Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δώδεκα ντουζίνες μεζεδάκια

Posted by sarant στο 29 Νοεμβρίου, 2014


Λέγοντας «δώδεκα ντουζίνες» μεζεδάκια δεν εννοώ βέβαια ότι στο σημερινό μας άρθρο παραθέτω 144 μεζεδάκια (τόσα είναι οι δώδεκα ντουζίνες). Τόσα πολλά δεν είναι δυνατόν να μαζευτούν σε μια βδομάδα. Απλώς το σημερινό σαββατιάτικο άρθρο είναι το 144ο, όχι από τότε που άρχισα να δημοσιεύω άρθρα με μεζεδάκια, αλλά από τότε που άρχισα να τα μετράω -κι επειδή δεν έβρισκα καλύτερον τίτλο, και αφού ο αριθμός 144 μου ασκεί παιδιόθεν έλξη, καλός τίτλος είναι κι αυτός.

(Μικρός σαν ήμουν, στο δημοτικό, είχε τύχει να αναφέρει ο παππούς μου ότι το 144 είναι το τετράγωνο του 12, και ο αριθμός, ο πρώτος που ήταν έξω από το προπαιδειακό σύστημα ως το 100, σαν το Άλφα του Κενταύρου να λέμε, μού έχει εντυπωθεί).

Πάντως, αυτή η 144η σαββατιάτικη πιατέλα μας δεν είναι εντελώς γεμάτη μεζεδάκια, επειδή η βδομάδα που δεν πέρασε ακόμα ήταν πολύ φορτωμένη -και δεν βοηθήσατε πολύ κι εσείς. 🙂

Χτες το απόγευμα αναφέρθηκε στο ιστολόγιο ο Κ. Μπογδάνος στην εκπομπή του στον Σκάι και ταυτόχρονα απάντησε σε μιαν απορία που είχα. Μιλώντας για τα παρακούσματα (τα ραμόνια σύμφωνα με την ορολογία του ιστολογίου), έκανε αναφορά στο θαυμάσιο άρθρο-παρωδία της Βικιπαίδειας για τον Τζανμπατίστα Ροβιόλι, «που το έχει κατεβάσει ο Σαραντάκος». Πράγματι, το άρθρο κατέβηκε από τη Βικιπαίδεια αφού είναι παρωδία, διότι Ροβιόλι δεν υπήρξε (με βιολί σαντουροβιόλι λέει ο στίχος του Γκάτσου), αλλά μπορείτε να το διαβάσετε σε παλιό μας άρθρο, μια και ευτυχώς είχα την πρόνοια να το αποθηκεύσω πριν διαγραφεί.

Το άρθρο είναι θαυμάσια παρωδία λοιπόν και είχα την απορία ποιος να το έγραψε -και η απορία αυτή λύθηκε, αφού ο Μπογδάνος μάς ενημέρωσε ότι το έχει γράψει ο (φίλος του προφανώς, διότι πώς αλλιώς να το ξέρει) Γιώργος Αρχόντας. Γιώργο, συγχαρητήρια!

* Ωστόσο, στο ίδιο στιγμιότυπο (από το 28.40 ως το 29.20 της εκπομπής) υπάρχει και κάτι άλλο με γλωσσικό ενδιαφέρον. Ξεκινώντας από τη λέξη μούχλα, ο Μπογδάνος (αν κατάλαβα καλά) λέει πως όταν άκουγε παλιά το τραγούδι του Καπετανάκη («δεν ξανακάνω φυλακή«) νόμιζε πως ακούει «ντούκλα» αντί για «μπούκλα» και είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι «ντούκλα» είναι η μάκα που πιάνει το μουστάκι. Όχι όμως. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, όπως έγραψε ο αγαπητός Τιπούκειτος πριν από χρόνια, ο Καπετανάκης (ιστορικό πρόσωπο για τον οποίο έχουν γραφτεί διάφορες ανακρίβειες, αλλά δεν έχω αξιωθεί να γράψω άρθρο) είχε «Ντούγκλας το μουστάκι», δηλ. μουστάκι αλά Douglas Fairbanks. Από το «Ντούγκλας», με τη γαλλική προφορά του ονόματος που ήταν κυρίαρχη στην Ελλάδα στον μεσοπόλεμο, και το μουστάκι Ντούγκλας. Μπορούμε να το γράψουμε «ντούγκλα στο μουστάκι», αλλά όχι μπούκλα ή ό,τι άλλο. Και βέβαια εκκρεμεί το άρθρο για το τραγούδι αυτό, που έχει κι άλλο αγκαθάκι σε σχέση με τα μελιτζανιά ρούχα (για το θέμα όμως αυτό έχουμε γράψει).

* Κατά σύμπτωση, καθώς έψαχνα να βρω το απόσπασμα του Μπογδάνου, έπεσα πάνω στη ζωντανή μετάδοση του Σκάι και στην εκπομπή του Εκατομμυριούχου, που τώρα λέγεται Hot Seat και την παρουσιάζει ο Ζουγανέλης -όχι πολύ καλά, αν κρίνω από τις κριτικές των φίλων μου στη Λεξιλογία, που το γούστο τους το εμπιστεύομαι. Πρόλαβα να ακούσω μόλις την τελευταία ερώτηση, που κι αυτή είχε γλωσσικό ενδιαφέρον, καθώς ο παίχτης κλήθηκε να συμπληρώσει τη φράση του Ξενοφώντα «λίθοι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως….»

Οι επιλογές που δίνονταν ήταν: Α. εριμμένοι Β. εριμένα Γ. ερριμμένα Δ. ερριμένα.

Ο παίχτης διάλεξε το Α, και έχασε. Το σωστό είναι το Γ, που είναι και η μόνη σωστά ορθογραφημένη (στα αρχαία) λέξη.

Δυο παρατηρήσεις εδώ.
– Η πρώτη, ότι η εκπομπή χάνει τηλεοπτικό χρόνο με καθυστερήσεις στην ανακοίνωση της σωστής απάντησης, που θα μπορούσε να τον αξιοποιεί αλλιώς -ας πούμε, να πληροφορήσει ο παρουσιαστής το κοινό ότι στα αρχαία οι λέξεις αυτές δεν είχαν όλες το ίδιο γένος και γι’ αυτό η μετοχή μπαίνει στο ουδέτερο.
– Η δεύτερη παρατήρηση, ότι αυτοί που βάζουν τις ερωτήσεις είναι τσαπατσούληδες. Η φράση του Ξενοφώντα δεν είναι όπως την παραθέσανε, αλλά «λίθοι τε και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος». Η ερώτηση σωστά διατυπωμένη έπρεπε να είναι «παροιμιακή φράση», όχι «φράση του Ξενοφώντα».

* Σύροι ή Σύριοι; Πώς θα πούμε τους πρόσφυγες από τη Συρία; Και πώς τους κατοίκους της Σύρου;

Το επίσημο αρχαίο όνομα είναι «ο Σύρος», και το βρίσκουμε π.χ. στον καβαφικό στίχο για τις συνταγές των Ελληνοσύρων μάγων. Ωστόσο, σήμερα, ακόμα και ο Μπαμπινιώτης, που δεν είναι δα και ο πιο ανεκτικός στα γλωσσικά, δέχεται ότι το Σύριος χρησιμοποιείται περισσότερο για τους κατοίκους της Συρίας και ότι «για προφύλαξη» οι κάτοικοι της Σύρου αποκαλούνται πλέον Συριανοί. Να προσθέσω ότι η σύγχυση δεν είναι καινούργιο φρούτο, αλλά υπάρχει από πολύ παλιά: Σύριους ονομάζει τους κατοίκους της Συρίας ο Ηρόδοτος (πολλές φορές, π.χ. τῆς γὰρ Ἀραβίης τὰ παρὰ θάλασσαν Σύριοι νέμονται), ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Διονύσιος ο περιηγητής, μέχρι και η βυζαντινή ιστορία του Βελισσάριου: «Πέρσαι καὶ Μῆδοι, Ἄραβες καὶ Σύριοι καὶ Τοῦρκοι: πᾶσα φυλὴν ὑπέταξεν ἡ σπάθη τῶν Ρωμαίων!» Δεν νομίζω να φταίει για όλους αυτούς η νέα τάξη πραγμάτων, η σύγχυση είναι αναπόφευκτη· στο κάτω-κάτω, όταν οι κάτοικοι της Ασσυρίας λέγονται Ασσύριοι, είναι πολύ λογικό να σκεφτεί κανείς ότι οι κάτοικοι της Συρίας θα ειπωθούν Σύριοι.

Οπότε, Σύριοι οι κάτοικοι της Συρίας. Ο όρος έχει και πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον αρχαίο, διότι διαθέτει ευκολότερο θηλυκό (η Σύρια -η Σύρα ως γνωστόν είναι νησί).

* Ισοπεδωτικός ευπρεπισμός, νέο κρούσμα. Για την παράσταση της Φόνισσας, παλιός καλός δημοσιογράφος γράφει: Σπεύδω να ομολογήσω ότι η παράσταση της «Φόνισσας» που είδα, την περασμένη Τετάρτη, φιλοξενούμενη στην επιβλητική αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με κέρδισε, όπως και το κοινό που είχε πληρώσει την αίθουσα.

Το κοινό βέβαια είχε γεμίσει την αίθουσα, αλλά φαίνεται και το ρήμα αυτό κρίνεται πια χυδαίο (φαντάσου μάλιστα να αλλάξεις ένα φωνήεν του…). Κι έτσι, «είχε πληρώσει» και κουτουλάει το αρχαίο, μισοζώντανο ρήμα «πληρώ» πάνω στο ολοζώντανο «πληρώνω» και σκέφτεται ο αναγνώστης ότι δόθηκε κάποια ειδική παράσταση για τους χορηγούς, που πλήρωσαν για να κατασκευαστεί η αίθουσα. Διότι, όπως εύστοχα σχολιάζει ο φίλος Δαεμάνος στη Λεξιλογία, άλλο το «πληρώσατε μέχρι της χαραγής» κι άλλο το «πληρώστε μέχρι τη χαραυγή».

* Και ο ευπρεπισμός που σπάει τα μούτρα του. Είχε γράψει η (οΘντκ) έγκριτη Καθημερινή για τον δράστη της επίθεσης στο Μικρολίμανο, ότι «εξετάζεται αν πρόκειται για τον δράστη δύο παρελθόντων ενόπλων επιθέσεων σε νυχτερινά κέντρα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα». Παρελθόντων επιθέσεων, όπως λέμε των πληγέντων περιοχών. Και βέβαια, το «απεχθές σωστό» είναι «δύο παρελθουσών επιθέσεων», αλλά ο τύπος αυτός τόσο ενοχλεί το αισθητήριο του Νεοέλληνα, που συστηματικά οδηγεί σε τέτοια λάθη. Αλλά ποιος σας υποχρεώνει αγαπητοί να χαρακτηρίσετε «παρελθούσες» την επιθεσεις; Τι προσφέρει αυτή η λογιοπληξία; Χάθηκε ο κόσμος να πείτε για «δύο προηγούμενες» επιθέσεις; Δύο παλαιότερες;

Όμως, κάποιος στην Καθημερινή ευτυχώς το πρόσεξε, κι έτσι τώρα το έχουν διορθώσει σε «δράστη δύο παρόμοιων ένοπλων επιθέσεων», αν και το αρχικό κείμενο παραμένει σε αναδημοσιεύσεις.

* Εισαγωγικομανία, νέο κρούσμα: Σε τίτλο άρθρου διαβάζουμε ότι «Αποστόμωσε» Αμερικανό Γερουσιαστή η Καϊλή. Όποιος ξέρει για ποιο λόγο μπήκαν τα εισαγωγικά, ας μας πει. Τι διαφέρει τάχα το αποστόμωσε χωρίς εισαγωγικά;

* Γενικομανία, νέο κρούσμα, πάλι από την έγκριτη οΘντκ: Ακόμα κι αν τελικά βρεθεί κοινός τόπος, αν χρειαστεί σχεδόν ολόκληρο το 2015 για να συμβεί αυτό, τα ρίσκα θα παραμείνουν», ήταν το συμπέρασμα της Bank of America, στην έκθεση που ακολούθησε των συναντήσεων.

Και θάπτεις των κορών, που έλεγε κι ο Μποστ. Όχι, το «ακολουθώ» δεν συντάσσεται με γενική. Το έπομαι, ναι (αλλά άντε να βρεις τον αόριστο του έπομαι!)

* Χόακας έκανε την εμφάνισή του στο Φέισμπουκ, κι ένα σωρό φίλοι άρχισαν να αναρτούν στους τοίχους τους την ακόλουθη δήλωση:

Το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών. Δηλώνω,σήμερα, 28 Νοεμβρίου του 2014, απαντώντας στις νέες οδηγίες χρήσης του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, σχέδια, τέχνη, φωτογραφίες, κείμενα, κλπ, που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου.
Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή.
Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο αντιγράψτε το και επικολλήστε το στον τοίχο του Facebook. Αυτό θα επιτρέψει να τεθούν υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την τοιχοκόλληση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει, αναμεταδώσει, ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του.
Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, φοιτητές, αντιπροσώπους ή / και άλλο προσωπικό που τελεί υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες.
Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 – 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου. Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν μια ανακοίνωση αυτού του είδους, ή αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο. Εάν δεν έχετε δημοσιεύσει αυτή τη δήλωση, τουλάχιστον μία φορά, θα επιτρέψετε σιωπηρά τη χρήση στοιχείων όπως τις φωτογραφίες σας καθώς και τις πληροφορίες που περιέχονται στην επικαιροποίηση του προφίλ σας.

Φυσικά, η δήλωση, που είναι ένα κείμενο εντελώς ασυνάρτητο, δεν έχει καμιάν αξία, νομική ή άλλη. Έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύονται άρθρα στα οποία επισημαίνεται ότι πρόκειται για χόακα, αλλά και σ’ αυτά περιλαμβάνονται μερικές ανακρίβειες, οπότε παίρνω το θάρρος να αναδημοσιεύσω το μεγαλύτερο μέρος από τη… νομική γνωμοδότηση του φίλου μου του Ρογήρου και σας παροτρύνω, αν βαριέστε να διαβάσετε ολο το κείμενο, να κοιτάξετε το υστερόγραφο (που είναι σε αγκύλες).

Τα κείμενα, σε όλες τις εκδοχές τους, παραπέμπουν σε διάφορα νομοθετήματα και διατάξεις νομοθετημάτων με τρόπο που θυμίζει μάλλον αλχημιστικό σύγγραμμα. Διαβάζω, όμως, χτες και σήμερα, τα άρθρα και τις αναρτήσεις εκείνων που αντικρούουν τους γλυκύτατους αυτούς «χόακες» και βλέπω να μας λένε ότι όλα αυτά «δεν υπάρχουν». Μην το πείτε πουθενά, αλλά θα σας αποκαλύψω ένα τρομερό μυστικό : όλες αυτές οι διατάξεις υπάρχουν και παραϋπάρχουν, άλλο τώρα αν είναι άσχετες ή άχρηστες για τον σκοπό που θέλουν κάποιοι να τις χρησιμοποιήσουν. Το «UCC 1 1-308 – 308 1 -103» παραπέμπει στο άρθρο 1-308 του (αμερικανικού) Ομοιόμορφου Εμπορικού Κώδικα (Uniform Commercial Code), όπου ορίζεται ότι κάποιος, αποδεχόμενος πρόταση και συνάπτοντας συνακόλουθα σύμβαση, μπορεί να δηλώσει ότι επιφυλάσσεται για τα λοιπά εκ του νόμου δικαιώματά του, τα οποία δεν πρέπει να θιγούν από τη σύμβαση. Υπόψη ότι ο UCC δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο, αλλά υπόδειγμα στο οποίο μπορεί να στηριχθεί κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ για το δικό της εμπορικό δίκαιο. Τα άρθρα L.111 έως 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι όντως οι βασικότερες διατάξεις του γαλλικού κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας. Μη με ρωτήσετε εμένα τι δουλειά έχουν μαζί ένα γαλλικό νομοθέτημα κι ένα αμερικανικό υπόδειγμα ομοσπονδιακής νομοθεσίας, έτσι; Γιατί μετά θα πρέπει να σας απαντήσω και για το καταστατικό της Ρώμης, το οποίο αφορά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κι εκεί θα σας γελάσω.

Το ΦΜΠ είναι φυσικά στοιχειωδώς «έξυπνο» όπως κάθε επιχείρηση του βεληνεκούς αυτού. Δεν παραπέμπει σε κανένα δίκαιο, σε κανένα νομοθέτημα καμίας έννομης τάξης. Παραπέμπει αποκλειστικά στους γενικούς όρους που το ίδιο έχει θέσει για τη σχέση παρόχου και χρήστη. Ο θεός του δικαίου θα κρίνει αν οι όροι αυτοί είναι καταχρηστικοί ή όχι και κυρίως με βάση ποιο δίκαιο θα συμβεί αυτό.

Γιατί, καλοί μου φίλοι, το πρώτο ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολήσει είναι ακριβώς ποιο δίκαιο (ποιας έννομης τάξης) διέπει τις σχέσεις του χρήστη με το ΦΜΠ. Το δίκαιο της καταστατικής έδρας του παρόχου (δηλ. αυτό της Πολιτείας της Καλιφόρνιας), κάποιο άλλο χώρας στην οποία μπορεί να έχει επίσης έδρα ο πάροχος ή αυτό της χώρας της συνήθους διαμονής του χρήστη; Θυμίζω, μόνον, ότι στη διαμάχη του με Γερμανούς χρήστες που επιθυμούσαν να διατηρούν λογαριασμό με ψευδώνυμο, το ΦΜΠ επικαλέσθηκε το δίκαιο της ευρωπαϊκής έδρας του, δηλ. το ιρλανδικό.

Όποτε τίθεται ζήτημα επιλογής εφαρμοστέου δικαίου τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ μπερδεμένα. Αν κάποιοι στην ΕΕ θέλουν να προστατέψουν τον χρήστη διαδικτυακών ΜΚΔ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι σχετικά απλό: να δεχθούν ότι η σχέση παρόχου- χρήστη συνιστά σύμβαση συναπτόμενη με καταναλωτή, η οποία, υπό ορισμένους όρους, διέπεται από το δίκαιο της χώρας συνήθους διαμονής του χρήστη (κανονισμός 593/2008, άρθρο 6).

Και πάλι θα έμεναν πολλά ζητήματα ανοιχτά (πώς το επιβάλλεις στην πράξη αυτό σε μια αμερικανική εταιρία;). Αλλά θα είχε γίνει ένα πρώτο βήμα προστασίας του ασθενέστερου συμβαλλομένου.

Μέχρι τότε, ας έχουμε υπόψη ότι καμία μονομερής δήλωση δεν πρόκειται να μας προστατέψει. Μόνον η προσοχή και η κρίση μας σχετικά με το τι δημοσιεύουμε και πώς.
[παρεμπ., τα πνευματικά δικαιώματά μας σε κείμενα, φωτογραφίες και λοιπά μέσα δεν τα χάνουμε, όποιο κι αν είναι το εφαρμοστέο δίκαιο – ακόμη και το ΦΜΠ το δέχεται αυτό. Εκείνο που κάνει το ΦΜΠ είναι να παρέχει στον εαυτό του το δικαίωμα να δημοσιεύει, αναδημοσιεύει και να συνδέει με το πρόσωπο και τον λογαριασμό μας υλικό επί του οποίου εμείς κατέχουμε πνευματικά δικαιώματα]

* Και για τους νεοφερμένους: Χόακας είναι η λέξη του ιστολογίου για το αγγλ. hoax.

* Και κλείνω με ένα θέμα ηλακτιβισμού. Εδώ και καιρό, γίνεται στο Διαδίκτυο συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών εναντίον της συνθήκης TTIP (βλ. εδώ). Το κείμενο αυτό, για να συζητηθεί από την ΕΕ, πρέπει να συγκεντρώσει 1.000.οοο υπογραφές και ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του πληθυσμού σε 7 κράτη μέλη. Ο πρώτος στόχος κοντεύει να επιτευχθεί, ο δεύτερος όχι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι… αποχαυνωμένοι Γερμανοί έχουν υπογράψει κατά χιλιάδες, οχτώ φορές περισσότεροι από το ελάχιστο όριο, ενώ οι αγωνιστές Έλληνες βρίσκονται μόνο στο 7% του ορίου. Περισσότερα εδώ.

Και υπογράφουμε εδώ.

171 Σχόλια to “Δώδεκα ντουζίνες μεζεδάκια”

  1. Gpoint said

    Καλημέρα !

    Αυτό με το 144 να το προσέξεις

    ειδικά όταν γίνεις 145 ετών !!

  2. Πρώτη σήμερα; Καλημέρα σας! Πάντα με ενδιέφερε αυτή η χρήση των εισαγωγικών Συνήθως μέσα σε εισαγωγικά εμφανίζονται στον τύπο οι νεολογισμοί και οι καινούργιοι όροι, ενώ αργότερα, όταν καθιερωθούν, τα εισαγωγικά χάνονται. Υποθέτω ότι όσοι τα χρησιμοποιούν με τον τρόπο που είδαμε στο μεζεδάκι, μάλλον αμφιβάλλουν για τη λέξη που γράφουν, την νιώθουν κάπως ξένη και την αντιμετωπίζουν φορώντας γαντάκια 🙂

  3. LandS said

    Τώρα διάβασα σε υπότιτλο (σούπερ; ) τηλεοπτικού πρωινάδικου «Πρεμιέρα για Καρρά,κάποιον άλλο, Ζαχαράτο και Αμμαρυλίς».
    Εντάξει, αφήστε τις κρυάδες ότι δεν μπορείς να διαβάζεις Σαραντάκο και να βλέπεις πρωινάδικο ταυτόχρονα.

  4. physicist said

    Την ελληνική εκπομπή του Εκατομμυριούχου δεν την έχω δει αλλά οι καθυστερήσεις στην ανακοίνωση της απάντησης είναι μέρος του σόου. Αρκεί να είναι καλός μάστορης ο παρουσιαστής και να μην το παρατραβάει. Ο Ζουγανέλης είναι από τους λίγους που παραδέχομαι αλλά δεν τον έχω δει στην εκπομπή οπότε δεν έχω άποψη.

    Σε ό,τι αφορά την απάντηση, νομίζω ότι ο ερωτώμενος παραπλανήθηκε και θα πρέπει να του επικυρωθεί η απάντηση ως ορθή. Εφόσον του ζητήθηκε να συμπληρώσει την έκφραση «λίθοι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως …», καλώς απάντησε με πληθυντικό αρσενικού, αφού όλα τα ουσιαστικά είναι αρσενικά. Αν είχε ειπωθεί το σωστό «λίθοι τε και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος …», όπου τα ουσιαστικά έχουν ανάμικτα γένη, τότε πιθανώς να είχε απαντήσει με πληθυντικό ουδετέρου. Το ζήτημα της ορθογραφίας είναι δευτερεύον, με βάση το νόημα διαλέγει κανείς.

    Καλημέρα!

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Ακριβώς, γαντάκια.

    4: Μα το θέμα είναι ότι και στη φράση του διαγωνισμού (που έχει γίνει παροιμιακή) στα αρχαία τα γένη είναι ανάμικτα. Η πλίνθος στα αρχαία.

  6. physicist said

    #5. — Ωχ, Νίκο, είδες; Μέχρι πριν λίγο θα έπαιρνα όρκο πως είναι ο πλίνθος!

  7. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    @3: Δεν μπορώ να πω ότι σε ζηλεύω.
    (πρωινάδικο και Σαραντάκος;) 😮

  8. dr7x said

    Νικοκύρη, διαβιβάζω τις διαμαρτυρίες του αριθμού 11 και του ακόμη πιο όμορφου αριθμού 121 που δεν ανήκουν στην προπαίδεια του 10. 😀

  9. ndmushroom said

    Το ενδιαφέρον είναι ότι οι… αποχαυνωμένοι Γερμανοί έχουν υπογράψει κατά χιλιάδες, οχτώ φορές περισσότεροι από το ελάχιστο όριο, ενώ οι αγωνιστές Έλληνες βρίσκονται μόνο στο 7% του ορίου. Περισσότερα εδώ.

    Οι …αποχαυνωμένοι Γερμανοί έχουν στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο τη (μόνη, πλέον) Ευρωβουλευτίνα των Πειρατών, που είναι και η ομάδα (όχι ομάδα του ΕΚ, ομάδα ευρωπαϊκών κομμάτων γενικότερα) που αντιτίθεται σθεναρότερα στην TTIP. Στην Ελλάδα το κόμμα των πειρατών πήρε γύρω στο 0,3%, και τα υπόλοιπα κόμματα αντιμετωπίζουν το ζήτημα της TTIP όπως αντιμετώπιζε ο Καρατζαφέρης τα περιβαλλοντικά («με πρασινάδες θα ασχολούμαστε τώρα;»).

  10. Θρασύμαχος said

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231367110 «Ο εντολέας μας αρνείται κάθε συμμετοχή σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, Η ΟΠΟΙΑ του αποδίδεται μέσω των δημοσιευμάτων, ΤΑ ΟΠΟΙΑ τον εμπλέκουν χαρακτηρίζοντάς τον, μάλιστα, ως εγκέφαλο των εγκλημάτων, ΤΑ ΟΠΟΙΑ φέρονται ότι διέπραξαν τα πρόσωπα, ΤΑ ΟΠΟΙΑ έχουν συλληφθεί, και φέρονται ότι αποτελούν μέλη μιας εγκληματικής ομάδας, Η ΟΠΟΙΑ έχει διαπράξει ανθρωποκτονίες και άλλες αξιόποινες πράξεις»

  11. Jimakos said

    Μέσα στη βδομάδα, σε ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις μετά ξύλου στο Μιζούρι, κάποιο κανάλι έπαιζε μια αμερικάνικη ανταπόκριση, υποτιτλισμένη. Ο (αμερικάνος) ρεπόρτερ αναφέρει τη λέξη battery (ή batteries δεν θυμάμαι) εννοώντας τις βιαιοπραγίες, στον υπότιτλο φυσικά το μετέφεραν ως μπαταρίες. 😛

    Καλημέρα!

  12. sarant said

    10: Είχαν πει για τον πουπουισμό, αλλά εδώ έχουμε Οποιομανία!

    Εξαιρετικό!

    9: Δίκιο έχεις, αλλά να σημειωθεί ότι οι Πειρατές βγάλανε βουλευτή στη Γερμανία επειδή στη Γερμανία βγάζουν πολλούς ευρωβουλευτές κι επειδή δεν έχουν όριο για την είσοδο στην ευρωβουλή. Ωστόσο, πράγματι οι Πειρατές πανευρωπαϊκά το κυνηγάνε πολύ το ζήτημα αλλά θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε και τη δράση της Αριστεράς (πανευρωπαϊκά -στην Ελλάδα πολύ λιγότερο).

    8: Αυτό λέμε, έμαθα το 144 πολύ πριν το 121 ή το 169.

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    – Πρώτα-πρώτα, γιατί το κακόμοιρο το 121=11*11 δεν είναι το πρώτο έξω από την προπαίδεια;

    – Nτούγκλα άκουγα για αιώνες, χωρίς φυσικά να ξέρω περί τίνος πρόκειται. Ευχαριστούμε !

    – Σύρε κι έλα με τους Σύρους, τελικά τους αλλάξαμε. Ας είναι, είναι πιο εύκολο και όλοι καταλαβαινόμαστε. Κανείς δε θα πει το Μάνο Ελευθερίου Σύριο ! 🙂

    – Αλήθεια, μια που περνάμε από το «πληρώνω», εκείνο το «πληροί τις προϋποθέσεις», πώς εσύ Νοικοκύρη δεν έχεις επιμείνει (ή δεν το έχω δει εγώ κάπου) να το γράφουμε «πληρεί»; Ναι, ίσως δε χτυπάει (ακόμα) καλά στο μάτι, αλλά αυτό σίγουρα θα μπορούσε να είναι μια γλωσσική απλοποίηση (βλέπεις, σήμερα είμαι ελαστικός…).

    – Με τα του FB φυσικά δεν ασχολούμαι, ως μη χρήστης και μη ειδήμων…

    – Και ο ηλακτιβισμός αργότερα, καθ΄όσον Σάββατο σήμερα («μπα σε καλό μου», που έλεγε και ο πιο γνωστός εορτάζων της περασμένης βδομάδας)…

  14. Πάνος με πεζά said

    Α, τελικά το κουβαλούσα το ραμόνι μου : λέει «Σαββάτο σήμερα, μα σε καλό μου…» 🙂

  15. Παναγιώτης Κ. said

    Δηλαδή Νικοκύρη, ο παππούς σου έλεγε για το τετράγωνο του 12 και δεν σου είχε πει για την τετραγωνική ρίζα του 144; 🙂

  16. Πάνος με πεζά said

    Kι επειδή σαν την άμεση ηλεδημοσιογραφία δεν έχει, η παραπάνω σελίδα, πριν να διορθωθεί μετά τα ξεφωνητά των αναγνωστών, εμφανιζόταν πίσω από τον αρχικό τίτλο «Τελικά επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο». Τη μέρα, φυσικά, των οριακών διαπραγματεύσεων στο Παρίσι…
    http://www.tlife.gr/Article/news-kosntantina-spyropoulou/0-99-70386.html

  17. Πάνος με πεζά said

    Εντύπωση, πάντως, κάνει, να μην είχες μάθει πρώτα τη συνέχεια της (πανεύκολης) προπαίδειας του 11 !

  18. Καλημέρες,
    Νικοκύρη, νομίζω πως στο κοινό που είχε «πληρώσει» την αίθουσα ίσως έχεις κάνει ένα μικρό φάουλ (Overkill που λέμε και στο χωριό μου) 😉

    Το λέω αυτό επειδή δεν πρόκειται για όπχοια κι όπχοια αίθουσα αλλά για μία αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το οποίο το ελληνικό κοινό όχι μόνο έχει πληρώσει αλλά και χρυσοπληρώσει, θα έλεγα.

  19. sarant said

    16: Οι τίτλοι των ιστότοπων είναι άλλο κακό. Διαβάζεις «Δύσκολες ώρες περνάει ο/η τάδε» και δεν ξέρεις αν χαροπαλευει ή αν πήρε τρία κιλά.

    15: Αυτή μου την είπε μετά 🙂

    13: Εγώ γράφω «πληρεί» αλλά δυσκολεύομαι με το «πληρείται».

  20. sarant said

    Και ένα σχόλιο-αντιδήλωση στο Φέισμπουκ, από επιφανή σχολιαστή του ιστολογιου μας (δεν λέω ποιος ειναι αλλά μάλλον δεν χρειάζεται)

    Δηλώνω ὑπευθύνως ὅτι ἐπιτρέπω στὸ Facebook νὰ δημοσιεύσῃ τὶς φωτογραφίες μου στὸν ἡμερήσιο ἢ ἑβδομαδιαῖο τύπο, στὴν Ἐφημερίδα τῆς Κυβερνήσεως, νὰ τὶς κάνῃ στάμπες σὲ μπλουζάκια ἢ ἀφίσσες γιὰ ἐφηβικὰ δωμάτια, νὰ τὶς παραχωρήσῃ στὸ Ἑλληνικὸ Κράτος γιὰ νὰ ἐκδοθοῦν σὲ γραμματόσημα ἢ νὰ τυπωθοῦν ὡς ὑδατογραφήματα στὶς σελίδες τῶν ἑλληνικῶν διαβατηρίων ἢ καὶ στὴν Ε.Ε. γιὰ νὰ περιληφθοῦν σὲ ἑπόμενες ἐκδόσεις χαρτονομισμάτων τοῦ εὐρώ. Τὰ δὲ κείμενά μου ἐπιτρέπω νὰ ἀναδημοσιευθοῦν, νὰ περιληφθοῦν σὲ ἀνθολογίες, σὲ γνωμολόγια, σὲ βιβλιαράκια ποὺ θὰ διανέμωνται ὡς προσφορὲς ἀπὸ τὶς ἐφημερίδες προκειμένου νὰ ἔρθῃ ἡ πλέμπα σὲ ἐπαφὴ μὲ τὶς βαθυστόχαστες σοφίες μου, σὲ σχολικὰ βιβλία, σὲ πανεπιστημιακὰ συγγράμματα (μὲ τόσες ἀναφορὲς θὰ μοῦ δωσουν ἕδρα ἄνευ διδακτορικοῦ)ἢ καὶ νὰ σταλοῦν στὴν Σουηδικὴ Ἀκαδημία ὡς ἑλληνικὴ πρότασι γιὰ τὸ βραβεῖο Νόμπελ λογοτεχνίας. Γιὰ ὅσα ἀπὸ τὰ κείμενα καὶ τὶς φωτογραφίες δὲν ἐπιθυμῶ τὰ παραπάνω ἁπλῶς δὲν τὶς δημοσιεύω στὸ fb.

  21. Πάνος με πεζά said

    @ 19 : Γιατί; Εμένα πιο φυσικό μου έρχεται το «πληρείται» (ο όρος, η συνθήκη κλπ.), πρώτα κι από το «πληροί» ! Πώς είναι δηλαδή το σωστό; Πληρούται;

  22. Πάνος με πεζά said

    @ 18 : Αύριο, εντεκάμιση στα «Πρωϊνά στο Μέγαρο με την ΚΟΑ», θα πληρώσω κι εγώ την αίθουσα, με την κόρη μου. Για την ώρα, έχω πληρώσει μόνο τα εισιτήρια…

  23. Πάνος με πεζά said

    Το ξέρετε το πιο αστείο με το Μέγαρο ! Μια κυρία που είχε πάει, για να το παίξει «κουλτουριτζού», που έλεγε κι ο Ζαμπέτας, είχε ρωτήσει : «Παρακαλώ, πού είναι η αίθουσα Δημήτρη Μητροπάνου;»

  24. Πάνο με πεζά (στο 23)

    Πριν καμιά 20αριά χρόνια, περιμένοντας στο λιμάνι του Πειραιά, άκουσα μια κυρία να λέει στη διπλανή της «Α, εμείς όποτε πάμε Κρήτη, ταξιδεύουμε με το «Καζαντζίδης»!». Εκείνη την ώρα απέπλεε το «Καζαντζάκης»…

  25. Νέο Kid Στο Block said

    Με συγκίνησε αυτό το 144, Νικοκύρη! Μού θύμισε τα νιάτα μου τα ύστερα και τα πρώτα. Τα ύστερα, καθώς είναι μια τυπική ερώτηση σε συνεντεύξεις (πανηλίθιες γενικώς…) και Ι.Q τεστ «Ο Λάκης αγαπάει το 49 αλλά δεν αγαπάει το 48. Αγαπάει το 144 αλλά όχι το 145. Ποιο από τα 120, 300, 999,1000 αγαπάει; » 🙂
    Kαι τα πρώτα νιάτα μου, γιατί ήταν η πρώτη μου μαθηματική ανακάλυψη-απόδειξη(;) πως διαδοζικοί περιττοί προστιθέμενοι δίνουν όλα τα τέλεια τετράγωνα διαδοχικά. 1+3=4, 1+3+5=9 ,… 1+3+5+…+19+21+23=144. To είχα ανακαλύψει με κυβάκια που κάναν τετράγωνα (σε κάτοψη) κι αν τους προσθέσεις μια σειρούλα σε δύο διαδοχικές πλευρές, παίρνεις το αμέσως μεγαλύτερο τετράγωνο. Η σειρούλα βέβαια ,αφού ισούται με 2 φορές την πλευρά +1 (το γωνιακό κυβάκι) είναι πάντα ο επόμενος περιττός αριθμός. Ήταν λίγο μελαγχολικό το γεγονός πως όταν μεγάλωσα είδα πως αυτό το παιδικό μου εύρημα ήταν ήδη γνωστό στα βιβλία και το έδειχναν με Επαγωγή….πφφφ. 😦
    Kαλημέρα^(-1) {να μπεί αποπάνω πρώτη δηλαδή)!

  26. Left said

    Πνευματικά δικαιώματα, για το f/b. Σωστά. Μα, ποιό σημαντικό: Η απεργία πείνας του Ρωμανού και η αναισθησία της Πολιτείας.

  27. physicist said

    #25. — «Ο Λάκης αγαπάει το 49 αλλά δεν αγαπάει το 48. Αγαπάει το 144 αλλά όχι το 145. Ποιο από τα 120, 300, 999,1000 αγαπάει;»

    Χμ.

  28. sarant said

    18: Καλά λες!

    21: Ναι, το σωστό είναι πληρούται. Αλλά αν σε ξενίζει, το ξαναβλέπω

    22: Καλό!

    23-24: Και: έχετε τα Κάρμινα Μπουρδάρα; (ερώτηση σε δισκάδικο στα ογδόνταζ)

    26: Δίκιο έχεις φυσικά.

  29. Νέο Kid Στο Block said

    27. Ξέφυγε ένα 0 ρε κουμπάρε αητομάτη! 🙂

  30. physicist said

    #29. — Θα μπορούσε να υπάρχει και η επιλογή «κανέναν» στο τεστ. None of the above που λένε. 🙂

    Παρεμπ, την ξέρεις την ιστορία με κάτι πολιτειακές εκλογές στην Καλιφόρνια, που είχε κατέβει κι ένα (οΘντκ) κόμμα με το όνομα Nuns of the Above, και ο ένας και μοναδικός υποψήφιός του στη λίστα είχε την αξίωση να γραφτεί στο ψηφοδέλτιο σαν Nun of the Above, στο τέλος. Το Δικαστήριο τελικά απαγόρεψε την κάθοδο στις εκλογές με αυτό το όνομα.

    Και μπεντροβάτο να είναι, πάλι καλό είναι.

  31. "Ετεροδημότισσα" said

    καλημέρα
    τους αδικείς τους Γερμανούς. ειδικά σε θέματα διαδυκτίου έχουν πολλές φορές επειδείξει ταχεία αντανακλαστικά διαδηλώνοντας ενάντια σε νομοθετήματα ευρωπαϊκόαμερικάνικα που προσπαθούν να ελέγξουν την ελευθερία των χρηστών. Νομίζω οι διαδηλώσεις με τις μάσκες των Ανώνυμους έγιναν σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Και δεν τους λες πια και διαδηλωσάκηδες τους Γερμανούς.
    επίσης η ευαισθησία τους σε οικολογικά θέματα και ο ακτιβισμός που κάνουν είναι πρώτης τάξης. Ενώ ας που΄με στην Ελλάδα πάλι η αντιμετώπιση είναι «…εδώ ο κόσμος χάνεται με τα ραπανάκια θα αχσολούμαςτε» (άσχετα που τώρα μας λένε ότι τα ραπανάκια τα οικολογικά και οι χομ-μέιντ μερμαλάδες θα φέρουν την ανάπτυξη)
    Θυμάμαι όταν είχε έρθει η Ναόμι Κάμπελ (χαχαχα) να δει τον Τσίπρα και του έλεγε για την οικολογία και τον καπιταλισμό εκείνος της είχε πει μέσες άκρες «έχετε δικιο μεν αλλά τώρα εδώ προέχουν άλλα», η στάση που ανέκαθεν κυριαρχεί στη χώρα. (τώρα μη με βομβαρδίσετε με οικ. δράσεις του Συριζα, όσο πλησιάζουμε στην κυβέρνση γυρίζει το πράμα)

    Για τον ΤΤΙΠ στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από κανένα αριστεροδέξια. Είναι γνωστό ότι κα΄τι τέτοια περνάνε νύχτα και δεν παίρνει κανείς χαμπάρι

  32. sarant said

    31: Δεν φαίνεται η ειρωνεία στο κείμενό μου;

  33. Νέο Kid Στο Block said

    Θα μπορούσες να γράψεις (μιας και λεξικολογούμε δαμαί!) και «Μια Γρόσσα μεζεδάκια», Νικοκύρη! 🙂
    1 Γρόσσα=12 ντουζίνες. (γνώση αποκτηθείσα εν τω στρατεύματι. Τις ρωμαϊκές λεγεώνες του Αστερίξ. Πούλαγε αγριογούρουνα ο Οβελίξ και είχε ρίξει τις τιμές και είχε στείλει κάποιον σε τροχιά,οπότε μια κυρούλα του λέει» Όταν κατέβει ,πέστου να μού κρατήσει μια γρόσσα) 🙂

  34. "Ετεροδημότισσα" said

    ωχ ναι; σορρυ. είμαι τόσο συνηθισμένη να βρίζουν τους ευρωπαίους για μαμούχαλους που το πήρα σοβαρά.

  35. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  36. sarant said

    33: Ναι μπράβο, και κάτι θυμόμουν, αλλά πολύ αμυδρά!

  37. ππαν said

    Για το Σύρος/Σύριος: εδώ, στα Παρίσια, κάποιοι Έλληνες, ξενιτεμένοι νωρίς νωρίς για λόγους βιοπορισμού, συζητούσαν με έναν γνωστό μου κυκλαδίτη και τον ρωτούσαν «καλά,εσύ είσαι Τυνήσιος δεν είσαι;¨». Τηνήσιος μάλλον είπαν, δηλαδή

  38. "Ετεροδημότισσα" said

    34 συνέχει
    έχει και τρεις τελίτσες που να πάρει! χρειάζομαι 3 καφέ!

    20
    πρόκειται για τον γοητευτικό Κορνήλιο; που τα βάζει μεχρι και με τα «πνευματώδη» ιδρύματα της Αμέρικας;;;

  39. "Ετεροδημότισσα" said

    37
    πλάκα πλάκα πώς τους λέμε αυτόυς απ’ την Τήνο; Τήνιους;

  40. physicist said

    Τηνιακούς

  41. Μπα! η Ππαν! Σκέψου ότι μόλις ξαναδιάβαζα τις μαγειρικές ανταλλαγές σου με τη Μαρία, στο παλιό νήμα περί μελιτζάνας (και Καπετανάκη). 😉

  42. Πάνος με πεζά said

    http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTUGbRJ0Aqj-AG_mOQE1T3ElEA2j_J0mERsn5Gcor2Vqn1XWlMG

  43. ππαν said

    41: Γεια σου, Δύτη! Τι λέγαμε;
    Κάτσε, πάω να δω

  44. sarant said

    37: Χαχά!

    38: Αυτός ακριβώς, που πολύ θα κολακευτεί.

  45. Ριβαλντίνιο said

    Και οι Καππαδόκες=Λευκόσυροι

  46. Κι εμένα το 12×12=144 αποτελεί πρώιμη παιδική μου ανάμνηση. Είχα διαβάσει στο «Ελάτε να παίξουμε» της Αντιγόνης Μεταξά τη λεγόμενη αιγυπτιακή μέθοδο πολλαπλασιασμού (με τους διαδοχικούς διπλασιασμούς και υποδιπλασιασμούς) και την ανέφερα στον πατέρα μου, ο οποίος είπε «Μπά; Για να δούμε!» και με έβαλε να πολλαπλασιάσω, στο περιθώριο μιας εφημερίδας, 12 επί 12. — Στο ίδιο βιβλίο είχε και το ότι αν πάρουμε έναν τριψήφιο αριθμό, τον γράψουμε και ανάποδα, αφαιρέσουμε τον μικρότερο από τον μεγαλύτερο, γράψουμε ανάποδα το αποτέλεσμα και προσθέσουμε τα δύο, βγαίνει πάντα 1089. Τελικά, ήταν πολύ μορφωτικό!

  47. "Ετεροδημότισσα" said

    40-42
    ευχαριστώ! και επειδή το ένα φέρνει το άλλο, τους από την Ίο πώς τους λέμε; παρακαλώ αν το χετε ξανασυζητήσει παραπέμψτε με σχετικά.

    38β
    ας μην κολακευτεί και πάρα πολύ γιατί η ανατροφή μου δεν μου επιτρέπει και πολλά πολλά με πολυτονιάτες 😉

  48. ππαν said

    47: Νιώτες

  49. sarant said

    Που είναι και επιθετο, Νιώτης, όπως κι ο Ντηνιακός. (Κι οι δυο εκλεγμένοι με το Πασόκ παλιότερα)

  50. physicist said

    #49. — Έτσι ακριβώς.

    Α, και προτού ρωτήσει η Ετεροδημότισσα, αυτοί από τη Λήμνο-Λέσβο λέγονται Σηφουνάκηδες.

  51. Πάνος με πεζά said

    @ 49 : Στην Τήνο απαντούν πολύ συχνά επώνυμα βάσει καταγωγής, όπως π.χ. «Αθηναίος» (ήταν και Δήμαρχος), «Μαρμαρινός» κλπ.

  52. "Ετεροδημότισσα" said

    😀 😀 😀

  53. Πάνος με πεζά said

    Ενώ στα Μέγαρα, λόγω της γειτνίασης με το παλιό στρατόπεδο του Μεγάλου Πεύκου, απαντά πολύ το επώνυμο «Στρατιώτης» (κι αυτός ήταν Δήμαρχος).
    (Τίνος είναι το παιδί, που λέμε; Του στρατιώτη…) 🙂

  54. LandS said

    http://arstechnica.com/gaming/2014/11/cards-against-humanity-calls-bull-on-black-friday-sells-cow-feces/

  55. LandS said

    Αχ βιάστηκα και πάτησα δημοσίευση.
    Ήθελα να γράψω για τους χόακες. Ότι αυτό αν δεν είναι χόακας, τότε περιγράφει καταπληκτικό χόακα.
    Μάλιστα ήθελα να το βάλω σε μορφή κουίζ.
    Άσε, δεν τόχω.

  56. Gpoint said

    # 46

    Παίρνω το τριψήφιο 147, το γρ΄φω ανάποδα 741, κάνψ αφαίρεση 741=147= 594, τον γράφω ανάποδα 495 και πριοσθέτω 2 αλλά 1089 δεν βλέπω !

    Μ’ηπως κάτι ξέφυγε ;;

  57. Gpoint said

    Στο σχολείο ζητά σε τεστ η φιλόλογος ουσιαστικό που να τελειώνει σε -μα από το ρήμα βουλεύομαι. Οι περισσότεροι έγραψαν βούλωμα

  58. Gpoint said

    56

    Ωχ τώρα είδα πως προσθέτουμε ΤΑ δύο, δεν έχω τα γυαλιά μου μαζί

  59. 31 κατακλείδα:
    http://www.avgi.gr/tag/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7+%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD

    http://left.gr/symfonia-ttip

    κ.α.

  60. physicist said

    Άσχετο:

    […] Hiltner, Lindemann und zwei weiteren Homöopathen sei daraufhin verboten worden, die Pseudowissenschaft an Liberianern zu praktizieren. Auf Drängen der Weltgesundheitsorganisation soll dem homöopathischen Spuk nun zumindest in den westafrikanischen Ebola-Regionen ein Ende bereitet worden sein.

    Στον [Αμερικανό] Χίτνερ, στην [Γερμανίδα] Λίντεμαν και σε άλλους δύο άλλους ομοιοπαθητικούς απαγορεύτηκε να εξασκήσουν την ψευδοεπιστήμη στους Λιβεριανούς. Ύστερα από πίεση του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, δόθηκε τέλος στη διάδοση της ομοιπαθητικής μαγγανείας, τουλάχιστο στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον ιο Έμπολα.

    Τρία ζήτω για την απόφαση των Λιβεριανών!

    http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/gesundheit/amerikanische-homoeopathen-globuli-und-ebola-13292025.html

  61. Earion said

    Ετεροδημότισσα (31), η Ναόμι Κάμπελ στον Τσίπρα; Η Ναόμι Κάμπελ; Μήπως άλλη Ναόμι;

  62. sarant said

    53: Τι μαθαίνει κανείς!

    60: Ε ναι, εκεί δεν έχουν συνάχι

    61: Μπορεί να ειρωνεύεται, επειδή ο Τσίπρας είχε μπερδεψει τις δυο τους.

  63. spiral architect said

    I 💔 Bogdanos! I’m a bogdanista!

  64. Spiridione said

    Συγνώμη για το άσχετο, αλλά διάβαζα το άρθρο και τα σχόλια του Τιπούκειτου και ήθελα να πω για τη σαγιονάρα. Και τα λεξικά λένε ότι προέρχεται από την ταινία του 1957 με τον Μάρλον Μπράντο, αλλά μπορεί να ονομάστηκαν έτσι από κάποιον εισαγωγέα ξερωγώ απλά επειδή ήταν η πιο γνωστή γιαπωνέζικη λέξη. Στα κροατικά, βουλγάρικα, πολωνικά ονομάζονται japanke japonki κλπ, στα ρώσικα vyetnamki βέβαια (στα ακατονόμαστα apostolki ;), στα βραζιλιάνικα Havaianas (εμπορική ονομασία). Στο Περού όπως και εμάς σαγιονάρες, και στο Μεξικό που είναι λέει και εμπορική ονομασία.
    https://es.wikipedia.org/wiki/Chancleta
    http://www.discovernikkei.org/en/journal/2010/2/16/3293/

  65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    46 – Άγγελε και το 666 τριψήφιος αριθμός δεν είναι, γιατί δεν βγαίνει το 1089, λές να φταίει που είναι του Σατανά; (χαμόγελο).

  66. sarant said

    64: Αυτό αξίζει άρθρο, Σπύρο, μ’αρέσει!

  67. physicist said

    #64. — […] στα ακατονόμαστα apostolki …

    Δηλαδή απλώς σανδάλια, σαν κι αυτά που φορούσαν οι Απόστολοι;

  68. Παναγιώτης Κ. said

    @25.kid. Με επαγωγή λοιπόν! Για τους μαθητές είναι μία από τις δύο …αγαπημένες μεθόδους απόδειξης στα Μαθηματικά.
    Η άλλη είναι η «εις άτοπον απαγωγή». 🙂
    Kid, ως σχετικά νέος, άρα διατηρείς πιο έντονες μαθητικές μνήμες, γιατί οι δύο αυτές μέθοδοι είναι για τους μαθητές «φύγε κακό από τα μάτια μου;»

    Και επειδή σήμερα τα σχόλια είναι με χαρούμενη διάθεση ιδού ένα…κουίζ : Ένας έμπορος πουλούσε τα εμπορεύματα του ακριβότερα από την τιμή που τα είχε προμηθευτεί και έγινε…εκατομμυριούχος. Τι είχε λοιπόν συμβεί; 🙂
    (Αφορμή πήρα για το κουίζ επειδή στα «αγαπάει , δεν αγαπάει » όπου το 0 φαγώθηκε χωρούσε και το «δεν αγαπάει κανέναν»)

  69. Gpoint said

    # 65

    Λάμπρο ούτε με το δικό μου, το «θείκό» 888 βγαίνει, λες να φταίω εγώ 1

  70. Νέο Kid Στο Block said

    Λάμπρο, δεν φταίει το σατανικόν του αριθμού (αν και δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί το άθροισμα των αριθμών της ιερής ρουλέτας να θεωρείται σατανικό…),αλλά το ότι ο αριθμός είναι παλίνδρομος (καρκινικός που θάλεγε ο Σαράντ). 🙂

  71. Gpoint said

    Ρε συ Λάμπτρο ούτε με τις ενέσεις για τα αφροδισιακά, τις 606, βγαίνει…τι λες να φταίει τώρα ;;

    (θα πρέπει ο αριθμός να μην παραμένει ο ίδιος όταν αντιστρέφται η σειρά των ψηφίων του , αλλά ας παίξουμε λίγο)

  72. Νέο Kid Στο Block said

    68. Δεν ξέρω Παναγιώτη! Oύτε εγώ την πολυγουστάρω την Επαγωγή να σου πω. Είναι δύστροπη ώρες-ώρες, αν και αναφισβήτητα είναι ο πιο ευθύς και ευγενής τρόπος απόδειξης στη Θεωρία αριθμών. 🙂
    Για το κουίζ, μήπως ήθελε να γράψεις «πουλάει φτηνότερα απότι αγόρασε κι έγινε εκατομμυριούχος» ; Μια απάντηση θα ήταν «Ήταν δισεκατομυριούχος!» Λογικό, όχι; 🙂

  73. Νέο Kid Στο Block said

    Ο αριθμός 1089 (είναι 0 mod 9, το βλέπουμε με μια ματιά γιατί τα ψηφία του μετά από αλεπάλληλα αθροίσματα δίνουν 9) είναι αυτό που λέμε εμείς οι επαϊόντες reverse divisor . Διαιρεί τον «αντίστροφό» του 1089/9801=1/9, 9801/1089=9
    Οι ρηβέρς ντιβάιντορς δεν μπορεί να τελειώνουν σε 0, πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 ψηφία, δεν μπορεί να είναι προφανώς παλίνδρομοι , και το πηλίκο τους μπορεί να είναι οποιοδήποτε ψηφίο 2,3,…,9. Με απλή εξέταση βλέπουμε πως δεν μπορεί να είναι διψήφιοι ή τριψήφιοι. Οι μικρότεροι τετραψήφιοι είναι το 1089 και ο διπλάσιός του 2178 (με πηλίκα 9 και 4 αντίστοιχα) μια παρατήρηση που πρώτος καταγράφει ο Χάρντυ στο «Α Μathematician’s Apology».
    Oι δύο ν-ψήφιοι αριθμοί (με ν>=4) 11*10^[(ν-2)-1]=1099…9989 (αρχίζει με 10 τελειώνει σε 89) και ο….
    (για να διαβάσετε τη συνέχεια του κειμένου, αποστείλατε ευρώ 6,66 στο Νικοκύρη!) 🙂

  74. Νέο Kid Στο Block said

    (να διαβαστεί μόνο απ’αυτ’ον που έστειλε τα πρώτα 6,66 !)
    10989, 109989, 1099989 oι 5ψήφιοι,6ψήφιοι και 7 ψήφιοι ανάλογοι
    10891089 και 108901089 οι 8ψήφιος και 9-ψήφιος.
    1089/9801=1/9. Πολλαπλασιάστε αριθμητή και παρανομαστή και θα έχετε ένα τετράγωνο. 1089*9801=3267^2

  75. Παναγιώτης Κ. said

    @68.Πουλάει φθηνότερα, ήθελα να γράψω αλλά έγινε φάουλ…

    Την απάντηση την έδωσε ο Kid.

  76. Νέο Kid Στο Block said

    Τσιγγουναραίοι είστε! Μόνο δυό τελικά στείλαν τα 6,66 με ενημερώνει ο Νικοκύρης ,κι αυτοί τα στείλαν για προκαταβολή για το ΜοσχοΒάρναλη λέει…πφφ!
    Τέλος πάντων, επειδή είμαι καλό παιδί σας δίνω ένα ωραίο κολπάκι «αστραπιαίου υπολογισμού» που θα εντυπωσιάσει τώρα τις γιορτές τους φίλους σας.
    Δώστε ένα χαρτί ,ένα μολύβι κι ένα καλκιουλέητορ στο φίλο σας και πείτε του:
    Γράψε ένα μονοψήφιο αριθμό
    Από κάτω γραψε άλλον έναν
    Από κάτω κάνε τη σούμα
    Από κάτω σούμαρε τον 2ο και τον 3ο
    Από κάτω σούμαρε τον 3ο και τον 4ο αριθμό
    …………………………………………………………….
    κ.λ.π.μόλις φτάσεις στη 10η σειρά σταμάτα
    Κάνε τη σούμα όλων με το καλκιουλατόρι.
    Δώσε το χαρτί!
    Παίρνετε το χαρτί, κοιτάτε τον 7ο αριθμό της λίστας πολαπλασιάζετε με 11 (δεν είναι δύσκολο να γίνει αστραπιαία) και ανακοινώνετε το αποτέλεσμα!
    Θαυμάζει όλη η παρέα την αριθμομνημονική σας ικανότητα…:lol:
    (το κολπάκι βασίζεται στην αριθμητική της σειράς Φιμπονάτσι και η απόδειξή του αφήνετε ως άσκηση στους θαμώνες, καθώς εγώ πρέπει να πάω τις κόρες μου να ανάψουμε το…δέντρο του Δημάρχου 🙂

  77. sarant said

    67: Μάλλον από εκεί θα είναι!

    76: Χαχά! Κέφια έχουμε!

  78. Ιάκωβος said

    53, Πάνος με πεζά said
    Ενώ στα Μέγαρα, λόγω της γειτνίασης με το παλιό στρατόπεδο του Μεγάλου Πεύκου, απαντά πολύ το επώνυμο «Στρατιώτης»…

    Μάλλον ράδιο αρβτο όνομα να είναι μετάφραση από Τούρκικα ή Αρβανίτικα. Εκεί γύρω, Λεψίνα , Μάντρα ,Κούντουρα κλπ, ήταν Αρβανιτοχώρια. Στα Μέγαρα είχε και Μικρασιάτες πρόσφυγες.

  79. Ιάκωβος said

    Θέλω να πω:
    Μάλλον ράδιο αρβύλα μου φαίνεται αυτό. Ίσως το όνομα να είναι μετάφραση από Τούρκικα ή Αρβανίτικα.

  80. Έχετε δίκιο, έπρεπε να πώ «τριψήφιο αριθμό με διαφορετικά το πρώτο και το τρίτο ψηφίο». Η Αντιγόνη Μεταξά το προσδιόριζε, αλλά σε υποσημείωση. (Εσάς αμέσως πήγε ο νούς στο 666…) Επίσης, αν τα ψηφία αυτά διαφέρουν κατά 1, η διαφορά βγαίνει 99, οπότε για να βγει το 1089 πρέπει να τη γράψουμε 099 (κι αυτό το επεσήμαινε, αν και κάπως υπαινικτικά.)

  81. Pedis said

    # 25 – «ήταν ήδη γνωστό στα βιβλία και το έδειχναν με Επαγωγή» Γιατί με επαγωγή;

    \sum_{n=1}^{N} (2*n -1) = 2*N(N+1)/2 – N = N^2 .

    Δεν χρειάζεται επαγωγή για να υπολογίσεις το άθροισμα \sum_{n=1}^{N} (n). (Τουλάχιστον δεν φαίνεται να χρησίμευσε στο εξάχρονο Gauss – ετούτος δεν ήταν στη γνωστή ιστοριούλα; )

  82. Μαρία said

    59
    Κι εδώ τα βίντεα απ’ την εκδήλωση.
    http://www.poulantzas.gr/index.php?id=1211

  83. Καλημέρα!
    (Δεν έχει σημασία αν σουρούπωσε, απεχθάνωμαι το σκοτάδι και την χειμερινή ώρα).
    Έχετε δει την ταινία «Παγιδευμένη στο Δίκτυο» με την Σάντρα Μπούλοκ; Έτσι και ο Νικοκύρης έχει κρύψει στο απόσπασμα του Βελισσάριου, στο»δίκωλον», ένα λίκνο που μας παραπέμπει σε μυστηριώδεις κόσμους του TLG…

  84. 83 μπράβο μάτι!

  85. emma said

    Η Ζωίτσα στην ΤV: ……τα σημερινά παιδιά δεν έχουν ταπείνωση…

  86. Ριβαλντίνιο said

    @ 83 Κώστας
    «απεχθάνωμαι το σκοτάδι και την χειμερινή ώρα»
    Τότε αυτό θα το απολαύσεις. 🙂

    ——————————————————–
    Δείτε ένα γρήγορο .

  87. sarant said

    83-84: Τι έκανα λέει;

  88. Πέρνα το ποντίκι σου πάνω απ’ τη φράση του Βελισσάριου να δεις.

  89. sarant said

    Το είχα περάσει και πριν και δεν βλέπω τίποτα (ίσως εμένα με ξέρει και ξέρει ότι το ξέρω)

  90. Ούτε στις δύο τελείες μετά τους Τούρκοι;

  91. sarant said

    Ωχ ναι! Μωρέ μπράβο μάτι!! (που έλεγε και κάποιος)

  92. Πάνος με πεζά said

    @ 78-79 : Ε ναι, χαριτολογώντας το είπα. Εξάλλου, πόσες γενιές πίσω να φτιάχτηκε το στρατόπεδο εκεί; 60-70 χρόνια;

  93. Καλά, εσείς ψάχνετε για το λινκ (μού βγήκαν τα μάτια μέχρι να καταλάβω τι λέτε) αλλά ο Πρόεδρος παίρνει όλα τα μωρά. Συγγνώμη ήθελα να σας δείξω τη φωτό:

  94. spiral architect said

    Μόνος στο σπίτι σαββατιάτικα και καιρός να γράψω τα δικά μου, μιας και το πρωί σας διάβαζα από 5άρα οθόνη κινητού.
    (έτσι όπως εξελίσσονται σε μέγεθος τα κινητά, σε πέντε χρόνια θα οδηγούμε Galaxy) 🙄
    Το κόνσεπτ του Εκατομμυριούχου είναι αυστηρό ανεξάρτητα σε ποια χώρα αυτό προβάλλεται, μην αφήνοντας τον παρουσιαστή, να πει οτιδήποτε διορθωτικό ή εγκυκλοπαιδικά-ιστορικά διορθωτικό για την οποιαδήποτε ερώτηση που το «τέρας» υποβάλλει. Οπότε ο ζούγκας όσο και να τον τρώει κατιτίς μέσα του ή και να το ξέρει, του απαγορεύεται να σχολιάσει την ερώτηση.
    Για του λόγου το αληθές, θυμηθείτε (όσοι έχετε δει) το Slumdog Millionaire όπου ο Ινδός παρουσιαστής του Εκατομμυριούχου το μόνο που κάνει είναι να ειρωνεύεται τον τυχερό πρωταγωνιστή της ταινίας. Ηταν στο στυλ του και αυτό κράτησε, όπως εδώ ο Σπύρος Παπαδόπουλος παλιότερα ήταν αρκούντως σοβαρός και ουδέτερος καθότι κάποτε κάθησα απέναντί του.

  95. spiral architect said

    @93: Το προπολεμικό MiG πίσω δείχνει το μέγεθος και το ποιόν του «τέρατος» που μας σερβίρουν. 😛

  96. sarant said

    94: Και πώς τα είχες πάει;

  97. Ε, όχι και προπολεμικό το Μιγκ15, … τέλη 1947 έκανε την παρθενική του πτήση. (http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan-Gurevich_MiG-15) και στα νιάτα του έριξε μπόλικα αμερικάνικα τχετς.

    Για το ποιόν του τέρατος, που λες, αν εννοείς τη δυτική προπαγάνδα δίκιο έχεις. Αν εννοείς και τη βορειοκορεάτικη, και πάλι δίκιο έχεις.

  98. spiral architect said

    @96: Αποχώρησα παίρνοντας 10.000€ – 23% φόρο, εν έτει 2003.
    (κατεβάστε και παίξτε μια παραλλαγή του)
    @97: Προπολεμικό, που λέει ο λόγος. 😆 Κατά τ’άλλα διαβάστε το ενδιαφέρον ιστολόγιο της Φραγκίσκας Μεγαλούδη: Ταξιδεύοντας: η άλλη όψη τις ετικέτες περί Βόρειας Κορέας. 😉

  99. sarant said

    98: Μπράβο, καλή βολή!

  100. spiral architect said

    @99: Ήταν ο κατάλληλος καιρός για να πετάξω το Καντέτ του μπάρμπα μου και να πάρω ένα Ιμπιζα. 🙂

  101. Άσχετο, στο Αναλόγιο την Παρασκευή θα είναι και η συγγραφέας;
    http://www.patris.gr/articles/272887

  102. Νέο Kid Στο Block said

    81. Eχμμ..και γιατί βρε συ Pedis να κάνουμε όλη αυτή τη φασαρία με τη σούμα της σειράς και την γκαουσοποίηση 🙂 όταν η ταπεινή πλήν πανίσχυρη Επαγωγή απλώς χρησιμοποιεί την ακολουθία των φυσικών αριθμών και λέει:
    Έστω n ένας οποιοσδήποτε φυσικός. n+1 εξ ορισμού (και αξιώματος 🙂 ) o διαδοχικός του.
    Ας βρούμε τη διαφορά των τετραγώνων τους: (n+1)^2 -n^2=n^2+2n+1-n^2=2n+1 Φίνις! 😉

  103. Γς said

    Σύροι ή Σύριοι;
    Οι κάτοικοι της Συρίας ή της Σύρου.

    Οι κάτοικοι όμως του Παπάγου, Παπαγιώτες!

    Στο ΣΚΑΙ τώρα.
    Μια Παπαγιώτισσα, όπως αυτοαποκαλείται.
    -Εμείς οι Παπαγιώτες

    [Ντάξει λέγεται, πρώτη φρά όμως τ άκουσα και το άκουσα στραβά: ‘Παπαριότες’]

  104. Γς said

    102:
    Ωχ, τι βλέπω [Μόλις μπήκα]
    Κουιζάκι παλι;
    Προλαβαινω;

  105. sarant said

    101: Νομίζω ναι. Η Σοφία έχει βγάλει Ιατρική στο Ηράκλειο.

  106. Νέο Kid Στο Block said

    Το ότι το «Σύριοι» είναι αρχαίο είναι προφανές και από το «Ασύριοι» .Η σωστή ορθογραφία είναι με ένα σ ,όπως επιβάλει η ετυμολογία της λέξης, η οποία προέρχεται από την απογοήτευση που εξέφρασε ο Ηρόδοτος όταν τού σύστησαν κάποιους που ήδη τούς ήξερε από πού κράταγε η σκούφια τους, και είπε: «A!Σύριοι…» κι έμεινε το Ασύριοι.

  107. 66, ..64: Αυτό αξίζει άρθρο,…

    …όπου μπορεί να προστεθεί και το κλασικό τραγούδι (Margaritaville) του «αιώνιου πειρατή» Τζίμη Μπάφετ, που θρηνωδεί για την χαλασμένη σαγιονάρα του (flip flop) που τού ‘φυγε απ’ το πόδι, με αποτέλεσμα να πατήσει κατά λάθος κάποιο πεταμένο δαχτυλιδάκι (pop top) από ντενεκάκι μπύρας και να κόψει το πόδι του, πράγμα για το οποίο ήταν απαρηγόρητος (μια που είχε ήδη χάσει και την αλατιέρα του – απαραίτητη για τις μαργαρίτες), στις οποίες βρήκε τελικά ανακούφιση!) 🙂

    I blew out my flip flop,
    Stepped on a pop top,
    Cut my heel, had to cruise on back home.
    But there’s booze in the blender,
    And soon it will render
    That frozen concoction that helps me hang on.

  108. 39, 40,

    Μα τα είχε ταχτοποιήσει αυτά ο γίγας της ετυμολογίας Γιώργος Ζαμπέτας:

    Κι εγώ θα φέρω Τηνιακό
    μάστορα στα σκαλιά σου
    για να σου κτίσει μια χρυσή
    φωλιά μες τη φωλιά σου

    Πάρε ναυτάκι,
    ναυτάκι Συριανό
    Λοστρόμο Πειραιώτη
    Μηχανικό Μυτηλινιό,
    τιμόνι Καλαματιανό
    Και καπετάνιο Χιώτη

    🙂

  109. sarant said

    106: 🙂

    108: Ε βέβαια!

  110. Γς said

    Σύροι ή Σύριοι;

    Πάντως Σείριοι είμαστε όλοι 😉

  111. Γς said

    110:

    Εκνευριστική φωτό.
    Νικοκύρη σβήσε την.

    Απο αυτό το λίκνο είναι

    Σείριος πιθανή καταγωγή μας απο αυτόν…;

  112. Γς said

    Ωχ, από εδώ. Πόσοι είμαστε οιΕλληνες και τέτοια:

    http://funel.blogspot.gr/2005/10/blog-post_18.html

  113. Γς said

    112:

    ΄Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες είναι μόνο 450.000.000 στον πλανήτη.
    Oι Έλληνες είναι 4.798.327.876.214.897.246.966.092΄

  114. Gpoint said

    Οι αθάνατοι Ελληνες πολιτικοί, συνοδευόμενοι από τους παπαρολόγους-οικονομολόγους των επιτελείων τους, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις-συσκέψεις-ταξίδια με την τρόικα-συνεδριάσεις-συμβούλια-ταξίδια με την γκόμενα, κατέληξαν στο ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ συμπέρασμα πως πρέπει να πετσοκοφτουν οι μισθοί των Δ.Υ. για να σωθεί η χώρα…

  115. Gpoint said

  116. Παναγιώτης Κ. said

    @114.G… μου έρχεται τώρα στο μυαλό η παροιμία «τι είναι δέκα ξυλιές σε ξένο κ@@ο».
    Πάντως, στους διαφόρους επαγγελματίες της πολιτικής που συνήθως είναι ανεπάγγελτοι, κυκλοφορούν αξιώματα του τύπου «για να κυβερνήσεις τις μάζες πρέπει να τις περιφρονήσεις» . Τα θεωρούν μάλιστα ως ρεαλιστική πολιτική.

    Επειδή πλέον κουβαλάμε κάποιαν εμπειρία από τη ζωή και η διαίσθηση μας βοηθάει, δεν δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε την απουσία αγωνίας στο πρόσωπό τους παρόλο που αναφέρονται σε κρίσιμες στιγμές. Το λένε… ψυχραιμία εμείς όμως το νιώθουμε ως αδιαφορία από μεριάς τους.Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι…φανατικοί της εργασίας…

  117. Εαμοβούλγαρος said

    Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

    1) Είναι παραπάνω από βέβαιον ότι ο φιλο-χρυσαυγίτης Κώος τραγουδιστής Notis Σφακιανάκης και οι συνεργάτες του δεν διαβάζουν το παρόν Ιστολόγιο. Ιδού η απόδειξις: Στο νέο τραγούδι του Νotis που μόλις κυκλοφόρησε με τον πιασάρικο τίτλο «Μα εγώ είμαι Έλληνας» (ήδη έχει γίνει χίτ στα Ιστολόγια των Εθνικοπαραφρόνων) υπάρχουν οι εξής στίχοι:

    «Μα εγώ είμαι Έλληνας
    Δεν θα πεθάνω
    Υπήρξα άρχοντας στον κόσμο επάνω
    Είμαι αυτός που σου χει μάθει,
    Το αλφαβητάριο, μη κάνεις λάθη…»

    Αν ο Notis και οι συνεργάτες του (στίχοι Κώστας Χορλιαφάκης, μουσική Στράτος Κουμπάς) διάβαζαν Σαραντάκο, θα ήξεραν πως το αλφάβητο το εφηύραν οι Φοίνικες και αυτοί το έμαθαν στους Έλληνες, οι οποίοι πρόσθεσαν τα φωνήεντα. Νομίζω, λοιπόν, πως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον μεζεδάκι που πρέπει να επισημανθεί στο παρόν νήμα…

    Αλλά και οι λοιποί στίχοι του τραγουδιού είναι σωστό περιβόλι, από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα. Ωστόσο, χιλιάδες αποβλακωμένοι Ρωμιοί θα σπεύσουν να σκάσουν μερικά ευρώπουλα για να το κατεβάσουν από το iTunes (το άσμα δεν κατεβαίνει από το YouTube) και θα το κάνουν μεγάλο σουξέ. Ιδού η παράνοια των Ρωμιών: Λατρεύουν τον Notis, γνωρίζοντας πως είναι μέγας εχθρός του Χριστιανισμού και οπαδός του Δωδεκαθέου…

    Notis ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ «ΜΑ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ»

    «Χρόνια με χτυπάτε
    Χρόνια στέκομαι
    Χρόνια με πουλάτε κι τ” ανέχομαι
    Χρόνια ο σκοπός σας, ν” αφανιστώ
    Έλληνας χαμένος, πρόγραμμα βατό
    Έλληνας θαμμένος, γη χωρίς Θεό

    Μα εγώ είμαι Έλληνας
    Δεν θα πεθάνω
    Υπήρξα άρχοντας στον κόσμο επάνω
    Είμαι αυτός που σου χει μάθει,
    Το αλφαβητάριο, μη κάνεις λάθη
    Εγώ σε γέννησα, σ” έχω αναθρέψει
    Κι ότι δικό σου, μου το χεις κλέψει
    Μα εγώ είμαι Έλληνας, πάντα αντάρτης
    Άνθρωπος δίκαιος και δημοκράτης

    Τώρα ζητιανεύω κι η ψυχή σου χαίρεται
    Τώρα ξεπουλιέμαι, μα ποιος Θεός το δέχεται
    Τώρα μου ζητάτε τα υπάρχον μου
    Ως κι την ψυχή μου, που χω πάνω μου
    Δε θα μου τα πάρεις, ούτε από τον τάφο μου

    Μα εγώ είμαι Έλληνας
    Δεν θα πεθάνω
    Υπήρξα άρχοντας στον κόσμο επάνω
    Είμαι αυτός που σου χει μάθει,
    Το αλφαβητάριο, μη κάνεις λάθη
    Εγώ σε γέννησα, σ” έχω αναθρέψει
    Κι ότι δικό σου, μου το χεις κλέψει
    Μα εγώ είμαι Έλληνας, πάντα αντάρτης
    Άνθρωπος δίκαιος και δημοκράτης

    Μα εγώ είμαι Έλληνας ευλογημένος
    Σ” επαναστάσεις αναθρεμμένος
    Έχω παλέψει, έχω νικήσει
    Θεριά ανήμερα, έχω λυγίσει
    Δεν κάνω πίσω, θα πολεμήσω
    Και τους ρουφιάνους θα τους διαλύσω
    Αυτούς Ελλάδα μου, που χρόνια τώρα
    Τον δρόμο σου άνοιξαν στη κατηφόρα»

    2) Ο ανεξάντλητος Εαμοβούλγαρος προσφέρει σήμερα στο lobby των τρελών επιστημόνων του παρόντος Ιστολογίου το αριστουργηματικό βιβλίο «The New Quantum Universe» («Το νέο κβαντικό Σύμπαν») των Tony Hey + Patrick Walters τόσο στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο (2003)

    http://bookzz.org/book/2316516/60ff5d

    όσο και στην ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις «Κάτοπτρο» (2005)

    http://bookzz.org/book/1046722/1e63c3

    Ένα πραγματικά ανεκτιμήτου αξίας βιβλίο που ενδείκνυται ΚΑΙ γι’ αυτούς που θέλουν να βελτιώσουν τα αγγλικά τους: Ας διαβάσουν και τις δύο εκδόσεις παράλληλα και θα εκπλαγούν…

    Με ειλικρινή Αγάπη Χριστού
    Καληνύχτα σε όλους
    ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

  118. Pedis said

    # 102 – Μα βρε ΝεοΚιντ αφού ο (εξάχρονος) Gauss θα διάλεγε να κάνει τη σούμα και όχι την επαγωγή σημαίνει ότι η δεύτερη είναι πολύ πιο δύσκολη.

  119. sxoliko said

    76 (73): έβαλα το 7 και το 8 και βγήκε 1089

  120. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα, Χρόνια Πολλά στους Αντρέους και στις Αντρέες!

    Εγώ, χτες, δεν σχολίασα τα μεζεδάκια αλλά ψήφισα κατα της συνθήκης TTIP (πρπτ.: ευχαριστώ για την ενημέρωση!).

    Αισθάνομαι πλήρης (σαν αίθουσα).

  121. sarant said

    120: Εύγε! 🙂

  122. Νέο Kid Στο Block said

    119. Είδες; Πιάνει! 11*99(o έβδομος αριθμός της λίστας σου)=1089 🙂 Kαι οι αρχικοί αριθμοί μπορεί να είναι και διψήφιοι για πιο εντυπωσιακό κολπάκι! 😉
    Παεμπίπ. ενα κολπάκι για να πολλαπλασιάζω αστραπιαία διψήφιο με το 11 είναι το εξής:
    Aς πούμε έχω 52 * 11. Χωρίζω τα άκρα 5 2 και χώνω ανάμεσα το άθροισμα (5+2)=7. Αρα 52*11=572
    Αν έχω μια περίπτωση όπως η δική σου. 99*11=? Τραβάω τα 9άρια στα άκρα 9 9. Ανάμεσα πάει 9+9=18
    9(18)9 Τι κάνω; Απλό. Αφήνω το 8 στη θέση του και προσθέτω τη μονάδα στον πρώτο (9+1)=10
    Άρα 1089 🙂
    Παράδειγμα με διψήφιους:
    Aς πούμε ο φίλος σου διαλέγει 1ο αριθμό το 16 και 2ο το 21
    16, 21, 37,58,95,153,248,401,649,1050
    Αστραπιαία¨248*11=2480+248=2728.

  123. Νέο Kid Στο Block said

    122. Με οποιουσδήποτε δύο αριθμούς πρώτους γίνεται δηλαδή,ετσι;.

  124. Νέο Kid Στο Block said

    122. 248*11— τραβάω τα άκρα: 24 8 , xώνω ανάμεσα 24+8=32— 24 32 8–το 3 σουμάρεται αριστερά, το 2 πάει δεξιά:
    (24+3)28—2728

  125. 105: Ναι, το ξέρω ότι εδώ σπούδασε, αλλά η ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα παρίσταται.

  126. sarant said

    125: Στο ΦΒ λέει «Σε μια βδομάδα θα είμαστε στο Ηράκλειο», αλλά δεν τη ρώτησα.

  127. ndmushroom said

    «Στις εκλογές δεν συμμετέχουν οι κάτοικοι της αποσχισθείσας περιοχής, Τρανς Ντνίστερ.»

    Αυτός ο Τρανς Ντνίστερ τι είναι, κάτι σαν τον Λόουν Ρέιντζερ της ΛΟΑΤ κοινότητας; 🙂

    (από in.gr)

  128. 127 !!!

  129. Νέο Kid Στο Block said

    Tι είναι το Τρανς Ντνίστερ ρε παιδιά; Η Τρανσυλβαννία(μπρρ…) ή η Υπερδνειστερία; Μάλλον το δεύτερο έ; που έχει και Δνείστερο μέσα. 🙂
    Aμ το άλλο! «Η Μόσχα καταδίκασε την απαγόρευσή του από τις εκλογές» αντί για καταδίκασε την απαγόρευση συμμετοχής. Ό,ΤΙ νά’ναι κι όπως λάχει…

  130. physicist said

    Η Υπερδνειστερία σωστή μεν αλλά κάπως ακούγεται, σαν αρρώστια ένα πράμα. Ο Παναής έπαθε υπερδνειστερία και τον έχει ταράξει στην ευκοίλια.

  131. Νέο Kid Στο Block said

    130. «Λίγο υπερδνείστερο (ή «υπερδνειστέριο» 😉 σε κόβω!» …μμμ.Ναι! ταιριάζει! 😆

  132. physicist said

    #131. — 😉

  133. Για την Υπερωξιανή, τι λέτε;

  134. Τι έκανα λάθος @#%% ; Υπερωξιανή

  135. Νέο Kid Στο Block said

    133. Το λινκ δε δουλεύει,αλλά είναι γνωστή η Μάγκνα Τρανσοξιάνα Τουρκεστάνις

  136. physicist said

    Αυτή πάλι, σαν χημική ένωση ακούγεται.

  137. Νέο Kid Στο Block said

    134. Εκεί δεν έφαγε τον ανταρτοπόλεμο της ζωής του ο Μεγαλέκος ; Ή ήταν η Σογδιανή; (ή είναι το ίδιο;…αγεωγράφητος κατήντησα γμτ… 😦 )

  138. Έφαγε η μύγα υπεροξείδιο και το κουνούπι υπερωξιανή του σιδήρου…

  139. physicist said

    #138. — 🙂

  140. Tsopanakos said

    Κι ένας ελαφρώς μπαγιάτικος μεζές:
    «…Μετά τον «Γιούγκερμαν» -που τον θεωρώ opus magnuS…»
    http://www.lifo.gr/team/politismos/53228

    Τα λατινικά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους culos 🙂

  141. Νέο Kid Στο Block said

    The transparency of the transoxanic acid in liquid form combined with the pneumatic properties of the hyperoxianic occidation at occidental populations produce the characteristic hypodnisteria (not to be confused with «Hyperdnisteria» which is a reversed form of constipation.
    Georg von Sokal «Versopfung ohne Grenze»

  142. physicist said

    😀 😀 😀

    (Το occidation όλα τα λεφτά!)

  143. Λογικά, occidation = disorientation, ε;

  144. physicist said

    #143. — Occidation = προσδυτισμός: η υπακοή στα κελεύσματα του Δύτη.

  145. Φανταστείτε να ήταν κι ο Μιχάλης σ’ αυτό το νήμα (πού είσαι Μιχάλη;)

  146. 141,
    😀 😀

    ibid.
    «Treatment of dnisteria hyperactivity with anti-inflammation agents might create adverse oxydental, complications, which, if left untreated, might eventually require dnisterectomy.»

  147. Νέο Kid Στο Block said

    144. Με πιάνεις πλέον-κι όχι στα ρηχά αλλά ιν τίφε…- επικινδύνως εύκολα …χμμμ..ο εγκέφαλός σου πρέπει να έχει κάνει αυτό το εις -έισον,πώς το λένε μωρέ;; όχι καρνέησον…όχι … α ναί! adaptation στην ΝεοΚιντιανή Φιλοσοφία! 😆 Να το προσέξεις πάντως λίγο, γιατί δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος να αρχίσει να μνημομετράει τα νερά και τα κάρματα… 😆

  148. Νέο Kid Στο Block said

    146. Μπουχαχάχαχαχα! 😆

  149. και 144 😀 😀

  150. Νέο Kid Στο Block said

    Λείπει κι ο Νικοκύρης…Trans(dnister)- Bar το κάναμε το μαγαζί!

  151. Ορίστε προσδυτισμός στην πράξη λοιπόν! 🙂

  152. 150,
    All comments welcome, bar none!

  153. physicist said

    (Σσσσσσς, γύρισε, τον είδα στο άλλο νήμα …)

  154. Νέο Kid Στο Block said

    153. Ναι ,λήξις! Bρυξέλλες,Βρυξέλλες, ήρθαν οι βαζέλες!

  155. sarant said

    153: Ακριβώς, και γέλασα πολύ με όλα τα σχόλια! Δεν την είχα σκεφτεί για πάθηση την Υπερδνειστερία, αλλά ταιριάζει!

    140: Έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι για ένα λάθος πληκτρολόγησης -αφού το M είναι δίπλα στο S (δεν είναι!)

  156. Πάνος με πεζά said

    Και μια που περί τηλεπαιχνιδιών, έρχεται κι άλλο ένα (τώρα που κανονίστηκαν τα φράγκα…), που σίγουρα θα μας απασχολήσει…
    http://www.zappit.gr/default.php?pname=Article&cat_id=8&art_id=33477

    Από παλιότερες εκπομπές της συγκεκριμένης, καταλαβαίνω εύκολα ποιός θα είναι ο σύμβουλος της έκδοσης…

  157. Πέπε said

    @117:

    Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, σε τσάκωσα αφηρημένο. Μόνος σου ομολογείς ότι τη γραφή οι Έλληνες την πήραν από τους Φοίνικες και πρόσθεσαν τα φωνήεντα. Άρα οι στίχοι σωστά τα λένε:

    «Μα εγώ είμαι Έλληνας
    Δεν θα πεθάνω
    Υπήρξα άρχοντας στον κόσμο επάνω
    Είμαι αυτός που σου χει μάθει,
    Το αλφαβητάριο, μη κάνεις λάθη…»

    Αν ο Notis έλεγε «Μα εγώ είμαι Φοίνικας, δε θα πεθάνω», θα ήταν υποχρεωμένος να συνεχίσει «είμαι αυτός που σου ‘χει μάθει το βητάριο μην κάνεις λάθη», αλλιώς δικαίως θα τον εγκαλούσες.

    (Και για να πούμε και καμιά σοβαρή κουβέντα: το αλφάβητο οι Έλληνες το εφηύραν. Το σύστημα γραφής που είχαν οι Φοίνικες, χωρίς φωνήεντα, δεν ονομάζεται αλφάβητο. Αλφάβητο σημαίνει ακριβώς αυτό, να έχει και φωνήεντα και σύμφωνα, άρα ένα σύμβολο για κάθε φθόγγο και τούμπαλιν.)

  158. Από Υπερδνειστερία πήρε γεύση ο γαύρος παλιότερα:
    Αυτός είναι Πρόεδρος, Πρόεδρε :-p

  159. Εαμοβούλγαρος said

    Κύριε Πέπε (σχόλιο 157)

    μόλις διάβασα το ευφυές σχόλιό σας (έλειπα όλη την Κυριακή εκτός οικίας) και δεν διαφωνώ, με όσα επισημαίνετε. Εγώ, απλώς, σημείωσα ότι ο Notis και οι συνεργάτες του νομίζουν πως το Αλφάβητο το εφηύραν οι Έλληνες και το μοίρασαν μετά σε όλους (Το Λατινικό αλφάβητο είναι το αλφάβητο της Κύμης κλπ.).

    Καλή σας νύχτα, γιατί αύριο έχω ταξίδι…

  160. spiral architect said

    Λήξις συναγερμού.

  161. sarant said

    156: Ακριβώς θα μας απασχολήσει…

  162. 4, «…Το ζήτημα της ορθογραφίας είναι δευτερεύον, με βάση το νόημα διαλέγει κανείς.» Όθεν και προτιμώ ‘κτίριο’ και όχι ‘κτήριο’, κ. Μπαμπινιώτη. Στην ΙΕ η ρίζα, το θέμα, παραπέμπει στο νόημα.

  163. spiral architect said

    ο πιστολέρο
    του πιστολέρου
    τω ποστολέρω
    τον πιστολέρον
    (ώ) πιστολέρε

  164. physicist said

    #163. — Να χαίρεσαι με κάτι τέτοια, Αρχιτέκτονα. Σοβαρά μιλάω. Εκατό φορές προτιμότερα από την ακλισιά — και στο τέλος, δηλαδή, τι μας πειράζει να γίνει η λέξη ο πιστολέρος – του πιστολέρου;

  165. spiral architect said

    @164: Κι αυτό όμως .. 😦
    Αλλά τι φταίν’ κι αυτοί; Παιδί γνωστού μου, απόφοιτος της Νομικής, καλός χρήστης της γλώσσας, (τώρα είναι φαντάρος) δούλεψε για ένα εξάμηνο πριν καταταχθεί σε γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα – παρακλάδι τηλεοπτικού καναλιού, με σκοπό να ακολουθήσει στο μέλλον τη δημοσιογραφία.
    (θα χορτάσει ψωμί, λέω εγώ) ;(
    Μαζί του ήταν παιδιά από το ΙΕΚ του καναλιού, αλλά και άλλοι, που έκαναν ολημερίς κι απεγνωσμένα copy-paste από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από ξένες ιστοσελίδες με τη βοήθεια του γκουγκλομεταφραστηριού. Επίσης κοπιάριζαν και ανέβαζαν στην ιστοσελίδα διάφορα αποσπάσματα ομιλιών από βίντεο σε κείμενο (πριν ανέβει το βίντεο στις ειδήσεις) αφού πριν είχαν τρέξει τα βίντεο σε πρόγραμμα μεταγραφής ομιλίας.
    Δέκα ώρες στο πισί και στο τηλέφωνο αντί 300€ «μαύρων» που ακόμα τα περιμένει. Ετσι, σιγά μην έχουν τα παιδιά ευαισθησίες περί ασυνταξίας και γραμματικής. 😛 Άλλωστε, τα ονόματά τους δεν φαίνονται πουθενά.

  166. Πέπε said

    @159: Μα το έκαναν! Ή τέλος πάντων δεν ξέρω αν το μοίρασαν σε όλους-όλους, αλλά πάντως πολλές σημερινές αλφαβητικές γραφές, με εξόφθαλμη συγγένεια προς τη δική μας (λατινική, κυριλλική) ή και όχι (αρμενική) προέρχονται από την ελληνική.
    Και η ελληνική με τη σειρά της προέρχεται από τη φοινικική; Ναι, χωρίς αμφιβολία. Αλλά η διαφοροποίηση που της επέφεραν οι αρχαίοι έλληνες ήταν καταλυτική. Για να δώσω ένα παράδειγμα του τι σημαίνει να γράφεις μόνο τα σύμφωνα, και τα φωνήεντα να πρέπει να τα μαντέψεις, ιδού μια λίστα, και μάλιστα όχι εξαντλητική, λέξεων που περιέχουν τα ίδια σύμφωνα:

    πάντες, παντός, πάντας (αιτ. πληθ.), άπαντες, άπαντος, άπαντας, πάντως
    πόντος, πόντους
    Πόντος, Πόντιος, Ποντίους
    πένητες
    επαινετός, επαινετούς, επαινετέος, επαινετέους
    πόντσο
    πόντσι (το ποτό)

    (Υπερβάλλω λίγο. Οι Φοίνικες το έκαναν αυτό σε μια γλώσσα που την έπαιρνε να γράφεται έτσι προκαλώντας μικρότερο χάος. Αλλά και πάλι…)

    Σημειωτέον, όλες οι γραφές που χρησιμοποιούνται σήμερα στον κόσμο δεν είναι αλφαβητικές. Υπάρχουν και ιδεογραφικές, και συλλαβογραφικές κλπ. Επομένως είναι λογικό ότι δεν προέρχονται όλες από την ελληνική. Μεταξύ των αλφαβητικών όμως, εκείνες που προέρχονται, αν δεν είναι όλες, είναι πολλές.

    Δεν είναι κακό καμιά φορά να παραδεχόμαστε ότι όσα λένε οι Ελληναράδες ότι οφείλει ο κόσμος στους αρχαίους Έλληνες δεν είναι υποχρεωρικά ψέματα. Καμιά φορά ισχύουν.

    Φυσικά, ελληνοπαπαρολογία είναι ότι το χρωστάνε σ’ εμάς (σιγά μην το χρωστάνε και στον Νότις αυτοπροσώπως). Και επιπλέον, έχω τη φριχτή υποψία ότι ο Νότις δεν κάνει τη διάκριση αλφαβητικών και μη αλφαβητικών γραφών και βγάζει ότι όλοι γενικώς μάς χρωστάνε τις γραφές τους.

  167. Οι σημιτικές γλώσσες, που δουλεύουν με τρισυμφωνικές/τετρασυμφωνικές ρίζες και μακρά φωνήεντα, βολεύει να γράφονται σε γραφές τέτοιες. Αν γράψεις αραβικά σε λατινική γραφή δεν καταλαβαίνεις εύκολα τη λογική τους, αν τα γράψεις στην αραβική την καταλαβαίνεις (αν ξέρεις τη γλώσσα δλδ).

  168. Το Μακρύ Ποδάρι said

    Πρόκειται για παλιό νήμα, ασφαλώς, αλλά δε νιώθω «πλήρης» με την εξήγηση της διάκρισης «Σύρος» «Σύριος» και σε τί αντιστοιχεί το καθένα και προβληματίζομαι σχετικά με την ορθότερη απόδοση κάποιων άλλων όρων.

    Πώς θα διακρίνουμε μεταξύ
    – της εθνικότητας του κατοίκου της Συρίας: συριακή, συρι-ανή;
    – της εθνικής ταυτότητας του κατοίκου της Συρίας: συριακη, συρι-ανή;
    – και ταυτόχρονα επιθετικών προσδιορισμών στη καθομιλουμένη: πχ πώς θα αποδίδαμε το αντίστοιχο του «η ελληνική πραγματικότητα» (σε ένα ειδησεογραφικό άρθρο/σχόλιο), «συριακή ή συριανή πραγματικότητα»;
    – της Συριακής-αραμαϊκής γλώσσας/διαλέκτου
    – της εθνοτικής ομάδας κ εθνοτικής ταυτότητας των «Syriacs»
    – των διαφόρων χρηστιανικών εκκλησιών, που μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές λειτουργικές παραδόσεις:
    πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το «Ασσύριοι’ για την εθνοτική/θρησκευτική ομάδα, αλλά πάλι μένει ανοιχτό το ζήτημα της απόδοσης του επιθέτου που χρησιμοποιείται συχνά «syriac» για τη γλώσσα ή για το κλάδο της Χριστιανοσύνης, ενώ περιπλέκεται έτι περαιτέρω το ζήτημα αν ληφθούν υπόψη επιμέρους διακρίσεις πχ «Chaldean SyriaN Church» ή » Malankara Orthodox SyriaN Church», «Jacobite SyriaN Christian Church»
    – των εδραιωμένων όρων όπως «συρο-ορθόδοξοι» (που ανήκουν στη δυτική λειτουργική παράδοση της «Συριακής Χριστιανοσύνης» και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους τους Ασσυρίους χριστιανούς)
    – και βέβαια των δικών μας «Σύρων», «Συριανών», «Συρίων» κοκ:

    ίσως θα ήταν δόκιμη μια διακριση ανάμεσα στο «συριανός» (προφερόμενο «συργιανός», της Σύρου) από το «συριανός» (προφερόμενο «συρ-ι-ανός», αν θέλαμε να διακρίνουμε το «συριανός» από το «συριακός» διατηρώντας πάντα την αναφορά αυτών των όρων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή)

    Βέβαια κάποιοι όροι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε ορισμένα πεδία γνώσης, οπότε δε προκύπτει στη καθομιλουμένη ζήτημα αλληλεπικάλυψης κι επακόλουθης σύγχυσης, ενώ προσθετοι/συμπληρωματικοί προσδιορισμοί μπορούν να παράσχουν επαρκείς διευκρινίσεις.

  169. sarant said

    168 Ο Σύρος έχει συριακή ιθαγένεια. Η Συριακή πραγματικότητα. Τα θρησκευτικά ίσως είναι πιο μπλεγμένα.

  170. Το Μακρύ Ποδάρι said

    Παραμένει ανεπίλυτο το θέμα της διάκρισης μεταξύ «συριακής» (της Συρίας) και «συριακής» (που μπορεί να αναφέρεται σε ασσυρίους, σε συριακές εκκλησίες, σε εθν.ταυτότητες ή και στη κατάσταση/καθημερινότητα αυτών των πληθυσμών), είτε μιλάμε για εθνική/εθνοτική ταυτότητα είτε για επιθετικό προσδιορισμό (του οποίου η αναφορά παλι εξαρτάται από τον ομιλούντα και το πεδίο σχολιασμού ή τα συμφραζόμενα)

    πχ «η συριακή πραγματικότητα» μπορεί να έχει διαφορετική ‘εννοιακή έκταση’ αν χρησιμοποιείται από έναν έλληνα δημοσιογράφο που μιλάει για τη Συρία και διαφορετική αν ένας χρησιμοποιείται από έναν Ασσύριο που διαμένει στην Ελλάδα και σχολιάζει τη κατάσταση των κοινοτήτων της εθνοτικής/θρησκευτικής ομάδας του εντός της Συρίας ή κι εντός Ιράκ.

    Ίσως η διάκριση «συρ-ι-ανής», «συρ-ι-ακής» να βοηθάει.

    Το θέμα είναι ότι η περίφημη «διάκριση» είναι θεμιτή κι αναγκαία κυρίως γι αυτούς για τους οποίους η διάκριση έχει νόημα κ σημασία πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική, ιστορική και για τους Έλληνες οι διαφορές αυτές να είναι δευτερεύουσες και η προσπάθεια γλωσσικής διαφοροποίησης να δημιουργεί περιττά προβλήματα.
    Αλλά αν θέλαμε να τηρήσουμε κάποια συνεπή χρήση διακριτών όρων, ποιοί θα ήταν αυτοί;

    Πώς θα διακρίνατε στα ελληνικά τους όρους «turkish» & «turkic»;

  171. sarant said

    170τέλος Αυτό είναι επίσης σοβαρό ορολογικό θέμα. Κάτι είχαμε συζητήσει στη Λεξιλογία.

    https://www.lexilogia.gr/threads/turkic-languages-peoples-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1.2912/

Σχολιάστε