Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μασάζ στα μυαλά

Posted by sarant στο 29 Οκτωβρίου, 2012


Τις αμέσως επόμενες μέρες, αύριο ίσως, θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, σε ένα άρθρο όπως φαίνεται, το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα των πρώην εντεκάμισι και τώρα δεκατριών ή δεκαπέντε ή, ποιος ξέρει, δεκαέξι ή δεκαοχτώ, γενικώς βάλτε τώρα που γυρίζει, δισεκατομμυρίων. Θα έρθει, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα περάσει.

Δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα περάσει, αφενός επειδή ο μικρότερος εταίρος του ημιτρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, η ΔΗΜΑΡ του κυρίου Κουβέλη, έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να ψηφίσει τα εργασιακά, έστω και με διατυπώσεις που αφήνουν να διαφανεί ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη ή ίσως ότι θέλει να αλλάξει γνώμη· αφετέρου όμως επειδή και στα άλλα δύο κόμματα υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός βουλευτών που προβληματίζονται, που το σκέφτονται, που αμφιταλαντεύονται, που δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν τα τελευταία (μέχρι τα επόμενα) μέτρα.

Όπως θα διαβάσετε αλλού, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε άλλες φορές, τούτη τη φορά οι αμφιταλαντευόμενοι δεν έχουν βγει στα κεραμίδια να προαναγγείλουν την αμφιταλάντευσή τους (ειδικώς από τα κεραμίδια είναι και επικίνδυνο, μπορεί να πέσουν), ίσως επειδή είδαν ότι τις άλλες φορές όσοι το είχαν προαναγγείλει υπέστησαν τόσες και τέτοιες πιέσεις που τελικά πολλοί από αυτούς μεταπείστηκαν. Όμως, Κυριακή κοντή γιορτή, σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν θα ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα (ενδεχόμενο που το θεωρώ πολύ πιθανό, αλλά όπως είπα όχι βέβαιο). Στο μεταξύ, έχει ήδη αρχίσει εντατικά, από το επιτελείο τουλάχιστον της Νέας Δημοκρατίας, η διαδικασία που λέγεται στην πολιτικοδημοσιογραφική διάλεκτο  «μασάζ». Επιχείρηση μασάζ για να προλάβουν διαρροές τιτλοφορείται σχετικό άρθρο ειδησεογραφικού ιστοτόπου, ενώ για πολιτικό μασάζ κάνει λόγο και πρόσφατο άρθρο του Βήματος.

Κι επειδή εδώ προτιμάμε να λεξιλογούμε παρά να πολιτικολογούμε, σκέφτηκα να πω σήμερα μερικά γι’ αυτή τη λέξη και γι’ αυτή τη σημασία, που δεν έχει καταγραφεί στα συμβατικά λεξικά, ίσως επειδή είναι σημασία πολύ καινούργια, ας πούμε της τελευταίας πενταετίας. Είπα για συμβατικά λεξικά, επειδή πρέπει κανείς να σηκωθεί πολύ πρωί για να πιάσει στον ύπνο τ0 φοβερό slang.gr, το οποίο έχει καταχωρήσει (ή καταχωρίσει αν είστε από την άλλη φράξια) τη σημασία της λέξης εδώ και ένα χρόνο. Όπως λέει το πολύ καλό οικείο λήμμα, μασάζ είναι η άσκηση επιρροής προς διαφωνούντες από ιεραρχικά ανώτερο, με σκοπό την κάμψη των αντιρρήσεων και την συμμόρφωσή τους και εφαρμόζεται συχνά στις κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, με αποτέλεσμα οι βουλευτές που περνάνε από αυτό το χαλαρωτικό μασάζ να κάνουν γαργάρα τους παραθυρικούς λεονταρισμούς τους και να ψηφίζουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος.

Υποθέτω ότι η σημασία αυτή γεννήθηκε από τις  κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχουν οι ύποπτοι για παρασπονδία βουλευτές με τους κομματικούς υπεύθυνους, συναντήσεις στις οποίες ο υπεύθυνος παρουσιάζει τα κομματικά επιχειρήματα με την αμείλικτη επιμονή και την αστείρευτη υπομονή του μασέρ που μαλάζει τους σφιγμένους μυς και καταφέρνει τελικά, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά τις ίδιες μαλάξεις, να χαλαρώσει τον αρχικά απείθαρχο σύντροφό του και να τον κάνει να επιστρέψει μακάριος στην αγκαλιά της κομματικής ορθοδοξίας. Αυτό είναι δική μου εικασία, αλλά μου φαίνεται εύλογη.

Η ίδια η λέξη μασάζ, τώρα, με την κυριολεκτική σημασία της, ήρθε στη γλώσσα μας δάνειο από τα γαλλικά, massage. Η γαλλική λέξη κατά πάσα πιθανότητα είναι δάνειο από τα αραβικά, από ένα ρήμα massa που σημαίνει ακριβώς «μαλάζω». Λέω «κατά πάσα πιθανότητα» επειδή οι πρώτες εμφανίσεις της λέξης έρχονται από την Ανατολή, από γαλλικά κείμενα ταξιδιωτών στην Ινδία. Πάντως, έχει επίσης διατυπωθεί η άποψη ότι μπορεί να είναι δάνειο από τα πορτογαλικά της Γκόα, από το amassar = ζυμώνω, που βέβαια έχει απώτερη ελληνική αρχή, τη μάζα, που ήταν ένα είδος ζύμης -αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο θαρρώ.

Στα ελληνικά το μασάζ πρέπει να μπήκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Δεν υπήρχαν τότε ινστιτούτα μασάζ, αλλά υπήρχε φυσικοθεραπεία ενώ επίσης γίνονταν καρδιακές μαλάξεις, κι έτσι στις εφημερίδες της εποχής βλέπει κανείς τον όρο, φυσικά γραμμένον τότε με δύο σίγμα, μασσάζ. Μάλιστα, στο Σκριπ της 14.5.1901 βρίσκω και μια προσπάθεια απόδοσης στα ελληνικά. Μιλώντας για διάφορες μεθόδους θεραπείας των αρθριτικών, και αφού εξετάσει διάφορες άλλες, ο συντάκτης γράφει: «Μένουν η υδροθεραπεία και η ανάτριψις (μασσάζ), αι οποίαι θα ήσαν τα τελειότερα μέτρα όλων εάν ενηργούντο υπό ιατρών αυτοπροσώπως, διότι τίποτε δεν είναι επικινδυνωδέστερον της κακής χρήσεως αυτών». Αυτή την ανάτριψη την είχαν κι οι αρχαίοι, τη βρίσκουμε στα συγγράμματα του Ιπποκράτη και του Γαληνού και άλλων μεγάλων γιατρών της αρχαιότητας, αλλά νομίζω ότι σήμερα, αν θέλουμε να πούμε ελληνοπρεπώς το μασάζ θα πούμε μαλάξεις ή ίσως εντριβές. Βέβαια, και το μασάζ μια χαρά λέξη είναι. Έχουμε τον μασέρ και τη μασέζ, τους επαγγελματίες του είδους, ενώ η μασατζού και το μασατζίδικο ίσως λέγονται περισσότερο για τα καταστήματα που δεν κάνουν μόνο μασάζ.

Ο μασατζής είναι πολύ σπανιότερος τύπος, βέβαια, οπότε θα μπορούσε κανείς να προτείνει, φυσικά μεταξύ σοβαρού και αστείου,να τον κρατήσουμε για τον κομματικό υπεύθυνο που κάνει το πολιτικό μασάζ στους δυσκολοπειθάρχητους βουλευτές. Να δούμε λοιπόν αν οι μασατζήδες θα φέρουν αποτέλεσμα στην ψηφοφορία που έρχεται…

106 Σχόλια to “Μασάζ στα μυαλά”

  1. Γς said

    Καλημέρα,

    και για όσους δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις έχει και φάλαγγα:
    Διαβάζω:
    Μασάζ στο πέλμα. Χαλαρωτικό, θεραπευτικό ρεφλεξολογία στο πέλμα.

  2. Θα το πω, έστω και αν κινδυνεύω να λάβω το βραβείο Πορτοκάλος, Υπάρχει και το αρχαίο ελληνικό ρήμα μάσσω, που σημαίνει, αν δεν κάνω λάθος, ζυμώνω, πλάθω. Καλημέρα

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Το λέω και στο άρθρο, ότι μια εκδοχή λέει για το πορτογαλικό amassar (ζυμώνω) που έχει ελληνική αρχή, από τη μάζα [και από το μάσσω, έπρεπε να προσθέσω]

  4. Νέο Kid Στο Block said

    E λοιπόν, την πολιτική σημασία του μασάζ δεν την ήξερα! Μπορούμε να πούμε λοιπόν οτι το κανονικό μασάζ χαλαρώνει τα μουσκουλα και το πολιτικό χαλαρώνει τα γκρουπούσκουλα;

    ΑΝΕΚΔΟΤΑΚΙ: Παίζουν γκολφ κάποιες δεσποινίδες και μία εξ αυτών (μαθητευόμενη, δηλ. βάραγε στο γάμο του Καραγκιόζη) λανθάνει και πετυχαίνει έναν κύριο πιο μακριά. Αυτός πέφτει κάτω σφαδάζοντας και με τα δυό του χέρια πιάνει τα γεννητικά του όργανα (η γνωστή στάση βαθύ κάθισμα/ εμβρυακή).
    Πλησιάζει η κοπέλα έντρομη -Μα χίλια συγνώμη! Αφήστε με να βοηθήσω…
    -Όχι εντάξει δεσποινίς, συμβαίνουν αυτά.
    -Μα σάς παρακαλώ! Αφήστε να σας κάνω ένα ειδικό μασάζ. Είμαι εξειδικευμένη νοσοκόμα και ξέρω!
    Δέχεται τελικά ο κύριος, η δεσποινίς τού ξεκουμπώνει το παντελόνι και αρχίζει το μασάζ στη φλεγόμενη περιοχή!
    Μετά από λίγη ώρα, ρωτάει η δεσποινίδα -Λοιπόν, αισθάνεστε καλύτερα;
    Και ο κύριος, αγαλιασμένος – Πολύ! Αλλά συνεχίστε λίγο αν θέλετε, γιατί ο πόνος στον αντίχειρα δεν υποχώρησε διόλου!

  5. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή (αλήθεια, που την είδα; ) βδομάδα. 🙂
    Αναρωτιέμαι, αν κατά τη διάρκεια του μασάζ, (με γαλλικό – αλά Ντόρα – αξάν παρακαλώ!) σκάσει κάποια εμπλοκή, τι κάνουμε;
    (ως ζεύγος …)

  6. Νέο Kid Στο Block said

    Λογοπαιγνίων συνέχεια…(μιας και ο Μιχαλιός κοιμάται τέτοια ώρα στο Αμέρικα,θα πρέπει να υποστείτε τα δικά μου.)
    Η Χρυση Αυγή πουλάει νταβατζιλίκι και η Κυβέρνηση πουλάει μασαζιλίκι.
    Το σίγουρο είναι ότι όλοι αγοράζουμε μασκαραλίκι.

  7. Νέο Kid Στο Block said

    Το «λανθάνει» του σχολίου 4 ,μεγάλο μεζεδάκι! 🙂
    Λάθεψα μωρέ παιδιά!

  8. Μαρια Χ. said

    Ούτε εγώ γνώριζα την καινούργια σημασία του μασάζ. Υποθέτω ότι ένα μασαζάκι ακούγεται καλύτερα από ένα (θεσμοθετημένο) μαστίγιο (whip) όπως στο βρετανικό κοινοβούλιο. Μασάζ ή μαστίγιο για την προστασία της ελευθερίας της γνώμης στα δημοκρατικά κοινοβούλια…

  9. gbaloglou said

    κεραμιδομαλάξεις

  10. Μ΄αρέσει το «Ανάτριψις»
    ΑΑΑαβάδιστα…ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ 25αρες πανεμορφες με πλούσια χαρίσματα και απεριόριστη διάθεση προσφέρουν αισθησιακή χαλαρωτική ανάτριψη για απόλυτη ικανοποίηση Δεχονται στο χώρο τους κατόπιν ραντεβού

  11. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    8: Ωχ, δίκιο έχετε, οι Βρετανοί έχουν το μαστίγιο, έπρεπε να αναφερθεί!

  12. Νέο Kid Στο Block said

    10. Θυμίζει το ανέκδοτο με το «εσυνουσιάσθησαν». 🙂

    «Τον ανέτριψαν, τον ανέτριψαν…στο τέλος τα ψήφισε κύριε Πρόεδρε!»

  13. 12. Eίναι αγγελία από το site του Αγγελιοφόρου. Άλλαξα μόνο τη λέξη μασάζ

  14. spiral architect said

    Κάποιοι ίσως να χρειάζονται λιγουλάκι πολιτικό μασάζ.
    (είπαμε, προσοχή στο αξάν) 😉
    Κάποιοι άλλοι είναι ήδη τόσο μαλακοί και εύπλαστοι που εμπρός τους, η παιδική πλαστελίνη φαντάζει σκυρόδεμα.
    Μην με κατηγορήσετε για politically incorrect, δεν θα το αντέξω.

  15. Νέο Kid Στο Block said

    13. 😆 Φαντάζομαι ότι αυτό το «ΑΑΑβάδιστα» δεν είναι ορθογραφικό,αλλά ένας «έξυπνος» τρόπος ώστε να εμφανιστεί η αγγελία πρώτη; 🙂 Όπως έχω εγώ στο κινητό πρώτο στον κατάλογο επαφών ένα λανθάνων Α ώστε να μην βομβαρδιζει το ξεκλείδωτο παλτοκινητό μου με μηνύματα τον κύριο Α…πουλο.

    Αλλά τι σημαίνει «Αβάδιστα» ρε παιδί μου; Γιατί όχι ας πούμε «ΑΑΑνετα» ή «ΑΑΑΑκοπα»; 😆

  16. sarant said

    Γιατί το Αβάδιστα ήταν πρώτο πριν αρχίσει η μόδα με τα πολλαπλά Α

  17. LandS said

    Οι βρετανοί, αμερικανοί, και άλλοι μονοεδρικοί, που είναι μανούλες στο σπορ, λόγω του άμεσου ελέγχου που νοιώθει ο εκλεγμένος από τους ψηφοφόρους του (από τα ελάχιστα καλά του πλειοψηφικού) δεν έχουν αυτή την έννοια στο μασάζ.
    Αυτοί απλά, πιέζουν (αν δεν ήταν το πάρτι θα ήσουν ακόμα στο φόρεξ ρουμ της τράπεζας ή λέκτιουρερ στο πανεπιστημιάκι) , εκβιάζουν (δεν θα σε ξαναβάλει ο αρχηγός, ότι και να λέει το λόκαλ πάρτι ή θα πούμε στον Μέρντοκ ok να διαρρεύσει εκείνες τις φωτογραφίες που ξέρεις) αλλά μία αγγλική λέξη που να περιγράφει αυτά δεν μου έρχεται στο μυαλό. (Manage, manipulate? )

    Εμείς, όπου η κομματική πειθαρχία είναι σχεδόν κατοχυρωμένη Συνταγματικά (καταραμένη Αποστασία, καταραμένε Μητσοτάκη) και ταυτόχρονα μεταφέρουμε από τα αγγλικά το παραμικρό, βρήκαμε λέξη και καλή μάλιστα.

  18. Νίκος Μαστρακούλης said

    17: Υπήρξε και η …ενδιάμεση λύση: Ααβόρα. Χρονικά, ήρθε μετά το Αβάδιστα και πριν το ΑΑΑβάδιστα.

  19. IN said

    Εδώ περισσότερες πληροφορίες για το (εκ πρώτης όψεως παράδοξο) τίτλο Chief Whip στο Βρετανικό Κοινοβούλιο: http://www.parliament.uk/documents/commons/lib/research/briefings/snpc-02829.pdf

  20. LandS said

    #19 Ετσι. Περιγράφει οφίκιο και όχι διαδικασία.

  21. «Οσημέραι κατακτά έδαφος και εν τη πόλει μας η νέα θεραπευτική μέθοδος, η δια του μασσάζ. Πρώτος ο Βασιλεύς εισήγαγεν αυτήν, μετακαλεσάμενος εκ Γαλλίας ειδικήν νοσοκόμον του μασσάζ, επ’ αμοιβή 2000 χρυσών φράγκων. Η νοσοκόμος αύτη εδίδαξε και 4-5 άλλας εκ του Ευαγγελισμού, και αι γυναίκες αυταί δεν προφτάνουσι να εξασκώσι το επάγγελμά των, καίτι περιορίζονται εις το άι-λάιφ της πόλεώς μας, τας πρεσβείας δηλονότι και τα μέγαρα της οδού Κηφισσίας.»
    (Εφ. Εμπρός 20/10/1897- «Το μασσάζ εν Αθήναις»)

    2000 χρυσά φράγκα! Είδες ακριβά γούστα ο Γεώργιος ο Α’; 🙂

  22. Δηλαδή massage για να μην αποκαλυφθεί η μάσσα των εχόντων και η αναμασιά των μη κατεχόντων.

  23. Αντώνιος Σ. said

    Καλημέρα Νίκο,

    αυτή η χρήση της λέξης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πολύ συνηθισμένη. Για πρώτη φορά την άκουσα σίγουρα περί το 2007-2008. Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία ή εφεύρεση. Εικάζω ότι είναι νεολογισμός των ηπειρωτικών αγγλικών (και όχι των γαλλικών) που μιλιούνται σε Βρυξέλλες/Στρασβούργο/Λουξεμβούργο. Όπως φαίνεται το εισάξαμε αυτούσιο.

  24. Μαλάκτη μετέφραζα εγώ τον τελάκη, tellâk ή dellâk, τον μασέρ στα χαμάμ ή όπως λέει το λεξικό του Χλωρού του 1899, ο «βαλανεύς ήτοι υπηρέτης λουτρού τρίβων, λούων και σαπωνίζων τους λουομένους».

  25. ππαν said

    Πρώτη φορά το συναντώ με αυτήν τη έννοια το μασάζ… Έλα Παναγία μου, δεν ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν το λένε; «Πρέπει να κάνουμ εντατικό μασάζ στον Φώτη, εμφανίζει δυσκαμψία»

  26. cronopiusa said

    Καλημέρα
    καλή και αγωνιστική βδομάδα

    η ΔΗΜΑΡ του κυρίου Κουβέλη, έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να ψηφίσει τα εργασιακά
    “μας υποχρέωσες.. μαααας υποχρέωσες..
    μα δε μας είπες.. τελικά.. πόσο μας χρέωσες..!!”

    JAVASPA Ο καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται,, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!!

    Να γίνει θεσμός το αντιφασιστικό περιβραχιόνιο στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

  27. Γς said

    Μπορείτε να φαντασθείτε Πάγκαλο και Βενιζέλο να έχουν πολιτικό μασατζίδικο Ταϊλανδέζικου τύπου. Που σε βάζουν κάτω τα μανούλια και σου κάνουν μασάζ με το σωματάκι τους. Κανείς δεν θα καταψήφιζε!

  28. Νέο Kid Στο Block said

    ΑΑΑντώνης Σαμαράς! Το πιο καλό μασάζ!
    Πατάει γκάζι κι αμπραγιάζ
    στις τζίφρες ανεβάζει το τιράζ
    και έτοιμους κάνει για βιράζ
    θε να βουράνε σα Μιράζ
    δεν θα παθαίνουνε κλακάζ
    κι άσε όσους πάθανε ντρενάζ
    να τα κουνάνε τα πλακάζ
    ας τρων ρεβίθια μα και πιάζ!
    Εμάς αυτό δεν μας πειράζ!
    κι η Ντόρα ας πάει για ντεκαπάζ…

  29. gbaloglou said

    10

    … ανατριβάδες!

  30. aerosol said

    15:
    Βοηθά και η ύπαρξη του βήτα μετά το άλφα για καλύτερη θέση. Γι αυτό χρησιμοποιήθηκε και το Αβασάνιστα («…στο χώρο σου, πλήρης εχεμύθεια» κλπ!). Φυσικά χρησιμοποιούνται και τα κάθε λογής ΑΑΑΤΟ που δεν έχουν νόημα.

  31. Νόμιζα στην αρχή ότι πρόκειται για »μασσάζ στα μαλλιά», αλλά μετά μου θυμίσατε τον Παπαδόπουλο στη σειρά … που είχε κολλήσει με την »οσφυοκαμψία με μετατασική υπόταση».

    Πάντως, πρέπει να μας έχουν κάνει πολύ μασσάζ, γιταί μόνο μετά από ατελείωτες »μαλάξεις» καταντάει έτσι ο άνθρωπος..!

  32. Γύρω στο 1960, ο όρος «φυσικοθεραπευτής» ήταν άγνωστος και ο επαγγελματίας γείτονάς μου ήταν γνωστός ως «μασατζής».

  33. cronopiusa said

    Λίλιθ – Η «εξαφανισμένη» πρώτη σύντροφος του Αδάμ

    JOHNNY HALLYDAY – LE CHANT DES PARTISANS

    Fabrizio De Andrè – Il bombarolo

  34. Νέο Kid Στο Block said

    Λοιπόν , τρε μπανάλ αυτά τα Αβάδιστα και τα Αβασάνιστα. Τα ΑΑΑ.. επίσης, κακώς τα δέχονται για πρωτιές οι εφημερίδες.
    Τι είναι ,θραυστό αμμοχάλικο; 🙂
    Σκέφτηκα ένα ωραίο και ποιητικό.
    «Ααρών Μνησιβιάδου ποίημα θα θυμίζει το κορμί σας μετά το χαλαρωτικό μου μασάζ! Ακόμα και ο Παναγιώταρος θα σας φαινεται Παναγιότατος!»

  35. Για τους διαφωνούντες βολευτές, συνήθως είναι θαυματουργό το μασαζάκι. Χαλαρώνει μύες, χαλαρώνει αντιδράσεις, χαλαρώνει συνειδήσεις…
    Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ψηφιστούν τα μέτρα, και οι διαρροές, εάν υπάρχουν, νομίζω πως θα είναι μονοψήφιος αριθμός. Βέβαια όλοι τους θα κλαίνε μετά, αλλά θα την κάνουν την θυσία, θα το πιουν το πικρό ποτήριο, για το καλό μας πάντα.

    Βέβαια όταν ο άλλος δεν είναι βολευτής αλλά δημοσιογράφος της ΕΡΤ, και τολμήσει να βάλει στο στόμα του τον λαοπρόβλητο υπουργό μας, τότε δεν είναι αρκετό το μασαζάκι. Χρειάζεται άμεση τιμωρία: Κόψανε την εκπομπή »Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ

  36. ππαν said

    Όχι θεούλη μου, όχι το Chant des partisans από τον… Τζονύ!!!

  37. Νέο Kid Στο Block said

    35. Oxι ρε παιδιά!! Μια εκπομπή έβλεπα και γώ λίγο το πρωί στην Τιβούλα, πάει κι αυτή… 😦
    ΦΩΣΣ!! ..ρε γαμώτο!

  38. NM said

    Αμα γράφει ο Σαραντάκος για «μασάζ στα μυαλά», πού αλλού να πάει ο νους σου;
    Στο Βέγγο μασσέρ βιοπαλαιστή και με γυιό Χρυσαυγίτη
    Εκτελούνται: Τριβαί, εντριβαί, παραφινόλουτρα, θερμόλουτρα, ηλεκτρομασάζ, χειρομαλάξεις, πελεκισμοί, ανατρίψεις, μπλοκάζ, τσιμπήματα, ρολαρίσματα
    Για: κυτταρίτιδα, κιρσούς, λιπώματα, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, κεφαλαλγίες, νευραλγίες,
    Θανάσης Απαλοχέρης
    «Το μεγάλο Κανόνι» (εισαγωγή και παράθεση δεξιοτήτων)

    και…
    Τι σου είπαν και ψήφισες Χρυσή Αυγή ? (ρε βλαμένε!)

    — Και σήμερα πρόλαβα και τη Χρονοποιούσα !!!

  39. ππαν said

    Σωστά! Τι προφητική ταινία! Μέχρι και το κανόνι προέβλεψε!

  40. Νέο Kid Στο Block said

    38. Mπράβο ΝΜ που την θυμήθηκες! Θρυλική ταινία!

  41. Skipis said

    «Φυσικά χρησιμοποιούνται και τα κάθε λογής ΑΑΑΤΟ που δεν έχουν νόημα…(aerosol). Νομίζω πως υπάρχει αρχαιοελληνική λέξη «αάατος» με τη σημασία : αγνός,αμόλυντος, άσπιλος. Ας το τσεκάρουν οι φιλόλογοί μας !

  42. cronopiusa said

    38

    Motivés

  43. spyroszer said

    Στα αγγλικά το ρήμα massage έχει και την έννοια του χειραγωγώ manipulate με σαφώς αρνητική σημασία ( και του κολακεύω)
    http://oxforddictionaries.com/definition/english/massage
    «Μanipulate (facts or figures) to give a more acceptable result: the accounts had been massaged to suit the government

    Στην αγγλική slang βλέπω σε λεξικό ότι υπάρχει ακριβώς η σημασία που απέκτησε και σε εμάς τα τελευταία χρόνια.
    http://dictionary.reference.com/browse/massage#wordorgtop

    massage …
    4. Slang: to treat with special care and attention; coddle or pamper: «The store massages its regular customers with gifts and private sales».
    5.Informal:
    a. to manipulate, maneuver, or handle skillfully: «to massage a bill through the Senate».
    b. to manipulate, organize, or rearrange (data, figures, or the like) to produce a specific result, especially a favorable one: «The auditors discovered that the company had massaged the books».

  44. spiral architect said

    @35: Α, τον ρουφιάνο τον Αρβανίτη. 😛
    Μα απ’ τον διάλογο που διαμείφθηκε είναι καταφανές, ότι ειρωνεύτηκε τον Κύριο Δένδια!
    Άσε δε, που είναι και προκλητικός
    Τουλάχιστον επί ΥΕΝΕΔ υπήρχε ησυχία, τάξις και ασφάλεια
    (και με μπόλικο πανταχόθεν μασάζ)

    Που βαδίζωμεν κύριοι, πού;

  45. ππαν said

    Εγώ θέλω ένα καρδιακό μασάζ, απινιδωτή, φιλί της ζωής κλπ διότι μόλις διάβασα τον άγιο Καλαβρύτων για «την γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη και την ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα». Καταλάβατε όλοι ότι μιλάμε για την ΧΑ βέβαια.

  46. eth said

    Μου θύμισε κάποιους καταπληκτικούς στίχους:

    Από το μασάζ στη γιόγκα,
    κι απ’ τη γιόγκα στο μασάζ,
    σου το λέω και σου το ‘πα,
    το στραβό κορμί δεν σαζ.

    (το «σαζ» είναι νομίζω το καταπληκτικοτερότερο) http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=34190

  47. Ναυτίλος said

    Ανάτριψις! Αυτή είναι λέξη! Πρέπει να παραδεχτούμε την τρομερή λεξιπλαστική και μεταφραστική δεινότητα των καθαρευουσιάνων συγγραφέων του 19ου αιώνα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εκπληκτική λέξη »αλεξικέρατον», που επινόησε ο Ρο’ί’δης και την αναφέρει στην υπέροχη »Ψυχολογία Συριανού συζύγου»;

  48. sadebeg said

    Μέχρι τώρα ήξερα την πολιτική ζύμωση και την φράση «μη μας ζυμώνεις πάλι» για κάποιον που επαναλαμβάνει την ίδια «ορθή» πολιτική άποψη χωρίς να θέλει παίρνει υπόψη τις απόψεις των συνομιλητών και να συμμετέχει ουσιαστικά στη συζήτηση. Βέβαια το πολιτικό μασάζ βλέπω πως λειτουργεί σε άλλο πολιτικό επίπεδο.

  49. cronopiusa said

    «…Ἐάν τις δημοκρατίαν καταλύῃ τήν Ἀθήνησιν ἤ ἀρ­χήν τίνα ἄρχῃ καταλελυμένης τῆς δημοκρατίας, πο­λέμιος ἔστω τῶν Ἀθηναίων καί νηποινί τεθνάτω καί τά χρήματα αὐτοῦ δημόσια ἔστω καί τοῦ θεοῦ τό ἐπιδέκατον, ὁ δέ ἀποκτείνας τόν ταῦτα ποιήσαντα καί ὁ συμβουλεύσας ὅσιος ἔστω καί εὐαγής…»

  50. gpoint said

    #2
    Υπέρει και στην σύγχρονη αγνή επαρχιακή γλώσσα το ρήμα μάσ(σ)ω = μαζεύω
    -Τάμασες ;
    -Τάμασα !
    εξ ου και Τάμεσις ο ποταμός που τα χωρίζει στη μέση !!

  51. gpoint said

    # 50

    Υπάρχει, γμτ

  52. agapanthos said

    @33α

    Τα σχόλια στο βίντεο, δώρο για την παρέα, θα κάνετε καινούργιο συκώτι.

  53. Νίκος Μαστρακούλης said

    Από τη μία οι μαλάξεις, από την άλλη οι (αστυνομικές) θωπείες…

  54. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, να με συμπαθάτε αυτές τις μέρες που λείπω αρκετά από το ιστολόγιο!

    21: Αλλουφάνιε, μπράβο, βρήκες αναφορά του 19ου αιώνα! Ακριβοπληρωμένη η Γαλλίδα μασέζ!

    23: Μάλιστα, ευχαριστώ!

    24: ‘Ωστε τελάκης, ε;

    32: Λογικό να υπήρχε τότε ο μασατζής (και τώρα το λένε, αλλά πολύ λιγότερο).

    35: Και μη χειρότερα! Η Διοίκηση – έτσι όπως εκφράστηκε από τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης – ακολουθεί το δόγμα: «Ουδείς δικαιούται να αμφιβάλλει για τα λεγόμενα των υπουργών ακόμα και αν τα γεγονότα – ρεπορτάζ τους διαψεύδουν».

  55. Νίκος Μαστρακούλης said

    53: Για τις αστυνομικές θωπείες, μου ξέφυγε το λίνκι, συ(γ)γνώμη.

  56. sarant said

    38-43: Μπράβο!

    41: Υπάρχει ομηρική λέξη αάατος, αν και δεν ξέρουμε τι ακριβώς σήμαινε. Τα λεξικά δίνουν 1. απαραβίαστος, 2. άψογος 3. ακαταμάχητος, αήττητος

  57. ππαν said

    Κι από κεί βγαίνει βέβαια το «άλφα-άλφα» (όχι αλφάλφα, προσοχή)!

  58. cronopiusa said

    1940-2012.ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ – Ειρηνική παρέμβαση της μεσοποταμίας στην παρέλαση της 28ης στο Μοσχάτο.

  59. ἄλλη μιὰ εἰρηνικὴ παρέμβασι: (δὲν θέλω νὰ σκεφτῶ πόσα δελτία ἐπὶ δελτίων θὰ ἀφιεροῦντο στὸ ζήτημα ἔτσι καὶ οἱ δράστες ἦταν χρυσαυγῖται ἢ ἐφέροντο ὡς τοιοῦτοι)

  60. ππαν said

    Ενώ τώρα το βίντεο που μας βάζεις δεν παιχτηκε στην τηλεόραση, ε; Άτιμη λογοκρισία!

  61. #61 σὲ ποιό ἀπὸ τὰ 2 βίντεο ἀναφέρεσαι; 😛

  62. ππαν said

    Σε αυτό που έδειξε ο Αντέννα.

  63. Καλησπέρα σας,χαιρετώ την οδό Ερμού (στην αρχαία αθήνα χώρος πολιτικών-κοινωνικων συζητήσεων-ζυμώσεων) του ιστολογίου μας!!!!
    Τι να σου κύριε Σαραντάκο μου με την φοβερή και τρομερή σου πένα που έχει τέτοια δεινότητα να συνταιριάζει τόσο απίστευτα ευέλικτα το πολιτικό «μασάζ» με το φυσιοθεραπευτικό???Εμεινα κάγκελο με την σβέλτη μεταφορά και διασύνδεση των δύο τόσο παρόμοιων αληθινά θεμάτων!
    Είναι πραγματικά αηδιαστικό αυτό το μασάζ τη νουθέτησης,του πατροναρίσματος των απείθαρχων και πάντα αυτό γίνεται και τους φέρνουν στα ίσια τους τους κακομοίρηδες απείθαρχους που τολμούν να σηκωνουν κεφάλι πέρα απτη γραμμή του κόμματος κι σε ότι επιτάσσει η κεφάλη της!Γιαυτό και ανέκαθεν,και το πέρασα και στα παιδιά μου,κι αυτά μετά στα δικά τους,τα πρότυπά μου σαυτην εναντίωση του μασάζ ήταν και θα είναι ένας ο Τσε Γκεβάρα και δύο ο Αρης Βελουχιώτης,με το γνωστό αποτέλεσμα να τους φάνε το κεφάλι οι δικοί του άνθρωποι και συμπολεμιστές στην ίδια ιδεολογία και αγώνα!
    Οσο για τα επιλεγμένα βίντεο πολύ τα απόλαυσα και μπράβο στους φίλους που επέλεξαν λες κι ήταν το δικό μου χέρι και μυαλό!Τα βίντεο του Βέγγου,του αγαπημένου Θανάση,του ΄»καλού μας ανθρώπου»,του αξέχαστου Παπατρέχα είναι πάντα στη καρδιά μου ίνδαλμα ανθρωπιάς κι αγώνα,σεμνοτητας και βαθειάς κουλτούρας που σιγά-σιγά ξεθυμαίνει πια στις επόμενες γενιές..Μόνο οι άξιοί του θα τον θυμούνται πάντα και θα τον μιμούνται!
    Τι να πω για το βιντεο της Νένας Βενετσανου που μου ηρέμησε το νευροψυχικο σύστημα και τους στιχους της αλήθειας μας?
    Τώρα για το μασάζ ετυμολογικα΄και λεξιλογικά σου βγάζω το καπέλο (πράσινο μπερέ σα της κορης μου!)και με άφησες άφωνη που μπαίνεις τόσο επιδέξια στα δικά μου «γαλλικά χωράφια»!Οντως έτσι είναι(στο διαβεβαιώνω εγώ δηλ.!!)..Και το ακούς αυτό από κάποιαν πολύ ειδική στο χειρονακτικό μασάζ,στις επιτρίψεις χρόνια στα παιδιά μου σε πόνους απο αθλητικές δραστηριότητες,στη μητέρα μου 8ρ.τώρα,με τρόπους προσεκτικά διδαγμένους απο ειδικό γιατρό,στην οστεοπόρωσή της και με γνωσεις μασά σιάτσου απο ιδιωτική σχολή!
    Νάσαι καλα για κάθε σου άρθρο γιατί μαθαίνω και νιώθω ακόμα πιο όμορφα πράγματα!Η δανειοδότηση masser (masseur-masseuse) είναι η πλέον συμβατή και στενή με την έννοια της θεραπευτικής μάλαξης.Καλό βράδυ και ξεκουραση όλοι σας!!

  64. σημ.:ταυτόχρονα με το δάνειο massage στη καθομιλουμένη μας,μη ξεχνάμε το massif (συμπαγής,πυκνος,σχεδον σκληρός) που και πάλι το δανείστήκαμε για να δηλώσουμε την σκληρότητα και πυκνότητα του χρυσού ή και του ξύλου ενίοτε..δηλ.πάντα κάθε μας δάνειο το προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες κουλτούρας,αλλά μη ξεχνάμε τις τόσες εκατομμύρια λέξεις-έννοιες που δανείστηκαν τόσους αιώνες οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες απτην δική μας γλώσσα (socialisme,fascisme,democratie,politics,antagonism,philosophie,oratorium,planitarium,sanitarium,oxygen,….etc…etc…etc)

  65. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    65: Εδώ που τα λέμε, σχεδόν τα μισά απ’ αυτά που λέτε δεν είναι ελληνικής αρχής (σοσιαλισμός, φασισμός, ορατόριο, σανατόριο είναι λατινικά).

  66. NM said

    Eπειδή δεν βλέπω να απαντάει στο #65, κανείς από τους τους πιο ειδικούς από μένα, θα ήθελα να ρωτήσω την σχολιάστρια:
    Τη 2η λέξη που παραθέτει (μια εκ των εκατομμυρίων), την συγκαταλέγει στις λέξεις ή στις έννοιες;

  67. ππαν said

    65: Δανειστήκανε τόσα πολλά που κι εμείς τους πήραμε για εκδίκηση το ερωτηματικό τους;

  68. 15: Είχα την εντύπωση ότι κάποτε απαγορέψανε τις ανύπαρκτες λέξεις, και το αβαδ-ιστα είναι μια καλή επιλογή με 4 γράμματα από την αρχή του αλφαβήτου.

    – Εγώ λέω να πάμε αλφαβητικά…
    – (Σφαλιάρα) Σκάσε Ααρών!
    (Δεν λέω από που είναι, ντρέπομαι).

  69. 68:συμφωνώ κι επικροτώ για το ερωτηματικό και για όλη την υπόλοιπη ξενομανία μας!Γενικα μας έφαγε σε όλα τα επίπεδα!!
    66+67:κύριε νίκο ναι μεν είναι λατινογενούς ΄ρίζας όπως κι όλες οι ινδοευρωπαικές γλώσσες η δική μας η πιο παλιά απτη φοινικική διάλεκτο)αλλά την οικειοποιηθήκαμε τόσο που απόκτησε ελληνοπρεπή βάση,ταυτότητα κι έννοια πια..δεν μπορεί να τις διεκδικήσει καμμιά γλωσσολογική πολιτισμική κοινότητα νομίζω,εκτός κι αν κάνω τόσο πολύ λάθος,οπότε είμαι ανοικτή πάντα σε κάθε διόρθωση και ανακατάταξη!!ευχαριστώ…

  70. LandS said

    #64 «Γιαυτό και ανέκαθεν,και το πέρασα και στα παιδιά μου,κι αυτά μετά στα δικά τους,τα πρότυπά μου σαυτην εναντίωση του μασάζ ήταν και θα είναι ένας ο Τσε Γκεβάρα και δύο ο Αρης Βελουχιώτης,με το γνωστό αποτέλεσμα να τους φάνε το κεφάλι οι δικοί του άνθρωποι και συμπολεμιστές στην ίδια ιδεολογία και αγώνα!»

    Θα θέλατε να διορθώσετε τους χρόνους στο παραπάνω απόσπασμα «να τους φάνε το κεφάλι οι δικοί του άνθρωποι…» με τρόπο που να διορθωθεί και ιστορικά;

    Ο Τσε δεν σκοτώθηκε από τους δικούς του, ούτε οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, όπως λέει η μία εκδοχή για τον θάνατο του Άρη.

  71. υποσ.:εξάλλου αυτό το καιρό είμαι τοσο βαθειά χολωμένη και αγανακτισμένη,μισεμένη και πικρόχωλη με όλη την πολιτικοοικονομικοκοινωνική μας αθλιότητα που έθεσα τις πιο πολιτικοποιημένες έννοιες-λέξεις-έννοιες όπως είδατε:σοσιαλισμός,φασισμός,ορατόριο,πλανητάριο…μόνο οι σοσιαλισμός+φασισμός+καπιταλισμος έχουν λατινογενή βάση.οι άλλες δε νομίζω καθόλου..δημοκρατία:δήμος+κρατώ(λαός+εξουσία)…η καλύτερη έννοια για μένα υπό εξαφάνιση πια!!!

  72. LandS said

    Δεν ήμουν και τρελός με την εκπομπή των Αρβανίτη-Κατσίμη. Είχαν το κακό συνήθειο να προσκαλούν έναν δημόσιο υπάλληλο (του ΓΛΚ) αποσπασμένο στον Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και να τον παρουσιάζουν ως «Σύμβουλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», ακόμα και μετά τις εκλογές, όπου ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Κέρκυρα είχε πατώσει.
    Αλλά τώρα που θα λείψουν, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής ενημερώνει καλύτερα για την πολιτική επικαιρότητα από όλες τις άλλες εκπομπές της τηλεόρασης μαζί.

    Οι σατιρικές εκπομπές, Λαζόπουλος, Ράδιο Αρβύλα, Συντέλεια κλπ φιλοδοξούν να ψυχαγωγήσουν και όχι να ενημερώσουν.

  73. **πλανητάριο,το,λόγια,λατινογ.:planetarium,από το planetarius (=αστρολόγος)<ελλ.πλανήτης.
    **πλανήτης:αρχ.:πλανή-της(ενν:αστήρ)<πλανώμαι.
    **σοσιαλισμός:γαλλ.social-isme(ελλ,απόδοση :κοινωνικοποίηση)
    **φασισμός: (ιταλ.fascismo.fascista)
    **το καπιτάλι:κεφάλαιο,ιταλ.capitale/καπιταλισμός:γαλλ.capital-isme.
    **καπλάνι (επι τη ευκαιρία),τίγρη..τουρκ.kaplan.
    **σανατόριο,εξοχικό φθυσιατρείο..νεώτ.σανατόριον<όψιμο λατιν.sanatorium,ουδ.του επιθ.sanatorius.

  74. **σαστίζω…ελληνική;…ταράσσομαι ψυχικά<τούρκ.sastim,αόριστος του sasmak,,

  75. *73::Συμφωνώ κι επαυξάνω!!!Χίλιες φορές Λάκης και τσαντίρι,παρά ειδήσεις και ψηφοθηρικό ψηστήρι!!!

  76. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Καλησπέρα, καλησπέρα!
    Όσοι θέλουν να αποφύγουν το μασάζ, μπορούν να επνευσθούν κι απ’αυτό εδώ…

  77. **71:συγνώμη αλλα για τον Τσε έχω διαβάσει ουκ ολίγα συγγράματα κι όλα τείνουν στο να συμπεράνουν ότι δολοφονήθηκε από προδοτικά μέλη της δικής του οργάνωσης και μόνο μετά απο κυβερνητική συνομωσία κατά του Τσε που έκανε πάντα του κεφαλιού του εκτός της κομματικής ΄γραμμής ,κι ας είχε πάρει το υπουργείο γεωργίας.
    **71:Για τον καπετάν Αρη οι αποδείξεις είναι περισσοτερο από ποτέ απο τον ίδιο τον συναγωνιστή του,τον πατέρα μου,τον καπετάν-κόζιακα,παρασημοφορημένο αντάρτη επί κυβέρνησης αντρέα Παπαντρέου,τα παράσημα υπάρχουν εδω σε κάδρα,θα φροντίσω να τα σκαννάρω για τη φόρτωσή τους σ’ένα απτα σχόλιά μου,Ο ίδιος ο πατέρας μου,Κωσταντίνος Καλαντζής του Ευριπίδου και της Αναστασίας,γέννημα θρέμμα Κατηχωρίου Πηλίου,κι αγωνιστής στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από Ιανουάριο το 42-τη τελεύταία μάχη στα Αρκαδικά,στα Μωραίτικα βουνά το 44,όπου κι κατάφερε να φύγει μετα΄για βόλο,πριν τα δεκεμβριανά…και μας τα αφηγείτο όλα τα περί του διετή του αγώνα και δε ξεχνάει που έμαθε απ’τους άλλους συντρόφους ότι πιάσαν τον Αρη στη χαράδρα,τον αποκεφάλισαν και τον σέρνουν στη πλατεία για απειθαρχία στο Κόμμα!Λόγια του πατέρα μου που δε θα τα αμφισβητήσω ποτέ όσο ζω.

  78. Immortalité said

    Αυτή η καινούργια χρήση του μασάζ δε μ’αρέσει καθόλου. Σαν αμεταφρασιά ακούγεται.

    @76 Δεν εκπλήσσομαι, άλλωστε με τον εθνικό μας Λάκη περνάνε όσα ακριβώς και με τις ειδήσεις απλώς το περιτύλιγμα είναι πιο ευκολοκατάπιωτο.

    Καλώς τον Πρεβέρ! Που χάθηκες εσύ; Μεταφράζατε τους γιακάδες; 😀

  79. Αυτό που ειπώθηκε στο #43 πήγα να γράψω κι εγώ· γνωστό και συχνά χρησιμοποιούμενο στον ακαδημαϊκό χώρο το μασάζ σε αριθμούς, ερευνητικά ή στατιστικά ευρήματα, εργαστηριακά αποτελέσματα, ώστε να στηρίξουν αυτό που θέλει κανείς· πιο συχνή είναι συνήθως η αρνητική του χροιά.

  80. #79γ 😆

  81. Μαρία said

    80 Στα χρόνια μου οι φοιτητές του χημικού χρησιμοποιούσαν τον γνωστό απ’ την ξερή όρο καμάντζο 🙂

    73 Αυτόν το φλούφλη τον είχα προσέξει κι εγώ και τον σχολίασα λόγω επωνύμου με κορφιάτη σχολιαστή.
    Παρ’ όλα αυτά είναι το καλύτερο πρωινάδικο.

  82. Immortalité said

    @80 Αυτό κάποτε δεν το λέγαν μαγείρεμα; ή στρογγύλεμα; ή λιμάρισμα; Μα μασάζ στσοι αριθμούς; 🙂

    @81 😉

  83. Φρύνις said

    http://www.thepressproject.gr/article/30479/To-politiko-idruma-tou-kommatos-tis-Merkel-ekpaideuei-Ellines-dimosiografous-stin-thina?fb_action_ids=4156889794124&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

    http://www.radar.gr/tileorasi/kopike-i-proini-enimerosi-ti-apanta-o-aimilios-liatsos-13629.html

  84. Παραθέτω εδώ με την άδεια ελπίζω και του κ.νικοκύρη μας,την τελευταία μάχη του ΕΛΑΣ στην Αρκαδία,άρθρο απο την συλλογή «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»,1943-1983:ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ
    *Επίσημα κείμενα -Αναμνήσεις-Χρονικά-Στοιχεία
    **Συλλογή 37η/ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1983 (τιμή τεύχους:δραχμαι 50)
    Σεπτέμβρης του 1944.Οι Γερμανοί χτυπημένοι από παντού εγκατέλειπαν το Μοριά,ντροπιασμένοι γιατί,παρά την καταστροφή και τον ολεθρο που σκόρπισαν,δεν κατορθωσαν να δαμάσουν το λαό του.
    Γλυκοχάραζε η ανάσταση της πατρίδας και το φως της λευτεριάς ροδιζε στα Αρκαδικά και τα Μωραίτικα βουνά. Η ύπαιθρο ανέπνεε τον αέρα της λευτεριάς.Τα αντάρτικα τραγούδια έδιναν τον τόνο του απελευθερωτικού παλμού. Στις 6 Σεπτέμβρη εγκατέλειψαν την Καλαμάτα οι κατακτητές.
    Στις 7 του Σεπτέμβρη συναγερμός στη Νεστάνη της Αρκαδίας. Γερμανική΄φάλαγγα,με μηχανοκίνητα από την Τριπολιτσά κατευθύνονταν στο χωριό,αφού ενώθηκαν και με άλλη φάλαγγα από το χωριό Λουκά. Σκοπός τους ήταν να απωθήσουν τους αντάρτες γιατί σε μιά δυό μέρες θα αναχωρούσαν απτην Τριπολιτσά. Στου Σάγκα ήταν μεγάλη δύναμη ανταρτών του 11ου και του 6ου Συντάγματος που προωθούνταν προς την Αρκαδική πρωτεύουσα,μαζί ήταν και η υποδειγματική ομάδα της ΕΠΟΝ του 6ου Συντάγματος.
    Η καμπάνα χτυπούσε συναγερμό στο βουνό,ψηλά στην Βουλωμένη (ψύλωμα της Νεστάνης[Τσηπιανών]). Αναταράχτηκε το χωριό κι’ενημερώθηκε. Οι κάτοικοί του έφυγαν στα γύρω βουνά. Πλησίαζαν τα μηχανοκίνητα με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες.
    Στον Αγιο Νικόλα στο δεντρόφυτο αυλόγυρο της εκκλήσίας στη βορεινή πλευρά του χωριού,πλάϊ στην Φιλίππεια βρύση ήταν εγκατεστειμένο το Τηλεφωνείο του ΕΛΑΣ.
    Κάθε τρεις ώρες αλλάζαμε βάρδυα,ανά δύο τηλεφωνητές. Βρέθηκα στο Τηλεφωνείο και έπρεπε να συνδεθώ με του Σάγκα,να ειδοποιήσω τις μονάδες του ΕΛΑΣ για να λάβουν θέση μάχης. Το τηλέφωνο του Σάγκα συζητούσε με άλλες γραμμές της Αργολίδας και ήταν αδύνατη η σύνδεσή μου. Οι Γερμανοί και ταγματασφαλίτες πλησίαζαν. Αν περιμέναμε περισσότερο θα μας έπιαναν μαζί με το Αρχείο των τηλεφωνημάτων και διαταγών του ΕΛΑΣ.
    Κόψαμε το τηλεφωνικό σύρμα,πήραμε την τηλεφωνική συσκευή και το Αρχειο και τρέξαμε έξω από το χωριό στο Γκορτσούλι και συνδέσαμε στο τηλεφωνικό σύρμα που περνούσε από κει. Ευτυχώς,τώρα βρήκα ανοιχτή τη γραμμή προς Σόγκα και ειδοποίησα τον ΕΛΑΣ για τις φάλαγγες που φτάνανε από Νεστάνη προς Σάγκα.
    Από το Στοχό,μας είδαν και μας έριχναν με πολυβόλα και όλμους που έσκαγαν γύρω μας. Εκοψα πάλι το σύρμα,πήρα τη συσκευή μαζί μου φορτωμένος και με το Αρχείο του τηλεφωνικού Κέντρου με κρυπτογραφικές διαταγές υπογραμμένες από τον Αρχηγό του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και για το 11ο Σύνταγμα από τον Διοικητή του Σεφερλή τον Τσικλητήρα ταξιαρχο κλπ.τράβηξα και πήγα στον κάμπο (Αργό Πεδίο)που ήταν ψηλά αραποσίτια και σκούπες.
    Βλεπαμε τη φάλαγγα με τα τάνκς μπροστά που προχωρούσαν για του Σάγκα. Φτάσαμε στο Λετζένι,έξω από του Σάγκα. Επιτέθηκαν οι αντάρτες. Εξαφνα άρχισε καταιγισμός πυρών.Ομοβροντίες που αντιλαλούσαν γύρω στα βουνά.Τα τάνκς σταμάτησαν κι όλη η φάλαγγα πίσω ακινητοποιήθηκε. Ο πόλεμος κρατούσε,η μάχη συνεχίζοταν. Αχολογούσαν οι βουνοπλαγιές.
    Τα βουνά΄γύρω,το Αλήσιο (Μπαρμπέρι),το Αρτεμήσιο και ο Χτενιάς αντιλάλησαν. Ησαν τα μηνύματα της λευτεριάς.
    Οραματίστηκα αναδρομικά το 1821 την αθάνατη εκείνη γιγαντομαχία. Εδώ πολεμήθηκε ο Μπραήμης από τα γυναικόπαιδα του Σάγκα που κύλησαν λιθάρια από το βουνό και από το σώματου Καπετάν Κλαδούρη από το Απάνω Μπέλεσι (Κεφαλόβρυσο).
    Ο Μπραήμης νικημένος πισωχώρησε. Τώρα οι Γερμανοί νικημένοι πισωχωρούν.
    Τα τάνκς κάνουν στροφή και ξαναγυρίζουν στη Νεστάνη,ενώνονται με τους ταγματασφαλίτες που πλιατσικολόγησαν το χωριο και ΄φέύγουν για την Τριπολιτσά. Την επομένη φεύγουν από όλη την Αρκαδία και ο τύπος της αντίστασης έγραψε για τη μάχη: «Θωρακισμένες μηχανοκίνητες φάλαγγες κατευθύνονταν στου Σάγκα Μαντινείας,όπου ήταν συγκεντρωμένα τμήματα του 6ου κι 11ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, Οι φαλαγγες αποκρούστηκαν έξω από του Σάγκα και πισωχώρησαν χωρίς να μπουν στο χωριό φεύγοντας για την Τριπολιτσά και συνέχεια παίρνουν το δρόμο της αναχώρησης για την Κόρινθο και την Αθήνα».
    Σε λίγο μετά τη μάχη έγερνε ο ήλιος στο Αλήσιο (Μπαρμπέρι) και το φως του χρύσωνε τις Μαντινειακές βουνοκορφές πανώριες κι ελεύθερες. Βράδιαζε και το συμμαχικό ραδιόφωνο μετάδιδε ομιλία του πρεσβευτή Κακλαμάνου από το Λονδίνο: «Ελευθερώνεται ο πολυτραγουδισμένος Μοριάς. Το φώς της λευτεριάς ροδίζει τον Ψιλορείτη και χρυσώνει τον Υμηττό. Σε λίγο θα λούσει και τις κορφές της Πίνδου.
    Η μάχη του Σάγκα είναι μία από τις ωραιότερες αναμνήσεις μου της Εθνικής Αντίστασης ως Ανταρτοεπονίτη τηλεφωνητή του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού – ΕΛΑΣ.
    Ιστορικό αφήγησης του
    Αθανασίου Φ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

    «Απ’του Λαού γεννήθηκε την πονεμένη αγκάλη και για το δίκιο του Λαού,το ΄βόλι του θερίζει…»

  85. **77:Μπράβο για την υπεροχη επιλογή σου του αγαπημένου μου Georges Brassens,πούχα καιρό να τον ακούσω,και που τόσο λατρεύω!!Πολύ καλός…παραδειγματισμός προς συμμόρφωσην μερικών μερικών!!!Νάσαι καλά!!

  86. cronopiusa said

    Che Guevara, donde nunca jamás se lo imaginan

  87. panavros said

    Τι ερωτική χώρα που είμαστε τελικά! Οι ιεραρχικά ανώτεροι κάνουν μασάζ και οι ιεραρχικά κατώτεροι γλύφουν.

  88. sarant said

    87: 🙂 έστω κι αν ο Μπαμπι θα σου πει ότι «γλείφουν» (και όχι γλύφουν)

    84: Μπραήμης, φοβερό!

    77: Πρεβέρ, σαν τα χιόνια!

    74-75: ‘Αψογα!

    69: Υπάρχει και σε: — Σκασμός Ωραιόπουλε!

  89. 88ε: Ωραιόπουλοι, μπόλικοι -είχα και συμμαθητή.

  90. **88:Πολύ καλή διαπίστωση,τέλεια!!!!!Θα τη γράψω πάνω απτο κρεββάτι μου να τη βλέπω να μη τή ξεχάσω στις εκλογές πούρχονται σύντομα και θα πέσουν κεφάλια!!
    **89:είναι και «γλείφουν» αλλά και «γλύφουν»,σωστά αμφότερα.όπως και «τραίνο» αλλά και «τρένο»/συγγνώμη ,αλλά και συγνώμη/έντεκα αλλά κι ένδεκα/πίτα,αλλά και πίττα/αυγό αλλά καιι αβγό/ψέμα,αλλά και ψέμμα κ.α.

  91. **87:Ευχαριστώ άπό καρδιάς πάρα πολύ για την παραπομπή σ’αυτό ειδικά το βίντεο για την ανεπανάληπτη ηγετική,επαναστατική και συμβολική φυσιογνωμία του Κομμαντάντε Τσε Γκεβάρα.Μετά από άπειρα βίντεο,ντοκυμαντέρ,βιβλία,κι ότι άλλο τον αφοράπου είδα ω τώρα,μπορώ να πω ότι ίσως αυτό θα πρέπει νάναι το μόνο αυθεντικοτατο,στη μητρική του γλώσσα,που λέει τη καθαρή αλήθεια,με μαρτυρίες από πρόσωπα που αγωνιστηκαν μαζί του και έζησαν τη σύλληψη και εν ψυχρώ δολοφονία του.Ετυχες ευτυχώς τη παραπομπή αυτή σε άτομο πολύγλωσσο,γαλλ.,αγγλ.,ιταλ.,αν και δυσκολεύτηκα και πάλι καθότι μόνο 2χρ.ισπανικά!Αμφιβάλλω αν το συγκεκρ,ντοκουμέντο της ζωής του όλης το έχουν δει πολλοί όλο,λόγω γλώσσας ιδίως.Ευχαριστώ και πάλι..Καλό ξημέρωμα και άμποτε να γεννηθεί και στην επόμενηγενιά ένας Τσε ακόμα…δε θέλουμε τίποτα άλλο εμείς ειδικά!

  92. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

    41, 56

    Εσημαινε επακριβως , τον οπωσδηποτε μη επηρεαζομενον υπο της ατης .
    (καταστασεως δηλαδη συγχυσεως, συσκοτισεως, σκοτοδινης ,ζαλης ,ολεθρου, καταστροφης )
    Σπανιο φαινομενο γραμματικης παρουσιαζεται στο πρωτο -α- , που ονομαζεται υπερστερητικον.
    (προσεδιδε μια επιπλεον αρνητικη ταση στη λεξη)

  93. spyroszer said

    Γι’ αυτό το πολιτικό «μασάζ» πρέπει να ευθύνεται ο Alexis Papahelas. Ήδη απ’ το 2002 το γράφει.
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=146418&wordsinarticle=%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%B6
    «Ο Ντενκτάς στα συχνά ταξίδια του στην τουρκική πρωτεύουσα ξεκινά την ημέρα του με το μασάζ στους κορυφαίους τούρκους δημοσιογράφους…» 27-10-2002
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=147556&wordsinarticle=%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%B6
    «Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει το μασάζ προς την Αγκυρα εν όψει της επιχείρησης στο Ιράκ ..» 15-12-2002
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=154369&wordsinarticle=%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%B6
    » Η Κοντολίζα Ράις σε αντίθεση με τους προκατόχους της, δεν έπαιξε το παιχνίδι της υφαρπαγής εξουσίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή το Πεντάγωνο αλλά ηρκείτο σε ένα «μασάζ» των διαφορών τους»! (και μαργαριτάρι απ΄το μακρινό 2003)
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=174192&wordsinarticle=%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%B6
    » Ο Πέτρος Μολυβιάτης, που ήξερε και να κάνει μασάζ στην κυπριακή ηγεσία και να την ερμηνεύει με πείρα δεκαετιών, δεν παίζει ενεργά» 2-7-2006
    Άρχισαν μετά το να το γράφουν και τα Νέα http://www.tanea.gr/mikropolitikos
    /?aid=4291418&wordsinarticle=%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%B6
    «Mασάζ ενότητας στο ΠAΣΟK» 9-7-2003
    Μπήκε μετά και πρωτοσέλιδο άρθρο στο Βήμα το 2005 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=164459&wordsinarticle=%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%B6
    «H απογοήτευση είναι αύξουσα και διατρέχει ως εφιάλτης σχεδόν όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ήδη καλούνται κατά ομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου για ψυχολογικό μασάζ αισιοδοξίας»
    …Και μετά μας πήρε η μπάλα.
    Και το καλύτερο (τις ωραίες εποχές επί Κωστάκη στις 12-11-2008) απ’ τον Βηματοδότη:
    «Υποχρεωτικό μασάζ» για τους βουλευτές της ΝΔ. Μαθαίνω ότι ο κ. Ελ.Ζαγορίτης ανέλαβε χρέη πολιτικού μασέρ και έχει ξεκινήσει σειρά ραντεβού με βουλευτές. Το πρόβλημα είναι ότι το μοναδικό είδος «μασάζ» που καταλαβαίνουν οι βουλευτές είναι τα ρουσφέτια και οι διορισμοί. Εικάζω ότι τους επόμενους πέντε μήνες (αν αντέξει πέντε μήνες η κυβέρνηση) θα ζητήσουν όσα δεν ζήτησαν τα τελευταία πέντε (μπορεί και πενήντα) χρόνια».
    Αυτός πρέπει να είναι και ο ορισμός του πολιτικού «μασάζ». Να μπει στα λεξικά όπως είναι.
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=23109&wordsinarticle=%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%B6

  94. panavros said

    89. 🙂 Έλα ντε τους ιεραρχικά κατώτερους με το «γλύφουν» αντί για ερωτύλους τους έκανα μαστοράκια του Φειδία.

  95. Έτσι…
    Ενώ τραίνο και τρένο σημαίνουν το ίδιο (εγώ τάσσομαι υπέρ της α’ γραφής, αλλά τέσπα), γλύπτης και γλείφτης …καμμία σχέση!
    Πάντως, σ’αυτή την »ερωτική» χώρα οι ρόλοι είναι δεδομένοι: Οι μασσατζήδες (ή μασσέρ) πηδάνε μόνο (όχι πάντα κατά φύση, πολλάκις δε στεγνά, άνευ σιέλου ή άλλου λιπαντικού μέσου), δλδ οι μαλάκτες τους μαλάκες και ουχί αντιστρόφως!

  96. sarant said

    94: Α, ευχαριστώ πολύ για τη διερεύνηση της λέξης -ώστε Παπαχελάς, λογικό.

  97. Idom said

    Να μην ξεχνάμε και το μασαζοκαλσόν!
    (άσχετο αλλά φετιχιστικό)

    Idom

  98. Γιάννης Πιτ said

    Εκτός θέματος αλλά επειδή αναφέρεται στο κείμενο:

    φυσιοθεραπευτής ή φυσικοθεραπευτής ;

  99. sarant said

    99: Και τα δύο λέγονται, βέβαια. Τα λεξικά θεωρούν βασικό τύπο τον πρώτο (φυσιο-).

  100. ππαν said

    Α προχώρησε η πάθηση, εκτός θέματος η φυσιοθεραπεία σε ανάρτηση με μασάζ στον τίτλο; 🙂

    94: Καλά, αυτό το «Ο Ντενκτάς στα συχνά ταξίδια του στην τουρκική πρωτεύουσα ξεκινά την ημέρα του με το μασάζ στους κορυφαίους τούρκους δημοσιογράφους» το έγραφε χωρίς σόκιν υπονοούμενα;

  101. Μαρία said

    100 Το φυσικο- εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μας ξένιζε τότε.

    101 Εμένα το μυαλό μου θα πήγαινε μες στης Πόλης το χαμάμ…

  102. Γς said

    Χίλια εννιακόσια εβδομήντα τόσο. Το αξέχαστο μου μασάζ.
    Ηταν ένα νεαρό ζευγάρι που συναντούσαμε σχεδόν κάθε μέρα που πηγαίναμε για μπάνιο στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου.
    Καλό το παλικάρι, αλλά «καλύτερη» η κοπελιά και το …«έδειχνα». Τόσο πολύ μάλιστα που είχε πειραχτεί η δικιά μου. -Εμένα δεν με σέβεσαι, αυτόν δεν το φοβάσαι;
    Υπερβολές. Πάντα με παρεξηγούνε.
    Μέχρι που εκείνη την ημέρα η δικιά του για κάποιο λόγο δεν έπεσε στη θάλασσα. Αλλά ούτε και εγώ, που με είχε πιάσει η μέση μου(!).
    –Α, δεν είναι τίποτα, μου λέει ο δικός της. –Που πονάς; Εδώ; Εδώ;
    Και μια που ήξερε(;) από μασάζ, προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Στην αρχή το χέρι του ήταν ελαφρό, αλλά σιγά σιγά με πονούσε, όλο και περισσότερο. Δεν έσφιγγε απλώς αλλά μου έστριβε κιόλας το κρέας στη πλάτη. Ούρλιαζα, αλλά με καθησύχαζε ότι σε λίγο θα είμαι περδίκι.
    Περδίκι δεν έγινα. Απεναντίας όλη η πλάτη μου είχε μαυρίσει. Ενας τεράστιος μώλωπας. Σφάδαζα από τους πόνους. Δεν τους ξανάδαμε φυσικά.
    Και είχα και την δικιά μου νε λέει χαιρέκακα : –Σε είχα προειδοποιήσει!

  103. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  104. nikos__alfa said

    Φυσικοθεραπεία: Είναι η θεραπεία με χρησιμοποίηση φυσικών μέσων και μεθόδων (θερμότητα, ψύχος, ηλεκτρισμός, ακτινοβολίες, κίνηση) εφαρμοσμένων με απολύτως συγκεκριμένο και καθορισμένο τρόπο και προερχόμενων από εξειδικευμένες συσκευές ή προγραμμάτων ειδικών ασκήσεων και δεν είναι θεραπεία προερχόμενη από τη φύση όπως θα μπορούσε να εκληφθεί αν χρησιμοποιούμε τον όρο φυσιοθεραπεία. Σήμερα χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι χωρίς να εγείρεται συνήθως θέμα αλλά η Φυσικοθεραπεία ως αναφορά σε εφαρμοσμένη επιστήμη ανταποκρίνεται καλύτερα ως ορισμός.
    « Η ενίοτε εμφανιζόμενη λέξη «φυσιοθεραπεία», αποτελεί γλωσσολογικό σφάλμα, δεν προσανατολίζει σε διαφορετική οντότητα και πιθανότατα προέκυψε ως αντιδάνειον από την επικρατούσα αγγλική λέξη Physiotherapy = «Φυσιοθεραπεία».»

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1

    Ωραίο άρθρο Νικοκύρη! Αν σκεφθούμε πως η μάλαξη και το γλείψιμο (πληγής ή σημείου πόνου) ήταν η πρώτη ενστικτώδης μέθοδος θεραπείας για τον πρωτόγονο άνθρωπο αποδεικνύεται πως είναι και μια κατάλληλη θεραπεία για το …πρωτόγονο πολιτικό μας σύστημα! 😛

    Τελικά όμως επειδή το γλείψιμο (της πληγής) χρησιμοποιείται και από τα ζώα τείνω να συμπεράνω πως είναι αρχαιότερη μέθοδος θεραπείας από τη μάλαξη! 😉
    Πάντως, να πολιτικολογήσω μια που δεν είμαι …δεσπότης, αν αποτύχει το πολιτικό μασάζ θα μπουν σε ενέργεια για να ψηφιστούν τα μέτρα τα μεγάλα μέσα.
    Προσηλυτισμοί, αποστασίες και βάλε !

  105. spyroszer said

    101. Ντενκτάς, μασάζ, διπλωματία, χαμάμ, ωραία πράγματα…

    Καλά αυτό το φυσι(κ)οθεραπεία μεγάλο μπέρδεμα, όπως βέβαια και ο ορθοπαι(ε)δικός. Επειδή τα γράφω αρκετά συχνά (λόγω της δουλειάς) κάθε φορά τα γράφω όπως μου φλασάρει εκείνη τη στιγμή.
    Αλλά βλέπω ότι και οι ίδιοι οι φυσι(κ)οθεραπευτές δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως λέγονται και πως θέλουν να τους λέμε.
    Στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεπευτών (ΝΠΔΔ μάλιστα), γράφουν μεν στην ονομασία Φυσικοθεραπευτές, αλλά στην σελίδα με την ιστορία του συλλόγου τους γράφουν (σε μία μόνο σελίδα!) 13 φορές φυσικο- και 11 φορές φυσιο- !! Μα τέτοια τσαπατσουλιά;;
    http://www.psf.org.gr/history.php

Σχολιάστε