Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα φώτα, τα πετρέλαια και ο Ανανίας (επανάληψη)

Posted by sarant στο 8 Ιουλίου, 2014


Όταν ήμουν φοιτητής, θυμάμαι, τα θερινά σινεμά δεν έβαζαν ταινίες πρώτης προβολής αλλά επαναλήψεις, είτε της σεζόν που είχε μόλις ολοκληρωθεί είτε παλιότερες, κι ήταν αυτός ένας τρόπος να δει κανείς κλασικές ταινίες και συμπληρώσει τα κενά κινηματογραφικής παιδείας του. Λίγοι σινεμάδες το κρατάνε πια αυτό, τα περισσότερα θερινά όπως μαθαίνω παίζουν πρώτη προβολή, ενώ τα κινηματογραφικά κενά μου έχουν αποκτήσει διαστάσεις Γκραν Κάνιον. Όμως οι θερινές επαναλήψεις είναι καλή ιδέα και το ιστολόγιο την εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, κανγι κάτι ανάλογο είχα αναγγείλει για φέτος στο άρθρο της 1ης του μηνός.

Με τις θερινές επαναλήψεις άρθρων, αφενός ο ιστολόγος βρίσκει καιρό να κάνει καμιά βουτιά ή καμιά δουλειά και αφετέρου θυμόμαστε ή γνωρίζουμε άρθρα που είχαν δημοσιευτεί παλιότερα στο ιστολόγιο και δεν τα είχαμε προσέξει την πρώτη φορά. Στις επαναλήψεις έχω βάλει κανόνα να έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την προηγούμενη δημοσίευση του άρθρου, και επικουρικά να μην είχαν γίνει πάρα πολλά σχόλια την πρώτη φορά (πέρσι είχα πει ‘κάτω από 60 σχόλια’, που οδήγησε στο να διατυπωθεί ο κανόνας ως ‘κανόνας των 3 και 60’, αλλά φέτος ίσως χαλαρώσω κάπως αυτή τη δεύτερην απαίτηση).

Το σημερινό μας άρθρο είχε αρχικά δημοσιευτεί πριν από τέσσερα χρόνια (και μια μέρα) και ο λόγος για τον οποίο διάλεξα να το επαναλάβω είναι ότι πρόσφατα έγινε ένα σχόλιο που, χωρίς να το συμμερίζομαι, είναι αξιόλογο και το ενσωματώνω στο κυρίως άρθρο. Οπότε, και οι επαναλήψεις δεν είναι κοπιπάστη του αρχικού άρθρου, υπάρχει και καινούργιο υλικό συνήθως.

Τα φώτα, τα πετρέλαια και ο Ανανίας

Τι κοινό έχουν αυτές οι τρεις λέξεις, θα ρωτήσετε. Μπα, δεν θα το ρωτήσετε, είμαι βέβαιος ότι το έχετε ήδη μαντέψει· το κοινό στοιχείο τους είναι ότι και τα τρία αυτά πράγματα τα αλλάζουμε, αλλά μεταφορικά, και ότι αυτός που υφίσταται την αλλαγή δεν το απολαμβάνει καθόλου μα καθόλου!

Όταν λέμε ότι κάποιος ή κάτι μου άλλαξε τα φώτα εννοούμε ότι με βασάνισε, με καταταλαιπώρησε, ίσως με κατατρόπωσε σε αθλητικό αγώνα, ίσως ακόμα με έδειρε. Η βασική έννοια είναι η ταλαιπωρία, το μαρτύριο, και έχει τη χροιά της διάρκειας. Δεν αλλάζουμε μόνο τα φώτα και τα πετρέλαια όμως, αλλάζουμε επίσης: την πίστη, τον Χριστό, την Παναγία, τον αδόξαστο, τα ράμματα, τα πέταλα. Να τα δούμε όλα αυτά με τη σειρά.

Η πίστη, ο Χριστός, η Παναγία και ο αδόξαστος είναι μια πρώτη ομάδα. Όταν λοιπόν κάποιος μας βασανίζει, λέμε «μου άλλαξε την πίστη» ή «μου άλλαξε την Παναγία» ή «μου άλλαξε τον αδόξαστο». Λέμε επίσης «μου έβγαλε την πίστη» ή την Παναγία, και για ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία «μου έβγαλε την πίστη ανάποδα». Ολοφάνερα, οι φράσεις αυτές έχουν τις απαρχές τους στον βίαιο εξαναγκασμό για αλλαξοπιστία, που συχνά γινόταν με βασανιστήρια ή απειλή βασανιστηρίων. Για την πίστη και την Παναγία μπορούμε να πούμε και «αλλάζω» και «βγάζω» (άλλωστε το αποτέλεσμα είναι ισοδύναμο). Για τον αδόξαστο, μόνο «αλλάζω».

Ο «αδόξαστος» είναι βέβαια ο διάβολος, που δεν αξίζει να δοξάζεται. Τόσο πολύ μας ταλαιπώρησε ο άλλος, που μας έκανε να απαρνηθούμε όχι μόνο την πίστη μας και τον Θεό, αλλά ακόμα και τον διάβολο. Δεν ξέρω αν οι σημερινοί χρήστες καταλαβαίνουν ποιος είναι ο αδόξαστος ή αν ενδιαφέρονται. Ξέρω όμως ότι έχω δει και άλλα ρήματα να χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα πρόσφατα την εξής κραυγή αγανάκτησης στο Διαδίκτυο: Γιατί μάς φορολογούν τον αδόξαστο;

Το «μου άλλαξε τον Χριστό» το βρήκα μόνο στο λεξικό Μπαμπινιώτη και στα Φρασεολογικά του Άνθιμου Παπαδόπουλου. Δεν ξέρω αν όντως λέγεται, δεν το βρήκα στο γκουγκλ, ούτε το έχω αποδελτιώσει σε πρωτογενή πηγή.

Μετά το θρησκευτικό επίπεδο έχουμε το, ας το πούμε έτσι, τεχνικό. Μου άλλαξε τα φώτα, τα ράμματα, τα πετρέλαια, τα πέταλα. Όλες αυτές οι εκφράσεις είναι περίπου συνώνυμες μεταξύ τους και με τις παραπάνω, και δηλώνουν ταλαιπωρία, βασανιστήρια. «Μας αλλάζανε τα φώτα στο κυνηγητό» γράφει ο Χρόνης Μίσσιος για τη δράση της ΕΔΑ στη δεκαετία του 1950. Για την προέλευση αυτής της φράσης, στο Διαδίκτυο θα δείτε να κυκλοφορεί μια απίθανη θεωρία, που ανάγεται (όπως και πολλές άλλες εξωφρενικές εξηγήσεις) στο «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» του Τάκη Νατσούλη. Παραθέτω:

“Οι Βυζαντινοί πολλούς εγκληματίες τους τιμωρούσαν κρεμώντας τους στις ακτές της θάλασσας αφού τους άλειβαν με πίσσα, τους έβαζαν φωτιά στα πόδια και τους άφηναν να καίγονται σαν λαμπάδες. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι δολοφόνοι ήταν πολλοί την εποχή εκείνη, αφού για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα φώτιζαν τον Κεράτιο κόλπο. Αργότερα, όμως, τους αντικατέστησαν με αληθινούς πυρσούς. Αυτοί, ωστόσο, που ήθελαν να καίγονται οι εγκληματίες, έλεγαν δυσαρεστημένοι: Μας άλλαξαν τα φώτα.”

Είναι τόσο αριστουργηματικά παράλογη η θεωρία αυτή, που κρίνω περιττό να επιχειρήσω να την ανασκευάσω. Παρέμπ, το παράθεμα το πήρα από το slang.gr, όπου ο παραθέτων επίσης εκφράζει τη δυσπιστία του. Φυσικά, η θεωρία του Νατσούλη είναι για τα πανηγύρια και δείχνει για ποιο λόγο παρόμοιες προσπάθειες τις έχουμε ονομάσει «νατσουλισμούς» στο ιστολόγιο.

Εικάζω, με μεγάλη όμως πιθανότητα να έχω δίκιο, ότι η φράση γεννήθηκε την εποχή που έμπαιναν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα σπίτια που ως τότε φωτίζονταν με λάμπες πετρελαίου, δηλαδή στον μεσοπόλεμο. Για να μπει η ηλεκτρική εγκατάσταση σε ένα σπίτι ήδη χτισμένο, χρειάζονταν ενοχλητικές εργασίες, σκάψιμο σε τοίχους κτλ. που ήταν όντως μεγάλη ταλαιπωρία. Δεδομένου ότι προϋπήρχαν οι φράσεις «μας άλλαξαν την πίστη/την Παναγία/τον αδόξαστο», ήταν ένα βηματάκι να φτιαχτεί και η ανάλογη φράση «μας άλλαξαν τα φώτα». Αυτή η θεωρία είναι δική μου, αλλά καθόλου δεν αποκλείεται να είναι σωστή. Ένα επιπλέον στοιχείο υπέρ του ότι η φράση γεννήθηκε στον μεσοπόλεμο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε στη συλλογή του Ν. Πολίτη ούτε σε καμιά άλλη από τις μεγάλες παλιές συλλογές, ούτε την έχω αποδελτιώσει σε προπολεμικό κείμενο, μόνο σε μεταπολεμικά.

Πρέπει εδώ να παραθέσω και μιαν άλλη θεωρία για τη γέννηση της φράσης «μου άλλαξε τα φώτα», που διατυπώθηκε πριν από μερικές μέρες με το εξής σχόλιο στο παλιό άρθρο: «Αλλάζω τα φώτα σε κάποιον έχει ακριβώς την ίδια σημασία με το αλλάζω την πίστη. Τα “φώτα” εδώ είναι μεταφορικά το μυστήριο του βαπτίσματος. Γι’αυτό και το βρέφος που μόλις βαπτίστηκε ονομάζεται νεοφώτιστο. ‘Αλλωστε πώς ονομάζουμε την ημέρα που γιορτάζουμε τη βάπτιση του Χριστού; Σήμερον τα φώτα και ο φωτισμός κτλ.»

Το σχόλιο το θεωρώ αξιόλογο και την εξήγηση εύλογη, πάντως χίλιες φορές πιο σοβαρή από την εξήγηση του Νατσούλη. Ωστόσο, επιμένω στη δική μου εκδοχή, και όχι από γινάτι. Πάντως, το καλό είναι ότι υπάρχει τρόπος να αντικρουστεί τελειωτικά η εκδοχή μου: αν βρεθεί η έκφρ. «μου άλλαξε τα φώτα» σε κείμενο παλιότερο από το 1920, τότε καταρρίπτεται μάλλον η προέλευση από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Στο πατρόν της φράσης «μου άλλαξαν τα φώτα» φτιάχτηκαν και οι: μου άλλαξαν τα πετρέλαια / τα πέταλα / τα ράμματα, που είναι πιο σπάνιες. Και πάλι, η αρχή βρίσκεται σε εργασίες επίπονες ή/και χρονοβόρες. Για την τελευταία, πολύ κοινότερη είναι η άσεμνη παραλλαγή της, μου γάμησε τα ράμματα. Τεχνικές εργασίες πρέπει να βρίσκονται και στην αρχή της έκφρασης «μου άλλαξε/τίναξε/γάμησε τα πρέκια».

Μήπως ξεχάσαμε τον Ανανία όμως; Δεν τον ξεχάσαμε, επίτηδες τον άφησα για το τέλος, επειδή η φράση «του άλλαξα τον Ανανία» δεν υπάρχει, απ’ όσο ξέρω, σε κανένα λεξικό και σε κανένα «φρασεολόγιο» (αν τη βρείτε κάπου, πείτε μου). Ο Ανανίας είναι ένας από τους μαθητές του Χριστού, όχι από τους 12, εμφανίζεται στις Πράξεις των Αποστόλων πάντως, και εικάζω ότι χρησιμοποιείται σαν χιουμοριστικό συνώνυμο του αδόξαστου ή της Παναγίας. (Εκτός αν είναι ο ένας από τους τρεις ‘παίδες εν καμίνω’ – Ανανίας, Αζαρίας και Μισαήλ). Η σημασία δεν διαφέρει από την «μου άλλαξε την πίστη» και «μου άλλαξε τα φώτα», εκτός ίσως αν υπάρχει κάποιο αχνό σεξουαλικό υπονοούμενο.

Γιατί ο Ανανίας; Δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα, ακούω ιδέες. Ίσως επειδή είναι όνομα αστείο, τι να πω –και συγνώμη αν σας λένε Ανανία· παρέμπ, είχα έναν φίλο Ανανία, που τον φωνάζαμε βέβαια αλλιώς, αλλά έχω να τον δω ίσαμε τριάντα χρόνια.

Γιατί δεν υπάρχει η φράση στα λεξικά μας; Ίσως από σεμνοτυφία, τι να πω. Πάντως, τη βρίσκω στο γκουγκλ κάμποσες φορές. Ένα ωραίο παράδειγμα, σε ανάμνηση για τους σεισμούς τση Κεφαλονιάς: «Το 1953, η τρεματούρα τση γης μας άλλαξε τον ανανία!» Η έκφραση υπάρχει και στο Δέκα του Καραγάτση, όπου κάποιος φωνάζει στη γριά ζητιάνα να κάνει ησυχία: Σταμάτα σούμπιτο, μην κατέβω κάτω και σου αλλάξω τον Ανανία!

Όμως, ειδικά αυτή η ελαφρώς παρεξηγημένη έκφραση ξέρουμε ότι υπήρχε σε χρήση από αρκετά παλιότερα, από τον 19ο αιώνα, και ότι την ήξερε ή τη χρησιμοποιούσε μια από τις  άγιες μορφές των γραμμάτων μας, ο Παπαδιαμάντης. Ο οποίος Παπαδιαμάντης είχε συνθέσει μερικά σατιρικά τροπάρια, που ψάλλονται σε ήχο πλάγιο δ’, και που ασφαλώς τα έψελνε με την παρέα του σε κρασοκατανύξεις· το πρώτο από τα τροπάριά του είναι το εξής:

Τι σε, Κωνσταντίνε, καλέσωμεν; κληρονόμον χαμαλίκας, των βαστάζων αρχηγόν, αλλακτήν του Ανανία, αηδέστατον μωρόν· φωστήρα της Καλκούτας διαλάμποντα, χαμάλην των παπάδων προεξάρχοντα, των αχθοφόρων συνόμιλον· χαμάλμπασην απαράμιλλον. Εγέμισας αηδίας τας ψυχάς ημών.

Χαμαλίκα είναι το υπόστρωμα που βάζουν στην πλάτη τους οι χαμάληδες για να μην τους πληγώνει το φορτίο, χαμάλμπασης είναι ο αρχηγός των χαμάληδων, και ξέρουμε ότι για έναν χαμάλη, τον Κακόμη, έχει γράψει ο Παπαδιαμάντης ένα από τα πιο γοητευτικά γλεντζέδικα διηγήματά του, ωστόσο το σατιρικό αυτό τροπάρι δεν ξέρω αν έχει γραφτεί για χαμάλη ή για παπά, διότι απ’ όσο ξέρω τα έγραψε όλα για παπάδες –ίσως ο συγκεκριμένος παπάς να ήταν χεροδύναμος και να βοηθούσε σε κουβαλήματα ή να είχε βγει από οικογένεια χαμάληδων. Το βέβαιο είναι ότι όταν ο Παπαδιαμάντης τον χαρακτηρίζει «αλλακτήν του Ανανία» μας δίνει την πληροφορία ότι η έκφραση «μας άλλαξες τον Ανανία» υπήρχε από τότε, πράγμα πολύ εύλογο άλλωστε.

Ποιος ξέρει, ίσως ύστερα από μερικά χρόνια εμφανιστεί και η φράση «Μας άλλαξες τα συντάξιμα» ή «Μας άλλαξες τα συνταγογραφούμενα» -να δούμε.

 

113 Σχόλια to “Τα φώτα, τα πετρέλαια και ο Ανανίας (επανάληψη)”

  1. atheofobos said

    Το ηλεκτρικό φως είχε έρθει αρκετά χρόνια νωρίτερα στην Ελλάδα από το 1920.
    Αντιγράφω από εδώ:
    http://www.dei.gr/el/i-dei/i-etairia/omilos-dei-ae/dei-ae
    Το 1889 φτάνει το «ηλεκτρικό» στην Ελλάδα. Η Γενική Εταιρεία Εργοληψιών, κατασκευάζει στην Αθήνα, στην οδό Αριστείδου, την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρώτο κτίριο που φωτίζεται είναι τα Ανάκτορα και πολύ σύντομα ο ηλεκτροφωτισμός επεκτείνεται στο ιστορικό κέντρο της Πρωτεύουσας. Τον ίδιο χρόνο η τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη θα δει κι αυτή το ηλεκτρικό φως καθώς Βελγική Εταιρία αναλαμβάνει απ’ τις Τουρκικές αρχές το φωτισμό και την τροχιοδρόμηση της Πόλης με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
    Δέκα χρόνια αργότερα οι πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα. Η αμερικανική εταιρία Thomson-Houston με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα ιδρύσει την Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία που θα αναλάβει την ηλεκτροδότηση κι άλλων μεγάλων Ελληνικών πόλεων. Μέχρι το 1929 θα ηλεκτροδοτηθούν 250 πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους.

  2. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

    Καλημέρα!

  3. Mπετατζής said

    2. !!!!!

  4. Πάνος με πεζά said

    Όπως είχα ξαναγράψει,το «μου άλλαξες τα πετρέλαια» πιθανώς να έχει ναυτική προέλευση, αλλαγή καυσίμου στο πλοίο εν πλώ, ή επιλογή ακατάλληλου καυσίμου. Εικασία, βεβαίως…

    Περίφημος «Ανανίας» είναι ο Λάκων ελαιοπαραγωγός.Τα λάδια του, φημισμένα από το ’60-’70, βρίσκονται μέχρι και σήμερα στα σούπερ-μάρκετ. Μήπως, επειδή φτιάχνει καλό λάδι, να ξεκίνησε η φράση από αυτόν, από περιπτώσεις υποδεέστερων ανταγωνιστών; Λέω, τώρα…

    Αναλόγου περιοχομένου εκφράσεις «αλλαγής» είναι αυτή που περιέχει την αλλαγή Δεσπότη («Θα σε κάνω να πεις το Δεσπότη Παναγιώτη», θα σε βασανίσω), την αλλαγή μουσικού όρου («θα σου το αλλάξω το βιολάκι», «θα σου αλλάξω το τροπάριο», «θα σου τον αλλάξω τον αμανέ», «θα σου αλλάξω το χαβά»),που ως απευθυνόμενες σε τρίτο πρόσωπο, εμπεριέχουν μια έννοια ταλαιπωρίας και βασανισμού.

    Αυτές όμως, βρίσκω να έχουν μια, κατά κάποιο τρόπο, «εξακολουθητική έννοια», σε σχέση με το «θα σου αλλάξω τα φώτα», που δείχνει «ακαριαίο» (κατά τη γνώμη μου).

    Παραπλήσιας σημασίας εκφράσεις, αλλά μόνο στη μελλοντική έννοια, «θα σου αλλάξω τα φώτα» > θα σε κανονίσω, θα σε φτιάξω μάγκα, θα σου φτιάξω (δέσω) τη γραβάτα, θα σου πώ πόσα απίδια βάζει ο σάκος, θα σου μάθω την προπαίδεια, θα σου εξηγήσω το όνειρο κλπ.

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Το αγνοούσα φυσικά -και μόνο γι’ αυτό έπιασε τόπο η σημερινή ανάρτηση!

    1: Κοίταξε, για να φτιαχτεί η έκφραση δεν έχει σημασία πότε πρωτοήρθε το ηλεκτρικό στη χώρα, αλλά πότε άρχισαν να γίνονται συστηματικά εγκαταστάσεις σε σπίτια, γι’ αυτό κι έβαλα 1920. Βέβαια, αυτό αποβαίνει σε βάρος της «δικής μου» εκδοχής, αλλά έτσι είναι η επιστήμη 🙂

  6. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Αυτός ο Ανανίας γιατί … χμμμ; 🙄

  7. Theo said

    Καλημέρα,

    Το σατιρικό τροπάριο του Παπαδιαμάντη δεν φαίνεται να αφορά παπά αλλά βαστάζο, που προεξήρχε των παπάδων (δηλαδή, προπορευόταν στις λιτανείες με κλαποιο εξαπτέρυγο ή σταυρό) και μάλλον έκανε και τον ψάλτη, και, ως κακόφωνο, δεν άντεχε ο Παπαδιαμάντης κι η παρέα του να τον ακούν.
    Είναι πολύ απίθανο ιερέας να χρησιμοποιούσε χαμαλίκα και να ήταν αρχηγός των βαστάζων. Θα ήταν ο περίγελως της αγοράς, κι οι προϊστάμενοί του δεν θα του το επέτρεπαν.

  8. sarant said

    Τέο, η εκδοχή σου είναι απολύτως πειστική.

    6: Αντί για την Παναχαϊκή, διά τον φόβο του Κούγια 🙂
    (δηλαδή, αντί για την Παναΐα)

  9. BLOG_OTI_NANAI said

    Επίσης, στο στρατό, με προέλευση από το τεχνικό τμήμα, λεγόταν η φράση π.χ.: «άσε, έχουν πήξει, τους άνοιξε πάλι το γκροβεράκι ο ανθύπας«. Καθώς γκρόβερ=ελατηριωτός δακτύλιος, κατανοούμε εύκολα τη λεπτή, διακριτική σημασία της λαϊκής αυτής ρήσης…

  10. NM said

    Υποθέσεις για το άλλαγμα των φώτων

    Μήπως έχει να κάνει με το πέρασμα στο νέο ημερολόγιο και την αλλαγή γιορτασμού των Φώτων;
    Οι παροιμίες συνήθως έχουν και μια σκωπτική χροιά. Απ’ ότι διαβάζω στην (Ωκυ)παίδεια υπήρξε ένα πρόβλημα με την εθνική γιορτή της 25η Μαρτίου και τη θρησκευτική του Ευαγγελισμού τον πρώτο χρόνο της μετάβασης. Θα μπορούσε βέβαια να ειπωθεί: «μας άλλαξαν τα Χριστούγεννα» ή «τον Ευαγγελισμό» αλλά η διατύπωση με τα Φώτα μου φαίνεται πιο αστεία.

    Αυτό με τα μερεμέτια για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των σπιτιών δεν μου κάθεται και τόσο καλά. Αυτό έγινε σταδιακά και πρώτα στη σειρά ήταν τα ανάκτορα, τα υπόλοιπα δημόσια κτήρια και τα σπίτια των πλούσιων οικογενειών του κέντρου της Αθήνας. Δε νομίζω ότι οι αστοί ή οι κυβερνητικοί υπάλληλοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι δημιουργοί παροιμιών. Αν πρόκειται στην κυριολεξία για αλλαγή φωτισμού, πιθανότερο βρίσκω να αφορά τους φανοστάτες των δρόμων. Αλλά τώρα δεν είμαι πρόχειρος για το πότε έγιναν αυτές οι αλλαγές. Από τα λαδοφάναρα στα γκαζοφάναρα και κατόπιν στα ηλεκτρικά με συνεχόμενο ρεύμα και αργότερα με εναλλασσόμενο. (Τα 2 πρώτα πέρναγε το σούρουπο και τα ξημερώματα και τα αναβόσβηνε δημοτικός υπάλληλος. Ελπίζω να τόπιασες το υπονοούμενο Ταμήλο).

  11. Καὶ τώρα ποὺ βάζουμε γκάζι στὰ σπίτια ἢ τ’αὐτοκίνητα μποροῦμε νὰ βγάλουμε καμιὰ σχετικὴ ἔκφραση

  12. spiral architect said

    Ταμήλος: ❤ ❤
    Κι έχω το φως ν’ ανάβει
    για να δεις πως δεν κοιμάμαι,
    όμως τζάμπα καίει η λάμπα,
    τζάμπα σε θυμάμαι.

  13. Gpoint said

    Για να δω αν θα ανέβει το σχόλιο από δω γιατί έχω ιντερνετικά προβλήματα

  14. Γς said

    11:
    >μποροῦμε νὰ βγάλουμε καμιὰ σχετικὴ ἔκφραση

    Εχουμε πει ποτέ για την λέξη «Σύρμα».
    -Σύρμα μπάτσος κλπ.

    -Σύρμα! Λέγαμε πιτσιρίκια κι όπου φύγει φύγει, όταν καταλαβαίναμε ότι υπήρχε κάποιος κίνδυνος.

    Είναι από τα χρόνια εκείνα που άρχισε να κατανέμεται το ηλεκτρικό στην Αθήνα με σύρματα σε ξύλινες κολώνες στην Αθήνα.
    Ηταν τέτοιος ο φόβος των Αθηναίων για τα ηλεκτροφόρα σύρματα που ούτε που θέλανε να περάσουν από κάτω τους.
    Φυσικά δεν ήταν και λίγα τα ατυχήματα από ηλεκτροπληξία από τα σύρματα αυτά που κοβόντουσαν ή έπεφταν από τους μονωτήρες στις κολώνες.
    «Σύρμα» λοιπόν και όλοι το έβαζαν στα πόδια να γλυτώσουν

  15. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    14: Ο Τσιφόρος λέει ότι την προειδοποίηση «Σύρμα!» τη χρησιμοποιούσαν και οι αβανταδόροι των παπατζήδων για να το σκάσουν με τα κερδισμένα.

  16. BLOG_OTI_NANAI said

    Μια σκέψη: Υπάρχει η περίπτωση του Μητροπολίτη Ανανία από τη Δημητσάνα που εκτελέστηκε από τους Τούρκους στα 1767 για τις επαναστατικές του ενέργειες, για τον οποίο είχε γραφτεί και τραγούδι. Με αφορμή το «αλλάζω τροπάριο», που αφορά τη μουσική/μελωδία, μπορεί να υπάρχει μια τέτοια βάση, αν υποθέσουμε ότι ήταν γνωστό το τραγούδι για τον νεκρό μητροπολίτη και που μπορούσαν να καταλάβουν αν κάποιος το άλλαζε ή το έλεγε λάθος.

  17. Γς said

    15:
    Ναί, Οτι το καλύτερο για να το πετύχουν.
    Δεν λέγεται πιά.
    Το λέγαμε τότε όταν έσκαγε μύτη ο πολιτσ(ι)μάνος, η κυρά Μαρία με την παντόφλα για να πιάσει το γιο της, ο κυρ Μηνάς για να μας βουτήξει τη μπάλα κοκ

  18. Ιάκωβος said

    Κι εγώ σκέφτηκα τον νεομάρτυρα Ανανία, που τον φάγανε μετά τα Ορλωφικά.

    Δεν φαίνεται πειστικό, ότι το σύρμαα! προέρχεται από το ηλεκτρικό.
    Σε κάποια νησιά(νομίζω και στη Σίφνο) σύρμα λένε τα νεώρια για τις βάρκες, που τις έφερναν εκεί από την παραλία πολλοί άνθρωποι σέρνοντας. Μπορώ να φανταστώ την αρχική κραυγή -Σύρμααα για να αρχίσουν να σέρνουν όλοι μαζί. Όταν την πάρεις φαλλάγγι, τη βάρκα την σέρνεις τρέχοντας.

  19. Ιάκωβος said

    Είναι κι ο Ανανίας, ένα από τα ψευδώνυμα του Ξενόπουλου στη Διάπλαση των Παίδων.

  20. Πάνος με πεζά said

    @ 18 : Όχι, το»σύρμα» (π.χ.στη Μήλο και ίσως και σε άλλα νησιά) είναι είδος σπιτιού. Φτιάχναν κάτι σαν γκαράζ, με μια μεγάλη πόρτα, χτισμένο δίπλα στην παραλία, κι εκεί με ένα σύρμα τραβούσαν τη βάρκα μέσα και την άφηναν αποθηκευμένη. Αυτά τα ιδιότυπα γκαράζ, μετά τα ανωγειάζανε, χτίζαν δηλαδή ένα πάτωμα από πάνω, για σπίτι, και η συνολική κατασκευή λεγόταν «Σύρμα»(Βλ.http://www.milos-island.gr/rooms-apartments/tsakanos-sirma/index.gr.html)

  21. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο Κουκουλές αναφέρει κάτι για κάποιες εκφράσεις αλλαγής των πραγμάτων.

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Oι Εγγλέζοι από πότε λένε «to scare the living daylights out of someone» or «to beat the living daylights out of someone»;
    Mήπως πρέπει να αναζητηθεί κάποια σχέση , καθότι είναι -νομίζω- σχετικά σπάνιο να συμπίπτουν τόσο δύο ιδιωματικές φράσεις. Αν το λένε προ ηλεκτροφωτισμού…

  23. Σοφία Ντοκατζή said

    1) Ο πατήρ Ανανίας Κουστένης που μού βάφτισε τον μεγάλο μου γιό, με έχει διαβεβαιώσει πως το Ανανίας είναι η εξελληνισμένη μορφή του εβραϊκού ονόματος Αυνάν. Εξ ού και ο όρος «αυνανισμός», από το κάτωθι πολυδιαβασμένο απόσπασμα της Γενέσεως:

    «Γεν. 38,8 είπε δε Ιούδας τώ Αυνάν· είσελθε προς την γυναίκα τού αδελφού σου και επιγάμβρευσαι αυτήν και ανάστησον
    σπέρμα τώ αδελφώ σου.
    Γεν. 38,9 γνούς δε Αυνάν ότι ουκ αυτώ έσται το σπέρμα, εγίνετο όταν εισήρχετο προς την γυναίκα τού αδελφού αυτού,
    εξέχεεν επί την γήν τού μη δούναι σπέρμα τώ αδελφώ αυτού.
    Γεν. 38,10 πονηρόν δε εφάνη εναντίον τού Θεού, ότι εποίησε τούτο, και εθανάτωσε και τούτον.»…

    Βεβαίως, ο καημένος ο Αυνάν δεν αυνανιζόταν, αλλά έκανε διακοπτόμενη συνουσία (εξέχεεν επί την γήν). Ο περίφημος Ελβετός γιατρός Samuel-Auguste Tissot που το 1760 εισήγαγε τον όρο «Αυνανισμός», προφανώς απέδωσε στον καημένο τον Αυνάν κάτι που δεν έκανε ποτέ. Ίσως το σεξουαλικό υπονοούμενο της φράσης «του άλλαξα τον Ανανία» που υπαινίσσεται ο κ. Σαραντάκος, να έχει σχέση με τον αυνανισμό.

    2) Στην ελληνική Wikipedia, στο λήμμα «αυνανισμός»,

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

    καταγράφεται κάτι εντυπωσιακό που ξέρουν ελάχιστοι και που όταν μού το είπε προ 20 ετών ο μακαρίτης σύζυγός μου, ήθελα να τον χωρίσω. Τόσο αισχρό μου φάνηκε!.. Σύμφωνα με τον Δίωνα τον Χρυσόστομο και τον Απολλόδωρο (από τον οποίο αντλούμε τις περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Μυθολογία), ιδού πώς οι Έλληνες εξηγούσαν την ανακάλυψη της τέχνης του Αυνανισμού και την διάδοσή του μεταξύ των ανθρώπων:

    Γράφει η Wikipedia: «Ο Διογένης απέδιδε την επινόηση του αυνανισμού στον θεό Ερμή, ο οποίος και λυπήθηκε τον γιο του Πάνα που κυνηγούσε την Ηχώ αλλά φάνηκε ανίκανος να την σαγηνεύσει, και έτσι του έμαθε το τέχνασμα του αυνανισμού για να ανακουφίζεται. Ο Παν με την σειρά του δίδαξε αυτήν την πρακτική στους νεαρούς βοσκούς οι οποίοι την διέδωσαν. Σύμφωνα με τον Δίωνα Χρυσόστομο, ο ίδιος ο Διογένης συχνά αυνανιζόταν δημοσίως μπροστά στο πλήθος που μαζευόταν γύρω από το πιθάρι του. Όταν κάποτε ένας παριστάμενος τον ερώτησε εάν δεν ντρέπεται, αυτός του απάντησε «μακάρι να μπορούσα να ανακουφίσω και την πείνα μου, τρίβοντας την κοιλιά μου».

    Ο σύζυγός μου μού έλεγε πως η Ηχώ δεν «καθόταν» στον Πάνα, λόγω του υπερμεγέθους φαλλού του, εξ ού και η απόφαση του Ερμή να μάθει στον γιό του την τέχνη για να ανακουφίζεται. Δεν συμφωνείτε κι εσείς ότι είναι μιά υπέροχη εξήγηση αυτή που δίνει η Ελληνική Μυθολογία, για το ποιός έμαθε στους ανθρώπους τον αυνανισμό;

    3) Ευχαριστώ τον κ. Σαραντάκο που με το σημερινό του άρθρο μού έμαθε ότι ο Παπαδιαμάντης έχει γράψει και σατιρικά τροπάρια, πράγμα που αγνοούσα παντελώς. Έψαξα και τα βρήκα

    http://www.papadiamantis.org/works/88-epiloipa/467-3-satirika

    Σοκαρίστηκα από το δεύτερο που αναφέρει:

    «Τί σε νῦν Ἀνδρέα καλέσωμεν; τῶν παιδίων χαϊδευτὴν ἢ ἀτσαλόγλωσσον αἰσχρόν, τῆς μποτίλιας ἐραστὴν ἢ ῥᾳδιοῦργον φοβερόν· μαντήλαν κεφαλήν σου ἀμπεχόμενον, τσαντίλαν διαρρέουσαν ὡς κόσκινον· εὐφυολόγον ἀνάλατον καὶ βωμολόχον ξετσίπωτον. Ἀλλοίμονον, θὰ κολάσῃς τὰς ψυχὰς ἡμῶν».

    Κατόπιν αυτού, αρχίζω να πιστεύω πως είχε δίκιο ο Ελύτης που θεωρούσε τον Παπαδιαμάντη «Ειδωλολάτρη χωρίς να το ξέρει». Είναι δυνατόν ένας πιστός χριστιανός (που πιστεύει και δεν κοροϊδεύει) να συνθέσει το ανωτέρω στιχούργημα; Ειδικά την φράση… «Των παιδίων χαϊδευτήν», που εννοεί πως ο Ανδρέας ήταν παιδόφιλος;

  24. Μαρία said

    1
    H ΔΕΗ προκειμένου για τη Θεσ/νίκη έχει μπλέξει το φωταέριο με το ηλεκτρικό ρεύμα.
    Οι δημόσιοι χώροι στη Θεσσαλονίκη με προτεραιότητα στους φανοστάτες της προκυμαίας φωτίστηκαν το Μάρτιο του 1890. Η εταιρεία φωταερίου ήταν του βρετανού Κίρμπι που είχε εξασφαλίσει το 1887 το μονοπώλιο του δικτύου φωτισμού για 35 χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα το δικαίωμα μεταβιβάστηκε σε γαλλική εταιρεία που με τη σειρά της το πούλησε σε Βέλγους.

  25. Ιάκωβος said

    20, Πάνος.
    Ναι, σωστά, η λέξη νεώριο είναι λάθος. Μάλλον νεωλκείο ,ή ακόμα καλύτερα νεώσοικος γιατί το σύρμα είναι, όπως λες, στεγασμένο.Έτσι κι αλλιώς για να μπει η βάρκα εκεί, την έσερναν, με σύρμα, που το τραβούσε η μηχανή, και παλιότερα τα χέρια. Μια εκδοχή του παραγγέλματος Σύρμαα, μπορεί ευφάνταστη πάντως πιο καλή από το ηλεκρτρικό σύρμα του Γς. Λέω.
    Αλλωστε σύρω σημαίνει και φεύγω, κινάω.

    Συρε νάβρεις τα παιδιά σου, σύρε, λέγαν οι σκληροί…

  26. δὲν νομίζω ὅτι τὸ ὄνομα Ἀνανίας ἔχει κάτι τὸ ἀστεῖο, ὄχι τοὐλάχιστον πρὶν τὴν ἔλευσι τοῦ ἀνανᾶ μὲ τὸν ὁποῖο ἴσως νὰ παρασυσχετίζεται ἐτυμολογικῶς κάτὰ τρόπο τῷ ὄντι ἀστεῖο. ὡς λέξι νομίζω ὅτι σχετίζεται μὲ τὸ Ἄννα(ς) καὶ ὄχι μὲ τὸ Αὐνάν.

  27. Πάνος με πεζά said

    @ 25 : Ναι, κυρίως εννοώ ότι δεν την επισκεύαζαν τη βάρκα, την αποθήκευαν, την προφύλασσαν.

    Ο Ανανίας το μόνο αστείο που έχει είναι ότι παρηχεί (;;;) με την μπανανία.

  28. Πάνος με πεζά said

    @ 25 : Αν το «σύρμα» δεν είναι τόσο παλιό, π.χ. από το 1948 και δω, μπορεί να έλκει καταγωγή και από τη Μακρόνησο. «Σύρματα» λέγονταν τα «υποτιθέμενα» τάγματα, οι χώροι περιορισμού,οι κλωβοί των χώρων των σκηνών, από το αγκαθωτό σύρμα που τους περιχάραζε. Και ίσως η προσταγή «Σύρμα» να ήταν σύνθημα των (πώς να τους πώ;) αξιωματικών-βασανιστών-δεσμοφυλάκων, για να πάνε όλοι οι (πως να τους πώ;) ανεπιθύμητοι φαντάροι-εξόριστοι-κρατούμενοι στις θέσεις τους.

  29. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    23: Ειδωλολάτρη έχουν αποκαλέσει κι άλλοι τον Παπαδιαμάντη πριν από τον Ελύτη. Όσο για το τροπάριο, απλώς δεν ήταν τόσο αυστηρός όσο είμαστε σήμερα, ο χριστιανισμός έχει τη συγχώρεση.

    Τα του Αυνάν μού φαίνονται πολύ παρακινδυνευμένη συσχέτιση με τον Ανανία.

    21: Δεν θα συσχέτιζα το «άλλαξε φύλλο» με το μάθημα των παιδιών.

  30. Spiridione said

    21. Το «θα γυρίσει το φύλλο» απ’ τα χαρτιά δεν βγήκε;

  31. NM said

    «Να’μουνα τηλεφωνητής – το σύρμα να κρατούσα – και κάθε ώρα και στιγμή – να σου τηλεφωνούσα» έγραφε μια από τις πολλές ταμπελίτσες του φορητού πλαισίου-σκηνογραφία που περιέφερε ο φωτογράφος (ο περίφημος «Φωτό») στο στρατόπεδο Κορίνθου τον Απριλομάη του ’86.
    Η λέξη «σύρμα» είναι –και δικαίως μετά την ανακάλυψη του τηλέγραφου το 182?- συνώνυμη της ταχύτητας της μετάδοσης μιας πληροφορίας/είδησης (που αυξήθηκε δραματικά βέβαια) και θεωρώ πολύ ευφάνταστο το συσχετισμό της έκφρασης με τους κινδύνους ηλεκτροπληξίας από πτώση καλωδίων.
    Ανάλογα κομιλφοποιημένο θεωρώ και τον ισχυρισμό του Κουκουλέ για την έκφραση «θα γυρίσει το φύλλο» που τον αποδίδει σε …κακούς μαθητές του Βυζαντίου, ενώ είναι απόλυτα κατανοητή στο νόημά της αλλά και γνωστή από τη χρήση της μεταξύ χαρτοπαιχτών. Παραπλήσια εξάλλου έκφραση είναι και η: «…θα γυρίσει κι ο τροχός» (υποθέτω: για όσους έπαιζαν στις αγορές των πόλεων εκείνη την πρωτόγονη όρθια ρουλέτα)
    Βέβαια εκείνη η ρουλέτα δεν είναι πιά τόσο γνωστή αφού αντικαταστάθηκε από την κλασσική και γνωστή κυριλέ επιτραπέζια, που την παίζουν στα καζίνα καλοντυμένοι και πλούσιοι άνθρωποι με παπιγιόν. Αναγκαστικά λοιπόν η πλέμπα συμπλήρωσε την έκφραση με το 2ο τμήμα της, (αφορά στο τι θα κάνει τα κερδισμένα λεφτά ο φτωχός – γιατί όσα και να κερδίσει πλούσιος δε γίνεται) που δεν κάνει να αναφέρουμε εδώ που συχνάζει ευγενές και αξιοσέβαστο αναγνωστικό κοινό, αφού βέβαια αντέγραψε -επι το χυδαιότερον- την αντίστοιχη (κατά παίγνιον και κατά κοινωνική τάξη) παρηγορητική παροιμία των ευπρεπών: «όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη».
    Πάντως, αξίζει να θυμήσουμε ότι και η λέξη «σύρμα» ως συνθηματική προειδοποίηση περί επερχόμενου κινδύνου, έχει ήδη αντικατασταθεί από τους τσιλιαδόρους εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, με τη μυστηριώδη λέξη «Βασίλης»

  32. Πάνος με πεζά said

    Από τους πιο ευφάνταστους στίχους του Κώστα Βίρβου :

    Ανάποδα φλυτζάνια στις κολώνες, που παν και κοτσιλάν οι χελιδόνες. (ίσως και φλιτζάνια, ίσως και κολόνες)
    Σύρμα πάνω, σύρμα κάτω, και στα Φάρσαλα μαντάτο.

    (Γ.Μαρκόπουλου, Θεσσαλικός Κύκλος)

    Αυτά τα «ανάποδα φλυτζάνια», για τους πορσελάνινους μονωτήρες, μου έχουν εντυπωθεί από τα μικράτα ! Από τότε που ακούγαμε το «Θεσσαλικό κύκλο» σε οκτακάναλη (8-track) κασετα αυτοκινήτου, που ήταν και αέναης ακρόασης, για όσους θυμούνται (δεν είχε τέλος).

  33. 22,
    Κιντ, στα αγγλικά φαίνεται να εμφανίστηκε η φράση scared the (living) daylights γύρω στο 1935, όπως λέει το google-ngram:

  34. NM said

    (#23): Καταπληκτικός τυπάς πρέπει να είναι αυτός ο πατηρ Ανανίας Κουστένης που αναφέρετε. Ζεί; Και αν ναι, ιερουργεί ακόμα; Σε ποιό Ναό; Ρωτάω γιατί έχω υποσχεθεί να βαφτίσω κι εγώ ένα παιδάκι και ψάχνω παπά που να κάνει ένα κάπως πιο προχωρημένου τύπου κύρηγμα από εκείνα τα παρωχημένα που ακούμε συνήθως σε Μυστήρια.
    Υ.Γ: Σου πάει πολύ ο φερετζές.

    (#26): εμείς πάντως σαν μαθητές του ’70, τον καλό συμμαθητή μας τον Ανανία, «Αυνανία» τον λέγαμε για να τον πειράξουμε. Και τους ανανάδες τότε μόνο από το σινεμά τους ξέραμε

  35. http://www.ananiaskoustenis.org/

  36. sarant said

    32: Ναι, κι εμένα μ’ άρεσε αυτός ο στίχος του Βίρβου!

  37. Spiridione said

    Χαρμάνης είμαι απ’ το πρωί
    πάω για να φουμάρω
    μες τον τεκέ του Σάλωνα
    π’ έχει το φίνο μαύρο
    μες τον τεκέ του Μιχαλού
    π’ έχει το σύρμα μαύρο
    http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=10354
    Μπορεί και από ‘δώ να προήλθε το «σύρμα».

  38. Γς said

    14, 17:

    Πάει και τελείωσε!

    Το “Σύρμα” βγήκε από αυτό που είπα.
    Από το φόβο των Αθηναίων που για πρώτη φορά έβλεπαν τα θανατηφόρα σύρματα ηλεκτρισμού.
    Περνούσαν [αν περνούσαν] με δέος κάτω από αυτά και αρκούσε ένα “Πέφτει το σύρμα” για να γίνει χαμός. Σύρμα και εξαφανιζόλ!

    Απορώ πως δεν αναφέρεται πουθενά [όσο έψαξα], σήμερα
    Στην εποχή μου [κάπου στη μέση της ιστορίας του ηλεκτρισμού στην Αθήνα] όλοι το ήξεραν.

    Το είχα διαβάσει κιόλας {στο Θησαυρό της μαμάς] το 1950

    «Πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα και οι μισθοφόροι που σε κυβερνούν
    πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα, οι ίδιοι αύριο θα σε δικάζουν
    και Χαίρε, Καίσαρα μελλοθάνατε θα σου πουν
    αυτά που λες,
    et preterea censeo Carthago delenda est
    »

  39. Γς said

    38:
    Κι αφήστε τα διάφορα σύρματα άλλων εκφράσεων.
    Σύρματα υπάρχουν πολλά. Κι η κατσαρόλα έχει σύρμα.

    Σύρμα όμως και εξαφανιζόλ μόνο ένα.

  40. Νέο Kid Στο Block said

    Μιχάλη ,στο OED όμως λέει:
    http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=daylights&searchmode=none
    «The (living) daylights that you beat out of someone were originally slang for «the eyes» (1752), extended figuratively to the vital senses.»
    Και η Wiki λέει:
    «The earliest recorded reference to this term comes from the 1752 novel Amelia by Henry Fielding, in which a character states his readiness to physically assault a particular woman: «If the lady says another such words to me … I will darken her daylights»

  41. Λ said

    Ο Ανανιάς σκοπέλου έχει σχέση με τον Ανανία;

  42. Γς said

    Ο Κόφι [Ανάν];

  43. Ανανίας ήταν και ψευδώνυμο του Ξενόπουλου –α, τόχω ξαναπεί.

  44. sarant said

    43: Κι εσύ παλιά, και ο Ιάκωβος στο 19.

    40: Του πέταξε τα μάτια έξω 🙂

  45. Γς said

    Σύρμα! & Τσιφόρος

    http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_8187.html

  46. Μαρία said

    43
    Και του Καραγιώργη που επίσης το ‘χω ξαναπεί 🙂

  47. Σύρματα δεν είχαν στη Μακρόνησο, απ’ όσο ξέρω. Σύρματα είχαν στα στρατόπεδα της Β. Αφρικής (Ελ Τάμπα και αλλού) όπου κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. έκλεισαν οι Σύμμαχοι και η ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου όσους φαντάρους και ναύτες θεώρησαν αριστερούς.

    Πχ http://www.sarantakos.com/kibwtos/neagenia/marinhs_elntampa.htm

  48. BLOG_OTI_NANAI said

    Στα λεξικά που κοίταξα, το «Ανανίας» είναι εβραϊκό και σημαίνει «Ο Γιαχβέ είναι ελεήμων». Το Αυνάν σημαίνει «δυνατός». Υπάρχουν και τα δύο στην Παλαιά Διαθήκη και πουθενά δεν είδα να συσχετίζονται.

    Αυτό με τον Διογένη το διασώζει ο Διογένης Λαέρτιος (6,2.46). Μάλιστα τον δημόσιο αυνανισμό τον περιγράφει: «επ’ αγοράς ποτε χειρουργών». Μάλιστα στο 6,2.69 γίνεται και το σχόλιο ότι έκανε τα αφροδίσια δημόσια («τα Αφροδίτης»), λέγοντας ότι όπως το να τρώμε δεν είναι κακό και το κάνουμε και έξω και στο σπίτι μας, έτσι και αυτά.

    Για τον Παπαδιαμάντη:
    Συγγνώμη…
    Ακόμα κι αν δεν είχαμε κάποια σχετική αναφορά, είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι στο σατιρικό αρ. 2 είναι ποτέ δυνατόν να αναφέρεται στον Απόστολο Ανδρέα;;!!

    Όπως βλέπουμε τα σατιρικά δεν είναι παρά καυστικά σχόλια για την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων κληρικών της Σκιάθου. (<strongΠαπαδιαμάντης Αλ., Άπαντα (κριτ. έκδ. Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος), τόμ. 5, Δόμος, Αθήνα 1989, σ. 373, σημ. 1</strong)

  49. Ιάκωβος said

    Κίτσος Μήτσος ΑΡΜΑ ΠΥΡΜΑ
    το στεριώσαμε το σύρμα.

    Μακρονησιώτικο, δε θυμάμαι που το διάβασα, κάτι για παράσταση και αυλαία θεάτρου θυμάμαι.

    Θα γυρίσει κι ο τροχός.
    Μάλλον είναι παλιό. Η ιδέα του κυκλικού χρόνου και η εικόνα του τροχού της τύχης είναι αρχαία. Μετά, ο τροχός υπήρξε και όργανο βασανισμού πολύ διαδεδομένο. Ο κύκλος του ντάρμα είναι κάτι αντίστοιχο. Δύσκολο να περίμεναν κάποιοι τη ρουλέτα για να βγάλουν την έκφραση.

  50. BLOG_OTI_NANAI said

    Να συμπληρώσω ότι στην ίδια σελίδα των Απάντων, στη σημ 3 αναφέρεται σε σχόλιο εφημερίδας ότι οι πρωταγωνιστές των σατιρικών, «ήταν όλοι φίλοι του Παπαδιαμάντη» και κάνει αναφορά στον Παπα-Γρηγόρη του τρίτου σχεδιάσμα­τος που λέει ότι ήταν «ανεψιός του Παπαδιαμάντη«.

    Νομίζω όμως ότι ακόμα κι αν δεχτούμε αυτή την εκδοχή, ότι «έκανε πλάκα στους φίλους του», για τα σατιρικά 3,4 και 5, είναι δύσκολο να τη δεχτούμε για το αρ. 1 και πολύ δυσκολότερο για το αρ. 2.

  51. Πάνος με πεζά said

    @ 47 : Όχι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η λέξη «σύρμα» με τη Μακρόνησο. Διάβασε κάποιο σχετικό βιβλίο και θα τη βρεις. (Βιβλίο της «από δω πλευράς» βέβαια… 🙂 )
    π.χ. Παραθέτω διάφορα κεφάλαια από το βιβλίο του Σταύρου Αβδούλου «Το φαινόμενο Μακρόνησος» : Στο σύρμα του Γ.Κ.Π.Α., Στο σύρμα του ΑΕΤΟ, Επίσκεψη Βασιλόπουλου στο ΣΥΡΜΑ, ο εγκλεισμός 115 αξιωματικών στο ΣΥΡΜΑ κλπ. (Μάλιστα το γράφει συνήθως με κεφαλαία).

  52. Πάνο με Πεζά, δεν επιμένω. Έχω διαβάσει αρκετά, νομίζω, αλλά Το Σύρμα μού είχε καρφωθεί για την Ελ Ντάμπα (και όχι Τάμπα της Φλόριντα, όπως έγραφα παραπάνω). Μπορεί Το Σύρμα να γέννησε την έκφραση, την οποία συνέχισαν διάφοροι καλοί αθρώποι στη Μακρόνησο, όπως ο Δημήτριος Ιωαννίδης κ.α.

  53. Gpoint said

    # 14,15, 17, 18, 20 και νεότερα

    Κατ’ αρχήν μη μπλέκουμε το σύρμα πάνω σύρμα κάτω και το πέφτει σύρμα του Μούτση με το σύρμα των τσιλιαδόρων, εδώ το σύρμα έχει την έννοια του τηλέγραφου από την αντίστοιχη αμερικάνικη έκφραση wire για τον τηλέγραφο
    Ο Τσιφόρος σωστά λέγει πως όταν κέρδιζαν οι παπατζήδες κι ήθελαν να φύγουν κάποιος φώναζε σύρμα και την ώρα που όλοι κοίταζαν ψηλά να δουν τι τρέχει με τα σύρματα, την έκαναν
    Είναι κλασσικό κόλπο των χαρτοκλεπτών να σε κάνουν να κοιτάξεις ψηλά για να κάνουν την μαλαγανιά τους. Θυμάμαι έναν που έλεγε μπόμπες με 100 και πέταγε την μάρκα πολύ ψηλά. Την ώρα που τα ψημάρια παρακολουθούσαν την πορεία της μάρκας αυτός ξανάβαζε τα κομμένα χαρτιά όπως ήταν πριν κοπούν.

  54. Gpoint said

    Στη Μακρόνησο προφανώς σύρμα θα λέγαν τα συρματοπλέγματα

  55. Gpoint said

    # 48

    «Μάλιστα τον δημόσιο αυνανισμό τον περιγράφει: “επ’ αγοράς ποτε χειρουργών”. »

    Αντε τώρα να το ακούσει κανένας χειρούργος ορθοπαιδικός, χαχαχαχ

  56. Πάντως, τόσο στην Αντίσταση όσο και στον Εμφύλιο πολλές φορές τα σύρματα των αυτοσχέδιων τηλεφωνικών επικοινωνιών από χωριό σε χωριό ή από χαράκωμα σε χαράκωμα προέρχονταν από κανονικά … συρματοπλέγματα. Κονσερτίνες που λέγαμε πριν μερικές εβδομάδες, εδώ χάμου…

  57. Γς said

    53:
    Δλδ δεν ασπάζεσαι την προέλευση της συνθηματικής λέξης ¨Σύρμα» από το φόβο των Αθηναίων για τα πρώτα ηλεκτροφόρα σύρματα;

  58. BLOG_OTI_NANAI said

    55: Πολύ πλάκα. Θα ρωτάνε τον χειρουργό ο φίλοι του, «θα έρθεις μαζί μας βόλτα«, και θα λέει, «δεν μπορώ, έχω χειρουργείο» 🙂

  59. Γς said

    Και επειδή το καλύτερο όποιο χειρουργείο γίνεται με τα χέρια, ασ δούμε και κάτι που γίνεται με τα πόδια :
    Αρχίζει το μάτς!

  60. BLOG_OTI_NANAI said

    30: Πριν διαβάσω του Κουκουλέ κι εγώ θα έλεγα ότι βγήκε από την χαρτοπαιξία. Αλλά βεβαίως, μπορεί να κάνει κι ο Κουκουλές λάθος.

  61. Γς said

    Ακου 0-4 στο 26′ !

  62. 0-5

  63. spiral architect said

    Tους άλλαξαν τα φώτα! 😦

  64. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    62.Εδώ είναι που λένε για το ταμ τιριρίμ.
    -Ανανίας το πεπόνι στη Φρουτοπία.

  65. Και τα πετρέλαια, Σπειραρχιτέκτονα! Σκέψου τι έχει να γίνει στις φαβέλες τώρα!
    Κι όσο χάζευα, ΕΦΗ², το χαριτωμένο Ντούντλε της Γκούγκλε με τα δύο κατσαριδάκια (στη Βραζιλία ακόμα κυκλοφορεί και μέχρι πρόσφατα παραγόταν ο Σκαραβαίος της VW), τόνα βραζιλιάνικο και τάλλο γερμανικό να παίζουν πασούλες με τα καπό τους.
    Ε, οι Βραζιλιάνοι κατέβηκαν με Σκαραβαίο και οι Γερμανοί με Λέοπαρντ2.

  66. Πάνος με πεζά said

    Παρακολουθούμε άλλαγμα φώτων, πετρελαίων, Ανανία και αδόξαστου ταυτόχρονα… Και πώς καταφέρνει πάντα αυτή η ομάδα (η Ευρωπαϊκή) να γίνεται όλο και πιο αχώνευτη…

  67. spiral architect said

  68. Πάνος με πεζά said

    -Γυρίζει, δάσκαλε;
    -Γυρίζει. Σε τέσσερα χρόνια, και βλέπουμε…
    Ώρε και ποιός τον ακούει αύριο στο Γεωργίου τον «κύριο καθηγητή»…

  69. BLOG_OTI_NANAI said

    Ρε θα μας τρελάνουν οι Γερμανοί, ή μάλλον και οι Βραζιλιάνοι μαζί…

  70. Γς said

    65:
    Σκαραβαίοι.
    Το ρίχνεις μετά κύριε πρόεδρε; Ή δεν το ρίχνεις;

    http://caktos.blogspot.gr/2013/02/1991-figlia-fica.html

  71. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Το πρώτο ημίχρονο το είδα στο λιμάνι, συνοδεία ούζου -αλλά μάλλον οι βραζιλιάνοι είχαν πιει. Τέσπα, μπορούμε να ρισκάρουμε την πρόβλεψη πως οι Γερμανοί θα περάσουν στον τελικό.

    Και θα έχει πιο πολύ γούστο να χάσουν.

  72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Τα ύστερα του κόσμου. 5-0 !
    65: Τον ερπετολόγο να βοηθήσετε να τελειώσει γλήγορα τις δουλειές που ΄χει λέει στη Βάλια Κάλντα και να πάει στο Σηφαλιό ογλήγορα να τ΄ανεμαζώξει, για θα γεμίσει σαμάμιθους 2 μέτρα όλο το νησί.Δε μπορεί να έχουν μόνο οι Ρεθεμνιώτες! Απαιτούμε, κάθε ργυάκι και το κροκό ντου 🙂

  73. Γς said

    72:
    Αχ ρε ΕΦΗ ΕΦΗ με τα κροκοδειλάκια σου.

    [0-6 και δεν βλέπεται πια]

    Να το ρίξουμε στην παλαβή:
    Πάρε ένα κροκοδειλάκι να έχεις…

    http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_9.html

  74. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    73.Ε, μετά από το 3ο τέρμα,τέρμα δεν έχει νόημα.Καλύτερα ιστορίες με φίδια

  75. Γς said

    Κι όσο σκέφτομαι ότι μπορεί να υπάρχει κανένας τρελός που να έχει στοιχηματίσει Βραζιλία – Γερμανία 1-7

  76. Γς said

    Ο Νικοκύρης στο ΦΒ:

    Όταν εμείς τρώγαμε εφτάρες, οι Βραζιλιάνοι ακόμα καλλιεργούσαν καφέ!

  77. sarant said

    Φαντάσου την ατυχία εκείνου που είχε στοιχηματίσει 7-0 και το έχασε στο 90!

  78. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αν υπήρξε άνθρωπος που στοιχημάτισε 7-1, απλώς θα το βγάλουν από την εντατική 🙂

  79. Αυτό δεν ήταν ματς, αποικιοκρατία επιπέδου βασιλιά Λεοπόλδου του Βου’ (Βέλγιο) επί του μαύρου του Κονγκού, αυτό ήτανε!

    Γ.Σ. υποψιάζουμαι πως όποια λέξη κι αν σου ρίξουν θα απαντήσεις με μιαν ιστορία. Πάρε, λοιπόν, ένα όνομα, για να δούμε αν θα σου θυμίσει κάναν παλιό καθηγητή/συμφοιτητή/σπουδάστριά σου: Μιθροβουζάνης!

  80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    «γαμώ τη μπότα τους» ακούστηκε από τα ανοιχτά παράθυρα

  81. Αρχίσανε την καζούρα οι Γερμανοί

    http://lolsnaps.com/news/104761/0/

    κι όπως ξέρουτε, το γερμανικό χιούμορ είναι άπαιχτο!

  82. Γς said

    79:
    Ο Λαίλιος Σπίνθερ Περτίναξ;
    Για βοήθησε λίγο….

  83. Οοοοοόοοοχι…!

  84. Γς said

    83:
    Ε, δεν ξέρω κανέναν/καμία που να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα.
    Αν έδινες κανένα hint θα τον/την έβρισκα αμέσως

  85. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ευκολάκι: εδώ κρύβεται ο Μιθροβουζάνης

    Ιησούς Μίθρας Ταύρος

  86. Γς said

    Το διάβασες μέχρι τέλους το κείμενο του λίκνου;

  87. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    86.Mπα,μου ήρθε το Μίθρας και ταύρος κι έβαλα το πρώτο που βρήκα.Χαζοπλακούλα και δεν έβαλα και φατσούλα κι ακόμη σ αυτό εδώ το πισί δεν έχω τα κολπάκια αυτά να μην έγραφα το λίκνο-σαρανταποδαρούσα. Παρακολουθώ τα διάφορα για το εφιαλτικό βράδυ στο Ρίο (και στη Γάζα βέβαια)

  88. physicist said

    Είδα ένα ματς που θα μείνει στην ιστορία ανάμεσα στα 10 πιο αλησμόνητα όλων των εποχών.

    Χάρηκα που κέρδισε η ομάδα που ήθελα και που έπαιξε ποδόσφαιρο διαγαλακτικών διαστάσεων.

    Είδα τους παίχτες των αντίπαλων ομάδων ν’ αγκαλίαζονται μετά το τέλος.

    Είδα Βραζιλιάνους και Γερμανούς οπαδούς δίπλα-δίπλα χωρίς ματατζήδες ανάμεσα.

    Είδα τους Βραζιλιάνους οπαδούς να χειροκροτούν τους νικητές.

    Είδα τον Σκολάρι και τον Λεβ να δίνουν τα χέρια, θυμήθηκα τα ντέρμπι της σουπερλίγκας και ξεράθηκα στο γέλιο.

    Χάρηκα που κάποιοι είχανε θάψει το Μουντιάλ του 2014 σαν βαρετό και τις ομάδες σαν μετριότητες και η πραγματικότητα τους έδειξε να μη βιάζονται.

    (Είδα μετά κι εκείνο το αξιοθρήνητο ανθρωπάκι να βγάζει φωτο στο τουΐτερ με εφτά δάχτυλα υψωμένα και πήγα να ξεράσω).

  89. Γς said

    86:
    Συγγνώμη για την ερώτησή μου. Αλλά γέλασα με τις αναφορές σε σεξ και εμμηνόρροια στο τέλος του κειμένου.

  90. leonicos said

    Για το ‘μου άλλαξε τα φώτα’ όπως τουλάχιστο το αντιλαμβανόμουν μέχρι σήμερα, αντιστοιχεί περίπου με την έκφραση ‘του έβγαλε τα μάτια’ = το παράκανε, και ότι φώτα σημαίνει εδώ μάτια. ΔΕΝ πρόκειται για θεωρία ή γνώση. Είπα ‘όπως το αντιλαμβανόμουν μέχρι σήμερα’

    Αυτό που λέω τώρα όμως είναι σε θέση να το ξέρω καλά

    Ο Ανανίας [anan-yah] δεν έχει σχέση με τον γιο του Ιούδα Ωνάν / Αυνάν [onan] αλλά σημαίνει anan = έλεος, εύνοια – Yah = Yahveh (σε συντομογραφία, πρβλ Αληλούϊα – alelu υμνήστε Yah τον Γιαχ) Ανανίας είναι ο ‘ευνοημένος από τον Γιαχ’

  91. Γς said

    Και με πήρε ο ύπνος στην καρέκλα μπρος στις δύο οθόνες των υπολογιστών και της τηλεόρασης στη μέση και μόλις ξύπνησα νόμιζα ότι ήταν όνειρο όλα αυτά.

    Μετά είπα και σιγά μην στεναχωρηθούν αυτοί που περίμεναν να τελειώσω κάποια εργασία χτες μετά από τέτοιον χαμό.
    Γιατί τέτοιες σκέψεις να γίνονται πάντα μετά από τέτοιας κλίμακας «χαμούς».

  92. spiral architect said

    @88: Άτιμε φιλοαλλαμανέ και τώρα οι δυο μας! 👿

  93. BLOG_OTI_NANAI said

    90: Δεν γνωρίζω καθόλου εβραϊκά, αλλά η φράση «The Lord is Gracius» δεν σημαίνει Ο Κύριος/Γιαχβέ είναι ελεήμων/σπλαχνικός;

    Παράδειγμα 1, Παράδειγμα 2, Παράδειγμα 3

    Αντίστοιχα, για το Onan (Αυνάν] βρήκα το Strong αλλά και το Healthy:

    Παράδειγμα 1, Παράδειγμα 2.

    Προσωπικά, αυτές τις σημασίες είχα βρει γι’ αυτό και έδωσα αυτή την εξήγηση.

  94. leonicos said

    Μια εκλέπτυνση στο προηγούμενο σχόλιό μου

    στην λέξη anan-i Yah υποκρύπτεται κι ένα κτητικό -i οπότε η σωστή απόδοση είναι Η εύνοιά μου είναι ο Γιαχ (δηλαδή εκείνος δείχενι εύνοια σ’ εμένα)

    @93 Blog… δεν αντιδικώ ο΄πυτε διορθώνω. Απλώς καταθέτω, Άλλο το אונן (ονάν) και άλλο το עונן (ανάν)

  95. Γς said

    Ο πόλεμος τελείωσε.

    Η Βραζιλία, πενηντάρα, εξηντάρα, μεστωμένη, με ρυτίδες αλλά και φοβερό ερωτισμό με εκπληκτικά, δαντελένια, εσώρουχα.

    Μια μυστική τελετή, το μουντιάλ ως καταφύγιο. Tο σεξ ως το υπέρτατο μυστικό, ως στοιχείο ενός παράδοξου, ευφορικού θρίλερ.

    Και «το αξιοθρήνητο ανθρωπάκι» στην πόρτα να δείχνει με τα δάχτυλα πόσο πάει, πόσο κάνει. VII

  96. leonicos said

    Περί Φαιναρέτης

    Η κυρία λέει μερικά εγκυκλοπαιδικώς σωστά και τα γεμίζει με προσωπικές υποθέσεις μέχρις αηδίας, και είναι αδύνατο να ανασκευασθεί όλη αυτή η αποκυηματική ανοησία..

    Όντως ο Μίθρα (=Ήλιος) είναι κάτι ανάλογο με τον Μεσσία όσον αφορά τον Αχούρα Μάσδα (Ζωροαστρισμός). Η έκπλυση τνω αμαρτιών (=βάπτιση) είναι όντως έννοια ζωροαστρικής αρχής, αλλά γίνεται επανειλημμένα. Ο Μίθρα (και ας με κατηγορήσει ο Νικ. Νοικ για ακλισιά) ΔΕΝ γεννιέται από παρθένο. Δεν γεννιέται καν. αποστέλλεται από τον ουρανό για ν’ αντιταχθεί στη δραση του Αχριμάν (Κακού). Για να το πετύχει αυτό, πρέπει κάθε τόσο να θυσιάζει ένα βόδι, το οποίο προσφέρεται αυτόβουλα. Στην ίδια αναπαράσταση που παρατίθεται αλλά και σε όλα τα ανάλογα γλυπτά, και υπάρχουν πάμολα, και ανάγλυφα, οι εκπρόσωποι του Αχριμάν στη γη, ο σκύλος, ο σκορπιός και το φίδι, προσπαθούν να ξεσηκώσουν το βόδι, δαγκώνοντάς το, για να μην θυσιαστεί.

    όλα αυτά ισχύουν για τον καθαρό αρχικό Ζωροαστρισμό, κατά τον οποίο ο Αχούρα Μάσδα είναι η πρωταρχική θεότητα ενώ ο Αχριμάν, η δύναμη του κακού, που προέρχεται από αντιζηλία προς τον προηγούμενο, όπως ο δικός μας Σατανάς, και παρά την διαμάχη τους, ο Αχούρα Μάσδα κάποτε θα επικρατήσει, οπότε θα βασιλέψει ειρήνη κι ευλογία στη γη. Υπάρχει και ο Ζουρβανικός Ζωροαστρισμός, μια μεταγενέστερη εξέλιξη, εκτος Αβέστα βε Ζενδ, κατά τον οποίο ο απόλυτος κύριος είναι ο Ζουρβάν, και οι Αχούρα Μάζδα και Αχριμάν οι εκπρόσωποι του καλούκαι κακού αντίστοιχα που μάχονται μεταξύ τους για πάντα.

    Στον Εβραϊσμό και τον Χριστιανισμό δεν είναι το αίμα, αλλάο θάνατος που έχει τη σημασία. Το αίμα χρησιμοποιείται μεταφορικά για να σημάνει τον θάνατο. Επομένως όλες αυτές οι ηλιθιότητες που αραδιάζει η κυρία δεν έχουν καμιά απολύτως υπόσταση.

  97. spiral architect said

    Πάντως ένας από τους «οίκους» έπεσε μέσα! 😛

  98. Γς said

    Και μετά μου λες γιατί δεν σου γράφω [που λένε]

  99. Γς said

    98:
    Ηταν για τον Μίθρα, τον Λεώ, την Φαιναρέτη κλπ (#96)

  100. Theo said

    @23, 29:

    Έχοντας φάει τον Παπαδιαμάντη με το κουτάλι, δεν θα ‘λεγα πως είναι ειδωλολάτρης ένας άνθρωπος που πέθανε ψάλλοντας.
    Θα του ταίριαζε καλύτερα αυτό που μου είπε ο Ζουράρης για τον εαυτό του: «Είμαι Ορθόδοξος αλλ’ όχι του κατηχητικού». Γιατί η Ορθοδοξία δεν είναι μανιχαϊσμός, ούτε η ηθική των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων είναι Ορθόδοξη.

  101. Καλημέρα σε όλους.
    Μου άλλαξε τον Αντίχριστο ο αγώνας Βραζιλία – Γερμανία.
    Φάσεις καρμπόν και θλιβερό ταμπεραμέντο.
    [Θα μου επιτρέψετε να πω πως το “ανθρωπάκι” είναι -ίσως- ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που πάτησε χόρτο (απλώς, όπως λένε οι νεώτεροι: βούτυρο το μυαλό του απ’ το βρομά)].

    Μου άλλαξε τα λάδια (αυτό το θυμάμαι από παλιά σαν πιο αθώο)

  102. Ζητώ συγγνώμη, ως ανορθόγραφος είμαι και νεώτερος…

  103. sarant said

    101: Καλώς ήρθες -επειδή ήταν πρώτη φορά, το σχόλιο έκατσε στην καραντίνα περιμένοντας έγκριση.

    100: Εγω είπα ότι τον είχαν πει κι άλλοι ειδωλολάτρη -μάλιστα ο Θ. Λασκαρίδης στον Ριζοσπάστη το 1920 τον είχε χαρακτηρίσει ‘χριστιανοειδωλολάτρη’.
    Όχι ότι είναι σωστό.

    88: Πράγματι, αλησμόνητο το ματς. Να σου πω, εκεί που το έβλεπα, μόλις μπήκε το πρώτο είπα ‘τώρα πάμε για πολλά’ και σκέφτηκα το Γερμανία-Αργεντινή 4-0 απο την προηγούμενη φορά.

  104. BLOG_OTI_NANAI said

    94: Δεν πρόκειται για αντιδικία. Λέει κάτι ο ένας, κάτι ο άλλος και βγαίνει κάτι χρήσιμο.
    Τα λινκ τα έδωσα επειδή πιστεύω πολύ στην τεκμηρίωση και δεν θέλω να σκεφτεί κάποιος για μένα ότι «αυτός γράφει ό,τι του έρθει στο μυαλό».

  105. Νέο Kid Στο Block said

    88. Φυσικέ, μπορείς να ποστάρεις τη φωτό του Μαραντόνα; Eίναι αυτή που έχει μούσι ,φοράει τη φανέλα της Αργ. και δείχνει 7 με τα δάκτυλά του;

  106. spiral architect said

    @105: Πάρ’ τα!
    (μα, με ποιους είναι ο Μαραντόνα;) 🙄

  107. Νέο Kid Στο Block said

    106. Nαι, αν είναι αυτή που εννοεί ο Φυσικός, είναι πράγματι άλλη μια αξιοθαύμαστη ικανότητα του «ανθρωπακίου» το να αφήνει τέτοιο μούσι μέσα σε 2 μέρες! Καθότι μόλις προχθές τον είδα φρεσκοξυρισμένο στην πολύ καλή και ποιοτική εκπομπή του Μοράλες για το Μουντιάλ. Θα έφευγε μετά για το Ντουμπάι όπου θα μάζευε κάποια ντιράμια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
    Γύρω στα 10 σχολειά έχει χτίσει το ανθρωπάκι σε Αργεντινή ΚΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑ και είναι από τους βασικούς χορηγούς των γιαγιάδων που ψάχνουν τους αγνοούμενούς τους από τα χρόνια της δικτατορίας.

  108. physicist said

    Αν η φωτο είναι φωτοσοπιά και προστυχιά κατά του Μαραντόνα, ανακαλώ τη μομφή μου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Θλιβερός και αξιοθρήνητος παραμένει όμως.

    —–

    Ξέρει κανείς αν ήταν περαστικός ο Επίτιμος από Βραζιλία μεριά χτες;

  109. Theo said

    @103: Κι εγώ το έγραψα γι’ αυτούς που το λεν, όχι για σένα.

  110. Νέο Kid Στο Block said

    Κι άλλα ανθρωπάκια …
    (ο πραγματικά σπουδαίος Έφενμπεργκ ένα δάκτυλο είχε δείξει ο καϋμένος και τον έθαψαν οι κομπλεξικοί Γερμανοί..)
    https://www.google.com.cy/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=PWbeEW2tzehCMM&tbnid=ziFl_XrSXEWMSM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.dailymail.co.uk%2Fsport%2Fworldcup2014%2Farticle-2685244%2FLuiz-Felipe-Scolari-refuses-shoulder-blame-Brazils-catastrophic-7-1-World-Cup-semi-final-humiliation-against-Germany.html&ei=fyi9U75DxsfsBoiegPAJ&bvm=bv.70138588,d.ZGU&psig=AFQjCNFZ2Lpl163N2m5pTr-PY64F-Gri8g&ust=1404991997035694

    https://pbs.twimg.com/media/BsDWt4mIIAINwf9.jpg:large

  111. Ιάκωβος said

    Για τον Ανανία

    Μεταξύ άλλων, έχω βρεί μια Αγία Γραφή και διαβάζω που και που γιατί είμαι άσχετος και συμπτωματικά έπεσα σε ένα εδάφιο που νομίζω δίνει την απάντηση για τον Ανανία , ή τουλάχιστον μας φέρνει πιο κοντά σε μια πιθανή απάντηση.

    -Στο Ευαγγέλιο, ποιανού ο Θεός άλλαξε την πίστη; Στον Παύλο , στο δρόμο για τη Δαμασκό. Πως; Με λάμψεις και τυφλώσεις και άλλα δεινά.Ποιον έστειλε ο Θεός για να αλλάξει την πίστη του Παύλου; Τον Ανανία.

    Ἀπῆλθε δὲ Ἁνανίας καὶ εἰσῆλθεν εἰς τὴν οἰκίαν, καὶ ἐπιθεὶς ἐπ’ αὐτὸν τὰς χεῖρας εἶπε· Σαοὺλ ἀδελφέ, ὁ Κύριος ἀπέσταλκέ με, Ἰησοῦς ὁ ὀφθείς σοι ἐν τῇ ὁδῷ ᾗ ἤρχου, ὅπως ἀναβλέψῃς καὶ πλησθῇς Πνεύματος ἁγίου.

    Πρ.Αποστόλων Κεφ 9

    Πιστεύω οτι κάπου εκεί είναι η απάντηση Γιατί τον Ανανία.

  112. Ιάκωβος said

    Πιστεύω οτι κάπου εκεί είναι η απάντηση στο ερώτημα Γιατί τον Ανανία.

  113. Λίγο πιο πάνω (Πρ. 5:1-11), Ιάκωβε, θα βρεις έναν άλλο Ανανία, που έπαθε πολύ χειρότερα. Αλλά δεν άλλαξε ούτε του αλλάξανε τίποτα…

Σχολιάστε