επηρεάζει ο κλήρος , οι διάφοροι ποικιλώνυμοι αντισημίτες κλπ, με τους Ρώσους. Αυτός ο Διχασμός θα παίξει πολύ τα επόμενα χρόνια, έτσι νομίζω.

  112. meshuggah said

    Ο Ζίζεκ λέει πάντως μια μεγάλη αλήθεια : «Πολλοί συντηρητικοί (και όχι μόνο) πολιτικοί διανοητές[…]ανέπτυξαν την ιδέα των άνομων απαρχών της εξουσίας, του «ιδρυτικού εγκλήματος» στο οποίο βασίζονται τα κράτη, που είναι και ο λόγος για τον οποίο προσφέρει κανείς «ευγενή ψεύδη» στον λαό υπό μορφή ηρωικών αφηγήσεων σχετικά με την καταγωγή του. Ως προς αυτήν την ιδέα, εκείνο που λέγεται συχνά για το Ισραήλ αληθεύει σε μεγάλο βαθμό : Η ατυχία του Ισραήλ είναι ότι ιδρύθηκε ως εθνικό κράτος με καθυστέρηση ενός ή δύο αιώνων, σε συνθήκες όπου τέτοια ιδρυτικά εγκλήματα δεν είναι πλέον αποδεκτά.»

    Άσχετο με το συγκεκριμένο θέμα αλλά σχετικό με το ιστολόγιο :
    Ο μεταφραστής του βιβλίου του Σ. Ζίζεκ, » Βία. Έξι λοξοί στοχασμοί» από όπου είναι και το παραπάνω απόσπασμα χρησιμοποιεί το «επ’ ουδενί» με κατάφαση (π.χ. αυτό επ’ ουδενί αναιρεί…), κάτι που με ξενίζει. Εγώ θα έβαζα άρνηση. Ποιό από τα δύο είναι πιο σωστό και στρωτό;

  113. Qq στο 110

    «Πως στο διάολο με τόσο μπλόκο από αέρος και θαλάσσης, με τόση φτώχια και μιζέρια, οι παλαιστίνοι βρίσκουν τα υλικά, το χρήμα και τα εργαστήρια να κατασκευάζουν τις αρχέγονες ρουκέτες να τις ρίχνουν στο γάμο του καραγκιόζη. »

    Και στο Βροντάδο Χίου, με τόση ανεργία στη ναυτοσύνη, φτιάχνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ρουκέτες αντίστοιχης τεχνολογίας. Έχετε πάει Πάσχα στο Βροντάδο; Χαμ@ς γίνεται!

  114. Νομίζω πως η Ισραηλινή οικονομία έχει αλλάξει πολύ από τότε που ήταν εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, και τα περί οικονομικής κατάρρευσης απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
    Καλά θα κάνουν οι φίλοι Παλαιστίνιοι να συνειδητοποιήσουν ότι θα γειτονεύουν για πάντα με το Ισραήλ, ακόμα και αν καταφέρουν κάποτε να φτιάξουν και αυτοί πυρηνικά όπλα.
    Νικητής σε πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχει, ίσως μόνο μια μεγάλη τρύπα για τις μελλοντικές γενιές να κάνουν τσουλήθρα,…
    Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους Ισραηλινούς, αλλά προς το παρόν κυβερνάνε δεξιοί και νικάνε, και ο (δεξιός) νικητής δύσκολα αλλάζει πολιτική εκτός αν κουτουλήσει σε αδιέξοδο.

  115. Pedis said

    «To FBI ωθούσε Αμερικανούς μουσουλμάνους στην τρομοκρατία»

    » Στο 30% των περισσότερων από 500 υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο αμερικανός πράκτορας έπαιξε ενεργό ρόλο στην απόπειρα επίθεσης, ενώ σχεδόν οι μισές καταδίκες προήλθαν από υποθέσεις που βασίστηκαν στις πληροφορίες των πρακτόρων. »
    »

    «το FBI συχνά έβαλε στο στόχαστρό του ανθρώπους ευάλωτους, που υπέφεραν από νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα.»

    http://www.kathimerini.gr/777054/article/epikairothta/kosmos/ereyna-to-fbi-w8oyse-amerikanoys-moysoylmanoys-sthn-tromokratia

    .. και μια συνεισφορά στη γενική εικόνα του πολέμου ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία:

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενισχύει την αλ-κάιντα στη Συρία …

    http://nsnbc.me/2014/02/19/now-official-israel-supports-al-qaeda-from-the-occupied-syrian-golan/

  116. Μαρία said

    112β
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5618-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-*-%CE%B5%CF%80-%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%AF-%28%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%29

  117. gryphon said

    Οι σχολιαστες Μανουσος στο 75 και LandS ειναι κατα τήν ταπεινη μου γνωμη οι μονοι που εχουν καποια ιδεα για τι πραγμα μιλουν και καποια γνωση ιστορικηγια το τι προηγηθηκε για να φτασουμε ως εδω.
    Ο Ιακωβος αντιθετα γραφει καποια απιθανα πραγματα στο 97 που δεν στεκουν με τιποτα.Ακομη κι εγω που εωι μια ροπη στην συνωμοσιλογια και αντιμετωπιζω με διαθεση ανοχης και καποιας προσπαθειας κατανοησης ακομη και τις πιο παραξενες θεωριες ξυνω το κεφαλι μου με απορια με αυτα που διαβαζω π.χ οτι ρωσοι και κινεζοι θα στηριξουν λεει το τζιχαντ και γενικα με αυτα που λεει το σχολιο.
    Δεν μιαζουν να εχουν καμμια λογικη..
    Κατα τα αλλα συμφωνω με τον Λαμπρο με το θεμα αυτο για το οποιο του την πεσανε την «ημερομηνια ληξης» δηλαδη.
    Συμφωνω με την εννοια οτι αυτη η κατασταση δεν μπορει να συνεχιστει επ απειρον.Μπορει να συνεχιζεται εδω και καποιες δεκαετιες αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι 50 60 χρονια ειναι πολυ μικρο χρονικο διαστημα στην Ιστορια.Δεν μπορω να προβλεψω βεβαια σε καμμια περιπτωση τι θα γινει στο μελλον με το κρατος του Ισραηλ εκτος απο το οτι ατγα η γρηγορα θα τους βαρεθει ολος ο υπολοιπος κοσμος αν δεν τους εχει βαρεθει ηδη δηλαδη.Τοτε θα ειναι δυσκολα τα πραγματα γι’αυτους.
    Επισης δεν μπορω να μην εκφρασω ακομη μια φορα την εκτιμηση μου για τον Νταβιντ Μπεν Γκουριον γιατι περα απο την απολυτη και φανατικη του προσηλωση στους σκοπους της ιδρυσης και της υπαρξης του κρατους του Ισραηλ με καθε μεσο που δεν την κρινω ηταν απολυτα ειλικρινης και ευθυς.Γι αυτο και οταν τον ρωταγαν για τους αραβες και τους παλαιστινιους ελεγε «λαι γιατι να μας συμπαθουν οι αραβες ; Τους καταλαβαινω απολυτα.Ηρθαμε εδω τους σκοτωσαμε και τους διωξαμε απο τα εδαφη τους.Κι εγω εαν ειχα γεννηθει αραβας θα μισουσα τους ισραηλινους και θα τους πολεμουσα» Καπως ετσι ηταν η δηλωση ισως εβαλα κανα δυο δικες μου λεξεις που δεν αλλαζουν ομως το νοημα.

    49
    Καλα σιγουρα ο Ολαντ δεν ειναι ισαξιος του Μπερλουσκονι πολυ δε περισσοτερο του Πουτιν.Θα ηταν αξιος της τυχης του που λενε.
    Αλλα αυτο που δεν πολυκαταλαβαινω απο το σχολιο ειναι οτι για σενα ο Πουτιν αντιπρωσοπευει σε καποια κλιμακα του κακου το υπερτατο απολυτο Κακο ;.Εαν θελεις εξηγεις τους λογους που το λες αυτο ;

  118. κ.θέμελης said

    (96 το εργο φαινεται ενδιαφερον, δυστυχωςαπο ενα σημειο και μετα μιλουν μονο αραβικα).

  119. […] Από: Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, […]

  120. Νέο Kid Στο Block said

    Λάμπρο (56). άσχετα με το θέμα πιάνουμε βέβαια, αλλά μιας και το έβαλες, το θέμα γιατί έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι από πλευράς Φυσικής-Μηχανικής-Δυναμικής -Στατικής είναι απαντημένο και λελυμένο προ πολλού. Το πως μπορεί να βρεθεί κάποιος ή κάποιοι ή και πολλοί που θα αμφισβητήσουν επιστημονικές μελέτες και πραγματογνωμοσύνες -σιωπηρά δηλώνοντας πως και Αμερικάνικη Ένωση Δομοστατικών ,το Μ.Ι.Τ, και δεν ξέρω ποιος άλλος «καραγκιόζης» συμμετείχε σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης της συνομωσίας- δεν μου προξενεί ιδιαίτερη (πλέον) κατάπληξη.
    Πολύ πολύ γενικά και όσο μπορώ περιεκτικά και λιγότερο τεχνικά, να πω τα εξής:
    Mιλάμε για μεταλικές κατασκευές tube in a tube με λίγες κολώνες/ανά μονάδα κάτοψης κυρίως περιμετρικά. Aντέχουν πολύ σε σεισμό (λόγω μικρού ιδίου βάρους κυρίως) ,αντέχουν πολύ σε αέρα, αντέχουν πολύ ΚΑΙ σε κρουστικά φορτία (ακόμη και σε πτώση ενός Μποινγκ 737 με 500 χιλ/ώρα). ΔΕΝ αντέχουν πολύ σε δυνατή φωτιά. H φωτιά έκαιγε για μία μιάμιση ώρα σε θερμοκρασίες πάνω από 800 βαθμούς κελσίου. Ο μεταλικός φέρων οργανισμός του κτιρίου ,σε ένα εύρος καμιά δεκαριά ορόφων τουλάχιστον, κυριολεκτικά έλιωσε, κινητοποιώντας όλη την υπερκείμενη τεράστια μάζα σαν σφύρα και στροφέα μαζί. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ σε μηχανισμούς ερπυσμού, δημιουργία πλαστικών αρθρώσεων στις κολόνες αποκάτω κ.λ.π. Αυτά τα ολίγα για τα τεχνικά.
    Στα της «κοινής λογικής» λέω τα εξής:
    1oν Eλεγχόμενη ανατίναξη ενός τέτοιου κτιρίου δεν γίνεται ούτε απλά, ούτε διακριτικά, ούτε εύκολα.
    2ον. Γιατί έπρεπε να πέσει το κτίριο; Αν δηλαδή μέναμε στο γεγονός της απλής πρόσκρουσης,θα ήταν λιγότερο εντυπωσιακό το γεγονός;
    Έπρεπε να σε είχα μαζί μου στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο Μαρί, λίγο καιρό μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση. Να δεις λυγισμένα σα φουρκέτες κι άλλα κομμένα σα πράσα δοκάρια θεριά (HEB 500) μόνο απ’το ωστικό κύμα της έκρηξης… δεν θα σού φαινόταν τόσο παράξενη η κατάρρευση των πύργων.

  121. spiral architect said

    @118: Ενεργοποίησε τους ελληνικούς υπότιτλους. 😉

  122. #99: 😀

  123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    108 – Ακριβώς έτσι Spiral, άλλωστε και στην χώρα μας, το βασικό πρόβλημα ήταν και είναι ακόμα (τα υποβρύχια με τις ζαλάδες τα έχουμε προπληρώσει) οι υπέρογκοι εξοπλισμοί, πέρα απο τους αχρείαστους. Ειδικά για την ΕΣΣΔ αυτό ήταν το μεγάλο ιστορικό της λάθος, ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός. Ακόμα και το 1/5 να το επένδυε στην σοσιαλιστική ολοκλήρωση, η σοβιετική κοινωνία δεν θα κατέρεε με τίποτα, αλλα βλέπεις όλες οι παχιές γάτες είχαν διαβρωθεί απο την εξουσία, και προτιμούσαν την δικτατορία που τους κράταγε εκεί, αδιαφορόντας για τις ανάγκες του λαού, που δεν ήταν φυσικά μόνο τα υλικά αγαθά, αλλα κυρίως η ελευθερία έκφρασης, και η ελευθερία να ταξιδεύουν στον κόσμο. Με το μεγαλύτερο ποσοστό μορφωμένο απο πολύ καλά εκπαιδευτήρια, ζούσαν σε μια αντίφαση μεταξύ αυτών που διδάσκονταν, και αυτών που βίωναν, «και τώρα με 5 ντοκτορά ο καθένας, φτιάχνουν κουζίνες και κάγκελα στην Ελλάδα». Τέλος πάντων, γιά να δούμε τι κόσμος θα βγεί μετά τον επικείμενο γ΄π.π, ας ελπίσουμε οτι δεν θα είναι Οργουελικός, αλλα καλύτερος.

  124. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε που έλειπα.

    112β-116: Είμαι αναποφάσιστος. Το ένστικτό μου πάει με τον Ζίζεκ (επ’ ουδενί μπορεί…) αλλά καταλαβαίνω ότι ξενίζει. Μάλλον θα μπει στο ψυγείο η έκφραση.

  125. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #120
    Science biatch! Yeah! 😀
    Μικρό κι ευσύνοπτο, θα το μάθω παπαγαλία (τριτοδεσμίτης γαρ…) να το λέω σε διάφορους πρήχτες. Thanks Kid

  126. Ιάκωβος said

    117,
    Καμμιά συνομοσιολογία δεν υπάρχει σ’ αυτά που λέω. Είναι απλή γεωπολιτική. Όταν μία δύναμη τείνει για γενική κυριαρχία σε μια περιοχή ή ,σήμερα στον πλανήτη,και κάθε της ενέργεια είναι μια προβολή ισχύος, οι μικρότεροι συνασπίζονται για να την αντιμετωπίσουν. Αυτό είναι νόμος.

    Η Αμερική σήμερα έχει στρατό πιο δυνατό από όλων των άλλων κρατών μαζί. Και προχωράει. Και η λογική της δεν είναι των παλιών αυτοκρατοριών, που έπαιρναν τις περιοχές χωρίς ουσιαστικά να διαλύουν τον οικονομικό τους ιστό.Τώρα οι Αμερικάνοι διαλύουν κρατη.

    Πως θα είναι το μέλλον πιστεύεις; Κάποια μέρα θα συμφιλιωθούν όλα τα κράτη κάτω από την πολιτική κυριαρχία της Ουάσιγκτον; Και γιατί ηυ Κίνα να το κάνει; Γιατί οι μουσουλμάνοι να το κάνουν; Γιατί η Ινδία; Ο καθένας έχει τη δική του ατζέντα (εκτός από τους ξεπουλημένους Έλληνες αστούς και μερικούς άλλους) και δεν αντιδρούν στα ίσα γιατί δεν τους παίρνει, για κανέναν άλλο λόγο.

    Ήδη ο Πούτιν φτιάχνει την οικονομική κοινότητα των Bric , που θέλουν να απαλλαγούν από την οικονομική κυριαρχία των Αμερικάνων. Μιλάμε για ένα πληθυσμό τριών δις. Τι, Bricια κολλάνε;Εντάξει, προς το παρόν μπρίκια, αλλά και όλη την παραγωγή του πλανήτη.

    Ποια συνομωσία λοιπόν; Εκτός αν σε πείραξε που είπα οτι οι χρυσαυγίτες είναι, εκτός από τραμπούκοι της Μαφίας των πλοιοκτητών, ρουφιάνοι και του Πούτιν.

    Τα έβγαλε η Πανδώρα.

    Και κατα τη γνώμη μου ο μόνος λόγος που ζόρισε τους ναζί της ΧΑ ξαφνικά ο Σαμαράς είναι οτι εν όψει και της Ουκρανίας του βάλανε πάγο οι Ευρωπαίοι.

    Ακούστε τι λέει κι ο Παναγιώταρος για την Ουκρανία και πως τον προβάλλει το RT ασχολίαστο.

    Οι «Φασίστες» Ουκρανοί» και ο εχθρός της Ελλάδας, οι Αμερικανοεβραίοι.

    Φιλο-αμερικάνος, αντι-ιμπεριαλιστής ή πράκτορας;

  127. atheofobos said

    Τον Δεκέμβριο 2012 είχα γράψει ένα ποστ με τίτλο ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ .
    http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7.html
    Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ ήταν να αναβαθμίσει τους Παλαιστίνιους από «οντότητα» σε «κράτος-μη μέλος παρατηρητή» .
    Πίστευα τότε ότι η πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ που έδινε την δυνατότητα πλέον στους Παλαιστινίους να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με τον κίνδυνο να καταδικαστεί το Ισραήλ για εγκληματικές ενέργειες, θα είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία από την πλευρά του Ισραήλ. Δυστυχώς οι πύραυλοι της Χαμάς δίνουν την δικαιολογία στον Νετανιάχου να συνεχίζει απτόητος τους βομβαρδισμούς.
    Πάντως στους χάρτες που παραθέτω είναι σαφής η εικόνα ότι όσο η αιματοχυσία συνεχίζεται χαμένοι τελικά είναι οι Παλεστίνιοι.

  128. Εαμοβούλγαρος said

    Ρε τί κωλολαός είμαστε, να από πού αντλούν ψηφοφόρους τα χρυσάβγουλα: Το 61% των Ελλήνων πιστεύει πως ο Κώστας Σημίτης είναι Εβραίος!..

    http://www.kathimerini.gr/776648/article/epikairothta/ellada/ellhnes-kaxypoptoi-ftiaxnoyn-neoys-my8oys

  129. Gpoint said

    Δεν πρόλαβα να διαβάσω περισσότερα από τα μισά άρθρα αλλά «μπήκα» στο κλίμα
    θα μιλήσω λίγο σκληρά στηριζόμενος στις εμπειρίες μου από την Βηρυττό σε εποχές που μαινόταν ο εμφύλιος αι οι ισραηλινές επιδρομές

    Οποιος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν φεύγουν, να παν αλλού και οι μεν και οι δε για να γλυτώσουν την ζωούλα τους έχει μια δικαιολογία για τις σοβαροφανείς μ@λ@κιούλες που γράφει. Είναι γλυκεια η ζωή όταν ξέρεις πως μπορεί να σε βρει μια στοχευμένη ή μια αδέσποτη ανά πάσα στιγμή, ίσως να φαίνεται ανεξήγητο αλλά το είχαν «πιάσει» ακόμα η Μπόνι κι ο ΚλάΙντ.
    Ασε τις αστειρευτες ευκαιρίες πλουτισμού.

    Σε σωστή ανάλυση κι οι δυο λαοί πιστεύουν πως είναι ο «περιούσιος¨» ο ένας το έχει και θρησκευτική παντιέρα, ο άλλος από την σκληρή φυλετική πραγματικότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει μακράν μεταξύ των Αράβων.-όπως και οι Εβραίοι άλλωστε κι ας μη παραδέχονται πως είναι το ίδιο με τους Παλαιστίνιους. Οι Λιβανέζοι δεν είναι-δεν θεωρούνται Αραβες αλλά κι αυτοί είναι πολλά σκαλιά πάνω από τους υπόλοιπους γείτονες τους. Γι αυτό και υπέφεραν την συρρίκνωσή τους, μια χώρα στην οποία απαγορευότανε η οπλοφορία των αστυνομικών !!

    Περισσότερο από τους ισραηλινούς δεν θέλουν και δεν θα επιτρέψουν σοβαρό παλαιστινιακό κράτος οι υπόλοιποι Αραβες. Σε ελάχιστα χρόνια θα τους κάνουν μια μπουκιά οι Παλαιστίνιοι. Μην ξεχνάτε τον Μαύρο Σεπτέμβρη.

    Πιο σοβαρά είναι τα επιχειρήματα στη διαμάχη ΟΣΦΠ- ΠΑΟ για τον έλεγχο της διαιτησίας, παρά στις λεγόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες εφ’ όσον δεν λογίζονται τα αυτονόητα για αυτονόητους λόγους. Εξ άλλου αυτός είναι και ο (ανομολόγητος) σκοπός (και) της (διεθνούς) πολιτικής.

    Μπορείτε βέβαια να μου πείτε πως από τότε πέρασαν 30+ χρόνια, πως δεν είμαι ενημερωμένος κ.λ.π.αλλά και πριν τριάντα χρόνια με τον ίδιο τρόπο κάναμε την πιο απολαυστική «δουλειά» στη ζωή μας ή καβαλάγαμε το ποδήλατο.

  130. meshuggah said

    116 – 124 : Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Η λύση που προτείνεται στη Λεξιλογία μου φαίνεται ικανοποιητική πάντως.

  131. spiral architect said

  132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    119 – Κοίτα για τους πύργους είχα ρωτήσει κάποιους πολύ αξιόλογους μηχανικούς που δούλευαν στην ΑΒΑΞ κατασκευαστική, και είχα αναλάβει κάποιες μεζονέτες στα Καλύβια (όλος τυχαίως ήταν μεταλικές κατασκευές) δεν έχω ιδία γνώμη, ό,τι μου είπαν λέω. Συμφωνώ με την ένταση της φωτιάς και το λιώσιμο των μετάλων, αλλα είναι πολύ περίεργο που αυτός ο όγκος έλιωσε περιμετρικά ομοιόμορφα και έπεσε προς τα μέσα, αντί να γείρει σε κάποια πλευρά. Πάντως και η δική σου εξήγηση μου κάνει, θα δηλώνω άγνοια απο δω και πέρα (όχι οτι είχα γνώση πρίν). Όσο για την ανατίναξη ενός τέτοιου κτιρίου, φυσικά και δεν γίνεται διακριτικά ή εύκολα, είπα απλώς οτι γίνεται, και ο τρόπος που κατέρεεαν τα κτίρια αυτό θύμιζε, για το 2 δεν έχω απάντηση, δεν διαφωνώ άλλωστε.
    Το αναπάντητο ερώτημα απο μέρους των ειδικών και της τότε αμερικανικής κυβέρνησης (και μεγάλο πάτημα κάθε λογής συνομοσιολόγων ανα τον κόσμο) είναι πώς έφτασε να πέσει το αεροπλάνο στο πεντάγωνο, στο θεωρητικά καλύτερα φυλασσόμενο μέρος του πλανήτη, γνωρίζοντας ήδη οτι τα συγκεκριμένα αεροπλάνα ήταν υπο κατάλειψη. Βέβαια, υπάρχει και η απλή και λογικότατη εξήγηση, οτι όλο αυτό το πανάκριβο δορυφορικό και μή αμυντικό σύστημα, το χειρίζονταν (τουλάχιστον ως προς τις αποφάσεις) ηλίθιοι και πανηλίθιοι, ειδικά αν κρίνουμε απο τον τότε αρχηγό του κράτους, μπορεί και να είναι αυτή η αλήθεια. Πολλή συνωμοσιολογία πιάσαμε φίλε, και θα μας την πέσει κάνας Λιακόπουλος για πνευματικά δικαιώματα, ας το αφήσουμε αυτό το θέμα. Έτσι κι αλλιώς εμείς μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, όπως είχε πεί και ο Καραμανλής θείος, (έτσι νομίζω δηλαδή) στην πολιτική πολλά λέγονται που δεν γίνονται, και πολλά γίνονται που δεν λέγονται. Το θέμα είναι οτι και τότε τόσες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, και τώρα με το αεροπλάνο στην Ουκρανία, και στην Γάζα με τους ισραηλινούς που σκοτώνουν γυναικόπαιδα, για να τιμωρήσουν τους τρομοκράτες της Χαμάς.
    ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ.

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    126 – Ο συγκεκριμένος απλός ΜΑΛΑΚΑΣ, έχω πληροφόρηση εκ των έσω, και για να δείς πόσο έσω, ήταν στον γάμο της κουνιάδας μου (όχι μόνο αυτός όλο το σκυλολόϊ).

  134. sodoma&gomora said

    …παραθέτω μιά ενδιαφέρουσα άποψη (κατά την γνώμη μου) του Jeff Halper

    http://vimeo.com/74315082

  135. sarant said

    133: Ωχ…

  136. 133, θα το γλεντήσατε καλά, ε;

  137. Ιάκωβος said

    133,
    Εμένα πάντως ειδικά αυτός ο συγκεκριμένος συγγενής σου δε μου φαίνεται κανονικός νεο-ναζί. Παίζει θεατρικό ρόλο, είναι σε υπηρεσία, κάνει μπίζνες.

    Η καραφλή τραγουδίστρια πάλι, ο Κασιδιάρης, μοιάζει πιο βεριτάμπλ ψυχάκιας. Αλλά η ουσία είναι μια φορά δοσίλογος, πάντα δοσίλογος. Η ακροδεξιά στην ελλάδα είχε τους Γερμανούς, είχε τους Άγγλους, είχε τους Αμερικάνους, τώρα να μη γλύψουν και λίγο Ρωσία;

    Η πληροφορία πάντως, οτι της στροφής τους προς το no-nazi προηγήθηκε ταξιδάκι της Ζαρούλια και του Ματθαιόπουλου στη Μόσχα, κανείς πρέπει να την κρατήσει.

    Εδώ, με τον Ντούγκιν, από κάτω οι δύο δοσίλογες πτέρυγες της Δεξιάς μαλιοτραβιούνται:

    http://dexiextrem.blogspot.gr/2014/05/blog-post_1133.html

  138. Λ said

    Η λύση είναι μία: ενιαίο κράτος, στο οποίο να είναι πολίτες όλοι οι σημερινοί κάτοικοι της Παλαιστίνης, με ίσα δικαιώματα. Ίσως να βρεθούν κάποτε κάποιοι φωτισμένοι ηγέτες που να καταλάβούν ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια.

  139. qq said

    «ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια.»
    Ναι, αλλά η εβραίοι δεν είναι άνθρωποι. Το λέει το κοράνι. Και αυτό το παιδάκι.

  140. gbaloglou said

    Σιωνισμός δεν είναι η υποστήριξη κάποιας σκιώδους παγκόσμιας Εβραϊκής κυριαρχίας αλλά η (προϋπάρχουσα του Ολοκαυτώματος) άποψη ότι οι Εβραίοι δικαιούνται κάποια δική τους πατρίδα (λόγω των εναντίον τους διακρίσεων και όχι αναγκαστικά στην Παλαιστίνη).

    (Γνωστά τα παραπάνω, αλλά πολλοί εκμεταλλεύονται την σύγχυση αυτή για προπαγανδιστικούς λόγους.)

  141. Κι έχεις και κάτι μλκες που δημοσιεύουν φωτογραφίες σαν κι αυτήν http://i.instagram.com/p/quLZ4AqoQK/
    σαν να είναι τωρινές, ενώ είναι τεσσάρων ετών

    http://lawrenceofcyberia.blogs.com/news/2010/08/eden-abergil-exemplifies-the-standards-of-the-most-moral-army-in-the-world.html

    http://www.theguardian.com/world/gallery/2010/aug/17/israel-palestinian-territories#/?picture=365837239&index=3

    Γαμώ την παραπληροφόρησή μου μέσα! Λες και δεν φτάνει η τρέχουσα φρίκη αλλά πρέπει να κάνομε κι ανακεφαλαίωση…

  142. Σοφία Ντοκατζή said

    Κύριε Σαραντάκο, επιτρέψτε μου να προσφέρω κι εγώ ένα άρθρο στο Ιστολόγιό σας για το θέμα της Γάζας. Αν λέει αλήθεια ο Καλεντερίδης που το ανέβασε και όντως οι Σιωνιστές ζητάνε την κατεδάφιση της Γάζας, όπως κάνανε οι σύμμαχοι με την Δρέσδη επί Χίτλερ, τι να πώ;

    Πάντως, αν μή τι άλλο είναι πολύ καλογραμμένο άρθρο και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/07/delenda-gaza.html#more

  143. Chris said

    138 Νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς μιλάμε de facto για δύο κράτη http://en.wikipedia.org/wiki/State_of_Palestine. Είναι προφανές ότι αυτήν την στιγμή πρόκειται για δύο κράτη που βρίσκονται μεταξύ τους σε πόλεμο με ενδιάμεσες μακρές περιόδους ειρήνης.

  144. qq said

    Και ο πραγματικός λόγος ίδρυσης και ύπαρξης του Ισραήλ είναι αυτός. Και κόψτε τις μαλακίες με τις συνομοσιολογίες.

  145. Σοφία Ντοκατζή said

    Συνέχεια 142: Να και το πρωτότυπο γαλλικό κείμενο του άρθρου για εσάς κ. Σαραντάκο που ξέρετε γαλλικά, διότι εγώ δεν σκαμπάζω λέξη από την γλώσσα του Βολταίρου

    http://www.egaliteetreconciliation.fr/Appel-au-meurtre-de-masse-26797.html

  146. Λ said

    Οι τσιγγάνοι υπέφεραν από τους ναζί επίσης.
    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/gypsies.html

  147. leonicos said

    @107 Εαμοβούλγαρε, είχα αποφασίσει να μην πω άλλη κουβέντα σήμερα, αλλά δεν μπορώ!

    Αγανακτώ μ’ εσένα! Μπάζα αυτό το κουκλί με το κόκκινο μπικίνι;

    Με τι έχετε, τέλος πάντων, όλοι σας; Θεές; Αυτό είναι αποκελιστικότητα του Γς

  148. Δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια (και πού να τα προλάβω) αλλά σκέφτηκα να βάλω κι εγώ ένα λίνκι: Jonathan Sugarman. Είναι Εβραίος αλλά έχει φύγει απ’ το Ισραήλ, ήταν ανώτερο τραπεζιτικό στέλεχος αλλά παραιτήθηκε και λέει αρκετά για το τραπεζικό σύστημα (και σε σχέση με την Ελλάδα και κάποιες αναρτήσεις του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), είναι και πολλά άλλα. Έτυχε και τον γνώρισα και από κοντά, οι απόψεις του ίσως έχουν ενδιαφέρουν κάποιους.

  149. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Οι ακραίοι της μιας και της άλλης παράταξης καλούν σε εξολόθρευση του εχθρού και γενοκτονία, ο ένας θρέφει τον άλλο, τα είπαμε.

  150. leonicos said

    Εαμοβούλγαρε, μ’ εσένα τα έχω πάλι.

    Ομολογώ ότι μια ζωή στην Ελλάδα, ακριβώς 70 ετών, με 40 χρόνια στο Δημόσιο, αυτό το 70% του ανιτσημητισμού ΔΕΝ το είδα ούτε το ένιωσα, ούτε το υπέστην. Υπήρξαν πολύ πιο αντισημητικές εποχές στην Ἑλλάδα τον 19ο αι. Βέβαια σαχλοκουβέντες πάντα λέγονται, όπως ‘εβραίος και κουμμούνι κάνουν καλό σαπούνι’ και άλλες πιο στοχευμένες, αλλάδεν ξεπερνούν σ’ εμβέλεια τη διαμάχη Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Βέβαια, τα δείγματα πληθυσμού των μελετών είναι πιο αντιπροσωπευτικά από τα κάπως επιλεγμένα δικά μου, αλλά 70% είναι πολύ. Κι έπειτα μην ξαχνάτε πως άλλο να παίρνεις μια απάντηση που μπορεί ο ερωτόμενος να νομίζει πως περιμένεις, και άλλο να βάλεις τον ερωτόμενο να δράσει. Πολλοί δεν συμπαθούν τις γάτες, αλλά δεν τις πνίγουν. Και τις γάτες τις απασχολεί μόνο το τελευταίο.

    Έζησα το γάμο ενός φίλου μου με ορθόδοξη χριστιανή. Καμιά αντίδραση από μέρους του περιβάλλοντός της, ενώ υπήρξε από το δικό μας περιβάλλον. Εκείονοι δεν ανησύχησαν μήπως αφομοιωθεί η κόρη τους, κάτι που αντιμετώπισε με δυσφορία η άλλη πλευρά. Άλλο ρατσισμός και άλλο άλλες συνιστώσες που εμπλέκονται.,

  151. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>..απώλειες δεν είχε μόνο η μία πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συντριπτική υπεροχή του Ισραήλ.
    υπεροχή στις απώλειες;

  152. Λ said

    Λεώνικε χαίρε, διάβασα για τους γάτους και να σου βλέπω ένα, να σουλατσάρει στην κουζίνα μου. Άντε τώρα να τον βγάλω έξω.

  153. Γς said

    Τώρα εγώ κατά λάθος βρίσκομαι εδώ.

    Μια χαρά ήμουν στον κόσμο μου, τον ονειρεμένο. Δεν θυμάμαι τι όνειρο έβλεπα, αλλά πρέπει να την είχα καταβρει.
    Μέχρι που ποιος ξέρει πως με το χέρι, τον ώμο, το πηγούνι πάτησα το τηλεκοντρόλ που κοιμόταν κι αυτό κάπου δίπλα μου στα σεντόνια.
    Κι άρχισε να φωνάζει η σαραντάρα Τιβί μου απέναντι.
    Και να πεις ότι ξύπνησα; Δεν ξέρω για πόση ώρα είχε εισβάλει στα όνειρά μου μέχρι να μου τα χαλάσει και να ξυπνήσω. Πήγα προς τα ιδιαίτερα ενδιαιτήματα της γυναικός μου, όπου κι εκεί μονίμως μια άλλη σαραντάρα είναι μονίμως ξεχασμένη ανοιχτή τέτοιες ώρες [αλλά που μόλις ακούγεται].
    Είμαστε τελικά μια πολύ τηλεοπτικόπληκτη οικογένεια [ο καλύτερος πελάτης της Digea απ τον Υμηττό, που δεν μας καταγράφει κι η RBG ονείρων.

    Και θυμήθηκα που κάποτε σαν να έβλεπα και σκηνές από τα όνειρα προσεχώς:
    “Τη Δευτέρα ο Γς σε νέες περιπέτειες”

    Καλημέρα

  154. qq said

    Με την διαφορά, ότι η μια πλευρά είναι πιο εξτρημ από την άλλη. Ότι οι εβραίοι είναι πίθηκοι και γουρούνια είναι καθημερινή κουβέντα και θα το ακούσεις από το στόμα μικρών παιδιών μέχρι υπουργούς και πρωθυπουργούς να το λένε σε επίσημες ομιλίες. Ακόμα και το γεγονός ότι στη μια πλευρά βρίσκεις χιλιάδες Γιδεώνους με αντίθετη άποψη (όση αξία και να έχουν αυτές οι αιρετικές φωνές) ενώ στην άλλη πλευρά απουσιάζουν εντελώς εμένα μου λέει πολλά. Ακόμα και το γεγονός ότι στο Ισραήλ ζουν κοντά στο 20 % άραβες κάτι μου λέει. Στο δε αραβικό κόσμο δεν θα βρεις ούτε 20%ο. Στη Γάζα ούτε έναν.

  155. spiral architect said

    Ο Λέσλι Νίλσεν ζει:

  156. Theo said

    @150:

    Καλημέρα.
    Λεώνικε, βλέπω κι ακούω αρκετόν αντισημιτισμό κι αρκετή συνωμοσιολογία (με συνήθεις ύποπτους τους Εβραίους) γύρω μου, αλλά το 70% μου φαίνεται κάπως υπερβολικό.
    Προσωπικά συμπαθώ πολύ τους Εβραίους της Διασποράς (πολλοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς είναι Εβραίοι) αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους Ισραηλινούς, το ολοκληρωτικό (τυποις δημοκρατικό) κράτος και το απαρτχάιντ τους. Στο θέμα της Γάζας ρίχνω το φταίξιμο και στις δύο πλευρές, που τελευταία πλειοδοτούν σε εξτρεμισμό.
    Νομίζω πως την ίδια στάση έχουν και αρκετοί Εβραίοι της Διασποράς. Ένας Γάλλος φίλος μου έλεγε πως η Εβραία γιαγιά του θεωρούσε το Ισραήλ κάτι σαν προδοσία του Ιουδαϊσμού.

  157. Sarpis said

    Καλησπέρα,

    Έχω ορισμένες επιφυλάξεις ως προς τη σύνδεση (τουλάχιστον στις μέρες μας) του λόγου ύπαρξης του Ισραήλ με τις ενεργειακές πηγές.

    Κατά τη γνώμη μου, για τα συμφέροντα των απλών Αμερικανών (πλην του αμερικανο-σιωνιστικού λόμπι – AIPAC κ.λπ.) πολιτών, το Ισραήλ είναι ένα μεγάλο βαρίδι. Αρκεί να δούμε σε ποιες χώρες διοχετεύεται κατά κύριο λόγο η αμερικανική βοήθεια.
    http://www.mediaroots.org/the-top-10-recipients-of-u-s-aid-practice-torture/
    Τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Τη βάναυση καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της επικράτειας ή του γεωγραφικού χώρου ελέγχου τους. Και αν π.χ. η δικτατορική Αίγυπτος (παλαιότερα του Μουμπάρακ και σήμερα του Σίσι) εξακολουθεί να έχει εμβληματικό χαρακτήρα για τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ έχει προ πολλού πάψει να αποτελεί ανάχωμα στην ΕΣΣΔ και στους πάλαι ποτέ συμμάχους της στην περιοχή. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά ο Νετανιάχου και οι υπόλοιποι σιωνιστές εγκληματίες πολέμου. Όπως επίσης γνωρίζουν και ανησυχούν ότι το Ιράν το Ροχανί απειλεί να τους υποσκελίσει ως προνομιούχους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

    Σκοπός αυτής της νέας φάσης της γενοκτονίας που ξεκίνησε προ ημερών είναι η διάσπαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Αμπού Μάζεν-Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλει να ανατρέψει τη Χαμάς, απλώς προσπαθεί να την προβάλει ως μια χούφτα φανατικών τζιχαντιστών τυφλωμένων από θρησκευτικό μίσος. Όσων όμως από εμάς η κίπα δεν καλύπτει τα μάτια, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μάχη επιβίωσης ενός ηρωικού λαού με πρωταρχικό κίνητρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

  158. sarant said

    Kαλημέρα!

    151: ‘Οχι βέβαια, υπεροχή στη σύγκρουση, στον εξοπλισμό.

  159. Μανούσος said


    Νομίζω είναι μία πολύ καλή προειδοποίηση για το τί επιφυλάσσει το μέλλον εφ’ όσον το Ισραήλ συνεχίσει την ίδια πολιτική.

  160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    135 – Ωχ και αχ μαζί.

    136 – Α τι να σου πώ, μεγάλο γλέντι.

    137 – Όχι και συγγενής μου, απλώς είχαν έρθει στον γάμο, γιατι ο γαμπρός (και μπατζανάκης μου ) ήταν στην Χ.Α, απο την οποία έφυγε εδω και τρία χρόνια. Τί μπίζνες ρε φίλε, έχει φτιάξει μια βιοτεχνία και πουλάει στους βλαμένους τα απαραίτητα αξεσουάρ, μέχρι εκεί είναι όλη η ηγεσία. Μπίζνες κάνουν αυτοί που τους χρηματοδοτούσαν την τελευταία δεκαετία, που φυσικά δεν είναι Ρώσοι αλλα Έλληνες, και μάλιστα υπεράνω πάσης υποψίας, τραπεζίτες και πάνω, τέλος πάντων έγινε συνωμοσιολογικό το σχόλιο. Κανονικός νεοναζί δεν υπάρχει στην Ελλάδα, (αν και η λέξη κανονικός είναι αντιφατική δίπλα στο νεοναζί) ένα συνονθύλευμα απο Χίτλερ, αρχαία ελληνική ιστορία, και αντισημητισμό, είναι το «θεωρητικό» υπόβαθρο της οργάνωσης, που ξεπερνάει τα όρια του κίτς. Το ενδιαφέρον είναι, οτι παρ΄όλη την ακραία ομοφοβία των μελών της οργάνωσης, η ομοφυλοφιλία ζεί και βασιλεύει εκεί μέσα. Όσο για το οτι παίζει θέατρο, ζήτημα είναι να βρείς στην βουλή δέκα βουλευτές που δεν παίζουν θέατρο, ειδικά οι αρχηγοί και οι πρωτοκλασάτοι των κομμάτων ΟΛΟΙ.
    Ο Κασιδιάρης έχει φάει πολύ ξύλο στο σπίτι απο τον μπαμπάκα του, που ήθελε να τον κάνει άντρα, όπως κι ο Γερμενής. Για να το κλείσω το θέμα (αρκετά μίλησα για σιχάματα) και μια και μιλάς για πληροφορία που πρέπει να κρατηθεί, επίτρεψέ μου μιά προτροπή, μη ψάχνεις να βρείς την αλήθεια διυλίζοντας κουνούπια, οι καμήλες είναι μπροστά στα μάτια σου, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, κυκλοφορούν ελεύθερες δεν κρύβονται.
    Καλή σου μέρα.

  161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    157 – Ο λαός μπορεί να είναι ηρωϊκός, αλλα η Χαμάς αποτελείται κυρίως απο φανατικούς αναχρονιστικούς σκοταδιστές, όποιος δεν φοράει κίπα (τι είναι αυτό;) το βλέπει, δεν χρειάζεται να σκοτώνει γυναικόπαιδα και να βομβαρδίζει νοσοκομεία το Ισραήλ για να το δούμε αυτό.

  162. Λ said

    139.Το βιντεάκι με το τρίχρονο δεν μου λέει τίποτα, γιατί έχω προσωπική εμπειρία από άλλες καταστάσεις:

    Συμφοιτητή που πήγε στην Παλαιστίνη να δει τους γονείς του μετά από απουσία πέντε χρόνων και σκοτώθηκε, συμφοιτητές που υπέστησαν βασανιστήρια σε ισραηλινές φυλακές, πχ δίψα (ένας από αυτούς τηρούσε στο δωμάτιό του δεκάδες παγούρια νερού, και σηκωνόταν στις πέντε το πρωί κι έτρεχε στον διάδρομο (δεν τον φοβόμασταν, ήταν άκακος). Ο άλλος μου συμφοιτητής, ο Χισιάμ, ώρα του καλή, θυμάμαι, δεν συμμετείχε στους πρωτοχρονιάτικους γιορτασμούς, ήταν σε μια γωνιά και διάβαζε για να μπορέσει κάποια στιγμή να βοηθήσει τον τόπο του καλύτερα.

    Η πιο συγκλονιστική ιστορία που ξέρω από κοντά όμως είναι η νεαρή μάνα που βγήκε για να πάρει γάλα για τα τρία πολύ μικρά παιδιά της και πυροβολήθηκε από ισραηλινό σνάιπερ.

    Δεν έχω αντισημητικά αισθήματα, έχω δεκάδες φίλους εβραϊκής καταγωγής και στην κύπρο (υπάρχουν πάρα πολλοί Κύπριοι εβραϊκής καταγωγής) και στο εξωτερικό αλλά αντιλαμβάνομαι τι είναι να ζεις χωρίς νερό, πόρους και ελπίδα.

    Και να μην ξεχνιώμαστε, η βία παράγει (πολλαπλάσια) βία.

    Υ.Γ. Στην Κύπρο, όχι ότι δεν υπάρχει ρατσισμός, ασφαλώς υπάρχει, αλλά έχουμε νομίζω ανεκτικότητα σε θρησκευτικές ομάδες, π.χ. όπως τους Μάρτυρες του Ιεχωβά που πρέπει να αποτελούν δψήφιο ποσοστό του πληθυσμού.

  163. spiral architect said

    O Μένγκελε θα ήταν πολύ περήφανος:

    Quand Israël impose la contraception à ses Éthiopiennes – Le Point

    😮
    (Λε Πουάν κι έτσι, μου το μετάφρασε η γαλλομαθής σύντροφος)

  164. qq said

    Αφού λοιπόν έχεις δικιά σου πείρα ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να συζήσουν με άλλους, πως είναι δυνατόν να λες τέτοιες σαχλαμάρες ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια. Εγώ απάντησα μόνο στον ηλίθιο πασιφισμό ότι όλοι ήμαστε αδέλφια. Τουλάχιστον αυτή η γενιά και η επόμενη (και των δυο πλευρών, δεν ξεχωρίζω κανέναν) δεν μπορούν να συζήσουν. Θα υπάρξει αλληλοσφαγή και το κρίμα στο λαιμό όλων που προωθούν τέτοιες λουλουδίστικες απόψεις. Αν πάλι υπάρχει περίπτωση να συζήσουν μαζί σε ένα κράτος με δικαιώματα, μόνο υπό την ηγεσία του Ισραήλ. Από μεριάς Ισραήλ έχουμε (ως ένα βαθμό θετικές) ενδείξεις ότι μπορούν να συνυπάρξουν μαζί αφού στο έδαφος του Ισραήλ ζουν άραβες. Χωρίς να λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Από μεριάς αράβων υπάρχουν μόνο αρνητικές ενδείξεις και λίγα λέω. Όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο, αλλά και έμπρακτα. Καθότι και τους λίγους εβραίους που παραδοσιακά ζούσαν σε αυτά τα μέρη τους έδιωξαν.

  165. Sarpis said

    161 – Σήμερα, στον αγώνα των Παλαιστινίων συντάσσονται οι πιο σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι της -εκλεγμένης δημοκρατικά- Χαμάς, οι μετριοπαθέστεροι της Φατάχ, πολλές άλλες οργανώσεις Παλαιστινίων, εβραίοι αντισιωνιστές, χριστιανοί, άθρησκοι κ.λπ.. Είναι λάθος να παρασυρόμαστε από τη σιωνιστική προπαγάνδα και να αντιστρέφουμε τους ρόλους των τρομοκρατών. Δυστυχώς, όταν βρίσκεσαι στοιβαγμένος στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή (40 χλμ γης χωρίς ενδοχώρα) μαζί με άλλο 1,8 εκατ. ψυχές, κάπως πρέπει να αντιδράσεις. Δεν νομίζω ότι επί Αραφάτ η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν διαλλακτικότερη. Μια χαρά την εξυπηρετεί να πιστεύει η «πολιτισμένη» Δύση ότι έχει απέναντί της φανατικούς ισλαμιστές με τους οποίους δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Ο τελευταίος που δικαιούται να προσάπτει τέτοιες κατηγορίες είναι ένα κράτος που έχει οικοδομηθεί με μόνο κριτήριο το θρήσκευμα των κατοίκων του και με το μύθευμα της Γης της Επαγγελίας.

    Κίπα είναι το καπελάκι που φορούν οι Εβραίοι
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kippah

  166. sodoma&gomora said

    … το δίφθογγο φωνήεν oi της γαλλικής λέξης point προφέρεται ουά…το συμφώνο n προφέρεται ελάχιστα…και το t είναι
    άφωνο … 🙂

  167. Μαρία said

    166
    Εδώ είναι ουέ με το ε ένρινο [pwε ̃] αλλά στα ελληνικά βέβαια λέμε πουάν για τα υφάσματα ή ότι άλλο με βούλες.

  168. physicist said

    Γράφει σήμερα η FAZ:

    Γιατί οι Άραβες στηρίζουν το Ισραήλ

    Το Ισραήλ κάνει πόλεμο που για πρώτη φορά γίνεται αποδεκτός από τον Αραβικό Κόσμο. Οι χτεσινοί εχθροί ανακαλύπτουν κοινά συμφέροντα και νέους κοινούς εχθρούς. Για το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι μεγαλύτερη απειλή από την παλαιστινιακή σύγκρουση. […] Για πρώτη φορά, οι μαζικές αντιισραηλινές διαδηλώσεις γίνονται στις πόλεις της Δύσης και της Τουρκίας, όχι στους δρόμους των αραβικών χωρών.

    http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/naher-osten/bodenoffensive-in-gaza-warum-die-araber-israel-unterstuetzen-13057105.html

  169. LandS said

    Αυτό με τη Χαμάς δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μη το κάνουμε και τόσο μεγάλο θέμα.
    Το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2006 είναι μεγάλο.
    Κέρδισε τις εκλογές σχημάτισε κυβέρνηση με τη Φατάχ. Όταν συγκρούστηκαν το 2007, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες η Χαμάς έδιωξε τους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής που ήταν με την Φατάχ από τη Γάζα. Έκτοτε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση για όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη είναι αυτή στη Ραμάλα της Φατάχ.

  170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    165 – To Iσραηλινό κράτος, είναι ο υπαριθμόν 1 τρομοκράτης της περιοχής, αυτό δεν σημαίνει οτι η Χαμάς επειδή κρύβεται πίσω απο το πέπλο το αγώνα για την ελευθερία είναι καλύτερη, αν είχε την δύναμη τα ίδια θα έκανε κι αυτή στους Ισραηλινούς, και χειρότερα στους Παλαιστινίους. Απο κεί και πέρα, όσο και να πολεμάνε και να σκοτώνονται, αν δεν το αποφασίσουν οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, παλαιστινιακό κράτος δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στον αιώνα τον άπαντα, και χωρίς κάποιο όφελος (που προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν) δεν το αποφασίζουν. Νομίζω οι Κούρδοι με το Κουρδιστάν είναι το καλύτερο παράδειγμα για του λόγου το αληθές, αλλα και η δημιουργία της Ελλάδας δεν είναι άσχημο.

  171. Pedis said

    Ένας θεός ξέρει πώς και γιατί τα καταφέρνουν μερικοί, τα πραγματικά γεγονότα της εθνοκάθαρσης που επιχειρεί εδώ και δεκαετίες το κράτος του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό πληθυσμό, να τα παρουσιάζουν ως φυσική άμυνα των Εβραίων ενάντια σε ενδεχόμενο νέο ολοκαύτωμα ή ως δικαίωμα των Εβραίων λόγω υποτιθέμενης πνευματικής ανωτερότητας ή επειδή οι Άραβες είναι οπισθοδρομικοί και φονταμενταλιστές ενώ οι Εβραίοι υπέρ της προόδου και της δημοκρατίας ή, από την άλλη μεριά, η Εβραική επιθετικότητα αποτελεί μία ακόμη έκφραση της ύπουλης διαχρονικής τακτικής των Εβραίων να κατακτήσουν τον κόσμο, γίνεται λόγος για τη διεθνή χρηματιστηριακή Εβραική πλουτοκρατία, πληθαίνουν κάθε τόσο οι αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη για να αναζητηθούν οι πηγές της φυσικής Εβραικής μοχθηρίας και μισαλλοδοξίας, για να φτάσουμε στο «μωρέ τελικά, ο Χίτλερ δεν είχε άδικο», «οι παλιο-Οβριοί» για να αναζητηθεί η αλήθεια στην στέρεη λαική παράδοση των αγραμματοσύνης και της δεισιδαιμονίας. Οι μέν ενάντια στους δε και αμφότεροι περηφανεύονται ότι έχουν ανακαλύψει απλές και βαθιές φυσικές και ιστορικές αλήθειες.

    Μιζέρια …

  172. ππαν said

    Εθνοκάθαρση θα είχαμε αν οι οι φονικές επιθέσεις είχαν ως στόχο όλους τους μουσουλμάνους Παλαιστίνιους, εντός και εκτός της Γάζας. Ισχύει αυτό;

  173. sodoma&gomora said

    …167 Μαρία,
    αν πας σε κανένα κατάστημα υφασμάτων στό κέντρο των Αθηνών, εκεί στις παρόδους της Αιόλου, και ζητήσεις ύφασμα
    με πουάν, το πιθανότερο είναι να μην καταλάβουν περί τίνος πρόκειται… 🙂
    αν πείς θέλω υφασμα με «πουά» (δηλ. με βούλες όπως λέμε) θα το καταλάβουν αμέσως… 🙂
    Το «πουά» είναι πολύ πιό κοντά στην προφορά της γαλλικής λέξης point από το «πουαν»…

    …όσον αφορά την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, τον (παράνομο) εποικισμό…γιά να κατανοήσει τη «παίζεται» στην Παλαιστίνη κτλ κτλ, έχει ενδιαφέρον να δεί κανείς το πως οι μαρξιστές ανέλαβαν την υπεράσπιση των «νέων Εβραίων σκαπανέων από την Ανατολική Ευρώπη (γιά) ν’ απελευθερώσουν τη χώρα (της Παλαιστίνης) από τις άνισες σχέσεις γαιοκτησίας»… (βλέπε και τις θέσεις του Μάρξ γιά το Εβραϊκό Ζήτημα)
    Επιχείρημα που στρεφόταν κατά των Αράβων γαιοκτημόνων της Παλαιστίνης διότι αυτοί έβαζαν φελάχους, ακτήμονες χωρικούς της Παλαιστίνης, να δουλεύουν τα κτήματά τους…βεβαίως η αλληλεγγύη στους ς ακτήμονες έμεινε στα χαρτιά… η χώρα «απελευθερώθηκε» από τους Άραβες γαιοκτήμονες με την αγορά εκτάσεων από σιωνιστικές οργανώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πέρασμα της ιδιοκτησίας σε νέα χέρια σήμαινε τον διωγμό των φελάχων, των οποίων την εργασία ανέλαβαν οι Εβραίοι έποικοι…( Daniel Cil Brecher Ιστορικός)

  174. ππαν said

    Νομίζω πως το «πουάν» αντί «πουά» το λένε στη Β. Ελλάδα. Επίσης ειμαι σίγουρη πως στα γαλλικά λέμε πουά, δηλαδή tissus à pois

  175. ππαν said

    Pois δηλαδή στρογγυλά σαν τα μπιζέλια, φαντάζομαι

  176. physicist said

    Δεν υπάρχει καμία εθνοκάθαρση. Δεν επιχείρησε ποτέ το Ισραήλ να εξολοθρεύσει τους Παλαιστίνιους. Άλλοι είναι που θέλουν «να πετάξουν τους Εβραίους στη θάλασσα» και «να σβήσει το Ισραήλ απ’ το χάρτη».

  177. Μαρία said

    174
    Ακριβώς. Παρετυμολογήσαμε (;) απ’ τις βελονιές και απ’ τα πουαντιγιέ, όταν εξευρωπαϊστήκαμε. Για τους παλιούς ήταν υφάσματα με μπέγκες.

  178. Emphyrio said

    http://fr.wikipedia.org/wiki/Pois_%28motif%29

  179. Ιάκωβος said

    160 ΛΑΜΠΡΟΣ
    «…αυτοί που τους χρηματοδοτούσαν την τελευταία δεκαετία, που φυσικά δεν είναι Ρώσοι αλλά Έλληνες…»

    Η αφέλεια είναι δύο ειδών. Η μία είναι εκείνη που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν άκριτα σε κάθε ψεκασμένη συνωμοσιολογία. Η άλλη όμως είναι η αφέλεια να νομίζει κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών, και μάλιστα των μεγάλων δυνάμεων η CIA, η KGB, η Ινελιτζενς σέρβις, αλλά και η Μοσαντ ή η ΣABAK , δεν βυσσοδομούν πίσω από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Οι ναζιστές της ΧΑ ναι, χρηματοδοτήθηκαν από τους Έλληνες λεφτάδες. Οι σχέσεις τους όμως με τη Ρωσία είναι πια παραπάνω από σίγουρες και κυρίως εξηγούν τη στάση τους στα διάφορα διεθνή ζητήματα. Και το ερώτημα παραμένει γι αυτούς. Τι είναι, αντι-μπεριαλιστές, ή πράχτορες; Πάντως, όπως κι ο Καρατζαφέρης παλιότερα, έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στη Ρωσία. Και το RT το φερέφωνο του Πούτιν, τους παρουσιάζει σαν Έλληνες «εθνικιστές» και φαίνεται οτι έχουν πολυ καλές σχέσεις.

    Άρθρο του Κασιδιάρη: «Στροφή προς τη Ρωσία: Η αλλαγή του γεωστρατηγικού προσανατολισμού ως μόνη εφικτή λύση για να απαλλαγεί η χώρα από τα δεσμά των τοκογλύφων».

    Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=586254

    http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/megalo-endiaferon-apo-rwsia-gia-thn-chrush-augh-sunenteujh-tou-ekproswpou-t

  180. Λ said

    164. Με αυτό το βιολί βλέπω όλη την ανθρωπότητα να καταστρέφεται, αλλά ευτυχώς ακόμη ελπίζω ότι η κοινή λογική, που θα πάει; θα επικρατήσει. Στο κάτω της γραφής αυτή είναι η γνώμη μου, έστω και παλαβή, ένα κοινό κράτος όπου όλοι θα χωρούν.

  181. qq said

    Αν επιχειρούσε εθνοκάθαρση το Ισραήλ, θα ακολουθούσε το παράδειγμα των αράβων και θα καθάριζε πρώτα από όλα τους άραβες που ζουν μέσα sτο Ισραήλ. Oi άραβες του Ισραήλ υπερβαίνουν το 20% των Ισραηλινών. Κατά πως κάνανε οι Αιγύπτιοι, οι Σαουδάραβες, οι Λίβυοι και καθάρισαν όλους τους εβραίους τους (όσους δεν πρόλαβαν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ ή αλλού). Αλλά για αυτή την εθνοκάθαρση ούτε κουβέντα. Όχι μόνο δεν επιχειρεί το Ισραήλ κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχουν πολλά παράδοξα φαινόμενα.

    Υπάρχουν αραβικά κόμματα στο Ισραήλ που είναι ανοιχτά κατά του Σιωνισμού (με την έννοια ότι είναι αντίθετοι να υπάρχει το Ισραήλ ως κράτος) και προσπαθούν με κάθε μέσο να το παλέψουν και να γυρίζουν πίσω στο χαλιφάτο όπως επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτές οι φωνές είναι λίγες και όσο παραμένουν μεμονωμένες τίποτα το περίεργο. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ και αυτό τις ανέχεται σαν ένα είδος φολκλόρ. Ανεβάζει το ίματζ. Το περίεργο είναι ότι ατές οι φωνές δεν πληθαίνουν όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά παραμένουν στάσιμες αν δεν υποχωρούν. Ενώ άλλες φωνές πάλι από κόμματα των αράβων του Ισραήλ πληθαίνουν που θέλουν περισσότερα δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα να έχουν πλήρες δικαίωμα στράτευσης στο στρατό για να πολεμήσουν τους εχθρούς του Ισραήλ. Πιστεύω αυτή η τελευταία αντίφαση να σας πετάει τα μάτια έξω. (Για κάντε τώρα μια αναλογία με τα ελληνικά δεδομένα, κατά Θράκης μεριά).

    Είπαμε, αριστερά είναι αυτή θα πει καμιά σαχλαμάρα πάρα πάνω έτσι για να του τη σπάσει του κατεστημένου και έτσι όλα τις συχωριούνται. Μερικές φορές όμως αυτό το μοντέλο δράσεις δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία και εύκολα γίνετε φερέφωνο σκοτεινών δυνάμεων.

  182. qq said

    Πια κοινή λογική, των αράβων? Μα αυτή η κοινή λογική το λέει ξεκάθαρα. Ολοι ίσοι πλην των αλλόθρησκων και των πιθήκων&γουρουνιών.

  183. spiral architect said

    Μπολιτιζμός! 🙄 😛

  184. Vouts said

    Φίλος εγραψε αυτο το άρθρο που προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις

    Ο Οράτιος κάποτε είπε…

  185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    179 – Πράκτορας (δηλαδή πρακτοράκος) της ΚΥΠ ήταν απο την δεκαετία του 70 ο Μιχαλολιάκος, αυτό είναι γνωστό απο παλιά, όλοι οι άλλοι που αναφέρεις σου εξήγησα οτι είναι απλώς μαλάκες. Το οτι έφτασαν να γίνουν βουλευτές, δείχνει και το πόσο η μαλακία έχει βαρέσει τον ελληνικό λαό.
    Βλέπουμε πολύ διαφορετικά τα πράγματα, και δεν θα συνενοηθούμε, γι΄αυτό ας το αφήσουμε εδώ το θέμα. Ίσως έχεις δίκιο εσύ ποιός ξέρει, θα φανεί κάποια στιγμή, νάσαι καλά, και ευχαριστώ για τον διάλογο.

  186. Pedis said

    Και η προπαγάνδα του Der Sturmer σε άμυνα έλεγε ότι βρίσκονταν οι ευγενείς και πολιτισμένοι Άριοι …

    Να πώς η κυβέρνηση του Ισραήλ αμύνεται ενάντια στην εθνοκάθαρση που σχεδιάζεται από τους Παλαιστίνιους

    http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/massacre-shujaiya-dozens-killed-israel-shells-eastern-gaza-city-photos

  187. Νίκος Μαστρακούλης said

    172 & 176: Νομίζω πως συγχέεται η εθνοκάθαρση με τη γενοκτονία.

  188. Μαρία said

    Τον όρο εθνοκάθαρση τον χρησιμοποιεί και ο Λεβί. Προηγήθηκε βέβαια ο Ιλάν Πάπε.
    http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/ethnic-cleansing-of-palestinians-or-democratic-israel-at-work-1.361196

  189. Pedis said

    187-188: Ακριβώς. Αλλά υποπτεύομαι ότι δεν οφείλεται σε μία απλή ή αθώα παρεξήγηση των δύο εννοιών.

  190. physicist said

    Δεν βλέπω καμία εθνοκάθαρση στον ακόλουθο πίνακα.

  191. Pedis said

    Φαίνεται καλύτερα εδώ ?

  192. Μαρία said

    189
    Νομίζω οτι δικιολογημένα γίνεται η σύγχυση, αν ξεφύγει κανείς απ’ τον νομικό ορισμό της γενοκτονίας.

    Σχετικό το Route 181 στο κομμάτι που δείχνει την εξαφάνιση αραβικών χωριών. Παίχτηκαν και τα τρία στο εδώ φεστιβάλ αλλά ατύχησαν στο γαλλικό μετά την προβολή τους στην τηλεόραση.
    http://eyalsivan.info/index.php?p=fichefilm&id=5#&panel1-2

    http://electronicintifada.net/content/film-route-181-censored-french-culture-ministry/5017

  193. physicist said

    #191. — Τι σχέση έχει το land με την εθνοκάθαρση;

  194. Pedis said

    Για απαιτητικούς, «μη-οπτικούς» τύπους, ίσως βολεύει να ρίξουν μία ματιά στην αναφορά του Richard Falk

    Final Report as UN Special Rapporteur on human rights in occupied Palestine

    http://www.brussellstribunal.org/article_view.asp?id=1432

    192 – Διαφωνώ, δεν είναι αφέλεια. Πρόκειται για (δήθεν ορθή) απάντηση σε άλλο (λάθος) ερώτημα.

  195. Pedis said

    -193 : Α, δεν υπάρχει το «no» πριν από το «land». Τώρα, είναι τετριμμένο και χάνω το ενδιαφέρον μου σε αυτό το παιχνιδάκι.

  196. spiral architect said

    Δεν είναι και τόσο σοβαρό που ο Καμίνης αρνήθηκε να βγάλει ο Δήμος Αθηναίων ψήφισμα για τη Γάζα. Είναι αστείο:
    19-01-2009: “Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό ενέκρινε ομόφωνα το Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων”
    Δευ, 19/01/2009 – 02:00 επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη
    (του δεξιού)

    😀 😀 😀 😀

  197. Μα οι Ισραηλινοί στρατιώτες δικαιούνται το Νόμπελ Ειρήνης για την «απίστευτη αυτοσυγκράτηση» που έχουν επιδείξει στον αγώνα τους κατά της Χαμάς, υποστήριξε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ.

  198. Pedis said

    197 – Δεν πρωτοτυπούν οι μιλιταριστές του Ισραήλ όταν αναφέρονται σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Πολλά τα παραδείγματα από την ιστορία, όπως

    AB-Aktion (Außerordentliche Befriedungsaktion)

    http://en.wikipedia.org/wiki/German_AB-Aktion_in_Poland

    ή

    accelerated pacification

    http://books.google.it/books?id=Kv_-bvCqgrEC&pg=PA190&lpg=PA190&dq=accelerated+pacification++Vietnam+war&source=bl&ots=SW7coGN4JB&sig=Z586SDNII4C2ijFRRnk46OvZU20&hl=it&sa=X&ei=gpzPU-KmMcTX0QX054G4Cg&ved=0CC4Q6AEwAjgU#v=onepage&q=accelerated%20pacification%20%20Vietnam%20war&f=false

    Στη διάρκεια του το 19ου αιώνα, λόγω μεγαλόθυμης αλαζονείας περί του χρέους του λευκού ανθρώπου, προτιμούνταν ο όρος «εκπολιτιστικός» αντί του ρεαλιστικού «ειρηνευτικός» που όπως φαίνεται υιοθετήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια του 20ου.

  199. qq said

    Μιλάνε οι Παλαιστίνιοι και τεκμηριώνουν συμπεριφορές ναζισμού. Ένα όνομα μόνο θα πετάξω και την κάνω.

    Haj Amin al-Husseini

    Τα άλλα περιττά και τετριμμένα, ότι το Μαιν Καμπφ πρώτο στη λίστα των μπεστσέλλερ. Μετά τα Πρωτοκόλλα της Σιών.

  200. Sarpis said

    199 – Την κάνεις για να δεις αν υπάρχει κανα άλλο φόρουμ όπου τολμούν να κατηγορούν τους μακελάρηδες μικρών παιδιών;

  201. qq said

    Όχι βέβαια. Η μπόχα της ελληνικής αριστεράς παρά είναι μπόχα για tα γούστα μου.

  202. Pedis said

    Τα επιχειρήματα όλων των ρατσιστών σε όλη την υφήλιο συμπυκνώνονται συχνά στην αίσθηση αηδίας που, λένε, ότι τους έρχεται με την όσφρηση. Και όταν αραιώνουν μου ‘ρχεται να πω ότι ξεβρωμίσε ο τόπος. Αει σιχτίρ ζωντόβολα. Υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάποιος όμοιος τους.

  203. Omadeon said

    Επειδή το θέμα με τη Χαμάς έχει καταντήσει αηδία πια… όταν κάποιοι λένε ότι «για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει η Χαμάς»..
    Απευθυνόμενος σ’ αυτούς έγραψα το εξής, που αφορά και τους 5 (συντομευμένους) νέους όρους της Χαμάς για εκεχειρία.
    _________________________

    Είναι ανέφικτο έως… κωμικό το να προτείνει κανείς ως «λύση» στο Παλαιστινιακό το να… πάψει να υπάρχει η Χαμάς.
    Αν είμασταν σε περίοδο ηρεμίας, ίσως αυτό νάταν εφικτό, μακροπρόθεσμα όμως.

    Μια τέτοια προσέγγιση αντιβαίνει στην κοινή λογική. Επίσης, παραβιάζει ΚΑΘΕ ανθρωπιστική αρχή.
    ΠΩΣ δηλαδή να σταματήσει να υπάρχει η Χαμάς?
    Εξοντώνοντας με ΦΡΙΧΤΟ θάνατο γυναικόπαιδα της Γάζας… κάθε μέρα, 5 και 10 φορές περισσότερα σε αριθμό από τον αριθμό των μελών της Χαμάς που σκοτώνονται?
    -Εχετε καμμιά ιδέα ΤΙ ανθρώπινες εκατόμβες ΑΘΩΩΝ συνεπάγεται αυτή η «λύση»?

    …ή μήπως θεωρείτε «συλλογικά υπεύθυνα» τα γυναικόπαιδα και τους αμάχους για τη «λανθασμένη ψήφο» μιας πλειοψηφίας ψηφοφόρων της Γάζας στις προηγούμενες εκλογές?
    …ή μήπως έχετε πρόσβαση σε καμμιά… Μηχανή του Χρόνου προηγμένης τεχνολογίας ώστε να πάει ΟΛΟΣ ο λαός της Γάζας ταξείδι πίσω στο χρόνο και να ψηφίσει «σωστά»?
    -Φυσικά ΟΧΙ (και στα δύο).

    Επομένως, ΛΟΓΙΚΑ συνεπάγεται αμείλικτα ότι ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ τις σφαγές αμάχων μέχρι τις… επόμενες εκλογές στη Γάζα(!!!) και με ΜΟΝΑΔΙΚΗ βάση την … παράλογη ελπίδα ότι ο λαός τους θα «βάλει μυαλό» ΛΟΓΩ των σφαγών που υφίσταται, [κάτι που αποκλείεται να κάνει, αφού (ίσα-ίσα) λόγω του σφαγιασμού του φανατίζεται ή πεισματώνει ακόμη περισσότερο].
    -Ναι ή όχι?
    Είτε ηθελημένα, είτε όχι, ΑΥΤΟ προκύπτει.

    Ποια είναι η εναλλακτική λύση, λοιπόν? (ΑΝ υπάρχει…)

    Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ εναλλακτική λύση είναι να πεισθεί ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ (=το Ισραήλ) να κάνει πίσω, έστω και στοιχειωδώς.
    Αλλά δεν θα κάνει πίσω ποτέ, αν δεν τον ΠΙΕΣΟΥΜΕ. Αυτό έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά.
    Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αυτό επεσήμανε, άλλωστε, όταν είπε στο Ισραήλ «σταματήστε να πολεμάτε κι αρχίστε να ΜΙΛΑΤΕ».

    Ο,τι κι αν είναι η Χαμάς, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ να ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ μαζί της, όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και όλες οι χώρες που εμπλέκονται στη διαμάχη, στηρίζοντάς το.

    Δεν έχει καμμία σημασία το απαράδεκτο καταστατικό της Χαμάς ή τα πολλά άπλυτά της, όταν έχει προτεραιότητα η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ μαζί της, για τερματισμό των σφαγών.
    ΙΔΙΩΣ όταν, αποδεδειγμένα, από την πλευρά της Χαμάς ΥΠΑΡΧΕΙ διαλλακτική διάθεση με βάση πέντε απλούς, απόλυτα λογικούς και ΝΟΜΙΜΟΥΣ όρους που πρότεινε, αλλά η πρόταση αυτή για συμβιβασμό ΘΑΦΤΗΚΕ (έτσι ώστε να συνεχίσει το όργιο σφαγών ανενόχλητο με ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ την δήθεν «αδιαλλαξία» της Χαμάς). Ορίστε οι όροι της:

    http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/exclusive-hamas-puts-forward-ceasefire-terms-amid-intense-mediation

    Five conditions

    The text of the Hamas conditions, provided to The Electronic Intifada in Arabic, is as follows:

    First – Opening all the crossing with the Gaza Strip.

    Second – Opening Rafah crossing, the link between Gaza and Egypt, on a permanent basis, 24 hours per day with international guarantees it will not be closed.

    Third – A maritime corridor to Gaza.

    Fourth – Allowing residents of the Gaza Strip to pray in the al-Aqsa Mosque in Jerusalem.

    Fifth – Israel will release the prisoners who were freed as part of the “Shalit” deal, and Israel will abide by the previous agreement reached by prisoners and the Israel Prison Service with Egyptian mediation in 2012.

    These demands, albeit refined, are in line with earlier public statements Hamas has made about its terms.

    ________
    Υ.Γ. όσο για την ελληνική «κοινή γνώμη» δεν είναι εφικτό να αλλάξει (σε τόσο μικρό διάστημα) τα πολλά στραβά της…
    …τη στιγμή που ΚΑΘΕ μέρα που περνάει δεκάδες αθώοι και γυναίκες και παιδιά ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ.
    Θα αλλάξει ίσως, όμως, πολύ πιο εύκολα, η παραπληροφόρηση που υφίσταται όλος ο κόσμος (όχι μόνο η χώρα μας) σε ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΖΗΤΗΜΑ.
    Στην ΥΠΑΡΞΗ μιας πρότασης με λογικούς και νόμιμους όρους, την οποία παράθεσα. Αλλά για να γίνει γνωστή ευρέως πρέπει να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, _πιέζοντας_ το Ισραήλ να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτέλους (αν μη τι άλλο).

  204. […] εξαιρετικό άρθρο του Gideon Levy “Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς;“ (που μετάφρασε και παρουσίασε ο Νίκος Σαραντάκος) […]

  205. […] Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς; (του Gideon Levy) […]

  206. Μαρία said

    Το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος
    Ο Σέρτζιο Γιάχνι είναι ένας πολύ σημαντικός ισραηλινός αναλυτής και ακτιβιστής. Είναι αντιρρησίας συνείδησης που φυλακίστηκε επανειλημμένα, λόγω της άρνησής του να υπηρετήσει, αρχικά στα κατεχόμενα, και αργότερα, γενικά στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
    http://left.gr/news/o-sertzio-giahni-mila-sto-leftgr-israil-einai-ratsistiko-kratos

Σχολιάστε