Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποδαρικό στα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 4 Ιανουαρίου, 2015


Τα πρώτα μεζεδάκια της χρονιάς δημοσιεύονται σήμερα, Κυριακή αντί για Σάββατο που είναι το συνηθισμένο, επειδή οι γιορτινές αναρτήσεις διατάραξαν τις συνήθειες του ιστολογίου. Διπλή διαταραχή, από μιαν άποψη, αφού, πριν ακόμα φύγουν οι καλικάντζαροι, πριν ακόμα τελειώσει το δωδεκάμερο των Χριστουγέννων, μπαίνουμε απότομα από την εορταστική ατμόσφαιρα στην προεκλογική περίοδο: όπως έγραψα και τις προάλλες, πρώτη φορά τα τελευταία 120 χρόνια γίνονται τόσο νωρίς εκλογές, 25 του Γενάρη. Στον 19ο αιώνα είχαν γίνει εκλογές και νωρίτερα, αλλά στον εικοστό αιώνα μόνο το 1936 είχαμε εκλογές μέσα στον Ιανουάριο -τότε είχαν γίνει στις 26 του μήνα και ακολούθησε βέβαια η δικτατορία του Μεταξά ενώ προηγήθηκαν απανωτοί θάνατοι πρωθυπουργών (κι έγραψε κι ο Μάρκος ένα τραγούδι που το έχουμε αναλύσει εδώ, αν και στα λεξιλογικά θέλει δουλειά γιατί έχει ένα λάθος).

Μια συνέπεια του ότι γίνονται τόσο νωρίς μέσα στον χρόνο οι εκλογές, είναι ότι δεν θα ψηφίσουν όσοι γεννήθηκαν το 1997 και επομένως φέτος γίνονται 18 χρονών. Ο λόγος που δεν θα ψηφίσουν δεν είναι ότι δεν έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια: από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όλοι όσοι γεννήθηκαν το 1997 λογαριάζονται για 18 χρονών, είτε γεννήθηκαν στις 2 Ιανουαρίου είτε στις 31 Δεκεμβρίου 1997. Ούτε ισχύει αυτό που γράφτηκε ασαφώς ότι «θα έπρεπε να είχαν κάνει δήλωση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014» -αυτή η προθεσμία ισχύει για τους ετεροδημότες που θέλουν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (και όσοι είχαν κάνει παλιά τη δήλωση αυτή είναι εντάξει). Απλώς, οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών κάθε χρόνο τον Φλεβάρη, οπότε δεν έχουν ακόμα επικαιροποιηθεί ώστε να συμπεριλάβουν τους 18ρηδες, και βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρεμούρα να δώσει δυνατότητα ψήφου σε μια μερίδα πολιτών που κατά πλειοψηφία δεν την προτιμά.

Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε άλλη φορά, σήμερα έχουμε μεζεδάκια.

Βέβαια, το Σάββατο μάς επιφύλαξε δυο σημαντικά γεγονότα. Το ένα ήταν η προεκλογική σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, το άλλο η ίδρυση του ΚιΔηΣο, του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, γεγονός που ήδη έδωσε αφορμή για λογοπαίγνια στη μπλογκόσφαιρα, όπως την ερώτηση «Μήπως είσαι ΚιΔηΣο και δεν το ξέρεις;», που παραπέμπει (τους παλιότερους) στο σλόγκαν που είχε λανσάρει το 1980 το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, το ΚοΔηΣο (το σλόγκαν ήταν σκέτο «Μήπως είσαι ΚΟΔΗΣΟ;» -το δεύτερο σκέλος ήταν ευφυολογικός πλατειασμός). Βέβαια, το νεοσύστατο κόμμα δεν ονομάζεται ακριβώς έτσι, αλλά Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών.

* Από το Μουσείο Μπενάκη, ο ΓΑΠαπανδρέου έκανε έκκληση «να γίνει πράξη η μετάβαση σε μια μεταπελατειακή Ελλάδα». Ο μεταπελάτης έχει πάντα δίκιο, θα έλεγα.

* Από την άλλη, εναντίον του Γ. Παπανδρέου διατυπώθηκε η μομφή ότι «διέσπασε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του». Όμως κατά κάποιο τρόπο το ίδιο είχε κάνει και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

diagram* Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μεζεδάκια μας σχετικά με τις εκλογές που έρχονται. Για παράδειγμα, φίλος μού στέλνει την εξής εικόνα (αριστερά), που κυκλοφορεί αρκετά στο Διαδίκτυο και που μιαν όμοιά της παρουσίασε πρόσφατα ο Κυριάκος Βελόπουλος στην τηλεοπτική εκπομπή του. Όπως βλέπτε, στο διάγραμμα η Ελλάδα φαίνεται να είναι 4η σε αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Λέει ο φίλος μου: «Ο Βελόπουλος δεν παρέλειψε το συνηθισμένο λογύδριο για όσους μας κρατούν στο σκοτάδι κλπ. Το διάγραμμα όμως δε φαινόταν να πολυέστεκε. Πέρα από τον τραβηγμένο ισχυρισμό, τα ονόματα των υπόλοιπων χωρών ήταν στα Γερμανικά αλλά η Ελλάδα στα Αγγλικά, ενώ και και η γραμματοσειρά στο Greece ήταν διαφορετική.

Με λίγο ψάξιμο, η εικόνα αυτή βρέθηκε εδώ, όπου φαίνεται ότι πρόκειται για άτεχνη φωτοσοπιά. Με λίγο ακόμη ψάξιμο, η αρχική εικόνα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ARD (λίγο πριν από τη μέση), όπου φυσικά η Ελλάδα απουσιάζει από τη λίστα. Αλλά οι πολύ καλοί δημοσιογράφοι και -κατά δήλωσή τους- ιστορικοί δε χρειαζεται να ελέγχουν τις πηγές τους, ειδικά αν είναι τόσο αξιόπιστες…

(Ο ίδιος άνθρωπος σε προηγούμενη εκπομπή, μιλωντας για ένα περιστατικό σε ένα παρισινό μπαρ ονόματι Les Arcades μάς αποκάλυψε με στόμφο ότι η ονομασία είναι ελληνική και σημαίνει «Οι Αρκάδες». Πώς να μην τον βλέπεις μετά φανατικά;)»

* Φυσικά το γαλλικό arcade (ίδιο και στα αγγλικά) δεν έχει σχέση με την Αρκαδία.

* Η Νομανσλάνδη απέκτησε τον επικεφαλής της έφιππης αστυνομίας της. Αντιγράφω το σχόλιο της Αόρατης Μελάνης, που το ψάρεψε, στη Λεξιλογία: Προχτές πήρε το μάτι μου, σε ένα παλιό γουέστερν με το Μάρλον Μπράντο ως «δε Κιντ» Ρίο, κάποιον να λέει «Γρήγορα! Ο Ρουράλες!» και να φεύγουν τρέχοντας, μην τους πιάσει ο Ρουράλες που τους κυνηγάει. Όμως Rurales δεν είναι κύριο όνομα, αλλά η ονομασία ενός παλιού σώματος έφιππης αστυνομίας του Μεξικού [Cuerpo de Policía Rural, Guardia Rural, los Rurales (nombre popular)]

Και ναι μεν την πρώτη φορά του το συγχώρεσα, διότι από τα αγγλικά μετέφραζε ο άνθρωπος, και ιδίως αν είχε σενάριο που το είχε με κεφαλαίο αρχικό εύκολα μπορεί να το πέρασε για κύριο όνομα, αλλά λίγο αργότερα μαθαίνουμε ότι «ο Ρουράλες ήταν σε όλο τον τόπο» και εύλογα αναρωτιόμαστε πόσο χοντρός πρέπει να ήταν αυτός ο Ρουράλες, ή μήπως ήταν πανταχού παρών;

* Από την άλλη, μια ακόμα πόλη προστέθηκε στη Χώρα των Αγνώριστων, όπως πάλι επισημάνθηκε στη Λεξιλογία, σε ένα από τα ρεπορτάζ του Μέγκα για το ναυάγιο του Νόρμαν Ατλάντικ: η Βαλόνα της Αλβανίας, μια και έτσι τη λένε την Αυλώνα οι Ιταλοί. Κάπου εκεί κοντά είναι και η Βλόρε, άλλο μεγάλο λιμάνι. 🙂

alfaxiros* Φρέσκο, από το χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΛΦΑ -αν και την οθονιά δεν την πήρα εγώ, μού την έστειλαν. Ο Ξηρός, λέει, βρέθηκε «μεταμφιεσμένος ΣΕ ποδήλατο».

Εντάξει, τα σουπεράκια όπως ξέρουμε φτιάχνονται πρόχειρα και γρήγορα, αλλά έχει πλάκα (υποθέτω ότι θα ήθελαν να γράψουν «με ποδήλατο»).

Ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία ψάρεψε ένα άλλο «σαρδάμ» σε σουπεράκι, από ρεπορτάζ για τη γιορταστική υποδοχή του 2015 με πυροτεχνήματα στο Σίδνεϊ: Η μέρα έγινε νύχτα στο Σίδνεϊ. Όλα ανάποδα τα κάνουν στους Αντίποδες!

camus* Η μάχη με τα αποφεύγματα στο Διαδίκτυο είναι εξ ορισμού χαμένη, αλλά αξίζει να τη δίνει κανείς. (Θυμίζω ότι αποφεύγματα είναι τα αποφθέγματα που δεν ειπώθηκαν/γράφτηκαν ποτέ από το πρόσωπο στο οποίο αποδίδονται). Μια ειδική κατηγορία αποφευγμάτων έχουμε όταν το ρητό υπάρχει αλλά έχει γίνει αγνώριστο εξαιτίας της κακής μετάφρασης.

Το απόφευγμα της εικόνας αριστερά κυκλοφορεί αρκετά, π.χ. το βρίσκουμε στο Ιντιμίντια: «Ένα Κράτος, εξ ορισμού, δε μπορεί να έχει καμία ηθική. Το περισσότερο που μπορεί να έχει ένα Κράτος είναι μία αστυνομία». Το έγραψε όμως αυτό ο Καμύ;

Όχι, λέει ένας φίλος. Ο καημένος ο Καμύ φαίνεται ότι έγραψε κάτι σαν: By definition, a government has no conscience. Sometimes it has a policy, but nothing more, απόφθεγμα που το βρίσκουμε σε πάρα πολλούς ιστότοπους. Και βέβαια, δεν πρόκειται για «αστυνομία» (police) αλλά για «πολιτική» (policy), χώρια τις άλλες μικρότερες διαφορές.

Ωστόσο, ο Καμύ έγραφε γαλλικά. Στα γαλλικά συνήθως βρίσκω μόνο το πρώτο μισό του αποφθέγματος με διαφορετική συνέχεια: «Les gouvernements, par définition, n’ont pas de conscience. Le monde où je vis me répugne, mais je me sens solidaire des hommes qui souffrent», αν και βρήκα και μια αναφορά που αντιστοιχεί στην αγγλική βερσιόν: Comme l’a dit Albert Camus, les gouvernements, par définition, n’ont pas de conscience, ils ont des politiques et rien de plus.

Οπότε, αν και δεν είναι εντελώς σίγουρη η διατύπωση του Καμύ, το βέβαιο είναι πως δεν έγραψε για «αστυνομία» αλλά για «πολιτική»!

* Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ μίλησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και είπε, σύμφωνα με τη μετάφραση που μοίρασε η Υπηρεσία Ευπρεπισμού: «Επομένως, πιστεύω -και για πρώτη φορά λέω «ναι»- εάν η ριζοσπαστική αριστερά πάρει την εξουσία στην Ελλάδα είναι κάτι καλό, γιατί θα υποχρεώσει τη μεν ριζοσπαστική αριστερά να καταλάβει ότι για το (πολιτικό) μαγείρεμα απαιτείται «ύδωρ» που είναι το ίδιο για όλους, τους δε Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος».

Γιατί όμως ύδωρ, και μάλιστα σε εισαγωγικά; Εσείς με ύδωρ μαγειρεύετε; Αν ακούσετε το βίντεο με την τοποθέτηση του Κον Μπεντίτ, λέει απλώς (στο 3.10 του βιντεακιού): cela obligera et la gauche radicale à comprendre que pour faire la cuisine… on fait la cuisine avec de l’eau, et que l’eau est la même chose pour tout le monde et aux européens de comprendre qu’ils doivent trouver un compromis sur la dette grecque…

Φαίνεται πως για τον συντάκτη της Υπηρεσίας Ευπρεπισμού το νερό παραήταν χυδαίο, τι να πω.

* Η συμβολή του tvxs στον εμπλουτισμό της γλώσσας μας, ώστε να φτάσει τα 5 εκατομμύρια λέξεις: Αποτυχής η δεύτερη προσπάθεια εισόδου στο γκαράζ…

* Και κλείνω με ένα φιλολογικό μαργαριτάρι που το εντόπισα χάρη στη φίλη Βασιλική Μετατρούλου. Σε άρθρο του info-war.gr για τα Χριστούγεννα στον Άι Στράτη, υπάρχει μια φωτογραφία εξορίστων με τη λεζάντα: Φωτογραφία: Χριστούγεννα του 1948 στον Αη Στρατη. Εξόριστοι. Στη πρώτη σειρά οι Κώστας Βάρναλης, Δημήτρης Γληνός, Χρήστος Κανάκης.

Ολοφάνερα, η λεζάντα είναι λάθος, και θα έπρεπε να το εντοπίσουν οι υπεύθυνοι του ιστότοπου. Ο Δημήτρης Γληνός πέθανε τον Δεκέμβριο του 1943 (όταν θέλησε να κάνει μια εγχείριση πριν φύγει για το βουνό) και αυτό θα έπρεπε να το ξέρουν, διότι θεωρείται, και όχι παράλογα, πως αν το ΕΑΜ είχε στις τάξεις του το 1944 ένα στέλεχος πρώτης γραμμής σαν τον Γληνό μπορεί κάποια πράγματα να είχαν εξελιχτεί διαφορετικά.

Όταν δεις ότι δεν μπορεί να είναι του 1948 η φωτογραφία, το ψάχνεις λίγο περισσότερο και βρίσκεις ότι ο Γληνός με τον Βάρναλη πήγαν εξορία τον Οκτώβριο του 1935, για δυο μήνες και κάτι, με τις εκτεταμένες προληπτικές συλλήψεις αριστερών και δημοκρατικών πολιτών που πραγματοποίησε ο Κονδύλης. Στην περίοδο αυτή αναφέρεται και το γνωστό ποίημα του Βάρναλη «Στην εξορία«.

170 Σχόλια to “Ποδαρικό στα μεζεδάκια”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν καταλαβαίνω τίποτε! Το «Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο…» έγινε «ΡΟΥΣΚΙΗ Φεντεράλιη Ινστιτούτ…» και το «Ελληνικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ηλιθίου και άλλων ευγενών χημικών στοιχείων» ΔΕΝ παίρνει πρέφα;; Gia onoma !

  2. «Μεταμφιεσμένος σε ποδήλατο» και «μεταμφιεσμένος με ποδήλατο» δηλώνουν διαφορετικά πράγματα. Στην πρώτη περίπτωση είσαι εποχούμενος, στη δεύτερη το κρατάς και βαδίζεις δίπλα του. Προφανώς φαίνεται πιο πιασάρικη η σύλληψή του επάνω σε ποδήλατο: τον κυνηγούν, φκιάνει άλματα σε σκαλιά, σούζες, ακροβατικά κλπ!

  3. Γς said

    Καλημέρα

    >Το έγραψε όμως αυτό ο Καμύ;

    Ο Καμύ [που δεν μπορούμε να τον γράψουμε με «ι»], που πέθανε σαν σήμερα το 1960.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Να σου πω, το «μεταμφιεσμένος σε Χ» εγώ το καταλαβαίνω σε πρώτο επίπεδο ότι ντύθηκε σαν το Χ, έστω κι αν το Χ είναι άψυχο. Άλλωστε, ποτέ δεν θα έλεγα «Άντρας σε ποδήλατο» για έναν που ποδηλατεί.

    3: Τον Καμύ θα τον γράψουμε έτσι αν συμφωνήσουμε ότι το υ θα παριστάνει το u. Αλλά τότε, τον Sarkozy θα τον γράψουμε Σαρκοζί.

  5. Νέο Kid Στο Block said

    Aς μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για την επάρκεια των υποτιτλιστών…

    Ι
    δού και πώς τα λαγωνικά έπιασαν το Χριστόδουλο. Είδαν αυτά τα ίχνη και κατάλαβαν προς τα πού πήγαινε το ποδήλατο! Μπορείτε να το βρείτε και σείς; 🙂

  6. Νέο Kid Στο Block said

    To «ρούσκιι ινστιτούτ » είναι βεβαίως φάντασμα ή μάλλον γκουγκλοφάντασμα…
    https://translate.google.com/#de/ru/Bundesanstalt%20f%C3%BCr%20Geowissenschaften%20und%20Rohstoffe

  7. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    μιά και μιλάμε για μεζεδάκια, θέλω να ακούσω την άποψή σας για ένα πιάτο, που απ’ ότι φαίνεται είναι σταθερά στο μενού πολλών αναρτήσεων:

    Διαβάζω σε πολλές αναρτήσεις την έκφραση προσωπικά ελατήρια , π.χ. εδώ, εδώ αλλά κι αλλού.

    Εμένα η έκφραση αυτή μου φαίνεται πολύ «κακόηχη». Τι εκφράζει ο συνειρμός με τα «ελατήρια» σ’ αυτό το context;
    Μόνο την ταλάντωση μπορώ να φανταστώ. Αλλά δεν εννοούν αυτό.
    Θεωρώ πως έπρεπε να γράφουν/λένε « κίνητρα «.

    Σιγά-σιγά θα λέμε ότι ο ..τάδε «προσωπικά φοράει Bilstein » ή ξερω ‘γω τι άλλο … 🙂

  8. Πριν πάω παρακάτω στη λίστα των χωρών με τα αποθέματα για να διακρίνονται πιο εύκολα οι χώρες γράφονται εναλλάξ σε άσπρο ή γκρι περιθώριο, η … ουρανοκατέβατη Greece όμως χαλάει την σειρά !!

  9. Γς said

    Εμπειρίκος:

    “Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου.
    Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε.
    Οι δρόμοι είναι λευκοί.
    Τ’ άνθη μιλούν.
    Από τα πέταλά τους αναδύονται συχνά μικρούτσικες παιδίσκες.
    Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.”

  10. "Ετεροδημότισσα" said

    Καλημέρα!
    Γιάννη Ιατρού πόσο δίκιο έχεις! Αυτά μας έκαναν οι πολυετείς σπουδες έξω. Να θέλουμε να γράψουμε τις σκέψεις μας στη μητρική μας και να στο μυαλό μας να κακομεταφρέζουμε από την αλλοδαπή ! Και όχι μονο όσοι λειπουμε χρόνια αλλα και αυτοι που πήγανε για ενα σεμιναριο! Τι να πεις…

  11. dr7x said

    Άλλα λάθη στη φοτοσοπιά: η Ελλάδα και το Τουρκμενιστάν έχουν ίδιο φόντο (διακόπτεται η εναλλαγή που, ως γνωστόν, δημιουργείται αυτόματα από τα προγράμματα απεικόνισης). Αλλαγή, για κάποιον ακατανόητο λόγο, έχει γίνει και στο Κατάρ. Το όνομα της χώρας είναι με πλάγια και η παραγωγή έγινε 25.060 (επίσης με πλάγια, o μοναδικός αριθμός με πλάγια) από 25.069 στο πρωτότυπο γερμανικό. Μάλλον από κάποια ενδιάμεση φοτοσοπιά του ρώσικου ινστιτούτου… 😀

  12. Γιάννης Ιατρού said

    >10: Μα στα γαλλικά λένε «…moteur de» π.χ. l’économie, δεν λένε «ressort de», στα γερμανικά δεν λένε «persönliche Feder» (ούτε καν υπάρχει αυτή η έκφραση…) και στα αγγλικά δεν λένε «springs». Επομένως από που το κακομεταφράζουμε;

  13. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    11: Τα 9 πήγαν στο ρωσικό ινστιτούτο, προμήθεια 🙂

    9: Τι ωραίο!

    7: Καλημέρα. Η λέξη «ελατήρια» χρησιμοποιείται συχνά με μεταφορική σημασία, κίνητρα. π.χ. λέμε για ‘ταπεινά ελατήρια’

  14. sarant said

    Και στο λεξικό τα ελατήρια:
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF&dq=

  15. Νέο Kid Στο Block said

    Τα «ταπεινά ελατήρια» όμως είναι καθιερωμένα και σωστά ελληνικά. Ως «μη ευγενές» κίνητρο μιας πράξης ή σκέψης. Όχι;
    Τα «προσωπικά ελατήρια» βέβαια καθόλου δεν μ’αρέσει κι εμένα ,άσε που είναι βλακώδης πλεονασμός θεωρώ. Γίνεται δηλαδή κάποιος να μην έχει προσωπικά κίνητρα;

  16. Γιάννης Ιατρού said

    13γ, 14: Ναι, αλλά γι αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι! Δεν σας φαίνεται ξεκάρφωτο / αταίριαστο;
    Κι επειδή το γράφει ο Τριανταφυλλίδης σαν μεταφορική έννοια, σημαίνει ότι βγάζει νόημα;
    Από που κι ως που «ελατήριο = «κίνητρο»;

  17. sarant said

    16: Πολύ λογικό το βρίσκω σαν μεταφορική εικόνα, τα ελατήρια είναι αυτά που σε κινούν. Το λεξικό καταγράφει τη σημασία που έχει η λέξη για τους περισσότερους ομιλητές, άρα έχει εγκυρότητα. Δεν το λέει αυτό απλώς ο Τριανταφυλλίδης.

  18. atheofobos said

    …πρώτη φορά τα τελευταία 120 χρόνια γίνονται τόσο νωρίς εκλογές…

    Για την ακρίβεια είναι 128 χρόνια από τις 4/16 Ιανουαρίου 1887 που είχαν γίνει εκλογές τον 19ο αιώνα στην χώρα μας.
    Λεπτομερέστερα στο ποστ μου:
    ΠΟΤΕ ΞΑΝΑΓΙΝΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/01/blog-post.html

  19. Νέο Kid Στο Block said

    Το ελατήριο ,όπως και να κινηθεί ένθεν κι ένθεν του σημείου ισορροπίας του, είτε εκταθεί είτε συσπειρωθεί, μαζεύει δυναμική ενέργεια και την αποδίδει σαν κινητική ,δηλαδή κίνηση/ορμή/δράση . Η δυναμική ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί ως το φυσικό ανάλογο τού κοινωνικού αναλόγου=κίνητρο. 🙂 (αν έχω κίνητρο,πρέπει/ή μπορεί να το διοχετεύσω σε δράση/εκτόνωση)

  20. Γιάννης Ιατρού said

    > 17: … καταγράφει τη σημασία που έχει η λέξη για τους περισσότερους ομιλητές …
    Τέλος πάντων, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε 🙂

    Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις, εξηγήσεις

  21. nickel said

    Καλημέρα. Ευκαιρία να πω κι εδώ «Καλή χρονιά» στον μαγαζάτορα, το μαγαζί και τους θαμώνες του.

    Ποια είναι η ευκαιρία; Η ορθή αναγραφή του πλήρους ονόματος του νέου κόμματος: Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (όχι «Δημοκρατικών»). Το βρίσκουμε εδώ:
    http://www.tokinima.gr/

  22. spiral architect said

    Καλημέρα. ☺
    Άκουσα χτες το Γιωργάκι, όπου σε μια αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε ξανά στην «πράσινη ανάπτυξη». Το φάντασμα της Μπιρμπίλη εμφανίστηκε μέσα από το μόνιτορ …

  23. cronopiusa said

  24. Γιάννης Ιατρού said

    >22: Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Παπανδρέου ήθελε την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Μόνο έτσι άντεχες τη χθεσινή ομιλία του.

  25. Πενθεύς said

    Να θυμίσω και το «Δρακόντεια ψέμματα» του Τσίπρα, το οποίο αν το είχε πει κανένας άλλος θα το είχατε κάνει σημαία.

  26. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών.
    Δημοκρατών! άκουσα να το ξεμπερδεύει ο Πεταλωτής
    Ακουσα επίσης σχόλια στο ράδιο πως έκαναν τη σύλληψη, πονηρά τη μέρα που ανακοίνωσε ο Γιώργος το κόμμα για να κλέψει την παράσταση αυτό το θέμα.
    Ένας αστυνομικός έκανε λέει το μοτοσυκλετιστή που είχε ατύχημα μπροστά στον ποδηλάτη-δραπέτη και πως σταμάτησε να τον βοηθήσει και τον συνέλαβε χωρίς να προλάβει ν΄αντιδράσει. Ιστορίες κι ότι μεταμφιεζόταν σε παπά. Μαλλιά (ξανθά) να ξάνουμε… Τάιζε και γουρούνια…

    Απόψε η καρδιά μου θα γίνει ένα παλιό -ποδήλατο- που θέλει να βγει στον ουρανό

  27. 4 : «Άλλωστε, ποτέ δεν θα έλεγα «Άντρας σε ποδήλατο» για έναν που ποδηλατεί.»

    Πάντως λέγεται, ειδικά στη δημοσιογραφική γλώσσα. Αυτό που εννοείται και παραλείπεται είναι η τοπική πρόθεση πάνω. Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αλίευσα:

    (1) Γαλοπούλα σε ποδήλατο
    (2) Αληθινό βίντεο με μια κατσίκα σε ποδήλατο
    (3) Τρικάβαλο με παιδιά σε μηχανάκι
    (4) Λεωφορείο περνά με κόκκινο και χτυπά άντρα σε μηχανάκι
    (5) Χτύπησε 17χρονο σε μηχανάκι
    (6) Υπάρχει νομοθεσία για παιδιά σε μηχανή;

    Η κακόηχη αμφισημία, λοιπόν, δεν οφείλεται τόσο στην απουσία της τοπικής πρόθεσης πάνω, αλλά –όπως άλλωστε κι εσείς επισημάνατε– στη μετοχή «μεταμφιεσμένος» που προηγείται.

  28. π2 said

    Και καλά ο Βελόπουλος. Η τάχα μου σοβαρή κ. Λυμπεράκη;

    Τέλος πάντων, κακώς κάνω ποδαρικό με γκρίνια. Καλή χρονιά να έχουμε.

  29. Alexis said

    #0: Απλώς, οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών κάθε χρόνο τον Φλεβάρη,…
    Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται κάθε δύο μήνες. Οι Δήμοι στέλνουν το πρώτο δεκαήμερο κάθε μονού μήνα (1ου, 3ου, 5ου κλπ.) όλες τις μεταβολές που έγιναν το προηγούμενο δίμηνο. Στην πρώτη αναθεώρηση κάθε έτους, δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, μαζί με τις υπόλοιπες μεταβολές, περνιούνται και οι 18άρηδες, δηλαδή όσοι κλείνουν τα 18 μέσα στο τρέχον έτος. Οι κατάλογοι αυτοί θα οριστικοποιηθούν περί το τέλος Μάρτη και από αρχές Απρίλη οι 18άρηδες θα μπορούν να ψηφίζουν. Αυτό γινόταν πάντα και αυτό θα γίνει και φέτος. Απλώς φέτος μας ξενίζει λίγο γιατί οι εκλογές γίνονται πολύ νωρίς.
    Η αναθεώρηση που γίνεται τώρα, το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, αφορά το τελευταίο δίμηνο του 2014, και δεν γίνεται να περαστούν σε αυτήν οι 18άρηδες.
    Συμφωνώ κι εγώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρεμούρα να ψηφίσουν οι 18άρηδες, αλλά η αλήθεια είναι ότι και να ήθελε δεν θα μπορούσε, για …τεχνικούς λόγους.

  30. cronopiusa said

    «Ακούστε μας», το πρώτο προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ

    Ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του νέου κόμματος «ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ»

  31. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  32. Νέο Kid Στο Block said

    28. Δεν σημαίνει κάτι πως οι επιγραφές στα ράφια είναι εμφανέστατα στα Γιαπωνέζικα (ή σε κάποια ιδεογράμματη γραφή τεσπά…) κύριε Π2! Mπορεί και στο Πετροχώρι να τρώνε πολύ σούσι (όπως οι νεόπλουτοι και απαίδευτοι χωριατορώσοι στην Κύπρο) και να έχουν μάθει την Ιαπωνικήν (για γκουρμέ λόγους) 🙂

  33. 27, συμφωνώ ότι συμβαίνει συχνά, αλλά δεν είναι λόγος αυτός να μην το παρατηρούμε. Κι εγώ πιστεύω ότι έγινε σύμπτυξη του «μεταμφιεσμένος» και «μετακινούμενος με ποδήλατο», με το δεύτερο να γίνεται αντιληπτό ως ισοδύναμο του «πάνω σε ποδήλατο»: όλο μαζί «μεταμφιεσμένος σε ποδήλατο». Ο παράδεισος του μετασχηματιστή γλωσσολόγου 🙂

    Ελατήριο = κίνητρο μόνο σε ένα περιορισμένο αριθμό τυποποιημένων φράσεων που ακολουθούν πάντα το σχήμα .

    20, για τη λέξη διευκρίνιση: https://www.youtube.com/watch?v=vowoAcQO99Y&list=UUbVRYr3r5Ee8ZzTV5qOmdUg

  34. Ουπς, κάτι ξέφυγε στην ανάρτησή μου (33): Ελατήριο = κίνητρο μόνο σε ένα περιορισμένο αριθμό τυποποιημένων φράσεων που ακολουθούν πάντα το σχήμα .

  35. voulagx said

    «Η «Jane Doe 3» κατέθεσε ότι εκτός από τον πρίγκιπα Αντριου και τον Ντέρσοβιτς, ο Επστάιν την «προσέφερε» σε «πολλούς άλλους ισχυρούς άνδρες, συμπεριλαμβανομένων [sic] γνωστούς Αμερικανούς πολιτικούς, επιχειρηματίες, ξένους προέδρους, ένα γνωστό πρωθυπουργό και άλλους ηγέτες χωρών».»
    Από εδώ: http://www.efsyn.gr/arthro/o-prigkipas-antrioy-se-ypothesi-paiderastias
    Το sic δηλώνει το σημείο βραχυκυκλώματός μου.

  36. Θέκλα said

    @27 Κώστα απ’το στόμα μου το πήρες 🙂 Συμφωνώ ότι το μεταμφιεσμένος χαλάει το νόημα, με ένα κόμμα θα ήταν πιο ξεκάθαρο.

  37. echthrosofer said

    παντα ευχαριστη η αναγνωση των αναρτησεων σας.καλημερα

  38. spiral architect said

    @28: Απόσπασμα από το σεμνό βιογραφικό της Α. Λυμπεράκη:
    «Το 1982 το ΚΚΕ απέρριψε (για ταξικούς λόγους) την αίτησή της να σπουδάσει στο Ανατολικό Βερολίνο, και έτσι πήγε για μεταπτυχιακά στο Ινστιτούτο Διεθνούς Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ.«

  39. Νέο Kid Στο Block said

    Ω λαλά! Παλίνδρομο φυλακτό, γιαχβέ φυλάξοι!… 🙂 (κανονικ΄λα θα έπρεπα να το ποστάρω εκεί που έγρψε ο Νικοκύρης για τα παλίνδρομα,αλλά βαρέθηκα να ψάξω και με το μπαρδό)
    «Η μία πλευρά έχει πολλές εικόνες, όπως τον Αρποκράτη, θεό της σιωπής, ενώ η άλλη διαθέτει μια παλινδρομική επιγραφή γραμμένη στα ελληνικά:

    ΙΑΕW ΒΑΦΡΕΝΕΜ ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ ΙΘΟΝΥΟΜΕ ΝΕΡΦΑΒW ΕΑΙ

    Όπως αναφέρει το Live Science, αυτό μεταφράζεται σε «Iahweh (ένας Θεός) είναι ο φορέας του μυστικού ονόματος, το λιοντάρι του Re προστατεύει το ιερό του.» Η σειρά διαθέτει πραγματικά μια-δυο λάθη, με ένα «p», γραμμένο δύο φορές, ενώ θα έπρεπε να είναι «V».»

    http://www.nooz.gr/entertainment/fulaxto-1500-eton-anakalif8ike-stin-kipro

  40. Γς said

    Αντε.. Ολα από μένα τα περιμένετε.

  41. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    38: Κι έτσι έχασε το κελεπούρι.

    35: Και πολύ καλά κάνεις που βραχυκυκλώνεις -κι ο συντάκτης, μην αντέχοντας τόσες αραδιαστές γενικές που θα έπρεπε να βάλει, τόστριψε ασυναίσθητα στην αιτιατική.

    34-33: Ναι, έτσι είναι για τα ελατήρια. Και επίσης συνήθως έχουν αρνητική χροιά.

    29: Πρέπει νάχεις δίκιο.

    28: Καλή χρονιά Πιδύε! Καλά κάνεις και επισημαίνεις τη λαθροχειρία της κυρίας καθηγήτριας, που μου διέφυγε. Το χειρότερο είναι πως όταν αποκαλύφθηκε η απάντηση ήταν κάτι σαν «και τι σημασία έχει που είναι από αλλού η φωτογραφία, αφού και στη Ρωσία δοκιμάζονται». (Κάπως έτσι απάντησε, αλλά βρίζοντας, και ο Πσαριανός).

    27: Καλά λες, αλλά οι τίτλοι έχουν την οικονομία τους.

    25: Να το θυμίσεις διότι το παρέλειψα. Όπως παρέλειψα και το γονιδίωμα του Σαμαρά, όπως και τη λαθροχειρία της κυρίας Λυμπεράκη (που επειδή είναι πανεπιστημιακή δασκάλα θα έπρεπε κανονικά να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε η ανεντιμότητά της).

    21: Καλή χρονιά και καλά κάνεις και το διορθώνεις.

  42. ππαν said

    Από χτες στενοχωριέμαι για την χαμένη ευκαιρία: ας το ονόμαζε Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών, δηλαδή Κ.ΣΟ.ΔΙ

  43. alexisphoto said

    καλημέρα και καλή χρονιά,
    για τον ΓΑΠ (επειδη θα συζητηθεί αρκετά αυτές τις μέρες) έγραψε ένα μικρό αλλά πυκνό άρθρο ο Μιχάλης Ιγνατίου:
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=24762&subid=2&pubid=64115389

    ΜΕ ποδήλατο πήγαινε ο Χρ.Ξηρός, αλλά έκανε σούζα την ώρα που τον συνέλλαβαν και το Μ έγινε Σ! 🙂
    Ήταν η κρυάδα της ημέρας….

    καλή χρονιά και πάλι.

  44. cronopiusa said

  45. #41

    «Κάπως έτσι απάντησε, αλλά βρίζοντας, και ο Πσαριανός).»
    κάτι μου θυμίζει αυτό το πσ αλλά αν έχεις προσέξει ενώ γράφω για μένα πσαράς, τους ιχθείς τους γράφω ψάρια

  46. cronopiusa said

  47. π2 said

    39: Με πρόλαβες για εννιά λεπτά.

  48. Πέπε said

    Ετυμολογικά «ελατήριο» είναι αυτό που σε ελαύνει, δηλαδή έννοια πολύ παραπλήσια προς το κίνητρο (αυτό που σε κινεί). Δεν είναι υποχρεωτικά ένα σύρμα στριφτό σαν την ουρά του γουρουνιού.

    Αυτός ο συλλογισμός δικαιολογεί τις εκφράσεις «ταπεινά / προσωπικά κλπ. ελετήρια», αν και οπωσδήποτε είναι λιγάκι τραβηγμένος από τα μαλλιά. Αν ψάξουμε την ιστορία της λέξης και διαπιστώσουμε (που δεν ξέρω αν συμβαίνει) ότι υπήρχε με τη γενικότερη αυτή έννοια πριν ταυτιστεί με το ελατήριο – spring που ξέρουμε σήμερα, θα είναι πιο δικαιολογημένο.

  49. sarant said

    45: Συνηθίζεται να γράφεται έτσι το όνομα αυτού του πολιτικού ανδρός.

    48: Η πλάκα είναι ότι στα αρχαία ‘ελατήριον φάρμακον’ ήταν το καθαρτικό 🙂

  50. # 48

    κοντά στο ελατήριο ακουστικά είναι και το ελιξήριο δια πάσα νόσον κ.λ.π.

  51. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #42
    Σε καλό σου, το πρώτο αυθόρμητο γέλιο της χρονιάς μου χάρισες. Να είσαι καλά! 😀

  52. Γς said

    Στην ΝΕΡΤ τώρα.
    Η ομιλία του Βενιζέλου στην Τρίπολη:
    «Δεν θα θυσιάσουμε τις θυσίες»
    Καλό.

  53. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    48, 50:
    Να μην ξεχάσουμε και τα ταπεινά εφαλτήρια των αυτοδημιούργητων.

  54. Ένα ελατήριο δεν είναι απαραίτητο να είναι σπειροειδές, μπορεί να είναι και ένα απλό έλασμα. Πάντα το προσωπικό ελατήριο το φανταζόμουν σαν βατήρα. Άλλωστε το spring το αγγλικό σημαίνει πηδάω, ξεπηδάω κλπ.

    Υπάρχουν και μη προσωπικά ελατήρια.Με δεδομένο το ότι για οτιδήποτε κάνουμε είμαστε υπηρέτες δυο αφεντάδων, του εαυτού μας και των άλλων,(και αυτό ισχύει για όλους)πολλά που κάνουμε αφορουν κυρίως την αφεντομουτσουνάρα μας και άλλα περισσότερο το κοινωνικό σύνολο.

    Βέβαια τα όρια δεν είναι πάντα διακριτά , τουλάχιστον σε ατομικό ψυχολογικό επίπεδο. Πχ, κάνεις κόμμα για να σώσεις την Ελλάδα ή για να έχει να παίζει αύριο η κόρη σου; 🙂

  55. Πενθεύς said

    41. Έπρεπε να βάλεις και αυτά. Εγώ δεν συνηθίζω να παρακολουθώ τον Σαμ οπότε δεν έπεσε στην αντίληψή μου. Τα περί Λυμπεράκη δεν τα γνωρίζω.

  56. Πέπε, συμπέσαμε.

  57. Αθηνητσι said

    49β: Δηλαδή Νικοκυρη απο εκεί βγαίνει η έκφραση «τον πήγε σερπαντινα»;;;; (σοβαρά τώρα, πάντα αναρωτιόμουνα..)

  58. Γς said

    57:

    Σχετικό με την απορία σας:

    http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_4.html

  59. Avonidas said

    Ο Ξηρός, λέει, βρέθηκε «μεταμφιεσμένος ΣΕ ποδήλατο».

    😮 Ούτε ο Αστυνόμος στη Φρουτοπία τέτοιες παραλλακτικές ικανότητες, δηλαδή!

  60. Avonidas said

    Όπως βλέπτε, στο διάγραμμα η Ελλάδα φαίνεται να είναι 4η σε αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. […] Το διάγραμμα όμως δε φαινόταν να πολυέστεκε.

    Εμ, με πορδές δεν παράγεται φυσικό αέριο 😉

    (Ώπα… κάτσε…)

  61. Γς said

    66:

    Σχετικόν:

    http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7.html

  62. Γς said

    61 -> 60

  63. Αθηνητσι said

    58:Βρε το φουκαρά τον κυρ Κώστα..

  64. physicist said

    Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν για την έκφραση «μεταμφιεσμένος [πάνω] σε ποδήλατο», αναρωτιέμαι τι θα πρέπει να καταλάβουμε αν διαβάσουμε «μεταμφιεσμένος σε Αρχιμανδρίτη».

  65. sarant said

    55: Δεν είναι σκόπιμη η παράλειψη, είπα.

    57: Δεν την ξέρω αυτή την εκφραση, ομολογώ.

    58: Δεν την ήξερα 🙂

  66. Γς said

    57, 55β:

    http://www.slang.gr/lemma/show/me_paei_serpantina_11802

  67. Μαρία said

    28
    Τη Λυμπεράκη την παίξαμε στην ώρα της, ενώ εσύ έτρωγες κοψίδια https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/20/meze-147/#comment-261404

  68. spiral architect said

    https://twitter.com/spigaro/status/551762594412105729

  69. Επειδή τα ωραία πρέπει να αναμεταδίδονται, ιδού:

    https://pbs.twimg.com/media/B6B1bszCEAEOndo.jpg:large

    από τον αρτίστα https://twitter.com/christosangelop

  70. Στην αρχή ου νέου ονόματος υπάρχει ένα πράσινο V. Της νίκης;
    Ή για να διαβάζεται Βίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, από το βινώ;

  71. Θέκλα said

    @57 το «με πήγε σερπαντίνα» είναι υπέροχη έκφραση, αν πάρεις ένα μασουράκι και το φυσήξεις φαίνεται πολύ ωραία ο συσχετισμός 🙂

  72. 32,
    Κιδ, για το σούσι σού αφιερώνω την σπαρταριστή παρωδία «Σούσι» του Στιχάκια.

  73. sarant said

    67: Αυτο λέω, ότι δεν την ανέφερα σε άρθρο.

    69: Πολύ καλό!

    70: 🙂

  74. Αθηνητσι said

    71: Ναι όντως, αλλά και το αρχαίο καθαρτικό μου πήγε το μυαλό εκεί, δεν το είχα ξανακουσει!

  75. "Ετεροδημότισσα" said

    Πάντως εκει κάτω τη βία πολλοί αποποιήθηκαν την προπαγάνδα ουδεις!
    Γελασα πολύ με ενα ραδιοφωνικο διδυμο σε αθλητική εκπομπή (μάλλον στο σκάι) που λεγανε:» δεν ξέρεις τι να πιστέψεις ότι θα συμβει στις 26 Γενάρη, από τη μια λες ότι θα πας στο περίπτερο να πάρεις μιλκο και θα πεταχτεί ένας ανθρωποφάγος και θα φάει κι εσένα και τα παιδιά σου… Και απο την άλλη λες ότι θα πεταχτεί ο περιπτερας και θα σου πει «μιλκο θες; Το βρυσακι στη γωνία τρεχει μιλκο δωρεαν 24 ώρες το 24ωρο! Γεμισε συντροφε όσα μπιτόνια θες!»

  76. sarant said

    72: Έξοχο και μου είχε ξεφύγει!

  77. 71-54 νίκησε ο ΠΑΟΚ στο μπάσκετ αλλά δεν θυμάμαι με ποιά ομάδα έπαιζε…
    μάλλον πράσινα φόραγε…;

  78. Μαρία said

    Ξαναφορέθηκαν αυτές τις μέρες οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
    Μεταφορικά χρησιμοποιείται και για το ΑΕΠ 🙂

  79. Μπερδέματα με ποδήλατα συμβαίνουν!

  80. Γς said

    79:

    Ποδηλάτης στο Χιούστον ε;

    Να κι ο Τζημ. Ο δικός μου ποδηλάτης στο Χιούστον¨

    http://caktos.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

  81. Houston, we have a bicycle

  82. sarant said

    78: Κι έχει κι άλλην κακοκαιρία από Τρίτη…

  83. ΚΑΒ said

    82. Οπότε θα ξανακούσουμε το υπό του μηδενός κατά το υπέρ του δέοντος.

  84. 81:

    Apollo 13 : Houston, we have a problem

    Γς : This is Houston. Say again please

  85. Γς said

    84:

    Ηταν από Γς

  86. cronopiusa said

    Οι 48 ώρες που ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να με δολοφονήσει

  87. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στο καπάκι βρέστε και βάλτε το Λοβέρδο να λέει στις μέρες Ρωμανού ποιος φοβάται τον Ξηρό, αστεία πράγματα

  88. Σαφώς το ψυχολογικό ελατήριο, όπως λέει κι ο Πέπε, είναι αυτό που σε ελαύνει, σε ωθεί να κάνεις ό,τι κάνεις. Πρόκειται για γνωστή και καθιερωμένη χρήση, και ΔΕΝ αποτελεί ούτε ξενισμό ούτε μεταφορική χρήση της σημασίας ‘σούστα’.
    Νομίζω μάλιστα πως υπάρχει μια λεπτή διάκριση ανάμεσα στα ‘κίνητρα’ και στα ‘ ελατήρια’: τα κίνητρα είναι λογικά και συνειδητά («κίνητρο του φονικού υπήρξε η ληστεία» = τον σκότωσαν για να τον ληστέψουν), ενώ τα ελατήρια είναι συναισθηματικά και μπορεί να είναι και υποσυνείδητα («κίνητρο του εγκλήματος υπήρξε το ερωτικό πάθος / η ζήλεια /το φυλετικό μίσος»). Από αυτή την άποψη, τα ελατήρια είναι πάντα προσωπικά, αν και υποθέτω πως όσοι τα χαρακτηρίζουν έτσι εννοούν ότι δεν είναι πατριωτικά, πολιτικά ή οτιδήποτε άλλο ξεπερνάει την αυστηρά προσωπική σφαίρα.
    Αντίστοιχη στα γαλλικά είναι η διαφορά μεταξύ motif και mobile.

  89. Να πάρει, «ελατήριο του εγκλήματος υπήρξε το ερωτικό πάθος» ήθελα φυσικά να πω. Αυτό δείχνει πως, όπως λέει κι ο Νικοκύρης, οι όμορφες διακρίσεις όμορφα καίγονται…

  90. sarant said

    89: Χαχά! Καλή χρονιά Άγγελε!

  91. Μ’αρέσει το «η άλλη διαθέτει μια παλινδρομική επιγραφή γραμμένη στα ελληνικά«. Να γραφτεί αυτό σε ξένο αρλουμπολογικό ιστότοπο, το καταλαβαίνω, αλλά σε ελληνικό; Τρισβάρβαρα τα ελληνικά των, οι άθλιοι!
    (Βλέποντας τη δημοσίευση στο nooz.gr, αντιλαμβάνομαι ότι εννοεί «γραμμένο με ελληνικά γράμματα». Παρόλ’αυτά όμως, παραπάει!)

  92. Νέο Kid Στο Block said

    91.Ε, καλά ρε σύ Άγγελε. Για Παφιτες μιλάμε. Έχεις διαβάσει παφιτικο κείμενο;… 😂

  93. Γς said

    88:
    >υπάρχει μια λεπτή διάκριση ανάμεσα στα ‘κίνητρα’ και στα ‘ ελατήρια’

    Και ήταν μια εποχή στο Ελλάντα που τα [μη ταπεινά] ελατήρια καταργούσαν τα όποια κίνητρα και έπεφταν στα πολύ μαλακά οι δράστες εγκλημάτων [δια λόγους] τιμής.

  94. Πάνος με πεζά said

    Καλησπέρα. Σήμερα με συγχωρείτε για τη (χαρακτηριστική, για μεζεδάκια) καθυστέρηση, καθόσον είχαμε γεννητούρια, γεννήθηκε η ανηψιά μου το μεσημέρι ! (Σχετ. λεξικογραφικό η Λακωνική παροιμία, «προτού του γεννημένου και κωλόπανα», όμοιας έννοιας του «ακόμα δεν τον είδαμε…».)

    Τώρα όμως είμαστε «μετά το γεννημένο», οπότε πηδώντας και τα 89 σχόλια, συγχωρέστε με για τυχόν επαναλήψεις και πάμε στα μεζέδια :

    – συνελήφθη μεταμφιεσμένος σε ποδήλατο. Ναι, καταλαβαίνεις τι θέλει να πει, και πάλι λάθος δεν το λές. Πώς όμως να το έγραφαν άραγε; Συνελήφθη μεταμφιεσμένος πάνω σε ποδήλατο; Συνελήφθη μεταμφιεσμένος, σε ποδήλατο; Σε ποδήλατο συνελήφθη, μεταμφιεσμένος;
    Και για να χαριτολογήσω κλείνοντας, αν βλέπαμε ένα σκέτο «ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη σε ποδήλατο», δε θα ήταν παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφού ποσώς μας ενδιαφέρει το πώς συνουσιάστηκαν οι γονείς του; 🙂

    – Ωραία, νέα, κι αποτυχής, μαμά γερνάω…

    – Συγχαρητήρια στο Σύδνεϊ, σβήσανε τον ήλιο ! H Mελίνα κι αργότερα ο Μητροπάνος, από ευγένεια τουλάχιστον περιοριζόταν στο φεγγάρι.

    – Παρατρολιαστήκαμε με τα λογότυπα του κόμματος ΓΑΠ, και καλά έκανε και μας τα έχωσε η (Ραγκούσιας διαχείρισης) Παραπολιτική, εδώ.
    Xωρίς να έχω διαβάσει λεπτομέρειες, το άρθρο μάλλον προδηλώνει ότι ο Ραγκούσης συμπορεύεται.

    Και κλείνω με το ερώτημα : παιδιά, το βουλιαγμένο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ, τελικά ποιος το παίρνει;
    Η θάλασσα;

  95. Γς said

    91, 92:
    Χαμένοι στην παλινδρόμιση [με πιάνετε ε;]

  96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν μεταμφιεσμένος σε ποδήλατο

  97. Πάνος με πεζά said

    Βρείτε τις διαφορές :

    Εικόνα 1
    https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQn60tc52ZnWHJC3ZQ_qyGp0lvcCF1_wuVaDVMpL1ixY_ecXgWa
    Εικόνα 2

  98. Πάνος με πεζά said

    Γαμώτο, δεν έκατσε καλά :

  99. sarant said

    94: Να τη χαίρεσαι!

  100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αφού τον συνέλαβε, η αντιτρομοκρατική βρήκε α σ ύ λ λ η π τ ο όγκο όπλων
    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/vinteo-ntokoymento-me-ton-xristodoylo-kshro-mia-mera-prin-th-sullhpsh-toy.3229608.html

  101. Γς said

    94:
    Θείο, προβλέπω [εγώ πάντως μόνο τα ραδίκια ανάποδα θα βλέπω] να δουλεύει σε μπαρ για να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας

  102. Πάνος με πεζά said

    @ 101 : Γκαντεμιά κι από κει, τα μπαρ φέρνουν αλλοδαπές. Είναι άλλωστε γνωστή η ατάκα : «Gkειά σας, ti ta πάρετε;»

  103. leonicos said

    Λεξιπενίας συνέχεια: ενιλλόπτω = βλέπω λοξά, μυκτηρίζω κοιτάζοντας
    Εκμηρύσσω: βγάζω κάτι σιγά σιγά, π.χ. ένα λόχο από μια κρύπτη για δράση (κυριολεκτικά ‘ξετυλίγω’) Καλά μη βαράτε.

    @7 προσωπικά ελατήρια
    Άσχετα με τους συνειρμούς που σου προκαλεί η λέξη ελατήριο, προέρχεται από το ελαύνω (=εξορμώ κ. έφιππος) και είναι μια χαρά στο κόντεξ. Το ‘κίνητρο’ επίσης. Η ιδέα είναι ίδια. [Δες και Σερ Σαρ @13,14]

    @9 Γς
    Εξαιρετικοί Εμεπιρίκος και Φασιανός. Μπράβο σου!
    Κοίτα κατάντια! Να σου λέω ‘μπράβο’ εγώ.
    Και όμως… μου θυμίζει και πρώιμο Γαΐτη.

    @39 μια-δυο λάθη
    Καλά… πλάκα κάνουμε. Να δεις εγώ τοι γράφο!

  104. Κουνελόγατος said

    Μπα, με τον Τζορτζ Μάικλ μοιάζει :mrgreen:

  105. Μαρία said

    Να χαιρόμαστε τον αντικαταστάτη της Βούλτεψη. Πήρε προαγωγή. http://archive.efsyn.gr/?p=243398
    http://archive.efsyn.gr/?p=244115

  106. Γς said

    103:

    >Εξαιρετικοί Εμεπιρίκος και Φασιανός

    Εμεπιρίκος και Τσαρούχης

  107. sarant said

    105: Πού τους βρίσκουν;

  108. ΚΑΒ said

    Ψάχνουν στα χαμένα γι’ αυτό μην το ψάχνεις!

  109. Μαρία said

    107
    Δεν χρειάζεται να ψάξουν.

    Απροπό σε λίγες μέρες εκδικάζεται η μήνυση (και αγωγή) του Κασιδιάρη κατά της εφσυν.

  110. 94, Πάνε με πεζά.
    Χιλιόχρονη κι ευτυχής εύχομαι.

  111. Νέο Kid Στο Block said

    Eξαίρετον Ποδηλατικό Φυσικομαθηματικό πρόβλημα! (think first! experiment later!)

    Δένουμε ένα σχοινί στο πεντάλι (κάτω μέρος) ενός ποδηλάτου, όπως φαίνεται στο σκίτσο. Κάποιος κρατά το ποδήλατο ελαφρά, ώστε να ισορροπεί.

    Αν τραβήξουμε το σχοινί προς τα πίσω, τι θα συμβεί; Το ποδήλατο θα κινηθεί προς τα πίσω, προς τα μπρος ή θα μείνει ακίνητο; Think hard! …and answer wrong! 🙂

  112. Γι αυτό στις πανελλήνιες έχουν πάντα πρόβλημα με την φυσική…
    πόσο να τραβήξεις το σκοινί ; 10 μέτρα ή 10 πόντου
    το ποδήλατο έχει κόντρα (όπισθεν) ή όχι ;

  113. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Απροπό επίσης ,τη διασπείρουσα ψευδείς ειδήσεις που ανησυχούν υπέρμετρα τον κόσμο,Λυμπεράκη, γιατί δεν την ενόχλησε κανείς; εισαγγελέας εννοώ, αν και τώρα προεκλογικά μπορεί και να την αβαντάριζε σε μερικά παλαβά μυαλά. Συγχύστηκα ετεροχρονισμένα καθώς δεν είχα διαβάσει το ιστολόγιο κείνες τις μέρες κι έχασα το λινκ με την απατεωνίστικη «είδηση» που σέρβιρε αεράτα η πανεπιστημιακός.Τα κοψίδια μου μέσα!(Βλέπε το σχ.67 της Μαρίας)

  114. μπορεί να φταίει και το μπάσκετ σήμερα….

  115. Γς said

    111:
    Το πθδήλατο προς τα πίσω.
    Και το πετάλι προς τα δεξιά( προς τα μπρος)

  116. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στη λογική μου μένει ακίνητο το ποδήλατο(αφού το σκοινί προς τα πίσω και το χέρι προς τα μπρος) αλλά επειδή είναι πρόδηλο και το πρόβλημα το βάζει ο Κιντ, θα πάει μπροστά να δείτε 🙂
    Για τη μικρούλα τη νεογέννητη ,κάθε κόρη που έρχεται στον κόσμο δικαιούται τουλάχιστον ένα ποίημα σαν το Πρωινό άστρο του Γ,Ρίτσου, κι ευχές όσες τ άστρα όλα τ΄ ουρανού να τις μοιράζεται με όλα τα παιδιά του κόσμου ευτυχισμένη.

  117. sarant said

    111: Προς τα μπρος ας πούμε.

  118. Νέο Kid Στο Block said

    Για το 111. Eπειδή βαριέμαι να απαντάω σε μπαοκτσίδικες… απορίες (κουίζ: σε ποιο άθλημα πανηγύρισε έξαλλα ο Δήμαρχος Πειραιά σε βαθμό να σπάσει το κύπελλλο…; ) .[Να βάλετε στο hall of fame τη σημερινή μεγάλη νίκη εναντίον του αυτοκράτορα του ευρωπαϊκού μπάσκετ! ]
    http://demonstrations.wolfram.com/TheBicycleParadox/ (με ωραία γκατζετιά)
    https://www.simonsfoundation.org/multimedia/mathematical-impressions-multimedia/the-bicycle-pulling-puzzle/
    (με εξαιρετικό βιντεάκι . Να διαβαστούν και τα απο κάτω σχόλια!)

  119. Μαρία said

    113
    Επανόρθωσε 🙂 https://twitter.com/ALyberaki/status/547682627936083968

  120. Νέο Kid Στο Block said

    Το σκιτσάκι στο 111. είναι από το βιβλίο «Μathematical Carnival» του θρυλικού Mάρτιν Γκάρντνερ ,όπου και εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα (Η εξήγηση στο βιντεάκι πάντως είναι πληρέστερη, και στο Wolfram ακόμα πληρέστερη (αλλά απαιτητικότερη )

  121. spiral architect said

    Ακόμα πιο φρέσκο μεζεδάκι:

    (Δείτε και κάποια απ’ τα σχόλια)

  122. Γς said

    118, 120:
    Ψιτ, κύριος!Με μένα τι θα γίνει;
    Ούτε ένα τροφέϊ; трофей που λεν κι οι βούλγαροι [Τρόπαιο].
    Ούτε μία μνεία;

  123. Μαρία said

    Το Ρένο Χαραλαμπίδη τον οδήγησε στη Ν.Δ. το ταξικό ποτάμι https://www.youtube.com/watch?v=WN_177GlCnAκαθότι ο ίδιος λαϊκό παιδί κι ο μπαμπάς του εθνάρχη ήταν … αγρότης, ενώ το ΚΚΕ το ίδρυσε …ο Στάλιν.
    Αν έβλεπε ΕΤ3 https://www.youtube.com/watch?v=9L0sFxn5p-Eμετά το 31:00

  124. Πάνος με πεζά said

    Eυχαριστώ για τις ευχές σας !
    @ 111 : θα πάει μπροστά μέχρι το πεντάλ να φτάσει στη θέση «9 η ώρα». Μετά θα πηγαίνει πίσω.

  125. Γς said

    124:
    Μα το έχουμε λύσει (Σχ. 115)
    Επίκειται η απονομή…

  126. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    119.Μωρέ μπράβο!Αγέρωχος κυνισμός! Άδειο ράφι είναι σίγουρα η αμοράλ συνείδησή της.
    Μα αυτό το Πάντειο, τέλος πάντω, έχει μια σταθερή πώς να πω πολυσυλλεκτικότητα σε αμαρτωλές περιπτώσεις.

  127. Μαρία said

    Πάλι τα θαλάσσωσε ο σκαϊ με τα γραφήματα. https://twitter.com/hashtag/skai_xeftiles

  128. Μαρία said

  129. Μαρία said

    120
    Κιντ, για σένα. Μόνο μη το δει ο φυσικός και του ‘ρθει νταμπλάς 🙂 http://dl.taz.de/taz/shop/download_action.php?model=20100&typ=seite1

  130. 118,
    Kid, εξαιρετικό!

  131. Παναγιώτης Κ. said

    Το ποίημα του Βάρναλη «Στην εξορία» το γνωρίζω κατά νόημα εδώ και σαράντα χρόνια. Οι στίχοι όμως που εντυπώθηκαν αυτούσιοι στη μνήμη μου είναι : «Μαζί μας τελευταίοι, με το βαπόρι / πρεζάκηδες,αλάνια, λαθρεμπόροι./ Ξεπίτηδες, για να φανεί πως ίσια / λογιούνται η λευτεριά και τα χασίσια».

  132. Παναγιώτης Κ. said

    @10 (Ετερο…) Ελληνοαμερικανίδα στο λεωφορείο: «Oooh soRRy! Σας πάτ(η)σα»
    @22 (Spiral) Είναι σκληρό το ΓΑΠ; Θα τον λέμε λοιπόν «το Γιωργάκι» 🙂
    @40.Να είσαι καλά Γς. Τέτοιο ποδήλατο έψαχνα με μεγάλο τιμόνι! 🙂
    @83 (ΚΑΒ) ποιος λοιπόν είναι αυτός ο …δέων; 🙂
    @94. Πάνο, να σου ζήσει η ανεψιά.

  133. Γς said

  134. Γς said

    Το καναρινί ποδήλατο, ο Λευτέρης κι ο καινούργιος δάσκαλος της έκτης.

    Α, και αγάπη

  135. sarant said

    128: Είναι απίστευτοι…

    131: Και άλλοι θυμούνται αυτούς τους στίχους.

  136. Νέο Kid Στο Block said

    128. Tράτζικ…. ακόμα πιο τράτζικ είναι το γεγονός πως το μπαλαμούτι τους είναι τόσο χοντροκομμένο και ακόμα τρατζικότερο πως ένα καλό εποπτικό εργαλείο της Στατιστικής ,όπως είναι τα ιστογράμματα ,χρησιμοποιείται τόσο απροκάλυπτα λάθος από άσχετους ή/και πονηρούς.
    Έχω ξαναπεί πως όταν δεν αναγράφονται οι κλίμακες , ένα συνηθισμένο «νομότυπο μεν ,πονηρό δε» κολπάκι είναι να δείχνεται ένα μέρος της μπάρας ή να μικραίνει η κλίμακα,γεγονός που (υπό)/πολλάπλασιάζει τις σχετικές διαφορές. Αλλά το μεγαλύτερο να είναι μικρότερο από το μικρότερο ,ξεπερνάει ακόμα και τον Κουρτ Γκαίντελ…
    Το τρατζικότατο δε, είναι πως δεν λένε συνήθως τίποτα για το περιθώριο σφάλματος και το διάστημα εμπιστοσύνης των δημοσκοπήσεών τους! Πρίν λίγες μέρες άκουσα στη Νεριτ (νομίζω) το τραγικό ερώτημα δημοσιογράφου (από τους περισποούδαστους αναλυτάδες πολιτικής και δημοσκοπήσεων…) σε στατιστικολόγο:
    «Μα γιατί δεν υπολογίζετε με διάστημα εμπιστοσύνης μεγαλύτερο από 95% (που είναι το σύνηθες) ώστε να μειώνονται οι αποκλίσεις ;(εννοούσε το «σφάλμα») » Ο Στατιστικολόγος (που πρέπει να ήταν γνώστης) κάτι ψέλισσε για «πρακτικούς» λόγους (εννοώντας οικονομικούς! ).
    Εξηγώ συνοπτικά σχετικά: Mπορώ να σας βεβαιώσω με «διάστημα εμπιστοσύνης» 99,999% πως η «τιμή» του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο διάστημα 30% (+-50%) (περιθώριο σφάλματος 50%) στις 26 Γενάρη ! Στοιχηματίζω τα 5/4 της περιουσίας μου γι’αυτό…και δεν χρειάζομαι καμία έρευνα για να μού το δείξει αυτό! 🙂

  137. ΚΑΒ said

    @83 (ΚΑΒ) ποιος λοιπόν είναι αυτός ο …δέων;

    Τι σημαίνει το σχόλιό σου;.

  138. Και τρολάρισμα από τον Εκπρόσωπο Τύπου στο Χριστόδουλο:

  139. spiral architect said

  140. Παναγιώτης Κ. said

    @137 (KAΒ) Προφανώς αστειεύομαι θέλοντας να επισημάνω τη σύγχυση ως προς τη χρήση των εκφράσεων: «Υπέρ το δέον» που είναι το σωστό και «υπέρ του δέοντος » που συνήθως είναι λάθος.

  141. sarant said

    139: Χαχά!

  142. Δημήτρης Μ. said

    Ελατήριο είναι κι αυτό https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT0wXSa72kkJeMheEJVBH2kxk9K271V11E3Atgnvt7gNQXfY3nhZg. Και με τέτοια ελατήρια δούλευαν τα κουρντιστά παιχνίδια, τα ρολόγια και άλλοι μηχανισμοί. Αυτό το ελατήριο, νομίζω, ότι μπορεί να θεωρηθεί κινητήρας, κίνητρο κλπ.

  143. ππαν said

    128, 136 κλπ: κι ομως, ίσως υπάρχει λογική εξήγηση! Όλα είναι θέμα προοπτικής: http://www.gazzetta.gr/football/article/687305/oi-exigiseis-gia-ti-grammi

  144. Νέο Kid Στο Block said

    Ππαν,😉
    😀 Σωστός ο Γαλάνης! Να εξοικειωθειτε με τα σημεία φυγής (Vive Desargues,le grand ingenieur! ) όλοι! Ειδικά τώρα που έρχεται ο τίγρης (και η Λαμιαρα!) θα χρειαστούν ποικιλοτρόπως…😉

  145. ππαν said

    Από πού θα φύγετε, που λέμε. Πού έρχεται η Λαμία;

  146. Νέο Kid Στο Block said

    145. Ιιιιί…ανενημέρωτη σε βρίσκω, εκτός αν τρολάρεις.:-)
    http://www.contra.gr/vathmologies/

  147. ππαν said

    146: τελευταία στο βόλεϊ; (δεν τρολάρω)

  148. Νέο Kid Στο Block said

    147. Πικραμένη ιστορία το ιστορικό μας Βόλεϋ… (το παρατήσανε για την μπάλα, οι μάου-μάου…:-( )
    Yπάρχει και βού όμιλος στη Φούτμπωλ Λήγκ βρε! Δεν είναι μόνο το ΑΕΚ! 🙂
    Πάτα–>ποδόσφαιρο–>Football League—etc.

  149. ππαν said

    Α, ώστε έτσι; Η Λαμία είναι ο θανάσιμος εχθρός μας! Αλλά η 1964, με την 1965 δεν έχουμε πρόβλημα

  150. skol said

    Γιατί Τομάς ο Τομά Πικετί;

  151. Γς said

    Χαικαλης στο STAR TV τώρα:

    -Δια πυρός και σιδήρου.
    Σταματάει, το σκέφτεται και το … διορθώνει:
    -Δια πυράς και σιδήρου

  152. sarant said

    150: Να μας πει και η Ππαν, αλλά νομίζω ότι προφέρεται Τομά.

  153. Μαρία said

    152
    Το λάθος είναι του Βήματος. Αφού δεν τον έκαναν Τόμας πάλι καλά.

  154. Μαρία said

  155. ππαν said

    Τομά, βέβαια. Τα μικρά ονόματα έχουν παραλλαγές στη γραφή αλλά όχι στην προφορά.

  156. Μαρία said

  157. Γς said

    Podemos. Ισπανικό Μπορούμε [και κόμμα].
    Και θυμήθηκα το αντίσοιχο ιταλικό potere.

    Κυριλέ ριστοράντε στη Ρώμη.
    Μακαρονάδα και φρούτι ντι μάρε. Γαρίδες, Καλαμάρι, Μύδια, αστακός.

    Πρωτόγνωρα σε μένα για εκείνη την εποχή.
    Φνταστικά, όνειρο.
    Και ξαφνικά ο νεαρός καλοντυμένος καμαριέρε:
    -Πόσο;
    Και μας χάλασε τη ρομάντζα.

    Θα μπορούσε να εξελιχθεί [αν ήταν στην ελλάδα¨
    -Πόσο;
    -Τόσο!
    -Τι τόσο;
    Τι πόσο;

    Μέχρι να καταλάβουμε ότι μας ρώταγε άν μπορεί να πάρει τα πιάτα για να μας έρει τα υπόλοιπα, είχαμε ξενερώσει.

  158. sarant said

    156: Πράγματι, ο Στέφανος Αναγνώστου είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλά έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς δεν πήραμε χαμπάρι;

  159. Pitpanag said

    Neo kid, to 5. prepei na to brhkes edw: kolount.wordpress.com
    Gia to diastima empistoshnhs (level of confidence) are you joking?
    Level of confidence is related to the error margin! An thelo mikro margin prepei na ehw megalo level.Basic statistics.

  160. Νέο Kid Στο Block said

    Pitpanag, δεν ξέρω αν τα Statistics είναι basic ή fortran…ξέρω όμως πως κάνεις το ίδιο λάθος με το δημοσιογράφο που λέω στο 136! Το «Level of confidence is related to the error margin!» που γράφεις είναι μια ΚΕΝΗ περιεχομένου δήλωση, αν δεν ξέρουμε τες άλλες παραμέτρους που τα συνδέουν. Το «περιθώριο σφάλματος -margin of error» και το «διάστημα ή επίπεδο εμπιστοσύνης-level of confidence» είναι δύο καταρχήν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ έννοιες. Το σφάλμα (+-x%) μάς δείχνει -με βάση τη Θεωρία Πιθανοτήτων- τη διακύμανση (variance) που παρουσιάζει η εκτίμησή μας και βάσει αυτής υπολογίζεται το περιθώριο σφάλματος. Είναι ,μ’άλλα λόγια, ένα μέτρο Ακριβείας/Ορθότητας των μετρήσεών μας. Το διάστημα εμπιστοσύνης είναι ένα μέτρο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ της δήλωσής μας. Όταν λέμε lev.of conf=95% είναι σαν να είμαστε κάποιος που λέει αλήθεια στις 95 από τις 100 φορές.Μπορεί κάποιος να είναι αρκετά σίγουρος ότι τού λέμε αλήθεια ,αλλά όχι απολύτως σίγουρος.
    Το βασικό στοιχείο-παράμετρος που συνδέει τα δύο είναι βεβαίως το ΜΕΓΕΘΟΣ του δείγματος, αλλά όχι μόνο.
    Τέλος πάντων , μπορείς να τα βρεις υποθέτω στα μπέησικ στατίστικς μάνιουαλς…αλλά συνοπτικά ισχύει πως για ένα ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ δείγμα, όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα εμπιστοσύνης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το περιθώριο σφάλματος που έχουμε κι αυτό ήθελε να πεί το παράδειγμα που έβαλα στο 136. με το 30% +-50%.
    Αν θέλουμε να αυξήσουμε το επίπεδο εμπιστοσύνης ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ το περιθώριο σφάλματος ,η μόνη λύση είναι να ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ το μέγεθος του δείγματος (κι αυτό εννοούσε ο δημοσκόπος που λέω στο 136. «πρακτικοί-οικονομικοί λόγοι». Αύξηση δείγματος σημαίνει έξτρα κόστα για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων). Η μεγάλη ουσία και τα «αξιώματα» της Στατιστικής που απαντάνε στο καυτό ερώτημα: » Ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος του δείγματος ούτωσώστε τα αποτελέσματά μας να είναι αξιόπιστα;» ,είναι τα εξής:
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Eξαρτάται! από:
    1. Tην ακρίβεια που θέλουμε ,δηλαδή το περιθ. σφάλματος που δεχόμαστε. Αν θέλουμε margin 1% απαιτείται μεγαλύτερο δείγμα απότι για margin 3%
    2.Tην αξιοπιστία (level of confidence) Aν συμβιβαζόμαστε με επιπεδο εμπιστοσύνης 80% χρειαζόμαστε ένα μικρότερο δείγμα απότι για 95%
    3.Την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ τιμή του ποσοστού που θέλουμε να εκτιμήσουμε. Αυτό ίσως μοιάζει λίγο παράξενο,αλλά είναι απολύτως λογικό. Αν στον πληθυσμό ΔΕΝ υπάρχει διακύμανση (το 100% των στοιχείων είναι όμοια) μού φτάνει 1 και μόνο για να μάθω τις ιδιότητές τους. Αν μου πουν ότι μια κάλπη έχει μόνο άσπρες ή μαύρες μπάλες ,αρκεί να τραβήξω μία. Όσο μεγαλύτερη είναι η διακύμανση ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ δείγμα απαιτείται.
    4.Το ΜΕΓΕΘΟΣ του πληθυσμού. Για μικρούς πληθυσμούς (π.χ μέχρι 100.000 άτομα) και για μικρό margin (1 ή 2%) το μέγεθος του δείγματος είναι ΑΝΑΛΟΓΟ με το μέγεθος του πληθυσμού. ¨ΟΜΩΣ για μεγάλους πληθυσμούς ή για περιθώριο σφάλματος >5% ,το μ΄λεγεθος του δείγματος ΜΟΛΙΣ που γίνεται αισθητό!
    Πάνω σ’αυτ’ό το θέμα υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και ημιμάθεια.
    Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους αριθμούς:
    Για έναν πληθυσμό 10.000 ανθρώπων με τη δυσμενέστερη διακύμανση (0,5 =50%) και επίπεδο εμπιστοσύνης 95% ,μπορώ να έχω margin of error +-3% με δείγμα 965 ατόμων.
    Για πληθ=15.000 θέλω δείγμα 997
    Για 100.000 (εκατό χιλιάδες) θέλω 1056
    Για 2.000.000 (2 εκατομμύρια) θ’ελω μόλις 1067
    και για 50.000.000 (πενήντα εκατ.) θέλω 1068 !

    Είναι Σαφές;

    ΥΓ. Για τα ίχνη του ποδηλάτου στο 5. έχεις δίκιο. Εκεί το βρήκα. Όλοι κάπου τα βρίσκουμε όλα, τέλος πάντων
    Aν και οι εγκέφαλοί μας παράγουν συνέχεια original wisdom ,συνήθως δυστυχώς την πετάμε ως trivial και αναγόμαστε στην established wisdom…

  161. Η Δρ. Νικ από ντάουν άνταρ, εξηγεί:

  162. Lavrentij said

    12

    Και οι γερμανοί χρησιμοποιούν αυτήν την μεταφορά, καθώς το «Triebfeder», το οποίο αναφέρεται σε κάτι ειδικά ελατήρια που βρίσκει κανείς π.χ. στα μηχανικά ρολόγια, έχει και τη σημασία του «κινήτρου».

  163. Γιάννης Ιατρού said

    162: Ευχαριστώ!, δεν το ήξερα / είχα συναντήσει ποτέ μέχρι σήμερα με αυτή την έννοια, αν και 48 χρόνια στη Γερμανία (σε γερμ. σχολείο, γυμνάσιο, πολυτεχνείο, εργασία κλπ.)!!!! Γηράσκω αεί διδασκόμενος 🙂

  164. spiral architect said

    Σταύρος Θεοδωράκης: «Είμαι κάλός (*) στη διαπραγμάτευση»:

    (*: ο τόνος μπαίνει κατά βούληση)

  165. Γς said

    ΣΚΑΙ TV, τώρα [ειδήσεις]:

    -Την κατάσταση θα επιβαρύνει ισχυροί άνεμοι.

    -Επαναπατρισμός του σωρού του ναυτικού.

  166. 160, 161,
    Μια πολύ καλή ανάλυση για το περιθώριο σφάλματος έχει και η διάσημη στατιστικολόγος Marge Innovera.

  167. Νέο Kid Στο Block said

    166. Mιχάλη μήπως είναι Ιn-non vera? 😆 (λάθος λινκ;)

  168. Νέο Kid Στο Block said

    Ωωω, τώρα έπιασα το προχώ λογοπαίγνιο! μαρτζινοβέρα(ρ)…καλό! 🙂

  169. sarant said

    166-168: Προχώ όντως η Μάργκι!

  170. […] Ο Νίκος Σαραντάκος εντόπισε το μαργαριτάρι μας. Η φωτογραφία δεν είναι του 1948, όπως είχαμε αρχικά […]

Σχολιάστε