Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Έλληνες γρηγορείτε: οι βρικόλακες ξανάρχονται

Posted by sarant στο 30 Μαρτίου, 2010


Το άρθρο που ακολουθεί είναι του πατέρα μου, Δημ. Σαραντάκου, και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης.

Καμιά φορά από μικρές λεπτομέρειες μπορείς να βγάλεις γενικότερα συμπεράσματα. Έτσι, και το πρωτοφανές περιστατικό: να παρελαύνουν στρατιωτικά τμήματα σε εθνική εορτή, κραυγάζοντας συνθήματα, δείχνει το γενικό ξεχαρβάλωμα του κράτους, γιατί μαρτυρεί πως κάθε ανεγκέφαλος καραβανίσκος μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του, χωρίς να ρωτάει κανέναν. Δεν υπερβάλλω. Αυτό που έγινε προχτές στην Αθήνα κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου δεν έχει ξαναγίνει. Και έχω παρακολουθήσει παρελάσεις και παρελάσεις στη ζωή μου. Επί 4ης Αυγούστου, μάλιστα, μαθητής ακόμα, παρέλαυνα κι εγώ.

Ανεξαρτήτως όμως από τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχω για τη σκοπιμότητα και τον τρόπο που γίνονται οι παρελάσεις (φερ΄ειπείν είμαι κατηγορηματικά αντίθετος να παρελαύνουν μαθητές και το έχω γράψει πολλές φορές), οι παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων στις επίσημες εθνικές γιορτές, είναι ένας θεσμός, που πρέπει να σεβόμαστε, όπως όλους τους θεσμούς.

Αυτό λοιπόν που έγινε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, από τμήμα βατραχανθρώπων του Λιμενικού, ήταν καταρράκωση του θεσμού. Ούτε επί 4ης Αυγούστου, ούτε επί Χούντας, σε περιόδους δηλαδή επισημοποιημένης ανωμαλίας, δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Μου φάνηκε σαν ένστολος χουλιγκανισμός και αναλογικά μου θύμισε τις αθλιότητες που γίνονται στις ποδοσφαιρικές συναντήσεις, ιδίως με ξένες ομάδες, από ντοπαρισμένους χουλιγκάνους, οι οποίοι μεταχειρίζονται άλλον ένα σεβαστό θεσμό, την ελληνική σημαία, σαν κασκόλ, σαν κουκούλα του κεφαλιού, σα σαρίκι  ή σαν ξεσκονόπανο.

Το σοβαρότερο όμως είναι πως το επεισόδιο μαρτυρεί ότι σε ορισμένες κρατικές υπηρεσίες και ενδεχομένως σε στρατιωτικές σχολές, βρικολακιάζει το πνεύμα του παρακράτους, που οι ανυποψίαστοι ή αδαείς πολιτικοί μας θεώρησαν οριστικά νεκρό. Και αυτό πρέπει να μας κάνει όλους προσεχτικούς.

Ας έρθω τώρα στο περιεχόμενο των συνθημάτων που ακούστηκαν, ιδίως σε κείνο το «Αλβανέ, Αλβανέ, δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ». Πρόκειται για μνημείο ηλιθιότητας και άγνοιας της ιστορίας μας, που θα έκανε να τρίζουν τα κόκαλα της Μπουμπουλίνας, του Μιαούλη, του Κουντουριώτη και πλήθους άλλων εθνικών ηρώων του ΄21, που όλοι τους είχαν Αλβανούς προγόνους. Κι ο ένας παππούς του ίδιου του Κολοκοτρώνη ήταν αλβανικής καταγωγής. Το μαρτυρεί το όνομά του που ήταν Μπιθογκούρας, αφού γκούρα είναι η κοτρόνα και μπίθο ο…αντίπους του προσώπου.

Και μην αρχίσουν τώρα τις σοφιστείες τους, οι διάφοροι ελληναράδες, πως τάχα μου άλλο Αρβανίτες και άλλο Αλβανοί, γιατί θα τους παραπέμψω, για να ξεστραβωθούν, σε επίσημα έγγραφα των Εθνοσυνελεύσεων της Επανάστασης, που μιλάνε για τους «Αλβανούς συμμάχους», αλλά και στον Βυζάντιο, στον Παπαδιαμάντη και πλήθος άλλους συγγραφείς του 19ου αιώνα που όλοι τους ταυτίζουν τους Αρβανίτες με τους Αλβανούς.

Η χιτλερική θεωρία περί «καθαρής φυλής» δεν έχει καμιά επιστημονική υπόσταση και έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από την ιστορία. Ειδικότερα δε με την περίπτωσή μας, είναι απολύτως ξεκρέμαστη. Καθαρή ελληνική φυλή δεν υπήρξε ποτέ, ούτε καν στην αρχή της ιστορίας μας, με όλους τους Δαναούς, τους Λέλεγες, του Πελασγούς, τους Αίμονες, τους Άβαντες και ένα σωρό άλλους που όλοι μαζί δημιούργησαν την ελληνική εθνότητα.

Και αυτό συνεχίστηκε σε όλη την Αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και τους Νεότερους χρόνους. Ο τόπος μας είναι σταυροδρόμι, από το οποίο πέρασαν και περνούν λαοί και λαοί. Αυτό που μετρά και, που πρέπει να μας δίνει θάρρος είναι ο διαπιστωμένος «παράγοντας εξελληνισμού» που οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία μας, στα ήθη και έθιμά μας, στο πολύτιμο πολιτιστικό μας απόθεμα και βέβαια στην ομορφιά του τόπου μας και στο θαυμάσιο κλίμα μας.

Η ονομασία Έλληνας τους καλύπτει όλους: και τους βλαχόφωνους (αφού Βλάχοι ήταν ο Ίσκος, ο Ολύμπιος, ο Κωλέτης, ο Ζάππας, ο Στουρνάρης και τόσοι άλλοι) και τους σλαβόφωνους (ο καπετάν Κόττας, δεξί χέρι του Παύλου Μελά, του οποίου άγαλμα βρίσκεται στη Φλώρινα, δεν ήξερε λέξη ελληνική) και τους τουρκόφωνους πρόσφυγες από την Καππαδοκία και τους αρβανίτες και τους εβραίους (ο δεύτερος ανώτερος έλληνας αξιωματικός, που έπεσε στην Αλβανία υπερασπιζόμενος την πατρίδα, ήταν ο αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, εβραίος από τη Χαλκίδα), ακόμα και τους Πομάκους της Θράκης, που είναι απόγονοι των αρχαίων Θρακών και τους οποίους οι εντολές των ξένων επικυρίαρχών μας και η ξενόδουλη τακτική των πολιτικών μας, από τον καιρό του Παπάγου ακόμη, τους έσπρωξαν με το ζόρι στην αγκαλιά των Τούρκων.

Η καλύτερη και ρεαλιστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των οικονομικών μεταναστών είναι να τους κάνουμε πολίτες του ελληνικού κράτους. Με τον τρόπο αυτόν οι περισσότεροι θα μπορούν να πάνε νομίμως και με ελληνικό διαβατήριο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης (αφού αυτός είναι ο ενδόμυχος σκοπός τους), ενώ όσοι μείνουν, σε εκατό χρόνια θα γίνουν Έλληνες. Μην ξεχνάμε πως οι χιλιάδες Βαυαροί, που μας κουβάλησε ο Όθωνας, σε πολύ συντομότερο διάστημα εξελληνίστηκαν απολύτως.

Ρωτήστε επ΄αυτού τον κύριο Έβερτ…

325 Σχόλια to “Έλληνες γρηγορείτε: οι βρικόλακες ξανάρχονται”

  1. gbaloglou said

    «Αυτούς εδώ που βλέπεις
    τους λένε Αλβανούς
    τα ρούχα μου θα ράψω
    με δέρματα απ’ αυτούς»

    Απάνθρωπο ΚΑΙ ηλίθιο, αλλά αυτό άκουσα στην τηλεόραση — εναλλασσόμενο με την κραυγή «Ο.Υ.Κ» («Ουλαμός Υποβρυχίων Καταδρομέων», υποθέτω…)

  2. Μάριος Μπλέτας said

    Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών είναι το σωστό. Για τη ακρίβεια όμως οι λεβέντες που φώναζαν τα συνθήματα ανήκουν στις Μονάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (υποθέτει κανείς ότι θεωρούν πως συγγενεύουν με τις Ο.Υ.Κ.)

    Το δε γελοίο της υπόθεσης είναι ότι αυτό που εκτοξεύουν στον Αλβανό, η απαξίωση με κριτήρια φυλετισμού, είναι ακριβώς αυτό που κατηγορούσαμ ετους Γερμανούς ότι μας έκαναν τον προηγούμενο μήνα (βλέπε Φόκους κ.λπ.)

  3. Παύλος said

    Αυτοί πάντως που δυσκολότερα θα εξελληνιστούν είναι οι συγκεκριμένοι λεβέντες. Πώς ανέχτηκαν ο Πρόεδρος και οι επίσημοι αυτά τα πράγματα;

  4. alexius said

    Συμφωνόντας με ολόκληρο το άρθρο, θέλω απλά να υπερτονίσω το πρώτο μέρος. Πραγματικά όταν βλέπεις ένα επαγγελματικό και θεωρητικά καλά εκπαιδευμένο τμήμα να συμπεριφέρεται ως συμμορία, έχεις μια σαφή εικόνα διάλυσης.

    Να μην ξεχνάμε ότι ένα παράγγελμα σε στρατιωτικό σχηματισμό είναι υποχρεωμένοι όλοι να το εκτελούν άσχετα αν συμφωνούν ή όχι οπότε η ευθύνη βαρύνει τον επικεφαλής τους και τους υπολοίπους ανώτερους που επιτρέπουν αυτή την κατάσταση και σε δεύτερη μοίρα τους ίδιους.

    Αν κάποιος παρακολουθούσε την λιτή παρέλαση θα έβλεπε ότι πλήν των ευζώνων όλοι οι υπόλοιποι που παρέλασαν ήταν στελέχη. Επαγγελματίες δηλαδή είτε από τις παραγωγικές σχολές είτε από τα ειδικά σώματα. Αν λοιπόν αυτό είναι το επίπεδο πειθαρχίας που δείχνουν αυτοί, κλάφτα Χαράλαμπε…

  5. Άραγε πώς είναι δυνατόν αυτός ο λαός να πίστευε και να τιμούσε τον Ξένιο Δία;

  6. Ακόμα αδυνατώ να πιστέψω ότι ειπώθηκαν έτσι ακριβώς αυτά τα απίστευτα συνθήματα. Θέλω να δεχτώ την άποψη ότι όλο είναι πλαστογραφημένο και ότι πάνω στους ήχους της παρέλασης έχουν εγγραφεί εκ των υστέρων αυτά τα συνθήματα.

    Τα βιντεάκια αυτά κυκλοφορούν στ διαδίκτυο. Ας το ψάξει κάποιος γνώστης των τεχνολογιών να μας πει τελεσίδικα τι διάολο συνέβη!

    Μ-π

  7. π2 said

    Ας το ψάξει κάποιος γνώστης των τεχνολογιών να μας πει τελεσίδικα τι διάολο συνέβη!

    Αντιγράφω από σχόλιο στο buzz:

    Επειδή έπεσε πολλή συζήτηση σχετικά με τη γνησιότητα του βίντεο, θα μου επιτρέψετε να παρέμβω ως *ειδικός* στα οπτικοακουστικά μέσα.

    Θεωρητικά, είναι εφικτό να ντουμπλαριστεί ένα κουνημένο βίντεο χαμηλής ανάλυσης (όπου είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσεις τα χείλια των ανδρών που παρελαύνουν). Θα μπορούσε κάποιος να *φορέσει* άλλον ήχο στην εικόνα λοιπόν.

    Ωστόσο, αυτός ο ήχος που υπάρχει στο βίντεο θέλει μέρες και απίστευτη επιδεξιότητα για να μιξαριστεί. Η προοπτική του ήχου σε σχέση με τον ανοιχτό χώρο και τη θέση της κάμερας είναι ενιαία, είτε πρόκειται για τα συνθήματα, είτε για τα χειροκροτήματα που τα συνοδεύουν, είτε για τις παιδικές και γυναικείες φωνές των παρευρισκομένων, για τον παπά που φωνάζει *on camera*, για τον αχό της μπάντας στο βάθος, κλπ. Κι όλα αυτά περασμένα από ειδικά φίλτρα που θα το κάνουν να ακούγεται σα να έχει τραβηχτεί από το ενσωματωμένο μικρόφωνο μιας ερασιτεχνικής κάμερας ή ενός κινητού.

    Αν πρόκειται για hoax λοιπόν, το έχει κάνει κάποια ομάδα sound designers που της αξίζει Όσκαρ.

    Χλωμό.

  8. nearxos said

    Συμφωνώ μέχρι και στα σημεία στίξης με τον πατέρα Σαραντάκο, δεν μπορώ όμως παρά να έχω και έναν προβληματισμό σχετικά με τα όρια των δυνατοτήτων αφομοίωσης των ξένων. Δανειζόμενος από την ορολογία των χημικών, ποιο είναι το όριο διαλυτότητας του εν Ελλάδι Ελληνισμού; Μέχρι πόσους ξένους μπορεί να εξελληνίσει η χώρα ανά γενιά πριν το διάλυμα καταστεί κορεσμένο, ή ακόμα χειρότερα υπέρκορο; Το χειρότερο κτγμ είναι οτι ο σύγχρονος νεοελληνικός πολιτισμός έχει φτάσει σε ιστορικό ναδίρ διαλυτότητας. Δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση οτι έχουμε ως κοινωνικός ιστός ή/και ως σύγχρονος πολιτισμός το αξιοζήλευτο «πακέτο» ωστε να θέλει κάποιος ξένος να αισθάνεται Ελληνας. Αυτό βέβαια πρέπει να είναι το κύριο σημείο προβληματισμού μια και ανησυχούμε μη χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα από τους ξένους αλλά αδιαφορούμε για το ποιόν μας.

  9. sarant said

    Αριστεροπόντιε, με πρόλαβε ο Πιδύο, κι εγώ το μόνο αξιόλογο που έχω διαβάσει για τη γνησιότητα του βίντεο είναι αυτό.

    Νέαρχε, μου αρέσει που μιλάς με χημική ορολογία 🙂 Επί της ουσίας, δεν νομίζω η απάντηση να δίνεται τόσο εύκολα όσο στη χημεία.

    Αλέξη, υπάρχει το (πιο ανησυχητικό) ενδεχόμενο το σύνθημα να φωνάχτηκε σαν συνειδητή δήλωση απείθειας.

  10. ΔΗΜΙΔΗΣ Δημήτρης said

    #9.
    Νίκο, καλημέρα και Καλό Πάσχα.

    Δεν νομίζω ότι τα συνθήματα – ήταν αρκετά, περισσότερα από ένα, και τα βιντεάκια που κυκλοφορούν αυτό δείχνουν – «φωνάχτηκαν σαν συνειδητή δήλωση απείθειας». Αντιθέτως, στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες γράφεται ότι αυτά και παρόμοια συνθήματα ακούγονται κάθε χρόνο στις παρελάσεις. Αν αυτό αληθεύει, τώρα τα πήραμε χαμπάρι;

    Αλήθεια, άλλες χρονιές άκουσε κάποιος σε παρέλαση τέτοια συνθήματα; Αν δεν ακούστηκαν, τι μεσολάβησε από πέρσι μέχρι φέτος; Μήπως άλλαξε ο εκπαιδευτής των «βατραχιών»; και στη μονάδα δεν υπάρχουν ανώτεροί του αξιωματικοί;

  11. sarant said

    Τελικά απείθεια δεν είναι η σωστή λέξη γιατί παραπέμπει στους απλούς βατραχάνθρωπους· φοβάμαι μήπως κάποιοι αξιωματικοί θέλησαν να στείλουν μήνυμα κι έδωσαν εντολή να φωναχτούν αυτά τα συνθήματα.

  12. Dr.Kazos said

    Γεια σας. Χαίρομαι που σας ανακάλυψα.

    Τα θέματα που θίγει στο άρθρο του ο Δημ. Σαραντάκος είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα αλλά και εξίσου πολύπλοκα.
    Μαθαίνω όμως ότι το συγκεκριμένο άσμα είναι το greatest hit από παρόμοια που τραγουδάν οι ειδικές δυνάμεις σε όλα τα σώματα και όπλα του στρατού. Αναφέρομαι βέβαια στα μόνιμα στελέχη τα οποία διαγκωνίζονται να επιδείξουν αφοσίωση στις απόψεις των ανωτέρων τους για τους γνωστούς λόγους μισθοδοσίας, μεταθέσεων, εκτός έδρας κ.λπ.
    Ψάχνοντας ερασιτεχνικά στις μηχανές, πέφτω στο http://www.antinews.gr όπου αρθρογραφεί για το συγκεκριμένο θέμα κάποιος Κρανιδιώτης (διαβάστε: http://www.antinews.gr/?p=38998).

    Επειδή όμως το ίδιο ακριβώς άρθρο βρήκα και εδώ: http://antonissamaras.blogspot.com/2010/03/21.html (υπογραμμίζω το antonissamaras) είπα να το ψάξω παραπέρα. Έτσι έπεσα στo εξής άρθρο του ΒΗΜΑτος http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=292761&dt=28/02/2010

    Αν μπήκατε στον κόπο να διαβάστε τα των παραπομπών, θα διαπιστώσατε πως το θέμα του συνθήματος των ειδικών δυνάμεων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Την σημασία του περιστατικού συνέλαβε με διαύγεια ο Δημ. Σαραντάκος γράφοντας για «το πρωτοφανές περιστατικό: να παρελαύνουν στρατιωτικά τμήματα σε εθνική εορτή, κραυγάζοντας συνθήματα, δείχνει το γενικό ξεχαρβάλωμα του κράτους, γιατί μαρτυρεί πως κάθε ανεγκέφαλος καραβανίσκος μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του, χωρίς να ρωτάει κανέναν»

    Πλέον πιστεύω και εγώ ότι τον Στρατό τον διαφεντεύουν συγκεκριμένα στελέχη μεσαίων βαθμών εκμεταλλευόμενοι την πολιτική και οικονομική συγκυρία. Το «ξεχαρβάλωμα του κράτους» δηλαδή.

    Διαφορετικά, δεν εξηγείται το όψιμο ενδιαφέρον του προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ21 (του οποίου μέλη ανήκουν στην κουστωδία του Σαμαρά) να περιθάλψει με μητρική στοργή τους ανεξάρτητους ΟΥΚάδες και τους ΛΟΚατζήδες του Ελλ. Στρατού.

    Κοντολογίς, μυρίζομαι ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

    Άλλωστε, το ΔΙΚΤΥΟ21 έχει εμπειρία σ’ αυτά τα θέματα. Διαβάστε μερικά ενδεικτικά:
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=09.01.2003,id=39501352
    http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3764020&publDate=1999-03-07%2000:00:00.0

  13. SophiaΟικ said

    Πιο πιθανό βλέπω το 11, παρά οτιδήποτε άλλο.
    Θεωρώ υπερβολικό το ότι ξαφνικά όλοι βγάινουμε απο τα ρούχα μας γιατί «ανακαλύψαμε» ότι στο στρατό κυκλοφορούν αντι- (βαλτε εδώ ότιδήποτε) συνθήματα. Ακόμα κι εγώ που δεν εχω καμιά σχέση με στρατό, έχω δει αμερικάνικες ταινίες με τους στρατιώτες να τρέχουν φορτωμένοι σα γάιδαροι και να τραγουδάε αντισοβιετικά συνθήματα (παλιότερα) και αντι-μπινλαντενικά σύνθήματα (πιο πρόσφατα). Κι αυτά είναι τα χολυγουντιανα, ευπρεπισμένα συνθήματα. Από Έλληνες, που εχουν παέι στρατιωτες εχω ακούσει διάφορα που λενε ότι λεγανε στο στρατό, και μια που οι πιο πολλοι αναγνώστες της στήλης εχουν παει στρατιωτες, θα μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Και παρεμπιπτόντως, κανενας απο αυτους που μου τα έλεγε δεν πήγε μετά να γδάρει κανέναν αλλοδαπό, ούτε καν να σκοτώσει κανενα μυρμίγκι, που σημαίνει ότι όταν βγαίνεις απο το μαγαζί αφήνεις κι αυτά που έμαθες.
    Οπότε το ζήτημα δεν είναι αν ο στρατός είνα έτσι, αλλά γιατί βγήκαν παραέξω αυτα που όλοι ξερουμε ότι γίνονται.

  14. SophiaΟικ said

    Συγγνώη, αλλα πα΄τησα το κουμπί κατά λα΄θος πριν τελείωσω το μήνυμα- άμα γίνεται σβύσε το 12, Νίκο.

  15. π2 said

    Το βασικό ζήτημα είναι αυτό που θέτουν πατήρ (στην ανάρτηση) και υιός (#11) Σαραντάκοι: όχι τόσο ότι είπαν αυτά που είπαν, αλλά ότι οι δράστες και, κυρίως, οι αξιωματικοί τους, θεώρησαν ότι τους παίρνει να τα πουν, μπροστά στην πολιτική ηγεσία του τόπου, την ημέρα της εθνικής γιορτής. Το επιχείρημα «μα πάντα τέτοια λέγονται στον στρατό», είτε προβάλλεται για να μετριάσει τον αποτροπιασμό μας είτε γενικευτικά κατά της πολεμολάγνας νοοτροπίας του στρατού, μας αποπροσανατολίζει από τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου επεισοδίου.

  16. SophiaΟικ said

    Π2, δράστες και αξιωματικοί είναι το ίδιο, στην περίπτωσή μας. Τουλάχιστον απ’όσο ξερω, ποτέ δεν θεωρείται υπέυθυνος ο στρατιώτης για την ορθή εκτέλεση εντολων, επομένως οι 30-40 στρατιωτες (μου μπορέι να είναι μόνιμοι αλλα σίγουρα δεν έιναι υψηλόβαθμοι) δεν είναι κατά τη γνώμη μου υπεύθυνοι.

  17. Δελλαγραμμάτικας said

    O Π2 προφανώς επιθυμεί Ειδικάς Δυνάμεις με «ειρηνολάγνον» νοοτροπίαν και καταδρομείς άδοντες τρυφερώς το «Imagine» και το «San Francisco (Be sure to wear some flowers in your hair)».

  18. Βουλγάροι κι Αρβανήτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
    Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
    Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί,
    πως είμαστ’ αντριωμένοι, παντού να ξακουσθή.

    Από το Θούριο του Ρήγα…
    ήταν κι αυτός σνθέλληνας;;;;;

  19. π2 said

    Δελλατέτοιε, υπό άλλες συνθήκες θα αστειευόμουν, θα ειρωνευόμουν ή θα σιωπούσα. Επειδή το θέμα μου φαίνεται πολύ σοβαρό όμως, δυο λογάκια:

    Αυτά τα «μα τι θέλετε, δουλειά τους -και μαγκιά τους- είναι να σκοτώνουν», που τα λέει και ο Φαήλος, είναι ό,τι πιο εξοργιστικό έχω ακούσει για το θέμα. Βασικότατο χαρακτηριστικό ενός στρατιώτη, ιδίως στη σημερινή εποχή, είναι να ξέρει πότε να συγκρατεί τον εαυτό του, ακριβώς γιατί ενίοτε δουλειά του είναι να μην γίνει πόλεμος. Εάν δεν μπορεί να συγκρατήσει τις ψευτομαγκιές του, να πάει σπίτι του. Εάν νομίζει ότι μπορεί να περιφρονεί την πολιτική ηγεσία, να πάει σπίτι του. Εάν νομίζει ότι μπορεί να κάνει προσωπική εξωτερική πολιτική, να πάει φυλακή ή σε κανένα Δίκτυο1897. Η πολλή τεστοστερόνη βλάφτει.

  20. chequechak said

    Ξεκινάω από αυτό που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ : οι δύο από τους επικεφαλής του αγήματος είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.
    Είναι γνωστό τοις πάσοι (δεν ξέρω αν το έγραψα και σωστά!!!) πως τέτοιες ομάδες των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού έχουν διασυνδέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις. Ο ένας από τους συλληφθέντες και καταδικασθέντες στα Χανιά είναι αξιωματικός του Λιμενικού (αν δεν κάνω λάθος).
    Εγώ θέλω να σταθώ σε ένα άλλο σημείο. Σύμφωνα με τους «υπερπατριώτες», οι Έλληνες είναι οι μόνοι στην ευρύτερη περιοχή που παράγουν πολιτισμό αλλά και δέχονται συνεχώς επιθέσεις.
    Για να μη ξεχνιόμαστε :
    – πριν χρόνια Έλληνες φασίστες-παρακρατικοί (της ΜΑΒΗ) μπήκαν με πολυβόλα στο αλβανικό έδαφος, κάναν επίθεση σε στρατόπεδο και σκοτώσαν Αλβανούς στρατιώτες!!!
    – την ίδια περίοδο Έλληνας αξιωματικός (τον θυμάστε; ο Βρακάς…υποψήφιος, αν δεν κάνω λάθος με τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές) πήρε στρατιωτικό ελικόπτερο, παραβίασε τα σύνορα και πέταξε προκηρύξεις σε αλβανικές πόλεις!!!
    Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχαμε υποστεί εμείς τα παραπάνω…αιτία πολέμου!!!
    Για να μην πάω ακόμα πιο πίσω, επί κατοχής, που εξοντώθηκε η μικρή (δεν έχει σημασία) μειονότητα των Τσάμηδων…και βέβαια ήταν προς τιμήν του νεαρού τότε αλβανικού κράτους να μην απαντήσει με τον ίδιο τρόπο εκδίκησης.

  21. sarant said

    Dr Kazos, καλώς ήρθατε και να με συμπαθάτε που η σπαμοπαγίδα τσάκωσε το σχόλιό σας, προφανώς επειδή είχε πολλά λινκ. Συμφωνώ μαζί σας.

    Δελλαγραμμάτικα, ο π2 νομίζω ότι θεωρεί βασικό ζήτημα όχι το εμετικό περιεχόμενο των συνθημάτων αλλά το γεγονός ότι οι επικεφαλής του αγήματος τόλμησαν να διατάξουν την εκφώνησή τους στην παρέλαση (και όχι μέσα στο στρατόπεδο).

    Από κει και πέρα, αδικείτε τη νοημοσύνη σας αν δεν βρίσκετε μέση λύση ανάμεσα στο Imagine και στο «θα ράψω ρούχα με το δέρμα του Αλβανού».

  22. Δελλαγραμμάτικας said

    Η αιωνία αγωνία του γραφιά και του χαρτογιακά: να μη θιγώσιν τα ευαίσθητα και τόσον λεπτεπίλεπτα συναισθήματά του, τα οποία με τόσον κόπον ανέδειξεν η καλλιτεχνική του οικογένεια! Τώρα που είναι άνοιξις, να μην έχει και ο χαρτογιακάς άποψιν δια το πώς εκπαιδεύονται αι Ειδικάι Δυνάμεις; Αδύνατον! Ο χαρτογιακάς έχει άποψιν δι’ όλα, διότι ούτως τον έπεισεν η καλλιτέχνις μαμά του, πριν ή ούτος φοιτήσει εις το νηπιαγωγείον. Πώς να γνωρίζη ο χαρτογιακάς ότι αι πειρατικαί κατά της Κερκύρας επιδρομαί έπαυσαν μόνον κατόπιν εν κρυπτώ εκτελεσθείσης πολεμικής επιχειρήσεως; Eάν το εγνώριζεν, θα είχε εξεγερθή κατά των πολεμολάγνων, των εθνικιστών και των ιμπεριαλιστών! Τι χρησιμεύει η προς τον χαρτογιακάν υπενθύμισις ότι αρκεί μία απλή διαταγή και τα φαινόμενα αυτά θα παύσωσι; O χαρτογιακάς κατά βασιν δια τα λεπτά του συναισθήματα και μόνον ενδιαφέρεται, ταύτα επληγώθησαν και δη εν μέσω έαρος, και δι’ αυτά ζητει παραμυθίαν και ομαδικήν ψυχοθεραπείαν, ως γνήσιος αργόσχολος.

  23. SophiaΟικ said

    20: Ειχα την εντύπωση ότι απαγορέυεται στους αξιωματικούς να είναι μελη πολιτικών οργανώσεων.

  24. π2 said

    #22: Γουατέβα.-

  25. Δελλαγραμμάτικας said

    Ελπίζω να έχη δίκαιον η SophiaΟικ. Το ενδεχόμενον υπάρξεως αξιωματικών-μελών του ΚΚΕ είναι φρικιαστικόν.

  26. Σχετικά με το βίντεο, να επισημάνω ότι είναι αυθεντικότατο. Οι ΜΥΚάδες δεν το φώναξαν όταν περνούσαν μπροστά από τους επισήμους, στην πλατεία Συντάγματος, δηλαδή, αλλά προς το τέλος της παρέλασης, κατηφορίζοντας προς την Ομόνοια. Εκεί τους περίμενε ομάδα πολιτών, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον αξιωματικό τουλάχιστον, κι όταν άρχισε να φωνάζει τα συνθήματα ένας με πολιτικά, που ακολουθούσε το άγημα, μέσα από το «κορδόνι» (άρα με την ανοχή των αστυφυλάκων), τότε άρχισαν να φωνάζουν και οι «πολίτες» και οι ένστολοι.

  27. Παρατρωντας διαφορα σχολια των διαφορων υπερασπιστων της Αηδιαστικής αυτης Πραξης
    παρατηρω οτι προσπαθουν να δειξουν οτι τα Φασιστικά και Ναζιστικά Χρσυαυγιτικά συνθηματα ειναι αναποσπαστο μερος της εκαπιδευσης σκληρων » στρατιωτικών σωματων και οτι οσοι τα επικρινουν και θεωρουν αυτονοητο οτι σε μια δημοκρατια (και οχι σε μια Χουντα Φασιστική δικτατορια ή κατι αναλογο ) δεν υπάρχει καμμια θεση (τουλαχιστον Νομιμη ) για τετοια φαινομενα ( ειτε ως μερος δηθεν ..»εκπαιδευσης» ειτε ακομα χειροτερα ως επιδειξη τζαμπα Μαγκιας και προφανώς εκφοβισμου εν μέσω παρελάσεων ) αντιμετωπιζονται απο τους υπεασπιστες των Πρακαρατικών φασιστικών πρακαρατικών μεθοδων ως ..χαρτογιακάδες »υπερευαισθητοι κλπ… Γνωστες μεθοδοι που χρησιμοποιουν οι απανταχου Γκαιμεπλισκοι .. Ειχα δει προσφατα ενα Βιντεακι οπου ο Υιος Πλευρης αποκαλει » Φλωρο » εναν στρατιωτη τον οποιον οι Δυναμεις ασφαλειας ξεγυμνωσαν δημοσια ..
    Φασιστικές πρακτικές και μεθοδοι που θυμιζουν Χουντα .. Και ES ES
    Αηδια .

  28. Μπουκανιέρος said

    Δελλαγραμμάτικα, ξέρω κάτι χαρτογιακάδες που αν σε βρουν στο δρόμο τους θα εύχεσαι να είχες πέσει σε ΟΥΚάδες.

  29. chequechak said

    Αμήν και πότε, κ. Δελλαγραμμάτικα να δω άγημα του στρατού που θα φωνάζει για παράδειγμα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

  30. Ἄν καὶ συμφωνὼ μὲ τὴν ἀρχὴ τοῦ ἄρθρου περὶ ξεχαρβαλώματος τῆς πειθαρχίας στὸν στρατὸ (μὲ τὴν εὐθύνη νὰ βαραίνῃ κυρίως τὴν πολιτικὴ ἡγεσία) διαφωνὼ μὲ τὴν θεωρία περὶ ἀποδόσεως ἰθαγενείας στοὺς λαθρομετανάστες. Ὑπάρχει κι ἕνα λογικὸ ἅλμα.

  31. παρόραμα:συμφωνῶ

  32. SophiaΟικ said

    Από την άλλη βρε Π2, αναφέρεις πιο πάνω ότι ο στρατός θέλεις να είνα αμυντικός. Πως το ορίζεις το αμυντικό; Να μη χτυπανε πρώτοι; ‘Η να τους χρησιμοποιει η ηγεσία της χώρας για αμυντικούς σκοπούς; Γιατί αυτά ειναι τελειως διαφορετικά πράγματα.

    Επιπλέον δεν είναι όλα τα πολεμικά σενάρια, παέι ο Θανασάκης ο φιλήσυχος στο μετωπο και με το που περνάει ξυστά η πρώτη σφαίρα δίπλα του τα παιρνει και γίνεται Ράμπο, αλλά φάινεται ότι αυτό πισ΄τευουμε όλοι μας.
    Τέλος παντων, για αποφυγή παρεξηγήσεων δηλώνων ότι κάνω το δικηγορο του διαβόλου, όπως πάντα, και δεν εκφράζω άποψη υπε΄ρ των συμβάντων (φάινεται ότι άμα δεν βάλω εξηγήσεις έχετε πρόβλημα να καταλάβετε, οπότε…)

  33. καὶ στὸ διαφωνῶ ὠσαύτως παρόραμα

  34. π2 said

    Από την άλλη βρε Π2, αναφέρεις πιο πάνω ότι ο στρατός θέλεις να είνα αμυντικός.

    Εχμ, όχι δεν το αναφέρω. Λέω ότι οι στρατιώτες την εποχή μας πρέπει να είναι άτομα συγκροτημένα και συγκρατημένα. Δεν ζούμε στην εποχή των κληρωτών / τροφής για τα κανόνια, αλλά στην εποχή του μικρού, αποτελεσματικού στρατού, που οφείλει να ανταπεξέλθει με τόλμη αλλά και με προσοχή και σύνεση σε πολυσύνθετες καταστάσεις. Τα υπόλοιπα είναι τζάμπα μαγκιές για να πουλάνε εθνοπρεπή βαρβατίλα τα Δίκτυα 1897.

    Έχω γνωρίσει πιλότο της πολεμικής αεροπορίας, από αυτούς που «πολεμάνε» καθημερινά, δεν παριστάνουν τον κουτσαβάκη στο Σύνταγμα. Προφανώς είχε χαρακτηριστικά λίγο πολύ εθνικιστικά για τα χαρτογιακάδικα γούστα μου, αλλά μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση πόσο συγκροτημένος άνθρωπος ήταν και πόσο λίγο μίσος για τον «εχθρό» έβγαζε ο λόγος του.

  35. Δελλαγραμμάτικας said

    Ο Μπουκανιέρος ακολουθεί την γνωστήν τακτικήν των απειλών και των εκφοβισμών – ως συνήθως άνευ αποτελέσματος. Και αυτός, όπως οι Βουρβώνοι, τίποτε δεν ελησμόνησε και τίποτε δεν εδιδάχθη.

  36. Ηλεφούφουτος said

    σχ. 28 … αν δεν το εύχεται ήδη

    Το πόση πολεμική αρετή κουβαλάνε όλοι αυτοί οι χουντοειδείς στρατόκαβλοι το απέδειξαν στην Κύπρο το ’74. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να πάνε σε ασφαλές από τους βομβαρδισμούς μέρος τα αυτοκίνητα που είχαν αγοράσει στο νησί αφορολόγητα και για τα δύσκολα βάζανε τα φαντάρια μπροστά.

    Όσο για τις αρβύλες που κυκλοφορούν σχετικά με κατορθώματα λεβέντηδων που όμως δεν τα πληροφορούμαστε, όταν υπηρετούσα, κάθε μέρα, που λέει ο λόγος, άκουγα κι από ένα. Τα μισά να ήσαν αλήθεια, δεν έπρεπε να κινείται τίποτε στην παραμεθόριο.

    Αλήθεια, ξέρουμε ποια συνέχεια δόθηκε απ το επίσημο κράτος σε αυτούς της ΜΑΒΗ;

  37. Π2 είπε: Έχω γνωρίσει πιλότο της πολεμικής αεροπορίας, από αυτούς που “πολεμάνε” καθημερινά, δεν παριστάνουν τον κουτσαβάκη στο Σύνταγμα. Προφανώς είχε χαρακτηριστικά λίγο πολύ εθνικιστικά για τα χαρτογιακάδικα γούστα μου, αλλά μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση πόσο συγκροτημένος άνθρωπος ήταν και πόσο λίγο μίσος για τον “εχθρό” έβγαζε ο λόγος του.

    Πολύ σωστά. Κι εγώ έχω τέτοια γνωριμία. Να υπενθυμίσω, βέβαια, ότι οι τζάμπα μάγκες γλαρόμπατσοι δεν πολεμάνε. Για την ακρίβεια δεν υπηρετούν ούτε καν την υποχρεωτική θητεία τους. Κι όταν βάλουν την στολή και ζωστούν τα άρματα, δεν τα βάζουν με ισοδύναμους (όπως οι πιλότοι) αλλά με θαλασσοπνιγμένους μετανάστες, άντε και με κάναν πονηρό λαθρέμπορο.

  38. Ηλεφού @ 36.
    Μερικοί έκαναν κάποια χρονάκια φυλακή. Όχι όσα αντιστοιχούν σε δολοφονίες ανθρώπων και πρόκληση επικίνδυνου διπλωματικού επεισοδίου. Μερικά χρόνια αργότερα, ο τέως δόκιμος Αναστασούλης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των καταδρομέων, εμφανίστηκε στο … Στέκι Μεταναστών, στην Αθήνα, και ρώταγε πότε συνεδριάζουν οι Αλβανοί μετανάστες γιατί ήθελε να τους πληροφορήσει για τις απόψεις του. Δεν συστήθηκε, βέβαια, αλλά τον αναγνώρισα. Σφουγγάριζα εκείνη την ώρα. Εφυγε και δεν ξαναπάτησε…

  39. Τώρα ἡ ΜΑΒΗ σᾶς πείραξε. Θὰ φτιάξουμε καὶ ΜΑΒΗ Β ἅμα λάχῃ!

  40. Μαρία said

    Ηλεφού
    http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040627b.htm

  41. Ἄσχετο, σήμερα βρῆκα κάτι παλιὰ βιβλία τοῦ ΜΜ (=Μέγιστου Μιστριώτη), ἀλλὰ τί νὰ πῶ, κάτι τοσοδούλια φυλλαδιάκια κι ἔκανε περὶ τὰ 70ε ἕκαστο. Αὐτὸ δὲν εἶναι κλοπή;

  42. Μαρία said

    Κι εδώ ο Βρακάς ο ήρωας με το ψεκαστήρι.
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/09/2009&s=ios-savvatoy

  43. sarant said

    Κορνήλιε, δεν υπάρχουν στην Ανέμη σε ηλεκτρονική μορφή;

  44. Δέσποτα δὲν ἔχω ἰδέα τἰ λές, it’s greek to me! ἀλλὰ εἶμαι καὶ φετιχιστὴς τοῦ in folio βιβλίου 🙂

  45. π2 said

    96 εγγραφές στo openarchives για τον Μιστριώτη.

  46. π2 said

    Κορνήλιε, http://openarchives.gr/ και στο πεδίο αναζήτησης βάζεις τον όρο που θες. Πολλά από τα έργα που θα βρεις είναι ονλάιν.

  47. Λευτέρης said

    #30
    Είναι γνωστό πάντως ότι τα πρώτα μαθήματα αυτού του
    είδους της …»πειθαρχίας» δίνονται στην περίφημη
    école des bonnes ésperqnces, που έλεγε και κάποιος.

  48. espectador said

    Στο στρατο-υπηρετησα στο 1965-κανενα εθνικιστικο και πολυ περισσοτερο ρατσιστικο συνθημα δεν ακουσα. Επειδη τοτε πηρα αναβολη λογω σπουδων στο μεσον της θητειας μου, ξαναπηγα το 70 για να κανω ακομη ενα χρονο. Ουτε και τοτε ακουσα κατι παρομοιο (παρολη την χουντικη περιοδο). Τα χθεσινα που αουστηκαν ανηκουν κατα τη γνωμη μου στην χορεια των τελευταιων επεισοδιων ακροδεξιας προελευσης (επιθεσεις σε μεταναστες, επιχειρησεις-σκουπα,κακοποιηση σε αστυνομκα τμηματα κ.λ.π.). Ο πατηρ Σαραντακος εμπειρος ανθρωπος κατανοει και επισημαινει τον κινδυνο. Οσοι παλι οχι εχουν φαινεται διαφορετικη αντιληψη για το πως μπορεις να θιξεις καποιον γειτονα λαο. Οπως ειπε και το Λαος ειναι «παλαια συνθηματα του εθνους». Και επειδη εγινε αναφορα και στο χολλυγουντ , εδω ενα πολυ καλο δειγμα εκπαιδευσης υπερασπιστων της δημοκρατιας :

  49. Δελλαγραμμάτικας said

    Κορνήλιε, οι αριστεροί ζώσι με τας αναμνήσεις των – ή με τας αναμνήσεις των άλλων – ή με τας αναμνήσεις τας οποίας θεωρούσι ότι ώφειλον να έχωσιν οι άλλοι. Πλάθοντες ερυθράς Νεφελοκοκκυγίας, ονειρεύονται πώς θα κατετρόπωνον τους αποτροπαίους πολιορκητάς της.

  50. fuzzy said

    >Πώς να γνωρίζη ο χαρτογιακάς ότι αι πειρατικαί κατά της Κερκύρας επιδρομαί έπαυσαν μόνον κατόπιν εν κρυπτώ εκτελεσθείσης πολεμικής επιχειρήσεως;

    >Το ενδεχόμενον υπάρξεως αξιωματικών-μελών του ΚΚΕ είναι φρικιαστικόν.

    1-κ.Δελλαγραμμάτικα,θα συμφωνήσω απόλυτα και με τα δύο:Εάν είναι ποτέ δυνατόν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς επιδρομές κατά των πατρίων εδαφών με το στράτευμα να εμφορείται από δημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές!
    2-Φρικιαστικότατο.Πάντως εμείς την εκκαθάριση του στρατεύματος από τα κάθε λογής μιάσματα,από το 1945 και εντεύθεν την είχαμε προχωρήσει σε βάθος.

    Σοβαρά τώρα: περί διάλυσης του κράτους

    Το κράτος,ανεξάρτητα από τι πιστεύει ο καθένας,είναι τελικά το αποτέλεσμα μιας συναίνεσης,μιας συμφωνίας μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων,ενα κοινωνικό συμβολαίο όπως όλοι οι θεσμοί.Τι το περίεργο λοιπόν αν κάποιες στιγμές αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη προσπαθεί να το ακυρώσει ή να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν,για τον α ή το β λόγο? Συνέβη,συμβαίνει και θα συμβαίνει και το κλάμα και ο οδυρμός περί γενικής διάλυσης μόνο όσους οφελούνται από την σημερινή κατάσταση συμφέρει ή όσους δεν έχουν ακόμα εξαντλήσει τα απόθέματα τους.Ανεξάρτητα από το κατά πόσο το συνειδητοποιεί αυτό κανείς ή όχι.Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία καμπή.Αν όμως βρισκόμαστε,το μόνο που θα ευχόμουν θα ήταν να είχα τις δυνατότητες να επιβάλλω σε κάποιο βαθμό τους δικούς μου πλέον όρους αφού και η άμυνα έχει τα όρια της.

  51. Π2 εὐχαριστῶ πολύ.
    Δελαγραμμάτικα, ὑπάρχουν πολλῶν λογιῶν ἀριστεροί. Ἡ κάθε φράξια θεωρεῖ ἑαυτὴν ὡς μόνη ἐκπρόσωπο τῆς σωστὴς ἀριστερᾶς. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει καὶ μὲ τὶς 12 -ὰν θυμοῦμαι καλῶς- ἀλληλαφωρισμένες παρατάξεις τῶν αὐτοαποκαλουμένων ΓΟΧ. Ἀλλὰ μιὰ καὶ σήμερα θ’ἀκούσουμε γιὰ τὴν ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις ἂς κάνουμε δεξιοί τε καὶ εὐώνυμοι τὴν αὐτοκριτική μας. Τὸ ποῦ φταῖνε οἱ ἄλλοι τὸ ξέρουμε ὅλοι οἱ Ἕλληνες πολὺ καλά. Τώρα νὰ μὴ δοῦμε καὶ λίγο ποῦ φταῖμε καὶ ἡμεῖς αὐτοί;

  52. Καἰ κάτι ἀκόμη Δελαγραμμάτικα. Μακρυὰ ἀπὸ μένα κάθε φιλοκομμουνιστικὴ ὑπόνοια, ἀλλ’ἂν ὁ στρατὸς ἦτο παράρτημα τοῦ ἐν Περισσῷ κόμματος θὰ λειτουργοῦσε μὲ πειθαρχία ὑποδειγματική.

  53. Μισίρκωφ said

    το πρόβλημα είναι γενικόν και σοβαρόν…
    πρόκειται για απόδειξη του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της διοίκησης…
    τέτοια συνθήματα από επίλεκτα τμήματα του κράτους, παρουσία των επίσημων αρχών εκτός που ξεπερνάνε τις χιτλερικές εμπνεύσεις , μας φέρουνε σε αντιπαράθεση με όλες τις γειτονικές χώρες…
    ιδιαίτερα σε περίοδο βαριάς οικονομικής κρίσης στην ελλάδα…
    η λύση θα επέλθει μόνο όταν η ελληνική πολιτεία αποκηρύξει τον ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ και σεβασθεί την συνταγματική της επιταγή για εδραίωση συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης και οικονομικής συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες…
    ο σημερινός αντιτουρκισμός, ο αντιαλβανισμός καιο αντιμακεδονισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο….
    γεγονός αδιανόητο για σύμμαχους στο ΝΑΤΟ και σύντομα στην Ε.Ε …
    εδώ και τώρα αμοιβαία συμβιβαστική επίλυση όλων των προβλημάτων, με την Μακεδονία,την Τουρκία,την Αλβανία και την Βουλγαρία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο…
    όχι στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού εθνικιστικού κράτους..

  54. Γειά σου, Κορνήλιε, οπαδέ του Γκιόργκι Ζούκοφ!

  55. Servitoros said

    @Οικοδεσπότη

    Ο πατέρας σας και ίσως και εσείς ο ίδιος θα θυμάστε το αντίστοιχο περιστατικό στην παρέλαση της Μυτιλήνης πριν από καμία δεκαριά χρόνια με πεζοναύτες.

  56. Δελλαγραμμάτικας said

    ΓΟΧ = Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εις την Κυριλλικήν γραφήν;

  57. Rodia said

    Νικο, κατι ξερει ο πατερας σου γραφοντας «Το σοβαρότερο όμως είναι πως το επεισόδιο μαρτυρεί ότι σε ορισμένες κρατικές υπηρεσίες και ενδεχομένως σε στρατιωτικές σχολές, βρικολακιάζει το πνεύμα του παρακράτους, που οι ανυποψίαστοι ή αδαείς πολιτικοί μας θεώρησαν οριστικά νεκρό. Και αυτό πρέπει να μας κάνει όλους προσεχτικούς.»
    Αυτο νομιζω ειναι το πιο σημαντικο κομματι του αρθρου του, καλογραμμενο και.. καλοκρυμμενο! 😉

  58. Μισίρκωφ,
    ἡ λεπτὴ τέχνη τῆς προβοκάτσιας ἀπαιτεῖ καὶ κάποιο ταλέντο τὸ ὁποῖο -χωρὶς νὰ θέλω νὰ σᾶς πληγώσω- δὲν διαθέτετε.

  59. Ἐμεῖα πάντως στὴν ΣΕΑΠ στὰ κρυφὰ φωνάζαμε καὶ κανένα ἐθνικιστικὸ (ὄχι ποτὲ ῥατσιστικὸ) σύνθημα. μὲ τὴν θέλησί μας καὶ μὲ φόβο μὴ μᾶς πάρῃ χαμπάρι ὁ Διοικητής. μόνοι μας καὶ χωρὶς νὰ μᾶς τὸ ἐπιβάλῃ κάποιος ἀξιωματικός, τὰ ἐπίσημα συνθήματα ἦταν πολιτικῶς ὀρθὰ καὶ κάπως ξενέρωτα.

  60. Δελλαγραμμάτικας said

    Ως προς τον μητραλλοίαν Μισίρκωφ, συνεχίζει το υποκριτικόν ευχολόγιον αφρόνως ελπίζων ότι, εάν δεν μεταπεισθώσιν οι ακροαταί του, τουλάχιστον ίσως μεταπείσει εαυτόν. Απίθανον. Η Ελλάς έχει εθνικήν πολιτικήν απαρέγκλιτον επί των θεμάτων αυτών και οι φύλακες έχουσι γνώσιν (και τεχνογνωσίαν). Αι φωνασκούσαι μειοψηφίαι κοπιάζουσιν εις μάτην.

  61. πάντως ὁ Μισίρκωφ ἔχει δίκαιο γιὰ τὸν ἀντιμακεδονισμό. ἐμένα ὡς Μακεδόνα τὸ ἀντιμακεδονικό του σχόλιό του θὰ μὲ προσέβαλλε βαναύσως ἂν δὲν ἤξερα ὅτι ὅσο κι ἂν προσπαθῇ δὲν μπορεῖ νὰ σοβαρολογήσῃ.

  62. Μισίρκωφ said

    ελληνας πολιτικά ήταν και ο ήρωας του ελληνικού αλβανικού έπους βιολογικός παππούς του Νίκολα Γκρουέφσκι , που έχει άγαλμα , στημένο από το ελληνικό κράτος στην περιοχή της γενέτειρας του της Φλώρινας…
    η προσβολή στους αρβανίτες=αλβανούς ήρωες του 1821 από τους σημερινούς εξελληνισμένους τουρκαλβανούς εθνικιστές είναι απερίγραπτη..
    κάτι που θα έχει αρνητικό μεσομακροπρόθεσμο αντίκτυπο για την χώρα μας, αφού σίγουρα δεν πρόκειται να το ξεχάσουν…
    ούτε οι τσάμηδες ούτε οι μακεδόνες , θύματα της ελληνικής εθνικιστικής εθνοκάθαρσης…

  63. εὐτυχῶς ποὺ ὑπάρχει καὶ ὁ Μισίρκωφ νὰ μοῦ ἀνοίξῃ τὰ μάτια, γιατὶ τόσο καιρὸ δὲν εἶχα πάρει χαμπάρι ὅτι εἶμαι θῦμα τῆς ἐθνοκαθάρσεως. (ἀπὸ πότε συναντᾶται σὲ κείμενα αὐτὸς ὁ χαζὸς ὅρος;)

  64. Ηλεφούφουτος said

    Εγώ πάλι θα έλεγα ότι το παλιό παρακράτος είχε στηθεί από την ίδια την πολιτική ηγεσία, άνωθεν τέλος πάντων, άλλο αν μετά το ίδιο τους το δημιούργημα τούς έφερε τούμπα, και αναρωτιόταν ο Καραμανλής «Μα επιτέλους ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;».
    Νομίζω ότι σωστότερα τοποθετούμε τα σημερινά στη γενικότερη διάλυση του κράτους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα την πριμοδοτούν αυτοί ακριβώς που άλλοτε την επέσειαν ως φόβητρο.

    Στο συμβάν που δικιολογημένα καυτηριάζει ο πατήρ Σαραντάκος φαίνεται η διάλυση του κράτους στην ηγεσία των ΕΔ, από την οποία επωφελείται κάθε τραμπούκος επίδοξος εθνοσωτήρας.

    Ομοίως από τη διάλυση των σχολείων επωφελούνται η ιδιωτική παιδεία και η παλλαϊκή αμάθεια (εγώ που δημόσιο σχολείο έβγαλα και δεν μεγάλωσα σε περιβάλλον με ιδιαίτερα πνευματικά ερεθίσματα και οικονομική επιφάνεια δεν θέλω να σκέφτομαι σε τι σκατά θα κολυμπούσα αν έπρεπε να ξεκινήσω τώρα), από τη διάλυση της κρατικής επιτήρησης της οικονομίας οι φαταούλες και από τη γενικότερη διάλυση οι μεγάλοι μας σύμμαχοι.

  65. argosholos said

    Προφανώς πρόκειται για άτομα χαμηλής διανοητικής στάθμης, που έχουν καιρό να πάνε με γυναίκα. Έχετε δει πολλές στις συγκεντρώσεις των χρυσαυγούλων; Νομίζουν ότι με ελληναράδικα συνθήματα θα τους θαυμάσουμε. Τσου, ρε λάκηδες!

    Και επειδή άκουσα πολλά για το ότι αυτοί θα πολεμήσουν και θα μας υπερασπιστούν και ότι είναι ήρωες γιατί κάθε μέρα δίνουν μάχες στο Αιγαίο και ότι έτσι είναι ο στρατός και άλλα πλευροαδωνικά: ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ! Κότες είναι, απλοί λιμενόμπατσοι. Όσες φορές πήγαν να τα βάλουν με τους εργαζόμενους απλώς βάραγαν, γιατί αυτό μόνο ξέρουν. Φταίει βέβαια και το ΠΑΜΕ που δεν τους έβαλε τα κλομπ από πίσω για να μη τολμήσουν να ξαναμιλήσουν. (δεν λέω για όλους, λέω για τους στρατόκαβλους εξ αυτών).

    Και όμως Ηρωες υπάρχουν. Και δίνουν κάθε μέρα ΑΛΗΘΙΝΕΣ μάχες. Και είναι ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ. Και έχουν, μόνοι τους και αποκλειστικά, την επιλογή να σύρουν την χώρα τους σε περιπέτειες. Και βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό, ένας προς έναν, όπως οι ομηρικοί ήρωες. Και ας έχουν χάσει συμμαθητές και φίλους αδερφικούς, πράγμα που κάνει κάθε συνηθισμένο άνθρωπο να φτάσει να πει «ας πατήσω το κουμπί, και ότι γίνει…».

    ΠΑΝΤΑ όμως υπακούουν εκεί που ορκίστηκαν να υπακούουν. Και έχουν την ωριμότητα και τον επαγγελματισμό να γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

    Γιατί είναι άντρες και αληθινοί στρατιώτες. Δεν είναι κότες. Είναι αετοί!

  66. Συγγνώμη ἂν γίνω λίγο ἀθυρόστομος (δὲν τὸ συνηθίζω, ἂς μου συγχωρηθῇ κι ἐμένα μιὰ φορὰ) ἀλλὰ στὴν παρέμβασι ὑπ’ἀριθμ. 65 διακρίνω πολλαπλᾶ ἐπίπεδα ὑφέρποντος σεξισμοῦ ποὺ θὰ δικαιολογοῦσαν μιὰ μιρκὴ ἀλλαγὴ στὸ χρηστώνυμο τοῦ γράψαντος: argassholeos

  67. Δελλαγραμμάτικας said

    O Μισίρκωφ δεν είναι παρά η Σερί Μπουθ-Μπλαιρ του απολιτίστου και πειναλέου Βορρά: εκπροσωπεί τους εποφθαλμιώντας τας περιουσίας Ελλήνων. Απορώ κατά πόσον δρα αφιλοκερδώς. Η Σερί Μπουθ-Μπλαιρ, αν και απέτυχεν, ημείφθη πλουσιοπαρόχως.

  68. Dr.Kazos said

    Πάντως, οι δικές μου πληροφορίες συνδέουν την συγκεκριμένη ακρότητα με τον Χρυσοχοΐδη και ορισμένους από τους επιτελείς του, αλλά και με την γενικότερη οικονομική ανασφάλεια (μισθοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτικό) που επικρατεί στο στράτευμα αυτές τις μέρες.

    Εγώ νομίζω ότι η υπόψη διμοιρία χειραγωγήθηκε και ενήργησε σαν το χαϊδεμένο σκυλί (pet) νεο-παρακρατικών. Το εννόησα και πιο πάνω @11.

    Φοβούμαι ότι το περιστατικό πυροδοτεί εξελίξεις και θα έχει συνέχεια και στο Αμύνης. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ο Χρυσοχοΐδης αντέδρασε με τόση οργή. Διότι ξέρει ή υποψιάζεται για το μπάχαλο που επικρατεί στο χώρο ευθύνης του. Να δω με ποιον τρόπο θα χειρισθεί τα αντίστοιχα ο Βενιζέλος.

  69. ὅπως ὁ ἑκάστοτε ὑπουργός, φίλτατε: βυσματώνοντας τοὺς ἡμετέρους. ὅσο γιὰ τοὺς παρακρατικοὺς ὁ στρατὸς ἔχει πάψει πρὸ ἐτῶν ν’ ἀποτελῆ προνομιακὸ πεδίο δράσεώς των. σήμερα δροῦν κυρίως στὰ ὑπόγεια τοῦ Πολυτεχνείου, στὰ Ἐξάρχεια, κλπ κλπ.

  70. Δελλαγραμμάτικας said

    και εις τα ποικίλα «Στέκια», «Πυρήνες», «Σέχτες» και λοιπάς (κρατικοδιάιτους!) συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.

  71. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Όπως είχε πει στο παρελθόν ο Π2 πριν ο Ντέλτσεφ το γυρίσει από κομιτατζής σε διανοούμενο (το Σταύρακα) don’t feed the troll…

    α) Ο πατέρας σου Νίκο κάνει φάουλ ολκής (υπό Κ/Σ για κόκκινη κάρτα) που δυστυχώς συνηθίζεται από διαφόρους τον τελευταίο καιρό. Ο όρος Αλβανός απέκτησε εθνική έννοια μετά την αλβανική εθνογέννεση και ως εκ τούτου το να ονομάζεις τους Αρβανίτες του 1821 Αλβανούς είναι παντελώς αποπροσανατολιστικό. Α, και ο Κολοκοτρώνης δεν είχε Αρβανίτικες ρίζες, το Αρβανίτικο παρατσούκλι του ήταν … παρατσούκλι. Με τη χρήση ενός όρου που πλέον έχει αποκτήσει άλλο νόημα από αυτό που είχε όταν τον χρησιμοποιούσαν 200 χρόνια πριν σχεδόν φτάνεις σε χαζομάρες του στυλ το 1821 ήταν Αλβανικός εμφύλιος πόλεμος. Και ως εκ τούτου είναι προσβλητικό για το μέσο Αρβανίτη (ακόμα κι αυτόν που δεν τρέφει αυταπάτες και δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί πως έχει κοινούς προγόνους με τους σημερινούς Αλβανούς) να τον πεις Αλβανό ή απόγονο Αλβανών.
    β) Προφανώς Έλληνας γίνεσαι μόνο (τα ξαναματάχω πει) και δε γεννιέσαι, ό,τι έννοια (πολιτισμική, γλωσσική, εθνική ή πολιτική) κι αν δώσεις στον όρο. Και βέβαια ξεγίνεσαι. Τα περί αιμάτων, ΔΝΑ κλπ. είναι για τους γραφικά ανασφαλείς. Αλλά με δεδομένο πως τα Χρυσά Αυγά για την εθνική έννοια βασική κόπτονται έχουν δυστυχώς υπό μία έννοια κάποιο δίκιο (αν και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο βάσει αιμάτων και άλλων σαχλαμάρων): Ο εθνικά Αλβανός για να γίνει εθνικά Έλληνας πρέπει να αποποιηθεί την Αλβανική εθνική (όχι πολιτισμική/γλωσσική) ταυτότητα. Εκτός κι αν ισχυριστεί κανείς πως ένας μη παράφρονας Έλληνας (εθνικά) μπορεί να θεωρεί πως η Ήπειρος βρίσκεται υπό Ελληνική κατοχή και οι Αρβανίτες είναι αλύτρωτοι Αλβανοί. Προφανώς Έλληνες πολίτες με τέτοιες απόψεις υπάρχουν (δεν απαγορεύει τίποτα σε ένα Έλληνα πολίτη να είναι εχθρός των εθνικά Ελλήνων). Αλλά όπως κανείς δε μπορεί να είναι ταυτόχρονα βάζελος και γαύρος στο ποδόσφαιρο, έτσι και δε μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέλος δύο εχθρικών (από την ίδια τη φύση της εθνογέννεσης τους) εθνών.
    γ) Τα συνθήματα που ακούγονταν (στη Θεσ/νίκη) κάθε χρόνο ήταν από τους έφεδρους καταδρομείς (δηλαδή πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων) και όσο κι αν ερέθιζαν ορισμένους που ακούν τη λέξη «Μακεδονία» και σκέφτονται «Ελληνική κατοχή» ήταν μάλλον σχετικά χαλαρά (τουλάχιστον αυτά που διάβαζα στην «Ε») καθώς μιλούσαν για υπεράσπιση της Μακεδονίας. Τα φετεινά ήταν (α) πολύ χειρότερα όσον αφορά την – εμετικού περιεχομένου – εικονογραφία τους και (β) είχαν και ρατσιστικές και όχι μόνο εθνικιστικές (κατά των εχθρών του Έθνους Αλβανών, ακατανόμαστων και Τούρκων) καταβολές. Κάθε σύγκριση του στυλ (τα ίδια λέγανε και πέρσι και πρόπερσι αλλά εσείς οι Ελληναράδες δεν αντιδρούσατε) γίνεται εκ του πονηρού (τώρα που βρήκαμε τον παπά, ας …) Υποθέτω πως σε μικρότερου χαρακτήρα παρελάσεις μπορεί να είχαμε πραγματικά παρόμοια περιστατικά αλλά άλλο το τι γίνεται στην Κωλοπετεινίτσα κι άλλο σε Αθήνα-Θεσ/νίκη μπροστά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    δ) Στην (κατά τη γνώμη μου μικρή περίπτωση) να αποδειχθεί πως πρόκειται για μοντάζ τότε τι ποινή θα έπρεπε επιβληθεί στους δημοσιογράφους της «Ε»; Για το Κοράνι που αποδείχθηκε πως δεν ήταν Κοράνι (αλλά διέσυρε τη χώρα στο μουσουλμανικό κόσμο) δεν είδα να τιμωρηθεί κανένας. Από εκεί και πέρα προσωπικά δεν έχω ιδέα από τέτοια θέματα και ελπίζω πως αυτοί που κάνουν την ΕΔΕ θα χρησιμοποιήσουν τους καλύτερους ειδικούς ΑΛΛΑ αμφιβάλω για τα σενάρια περί προβοκάτσιας και μοντάζ όχι γιατί (σε αντίθεση με άλλους εδώ μέσα) θεωρώ κάθε «στρατόκαυλο» ως παράφρωνα Χρυσαυγίτη αλλά απλούστατα γιατί η αρχική αντίδραση των γνωστών μέσων (ΣΤΟΧΟΣ, Greekalert κλπ.) δεν ήταν να αρνηθούν το γεγονός αλλά να παραπονεθούν για την απόφαση του Χρυσοχοΐδη.
    ε) Περί μαχημότητας της ΜΥΚ/ΛΣ: Δεν είναι αυτοί που τα βάζουν με τους λαθρομετανάστες όπως κάποιοι έγραψαν – παραείναι λίγοι για αυτό. Ούτε είναι για να τα βάλουν με το Μπομπ το Σφουγγαράκη (όπως έγραψε ο Δόκτωρας αλλού). Υπάρχουν για να μπορεί η Ελλάδα να αναπτύσει τις ΟΥΚ στο Ανατολικό Αιγαίο και να μπορεί να ισχυρίζεται πως έχει στείλει το Λιμενικό (για τους γνωστούς λόγους που οι φαντάροι στη Ρόδο πχ. πηγαίνουν σε Τάγματα Εθνοφυλακής). Μετά τα Ίμια ο ρόλος της ΜΥΚ/ΛΣ πχ. είναι να φυλάσει τα Ίμια (και για παράδειγμα να πάρει κάτι σημαίες κλπ. που είχαν αφήσει στα κρυφά λίγα χρόνια αργότερα κάποιοι Ελληνοαμερικανοί). Και ενώ είναι δημόσιοι υπάλληλοι υπό τον Χρυσοχοΐδη εκπαιδεύονται παρέα με τις ΟΥΚ (υποθέτω πως ίσως και να είναι κάποιοι τους πρώην ΟΥΚάδες από την εποχή που πήγαιναν κλήρωτοι εκεί) και σε καιρό πολέμου είναι πλήρως μάχιμοι.
    στ) Εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει πάγια διαταγή όσον αφορά τέτοια συνθήματα στις ένοπλες δυνάμεις. Για την δεκαετία 1995-2005 από την οποία έχω δείγμα πολλών δεκάδων φίλων και συγγενών (εκτός από τη δικιά μου θητεία) μπορώ να πω πως εκτός των Ειδικών Δυνάμεων ούτε στους μαυροσκούφηδες (ντε και καλά τους πιο επίλεκτους του ΣΞ) δεν έχω ακούσει για τέτοια συνθήματα (ούτε καν αυτό για τη Β.Ήπειρο). Αλλά προσωπικά δε μπορώ να καταλάβω τι σόϊ εμψύχωση προσφέρουν τα περί βιασμών (άλλα τραγουδάκια που είχαν βγει στο Youtube) και δερμάτων ακόμα και σε ΛΟΚατζήδες.
    ζ) Αλλά δυστυχώς οι Ειδικές Δυνάμεις είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Η απλοϊκή λογική του Π2 μ’ αρέσει αλλά δυστυχώς χωλαίνει και όσο κι αν βρίσκω τον Κρανιδιώτη ακραίο για τα γούστα μου έχει κι αυτός εν μέρει το δίκιο του. Την πιο καλή εξήγηση μου την έδωσε ένας φίλος (Άγγλος, πολύ καλός φοιτητής και αν και πολύ αθλητικός ταυτόχρονα καλοδιαβασμένος τύπος) που μετά τις σπουδές στο Cambridge πήγε και κατατάχθηκε στο Βρετανικό Στρατό για να γίνει μέλος των Paras (οι διαβόητοι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές με εξίσου διαβόητη δράση στη Β.Ιρλανδία). Paras are expected to be a bunch of bloodthirsty lunatics – you keep them locked up in a bottle until the need arises to break the bottle and then you let them loose. You need to have them because your enemy does have his own and to do this line of work you need to have a different mentality. (Μετάφραση αν χρειαστεί). Ο ίδιος δε συνέχισε (ούτε καν αλλού, λόγω τραυματισμού). Οπότε όντως δεν περιμένω να στελεχώσουν οι «χαρτογιακάδες» τις ειδικές δυνάμεις γιατί είναι ανίκανοι να ανταπεξέλθουν δε πάνε να είναι και πρωταθλητές του τζούντο.
    η) Σε καιρό ειρήνης όμως το εν λόγω μπουκάλι είναι κλειστό και ως εκ τούτου το γεγονός πως κάποιοι (όλοι; κι αν δεν ήταν όλοι θα την πληρώσουν όλοι; πως αποδεικνύεται; το video δεν είναι τόσο καθαρό…) ανάμεσα τους νόμισαν πως μπορούσαν να εκδηλώσουν απείθεια με τέτοιο τρόπο σημαίνει πως το μπουκάλι χάνει (η πειθαρχία πρώτη). Και προφανώς πρέπει να ξανακλείσει κι ας πέσουν κεφάλια.
    θ) Τις διαμαρτυρίες όσων τραβάνε ζόρι με την ίδια την ύπαρξη του στρατού και του ελληνικού έθνους και αγνοούν και τις πιο προκλητικές ενέργειες των γειτόνων κλπ. τις έχω γραμμένες εκεί που τις έχουν γραμμένες οι εν λόγω βαρεμένοι ΜΥΚατζήδες. Αυτοί που πρέπει να αντιδράσουν είναι οι υπόλοιποι μας και υπ’ αυτή την έννοια όταν άτομα που δεδηλωμένα διαφωνούν με τα Χρυσά Αυγά και αρνούνται τα αιματολογικά κριτήρια ορισμένων-ορισμένων – όπως ο Κρανιδιώτης – προσπαθούν να μειώσουν το όλο θέμα διάλυσης της πειθαρχίας μόνο κακό κάνουν. Τα συνθήματα δεν έχουν θέση στην παρέλαση, πόσο μάλλον τέτοια συνθήματα για τα οποία υπάρχει πάγια διαταγή.
    ι) Τα συνωμοσιολογικά περί Κρανιδιώτη (ξανατονίζω πως είναι ακραίος για τα γούστα μου αλλά όχι και Αλβανοφάγος, μάλλον το αντίθετο, ξαδέλφια τους θεωρεί), Δ21 και Σαμαρά είναι για όσους έχουν την ανάγκη να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους τις γνωστές στους πάντες δοξασίες πως οποιοσδήποτε βρίσκεται δεξιά του κέντρου είναι φασίστας, ταγματασφαλίτης, χουντοβασιλικός, ρατσιστής, κτήνος κλπ. κλπ. Όχι πως ανεπίτρεπτες μ@λακίες σαν τον υποψήφιο βουλευτή Βρακά κλπ. δε βοηθούν στην διαιώνιση τέτοιων απόψεων.
    ια) Περί Τσάμηδων: Εξόντωση θα ήταν αν είχαν σφαγιαστεί και οι 20000-25000. Εθνοκάθαρση μέσω βιαιοπραγιών (όχι μόνο φόνων, αλλά και βιασμών, ξυλοδαρμών, λεηλασιών κλπ.) που ανάγκασαν τους υπόλοιπους να την κάνουν για την Αλβανία και να μείνουν πίσω 100 ή λιγότεροι να πεις εφόσον θέλεις να κλαυτείς για πάρτη τους αγαπητέ chequechak. Μη ξεχάσεις να κλάψεις και για κάμποσσα εκατομύρια Γερμανούς από όλη την ανατολική Ευρώπη που είχαν την ίδια τύχη (αχ ρε αχρείοι Έλληνες κολλήσατε τη μισαλλοδοξία σας στη μισή Ευρώπη). Και το ότι η Αλβανία δεν έκανε τα ίδια με τους εκεί Έλληνες βέβαια δεν ωφείλεται στην ηθική ανωτερότητα των Αλβανών αλλά στο γεγονός πως αντί για τη δεξιά (που θα το είχε κάνει με τη δικαιολογία αντίστοιχης δράσης) υπερίσχυσε η αριστερά και σύμφωνα με την αριστερή ερμηνεία οι Τσάμηδες δεν απλώς ήταν υπόδουλοι Αλβανοί που ξεσηκώθηκαν για να ελευθερώσουν την Τσαμουριά (όπως τους βλέπει σήμερα η αλβανική ιστοριογραφία) αλλά ταυτόχρονα ήταν συνεργάτες των Γερμανών (και γι’ αυτό αρχικά τους κακομεταχειρίστηκε και ο Χότζα).

    Κοίτα να δεις πάλι σεντόνι βγήκε.

  72. Nicolas said

    Σαν πολλή σκατίλα δεν βρομάει εδώ μέσα;
    Εντάξει είπαμε γραφικοί, γραφικοί, αλλά το πολύ το τάκα-τάκα… το βαριέται κι ο παπάς.
    Έχω διάθεση για κατεβατό, αλλά στου κουνγκφου την πόρτα, αν σε παίρνει βρόντα…
    Κορνήλιε, αν είσαι Μακεδόνας, θα ζητήσω πολιτικό άσυλο στον Κρόνο (για να μην πω στον Άρη). Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία μου, δεν νομίζω ότι της κάνουν καλό τα μυαλά σου. Κι όταν λέμε Μακεδονία, πλένουμε το στόμα πρώρα. Κι εκείνο το αν «ο Πατρινός είναι Έλλην ή Πελοποννήσιος», δεν άκουσα πουθενά κανένα σύνθημα του στιλ «η Πελοπόννησος είναι ελληνική».
    Αυτά τα λίγα στον μετρ της προβοκάτσιας, για το τσιράκι που αρχαιολαγνοδιαλεκτίζει, ουδέν σχόλιο.
    Και προσοχή στις περισπωμένες (μας βγάζεις που μας βγάζεις τα μάτια, μην μας τα βγάζεις διπλά!).
    Κι ένα σύντομο επί του θέματος: σας ικανοποιεί το γεγονός ότι σε μία υποτίθεται δημοκρατική χώρα υπάρχουν τέτοια στοιχεία σε σώματα που υποτίθεται — δις — ότι είναι εγγυητές της ασφάλειας και της προστασίας αυτής της Δημοκρατίας; και που πληρώνονται με τα χρήματα των φόρων σας; (βλέπουμε κρατικοδίαιτους εκεί που μας συμφέρει μόνον;).
    Άντε γεια! που λέει και ο Τάκης. Άντε γειά!!! ως εδώ και μη παρέκει πια!
    Η επανίδρυση του Κράτους αρχίζει με την συμπεριφορά του καθένα, όχι με το «ωχ μωρέ, δεν βαριέσαι».

  73. Dr.Kazos said

    Κορνήλιε & Δελλαγραμμάτικα, χωρίς να διαφωνούμε ιδιαίτερα, να επισημάνω ότι παρακράτη δημιουργούνται ό,που το έδαφος είναι πρόσφορο, δηλαδή ό,που υπάρχει χρήμα.

    Οι πακτωλοί χρημάτων που εισρέουν στο Δημόσια Τάξης και το Αμύνης δεν συγκρίνονται με τα έμμεσα κέρδη από την υπηρεσία χασισωμένων εξαρχείων (ΥΧΕ) ή απ’ την υπηρεσία καμωματούδων της ελαφράς αριστεράς (ΥΚΕΑ).

    (Νομίζω ότι ως νέος στο blog σας, είμαι εκτός κλίματος με την συνωμοσιολογία μου. Αν έχω δίκιο, την συμπάθειά σας.)

  74. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    argosholos ξέρεις πριν κάτι χρόνια ένας αετός σε ένα δίλιτρο το πάτησε το κουμπί και πάρτον κάτω τον Τούρκο…

  75. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Ο Κορνήλιος ως Τρακατρούκης ανήκει στην μοναδική κατηγορία των γηγενών Μακεδόνων προσφύγων (και τα δύο ταυτόχρονα). Αυτός κι αν είναι μειονότητα της μειονότητας. Λίγο σέβας. 🙂 Ρε Οπουτζή ακόμα περιμένων το άρθρο σου – είδα έβγαλες νέο υλικό από την HELLAS αλλά για τη γιαγιά του Κορνήλιου ακόμα περιμένω…

  76. Μαρία said

    71, Είπα κι εγώ!

  77. Dr.Kazos said

    Χασάπη, η σκέψη σου είναι γραμμική και εισδύει στα πάντα με άνεση.
    Μπορώ να σε καταλάβω, αδυνατώ όμως να σε ακολουθήσω.

  78. Δελλαγραμμάτικας said

    Θα ήμην εξαιρετικώς ευτυχής εάν το ήμισυ (τουλάχιστον!) των δημοσίων υπαλλήλων υφίσταντο υποχρεωτικώς πλήρη εκπαίδευσιν ανορθοδόξου πολέμου, υπό τον αδιαπραγμάτευτον όρον ότι τερματισμός της εκπαιδεύσεως θα υπήρχε μόνον με επιτυχή διεκπεραίωσιν ή με φυσικόν θάνατον.

  79. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (77) Δόκτωρα κάτι τέτοια μου έλεγε κι ένας Κινέζος φοιτητής μου προ 8ετίας. Δεν έγινε δόκτωρας. 🙂

  80. π2 said

    Χασάπη, καλά όλα τ’ άλλα (όσο σε παρακολουθώ δηλαδή, καθώς πας μέσω Λαμίας μονίμως -ήκιστα χασάπικη ρητορική), δεν στέκομαι σε μικροδιαφωνίες, αλλά για το Δίκτυο 1897 θα σφαχτούμε με χασαπομάχαιρο. 🙂

  81. sarant said

    Χασάπη, το 71 δεν ήταν απλό σεντόνι ήταν αλεξίπτωτο!

  82. Dr.Kazos said

    @79 Δε βαριέσαι. Και εγώ που είμαι δόκτωρ, προκοπή δεν είδα.

  83. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Πιδυέ να μη σφαχτούμε καθόλου. Δε δηλώνω οπαδός του δικτύου, το ξανάπα. Αλλά δε μπορώ να εξομοιώσω τον Κρανιδιώτη με τον Μιχαλολιάκο και τους άλλους που όλο με τα αίματα ερεθίζονται όπως δε μπορώ να εξομοιώσω την πολιτική επιτροπή για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ (1918-55) με τους παλαβιάρηδες της ΟΑΚΚΕ παρά τις ηχητικές και εν μέρει (μόνο) ιδεολογικές ομοιότητες.

  84. π2 said

    Μα ούτε εγώ τους εξομοιώνω τους Μιχαλολιάκους και τους Δικτυώτες, χασάπη. Τους δεύτερους τους θεωρώ χειρότερους.

  85. Μαρία said

    83,Να συμπεράνω οτι εξομοιώνοντας τον Μιχαλο με κάποιους παλαβιάρηδες, θεωρείς χειρότερο το «σοβαρό» Κρανιδιώτη;

  86. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (85) Εγώ το χειρότερους του Πιδυού έτσι το ερμήνευσα – ο σοβαρός είναι πιο επικίνδυνος από τους παλαβιάρηδες. Εάν πραγματικά αποκτήσει ουσιαστική δύναμη το Δίκτυο θα έχει δίκιο υποθέτω. Αμφιβάλλω (και ο Λαζαρίδης που έγινε σύμβουλος του Σαμαρά δεν αρκεί να με φοβίσει καθώς ο Αντωνάκης είναι πάνω απ’ όλα δημαγωγός και ΟΦΑ) αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Ιδεολογικά πάντως οι αιματοβλαμμένοι μου είναι πάρα πολύ πιο ενοχλητικοί από τον Κρανιδιώτη.

  87. Δελλαγραμμάτικας said

    Το βέβαιον είναι ότι οι ομοϊδεάται των προαναφερθέντων δεν πρόκειται να τους χαρακτηρίσωσι ποτέ «πραχτορες της Ιντέλλιτζενς» και να τους οδηγήσωσι κατά σειράν εις την ατίμωσιν, την υπερορίαν και την «αυτοκτονίαν».

  88. Dr.Kazos said

    @86 Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξεχωρίζεις για την καλοσύνη του, τον νυν ΓΓ από τον πρώην ΓΓ του ιδίου Δικτύου.

  89. Μήτσος said

    Πολύ καλό το άρθρο του senior Σαραντάκου! Μπράβο!
    Σχιζοφρενές δεν είναι ότι την ώρα που ο Δένδιας ζητάει απολογητικά συγγνώμη με την επίσημη δήλωση:

    «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει το μεμονωμένο περιστατικό, κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα και τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούσθηκαν. Τέτοιου είδους συμπεριφορές όμως, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το ήθος και την ιστορία του Λιμενικού Σώματος, τα στελέχη του οποίου καθημερινά διακινδυνεύουν την ζωή τους για τη διάσωση ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκεύματος»,

    to http://antonissamaras.blogspot.com/ φιλοξενεί τις αηδίες του Φαήλου Κρανιδιώτη που είναι σε πνεύμα «δεν τρέχει και τίποτα, ρίξτε τους 2 μέρες καμπάνα και όλα είναι εντάξει».
    Πάνε καλά στη ΝΔ;

  90. Μήτσος said

    η τελευταία ερώτηση είχε ρητοτικό χαρακτήρα…

  91. Χασάπη, εἶμαι μόνο 25% τρακατρούκης, 50% γνήσιος μικρασιάτης καὶ 25% γνήσιος Μακεδών.
    Nicolas, ἂν ζοῦσες τὸ 1821 ἴσως νὰ ἄκουγες τὸ «Τοῦρκος μὴ μείνῃ στὸν Μωριά, μηδὲ στὸν κόσμον ὅλον». Ὅσο γιὰ τὴν σκατίλα τί νὰ πῶ; Ὑπάρχει μιὰ λαϊκὴ παροιμία ποὺ λέει «πρωτοκλάστης πρωτομυριστής». Πάλι μὲ κάνατε νὰ βωμολοχήσω μέρες ποὖναι!

  92. π2 said

    Α, κάτσε, χασάπη, εσύ μιλάς για τον Μιχαλολιάκο των Χρυσών Αυγών; Εγώ μιλούσα για το θύμα τρομοκρατίας (μπουχαχαχαχα).

  93. Μαρία said

    Πιδύε, μήπως εννοείς τον Μιχαλόπουλο;

  94. π2 said

    Όχι, Μαρία, γιατί;

  95. sarant said

    Πάντως, το άλλο «θύμα τρομοκρατίας», ο Βουλγαράκης, που έσκασε ένα γκαζάκι (ή δύο) στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας του και έκανε ζημιά σε μια μοτοσυκλέτα, διάβασα σήμερα ότι ζήτησε και πήρε αποζημίωση 200.000 ευρώ. Δεν την πήρε σήμερα, σήμερα το διάβασα εγώ -άσχετο βέβαια με το θέμα μας, αλλά το θυμήθηκα.

    http://zalmoxis.wordpress.com/2010/03/29/spiti-kai-synta%CF%87i-stin-afgani-kai-tin-kori-tis-me-tin-idia-efkolia-pou-o-pamploutos-voulgarakis-pire-20-00-euro-ws-thyma-tromokratikis-epithesis/

  96. Μαρία said

    Ίσως δε κατάλαβα την πλάκα.

  97. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (88) Μπαρδόν; Ο Νίκος ο Μιχαλολιάκος (προφανώς όχι ο Βασίλης) ήταν ΓΓ του Δ21; Ο Κρανιδιώτης δεν είναι πρόεδρας, ΓΓ λες πως είναι;

  98. π2 said

    Μαρία: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=760557&lngDtrID=244

  99. Μαρία said

    95, σχετικό
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=25.06.2005,id=70828128

    Πιδύε, είχα κολλήσει στα αυγά και όχι στο ξεκαθάρισμα μανιάτικων λογαριασμών.
    Θα δω τώρα και το λίνκι σου.

  100. Dr.Kazos said

    @97. Χασάπη, έκανα λάθος. Πρόεδρας είναι ο ΦΚ.
    Για λεπτομέρειες, έχουνε και site: http://www.diktyo21.gr/

  101. Dr.Kazos said

    @89. Απίστευτο. Μήτσο, το διάβασες; Σε θαυμάζω.
    Έφτασες μέχρι το «φιλιά στο σβέρκο»;
    Από άλλο blog έμαθα τι σημαίνει: Υπονοεί ότι «θα σου κάμω sex ομοσεξουαλικά».

  102. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (100) Διπλό λάθος μάλλον έκανες γιατί τον Ν.Μιχ. δεν τον είχα ακούσει να παίζει στο Δ21. Και με δεδομένο πως ο πρόεδρας ΦΚ δε κολώνει να ρίχνει μηνύσεις όταν κρίνει πως συκοφαντείται καλό θα είναι για το μπλόγκ του Νίκου να το ξεκαθαρίσεις.

    (101) Όχι ομοσεξουαλικά, πρωκτικά (εξ ου και η γεομετρία που επιτρέπει φιλιά στο σβέρκο).

  103. Μαρία said

    >έχουνε και site

    Τώωωρα!

  104. π2 said

    Και με δεδομένο πως ο πρόεδρας ΦΚ δε κολώνει να ρίχνει μηνύσεις όταν κρίνει πως συκοφαντείται καλό θα είναι για το μπλόγκ του Νίκου να το ξεκαθαρίσεις.

    Πρησάισλυ. Και τα πολλά πολλά λινκ κατά κει ας λείπουν.

  105. Μήτσος said

    @101 Το διάβασα με προσοχή.
    Ο Κρανιδιώτης ήταν δικηγόρος του Οτσαλάν τότε που γίναμε Ναϊρόμπες.

  106. Μαρία said

    100, για να πάρεις μια ιδέα για τις μηνύσεις

    Η Δικαίωση Μ. Βασιλάκη, η Ελληνική «Δικαιοσύνη» και το…. «Δίκτυο 21»

  107. sarant said

    105: 🙂

  108. Dr.Kazos said

    @102. Εχοντας υπόψη το δικό σου #86 όπου αναφέρεσαι στον Λαζαρίδη και στον Κρανιδιώτη, έγραψα ότι και οι δύο είναι ΓΓ. Είπα ότι έκανα λάθος. Ο ΦΚ είναι Πρόεδρος, όχι ΓΓ. Ο Χρύνσανθος Λαζαρίδης στο phorum.gr υπογράφει το 2000 ως ΓΓ.

    Πόσες άλλες διευκρινήσεις να δώσω (γμτ κέρατό μου) για να μην παει φυλακή ο οικοδεσπότης;

    🙂

  109. Dr.Kazos said

    Κι άλλο λάθος: 2005 όχι 2000

    (και με αυτή την επιπλέον διευκρίνηση, ο οικοδεσπότης γλίτωσε άλλα 5 χρόνια φυλακή!)

  110. sarant said

    Ελπίζω να μου φέρνετε πορτοκάλια στη φυλακή (το τσιγάρο το έχω κόψει)

  111. ΘηταΚαππα said

    Δεν είδα το πρωτότυπο βιντεάκι Αλλά αν αυτά τα κατάπτυστα συνέβησαν όπως επιφαίνονται το μισό ΓΕΕΘΑ πρέπει να πάει σπίτι του. Κάνω όμως μερικές επισημάνσεις Κάθε ένας από τους ελελίζοντες πρέπει να μας πει ποιος τους έβαλε. Ήταν ένας βαθμοφόρος; Ήταν περισσότεροι; Μήπως έκαναν και εξαντλητικές πρόβες; Οι Ο.Υ.Κ στελεχώνονται αποκλειστικά από στελέχη της Χρυσής Αυγής; Γιατί δεν ακούστηκε έστω και μια φωνή: Σκάστε ρε μ… Η έχουν κρίση δεκάχρονου και δεν φοβήθηκαν τις ολοφάνερες συνέπειες; Εδώ λέμε χοντρά πράγματα. Όχι για την αδερφή μας που την αγαπάμε πολύ. Θα τρώγανε καμιά δεκάρα αν δεν τραγουδούσαν; Συμφωνώ με τον Π2 αλλά ας μην ξεχνάμε ότι κάθε μέρα βγαίνουν ψηφιακά προγραμματάκια, avid, edius, κλπ που με ένα απλό pc κάποιο ηχητικό υλικό, υπάρχει άλλωστε άφθονο στη πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, και αρκετή επιδεξιότητα μπορείς να κάνεις θαύματα. Αν σου διατίθενται και τα μέσα… Από μακρινά κινούμενα στόματα τι λέξεις να βγάλεις; Ούτε οι θεατές θα εγκύψουν σε τεχνικές αναλύσεις. Μια εντύπωση μένει. Δεν υπονοώ τίποτα. Ούτε προβοκάτορες ούτε σκοτεινά κέντρα εντός ή εκτός. Απλά το πράγμα μου φαίνεται πολύ άγαρμπο. Η πολιτική και ιδεολογική συγκυρία δεν το ευνοεί. Αντίθετα είναι πολύ αβανταδόρικο για τους πολέμιους των παρελάσεων. Και πάλι δεν εννοώ ότι το μεθόδευσαν αυτοί. Αλλά πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή ΕΔΕ.  

  112. 110 πορτοκάλια ἢ Πορτοκάλους;

  113. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (108) Η αναφορά στον Λαζαρίδη στο (86) ήταν ως επιπλέον επιχείρημα που ορισμένοι χρησιμοποιούν για να μιλούν για δάκτυλο Δ21 πίσω από το Σαμαρά, όχι ως σύγκριση με τον ΦΚ. Ούτε ο ΧΛ ούτε ο ΦΚ είναι αιματοβλαμμένοι, αυτά τα DNA-δικά είναι για τα Χρυσά Αυγά. Ειλικρινά το συμπέρασμα ήταν πως έλεγες πως ο ΝΜ της ΧΑ ήταν ΓΓ του Δ21 (που δεν ήταν). Και τα αστεία με το ΦΚ δεν θα τα έκανα, ο Βασιλάκης δεν τα διασκέδασε καθόλου για 8 χρονάκια.

  114. Voulagx said

    #71: Χασαπη, το φαουλ ειναι δικο σου κι οχι του πατρος Σαραντακου.Διαβασε με προσοχη αυτα που λεει.Ειναι σαφες οτι αναφερεται στην καταγωγη των Αρβανιτων κι οχι στην εθνικη τους συνειδηση, οποια κι αν ηταν αυτη.

  115. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (114) Συμμειονοτικέ Βλάχε, η παράγραφος (6) που αναφέρεται σε εποχές πριν μας προκύψει η αλβανική εθνογέννεση άλλη εντύπωση δίνει. Εν πάση περιπτώσει, εγώ το διαλαλώ πως με τους Αλβανούς έχουμε ορισμένοι μας κοινούς προγόνους αλλά από τη στιγμή που ο όρος ταυτίζεται πλέον με το Αλβανικό έθνος προτιμώ να μην τον χρησιμοποιώ για τους εν λόγω προγόνους κι ας μην τραβούσε κανένα ζόρι το Ρωμέϊκο να τον χρησιμοποιεί πιο παλιά.

  116. Servitoros said

    ούτε ο ΧΛ ούτε ο ΦΚ είναι αιματοβλαμμένοι,
    —-
    Δεν ξέρω εάν ο ΦΚ είναι αιματοβλαμμένος, πάντως για απλά βλαμμένος οι επιστήμονες διαφωνούν.
    Ορθολογικές απόψεις του ΦΚ εδώ:
    http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=507:–l—-r-&catid=100:2008-10-17-07-36-05&Itemid=302#yvComment

    Υ.Γ. Οι αγωγές οδηγούν σε καλοζωία, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.

  117. Μαρία said

    >κι ας μην τραβούσε κανένα ζόρι το Ρωμέϊκο να τον χρησιμοποιεί πιο παλιά.

    π.χ.
    «Αίμα Αλβανικόν μυριάκις ανανεωθέν, ρέει εις τας φλέβας πλείστων Ελλήνων απο των Κεραυνίων μέχρι του Μαλέα.[…] Πάντοτε υπήρξαμεν της γνώμης οτι η νέα κάθοδος Αλβανών εις Ελλάδα ήτο έργον της θείας Προνοίας» περ. Ελληνισμός, ετ.Α'(1898) που εξέδιδε η ομώνυμη εταιρεία και συνιστούσε το Υπουργ. Στρατιωτικών «εις απάσας τας Στρατιωτικάς Αρχάς»

  118. Voulagx said

    #115: «…πριν μας προκύψει η αλβανική εθνογέννεση…» Χασαπη, ακριβως!Αναφερεται,λοιπον, στην καταγωγη ο κ. Σαραντακος. Νομιζω οτι συμφωνουμε.
    Μικρος ειχα μαθει κατι λιγα αλβανικα (arbisheshti) απο τον ,εκ μητρος μου παππου, τωρα τα ξεχασα.Αλλα, λυσε μου μια απορια, αν μπορεις βεβαια.Γιατι στη Θηβα, οπου ειναι ολοι Αρβανιτες, παρουσιαζουν τις αποκριες τον «Βλαχικο γαμο»;
    Μηπως ειναι υποθεση …κλοπυράιτ;
    Θα σουλεγα τωρα κι ενα αρβανιτικο τργουδακι,το ‘μαθα στα φοιτητικα μου χρονια,αλλα δεν το θυμαμαι καλα, θα αποτανθω στον μπατζιανακη μου, που ειναι αρβανιτης, κι ισως αυριο να στο χαρισω!!
    (Ντοτα πρασ κοτσιντα τα, καπως ετσι)

  119. Μαρία said

    Α αυτό είναι το πολύ γνωστό «θα σου κόψω τις κοτσίδες» χωρίς πλάκα.
    Α ρε, βλάχε έχω το σιντι με το Θανάση Μωραΐτη.
    Να σου γράψω τα λόγια με μετάφραση;

  120. Μαρία said

    Άιντε στο βρήκα κιόλας με άλλη ερμηνεία. Με Μωραΐτη υπάρχει το «εγώ ΄μαι η βλάχα η έμορφη»

  121. Voulagx said

    #119 Γραψτα!
    Του θ. Μωραϊτη που εχει γραψει το … γμτ τον αλτσι μου…και καπου τοχω το βιβλιο.. αν δεν λαθευω , το «αν το ‘παιρνες δικε μου τρελλο» ; Σε προηγουμενο σχολιο τον μπερδεψα με τον Κακλ., α, δεν παω καλα!!

  122. Μαρία said

    Τραγουδιστής είναι. Το σιντί: Θ. Μωραΐτης, αρβανίτκα τραγούδια
    Στο βίντεο λεν παραπάνω στιχάκια
    Γράφω τη μετάφραση : θα σου τις κόψω τις κοτσίδες/ και θα τις πετάξω στα σκίνα/Θα σου τις κόψω τις μεγάλες σου κοτσίδες/αλλά ντρέπομαι τον πατέρα σου/ Εσένα με τις φιδίσιες κοτσίδες/ αχ! να σε είχα αγκαλιά

    Στο σημείωμα λέει: Απο τα τελευταία ερωτικά αρβανίτικα τραγούδια που το συναντάμε σε όλη τη νότιο Ελλάδα.

    Το άλλο:Ου γιαμ νιe βλάχ(e) μπούκουρe
    Εγώ ‘μαι η βλάχα η έμορφη/η βλάχα η παινεμένη/που ‘χω τα χίλια πρόβατο/τα πεντακόσια γίδια/λύκος να φάει τα πρόβατα/και τσάκαλος τα γίδια/ ξεκινάω και πάω στα Γιάννινα και στον οντά του μπέη/«Καλώς τη βλαχοπούλα»

    Μεγαλειώδες επικό τραγούδι με μεσαιωνική μελωδία, που γράφτηκε ίσως την εποχή της ακμής του Αλή πασά, όταν τα Γιάννινα ήταν «πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια, στα γράμματα». Είναι απο τα γνωστότερα τραγούδια στα Αρβανιτοχώρια της Αττικής, Βοιωτίας, νότιας Εύβοιας, Πελοποννήσου και Φλώρινας. Τραγουδιέται και στα ελληνικά.

  123. Μαρία said

    Ωραία φωνή. Νομίζω οτι πρόκειται για βλάχα κι όχι Βλάχα

  124. Voulagx said

    #122: Καλα βρε Μαρια, μιλας αρβανιτικα;

  125. Μαρία said

    Στο τέλος έχει και το εξώφυλλο του σιντιού. Αν σ’ άρεσε να το πάρεις.
    Και επίσης ο Φαληρέας έχει βγάλει τον εξαιρετικό δίσκο: Τσιγγάνικα της Αλβανίας. Ο δίσκος έχει μόνο τη μετάφραση των τραγουδιών αλλά ένας Αλβανός μαθητής μου μου έγραψε και τα λόγια.

    Αρβανίτικα; Απο πού να ξέρω; Είμαι λάτρης της παραδοσιακής μουσικής κι έχω καλή συλλογή.

  126. Voulagx said

    #123: Αυτο το ξερω στα ελληνικα.

  127. Μαρία said

    Με τα λόγια του 122;

  128. Voulagx said

    Δεν μπορω να θυμηθω τα λογια τωρα, ο σκοπος ειναι γνωστος, μου ‘ρχεται στο μυαλο κατι σαν: «βγηκε μια βλαχα στο βουνο, μια βλαχα παινεμενη…» δεν ειμαι σιγουρος, σιγουρα ειναι γνωστο τραγουδι

  129. Μαρία said

    Τα πολυφωνικά ηπειρώτικα κι αλβανικά είναι πολύ ωραία.

  130. Μισίρκωφ said

    συγχαρητήρια στον κ. Δημήτριο Σαραντάκο για το εξαίρετο άρθρο του , με το οποίο τιμά την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη, καθώς και την ιστορική κληρονομιά του τόπου…
    μία όαση στον ναζιστικό οχετό που βιώνουμε εδώ και χρόνια…

  131. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Μαρία (117) όχι μόνο αυτό αλλά προσπαθώντας να προσαρμόσουν την πραγματικότητα της σημασίας της Αρβανιτιάς για το Γένος με τις ξενόφερτες αλλά κυρίαρχες ιδεολογικά ιδέες του Γερμανικό εθνικισμού έβγαζαν θεωρίες περί δίδυμων αρχαίων φυλών, Πελασγικής καταγωγής κλπ. Από εκεί ξεκίνησαν και οι αποτυχημένες ιδέες περί Ελληνοαλβανικής ομοσπονδίας στα τέλη του 19ου αιώνα (όχι αυτή του Κολοκοτρώνη που όπως λέει και στα απομνημονεύματα του ήταν κομπίνα εξ αρχής).

    Συμμειονοτικέ (118) τι να σου πω, μάλλον σας είχαν για εξωτικό είδος. 🙂 Να ρωτήσουμε τον αρχιεπίσκοπο (ο Μισέλ – πρώην Υπ.Πολ. από την ίδια φάρα είναι παρεμπιπτόντως).

    Servitore (116) αναφέρθηκα στο γεγονός πως ο ΦΚ δεν διακατέχεται από τις ίδιες απόψεις γενετικού ορισμού του Έλληνα που ορίζουν τους δεξιότερα του στο πολιτικό φάσμα. Αυτό σημαίνει το «αιματοβλαμμένοι». Σύμφωνα με τα γραπτά του πιστεύει πως Έλληνας (εθνικά) γίνεσαι – δε γεννιέσαι – και ξεγίνεσαι – όχι βέβαια με μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία. Από εκεί και πέρα έγραψα πως είναι ακραίος για τα γούστα μου όσο κι αν σε ορισμένα θέματα μπορεί να συμφωνώ μαζί του (πχ. σημασία των δημοσίων υπηρεσιών). Εδώ μ’εσένα και δε μπορεί, κάπου θα συμφωνώ. 😎

    Μαρία και Βλάχε (1/4 Αρβανίτης ή ο παπούς ήταν απλώς γνώστης;), καλά να είστε. Βρίσκεις στο Youtube κάμποσσα ωραία αρβανίτικα με τη Δόμνα Σαμίου και περιμένω πως και πως την ημέρα που θα προσθέσει τραγούδια όχι μόνο στα Βλάχικα αλλά και στις σλάβικες ντοπιολαλιές και στα Γκαγκαβούζικα Τούρκικα για παράδειγμα. Βέβαια δυστυχώς με το που θα βγουν τα βίντεο στο ΥΤ θα βρεθούν τα τρολς και οι ανεγκέφαλοι με τα αλυτρωτικά σχόλια από κάτω… Μαρία ποιά η διαφορά μεταξύ βλάχας και Βλάχας;

  132. Μισίρκωφ said

    ο αλυτρωτισμός συνοδεύει το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του…
    για αυτό εξάλλου επεκτάθηκε πολεμικώς επτά φορές..
    και στο οποίο μέχρι τώρα επιβιώνει ο μεγαλοϊδεατισμός του 19 αιώνα που προωθεί ως οριστική πρωτεύουσα της ελλάδος την κωσταντινούπολη/ιστανμπούλ…
    οι μη ελληνικής εθνοτικής ταυτότητας – αλβανοί/αρβανίτες, τούρκοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι, μακεδόνες, βλάχοι συμπολίτες μας είναι τα μεγάλα θύματα του ελληνικού εθνικιστικού αλυτρωτισμού…

  133. Μισίρκωφ said

    1-http://belomorskamacedonia.blogspot.com/
    2-http://abecedar.blogspot.com/
    3-http://abecedar.blogspot.com/
    4-http://antimakedonismos.blogspot.com/
    5-http://aegeanmacedonianculture.blogspot.com/
    σλαβικές ντοπιολαλιές δεν υπάρχουνε στην ελλάδα. υπάρχουν μόνο μακεδονικές, κυρίαρχες στην μακεδονία πριν μερικές δεκαετίες…

  134. Περαστικός said

    Συμφωνώ γενικά με το κείμενο, δεν παραείναι εθνικιστικό όμως; Οι μη ελληνόφωνοι (ή δίγλωσσοι) είναι Έλληνες και όχι μειονότητες, στην καλύτερη εθνοτικές που ηλιθίως «συμπεριφέρονται ως πλειονότητες», ακόμη κι αν έτσι θεωρούν τον εαυτό τους; Θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Μα τον Κόττα, ο φορέας του ελληνικού εθνικισμού (ή μάλλον της ελληνικής ένοπλης προπαγάνδας), ο Καραβαγγέλης δεν τον πρόδωσε; Δεν πούλησε την ψυχή του στο διάολο (= τους Έλληνες) ο γρεκομάνος Κόττας; Οι Έλληνες μπορούν θεωρητικά να αφομοιώσουν μετανάστες; Δηλαδή οι μετανάστες κάποια στιγμή θα πρέπει να νοιώθουν και μέρος του ελληνικού έθνους; Απίστευτη γενοκτονία.

    Για τους Πομάκους θα διαφωνήσω (νο κόμμεντ για τους Θράκες, πιθανόν ο πατήρ ένιωσε ως ρήτωρ ένα κάποιο δικαιολογημένο πάθος εκείνη τη στιγμή). Η ελληνική πολιτική απ’το ’23 μέχρι το ’55 ήταν φιλική προς την Τουρκία αλλά όχι προς τη Βουλγαρία, άρα λογικό είναι να προσπαθεί να αποκόψει τον (σλαβόφωνο, μουσουλμανικό) πληθυσμό είτε από τη μία είτε από την άλλη χώρα ανάλογα με τις περιστάσεις, έτσι δεν είναι;

    Για να συμπληρώσω το Χασάπη, sensu stricto, ούτε ο Μιαούλης είχε αρβανίτικη καταγωγή αφού η οικογένεια του μετανάστευσε από ελληνόφωνο χωριό της Εύβοιας (βέβαια, αν ρωτήσες Μωραΐτη, το ότι μαζί με τους Αρβανίτες Κουντουριώτηδες, Μπουμπούληδες κ.λ.π ήταν Υδραίοι είναι μάλλον σημαντικότερο 😉 Προφανώς, ο μικρός «βλάχος» είναι ο χωριάτης/κτηνοτρόφος/νομάς (ή η «μπασκλασαρία» τώρα τελευταία…).

  135. sarant said

    Βουλάγξ, ο Θανάσης Μωραΐτης έχει γράψει και το βιβλίο που λες και είναι και τραγουδιστής του Μίκη.

  136. Alexis said

    @132, Μισίρκωφ, που τις βρήκες τις «επτά φορές που επεκτάθηκε πολεμικώς το ελληνικό κράτος»; Εγώ μόνο δύο γνωρίζω. Όλες οι άλλες «επεκτάσεις» έγιναν κατόπιν συμφωνιών, μέ την Οθωμανική Αυτοκρατορία να είναι υπό κατάρρευση, και τις λεγόμενες «Μεγάλες Δυνάμεις» να αρπάζουν την ευκαιρία για να αυξήσουν το μερτικό της επιρροής τους στα Βαλκάνια.

  137. ΑΛΒΑΝΟΙ-ΠΕΛΑΣΓΟΙ

    ΙΑΚΩΒΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
    ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ»
    Ο Θωμόπουλος, στη συνέχεια θα δούμε ποιος ήταν, έλυσε το εξής πρόβλημα:
    Το 1886 ανακοινώθηκε η ανεύρεση στη Λήμνο μιας αρχαίας επιγραφής, της οποίας το κείμενο ήταν μεν γραμμένο δια της Ελληνικής αλφαβήτου αλλά το περιεχόμενο ήταν αδύνατον να κατανοηθεί. Και επειδή η Λήμνος ήταν κατοικία Πελασγών, σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιών ιστορικών – Ηρόδοτο, Θουκυδίδη – η ανακάλυψη προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους επιστημονικούς κύκλους, διότι ήταν η πρώτη φορά που έρχονταν στο φως ένα γνήσιο Πελασγικό κείμενο, όπως μας πληροφορεί ο Αρχιμ. Ειρηναίος Δεληδήμος, στην εισαγωγή του βιβλίου.
    Άλλες τρεις επιγραφές, που ανήκαν στην ίδια κατηγορία μ’ αυτήν της Λήμνου, ανακαλύφτηκαν στην Πραισό της ανατολικής Κρήτης διαδοχικά κατά τα έτη 1893, 1901 και 1904.
    Ο Θωμόπουλος λοιπόν, με την βοήθεια της Αλβανικής ανέγνωσε τις επιγραφές αυτές και όχι μόνον. Όλες τις ανακαλύψεις αυτές και όλα τα σχετικά επιστημονικά του ευρήματα και πορίσματα τα εξέδωσε το 1912 στο βιβλίο του «ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ». Ένα βιβλίο 900ων σελίδων. (εκδ. ΒΑΣ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ 9, 54923 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1994).
    Περισσότερα από:
    http://www.athriskos.gr/modules/news/article.php?storyid=140

  138. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αγαπητέ Μισίρκωφ την παλεύετε? [για να μείνω στη στρατιωτική ορολογία!] Από αυτά που βλέπετε να γράφονται εδώ μέσα, από όλες τις πλευρές, θεωρείτε ότι υπάρχει έδαφος να λέτε αυτά που λέτε? Δεν έχουν κανένα επιστημονικό βάρος και, τελικά, δεν έχουν και λογική μερικές φορές. Τι να πείς κανείς?

  139. Dr.Kazos said

    Ειλικρινά μου είναι ακατανόητες κάποιες ερασιτεχνικές απόπειρες αποκάλυψης της ρίζας πληθυσμιακών ομάδων. Είναι σαν να προσπαθείς να βρεις για τούτο εδώ το χαρτονόμισμα που κρατώ, ποιος το είχε πριν απ’ αυτόν που μου το έδωσε.

    Και μη μου πείτε ότι είναι ζήτημα εθνικής ταυτότητας και τα τοιαύτα. Γιατί απ’ τη τρικυμιώδη δεκαετία του ’60 που κρατώ δελτία συμβάντων, αυτή την εθνική ταυτότητα πάντα την έβλεπα να εξαργυρώνεται με χρήμα ή με εξουσία.

    Άραγε είναι τυχαίο που τέτοια λουλούδια βγαίνουν στην ξηρασία και στην παρακμή;

  140. apleo said

    Μήπως όλη η κουβέντα για το θέμα αγγίζει και λίγο τα όρια της υποκρισίας;
    Εγώ τέτοια συνθήματα δεν τα λαμβάνω και πολύ στα σοβαρά, όπως και δεν θα έκανα και για αντίστοιχα από γείτονες λαούς.

    Ίσως είναι κάπως ταμπού η επόμενη παρατήρηση, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να εκπαιδεύεις στρατιώτες αν δεν τους φανατίσεις για «την πατρίδα». Θεωρητικά ο στρατιώτης κάνει απλώς μια δουλειά αλλά στην πράξη όταν ο άλλος κάθεται και καταπονεί το σώμα του όλη μέρα σε ασκήσεις (αντί να είναι σπίτι με την γκόμενα κάτι) προφανώς θα θέλει και κάποιο (ψυχολογικό έστω) αντάλλαγμα.

    Ε στα πλαίσια αυτά βγήκαν και αυτές οι βλακείες τα συνθήματα που μπορείς να τις δεις ως κάτι σαν καζούρα και μόνο ή να κάτσεις και να καταδικάζεις και να αφορίζεις τους πάντες και τα πάντα (προφανώς γιατί είσαι αριστερός και δουλεύεις και εσύ για ένα ψυχολογικό αντάλλαγμα, το να παρουσιάζεσαι ως πιο ανθρώπινος και ουμανιστής, μέσω συνδυασμού από σενσέισιοναλισμ και καταδικαστικού/απαξιωτικού προς τους ιδεολογικούς αντίπαλους ύφους)

    Εδώ ξέρω αλβανούς που γελάγανε με τα συνθήματα… Προφανώς δεν θα έπρεπε να φωνάζουν αυτές τις καφρίλες στην παρέλαση, αλλά από την άλλη δεν είναι και κάτι το τόσο πια αποτροπιαστικό. Αν απομακρύνθηκαν στρατιωτικοί για αυτήν την βλακεία και μόνο τότε τι να πω βασιλεύει καλά η υποκρισία ακόμα.

  141. netakias said

    Απαντώ στο Post λόγω της εκτιμήσεως που έχω στο πρόσωπο σας.

    Συμφωνώ στο επιχείρημα του «χουλιγκανισμού» και δεν θα έπρεπε να ειπωθούν όλα στην παρέλαση. Επίσης συμφωνώ με την συνέχεια της Παιδείας του Ελληνισμού που μας κάνει όλους Ελληνες. Αλλά διαφωνώ με την ανάλυση.

    1. Δεν είναι θέμα φυλετικό. Δεν απευθύνονται τα συνθήματα σε μαύρους, κίτρινους ή ερυθρόδερμους. Δεν είναι ούτε καν εθνικιστικό γιατί δεν έλεγαν τα ίδια πχ για τους Ρουμάνους. Όσο κι αν το επίσημο κράτος είναι υποχρεωμένο (και πρέπει) να κρατάει τις Ισορροπίες, εμείς δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα (δεν είναι και Ελβετοί πχ UCK), περισσότερο ακόμη ο Στρατός που θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει!

    2. Το θέμα με τους Αρβανίτες – Αλβανούς δεν είναι (ούτε ήταν φυλετικό) αλλά συνείδησης. Ακόμη και κατά το ’21 Αρβανίτες είχαν «Ελληνική» συνείδηση-παιδεία-θρησκεία (μαγιά που λέει ο Μακρυγιάννης) και πολέμησαν τους Τούρκους αντίθετα από τους Τουρκαλβανούς. Γι αυτό μην πέφτουμε στη «λούμπα» των εθνικιστών που προσπαθούν να δώσουν καταγωγή «αίματος» κι όχι «ημετέρας παιδείας» στους Αρβανίτες. Οι Αρβανίτες ήταν Ελληνες ο,τι και να λέει η Δραγώνα ή η Ρεπούση. Γιατί ή υπαρχει «ημετέρα παιδεία» κι είμαστε όλοι Ελληνες (Ελύτης, Παλαιολόγος, Μακρυγιάννης) ή να λέμε κι εμείς τους Γερμανούς Αλαμανούς, Κουαδούς, Ελβεττιους ή τους Γάλλους Σηκουανούς (Πλούταρχος)

    3. Οσο για το παρακράτος νομίζω ότι του δίνουμε πολύ αξία. Τελικά εμείς οι «τους κάναμε κι αυτούς ανθρώπους» κατά το κοινώς λεγόμενον. Στη χώρα του πορνό της Τζούλιας, της Τατιάνας Πουτανίδου, του «Μ…κα», των Λαμόγιων είναι λίγο υποκριτικό να ερυθριαζόμαστε με μερικές βωμολοχίες και να τους «χαρίζουμε» κιολας όλους στη Χρυσή Αυγή (που κάνει και ρίμα με το…»δεν γεμίζετε ταξί»).

    4. Συμφωνώ απόλυτα με τόν όρο «παράγοντας εξελληνισμού», αλλά με την προϋπόθεση να είναι ανοιχτός κι «εξελλενιζόμενος» να τον δεχτεί. Το παράδειγμα των Βαβαρών είναι ορθό, αλλά δεν ισχύει όπως δείχνει η Ιστορία το ίδιο για τους «μουσουλμάνους» της Θράκης σχεδόν 90 χρόνια μετά!

    5. Υπηρέτησα τις Ειδικές Δυνάμεις και ποτέ δεν αισθάνθηκα «παρακράτος» ή «αντιδημοκράτης» (το αντίθετο μάλιστα!) Τα συνθήματα, τα καψόνια, οι ψυχοφθόρες αγγαρείες, η πίεση των ανωτέρων (είχαμε και μια αυτοκτονία!) μπορεί να με νευρίαζαν, να μου φαινόντουσαν ανούσια και καμιά φορά και αστεία αλλά είχαν κάποιο σκοπό. Ο Πολέμος από ηθική άποψη είναι κακός κι όλοι είμαστε κατά, αλλά καμιά φορά είναι αναγκαίος (πχ.1940, κατοχή) γιατί δεν ήρθαμε εχθές από το Διάστημα, να νομίζουμε ότι ο κόσμος είναι παράδεισος , μακάρι να ήταν.

    Σε καιρό Ειρήνης μπορεί να «ανατριχιάζουν» τα συνθήματα αλλά την νύχτα των Ιμίων την ώρα που αυτοί που «ανατριχιάζουν» ήταν στα γραφεία τους εμείς ετοιμαζόμασταν να σκοτώσουμε ή να σκοτωθούμε. Πως μπορεί αλλιώς ένας άνθρωπος να υπερνικήσει την φύση του; Το αίσθημα αυτοσυντήρησης κάθε έμβιου όντος; Η λογική μας έλεγε να σκάψουμε ένα λαγούμι να κρύψουμε το φθαρτό σώμα μας αλλά η εκπαίδευσή μας μας επέτρεπε να λειτουργούμε σαν ομάδα. Πετούσαμε προς το άγνωστο θα λέγαμε «Τούρκοι φίλοι μας ερχόμαστε;» «Εργάτες των λαών ενωθείτε;» Τα μόνα που είχαμε εκείνη την ώρα ήταν ο σταυρός, τα συνθήματα κι ο διπλανός δι αυτό πιο «Ειρηνιστής» από εμένα δεν υπάρχει, αλλά ως εκεί…

  142. 133 ὅταν λέτε ὅτι αὐτὰ ποὺ ἀποκαλεῖτε «μακεδονικὰ» δὲν εἶναι σλαβικὰ πεῖτε μου σᾶς παρακαλῶ ὅτι τὸ κάνετε γιὰ πλάκα, ἔτσι γιὰ νὰ γελάσουμε!

  143. Nicolas said

    Ή σε ποσοστά 15 % ακροδεξιών ψήφων (λέω για τον δικό μας πόνο).
    Αλλά, είπαμε, άλλοι θέλουν ακόμη να πιστεύουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τον πίθηκο και ότι έχουν βγει από το κεφάλι ή το γόνατο του Δία.

    Κορνήλιε, καλό μύρισμα ! (θα σε κοινωνήσει ο παπάς με τόσες βρομολογίες που έχεις κατεβάσει; αμφιβάλω, εκτός εάν είναι όπως αυτός που σε βάφτισε).
    Και μια απορία: όταν πηγαίνεις κάτω στην παραλία για κρασοκατανύξεις, μιλάς πολυτονικά με την παρέα σου; πολύ θα ήθελα να παρασταθώ!

  144. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (139) Τη δεκαετία του ’80 πρωτοεμφανίστηκαν δυναμικά αγαπητέ και οι Μογλενίτες και οι Πελασγοί… Το φαινόμενο της ανάγκης απόδειξης του αυτόχθονου δυστυχώς είναι κολλητικό. Σε λίγο να δεις που θα το κολλήσουν και οι Τούρκοι.

    Εμπρός εμείς οι γενοκτονημένοι μειονοτικοί που συμπεριφερόμαστε ηλιθίως ως πλειονότητα να βρούμε τη λευτεριά μας για να μη πέσει φωτιά να μας κάψει! Έλεος.

  145. Περαστικός said

    «Εμπρός εμείς οι γενοκτονημένοι μειονοτικοί που συμπεριφερόμαστε ηλιθίως ως πλειονότητα να βρούμε τη λευτεριά μας για να μη πέσει φωτιά να μας κάψει! Έλεος.»

    Ελπίζω να κατάλαβες πως ήταν ειρωνικό το συγκεκριμένο κομμάτι. Ελπίζω.

  146. Μαρία said

    144, δεν ήθελα να πιάσω τα πελασγικά παλιά και νέα, τα έχουμε ξανασυζητήσει. Και αυτοχθονία και όσο πιο παλιός τόσο πιο καλός.
    δείγμα του 1899, ο.π. «Ο Έλληνας πριν γείνει Έλληνας ήταν Αρβανίτης, δηλαδή Πελασγός. Έλληνας θα ειπή Αρβανίτης πολιτισμένος»

    Μα τι διαβάζω μεσημεριάτικα! 🙂

  147. Δηλαδή, τελικά, Πελασγός γεννιέσαι;
    γι’ αυτό λέμε στα παιδάκια ότι τα μωρά τα φέρνει ο πελασγός;

  148. Νέος Τιπούκειτος said

    @147: 🙂 🙂 🙂

  149. sarant said

    douze points, που λέμε!

  150. π2 said

    Σκύλε, έγραψες. 😀

  151. Μαρία said

    Ο Μπαμπι. σε νέα έκδοση συνεχίζει να εμφανίζει τους Πελαργούς απο πάντα δίγλωσσους;

  152. Ηλεφούφουτος said

    Ένα κόκκαλο περιποιημένο στο Σκύλο! 😀 😀 😀

    Μαρία, μην ξύνεις πληγές!
    Στο είπα; Δεν στο είπα. Πολύ την απόλαυσα την κασέτα! Υπερτιμάς πάντως τα Τουρκικά μου.

  153. Nicolas ὄχι, ἀλλὰ ἔχω ἕνα φίλο ποὺ εἶναι μεγάλος φὰν τῆς ἐρασμιακῆς προφορᾶς (καὶ ἔχει πάνω κάτω τὶς ἀπόψεις τοῦ Μισίρκωφ-ὄχι βέβαια ὅτι ἡ γλῶσσα τῶν Σκοπίων δὲν εἶναι σλαβική).

  154. Μαρία said

    Πολλά κόκκαλα. Άλλωστε ο Σκύλος σαν Βλάχος συναγωνίζεται σε παλαιότητα με τους Πελαργούς.

    Νόμιζα οτι ξέρεις καλά. Οι φωτοτυπίες δεν σε διευκόλυναν;

  155. Μισίρκωφ said

    η μακεδονική γλώσσα είναι η κοιτίδα όλων των σλαβικών γλωσσών λόγω κυρίως του θεσσαλονικιώτικου αλφαβήτου των μακεδόνων και μη ελλήνων, χριστιανών ιερποστόλων κύριλλου και μεθόδιου..
    πρόκειται για θέση όλων των επιφανών γλωσσολόγων,ακόμα και ελλήνων , ανεξάρτητων και αστικής και όχι βουκολικής καταγωγής…
    η μακεδονική γλώσσα εδώ και αιώνες αποκαλείται μακεδονική και όχι σλαβομακεδονική ή σλαβική..
    παρομοίως ισχύει και για την ρωσσική,ουκρανική,πολωνική,σερβική-μέχρι πρόσφατα σερβοκροατική,τσεχική-μέχρι πρόσφατα τσεχοσλοβάκικη , κ.λ.π
    η ελληνική γλώσσα είναι ινδοευρωπαϊκή αλλά σήμερα αποκαλείται ελληνική, χθές ρωμαϊκή, προχθές γραικική, ποιό προχθές κοινή ελληνική και νωρίτερα αττική διάλεκτος…
    η μακεδονική γλώσσα είναι μητρική των μακεδόνων..
    η ελληνική τίνος είναι μητρική γλώσσα…
    η μακεδονική γλώσσα ως τροφοδότης γλώσσα- μέλος γλωσσικής οικογένειας 800 εκατομμυρίων ομιλητών μάλλον δεν κινδυνεύει υπό εξαφάνιση..
    ισχύει το ίδιο για την ελληνική με 20 εκατομμύρια ομιλητές…

  156. άστατη ζωή said

    Το 1991 οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες τεθωρακισμένων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μας επαναλαμβάναμε καθ’υπαγόρευση του λοχία εκγυμναστή μας το εξής «εμψυχωτικόν» άσμα:
    «Με το άρμα μου θα μπω σ’ένα τούρκικο χωριό
    Τις γυναίκες τις γαμώ και τους άνδρες τους πηδώ
    Για να λένε τα παιδιά πως έχουν Έλληνα μπαμπά.»
    Πολύ φοβάμαι πως έχει αδιάλειπτη ιστορία και πολύ μεγαλύτερη έκταση η εμετική παράνοια των δυνάμει εγκληματιών πολέμου του ΕΣ.

  157. π2 said

    Καλά όλα τ’ άλλα τρόλικα ( τρολικά; τρολέικα; τρόλινα; τρολένια; ), αλλά η διάκριση των γλωσσολόγων ανάλογα με το αν κατάγονται από πόλη ή από χωριό μ’ έστειλε κανονικά.

  158. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    @155
    !@#$@*@&(#$%#^)@^)!^#@&@)!&)&!_@(#@^@*!(*^!@_+&!@_^@-#^%#%!#%!$%$*^!&@!^%#$)*$!$#!$()$!^!#%#%(!#%!#%!%#^$!#!#%!^$#%$#%$#^*&$^%@$^!%@#~!#^)^#!#^!&%^$%%$*@!
    Ελπίζω να σας κάλυψα

  159. marko kraljevic said

    Je li mozda i Marko Kraljevic, tebi poznatiji kao kral Marko, makedonac?

  160. Δελλαγραμμάτικας said

    «Εμετική παράνοια των εν δυνάμει εγκληματιών πολέμου του ΕΣ»!!!!! Τοιάυτη η παραφροσύνη των ειρηνιστών αριστερών. Εξορκίζουσι μετά βδελυγμίας τα εν δυνάμει, εις το μέλλον, πιθανά, φαντασιακά «εγκλήματα πολέμου» και αδυνατούσι να ίδωσι την προφανή αλήθειαν: ότι εις τυχόν πολεμικήν σύρραξιν μετά της γείτονος, αφ’ ενός η Ελλάς θα ηττηθή κατά κράτος, αφ’ ετέρου η οικονομική κατάστασις θα μετατραπή εν μιά νυκτί από της παρούσης καταστροφής είς τον απόλυτον όλεθρον. Και πώς να μη ηττηθώμεν, ότε οι «προοδευτικοί» ολολύζουσι περί των αμυντικών δαπανών και τα παιδάρια μεμψιμοιρούσι διότι θητεύοντα στερούνται των καφετεριών και των σφαιριστηρίων; Και επίσης τα στερείται ΕΠΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΕΤΟΣ η ερίτιμος μαμά των; Δεν πρόκειται να εγκληματήσωσι κατ’ αμάχων οι άδοντες τα τοιαύτα «εγκληματικά», διότι απλούστατα δεν προκειται να εισέλθωσι εις τουρκικά χωρία. Το αντίθετον θα συμβή, ως συνέβη εν Κύπρω. Συνέλθετε!

  161. Μαρία said

    157, ταυτίζει και τους χωρικούς με τους τσομπαναραίους. Παρασύρθηκε μάλλον απ’ το 123.

  162. Μαρία said

    159
    http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/05/kolymvites.html

  163. 155 διορθώνω γιὰ τὸν φίλο μου. τέτοιες παλαβομάρες δὲν λέει κανένας ἄνθρωπος τοῦ περιβάλλοντός μου. Μισίρκωφ ἀρχίζω νὰ σὲ συμπαθῶ῾ πιστεύω ὅτι εἶσαι βαλτὸς ἀπὸ Ἕλληνες ἐθνικιστές.

  164. ποὺ θέλουν νὰ γελοιοποιήσουν τὸν σκοπιανικὸ ἐθνικισμὸ ἐννοεῖται.

  165. ὅσο γιὰ τὸν ὅρο «ἐν δυνάμει ἐγκληματίας» ὁμολογῶ ὅτι μὲ ξενίζει. ἐν δυνάμει ἐγκληματίας μπορεῖ νὰ εἶναι ὁ καθένας. πρόκειται γιὰ ὑπερερμηνεία τῆς ἐκφράσεως τῶν σεξουαλικῶν ἀπωθημένων τῶν στρατευμένων-ἐγὼ θυμᾶμαι πολλοὺς συσστρατιῶτες μου νὰ ἐρεθίζωνται σεξουαλικῶς ἀπὸ κάτι γυναῖκες ποὺ στὴν πολιτική τους ζωὴ οὔτε θὰ γυρνοῦσαν νὰ κοιτάξουν.

  166. Δελλαγραμμάτικας said

    Εντύπωσιν προκαλεί η έλλειψις σχολιασμού της εξόχως άφρονος προτάσως του αρθρογράφου, περί αθρόας απονομής ελληνικού διαβατηρίου εις εκατοντάδας χιλιάδας λαθρομεταναστών, με σκοπόν την μετάβασίν των εις άλλας χώρας της ΕΕ. Υποθέτω ότι τούτο οφείλεται εις τον σεβασμόν τον οποίον αυτονοήτως εμπνέει πολιόθριξ τις πρεσβύτης.
    Ας αναλογισθώμεν τας συνεπείας tης τοιαύτης αφροσύνης. Η Ελλάς έχει συνυπογράψη τας Συνθήκας Σένγκεν, αίτινες ρυθμίζουσι την διακίνησιν αλλοδαπών. Ει τις νουνεχής και φιλότιμος, δύναται να πιστεύση ότι τοιαύτη θρασεία και εκβιαστική τακτική δεν παραβιάζει τα του Χώρου Σένγκεν κατά το πνεύμα, αν όχι και κατά το γράμμα; Είναι δυνατόν από την μίαν πλευράν να επαιτώμεν δάνεια και από την άλλην να φερώμεθα τοιουτοτρόπως; Πόσον διαφέρει η συμπεριφορά μας της συμπεριφοράς ρακενδύτου τσιγγανακίου, το οποίον ενοχλητικώς επαιτεί ολίγα κέρματα, μορφάζον αηδώς και τύπτον τους υαλοπίνακας των παρα τοις φανοίς της Τροχαίας ακινητοποιημένων οχημάτων, και είτα υβρίζει και πτύει τους οδηγούς, ΕΙΤΕ ΤΟ ΕΛΕΗΣΑΝ ΜΕΤ’ ΟΛΙΓΩΝ ΚΕΡΜΑΤΩΝ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ; Υπάρχει η παραμικρά αμφιβολία ότι οι εταίροι θα μετέλθουν παντός μέσου προκειμένου να εκβάλλουν του κοινού των οίκου τον θρασύτατον επαίτην, ο οποίος επί δεκαετίας και κατά συρροήν παραβιάζει πάσας τας συνθήκας και παν πνεύμα συναντιλήψεως και κοσμίας συμπεριφοράς και σπαταλά τα παρεχόμενα αυτώ κονδύλια «συνοχής» εις σκυλάδικα, ψευδοσεμινάρια και επιδόματα εγκαίρου προσελευσεως και χρήσεως κομπιούτερ; Και όστις, αδυνατών να ελέγξη τα συνορά του, μεταφέρει τα προβλήματά του επί των ώμων των άλλων, όπως πάντοτε έπραττε άνευ δισταγμού και αναστολών;

  167. π2 said

    Κι αναρωτιέμαι εγώ τώρα: να είναι τυχαίο που ο Δελλατέτοιος εμφανίζεται πάντοτε όποτε εμφανίζονται οι -οφ, -εφ and Co.; Παραείναι μεγάλη σύμπτωση. Τείνω πλέον να πιστέψω ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, η θαυμαστή μετάλλαξη του οποίου από περσόνα σε περσόνα (σε γλώσσα, απόψεις και άκρα του γκάου φάσματος) οφείλεται αναμφίβολα σε ένα προχωρημένο πείραμα σιτουασιονιστικής καλλιτεχνικής περφόρμανς.

  168. Δελλαγραμμάτικας said

    Παρανοειδή ντελίρια βλέπω, αντεπιχειρήματα δεν βλέπω. Είναι δυνατον, φίλτατε Π2, να θεωρήτε ότι άτομον της μορφώσεώς μου και (το κυριώτερον!) της τάξεώς μου γνωρίζει (ή, έστω, ότι ασχολείται καν) με τα Σλαυικά, τα Ασιατικά και τα βαρβαρικά, ει μη μόνον δια να νουθετήση και να φρονηματίση; Ου πολλού δείτε να με κατηγορήσητε ότι ακροώμαι και του αηδούς Καζαντζίδου!

  169. @75 Χασάπη: (ε ρε ντελίριο τόντις αυτό το νημάτι, είχα λόγο που το απέφευγα, κι έχουμε και δουλιές)

    Να με συμπαθάς, το έχω αμελήσει το άρθρο περί Κιζδερβέντ και Τρακατρούκηδων· τώρα έχω αρχίσει κι άλλες παρτίδες στο ιστολόγι μου. Αλλά αφού μου το ζητάς, θα το βάλω ελπίζω μπρος στην επόμενή μου αεροπορική πτήση, που δεν θα ‘χω τι άλλο να ασχοληθώ 🙂 (Σε μια βδομάδα.)

    Βέβαια επειδή ακριβώς τίθεται ενδεχόμενο Οχρίδας, θα είναι δύσκολο το εγχείρημα. Μπαίνω σ’ επικίνδυνα νερά και με τα περί Ποντιακής επί ΕΣΣΔ που άρχισα να γράφω. Ευελπιστώ πάντως σε εποικοδομητική κριτική, όσο κι αν είμαι δυτικόφρονας 🙂

  170. Μαρία said

    Πιδύε, σατανικό. Αλλά ως «εκπεσούσα δυναστεία» διατηρεί την αποστροφή προς καθετί βουκολικό.

  171. »εμφανίζεται πάντοτε όποτε εμφανίζονται οι -οφ, -εφ and Co.; Παραείναι μεγάλη σύμπτωση. Τείνω πλέον να πιστέψω ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, η θαυμαστή μετάλλαξη του οποίου από περσόνα σε περσόνα »

    θα Θλιβομουν παρα μα πάρα πολύ αν ο αξιαγαπητος και τρυφερος και συμπαθεστατος κορνηλιος αποδεικνυοταν το ιδιο προσωπο με αυτονανε τον Δελατετοιον …Μου θυμιζει θριλερ του Ντε Πάλμα …
    Ελπίζω να μην εχει δικιο ο Π2

  172. Μαρία said

    171 Μη ανησυχείς. Ο Πιδύος δε μίλησε για τον Κορνή. εντ Κο(μπανι) και Σία έγραψε.

  173. Ουφφφφ! Ησυχασα ….

  174. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (169) Περιμένω πως και πως – και ευχαριστώ για το λιστόβιο νήμα στο ιστολόγιο σου.

    (167) Η εξήγηση Πιδυέ είναι πιο απλή. Η παρουσία του ενός κουρδίζει τον άλλο να γράψει εκεί που αλλιώς δε θα έγραφε. Δεν είναι ανάγκη να φαντάζεσαι πολλαπλές προσωπικότητες.

    (163-4) Κι εμένα θα μου περνούσε αυτή η ιδέα Κορνήλιε αν αυτά δεν τα είχα διαβάσει ήδη (α) στα αγγλικά από την ακατανόμαστη διασπορά (με καταγωγή εντός και εκτός Ελλάδας) εδώ και χρόνια και (β) στα ελληνικά, σε λιγότερο παραλληματική μορφή ίσως, από τα πιο εθνίκια μεταξύ των ακτιβιστών τους στην Ελλάδα. Άμα γουστάρεις τον Κρέσε (πρώην Γκότσε) μας πήγαινε στο newstime.gr να τον απολαύσεις ως Αριστοτέλη και στα ιστολόγια που έβαλε (και μερικά ακόμα που ξέχασε – πχ. το iliden του ανεπίσημου ιστορικού του κινήματος) με τα αυτά παρατσούκλια και ενίοτε απλώς ως ανώνυμο. Π2 εκεί μπορείς να μάθεις πως ο Ιώνας Δραγούμης ήταν αγνός ιδεαλιστής (γιατί χρησιμοποιούσε τον όρο Μακεδόνες) σε αντίθεση με τους Ασιάτες εξελληνισμένους Πατριαρχικούς εποίκους (βλέπε νομάρχης-Ζορό).

  175. Δελλαγραμμάτικας said

    Συχνάκις λησμονείτε την ασυνήθως υψηλήν συχνότητα ανευρέσεως φρενοβλαβών ανα το Διαδίκτυον. Πράγμα το οποίον ευκόλως θα διεπίστωνε ο καθηγητής Μύλλερ, εάν έζη. Συνεχίζω όμως να επισημαίνω την πλήρη απουσίαν αντεπιχειρημάτων και την αντ’ αυτής επιπολαίαν ενασχόλησιν με διαφόρους χωλεμβολιαστικάς αηδίας. Των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς άδετε. Γράφω «των οικιών υμών» διότι η ενσκήψασα οικονομική κρίσις υμάς εγγίζει, ώ μικροαστοί μεταπράται, ουχί εμέ.

  176. »Συχνάκις λησμονείτε την ασυνήθως υψηλήν συχνότητα ανευρέσεως φρενοβλαβών ανα το Διαδίκτυον. Πράγμα το οποίον ευκόλως θα διεπίστωνε ο καθηγητής Μύλλερ, εάν έζη.»

    Ουδεποτε το Λησμονησαμε κυριε Δελαποτετοιε μας .. Και ουτως -φερ ειπειν – αντιμετωπιζωμεν και τά εμβριθή και περιπούδαστα σχόλια σας.. Με την δέουσαν επιεικιαν -τροπος του λέγειν Βεβαιως Βεβαίως .

  177. Μαρία said

    176 Και δε του λείπει και η αυτογνωσία.

    >πήγαινε στο newstime.gr
    Χασάπη, γιατί ειδικά εδώ;

  178. Δελλαγραμμάτικας said

    Μικρόν απόσπασμα απο το προσφάτως μεταφρασθέν πόνημα του εγκύρου νευροδιεθνολόγου, καθηγητού Αλτσχάιμερ: «Μην ξεχνάμε πως οι χιλιάδες Ασιανοί, που μας κουβάλησε ο Aττιλας, σε πολύ συντομότερο διάστημα εκκυπρίστηκαν απολύτως. Ρωτήστε επ΄αυτού τον κύριο Ερόγλου.»

  179. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (177) Γιατί εκεί είναι που έχει δώσει ρέστα σε μη φιλικό περιβάλλον (όταν σε άλλα ιστολόγια του χώρου των ακτιβιστών τους ανεβάζουν τα λόγια του Begajte Grci οι απόψεις του φυσικά και δε ξενίζουν). Άσε που στο newstime θα βρεις και το άλλο διάσημο τρολ, τον Χάρυ-Γκρέκο…

  180. Μαρία said

    Χασάπη, μερσί. Σιγά μην τους ψάξω. Άλλωστε και σ’ αυτό το σάιτ μόνο τυχαία πέφτω.
    Εσύ βλέπω οτι έχεις … φακελώσει τους πάντες.

  181. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (180) Είπαμε η Σοφία έχει μνήμα ελέφαντα αλλά δεν είμαι κι εγώ τόσο κακός με τις κραυγαλέες περιπτώσεις. 🙂 Στο newstime πάω να διαβάσω Μίχα και Ηρακλείδη κυρίως (έτσι για να ανάβουν τα αίματα ;-).

  182. Mισιρκώφ, τουλάχιστον γλωσσολογικές ανοησίες μη γράφεις εδώ μέσα. Δεν περνάνε…

    Κε Βασδέκη, νομίζω ότι τα «Πελασγικά» του Ι.Θωμόπουλου κανείς ερευνητής δεν τα πήρε ποτέ στα σοβαρά. Η επιγραφή της Λήμνου θωρείται γενικώς ετρουσκική και παραμένει ανερμήνευτη· αν εξάλλου οι βάσει της αλβανικής εξηγήσεις του ήταν έστω και ελάχιστα πειστικές, δεν θα τις είχαν αξιοποιήσει και προβάλει στο έπακρο οι Αλβανοί;

  183. Μαρία said

    Χασάπη, του Μίχα για τα συνθήματα το διάβασα κι εγώ.
    Μια που έχεις πείρα απο τρόλια, μπορείς να εξηγήσεις τι σκατά κάνει εδώ μέσα ο ντελαπατρίδης; Όχι τίποτ’ άλλο αλλά είχα θείο κομμουνιστή με το ίδιο επώνυμο.

  184. Nicolas said

    Μην το ταΐζετε το ζωντανό, σας παρακαλώ. Θα ψοφήσει μόνο του. ¨Η στείλτε το να φάει «τουρκαλάδες», μπας και το ξεκάνουν και γλυτώσουμε.

    Νοσφεράτε, είσαι διαβολικός (ή βαλμένος;):
    «ο αξιαγάπητος και τρυφερός και συμπαθέστατος Κορνήλιος». Θα τον βάλουμε μαζί σου σ΄ ένα κλειδωμένο δωμάτιο μ΄ ένα τσεκούρι και θα του πούμε ότι είσαι κουκουές και τότε θα δεις τι τρυφερός που θα είναι… καμπανάκια και τέτοια δεν έχει… Θέλεις να κάνει το πετσί σου κανό; (κράτα πάντα επάνω σου ένα πιρούνι, όπως στο ανέκδοτο).

  185. SophiaΟικ said

    Με ψυχαγωγήσατε και σήμερα, και τείνω να συμφωνήσω με αυτόν που ειπε: λησμονείτε την ασυνήθως υψηλήν συχνότητα ανευρέσεως φρενοβλαβών ανα το Διαδίκτυον.
    Οχι, φίλε, δεν τη λησμονούμε καθόλου, την απολαμβάνουμε. 😆
    O κος Μισίρκωφ π.χ απόλαυση είναι, και απόδειξη ότι η τρέλλα δεν παέι στα βουνά.
    Μπορεί ο Χασάπης να μην πιστέυει σε διχασμένες προσωπικότητες, όμως είναι πιο ωραία ερμηνεία από το πεζό «πάνε πακέτο λόγω όμοιας μούρλιας».
    Βεβαίως διάβασ ακαι μερικά σοβα΄ρα, και ν’αγιασει το στόμα του αυτουνου που έιπε το προφανες, ότι έχιε και λίγη υποκρισία η υπόθεση. Ειδικά μου άρεσε αυτό για όσους ονειρέυονται οτ έιναι ανθρωπιστές κλπ, το οποιο περιγράφει όντως την κατάσταση, αλλα χάνει σ’ενα σημείο: ότι το πρόβλημα δεν είναι να την έχει δει τη δουλειά ο άλλος ανθρωπιστης αλλά να την έχει δει ο ΜΟΝΟΣ ανθρωπιστης. Μεγάλο πρόβλημα όσων έχουν ελαφρα εγκεφαλική σύγχιση (κοινότατο φαινόμενο στην Ελλάδα). Μου θυμίζει μια γνωσ΄τημου που είχε ασπαστεί μια παραθρησκεία και με κά0ε ευκαιρία μας έλεγε οι Χ είναι οι μόνοι έντιμοι άνθρωποι (γιαίτ το επιβάλει η θρησκεία), οι Χ είναι οιμόνοι δίκαιοι άνθρωποι (γιαίτ το λεέι η θρησκεία τους) κλπκλπ Τέλος πα΄ντων, αυτά έιναι εκτός θεματος…

  186. Βασίλης Β. said

    Η Βλακεία έχει πλέον απενοχοποιηθεί. Ο δε ρατσισμός-φασισμός, η πιο επικίνδυνη μορφή της Βλακείας, δεν έχει πια εν έτει 2010 κανένα κόμπλεξ να φωνάξει αυτά που μέχρι πρότινος τα σκεφτόταν μεν, αλλά είχε κάποιους δισταγμούς να τα διατυμπανίσει. Ο καθένας τώρα μπορεί να φωνάξει τα συνθήματά που τον εκφράζουν-όσο χυδαία, αποκρουστικά, απάνθρωπα και να είναι αυτά-χωρίς ντροπή. Το χειρότερο όμως είναι, ότι μπορεί να προβεί και σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη, πιστεύοντας ότι θα μείνει ατιμώρητος. (Βλέπε τα περιστατικά βίας από ακροδεξιές ομάδες που ολοένα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση.) Η συμμετοχή σε αυτές τις φασιστικές ομάδες, νέων ηλικίας ακόμα και 14 ετών, θα έπρεπε να προβληματίσει την πολιτεία, τα κόμματα, τους εκπαιδευτικούς κτλ., δυστυχώς όμως δεν βλέπω να συγκινείται ιδιαίτερα κανένας. Η τηλεόραση με τα αποβλακωμένα ψώνια της έκανε καλή δουλειά: απενοχοποίησε τη Βλακεία. Το ΛΑΟΣ, με τους ανισόρροπους α-προσώπους του, μάς αποτελείωσε! Και πού είστε ακόμα! Συγχαρητήρια κ. Σαραντάκο, για το ιστολόγιό σας! Συγχαρητήρια και στον κ. Σαραντάκο τον πρεσβύτερο για τα κείμενά του. Ο τίτλος αυτού του άρθρου πρέπει να γίνει το δικό μας σύνθημα: Έλληνες γρηγορείτε: οι βρικόλακες ξανάρχονται!

  187. SophiaΟικ said

    Α, και ξεχασα να πω ότι κι εγώ έιμαι κατα το 1/16 Αρβανιτισσα, τα 15/16 των γονιδίων μου είναι δωρικά αλλά δεν αποκλείω και καμιά πελασχγική καταγωγή. Έχω και φωτογραφίες απο τις Μυκήνες, που εχουν το πορτραίτο μιας προγιαγιάς μου σε έναν τοίχο, φτυστες είμαστε, και κρατάει στο χέρι της και μια ταμπελίτσα που λέει «Σοφία, σοβαρέψου». Σε γραμμική Β, φυσικά.

  188. SophiaΟικ said

    186: Σιγά ρε παιδί, εχω να παώ Ελλάδα τρεις μήνες, πότε επικράτησε τόση αναρχία;

  189. Nicolas

    »Νοσφεράτε, είσαι διαβολικός (ή βαλμένος;):’κλπ ‘

    Φοβαμαι αγαπητε μου οτι δεν καταλαβαινετε Τιποτε
    και
    Μην ανακατευετε τον Κορνηλιο σε ολα αυτά …Δεν εχει σχεση
    ( Οπως λεει και το Λαρισαικόνν ανεκδοτον…» Δεν εχει σχεση …Δεν εχει κλαση »

  190. Εἶστε ὅλοι σας πεσόνες μου.

    ΥΓ Δὲν πᾶτε καλὰ μερικοί…

  191. παρόραμα: περσόνες.

  192. Νοσφερᾶτε ἄσε τὸν Nicolas νὰ λέῃ. Κρίνη ἐξ ἰδίων. Ἐγὼ δὲν σκοτώνω ἀνθρώπους μὲ τσεκούρι.

    Ἔτσι κι ἀλλιῶς μὲ τὸν Νοσφερᾶτο εἴμεθα διαδικτυακοὶ ἀδελφοποιτοί.

    Καὶ κάτι ἀκόμη: ἂν ὑπενθυμίσω στὸν Βασίλη τὰ δεκάδες φονευθένατα θύματα ἀπὸ τὴν ἀκροαριστερὴ βία τῆς μεταπολιτεύσεως κινδυνεύω νὰ θεωρηθῶ μιὰ ἄλλη διαδικτυακὴ πτυχὴ τοῦ Δελαγραμμάτικα; διότι προφανῶς στὴν πολυπολιτισμικὴ κοινωνία 2 διαφωνούντες μὲ τὸν Nicolas δὲν νοοῦνται, εἶναι ὁπωσδήποτε ἕνας ποὺ παρουσιάζεται ὡς τρεῖς, quod demonstrandum erat.

  193. παρόραμα: κρίνει

  194. Κορνήλιε το ελεγα εξαρχής οτι δεν εχεις καμμιαν απολυτως Σχεσιν με τον Δαλαποτετοιον και τα υπεδελοιπα τετοια του ..Εσύ εισαι αλλης πάστας περσονα …Εξαλλου ο συντηρητικός πολυτονικος καθαρευουσμός σου σου εχει κατι που θυμιζει καλλιτεχνική μανιέρα .

    Κοντολογής πιστευω σ’ εσενα ως ενα ειδος Συντηρητικου αναρχο σουρεαλ ατομικισμου αλά Νταλί στο Διαδίκτυο.

    Καμμιάν απολυτως σχεσιν δεν διακρινω μεταξύ εσου Και των Δελαταδεαποτετοιων ..Προσπαθουν να σε μιμηθουν καθαρευουστι αλλά περασαν και δεν ακουμπησαν ..Διτι δεν αρκει η μιμησις ..Πρεπει να χεις και μιαν Ενδοτερη Ποιοτητα .. Εσυ την εχεις Κορνήλιε .Αυτοι ( οι Δελαποτετοιοι Δηλαδής) δεν την εχουνε πως να το κανουμε ..Παραμένουν ερποντες ενώ εσύ πετάς Κορνηλιε .Πετάς και Υπεριπτασαι Καθαρευουστί. Αμ Πως .

  195. Nicolas said

    Κορνήλιε, σοβαρέψου! έρχεται η δευτέρα παρουσία! κι αν — όπως λένε — είναι ο Χριστός κομμούνι, την κούτσησες!
    Αν δεν σκοτώνεις με τσεκούρι, τότε με τι; για να λάβουμε τα μέτρα μας.

    Νοσφεράτε, γιατί; μύρ΄σε;
    Το ξέρω, το ξέρω, αλλά πρόσεχε μην σου πολυτονίσει το ιστολόγιο ο Κ. και χάσεις τ΄ αβγά και τα τσατάλια. Παρεμπιπτόντως, νεοημερολογήτης είσαι ή (όντως) διαβολικός; είδα μία μελλοντική ημερομηνία σε μία ανάρτησή σου και με παραξένεψε.

    Κι εγώ καθαρόαιμος είμαι: 100 % pinot noir όποτε λάχει.

  196. Nicolas said

    Περσόνες, περσόνες!
    Personne n’est parfait :
    http://www.deezer.com/listen-4217148

  197. π2 said

    Έξι περσόνες ζητούν συγγραφέα.

  198. Nicolas said

    Κι η άλλη εκδοχή: x γάιδαροι μαλώνανε…
    όπου x ο αριθμός της αρεσκείας σας
    ;->

  199. Immortalité said

    @ 168 κύριε Δελλαγραμμάτικα μπορείτε να μου εξηγήσετε τί εννοείται «άτομον της μορφώσεώς μου και (το κυριώτερον!) της τάξεώς μου»; Και κυρίως γιατί αναδιπλασιάζεται το λ στο όνομά σας;

    @ 147 Σκύλε douze fois douze points!:-) 🙂 🙂

    Απορία: Γιατί όταν γράφει ο Κορνήλιος (που σίγουρα δεν σκοτώνει με τσεκούρι) καταλαβαίνω τα πάντα ενώ όταν γράφει το «άτομον της μορφώσεώς του» δεν καταλαβαίνω Χριστό; μήπως είμαι αμόρφωτη;

  200. Voulagx said

    #123: Μαρια, το ιδιο τραγουδι στα ελληνικα εδω: http://www.youtube.com/watch?v=g9895L6QwK8

  201. Nicolas

    Ειναι γνωστον τοις πασι οτι παιζω με τον Χρονο (ο οποιος ειναι ως γνωστον επισης ,παιδι που παιζει και πεζεται κλπ κλπ ) Ετσι μεταχρονολογουμαι και παω πανω κατω σαν την μυγα στο Ταβανι και στους τοιχους του Χρονου οπως ελεγε και ο Π Κονδυλης οτι συμβαινει στην Μετανεωτερικότητα . Αμην .

    Υ. γ εΠΙΜΕΝΩ ΠΟΛΎ ΣΟΒΑΡΆ . κΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΎΤΩς Σ ΧΕΣΙΝ ΔΕΝ ΗΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ δΕΛΑΠΑΥΤΟΝΑΝΕ

  202. Μαρία said

    Βουλάγξ, ο σκοπός κυκλοφορούσε. Και το «μια Παρασκευή, ένα Σαββάτο βράδυ» παρόμοιο σκοπό έχει.

  203. Voulagx said

    Μαρια,συμφωνω.Κι εδω με αλλους στιχους «Η Βλαχα η εμορφη, η Βλαχα η παινεμενη» http://www.youtube.com/watch?v=vwSlYtzas4s

  204. Δελλαπιάστας said

    199
    Βεβαίως είσαι αμόρφωτη, πτωχή μεταπράτισσα. Μόνη σου ομολογείς οτι κατανοείς μόνο τη μιξοκαθαρεύουσα του Κορνηλίου.
    Αγνοείς δε ότι κάθε ευπατρίδης που σέβεται τον εαυτό του αναγράφει το μόριο της ευγενείας della πάντοτε με δύο λ, αξιεπαίνως ενθυμούμενος την ευγενή καταγωγή του κι άλλα ηχηρά παρόμοια.

  205. Μισιρλού... said

  206. SophiaΟικ said

    Ο Κορνήλιος αν επιχειρήσει ποτέ να σκοτώσει θα το κάνει με τους τονους.
    Οσο για τον διπλασιασμό του λ, είναι νομίζω εμφανής, όπως λεμε Δελλαπόρτας και λοιπά Ιταλοελληνικά επίθετα, που ξερω κάμποσα, λόγω Πάτρας. Αν μπορεί κανέις να μου εξηγήσει το άλλο, γιατί η Σινιώρη που λέει τον καιρό γράφει το δικό της επίθετο με ωμέγα;;; Ποιός ληξίαρχος/ τελωνοφύλακας βουτηξε τους παπούδες της από το γιακα και τους έιπε ο μίο σινιόρε, στο εξής με ωμέγα θα το γραφετε το επίθετό σας;

  207. Μισιρλού... said

    Αααα ! δεν το πιστεύω… Πάλι δεν εμφανίζεται το κείμενό μου.
    (κι έγραφα τόση ώρα γμτ^$$%&^)

  208. Voulagx said

    συνεχεια του #203. Οι στιχοι του εινα μεταφραση του αρβανιτικου απ’ ο,τι βλεπω. Ποιο ειναι το πρωτοτυπο δεν ξερω.

  209. Immortalité said

    @ 204 μεταπράτισσα; και πτωχή; και ομολογούσα; ευπατρίδης; Δελλαπιάστας; μας την πέσανε; :-0

  210. SophiaΟικ said

    207 το εχω παθει κι εγώ, αλαλ δεν πειράζει, σκεψου ότι μπορεί να εγραφες και βλακείες, οπότε όταν θα τα ξαναγράψεις θα τα πεις περιληπτικότερα. Αλήθεια, γιατί το κάνει αυτό το μηχανάκι;

  211. Μισιρλού... said

    Μέσα σε όλα τα άλλα έγραφα :
    (είχα και κακές λέξεις…λες γιαυτό να μην εμφανίζεται ; )

    Immortalité είπε
    31 Μαρτίου, 2010 στο 21:59

    @ 168 κύριε Δελλαγραμμάτικα μπορείτε να μου εξηγήσετε τί εννοείται “άτομον της μορφώσεώς μου και (το κυριώτερον!) της τάξεώς μου”; Και κυρίως γιατί αναδιπλασιάζεται το λ στο όνομά σας;

    Γλωσσολογική ερμηνεία :
    Το Δελαγραμμάτικας βγαίνει από το Δελή+Γραμματική.
    Το Δελή-Ντελή σημαίνει στην τουρκική τρελός.
    Επειδή όμως ο άνθρωπος είναι πολύ γραμματιζούμενος, γράφει τρελλός και στα τούρκικα! ‘Αρα με 2 λ = Δελλή !!!
    😆

  212. Voulagx said

    Ιμμορ, μη σκας το κεφαλι σου. Πες καμια μαντιναδα καλυτερα! :mrgreen:

  213. Μισιρλού... said

    Θα δοκιμάσω να βάλω πονηρά τις «λεξούλες»…
    (κι ας είναι βλακείες αυτά που έγραψα! Τόση ώρα πληκτολογούσα. Χεχεχεεε…)

    _______

    Για να καθησυχάσουν οι Δελαπατρίδηδες, να τους ενημερώσω πως ομιλούν τώρα κι έχουν μπροστά τους μια γνησία Πελασγή !
    Τα διαπιστευτήριά μου ;
    Ιδού λοιπόν:

    Οι Πελασγοί -να λέγεται- θεωρούνται πλέον αυτόχθονες. Οι Αχαιοί ήταν έτσι κι αλλιώς πελασγικό φύλο. Οι Δαναοί ήρθαν στην Ελλάδα από την Αίγυπτο και αναμείχθηκαν-συγχωνεύτηκαν ειρηνικά με τους διαμένοντας Πελασγούς-Αχαιούς τού Άργους. Ήρθαν όμως κάτι Φρύγες, με αρχηγό τον Πέλοπα από την Ασία, και κατέλαβαν το δόλιο μας νησί και γιαυτό το λένε πια Πελοπόννησο.
    Κατέβηκαν ξάφνου και απ’ την Πίνδο οι ορεσίβιοι, με τη γνωστή «Κάθοδος των Δωριέων» και μας φάγανε λάχανο όλους και ξεχυθήκαμε στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στη Μάνη -και στείλαμε φιρμάνι πως από τούδε θα κατσικωθούμε κυρίως στην Αχαΐα.
    [Γιαυτό για την μετέπειτα Πάτρα λέει ο σοφός λαός το: πας πατρινός π@-ύστης, παλιάς π@υ-τάνας παις… επειδή στην καταγωγή τους είναι Αργείοι και ως γνωστόν : Αιδώς Αργείοι…]
    Συγγενείς όμως των πελασγών ήταν και οι Αρκάδες, που με τους παλιοδωριείς εγκλωβίστηκαν στο κέντρο τού νησιού και γιαυτό κρατήσαμε και μιλάμε ακόμα την παλιά μας πρωτοελληνική γλώσσα, την τσακώνικη.

    Και για να με πιστέψετε, να! Λέω αυτολεξί το Πάτερ Ημών στα τσακώνικα.
    (το «Μνήσθητί μου Κύριε» δεν το θυμάμαι…)

    Συνεπώς, η ρίζα τής δικιάς μου γενεάς είναι ολοκάθαρη : Αυτοχθονοπελασγαφρικανασιατελληνική
    — Και ναι, ορκίζομαι πως εμείς στα βουνά μας δεν είχαμε ουδεμία σχέση μετέπειτα με τους Αρβανίτες.—
    Τώρα, πώς έχουμε στην οικογένεια ανοιχτό χρώμα… Χμ… Κάτι μου λέει πως ένας παλιά πρόγονή μου (κάπου το 400) πρέπει να τακίμιασε με κανα Οστρογότθο.
    Μήπως τελικά είμαι : Αυτοχθονοπελασγαφρικανασιατελληνογοτθεία ;

    Πάντως, από φράγκικη βασιλοοικογένεια ή βενετσιάνικη σίγουρα δεν κρατάω, γιατί δεν έχουμε κανένα οικόσημο! Άσε και δεν έχω ευχέρεια και στη γαλλική…

    (και για να δέσει το γλυκό) :
    Καλό ελληνικό «Πάσχα» !!!

    [του Ασώτου τα ξαναλέμε…]

  214. Μαρία said

    208
    Ούτε μπορεί να βρεθεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί να φτιάχτηκαν σχεδόν συγχρόνως, όπως συμβαίνει και με τούρκικα κι ελληνικά παραδοσιακά.

    Αθανασία, δες 175. Και σταμάτα το τάισμα, γιατί θα μαζέψεις όλους του δελατέτοιους.

  215. Nicolas said

    Εμ, γι΄ αυτό είσαι μαγική, ξωτική ομορφιά!

    Βρικόλακα*, το ξέρω ότι ο Κ. δεν έχει σχέση με τον Δελλαποτούτον: εντάξει, κι η μ… έχει όρια, πια!
    Έτσι κι αλλιώς, έριξα σήμα στον παπά: κοινωνία γιοκ φέτος, το παράχεσε στα βρομόλογα (άσε τις περισπωμένες, για τον Καιάδα είναι).

    * http://www.youtube.com/watch?v=Tl_nCufZmz4

  216. Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ
    —————–
    Ηρθε ηρθε η ανοιξις
    και με την αυγή
    ηρθανε πετουμενοι και οι Πελασγοι

    Και να που Κροταλιζουνε παλι οι Πελασγοι μας
    Ειμεθα περηφανοι που ειναι Προγονοι μας

    Στεκονται Ολοισια στο ‘ενα τους Ποδάρι
    Κι ειναι πουλιά πελώρια και ειναι ολο Χάρη…

    Κι εμεις ;π’ ειμεθα απογονοι αυτών των Πελασγών
    ως νεοσσοι- αδεξιοι των Πελασγο-αυγών

    Γιατί ειμαστ’ ανημποροι στα Υψη να πετουμε;
    Και μοναχα Κουτσαινοντας στη Γη Να περπατουμε;

    Ποιος να μας καταραστηκε και μειναμε σττη Λάσπη
    Κι οι Πελασγοι τωρα πετουν στον Ποταμόν Υδάσπη;

  217. Εδώ πάλι, λείπει ο Δύτης, ξεφεύγει η κουβέντα. Τι πάθατε μεγαλοβδομαδιάτικα; Ως εξπέρ στα υφολογικά (από χόμπι) μπορώ να διαβεβαιώσω οποιονδήποτε ότι Κορνήλιος με Δελλαγρ. δεν έχει σχέση. Τώρα, η υπόθεση του π2 για το συγχρονισμό των τρολ έχει οπωσδήποτε (ωρισμένως, που έλεγαν παλιά) κάτι το ελκυστικό…

  218. Μισιρλού... said

    Έλα… έλα! Να και «Οι κοτσιδούλες» με τον Ζαγοραίο, σε γνήσια αρβανίτικα!
    Κουνήστε βρε, το λυγερό πελασγικό κορμάκι σας…

    Και εδώ ελληνοαλβανικά ξεκοτσιδιάσματα, για την πατρότητα του άσματος !
    (άδει ο Μαργαρίτης άψογα !)

  219. Voulagx said

    Ο Κοορνηλιος μια χαρα ειναι με τα πνευματα του και το πνευμα του. Το μονο που με ανησυχει ειναι οτι τελευταια δεν στιχουργει!

  220. Ὁ Κορνήλιος τυγχάνων ὀπαδὸς τῆς αὐστηρᾶς καθαρευούσης οὐχ ἦττον δὲ καὶ τῆς κλασσικῆς ἀττικῆς φιλοδοξεῖ ὅπως ἀναστήσας τὸ περικλεὲς τοῦ ἀττικισμοῦ κίνημα ἀνορθώσῃ τὰς ὑπὸ τῶν δημοκιστῶν καθῃρημένας ἀξίας τοῦ γλωσσικοῦ συντηρητισμοῦ, ουχὶ βεβαίως βιαίως δι’ἀποτόμου ῥήξεως μὲ τὴν ἰσχύουσαν νοσηρὰν κατάστασιν, ἀλλ’ἐργαζὀμενος μεθοδικῶς πρὸς τὴν βαδμηδὸν ἐπιστροφὴν εἰς τὴν πάτριον φωνήν. Οὕτως ἀποφεύγων τὰς ἐπικοινωνιακῶς ἀστόχους ἀκρότητας κατευθύνεται πρὸς τὸν στόχον τῆς ὀμαλῆς μεταβάσεως εἰς τὸν άρχαϊσμὸν ἴσως καὶ διότι αἰσθάνεται ἔτι τὰς δυνάμεις του σμικράς.

  221. O ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ : η μονομαχια
    ——————————–
    σ’ενα τηλεγραφοξυλο ηρθε μια κουκουβαγια
    – λένε πως καποια μαγισσα της εκανε και μάγια –
    και Μαγικα πως μπερδεψε την Νυχτα με την Μερα

    και ηρθε κει και κρεμονταν θαρρεις απ’ τον Αερα

    και ολη μέρα εσκουζε κι εκανε ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥ
    και ηταν και Κακόφωνη κι ολοι φωναζαν »Αου!»
    Και ηρθε και ο Πελασγός που ειχε την Φωλιά του
    Την κουκουβαγια ρωτηξε τι κανει στ’ άπαυτά του

    Και κεινη δεν απαντησε γιατί ταν Ψηλομύτα
    Κοκομοιρη .. Δεν προβλεψε την μελλουσα της Ηττα ..

    Πολύς κοσμος μαζευτηκε για να ιδή την Μαχη
    – Ο πελασγος αδυνατος κι εκεινη ολο Πάχη –

    Μαζευτηκαν και οι Θεοι ως και η Αφροδύτη
    -που περιεργως εμοιαζε στων Νίπτηρων τον Δύτη

    Μαζευτηκε κι η Αθηνα , Μαζευτηκε κι ο Αρης
    Κι απο Ψηλά τους εβλεπε ως και η Θεία Χαρις

    Και ολοι στοιχηματιζανε υπερ του Πελασγού
    Στην Κουκουβαγια αλιμονο ολοι φωνάζαν »Ου !»

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  222. Immortalité said

    @ 204 Il faut avouer que toutes mes nobles connaissances viennent d’un pays où la noblesse n’a point besoin de doubler le «l» pour se présenter un peu plus noble… Excuser moi l’ignorance monsieur un peu moins noble que les autres…

    Μισιρλού τέλεια εξήγηση 🙂 και εντάξει Μαρία μη με μαλώνεις ένα κομματάκι έριξα… 🙂

    Βουλάξ αφιερωμένο!

    Είμ’ απ’ την πιο παλιά γενιά
    την κοσμοξακουσμένη
    όπου του κύρη μ’ τ’ όνομα
    το χώμα το βαραίνει
    είναι βαριά τα δύο λου
    και πως να τα αντέξω
    εις μεταπράτης ειμ’ φτωχός
    και πως να μην τα παίξω…

    Εντάξει δεν είναι του επιπέδου Κορνήλιου και Δύτη αλλά ό,τι μπορούσα έκανα η πτωχή αμόρφωτη 🙂

  223. Immortalité said

    Νοσφεράτε πολύ καλό 🙂 Περιμένουμε τη συνέχεια. Αλλά ρίξε τον τόνο στη λήγουσα στο Δύτη (Νιπτηρών) πάει καλύτερα το μέτρο.

  224. Voulagx said

    #222:
    Πολυ καλο και μιλ μερσι, Ιμμορταλιτε
    εγω θα σε κερασω ενα Μποζολε!! 😛

  225. Rodia said

    Πλακώσανε οι πελασγοί
    και ψαχνω μετερίζι
    μια τρυπα να χωθω στη Γη
    και μία κούπα ρίζι

    Στα λιμάνια οι κινέζοι
    στα παζάρια μας ινδοί
    ο θεούλης ζάρια παίζει
    ΚΚΕ ή ΑΔΕΔΥ

    🙂

  226. Immortalité said

    @ 224 Μερσι Βουλαξ! αβεκ γραν πλαιζίρ! 🙂

  227. -Τί περιμένουμε στὸ μπλὸγκ συναθροισμένοι;

    Εἶναι οἱ Πελασγοὶ νὰ φτάσουν σήμερα.

    -Γιατί στὸ διαδίκτυο μιὰ τέτοια ἀπραξία;
    Τί κάθεται ὁ Κορνήλιος καὶ πιὰ δὲν στιχουργεῖ;

    -Γιατὶ οἱ Πελασγοὶ θὰ φθάσουν σήμερα.
    Τί ῥίμες πιὰ θὰ κάμῃ ὁ Κορνήλιος;
    Οἱ Πελασγοὶ σὰν ἄλθπυν θὰ ῥιμάρουν.

    -Γιατί ὁ νικοκύρης μας τόσο νωρίς ἐχάθη,
    καὶ πῆγε ἤδη διακοπὲς τὴν μεγαλοβδομάδα
    μονάχα παραγγέλνοντας φρόνιμοι νὰ σταθοῦμε;

    Γιατί οἱ Πελασγοὶ θὰ φθάσουν σήμερα.
    Κι ὁ νικοκύρης πάει νὰ τοὺς βρῇ
    καὶ νὰ τοὺς φέρῃ. Μάλιστα ἐτοίμασε
    γιὰ νὰ τοὺς δώσῃ μιὰ περγαμηνὴ
    γραμμένη στ’ἀρβανίτικα,

    -Γιατί ὁ Δύτης ἔλειπε κι ἡ Ἀθανασία ἐπίσης
    κι ἤρθανε μόλις πρόσφατα ντυμένοι, στολισμένοι
    ὁ μὲν φορῶντας μιὰ στολὴ μεγάλη Γενιτσάρου
    ἡ δὲ τὴν μαύρη τήβεννο καὶ τὴν λευκὴ περούκα;
    Γιατί κρατοῦν στὰ χέρια τους φιρμάνια καὶ σιγίλια
    κωδίκελλους καὶ διαταγές, φετφᾶδες κι ἄλλα τέτοια;

    Γιατί οἱ Πελασγοὶ θὰ φθάσουν σήμερα
    καὶ τέτοια πράγματα θαμπώνουν τοὺς Πελασγούς.

    -Γιατί καὶ ὁ Τιπούκειτος δὲν ἔρχεται σὰν πάντα
    νὰ βρίσῃ τὸ παπαδαριὸ σὲ σκωπτικοὺς ἰάμβους;

    Γιατὶ οἱ Πελασγοὶ θὰ φθάσουν σήμερα
    κι αὐτοὶ βαρυοῦνται τὶς πολλὲς τὶς γαλλικοῦρες.

    -Γιατί ν’ ἀρχίσῃ μονομιᾶς αὐτὴ ἡ ἀνησυχία
    κι ἡ ἐρήμωσις. (Τὸ ἰστολ΄γιο πῶς ἄδειασε ἀμέσως!)
    Γιατί στερέψανε τὰ νήματα, τὰ παροράματα, οἱ θαμῶνες
    κι ὅλοι στὶς κλίνες ξάπλαραν καὶ κλεῖσαν τὸ πισί τους;

    Γιατὶ ἐνύχτωσε κι οἱ Πελασγοὶ δὲν ἦρθαν.
    Καὶ μερικοὶ ἔφτασαν ἀπὸ τὰ Τίρανα
    κι εἴπανε πὼς Πελασγοὶ πιὰ δὲν ὑπάρχουν.

    Καὶ τώρα τί θὰ γένουμε χωρὶς Πελασγούς;
    Οἱ ἄνθρωποι αὐτοὶ ἦσαν μιὰ κάποια ἐνασχόλησις.

  228. Rodia said

    χαχαχα!! Νέα Κορνηλιάδα εν όψει 🙂

  229. Immortalité said

    Κορνήλιε τί να πω! douze points! 🙂 Είσαι πουλάκι μου μεγάλο ταλέντο! 🙂 (αλλά αυτό το ξέρεις ήδη)

  230. Voulagx said

    «Καὶ τώρα τί θὰ γένουμε χωρὶς Πελασγούς;
    Οἱ ἄνθρωποι αὐτοὶ ἦσαν μιὰ κάποια ἐνασχόλησις.»

    Μας μειναν οι Τρακατρουκηδες
    μας μεινανε κι οι Βλαχοι
    οι πρωτοι δασυνομενοι
    κι οι δευτεροι οπως λαχει!

  231. Μᾶς μείναμε οἱ Βλάχοι μας ἢ ἄλλως Ἀρωμοῦνοι
    ἐν οἷς ὁ Μέρτζος φόβητρο γιὰ ἕκαστο κομμοῦνι.

  232. Δελλατσώλης said

    222 Αν νομίζετε ότι θα εντυπωσιάσετε έναν Δελλαπιάστα με τις γαλλικούρες σας, πλανάσθε πλάνην οικτράν, νεαρά μου. Από τον Ντελή παπά και τους φουντοτσάρουχους που τον χορεύουν μόνο η δικιά σας σκούφια μπορεί να κρατάει.

  233. Ἔχω φίλο πολὺ στενὸ Πολυτσανίτη, μισὸ Ἀλβανὸ καὶ μισὸ βορειοηπειρώτη.

  234. 229 Ναί, ἀλλὰ πᾷς καὶ πέφτεις στὰ πόδια τοῦ Χασάπακλα καὶ στοὺς κοιλιακοὺς τοῦ Τιπούκειτου…σνίφ, σνίφ!

  235. Alfred E. Newman said

    Μισιρλού

    Κάτι η δική σου ανάρτηση, κάτι κάποιοι υπαινιγμοί της αγίας Σοφίας Οικ. και εγώ είμαι προβληματισμένος ως όχι μόνο εκ γενετής Πατρινός αλλά και έχων και τρεις οικοκογενειακούς τάφους στο Πρώτο Νεκροταφείο Πατρών για το ποιο είναι τελικά το υπαρξιακό μου status.

  236. Immortalité said

    @234 Κορνήλιε! Αυτό με το Χασάπακλα πως σου προέκυψε; Μπήκε κανείς με το όνομά μου και με εξέθεσε; Πότε έπεσα εγώ στα πόδια του; Εντάξει στον Τιπούκειτο έχω un petit faible αλλά και σε σένα επίσης 🙂

  237. Μήπως ἦταν ἡ Σοφία καὶ δὲν θυμᾶμαι καλῶς; Δὲν ξέρω, ἡ ζήλεια μ’ ἔχει θολώσει καὶ βλέπω παντοῦ ἔχθρούς!

  238. Immortalité said

    @ 237 Κορνήλιε αμα με μπερδεύεις με τη Σοφία δεν θα έχουμε καθόλου καλά ξεμπερδέματα 🙂

  239. Μαρία said

    Αθανασία, μπέρδεψε το Χασάπη με τον Αλφρέδο. Για φαντάσου!

  240. Μαρία ἐδῶ μπέρδεψα τὶς ὑποτακτικές, τὰ ὑπόλοιπα ἔναντι αὐτοῦ εἶναι ἀσήμαντοι λεπτομέρειαι (Ἀθανασία μὴ τὸ πάρῃς προσωπικῶς 🙂 )

  241. Μαρία said

    Το χειρότερο, έγραψες και τον κώλο με ο.

  242. Alfred E. Newman said

    Μαρία γερόντισσα με φώναξες;

  243. Και ηρθανε πετουμενοι οι Φτερωτοι οι Γρυποι
    Και ηρθανε να δουν Σφαγή κι οι Πήγασσοι οι Ιπποι

    Και ηρθε και Μεθοκοπών κιο Θείος Διονύσης
    και ηρθε και ο Οσιρις και η Θεά η Ισις

    Ολοι περιμεναν να διουν πως θ ‘αποθανει η Γλαύκα
    τον Σκηνικόν μου θυμισε κατι απο τον Κάφκα

    Και γουρλωνε τα μάτια της η κακομοιρα η Γλαυκα
    σαν να περιμενε θαρρεις μιαν συνταξιν του ΛΑΦΚΑ

    -λένε πως δουλεψε πολύ στα νιατα της η Γλαυξ
    μα τωρα αισθανοτανε πως ητο καπως Βλαξ-

    ————————————-
    Ο Πελασγος στο μεταξύ ακονιζε τα Νύχια
    κι οι θεατές ηδονικά περιμεναν και Μύχια

    Να δουν της κουκουβαγιας μας τα Ματια να βουρκώνουν
    -Οι Πελασγοι φημιζονταν πως οταν σκοτώνουν

    το κανουνε μεθοδικά με τονα τους το πόδι
    λένε για εναν Πελσγο πως σκοτωσε ενα Βόδι

    και τοκανε ακινητος εν πληρη Ψυχραιμία
    τον τσιμπαγε σιγά σιγά ως που παθε μανια

    – ο Βους-και ολο Βόαγε , στον Πελασγο κι ορμουσε
    Μα ο Πελασγος στυλιστικά ολο Υποχωρουσε

    Εμοιαζε ολη η σκηνή με μιαν Ταυρομαχία
    Η σαν καμιαν Ομηρικήν Γατομυιομαχία

    Εν τελει οταν του Βοδιου του εσπασε τ’ ..ρχιδια
    με τις Τιμπιες τις σουβλερες του ραμφους του, σαν Φίδια

    Το Βόδι πια κατερρευσε και ειχε γινει Λιωμα
    Κι ο Πελασγος κατεκτησε Τροπαιον Βόδι Πτωμα

    Ετσι λοιπόν περιμεναν ολοι να δουν αγωνα
    την κουκουβαγια την Παχεια και της Νυχτιάς Κοκώνα

    Να την σουβλίζει τρυφερά η Πελαγισια μύτη
    Αμοιρη Γλαυκα!πουμπλεξες με Πελασγο Αλήτη !

    (Συνεχιζεται )

  244. Immortalité said

    @ 239 Μαρία δεν έχω τόσο νοσηρή φαντασία! 🙂 Αλλά γιατί ειδικά τον Αλφρεντ; Αδυνατώ να μπερδέψω το Χασάπη με τον οποιοδήποτε…

    @240 Κορνήλιε και να μην το πάρω προσωπικώς, όσο πας το χειροτερεύεις. Πρωτα με μπερδεύεις με τη Σοφία και μετά με βάζεις μετά τις υποτακτικές ως ασήμαντη λεπτομέρεια… Και μετά μου λες… 🙂

  245. 241 ἁπλῶς πάστωσα τὸ κοπίδι.
    Νοσφερᾶτε ὅσο κι ὰν μὲ βάζῃς σὲ μεγάλο πειρασμὸ δὲν θὰ ἐνδώσω καὶ δὲν θὰ στιχουργήσω. Ὅμως ἐπιφυλάσσομαι γι’ αὔριο ἂν φτουρήσῃ τὸ νῆμα.

  246. Μαρία said

    244,όχι εσύ παιδί μου, ο Κορνή. μπέρδεψε.

    Αλφρέδο, το αρβανιτιάς εγκώμιον υπό Παγκάλου του Αρβανίτου το διάβασες;

  247. Voulagx said

    Ιμμορ, δες εδω! https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/27/faska/#comment-28836
    Αυτο μαλλον εκανε τον Κορνηλιο…Οθελλο!

  248. Alfred E. Newman said

    Μαρία,
    Όχι. Μπορείς να με κατευθύνεις και θα επανέλθω δημήτριος.

  249. Voulagx σὲ εὐχαριστῶ γιατὶ κόντεψαν νὰ μὲ βγάλουν Ἰάγο!

  250. Immortalité said

    @ 247 Βουλαξ αν το διάβαζε σωστά, τίποτα δεν θα πάθαινε. Αν όσα έγραψα στο νήμα αυτό σημαίνει «πέφτω στα πόδια του Χασάπη» ο Κορνήλιος θέλει οφθαλμίατρο 🙂

  251. 250, ναί, καλά, ἔτσι τὸ λέμε τώρα! τὸ ἀνέκδοτο μὲ τὸν μεγαλειότατο δὲν σοῦ δίδαξε τίποτε;;;;

  252. Immortalité said

    @ 251 ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΘΕ!!!

    Δε μου λες; αυτά που γράφω τα διαβάζεις κανονικά ή διαγωνίως; Με στεναχωρείς!!!

  253. Voulagx said

    #250: Ιμμορ, δεν ειδες το γ προ του τελικου ξ του χρηστωνυμου μου! 😛

  254. Immortalité said

    @ 253 Με τη νύστα που έχω και πάλι καλά να λες… 🙂

    Πάω για υπνο, με σύγχυσε ο Κορνήλιος νυχτιάτικα 🙂

  255. Μαρία said

    Αλφρέδο, τώρα διαπιστώνω οτι πέφτοντας τυχαία στο άρθρο δεν πρόσεξα οτι ήταν του 2007 κι όχι φετινό (Καθημερινή 24/3/07, οι Αρβανίτες της Αττικής…)

  256. Alfred E. Newman said

    Το είχα διαβάσει τότε αλλά επειδή το θέμα δεν έχει πρωτεύουσα θέση στα ενδιαφέροντά μου και επειδή βρίσκομαι σε μόνιμη σχέση με τη Γερμανίδα το είχα ξεχάσει.
    Το ενδιαφέρον είναι ότι πάω στην Ελευσίνα (πατρίδα του Πάγκαλου και με κεντρική οδό Παγκάλου) κάθε 15 μέρες και τον Σουρμελή τον «συναντώ» συχνά.

    Εξήγησέ μου όμως πώς εγώ Πατρινός και κάτοικος προαστίου της Αθήνας πολλά (δυστυχώς) χρόνια σε οδήγησα στο συνειρμό Αρβανίτες-Πάγκαλος; Εκτός αν γνώριζες ότι γνωριζόμαστε με το Θόδωρο πολλά-πολλά χρόνια πίσω.

  257. Μαρία said

    Δεν έκανα κανένα συνειρμό αλλά είπα να επανέλθω ας πούμε στο θέμα του ποστ.
    Εγώ ήξερα την οδό Σουρμελή απο παιδί, γιατί εκεί δούλευε ο πατέρας μου.

  258. …..Τα Πληθη αλαλάζανε κι ολοι διψουσαν γι αίμα
    Κι η Κουκουβαγια εριξε στα πληθη ενα Βλέμμα

    αργά οπισθοχωρησε εις της Φωλιάς την ακρη
    Κι απ’ τα μεγάλα μάτια της κυλησε ενα δακρυ

    κι αυτο το δακρυ λύγισε την θεα Αφροδίτη
    που μαγεψε τον Πελασγό με την μεγαλη μύτη

    Του ετειλε τον Ερωτα να ριξει μιαν Σαίτα
    Κι Ο Πελασγος μας έπαθε ,την πρωτη του, την Ηττα

    ο ερωτας τον πληγωσε στην Πελαγίσια Πτέρνα
    Κι ηρθε μετά και δαγκωσε η Αφροδισια Σμέρνα

    κι ο Πελασγός μας ενιωσε ερωτοχτυπημένος
    – ετσι κι αλλιως ητο και πριν Ολίγον Κουνημένος-

    Ναι ! Ερωτοχτυπήθηκε απο την Κουκουβάγια
    Την νομισε πανεμορφη λές και του κάναν Μάγια

    Ακουμπησε το Ραμφος του εις της Γλαυκός τά πόδια
    Και γυρεψε με συντριβή ερωτικά διόδια ….

    Το ειδανε και οι Θεοί και αρχισαν να κλαίνε
    -εμοιαζε σαπουνοπερα να μη τα πολυλέμε –

    Ο Πελασγος παντρεύτηκε μετά την Κουκουβάγια
    εκεινη ηταν Μισιρλου, μ’αυτός την ειχε για άγια

    εν τελει κανανε αυγά πολλά Πελαβαγιάκια
    Υστερις τα Ονομασαν . Τα ειπαν Ελληνακια

    κι ετσι μεταμορφωθηκε του Πελασγου το Μένος
    Και εδημιουργηθηκε το των Ελλήνων Γένος…

    ΤΕΛΟΣ . πυροτεχνηματα . βεγγαλικά . Κροτοι . Τουφεκιες ..
    (χαρισμενο στον Κορνηλιο)

  259. Alfred E. Newman said

    @257 Μαρία «Εγώ ήξερα την οδό Σουρμελή απο παιδί, γιατί εκεί δούλευε ο πατέρας μου.»
    Ενδιαφέρον!

  260. Μαρία said

    Πού βρίσκεται το ενδιαφέρον;

  261. Alfred E. Newman said

    Αν μιλάμε για την οδό Σουρμελή της Αθηνας, επειδή περιφέρομαι εκεί τουλάχιστον από το 1970 έχω την εντύπωση ότι γνωρίζω τις περισσότερες αν όχι όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί.

  262. Μαρία said

    Επιχειρήσεις! χα, χα! Υπάρχουν ή υπήρχαν κι άλλα «μαγαζιά» και δεν εννοώ βέβαια τη Μεγάλη Στοά.

  263. Alfred E. Newman said

    Π.χ. το ΚΙΣ;

  264. Μαρία said

    Μα και το ΚΙΣ εκεί βρίσκεται; Τι δρόμος κι αυτός! Το μαγαζί λειτουργεί τώρα στην Αριστοτέλους.

  265. Alfred E. Newman said

    Δεν προχωράω στις ερωτήσεις πρώτον γιατί δεν παίζουμε τις είκοσι ερωτήσεις και δεύτερον έχω ήδη κατηγορηθεί για άμεσα ή έμμεσα «δοσίματα» κατά καιρούς 🙂

  266. Μαρία said

    Κανένα πρόβλημα. Βρήκα και τον αριθμό σε επιστολή του 62 Σουρμελή 4 και μετά σε επιστολή του 65 Αριστοτέλους. Τον αρθμ να τον μαντέψεις.

  267. Alfred E. Newman said

    Τι κερδίζω; Και ως πότε; Γιατί λέω να κάνω και λίγη δουλειά τέτοια ώρα.
    Ειδάλλως να κλειδώσουμε το μαγαζί προς το παρόν.

  268. Μαρία said

    Άντε, άντε στο 17. Καλή δουλειά. Κι εγώ θα διαβάσω με την ευκαιρία παλιά γράμματα ελπίζοντας οτι δεν θα συγχυστώ.

  269. Alfred E. Newman said

    Άντε, άντε στο 17.
    Και των δύο περιόδων. Αλλά που το ξέρεις;

    Καλή δουλειά.
    Ευχαριστώ.

    Κι εγώ θα διαβάσω με την ευκαιρία παλιά γράμματα ελπίζοντας οτι δεν θα συγχυστώ.
    Όχι δικά μου πάντως. 🙂

  270. Μαρία said

    Και των δύο περιόδων ;;

  271. Alfred E. Newman said

    Μόλις κατάλαβα ότι δεν μιλάγαμε για το ίδιο 17. Εσύ ήσουν στην Αριστοτέλους και εγώ κινούμην από Βουκουρεστίου στη Λυκαβηττού. 🙂
    Διέπραξα το σύνηθες: Εισέπραξα υπονοούμενο που δεν ήταν εκεί. Συγγνώμην.

  272. Μαρία said

    Μια χαρά είναι κι η Αριστοτέλους, την απαθανάτισε κι ο Παπαδόπουλος.

  273. Alfred E. Newman said

    Χρειαζόταν όμως και η δεξιοτεχνία του Μίμη του Πλέσσα!
    Αλλά το πας κάθε φορά και το φέρνεις πάντε σε ηλικιακά καταλήγουμε. Τι να πω και εγώ γερόντισσα!

  274. Alfred E. Newman said

    Είναι σημειολογικά ενδιαφέρον ότι σε νήμα για βρυκόλακες μέσα στη νύχτα ασχολούμεθα με το Υπουργείο πώςτολένεσήμερα (τότε πρέπει να ήταν Πρόνοιας ή κοινωνικών υπηρεσιών).
    Σε καλό μας.

  275. Μαρία said

    Καλά αυτό συνέχεια του αλλάζουν όνομα. Στη Σουρμελή πρέπει να ήταν Υγιεινής.
    Τις Μαδάρες του Κακαουνάκη στη Φυλής τις θυμάσαι;

  276. Alfred E. Newman said

    Δεν είχα πάει ποτέ γιατί είχα αρνητικό κόλλημα με το μακαρίτη από τα βράδυ που εμφανίστηκε με ασβέστες στο παντελόνι του. (Αν σου θυμίζει τίποτα αυτό γιατί εσύ στη χειρότερη για σένα περίπτωση θα ήσουν τότε το πολύ 18).

  277. Alfred E. Newman said

    Λοιπόν εγώ τώρα την κάνω. Καλημέρα και καλό μήνα. Είναι τελικά κουράστικό να έχεις πολλές αναμνήσεις. 😯

  278. Μαρία said

    Είχε ωραίο φαγητό. Για ασβέστες δεν έχω ιδέα. 73/74 ήταν η φάση που είχε φύγει απ’ τα ΝΕΑ;
    Και όχι, του Νικοκύρη του ρίχνω σχεδόν μια δεκαετία.

  279. Alfred E. Newman said

    Κακός συντονισμός! Αναφέρομαι στο 1969. Και εγώ σου ρίχνω πάνω-κάτω… άστο ας μη το κάνουμε θέμα… Έχεις πέντε λεπτά για τυχόν απάντηση. Ειδάλλως τα κλειδιά στη γλάστρα και τα λέμε…

  280. 273.
    Πιστεύω εννοούσες τον Γιάννη Σπανό για την Οδό Αριστοτέλους αντί για τον Πλέσσα. (Εξαίρετοι βέβαια κι οι δύο.)
    Τώρα δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, αλλά ο Πλέσσας έχει την οδό Φυλής (στο ‘Γέλαγε η Μαρία’), που δεν είναι μακρυά από την Αριστοτέλους.

    Ίσως τελικά βγούμε όλοι γνωστοί, μια που η πεθερά μου ήξερε μιαν Αργυρώ στην Αριστοτέλους που έμενε παλιά, «αρχηγό», όπως στο τραγούδι.

  281. Μπουκανιέρος said

    #276
    Στον ασβέστη τον είχαν ρίξει το 1975, ή δε θυμάμαι καλά;

  282. Νέος Τιπούκειτος said

    Ρε παιδιά, πείτε και σε μας τους ανενημέρωτους το ανέκδοτο με τον ασβέστη.

  283. Alfred E. Newman said

    Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και… κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι της…
    Αφού έμπλεξα τους δρόμους, δεδομένου ότι υπέπεσα στο κλασικό σφάλμα να γράψω το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στην άκρη των δακτύλων που άγγιζαν το πληκτρολόγιο, μετά έθεσα χρονική προδιαγραφή που προς το παρόν δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω.
    Και για να μη γράφω με γρίφους. Φυσικά και η Αριστοτέλους είναι του Γιάννη ενώ του Μίμη είναι οι παρακάτω δρόμοι. Και στις δύο περιπτώσεις στιχουργός ο Λευτέρης. Έξοχοι και οι τρεις. Και μια που είμαι σε τέτοια διάθεση, θαυμάσιος και ο δρόμος της Κωστούλας Μητροπούλου με την ιστορία του.

    Τώρα το θέμα του Κακαουνάκη. Κάποιο βράδυ θυμάμαι ότι εμφανίστηκε ο Νίκος με λερωμένα ρούχα γιατί τον είχαν ρίξει κάποιοι σε ένα λάκο που φαίνεται ότι είχε και ασβέστη. Ουδέποτε, από όσο γνωρίζω ξεκαθάρισε η υφή αυτής της ιστορίας.
    Και ενώ η εικόνα του Νίκου να κατεβαίνει στα σκαλιά του Minute είναι εναργής, έχω -μετά από τα ερωτήματα – αμφιβολία για τη χρονιά. Νομίζω ότι ήταν 69 ή 70 αλλά χωρίς λήψη όρκου. Το ψάχνω.

  284. sarant said

    Είμαι σχεδόν βέβαιος πως ήταν 1975 ή 76. Η επίσημη εκδοχή είναι πως τον είχαν ρίξει στο λάκκο σταγονίδια της χούντας, όχι;

  285. Alfred E. Newman said

    Mea culpa mea maxima culpa. Η διάγνωση είναι διττή:
    1. Το επεισόδιο του λάκκου έγινε στις 29 Ιανουαρίου 1977. Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν διαλευκάνθηκε. 😦
    2. Η Γερμανίδα είναι φαίνεται οριστικά στο πλάι μου. :mrgreen

  286. sarant said

    Το διηγείται ο ίδιος εδώ, στο 2.00 περίπου, χωρίς να δίνει ημερομηνία:

  287. Alfred E. Newman said

    Τι έλεγα πιο πριν; για τη Γερμανίδα; :mrgreen:

  288. Νέος Τιπούκειτος said

    Αλφρέδε, τα μικρά ονόματα (Γιάννης, Μίμης, Λευτέρης, Νίκος) υποδηλώνουν ότι γνωρίζεις προσωπικά όλες αυτές τις διασημότητες; Τι να πούμε κι εμείς που από διασημότητες ξέρουμε μόνο τον Δύτη;
    🙂

  289. … Φευγω ..Καλό Πασχα σε ολους
    (και ιδιατερως στον Κορνήλιο)

  290. Alfred E. Newman said

    Αναρωτιέμαι… λόγω των συστατικών του ονόματός σου, ποιο θα ήταν το καταλληλότερο υποκοριστικό ώστε και να αποδεικνύω ότι σε ξέρω αλλά χωρίς να εμπίπτω στον χύδην όχλο που απλώς σε αποκαλεί Τιπού;
    Τώρα ζητώ συγγνώμην αν θεωρήθηκε name-dropping. Απλώς αυτή είναι η τύχη-ατυχία να έχει ζήσει κάποιος τριαντακάτι περισσότερα χρόνια από εσέ. Πάντως εφεξής θα μπορείς να λες ότι γνωρίζεις και τον περίφημο από τις αρχές της δεκαετίας του 50 Αlfred E. Newman και μπορεί κάποια μέρα να σας συστήσω και το alter ego μου Melvyn Cowznofsky . 😆

  291. Νέος Τιπούκειτος said

    @290: Άλφρεντ, το υποκοριστικό μου είναι απλό: Τιπουκειτάκι ή απλώς Κητάκι (λόγω κιλών).

    Ελπίζω να έγινε αντιληπτό ότι στο #288 απλώς σε πείραζα και ουδόλως σε έψεγα για το υποτιθέμενο name-dropping!

  292. Alfred E. Newman said

    Κητάκι, υπάρχουν άτομα στον περίγυρo που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είμαι ευεπίφορος σε πειράγματα. Ταυτόχρονα έχω αίσθηση του γελοίου του εαυτού μου. Οπότε η διευκρίνιση ήταν περιττή. 🙂
    Και ένα μίνι αυτοδόσιμο. Μπορεί και το επάγγελμά μου σε προηγούμενη ζωή να έχει βοηθήσει σε κάποιες γνωριμίες. 😀

  293. Νέος Τιπούκειτος said

    Αλφρεντ, για να ξέρεις όλους αυτούς, από τον Γιάκοβλεφ ίσαμε τον Σπανό, μάλλον άνθρωπος της νύχτας πρέπει να ήσουνα! 🙂 🙂

    Μάγκας και αλάνης, δηλαδή, όχι σαν εμάς τους χαρτογιακάδες…

  294. Rodia said

    Εχμ.. (293) Κητακι, εντελως μεταξυ μας, πρεπει να κυκλοφορεις λιγουλακι.. να χανεις και κανα γραμμαριο! ;Ρ

  295. Alfred E. Newman said

    Κητάκι, Σου χρειαζόταν ο συσχετισμός με τα ονόματα για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι ήμουν άνθρωπος της νύχτας;. Δεν έχεις παρατηρήσει τι ώρες γίνονται οι περισσότερες αναρτήσεις μου και πόσες φορές έxω κλειδώσει το μαγαζί; 😀

  296. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟ

    Μεγάλη Πέμπτη ἔφτασε κρεμάμενη ἐπὶ ξύλου
    μ’ ἀντὶ γιὰ κόκκινα χρυσᾶ τ’ αὐγά μας θἆναι φέτος
    κι αὐτὸ παροιμιόμυθος ἐγίνη σὰν τοῦ γρύλλου
    ποὺ ἀνήρτησε ὁ Δέσποτας στὸ μπλόγκ του ἀνυπερθέτως.
    Χρυσᾶ λοιπὸν θἆναι τ’ αὐγά, χρυσᾶ καὶ περλαργίσια
    μεγάλα σὰν τοῦ Σίσυφου τὴν θρυλικὴ κοτρώνα
    καὶ θὲ νὰ βγῇ ἀπὸ αὐτὰ γενιὰ παλληκαρίσια
    τῶν Πελασγῶν ποὺ κούρσεψαν τὴν ἄγρια Καρχηδόνα.
    Γιατ’ εἶναι τοῦτοι κι Ἀλβανοὶ καὶ Λάκωνες Χιλιάνοι,
    Ῥωμαῖοι, Ἐτροῦσκοι, Φοίνικες καὶ κάθε ῥάτσα ἀνθρώπου:
    Ἰνδοί, Κινέζοι, Ἰρανοί, Σπανιόλοι κι Ἰταλιάνοι
    σὰν τοῦ Μιρσίκωφ τὴν λαλιὰ παντὸς καιροῦ καὶ τόπου.
    Τέκνα λοιπὸν τῶν Πελασγῶν καὶ τέκνα τῶν Λελέγων
    σᾶς εὔχομαι ξεκούραστο τὸ νομικόν σας φάσκα,
    εἰλικρινῶς ὑμέτερος, μονίμως ἀντικέλων
    Κορνήλιος κατὰ τ/ ὄνομα ποὺ διάλεξα γιὰ μάσκα.

  297. παρόραμα: ἀντικέλων—-ἀντιλέγων

  298. Δελλαγραμμάτικας said

    Αι ιδικαί μου, έγκυροι πληροφορίαι διατείνονται ότι ο αξιωματικός, ο αναφωνήσας πρώτος τα επίμαχα συνθήματα, ήτο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

  299. Immortalité said

    @ 290 Δε μου λες Αλφρεντ, είπες κάποιον «χύδην όχλο» ή μου φάνηκε;

  300. Alfred E. Newman said

    Ιστοριούλα από διέλευση από τα φοιτητικά έδρανα:
    Καθηγητής: Τι ήτο ο τιπούκειτος Άλφρεντ;
    Άλφρεντ: εχμ, εχμ στρατηγός…
    Καθηγητής: Ναι του πυροβολικού θα ακούσεις το κανόνι του..

    Τι με ρώτησες Immortalité; Α! κατάλαβα! Κι όμως καθώς είδες ο Τιπούκειτος διέθετε υποκοριστικό για τους άλλους. 😆

  301. Immortalité said

    @ 300 Η ερώτησή μου δεν αφορούσε το αν ο Τιπού διαθέτει υποκοριστικό και για τους άλλους. Φυσικά και διαθέτει. Δεν ήμαστε όλοι ίσα κι όμοια. Και εμείς και οι άλλοι. Αλλε Αλφρεντ. 🙂
    Το που με κατέταξες πάντως το σημείωσα. Ανεξίτηλα…

  302. #300 αὐτὸ τὸ ἄκουσα κι ἐγὼ ἀπὸ φοιητητικοῦ ἑδράνου

  303. Immortalité said

    Κορνήλιε μη μου πεις ότι ήσουνα συμφοιτητής με τον ΑΛφρεντ!:-) Παρεμπιπτόντως για το Νοσφεράτο ποιηματάκι έγραψες για μένα τίποτα… Τόσα δωδεκάρια σου χω δώσει και σύ μόνο να με μπερδεύεις με τη Σοφία ξέρεις… 😦

  304. Συμφοιτητὴς μὲ τὸν Ἄλφρεντ; Ἐντάξει, εἴπαμε πὼς εἶμαι ἐθνίκι καὶ βρυκόλαξ, ἀλλὰ δὲν εἶμαι κι ὁ κόμης τοῦ Σαὶν Ζερμαίν!

  305. Immortalité said

    @ 304 Κορνήλιε σε καλό να μου βγουν τόσα γέλια! 🙂 🙂 🙂

    Παρεμπιπτόντως δεν απάντησες στο σκέλος μετά το παρεμπιπτόντως…

  306. Alfred E. Newman said

    @301 Immortalité (Μπορώ άραγε να σας αποκαλώ té;)

    Έχω άραγε μεταφέρει ποτέ εδώ τον άλλο περίφημο διάλογο;

    Νύχτα σκοτάδι κάποιοι σταματούν περαστικό και πιέζουν πιστόλι στην πλάτη του και ρωτάνε:
    «Με ποιούς είσαι; Μ’εμάς ή με τους άλλους;»
    Εκείνος έντρομος απαντά: «Φυσικά μ’εσάς.»
    Και εκείνοι χαιρέκακα: «Την πάτησες. Εμείς είμαστε οι άλλοι.»

  307. Μὰ γιατί νὰ σοῦ ἀφιερώσω εἰδικῶς ἕνα ποίημα καὶ νὰ σὲ κατατάξω ἔτσι στὴν ἴδια κατηγορία μὲ τοὺς ἄλλους; Σὲ σένα ἀφιερώνω γενικῶς τὴν ποίησί μου!

  308. Alfred E. Newman said

    @ 304
    Κορτνήλιε θα μπορούσες να είσαι απλός κόλαξ και να πεις πώς όντως είμαστε συμφοιτητές αφαιρώντας μου αρκετά χρόνια. 😛

  309. Immortalité said

    @ 306 Εννοείται πως όχι Αλφρεντ. Ονομα έχω, μου αρέσει ολόκληρο και μπορεί εσείς να είστε εσείς αλλά εγώ είμαι οι άλλοι. Μην ξεχνιόμαστε!
    Ωραίο το ανέκδοτο 🙂

  310. #308 φίλτατε, θὰ τὸ ἔκανα ἂν δὲν ἦταν πρωταπριλιά! 🙂

  311. Immortalité said

    @ 307 Κορνήλιε μιλ μερσι! Δεν μου το είχες πει ποτέ μέχρι σήμερα… Noté 🙂

  312. gbaloglou said

    #286:

    «Γνωστός από τότε, ε;» [2:52] 🙂 🙂

  313. Μπουκανιέρος said

    Λοιπόν, το Βλάση από μικρός τον είχα πάρει με στραβό μάτι, ακριβώς εξαιτίας αυτής της ιστορίας με το στοίχημα (les paris stupides κλπ, κλπ).
    Πολύ φτηνό μου φαίνεται, για να μην πω υποκριτικό και χυδαίο. Μετά, τον μάραναν οι Ιησουίτες!

  314. Μπουκάν, σε λάθος νήμα είσαι!

  315. Μπουκανιέρος said

    Πατάτα… αυτό ήταν γι’ αλλού. Το μεταφέρω.
    (Νικοκύρη, σβήσε ότι μπορείς!)

  316. Μαρία said

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=333481

  317. τζουτζούκος said

    υπέρ των κατηγορούμενων και ο πρώην ΑΓΕΣ. Γιασασίν του μάγκα. Ο εισαγγελέας τουλάχιστον έσωσε την τιμή της δημοκρατίας. Μόνο 2 απ τους 39 τραγουδούσαν. Ωραία δίκη.

  318. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Όχι «μόνο 2 από τους 39 τραγουδούσαν» – απλώς μόνο για 2 μπορούσε να αποδειχθεί χωρίς αμφιβολίες πως τραγουδούσαν. Η διαφορά είναι και νοητική και νομική εκτός κι αν το γαμημένο το τεκμήριο αθωότητας το έχουμε μόνο για κλέφτες, φονιάδες και βιαστές αλλά για ρατσιστές στρατιωτικούς πάει περίπατο. Δε μπορούσαν να αποδείξουν πως όντως εξειδικευμένα οι υπόλοιποι 37 τραγουδούσαν και παρά να καταδικαστεί αθώος ξέφυγαν και κάποιοι (ίσως και 37) ένοχοι. Εσύ γνωρίζεις 100% πως κάποιος από τους 37 αποκλείεται να κράτησε το στόμα του κλειστό; Ειδικά όταν το βίντεο δεν ήταν ξεκάθαρο ως προς κάτι τέτοιο και ο Αγγελίδης δε μπόρεσε να συνδέσει συγκεκριμένα άτομα με τα συνθήματα;

    «Το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα ρατσιστικά συνθήματα εκφωνούνταν πράγματι από το άγημα των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού, αλλά έκρινε ότι δεν μπορεί να εξειδικεύσει την κατηγορία παρά μόνο σε δύο άνδρες, οι οποίοι φαίνονται καθαρότερα στο βίντεο να εκφωνούν τα συνθήματα. Αυτοί οι δύο καταδικάστηκαν σε 3 μήνες και 15 μέρες φυλάκιση με αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών. Ενα μέλος του Ναυτοδικείου μειοψήφησε, ζητώντας την απαλλαγή όλων λόγω αμφιβολιών.»

    Το επιχείρημα του εισαγγελέα δε είναι για τα μπάζα:
    «Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, θεωρώντας ότι σε ένα πειθαρχημένο και καλά εκπαιδευμένο σώμα είναι αδιανόητο να εκφωνεί ο επικεφαλής ένα σύνθημα και να μην το επαναλάβουν όλοι. »
    Μα σε ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα οι άνδρες γνωρίζουν πως τέτοια συνθήματα απαγορεύονται με πάγιες εντολές…

    Τελικά από την όλη υπόθεση θα μου μείνουν:
    α) Πρωτίστως το πόσο κάποιοι κουραδοκέφαλοι υποστήριξαν και υποστηρίζουν τέτοια εμετικά συνθήματα για λόγους ανύψωσης του ηθικού των ΕΔ και άλλα γραφικά, ξεχνώντας διαταγές και κανονισμούς.
    β) Η υποκρισία από τους θιγμένους γείτονες όσον αφορά αντίστοιχα συνθήματα (όχι σε παρελάσεις ευτυχώς) στις δικές τους αντίστοιχες μονάδες.
    γ) Το ιλαροτραγικό του να υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι πως δεν τα έλεγαν αυτοί και πολλοί (για τους ΣΤΟΧικούς και Χρυσαυγίτες συζητώ) αυτόκλητοι υποστηριχτές τους εντός και εκτός της αίθουσας να τα επαναλαμβάνουν.
    δ) Το κωμικό να βρήκε το ΕΠΣΕ να εμφανίσει στην πολιτική αγωγή Αλβανίδα που έχει στη μπούκα του κανονιού την αστυνομία λόγω του αδελφού της (αμεροληψία 100% :-).
    ε) Η πλήρης άρνηση υψηλόβαθμων στρατιωτικών να παραδεχθούν την απειθαρχία και το ρατσισμό κάποιων από τους υφισταμένους τους.
    στ) Το να ξεχνάνε παντελώς τα περί τεκμηρίου αθωότητας και αμφιβολιών οι άνθρωποι που σκίζονται υπό άλλες συνθήκες να τα επιζητούν (οι κατηγορούμενοι ως στρατιωτικοί είναι εξ ορισμού ένοχοι).
    ζ) Η τρομοκράτηση (και χειροδικία εναντίον του Τάρτη) ΕΠΣΕ/συνηγόρου/μαρτύρων πολιτικής αγωγής που ήταν αυτογκόλ για τους φασίστες (και γιορταστικό δώρο για το ΕΠΣΕ).
    η) Το «πέσιμο» στο Δημητρά από φίλο του απόγονο του Βουκεφάλα στο Φατσοβιβλίο γιατί τόσα χρόνια που τα ίδια και χειρότερα (ισχυρίζεται) λέγονται σε παρελάσεις το ΕΠΣΕ δεν είχε κινηθεί…

  319. τζουτζούκος said

    Εγώ δεν μίλησα για 39 ενοχές και 39 καταδίκες. Αλλά το να αποφαίνεται το δικαστήριο πως τραγούδησαν μόνο 2, στα δικά μου μάτια σημαίνει ότι δεν το έψαξαν όσο έπρεπε και όπως λες κι εσύ, κάποιοι ξέφυγαν. Δεν συγκρίνω φονιάδες και βιαστές με τους στρατιωτικούς, ούτε καν ασχολούμαι γενικευτικά με τις Ε.Δ. Με απασχολεί το συγκεκριμένο περιστατικό σαν πολίτη, όχι σαν νομικό, αφού νομικός δεν είμαι. Για να το πάω και παραπέρα, δεν σχολίασα σαν δήθεν αριστερός ή δήθεν κοπτόμενος για τα δικαιώματα των μεταναστών κλπ. Αυτοί που τραγούδησαν παρανόμησαν. Παραβίασαν ένα συγκεκριμένο νόμο κι έπρεπε να τιμωρηθούν. Το επιχείρημα του εισαγγελέα δεν μου φαίνεται για τα μπάζα, αν και πάλι θα σου πω, νομικά δεν ξέρω. Στέκει όμως αυτό που λέει, ότι σε ένα σώμα σαν αυτό, όταν ο επικεφαλής λέει ένα σύνθημα, οι άλλοι επαναλαμβάνουν. Γιατί και τα δικά του αυτιά δεν ακούνε 2 μόνο, αλλά περισσότερους. Αυτό που λες δε, ότι «σε ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα οι άνδρες γνωρίζουν πως τέτοια συνθήματα απαγορεύονται με πάγιες εντολές», νομίζω ότι διαψεύδεται απ τα γεγονότα. Οι συγκεκριμένοι περίμεναν να τελειώσει η παρέλαση και μετά ελεύθερα και ωραία τραγούδησαν. Προσωπικά με ενοχλεί που δεν έχουν ούτε την τσίπα να το παραδεχτούν και να δεχτούν τις συνέπειες. Απ όσο ξέρω οι συγκεκριμένοι δηλώνουν και πολύ αρσενικά. Αλλά στην Ευελπίδων και στα δικαστήρια καμιά φορά τα παντελόνια πέφτουν.

  320. Μιχαλιός said

    318: «Μα σε ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα οι άνδρες γνωρίζουν πως τέτοια συνθήματα απαγορεύονται με πάγιες εντολές».

    Αυτή, ασφαλώς, είναι και η ουσία του θέματος!

  321. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Τζουτζούκε διάβασε ξανά τι έγραψα. Άκουσες 39 να τραγουδάνε; Μήπως ήταν 37; Ή 27; Εντάξει 2 μάλλον δεν ήταν – δε διαφωνώ αλλά το γαμημένο το τεκμήριο αθωότητας επιμένεις να το χέζεις πατώκορφα. Αθωώθηκαν οι 37 λόγω αμφιβολιών καθώς δε μπορούσε να αποδειχθεί πως τραγούδησαν εξειδικευμένα. Αυτό δε σημαίνει πως το δικαστήριο λέει πως μόνο 2 τραγούδησαν. Εσύ επιμένεις πως έπρεπε να αποφανθεί πως και οι 37 υπόλοιποι παραβίασαν τις εντολές γιατί και καλά είναι (α) υπάκουοι στις προσταγές – ακόμα και τις παράνομες – του αρχηγού τους και (β) είναι ρατσιστές γιατί αλλιώς δε θα τα έλεγαν (αυτό προκύπτει από κυκλικό επιχείρημα). Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα (αυτό Νίκο από που προήλθε;) Εδώ ο Τάρτης πρότεινε την απαλλαγή 2 από τους 37 (υποθέτω τους 2 με τις αλλοδαπές αρραβωνιαστικιές;) αλλά εσύ τραβάς ζόρι με τα παντελόνια ολονών τους (που συμφωνώ πως όσοι από τους 39 όντως τραγούδησαν δεν τα τίμησαν μέσα στην αλλοπρόσαλλη ιδεολογία τους :-).

    Δηλαδή με τη λογική σου αν εγώ πήγαινα στη μέση της θύρας 21 και φώναζα υπέρ του Μπάγιεβιτς και έτρωγα το ξύλο της αρκούδας εσύ θα θεωρούσες πως έπρεπε να πάνε φυλακή όλοι οι παριστάμενοι χουλιγκάνοι καθώς είναι αναμενόμενο (με την χαζή λογική του εισαγγελέα) πως με τέτοια πρόκληση σε τέτοιους επίλεκτους (και πολύ αρσενικούς) χουλιγκάνους όλοι τους θα με μπουζούριαζαν! Σε διαβεβαιώ πως το ΕΠΣΕ την επομένη θα έστελνε παράπονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

  322. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα (αυτό Νίκο από που προήλθε;)

    Από την Πόλη έρχομαι [δλδ κοτζάμ ταξίδι έκανα να σε δω] και στην κορφή καν [τουλάχιστον] έλα. Έτσι έχω ακούσει τουλάχιστον. Δεν είναι το πιο πειστικό, αλλά…

  323. Μαρία said

    322 Και η γνώμη του Νικοκύρη.

    Πράσσειν άλογα και πράσινα άλογα

  324. Μπουκανιέρος said

    321 Ενδιαφέρουσα η παρομοίωση μεταξύ επίλεκτων κομάντος και επίλεκτων χουλιγκάνων.

  325. τζουτζούκος said

    Χασάπη έχεις δίκιο για το τεκμήριο της αθωότητας. Το χέζω κι ευτυχώς για σένα, για μένα και για όλη την κοινωνία εδώ που τα λέμε, δεν είμαι νομικός. Βλέπω κάποιους να περιμένουν να τελειώσει η παρέλαση για να τραγουδήσουν δήθεν μακριά απ τις κάμερες το ποιηματάκι τους. Ναι, τους θεωρώ υπάκουους στις προσταγές, γιατί διαφορετικά δεν θα ήταν σε μονάδα υποβρύχιων καταστροφών. Θα έκαναν κάτι άλλο. Μετά μου λες υπάκουοι σημαίνει και ρατσιστές; Όχι κατ ανάγκη, αλλά απ τη στιγμή που επαναλαμβάνεις, γίνεσαι και ο ίδιος παραβάτης, έστω και άθελά σου. Πάντως οι ομάδες στο στρατό έτσι λειτουργούν απ όσο ξέρω τουλάχιστον. Με ισοπεδωτική ομοιομορφία και πειθαρχία (αφού αυτή σωστά ορίζει τον στρατό). Είμαι πάντως σίγουρος πως και αυτοί που δεν τραγούδησαν και προφανώς αυτοί που τραγούδησαν, δεν είπαν την πάσα αλήθεια στο δικαστήριο. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας (που έχουν σχέση ίσως με τη συναδελφικότητα οι μεν, ίσως με τον φόβο οι δε).
    Αυτό που είπα στο παραπάνω σχόλιο είναι πως ίσως θα έπρεπε να το ψάξουν καλύτερα, στη λογική ότι στις υποθέσεις ρατσισμού θα πρεπε το κράτος να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Όχι να καταδικαστούν και οι 39. Αλλά το να προκύπτει πως μόνο για 2 μπορεί να μιλήσει με σιγουριά το δικαστήριο, τι σημαίνει; Ότι φαίνονται απ το βίντεο καθαρά μόνο 2; Ωραία. Κάποιοι όμως είπαν ψέματα και κάποιοι δεν είπαν όλη την αλήθεια. Αμφιβάλλεις ότι προκύπτει και αυτό; Γι αυτό και ειρωνέυτηκα στην αρχή λέγοντας για «ωραία δίκη». Αλλά θα μου πεις, σε πολλές δίκες το ίδιο συμβαίνει.
    Τέλος, δεν μπορείς να λερώσεις το ποινικό μητρώο οποιουδήποτε, αν έχεις αμφιβολίες. Τα παραπάνω δεν είναι νομικά επιχειρήματα.

Σχολιάστε