Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κυβερνητικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 31 Ιανουαρίου, 2015


Την Κυριακή που μας πέρασε έγιναν οι εκλογές, σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, οπότε τα σημερινά μεζεδάκια, τα πρώτα μετά την αλλαγή της σελίδας, λογικό είναι να ονομαστούν «κυβερνητικά». Μπορείτε να το ερμηνεύσετε και αλλιώς, ότι δηλαδή για πρώτη φορά στην ιστορία του ιστολογίου (και στη ζωή του διαχειριστή του, θα πρόσθετα) στην κυβέρνηση βρίσκεται μια δύναμη φιλική προς αυτό (και προς αυτόν). Σημαίνει τάχα αυτό ότι τα μεζεδάκια θα γίνουν πράγματι «κυβερνητικά»; Δεν το νομίζω, αλλά εσείς θα το δείτε.

* Πάντως, μια και το έφερε η κουβέντα, και για να μην κατηγορηθώ ότι τα αποσιωπώ λόγω πολιτικής φιλίας, σπεύδω να επισημάνω ένα γλωσσικό στραβοπάτημα στις δηλώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, και συγκεκριμένα ένα κρούσμα γενικομανίας, όταν κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επιμένει να αποποιείται των ευθυνών του και να αγνοεί προκλητικά τη λαϊκή ετυμηγορία». Όμως, όπως έχουμε ξαναγράψει, το «αποποιούμαι» συντάσσεται (και πάντα συντασσόταν) με αιτιατική, όπως άλλωστε και το μετέρχομαι, το επιδέχομαι, το απεκδύομαι, και κάμποσα άλλα λόγια ρήματα.

* Κι ένα άλλο. Σε άλλη ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι  «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης».  Σε ονομαστική πτώση, θέλουμε να βρεθεί «αμοιβαία επωφελής λύση». Αν θεωρήσουμε, όπως είναι το πιο φυσικό στα δικά μου μάτια, ότι εδώ το «αμοιβαία» είναι επίρρημα, θέλουμε την εξεύρεση «αμοιβαία επωφελούς λύσης». Βέβαια, μπορούμε να πούμε ότι είναι επίθετο, οπότε στέκει η διατύπωση. (Εδώ ένας οπαδός του πολυτονικού θα μας έλεγε ότι επί πολυτονικού δεν θα είχαμε πρόβλημα αφού το επίρρημα θα έπαιρνε περισπωμένη ενώ το επίθετο θα έπαιρνε, αν θυμάμαι καλά, οξεία. Αλλά αν είχαμε αμοιβαία επωφελή μέτρα; Εδώ ούτε το πολυτονικό βοηθάει για τη διάκριση επιθέτου και επιρρήματος. Το έχει η μοίρα τους να μπερδεύονται, και άλλωστε δεν διαφέρει πολύ μια αμοιβαία επωφελής λύση από μια αμοιβαία επωφελή λύση, έτσι δεν είναι; )

* Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι το Ποτάμι θα οργανώσει μια διάσκεψη στην οποία «Καλεσμένοι θα είναι άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, πανεπιστήμονες, ακτιβιστές, επιχειρηματίες, νέοι και βέβαια πολιτικοί για να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον».
Θα μπορούσε βέβαια να εννοεί ότι θα καλέσει πανεπιστήμονες (λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως ειρωνικά για να δηλώσει αυτόν που γνωρίζει όλες τις επιστήμες), αλλά υποψιάζομαι ότι ο Ποταμάρχης εννοούσε απλώς «πανεπιστημιακούς».

* Μετά την αποτυχία του Κινήματος στις εκλογές, ακούστηκε πολύ η «πληροφορία» ότι η νέα βουλή θα είναι η μοναδική μετά το 1923 που δεν θα έχει κανέναν Παπανδρέου στις τάξεις της. (Εγώ, ας πούμε, το άκουσα αυτό τη Δευτέρα από τον Σκάι).

Όχι, δεν είναι έτσι. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι στα περισσότερα από αυτά τα χρόνια (όσο είχαμε Βουλή που να λειτουργεί έστω και τυπικά δημοκρατικά, βεβαίως) υπήρχε Παπανδρέου στη Βουλή, σε ορισμένες σύντομες περιόδους η Βουλή βρέθηκε χωρίς κανέναν Παπανδρέου στα έδρανά της. Στις εκλογές του 1935 τα κεντρώα κόμματα είχαν απόσχει, επομένως ο Γ. Παπανδρέου δεν εξελέγη, αν και επέστρεψε στη Βουλή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 1936 (και έως τις 4 Αυγούστου, βέβαια). Και πιο καθαρά, στις εκλογές του 1951 ο Γεώργιος Παπανδρέου, που είχε τότε το δικό του κόμμα, το «Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου», απέτυχε οικτρά με 2% και δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή -έως τις εκλογές του 1952, όταν ο Γ. Παπανδρέου προσχώρησε στον δεξιό(τατο) Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου, που ήταν ο θριαμβευτής των εκλογών, κι έτσι επέστρεψε και πάλι στα βουλευτικά έδρανα.

* Στον νικητήριο λόγο του την Κυριακή το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν». Ο Γκάρντιαν θεώρησε ότι αυτό είναι γκάφα του Έλληνα πρωθυπουργού, επειδή η Κασσάνδρα έκανε σωστές προβλέψεις (που κανείς δεν τις πίστευε). Στα αγγλικά, που η έκφραση αυτή δεν υπάρχει απ’ όσο ξέρω, μπορεί να έχουν δίκιο. Όχι όμως στα ελληνικά, τουλάχιστον όχι κατά τη γνώμη μου, διότι στα ελληνικά «Κασσάνδρα» σημαίνει, σύμφωνα με το ΛΚΝ, απλώς αυτόν «που κάνει δυσοίωνες προβλέψεις», τον κινδυνολόγο. Όπως συζητήσαμε στο ιστολόγιο, την έκφραση «διαψεύστηκαν/θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες» την έχουν χρησιμοποιήσει όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες πρωθυπουργοί -και έχω υπερασπιστεί και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κ. Καραμανλή όταν δέχτηκαν λαθοθηρικά πυρά για δήθεν λάθος χρήση της. Και προσωπικά, αν είχα να μεταφράσω το «θα διαψευστούν/διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες» στα αγγλικά θα το απέδιδα the doomsayers.

sharpeast2* Τη Δευτέρα των εκλογών η καλτ Ελεύθερη Ώρα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο που μας πληροφορούσε ότι ο (άγιος, πλέον; ) Παΐσιος είχε προφητέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως διαβάσαμε αλλού, ο Παΐσιος είχε προφητέψει ότι “οι Φραγκολεβαντίνοι θα φοβηθούνε και θα ταραχθούν από την «κοφτερή ανατολή» που θα ανατείλει στην πατρίδα μας.”

Προσέξτε τώρα συλλογισμό: στα αγγλικά, η κοφτερή ανατολή είναι sharp east, το οποίο στα ελληνικά προφέρεται Σάρπ Ιστ, που το κάνουμε μία λέξη επειδή έτσι μας βολεύει, σάρπιστ, κι αυτό άμα το διαβάσουμε ανάποδα δίνει Τσίπρας, άρα… επαληθεύτηκε ο Παΐσιος!

Ο Παστίτσιος δεν έχει προφητέψει επί του θέματος.

* Ένα από τα πιο αστεία γεγονότα αυτής της πρώτης μετεκλογικής βδομάδας ξεκίνησε από μια τρολιά που έγινε πιστευτή. Θέλοντας να ειρωνευτεί την απρέπεια του τ. πρωθυπουργού, που δεν παρέδωσε το Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα, ο αρθρογράφος της στήλης ΜούφαΝετ του Πρόταγκον, που δημοσιεύει αποκλειστικά κατασκευασμένες, αστείες ειδήσεις (μούφες ή τρολιές στην καθομιλουμένη), δημοσίευσε άρθρο που έλεγε ότι ο κ. Σαμαράς… έσκισε επίσης τον γνωστό πίνακα του Βρυζάκη που κοσμεί το πρωθυπουργικό γραφείο. Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε ευρέως και η Νέα Δημοκρατία έβγαλε ανακοίνωση στην οποία κατάγγειλε «τη συνεχιζόμενη αθλιότητα που κατασκευάζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα από το γραφείο του κ. Αλ. Τσίπρα και κατευθύνεται στα φερέφωνά τους».

Προφανώς, στις αναδημοσιεύσεις δεν περιλαμβανόταν η προειδοποίηση ότι το άρθρο είναι σατιρικό. Ωστόσο, αυτό ήταν οφθαλμοφανές μια και το άρθρο περιείχε και εξωφρενικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι βρέθηκαν επίσης πινέζες στην πρωθυπουργική καρέκλα ή ψαλιδισμένες τρίχες από το μουστάκι του Χρ. Λαζαρίδη σκορπισμένες παντού! Κι όμως, οι επιτελείς της ΝΔ πίστεψαν ότι είναι αληθινό και, ακόμα πιο εξωφρενικό, ότι το διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ, λες και το Protagon.gr, ο ιστότοπος του Στ. Θεοδωράκη, έχει καμιά σχέση με το κυβερνών (πλέον) κόμμα.

Αλλά και όταν κατάλαβαν τη γκάφα τους, έβγαλαν νέα ανακοίνωση: «Όσες ιστοσελίδες δημοσίευσαν την “πλάκα” ως πραγματικό γεγονός, οφείλουν τουλάχιστον να ζητήσουν συγνώμη και να αποκαταστήσουν την αλήθεια».

* Ενδιαφέρον ορθογραφικό από το Κουτί της Πανδώρας: απομάκρυνση των κυκληδωμάτων από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Κάτι με κύκλους θα φαντάστηκε ο αρθρογράφος.

* Θηριώδες μεταφραστικό μαργαριτάρι από το (οΘντκ) έγκυρο Βήμα. Δημοσιεύει μεταφρασμένο το πρόσφατο άρθρο του Κρούγκμαν για την Ελλάδα, και μεταξύ άλλων διαβάζουμε: Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τότε που άρχισε η κρίση, η καθαρή σκέψη βρίσκεται σε «σύντομο ανεφοδιασμό». Παρντόν; Τι στην ευχή είναι ο σύντομος ανεφοδιασμός; Όταν βάζουμε λίγα καύσιμα επειδή δεν έχουμε λεφτά; Όχι. Ας δούμε το πρωτότυπο: In the five years (!) that have passed since the euro crisis began, clear thinking has been in notably short supply. Ο σύντομος ανεφοδιασμός είναι η «ευρηματική» μετάφραση του in short supply. Ένας πιο πεζός μεταφραστής θα έλεγε «σπανίζει», «βρίσκεται σε αισθητή έλλειψη» ή κάτι τέτοιο!

* Και κλείνω με ένα γεωγραφικό μαργαριτάρι. Μια τουρκική εφημερίδα έγραψε στην αγγλική της έκδοση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγωγή από τη «βορειοδυτική επαρχία Kirklareli». Το αναδημοσίεψαν και οι φωστήρες του thetoc.gr, και μετέφρασαν κατά λέξη τα τουρκικά τοπωνύμια, αγνοώντας ότι η βορειοδυτική επαρχία είναι αυτό που λέμε εμείς Ανατολική Θράκη, και ότι το Kirklareli είναι οι πάλαι ποτέ Σαράντα Εκκλησιές. Θα έπρεπε τουλάχιστον να αναφέρουν και το ελληνικό όνομα της επαρχίας, όχι από αλυτρωτισμό αλλά για να καταλάβουν οι αναγνώστες -αλλά προφανώς δεν το ήξεραν, αν κρίνω από το ότι πιο κάτω διαβάζω πως την πληροφορία αυτή την είχε αναφέρει, στον τοπικό ηγέτη του αριστερού κόμματος ODP, ο ίδιος ο Τσίπρας όταν «επισκέφθηκε την περιοχή Εργίνη το 2010». Ποια είναι όμως η μυστηριώδης Εργίνη; Δεν είναι άλλη από την Αδριανούπολη. Edirne στα τούρκικα, αλλά ο μεταφρατζής που ανέλαβε να κατακρεουργήσει το κείμενο ούτε αυτό το ήξερε.

Κι έτσι η Χώρα των Αγνώριστων απέκτησε μιαν ακόμα πόλη!

146 Σχόλια to “Κυβερνητικά μεζεδάκια”

  1. Νίκος Μαστρακούλης said

    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους!

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Πάλι βάλατε χέρι στην κυρία Κρούγκμαν; Θα σας μαλώσω!

  3. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Βιαστικά γιατί φεύγω. Ωραία τα μεζεδάκια, ειδικά αυτό με τον ανάποδο Τσίπρα !
    Μήπως ο Σαμαράς έβαψε και μπλε τα «Ατέρμονα Πεδία»; 🙂

  4. Καλημέρα! Αυτό με το Σαρπίστ-Τσίπρας το γράφει η Ελ.Ωρ. ή είναι δική σου συμβολή;

  5. Γς said

    Κασσάνδρα.
    Δίνει σωστές προφητείες, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται πιστευτές.

    Και τούτο γιατί έτσι την καταράστηκε ο Απόλλων που της είχε δώσει αυτό το χάρισμα της μαντικής

    [όταν αυτή δεν του κάθισε]

    Ο θεός Απόλλων έδωσε στην Κασσάνδρα το χάρισμα της μαντικής και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Η Κασσάνδρα όμως αρνήθηκε. Τότε ο θεός την εκδικήθηκε δίνοντάς της την κατάρα του να μη δίνει κανένας πίστη στις προφητείες της

  6. andam said

    Καλημέρα

    Πέρασε μόνο μια βδομάδα, από τότε που συζητούσαμε για το χαρτί υγείας της Βούλτεψη;
    Σαν να πέρασε ένας αιώνας

    Δηλαδή αρβανίτικες ρίζες έχει ο Τσίπρας; έτσι δεν λέγονται αυτοί που ζούν σε κείνα τα μέρη; ή κάνω λάθος;
    Εμείς λέμε «αρβανίτικο κεφάλι» δηλαδή αγύριστο

    Καλό είναι αυτό

  7. Γς said

    5:
    Είπα να το κάνω κόπι-πέιστ και να μην φαίνεται. Αλλά δεν τα κατάφερα 😉

  8. ❤ σύντομο ανεφοδιασμό

  9. andam said

    Αλήθεια αυτό το Σαρπιστ πολύ εντυπωσιακό όσο και να λέμε, είπε όντως ο Παΐσιος για κοφτερή ανατολή ή είναι εφεύρημα των ευφάνταστων εγκεφάλων της Ε.Ω.;

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4: Το Σάρπιστ το γράφει το λινκ που έβαλα (fimes.gr) και πιθανώς και η Ελ. Ώρα στα μέσα φύλλα της, αλλά δεν την αγόρασα για να ξέρω.

    6: Ο πατέρας του Τσίπρα είναι από τα Τζουμέρκα. Φαίνεται όμως ότι ο παππούς του είχε έρθει εκεί από τις Σαράντα Εκκλησιές. Δεν ξέρω αν είχε αρβανίτες εκεί.

  11. Tsopanakos said

    Θυμόμουν ότι το Σαρπ Ηστ ήταν κατασκεύασμα του Κουλουριού, αλλά τελικά πρόκειται για αστείο του Πανούση που ξεκίνησε από ένα σάιτ ονόματι «σαρωτικό»: http://ellinikahoaxes.gr/2015/01/29/agios-paisios-tsipras/
    Πρόκειται λοιπόν για άλλο ένα πιστευτό τρολλάρισμα!

  12. Σάρπιστ!
    (Κατάλληλο και για κούρεμα, μπορεί και σύρριζα)

  13. Tsopanakos said

    Υγ. Δεύτερη «επιτυχία» του Τζιμάκου, αν δεν κάνω λάθος.
    Πριν κάποια χρόνια είχε πει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ο κρυφός νόθος γιος της Ντόρας και του Τέρη Χρυσού, θέλοντας προφανώς να αστειευτεί με την ομοιότητα των δύο και με τα γουρλωτά μάτια του Κυρ. Έλα όμως που όταν η Ντόρα έκανε δικό της κόμμα, οι ΟΝΝΕΔίτες άρχισαν να διαδίδουν τη φήμη στα σοβαρά (ανηθικότητα χωρίς όρια).
    Υπάρχει ακόμα κόσμος στο δρόμο και σελίδες στο διαδίκτυο που το αναφέρουν ως γεγονός!

    Σε λίγο δε θα τολμάν να ανοίξουν το στόμα τους οι έλληνες κωμικοί! 🙂

  14. ΑΚ (ο) said

    το «sharp east –> Τσίπρας» δεν είναι καινούριο και δεν είναι ελευθερωρικό. Το είχε κι ο Τζίμης Πανούσης στο πρόγραμμά του:

  15. sarant said

    11-13: ‘Εχεις δίκιο, αν και δεν ξέρω αν ο Τζιμάκος είναι αυτός που το έφτιαξε ή αυτός που το έκανε ευρύτατα γνωστό.

  16. sarant said

    15: Κι εσύ δίκιο έχεις. Βέβαια ο Πανούσης το έλεγε για πλάκα ενώ η ΕΩ το πιστεύει.

  17. akindynos said

    Πάντως κι ο Σύριζα τις αναπληρώτριες υπουργούς τις θέλει με το ζόρι αναπληρωτές

  18. sarant said

    17: Ναι, κακώς. Βέβαια στη σελίδα αυτή θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στέκει το αρσενικό, επειδή είναι το γένος που χρησιμοποιείται επίκοινα. Θεσπίζεται θέση αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, την οποία σήμερα έχει η Νάντια Βαλαβάνη και αύριο κάποιος άντρας.

    Αλλά όταν γίνει αναφορά στο αξίωμα της Βαλαβάνη, τότε πρέπει να έχουμε έμφυλο τύπο: Η αναπληρώτρια υπουργός Ν. Βαλαβάνη τόνισε…

  19. BLOG_OTI_NANAI said

    Μια εξήγηση περί Παϊσίου:
    Ο Παΐσιος δεν είναι «πλέον» άγιος. Ήταν άγιος εδώ και ΠΟΛΛΑ χρόνια, ΠΡΩΤΑ στη συνείδηση λαού και κλήρου, και τελικά, η ηγεσία της Εκκλησίας απλώς διαπιστώνει ότι ΟΝΤΩΣ λαός και κλήρος θεωρούν τον Παΐσιο άγιο. Άσχετα αν κάποιος πιστεύει ή όχι, μόνο κουφός δεν είχε εισπράξει τα μηνύματα των πιστών εδώ και ΠΟΛΛΑ χρόνια ότι ο Παΐσιος θεωρείται άγιος από την Εκκλησία, δηλ. τον λαό και τον κλήρο, πολύ πριν την τελική αυτή επίσημη διαπίστωση. Γι’ αυτό είναι μεγάλο λάθος ο όρος «αγιοποίηση». Πρόκειται απλώς και μόνο για επίσημη διαπίστωση ότι πράγματι λαός και κλήρος έχουν την πίστη αυτή. Αντίθετη πράξη της διοικητικής ηγεσίας της Εκκλησίας θα ήταν μια απαράδεκτη αθέτηση μιας ορθόδοξης παράδοσης αιώνων, πράγμα αδιανόητο.

    Βεβαίως, τα καραγκιοζιλίκια της Ελεύθερης Ώρας και όλων των παρόμοιων εντύπων που απευθύνονται σε ψεκασμένους για οικονομικούς λόγους, δεν αναιρούν την κατάσταση. Γραφικοί και ταλιμπάν υπάρχουν παντού πιστοί και άπιστοι άρα είναι περιττό να ασχολούμαστε με γραφικότητες.

  20. gbaloglou said

    Αρβανίτες Ανατολικής Θράκης

  21. gbaloglou said

    δυσεύρετο το καθαρό μυαλό, λοιπόν!

  22. BLOG_OTI_NANAI said

    Για πρώτη φορά, είδαμε τι ακριβώς σημαίνει διαπραγμάτευση. Όχι έκκληση για έλεος σκυμμένοι στα τέσσερα, αλλά διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση, σημαίνει να λες και κάποιο όχι. Και όχι σημαίνει σε απλά ελληνικά, ρήξη. Και ρήξη σημαίνει ότι λες όχι, και ας ιδρώνει ο κ*λος σου, μήπως σε περιμένει αγγούρι μεγαλύτερο. Είναι φυσιολογικό να φοβούνται τη ρήξη όσοι τη φοβούνται. Αν δεν φοβάσαι, είσαι είτε άρρωστος, είτε τρελλός. Άρα το «όχι» σου δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το «όχι» μόνο όταν φοβάσαι, αλλά παρά ταύτα το λες και το εννοείς. Όταν έχεις 4 πολίτες, και ο ένας είναι φτωχός, και οι δύο απλά επιβιώνουν με την προοπτική σε λίγο να είναι και αυτοί φτωχοί και εξαθλιωμένοι, όταν λες «όχι» δεν είσαι τσαμπουκάς, αλλά αναζητάς το δίκιο σου. Όλοι ξέρουν ότι έχουν τσαλαπατήσει την χώρα και τον λαό εδώ και 5 χρόνια. Αλλά είναι δύσκολο να υποχωρήσουν, διότι θα πολλαπλασιαστούν οι φωνές. Είναι πολύ πιθανό ότι θα θελήσουν να μας πάρουν το κεφάλι, αλλά βεβαίως, αν μας το πάρουν, ταυτόχρονα αυτό θα είναι το τέλος της ηγεμονίας τους, διότι η κρίση θα είναι τόσο μεγάλη, που οι υπόλοιποι, δείχνοντας το κομμένο κεφάλι μας, θα λένε σε Γερμανούς και ΣΙΑ ότι «σταματήστε τα κόλπα διότι ορίστε τι έγινε με τις εμμονές σας».
    Είναι όμως δυνατόν να βρεθεί λύση χωρίς να χάσουμε το κεφάλι μας, πράγμα που δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε αυτοί;
    Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει. Πιστεύω όμως ότι η τελική απόφαση θα είναι και πάλι λαϊκή, διότι αν υπάρξει αδιέξοδο θα γίνει οπωσδήποτε δημοψήφισμα. Και τότε θα χάσουμε την ευκαιρία να βρίζουμε κάποιους, διότι θα κληθούμε εμείς να αποφασίσουμε. Και αν αποφασίσουμε επιστροφή στο παλαιό καθεστώς της υποταγής, η πορεία «βουλγαροποίησης» θα είναι μονόδρομος χωρίς επιστροφή με έναν λαό καταδικασμένο σε μια μόνιμη κατάσταση ανάμεσα σε φτώχεια και επιβίωση και χωρίς προοπτικές ανάπτυξης, καθώς βλέπουμε σαφώς ότι η Βουλγαρία π.χ. παρά τη φτωχοποίηση ανάπτυξη δεν είδε.

    Όσοι ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσαμε αυτά που λέει ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης. Την επώδυνη αναζήτηση της αξιοπρέπειας μας. Καιρός να καταλάβουμε τι πέρασαν όλοι οι λαοί που αποφάσισαν να υψώσουν ανάστημα. Πόνους και φόβους πραγματικούς, που κατόπιν γίνονται ιστορία.
    Τώρα, ζούμε την ιστορία, ας το καταλάβουμε, και θα δούμε και θα μάθουμε πλέον το πώς ακριβώς γράφεται…

  23. # 13

    εκτός από τα γουρλωτά μάτια και τα λοιπάχαρακτηριστικά πτοσώπου πάντως θυμπίπτει και η προφορά του θίγμα

    αλλά εδώ δεν ήρθαν σε …ντιμπέι
    σιγά το…πεστ, το ντιενέι

  24. sarant said

    21: Ναι, σωστή απόδοση.

    22: Έτσι!

  25. ππαν said

    Ο Τζίμης Πανουσης το έφτιαξε.
    Νικοκύρη, το 89 δεν είχες γεννηθεί ή υποστήριζες άλλο κόμμα;

  26. sarant said

    25: Το 1989 ο ΣΥΝ (που τον υποστήριζα) ήταν ελάσσων εταίρος σε κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Και δεν είχε έρθει πρώτος στις εκλογές, αλλά τρίτος. Δεν είναι το ίδιο και δεν μου έδινε και τότε την ίδια αίσθηση.

    Αλλά πού το θυμάσαι εσύ το 1989; Από τις διηγήσεις των γονιών σου, να υποθέσω 🙂

  27. Emphyrio said

    Ο Πανδωρογραφος δηλαδη δεν ειχε καν υπ’οψιν του το παναρχαιο και τωρα πια βαρετο εως αηδιαστικο (οπως και η πεποιημενη νησσα) παιδικο τραγουδακι για την επι χρημασι εκδιδομενη και το σιδηρουν της τοιουτον; Καλα λενε πως απο τοτε που χαθηκε η καθαρευουσα (ου μην και η τρισχιλιετης) επεσε το πνευματικο και διανοητικο μας επιπεδο.

  28. Άμα βέβαια πάρεις την αντίθετη λύση, τη μονομερώς επωφελή, ξεκαθαρίζει το τοπίο…

  29. IN said

    Να επισημάνουμε ότι δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που έχαψε μούφα του Ζαχαριάδη. Το ίδιο συνέβη και με την Πρόεδρο των Πράσινων στο ΕΚ, η οποία έχαψε τη μούφα της αμέσως επόμενης ημέρας, ότι τάχα ο Καμμένος αντικατέστησε, πίσω από το γραφείο που κάθεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Ευρωπαϊκή σημαία με την κίτρινη με τον βυζαντινό δικέφαλο αετό. http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.media&id=39232

    Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς στο Ζαχαριάδη «μην του δίνεις ιδέες….»

  30. ππαν said

    26: Του παππού μου 🙂

  31. sarant said

    29: Δίκιο έχεις, νομίζω το σχολιάσαμε κι εδώ.

    30: 🙂

  32. Δημητρης said

    10 Μια και οι παπούδες μου ήρθαν από εκεί, γνωρίζω ότι, γενικά όχι, δεν υπήρχαν Αρβανίτες στην περιοχή, η οποία είναι βέβαια η γνωστή Επαρχία Βιζύης, εξ ου και ο γνωστός ποιητής.

  33. Avonidas said

    «[…]λες και το Protagon.gr, ο ιστότοπος του Στ. Θεοδωράκη, έχει καμιά σχέση με το κυβερνών (πλέον) κόμμα.

    Κι ένας μέφρυ κέρασμα! 😉

  34. voulagx said

    «Το 1868 ο Ρώσος χημικός Дмитрий Иванович Менделеев, στηριζόμενος σε μία παλαιότερη ιδέα των John Newlands και Julius Lothar Meyer, κατέταξε τα γνωστά στοιχεία σε έναν πίνακα που περιελάμβανε οκτώ στήλες με βάση τα ατομικά τους βάρη.»
    Από εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/31/meze-152/
    Αν ξέρεις τρεις γλώσσες διαβάζεις άνετα το κείμενο.

  35. 33: Ολόσωστο είναι το κυβερνών κόμμα -μέφρι²

  36. andam said

    Είχα την υπομονή να το διαβάσω μέχρι τέλους και τα συμπεράσματα μου είναι ότι η προφητεία πράγματι υπάρχει απλώς το Sarotico έκανε τις μεταφράσεις στα αγγλικά και μετα στα ελληνικά και μετά την αντιστροφή…..αντιγράφω

    Αισχρό δημοσίευμα που χρησιμοποιεί τις προφητείες του γέροντα Παΐσιου για να προώθηση τον Αλέξη Τσίπρα αποκαλώντας τον Μεσσία…. !!!

    Αυτό το αισχρό δημοσίευμα που προσβάλει την νοημοσύνη μας αλλά και τον ίδιο τον γέροντα Παΐσιο αναρτήθηκε από τοSarotico. Είναι άραγε αλήθεια ότι ο γέροντας Παΐσιος προφήτευσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει από την “Κοφτερή Ανατολή” και θα μας σώσει από τους Δυτικούς που μας πίνουν το αίμα;
    Μάλιστα το Sarotico ισχυρίζεται ότι υπάρχει και αποκαλυπτική φωτογραφία με την προφητεία, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα φθηνό κατασκεύασμα σε Fhotoshop φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο για να παραπλανήσει μόνο τους αδαείς και τους ευκολόπιστους τάχα ότι υπάρχει και εικόνα με τον γέροντα και την προφητεία .

    Η συγκεκριμένη προφητεία του γέροντα είναι η έξης: – όλοι θα λεν ότι ανήκουμε στη δύση μα θα΄ρθει η Κοφτερή Ανατολή και θα σκιαχτούν οι Φράγκοι –. Δείτε ΕΔΩ τη δήθεν προφητεία από το Sarotico.

    Πως λοιπόν μπορούμε να κάνουμε αναφορά στον Τσιπρα; Με έναν τρόπο που μόνο το Sarotico θα μπορούσε να επινοήσει, την Κοφτερή Ανατολή, την μεταφράζουμε στα αγγλικά και την λέμε Sharp East, μετά την ξαναμεταφράζουμε στα Ελληνικά και την λέμε ΣΑΡΠ ΙΣΤ. Καλα μεχρι εδω; Και τώρα μετά από όλες αυτές τις αλχημείες, μας μένει ακόμη ένα βήμα για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα να αντιστρέψουμε την λέξη σαν σε καθρέπτη και ως εκ θαύματος τώρα μας βγαίνει ο…. μεσσίας…. Τσίπρας….;;;

    Παρόλο που η λέξη Sharp πράγματι σημαίνει αιχμηρός εμείς που κάτι ξέρουμε από αυτήν την γλώσσα μπορούμε να σας πληροφορήσουμε ότι και η λέξη pointed σημάνει αιχμηρός και η λέξη spicular σημάνει αιχμηρός και η λέξη spiky σημάνει αιχμηρός από τα λίγα που θυμόμαστε μην ψάχνουμε και λεξικά τώρα.

    Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο με την λέξη pointed ή την λέξη spicular και τέλος με την λέξη spiky, τον Τσίπρα…. τον χάσαμε. Άρα ή ο γέροντας δεν γνώριζε καλά Αγγλικά ή δεν αναφέρθηκε πότε στον Τσίπρα. Και μιας και σεβόμαστε τις προφητείες του γέροντα και δεν θέλουμε ούτε και μας αρέσει η προφητείες του να γίνονται βορά για τον οποιοδήποτε προωθεί πολιτικά συμφέροντα είτε τις αριστεράς είτε τις δεξιάς.

  37. Θέμης said

    Νικοκύρη, μου έλυσες το φλέγον ζήτημα του «σύντομου ανεφοδιασμού». Δεν μπορούσα με τίποτα να φανταστώ ποιο είναι το πρωτότυπο. Όσο κι αν οργιάζει η φαντασία, η άγνοια μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο οργιαστικά όργια.

  38. Alexis said

    #32: Λάθος κάνεις.
    Το χωριό Σάκκος του Έβρου, κοντά στην Ορεστιάδα, μας το είχε αναφέρει παλιός συνάδελφός μου, συνταξιούχος τώρα και Αρβανίτης στην καταγωγή.
    Είχε βρεθεί εκεί ως νεαρός γεωπόνος, εκτιμητής του ΕΛΓΑ, τη δεκαετία του ’70. Στην ερώτηση των ντόπιων από που είναι, απάντησε «Αρβανίτης από την Ήπειρο», και τότε με έκπληξη άκουσε να του απαντούν ότι είναι κι αυτοί Αρβανίτες, και μάλιστα μιλούσαν αρβανίτικα!
    Το λήμμα της Βίκι στο οποίο παραπέμπει το σχ. 20 είναι ακριβές.

  39. sarant said

    33: Αν εννοείς ότι το «το κυβερνών» είναι ανορθογραφία, δεν έχεις δίκιο. Δενείναι ίδια περίπτωση με «το παρόν», έχουμε συνηρημένο εδώ.

    35: Α, με πρόλαβε ο Στάζιμπος.

    34: Το λινκ σου είναι… αυτοαναφορικό.

    37: Η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία κτλ.

    36: 🙂

  40. Avonidas said

    # 35-39. Δεν το καταλαβαινω αυτο. Πώς προκύπτει; Ουδέτερο γένος δεν είναι το κόμμα;

  41. Left said

    – Ο κατάλογος με τις «Λέξεις της χρονιάς» έχει αρχίσει να συμπληρώνεται.
    – Ο Τσίπρας δίνει την (υπέροχη) αίσθηση ότι (δεν αρχηγεύει, αλλά) ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτος μεταξύ ίσων. Το «τσιπάκι» του Τσίπρα (δείχνει να) περιέχει σπουδαίο υλικό. Οπως, σπάνιο υλικό είναι η «πιτσιρικαρία», που τον περιβάλλει.
    ΥΓ. Οχι, όχι…δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ.

  42. 40: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%8E%CE%BD&dq=&sourceid=Mozilla-search

  43. 41 πού τ’ ακούς αυτά;

  44. Στρατος Βασδεκης said

    Το «Χρηστικο λεξικο» της Ακαδημιας, στον ορισμο της λεξης «Κασσανδρα» που δινει, σαφως υποστηριζει (πιο ξεκαθαρα μαλιστα κι απο το ΛΚΝ), διαψευδοντας τον «Γκαρντιαν» και τους ομοδοξους του, πως ως μετωνυμια η λεξη σημαινει «προσωπο που κανει συνεχως δυσοιονες προβλεψεις και εκτιμησεις, οι οποιες συνηθ. ΔΕΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ (τα κεφαλαια δικα μου)» και το πρωτο παραδειγμα χρησης που δινει ειναι το εξης: «Οι Κασσανδρες διαψευστηκαν/επεσαν εξω».

  45. sarant said

    44: Ευχαριστώ, δεν μου έκοψε να το κοιτάξω -επειδή το ΛΚΝ το έχω ονλάιν.

    40: Πρόλαβε πάλι ο Στάζιμπος. Είναι συνηρημένο.

  46. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  47. 44, 45
    Γλωσσικά έχει περάσει όπως το λέει το Χρηστικό Λεξικό, αυτό εννοούμε στην καθημερινή ομιλία.

    Λογικά ,νομίζω, είναι πιο απλό. Ορισμός της Κασσάνδρας είναι το προσωπο που κανει συνεχως δυσοίωνες προβλεψεις. Τελεία.

    Το αν θα επαληθευθούν οι προφητείες ή όχι είναι άλλο ζήτημα. Στην Τροία επαληθεύτηκαν, στο Γιούρογκρουπ όχι.

    Έχω γνωρίσει Αγγλίδα Σάντρα, από το Κασσάντρα, εδώ πρέπει να είναι σπάνιο όνομα.

  48. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι είναι δικτυωμένοι με τους Ρώσους και τίποτα έντυπα, σαν αυτά τα ορθοδεξιά, τίποτα χρυσαυγές, μπορεί και να τα παίρνουν. Ή απλά μπορεί να είναι μίσθαρνα όργανα των ανθενωτικών 🙂

    Ο Πανούσης τέλειος, δικό του πρέπει να είναι το σαρπίστ, πάντα έκανε τέτοια αστεία. Πχ Ο Αφεροφ, ο καλύτερος πολιτικός, γιατί; Είχε -οff αν θέλεις τον κλείνεις. Η έβαζε ανάποδα τραγούδια του για subliminal messages.

    Μερικά αντισημιτικά, που λέει, όπως αυτό στο παραπάνω βιντεάκι, δε μ’ αρέσουν,δεν ξέρω αν είναι ειρωνείες ή αν τα πιστεύει.

  49. Γς said

    40:

    Το κυβερνών [κόμμα] και η κυβερνώσα [οικογένεια] ενίοτε:

    The Al Khalifa (Arabic: آل خليفة) dynasty is the ruling family of Bahrain

    Να και μια σχετική σελίδα της Βίκης:

    List of ruling political parties by country.

    Στην πρώτη στήλη είναι οι σημαίες, μετά οι χώρες, μετά τα κόμματα, μετά το κυβερνών κόμμα κτλ.

    Αρχίζει με ποιο κάντρι λέτε;

    Akrotiri and Dhekelia, σημαία του ΗΒ και συνεχίζει «no actual political parties exis, νο ελέκτιονς»

    Στην Ελλάδα έχει κοαλίσιον Ριζοσπαστικής Αριστεράς + Ανεξαρτήτων Ελλήνων

    Πολύ παρακάτω κοιτάζω από περιέργεια την Ουγκάντα.

    Κι εδώ κοαλίσιον 5-6 κομμάτων.

    Τρίχες!
    Να σας πω εγώ που ξέρω.
    Ο Museveni, «ο κυβερνών» την Ουγκάντα [του Αμίν!] όταν ήρθε στην εξουσία [το πώς, μην το ψάχνετε] το 1986 απαγόρευσε τα κόμματα.

    Το 2000 όμως έκανε δημοψήφισμα μήπως ο λαός του δεν ήθελε το “Ουάν Πάρτι Στέιτ” σύστημά του.
    Και φυσικά το πόπολο ηθελε να μην έχει άλλα κόμματα. Με πάνω από 90 % παρακαλώ!

    Ελα όμως που τον πίεσαν οι αμερικάνοι να διορθώσει ελαφρώς το πολίτευμα επί το δημοκρατικότερον.

    Ευπειθέστατος ο Πρόεδρος ξανακάνει δημοψήφισμα το 2005. Οπου πάλι το 93% ψήφισε το αντίθετο από ότι είχε ψηφίσει πριν 5 χρόνια!

    Ε, εντάξει από κει και πέρα «κοαλίσιον κομμάτων» το κυβερνών κόμμα.

  50. Μανιάτολεσβιος said

    παντως ρε παιδιά ήμαστε σίγουροι ότι είναι καλή ιδέα να μην κυκλοφορεί ο τσίπρας και οι υπουργοί με θωρακίσμένα οχήματα ? πολλοί στο παρακράτος τους μισούν θανάσιμα . και η αστυνομια δεν τους έχει και σε αγάπη για να τους προστατέψει … βλέπω το βαρουφακή με τη μηχανή και φοβάμαι .

  51. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    50: Και ως τώρα, πάντως, αθωράκιστοι πήγαιναν (Ξέρω, δεν είναι το ίδιο)

    49: Αυτά είναι συκοφαντίες μιας χούφτας εχθρών του λαοπρόβλητου ηγέτη!

    47: Μια Κασσάνδρα έχουμε στο ιστολόγιο (χρηστώνυμο βέβαια) 🙂

  52. # 49

    Τώρα γιατί ο Museveni με τα κόμματα μου θυμίζει Μαρινάκη με ΕΠΟ και ΚΕΔ, δεν ξέρω….

  53. Alexis said

    #52: Ο Βαρουφάκης πάντως είναι …φτυστός ο Mr. Spock 😀

  54. # 53 συνέχεια

    για όσους αγνοούν τα αθλητικά τεκταινόμενα μια φορά κι ένα καιρό ήταν ο Πιλάβιος πρόεδρος της ΕΠΟ και ο Καραμελλίδης διόριζε διαιτητές μέσω ΚΕΔ κατά τα δοκούντα κάποιου ευτραφούς. Στις φωνές των υπολοίπων-πλην παραρτημάτων- για στοιχειώδη αμεροληψία ήρθε ο Σαρρής σαν πρόεδρος της ΕΠΟ και την ΚΕΔ την ανέλαβε ο Γκιρτζίκης. Οι φωνές πολλαπλασιάστηκαν
    Ο Σαρρής παραιτήθηκε ως εμπλεκόμενος στην εγκληματική οργάνωση και παρέδωσε την ΕΠΟ στον Γκιρτζίκη που έβαλε στην ΚΕΔ τον…Καραμελλίδη !!!
    Ολα αυτά με πλειοψηφία κάθε φορά τουλάχιστον 14 στους 18, δημοκρατικότατα…

  55. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    47. Κασσάνδρα (Σάντρα)
    http://www.greekafm.com/afm/099827274
    κουίζ, τίνος είναι σύζυγος; (θυγατέρα, φαίνεται)

  56. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>Ο Παστίτσιος δεν έχει προφητέψει επί του θέματος.
    Sarant
    :αναγραμματισμός του Σαντρα !! 🙂 🙂

  57. sarant said

    56: Τι σάιτ αυτο δεν το ήξερα, ενώ ξέρω τον κριτικό πατέρα της.

    57: 🙂

  58. LandS said

    Και πριν στεγνώσει το μελάνι στα σημερινά μεζεδάκι διαβάζουμε στα μήκη και πλάτη του διαδικτύου
    Αλ. Τσίπρας στο Bloomberg: «Θα φτάσουμε σύντομα σε αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για Ελλάδα και Ευρώπη» http://left.gr/news/al-tsipras-sto-bloomberg-tha-ftasoyme-syntoma-se-amoivaios-epofeli-symfonia-gia-ellada-kai#sthash.NoeIwC8j.dpuf

  59. Κι επίσημα καπούτ η Τράπεζα Θεμάτων

  60. sarant said

    59: Μας διαβάζουν ή σύμπτωση; 🙂

    60: Και πολύ καλά έκαναν.

  61. Pedis said

    Και ο Ρουμπάτης στην ΕΥΠ!

    Καραδεξιός, εθνικιστής και ρατσιστής στο υπουργείο άμυνας. (Δηλαδή, αν η κυβέρνηση είχε σκοπό να κάνει κάτιτις το ριζοσπαστικό, το «κίνημα» των ενόπλων δυνάμεων δεν θα το γλύτωνε. Αλλά, ευτυχώς, από αυτό είμαστε σέιφ. )

    Ένας πρώην γαπ-αυλικός και προταγκον-ίστας -τρέντυ τάχα μου και φλύαρος παναθεμάτον- στο οικονομικών.

    Μία σουσουράδα δημαρίτικη και γενικά πολιτικός και δημόσιος μαϊντανός στο δημόσίας τάξης.

    Ένας καιροσκόπος και λαδοπόντικας της πολιτικής διανόησης στο Εξωτερικών.

    Να δούμε ποιος άλλος έχει σειρά για να υπηρετήσει την κυβέρνηση της «αριστεράς».

  62. LandS said

    Δεν θα στοιχημάτιζα ότι δεν διαβάζουν το ιστολόγιο. Αν και με μια κάπως «έλα μωρέ καταλαβαινεις»
    Δεν αφήνουν πάντως αμφιβολία ότι χρησιμοποιούν το επίρρημα.

  63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    58.>>ξέρω τον κριτικό πατέρα της.
    (ναι,δεν υπάρχει άλλος εν Ελλάδι, μ αυτό το επώνυμο-απ τον ίδιο το άκουσα) αλλά το σύζυγο τον παραξέρουμε όλοι. Πολύ …Μεγκάλος και …εκρηκτικός βάζελος
    60.τράπεζα αναθεμάτων! μετά τις περσινές αλητείες. Και παρατράπεζα μπορείς να πεις

  64. "Ετεροδημότισσα" said

    @61
    αν θυμάμαι καλά τον είχες στηρίξει τον Σακελλαρίδη στην Αθήνα, έτσι δεν είναι; (δεν τα παρακολούθησα επακριβώς τα δημοτικά) γιατί να μη σε διαβάζει ή τέλοςπάντων ο σύμβουλος τύπου να του το συμπεριέλαβε στην ανασκόπηση τύπου.

    Χαίρομαι που μετά από κείνη την κουβέντα-δεν θυμάμαι σε ποιο ποστ- βρέθηκαν κι άλλοι πανουσικοί εκτός από την απαράμιλου κάλλους αφεντιά μου 🐱

  65. antpap56 said

    «αποποιείται των ευθυνών του»… Καλά κάνεις και το επισημαίνεις. Πολλοί δημοσιολόγοι κάνουν κατάχρηση της γενικής ευκαίρως-ακαίρως, νομίζοντας ίσως ότι με τον τρόπο αυτό ανεβάζουν το επίπεδο του λόγου τους. Μήπως να ιδρύσεις μια σχολή ορθογλωσσίας για πολιτικούς;

  66. voulagx said

    #39: Ωχ! το σωστό λινκ είναι αυτό: http://www.efsyn.gr/arthro/himeia-kai-terata-stin-kyvernisi

  67. sarant said

    67: Μάλλον δούλεψε κοπυπάστη 🙂 για το κυριλλικό.

  68. spiral architect said

    @60, 61β, 64:
    Και όλο κλαίνε τα καβουράκια,
    στου γιαλού, στου γιαλού τα βοτσαλάκια.
    (επιτέλους!)

  69. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Δελτίο καιρού
    Φοβερή εικόνα:
    «ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ
    Ανετράπησαν δυο νταλίκες μέσα σε οχηματαγωγό πλοίο»
    Από το Εθνος.γρ

  70. 58,64
    Άρα είναι η κόρη του Μπακό…
    Και, βλέπω εδώ οτι ο άντρας της είναι ο …Πρετεντέρης; Και «το πλήρες όνομά του είναι Ιωάννης-Βαπτιστής» !!!
    Κάτι σαν Ζαν Μπατίστ Πουκλάν’ , δηλαδή;
    Έχουν και κόρη, Άννα-Ιόλη…
    Τι μαθαίνει κανείς…
    Νάναι καλά οι άνθρωποι…

    *Καθολικός;

  71. sarant said

    71: Εδώ, πού εδώ το βλέπεις;

  72. Εδώ:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82

  73. Πάνος με πεζά said

    @ 70 : Δεν έχει περάσει ούτε σαρανταήμερο από το Νόρμαν Ατλάντικ, και σαλπάρουν με μποφώρ και νταλίκες άδετες…Αυτή είναι η Ελλάδα, που έλεγε κι ένας τύπος…

  74. 64: αδερφή του κριτικού, μάλλον

  75. Διαβάζω:
    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συγκεντρωμένοι έφτασαν περίπου τους 100.000 ενώ οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό στους 300.000. Τα ισπανικά ΜΜΕ μιλούν για περίπου 153.000 διαδηλωτές.

    Περίπου 153.000; Ακριβώς δηλαδή πόσοι να ήτανε; 153.781;

  76. sarant said

    73: Οκ, μερσί.

    74: Ε, αυτή τη φορά είχε λίγους μέσα…

  77. sarant said

    (Αστεία βέβαια το είπα)

  78. 76: Για την ακρίβεια 153.233. Δεν πιστεύεις;

    http://elpais.com/elpais/2015/01/31/media/1422734596_211375.html

  79. !!!
    Μπράβο σύστημα!

  80. Μαρία said

    80
    Να τους μετρήσουμε 🙂
    Στο 2:06:55 στα ελληνικά ο Ιγκλέσιας «φυσάει άνεμος δημοκρατίας στην Ευρώπη» https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=85114404&v=M4gdeJm67jw&x-yt-ts=1422579428#t=7617

  81. 81 Το σκονάκι τόχει από την Ομόνοια
    https://vimeo.com/118149514 (11’18»)

  82. NM said

    Αθήνα, απόψε, αντιφασιστική διαδήλωση: Ευρηματικά γκράφιτι και συνθήματα πάνω στις κλούβες των ΜΑΤ. Δεν ξέρω να σηκώνω εδώ φωτογραφίες. Αναζητήστε τις, είναι καταπληκτικές!

  83. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    ‘Ελειψα.Μισακός ο υπολογιστής, ας όψονται τα κλεφτρόνια.
    71.Ναι σύζυγος του «Ανατροπή». Έχουν και γιο Κώστα.

  84. Μαρία said

    Πάει κι ο Λιαρό, τον ξέβρασε το ποτάμι. http://www.koutipandoras.gr/article/132416/potami-ekane-aytonoito-apodehthike-tin-paraitisi-toy-thaymasti-toy-ntaiselmploym

    83
    http://left.gr/news/antifasistiki-sygkentrosi-poreia-savvato-311-stin-epeteio-ton-imion

  85. NM said

    Μαρία (#85.β): Εννοούσα τις φώτ. του Μάριου Λώλου που τις ανέβασε στο Φ.Β του και είναι πραγματικά πολύ καλές.

  86. sarant said

    85α: Είδες όμως δύναμη που έχουν και τα κοινωνικά μέσα;

  87. Μαρία said

    86
    Στο λεφτ υπάρχει μία και άλλες 3 εδώ https://twitter.com/lolosmarios/media με ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ!
    Στο φουμπού δεν έχω πρόσβαση.

  88. Νέο Kid Στο Block said

    Για μας εδώ, V for Voulagx (always und immer!) οφ κορς, αλλά για κάποιους στο ρουφμπούκ…
    V for Varoufakis! 😆
    https://www.facebook.com/VforVaroufakis

  89. Νέο Kid Στο Block said

    Δραχμή, σουβλάκι, και γιάνη βαρουφάκη!!

  90. Μαρία said

    87
    Και διέγραψαν και την ανακοίνωσή του αλλά η ρουφιάνα την έχει στα κρυφά http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:zuOAbY0jlcYJ:topotami.gr/nea/exangelies-tou-epiteliou-tou-ipourgiou-igias-parapempoun-se-agnia/+&cd=1&hl=el&ct=clnk

  91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    85α. Ποιος άραγε είναι ο επόμενος Ποταμούσος που πάει στη θέση του; Ή μένει στη Βουλή και τον έχασε η σκιώδης υγεία;Επιτρέψατέ μου σεβαστοί μου να ρίξω ένα «στα τσακίδια κι ακόμη παραπέρα» γιατί είδα πως πληρώθηκε αδρά για να κάνει το σχέδιο σύμπτυξης (όλα σε κανένα) των νοσοκομείων εκεί κάτω στον τόπο-αποπαίδι,το Ν.Λασιθίου.

  92. voulagx said

    #89: Καλό! Γουστάρω ροκά υπουργό!

  93. Pedis said

    # 89 – V για βρούβες. Εμένα, σε καραψωνάρα μου φέρνει ο τύπος.

    Κι απ’ αυτά που κάνει ότι ξέρει και από το γελοίο τρόπο με τον οποίο, ουσιαστικά, έχει ορίσει τη «διαπραγματεύση» : να τους πείσουμε ότι δεν πάει άλλο, ότι δεν κάνει καλό στην ΕΕ να δείχνουν τόσο κακοί, ότι εμείς τους αγαπάμε και τους θέλουμε αλλά να μας αφήσουν να τους το δείξουμε χωρίς να μας πιέζουν, ότι πρόκειται για παρεξήγηση και λάθος και άλλα τέτοια έξυπνα. Και θα δώσει και το χέρι διότι είναι τζέντλεμαν. Τι στυλ!

  94. Μαρία said

    92
    Δεν ήταν βουλευτής, δεν εκλέχτηκε.

  95. Πάνος με πεζά said

    @ 90 : Eίναι τρελός ο Αυστραλός – είναι τρελός – είναι τρελός ο Αυστραλός !

  96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    95.>>Δεν ήταν βουλευτής,
    Α,αδιάλεχτος κάθονταν στην άκρα στο Ποτάμι κι έγραφε λαμακίες να περνά η ώρα.

  97. Μαρία said

    97
    Δυο, τρεις τη μέρα τουλάχιστον αλλά απ’ το πολύ τιτίβισμα έχασε σήμερα τη φωνή του. https://twitter.com/lliaropo
    Πριν απ’ τον Μπλουμ έχει απευθυνθεί και στον Πορδοσάλτε «Άρη, δυνατά και μην κωλώνεις».

  98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    98.Αμάν αμάν! Έκρωζε, δεν τιτίβιζε.Και το Γεωργιάδη στήριζε στα μέτρα για την υγεία,είδα να λέει.
    Ξουτ μαυροκόρακα

  99. Γς said

    99:

    >Έκρωζε, δεν τιτίβιζε.

    Τόν επινίκιον ύμνον άδοντα, βοώντα, κεκραγότα, και λέγοντα:

    Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης σου. Ωσαννά εν τοις υψίστοις· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου. Ωσαννά εν τοις υψίστοις.

    Κάτι σαν το Petite Fleur, να πούμε.
    Κάτι σαν Sidney Bechet

  100. Γς said

    100:
    Ντάξει
    Κάτι σαν την Σύριγγα του Πανός
    Κάτι σαν τον Lonely Shepherd,
    Τον Γκεόργκε Ζαμφίρ

  101. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

    62 & 94

    Ά, ν’ αγιάσει …ο στόμας σου, βρε «Παιδί» μου!

    Πού είσαι να έρθω, να περάσω όρη και βουνά και θάλασσες και ωκεανούς, να σου σφίξω το χέρι?

    Διότι ΚΑΝΕΝΑΣ, μα ΚΑΝΕΝΑΣ, άλλος από τόσους φλύαρους νοματαίους που βόσκουνε δωμέσα το φρέσκο χορτάρι του Σαραντάκου δεν είχε μέχρι τώρα την τιμιότητα, την παρρησία, και την εύλογη ευθυκρισία για να παρατηρήσει το πασιφανές, να πει το αυτονόητο και να πάει το πράγμα ακόμα παραπέρα διερωτώμενος: «είναι στο φινάλε ο Τσίπρας τόσο μα τόσο χαζός και αφελής? ή, μήπως, «θέλει» και τα κάνει κάτι τέτοια?»

    Οι περισσότεροι θαμώνες του Σαραντάκικου λειβαδιού δείχνουνε στη πάσα ευκαιρία πόσο καλά πληροφορημένοι για όλα είναι.
    Σίγουρα, λοιπόν, δεν μπορεί να αγνοούν το ότι σχεδόν ολόκληρη η ελληνική παροικία του Τορόντο ΠΑΣΟΚοκρατείται: είναι η βαρειά …κληρονομιά που άφησε πίσω του, στο πέρασμά του από την πόλη μας, ο μακαρίτης ο πλάνος ο Αντρέας. Εντούτοις, οι 2 στους 3 έλληνες φανατικοί ΠΑΣΟΚοι του Τορόντο που βρεθήκανε στην Ελλάδα (πολλοί οι συνταξιούχοι ελληνικής υπηκοότητας, που παρά την κακοκαιρία και τα έξοδα, είχανε ταξιδέψει στην Ελλάδα για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και ξεμείνανε πίσω εξεπίτηδες ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝΕ, ενώ τώρα σιγά-σιγά αρχινήσανε να επανακάμπτουν στα στέκια μας εδώ) δεν κρύβανε, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ από τον Καναδά τον περασμένο μήνα, πως πάνε στη πατρίδα για να ρίξουνε «ΔΑΓΚΩΤΟ» στις ελληνικές κάλπες το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μήτε ΠΑΣΟΚ υπήρχε πλέον γι αυτούς, μήτε Γιωργάκης, μήτε τίποτα άλλο. Μόνο ΤΣΙΠΡΑΣ. Εγώ, βέβαια, έχω εξήγηση για τούτο το φαινομενικό «παράδοξο», αλλά δεν είναι του παρόντος να σας μιλήσω σχετικά επειδή αλλού θέλω να στραφώ τώρα και να επικεντρώσω τον σχολιασμό μου και δε γουστάρω να σας μιλήσω άλλο για τα παραλυμένα χούφταλα που συναντάω καθημερινά στους καφενέδες ή στα μπαρμπέρικα της ελληνικής παροικίας μας.

    Πρώτα-πρώτα, εγώ χάρηκα που βγήκε ο Τσίπρας μολονότι, όπως λένε, «από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί?».
    Και βρίσκω έξυπνο, από μέρους του, το που συνεταιρίστηκε με τον Καμμένο: αν παίζεις σκάκι ή ντάμα ή πόκερ (ή μπριτζ, σαν τον Σαραντάκο) και διαθέτεις στοιχειώδη στρατηγική αντίληψη και ευελιξία στο να αναπροσαρμόζεις αποτελεσματικά την τακτική σου ανάλογα με τις κινήσεις του αντιπάλου, οι «συμμαχίες» που ίσως υποχρεωθείς να κάνεις πρέπει να αποφασίζονται έξυπνα από πολύ νωρίς! Δηλαδή, πρέπει να μπορείς να «μετράς» ή να προβλέπεις πολλές μελλοντικές «κινήσεις» του αντιπάλου σου για να τον προλαβαίνεις και να τον ταπώνεις με τις πετυχημένες κολληγιές που πρόφτασες να κάνεις προτού καν αρχίσει η μάχη σου μαζί του.

    Ο καλός ο «παίχτης» ξέρει από νωρίς με ποιούς τον συφέρει να τακιμιάσει. Και ο «καλός» παίχτης νικάει!

    Γι αυτό ο δυσλεκτικός Σταύρακας (και ΟΛΟ το κακό συναπάντημα που τον λάνσαρε και τον υποστήριζε μέσα από ΟΛΑ τα σιχαμερά διαπλεκόμενα ελληνικά ΜΜΕ) φαγώθηκε προεκλογικά να ζητάει «συνεργασία» με τον Τσίπρα και να αφήνει ανοιχτά «ενδεχόμενα», ενώ μετεκλογικά έχει σκυλιάσει και λυσσάξει από το κακό του και δε χάνει ευκαιρία να συκοφαντεί τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τους ανθρώπους του παντού, ΔΕΞΙΑ & ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ο Σταύρακας (δηλαδή, τα λαμόγια αφεντικά του που τον πλήρωσαν, τον κούρδισαν και τον αμόλησαν) είχε τους λόγους του που κορτάριζε πονηρά τον Τσίπρα και τώρα που εκείνος, όχι μόνο δεν του έκατσε αλλά νικητής ών, τον …πρόδωσε για έναν …»ψεκασμένον» …»ακροδεξιό» αντίζηλο που τον είχε από τα πριν έτοιμο και σίγουρο, ο δυσλεκτικός «βαθυστοχαζόμενος» αγράμματος Θοδωράκης δεν χάνει στιγμή να μην τους βαράει αμφότερους. Ποιός? αυτός ο γλοιώδης ποταμίσιος …γυρίνος του 4ου κόμματος που αναιδέστατα τολμάει να αυτοαποκαλείται …»3ο» κόμμα με την άνεση του θράσους που του δίνει η περίσταση (δηλαδή, τώρα που το πραγματικό 3ο «σκαλοπάτι» έτυχε να είναι γεμάτο σκατά και μόνο επειδή τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που τον βγάλανε στις βαλτώδεις όχθες της Βουλής για αντιπερισπασμό, του επιτρέπουν να αγνοήσει το σκαλοπάτι με τα σκατά σαν τάχατες …ανύπαρκτο και να το υπερδιασκελίσει προς τα πάνω). Δεν του έκατσε, λοιπόν, του Σταύρακα η μηχανή που σκάρωνε με τα αφεντικά του στον Τσίπρα γιατί ο ίδιος ο μικρός Αλέξης (ή όποιοι τον βγάλανε «έτοιμο» στο ρινγκ) απόδειξε πως ξέρει να παίζει καλύτερα.

    Ήξερε καλά από τα πριν ο Αλέξης ότι θα συγκυβερνούσε με τον Καμμένο σε ώρα ανάγκης και το ήξερε και ο Καμμένος, και όταν το συνειδητοποίησε ο Σταύρακας λίγες μέρες πριν τις εκλογές άρχισε τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Τώρα πλέον δεν θα μου κάνει καμιά εντύπωση αν αποδειχτεί ότι και εκείνη η ιστορία με τον βλάκα τον Χαϊκάλη στήθηκε από κάποια «όχθη» του Ποταμιού! Στην πραγματικότητα, αυτή καθεαυτή η ύπαρξη του «Ποταμιού» (η εμφάνισή του και η προβολή του) μόνο έναν λόγο εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί: την ανάσχεση του ρεύματος των δυσαρεστημένων ή απογοητευμένων ΠΑΣΟΚων και ΝεοΔημοκρατών προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και η δημιουργία αυτού του πολιτικού κόμματος-φρικιού έγινε όχι μόνο με τις υποδείξεις αλλά και με τις «πλάτες» των εντός και εκτός Ελλάδος «προστατών» που έχουνε οι πάσης φύσεως διεφθαρμένοι διαπλεκόμενοι (έλληνες κυρίως, αλλά και γερμανοί δευτερευόντως). Γι αυτό βρεθήκανε να συνωστίζονται στο «Ποτάμι» κάθε καρυδιάς νούμερα: να τους βλέπεις, να τους χαίρεσαι και να χάνεις πάσα ιδέα για λόγου τους. Πραγματικά «καμμένοι» από χέρι όσοι εκτέθηκαν έτσι στην ελληνική κοινωνία…
    Βέβαια, δεν είναι και εντελώς απίθανο οι αόρατοι «μάνατζερ» του Αλέξη να μην είναι άλλοι από εκείνους τους ίδιους που μανατζάρανε προτύτερα τους Σαμαρο-Βενιζέλους και αποφασίσανε ότι τώρα η κούρσα τους θα παίζεται πια με άλλο άλογο που το ετοιμάζανε εδώ και χρόνια για αυτή την ώρα! Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Και αν φανερωθεί κάτι τέτοιο όλοι θα το βλέπουν και κανείς δεν θα το πιστεύει! Και οι έλληνες σπουδαρχίδες θα συνεχίζουν μέσα στην τύφλα τους τις περισπούδαστες …αναλύσεις. Όμως, αν αποδειχτεί από τα πράγματα κάτι τέτοιο τότε η συνεπαγωγή είναι αμείλικτη: η Ελλάδα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και ούτε ποτέ υπήρξε σαν ελεύθερη χώρα. Και οι Έλληνες, ψεκασμένοι ή όχι, τρώγανε και τρώνε και θα συνεχίζουνε στους αιώνες των αιώνων να τρώνε μακαρίως κουτόχορτο! «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι…»!

    Αλλά, εμένα, την άδολη και ανιδιοτελή χαρά μου και την μικρή ελπίδα μου με τη νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήρθε νωρίς-νωρίς να μου τη χαλάσει μια σειρά από «αδεξιότητες» και «φάουλ» του Αλέξη:

    Αφού το πρώτο-πρώτο πράγμα που έκανε με την ανακοίνωση του νικηφόρου εκλογικού αποτελέσματος το (ελληνικό) βράδυ της περασμένης Κυριακής ο «αριστερός» Τσίπρας ήταν να αφήσει να …προηγηθεί η ανακοίνωση του «δεξιού» …Καμμένου ότι «έχουμε Κυβέρνηση», τα πράγματα πήγαν κατευθείαν όπως είχανε σχεδιαστεί.
    Γιαυτό το (ελληνικό) πρωί της περασμένης Δευτέρας ο Τσίπρας πήγε στον Παπούλια και πήρε αμέσως την ανάθεση και μετά ορκίστηκε Πρωθυπουργός στο τσακ-μπάμ «σαν έτοιμος από καιρό».
    Πολύ καλός και πολύ σωστός μέχρις έδώ ο Τσιπράκος. Έβαλε «γκολ» με το που μπήκε στο γήπεδο! Τον παραδέχτηκα και πολύ λυπήθηκα που δεν μπόρεσα να τον ψηφίσω.

    Τα «φάουλ» του αρχίσανε να έρχονται ύστερα…

    Αμέσως μετά, λοιπόν, όταν όλος ο κόσμος συγκινήθηκε με τη συμβολική χειρονομία του να πάει λουλούδια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής εμένα γιατί κάτι δε μου έκατσε καλά σε όλη εκείνη την συγκινητική παράσταση?
    Γιατί να προβληθεί στα διεθνή ΜΜΕ (αλλά ΚΑΙ στα ελληνικά, όπως διαπίστωσα αργότερα μέσα από το ίντερνετ) ότι τάχα ήτανε πράξη τιμής για τη θυσία των εκτελεσμένων ελλήνων «πατριωτών της εθνικής αντίστασης»?
    Γιατί δεν ειπώθηκε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ποιοί ακριβώς έχυσαν το αθώο αίμα τους στην Καιασαριανή? Δεν ήτανε γενικά κι αόριστα «έλληνες πατριώτες» εκείνοι οι Έλληνες της Καισαριανής και ούτε η θυσία τους ήταν η τιμωρία των ίδιων, για την συμμετοχή τους στην «εθνική αντίσταση», από τους κτηνώδεις κατακτητές: ήταν αποκλειστικά οι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ φυλακισμένοι (φυλακισμένοι ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ, επί Μεταξά) της Ακροναυπλίας που με την κατάληψη της χώρας η δωσίλογη Κυβέρνηση τους παρέδωσε στον κατακτητή δεσμώτες μέσα στα κελλιά τους και του «χρησίμεψαν» σαν πρόχειροι όμηροι για τα αντίποινά του έναντι της πραγματικής Εθνικής Αντίστασης που προβάλανε οι «ελεύθεροι» έλληνες. Άτυχοι, αθώοι ΗΡΩΕΣ, ναι! Πατριώτες, ναι! Όχι, όμως, «αγωνιστές της …Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών». Θυσιάστηκαν μόνο και μόνο γιατί ήταν ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, πιστοί στο «κόκκινο λάβαρο», στον σ.Στάλιν, στον προλεταριακό διεθνισμό. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, και ο συμβολικός χαρακτήρας της (πρωτόβουλης? αμφιβάλλω!) πράξης του Τσίπρα πρέπει να συνδέεται με αυτήν την αλήθεια και όχι με τον «μύθο» που (επίτηδες?) διαδόθηκε από τα ΜΜΕ και στόχευε πιθανόν στο να δώσει την εντύπωση προς την διεθνή κοινή γνώμη οτι θέλει να …πικάρει την Μέρκελ και να θέσει εμφατικά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου, κλπ.
    Επομένως, Ό-χ-ι…! Δεν ήτανε πράξη ενδεικτική «εθνικής» αλλά (πρωτίστως!) «κομματικής» ευγνωμοσύνης η παρουσία του Αλέξη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής…
    Για μένα εκείνη η «θεατράλε» κίνηση του Τσίπρα (που μου φαίνεται, αν θυμάμαι καλά, πως δεν ήταν ούτε καν πρωτότυπη γιατί κάτι ανάλογο είχε κάνει και η σουπιά ο Αντρέας το ’81) αλλού στόχευε: ήθελε να κλείσει τα ανοιχτά στόματα εκείνων που ξαφνιάστηκαν όταν είδανε τον πρώην ΚΝίτη Τσίπρα να γίνεται τώρα πρωθυπουργός (ο πρώτος, έστω και «αναθεωρητής», «κομμουνιστής» πρωθυπουργός!) «αγκαζέ» με τον («ακρο»)δεξιό & «ψεκασμένο» Καμμένο!
    Τους «κομμουνιστές», λοιπόν, κατά τη γνώμη μου ήθελε να χαϊδέψει ο Αλέξης με εκείνη την «συμβολική» χειρονομία του για να ξεφορτωθεί εξαρχής και να τινάξει από τους ώμους του την («ακρο»)δεξιά & «ψεκασμένη» …»πιτυρίδα» που του άφησε το αγκάλιασμά του με τον χοντρο-Καμμένο. Βέβαια, για τον πολύ κόσμο, «μ’ έναν σμπάρο, δυό τρυγόνια» ο Αλέξης. Αλλά εμένα όλο αυτό με χάλασε από την πρώτη στιγμή. Όχι πως δεν αξίζουνε ένα λουλούδι , ένα κερί, λίγο λιβάνι, και δάκρυα, και μνήμη τιμής οι αδικοχαμένοι που στήθηκαν πρωτομαγιάτικα μπροστά στα μυδράλια τών γερμανών φονιάδων. Απεναντίας!
    Αλλά, ο πρωθυπουργός Τσίπρας:
    Εάν ήθελε να τιμήσει την ομοψυχία των ελλήνων αγωνιστών στην κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών, εάν επιζητούσε μια συμβολική χειρονομία που θα διαλαλούσε παντού στην Οικουμένη ότι έρχεται σαν Πρωθυπουργός ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ να αντιτεθεί στα «κατοχικά» μέτρα που επέβαλε η Φράου Μέρκελ στον ελληνικό λαό, γιατί δεν πήγαινε να καταθέσει στεφάνι στον Γοργοπόταμο τιμώντας αυτήν ακριβώς την ΟΜΟΨΥΧΙΑ και τον κοινό «απελευθερωτικό» αγώνα που αυτός ο ίδιος προτίθεται να ξεκινήσει τώρα που ήρθε στα πράγματα με λαϊκή εντολή?
    Αν, πάλι, ήθελε να τονίσει την γερμανική θηριωδία γιατί δεν πήγαινε να αφήσει το μπουκέτο του στο Δίστομο?
    Ο Αλέξης ξεκίνησε την πορεία του σαν Πρωθυπουργός «υποδυόμενος» έναν ρόλο και ντυμένος με ένα «κουστούμι», αυτό το αγραβάτωτο κουστούμι, που ταιριάζει στον «ρόλο» που βάλθηκε να παίζει. Δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών, η «παράσταση» που έδωσε σεμνά και ταπεινά βάζοντας το χέρι στη καρδιά του ο Τσίπρας στην Καισαριανή θα ήταν, λέω, σαν να έβγαινε ο αλήτης ο Σαμαράς και να πήγαινε αμέσως μετά την ορκομωσία του να καταθέσει δάφνινο στεφάνι στο …σύνταγμα Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη επειδή η θυσία των Ταγματασφαλιτών (σύμφωνα και με την θρασύτατη πρόσφατη δήλωση του φασίστα κολλεγιόπαιδα Βορίδη) …έσωσε την Ελλάδα! Άδικο έχω?

    Και μετά, η απογοήτευσή μου μεγάλωσε όταν διάβασα τη λίστα με τα ονόματα των Υπουργών της κυβέρνησής του! Εδώ έρχεται, μεταξύ των άλλων, και ο …Μπαρουφάκης ο «ΓιάΝης».
    Αλλά για αυτόν τον (άσχημο) «Νάρκισσο» γυιό του μεγαλοϋπάλληλου της Γιάννας Αγγελοπούλου (αυτόνε άραγε προμόταρε η κυρα-Γιάννα στον Αλέξη κατά την συνάντησή τους?), τον κανακάρη της …»αγωνίστριας» «ΕΓας» μαμάς του (της «κολλητής» με την Μάργκαρετ και την Μελίνα), τον κουμπάρο του μικρού «επενδυτή» Παπαντρέα, τον «σύμβουλο» του ίδιου του «Φόρεστ ΓΑΠ», κλπ, κλπ, κλπ, για τον πολυπροβεβλημένον σουπερ-σταρ (ψευτο)»μαρξιστή» Κεϋνσιανό «οικονομολόγο» της «αριστερής» Τσιπρο-κυβέρνησης (αυτούνού, δηλαδή, που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΜΕΛΟΣ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά του ανατέθηκε ο κατ’ εξοχήν ευαίσθητος ρόλος του …ανυποχώρητου «μαχητή» που θα βγάλει με την «σοφία» του και την «πυγμή»¨του την Ελλάδα και τους έλληνες πολίτες από την κρίση) θα σας γράψω αύριο, πρώτα ο Θεός, γιατί τώρα πάει η ώρα μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα και εγώ πάω για ύπνο.

    Καληνύχτα/καλημέρα και καλό μήνα νάχουμε, πατριώτες.
    Κι ο Θεός …βοηθός!

  102. Νέο Kid Στο Block said

    94. Pedis, Μπορρεί να είναι απλώς καραψωνάρα, δεν αντιλέγω. Δεν κατέχω,ούτε καμώνομαι ότι κατέχω, τα «μεγάλα» οικονομικά. Αλλά υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα, κάποιες βασικές «αρχές» που έχουν εφαρμογή παντού και με οδηγούν ειλικρινά στο να προτιμώ έναν Βαρουφάκη από τους υπαλλήλους-compliance officers των τραπεζών που είχαμε πρόσφατα ως υπουργούς οικονομικών. Υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι στο θέμα. Μία ηθική και μία ουσιαστική.
    Η ηθική (που δεν είναι disjoint με την ουσιαστική!) συνοψίζεται πολύ χαρακτηριστικά στην παλιότερη τηλεοπτική δήλωση του Στουρνάρα ,όχι μόνο ανερυθρίαστα αλλά και με αληθινή συγκίνηση και περηφάνεια! , ότι η καλύτερη προσωπική στιγμή του ως υπουργού ήταν όταν τον πήρε τηλέφωνο (μετά από κάποιο «milestone» που επιτεύχθη) o Σόϋμπλε και του είπε «Μπράβο Γκιάννης!»… αυτό παλιά, σε σκοταδιστικές και ρομαντικές εποχές,το λέγανε με μια βαριά λέξη,και είχε συνέπειες.
    Και ασφαλώς -ερχόμενος στην ουσία- ο Σόϋμπλε κι ο κάθε Σόυμπλε τη δουλειά του κάνει! Θησαύρισε κυριολεκτικά από την «κρίση» ,πλέον έχει και πρώτη ύλη -πετρέλαιο για τις Φαμπρίκε τζάμπα και θα θησαυρίσει ακόμα περισσότερο, και πρέπει να πατήσει όσο μπορεί τον αποκάτω ,αλλιώς αντιβαίνει την οικονομική φύση του. ΕΣΥ όμως τι κάνεις; Δεν καταλαβαίνεις ότι ο καρκίνος δεν νικιέται με ασπιρίνη; Πόσο μπορεί να ζήσει κάποιος με ορό,αν δεν μπορέσει κάποια στιγμή να σταθεί στα πόδια του και να κινηθεί-δουλέψει; Ε, αυτό λέει ο Βαρουφάκης. Εσύ,σαν επιστήμονας που είσαι, ξέρεις μεν ότι τα μικρά αίτια μπορεί ενίοτε να επιφέρουν μεγάλες συνέπειες μέσω εκθετικής αύξησης, αλλά ξέρεις διάολε ότι αυτό δεν ποσοτικοποιείται εύκολα και γι’αυτό ψάχνεις πρωτίστως τα μεγάλα αίτια ,τουλάχιστον σε πρώτη φάση διερεύνησης. Τα προφανή, τα χοντρά! Όχι τους «πολλούς οδηγούς ασθενοφόρων» ή τις υπεράριθμες καθαρίστριες ,διάολε!
    Ξέρεις τι μού θυμίζουν αυτοί οι πανηλίθιοι ευρωλογιστάδες ;(δεν εννοώ εδώ τους Γερμανούς . Αυτοί είπαμε κονομάνε χοντρά! τους υπόλοιπους ηλιθίους του «άρματος» εννοώ). Μια ιστορία που μου έλεγε κάποτε ένας πολύ έμπειρος συνάδελφος.
    Επέβλεπε ένα μεγάλο έργο όπου είχανε συγκρότημα παρασκευής σκυροδέματος. Τελευταία λέξη, με ηλεκτρονικά ζυγιστικά και όργανα, πλήρως καλιμπραρισμένα και διαπιστευμένα. Κάποια στιγμή προέκυψε μεγάλο θέμα γιατί το μπετό τούς έβγαινε σχεδόν μία κλάση κάτω , έχανε πάνω από 10 μεγαπασκάλ αντοχή! κι αντί για C37 έβγαινε σχεδόν C25. Mια στρατιά μηχανικών ,επικουρούμενοι και από «ειδικούς» κουαλιτάδες (QA/QC που λέμε σήμερα ) ξεσκόνισαν τον κανονισμό και τις προδιαγραφές και αποφάνθησαν ότι έφταιγαν οι στροφές του μίξερ (το λέει άλλωστε ρητά ο «κανονισμός» (ΚΤΣ) που ήταν περισσότερες από τις προβλεπόμενες, και απομίγνυε το μπετό. Μειώθηκαν λοιπόν οι στροφές στο μίξερ ,αλλά το πρόβλημα παρέμεινε. Τέλος πάντων να μην μακρυγορώ, μετά από καιρό ,ο συνάδελφος είχε αλλάξει project και συναντιέται τυχαία με έναν παλιό έμπειρο εργοδηγό (απ’αυτούς που ΔΕΝ υπάρχουν σήμερα) και συζητώντας το θέμα, ο εργοδηγός του λέει:
    «Kαλά παιδάκι μου! είσαι εσύ μηχανικός του Πολυτεχνείου; ΔΕΝ κατάλαβες ότι βάζαμε πάνω από 100 λιγότερα κιλά τσιμέντο στο μίγμα; Μπορεί λίγες παραπάνω στροφές να ρίξουν τόσο πολύ την αντοχή;» Κόκκαλο ο συνάδελφος! O μάστορας είχε προφανώς δίκιο . Τι είχαν πάθει λοιπόν; Είχαν πάθει αυτό που οι γερμανοί λένε «Normblindheit» Προσκόληση και κακή ΕΡΜΗΝΕΙΑ της προδιαγραφής. Η προδιαγραφή υπάρχει και πρέπει να ακολουθείται στην παρακιμρή της λεπτομέρεια ,αλλά όταν την ερμηνεύεις και την εφαρμόζεις πρέπει να είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις το ουσιώδες από το επουσιώδες. Οι στροφές του μίξερ έχουν νόημα και πρέπει να τηρούνται και παίζουν ρόλο all else being equal!
    Aυτό βλέπω ότι κάνουν και οι ευρωχαρτογιακάδες. Προσπαθούν να φτιάξουν το μπετό διορθώνοντας τις στροφές της βαρέλας,ενώ το άτιμο θέλει βασικά ΤΣΙΜΕΝΤΟ. 🙂
    Γι’αυτό σού λέω. ΔΕΝ μπορείς με λιτότητα και μόνο να βγάλεις χρήμα Kι αν η λύση είναι ρήξη και μόνο, ναι! ας έρθει!
    Δραχμή, σουβλάκι και γιάνη βαρουφάκι! χίλιες φορές. Τι να’ναι η τσέπη σου άδεια από ευρώ, τι νά’ναι άδεια από δραχμές. Ένα και το αυτό!

  103. Κιντ, αυτή την ταινία την είδες φέτος; Πολύ θα σ’ άρεσε!

  104. giorgos said

    Ολοι οι αδεκαροι και πειναλεοι μιλανε συνεχεια περι «οικονομιας» αυτο βεβαια απο
    μια αποψη ειναι φυσικο ,αφου πεινανε ,λεφτα ονειρευονται , δηλαδη σκεφτονται με την
    κοιλια οπως κι εμεις .
    Μηπως ομως τελικως η οικονομια δεν λυνει ποτε και πουθενα κανενα προβλημα?
    Ειναι αραγε η οικονομια επιστημη? Τι παει να πη οικονομια ?
    Η οικονομια ειναι η απλουστερη των επιστημων και θελει να πη , οτι οποιος δουλευει
    πρεπει να τρωη .
    Η «διακυμανση των τιμων» ειναι που κανει την οικονομια περιπλοκη αριθμομαγειρικη
    επιστημη . Αυτο ομως δεν ειναι θεμα οικονομικο .
    Η οικονομια στηριζεται στο αυτονοητον γεγονος , οτι πρεπει να υπαρχουν λεφτα .
    Πως ομως βγαινουν τα λεφτα? η οικονομια δεν ειναι σε θεση να προσδιοριση .
    Και τουτο ειναι φυσικο , η εξευρεση χρηματων , που ειναι εργο της πολιτικης , ειναι αλλο πραγμα απο την διαχειρηση τους , που ειναι εργο της οικονομιας .
    Ποια ειναι η δικη μας πολιτικη που θα μας προμηθευση το χρημα?
    Δεδομενου οτι το «χρημα» ειναι πνευματικης σημασιας φαινομενο (παρηχθη δια των ιδεων που μετεμορφωσαν τις κοινωνιες και εθεσαν συνεκτικο τους δεσμο την πνευματικη εννοια της εργασιας)
    επεται οτι αν δεν εχεις τις αντιστοιχες ιδεες , δεν μπορεις να εχης και το χρημα.
    Δηλαδη εν ολιγοις , η πτωχεια κοινωνικων ιδεων ειναι και οικονομικη φτωχεια.
    Οντως οι κοινωνιες που δεν εχουν σημερα χρηματα ειναι ακριβως αυτες που δεν εχουν
    τις αντιστοιχες ιδεες για παραγωγη.
    Δεν λεμε οπωσδηποτε βιομηχανικη παραγωγη διοτι ως παγκοσμιο φαινομενο η παραγωγη
    δεν περιοριζεται μονο στις μηχανες .
    Η παραγωγη απο μαγειρευμενες μπαμιες -αλλα καλομαγειρευμενες και υγιεινες – ειναι
    εξ ισου παραγωγικον γεγονος οσο και ενα αεροπλανο .
    Ουτε και ειναι αλλωστε τυχαιον , οτι το καλομαγειρευμενο φαι ειναι αναποσπαστο στοιχειο της εννοιας του αεροπλανου , οτι μαλιστα ειναι και προυποθετικον της ολης εννοιας , το αντιλαμβανομεθα απο το γεγονος οτι οι αεροπορικες εταιρειες αυτο διαφημιζουν και οχι τα φτερα η τις τουρμπινες …
    Επισης και η φαντασιακη οργανωση του «σεξ» οπως αυτο συνελαβαν ωρισμενα τουριστικως προηγμενα μερη της ινδοκινας και της καραβαικης , ειναι εξ ισου σοβαρος
    κλαδος της παραγωγης οσο και η μικροηλεκτρονικη.

    Αντιθετα οι υποαναπτυκτοι και οι ενδεεις στις ιδεες , επιμενουν παντα στις «επενδυσεις» και ετσι μενουν παντα φτωχοι , οπως εμειναμε κι εμεις απο εποχης Επιδαυρου και εντευθεν επειδη μειναμε αποκλειστικως στις «επενδυσεις»
    Αλλα για να ερθουν οι «επενδυσεις» πρεπει να βρουν να επενδυθουν σε ιδεες .
    «Επενδυσεις» σκετες , δηλαδη ως μεταφερομενο χρημα , εχομε που καλουμε απο το 21
    κι δω συνεχεια , αλλα ουδεποτε ηρθαν .

    Το ιδιο και με την » αναπτυξη» τι αναπτυξη?
    Ο Α.Παπανδρεου εκαμε αναπτυξη . 2,8% αυξηθηκε το ακαθαριστο εθνικο εισοδημα μονο
    το 1988 και 3,7 % αυξηθηκε ο δεικτης της βιομηχανικης παραγωγης . Περιττον να τα αρνουμεθα , γιατι υπαρχουν σε κειμενα διεθνους εγκυροτητας (βλ.π.χ. στην γνωστη σειρα «L’ etat du monde ’89-90» σελ.476)
    Και τι λοιπον εκαμε η «αναπτυξη» ? και τι εκαμε η «προοδος των κοινωνικων κατακτησεων» που επετευχθη μ’ αυτην την αναπτυξη και που οντως υπηρξε?
    Αυτο που εχομε ως δεδομενο ειναι μια γενικη καθιζηση των παντων -κοινωνικη ,μορφωτικη , πολιτιστικη κ.λ.π. – που οδηγησε στην πληρη υποβαθμιση της κοινωνικης ζωης .
    Καμια σημασια γι΄αυτο δεν εχουν τα σκανδαλα , γιατι σκανδαλα παντα και στο παρελθον υπηρξαν , το μεγαλυτερο δε και σκανδαλωδεστερον οτι δεν υπηρξε μεταπολεμικα καμμια αναπτυξη (ενας αναπτυσσομενος δεν διωχνει τους εργατες που του χρειαζονται…)
    Εχομε λοιπον την «αναπτυξη » και ταυτοχρονα εχομε και την αναπτυξη της υπαναπτυξης !! τι την επικαλουμαστε συνεπως διαρκως ?
    Υποθετομε λοιπον οτι τα συνθηματα μας σωθηκανε . Η οικονομια ειναι προβλημα ιδεων και οχι χρηματων . Κι αυτες πρεπει να βρουμε .
    Απλην αποδειξη του γεγονοτος οτι η οικονομια δεν ειναι θεμα χρηματων αποτελει η διαπιστωση , οτι σε κοινωνιες που βρηκαν αλλους τροπους παραγωγης χρηματος απ’ τους σημερινους , π.χ. δουλοκτητικες , η οικονομια ως κλαδος της πνευματικης δραστηριοτητας του ανθρωπου ειναι αγνωστη .
    Η οικονομια , οπως η κοινωνιολογια και η ψυχολογια – «κλαδοι» επισης αγνωστοι στο παρελθον – ειναι τροποι μελετης κοινωνικων καταστασεων που προυποθετουν συγκεκριμενα δεδομενα .
    Σε κοινωνιες που αυτα δεν υπαρχουν , η οικονομια αποτελει πανακεια των μονιμως αλυτων προβληματων τους .
    Για την περι οικονομιας ιδεα στον τοπο μας , χαρακτηριστικο ειναι ενα γεγονος οχι πολυ παληο , οταν η νομικη σχολη αθηνων χωρισθηκε σε νομικο και οικονομικο τμημα , γυρω στις αρχες της δεκαετιας του ’60 , πολλοι φοιτηται αφηναν το νομικο και μετεγραφονταν στο οικονομικο για να γινουν πλουσιοι στο μελλον…!!

  105. Νέο Kid Στο Block said

    104. Γεια σου Δύτη! Όχι δεν ήξερα καν ότι υπάρχει τέτοια ταινία. Θα επιδιώξω να τη δω. Αλλά σε ρηαλ τάιμ όλη μέσα σε σε μια μπεμβε ( μπλιαχ!) γυρισμένη ρε παιδάκι μου… Να ταν τουλάχιστον άλφα ρομέο το όχημα! ☺

  106. gbaloglou said

    Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τότε που ξέσπασε η κρίση της Ευρωζώνης δεν περίσσεψε η καθαρή σκέψη.

  107. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    107: Κι αυτή η απόδοση δεν είναι κακή.

    102: Βρήκατε γιατί νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε μαζικά να ψηφίσει η παροικία του Τορόντου, που θα έπρεπε να την ξέρουμε και να ξέρουμε κιόλας ότι κυριαρχούσε σ’ αυτήν το ΠΑΣΟΚ.

  108. spiral architect said

    Όχι, δεν ήταν καρφί.Συστοιχία Катю́ша ήταν! 😮

  109. Theo said

    @103:
    Γεια σου, Κιντ!
    Ωραία ανάλυση 🙂

  110. Theo said

    @108β:

    Νικοκύρη, αυτό που γράφεις δεν είναι η κεντρική ιδέα του σχολίου του «Γελαστού Κουνουπιδιού».
    Από το τοπικό το ανάγει στο γενικό (αν και μου φαίνονται παρατραβηγμένα τα συμπεράσματα κι οι θεωρίες του για κάποια κέντρα που κινούν «μαριονέτες»)

  111. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    100/Γς περί κρωγμών
    άλλο κράζω (μάνα κράζει το παιδάκι) κι άλλο κρώζω που πάει πιότερο με τα κορακοειδή(νομίζω δηλαδή)

  112. sarant said

    111: Δεν το διάβασα ολόκληρο. Όταν διάβασα ότι ασφαλώς οι εδώ σχολιαστές ξέρουν τι γίνεται στην παροικία του Τορόντου διέγνωσα κακοπιστία και σταμάτησα.

  113. Left said

    @43 Εκτός συγγενών, φίλων, γνωστών, Public Issue, Metron Analysis, μαδριλένοι Podemos…μας το΄πε και ο Τέως
    (Δηλώσεις στήριξης του τέως στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα! http://www.efsyn.gr/arthro/giati-o-kokos-dilose-syriza)

  114. Pedis said

    # 103 – ΝεοΚιντ – Δεν συγκρίνω τον Βαρουφάκη και την υποτιθέμενη αντίσταση στην Τρόικα με τους προκατόχους του δηλ. εντολοδόχους διαχειριστές του ελληνικού κράτους (διάβασε τις δηλώσεις του V for βρούβες, και κρίνε και από το πνεύμα και από το γράμμα τους τι σόι αντίσταση στις «μεταρρυθμίσεις» σχεδιάζει να κάνει).

    Άλλο είναι το προκείμενο: όπως, υποθέτω θα γνωρίζεις, σε μία επιχείρηση συναντάς συχνά τον γλοιώδη τύπο του λακέ, του κωλογλείφτη, εκείνου που προθυμοποιείται και αναλαμβάνει τις δουλειές που του ανατίθενται (τα μάτια του βγάζουν πριμ) και παράλληλα διαλαλεί τη σοφία και την αποτελεσματικότητα των ανωτέρων του. Υπάρχει, αν και σπανίζει, και ο τύπος του ίζι ράιντερ (καλλιώρα) έχει στυλ, διεκδικεί ανεξαρτησία, «τη λέει» στους από πάνω που είναι γραφειοκράτες.χαρτογιακάδες και στο τέλος κάνει τη δουλειά όπως και ο γλείφτης (ίσως και καλύτερα, αλλά όχι πάντα).

    Ο V for βρούβες δεν μου γεμίζει καν το μάτι ότι, τουλάχιστον, είναι ικανός να κρατήσει το στυλ του «μάγκα» μέχρι να τελειώσει τη δουλειά που του έχουν αναθέσει. Θα του τραβήξουν τ’ αυτί και θ’αρχίσει να σούρνεται, φοβάμαι.

    Δεν είναι υπόθεση «γιου αρ μάι χίροου, Υανις άι λαβ γιου, σέιβ μι, πλιιιίζζζ» το πρόβλημα της καπιταλιστικής κρίσης, του υπερδανεισμού, της τοκογλυφίας και των εταίρων της ΕΕ οι οποίοι διατηρούν ως εταίρες 99 στους 100 πολίτες σε όλη την Ευρώπη και γίνεται παντού της εταίρας.

  115. Γς said

    115:

    >βρούβες.

    Tον έστειλα για βρούβες. Πάμε για βρούβες.

    Το σινάπι

  116. Πάνος με πεζά said

    Aυτό το «τηρούμενος» αντί του «τηρώντας», εδώ, είναι σωστό;

  117. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    116.Σινάπι -Μούσταρντ Φλάουερ
    Γς, η φωτό σου, δεν είναι σινάπι (ούτε βρούβα).Λαψάνα εστί.Της ίδιας οικογένειας περίπου με το σινάπι αλλά όχι αυτό. Συνιάβρι το λέμε μεις το σινάπι κι αν σ΄αρέσει και βρεις στη λαϊκή,(είναι η εποχή του) γίνεται θαυμάσιο με χοιρινό,τύπου φρικασέ χωρίς αυγόκομμα,μόνο με λεμόνι κι αυτό πάλι κατά την όρεξη.Γιαμ

  118. sarant said

    117: Α, από εκεί είναι; Το είχα δει κι εγώ στο fb. Όχι, δεν είναι σωστό. (Μέση φωνή στα αρχαία; Ούτε που θυμάμαι. Πάντως στα νέα ελληνικά δεν στέκει).

  119. spiral architect said

    Ο Tάκης Θεοδωρόπουλος στη (οθντκ) σοβαρή έντυπη Καθημερινή:
    (ακολουθήστε τους λίκνους στο τιτίβισμα)

  120. Pedis said

    Δεν μπορεί να είναι τόσο βλακας. Μάλλον το κάνει για να μην δημιουργεί σύμπλεγμα κατωτερότητας στους αναγνώστες της Κ.

    «Δεδομένου δε ότι ο πλανήτης είναι σχεδόν σφαιρικός και η επιφάνειά του δεν διαθέτει κέντρο, η Ελλάς, …»

    Βρε το μαλαπέρδα τι κάθεται και γράφει …

  121. Μπορεί, μπορεί…

  122. sxoliko said

    Ομπάμα: «η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική»
    σε όλα τα σάιτ

  123. leonicos said

    ενώ το επίθετο θα έπαιρνε, αν θυμάμαι καλά, οξεία
    Θυμάσαι πολύ καλά και άσε την πλάκα. Ἡ ὡραία αλλά τὰ ὡραῖα, διότι το –α στην α΄ κλίση είναι μακρό ενώ στο ουδέτερο της β΄ κλισης βραχύ, οπότε το προηγούμενο μακρό περισπᾶται «μακρὸν προ βραχέος κλπ» Εξαιροῦνται …. τα δέκα δισύλλαβα γαῖα, γραῖα μαῖα, μυῖα… σφῦρα, σφαῖρα και τα θηλυκά της μετοχής παρακειμένου, λελυκυῖα, τα θηλυκά των εις –υς, οξεῖα, βαρεῖα, βραχεῖα… Σκέψου… να σε λένε οξεῖα και να παίρνεις περισπωμένη!

    Στο πολυτονικό θα ήταν: ἀμοιβαίως ἐπωφελοῦς… οπότε άσ’το.

    Βέβαια είναι λαθάκι, αλλά νομίζω ότι δεν θα το έπιανε άλλο μάτι. Εμένα πάντως θα μου ξέφευγε, επειδή δεν θα το πρόσεχα. Θα παρασυρόμουν από τη γενική πιο κάτω.

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ – ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΡΕΤΗ

    μια αμοιβαία επωφελή λύση…. Σερ Σαρ… σοβαρέψου.

    υποψιάζομαι ότι ο Ποταμάρχης εννοούσε απλώς «πανεπιστημιακούς»

    αλλά για να διατυπώσεις αυτό που εννοείς χρειάζεσαι ένα πράγμα: ΓΛΩΣΣΑ. Και ο ποταμάρχης προφανώς Δεν…. ούτε αυτό.

    Ο Γκάρντιαν θεώρησε ότι αυτό είναι γκάφα του Έλληνα πρωθυπουργού

    ΗΗΗ Γκάρντιαν δεν το θεώρησε γκάφα· απλώς δεν βρήκαν κάτι έξυπνο να πουν εναντίον του. Διότι, άλλο ‘το τι απεδείχθη ότι προέβλεπε η Κασσάνδρα’ και άλλο το τι άκουγαν από την Κασσάνδρα πριν γίνει το κακό. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ‘να προφητέψεις σωστά’ και ‘να διαψευσθείς ταυτόχρονα’. Η γλώσσα δεν είναι ηλίθια αλλά δεν είναι και πονηρή.

    Ο Παστίτσιος δεν έχει προφητέψει επί του θέματος. Σοβαρέψου!!!!!

    Πάντως το σάρπιστ – τσίπρας ούτε οι νουμερολόγοι της γκεματρία δεν θα το πετύχαιναν.

    Κι έτσι η Χώρα των Αγνώριστων απέκτησε μιαν ακόμα πόλη!
    Δύο πολεις και μια επαρχία βορειοδυτικά… προς Νιουφάουνλαντ.

  124. sarant said

    123: Διάσημα τραγική μετάφραση 🙂

  125. leonicos said

    Κουρνησμένο ελεήστε τον λεξιπενικό πλησίον σας

    Πέσαμε έξω στις απαισιόδοξες προβλέψεις μας.
    Διαψευσθήκατε Κασσάνδρες!!!!!

    Μα γιατί εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα τον Λαπαθιώτη; Χαζός είμαι;
    (Απαντήστε ελεύθερα)

    @12 Πάντα ασαφής, Γς! Πήγαινες… αλλά τι έκανες; Γιατί απ’ ό,τι έχω ακούσει, δεν έκανες και τίποτα σπουδαίο!

    @15 Χτύπησε και ο Τζι! Τι θα κάνει μ’ εσάς τους…. το φτωχό αυτό ιστολόγιο;
    Υπήρχε κι ένα στο Χτυπητό, μετά τις Κουκουβάουνες προς Πάρνηθα, στην κατηφοριά. Το είχε ο κοινοτάρχης Κουκουβαούνων παρακαλώ. Αντικαταστάθηκε από μεγαθήρια ξενοδοχεία. Έγιναν λατομεία και δεν ξέρω τι άλλο, και ο χώρος από ένα ςπαράδεισος κατάντησε κόλαση.
    Και για όλα αυτά ποιος φταίει; Ο Γς.

    @18 τραβαγιέρης / τραμβαγιέρης ήταν ο οδηγός του τραμ (tramway κάποτε)

    @21 Λάμπρο, είμαι μέσα!

    @22 ωραίο βίντεο. Έπαιζες κι εσύ; Νομίζω πως σε είδα στο βάθος

    @30 Κρόνη, όλα θα πέσουν ένα ένα. Αφού δεν τα συντηρούν ούτε τα ελέγχουν ποτέ; Πρώτη φορά κατέβασε νερό ο Άραχθος;
    Τώρα ξύπνησε το πολυτεχνείο να το ξαναχτίσει!

  126. Γς said

    118:
    Λαψάνα.
    Είναι η Sinapis arvensis ή Sinapis alba, που φτιάχνουμε την άσπρη μουστάραδα.

    —-
    Υπάρχει κι η άλλη που είναι γκέι και καίει.
    Η μπυτστάρδα.
    Χαθήκανε αυτού του τύπου τα ανέκδοτα
    😦

  127. Γς said

    Φτου
    Μουστάρδα, μπουστάρδα

  128. Μαρία said

    Τραγωδοποιός. Η εκπρόσωπος τάφου γλωσσοπλάστρα.

  129. Theo said

    Έχω την εντύπωση πως το σχ. 126 του Λεόνικου απαντά στο κυριακάτικο νήμα κι εκεί είναι η θέση του. 🙂

  130. spiral architect said

    @129: Έμεινε άεργη κι αυτή; 😥

  131. spiral architect said

    Όχι μεζεδάκι, μα τούβλο ολκής:

  132. sarant said

    Είπαμε, πουλάει βιβλία, δεν τα διαβάζει.

  133. kseeath said

    Και τώρα;

  134. Μαρία said

    132
    Το τρολάρισμα είναι καλύτερο
    https://twitter.com/nikosvrc/status/561944444191404032

  135. "Ετεροδημότισσα" said

    όχι μόνο το Τορόντο, αγαπητή Γελαστό Κονουπίδι! όχι μόνο το Τορόντο αλλά και στην Οττάβα είναι γεμάτη Έλληνες συριζαίους (πρώην πασόκους). στο παρακάτω βίντεο τους βλέπουμε γι ακόμη μια φορά να εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των οικονομικών δραστηριότητων με μια ακόμη δήθεν αυθόρμητη διαδήλωση τρεις και ο κούκος που καταλαμβάνει όλον το δρόμο αντί να περιοριστεί στο πεζοδρόμιο!

  136. sarant said

    136: 🙂

  137. spiral architect said

    Γιάνης Βαρουφάκης

  138. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

    136.

    Μωρέ μπράβο! Πώς τα κατάφερες ΚΑΙ να μου αλλάξεις το φύλο μου στα γεράματα, ΚΑΙ να με ρουπώσεις με τη σαχλαμάρα σου, ΚΑΙ σαν καπάκι από πάνω να κάνεις και τον 40άκο να ευθυμήσει έτσι που η …εξυπνάδα σου με έβαλε στη …θέση μου! Τα συχαρίκια μου!

    Και εσύ μεν, σαν (ΣΥ.ΡΙΖ.Αία) «ετεροδημότισσα» που είσαι, φιλολογικό μόνο ενδιαφέρον μπορεί να έχεις στην πραγματικότητα αφού δεν μένεις στη πατρίδα. Το ίδιο και ο …»οφφσόρ» 40άκος. Αλλά όσοι Έλληνες, από εσάς που διαβάζετε εδωμέσα τον καθημερινά 40άκο, ζείτε κάτω στην πατρίδα και πιστέψατε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για λυτρωτή σας, για ελάτε να μου πείτε: στην Ελλάδα σήμερα, πόσες μέρες κρατάνε τα θαύματα?

    Γιατί μόλις προλίγου οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμζ μας ειδοποιούν ότι ο σουπερστάρ Μπαρουφάκης τους δήλωσε (σχεδόν τους …ορκίστηκε) πως το «ελληνικό χρέος» ΚΑΙ θα πληρωθεί, ΚΑΙ δεν θα κουρευτεί, ΚΑΙ δεν αμφισβητείται. Και όσοι Έλληνες περιμένουν να ζητηθεί από τον Τσίπρα ένας Λογιστικός Έλεγχος του «χρέους», ας μην περιμένουν άλλο γιατί ο «ΠΑΣΟΚοΤεχνικός Σύμβουλος» των Σημίτη και ΓΑΠ θα ψάξει (όπως δήλωσε) να βρεί κατάλληλο «εργαλείο» για να πληρωθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ συνολικά το «χρέος», όσο κι άν είναι αυτό, ακόμα κι άν χρειαστεί να μην γίνουν «κάποιες» από τις προεκλογικές εξαγγελίες με τις οποίες υπερψηφίστηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Χτες για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ήτανε η Κυριακή «του Τελώνου και του Φαρισαίου». Από χτες άρχισε το «Τριώδιο» για την Ορθόδοξη Εκκλησία και μαζί του οι «Απόκριες» για τους κοσμικούς Έλληνες. Δηλαδή, η Ελλάδα μπήκε στο Καρναβάλι και οι Έλληνες μασκαρεύονται. Φαίνεται, όμως, πως κάποιοι …»μασκαράδες», θέλοντας και μη, θα υποχρεωθούν να βγάλουνε τις μάσκες τους νωρίτερα φέτος…

  139. sarant said

    138: Και δεν οξυγονώνεται;

  140. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

    139.

    Μετά τον Μπαρουφάκη σειρά πήρε και ο Δραγασάκης!
    Αντί να τον τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί και να τον στείλει στον Εισαγγελέα, ο Δραγασάκης υποσχέθηκε στο αρχιλαμόγιο τον Σάλλα …»υποστήριξη» στις …»αναπτυξιακές» προοπτικές της πτωχευμένης Τράπεζας Πειραιώς! Αντί να την κλείσουνε και να στείλουνε την Διοίκησή της κατευθείαν στη φυλακή, οι ΣΥ.ΡΙΖ.Αίοι «επαναστάτες» στηρίζουνε μια μαφιόζικη συμμορία η οποία (μεταξύ πολλών άλλων ατιμιών της) με μαυραγορίτικες διαδικασίες σκύλευσε τα πτώματα των (καταληστευμένων από την συμμορία Βγενόπουλου & Σια) Κυπριακών Τραπεζών!!! Η …Επανάσταση άρχισε και προχωράει, «σύντροφοι» …ετεροδημότες και μη! Καλά κρασά…

  141. Τσοπάνος said

    Ένα ακόμη θύμα της γοητείας του τσίπρα και συριζα
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-tews-vasilias-kwnstantinos-sthrizei-dhmosia-tsipra.3279521.htmlπρα και του συριζα

  142. Μαρία said

    Ο κατα Μπένη …επαφικός Γιουνκέρ.

  143. Μαρία said

    Άννα
    o k. Βαρουφάκης θυμήθηκε τον Γκαίτε, τον Χέγκελ και τον Καντ ως έμπνευση για τους Ελληνες! Ξεχασε ότι όλη η ελληνική γραμματεία , με πρώτο τον Αριστοτέλη, ενέπνευσε τους Γερμανούς, ότι όλη η αρχιτεκτονική του Μονάχου είναι εμπνευσμένη από την ελληνική. Μα τι απαίδευτος είναι ο άνθρωπος… https://www.facebook.com/annapanagiotarea/posts/963073413710975
    Στα σχόλια τη στολίζουν.

  144. Spiridione said

    144. Κύριε Σόιμπλε ξαναδιαβάστε τον Γκέτε
    http://www.efsyn.gr/arthro/kyrie-soimple-xanadiavaste-ton-gkete

    Και κάτι παλιότερο που είδα τυχαία. «Ο άγνωστος φίλος» του Αλέξανδρου Στεφανίδη, δημοσιογράφου της Süddeutsche Zeitung
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6zWngdxDaQQJ:www.goethe.de/ins/gr/el/lp/kul/dug/gie/11559403.html+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

  145. Stannis said

    19. Δὲν καταλαβαίνω τὶ ἐννοεῖς. Πάντως ὑπάρχει σχετικὴ εἴδησις γιὰ τὸν Παΐσιο.
    http://www.imkastorias.gr/index.php/enimerosi/arxeio-ekdiloseon/item/1463-agiokatataxthike-o-gerontas-paisios-o-agioreitis

Σχολιάστε