Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Διωτογένης, όχι Διογένης, ούτε Διονύσιος! (Μια συνεργασία του Κορνήλιου)

Posted by sarant στο 27 Οκτωβρίου, 2014


Tο σημερινό άρθρο είναι προσφορά του Κορνήλιου και σ’ αυτόν ανήκει ο όποιος έπαινος. Η δική μου συμβολή βρίσκεται στο ότι τον ενθάρρυνα να ψάξει το θέμα και να το γράψει, καθώς και σε μερικά δευτερεύοντα που αναζήτησα. Το κείμενο ο Κορνήλιος το έστειλε σε πολυτονικό, αλλά στη συζήτηση που κάναμε τον ρώτησα «Να το μονοτονίσω;» Δεν μου απάντησε, και επειδή σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο «ο σιωπών δοκεί συναινείν» το μονοτόνισα.

Το κείμενο το θεωρώ σημαντικό διότι, όπως θα δείτε, βρίσκει την πατρότητα ενός αποφθέγματος που ακούγεται αρκετά και που έχει φτάσει είτε με άγνωστο είτε με λάθος πατέρα ίσαμε τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Η αναζήτηση μάλιστα είναι συναρπαστική και θυμίζει λίγο τη δουλειά του ντετέκτιβ, αφού έχει και απροσδόκητη ανατροπή της κατάστασης. Παρόλο που το άρθρο είναι μεγάλο, αξίζει να διαβαστεί ως το τέλος. Αλλά δεν λέω περισσότερα και δίνω τον λόγο στον Κορνήλιο:

diotogenesΉταν η αρχή της σχολικής περιόδου όταν σε μια βόλτα μου στήν πόλι μού μοίρασαν το διαφημιστικό φυλλάδιο που βλέπετε αριστερά.

Τρία πράγματα μου τράβηξαν την προσοχή και μου δημιούργησαν ισάριθμες απορίες.

α. Γιατί ένα αρχαίο ελληνικό ρητό να παρατίθεται αγγλιστί; Ναι, είναι γνωστή η εμπορική συνήθεια να χρησιμοποιούνται διάφορα σλόγκαν στα αγγλικά ακόμη κι όταν το κοινό στο οποίο αυτά απευθύνονται είναι αποκλειστικά ελληνικό: το ξενόγλωσσο περιτύλιγμα οπλίζει το προωθούμενο προΐόν με μια επίφασι κύρους στην συνείδησι του νεοέλληνα καταναλωτή. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αρχαίο ελληνικό ρητό νά πάρει ο διάολος, κι αν η επίκλησι στην αρχαία προγονική αυθεντία λειτουργεί κατά τους εμπνευστές τής διαφημίσεως αποτελεσματικά γιατί το απόφθεγμα να μην τσιτάρεται στο πρωτότυπο και ίσως με μια μετάφρασι από κάτω; Αυτό δεν θα ‘ταν πιο σύμφωνο με το όλο πνεύμα τού συγκεκριμένου διαφημιστικού σχεδιασμού;

β. Γιατί το όνομα του Διογένη, στον οποίο κατά τό φυλλάδιο αποδίδεται το ρητό, γράφεται κι αυτό στα αγγλικά; Και -το πιο αστείο- γιατί τα ελληνικά εμφανίζονται επιτέλους κάτω από το όνομα του Διογένη στο -ούτως είπείν- σύντομο βιογραφικό του;

 

γ. Αν η υπόθεσι περί των αγγλικών ως διαφημιστικού κόλπου ίσχυε, τότε πώς εξηγείται ότι σε ολόκληρο το εσωτερικό τού φυλλαδίου –με την εύλογη εξαίρεσι της διαδικτυακής διευθύνσεως- δεν συναντάμε όχι μόνο λέξι στα αγγλικά, αλλά ούτε λατινικό χαρακτήρα για δείγμα;

diotogenes2

diotogenes3

Έχουμε λοιπόν ένα φυλλάδιο που α. απευθύνεται σε ελληνόφωνο κοινό, β. προτάσσει ως διαφημιστικό σλόγκαν ένα αρχαίο ελληνικό ρητό μεταφρασμένο στα αγγλικά και γ. είναι κατά τα άλλα εξ ολοκλήρου γραμμένο στα ελληνικά.

diotogenes4 Είναι όμως το ρητό πράγματι μεταφρασμένο στα αγγλικά; Μήπως ο λόγος που παρατέθηκε στα αγγλικά είναι ότι και στα αγγλικά διατυπώθηκε; Μήπως το ξεσήκωσαν από κάποια ιστοσελίδα με γνωμολόγια και δεν μπόρεσαν πουθενά να βρουν σε κάποιο αρχαίο κείμενο τέτοιο ρητό αποδιδόμενο στον Διογένη; (Σιγά μην έψαξαν – σχόλιο Ν.Σ.)

Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από τo εσωτερικό τού κτiρίου «Τόμας Τζέφερσον» της βιβλιοθήκης του αμερικανικού κογκρέσου. Πουθενά δεν επιγράφεται το όνομα του συγγραφέα από τόν οποίο είναι παρμένο το ρητό –τουλάχιστον δεν φαίνεται στη φωτογραφία. Σε αυτήν την σελίδα μπορείτε να δείτε παρόμοιες εικόνες και των υπολοίπων ρητών που κοσμούν το εσωτερικό τού κτιρίου.

Επιπλέον, σε αυτή τη σελίδα τής βιβλιοθήκης τού Κογκρέσου καταγράφονται όλα τά ρητά, αναφέρεται η ακριβής τους τοποθεσία στην χωροταξία τού κτιρίου και -το πιο ενδιαφέρον- μνημονεύονται αυτοί στους οποίους  αποδίδονται τα αποφθέγματα.

Κατά τους συντάκτες τής σελίδας λοιπόν, το ρητό ανήκει στον Διονύσιο. Σε ποιον Διονύσιο όμως δεν διευκρινίζεται. Στον Διονύσιο τον Θράκα, στον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα ή στον (Ψευδο)Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη; Σε κάποιον άλλον που δεν υπήρξε συγγραφέας, αλλά ίσως τύραννος ή ναύαρχος και του οποίου γνώμες ή αποφθέγματα καταγράφηκαν από κάποιον ιστορικό ή βιογράφο; Ή σε κάποιον συγγραφέα ή ποιητή χαμένων έργων, αποσπάσματα των οποίων σώζονται σε άλλα έργα; Πάντως το ρητό-αποδιδόμενο πάντα στόν Διονύσιο- κοσμεί και άλλη βιβλιοθήκη.

Στην αρχή νόμιζα ότι η απόδοσι του γνωμικού στον Διογένη προκλήθηκε από την αντίστοιχη στον Διονύσιο. Τί Διογένης, τί Διονύσιος, ίσως στόν μέσο αγγλόφωνο ακροατή και αναγνώστη τα δύο ονόματα να μοιάζουν κάπως και όλη η ελληνική αρχαιότητα να φαίνεται λίγο σαν μια ιστορικά εξωτική συγχρονία κάπου στο μυθικό παρελθόν, οπότε ο Διονύσιος και ο Διογένης να είναι περίπου δύο εκδοχές τού ίδιου προσώπου.

Τραβηγμένο, αλλά η διάδοσι του ρητού στο αγγλόφωνο διαδίκτυο κυριολεκτικά εντυπωσιάζει. Στο κάτω κάτω αυτοί που συλλέγουν γνωμικά συνήθως χρησιμοποιούν ως πηγές προϋπάρχουσες συλλογές γνωμικών και δεν ανατρέχουν στα κείμενα από όπου υποτίθεται ότι αυτά ελήφθησαν. Έτσι, αν το ρητό αποδοθεί σε λάθος πρόσωπο από κάποια σελίδα ή κάποιο έντυπο βιβλίο αποφθεγμάτων το λάθος κληρονομείται, διαιωνίζεται και πολλαπλασιάζεται.

Το αστείο είναι ότι και αυτοί που το αποδίδουν στον Διογένη (καί είναι η μεγάλη πλειονότητα) δεν συμφωνούν σχετικά με την ταυτότητα αυτού τού Διογένη: έτσι άλλοι το θέλουν τού Διογένη τού Κυνικού και άλλοι τού Διογένη τού Λαερτίου. Το ότι ο δεύτερος υπήρξε βιογράφος τού πρώτου προφανώς επέτεινε την σύγχυσι. Πάντως και οι οπαδοί του Λαερτίου χωρίζονται σε δύο μερίδες: η μία φαίνεται να εννοεί την φράσι ως ανήκουσα μεν στον Κυνικό, αλλά καταγραφείσα από τόν Λαέρτιο, ενώ η άλλη θέλει τον ίδιο τον Λαέρτιο κυνικό φιλόσοφο που έγραψε τό ρητό ως δικό του απόφθεγμα! Πρόκειται για τέλεια σύγχυσι μεταξύ τών δύο προσώπων. Να αναφέρει κάπου ο Λαέρτιος ως ενπαρόδω κάποιον Διονύσιο που είπε αυτήν την φράσι κι έπειτα ο Διονύσιος να αγνοήθηκε και να προέκυψε τό ζήτημα με τον Διογένη που από Λαέρτιος κατέληξε Κυνικός; (Ανεκδοτολογικού χαρακτήρα ευφυολογήματα του Αριστίππου και του Πλάτωνα προς τον Διονύσιο τον νεότερο των Συρακουσών καταγράφει ο Δ. Λαέρτιος, αλλά τέτοια φράσι δεν βρίσκω, το δε κείμενο του βίου του Διονυσίου τού Μεταθεμένου στό 7ο βιβλίο τού Λαερτίου είναι πολύ μικρό σε έκτασι και εύκολα διαπιστώνεται ότι τέτοια φράσι εκεί δέν υπάρχει).

Υπάρχει και μια τρίτη μερίδα που αποδίδει το ρητό στον Διογένη τον Κυνικό ή τον Λαέρτιο (κι εδώ υπάρχει σύγχυσι των δύο προσώπων) παραπέμποντας αορίστως στο Ανθολόγιο του Ιωάννη Στοβαίου.

Και, τέλος, μια όχι κι ευκαταφρόνητη μερίδα αποδίδει τό ρητό στον Διονύσιο Αλικαρνασσέα. Ε, αυτός είναι ο σημαντικότερος συγγραφέας με αυτό το όνομα, του οποίου και εκτενή έργα σώζονται, άρα αφού κοτζάμ ιστοσελίδα τής βιβλιοθήκης τού αμερικανικού Κονγκρέσου μάς διαβεβαιώνει ότι το απόφθεγμα ανήκει στον Διονύσιο, για ποιον άλλον Διονύσιο θα πρόκειται; Σαν να λέμε, τι κάνει νιάουνιάου στα κεραμίδια.

Αμ δε!

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αυτή η μερίδα που θέλει για πηγή του επίμαχου ρητού τον Ιωάννη Στοβαίο δεν έχει άδικο. Πράγματι, στο Ανθολόγιό του βρίσκουμε το ρητό. Κι όταν το βρίσκουμε, καταλαβαίνουμε εκ των υστέρων όλη την πορεία τού σπασμένου τηλεφώνου που φόρτωσε το ρητό σέ δύο Διογένηδες και τούς έβαλε κατά κάποιον τρόπο νά μαλώνουν τόσους αιώνες μετά για την πατρότητά του.

Πρώτα απ’ όλα, τό απόσπασμα που μας αφορά έχει ως εξής: «τίς ὦν ἀρχὰ πολιτείας ἁπάσας; νέων τροφά». [Αυτό το ὦν έχει ψιλή, δεν είναι αντωνυμία, που δεν ταιριάζει και στο νόημα,. είναι δωρικός τύπος του «ουν», λοιπόν -ΝΣ]

Δωρικότατο από κάθε άποψι, ό,τι πρέπει για απόφθεγμα. Και ανήκει στο έργο «Περί Οσιότητος» ενός πυθαγορείου φιλοσόφου, του Διωτογένη, για τον οποίο μοναδική μας πηγή καθώς φαίνεται είναι ο Στοβαίος, που ανθολογεί κομμάτια από δύο έργα τού φιλοσόφου, τό «Περί οσιότητος»πού ήδη αναφέραμε καί από το οποίο ελήφθη τό ρητό και το «Περί Βασιλείας».

Ε, δεν είναι πια δύσκολο να καταλάβουμε πώς ο Διωτογένης έγινε Διογένης. Και στο γκουγκλ αν πληκτρολογήσετε «Διωτογένης» η μηχανή αναζητήσεως θα σας ρωτήσει «μήπως εννοείτε Διογένης»; Εμένα τουλάχιστον αυτό με ρωτάει. Το Διωτογένης είναι, ας πούμε με ορολογία κριτικής κειμένων, lectio difficilior. Δεν ξέρω από πότε χρονολογείται αυτή η παρεξήγησι, ούτε κι αν μπορούμε να εμπιστευτούμε τυφλά την πληροφορία ότι στό φύλλο της 25ηςΦεβρουαρίου 1899 του Albany Law Journal το ρητό αποδίδεται στον Διονύσιο Αλικαρνασσέα.

Να λοιπόν πώς γεννήθηκε ένα Λερναίο. Όχι Λερναίο βέβαια υπό τήν έννοια ότι τό ρητό είναι ανύπαρκτο, αλλά είναι ένα ρητό με λερναία πατρότητα. Η αγγλόφωνη βιβλιογραφία το θέλει ή τού Διογένη Λαερτίου ή τού Διογένη τού κυνικού ή τού Διονυσίου. Και δεν μιλάμε πάντα γιά περιθωριακές ιστοσελίδες, π.χ. η κυρία Emma Banks με το πλούσιο βιογραφικό της  ανήκει κι αυτή στην Λαερτιανή μερίδα, αν μας επιτρέπεται ο όρος:

Η ελληνική όμως δικτυόσφαιρα, στην οποία το ρητό απαντά σχεδόν αυτούσιο (σχεδόν, γιατί όπως και στην αγγλική του μετάφρασι δέν τσιτάρεται ως ρητορική ερώτησι με την ακολουθούσα απάντησι, αλλά διατυπωμένο με την απαραίτητη γιά κάθε γνωμικό πού σέβεται τον εαυτό του επιβλητική αποφθεγματική μεγαλοπρέπεια «αρχά πολιτείας απάσας νέων τροφά») η ελληνική λοιπόν δικτυόσφαιρα το θέλει του Πυθαγόρα. Φαίνεται πως η εξ αρχαιοτάτων χρόνων συνήθεια των Ελλήνων ν’ αποδίδουν στον ίδιο τον Πυθαγόρα οτιδήποτε έλεγαν οι πυθαγόρειοι καλά κρατεί.Ακόμη κι όταν τό ρητό μεταφέρεται αυτούσιο, είναι μερικές φορές φανερό ότι η γλώσσα του δεν γίνεται καταληπτή από αυτόν που το παραθέτει. Για παράδειγμα, εδώ.

Εδώ δεν παραλείφθηκε το «Τίς» αλλά τό ερωτηματικό, σαν να μπορεί έτσι να σταθεί η φράσι. Έμεινε όμως το κεφαλαίο Ν μετά το ελλείπον ερωτηματικό, σημάδι ότι η παράλειψι του τελευταίου μάλλον δένείναι τυπογραφικό λάθος, αλλά εσκεμμένη επέμβασι. Αλλού το «τροφά» περισπάται, λες κι είναι συνηρημένο σαν το «μνα»  (ένα ανα- μόνο τού λείπει από μπροστά για να πάρει την σημερινή του σημασία, αν εξαιρέσει κανείς το «α» αντί «η» που διατηρεί η δωρική από την ινδοευρωπαϊκή, κι όμως η λέξι γίνεται αγνώριστη).

Αλλού το ρητό –πάντα αποδιδόμενο στον Πυθαγόρα- εμφανίζεται κατά το ένα ήμισυ αττικοϊωνικό και κατά το έτερο ήμισυ δωρικό. Φαίνεται πως τόχει η μοίρα του στη μεν Δύσι να το διεκδικούν διάφοροι πατέρες, στη δε καθ’ ημάς Ανατολή να το διεκδικούν διάφορες διάλεκτοι. Έτσι και στην αρχαιότητα λεγόταν ότι επτά πόλεις διεκδικούσαν τήν καταγωγή τού Ομήρου. Επίζηλο απόφθεγμα.

Λέτε σιγά σιγά με τον τρόπο που στην Δύσι ταύτισαν τόν Διογένη τον Λαέρτιο με τον Διογένη τον Κυνικό, να ταυτίσουν κι εδώ οι δικοί μας τον αρχαίο Πυθαγόρα με τον Πυθαγόρα τον στιχουργό κι ύστερα όπως ο Διογένης έγινε Διονύσιος να… καρφιτσώσουν το ρητό στον Γκάτσο; Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, κάποιοι εκδότες έτσι εκδίδουν τό κείμενο –θα ‘χουν τους λόγους τους να εξαττικίζουν το ων σε ουν, το απάσας σε απάσης (παρ’ όλο που λίγες αράδες παραπάνω διατηρούν το «συμπάσας») αλλά να αφήνουν τα αρχά και τροφά. Ε, από εκεί το «αρχά» να γίνει «αρχή», αλλά το τροφά να παραμείνει «τροφά» θαρρείς για να μη χαλάσει καμιά ομοιοκαταληξία (ο Γκάτσος που λέγαμε παραπάνω) ένα βηματάκι είναι. Όλο περίεργα πράγματα συμβαίνουν με αυτό το ρητό. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ιστοσελίδα -ελληνική ή αγγλόγλωσση- στην οποία το ρητό τσιτάρεται κι αποδίδεται στον αληθινό του πατέρα – δεν το αποκλείω∙ θα πρόκειται πάντως για σταγόνα στόν ωκεανό, ίσως να είναι μια σελίδα ειδικών, π.χ. κλασικών φιλολόγων.

Η ταύτιση πάντως του δήθεν πυθαγορείου ρητού με την αγγλική του εκδοχή, όπου φέρεται ότι ανήκει στον Διογένη, δεν νομίζω ότι έγινε αντιληπτή. Αλλιώς οι διαφημιστές τού εγχώριου ΙΕΚ δεν θά απέδιδαν το ρητό στον Διογένη ούτε και θα το έγραφαν στα αγγλικά. Στα καθ’ ημάς δηλαδή, δεν μέτρησε η παρά μία συλλαβή ομοιότητα τών ονομάτων (Διωτογένης-Διογένης), αλλά το γεγονός ότι ο Διωτογένης ήταν πυθαγόρειος, η δέ μνεία τού Διογένη στο φυλλάδιο δείχνει ότι οι διαφημιστές το ρητό το πήραν από τήν αγγλική του εκδοχή κατ’ευθείαν είτε αγνοώντας την πυθαγόρεια εκδοχή τής πατρότητάς του στην ελληνική δικτυόσφαιρα είτε μη σκεπτόμενοι να ταυτίσουν την ελληνική με την αγγλική εκδοχή του ρητού.

Όταν βλέπω εκ των υστέρων όλη αυτή την περιπέτεια τής πατρότητας τού ρητού, μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός αποφθέγματος που όταν χαράχθηκε στην βιβλιοθήκη του Κογκρέσου μπήκε στα μεγάλα σαλόνια, της αριστοκρατίας να πούμε, στο κλαμπ των σπουδαίων ρήσεων, αλλά που του έλειπε η ευγενική καταγωγή. Ποιος ξέρει τόν Διωτογένη τον Πυθαγόρειο; Ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του δεν θα τον ήξερε, αν δεν τον συμπεριλάμβανε στο ανθολόγιό του ένας μερακλής μελετητής των κειμένων και ανθολόγος πριν από τόσους αιώνες!

Χρειάστηκε λοιπόν τό ρητό και περγαμηνές ανάλογες με την εμβέλειά του. Ένας Διογένης, ένας Πυθαγόρας, έστω ένας Διονύσιος Αλικαρνασσεύς, είναι πιο σικ, μόνο αυτοί είναι γεννημένοι για να λένε ρητά άξια να κοσμούν την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ποιος να ξέρει τον καημένο τον Διωτογένη; Ούτε καν οι μεγάλες γραμματολογίες του Λέσκυ ή του Μοντανάρι ή των Ήστερλινγκ-Νοξ δεν τον περιλαμβάνουν στα ευρετήριά τους.

Κι αν βγαίνει ένα δίδαγμα από όλα αυτά είναι το εξής: όλοι αυτοί που επικαλούνται το ρητό για να μας πείσουν πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η εκπαίδευσι των νέων, είτε πρόκειται για βιβλιοθήκες τού Κογκρέσου είτε για δοκτόρισσες των παιδαγωγικών είτε για ταπεινά ΙΕΚ της βαλκανικής γειτονιάς μας, καλό είναι να εφαρμόζουν πρώτα στον εαυτό τους επιστημονικές μεθόδους κτήσεως της γνώσεως και να μην εμπιστεύονται την τυχούσα ιστοσελίδα -ακόμη κι αν αυτή είναι (δυστυχώς) του αμερικανικού Κογκρέσου. Διότι,για να κλείσουμε κι εμείς μ’ ένα ρητό: οὕτως ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας͵ καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. (Θουκυδίδης 1,20,3) [Παναπεί, ο πολύς κόσμος δεν χαλάει και πολύ τη ζαχαρένια του αναζητώντας την αλήθεια: προτιμάει τα έτοιμα – ΝΣ]

Αναγκαστικά εκτενές το άρθρο, αλλά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο. Το ιστολόγιο αισθάνεται περήφανο που κατάφερε, χάρη στον Κορνήλιο βέβαια, να βάλει τα γυαλιά σε κοτζάμ Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου! Όσο για τον Διωτογένη, πράγματι οι αναφορές στο πρόσωπό του είναι ελάχιστες. Με τα google books βρήκα ότι τον έχει παραθέσει σε άρθρο του ο Μ. Πλωρίτης, αλλά τελικά παραθέτει άλλο ρητό του, όχι το επίμαχο.

dionysΣαν υστερόγραφο, ο Κορνήλιος δίνει δειγματοληπτικά μερικούς λίκνους που αναφέρουν την αγγλική μορφή του ρητού και που σκιαγραφούν το χάος που επικρατεί. Μεγάλη αξία όμως έχει και η φωτογραφία αριστερά, από το Μουσείο για παλιές τέχνες και επαγγέλματα (Museum of early trades and crafts) του Νιου Τζέρσεϊ. Αν προσέξετε την κάτω εικόνα στο βιτρό, έχει την αγγλική μετάφραση του ρητού μας και (με μικρά γράμματα) την αποδίδει στον DIONYSIUS.

Θα τους στείλω μέιλ, να δούμε αν θα αλλάξουν το τζαμιλίκι!

http://www.giga-usa.com/quotes/authors/laertius_diogenes_a001.htm εδώ το  ρητό αποδίδεται στον κυνικό Διογένη Λαέρτιο (!) μέσω Στοβαίου

http://www.learningsuccessblog.com/foundation-every-state-education-its-youth-diogenes-laertius

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Citizens_Foundation στήν βίκι,  παρ΄όλο που στη σελίδα με τα ρητά από το έργο του αυτό δεν υπάρχει: http://en.wikiquote.org/wiki/Diogenes_La%C3%ABrtius

http://www.quotationspage.com/subjects/youth/

http://unesdoc.unesco.org/images/0014/001433/143319e.pdf

http://books.google.gr/books?id=DWqolvx1oakC&pg=PA540&lpg=PA540&dq=the+foundation+of+every+state+is+the+education+of+its+youth&source=bl&ots=ozyaJWmRJT&sig=wObeaHoywEyDxjBEKeBZlcvNLFU&hl=el&sa=X&ei=2sNFVM3ZKMmoPMe9gdgG&ved=0CEQQ6AEwCTgU#v=onepage&q=the%20foundation%20of%20every%20state%20is%20the%20education%20of%20its%20youth&f=false

http://books.google.gr/books?id=GeC2DII3nBYC&pg=PR18&lpg=PR18&dq=the+foundation+of+every+state+is+the+education+of+its+youth+dionysius&source=bl&ots=ONY021X0JR&sig=qqUNg3dKmeLwb855bb0E10VNVMU&hl=el&sa=X&ei=QsRFVLsXhfQ6vIKA4A4&ved=0CC4Q6AEwAg#v=onepage&q=the%20foundation%20of%20every%20state%20is%20the%20education%20of%20its%20youth%20dionysius&f=false

http://votesmart.org/public-statement/329333/issue-position-education#.VEXGh9JA1Zg

http://politicalquotes.org/Eigen%20Quotation%2017561.html

https://calylf.org/volunteers/volunteer.php

http://www.postoakschool.org/images/postoak/News/2006-07/2007-01-26-PON.pdf τελευταία σελίδα

http://www.brainyquote.com/quotes/authors/d/diogenes.html

http://www.worldofquotes.com/author/Laertius+Diogenes/1/index.html

 

249 Σχόλια to “Διωτογένης, όχι Διογένης, ούτε Διονύσιος! (Μια συνεργασία του Κορνήλιου)”

  1. Gpoint said

    Τούκα (πάλι; ) προ

  2. Gpoint said

    Κοντευει να μου γίνει συνήθεια με την αλλαγή της ώρας

    Καλημέρα είπα ;

    Δεν είπα.

    Καλημέρα σας

  3. Gpoint said

    Συγχαρητήρια σστον Κορνήλιο, τώρα που διάβασα το άρθρο

  4. LandS said

    Συγχαρητήρια, εύγε και όλα τα συνώνυμα τους.

    Να πω την αμαρτία μου. Ένα κείμενο γεμάτο με καταλήξεις σε – σι, θα το προτιμούσα πολυτονικό.
    Και σε – σις, ακόμα καλύτερα.

  5. "ετεροδημότισσα" said

    Μπράβο Κορνήλιε! πολύ ενδιαφέρον άρθρο και καταπληκτικό -για να μη γράψω γ@@@@ο- το ξεμπρόστιασμα στο εγχώριο ιεκ!

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4: Αυτό είναι μάλλον επιχείρημα για να κάνω -ση τα -σι. Εκείνοι που μπαίνουν απο κινητά δεν θα βλέπανε τα πολυτονικά, νομίζω.

    5: Εδώ διόρθωσε αμερικάνικες βιβλιοθήκες, στο ΙΕΚ θα κολλήσει ο Κορνήλιος;

  7. "ετεροδημότισσα" said

    Έλα ντε! μπράβο ξανά, τους έβαλε τα γυαλιά!

  8. Εύγε Κορνήλιε!

    Αλλά από σένα, το περίμενα και έμμετρο το άρθρο :mrgreen:

  9. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Πολλά συγχαρητήρια στον Κορνήλιο για το ξεμπρόστιασμα των μεγαλόσχημων (αλλα και μικρόσχημων π.χ, ΔΕΛΤΑ) ιδρυμάτων, που υποτίθεται υπηρετούν την γνώση. Απόλαυσα το λεπτό και καυστικό του χιούμορ, με το οποίο κριτικάρει αυτά τα ιδρύματα, είναι αυτό που λέμε λαϊκά, τους έσφαξε με το βαμβάκι, ένας Κορνήλιος σε μεγάλα κέφια (όχι οτι χάρηκε με αυτά που διάβασε ο άνθρωπος.
    Το δίδαγμα που βγαίνει για μένα, είναι οτι η παγκόσμια εκπαίδευση έτσι όπως υφίσταται, είναι απάτη. Τι διδάγματα θα πάρει ένας νέος απο ιδρύματα που δεν ξέρουν τι γράφουν; πόσο σέβονται τους διδασκομένους;

    Υ.Γ- Ξέρω οτι μονίμως το επαναλαμβάνω, και έχω γίνει κουραστικός, αλλα δεν θα μπορέσω να το χωνέψω ποτέ, παρ΄όλο που γνωρίζω τον λόγο, οτι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν στην ολοφάνερη απάτη.

  10. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
    Τι λες ρε παιδί μου! Παίρνω τα φυλλάδια που μοιράζουν στις εισόδους του μετρό, όχι για λόγους περιέργειας, αλλά για να ξεφορτώσω μια ώρα αρχύτερα τα παιδιά που στέκονται μεσ’ στον ήλιο ή στο κρύο για ένα κομμάτι ψωμί. 😐
    Οπότε, λίγο πριν, λίγο μετά την ανακοίνωση των βάσεων για τα ΑΕΙ, είχε πέσει πολλές φορές στα χέρια μου παίρνοντας αδιάβαστο την άγουσα για τον πρώτο κάδο. Εδώ διάβασα το (οθντκ) περιεχόμενο και το αγγλολερναίο.
    Πολύ ενδιαφέρον Κορνήλιε, χαλάλι ο κόπος σου. 🙂

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Μην ενθουσιάζεστε τόσο. Διωτογένης δεν είναι καθόλου σίγουρο πως υπήρξε, οπότε δεν θα βιαζόμουνα να βάλω τις Κορνηλεικασίες πάνω από το Κογκρέσο…

  12. Γς said

    Εύγε Κορνήλιε
    και του ατζέντη σου, του Νικοκύρη 😉

    >(ο Γκάτσος που λέγαμε παραπάνω) ένα βηματάκι είναι

    κι ο Στράτος Διονυσίου άλλο ένα…

  13. Tania Rahmatoulina said

    Διάβασα με μεγαλο ενδιαφέρον το αρθρο, αν και ομολογω οτι σαν θέμα δεν εμπίπτει στα δικά μου ενδιαφεροντα. Μα αυτή είναι η αξια, συν τοις άλλοις, ενος κειμένου. Να διαβαζεται απο ολους. Γραμμένο σε ωραία στρωτή γλώσσα,γιατί όμως αυτά τα ι στα τριτοκλιτα; Γιατί αλήθεια αυτή η εμμονή στα παλιά, δίπλα στα καινουργια – «τσιταρω»; ρωτώ απο απλή περιέργεια και οχι για να επικρινω.
    Επιτρεψτε μου και μια εντελώς άσχετη ερώτηση: Συριος η Σύρος; αυτος που είναι απο τη Συρία.
    Κι ακομα κατι πιο άσχετο: Αυτοφωτο χαρακτηρίζουν συχνα εναν δημιουργό. Τι σημαινει ακριβως αυτο;

  14. Γς said

    2 @ Tzi
    >Καλημέρα είπα ;
    Δεν είπα.

  15. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Πραγματικὰ πολὺ ἐνδιαφέρον ἄρθρο καὶ μπράβο στὸ Κορνήλιο γιὰ τὴ μεθοδικὴ ἔρευνα ποὺ ἔκανε.

    . Το κείμενο ο Κορνήλιος το έστειλε σε πολυτονικό, αλλά στη συζήτηση που κάναμε τον ρώτησα “Να το μονοτονίσω;” Δεν μου απάντησε, και επειδή

    πίστευε ὅτι ὁ φίλος ποὺ τὸν γνωρίζει καὶ τὸν σέβεται δὲ θὰ τοῦ ἔκανε ποτὲ τέτοια ἐρώτηση, ἀπαξίωσε νὰ δώση ἀπάντηση ἀλλὰ προτίμησε νὰ δῆ τὶ εἶναι σημαντικότερο γιὰ τὸ φίλο του, νὰ ἐπιβάλει τὶς ἰδέες του ἢ νὰ τὸν δεχτῆ ὅπως εἶναι.

    Ἐγὼ στὴ θέση του θὰ πληγωνόμουν ἀλλὰ δὲ θὰ τὸ σχολιάζα, ὅπως προφανῶς θὰ κάνη καὶ ὁ ἴδιος. Ἐμεῖς οἱ πολυτονιάτες τὰ κρατᾶμε μέσα μας αὐτά Τὰ μπλὰ μπλὰ για Pax Romana, Mare nostrum καὶ λοιπά…

  16. dr7x said

    Εξαίρετη δουλειά και συγχαρητήρια!

  17. spiral architect said

    @15: Το’ χω ξαναπεί ότι, δεν με ενοχλεί να διαβάζω πολυτονικό, αλλά οι ανδροειδείς ταμπλετούχοι δεν μπορούν να σας διαβάσουν κύριε Αρχιμήδη μου! 😀

  18. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    11: Τι εννοείς ότι δεν υπήρξε; Λάθος έχει ο Στοβαίος;

    13: Τώρα πια, Σύριος αυτός από τη Συρία, Συριανός αυτός από τη Σύρα. Ο αυτόφωτος σε αντίθεση με τον ετερόφωτο, είναι αυτός που βασίζεται στις δικές του ιδέες, γνώσεις, στιλ κτλ.

  19. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Nικοκύρης απλώς σεβάστηκε τις χιλιάδες φίλων που δεν μπορούν να διαβάσουν τα σκουλήκια σας διότι δεν τα εμφανίζει η μοντέρνα τεχνολογία παρά ως κουτάκια και λοιπά καμπαλιστικά σύμβολα, αγαπητέ Αρχιμήδη. Ξεκολλάτε επιτέλους οι πολυτονιάτες. Ο σεβασμός στην όποια ιδιαιτερότητα και γραφικότητα είναι δεδομένος, αλλά υπάρχουν προφανώς και πρακτικοί λόγοι πέραν των «ιδεολογικών».

  20. Νέο Kid Στο Block said

    18α. Δεν ξέρω. Οτιδήποτε προερχόμενο από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο το αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό. Aν δεν έχω ατράνταχτα στοιχεία και αποδείξεις δεν παίζω το αντιαμερικανικό παιχνιδάκι της Αγγέλας.

  21. atheofobos said

    Θερμά συγχαρητήρια στον Κορνήλιο που σύμφωνα με τον Όμηρο στην Οδύσσεια (ξ’ 65) ὅς οἱ πολλὰ κάμῃσι, θεὸς δ᾿ ἐπὶ ἔργον ἀέξῃ,
    δηλαδή, που δούλεψε πολύ κι ένας θεός του πρόκοψε το μόχτο.( Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Κακριδή)

  22. Γς said

    Τι να κανουμε; Είναι τρελαμένοι με τις αποδώσεις εις την Αγγλικήν. Εδώ πάντως το πέτυχαν. Είναι ο ARISTOTLE. Πάει και τελείωσε:

    It is the mark of an EDUCATED mind to be able to entertain a thought without accepting it.ARISTOTLE – See more at: http://www.delta-iek.gr/%CE%9A%CE%94%CE%92%CE%9C2#sthash.ipcVs80O.dpuf

  23. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    19. Ἀφοῦ εἶσαι τὴς μοντέρνας τεχνολογίας, πῶς μὲ διαβάζεις;

  24. Νέο Kid Στο Block said

    23. Στο λαπιτόπι μου σε διαβάζω. Στο τηλέφωνο όχι. Κι εγώ θέλω να σε διαβάζω παντού!

  25. Tania Rahmatoulina said

    Ευχαριστώ πολυ, Νίκο! Στην εφημερίδα που εργάζομαι περιστασιακά, επιμενουν στο Σύρος κι εγώ τους ρωταω: Και η γυναίκα απο τη Συρια; – Σύρα;!

  26. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    19. Ο σεβασμός στην όποια ιδιαιτερότητα και γραφικότητα;

    Ἂν ἡ ἰδιαιτερότητα εἶναι ταυτόχρονα καὶ γραφικότητα γιὰ σένα, προφανῶς δὲν τὴ σέβεσαι καὶ δὲν εἶναι δεδομένη. Καὶ βέβαια θεωρεῖς γραφικοὺς π.χ καὶ τὸν Ἐλύτη καὶ τὸ Ρίτσο κι ὅσους διαχώρισαν τὴ θέση τους ἀπὸ τὴ μονοτονία

  27. Νέο Kid Στο Block said

    26. Mε τέτοιο όνομα θα έπρεπε να ξέρεις στοιχειώδη Μαθηματικά…αλλά φεύ! ξέχασα πως είσαι γιατρός…
    Σέβομαι είπα τις ιδιαιτερότητες ΚΑΙ τις γραφικότητες. Δεν συνάγεται εξ αυτού πως η όποια ιδιαιτερότητα ταυτίζεται με γραφικότητα . Στην περίπτωση των πολυτονιστών βεβαίως ταυτίζονται. Σέβομαι επίσης απεριόριστα και όποιον χρησιμοποιεί ας πούμε τον λογαριθμικό κανόνα ή ακόμα περισσότερο σεβασμό έχω για όποιον χρησιμοποιεί τη βαβυλονιακή μέθοδο της διχοτόμησης για να βρεi μια τετραγωνική ρίζα, αλλά δεν θα τον προκρίνω και για πρότυπο μίμησης στη νεολαία…

  28. Γς said

    25:
    Αυτή τη βλακεία έκανα προχτές.
    Διόρθωσα κάποια για το Σύριος που είπε.

    -Σύρος! Σύριος είναι το Αστέρι [ο σταθμός αυτοκινήτων στην εθνική ! από μέσα μου].
    Και κούνησε το κεφάλι της συγκαταβατικά.
    [«Τι να του πεις τώρα; Γέρος άνθρωπος»]

    Και άσχετος και ανορθόγραφος.

  29. ππαν said

    Πολύ ωραίο, Κορνήλιε! Συγχαρητήρια.

  30. Γς said

    27:
    >Δεν συνάγεται εξ αυτού πως η όποια ιδιαιτερότητα ταυτίζεται με γραφικότητα . Στην περίπτωση των πολυτονιστών βεβαίως ταυτίζονται

    Καλό. Θα το λέω σε ανάλογες περιπτώσεις

  31. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    20: Κάτι έχεις εσύ στο νου σου, αλλά δεν πιάνω τον υπαινιγμό 😉

    25: Κι εγώ το ίδιο τους λέω. Πάντως πες του ότι το Σύριος από τη Συρία το δέχεται και ο Μπαμπινιώτης.

  32. physicist said

    Δεν θέλω να υποτιμήσω την προσπάθεια ούτε την ωραία δουλειά του Κορνήλιου (φαντάζομαι ότι την έκανε πολύ κέφι), αναρωτιέμαι όμως τα εξής:

    1. Είχαμε ανάγκη αυτήν την εξερεύνηση για να καταλάβουμε ότι κάτι ιεκ του κ*λου είναι για τα πανηγύρια;

    2. Πείθεται κανείς από το επίγραμμα ότι αυτά τα λεγόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν κάτι να προσφέρουν και γράφεται σ’ αυτά ή είναι ούτως ή άλλως λύση ανάγκης;

    3. Αν το ρητό εμφανιζόταν χωρίς την ψευτοαπόδοση στον Διογένη, θα ήταν καλύτερα; Το πραγματικό σκάνδαλο (ή μάλλον η πραγματική γελοιότητα) είναι τα βαρύγδουπα αγγλικά σε ελληνικό διαφημιστικό φυλλάδιο.

    4. Ομοίως με το 3, αν όντως το είχε πει ο Διογένης.

    5. Αν ήταν στα ελληνικά, με ή χωρίς αληθινό ή ψεύτικο Διογένη, τι ακριβώς θ’ άλλαζε επί της ουσίας;

    ΟΚ, μπορεί να παραείμαι πεζός αλλά μιας κι έχω ένα θάρρος με την ομήγυρη εδώ, θέλω να πω ευθέως ότι η εντύπωση που μου μένει από το σημερινό είναι: ωραία ντεντεκτιβιστική δουλειά … και λοιπόν;

    Καλημέρα και παρακαλώ μην το πάρετε προσωπικά, Κορνήλιε και Νίκο!

  33. physicist said

    … δηλαδή το να γράφουν, στα ελληνικά, «να μάθεις δίπλα στους καλύτερους», δεν βγάζει μάτι; Που έρχεται ο κάθε σαλτιμπάγκος διαφημιστής και ξεπατικώνει τις κενότητες και τις αρλούμπες του τύπου The Best, Excellence, Leadership, Competitive Advantage και ό,τι άλλη πυροβολημένη μπαρούφα υπάρχει.

  34. sarant said

    Προσωπικά δεν το παίρνουμε, Φυσικέ, αλλά δεν είναι μόνο το ΙΕΚ, είναι και η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου!

  35. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    20 – Τι εννοείς απο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, και πού ακριβώς κολλάει το αντιαμερικανικό παιχνίδι της μπουμπούκας, με αυτό που έγραψε ο Κορνήλιος;
    Αν θέλεις απαντάς, αν κωλύεσαι μήπως προσωποποιηθεί το πράγμα άστω, απλώς δεν μπόρεσα να το συσχετίσω με κάτι, και μου μπήκαν ψύλοι στ΄αυτιά.

  36. physicist said

    Ναι βρε Νίκο αλλά για κείνους που το χρησιμοποιούν δεν έχει καμία σημασία αν το είπε ο Διογένης ή ο Διονύσιος ή ο Τόμας Τζέφερσον ή ο Τζίμμυ Χέντριξ. Είναι μια αβλαβής απόδοση μιας κοινοτοπίας σε κάποιον διάσημο με εναλλάξιμο όνομα. Το θέμα δεν είναι ποιος το είπε αλλά αν πράγματι υπάρχει συναίσθηση της αξίας τηε εκπαίδευσης κι αν γίνεται πράξη αυτό που λέει το φερόμενο ως ρητό (σικ) και πώς το ερμηνεύει ο καθένας.

  37. Πολύ ενδιαφέρον και μέγας e-χαρτοπόντιξ ο Κορνήλιος! Να παρατηρήσω πως όλοι οι ύποπτοι για την πατρότητα του ρητού έχουν ονόματα που αρχίζουν από Δέλτα, που είναι και το όνομα του ΙΕΚ.

  38. sarant said

    37: Τη σύμπτωση με το Δ δεν την είχα προσέξει.

  39. Ηλεφούφουτος said

    Εύγε σε Κορνήλιο για την αποκαλυπτική έρευνα και το κείμενο.

    Ίσως είναι πάντως απορίας άξιο πώς απομονώθηκε αυτό το απόφθεγμα από έναν κατά τ άλλα άγνωστο Διωτογένη (ο Νεοκίδης πρέπει να αστειεύεται) αλλά ο Στοβαίος είναι εύκολη πηγή για όποιον ψάχνει για κάτι συγκεκριμένο από αρχαιότητα.

    Για τον κάτοικο της Συρίας, εγώ θα έλεγα ότι «Σύρος» είναι η ασφαλέστερη επιλογή (και Σύρα -γιατί όχι;- η γυναίκα· και το Σέρβα μάς ξένιζε στην αρχή, κάπου στις αρχές των ’90, τώρα το λέμε μια χαρά). Μιλάω εκ πείρας για το «ασφαλέστερη».

    Είναι πάντως αλήθεια ότι η υπαρκτή λόγια διάκριση Σύρος= κάτοικος Συρίας Σύριος=κάτοικος Σύρου, Συριανός δεν τηρήθηκε απαρέγκλιτα ούτε στην αρχαιότητα.

  40. Γι’ αυτό δε Δουλεύεις στη Διαφήμιση…

  41. gbaloglou said

    25 Σύρια

  42. andreas s said

    Το κείμενο άψογο και άξιο συγχαρητηρίων. Δεν ήξερα αυτό που έγραψε ο Θ αλλά μια ματιά γύρω μου το επιβεβαιώνει, συνεπώς, έχει απόλυτα δίκιο ο κ. Άδωνις που μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι στις φλέβες μας τρέχει αρχαιοελληνικό αίμα.
    Για το πολυτονικό, εάν η ιδιαιτερότητα της γλώσσας μας είναι ότι εξελίσσεται σε αντίθεση με τις άλλες «νεκρές» αρχαίες γλώσσες και για αυτό είναι άξια σεβασμού [γιατί μένει πιστή στον εαυτό της και ταυτοχρόνως εξελλίσσεται όπως υποστήριζε ο ΓΣ (ο Σεφέρης, όχι του ιστολογίου)] τότε το μονοτονικό είναι απόδειξη αυτού του δυναμισμού και ζωντανό (λαϊβ που λέμε στα ελληνικά) επιχείρημα ότι διατηρεί το δυναμισμό της.

  43. Φυσικέ (32-33), γιατί «ΙΕΚ του κ*λου» οι σχολές Δέλτα; Δεν τις ξέρω για να έχω γνώμη, αλλά το σχόλιό σου αναδίδει, νομίζω, μιαν αδικαιολόγητη προκατάληψη κατά των ιδιωτικών ΙΕΚ. Και πάλι, θα σε ενοχλούσε εξίσου αν έλεγε «παρά των αρίστων μάνθανε» και η φράση ήταν όντως αρχαία; (δεν λέω πως είναι, ούτε έχω πηγή, αλλά μάλλον ταιριάζει με το γενικό πνεύμα των χρηστομαθειών)
    Και δεν είναι βέβαια κοσμοϊστορικής σημασίας το ζήτημα, αλλά η δουλειά του Κορνήλιου μου φαίνεται κι εμένα αξιοθαύμαστη — σαν να βρήκε εντελβάις στον Υμηττό!

  44. Να ενημέρωσω την ομήγυρη σχετικά με το θέμα του πολυτονικού σε ανδροϊδείς συσκευές. Υπάρχει τρόπος να διαβάζετε Κορνήλιο και Αρχιμήδη κατεβάζοντας την τελευταία έκδοση του Firefox που έχει πλέον ενσωματωμένη πολυτονική γραμματοσειρά.

    https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefox

    Περιμένουμε και την κανούρια αναβάθμιση από 4.4 (KitKat) σε 5 (Lollipop) οπότε να δούμε αν θα περιληφθεί η δυνατότητα χρήσης πολυτονικού σε όλες τις εφαρμογές χωρίς να καταφεύγει κανείς στην ανάγκη του rooting.

  45. Τα παγωτά Δέλτα πάντως εμένα μ’αρέσουν πολύ.
    Αντε, είπα και τη μλκία μου σήμερα. Μόνο κάποιοι άλλοι θα λένε;

  46. gbaloglou said

    39 Σύρα

  47. "ετεροδημότισσα" said

    νομίζω ότι ξύπνησες με μηδενιστική διάθεση σήμερα, Φυζιστ. Το ιστολόγιο αυτό εξειδικεύεται να διαλύει γλωσσικούς μύθους αλλά και να εντοπίζει την πατρότητα και τη γνησιότητα αποφθευγμάτων πβλ το γνωστό ρητό «περι Δημοκρατίας του Ισοκράτη» και καλά. Σε αυτά τα πλαίσια το άρθρο σήμερα είναι άψογο, το φυλλάδιο του ΙΕΚ ήταν απλά η αφορμή και το ξεμπρόστιασμά του αναπόφευκτο παρόλο που γνωρίζουμε το ποιόν του. Επίσης άλλο κύρος έχει κα΄τι που είπε ένας αρχαίος έλληνας και άλλο να το πει ο Τζίμης Χέντριξ. Δεν έχει ψηφιδωτά με ρητά του Χέντριξ η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ή οποιοδήποτε τέτοιο θεσμικό ίδρυμα νομίζω.

  48. Πάνος με πεζά said

    Κανονικά είναι «Σύρος». Άγιος Εφραίμ ο Σύρος,ήδη από τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

  49. rogerios said

    Συγχαρητήρια στον Κορνήλιο και στον οικοδεσπότη!

    [κανονικά οι διάφοροι «ναοί» της γνώσης θα έπρεπε να βάζουν ως εμβληματική φράση όχι τα διάφορα «υψηλά κι ευγενή» πομπώδη ρητά, αλλά τη ρεαλιστική διαπίστωση του Θουκυδίδη που παραθέτει ο Κορνήλιος]

  50. LandS said

    Στο όχι ακριβό τάμπλετ μου (Σάμσανγκ 🙂 ) , μετά τη τελευταία αναβάθμιση του φέρμγουερ, με Φάιρφοξ Μοτζίλα διαβάζω πολυτονικό. Πριν έπρεπε να έχω κατεβάσει ένα περίεργο πληκτρολόγιο για να δουλέψει ένα πράμα που το λένε myAlpha στο οποίο παστωνες τα κουτάκια και ω του θαύματος.
    Στο φτηνό μου τηλέφωνο Αλκατέλ ουάν τατς, διαβάζω πολυτονικό με οτιδήποτε.

  51. rogerios said

    Για το άλλο ζήτημα, θα ψηφίσω κι εγώ (και μάλιστα με μεγαλύτερη θέρμη από τον Ηλεφού) το αρχαιοπρεπές Σύρος και Σύρα 🙂

  52. Φυσικέ, δὲν παίρνω τίποτε προσωπικά, ἀλλὰ ἂν ἂς ποῦμε ἡ παρατήρησί σου ἔχει νὰ κάνῃ μὲ τὸ ποῦ ἐντοπίζεται τὸ κέντρο βάρους τότε κι ἒγω θ’ἀντιπαρατηροῦσα ὅτι τὸ φυλλάδιο τοῦ ΙΕΚ ἦταν ἁπλῷς ἡ ἀφορμή, δὲν εἶναι μόνο τὸ ΙΕΚ ποὺ ἀποδίδει τὸ ῥητὸ στὸν Διογένη, ἔτυχε ὅμως ἐξ αἰτίας τοῦ φυλλαδίου ν’ἀναρωτηθῶ. Καὶ βέβαια δὲν εἶναι καθ’ἑαυτὴν καμμιὰ κοσμοϊστορικὴ ἀνακάλυψι, ἀλλὰ ἀφ’οὗ βρίσκουμε ὅτι τὸ ῥητὸ ἀντλεῖται κατὰ τὸν Στοβαῖο ἀπὸ ἕνα χαμένο ἔργο τοῦ Διωτογένους -ὅσα προβλήματα κι ἂν ὑπάρχουν σχετικὰ μὲ τὴν ταυτότητα αὐτοῦ τοῦ ἄλλως πως ἀγνώστου- νὰ μὴ τὸ ποῦμε; Γιατί πρέπει πάντα νὰ κρύβεται πίσω ἀπὸ κάθε τι κάποιο ἀνώτερο νόημα;

    Νεοκίδιε ἐννοεῖς τὶς ἀπόψεις τοῦ Στοβαίου ἢ τοῦ Διωτογένους ἐπειδὴ φέραται ὡς συγγραφεὺς ἑνὸς ἔργου ἐπιγραφομένου «Περὶ βασιλείας»;

  53. Νέο Κid said

    Ό,τι σας κατέβοι γράφετε ορισμέν-ix! Σιγά μη βάλουμε ίσα κι όμοια το «κουτσουμπιλά» του Τζημάρα με τα ψευδοπυθαγόρεια αρμονικά σαντούρια…

  54. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    44. Τὸν κατέβασα ἀλλὰ δὲ διαβάζει. Πρέπει νὰ κάνω κάτι ἄλλο; Δὲ βρίσκω κάτι στὶς ρυθμίσεις τοῦ firefox

  55. Earion said

    Ο New Kid μπορεί να διστάζει να το πει, ίσως και να μην έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τι ακριβώς δεν του αρέσει στην όλη υπόθεση, αλλά εγώ θα το πω ευθέως: ποιος είναι αυτός ο Διωτογενής; Υπάρχει τέτοιο αρχαιοελληνικό όνομα; Πώς ετυμολογείται; Τι σημαίνει; Μήπως είναι παρανάγνωση;

  56. 50. LandS προφανώς γιατί η Alcatel έχει προεγκαταστήσει το πολυτονικό, πράμα που την τιμάει.
    (κι εγώ με ένα τάμπλετ σάμσουνγκ κάνω πλέον τη δουλειά μου)

  57. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    50: Ωχ, σε λίγο θα μείνω χωρίς δικαιολογίες για τα πολυτονικά 😉

  58. Earion said

    (Συγγνώμη, η βιασύνη με παρέσυρε). Θερμά συγχαρητηρια στον Κορνήλιο.

  59. sarant said

    55: Διωτογενής; Όχι Διωτογένης; Αλλά ο Στοβαίος δίνει αποσπάσματα έργων. Αν και δεν ξέρω την εκδοτική ιστορία του Στοβαίου, αν παραδίδεται σε έναν κώδικα ή σε πολλούς.

  60. 54. Αρχιμήδη, τι βερσιόν androind χρησιμοποιείς; Αλλά δοκίμασε στο Firefox
    1. από το Settings/Display/Character encondig επίλεξε Show menu για να έχεις άμεση πρόσβαση από πάνω δεξιά
    ή
    2. από το Settings/Languange ν’ αλλάξεις (όπως και στο παραπάνω) το default με ελληνικά.

  61. LandS said

    57. Πάντα μπορείς να επικαλεστείς τη δική μου: «Δεν μπορώ».

    Είχα ένα δάσκαλο στο Δημοτικό που μας έλεγε «δεν μπορώ πα να πει δεν θελω».

    Τέλος πάντων, άμα μπορούμε να διαβάζουμε Κορνήλιο και Αρχιμήδη Αναγνώστου, δεν σημαίνει ότι θα υιοθετήσουμε και τις απόψεις τους. Ακόμα και όταν διαβάζονται ευχάριστα.

  62. Νέο Kid Στο Block said

    Kαλά ρε! ΟΥΤΕ ένας δε σχολίασε πως το «κουτσουμπιλά» είναι τ’Μπομπ κι όχι τ’Τζήμ;;
    ΟΥ ΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ!

  63. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    60. 4.1.2 σὲ τηλεφωνικὴ συσκευὴ Sony Xperia
    Στὸ Settings/Language μοῦ βγάζει ὅλες τὶς γλῶσσες ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἑλληνική

  64. "ετεροδημότισσα" said

    τώρα μόλις αντιλήφθηκα στο άιος μου, σαφάρι 8.0.1, και το πολυτονικό απεικονίζεται χωρίς πρόβλημα και έξτρα ρυθμίσεις. δεν θυμάμαι οι προηγούμενες εκδόσεις αν είχαν κωλύμα
    Η απόψη μου είναι ας τονίζει ο καθένας όπως θέλει, η κατήχηση είναι που με εκνευρίζει

  65. Earion said

    Ναι, Διωτογένης (μου τον άλλαξε η βιαστική πληκτρολόγηση). Αν ζητήσεις ονόματα που λήγουν σε -ωτογένης στο Λεξικό των αρχαίων ελληνικών προσωπωνυμίων (LGPN), θα σου φέρει αποτέλεσμα μόνο Πρωτογένης.

  66. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Στο περιθώριο του «ρητού», που κυρίως απασχολεί το άρθρο (δεν λέω συγχαρητήρια στον Κορνήλιο -τον εκτιμώ και τον θαυμάζω ήδη από τον καιρό που τον λοιδωρούσαν για τα ποιήματά του κάποιοι απ’ αυτούς που τώρα τον συγχαίρουν), βλέπω να περνάτε στο ντούκου ένα άλλο «ρητό», που μάλλον παρερμηνεύεται, ήδη εισαγωγικώς: με το qui tacet consentire videtur, μόνον φαίνεται ότι συναινεί όποιος σιωπά. Δεν συναινεί, ούτε ο Κορνήλιος, ούτε ο οποιοσδήποτε άλλος έχει κουραστεί να μιλάει και να εξηγεί.

  67. 63. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχει σταματήσει η υποστήριξη για 4.1 αφότου αναβαθμίστηκε σε 4.2 οπότε πρέπει να κοιτάξεις στις ρυθμίσεις της συσκευής σου αν σηκώνει αναβάθμιση ακόμα και σε 4.4 (που λογικά πρέπει να γίνεται αν έχεις πρόσφατο μοντέλο Xperia). Για περισσότερα έχεις το μέηλ μου αν χρειαστείς κάτι και αν πετύχει να δώσουμε μια συνολική λύση από δω.

  68. "ετεροδημότισσα" said

    στα πληκτρολόγια μου δείχνει ότι μπορώ να γράψω κιόλας πολυτονικά στο άιφον (όχι ότι το χω καταφέρει όμως)

  69. "ετεροδημότισσα" said

    να και ένα ωραίο αππ για πολυτονιστές
    https://itunes.apple.com/gr/app/ancient-greek-language-lite/id593126432?mt=8

  70. sarant said

    66: Ευφυολόγημα ήταν το ρητό 🙂

    65: Σε -τογένης δίνει περισσότερα.

  71. Earion said

    70 Και κανένα που να μοιάζει με Διωτο-. (Δεν μπορώ να ελέγξω αυτή τη στιγμή τον κανόνα του TLG, θα το κάνω άλλη στιγμή). Αλλά τι σημαίνει, πώς ετυμολογείται το Διωτογένης;

    Επαναλαμβάνω: μήπως είναι παρανάγνωση;

  72. ὑπάρχουν διάφορες θεωρίες γιὰ τὸν Διωτογένη καὶ ἀρκετὲς χρονολογήσεις του. ἄλλοι τὸν θέλουν τοῦ 3ου π.Χ. αἰῶνος, προπαγανδιστὴ τῆς ἑλληνιστικῆς μοναρχίας, ἄλλοι τοῦ 2ου μ.Χ., ἄλλοι θέλουν τὸ ὄνομά του ψευδώνυμο. πάντως ἡ τουρκικὴ βίκι τὸν περιλαμβάνει στὸν κατάλογο τῶν αε συγγραφέων. http://tr.wikipedia.org/wiki/Antik_Yunan_ki%C5%9Fileri_listesi

  73. BLOG_OTI_NANAI said

    Καταρχάς, να πω συγχαρητήρια στον Κορνήλιο για την όλη έρευνα και το κείμενο.

    Γενικά, η συγκεκριμένη φράση-ρητό αναφέρεται σε διάφορα έργα, όχι πάντα με σωστή ορθογραφία και σχεδόν πάντα χωρίς παραπομπή, και χαρακτηρίζεται απλά ως «αρχαίο ρητό». Μόνο σε κάποιο άρθρο του περ. «Πλάτων» (1881) βρήκα να αναφέρεται η βιβλιογραφική τεκμηρίωση του ρητού.

    Σχετικά με τον Διωτογένη:

    Είναι εντυπωσιακό ότι από τα νεώτερα σοβαρά έργα, τον Διωτογένη αναφέρουν ελάχιστα, όπως η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» Εκδοτικής Αθηνών (τ.Δ΄, σ. 468α), στο ευρετήριο και σε ένα περαστικό σχόλιο όλο κι όλο, και η εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα» που έχει συντομότατο λήμμα γι’ αυτόν.

    Λείπει όμως (νομίζω εντελώς) από όλα τα εξειδικευμένα εγχειρίδια, νεότερα και παλαιότερα, όπως:

    – C.M. Howatson, «Εγχειρίδιο Κλασικών Σπουδών» (Αφοί Κυριακίδη, 1996)
    – Paul Kroh, «Λεξικό αρχαίων συγγραφέων Ελλήνων και Λατίνων» (University Studio Press, 1996)
    – Easterling – Knox, «Ιστορία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας» (Παπαδήμας, 2005)
    – Heinz-Gunther Nesselrath, «Εισαγωγή στην Αρχαιογνωσία», τ.Α΄(Παπαδήμας, 2003)
    – Jacqueline De Romilly, «Αρχαία ελληνική γραμματολογία» (Καρδαμίτσας, 2010)
    – Albin Lesky, «Ιστορία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας» (Αφοί Κυριακίδη, 1983)
    – Αλεξ. Μπαλτάς, «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία» (Παπαδήμας, 1976)
    – Γεώργιος Μιστριώτης, «Ελληνική γραμματολογία από των αρχαιοτάτων χρόνων …» (1894)
    – Wilhelm von Christ, «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας» (1900)

    – Η ψηφιακή βιβλιοθήκη TLG τοποθετεί τον Διωτογένη σε γωνιώδεις αγκύλες για να δείξει ότι τα έργα που του αποδίδονται, πιθανόν δεν ανήκουν σε αυτόν (βλ. και ΕΔΩ).

    – Στο «The Cambridge Ancient History«, V.7a (1984), σ. 78 αναφέρεται η υπόθεση ότι το «Διωτογένης» ίσως είναι ψευδώνυμο.

    – Ο Anthony Podlecki, στο άρθρο του «Creon and Herodotus» (περ. «Transactions and Proceedings of the American Philological Association», Vol. 97 (1966), σ.362) δείχνει να προβληματίζεται για την ύπαρξη του «Διωτογένη» και αναφέρεται σε αυτόν με τον χαρακτηρισμό «the shadowy Diotogenes«.

    – Η μεταφραστική ομάδα του «Κάκτου«, στους τόμους του Στοβαίου, επισημαίνει και επαναλαμβάνει στα σχόλια ότι, «δεν έχουμε ικανοποιητικό πληροφοριακό υλικό» για τον Διωτογένη.

    Νομίζω όμως ότι τελικά, ο Κορνήλιος πράγματι κατάφερε και διόρθωσε τους πάντες που λανθασμένα απέδιδαν το ρητό σε διάφορους άλλους συγγραφείς. Διότι, όποια αμφιβολία κι αν έχουμε για τον Διωτογένη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδοθεί το ρητό σε άλλον, από τη στιγμή που ο Στοβαίος γραφεί σαφώς το όνομα του συγγραφέα. Άλλωστε, όλους τους συγγραφείς που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα ποτέ δεν τους θεωρούμε «ανύπαρκτους». Άρα, όπως και νάχει το πράγμα, κάτω από το ρητό αυτό πρέπει να γράφεται το όνομα ΔιωτογένηςDiotogenes στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου).

  74. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    67. Σ’εὐχαριστῶ. Θὰ τὸ κοιτάξω μετὰ τὴ δουλειά

  75. BLOG_OTI_NANAI said

    Να προσθέσω ότι με την ορθογραφία «Διοτογένης» εμφανίζεται στην εργογραφία του λεξικού του Δημητράκου και στο ομώνυμο λήμμα στο παλαιό λεξικό του Βουτυρά.

  76. sarant said

    73: Μπράβο, το εξάντλησες.
    Το νεότατο DGE τον έχει: http://dge.cchs.csic.es/xdge/%CE%94%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%E1%BD%B3%CE%BD%CE%B7%CF%82

    71: Για να ελέγξουμε αν είναι παρανάγνωση πρέπει να δούμε τον κώδικα, όχι;

  77. Νέο Kid Στο Block said

    Xα! Εστιν ουν Χαϊρουλλάχ και ο Διοτοτέτοιος! πφφ… Congress rulez again!

  78. Γς said

    45:
    Κάποτε ήταν τα παγωτά Παπασπύρου.

    -Σμηνίας Παπασπύρου Ιωάννης, διατάξτε!
    -Με τον Παπασπύρου παιδί μου έχεις καμιά σχέση;
    -Αυτός φτιάχνει παγωτά κύριε Σμήναρχε κι εγώ τα τρώω.

  79. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Μπράβο Κορνήλιε, φοβερό!

  80. #47 τὸ πληκτρολογικὸ λάθος τῆς Ἑτεροδημότισσας -ἀπόφθευγμα- μοῦ δίνει τὴν ἰδέα γιὰ ἕνα νέο λῆμμα στὸ σαραντακίτικο λεξιλόγιο: ἀπόφευγμα: ἀπόφθεγμα μὲ εὐρεῖα διάδοσι τοῦ ὁποίου ἡ πατρότητα ἔχει ἀποδοθῆ ἐσφαλμένως (Διογένης) ἄλλοτε πρόκειται γιὰ ῥητὰ ἢ δηλώσεις ποὺ δὲν ἀποδεικνύεται ὅτι διατυπώθηκαν ποτέ (Κίσσινγκερ), ἢ γιὰ ῥητὰ τῶν ὁποίων ἡ σύγχρονη διατύπωσι ἐλάχιστη σχέσι ἔχει μὲ τὸ νόημα τοῦ πρωτοτύπου (Ἰσοκράτης)

  81. Καλημέρα,

    1. Ανδροειδές πολυτονικό (50, 56):

    Και εγώ έχω ταμπλετίδιο Alcatel One touch, αλλά από (προενσωματωμένα) πολυτονικά, κουτάκια. Επίσης δεν θα έλεγα μπράβο στην Alcatel, γιατί δεν έχει διαδικτυακή υποστήριξη για την Ελλάδα. Αν δεν είχε καθόλου δεν θα με εκνεύριζε τόσο, όσο τώρα που έχει μια σελίδα – σκηνικό θεάτρου για κάθε θέμα, και μόλις ακολουθήσεις τα λινκ σε βγάζουν στα ξένα (όπως λέμε «δεν ξέρω πώς δουλεύει, οι οδηγίες είναι στα ξένα»), όπου βεβαίως δεν υπάρχει καμία επαφή με αυτό που έψαχνες.

    2. Πολυτονικό Μήλο (δαγκωμένο) (64, 68):

    Εγώ έχω ένα αρχαίο άη-Φων Γ’ ΓΣ (3 GS) με παλιό λειτουργικό (γιατί δεν σηκώνει αναβάθμιση) και τα δείχνει μια χαρά τα πολυτονικά, από τότε. Πράγμα το οποίο με εκνευρίζει βεβαίως, γιατί έτσι μου τελειώνουν και εμένα τα επιχειρήματα που μου επιτρέπουν να διαλαλώ υπερήφανα ότι εγώ «I am not an iDiot»!

  82. sarant said

    80: Κορνήλιε, το έχουμε καθιερώσει αυτό εδώ και καιρό, πρώτα στη Λεξιλογία και μετά εδώ. Με το ίδιο σκεπτικό. Πατέντα Λίγγρη θαρρώ.

  83. physicist said

    Τι θα πει ξύπνησα σήμερα με μηδενιστική διάθεση; Πάντοτε έχω μηδενιστική διάθεση. 🙂

    Κορνήλιε, χαίρομαι που δεν το πήρες ανάποδα, καταλαβαίνω τι λες εσύ και οι άλλοι, συνεννοηθήκαμε.

    Άγγελε, ιελ του κ*λου είναι αυτό που προσβάλλει τη νοημοσύνη μου ήδη από το διαφημιστικό του φυλλάδιο.

  84. Ορεσίβιος said

    Συγχαρητήρια στον Κορνήλιο κι ευχαριστίες στο Νικοκύρη που το φιλοξένησε.

  85. physicist said

    ΥΓ — Ναι βρε Άγγελε, εξίσου θα μ’ ενοχλούσε αν έλεγε «παρά των αρίστων μάθαινε» και άλλα πομπώδη. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

  86. BLOG_OTI_NANAI said

    77: “the shadowy Diotogenes“ and “the shadowy Hayrullah ibn Sinasi Mehmed Aga of Salonique» 🙂

  87. #82 χμ, θὰ ἦταν κρυπτομνησία τότε! 🙂

  88. Earion said

    76, Νίκο, η παρανάγνωση μπορεί να ανάγεται πολύ παλιότερα, ακόμα και στις πηγές του Στοβαίου.

  89. sarant said

    88: Πράγματι. Αλλά τότε….

  90. #88 αὐτὸ εἶναι μιὰ σκέψι ποὺ ἔκανα κι ἐγώ, ἀλλὰ μένει εἰκασία ἂν δὲν συνοδεύεται ἀπὸ ἔρευνα. φοβοῦμαι ὅμως ὅτι εἶναι μιὰ ἐξίσωσι ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ λυθῇ τελεσιδίκως γιατὶ ἔχει ἄγνωστους ὅλους τοὺς συντελεστές της. θέλω νὰ πῶ πὼς τὸ μόνο δεδομένο εἶναι ὅτι τὸ ῥητὸ φτάνει σ’ἐμᾶς μέσῳ Στοβαίου ὡς τοῦ Διωτογένους, κι ἀπὸ κεῖ καὶ πέρα ἀρχίζουν οἱ ἀπόψεις.

  91. "ετεροδημότισσα" said

    @87
    Γκουγκλάρωντας να μάθω τι σημαίνει «κρυπτομνησία» (δεν ρωτάμε! ποτέ! μόνο γκουγκλάρουμε!» έπεσα απάνω σε ένα ένα ενδιαφέρον σχόλιο σε μια παλιά ανάρτηση ενός άγνωστου σε μένα ιστολογίου. το οποίο γουστόζικο σχόλιο και σας παραθέτω
    http://keipi.blogspot.cz/2006/12/blog-post_27.html

  92. Ιάκωβος said

    Kudos, Κορνήλιε.

    Ελπίζω, οτι όντως θα σταλεί επίσημη επιστολή στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσουν. Δεν είναι όπως εδώ που ιδρύματα, οργανισμοί, μέχρι και κόμματα, σε γράφουν, ακόμα κι αν πρόκειται για το δικό τους το συμφέρον.

    Πάντως, το ρητό, όπως πολλά από τα ρητά που τα βλέπουμε κορνιζωμένα ή υποβιβασμένα σε θρησκευτικά εδάφια πάνω στα βιτρώ, δεν είναι «υψηλό» σε εισαγωγικά, «ευγενές» και πομπώδες, που λέει ο Ρογήριος ειρωνικά. Είναι πραγματικά σοφό και χρήσιμο.

    Όταν τα γράφανε αυτά τα ρητά στα Ιδρύματά τους, τα εννοούσαν.Η Αμερική είναι μια χώρα που προήρθε από δημοκρατική επανάσταση και αυτό που είχαν στο μυαλό τους σαν ιδανικό πολίτευμα οι Πατέρες του Εθνους δεν είχε και πολύ σχέση με αυτό που κατήντησε. ‘Ηταν νεαρή τότε η δημοκρατία και σφριγηλός ο καπιταλισμός, και χρειαζόντουσαν ζωντανούς ανθρώπους. Τώρα οι Τράπεζες-ζόμπι παράγουν πολίτες-ζόμπι.Μερικές από τις κραυγαλέες περιπτώσεις ζόμπι τις βλέπουμε να μας ζητάνε λίγα ψιλά για να πα να » γίνουν.»

    Τη μόρφωση και την καλλιέργεια όλων τη θεωρούμε δεδομένη υποχρέωση του κράτους Δεν ήταν πάντα και, τωρα με την κρίση, δε θα είναι ούτε στο μέλλον δεδομένη.

    Μία από τις παράλληλες απώλειες του καπιταλισμού της φούσκας είναι ότι εκπαιδεύει πολίτες που ούτε θα πολεμάνε, ούτε θα συμμετέχουν στα κοινά, ούτε θα ενημερώνονται, αλλά μόνο θα δουλεύουν (αν είναι τυχεροί), θα αγοράζουν τις αηδίες που τους πλασάρουν και θα αποχαυνώνονται στην πρέζα της τηλεόρασης και της μπάλας. Όταν όμως ο στόχος του κράτους είναι ή παραγωγή πολιτών απαθών, ακαλλιέργητων και ηλίθιων, μακροπρόθεσμα όλη η κοινωνία θα ξεπέσει. Δε θα βγουν καλοί πολιτικοί, ούτε συγγραφείς, ούτε συνθέτες, και οι άνθρωποι στο τέλος θα τρελαθούν.
    Και μετά, ήρθε ο πόλεμος… 🙂

    *
    Τώρα την παραπάνω έκθεση ιδεών μου ‘ρθε και την έγραψα γιατί άκουσα χτες τις ιαχές από το γήπεδο, και το βρήκα σα φαινόμενο εντελώς απογοητευτικό.

  93. Το αμερικάνικο κοινό εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει με Δυσπιστία το Κονγκρέσο, η οποία έχει γίνει αβυσσαλέα τελευταία (λιγότεροι από ένας στους πέντε – ένας στους δέκα το 2013 – το επικροτούν)! 😐

  94. sarant said

    93: Η δυσπιστία επεκτείνεται στη βιβλιοθήκη του;

  95. Avonidas said

    Συγχαρητήρια, Κορνήλιε. (Το kudos πρόλαβε και μου το ‘φαγε ο Ιάκωβος, είτε ξέρει ότι είναι ελληνικό είτε όχι 😉 )

    Αλλά:
    «Χρειάστηκε λοιπόν τό ρητό και περγαμηνές ανάλογες με την εμβέλειά του. Ένας Διογένης, ένας Πυθαγόρας, έστω ένας Διονύσιος Αλικαρνασσεύς, είναι πιο σικ, μόνο αυτοί είναι γεννημένοι για να λένε ρητά άξια να κοσμούν την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ποιος να ξέρει τον καημένο τον Διωτογένη;»

    Άχαχα! Σικ, ο Διογένης ο Κυνικός; Ο άνθρωπος που αποκαλούσαν «χαϊδευτικά» σκύλο; Ο κλοσάρ της γειτονιάς, που έμενε μέσα σ’ ένα πιθάρι; Που ο μέσος Αθηναίος θα τον αντιμετώπιζε όπως περίπου εμείς τον άστεγο που σκεπάζεται με εφημερίδες, φοράει ένα λιγδιασμένο σκούφο και αναδύεται πίσω από τον κάδο με μια μπανανόφλουδα στο κεφάλι;

    Εντάξει, μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να είπε, κάνοντας το κομμάτι του, «Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος θα ήθελα να ήμουν Διογένης», αλλά κι αυτός ακόμα το ξεκαθάρισε ότι προτιμούσε να είναι Αλέξανδρος!

    Όχι πως έχω τίποτα με τον Διογένη. Φαντάζομαι, μάλιστα, ότι θα το διασκέδαζε με την περιγραφή μου. Απλά όταν το σκέφτομαι, μου κάνει εντύπωση πώς έχουμε στο μυαλό μας τους «αρχαίους» σαν μια ομογενοποιημένη μάζα, και παραθέτουμε ρητά από τον έναν και τον άλλον σαν να συμφωνούσαν και να ταίριαζαν, ενώ οι άνθρωποι μπορεί και να σφάζονταν μεταξύ τους (με το βαμβάκι, ίσως). Είναι βέβαιο πως ο Διογένης ήταν κάτι το αξιοπερίεργο στον καιρό του, κάποιος που μπορεί να είχε γούστο να παρακολουθήσεις για λίγο, αλλά σίγουρα δεν θα τον ακολουθούσες στη ζωή. Είναι σίγουρο πως κανένα κλαμπ και καμιά βιβλιοθήκη δεν θα του επέτρεπαν να πατήσει στο χαλάκι της εξώπορτας.

    Και τέλος, δεν μπορώ να φανταστώ πώς τέτοιο πομπώδες ρητό αποδόθηκε, από λάθος έστω, στον Διογένη τον Κυνικό. Δεν ταιριάζει σε τίποτα με τη φιλοσοφία του ανθρώπου!

  96. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

  97. skol said

    Ωραίο εύρημα!
    Πως θα το μεταφράζαμε το ρητό; (π.χ. αρχή ή θεμέλιο, ανατροφή ή εκπαίδευση;)

  98. Avonidas said

    Περί Android, τάμπλετ και σκουληκιών, έχω να πω ότι: ποια έκδοση Android 4 και κολοκύθια τούμπανα!
    Το πιστό μου καβουρδιστήρι, που μόλις έκλεισε την τριετία, είναι ακόμα σε Android 2.2, και οποιαδήποτε απόπειρα να το αναβαθμίσω θα ήταν εξίσου ατελέσφορη με το να κωλοφτιάξω κατσαριδάκι με αεροτομές και μπουριά, 😛 οπότε απλά έχω μάθει να διαβάζω τον Κορνήλιο και τον Αρχιμήδη και να συμπληρώνω τα τετραγωνάκια που λείπουν 😉

    Όσοι όμως επιμένετε να τους κάνετε να γράφουν μονοτονικό, επειδή δεν μπορείτε να τους διαβάσετε άνετα, σκεφτείτε για λίγο αν θ’ αρχίζατε να γράφετε γκρήκλις μόλις κάποιος σας έλεγε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει unicode στον φυλλομετρητή του.

  99. Γς said

    93:
    Ερχεται τώρα κι ο Κορνήλιος κι της δίνει την χαριστική βολή!

  100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    95 – Ομοίως όμως, κι ο Διογένης είχε ξεκαθαρίσει οτι προτιμούσε να είναι ο Διογένης. Και το κερασάκι στην τούρτα; τελικά δεν χρειάζεται να είναι κανείς Μεγαλέξανδρος να σφάξει χιλιάδες ανθρώπους για να μείνει στην ιστορία, υπάρχει πιο απλός τρόπος, λίγο κυνικός ίσως, αλλα χωρίς κανένα θύμα.

  101. Avonidas said

    #100. Φαντάζεσαι ότι θα χε μείνει τίποτα από τον Διογένη, αν δεν υπήρχαν οι Αλέξανδροι αυτού του κόσμου;

  102. π2 said

    Τήνελλα Κορνήλιε. Πειστικός και εξαντλητικός.

    Εαρίωνα, αν παραδίδεται σωστά το όνομα, η ετυμολογία του παραμένει σκοτεινή. Λογικά παράγεται από το δίωτος, που κυριολεκτικά σημαίνει «αυτό που έχει δυο αυτιά» και χρησιμοποιείται κυρίως για αγγεία με δυο λαβές, αλλά το νόημα μου διαφεύγει. Το επίθετο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πίνακες με λαβές, εξού και χρησιμοποιείται στην νεοελληνική αρχαιολογική ορολογία, στη φράση «δίωτη δέλτος» που μεταφράζει το λατινικό tabula ansata.

  103. Γς said

    99:
    Ντάξει, το λίκνο του Μιχάλη δεν λέει για την Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου ακριβώς, αλλά ωραίο πράγμα Λάϊμπραρι οβ Κόνγκρες. Εχουμε κι εμείς Αμερική, ουπς, Ελλάντα. Λάϊμπραρι της Βουλής.

    Ντάξει: Της Παλιάς Βουλής [από πίσω]

  104. sarant said

    97: Εγώ θα έλεγα θεμέλιο – ανατροφή

    102: Περίμενα να γράψεις.

  105. Νέο Κid said

    Ακουπάτρου , Αυτολύκου και Αρτιώτου πρόσχωμεεεν.

  106. Πάνος με πεζά said

    @ 103 : Στο πλάι δεξιά δεν είναι; Εκεί που έχουν και τις εφημερίδες;

  107. Aυτό το χάλι όμως να μεταφράζεται ο αρχαίος όρος «Πολιτεία» ως «State» («Κράτος»), πώς και δεν το σχολίασε κανένας;

  108. Γς said

    106:
    Ναι. Στο πλάι δεξιά. Τακτικός θαμών τότε.

  109. skol said

    104: Η ανατροφή δεν ταιριάζει και πολύ σε διαφήμιση ΙΕΚ, ίσως γιαυτό να προτίμησαν το αγγλικό 🙂

  110. Earion said

    102. Ευχαριστώ, Πιδύε. Το δίωτον είναι η μόνη λέξη που έρχεται στο νου, αλλά το νόημα είναι εντελώς ακατανόητο: ο γεννημένος από δύο αφτιά;! Μεγαλύτερες θα ήταν οι πιθανότητας να υποκρύπτεται το όνομα κάποιας θεότητας (όπως σε αρκετά λήμματα του LGPN).

  111. 98: > οπότε απλά έχω μάθει να διαβάζω τον Κορνήλιο και τον Αρχιμήδη και να συμπληρώνω τα τετραγωνάκια που λείπουν 😉

    Σωστό! Κι εγώ αυτό έκανα τόσον καιρό, χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει ότι είναι μια πολύ ωραία πνευματική άσκηση! 😉

  112. Πάνος με πεζά said

    Ένα μεζεδάκι εδώ,για κάποιον ατυχή 65χρονο που αν και έφτασε στα ύπατα ΄(αξιώματα) του καρκίνου, πέθανε από την πτώση από το κρεβάτι…

  113. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    106-108: Τις εφημερίδες δεν τις έχουν όλες μεταφέρει στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν;

    107: Εσύ τι θα πρότεινες εδώ;

  114. 109 Commonwealth είναι, απ’ όσο θυμάμαι, μια δόκιμη μετάφραση.

  115. Πάνος με πεζά said

    @ 113 : Αυτό δεν είχε γίνει «JUMBO» ; 🙂 Πάντως εδώ λέει ότι αυτή η βιβλιοθήκη (που είναι η Μπενάκειος, όχι;) έχει πράγματi μεταφερθεί εκεί, αλλά προσωρινά…

  116. π2 said

    110: Πολλά ονόματα σε -γένης από ονόματα θεών, σύμφωνοι, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες. Πρώτο συνθετικό των ονομάτων αυτών μπορεί να είναι μια πρόθεση (Αμφιγένης, Αντιγένης, Περιγένης), ένα προσηγορικό (Αριστογένης, Δημογένης, Κλεογένης), ένα επίθετο (Ηδυγένης, Νεογένης, Φιλογένης). Τη σκέφτηκα τη θεότητα, αλλά δεν βγαίνει. Ζευς, Διώνη δεν δικαιολογούν το ταυ του θέματος.

  117. sarant said

    115: Ένα Τζάμπο έχει στην περιοχή, αλλά είναι από την άλλη πλευρά της Λένορμαν.

  118. sarant said

    115 (και συνεχίζω): Η Μπενάκειος είναι σε ένα τμήμα του κτιρίου και έχει βιβλία. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά, σε μικροφίλμ ή σε χαρτί, είναι αυτό που λέει Βιβλιοθήκη της Πολης.

  119. Ιάκωβος said

    95, Avonidas said Το kudos πρόλαβε και μου το ‘φαγε ο Ιάκωβος, είτε ξέρει ότι είναι ελληνικό είτε όχι

    To ξέρει. Το έγραψε όμως λατινικά, γιατί δεν είναι σίγουρος εάν οι αρχαίοι το φώναζαν σ’ αυτόν που τον επευφημούσαν,(όπως το εύγε ή το τήνελλα ), δηλαδή με τον τρόπο που το χρησιμποιούν οι σύγχρονοι αγγλοσάξωνες.

    Ο Avonidas ξέρει να μας πεί;

    _________

    Δίωτο. Είναι ο Δίας στα σλαβομακεδόνικα. 🙂

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    101 – Εκτός απο την μεταξύ τους στυχομυθία, όλα τα υπόλοιπα, για έναν κουρελή παρία, δεν τα λές και λίγα. Αν κρίνουμε απο την ιστορία, η προσφορά όλων των Αλεξάνδρων αυτού του κόσμου στην πνευματικότητα της ανθρωπότητος, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον όλεθρο που σκόρπισαν.

  121. Avonidas said

    #119. «Ο Avonidas ξέρει να μας πεί;»

    Καλά, ντε! Όχι, δεν ξέρω :-/

  122. Avonidas said

    #120. «Αν κρίνουμε απο την ιστορία, η προσφορά όλων των Αλεξάνδρων αυτού του κόσμου στην πνευματικότητα της ανθρωπότητος, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον όλεθρο που σκόρπισαν.»

    Αν ψάχνεις για μεγάλους σφαγείς που δεν άφησαν κάτι αξιόλογο πίσω τους, ο Αλέξανδρος δεν είναι κοντά στην κορυφή της λίστας. Ακόμα κι ο Τζέγκις Χαν μας άφησε τον Κουμπλάι Χαν 😉

    Πριν κάποιον καιρό συζητούσα εδώ με τον Κιντ για την Ελληνιστική επιστήμη και την πρώτη, ουσιαστικά, επιστημονική/τεχνολογική επανάσταση στην ιστορία. (Οι Βαβυλώνιοι κι οι Αιγύπτιοι προηγήθηκαν κατά πολύ τεχνολογικά, όχι όμως και στην επιστημονική προσέγγιση). Αυτή η επανάσταση πιθανότατα δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αν ένας φιλόδοξος Μακεδόνας βασιλιάς δεν είχε ξεκινήσει την εκστρατεία του στην ανατολή… και, μολονότι ο ίδιος δεν συνεισέφερε καθόλου στην επιστημονική ανάπτυξη των Ελληνιστικών βασιλείων, ξεκίνησε έναν γύρο φιλόδοξων ανταγωνισμών στη γνώση και την τεχνολογία τους, αφού είχε την καλοσύνη να πεθάνει χωρίς να ορίσει διάδοχο 😉

  123. ὅταν ἔλεγα σὶκ τὸν Διογένη σαφῶς καὶ δὲν κυριολεκτοῦσα! ἐννοοῦσα ὅτι εἶναι ἀρκετὰ ἀναγνωρίσιμη μορφὴ καὶ σήμερα -ἀκριβῶς καὶ λόγῳ τῶν στοιχείων ποὺ στὴν ἐποχή του δὲν τὸν ἔκαναν καθόλου σίκ- κι ὅτι ἡ ἐπίκλησί του ἐνδεχομένως προσδίδει κῦρος σ’ἕνα ῥητό. εἶχα βρῆ μιὰ ἔκδοσι μὲ τὸν βίο του ἀπὸ τὸν Διογένη τὸν Λαέρτιο σὲ μετάφρασι ὅταν πήγαινα στὸ Λύκειο καὶ διαβάζαμε τὶς ἀτάκες του μὲ ἕνα συμμαθητή μου τὴν ὥρα τοῦ μαθήματος τῆς πληροφορικῆς. πολὺ γέλιο.

  124. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Διωτογένης είναι μουφα του Κορνήλιου βρε.Ο Διωτογένης είναι
    μούφα του Κορνήλιου βρε.Ο Διωτογένης είναι μούφα του Κορνήλιου
    βρε.Ο Διωτογένης είναι μούφα του Κορνήλιου βρε.Ο Διωτογένης είναι
    μούφα του Κορνήλιου βρε.Ο Διωτογένης είναι μούφα του Κορνήλιου βρε.
    Ο Διωτογένης είναι μούφα του Κορνήλιου βρε.Ο Διωτογένης είναι
    μούφα του Κορνήλιου βρε.Ο Διωτογένης είναι μούφα του Κορνήλιου
    βρε.Ο Διωτογένης είναι μούφα του Κορνήλιου βρε!!

    (Διαβάστε ΚΑΘΕΤΑ από την πρώτη σειρά δεξιά «Ο Διωτογένης είναι….(2η σειρά) μούφα του Κορνήλιου…3η σειρά κ.λ.π. Δείτε πως στοιχίζεται το κενό και η φράση στα άκρα δεξιά! Tυχαίο; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ! Και ψάξτε για τον Τετρωτογένη ,τον υπέρτατο Πυθαγόρειο συμβολισμό. (μα καλά; ούτε την Τετρακτύν και τις αρμονικές δεν ξέρετε; Ή έστω τον τέταρτο τριγωνικό αριθμό ,το δέκα; )

  125. physicist said

    #124. — Είναι Κορνηλίου είναι βρε! Είναι Κορνηλίου βρε!

    No idea.

    Αλλά μου θυμίζει εκείνο το τραγουδάκι από τη χώρα χωρίς όνομα, που άκουσα πριν μερικά χρόνια εδώ:

    Ντβε νεβέστε τίκβε μπράλε μπρε. Ου! Ντβε νεβέστε τίκβε μπράλε μπρε-μπρε-μπρεεεεεε, εεεεεεεε, τίκβε μπράλε μπρε.

    (Παλιομέρα σήμερα, άστο καλύτερα …) 😉

  126. Avonidas said

    123. «ὅταν ἔλεγα σὶκ τὸν Διογένη σαφῶς καὶ δὲν κυριολεκτοῦσα!»

    Το καταλαβαίνω, Κορνήλιε, αλλά πώς αλλιώς θα έκανα την πλάκα μου; 😉

  127. gbaloglou said

    survival through education — γνωστό Εβραϊκό σύνθημα (αλλά και ίδρυμα).

  128. Νέο Kid Στο Block said

    125. Φυσικέ, μην κοροϊδεύεις! ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ. Γράψε μια οποιαδήποτε μεγάλη φράση επαναλαμβανόμενα (με σταθερά ίδια κενά μεταξύ των λέξεων) . Άλλάξε σειρά και διάβασε ΚΑΘΕΤΑ από δεξιά. Θα δεις τη φράση να επαναλαμβάνεται κάθετα iff (εάν και μόνο εάν) είναι Πυθαγόρεια!
    π.χ :
    O Φυσικός είναι τζιμάνι και βγάζει λάδι από τον Αινστάιν.Ο Φυσικός είναι τζιμάνι
    και βγάζει λάδι από τον Αϊνστάιν.Ο Φυσικός είναι τζιμάνι και βγάζει λάδι
    από τον Αϊνστάιν.Ο Φυσικός είναι τζιμάνι και βγάζει λάδι από τον Αϊνστάιν…
    (για κοίτα δεξιά …)

  129. Πάνος με πεζά said

    @ 117,118 : A, μάλιστα. Με το που άρχισε,όμως, να αξιοποιείται το Καπνεργοστάσιο, όπως και σε άλλα βιομηχανικά κτήρια της πόλης (π.χ. Μποδοσάκη), εγκαταστάθηκε για λίγο εκεί το Jumbo.

    Μάλιστα είχε βγει κι ένα από τα δεκάδες τραγουδάκια των διαφημίσεών του :
    «Ήτανε θαυμάσιο
    το Καπνεργοστάσιο
    κι ήρθε και το JUMBO».

    Υπάρχουν ήδη πολλά κλεισμένα και μεταστεγασμένα JUMBO, όπως π.χ. στο εμπορικό κέντρο «ΕΡΜΗΣ» της Λ.Μεσογείων, στο Χολαργό.

    (δεν έχω κάνει καθόλου σχόλια επί του άρθρου,παρά μόνον επί των σχολίων. Ελπίζω να βρω καιρό να το διαβάσω με την ησυχία μου…)

  130. Πάνος με πεζά said

    Και, για να μην ξεχνιόμαστε, ΤΠ 🙂

  131. physicist said

    Ο Νεοκίδιος με δουλεύει ψιλό γαζί. Ο Νεοκίδιος
    με δουλεύει
    ψιλό
    γαζί.

    Πού θα μου πάει;
    Δεν
    θα τον πετύχω
    πουθενά
    τον μπαγάσα;

    🙂

    (Είμαι βέβαιος ότι καλά τα λες αλλά δεν μπορώ να σοβαρευτώ προς το παρόν — συμπάθα!)

  132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    122 – Αγαθόν και κακόν ταυτόν (χαμόγελο).

  133. BLOG_OTI_NANAI said

    Η μετάφραση του ρητού από τον «Κάκτο«: «Ποια λοιπόν είναι η αρχή όλου του πολιτεύματος; Η αγωγή των νέων.«

  134. Νέο Kid Στο Block said

    ναὶ μὰ τὸν ἁμετέρᾳ ψυχᾷ παραδόντα τετρακτύν παγὰν ἀενάου φύσεως.ναὶ μὰ
    τὸν ἁμετέρᾳ ψυχᾷ παραδόντα τετρακτύν παγὰν ἀενάου φύσεως.ναὶ μὰ τὸν ἁμετέρᾳ ψυχᾷ
    παραδόντα τετρακτύν παγὰν ἀενάου φύσεως.ναὶ μὰ τὸν ἁμετέρᾳ ψυχᾷ παραδόντα τετρακτύν παγὰν ἀενάου φύσεως.ναὶ μὰ τὸν ἁμετέρᾳ ψυχᾷ παραδόντα τετρακτύν παγὰν ἀενάου φύσεως.

    (1η σειρά δεξιά: «ναὶ μὰ » 2η σειρά δεξιά στοιχισμένο ακριβώς αποκάτω: «τὸν ἁμετέρᾳ ψυχᾷ», κ.λ.π. Στοιχειώδης πυθαγορισμός. Καλά, ούτε τον νευρασθενικό τον Πλάτωνα έχετε διαβάσει;)

  135. sarant said

    Kαλά, τα σχόλια έχουν γίνει εντελώς σουρεάλ!

    133: Να και ένα μη σουρεάλ, μερσί!

  136. Είναι πραγματικά δύσκολο να μεταφραστεί ικανοποιητικά σε οποιαδήποτε σύγχρονη ευρωπαϊκή γλώσσα (συμπεριλαμβανομένης και της νέας ελληνικής) ο αρχαιοελληνικός όρος «Πολιτεία». Βλέπουμε, φερ’ ειπείν, ότι το ομώνυμο πλατωνικό έργο αποδίδεται στα αγγλικά ως «Republic» -και σίγουρα δεν περνάει από κανενός το μυαλό να μεταφράσει «The State». Tην ίδια στιγμή, το αριστοτελικό έργο «Αθηναίων Πολιτεία» αποδίδεται στα αγγλικά ως «Τhe Constitution of the Athenians» («To Σύνταγμα των Αθηναίων», ή «Το Πολίτευμα των Αθηναίων»), οπωσδήποτε όμως όχι «The State of the Athenians».

    Εν πάση περιπτώσει, ταιριαστή απόδοση δεν πρόκειται να βρούμε σε καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή γλώσσα. (Εάν επρόκειτο για τα λατινικά, ο όρος «Civitas» θα ήταν μια αρκετά ταιριαστή απόδοση· δεν είναι τυχαίο ότι το έργο του Αυγουστίνου «De Civitate Dei» αποδόθηκε προσφυώς στα ελληνικά ως «Περί της Πολιτείας του Θεού».)
    Σκέφτομαι ωστόσο ότι, εφόσον το «Άνθρωπος φύσει ζώον πολιτικόν» του Αριστοτέλους μεταφράζεται συνήθως στα αγγλικά ως «Man is by nature a social animal», μια σχετικώς ικανοποιητική απόδοση του ρητού, με το οποίο ασχολούμαστε εδώ, θα μπορούσε να είναι: «The foundation of every society is the education of its youth».

  137. Spiridione said

    133. «Οι νόμοι δεν πρέπει να βρίσκονται σε οικήματα και συρτάρια, αλλά μέσα στα ήθη των ανθρώπων που ζουν σ’ ένα πολίτευμα;»
    Γιατί μου φαίνεται αυτή η μετάφραση χάλια; Και οι αρχαίοι έβαζαν τους νόμους σε συρτάρια; Είχαν και στικάκια;

  138. BLOG_OTI_NANAI said

    137: Όχι ότι οι μεταφράσεις (όλες) δεν έχουν προβλήματα, αλλά νομίζω ότι επειδή εμείς σήμερα γνωρίζουμε τι σημαίνει «άφησε τον φάκελο της υπόθεσης στο συρτάρι», κατανοούμε καλύτερα την αντιστοιχία από το να έγραφε κάτι που θα ήταν κατανοητό στους αρχαίους. θα πρέπει να εννοεί ότι «δεν έχει νόημα να υπάρχουν νόμοι αν δεν εφαρμόζονται».

  139. κουτρούφι said

    Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια, κάποια σημαντική ευρωπαϊκή σύνοδος -δεν θυμάμαι τι παιζόταν- είχε γίνει στην Ελλάδα. Μετά το τέλος της συνόδου,ακολούθησαν οι συνηθισμένες ταρατατζούμ δηλώσεις και η Ιρλανδική ηγεσία χρησιμοποίησε το γνωστό ρητό ότι αν μου δώσεις κατάλληλη θέση θα μετακινήσω τη γη κλπ κλπ. Η δήλωση αυτή, όπως μεταφέρθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC, συνοδεύτηκε και από την πληροφορία ότι η διάσημη αυτή φράση είχε ειπωθεί από το Γαλιλαίο. Με ένα συνάδελφο, απευθυνθήκαμε, ηλεκτρονικώς, στην -τότε-ελληνική υπηρεσία του BBC, επισημαίνοντας ότι τη φράση την είχε πει ο Αρχιμήδης, μερικούς αιώνες νωρίτερα από τον Γαλιλαίο. Τουλάχιστον, έτσι είχε πάρει το αυτί και των δυονών μας. Δεν ξέρω αν στο BBC το πήρανε χαμπάρι ανεξάρτητα από το μήνυμά μας αλλά η είδηση διορθώθηκε.

    (Είναι το πρώτο μου σχόλιο αν και παρακολουθώ το blog αρκετό καιρό. Καλώς σας βρήκα)

  140. sarant said

    139: Καλώς ήρθες, ευχαριστούμε! Ωραίο χρηστώνυμο!

    136: Ακριβώς, δεν έχει μία απόδοση η λέξη, στο Λίντελ Σκοτ έχει αυτές που ανέφερες αλλά και άλλες όπως form of government, citizenship government/administration

  141. Μαρία said

    137
    θύρωμα εδώ: πινακίδα, δέλτος
    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/morph?l=qu%2Frwma&la=greek#lexicon

  142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    137 – Αφού είχαν lap top δεν θα είχαν και στικάκια;

  143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ξέχασα να βάλω την απόδειξη.

    http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/688366/eihan-oi-arhaioi-ellines-laptop/

  144. Εξαιρετικό εύρημα. Συγχαρητήρια στον Κορνήλιο και για την άκρα μεθοδικότητά του αλλάκαι την ευθυκρισία του.

    Ομολογώ δεν με νοιάζει πως ξεμπροστιάζεται και ποιος πρέπει να ντραπεί για τα λάθη αυτού του τύπου. Ασφαλώς κανένας δεν ζει και δεν είναι δυνατό να ψέξουμε τους σημερινούς θαμώνες της βιβλιοθήκης ότι δεν ελέγχουν την επιγραφή κάτωαπό την οποία περνούν.

    Σημασία έχει ότι αποκαλύφθηκε μια αλήθεια καθ’ εαυτήν. Σημασία έχει ότι μετά από ‘μακράν βάσανον’ η αλήθεια πάντα βγαίνει στο φως.
    Το γεγονός ότι τελικώς ταυτίστηκε το απόφθεγμα έχει τη σημασία.

    Γιατί ν’ αλλάξουν τζαμιλίκι; Για να βάλουν το υπάρχον στο Μουσείο των Λανθασμένων Αποδόσεων;

  145. BLOG_OTI_NANAI said

    Στο λεξικό του Πάπυρου, για το «Θύρωμα» δίνει τα εξής:

    «θύρωμα
    το (Α θύρωμα) [θυρώ]· το πλαίσιο θύρας ή παραθύρου, το περβάζι, το κούφωμα· || (νεοελλ.) τα ανοίγματα που αφήνονται στην οικοδομή και χρησιμοποιούνται για εντοίχιση τών θυρών· || (αρχ.) 1. επιφάνεια μαρμάρινη ή πλαισιωμένη από τοίχο ή ξύλο την οποία χρησιμοποιούσαν για τη χάραξη νόμου ή για την ανάρτηση πλάκας πάνω στην οποία ήταν χαραγμένος ο νόμος, πινακίδα· 2. σανίδωμα για προσωρινό φραγμό, μπάρα· 3. παράθυρο· 4. (στον πληθ.) τὰ θυρώματα· σπηλαιώδης εσοχή σαν δωμάτιο στον τοίχο κτηρίου ή στοάς ή αίθουσας, η οποία ήταν κλεισμένη με θύρα και χρησίμευε για την απόθεση λάρνακας, σαρκοφάγου ή άλλου αγγείου, δοχείου ή σκεύους.»

    Η ομάδα του «Κάκτου», σε άλλο σημείο του ίδιου τόμου, το «εν θυρώμασιν» το μεταφράζει «μέσα σε ντουλάπια».

  146. sarant said

    144 προς το τέλος: Έτσι!

  147. Γς said

    Βλέπω τώρα στην ΤιΒι ένα πινακάκι για το τεστ των Συστημικών Τραπεζών Αλφα, Εθνικη κλπ
    Τι είναι «Συστημική» Τράπεζα;

  148. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    147.>>Τι είναι “Συστημική” Τράπεζα;
    Όχι διαστημική.Αυτή που τα παίρνει συστηματικά από παντού.

  149. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Συστημική τράπεζα είναι η τράπεζα η οποία αν για παράδειγμα καταρρεύσει, τότε θα υπάρξουν συνέπειες και πχ σε άλλες τράπεζες ή και στο κράτος,
    Λέει

  150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    147 – Στην πραγματικότητα αυτή που έχει υπο τον έλεγχό της το κράτος. Άλλωστε τα κράτη είναι τραπεζικά δημιουργήματα, δεν είναι τυχαίο που όλα τα κράτη χρωστούν σε κάποια τράπεζα.

  151. Εαμοβούλγαρος said

    Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

    1) Εγώ πάντως δεν επείσθην ότι ο κ. Κορνήλιος ξεκώλιασε το Αμερικανικό Κογκρέσσο. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά: Μόλις ο κ. Σαραντάκος στείλει το email και οι Αμερικανοί τού απαντήσουν, ΤΟΤΕ θα δούμε από ποιό σημείο του δωδεκαθεϊστού Διογένους Λαερτίου (και ουχί του χριστιανούλη Στοβαίου) είναι ειλημμένη η θρυλική φράσις «The Foundation of every State, is the Education of its youth» που υπάρχει σε χιλιάδες Ιδρύματα εν Αγγλία και Αμερική. Ο κ. Κορνήλιος έκαμε φιλότιμη προσπάθεια και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μεταφρασθείσα αρχαιοελληνική φράσις είναι η «ἀρχὰ πολιτείας ἁπάσας νέων τροφά» που αναφέρει στο Ανθολόγιό του ο χριστιανούλης Στοβαίος. Ωστόσον, οι Αμερικανοί δεν είναι επιπόλαιοι Ρωμιοί και δεν θα έκαναν ποτέ έν τόσον θηριώδες λάθος, ώστε να δύναται ανέτως να τους εξευτελίζει ο κάθε κ. Κορνήλιος… Υπομονή μέχρι νάρθει η απάντησις των Αμερικανών. Οψόμεθα ες Φιλίππους.

    2) Μιάς και πιάσαμε τον Μέγα Διογένη Λαέρτιο, θέλω να επισημάνω στο χριστεπώνυμο ποίμνιο πως ακόμη και οι χριστιανούληδες μετεφραστές των εκδόσεων Loeb (σ.σ.: οι καλύτερες εκδόσεις Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, όπως έχει παραδεχτεί και ο κ. Σαραντάκος) τον λογοκρίνουν σαν χασάπηδες, όταν τον κρίνουν άσεμνο. Πηγαίνετε εδώ (Διογένης Λαέρτιος, Βίος Διογένους του Κυνικού, παρ. 62)

    http://www.loebclassics.com/view/diogenes_laertius-lives_eminent_philosophers_book_vi_chapter_2_diogenes/1925/pb_LCL185.63.xml?rskey=iwHmNI&result=1&mainRsKey=414NUo

    και θα φρίξετε: Ο Μέγας Λαέρτιος γράφει επί λέξει: «περὶ παιδὸς πεπορνευκότος ἐρωτηθεὶς πόθεν εἴη, “Τεγεάτης», έφη». Και ο Άγγλος μεταφραστής αρνείται να μεταφράσει την αρχαιοελληνική φράση, για να μή μάθουμε πως η Τεγέα έβγαζε πουστράκια!..

    Θέλετε άλλο παράδειγμα λογοκρισίας του Μεγίστου Λαερτίου από τις εκδόσεις Loeb; Πηγαίνετε εδώ

    http://www.loebclassics.com/view/diogenes_laertius-lives_eminent_philosophers_book_vi_chapter_2_diogenes/1925/pb_LCL185.47.xml?rskey=PkWKHc&result=1&mainRsKey=YsfJUC

    και εδώ

    http://www.loebclassics.com/view/diogenes_laertius-lives_eminent_philosophers_book_vi_chapter_2_diogenes/1925/pb_LCL185.71.xml?rskey=z5GoCt&result=2&mainRsKey=YsfJUC

    Στο 1ο απόσπασμα γράφει ο Λαέρτιος: «ἐπ᾿ ἀγορᾶς ποτε χειρουργῶν, “εἴθε,” ἔφη, “καὶ τὴν κοιλίαν ἦν παρατρίψαντα μὴ πεινῆν.”»

    Ο Άγγλος μεταφραστής αρνείται να μεταφράσει το «χειρουργών» ως «αυνανιζόμενος» και μεταφράζει «συμπεριφερόταν αισχρά»!!.. ΙΔΟΥ: «When behaving indecently in the marketplace, he wished it were as easy to relieve hunger by rubbing an empty stomach»

    Στο 2ο απόσπασμα επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο: Ο μεταφραστής αρνείται να μεταφράσει την θαυμασία ελληνική μετοχή «χειρουργών» που σημαίνει «αυνανιζόμενος», για να μή θιγούν οι χριστιανούληδες αναγνώστες των Αρχών του 20ού Αιώνος!..

    Γράφει ο Λαέρτιος: «εἰώθει δὲ πάντα ποιεῖν ἐν τῷ μέσῳ, καὶ τὰ Δήμητρος καὶ τὰ Ἀφροδίτης. καὶ τοιούτους τινὰς ἠρώτα λόγους· εἰ τὸ ἀριστᾶν μηδέν ἐστιν ἄτοπον, οὐδ᾿ ἐν ἀγορᾷ ἐστιν ἄτοπον· οὐκ ἔστι δ᾿ ἄτοπον τὸ ἀριστᾶν· οὐδ᾿ ἐν ἀγορᾷ ἄρα ἐστὶν ἄτοπον. χειρουργῶν τ᾿ ἐν τῷ μέσῳ συνεχές, “εἴθε ἦν,” ἔλεγε, “καὶ τὴν κοιλίαν παρατριψάμενον τοῦ λιμοῦ παύσασθαι·

    Και μεταφράζει ο Άγγλος των εκδόσεων Loeb: «it was his habit to do everything in public, the works of Demeter and of Aphrodite alike. He used to draw out the following arguments. “If to breakfast be not absurd, neither is it absurd in the market-place; but to breakfast is not absurd, therefore it is not absurd to breakfast in the marketplace.” Behaving indecently in public, he wished “it were as easy to banish hunger by rubbing the belly».

    ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Με όλη την χριστιανική ταπεινοφροσύνη που διαθέτω, θέλω να δηλώσω πως σημερινή συνεισφορά μου στο Σαραντάκειο Ιστολόγιο είναι κατά πολύ ανωτέρα αυτής του κυρίου Κορνηλίου: Ο Ρωμιός αυτός νέος ενόμισε πως κατετρόπωσε το Αμερικανικό Κογκρέσσο, αλλά συντόμως θα διαψευσθή παταγωδώς.. Παρόλα αυτά, δεκάδες Ρωμιοί αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου έτρεξαν να τον συγχαρούν δημοσίως, εκτειθέμενοι ανεπανορθώτως!.. Εγώ απέδειξα ότι οι χριστιανούληδες μεταφραστές των Εκδόσεων Loeb (σ.σ. του Πανεπιστημίου του Harvard, παρακαλώ…) λογοκρίνουν ασυστόλως τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς για να μή θιγεί η ηθική του χριστεπωνύμου ποιμνίου. Και αντί για ευχαριστώ γι’ αυτή την κολοσσιαία προσφορά μου στο Σαραντάκειο Ιστολόγιο, θα ακούσω ύβρεις από κάποιους Ρωμιούς σχολιαστάς, όπως θα δείτε συντόμως….

    Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες παραδείγματα Λογοκρισίας των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων από τις Εκδόσεις Loeb, αλλά σταματώ εδώ.

    Με ειλικρινή Αγάπη Χριστού
    Καληνύχτα σε όλους
    ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

    ΥΓ-1: Πέφτω για ύπνο, διότι αύριο στις 5 το πρωΐ ξεκινώ νέα περιοδεία στην Ρωμέϊκη Επαρχία, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Συνεπώς, δεν θα μπορέσω να απαντήσω σε τυχόν εις βάρος μου σχόλια. Θα τα διαβάζω, όμως, στο κινητό και θα γελώ, καθώς οδηγώ στους κακοτράχαλους Ρωμέϊκους δρόμους, μέχρι να με συλλάβουν οι χωροφύλακες, όπως απαίτησε ο αξιότιμος αναγνώστης του Ιστολογίου κ. Φυσικός. Τον οποίον, εγώ ο αντίχριστος έχω ευεργετήσει, καθώς του προσέφερα δωρεάν προ εβδομάδων το περίφημο βιβλίο «Our Mathematical Universe: My Quest for the Ultimate Nature of Reality» του Max Tegmark, το οποίο είχε παραγγείλει στην Αμαζόνα. Κι ενώ του γλύτωσα 50 ευρώπουλα, αντί να μού πεί ευχαριστώ, ζήτησε δημοσίως την σύλληψή μου, επειδή οδηγάω διαβάζοντας στο κινητό. Τέτοιας ποιότητος άνθρωποι είναι, δυστυχώς, οι περισσότεροι Ρωμιοί. Τους ευεργετείς κι αντί να σού πούν ευχαριστώ, θέλουν να σού βγάλουν το μάτι. ΑλληλούΪα…

    ΥΓ-2: Διάβασα σε κάποια σχόλια, ότι αύριο Τρίτη κάποιοι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου (με επικεφαλής τον αγαπητό σε όλους μας κ. Γς) θα παραθέσουν δείπνο στον κ. Σαραντάκο στην ψησταριά των Αμπελοκήπων «Λαντζόϊ» (πλατεία Αγίου Δημητρίου).

    http://www.thelosouvlakia.gr/delivery_%CE%91%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%91%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%BF%CE%B9_%CE%A4%CE%9F_%CE%9B%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%96%CE%9F%CE%99_v-2541-1,175.aspx

    Επειδή τελείωσα το 10ο Γυμνάσιο και η μεσαία μου κόρη μένει ακόμη στην οδό Λακεδαίμονος, κάτι παραπάνω γνωρίζω: Σάς ενημερώνω, λοιπόν, ότι το «Λαντζόι» είναι μέν διάσημο για τους πολύ καλούς μεζέδες του, ωστόσο έχει και μιά άλλη φήμη… Κάποιοι φίλοι που έφαγαν πρόσφατα εκεί, τα ξημερώματα έτρεχαν στον «Ευαγγελισμό» με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας… Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω…

  152. Ἐαμοβούλγαρε,

    πρῶτον ὁ Στοβαῖος ἀνθολογεῖ. δὲν γράφει τὴν φράσι ὡς δική του.
    δεύτερον στὴν σελίδα τῆς βιβλιοθήκης τοῦ Κογκρέσσου τῶν χριστιανούληδων Ἀμερικανῶν ἡ φράσι δὲν ἀποδίδεται στὸν «δωδεκαθεϊστὴ» Διογένη Λαέρτιο, ἀλλὰ στὸν Διονύσιο. Ποιόν Διονύσιο βέβαια δὲν διευκρινίζεται. Μετὰ χαρᾶς περιμένω νὰ «ξεκωλιάσετε» κι ἐσεῖς τὸ Κογκρέσσο ἀποδεικνύοντας ὅτι τὸ ῥητὸ δὲν εἶναι τοῦ Διονυσίου, ἀλλὰ τοῦ Δ. Λαερτίου.

    Μὲ ἐαμοβουλγαρικοὺς χαιρετισμούς,
    Κορνήλιος.

  153. sarant said

    151-152: 🙂

  154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    152 – Αγαπητέ Κορνήλιε με απογοήτευσες, παρ΄όλο που δεν θα έλεγα οτι συμφωνώ με πολλές απο τις απόψεις σου, έχω εκτιμήσει βαθύτατα και το ύφος και το ήθος των σχολίων σου, και σε έχω κατατάξει στους οξυδερκείς ανθρώπους του ιστολογίου (προσωπική μου εκτίμηση, οχι οτι έχει κάποια γενική βαρύτητα). Δεν περίμενα ποτέ οτι θα πιαστείς κορόϊδο, και να πάς να τα βάλεις με την βλακεία, και όντας αήττητη μέχρι τώρα, να ελπίζεις οτι θα την νικήσεις κιόλας.
    Συγγνώμη για το σχόλιο ελπίζω να μη σε έθιξα, γιατι δεν έχω τέτοια πρόθεση, αλλα ειλικρινά λυπήθηκα που δίνεις τροφή σε τέτοια άθλια φασιστοειδή, προσπαθώντας να εξηγήσεις το αυτονόητο, οτι Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟ, ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, κι ο Διωτογένης προέκυψε απο την μοναδική αναφορά γι αυτό το ρητό απο τον Στοβαίο.
    Ίδιο του βλάκα, είναι να προκαλεί σύγχυση και εντροπία σε οτιδήποτε καταπιάνεται, αυτό ξέρει, αυτό κάνει, μ΄αυτό χαίρεται.
    Καληνύχτα.

  155. skolotourou said

    O Κορνηλιος αποτελεί τεράστια πηγή γνώσεων και πληροφοριών και είμαι υπερήφανη για όσα βρίσκει. Πάντως αν και εγω του μονοτονικου είμαι, ειδικά για τον Κορνήλιο πρέπει νομίζω να πολυτονιζουμε αυτά που θέλει να μας πει.

  156. skol said

    136: Όπως όμως φαίνεται και από τη μετάφραση του Κάκτου(133), εδώ είμαστε πιο κοντά στο πολίτευμα, δηλ. πιο κοντά στο state παρά στο society ή στο commonwealth, έτσι δεν είναι;

  157. skolotourou said

    Κι εγω από κινητο γράφω και ακόμα διαβάζω τα πρώτα σχόλια αλλά θα ήθελα να πω ότι διαβάζω κανονικά τα σχόλια σε πολυτονικο

  158. Spiridione said

    Μπράβο και από μένα στον Κορνήλιο.
    Μια αναφορά για τον Διωτόγενη.
    http://static.ribo.brill.semcs.net/entries/brill-s-new-pauly/diotogenes-e321100
    Αυτό που έμαθα ψάχνοντας το διαδίκτυο, είναι ότι στην ύστερη ελληνιστική – ρωμαική εποχή υπήρχε ολόκληρη βιομηχανία ψευδεπίγραφων πυθαγόρειων κειμένων,
    http://stanford.library.usyd.edu.au/archives/fall2008/entries/pythagoreanism/#pseud
    τα οποία ήταν γραμμένα σε ψευδοπυθαγόρεια δωρική γλώσσα. Υπάρχει και γραμματική.
    http://www.worldcat.org/title/grammar-of-pseudo-pythagorean-doric/oclc/782322814

  159. Παναγιώτης Κ. said

    @147-150.Πότε λοιπόν μια τράπεζα χαρακτηρίζεται συστημική;
    Χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι έναν όρο και δεν μπαίνουν στον κόπο να μας τον εξηγήσουν.Είναι αυτονόητη η σημασία του ή… στα παλιά τους τα παπούτσια η σαφήνεια και η καθαρότητα; Φίλους ή συγγενείς δεν έχουν για να τους ρωτήσουν τι καταλαβαίνουν από όλα αυτά που γράφουν στις εφημερίδες που εργάζονται;

    Το άλλο πάλι; Έπρεπε να έρθει η «κρίση» για να πληροφορηθούμε εμείς όλοι οι κοινοί θνητοί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ή Κεντρική Τράπεζα όπως αλλιώς την λένε , είναι τράπεζα ιδιωτική!

    Θυμήθηκα τον άλλο όρο, τα σπρεντς, και πόσο καιρό μας πήρε για να καταλάβουμε τι σημαίνει.

    Κάποιος από την εποχή της Γαλλικής επανάστασης είχε πει: «Οι άνθρωποι πολλές φορές χρησιμοποιούν την γλώσσα για να κρύψουν τις σκέψεις τους». Πολύ συχνά λοιπόν επιβεβαιώνω το συμπέρασμα του επαναστάτη.

    Να βάλω και ένα… αφελές ερώτημα; Τι είναι χρήμα και ειδικώς χαρτονόμισμα και τι συμβαίνει με την λεγόμενη «μηχανική του χρήματος».(Μη μου πείτε για αντίκρυσμα σε χρυσό κ.λπ διότι ο κανόνας αυτός έπαψε να υφίσταται από το 1970).
    Η Πάπυρος-Λαρούς- Μπριτάνικα στο μεν νόμισμα- κέρμα αφιερώνει 18 σελίδες για δε το χαρτονόμισμα 1/8 της σελίδας.Δεν είναι εκπληκτικό;

    Στο διαδίκτυο είδαμε κάποια σχετικά ντοκιμαντέρ περί μηχανικής του χρήματος και εγώ τουλάχιστον κάθε άλλο παρά ήσυχος αισθάνθηκα.

  160. sarant said

    159: Ο ¨ορος είναι της ΕΕ και όχι των δημοσιογράφων. Δόθηκε πιο πάνω ο ορισμός: η τράπεζα εκείνη που, αν πέσει έξω, δημιουργεί κίνδυνο για τη σταθερότητα όλου του συστήματος.

    158: Από ΄σένα το μαθαίνω αυτό.

  161. Παναγιώτης Κ. said

    @160.Νίκο σε ευχαριστώ για τον ορισμό.

    Καλώς ή κακώς την σημασία κάποιων πραγμάτων που βαραίνουν πολύ στη ζωή μας δεν θέλω να την εικάζω αλλά με σαφή και επίσημο τρόπο να είναι ξεκαθαρισμένη.Διαφορετικά, κολυμπάμε σε θολά νερά.

    «Αρχή επιστήμης ονομάτων επίσκεψις» είναι η φράση που με ακολουθεί και…μου δυσκολεύει τη ζωή.

  162. Παναγιώτης Κ. said

    Τα τριτόκλιτα θηλυκά του Κορνήλιου μου θύμησαν τον Μπαμπινιώτη που παλαιότερα έγραφε με τον ίδιο τρόπο και πιο παλιά τον Αλέξανδρο Σχινά που έκανε σχόλια στην D.W κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Στον μακρύ διάλογο για την γλώσσα, γύρω στο ΄77, είχε εκδόσει το βιβλίο «Για την υπεράσπισΙ της ελληνικής εγκεφαλοκριπίδας».Τι φωνή και τι πάθος!

  163. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    161.
    Με λίγα λόγια η τύχη μας είναι συνδεμένη με αυτή των τραπεζών.Κουβαλάμε δηλαδή σαν βάτραχοι στην πλάτη μας το σκορπιό-τράπεζα απέναντι. Καλό μας ταξίδι στον πάτο. http://www.efsyn.gr/?p=247316

  164. sarant said

    162: Το έχω το βιβλίο του Σχινά. Και ενώ έγραφε έτσι («συντηρητικά») τα τριτόκλιτα, είχε καταργήσει τα διπλά σύμφωνα, έγραφε μέχρι και «αλά» (αντί για αλλά)

  165. Παναγιώτη Κ, δεν αμφισβητώ ότι οι δημοσιογράφοι συχνά γράφουν για πράγματα που ούτε κι ίδιοι καλοκαταλαβαίνουν, αλλά ούτε η συστημική τράπεζα ούτε το σπρεντ είναι τόσο βαθιά μυστήρια για όποιον παρακολουθεί λίγο τις οικονομικές σελίδες. Τη συστημική τράπεζα σου την εξήγησαν πιο πάνω· όσο για τα σπρεντ — ή, όπως τα ήξερα εγώ ως τότε, τα εκάρ 🙂 — από την πρώτη μέρα που άρχισαν να μας απασχολούν ήταν σαφές ότι ήταν οι διαφορές ανάμεσα στην απόδοση των ελληνικών κρατικών χρεογράφων και των χρεογράφων άλλων, πιο αξιόχρεων χωρών με το ίδιο νόμισμα.

  166. Μαρία said

    163
    Συμπλήρωμα:
    http://www.avgi.gr/article/4590101/k-melas-an-den-anakampsei-i-pragmatiki-oikonomia-den-tha-orthopodisoun-oi-trapezes

  167. aerosol said

    Συγχαρητήρια Κορνήλιε. Εξαιρετικό πόνημα.
    [Νομίζω πως άξιζε να τιμηθεί με τον τονισμό της επιλογής σου, αλλά το τεχνικό σκέλος θα ήταν για πολλούς σημαντικό πρόβλημα.]

  168. 159–163
    Είναι οι περίφημες Too Big to Fail, που έχουν χαρακτηριστεί και Too Big to Jail.

  169. Μαρία said

    168
    Η αγωγή της Κάρμεν εναντίον της Fed τι απέγινε;

  170. Gpoint said

    Ο Λάμπρος τώρα δικαιώνεται !

    http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231359050

  171. 169,
    Δεν έχω παρακολουθήσει την υπόθεση με λεπτομέρεια, αλλά δεν περιμένω θεαματικές εξελίξεις. Μόνο σε αναμέτρηση μεγάλου με μεγάλο (ξερωγώ, Google με FBI) υπάρχει πιθανότητα να βγει κάτι, αν είναι το τυχερό.

  172. Γς said

    151:
    >Διάβασα ότι αύριο Τρίτη […] δείπνο […] στην ψησταριά των Αμπελοκήπων «Λαντζόϊ». Κάποιοι φίλοι που έφαγαν εκεί, […] έτρεχαν στον “Ευαγγελισμό” με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας…

    Πάντως μην κάνετε καμιά βόλτα από εκεί για να κόψετε φάτσες.
    Αφενός διότι μετά από αυτές τις πληροφορίες σας ουδείς θα πάει σήμερα και αφετέρου κινδυνεύετε. Μην σας μυριστεί ο εστιάτωρ, που έχει πληροφορηθεί τη διαφήμιση που του κάνατε.

    Το δείπνο είναι προγραμματισμένο για την άλλη Τρίτη, που εφημερεύει κι ο Ευαγγελισμός και που έχουμε εξασφαλισμένη την παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Κοπιάστε σ’ιλ βου πλε.

    Πάντως η ονομασία του καταστήματος παραπέμπει εις χωρίον της Ηλίας, νομός που παλιά απέφευγα να σταματήσω για φαγητό [γιατί άραγε;].

  173. Γς said

    127:
    >survival through education — γνωστό Εβραϊκό σύνθημα (αλλά και ίδρυμα).

    Και όχι μόνο.

    Πόσο αλήθεια διαφέρει αυτό το “νέων τροφά” των αρχαίων με το εκπαίδευση ->μόρφωση το δικό μας και με το education που διαβάζουν οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

    “Παραδοθείτε! Είστε κυκλωμένοι” έλεγαν οι διαφημίσεις παντού και έδειχναν το χάρτη της πόλης με τα υποκαταστήματα μιας τράπεζας που όντως ήταν γύρω από το κέντρο της πόλης.

    Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η τράπεζα που διαφημιζόταν έτσι κείνες της μέρες. Ηταν και ένα Πανεπιστήμιο που είχε γεμίσει τα διαφημιστικά μπίλμπορντ με το “Education is Success”.

    Και να πόσο συνδεδεμένα είναι αυτά τα δύο [Μάνει-Μόνει].
    Και να κι ο αντιρρησίας Γς που έβλεπε το education προς μόρφωση μεριά.
    Και να γιατί οι γονείς στο Ελλάντα θέλουν να “μορφώσουν” τα παιδιά τους για σακσές στην ανεργία κλπ.

    -Κάτι τέτοια παράξενα μας έλεγε κι ένας Εβραίος από το Ισραήλ.
    Και δεν τους κατάλαβα.
    [ούτε αυτοί]

  174. Γς said

    147:
    ΟΚ, κατάλαβα τι είναι Συστημική τράπεζα: Η τράπεζα η οποία αν για παράδειγμα καταρρεύσει, τότε θα υπάρξουν συνέπειες και πχ σε άλλες τράπεζες ή και στο κράτος, κλπ.

    Ηταν όμως απαραίτητο να γράφει το πινακάκι. Συστημικές Τράπεζες;
    Γιατί είναι απαραίτητος αυτός ο χαρακτηρισμός;
    Για να τις φοβηθούμε; Μην μας πάθουν τίποτε; Να τις προστατέψουμε για να μας πουλάνε προστασία;

  175. Πάνος με πεζά said

    Συστημικές τράπεζες = ολιγοπώλιο, καρτέλ… Αν καταρρεύσει η «Τράπεζα Χανίων», ποιός χέστ…
    Νοσταλγικά, σας θυμίζω τράπεζες από τη «μη συστημική εποχή – φτιάξε κι εσύ μια τράπεζα, μπορείς» : Interbank, Xiosbank, Novabank, Probank, Fbb bank, Mhtsos bank κλπ.

  176. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!
    175: Και Proton Bank!

  177. 158 Καταπληκτικό, Σπύρο!

  178. Gpoint said

    #!75,176

    στην πράξη τράπεζα…Αίματος !

  179. Πάνος με πεζά said

    Γς,θα σε δω στην παρελαση; Εκει προς το πρωην ‘stage’ θα ειμαι,που ειναι και υψωμα…

  180. Ο Εαμοβούλγαρος με εξέπληξε. Δεν αποκλείεται να υπάρχει και δεύτερη διατύπωση πιο ‘κοντινή’ στην απόδοση που χρησιμοποιήθηκε από τους αμερικανούς. Και στοκάτω κάτω η εν λόγω φράση είναι μια κοινοτοπία που θα μπορούσε να την είχε πει και οποιοσδήποτε ηλίθιος πρωθυπουργός της Ελλάδας ή της Υεμένης. Το ζήτημα δεν είναι στο Αν πρέπει να μορφώνονται αλλά στο ΤΙ πρέπει να μαθαίνουν. Και οι τροκοκράτες, οι τζιχατιστές και όλο το λεφούσι των επικινδύνων που μας προέκυψς πρόσφατα μορφωμένοι μέχρι τα μπούνια είναι.

    Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι η ένταση, το πάθος, το υβρεολόγιο κ.ο.κ. σ’ ένα ιστολόγιοπου τον φιλοξενεί και στο οποίο έχει και ο ίδιος πολλά προσφέρει. Το να κάνει κανείς μια αστειότητα, εγώ το κάνω συστηματικά. Κάθομαι δίπλα στη γυναίκα μου και κάνω πως; προσεύχομαι να την πιάσει ο τροχονόμος γιατί μιλάει συνεχώς στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί και δεν φοράει ποτέ ζώνη. ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΩ.

    Επίσης τον συγχαίρω διότι με πληροφόρησε για μια επιπλέον σημασία της λέξης χειρουργός. Άρα μπορούμε να λέμε ‘αυτός είναι χειρουργός με πτυχίο και πατέντα’.

    Πιθανώς να μας απαντήσουν ότι έχουμε δίκιο ή άδικο, αλλ’ ότι και να γίνει ούτε ξεκωλιασμένοι θα νιώσουν ούτε θα τους έχουμε ξεκωλιάσει εμείς. Εδώ, κάποιος από εδώ μέσα, μου διόρθωσε 555 λάθη. Το θεώρησα ευγένεια εκ μέρους του, που ασχολήθηκε, κι έγινε αιτία μιας φιλίας.

    Ας το αποδώσουμε σε κακή στιγμή.

    Θα ήθελα να πάω στο Λαντζόι κι εγώ, με κάλεσε ο Γς, αλλά δεν μου είπε την ώρα. Και δεν είναι δυνατό να φύγω από τη Νίκαια δυο φορές, μια μεσημέρι και μια βράδυ. Δεν θα τον επεβάρυνα, είμαι χορτοφάγος, αλλά θα έβλεπα ακόμα μια φιρά αυτόν τον ασχημομούρη τον Γς, μπας και καταλάβω τι του βρίσκουν οι γυνάικες.

  181. Πραγματικά, ο Σπυριδιόνης σήμερα τα έδωσε όλα

    Σήμερα έμαθα ότι υπάρχουν ‘συστημικές’ τράπεζες και τι είναι τα σπρεντ (που τα είχα ακούσει αλλά υπέθετα πως είναι κάτι πολύ περίπλοκο ή πολύ εξειδικευμένο για να ασχοληθώ)

  182. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος αποσύρεται από τα σχόλια είναι δυσάρεστο, είτε μας αρέσει, οι ίδιος είτε όχι. Τα σχόλια είναι τροφή, ακόμα και όταν διαφωνούμε. τότε ίσως είναι ακόμα καλύτερη τροφή. Εγώ διαφωνώ πάντα και με τον εαυτό μου. Μόνο με τη Φωτεινή δεν διαφωνώ, επειδή ΔΕΝ τολμώ.

    Γι’ αυτό κάποιοι και κάποιες… που τράβηξαν την ουρά τους ξαφνικά, ας εμφανίζονται κάπου κάπου να βλέπουμε τη μουρίτσα τους. Να ξέρουμε τουλάχιστον πως ζουν.

  183. sarant said

    180: Αυτό σκέφτηκα κι εγώ για τους χειρουργούς, όχι όμως για σένα 🙂

    Το ραντεβού είναι στις 9 μ.μ. -την άλλη Τρίτη, όχι σήμερα.

  184. Σας βαρέθηκα! Θα γράφω εδώ και ο Γς θα μιάνει θέση στο σημερινό

  185. μιάνει = πιάνει.

    Είπαμε… Γς όχι και μίασμα!

    Σόττυ Γς, παραχτύπημα ήταν

  186. σόπυ = σόρρυ και πάει λέγοντας.

    Δεν συνεχίζω, Σήμερα δεν τό’χω!

  187. LandS said

    Εκτός από τις Συστημικές Τράπεζες έχουμε και το συστημικά μέσα ενημέρωσης. Το τι γίνεται από προχτές το απόγευμα σε χοντρή διαστρέβλωση ξεπερνάει όλα τα μεζεδάκια που έχουμε σερβιριστεί τα Σάββατα εδώ.
    Μα καλά αυτοί του ΙΝ τζι αρ, όταν γράφουν «όπως μεταδίδει το Reuters» δεν φοβούνται μη και πάει κανείς χριστιανός και διαβάσει την είδηση στην ιστοσελίδα του πρακτορείου;
    Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

  188. echthrosofer said

    πολυ καλη δουλεια. μπραβο

  189. lefteris_sfak said

    Eύγε, Κορνήλιε λερναιοκτόνε! Για να παραμείνω στο πνεύμα των αρχαίων ρητών, σε αυτή τη σελίδα γηράσκω αεί διδασκόμενος. Και για να παραμείνω στο πνεύμα των ελληνοαγγλικού τουρλού, εδώ νιώθω lifelong Λέρνερ.

    Από την πρότερη εμπειρία μου στο χώρο, εικάζω ότι ο πελατάκος, ή κάποιος πελατότερος του πελάτου υψηλά ιστάμενος στη διαφημιστική, ζήτησε να μπει το ρητό στα αγγλικά, για να αποκτήσει η δουλειά -κατά την εσωτερική αργκό- λίγη «μοντερνιά».

    Επίσης εικάζω ότι το δούλεψε πιτσιρίκος/α (τα έντυπα θεωρούνται λάντζα στις διαφημιστικές) χωρίς να πολυασχοληθεί το υπόλοιπο δημιουργικό.

    Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πιο καθαρά τα ψιλά γράμματα στην πάνω αριστερή γωνία του οπισθοφύλλου, είναι πιθανότατα το λογότυπο της διαφημιστικής.

  190. sarant said

    188-189: Ευχαριστούμε!

  191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    159 – Και τώρα που έμαθες οτι είναι ιδωτική τι άλλαξε στην ζωή σου, μήπως έψαξες να μάθεις, οτι βάση καταστατικού το κράτος δεν μπορεί να της κάνει κανένα έλεγχο, μήπως αναρωτήθηκες ποιοί είναι οι βασικοί μέτοχοι, μήπως μπορείς να τους βρείς με ονοματεπώνυμο; Να σου πώ κι εγώ ενα νέο, όλες οι κεντρικές τράπεζες είναι ιδιωτικές ακόμα και η FED (πλήν των καθεστώτων ίσως) και το καλύτερο, ποτέ δεν ήταν κρυφό. Παραδόξως όμως, κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει ποιοί αποφασίζουν ουσιαστικά για την ζωή του, μια και όλοι αναλώνουν την ζωή τους πρώτα για να μάθουν πώς να γίνουν οικονομική σκλάβοι, και μετά δουλεύοντας και ζώντας με τα ψίχουλα που τους δίνει το αφεντικό τους.
    Για τα χρήματα, χωρίς να θέλω να σου κάνω τον πονηρό (ψαγμένος κι έτσι) και τον έξυπνο, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι είναι η μεγαλύτερη και πιο δυνατή ψευδαίσθηση στην ανθρώπινη ιστορία, μεγαλύτερη και πιο δυνατή ακόμα κι απο τις θρησκείες. Οι τράπεζες (οι κεφαλαιούχοι) έχουν καταφέρει να μας πείσουν να τους πουλάμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, την ζωή μας, και να μας πληρώνουν με αέρα κοπανιστό, κι αυτόν σε μικρές δόσεις, κανονικά πρεζάκια δηλαδή, και απο πάνω να είμαστε ευχαριστημένοι με την δόση μας, και να αισθανόμαστε τυχεροί που μπορούμε να την βρίσκουμε, ειδικά κάποιοι που παίρνουν μεγαλύτερη (και πιο καθαρή) αισθάνονται άρχοντες.
    Κυκλοφορεί εδω και χρόνια η φράση ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ, (δεν ξέρω ποιός την είπε, έχει αποδοθεί σε διάφορους, δεν έχει σημασία άλλωστε) ξέρεις πιο είναι το παρανοϊκό; απο παλιά το πουλάνε, στην αρχή πανάκριβα, απο το 2000 μέχρι το 2010 απο ακριβά έως πολύ φτηνά στο τέλος, και τα τελευταία χρόνια το δίνουν δωρεάν. Το σχοινί είναι η γνώση του πώς να μάθουμε να βάζουμε τα χρήματα να δουλεύουν για μάς, κι όχι να δουλεύουμε εμείς γι΄αυτά, κι όμως κανείς (απειροελάχιστοι σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό) δεν ενδιαφέρεται να το πάρει.
    Δεν εκπαιδευόμαστε τυχαία Παναγιώτη, ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευόμαστε απο μικρά παιδιά, να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε τον ελέφαντα, ούτε είναι τυχαίο που μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρωτική. Επιπλέον, κανείς (κι εδώ απειροελάχιστοι) δεν ενδιαφέρεται για την ποιοτική και ουσιαστική της αναβάθμιση. Αναρωτήσου λίγο, τα τελευταία 200 χρόνια, έχουν γίνει τόσα συνταρακτικά γεγονότα, (σήμερα γιορτάζουμε ένα απο αυτά, γιατί άραγε;) έχει αλλάξει πραγματικά κάτι, στην δομή της κοινωνίας;
    ARBEIT MACHT FREI, αυτό μάθαμε απο μικρά παιδιά, αυτό εμπιστευόμαστε.

  192. Οι τύψεις του διαφημιστή του Δέλτα

    Μια μέρα Αυγουστιάτικη, ζεστή, όλο χαρά
    χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν για δουλειά
    μία κυρία ευγενική απ’ τα ΙΕΚ τα Δέλτα
    ήθελε διαφημιστικό και το ‘θελε και σβέλτα!

    Της λέω ειναι Αύγουστος και είμαι στο νησί
    «Σεπτέμβρη να’ναι έτοιμο» μου απαντά αυτή.
    Εντάξει λέω, τι να πω; Χρειάζομαι λεφτά!
    Και στα μπιτς-μπαρ ειν’ ακριβά τ’ άτιμα τα ποτά!

    Κι ήταν και μια τουρίστρια όμορφη, δροσερή
    που ήπιε σε μοχίτα την προκαταβολή,
    χαλάλι της, δε λέω, δεν είμαι πικραμένος,
    ήρθ’ ο Σεπτέμβρης το λοιπόν και ήμουν χρεωμένος!

    Κι έφτασ’ η προθεσμία, λέξη δεν είχα γράψει,
    φώναζα και στην φίλη μου, την έκανα να κλάψει,
    κι όταν σκυφτός στα γόνατα συγγνώμη της ζητάω
    λέει «σου βρήκα λύση εγώ, γιατί σε αγαπάω!»

    Θυμήθηκε που λέτε μία επιγραφή
    που είδε στην πατρίδα της, όταν ήταν μικρή!
    Κάτι έλεγε για εκπαίδευση, μου λέει, και για νέους
    «Και το ‘γραψε πατριώτης σου, κάποιος απ’ τους αρχαίους»!

    «Με σώζεις!» της φωνάζω, «για ψάξε να το βρεις»,
    σκαρώσαμε μια αφίσα της τελευταίας στιγμής,
    κάναμε κόπι-πέιστ ρητό και συγγραφέα
    πού χρόνος για μετάφραση; Και τ’αγγλικά ωραία!

    Το έδωσα στα Δέλτα γεμάτος αγωνία,
    και προς χαρά μου (κι έκπληξη!), καμιά διαφωνία!
    μου δώσαν και τ’ υπόλοιπο, είχα ξανά λεφτά,
    πήγαμε και με την ξανθιά σε αλλά δυο νησιά

    Κι όλα καλά θα ήταν, μία μεγάλη νίκη
    αν δεν υπήρχε ο νεαρός απ’ την Θεσσαλονίκη,
    που έκατσε και το ‘ψαξε και μ’ έκανε ρεζίλι,
    εγώ όμως πέρασα καλά, και η ξανθιά μου φίλη!

    🙂

  193. "ετεροδημότισσα" said

    πολύ ωραίο Στέλιο! κι όπως έχει και τα ημισκούμπρια απόπάνω το σκέφτικα σε δυθμούς ψευδοχιπχιοπ!

  194. sarant said

    192: Γεια σου Στέλιο, έξοχο!

  195. Ηλεφούφουτος said

    Άλλη μία παράπλευρη συμβολή του κορνηλιανού πονήματος: επανέκαμψε Στέλιος και έγραψε κι αυτός.

    Να μην περάσει απαρατήρητο και το 158 του Σπυριδ, λέω κι εγώ.

  196. ἔτσι εἶναι, ἄμα γράφῃς ποιήματα γιὰ τσ’ ἄλλοι θὰ γράψουν καὶ οἱ ἄλλοι γιὰ τὰ σένα. 😀

    Χαῖρε Στέλιο Πίερε
    μοχθηρὲ κι ἀνίερε
    ποὺ μὲ τὰ λεφτὰ τοῦ Δέλτα
    δυὸ νησιὰ γύρισες σβέλτα!

  197. 189δ: Ίσως, εσωτερική παραγωγή…
    http://www.delta-iek.gr/%CE%97-%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%9C%CE%B1%CF%82/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1
    https://www.facebook.com/IEKDelta

  198. sarant said

    195: Ακριβώς! Και ως προς το παράπλευρο όφελος και ως προς την επισήμανση περί ψευδοπυθαγορείων!

  199. Παναγιώτης Κ. said

    @191.Λάμπρο, πληροφορήθηκα λοιπόν ότι είναι ιδιωτική, έψαξα και έμαθα και άλλα πολλά και μου έπεσαν τα φτερά .Έφαγα το παραμύθι της εθνικής ανεξαρτησίας και κάμποσα ακόμα παραμύθια.

    Σχετικά με το χρήμα ,τι σύμπτωση!, αυτά είναι και τα δικά μου συμπεράσματα.

    Υποστηρίζω την εξής θέση:
    Οι διάφορες αλήθειες σε γενικές γραμμές, δεν είναι επτασφράγιστα μυστικά.Υπάρχουν όμως αλήθειες με μικρή κινητικότητα και αλήθειες με μεγάλη.Οι πρώτες δεν είναι πάντα επουσιώδεις όπως επιπόλαια θα μπορούσε κάποιος να νομίσει οπότε είναι λογικό να μην ασχολούμαστε με αυτές.Απεναντίας είναι πάρα πολύ σημαντικές αρκετές από αυτές και για λόγους σκοπιμότητας, διατηρούνται στο ημίφως.Δεν ρέπω στη συνωμοσιολογία.Προσπαθώ να κρίνω τα φαινόμενα από το αποτελέσματα έχοντας κατά νου το δύσκολο πρόβλημα του τι είναι κάθε φορά κυρίαρχο και τι δευτερεύον.Την μελέτη δηλαδή των πραγμάτων «κατά διάκρισιν».

    Συμφωνώ και με τα υπόλοιπα που γράφεις.

  200. Ιάκωβος said

    Παιδιά, τι λέτε οτι όλες οι Τράπεζες ήταν πάντα ιδιωτικές. Η Εθνική υπήρξε κρατική, το ίδιο και η Αγροτική, που είχε ιδρυθεί για να βοηθήσει την αγροτική παραγωγή. Ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση της Τρόικας, που τη χώρισε στα δύο, ξεπούλησε την καλή ενώ η κακή, η προβληματική με τα επισφαλή κι υπερχρεωμένα, μας έμεινε αμανάτι.

    Φυσικά η Τράπεζα είναι γενικά ένας κερδοσκοπικός και κλεπτοκρατικός οργανισμός, δεν είναι όπως πολλοί αφελείς νομίζουν ,ότι είναι πχ κάτι σαν τα νοσοκομεία ή τα σχολεία, για να σε βοηθήσουν. Φυσικά τώρα αν ακούσουμε τους νέους ναζιστές, τους νεο-φιλελεύθερους, όλα θα πρέπει να λειτουργούν από ιδιώτες με γνώμονα το κέρδος.

    Γιατί όπως τραγούδησαν πρώτοι οι Μόντυ Πάιθονς, Money makes the world go round:

  201. #189 έχεις δίκαιο. καὶ ἡ διαφημιστικὴ εἶναι αὐτή: http://nextcom.gr/

    ἀλλὰ ὅταν βλέπῃς τὸ ῥητὸ ὡς τοῦ Διογένους σὲ συγγράμματα ὁ διαφημιστὴς εἶναι ἁπλῶς ἔνοχος ἀνθυποπταίσματος.

  202. Ιάκωβος said

    Ο ΛΑΜΠΡΟΣ εκτός από τις φορές που είναι προσβλητικός, (όπως όταν με παρομοίωσε με «εκείνους τους καταστροφολόγους-ασχετολόγους», όταν θεώρησε ότι αυτά που έγραψα για την ανθρωπότητα, που κινδυνεύει να αφανιστεί από τις οικολογικές καταστροφές, μπορεί να τον ξεκουνήσουν από τον καναπέ του και σκιάχτηκε) είναι μια σκέτη αντίφαση.

    Μιλάει για τον κακό καπιταλισμό και συγχρόνως διασπείρει την πλαστή είδηση ότι ο κόσμος ήταν πάντα ο ίδιος, ότι δεν κινδυνεύουμε από οικολογική καταστροφή, ότι η εξουσία δεν αλλάζει,πάντα θα υπάρχουν εξουσιαστές και δούλοι και πως ότι γίνεται είναι συμφωνημένο, άρα ας καθήσουμε στο σπιτάκι μας. Να μη βγούμε ούτε για να ψηφίσουμε. Τόσο που αναρωτιέται κανείς μήπως όλα αυτά είναι δικαιολογίες για να μην κάνουμε τίποτα και μήπως κάτω από κάποιον ραϊχισμό του, κρύβεται η βαθειά του πίστη ότι ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση που οφείλεται στην έλλειψη του μπάφου.

    Η αλήθεια είναι ότι αν ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και την πολιτική του ατζέντα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε συνειδητά τον εαυτό μας στη θέση του δούλου, του αρχόμενου, του ανελεύθερου, που απαξιοί να πολεμήσει για την ελευθερία του.
    Όμως ο μεγάλος το είχε πει από παλιά: Ή ησυχία θα έχεις, ή ελευθερία. Και τα δυο μαζί δε γίνονται.

    Ζήτω η 28η Οκτωβρίου του 2011, όταν οι Αγανακτισμένοι τράβηξαν το πρώτο τουβλάκι ζενγκα(!!!) πράξη που οδήγησε στο γκρεμοτσάκισμα όλων των άλλων τούβλων της Κυβέρνησης Παπανδρέου.

  203. Παύλος said

    9. ΛΑΜΠΡΟΣ Υ.Γ

    Οι άνθρωποι δεν αντιδρούν σε μια μεγαλύτερη και πιο ολοφάνερη απάτη που λέγεται νεδημπασοκ και θα αντιδράσουν στα διάφορα ΔΕΛΤΑ;

  204. Παναγιώτης Κ. said

    @202.Ιάκωβε, ο Λάμπρος εννοεί ότι οι διάφορες κεντρικές τράπεζες είναι ιδιωτικές και όχι οι τράπεζες γενικώς.Αυτό έχω καταλάβει από το σχόλιό του και πράγματι είναι έτσι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

  205. giorgos said

    Νά ποιός ήταν ό ρόλος τής ΑΤΕ στήν «ανάπτυξη»
    » Τυπικὸ παράδειγμα τῶν μεταπτώσεων τῆς ἰδιοκτησίας διὰ τῶν διαφόρων ὁρισμῶν τοῦ Γενικοῦ συμφέροντος στὴν γεροντοκόρη μας Ἑλλάδα καὶ τῆς ἀντωνυμίας ΑΥΤΗ, ἔχουμε τὴν κατάντια τῆς μονοκαλλιέργειας τοῦ τουρισμοῦ, διὰ τῆς ὁποίας προσπαθοῦν σήμερα νὰ ἀποζήσουν τὰ Ἑπτάνησα ( καὶ πολλὰ ἀλλά νησιά). Μετὰ τὴν Μικρασιατικὴ καταστροφὴ οἱ τότε ἀγαπητικοὶ τῆς γεροντοκόρης μας, ἤγουν ὁ τότε νομοθέτης, ὤρισαν πάλι ὡς γενικὸ συμφέρον τὴν βιομηχανικὴ ἀνάπτυξη – καὶ ἦταν ἡ πολλοστὴ φορά. Οἱ ξεριζωμένες μάζες τῆς Μικρᾶς Ἀσίας ἐπροσφέρονταν ἀπείρως γιὰ ἐκμετάλλευση καὶ τὸ πρόβλημα ἦταν πώς θὰ βρεθῆ τὸ κεφάλαιο. Ἱδρύουν λοιπὸν τῷ 1929 τὴν Ἀγροτικὴ Τράπεζα μὲ σκοπὸ ἀκριβῶς νὰ ξεθεμελιώσουν τὴν ἀγροτικὴ ὑποδομὴ μὶας πατροπαραδότως καὶ ἐκ φύσεως ἀγροτικῆς χώρας σὰν τὴν Ἑλλάδα ὑπὸ τὸ σύνθημα ἀναπτύξεως βιομηχανίας λιπασμάτων ἐν Ἀθήναις. Η ΑΤΕ, ὄντως πιστὴ στὸν προορισμό της, ἐχρέωνε τὸν γεωργὸ μέχρι τὸν λαιμὸ ( γιὰ νὰ δουλεύη πολύ), ἐνῷ διὰ τῆς κυβερνητικῆς πολιτικῆς καὶ τῶν χονδρεμπόρων τῶν συνεταιρισμῶν οἱ τιμὲς γιὰ τὸν ἀγρότη καθωρίσθηκαν ἁπλῶς στὸ νὰ τοῦ μισοαναπαράγουν τὴν ἐργατικὴ δύναμη, δηλαδὴ μόλις νὰ τὸν κρατοῦν στὸ ἐπίπεδο τοῦ ζῆν. Τὰ οὕτω πώς δωρεὰν ἀπολαμβανόμενα ἀγροτικὰ προϊόντα συνιστοῦσαν τὶς ἐξαγωγὲς, προκειμένου νὰ εὑρεθῆ τὸ κεφάλαιο τῆς βιομηχανικῆς ἀνάπτυξης. Ἡ ὁποία τελικῶς δὲν ἔγινε, διότι σὺν τοῖς ἄλλοις εἶναι ἴδιον τῶν ἀγαπητικῶν νὰ σπαταλοῦν τὸ χρῆμα πού ἀπομυζοῦν ἀπὸ τὰ θύματά τους καὶ ὄχι νὰ προκόβουν μ’ αὐτό… Πρέπει ἐπίσης νὰ πρσθέσωμε ἐδῶ, ὅτι ἡ οἰκονομία τῆς ἐλεύθερης ἀγορὰ στὴν Ἑλλάδα εἶχε πάντα μία ἰδιομορφία ἐκ λόγων ἐθνικῶν: δεδομένου ὅτι ὁ ἑκάστοτε ὁρισμὸς τοῦ γενικοῦ συμφέροντος ἀποτελοῦσε ἐθνικὸ αἴτημα καὶ ἐπιταγή, οἱ τιμὲς τῆς ἀγορᾶς ἐκανονίζονταν πάντα διὰ κυβερνητικῶν ἐντολῶν καὶ μὲ τὴν ἀγορανομία. Οἱ ἀγρότες συνεπῶς, θέλοντας καὶ μή, δὲν εἶχαν παρὰ νὰ ὑποταχθοῦν στοὺς μεσάζοντες τῶν προϊόντων τους. Μεγάλα περιθώρια δὲν εἶχαν, διότι ἀλλοιῶς αὐτὰ γρήγορα ἐσάπιζαν… Τὸ ὀφθαλμοφανὲς ἀποτέλεσμα αὐτῆς τῆς ἀγροτικῆς πολιτικῆς ἔρχεται μετὰ τὸν πόλεμο (οὕτως ἤ ἄλλως σὲ μία δεκαετία μέσα (1930-1940) καὶ σχεδὸν μέχρι τὸ ’55 λόγῳ τῶν πολέμων στὴν Ἑλλάδα δὲν μποροῦσε νὰ φανῆ). Ἐπ’ εὐκαιρίᾳ τῶν σχεδίων Μάρσαλ ἐπανορίζεται τὸ γενικὸ συμφέρον ὡς βιομηχανικὴ ἀνάπτυξη καὶ προκειμένου νὰ βρεθοῦν τὰ νέα ἐργατικὰ χέρια οἱ τιμὲς τῶν ἀγροτικῶν προϊόντων ἐξευτελίζονται τελείως.

    Ἀλλὰ καὶ πάλι ὁ… νυμφίος (ἡ βιομηχανικὴ ἀνάπτυξη ) ξέμεινε στὸν δρόμο, ὁπότε προέκυψε ἀνάγκη νέου ὁρισμοῦ τοῦ γενικοῦ συμφέροντος

  206. sarant said

    204: Ναι, κι εγώ έτσι το καταλαβαίνω.

  207. LandS said

    Ο ρόλος τους όμως είναι στη καρδιά αυτού που λέμε Δημόσιος Χώρος. Όχι μόνο οι κλασικές κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, της Σουηδίας, το FED, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας κλπ. ή οι κεντρικές τράπεζες της ΕΖ πριν τη δημιουργία της, που ο ρόλος τους είναι «τραπεζίτης της κυβέρνησης και των τραπεζών», αλλά ακόμα και η ΕΚΤ που είναι «τραπεζιτης τραπεζων» μόνο. Οι διοικήσεις τους δεν αναδεικνύονται, σε όλες τις περιπτώσεις, από τη ΓΣ των μετοχών, είναι, κατά κανόνα, πολιτικοί διορισμοί. Σε όλες τις περιπτώσεις η πολιτική που εξασκούν επηρεάζεται πρωταρχικά όταν δεν καθορίζεται κυρίαρχα από την πολιτική βούληση του Κράτους.
    Ο τρόπος που λειτουργούν οι κεντρικές τράπεζες (πιο σωστά εκδότριες), η πολιτική που εξασκούν είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα διαχωρισμού ιδιοκτησίας και ελέγχου, και μάλιστα κρατικού.

  208. Mindkaiser said

    Συγχαρητήρια στον Κορνήλιο για την εμπεριστατωμένη έρευνά του.

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    202 – Ιάκωβε πολύ ευαισθητούλης μας βγήκες και προσβάλεσαι πολύ εύκολα με το τίποτα. Βέβαια δεν έχεις την ίδια ευαισθησία όταν προσβάλεις άγρια τους όποιους θρήσκους του ιστολογίου, (και όχι μόνο) ούτε όταν προσβάλεις την νοημοσύνη μου, παρουσιάζοντας τις ενδείξεις απο κάποιες φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον πλανήτη (κλιματική αλλαγή) δισεκατομύρια χρόνια τώρα, ή εκατομύρια χρόνια (ερημοποίηση) πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, σαν αποδείξεις για την ευθύνη του ανθρώπινου πολιτισμού σ΄αυτές τις αλλαγές. Για την Σαχάρα δεν απάντησες ευαισθητοποιημένε οικολόγε, πώς έγινε απο έρημος πριν 10500 χρόνια πράσινη και μετά απο 5,000 πάλι έρημος, απο τον υποτυπώδη ανθρώπινο πολιτισμό; Στα Ιμαλάϊα υπήρχε η θάλασσα της Τηθύος, ο ανθρώπινος πολιτισμός την εξαφάνισε, οι απολιθωμένοι τριλοβίτες στα 4,000 μέτρα πώς βρέθηκαν; Οι παγετώνες πώς αυξήθηκαν στα Ιμαλάϊα ενω οι οικολόγοι λένε εδώ και χρόνια οτι μειώνονται;
    Μ΄αυτά που λέω, δεν σημαίνει οτι δεν βλέπω την περιβαλλοντική καταστροφή που δημιουργεί η αλόγιστη εκμετάλευση των πόρων της Γής, και την υποστηρίζω, απλώς οτι δεν ευθύνεται κυρίως αυτή για την κλιματική αλλαγή, όπως ψευδώς διατείνονται οι πληρωμένοι δήθεν οικολόγοι.

    Δεν έχω μιλήσει ποτέ για κακό καπιταλισμό ούτε για καλό κομουνισμό, μια και είμαι ενάντια σε όλα τα δόγματα, για μένα είναι το ίδιο, απο οικολογική καταστροφή θα απειλούμαστε συνεχώς, είτε με δική μας ευθύνη είτε όχι, για την έλειψη μπάφου δεν ξέρω τι συνέπειες έχει γιατι δεν καπνίζω τίποτα, εσύ προφανώς θα έχεις ιδία αντίληψη.
    Για το αν θα υπάρχουν πάντα εξουσιαστές και δούλοι, το αφήνω στην μέχρι τώρα περιγραφή της ιστορίας.

    Ζήτω το 1821 που οι τότε αγανακτισμένοι τράβηξαν το πρώτο τουβλάκι Ζένγκα, και γκρεμοτσακίστηκε ο Οθωμανικός ζυγός, και ήρθε ο απελευθερωτής Γερμανός βασιλιάς να κυβερνήσει.

    Ζήτω το 1940 που οι τότε αγανακτισμένοι πολέμησαν και σκοτώθηκαν, για να έρθουν μετά τον πόλεμο οι δοσίλογοι και οι προδότες να κυβερνήσουν, για να εξορίζουν και να εκτελούν τους αγωνιστές.

    Ζήτω το πολυτεχνείο, που η αγανακτισμένη νεολαία του τράβηξε το πρώτο τουβλάκι Ζένγκα, και γκρεμοτσακίστηκε η χούντα, για να έρθει να κυβερνήσει ο επανστάτης Καραμανλής, και μετά η σοσιαλιστική αλλαγή.

    Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 2011, όταν οι αγανακτισμένοι τράβηξαν το πρώτο τουβλάκι Ζένγκα, (ήσουν κι εσύ εκεί;) πράξη που οδήγησε στο γκρεμοτσάκισμα όλων των άλλων τούβλων της κυβέρνησης Παπανδρέου, που είχε υπουργό οικονομίας τον Βενιζέλο, και ανέλαβε να κυβερνήσει ο λαοφιλής Παπαδήμος, μέχρι ο κυρίαρχος λαός με το αλάνθαστο κριτήριό του, εφαρμόζοντας το εκλογικό του δικαίωμα που του χάρισαν οι κεφαλαιούχοι, να εκλέξει τα επόμενα τούβλα που τον κυβερνούν μέχρι τώρα, με αντιπρόεδρο τον Βενιζέλο, ναι ναι τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου. Έτσι αλλάζει ο λαός την εξουσία.
    ΖΗΤΩ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ, Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ.

    Υ.Γ – Οι αγανακτισμένοι του 2011 τι έγιναν, να υποθέσω οτι είναι πλέον ευχαριστημένοι απο τους σκληρούς αγώνες του πρωθυπουργού μας Αντωνίου Σαμαρά (μεγάλη η χάρη του) που κατάφερε να μας βγάλει απο το μνημόνιο (σε λίγο) και ζούν το saccess story;

  210. Strata Stratoula said

    @ 209 : — Κύριε Λάμπρο, για μιάν ακόμη φορά η τοποθέτησή σας ετούτη μέ τσιγκλάει να επανεμφανισθώ εδώ, ανάμεσά σας, για να δηλώσω δημοσίως ότι απερίφραστα συμφωνώ σε όλα σχεδόν όσα υποστηρίζετε. Νομίζω πως καταλαβαίνω τό πνεύμα τών λόγων σας και γι’ αυτό λέγω πως συμφωνώ μαζί σας, μολονότι μάλιστα σεις ο ίδιος έχετε ήδη εκφρασθή (στήν αρχή με δυσπιστία και στήν συνέχεια με αντιπάθεια) απέναντί μου, και οφείλω να πληροφορήσω τήν ομήγυρη ότι η κοσμοαντίληψή σας (όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τούς κατά καιρούς σχολιασμούς σας εδώ μέσα) δεν απέχει πολύ απο τήν ιδικήν μου. Παρακαλώ, όμως, μην σπεύσετε και τώρα να μέ ξαναλοιδωρήσετε: η κρίση μου απέναντι στίς απόψεις σας ούτε αξιολογική ούτε κολακευτική θα πρέπει να εκληφθή από μέρους σας. Τίποτε δεν κρύβουν τά λόγια μου που να σάς κάνει να μού απαντήσετε κάν, άλλωστε. Απλώς, αυτές τίς τελευταίες ημέρες, που η ελληνική «εορταστική» επικαιρότητα μάς πιέζει συγκινησιακά –όλους τούς Έλληνες, λίγο ή πολύ– να μιλήσουμε «για τού «έθνους» (μας), ξανά, τήν τιμή», εγώ πιέζομαι να διακόψω τήν «σιγή» που πάντοτε κρατώ ευλαβικά (στήν μνήμη ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ όσων η ζωή τελείωσε άκαιρα στά διάφορα πεδία τής «τιμής») τέτοιες στιγμές. Καθώς είμαι Μανιάτισσα και κόρη Στρατιωτικού και γνωρίζω πολύ καλά τί επεφύλασσε η σκληρή μοίρα στήν Ελλάδα τών δεκαετιών τού ’40 και τού ’50 (ίσως πουθενά αλλού περισσότερον από τήν Μάνη δεν άφησε τόσες βαθειές πληγές ο εμφύλιος σπαραγμός!) νοιώθω πως κάτι πρέπει κι εγώ να καταθέσω στήν εκλεκτή παρέα σας. Κανονικά, βέβαια, θά ‘πρεπε ό,τι έχω να τό γράψω στό επόμενον άρθρο τού Κου Σαραντάκου, εκείνο τό οποίον τιμά τήν ιστορικήν επέτειον τού ’40. Όμως, αυτά ακριβώς που γράφετε εδώ αγαπητέ μου Κύριε Λάμπρο προς απάντηση τού Κου Ιακώβου, μού δίνουν τήν αφορμή να ειπώ κι εγώ τό κάτι μου ΕΔΩ και να μην τό μπλέξω με τό επετειακό «χιούμορ» τού επομένου άρθρου.

    Προσφάτως, σε άλλο νήμα τού παρόντος ιστολογίου, είχα αναφερθή (κάπως αορίστως, είναι αλήθεια) στήν –κατ’ εμέ!– αιτίαν ΟΛΩΝ τών δεινών αυτού τού κόσμου. Δεινών τά οποία στις ημέρες μας εξαπλώνονται ταχέως ανά τήν υφήλιον και έχουν λάβει –κυριολεκτικώς και μεταφορικώς!– απειλητικές διαστάσεις θανατηφόρου επιδημίας! Τήν «πηγήν» τών δεινών είχα υποδείξει τότε χρησιμοποιώντας τήν αντωνυμίαν «ΑΥΤΟΙ».

    Όσους φίλους συναναγνώστες τού παρόντος ιστολογίου πίστευσαν τότε ότι πίσω από τά λεγόμενά μου καλύπτεται μία …φρενοβλαβής …»συνομωσιολόγα», εγώ δεν δύναμαι (τουλάχιστον επί τού παρόντος!) να μεταπείσω: άς πιστεύουν ό,τι θέλουν για ‘μένα.
    Σάς διαβεβαιώ, πάντως, ότι έχω σώας τάς φρένας…! Και, μάλιστα, νομίζω πως είμαι από τούς ελαχίστους αναγνώστες αυτού τού ιστολογίου (εάν όχι η μοναδική εδώ μέσα!) που έχω ευθαρσώς προβή σε τόσες πολλές εντελώς προσωπικές αποκαλύψεις τής ιδιωτικής μου ζωής. Σκοπίμως τό έκανα (μέχρι τού σημείου, βεβαίως, που μού επιτρέπει τό «ινκόγκνιτό» μου να φθάσω!) ώστε να ξέρετε, όλοι οι άγνωστοί μου εδώ μέσα συσχολιαστές, τί είδους πάνω-κάτω άνθρωπος είμαι κι από πού κρατάει η σκούφια μου και τί βιολί βαράω, καθώς λέγεται. Έχω κάνει, δηλαδή, τίς συστάσεις μου σ’ εσάς όλους και –συμπαθάτε με…– διόλου μέ απησχόλησε σε ποιόν αρέσω και σε ποιόν όχι, είτε με τό ύφος μου, είτε με τούς λόγους, τίς κρίσεις και τίς ιδέες που κουβαλώ. Εξάλλου, τό ‘χω ξαναπεί: Μπορεί να είμαι μαζί σας (όσες φορές, δηλαδή, έρχομαι στήν διαδικτυακή παρέα σας) αλλά δική σας ΔΕΝ είμαι, όπως άλλωστε δεν είμαι και κανενός… Κατ’ αμοιβαιότητα, ασφαλώς, εννοείται πως κι εγώ τρέφω συμπάθειες και αντιπάθειες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, προς έναν έκαστον από εσάς που διαβάζω εδώ μέσα, αισθήματα όμως που μού τά τροφοδοτεί περισσότερο τό ύφος τού λόγου σας και όχι τόσο οι απόψεις σας τίς οποίες βρίσκω όλες ενδιαφέρουσες (έστω και άν κάποτε κάποιες απ’ αυτές μέ …εξοργίζουν). Επομένως άνετα μπορώ κι εγώ να κατανοώ και να δικαιολογώ τά προς εμέ εκπεφρασθέντα ή παρασιωπηθέντα αισθήματά σας τά οποία μού είναι απολύτως σεβαστά.

    Τό λοιπόν, οι …»ΑΥΤΟΙ» δεν ήταν πάντοτε τόσον μακρυά μας όσον νομίζετε (πιθανόν, επειδή σήμερα ΟΝΤΩΣ βρίσκονται μακρυά!), φίλτατοι, ούτε τόσον «ανεξιχνίαστες» ήσαν οι βουλές τους!
    Κι αφού, λόγω ιστορικών επετείων, αυτές τίς ημέρες όλη η Ελλάδα μιλάει «για τού «έθνους», ξανά, τήν τιμή», ευαρεστηθείτε να γνωρίσετε –όσοι από ‘σάς αγνοούν– κάποιον από τούς …»ΑΥΤΟΥΣ». Κάποιο (μάλλον «μοναχικό») μέλος τής διεθνούς …»αδελφότητος», έναν «αστέρα» πρώτου μεγέθους που διέλαμψε και παρήκμασε και λησμονήθηκε διότι δεν είχε τά «κρεντένσιαλς» που πρέπει να έχουν (ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ…!) …»ΑΥΤΟΙ».

    Ιδού, κυρίες και κύριοι, ο …αξιοθαύμαστος, ο –«δικός μας»!– Κος Ζ-Ζ. Ένας «σπουδαίος» …»Έλλην»! Κάποιος που απέδειξεν περίτρανα τήν γνωστήν σχετικήν ρήση τού μεγάλου Εφεσσίου για τόν πόλεμον…!

    http://www.smithsonianmag.com/history/the-mysterious-mr-zedzed-the-wickedest-man-in-the-world-97435790/?no-ist=

    – ΚΑΛΟ σας ΞΗΜΕΡΩΜΑ & ΧΡόΝΙΑ σας ΠΟΛΛΑ !

  211. Γς said

    210:

  212. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @183 και (κάποια) προηγούμενα:

    το τραπέζι θα παρατεθεί από τον γενεθλιάζοντα;

  213. BLOG_OTI_NANAI said

    209: «Ζήτω το 1821 […] ήρθε ο απελευθερωτής Γερμανός βασιλιάς να κυβερνήσει» ~ «Ζήτω το 1940 […] για να έρθουν μετά τον πόλεμο οι δοσίλογοι και οι προδότες»

    Καθώς το σωστό πρέπει να λέγεται, η κοσμοθεωρία του Λάμπρου διέπεται από ένα ωραίο πνεύμα οικονομίας. Για παράδειγμα, αρρωσταίνει ο άλλος και ψάχνει φάρμακα και γιατρούς! Όταν όμως έχεις αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων, βασισμένη στο πνεύμα της οικονομίας, κινείσαι έξυπνα: «Ρε βλάκα! Αφού σε 15-20 χρόνια θα πεθάνεις έτσι κι αλλιώς! Τι ψάχνεις φάρμακα και γιατρούς και ξοδεύεσαι; Κορόιδο! Ε, κορόιδο!«.

  214. giorgos said

    «Oταν ένα σύστημα τείνη πρός τήν διάλυση , έλεγεν ό Σάρτρ , τόσο τό καλό πού θά συμβή έντός του όσο καί τό κακό έξ ίσου στήν διάλυσή του συντελούν » .
    Σ’ αυτήν τήν περίπτωση βρίσκεται καί ή Ελλάδα από τότε πού εγινε «κράτος» .

  215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    213 – BLOG_ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ, εξακολουθείς να διαβάζεις ό,τι νάναι, να βγάζεις συμπεράσματα ό,τι νάναι, και να γράφεις ό,τι νάναι. Αφού κάνεις τον κόπο και διαβάζεις τα σχόλιά μου αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο σου, αντί την ίδια ώρα να προσπαθείς να προσυλητίσεις κάποια (απο τα πολλά) απολωλά πρόβατα, και να τα βάλεις στο ποίμνιο του θεού για να τα αρμέγετε εύκολα, και να περνάτε εσείς καλά κι εσείς καλύτερα, αν δεν κατανοείς κάτι στα σχόλιά μου, πριν γράψεις την κριτική σου και εκτεθείς, ρώταμε τι εννοώ ακριβώς, δεν είναι ντροπή, θα σου απαντήσω, στους βλάκες και στους φασίστες δεν απαντάω δεύτερη φορά, κι εσένα δεν σε έχω κατατάξει σε αυτούς, η άποψή μου για σένα δεν έχει αλλάξει, όλους όσοι ζούν εις υγείαν των κορόϊδων, τους θεωρώ ΕΞΥΠΝΟΥΣ με κεφαλαία γράμματα.

  216. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    210 – Κυρία Στρατούλα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για άλλη μια φορά (νομίζω μιλούσαμε στον ενικό τελευταία φορά, πάνε κάποιοι μήνες βέβαια απο τότε) αλλα όπως σου είχα πεί τότε, έτσι και τώρα θα σου πώ οτι, ναι μεν μου χαϊδεύουν ευχάριστα τ΄αυτιά, αλλα δεν τα λαμβάνω καθόλου υπόψιν, για τους γνωστούς διαδυκτιακούς λόγους που είχα αναφέρει. Λές οτι εκφράσθηκα με δυσπιστία στην αρχή και αντιπάθεια μετά απέναντί σου, όμως δεν νομίζω οτι είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ δύσπιστος είμαι με όλους και με όλα στο διαδύκτιο, και δεν αντιπαθώ κανέναν μια και δεν γνωρίζω κάποιον προσωπικά. Δύο πράγματα αντιπαθώ στην ζωή μου, την βλακεία και τον φασισμό, κατ΄επέκτασην τους βλάκες και τους φασίστες, στην πρώτη κατηγορία δεν είσαι σε καμία περίπτωση, για την δεύτερη, με μπέρδεψε λίγο το σχόλιο που είχες γράψει, και το λοιδόρησα γιατι το βρήκα αρκετά φασίζον, χωρίς να πάρω απάντηση βέβαια, μείναμε έτσι απο τότε. Αν σου λέει κάτι αυτό, τα σχόλιά σου εξακολουθώ να τα διαβάζω, εν αντιθέση με του γελοίου εαμοβούλγαρου – εθνικόφρονα – σεξουαλικά καταπιεσμένου φασιστάκου, (που χυδαιολογεί με τις αρρωστημένες σεξουαλικές φαντασιώσεις του) που τα προσπερνώ.
    Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα μου, άλλωστε είναι τόσο πολύ απλό και κοινό, οσο είμαι κι εγώ, δεν είνα δα και καμιά βαθειά φιλοσοφία. Σε γενικές γραμμές το πνεύμα μου είναι το εξής, απο μωρά παιδιά μαθαίνουμε να μη πιστεύουμε και να μη εκτιμούμε τον εαυτό μας, και να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Συνέπεια των πρώτων, είναι η απελπισμένη αναζήτηση κάποιου θεού, αρχηγού, ηγέτη, καθοδηγητή, και η ένταξή μας σε κάποιο ιδεολογικό δόγμα ή ομάδα (γενικώς) για να αντιμετωπίσουμε τον τρομακτικό μοναχικό φόβο (που ψευδώς μας έχουν διδάξει να έχουμε) απέναντι στην ζωή και στον θάνατο. Συνέπεια των δεύτερων, είναι να ζούμε ελπίζοντας, αντι να προσπαθούμε για το επιθυμητό αποτέλεσμα, και η εύκολη χειραγώγησή μας απο τους πρώτους. Συνεπώς το πρόβλημα δεν βρίσκεται Σ΄ΑΥΤΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, Η Σ΄ΕΚΕΙΝΟΥΣ, που μας ελέγχουν, φανερά ή κρυφά, αλλα σε μάς, και η λύση του είναι, να αντιληφθούμε τον μηχανισμό που μας κάνει να μη πιστεύουμε στον εαυτό μας, και να γινόμαστε υποχείρια, και να την καταστρέψουμε. Πώς μπορούμε να τον καταστρέψουμε; πολύ εύκολα, πιστεύοντας αγαπώντας και εκτιμώντας τον εαυτό μας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον απο την οικονομική ελίτ; πολύ δύσκολα, η οικονομική ελίτ, δεν παίζει για να χάσει, αυτή αποφασίζει τους νόμους και καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και ελέγχει και τον διαιτητή (σαν τον Ολυμπιακό ενα πράμα) γι΄αυτό και δεν έχουν φέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, οι κατα καιρούς αντιδράσεις ή επαναστάσεις (ελεγχόμενες πάντα απο την οικονομική ελίτ) των όποιων λαών, φτάνοντας στις μέρες μας στο παράδοξο, οι αναπτυγμένοι και μορφωμένοι λαοί, να ονομάζουν την τραπεζική και κοινοβουλευτική δικτατορία, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, και να ψηφίζουν χειραγωγημένα κόμματα, ελπίζοντας να καλυτερέψουν την ζωή τους.
    Όμως, ΑΝ ΟΧΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ;

    Καλή σου μέρα.

  217. cg cg said

    Νομίζω ότι για να ολοκληρωθεί ο σκοπός του άρθρου, εκτός από το μουσείο στο New Jersey, πρέπει να στείλετε email και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

  218. sarant said

    217: Ναι, πρέπει -ελπίζω να μην το αμελήσω.

  219. H. said

    211: Ο κυρ Βασίλης με υπότιτλους…

  220. Strata Stratoula said

    @ 216 : — Κύριε Λάμπρο μου, κατ’ αρχάς, μην παρεξηγείτε εσείς και οι υπόλοιποι εδώ μέσα τόν πληθυντικό που χρησιμοποιώ: οφείλεται στούς τρόπους μου (ή, στίς ιδιοτροπίες μου, εάν προτιμάτε) που μού είναι πλέον πολύ δύσκολο να αλλάξουν… Βλέπετε, έτσι συνήθιζαν κι έτσι μάς έμαθαν κι εμάς από μικρά οι γονείς μας (κι έτσι, δηλαδή, πορευθήκαμε μέχρι σήμερα στήν ζωή μας ο αδελφός μου ο Πιέρρος κι εγώ): είμαστε από τά παιδιά που στούς γονείς τους και στούς στενούς κοντινούς συγγενείς δεν απευθύνονταν μεν στόν πληθυντικό αλλά σε όλους τούς άλλους (ακόμη και στούς …νεωτέρους μας!) μάς ήταν επιβεβλημένος όταν επρόκειτο για κοινωνικές σχέσεις μεταξύ αγνώστων. Μόνον στούς συνομηλίκους μας και στούς συμμαθητές μας μιλούσαμε στόν ενικό…! Θά ‘πρεπε, λοιπόν, να φθάσουμε εμείς οι δύο τώρα στό σημείο να …βριζόμαστε αναμεταξύ μας για να μού βγή αυθόρμητα ο …ενικός! Μην παραβλέπετε, εξάλλου, ότι ζώντας επί πολλά έτη σε χώρες τής γαλλοφωνίας, και οι γλωσσικές έξεις τής γαλλόφωνης καθημερινότητός μου δεν μέ βοηθούν να απαλλαγώ από αυτήν μου τήν, ίσως ξεπερασμένη, παλαιομοδίτικη τάση που έχω. Πληθυντικός, λοιπόν, «τής ευγενείας» και τής «κοσμιότητος» και τής προσήκουσας τιμής προς τόν συνομιλητή μου. Και, πιστέψ’τε με: καθόλου μα καθόλου δεν είμαι (κι ούτε ποτέ μου υπήρξα!) από εκείνους τούς ανθρώπους που διακρίνονται για τούς τύπους τής ευγένειας (που, άλλωστε, θεωρώ εντελώς γελοίους και ψεύτικους!). Επιτρέψετέ μου, έτσι, να κρατήσω τόν ενικό για τούς στενούς μου προσωπικούς φίλους (και σε αυτούς μόνον εφόσον βρισκόμαστε μόνοι μας χωρίς τήν παρουσία άλλων αγνώστων μας τρίτων) και τήν οικογένειά μου. Εσείς, όπως και οι υπόλοιποι διαδικτυακοί συνομιλητές μου εδώ μέσα, είστε άγνωστός μου φίλος σε …απόσταση και επιθυμώ να συνεχίσω να σάς τιμώ με τόν πληθυντικό μου, άλλο που εσείς ο ίδιος, βεβαίως, μπορείτε (και μέ κολακεύετε κιόλας!) να μού απευθύνεσθε στόν ενικό τής οικειότητος.

    Ως προς τά υπόλοιπα που μού λέτε, σάς είπα και τό ξαναλέγω:
    Καταλαβαίνω τό πνεύμα σας και συμφωνώ ΣΧΕΔΟΝ σε όλα όσα αντιπροσωπεύει ο τρόπος τής σκέψεώς σας. Και λέγω «σχεδόν» καθώς δεν συμπίπτουμε απολύτως.
    Νομίζω πως, παρά τήν ψύχραιμη και ανεπηρέαστη ματιά σας για τόν κόσμο, παραμένετε αθεράπευτα ρομαντικός, καλέ μου Κύριε Λάμπρο. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που εγώ τό βλέπω με τρυφερότητα επειδή ο ρομαντισμός στούς ανθρώπους πάντα κρύβει ευγένεια ψυχής και λεπτές ευαισθησίες τού χαρακτήρος, προσόντα που –όπως φαίνεται από τά σχόλιά σας– σείς αναμφιβόλως διαθέτετε. Όχι, δηλαδή, ότι κι εγώ έχω πάψει εντελώς νά ‘μαι ρομαντική, αλλά έχουν δει τόσα πολλά τά μάτια μου κι έχω τόσα πολλά περισσότερα διακρίνει πίσω από τήν κάθε πρώτη ματιά, που (αντιθέτως προς εσάς που, όπως λέτε, γίνατε καχύποπτος) σ’ εμένανε η κριτική ανάλυση τού ο,τιδήποτε έχω μπροστά μου είναι εκείνο που μού έρχεται (πάντοτε) αυθόρμητα και κινητοποιεί τίς σκέψεις μου: δεν μού συμβαίνει αυτό ένεκα καχυποψίας αλλά …»φυσικώ» τώ τρόπω! Γνωρίζετε (κατά τήν δήλωσή μου) ότι έχω σπουδάσει Φυσική και Μαθηματικά (όπως, άλλωστε, ένα απίστευτα μεγάλο πλήθος Ελλήνων: είναι σχεδόν αστείο τό πόσους πολλούς φοιτητές Φυσικής και Μαθηματικών έχει η Ψωροκώσταινα και πόσους πολλούς Φυσικούς και Μαθηματικούς εκκολάπτει ετησίως η νεοελληνική εκπΕδευτική «κλώσσα»!!! Σε κανένα άλλο μέρος τού κόσμου δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί …πατενταρισμένοι «φυσικοί» και «μαθηματικοί» εν μέσω, μάλιστα, όχι μόνον πλήρους απουσίας βασικής επιστημονικής έρευνας αλλά και γενικού αναλφαβητισμού και γλωσσικής αναπηρίας τού πληθυσμού του!!! Βέπε τό εν Ελλάδι «επάγγελμα: …αδιόριστος …καθηγητής» ή …»Φροντιστής»!!!!!!) και μετά από ένα σύντομο κατά τήν νεότητά μου πέρασμά μου από τίς λεγόμενες «γέφυρες» τής …»ομορφιάς» βιοπορίζομαι αποκλειστικώς κατά τήν ενασχόλησή μου με τήν λεγόμενην «επιστημονική» (…ψευτο)»έρευνα» σε έναν ΑΠΙΘΑΝΑ ελεγχόμενον από «ΑΥΤΟΥΣ» χώρον. Θα έχετε πάλι, ίσως, ακούσει ότι πολλοί νέοι άνθρωποι ωθούνται να «σπουδάσουν», λ.χ., «Ψυχολογία», επιδιώκοντες να εύρουν μέσω αυτής ακριβώς τής «κατάρτισής» τους κάποιαν λύση στά ιδιαίτερα προσωπικά τους «ψυχολογικά» προβλήματα, ή «Θεολογία» για να …σπουδάσουν τόν …Θεό, ή «Κοινωνιολογία» για να …αναμορφώσουν τήν …κοινωνία, κ.ο.κ. Εγώ δεν σπούδασα Φυσική για να λύσω τά …»μυστήρια» τού Κόσμου, ούτε για να …αναλύσω τό Θαύμα τής Δημιουργίας τού Κόσμου, ούτε για να βρω τήν …»Αλήθεια» τού Παντός ή να μετρήσω τίς …»διαστάσεις» τού …»Σύμπαντος» και να εύρω ή να καταργήσω και να αντικαταστήσω τόν …Θεό. Άλλα ήσαν τά κίνητρά μου (και δεν είναι τού παρόντος να σάς τά αποκαλύψω) για τήν διαδρομή και τόν προορισμό που επέλεξα.
    Τά αναφέρω όλα ετούτα επειδή συχνά έχουν παρεξηγηθή οι απόψεις μου. Και, όταν αναφέρομαι σε «παρεξήγηση» τών απόψεών μου, διόλου μέ απασχολεί εάν μέ πείτε, λ.χ., …»φασίστρια» ή «αναρχική» ή «αυθάδη» κλπ. Εμέναν οι «ετικέττες» που εύκολα και γρήγορα βάζουν οι βιαστικοί στούς ανθρώπους μού προκαλούν θυμηδία και αποστροφή συγχρόνως. Τά έργα, και όχι τά λόγια, τών ανθρώπων –κατ’ εμέ– χαρακτηρίζουν τήν προσωπικότητα που ο καθένας μας κουβαλάει με τίς σημαντικές ή ασήμαντες επίκτητες «δυσπλασίες» της. Δηλαδή, όταν, λ.χ., πριν από πολλούς μήνες είχα πει εδώ μέσα τήν γνώμη μου για τόν Μ. Γλέζο (και η άποψή μου είχεν επισύρει τήν ομόθυμη κατακραυγή τών πάντων), η κρίση μου για τό συγκεκριμένο πρόσωπο άρχιζε και τελείωνε στά «έργα και τίς ημέρες» του τά οποία έχουν καταγραφή στήν Ιστορία όχι κατά τήν ό,ποιαν προφορική δήλωσή του αλλά με τήν τεκμηρίωση τών αδιάψευστων καταγεγραμμένων ιστορικών στοιχείων τών συνηρτημμένων με τόν βίον και τήν …πολιτείαν του. Για εμέναν δεν υπάρχουν ούτε «τοτέμ» ούτε «ταμπού» ούτε ιερά «φετίχ» που θα μού υψώσουν …»διαφραγματικούς(!!!) τοίχους» στήν σκέψη και τήν κρίση μου! Ναι, είμαι …»ιερόσυλη», εάν θέλετε. Αλλά εάν η φύση μου και ο δημιουργός μου μού έδωσαν αυτήν τήν ελευθερία, γιατί εγώ θα πρέπει να αλλάξω –προκειμένου να ικανοποιηθή τό «κοινόν» λαϊκόν αίσθημα (λ.χ., τού Κυρίου Σαραντάκου και τών πιστών του εκείνων που καυχώνται για τήν «δημοκρατική» τους συνείδηση)– ή να σιωπήσω; Γιατί οι ανοιχτόμυαλοι και ανοιχτομάτηδες «αγωνιστές» να είναι τόσον …εύθικτοι και τόσον …αρτηριοσκληρωτικοί όταν κινούν δημόσιον διάλογο στά πλαίσια τής δημοκρατίας που υπερασπίζονται;;; Η …»Δημοκρατία» είναι εντέλει ένα «κοστούμι» που ράβεται κατά παραγγελίαν στά μέτρα αυτού που θέλει (για τούς δικούς του λόγους ο καθένας) να τό φορέσει και μετά αυτός ο ίδιος επιβάλλει σε όλους τούς υπόλοιπους να φορέσουν τό (ραμμένο στά μέτρα του!) ρούχο του για να τούς δώσει …εισιτήριον εισόδου και να τούς αποδεχθή έστω και σαν συζητητές του;;; Δεν ξέρω και ποσώς μ’ ενδιαφέρει να μάθω. Κατ’ εμέ όλα αυτά συνιστούν μικρές γραφικότητες που συμποσούνται σε μία μεγάλη βλακεία…

    Λοιπόν, Κύριε Λάμπρο μου, καθόλου δεν κατανοώ πώς μπορούν να σπάσουν τόν ασφυκτικόν οικουμενικόν αποκλεισμόν, που έχει επιβληθή από τούς κύκλους τούς οποίους σεις αποκαλείτε «οικονομική ελίτ», οι επιθανάτιοι …σπασμοί τών ασφυκτιούντων!!! Είναι ηλίου φαεινότερον πως τό «πρόβλημα» δεν τό ‘χουν οι λίγοι μεγάλοι …»ΑΥΤΟΙ» αλλά τά δισεκατομμύρια τών πολλών μικρών «εγώ»…! Δεν ορίζουν τήν μοίρα τους οι πεσσοί στήν σκακιέρα, Κύριε Λάμπρο, είτε πρόκειται για απλά πιόνια-«στρατιώτες» είτε πρόκειται για «αξιωματικούς» και «επισκόπους» είτε για «βασιλείς» και «βασίλισσες»: πάντα ο …»παίχτης» είναι που κάνει …παιχνίδι! Όσον, δηλαδή, και να διαδηλώνουν ενωμένα όλα τά ποντίκια όλου τού πλανήτη με συνθήματα τού τύπου «-Εμπρός, εμπρός να πέσει ο …γατισμός!» πάντα οι γάτες θα τρώνε τά …ποντίκια, βλέπετε. Γι’ αυτό, ο καημένος ο μεγαλοφυής –κατ’ εμέ!– Μαξ Στίρνερ, παρ’ όλα τά δίκηα του, θα μένει πάντα μόνος σαν εκείνον τόν ρομαντικόν ιδαλγό από τήν Μάντσα….
    Μόνον μία ελπίδα, ίσως, υπάρχει: να βγάλουμε κάποτε τίς τσίμπλες από τά μάτια (με προσοχή, όμως, γιατί κινούμενοι με τήν αγαρμποσύνη τών ακλόνητων πεποιθήσεών μας κινδυνεύουμε να βγάλουμε, αντί για τίς τσίμπλες από τά μάτια μας, τά ίδια τά …μάτια μας!) και να ιδούμε τά πράγματα όπως ακριβώς είναι. Τότε όλα θά ‘χουνε γίνει κάπως πιό εύκολα και πιό ξεκάθαρα αφού θά ‘χουμε μάθη επιτέλους ποιός φταίει, ποιά είναι η αιτία τής «νόσου» που έχει φέρει τέτοιαν φοβερή επιδημία στόν πλανήτη, και τότε μόνον θα μπορέσουμε να αναζητήσουμε και να βρούμε τήν κατάλληλη «θεραπεία». Έως τότε, όμως, «ΑΥΤΟΙ» θα συνεχίζουν να παίζουν με 7 δισεκατομμύρια πιόνια στήν σκακιέρα τού πλανήτη κι εμείς όλοι θα τούς κάνουμε τό χατήρι: πάντα οι «λευκοί» εναντίον τών «μαύρων», σε μίαν ατέρμονα αλληλουχία παρτίδων επάνω σε μιάν βρόμικη σκακιέρα όπου περνούν τήν μίζερη χαμοχωή τους οι πεσσοί μέχρι να βγουν από τό παιχνίδι…

    ΧΑΙΡΕΣΘΕ & ΑΓΑΛΛΙΑΣΘΕ, φίλτατοι !

  221. Παύλος said

    Μια λεξικολογική ερώτηση:
    Αερολογίες σύμφωνα με το λεξικό σημαίνει άσκοπα και χωρίς ουσία λόγια.
    Τα άσκοπα και χωρίς ουσία λόγια που γράφονται πώς λέγονται;

  222. physicist said

    #221. — Τα άσκοπα και χωρίς ουσία λόγια που γράφονται πώς λέγονται;

    Μπαρούφες.

  223. Strata Stratoula said

    @ 221 : — Να σάς απαντήσω εγώ, κύριε Παύλε.

    Εάν, με «τά άσκοπα και χωρίς ουσία λόγια» σας, εννοείτε αυτά που μόλις μάς γράψατε, εγώ η ίδια δεν ξέρω πώς να τά πω αλλά ο κόσμος τά λέει «πορδές».

  224. Παύλος said

    🙂

  225. sarant said

    Από το σαλόνι του αεροδρομιου, με τζάμπα γουήφι, είπα να δω τι γίνεται στο ιστολόγιο.

    Η ερώτηση του Παύλου δεν είναι αβάσιμη. Αλλά επειδή υπάρχει γραπτός λόγος, νομίζω ότι μπορούμε και τα γραπτά ανόητα λόγια να τα λέμε, κι αυτά, αερολογίες.

    Από την άλλη, η απρόκλητη προσβολή συνομιλητών δεν είναι καλό πράγμα, ιδίως όταν αυτός που προσβάλλει έχει δώσει πολλές αφορμές, όπως π.χ. το να γράφει εμπρηστικά σχόλια με άλλα ψευδώνυμα. Γι’ αυτό η ΣτράταΣτρατούλα δεν θα ξανασχολιάσει, τουλάχιστον όχι μ’ αυτό το χρηστώνυμο.

  226. Ιάκωβος said

    Λαμπρο,
    κάνεις λάθος. Ποτέ δεν έθιξα προσωπικά τους φίλους Χριστιανούς του μπλογκ. Δεν κατακρίνω κανέναν γι αυτά που πιστεύει. Κι αν νομίζεις ότι το έχω κάνει, απόδειξη παρακαλώ. Τώρα, αν αυτολογοκρινόμουν και χρησιμοποιούσα κι εγώ με δέος τα ιερά ονόματα των Χριστιανών, Μουσουλμάνων ή Σταλινικών, για να μην νοιώσουν άσχημα οι αντίστοιχοι πιστοί, θα είχα προδώσει τον εαυτό μου, άσε που θα ήμουν και υποκριτής. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν σέβομαι τα σκαλιά που πάτησε επάνω η ανθρωπότητα για να μας φτάσει εδώ, που είμαστε τώρα.

    Και Λάμπρο, όχι, δεν είμαι «ευαισθητούλης» , ξέρω πια αρκετά τους ανθρώπους για να μη με ξενίζει τίποτα, οργίζομαι όμως όταν μου επιτίθενται,και αυτό κυρίως επειδή χάνω τη δυνατότητα να συζητήσω πολιτισμένα πάνω σε ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει.

    Οπότε, θα ήταν καλύτερα αντί να με βρίσεις «καταστροφολόγο -ασχετολόγο” να φέρεις επιχειρήματα γι αυτά που πιστεύεις.

    Επί της ουσίας Α’.
    Κηρύσσεις την μη συμμετοχή στα κοινά. Διαφωνώ. Βέβαια δεν σε υποχρεώνει κανείς να το κάνεις. Ένας άνθρωπος είσαι, μαζί με την οικογένειά σου τέσσερεις, και μαζί με τους ομοϊδεάτες σου ένα κάποιο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Έχετε το δικαίωμα να απέχετε από τις πολιτικές διαδικασίες.

    Θα δυσκολευτείτε όμως να πείσετε την πλειοψηφία και μάλιστα για πολύ καιρό να κάνει το ίδιο, γιατί πρώτα ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει να περάσετε μέσα από τις συμπληγάδες της κοινής λογικής.

    Η οποία κοινή λογική λέει πως, δεδομένου ότι ο άνθρωπος ζει σε ένα διαρκή πόλεμο με τους άλλους ανθρώπους, αν δεν πολεμήσεις εσύ, ή αν πολεμήσεις και χάσεις, στο τέλος κάποιος θα έρθει και θα σε κάνει δούλο του.

    ‘Αρα, όπως έγραψε ο Αριστοτέλης (αλλά εμείς οι πιο πολλοί το διαβάσαμε στον Καστοριάδη και άλλοι στον Χέγκελ ), ο άνθρωπος μπορεί να έχει ή την ησυχία του ή την ελευθερία του. Όχι και τα δύο.

    Αύριο, αν φυσικά θέλεις, θα σου γράψω λίγα για την πλάνη την οποία πιστεύουν οι περισσότεροι, οτι δηλαδή οι κοινωνίες και η ίδια η ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη δεν θα κινδυνεύψουν, αν συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούμε.

    Ακόμα, και επίσης αν θες, μπορώ να σου αποδείξω ότι δεν υπάρχει «φυσική» ηθική του μωρού όταν γεννιέται, τουλάχιστον τέτοια, που, αν συνεχίσει κάποιος να την έχει και σαν ενήλικας, δεν θα καταλήξει στο φρενοκομείο ή, χειρότερα, στο υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Τρόικας, σαν υπουργός.

  227. "ετεροδημότισσα" said

    Για το «πορδές» έφαγε κόκκινη η Στράτα Στρατούλα; ή ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Ρωτάω γιατί τα περισσότερα σχόλια της δεν τα διάβαζα λόγω…έκτασης. (αν διαβάζεις, σόρρυ Στράτα μου μη το πάρεις προσωπικά, τι να κάνουμε έτσι είναι το διαδίκτυο, έχει και τεμπελχανάδες)

  228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    220 – Kυρία Στρατούλα, κατ΄αρχήν να σας υπενθυμίσω οτι τον ενικό εσείς μου τον είχατε προτείνει και όχι εγώ, κι εγώ όπως κι εσείς δεν μιλώ με αγνώστους στον ενικό.
    Για τα υπόλοιπα που λέτε, θα προσπαθήσω να απαντήσω αν και δε σας κρύβω οτι στο μεσαίο κείμενο κάπου χάθηκα. Να σας πώ λοιπόν οτι στο διαδύκτιο είμαι δύσπιστος (κι όχι καχύποπτος) επειδή δεν ελέγχω τίποτα και δεν γνωρίζω κανένα, οπότε; Στην καθημερινότητά μου είμαι ελάχιστα δύσπιστος και καθόλου καχύποπτος, μια και στα 53 μου (κλεισμένα πλέον) έχοντας δεί πάρα πολλά (όπως κι εσείς) άλλα υπερβολικά σκληρά και άλλα υπερβολικά ωραία, έχοντας πάθει αρκετά και πληρώσει ακριβά, (όμως απο κάποια δεν έμαθα, δηλαδή δεν γουστάρω να μάθω) έμαθα να ξεχωρίζω πολύ γρήγορα ό,τι δεν μου κάνει. Επιπλέον, έχοντας γνωρίσει και αντιμετωπίσει τον θάνατο απο μικρή ηλικία αρκετές φορές, (υπερβολικά πολλές θα έλεγα) συνειδητοποίησα την ζωή διαφορετικά απο τους περισσότερους ανθρώπους, έκανα την ζωή και τον θάνατο συμβούλους μου απο νωρίς, και απο τότε είμαστε μια ωραία παρέα. Αυτό που με δίδαξαν, είναι οτι αν ζείς την καθημερινότητα βιωματικά με πλήρεις τις αισθήσεις σου, τα 50 χρόνια ζωής είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και ο θάνατος δεν σε φοβίζει, και σίγουρα το χρώμα του δεν είναι μαύρο, αλλα πορφυρό της δύσης (για μένα τουλάχιστον). Αν δεν ζείς έτσι όμως, περιμένοντας κάποιες ιδανικές στιγμές, το κενό είναι τεράστιο, η αίσθηση του άδειου σκοτεινού δωματίου μέσα σου είναι ανυπόφορη, τα 100 χρόνια ζωής είναι ελάχιστος χρόνος, το χρώμα του θανάτου πιο μαύρο κι απο μαύρη τρύπα, και ο φόβος του τρομακτικός, πάνω σ΄αυτό πατάει το σύστημα και οι θρησκείες γενικώς που το υπηρετούν.

    Δεν βρίσκω αστείο που έχουμε τόσους φυσικούς και μαθηματικούς (δεν το ήξερα) αντιθέτως το βρίσκω πολύ ωραίο, μια και αυτές οι επιστήμες προάγουν την αμφισβήτηση και την κριτική σκέψη. Αυτό που βρίσκω αστείο, είναι οτι σπούδασαν με την προσδοκία να βγάλουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν άνετα απο την επιστήμη τους (όπως κι εσείς άλλωστε μια και ζείτε απο αυτήν όπως λέτε). Απο την άλλη είναι λυπηρό να βλέπεις τους γονείς (σίγουρα απο άγνοια) να σπρώχνουν τα παιδιά τους στην άβυσο του συστήματος, που τα θέλει παραγωγικές μονάδες και όχι σκεπτώμενους και ελεύθερους ανθρώπους. Είναι λυπηρό να βλέπεις ευφυέστατα μυαλά (όπως π.χ το δικός σας) να είναι στην υπηρεσία κάποιων αστοιχείωτων κατσαπλιάδων εκατομυριούχων, πληρώνοντάς τα με «παχυλούς» μισθούς των 5, 10, 20 , 50 ή 100 χιλιάδων, ενώ τους παράγουν κέρδη εκατομυρίων, να μη μπορούν να αντιληφθούν οτι είναι τα κορόϊδα της υπόθεσης, μια και αισθάνονται ΣΙΓΟΥΡΙΑ και ευχαρίστηση, γιατι δεν έχουν ιδέα πώς αλλιώς μπορούν να βγάλουν χρήματα.

    Εγώ ετικέτες δεν βάζω σε κανένα αν δεν τον γνωρίζω, εδώ τα σχόλια κρίνω και σ΄αυτά βάζω ετικέτες, του εαμοβούλγαρου τα έκρινα δημαγωγικά, χυδαία, και φασιστικά, και γι΄αυτό δεν τα διαβάζω, σε άλλους βέβαια αρέσουν γούστα είναι αυτά. Το δικό σας το είχα κρίνει φασίζον (όχι ακριβώς φασιστικό) γι΄αυτό και το λοιδόρησα, δεν κρίνατε σκόπιμο να μου απαντήσετε δίνοντάς μου την δική σας εξήγηση, και τελικώς μείναμε εκεί, γι΄αυτό άλλωστε συνέχισα να διαβάζω τα σχόλιά σας, και συζητούμε τώρα, αν κάποιο μετέπειτα σχόλιό σας το έκρινα φασιστικό, δεν θα κάναμε καμία συζήτηση σήμερα.
    Για τον Γλέζο, σας είχα πεί και τότε, μια και τον έχω συναντήσει προσωπικά και έχω μιλήσει μαζί του, δεν τον έχω σε καμία εκτίμηση σαν «προοδευτικό» (τι σκοτωμένη λέξη) άνθρωπο, αυτό όμως δεν αναιρεί ούτε την παράτολμη και γενναία ενέργειά του να κατεβάσει την σβάστικα, ούτε τις διώξεις που υπέστει απο τις μεταπολεμικές δοσίλογες κυβερνήσεις. Άλλο δεν μας αρέσει κάποιος, και άλλο να τον ισοπεδώνουμε και να αλλιώνουμε τα ιστορικά γεγονότα, όπως κάνουν οι φασίστες γι΄αυτόν.
    Δεν είναι ζήτημα ταμπού και ιεροσυλίας, αλλα ακριβοδίκαιης και ανιδιοτελούς κριτικής, τα σύκα σύκα, και η σκάφη σκάφη που λέει κι ο λαός.

    Για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που αναφέρατε, είναι πονεμένη ιστορία. Η δημοκρατία ξεκινάει απο μέσα μας, όποιος δεν αγαπάει δεν εκτιμάει και δεν σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να γίνει δημοκράτης ποτέ, πάντα θα ρέπει προς τον φασισμό, και αν έχει ενοχές, θα είναι με βάση το κέντρο, ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ.

    Το πώς μπορεί να σπάσει ο αποκλεισμός το εξήγησα στο προηγούμενο σχόλιο, κι όπως όλα τα πράγματα στην ζωή, είναι ταυτόχρονα πολύ εύκολο και πολύ δύσκολο.
    Κανείς δεν ορίζει την μοίρα του γιατι δεν υπάρχει μοίρα, μόνο τυχαιότητα, αυτό το γνωρίζεται απείρως καλύτερα απο μένα, όλοι όμως (έστω οι περισσότεροι) μπορούν να ορίσουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν στην κάθε δεδομένη στιγμή της ζωής τους, αρκεί να πιστεύουν στον εαυτό τους κι όχι αλλού ελπίζοντας.
    Όπως είπα όμως και στο προηγούμενο σχόλιο, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, θα χρειαστεί να περάσουν μάλλον εκατοντάδες χρόνια, για να γίνουν οι παραγωγικές μονάδες ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    Σας αφιερώνω ενα μουσικό κομάτι, που το είχα βάλει μουσική επένδυση στο πρώτο μου βίντεο κλίπ που είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια (25 αν θυμάμαι καλά).
    Ίσως τα ξαναπούμε με άλλο χριστόνυμο (απο τον χριστούλη) μια και ο Νικοκύρης σας έβγαλε κόκκινη κάρτα.
    Καλή σας νύχτα.

  229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    126 – Ιάκωβε, σου απαντώ μόνο και μόνο επειδή έχω γράψει σε κάποιο σχόλιο πιο πάνω, οτι δεν απαντάω δεύτερη φορά σε βλάκες και φασίστες, αλλα είναι η τελευταία φορά, δεν θα απαντήσω ξανά σε κανένα σχόλιό σου, γιατι απλούστατα παρερμηνεύεις και διαστρεβλώνεις αυτά που λέω, ωστε να ικανοποιούν το σκεπτικό σου.
    Κατ΄αρχήν έχεις μια πολύ περίεργη αντίληψη για την προσβολή και την βρισιά.
    Γράφω, «μαλλον είσαι υπερβολικός, σαν κάτι οικολόγους – καταστροφολόγους – ασχετολόγους, ως προς τις συγκεκριμένες πλημύρες».

    Γράφεις (μετά απο τρείς μέρες και σε άλλο εντελώς άαχετο νήμα, τόσο πολύ ενοχλήθηκες!!!) «ο Λάμπρος εκτός απο τις φορές που είναι προσβλητικός (όπως όταν με παρομοίωσε με «εκείνους τους καταστροφολόγους ασχετολόγους» (το οικολόγους γιατί δεν το έγραψες;) όταν θεώρησε οτι αυτά που έγραψα για την ανθρωπότητα, που κινδυνεύει να αφανιστεί απο τις οικολογικές καταστροφές, μπορεί να τον ξεκουνήσουν απο τον καναπέ και σκιάχτηκε) είναι μια σκέτη αντίφαση.

    «Μιλάει για τον κακό καπιταλισμό» (δεν το έχω κάνει ποτέ, τουλάχιστον όχι με την έννοια που δίνεις στο κακό, οτι κάποιο άλλο δόγμα είναι καλό) «και συγχρόνος διασπείρει την πλαστή είδηση, οτι ο κόσμος ήταν πάντα ίδιος» (έχω πεί οτι δεν έχει αλλάξει επι της ουσίας η κοινωνική δομή του, απόδειξε εσύ το αντίθετο) «οτι δεν κινδυνεύουμε απο οικολογική καταστροφή» (αυτό είναι δικό σου ψέμα και διαστρέβλωση αυτών που έγραψα, έχω πεί οτι είτε με δική μας ευθύνη είτε όχι, πάντα θα κινδυνεύουμε με οικολογική καταστροφή, και το οτι φταίει ο σύγχρονος ανθρώπινος πολιτισμός για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι ενα ψέμα που λένε οι πληρωμένοι δήθεν οικολόγοι) «οτι η εξουσία δεν αλλάζει, πάντα θα υπάρχουν εξουσιαστές και δούλοι» (δεν το είπα εγώ, το λέει η γραπτή ιστορία, εγώ αυτό που λέω, είναι οτι αν ο άνθρωπος δεν πιστέψει στον εαυτό του, αν δεν απελευθερωθεί απο τα ατομικά του δεσμά, θα είναι πάντα σκλάβος και υποχείριο) «πως ό,τι γίνεται είναι συμφωνημένο, άρα ας καθήσουμε στο σπιτάκι μας» (αυτά είναι ανόητα συμπεράσματα της προκατάληψής σου απέναντί μου, εγώ πάντως δεν τα έχω πεί, βρές έστω και ένα σχόλιό μου που να λέω μη κάνετε τίποτα και καθίστε στο σπιτάκι σας) «να μη βγούμε ούτε για να ψηφίσουμε» (εδώ η προκατάληψή σου χτύπησε ταβάνι, και έγινες πολύ μικρός άνθρωπος, όλοι όσοι διαβάζουν τα σχόλιά μου, έστω και πρίν απο τις πρόσφατες εκλογές τουλάχιστον, γνωρίζουν την άποψή μου για τις εκλογές, και αν πρέπει να πηγαίνουμε να ψηφίζουμε ή όχι) «τόσο που αναρωτιέται κανείς μήπως όλα αυτά είναι δικαιολογίες για να μη κάνουμε τίποτα, και μήπως κάτω απο κάποιον ραϊχισμό του, κρύβεται η βαθειά του πίστη οτι ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση, που οφείλεται στη έλειψη μπάφου.

    Ποιός προσβάλλει και ποιός βρίζει τον άλλο, το αφήνω στην προκατηλειμένη κρίση σου, και στην κρίση όσων άλλων σχολιαστών, βρούν ενδιαφέρον στην εξελισόμενη ανόητη σαπουνόπερά μας.

    Γράφεις στο τελευταίο σου σχόλιο, «Λάμπρο κάνεις λάθος, ποτέ δεν έθιξα προσωπικά τους φίλους χριστιανούς του μπλόγκ, δεν κατακρίνω κανένα γι΄αυτά που πιστεύει, κι αν νομίζεις οτι το έχω κάνει απόδειξη παρακαλώ». (προφανώς εγώ «που είμαι και άθρησκος» δεν ανήκω στους ΚΑΝΕΝΑΝ, ωστόσο η απόδειξη είναι τα πολλά εριστικά και επιθετικά σου σχόλια, ψάξτα και βρές τα, δεν θα δυσκολευθείς) «και Λάμπρο όχι, δεν είμαι ευαισθητούλης, ξέρω πια αρκετά τους ανθρώπους (σιγά μη δεν τους ήξερες) για να μη με ξενίζει τίποτα, οργίζομαι όμως όταν μου επιτίθενται (αν εννοείς εμένα, ο Δον Κιχώτης μπροστά σου ήταν ρεαλιστής) κι αυτό κυρίως γιατι χάνω την δυνατότητα να συζητήσω πολιτισμένα, πάνω σε ενα ζήτημα που με ενδιαφέρει.
    (Πολιτισμένη συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο όταν ακούει ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου χωρίς προκατάληψη, και όχι όταν δεν συμφωνεί κάποιος με την άποψή μας, να τον στέλνουμε στου ειδικούς, η να προσπαθούμε να τον κατακεραυνώσουμε ή να λοιδορούμε τις απόψεις του «όχι βέβαια αυτόν προσωπικά, μη γίνουμε και αγενείς». Σε μια συζήτηση (αλλα και γενικώτερα ισχύει αρκετά) οργίζεται αυτός που δεν μπορεί να επιβάλλει την άποψή του, και αισθάνεται οτι αμφισβητούν την αλήθεια του, οι υπόλοιποι συζητούν με κριτική σκέψη, και είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να έχουν λάθος άποψη ή γνώμη, στο κάτω κάτω, δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν έχουν λάθος,
    ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ που είπε και η μεγάλη μας αοιδός, «εκτός απο σένα βέβαια» που είναι και σωστό απ΄οτι λέει ο Νικοκύρης).
    «Οπότε θα ήταν καλύτερα, αντί αν με βρίσεις (δεν σ΄έβρισα) καταστροφολόγο, ασχετολόγο (τώρα αντιλήφθηκα οτι το ασχετολόγος είναι που σε φούρκισε, σου ζητώ ταπεινά ΣΥΓΓΝΩΜΗ) να φέρεις επιχειρήματα γι΄αυτά που πιστεύεις» (ένα σωρό επιχειρήματα, παραδείγματα, και ερωτήσεις έφερα, αλλα καμία απάντηση δεν πήρα).

    «Κυρήσσεις την μη συμετοχή στα κοινά, διαφωνώ» (ΔΙΑΦΩΝΑ, δεν το έχω κάνει ποτέ, μάλλον μπερδεύεις τα κομματικά με τα κοινά, να το κοιτάξεις αυτό)
    «ένας άνθρωπος είσαι μαζί με την οικογένειά σου τέσσερις, και μαζί με τους ομοϊδεάτες σου ενα κάποιο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού» ( θα σε λυπήσω, αλλα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω ομοϊδεάτες, τουλάχιστον δεν γνωρίζω κάποιον, πιθανόν να υπάρχουν κάπου κάποιοι. Θα μπορούσα να πώ οτι είναι η γυναίκα μου και οι κόρες μου, αλλα δεν είναι έτσι ακριβώς, ίσως να είναι ο Γς, θα δείξει την ερχόμενη ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ)
    «Έχετε το δικαίωμα να απέχετε απο τις πολιτικές διαδικασίες». (Ευχαριστούμε μεγαλειότατε που μας δίνετε αυτό το δικαίωμα, αλλα δεν θα πάρουμε, εμείς θα συνεχίσουμε να συμετέχουμε στις πολιτικές διαδικασίες, και να απέχουμε απο τις κομματικές).
    «Θα δυσκολευτείτε όμως να πείσετε,….μπλα μπλα μπλα» (προσγειώσου αγόρι μου με το καλάμι που πετάς, πρόσεχε όμως στην προσγείωση, έχω πικρή εμπειρία απο άσχημες αληθινές προσγειώσεις. Δεν προσπαθώ να πείσω κανένα «μόνος μου είμαι»
    ούτε διεκδίκησα ποτέ το αλάθητο, αυτά εσύ τα κάνεις, εγώ απλώς την άποψή μου λέω, όλα μου τα σχόλια αυτά τα χρόνια που γράφω εδώ μέσα το αποδεικνύουν.
    «Άρα όπως έγραψε ο Αριστοτέλης, ο άνθρωπος μπορεί να έχει ή την ησυχία του, ή την ελευθερία του, όχι και τα δύο» (επίσης μια και εμπιστεύεσαι τυφλά αυτά που λένε οι ΕΙΔΙΚΟΙ, ο Αριστοτέλης έγραψε οτι οι αράχνες έχουν 8 πόδια, και οι γυναίκες 30 δόντια. Εγώ ο απλός κοινότατος Λάμπρος, θα σου πώ, οτι αν ο άνθρωπος πιστέψει εκτιμήσει και αγαπήσει τον εαυτό του, τότε θα είναι ελεύθερος και ήσυχος μαζί. Επειδή είναι στο χέρι του να το πετύχει, φροντίζουν απο μωρό να του δένουν τα «χέρια» συνεπώς πρέπει πρώτα να σπάσει τα δικά του δεσμά, και μετά της κοινωνίας).

    «Ακόμα και επίσης αν θές, μπορώ να σου αποδείξω οτι δεν υπάρχει «φυσική» ηθική του μωρού όταν γενιέται…»

    Εσύ μπορείς να μου αποδείξεις τα πάντα, το πρόβλημα είναι, ΠΩΣ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΕΓΩ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ.

    Με αγωνιστικούς καναπεδάτους χαιρετισμούς.!

  230. Οχτώ πόδια δεν έχουν οι αράχνες;

  231. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    230 – Οχτώ έχουν, έξι είχε πεί, το είδα μετά που αναρτληθηκε το σχόλιο. Έκανα το λαθος να κάτσω να εξηγήσω στον Ιάκωβο οτι τα έχει μπερδέψει κάπως τα πράγματα, και ζαβλακώθηκα.

  232. Ιάκωβος said

    Λάμπρο, ευχαριστώ για την απάντηση, αν και δεν καταλαβαίνω το άνευ λόγου επιθετικό ύφος. Μπορεί να ένοιωσες απόρριψη, αλλά κακώς, εγώ μόνο για ιδέες συζητάω, ποτέ για ανθρώπους, των οποίων την προσωπικότητα σέβομαι. Δεν ταυτίζω την υπόσταση ενός ατόμου με τις ιδέες που έχει κάποια χρονική στιγμή. (Με εξαιρέσεις βέβαια, κυρίως κάποιους ανθρώπους της εξουσίας, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν μπορώ να νοιώσω θυμό για τους ίδιους, αλλά για τις πράξεις τους όταν με θίγουν.Τους βλέπω μάλλον σα δυστυχισμένους. Ο άνθρωπος που κάνει κακό δεν μπορεί παρά να έχει πατήσει πάνω στο λαιμό της προσωπικής του ευτυχίας.)

    Πάντως γι αυτό σε ρώτησα προκαταβολικά αν σε ενδιαφέρει να σου πω τη γνώμη μου για τα θέματα αυτά. Αφού δε σε ενδιαφέρει, δεν πειράζει. Συμφωνώ να μην τη συνεχίσουμε την κουβέντα. Δεν είμαι από αυτούς που περνάνε με το ζόρι τη γριούλα απέναντι.

  233. μὲ γαργαλάει νὰ τὸ γράψω: ἔτσι, πόνος γαστρὸς=πορδή, λέγονται οἱ ἀερολογίες καὶ στὸν Ἰωβ 15,2

  234. sarant said

    227: Ήταν η σταγόνα, αλλά μεγάλη σταγόνα -σε ειλικρινή ερώτηση δεν απαντάμε έτσι. Όμως, η Στρ.Στρ. είχε κάνει κι άλλο φάουλ που κανονικά θα δικαιολογούσε αποβολή, ότι είχε στείλει σχόλια (η IP είναι αψευδής μάρτυς) και με άλλα ψευδώνυμα, βρίζοντας άλλους αναγνώστες. Το είχα αντιληφθεί αργά. Οπότε, όταν κάποιος έχει κάνει πέντε σκληρά φάουλ χωρίς κάρτα τυχαίνει να φάει απευθείας κόκκινη για το έκτο.

  235. sarant said

    227-234: Και βέβαια όταν έλεγα ότι η Στρ.Στρ. δεν θα ξαναγίνει δεκτή (τουλάχιστον με αυτό το ψευδώνυμο) εννοούσα ότι δεν θα γίνει δεκτή γενικώς, εκτός αν απεκδυθεί την παλαιά περσόνα -και τότε, μέχρι να την εντοπίσω.

  236. Voulagx said

    Μπαινω στου Σαραντ να διαβασω τις σοφιες της Στρα-Στρατ και βλεπω ότι (την) πηγε για μπανιο. Θα διαταξω ΕΔΕ!

  237. # 234

    «η IP είναι αψευδής μάρτυς»

    Φυσικά δεν αναφέρομαι στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά σκέπτομαι σαν ΠΑΟΚg’s αν ο γιός μου -που είναι γάβρος- σχολίαζε ποδοσφαιρικά εν αγνοία μου από την κοινή μας IP, θα μπορούσε να φανεί πως εγώ χρησιμποιώ σαν τρολλ κι άλλο νικνέιμ

  238. Γς said

    Μπουοντζιόρνο πεσκατόρε

    >ο γιός μου -που είναι γάβρος-

    κι ο δικός μου που είναι βάζελος 😦

    [λ’ άλτρο ε λ’ αλτρα γάβροι 😉 ]

  239. sarant said

    236: 🙂

    237-8: Υπάρχουν και νέοι βάζελοι;

  240. Γς said

    220:
    Τι όμορφος ο πληθυντικός ευγενείας. Πόσο ποιο οικείος είναι πολλές φορές απ τον άξεστο [ιδίως διαδικτυακό] ενικό.

    Είμαι υπέρ.

    Αλλά τι περιμένει κανείς από κάποιον που ποτέ δεν μίλησε στον πατέρα του στον ενικό.

    Και θυμάμαι έναν φοιτητή που άρχισε να μιλάει στον ενικό στον μεγάλο καθηγητή της ομήγυρης.
    Απαίτησα τη χρήση πληθυντικού, ειδάλλως θα αποχωρούσα.
    Ε, αποχώρησα 😉

  241. Γς said

    222:
    >Μπαρούφες

    Και τα συνώνυμα του Σλάνγκ.τζιάρ για τις Μπαρούφες:

    http://www.slang.gr/lemma/show/mparoufa_-es_8505

    αεροκοπανίσματα, αερολογίες, αηδίες, ακριτολογίες, ακριτομυθίες, αλαμπουρνέζικα, αμερικλανιές, ανοησίες, αντίδια (Χ, Κλυνν), άρες, μάρες, κουκουνάρες, αρλούμπες, αρτίδια, αρκίδια, αρχιδέες, αρχίδια, αρχίδια καλαβρέζικα, αρχίδια Μιραλέικα , αρχιδιές, αρχιδιές καμαρωτές, ασυναρτησίες, ατοπίες, αφέλειες, βαλακείες, βατταρισμοί, βερμπαλισμοί, βλακείες, βλακεύματα, βουρλισιές (κερκυραϊκό), γελοιότητες, γκαβά, γκαβομάρες, εγκεφαλοκλάνι, εύκαιρα, τα (ποντιακό), ηλιθιότητες, ζαντά, τα (ποντιακό), ζεβζεκιές, ιστορίες για αγρίους, ιστορίες με φίδια, και τα ρέστα παγωτά , καμενιές, κασμέρια (κοζανίτικο), κασμιρλίκια, κενολογίες, κλαπαρχιδιές, κλαπαρχιδέλες , κογιοναρίες (επτανησιακό), κολοκύθια τούμπανα, κολοκύθια με τη ρίγανη, κοτσάνες, κουζουλάδες, κούκου, κοντραπαξιμάδια, κουκουρουκιά, κουκουρούκου μανταλάκια, κουλά, κουραφέξαλα, κουρλά (Κεφαλλονιά, κουρλός= τρελός), κουταμάρες, κουτουράδες, κουφά, κουφαμάρες, κρετινισμοί, Λασκολογίες, λαφαζανιές (κυπριακό), λήροι, ληρωδίες, λωλάδες (Θάσος), μαβλακείες, μακακίες, μαλακίες, μαλακίες στο πάτερο, μα-μου ιστορίες, μαρσίρες, μασάλια, ματαιολογίες, μερελιές (Πατρινό), μερεμέτια, μιναριές(Πατρινό), μουρλάδες, μούφες, μπαγκατέλες, μπαλαφάρες, μπανταλά, τα, μπαπατάτες, μπαρμπούτσαλα ή μπουρμπούτσαλα, μπαρούφες, μπίρι-μπίρι, μπλα μπλα, μπαρτζολέτες, μπούρδες, μπουρδολογίες, μπουρμπουλήθρες, μπούρου-μπούρου μαλακίες, μπόφκες, μωρία , μωρολογίες, ξεροκεφαλιές, ξουρίες του μπαρμπέρη , ό,τι νά ‘ναι, παλαβάδες, παλαλά, τα, παπάντζες (αγρινιώτικο), παπατζιλίκια, παπαραλήρημα, παπαρδέλες, παπαριά καμαρωτή, παπάρες, παπάρια μέντολες / μάντολες, παπαριές, παπαριές μανίτσα μου, παπαρολογίες, παπαρούπες, παραλογισμοί, παραμυθιάσματα, παρλαπίπες, πατάτες, πέη πουά, πελάρες (κυπριακό, λαλώ πελάρες), περικοκλάδες, πίπες, πίτσες μπλε, πομφόλυγες, πούτσες μάλλινες , πούτσες μπλε, πουτσίδια, ρουβάδες, σαχλαμάρες, σαχλαμπούχλες, σάχλες, σαψαλίκια, σεντίνες, σερσεμιές, σιουφίνες (γιαννιώτικο), σκουπίδια, σούξου μούξου, σούξου μούξου μανταλάκιακαι τα ρέστα καραμέλες , σοφιστείες, τούβλα, τον πούτσο κλαίγανε, τρίχες, τρίχες κατσαρές, τρίχες κατσαρές και μαλλοβάμβακες, τσαμπουνίσματα, τσουμτσούκια, τσούτσες, ύθλοι, φαντασιοκοπήματα, φληναφήματα, φλήναφοι, φούμαρα, φούσκες, χαζά, χαζολογήματα, χαζομάρες, χειρηλασίες, χοντράδες, χοντροκοπιές, ψευτιές

  242. Κέφια βλέπω πρωΐ-πρωΐ, Γς
    φύλα (και φίλα) λίγα και για Μαρντίσουάρ

  243. Γς said

    Οου, ον Τιούσντεϊ νάϊτ. φίσερ

  244. Να δεις που το είπε ο Αριστοτέλης, τελικά…

  245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    244 – Τζάμπα κουράστηκε να ψάχνει ο Κορνήλιος, και έκανε και λάθος τελικά, ευτυχώς που το λύκειο Μοιρών αποκατέστησε την αλήθεια. Μα και λογικά να το δείς, τέτοιες μεγάλες κουβέντες, είναι δυνατόν να τις είπε ένα κάποιος Διωτογένης;

    Υ.Γ – Το κείμενο ποιοί το έγραψαν, οι μαθητές, οι γονείς ή καθηγητές; όπως και νάχει, χρειάζεται να ΒΕΛΤΙΟΣΟΥΝ την ποιότητά του.

  246. Μαρία said

    245
    Είδες που γκρίνιαζες οτι δεν ξεκουντιούνται οι πιτσιρικάδες; http://left.gr/news/thessaloniki-stoys-dromoys-oi-mathites-enantia-sti-dialysi-tis-paideias-fot
    Λεπτομέρεια: Σύμφωνα με πληροφορίες από το facebook στο 4ο Λύκειο-Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ο διευθυντής κάλεσε την αστυνομία ώστε να αποτρέψει τους μαθητές να αποχωρήσουν από το σχολείο (φώτο από το facebook).

    Κατά σατανική σύμπτωση ο διευθυντής του λυκείου λέγεται Γεώργιος Παπαδόπουλος!

  247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    246 – Νομίζω τόσο καιρό που σχολιάζω εδώ, θα έχεις καταλάβει τι εννοώ να ξεκουνηθούν. Τέτοια ξεκουνήματα τα κάναμε κι εμείς μετα την μεταπολίτευση, η προηγούμενη γενιά πρίν, και επι σοσιαλιστικής αλλαγής ήταν ο κανόνας και πιο μαζικά, τί άλλαξε; Επι της ουσίας τίποτα, το εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να παράγει υπαλλήλους και στελέχη, χωρίς κριτική σκέψη.
    Στην προκειμένη περίπτωση τι ζητάνε -«απαιτούνε» τα παιδιά; καλύτερη εκπαίδευση, δηλαδή να γίνουν τί, καλύτερα αμοιβόμενα εξειδικευμένα καταναλωτικά υποχείρια απο την οικονομιή ελίτ, που θα της παράγουν υπερπολλαπλάσια εκατομύρια, εις βάρος των παιδιών του τρίτου ή δεύτερου κόσμου, που δεν έχουν το «προνόμιο» της εξειδικευμένης (ή καθόλου) εκπαίδευσης.
    Είναι σαν να ζητάει ο σκλάβος απο τον αφέντη του, καλύτερο και περισσότερο φαγητό, και κάπως λιγότερες ώρες δουλειάς. Η ελευθερία απο τα δεσμά της σκλαβιάς, δεν περνάει κάν απο το μυαλό του σκλάβου, τα μυαλά των σύγχρονων οικονομικών σκλάβων, και απο τους μαθητές. Το να αποφασίζουν αυτοί για τον εαυτό τους, τους προκαλεί απίστευτο τρόμο.
    Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία (να αποφασίζεις για σένα) .

  248. Παύλος said

    @218
    Τι έγινε με το ηλεμήνυμα στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου;

  249. sarant said

    248: Ωχ, το αμέλησα… Έλεγα να μην τους στείλω απλώς το λινκ αλλά να κάνω και μια περίληψη στα αγγλικά, και κάπου εκεί το παράτησα, φοβάμαι.

Σχολιάστε