Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από τους 168 στους 180

Posted by sarant στο 24 Δεκεμβρίου, 2014


Ετοίμαζα να ανεβάσω άλλο άρθρο, με εορταστική θεματολογία, αλλά τελικά παρακολουθώντας τη δεύτερη ψηφοφορία, που έγινε μεσημεριάτικα για να μπορούν οι πατέρες του έθνους να φύγουν νωρίς για Χριστούγεννα, άλλαξα γνώμη και είπα να αφιερώσω το σημερινό άρθρο στην επικαιρότητα, κι ας είναι παραμονή Χριστουγέννων και τα παιδιά έξω λένε τα κάλαντα. Έτσι, το άρθρο που ετοίμαζα πήρε αναβολή για μεθαύριο. Στο κάτω-κάτω, το ξέραμε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα διαφέρουν κάπως από τα καθιερωμένα -και καθόλου δεν αποκλείεται, με το έμπα του καινούργιου χρόνου, αντί για τις συνηθισμένες ανασκοπήσεις της χρονιάς που πέρασε να ακούμε για κατάρτιση ψηφοδελτίων και για προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Άλλωστε, κι εσείς ίσως θα θέλετε να σχολιάσετε τη δεύτερη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής, και αφού είχαμε αφιερώσει ειδικό άρθρο στην πρώτη ψηφοφορία δεν πρέπει η δεύτερη να μείνει παραπονεμένη.

Στο άλμα τριπλούν, το δεύτερο άλμα είναι το πιο κοντό από τα τρία· στο τριπλό άλμα της προεδρικής εκλογής, η δεύτερη ψηφοφορία δεν έχει ούτε την τελετουργία της πρώτης ούτε τον καθοριστικό χαρακτήρα (και το μειωμένο όριο) της τρίτης. Ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε βέβαια οχτώ ψήφους περισσότερες απ’ ό,τι στην πρώτη ψηφοφορία, αλλά η αύξηση δεν είναι τόσο σημαντική όσο φαίνεται, αν σκεφτούμε ότι την πρώτη φορά είχε πάρει εντυπωσιακά λίγες ψήφους και ότι είχε μεγάλη δεξαμενή άντλησης, με βουλευτές που, σε μερικές περιπτώσεις, είχαν προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν στάση στη δεύτερη ψηφοφορία.

Δεξαμενή υπάρχει και τώρα, αλλά είναι σαφώς μικρότερη και έχει χάσει τον αμφίπλευρο χαρακτήρα της. Αν προσέξατε, από τους οχτώ ανεξάρτητους βουλευτές που τάχθηκαν τούτη τη φορά υπέρ του κ. Δήμα (ενώ είχαν ψηφίσει Παρών στις 17 του μηνός), οι εφτά προέρχονται από τη δεξιά (και ακροδεξιά) πτέρυγα (ο όγδοος είναι ο Β. Οικονόμου). Από τους εναπομένοντες ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν και χτες Παρών (12 αν δεν κάνω λάθος), μόνο οι κ. Πολύδωρας και Καπερνάρος έχουν δεξιά προέλευση (δεν συνυπολογίζω στην κατηγορία αυτή τις κυρίες Μακρή και Γιαταγάνα, παρόλο που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ).

Οι ανεξάρτητοι που λέγαμε είναι 12 και όχι 11 επειδή σήμερα το πρωί ανεξαρτητοποιήθηκε η κυρία Νίκη Φούντα, βουλεύτρια ως τώρα της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, ψήφισε και πάλι «Παρών» (ή ίσως «Παρούσα» που μετατράπηκε σε «Παρών» από τον ψηφολέκτη). Το επώνυμό της θα έδινε ωραία λογοπαίγνια σε περίπτωση που μεταστρεφόταν και που η ψήφος της αποδεικνυόταν καταχρηστική. Ομολογώ ότι γέλασα διαβάζοντας ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία αν ανεξαρτητοποιήθηκε η Φούντα, το σημαντικό θα ήταν η αποποινικοποίησή της.

Είναι πολύ πιθανό κάποιοι από τους 12 παραπάνω ανεξάρτητους να μεταστραφούν υπέρ του κ. Δήμα στις 29 του μηνός, αλλά είναι μάλλον απίθανο να αλλάξουν στάση όλοι τους -όλα δείχνουν ότι για να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι θα χρειαστεί να διασπαστούν κι άλλο οι ομάδες των ΑΝΕΛΛ και της ΔΗΜΑΡ ή να υπάρξει ακόμα και συντεταγμένη αλλαγή στάσης τους. Τίποτα δεν αποκλείεται, ιδίως αν υπάρξει και κάποια θεαματική εξέλιξη όπως αλλαγή υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία, αλλά η χτεσινή δεύτερη ψηφοφορία θα έλεγα ότι έφερε λίγο πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Επειδή όμως εδώ αριθμολογούμε πότε-πότε, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός 168 είναι γινόμενο του 3 επί το 7 επί το 8, ενώ επίσης είναι το άθροισμα τεσσάρων συνεχόμενων πρώτων αριθμών: 37+41+43+47. Μια και είπαμε για πρώτους αριθμούς, το πλήθος των πρώτων αριθμών μεταξύ 1 και 1000 είναι, επίσης, 168. Αλλά και οι ώρες μιας εβδομάδας (7 επί 24) είναι 168!

Κατά τα άλλα, στη σημερινή ψηφοφορία, εξαιτίας και του θορύβου που έγινε τις προηγούμενες μέρες, πάρα πολλές βουλευτίνες που δεν ψήφισαν Δήμα απαντούσαν ευθαρσώς «παρούσα», ωστόσο ο ψηφολέκτης, ο κ. Τζαμτζής, αντεκφωνούσε «παρών». Η μπούρκα του κανονισμού, βλέπετε. Και όταν η βουλεύτρια Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή επέμεινε να καταχωρηθεί η ψήφος της ως «παρούσα», ο κ. Τζαμτζής της απάντησε σκαιά: «Να μάθετε γραμματική». Μπορεί ο κ. Τζαμτζής να έχει διακριθεί στην έρευνα στον τομέα της παρασκευής παξιμαδιών από εναλλακτικές πρώτες ύλες, αλλά εδώ κάνει λάθος. Αν κάτι επιβάλλει τη χρήση του τύπου Παρών ως δήλωση της ψήφου, αυτό δεν είναι ασφαλώς η γραμματική, αλλά ο Κανονισμός της Βουλής. Η γραμματική αναδεικνύει το φύλο, ο κανονισμός φοράει τη μπούρκα.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, κάπως απογοητευμένος από την αποτυχία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει έναν αξιοπρεπή αριθμό θετικών ψήφων (170 με 172, ας πούμε) έκανε δηλώσεις στις οποίες τρεις ή τέσσερις φορές αναφέρει ότι «δεν θα υπάρχει παρών» στην τρίτη ψηφοφορία και μάλιστα τελειώνει τις δηλώσεις λέγοντας «Στην τρίτη ψηφοφορία, παρών δεν θα υπάρχει» (Δείτε τον εδώ). Πρόκειται για ένα αμήχανο ρητορικό εύρημα (οΘντκ) ή υπονοεί κάτι; Μήπως θα πει στον Τζαμτζή να κάνει δεκτό και το ‘παρούσα’; Εσείς τι λέτε;

 

106 Σχόλια to “Από τους 168 στους 180”

  1. leonicos said

    1

  2. leonicos said

    Η Φωτεινή που σχολιάζει εδώ, όχι η γυναίκα μου, μου έδωσε την πρωτιά, επειδή απαντούσα σε κάποιο σχόλιό της σχετικά με το πλεκτό της κ. Σχινά.

    Μια τυπογραφική παραδρομή του τύπου Ιομπα / ίσμπα, εντόπισα στα Αισθητικά Σημειώματα του Νίκου Αλεξίου. Του τύπωσαν το Μπρετόν ως Μιτρετόν. Διάβαζα κι εγώ Μιτρετόν… Μιτρετόν… ποιος είναι αυτός ο Μιτρετόν… και θυμήθηκα την ιόμπα, και κατάλαβα. Ο τυπογράφος εξέλαβε το π ως ιτ. Θα υπάρχουν πολλά τέτοια παντού, σε παλιά δημοσιεύματα. Σήμερα που τυπώνεται αυτό που γράφουμε οι ίδιοι, ασφαλώς θα είναι πολύ πιο σπάνιο.

    Και χάρη στον Βάρναλη στα Σοβιέτ, επεξέτεινα το λεξιλόγιό μου κατά μια λέξη. Για να είμαι ακριβέστερος, ενεργοποιήθηκε μια λέξη εντελώς πεσμένη στην αφάνεια, που κάποτε όμως είχα ακούσει πολλές φορές. Βελιούτα = (σκληρό) συνάλλαγμα. Τη χρησιμοποιούσαν οι έμποροι του άμεσου κι έμμεσου περιβάλλοντός μου (δηλαδή όλοι όσους γνώριζα και όσοι με γνώριζαν… κάποτε). Είναι απελθόντες όλοι… Μη γίνω κι εγώ ένα μικρός Πόε…

  3. Γς said

    Καλημέρα
    >Μπορεί ο κ. Τζαμτζής να έχει διακριθεί στην έρευνα στον τομέα της παρασκευής παξιμαδιών από εναλλακτικές πρώτες ύλες

    Τσ τσ τσ πρωί πρωί…

    ΠΑΠΥ [ Παξιμάδια από ανανεώσιμες πρώτες ύλες]

    Γιατί όμως αυτή η αναφορά στην δύσοσμη [και … δύσπεπτη ] παροιμία. Υπάρχει τι το σχετικόν;

  4. leonicos said

    Καλά… ούτε Γς, ούτε Λαντς, ούτε άλλοι αουσάιντερ… Κι εγώ τώρα θα κάνω αρχαία της 3ης Λυκείου σε μια που αποφάσισε να ασχοληθεί στις διακοπές της. Τι να κάνω; Κόρη φίλου!

    Γς! Το νού σου ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΣ

  5. Κουνελόγατος said

    «Μπορεί ο κ. Τζαμτζής να έχει διακριθεί στην έρευνα στον τομέα της παρασκευής παξιμαδιών από εναλλακτικές πρώτες ύλες»…
    Shit!!! χιχιχι!!!
    Κατά τα λοιπά, καλές γιορτές, και καλή λευτεριά το 2015…

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Νάσαι καλά Λεώνικε -αλλά, αν θυμάμαι καλά, ο Βάρναλης γράφει Βαλιούτα.

    3: Ειχε ανακοινώσει τα πορίσματα των ερευνών του:
    http://www.trikalanews.gr/ellada/iordanis_tzamtzis_akanoume_to_skato_mas_paximadi_gia_na_zisoumeaa.html

  7. leonicos said

    Αυτές οι μεταστροφές ε’ίναι γνήσιες ή εξαγορασμένες; Μετά το φαινόμενο Χαϊκάλη… όποιοος μεςταστρέφεται πρέπει να αποδεικνύει και τον λόγο μεταστροφής τοπυ.

  8. Παναγιώτης Κ. said

    @3.(Γς) Πράγματι, πώς δένει η συγκεκριμένη παροιμία με την πραγματικότητα που θέλει να εκφράσει;

  9. Γς said

    4:
    Τρίτη Λυκείου, ε;
    Στα μαλακά θα πέσεις.

    Μέχρι να επιληφθεί της υπόθεσης ο εισαγγελέας, θα έχει ενηλικιωθεί.

  10. LandS said

    Δεν θα υπάρχει παρών …κάθε ψήφος θα έχει ονοματεπώνυμο

    Φυσικά. Στη τρίτη ψηφοφορία η εκφώνηση «παρών» ισοδυναμεί με εκφώνηση του ονοματεπώνυμου του επόμενου πρωθυπουργού.

    Αν βέβαια βγει ΠτΔ με ψήφους νεοναζιστών θα περιμένω καμμιά πενηνταριά και βάλε βουλευτές της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών κυβερνητικών δυνάμεων να στείλουν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ότι η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, η κάτι τέτοιο.

  11. homeAlone said

    Καλημέρα σας.
    Επειδή δεν αριθμολογούμε μόνο, αλλά κυρίως λεξιλογούμε, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το : «ο αριθμός των πρώτων αριθμών» με το : «το πλήθος των πρώτων αριθμών».

  12. sarant said

    11: Δεν έχεις άδικο!

  13. Παναγιώτης Κ. said

    @2,6 (Leonicos, Sarant). Βαλούτα χαρακτήρισε ο ηλεκτρολόγος ένα πολύμπριζο που του έδωσα γιατί το χρειάστηκε. Κατάλαβα ότι εννοούσε χαμηλών επιδόσεων και κακής ποιότητας αντικείμενο.

  14. Παναγιώτης Κ. said

    @9 (Γς) 🙂 🙂 🙂

  15. Γς said

    11,12:

    Ο πληθάριθμος του συνόλου των πρώτων αριθμών μεταξύ 1 και 1000 😉

  16. Alexis said

    #4, 9 : Το είπε! 😀

    #10 τέλος: Καλώς ή κακώς η προεδρική εκλογή δε συνδέεται συνταγματικά με την εμπιστοσύνη της Βουλής στην Κυβέρνηση.
    Ηθικά υπάρχει θέμα (τεράστιο), κοινοβουλευτικά και συνταγματικά όμως όχι.

    #11: Σωστό…

  17. LandS said

    @9 η θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο από τις πρώτες ώρες.

  18. Γς said

    17:
    Εκτός αν του σφυρίξει κάποιος ότι ο Λεώ είναι κολλητός του Γς.
    [προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα]

  19. sarant said

    13: Έλληνας ηλεκτρολόγος;

  20. Γς said

    13:
    >πολύμπριζο […] χαμηλών επιδόσεων και κακής ποιότητας

    Βαλούτα = μάπα

  21. LandS said

    16 Γιαυτό χρειάζεται, νομίζω, η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής που να δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στη βουλή.

    Μόλις τώρα έμαθα δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αν ψηφίσουν οι χρυσαβγιτες Δήμα αυτός θα ψηφίσει παρών. Σκέφτομαι τι θα γίνει αν οι τέτοιοι δεν ψηφίσουν στη πρώτη ανάγνωση του καταλόγου και ο ΚΜ ψηφίσει υπό κανονικές συνθήκες, και στη δεύτερη ανάγνωση οι τέτοιοι ψηφίσουν Δήμα, ποια θα ήταν η θέση του;

    Νομίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απάντηση στο «δίλημμα Σαμαρά» με τις ψήφους με ονοματεπώνυμο.

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Aπό το 168 στο 180 θέλουμε 12. Άθλος θα είναι! Μετά τους 12 άθλους του Ηρακλέους,οι 12 άθλιοι του Σαμαρά.
    Έχει ιστορία μεγάλη το 12. Υπήρξε βάση ενός από τα αριθμητικά συστήματα των Σουμερίων. Εμπνευσμένο μάλλον από τον κύκλο της Σελήνης, με τεράστιες δυνατότητες διαιρετότητας (έχει πιο πολλούς διαιρέτες από το δεκαδικό).
    Ζωδιακός κύκλος (12 ζώδια), Η μέρα 12 ώρες, ο χρόνος 12 μήνες, 12 και οι Θεοί του Ολύμπου και οι φυλές του Ισραήλ και απόστολοι. Ο Ρωμύλος διόρισε 12 ραβδούχους και το ετρουσκικό κράτος ήταν χωρισμένο σε 12 πόλεις-κράτη (που είχαν πολύ μικρά τα σπίτια και πολύ μεγάλους τάφους…) 12 αέρηδες και στο ανεμολόγιο (Εurus, Scolans, Notus, Auster, Africus, Euroaster, Zephirus, Stannus, Ireleus, Boreas, Aquilo, Volturnus), 12 και οι ιππότες της στρ. τραπέζης, 12 και οι Ομότιμοι της Γαλλίας.
    Το 1969 ο Ζωρζ Περέκ (Georges Perec) επέλεξε 12 σημεία στο Παρίσι (μέρη που είχαν κάποιο ξεχωριστό νόημα γι’αυτόν. Πλατείες, δρόμους ,στοές,κ.λ.π) και κάθε μήνα θα έγραφε από δύο περιγραφές για αυτά τα μέρη. Η μία θα γινόταν επιτόπου και θα πάσχιζε να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερος. Μολύβι ανά χείρας και καταγραφή πραγματολογική και περιγραφική των σπιτιών,των ανθρώπων ,τις αφίσες ας πούμε ,ό,τι έβλεπε γύρω του. Η δεύτερη περιγραφή θα έπρεπε να γίνει σε μέρος διαφορετικό από το επιλεγμένο και θα βασιζόταν μόνο στη μνήμη του ,ανακαλώντας σκέψεις και συναισθήματα που του έχει προκαλέσει το εν λόγω μέρος. Όταν θα ολοκλήρωνε τις περιγραφές θα τις έβαζε σε ένα φάκελο σφραγγισμένο με βουλοκέρι. Θα προσέθετε στο φάκελο και κάποια μικροαντικείμενα/αναμνηστικά. Εισιτήρια από σινεμά και μετρό, αποδείξεις ξερω γω…τέτοια. Ο Perec ήθελε να ακολουθήσει κάθε χρόνοι για τις για τις περιγραφές του έναν αλγόριθμο που λέγεται:
    «Ορθογώνιο λατινικό διτετράγωνο ,τάξεως 12″. Η βασική ιδέα ήταν να περιγράψει κάθε επιλεγμένο μέρος σε διαφορετικές εποχές του χρόνου και να μην επικεντρώνεται στα ίδια δύο μέρη τον ίδιο μήνα , σε μια πορεία ετών.
    Το πειραμα θα διαρκούσε 12 χρόνια ώσπου όλα τα μέρη θα είχαν περιγραφεί δύο φορές επί 12. Πίστευε ότι το 1981 θα είχε ολοκληρώσει 288 κείμενα, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος. Το » πείραμα» είχε τριπλό στόχο.
    Να παρακολουθήσει την επίδραση του χρόνου σε μια περιοχή στην πραγματικότητα, στη μνήμη, και στην ίδια τη γραφή.

  23. Spiridione said

    Επειδή όμως εδώ αριθμολογούμε πότε-πότε…
    Όχι και πότε-πότε 🙂
    Με τους εκλεκτούς σχολιαστές των θετικών επιστημών που έχουμε εδώ στο μπλογκ θα μάθουμε και μαθηματικά στα γεράματα (λέμε τώρα).

  24. Παναγιώτης Κ. said

    @19.Sarant.Όχι μόνο Έλληνας ηλεκτρολόγος αλλά και ,ώ της συμπτώσεως μέγεθος, μαθητής μου πριν από 15 χρόνια!

    @20.Γς, το πολύμπριζο ήταν φτηνιάρικο. Επέκτεινα όμως τον όρο και σε χαμηλών επιδόσεων εξαρτήματα επειδή ακολούθησε η εξής απάτη σε βάρος μου.Αγόρασα λοιπόν καλώδια με δαγκάνες στα άκρα τους, για να συνδέω την μπαταρία του αυτοκινήτου μου που «ξέμεινε από μπαταρία» , με την μπαταρία άλλου αυτοκινήτου. Χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητο όμως, δεν πήρε μπροστά. Ανήσυχος καλώ την εξπρές σέρβις.Το αυτοκίνητο πήρε μπροστά και ο οδηγός μου λέει ότι τα καλώδια είναι λεπτά, το ρεύμα που πρέπει να περάσει είναι αρκετό οπότε προβάλλουν μεγάλη αντίσταση.
    Τα συγκεκριμένα λοιπόν καλώδια πως αλλιώς να τα πούμε αν δεν τα πούμε χαμηλών επιδόσεων;
    Φυσικά τα ενίσχυσα με πρόσθετο καλώδιο και πλέον παίζουν το ρόλο τους.

  25. cronopiusa said

    καλή σας μέρα, καλή λευτεριά και καλά χριστούγεννα

  26. spiral architect said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και τους συνδαιτυμόνες αυτού. )
    @19, 24: Και Σμαρτ να θέλετε να βάλετε μπροστά από μπαταρία άλλου αυτοκινήτου, θέλετε πλέον χοντρά καλώδια με μια μέση διατομή 16-25mm2. Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων (π.χ. του δικού μου – ΙΒΙΖΑ- είναι 70Ah) οι δε μίζες δεν έχουν soft starting και το ρεύμα εκκίνησης είναι μεγάλο.
    Ο ηλεκτρολόγος βάρδιας με ❤
    (για την εκλογή ΠτΔ, δεν λέω πράμα πιά) 😛

  27. cronopiusa said

    Μια μικρή ιστορία, μιας μικρής χώρας, που την εξουσίαζαν μικροί άνθρωποι – από τον Χάρη Ζάβαλο

  28. cronopiusa said

    Στην τρίτη ψηφοφορία δεν υπάρχει «παρών»

  29. Γς said

    24, 26:
    Ναι, κυκλοφορούν τέτοιοι φτηνιάρικοι άχρηστοι ακροδέκτες.

    Και είχε μείνει μια τις προάλλες από μπαταρία και είπα να βοηθήσω.
    Την στιγμή που πήγα να συνδέσω την μπαταρία της είδα ότι ήταν λασκαρισμένος ο ένας πόλος της. Πήρα ένα 10ράκι και τον έσφιξα.
    Κλείνω το καπό της.

    -Εφυγες
    -Τόσο γρήγορα;
    -Είμαι γρήγορος εγώ!

  30. Πάνος με πεζά said

    Στην τρίτη ψηφοφορία, παρών δε θα υπάρχει.
    Άρα θα υπάρχουν μόνο παρούσες.
    Άρα Πρόεδρας δε βγαίνει !

  31. spiral architect said

  32. Παναγιώτης Κ. said

    12 ομοειδή τεμάχια ή μία ντουζίνα.
    Θα ρωτήσει λοιπόν κάποιος.Γιατί χρησιμοποιούσαν 12-άδα και όχι 10-άδα την οποία χρησιμοποιούμε σήμερα;
    Όπως είπε και ο Kid, το 12 έχει διαιρέτες:12, 6, 4, 3, 2,1 ενώ το 10 : 10, 5, 2, 1. Φανερά περισσότεροι του 12.
    Τον πολύ παλιό καιρό που δεν είχαν καλή σχέση με τους αριθμούς,οι ανάγκες όμως για «λογαριαστική» υπήρχαν (για τον Γλυζώνιο, το βιβλίο του το ονομαζόμενο Γλυτζούνι και τα «τζακίσματα» δηλαδή τα κλάσματα, σε άλλο σημείωμα) είχαν λόγο να μπορούν με γρήγορο τρόπο να κάνουν υπολογισμούς.Οι σχετικώς λοιπόν πολλοί διαιρέτες του 12 ήταν εξυπηρετικοί.

  33. Αγγελική said

    Νικοκύρη, εξαιρετικός! Kid, chapeau! Εύχομαι μακροημέρευση στο Νικοκύρη και στο ιστολόγιο, καθώς και χρόνια πολλά σε όλη τη διαδικτυακή παρέα.

  34. Spiridione said

    Η δήλωση του Σαμαρά χτες ήταν εντελώς σουρεαλιστική.
    Για το θέμα παρών/παρούσα, διάφορες απόψεις:
    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης που μιλάει για φεμινιστική επανάσταση. Ο οποίος μπερδεύει τον Νικοκύρη Νίκο Σαραντάκο με τον Σαράντο Καργάκο 🙂
    http://www.koolnews.gr/stories/542269-giati-einai-lathos-oi-gynaikes-vouleftes-na-lene-parousa-stis-prifofories-stin-vouli/
    Ο Χρήστος Χωμενίδης που ρίχνει τη χολή του:
    Στα πλαίσια του προγράμματος «κάθε μέρα φεμινίστρια», οι βουλευτίνες της αντιπολίτευσης λένε «παρούσα».
    http://www.lifo.gr/team/gnomes/54126
    Η άλλη άποψη από την Τασούλα Καραϊσκάκη. Μια παρατήρηση μόνο, εκεί που λέει: Ωστόσο λέμε, π.χ., το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε ήταν οι ψήφοι των βουλευτών που επέλεξαν Σταύρο Δήμα ενώ οι υπόλοιποι υπολογίστηκαν ως «παρόντες». Λέμε «παρόντες» όχι «παρών».
    Νομίζω ότι στον πληθυντικό λέμε πάντα οι τάδε βουλευτές ψήφισαν παρών, δεν λέμε ψήφισαν παρόντες. Έχει μια ιδιομορφία αυτό το παρών.
    http://www.kathimerini.gr/796540/opinion/epikairothta/politikh/kyria-onoma-oysiastikon-genoys-arsenikoy

  35. Πάνος με πεζά said

    Tώρα που μπερδέψαμε Σαραντάκους, κι ο Τράγκας χτες, κάνοντας απολογισμό δημοσιογραφικής καριέρας, είπε ότι είχε μεγάλους δασκάλους, μεταξύ των οποίων και κάποιον Σαράντο Σαραντάκο. Συγγενής, Νοικοκύρη;

  36. Παναγιώτης Κ. said

    @26. Spiral, με εκπλήσσεις ευχάριστα με τις τεχνικές σου γνώσεις.Μιλώ συνολικά για έναν και πλέον χρόνο που διαβάζω τα σχόλιά σου!

  37. Πάνος με πεζά said

    Βαλούτα = μάπα, πράγματι αυτή είναι η ευθεία μετάφραση. Λέγεται αρκετά συχνά και για ταινίες που δεν αξίζει να δεις.
    Αυτό με τα καλώδια της μπαταρίας, πόσα χρόνια πέρασα μέχρι να καταλάβω ότι για να πάρεις από άλλο αυτοκίνητο, χρειάζεσαι χοντρά καλώδια, κι όχι κάτι της πλάκας που πουλάνε εδώ κι εκεί…

  38. Ιάκωβος said

    Valuta ιταλικά το νόμισμα. Πως κατήντησε να σημαίνει το σκάρτο; ίσως κάτι με κακή ισοτιμία μετά από υποτίμηση;

    22, Νέο Kid Στο Block

    Και οι 12 Ιμάμηδες των Σιιτών. Παντου υπάρχει το 12, και στη σημαία της Ευρ. Ένωσης, που τελευταία συνειδητοποίησα ότι αντίθετα με την Αμερικάνικη σημαία,ο αριθμός των αστεριών της είναι άσχετος με τον αριθμό τον κρατών (και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς).

    23, Spiridione
    Περί μαθηματικών εδώ. Όποια παράγραφο την κόβω να έχει πάνω από έναν αριθμό, την υπερπηδάω. Όμως, με μεγάλη χαρά έμαθα ότι το σύστημα που είχα εφεύρει από μικρός για λόγω δυσκολίας με τον πολλαπλασιασμό, υιοθετείται πλέον επίσημα και στην Αμερική, άρα δε νοιώθω τόσο βλάκας. Μόνο που εκεί γίνεται γραπτά με τετράγωνο, ενώ εγώ, ακόμα(!) αν δεν έχω κομπιουτεράκι, τις πράξεις τις κάνω με τα δάχτυλα.

    Δεν ξέρω τι θα έκανα αν ήμουν Δανός.

    Νίκο Σαραντάκο, να είσαι καλά,
    Καλά Χριστούγεννα σε σένα και όλους τους φίλους των Λέξεων που έχουν τη δική τους Ιστορία.
    Για τους άλλους, που μετράνε κουκιά για Πρόεδρο και δεν τους βγαίνει, επίσης Καλά Χριστούγεννα, και το Πάσχα σπίτια τους. Και μερικοί στη φυλακή.

  39. Η φωτό που παρέθεσε στο 31 ο Σπειροειδής Αρχιτέκτων έχει και άλλες, όμοιες, που συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία

    http://left.gr/news/o-g-kalantzis-nd-epitirei-ton-mpoykoyra-sti-diadikasia-psifoforias-fot

  40. leonicos said

    @29
    -Τόσο γρήγορα;
    -Είμαι γρήγορος εγώ!

    ΑΡΑ… ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ

  41. leonicos said

    @6 ΣΣ Μα είπα ότι το βρήκα γραμμένο στον Βάρναλη ‘… των Σοβιέτ’ και το θυμήθηκα. Φαίνεται ότι ήταν διεθνής άτυπος όρος μεταπολεμικός, ή σύμπτωση λαντίνο και κοινής χρήσης, γιατί προφανώς σημαίνει αξία.

    Δεν ξέρω αν συνδέεται με το Βαλούτα = μάπα, του Γς, που και πάλι έκανα σύνδρομο ιομπα / ίσμπα και το διάβασα ‘Μ ά τ ι α’

    @9 Γς, @14 Παναγιώτη, @17 Λαντς = παλιόγεροι! Κόρη φίλου είπα… άσε που μας διαβάζει το κοριτσάκι, το ειδοποίησα και γελάει. Γι’ αυτό είπα του Γς ‘πρόσεχε τι θα πεις.’ Αλλά πού να σας προλάβω και τους άλλους!

    Ο Γς μόνο να με χαντακώσει μπορεί. Συμμαχία με τη Φωτεινή… θάνατος!

    @19 Είδες τι ενδιαφέρον έχει η εκλογή προέδρου; Καταλήξαμε να μιλάμε για πρίζες και ακροδέκτες. Δεν φταις βέβαια εσύ. Το προεδριλίκι που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον φταίει. Όποιον και να βγάλουν, το ίδιο αξιολύπητος θα είναι με τον αποχωρούντα. Λυπάμαι που θα το πω γιατί καραμανλικός δεν ήμουν ποτέ, αλλά μετά από τον Καραμανλή όλοι οι πρόεδροι ήταν για να τους κλαις. Θυμηθείτε τον Σαρζετάκη με τον σιδερένιο σταυρό του Αγίου …. μέχρι τα γόνατα στο Άγιον Όρος, την Παγώνα (αυτή ήταν της χούντας; ή όχι;) και τη φασαρία που έγινε όταν επέστρεψε από την Ιαπωνία με ηλεκτρονικά που δεν ήθελε να πληρώσει δασμό. Ο τελευταίος τουλάχιστον ήταν αξιοπρεπής στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ασημαντότητά του. Όποιον και να βάλουν, θα βρεθούν αλήτες να τον εξευτελίσουν.

    Αλλά η Κρόνη μάς έκανε τα πιο ωραία δώρα. Στο κάτω κάτω… la illusion es lo ultimo que se piedre

  42. antpap56 said

    «έχει διακριθεί στην έρευνα στον τομέα της παρασκευής παξιμαδιών από εναλλακτικές πρώτες ύλες».

    Σημειώνω την έκφραση ως ευρηματικό υπόδειγμα γλωσσικής ευπρεπείας και ταυτόχρονα «σφαξίματος με το γάντι». Αν δεν αποτελεί μειωτική σύγκριση για τον Νικοκύρη, θα έλεγα ότι ο Φαληρεύς Κασιμάτης πολύ θα ήθελε να την είχε σκεφθεί πρώτος…
    Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά, μετά ή άνευ προέδρου!

  43. leonicos said

    la illusión es lo último que se piedre

  44. Πέπε said

    38 β (πολλαπλασιασμός): Δεν κατάλαβα, τι διαφέρει αυτό από τον κλασικό κάθετο πολλαπλασιασμό; Σε κάθε περίπτωση πολλαπλασιάζουμε τις εκατοντάδες, τις δεκάδες, τις μονάδες (χιλιάδες αν έχει κ.ο.κ.) και προσθέτουμε τα γινόμενα. Κι εγώ στους νοερούς πολλαπλασιασμούς αυτό κάνω. Υπάρχει κι άλλος τρόπος; (Ξέρω, είχα δει κάποτε ένα ευφυές αλλά εντελώς διάστροφο, διάστροφο αλλά εντελώς ευφυές, ιαπωνικό σύστημα…)

    Η μικρή λέει ότι προτιμάει αυτό τον τρόπο από τον κλασικό αμερικάνικο. Ο κλασικός αμερικάνικος είναι ο ίδιος με τον δικό μας, ο κάθετος;

  45. Avonidas said

    Καλημέρα, καλά Χριστούγεννα, καλά Νευτωνούγεννα 😉

    «τα παιδιά έξω λένε τα κάλαντα»

    Και σ’ εμένα ήρθαν πρωί πρωί, και μου είπαν «καλήν εσπέραν άρχοντες»… τρισχιλιετής my dear aunt fanny, που έλεγαν κι οι ΑΗΠ 😐

  46. LandS said

    38γ Όντως συμβαίνει αυτό ή οι Σουηδοί (ή κάποιοι άλλοι) έχουν Δανέζικα (Ποντιακά,Βέλγικα, Ιρλανδικά) ανέκδοτα;

    Δεν πρόσεξα αν σημειώσατε και τους δώδεκα δακτύλους (ίντσες) στο πόδι.

    Παλιά υπήρχαν και δώδεκα πένες στο σελίνι, και είκοσι από δαύτα στη λίρα.

  47. Γς said

    45:
    Πήγα και κουρεύτηκα και μου είπε τα κάλαντα η 3χρονη κόρη της κομμώτριας.
    Ηταν η πρώτη της φορά. Και δεν ήταν ακριβώς τα κάλαντα. Κάτι έλεγε και για Ζαχαριά. Κάλαντα από διαφήμιση…

    Και μια πελάτισσα είπε και για την ανιψιά της που αφού της τα είπε πήγε και στο κοτέτσι να τα πει και στις κότες…

  48. Avonidas said

    #47. Εμένα άλλο με προβλημάτιζε πάντα. Αυτό το «ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει».

    …για τη νοικοκυρά, δηλαδή, στα τέτοια μας; 😐

  49. Γς said

    Χριστούγεννα.

    Πάλι Σκλαβενίτης. Χτες. Πήχτρα ο κόσμος.
    Κι η δικιά σου Πάνο μΠ, η χασάπισα.

    -Πιάσε μου και μια συκωταριά με τα ανάλογα αντεράκια.
    -Τι να τα κάνεις;
    -Για την μαγειρίτσα.
    -Ποια μαγειρίτσα ρε μουρλέ;

    Κάτι πήγα να πω, αλλά είδα τον κόσμο να με κοιτάζει περίεργα.

    Οπως τότε στο Κάραβελ

  50. Spyros Komninos said

    @15 Η πληθυκότητα …

    Νομίζω ομμως ότι το 11 είναι το πιο στρωτό.

  51. Γς said

    48:
    >…για τη νοικοκυρά, δηλαδή, στα τέτοια μας

    Κι ο φίλος μου ο Νίκος στο ΦΒ χτες:

    ΄Απεικόνιση χειρουργικής επέμβασης περί τό 1600 στίς Κάτω Χώρες.. Εργο τού
    Nicolaes Weydmans. Σπάνιο γιατί απεικονίζεται επέμβαση σέ γυναίκα, ασυνήθιστο γιά τήν εποχή εκείνη΄

    Kally S: ασυνήθιστες οι επεμβάσεις (σε γυναίκες) ή οι απεικονίσεις?.

    Γς: Πεταμένα λεφτά

  52. Πάνος με πεζά said

    @ 49 : Εγώ θα σου έλεγα «έχουμε και προσφορά μια καρτέλα κόκκινα αβγά, με τη συκωταριά» 🙂

    @ 40 : Μια φορά λοιπόν, ο πατέρας μου για κάποιο λόγο, δεν ήθελε να δώσει εκείνο το βράδι το αυτοκίνητο στον αδερφό μου. Του είπε λοιπόν ότι είχε χαλάσει και δεν έπαιρνε μπροστά.
    Ο αδερφός δεν πίστευε. κατεβαίνει, αλλά πραγματικά νεκρό το αμάξι. Ανοίγουμε το καπώ. Εγώ πιάνω με την άκρη του ματιού, ένα ρουμπινέ κόκκινο, που έλεγε «Πόλος ασφαλείας». ήταν ξεβιδωμένο, κι ένα κόκκινο καλώδιο έπλεε μέσα στη μηχανή.Ο αδερφός μου, χαρτογιακάς, φυσικά δεν πήρε χαμπάρι «αυτό που δε θέλει κολαούζο».
    Εγώ, άγνωστο γιατί, πήρα το μέρος του μπαμπά και δε μίλησα.

    Εγώ έγινα μηχανικός, εκείνος ηθοποιός…

  53. Γς said

    50:

    Πλάκα έκανα καλέ.

    Ετσι για να θυμηθούμε τα Αλεφ ( א ) και Μπεθ ( נ ) της νιότης μας

  54. Ο Σαμαράς προσπαθεί να μαζέψει ψήφους

  55. Παναγιώτης Κ. said

    @49. Γς. 🙂 🙂 🙂

  56. Πέπε said

    @48: Για τη νοικοκυρά δηλαδή στα τέτοια μας;

    Όχι βέβαια. Στη νοικοκυρά απευθύνονται όλα τα εμβόλιμα «ψιλή μου δεντρολιβανιά», «εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος» (κι αυτό παίνεμα είναι κι ας μην του φαίνεται), «ζαχαροκαντιοζύμωτη» κλπ.. Σε άλλες εκδοχές υπάρχει αυτοτελές και μακρύ παίνεμα για την κυρά:

    κυρά λιγνή κυρά ψηλή κυρά καμαροφρύδα,
    κυρά μου σα στολίζεσαι να πας στην εκκλησία
    φάζεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστήθι

    κλπ.

    Τα κάλαντα για όλους έχουν ένα λόγο. Γνωστές παλιές ιστορίες για νοικοκυραίους που απαιτούσαν να ακουστεί ξεχωριστό παίνεμα για κάθε μέλος της οικογένειας, όσα κι αν υπήρχαν, πριν δώσουν το χάρισμά τους. Και φυσικά έχει και για την υπηρέτρια, γιατί από αυτηνής το χέρι προέρχονται τα χαρίσματα του νοικοκύρη:

    είπαμε δα για την κυρά, ας πούμε για τη βάγια:
    άψε βαΐτσα το κερί, άψε και το διπλέρι
    και κάτσε και ντουχιούντισε ίντα θα μασε φέρεις.
    Γή απάκι γή λουκάνικο γή από πλευράς κομμάτι
    γή από τον πείρο του βουτσιού να πιούμε μια γιομάτη
    κι από το λαδοπίθαρο ένα κουρούπι λάδι
    κι αν είν’ και περισσότερο κρατούμε εμείς τ’ ασκάκι (μιλάμε θράσος, έτσι; )
    κι από τη μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι
    κι αν είν’ κι από τη γαλανή ας είν’ και ζευγαράκι,
    βγάλε πανιέρι κάστανα, πανιέρι λεφτοκάρυα
    και βγάλε και γλυκό κρασί να πιουν τα παλικάρια.

    Αν όλα αυτά εφαρμόζονταν στ’ αλήθεια, ένα κάλαντο ισοδυναμούσε με μια επίσκεψη στο Βασιλόπουλο σήμερα. Χωρίς το ταμείο. Αν πήγαιναν σε 10-20 σπίτια, άνοιγαν δικό τους Βασιλόπουλο.

  57. Γς said

    40 @ Λεώ

    >ΑΡΑ… ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ

    Δεν ΗΜΟΥΝ καλός!

    Τώρα πια πάρα είμαι καλός (αργός).

    Και που λες δικέ μου τότε έκανα το σταυρό μου και έλεγα από μέσα μου ‘Πάτερ ημών κλπ’ μπας και επιμηκύνω το χρόνο.
    Τίποτα! Βρε τι λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς που φαντασιωνόμουν. Τζίφος.

  58. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    42: Να είστε καλά!

    35: Ο Σαραντος (ή Ντάντος) Σαραντάκος, μακαρίτης τώρα, παλιός δημοσιογράφος, κυρίως της Βραδυνής; είναι ο πατέρας των Γιάννη και Γιώργου Σαραντάκου. Δεν είμαστε συγγενείς.

    34: Συνηθίζεται να μας μπερδεύουν…

  59. Avonidas said

    #56. «Αν όλα αυτά εφαρμόζονταν στ’ αλήθεια, ένα κάλαντο ισοδυναμούσε με μια επίσκεψη στο Βασιλόπουλο σήμερα.»

    Πλάκα πλάκα, άκουσα σήμερα τη γειτόνισσα από κάτω να λέει στα παιδιά ότι δεν υπάρχει μία, κι αν θέλουν κουραμπιέ.

    Μήπως να βγούμε από το ευρώ και να μπούμε στο μελομακάρονο;

  60. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Καλημέρα με εγκάρδιες ευχές προς όλους σας.
    Νικοκύρη, ο Κουράκης λέει θα πάει στο Παιδείας.Τί να ευχηθώ; 🙂
    Διπλά οχτάρια και άσσοι στο 168 και 180.

    Κάνω την ορδινιά μου για τα πάτρια.Ελπίζω να σας ανταμώνω απο κει.
    Βαλούτα, τί μου θύμισε πάλι αυτό το μαγικό ιστολόγιο! Το Βάρναλη δεν τον πήρα ακόμη και δεν ξέρω πού ακριβώς αναφέρεται αλλά βαλούτα λέγανε (την εποχή των υπαίθριων καλλιεργιών) τις ντομάτες που ήταν χαλασμένες ή υπερώριμες και δεν τις έπαιρνε ο έμπορας, Έχω εικόνα -τέτοιες μέρες- από σωρούς ντομάτες στις άκρες στα αγροκήπια που τις διαλέγανε και τις τελαρώνανε-οι τελαργιαστές και τελαργιάστριες- που δούλευαν συνήθως για λογαριασμό των μεσαζόνταν από την κεντρική λαχαναγορά .Έχω φτιάξει κι εγώ τόνους στα μαθητικά μου χρόνια.Ερχότανε οι εμπόροι και «καθαρίζανε» με το μάτι τους σωρούς. Πρώτες, δεύτερες και βαλούτα χωρίζανε το καρπό.Βαλούτα ήσαν οι μη εμπορεύσιμες, οι ελαττωματικές,υποτίθεται, οι ζουληγμένες, οι μικρές κλπ. Αυτή η λέξη μου φέρνει κόμπο στο λαιμό καθώς θυμάμαι εκφράσεις δικών μου ή και γειτόνων στις καλλιέργειες, να προσπαθούν να μεταπείσουν με απόγνωση τους ανένδοτους αγοραστές ότι δεν είναι βαλούτα τόσος καρπός και να τους πληρώσουν μερικά κιλά ακόμη,έστω στην τιμή της β διαλογής.
    Επίσης αν στέλναμε κατευθείαν στην αγορά τις πρώιμες αυτές ντομάτες, όταν έπιανε κακοκαιρία και δεν έφευγαν καράβια, δεν ήταν λίγες οι φορές που έλεγαν οι εδώ έμποροι ότι από την καθυστέρηση στο ταξίδι οι ντομάτες έβγαλαν τόση βαλούτα και οι υπόλοιπες πουλήθηκαν προς τόσο.
    Μόνο για ντομάτες τη λέγαμε τη λέξη αυτή και μάλιστα για υπαίθριες πριν πολλά χρόνια.Τώρα με τα θερμοκήπια δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται.Θα το έχω στο νου μου τώρα που θα κατεβώ.

  61. Skom said

    Νααατααα !!!
    Και σας είχα κατατάξει στους στατιστικολολόγους πιο πολύ (με computational flavor).
    Και μια και απαγάγαμε το νήμα –οι των θετικών επιστημών– έχω ερώτηση για στατιστικολόγο. Τέθηκε πρόσφατα θέμα στην βουλή, αν θα πρέπει να είναι εξεταστέο μάθημα για εισαγωγικές σε ΑΕΙ η πληροφορική ή η χημεία. Η Γνώμη σας για τμήμα στατιστικής;

  62. skom said

    Το 61 στο 53

  63. Γς said

    61:
    >θα πρέπει να είναι εξεταστέο μάθημα για εισαγωγικές σε ΑΕΙ η πληροφορική ή η χημεία.

    Μη λες ονόματα. Σε ιστολόγιο χημικού μηχανικού βρίσκεσαι

  64. spiral architect said

    @36: Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. 🙂
    (εδώ και τριάντα-τόσα χρόνια)

  65. Βαλούτα λέει και η γυναίκα μου (Θεσσαλονικιά μικρασιατικής καταγωγής) τα δεύτερα πράματα, τα κακής ποιότητας και ανάλογης τιμής. Πάντα απορούσα μ’αυτή τη λέξη, διότι πριν παντρευτώ την ήξερα μόνο ως ξένη λέξη με την έννοια «μετατρέψιμο συνάλλαγμα». Μήπως κάποτε σήμαινε το αμφίβολης αξίας χαρτονόμισμα, κατ΄αντιδιαστολή προς το εγγυημένης αξίας μεταλλικό νόμισμα;

  66. spiral architect said

    @39: Όχι απλά κλαψιάρης, (ο ακατονόμαστος Κορίνθιος Χίτης) αλλά κλαψομούνης.
    (στεγνά)

  67. ππαν said

    Καλημέρα. Κιντ, γιατι Perec ο Περέκ;

  68. spiral architect said

    Χρόνια πολλά (ξανά!) σ’ όλους τους συνδαιτυμόνες:

  69. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    49.>>-Ποια μαγειρίτσα ρε μουρλέ;
    Οι χθεσινοί «ελληνοφρενείς» είπανε στο ράδιο πως τους έστειλε ο περιφερειάρχης Στρερεάς, Μπακογιάννης, κάρτα Χριστουγέννων με ένα κόκκινο αυγό να κρέμεται στο δέντρο και κάτι ανάλογες προχώ ευχές που δε θυμάμαι.

    56.>>Κυρά λιγνή κυρά ψηλή κυρά καμαροφρύδα,

    Κερά μαρμαροτράχειλη και γαϊτανοφρυδούσα
    και κρουσταλλίδα του γιαλού και πάχνη από τα χιόνια
    που πήρες καμαρόφρυδα από τα χελιδόνια

  70. Παναγιώτης Κ. said

    @57. Γς το… κατάλαβα 🙂 Μιλάς γι΄ αυτούς που έχουν την εξουσία και θέλουν να την επιμηκύνουν κατά βούληση
    Ή μήπως μιλάς για το άγχος…του πότε να τελειώσουμε… την εξουσία των πρώτων;
    Τελικά ένα διαρκές άγχος με τα και στα τελειώματα 🙂

  71. Γς said

    70:
    >Μιλάς γι΄ αυτούς που έχουν την εξουσία και θέλουν να την επιμηκύνουν κατά βούληση

    Και τι τους ζητάμε γμτ;
    Να βάλουν λίγο σάλιο!

  72. physicist said

    Περισσότερα για την βαλούτα με την έννοια της κακής ποιότητας από το slang.gr. Σημαίνει μεταξύ άλλων και τον παλιοχαρακτήρα όταν αναφέρεται σε ανθρώπους. Την είχα ακούσει από συγγενή που ήταν στα καράβια.

  73. Παναγιώτης Κ. said

    @72.Φυσικέ μου έδωσες έναυσμα για μια λέξη που την ήξερα κατά κυριολεξία και εσχάτως έμαθα την μεταφορική της χρήση.

    Τυχαίνει στο καρύδι να έχει εισχωρήσει η ξυλώδης μεμβράνη στην ψίχα κατά τρόπο που την αχρηστεύει διότι δεν μπορούν να αποχωριστούν. Το καρύδι λοιπόν αυτό στην Κόνιτσα το λέμε «κόστραβο».
    Μεταφορικά λοιπόν, κόστραβος χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος με δύστροπο χαρακτήρα.

  74. Orlandi Valuta θυμάμαι να διαφημίζεται σε ισπανόφωνα κανάλια της αμερικάνικης τηλεόρασης (προ εποχής ίντερνετ, τότε που έβλεπα ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, μέχρι τώρα) ως αξιόπιστη εταιρεία για εμβάσματα, διατακτικές, και διάφορα άλλα μέσα αποστολής χρημάτων. Πραγματικό όνομα ή επιλεγμένο tongue-in-cheek?

  75. 44 τέλος, Ναι (στον πολλαπλασιασμό)
    Την διαίρεση την κάνουν ανάποδα, όσον αφορά την διάταξη των αριθμών (και μονίμως μπερδεύομαι – ευτυχώς που δεν χρειάζεται να την δείξω με το χέρι 🙂 )

  76. 49, 🙂
    Γς, μνημονι(α)κός κανών των έξι συλλαβών ανά περίσταση (σύνολο 12, ο αριθμός της ημέρας):

    Χριστούγεννα –> Μάγοι (με τα δώρα)
    Πάσχα –> Μαγει-ρίτσα

  77. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
    Προέκυψε μια απρογραμμάτιστη συνάντηση με πολύ παλιούς φίλους και έτσι σας έκανα απιστίες.

    60: Καλά είμαι εδώ που κάθομαι 🙂

    65-72: Αυτό με τη βαλούτα θέλει ψάξιμο τελικά.

    73: Την ψίχα τη λέτε ψίχα ή σούμπρο;

  78. 22, …θέλουμε 12…

    12 πουάν!

    Δώδεκα ήθελε κι ο αρχηγός στα Δώδεκα Καθάρματα (Dirty Dozen) όπου συμμετέχει και ο Τέλης.

    Ένα σύντομο 12 για την Κύπρο
    και
    το κλασικό χριστουγεννιάτικο 12 Days of Christmas – κάτι σαν κάλαντα για τα Χρόνια Πολλά και Καλά!

  79. physicist said

    #73. — Κόστραβο! Πρώτη φορά την ακούω τη λέξη αλλά ωραία, και η λέξη και η μεταφορική της σημασία.

  80. Μανιατολεσβιος said

    τωρα στο TVXS

    http://tvxs.gr/news/ellada/bloomberg-oi-apeiles-samara-peftoyn-sto-keno

    «o κυριος Σαμαρας ουρλιαζει σα λυκος»! μαλλον φωναζει «λυκος!», cry wolf, εννοει

  81. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    22
    Κατά τον εξεταζόμενο διάβολο του Αρκά, 12 ήταν και οι δέκα εντολές!

    Κατά τα άλλα, το ‘παρών’ δεν είναι του παρόντος.

    Χρόνια πολλά σε όλους! Στο Προεδρικό σύστημα της Κύπρου, ο Πρόεδρος επιβιώνει και της καταστροφής της Κύπρου. Εν προκειμένω, εξυπηρετείται από αυτήν!

  82. Μαρία said

    80
    Ναι, λύκος (στα πρόβατα) http://www.bloomberg.com/news/2014-12-23/greeks-used-to-years-of-chaos-dismiss-samaras-s-warnings-of-more.html

  83. Γς said

    80:
    >τωρα στο TVXS

    ΄Τον πήρε Το Ποτάμι΄

    [ στο TVXS ]

    …τον Σταύρο Λυκούδη

  84. Γεμάτο εθνοπατέρες το Ελ Μπένι χτες το απόγευμα, γεμάτο και το αεροπλάνο μετά. Δυο υφυπουργοί κι άλλοι τρεις τοπικοί βουλευτές, στη μπίζνες· κι όπως αποδείχτηκε λίγο πριν την απογείωση, οι δύο καταχρηστικά, καθώς είχαν καταλάβει τις θέσεις των κανονικών δικαιούχων. Στην παρατήρηση της αεροσυνοδού, σηκώθηκαν και κάτσανε από πίσω, κάνοντας τους παλαβούς.

    Α, και το βράδυ σε τοπικό σκουπιδοκάναλο, από αυτά που γέμισαν τις κρυστάλλινες ψηφιακές συχνότητες, ο Καργάκος ανέλυε στον Αθερίδη ότι το περιεχόμενο του τύμβου λείπει γιατί είναι στη Σόφια από τη βουλγαρική κατοχή. Θαρρώ, μάλιστα, Αμφίπολη λέγανε το κανάλι -πότε πρόλαβαν…

  85. spiral architect said

    Δήμας – τιμή – Χρυσή Αυγή. 😆

  86. sarant said

    80: Ωχ! Φωνάζει σαν λύκος!

    84α: Δεν είμαστε καλά. Δεν είναι προσδιορισμένες οι θέσεις;

    Χρόνια πολλά είπαμε; Χρόνια Πολλά!

  87. Μαρία said

    84
    Μπέρδεψε τα κτερίσματα με τα χειρόγραφα της μονής Τιμίου Προδρόμου.

  88. Theo said

    @87: και της Εικοσιφοίνισσας (Κοσίνιτζας) 🙂

  89. Μαρία said

    88
    Χα, χα, ναι. Θα τα ανταλλάξουμε με τα κόκκαλα του Σαμουήλ 🙂

  90. sarant said

    Πάμε για ζιαφέτ -Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

  91. Πάνος με πεζά said

    Και μιας που λεξικολογούμε, μια επίκαιρη απορία. «Μακαρόν» : γνωστό γλυκό σε ζελατίνα, κάτι σαν αμυγδαλωτό. Μελομακάρονο : κάτι τέτοιο, αλλά μελωμένο όπως το λέει η λέξη. Με το μακαρόνι, ποια κοινή ρίζα έχουν, αν έχουν;

  92. ΚΙΚΗ* said

    Η επικαιρότητα, Νικόλα, τρέχει πιο γρήγορα απο τις λέξεις σου…

  93. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά σε όλους, ας κατεβάσουμε λίγο ασφάλειες και τα ξαναλέμε !

  94. Μαρία said

    91
    Όλα απ’ τον μάκαρα (μακάριο) http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1&dq=

  95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Xρόνια πολλά σε όλους, και μια και δεν είπε κανείς τίποτα, λέω να βάλω αυτή την συγκλονιστική ερμηνεία του μεγάλου JOE COCKER που πέθανε προχθές, σε μία απο τις καλύτερες διασκευές τραγουδιών γενικώς κατά την γνώμη μου.

  96. Παναγιώτης Κ. said

    @77. (Sarant).Αν το λένε σούμπρο δεν το γνωρίζω.Ψίχα την ξέρω.

  97. Πάνος με πεζά said

    @ 91 : Ευχαριστώ ! Τώρα βέβαια, πώς η…ψαρόσουπα έγινε σπαγγέτι και γλύκισμα, ένας θεός ξέρει…
    @ 92 : Η ερμηνεία του Joe που παρακολουθούμε στο βίντεο, είναι από το Woodstock, και τότε είναι περίπου στα 25 του. Έχει ανέβει στη σκηνή εντελώς λιώμα (σύμφωνα με τα επίσημα παραλειπόμενα της συναυλίας), αλλά η διαμαντένια του φωνή φυσικά ξεχωρίζει…
    To τραγούδι, με περίσσιο θράσος, το είχε διασκευάσει μια χρονιά πριν (1968), «μέσα στα μούτρα» των Beatles, των υπό διάλυση μεν αλλά Beatles (in your face, που λένε και στο Αμέρικα), και με αυτό ταξίδεψε και προς το «σημείο μηδέν» της ροκ ιστορίας.

  98. # 22

    υπάρχει κι ο δωδέκατος παίκτης…η εξέδρα στην Τούμπα ή η σφυρίκτρα στου Καραϊσκάκη!

  99. Στην τρίτη ψηφοφορία σημασία δεν θα έχει αν δεν θα υπάρχει παρόν κατά Σαμαρά αλλά αν θα πάρει το … παπαρόν

  100. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Χρόνια Πολλά!
    Ας ελπίσουμε ότι οι υπόλοιποι θα αντέξουν στις πιέσεις του παρασκηνίου και δεν θα βρεθούν οι 180.

  101. Theo said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά κι ευλογημένα 🙂

    @98: Αν θυμάμαι καλά, ρε Τζι, όταν ανέλαβε ο Ανασταιάδης, είχες γράψει πως «παγώνεις» την παοκτσήδικη ιδότητά σου. Κι όμως, όλο ΠΑΟΚ και Τούμπα είσαι 😆

  102. Theo said

    Αναστασιάδης και ιδιότητα, συγγνώμη 🙂

  103. # 101

    είναι αλήθεια όμως αλήθεια είναι πως είχε κάποια χρόνια να στρίψει πρώτος την χρονιά ο ΠΑΟΚ ή να είναι επικεφαλής (ακόμα και με +5 ). Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν τέτοια γεγονότα !!

  104. Theo said

    @103:
    Μάλλον τώρα είναι καλός ο Αναστασιάδης, ε; 😉

  105. # 104

    Τα κολήματα του εξακολουθεί να τα έχει, π.χ, έχασε τρία παιχνίδια( ΠΑΟ, Ξάνθη, Γιάννινα και παραλίγο Κέρκυρα και Λειβαδιά) μόνο και μόνο για να κερδίσει τον ΟΣΦΠ στο Καραϊσκάκης και κάποια άλλα που θα βγούν εν καιρώ στη φόρα αλλά δεν παύει να έβαλε τις βάσεις για να σοβαρέψει κάπως η ομάδα, σ’ αυτό είναι καλός, όπως κι ο Μπάγιεβιτς. Βέβαια στην πορεία του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για ανυπόμονους σαν και μένα…

  106. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά και πάλι.

    «Δε θέλω να εκλεγώ Πρόεδρος με τις ψήφους της ΧΑ», δήλωσε η νεκροκεφαλή. Μάλιστα, σιγόνταρε κι ο Μπένι.
    Σαν τον Πρόεδρο όλων των Ελλήνων, που σέβεται το δημοκρατικά εκλεγμένο κόμμα, όπως άλλωστε και όλοι εμείς που διαφωνούμε με αυτό, δεν έχει…

    Τρομερά αντιδημοκρατικό ατόπημα, που δε δικαιολογείται από κανέναν κίνδυνο καμιάς αποσταθεροποίησης…

Σχολιάστε