Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στο Λεξικό του Ηλίου (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 30 Απριλίου, 2013


Συνεχίζω να δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ‘Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια’. Το σημερινό είναι το έκτο απόσπασμα από το “ιντερμέτζο”, δηλαδή το ενδιάμεσο κεφάλαιο που περιγράφει τα χρόνια 1945-1952. Το προηγούμενο απόσπασμα βρίσκεται εδώ. Βρισκόμαστε στα 1948, θυμίζω.

mimis_jpeg_χχsmall Το καλοκαίρι του ΄48 ο πατέρας μου έπιασε δουλειά στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Ηλίου, όπου ήδη δούλευε κι ο θείος μου ο Μιχάλης, παυμένος κι αυτός από τη δουλειά του.  Τους σύστησε στον εκδότη του, χωρίς να κρύψει το αριστερό παρελθόν τους, ο παλιός τους φίλος, ο Βασίλης ο Σπανόπουλος, που είχε εξελιχθεί σε έμπειρο και ικανό δημοσιογράφο της «Καθημερινής», στην οποία έγραφε τις «Σημειώσεις ενός Αθηναίου». Από την αρχή τα πήγαν κι οι δύο  πολύ καλά με το αφεντικό της επιχείρησης κι αυτό φάνηκε σ’ όλους περίεργο, γιατί ο Πασσάς ήταν δύσκολος άνθρωπος.

Στον “Ήλιο” που στεγαζόταν στο Μέγαρο ΤΣΑΥ στην οδό Σταδίου 29, πήγαινα συχνά και αργότερα, όταν μπήκα στο Πολυτεχνείο, άρχισα να γράφω λήμματα για την Εγκυκλοπαίδεια και μικρά τεχνικά σημειώματα για το περιοδικό, εξασφαλίζοντας καλό χαρτζηλίκι. Εκεί συνάντησα ένα σωρό σπουδαίους ανθρώπους: τους παλιους δημοσιογράφους Παπαλεξάνδρου, Βέρρο και Θεοδοσόπουλο, τον Δέφνερ, χημικό, τον Χασάπη, αστρονόμο, τον Ιάκωβο Πολυκράτη, νομικό, το Βασίλη Κοχλατζή, δημοσιογράφο και μεταφραστή, τον Κώστα Λαμπρόπουλο, ζωγράφο, που είχε αναλάβει την εικονογράφηση και την επιμέλεια των χαρτών, τη Θάλεια Παπαχρίστου και τη Γαλάτεια Τουρνάϊσσεν, φιλολόγους, φίλες του θείου του Μιχάλη. Ο Βασίλης ο Κοχλατζής μιλούσε δώδεκα ξένες γλώσσες, μεταξύ των οποίων αραβικά, περσικά, εβραϊκά και … κινέζικα. Και αυτό δεν ήταν καυχησιολογίες, τις ήξερε πολύ καλά (Το 1982 εξέδωσε σε ελληνική γλώσσα «Μέθοδο της Κινεζικής άνευ διδασκάλου» που μου χάρισε με ιδιόχειρη αφιέρωση). Μια φορά, παραμονές Χριστουγέννων, χαζεύοντας στα καροτσάκια με βιβλία, που από έθιμο βγαίνανε τότε μπροστά στο Χρηματιστήριο στην οδό Σοφοκλέους, ανακάλυψα μια γερμανική γραμματική της σανσκριτικής! Την αγόρασα αντί πέντε χιλιάδων και του τη χάρισα. Έκανε σαν παιδί από τη χαρά του.

Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα γραφεία του «Ήλιου» μου άρεσε και για έναν άλλο λόγο. Ενώ έξω, στους δρόμους, στο φροντιστήριο, στη γειτονιά,  η κατάσταση έσφιγγε απειλητικά, εκεί μέσα επικρατούσε ατμόσφαιρα γαλήνης και ησυχίας. Δεν είναι ότι δε γίνονταν πολιτικές συζητήσεις, οι συντάκτες από πολιτικής πλευράς ήταν οι μισοί δεξιοί και οι μισοί αριστεροί, ήταν όμως άνθρωποι πολιτισμένοι και με ανεπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ. Ο Βασίλης ο Σπανόπουλος εξ άλλου ήταν αδελφικός φίλος με τον θείο μου και τον πατέρα μου.   Και οι άλλοι δεξιοί δε φαίνονταν να παίρνουν στα σοβαρά την ιδεολογική τους  τοποθέτηση. Για τον Ντίνο τον Τσαλδάρη μιλούσαν με έκδηλη ειρωνεία και δε σταματούσαν ούτε στα σεπτά πρόσωπα του Παύλου και της Φρειδερίκης, που από την πρωταπριλιά του ΄47 ήταν στο θρόνο. Τον ένα τον έλεγαν, χαμηλόφωνα, «Χαζοπαύλο» και την άλλη «Φρείκη». Ο Βέρος εξ άλλου, παλιά καραβάνα στη δημοσιογραφία και δεινός αφηγητής ανεκδότων, μας διηγώταν πως έναν καιρό αρθρογραφούσε σε δυο εφημερίδες, διαμετρικά αντίθετες στην πολιτική τους τοποθέτηση, γράφοντας στη μία πύρινα άρθρα υπέρ του κόμματος που υποστήριζε, τα οποία ανασκεύαζε την επομένη  στην άλλη.

Μετά τη σύλληψη και την απροσδόκητη απελευθέρωσή μου, η Οργάνωση με έβαλε, όπως ήταν επόμενο, στο «ψυγείο» για τρεις μήνες. Όταν πέρασε αυτό το διάστημα, πήγα στο στέκι μας, ένα κατάστημα ξηρών καρπών δίπλα στη στοά Ορφέως, αλλά όταν ρώτησα αν είχαν δει τελευταία τον Γρηγόρη, με κοίταξαν πολύ περίεργα και δεν είπαν τίποτα. Καθώς έβγαινα ο γιος του καταστηματάρχη, ένα παιδί στην ηλικία μου, μου είπε χαμηλόφωνα

«Τον έπιασαν. Μην ξανάρθεις από δω γιατί παρακολουθούν το μαγαζί»

Η επαφή μου με την Οργάνωση χάθηκε, γιατί λίγους μήνες πιο μπροστά είχαν πιάσει τον Βασίλη τον Λουλέ και τη γυναίκα του κι άλλον κανένα δεν ήξερα. Μπλόκα και έρευνες γίνονταν τώρα κάθε μέρα, στα τέρματα των συγκοινωνιών

Μια φορά γυρνώντας στο σπίτι από το φροντιστήριο, είδα στη διασταύρωση Αγνώστων Μαρτύρων και Κολωνίας δύο άτομα να κυνηγιούνται. Αν δεν ήταν η ηλικία θα τους περνούσα για παιδιά που έπαιζαν, τόσο αστείο και αθώο μου φάνηκε το τρέξιμό τους. Ξαφνικά όμως αυτός που κυνηγούσε τον άλλον, έβγαλε από τη μέση του ένα πιστόλι και φωνάζοντας «αλτ, αστυνομία» πυροβόλησε τον πρώτο. Δεν τον πέτυχε κι εκείνος μόλις έφτασε στη γωνία, κρύφτηκε πίσω από το στύλο του ηλεκτρικού και αντιπυροβόλησε τον αστυνομικό, που έπεσε ανάσκελα. Ήταν σα να παρακολουθούσα κινηματογραφική ταινία. Οι γειτόνισσες ακούγοντας τα σμπάρα  βγήκαν στα παράθυρα και τις πόρτες, ενώ εγώ, φρονίμως ποιών, χώθηκα στο σπίτι μας, που δεν απείχε πάνω από πενήντα μέτρα. Αργότερα βεβαίως πλάκωσε η αστυνομία, έκαναν εκτεταμένες έρευνες στα γύρω σπίτια (ήρθαν και στο δικό μας) αλλά δε βρέθηκε ίχνος του καταδιωκόμενου. Όσο για τον άτυχο αστυνομικό, ξεψύχησε καθώς τον μεταφέρανε στο νοσοκομείο.

Από τον Φλεβάρη όλα τα σπίτια έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν κολλημένο σε εμφανές σημείο της εισόδου τους (συνήθως πίσω από την εξώπορτα) ένα έντυπο της αστυνομίας, που ο νοικοκύρης του σπιτιού συμπλήρωνε με τα ονόματα, την ηλικία και το βαθμό συγγένειας, όλων όσων κατοικούσαν στο σπίτι.

Τα πράγματα συνεχώς αγρίευαν. Το Πάσχα του ΄48 σκοτώσανε τον υπουργό Εσωτερικών Λαδά, μέσα στο αμάξι του στην πλατεία Καρύτση και σε αντίποινα ο Ρέντης διέταξε να εκτελεστούν πάνω από διακόσιοι θανατοποινίτες, κρατούμενοι στις διάφορες φυλακές.

 

78 Σχόλια to “Στο Λεξικό του Ηλίου (Δημήτρης Σαραντάκος)”

  1. nikos10 said

    Ελπίζω να μη το διαβάσει αυτό ο Άδωνις. Κόλπος θα τού ‘ρθει, αν μάθει ότι η εγκυκλοπαίδεια που εξυμνεί και μοσχοπουλάει έχει γραφτεί εν μέρει από κομμουνιστάς…

  2. Θέλει πολύ θάρρος για να γράφειςι τις άσχημες στιγμές της παράταξης σου

    (αυτό το «διηγώταν» κάπου χτυπάει ηχητικά αλλά και οπτικά)

  3. Γς said

    Τι έκπληξη;
    60 σχεδόν χρόνια πίσω. Με τον Αθηναίο (δεύτερη σελίδα αριστερά επάνω της Καθημερινής) και το εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Ηλίου. Με αυτά μεγαλώσαμε.

  4. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Ναι, καλύτερο το διηγιόταν.

  5. Λίστα Λαγκάρντ said

    @1,
    δεν πειράζει εάν εγράφησαν από κομμουνιστάς, Νίκο: αρκεί τα κέρδη να μπαίνουνε σε δεξιά ταμεία (ή τσέπες, -αλλά προσπαθώ να διώξω τις τουρκικές λέξεις απ’ το λεξιλόγιό μου, κόμ ιλ φω, και τώρα και πάντα).

  6. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    @1: Γιατί, το λεξικό του Ηλιου το ηλεπουλάει και ο μπουμπούκος; 😯
    Εγώ το έχω το λεξικό (δίτομο – εκδόσεις Τάλως – Ιδρυμα Ι. Πασσά) σε σχετικά πρόσφατη επανέκδοση.
    Το είχα και απ’ τον πατέρα μου σε επίτομο (εκδότη δεν θυμάμαι) αλλά διαλύθηκε απ’ τη μαθητική χρήση. 😦

  7. Γς said

    Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ηλίου.
    Σπουδαίο έργο και πάντα χρήσιμο.

    😉

  8. Ασχετο αλλά και αξιοσημείωτο

    η Μυρτώ Νούλα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας με την γυναικεία ομάδα χάντμπολλ του ΠΑΟΚ

    Ε και ; θα έλεγε κάποιος

    Πριν λίγα χρόνια η ίδια αθλήτρια στέφθηκε πάλι πρωταθλήτρια, πάλι με τον ΠΑΟΚ αλλά στο ποδόσφαιρο εκείνη τη χρονιά !!!!

  9. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    8, Nulla osta!

  10. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    6: Υπήρχε Επίτομο λεξικό του Ηλίου, σε έναν τόμο, μετά βγήκε και σε δύο ίσως, αλλά και Εγκυκλοπαιδικό λεξικό (=Εγκυκλοπαίδεια) σε πολλούς τόμους, τουλάχιστον 24, που εκδόθηκε στη δεκ. 1950-60 και επανεκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Αυτό το λέγαμε «λεξικό» (εξού και ο τίτλος) αλλά ήταν εγκυκλοπαίδεια.

  11. IN said

    Αυτός ο δημοσιογράφος Βέρρος είχε, άραγε, καμιά σχέση με τον ταξίαρχο Δ. Βέρρο, διευθυνή του στρατιωτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή το 1961 (περίοδος σχεδίου Περικλής), για τον οποίο είχε δημιουργηθεί ζήτημα, κατά την αποκάλυψη του σχεδίου Περιλής το Φεβρουάριο του 1965 στη Βουλή από τον Γεώργιο Παπανδρέου, ότι πήρε 1.200.000 δρχ. (ποσό σημαντικό για την εποχή) για να το διαθέσει για εθνικούς σκοπούς;

  12. Νέο Kid Στο Block said

    Η Γραμματική της Σανσκριτικής γλώσσης του Φραντς Κίλχορν.

    Click to access kielhorn.pdf

    ΥΓ. Μ’αυτή στο χέρι, είχε κατέβει στο αεροδρόμιο στην Αθήνα ,επί χούντας, ο μεγάλος Γερμανός σκακιστής και μελετητής των αρχαίων γλωσσών, Ρόμπερτ Χύμπνερ (Huebner) , τότε διεκδικητής του παγκοσμ. τίτλου.
    Το ξέρω ,γιατί μου έχει διηγηθεί την ιστορία που τον περίμεναν για να τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο , κάποιος γνωστός μου σκακιστής, μαζί με άλλους σκακιστές. Ο Χύμπνερ άρχισε να τους μιλάει σε άπταιστη αττική διάλεκτο… ευτυχώς ,πριν λακίσουν οι υπόλοιποι ,έσπασε ο πάγος καθώς ο Νίκος μιλάει βεβαίως άπταιστα την αλλαμανικήν.

  13. ANGELIKI said

    KALH PRVTOMAGIA!
    K.

  14. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    11: Δυστυχώς, δεν μπορώ να ρωτήσω πια…

  15. IN said

    14: Σωστά, δυστυχώς 😦

  16. Τσούρης Βασίλειος said

    12
    Νέο Kid ο Χύμπνερ ήρθε στην Αθήνα το 1969 για το ZONAL ( Ματούλοβιτς, Χορτ = Χύμπνερ). Θυμάμαι στα Ινφορματορ αναλύσεις( αναλυτής ο ίδιος) παρτίδων του 2-3 σελίδες. Με «ωραίες» ιδιόρρυθμίες όταν κάτι τον ενοχλούσε την κοπάναγε και γύριζε σπίτι του που αν θυμάμαι καλά ο Σιαπέρας είχε γράψει ότι δεν είχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα.

  17. Νέο Kid Στο Block said

    16. Ναι Βασίλη. Μεγάλη μορφή ο Χύμπνερ. Έχει το κάπως «μελαγχολικό» ρεκόρ να είναι ο μοναδικός παίκτης στην Ιστορία που έχει χάσει ματς (φίρτελφινάλε μάλιστα) όχι πάνω στη σκακιέρα,αλλά στη…ρουλέτα! Το 83 όταν ο Σμύσλοφ αρνήθηκε να παίξει μπαράζ ράπιντ (ήταν πολύ δυνατός τότε στα «γρήγορα» ο παπυρολόγος) και οι Αυστριακοί στρίψαν τον τροχό και «ριεν νε βα πλύ!» για τον Ρόμπερτ. 🙂

  18. Νέο Kid Στο Block said

    17. Σόρυ για τη γερμανικούρα.Μου ξέφυγε. Φίρτελφινάλε=προημιτελικά

  19. spiral architect said

    … Από τον Φλεβάρη όλα τα σπίτια έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν κολλημένο σε εμφανές σημείο της εισόδου τους (συνήθως πίσω από την εξώπορτα) ένα έντυπο της αστυνομίας, που ο νοικοκύρης του σπιτιού συμπλήρωνε με τα ονόματα, την ηλικία και το βαθμό συγγένειας, όλων όσων κατοικούσαν στο σπίτι.

    Τώρα έχουμε πιο κόσμιες καταστάσεις: Νέου τύπου φορολογικές δηλώσεις, χαράτσια, μπράβους, κατασχέσεις, μελετημένη ένδεια.
    Ενδεχομένως στα σκούρα θα καλείται το προσωπικό του οικείου αστυνομικού τμήματος δια τα περαιτέρω …

  20. Leonicos said

    Το Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, το οποίο έχω σε δύο ολόκληρα αντίτυπα, ένα από την τέως πεθερά μου > τέως σύζυγό μου και ένα το δικό μου.

    Έχει 18 τόμους μεγάλου μεγέθους, από τους οποίους ο πιο χοντρός είναι ο 7 ‘ΕΛΛΑΣ’. Το Επίτομο είναι κατ’ ουσία λεξικό, σε μικρό μέγεθος (διαστάσεις) αλλά πάρα πολύ χοντρό.

    Πρέπει να πω ότι από τότε δεν ξαναβγήκε Εγκυκλοπαίδεια πραγματική. Όλες οι μεταγενέστερες είναι στοχευμένες (μαθητικές κλπ) και γραμμένες μόνο και μόνο για να πουληθούν και όχι για να επιμορφώσουν. Τα άρθρα του Ηλίου είναι εκπληκτικά, μερικά μάλιστα Κομμουνισμός (φυσικά δεξιάς τοποθέτησης τότε), Γκαίτε, Σαίξπηρ, Πλάτων, Καντιος (Kant) κ.ο.κ. πραγματικές πραγματείες. Ίσως η Πάπυρος-Λαρούς-Μπροτάνικα κάπως τη συναγωνίζεται, αλλά κι αυτή με το ζόρι.

    Δεν ξέρω πόσα λεφτά έβγαλε τὀτε ο εκδότης, αλλά προσέφερε έργο, όπως άλλωστε και οι προπολεμικές Πρωίας και Δρανδάκη.

    Έχω επίσης την Παγκὀσμια Ιστορία του Πολιτισμού του Durant, αγορασμένη βδομάδα βδομάδα από τα περίπτερα. Κάτι που κανένας μεγαλοσχήμονας εκδότης δεν αποτολμά σήμερα. Τότετο έκαναν απλώς δυο ρέχτες.

  21. «…αρθρογραφούσε σε δυο εφημερίδες…γράφοντας στη μία πύρινα άρθρα υπέρ του κόμματος που υποστήριζε, τα οποία ανασκεύαζε την επομένη στην άλλη».

    Καταπληκτικό! Άραγε διασώζονται πουθενά τέτοια ζυγάρια άρθρα; Θα είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

  22. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    21: Δύσκολα θα τα βρούμε, διότι στη μία τουλάχιστον εφημερίδα δεν θα υπέγραφε με το όνομά του.

  23. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    O Γρηγόρης μάλλον δεν είχε μέσον τον αιωνία του η μνήμη, και τον κράτησαν για τα περαιτέρω. Πάντως, διαβάζοντας τις συνέχειες (μαρτύριο της σταγόνας έχει γίνει) του βιβλίου, και συγκρίνοντας την τότε εποχή με την σημερινή, διαπιστώνω οτι οι άνθρωποι όντως έχουν πολύ κοντή μνήμη. Το ερώτημά μου γιατι συμβαίνει αυτό, είναι αναπάντητο. Σίγουρα η υποχρεωτική εκπαίδευση, παίζει ενα πολύ μεγάλο ρόλλο, αλλα δεν αρκεί. Γιατι οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν σχεδόν πανομοιότυπα τα ίδια λάθη;

    Υ.Γ. – Τις προάλλες στις πεταλούδες, είχα γράψει στ΄αστεία οτι μιλάω 10 γλώσσες, η αλήθεια είναι οτι συνενοούμαι σε 7, μεταξύ αυτών και στα Αραβικά, (νάναι καλά ο Παλαιστίνιος φίλος μου ο Μπασάμ) δηλαδη γνωρίζω απο κάθε γλώσσα καμια διακοσαριά λέξεις, (πλήν Αγγλικών και Ισπανικών που μιλάω αρκετά καλά). Κινέζικα (ή Κινεζικά;) δεν βρήκα κάποια μέθοδο για να μάθω, στις εκθέσεις βιβλίων. Τώρα είδα εδώ οτι έχει γραφτεί κάποια απο τον Βασίλη Κοχλατζή όπως λέει ο πατέρας σου (γράφει είναι πιο σωστό, αλλα η παρουσία του είναι διάχυτη στο διήγημα και στο ιστολόγιο, ζεί ανάμεσά μας), είναι καλή; υπάρχει κατι καλύτερο; όποιος γνωρίζει ας με πληροφορήσει, θα μου κάνει μεγάλη χάρη.

  24. Τσούρης Βασίλειος said

    20.
    κ Λεώνικε
    Μήπως ξέρετε αν το Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν ¨Ηλιου¨ 30 τόμων που έχω εγώ είναι ίδιο με το δικό σας;
    Ψάχνοντας σήμερα βρήκα και αρκετά τεύχη, άκοπα ακόμη ( που έχουν και φωτογραφίες λογοτεχνών ) τόμος Γ γράφουν
    Θυμάμαι τα παλιά τεύχη του Ήλιου που στη τελευταία σελίδα μάλλον είχαν σκακιστική στήλη που επιμελούνταν ο Κουταλίδης.

    Σωστά ορισμένα άρθρα είναι εκπληκτικά, αλλά κάποια είναι «για το διάολο πεσκέσι»

    17
    Ναι Νέο Κιντ θυμάμαι τη φωτογραφία της ντροπής στο περιοδικό Το Ματ εκείνης της εποχής,έχω το τεύχος

  25. Τσούρης Βασίλειος said

    23 Λέτε κανονικά κοντή μνήμη όταν μιλάτε με φίλους σας ή είστε επηρεασμένος από το short memory;
    Θυμάμαι ότι παλιά λέγαμε ότι έχει κάποιος αδύνατη μνήμη ή ότι δεν έχει θυμητ(ι)κό. 🙂

  26. Μαρία said

    24
    Μήπως κάποιος έδεσε τα φυλλάδια σε λεπτότερους τόμους;
    Πού τελειώνει ο δικός σου πρώτος τόμος;

    Ο Ήλιος πήγε να ανταγωνιστεί την προπολεμική του Δρανδάκη (ή του Πυρσού) σε μετεμφυλιακή εκδοχή μαύρη μαυρίλα πλάκωσε. Οι όποιοι αριστεροί έγραφαν προφανώς για θέματα ανώδυνα, ενώ με την κομμουνιστικήν επίθεσιν ασχολούνταν το βαρύ πυροβολικό π.χ Αχιλλέας Κύρου.

  27. Μαρία said

    22
    Αν έγραφε με τ’ όνομά του, όπως ο Δελαστίκ, θα είχε απολυθεί απο τη μία.

  28. Τσούρης Βασίλειος said

    Αγαπητή Μαρία έχω μπροστά μου τον τόμο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, αρχίζει από α-νστ΄και μετά από 1-640
    Επίσης τόμος Ελλάς Α 1-656 .

  29. Alfred E. Newman said

    Ενίοτε σε σημεία των γλαφυρότατων περιγραφών του αείμνηστου Σαραντάκου διαπιστώνεται μια μάλαξη των γεγονότων.
    Η ιστορία με τα αντικρουόμενα χρονογραφήματα αναφέρεται για τον Σπύρο Μελά και όχι για τον Νικόλαο Βέρρο.
    Το μόνο κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο είναι ότι συνυπήρξαν ως διευθυντής και αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Νέα Ημέρα.

    Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ή διαψεύσω αυτή τη στιγμή αλλά πιστεύω ότι είναι μάλλον παραδρομή η αναφορά του Παπαλεξάνδρου μεταξυ των συνεργατών του Ήλιου. Ο Παπαλεξάνδρου συνδέεται με την Πρωία.

    Σχετικά με την εγκυκλοπαιδεία του Ηλίου υπάρχουν φυσικά δύο εκδόσεις όπως ήδη αναφέρθηκε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον Ήλιο υπάρχουν ορισμένα άρθρα που είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά. Ταυτόχρονα όμως -και ιδιαίτερα στην επανέκδοση- υπάρχει διάχυτη σε όλες τις σελίδες αφενός η πολιτική τοποθέτηση και αφετέρου η πικρία του Πασσά.

    Βρίσκω δε μάλλον άστοχη τη σύγκριση του Ήλιου με την Πάπυρος-Larousse-Britannica.

  30. IN said

    21, 22: Πάντως αυτή την ιστορία με τον δημοσιογράφο που έγραφε άρθρα σε δύο αντίθετες εφημερίδες, σίγουρα την έχω ξαναδιαβάσει κάπου.

  31. Alfred E. Newman said

    Και μια που είμαστε στο θέμα του Ήλιου. Η πρώτη έκδοση δημιουργήθηκε από ένθετα 16σέλιδα σε περιοδικό ποικίλης ύλης με τίτλο «Ήλιος». Η δεύτερη ήταν αμιγής έκδοση εγκυκλοπαιδείας σε τεύχη με απλό εξώφυλλο.

    Για δε τον Πασσά δεν νομίζω ότι είναι εδώ ο τόπος και ο χρόνος για την ιστορία του.

  32. Μαρία said

    28
    Αυτό πρέπει να είναι το περιοδικό «Εβδομαδιαία εγκυκλοπαιδική επιθεώρηση – Ο Ήλιος» δεμένο σε τόμους κι όχι η εγκυκλοπαίδεια. Έτσι εξηγούνται κι αυτά που γράφεις για το σκάκι.

  33. Μαρία said

    31

    Κοράνι, Αλλάχ, Μωάμεθ, λέξεις ελληνικές!

  34. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    29: Δεν αποκλείεται βέβαια να συνέβη αυτό δυο φορές, ή, εναλλακτικά, ο Βέρρος να βελτίωνε τις αφηγήσεις του.

  35. Μαρία said

    Click to access MI-ESIEMTH-1.pdf

    Άρθρο για τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.
    σ. 31 του πεντεφιού: Τηλέγραφος Βορείου Ελλάδος (αντιβενιζελικός). Εκδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1921. «Διευθυντής ο Ν. Βέρρος ο οποίος ήταν λοχίας και λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη για λιποταξία.»

  36. Alfred E. Newman said

    Ο Βέρρος γεννημένος το 1893.

  37. Μαρία said

    36
    Τώρα βλέπω οτι τον έχει κι ο Ήλιος με φωτό και τον αναφέρει μεταξύ άλλων πολλών ιδιοτήτων και ως μόνιμο συνεργάτη του περιοδικού όχι της εγκυκλοπαίδειας.

  38. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    25 – To είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια (το 2008 νομίζω) σε ένα οικονομικό site το eyro2day, σε κάποια ανάλυση για το κράχ των χρηματηστηρίων, και ήθελε να πεί, οτι η μνήμη τους δεν πάει πιο πίσω επιλεκτικά, γι αυτό και κοντή, δεν είναι οτι δεν θυμούνται τίποτα η λίγο. Δεν ξέρω αν είναι δόκιμη αυτή έκφραση, αλλα αν δεν είναι, νομίζω σε αυτό το ιστολόγιο κάποιος θα με διορθώσει.

    Για μέθοδο της Κινεζικής στα Ελληνικά, δεν βλέπω να γνωρίζει κάποιος κάτι.

  39. Νέο Kid Στο Block said

    Ηabemus Memorandum Cypriotum! (29υπέρ-27 κατά)
    Los poulos para todos! Vina bonus!

  40. sarant said

    Με τις υγείες σας Νεοκίντ!

  41. Μαρία said

    38
    Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Παναγιωτόπουλος δημοσιογράφος ακόμα στον Αντένα πήρε συνέντευξη απ’ τον τότε Γάλλο υπεξ. Αλέν Ζυπέ, ο οποίος είπε οτι οι Έλληνες έχουν την μεμουάρ κουρτ (επειδή ξαναψήφισαν πασοκ). Μεταφράστηκε κατα λέξη «κοντή», ενώ αντιστοιχεί στο δικό μας αδύνατη. Τότε πρωτάκουσα την κοντή στα ελληνικά. Οι Άγγλοι δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούν.

    39 Πότε θα ψηφίσουν;

  42. sarant said

    Είναι παλιότερη η κοντή μνήμη, π.χ.

    Μιά μέθοδος στηριγμένη στο Πινδαρικό «θνήσκει σιγαθέν». στην πεποίθηση πως οι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη και γρήγορα ξεχνάνε ακόμα και τους πιο απαράδεκτους λόγους και πράξεις-μας

    Πλωρίτης, δεκ. 1980.

    Κτγμ, απολύτως δόκιμος τύπος.

  43. Νέο Kid Στο Block said

    41. Χαμπέμους είπα ρε Μαρία, όχι «θα χαμπέμους»! Kι έγραψα και το σκορ (29-27) 🙂
    Φινίτο λα μούζικα,πασάτο λα φιέστα. Στο Νιου Ζήλαντ πιάνει ο Σαραντάκος; :mrgreen:

  44. Μαρία said

    42 Εντάξει γαλλικούρα/αγγλικούρα είναι στον Πλωρίτη. Δεν θυμάμαι να ακουγόταν τότε και το αντίθετο, «μακριά μνήμη ή μακρά» σαν τη μακρά διάρκεια, δεν το άκουσα ακόμα. Ή λέγεται κι αυτό;

    43 Εσύ το είπες αλλά το δικό μου μυαλό και μια λίρα. Μετά το πρόσεξα, αφού είχα γράψει την ερώτηση. Με γεια κι απο μένα.

  45. Alfred E. Newman said

    Της κοντής μνήμης της φταίει ο γαλλισμός. 😈

  46. spyroszer said

    Μπορείτε να πείτε και βραχεία μνήμη, που λένε οι παλιότεροι, όπως ο Μητσοτάκης: Δυστυχώς ο ελληνικός λαός έχει βραχεία μνήμη
    http://emprosdrama.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7479.html
    Και η βραχεία κεφαλή ένας άσχημος ιπποδρομιακός αγγλισμός.

  47. Μαρία said

    46
    O Mitsotakis95 θυμάται τη μετάφραση
    à court terme/short-term σε βραχυπρόθεσμος :-), που κάποιοι το ξαναμετάφρασαν σε κοντοπρόθεσμος πριν απ’ την κοντή μνήμη.

  48. spyroszer said

    Το μετάφρασαν σε κοντοπρόθεσμη;;;

  49. Μαρία said

    48 Όχι κοντοπρόθεσμη για τη μνήμη. Κοντοπρόθεσμος αντί βραχυπρόθεσμος, πριν αρχίσει να ακούγεται η κοντή μνήμη.
    Το επίρρημα κοντοπρόθεσμα πάνε χρόνια που το ακούω/βλέπω.
    Δεν έχεις ακούσει κοντοπρόθεσμα δάνεια; Γούγλισε.

  50. spyroszer said

    Ναι δεν εννοούσα για τη μνήμη, για τη λέξη κοντοπρόθεσμος-η. Δεν το ‘χα ξανακούσει πραγματικά. Κι όμως γκουγκλίζεται, έχεις δίκιο.

  51. Γς said

    Τελικά το μήκος μετράει
    και στη μνήμη ακόμα
    😉

  52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    41 – 42 – Eυχαριστώ για την επιβεβαίωση, γιατι άρχισα να αμφιβάλω αν είναι σωστή, μια και την χρησιμοποιώ σε συζητήσεις πολιτικού ή οικονομικού περιεχομένου.

    Για τα Κινεζικά άνευ διδασκάλου, δεν βλέπω φώς στο τούνελ, εκεί που τα είχα ξεχάσει, διάβασα για τον γλωσσομαθεί Κοχλατζή, και μου μπήκε το σαράκι πάλι.

  53. sarant said

    Εγώ άλλη μέθοδο δεν ξέρω, αλλά φαντάζομαι τώρα που είναι της μόδας τα κινέζικα θα υπάρχουν κι άλλες.

  54. @24 Αγαπητέ Βασίλη. Δεν έχω καμιά σχέση με τον κ. Λεώνικο. Είμαι σκέτος Λεώνικος όπως όλοι εδώ εκτός του Γς. Αυτός είναι Κκύριος με διπλό κ. σαν τους αρχιεπισκόπους. Και γι’ αυτόν τον αγαπάω ιδιαίτερα. Κατά τα λοιπά προτιμώ τα κορίτσια της παρέας.

    Οι εκδόσεις που έχω είναι του 1950-51 και δεν ξέρω τι έγινε κατόπιν διότι είναι λίγο απίθανο να συγκρίνει κανείς δυο εκδόσεις της ίδιας, τουλάχιστον, εγκυκλοπαίδειας. Για να είμαι ειλικρινής, είχα αντιληφθεί στις Εκθέσεις Βιβλίου ότι είχε γίνει προσπάθεια να λανσαριστεί και πάλι το επίτομο σε δύο τόμους, αλλά για το κυρίως έργο δεν ήξερα ότι τελείωσε. Νόμιζα ότι το άφησαν στη μέση.

    Από τις προπολεμικές σπουδαίες εγκυκλοπαίδειες ξέχασα όντως του Πυρσού.

    Διαθέτω και τον Δρανδάκη εμμέσως (μπορώ να προστρέξω γιατί την έχει φίλος μου)

    Το αν ήταν ‘μαύρη μαυρίλα’ ο Ήλιος δεν μπορούσα να το αντιληφθώ τότε που τον χρησιμοποιούσα κατά κόρον. Τώρα έπαψα ν’ ανατρέχω, αν και μερικά άρθρα του είναι αξεπέραστα, όπως το περί της Ιστορίας της Αρχαίας Αιγύπτου. Εκεί πρωτοδιάβασα για το ‘ατονικό ιντερμέδιο’ που έγινε ευρύτερα γνωστό από τον Κορδάτο αργότερα, καθώς επίσης και για την πρώτη ‘πνευματική επανάσταση’ όταν οι ακτήμονες αγρότες επαναστάτησαν με το αίτημα ‘όταν πεθαίνουν η ψυχή τους, το κα τους, να ενώνεταιμε αυτό του Όσιριδος’. Όσο κι αν φαίνεται ακατανόητο το αίτημα, έχει πολύ σπουδαία βάση. Ο Όσιρις ήταν η υπερβατική υπόσταση του Νείλου, ο οποίος πότιζε τη γη και την έκανε δική του. Όσων το κα, μετά θάνατο, ενωνόταν με αυτό του Οσίριδος, είχαν εν ζωή το δικαίωμα να έχουν ‘γη που την ποτίζει ο Νείλος’. Δηλαδή, πίσω από αυτό το απίθανο αίτημα κρυβόταν το αίτημα για αγροτική μεταρρύθμιση και ανακατανομή της γης. Αυτό βέβαια δεν το εξηγούσε ρητά ο συγγραφέας του άρθρου, αλλά το άρθρο ήταν τόσο ωραία ‘στρωμένο’ που το κατάλαβα εγώ, ένας μπούφος.

    @21 Πριν από μερικά χρόνια γνώρισα ένα δημοσιογράφο (έναν τέλος πάντων…) ο οποίος ήταν διευθυντής και στις δύο εφημερίδες της Ζακύνθου, την δεξιά και την αριστερή. Και συνόδευε παντού κάποιον αλήστου μνήμης σεβασμιότατο.

    @43 Δεν ξέρω για τι πρόκειται αλλά το ‘θα χαμπέμους’ λέγεται ‘χαμπεμπάμους’

    @52 Λάμπρο μου, δεν ξέρω κινέζικα αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτά ειδικά, όπως και τα μουσικά όργανα, δεν μαθαίνονται ‘άνευ διδασκάλου’.

  55. Τώρα έγινα και LeonicosLeonicos. Μπράβο μου! Πάντως δεν το έκανα εγώ!

  56. Πρέπει να είναι δάκτυλος αυτών που γράφουν πολλά, για να μη με αναγνωρίζει το σύστημα και με βγάλει πρώτο.
    Αλλά και η Ππαν που βγήκε πρώτη…. σχεδόν εξαφανίστηκε

  57. Μαρία said

    χαμπεμπάμους =είχαμε χαμπέμπιμους=θα έχουμε

  58. aerosol said

    Μεγάλωσα ξεφυλλίζοντας τις κιτρινισμένες σελίδες του Ηλίου, από τους τόμους που είχε δέσει ο πατέρας μου μαζεύοντας φυλλάδιο-φυλλάδιο το πλήρες έργο. Με συγκινεί που ο Σαραντάκος πατήρ είχε αφήσει εκεί το σημάδι του. Γνωρίζοντάς τον από τα γραπτά του έχει γίνει ένας καλός γνωστός μου και τώρα μαθαίνω πως, έμμεσα, «συναντηθήκαμε» και παλιότερα!

  59. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    55-56: Τα μυστήρια της πληροφορικής!

    58: Πολύ χαίρομαι που το ακούω!

  60. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    54 – Eίκοσι χρόνια τώρα, προσπαθώ κατα καιρούς να βρώ τρόπο να μάθω Κινέζικα (κατα την προσφιλή μου μέθοδο, οσα χρειάζονται για απλή συνεννόηση) και δεν το έχω καταφέρει. Πριν τέσσερα χρόνια είδα σε μια διαφήμηση μιας εταιρείας master D νομίζω, οτι είχε πρόγραμμα για εκμάθηση κινεζικών, και είπα να μάθουμε με τις κόρες μου, αλλα με παρέπεμπε σε ένα Κινέζο δάσκαλο δια αλληλογραφίας, και έκτοτε ατόνισε το ενδιαφέρον μου, και αναζωπυρώθηκε σήμερα.

    Για τα Κινέζικα δεν ξέρω, αλλα τα μουσικά όργανα μαθαίνονται άνευ διδασκάλου, πολλά τα παραδείγματα μεγάλων αυτοδίδακτων οργανοπαιχτών, και πολλά περισσότερα μικρών, και μικρότερων όπως εγώ, μιας και δεν είχα ποτέ χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες, και επειδή ήθελα να κάνω σχεδόν τα πάντα, έβρισκα ανέξοδους τρόπους, και μάλλον τα κατάφερα να εκπληρώσω όλες τις επιθυμίες μου (αν εξαιρέσεις οτι δεν έχω βγεί στο διάστημα, και κανα δυο άλλες extrim επιθυμίες, όπως κολύμπι με λευκούς καρχαρίες χωρίς προστασία, και με φαλαινοκαρχαρία) στα 52 μου, αισθάνομαι πλήρης, μπορεί να με πάρει όποτε θέλει ο φίλος μου ο θάνατος, απο μένα OK.

    Eίσαι ο γνωστός Λεώνικος Καλαχώρας; Ακόμα περιμένω την κοινωνία στα πράγματα που κάνεις. Μπορεί να είμαι άθρησκος και να μη κοινωνώ, αλλα δεν αρνήθηκα ποτέ την κοινωνία στην γνώση, έστω και άγνωστη και μερικές φορές οδυνηρή, πλέον είμαι μεγάλος και μπορώ να προστατευτώ απο κακές γνώσεις.

  61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Με την αφήγησή του ο Δημήτρης Σαραντάκος ,κάθε φορά με κάνει και τον παίρνω στο κατόπι.
    Σταδίου 29. Υπήρχε «Ηλιος» όταν, τριάντα χρόνια μετά , το ’78-΄79 το καλοκαίρι, δούλεψα στο βιβλιοπωλείο του Γρηγορόπουλου στη Σόλωνος και πήγαινα στους διάφορους εκδοτικούς οίκους για τις παραγγελιές; Δε μπορώ να με θυμηθώ να μπαίνω εκεί. Αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρη. Τότε αποκωδικοποιούσα τον κόσμο και ο κύριος Τάκης , ο βιβλιοπώλης ήταν ένας από τους καλούς οδηγούς.Ακόμη θυμάμαι να μας λέει, να διαβάζετε, όλα να τα διαβάζετε,από τα πιο ασήμαντα περιοδικά ακόμη. Έτσι θ ανοίξει το μυαλό σας κι ύστερα θα καταλαβαίνετε πιο είναι αυτό που αξίζει.Πάντα δούλευαν δυο-τρία φοιτητάκια εκεί τα καλοκαίρια. Εμένα μου χάρισε τη Μάνα του Γκόργκι, τη Τζαμίλλια και τις συνταγές της Σκούρα ,φεύγοντας.
    Παρακάτω, στη Σοφοκλέους, που λέει ότι υπήρχε μικρό υπαίθριο γιουσουρούμ , στις μέρες μου ήταν ο Πιτσιλός -πατέρας (τώρα είναι ο γιος) που έβγαζε ,όπως και τώρα, βιβλία έξω σε προσφορές.
    Για το λεξικό του Ηλίου, δεν ξέρω πράγματα. Μια πεντάτομη της κακιάς ώρας είχα, δώρο ενός θείου μου αστυνομικού, αγορασμένη από του Μπαρμπουνάκη από το Ηράκλειο (δεν μπορώ να εξακριβώσω αν είχε σχέση με τα δεξιά του φρονήματα η επιλογή, αφενός γιατί πέθανε ο θείος αλλά και η εγκυκλοπαίδεια κάηκε άδοξα.) «Ο θησαυρός των νέων» νομίζω λεγόταν. Το λεξικό που αγάπησα ήταν των αρχαίων ρημάτων του Ρώσση (μ αυτό πέρασα στο Παν/μιο) το στενόμακρο που κάηκε κι αυτό μαζί και ψάχνω στα παζάρια μπας και το ξαναβρώ.

    42. και η μνήμη μπορεί να είναι κοντή και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια 🙂

  62. Μαρία said

    61
    Θησαυρός γνώσεων, παιδική, γραμμένη απο δασκάλους. Μου την αγόρασε η μάνα μου στην έκτη δημοτικού.
    Έχετε Μπαρμπουνάκη και στο Ηράκλειο;

  63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ναι υπήρχε Μπαρμπουνάκης στο κέντρο του Ηρακλείου. Κοντά στα Λιοντάρια.Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη σε απογόνους. Πρέπει να ήταν και χαρτοπωλείο. Το ίδιο είπα κι εγώ όταν ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη 🙂
    Για την εγκυκλοπαίδεια θυμάμαι ότι δε με «κάλυπτε» σε κάποιες εργασίες στο γυμνάσιο και νευρίαζα. Πήγαινα σε μια συμμαθήτρια που είχε τη «Δομή» αλλά αναγκαστικά γράφαμε τα ίδια κι ένοιωθα ότι εκεινής δεν της άρεσε αυτό. Από απωθημένο αγόραζα για τ ανήψια μου αργότερα τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια πριν πάνε σχολείο.

  64. Αρκεσινεύς said

    61.Το κρατώ στα χέρια μου ενώ γράφω με το ένα χέρι. Με το κόκκινο εξώφυλλο το «ΛΕΞΙΚΟΝ ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΜΕΤΑ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΙΝ ΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΦΟΙΤΩΝΤΩΝ»
    Εκδοτικός οίκος Νικολάου & Σοφοκλή Ρώσση οδός Φιλοθέης & Ν.Νικοδήμου τηλ. 36.584 Αθήναι

    Στην 4η σελίδα διαβάζω:
    ……………..
    μαθητής Β΄τάξεως
    του Γυμνασιακού Παραρτήματος Αμοργού
    25/12/62

    Παν εμόν κτήμα φέρει την υπογραφήν μου

    Τι μου θύμισες! Τι αναμνήσεις αναπηδούν κάθε 15 μέρες από το πάντα αναμενόμενο κείμενο του πατρός Σαραντάκου! Αιωνία η μνήμη του. Να ‘ναι καλά ο υιός να συνεχίσει να γράφει τα δικά του και να μπορέσει κάποια στιγμή να εκδώσει και το «αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα» του πατέρα του.

    Καλή σας μέρα.

  65. sarant said

    Καλημέρα!

    64: Γυμνασιακό παράρτημα;

    Όχι γυμνάσιο;

  66. Αρκεσινεύς said

    Γυμνασιακό παράρτημα. 3 τάξεις. Ανήκαμε στο Γυμνάσιο Νάξου. Αποκεί ήρθαν καθηγητές και δώσαμε εισαγωγικές εξετάσεις, προφορικές και γραπτές, για την Α΄τάξη. Θυμάμαι ακόμη την ερώτηση του μαθηματικού, του συχωρεμένου του Ρούσσου, ποιοι αριθμοί διαιρούνται με το 5 και το 3. Γραπτά μας είχαν βάλει πρόβλημα με σύνθετη μέθοδο των τριών με εργάτες κλπ. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων εγκρίνονταν από την Νάξο και δεν ξέρω τι άλλο.
    Ψάχνω τώρα ένα κείμενο με σφραγίδα του Γυμνασιακού παρ/τος, αλλά δεν το βρίσκω.
    Θα αναφέρω μια εμπειρία μου, χρόνια πολλά μετά, όταν πρωτοδιορίστηκα στο Γυμνασιακόν Παράρτημα Κέας που ανήκε στο Γυμνάσιον Αρρένων Σύρου. Βγάλαμε (2 φιλόλογοι,1 μαθηματικός, 28 ώρες έκανα, θρησκευτικά, ζωολογία κλπ δίδασκα) τα αποτελέσματα του Ιουνίου, τα τοιχοκολλήσαμε και τα στείλαμε στη Σύρο για έγκριση. Μετά από καμιά 10ριά μέρες έρχεται η απάντηση και μια μαθήτρια έμενε μεταξεταστέα στα μαθηματικά. Σκεφτείτε να είχε μείνει στην ίδια τάξη! Είχαμε κάμει λάθος,εγώ 4 μηνών στην εκπαίδευση, οι συναδέλφισες 2 χρόνων, και άντε να βρεις άκρη με τα γραφειοκρατικά.Καλέσαμε τον πατέρα της μαθήτριας και τον ενημερώσαμε σχετικά ο οποίος αντιμετώπισε το πρόβλημα με κατανόηση και χωρίς να δημοσιοποιηθεί το θέμα τον Σεπτέμβριο περάσαμε την μαθήτρια.
    Αυτά με τα Γυμνασιακά παραρτήματα και με άπειρους περί την δημοσίαν διοίκησιν καθηγητές.

  67. sarant said

    66: Το γυμνάσιο Σύρου, δηλαδή, ήταν Αρρένων, ενώ το παράρτημα Κέας, προφανώς, μικτό.

  68. Νέο Kid Στο Block said

    66. Aρκεσινεύ,καλημέρα! Σωστός ο Ρούσσος. Σε διαβεβαιώνω ότι η ερώτησή του (με την απάντηση : το Ε.Κ.Π των 3 και 5 ,ήτοι 15 και όλα τα πολλαπλάσιά του 30,45,..κλπ) είναι εξαιρετικού βάθους και μαθαίνει -όποιον θέλει να εμβαθύνει- ένα κάρο πράματα για τους πρώτους και την Θεωρία Αριθμών.
    Επίσης , με εντυπωσιάζει το πρόβλημα για το συνδυασμένο έργο 3. Αμφιβάλλω αν υπάρχει μαθητής σήμερα (μη σου πω και δάσκαλος δηλαδή..) που ξέρει τον τύπο και κυρίως to πώς βγαίνει. 🙂

  69. Νέο Kid Στο Block said

    Να και ένα ωραίο (και κάπως δύσκολο) προβληματάκι συνδυασμένου έργου των τριών:
    O Αντώνης, ο Βαγγέλης και ο Φώτης, κουρεύουν κάθε μήνα τις καταθέσεις ενός κράτους. Αν τις κούρευε μόνος του ο Αντώνης θα έκανε 1 ώρα παραπάνω απ’ ότι κάνουν και οι τρεις μαζί. Αν τις κούρευε μόνος του ο Βαγγέλης θα έκανε 5 ώρες παραπάνω και αν τις κούρευε μόνος του ο Φώτης θα έκανε 8 ώρες παραπάνω.
    Σε πόση ώρα κουρεύουν τις καταθέσεις ο Αντώνης και ο Βαγγέλης μαζί; (καθότι ο Φώτης μπορεί και να μείνει από κουρευτική μηχανή..)

  70. Μιχαλιός said

    66: «Γυμνασιακό παράρτημα. Ανήκαμε στο Γυμνάσιο Νάξου»

    Και στην Πάρο και στη Σαντορίνη ίσχυε το ίδιο.

  71. Αρκεσινεύς said

    67. Μικτό βέβαια. Είχα διοριστεί στο Γυμνάσιο Αρρένων Σύρου με απόσπαση στο Γυμνασιακόν Παρ/μα Κέας. Μετά πήρα μετάθεση για το Λύκειο Θηλέων Σύρου. Άντε 25 χρονών να διδάσκεις Λατινικά Βιργίλιο στην Γ’ τάξη στις πανέμορφες φραγκοσυριανές(υπήρχαν βέβαια και ορθόδοξες). Πέρασα πολύ ωραία στη Σύρο!

  72. Αρκεσινεύς said

    69.. Χτες είδα κουρεμένο τον Βαγγέλη. Τα άλλα κουρέματά του γνωστά τοις πάσι.

    Με το πρόβλημα θα ασχοληθώ αργότερα. Μπορεί και κάποιος μαθηματικός να το λύσει πιο πριν.

    70. Μιχαλιό, για πότε αναφέρεσαι; Το 1964 η Σαντορίνη είχε αυτοτελές Γυμνάσιο-Λύκειο.

  73. Μιχαλιός said

    72β: Α, όχι τόσο αργά. Σίγουρα όμως το 1946-1950, έχω δει τα μαθητολόγια.

  74. Γς said

    Πεινάσαμε! Πολύ πεινάσαμε τότε.
    Μη κοιτάτε που σήμερα τα πιτσιρίκια όποιο κανάλι περιοδικό ή PC ανοίξουν πάνω σε λαχταριστά κορμιά θα πέσουν. Τότε δεν υπήρχε τίποτα, στο κόσμο που ζούσαμε. Στο κόσμο τον αισθητό του Ηράκλειτου που ήταν σε ασταμάτητη ροή αλλά ήταν πολύ μακριά ακόμη από τον σημερινό αισθησιακό κόσμο.
    Ετσι αναγκαστικά ψάχναμε στον νοητό κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα. Στα αρχέτυπα του ορατού κόσμου.
    Όταν ξαφνικά πέφτω επάνω σε μια έγχρωμη ολοσέλιδη φωτογραφία του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού του Ηλίου σ ένα τόμο που ξεφύλλιζα μόνο για τις φωτογραφίες αφου μόλις μάθαινα να διαβάζω.
    Ηταν η αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου.
    Η βάση του δυϊστικού, ιεραρχικού μου μεταφυσικού συστήματος μόλις είχε τεθεί.

  75. Με αφορμή το σημερινό απόσπασμα, ξανακοίταξα και αυτό, και έπεσε το μάτι μου στην δολοφονία του Λαδά. Τα σχόλια τα διάβασα διαγώνια, αλλά με ένα σέρτς στο «Λαδά» δεν βγήκε τίποτε, οπότε μάλλον δεν κινδυνεύω να κάνω επανάληψη. Μου ήρθε λοιπόν η (πρωτότυπη ομολογουμένως 🙂 ) ιδέα: «Δολοφονία του Λαδά στην πλατεία Καρύτση; Εξού μάλλον και η οδός Χρήστου Λαδά»! Και το επιβεβαίωσα και στη Βίκι, μόνο που αυτή τον αναφέρει ως υπουργό Δικαιοσύνης, όχι Εσωτερικών.

    Τα κινέζικα του Κοχλατζή τα έχω κι εγώ, αλλά δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, γιατί δεν επιχείρησα να τα διαβάσω. Κατά καιρούς πάντως πέφτουν στην αντίληψη μου διάφορα βραχύβια μαθήματα κινέζικων, σε δύο από τα οποία είχα δοκιμάσει να πάω. Το ένα ήταν όταν ήμουν γύρω στα είκοσι, σε κάποιον σύλλογο φιλίας Ελλάδας – ΛΔΚ, Ακαδημίας, κοντά στην Σίνα. Ήμασταν αρκετοί, οι περισσότεροι νέοι, και μας έκαναν μάθημα ένα ζευγάρι νεαρών κινέζων που είχαν σπουδάσει νεοελληνική φιλολογία. Μετά όμως έφυγαν και πήγαν διερμηνείς σε μια κατασκευαστική που έκανε έργα στην Κίνα, και έτσι διακόψαμε. Ένα άλλο πολύ πιο πρόσφατο, ήταν το εργαστήριο «Γλωσσολογία» στην οδό Μεθώνης, που έκανε και άλλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει πια.

  76. Τσέρνο Μπιλ said

    Μάλλον εννοείς τη σεξουαλική πείνα, σε τέτοιο βαθμό που σε ερεθίζει και η Πιετά.

  77. ΝεοΚιδ (69), η απάντηση είναι μήπως «σε 1 ώρα, 49 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα»;

  78. Μιχαλιός said

    Κινέζικα «για παιδιά 8 ετών και άνω»:
    http://www.biblionet.gr/book/151871/

Σχολιάστε