Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα σκυλιά (και οι ύαινες ενίοτε) γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρεί

Posted by sarant στο 30 Ιανουαρίου, 2015


Και το σημερινό μας άρθρο έχει πάρει αφορμή την πολιτική επικαιρότητα, όμως είναι γραμμένο από γλωσσική, και μάλιστα φρασεολογική, σκοπιά. Ένας από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης που συζητήθηκαν πολύ αυτές τις μέρες (και εδώ στο ιστολόγιο) είναι και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς.

Δεν θα συζητήσω την αψιμαχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ για το θέμα της δήλωσης που παρουσιάστηκε ομόφωνη ενώ δεν ήταν -άλλωστε, φαίνεται ότι το θέμα αυτό διευθετήθηκε και μάλιστα διαβάζω ότι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών απέσπασε τα εύσημα της Φ. Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ούτε θα συζητήσω το ουκρανικό πρόβλημα, τουλάχιστον όχι σήμερα.

kotztweetΕπειδή εδώ λεξιλογούμε, θα σταθώ σε ένα τιτίβισμα (ένα τουήτ, ελληνικά) που δημοσίευσε ο Νίκος Κοτζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό προχτές και που συζητήθηκε πολύ στη μπλογκόσφαιρα χτες -το βλέπετε αριστερά, αλλά το αντιγράφω κιόλας εδώ: Οι ύαινες γαβγίζουν πεινασμένες μέσα στο σκοτάδι, αλλά τα καραβάνια συνεχίζουν την πορεία τους.

Το τιτίβισμα αυτό αναδημοσιεύτηκε από πάρα πολλούς και συζητήθηκε πολύ. Κάποιοι το θεώρησαν ποιητικό ενώ άλλοι, όπως η κ. Αλ Σάλεχ, κατηγόρησαν τον υπουργό για έλλειψη σοβαρότητας. Στο Φέισμπουκ, πάλι, πολλοί παραξενεύτηκαν με τις αναφορές σε καραβάνια και ύαινες.

Χωρίς να θέλω να μειώσω το συγγραφικό ταλέντο του νέου υπουργού (είναι άλλωστε και πολυγραφότατος, ορίστε τα περισσότερα από τα βιβλία που έχει γράψει ή επιμεληθεί), το συγκεκριμένο τιτίβισμα δεν είναι παρά διασκευή μιας αρκετά γνωστής παροιμίας -δεν νομίζω άλλωστε ότι κι ο ίδιος διεκδίκησε ποτέ την πατρότητα της φράσης.

Κι επειδή πρόκειται για παροιμία στην οποία τυχαίνει να έχω αναφερθεί, λέω να της αφιερώσω το σημερινό άρθρο -φυσικά, εσείς στα σχόλια μπορείτε να συζητήσετε και ευρύτερα θέματα.

Η παροιμία την οποία υπαινίσσομαι είναι η: «Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρεί«. Είναι γνωστή παροιμία, που υπάρχει σε πολλές γλώσσες, παρόλο που το σκηνικό που περιγράφει ταιριάζει όχι στην Ευρώπη, αλλά στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Φανταστείτε ένα χωριό ή έναν καταυλισμό στις παρυφές της ερήμου. Έχει αρχίσει να νυχτώνει κι ένα καραβάνι, δεκάδες καμήλες, περνάει από μακριά. Τα σκυλιά του καταυλισμού οσφραίνονται τους ξένους που πλησιάζουν και, όπως είναι η δουλειά τους, αρχίζουν να γαβγίζουν, χαλάνε τον κόσμο. Το καραβάνι συνεχίζει ατάραχο την πορεία του, χωρίς να δίνει σημασία -έχει περάσει από πολλά άλλα χωριά και πάντοτε του έγινε η ίδια υποδοχή. Σε λίγο το καραβάνι έχει απομακρυνθεί, ενώ τα σκυλιά του χωριού συνεχίζουν να γαβγίζουν.

Η σημασία της παροιμίας είναι ότι ένα μεγάλο εγχείρημα συνεχίζεται παρά τις φωνές διαμαρτυρίας των φθονερών -και ότι, κατά συνέπεια, όποιος έχει καταπιαστεί με κάτι μεγάλο δεν πρέπει να δίνει σημασία σε μικροπρεπείς κριτικές, όπως και οι καμηλιέρηδες δεν ανησυχούν με τα σκυλιά που γαβγίζουν στο πέρασμά τους.

Η παροιμία ολοφάνερα είναι αραβική, αλλά έχει μεταφερθεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες (εδώ βλέπετε μερικές). Αυτό γίνεται επειδή, σε αντίθεση με τις παροιμιακές ή παγιωμένες εκφράσεις, που αντιστέκονται στην κατά λέξη μετάφραση, οι παροιμίες μεταφράζονται συνήθως εύκολα.

Η παροιμιακή έκφραση έχει «ιδιωτισμικότητα»: όταν λέμε «τον έπιασαν στα πράσα» δεν κυριολεκτούμε -γι’ αυτό και αν το μεταφράσουμε στα αγγλικά θα γελάσουν μαζί μας. Πρέπει να πούμε «he was caught red-handed», ενώ εξίσου κωμική θα είναι και η κατά λέξη μετάφραση της αγγλικής παροιμίας (τον έπιασαν με κόκκινα χέρια; ) -και είναι γνωστές οι πολύ αστείες κατά λέξη μεταφράσεις τέτοιων εκφράσεων, του τύπου slowly the very oil (σιγά τον πολυέλαιο, που βέβαια έχει επίτηδες μεταφραστεί λάθος, αλλά και μια σωστή κατά λέξη μετάφραση κωμική θα ήταν).

Αντίθετα, οι παροιμίες επιδέχονται μετάφραση, όπως βλέπουμε με την παροιμία για το καραβάνι και τα σκυλιά, αλλά και με πολλές άλλες.

Έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη παροιμία συνηθιζόταν στη σοβιετική και γενικά την κομμουνιστική βιβλιογραφία, για να δηλωθεί ότι το κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να συνεχίσει την ιστορική αποστολή του ανεπηρέαστο από τις κριτικές των αντιπάλων του. Πάντως, δεν είναι ρητό του Μάο, όπως γράφεται καμιά φορά, ή τουλάχιστον δεν είναι δική του η πατρότητα της παροιμίας, αφού τη βρίσκουμε σε γαλλικά κείμενα του 19ου αιώνα, ως αραβική πάντοτε παροιμία.

Έτσι κι αλλιώς, η παροιμία είναι αρκετά γνωστή και χρησιμοποιείται ευρέως στην πολιτική και στη δημοσιογραφία. Για παράδειγμα, όταν ο Β. Πολύδωρας υπερψήφισε κάποια μέτρα με τα οποία διαφωνούσε, αιτιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι δεν θέλησε να μοιάσει με τα σκυλιά που γαβγίζουν το καραβάνι.

Βέβαια, στο τιτίβισμα του Ν. Κοτζιά η παροιμία είναι διασκευασμένη: τα σκυλιά έχουν δώσει τη θέση τους στις ύαινες, που μάλιστα είναι πεινασμένες και μέσα στο σκοτάδι, δηλαδή έχουμε και πλατειασμό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει και τέτοια παραλλαγή της παροιμίας, νομίζω πως η διασκευή είναι του ίδιου του Ν.Κ. -ή τουλάχιστον δεν βρήκα πουθενά άλλη αναφορά σε ύαινες, οπότε εικάζω πως πρόκειται για δικό του εύρημα.

Για να ξαναγυρίσουμε στην πατρότητα της παροιμίας, γκουγκλίζοντας βρίσκω ότι μερικοί, όπως ο Π. Παπακωνσταντίνου την έχουν αποδώσει στον Δάντη. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Υπάρχει ένας διάσημος στίχος του Δάντη, από το τρίτο κάντο της Κόλασης, που έχει γίνει παροιμιώδης, και που εκφράζει την ίδια κεντρική ιδέα, αλλά δεν χρησιμοποιεί την εικόνα με τα σκυλιά και το καραβάνι: Non ragioniam di lor, ma guarda e passa. («Μιλιά γι’ αυτούς, μόν΄κοίτα τους και πέρνα!» στη μετάφραση του Καζαντζάκη). Σε παλιά ελληνικά κείμενα βρίσκει κανείς το δεύτερο σκέλος (guarda e passa) επίσης σαν παροιμία. Αλλά αυτά είναι θέμα για άλλο άρθρο.

 

 

204 Σχόλια to “Τα σκυλιά (και οι ύαινες ενίοτε) γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρεί”

  1. Ριβαλντίνιο said

    Στο «Λοχαγό Μαρκ» ο Θλιμμένος Μπούφος έλεγε πως «ο σοβαρός άνθρωπος δεν δίνει σημασία στα κρωξίματα των βατράχων».

  2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Παίρνοντας θάρρος απ΄τον κατάλογο των αντιστοίχων ευρωπαϊκών παροιμιών, θυμάμαι κάτι παρόμοιο που έλεγε συχνά ο μακαρίτης ο πατέρας μου: Πετροβολάνε μόνο την καρυδιά που έχει καρύδια.

  3. gbaloglou said

    Κατά σύμπτωση … άκουσα πρόσφατα, δεν θυμάμαι που και πως, την έκφραση τα καραβάνια δεν περνούν πια από εκεί … αναφερόμενη σε γυναίκα που δεν είναι πλέον ερωτικά ενεργή 🙂

  4. Makis said

    Ώρα καλή. Τον σκύλο να μην τον βλέπεις όταν κυνηγάει να το βλέπεις όταν τον κυνηγάνε. (Η μάνα μου)

  5. Α, έτσι ήταν που παραλίγο να σου το καίγαμε το ποστ χτες. Και λίγο έλειψε να σχολιάσω ακριβώς αυτή τη φράση: θυμόμουνα ότι τη συζητούσαμε εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/16/stagonidia/#comment-88499

  6. Λ said

    Καλημέρα, εμείς λέμε «Ας τους συλλους να λάλλουν», με παχύ σ στους σύλλους

  7. Γς said

    it ürür, kervan yürür

    στα τούτρκικα

  8. Γς said

    2:
    >θυμάμαι κάτι παρόμοιο

    Καμία σχέση

  9. Νέο Kid Aλαραμπίγια ασσαουντίγια said

    Τουλάχιστον δείξαμε στας δημοκρατικάς Ευρώπας (αυτούς που κλέβουν εν ψυχρώ τα λεφτά του κοσμάκη μέσα από τις τράπεζες,ξέρετε..).μια αυτενέργεια. Όπως έλεγε και ο μακρινός προγονός μου Πήτερ Κοτούλ:
    Only the tent pitched by your own hands will stand
    (το είχε κλέψει όμως από εδώ:)
    فقط خيمة ضارية من قبل أيدي الخاصة بك ستقف

  10. Νέο Kid Aλαραμπίγια ασσαουντίγια said

    الكلاب تنبح، ولكن القافلة تسير.

  11. Nionios said

    H Αλ Σάλεχ κατηγόρησε τον Υπουργό για έλλειψη σοβαρότητας……..

  12. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Να σου πω, την είχα ξεχάσει αυτή τη συζήτηση (εμ, δεν βρέθηκε κανείς να αποδελτιώσει τα σχόλια του ιστολογίου)

    7: Ναι μπράβο, στα τούρκικα ομοιοκαταληκτεί. Μπορεί να είναι και ο αρχικός τύπος.

  13. gmich said

    ΟΙ ύαινες γαυγίζουν ή ουρλιάζουν; Οι ύαινες που υπαινίσσεται ο Ν. Κοτζιάς ουρλιάζουν.

  14. atheofobos said

    Οι κακόμοιρες οι ύαινες είναι απόλυτα παρεξηγημένες!
    Έτσι και τις ταΐσεις δεν ουρλιάζουν καθόλου και μάλιστα συμπεριφέρνονται σαν ήμερα σκυλάκια!
    Στο ποστ μου Γ΄ΑΙΘΙΟΠΙΑ- GONDER ΚΑΙ HARAR ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ έχω βάλει μια φωτογραφία να ταΐζουν νύχτα τις ύαινες της περιοχής.
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/01/gonder-harar.html

  15. Μαρία said

    5
    Εξαντλητικά.

  16. Λ said

    Στο 6 Ας τους σύλλους να λάσσουν και όχι λάλλουν βέβαια

  17. Ωραίο ταξίδι, Αθεόφοβε!

  18. Νέο Kid Στο Block said

    Oι αγγλοσαξώνοι λένε ότι το πρωτότυπο dogs bark but the caravan moves on είναι proverb προελεύσεως Σαουδικής Αραβίας.

  19. IA said

    οι αστερισκοι του Α. Παπανδρεου βρισκουν αξιους συνεχιστες

    http://www.reuters.com/article/2015/01/29/us-ukraine-crisis-idUSKBN0L22B720150129

    Η Ελλαδα ψηφισε την παραταση των κυρωσεων μέχρι τον Σεπτέμβρη ενώ η αποφαση για επιπλέον κυρωσεις μεταφέρθηκε για το μέλλον.
    Υποθετω το θρασος του Κοτζια να θριαμβολογει πηγαζει από την πολυετη παρουσια στο υπεξ σαν συμβουλος του αλλου τιτανα της πολιτκης ΓΑΠ

    Πριν αλεκτωρ φωνησαι τρις αρχισαν αι κυβιστισεις

  20. IN said

    12β: Χωρίς να έχω κάτι περισσότερο από εντελώς στοιχειώδεις γνώσεις Τουρκικής, το -r στο τέλος του ürür και yürür είναι ρηματική κατάληξη. Εξάλλου και η ταυτότητα στο φωνήεν (ü) δεν είναι φοβερή σύμπτωση, γιατί τα Τουρκικά έχουν φωνηεντική αρμονία (αν το λέω σωστά) και, επομένως, αφού και τα δύο ρήματα (με θέματα, αντίστοιχα yür- και ür-) έχουν ίδιο φωνήεν πρώτο, ίδιο θα έχουν και το τελευταίο. Η ομοιοκαταληξία, λοιπόν, στα Τουρκικά δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και δεν νομίζω ότι αποτελεί ένδειξη για την καταγωγή της παροιμίας .

  21. cronopiusa said

    muy buenos días

  22. Πάνος με πεζά said

    Θυμάμαι κι εγώ κάτι παρόμοιο. H παροδική επιτυχία του τραγουδιού αυτού ονομάτισε με τον τίτλο του, όπως συνήθως γινόταν παλιά, το κέντρο όπου εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή.

    Και κάτι λίγο καλύτερο, από την Άλκηστη και τον Κώστα Γανωτή, με τον οποίο ευτύχησα κάποια στιγμή να παίξουμε μαζί.

    Καλημέρες !

  23. Πάνος με πεζά said

    Eπι του πρακτέου, ας μην ξεχνάμε ότι πουλάμε οπωροκηπευτικά στους Ρώσους, κι έχουμε συμφέρον από τον αποκλεισμό του εμπάργκο. Και κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει στο παρελθόν και οι Φινλανδοί.

  24. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @21,

    δυστυχώς, την έλεγε συχνά και η Εβίτα Περόν τη φράση (σημάδι ότι πάει με όλους και με όλα…). Ενδεχομένως να τη λέει και τώρα η Κριστίνα Κίρσνερ, ενώ αυτοκτονούν (;) αδικαιολόγητα (;) οι πολιτικοί εχθροί της.

    Ωραία εικονογράφηση, πάντως!

    (Υπάρχει και μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα, κατά την γνώμη μου, παραλλαγή: «Γαβγίζουν, Σάντσο, σημάδι ότι είναι σκύλοι»).

  25. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    23: Τον αποκλεισμό του εμπάργκο;

    20: Μπορεί και νάχεις δίκιο.

    19: Λες να απέκτησε την πείρα στον Γιωργάκη, όπου πηγε για σχετικά μικρό διάστημα και όχι στο ΚΚΕ που ήταν στέλεχός του 15 χρόνια;

    16: Λάσσουν οι σιύλοι στην Κύπρο;

    14: Πολύ ωραίο πράγματι!

  26. Νέο Kid Στο Block said

    Εγώ συμφωνώ πάντως με την κυρία Κανέλη στο 19. To ότι ετεροχρονίστηκε (ποιος ζει ποιος πεθαίνει σε λίγους μήνες στον τρελό τούτο κόσμο…) η απόφαση για επιπλέον κυρώσεις, δεν ήταν καθόλου επιτυχία δια την μικρήν Ελλάς. Ο πατερούλης ζει!

  27. Πάνος με πεζά said

    @ 25 : την εξαίρεση/κατάργηση του εμπάργκο, δεν το διατύπωσα καλά.

  28. Γς said

    12:
    >δεν βρέθηκε κανείς να αποδελτιώσει τα σχόλια του ιστολογίου

    Κάποτε πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά τι αποδελτίωση θέλουμε.

    Εχει πολύ φαΐ αλλά και πάρα πολύ κόπο μια κωδικοποίηση-αξιοποίηση του υλικού του ιστολόγιου.

    Εχω περάσει αρκετές ώρες, μέρες πάνω σ αυτό και το μόνο που κατόρθωσα ήταν η δημιουργία αναρίθμητων καταλόγων, φύλλων Excel και τέτοια.

    Δύσκολο εγχείρημα. Πολλά δεδομένα, ελκυστικοί τρόποι θεώρησής τους, αλλά και ιδιόρρυθμοι, απρόσεκτοι, απρόβλεπτοι και Γουσούδες πολλοί συμμετέχοντες

  29. 12, 28 Γιαυτό υπάρχουμε εμείς οι ληξίαρχοι (Δύτης/Μαρία) που θυμόμαστε αν κάτι έχει συζητηθεί και μετά γκουγκλάρουμε «site:sarantakos.wordpress.com Μπλαμπλά». 🙂

  30. Spiridione said

    Α εντάξει, δε σ’ το κάψαμε το ποστ. Κατά τα άλλα, όντως το χειρίστηκε καλά το θέμα ο Ν.Κ. στο συμβούλιο. Έστω και αν εμείς κάναμε τον θόρυβο και εμφανιστήκαμε ως οι κακοί (θα μας δώσουν και χρήματα οι Ρώσοι για να μας ευχαριστήσουν), και οι άλλοι οι μουλωχτοί πέρασαν όμορφα και ωραία τις διαφωνίες τους. Αλλά να μην γκρινιάζουμε, θα δούμε.

  31. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    1 – Πού τον θυμήθηκες τον Θλιμένο μπούφο ρε παικτούρο;

    http://comicstrades.me/2010/09/10/%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB/

  32. Andreas Tsapis said

    @19. Σαν να μου φαίνεται ότι έχεις δίκηο
    @21. Έχω δεί αυτό το χαρακτικό με υπογραφή Πικάσσο. Κάνω λάθος;
    Και μιά γαλλική παροιμία όπου οι σκύλοι έχουν αντικατασταθεί από γαϊδάρους: Bien faire et laisser braire (Κάνε σωστά κι’άστους να γκαρίζουν)

  33. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    14 – Όντως πολύ παρεξηγημένες (παρεμ. ωραίο ταξίδι, σε χαίρομαι που ζείς έτσι) έχω δεί διάφορα ντομιμαντέρ για την ζωή τους, μόνο τα φίδια είναι πιο παρεξηγημένα απ΄αυτές.

  34. Νέο Kid Στο Block said

    «If you stop every time a dog barks, your road will never end»

  35. Γς said

    Για περίεργες πηγές εσόδων λέει ο Ρωμανιάς τώρα στην Τσαπανίδου στο STAR.
    [τις οποίες όμως δεν αποκαλύπτει]

    -Περιμένετε λίγο και θα δείτε! Κάντε μερικές μέρες υπομονή.

    Μπήκε στη γραμμή κι ο Μητρόπουλος:

    -Οι συντάξεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες.
    Πρέπει να γίνει όμως ανακεφαλαιοποίηση.

    Ωχ!

  36. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    19 – Καλή η κριτική στην εξουσία σύντροφε, αλλά ακόμα καλύτερη η αυτοκριτική, κάτι που απουσιάζει απο το κόμμα (ένα είναι το κόμμα) τουλάχιστον απο το 1979 που έφυγα. Ήμουνα νιός και γέρασα, και δεν άλλαξε τίποτα, εξακολουθείτε να πιστεύετε, οτι ο γιαλός είναι στραβός και δεν παίρνει το κόμμα ούτε 7%. Μακάρι να σας φωτίσει ο θεός (που θάλεγε κι η συντρόφισα) και να αλλάξετε αν όχι τρόπο σκέψης, τουλάχιστον στρατηγική, (που δεν το βλέπω).

  37. Γς said

    35:

    Ρωμανιάς επανέρχεται:
    -Θα κάνουμε ότι κάνουν κι οι άλλες χώρες.
    [για το συνταξιοδοτικό]
    -Τι κάνουν οι άλλες χώρες; [Τσαπανίδου]
    -Κάντε υπομονή μερικές μέρες και θα δείτε!

  38. Ριβαλντίνιο said

    @ 31 ΛΑΜΠΡΟΣ

    Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε φίλε μου τον Θλιμμένο Μπούφο και τις κόντρες του με τον σερεφσίζ κιοπέκ κιοπέκογλου Φλοκ.

  39. spiral architect said

    Αρφ! Καλημέρα. 🙂
    Ο «Σουσλόφ του ΚΚΕ» για αρχή κράτησε ισορροπίες στη σύνοδο, βάζοντας τους αστερίσκους του (με την έννοια ότι, δήλωσε φέρνοντας και παραδείγματα, ότι οι κυρώσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα) πράγμα αναμενόμενο. Μας κάνει εντύπωση και μας χαροποιεί κάνοντάς μας να ξεστομίσουμε «πες τα ρε άνθρωπε!», γιατί τους αστερίσκους του ΑΓΠ (που είπε ο ΙΑ παραπάνω) οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικότερα τα τελευταία ξεπουλητάρια τις είχαν ξεχάσει αποδεχόμενοι και συνυπογράφοντας ειλημμένες αποφάσεις των Δυτικών Ευρωπαίων.
    Στην τελική όλες αυτές οι αποφάσεις κυρώσεων από τους Ευρωπαίους αέριζαν τα αχαμνά του Πούτιν κάνοντας το χατήρι των Αμερικανών, εμπλεκόμενοι σαν τους βατράχους στα γεωπολιτικά των ελεφάντων.

  40. spiral architect said

    @25δ: Στο ΚΚΕ ο Ν. Κοτζιάς ήταν στην Ιδεολογική του Επιτροπή. Κείμενά του υπάρχουν σε παλιές έντυπες ΚΟΜΕΠ. Αρκετά μετά μετά τη διάσπαση του ’89 το’ ριξε στη διπλωματία και στη συμβουλευτική. 😉

  41. cronopiusa said

    24 Κύριε Λυκοτραφίτη, εγώ την άκουσα από τους Ζαπατίστας στο Μεξικό τότε που καραβάνια Ελλήνων πηγαίναμε να χτίσουμε «ένα σχολείο για την Τσιάπας», μου είχαν πει πως ήταν του Θερβάντες, το είχα ψάξει τότε και το μόνο που είχα βρει ήταν ο φόβος του Σάντσο στ αλυχτίσματα των σκυλιών στο IX κεφάλαιο του δέυτερου τόμου

    στην Αργεντινή η φράση

    αποδίδεται στην Cristina Fernández de Kirchner(CFK) μάλον από άσπονδους φίλους της

    Ξαναψαχνοντας τώρα, βρήκα αυτό το καταπληκτικό νήμα No le ladraban a Sancho

    που λέει πως είναι τούρκικη παροιμία

  42. Ας το επαναλάβω μια που δεν συνεκινήθη κανένας πράσινος…

    Από τον αγώνα ΠΑΟ-Ξάνθης..

    Στο παιχνίδι kόπηκαν 7.182 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 43.644 ευρώ.

    κοινώς- αν βγάλεις τα λίγα ακριβά- το εισιτήριο είχε…5 ευρώ !!!!!

    κοινό μυστικό βέβαια πως για να πάρεις εισητήριο πρέπει να αγοράσεις και κάτι άλλο υπέρ της Παναθηναϊκής συμμαχίας που καταλήγει μαύρο και αφορολόγητο στην τσέπη του επικεφαλής της

    να δούμε και την αντίδραση της νέας κυβέρνησης

  43. cronopiusa said


    Don Quixote (Picasso)

  44. spiral architect said

    Λύσσα κακιά εσύ με τα ποδοσφαιρομαφιόζικα. Εδώ παιδί μου, όλοι μαζί φωνάζουμε «ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε» .

  45. physicist said

    Διαβάζω πως ο Σαμαράς δήλωσε: «Σύντομα η παράταξη θα κληθεί να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο» και έχω έντονη την εντύπωση ότι ακριβώς τα ίδια έλεγε και ο Αβέρωφ το 1982. Θα μου πεις, σε κομματικό ακροατήριο μιλούσε αλλά έστω κι έτσι, αυτή η αφέλεια, αυτή η έπαρση μετά από μια ολοκάθαρη εκλογική ήττα δεν δείχνουν καμία σοβαρότητα. Ζουν στην αυταπάτη ότι ο Σύριζα θα είναι μια σύντομη παρένθεση, ακριβώς όπως νόμιζαν τότε και για το ΠΑΣΟΚ που εκγαθίδρυσε δυναστεία. (Το αν βγήκε σε καλό της Ελλάδας άλλο θέμα).

    Σόρρυ για το εμβόλιμο στις ύαινες και τα καραβάνια.

  46. Φυσικέ, κι εμένα κάθε φορά που βλέπω αντιδράσεις της ΝΔ τις τελευταίες μέρες τον Αβέρωφ θυμάμαι!
    Κατά σύμπτωση, άμα δεις στο παλιό νήμα με το καραβάνι που δίνω στο #5, πάλι για κείνον συζητούσαμε.

  47. Spiridione said

    Άσχετο. Μάγκας ο Βαρουφ.

  48. physicist said

    Πάω να κοιτάξω, Δύτη.

  49. Spiridione said

    https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1513752_852057618208131_4906828414744766242_n.jpg?oh=8bf6e1c1c45fc0909af11b3efc38497a&oe=555E95BD&__gda__=1431309948_30b1ce56158febdf48886a48db191773

  50. spiral architect said

    @45, 46: Εγώ, αντίθετα, θυμάμαι ότι, το καλό το σταφτο βγάζει μόνο η Καλαμάτα. 😉

  51. Ριβαλντίνιο said

    @ 42 Gpointofview
    «καταλήγει μαύρο και αφορολόγητο στην τσέπη του επικεφαλής της»

    Έτσι γουστάρουμε ΡΕ ! 🙂 🙂 ( Όπως και να πληρώνουμε ακριβά φάρμακα για να φέρνει ο άλλος πρόεδρός μας τους παικταράδες ).
    Είναι ελεημοσύνη προς την προεδράρα μας. Εσύ όταν δίνεις ελεημοσύνη σε έναν φτωχό ζητάς απόδειξη ?

    Άντε ασχολήσου με τον Κόστα τον άμπαλο το σαπάκι.

    Και για να μην ξεχνάς

  52. physicist said

    Μετά τον Αβέρωφ ξέρουμε ποιος ήρθε στην ηγεσία της ΝΔ, έτσι παίδες; 😉

  53. Πόσο ντεζαβύ ν’ αντέξει κανείς όμως, βρε Φυσικέ; :0

  54. Spiridione said

  55. # 44

    φυσικά δεν περίμενα από τον Σαμαρά να ασχοληθεί με την πιο καραμπινάτη φανερή φοροδιαφυγή του μοναδικού καναλάρχη που τον υποστήριζαν τα κανάλια του αλλά θεωρώ θράσος μετά την αλλαγή στην εξουσία να δημοσιεύονται τέτοιες εισπράξεις σε αγώνες

  56. Ριβαλντίνιο said

    Πωωωωωωω ρε μάγκες. Αβέρωφ. Τι μορφή. Αναντικατάστατος. ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ !!!

    Τώρα επιτέλους αναγνωρίζεται !

    «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑ
    για τον πόλεμο του ΄40, την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο
    Η πάλη τοπική, το παιχνίδι παγκόσμιο

    του Νίκου Μαραντζίδη »

    http://emfilios.blogspot.gr/search/label/%CE%9C%CE%99%CE%91%20%CE%9D%CE%95%CE%91%20%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%9C%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%A4%CE%9F%CE%A5%20%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A5%20%CE%A4%CE%9F%CE%A5%20%CE%95%CE%A5%CE%91%CE%93%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A5%20%CE%91%CE%92%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A6-%CE%A4%CE%9F%CE%A3%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%91%20%2831%2F10%2F2010%29

  57. 52-53 Η αλήθεια είναι πως και η σύγκριση Σαμαρά-Ράλλη πάσχει λιγουλάκι.

  58. Το καραβάνι ξεκίνησε…
    Μίκης -Κατσαρός

  59. physicist said

    #53. — Άμα το έχεις ψυλλιαστεί από καιρό, το αντέχεις. 😉

    #54. — Το ούφο βλέπει τη μηχανή να έχει γκαζώσει και φωνάζει «καλημέρα κ. Υπουργέ!» μες στη μέση του δρόμου. Έλα Χριστέ και Παναγία …

  60. # 51

    Σωστά…συνήθειες αποκτηθείσες επί 7ετίας…

    Επειδή δεν ξέρω να ανεβάζω φωτογραφίες πήγαινε κοίτα αυτή που έχεις πάνω από το κρεβάτι σου…
    αυτή με την Δέσποινα και τον Δομάζο ντέεεε !!

  61. spiral architect said

    @56: Όχι και Μαραντζίδη ρε μάστορα,

  62. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @41,

    αν και τρέχουν άλλα πολύ πιο επείγοντα κι ενδεχομένως πιο σημαντικά, σ΄ευχαριστώ που γίνεσαι η αφορμή (espero que se me rerdone el singular) γι΄άλλο ένα γρήγορο και βιαστικό ξεφύλλισμα του Θερβάντες. Τη βοηθεία του διαδικτύου φαίνεται, λοιπόν, ότι κακώς αποδίδεται στον Θερβάντες η φράση. Δεν την έγραψε ποτέ. Αλλά κι αλλού, σ΄αυτόν το φιλόξενο ιστότοπο, έχουμε βρει ανάλογα παραδείγματα. Τα λόγια αποκτούν αξία όταν τα αποδίδεις σε κάποιον μεγάλο, σε κάποιο σοφό.
    Άρα, συμφωνούμε, λοιπόν!

  63. cronopiusa said

    … Το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη
    και την τρελή σου κυνηγάει σκιά…

  64. Ο Κοτζιάς, τελικά, πολύ καλά έκανε και έκφρασε μεν τις αντιρρήσεις του αλλά δεν τα έσπασε με την Δύση. Δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

    Το ΚΚΕ νομίζει , ή μάλλον υποκρίνεται οτι νομίζει,πως ζούμε την εποχή του ψυχρού πολέμου, εποχή που όταν κάποια μικρή δύναμη έλεγε ότι μάχεται την Αμερική είχε (ή νόμιζε οτι είχε) από πίσω της τη Σοβιετική ένωση.

    Μπλέκει δε την ιδεολογία με την διακρατική πολιτική.

    Και εγώ θα ήθελα η Ελλάδα να φύγει από το κακό ΝΑΤΟ, από την κακιά και καπιταλιστική ΕΕ, να διακόψει σχέσεις με τους δολοφόνους των ΗΠΑ (αλλά και τους αντίστοιχους Ρώσους που έχουν ρημάξει την Τσετσενία) να διακόψουμε σχέσεις με το όντως άθλιο Ισραήλ, αλλά και με τους θρησκόληπτους μουλάδες της Χεζμπολά και το Ιραν, και βέβαια με την καπιταλιστική Κίνα, κλπ,κλπ.

    Όμως η διεθνής πολιτική δε γίνεται έτσι. Σε πολλά ισχύει το (και δεν το είπε ο Μακιαβέλλι) το σκάσε και κολύμπα.

    Ειδικά σήμερα, που και τα δυο στρατόπεδα που πάνε να δημιουργηθούν, είναι χέσε μέσα.

    Προσοχή και στις ταυτίσεις με την κριτική των Χρυσαυγιτών,που προλειαίνονται για ρωσοτσολιάδες.

  65. cronopiusa said

    62 gracias

  66. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    28: Νομίζω ότι η καλύτερη μέθοδος είναι η δημιουργία ενός είδους λεξικού. Ίσως παρουσιάσω ένα δείγμα.

    39: Περίπου έτσι.

    45: Κοιτάζει και την καρέκλα του ο Σαμαράς όταν τα λέει αυτά-

    54: Χαχά!

    55: Πράγματι είναι φοροδιαφυγή.

  67. Ριβαλντίνιο said

    @ 60 Gpointofview
    «συνήθειες αποκτηθείσες επί 7ετίας…»

    Γιατί διαμαρτύρεσαι ? Μήπως γιατί η ομαδούλα σου επί χούντας τα τσέπωνε αδρά ?

    Τριπλάσιο ποσό εσύ από εμένα όταν εγώ πήγαινα τελικό Ευρώπης.
    Και λεφτά σου έδιναν για τα χρέη σου. Αυτά που ακόμη αρνείσαι να πληρώσεις. Τόσες διευκολύνσεις σας είχε κάνει ο Μπένι και εσείς του δώσατε λιγότερους ψήφους από τον Λεβέντη ? Αχάριστοι !

    Οι 500αρες και 200αρες έπεφταν βροχή για την αντιστασιακή ΠΑΟΚάρα.

    «αυτή με την Δέσποινα και τον Δομάζο ντέεεε»

    Εσύ αυτήν ?

  68. Πάνος με πεζά said

    @ 54 : Ο δημοσιογράφος που πάει με το μικρόφωνο να του πάρει συνέντευξη υπό αυτές τις συνθήκες, έχει πάρει το βραβείο Βότση,ε;

  69. Πάνος με πεζά said

    Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πάλι στο Βενιζέλο θα μείνει η θωρακισμένη BMW του YπΟικ…

  70. Ριβαλντίνιο said

    @ 67
    «λιγότερες» 😦

  71. Πάνο με πεζά (στο 69)

    Τσου!

    http://left.gr/news/sto-sfyri-i-bmw-poy-hrisimopoioyse-o-venizelos

  72. Λ said

    25. να τι λένε τα wikipriaka. λάσσω [lasso]. – ρήμα. γαυγίζω. Ετυμολογία: ελληνικά – υλάσσω, υλακτώ.

  73. sarant said

    72: Α, ευχαριστώ πολύ!

    71: Είναι βεβαιωμένο αυτό; Αν είναι έτσι, υπάρχει προηγούμενο με το 1963 και τη θωρακισμένη Κάντιλακ (νομίζω) του Καραμανλή.

  74. Λ said

    Να τι μου έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης καραβάνι http://www.artinthepicture.com/artists/Vincent_van_Gogh/l-The-Caravans-Gipsy-Camp-near-Arles.jpg

  75. cronopiusa said

    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000003699/TH-Dritsas-Freno-stis-idiotikopoiiseis-ton-limanion

  76. "Ετεροδημότισσα" said

    @71
    άρχισε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, στο σφυρί τα «ασημικά» της χώρας!
    😀 😀 😀

  77. Πάνος με πεζά said

    @ 71 : A ωραία !
    Μια που περι υπερσύγχρονων αυτοκινήτων και καραβανιών, να και το σχετικό ανέκδοτο :

    Τύπος ταξιδεύει μέσα στην έρημο, με αυτοκίνητο τεχνολογίας ΚΙΤ : πλήρως ηλεκτρονικό, ψηφιακά ελεγχόμενο κλπ.κλπ. Ξαφνικά όμως, το αυτοκίνητο σταματάει. Δεκάδες λαμπάκια ανάβουν στο πάνελ (ελληνικά ταμπλώ) των οργάνων, μηνύματα ‘GENERAL FAILURE» στις σχετικές οθόνες, και τέτοια.
    Ο τύπος ανοίγει το καπώ, αν και είναι εν γνώσει του ότι τίποτα δε μπορεί να κάνει : πράγματι, κάτω από το καπώ μια από τα ίδια, λαμπάκια που αναβοσβήνουν και οθόνες που ζητάνε PIN…
    Απελπίζεται, κάθεται σε μια γωνιά κι αρχίζει να συμβιβάζεται με την ιδέα ότι θα αφήσει εκεί τα κοκαλάκια του.
    Ξάφνου όμως από μακριά, να σου και πλησιάζει μια καμήλα βακτηριανή (θυμίζω, αυτή με τις δύο καμπούρες). «Σώθηκα», σκέφτεται ο φίλος μας, «την καβαλάω καιμ’ έβγαλε από την έρημο! Έχει και δυο καμπούρες, θα ταξιδέψω άνετα!»
    Μέχρι να τα σκεφτεί όλα αυτά, η καμήλα έχει έρθει πάνω από το καπώ, έχει ρίξει μια βαριεστημένη ματιά, έχει πατήσει και 4 αριθμούς στο πληκτρολόγιο του PIN, και εξαφανίζεται τρέχοντας !
    Ο φίλος μας ξαναπέφτει στην απογοήτευση, που δεν κατάφερε να τη συγκρατήσει. Παρατηρεί όμως ότι όλες οι ενδείξεις έχουν σβήσει ! Βάζει το κλειδί, και το αυτοκίνητο ξενικάει κανονικά !

    «Έλα Χριστέ και Παναγιά», σκέφτεται. Δεν κάθεται όμως και να το συζητήσει, βουτάει το αυτοκίνητο και μια και δυο, βγαίνει από την έρημο και σταματάει για βενζίνη στην πρώτη πόλη.
    «Ωραίο αυτοκίνητο», τυ λέει το παιδί που το φουλάριζε.
    «Ωραίο, αλλά αν σταματήσει, δε μπορεί να επέμβει ανθρώπινο χέρι. Πρέπει να υπάρχει δίκτυο, να συνδεθεί στο Internet, να πάρει κωδικούς… Αλλά κοίτα να δεις τι μου έτυχε : το αυτοκίνητο έμεινε μέσα στην έρημο, κι ήρθε και με βρήκε μια καμήλα,»
    «Α, καλά, ξέρω» του λέει ο βενζινάς. «Η καμήλα με τις δυο καμπούρες δεν ήταν;»
    «Ναι, αλλά κάτσε να σου πω τι έγινε»
    «Ξέρω μεγάλε, ξέρω, Και ήσουν τυχερός, γιατί αν περνούσε η καμήλα με τη μία καμπούρα, δεν ξέρει την τύφλα της…»

  78. # 67

    Αξιοθρήνητε

    διάλεξες μια σελίδα που σε βολεύει κι έπνιξες όλες τις άλλες, τακτική γνωστή και σε ‘πολιτικούς» χώρους. Πεσ τα σε παιδάκια και οττεντότους που δεν τα ζήσανε γιατί εγώ τάχω ζήσει από μέσα γι αυτό κι αλλαξοπίστησα την εποχή του αναφέρεσαι, επί χούντας
    Εκτός και την θυμάσαι σαν την εποχή που σας άφηνε να προηγηθείτε 0-2 για νάχει ενδιαφέρον πριν το γυρίσει σε 3-2

    Την φωτογραφία τι την έβαλες ;
    Αυτός με την τέως βασίλισσ, ο Κούδας είναι ;;;
    Μωραίνει Κύριος…

    Μην κάνεις τον κόπο να ξαναασχοληθείς, ούτε τον εαυτό σου δεν πείθεις

  79. spiral architect said

    @77: 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  80. Καλά, ρε, σοβαρολογείτε; Τσακώνεστε για τη μπάλλα;

  81. gryphon said

    54
    A ωραιο αυτο ειδα την μηχανη του Βαρουφακη.Το πρωι που το ακουσα στο ραδιοφωνο ειχα βαλει στοιχημα με ενα φιλο μου τι μηχανακι να εχει ο Βαρουφακης κρινοντας με βαση το στυλ του κλπ.
    Εγω ελεγα οτι θα εχει κανα bmw gs1200 και αυτος οτι μαλλομν θα εχει κανενα βαραντερο..
    Τελικα και οι δυο πεσαμε εξω.Εχει ενα yamaha xjr 1300 απο αυτες τις ωραιες μηχανες με ρετρο αισθητικη με αεροψυκτους κινητηρες γυμνες με δυο αμορτισερ πισω κλπ.

    Ενταξει καπως καλα το πηγε ο Κοτζιας.Η ετσι κι ετσι.Του βγαλανε και φωτογραφια με τον Ντουγκιν αμεσως λες και κατι εγινε .και σχεδον υπαινιχθηκαν οτι ειναι και πρακτορας των ρωσων.Εδω οι αλλοι εχουν πρακτορες ολοκληρα πολιτικα κομματα και εκδοτικα συγκροτηματα στο συνολο τους..Δεν ειναι κι ευκολο γιατι αυτο το θεμα της πληρους απομονωσης της Ρωσιας ειναι πανω απο ολα για διαφορους κυκλους στην Αμερικη και εδω στην Ευρωπη.Πιο ευκολο να μας κουρεψουν ολο το χρεος παρα να επιτρεψουν διαφοροποιηση σε υτο το θεμα.
    Οποτε για αρχη καλα πηγε εδω οι αλλοι απειλουσαν με μπλοκαρισμα της Ρωσιας και ολων των ρωσων απο το συστημα swift τωρα που οι ρωσοι της Αν Ουκρανιας τους παιρνουν και τα σωβρακα και την Μαριουπολη μαζι.
    Η παρομοιωσση του με τις ταινες μου φαινεται και μενα λαθος γιατι αυτα τα ζωα οπως και τα λιονταρια οι λυκοι κλπ παρα του οτι ειναι αρπακτικα οταν αντιλαμβανονται παρουσια ανθτωπων πολλων καραβακια κλπ εχουν την συνεση και ξερουν οτι πρεπει να κρυφτουν γιατι εμεις ημαστε τα πραγματικα θηρια.Μας εχουν υπο την υποψια τους.
    Παρεμπιπτοντως κατι που ειχα διαβασει η ακουσει για τις υαινες και με ειχε εντυπωσιασει ειναι το οτι παρόλο που ειναι αρκετα μικροτερο και πιο αδυναμο ζωο απο αλλα αρπακτικα οπως το λιονταρι η τιγρη η λεοπαρδαλη κλπ εχει τα πιο ισχυρα σαγονια απο ολ’αυτα.
    Ειδιακ τα πισω του δοντια (τραπεζιτες;) μπορουν να συντριψουν σιδερο που λεεςι ο λογος και σιγουρα και τα πιο σκληρα κοκκαλα.

  82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    42 – Διυλίζεις τον κώνωπα και καταπίνεις την κάμηλο, όπως κάνουν όλα τα κόμματα και όλες οι κυβερνήσεις. Ο κώνωψ είναι η φοροδιαφυγή, για την οποία όλοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, (αλλά ούτε και μ΄αυτήν κάνουν κάτι) και η κάμηλος είναι η ΝΟΜΙΜΗ φοροαποφυγή, (ό.τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, σου λέει κάτι;)και γι΄αυτήν δεν μιλάει κανείς, ούτε κυβερνήσεις, ούτε κόμματα, ούτε ΜΜΕ. Ένα θα σου πώ, ο Γουόρεν Μπάφετ είχε δηλώσει πρίν δυο τρία χρόνια οτι, «η γραμματέας μου πληρώνει περισσότερο φόρο απο μένα, κάπως πρέπει να αλλάξει αυτό» φυσικά δεν έκανε καμία προσπάθεια για να γίνει αυτή η αλλαγή.
    ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Gee.!!!

  83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    67 – Αυτή δίπλα απο το χριστουγεννιάτικο δέντρο ποιά είναι, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους;

  84. Γς said

    Ακου, χριστουγεννιάτικο δέντρο ο Αναξ!

  85. sarant said

    85: Όχι που θα το άφηναν ασχολίαστο! 🙂

  86. Ότι η σοβαρή Σάλεχ Λάρα Κροφτ κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για έλλειψη σοβαρότητας δεν μου κάνει εντύπωση – είναι βαρύ το ποτό της αποτυχίας και είναι πολλοί αυτοί που έχουν πήξει. ν.
    Ότι όμως η άποψη της Σάλεχ και της κάθε Σάλεχ πρέπει να διαχέεται λες και πρόκειται για κάτι σοβαρό, πραγματικά μού κάνει εντύπωση.

  87. Ριβαλντίνιο said

    @ 77 Πάνος Με Πεζά
    😆 😆 😆

    @ 80 Σκύλος
    Μα δεν τον βλέπεις ? Κακολογεί την Πανάθα την αγνή και την ατρόμητη . Όλοι οι νουνεχείς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. 🙂

    @ 78 Gpointofview
    Α καλά, εσύ είσαι αδιόρθωτος.

    «διάλεξες μια σελίδα που σε βολεύει κι έπνιξες όλες τις άλλες, τακτική γνωστή και σε ‘πολιτικούς» χώρους.»
    Την δική σου ακριβώς τακτική ακολουθώ. Κατακρίνεις τις άλλες ομάδες και δεν βλέπεις την δική σου.

    «Πεσ τα σε παιδάκια και οττεντότους»
    Ο σύνδεσμος Βουσμάνων Παναθηναικών στην Αφρική είναι ενημερωμένος. δεν περιμένουμε εσένα.

    «από μέσα γι αυτό κι αλλαξοπίστησα»
    Ε, τι να περιμένει κανείς από γενιτσάρους.

    «Μην κάνεις τον κόπο να ξαναασχοληθείς,»
    Εσύ δεν μας τα έπρηξες ? Χτες δεν σου απάντησε κανείς και σήμερα τα ίδια.

    «Εκτός και την θυμάσαι σαν την εποχή που σας άφηνε να προηγηθείτε 0-2 για νάχει ενδιαφέρον πριν το γυρίσει σε 3-2»
    Α, βρε κατακαημένε.

    Λοιπόν κοιτάξτε όλοι εδώ να δείτε τις βρωμιές της ομάδας του G

    Μιλάμε για την περίοδο 2000-2001. Η Πανάθα ( η αγνή και η ατρόμητη ) είναι το καμάρι της Ευρώπης. ( Εκείνη την χρονιά έφτασε στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και την επόμενη στις 8 καλύτερες ). Παίζει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για τον α γύρο του πρωταθλήματος ( στον β γύρο τον ισοπέδωσε με 5-2 στην Λεωφόρο ). Πολύ ανώτερος βέβαια ο ΠΑΟ από τον ΠΑΟΚ, η ήττα του δεύτερου είναι σίγουρη.

    Ξεκινάει ο αγώνας. Με συνεχόμενο σπρώξιμο από τον διαιτητή και ανύπαρκτες κάρτες στους παίκτες του ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ προηγείται με 2-0. Ο διαιτητής χαλαρώνει λίγο και ο ΠΑΟ μειώνει σε 2-1. Γρήγορα όμως κάνει και το 2-2 με καταπληκτικό γκολ του Βόκολου. ( βλ. 9.50 του βίντεο ). Ο διαιτητής δεν το θέλει αυτό τόσο νωρίς και το ακυρώνει ( με την αιτιολογία ότι το ξυρισμένο κεφάλι του Βόκολου τύφλωνε τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ). Τελικά επιτρέπει στον ΠΑΟ να ισοφαρίσει 2-2 , 10 λεπτά πριν την λήξη του αγώνα.

    Δείχνει 3 λεπτά καθυστερήσεις. Στο 2.30 ( δηλαδή μισόλεπτό πριν την λήξη ) ο ΠΑΟ ξεχύνεται στην αντεπίθεση με 4 παίκτες και σίγουρο γκολ για το 2-3. Και ο διαιτητής ( αν είναι δυνατόν ) το λήγει !!!

  88. Νέο Kid Στο Block said

    Ωχ μπαναίαμ! Ας πει κάποιος στον Θοδωρακοποταμάκη ότι «πανεπιστήμονες» δεν σημαίνει «πανεπιστημιακοί» 🙂
    Aλλά ας πει κάποιος και στον κυβ. εκπρόσωπο ,το Γαβριήλ ότi ο Σαμαράς δεν αποποιείται ΤΩΝ ευθυνών του,αλλά ΤΙΣ ευθύνες του. 🙂

  89. physicist said

    Αποποιείται των ευθυνών του και νομίζει ότι έτσι γίνεται άμοιρος ευθύνες;

  90. sarant said

    Τώρα τα είπαν αυτά;

  91. spyridon said

    @73 Ο Καραμανλής όταν βγήκε στην πρωθυπουργία το 74 πήρε μια Ρολς Ροις θωρακισμένη. Το αμάξι ήταν για ιδιωτική χρήση αν δεν κάνω λάθος. Με αυτό πήγαινε στο γκολφ του και βόλτα με τον Χορν και τον Χατζιδάκι. Η Ρολς αυτή πουλήθηκε πριν μερικά χρόνια σε δημοπρασία.

  92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    87 – Γιατί σας κάνει εντύπωση; εδώ και είκοσι χρόνια τουλάχιστον, όσο πιο κρετίνος είναι κάποιος, τόση δημοσιότητα προσελκύει. Δεδομένου οτι ο κόσμος με τα πρωϊνάδικα, τα μεσημεριανάδικα, τα ριάλιτι σόου, τις μαγειρικές, τις ελεγχόμενες ειδήσεις, και τα τσαντήρια, έχει χάσει κατά πολύ (για να μη πώ πλήρως) την κριτική του σκέψη, η αναγνωρισιμότητα έστω και μέσα απο την γελοιότητα, είναι όφελος για τον κρετίνο, ρίξτε μια ματιά στην σύνθεση της Βουλής και θα βγάλετε συμπέρασμα.

  93. physicist said

    #85. — Πρόβλημα κλειδαριάς σε 2,2 εκατομμύρια Μπεμβέ, ο καλός χάκερ τις ανοίγει στο πιτς-φιτίλι.

    Ορμάτε στη θωρακισμένη πριν την πουλήσουν σε κανέναν κιργισιανό ολιγάρχη, λέμε.

  94. spyridon said

    @63 οι στίχοι αυτού του τραγουδιού με προβληματίζουν. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος το συνδέω με Ελλάδα (Αττική γη κτλ), το καραβάνι και η γη των Βησιγότθων με φέρνουν βόλτα και βόρεια Αφρική και Ιβηρική.

  95. Νέο Kid Στο Block said

    Nίκο,ναι. ο Θοδωρακοποταμάκης το δήλωσε παρουσία του Σουλτς (σε σχέση με κάποιο συνέδριο,κάτι τέτοιο μάιν-κλάιν, που θα συγκαλέσει την Άνοιξη λέει και θα συμμετέχουν πανεπιστήμονες απ’όλη την Ευρώπη κι άλλοι …
    Ο Σακελαρίδης έδωσε ΓΡΑΠΤΗ ανακοίνωση με το «αποποιειται των ευθυνών»… για κάνε κουμάντο! 🙂

  96. "Ετεροδημότισσα" said

    94
    Νταξ, σιγά μην πιστέψομε την Α-ντε-α-τσε! προφανώς τους πλήρωσε ο μερτσεντε να τα γράψουνε αυτά ή δεν ενίσχυσε αρκετα ο μπεμβε μια από τις ανεξάρτητες ερευνε΄ς τους για κλειδαριές ασφαλείας

  97. Νίκος Μαστρακούλης said

    85-86: Έχει όμως τυπογραφικό λάθος. «Αλησμόνητες Παρτίδες» ήθελε να πει ο ποιητής. 🙂

  98. 94 Μα η (πρώην) BMW του (πρώην) Μπέννυ φυλάσσεται 24/7 από βόδυγκάρντ!

  99. physicist said

    #97. — Ist der Ruf erst ruiniert …

    #99. — Ο καλός ο χακεράς οργανώνει και αυτοαναφλεγόμενα σπρέυ (αεροζόλ, ψεκαζμούς) εξουδετερώσεως των βοδυγάρδων.

  100. Γς said

    Στην ΤιΒι τώρα:

    -Δεν θα συνεργαστούμε με την σαθρά δομημένη Τρόϊκα

    Κι ο άλλος δεν απάντησε. Κούνησε το κεφάλι του και σηκώθηκε

    Φοβερή στιγμή

  101. Πάνος με πεζά said

    Άσχετο-σχετικό, σε εποχές τσαμπουκάδων, 30.09.2007 μνήμη Νίκου Κούρκουλου.

  102. Theo said

    Καλησπέρα,

    Το εξώφυλλο του Economist Go ahead, Angela, make my day το είδατε;

  103. Αν το είδαμε;
    Εγώ το ζωγράφισα, ο Γς συνεισέφερε το μοντέλο κι ο Νικοκύρης έφερε τα όπλα!

  104. Theo said

    Μάλλον πρωτοσέλιδο (http://www.economist.com/news/leaders/21641200-syrizas-win-could-lead-grexit-it-should-lead-better-future-euro-go-ahead), όχι εξώφυλλο.

  105. Γς said

    104:
    Και το πιστόλι είναι εκείνο που έβαλε στο τραπέζι ο ΓΑΠ στις Βρυξέλλες

  106. Νέο Kid Στο Block said

    Αν και είναι λίγο τραγική ειρωνία να λέω εγώ τέτοια ανέκδοτα τώρα… άλλο ένα με καμήλες:
    Πιάνει δουλειά ένας ταλαιπωρος εξπατ στη μαύρη Αραπιά και κάποια στιγμή σφίγγουν τα γάλατα…
    -ρε σύ συνάδελφε ρωτάει έναν παλιό.
    Πώς τη βγαζετε εδώ στην έρημο από νιμού;
    – Α! Έχουμε την καμήλα εδώ πιο κάτω στη γωνία, και κάνουμε τη δουλειά μας.
    – !! Την καμήλα;;
    – ε ναι,την καμήλα. Μια χαρά βολευει σου λέω.
    – …. 😤 (ρε τον παλιοκτηνοβατη!)
    Περνάει ο καιρός, κάποια στιγμή δεν αντέχει ο νεοπας και πάει στην καμήλα…. Είχε πολύ οίστρο ένεκα στέρησης, κι αν και αηδιασμένος της έδωσε και κατέλαβε της καμήλας. Δυστυχώς όμως κάποια μέρα τα τίναξε από το άγριο σεξ το ζωντανό.
    Ο νέος καταντραπηκε κι έκανε την πάπια.
    Συναντιέται με συνάδελφο που ήταν περίλυπος.
    – ρε νέος τι παθαμε γμτ!
    _ τι έγινε ρε πατριώτη; (ντεμεκ ανηξερος..)
    – ψόφησε η καμήλα γαμωτο. Την παίρναμε και πηγαίναμε στην πόλη κσι ρίχναμε κανέναν @#&τσο…

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ένας φίλος (συριζαίος) μου έστειλε πρίν λίγο το γνωστό βιντεάκι με τον Χίτλερ, σ΄αυτή την νέα έκδοση. Δεν είναι και πολύ σπουδαίο, όλα τα λεφτά νομίζω είναι στο τέλος, και μόνο γι΄αυτό αξίζει να το δεί κανείς.

    http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AD%CF%87%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%BB%CF%84%CE%B5%CF%81-%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82

  108. Γς said

    107:
    Καλύτερη η βερσιόν με τον νεοσύλλεκτο λεγεωνάριο στην Αλγερία.
    Τον καιρό του Οργκανιζασιόν ντ Αρμ Σεκρέ

    😉

  109. Γς, στο 106

    Οοοοοοόχι… ετούτο είχε βάλει ο ΓΑΠ

  110. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    108: Ναι, έχω δει και καλύτερες παρωδίες Χίτλερ (μη σου πω ότι η καλύτερη είναι αυτή που φτιάξαμε στο ιστολόγιο)

  111. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  112. Νικοκύρη στο 111

    Όντως αλλά πού είναι;

  113. Γς said

    101:

    >-Δεν θα συνεργαστούμε με την σαθρά δομημένη Τρόϊκα

    >Κι ο άλλος δεν απάντησε. Κούνησε το κεφάλι του και σηκώθηκε

    >Φοβερή στιγμή

    Στο βίντεο [στο τέλος]:

  114. smerdaleos said

    όταν λέμε «τον έπιασαν στα πράσα» δεν κυριολεκτούμε -γι’ αυτό και αν το μεταφράσουμε στα αγγλικά θα γελάσουν μαζί μας. Πρέπει να πούμε «he was caught red-handed», ενώ εξίσου κωμική θα είναι και η κατά λέξη μετάφραση της αγγλικής παροιμίας (τον έπιασαν με κόκκινα χέρια; )

    Νίκο, τώρα μου θύμισες τον σανσκριτικό όρο για «αθώος» akravihasta ( a-
    ρίζα *krewh2- «αίμα, ωμό κρέας» )l.x. κρέας, raw, crudus, krv κλπ)
    ρίζα *g’hos-tos = «χέρι» (λ.χ. ομηρικό ἀγοστός = παλάμη)

    Η ρίζα *g’hes- «χέρι»: χείρ και ἀγοστός

  115. 113 στο vimeo

  116. Α, και τόψαχνα στα Γιουτουμπάκια, ο μλκας!
    Γουφ

  117. Κλαααααψ… Θέλει password…

  118. Σκάψε, σκύλε!

  119. Να σκάψω καλέ μου, αλλά πού το έχεις θάψει;

  120. Άμα είδες τις φούσκες (από το πισί της ανεργίας δεν έχεις μπει; -όχι από καν’α χειροκίνητο καβουρντιστήρι;) η συνέχεια είναι εδώ

  121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά
    https://left.gr/news/se-kozani-kai-alexandroypoli-savvatokyriako-o-alexis-tsipras

    -http://www.intellectum.org/2014/09/16/010-ten-years-old-camel-boy/

    Πέντε καραβάνια

  122. Α, θενκς! Ναι, από το PCνό. Της σύνταξης, όχι της ανεργίας.

  123. Εναπαναγαμηθεί! Νο λόνγκερ αβέιλαμπολ.

  124. Μάλλον η μύτη σου δεν σε βοηθάει!

  125. Σκάψε παρακάτω. Εκεί, προς το τέλος…

  126. Όταν μιλάμε για δοσίλογους, «βάστα Ρόμελ» κλπ. Κουραδοπόταμος το κόμμα Θοδωράκι

  127. gbaloglou said

    77 Δεν μπορούν ακόμη (τα τραίνα) να ανταγωνιστούν την καμήλα:

    So at 4 to the station by a shocking road. The train left at 5. I talked to the Greek station master who had been on the line 20 years having begun at Haidar Pasha under the English rule. He said the present rates of pay were very low. He earned more as a boy under the English than he did now. They get their lodging but no lighting or fire. The stations are got up regardless of expense with velvet sofas and the newest of telegraphic instruments etc. This and all the rolling stock comes from Germany. He is very pessimistic as to the prosperity of the line. Says the people are quite savages and will not learn. Nearly all the employÈs are Greek or Armenian. The fares are very high, often they have no passengers at all. I paid 3 mej to Konia and 1 mej for Fattuh. They cannot as yet compete with the camel transport. He regrets that the English did not build the line. Husne Pasha also said «We do not know these Germans and we do not like them. There is a long friendship between Turkey and England. We always look to England.»

    Γερτρούδη Μπελ, 1905

  128. Νέο Kid Στο Block said

    128! Tι φρούτο είναι αυτός ο.. διαφωτισμένος ρε συ σκυλε;
    ( σιγα να μην ειναι και ο Χόϋχενς, ο αγελαδοτροφος ο γερουν…)

  129. spiral architect said

    @128: Πράγματι, τι είναι αυτοί ρε πούστη μου! Γι’ αυτό τους ήθελε ο Σούλτζης για συγκυβέρνηση. 😉
    Ενδιαφέρουσες καταστάσεις …

  130. Δεν τον ήξερα, ρε παίδες. Αλλά δεν είναι εντελώς «Βάστα Ρόμελ» φάση;
    Ο παίχτρουλας κατάλαβε τι μλκία είπε και τάσβησε. Κάπως αργά, όμως…

  131. spiral architect said

    @130: Αν έχεις όρεξη και χρόνο, διάβασε το παρακάτω λίκνο:
    http://www.donotlink.com/framed?625689

  132. sarant said

    Μια απορία

    Φίλη από το FB δεν μπορεί να μπει στο μπλογκ διότι της δίνει το εξής μήνυμα:
    Αποτυχία ασφαλούς σύνδεσης

    Προέκυψε ένα σφάλμα κατά την σύνδεση στο sarantakos.wordpress.com. The OCSP response is not yet valid (contains a date in the future). (Κωδικός σφάλματος: sec_error_ocsp_future_response)

    The page you are trying to view cannot be shown because the authenticity of the received data could not be verified.
    Please contact the website owners to inform them of this problem.

    ——————-
    Ξέρει κανείς τίποτα;

  133. 128, 130-133 Λέγαμε και χτες για αυτόν τον τύπο: https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/29/psekas/#comment-268949

  134. Νικοκύρη:

    Μήπως πρέπει να αλλάξει τη διεύθυνση από http σε https;

  135. Δύτη στο 135

    Στο σχόλιο που παραπέμπεις, το πρώτο λικν (στο σάιτ του ποταμιού) δεν υπάρχει. Θα το πήρε το ποτάμι…

    Ω, ρε, τι μέρες ζούμε!

  136. sarant said

    132: Α, το έσβησε ο προφέσορας;

  137. Τσοπάνος said

    @77
    Η δίυβος (???) καμήλα λέγεται βακτριανή (εκτός κι αν είναι τίγκα στα βακτήρια)
    όσο για το ανέκδοτο, ξαναπές το όταν θα έχει καύσωνα…

  138. 134: Ctrl-F5 να ξαναφορτώσει με καθαρή cache η σελίδα. Το ρολόι του μηχανήματός της πάει καλά;

  139. 137: http://goo.gl/3Xarh2

  140. spiral architect said

    ΛΥΚ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ‏@lliaropo
    Γερούν..γερά! Σπάστου τον τσαμπουκά!! Ποιός περίμενε ότι η Ελλάδα θα ήταν με τον ντζιτζιφιόγκο με τις μπούκλες. Και όμως!!

  141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Πιέζουν τα όρνεα. «Παίξε Σαμ»
    Caravan

    σ.σ Αναστασία, δε σε ξεχνώ 🙂

  142. Νέο Kid Στο Block said

    142. Ω ρε μάνα μου στόλισμα!

  143. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    «Θα υπάρξουν συγκρούσεις»
    Το ήξερε, το έλεγε από το 2012 στον Ποταμήσιο Σταύρο και Κυρσταύρο

  144. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    142.Spiral Architect
    Θε μου. Σπάιραλ, ξέρεις ποιανού σόι είναι αυτό το σκουλίκι;
    Του Λάμπρου Λιαρόπουλου! Θα τρίζουν τα κόκαλά του.Ετούτου του Λάμπρου για όσους δεν τον ξέρουν
    Γράμμα από το Σαρλερουά

  145. Νέο Kid Στο Block said

    https://www.efsyn.gr/arthro/germanotsoliades-sto-potami

  146. Λ said

    116. кровь στα ρωσικά είναι το αίμα, Έχουμε και τη ματωμένη Κυριακή του 1905, кровавое воскресение.

    Σμερδαλέε σήμερα σκεφτόμουνα που είσαι. Αφού έδωσες τον όρκο του Ιποκράτη, σκέφτηκα, ή θα κάνεις ειδίκευση ή το αγροτικό, ή μηπως τη στρατιωτική θητεία;

    Το λάσσω στο 72 το είδες;

  147. Μαρία said

    147
    Στο νήμα των ψεκασμών ασχολούμαστε με τον κύριο μετά τα συγχαρητήρια που του έδωσε ο Άδωνις.

  148. smerdaleos said

    @148, Λ:

    Που να είμαι βρε Λ. νοσοκομείο και εξεταστική.

    Ναι, η ρίζα *krewh2 που έδωσε το κρέας, το raw, το crudus κλπ έδωσε το πρωτο-σλαβικό «αίμα» kry-/korv- (λ.χ. νοτιοσλαβικά krv)

  149. smerdaleos said

    Συμπλήρωμα @150:

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/kry

    akravihasta (*n.-krewh2-i-g’hostos) λοιπόν ο «αναιμακτόχειρ» = «αθώος» σανσκριτιστί.

  150. joshephine said

    3
    Αλήθεια, για τον μη ενεργό ερωτικά άνδρα ,(εφόσον τα καραβάνια δεν περνάνε πλέον από εκεί για τα μη available θήλεα),ποιά η έκφραση που αναλογεί;;;…

  151. Πάνος με πεζά said

    @139 : Ευχαριστώ, και με συγχωρείτε.

  152. Λ said

    150ю Χαίρομαι που αυξήθηκαν οι γιατροί της ιστοσελίδας κατά ένα. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

  153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    111 – Καλά αυτή του ιστολογίου είναι εκτός συναγωνισμού, χαλαρά έπαιρνε όσκαρ μικρού μήκους (αν υπήρχε).

    128 – 142 – «Εγώ είμαι το ποτάμι, Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΣΩΠΟΣ» – Ξέρω, αν αρχίσω για το αλάθητο κριτήριο του κυρίαρχου, θα μ΄αρχίσετε με τα γνωστά, όμως δεν είναι μόνο αυτός, έτσι είναι οι περισσότεροι στην Βουλή.

  154. sarant said

    140: Ναι, πάει καλά το ρολόι του πισιου της.

    155: Ναι, είναι εξαιρετική.

  155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    152 – «Αλήθεια, για τον μη ενεργό ερωτικά άνδρα ,(εφόσον τα καραβάνια δεν περνάνε πλέον από εκεί για τα μη available θήλεα),ποιά η έκφραση που αναλογεί; »

    ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΔΙΗΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ.

    Και φυσικά ο σχετικός ύμνος.

  156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ρε γμτ την ορθογραφία μου.

  157. joshephine said

    152
    ωχ… τι ρεφλέξ ήταν αυτό, παναγία μου…τι ρεαλισμός…
    σαν νάφαγα μια γροθιά στο στομάχι, ένα πράγμα….

  158. Νέο Kid Στο Block said

    «Ο κατά φαντασίαν νικητής των εκλογών κ. Σαμαράς δίνει ακρίτως μάχη οπισθοφυλακών. Καλό θα ήταν να διάβαζε στον Πλούταρχο το σχετικό απόσπασμα για τη συμφιλιωτική στάση-συμπεριφορά του Αριστείδη, του και Δίκαιου καλούμενου, προς τον πολιτικό του αντίπαλο Θεμιστοκλή, στη ναυμαχία της Σαλαμίνος. «Ήκεν ὁ Ἀριστείδης ἐπὶ τὴν σκηνὴν τοῦ Θεμιστοκλέους καὶ καλέσας αὐτὸν ἔξω μόνον, ᾿ἡμεῖς᾿ εἶπεν ᾿ὦ Θεμιστόκλεις, εἰ σωφρονοῦμεν, ἀρξώμεθα σωτηρίου καὶ καλῆς φιλονικίας πρὸς ἀλλήλους, ἁμιλλώμενοι σῶσαι τὴν Ἑλλάδα, σὺ μὲν ἄρχων καὶ στρατηγῶν, ἐγὼ δ᾿ ὑπουργῶν καὶ συμβουλεύων». Είναι ένα μήνυμα της ιστορίας προς όλους μας, που γίνεται επίκαιρο σήμερα, στην μάχη της διαπραγμάτευσης που δίνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδος με τους πιστωτές της και θεσμικούς εταίρους μας κατ’ εντολή, νωπή και καθαρή, του Ελληνικού λαού. Μόνον η συστράτευση είναι έντιμη πατριωτική στάση. Ναι, θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της πατρίδος και του λαού, συστρατευόμενος στη διαπραγμάτευση κοινωνικής σωτηρίας και εθνικής απελευθέρωσης που διεξάγει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.–»
    Λορντ Μπάϋρον. 🙂

  159. joshephine said

    157 ήθελα να πω , σόρρυ

  160. παππούς – ύαινα.

    Ρώτα τον να σου πει από πότε έχει να το κάνει

    «Οοοοοοούυυυυυυ…»

  161. Μαρία said

    160
    Ποιος θα δει την κομμένη γράνα;

    Βάζω εδώ Φωτάκη στο ράδιο https://www.youtube.com/watch?v=EV-GGFETom8

  162. spiral architect said

  163. leonicos said

    slowly the very oil (σιγά τον πολυέλαιο,

    Η έκφραση πρέπει να είναι ‘σίγα’ = σκάσε. Μετά πήρε τημειωτική σημασία ‘ωχ αδερφέ’ και ο πολυέλαιος μπήκε για ναδώσει ‘ποιότητα’

  164. Πλάκα πλάκα,το ορθότερο ρήμα θα έπρεπε να είναι το «ουρλιάζω»…Κρίμα που έτσι χάλασε λίγο από τη δυναμική της έκφρασης.

    Υ.Γ. κι όπως μου έγραψε κι ένας φίλος… το καραβάνι θυμίζει το Καραβάνι Αλληλλεγγύης προς την Ουκρανία τέλη Σεπτέμβρη {https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com}

  165. sarant said

    166: Καλώς ήρθες, αγαπητέ!

  166. Παναγιώτης Κ. said

    @167.Νίκο, εσύ ως μεταφραστής θα κατάφερνες να αποδώσεις με ακρίβεια την φρασεολογία του Βαρουφάκη για να την καταλάβει ο Ντάισεμπλουμ; Τον άκουγα και σκεφτόμουν τους μεταφραστές. ( Έχω τρία βιβλία του Γιάνη -ναι με ένα ν-στη βιβλιοθήκη μου…)
    Και κάτι ακόμα: Ξέρουμε τι μέρους του λόγου είναι ο συγκεκριμένος Ολλανδός; Διότι εκτός από την διεκπεραίωση του ρόλου του μου βγάζει κάτι το τιμωρητικό επάνω μας. Πάντως, φίλη που ζει στην Ολλανδία μου έγραψε πριν λίγο ότι το εργατικό κόμμα από το οποίο προέρχεται διάκειται φιλικά απέναντί μας.

  167. Το ζήτημα που προκύπτει είναι
    ΕΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΕΡΓΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ από
    Λαούς
    Πλήθη
    Εργατικές Τάξεις (γιατί ενικός κι όχι πληθυντικός; ΛΟΛ)
    Κόμματα
    Συλλογικότητες
    Συνδικάτα
    Συνελεύσεις
    Συσπειρώσεις
    Ομαδοποιήσεις
    Συγκροτήσεις {για την Αυτοζωή-ΛΟΛ οι άνω των -άντα θα γελάνε}
    Σύνδεσμοι Οπαδών {σικ!}

    δεν με νοιάζει η Κύπρος..η Ιταλία..η Φινλανδία..η Μάλτα,
    με νοιάζουν οι από κάτω.
    (Στην Ισπανία το 36 είχαμε Διεθνείς Ταξιαρχίες)

    Y.Γ.
    είναι προφανές πως αν υπάρξει κίνηση από τους Κάτω,τότε ναι θα νοιαστώ και για τις επίσημες ηγεσίες τους…

  168. sarant said

    168: Πιο σωστά, τους διερμηνείς θα σκεφτόσουν. Λες να φταίει η διερμηνεία;
    Για τον Ντάισελμπλουμ δεν ξέρω κάτι ιδιαίτερο. Είχε γραφτεί το εξής στην Καθημερινή, αλλά δεν ξέρω σε τι αποσκοπούσε:
    http://www.kathimerini.gr/33429/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/oi-me8odoi-xrhmatodothshs-irlandikwn-galaktokomeiwn-toy-k-ntaiselmploym

  169. Μαρία said

  170. Γς said

    171:
    Ενώ ο άλλος, ο Yanni, έχει δύο n και περισσότερα μαλλιά

  171. Γς said

    Και τα καραβάνια προχωρούσαν.

    Από τά Γιάννινα του Αλή Πασά.
    Από το Μεσολόγγι, στα χωριά του Βάλτου.
    Προς την κόκκινη κουκίδα του χάρτη.

    Να ξεκουραστούν.
    Στο xάνι των καραβανιών.
    Στο καραβάν σαράι.
    Στον Κραβασαρά.

    Την Αμφιλοχία που λέμε σήμερα

  172. Y. G. said

    @170

    Αν δουμε τον Νταϊσελμπλουμ σαν εκπροσωπο της Ολλανδικης πολιτικης και κοινωνικης κουλτουρας τοτε μια απλη εξηγηση της αντιδρασης (προς το τελος του βιντεο…) του Νταϊσελμπλουμ στο ΟΧΙ του Βαρουφακη ειναι «Ειναι τρελλος». Μια βαθεια πιστη (αυτο που λενε deep core belief) των Ολλανδων ειναι «Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg». Στα αγγλικα « Just be normal, this is crazy enough». Δεν ξερω πως να το μεταφρασω στα ελληνικα….

  173. Παναγιώτης Κ. said

    @170. Έχεις δίκιο.Διερμηνείς.

  174. sarant said

    171: Και μια ωραία απάντηση στον Θάνο Πλεύρη: Κι εσύ το Χ το γράφεις με Θ!

    173: Ναι, σωστά, Καρβασαράς το Καραβάν Σαράι.

  175. spiral architect said

    Πετυχημένη τρολιά:

    😀 😀 😀

  176. Μαρία said

    170
    Η μοντ τη σαθρή του Βαρούφ την απέδωσε branlante (une commission branlante de la troïka). Να θυμίζει και τον branleur και το se branler 🙂

  177. cronopiusa said

    Dijsselbloem: “You just killed Troika” – Varoufakis “WOW!” (video, pics)

  178. cronopiusa said



    Καλημέρααααααααααααααα

  179. Γς said

    178:
    «ο όρος ΕΠΙΤΡΟΠΗ που χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του ο Βαρουφάκης περιγράφοντας την Τρόικα, δεν μεταφράστηκε ως Commission, με αποτέλεσμα αυτό να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενδεχομένως θεώρησε ότι μιλούσε… για την Κομισιόν, το οποίο όντως θα αποτελούσε μέγιστο διπλωματικό ατόπημα και συνολική αμφισβήτηση της ΕΕ!»

  180. sarant said

    181: Αν «δεν» μεταφράστηκε Commission γιατί να θεώρησε ο Ντ. ότι μιλούσε για την Κομισιόν; Αν όντως μεταφράστηκε Commission, τότε θα είχε περιθώριο σύγχυσης.

  181. Γς said

    182:

    Ρώτα τον Μιχάλη τον Ιγνατίου

    http://mignatiou.com/2015/01/sinentefxi-polemos-varoufaki-sto-vretaniko-bbc/

  182. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Βαρουφακης είπε όμως σαφώς «τριμερή επιτροπή» το οποίο θεωρώ απίθανο να έμεινε αμετάφραστο, οπότε μάλλον ηταν σαφές στον αγελαδαρη ότι εννοούσε την τρόικα.

  183. cronopiusa said







  184. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    166.>>το ορθότερο ρήμα θα έπρεπε να είναι το «ουρλιάζω»
    ναι αλλά η πραγματικότητα τώρα είναι ότι πρόκειται μεν για ύαινες αλλά γαβγίζουν. Ρίχνουν δυο γαβγές και ξανατρυπώνουν.Το ουρλιαχτό θέλει και μια κάποια δύναμη,διάρκεια που δε διαθέτουν.Τη βραδιά του Πολυτεχνείου,»σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι»
    3.>>αναφερόμενη σε γυναίκα που δεν είναι πλέον ερωτικά ενεργή
    α, δεν περνούν από κοιμητήρια 🙂

  185. Theo said

    Την παροιμία την αναφέρει στο σημερινό του άρθρο κι ο Άρης Δαβαράκης Γεια σου Γιάνη Βαρουφάκη που την άκουσε από την (αλεξανδρινή) γιαγιά του ως εξής:
    τα σκυλιά γαυγίζουνε αλλά η άμαξα περνάει.

    Μάλλον τα καραβάνια ήταν τρε μπανάλ για τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας της Αλεξάνδρειας και τα κάνανε άμαξες. 🙂

  186. joshephine said

    157 ΛΑΜΠΡΟΣ
    Μπορεί να ξεπεραστεί το σοκ από το τολμηρό άσμα
    »γεράματα ρε φίλε μου» λόγω ,σιμά-κοντά, Απόκρεω και επειδή γενικότερα έχεις πολύ δυνατή επιχειρηματολογία
    στο τρόπο που γράφεις…
    172 Γς
    Αγαπάμε Yanni με μακριά χαίτη(την έκοψε νομίζω) διότι
    είναι soothe entertainer

  187. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Τα πιο μελωδικά καραβάνια

  188. Negroponte said

    εκτός από το Non ragioniam di lor, ma guarda e passa

    στο Δάντη υπάρχει και το σχετικά ανάλογο

    segui il tuo corso, e lascia dir le genti

    που τσιτάροντας κλείνει τον πρόλογο στην πρώτη έκδοση του Κεφάλαιου

    Click to access 1st_volume_marx.pdf

  189. sarant said

    Σωστά! Και χρήσιμο το λινκ!

  190. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    «Άσε τα σκυλιά να γαβγίζουν, το καραβάνι να πάει μπροστά», το συνάντησα στον πρώτο τόμο της «Αναζήτησης του χαμένου χρόνου», λίγο πριν το 2.000, όπου το αναφέρει ο Μαρσέλ Προυστ ως αραβικό ρητό

  191. gbaloglou said

    63 στίχοι και σχόλια!

  192. nestanaios said

    Αν το καραβάνι απομακρυνθεί και τα σκυλιά συνεχίζουν να γαβγίζουν, υπάρχει
    σοβαρό πρόβλημα και σίγουρα δεν το έχουν τα σκυλιά.

  193. Αφελείας απαύγασμα, αλλά μια που είμαι αδιόρθωτος, ας ρίξω το σεντονάκι μου.

    Πάει μια δεκαετία, λοιπόν, από την χρονιά που συνέβησαν όλωσδιόλου αξιομνημόνευτα και αλλόκοτα πράγματα με τους Έλληνες.

    Όχι, δεν λέω για την Παπαρίζου και την Γιουροβίζιον (the vision for the euro actually still seems somewhat blurred…). Ούτε για τους δεθελοντές στους Ολυμπιακούς της Αθήνας (όπως, εξάλλου, είχε πει κάποιος «Να μένουν, εγώ είμαι Παναθηναϊκός»).

    Λέω για τον Γερμανό που ξετρέλλανε τους Έλληνες με το πειρατικό του (όχι αυτόν με τις μπαταρίες, ούτε τον Παλαιών Πατρών – ούτε ο Φρέντυ που πολύ μού άρεσε, αλλά δεν λέω γι’ αυτόν). Κάτι σπουδαίο φαίνεται να έγινε τότε, που είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, καλλιεργήθηκε με επιμέλεια, και κατέληξε σε ένα απίστευτο και απρόβλεπτο κρεσέντο με αίσιο τέλος – και για τους Έλληνες και για τον Γερμανό. Μια που στα θέματα του επίκεντρου της επικαιρότητας φαίνεται πως οικονομικές, πολιτικές, και άλλες αναλύσεις συχνά καταλήγουν σε αμφιλεγόμενα συμπεράσματα, ας δούμε μήπως μπορούμε να μάθουμε κάτι από την μπάλα. Που είναι στρογγυλή, στο κάτω-κάτω, σαν το τραπέζι του βασιλιά Αρθούρου…

    Είπαν λοιπόν όλοι το 2004, στις διθυραμβικές κριτικές τους, πως η Εθνική Ελλάδος επέδειξε εκπληκτική οργάνωση, μοναδική πειθαρχία, σπάνια εργατικότητα, απίστευτη σοβαρότητα, ανεπανάληπτη ομοψυχία, υποταγή του ατόμου στο σύνολο, και αλτρουισμό – για Έλληνες μιλάμε πάντα, έτσι;

    Ο Γερμανός, είπαν οι παίχτες, εκτός απ’ τις δοκιμασμένες στρατηγικές του, την σκληρή προπόνηση και τα τοιαύτα, βρήκε τον τρόπο να μιλήσει στην καρδιά των παιχτών και να τους αγγίξει – για Γερμανό λέμε πάντα.

    Αλλά η επιτυχία δεν ήρθε με διατύπωση ευσεβών πόθων – που υπήρχαν, φυσικά. Στον αδυσώπητο ανταγωνισμό με ομάδες που είχαν παιχταράδες ολκής, οι δικοί μας έπαιξαν μπάλα με βάση απλές και αποτελεσματικές αρχές:

    – Για να κερδίσεις χρειάζεσαι πλεόνασμα ενός τουλάχιστον γκολ. Άντε με ισοπαλία να το πας στην παράταση. Προσωρινό έλλειμμα τερμάτων, επίσης, μπορεί να ξεπεραστεί ανώδυνα, με λίγη τύχη (Ελλάδα-Ρωσία = 1-2). Αλλά χρειάζονται νίκες – αρκετές. Η ελπίδα, βέβαια, πεθαίνει τελευταία. Αλλά χωρίς νίκες, και η ελπίδα τελικά πεθαίνει (Euro 2008).

    – Καλή θέληση και ειλικρινείς ευχές είναι μεν ευπρόσδεκτες, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται να ξέρει ο καθένας τι κάνει, πού το κάνει, πότε το κάνει, και τα λοιπά. Η ατέλειωτη τρεχάλα χωρίς το κατάλληλο σχέδιο τελικά εξουθενώνει. Όπως και η διαρκής παραβίαση του σχεδίου.

    – Παρόλο που μπορεί με κουτσουκέλα κανα-δυό παιχτών να αρπάξουμε και κάνα κοροϊδίστικο, τελικά και το κοροϊδίστικο χρεώνεται σε όλη την ομάδα. Μαζί το φάγαμε. Ανασκουμπωνόμαστε και συνεχίζουμε – όχι όμως με κοροϊδίστικα.

    – Με την ίδια λογική, και το σκοράρισμα πιστώνεται σε όλη την ομάδα – μαζί το βάλαμε, όλοι μαζί το πανηγυρίζουμε.

    – Σκοράρισμα, βέβαια, σημαίνει πως η επίθεση είναι παραγωγική. Δεν αρκεί να μην τρώει η ομάδα. Πρέπει και να παράγει. Μηδέν από μηδέν, μηδέν εις το πηλίκιον…

    – Αμοιβαία εμπιστοσύνη, τήρηση σχεδίου, και αλληλοκάλυψη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

    – Ευελιξία επίσης. Γιατί κι οι άλλες ομάδες καταστρώνουν σχέδια για να φτάσουν στην κορυφή. Δεν είναι διατεθειμένες να χαρίσουν τίποτα. Θέλουν το τρόπαιο όσο κι εμείς. Αν κάτι δεν δουλεύει, αλλάζει.

    Το τι βλέπει κανείς στα παραπάνω δεν είναι αναγκαστικά μονοσήμαντο. Αλλά πιστεύω πως αντί να παγιδεύεται κανείς σε στερεότυπα και αδιέξοδα, υπάρχει πολύς χώρος για αμοιβαία προσέγγιση. Γερμανός και έντεκα (εκατομμύρια αυτή τη φορά) Έλληνες. Τι διάολο, συνταγή πρέπει να υπάρχει. Γιατί να μην ξανακερδίσουν το Euro;

  194. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    194.>>Αν το καραβάνι απομακρυνθεί και τα σκυλιά συνεχίζουν να γαβγίζουν
    Σε συνδυασμό με το σχόλιο 193, ακόμη ένας στίχος του Αλκη Αλκαίου

    Δεν ξέρω τρόπο,
    ο μόνος δρόμος ειν’ ο δρόμος.

  195. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2015/02/blog-post_24.html#.VM4aXdKUdIY
    Βιβλικά φαινόμενα, στην ‘Αρτα ιδίως.
    Ποιητική θέαση: Το καταπέτασμα του ναού εσχίσθη. Ανάσταση της αξιοπρέπειάς μας ραγιάδες ραγιάγες.
    Ο πρωθυπουργός μίλησε πριν λίγο για τη θεομηνία,τις προσπάθειες αποτροπής των χειρότερων και αποκατάστασης των ζημιών το γρηγηρότερο. (Το αναφέρω για να μην είμαι μόνο στον ποιητικό κόσμο του σχολίου μου-που μου ήλθε αυθόρμητα κι είπα να μην το πνίξω)

  196. Γς said

    >Βιβλικά φαινόμενα

    Και θα το πιάσε αύριο η γνωστή εφημερίδα με τις προφητείες.

    Θα ζητάει να τηρηθεί η παράδοση.

    Στοιχηματίζω ότι θα υποδεικνύει και τον Πρωτομάστορα.
    Και την γυναίκα, ουπς, σύντροφό του.

  197. Κουνελόγατος said

    Στάθης (Σταυρόπουλος) σήμερα στο e-nikos: «Αν το καραβάνι προχωρά, τα σκυλιά όσο κι αν γαβγίζουν θα μένουν πίσω. Αν το καραβάνι σταματήσει ή σκορπίσει, τα σκυλιά κι ανάμεσά τους οι λύκοι και οι ύαινες θα το κατασπαράξουν».
    Καλή σας ημέρα.

  198. sarant said

    Καλημέρα, ενδιαφέρον!

  199. Κουνελόγατος said

    Στάθης (Σταυρόπουλος) πάλι σήμερα στο e-nikos, στην κατακλείδα;;; ενδιαφέροντος άρθρου για το 1821:
    «Είναι μάλλον άχαρο βεβαίως να επανέρχεται κανείς σε πασίγνωστα γεγονότα. Αλλά δεν είναι επιτρεπτό να συνεχίζεται η σιωπή για το ’21. Υπό την έννοια αυτή το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης και η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι θετικό σημάδι και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από κάποιους εντελώς άκομψα είναι ανεξήγητες. Για τις αντιδράσεις αυτές ισχύει πάντα η κινέζικη παροιμία: “τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρεί».
    Υ.Γ. Ισχύουν αυτά που γράφει;
    Καλή σας ημέρα.

  200. sarant said

    Η παροιμία δεν είναι κινέζικη. Αυτά που λέει υποθέτω πως είναι τα ίδια που έγραφε τις προάλλες ο ιστορικός (οΘντκ) Απ. Διαμαντής. Γενικά, πατριωτική αριστερά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εντελώς άδικο.

  201. Κουνελόγατος said

    Κι ο πρόεδρος σε παρακολουθεί 🙂
    http://left.gr/news/asfalistiko-stin-ko-toy-syriza-ayrio

  202. sarant said

    203 Ε, αυτή είναι η πιο γνωστή παραλλαγή (αν και με «γαβγίζουν»)

Σχολιάστε