Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αρμονία και δυσαρμονία

Posted by sarant στο 4 Ιουνίου, 2014


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε την Κυριακή που μας πέρασε στην Αυγή, στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Συνήθως τα άρθρα αυτά τα αναδημοσιεύω εδώ την επομένη της δημοσίευσής τους στην εφημερίδα, αλλά τούτη τη φορά το ανέβαλα επειδή είχα το Μηνολόγιο τη Δευτέρα και τη συνέχεια τουο Άχθου Αρούρη την Τρίτη. Στην εδώ δημοσίευση έγιναν και μερικές προσθήκες. Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι από το ιστολόγιο των Ενθεμάτων, το Φιλί του Μαγκρίτ.

magritte-the-kiss-1951-1-31-14Οι τριπλές κάλπες της περασμένης Κυριακής έδωσαν μεγάλη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, νίκη με ιστορικές διαστάσεις αφού πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα αριστερό κόμμα κατακτά πρώτη θέση σε εκλογές εθνικής εμβέλειας — ενώ για να βρούμε αντίστοιχο προηγούμενο στην Ευρώπη πρέπει να ανατρέξουμε στην οριακή νίκη του ΚΚ Ιταλίας στις ευρωεκλογές του 1984 ή στις πρώτες θέσεις του ΚΚ Γαλλίας σε βουλευτικές εκλογές στη δεκαετία του 1950.

Δικαιολογημένα η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε και χαιρετίστηκε σε όλη την Ευρώπη, αφού, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες της Αριστεράς σε Ιταλία και Ισπανία, αποτέλεσε αντίστιξη και αντίβαρο στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία. Μόνο στην Ελλάδα τα κατεστημένα ΜΜΕ έσπευσαν να την υποβαθμίσουν και να την παρουσιάσουν περίπου σαν ήττα, κάνοντας συγκρίσεις με τις εντελώς ανόμοιες εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, όπου το έπαθλο της πρώτης θέσης είχε λειτουργήσει πολωτικά, συνθλίβοντας πολλά μικρότερα κόμματα, τα οποία την περασμένη Κυριακή συγκέντρωσαν συνολικά ποσοστό 17%.

Η νίκη στην ευρωκάλπη συνοδεύτηκε από την ανέλπιστη για πολλούς επιτυχία της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, τη νίκη στα Ιόνια, την ήττα του κυβερνητικού εκλεκτού στη Δυτική Μακεδονία και τις μεγάλες επιτυχίες αριστερών συνδυασμών σε μια σειρά δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής και σε αρκετές πρωτεύουσες νομών. Να μην παραλείψουμε και την εξαιρετική επίδοση της Ανοιχτής Πόλης και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα, που έστω κι αν δεν συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του δήμου, συνέβαλε έμμεσα στη νίκη της δεύτερης Κυριακής.

Πράγματι, και μόνο το γεγονός ότι οι αριστεροί συνδυασμοί πέρασαν στον δεύτερο γύρο σε Αθήνα και Αττική, επέδρασε καθοριστικά στο να διαλυθεί η εικόνα ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούσαν να φιλοτεχνήσουν τα μέσα μαζικής χειραγώγησης, στηριζόμενα στην όντως απογοητευτική εμφάνιση πολλών συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές περιφέρειες και στην αντοχή που έδειξαν οι δήθεν ανεξάρτητοι απερχόμενοι άρχοντες σε πολλούς δήμους.

Στην επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη δυσαρμονία» που υπάρχει ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς της σημερινής Βουλής. Αυτή λοιπόν θα είναι η λέξη του μήνα, στην οποία θα αφιερώσω το υπόλοιπο σημερινό σημείωμα.

Η δυσαρμονία είναι φυσικά το αντίθετο της αρμονίας· όμως δεν είναι αρχαία λέξη, οι αρχαίοι μόνο τη δυσαρμοστία είχαν· σύμφωνα με τα λεξικά, η δυσαρμονία εισήχθη στην ελληνική γλώσσα τον 19ο αιώνα ως μεταφορά του γαλλικού dysharmonie, που βέβαια με ελληνογενή υλικά έχει πλαστεί (υπάρχει και disharmonie, ελληνολατινικό υβρίδιο). Θα μπορούσε βέβαια, σκέφτομαι, να είναι και ανεξάρτητος σχηματισμός.

Πότε εμφανίστηκε η δυσαρμονία στη γλώσσα μας; Ο Κουμανούδης κατέγραψε ως πρώτη εμφάνιση της «δυσαρμονίας» στην ελληνική γλώσσα το 1867, αλλά σήμερα με τα google books βρίσκουμε μια αρκετά παλιότερη χρονολογία. Στο Σύνταγμα φιλοσοφίας του Κ. Κούμα (1820) βρίσκουμε τη λέξη: «εις τας αρχάς της αγωγής δεν απαντάται ούτε αντίφασις ούτε δυσαρμονία τις προς την πολιτικήν του ανθρώπου ζωήν»). (Στο OED η αγγλική disharmony καταγράφεται από το 1602 ενώ στο ATILF η γαλλική disharmonie σε λεξικό του 1829).

Η αρμονία όμως είναι λέξη αρχαία, κι όπως συχνά συμβαίνει αυτή η υψηλόφρονη, καλλιτεχνική έννοια έχει την προέλευσή της στο λεξιλόγιο των μαστόρων, των καραβομαραγκών που ονόμαζαν «αρμονία» τους συνδέσμους με τους οποίους ένωναν τις σανίδες των καραβιών· στην Οδύσσεια ο Οδυσσέας όταν φτιάχνει τη σχεδία του ενώνει τα σανίδια «γόμφοισιν και αρμονίησιν» (με ξυλοκάρφια και δεντρόφλουδες, μεταφράζει ο Καζαντζάκης). Η αρμονία (με δασεία στα αρχαία) ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια λέξεων που ανάγονται στο ρήμα αραρίσκω (συνδέω, κατασκευάζω, τακτοποιώ). Στην ίδια ευρύτερη οικογένεια ανήκουν λέξεις όπως αρετή, άρθρο, αριθμός, και στο στενότερο παρακλάδι της αρμονίας βρίσκουμε τις λέξεις άρμα και αρμός.

Γρήγορα, η αρμονία, πέρα από την κυριολεκτική τεχνική της σημασία έφτασε να σημαίνει τη συμφωνία, το ταίριασμα, και αυτές οι μεταφορικές σημασίες επικράτησαν, με εξειδίκευση στη μουσική, όπου η λέξη στην αρχαιότητα σήμαινε, ανάμεσα σε άλλα, τη συμφωνία των ήχων και στη συνέχεια τη μουσική κλίμακα, την οκτάβα, τους μουσικούς τρόπους/δρόμους. Από τα λατινικά (harmonia), η λέξη πέρασε στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπου η ανάμνηση της δασείας άλλοτε διατηρήθηκε (harmony, harmonie) και άλλοτε όχι (armonia στα ιταλικά), και επέστρεψε στα ελληνικά στα νεότερα χρόνια σε ονομασίες μουσικών οργάνων σαν τη φυσαρμόνικα, την αρμόνικα και το αρμόνιο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και με την ιδιότητά του ως συνταγματολόγου, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι η άποψη περί δυσαρμονίας και το συνακόλουθο αίτημα για εκλογές συνιστούν αντισυνταγματική συμπεριφορά. Δυστυχώς, στην εποχή μας όχι μόνο τα γραπτά μένουν αλλά και τα λόγια έχουν πάψει να πετούν, τουλάχιστον αν έχουν καταγραφεί και αποτυπωθεί σε μαγνητικό μέσο, κι έτσι κυκλοφόρησε παντού το βίντεο που εμφανίζει τον ίδιο κ. Βενιζέλο, μετά τις ευρωεκλογές του 2009, να διαπιστώνει ότι «υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικής δυσαρμονίας μεταξύ της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. και του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα» και ότι «ζήτημα εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων».

Ζεματισμένο, το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «Δεν αρκεί να επικαλείσαι “δυσαρμονία”, πρέπει να λες και ποια είναι η “αρμονία” που προτείνεις». Αλλά ποια είναι η «αρμονία» που προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση; Μήπως είναι αρμονία το 27% της ανεργίας και τα έξι χρόνια ύφεσης; Είναι αρμονία οι νέοι που φεύγουν μετανάστες και οι επιχειρήσεις που κλείνουν; Είναι τάχα αρμονία τα αλλεπάλληλα χαράτσια, τα νέα σχέδια για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ιδιωτικοποίηση του νερού και του αιγιαλού, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας; Τέτοια αρμονία να μας λείπει!….

178 Σχόλια to “Αρμονία και δυσαρμονία”

  1. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στο Ωδείο Αθηνών (σημαδιακή τοποθεσία) η έκθεση βιβλίου από σήμερα
    http://www.efsyn.gr/?p=203066
    Καλημέρα

  2. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    «Οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ»
    Werckmeister Harmoniak
    Θαυμάσια ταινία του Μπέλα Ταρ.

  3. Άρτεμη said

    Όπου εντυπωσιάστηκα από τη σχέση «αρμός – αρμονία – αρετή». Δίχως αρμούς αρετή δέν έχω, και το είναι μου δέν διαθέτει αρμονία…. και ο κύριος Βενιζέλος … δυσαρμονικός, παράτονος – μήπως εννοώ και δυστοπικός; – όλα είναι ικανός να τα θεωρήσει αντισυνταγματικά, ακόμα και τις ίδιες τις εκλογές…

  4. Άρτεμη said

    1.
    ΕΦΗ ΕΦΗ κινδύνευα να μού διαφύγει η τοποθεσία τής έκθεσης, ευχαριστώ 🙂

  5. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >> «υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικής δυσαρμονίας
    και «επιθετική» η τωρινή δυσαρμονία : 3% πιο κάτω τα ποσοστά του ελιακού Μπένι

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Δεν θα την προλάβω την έκθεση, μόνο 12 μέρες, φοβάμαι ότι θα είναι και λίγες οι συμμετοχές…

  7. Jimakos said

    Με την αρμόνικα και την φυσαρμόνικα, μου θύμισες Νικοκύρη μια διαχρονική μου απορία. Γιατί λέμε έτσι (φυσαρμόνικα δηλ.) τα διπλά τα λεωφορεία /τρόλει, τη στιγμή που ακορντεόν είναι ο πιο «σωστός» παραλληλισμός / οπτική ομοιότητα. 😀

    Καλημέρα!

  8. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! Εμένα μου θύμισες τα χρόνια στο Ωδείο, σπουδάζοντας τρία χρόνια Αρμονία. Πρόκειται για σύνθεση τετραφωνίας (τεσσάρων φωνών μιας χορωδίας), με δεδομένη τη μία από τις τέσσερις (είτε τον Μπάσο είτε την Σοπράνο), με «παραγωγή» της κίνησης των υπόλοιπων τριών φωνών ακολουθώντας κάποιους αρμονικούς κανόνες, όπως και τα όρια της έκτασης μέσα στην οποία μπορούν να κινηθούν.

    Διάφοροι όροι από την Αρμονία του Ωδείου, για όσους έχουν σχέση με αυτά,είναι οι παράλληλες πέμπτες και όγδοες, οι συγχορδίες σε πρώτη και δεύτερη αναστροφή, οι μετατροπίες, τα διαβατικά, τα ποικιλματικά κλπ.

    Εναρμόνιοι φθόγγοι λέγονται αυτοί που έχουν την ίδια τονικότητα σε διαφορετικές κλίμακες,δημιουργώντας έτσι «πάτημα» για να γίνει μετατροπία (δηλ. αλλαγή κλίμακας).

    Προσέξτε τώρα : στην ίδια την Αρμονία, δεν υπάρχει η έννοια της «δυσαρμονίας». Υπάρχουν τα «σύμφωνα» και το «διάφωνα» διαστήματα, και για περισσότερα (φαντάζομαι να τα λέει σωστά) στη Βίκι : http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1_(%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE)

  9. tsopanakos said

    Μια μικρή διόρθωση: το ελληνολατινικό υβρίδιο πρέπει να είναι «disharmoniA».

  10. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Φυσικά και αυτά που προτείνουν ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση είναι δυσαρμονία, αλλα κι αυτή η λογική της αριστεράς, να παρουσιάζει την ήττα νίκη, όταν όλο το αριστερό φάσμα, δέν έπιασε ούτε το 35% (ακόμα κι αν βάλουμε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, πάλι κάτω απο 50% είναι) στις καλύτερες δυνατές οικονομικές συνθήκες γι΄ αυτήν, δέν είναι δυσαρμονία; Μάλλον συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμπλέοντας αρμονικά, με δυσαρμονικές ανακοινώσεις, κοροϊδεύουν αρμονικά τον ελληνικό λαό, που ζεί αρμονικά μέσα στην οικονομική δυσαρμονία του.

  11. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Δυσαρμονία μπορεί να υπάρχει, αλλά με έναν εν πολλοίς λογικό τρόπο η συγκυβέρνηση την έκανε αρμονία του ζερό. Και μεγαλύτερη διαφορά πρώτου-δεύτερου να υπήρχε, πάλι ζερό θα’ λεγε. Και ο θεός ο ίδιος να κατέβαινε στη Ηρώδου Αττικού, ζερό θα’ λεγε.
    Είπαμε, ότι τα πουλητάρια της συγκυβέρνησης έχουν να υπογράψουν συμβόλαια που είναι σε εκκρεμότητα. Πολλά συμβόλαια, πολύ χρήμα, μπόλικα κουμάντα, γιατί έχουν παιδάκια να θρέψουν. 😉 Για δυσαρμονίες θα μιλάμε τώρα; Αυτά είναι για τους αφελείς που πίστεψαν ότι, «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν.»

    Με αυτόν το τρόπο, ναι σίγουρα, όταν βγάλει ο ήλιος κέρατα και το απαυτό μας 😳 δόντια!

  12. Γς said

    >στις πρώτες θέσεις του ΚΚ Γαλλίας σε βουλευτικές εκλογές στη δεκαετία του 1950.

    Αυτές οι εκλογές και η ρευστή κατάσταση στη Γαλλία ήταν η τρίτη κατά σειρά παιδική μου σκοτούρα μετά τον πόλεμο της Κορέας και τα Μπιεν Ντιεν Φου ης Ινδοκίνας.

    Με 25.36 % το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, βγήκε το μεγαλύτερο κόμμα σ εκείνες τις εκλογές του 1956.

    Και μετά από μερικούς μήνες ήρθαν καπάκι η Εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ (+ το φιάσκο των Αγγλογάλλων στην Αίγυπτο) και το ξέσπασμα (και συντριβή της από τους ρώσους) της Ουγγρικής επανάστασης.

    Κινδύνευε ο Δυτικός κόσμος παντού.

    Ο πιτσιρικάς (12χρονος) Γς ήταν όλο ανησυχία.

    Κι απάνω που άρχισε κάπως να συνέρχεται, να και η ΕΔΑ αξιωματική αντιπολίτευση με 24.4 % και 78 βουλευτές.

    Και να έχεις το Μάκη το Σαλιάρη να λέει στο σχολείο: “Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο Κομμουνισμός “.

    Πολύ πλάκα σας λέω.

    Τι τραβήξαμε κι εμείς, τα παιδιά του εμφύλιου…

  13. sarant said

    9: Γιατί disharmonia; Ελληνογενές είναι και το harmonie.

    7: Έλα ντε; Γιατί τα λέμε φυσαρμόνικες; Πολύ καλή ερώτηση….
    Έχει κανείς απάντηση;

  14. 7-13β
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12485-concertina

  15. Καλημέρα

    Ωραίο άρθρο, ίσως θα έπρεπε να αναφερθεί πως σήμερα η αρμονία έχει και την έννοια της αυθύπαρκτης δικαιοσύνης, ίσως είναι η πιο κοντινή λέξη στο ντάρμα των Ινδών.
    Εμένα πάντως η δυσαρμονία κάτι μου θυμίζει

  16. Πάνος με πεζά said

    Επίσης, εντελώς μεροληπτικά, ονομάστηκε το μουσικό όργανο «Αρμόνιο», λες και ήταν το μόνο που έπαιζε αρμονικά ! Γιατί όμως έγινε αυτό; Γιατί στην ουσία, με κάποιους μηχανισμούς (μηχανικούς, στην αρχή, ηλεκτρονικούς αργότερα) είχε τη δυνατότητα να «προσθέτει» στον ήχο της μιας μοναδικής νότας που έπαιζες, μια «ακολουθία» (αρμονία) από συμπληρωματικές νότες που ταίριαζαν, δημιουργώντας έτσι όγκο και πολυφωνία.

    Στα σημερινά αρμόνια φυσικά, επιλέγεις και τον τρόπο της εναρμόνισης, μέσα από καμιά δεκαριά τρόπους : νότα σε οκτάβα,νότα σε διάστημα πέμπτης, νότα σε διάστημα τρίτης, τρίτη και πέμπτη μαζί κλπ.

  17. Γς said

    Α, κι οι αρμονικές συχνότητες και πως να τις πνίξουμε πριν φτάσουν στην κεραία…

  18. Νέο Kid Στο Block said

    O ‘ορος «αρμονικός μέσος» οφείλεται στον Ίπασσο. Οι Πυθαγόριοι τον αποκαλούσαν subcontrary mean…Yπενάντιος μέσος.
    O νεοπλατωνικός Πορφύριος http://en.wikipedia.org/wiki/Porphyry_(philosopher) σχολιάζοντας τη «Μεγίστη Σύναξι» του Πτολεμαίου γράφει » Ο υπενάντιος μέσος ,τον οποίον αποκαλούμε «Αρμονικό» είναι τέτοιος ώστε κατά οποιοδηπότε μέρος του εαυτού του ο πρώτος όρος υπερβαίνει τον δεύτερο , ο μέσος υπερβαίνει τον τρίτο κατά το ίδιο μέρος»

    1)Oι Δέκα (δηλαδή 11) μέσοι όροι των Ελλήνων (να προσεχθεί ιδιαίτερα στο τέλος το θέμα των μουσικών ρυθμών/κλιμάκων)
    http://mathpages.com/home/kmath462/kmath462.htm

    2)»Harmonia Mensurarum»
    http://mathpages.com/home/kmath192/kmath192.htm «e^iθ=cos(θ)+i sin(θ)»
    («if he had lived, we might have known something» :δήλωση του Νεύτωνα όταν πέθανε ο Cotes)

    3)Σ.Ο.Σ Φυσικής: Aν ένα αυτοκίνητο ταξιδεύει από το Α στο Β με ρυθμό x χιλιόμετρα την ώρα και επιστρέφει στο Α με ρυθμό y χιλιόμετρα την ώρα, ο μέσος ρυθμός για όλο το ταξίδι είναι ο αρμονικός μέσος μεταξύ x και y.

    4) Περί της σημασίας των μέσων στη μεσαιωνική μαθηματική εκπαίδευση, κι ένα εναλλακτικό παιχνίδι για όσους βαρέθηκαν το σκάκι, το τάβλι και την μπιρίμπα:
    http://www.skakistiko.com/?p=10213#comment-16600

  19. Γιώργος Πρίμπας said

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AE
    Η αναλογία της χρυσής τομής (περ. 1,618) χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην οπτική αρμονία.
    Φυσικά ο άνθρωπος το πολύ που μπορεί να πετύχει είναι να μιμείται κάπως τη φύση. Καθόλου τυχαίο ότι πολλές από τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος (με πιο χαρακτηριστική αυτή του λόγου των αποστάσεων μέσης-πατουσών και μέσης-πάνω μέρος κεφαλιού) βρίσκονται κοντά στην εν λόγω αναλογία.

    Και μία δυσαρμονία (αναλογικά δοσμένη) που θα πανηγυριστεί …
    Κάποιος έδωσε κοντά 1.800.000 ευρώ για να αγοράσει οικόπεδο γωνία, να το χτίσει και να στεγάσει την επιχείρηση του.
    Κάθε χρόνο από αυτή, μετά τους φόρους, κερδίζει από 60-100.000 ευρώ με πολύ θετικές προοπτικές.
    Ξαφνικά την πουλάει, ή έστω το μεγαλύτερο μέρος της και τη «διαχείριση», μαζί με το οικόπεδο και το κτίσμα για 400.000 ευρώ. Γιατί πανηγυρίζει;

  20. Πάνος με πεζά said

    Πάντως, στα φορολογικά (τι τα θυμήθηκα), κάποτε ίσχυε ότι «…ο Έφορος έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόσθετο φόρο όταν υπήρχε προφανής ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ (και όχι δυσαρμονία) Εσόδων-Εξόδων.».

    Πηγαίνοντας προς τη Φυσική, υπάρχει η αρμονική ταλάντωση, με ή χωρίς απόσβεση, δηλ σταθερού ή μειούμενου πλάτους αν ο συντελεστής απόσβεσης είναι μηδέν ή θετικός, ενώ την ταλάντωση με αρνητική απόσβεση (c<1) μας την είχαν ονομάσει στο Πολυτεχνείο…"φαινόμενο γιαουρτιού". Δηλαδή, διεγείρω μια κατασκευή, μετακινώντας την σε μια θέση, κι αντί να επανέλθει, έστω σε κάποιο χρόνο,…μένει εκεί που την πήγα, σαν να κολυμπάει σε γιαούρτι ! Σαν την απλούστευση στο μυαλό του φοιτητή, δεν έχει…

  21. Πάνος με πεζά said

    @ 7, 13 : Για τον ίδιο λόγο που κάποιοι λένε «θα δείτε μια πινακίδα και θ’ ακολουθήσετε το τόξο», ενώ χρόνια τώρα, είναι βέλος…

  22. Γς said

    13 β:
    >Γιατί τα λέμε φυσαρμόνικες;

    Επειδή λέγονται ακορντεόν (harmonika).

    E, αρμόνικα τα λέμε κι εμείς που δεν ξέρουμε τι είναι αρμόνικα-ακορντεόν.
    Ξέρουμε όμως την φυσαρμόνικα.

  23. a said

    δυσαρμονια με μια δηθεν σοβαρη εφημεριδα ειναι το λαθος στο πρωτοσελιδο της αυγης οπου μπερδευει το ασπρο λιθαρι σουνιου με το μαυρο λιθαρι σαρωνιδας

  24. LandS said

    23 Ενώ μιας δήθεν σοβαρής κυβέρνησης δυσαρμονία είναι να μεταβιβάζει τα Λιθάρια «εκ παραδρομής» !

  25. 18-δ Σώπα! Κοίτα τι γίνεται στο Ρέθυμνο! 🙂 Το έπαιζαν λέει και στην Ουτοπία του Τόμας Μορ.

  26. tsopanakos said

    @13
    Μάλλον δεν κατάλαβα καλά. Νόμιζα ότι το κείμενο μιλούσε για τον ελληνολατινικό πρόγονο του γαλλικού.
    Cf. http://books.google.fr/books?id=b1IfngEACAAJ&dq=%22disharmonia%22&hl=el&sa=X&ei=k9qOU_RthMrQBYmJgOAG&redir_esc=y

  27. ΠΑΝΟΣ said

    Στις Πανελλαδικές έπεσε κείμενο τού Βιζυηνού,αντί ενός κειμένου τής πλέριας κατανόησης.Δυσαρμονία.

  28. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    18δ: Κιντ, τα αγνοούσα όλα αυτά!

    14: Μπράβο Δύτη, το είχα ξεχάσει;
    Με τον όρο φυσαρμόνικα χαρακτηρίζονται και κάποια απλά ακορντεόν που αντί για πλήκτρα φέρουν οπές που κλείνει ο οργανοπαίκτης με τα δάκτυλα

  29. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    19.Και μία δυσαρμονία (αναλογικά δοσμένη) που θα πανηγυριστεί …
    Μall Aμαρουσίου. Δέκα χιλιάρικα ευρώπουλα,λέει,η πανηγυρική εναρμόνιση.

  30. munich said

    @27
    πωπω! εγώ θα κοβόμουν! και φαντάσου ότι μου αρέσουν και τα δύο κείμενα
    ωχ να κι εγώ υπέπεσα στην την πανελληνιομίρλα

  31. physicist said

    #20. — … ενώ την ταλάντωση με αρνητική απόσβεση (c<1) μας την είχαν ονομάσει στο Πολυτεχνείο…"φαινόμενο γιαουρτιού". Δηλαδή, διεγείρω μια κατασκευή, μετακινώντας την σε μια θέση, κι αντί να επανέλθει, έστω σε κάποιο χρόνο,…μένει εκεί που την πήγα, σαν να κολυμπάει σε γιαούρτι !

    Πάνο, δεν σε καταλαβαίνω εδώ, μάλλον έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα. Λες αρνητική απόσβεση αλλά γράφεις μικρότερο της μονάδας. Το γιαούρτι, από την άλλη μεριά, είναι ρευστό με σχετικά μεγάλο ιξώδες, που θα πει μεγάλη και θετική απόσβεση.

    Επίσης, για ταλαντωτές που παρουσιάζουν αποκλίσεις από την αυστηρή αρμονικότητα (δηλ. η δύναμη επαναφοράς δεν είναι ανάλογη της απόκλισης από τη θέση ισορροπίας και με αντίθετη κατεύθυνση προς αυτή), υπάρχει ο όρος anharmonic oscillators, αντίστοιχα anharmonic corrections. Κουΐζ: Ποιο φυσικό σύστημα είναι αυστηρά αρμονικό, χωρίς προσεγγίσεις;

  32. Πάνος με πεζά said

    @31 : Ο συντελεστής απόσβεσης, τουλάχιστον όπως τον «δουλεύουμε» εμείς, είναι κάποια τιμή της τάξης του 0,02~0,05 για κτήρια, δηλ. 2 έως 5% απόσβεση, ανάλογα με το υλικό κατασκευής. Άρα σε κάθε κύκλο, με τη θετική αυτή τιμή, η ταλάντωση χάνει ένα ποσοστόαπότοπλάτος της, ώσπου να μηδενιστεί. Η απόσβεση αυτή (με θετικό συντελεστή) λέγεται και «κρίσιμη». Με τιμή μηδέν έχουμε τη μηδενική απόσβεση (ίδιο πλάτος εσσαεί), ενώ με μικρότερο της μονάδας έχουμε την «υποκρίσιμη απόσβεση», που στην ουσία είναι μια μη ταλάντωση… Φυσικά, έκανα λάθος γράφοντας C<1, το σωστό ήταν C<0.

  33. sarant said

    27: Πάνο, το κείμενο του Βιζυηνού είναι ένα από τα πέντε ή έξι διδαγμένα που θα μπορούσαν να πέσουν. Το αδίδακτο (παράλληλο) ήταν του Κονδυλάκη.

    Παρατηρώ πάντως ότι η επεξήγηση που δίνεται στο «εις επήκοον» δεν είναι σωστή.

  34. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Τρία βιβλία περί αρμονιών έγραψε ο περιπατητικός φιλόσοφος Άδραστος από τους Φιλίππους της Μακεδονίας (4ος αι. μ.Χ.).
    Παρακινούμενη από κάτι που έπλεε στη μνήμη μου,το βρήκα εδώ, αλλά δν ξέρω για την εγκυρότητα και τις πηγές:
    http://greek_greek.enacademic.com/3088/%CE%AC%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82
    31.Απάντηση στο κουϊζ {έτσι για αρμονική ποικιλία -(ασχετη ούσα )-και τί θα πει χωρίς προσεγγίσεις- αμώ την παλιά αγάπη μου στη φυσική}.Τσιγκλάω να φτάσει 1000 το νήμα
    -ο νόμος που κυβερνάει τον κόσμο «του ηρμοσμένου φύσεως». («αρμονία και τάξη» θυμάμαι να λέει η θρησκευτικού)
    -η αρμονία σφαιρών (Αριστοτελικοί; μπα)

    Η αρμονία δίνει το όνομα Άρμων.

  35. physicist said

    #32. — Όχι, δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχουν τιμές της απόσβεσης μικρότερες του μηδενός, αφού η δύναμη της τριβής από το περιβάλλον ρευστό είναι πάντοτε αντίθετη σε πρόσημο με τη στιγμιαία ταχύτητα του ταλαντωτή. Το «φαινόμενο του γιαουρτιού» που αναφέρεις (σημ.: δεν ήξερα τον όρο!), αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου η απόσβεση είναι ισχυρότατη, δηλ. ο χρόνος χαλαρώσεως τ (το αντίστροφο του συντελεστή της απόσβεσης), πολλαπλασιασμένος με την ιδιοσυχνότητα ω0 του ταλαντωτή δίνει έναν αριθμό πολύ μικρότερο της μονάδας — αλλά σε κάθε περίπτωση θετικό. Ακόμα και τότε, όμως, το σύστημα επανέρχεται στη θέση ισορροπίας, απλώς αυτό συμβαίνει «πολύ αργά» (ας μην ξεχνάμε ότι το τι σημαίνει «αργά» εξαρτάται από το σύστημα, όχι από τις δικές μας προκαταλήψεις σχετικά με τις χρονικές κλιμακες).

    Υπογραμμίζω ότι το ιξώδες από μόνο του δεν αρκεί για να καθορίσει τι θα συμβεί: μόνον αδιάστατες ποσότητες μπορούν να χαρακτηρίσουν την ασυμπτωτική συμπεριφορά ενός συστήματος, και το ιξώδες δεν είναι αδιάστατο. Το πώς θα ταλαντωθεί το σύστημα εξαρτάται από το ιξώδες, τις φυσικές του διαστάσεις, τη γεωμετρία του και την ιδιοσυχνότητά του, σε κατάλληλο συνδυασμό που να δίνει ένα αδιάστατο μέγεθος, όπως το γινόμενο τ*ω0 που προαναφέρθηκε.

  36. Νέο Kid Στο Block said

    31. Κουίζ: Kάθε σύστημα για το οποίο ισχύει : Τ=2π*sqrt(k/g) ; (k= σταθερά αναλογικότητας της ταλάντωσης. (constant of proportionality)

  37. physicist said

    #36. — Άρχοντα της ταυτολογίας μου, εσύ! 🙂

    Μωρέ φυσικό σύστημα λέω, χειρποιαστά πράματα: εκκρεμές, δοκός, μαδέρι, κατσαβίδι, τέτοια. Ποιο είναι αρμονικό χωρίς προσεγγίσεις;

  38. spiral architect said

    Η αρμονία αρχίζει να χαλάει. 😉
    (και φυσικά δεν πέφτω απ’ τα σύννεφα)

  39. Νέο Κid said

    🙂 ήθελα πρώτα να βεβαιωθώ για το ορθό γενικό πλαίσιο και μετά στα πρακτικά. Τι εννοείς χωρίς προσεγγίσεις όμως; δώσε ένα χιντ . Ενα μπάισπιλ με προσεγ. ας πούμε.

  40. physicist said

    #39. — 🙂

    Να, λέω το εξής: όταν γράφουμε π.χ. την εξίσωση της κίνησης του απλού εκκρεμούς, αγνοούμε στην ανάπτυξη του sinφ όρους από φ^3 και πάνω, και το σύστημα γίνεται κατά (άριστη) προσέγγιση αρμονικό για μικρά φ. Όταν γράφουμε τη δύναμη του ελατηρίου, την προσεγγίζουμε σαν F = -kx αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν και ανώτεροι όροι, μη γραμμικοί, που τους αγνοούμε για μικρές τιμές της απόκλισης. Υπάρχει όμως ένα αρκετά γνωστό σύστημα που είναι αρμονικό ευθύς εξαρχής, χωρίς προσεγγίσεις. Ποιο είναι αυτό;

  41. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    33,37. Το άγνωστο κείμενο ήταν από του Κονδυλάκη,ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και περιγράφει τη σκηνή στην Αγία Ειρήνη όπου ο άστεγος λούστρος λέει πώς βρήκε (στην κάσα του) πεταμένο το βρέφος.
    Μπλακ χιούμορ έχει το σύστημα.Κοίτα τί διάλεξε να κληρωθεί ανάμεσα στ άλλα που θα έβαλε η Επιτροπή Εξετάσεων.

  42. spiral architect said

    @40 Γραμμικά φορτία (π.χ. λάμπες πυρακτώσεως, κινητήρες) σε δίκτυο εναλλασσομένου ρεύματος.

  43. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το σύστημα ελατηρίου-μάζας

  44. physicist said

    #42. — Όχι, αυτά τα γραμμικά ηλεκτρικά κυκλώματα εναλασσομένου ρεύματος είναι όλα προσεγγίσεις. Τα ηλεκτρικά κυκλώματα έχουν ένα σωρό μη-γραμμικότητες που τις αγνοούμε σε χαμηλές τάσεις για να μπορέσουμε να τα λύσουμε. Έτσι και του βάλεις τάση αυθαίρετα υψηλή, θα σου πετάξει φάτσα-κάρτια όλα τα μη-γραμμικά που κρυβότανε. Επιπλέον, αν του βάλεις στην είσοδο AC υψηλής συχνότητας και το μήκος κύματος γίνει συγκρίσιμο με τις διαστάσεις του κυκλώματος, χαιρέτα το στον πλάτανο. Εγώ μιλάω για πράμα αρμονικό από τη μάνα του.

    #43. — Όχι, Έφη μου, η σχέση του Hooke, F = -kx, που μάθαμε στο σχολείο είναι προσεγγιστική. Κανένα υλικό δεν είναι αυστηρά γραμμικό.

  45. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    44. Ευχαριστώ! Δε μπλέκομαι άλλο στα επιστημονικά σας χωράφια.Τα σέβη μου.

  46. spiral architect said

    @44α: Ναι, αν λάβεις υπ’ όψιν σου ότι στην πράξη δεν έχουμε αμιγή ωμικά φορτία στο AC, αρα δεν έχουμε ποτέ συμφασικά τα διανύσματα τάσης – ρεύματος.
    (εννοούνται δίκτυα των 50 ή 60Hz, μεταφοράς και διανομής και όχι τα υψίσυχνα)

  47. Μανούσος said

    Να σημειώσουμε ότι η φυσαρμόνικα στα ιταλικά (fisarmonica) είναι το ακορντεόν εξ ου και λεωφορείο-φυσαρμόνικα.

  48. physicist said

    #45. — Όχι, να μπλεχτείς! Περιμένω κανένα αστροπελέκι ούτως ή αλλως για την εκτροπή, να μην το φάω όλο μόνος μου.

    #46. — Έτσι είναι, Μηχανικέ μου. Άρα πρέπει να ψάξουμε αλλού.

  49. Πάνος με πεζά said

    Παραείστε θεωρητικοί,οπότε δε μπορώ να σας «παίξω». Θυμάμαι, πάντως, ένα μάθημα ονόματι «Ελαστική ευστάθεια». Εκεί είχαμε όλο το χρόνο μια αμφιέρειστη δοκό (και καλά γέφυρα), με μια εξίσωση ταλάντωσης που αν κουτσοθμάμαι είχε όρο μάζας επί δεύτερη παράγωγο μετακίνησης, ακαμψίας επί πρώτη παράγωγο μετακίνησης, απόσβεση επί μετακίνηση (το λεγόμενο «γραμμικό»), κι ένα σταθερό όρο,΄κι όλα αυτά ίσα με το μηδέν.

    Και πάνω σ’ αυτό το φορέα, αναπτύσσονταν διάφορα προβλήματα : ξεκινάει η δοκός από τη θέση ηρεμίας. Τη στιγμή Τ=Τ1 μπαίνει ένα όχημα μάζας Μ1. Την Τ2, μπαίνει από την άλλη μεριά άλλο όχημα, μάζας Μ2. Τη στιγμή Τ3 τρακάρουν αυτά, και πέφτουν κάτω από τη γέφυρα. Βρείτε την εξίσωση ταλάντωσης…

    Για πολύ καμμένους (αλλά πάντως τότε, στα ντουζένια μου,πρέπει να το πέρασα με κανα 8άρι… 🙂

    Ο όρος του «φαινομένου γιαουρτιού» ανήκει στον Κ. Συρμακέζη, που μας έκανε τότες Στατική ΙV.

  50. Νέο Kid Στο Block said

    Η παγκόσμια έλξη. Χώσε έναν ευθύγραμμο σωλήνα από τη Βιέννα και να βγαίνει στη Λεμεσό , πέσε μέσα χωρίς να κολοτριφτείς 🙂 και κάνε κούνια -μπέλα. 🙂

  51. physicist said

    #50. — Κάνεις ζαβολιές, μάστορα, και το ξέρεις. 🙂

  52. LandS said

    Και θα ήταν καλύτερα να το είχε πει «του μελιού», γιατί το γιαούρτι νερουλώνει όταν το χτυπάς.

  53. sarant said

    47: Μανούσο, αυτό τα εξηγεί όλα -δεν το ήξερα!

  54. physicist said

    #52. — Γεια σου ρε LandS με το oscillatory shear thinning! Από μια λέξη θα βγάλουμε θησαυρό σήμερα (και σου λέει μετά η Φυσική είναι βαρετή …)

  55. marulaki said

    #16 Αρμόνιο λέγεται και το εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο κάνει την ίδια δουλειά που περιγράφεις, χωρίς τα ηλεκτρονικά.

  56. spiral architect said

    @48β: Μπας και φεύγουμε απ’ την κλασσική φυσική και πάμε σε πιο θεμελιώδεις θεωρίες; Δεν μου’ ρχεται κάτι στο νου, ως κι αυτό που είπε ο Κιντ το 50, θεωρητικό είναι. 🙄

  57. physicist said

    #56. — ΟΚ, παίδες, τρεις σύντομες παρατηρήσεις:

    (α) Βοηθάει να ψάξετε για κάτι θεμελιώδες, όπως υπονοείται καθαρά στην απάντηση που έδωσα στην Έφη («κανένα υλικό δεν είναι γραμμικό»).

    (β) Θεμελιώδες δεν θα πει ότι πρέπει να ψάξετε ξερωγώ υπερχορδές, μαύρες τρύπες και στοιχειώδη σωματίδια που δεν τα ξέρει ούτε η μάνα που τα γέννησε.

    (γ) Υπάρχουν περισσότερα από ένα παραδείγματα, κι ένα απ’ αυτά είναι πολύ προσγειωμένο και μακροσκοπικό αλλά κάπως εξεζητημένο στη γεωμετρική κατασκευή του.

    Όποιος έχει όρεξη, θα επιστρέψω αργότερα. Ευχαριστώ τον Νίκο για την ανοχή του. 🙂

  58. Πάνος με πεζά said

    @55 : Φυσικά. Αγγλιστί «pipe organ». κι ας παρέμβουμε επιτέλους και με κάτι ακουστικό.

  59. ΠΑΝΟΣ said

    #33
    Νίκο, το εις επήκοον το δίνουν ως:
    «εις επήκοον=σε απόσταση ακοής».Θα μπορούσε να προστεθεί και «σε τέτοια θέση ή τέτοια ένταση ώστε να ακούγεται (από όλους).

    :

    .

  60. Πέπε said

    @7, 13, 14, 28

    Η φυσαρμόνικα, αν δεν κάνω λάθος, μόνο στα ελληνικά λέγεται φυσαρμόνικα. Η λέξη πρέπει να πρωτοπροτάθηκε για κάποιο είδος ακορντεόν. Παρά ταύτα, η πληροφορία «Με τον όρο φυσαρμόνικα χαρακτηρίζονται και κάποια απλά ακορντεόν που αντί για πλήκτρα φέρουν οπές που κλείνει ο οργανοπαίκτης με τα δάκτυλα» μου φαίνεται παράξενη. Δεν έχω ακούσει ποτέ μου τέτοιο όργανο και αν υπάρχει δε θα είναι απλό ακορντεόν, θα είναι κάτι με τελείως άλλη λογική λειτουργίας.

    Στο λινκ του 14 βρίσκουμε κάπου: «…μία άρθρωση, την λεγόμενη φυσούνα». Η φυσούνα είναι δοκιμότατος όρος για το -εεε…, τη φυσούνα, καταλαβαίνετε- του ακορντεόν. Έτσι λέγεται. Αυτό το εξάρτημα το έχουν διάφορα όργανα που λόγω οπτικής συνάφειας θα τα λέγαμε συλλήβδην ακορντεόν αλλά που μερικά έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Ένα από αυτά είναι η αρμόνικα (άλλως φύσα), με την οποία έχουν γίνει μερικές σημαντικές προπολεμικές ηχογραφήσεις ρεμπέτικων – σήμερα δεν παίζεται στην Ελλάδα. Ένα άλλο είναι η κονσερτίνα, και διαβάζω με χαμόγελο έκπληξης ότι στα αγγλικά λένε concertina door την αρθρωτή πόρτα – φυσαρμόνικα (λινκ @14)!

    Η φυσαρμόνικα έχει κοινά σημεία με όλα αυτά τα όργανα στην εντελώς κεντρική της σύλληψη, και βέβαια στον ήχο. Διαβάζουμε στο ως άνω λινκ ότι σε πολλές γλώσσες η φυσαρμόνικα ονομάζεται «[…]-αρμόνικα». Έχει σημασία ότι όλα αυτά τα όργανα έχουν εφευρεθεί από συγκεκριμένους ανθρώπους, εφόσον κατασκευάζονται μόνο σε εργοστάσια -δεν είναι εξελίξεις αρχαίων οργάνων- και επομένως έχουν φυτευτές, πατενταρισμένες ονομασίες. Δεν υπήρχε σε κανένα μέρος παράδοση «αυτό το ονομάζουμε έτσι». Η πατέντα λέει πώς ακριβώς το ονομάζει ο κατασκευαστής, αλλά οι μουσικοί και οι υπόλοιποι ομιλητές το λένε όπως καταλαβαίνουν, με όσο σπασμένο τηλέφωνο μπορεί να χωρέσει!

    Όπως παρατήρησε ήδη ο Πάνος με Πεζά (#16), σε πολλά από αυτά τα όργανα (και σε άλλα ακόμη) η πατενταρισμένη ονομασία δηλώνει τη δυνατότητα να παίζουν πολλές νότες ταυτόχρονα. Αρμονία αυτό είναι, η τέχνη του πώς συνταιριάζονται οι ταυτόχρονες νότες. Αρμονικά μπορεί να παίξει το αρμόνιο, μπορεί και η αρμόνικα. Η φυσαρμόνικα ψιλομπορεί, οριακά, και δε χαρακτηρίζεται από αυτή τη δυνατότητα – εδώ έχει παίξει σπασμένο τηλέφωνο! Το ίδιο περίπου σημαίνει και η λέξη «ακορντεόν»: ότι μπορεί να παίξει ακόρντα, συγχορδίες (συγχορδία σημαίνει ταυτόχρονες νότες, όχι υποχρεωτικά από χορδές – μπορεί και από ανθρώπινες φωνές ή οτιδήποτε άλλο). Σε αντιδιαστολή, η μελόντικα (οργανάκι που φυσιέται με το στόμα σε στάση περίπου σαν της φλογέρας κι έχει κλαβιέ τύπου πιάνου) μπορεί μεν να παίξει αρμονικά αλλά πολύ περισσότερο προσφέρεται για μελωδία (διαδοχικές νότες). Η μελόντικα είναι επίσης όργανο συγκεκριμένου εφευρέτη.

    ΠΑΝΑΡΜΟΝΙΟ: Εδώ η αρμονία επιστρέφει στην αρχαία της σημασία, όχι των ταυτόχρονων νοτών αλλά των κλιμάκων. Το Παναρμόνιο ήταν ένα όργανο με πλήκτρα, έγχορδο, εφεύρεση του μουσικολόγου Κ. Ψάχου, φτιαγμένο με σκοπό να μπορεί να αποδώσει όλες τις νότες της βυζαντινής μουσικής. Μέσα στην οκτάβα, εκεί που η ευρωπαϊκή μουσική χωράει 12 νότες, η βυζαντινή χωράει 72, οπότε το παναρμόνιο είχε πολλά πλήκτρα για μικρή έκταση αλλά με μεγάλη διαίρεση. Δεν έπιασε ποτέ ως όργανο που να δουλευτεί στην πράξη, έμεινε καθαρά πειραματικό και νομίζω ότι έχουν φτιαχτεί δύο όλα κι όλα.

  61. Πέπε said

    Και μια ερώτηση.

    Ο όρος inharmonicity (κάποιο φαινόμενο στην ακουστική) ξέρει κανείς πώς είναι στα ελληνικά;

    Ευχαριστώ

  62. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ, τα κύματα του Δούναβη. ;

  63. physicist said

    #62. — Τη μουσική εννοείς; 😉

  64. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Φυσικέ, τιμή μου.Να συντράμω αλλουβρέχικα ,που θα ΄λεγε ο Σκαρίμπας:
    -Το σημείο (που δεν ξέρω και τί θα πει).Η ευθεία; ( σύνολο σημείων;)

    >>“εις επήκοον=σε απόσταση ακοής”, ;
    -τόσο κοντά,τόσα «κουφά»! τροπικό θα έλεγα είναι, όχι τοπικό

  65. physicist said

    #64. — Βρέχε εσύ, Έφη μου, βρέχε, και πού ξέρεις τι θα κατεβάσει;

  66. Νέο Kid Στο Block said

    To πιο θεμελιώδες φυσικό σύστημα που μπορώ να σκεφτώ με αυστηρά αρμονική συμπεριφορά είναι ένα σώμα που εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση. Υπό γωνία φ με τον άξονα x … x=Rcosφ=Rcos(ωt) και το y με sinus.
    Περίοδος της περιστροφής (ή ταλάντωσης) ω=2π/Τ (ω=γωνιακή ταχύτητα)

  67. Spiridione said

    Αυτό το θέμα με τις φυσαρμόνικες τα ακορντεόν και τις κοντσερτίνες έχει αναλυθεί και πιο παλιά (δείτε τα σχόλια του Μιχαλιού, του Δύτη κλπ).

    Κονσερτίνες και πολυβόλα

  68. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    65 🙂 Δώσε θάρρος του χωριάτη… Κάθετες σκέψεις. Ο απαρασάλευτος (;) βορράς της πυξίδας, το αζιμούθιο ,αλλά λες «αρκετά γνωστό φυσικό σύστημα» κι αυτό είναι πασίγνωστο

  69. Παναγιώτης Κ. said

    1972 εκεί γύρω.Ένα μεγάλο επιστημονικό όνομα ακούγεται στο ελληνικό στερέωμα.Δημήτρης Χριστοδούλου γύρω στα 25 με περγαμηνές στο εξωτερικό.Τον έχουν καλέσει να διδάξει στο Φυσικό Αθήνας.Από ότι φάνηκε δεν «φτούρησε» για πολύ διάστημα στο Αθήνησι. Συνεχίζουμε να ακούμε καλά λόγια γι αυτόν. Διαπρέπει στο εξωτερικό.

    Είμαστε λοιπόν στο αμφιθέατρο του κτηρίου της Φυσικής στη Σόλωνος για να παρακολουθήσουμε κάποια διάλεξη του νεαρού επιστήμονα στο ευρύτερο κοινό.Παρών και ο Αναστασιάδης καθηγητής του Φυσικού.

    Ο ομιλητής λοιπόν κάνει κάποια αναφορά στις α ρ μ ο ν ι κ έ ς που προκύπτουν όταν ένα μη ημιτονοειδές σήμα αναλυθεί κατά Fourier.Κάποιος ακροατής άσχετος περί την Φυσική και τα Μαθηματικά πιάστηκε από τη λέξη «αρμονικές» για να εκτρέψει τη συζήτηση σε γνωστά για εκείνον χωράφια.Εννοώ τα χωράφια της Φιλοσοφίας και ειδικότερα της Αισθητικής.Ο Χριστοδούλου φυσικά δεν κατάλαβε για τι πράγμα τον ρωτούσε -όπως συνήθως συμβαίνει με κάποιους ονομαστούς επιστήμονες των Θετικών επιστημών και των Μαθηματικών οι οποίοι είναι αυστηρά προσηλωμένοι στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται αδιαφορώντας για τις φιλοσοφικές του προεκτάσεις- και ο κέρβερος Αναστασιάδης τον…προστάτευσε εμποδίζοντας την φιλοσοφική διάθεση του ακροατή να εκδηλωθεί περαιτέρω.

    Επί τη ευκαιρία, η Αρμονική Ανάλυση στα Μαθηματικά είναι ένας πολύ ενδιαφέρων κλάδος και κάποιο ειδικό βραβείο δίνεται κάθε χρόνο στους ερευνητές του κλάδου.

  70. Πάνος με πεζά said

    Θεμελιώδες απλό φυσικό σύστημα θα μπορούσε να είναι κι ένα δέντρο. Προσιδιάζει σε μονοβάθμιο ταλαντωτή, με μια μάζα Μ συγκεντρωμένη ψηλά, και μια ακαμψία Κ στη ρίζα του. Η ακαμψία του, αν το
    θεωρήσουμε ελαστικό πρόβολο, είναι 3ΕΙ /Η^3 όπου Ε βρείτε τιμή για το σχετικό ξύλο, και Ι=πD^4/64, αν θεωρήσουμε διάμετρο κορμού D.

    H ιδιοπερίοδος της ταλάντωσής του, σε διέγερση π.χ. από τον άνεμο, θα ήταν Τ=2π * ρίζα (Μ/Κ) Η ρίζα είναι το μαθηματικό σύμβολο και όχι … του δέντρου ! 🙂

  71. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο γεωτροπισμός των φυτών (τα κλαδιά προς τα πάνω-οι ρίζες προς τα κάτω) είναι ένα σπουδαίο φυσικό φαινόμενο που βοηθά να κάνουμε αισθητικά παιχνίδια με τα φυτά και τ΄άνθη. Χειροπιαστή φυσική.

  72. sarant said

    59: Ακριβώς, το βασικό είναι ότι ειπώθηκε έτσι που να ακούγεται από όλους. Και ειδικά στα συμφραζόμενα του κειμένου, η ένταση ήταν το βασικό, όχι η απόσταση.

    60-67: Νάσαι καλά, ήμουν έτοιμος να δώσω κλότσο ν’ αρχινίσει από την αρχή η ίδια συζήτηση 😉

  73. Νέο Kid Στο Block said

    70. Ρε συ Πάνο, εδώ ο μάστορας δεν δέχεται το ελατήριο του Χουκ, θα δεχτεί το δέντρο ή τον ελαστικό πρόβολο; 🙂

  74. physicist said

    #66. — Πολύ ωραία πρόταση, Κίντο. Λες ότι η «σκιά» (προβολή) του σώματος πάνω σε οποιονδήποτε από τους δύο άξονες είναι αυστηρά αρμονική κίνηση, κι αυτό είναι 100% σωστό. Ένα «ελάττωμα» της πρότασής σου είναι ότι το σώμα που εκτελεί αρμονική κίνηση δεν είναι πραγματικό αλλά είναι η προβολή του πραγματικού σώματος. Οι εξισώσεις κίνησης που γράφεις, δηλαδή, δεν είναι αρμονικές. Είναι ωστόσο μια πάρα πολύ καλή απάντηση αν δεχτούμε τις (μαθηματικές) προβολές της κεντρομόλου δύναμης πάνω στους δύο άξονες σαν φυσικές οντότητες.

    #68. — Αγαλλίαση οι προτάσεις σου, ‘Εφη. Ναι, η πυξίδα πάλλεται αλλά και πάλι, όχι απόλυτα αρμονικά.

    Το φυσικό σύστημα στο οποίο αναφέρομαι είναι επίσης πασίγνωστο. «Αρκετά γνωστό» είναι ότι έχει να κάνει με ταλαντώσεις.

  75. # 69

    Τον είχε φέρει η χούντα και έπεφτε η σχετική προπαγάνδα για τα ελληνικά μυαλά κ.λ.π. Μπορεί ο άνθρωπος να μην έφταιγε σε τίποτε. Πάντως αργότερα το 75-76 ήταν στην έδρα του Χατζηϊωάννου παραπεταμένος σε μια γωνιά, χωρίς καμία αρμοδιότητα όπως κάποιο έπιπλο που δεν χρησιμοποιούμε.

  76. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αρμολόι γύρω από το θεμελιώδες φυσικό αρμονικό σύστημα ,όπως μας το έδωσε ο Φυσικός :

    -ένα αρκετά γνωστό σύστημα που είναι αρμονικό ευθύς εξαρχής, χωρίς προσεγγίσεις.
    -κάτι θεμελιώδες,
    -Κανένα υλικό δεν είναι αυστηρά γραμμικό
    -πράμα αρμονικό από τη μάνα του.
    -Υπάρχουν περισσότερα από ένα παραδείγματα, κι ένα απ’ αυτά είναι πολύ προσγειωμένο και μακροσκοπικό αλλά κάπως εξεζητημένο στη γεωμετρική κατασκευή του.
    -Το φυσικό σύστημα στο οποίο αναφέρομαι είναι επίσης πασίγνωστο. «Αρκετά γνωστό» είναι ότι έχει να κάνει με ταλαντώσεις.

  77. πάντως ο καλύτερος τόπος για να καταλάβει κάποιος τι εστί αρμονία είναι να προσλάβει (κυριολεκτώ) αυτό το κομμάτι με την περιβόητη τετραφωνία

  78. physicist said

    #76. — ‘Ελα, Έφη, μπροστά σου τόχεις. Πες τη μαγική λέξη χωρίς να τη δικαιολογήσεις επιστημονικά, να τους μπεις στο μάτι των θετικώνε στο ιστολόγιο. 🙂

  79. spiral architect said

    Αρμονίες αρμονικές, δυσαρμονίες, ταλαντώσεις και παραμορφώσεις βασικής συχνότητας:

    #mouroutisgate _____________Δ_____________ #baltakosgate

  80. Νέο Kid Στο Block said

    Το βραχυστόχρονο του Νιούτονα και του Χόιχενς. Kυκλοειδής καμπύλη ,μπαλάκια που φτάνου ταυτόχρονα στον πάτο αναξερτήτως αρχικού ύψους «βολής». M’αυτήν την αρχή λειτουργεί και το ρολόι-εκρεμές (του Χόιχενς εφεύρεση).
    Πάω για μπάνιο! 🙂

  81. spiral architect said

    Tο αρμονικόν άσμα της ημέρας:

  82. physicist said

    #80. — Καλές βουτιές και καλές (καλύτερες) εμπνεύσεις! 🙂

  83. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κάτι από το φως ;

  84. physicist said

    Μπράβο, Έφη!

    Να που η ποιήτρια σκέφτεται πιο καθαρά από τους ειδικούς! Το φως! Η πιο αρμονική ταλάντωση που υπάρχει και μάλιστα στο κενό, χωρίς υλικά, χωρίς προσεγγίσεις … κι αυτή η έξοχη ομορφιά των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, που είναι ανεξάρτητα από τον παρατηρητή, να μας φέρνει αμέσως στη Θεωρία της Σχετικότητας.

    Μπράβο και πάλι! Κρίμα που δεν έχω βραβείο να σου δώσω.

  85. Voulagx said

    #82 Φυσικος: Το φως!

  86. physicist said

    #85. — Αχ, σύντροφε, σε πρόλαβε η συντρόφισσα. 🙂

  87. Voulagx said

    Ωχ! το έφη η Έφη πρώτη! Μπράβο της! 🙂

  88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    85. Το πήρα το βραβείο μου. Με είπες ποιήτρια,»λίγο δεν είναι» ! 🙂

  89. sarant said

    77: Ναι, αυτό πρέπει να τραγουδάνε στον Παράδεισο, αν υπάρχει

  90. Νέο Κid said

    Συγνώμη,και χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η νίκη τση Εφης, αλλά το κατσίκι είπε κάτι για κύματα (υπονοοντας σαφώς τον Μάξουελ και τον αναμαλιασμένο αλβέρτο) εδώ και ώρα, χερ Φύζικερ! 🙂

  91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο Θεός μέγας φυσικός.Το λέω για να πω αρμονικά: κι ο Φυσικός (μας), θεός !! Μου έβγαλε τη χαρά της φυσικής στο φως 🙂

  92. physicist said

    #90. — Ναι βρε κατσικάκι μου αλλά του Δουνάβεως είπες, τουτέστιν υλικά κύματα (material waves), τα οποία είναι μόνο κατά προσέγγιση αρμονικά!

  93. physicist said

    Θέλω να πω, αν υπονοούσες τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δεν τόπιασα, ήμουν προσκολλημένος στην κυριολεξία.

  94. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    90.>> η νίκη
    Χάρισμα γιατί δε τη συμπαθώ ώρες-ώρες τη λέξη αυτή. Χθες σχολίαζα εγκυκλίους του υπ.εσωτερικών,ή Διοικ,μεταρρύθμισης,δε θυμάμαι(νομίζω και σε νομοσχέδιο είναι έτσι γραμμένο) που γράφουν :σε περίπτωση ισοψηφίας νικάει η ψήφος του Προέδρου. Σκέψου να παλεύουν οι ψήφοι σαν κοκόρια.Υπερισχύει η ψήφος,ή προσμετράται διπλή λέγαμε παλιότερα.Τώρα ‘ολα χύμα.
    Δε θέλω νίκες.Με τον τρόπο του ποιητή «Ελα να παίξουμε,θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου…»

  95. leonicos said

    Στον Όμηρο ένας ναυπηγός λεγόταν Αρμονίδης

  96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κιντ, σήμερα αττικό φως γιοκ.Συννεφιά και βροχούλα. Με εμπύρετη λαρυγγοϊωση,μέχρι αφωνίας, ζηλεύω τα ζεστά νερά που λούζεσαι.
    Το νήμα και το κουίζ με συντρόφεψαν μαγικά.

  97. Ιάκωβος said

    Γρήγορα, η αρμονία, πέρα από την κυριολεκτική τεχνική της σημασία έφτασε να σημαίνει τη συμφωνία, κλπ

    Πως πέρασε; Μήπως από τα στριφτάλια της αρχαίας λύρας,(που βλέπω ότι λεγόντουσαν κόλλοπες) που ήταν στην πραγματικότητα ξυλοκάρφια;

    Είδα επίσης ότι ο συμπατριώτης του Νίκου, ο Τέρπανδρος εφηύρε τη λύρα με εφτά χορδές.
    Δεν πιστεύω ότι είναι αυθεντική εφεύρεση , οι ανατολικοί λαοί είχαν όργανα με πολλές χορδές, ο Τέρπανδρος μάλλον θα τις προσάρμοσε στη λύρα.

    Πάντως αν ακουγόταν έτσι, ήταν πολύ μελωδικό όργανο:

    http://terpandros.com/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=14&Itemid=5&lang=el

  98. Πάνος με πεζά said

    Η «Ερωτική Αρμονία» πάντως,υπήρξε εγκυκλοάίδεια σε συνέχειες…

  99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ένα σωρό μαντράχαλοι και σας έκανε «με τα κρομυδάτσια» η κρητικοπούλα. Μωρέ καλά λέω εγώ οτι οι γυναίκες μας έχουν για πρωϊνή γυμναστική, συγχαρητήρια για την νίκη Έφη. Το δίδαγμα που βγαίνει (αυτό έβγαλα εγώ) απο το κουϊζ του φυσικού, είναι οτι οι περισσότερες λύσεις των προβλημάτων είναι απλές, αλλα το μυαλό όταν εξειδικευτεί, δύσκολα σκέφτεται απλά.

  100. NM said

    .»..για να βρούμε αντίστοιχο προηγούμενο στην Ευρώπη … οριακή νίκη του ΚΚ Ιταλίας … 1984 … ή του ΚΚ Γαλλίας … 1950.»
    Και ρωτάω (με φωνήν Μπαλούρδου):
    Τον σύντροφον Χριστόφιαν, που ενίκησεν στην μεγαλόνησον, γιατί δεν τον αναφέρετε;
    Στο πηγάδιν κατούρησεν;

  101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    99.Ταραντέλα πίτσικα / τσε πούρε λίγα λόγια τσε στέμε σ’ αρμονία/ και με λίγα λόγια ζούμε αρμονικά

  102. sarant said

    100: Χμ, τον ξέχασα. Και το ΑΚΕΛ άλλωστε έχει έρθει πρώτο σε βουλευτικές.

  103. Ηλεφούφουτος said

    77 συμφωνώ κι επαυξάνω αλλά για να είμαστε και φορμαλιστικά κοντά στο θέμα:

  104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κι εγώ μ αυτή την απορία που μήνες τώρα κουβαλώ,για ποια κρυμμένη αρμονία,εσύ ΄σαι κει κι εγώ εδώ
    Καραϊνδρου,Τανάγρη, Αρλέτα «Όλα μπερδεύονται γλυκά»

  105. Πέπε said

    @97:
    > > Γρήγορα, η αρμονία, πέρα από την κυριολεκτική τεχνική της σημασία έφτασε να σημαίνει τη συμφωνία, κλπ. Πως πέρασε; Μήπως από τα στριφτάλια της αρχαίας λύρας…;

    Με δεδομένο ότι η τρέχουσα λαϊκή λέξη για το «κουρδίζω» (για όργανο – δηλαδή φέρνω κάθε χορδή στη σωστή της νότα) είναι ταιριάζω, και αν σκεφτούμε και όλες τις άλλες έννοιες του ταιριάζω, νομίζω ότι μπορούμε να φανταστούμε τους αντίστοιχους συνειρμούς που έκαναν οι αρχαίοι.

  106. Pedis said

    @ physicist: υπάρχει κενό?

    «Αν και μπορεί να φανεί παράδοξο, ολόκληρη η ακριβής επιστήμη κυριαρχείται από την ιδέα της προσέγγισης» Μπ. Ράσσελ

    Ακόμη πιο παράδοξο είναι πολλά φαινόμενα είναι περιγράψιμα διότι οι διαδοχικές προσεγγίσεις συνιστούν συγκλίνουσα σειρά.

    Συχνά συμβαίνει η αναρμονικότητα να φαντάζει ως δυσαρμονία για κείνον που δεν είναι ικανός να επιλύσει ένα πραγματικό πρόβλημα.

    .

  107. Λ said

    Ίσως το βρείτε ενδιαφέρον
    http://en.wikipedia.org/wiki/Garmon

  108. Ηλεφούφουτος said

    107 η κοινώς λεγόμενη «γκαρμόσκα».

  109. Νέο Kid Στο Block said

    Πέπε, στην ερώτησή σου για το inharmonicity, η απάντηση είναι πως ο ελληνικός όρος είναι «Αναρμονικότητα» . Προκύπτει από λύση εξισώσεων ,αλλά ας μην επεκταθούμε. Σημαίνει πως οι συχνότητες των τρόπων δόνησης μιας χορδή ας πούμε, αποκλίνουν από την «αρμονική σχέση» (δηλαδή ακέραια πολλαπλάσια μιας θεμελίου).

  110. 84,
    Η αρμονικότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων δεν προκύπτει από τις εξισώσεις του Μάξγουελ, που κι αυτές είναι προσεγγιστικές;

  111. IA said

    Τα πρωτα δειγματα της αριστερας στην εξουσια

    http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10560&subid=2&pubid=129747912

    υγ1. δηλαδη το ΠΑΣΟΚ του εξω απο την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ ηταν η Οκτωβριανη Επανασταση ή μηπως το ΠΑΣΟΚ του 1981 ήταν λιγοτερο αριστερο από τον Συριζα του 2014 ?

    υγ2. 25 σας ψηφισαν αλλα 26 δεν εφυγαν υπαρχει καποια εξηγηση για το φαινομενο αυτο ?

  112. Πέπε said

    @109: Ευχαριστώ Kid.

    Ναι, δε χρειάζεται να επεκταθούμε: από αυτές τις δυο κουβέντες που λες καταλαβαίνω ότι λέμε το ίδιο.

    Αναρμονικότητα φανταζόμουν κι εγώ, αλλά ήθελα να το ακούσω κι από κάποιον που το ξέρει θετικά.

  113. Ας αναφέρουμε και τον διπλό ή αναρμονικό λόγο της γεωμετρίας: στην απλούστερη περίπτωση, προκειμένου για τέσσερα σημεία ΑΒΓΔ μιας ευθείας, είναι ο λόγος των προσημασμένων λόγων (ΑΓ/ΑΔ)/(ΒΓ/ΒΔ). Γιατί αναρμονικός; Διότι όταν ισούται με -1, η τετράδα λέγεται αρμονική και έχει όντως πολύ ωραίες ιδιότητες, που τις ερευνά η προβολική γεωμετρία· αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο διπλός λόγος ΔΕΝ ισούται βέβαια με -1!

  114. physicist said

    #110. — Μιχάλη, οι εξισώσεις Μάξγουελλ είναι, στην κλασική Φυσική, θεμελιώδεις: δεν προκύπτουν από άλλες βασικότερες ως προσεγγίσεις τους. Επιπλέον, στην κβαντική της έκφραση, η Χαμιλτονιανή του ΗΜ πεδίου είναι καθαρή υπέρθεση ανεξάρτητων αρμονικών ταλαντωτών, χωρίς παραπέρα προσεγγίσεις. Ασφαλώς και ξέρουμε πλέον ότι πρόκειται για low-energy approximations μιας ενοποιημένης θεωρίας αλλά αυτές είναι άλλες τάξεις προσέγγισης από κείνες στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι.

    #106. — Η απάντησή μου ξεκινάει από κει που τελειώνει αυτή στον Μιχάλη παραπάνω. Ναι, υπάρχουν κλίμακες ενεργειών στις οποίες γίνεται φανερό ότι το κενό δεν είναι κενό. Υπάρχει όμως κι ένα τεράστιο εύρος ενεργειακών κλιμάκων όπου το κενό συμπεριφέρεται σαν να ήταν, στ’ αλήθεια, το τίποτα. Είναι μεγάλη νοητική κατάκτηση να γράψεις εξισώσεις για κύματα που διαδίδονται στο κενό, κι από κει να προκύψουν συνέπεις (δηλ. η Θεωρία της Σχετικότητας) με εγκυρότητα που μοιάζει να είναι απεριόριστη, μέχρι στιγμής.

  115. π2 said

    Ωραίο θα ήταν ένα διαδικτυακό λεξικό που θα είχε εύγλωττες πολυμεσικές επεξηγήσεις, χωρίς λέξεις. Π.χ.

    δυσαρμονία, η:

  116. Γς said

    Ωραία ήταν!

  117. sarant said

    115: Χαχαχά!

    111α: Να ελπίζω λοιπόν ότι αν γίνει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ του Κουτσούμπα θα κρατήσει στάση κριτικής υποστήριξης, όπως έκανε το ΚΚΕ του Φλωράκη το 1981 ή και το ΚΚΕ της Παπαρήγα το 1993;

  118. Γς said

    3:
    >όλα είναι ικανός να τα θεωρήσει αντισυνταγματικά, ακόμα και τις ίδιες τις εκλογές…

    Θέμα ηγεσία ΠΑΣΟΚ θέτει ανοιχτά ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης […]

  119. Το νέο ευρωκοινοβούλιο και η προοπτική τερματισμού του πειράματος

    http://goo.gl/RkdkNO

  120. gryphon said

    109
    Aυτο σχτδον το ηξερα κι εγω.
    Π.χ το λα 440 hz οταν παιζεται με καποιο οργανο εκτος απο την θεμελιωδη περιεχει και αρμονικες 880 και 1760 κλπ.
    Καθε οργανο αναλογα με το υλικο κατασκευης το σχημα το τροπο που παιζεται παραγει και ενα διαφορετικο συνδυασμο αρμονικων πανω απο την θεμελιωδη (η και κατω μερικες φορες) και αυτο ειναι ενας απο τους κυριους λογους (υπαρχουν κι αλλοι) που διαμορφωνουν το χαρακτηριστικο ηχοχρωμα καθε οργανου.
    Και γιάυτο μεταξυ αλλων σχεδον οποιοσδηποτε μπορει πολυ ευκολα να ακουει μια νοτα του ιδιου ακριβως υψους να μην μπορει να πει ποια νοτα ειναι αλλα να μπορει να πει οτι προερχεται απο πιανο η απο κιθαρα η απο κλαρινο κλπ.

  121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Εδώ η άψογη εναρμόνιση στο προτεκτοράτο:
    http://www.avgi.gr/article/2883519/an-el-kleinoun-ti-bouli-prokeimenou-na-perasoun-anaimakta-ta-metra-pou-exei-diataxei-i-troika

  122. sarant said

    Κι έτσι, μεταξύ άλλων, δεν θα συζητηθεί η υπόθεση Μπαλτάκου στη Βουλή, παρά μόνο το Σεπτέμβριο και αν.

  123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    123.Από Οκτώβρη και αν. Πιθανολογείται να μην ξανανοίξει αυτή η Βουλή, λόγω προκήρυξης εκλογών ,είπε ο Βούτσης στο ραδιόφωνο τώρα. Με το κλείσιμο αυτό «βολεύονται» παραγραφές για καίριες υποθέσεις κατά πρώην υπουργών κλπ (παλιά μου τέχνη κόσκινο)

  124. # 122

    Με προεδρικό διάταγμα. Να (άλλη μια φορά) γιατί χρειάζεται ανώτατος άρχων που να μην είναι πειθήνιο όργανο της κοινοβουλευτικής δικτατορίας

  125. Κάποιο σχόλιό μοτ τόπνιξε η μαμάγκα, το ξαναγράφω :

    ελπίζω ο Σάντος να δει στο βίδδεο πως το ραδίκι ο Μανωλάς σιγοντάρει την Καλομοίρα και να προωθήσει τον Μόρα βασικό

  126. skol said

    114: Για να καταλάβουμε για τι προσεγγίσεις μιλάμε, το ατομικό ρολόι NIST-F2 έχει ακρίβεια ένα δευτερόλεπτο στα 300 εκατομμύρια χρόνια!

  127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    117 β – Η ανάσταση νεκρών που ελπιζουν οι χριστιανοί, είναι πιό πιθανή απο αυτό που θέλεις να ελπίσεις εσύ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ.!!!

    Υ.Γ – Στην lifo διάβασα οτι o Γιακουμάτος δήλωσε πως ο Σόϊμπλε (νεοδημοκράτης απο σόϊ δηλαδή;) είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα εξηγούνται όλα, και δέν του τόχα του Τσίπρα, τελικά έχει διαβρώσει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    124 – Έλα βρε Gee, σαν άμαθο μικρό παιδί κάνεις, γι΄αυτό άλλαξαν το σύνταγμα και έκαναν διακοσμητική γλάστρα τον πρόεδρο, για να έχουμε εκλογές. Αποφασίστε τέλος πάντων τι θέλετε, εκλογές που να βολεύουν την οικονομική ελίτ, ή δικτατορία που βολεύει την οικονομική ελίτ, τόσο δύσκολο είναι να διαλέξετε;

  129. Μαρία said

    122
    Kαι κάτι άρσεις ασυλίας.
    http://www.thepressproject.gr/article/63268/Kleinoun-opos-opos-tin-Bouli-me-stoxo-tin-sugkalupsi

  130. sarant said

    126: Θα περιμένουμε να το επαληθεύσουμε 🙂

  131. ΠΑΝΟΣ said

    …βρε Καλομοίρα «…χαίρε,χαίρε λευτεριά».Βάλε και ω,βάλε και το ε στο ελευθεριά!Τσιγκουνιές θα κάνουμε! Θα μού πει κάποιος,όπως στην παλιά διαφήμιση:»το κάνουμε όπως Αμερική»…

  132. Γς said

    Εξοχη!

  133. # 128

    Ο,τι βολεύει τον Ιβάν !! (αθήνα τετοιωμένη, ο ΠΑΟκ δεν πεθαίνει κ.λ.π.)

  134. Λ said

    Για την φωνηεντική αρμονία τίποτα;

  135. Γς said

    131:
    Ωραία θα ήταν να γινόταν κάτι τέτοιο και στους αγώνες στην Ελλάδα.
    Όπως Αμερική κι αλλού.

    Να ακουγόταν η διεθνής στο γήπεδο Νικόλαος Ζαχαριάδης της Λεωφόρου Ιωσήφ Στάλιν πριν από τους αγώνες του Τριφυλλιού (Δυναμό Αθήνας)

  136. Γς said

    Σαχλό καλαμπούρι ήταν…

  137. Πέπε said

    @120: Όχι Γρύφων, δεν είναι αυτό η αναρμονικότητα. Είναι ένα πολύ πιο πονηρό φαινόμενο:

    Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι αρμονικοί μιας νότας δεν είναι αυτοί που προβλέπει το σύστημα που αναφέρεις αλλά άλλοι, λίγο ψηλότεροι (για τις χαμηλές νότες) ή λίγο χαμηλότεροι (για τις ψηλές), π.χ. στο Λα 220 ΗΖ, το προηγούμενο από αυτό που αναφέρεις, ο πρώτος αρμονικός, η οκτάβα, δεν είναι 440 ΗΖ αλλά κάτι παραπάνω. Έτσι αυτός ο αρμονικός φαλτσάρει σε σχέση με το ΛΑ 440, και για να εξισορροπηθεί αυτό πρέπει το ΛΑ 220 να κουρδιστεί λίγο χαμηλότερα.

    Το πότε γίνεται αυτό και γιατί δεν το έχω ακόμη κατανοήσει (δεν ισχύει καθολικά, ισχύει κάποτε μόνο). Πάντως σε πρακτικό επίπεδο είναι κάτι που απασχολει τους χορδιστές πιάνων.

  138. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    131. Εθνική καλομοιριά! οϊμέ καημέ

  139. physicist said

    Δυσαρμονία θα προκύψει ανάμεσα στην πολιτική της ΕΚΤ και τη βασική προϋπόθεση του Καπιταλισμού, ότι δηλαδή το χρήμα έχει θετική τιμή, εάν σήμερα ο Μάριο Ντράγκι ανακοινώσει αρνητικά επιτόκια. «Το τέλος του Καπιταλισμού όπως τον γνωρίσαμε», σχολιάζει ο Christian Rickens σήμερα στο Σπήγκελ, και αμφιβάλλει αν πλέον πρέπει να ονομάζουμε το οικονομικό μας σύστημα Καπιταλισμό. Η μετακαπιταλιστική εποχή, στην οποία μόνον όποιος παίρνει μεγάλα ρίσκα μπορεί να ελπίζει σε αύξηση των κεφαλάιων του έχει ήδη αρχίσει, καταλήγει ο αρθρογράφος.

    http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/zinsentscheid-der-ezb-draghi-plant-minus-vor-zinssatz-a-973406.html

  140. spiral architect said

    @139: Δυσαρμονία εννοιών και πραγματικότητας και ο περιεκτικός καπιταλισμός. Κόψτε φάτσες και βγάλτε συμπεράσματα. 😛
    Ο κυνισμός βαφτίζεται ειλικρίνεια και ο περιεκτικός καπιταλισμός, (τι λε ρε παιδί μου!) ανθρωπιά.

  141. sarant said

    139: Βλέπω ότι οι αναγνώστες από κάτω έκριναν (κατά 60%) αρνητικά την εξέλιξη αυτή.

  142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    139 – Γερμανικά δεν ξέρω για να διαβάσω το άρθρο, αλλα αν δήλωσε αυτό που λές, κοιμάτε όρθιος και πληρώνει ξενοδοχείο ο αρθογράφος, εκτός κι αν έχει εντολή για τέτοια γραμμή, οι πιθανότητες και για τα δύο είναι ίδιες. Αν η αρχή του καπιταλισμού, είναι με το μικρότερο δυνατό κεφάλαιο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, τότε η σημερινή εποχή, είναι ο ορισμός του καπιταλισμού. Μιά ματιά στην Ντόϊτσε μπάνκ, που έχει μοχλεύσει τα ίδια κεφάλαια (560 δις) πάνω απο 100 φορές στα παράγωγα σε όλο τον πλανήτη, είναι αρκετή. Αλλα και η κρίση που βιώνουμε, αποτέλεσμα τίνος είναι, της κακοδιαχείρησης και της τεμπελιάς των Ελλήνων, ή γενικώς των νοτίων; Του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, με ελάχιστο ρίσκο, των έξυπνων των γνωριζόντων και των «πονηρών,» του πλανήτη, ο λογαριασμός όπως πάντα στα χειραγωγημένα κορόϊδα. ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΡΙΣΚΟ.
    Άν με ρωτήσεις, αφού είναι τόσο εύκολο, γιατί δεν το κάνουν όλοι; θα σου απαντήσω, αν το έκαναν όλοι θα κατέρρεε το σύστημα, γι αυτό διάβασε, και θα καταλάβεις γιατί δεν το κάνουν όλοι. Εμένα μου πήρε 25 χρόνια να βρώ την απάντηση, στο γιατί οι άνθρωποι δέν βλέπουν το προφανές, εσένα σου ήρθε συστημένη αυτή η γνώση. Το πιθανότερο είναι να μην την εκμεταλευθείς ποτέ, είναι σοφό το σύστημα, αλλα τουλάχιστον θα γνωρίζεις το γιατί.

  143. physicist said

    #141. — Εμ, αν ο άλλος έχει τις οικονομίες του που τις έβγαλε με κόπο, και δεν είναι ούτε για ανοίγματα ούτε για επενδύσεις, αρνητική θα είναι η αντίδρασή του.

  144. Την καλημέρα μου σε όλους.
    Δεν θα πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτή η υπόθεση με τη δυσαρμονία και τις πρόωρες εκλογές (που αφορά όλη την Ευρώπη, όχι μόνο τη χώρα μας); Νομίζω ότι είναι βαθιά αντιδημοκρατική η επίκληση διαφόρων λόγων για τη διενέργεια εκλογών από την εκάστοτε αντιπολίτευση, κάτι που έχουμε δει να γίνεται από την επομένη των εκλογών μερικές φορές. Εκτός από την αυτονόητη ακυβερνησία, την υπονόμευση του σεβασμού στις αποφάσεις της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης, αποτελεί και μια παθογένεια που υποβαθμίζει τη θέση ολόκληρης της Ευρώπης απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς πάντοτε οι αποφάσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης τελούν υπό την αίρεση της δύναμης της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Χρειάζεται φυσικά θεσμική αλλαγή για το θέμα, αλλά το υπάρχον ‘μοντέλο’ είναι φανερό ότι δεν λειτουργεί. Και φυσικά θα πρέπει να υπολογίσουμε και το πολύ υπολογίσιμο κόστος κάθε εκλογικής αναμέτρησης κοντά στ’ άλλα…

  145. Νέο Kid Στο Block said

    Θετικό, θετικό! Nα δουν τι πα να πει «επενδυτής» …(τι; μόνο τα λαμόγια πληντηρέξ να κουρεύονται; Aς κουρευτούν και οι τίμιοι δουλευτάρηδες που τα έβγαλαν με κόπο και δεν τους τα έφεραν αλυσοδεμένα βαλιτσάκια..) :mrgreen:

  146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    144 – Οι εκλογές γίνονται, για να έχουν οι λαοί την ψευδαίσθηση οτι αποφασίζουν αυτοί για το μέλον τους, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική, στις καίριες αποφάσεις που τους αφορούν, δέν λαμβάνονται υπόψην ό,τι κι αν ψήφισαν, ή θα ψηφίζουν μέχρι το αποτέλεσμα να είναι το «σωστό». Τα παραδείγματα πολλά, π.χ είσοδος στην Ε.Ε, στο ευρώ, κλπ, τελευταίο, η εκλογή προέδρου της Κομισιόν.

  147. Γς said

    142:

    >Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν μπορούσε να πλουτίσει κανείς, τόσο γρήγορα με τόσα λίγα και τόσο μικρό ρίσκο.

    Αχ, αυτό το Χρηματιστήριο. Τι ήταν κι αυτό;

    Πρόσφατα σχετικά, έλεγε ένας ξένος πόσο εύκολα έκανε τη μπάζα του. Και τελείωνε λέγοντας:

    -Α, είχα ξεχάσει ότι χρειαζόμουν καινούργιο αυτοκίνητο. Νο πρόμπλεμ. Ξαναμπήκα στο Χρηματιστήριο σας και σε μερικές μέρες το είχα.

    Είμαστε όμως βλάκες σούι τζένερις:
    Πριν 35 χρόνια κάποιοι φίλοι μας ο Brian και η Deborah (Charlesworth) που ήταν και ανερχόμενα αστέρια στη γενετική της Δροσόφιλας, παντρεύτηκαν και ήρθαν για μήνα του μέλιτος στην Αθήνα.
    Συνηθίζαμε τότε να φιλοξενούμε (και να φιλοξενούμαστε) για κανα δυο μέρες συναδέλφους που ερχόντουσαν (ή πηγαίναμε) για καμιά συνεργασία ή συνέδρια.

    Ένας συνάδελφος όμως τους ήθελε αποκλειστικά και συνεχώς σπίτι του. Ολο το μήνα του μέλιτος. Να τους τραπεζώνει και να τους πηγαίνει σε όλα τα αξιοθέατα της Αττικής κλπ.
    Τι να κάνουν κι οι ξένοι μας, τον φάγανε στη μούρη.

    Και δεν κρατιόταν το ψώνιο απ τη χαρά του [που έκανε τέτοια επένδυση].
    Μέχρι που την είδε αλλιώς.
    Και ήταν να τον κλαις.

    Ηταν η ημέρα που τους πήγε στο αεροδρόμιο για να επιστρέψουν.
    Τον ευχαρίστησαν κτλ, αλλά τι ήταν να του πουν ότι με τα λεφτά που εξοικονόμησαν θα επίπλωναν το σπίτι τους;

  148. physicist said

    #142. — Λάμπρο, μου φαίνεται ότι ετούτος εδώ από τη FAZ δεν κοιμάται όρθιος, τι λες; Μεταφράζω τις δύο πρώτες παραγράφους:

    Οι Αλχημιστές

    Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν είναι ταχυδακτυλουργοί που να βγάζουν απ’ το καπέλο διαρκή οικονομική ανάπτυξη. Αυτό δεν το μπορεί ούτε η ΕΚΤ με τα αρνητικά επιτόκια που έρχονται σαν ακόμα μια ομοβροντία του πιστωτικού της πυροβολικού. Δομικές αλλαγές είναι απαραίτητες. Ένα σχόλιο του Holger Steltzner.

    Η θαρραλέα παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών στη χρηματοπιστωτική κρίση αποσόβησε ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ. Οι τραπεζίτες δέχονται με μεγάλη ικανοποίηση αυτόν τον έπαινο αλλά με την ίδια αποφασιστικότητα αποδιώχνουν τις ευθύνες τους για τη διαρκώς περιπλανώμενη παγκόσμια οικονομική φούσκα. Εδώ, την ευθύνη για τους ολοένα και συχνότερους κύκλους των «boom and bust» δεν την έχουν αποκλειστικά οι πολιτικοί, κι αυτό ισχύει όχι μόνο για την Αμερική.

    Με το που ανοίγουν [σημ. δική μου: οι Κεντρικές Τράπεζες] τις κάνουλες για ν’ αποσβέσουν τις συνέπειες μιας φούσκας στα Χρηματιστήρια ή στις πιστωτικές αγορές, τρέφουν με ακόμα πιο φτηνό χρήμα την επόμενη φούσκα σε κάποιαν άλλη αγορά. Αυτό μπορεί να χαροποιεί όσους έχουν μεγάλη περιουσία, οι οποίοι πηδάνε με ευκολία από τη μια φούσκα στην άλλη, όχι όμως το κοινωνικό σύνολο. Ο λόγος είναι ότι όλοι οι υπόλοποι υφίστανται τις συνέπειες της τεχνητής και πρόσκαιρης οικονομικής θέρμανσης. Ένα παράδειγμα είναι οι χαμένοι τόκοι, που τους εξαφανίζουν τα ιδιαίτερα αγαπητά σ’ αυτή τη χώρα [σημ. δική μου: τη Γερμανία] μέτρα λιτότητας και τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα [*].

    [*] Για όσους διαβάσουν το πρωτότυπο: Lebensversicherung σημαίνει σε κατά λέξη μετάφραση «ασφάλεια ζωής», όμως στο μεταξύ ο όρος χρησιμοποιείται και για τα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία προφανώς εννοεί εδώ ο συντάκτης.

    Το πλήρες άρθρο εδώ.

  149. sarant said

    146. Αν τελικά επιλέξουν κάποιον άλλον έξω από τους 5 αρχικούς για πρόεδρο της Κομισιόν, θα είναι τεράστια ξεφτίλα.

  150. spiral architect said

    @144:
    – Μήπως θέλεις να πεις ότι, το μοντέλο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσα σε καπιταλιστικές συνθήκες δεν δουλεύει;
    – Ακυβερνησία; Μπας και δεν δουλεύει το κράτος στο μεσοδιάστημα μεταξύ δυο εκλογικών αναμετρήσεων; Μα οι επιλογές και αποφάσεις είναι ειλημμένες.
    – Το κόστος; Ποιο κόστος; Έτσι κι αλλιώς στις τσέπες μας απευθύνονται για οτιδήποτε. 😉

  151. spiral architect said

    @149: Φάε μεγάλη μπουκιά καλύτερα … 😉

  152. Νέο Kid Στο Block said

    151. «Εlections is a game where some are candidates and at the end the one who is backed-up by Angela wins!»
    Gary Lineker-Kasparov

  153. # 142

    Λίγο ακαταλαβίστικα για μένα αυτά, μήπωςνα δοκίμαζαν έναν διαφορετικό δρόμο ;

  154. physicist said

    #152. — Δηαλδή έτσι και δούμε προσέγγιση Αγγέλας-Αλέξη, να ξέρουμε από τώρα ότι η χοντρή τραγούδησε. 🙂

  155. spiral architect said

    @154: Όχι και χοντρή, απλώς εύσωμη!

  156. physicist said

    #155. — Μωρέ χοντρή, άκου με μένα που σου λέω. 😛

  157. spiral architect said

    @156: Απορώ, πού πήγε η politically correct παιδεία σου, τσ, τσ, τσ! 🙄

  158. Νέο Kid Στο Block said

    Διόρθωση ρητού στο 152. (βρήκα την αξιόπιστη πηγή):
    “Εlections is a game where some are candidates and at the end some other guy who is backed-up by Angela wins!”
    Gary Lineker-Kasparov

  159. physicist said

    #157. — Στις εκλογές, στα σπορ και στην Όπερα, δεν έχει πολιτική ορθότητα.

  160. Γς said

    153:
    >Κάθε δρόμος έχει μια αρχή κι ένα τέλος

    Εκτός από τα λουκάνικα που έχουν δύο.
    Το είχε πει ο Ζαν κλοντ Γιούνκερ όταν παραιτήθηκε πέρυσι το Γενάρη.

  161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    147 – Μάλλον ήθελε να σου κάνει φιγούρα Γς, με το ελληνικό χρηματηστήριο δεν ασχολείται κανένας σοβαρός άνθρωπος.

    148 – Δέν είπα οτι κοιμάτε μόνο, έδωσα δύο εκδοχές, και μάλλον θα μείνω σ΄αυτές με λίγο παραπάνω στην πρώτη για τρείς λόγους.

    1) Οι πολιτικοί για να έχουν ευθύνη, θα πρέπει να αποφασίζουν, αυτοί όμως εκτελούν εντολές. Ποιός τρελός πλούσιος θα τους εμπιστευόταν να πάρουν απόφαση για τα λεφτά του; αυτό μόνο οι λαοί το κάνουν, που ζούν με τρείς κι εξήντα.

    2) Οι κεντρικές τράπεζες, είναι ταχυδακτυλουργοί και βγάζουν λαγούς απο το καπέλο τους, ενώ οι ΗΠΑ είναι χρεοκοπημένες, παρουσιάζουν ανάπτυξη, οι μεγάλες τράπεζες που ήταν εκτεθιμένες στα «τοξικά» δάνεια ακινήτων, αφού κέρδισαν χρόνο υποχρεώνοντας την αμερικανική κυβέρνηση να κόψει χρήμα (πλημύρισε ο πλανήτης, με άχρηστα κωλόχαρτα ονόματι δολάρια) φορτώνοντας τα χρέη στον λαό, (πάνω απο 10,000,000 σπίτια έχουν κατασχεθεί, το δε Ντητρόϊτ, είναι πόλη φάντασμα) πλέον με αλχημίες που δεν θα σου αναλύσω, (ψάξε και λίγι μόνο σου, όλα έτοιμα τα θέλεις, κακομαθημένε) τα επισφαλή δάνεια τα διαχώρισαν απο την τοξικότητά τους, που την έκαναν πακέτο και την πούλησαν σε ειδικά fand, και πλέον με τα λιγότερο επισφαλή (πρόσεξε όχι ασφαλή) πήραν καλύτερη αξιολόγηση απο τις γνωστές εταιρείες αξιολογησης, (άλλη απάτη αυτές) με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν θετικό πρόσημο, και να μπορούν να δανείζονται χαμηλότοκα απο το κράτος, τα οποία δάνεια δανείζουν υψηλότοκα σε χρεωμένες χώρες, και τα επενδύουν στο χρηματηστήριο, και τα μοχλεύουν στα παράγωγα. Πάντως στην πραγματική οικονομία, δεν τα βάζουν. Αν σου θυμίζει κάτι όλο αυτό, δεν είναι της φαντασίας σου, αυτό συμβαίνει και στην Ε.Ε με καθυστέρηση (ως συνήθως) 2 χρόνων, στον ρόλο του Ντητρόϊτ είναι ο νότος, και κυρίως η Ελλάδα.

    3) Δεν υπήρξε καμία θαρραλέα παρέμβαση, ο σώζων ευατόν σωθήτω έγινε, και δεν αποσοβήθηκε κανένα παγκόσμιο οικονομικό κράχ, βαδίζουμε ολοταχώς προς τα εκεί, ο δανεισμός των τραπεζών και των χωρών αυξήθηκε απο το 2007, κατα 70%, τα δε χρηματηστήρια των ΗΠΑ και της Γερμανίας, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα, σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εν μέσω ύφεσης. Αυτό μόνο με παγκόσμιο πόλεμο μπορεί να εκτονωθεί και να ισορροπήσει, απλώς ψάχνουν τον μαλάκα που θα κάνει τον Χίτλερ.

    149 – Άχ βρε Νίκο, λές να τους ενδιαφέρει; Και μόνο οτι θέτουν τέτοιο θέμα, είναι μεγάλη ξευτίλα, και απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, και θα έπρεπε οι ευρωπαίοι πολίτες να ξεσηκωθούν, αλλααα.!!!

  162. sarant said

    158: Γιατί όμως backed up, μπακάπ είναι;

  163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    153 – Μα το εώτημα, είναι γιατί δεν δοκιμάζουν, ο δρόμος υπάρχει, μάλλον δρόμοι.

    160 – Aυτός το είπε πρώτος νομίζω, κι όχι η αδερφή του ελέους.

  164. Νέο Kid Στο Block said

    .162.Ωχ! Λες νάχε πει support ορίτζιναλυ o Γκάρυ; Δεν αποκλείεται…και να τον τσιτάρανε λάθος τίποτις γίδια… 🙂
    Πάντως Νίκο, το ορίτζιναλ ρητό ήταν του μακαρίτη σκακιστή Τόνυ Μάιλς και αφορούσε τους Σοβιετικούς στο σκάκι (το 1978) ,αλλά μάλλον δεν ενδιαφέρει γενικότερα η ωραία ιστορία.

  165. Γς said

    3, 4:

    Φίλε/φίλη έστειλες μήνυμα συμπαράστασης στην Αρτεμη;

    Να της ζητήσεις να συγχωρήσει τον Γς και να τον ξαναβάλει στους φίλους της στο Face Book?
    Αν ναι, χίλια ευχαριστώ. Αν όχι, μην το αναβάλεις άλλο.

  166. sarant said

    164: Πώς, ξέρω έναν που τον ενδιαφέρει 🙂

  167. physicist said

    Αυτές οι φωτογραφίες του Αγιομάριου της Φρανκφούρτης με το φωτοστέφανο τις τραβάνε επιτούτου ή τόχει πάντα γύρω απ’ το κεφάλι;

  168. Νέο Kid Στο Block said

    166. Προς τέρψη λοιπόν του παλιού σκακιστή Νίκου Σαραντάκου, και στη γλυκιά ανάμνηση του μεγάλου Άντονυ Μάιλς ,που μας άφησε δυστυχώς νωρίς.
    Τα όσα ακολουθούν έγιναν στη σκακιστική ολυμπιάδα του 1978 στο Μπουένος Άιρες . Τα είχα διαβάσει σε ένα παλιό εγγλέζικο βιβλίο ως έφηβος. Δυστυχώς κάπου είναι παραχωμένο αν όχι «δανεισμένο», δηλαδή χαμένο οριστικά.. ,θυμάμαι μόνο πως είχε καφέ εξώφυλλο με μια σκακιέρα και τον τίτλο του «Secrets of opening preparation». Το γεγονός όμως μού το είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Τόνυ, με τον οποίο είχα κάποτε την τιμή να γνωριστώ και να πιούμε και δυο ούζα παρέα. Δεν ξέρω αν περιέχεται και στην αυτοβιογραφία του «It’s only me» (αναγραμματισμός του ονόματός του: Tony Miles) γιατί για κάποιο περίεργο λόγο δεν έχω επιδιώξει να το διαβάσω… στεναχωριέμαι.
    Σε περίπτωση που διαβάζει και κάποιος άλλος πλην Νικοκύρη, να ενημερώσω επιτροχάδην για το σκακιστικό πλαίσιο της εποχής. O Mάιλς ήταν ο πρώτος μοντέρνος γκρανμάστερ της Αγγλίας και ο πρώτος που είχε το διαμέτρημα να παίζει στα ίσα τους Σοβιετικούς και μάλιστα (ενίοτε) να τους κερδίζει κιόλας. Oι Σοβιετικοί εκείνες τις εποχές στο σκάκι ήταν κάτι σαν το ΝΒΑ στο μπάσκετ.
    Συμμετείχε λοιπόν ως top board με την εθνική της Αγγλίας στην εν λόγω Ολυμπιάδα, και κάποια μεγάλη εγγλέζικη εφημερίδα, η Guardian νομίζω αλλά δεν είμαι σίγουρος, τον είχε αγκαζάρει με το αζημίωτο σαν ανταποκριτή. Οι μέρες περνούσαν κι ο Τόνυ θυμήθηκε κάποια στιγμή την υποχρέωσή του ως ανταποκριτή και στέλνει ένα συντομότατο ραπόρτο που δεν έλεγε κουβέντα για τους σκακιστικούς αγώνες καθαυτούς, αλλά ήταν βασικά μια καταγγελία για τις άθλιες συνθήκες των αγώνων.
    Το playing hall ήταν ένας ανήλιαγος καμπυλωτός διάδρομος στα έγκατα του σταδίου της Ρίβερ Πλέητ, μάλιστα μια μέρα είχε και ματς ποδοσφαίρου την ώρα που αυτοί παίζαν σκάκι!, και απέναντι από έναν σκοπευτικό όμιλο (“matches often classed!” ) και άλλα τέτοια φολκλορικά και κατάπτυστα.
    Του απαντάει το «αφεντικό» απ’την εφημερίδα. «Στείλε μας και κάτι για τους αγώνες βρε άνθρωπε! Πώς τα πάει η Αγγλία;»
    Ο Μάιλς με αρκετή καθυστέρηση απαντάει: «H σκακιστική ολυμπιάδα είναι το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός στο σκάκι. Κάθε δύο χρόνια οι καλύτεροι σκακιστές του κόσμου συγκρούονται σε 11 σκληρούς γύρους και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Σοβιετικοί!»:-) (rings a bell this quote ?)
    Τρίτη ανταπόκριση δεν υπήρξε. Απολύθηκε άμα τη λήψη της δεύτερης.
    Το ειρωνικό είναι πως στη συγκεκριμένη ολυμπιάδα της Αργεντινής, τελικά κέρδισαν οι Ούγγροι! Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της σκακιστικής ιστορίας. (όχι πως η Μαγυάρικη σκακιστική σχολή είναι τίποτις τυχάρπαστοι. Το αντίθετο. Ιερά τέρατα όπως οι Πόρτις, Ρίμπλι, Σαξ κι άλλοι που δεν θυμάμαι, αλλά είπαμε. Οι Σοβιετικοί τότε ήταν οι Λέηκερς και οι Μπόστον Σέλτικς.
    Αυτός ήταν ο Τόνυ. Ένας ιδιαίτερος και δύσκολος και ειλικρινής άνθρωπος. Δεν θυμάμαι για ποιο βιβλίο του είχε ζητηθεί κάποτε μια κριτική και απάντησε με δύο λέξεις «Utter Crap!»

  169. Νέο Kid Στο Block said

    168. Μάλλον σκέτο «Οpening preparation» πρέπει να ήταν ο τίτλος του βιβλίου. Διευκρινίζω ,όπως και νάχει, πως δεν έχει σχέση με τη νεότερη σειρά «Secrets of opening preparation» του Ντβορέτσκυ.

  170. sarant said

    Νάσαι καλά, Νεοκίντ -τότε έπαιζα κι εγώ (σκάκι, όχι στην Ολυμπιάδα, να εξηγούμαστε!)

  171. Νέο Kid Στο Block said

    170.:-) 🙂 Once a lion,always a lion! 😉

  172. Νέο Kid Στο Block said

    Click to access review393.pdf

    From a report on the 1978 Olympiad in Buenos Aires: “By
    far the most memorable feature of the event was the
    organisation. We arrived to learn that the chief organiser had
    just been ‘kidnapped’. It later transpired that this was the one
    and only sensible thing he had arranged during the whole
    tournament.” Α ρε Γίγαντα!

  173. Νέο Kid Στο Block said

    Τώρα μελαγχόλησα διπλά ρε συ Σαραντάκο! Σκέφτηκα τη θεωρία της σχετικότητας… και τι μπορεί να σήμαινε αυτό το «kidnapped»… στην Αργεντινή του Βιντέλα το 78. Πάω να καπνίσω.

  174. sarant said

    173: Ακριβώς!…

  175. Για μένα που δεν είμαι φαν του σκακιού θεωρώ πως το ενδιαφέρον χάθηκε με την αποχώρηση του Φίσερ όπως και το ενδιαφέρον για τη φόρμουλα άσβησε μαζί με τον Σένα

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    175 – Για μένα που είμαι φαν του σκακιού, αλλα και σχεδόν όλων των παιχνιδιών και αθλημάτων, μου φαίνεται αδιανόητο αυτό που λές. Ο ένας ο καλύτερος ο μοναδικός μάλλον σε οπαδισμό παραπέμπει, και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα που ουσιαστικά είναι η συμετοχή. Δεν είναι σωστό να συγκρίνονται διαφορετικοί άνθρωποι σε διαφορετικές εποχές. Δεν υπάρχει ο αιώνιος καλύτερος, όλοι έχουν ημερομηνία λήξεως, υπάρχουν οι καλύτεροι της κάθε εποχής.

  177. # 176

    Ο φαν θα είναι σαν τον αλκοολικό, δεν έχει σημασία τι πίνει, αλλά να πίνει.
    Είναι θέμα τι ψάχνεις και τι παίρνεις από έναν αγώνα.
    .
    Παράδειγμα μετά την αποχώρηση του Κούδα, πήγαινα στο γήπεδο στα παιχνίδια του Ηρακλή για να βλέπω τον Χατζηπαναγή. Τις ελάχιστες φορές που πήγα μετά την αποχώρηση του Βασίλη έφυγα στενοχωρημένος για την ώρα που είχα χάσει, θα μπορούσα να το έβλεπα και από τον καναπέ μου παίρνοντας και κανέναν υπνάκο στο ενδιάμεσο ( αν δεν έπαιζε ο ΠΑΟΚ )
    Δεν θα πήγαινα ποτέ να δω τον Μέσι, εισιτήριο θα πλήρωνα-αν είχα την δυνατότητα- για να δω τον Κριστιάνο Ρονάλντο για τα πόδια του ή τον Σώκρατες για το μυαλό του.

    Αλλο το μετέχω κι άλλο το παρακολουθώ, δεν τα μπερδεύω

    «Δεν υπάρχει ο αιώνιος καλύτερος, όλοι έχουν ημερομηνία λήξεως, υπάρχουν οι καλύτεροι της κάθε εποχής»

    Οχι απλά υπάρχουν αλλά είναι αυτοί που κάνουν δημοφιλές το άθλημα που αγωνίζονται όπως η Κάλας κι ο Παβαρότι ξανάφερναν κόσμο στην φθίνουσα στην εποχή τους όπερα. Προσωπικά προτιμούσα την φωνή της Κάτιας και του Γιόσιπ αντίστοιχα την ίδια εποχή, αλλά δεν λέει Το ίδιο κάνει σήμερα η Νετρέμπκο κι ας πάχυνε.

    Ενας Γκάλης έβαλε όλη την Ελλάδα να βλέπει μπάσκετ (τι με βάζεις και γράφω για αριανούς, θεέ μου ! ), πρώτα το έβλεπαν μόνο οι φαν και τώρα όσοι απόμειναν.
    Αντικειμενικά ίσως ο Διαμαντίδης έχει κάνει περισσότερα αλλά ο Γκάλης είναι ο αιώνιος καλύτερος

  178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    177 – Δεν μας τα είπες έτσι στη νεκρολογία του 175 Gee, οπότε συμφωνούμε σχεδόν σε όλα, (και για την Αννα) αλλα επιμένω, ο καλύτερος όλων των εποχών δεν υπάρχει. Ακόμα και ο Γκάλης (πέθανα στα γέλια που έγραψες για τον Άρη) σήμερα με τις προσαρμοσμένες άμυνες πολύ δύσκολα θα έφτανε εκεί που έφτασε. Αυτή η άκυρη σύγκριση εξυπηρετεί το ηλίθιο ρητό των Αμερικανών (οι των προτεσταντών;) ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος είναι σκατά, για τους ευνόητους λόγους του σταρ σύστεμ.

Σχολιάστε