Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Οκτωβρίου ξανά

Posted by sarant στο 1 Οκτωβρίου, 2014


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις. Να σημειωθεί ότι μερικές φορές η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα, όπως εδώ ο θάνατος του Καζαντζάκη (που συνέβη 26.10 αλλά τον τιμάμε στις 27).

 

Τε 1 Πρώτη κυκλοφορία του «Κεφαλαίου» υπό Καρόλου Μαρξ
Πε 2 Θανή Αριστοτέλους του Σταγειρίτου και Μαχάτμα Γκάντη γενέσιον
Πα 3 Φραγκίσκου της Ασίζης γέννησις
Σα 4 Θάνατος Τζάνις Τζόπλιν και Γκλεν Γκουλντ
Κυ 5 Εκτόξευσις του Σπούτνικ Ι, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης
Δε 6 Εφεύρεσις τηλεφωνίας υπό Αλεξάνδρου Γκράχαμ Μπελ και θάνατος του επανεφευρέτη της, Στιβ Τζομπς
Τρ 7 Έδγαρδου Άλαν Πόε θανή
Τε 8 Πιττακού του Μυτιληναίου
Πε 9 † Ερνέστου Τσε Γκεβάρα τελευτή (και Κορνηλίου του πολυτονιστού στιχοπλόκου γενέσιον)
Πα 10 Γενέσιον Ιωσήφ Βέρντι
Σα 11 Κάθοδος Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις τον κρατήρα της Αίτνης -Εντίθ Πιαφ και Ζαν Κοκτώ θάνατος
Κυ 12 Ανακάλυψις της Αμερικής (αποφράς ημέρα)
Δε 13 Πρώτη έκδοσις του «Καλού στρατιώτου Σβέικ» υπό Γιάροσλαβ Χάσεκ
Τρ 14 † Λεονάρδου Μπερνστάιν
Τε 15 † Ευγενίου Ο΄Νηλ
Πε 16 Γενέσιον Όσκαρ Ουάϊλντ
Πα 17 † Κοίμησις Φρειδερίκου Σοπέν
Σα 18 Επιμενίδου του Κρητός
Κυ 19 Γενέσιον Αυγούστου Λυμιέρ
Δε 20 Γενέσιον Αρθούρου Ρεμπώ
Τρ 21 Νικολάου Εγγονοπούλου γενέσιον
Τε 22 Ξενοφάνους του Κολοφωνίου
Πε 23 Γενέσιον Εμμανουήλ Χατζηδάκη του μελωδού
Πα 24 † Ανδρέου Καρκαβίτσα
Σα 25 Γενέσιον Παύλου Πικάσσο
Κυ 26 Δημητρίου του Μυροβλήτου, Πανός του μεγάλου.
Δε 27 † Νικολάου Καζαντζάκη και Λου Ριντ
Τρ 28 Επέτειος του ΟΧΙ
Τε 29 Αναχάρσιος του Σκύθου
Πε 30 Γενέσιον Θεοδώρου Δοστογέφσκι αλλά και Κωνσταντίνου Καρυωτάκη· θάνατος Αναστασίου Λειβαδίτη
Πα 31 † Φρειδερίκου Φελλίνι· και Ναπολέοντος Λαπαθιώτη γενέσιον

Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης ή Οχτώβρης είναι ο δέκατος μήνας του ημερολογίου μας, όσο κι αν ολοφάνερα το όνομά του παραπέμπει στον αριθμό “οχτώ”. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο October ήταν ο όγδοος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Οκτώβριος είναι πια ο δέκατος μήνας.

Στον προφορικό λόγο, πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, λένε “ΟκτώΜβριος”. Κάποιοι το γράφουν κιόλας. Αυτό θεωρείται από τους λαθοθήρες (αλλά και από πολλούς καλοπροαίρετους) έσχατο δείγμα αμορφωσιάς, ενώ δεν είναι παρά ένας λαϊκός τύπος, μειωμένου ίσως κύρους, πάντως με πολύ παλιά ιστορία στη γλώσσα μας -όπως είχα γράψει παλιά, οχτακόσια χρόνια λάθος το λέμε!

Εγώ πάντως δεν λέω Οκτώμβρης, προτιμώ να λέω Οχτώβρης ή Οκτώβριος, αλλά και, όταν μιλάω γρήγορα, Σεπτέβρης, Νοέβρης, Δεκέβρης, το βρίσκω πιο εύκολο -αυτό το μβρ δεν είναι ό,τι το πιο ευκολοπρόφερτο.

Ο Οκτώβρης στο λαϊκό μηνολόγιο λέγεται (; ) Αγιοδημητριάτης, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 του μήνα. Δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες και χώρες τα λατινικά ονόματα των μηνών. Έτσι, στα τσέχικα, όπου τα ονόματα προέρχονται από το παλιό σλάβικο μηνολόγιο, ο Οκτώβρης είναι Říjen ενώ στα αλβανικά Tetori. Ο Οκτώβρης έδωσε το όνομά του στην Οκτωβριανή επανάσταση, η οποία όπως ξέρετε έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1917 με το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη Ρωσία, κι επειδή μια από τις πρώτες ενέργειες των μπολσεβίκων ήταν να αλλάξουν το ημερολόγιο υιοθετώντας το Γρηγοριανό, αμέσως η επέτειος μεταφέρθηκε στις 7 Νοεμβρίου, κι έτσι όλα τα χρόνια η Οκτωβριανή γιορταζόταν Νοέμβριο.

Τα δικά μας Οκτωβριανά είναι η εξέγερση στην Κύπρο τον Οκτώβρη του 1931 κατά των Άγγλων, αν όμως ανοίξετε το λεξικό Μπαμπινιώτη ή το ΛΚΝ θα δείτε ότι “Οκτωβριανά” λέγονται (δήθεν) οι συγκρούσεις που έγιναν μεταξύ Ελλήνων επιστράτων και Γάλλων στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1916. Πρόκειται για λεξικογραφική γκάφα πρώτου μεγέθους, οι συγκρούσεις αυτές έγιναν Νοέμβριο και είναι τα Νοεμβριανά -για αυτή την απίστευτη τσαπατσουλιά δείτε εδώ αναλυτικότερα (πάντως στην τελευταία του έκδοση (2012) το Λεξικό Μπαμπινιώτη έχει διορθώσει τη γκάφα).

Ο Οχτώβρης είναι ο πρώτος πραγματικά φθινοπωρινός μήνας -την τελευταία Κυριακή αλλάζει και η ώρα, νυχτώνει απότομα νωρίτερα και επισημοποιείται έτσι ο επικείμενος ερχομός του χειμώνα. Επειδή όμως αλλάζει και η ώρα είναι ο μήνας του χρόνου με τη μεγαλύτερη διάρκεια, αφού διαρκεί 31 μέρες και μία ώρα. Έτσι κι αλλιώς, καλό μήνα!

(Αν όλα πάνε καλά, ίσως ανεβεί κάτι και το απόγευμα -κατ’ εξαίρεση!)

58 Σχόλια to “Μηνολόγιον Οκτωβρίου ξανά”

  1. Καλό μήνα!
    (να κάνω μια φορά κι εγώ το ποδαρικό)

  2. Γς said

    Καλημέρα και καλό μήνα.

    Οκτώβριος και σύμφωνα με τον Κώστα Λεφάκη, η καλύτερή μου:

    “Η περίοδος του Οκτωβρίου είναι κουραστική, αλλά στην δική σας περίπτωση οι επιδώσεις θα είναι αρκούντως ικανοποιητικές.”

    Α, κάτι λέει και για τον Λεώ [και λοιπούς]

    “Δείξτε κατανόηση σε εκείνους που δεν μπορούν να αποδώσουν όπως εσείς.”

  3. 3

  4. Να βάλουμε και κάτι σχετικό

  5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Ξανά Οκτώβρης;

  6. Γς said

    Τσαρούχης

  7. Ο GoneOff…. τι GoneOff; Πάει GoneOff και πρώτος; (το έγραψα κοπυπαστό για να μην τ’ ακούσω από τον Σερ Σαρ, ότι σουσουδίζω αλλά ‘γκαν-οφ’ θα μπορύσε να είναι και gun-off και τρέχα γύρευε να ξεμπλέξεις από την πέννα του Γς μετά.)

    Εγώ ετοιμάζω τρία βιβλία διηγημάτων, και θα κάνω και παρουσίαση, όπου θα καλέσω τους παρεπιδημούντας τουλάχιστον.

    Δηλαδή… τρόπος του λέγειν διηγήματα… αλλά δεν βρίσκω άλλον όρο. Πάντως μερικά έχουν υπόθεση, αν και υποτυπώδη. Δεν είμαι της διαπλοκής εγώ!

  8. 7 😉

  9. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Η «ανακάλυψις της Αμερικής» (12.10) δεν αποτελεί αποφράδα ημέρα για όλους: η Καθολική Εκκλησία, για παράδειγμα, πολλαπλασίασε με ιλιγγιώδη ρυθμό τον αριθμό των πιστών της (και, ίσως, και με … χμ …συνοπτικές -θα λέγαμε- διαδικασίες) ενώ η ίδια ημέρα αποτελεί την Εθνική Επέτειο της Ισπανίας (ενδεχομένως γιατί ξαναγέμισε χρυσάφι τα ταμεία και τις αποθήκες μιας φθίνουσας αυτοκρατορίας).

    Δυστυχώς, την ίδια ακριβώς ημέρα, του ιδίου έτους, πέθανε μια ιδιοφυία της πρόωρης ιταλικής αναγεννησιακής ζωγραφικής: ο Πιέρο ντελλα Φραντζέσκα.

  10. Αδύνατο να μη συνέβη κάτι σημαντικότερο, ή έστω επίσης σημαντικό, στις 28 Οκτωβρίου

    Ποιος θυμάται εκείνη την ημέρα; Του Σπούτνικ εννοώ! Ήταν μεσημέρι και πηγαίναμε σχολείο… όταν ακούστηκε. Βέβαια δεν είχαμε καταλάβει πως επρόκειτο για κάτι σαν μπάλα ποδοσφαίρου, αυτό το κάταλαβα πολύ αργότερα, αλλά τρελαθήκαμε. Και το είχαν κάνει ο ρώσοι… άλλη μιααιτία χαράς γι’ αυτό.

  11. Γς said

    > Και το είχαν κάνει ο ρώσοι… άλλη μια αιτία χαράς γι’ αυτό.

    ανησυχίας!

  12. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    9: Προφανώς δεν ήταν για όλους 🙂

    10: Καλά λες Λεώνικε. Και για τα διηγήματα, πες πότε είναι.

  13. Γς said

    >Δε 20 Γενέσιον Αρθούρου Ρεμπώ

    Να το ξαναβάλω;

    http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_77.html

  14. Λ said

    Καλημέρα,
    Οκτωβριανά είναι η εξέγερση των Κυπρίων κατά των Άγγλων το 1931 η οποία έδωσε ΄στους αποικιοκράτες την πρόφαση για την επιβολή της παλμεροκρατίας.

    http://www.haravgi.com.cy/site-article-27542-gr.php#axzz3EsN27VvC

    Υπάρχει βιβλιοπωλείο στη Λευκωσία με την ονομασία αυτή.

    Οκτωβρούδες λέμε εμείς τα χρυσάνθεμα γιατί ανθίζουν τον Οκτώβρη.

  15. Λ said

    Το ξέρετε ότι ο Αρθούρος Ρεμπώ έκανε μερικά φεγγάρια στην Κύπρο;

  16. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες και καλό μήνα και από εμένα.

    -Θυμίζω ότι η αλλαγή της ώρας,παλαιότερα (δεκαετία 80) ήταν την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη.

    -Μνημειώδης και ιστορική, φυσικά, η φράση «Στις 18 του Οκτώβρη»…

    -Στις πρόσφατες, περσινές απώλειες, ο μοναδικός ίσως, τεκμηριωμένα πολέμιος, του «Αθήνα 2004» Φίλιππος Συρίγος, ο Σταύρος Αβδούλος (δικηγόρος, αντιστασιακός και συγγραφέας, «Το φαινόμενο Μακρόνησος, ένα πρωτόγνωρο εγκληματικό πείραμα»), και ο Αντώνης Καρράς, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

    -Σαν σήμερα, το 1980, έστω και από ένα τυχαίο γεγονός, έρχεται ξαφνικά η ζητούμενη, σήμερα, με το κιάλι, «ανάπτυξη» : το τσιγαράδικο «Παναγιώτης» προσαράζει σε κόλπο της Ζακύνθου, και με το αδόκιμο όνομα «ναυάγιο» (στην ξηρά;) γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πόλους έλξης της χώρας μας.

    -Ο Οκτώβρης, κι αν οκτωβριάσει, δε θα βρει πολλά τραγούδια στην ελληνική μουσική ανθολογία, αλλά ένα από τα πιο γλυκά είναι το «Αστεράκι» του Διονύση Τσακνή : «…μα εσύ αστεράκι μου ξέρεις το πως έχω φτάσει ως εκεί, μια νύχτα του Οκτώβρη το φως μου χαρίζεις και σκαω…»

  17. Γς said

    15:

    από τη Βίκι:

    Το Δεκέμβριο του 1878 προσελήφθη ως διερμηνέας για μία γαλλική κατασκευαστική εταιρεία με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο. Ο Ρεμπώ ταξίδεψε στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 1878 και ανέλαβε τελικά επικεφαλής ενός λατομείου στην τοποθεσία Ποταμός, εργασία που εκτέλεσε με επιτυχία, σύμφωνα με την συστατική επιστολή που έλαβε από την εταιρεία την άνοιξη του 1879. Ο Ρεμπώ επέστρεψε στην Κύπρο στα τέλη Απριλίου του 1880 για να αναχωρήσει ξαφνικά από το νησί το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Η αλληλογραφία του, περιέχει αντιφατικές εξηγήσεις σχετικά με τα αίτια της αναχώρησής του, ενώ θεωρείται πιθανό πως προκλήθηκε από ένα «παράπτωμα» στο οποίο είχε υποπέσει. Ειδικότερα, σύμφωνα με μαρτυρία του Ιταλού εμπόρου Οττορίνο Ρόζα (που είχε συνοδεύσει τον Ρεμπώ σε αποστολές), ο λόγος της φυγής του ήταν ένα εργατικό ατύχημα, κατά το οποίο είχε σκοτώσει από αμέλεια έναν ντόπιο εργάτη, πετώντας μία πέτρα.

  18. gryphon said

    Καλο μηνα.
    2
    Και που το ειδες οτι ειναι η καλυτερη σου;
    Λεει μεν αυτο που γραφειςστην αρχη αλλα μετα ολο για προβληματα και αναποδιες λεει.
    Οχι τιποτε αλλο μιας και δεν ασχολουμαι κανονικα με αστρολογιες και τετοια αλλα πατησα το λινκ να δω μηπως και προεβλεπε κατι καλο για λεφτα (γιατι αυτα μου λειπουν) αλλα τιποτα.

  19. sarant said

    15-17: Λοιπόν δεν το ήξερα!

  20. Γς said

    18:

    Ναι, ε;
    Δεν το διάβασα ολόκληρο…

    Για λεφτά, τι να σου πω;
    Δοκίμασα κάτι κάποτε, αλλά δεν έπιασε 🙂

    http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_25.html

  21. Τον πρώτο Σπούτνικ τον θυμάμαι κι εγώ, που δεν είχα κλείσει ακόμη τα πέντε. Μου το ανήγγειλε η μητέρα μου στο πρωινό, λέγοντας «Οι Ρώσοι έστειλαν ένα άστρο στον ουρανό, να γυρίζει μαζί με τ´άλλα.»
    Τριάμισυ χρόνια αργότερα έγινε και η πτήση του Γκαγκάριν. Επί χρόνια είχα φυλαγμένο το πρωτοσέλιδο του Ανεξάρτητου Τύπου της ημέρας, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο συναρπαστικό γεγονός!

  22. Λ said

    Σήμερα θα γίνουν τα εγκαίνια του Ποσειδώνα του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Ουάσινγκτον.

  23. spiral architect said

    Καλημέρα και καλό μήνα. 🙂

    Γιατί η μπίρα στο Oktoberfest κοστίζει 10€/lt: 😮
    […] «Such restrictions are evident in everyday life – from closed shops on Sunday to rules reserving the sale of over-the-counter drugs to licensed pharmacies.» […]

    Μιλάμε ότι, οι άνθρωποι είναι απάλευτοι! 😆 😆

  24. Theo said

    Καλημέρα και καλό μήνα!

    Βλέπω (κατ’ εξαίρεσιν;) και δυο αγίους στο μηνολόγιο, ένα κοινό κι ένα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας (αν και ομολογώ πως ο Φραγκίσκος της Ασσίζης, ίσως χάρη και στον Καζαντζάκη, μού είναι ο πιο αγαπητός από τους ρωμαιοκαθολικούς).

  25. sarant said

    23: Άλλη τελευταία Σοβιετία…

  26. spiral architect said

    Για το καλοκαίρι που έφυγε:

  27. sarant said

    Τι ωραία φωτογραφία!

  28. Πάνος με πεζά said

    Εμένα μου θύμισε κρεμάλες !

  29. spiral architect said

    Γι’ αυτό την τράβηξα, το μάτι κάνει συνειρμούς. 🙂

  30. Τσοπάνος said

    @Γς #2
    …δική σας περίπτωση οι επιδώσεις θα είναι αρκούντως ικανοποιητικές.”
    Δικαστικός κλητήρας είσαι???

  31. Τσοπάνος said

    @26
    Δεν έφυγε καθόλου.
    Η καλύτερη εποχή για μπάνιο είναι από δω και πέρα
    Αρκεί να μην πιάσουν τίποτε βοριάδες

  32. sarant said

    31; Φύγαμε όμως εμείς -με εξαίρεση τους τυχερους.

  33. spiral architect said

    Goodbye, Janis Joplin – Rolling Stone Magazine October 29, 1970

  34. Λ said

    Glenn Gould, ο καλύτερος πιανίστας που υπήρξε ίσως…

  35. andam said

    Κι ένα αφιέρωμα στο Βέρντι που γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου από την όπερα Τραβιάτα με τον Πλασίντο Ντομίνγκο από μια σκηνή ταινίας του Τζεφιρέλι

  36. andam said

  37. andam said

    Δεν θέλει να βγει …τέλος πάντων

  38. Πάνος με πεζά said

    Για όλα τα ομοειδή άρθρα, και για να θυμούνται οι παλιοί που το προλάβαμε, και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

  39. spiral architect said

    Το γλυκανάλατο άσμα της ημέρας και του μηνολογίου από ένα συγκρότημα που ξεκίνησε εκρηκτικά:

  40. cronopiusa said

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

    Khorakhané (A forza di essere vento) – KHORAKHANE’

  41. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    38: Τι ήταν αυτό που εγώ ο πολύ παλιός δεν το θυμάμαι;

  42. Πάνος με πεζά said

    @41 : Αυτός ο χάρτης (εκδόσεων Παπαδημητρίου ίσως), ήταν κρεμασμένος στα περισσότερα -για να μην πω σε όλα- Δημοτικά Σχολεία της δεκαετίας 70-80. Μαζί με τους γνωστούς χάρτες πατριδογνωσίας (όρος-ποταμός-θάλασσα κλπ.), το χάρτη Ελλάδας που από πάνω έγραφε «Γιουγκοσλαυϊα» κλπ.

  43. Γς said

    30:
    >Δικαστικός κλητήρας είσαι???

    Και μου ήρθε δικέ μου μια νεαρή δικαστική επιμελητρια για να μου επιδώσει μια κλήση προς ανάκριση για κάποια υπόθεση.
    Ωραίο μανούλι, αλλά γκαστρωμένο.

    Υπέγραψα τα χαρτιά και την ευχαρίστησα, όταν πετάχτηκε η κυριούλα δίπλα της:

    -Είμαι η μαμά της. Την συνοδεύω για να την προσέχω μην πάθει τίποτα.

    -Δεν νομίζετε ότι είναι λίγο αργά μαντάμ;

    Και της δείχνω την κοιλίτσα της κόρης της

  44. Γς said

    32:

    >Φύγαμε όμως εμείς -με εξαίρεση τους τυχερους.

    Γκουχ, γκουχ…
    [(και) για μένα λέει]

  45. Emphyrio said

    Στο 23 μου αρεσε που η επικεφαλιδα (δεν μου επιτραπηκε να διαβασω το αρθρο) ειχε τις λεξεις €10 mark… Τα θελουν και τα γραφουν αυτα ή τους ξεφευγουν; Πιστευω πως εγινε willy και οχι nilly, γιατι στους αγγλοφωνους αρεσουν κατι τετοια…

  46. Λ said

    15, 17, 19 Για τον Ρεμπώ στην Κύπρο

    [132] Αρθούρος Ρεμπώ: ο μέγιστος των Γάλλων ποιητών και το πέρασμά του από χωριά της Λάρνακας

  47. sarant said

    42: Λες να ήταν και στη δεκ. 60 και να το έχω ξεχάσει: Μπορεί.

    46: Ευχαριστούμε!

  48. Νέο Kid Στο Block said

    45. Έσπασε το όριο (=mark) ,των 10 ευρών λέει η τιμή του λιτρόμπυρου . Ξεπέρασε τα 10 ευρά. price breaks 10 (euros) mark. Τώρα αν ήθελαν οι εγγλέζοι να κάνουν και λογοπαίγνιο…δεν ξέρω.

  49. Μαρία said

    47
    Και του ’60 στο δικό μας δημοτικό.

    Το συζητήσαμε, όταν είδα το ντοκιμαντέρ, αλλά το ξέχασες.
    http://www.film-documentaire.fr/Arthur_Rimbaud,_Chypre_poste_restante.html,film,16922

  50. Theo said

    @47, 49:
    Στο δικό μας δημοτικό της δεκαετίας του ’60 δεν το θυμάμαι.

  51. Emphyrio said

    48: Ναι αγαπητε Νεοκιδιε (δεν γνωριζομαστε φυσικα προσωπικα, αλλα απολαμβανω καθε σου σχολιο και τις τεραστιες γνωσεις σου, που δεν τις θεωρω πασαλειμματα – και σε θεωρω πια δικο μου ανθρωπο, εξ ου και το «αγαπητε»), αυτο ειδα κι’εγω – το mark ως οριο και το mark ως Deutsche Mark διπλα στο euro… Τωρα βεβαια, αυτη η τιμη ακομα και για δεκαλιτρο ποτηρι (τις σερβιτορες της Oktoberfest τις εχω ικανες να κουβαλανε δεκα τετοια) ειναι καπως τσιμπημενη, αλλα τελος παντων – απ’οσο ξερω, στην τιμη περιλαμβανεται και το απαραιτητο κρεας και οι πιο απαραιτητες τουαλετες, κι’ας μην τις βρισκουν παντα οι πελατες.

  52. Γς said

    51:
    Χρόνια πολλά.

    Είναι η γιορτή των ζώων σήμερα. Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Μετά τις γυναίκες οβ κόρς!

  53. Γς said

    Χρόνια πολλά

  54. Gpoint said

    από το σούπερ3 έπρεπε να καταλάβεις πως το ανάρτησαν οπαδοί του Αρη Θεσ/ν.ικης οι οποίοι φυσικά είναι σκουλήκια και δεν ξέρω αν συμπεριλαμβάνονται σταζώα

  55. Γ.Τ. said

    7 Οκτωβρίου πέθανε ο Ε.Α..Πόε (όχι γενέσιον)

  56. sarant said

    Έχετε απολυτο δίκιο, έγινε η διόρθωση!

  57. Λ said

    Και πάλι για τον Ρεμπώ
    http://www.lifo.gr/team/sansimera/33550

  58. Ριβαλντίνιο said

    Αυτό το έχουμε βάλει ?

    Leif Erikson Day
    http://en.wikipedia.org/wiki/Leif_Erikson_Day

Σχολιάστε